PDA

View Full Version : Rebalans državnog proračuna

Viktron
12-07-2009, 01:44
Pozdrav, ljudi!

Budući da je najavljen drugi rebalans državnog proračuna, sve nas živo zanima koje stavke će se kresati, gdje će se sredstva mutno prelijevati i što se uopće krije iza zakučastih naziva nekih od stavki. Nezavisna studentska inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje smatra da je važno budno popratiti taj rebalans da bi se smanjila mogućnost manipuliranja brojevima pri argumentaciji da novca za visoko školstvo nema. Kako se za visoko školstvo izdvaja mizerno malen postotak iz državnog proračuna, a jednaka ili veća sredstva odlaze na stavke upitne važnosti i položaja na ljestvici prioriteta hrvatskog društva, smatramo da "ulaganje" u društvo znanja treba postati pravo ulaganje, bez navodnih znakova.

S ovime kao predmetom hitnog djelovanja osniva se studentska radna skupina za analizu proračuna, čija ideja je okupiti zainteresirane studente iz raznih domena, kao što su pravo, ekonomija i političke znanosti, kako bi se i prije, a ne samo po objavi, novog proračuna medijski, ili kako već, istupilo s informiranim stavom o položaju visokog školstva unutar državnog proračuna.

Budući da smo čuli da na Pravnom fakultetu ima "genijalaca za proračun", molimo ih za suradnju i pomoć po ovom pitanju!
Zainteresirani se mogu javiti e-mailom na i.am.vix[at]gmail.com.

Hvala vam!
Jedan svijet, jedna borba, dva rebalansa proračuna!

Kalin
12-07-2009, 14:12
Sada bi htjeli pomoć drugih studenata jer ste prvi put izgubili bitku protiv zločeste države?

http://phillips.blogs.com/photos/uncategorized/2007/10/11/1022hippy_sex.jpg

casablanca
12-07-2009, 14:46
Ja se nadam da će Kosorica napraviti što jedino treba, reći svima nama da love nema, odmah smanjiti i plaće i penzije, ma kako to bolno bilo.
Zatim se vratiti na broj općina i gradova koliko smo nekada imali nekih stotinjak i 5 županija + grad Zagreb.
Državnu administraciju smanjiti za 50% i tu mislim i školstvo i zdrastvo, jer i tu ima mjesta za smanjenje.
Onima koji ostaju povećati plaće i natjerati ih da rade svoj posao.
Što se tiče nas studenata i mi moramo svatiti da novaca nema i da smo dužni za pet generacija unaprijed i da nema besplatnog studiranja.

Moramo prestati živjeti koji pijani miljunaši, jer smo svoje već davno potrošili.
Svi mi moramo svatiti da ćemo morati puno više raditi, za puno manje love.

Zato se nadam da samo žena može napraviti rez u ovoj državi ili ćemo stvarno završiti kao neka banana državica, sa stalnim promjenama vlasti i stalnim neredima.

Libro
12-07-2009, 14:50
Ideju o smanjivaju broja županija sam čuo prvi put za vrijeme zasjedanja neke akademske zajednice ili šta je već bilo. Sviđa mi se ideja, jako. Ali koliko je to kod nas izvedivo gdje su "fotelje" temelj politike... ne znam baš.

Darkbuster
12-07-2009, 15:16
Pa nisu izgubili ako Fuchs napravi ono sto je najavio.

Uostalom,cuo sam da je nas SZ bio obavjesten o akcijama jos prije pocetka.

Kalin
12-07-2009, 16:08
Jep, studentima ćemo dati besplatno školovanje no zato ćemo smanjiti plaće, penzije itd. jer jednostavno nemožemo drugačije preživjeti sljedeću godinu.

Darkbuster
12-07-2009, 16:48
Da, a to je u uzrocno-posljedicnoj vezi?

I 300 milj kuna je veliki izdatak proracuna? Pogotovo za nesto sto je ulaganje u ljudski kapital,da se tako ruzno izrazim?

konzerva
12-07-2009, 16:54
Pa nisu izgubili ako Fuchs napravi ono sto je najavio.

koliko sam shvatio ovi iz nezavisne inicijative vjerojatno neće prihvatit fuchsov prijedlog jer sadrži uvjet uspješnosti studenata a oni bi besplatno za sve studente bez iznimke.

Libro
12-07-2009, 17:02
oni bi besplatno za sve studente bez iznimke.

Kak bi reko Kazimir Hrastek: budimo realni :lol:

Sljedećim rebalansom će se rezati plaće i mirovine deset posto, školarine će sigurno ostati iste ili će se povisiti. Treba se spustiti na zemlju i prihvatiti situaciju kakva jest. Bolje da sami režemo nego da dođe mmf.

lawless
12-07-2009, 17:06
ali bitno da imamo dvije premijerske plaće :jlb:
:nono:

PJ
12-07-2009, 17:07
Školarine ionako neće biti predmet rasprave do novog proračuna, dakle kraja godine. Taj proračun će se raditi prema svojim projekcijama, prihodima, rashodima, itd. tako da nema smisla sad ništa pričat, nego kad se bude donosio novi proračun.

Libro
12-07-2009, 17:16
ali bitno da imamo dvije premijerske plaće :jlb:
:nono:

Ali kolegice, tak je po zakonu :whistle:

Ne mogu se sjetiti pjesme od Dubioze kolektiv u kojoj tak intervjuiraju bosanke političare, kad je isto sve po zakonu :lol:

konzerva
12-07-2009, 17:20
Školarine ionako neće biti predmet rasprave do novog proračuna, dakle kraja godine.
nebi se složio, jer rebalans najesen će biti velik i praktički u rangu donošenja novog proračuna baziranog na novim projekcijama prihoda. dakle već u rujnu ako ne i prije će školarine bit predmet rasprave, em zbog rebalansa em zbog najavljenih reaktiviranja prosvjeda.

lawless
12-07-2009, 17:24
Ne mogu se sjetiti pjesme od Dubioze kolektiv u kojoj tak intervjuiraju bosanke političare, kad je isto sve po zakonu :lol:

Šuti i trpi :thumbup:
http://www.youtube.com/watch?v=oXobejzkijo
1:19

PJ
12-07-2009, 17:26
Kako rebalans proračuna za 2009. godinu može biti u rangu sa proračunom za 2010. godinu? To su dvije različite godine. Za njih idu različite projekcije i njihovi su eventualni rebalansi bazirani na rezultatima te, tekuće godine.

Viktron
12-07-2009, 17:31
Sada bi htjeli pomoć drugih studenata jer ste prvi put izgubili bitku protiv zločeste države?

Kojih drugih studenata?
Zar ti nisi na UniZG?

konzerva
12-07-2009, 17:32
nisam to ni rekao. kažem da će sigurno već u rujnu školarine bit predmet rasprave jer će se već u ovom rebalansu moć za njih odvojit manja ili veća sredstva nego dosada

PJ
12-07-2009, 17:37
"Besplatnih" školarina neće bit do sljedeće godine sigurno (akad. god. 2010./2011.), a glupo je to i tražiti. Možda bude rasprave na relaciji članova Nezavisne studentske inicijative dok razmjenjuju džoint u Krivom putu, ali opet izlazit s tim u razdoblju koje slijedi, kada su mogući i socijalni nemiri, što od javnih službenika, što od seljaka, bi bilo ludo i glupo.

konzerva
12-07-2009, 17:38
ili je upravo to idealan trenutak. ovisi na što ciljaju

Kalin
12-07-2009, 17:43
Kojih drugih studenata?
Zar ti nisi na UniZG?

Jesam.
Na kojem fakultetu studiraš?

Kalin
12-07-2009, 17:46

I 300 milj kuna je veliki izdatak proracuna? Pogotovo za nesto sto je ulaganje u ljudski kapital,da se tako ruzno izrazim?

Ako država propada, da se grubo izrazim, onda je uistinu nerealno očekivati da će se ispuniti zahtjevi kao što su besplatno školovanje svim studentima i generacijama.
Pošto slijedi poprilično nestabilno stanje u društvu, prosvjedovati se može čisto simbolike radi jer vjerujem da, ako će uistinu biti tako loše kao što se očekuje, će prosvjedovati i državni službenici, penzioneri, sindikati, privatnici itd.
No prosvjedovati i očekivati da će se ispuniti zahtjevi u ovom razdoblju je glupost.
A i ta patetična kovanica "ljudski kapital" je postala izlizana i na ovim zadnjim plenumima, bilo bi vrijeme da smisle nešto drugo.

Darkbuster
12-07-2009, 18:15
Moram li podsjetiti da je izlazak iz najvece krize ikada postignut upravo povecanom potrosnjom (i drzave i pojedinaca) i stvaranjem socijalne drzave. Dakle,ne izdacima samo studentima,nego svim drustvenim skupinama.
Nemam pojma da su na plenumima koristili taj izraz buduci da nazalost nisam bio ni na jednom. Upotrjebio sam ga cisto da pokazem neku nuznost i sa one strane "efkasnosti" buduci da taj izraz upotrebljavaju uglavnom prokapitalisticki orijentirani pojedinci.
Po meni izraz nije uopce patetican,cak bih rekao da je skroz dehumaniziran.

Btw, cemu ovaj avatar?

sickboy
12-07-2009, 18:24

Je...ako je ulaganje usmjereno na sponzoriranje hipija koji cekaju 10g godina da zavrse sociologiju...:thumbup:
To nije ljudski kapital nego parazitski zivot na drzavnoj sisi...
Ako cemo vec ulagati 300 milja kn godisnje, neka to bude u infrastrukturu...vise profesora (edukaciju istih)...opremu...opcenito u uvjete skolovanja...pa neka dobijemo nes za 7500kn...
Bolonja je krasna stvar kad imas uvjete za to...a odustajanje od bolonje (jer nema uvjeta kako tvrde ovi mangupi sa FFZG) je nebulozno...treba stvoriti uvjete, a to se nece postici besplatnim skolovanjem...jer se uvjeti studiranja na taj nacin nikako ne poboljsavaju.

Kalin
12-07-2009, 18:25
Moram li podsjetiti da je izlazak iz najvece krize ikada postignut upravo povecanom potrosnjom (i drzave i pojedinaca) i stvaranjem socijalne drzave. Dakle,ne izdacima samo studentima,nego svim drustvenim skupinama.

Daj mi par primjera izlazaka iz velikih kriza na takav način, molio bih.

Nemam pojma da su na plenumima koristili taj izraz buduci da nazalost nisam bio ni na jednom. Upotrjebio sam ga cisto da pokazem neku nuznost i sa one strane "efkasnosti" buduci da taj izraz upotrebljavaju uglavnom prokapitalisticki orijentirani pojedinci.

Taj izraz je doslovna karikaturalna osobina bogatih tipova u toplim foteljama.
Kada ga preuzmu oni "boljševici" sa FFZG-a, kombinacija je još smiješnija. :mrgreen:

Btw, cemu ovaj avatar?

Jao, pa netko je primjetio.
Ma šala, nije valjda da te smeta?

Darkbuster
12-07-2009, 18:26
koliko sam shvatio ovi iz nezavisne inicijative vjerojatno neće prihvatit fuchsov prijedlog jer sadrži uvjet uspješnosti studenata a oni bi besplatno za sve studente bez iznimke.

Nisam bas tako skuzio. Ja sam shvato da su oni bili protiv kriterija uspjesnosti kada je kriterij upsjesnosti bio povezan s ocjenama ,a ne sada kada se odnosi na rok;nego sada zele da nas ne zajebu, da Fuchs ne kaze evo moze,a onda pri donosenju proracuna ustvrde da ipak nemoze,a Fuchs sljeze ramenima u stilu nisam ja kriv.
Po meni je ovo Fuchsovo 3+1 ok,naravno ako nije patka.

PJ
12-07-2009, 18:31

Btw, cemu ovaj avatar?
Više jedno nego drugo. Danas je previše socijalna država za svoje dobro. Za ovu godinu tog sigurno neće bit, jer ima važnijih stvari.

Darkbuster
12-07-2009, 18:31
Kalin - New Deal?
Samo prepisujem iz knjige Ekonosmke politike :D

Ako je sala ne smeta,ali ne vidim sto je saljivo u tome za razliku od onog LOVE avatara

Kalin
12-07-2009, 18:39
Kalin - New Deal?
Samo prepisujem iz knjige Ekonosmke politike :D

Par primjera?

Ako je sala ne smeta,ali ne vidim sto je saljivo u tome za razliku od onog LOVE avatara

Evo, maknuh avatar samo za tebe!

Darkbuster
12-07-2009, 18:48
Par primjera?

Evo, maknuh avatar samo za tebe!

Pa cijela doktrina drzavnog intervencionizma je bazirana na Keynesovim pretpostavkama,a razvijeni kapitalisticki svijet je ustrojen po toj doktrini jos od Velike depresije pa sve do 70ih/80ih,tako su se iz krize najvise vadile kontinentalne i skandinavske europske zemlje, a uostalom i sam SAD. Uzeo bih sad udzbenik u ruke ali sam ga vec posudio. Ako ga imas,samo pogledaj dio sa doktrinama i sve je jasno navedeno.

Nisi morao micati samo me zanimalo cemu,ali reci cu ti nesto - ovo mi se vec vise svida :D :D

PJ
12-07-2009, 18:58
Gle Dark, keynesova intervencija i besplatne školarine imaju savršeno nikakve veze jedno s drugim. Tada su povećana socijalna prava jer ona uopće nisu postojala. Kod nas se mogu samo smanjivat socijalna prava.

Tim više što država treba štedit na manje važnim stvarima jer joj treba novac za npr. trivijalnosti tipa plaće i mirovine.

Darkbuster
12-07-2009, 19:04
Ima apsolutno svake, da procitas znao bi. Isto kao sto bi znao da 'neoliberalizam' koriste i sveucilisni profesori,a uostalom ineoliberal Samuelson :D

To sto su generalno socijalna prava tada bila niza nemam nikakve veze. Mozemo tako reci i da su po pitanju studenata socijalna prava niza nego u 12 zemalja EU zato jer tamo ima besplatnog skolovanja.

Naravno da ne treba stediti na placama i mirovinama,ali lazna je dvojba : mirovine i place ili besplatno skolstvo,pogotovo kada pogledas omjer izdataka. Besplatno skolstvo se moze imati ako se sreze neki debilizm kao vec izlizan primjer s izdacima za vojsku u Afganistanu - nesto potpuno drustveno nepotrebno.

PJ
12-07-2009, 19:19
U normalnom proračunu možda ima, ali staviti besplatno školovanje pod isti koš kao državne intervencije po keynesu nema previše veze.

Još se govori i o povećanju PDV-a. Mislim, tu više nisu pitanja izdaci za Afganistan ili slični, nego 14 milijardi kuna deficita i 28 milijardi kuna dugova. U takvoj klimi se ne samo da će se štedit na školarinama, a i (nadam se) obrani i sličnim glupostima, nego će se morat i rezat plaće, dakle veliki dio proračuna koji će uključivat sve socijalna prava a i direktno rezat neke esencijalnije stvari tipa plaće, a možda i mirovine.

Tako da je pričat o afganistanu ili 1.4 milijarde plaća učitelja posve promašeno jer će se SVE to rezat.

A šta će bit u sljedećoj godini...

casablanca
12-07-2009, 19:27
Najveći problem nas Hrvata je što smo svi za štednju i svi nam imaju previše, ali ne daj da sam to ja. Uzmi svima, ali nemoj meni.
Ljudi možemo pričati i pričati, ali mi smo stvarno u banani i nema love i možemo zaboraviti besplatno školovanje do daljnjega.
Voljela bi da se ne prizivaju nikakvi prosvjedi, nego neka se svako primi posla, jer nitko nam neće ništa pokloniti, nego morat ćemo za razliku do danas kada smo živjeli na dug, kako država, tako i građani, početi trošiti samo koliko smo privredili.
Zato studenti knjigu u ruku......

georgee
12-07-2009, 19:52
meni se sviđa ovih 10lipa il koliko već kao porez na razgovor mobitelom
možda se čini puno, ali mi je to ok jer se na taj način može vrlo brzo skupit ogromna lova
ovih 5% koliko će si smanjit plaće u vlasti je smiješna, trebalo bi to malo više rezat, al ko bi sam sebi drastično smanjio plaću

fat drummer
12-07-2009, 20:06
napokon! iako vjerujem, da kada bi, recimo državna kompanija poput hepa koja ima monopol na energentima prestala imati deficit od 1,4 milijarde kune bilo lakše živjeti.

kako hep troši pare na pizdarije to nije humano

Darkbuster
12-07-2009, 22:32
PJ, doktrina intervencionizma se ne odnosi samo na regulaciju trzista,zbilja ti savjetujem da procitas nesto okvirno o tome pa cemo nastavit razgovor

PJ
12-07-2009, 22:43
Baš mislim da bi ti trebao pročitati. Intervencija se prvenstveno očituje u stvaranju poslova na velikim projektima i investicijama, poticanju potrošnje na stvari te time poticanje proizvodnje.

Što uostalom nije tok događaja koji će se dogoditi u hrvatskoj jer se ide sa štednjom, a ne trošenjem (za razliku od npr. u VB ili SAD-u). Hrvatska za razliku od tih zemalja si ne može priuštit deficit.

Također bi preporučio da pročiš malo bolje proračun, kao i vanjski dug i trenutni deficit, te izračunaš šta se može i šta se mora rezat. Onda mi javi jel ima novaca za besplatno školovanje.

Tkach
12-07-2009, 23:18
Također bi preporučio da pročiš malo bolje proračun, kao i vanjski dug i trenutni deficit, te izračunaš šta se može i šta se mora rezat. Onda mi javi jel ima novaca za besplatno školovanje.

Nemoj se naprezati, našem pajdi Darkbusteru su vanjski dug, deficit, inflacija, BDP i ostali pojmovi buržujske izmišljotine kojima se šminka eksploatacija radničke klase. Nema tu ocu-majci, ako nema para za besplatno obrazovanje, to je ko da kažeš nema para za disanje. Ne možeš objašnjavati kako izbjegavamo ekonomsku katastrofu nekome tko misli da tu katastrofu živimo već 20 godina.

Darkbuster
13-07-2009, 02:44
Da,moje isprike,jer zadnjih 20 godina zbilja jesu bile one prosperiteta. I zaista uvazavam svaku kritiku na svoj racun nakon ovakve osvjezavajuce ekonomske analize.

PJ, ocituje se prvenstveno u tome,ali ne samo u tome.
Social security je nuzan kao odgovor na svaku krizu uz ostale intervencionisticke mjere,ako ti nije jasno zasto,onda zbilja nemamo kaj puno govoriti,nije slucajno da su se bas tada sjetili povisivati socijalna prava u cijeloj Europi i SAD-u i nije slucajno postojanja termina Keynesian welfare state.
Sto se tice deficita, deficitarna potrosnja i je sam sukus keynesijanske politike zbog efekta multiplikatora. Isti ucinak imaju i transferna placanja i tu dragi moj PJ je izravna i zdravorazumska veza socijale i intervencionizma.
Uostalom da odes na vecernju skolu ekonomije prvo sto bi naucio je da su za ekonomski razvoj najproduktivnija dugorocna ulaganja ona u infrastrukturu,javno zdravstvo i obrazovanje.
Sto se tice vanjskog duga Hrvatska je vec ionako u bezizlaznom polozaju. Spadamo otprilike u istu kategoriju ovisnosti kao i neke africke zemlje,sto znaci da cemo iz duga izaci -nikada. Dug je osnova funkiconiranja danasnjeg medunarodnih ekonomskih odnosa,a mi smo s one strane duga.
300 miljuna kuna je zbilja relativno malen iznos i mislim da smo vec utvrdili da se pare trose na puno besmislenije stvari od obrazovanja,a siguran sam da ce tako biti i nakon donosenja novog proracuna.

Viktron
13-07-2009, 08:53
Ovakav [možda mrvicu manje interpersonalno napet :)] razvoj rasprave upravo pokazuje da vas Inicijativa treba - na Pravu znate stvari o funkcioniranju države koje su svjetlosnim godinama daleko i drugacije od onoga što spada u domenu humanističkih i društvenih disciplina koje FFZG obuhvaća. Pretjerano idealiziranje i teorijsko ideologiziranje ove studentske borbe zaista jest u neku ruku smiješno i nedostaje joj konkretnih, operacionalnih termina i, ako ništa drugo, retorike koju bi "oni" razumjeli, tj. htjeli razumjeti. Zbog toga vas zaista iskreno pozivam na sastanak radne grupe za međufakultetsku suradnju u utorak u 20 h u A-002! Pliz, dođite i dajte svoj kritički [bilo pozitivan, bilo negativan] osvješten obol Inicijativi! U toj grupi redovito surađuju kolege s FPZG-a, Ekonomskog fakulteta, FFZG-a pa čak i PMF-a. Suradnje sa studentima prava u ovakvom pokretu (pobogu, bavimo se društvom i državom) akutno nedostaje :/

Alita
13-07-2009, 09:01
To je samo zato jer se nas se i niste na vrijeme sjetili :wink:
:prozac: :djss:

Pretjerano idealiziranje i teorijsko ideologiziranje ove studentske borbe zaista jest u neku ruku smiješno i nedostaje joj konkretnih, operacionalnih termina i, ako ništa drugo, retorike koju bi "oni" razumjeli, tj. htjeli razumjeti.
Za ovo dobivas 2 thumbs up. :thumbup::thumbup:

fat drummer
13-07-2009, 09:21
Zbog toga vas zaista iskreno pozivam na sastanak radne grupe za međufakultetsku suradnju u utorak u 20 h u A-002!

oće bit pičaka? sumnjam...

ne znam jeste li okaljali svoje oči čičkovom nedavnom kolumnom u kojem se i.z. veseli propasti turističke sezone jer to znači i manji uvoz hrane i inih turuistički potrebitih stvari. upravo tako! treba nam što manje zaposlenih sezonaca da se okrene što manje para kroz poreze primjerice.
porez na dobit? buuuuuuu!
prihod od pdva-a? buuuuu!

ajmo zatvorit granice i sjebat uvoz! ako može sjeverna koreja možemo i mi.

PJ
13-07-2009, 11:36
Da,moje isprike,jer zadnjih 20 godina zbilja jesu bile one prosperiteta. I zaista uvazavam svaku kritiku na svoj racun nakon ovakve osvjezavajuce ekonomske analize.

PJ, ocituje se prvenstveno u tome,ali ne samo u tome.
Social security je nuzan kao odgovor na svaku krizu uz ostale intervencionisticke mjere,ako ti nije jasno zasto,onda zbilja nemamo kaj puno govoriti,nije slucajno da su se bas tada sjetili povisivati socijalna prava u cijeloj Europi i SAD-u i nije slucajno postojanja termina Keynesian welfare state.
Sto se tice deficita, deficitarna potrosnja i je sam sukus keynesijanske politike zbog efekta multiplikatora. Isti ucinak imaju i transferna placanja i tu dragi moj PJ je izravna i zdravorazumska veza socijale i intervencionizma.
Uostalom da odes na vecernju skolu ekonomije prvo sto bi naucio je da su za ekonomski razvoj najproduktivnija dugorocna ulaganja ona u infrastrukturu,javno zdravstvo i obrazovanje.
Sto se tice vanjskog duga Hrvatska je vec ionako u bezizlaznom polozaju. Spadamo otprilike u istu kategoriju ovisnosti kao i neke africke zemlje,sto znaci da cemo iz duga izaci -nikada. Dug je osnova funkiconiranja danasnjeg medunarodnih ekonomskih odnosa,a mi smo s one strane duga.
Ovo već je debelo socijalna država, i previše, kojima je broj studenata jednak broju trećine onih sa VSS. Protip: to je jako velik broj studenata. Tako da sa perspektive ekonomista ne postoji opravdan socijalan razlog, još manje u smislu intervencionizma, za trošenje novca na besplatne školarine (ne govorim sad jel bi trebale one bit besplatne ili ne, govorim kako je sa čisto utilitarne perspektive).

Čak štoviše, vjerojatno će se zaustavljat i usporavat puno "važnije stvari" u intervencionističkom pogledu, tipa infrastrukturni i drugi veliki projekti, pored kojih je besplatno školovanje kao intervencionistička mjera apsolutno nebitna.

No što je još važnije, i što ne znam gdje si to propustio, je da država ni neće radit intervencionističke mjere, zapravo od početka ove krize se usmjerila na jednu stvar, a to je štednja. To je uglavnom zato jer Hrvatska jednostavno nema novaca na raspolaganju (i zato jer su vodeći ekonomisti upitne kompetencije ali dobro), jer je u velikim dugovima i jer deficit ne bi trebao biti veći od 3%. Ne moće povećavat deficit (osim očito EU razloga) jer ne može upast u mnogo veće dugove nego ove u kojima je, ne samo zbog investicijskih, kreditnih i drugih rejtinga, nego i zato jer jednostavno nema ekonomiju koja može podržavat otplaćivanje takvog duga a da u isto vrijeme bude likvidna.

300 miljuna kuna je zbilja relativno malen iznos i mislim da smo vec utvrdili da se pare trose na puno besmislenije stvari od obrazovanja,a siguran sam da ce tako biti i nakon donosenja novog proracuna.
Ima i puno bitnijih stvari od obrazovanja, a to je naprimjer ne smanjivanje ionako malih mirovina za 10%. Ja mislim da ti nisi svjestan cifri koje su tu uključene, a još manje prioriteta. Zato opet preroručam da proučiš i nađeš o čemu se tu radi.

Mislim, ti jednostavno živiš u nekom paralelnom svemiru di mi nismo u dugovinskom ropstvu i možemo si priuštit takve pizdarije. To je možda mala cifra, ali kao što sam već rekao, sa utilitarne perspektive ona ne može imat ni približno visok prioritet.

Đ!
13-07-2009, 11:48
Ovakav razvoj rasprave upravo pokazuje da vas Inicijativa treba

Jeste zato na plenumu uz ovacije odbili pomoć s PFZG-a? Bilo je nešto u stilu:

Neki tip za govornicom: Dobili smo ponudu od pravnika da nam pomognu. Odbili smo ih! Ne trebaju nam oni!!!
Rulja: Tako je! Bravo! Živio govornik!!!

Kalin je bio prisutan pa će znati.:mrgreen: Jbte, odem na jedan plenum i vidio sam sve.

georgee
13-07-2009, 12:08
to je zato kaj smo mi pravnici lijeni i inertni. fujki fujki. bad lawyers baaaaaad! :mad2: :mrgreen:
nego pj, slažem s tobom. iako se ne radi kod mirovina o 10% smanjenju. postoje stope. čini mi se, do 2000kn se ne dira, od 2000-3000kn 5%, više od 3000kn 10%
al svejedno je stravično da netko traži besplatno školovanje, a ljudima koji cijeli život rade smanjuje se ionako premala penzija koja je jedva za opstanak..

Kalin
13-07-2009, 13:00
Ovakav [možda mrvicu manje interpersonalno napet :)] razvoj rasprave upravo pokazuje da vas Inicijativa treba - na Pravu znate stvari o funkcioniranju države koje su svjetlosnim godinama daleko i drugacije od onoga što spada u domenu humanističkih i društvenih disciplina koje FFZG obuhvaća. Pretjerano idealiziranje i teorijsko ideologiziranje ove studentske borbe zaista jest u neku ruku smiješno i nedostaje joj konkretnih, operacionalnih termina i, ako ništa drugo, retorike koju bi "oni" razumjeli, tj. htjeli razumjeti. Zbog toga vas zaista iskreno pozivam na sastanak radne grupe za međufakultetsku suradnju u utorak u 20 h u A-002! Pliz, dođite i dajte svoj kritički [bilo pozitivan, bilo negativan] osvješten obol Inicijativi! U toj grupi redovito surađuju kolege s FPZG-a, Ekonomskog fakulteta, FFZG-a pa čak i PMF-a. Suradnje sa studentima prava u ovakvom pokretu (pobogu, bavimo se društvom i državom) akutno nedostaje :/

Kalin je bio prisutan pa će znati.:mrgreen: Jbte, odem na jedan plenum i vidio sam sve.

Dragi druže Viktron, kao što je rekao kolega Đ, bio sam na vašem Plenumu.
I to ne samo jednom, nego na više njih. I previše njih, rekao bih.
Stoga, vjerujem da slobodno mogu reći da je ovaj vaš poziv danas nevjerojatno bahat i samim time poprilično bezobrazan.
Dok je određena grupa ljudi tvrdila vašim "borcima" da se gubite u vlastitim bajkama i apsolutnom nepoznavanju principa na kojima funkcionira društvo te dok su vam pomoć nudili ljudi koji su zasigurno kompetentniji za proučavanje zakona i sistema od studenata povijesti lončarstva i lingvističke antropologije ili nas, studenata Pravnog Fakulteta (i ovdje ne mislim na onog starca koji se pojavio na našem plenumu/tribini), vi ste smatrali da je vaš pristup problemu školovanja ipak profinjeniji, "intelektualno osvješten", te ste jednostavno takvu pomoć odbili.
Jer doista, zašto biti očaran statistikama koje prilože studenti Ekonomije, npr, kada možete masovno uživati i urlati svaki put kad netko uzvikne "Jedan svijet!"?
I tako ste se iz tobožnjeg Plenuma kao tijela prave, apsolutne demokracije, pretvorili još jedanput u Plenum ala KP, gdje je onemogućena stvarna rasprava na bilo kojoj i svim razinama. Tako ne samo da je onemogućena rasprava i sa tobožnjom "opozicijom", nego i rasprava unutar vas samih, što je bilo nevjerojatno zabavno za gledati i promatrati.
Nakon takvog pristupa, vi ste najednom odlučili da biste trebali pomoć "ljudi koji su svjetlosnim godinama udaljeni bla bla"?
Pa, to je nadasve lijepo od vas, Viktrone.
No ovaj put se nadam da ćete ostati na 3 studenta Pravnog fakulteta, 2 studenta Ekonomije i 100 studenata odsjeka za komparativnu književnost i sociologiju te da ćete tradicionalno uspjeti riješiti sve probleme u državi "babama sa okovima oko nogu" i cirkusantskim marševima kroz grad.

Darkbuster
13-07-2009, 15:41
Po kojem kriteriju je to prevelik broj studenata? Ti hoces reci da u doba kada je informacija moc da studenata u zemlji sa 7% vss moze biti previse?
RH NIKADA nece postati predvodnik u bilokojoj grani primarnog i sekundarnog sektora,moze se eventualno nadati konkurentnosti i zato mora ulagati u ljude. Obrazovanje je najveci kapital u danasnjem drustvu.
A neznam ni po kojem kriteriju smo "previse socijalna drzava"? Pa Hrvatska ima katastrofalnu skrb za najsiromasnije slojeve. Za ostale je relativno prihvatljiva s obzirom na situaciju,ali to bi bilo to.

Ja ne govorim o onome kako je,nego kako bi trebalo biti. Kao sto sam ti vec rekao mi smo u takvom dugu da nas samo nekakav hipotetski oprost moze spasiti,a do tada nam je sasvim "svejedno" jer se dug nije smanjivao ni za vrijeme kada krize nije bilo,bas naprotiv.
Moram te upozoriti na prirodu bankarskog sustava koji proistjece iz Amerike. Funkcionira na frakcionalnom sustavu,koji zapravo inherentno stvara dug kroz inflaciju sirokih razmjera. Taj sustav stvara novac iz cistog zraka.
Mi smo vec odavno u dugovinskom ropstvu, i to ropstvo nije nastalo slucajno i onaj koji nam ga je priustio nece dopustiti da se iz njega iskobeljamo. Danas se ne vlada bajonetama nego dugom.

Usput,bas me zanima hoce li se dirati davanja religijskim zajednicama koja isto tako iznose oko 300 milja. Nekto je na jutarnjem danas spomenuo kako bi zgodna stvar bila uvodenje crkvenog poreza :D

PJ
13-07-2009, 16:18
Po kojem kriteriju je to prevelik broj studenata? Ti hoces reci da u doba kada je informacija moc da studenata u zemlji sa 7% vss moze biti previse?
Ja ne znam za kog neke stvari pišem jer pod 1. krivo su pročitane, 2. krivo su shvaćene. Ajde opet pročitaj tu rečenicu i uzmi si koju minutu za razmišljanje prije nego što kažeš stvari koje nemaju veze s onim što sam ja rekao.

RH NIKADA nece postati predvodnik u bilokojoj grani primarnog i sekundarnog sektora,moze se eventualno nadati konkurentnosti i zato mora ulagati u ljude. Obrazovanje je najveci kapital u danasnjem drustvu.
Nedvojbeno, no postoje kratkoročne i dugoročne investicije sa svojim posebnim ciljevima. Trenutni kratkoročni cilj je izaći iz recesije, postići zadovoljavajuću stopu ekonomskog rasta, smanjivati nezaposlenost, držati deficit na minimalnoj razini, otplaćivati sva tekuća dugovanja i u isto vrijeme izbjeći socijalnu krizu.

A neznam ni po kojem kriteriju smo "previse socijalna drzava"? Pa Hrvatska ima katastrofalnu skrb za najsiromasnije slojeve. Za ostale je relativno prihvatljiva s obzirom na situaciju,ali to bi bilo to.
Sa prevelikom javnom upravom, napuhanim plaćama mnogih javnih službenika, gotovo besplatnom zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem do studija i poprilično jeftinim studijem (uz jako dobar socijalni status studenta, putem hrane, javnog prijevoza), i mnoge druge stvari živimo na puno većoj socijalnoj ljestvici nego što nam to ekonomija dopušta. To je očigledno u visini vanjskog dugovanja.

Ja ne govorim o onome kako je,nego kako bi trebalo biti. Kao sto sam ti vec rekao mi smo u takvom dugu da nas samo nekakav hipotetski oprost moze spasiti,a do tada nam je sasvim "svejedno" jer se dug nije smanjivao ni za vrijeme kada krize nije bilo,bas naprotiv.
Moram te upozoriti na prirodu bankarskog sustava koji proistjece iz Amerike. Funkcionira na frakcionalnom sustavu,koji zapravo inherentno stvara dug kroz inflaciju sirokih razmjera. Taj sustav stvara novac iz cistog zraka.
Mi smo vec odavno u dugovinskom ropstvu, i to ropstvo nije nastalo slucajno i onaj koji nam ga je priustio nece dopustiti da se iz njega iskobeljamo. Danas se ne vlada bajonetama nego dugom.
facepalm.jpg

Nije upitan dug per se, nego veličina duga. Jesi ikad čuo za održivost duga i odraz veličine i održivosti duga sa spektrom ekonomkih faktora?

Ide otprilike ovako: prevelik dug - daljnja zaduženja preskupa ili nedostupna, država je nelikvidna, ekonomija je nelikvidna, nema se novca za otplatu duga, nema ekonomskog razvitka, bankrot države. Države se ne mogu zaduživati zauvijek, pogotovo ne tranzicijske države sa nesigurnim ekonomijama kao što je Hrvatska.

Usput,bas me zanima hoce li se dirati davanja religijskim zajednicama koja isto tako iznose oko 300 milja. Nekto je na jutarnjem danas spomenuo kako bi zgodna stvar bila uvodenje crkvenog poreza :D
Mislim da je novac koji se daje KC kriminalan i luđački, pogotovo u odnosu na visoko obrazovanje a i neke druge stavke. Naravno čisto sumnjam da će 'adeze u to dirat.

Darkbuster
13-07-2009, 23:22
Znam ja sto si ti mislio,samo ti kazem sto proizlazi iz toga.

Naravno,ali treba razmisljati i dugorocno,jer da jesmo,kriza ni ne bi imala ovaj ucinakk

Velicina javnog sektora je nebitna, bitan je odnos value for money. Nordijski model socijalne drzave stvara najkonkurentnije drzave na svijetu sa najnaglasenijim projektom blagostanja. Znam da nismo skandinavci i da nemamo ni tu politicku kulturu ni taj pocetni kapital itd,ali mozda bi nam oni trebali posluziti kao uzor..

Mislis da ce se Hrvatska prestati zaduzivati nakon ove krize?

Ako ne zbog efekta multiplikatora RH treba jacu socijalu iz jos jednog razloga - socijalna prava nam se smanjuj zadnjih 20 godina,ako se jos dodatno skresu ili ih se ne poveca u doba krize imat cemo masovne blokade,i to ovaj put radnih mjesta a ne ffzg-a i strajkove,a i destruktivne prosvjede. Evo,to je jos nesto sto ce razjebati tu famoznu efikasnost ekonomije ako nista drugo :D

Vidjet ces kako u doba krize drzava i medunarodne financijske institucije odnekud ipak iznadu novac jer im je u interesu odrzati status quo.

Uopce nije pitanje hoce li doci do pojacanja socijale,samo je pitanje vremena.

legionar
13-07-2009, 23:31
Jao Darko, nordijski model, value for money, multiplikator... da ti to nisi friško polagao ek. politiku? :mrgreen:

Darkbuster
13-07-2009, 23:34
Pa vec sam to napomenuo nisam li? :D
Ali da,jos sam pod dojmom :D

legionar
13-07-2009, 23:40
Ah, ne čitam sve ove traktate ovdje. Ni ekonomisti bokci sami ne znaju što da se dogovore, džabe se nama ovđe naprezat..

PJ
13-07-2009, 23:53
Znam ja sto si ti mislio,samo ti kazem sto proizlazi iz toga.
Ne, ono što si ti rekao nema nikakve veze s onim što sam ja rekao. Da se dođe do onog zaključka, moralo se sigurno ili krivo pročitat ili krivo shvatit.

Velicina javnog sektora je nebitna, bitan je odnos value for money. Nordijski model socijalne drzave stvara najkonkurentnije drzave na svijetu sa najnaglasenijim projektom blagostanja. Znam da nismo skandinavci i da nemamo ni tu politicku kulturu ni taj pocetni kapital itd,ali mozda bi nam oni trebali posluziti kao uzor..
Naravno da je bitna, tisuće ljudi su na državnoj sisi a realno su višak. Poanta je bila da smo previše socijalni za naše mogućnosti i za naše dobro, a to je uglavnom zato jer bi bilo kakve odluke u tom pogledu bile nepopularne (i adeze bi izgubio izbore). Najbolji primjer je bila ova farsa sa štrajkom javnih djelatnika prije izbora.

Mislis da ce se Hrvatska prestati zaduzivati nakon ove krize?
Gle, ako ti ne čitaš stvari koje ja pišem te ih pokušaš razumijet u toku rasprave, nećemo daleko dogurati. Kao što sam već rekao, dug per se nije problem, važna je njegova veličina. Uz tvoje prijedloge velikog deficita on bi postao neodrživ.

Ma da će i bez toga vjerojatno bit neodrživ ako ova država i njeni stanovnici malo ne promijene stav i svijest.

Ako ne zbog efekta multiplikatora RH treba jacu socijalu iz jos jednog razloga - socijalna prava nam se smanjuj zadnjih 20 godina,ako se jos dodatno skresu ili ih se ne poveca u doba krize imat cemo masovne blokade,i to ovaj put radnih mjesta a ne ffzg-a i strajkove,a i destruktivne prosvjede. Evo,to je jos nesto sto ce razjebati tu famoznu efikasnost ekonomije ako nista drugo :D
Ne postoji lagan izlaz iz ove krize, jedino odricanje. Što užih, što širih krugova društva. Ako se takvim prosvjedima i zahtjevima popusti, samo je pitanje vremena kada će država bankrotirat i svi ćemo se nać u puno težoj poziciji umjesto da smo stisli zube na godinu dana.

Vidjet ces kako u doba krize drzava i medunarodne financijske institucije odnekud ipak iznadu novac jer im je u interesu odrzati status quo.

Uopce nije pitanje hoce li doci do pojacanja socijale,samo je pitanje vremena.
Dobro sad ove konspirativno-antiglobalističke parole nebi komentirao.

Drago mi je inače da si pročitao kojeg Vedriša i Samuelsona pa sad znaš sve o tome, mada bih preporučio daljnje informiranje u svrhu realnijeg gledanja na stvari.

legionar
14-07-2009, 00:02
Mislim da nije pitanje hoće li doći do povećanja socijale ili ičeg drugog, nego je pitanje kad će se politička vrhuška udostojit reći da je ova država bankrotirala. Ova država nije sposobna u budućnosti plaćati niti kamate, a kamoli glavnicu. Dugovi se neće moći vječno reprogramirati. Zaduživat se više ne možemo jer mislim da je zaduženje od preko 30 milijardi od 2000 g. bilo sasvim dovoljno, a pokazalo da se tim zaduženjem nije postiglo apsolutno ništa - pare se koriste za neprofitabilne projekte ili za kratkoročna vatrogasna rješenja. Čak i da se počne investirat u neke isplative projekte rezultati ne dolaze odmah. I doista mislim da bi u budućnosti moglo doći do socijalnih nemira. Kad se na potrošnju preko mogućnosti naviknutom narodu zatvori kreditna pipa bit će sranja. Boli ovaj narod briga za generale u Haagu ili za bilo šta drugo dok se ima što zderat, popit, auto itd. Dok to bude dovedeno u pitanje e onda će bit sranja. Ali ajde, utjeha im je da je Jaca na čelu države. I Bebić. Naši spasitelji :smartass:

Darkbuster
14-07-2009, 00:19
Eto,a ja kazem da ima.

Presocijalni smo za nase dobro,ja ne vjerujem sto citam. Mozda smo presocijalni za neznam VB,ali gledajuci povijesno-komparativno,sto je jedino i vazno jer jedino mi to trpimo na svojoj kozi, socijala je totalno degradirana.

Mislim da si sam odgovorio sada. O tome ti i govorim. Zaduzeni cemo biti i ovako i onako, i dosegnut cemo dno,u to nemoj sumnjati.

Nema tu nikakvih konspirativnih teorija i parola. Malo upotrjebiti zdrav razum - svatko brani svoje interese. Povijest je puna takvih konflikata i interakcija.Znam da je par rokfelerovskih filantropa i hrpa fraza o socijalnom partnerstvu stvorilo iluziju o drustveno odgovornoj visoj klasi i o postojanju svedrustvene kooperacije ali to jednostavno nije tako.

Kako mozes uopce zaustaviti socijalne nemire? Ili ustupcima ili represijom.
Znam da imas fiksaciju na ono sto ti mislis da je "realno" ali realno je da se nase drustvo sastoji od niza sukobljenih drustvenih skupina.

PJ,morat cu te razocarati,ali znam citati vec neko vrijeme i Dujsin i Vedris mi nisu prvi reci procitani na tu temu :(
Drago mi je da ti ni navedeni autori nisu dovoljno "realni" pogotovo s obzirom da je udzbenik kompilacija clanaka od neoliberalnih autora do socijaldemokrata :D
Usto, nemoj se naljutiti,ali mislim da je malo smjesno kada me pokusavas patronizirati a sam ne znas uspostaviti vezu izmedu intervencionizma i transfernih placanja.

PJ
14-07-2009, 01:04
Rasprava uopće nema smisla pošto argumenti idu samo u jednom smjeru i tu udaraju u brick wall, dok iz drugog smjera dolazi iste tvrdnje ponavljane od početka priče u malo drukčijoj rečenici.

Nisam rekao da su ti autori nerealni, nego da imaš vrlo textbook znanje stvari i koristiš neke pojmove ko čeljade pneumatsku bušilicu. I tu ne govorim samo o ekonomiji. Proučavaj malo "realekonomiju", dakle praksu.

Darkbuster
14-07-2009, 01:19
Gle, tvoje znanje dolazi u potpuno istoj formi kao i moje,osim ako nemas nekakvih iskustava za koje ja neznam :D

Ali slazem se da daljnja rasprava nema smisla,pogotovo zato jer mi se neda :D

veteran
14-07-2009, 10:26
Ni ekonomisti bokci sami ne znaju što da se dogovore, džabe se nama ovđe naprezat..

da su zavrsili faks a ne tecaj znali bi:mhm: