PDA

View Full Version : Studiranje prema «starom programu» i prebacivanje na «bolonjski program»

Studentski zbor
09-07-2009, 17:02
Drage kolegice i dragi kolege,

Posljednjih se dana među studentima koji studiraju prema tzv. «starom programu» proširila vijest da su se promijenili kriteriji za određivanje koji studenti imaju pravo studirati prema «starom programu», a koji moraju nastaviti studij prema tzv. «bolonjskom programu».
Studentski zbor je dobio odgovor od uprave fakulteta da navedeni kriteriji ostaju jednaki kao i prošle akademske godine. Dakle, za sada nema promjena u vezi mogućnosti završetka studija prema «starom programu».

Mrgud
12-07-2009, 06:55
Hahaha. Jel' ovo neka komedija ?!?!
Pa prosle godine su ljude s trece prebacivali na bolonjski proces kako im se htjelo.
Ja i frend upisali iste godine i na istoj godini. Ja na bolonjski prebacen, a on po starome...

silvija
12-07-2009, 21:41
Hvala Studentskom zboru na interesiranju za nastali problem...Svi vjerujemo da se radi o intelektualnim i visoko obrazovanim, ozbiljnim ljudima te se nadamo da će se pridržavati svoje riječi :-) i pomoći studentima umjesto "ustoličenog" trenda odmaganja(mislim na fakultet)...Puno hvala, još jednom...
P.S.- Studenti koji su zakinutu i krivo prebačeni..nemojte šutiti..koliko sam shvatila ima vas dosta...možda bi trebali otići po neko objašnjenje za početak...Nitko bolje od vas nezna vašu situaciju pa vam nemože ništa pametno savjetovati...A ako su zeznuli..neka se čuje...

Đ!
12-07-2009, 22:42
Ma to je do referade. Kad počne strka oko upisa i nastane neka dvojba - oni to po diskrecijskoj ocjeni. Jedan dan ti kažu da moraš preći na bolonju, drugi dan da ne, a studenti ostanu zbunjeni i naprave kako im oni kažu.

fat drummer
12-07-2009, 23:25
Hahaha. Jel' ovo neka komedija ?!?!
Pa prosle godine su ljude s trece prebacivali na bolonjski proces kako im se htjelo.
Ja i frend upisali iste godine i na istoj godini. Ja na bolonjski prebacen, a on po starome...
dobro mrgude, napokon da ti objasnim neke stvari pa da na miru možeš učiti za gp 1 ili koji god kar vi bolonjci imate

nije bitno koje ste godine upisani nego na kojoj ste godini bili 2005. također bitno je i na kojoj ste godini bili prošle godine

sad, ako je situacija za tebe i frenda identična, onda su te zajebali ili frend ima neku gadnu vezu

ako nije, onda jebi ga...

Mrgud
13-07-2009, 02:36
Ma to je do referade. Kad počne strka oko upisa i nastane neka dvojba - oni to po diskrecijskoj ocjeni. Jedan dan ti kažu da moraš preći na bolonju, drugi dan da ne, a studenti ostanu zbunjeni i naprave kako im oni kažu.

Nazalost upravo to (zato sam tako i reagirao, jer ne postoje strik'na pravila kako ces zavrsiti) i sto dulje odlazes upis, vece su sanse da te nece prebaciti, jer vide da su si malo pretjerali s kolicinom studenata koje su poprebacivali na bolonjski proces, a koji ce od bolonjskog procesa imati samo 2x vece skolarine, vece obveze, a jednaka prava kao i stari.
A to sto nas samo tako lako razdijele, samo pokazuje kolike smo u biti ovce i koliko mislimo samo na svoj osobni interes.

vjecni student
06-09-2010, 15:45
Imam jedno pitanje imam uvjet za 4. godinu...ocu li bez problema moci upisati po starom programu s obzirom da je rok za prebacivanje na bolonju 30.9.2011.?Sigurna sam da ima dosta nas u ovakvoj situaciji pa molim neku dobru dusu koja zna odgovor na ovo pitanje da mi odgovori...:cold::cold::cold::cold:

fat drummer
06-09-2010, 18:27
poprilično sam siguran da ćeš moći, ali sam isto toliko i siguran da postoji mogućnost da nas sve nakon 30.9.2011. pobacaju na bolonju

vjecni student
06-09-2010, 19:19
Hvala Fat Drummer!!!Nadam se da si u pravu...jer me već muka hvata kad se sjetim molbi žalbi i gužva na faksu...

fat drummer
23-03-2011, 21:59
dobro predstavnici što ćemo sa starim studentima na kraju ove akademske?

carolina
24-03-2011, 13:44
"Konačna odluka o roku završetka studija za studente dodiplomskog studija(Fakulteta prometnih znanosti) bit će donesena na sjednice Fakultetskog vijeća koja će biti održana 29. ožujka 2011., a temeljit će se na preporukama i odlukama Senata Sveučilišta u Zagrebu koji je na sjednici od 15. ožujka 2011. odlučio da sastavnice samostalno odrede odnosno produže sadašnji krajnji rok završetka studija"..

Ovo sam nasla na fejsu kao da se potpisuje peticija da im odobre produzetak za studiranje po starom,jer je koliko sam ja razumijela Senat na sjednici od 15. ozujka 2011 odlučio da fakulteti mogu sami odluciti hoce li produziti taj rok ili ne.Znaci da se studenstki predstavnici i pravobranitelj na nasem fakultetu trebaju aktivirati da bi omogucili da se taj rok produzi.

BaF
24-03-2011, 20:15
A ne bi odmoglo ni da to naprave sami studenti kojih se to tice.

fat drummer
24-03-2011, 22:38
indid, svi stari studenti bi trebali, neovisno o tome koliko imaju ispita do kraja, makar iz kolegijalnosti pisati zboru i objasniti im razmjere svojih problema

efofiks
25-03-2011, 09:38
Dajte me uputite za sto se "stari" studenti bore?

Da ih se ne prebaci na bolonju (znaci: mogu zavrsit fax ali po bolonjskom programu)?

Ili da ne izgube pravo studiranja/zavrsetka studija (uopce ne mogu zavrsit fax po niti jednom programu)?

Postoje li "stari" studenti koji su redovni, ili su svi "stari" studenti - izvanredni studenti?

Hvala.

fat drummer
25-03-2011, 10:26
pa stari studenti se bore za to da danas znaju što će upisivati na kraju ove godine, hoće li studirati još x mjeseci dulje samo zato što im je recimo 30.9. ostao izborni iz prava grljenja djece
što napraviti s nekim tko je dao sve osim mpp-a?

ako ga prebaciš na bolonju morao bi dati ejp (ljetni semestar), upisati još par izbornih i onda čekati iduću godinu da upiše diplomski jer bi inače upisivao previše ects bodova

i ima redovnih starih, ali ne puno

mea
25-03-2011, 23:45
stari studenti se bore da zavrse faks - sto znaci:
1. najbolji scenarij: da nam daju da i dalje studiramo po starom
2. losiji scenarij: da nas prebace na bolonju pa da nakon nesto duljeg vremena diplomiramo, a
NIKAKO NE ZELIMO da gubimo pravo da uopce studiramo...znaci da nam u svakako daju da zavrsimo fakultet!

carolina
26-03-2011, 18:09
A ne bi odmoglo ni da to naprave sami studenti kojih se to tice.

cekaj a koja je onda svrha sudentskih predstavnika i pravobranitelja? mozda da si jedan dan mogu u zivotopis upisati da su bili studentski predstavnik ili pravobranitelj?pa naravno da bi i oni trebali napraviti nesto zato se i zovu studenstki predstavnici i pravobranitelji.najbolja pravobraniteljica je bila Ema Vidak Gojkovic i stvarno se trudila da poboljsa polozaj i starih studenata i bolonjaca.preko fejsa smo stalno od nje dobivali neke obavijesti.zato je zena danas na Harvardu,a ovaj sadasnji pravobraniteljski tim niti cujes niti vidis

fat drummer
26-03-2011, 18:17
totalno se slažem... kad se sjetim ane marije pavlović i njenih pokušaja da se ukinu tri roka muka mi je. da nije bilo svete eme danas bi svi bili mrtvi
a ovaj trenutni pravobranitelj mi je ubio obitelj

BaF
26-03-2011, 22:46
cekaj a koja je onda svrha sudentskih predstavnika i pravobranitelja? mozda da si jedan dan mogu u zivotopis upisati da su bili studentski predstavnik ili pravobranitelj?pa naravno da bi i oni trebali napraviti nesto zato se i zovu studenstki predstavnici i pravobranitelji.najbolja pravobraniteljica je bila Ema Vidak Gojkovic i stvarno se trudila da poboljsa polozaj i starih studenata i bolonjaca.preko fejsa smo stalno od nje dobivali neke obavijesti.zato je zena danas na Harvardu,a ovaj sadasnji pravobraniteljski tim niti cujes niti vidis

Ne znam zasto je tebi djelovanje studentskih predstavnika i pravobranitelja medusobno iskljucivo s angaziranjem studenata kojih se to tice, ali pretpostavljam da tebi ovo pitanje onda i nije nesto bitno.

O kolegici EVG trenutno ne bih jer sam vecerala bas nedavno, ali sam sigurna da su fejzbuk poruke u kombinaciji s laganjem u CVu bile kljucne za Harvard. Zao mi je sto i ostali pravobranitelji nisu otisli tim putem, zapravo, ti kreteni su jos uvijek na PFZGu. Sto ti je samo argument vise da se kao student i sama ukljucis.

malimrav85
26-03-2011, 23:48
Vi ste ljubomorne kuje jer je ona osnovala pravobraniteljstvo.

BaF
26-03-2011, 23:51
To ti je preko fejsa poslala?
http://www.pravo.hr/studenti/pravobranitelj/povijest_pravobraniteljstva

fat drummer
26-03-2011, 23:59
sviđa mi se ovaj hagiografski isječak o svetoj emi harvardskoj

malimrav85
27-03-2011, 00:14
To ti je preko fejsa poslala?
http://www.pravo.hr/studenti/pravobranitelj/povijest_pravobraniteljstva
To je činjenica!

Ema je osnovala Ured studentskog pravobranitelja u kojem je imala ulogu pravobraniteljice te tako nadgledala i upućivala na pitanja i probleme studentskih prava u promjenjivom okružju visokog obrazovanja u Hrvatskoj.
http://www.haz.iro.hr/sto-zelimo-postici/stipendisti-za-buducnost/ema-vidak-gojkovic

BaF
27-03-2011, 00:19
je, je, dodijeljena joj je i nepostojeca nagrada u debati, cudo jedno od zene.
nemojte vise, nije mi se jos slegla sarma, a i sumnjam da ce vam njeni proseri bit od velike pomoci u 9. mjesecu kad vas pocnu rokat na bolonju. eventualno ako posalje fejs poruku i upravi, al sumnjam..

fat drummer
27-03-2011, 00:35
ja sam zbog eme na bolonji!

carolina
28-03-2011, 23:28
Ne znam zasto je tebi djelovanje studentskih predstavnika i pravobranitelja medusobno iskljucivo s angaziranjem studenata kojih se to tice, ali pretpostavljam da tebi ovo pitanje onda i nije nesto bitno.

O kolegici EVG trenutno ne bih jer sam vecerala bas nedavno, ali sam sigurna da su fejzbuk poruke u kombinaciji s laganjem u CVu bile kljucne za Harvard. Zao mi je sto i ostali pravobranitelji nisu otisli tim putem, zapravo, ti kreteni su jos uvijek na PFZGu. Sto ti je samo argument vise da se kao student i sama ukljucis.

ajme kakvi komentari,pa jel vi vidite sta ovdje pisete.otkud vam takva mrznja? curu ni ne poznam osobno,niti me zanima sta je i kako je dosla na Harvard ali jedino sto mogu reci je da se nje jedino i sjecam i da mi je ostala u pamcenju sto se za vas ostale ne bi moglo reci.ne brini ti je li meni to bitno ili ne znam se ja pobrinut za sebe,ali takodjer imam i pravo na izrazavanje svoga misljenja i komentiranja,a ako ti se ne svidja pojedi si sarmicu pa se isppovracaj.dobar tek!

carolina
28-03-2011, 23:31
ja sam zbog eme na bolonji!

ne,na bolonji si jer su na nasem faksu "glavesinama" bitne samo pare i boli ih briga za tebe pa su te ili bacili na bolonju one godine kada i moje prijatelje ili jer nisi imao uvjet za cetvrtu prolse akademske godine za sto si si kao i svi mi sam odgovoran, a ne neka sveta ema harvardska

Noola
28-03-2011, 23:51
Ima i onih koji su se sami prebacili jerbo im se nije dalo cekat do 9.mj da vide tko ce i kada odlucit o njihovoj sudbini....poanta je da stud.predstavnike i pravobranitelje boli ona stvar za stare studente jer su svi mahom bolonjci pa se nemru ni sazivit s problemima, a i ipak imaju vaznijih problema koji su na dnevnom redu. Dakle ak ne pokrenete sami nesto i malo ne pogurate, tesko da ce netko umjesto vas to raditi...dobro vam je Baf rekla, organizirajte se i pokusajte saznati nesto prije ljeta ili nedajboze 9.mj. u svakom slucaju sretno....meni je drago da sam se ove gid.prebacila jer mislim da ne bi vise to natezanje izdrzala.

fat drummer
28-03-2011, 23:59
molim admine i modove da ovu carolinu banaju jer ovoliku količinu klišeja i pasivne agresije koja se prodaje pod sarkazam u jednom postu ne možemo i ne smijemo tolerirati

fat drummer
29-03-2011, 00:52
miz, da posaljem fejs poruku?

mogla bi i na harvardu završit jebote

Runing away
29-03-2011, 14:50
Ok sutra je onda konačna sjednica za odluku ili? Da li uopće ima predstavnika s prava koji će predstavljati nas stare ili se mi moramo sami vuči za drugim fakultetima?

fat drummer
29-03-2011, 15:22
sutra je samo sjednica, možda donesu odluku, ali možd ai ne pošto je ispred nas još 6 mjeseci i 6 sjednica na kojima se ta odluka može donijet

Browneyes
29-03-2011, 22:20
Ja predlažem da idući pravobranitelj, a i ova sadašnji bi svakako trebao početi, redovito stavljati obavijesti na forumu i FB kada se npr. posere, jer očito neki studenti nemaju pojma da on/ona nešto radi ako ne iskače iz paštete ujutro čim ju otvoriš. Iako bi načelo pravobranitelj trebao postupati po pojedinačnim pritužbama studenata na kršenje njihovih prava, a to se ne tiče nikoga drugoga, osim konkretnog studenta čije je konkretno pravo prekšeno.
Meni osobno ne fali spama na inboxu, ali ako nekima da...oh well.

carolina
30-03-2011, 16:13
smijeh me hvata od vas.toliko ste informirani i pametni da u biti ni ne treba odrzavati nikakve sjednice koliko ste upuceni u sve.i ne daj Boze da napisem nesto dobro za nekoga(bez obzira da li ga znam ili ne) sa naseg faksa.Baf ti si onaj tip osobe na nasem faksu koji vjerojatno ne posudjuju biljeznice sa predavanja:))))) i koji se natjece sa prijateljima tko ce dobit bolju ocjenu i toliko mrzis druge koji su uspjesniji od tebe,a Fat je toliko smijesan da se ni sada ne mogu prestat smijat njegovim smijesnim i pametnim forama:D:D:D kada si izasao iz svoje sjene -na prvoj ili drugoj godini faksa?
Oprostite ako sam nekoga uvrijedila zato sto sam pohvalila osobu sa naseg faksa(koju btw ne znam),ajme molim vas upucajte me zbog toga.Ja sam ponosna sto je student sa mog faksa danas na Harvardu (jer to ipak goori nesto o vrijednosti naseg faksa,kakav god on bio - neorganiziran ,samo im je lova na pameti i nije ih briga za nas) pa bila to Ema,Fat, Baf ili bilo tko, a to sto se vi ne mozete sa time nositi to samo govori o vama samima.
Lijepi pozdrav od pateticne Caroline
P.S. molim vas sada povedite raspravu o ovom mojem komentaru na najmanje 2 stranice,ispod toga nista ne priznajem .i da molim vas budite pateticni jer ja to volim, jel tako FAT?

azrijel
30-03-2011, 16:18
Apeliram na sve da se prepucavaju negdje drugdje! ovdje vidim o svemu više informacija ,a najmanje onih KORISNIH.

fat drummer
30-03-2011, 17:11
isuse i marijo, carolina, prestani pisati jebote!

carolina
30-03-2011, 17:35
???? je li to naredba ili? na ovom topicu su moja 4 posta,a prebroji koliko je tvojih.prestani ti pisat jer si uzasno dosadan,ima te svugdje,a nemas nis pametno za rec.

BaF
30-03-2011, 17:36
:rotfl::rotfl::rotfl:
pogodila si, carolina, treba nam više ljudi kao što si ti :mrgreen:

za vas koje tema stvarno zanima, prava rasprava je ovdje - http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/2174-Studenti-po-starom-programu/page10

:weee:

carolina
30-03-2011, 17:51
"O kolegici EVG trenutno ne bih jer sam vecerala bas nedavno, ali sam sigurna da su fejzbuk poruke u kombinaciji s laganjem u CVu bile kljucne za Harvard. Zao mi je sto i ostali pravobranitelji nisu otisli tim putem, zapravo, ti kreteni su jos uvijek na PFZGu. Sto ti je samo argument vise da se kao student i sama ukljucis. "

"To ti je preko fejsa poslala?
http://www.pravo.hr/studenti/pravobr...obraniteljstva"

"je, je, dodijeljena joj je i nepostojeca nagrada u debati, cudo jedno od zene.
nemojte vise, nije mi se jos slegla sarma, a i sumnjam da ce vam njeni proseri bit od velike pomoci u 9. mjesecu kad vas pocnu rokat na bolonju. eventualno ako posalje fejs poruku i upravi, al sumnjam.. "

"o isuse premili, carolina. ako ti se ne raspravlja o osobi koju ne poznajes, onda ju ne uvodi u raspravu koja s njom nema veze i tice se starih studenata. ako ju vec uvedes u istu, onda dozvoli da primjetim kako je slanje fejs poruka s kopiranim pravo.hr sadrzajem u nikakvoj uzrocno-posljedicnoj vezi s tvojim prelaskom na bolonju pa je mozda bolje da joj posaljes fan mail i vratis se na temu. pravo na misljenje uvijek imas, to sto je retardirano i offtopic je, ipak, problem. a najjace od svega je sto sam ti dala savjet kako da te eksli ne zajebu, al se ti sa mnom svadas jer imas velebno pravo na sposobne studentske predstavnike s nekim pravom glasa. odi i placi materi s tim stavom, a ja sam bolonjac i puca mi kurac."

a ovo kao ima veze sa temom.izrazim svoje misljenje i spomenem neku emu i to je to. A VI? vi razvili sve zive i nezive teorije o emi, za ciji me osobni i profesionalni zivot cisto boli K i tu mi pametujete sta bi ja trebala napravit ili ne.kao mene bi trebalo vise zanimat moja prava.pa nisi mi ti psiholog covjece niti sam se ja bas tebi osobno obratila.sjasite malo zaboli me vise i za emu i za upis godine i za vas.

BaF
30-03-2011, 17:56
multiquote buttoni i dalje rade. psiholog ti treba i to žešće, budući da manje-više razgovaraš sama sa sobom već 3 dana, a ne zato jer se bavi tvojim pravima. to je pravobranitelj, na topicu si zbora.
sad je bilo dosta offtopica, prebaci se na topic o forumašima na drugom podforumu i drami o emi, sebi, harvardu, meni i zboru kolko god hoćeš. za još jedan ovakav post ćeš dobit karton i to ću ti ga oštroumnoj i razmaženoj opičit osobno dok plešem svoj zlobni ples, obećajem.

carolina
30-03-2011, 18:12
multiquote buttoni i dalje rade. psiholog ti treba i to žešće, budući da manje-više razgovaraš sama sa sobom već 3 dana, a ne zato jer se bavi tvojim pravima. to je pravobranitelj, na topicu si zbora.
sad je bilo dosta offtopica, prebaci se na topic o forumašima na drugom podforumu i drami o emi, sebi, harvardu, meni i zboru kolko god hoćeš. za još jedan ovakav post ćeš dobit karton i to ću ti ga oštroumnoj i razmaženoj opičit osobno dok plešem svoj zlobni ples, obećajem.

bas mi te je zao.tu vrsis neku pravdu meni, a ti cijelo vrijeme kleveces neku osobu sto je meni odvratno i zato sam odreagirala.tipicno za beskicmanjake poput tebe.ne znam kako administratori nisu reagirali na tvoje blacenje,jer je kleveta KD.samo opali stara os zuti ili crveni.svejedno,ti biraj!
Lijepi pozdrav

fat drummer
30-03-2011, 18:14
isuse, pa ti ne znaš kazneno... a jadna :(

malimrav85
30-03-2011, 19:37
bas mi te je zao.tu vrsis neku pravdu meni, a ti cijelo vrijeme kleveces neku osobu sto je meni odvratno i zato sam odreagirala.tipicno za beskicmanjake poput tebe.ne znam kako administratori nisu reagirali na tvoje blacenje,jer je kleveta KD.samo opali stara os zuti ili crveni.svejedno,ti biraj!
Lijepi pozdrav
možda uvreda, kleveta je

Članak 200.
(1) Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu,
kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je kleveta postala pristupačnom većem broju osoba,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(3) Ako osoba protiv koje se vodi kazneni postupak zbog klevete dokaže istinitost svoje tvrdnje ili opravdani razlog zbog kojeg je povjerovala u istinitost sadržaja kojeg je iznijela ili pronijela, neće se kazniti za klevetu, ali se može kazniti za kazneno djelo uvrede (članak 199.), ili kazneno djelo predbacivanja kaznenog djela (članak 202.).

BaF
30-03-2011, 21:08
http://www.youtube.com/watch?v=812HHetzbe4

Browneyes
30-03-2011, 21:25
Carolina, zbilja jesi patetična. Ali ne krivim samo tebe, nego društvo oko tebe, jer ako netko ne radi senzaciju od toga što je poslao jedan mail, onda očito ništa ne radi. Razumljiva logika potpuno. Inače, ljudi s kojima raspravljaš poprilično su detaljno upoznati sa radom svih pravobranitelja do sada (od EVG, preko AMP do Jana *jej kratice, jedino Jan iskače*) pa bih rekla da njihov argument teži mnogo više od tvojeg "Ema je totalno više radila od svih ikada igdje i zato je sad na Harvardu, koji je očiti bog svih fakulteta".
Kao što rekoh, meni dodatnog spama u inboxu ne fali, imam prijatelje koji ga sasvim dovoljno spamaju svaki dan.

Galijun
31-03-2011, 00:24
:rotfl: :rotfl: Ah, lijepo je vidjeti da i dalje ima ljudi koji su sposobni prosrat i krenut se bahatiti ljudima koji su vidjeli profesora u svojim vannastavnim aktivnostima više no što su ovi udahnuli tijekom svog života...

Kalin
31-03-2011, 01:14
HAHAHAHAHH A JA DOBILA MAIL AAAJOOOOOOOOOOOOOOJJJJJJJJJJJJJJJ IHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

tapir_u_magli
31-03-2011, 13:54
Cisto zabave radi, ne znam da li je vec netko izvjestio, ali sadrzaj jucerasnjeg fakultetskog vijeca se sveo na dvosatnu raspravu o zahtjevu uvazenog profesora opce teorije prava i drzave Vjekoslava Milicica da se Luki Burazinu ponisti obrana doktorske dizertacije.

Pretpostavljam da se FV nije bavilo tzv. studentskim pitanjem.

O konacnom rjesenju studentskog pitanja ce se vjerojatno raspravljati jednom... U biti gotovo sve je rijeseno, samo se nezna hoce li se stare studente preseliti brodovima na madagaskar ili u koji od koncentracijskih kampova.

kresholino
31-03-2011, 16:36
Cisto zabave radi, ne znam da li je vec netko izvjestio, ali sadrzaj jucerasnjeg fakultetskog vijeca se sveo na dvosatnu raspravu o zahtjevu uvazenog profesora opce teorije prava i drzave Vjekoslava Milicica da se Luki Burazinu ponisti obrana doktorske dizertacije.

Pretpostavljam da se FV nije bavilo tzv. studentskim pitanjem.

O konacnom rjesenju studentskog pitanja ce se vjerojatno raspravljati jednom... U biti gotovo sve je rijeseno, samo se nezna hoce li se stare studente preseliti brodovima na madagaskar ili u koji od koncentracijskih kampova.

ma,bolje da nas strpaju na brod za madagaskar bit će nam bolje..
ali mislim da će oni to rješavat zadnji čas(u krajem 9mj.)neda im se to sad rješavat ili će sve po spisku na bolonju.budimo realni oni nemaju kapacitete(seminare,vježbe,poliklinike) za toliku grupu "naših" tj.studenata po starom programu stave na 5 godinu..:unsure:
hm,to može sam lik tipa miličić burazinu napravit zato je i đorđe pobjego s te katedre.:mad2:

Malecka
31-03-2011, 17:18
budimo realni oni nemaju kapacitete(seminare,vježbe,poliklinike) za toliku grupu "naših" tj.studenata po starom programu stave na 5 godinu..:unsure:

Pa onak...praktične vježbe su izvan faksa (osim ako nisi na pravnoj klinici), seminara u smislu kao što su na ranijim godinama nema, diplomski prema uspjehu. Ima mjesta. :D Jedino bi ejp bio pod opsadom.

fat drummer
31-03-2011, 17:33
budimo realni, nemaju oni potrebe za takvim kapacitetom jer prebačeni nemaju vježbe, seminare i slično
tj. ovo na petoj godini imaju, ali to je čičkin dim

kresholino
31-03-2011, 21:50
fat,nakon mog posta tvoj članak je došo ko keks na eks :thumbup:

Godfather
01-04-2011, 22:02
Dobar članak Fat, tragikomičan kakav i treba bit s obzirom na situaciju. Jedino nisam siguran kolko ti je točan taj podatak da nas je ostalo 300-400. Ja bi rekao da nas ima oko 700...gledao sam baš na prethodnim rokovima kolko je bilo prijava i kad se sve zbroji ispadne tu negdje oko 700.

A sad malo o komentarima nekih ljudi ispod tog članka. Veli neki tamo nadobudni bolonjac, balavac, pa kaj se bune, od 2004.(u najboljem slučaju) do 2011. imali su dosta vremena za završit...s time da taj mali prasac očito zaboravlja kakav je prosjek studiranja po starom te da je onaj koji završi faks u 7 godina po starom zapravo iznadprosječno dobar student jerbo taj prosjek iznosi, ak se ne varam prek 8 godina. S time da isto zaboravlja da su nekad izvanredni studenti imali pravo studirat jednu god. faktički dvije, što je i vrlo ljudsko rješenje kad uzmemo slučaj takvog studenta koji radi puno radno vrijeme (a takvih ima)i još studira i još završi u 7 godina.
Općenito ne kužim kak netko može bit tak nekolegijalan i srat po drugima. Ajde da je iskusio šta znači studirat po starom, jebat se s kurtovićima, socijologijama (stariji studenti će znat na koju ja to socku mislim), pa malo na trećoj cijeli gp, pa dodaj malo gpp-a na toj istoj trećoj, pa malo uskrati mogućnost bilo kakvih kolokviranja, pa postavi malo žešće kriterije za prolaz itd.da sad ne nabrajam ostale pikanterije.
Čisto sumnjam da bi i dalje tvrdil da je 7 godina i više nego dovoljno.
Jbg, nismo svi imali sreću da upišemo faks po bolonji pa da dajemo redovno godinu za godinom i imamo super prosjek i odbijamo četvorke.:lol:
Moram i ja malo srat. Bez zamjere.:lol:

suni
01-04-2011, 22:31
studirala sam i po starom (na dr faxu) i po novom i fakat jos i sad ne znam koji je sistem laksi, ali činjenica je da je od generacije koja je zadnja upisala po starom tj 2004, samo troje ljudi te godine očistilo godinu do ljeta (poznam dvoje od to troje). dok je 2007 to napravilo minimalno 50 ljudi. minimalno

Godfather
01-04-2011, 22:50
studirala sam i po starom (na dr faxu) i po novom i fakat jos i sad ne znam koji je sistem laksi, ali činjenica je da je od generacije koja je zadnja upisala po starom tj 2004, samo troje ljudi te godine očistilo godinu do ljeta (poznam dvoje od to troje). dok je 2007 to napravilo minimalno 50 ljudi. minimalno

Ne znam, suzdržao bi se od komentiranja koji je lakši, koji teži, al stoji činjenica da jedan bolonjac nebre znat kak je studirat po starom i obratno. Svrha mog posta je bilo ukazati na činjenicu da jako ružno zvuči kad netko ko nema pojma o nečem baljezga gluposti i pravi se pametan.
Svaki program ima svoje prednosti i mane, al činjenica je da bolonjci nekako lakše ispunjavaju obveze od nas starih. Koji razlog je tome, stvarno ne znam. Možda su mlađe generacije kolektivno pametnije od nas, možda je organizacija na bolonji bolja, pa te tjera na kontinuirano učenje, možda su smanjeni kriteriji na bolonji, a možda su u šumi...fakat neznam. Nisam studirao po bolonji, pa ću se suzdržat od komentiranja iste. Kao što bi se i bolonjci (oni koji nisu iskusili stari program) trebali suzdržat od zlobnih komentara na račun nas starih. Dovoljno smo mi degradirani i bez toga.

Sandrica
01-04-2011, 23:36
Neslužbeno je i još se čeka konačna potvrda, ali "starim studentima" je pravo studiranja po starom programu produljeno za još jednu godinu!

malimrav85
02-04-2011, 00:02
Ja sam bio i na starom i na bolonji, na našem faksu.
Samo vas molim da prestanete pričat o kolokvijima na bolonji.
Nema sumnje da je lakše dat GP u dva komada, da je sociologija po Petkoviću bila užasna. Isto tak, treba uzet u obzir polaganje OPPD kod Kurtovića na seminaru, polganje MP-a kod Vukasa, KP-a bez potrebe da se uči čitav posebni dio itd.
Tak da mislim da na kraju dođe možda na to da je po bolonji lakše u omjeru 52-48. Al da neko prolazi ili pada zbog bolonje i manjka iste, nema veze s mozgom.

BaF
02-04-2011, 00:25
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1033-Studiranje-prema-%C2%ABstarom-programu%C2%BB-i-prebacivanje-na-%C2%ABbolonjski-program%C2%BB?p=579447&viewfull=1#post579447

Neslužbeno je i još se čeka konačna potvrda, ali "starim studentima" je pravo studiranja po starom programu produljeno za još jednu godinu!

žena je u zboru, iako se to po nicku ne bi reklo pa eto, sad znate koga vuć za rukav tu po forumu.

Galijun
02-04-2011, 00:31
Samo da ispravim Godfathera s obzirom da sam ja studirao po starom programu....7 godina JE prosjek, nije više. Dakle ljudi unutar 7 godina nisu iznadprosječno dobri studenti.

Također, vidim masu iskustava kolega sa bolonje i ne, nema tamo kolektivnih ajnštajna koji preplavljuju burzu sa diplomama. Omjer ljudi koji su završili u roku na bolonji odgovara omjeru ljudi koji su završili u roku po starom programu. Brojke su zaista tu negdje.

Dobro mravac veli, omjer težine bolonja:stari je negdje 52:48, 51:49 bih ja rekao. Nema neke pretjerane razlike (one preostale nisu vezane direktno uz polaganje ispita i način ispitivanja).

Jebiga, nama luksuz nije bio imati studentske predstavnike koji su forsirali donošenje određenih promjena (tako da smo se nas par sa starom programa u studentskom zboru našli više u borbi za bolonju, a ne za stari program jer se on etablirao odavno kao onaj kojem nema pomoći i nitko od profesora nije htio ni mrdnuti po tom pitanju).

Moje mišljenje je da je rok bio određen dovoljno rano da se ljudi pripreme i završe. Odluka će se donijeti u 9. mjesecu najvjerojatnije, jer, kao što fat reče, onda će baratati sa konkretnim brojkama.

nadal
02-04-2011, 00:34
.. ja ću onog bahatog gorenavedenog bolonjca namlatit nogom! This is Spartaaaaaaaaaaaaa!

Daj molim vas, možda je bolonja najteža na pravu među svim bolonjiziranim faksovima, ali i dalje je duplo lakša od starog (jedinog pravog) programa! :smartass:

Pa samo GP u 2 dijela je već 20% lakši cijeli faks, a neka bolonjci blebeću!

georgee
02-04-2011, 00:39
zašto onda ne odeš na duplo lakši program?

suludo je raspravljat o tome kaj je lakše, a kaj teže (tim više jer se takva rasprava pojavi svaka tri mjeseca, a na topicu iz gp-a i češće) - bitno je kako doći do rezultata s kim će svi bit zadovoljni, pogotovo stariji studenti kojih se to jedino i tiče

nadal
02-04-2011, 00:43
nadam se da nisi od onih koji su čekali ponoć da iskoriste prvoaprilsku zezanciju, jer s ovim se kao niti sa smrću - ne šali ;)

nadal
02-04-2011, 00:50
Zato što sam bio u situaciji da mi duplo lakši program vremenski znači duplo više vremena.. dakle kada se razlomak skrati ostaje mi 1/1, a onda je status quo realnija opcija.

Ja ti ne moggu to dokazati ovako preko foruma, ali probaj bilo kojeg ozbiljnijeg profesora na fakultetu pitati, odgovor će većinom biti - bolonja je smijeh!

Opet, kažem, nitko nije kriv što je bolonjac ili nebolonjac, samo govorim kako stvari stoje, po meni. :smartass:

malimrav85
02-04-2011, 00:58
probaj bilo kojeg ozbiljnijeg profesora na fakultetu pitati, odgovor će većinom biti - bolonja je smijeh!
evo, ti mi daj tri imena a ja ću ih pitat

nadal
02-04-2011, 01:02
evo, ti mi daj tri imena a ja ću ih pitat
Izaberi nasumično, pa ako moja tvrdnja padne u vodu, plaćam gajbu pive!

BaF
02-04-2011, 01:10
nije bolonja laksa, nego se faks promijenio u 10 godina otkad ste vi na njemu. ne polazete ni vi iste ispite sad na 4.oj kao netko prije 10 godina ko bi sad mogao vama srat pa tako unedogled do jugoslavije i komparativnog prikaza svih republika... koga briga.

nadal
02-04-2011, 01:18
nije bolonja laksa, nego se faks promijenio u 10 godina otkad ste vi na njemu. ne polazete ni vi iste ispite sad na 4.oj kao netko prije 10 godina ko bi sad mogao vama srat pa tako unedogled do jugoslavije i komparativnog prikaza svih republika... koga briga.
pa nije poanta da će netko srat ili neće srat.. ako je netko prije 10 god. položio teže ili lakše neka je.. ja govorim o situaciji sada.. a sada za razliku od prije postoje 2 paralelna sustava, koji se analogno mogu usporediti, jer su u istom vremenu, na istom mjestu, i ispitivači su isti!!

SADA JE, primjera radi, po bolonji GP u 2 dijela, po starom je u jednom dijelu.

Pa čovječe, to je kao da trčimo maraton, ali "ja" 42 km moram pretrčat odjednom, a "ti" trčiš odvojeno 2 puta po 21 km?!?!

georgee
02-04-2011, 01:19
s tom razlikom da ti možeš odabrat da trčiš odvojeno dva puta, ali svejedno uporno odabireš odjednom :wink:

ivette
02-04-2011, 01:24
Nije mi baš jasno kako netko tko nije probao oba programa može reći koji je lakši/teži. to je isto ko kad netko kaže ne volim jest to i to al nisam nikad ni probao...
shvatite da je osnovna razlika između starog i bolonje, kad pričamo o polaganju ispita, rješavanje tih ispita preko kolokvija - znači na taj način je puno puno lakše, tu ćemo se svi složit, međutim gdje je problem...kolokvija nema! i dolazimo do toga da bolonja nije ništa lakša jer mi svi jednako polažemo ispite, svi imamo iste pismene, usmene...nitko neće bolonjca pustiti na lijepe oči. istina, gp se polaže u jednom dijelu po starom i tu se ne može ništa reć al rekla bi da je to jedina veća razlika.
the point is - isto je sve, jednako se za prolaz mora pomučit i bolonjac i stari student. da smo na nekom drugom faksu na kojem bolonja zapravo funkcionira onda bi mogli raspravljat, ali ovako...ne.

malimrav85
02-04-2011, 01:25
pa nije poanta da će netko srat ili neće srat.. ako je netko prije 10 god. položio teže ili lakše neka je.. ja govorim o situaciji sada.. a sada za razliku od prije postoje 2 paralelna sustava, koji se analogno mogu usporediti, jer su u istom vremenu, na istom mjestu, i ispitivači su isti!!

Pa čovječe, to je kao da trčimo maraton, ali "ja" 42 km moram pretrčat odjednom, a "ti" trčiš odvojeno 2 puta po 21 km?!?!
ali su tebi kvalifikacije za taj maraton bile lakše. a i ko ti brani da se prebaciš? bolonjci ne mogu na stari program a vjeruj mi da bi mnogi imali rađe 4 nego 5 godina.
a profesori nikad nisu rekli da je na bolonji lakše ili da je smješna nego njih iz nekog razloga talasa činjenica da seminari i predavanja traju jedan semestar i ima se kao manje sati što je opet njihov problem jer im se ne da organizirat punu satnicu

Godfather
02-04-2011, 01:26
Sad moram sam sebe kvotat jer ste, kolege, krivo shvatili:
1.

Ne znam, suzdržao bi se od komentiranja koji je lakši, koji teži
2.
Svrha mog posta je bilo ukazati na činjenicu da jako ružno zvuči kad netko ko nema pojma o nečem baljezga gluposti i pravi se pametan.3.
Svaki program ima svoje prednosti i mane4.
Nisam studirao po bolonji, pa ću se suzdržat od komentiranja iste. Kao što bi se i bolonjci (oni koji nisu iskusili stari program) trebali suzdržat od zlobnih komentara na račun nas starih. Dovoljno smo mi degradirani i bez toga.Znači, zadnje što mi pada na pamet je omalovažavanje truda mojih kolega-bolonjaca.
Na ovom faksu i jedni i drugi pišamo krv i to je neoboriva činjenica. Tko tvrdi suprotno je ili malouman ili iz 4.denziteta.
Isto je činjenica da vi, bolonjci imate vidljivo bolju statistiku od nas - bolji prosjek studiranja, većina vas daje godinu za godinom, nemate većih zastoja, psihički vam je olakšano činjenicom da možete polagat iz više god. prije neg kaj počistite nižu, imate bolji prosjek ocjena. To su činjenice. A ja opet ponavljam da bih se suzdržao od prejudiciranja razloga koji stoje iza tog. Možda ste stvarno marljivija i pametnija generacija od nas. To je realna mogućnost.
Meni je žao što me roditelji nisu ostavili još godinu dana da se igram u vrtiću, jer sad bi bio bolonjac,budući da sam 86.godište::E:. I to bi bila psihički zdravija sredina za mene i siguran sam da bi imao bolje rezultate nego što imam sad - jer većina vas ima bolje rezultate. Jako puno mojih kolega se na 3 god. prebacilo na bolonju, i sami vele da im je to najpametnija odluka u životu. I da se vidi razlika u ta dva programa. Ponavljam, to ONI vele, ne ja. Ja neznam to jer nisam probao bolonju, samo prenosim dojmove mnogobrojnih prebačenih kolega.
Netko je spomenuo da je prosjek studiranja po starom 7 godina, mislim da griješi i da je debelo duže...
Ak imaš neki dokaz tome, slobodno me demantiraj...

nadal
02-04-2011, 01:26
s tom razlikom da ti možeš odabrat da trčiš odvojeno dva puta, ali svejedno uporno odabireš odjednom :wink:
Ja sam svoj maraton otrčao.. nije riječ o meni, već o usporedbi sustava, netko kaže da je 52-48, netko 50-50, a ja kažem da je 67-33 odnos prije i sada, pa ako sam i promašio, spreman sam to braniti dok me netko ne pobije, a nije.

Nego, skrenuli smo s teme, ja prije svih, pa ću i završiti.. meni je okidač bio komentar na post fat-a o starim studentima u kojemu jedan bolonjac pljuje po starim studentima poput najvećeg izdajnika i provokatora.. pa sam kontrirao.. možda nepotrebno, nebitno sada.. i rest my case!

malimrav85
02-04-2011, 01:31
Netko je spomenuo da je prosjek studiranja po starom 7 godina, mislim da griješi i da je debelo duže...
Ak imaš neki dokaz tome, slobodno me demantiraj...
iz 2007.

Najbrže ga završavaju studenti u Splitu kojima u prosjeku treba 6,3 godine, onima u Zagrebu studij traje šest godina i 11 mjeseci.

Prosječno trajanje studiranja 433 studenata koji su diplomirali 2004. godine je bilo 6 godina 11 mjeseci i 12 dana, a za 482 studenata koji su diplomirali 2005. godine je 7 godina i 15 dana.

georgee
02-04-2011, 01:34
Ja sam svoj maraton otrčao.. nije riječ o meni, već o usporedbi sustava, netko kaže da je 52-48, netko 50-50, a ja kažem da je 67-33 odnos prije i sada, pa ako sam i promašio, spreman sam to braniti dok me netko ne pobije, a nije.nisam ni govorio konkretno o tebi, nespretno sam se izrazio. govorio sam o starim studentima uopće.

Nego, skrenuli smo s teme, ja prije svih, pa ću i završiti.. meni je okidač bio komentar na post fat-a o starim studentima u kojemu jedan bolonjac pljuje po starim studentima poput najvećeg izdajnika i provokatora.. pa sam kontrirao.. možda nepotrebno, nebitno sada.. i rest my case!
normalno da jesi kad je kreten i nekolegijalno smeće, al malo samokritike ne bi bilo naodmet (ponovo, govorim generalno)

BaF
02-04-2011, 01:39

to je i moja poanta, zapravo. osim gp2, imamo iste ispite i idemo na iste rokove.

dobro ti je georgee rekao, mozes odabrat.
analogno, mene mrcvare godinu dana dulje na nacine koji su tebi kao nepoznavatelju ects sustava u praksi zvanoj studomat, potpuno nepojmljivi. to ti valjda svi tu pokusavaju reci, plusevi i minusi.

Nije mi baš jasno kako netko tko nije probao oba programa može reći koji je lakši/teži. to je isto ko kad netko kaže ne volim jest to i to al nisam nikad ni probao..

probala sam, ne pricam napamet.

Godfather
02-04-2011, 01:41
iz 2007.

Malo mi je čudan taj podatak, al ak tak piše, vjerujem ti na riječ. Samo ne znam kolko je to vjerodostojno iz jednostavnog razloga što nama u zg-u treba samo 6 mj. duže da dipl. od splita. Onak,wtf? Evidentna je razlika između ZG i ST. Ili su Splićani malo ipak pametniji od nas.

ivette
02-04-2011, 01:43
probala sam, ne pricam napamet.

probala sam i ja, bez brige. nisam mislila na tebe nego na kolegu nadala koji je uvjeren da je bolonja ekstra lagana i da mi svi uživamo i valjda ništa ni ne učimo...

nadal
02-04-2011, 01:47
al malo samokritike ne bi bilo naodmet (ponovo, govorim generalno)
ovo ću ja sad reć osobno a ne generalno.. znam da sam budala što nisam diplomirao kad sam trebao.. isključivi krivac sam sam.. pa nije mi faks valjda kriv.. odlučio sam igrati Ligu prvaka kada sam odlučio upisati pravo.. svega sam bio svjestan.. stoput sam radio nešto drugo mjesto sjedio za knjigom i slično..

činjenica jest da će, vratit ću se temi, gomila starih studenata imati 30.09. svega par ispita i diplomski, što je nekih 85-90% cjelokupnog studija, a nadležni se ne javljaju, isti nadležni dopuštaju u rujnu 2010. upis po starome ljudima s 11 ispita (9 s četvrte + 2 s treće) i diplomskim.. a ne izjašnjavaju se o daljnjim opcijama.. pustimo sada je li netko debil ili nije što je odlučio upisati po starom s 11 ispita.. to nije bit.. bit je u faksu koji blago rečeno - sere!

malimrav85
02-04-2011, 01:48
Malo mi je čudan taj podatak, al ak tak piše, vjerujem ti na riječ. Samo ne znam kolko je to vjerodostojno iz jednostavnog razloga što nama u zg-u treba samo 6 mj. duže da dipl. od splita. Onak,wtf? Evidentna je razlika između ZG i ST. Ili su Splićani malo ipak pametniji od nas.
http://www.poslovni.hr/vijesti/prosjek-studiranja-7-i-pol-godina-48044.aspx

budimo iskreni,nije gp za godinu dana teži od gp1+gp2 tu godinu dana na bolonji dobiješ htio ne htio

BaF
02-04-2011, 01:48
ivette, sorry, krivo polovih :wink:

gle, na stranu što je frajer nekolegijalni kreten, ali vi ste u svojoj nemoći i bijesu što ne znate di ćete završiti povremeno potpuno nebulozni i agresivni. i to uglavnom vrlo nekolegijalno prema bolonjcima. ja, recimo, stvarno ne želim da ikoga od vas prebace ako ste pri kraju (osim caroline), ali s druge strane imam dva pitanja
a. niste li znali već par godina za ovaj rok? ako jeste, zašto sada šokiranost? (ne velim da se morate slagati s time, samo mi nije jasno iznenađenje)
b. neki od vas kalkuliraju prebacivanje u osijek jer je tamo rok za stare do 2014. zar nije jednostavnije (da ne velim pametnije i korisnije) ostat tu onda možebitno po bolonji ako vam je prihvatiljiva opcija završit faks tek 2014?

nadal
02-04-2011, 01:51
probala sam i ja, bez brige. nisam mislila na tebe nego na kolegu nadala koji je uvjeren da je bolonja ekstra lagana i da mi svi uživamo i valjda ništa ni ne učimo...
gle, da ti ja sada kažem "nije ti stari program skok u vis", rekla bi da sam majmun - ok! Opet, ako kažem da je stari program teži - ne implicira da je bolonja lagana!!!

uostalom, pogledaj statistike s bolonje i prije, prema upisanim studentima na određene godine i količini istih koja je u roku rješavala godine.. ili smo mi "gluplja" generacija ili je činjenica da je sada MANJE TEŠKO :)

malimrav85
02-04-2011, 01:52
uostalom, pogledaj statistike s bolonje i prije, prema upisanim studentima na određene godine i količini istih koja je u roku rješavala godine.. ili smo mi "gluplja" generacija ili je činjenica da je sada MANJE TEŠKO :)
imaš tu statistiku? ja bi te molio da nam je pokažeš. siguran sam da je svi žele vidjeti.

Godfather
02-04-2011, 01:52
http://www.poslovni.hr/vijesti/prosjek-studiranja-7-i-pol-godina-48044.aspx

Da, odma sam zguglao i vidio da si od tuda uzeo taj podatak. I dalje ne znam kolko je to vjerodostojno. Draže bi mi bilo da si dao službenu statistiku PFZG - sigurno ta gamad ima taj podatak.:lol:
Ne vjerujem zavodu za statistiku, prepovršni su.

malimrav85
02-04-2011, 01:55
Da, odma sam zguglao i vidio da si od tuda uzeo taj podatak. I dalje ne znam kolko je to vjerodostojno. Draže bi mi bilo da si dao službenu statistiku PFZG - sigurno ta gamad ima taj podatak.:lol:
naravno da ima, dobit ćemo je nikad
iako će sad na senatu biti govora o tome pa ako netko ima neku vezu s bilo kojeg faksa a da će bit prisutna na senatu, neka traže da im daju te podatke
faksevi, kolko sam skužio, neće moć odbit suradnju jer će statistika bit s ISVU-a, po godina, katedrama, profeosrima...
bumo vidli

Zeno Cosini
02-04-2011, 01:55
oni koji su dali sve u roku po bolonji bi isto tako dali i po starom programu a mi koji studiramo sto godina po starom studirali bi sto godina i po bolonji let's face it :D

malimrav85
02-04-2011, 01:56
Molim da se ne pokušava infiltirat s razumom u ovu raspravu.
Hvala.

georgee
02-04-2011, 01:57
poanta je: treba vršit pritisak na faks da što prije odluči da se može planirat kako dalje. prvenstveno živaca radi
the end

nadal
02-04-2011, 02:00
imaš tu statistiku? ja bi te molio da nam je pokažeš. siguran sam da je svi žele vidjeti.
vidim kako govoriš u ime "svih", ukoliko zastupaš "sve", molio bih te da mi potvrdiš to dokumentom.. pa ću ja onda tebi dati na uvid statistiku, a ti ju potom prezentiraj svojim klijentima.. jer sam shvatio kako si ti samo zastupnik.. mislim, možemo i tako razgovarati.. bezveze :)

malimrav85
02-04-2011, 02:05
Kaj?

Godfather
02-04-2011, 02:14
budimo iskreni,nije gp za godinu dana teži od gp1+gp2 tu godinu dana na bolonji dobiješ htio ne htio
Pa da vidimo razmišljanja naših kolega o ovom:

Ja sam se prosle godine dobrovoljno prebacio na bolonju jer nisam nikako mogao poloziti posljednji ispit s treće godine odnosno ostao mi je gp.
U ovoj godini sam polozio ejp, gp1, gp2 i trgovacko pravo tako da je ovo bio pravi korak za mene iako sam dobio 5. godinu. No, gp sam polagao godinu i pol i nikako ga nisam mogao dati tako da bih ga vjerojatno jos uvijek polagao da sam ostao na starom programu.

Istina znam dosta naših kolega koji su se upravo zbog gp-a prebacili na bolonju i sad su već očistili skoro cijelu 4. godinu. I još nisam čula bolonjca da se žali na težinu gp-a u dva dijela barem ne u odnosu na žalopojke nas starih.

Što više razmišljam o prijedlogu, da se, u slučaju prebacivanja na bolonju upisuje gp1 u zimskom, a gp2 i EJP u ljetnom semestru, s mogućnošću pisanja molbe za polaganje ispita s četvrte godine nakon što se položi EJP (dakle nakon 1.6.), to mi se navedena mogućnost više sviđa. S jedne strane, natjerat će nas da sukcesivno polažemo gp1 pa gp2, a opet s druge strane ipak ćemo polagati gp u dva dijela, što i fizički i psihički olakšava cijeli posao.

imam nepoložen GP koji mi je dosad iscuclao veliku većinu životnog elana + ispite sa 4 god. I znam šta su i kakvi su ispiti na 4.god. tako da teško da ću diplomirati u narednih 365dana... osim ako se ne dogodi nešto zbilja nevjerojatno fascinantno i neočekivano... Iskreno da mi sad netko ponudi položen kompletan GP, EJP i npr.pomorsko do ljeta..uzeo bih to objeručke bez razmišljanja. Onaj tko ima nepoloženo građansko vjerojatno i sam zna da je to ispit koji će vas ubiti prije nego ga položite...ubiti, još jednom ubiti...pa još par puta ubiti, a onda će vas reanimirati i dobit ćete dvojku(ako u međuvremenu ne puknete na živce i završite u vrapču). Ja nemam takvih želja, a koliko čujem..ili bolje reći ne čujem Bolonjci se ne žale na težinu podjeljenog GP-a...

Ja sam već predugo na ovom faxu i neovisno o toj jednoj godini koju ću dobiti mislim da ću završiti ranije nego ovako kao Gp izmoždeni student po starom koji može bez problema još godinu dana polagati taj fakin ispit dok ti se netko ne smiluje i da 2... Kao što rekoh to old 4 this sh.t!

Npr.

nadal
02-04-2011, 02:22
Kaj?
sve 5, meni se učinilo u ovo gluho doba noći da malo podbadaš ;)

- nemam imena profesora koji su uspoređivali stari program i bolonju u korist starog, takvi ne postoje;
- nemam statistiku koja mi ide u prilog, ona je na strani toga da je bolonja teža.. tako da sam taj argument iznio na štetu vlastite teze;
- faks je jednak i prije i sada, pa to je općepoznato..

toliko od mene o ovoj temi, ne volim virtualni način komunikacije ako nije baš nužan, a sam sam se uvukao.. odoh učit dalje ;)

malimrav85
02-04-2011, 02:34
Npr.
Još kad bi imali nekoga tko se prebacio sa bolonje na staro...

bigfoot
02-04-2011, 13:56
stvarno ne znam kako netko ima srca igrati se ovako s nasim zivcima
i to ja procitam u subotu pa nek si mislim do ponedjeljka i do zvanja relkovica :)
uopce nije smijesno pa makar bilo i "nesluzbeno" :)

fat drummer
02-04-2011, 14:00
ah dobar stari neslužbeno! oduvijek me fascinirao neslužbeno status koji se pojavi nakon sjednice. as if odluke se donose van sjednice, a ne na sjednici.
ali dobro

bigfoot
02-04-2011, 14:03
ma nek je i nesluzbeno i nek je i neka glasina..samo da nije prvoaprilska sala..jadranka se udaje i slicno :)
fatam se i za konce ,a gdje necu za lazne nade...

fat drummer
02-04-2011, 14:06
bolonja je toliko lagana da sam se prebaci i diplomirao godinu dana prije nego sam se prebacio!

jednom sam na bolonji izašao na ispit i dao dvije godine odjednom!

na starom programu za svaki pogrešan odgovor uzmu pištolj i pucaju ti u koljeno!

na bolonji bi i ekonomist završio pravo!

wuuuuuuuuu!!!!

ek84
02-04-2011, 14:45
bolonja je toliko lagana da sam se prebaci i diplomirao godinu dana prije nego sam se prebacio!

jednom sam na bolonji izašao na ispit i dao dvije godine odjednom!

na starom programu za svaki pogrešan odgovor uzmu pištolj i pucaju ti u koljeno!

na bolonji bi i ekonomist završio pravo!

wuuuuuuuuu!!!!

- na bolonji prve dvije godine možeš velikim dijelom kolokvirati, a mi stari smo na prve dvije imali šefka, sociologiju od 1000 stranica i kpp. znači bolonjcima je bilo puno lakše dobro startati. a kad se zalaufaš, ide to :mrgreen:

- bolonjci na trećoj imaju gp u 2 dijela i nemaju gpp (imaju kpp, ali to nije isti rang), dok mi imamo gp u komadu i gpp. mislim da je i ovde bolonjcima lakše, jer je učiti gp u komadu ubitačno, a pogotovo kad uz to imaš i gpp. a ne možeš ništa sa četvrte polagati dok ih oba ne položiš.

- bolonjci mogu polagati ispite s više godine iako nemaju čistu nižu, dok mi nemamo taj privilegij. znači, kad bolonjcu ne ide gp2 kao zadnji ispit na trećoj, on svejedno može polagati cijelu četvrtu. ako pak meni ne ide gp kao zadnji ispit na trećoj, ja ne mogu polagati ništa sa četvrte. ja padnem to gp na komisiji npr u 11mj i ne mogu polagati ništa do 4mj sljedeće godine. bolonjac padne gp2 u 11mj i u 2mj može polagati šta got želi sa četvrte.

ovime ne želim osporiti težinu bolonje, ali ako većina straih što se prebacila na bolonju kaže da je bolonja lakša, onda očito ima tu i neke istine.

georgee
02-04-2011, 14:52
- na bolonji imaš jednu profesoricu i dva asistenta bez ikakvih prava predavanja i ispitivanja na oppd-u što rezultira pismenim kakvog se ni šefko ne bi posramio, a prolaznost često ne prelazi 5-10%; ispit iz sociologije ima 15 opisnih pitanja, a na rimu ispite ispravljaju nadobudni asistenti poput milotića koji bodove oduzima jer se "ne slaže s profesorom horvatom"

- na bolonji brojni predmeti imaju pismeni, koji nisu postojali na starom programu (oppd, ustavno, gp...)

- studenti po starom programu imaju sniženi uvjet na trećoj pa im je i 4 ispita dosta za uvjet, za razliku od bolonjaca koji ih moraju položiti 5

možemo ovako do sutra, a ne moram napominjati koliko to nema smisla, pogotovo imajući u vidu činjenicu da za sve probleme koje tu nabrajamo (bilo probleme starog programa bilo bolonjaca) postoji isključivo jedan krivac - fakultet, odnosno njegova uprava

fat drummer
02-04-2011, 15:03
dobro ja sam bio na starom programu i sada sam na bolonji. razlika je nikakva. tako da jebite si usporedbe u dupe. uzimte si usporedbe, napijte ih, nabavite vazelina i obljubite ih analno

ako ćemo bazirati cjelokupnu priču na gp argumentu onda je bolonja najlakša stvar ikada. ako ćemo tražiti ostalih 30 kolegija onda je sve isto.

ako pak uspoređujemo "povlastice" koje imamo prilikom polaganja, onda naravno da je lakše kada možeš davati ispite s više godine i moram još jednom poručiti faksu da se jebe s tom notornom pizdarijom koja je i mene i stotine drugih koštala živaca i vremena.
no eto bolonjci nemaju luksuz odustanka (osim tri dana prije), koji čini mi se ima ulogu dvosjeklog mača jer starim studetima uvijek pruža odstupnicu

mislim da je studiranje na bolonji malo humanije i manje restriktivno, ali ne znači da je išta lakše u 99% kolegija koji nisu gp u dva dijela.

logička je pogreška ikako uspoređivati prve dvije godine sa petkovićem, radovčićkom, nedom i šekijem sa studiranjem danas jer ni tri bolonje ne bi njima iz glave izbile njihov način rada.
u zadnjih pet godina faks je zaposlio 100 novih ljudi valjda i tu se vidi razlika i poboljšanje, a ne u gp-u u dva dijela. a ti novi ljudi se događaju i starim studentima.
cijele osadesete su zaposlile 5 ljudi od kojih je do 90-tih troje otišlo (citiram barbića).

pošto nisam dao gp ful dugo, djkelomično što radim, a pretežito što sam lijen prešao sam na bolonju i svjestan sam da imam petu godinu. ali iskreno briga me. psihički stres koji sam si sam uzrokovao, jer nije gp toliko jebeno težak, ne vrijedi koliko još jedna godina. to je moja vizija i vrijedi samo za mene. vi koji ste ostali, super, nadam se da ćete do srpnja imati još samo izborni za položiti. ali ako se dogodi da u rujnu imate još nešto s treće, onda si priznajte da je možda bolje preći na bolonju koja ima taj fenomenalni gpš u dva dijele, polaganje ispita s više godine i nema sociologiju na dva i pol milijuna strana

Victoria
02-04-2011, 15:04
ek84, naveo si sve što sam i ja htjela reći. Koliko znače te neke stvari poput više kolokvija (da, znam da se ne može sve kolokvirati) ili polaganja ispita s više godine znali bi tek kad bi vam to netko oduzeo.

Bez želje da ikoga podcjenjujem ili polemiziram (jer mislim da se trebamo držati zajedno što studentima ovog faksa opako nedostaje), zaista je gadno štošta što smo mi stari prošli. Od Šefka, Petkovića, GP-a i GPP-a na istoj godini, kolokviji nula bodova... Nije bolonja ni pjesma ni pljuga, nije faks postao duplo lakši, ali su mnoge stvari bolje organizirane i promijenjene tako da se lakše da godina, da se lakše ide dalje. Na ovako teškom faksu svako olakšanje puno znači.

Argument da zašto se borimo protiv bolonje ak je lakša je apsurdan i nekorektan- pa što mi imamo od bolonje ako smo dali treću godinu ili imamo još par ispita kao ja, osim odugovlačenja i više para za platit? Da mi je ostala cijela treća sutra bi svojevoljno išla pisati molbu da me prebace na bolonju.

Zaista ne znam što vi kolege bolonjci želite čuti pa da pokažete malo kolegijalnosti? Što mi vas koštamo da ljudi pišu komentare poput onih na fat-ov tekst? Baš sam razočarana.

ek84
02-04-2011, 15:14
- na bolonji imaš jednu profesoricu i dva asistenta bez ikakvih prava predavanja i ispitivanja na oppd-u što rezultira pismenim kakvog se ni šefko ne bi posramio, a prolaznost često ne prelazi 5-10%; ispit iz sociologije ima 15 opisnih pitanja, a na rimu ispite ispravljaju nadobudni asistenti poput milotića koji bodove oduzima jer se "ne slaže s profesorom horvatom"

- na bolonji brojni predmeti imaju pismeni, koji nisu postojali na starom programu (oppd, ustavno, gp...)

- studenti po starom programu imaju sniženi uvjet na trećoj pa im je i 4 ispita dosta za uvjet, za razliku od bolonjaca koji ih moraju položiti 5

možemo ovako do sutra, a ne moram napominjati koliko to nema smisla, pogotovo imajući u vidu činjenicu da za sve probleme koje tu nabrajamo (bilo probleme starog programa bilo bolonjaca) postoji isključivo jedan krivac - fakultet, odnosno njegova uprava

1. šefku ništa ne može nadmašiti, a pogotovo neki pismeni ispit. ispit iz sociologije je imao više od 1000str, sad ima valjda duplo manje. rimsko priznam :)

2. ja sam po starom, a imao sam pismeni iz ustavnog. a sama činjenica da je negdje uveden pismeni ne mora nužno značiti i da je taj ispit postao teži.

3. to im ništa ne znači jer su u 99,9% slučajeva to gp i gpp, tako da će prvi ispit sa 4.god u najboljem slučaju položiti za godinu dana od upisa te 4.god. bolonjci pak ne moraju imati čistu godinu da bi mogli polagati išta sa više. i u tih 5 na trećoj nije cijelo gp i gpp :)

mislim da su moji argumenti jači :D

dosta prepirke, nije sigurno ni vama ni nama lako. samo smeta nekolegijalnost nekih bolonjaca kojima sad smeta naš status, iako to na njih nema nikakva utjecaja.

Victoria
02-04-2011, 15:25

Ovo je napravljeno da nas ne moraju sve prebaciti na bolonju pa da ispadne da su stari svi skoro na 4.-oj. Realno, nisi time dobio ništa osim da možeš reć da si 4.godina iako dok ne riješiš GP i GPP nema dalje.

A što se pismenih tiče- osobno nisam nikad pala pismeni a da sam barem pročitala cijelo gradivo. Na usmenom naučiš masu toga, a tvoje znanje se često procijenjuje na 1-2 pitanja, puno je izraženiji faktor sreće. Tako da...

Da je tebe, dragi kolega, Šefko (a ispitivao je samo on) najurio van jer si nešto bubnuo na ispitu, a onda te za dva tjedna opet izbacio na roku jer ako nisi znao tada, nisi dosad mogao puno više naučiti, molio bi ti boga za pismeni. Ovo se nije meni dogodilo, ja i Šefko susreli smo se samo jednom (dugo studiram a nisam ni glupa ni lijena, zamisli), ali sam to na svoje oči vidjela. Cijeli grad zna tko je Kurtović, o njemu se priča i na drugim fakultetima, nešto kao o Chucku Norrisu, a ti spominješ asistente i pismeni. Kod Kurtovića je prolaznost bila tako mala i toliko je ljudi zbog njega čamilo na prvoj i nisu mogli mrdnut dalje da su izvršili pritisak na profesora pa je uvedeno ono "tri države" polaganje koje je bilo samo za dvojku pod uvjetom da si te tri države znao ko "Voćku poslije kiše". Ako ti to ne govori dovoljno, ne znam što više reći.
Meni je drago da je vama sad nešto bolje, i ne mislim da ćete išta manje naučiti od nas, al budite malo kolegijalni i podržite svoje "stare" kolege i budite zahvalni na tome da je sad bar malo bolje!

georgee
02-04-2011, 15:32
1. da, ne mogu se nadmašit vjetrenjače, ali pitanja u pismneom koja glase "kojim zakonom i koje godine je u francuskoj uređeno pitanje radne knjižice i ko ju je prema njemu čuvao" nije daleko od toga tako da - ako makneš sociologiju, dobio si isto + vi ste naciju učili samo po engesfeld, mi smo imali dodatnu knjigu od 250stranica
2. da, ne mora biti, al s obzirom na navedeno stanje na rimu, otpada ti tvrdnja da je lako krenuti - a da ne spominjem pitanja na gp-u koja su logički neodrživa ("koja je tvrdnja najtočnija")
3. na stranu težinu učenja odjednom, većina ispitivača će iz svakog područja postavit po jedno pitanje, a mi ćemo za svako područje dobit 3 pitanja - gradivo koje učimo na gp-u je isto, tako da na kraju dođe na isto - hoću li 4mjeseca učit odjednom ili dvaput po 1,5 - 2 možda i nije skroz svejedno, al na kraju se uloži isti broj sati

a mogu argumenti bit ne znam koliko jači, samo bolonjci ipak imaju kvisko zvan zašto-se-onda-jednostavno-ne-prebaciš-na-bolonju-i-riješiš-svih-nervoza-i-diplomiraš-u-miru

rekoh, možemo do sutra.

nekolegijalnost kretena koji je komentiro članak na portalu je neupitna. siguran sam da će s takvim stavom uspjet jer takvi koji ne gledaju dalje od svog šupka obično i uspiju.

nadajmo se da je informacija o produžetku godinu dana istinita, ali se usrdno nadam da će ljudi kojima je ostao gp (i/ili gpp) i čitava četvrta pametno odlučiti sačuvati svoje živce i prebaciti se na bolonju. jer u godinu dana diplomirat neće, a ovak će bar dat gp(p) i barem pola četvrte. neprebacivanje na bolonju u takvoj situaciji ravno je samoubojstvu jer će se:
a) izgubiti previše živaca
b) izgubiti još jedna godina studiranja

Victoria
02-04-2011, 15:45
a mogu argumenti bit ne znam koliko jači, samo bolonjci ipak imaju kvisko zvan zašto-se-onda-jednostavno-ne-prebaciš-na-bolonju-i-riješiš-svih-nervoza-i-diplomiraš-u-miru

Ovo ostalo komentirati bi predugo trajalo, ne moramo se složiti, sve 5.
Ali ovo što sam citirala- valjda ti je jasno koliko je to besmislen argument za sve one koji su riješili GP, već sam napisala- što bi mi dobili bolonjom kad možemo diplomirati za 3, 6 ili 9 mjeseci? A sve najgore po starom smo odgulili. Plus što većina onda zbog EJP-a ima sranje da mora čekati ljetni semestar za odslušati jer je to ispit s druge godine i opet se gubi vrijeme. Ja sam osobno položila EJP kao izborni na 4.-oj jer mislim da će mi to znanje trebati, učila tjedan dana ležerno i položila lakše nego ijedan drugi ispit, ali većinu ljudi bi taj EJP još koštao dodatnog vremena.
Složit ću se da ne kužim ljude koji bježe od bolonje, a pritom misle da će im trebati još vremena do 2014. da diplomiraju.

georgee
02-04-2011, 15:47
nisam pod time ni mislio na ljude koji imaju realnu šansu diplomirat u pol godine-godinu dana :wink:

ek84
02-04-2011, 15:56
georgee prijatelju mi naciju nismo učili samo po jednoj knjizi, nego i po beucovim dijelovima. a šefki se ništa ne može ni približiti. plus ti si pismeni prošao i bez odgovora na to jedno nebulozno pitanje, a kod šefke se padalo za svaku banalnost koja mu nije po volji.

Victoria
02-04-2011, 16:00
nisam pod time ni mislio na ljude koji imaju realnu šansu diplomirat u pol godine-godinu dana :wink:

Takvih je georgee, jako puno, a i oni (tj. mi) još čekamo final verdict.
A i kod ostalih postoji faktor novca, bolonja je ipak nešto skuplja. Plus sumnjam da itko od starih računa još imati GP na jesen tako da opet ulaze u kategoriju onih koji bolonjom ništa ne dobivaju osim 5. godine.
Vama je jedan težak ispit prebačen s druge na treću (KPP), jedan još teži s treće na četvrtu (GPP) pa je po meni lakše dogurati do četvrte, a peta dobro dođe za počistiti još nekog kapitalca kojeg se vuče od prije. Ali mi po starom prelaskom na bolonju na četvrtoj samo gubimo vrijeme, koje smo već debelo potrošili, dijelom svojom krivnjom, naravno, dijelom zahvaljujući debilnim pravilima o polaganju tj. nepolaganju i objektivnim životnim okolnostima.

Victoria
02-04-2011, 16:02
georgee prijatelju mi naciju nismo učili samo po jednoj knjizi, nego i po beucovim dijelovima. a šefki se ništa ne može ni približiti. plus ti si pismeni prošao i bez odgovora na to jedno nebulozno pitanje, a kod šefke se padalo za svaku banalnost koja mu nije po volji.

Kamo sreće da je bilo kolokvija iz nacije... koji štreberaj je to bio

georgee
02-04-2011, 16:08
georgee prijatelju mi naciju nismo učili samo po jednoj knjizi, nego i po beucovim dijelovima. a šefki se ništa ne može ni približiti. plus ti si pismeni prošao i bez odgovora na to jedno nebulozno pitanje, a kod šefke se padalo za svaku banalnost koja mu nije po volji.je, znamo svi kakav je šefkija bio, al svejedno - prati malo stanje i vidjet ćeš da je prolaznost na kraju godine jako slična.

Takvih je georgee, jako puno, a i oni (tj. mi) još čekamo final verdict.
A i kod ostalih postoji faktor novca, bolonja je ipak nešto skuplja. Plus sumnjam da itko od starih računa još imati GP na jesen tako da opet ulaze u kategoriju onih koji bolonjom ništa ne dobivaju osim 5. godine.
Vama je jedan težak ispit prebačen s druge na treću (KPP), jedan još teži s treće na četvrtu (GPP) pa je po meni lakše dogurati do četvrte, a peta dobro dođe za počistiti još nekog kapitalca kojeg se vuče od prije. Ali mi po starom prelaskom na bolonju na četvrtoj samo gubimo vrijeme, koje smo već debelo potrošili, dijelom svojom krivnjom, naravno, dijelom zahvaljujući debilnim pravilima o polaganju tj. nepolaganju i objektivnim životnim okolnostima.
je, al na četvrtoj je i sedam ispita od kojih treba posebno naglasiti gpp, društva, ris i mpp!

ma fat je u pravu, ne treba tu filozofirati.
potrebno je naglasiti više stvari:
a) treba pritisnuti faks da što prije donese odluku
b) kad je donese treba dobro razmisliti koja je odluka pojedinom studentu najbolja
c) treba prestati raspravljati o ovakvim stvarima (tipa koji je program teži) i koncentrirati se na pokušaje da na kraju dana svi budete zadovoljni - i uprava i stari studenti

moja je preporuka dugoročno razmišljati i predvidjeti sve moguće scenarije

btw. ja naciju nisam mogao kolokvirati i dao sam je prek pismenog i usmenog ko i ostali smrtnici

2Pac
02-04-2011, 16:39
Mislim da nema smisla uspoređivat jer svi učimo iz istih knjiga i idemo kod istih profesora. Realno, onaj tko uči će dat GP cijeli, a onaj tko ne uči će padat prvo GP1 a onda i GP2. Argument da je GPP na trećoj je isto besmislen jer onda ga nemaš na četvrtoj gdje je macan poput MPP-a, i slično.

Što se tiče nekolegijalnog 'kolege', šta on sad predstavlja sve bolonjce? Nije to moj stav niti bih ja prebacio ili izbacio stare studente. Nisu bolonjci ništa nekolegijalniji prema starima nego što su međusobno.

malimrav85
02-04-2011, 17:21
kaj, niko ne spominje da se ako ti je ostala opća povijest moglo kod šefka na seminar iduće godine pa rješavat preko onih komičnih kolokvija?
da ne govorimo da je valjda 80% (nabacujem bezveze) prošlo mp kod Vukasa dok je danas to najgori ispit na čitavom faksu.
ajmoooooooo

kanarinac
02-04-2011, 17:37
kaj, niko ne spominje da se ako ti je ostala opća povijest moglo kod šefka na seminar iduće godine pa rješavat preko onih komičnih kolokvija?
da ne govorimo da je valjda 80% (nabacujem bezveze) prošlo mp kod Vukasa dok je danas to najgori ispit na čitavom faksu.
ajmoooooooo

kod šefke sigurno nije na seminar išlo više od 200 ljudi godišnje, a upiše ih se svake godine oko 1000. a ovo za vukasa si smiješan, vukas u zadnjih par godina što je bio na faksu nije ispitivao ni 20% svih što su išli na mp. a da je mp danas najgori ispit na faksu je smiješna tvrdnja. argumenti su ti zabrinjavajuće slabi za jednog budućeg pravnika.

Godfather
02-04-2011, 17:37
E jeste dosadni s tom raspravom više...

Pa čak i da vama i jest lakše(što ja ne tvrdim)zašto se vrijeđat oko tog i kad bi to bila istinita tvrdnja? Pa ja bi sve dao da mi bude lakše studirat i manje stresno...

A moje mišljenje o bolonji jest pozitivnije nego mišljenje za stari program...prvi razlog je upravo podjela gpa u dva dijela. Logično je zaključit da bolonjci to puno kvalitetnije mogu svladat i bolje od nas naučit. I drugi razlog za bolonju jest ona vaša praksa na 5.godini po odvjetničkim uredima. To vam je super prilika upoznat se s ljudima iz struke, u ta tri tjedna se pokazat i nešt naučit. Neki će se od vas tamo možda i zaposlit. Neki moji frendovi su tako već dobili obećanje za posao. Što je ogromna prednost pred nama starima. I treći razlog su bolji prosjek ocjena i godine studiranja.
Tak da osobno žalim kaj nisam upisal taj faks ko bolonjac.

Nego kolege, jel ona izjava o produženju roka za još godinu dana zajebancija ili?
volio bi kad bi netko napisao detalje od kud sad to.

georgee
02-04-2011, 17:38
možda nije najgori, ali jedan od najgorih je ako nemaš sreće doć kod seršićke
e, da mp jedna knjižica?
četiri knjige nowadays

edit: godfather, zborašica je navela da se tako priča, valjda nije toliko neozbiljna
mislim da će morat to produžit godinu dana jer argument za vanredne je dovoljno jak da bi to opravdao
ako vanrednima jedna godina traje dvije studijske, onda je njihov rok 8god, a to je 2012, a ne 2011

Godfather
02-04-2011, 17:41
Mraf, rijetki su ti koji su imali sreću dobit Vukasa...evo ja sam npr. prvi put pao kod lapaša na dunavskoj konvenciji, drugi put položio kod šošića...

georgee, nadam se da je istina..ili kolegica ima bolestan smisao za humor...al ovo kaj veliš za argument vanrednih je i više nego logično...nadajmo se da je tak...

kanarinac
02-04-2011, 17:41
možda nije najgori, ali jedan od najgorih je ako nemaš sreće doć kod seršićke
e, da mp jedna knjižica?
četiri knjige nowadays

edit: godfather, zborašica je navela da se tako priča, valjda nije toliko neozbiljna
mislim da će morat to produžit godinu dana jer argument za vanredne je dovoljno jak da bi to opravdao
ako vanrednima jedna godina traje dvije studijske, onda je njihov rok 8god, a to je 2012, a ne 2011

ovakve laži su već zločeste. mp se po starom učio po 3 knjige, a vi ste dobili samo neke dijelove iz četvrte dodatno.

Tony Montana
02-04-2011, 17:43
Koja količina gluposti i prepirke, a svi smo u istom košu i svi cemo jednog dana kad diplomiramo biti manji od makova zrna kad krenemo tražiti posao. Onda te nece nitko pitat jesi bio bolonjac ili po starom programu, jel te pitao šefko ili zrinka. S obzirom na hiperprodukciju pravnika koji svake godine izlaze van iz 4 pravna fakulteta u hrvatskoj, naši budući poslodavci se sprdaju s nama i traže razno razne nebuloze jer su svjesni da nas ima previše i da mogu zaposlit koga hoće. To je najveći problem svega i umjesto da se borimo oko toga da se smanje upisne kvote, da se ujednače kriteriji na svim fakultetima i da se pronađe lakši način našeg zaposlenja, mi se sami krvimo između sebe, a trebamo si biti najveća podrška i potpora.

Osobno sam oppd položio kod kurtovića na seminaru putem kolokvija i to su bila tri kolokvija za koja sam štrebao pitanja napamet ni više ni manje za svaki kolokvij po dva dana što na kraju ispadne da sam kod Šefka položio oppd za cca 6-8 dana!! Jel to normalno? Njegov seminar je zlata vrijedio, a moglo se bez pol frke sredit da se dođe na njega. Isto tako znam jako puno ljudi koji se kunu u njega i njegovo poštenje i koji nikada nisu imali problem s njim.

Isto tako prvu godinu po starom programu sam položio 4/7 ispita i jedini razlog zašto je to tako jest da nisam dovoljno učio i da nisam ni blizu kao danas grizao i imao volju i htijenje. Onog momenta kad sam se primio učenja, počeo sam uredno i polagat ispite.

Point svega jest, bio to stari program ili bolonja ili nešto treće, treba se primit knjige, učiti, učiti i samo učiti i opet učiti. Svi smo u istoj frci i svi učimo zakone napamet i nadobudno si stvaramo sliku pravde, morala i legitimnosti. A onda kad dođemo u praksu i kad osjetimo začarani krug korupcije na svojoj koži i kad nas to brutalno prizemlji..dođe razočaranje i preispitivanje.

Zato, umjesto da se svađamo, nastojmo razmišljat o budućnosti naše struke, o tome da svi krenemo od samih sebe da se danas sutra borimo za pravdu i poštenje malog čovjeka koji ne može doći do izražaja i da budemo prvi stup u obrani protiv rak rane današnjeg društva, protiv korupcije. Koliko god to utopistički zvučalo, ali o tome trebamo raspravljat, a ne o jebenoj bolonji i starom programu i međusobnom trvljenju.

georgee
02-04-2011, 17:43
oh, nije tako nedavno bila samo jedna

kanarinac
02-04-2011, 17:50
oh, nije tako nedavno bila samo jedna
nije

Must
02-04-2011, 17:56
ne kužim zašto toliko spominjete tog kurtovića kao nešto s čime su se isključivo studenti po starom programu susretali?
koliko je meni poznato njega su imale i prve generacije studenata po bolonji i nije im bilo ništa lakše zbog toga

Malecka
02-04-2011, 17:57
ovakve laži su već zločeste. mp se po starom učio po 3 knjige, a vi ste dobili samo neke dijelove iz četvrte dodatno.
Da dobili smo 150 str. četvrte knjige i još tolko pitanja na kojima ruše, npr. ako ne znaš nabrojati sve sastavnice Svjetske banke.

Trenutno je međunarodno jedan od najtežih na faksu, ne tolko po samoj materiji već po načinu ispitivanja. Ne mogu govorit od četvrtoj godini jer još nisam upoznata sa trolistom ris-društva-mpp, ali do četvrte godine, mp je ispit koji je po mom mišljenju teže položit od gp2 ili bilo kojeg drugog; došlo je do toga da masa ljudi položi tek na trećem-četvrtom-petom izlasku.

edit-
Vezano za kurtovića - 2007 je zadnja generacija koja ga je imala. Držao je 4 grupe po 50 ljudi plus u svakoj grupi po 20 ljudi sa viših godina koji dotad nisu položili. Znači 300-injak ljudi je dolazilo kod njega. Što je ipak jedna fina brojka.

Teško je sa uspoređivat praktički zadnjih deset godina, jer niti bolonjskim generacijama nije isto svake godine. Par godina je oppd postao smijurija sa tri države, onda se uveo pismeni pa je sad brutalan. Isto tako sa teorijom, kad sam upisala 2007 još u 2mj je bilo ok al recimo rok u 4mj 12/200 ljudi prošlo i taj trend se nastavio praktički do danas (malo prolazaka i sve neke -2 ocjene)

malimrav85
02-04-2011, 18:20
a da je mp danas najgori ispit na faksu je smiješna tvrdnja. argumenti su ti zabrinjavajuće slabi za jednog budućeg pravnika.
a kad bi ti to dokazao potvrdom sa studomata di se vidi da ima najnižu prolaznost?
:mrgreen:

fat drummer
02-04-2011, 18:50
ne želim prekidati zabavu ali kakve veze ima promjena literature sa idejom da je bolonjski PROGRAM teži od nebolonjskog PROGRAMA

ima još starih studenata na mp-u i oni uče po istoj literaturi kao i bolonjci!

ako idemo u debilnu raspravu uspoređivanja programa, što podupirem jer mi je alternativa učenje, onda je validno samo uspoređivati broj kolegija, kolokvije, mogućnost odjave ispita, a ne je li netko polagao po kurtoviću, petkoviću ili je morao znati što je paradigma po kuhnu

Runing away
02-04-2011, 19:46
Ovaj ne bih vam htjela razbijati rutinu ali stvarno nije bitno tko je u kojem sustavu... Evo ja bih voljela završiti po starom, nemam love za godinu bolonje :D

Da li se onda može razmišljati kao što je Sandrica napisala da postoji mogućnost produljenja 1 godine ili je to prvoaprilska šala? (ako jest not funny)

jolene
02-04-2011, 20:01
da...i ovo je, kao, forum studentskih predstavnika?

Runing away
02-04-2011, 20:03
Yep, čini se da jest. Možda ako predstavnici napišu događaje sa sjednice prestane ova rasprava o bolonji... Iako sumnjam i to je slađe od učenja.

jolene
02-04-2011, 20:12
ma ne mislim da će ti napsati nešto više, dok ne bude nešto službeno, ili barem malo 'službenije'
tak da, ak te ne zanimaju pokušaji liječenja kompleksa naših kolega, idi uči ; )
ja odoh

Runing away
02-04-2011, 20:17
Nope ne mogu više, odoh malo van. Predivan dan a ja unutra... Ništa čekat ćemo pa možda nešto bude kroz koji dan, tjedan, mjesec. ;)

Sandrica
02-04-2011, 23:29
Kolegica nema bolestan smisao za humor, nije se radilo o prvotravanjskoj šali. :)
Pišem sa svog profila jer, kao što rekoh, nije još službeno. Smijemo to govoriti studentima i davati informaciju, ali ne možemo ništa službeno isticati. :)

Godfather
03-04-2011, 00:36
Kolegica nema bolestan smisao za humor, nije se radilo o prvotravanjskoj šali. :)
Pišem sa svog profila jer, kao što rekoh, nije još službeno. Smijemo to govoriti studentima i davati informaciju, ali ne možemo ništa službeno isticati. :)

A kad bude službeno? I o čemu to ovisi? Malo detalja nebu nikog ubilo...

bigfoot
03-04-2011, 12:41
da dajte malo vise tih nesluzbenih informacija.
odakle sad to ,a nije se o tome ni pricalo na sjednici prije par dana?
tko vam je to rekao i dopustio "curenje" i koliko je to pouzdano :cold:
da ne bi bilo hladnih tuseva za koji dan ili u 9. mjesecu..ili da ne bi novi dekan odlucio drukcije..
ajde umirite nas da mozemo ic ucit bez stresa :mhm:

jolene
03-04-2011, 12:44
da, hvala sandrica
isto, bilo bi lijepo znati kad će se o tome odlučivati

bigfoot
04-04-2011, 15:34
nitko nista ne javlja pa sam zvao Relkovica...kog drugog ? :)
covjeku treba dati medalju,povisicu i bacvu rakije za strpljenje i profesionalizam.
ukratko...nije srezao moje pitanje o produzenju kao glasinu nego je rekao:
"produzenja ce izgleda biti, ali dajte vi to do jeseni pa necete morati brinuti kolega"
dakle...sad si vi mislite :rotfl: ali meni je vec napredak sto ovo ocito nije samo forumska prica i sala.
lakse mi se primiti knjige sad kad znam da me mozda ipak nece bacati na bolonju s jednim ispitom
jos da sluzbeno odluce sad,a ne 1.10. ...nitko sretniji od nas staraca ne bolonjaca papaka ::mrgreen:

kanarinac
04-04-2011, 16:34
nitko nista ne javlja pa sam zvao Relkovica...kog drugog ? :)
covjeku treba dati medalju,povisicu i bacvu rakije za strpljenje i profesionalizam.
ukratko...nije srezao moje pitanje o produzenju kao glasinu nego je rekao:
"produzenja ce izgleda biti, ali dajte vi to do jeseni pa necete morati brinuti kolega"
dakle...sad si vi mislite :rotfl: ali meni je vec napredak sto ovo ocito nije samo forumska prica i sala.
lakse mi se primiti knjige sad kad znam da me mozda ipak nece bacati na bolonju s jednim ispitom
jos da sluzbeno odluce sad,a ne 1.10. ...nitko sretniji od nas staraca ne bolonjaca papaka ::mrgreen:

trebali bi danijelu platiti ljetovanje na maldivima :) zaslužuje čovjek

nadal
04-04-2011, 16:50
hvala na informaciji, Bigfoot!

taj čovjek je zbilja vrh, meni ga je neugodno više zvat, jer sam ispucao par džokera zovi vezano za izborne :)

bigfoot
04-04-2011, 20:12
:thumbup: ma znam i meni je vec neugodno kad ga zovem.
sad koliko je to "informacija",a koliko samo moguca naznaka da ce oni mozda odluciti u nasu korist...pitanje je.
don't kill the messenger...jer ubit cu se i sam ako poslije odluce drukcije :)
samo se nadam da cemo bar jedanput prije ljeta znati sto ce biti,jer kad se sjetim 9.mjeseca i cekanja odluka,dekanskih,redova,upisa...:cold:

miks
05-04-2011, 14:53
ljudi jel stvarno nitko baš ništa ne zna konkretnije?? nije mi se baš lako skoncentrirati na gpp kad me počnu zaokupljat da ne kažem crne misli o bolonji! informacija kolegice sandrice mi samo muku zadaje a nimalo olakšanja....nema mi smisla da smiju govoriti studentima inf neslužbeno, pa mislim nek kažu više jednom za svagda kak stvari stoje i amen!

BaF
05-04-2011, 17:14
a kako bi itko znao išta konkretnije i službenije od predstavnika koji su o tome s upravom razgovarali/relkovića? mislim, da pričaš i s petrakovom potencijalnom sestrom - opet je neslužbeno i "u ovom trenu".

budući da im je rečeno da vam puste neslužbenu obavijest, držite se toga kao (zasad) relevantne informacije. konačna odluka ionako ovisi o tome koliko će vas starih još biti u 9. mjesecu.

Kalin
05-04-2011, 18:45
Malo prošvrljah po temi i šokiran sam.
Studenti cijelog Sveučilišta nam se smiju i omalovažavaju nas (a bez lažne skromnosti, siguran sam da je PFZG jedan od, u nedostatku boljeg termina, najtežih fakulteta u RH), poimaju studiranje na ovom fakultetu kao ispijanje kave u Kavkazu, neodlaske na predavanja i povremeno štrebanje za prolaz, a vi se svađate jeli lakše ili teže studirati na ovom fakultetu prema bolonjskom ili predbolonjskom programu.
Idioti, primite se i jedni i drugi knjige, sa ovakvim stavom ne zaslužujete da vam bude lakše!

Runing away
08-04-2011, 16:12

Ništa osobno ali kad takva informacija osvane oko 1. aprila više ne znam komu da vjerujem ovdje. A vrvi od ludih pravnih umova. :) U svakom slučaju bilo bi divno ako bi se i prije rujna nešto znalo. Ako ne, onda ćemo pričekati malo. ;)

nadal
08-04-2011, 17:43
Eksplodirat će mi mozak od ove bube u uhu pod nazivom "neslužbeno"...

Nego, ja sam 100% siguran da će produžiti za najmanje još godinu dana.. pa gomila je ljudi još na starom koliko vidim po prijavama (samo GP je prijavila stotka, GPP pedesetak).. previše je to posla za "faks" da ne bi oni iskoristili džoker "ostavi ih još bar godinu dana, da si ne tovarimo nepotrebni posao na leđa"..:thumbup:

ek84
08-04-2011, 20:58
Eksplodirat će mi mozak od ove bube u uhu pod nazivom "neslužbeno"...

Nego, ja sam 100% siguran da će produžiti za najmanje još godinu dana.. pa gomila je ljudi još na starom koliko vidim po prijavama (samo GP je prijavila stotka, GPP pedesetak).. previše je to posla za "faks" da ne bi oni iskoristili džoker "ostavi ih još bar godinu dana, da si ne tovarimo nepotrebni posao na leđa"..:thumbup:

575 prijava bez izbornih i onih koji nisu predali index za gp. ima nas.

Skylark Ishmaelle
15-04-2011, 05:42
Pardon na padobranstvu, no samo par komentara u sumasumarnom kontekstu:
a) miz da ljudi koji su na starom trebaju računat na to da će na jesen ić na bolonju, pa ako ih fakultetsko vijeće ugodno iznenadi - NEKA :fanfare+partytime na jesen:

b) bolonja lakša, kaj?! mislim da je samo svirepija na bolesniji način: u nerazumlju više ne prednjače ljudi koliko roboti. kristemiliiiissov!
počevši od prijava za seminare, od toga da ljudi imaju previše/ premalo bodova koje su upisali u semestru, pa im se zbog sistemskih greški produžuje studij i to ne po ključu 'zalili smo vas juhom, častimo vas ručkom i bocom vina', već više 'kolegice, to vam je tako - uplatite još dva semestra, sjedite doma, a mi ćemo onda vidjeti što s vama - sistem ne dopušta ispravke'.
dodatni bonus, uz kupovinu petkilogramskog paketa faks helizin-superaktiva je taj da nema odustajanja od ispita. dapače, morate se odjaviti ako ne želite izaći na ispit. ostanak doma=pad/ ne možete doć samo 'pogledat pitanja i odustat nakon 15 minuta'.
c) jel itko spomenuo i/ili razmislio o tome da se GPP i MPP i hrpa jako opsežnih predmeta slušaju I polažu nakon jednog semestra? to je najgluplji moment u cijeloj frikin reformi - semestralizacija po razumnom ključu 'politička ekonomija i ustavno su jednako vremenski zahtjevni kolegiji kao GPP i/ili MPP i/ili RiS'. šta se Sajko stigne prevest na ljudski za dva i po mjeseca?
d) nemoš ti faks zahebat bio na bolonji il na starom. stvarno nikom sjekira u med nije pala, bio na bolonji il ne.

Victoria
15-04-2011, 08:13
Skylark, slažem se samo sa zadnjom rečenicom. I odmah u startu naglašavam da ne mislim da je ikome "lakše" u pravom smislu riječi, gradivo je tu i trebamo ga savladati. Samo mislim da bolonja ima značajnih prednosti, još da su na 5. prebacili dva tri konkretna ispita fakat bi se dalo u roku to riješiti uz puno rada naravno, to se podrazumijeva. Ovo ionako jest faks sa gradivom za minimalno 5 godina studiranja.

Ovo sve ostalo su samo retoričke figure. Npr.

nema odustajanja od ispita. dapače, morate se odjaviti ako ne želite izaći na ispit. ostanak doma=pad/ ne možete doć samo 'pogledat pitanja i odustat nakon 15 minuta'.
Ta silna odustajanja od ispita su pogodovala samo kupovanju prijavnica, kalkuliranju i izlaženju godinu dana na isti ispit. To nije pogodnost, nego poticanje gluposti i dužeg studiranja. Mislim da svatko par dana pred ispit zna jel ima šanse za prolaz i može se odlučiti na odjavu.
Ono što jest pogodnost je recimo prijava ispita preko studomata, umjesto toga da izgubiš po nekoliko sati (ovisno gdje živiš to te i košta) ili izlaziš s posla da odneseš prijavnicu u onom famoznom intervalu od 10-12 h kad se to može.

Bolonja je donekle vratila ljude na faks i to je pozitivan pomak. Skuplje je, bilo bi tako iz godine u godinu i bez bolonje, to je uvijek tako.

c) jel itko spomenuo i/ili razmislio o tome da se GPP i MPP i hrpa jako opsežnih predmeta slušaju I polažu nakon jednog semestra? to je najgluplji moment u cijeloj frikin reformi - semestralizacija po razumnom ključu 'politička ekonomija i ustavno su jednako vremenski zahtjevni kolegiji kao GPP i/ili MPP i/ili RiS'. šta se Sajko stigne prevest na ljudski za dva i po mjeseca?

To što su kolegiji jednosemestralni ti omogućuje da prije kreneš čistiti godinu, nekad si morao čekati lipanj za sve osim dva najlakša predmeta. I kako onda dati godinu? Ima nekoliko predmeta na faksu koji jesu toliko opsežni da se profesori žale kako ih je teško predavati kroz samo dva-tri mjeseca. Ali ne vidim problem iz studentske perspektive, nema tog ispita za koji jedan semestar nije dovoljan za učenje.

Skylark Ishmaelle
15-04-2011, 08:40
Eh - nema predmeta koji se ne može naučiti za jedan semestar, ako pri tome ne gubiš vrijeme na beskorisnu masu predavanja i relativno više korisne seminare. Nu, ideja po kojoj u drugom mjesecu ljudi na roku daju tri ispita mi se čini nije zaživjela dalje od druge godine.
A što se tiče slučaja prijavnica vs. moranje odjavljivanja na studomatu: realno, niti jednom ne odeš na ispit, a završiš na komisiji gdje ti ne mogu vratiti prijavnicu. Bolonja je više Prokrustov krevet nego je to stari sustav bio :Kurtović wins:

Victoria
15-04-2011, 09:04
Eh - nema predmeta koji se ne može naučiti za jedan semestar, ako pri tome ne gubiš vrijeme na beskorisnu masu predavanja i relativno više korisne seminare. Nu, ideja po kojoj u drugom mjesecu ljudi na roku daju tri ispita mi se čini nije zaživjela dalje od druge godine.
A što se tiče slučaja prijavnica vs. moranje odjavljivanja na studomatu: realno, niti jednom ne odeš na ispit, a završiš na komisiji gdje ti ne mogu vratiti prijavnicu. Bolonja je više Prokrustov krevet nego je to stari sustav bio :Kurtović wins:

Pa daš dva ispita u veljači i jedan u travnju. Naravno da neće svima upaliti, ali nekima hoće, prije to ni teoretski nisi mogao.

Gle, ako već pri prvom izlasku učiš tako da prođeš i ne izlaziš tek tako, teško ćeš završiti na komisiji. Ja sam stari student, zadnji put sam odustala od ispita na prvoj godini i nisam time puno profitirala, da sam znala da ne mogu, ne bi ni izlazila nespremna i bok, nikad mi nitko nije vraćao prijavnicu i nikad nisam bila na komisiji. Jednom sam samo polagala ispit iz trećeg puta. A ne prolazim s 5, studiram uz rad itd. To su sve priče.
Ono što je realno nekad davno bila pogodnost je bilo više rokova, kolokviji su danas odrđena pogodnost, ovo sve drugo je trla baba lan.
A o obaveznim predavanjima mi nemojte prodavati fore, prazne su dvorane, svi dobiju potpis na zadnjem predavanju i mirna Bosna. Iako sam ja pred kraj treće godine samoinicijativno iako ne trebam potpis odlučila početi ići na predavanja i od tada učim brže i lakše nego ikad i nisam pala ispit niti jednom. Predavanja su gubitak vremena samo ako tamo sjediš i gledaš kroz prozor.

Skylark Ishmaelle
15-04-2011, 09:29
Miz da smo se makli s teme ihihiihhiihi, pa ću ja uz poziv na čovjekoljublje, bolonjostudentoljublje i starostudentoljublje zaželiti da se završetak studija po starom programu produži za godinu dana, te da se bolonjce prestance prozivati za to da po sistemu kolokvija dolaze do diplome.
Nu.
Brzo mi dosadi pisanje.

Victoria
15-04-2011, 09:52
Meni se uopće ne piše što se i vidi po broju mojih postova, ali na neke stvari ponekad moram odreagirati. Ne moramo se slagati, ali nek se zna što je argument a što nije.
Pridružujem se dobrim željama svim supatnicima na Pravnom faksu. I našem faksu želim da što prije prestane upisivati tisuće ljudi, a onima koje upiše pruži puno više.

malimrav85
15-04-2011, 11:28
A i po starom su izvanredni mogli na ispit odma, nisu morali čekat da odslušaju išta.

Victoria
15-04-2011, 14:18
A i po starom su izvanredni mogli na ispit odma, nisu morali čekat da odslušaju išta.

Istina, ali nije to neko veselje biti izvanredni student, nitko nije ni pomišljao ići na predavanja, izvanredni nisu ni mogli na seminare itd. Oni su jednostavno dolazili na faks samo polagati ispite i to je katastrofa. Nisu imali s faksom nikakve dodirne točke i brljali su sami po tim knjigama, tako fakultet ne bi trebao izgledati. Dođeš iz srednje i dočeka te gradivo koje donedavno nisi mogao pojmiti i evo ti knjige, snađi se druže. Ipak je bolje da te neke obaveze tjeraju da bar par dana u tjednu ideš na faks, da poslušaš iz prve ruke... seminari, vježbe, ima to nekog smisla, učiš kroz to, profesor te zapamti itd. Ipak su seminaristi i onda i sad imali neke pogodnosti, nije slučajno navala za neke predmete kad se upisuje seminar. Čini mi se da bolonjom uza sve mane tog sustava koji smo trebali više sadržajno, a manje formalno usvojiti, ipak i ovaj naš faks postaje sve više faks, a manje dopisna škola. Iako sam sigurna da ima još puno prostora za napredak i da naučiti svoje moramo kako god okreneš.

Kolegica Skylark je gore napisala da se bolonjce proziva da stižu kolokvijima do diplome. Moram priznati da ne vidim što je u tome loše ili uvredljivo pa to bi trebalo biti pravilo na svakom faksu pogotovo ovakvom gdje je literatura uglavnom 1000+ stranica po ispitu, iako znam da ni vi ne možete puno toga kolokvirati, odnosno da još uvijek premalo toga možete.

Malecka
15-04-2011, 14:43
Sigurna sam da će nikoleta baš mene zapamtiti sa vježbi koje pohađa 84 ljudi (+još jedna tolika grupa).
I za mene bolonjca faks ostaje dopisna škola. Ukupno 3h tjedno koje provodim na faksu ne mijenja tu činjenicu.

Prozivanje bolonjaca da kolokvijima stižu do diplome nije loše ili uvredljivo, nego pogrešno. Priznajem, na prvoj godini sam kolokvirala oppd. Na drugoj - ustav i pi, ali iskreno kolokviji nakon kojih ja ponovno moram ići čitavo gradivo usmeno odgovarati, nije pravi kolokvij. Posljednje što sam kolokvirala su financije prije godinu i po, i još uvijek lupam glavom u zid zbog toga jer sam otprilike potrošila 4 puta više vremena na spremanje kolokvija nego da sam išla na ispit.

2Pac
15-04-2011, 15:10
Kod nas kolokviji nemaju smisla. Ako je predmet lagan, glupo je ići na kolokvije i protegnuti predmet koji traje max. 1 mj na 3 mj. S druge strane, ako je predmet težak, ili ne daje kolokvije ili su ti kolokviji preteški da bi pristojan broj ljudi to dao. I naravno, nakon toga ide usmeni, koji sam po sebi pobija svrhu kolokvija jer cijeli semestar učiš za njih, a onda te na kraju pozove da sve to zajedno ideš odgovarat kao što bi radio da si išao direktno na ispit. pffft
ovo nema veze sa stari vs bolonja, samo kritiziram ideju kolokvija na pravu.

Victoria
15-04-2011, 15:15
Sigurna sam da će nikoleta baš mene zapamtiti sa vježbi koje pohađa 84 ljudi (+još jedna tolika grupa).
I za mene bolonjca faks ostaje dopisna škola. Ukupno 3h tjedno koje provodim na faksu ne mijenja tu činjenicu.

Prozivanje bolonjaca da kolokvijima stižu do diplome nije loše ili uvredljivo, nego pogrešno. Priznajem, na prvoj godini sam kolokvirala oppd. Na drugoj - ustav i pi, ali iskreno kolokviji nakon kojih ja ponovno moram ići čitavo gradivo usmeno odgovarati, nije pravi kolokvij. Posljednje što sam kolokvirala su financije prije godinu i po, i još uvijek lupam glavom u zid zbog toga jer sam otprilike potrošila 4 puta više vremena na spremanje kolokvija nego da sam išla na ispit.

Ne znam kako možeš izgubiti više vremena na kolokvije nego na ispit, ali ok ako ti tako misliš. Pogotovo što među onima koji uspješno polože kolokvije obično prolaznost na tom konačnom usmenom bude skoro 100%, a prolaznost na većini ispita je zna se kakva, a rokovi su tako raspoređeni da te svaki ispit koji padneš vremenski skupo košta. Nisu kolokviji lagani, ali uvijek je lakše naučiti manju količinu gradiva tako da računaš na prolaz, nego tako cijeli ispit- to ćeš valjda priznati.
Ja sam lijepo napisala da se i dalje premalo toga može kolokvirati i nije mi uopće u cilju se prepucavati ili tvrditi da je po bolonji puno lakše.

Samo mislim da je sadašnji sustav ipak nešto bolji nego onaj prije. Nisam se prebacivala na bolonju, ali sam se eto ubacila na POP kolokvije i neka predavanja, razgovaram s kolegama i mislim da ipak mogu stvari bolje ocijeniti i vidjeti promjenu od nekog tko nema ama baš nikakvu predodžbu kako je bilo studirati "po starom".

suni
15-04-2011, 15:21
Samo mislim da je sadašnji sustav ipak nešto bolji nego onaj prije. Nisam se prebacivala na bolonju, ali sam se eto ubacila na POP kolokvije i neka predavanja, razgovaram s kolegama i mislim da ipak mogu stvari bolje ocijeniti i vidjeti promjenu od nekog tko nema ama baš nikakvu predodžbu kako je bilo studirati "po starom".

tak je ti na temelju jednog kolokvija kod jedne normalne katedre možes zaista ocijeniti stanje i na drugih 20 kolegija koji daju kolokvije i dr. 20 katedri i mirne duše možes u globalu svima reći-lakše vam je! :rotfl:

galatea
15-04-2011, 15:25
pa naravno da možeš izgubiti više vremena na spremanje kolokvija nego ispita jer kad pogledaš koliko pitanja imaju skupa 2 ili 3 kolokvija i 1 ispit skužiš da na najmanje duplo više pitanja moraš odgovoriti na kolokvijima. i hvala bogu da onda moraš učiti u detalje i samim tim je prolaznost na usmenom veća jer je bolja pripremljenost. ali uopće nije istima da je na usmenima prolaznost 100%
evo samo primjer otpd kod asistenata prošle godine...svi su mogli na kolokvije, a na kraju ni 1/3 studenata nije prošla pismeni preko kolokvija...na naciji prošle godine je 40ak% seminarista riješilo pismeni preko kolokvija...dobro, znam da se ovi predmeti ne mogu uspoređivati s predmetima s 3. i 4. godine, ali samo želim ilustrirati situaciju

Breeder
15-04-2011, 15:39

Vi studenti po starome programu zbilja imati neki pik na te kolokvije, covjek dobije osjecaj slusajuci vas da su bolonjci jedna retardirana bagra koja trosi manje vremena na ucenje nego ekonomisti (:mrgreen:) Jedno iskustvo na pomorskom i nije bas neko iskustvo.

Problem kod seminara i kolokvija na drugoj i visim godinama kod vecine predmeta jeste to da cijeli semestar ides na predavanja, ucis za kolokvije male kolicine gradiva koje rijetko kada obuhvate cijeli ispit, pises seminarski itd...da bi na kraju semestra opet morao ponavljati sve sto si do sada ucio i onda jos uciti ono sto nije bilo obuhvaceno kolokvijima.

Znaci, poanta kolokvija bi trebala biti da olaksa gradivo, rascjepka ispit na vise dijelova. No ovdje se dogada nesto apsolutno suprotno. Cijeli semestar gubis vrijeme pripremajuci male komade gradiva na koje se fokusiras umjesto da se usredotocis na predmet u cjelini (jer ne zelis pasti kolokvij posto cini dio seminarske obveze, a bez toga nema upisa vise godine...na te iste kolokvije ne mozes izlaziti tokom citave godine kao na ispite tako da sjebavanje njih cini vise stete nego pad ispita. Da ne spominjem koliko si stete radis ako kolokvij koji si pao ima manje gradiva (jer se opet fokusiras na njega radi ispravka) ili jos gore...moras uciti za novi kolokvij koji obuhvaca novo gradivo (nisi ni staro utvrdio, vec si zivcan jer si pao prvi, a cesto nakon drugog kolokvija (ako postoji) ne ostaje puno vremena do roka).
Vec si procitala primjere malecke u vezi financija, primjeni isto na gp1 i gp2, upravnu znanost, medunarodno, ejp, obiteljsko, kp, ekonomsku itd...Kod svakog od tih predmeta ili trosis cijeli semestar na nesto sto se nauci u par tjedana ili cijeli semestar gubis vrijeme nad malenim cijelinama (usput uceci nesto za rok u 11. ili 4.) da bi te na ispitu opet docekalo cijelo gradivo

malimrav85
15-04-2011, 17:02
ha ha ha, izvanredni nisu mogli na seminare a ja išao na prvoj godini na otpd, oppd i sociologiju.
Lom!

Victoria
15-04-2011, 17:59
ha ha ha, izvanredni nisu mogli na seminare a ja išao na prvoj godini na otpd, oppd i sociologiju.
Lom!

Mrav, izvanredni nisu morali prije na seminare, mogli su ako su žicali, ali ih uglavnom nisu primali na one traženije. Ja sam upisala kao redovni, a na izvanredno se morala prebaciti kad sam počela raditi full time. Nije uopće bitno, samo se vi borite za to da vam faks ukine sve osim polaganja ispita i sve ostalo nazivajte smetnjom i gubitkom vremena pa kad dobijete što ste tražili možda vas pogodi u glavu ono- be careful what you wish for.

Vi studenti po starome programu zbilja imati neki pik na te kolokvije, covjek dobije osjecaj slusajuci vas da su bolonjci jedna retardirana bagra koja trosi manje vremena na ucenje nego ekonomisti () Jedno iskustvo na pomorskom i nije bas neko iskustvo.

Nema nitko pik, niti je itko ikoga nazvao retardiranom bagrom. Dala sam inače i OTPD na prvoj preko kolokvija i to je nekad (ne tako davno) bio JEDINI ispit na cijelom faksu koji se tako mogao riješiti. Iz današnje perspektive mi se čini sadržajem i apstraktnošću kao najteži ispit za jednog brucoša (sad će se netko nać uvrijeđen ako se usudim napisati i da je Miličićeva knjiga tad bila i ponešto deblja), a meni je od njega bio lakši samo engleski upravo zbog kolokvija. Uporno pišem samo jednu stvar-da su kolokviji i kontinuirano učenje dobra stvar i to ću misliti dok sam živa, a vi iz toga iščitavajte što vam volja.

Ovdje je očito neka negativno nabrijana atmosfera pa vas pozdravljam.
Nastavite se svađati sami sa sobom na ovom topicu za koji s obzirom na naziv teme ne znam zašto uopće posjećujete.

michael clayton
15-04-2011, 22:16
1382 (http://www.index.hr/thumbnail.ashx?path=images3/3d29a68a-e694-4d85-ad57-9f7c3b8881db.jpg&w=950&h=750&o=a)

Victoria, petero ljudi ti pokušava nacrtat al ti jednostavno odbijaš/ne možeš shvatit.
Kolokviji jesu odlična stvar, ali ne ovakvi kakve trenutno imamo!

hellokitty
16-04-2011, 15:16
ja ne kuzim potrebu rasprave kome je lakse/teze..tu nema kraja.
mislim da je sad najpotrebnije da se starom programu omoguci zavrsetak kako su i upisali.
sto se tice bolonje jedino mi je zao sto (neki/vecina) nisu pokazali razumijevanje i bahate se komentarima tipa:sta bi vi htjeli, imali ste vremena i sl.. nisam zlobna ni zlocesta osoba, ali takvima mogu pozeljeti samo da im se "ne poklope" profesori, pitanja i sreca i da osjete svu bol studiranja na ovom faksu.

Victoria
16-04-2011, 20:00
1382 (http://www.index.hr/thumbnail.ashx?path=images3/3d29a68a-e694-4d85-ad57-9f7c3b8881db.jpg&w=950&h=750&o=a)

Victoria, petero ljudi ti pokušava nacrtat al ti jednostavno odbijaš/ne možeš shvatit.
Kolokviji jesu odlična stvar, ali ne ovakvi kakve trenutno imamo!

Ova slika u postu upućenom meni nije u skladu s pravilima foruma. A još si i moderator. Ma svaka čast majstore, slika doista govori tisuću riječi, ponajviše o onome tko se služi takvim sredstvima!

michael clayton
16-04-2011, 22:56
Po čemu zaključuješ da je namijenjena tebi?:unsure:

azrijel
16-04-2011, 23:22
ja ne kuzim potrebu rasprave kome je lakse/teze..tu nema kraja.
mislim da je sad najpotrebnije da se starom programu omoguci zavrsetak kako su i upisali.
sto se tice bolonje jedino mi je zao sto (neki/vecina) nisu pokazali razumijevanje i bahate se komentarima tipa:sta bi vi htjeli, imali ste vremena i sl.. nisam zlobna ni zlocesta osoba, ali takvima mogu pozeljeti samo da im se "ne poklope" profesori, pitanja i sreca i da osjete svu bol studiranja na ovom faksu.
Tot.se slažem, za nas stare su te rasprave apsolutno nebitne!
Al kad već bolonjci pišu da smo imali vremena i sl., baš me zanima kako bi se oni snašli s polaganjem ispita bez mogućnosti kolokviranja ijednog!
osim OTPD-jedan jedini s mogućnošću kolokviranja.

Noola
16-04-2011, 23:40
O jizzz...kakva nepotrebna rasprava...bas nepotrebna...vi koji imate jos par ispita do kraja drzt fige i molite Boga da vam produze rok, naravno aktivirajte se malo da se poguraju predstavnici a i sami da stupite u kontakt s upravom pa da prije 9.mj znate sto mozete ocekivati...Ako se neki bolonjac bahati s komentarima "mogli ste zavrsiti", jednostavno IGNORIRAJ.
Ja sam bila stari student do ove godine, al imam dovoljno zdravog razuma da znam da s nepolozenim gradjanskim i mp-om nemam sto trazit na 4.godini i jos gajit nade da cu sve u godina dana rjesit..a da ne pricam kakav bi to stres bio za mene, pa sam se prebacila ba bolonju...nije mi zao ni para, ni jos jedne godine, zahvalna sam na dusevnom miru...svaka cast onome ko je u mojoj situaciji i misli da moze sve rjesit u godinu dana, ja mu skidam kapu, ja sam bila svjesna da nemrem i prebacila sam se...ove rasprave o kolokvijima su mi isto glupe....studiramo na istom fakultetu i imamo iste predmet...i svakome je to individualno, ja npr. prve dvije godine faxa nisam ni osjetila, od sve sile teskih predmeta ja sam se mucila s politickom ekonomijom i pravnom informatikom i samo zato sto sam im pristupila kako "pljuga" predmetima pa se nisma ni udostojila naucit dobro...nama je bio Sefko kao neki grozni profesor sad na prvoj postoji neki drugi koji je grozan...joj na svakoj godini postoji to,...meni je tak glupo sto se raspravlja o tome...
Ako imate jos par ispita, stisnite i diplomirajte i ja vam zelim svu srecu :)

Victoria
17-04-2011, 00:20
Po čemu zaključuješ da je namijenjena tebi?:unsure:
Možda po tome što se u ostatku posta isključivo obraćaš meni.
Da rezimiram za one koji nisu shvatili ili nisu htjeli shvatiti: na moju žalost studiram tu duže nego itko na bolonji (imam čak i dobar prosjek, ali mi je muka od pomisli koliko se ovo oteglo iako nisam nikad bila zgubidan), vidjeh svega i svačega, rezoniram bez želje da ikoga veličam ili s druge strane obezvrjeđujem, i čini mi se da su sve promjene osim onih ukidanja rokova prije dosta godina pozitivne (osim naravno poskupljenja). Pozitivne u smislu da te tjeraju naprijed, tjeraju te na kontinuitet, na učenje, na polaganje ispita, svi su predmeti jednosemestralni, možeš polagati ispit s više godine dok sve ne očistiš, GP je sveden na dva humanija ispita i to je DOBRO. Neka faks nije ni 1% lakši, ako tako netko inzistira, ali je položiviji, bolji.... Možda se netko u tome svemu preračuna, možda nekome kolokviji i vježbe idu na živce, ali to su pozitivni pomaci na našem faksu.
Ovo sam napisala u želji da shvatite i budete zahvalni na tim pozitivnim pomacima koliko god mali bili i borite se za još bolje slijedećim generacijama, nemam namjeru više se prepucavati niti pisati na ovoj temi.

BaF
17-04-2011, 00:23
bože, dokle više?

Noola
17-04-2011, 00:28
bože, dokle više?

Znas do kad, do kad posljednja osoba koja studira po starom programu (a ujedno pise i na forumu) ne diplomira :mhm:

azrijel
17-04-2011, 00:36
Ma i poslije diplome ćemo vas mi stari zamarati i uvjeravati koliko vam je bolje na bolonji!
Dokle god treba da shvatite :rotfl:

BaF
17-04-2011, 00:49
Znas do kad, do kad posljednja osoba koja studira po starom programu (a ujedno pise i na forumu) ne diplomira :mhm:

ali i tad će biti bolonjaca i onih koji nisu završili po tom programu.
di ste bili '41? '71? '91?
A?
:(

malimrav85
17-04-2011, 01:06
^
I
Srbi!

ruta
21-04-2011, 13:24
Ima li nekih novih informacija o produžetku studiranja po starom?Hoće li i kad biti nova sjednica?Bilo kakva informacija je dobrodošla!
I ponovo apeliram da se organizira neka peticija i da pokažemo volju za ostanak po starom..........

nadal
21-04-2011, 17:37
Program rada studentskog zbora:
...

"16. Tražit ćemo da se pitanje studenata na predbolonjskom studiju ('stari program') riješi u njihovu korist budući da smatramo kako ne postoje ni financijske ni administrativne zapreke da im se omogući završetak studija po upisanom programu."

Ukoliko se ne želite OZBILJNO baviti ovom tematikom, izjasnite se tako, pa da se zna kako stvari stoje i počne djelovati neovisno o vama. Ukoliko pak želite, iznesite plan djelovanja, ovdje na forumu za početak. Budući da je ovo jedna od 18 točaka vašeg Programa držim vas kao prve u redu koji su odgovorni rješavati ovo pitanje, točije problem.
Hvala, Nadal!

nadal
01-05-2011, 23:39
Well done, well done!
Da kažem što mislim o ovom nazovi stud. zboru, izbacili bi me s foruma isti tren, pa ću se zadržat na ironičnom "well done"!!!:mad2::mad2:

ek84
02-05-2011, 19:26
Well done, well done!
Da kažem što mislim o ovom nazovi stud. zboru, izbacili bi me s foruma isti tren, pa ću se zadržat na ironičnom "well done"!!!:mad2::mad2:

šta je bilo?

tiki424
06-05-2011, 12:52
Ljudi, čujem da na ekonomiji produljen rok do 30.09.2012. imate li vi kakve informacije????

kanarinac
10-05-2011, 21:40
Ljudi, čujem da na ekonomiji produljen rok do 30.09.2012. imate li vi kakve informacije????

evo ovde kažu da će i nama produžiti, samo se ne zna do kada

Studentski zbor
26-05-2011, 01:07
http://www.pravo.hr/studenti/SZ?@=5xyq#news_16599

Rok je 30. rujan 2013. godine! :)

megi555
26-05-2011, 09:52
uf... ovo je lijepa vijest!!

Godfather
26-05-2011, 10:55
uf... ovo je lijepa vijest!!
Yes indeed...:thumbup: