View Full Version : pravo na privatnost?!
sorry ako ovog vec negdje ima i ako sam pogrijesila sa otvaranjem novog topica,ali zanima me vase misljenje o javnom objavljivanju rezultata na netu..
mislim,naravno da se rezultati moraju objavit na netu,ali zasto ne bi na svim predmetima mogli stavljat tipa JMBAG u potpisu kao i na sociologiji...
na vecini fakulteta pristup takvim stvarima imaju samo studenti uz odredenu sifru za otvaranje stranice ili pak svaki student napise svoj jmbag i tako ga navode u rezultatima.
znam da je nekima svejedno,ali ipak mislim da svi mi imamo pravo na privatnost,a ne da apsolutno svi mogu vidjet rezultate,ocjene...
sto vi mislite? :wink:
Meni je svejedno,ne brine me što će netko vidjeti moje rezultate kad ionako nitko sam ja imenom i prezimenom osim mojih prijatelja.No neki prakticiraju stavljanje rezultata na studomat pa je već to zaštita privatnosti.
mene vise smeta objavljivanje jmbgova uz rezultate prijemnih, sto se godinama prakticira. Da, ak te smeta, a s razlogom te smeta, prijavi sve AZOPu da daju misljenje :E
Raspravljali smo jednom o tome na predavanju iz PI.
Moguca rjesenja:
a) sifra za pristup stranici - nedostatak: opet vidis rezultate kolega
b) sifra za odredenu grupu, npr. jednog profesora - opet vidis rezultate kolega
c) sifra za svakog pojedinacno
d) objava na studomatu
Koliko sam shvatila asistenta opcija c) zahtijeva previse truda, a za opciju d) iskreno ne znam sto sprijecava katedre da ju koriste, koliko znam na ekonomskoj politici funkcionira normalno. :?
Zakljucak je bio da su neke katedre (pogotovo s visih godina) toliko informaticki nepismene da imaju stranicu katedre samo formalno, i nista na njoj ne objavljuju, a kamoli da bi imali rezultate pod siframa.
Moram priznat da sam pomalo lurker i volim pogledat kako su prosli ljudi koje poznajem ::E:.
pa normalno, želim znat kak su mi frendovi prošli i javit im.
ne vidim zašto bi nekom to smetalo.. o ne, neko je vidio da si prošo/pao ispit
ne kužim sadržaj i svrhu tog prava?
Neki se bune da im obitelj i rodbina prati prolaznost.
pa normalno, želim znat kak su mi frendovi prošli i javit im.
ne vidim zašto bi nekom to smetalo.. o ne, neko je vidio da si prošo/pao ispit
ne kužim sadržaj i svrhu tog prava?
google, a jos gore je sto feedovi ostaju na PKT-u dok se sa pravo.hr micu nakon nekog vremena
ja ne zelim da me netko gugla i sazna o meni bilo sto bez moga pristanka...(ocjene, seminar koji sam dobio...)
edit: i slazem se sa maleckom, studomat je najbolje rjesenje...tuzno je vidjeti da se ovako nesto dogadja na pravnome faksu i uopce nije bitno koliko je sada strasno, jednostavno je mutavo :belj:
al kaj će saznat? da si dao ispit? boo hoo cares
Da si pao, a ne prosao. Mislim meni ne smeta, ali cula sam od nekoliko ljudi da im rodbina pripremi show u smislu pao si, pa sta ces sad, pa hoces stic dat godinu, pa jel ti uopce jos studiras blabla.
al kaj će saznat? da si dao ispit? boo hoo cares
ne bitno...moje je pravo da se ne sazna ako ja ne zelim...uopce nije bitno koliko je sitan problem, ako je nesto zagarantirano ustavom i hrpom medunarodnih ugovora nema se sta krsiti
ista situacija bi bila da je tebi formalno placa 20 000 kn, ali svaki mjesec dobis samo 1000 kn...booooooo hoooooooo...who cares?
i nemoj mi srati da je primjer pretjeran jer nije...ako imam pravo na nesto nema mi se sta to krsiti!
edit: tužil bum vas sve :angry::angry::rotfl::rotfl:
pa ne znam,bilo bi mi draze da ti podaci nisu dostupni svima...mozda glupo razmisljam,ali ipak ne moraju svi bas sve znati..ajd ok mi je za bliske ljude,ali nadu se ljudi koji vole gurati nos di im nije mjesto i onda jos ako ti ti isti nisu nimalo dragi nije ti ni drago da znaju bas za svaki tvoj kolokvij,ispit i samo cekaju da te mogu podj......
i da,mislim da nije problem bas takav da se na ispitu uz polje ime i prezime,datum i bla,bla nadoda tipa-jmbag ili sto vec pa se samo kod stavljanja rezultata na net umjesto imena i prezimena upisuje ta sifra..
fat drummer
31-08-2009, 18:47
ajmo tužit faks!!!
