PDA

View Full Version : Ispiti

04-12-2005, 12:18
Dragi brucoĹĄi,
Eto, zima je pred nama, bliŞi se kraj semestra i dolaze ispitni rokovi... vrlo uzbudljivo razdoblje za vas koji ste do sada samo lutali oko faksa i uŞivali u novonastalom slobodnom vremenu... uskoro dolaze i obaveze... i gubitak dotiènog vremena...
Osnovni razlog vaĹĄe nadolazeĂŚe depresije su - ispiti...
Ĺveliki kuracto je to? Ispit je proces testiranja kolièine vaĹĄeg znanja...
Kakvi mogu biti? Ispiti mogu biti pismeni i/ili usmeni
Tko to izvodi? Ispite provode profesori i asistenti s pravom ispitivanja
Zaťto to rade? Da vam zagorèaju Şivot i da provjere koliko ste u proteklom semestru gradiva usvojili te ima li vas smisla uopÌe dalje ťkolovati. Osnovni smisao ispita je dovesti vas do diplome s kakvim-takvim znanjem.
Koliko ih je? PreviĹĄe... u prosjeku - 7 po godini...
Ispitni rokovi? To su razdoblja u kojima moŞete poloŞiti odreðene ispite. Postoje redovni i izvanredni ispitni rokovi. Redovni rokovi su zimski (obièno u veljaèi i poèetkom oŞujke), ljetni (obièno u lipnju i srpnju) i jesenski (rujan) izvanredni rokovi su oni koje zovemo ''dekanskima'' i ''predrokovima''.. Dekanski rok je onaj rok koji je mnogima zadnja prilika da neťto daju... na njega se u pravilu - ne raèuna jer postoji iskljuèivo po milosti dekanovoj... dekanski rok u listopadu moŞe vam spasiti godinu! dekanske rokove moŞemo pronaÌi u listopadu, studenom i prosincu, dok na predrok obièno izlazimo u svibnju (za dvosemestralne ispite) ili sijeènju (za jednosemestralne ispite), pravo na predrok uglavnom imaju samo seminaristi, a ispit je obièno na predroku neťto lakťe poloŞiti...
Ĺveliki kuracto je to prolaz na ispitu? To je joĹĄ jedan Ĺžig u indeksu. Ĺveliki kuracto znaèi da nikada viĹĄe, ali pazite... baĹĄ nikada viĹĄe... neĂŚete morati gledati dotièno gradivo... joĹĄ jedna stepenica na strmoglavom putu ka diplomi...
Ĺveliki kuracto je to pad na ispitu? To nije joĹĄ jedan Ĺžig u indeksu. Ĺveliki kuracto znaèi da ĂŚete joĹĄ par dana/mjeseci/godina morati prouèavati dotièno gradivo... ispit moĹžete pasti u principu nebrojeno puta, ali nakon 3. pada morate izaĂŚi na komisijski ispit odnosno odgovarate dotièno gradivo pred tri profesora i molite da ĂŚe svi ''glasati'' za vas... Pad NIJE neĹĄto ĹĄto Ĺželite! Probajte zaobiĂŚi u ĹĄirokom luku...

Eto, toliko za sada... ako imate joť kakvih ''opÌenitih'' pitanja, ne ustruèavajte se postaviti ih... Ovdje moŞete pitati i neke detalje vezane uz pojedine ispite npr. ''Koliko je pametno proturjeèiti profesoru na ispitu i kojem profesoru?''

bob rock
05-12-2005, 23:48
dekanske rokove možemo pronaæi u listopadu, studenom i prosincu,
ispravak:
dekanski rokovi su iskljuèivo tijekom listopada.
zašto?
zato što su redovni studenti dužni do kraja 10.mjeseca regulirati svoj status u referadi (o reguliranju statusa drugom prilikom), dok su izvanredni dužni uèiniti isto do kraja 11.mjeseca.

06-12-2005, 13:05
Execellent gentlemen!
This topic is officially gay as Luxemburg!

That's it...
Za ovo se dobiva ban!
Nitko ovdje neÌe poticati netrpeljivost s obzirom na seksualnu orijentaciju i/ili po nacionalnoj osnovi! A kamoli ne u ovako beskrupulozno offtopiènom postu... pederu!

bobe, to ťto je dekanski rok u listopadu posljednji rok na kojem se neťto moŞe dati (kao ťto sam i napisao), ne znaèi da onaj u studenom ne zovemo takoðer - dekanski... now, does it, my little sweetie buns? ;)

Romana
06-12-2005, 19:08
Mozes ih ti zvat kako hoces, ali dekanski je samo listopadski rok :smt006

18-12-2005, 09:43
dok na stranici pravo.hr kliknes na "rokovi" onda dobijes hrpu datuma, od kojih svaka katedra ima jedan i u 4.mj! To je neki uskršnji rok,ili?
da li redoviti studenti mogu izaæi na njega?

M!!!
18-12-2005, 09:49
Ako se ne varam mi smo na tom roku mogli polagati samo ispite koje smo prijavili ko da nam traju jedan semestar u sluèaju da ih nismo dali u 2. mjesecu,pa pretpostavljam da budete vi isto mogli polagati samo predmete koji vam budu ostali iz prvog semestra.

Nani
16-03-2006, 16:56
nema bas puno nadobudnih maturanata na forumu kolko primjetih, pa sam mislila da cete mozda ovdje moci pomoci mojim mukama. blizi se drzavno iz jezika, za mene konkretno bitnog spanjolskog jezika. postoje li kakvi standardi za bodovanje prva 3 mjesta na drzavnom ili se to nepredvidivo mijenja iz godine na godinu na pravu?

ThunderBoy
16-03-2006, 17:00
http://i7.photobucket.com/albums/y269/W ... /pirat.gif (http://i7.photobucket.com/albums/y269/WELA/AVATAR/pirat.gif)

Nani
16-03-2006, 17:19
jos nijedno, drzavno je za mjesec dana, ali zasad imam najvise bodova u drzavi pa se nadam i nekom dobrom plasmanu na drzavnom. recimo da budem prva. sto se onda dogadja? jel dobijem bar tih 20 bodova za prvu mjesto na drzavnom?

ThunderBoy
16-03-2006, 17:28
http://i7.photobucket.com/albums/y269/W ... /pirat.gif (http://i7.photobucket.com/albums/y269/WELA/AVATAR/pirat.gif)

Nani
16-03-2006, 18:06
hej hej najte bit tak strogi pa nisam kriva sto se jos nije odrzalo drzavno :P samo se zelim pripremiti da znam koje su mi opcije. hvala u svakom slucaju :smt006

Tkach
17-03-2006, 11:15
Èuj, ako je netko sposoban pobijediti na drŞavnom natjecanju, onda je sposoban upisati redovno pravo èak i pod uvjetom da piťe prijamni pod narkozom.

ThunderBoy
17-03-2006, 16:43

jefferson
18-03-2006, 12:27
na upisu ti se priznaje od jezika za dodatne bodove samo onaj jezik koji ti nije materinjski i kojeg nisi uèila u srednjoj ťkoli ako za njega doneseť potvrdu sa Filozofskog fakulteta da ga znať :smt001

Cro
20-03-2006, 00:02
Da, prijemni je stvarno bio pljuga... Sad to shvaÌam kad sam dao socku i opÌu teoriju i dok uèim nacionalnu i kurtoviÌa.. Prijemni sucks....

Ante Gotovina
24-03-2006, 12:27
Da, prijemni je stvarno bio pljuga... Sad to shvaÌam kad sam dao socku i opÌu teoriju i dok uèim nacionalnu i kurtoviÌa.. Prijemni sucks....

Ne bih bať rekao. Ipak je prijemni taj faktor koji bitno odreðuje status studenta. Mislim da nije svejedno hoÌeť li upisat kao redovni uz potporu ili uz vlastito pokriÌe troťkova. ProÌi ga moŞe svatko tko je barem malo uèio - prag je smijeťnih 300 od 750 bodova. Ali time ťto si preťao prag ne znaèi da Ìeť i upisati faks. konkurencija je nemilosrdna, tako da je dobar rezultat neophodan Şeliť li upisat barem kao redovni, a kao redovni uz potporu da i ne govorim. Zatim, prijemni ne moŞeť ponovno pisati kao obièan ispit. Zapravo, moŞeť, ali uz uvjet da prièekať jednu godinu.

Tako da smatram da prijemni ima vrlo veliko znaèenje iako nije zahtjevan kao ostali ispiti.

malimrav85
24-03-2006, 12:46
Ako ĂŚemo realno,upisat se mogu svi koji se prijave. Sad da li kao redovni/osobne potrebe/izvanredni je skroz druga stvar. Ali kad sam se ja upisao mislim da su svi koji su preĹĄli prag i upisani ako su htjeli.

MARĹ AL
14-05-2006, 14:31
MoĹže li se na prvoj godini birati kod kojeg profesora ĂŚe se polagati ispit iz pojedinog predmeta npr. sociologije? Naravno, pitam za izvanredne studente :smt033

suz
14-05-2006, 14:52
to pitanje i mene muèi-idem na sociologiju treæi put i neznam dal mogu birati profesora.morat æu kod kregara na konzultacije pitat :smt012

možda miss sarajevo zna nekaj više o tome :smt001

Lutkica
14-05-2006, 17:50
[quote=suzanasuz]to pitanje i mene mu

MARĹ AL
14-05-2006, 19:42
Ĺveliki kuracta se tek treĂŚi put moĹže birat profesora?

MARĹ AL
17-05-2006, 20:32
Èuo sam da je najbolje prvo poloŞiti lakťe ispite pa me zanima koji su to lakťi ispiti/predmeti na prvoj godini a koji se smatraju teŞima?

fat drummer
17-05-2006, 20:37
Èuo sam da je najbolje prvo poloŞiti lakťe ispite pa me zanima koji su to lakťi ispiti/predmeti na prvoj godini a koji se smatraju teŞima?

e to je dobro pitanje s obzirom na parcijalnu primjenu bolonje... jezik je definitvno na prvom mjestu, a dalje je sve ovisno o tvojim afinitetima

Đ!
17-05-2006, 20:43

OpĂŚa teorija prava i drĹžave apsolutni prvak(kod Ĺveliki kuracimonoviĂŚa ili Metelka, kod MilièiĂŚa nikako), onda sociologija ili politièka ekonomija(prvo ima prednost ĹĄto je kratka knjiga a drugo ĹĄto nije teĹĄko gradivo al ima 570 strana font 10, pa ti vidi...). Dalje nisam polagao al prema nekom mom sudu, ovak ide...

3. Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu
4. Rimsko pravo/ OpĂŚa povijest prava i drĹžave

Dakle, lista:

1. OTPD(Ĺveliki kuracimonoviĂŚ/Metelko)
2. Sociologija/Politièka
3. Nacionalna
4. Rim/OPPD

MARĹ AL
17-05-2006, 21:22
Zaťto OTPD ne kod MilièiÌa, on mi se èinio ok?

fat drummer
17-05-2006, 21:23
Zaťto OTPD ne kod MilièiÌa, on mi se èinio ok?

nije teĹĄko, ali ne po njegovoj knjizi, po periĂŚu je puno lakĹĄe

petra73
06-06-2006, 15:34
Molim vas, bilo koga hitan odgovor: prijavila sam sociologiju 3.put i iako sam neťto naèula o moguÌnosti biranja profesora nisam bila sigurna u tu informaciju, pa na prijavnicu nisam napisala niťta. Mislila sam da mogu na pismenom napisat, ukoliko je to uopÌe moguÌe. Po rasporedu sam kod Kregara, a htjela bih odgovarat kod RavliÌa. Danas sam bila kod RavliÌa na konzultacijama i on mi bať i nije dao neki odgovor, a tek maloprije sam vidjela informaciju da je 3.put moguÌe birat profesora. Pa da li je sad pametno da na ispitu napiťem prof.RavliÌ!? Unaprijed zahvalna!

suz
06-06-2006, 15:44
ma zaboravi.niš od toga.ja sam isto u tvojoj situaciji i bila i kod ravliæa dvaput i kod kregara.....reèeno mi je da nikaj od toga tak da forget na moguænost biranja profesora iz predmeta sociologija :smt012 :smt011

petra73
06-06-2006, 18:50
ma zaboravi.niť od toga.ja sam isto u tvojoj situaciji i bila i kod ravliÌa dvaput i kod kregara.....reèeno mi je da nikaj od toga tak da forget na moguÌnost biranja profesora iz predmeta sociologija :smt012 :smt011

I jesi proťla? I kod koga? Ja sam upisala parcijalu i nateŞem se s tom sociologijom ko ni sa èime do sad...A moram je sad dat iako bať i nisam sigurna u svoje znanje. I kakav je Kregar? Iako svatko tko je proťao kod jednog od njih reÌi Ìe za svakog da je super! A ťto ako napiťem na pismenom RavliÌ, a doðem kod Kregara? Piťe li mi se crno ili?

suz
06-06-2006, 19:34
ma ne,ja isto tak idem sad 12.6 treæi put mi je.
a niš,pitala sam kregara i ravliæa.ravliæ mi nije niš znal reæ a kregar je rekel da niš,da to nije obièaj da se bira profesor.blah...
kada sam drugi put izlazila,na testu sam napisala ravliæ pa su me opet stavili kod kregara,tak da i to možeš fino zaboravit.
a to kak i kaj pita pojedini profesor,imaš u topiku sociologija pa vidi
:smt006

veksi deksi
30-10-2008, 11:45
ej ljudi treba mi hitan odgovor izvanredni sam student 1 godina dali imam pravo izaci na ispitni rok u 11 mjesecu i dal polažem cjeli predmet il dio po dio . Iako su pitanja glupa zanima me ako mi može tko pomoći

djevojcica sa sibicama
01-11-2008, 00:13
ne, brucoši ne mogu izlaziti na izvanredni rok u 11 mj.
ne kužim pitanje s polaganjem 'dio po dio' :?
postoje predmeti s kolokvijima i to je jedini oblik 'parcijalnog' polaganja ispita.
ak nisi išao na kolokvije ili ih profesor nije ni dao, moraš na cijeli ispit.

hermogen
03-11-2008, 15:20
Zanima me da li ima kakva utjecaja pad na kolokviju na budući ispit? Zanima me jer bih sad trebao prijaviti kolokvij iz socke, a nisam ju baš temeljito prošao tako da, možda prođem, možda ne. Ako ništa ne gubim time da probam, onda ću prijaviti.
Nadam se da ću je do ispita dobro spremiti.

Šta mislite o skriptama u skriptarnici pravokutnika? Meni se čine korisne, ali ne znam da li bi mogao potpuno izbaciti knjigu i učiti samo po skriptama, brže će ići, ali mogući su propusti.

TIGER_89
03-11-2008, 16:27
Nema nikakvog utjecaja.. Kolokvij hipotetski prolaziš i sa jednim bodom s obzirom da je na bodove, a treba ti 90 da preskočiš pismeni.. Tak da na ovom možeš imat nula, na sljedećem 90 (jer nosi 100bodova) i preskočio si pismeni...
Skripte ti nikako ne preporučam, pogotovo ne za usmeni, ima krivih podataka i svega, a još su i ubacili novog gradiva kojeg u skriptama nema. ali pošto sad više nemaš vremena za knjigu, skriptu u ruke i zapet pa probat skupit što više bodova!!
:smt006

djevojcica sa sibicama
03-11-2008, 18:17
ne treba skroz odbacivati skripte. ja neke predmete jednostavno nisam mogla učiti iz knjige i išla sam si sama raditi skriptu, ali bi se poslužila 'kosturom' neke iz skriptarnice da si skratim vrijeme i onda bi ju nadopunjavala, pocrtavala, križala, crtala strelice, zvjezdice :-D itd. al mi je oduzelo još uvijek manje vremena nego da sam sve radila sama ispočetka.
plus što dobra skripta koju je netko već napravio može poslužiti u razlučivanju bitnog od nebitnog.

Barroom Hero
09-11-2008, 14:01
bokte jebo, kak je ovaj pismeni ispit kod sočanec objavljen neki dan? kao u srijedu 12.11. isto kad je i teorija kolokvij. osim toga, na studomatu piše 10. (što je ajde vjerojatno pocetak ispitnog roka za neke druge) ali prijava je kao do 4. bila samo a objavljeno je i na studomatu tek prosli tjedan. kakve su to bedastoće? mislim ne namjeravam sad pripremat nekaj u par dana kad se spremam za nekaj pametnije, soc i teoriju...

legionar
09-11-2008, 14:06
To je rok za više godine, ne prvu. Ostatak pitanja baš ne kužim :lol:

Barroom Hero
09-11-2008, 14:09
hvala na odgovoru, ostatak pitanja zaboravi da si pročitao, ne znam ni ja kaj sam pisao jer sam zbunjen i dosadno mi je istovremeno :lol:

pavlek
26-08-2009, 23:39
Da li postoji dekanski rok na ovom fakultetu,i kada je? Hvala.

georgee
26-08-2009, 23:42
postoji u tragovima. za studente po starom programu i više godine bolonje. no, to se ne zna nikad do zadnjeg trena, tj. do 9mj

Zhus
06-10-2009, 13:28
Ovako jedno pitanje.. ja sam sad 1. godina i imam mogucnost kolokviranja i oppd i otpd i soc . Seminarist sam iz oppd tako da planiram to sigurno kolokovirat. Buduci da sam shvatio da cu tesko sva tri ispita stici preko kolokvija zanima me vase misljenje sto je bolje kolokvirati uz oppd???

Browneyes
06-10-2009, 13:35
Imaš na topku Neki malo bitniji detalji vezani za studij raspravu o tome na zadnje dvije stranice.

Emma_Eckstein
06-10-2009, 20:11
Jel treba negdje prijaviti kolokvij ili se samo pojaviš na predavanju ? Ako odem na 1. , ne moram na ostale ako neću ? Hvala

don_corleone
06-10-2009, 21:00
Jel treba negdje prijaviti kolokvij ili se samo pojaviš na predavanju ? Ako odem na 1. , ne moram na ostale ako neću ? Hvala

Mislim da smo mi prijavljivali sociologiju, za teoriju se stvarno ne sjećam... Bit će obavijest pred kolokvije o tome, možda promijene kaj ove godine. Nakon prvog kolokvija nisi obvezna izaći na drugi al ak prođeš prvi ili imaš dosta bodova, bilo bi šteta propuštati ga. Ako ništa drugo učiš konstantno za kolokvije pa si spremna za ispit ili bi trebala biti.... :wink:

Emma_Eckstein
06-10-2009, 21:05
Hvala ! A jel to odmah ispravljaju ? Koliko se piše kod Milicica prvi kolokvij ?

I ako polozim sve kolokvije, ne moram na pismeni ili ?

keeva
06-10-2009, 21:08
ako padneš samo jedan kolokvij automatski moraš ići na pismeni ili...? znam da je kod soc malo drukčija priča ali kako je s teorijom?

the_nikola
06-10-2009, 21:10
Teorija - 3 kolokovija + esej, ako padneš jedan možeš ga opet pisati. Moraš proći sva 3 da bi.. well prošao. Ocijena je aritmetička sredina. Po perićevoj literaturi: prvi kolokvij je 3.11 i moraš znati do 138 str. Za po miličiću ne znam.

Socka - oba kolokvija nose određeni broj bodova (70 i 100, mislim), ako nakupiš 90 bodova ukupno nemoraš na pismeni. Ako nakupiš preko 130 nemoraš niti na usmeni. Maksimalno je, mislim, 170. Ocijena ti je kao da si pisao 1 ispit s maksimalnim brojem bodova 170 (dakle kaja znam do 160 je 5 etc). Prvi kolokvij je 18.11 i moraš znati do 243 str.

Za povijest ne znam jer nisam seminarist pa ne mogu kolokvirati.

Cheers :)

keeva
06-10-2009, 21:14
joj da, teoriju sam pitala za miličića...

panda
06-10-2009, 21:46
Teorija - 3 kolokovija + esej

e, da, jel mi moze neko pojasniti taj esej?
nama je burazin reko samo da se u tom eseju nalazi gradivo sva tri kolokvija, al sto je konkretno taj esej? jedno esejsko pitanje? tri? :ip:

georgee
06-10-2009, 22:08
primjer eseja:
elementi države i teritorij kao element države
i onda ti sve pišeš o tome kaj se možeš sjetit. oko stranicu, stranicu i pol je potrebno (a4). sad ti se možda čini puno, ali vjeruj mi, neće ti bit kad ćeš učit.
to nije esej, neg jednostavno odgovor na pitanje, ne piše se tu neko mišljenje :mrgreen:

Emma_Eckstein
06-10-2009, 22:12
Ja pišem kao da su me majmuni ucili drzati olovku, jel bi to mogao biti problem ?

panda
06-10-2009, 22:15
Ja pišem kao da su me majmuni ucili drzati olovku, jel bi to mogao biti problem ?

:rotfl::rotfl::rotfl:
zicaj da ti daju onu masinu za tipkanje :mrgreen:

galatea
06-10-2009, 22:17

e da, čula sam da mora bit uredno i da moramo podcrtati bitne riječi u eseju...koliko je to istina?

georgee
06-10-2009, 22:18
pa ono.. bilo bi dobro da brzo pišeš, mora bit bar relativno čitko.

Emma_Eckstein
06-10-2009, 22:24
:rotfl::rotfl::rotfl:
zicaj da ti daju onu masinu za tipkanje :mrgreen:

Ma kakvu mašinu - laptop i printer :mrgreen:

panda
06-10-2009, 22:28
e da, čula sam da mora bit uredno i da moramo podcrtati bitne riječi u eseju...koliko je to istina?

onak, whaaaat :hiss:

galatea
06-10-2009, 22:36
onak, whaaaat :hiss:

http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=4

georgee
06-10-2009, 22:47
:rotfl: a dobro, nije ključno, ali veća je šansa da ćete proć, ako podcrtate (lakše isprave, manje su šanse da će doć do pogreške u ispravljanju - a i brže će to napravit).
npr. "karakteristike teritorija su: to je trodimenzionalni prostor, seže u zemljinu unutrašnjost i do visine do koje lete klasične letjelice..."

frustracija
09-10-2009, 09:11
oi! ::E:

zna li ko dal se kod miličića prijavljuju kolokviji i kako se odvija taj misteriozni postupak? :unsure:
i koliko dana prije to moram obaviti? kolokvij mu je 19.10.

hos
09-10-2009, 13:49
Moraš se samo pojaviti na kolokviju.

Emma_Eckstein
09-10-2009, 16:17
Povijest ako dam preko kolokvija se oslobađam i pisemog i usmenog ili samo pismenog?

georgee
09-10-2009, 16:22
prošle godine, ukupna ocjena iz kolokvija bila je ocjena iz ispita. na usmeni se išlo samo ako se htjelo višu ocjenu (odgovaralo se franc i rus jer tog nije bilo u kolokvijima)

nemam pojma
09-10-2009, 18:33
prošle godine, ukupna ocjena iz kolokvija bila je ocjena iz ispita. na usmeni se išlo samo ako se htjelo višu ocjenu (odgovaralo se franc i rus jer tog nije bilo u kolokvijima)

Za izvanredne je bila i Francuska na kolokvijima,i isto tako se odgovaralo samo za višu ocjenu..

tar
16-10-2009, 16:17
pitanje:

uzmimo hipotetski da se na dan kolokvija razbolim tako jako da moram hitno u bolnicu i iz tog razloga propustim dotični kolokvij za koji sam se spremala. koja su rješenja za tu situaciju?
je li moguće onda taj isti kolokvij pisati onda kada studenti nezadovoljni ocjenom ispravljaju taj kolokvij? ili si jednostavn doomed i jedini izbor ti je da izađeš na klasičan ispit?

dankešn :D

georgee
16-10-2009, 16:39
ovisi od katedre do katedre. na rimu recimo je karlović dopustio naknadno pisanje (frendica je pisala prvi i drugi kolokvij skupa). najbolje je pitat njih.

jadzija
16-10-2009, 20:30
...da nadopunim malo sa svojim iskustvima... kod sociologije vjerojatno nećeš imati mogućnost ponavljanja, tako je bar bilo u mojoj skupini, dok recimo na teoriji kod miličića ćeš se bez problema moći dogovoriti da pišeš kad se bude pisao ispravak, ili možda u nekom drugom terminu

lilu
17-10-2009, 12:16
ja sam izvanredni student i imala sam izravni upis na pravo ove godine( Društveno Veleucilištu) e sada me zanima:
1)da li ja mogu davati ispite bez kolokvija i seminara?
2)ja nekad radim po cijele dane,stalan posao,kako da onda stignem na seminare i kolokvije? sto da radim?
ako ima netko tko je završio upravu i sada je na pravu ja bi voljela da mi se javi...
i još nešto, ja nisam još bila na faksu i nemam index,u referadi je.Molim vas kome se moram obratiti za seminare i kolokvije,jer nisam bila na prijemnom i ne znam iz kojih ispita imam seminare....
hvala vam na pomoci....

2

georgee
17-10-2009, 12:54
na kolokvije ne moraš (osim iz seminara ako voditelj seminara zahtijeva da izlaziš na njih). seminar imaš iz jednog od pravnih predmeta. ako se nisi prijavljivala, imaš sociologiju vrlo vjerojatno. no, provjeri. (u tom slučaju moraš na kolokvije iz soc). možeš kolokvirat i teoriju ako želiš.
na seminare moraš dolazit, dolazak se bilježi.
za sve detalje (a i po indeks) otić prvo do sofije u referadu (tmt14 IIkat, soba 50)

frustracija
18-10-2009, 10:22
jel zna ko hoće li sutra na kolokviju kod miličića biti ona načela (opća ili uvodna, za znanstvenike/nastavnike itd.)??? :cry:

keeva
18-10-2009, 10:37
jel zna ko hoće li sutra na kolokviju kod miličića biti ona načela (opća ili uvodna, za znanstvenike/nastavnike itd.)??? :cry:

rekao je miličić da ne :D

georgee
18-10-2009, 12:31
ej. čekaj. pa vi ste već odrasli! :mrgreen:
ovakva specifična pitanja možete postavljat na podforumu ispiti. a pitanja o seminaru na podforumu seminari.
nađete temu i postavite pitanje. bilo bi ok ako biste koristili search this thread opciju prije nego što postavite pitanje oko gradiva ili papirologije.
pročitajte i notice koji vam stoji na vrhu stranice.
to bi bilo, to :thumbup:
...
they grow up so fast :cold:

Emma_Eckstein
18-10-2009, 13:45
georgee, zadnja rečenica :)

Ludim više s tim Miličićem :cry: Jel puno utječe poslije ako padnemo taj prvi?

keeva
18-10-2009, 14:18
georgee, zadnja rečenica :)

Ludim više s tim Miličićem :cry: Jel puno utječe poslije ako padnemo taj prvi?

ma brijem da ne... meni je još ostalo 19 strana i muka mi je. treba to do sutra... e, da, ako je kolokvij u 4 (jel je?) jel moramo dolazit na predavanje u 2?

Emma_Eckstein
18-10-2009, 14:20
ma brijem da ne... meni je još ostalo 19 strana i muka mi je. treba to do sutra... e, da, ako je kolokvij u 4 (jel je?) jel moramo dolazit na predavanje u 2?

Da, to sam i ja pitala pa sam editala post ::E: Ne znam , ja cu doci pa lako ponovim još malo :( (prvo sam mislila staviti :), ali pomislih "ma neeee" :mrgreen:)

keeva
18-10-2009, 14:23
Da, to sam i ja pitala pa sam editala post ::E: Ne znam , ja cu doci pa lako ponovim još malo :( (prvo sam mislila staviti :), ali pomislih "ma neeee" :mrgreen:)

ja idem ako stignem do 2 naučit sve...ako ne, dolazim u 4 ::E:

the_nikola
18-10-2009, 19:20
kolko sam shvatio po mili je kolokvij sutra...
sretno svima :smile:

edit. MRŠ UČIT KAJ RADIŠ OVDJE IMAŠ SUTRA KOLOKVIJ!? :D

keeva
18-10-2009, 19:48
kolko sam shvatio po mili je kolokvij sutra...
sretno svima :smile:

edit. MRŠ UČIT KAJ RADIŠ OVDJE IMAŠ SUTRA KOLOKVIJ!? :D

SIR yes SIR :rotfl:

..još samo 14 strana... :mhm:

piranja
19-10-2009, 12:16

odite na predavanje prije kolokvija...puno znači...miličić ponavlja sve ono što je bitno i ako slušaš, puno lakše prolaziš kolokvij;)

Zanimljivo ime
23-10-2009, 21:07
ovo se samo meni može desit, dakle priijavio sam se za kolokvij za otpd, no mislim da sam zabunom otišao na katedru sociologije i tamo privajio kolokvija umjesto na otpd, sad ne znam šta sam prijavio, jel ja to mogu igdje provjerit :(

axl
23-10-2009, 21:12
ovo se samo meni može desit, dakle priijavio sam se za kolokvij za otpd, no mislim da sam zabunom otišao na katedru sociologije i tamo privajio kolokvija umjesto na otpd, sad ne znam šta sam prijavio, jel ja to mogu igdje provjerit :(
pa za svaki slučaj prijavi ovaj drugi koji nisi prijavio (ako si htio tog) da budeš siguran. vidjet ćeš kad oni objave popis za kolokvij. a niko te neće ubit ako ne izađeš na kolokvij,a prijavio si ga (takve stvari pokušaj izbjegavat na pravim ispitima)

Zanimljivo ime
23-10-2009, 21:27
da ali ja ne znam koji sam prijavio, tj. nisam siguran jesam li prijavio sociologiju ili teoriju? :'(

axl
23-10-2009, 21:34
da ali ja ne znam koji sam prijavio, tj. nisam siguran jesam li prijavio sociologiju ili teoriju? :'(
a prijavi onda opet oba ili prijavi samo onaj na koji misliš izać (nećeš bit ni prvi ni zadnji koji je više puta prijavio kolokvij). bolje da si dvaput na popisu nego da te uopće nema

Emma_Eckstein
25-10-2009, 21:08
Koliko stranica povijesti se moze prelaziti na dan, a koliko Miličićeve teorije? Milsim sam malo povijest, pa stanka duza pa teorija. Ili bolje jedan dan povijest, jedan teorija :unsure:

Glupo je pitanje jer je individualna stvar, ali onako okvirno.

Mučas grasijas :smile:

edit: mozda je bolje da sam ovo stavila na topic "učenje", ali sad ne mogu vise pobrisati :(

georgee
25-10-2009, 23:56
hm hm. za miličića ti nemrem reć, al za povijest mogu.
sve ovisi naravno od osobe do osobe, ali neki konstantni broj stoji.
trebala bi se držat cjelina. znači (dajem bzvz primjer): danas radim stvarno, obvezno i obiteljsko u babilonu itd.
nisu bitne stranice, nego je bitno da si točno odrediš kaj radiš koji dan i da samo to radiš i da to dobro naučiš.
ne znam za stranice jer nisam učio iz knjige, ali mislim da je za škole dosta 2 dana, za babilon nekih 3-4 dana, za atenu 4-5 dana i za franačku 5-6 dana.
računaš ponavljanje neko, dođe ti na 3 tjedna što je i više nego dovoljno za naučit savršeno to gradivo..

keeva
26-10-2009, 00:03
meni je za teoriju kod miličića prosjek 10 str dnevno, tj. 5 sati (znam da je tužno al šta ćeš..)

smart girl
26-10-2009, 11:53
meni je za teoriju kod miličića prosjek 10 str dnevno, tj. 5 sati (znam da je tužno al šta ćeš..)

Meni 5 str. 2.5-3 h(u to ubrajam čitanje,podcrtavanje i prevođenje na hrvatski) :angry:

keeva
26-10-2009, 12:13
dap. da se to dobro nauči treba užasno puno vremena:mad2:
al zato sam dobila 4 ::E:
i sad nisam motivirana da učim za idući kolokvij :rotfl:

Zhus
03-11-2009, 11:08
jel moze netko ko je danas ujutro pisao kolokvij iz otpd reci svoje dozivljaje i mozda neka pitanja ?

georgee
03-11-2009, 11:19
to je pitanje za podforum ispiti i predavanja, tema opća teorija prava i države!
ovaj podforum koristite sad samo za stipendije i takve papirološke stvari (makar imate isto i na podforumu papirologija)

Browneyes
03-11-2009, 20:05
*sigh*
Ajmo ljudi malo koncentracije...ovo su općenito podaci o ispitima (kad ih možete polagati, koji je najlaki ili ne baš...i tak...). Na podforumu Ispiti imate za svaki predmet posebno topik i tamo lamentirajte o kolokvijima i samoj materiji ispita.
Molim vas, nemojte više o tome ovdje, jer ću početi kartonirati. Thx.

brucošicaupadu
16-09-2010, 11:24
Dogodilo mi se već par puta da sam prijavila ispit...nisam stigla odjavit i nisam izašla..radi se o različitim predmetima.I imam grižnju savjesti do neba ali dogodilo se:(.Moja paranoja nema granica i zanima me da li itko obraća posebnu pozornost na to što se tako poigravam time:unsure:?

bunny rabbit
16-09-2010, 11:35
Obraća posebnu pozornost?
Kad ne izađeš, a ispit je uredno prijavljen, računa ti se kao da si taj ispit pala.
Kako imaš pravo izaći na ispit 3x+1komisija pa opet 3x+1komisija... Studomat (koji je jedini za kojeg te briga što misli) ne računa da li si ti svojih 8x potrošila na pravo padanje ili na neizlaženje.
Pored svakog predmeta na studomatu ti piše koliko si puta izašla, pa tamo fino provjeri. I piši si podsjetnike kad su ti prijave / odjave.

Browneyes
16-09-2010, 18:38
I ovo totalno nije podoban topik, a ni podforum za to. Imaš sve to na papirologiji.

BurekDoDaske
04-10-2010, 22:33
pozdrav svima. zanima me što ako ja hoću polagati otpd po literaturi Perića, a ne Milicica ? Jel trebam nesto posebno reci profesoru ili... ? Zbunjen sam :P

Browneyes
04-10-2010, 22:43
Pa ako si kod Miličića, da morat ćeš mu to reći, ako nisi, Perić je onda redovna literatura.

Heisenberg
05-10-2010, 17:48
Jel neko treba još polagati latinski i jel zna kad ona predavanja na gornjem gradu počinju?Kak to izgleda, jel teško položit pošto nisam imao latinski u srednjoj??

Malecka
05-10-2010, 18:25
Za obavijesti o predavanjima prati stranicu faksa, a mislim da će nešto napisat i na katedri rimskog.
Nije teško položit ali treba slušat na predavanjima i naučit.

Alexxis
05-10-2010, 19:07
Jel neko treba još polagati latinski i jel zna kad ona predavanja na gornjem gradu počinju?Kak to izgleda, jel teško položit pošto nisam imao latinski u srednjoj??

i ja trebam latinski, hehe, al još ništ ne piše za to, jel znaš da moraš platit 1250,00 kn ak se ne varam

Heisenberg
06-10-2010, 20:58
da, to kad počnu predavanja onda ću platit

judge amy
11-10-2010, 23:01
Ljudi,jel ima ko iskustva kod miličića....mislim prvi kolokvij iz otpd?(prva dva poglavlja njegove knjige)...što izdvojiti kao bitno,koliko učiti,kako učiti i sl...hvala unaprijed:mad2:

Browneyes
11-10-2010, 23:03
Pogledaj to na podforumu Ispiti i predavanja na topiku o općoj teoriji, tamo su sve informacije sakupljene tokom godina.

keeva
11-10-2010, 23:04
pa ono...za početak uzmi si nekih tjedan dana, makar ti je i to previše..kad se navikneš na stil pisanja, nije grozno, jedino kaj se sporo prolazi. nemoj učit fusnote (mada vam je to već ziher napomenuo), a sve ostalo se manje-više mora znat.
pitanja su čudna, ali ne preteška i ubiti je prolaznost dosta velika.

judge amy
13-10-2010, 10:52
Jel mozda netko zna,jeli treba za prvi kolokvij kod miličića učiti ona načela profesora/znanstvenika...itd....doslovno napamet?

Must
13-10-2010, 13:26
ako je sitni slog onda ne, a koliko se sjećam to je pisano sitnim slogom tako da ne

zgmetropola
13-10-2010, 13:27
Jel mozda netko zna,jeli treba za prvi kolokvij kod miličića učiti ona načela profesora/znanstvenika...itd....doslovno napamet?

Odgovoreno ti je u temi OTPD, ubuduće nema potrebe da na dva mjesta postavljaš isto pitanje :thumbup:

natbac
09-11-2010, 15:39
Kolika je zabrana polaganja ispita nakon pada 4.put?
hvala!!:smartass:

superfly
09-11-2010, 15:41
3 mjeseca

http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1002-Komisija

malamaja
14-12-2010, 13:30
jel moguće dat otpid, oppid i soc u 2. mj., ako do sada još nisam takla pov:unsure:, soc ću kolokvirat vrlo vjerojatno, a otpid znam 50% zasad?
ili da učim samo 2 predmeta, a neš ostavim za malo kasnije?

i jesu teški pismeni iz otpid(savić)?

superfly
14-12-2010, 13:59
jel moguće dat otpid, oppid i soc u 2. mj., ako do sada još nisam takla pov:unsure:, soc ću kolokvirat vrlo vjerojatno, a otpid znam 50% zasad?
ili da učim samo 2 predmeta, a neš ostavim za malo kasnije?

nekako mi se čini da ti je malo prekasno da počneš učiti oppd.
uvijek se može ako se jako (jako!) potrudiš, ali mislim da ti je pametnije da riješiš teoriju i sociologiju.
na oppd uvijek možeš izaći u 4.

i jesu teški pismeni iz otpid(savić)?

nisam polagala kod asistenata, ali sudeći po prolaznosti na pismenima od prošle godine (10ak ljudi po roku), rekla bih da jesu.
zajebano je jer ti ne gledaju eseje ako nemaš pola točnih na zaokruživanje..

luce.luca.
26-12-2010, 16:01
imam pitanje u vezi ispitnih rokova. datumi ispitnih rokova su datumi polaganja pismenog dijela ispita , ili usmenog, ili oboje?????
ako nisu za usmeni, kada se polažu usmeni ispiti?
;

the blizzard
26-12-2010, 16:16
imam pitanje u vezi ispitnih rokova. datumi ispitnih rokova su datumi polaganja pismenog dijela ispita , ili usmenog, ili oboje?????
ako nisu za usmeni, kada se polažu usmeni ispiti?
;
Radi se o datumima polaganja pismenih ispita. Usmeni se u pravili održavaju dva-tri dana poslije,ali i to ovisi o katedri. Npr. jako puno vremena između pismenog i usmenog prođe kod katedre za OPPD ( barem 3-4 dana ). Iznimka je engleski gdje usmeni može uslijediti već par sati nakon pismenog (kod Husinec, za druge ne znam) ,ali ni u tom slučaju ne ispituju sve koji su došli na pismeni već manji dio ljudi, a ostatak dan ili dva kasnije

student10
13-01-2011, 00:04
Imam nedoumicu oko koje nisam siguran pa bih molio za pomoć. Naime ukoliko smo položili kolokvije iz određenog predmeta da li na usmeni moramo izići u prvom mogućem roku te kako u praksi to funkcionira? Prijavljujemo rok na studomatu te odlazimo samo na usmeni dio ispita ili se trebamo pojaviti na pismenom kako bi dobili daljnje upute o usmenom dijelu?

Nicolier
13-01-2011, 00:36
Imam nedoumicu oko koje nisam siguran pa bih molio za pomoć. Naime ukoliko smo položili kolokvije iz određenog predmeta da li na usmeni moramo izići u prvom mogućem roku te kako u praksi to funkcionira? Prijavljujemo rok na studomatu te odlazimo samo na usmeni dio ispita ili se trebamo pojaviti na pismenom kako bi dobili daljnje upute o usmenom dijelu?

To ovisi o katedri, inače obično kolokvije možeš iskoristiti na rokovima u drugom mjesecu, a nekad i na onima u 4. mj., ali to sve ovisi o profesorima, pa provjeri kako je za konkretni predmet...

Što se tiče ostalog, na pismenom se ne trebaš pojaviti.. Prati obavijesti na stranici katedre i prema rasporedu dođi na usmeni..

Lady_M_
15-01-2011, 14:11
Na katedrama su objavljeni ispitini rokovi, i iz svakog predmeta su po 2 roka u 2mj, jel se jedan rok odnosi na usmeni ili oba na pismeni? Te jel moguće birat na koji želimo izači, npr. dal 3.2. ili 17.2.? Hvala =)

superfly
15-01-2011, 14:16
oba se odnose na pismene.
možeš izaći na koji želiš.

michael clayton
15-01-2011, 14:24
Da ne bude zabune - ne samo da možeš izabrat na koji ćeš izać, već možeš izaći i na oba!
Iz istog ili različitih predmeta. (osim ako ne padneš neki 4. put na prvom roku onda taj ne možeš na drugom roku u drugom mjesecu jer imaš 3 mjeseca zabrane polaganja.)

disco_stick
17-01-2011, 01:05
Nisam ništa učio od početka svoje prve godine na faksu, nešto sitno za kolokvije (jedan pao, jedan prošao), na kraju vjerojatno neću ništa kolokvirati. Zanima me što mislite o sljedećem planu? Od danas krećem učiti Sociologiju, i riješim je 14.02. Usporedno s tim radim na engleskom kojeg riješim 31.1. Nakon socke i engleskog, prebacujem se na OTPD (kojeg sam već učio za kolokvije) i njega riješim 25.2. Meni se to čini kao prilično dosta vremena za sve riješiti.

Sad, ja sam pametan čovjek, za prvi kolokvij is OTPD sam učio 4 dana po 2 sata i imao sam 8 bodova, ali jebe me ljenost, te u zadnje vrijeme ozbiljno razmišljam što ja radim na ovom faksu (od početka godine nisam takao knjigu duže od dva sata u komadu). Nije da me pravo ne zanima, ali jednostavno se bojim te svoje ljenosti. Nisam siguran da će mi mogućnost brzog pamćenja previše pomoći prilikom rješavanja ispita. Zaboravih napomenuti, dosta dobro radim pod pritiskom. Zapravo kad sa pod pritiskom jedino i mogu raditi :)

Koliko ukupno ispita ima ovaj naš faks, od 1. do 5. godine?

(Zašto sam napisao ovaj faking post? Zato što tražim srodnu dušu koja bi mi rekla: "nisi sam, i ja sam takav/va i redovno dajem ispite".)

Barroom Hero
17-01-2011, 01:12
Nije baš teška računica, pomnoži broj ispita koji imaš u semestru s 8 i još dodaš izborne s pete. Lijenost je bezvezan izgovor, da recimo imaš downov sindrom to bi bilo solidno opravdanje. Bilo tko može puno učiti ako si posloži u glavi zašto to radi i što će time dobiti, ali imaš sreće da te nitko ne sili pa možeš u bilo kojem trenutku odustati.

Ne znam zašto ljudi uopće ispituju ovakva pitanja, valjda im je lakše kada ih netko tapša po leđima i ohrabruje, ali izuzev toga nijedan savjet ne može biti konstruktivan. Možeš li stići u mjesec dana naučiti sociologiju? Apsolutno, a sad dal hoćeš i budeš to je drugi par rukava. Za engleski ti je dovoljno jedno popodne, ako jako loše vladaš engleskim jezikom, onda do 3 dana. A to kaj si pametan ti ništ ne koristi.

disco_stick
17-01-2011, 01:22
Nije baš teška računica, pomnoži broj ispita koji imaš u semestru s 8 i još dodaš izborne s pete. Lijenost je bezvezan izgovor, da recimo imaš downov sindrom to bi bilo solidno opravdanje. Bilo tko može puno učiti ako si posloži u glavi zašto to radi i što će time dobiti, ali imaš sreće da te nitko ne sili pa možeš u bilo kojem trenutku odustati.

Ne znam zašto ljudi uopće ispituju ovakva pitanja, valjda im je lakše kada ih netko tapša po leđima i ohrabruje, ali izuzev toga nijedan savjet ne može biti konstruktivan. Možeš li stići u mjesec dana naučiti sociologiju? Apsolutno, a sad dal hoćeš i budeš to je drugi par rukava. Za engleski ti je dovoljno jedno popodne, ako jako loše vladaš engleskim jezikom, onda do 3 dana. A to kaj si pametan ti ništ ne koristi.

Pametne riječi. Moram si neke stvari posložiti, a to će biti jako težak posao. Istina, ovo sam pitanje postavio zato da dobijem malo tapšanja (tako da mogu sam sebi opravdati još jedan dan odgode početka učenja).

Izra-_-
17-01-2011, 01:26
ako si pametan nije bed, sve ces stic. :thumbup:

:unsure:

disco_stick
17-01-2011, 01:34
ako si pametan nije bed, sve ces stic. :thumbup:

:unsure:

Hehe...

Zapravo, kad malo bolje razmislim ovdje nisam došao po podršku nego po kritiku. Volio bih čuti ljude da kažu "ti si govno, nikad nećeš završiti ovaj faks", "zakasnio si konjino", "možeš se odmah ispisati, nema šanse da stigneš" i sl. E to bi me tek nabrijalo, i onda bih sve naučio.

Prije u srednjoj sam uvijek volio konkurenciju. Na ovom faksu nemam konkurenciju jer nikoga ne poznam. I još k tome se osjećam kao da i ne studiram jer nema korisnih predavanja, aktivnog sudjelovanja ili prakse. Laku noć.

Izra-_-
17-01-2011, 01:51
pa cuj, malo je vjerojatno da si jedini pametan na ovom faksu a svejedno svi koji daju redovno godine pisaju krv i muce se cijelu godinu prakticki. ti ces valjda biti prvi i jedini u povijesti ovog faksa koji stisne mjesec dana prije kraja semestra i sve stigne. ne planiram te vrijedjat ni plasit, nit je kraj svijeta to sto jos nisi poceo uciti. izgubis koju godinicu dok malo ne poslozis prioritete i onda nastavis. jer prioriteti ti trenutno definitivno nisu poslozeni i ako ih ne poslozis i ne promjenis navike za 180 neces daleko. ne govorim o tome da sad isti tren odes spavat, navijes sat i sutra krenes uciti u 7 ujutro... govorim o tome da shvatis da ces morati tako funkcionirati non-stop iducih 5 ili vise godina. ako to budes radio dovoljno dobro mozda se uspijes izboriti za nesto slobodnog vremena nakon ispitnih rokova. al ne racunaj s tim.

ja si ovo gore jos uvijek pokusavam objasnit, kad uspijem mozda napokon ocistim prvu.

Malecka
17-01-2011, 01:58
Kad dođeš na razinu da ne učiš još više samo zato što fizički više nemaš vremena onda znaš da si uspio pobijedit lijenost. :neko:
Seriosly, u zadnje vrijeme samo su me vanjske obveze spriječile da učim pokoji dan, nisam već dugo ne učila zbog lijenosti. Živio gp! I parcijale koje te tjeraju da napokon očistiš godinu!

Barroom Hero
17-01-2011, 12:50
Parcijala je nešto naljepše što mi se u životu dogodilo, da bar svaku godinu frtalj ispita upišem!

zgmetropola
17-01-2011, 13:58
pa cuj, malo je vjerojatno da si jedini pametan na ovom faksu a svejedno svi koji daju redovno godine pisaju krv i muce se cijelu godinu prakticki. ti ces valjda biti prvi i jedini u povijesti ovog faksa koji stisne mjesec dana prije kraja semestra i sve stigne. ne planiram te vrijedjat ni plasit, nit je kraj svijeta to sto jos nisi poceo uciti. izgubis koju godinicu dok malo ne poslozis prioritete i onda nastavis. jer prioriteti ti trenutno definitivno nisu poslozeni i ako ih ne poslozis i ne promjenis navike za 180 neces daleko. ne govorim o tome da sad isti tren odes spavat, navijes sat i sutra krenes uciti u 7 ujutro... govorim o tome da shvatis da ces morati tako funkcionirati non-stop iducih 5 ili vise godina. ako to budes radio dovoljno dobro mozda se uspijes izboriti za nesto slobodnog vremena nakon ispitnih rokova. al ne racunaj s tim.

ja si ovo gore jos uvijek pokusavam objasnit, kad uspijem mozda napokon ocistim prvu.

Ajde, straši djecu :rotfl:

disco_stick
17-01-2011, 16:01
U razgovoru s malobrojnim poznanicima na ovom faksu dobivam potpuno drugačiji dojam. Ovdje na forumu svi uče 5h svaki dan kroz cijelu godinu i sl., a kad dođem na faks sasvim druga priča. Kolokviji se polažu nakon s jednim danom učenja i sl. Neznam, ali imam osjećaj da forum privlači samo one najtvrdokornije. Ili se varam. Vijdeti cemo za mjesec dana. Ja mislim da ću studirati cca. 10 godina, nikud mi se ne žuri.

Malecka
17-01-2011, 16:57
Zakon br. 1.: ne vjeruj nikome kad ti kaže koliko je učio.

aleksandar
17-01-2011, 17:09
U razgovoru s malobrojnim poznanicima na ovom faksu dobivam potpuno drugačiji dojam. Ovdje na forumu svi uče 5h svaki dan kroz cijelu godinu i sl., a kad dođem na faks sasvim druga priča. Kolokviji se polažu nakon s jednim danom učenja i sl. Neznam, ali imam osjećaj da forum privlači samo one najtvrdokornije. Ili se varam. Vijdeti cemo za mjesec dana. Ja mislim da ću studirati cca. 10 godina, nikud mi se ne žuri.

e najbolji su mi ti koji ništa ne uče a sve znaju...pa šta onda ne idu već radit u neki odvjednički ured...

Izra-_-
17-01-2011, 17:40

ima ih na nasem faksu koliko hoces takvih koji to sve malim prstom polazu, zapravo uce u tramvaju na putu za ispit. :wink:

ajde mi reci sto je od ovog vjerojatnije:
a) ljudi na forumu su gluplji pa moraju vise uciti
b) kad nekog pitas u facu koliko je ucio malo mu ego proradi (pogotovo ako nije frend nego samo poznanik) pa onda malkice korigira broj ulozenih sati

uvijek je bilo ekipe "ma ja ti ne ucim puno" a polazu bez problema i "nista ne znam" a redaju dobre ocjene i uvijek ce biti. ne nasjedaj.

prije nego sam upisao faks pitao sam frendicu jel istina sto mi je netko rekao da treba uciti SVAKI dan po 5 sati... odgovor je bio "pa ti kad pogledas 5 sati nije puno, 2,5 prije rucka i 2,5 poslije rucka i jos ti ostane vremena navecer svaki dan."

e sad, koliko kome treba i kome je dosta sjediti svaki drugi dan, kome je dosta 2 sata a kome 7 u to necu ulaziti... ali bez redovnog upornog rada se ne polazu ispitu.

Breeder
17-01-2011, 20:26
prije nego sam upisao faks pitao sam frendicu jel istina sto mi je netko rekao da treba uciti SVAKI dan po 5 sati... odgovor je bio "pa ti kad pogledas 5 sati nije puno, 2,5 prije rucka i 2,5 poslije rucka i jos ti ostane vremena navecer svaki dan."

evo jos jednom moje logike...u srednjoj si svaki dan od 8 do 2 plus put

na pravu nema previse predavanja/seminara itd...ako se efektivno (ali fakat efektivno) svaki dan uci po 5 sati prve dvije se mogu dati bez problema sto je manje nego sto se provodilo na satu u skoli. Za trecu javim uskoro :rotfl: ali cini mi se da vrijedi isto pravilo...steta sto ga ne postujem previse :D

smart girl
17-01-2011, 20:39
evo jos jednom moje logike...u srednjoj si svaki dan od 8 do 2 plus put

na pravu nema previse predavanja/seminara itd...ako se efektivno (ali fakat efektivno) svaki dan uci po 5 sati prve dvije se mogu dati bez problema sto je manje nego sto se provodilo na satu u skoli. Za trecu javim uskoro :rotfl: ali cini mi se da vrijedi isto pravilo...steta sto ga ne postujem previse :D

Pa ja sam čula da na 3. treba učit svaki dan po 8 h ::E:. Pretpostavljam da je to istina s obzirom da je na 1. i 2.godini 5 h dovoljno, a 3. je puno teža.
I za očistit 1. i 2.godinu s prosjekom iznad 3.5 ne treba pišat krv :mhm:. To govorim iz iskustva, a nisam baš jako pametna niti ekstra brzo pamtim (zanemarimo nick :mrgreen:)
No, moj je problem isto česti napadaji lijenosti, jer sam daleko od toga da učim 5 h dnevno svaki dan, ali kad treba stisnut par dana prije ispita onda mogu potegnut i po 12 h i to me spašava(npr. kad sam učila nasljedno i postupak iz rimskog u periodu između pismenog i usmenog :rotfl:). Nadam se da takvo nešto više neću ponovit, jer me sreća neće pratit zauvijek :unsure:

Breeder
17-01-2011, 23:08
ja sam pred pismeni iz rima bio budan nekih 50 sati :rotfl:

ne znam, dao sam samo lagane ispite sa trece trenutno, gp i mp ce pokazati pravu istinu uskoro :D

Grizzly
17-01-2011, 23:54

ne znam, dao sam samo lagane ispite sa trece trenutno, gp i mp ce pokazati pravu istinu uskoro :D

Ne znam kako nisi umro. Meni je rekord 30 sati.

smart girl
18-01-2011, 00:02

Pa ja sam bila budna tri dana i tri noći, ali ne u kontinuitetu, spavala sam sve skupa nekih 5-6 sati. Nisam jela ništa, a inače obično jedem svaka 2 sata :rotfl:. Samo sam hodala po domu sa horvatom u jednoj ruci i kavom u drugoj ko zombij.
Na usmenom kad je Karlović pitao je li u redu 4 (bila sam malo zbrljala jedno pitanje), ja počela vikat:'' Ma kako nije, ajme majko 4 iz rima!'':mrgreen: Dan-danas me sramota kad se toga sjetim :rotfl: U svakom slučaju imala sam puno sreće,ja sebi sigurno ne bi dala 4. No way. Bila sam seminarist, ali sam 3. kolokvij pala i morala sam na pismeni. Valjda mi je pomoglo jer sam prva dva savršeno znala.

Snowhite
18-01-2011, 00:03

ja tak nisam ništa spavala noć prije ispita iz gp1 (samo usmeni) - a odgovarala sam u 9 navečer...:rotfl:

Ne znam kako nisi umro. Meni je rekord 30 sati.
a lupe adrenalin i kofein...:mrgreen:

Lolleeeee
18-01-2011, 05:06
smart girl, dao Bog pa se ne ponovilo to šetkaranje s Romcem u ovom slučaju. :)
Uglavnom, meni 2. semestar 2. god ne izgleda ko pišanje krvi, ako ga Hrabar u utorak ne pretvori u to...
Ali da treba sjediti,daaaa, više nego drugdje, daaaaaaaaaa... Rim - također pedesetak sati nejedenja, nespavanja i hodanja ko zombij - bili su to zabavni dani...hahahahahaha :D

Breeder
18-01-2011, 10:46
a lupe adrenalin i kofein...:mrgreen:

za vrijeme rima samo mi se ovo vrtilo

http://www.youtube.com/watch?v=noAPeUlOjfc

taman zanjonjas i opet ga krene...ta-ta na-ta na-na :rotfl:

disco_stick
18-01-2011, 12:10
Ja nisam htio uvrijediti forumaše sa svojim postovima, ali sa htio skrenuti pozornost na one studente koji uče kampanjski, a kojih je na našem faksu čini se puno više od onih koji uče redovno (sudeći po prolaznosti). Znači ja sam govorio o onim studentima koji uče 12 sati dnevno pred ispitne rokove, ali si onda priušte mjesec dva "odmora". Naravno, to nisu studenti koji će dati sve u roku, oni će studirati 7, 8 ili 9 godina, ali će jednom diplomirati.

Kolika je ukupna prolaznost jedne generacije na pravu? Znači od 800 učenika koji su upisali ove godine, koliko će ih diplomirati (bez obzira redovno ili ne)?

suzyf
18-01-2011, 12:46
evo ti savjeta jedne bivše "kampanjašice" :D

kad citam tvoje postove- ko da slusam sebe prije par godina...
o srednjoj skoli da ni ne pricam.. sve nesto 2,3...
rezultat takvog ponašnja na faksu je bio doslovno ko ona fora-
prve 3 godine su najteze, a onda upises drugu :D

onda su mi se "malo" prioriteti poslozili i krenula sam ucit tu drugu godinu i malo po malo.. i sad sam dosla do toga da DNEVNO ucim od 8- otprilike 5,6 navecer..
da mi je to neko reko prije par godina ubila bi se od smijeha..

tak da ako trazis, ko sto si reko, nekog da te postapsa i kaze da i on ne uci, a prolazi- to neces cut (ak cujes, vjeruj to je RETARDIRANA LAŽ)

prolaznost na našem faksu je mizerna, al nemoj dopustit da te statistika zbedira... kreni malo po malo ucit i s vremenom ce ti se i prioriteti, a i kapaciteti promijenit na bolje..
i ja sam 500000 puta pomislila da to nije faks za mene i htjela odustat, a moja čarobna formula za neodustajanje je-
svaki put kad zelim odustat zamislim se kako radim negdje na bausteli :D :D
vjeruj mi- djeluje :)

Snowhite
18-01-2011, 12:56
studente koji uče kampanjski, a kojih je na našem faksu čini se puno više od onih koji uče redovno (sudeći po prolaznosti). Znači ja sam govorio o onim studentima koji uče 12 sati dnevno pred ispitne rokove, ali si onda priušte mjesec dva "odmora". Naravno, to nisu studenti koji će dati sve u roku, oni će studirati 7, 8 ili 9 godina, ali će jednom diplomirati.

Generaliziraš. Kampanjsko ili redovito učenje nije nikakav pokazatelj prolaznosti.
Znam gro ljudi koji uče tipično kampanjski po ovom tvojem opisu, danonoćno pred rokove i onda po mjesec dana ne rade ništa. I daju sve u roku s više nego pristojnim ocjenama, redom su odlični studenti. Provjereno i iz prve ruke.
Point is - nekom paše ovak, nekom onak. Bitno je da nađeš način učenja koji tebi samom najbolje odgovara i koji daje rezultate, bilo to kampanjski ili redovito. I onda ide. :)

Kolika je ukupna prolaznost jedne generacije na pravu? Znači od 800 učenika koji su upisali ove godine, koliko će ih diplomirati (bez obzira redovno ili ne)?
Faks ne voli davati takve statističke podatke (jer nije da se baš imaju čime hvaliti), ali Rodin je jednom rekao da je od prve generacije bolonjaca uvjet za 5. godinu u roku dalo 25 ljudi.

disco_stick
18-01-2011, 13:07
Obadvije pametno zborite :thumbup: :mhm:

Ništa, idem ja učiti. Kao što rekoste, od tapšanja nema ništa.

dontknow
24-01-2011, 23:58
super ste me uplasili :rotfl:, nova sam registrirana..i spadam pod ljencuge koje nikako da se prime posla, planiram to promijenit :mad2:

samo bi htjela pitat, kako to sve stignete naucit. meni se cini da cu ovu sociologiju plakat, 500str. majko pomozi.

recite mi nesto pametno, molim vas:rotfl: sve mi se cini da cu bit jedan od propalih studenata :(

Browneyes
25-01-2011, 00:08
Svaki dan treba barem nešto napraviti, da se stekne neka rutina. Neke dane će ići slabije, neke će ići bolje. Bitno je da nađeš način učenja koji će tebi pasati. Možda bi bilo dobro da si odrediš dnevnu kvotu koju moraš proći svaki dan i da se toga držiš.
500 strana će ti za par godina biti mačji kašalj za naučiti. I magare se navikne na batine, pa tako i mi na hrpu literature ;)

smart girl
25-01-2011, 00:30
Svaki dan treba barem nešto napraviti, da se stekne neka rutina. Neke dane će ići slabije, neke će ići bolje. Bitno je da nađeš način učenja koji će tebi pasati. Možda bi bilo dobro da si odrediš dnevnu kvotu koju moraš proći svaki dan i da se toga držiš.
500 strana će ti za par godina biti mačji kašalj za naučiti. I magare se navikne na batine, pa tako i mi na hrpu literature ;)

Hahahaha ovo je hilerijs :D

dontknow
25-01-2011, 12:32

iskreno se nadam, sad mi se cini da sam sa prije 2 godine krenula da ne bi to naucila haha, svaki dan radim, odgovaram vecinom na pitanja iz knjige nakon svake cjeline i tako ucim jer ja to sve ne mogu nastrebat napamet. moram neke pametne skripte nabavit. :D

Blup
25-01-2011, 13:46
znam da ovo nije topic za ovo pitanje ali posto bas ne dobivam odgovor molila bih da mi netko helpa :(( smrc... ugl imam ispit sada iz njemackoj 2.2 i sada (help good da netko ide na njem ) :D sto se treba znati jeli ce biti meni tako ljupka -.- gramatika itd itd bilo koji savjet i pomoc od onih koji su to prosli dobro bi mi dosla plz people help :)

porno_stuntman
25-01-2011, 15:22
Joj, kad se sjetim njemačkog u srednjoj. Sva sreca da sam sad na engleskom.

Sorry, du bist allein. :D

Blup
25-01-2011, 21:11
danke schon :( :D nadam se da ce se pojaviti koja dobra dusica i pomoc mi :)

georgee
25-01-2011, 21:15
"dobre dušice" pronađi na topicu I. Strani jezik na podforumu ispiti

dabl eM
28-05-2011, 15:22
Posto nisam nigdje nasao odgovor,nekak mi se ovdje cini najprikladnije- ako kasnimo 1 dan s prijavom za ispit,bilo je do jucer(27.),dal ima ikakve sanse da nekomu posaljemo zahtjev i da nas upisu?

zgmetropola
28-05-2011, 15:24
Posto nisam nigdje nasao odgovor,nekak mi se ovdje cini najprikladnije- ako kasnimo 1 dan s prijavom za ispit,bilo je do jucer(27.),dal ima ikakve sanse da nekomu posaljemo zahtjev i da nas upisu?

Gotovo je nemoguće.
Čuo sam da su neki uspjeli nažicat tajnicu katedre, ali je šansa 0.01 %

Đ!
28-05-2011, 15:59
Čuo sam da su neki uspjeli nažicat tajnicu katedre, ali je šansa 0.01 %

Joj daj ajde, nabaciš neki pristojni nastup i zamoliš tajnicu da te prijavi. To se radi valjda otkad je faksa.

Jest da to nikad nisam morao radit al čuo sam za sto primjera.

Izra-_-
28-05-2011, 16:11
ja prosle godine engleski zaboravio prijavit, poslao mail tajnici katedre, ona rekla da pisem zamolbu ne znam vise kome... valjda prodekanu za nastavu? napisao da slucajno zbog greske sa studomatom nisam uspio prijaviti na vrijeme, odnio u dekanat, petrak bacio pogled dvije sekunde i opalio pecat "odobreno", to sam odnio u kartoteku i voila - prijavljen ispit.

u principu to moze i tajnica katedre napraviti ali se boji da ju poslije netko ne bi pitao zasto je nekome prijaviljivala ispit nakon isteka roka. znam jer sam seminar iz politicke ekonomije zaboravio prijaviti, pa se tajnica neckala kao "joj, ne znam, ne mogu, trebali ste na vrijeme..." da bi se u tom trenu u prolazu pojavio ozren pilipovic koji mi je drzao seminar i rekao "da da, slobodno mu prijavite", zena rekla ok i jednim klikom prijavila.

da, imam problema s prijavljivanjem na vrijeme. :lol:

BaF
28-05-2011, 16:27
Joj daj ajde, nabaciš neki pristojni nastup i zamoliš tajnicu da te prijavi. To se radi valjda otkad je faksa.

Jest da to nikad nisam morao radit al čuo sam za sto primjera.

drito
kao što izra veli, ako kod nje ne prođe - prodekanu za nastavu podnijeti urudžbiranu molbu

TILA
28-05-2011, 17:33
Odi tajnici katedre i zamoli da te prijavi i to što prije.

Malecka
28-05-2011, 19:15
Kak bi bilo super kad bi na brucoškom podforumu pisali brucoši (doduše tek budući) a kad bi ostali koristili ispite/papirologiju/događanja itd.

trnoružica
02-07-2011, 15:26
Mene zanima jesu li dekanski rokovi pravilo ili iznimka. kako se uopće odlučuje hoće li se oni održati ili ne?
Neki kolege tvrde da ih ove godine vjerojatno neće biti, ali ne mogu obrazložiti tu svoju tvrdnju.

Možda glupo pitanje, ali nisam upucena baš . :D

the blizzard
02-07-2011, 15:29
Mene zanima jesu li dekanski rokovi pravilo ili iznimka. kako se uopće odlučuje hoće li se oni održati ili ne?
Neki kolege tvrde da ih ove godine vjerojatno neće biti, ali ne mogu obrazložiti tu svoju tvrdnju.

Možda glupo pitanje, ali nisam upucena baš . :D
Zadnjih godina ih je bilo. I drugo-faks će tek kasnije na sjednici odlučiti hoće li biti ili ne ,tj. za kakvih 2 mjeseca. Do tada nema smisla raspravljati o tome. Prošle je godine bila čitava zbrka oko toga bez ikakvog razloga jer, kao što rekoh, odlučit će se na sjednici.

Antonio de Oliveira Salazar
02-07-2011, 15:51
Da, prošle dvije je bilo, godinu prije toga mislim da ne.

Malecka
02-07-2011, 15:54
Da, prošle dvije je bilo, godinu prije toga mislim da ne.
Ako se ne varam bio je i onda, ali možda samo za treći i četvrtu, nisam sigurna. :/

Antonio de Oliveira Salazar
02-07-2011, 16:01
E da, bit će da je tak bilo, samo za 3 i 4. a prošle dvije su svi mogli pristupiti.

Možda se to opet sjete jer oni sigurno gledaju statistike kolko što prolazi i kolko kojih fali za uvjete i slično.

You'veBeenLawyerd
23-07-2011, 16:26
predrokovi? :D sto je to? hvala :D

nuklearna
23-07-2011, 16:29
pa npr. imaš prvi rok u veljači, odmah na početku mjeseca, ali ako si seminarist iz nekog predmeta i kolokviraš ga onda ga se možeš riješiti prije toga, kad profesor odredi. tako sam ja teoriju umjesto u veljači riješila 27. siječnja. možda ti se sad čini bzvz par dana razlike, ali vjeruj mi, kad sve krene i jedan dan puno znači :)

Browneyes
23-07-2011, 16:31
predrokovi? :D sto je to? hvala :D
Nešto što ne postoji više na ovom fakultetu. Nekada su postojali i bili korisni, ali sada (iako to neki profesori i dalje uporno zovu predrokovima) sve se održava u vrijeme normalnih rokova.

don_corleone
23-07-2011, 16:47
Nešto što ne postoji više na ovom fakultetu. Nekada su postojali i bili korisni, ali sada (iako to neki profesori i dalje uporno zovu predrokovima) sve se održava u vrijeme normalnih rokova.

Jedino znaju biti bolja pitanja na "predrokovima".

kio
08-09-2011, 15:57
molim vas moze li mi netko objasniti ispite i kolokvije. znam da su ispitni rokovi od 30.1. do 25.2. (pretpostavljam da nema nastave tada?)
ali, kada su onda kolokviji? pitam za prvi semestar prve godine. planiram povijest uzeti kao seminar, čula sam da je onda mogu dati preko kolokvija. ako je tako, kada je odprilike prvi kolokviji?
ako ih prodem sva tri, to me oslobađa polaganja pismenog? a usmenog?
šta je sa sociologijom i otpd? postoje li kolokviji i za njih?
legenda kaže da engleski treba dati na predrok? kada je to?

HVALA

superfly
08-09-2011, 16:02
predavanja završavaju oko 25. 1. onda pokupiš potpise iz svih predmeta pa počinju redovni rokovi. ako rješiš preko kolokvija teoriju i oppd imaš mogućnost izlaska na predrok koji je obično lakši i nekoliko dana prije prvog redovnog roka.
prvi kolokviji bi ti trebali biti u 11. mjesecu.. iz soc i otpd su kolokviji za sve, a iz oppd samo za seminariste.
kolokviji te ne oslobađaju usmenog, samo pismenog. ako padneš usmeni izlaziš ponovo na pismeni i tako to.
ne trebaš engleski dati na predroku. možeš izaći kad hoćeš..

Angie
08-09-2011, 16:08
molim vas moze li mi netko objasniti ispite i kolokvije. znam da su ispitni rokovi od 30.1. do 25.2. (pretpostavljam da nema nastave tada?)
ali, kada su onda kolokviji? pitam za prvi semestar prve godine. planiram povijest uzeti kao seminar, čula sam da je onda mogu dati preko kolokvija. ako je tako, kada je odprilike prvi kolokviji?
ako ih prodem sva tri, to me oslobađa polaganja pismenog? a usmenog?
šta je sa sociologijom i otpd? postoje li kolokviji i za njih?
legenda kaže da engleski treba dati na predrok? kada je to?

HVALA

Kad su ispitni rokovi nastave nema, završetak predavanja i podjela potpisa je krajem 1. mjeseca. Kolokviji su raspoređeni (kako profesori na katedri odluče) tijekom prvog semestra ( na primjer. u 11., 12. i 1. mjesecu ). Ako ih uredno položiš oslobađaš se pismenog i ideš na usmeni (na predrok ili neki od redovnih rokova, ovisno kad prijaviš). Ne znam kako je bilo prošle godine, ali kad sam ja bila prva godina i sociologija i otpd je imala kolokvije, iz sociologije su bila 2, a iz teorije kod Miličića 5 (s pravom izlaska na popravne) i 3 mislim u drugoj grupi kod drugog profesora (ne znam kako se zove). Predrok iz engleskog je krajem prvog mjeseca. S obzirom na to da planiraš na seminar iz povijesti nekako sumnjam da ćeš uspjeti sva tri špredmeta kolokvirati, možda bi bilo pametno da izlaziš samo na povijest i sociologiju ili povijest i teoriju. :)

kio
09-09-2011, 16:26
Hvala Angie i superfly!
Bi li bilo pametno onda npr. učiti povijest i teoriju paralelno i kolokvirati, a onda sociologiju naučiti odjednom? ili kolokvirati povijest i soc, a teoriju ne? kako ste vi to izveli, i šta meni preporučujete?
i pitanje koje je dosadilo i bogu i narodu: koliko mi tjedana (sa koliko sati učenja dnevno) treba za sociologiju, a koliko za teoriju? koliko za brižnu dvojku, a koliko za neku finu 4/5.
Unaprijed zahvaljujem na olakšanju života :)

Browneyes
09-09-2011, 16:30
Ja sam kolokvirala teoriju i povijest. Ali povijest se tada moglo kolokvirati samo ako si seminarist, a ja sam to bila. Sad ovisi kaj će te dopasti kao seminar, ali ja bih teoriju pored seminara izabrala za kolokviranje sigurno.

smart girl
09-09-2011, 16:57
Hvala Angie i superfly!
Bi li bilo pametno onda npr. učiti povijest i teoriju paralelno i kolokvirati, a onda sociologiju naučiti odjednom? ili kolokvirati povijest i soc, a teoriju ne? kako ste vi to izveli, i šta meni preporučujete?
i pitanje koje je dosadilo i bogu i narodu: koliko mi tjedana (sa koliko sati učenja dnevno) treba za sociologiju, a koliko za teoriju? koliko za brižnu dvojku, a koliko za neku finu 4/5.

Slažem se s Browneyes. Obvezno kolokviraj teoriju uz oppd. Socku možeš probati učiti, ali ako vidiš da druga dva predmeta pate ostavi ju za 2.rok u 2.mj. ili za 4.mj. kao većina seminarista iz oppd-a. Ja sam isto bila seminarist oppd-a i vjeruj to je najbolje što ti se na 1.god može desiti jer je pismeni ubitačan, a preko kolokvija se to da lijepo naučiti za visoku ocjenu. Učit ćeš svaki pojedini predmet prema datumima kolokvija, vrlo vjerojatno ćeš morati i malo paralelno učiti, a to pogotovo ako ćeš i socku kolokvirat. Satnicu ti ne mogu reći jer to je individualno za svakoga. Neki su učili 3 sata dnevno, a neki 8 h. Ovisi o tome koliko ćeš detaljno učiti, a ponajviše o tvojoj sposobnosti koncentracije i brzini memoriranja :)

don_corleone
09-09-2011, 21:36
koliko za brižnu dvojku, a koliko za neku finu 4/5.

to ti u potpunosti individualno, treba raditi konstantno i čim više (odmah od prvog dana sjecati "kondiciju")...nakon prvih rokova bude jasna razlika između 2 i 3, 2 i 4 (koje praktički nema)

kio
13-09-2011, 18:49
još jedno pitanje...
malo sad proučavam izvedbeni plan za ovu godinu i vidim da je jedan tjedan (7.11.-12.11.) jesenski izvanredni ispitni rok.
Pretpostavljam da se to ne odnosi na brucoše... Polažu li se tada zaostaci iz prošle godine? I izvodi li se tada nastava
Isto to vrijedi i za proljetni izvanredni rok (16.-21.4.)....
Svaka pomoć je dobrodošla

klarisa
13-09-2011, 18:59
još jedno pitanje...
malo sad proučavam izvedbeni plan za ovu godinu i vidim da je jedan tjedan (7.11.-12.11.) jesenski izvanredni ispitni rok.
Pretpostavljam da se to ne odnosi na brucoše... Polažu li se tada zaostaci iz prošle godine? I izvodi li se tada nastava
Isto to vrijedi i za proljetni izvanredni rok (16.-21.4.)....
Svaka pomoć je dobrodošla

Da, taj prvi rok se ne odnosi na brucoše, dok mogu izaći na ovaj u travnju kako bi položili zaostatke. Inače oba roka služe za polaganje zaostataka i izlaženje na ispit prije nego je odslušan, znači prije veljače/lipnja. Nastava se nikad ne izvodi kad su rokovi.

malisa
04-10-2011, 18:04
Miličević ili Perić?tko je bolji

Browneyes
04-10-2011, 18:14
Kao knjiga, Perić, definitivno, jer realno vi na prvoj godini niste spremni na perfidne filozofske orgije koje Miličić prezentira u svojoj literaturi. Perić pak je pisan kao udžbenik srednje škole, a opet je to na malo višoj razini od istih. Zastarjelo je smeće (barem je do sad bio, ali pripremaju neku novi revidiranu verziju već zadnjih pet godina), ali i dalje je suvisliji od dogme 1 i dogme 2.

malisa
05-10-2011, 10:53
Kao knjiga, Perić, definitivno, jer realno vi na prvoj godini niste spremni na perfidne filozofske orgije koje Miličić prezentira u svojoj literaturi. Perić pak je pisan kao udžbenik srednje škole, a opet je to na malo višoj razini od istih. Zastarjelo je smeće (barem je do sad bio, ali pripremaju neku novi revidiranu verziju već zadnjih pet godina), ali i dalje je suvisliji od dogme 1 i dogme 2.

hvala ti mnogo na odgovoru,ali sto se tice ispita/kolokvija i toga koji je bolji ako znas odgovirit :)

malisa
05-10-2011, 10:54
Hvala ti mnogo na odgovoru,a sto se tice ispita/kolokvija ako mozes odgovoriti aisistenti ili M. :)

brinettica
05-10-2011, 11:10
Hvala ti mnogo na odgovoru,a sto se tice ispita/kolokvija ako mozes odgovoriti aisistenti ili M. :)

prošle god je kod asitenata bila veća prolaznost na kolokvijima nego na kasnijim rokovima na pismenima,tako da ako ćeš ići kod asistenata,pokušaj kolokvirati...imaš 3 kolokvija na zaokruživanja,može biti 1 odg točan,ni jedan ili nekoliko,isti princip je i kod miličića osim što je kod njega uvijek jedno pitanje da nema točnog odg...kod asistenata 4.kol.su 3 eseja...ugl princip je isti, s tim da miličić za 4 i 5 pita latinske poslovice,rječnik itd.a ako solidno naučiš najveća ocjena koju možeš dobiti bez tih fusnota,lat.reč itd je 3...isto tako kod miličića možeš polagati i po perićevoj literaturi,kod asistenata samo po periću... moja preporuka su asistenti no najbolje bi ti bilo da usporediš literaturu,odeš na uvodna predavanja i sama odlučiš

superfly
05-10-2011, 16:14
učinite si uslugu i nemojte učiti po miličićevoj literaturi jer je beskorisna i nerazumljiva. možda vam se čini super što ćete lako položiti ispit i što morate naučiti samo 150 strana kad se maknu fusnote, ali to što naučite će biti neprimjenjivo u vašem daljnjem obrazovanju, nećete znati osnovne stvari i sve ćete zaboraviti u roku tjedan dana nakon ispita.
(ja se jedino sjećam načela zakonitosti, ustavnosti i sklada s međunarodnim ugovorima. jer jedino to ima veze s mozgom.)

mar_tina
05-10-2011, 17:20
bio netko danas na socki?

Browneyes
05-10-2011, 17:42
Primjenjuje se isto pravilo, Perić all the way, ilitga asistenti.

bronhy
06-10-2011, 11:15
bio netko danas na socki?

Ako si druga grupa (J-O) onda da.. Prof. Ravlić.. predavanje je bilo okej. napravio je mali uvod u sociologiju, malo pričao o sociološkim pristupima i onda pred kraj predavanja dao "tehničke obavijesti": predavanja nisu obavezna, knjiga je "Uvod u sociologiju" (Kregar, Sekulić, Ravlić, Grubišić; PF, 2008.); 2 su kolokvija (16.11. i 16.1.). Što se kolokvija tiče, na prvom je max 70 bodova (knjiga 1.-241.str), ako skupiš 30 ili više možeš izaći na drugi na kojem možeš skupit max 100 bodova (243.-493. str). Ako imaš 90-129 bodova ukupno iz oba možeš direktno na usmeni, a ak imaš 130 i više isto tako direkt na usmeni ali ti se računa da imaš minimalno 2 (nemreš past :P). Pismeni se sastoji od 2 dijela, testa (15 pitanja-15 minuta-15 bodova) i eseja (30 minuta-15 bodova) s tim da ti esej neće ni pogledat ako nemaš 50% testa točno riješeno.
E da, predavanja nisu od 5 do 8 nego od 5.15-7.30 s pauzom 15min.

Sve u svemu, okej. Čini mi se normalan lik, simpa je, i ne djeluje kao cjepidlaka.

superfly
06-10-2011, 11:34
ravlić je najbolji profesor ikad!!!

renome
06-10-2011, 14:21
Ako si druga grupa (J-O) onda da.. Prof. Ravlić.. predavanje je bilo okej. napravio je mali uvod u sociologiju, malo pričao o sociološkim pristupima i onda pred kraj predavanja dao "tehničke obavijesti": predavanja nisu obavezna, knjiga je "Uvod u sociologiju" (Kregar, Sekulić, Ravlić, Grubišić; PF, 2008.); 2 su kolokvija (16.11. i 16.1.). Što se kolokvija tiče, na prvom je max 70 bodova (knjiga 1.-241.str), ako skupiš 30 ili više možeš izaći na drugi na kojem možeš skupit max 100 bodova (243.-493. str). Ako imaš 90-129 bodova ukupno iz oba možeš direktno na usmeni, a ak imaš 130 i više isto tako direkt na usmeni ali ti se računa da imaš minimalno 2 (nemreš past :P). Pismeni se sastoji od 2 dijela, testa (15 pitanja-15 minuta-15 bodova) i eseja (30 minuta-15 bodova) s tim da ti esej neće ni pogledat ako nemaš 50% testa točno riješeno.
E da, predavanja nisu od 5 do 8 nego od 5.15-7.30 s pauzom 15min.

Sve u svemu, okej. Čini mi se normalan lik, simpa je, i ne djeluje kao cjepidlaka.

Ista stvar vrijedi i kod Kregara (izuzev ovog termina predavanja, naravno), dobro da je barem jedna katedra ujednačena.

the blizzard
06-10-2011, 14:33
Ista stvar vrijedi i kod Kregara (izuzev ovog termina predavanja, naravno), dobro da je barem jedna katedra ujednačena.
Kod Kregara ne računajte da ne možete pasti ako imate više od 130 bodova.

j.bella
06-10-2011, 17:00
Rokovi u 11.mj., u kojem dijelu studenog obično budu i kad budu obznanjeni?

don_corleone
06-10-2011, 17:06
Brucoši nemaju pravo izlaska na te rokove. Ispite prvo morate odslušati da bi ih mogli polagati.

j.bella
06-10-2011, 22:28
Odakle ti samo ideja da sam brucoš. Postavila sam pitanje, i ukoliko je u tvojoj mogućnosti, bilo bi fino da odgovoriš. ;)

smart girl
06-10-2011, 22:31
Odakle ti samo ideja da sam brucoš

Pa nagađam da je kolega pretpostavio da si brucoš jer pišeš na podforumu za brucoše. Pitanje ti je u tom slučaju odgovoreno.

Grizzly
06-10-2011, 22:34

Odi na web stranicu katedre pa na ispitne rokove. Naći ćeš kojeg je dana bio ispit prošle godine. Po tome se možeš orijentirati.

S.e.v.v.
06-10-2011, 22:48

Ovdje ti sve piše u vezi ispita i rokova za ovu akademsku godinu.

http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/izvedbeni_plan_akad.god.20112012

Browneyes
06-10-2011, 23:02
Ubuduće, molim da se ovakvi padobranci ignoriraju, tako da mrtvo hladno mogu pobrisati te postove kad ih vidim. :)

pisces
08-10-2011, 14:59
Ovdje ti sve piše u vezi ispita i rokova za ovu akademsku godinu.

http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/izvedbeni_plan_akad.god.20112012

sumnjam da je to vjerodostojno jer se ni datumi upisa, dana orijentacije ne poklapaju kako je bilo u stvarnosti :) vidjet ćemo nadam se u pon kad će bit rokovi.

don_corleone
08-10-2011, 16:57
Vjerodostojno je. Datumi upisa su se mijenjali radi dekanskog. Datumi za rokove su točni. Barem su bili proteklih godina.

pisces
08-10-2011, 19:27
Vjerodostojno je. Datumi upisa su se mijenjali radi dekanskog. Datumi za rokove su točni. Barem su bili proteklih godina.

moja greška onda :)

Lawyers
10-10-2011, 11:40
Imam pitanje, jel se mogu nacionalna i rim dat oboje preko kolokvija u 2.semestru ? recimo jedan kao seminar, jel se može onda i drugi kolokvirat ? I dali netko zna gdje se nalazi link na kojem možemo naći te rokove i gradivo za pojedini kolokvij ? Hvala

ribapsihopat
10-10-2011, 11:49
Imam pitanje, jel se mogu nacionalna i rim dat oboje preko kolokvija u 2.semestru ? recimo jedan kao seminar, jel se može onda i drugi kolokvirat ? I dali netko zna gdje se nalazi link na kojem možemo naći te rokove i gradivo za pojedini kolokvij ? Hvala

u 2. semestru naciju i rim mogu kolokvirati samo seminaristi, a političku ekonomiju svi.
datume i gradivo za kolokvije iz rima saznaš na seminaru, nisu unaprijed određeni, ali obično prvi kolokvij bude krajem 3. mjeseca i sadržava povijesni dio, statusno i obiteljsko pravo, 2. kolokvij krajem 4. mjeseca - stvarno pravo, 3.kolokvij sredinom 5. mjeseca (? nisam sigurna više)-obvezno pravo.
za naciju ne znam.

brinettica
10-10-2011, 14:49

kolegica ti je napisala za rim,a ovako je bilo prošle god.na naciji s tim da je IM ispitna materija,a SM seminarska materija...iako ne znam zašto ti je sad bitno što kolokviji obuhvaćaju pa tek vam je počeo 1.semestar :wink:

I. ISPIT - 24. ožujka 2011.
lit.: Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu, str. 1-177. (IM)
Povijest hrvatske države i prava, str. 52.- 82 (SM)

II. ISPIT - 21. travnja 2011.
lit.: Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu, str.179-212 (SM IM)
Prava građana i moderne institucije – europska i hrvatska pravna tradicija, str. 31-44.(SM)
Povijest hrvatske države i prava, str. 17-52, 83-266. (IM)

III. ISPIT - 19. svibnja 2011.
lit.: Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu, str. 213-264. (IM)
Povijest hrvatske države i prava, str. 267-441. (IM)
Prava građana i moderne institucije – europska i hrvatska pravna tradicija, str. 181-190 (SM)

Lawyers
10-10-2011, 22:44
Hvala cure :)

malisa
28-10-2011, 11:42
Imam pitanje ova pitanja ispita iz otpda sto se nalaze u privitku kod nekih ima nesto nadopisano a kod drugih nema,jel to znaci da kod ovih pitanja kod kojih nista nema sve je tocno ili

brinettica
28-10-2011, 12:26
Imam pitanje ova pitanja ispita iz otpda sto se nalaze u privitku kod nekih ima nesto nadopisano a kod drugih nema,jel to znaci da kod ovih pitanja kod kojih nista nema sve je tocno ili

naravno da ne znači da je sve točno...:wink: daj mi,samo molim te pojasni,kak bi mogli svi odg bit točni kad su neki odgovori međusobno kontradiktorni... :rotfl: to su ponuđeni odgovori,može biti sve točno,ništa točno,jedan točan ili nekoliko točnih... bez obzira je li nešto nadopisano ili nije

malisa
28-10-2011, 13:44
naravno da ne znači da je sve točno...:wink: daj mi,samo molim te pojasni,kak bi mogli svi odg bit točni kad su neki odgovori međusobno kontradiktorni... :rotfl: to su ponuđeni odgovori,može biti sve točno,ništa točno,jedan točan ili nekoliko točnih... bez obzira je li nešto nadopisano ili nije

ha! tenks :) pa jbt odakle da znam, bilo mie cudno al vidim negdje je nesh nadopisano negdje nie ugl hvala :*

respect
28-10-2011, 16:53
Prvi kolokvij iz Kregara je do negdje 240.stranice,s tim da na predavanjima on ne planira obrađivat prvih 80 stranica. Zanima me hoce li i to biti ukljuceno u ispit,to jest,da li je proteklih godina bilo?

sunnygirl
28-10-2011, 17:21
Prvi kolokvij iz Kregara je do negdje 240.stranice,s tim da na predavanjima on ne planira obrađivat prvih 80 stranica. Zanima me hoce li i to biti ukljuceno u ispit,to jest,da li je proteklih godina bilo?
da to ce sigurno biti,npr.anketa,soc.imaginacija.to ti je u svakom slucaju najlaksi dio i nemoj tu gubiti bodove!!

respect
28-10-2011, 17:30
:thumbup: Hvala puno.

renome
28-10-2011, 23:07
S obzirom da je kolokvij iz otpda za 5 dana, da li je čudno što još nisu objavili raspored pisanja po dvoranama?

caesarus 14
28-10-2011, 23:17
neki savjeti starijih kolega prije 1 kolokvija kod asistenata ? :D

ReMi
28-10-2011, 23:18
S obzirom da je kolokvij iz otpda za 5 dana, da li je čudno što još nisu objavili raspored pisanja po dvoranama?

ne. znat cete na vrijeme, ne brini.

the blizzard
28-10-2011, 23:47
neki savjeti starijih kolega prije 1 kolokvija kod asistenata ? :D
Dobro naučite :D
No,samo prije nego što zaokružite odgovor-dobro promislite. Kolokviji kod asistenata su koncipirani da traže shvaćanje i povezivanje više nego štrebanje. Pogledajte pitanja u privitku (naravno na topicu OTPD) i vidjet ćete o čemu govorim.

.Coco.
29-10-2011, 00:59
Vježbaj po prijašnjim pitanjima, većina toga se ponavlja, a i tako ćeš lakše skužiti na kakve stvari se treba fokusirati.
I naravno, ne ispravljaj ono što si prvo zaokružio. :thumbup:

malisa
01-11-2011, 17:33
EEEE hitno pitanje trebam li nositi index nemogu trenutno do njega a imam xicu i osobnu itd. za kolokvij kod asistenata :S

Izra-_-
01-11-2011, 17:49
EEEE hitno pitanje trebam li nositi index...

ne.

caesarus 14
29-01-2012, 19:47
nisam naso neku specijalniju temu za svoj post pa nek oproste oni koji smatraju da on ne pripada ovdje.... prijavio sam ispit iz sociologije 13.2 i engleski 13.2... sociologiju sam kolokviro pa ne moram na pismeni....jel se moze desit da mi stave usmeni iz soc isto 13.2. pa da mi se poklopi s pismenim iz engleskog ..ili da mi se neki drugi dan pokope usmeni?? ak se to desi slucajno sta radit kome se obratit....sociologiju sam seminarist kod ksenije a engleski mi predaju husinec.... hvala puno unaprjed :)

*tearsinheaven
29-01-2012, 19:51
nisam naso neku specijalniju temu za svoj post pa nek oproste oni koji smatraju da on ne pripada ovdje.... prijavio sam ispit iz sociologije 13.2 i engleski 13.2... sociologiju sam kolokviro pa ne moram na pismeni....jel se moze desit da mi stave usmeni iz soc isto 13.2. pa da mi se poklopi s pismenim iz engleskog ..ili da mi se neki drugi dan pokope usmeni?? ak se to desi slucajno sta radit kome se obratit....sociologiju sam seminarist kod ksenije a engleski mi predaju husinec.... hvala puno unaprjed :)

Moguće je, ak ti se poklope onda se dogovoriš s npr. Ksenijom da te prebaci u neki drugi termin za odgovaranje :wink:

HarleyJaguar
11-03-2012, 16:54
Pozdrav, dragi ljudi, nisam ziher pišem li na pravome mjestu, no, u svakom slučaju, imam pitanjce.

Trenutno sam u klasičnoj situaciji -na seminaru sam iz Rima, a ostala mi je sociologija za 4. mjesec. Nisam siguran hoću li uspjeti naučiti sociologiju, napisati seminarsku radnju iz rima te položiti kolokvije u zadanom razdoblju (što će onda značiti mogući pad sociologije, izlazak iz rima na drugom roku u 6. mjesecu, nedovoljno vremena za naciju bla bla, uglavnom čušpajz koji si ne želim priuštiti).

Svjestan sam da se gore navedeno - polaganje sociologije u 4. mjesecu, pisanje seminara, polaganje kolokvija iz rima, izlazak na prvi rok itd. - može izvesti u tih jedno mjeseci pol dana kojih je ostalo, no kao što rekoh, pod pretpostavkom da se želim da drugi način organizirati, recite mi je li sljedeće izvedivo odnosno s tehničke strane gledano smije li se takvo što uopće napraviti.

Mogu li ja prebaciti sociologiju za 9. mjesec ili ju nužno moram položiti sada u 4. mjesecu? Također, ako se ne varam da bih upisao zimski semestar 2. godine, moram imati položeno sve predmete zimskog semestra 1. godine? Što znači (worst case scenario za potrebe informiranja), ako u 9. mjesecu padnem sociologiju na oba roka, ne mogu upisati 2. godinu?
Pod pretpostavkom da sociologiju mogu prebaciti za 9. mjesec, to znači da ju mogu umjesto toga riješiti i u 6. mjesecu, zar ne?

I još jedno pitanjce :) - koji je uvjet za upisivanje 2. godine i što to uopće znači?

Nadam se da će mi neka iskusnija duša odgovoriti jer su mi neke stvari još uvijek malo zbunjujuće :D

superfly
11-03-2012, 17:03
Svjestan sam da se gore navedeno - polaganje sociologije u 4. mjesecu, pisanje seminara, polaganje kolokvija iz rima, izlazak na prvi rok itd. - može izvesti u tih jedno mjeseci pol dana kojih je ostalo, no kao što rekoh, pod pretpostavkom da se želim da drugi način organizirati, recite mi je li sljedeće izvedivo odnosno s tehničke strane gledano smije li se takvo što uopće napraviti.

Mogu li ja prebaciti sociologiju za 9. mjesec ili ju nužno moram položiti sada u 4. mjesecu?

smiješ polagti ispite kojim god redosljedom želiš. probaj ići na kolokvije iz sociologije ako nisi izlazio na njih u zimskom semestru u slučaju da ne stigneš spremiti za rok u četvtom.

Također, ako se ne varam da bih upisao zimski semestar 2. godine, moram imati položeno sve predmete zimskog semestra 1. godine? Što znači (worst case scenario za potrebe informiranja), ako u 9. mjesecu padnem sociologiju na oba roka, ne mogu upisati 2. godinu?

ukoliko nemaš uvjet pri upisu u iduću akademsku godinu (50 ects bodova) i ne položiš sociologiju, upisuješ ponovo taj predmet zajedno sa još dva predmeta s druge godine.
ukoliko ostvariš uvjet, upisuješ sociologiju i čitav zimski semestar druge godine.

Pod pretpostavkom da sociologiju mogu prebaciti za 9. mjesec, to znači da ju mogu umjesto toga riješiti i u 6. mjesecu, zar ne?

ponovo, možeš si polaganje ispita organizirati kako tebi odgovara.

HarleyJaguar
11-03-2012, 17:11
Aha, kužim. I još nešto vezano uz to - rokovi u 9. mjesecu su prije upisa u sljedeću akademsku godinu? Znači, ako u 9. mjesecu (nakon tih rokova) imam položeno sve ispite s 1. godine, mogu normalno upisati 2. godinu? Nije slučaj da su upisi za sljedeću ak. godinu prije rokova u 9. mjesecu? Pretpostavljam da je ovo captain obvious pitanje, al' za svaki slučaj, hehe.

superfly
11-03-2012, 17:13
nikako. još imaš i dekanski u 10. mjesecu tako da su upisi nakon toga..

HarleyJaguar
11-03-2012, 17:16
Ok, fakat mi je laknulo. Hvala ti puno na odgovorima!

Holly Golightly
07-04-2012, 11:49
Jel se može nekim slučajem doći na pismeni ispit s osobnom i xicom? Jel to učestalo pravilo, jel ovisi možda koji je predmet (oppd)? tnx

TILA
07-04-2012, 11:58
Možeš s osobnom.