IN MEMORIAM: Umro akademik Aleksandar Goldštajn

Pravokutnik.net

Obavještavamo vas da je u Zagrebu 20. listopada 2010. u devedeset i osmoj godini života umro akademik Aleksandar Goldštajn.

Akademik Aleksandar Goldštajn, sveučilišni profesor, pravni znanstvenik, pisac. Rodio se u Vinkovcima 15. srpnja 1912. u židovskoj obitelji. Tu je završio pučku školu i gimnaziju 1930. Pravo studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao 1938. na istom fakultetu. Počeo je raditi u Osijeku kao pripravnik i odvjetnik. Na početku rata je u talijanskom zarobljeništvu u Dalmaciji, 1943. odlazi u partizane gdje organizira civilno sudstvo. Od 1945. je pri ZAVNOH-u, i Vladi Hrvatske na zakonodavnim poslovima. Nakon rata odlazi u Beograd u Vladu FNRJ na slične poslove. Glavni je osnivač privrednog sudstva u drugoj Jugoslaviji braneći načelo zakonitosti, i prvi je predsjednik Vrhovnog privrednog suda Jugoslavije od 1954. Godine 1959. vraća se u Zagreb gdje je izabran za redovitog profesora na Pravnom fakultetu na katedri Trgovačkog prava, kasnije Privrednog prava. U nastavu fakulteta uvodi 1968. predmet Pravo međunarodne trgovine.

Bio je na brojnim međunarodnim pravnim specijalizacijama u Engleskoj, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u i Njemačkoj.

Uz  znanstveni i nastavni rad na fakultetu, sudac je Ustavnog suda Hrvatske od 1967. do 1973. U međuvremenu je angažiran i u međunarodnim pravnim sudovima i arbitražnim institucijama. Tako je član Arbritražnog suda međunarodne trgovačke komore u Parizu  od 1958., Internacionalnog centra za plaćanje i investicije u Washingtonu (1974.), Stalnog tribunala za arbitražu u Haagu od 1982. i drugih.

Znanstveni interes mu je bio na području privrednog prava, međunarodnog trgovačko ugovornog i arbitražnog prava kao i problema pravnog sustava u Jugoslaviji. Objavio je niz knjiga, udžbenika, monografija i stručnih pravnih rasprava u periodičkim publikacijama Ekonomskog instituta u Zagrebu i HAZU-a, te drugim domaćim i inozemnim publikacijama iz Londona, Züricha. 

Značajnija djela su mu: "Privredno ugovorno pravo", (1967.), "Međunarodno trgovačko pravo" (1970.), "Međunarodna trgovačka arbitraža", 1-3, (1975./77.), "Trgovačko ugovorno pravo", (1991.) i brojna druga.

Bio je član HAZU-a, izvanredni od 1979. a redoviti od 1991. godine.  

Komentari

Lik je doslovno rođen prije Balkanskih ratova :D

Trebalo mu je 8 godina da završi faks? I tad su bili luđački kriteriji...

trebalo mu je 8 godina da diplomira, magistrira i doktorira (1930. završio gimnaziju, 1938. postaje dr.sci.), sposobnim i inteligentnim studentima, budućim akademicima, dovoljno

Nadam se da ćeš i ti biti akademik/kinja jer očigledno nemaš smisla za humor (to ti je jedan od uvijeta HAZUa). Uživaj u studiranju, vidimo se na burzi...

Tada se nakon diplome odmah išlo na doktorat(da svedemo u realne okvire tadašnje trajanje studija).

naravno da ne, danas se nakon diplome odmah ide na doktorat znanosti (dr.sc.), pošto ne postoji titula mr.sc. više, a tada se poslije diplome i pravosudnog ispita dobivala titula doktora prava (dr.iur.), kao danas doktor medicine, što nema veze s doktoratom znanosti.. on je postao dr.sc. 1938.

Počele su nam naše hrvatske pravne legende polako odlaziti (doduše ne baš u cvijetu mladosti),
prvo otac poznatih državotvornih političara i aktivista Pussyć a nakon toga i ovaj Goldstein.
Šta ćemo sad bez takvog pravnog backgrounda

Evo baš imam u rukama Pravnu enciklopediju u kojoj je i on bio redaktor. Stara knjiga, skoro kao biblija, ali takva je i literatura iz trgovačkog, inače vrlo statične grane prava. Ne može se reći da se u 98 godina nije naživio.
Je li ostao u dobrim odnosima sa svojom pravnom potomčadi s katedre?

It is perfect time to make some plans for the longer term and it is time to be happy.
I have read this post and if I could I want to recommend you
some attention-grabbing issues or tips. Maybe you could write next articles regarding this article.
I wish to read even more things about it!

I am sure this article has touched all the internet visitors, its really really nice article on building up new web
site.

Hello! I could have sworn I've been to this blog before but after checking
through some of the post I realized it's new to me.
Anyways, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back often!

Dodaj novi komentar