Nedozvoljena uporaba osobnih podataka
Članak 133.
(1) Tko bez privole građana protivno uvjetima određenima u zakonu, prikuplja, obrađuje ili koristi njihove osobne podatke ili te podatke koristi suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka pokreće se povodom prijedloga.
pogledajte zakon o zaštiti osobnih podatka jeli ovakvo korištenje podatka suprotno zakonu pa predložite nešto dorh-u
ne bitno...moje je pravo da se ne sazna ako ja ne zelim...uopce nije bitno koliko je sitan problem, ako je nesto zagarantirano ustavom i hrpom medunarodnih ugovora nema se sta krsiti
ista situacija bi bila da je tebi formalno placa 20 000 kn, ali svaki mjesec dobis samo 1000 kn...booooooo hoooooooo...who cares?
i nemoj mi srati da je primjer pretjeran jer nije...ako imam pravo na nesto nema mi se sta to krsiti!
edit: tužil bum vas sve :angry::angry::rotfl::rotfl:
pretjerivanje je i nije dobra analogija. zato što nisi dao primjer subjektivnog prava, nego primjer varanja države.
no dobro, ti očito pričaš o principima i to poštujem makar mi je to banalno i spada u kategoriju sitničarenja. no dobro, ako to ljudima smeta, treba im omogućit da ostvare to svoje pravo
unknown_heroine
31-08-2009, 18:52
Neki se bune da im obitelj i rodbina prati prolaznost.
HAHAH, točno!! moja frendica prijavljuje ispit samo zato da bi joj starci vidjeli da je prijavila onda kao ode ali ne ode na ispit.
ne znam, to jest jedno pitanje o kojem bi se dalo razglabati, mene osobno ne smeta, isto tak volim vidjeti kak mi stoji konkurencija s godine :D i baš me briga ko će gledati moje rezultate i prijave i ne znam kaj.
al dobro, razumijem da ljudima to smeta, imala sam i ja napasnice koje su pratile svaki moj izlazak na ispit pa me zvale to popodne (!?) kak je prošlo itd. a inače si nismo nešto dobre...
zapravo ako ćemo zbilja o privatnosti, imaju te osobe koje se na to pozivaju pravo. trebalo bi šifrirati podatke za određeni rok na odreenoj katedri da samo oni koji su pristupili mogu vidjeti rezultate; je, opet se mogu saznati ali znaju svi oni kojih se to direktno tiče.
slična stvar s prijamnim, npr. na medicini ti kao ''vanjski neprijatelj'' nemreš provjeriti jel neko prošo ili ne jer postoji pasvrd za svakog prijavljenog kandidata
pretjerivanje je i nije dobra analogija. zato što nisi dao primjer subjektivnog prava, nego primjer varanja države.
no dobro, ti očito pričaš o principima i to poštujem makar mi je to banalno i spada u kategoriju sitničarenja. no dobro, ako to ljudima smeta, treba im omogućit da ostvare to svoje pravo
znam i sam da je analogija mutava, ali principi i povjerenje (uopce nije bitno kakvo je) su sve sto odrzava sustav.
ne mozes postovati jedan zakon, a drugi krsiti...ako smo se dogovorili i "potpisali drzavni ugovor" onda treba i raditi na pridrzavanju toga, kao buduci pravnik bi trebao biti svjestan toga
pa nismo djeca u vrticu..."moja obrana je dva puta jaca" "duplo na sve sto kazes":rotfl::rotfl:
edit: IDEMO UBITI SVE ZIDOVE ONDA, PA TO JE SAMO JEDAN CLANAK U USTAVU (ovo tu je sarkazam i spada pod slobodu izrazavanja :rotfl:)
fat, tuziti cemo i pkt i traziti milijune!! :lol: da...:lol:
fat drummer
31-08-2009, 18:55
ne možete tužiti pkt... registrirani smo na kiribatima gdje ne postoje sudovi od svibnja
Ok, kakav je sad sistem na sociologiji? Jel se na ispit pise i ime i prezime i JMBAG, pa na internet ide samo JMBAG, ili samo njega pises na ispitu?
u 7. mjesecu je bio JMBAG jos uvijek
znam i sam da je analogija mutava, ali principi i povjerenje (uopce nije bitno kakvo je) su sve sto odrzava sustav.
ne mozes postovati jedan zakon, a drugi krsiti...ako smo se dogovorili i "potpisali drzavni ugovor" onda treba i raditi na pridrzavanju toga, kao buduci pravnik bi trebao biti svjestan toga
pa nismo djeca u vrticu..."moja obrana je dva puta jaca" "duplo na sve sto kazes"
dobro, ne da mi se raspravljat.
cmizdrenje oko tog je kao ponašanje djeteta u vrtićkoj dobi koje mora dobit sve kaj oće u dućanu ili će se počet bacat po podu i sramotit roditelje u javnosti.
meni ne smeta da neko vidi moju ocjenu. izvolite, pratite sve, boli me kurac. neću se pozivat na neko zajamčeno pravo jer su mi time pregazili ponos.
uostalom kakav je to osobni podatak broj bodova na kolokviju :rotfl:
i molim te nemoj citirat teoriju društvenog ugovora.
fat drummer
31-08-2009, 19:07
Ok, kakav je sad sistem na sociologiji? Jel se na ispit pise i ime i prezime i JMBAG, pa na internet ide samo JMBAG, ili samo njega pises na ispitu?
ispravite me ako griješim ali i objavljivanje jmbaga je objavljivanje osobnog podatka (ako se dobro sjećam definicije iz pravne info)
i molim te nemoj citirat teoriju društvenog ugovora.
pod navodnicima je sa razlogom :belj:
ok đorđi, ja cu te sada pratiti po svuda i svaki puta kada tresnes (ili dobis neku mizernu ocjenu) te zvati i zajebavati te...moze? :mrgreen:
ispravite me ako griješim ali i objavljivanje jmbaga je objavljivanje osobnog podatka (ako se dobro sjećam definicije iz pravne info)
tako je, a objavljivanje je obrada, a podaci se mogu obraditi samo pod uvjetima navedenim u čl.7 i 8
mislim da je vrijeme da tuzimo faks i prikljucujem se fatovoj inicijativi:rotfl:
može, ak te to veseli. ne vidim zašto ne bi mogo vidjet moje rezultate nit zašto ja ne bi mogo vidjet tvoje. međusobno ćemo se zvat i smijat jedan drugom! to ti je zajedništvo!
može, ak te to veseli. ne vidim zašto ne bi mogo vidjet moje rezultate nit zašto ja ne bi mogo vidjet tvoje. međusobno ćemo se zvat i smijat jedan drugom! to ti je zajedništvo!
a piti?! :( treba ubiti tugu :(
Elisa Day
31-08-2009, 19:19
I objavljuju bez naše privole, a obrada nije ni određena zakonom.
Treba prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka kaže zzop
Da je, ali ocito ljude boli za JMBAG. Ne znam, po meni je jos uvijek najbolja opcija studomat.
I objavljuju bez naše privole, a obrada nije ni određena zakonom.
Treba prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka kaže zzop
Tehnicki, rekao bi Lisicar, dali smo privolu jer smo napisali svoje ime na ispit, iako smo znali da ce biti na internetu, a tome se nismo usprotivili (tako nesto, ne sjecam se tocno).
Prolaznost vise-manje ajde, ali veca povreda je objavljivanje JMBG sa rezultatima prijemnog. Kakti tajan broj, mos mislit.
fat drummer
31-08-2009, 19:35
a jebi ga, ne znam razlikuje li zakon privatnost podatka po zabolenju kurca
ili se može objaviti bilokoji osobni podatak ili niti jedan
Prolaznost vise-manje ajde, ali veca povreda je objavljivanje JMBG sa rezultatima prijemnog. Kakti tajan broj, mos mislit.
to da. da već ne pričamo o tome da se preko jmbg-a lako može doć do oib-a. bar se prije moglo (internet)
Elisa Day
31-08-2009, 19:41
6. Privola ispitanika je slobodno dano i izričito očitovanje volje ispitanika kojom on izražava svoju suglasnost s obradom njegovih osobnih podataka u određene svrhe.
ih, koja razmazenost :roll:
kao nebolonjac zivo se sjecam odlazaka do grada samo da bi vidjela rezultate ispita... da ih je netko stavio na net ustedila bi i novaca i vremena...
i da, kakva je to rodbina koja ce ici pretrazivati po stranici faksa/katedre/ispita da vidi vase rezultate?? psycho? :mrgreen:
informatički pismena. moja stara zna upalit komp. ne zna ga zgasit :mrgreen:
a i da rodbina vidi, opet kaj sad?!
ajde da ne ispadnem tu glavni negativac, ovo sa studomatom bi bilo super. al ak i ovak ostane-i couldn't care less
Elisa Day
31-08-2009, 20:09
Pa nije ni meni problem, zaboli me tko će vidjet, pf.
Ali znam za slučajeve stalkanja još dok su rezultati bili samo na faksu, mogu zamislit sad kako si daju maha
informatički pismena. moja stara zna upalit komp. ne zna ga zgasit :mrgreen:
a i da rodbina vidi, opet kaj sad?!
ajde da ne ispadnem tu glavni negativac, ovo sa studomatom bi bilo super. al ak i ovak ostane-i couldn't care less
Ma ja se slažem:mhm:,nije mi bitno stvarno.A ovo sa familijom koja pretražuje po netu rezultate mi više zvuči kao slučaj za familly group therapy.Neko tu ima serious trust issues.
Istina je da bi ovo sa studomatom bilo najbolje rješenje što se toga tiče no ja baš volim pogledati kak su prošli ljudi koje znam.I onda mogu reči doma: Ali i svi moji frendači su pali:rotfl::rotfl:
Na ksnijim godinama ima predmeta koji nemaju pismene pa se ne morate brinuti da će se nešto otkriti:wink:
remorker988
31-08-2009, 21:08
Ah, taj ZZOP :lol:
Meni je kul kaj mogu vidjet tuđe rezultate, bar ne moram svakog pitati osobno kak je prošlo, a i on ne mora pitati mene... ušteda vremena. I ak vidim da je netko pao javim mu se i dam možda koji savjet, da drugi put bolje napiše (ako sam već položio taj ispit), ili mu pošaljem čestitku na face-u :mrgreen:
Uglavno, nije ok kaj stavljaju rezultate na net sa imenom i prezimenom žrtve, ali meni to ne smeta :thumbup:
unknown_heroine
31-08-2009, 21:37
i
i da, kakva je to rodbina koja ce ici pretrazivati po stranici faksa/katedre/ispita da vidi vase rezultate?? psycho? :mrgreen:
ona koja ''djeci'' od 25,6 godina uskraćuje lovu za planirana putovanja ili im prijeti prisilnim radom u slučaju neizlaska na ispit. ajd ak padne nije bed, probala je al ak ne izađe...
blago meni s mojim informatički polupismenim roditeljima :)
don_corleone
31-08-2009, 22:08
Ljudi moji pa mi smo na pravnom fakultetu, svatko prije ili poslije padne ispit i kaj sad trebali bi se ubiti ak to neko vidi?? Aj ne fantazirajte, lako je drugima srat kak si pao kak ovo kak ono, oni nisu na pravnom fakultetu, večina njih cijeli život nije učila ko mi za jedan semestar.... Meni je isprva bilo žao kaj drugi mogu vidjeti kad sam pao, al sad me boli ona stvar. Ja dam sve od sebe, ak se padne ide se slijedeći put pametniji, a to kaj neko ko nema veze kaj znači studirati na pravu sere wuuuu pao si bla bla ak mu je to tolko životno zadovoljstvo nek se smije. Kolege ionak kuže kaj znači pasti, za ostale me zaboli.
Bespotrebna rasprava : E
To je osobni podatak.
Breeder je u pravu, a i Elisa Day i fat, ZZOP ftw, treba sve to prijaviti.
*kao sto rekla odmah*
:E
Kaligaris
04-09-2009, 18:25
Meni je super studomat jer više ne vidim koliko puta sam htjela izaći na ispit pa odustala, ponekad mi je zbilja bilo zlo to gledati. :rotfl:
Mene osobno ne dira to objavljivanje rezultata na netu jer meni nije bed da drugi vide ako sam pao i volim vidjet kako su mi prijatelji prošli. Al najbolja opcija je studomat. Rekao bih da mi je nejasno zašto se ne objavljuju rezultati na studomatu ali to naprosto nije istina.:mrgreen: Ne da im se. Na studomatu moraš jednog po jednog upisivati dok na stranicu faksa jednostavno kopiraš popis iz worda, 3 puta klikneš, napišeš naslov i bok. Predložite Studentskom zboru pa će netko otići. Da kazneni postupak, I lol'd.:rotfl:
advocatus diaboli
15-09-2009, 19:06
Tek sad ovu temu vidjeh
Hehe, da, svi se slažemo da bi ih trebalo prijavit :mrgreen:, to je prvo što te nauče na pravnoj informatici
Međutim, meni ne smeta :smile:
A što se tiče "rodbine" ovo je krvava anegdota:
davne 2006.
Susjeda: Jel prošla tvoja mala na prijemnom za pravo??
Moja stara: Je je.
Susjeda: E nije, gledali smo mi na internetu!
:rotfl:
Stara joj je samo mirno odvratila da nek provjeri ponovno :mrgreen:
don_corleone
15-09-2009, 21:41
Tek sad ovu temu vidjeh
Hehe, da, svi se slažemo da bi ih trebalo prijavit :mrgreen:, to je prvo što te nauče na pravnoj informatici
Međutim, meni ne smeta :smile:
A što se tiče "rodbine" ovo je krvava anegdota:
davne 2006.
Susjeda: Jel prošla tvoja mala na prijemnom za pravo??
Moja stara: Je je.
Susjeda: E nije, gledali smo mi na internetu!
:rotfl:
Stara joj je samo mirno odvratila da nek provjeri ponovno :mrgreen:
Obožavam takve ljude, to mora da je jako šokiralo "brižnu" susjedu :rotfl: