PDA

View Full Version : Odvjetništvo ili uprava?

mala m
10-05-2006, 17:28
bas me muci,uzasno si glavu razbijam dal je bolje do pravosudnog biti u odvjetnistvu il u upravi?
ja trenutno radim u jednom odvjetnickom uredu i stvarno nisam zadovoljna, radno vrijeme je katastrofa a radna atmosfera jos gora. sto god napravim sef prigovara,iako sve sto radim je ok, tocno je,napravljeno prije roka,ali on uvijek sere jer valjda ima neke svoje komplekse.
razmisljam si ozbiljno da odem od njega jer me psihicki ubija.nikad nikakva pohvala,lijepa rijec, samo prigovori.
interesira me kakva iskustva imaju forumasi koji su se zaposlili?
dal bi radili u upravi,ja sam si razmisljala da predem tamo, poslal sam molbe sad na natjecaje,jer me bas odvjetnistvo i ne usrecuje,bar ne sad.

Robierre de Cochon
10-05-2006, 19:49
uprava, normalno.
molim boga da ne naðem posao kod odvjetnika. najradije se ne bih ni prijavljivao na komoru - ali nema bať puno izbora.

definitivno mi nije Şelja trèkarat po gradu po cijele dane, a to je otprilike saŞetak vjeŞbeniťtva kod velikog broja odvjetnika. glavno da imať odijelo i kravatu - a zapravo si potrèkalo na minimalcu od tri tisuÌe kuna.
iako, kakve sam sreĂŚe, mislim da mi ne gine posao u jednom takvom uredu. :smt003

camao
11-05-2006, 01:12
kakve su onda sanse, ako ces do pravosudnog radit u upravi, poslije se prebacit u odvjetnistvo, s obzirom da nemas iskustva u odvj.uredu.
dal mozes i nakon pravosudnog bit vjezbenik ili mozes odmah otvorit svoj ured?

fat drummer
11-05-2006, 01:26
nemoĹžeĹĄ otvoriti svj ured, ne ako ĹželiĹĄ biti odvjetnik... za to trebaĹĄ poloĹženi pravosudni a na pravosudni ideĹĄ nakon godine i pol vjeĹžbeniĹĄtva

Robierre de Cochon
11-05-2006, 03:06
kakve su onda sanse, ako ces do pravosudnog radit u upravi, poslije se prebacit u odvjetnistvo, s obzirom da nemas iskustva u odvj.uredu.
dal mozes i nakon pravosudnog bit vjezbenik ili mozes odmah otvorit svoj ured?
u upravi je 3 god vjeŞbenièki mislim. ali nije ni bitno...uvijek moŞeť volontirati na sudu.

Spygirl
11-05-2006, 10:51
bas me muci,uzasno si glavu razbijam dal je bolje do pravosudnog biti u odvjetnistvu il u upravi?
ja trenutno radim u jednom odvjetnickom uredu i stvarno nisam zadovoljna, radno vrijeme je katastrofa a radna atmosfera jos gora. sto god napravim sef prigovara,iako sve sto radim je ok, tocno je,napravljeno prije roka,ali on uvijek sere jer valjda ima neke svoje komplekse.
razmisljam si ozbiljno da odem od njega jer me psihicki ubija.nikad nikakva pohvala,lijepa rijec, samo prigovori.
dal bi radili u upravi,ja sam si razmisljala da predem tamo, poslal sam molbe sad na natjecaje,jer me bas odvjetnistvo i ne usrecuje,bar ne sad.

:smt012 A gle, toga sam se i ja bojala kad sam tražila posao, ali imala sam sreæe. Principal je super i atmosfera u u redu je odlièna. A da se radi, radi se :smt010 i to je nešto što se ne može izbjeæi ma kolko sreæe imala.
Sad, sve ti zavisi koliko imaš hrabrosti promjeniti principala. Ako mene pitaš, mizerija od 3.000,00 kn nije vrijedna psihièkog maltretiranja :smt017 zapravo nikakva lova nije vrijedna toga, ali ljudi nekad nemaju izbora...držim ti fige :smt006

mala m
11-05-2006, 15:35
ma ja mijenjam posao definitivno,principal mi nije niti malo ugodan i ne zelim podnosit njegovo ponasanje.stvarno mi nije problem raditi, kuzim da je na pocetku tesko i da se puno radi u odvjetnistvu,ali ovakvo tlacenje mi ne treba.ak ne nadem neki drugi red,probat cu se zaposlit u upravi i volontirat na sudu.

mala m
12-05-2006, 23:44
eto otisla ja danas na razgovor u jedan drugi ured na razgovor, al mislim da nis od toga...imam filing da je sve to kak se kaze isto sranje drugo pakovanje :smt012 , vise nisam pametna kaj da radim, izludit cu samu sebe :smt017

gandalf
13-05-2006, 02:15
frend mi radi u upravi vec 2 godine, kaze da je posao bez veze...samo radi nekek pravilnike, razvrstava neke gluposti, uglavnom niš pametnog...sjedi od 9 do pol 5, od toga valjda pol vremena provede po netu zajebavajuæi se, plaæa 3200 negdje :smt010 mislil sam da je bar u upravi bolja plaæa a ono pušiona, ma ja cu poludit, toliko muèenja, stresova i živaca da bi se usjedio u uredu za 3200 kn ma fuj, ubit cu nekog :smt016

a onda u jutarnjem danas proèitam, razvojaèeni branitelj, jedan od uhiæenih i povezanih sa pljaèkama banaka, NEÈASNO OTPUÅveliki kuracTEN iz vojske, prima 8000 kn mirovine, a ima 40-ak godina...pa to je da iz kože iskoèiÅ¡ jebate

leonisa
13-05-2006, 12:39
uprava!
ovi moji koji su tamo pripravnici su prezadovoljni. steta sto grad zagreb raspisuje opet natjecaj za...pola godine? godinu?

fat drummer
13-05-2006, 12:52
e to meni nije jasno... mi smo svi mladi i Şeljni uspjeha viťe manje. kvragu pa bar smo maaaalo ambiciozni. ipak, veÌina nas se odluèuje za sigurniji i manje plaÌen posao u upravi gdje Ìemo iskoriťtavat svoje intelektualne kapacitete na odluci: dva ťecera ili jedan u kavi. u upravi nema karijere...
da smo bar mi krivi za to. naŞalost veÌi dio krivice snose principali kakve je upoznala mala m koji imaju neke frustracije iz djetinjstva i ne Şele pripravnika poduèiti nekim odvjetnièkim trikovima i tako dobiti mladog i uspjeťnog pravnika veÌ ga Şele iskoristit za kopiranje i trèkaranje na sud po kopiju obrasca 14-b.
zavrťiť ovaj mentalno zatupljujuÌ faks i onda je lutrija naÌ posao, a zatim je joť veÌa naÌ posao u kojem neÌeť bit neèija kuja

Insomniac
13-05-2006, 12:59
da smo bar mi krivi za to. naŞalost veÌi dio krivice snose principali kakve je upoznala mala m koji imaju neke frustracije iz djetinjstva i ne Şele pripravnika poduèiti nekim odvjetnièkim trikovima i tako dobiti mladog i uspjeťnog pravnika veÌ ga Şele iskoristit za kopiranje i trèkaranje na sud po kopiju obrasca 14-b.

Pogledaj malo po Legalisu pa ces vidjeti koliko problema imaju ljudi sa principalima.Oni misle kad su se vec odlucili dati posao tebi,da imaju pravo sluznosti 24/7 nad tobom :)

leonisa
13-05-2006, 13:22
zar kao odvj. vjezbenik mozes dobit 4 000kn? u upravi mozes. i imas 8satno radno vrijeme.

Insomniac
13-05-2006, 13:34
zar kao odvj. vjezbenik mozes dobit 4 000kn? u upravi mozes. i imas 8satno radno vrijeme.

mislim d su digli nedavno placu i odvjetnickim vjezbenicima,potpisan jen ovi kolektivni ugovor.....

mala m
13-05-2006, 13:37
ma ja definitivno mislim da je uprava za mene,manje stresa i manje frustracija.ovo u odvjetnistvu je katasrtofa.stvarno kak je napisao fat,oni lijece neke frustracije na tebi.ja eto sva ponosna napisala neki prigovor,napatila se oko njega, jedno sat vremena ga pisala i tak bila ponosna na sebe....i pitam ja kolegu koji radi u tom uredu da pogleda jel valja i on me otkanta kaj ga maltram....ma gamad jedna,valjda se usrao da malo moje inicijative prijeti njegovom poslu....stvarno su mentalno skrenuli.

e da sto se tice place u odvjetnistvu je sad 5000 kn po odvjetnickoj komori, s tim da kad ti se plate svi doprinosi i mirovinski fond imas 3 750kn na racunu....tolka je moja prva placa :smt003

Robierre de Cochon
13-05-2006, 13:57
Mit 1:
Kod odvjetnika Ìu viťe nauèiti.

Stvarnost:
Najvjerojatnije Ìeť se baviti trivijalnim poslovima, trèati od gruntovnice do suda, pa od suda do ministarstva, pa od ministarstva opet do suda i tako. Ima sluèajeva da su vjeŞbenici cijeli svoj staŞ radili samo ovrhe na pokretnini - that's it. Uredsko poslovanje - u sluèajevima kad su ťkrci nevoljni zaposliti si tajnicu, uzmu vjeŞbenika, pa ima sluèajeva kad ostajeť nakon posla usisavati ured.

Mit 2:
U odvjetniĹĄtvu se vrti lova.

Strvarnost:
Minimalac je 3600 kn ako se ne varam i iznad toga u pravilu ne daju. Rijetkost je da i troťkove prijevoza plate. Za tu siÌu si na raspolaganju od zore do mraka. Kad poloŞiť pravosudni, onda su ti spremni dati 1000 kn viťe - thanx a lot, joť uvijek od manja plaèa od vozaèa tramvaja ili prosjeène konobarice.

Mit 3:
S odvjetniĹĄtvom ĂŚu brĹže do pravosudnog

Stvarnost:
Da, da, uz takav tempo Ìe ti trebati gram speeda na dan. U prosjeènom ministarstvu dolaziť na posao u 8, pijeť kavu do 9, èitať novine do 10 i onda kreneť neťto raditi. U 15:59 si jednom nogom na cesti jer se radi do 4! Kod odvjetnika poèinjeť u 9, ali ne zavrťavať u 17:00, nego kad je posao obavljen, a to je vrlo èesto i u 7, 8 naveèer!
Ako ti je bať stalo do pravosudnog, volontirať petkom par sati na sudu i za godinu i po imať uvjete. Ili ionako polaŞeť drŞavni struèni ispit, koji Ìe ti se djelomièno uvaŞiti za neke predmete na pravosudnom za tri godine!

gandalf
13-05-2006, 14:00
to robi, sad si me utješil :smt003

fat drummer
13-05-2006, 14:10
daklem plaÌa kod odvjetnika je 3750... i maltertiraju te u jednom broju sluèajeva. u upravi radiť niťta i imať malo veÌu plaÌu. koja je svrha odvjetniťtva pitam ja vas?
super je ako uletiť kod kul odvjetnika, vjerujem da ti onda nije teťko i raditi dva tri sata viťe za istu plaÌu ako neťto nauèiť i stekneť iskustvo. sama pomisaona "rad" u upravi mi zadaje glavobolju jer mi se stvarno ne da preťetavat cijeli dan od kavomata do stolca, ali pet bolje to nego da te psihièki siluju svaki dan

camao
13-05-2006, 14:27
jel se to meni cini ili vi gledate samo na taj period vjezbenistva, a sto je sa ostatkom karijere :smt017

pitam ja vas, gdje su vece sanse za napredovanjem u upravi ili odvjetnistvu?

fat drummer
13-05-2006, 14:40
moŞeť na to gledati i ovako... radit Ìu tri godine za veÌu plaÌu i neÌe me svaki dan muèiti ko psa i psihièki zlostavljat i poloŞit Ìu pravosudni ili radit Ìu godinu i pol dana u najboljem sluèaju kao rob za malu plaÌu i poloŞit Ìu pravosudni

Renos
13-05-2006, 15:03
Moja prijateljica radi u upravi i nije zadovoljna jer je posao zatupljujuci, nema izazova, osjeca da stagnira....
Nakon faksa joj je dobro doslo par mjeseci tako da se na neki nacin odmori od svega ali sad nakon skoro godine dana joj je pun kufer i trazi si nesto na sudu ili kod odvjetnika.

Ali kuzim te mala m i podrzavam da napustis tog principala jer sam veliki protivnik psihickog maltretiranja. Vjerujem da ce stvari ispast dobro i da ces naci bolji posao. Zelim ti sve najbolje! :smt006 :smt023

mala m
13-05-2006, 18:44
tnx renos :smt002

fat nije ti nis vecapa placa u upravi,manja je za jedno 300 kn dok ne polzis drzavni,a onda raste,a ak das pravosudni opet raste.

jel se to meni cini ili vi gledate samo na taj period vjezbenistva, a sto je sa ostatkom karijere

pitam ja vas, gdje su vece sanse za napredovanjem u upravi ili odvjetnistvu?

ja se bas i ne vidim u odvjetnistvu kasnije, ipak ocu neki privatni zivot i malo smirenosti

a kaj se tice napredovanja,ovisi o samoj osobi koliko je spremna zrtvovat se i probijat u polsu,neovisno dal bila uprava il odvjetnisvo

Romana
14-05-2006, 11:50
Stvarno je bezveze i onak, malo zalosno kak stvari stoje s vjezbenistvom u odvjetnistvu. Ak je odlazak u upravu nesto sto je *zelja* mladim ljudima koji su tek zavrsili faks i koji bi trebali biti bar malo ambiciozni i poletni - onda fakat nesto ne stima u odnosima principala i vjezbenika.

Uprava k'o uprava - tromi drzavni aparat u kojem se citaju novine i surfa netom kad se obavi ono sto je potrebno obaviti za taj dan i ni slucajno ne vise. Naslusala sam se prica ljudi koji su krenuli raditi kak se spada, ali brzo se prilagode sustavu jer obratno ne ide. Da je to bolje nego da te netko svakodnevno pika u mozak - naravno da je.

Onda sud, sa svojim pricama koje jako nalikuju radu u upravi - nema rasprava poslije 12 sto je skoro pa tek polovica radnog vremena (to je npr. sud u Karlovcu), pa u 4 se ostavlja i pisanje presude u pola ak treba i ide se doma. Ostajanje poslije 4 je veliki :smt018

Meni se uprava ne mili kao dugorocno rjesenje pogotovo zbog sustava napredovanja koji je spor i nezadovoljavajuci kad dodjes do stupnja da imas npr. 10 ili 15 godina staza, ali u pocetku bi bila ok kombinacija rada u upravi i volontiranja dvaput tjedno na sudu.

Spygirl
15-05-2006, 10:00

:smt012 A gle, sada je netto plaæa vježbenika 3.750,00 kn tako da i nije neka razlika, a nije sve niti u novcu. Ako je principal ok onda te neæe zadržavati preko 8h ukoliko se stvarno nema što raditi, a kad se i treba nije mi teško ostati 1-2h duže jer me se ne tretira kao roba a i nauèim dosta sastavljajuæi s principalom žalbe/odgovore na žalbu.

Mit 1: Kod odvjetnika æu više nauèiti. Mit 3: S odvjetništvom æu brže do pravosudnog

Nauèit æeš tamo gdje te principal/šef želi nauèiti bez obzira jesi li kod odvjetnika ili u upravi. Sad, ono što mene zanima ako veæina odvjetnika ne uèi svoje pripravnike kako se onda uopæe postane odvjetnik? I tko je nauèio one koji su dobri/odlièni odvjetnici :smt017

A, da je brži put do pravosudnog, vremenski je brže. Nakon 1.5g. možeš pristupiti polaganju, a još dobiješ 2mj, plaæenog dopusta da ga spremiš. U upravi trebaš duže raditi (to s volontiranjem lijepo zvuèi, ali kao prvo trebaš biti na listi èekanja, a kao drugo trebaš to i uskladiti s poslodavcem što itekako može biti problem) a ne znam dali tamo možeš dobiti 2mj.

U svakom sluèaju, sve ima svoje mane i prednosti, i sve zavisi kolko si se spreman žrtvovati za ono što te zanima. Kod nas je situacija takva da pripravnièki kako god okreneš moraš odguliti.

Lara Car
15-05-2006, 10:22
a joĹĄ dobijeĹĄ 2mj, plaĂŚenog dopusta da ga spremiĹĄ..

znam preko 20 osoba koje su odradile vjeŞbenièki kod odvjetnika i NITI JEDNA nije dobila 2 mjeseca neplaÌenog :smt018

jedina koja je uspjela izmoliti 3 mjeseca neplaÌenog radi u pravnoj sluŞbi u Konzumu, a muŞeva familija je u kumstvu sa TodoriÌima. :smt003 inaèe nema ťanse da bi dobila neplaÌeni :smt012

skeptik
15-05-2006, 14:25
Mit 1:
Kod odvjetnika Ìu viťe nauèiti.

Stvarnost:
Najvjerojatnije Ìeť se baviti trivijalnim poslovima, trèati od gruntovnice do suda, pa od suda do ministarstva, pa od ministarstva opet do suda i tako. Ima sluèajeva da su vjeŞbenici cijeli svoj staŞ radili samo ovrhe na pokretnini - that's it. Uredsko poslovanje - u sluèajevima kad su ťkrci nevoljni zaposliti si tajnicu, uzmu vjeŞbenika, pa ima sluèajeva kad ostajeť nakon posla usisavati ured.

Mit 2:
U odvjetniĹĄtvu se vrti lova.

Strvarnost:
Minimalac je 3600 kn ako se ne varam i iznad toga u pravilu ne daju. Rijetkost je da i troťkove prijevoza plate. Za tu siÌu si na raspolaganju od zore do mraka. Kad poloŞiť pravosudni, onda su ti spremni dati 1000 kn viťe - thanx a lot, joť uvijek od manja plaèa od vozaèa tramvaja ili prosjeène konobarice.

Mit 3:
S odvjetniĹĄtvom ĂŚu brĹže do pravosudnog

Stvarnost:
Da, da, uz takav tempo Ìe ti trebati gram speeda na dan. U prosjeènom ministarstvu dolaziť na posao u 8, pijeť kavu do 9, èitať novine do 10 i onda kreneť neťto raditi. U 15:59 si jednom nogom na cesti jer se radi do 4! Kod odvjetnika poèinjeť u 9, ali ne zavrťavať u 17:00, nego kad je posao obavljen, a to je vrlo èesto i u 7, 8 naveèer!
Ako ti je bať stalo do pravosudnog, volontirať petkom par sati na sudu i za godinu i po imať uvjete. Ili ionako polaŞeť drŞavni struèni ispit, koji Ìe ti se djelomièno uvaŞiti za neke predmete na pravosudnom za tri godine!

Malo pre cinican pogled na svijet cini mi se... A da nisi niti pogledao drugu stranu...

Ad. 1. Sve te primjere koje ti navodis su zapravo neugodna iskustva vjezbenika u VELIKIM uredima, gdje uistinu nekih 50% stvarno radi to sto si naveo. S drug strane cak i tamo se jedan broj ljudi uspije probiti i radi zanimljive stvari koje vode ka nekakvoj karijeri. U manjim uredima se radi sve, a da treba imati malo srece tj. birati poslodavca to je istina. Pa nije razogvor za posao jednosmjerna cesta na kojoj potencijalni vjezbenik kleci moleci za posao, a poslodavac bira iz mase od npr. 50 ljudi. Prijavis se za 10 razgovora pa i ti vazes gdje bi, a gdje nebi.

Ad. 2. Opet djelomicno tocno. Naravno, pocinje se s malom placom, najcesce s minimalcem koji propisuje komora, ali na zalost ovo nije SAD da mozes zavrsiti pravo i imat garanciju da ce ti godisnja placa biti $60,000. U gotovo svakom poslu danas pocinjes s minimalcem i mene bi puno vise odbila spoznaja da ne mogu napredovati nego spoznaja da cu poceti s minimalnom placom. Lose je sad raspravljati o primjerima, ali nekakvih 5 ili 6 ljudi koje znam su svi odreda poceli s minimalcem i u godini dana barem za 50% uvecali placu, a neki i za vise od 100%.

Ad. 3. OK, u upravi mozda tempo nije ubitacan kao kod odvjetnika, al opet to ovisi od mjesta do mjesta kao sto moze ovisiti i od odvjetnika do odvjetnika. Nemam ja nekakvo lose misljenje o upravi i ljudima koji rade tamo, neki od njih se dobro namuce za svoje place i nije ni priblizno tocno da pocnu raditi u 10.00. Uprava je ok, ali mislim da ipak stoji da je kod odvjetnika (ili na sudu, radeci, ali necemo sad o tome) najlakse i najbrze doci do pravosudnog. I pri tome mislim na neki manji ili srednje veliki ured (kod nas bi to bilo koliko negdje izmedju 6 i 15 zaposlenih). Osobno mi se cini da je najbolje traziti posao u nekoj Grande firmi ... npr. T-Com, Pliva, Ericsson Nikola Tesla ili tako negdje. Tamo su dobre place, firma jamci sigurnost jednom kad se pokazes, a specijaliziras se za neku granu prava u kojoj htio ili ne htio moras biti alfa&omega.

Lara Car
15-05-2006, 14:55
Osobno mi se cini da je najbolje traziti posao u nekoj Grande firmi ... npr. T-Com, Pliva, Ericsson Nikola Tesla ili tako negdje. Tamo su dobre place, firma jamci sigurnost jednom kad se pokazes, a specijaliziras se za neku granu prava u kojoj htio ili ne htio moras biti alfa&omega.

:smt005 :smt005 :smt005

topla voda,nema ĹĄto

Pliva,bajdvej,nalazi veĂŚ na apsolventskoj godini izvrsne studenete te ih stipendira

jesmo mi svi izvrsni studenti :smt003 I think not :smt002

Robierre de Cochon
15-05-2006, 16:00
Ad. 1. Sve te primjere koje ti navodis su zapravo neugodna iskustva vjezbenika u VELIKIM uredima, gdje uistinu nekih 50% stvarno radi to sto si naveo. S drug strane cak i tamo se jedan broj ljudi uspije probiti i radi zanimljive stvari koje vode ka nekakvoj karijeri. U manjim uredima se radi sve, a da treba imati malo srece tj. birati poslodavca to je istina. Pa nije razogvor za posao jednosmjerna cesta na kojoj potencijalni vjezbenik kleci moleci za posao, a poslodavac bira iz mase od npr. 50 ljudi. Prijavis se za 10 razgovora pa i ti vazes gdje bi, a gdje nebi.

Ad. 2. Opet djelomicno tocno. Naravno, pocinje se s malom placom, najcesce s minimalcem koji propisuje komora, ali na zalost ovo nije SAD da mozes zavrsiti pravo i imat garanciju da ce ti godisnja placa biti $60,000. U gotovo svakom poslu danas pocinjes s minimalcem i mene bi puno vise odbila spoznaja da ne mogu napredovati nego spoznaja da cu poceti s minimalnom placom. Lose je sad raspravljati o primjerima, ali nekakvih 5 ili 6 ljudi koje znam su svi odreda poceli s minimalcem i u godini dana barem za 50% uvecali placu, a neki i za vise od 100%.

Ad. 3. OK, u upravi mozda tempo nije ubitacan kao kod odvjetnika, al opet to ovisi od mjesta do mjesta kao sto moze ovisiti i od odvjetnika do odvjetnika. Nemam ja nekakvo lose misljenje o upravi i ljudima koji rade tamo, neki od njih se dobro namuce za svoje place i nije ni priblizno tocno da pocnu raditi u 10.00. Uprava je ok, ali mislim da ipak stoji da je kod odvjetnika (ili na sudu, radeci, ali necemo sad o tome) najlakse i najbrze doci do pravosudnog. I pri tome mislim na neki manji ili srednje veliki ured (kod nas bi to bilo koliko negdje izmedju 6 i 15 zaposlenih). Osobno mi se cini da je najbolje traziti posao u nekoj Grande firmi ... npr. T-Com, Pliva, Ericsson Nikola Tesla ili tako negdje. Tamo su dobre place, firma jamci sigurnost jednom kad se pokazes, a specijaliziras se za neku granu prava u kojoj htio ili ne htio moras biti alfa&omega.
MoŞda je malo cinièan pogled, ali dosta realistièan -nisam to pisao po rekla/kazala, nego po stvarnim iskustvima mojih prijatelja/kolega koji veÌ rade u uredima. I to su uglavnom mali uredi, tako da ne stoji da je takva situacija samo u velikim odvjetnièkim uredima.

Drugo sa èime se ne slaŞem je da moŞeť birati. MoŞeť, ako ti nije problem mjesecima sjedit doma i niťta ne raditi. Situacija je takva da je ponuda joť uvijek puno veÌa od potraŞnje, bez obzira ťto posla ima. Odvjetnici biraju tebe, a ne suprotno. Ne znam bať ljude koji su imali 3-4 moguÌnosti, pa su bili na mukama ťto prihvatiti. Obièno uleti jedan odvjetnik koji ti ponudi - i ti moŞeť prihvatiti ili odbiti. (Kod uprave to malo dulje traju jer je procedura oko natjeèaja, testiranja itd - to moŞe trajati dosta dugo).

TreÌe ťto mi se èini da ljudi dosta romantièno gledaju na posao u odvjetnièkom uredu, moŞda zaslijepljeni statusom svojih ťefova. Ali, let's face it, da odvjetniku treba suradnik, traŞio bi diplomiranog pravnika s pravosudnim i minimalnim staŞom od 5 godina! Njemu treba neko ko Ìe trèkarati i radit administraciju koja se ne da njemu raditi, a platiti Ìe ga po minimalcu odreðenim kolektivnim ugovorom - zato se i uzimaju vjeŞbenici.
Osim toga, ljudi misle da ĂŚe nakon pravosudnog ostat u uredu i vrtit lovu - nema ĹĄanse, tek onda si na ulici i moĹžeĹĄ traĹžiti posao, ali bogami jako teĹĄko kod odvjetnika, jer kao ĹĄto sam rekao oni uglavnom traĹže vjeĹžbenika. Vrlo je vjerojatno da ĂŚeĹĄ onda zavrĹĄiti u upravi ili nekoj firmi.

Èetvrto, uprava je ok za poèetak, ne treba gledati da Ìeť tu graditi neku veliku karijeru, iako ni to nije iskljuèeno!! Uvjeti su dobri s obzirom ťto se uz plaÌu daju skupiti raznorazne beneficije, dnevnice, prijevozi itd. A i jako su dobre moguÌnosti za usavrťavanje. Evo to bi bile neke prednosti - o nedostacima su veÌ neki gore napisali.

ps. Velika veÌina odvjetnika uopÌe nije poèinjala s vjeŞbeniťtvom u uredima. Brdo njih su se prebacili sa sudova u advokaturu ili iz firmi, sa sveuèiliťta itd. Niko ti ne brani da se time baviť kad stekneť neko iskustvo.

Insomniac
15-05-2006, 17:23
ps. Velika veÌina odvjetnika uopÌe nije poèinjala s vjeŞbeniťtvom u uredima. Brdo njih su se prebacili sa sudova u advokaturu ili iz firmi, sa sveuèiliťta itd. Niko ti ne brani da se time baviť kad stekneť neko iskustvo

Ili su nasljedili ured.

ike888
15-05-2006, 20:34
Bravo Skeptik! Ljudi znam da je nije lako, no i tu je kao i svugdje i svagda potrebno boriti se. Mislim da je Skeptik tu vrlo zdravog razmisljanja (po meni cijeli post ti je u potpunoj suprotnosti s nickom, ali super! :smt003). To ne znaci da, primjerice Robierre nije u pravu vec bih to prije nazvao dvjema stranama iste medalje. Povijest (kojom nas pile od prve godine konstantno i na nasem faksu) nas uci da se ona sastoji upravo u ljudskoj borbi za boljitak, ljudsko dostojanstvo te pravo i pravdu. Ni mi nismo od toga izuzeti niti je povijest stala s nama. Poslodavci, kao i uvijek, a posebice posljednjih 15ak godina, vecinom love u mutnom i gledaju kako za sto manje ulozenog dobiti cim vise. Tako je to svugdje samo sto kod nas jos nisu definirane granice minimuma preko kojeg se ne bi smjelo ici (odnosno jesu definirane, ali to nitko ne postuje). I upravo zato mislim da se ne smijemo obeshrabriti nego se boriti za sebe! Zivot u uvjetima u kojima danas zivimo je ipak vecinom rezultat naseg slobodnog izbora (tu se jedino ne slazem s Robierreom) samo je pitanje koliko smo cesto hrabri to uciniti i biti ponekad ratnici, a koliko nam je ponekad lakse reci da je zivot nesto na sto ne mozemo utjecati i jednostavno se prepustiti jer tako je uvijek lakse. Govorim to iz vlastitog iskustva, iskustva ljudi oko mene (ujedno i nasih kolega) te opcenito iskustva ljudi koji mi sluze donekle i kao uzori, a ciji uspjeh nije rezultat brdansko-rodijackih veza i laktarenja vec vlastitog truda i postenja te, sto je cinni mi se najvaznije, vjere U SEBE!
Kretena je uvijek bilo na ovome svijetu i, na zalost, jos ce ih biti i vise, no to svakako nije razlog da se damo maltretirati preko svake mjere.
Dakle, mala m (i svi ostali naravno) iskreno ti zelim srecu u daljnjem napretku i nemoj se bedirati pocetnim neuspjesima jer nije badava receno da sreca prati hrabre! Strah je oduvijek bio oruzje tirana svake vrste (ne samo politickih vec i onih manjih na nizim pozicijama moci) i pobijedimo li ga oni padaju! Zato samo hrabro naprijed! :smt066 :smt023 :smt002

Ps: Opcenito glede ove dileme mislim da rjesenje ovisi o zivotnim zeljama i preferencijama svakoga od nas ponaosob tako da znam da nisam pridonio njezinom rjesavanju, no htjedoh te samo malo ohrabriti sto god da odlucis. Drz' se!

skeptik
16-05-2006, 09:18
@ lara car ... znam da je izmisljanje tople vode, ali je ujedno i najbolji moguci izbor. Sto sad ako nemam prosjek 5.0 pa nije iskljuceno da ne mogu upast u neku veliku firmu nakon 2,3 ili 5 godina. Pa ako je jedino tako moguce, ok, onda cemo tako.

@ robierre ...
Situacija je takva da je ponuda joť uvijek puno veÌa od potraŞnje, bez obzira ťto posla ima. Odvjetnici biraju tebe, a ne suprotno. Zapravo prema zadnjim podatcima sa jednog razvikanog portala (hint, hint ... moj posao) Ljudi sa zavrsenim pravom "vrlo loťe" stoje s pronalaŞenjem posla, ali poslodavci isto tako "vrlo loťe" stoje s pronalaskom odgovarajuÌe radne snage (jel ova konstrukcija "rane snage" zvuci malo pre socijalisticki). Uglavnom, nisam zelio reci da poslodavci trèe za nama i mole nas da dodjemo raditi kod njih i da svaki student ima u startu mogucnost izbora izmedju 3 ili 4 mjesta. Ali ne mogu se sloziti da si ne mozes prosiriti horizonte tako sto ces odnjeti CV i molbu u 5 firmi koje uopce ne traze nekoga, nakon toga se prijaviti za posao gdje traze nekoga sa 2,3,4 godine iskustva i a kraju se prijaviti na sve natjecaje koji su your cup of tea.
Ovo trece ... neka, meni ne bi bio bed, kad dodjem na posao, skuhat kavu sebi, sefu i cistacici koja se upravo sprema otici jer je dosla u 6 ujutro, ali uvijek postoji nekakva linija koju ti sef ne bi trebao prijeci i tako te pretvoriti u tajnicu koja fotokopira i kuha kave. A manijaka koji ce te gledati kao da si tajnica ima svugdje. Sto je jos bolje ima raznoraznih drugih manijaka. Npr. sjecam se jednog ministra koji je izjavio da on radi xy sati na dan, da se dize u 5 ujutro i postrojio citavo ministarstvo na posao u 6 ujutro (pa ti vidi kako ces pocet raditi u 10) ... ne znam je li taj rezim jos uvijek vrijedi, ali je bio... Inace frend u HEP-u radi od 7 do 15 (dulje po potrebi). Dakle, point je samo izbjeci manijaka na vrijeme. Ne bi se jedino slozio da su po defaultu manijaci u odvj. uredima, a cool, hip i groovy ljudi u upravi.
Cetvrto se potpuno slazem s tobom, dapace neka su mjesta ok i za ganjat karijeru. Npr. MVPEI gdje rade jako dobro, ali bi se kilnuo da radim na upravnom sporu oko slivnih voda u gornjem frkanovcu (uz moje najdublje isprike osobama koje su slucajno iz gornjeg frkanovca).
P.S. Opet se i tu slazem s tobom.

Spygirl
16-05-2006, 09:53
a još dobiješ 2mj, plaæenog dopusta da ga spremiš..

znam preko 20 osoba koje su odradile vježbenièki kod odvjetnika i NITI JEDNA nije dobila 2 mjeseca neplaæenog :smt018

jedina koja je uspjela izmoliti 3 mjeseca neplaæenog radi u pravnoj službi u Konzumu, a muževa familija je u kumstvu sa Todoriæima. :smt003 inaèe nema šanse da bi dobila neplaæeni :smt012

To su uredi zbog kojih vježbeništvo i dolazi na glas kao legalni oblik robovlasništva :smt011 ali ima onih koji su profesionalci i prije svega ljudi koji neæe plakati za tih osam tisuæa kuna plaæenog dopusta kad im ionako vježbenik tu lovu zaradi za dva dana. Svi ostali (a znam da je veæina nažalost) bi trebali biti izbaèeni iz komore :smt019

Jimmy
16-05-2006, 16:22
I da, ako se odluèite za drŞavnu upravu, budite spremni za politiku i zakulisne igre, ako Şelite neko malo bolje mjesto. Za poèetak to nije tako vaŞno, ali kasnije, ako Şelite napredovati, morate biti neèiji "igraè". Pa moŞda jednog dana dogurate i do ministarske pozicije. :smt003

mala m
16-05-2006, 21:38
Drugo sa èime se ne slažem je da možeš birati. Možeš, ako ti nije problem mjesecima sjedit doma i ništa ne raditi. Situacija je takva da je ponuda još uvijek puno veæa od potražnje, bez obzira što posla ima. Odvjetnici biraju tebe, a ne suprotno. Ne znam baš ljude koji su imali 3-4 moguænosti, pa su bili na mukama što prihvatiti. Obièno uleti jedan odvjetnik koji ti ponudi - i ti možeš prihvatiti ili odbiti. (Kod uprave to malo dulje traju jer je procedura oko natjeèaja, testiranja itd - to može trajati dosta dugo).

slažem se s tobom robi. mislim da si bas i nemozes previse birati kad se ides zaposljavat.iskreno ja sam ovaj posao odmah dobila,bez veze-iako hrpa ljudi misli da su bile nekakve. pocela sam radit drugi dan nakon razgovora. iskreno, nisam htjela sjedit doma i dosadivat se, a htjela sam i da mi pocne vjezbenicki staz teci.
u svakom slucaju,poslala sam sad papire na natjecaj za upravu kaj je raspisano i nadam se da ce mi nesto upalit,jer tu stvarno nisam zadovoljna.

patsy
17-05-2006, 13:56
zadnja dva mjeseca pratim natjeèaje, niti jedna firma a najmanje ove velike kao sto je agrokor i sl. ne treba pravnika bez pravosudnog. I onda vrlo brzo zakljuèis da je najbolje zasukati rukave i odguliti 18 mjeseci kod odvjetnika pa na pravosudni pa dalje, jer inaèe nema sanse. A sto se uprave tièe, ja to jednostavno ne bih mogla podnijeti, da nakon sveg maltretiranja na faksu sad sjedim u Stambeno-komunalnom poduzeæu. I pitanj je hoæes li moæi volontirati na sudu. A na pravosudni se može iz uprave ili firme tek za 4 godine, ako ga položiš tada, onda moras dati 5000 € za upad u Komoru, a nakon toga kako mislis voditi svoj odvjetnièki ured kad neznas nis o tom poslu. Da bi postavio ured na noge moras imati poslovne prostorije (oko 3000 kn/mj) moras platiti sebi (10 000 kn/mj Brutto), platiti tajnici (5000 kn/mj brutto) i ako jos hoæes vjezbenika (5000 kn/mj Brutto) a gdje su jos komp, literatura i minimalna oprema?. I onda ces postaviti tablu ODVJETNIK i moliti boga da ti kroz vrata uleti stranka koja ima love da ti plati. Na jednu tužbu moš zaraèunat 250 kn i dobit æes za to dva roèista na sudu u godinu dana.

I ajd sad nek mi objasni netko ko je u upravi ispijao kavice do 9 a nakon 3 veæ bio jednom nogom na cesti kako to misli izdržat? Konkurencija je opaka bajdvej.

Dakle nemojte se zavaravati, ako hoæes biti odvjetnik onda poèni kod odvjetnika, laganini prijelaz iz uprave u odvjetništvo je puka bajka. Jednom kad zaglibis u stambeno komunalnom ili u nekom zavodu za mjeriteljstvo, na ministarstvu kulture ili sl. tam æeš i ostat.

Robierre de Cochon
17-05-2006, 14:42
Jednom kad zaglibis u stambeno komunalnom ili u nekom zavodu za mjeriteljstvo, na ministarstvu kulture ili sl. tam ĂŚeĹĄ i ostat.
ma glupost.
mislim da je lako moguÌe da neko u stambeno-komunalnom nauèi puno viťe od nekog ko Ìe ťtancati ovrhe kod odvjetnika 2 godine! sve ti ovisi - ima sluèajeva da ljudi u odvjetnièkim uredima nisu niťta korisno nauèili, ima toga i u upravi. mislim da je jako teťko generalizirati.
otvoriti ured stvarno nije problem - ali ne znam zbog èega bi to trebao biti smisao mog Şivota. zar trebamo svoj Şivot podrediti nekom starom prdonji kojem si na raspolaganju 24/7, samo da bi jednog dana ''otvorili ured''? :smt003 i ťta bih se sad trebao osjeÌati cool jer se ťetam u odijelu i kravati, a radim poslove za koje mi ne treba ni ťkola, a kamo li pravni fakultet.
zapravo, ne mislim a priori loťe o odvjetniťtvu...ima jako lijepih primjera...ali se pokazalo da je glavni princip po kojem oni rade - iskoriťtavanje vjeŞbenika, ťto je rjeðe u upravi. :smt002

lea
17-05-2006, 14:57
Je li ima netko iskustvo s radom u upravi i volontiranjem na sudu? Meni je ta opcija najprivlaènija, samo me zanima koliko se tolerira izostajanje s posla radi volontiranja.

Insomniac
17-05-2006, 16:37
evo kakvo je stanje prema pricama mojih kolega koji su postali pripravnici.Ako ti principal nije u rodbinskim vezama,ili iznimno covjek ima volje da ti pokaze neke stvari,ti ces raditi ovrhe nad pokretninama,trckarati do zemljisnika i to je to.
A bogme i po legalisu cujem da situacija nije bolja i u ostatku drzave....

Legally Blonde
19-05-2006, 14:12
Da i ja dam svoj obol temi, jerbo me u zadnje vrijeme poprilièno muèi isto pitanje kao i kolegicu samo smo u obrnutim pozicijama-ja radim u upravi. dragi moji posao je san snova-šef i kolegica u sobi su mi odlièni, a i svi bliži suradnici, radim veæ par mjeseci i još uvijek mi se svi isprièavaju kad me zamole da obavim nešto što nije strogo moja nadležnost, kad se radi radi se stvarno punom paromm, ali bez nekih pritisaka, forsiranja, izderavanja i slièno, uvijek možeš pitati za pomoæ i objašnjenje... ALI - sam ja došla na mjesto na kojem ne radim na pravnim poslovima nego neki pr,protokol i tako. što je super ali se malo glupo osjeæam jer nakraju nakon faksa ne radim u svom fahu. pa sam se bavila mišlju da tražim preko komore nekog normalnog odvjetnika da malo vidim kako je tamo, ali me iz dana u dan u toj namjeri obashrabruje sve šta èujem o tome- dakle možda znam svega 2-3 pozitivna primjera, ali i ti se zabiju prewtežno samo u jedno podruèje prava. takoðer, namjeravam iæ na postipl. pa mislim da je u tom smislu bolji posal u upravi. i sad nek neko bude pametan. naravno nebi si voljela zatvoriti vrata za odvjetništvo, a na ovom mjestu je to vrlo moguæe jer je pitanje dali æu moæ na pravosudni ako ne radim na pravnim poslovima.
u krajnjoj liniji, i nakon 4 godine kad recimo ga položim, uvjek æe bit odvjetnika koji æe tražit vježbenike, pa nikad nije kasno i za gulit malo u odvjetništvu-u krajnjoj liniji uvijek kreæeš ispoèetka, ali sa nekim odreðenim znanjem i ipak iskustvom, mislim da te nebi odvjetnik doživlajvao ko tajnicu/potrèka...
volontiranje na sudu je super naèin kako zaobiæ tih 4 godine, pa ako netko zna nešto o tome nek veli, dobro æe nam doæ informacija!!!

Robierre de Cochon
19-05-2006, 14:23
moj savjet bi bio da probaĹĄ naĂŚi neĹĄto u tvojoj struci u upravnoj organizaciji gdje veĂŚ radiĹĄ. ako je to moguĂŚe naravno.
to je dosta problematièno...ja sam isto dobio ponudu za jedan super posao koji meðutim nije pravna struka - tako da bi mi to doťlo u obzir samo kao neťto privremeno, kao odskoèna daska.
jer ipak, uzalud ok plaĂŚa, okolina, sve, kad ti treba iskustva u struci. ne samo za pravosudni, nego i kasnije kad traĹžiĹĄ posao se traĹži npr 1, 3, 5 godina iskustva u struci.

me and me
19-06-2006, 14:44
moram se ukljuciti u temu,jer mislim da svi imaju djelomicno pravo ,naravno iz svojih iskustava.Kao prvo stvarno mislim da treba biti realan i imati u vidu da u Hrvatskoj da bi sodioposao na dobrom mjestu u 99% slucajeva trebas imat dobru vezu,i onda te nitko ne pita za prosjek,godine studiranja itd,naravno ne kazem da je nemoguce naci posao bez veze ali je bar dvostruko teze.Sto se tice place istina je da postoji zakonom propisani minimum i da odvjetici obicno i placaju samo to,ali primjerice prijetelj mi radi u jednoj od poznatijih odvjetnickih ureda i od pocetka ima 6000 kn.Tako da svega ima,a sve ovisi o tome kako ces se ti postaviti.U upravi osobno nebi nikad radila,koliko god kod odvjetnika bilo naporno,jer stvarno nema nikakve sanse za napredak.Slucajno mi mama radi na zaposljavanju vjezbenika pa znam iz vlastitog iskustva.Da bi se probio moras definitivno biti politicki angaziran,a buduci d se vlast mjenja svakih par godina kad tad ces biti smjenjen.Zakljucak je bolje odvjetnistvo,losa sadasnjost i svijetla buducnost,nego uprava losa sadasnjost i bez buducnosti..

florami
28-06-2006, 12:42
Evo jedne zanimljive prièe : jedan sad veĂŚ odvjetnik Ivek u naĹĄem gradu (a nije Zagreb), je studirao prosjeèno+ ( znate koliko je to :smt002 ) ,nakon diplome je nonĹĄalantno otiĹĄao raditi u jedno OSIGURANJE, tamo je imao sluèajeve saobraĂŚajki i inih ko u prièi i lijepo se druĹžio sa tamoĹĄnjim klijentima, upoznao puuuuno ljudi koji su tamo dolazili. Paralelno s tim posliĂŚem uèio za pravosudni te ga i poloĹžio. Tada oko svoje 37. godine otvorio odvjetnièki ured i povukao za sobom ljude , tj. klijente (èeste goste) iz spomenute osiguravajuĂŚe kuĂŚe. Tamo je vidio èistu praksu, kako osiguranje diĹĄe, kakvi se sluèajevi javljaju, koje su sve stvari sporne i kaj sve " prolazi" u nekim delikatnim situacijama... U svom odvjet. uredu je sve to iskustvo iz bivĹĄe firme okrenuo sebi u korist . Dobiva parnice samo tako. Da ti se i vrabac posere na auto, Ivek zna kak da dobijeĹĄ odĹĄtetu.Ĺveliki kuractoviĹĄe sada ima toliko posla i para da boli glava. Ivek je zakon !!! Jednostavno, Ivek zna s ljudima.

P.s. kad je studirao, narod je mislio da Ivek nikad, ali nikad neÌe zavrťiti to pravo, a ako i zavrťi niťt od njega neÌe bit... A danas, Ivek sa svojom inteligencijom postiŞe viťe i zaraðuje daleko viťe nego svi oni koji su bili marljivi, uspjeťni studenti njegove generacije.
Ima dvije kuÌe, neťto apartmana na moru, 2 auta, Şenicu, dvoje male djeèice i ponekad se zaleti do Bahama.
Pa ti sad reci èija majka crnu vunu prede! =D>

camao
28-06-2006, 13:16
Tada oko svoje 37. godine otvorio odvjetnièki ured>

jedina stvar koja mene malo muci u nadasve idilicnoj prici su ove godine.. :smt017

florami
28-06-2006, 13:21
Meaning?
On sad ima nekih 46 god. Koliko ja znam.

camao
28-06-2006, 13:24
Meaning?
On sad ima nekih 46 god. Koliko ja znam.

pa nekako je ipak prekasno da mi karijera pocne ic uzlaznom putanjom tek na pragu 40-ih...da, kvaziambiciozan sam. :(

florami
28-06-2006, 13:47
Koliko ja znam njemu je karijera krenula u osiguravajuÌoj kuÌi, a ekstazirala je kad se privatizirao sa svojim uredom. I nije mi jasna tvoja definicija karijere!!!??? Pa jel svi mislite da je ono kaj se zove karijerom u naťoj struci samo BITI ODVJETNIK ili SUDAC??? Da tek tada Şivot poèinje??' :smt018
Da se samo tu zaraðuje???

Pa u dotiènom sluèaju, da Ivek nije radio u osiguranju toliko koliko je, dŞabe mu njegov odvjetnièi ured . On bi danas samo preŞivljavao( u financijskom kontekstu). Bio bi odvjetnik, jedan od njih , marginalan vjerojatno. Zato kaŞem da nije problem otvoriti odvjetnièki ured veÌ neèime privuÌi ljude, imati klijente.
Mislim da je stekao puno viťe iskustva te dobio ideja i poleta u toj osiguravajuÌoj kuÌi , nego li da je bio neki potrèko i fotokopiraè kod nekog osrednjeg odvjetnika.
I nema svaki odvjetnik sjajnu karijeru. Ima je samo nekolicina. A posla, onog prosjeènog kao i broj predmeta, ima svatko od njih.

A ťto se godina tièe, pa zaboga, ljudi danas Şive sve duŞe. Skloni su eksperimentiranju u poslovima. IstraŞuju,pronalaze, mijenjaju poslove i radna mjesta i naravno... uèe cijeli svoj Şivot. Ma gdje bili.

suni
28-06-2006, 13:55
a svi bi najrade odmah u startu 20 000ojra i sluzbeni avto
get real :smt005

ak je s 37 godina napravio to kaj je napravio onda je to jos i rano

Robierre de Cochon
28-06-2006, 14:06
Sviða mi se prispodoba o Iveku - vrlo je pouèna. :smt003
Ja isto mislim da treba znati ĹĄto ĹželiĹĄ u Ĺživotu i u kojem smjeru graditi karijeru. NajlakĹĄe se zabiti u odvj. ured / drzavnu upravu i cekati da nesto padne s neba....ali to se nece dogoditi.
Ako pocnete s vjezbenistvom negdje 25-e, recimo da se do tridesete moze doci do nekog normalnog posla nizeg rukovodeceg ranga...pa si onda oko 35-e sigurno puno ''pametniji'' i mozes poceti materijalizirati svoj rad. Samo strpljenja i puno rada. :smt003

florami
28-06-2006, 14:32
U konkretnom sluèaju, Ivek je studirao i malo duŞe od 25. god.(èitaj: do 30.) , ali je nakon toga tako brzo napredovao da nije ni Şmigavac stigao dati kad je pretjecao svoje kolege. Jasno, ne mislim da se tu radilo o sreÌi, nipoťto ne, ali se radilo o kombinaciji odluènosti, inteligencije i domiťljatosti. Nakon faxa.

Eto, iz jednog izuzetno loťeg studenta ( u kojeg bať nitko nije vjerovao) izrastao u jednog izuzetno uspjeťnog poslovnog èovjeka.
Mora da su vrbe pune groŞða !

=D>

camao
28-06-2006, 16:13
U konkretnom sluèaju, Ivek je studirao i malo duže od 25. god.(èitaj: do 30.) , ali je nakon toga tako brzo napredovao da nije ni žmigavac stigao dati kad je pretjecao svoje kolege. Jasno, ne mislim da se tu radilo o sreæi, nipošto ne, ali se radilo o kombinaciji odluènosti, inteligencije i domišljatosti. Nakon faxa.

Eto, iz jednog izuzetno lošeg studenta ( u kojeg baš nitko nije vjerovao) izrastao u jednog izuzetno uspješnog poslovnog èovjeka.
Mora da su vrbe pune grožða !

ovaj epilog mi vec daje pravo slatkasti okus na cijelu pricu..
znaci, imam sanse! :smt003

Lara Car
28-06-2006, 18:14
ah..sad Şalim za onom ponudom tadaťnjeg direktora Croatia Osiguranja :smt009 da prodajem police :smt003 reko mi,fino èovjek kako imam dara za komunikaciju sa kupcima i da bi njemu prodala i njegovu vlastitu mamu :smt005

ťalu na stranu, nice story,al bojim se da spada u IZNIMKU od pravila...osim njegove inteligencije, odluènosti i inog , imao je i-sreÌe :smt002

florami
28-06-2006, 19:46
, nice story,al bojim se da spada u IZNIMKU od pravila...osim njegove inteligencije, odluènosti i inog , imao je i-sreÌe :smt002

Ne vjerujem da je ovdje "sreÌa" kljuèna rijeè. Vjerujem da si je èovjek u glavi sloŞio raspored. Raspolagao je s onime ťto je imao, a imao je niťta ( puno godina studiranja iza sebe ) i 0 dana radnog staŞa, jer se ne raèunaju oni studentski i honorarni poslovi koje je radio tijekom studiranja. Kao i mi ostali.
SloŞio si je u glavi da su 2+2=4 i da Ìe raditi u osiguranju sa sluèajevima koji Ìe mu moÌi negdje posluŞiti. A gdje? U njegovom uredu nekad kasnije. A to zamiťljeno kasnije je doťlo , zahvaljujuÌi njegovoj aŞurnosti, ranije.
Nije imao ni utjecajne roditelje ni utjecajne prijatelje, ali je imao ideju, logiku i smisao za realizaciju. I dosta optimizma, naravno. :smt001

Insomniac
28-06-2006, 21:03
Koliko ja znam njemu je karijera krenula u osiguravajuÌoj kuÌi, a ekstazirala je kad se privatizirao sa svojim uredom. I nije mi jasna tvoja definicija karijere!!!??? Pa jel svi mislite da je ono kaj se zove karijerom u naťoj struci samo BITI ODVJETNIK ili SUDAC??? Da tek tada Şivot poèinje??' :smt018
Da se samo tu zaraðuje???

tjah,biti u pravnoj sluzbi malo vecih firmi je very very nice.
Odgvornost mala,placa super,beneficije super.

šola-braveheart
11-07-2006, 20:14
j... ti se za sefa,neka vice koliko zeli,neka urla,a ti samo ostani flegma,na jedno uho unutra na drugo van
da si bila u vojsci znala bi sistem,sto se vise pravis glup to ti je bolje
ako pocme vikati na tebe,samo mu smirenim glasom reci da sefe,tip ce poluditi :smt003 ,kad mu par puta tako odgovoris vise nece imati volje vikati
ali kad ti prodje vjezbenicki od.... pizd...

mala m
11-07-2006, 21:54
j... ti se za sefa,neka vice koliko zeli,neka urla,a ti samo ostani flegma,na jedno uho unutra na drugo van
da si bila u vojsci znala bi sistem,sto se vise pravis glup to ti je bolje
ako pocme vikati na tebe,samo mu smirenim glasom reci da sefe,tip ce poluditi :smt003 ,kad mu par puta tako odgovoris vise nece imati volje vikati
ali kad ti prodje vjezbenicki od.... pizd...

ma odlazim od njega nasla sam drugi posao, nije u odvjetnistvu, uprava je pa cemo vidit kak ce biti,pocinjem za 2 tjedna
sad sam bar smirenija ;)

Lara Car
12-07-2006, 09:03
ma odlazim od njega nasla sam drugi posao, nije u odvjetnistvu, uprava je pa cemo vidit kak ce biti,pocinjem za 2 tjedna
sad sam bar smirenija ;)
super :smt001 smije li se znati gdje u upravi :smt003

mala m
17-07-2006, 22:30
u gradski holding, cisto ok je.trazila sam ih da mi odobre volontiranje na sudu, izgleda da ce mi i uspijet :smt003 , ak to upali mrak
za sad izgleda sve ok, cak ima vise posla nek kod mog bivseg sefa,ali bar mi je ekipa normalna, svi mi sve pokazuju tak da mislim da cu se brzo ufurat
a i radno vrijeme je super, vec u 4 sam doma ......aaaaaaaaa.......koje prokleto dobro olaksanje :smt003

Spygirl
18-07-2006, 09:44
u gradski holding, cisto ok je.trazila sam ih da mi odobre volontiranje na sudu, izgleda da ce mi i uspijet :smt003 , ak to upali mrak
za sad izgleda sve ok, cak ima vise posla nek kod mog bivseg sefa,ali bar mi je ekipa normalna, svi mi sve pokazuju tak da mislim da cu se brzo ufurat
a i radno vrijeme je super, vec u 4 sam doma ......aaaaaaaaa.......koje prokleto dobro olaksanje :smt003

Ah, biti doma u 4 :smt010 ...neka si ti našla normalan posao ništa drugo nije bitno. Samo jedno pitanjce, od odvjetništva si skroz odustala ili...?

Lara Car
18-07-2006, 20:59
otiťla ja u HZMO :smt003 bila je stiska, trebalo se odmah poèet raditi,odvjetniťtvo me nije zanimalo i tako :smt003

gradski holding :smt017 nisam vidjela nikakav natjeèaj

mala m
18-07-2006, 21:33
super,ajde bar si nasla posao. inace cura koja samnom radi kaze da je radila tamo u hzmo-u 2 godine,al da joj je bilo koma, i od kad je tu da joj je ok. sranje je kaj ovi u hzmo-u ne daju volnontiranje na sudu koliko sam cula

Lara Car
18-07-2006, 22:30
super,ajde bar si nasla posao. inace cura koja samnom radi kaze da je radila tamo u hzmo-u 2 godine,al da joj je bilo koma, i od kad je tu da joj je ok. sranje je kaj ovi u hzmo-u ne daju volnontiranje na sudu koliko sam cula

èuj, ne mislim se tamo zadrŞavati ako naðem neťto bolje :smt002
ne mogu nakon 2 dana reĂŚi niĹĄta konkretno, al neĂŚu prestati traĹžiti neko drugo mjesto, sa "povoljnijim uvjetima" :smt003

za volontiranje se joĹĄ nisam usudila pitati :smt003

Spygirl
19-07-2006, 09:50
[quote="mala m":19zuijda]super,ajde bar si nasla posao. inace cura koja samnom radi kaze da je radila tamo u hzmo-u 2 godine,al da joj je bilo koma, i od kad je tu da joj je ok. sranje je kaj ovi u hzmo-u ne daju volnontiranje na sudu koliko sam cula

èuj, ne mislim se tamo zadržavati ako naðem nešto bolje :smt002
ne mogu nakon 2 dana reæi ništa konkretno, al neæu prestati tražiti neko drugo mjesto, sa "povoljnijim uvjetima" :smt003

za volontiranje se još nisam usudila pitati :smt003[/quote:19zuijda]

Èestitam na prvom poslu :smt006

Lara Car
19-07-2006, 22:54
Hvala :smt001

danas sam napisala prvi zakljuèak kojim se obustavlja postupka i negativno rjeťenje :smt050

sad mogu opuĹĄteno voditi razgovore sa odvjetnicima i sl. puno je lakĹĄe kad je polazna pozicija-plaĂŚena :smt003

mala m
19-07-2006, 23:45
za spygirl

joj da vidis koja divota je doci doma u 4, tj 10 do 4 laganim hodom od posla do doma sam.
a kaj se tice odvjetnistva, ni sama ne znam, trenutno mi je to prestresno i nis od privatnog zivota nemam s onakvim nacinom rada, ne znam nikad se ne zna, mozda jednog dana budem neka opaka odvjetnica :smt003

Spygirl
20-07-2006, 10:02
za spygirl

joj da vidis koja divota je doci doma u 4, tj 10 do 4 laganim hodom od posla do doma sam.
a kaj se tice odvjetnistva, ni sama ne znam, trenutno mi je to prestresno i nis od privatnog zivota nemam s onakvim nacinom rada, ne znam nikad se ne zna, mozda jednog dana budem neka opaka odvjetnica :smt003

:smt010 joj mogu si misliti...ali dobro, ne smijem se bunit veæinu dana ne radim ni ja poslije 4, a ima i prednosti što izlazim van èesto pa mi ne trpi socijalni život :smt003 kava izmeðu roèišta itd...jedino što mi treba jedno pola sata do doma...khmm...pošto su rasprodaje i više od pola sata :smt036

uzivaj! :smt006

lea
20-07-2006, 14:15
Ako netko zna, molim ga da odgovori:
1. gdje u upravi dozvoljavaju volontiranje?
2. koliko èesto se ide na sud u tom sluèaju?
3. nakon kojeg vremena se moĹže na pravosudni?

Insomniac
20-07-2006, 14:20
Ako netko zna, molim ga da odgovori:
1. gdje u upravi dozvoljavaju volontiranje?
2. koliko èesto se ide na sud u tom sluèaju?
3. nakon kojeg vremena se moĹže na pravosudni?

18 mjeseci je minimum

skylark
20-07-2006, 17:39
Koja depra me lovi citajuci ovaj topic... Ljudi moji, ja sam vam cura iz provincije, alergicna na zagrebacku strku i takve poslodavce kojima nije bas jasno da, nakon godina i godina (8) jacanja kicme na ovom faksu, nakon bezbrojnih ponizavajucih sranja i komentara koje smo morali trpjet od profesora ali i onih koji nisu ni blizu te titule (stovane gospodje ili gospodjice Komotar i Petravic - njihova ljubaznost ubija :smt011 ) jerbo eto, stalo ti je do toga da ne dobijes nogu s faksa pa trpis sve, necemo trpjet jos jednog frustriranog majmuna ili majmunicu koji misli da si mu prodao dusu ak te zaposlio... :smt019 Ne mislim da smo uhvatili Boga za bradu zavrsivsi ovaj faks, niti da nam se svi trebaju klanjat, ali u svakom slucaju zasluzujemo barem onoliko postovanja koliko smo i mi spremni i nauceni dati. :smt004 Ima posla za pravnike, a oni koji ne znaju prepoznat kvalitetnog vjezbenika, nek si traze novog sto podrazumijeva gubitak vremena, zivaca i tak... :smt016
Meni osobno je utopija pravnicki posao u banci. Na one koji su se na ovo podsmjehnuli, evo i argumenata: sjedis lijepo tamo svaki radni dan od 8 - 16, imas finu placicu, godisnji odmor kak treba, svake godine regres iliti 13. placu, izuzetno povoljnu kamatu na kredit. placa raste kvartalno, dobivas bonuse takodjer u odredjenim intervalima. Da, za nadobudne, treba tri ili 4 gladne godine do pravosudnog, al nes ti...Ipak bih htjela ocuvati svoje mentalno zdravlje, ako bih morala birati izmedju toga i nabrijane karijere super turbo fantasticne odvjetnice. :smt002
P.S. isprike onima osjetljivijima na mozda preostom odabiru rijeci... :smt003 :smt003 :smt003

woody
22-01-2007, 04:10
Bome i ja sam dobio temperaturu citajuci ovaj topic. Pa nigdje ne valja! Izgleda da samo treba studirati. ;-)
Mislim da je izbor karijere posve individualna stvar i da se iz tuðih iskustava ne moŞe puno nauèiti.
Ja sam inaèe pred jednom dvojbom..............

jacktheripper
22-01-2007, 12:02
Evo da vam malo uljepsam dan. Ja radim u odvjetnickom uredu gdje su svi ugodni i dobri prema meni i ostalim vjezbenicima. Principal me ne gazi i ne vrijeda i svjestan je da sam tek poceo i da ne mogu sve znati. Ima dana kad vidim da nije najbolje volje pa se onda i ja trudim ne mu stati na zulj, al ljudi smo pa se i to zna desiti. Placa mi je dobra i na poslu mi je zanimljivo.

Jedino sto se radi od jutra do sutra. Al tako je u svim odvj. uredima pa ni moj nije iznimka. :roll:

Zato ne ocajavajte je ima dobrih ureda u kojima vas nece muciti i u kojima ce vam biti ugodno i zanimljivo raditi. Isplati se zavrsit faks, to vam garantiram!!! ;)

g money
26-01-2007, 12:00
Evo da vam malo uljepsam dan. Ja radim u odvjetnickom uredu gdje su svi ugodni i dobri prema meni i ostalim vjezbenicima. Principal me ne gazi i ne vrijeda i svjestan je da sam tek poceo i da ne mogu sve znati. Ima dana kad vidim da nije najbolje volje pa se onda i ja trudim ne mu stati na zulj, al ljudi smo pa se i to zna desiti. Placa mi je dobra i na poslu mi je zanimljivo.

Jedino sto se radi od jutra do sutra. Al tako je u svim odvj. uredima pa ni moj nije iznimka. :roll:

Zato ne ocajavajte je ima dobrih ureda u kojima vas nece muciti i u kojima ce vam biti ugodno i zanimljivo raditi. Isplati se zavrsit faks, to vam garantiram!!! ;)
kakvo ti je radno vrijeme?

jacktheripper
26-01-2007, 12:45
od 9h do kad ide. pravilo bi trebalo biti do 18h, ali ako ima posla (a ima) ostaje se dok se ne obavi sto vise. :(

Spygirl
30-01-2007, 16:11
od 9h do kad ide. pravilo bi trebalo biti do 18h, ali ako ima posla (a ima) ostaje se dok se ne obavi sto vise. :(

drago mi je da si zadovoljan...samo jedno pitanje, jesu ti plaćeni prekovremeni? Ako se smije znati...?

Robierre de Cochon
30-01-2007, 16:17
jesu ti plaĂŚeni prekovremeni? Ako se smije znati...?
haha :lol: sumnjam.

jacktheripper
31-01-2007, 15:41
Placa je fiksna. radio ja 9 ili 15 sati dnevno i zato je lijepo na vrijeme ici doma.

Nemoj nigdje ocekivati placene prekovremene. Cak ni kod najboljeg poslodavca. ;) [/quote]

fat drummer
31-01-2007, 17:50
koja prevara... ne plaĂŚa se rad

Spygirl
01-02-2007, 09:41
Placa je fiksna. radio ja 9 ili 15 sati dnevno i zato je lijepo na vrijeme ici doma.

Nemoj nigdje ocekivati placene prekovremene. Cak ni kod najboljeg poslodavca. ;) [/quote]

Ne očekujem, i ja radim besplatno prekovremeno, no pitala sam te zato jer si rekao da si zadovoljan plaćom, pa na trenutak pomislih da ima i takvih u odvjetniÅ¡tvu gdje su ti plaćeni prekovremeni... :-D

U drugim strukama nisu niÅ¡ta neobično... :?

Robierre, nada umire zadnja ;)

fat drummer
01-02-2007, 10:29
fiksna plaÌa??? pa za to mi ne treba faks... mogu sada s srednjom raditi za 3500 bez dodatnog stresa. èujem da traŞe kovinotokare.
meni je to sramota, da ti se prekovremeni ne plaÌaju. svjestan sam grozne stvarnosti da to SVI rade, toènije ne rade, ali ipak mi je to degutantno

Romana
01-02-2007, 11:00
Bit ce ti degutantnije kad ces ucit ZOR - tolko degutantno da ce postat smijesno.
Onak, citas kak bi to trebalo bit i umires. Zato se radno brzo polozi - nemres to zaboravit :-D

Spygirl
01-02-2007, 16:24
fiksna plaæa??? pa za to mi ne treba faks... mogu sada s srednjom raditi za 3500 bez dodatnog stresa. èujem da traže kovinotokare.
meni je to sramota, da ti se prekovremeni ne plaæaju. svjestan sam grozne stvarnosti da to SVI rade, toènije ne rade, ali ipak mi je to degutantno

Da svi to rade baÅ¡ zato jer SVI to rade...ne znam Å¡to bi trebalo napraviti i da li uopće ima smisla...u kolektivnom jasno stoji da se prekovremeni plaćaju 10% od osnovice...nitko nije u poziciji da neÅ¡to napravi, svi samo jedva čekamo da odgulimo tu robiju i položimo pravosudni...onda možda imaÅ¡ ipak nekog zaleđa i motiva da se izboriÅ¡ za sebe...ne znam...

fat drummer
01-02-2007, 16:33
ĹĄteta ĹĄto nisam na prvoj godini pĹĄa da predloĹžim revoluciju :-D

Robierre de Cochon
01-02-2007, 21:10
Da, da, tako je. Kad trgovkinje rade prekovremeno i nedjeljom neplaÌeno (ťto, naravno, nije u redu), onda o tome imaju ťto za reÌi i sindikati, i novinari i politièari. Ali o prekovremenom radu odvjetnièkih vjeŞbenika se ne govori. Nikad nisam o tome èitao ni u novinama, ni gledao na tv....a svi znamo da je to pravilo i gotovo da ne poznajem nikoga tko bi bio plaÌen za svoj prekovrmeni rad. :roll:

fat drummer
01-02-2007, 21:23
ťto je odvratno... odvratno je da "klasa" ljudi koja zna zakone i svoje prava ne moŞe uèiniti niťta da se za njih izbori jer joj na putu stoje isti takvi samo sto puta veÌa gamad :-D
Şivot je prekrasan, nakon fakulteta radiť za minimalac i ne plaÌaju te prekovremeno, èak ni regularnu satnicu... pun sam poleta zavrťiti fakultet

Robierre de Cochon
01-02-2007, 21:54
(svibanj 2006)

iako, kakve sam sreĂŚe, mislim da mi ne gine posao u jednom takvom uredu.[/color] :smt003
Ponovno sam proèitao topic i svoje postove....i sad se èeťkam po glavi. :-D

carrie
02-04-2007, 14:05
Bok ljudi! Detaljno sam proèitala ovaj topic jer me takoðer muèi odluka-uprava ili vjeŞbeniťtvo. Tj. najvjeroj Ìu dobiti posao u upravi, u uŞem sam krugu, ali su mi nadreðeni rekli da se ne odobrava volontiranje na sudu. Prije su ga odobravali ali su im ljudi odlazili nakon ťto bi poloŞili pravosudni. KaŞu da se pravosudni teoretski moŞe nakon 3 godine iÌi polagati.
E sad, ovaj posao u upravi mi nije bať san snova, a odbija me i to ťto nemam moguÌnost volontiranja. Opet, privlaèi me radno vrijeme. U odvjetniťtvu nisam ni pokuťavala naÌi posao jer sam mislila da Ìu imati moguÌnost volontiranja. Tako da ako netko ima neki pametan savjet, pliz da mi javi. Ja smatram da je pravosudni jako bitan za daljnji razvoj karijere. Mislim da ako se veÌ sad zabijem u upravu da nema moguÌnosti napredovanja osim u upravi.

Dario
03-04-2007, 13:38
Da, da, tako je. Kad trgovkinje rade prekovremeno i nedjeljom neplaÌeno (ťto, naravno, nije u redu), onda o tome imaju ťto za reÌi i sindikati, i novinari i politièari. Ali o prekovremenom radu odvjetnièkih vjeŞbenika se ne govori. Nikad nisam o tome èitao ni u novinama, ni gledao na tv....a svi znamo da je to pravilo i gotovo da ne poznajem nikoga tko bi bio plaÌen za svoj prekovrmeni rad. :roll:
Da samo ťto je razlika izmeðu njih i nas ťto Ìe one tako raditi cijeli svoj radni vijek, a mi samo dvije maksimalno tri godine, a uz to mi smo i pravnici pa znamo svoja prava i kako ih zaťtiti, barem teoretski :)

@Carrie pa moŞeť ti napredovati i u upravi, a jednako tako moŞeť nakon godinu dvije promjeniti radno mjesto, nije sad da ťto sada odluèiÌ da je to to do penzije :) Zaposliť se negdje vidiť ne sviða ti se odeť negdje drugdje, mislim je teťko promjeniti i naèi novi poso, ali nije bať nemoguÌe. Moj savjet ti je ako ne Şeliť stres odi u upravu jer je poso odvjetnièkog vjeŞbenika jako stresan, e sad neki se znaju nositi s tim dok drugi ne i puknu za dva tri mjeseca moŞda i prije. Dok je u upravi sve fino laganini, bez velikog presinga, a opet za godinu dana moŞeť poloŞiti drŞavni ispit i neťto od toga ti se prizna na pravosudnom.

carrie
04-04-2007, 15:31
Hvala Dario :) Ja sam joť uvijek neodluèna. Smeta me ťto ne dozvoljavaju volontiranje na sudu. Joť uvijek razmiťljam...

georgia
05-04-2007, 13:05
Meni je prièa o Iveku i njegovom uspjehu èisto ok. Mislim da su u Hrvatskoj joť uvijek ljudi optereÌeni ful godinama. Kaj je bitno s koliko netko otvori ured ako mu to ide i postane uspjeťan? Ma u svemu to viťe nije bitno kao nekad, zasnivanje obitelji i hrpa stvari, viťe nismo u srednjem vijeku.
No, naravno, tko studira kako treba i sve to obavi do svoje recimo 25 godine pa do 30 veÌ lagano ima super karijeru, to je stvarno sjajno. Samo ja sam viťe Ivek sluèaj(bar onaj dio dugog studiranja). :lol: Inaèe sluèajno se potrefilo da znam par ljudi koji su ostvarili super karijeru u 40-tima, i na dosta su uglednim poloŞajima ili imaju odvjetnièke urede koji donose jako dobru zaradu. Bitno je ipak ťto je u nama, kakvi smo mi kao pojedinci a i naravno puno sreÌe. Èisto neko moje razmiťljanje.

No, sad malo bez zafrkancije, meni ne bi bilo problem raditi kod odvjetnika kad diplomiram ako, i samo ako bi tamo neťto i korisno nauèila. A ne da me stave na nebitne poslove, kako je netko veÌ ovdje pisao, ťto bi mogao obavljati i netko bez faksa. Znam da se prije moŞe na pravosudni, ali ne znam, bilo bi super kad bi se neťto konkretno i nauèilo. Svi veÌ znamo s koliko praktiènog znanja startamo nakon naťeg faksa, pa je jako vaŞno da bar dok èekamo pravosudni neťto nauèimo iz prakse. MoŞda je to opet stvar i sreÌe, vidim ovdje da ima ljudi koji su fino zadovoljni radom kod odvjetnika. Sve zavisi od puno faktora izgleda.

Svaka èast svima koji su si naťli super urede i kojima je tamo super, nadam se jednog dana da Ìu i ja imati sreÌe po tom pitanju.

suni
05-04-2007, 13:22
nemres ti imati uspjesni odvjetnicki ured sa 30 godina :lol:
ok mozes ako nasljedis od staraca ili nesto ali to su rijetki sluèajevi.

obicno ljudi otvore urede nakon karijere u sudstvu ili u nekom vecem uredu. treba ti i znanje i iskustvo da poène kapati veca lova

mgrzetic
05-04-2007, 13:57
Jos sam student pa vas molim da mi ne zamjerite ako naivno padam s Marsa.Sto je sa sudstvom? Kolike su sanse da se netko (kad diplomira) zaposli kao sudski pripravnik i tamo doceka pravosudni?Da li je to uopce moguce ili mozes jedino volontirati?Ima li tko kakvih iskustava s tim, jer mi se iz ovog topica cini da su alternative jedino odvjetnistvo ili uprava (sto nije neko cudo obzirom da se i sam topic tako zove).Hvala unaprijed!

suni
05-04-2007, 14:13
Jos sam student pa vas molim da mi ne zamjerite ako naivno padam s Marsa.Sto je sa sudstvom? Kolike su sanse da se netko (kad diplomira) zaposli kao sudski pripravnik i tamo doceka pravosudni?Da li je to uopce moguce ili mozes jedino volontirati?Ima li tko kakvih iskustava s tim, jer mi se iz ovog topica cini da su alternative jedino odvjetnistvo ili uprava (sto nije neko cudo obzirom da se i sam topic tako zove).Hvala unaprijed!

neka me upuceniji isprave-da moguce je biti pripravnik na sudu ali uz deblju vezu ;) nije nemoguce ali ono veza vezica

ultraviolet
05-04-2007, 14:20
po mojim skromnim saznanjima....

sudovi raspisuju natječaje za sudačke vježbenike...
prednost naravno imaju kandidati s boljim ocjenama i kraćim stažom studiranja. ako si zaposlen baÅ¡ kao sudački vježbenik, dobivaÅ¡ normalnu plaću. volontiranje na sudu, uz zaposlenje na drugom radnom mjestu (npr. u upravi) je druga stvar. odvjetniÅ¡tvo i uprava nisu jedine mogućnosti. možeÅ¡ se zaposliti i u privredi, samo onda čekaÅ¡ 3 godine do pravosudnog. postiji i javnobilježničko vježbeniÅ¡tvo.

Robierre de Cochon
05-04-2007, 21:31
posao vjeĹžbenika na sudu?
po mojim saznanjima - ili jako dobre ocjene ili jako dobra veza (ovisno o sudu).

posao u upravi?
uglavnom veze, posebno ministarstva.

posao u odvjetniĹĄtvu?
za bolje urede - preporuka. za ostale, prednost ako imať stan, auto, malo troťiť, malo prièať i puno radiť. ocjene gledaju povremeno.

posao u privredi?
uglavnom traĹže pravnike s iskustvom.

Dario
06-04-2007, 17:05
SlaŞem sa time samo ťto na sud primaju jako malo ljudi i jako rijetko ja sam èuo da Ìe biti raspisan natjeèaj u prvom mjesecu no od toga se odustalo iz nekog meni nepoznatog razloga.

U upravi se joť i moŞe relativno lako naÌ poso samo morate imate puno strpljenja jer postoje testiranja pa prvi krug razgovora pa drugi pa se onda èeka da proŞu rokovo za Şalbu i tak da sva ta procedura traje nekih tri mjeseca, a za to vrijeme se veÌ moŞe naÌi poso negdje drugdje.

Kod odvjetnika je to puno brŞe doðeť na razgovor i ili ti ponudi poso ili ne, i u odvjetniťtvu se traŞi dosta vjeŞbenika. MoŞda i zato ťto mnogi pobjegnu nakon prvog mjeseca rada :)

Romana
07-04-2007, 09:35
Dario, 'oces ti isto pobjec :-D il si se vec aklimatizirao?

Dario
07-04-2007, 23:44
Dario, 'oces ti isto pobjec :-D il si se vec aklimatizirao?
Pa najvjerojatnije ĂŚu otiĂŚ nakon 18 mjeseci tj nakon ĹĄto poloĹžim pravosudni, a do tada ĂŚu izdrĹžati, ja imam sreĂŚu pa se mogu prilagoditi skoro svemu, tak da meni to nije teĹĄko, mislim je teĹĄko, ali izdrĹžo sam ja i gore stvari :)

carrie
12-04-2007, 14:25
posao u upravi?

Hm, i mene su time plaĹĄili ali mogu reĂŚi da nije u potpunosti tako. Tj. sigurno ima i ljudi s vezom ali evo, ja ju nisam imala a dobila sam posao u drĹžavnoj upravi. Mislim da ako neko ministarstvo uzima puno ljudi, da svatko tko se prijavi ima ĹĄansu dobiti posao, ako dobro rijeĹĄi testove i ostavi dobar dojam na intervjuu.

mgrzetic
25-04-2007, 17:54
Znate li nekog tko volontira na sudu, a radi u upravi. Cula sam da to navodno nije zakonski dopusteno (one fore sa odvojenosti sudstva od uprave)

leonisa
25-04-2007, 19:55
posao u upravi?

Hm, i mene su time plaĹĄili ali mogu reĂŚi da nije u potpunosti tako. Tj. sigurno ima i ljudi s vezom ali evo, ja ju nisam imala a dobila sam posao u drĹžavnoj upravi. Mislim da ako neko ministarstvo uzima puno ljudi, da svatko tko se prijavi ima ĹĄansu dobiti posao, ako dobro rijeĹĄi testove i ostavi dobar dojam na intervjuu.
ja ih znam dosta i svi su upali bez ikakve veze.
mislim, oni kad raspisu natjecaj fakat ga "raspisu". zna se desiti da je cak i "manjak".

keko
06-06-2007, 16:37
a koliko su bitne ocjene kad se trazi posao u upravi?? mislim, naravno da ce onaj s boljim prosjekom prije upast, ali ti vasi poznanici koji rade u upravi, kaka su oni prosjek imali?? otprilike

crnac
09-06-2007, 11:32
Na brzinu sam preletio sve postove, pa se unaprijed isprièavam ako Ìu ponoviti ťto je veÌ napisano, ali Ìu iznijeti svoje miťljenje o ovme uprava vs. odvjetniťtvo, a iz svog osobnog iskustva (odv. vjeŞbenik pri kraju staŞa) i iz iskustva bliskih prijatelja.

Gdje se bolje stjeèe praksa?

Definitivno i bez ikakve dvojbe - u odvjetniťtvu. Zanemarimo urede gdje vjeŞbenici "samo ťtancaju ovrhe" jer su takvi u debeloj manjini i u Zagrebu, a da ne govorim u cijeloj RH. U odv. uredu Ìeť proÌi manje-viťe sve grane prava, susrest se i sa zemljiťnoknjiŞnim, sa naknadama ťtete, sa radnim sporovima, sa upravnim postupcima i sporovima, ovrhe, kazneno, trgovaèko... U upravi si osuðen na samo upravu i to na jedan dio uprave, ovisno na kojem si mjestu rasporeðen.

PlaĂŚa?

U poèecima je otprilike jednaka, oko 3.600,oo kn, no bilo bi nebulozno odmah oèekivati ťto drugo, no sa poloŞenim pravosudnim se penje na 4.300,oo itd. Razlika u plaÌi u upravi i u odvjetniťtvu je ta ťto u upravi kad dosegneť odreðeni iznos (cca5-6.000,oo kn) to je to, nema micanja, dok u odvjetniťtvu sam krojiť svoju sudbinu, u poèetku malo teŞe, ali zato nakon 2-3 godine kad stabilizirať ured ide bolje, dosta bolje.

Radno vrijeme?

Puno lakťe u upravi, sve pogodnosti drŞ. sluŞbe, pauze, odmori, god. odmori, to manje viťe sve moŞeť zaboraviti u odvjetniťtvu, ali opet napominjem samo dok traje vjeŞbenièki staŞ, poslije opet sam sebi krojiť sudbinu...

MoguĂŚnosti promjene posla?

Moj dojam je da je puno lakťe nakon godina odvjetniťtva zavrťiti na boljoj poziciji nego iz uprave, bez obzira da li Ìeť se natjecati za suca ili za neko pravnièko mjesto u ozbiljnijim firmama.

Zakljuèno:

Sve ovisi o ambicioznosti osobe, da li ga zadovoljava rad u upravi sa svim blagodatima koje ona nosi (sigurnost plaÌe, god. odmora, bolovanja...) i plaÌom od 5.000,oo kn ili Şeliť "ostati u struci" u pravom smislu te rijeèi i kopati sam svoj put kroz odvjetniťtvo, te biti izloŞen i riziku da ti npr. prva 3-4 mjeseca nakon otvaranja ureda doðu 3-4 stranke, a ti morať plaÌati doprinose, osiguranje, èlanarinu, najam prostora, uredski materijal...

call me Ishmaelle
09-06-2007, 12:16
te biti izloŞen i riziku da ti npr. prva 3-4 mjeseca nakon otvaranja ureda doðu 3-4 stranke, a ti morať plaÌati doprinose, osiguranje, èlanarinu, najam prostora, uredski materijal...
pa zato mazneĹĄ klijente iz bivĹĄeg ureda :lol:

Dario
10-06-2007, 00:33
a koliko su bitne ocjene kad se trazi posao u upravi?? mislim, naravno da ce onaj s boljim prosjekom prije upast, ali ti vasi poznanici koji rade u upravi, kaka su oni prosjek imali?? otprilike
Nisu uopĂŚe bitne ocijene, kad god sam se ja prijavio na neki natjeèaj nikad se nije traĹžila svjedodĹžba nego samo uvjerenje o zavrĹĄenom faksu, no postoje testiranja pa su rezultati tih testiranja dosta vaĹžni. Meni se èini da u upravu nije teĹĄko upast i nije potrebna veza, ja sam dobio moguĂŚnost potpisivanja ugovora na nekoliko mjesta, no ipak sam se odluèio za odvjetniĹĄtvo. Ko zna jel to bilo pametno . SlaĹžem se s kolegom iznad sve je stvar odluke i ĹĄto netko Ĺželi, ali nekak mi se èini da je najteĹže naĂŚ poso u nekoj firmi oni traĹže pravnike s iskustvom i pravosudnim.

keko
11-06-2007, 21:41
Nisu uopĂŚe bitne ocijene, kad god sam se ja prijavio na neki natjeèaj nikad se nije traĹžila svjedodĹžba nego samo uvjerenje o zavrĹĄenom faksu, no postoje testiranja pa su rezultati tih testiranja dosta vaĹžni. Meni se èini da u upravu nije teĹĄko upast i nije potrebna veza, ja sam dobio moguĂŚnost potpisivanja ugovora na nekoliko mjesta, no ipak sam se odluèio za odvjetniĹĄtvo. Ko zna jel to bilo pametno . SlaĹžem se s kolegom iznad sve je stvar odluke i ĹĄto netko Ĺželi, ali nekak mi se èini da je najteĹže naĂŚ poso u nekoj firmi oni traĹže pravnike s iskustvom i pravosudnim.

e Dario hvala na informaciji

aparatèik
12-06-2007, 02:22
Surfam netom spremajuĂŚi pravosudni i traĹžeĂŚi pitanja i naletim na Forum koji moderira stari znanac Robierre Civilac, pa sam se morao registrirati da kaĹžem neĹĄto na ovu temu. Mislim da sam pozvan komentirati kao netko tko je radio u obe sfere.
U èetiri godine karijere bio sam u odvjetniťtvu, javnoj sluŞbi i drŞavnoj upravi, a kao volonter (a i civilni roènik) i u sudstvu. U odvjetniťtvu sam bio 6 mjeseci (4 s prijavom), javnoj sluŞbi 3 mjeseca, a veÌ 3,5 godina sam u jednom ministarstvu.
Iako mi je bilo Şao ťto sam pomalo nesretno ispao iz odvjetniťtva, sad vidim da su stvari ispale onakvima kakve su trebale biti. Ne mogu reèi da sam poŞalio dolazak u upravu. Istina, prvi mjeseci su bili bezveze, osobito nakon izbora kad nas vjeŞbenike nitko nije ni primjeÌivao. NajveÌi dobitak je bilo volontiranje na sudu. Èitav pripravnièki staŞ gulio sam nekakve dosadne dopise i odgovore graðanima, ali s vremenom sam poèeo dobijati i zanimljvije i zahtjevnije zadatke, osobito kad je uoèeno moje dobro poznavanje stranih jezika. Sve u svemu bio je to pomalo spavaèki posao i znalo je biti zaista dana samo za surfanje neta.
Nakon drŞavnog i kad su me uzeli za stalno, preťao sam u jednu upravu gdje smo kolega i ja, istog staŞa i iskustva bili jedini pravnici. Tu je poèeo ozbiljan rad i onda postajeť big boy. Nemať viťe pitati starije za savjet i morať se sam gombati sa zahtjevnim podruèjem i funkcionirať kao pravni savjetnik svoje uprave. Sve pravne stvari idu na tebe, stalno te netko pita za savjet, miťljenje, kako neťto odraditi, je li neťto dopuťteno i zakonito, pa i ako nije, kao ga prikazati zakonitim. Nema praznog hoda, spavanja i surfanja netom, nemať vremena uz pritisak posla.
I afirmirao sam se. Vodio sam pravni backup nekih od veÌih i kontroverznijih upravnih postupaka. U godinu dana bio sam jednom u Genevi i tri puta u Bruxellesu. Postao sam èlan Radne skupine za pripremu pretpristupnih pregovora, drŞao prezentaciju na bilateralnom screeningu. Takoðer sam bio koordinator izrade jednog prilièno nezgodnog zakona blisko vezanog uz pretpristupne pregovore. I sve to u tri godine u upravi. Ne mogu reèi da mi je bilo dosadno, jer puno stvari koje sam radio nisam radio nikada prije, a ponekad ih uopÌe nitko prije nije radio. Moj primjer razbija iluziju da se u upravi samo gaða spajalicama i èeka kraj radnog vremena. To se radno vrijeme zna produŞiti do kasnih sati, a ni rad subotom nije mi stran.
Kao ťto ima razlièitih principala, tako ima i razlièitih tijela uprave. Od onih koji se u godini nikada ne maknu iz ureda, poput ekipe iz Mirovinskog, pretrpane UP/I spisima, do elitistièke ekipe iz MVPEI. Treba imati sreÌe, ali i potruditi se neťto napraviti. Mislim, moŞete i badavadŞiti cijele dane, neÌe vam dati otkaz, ali neÌe vas ni angaŞirati za vaŞnije stvari.
Problemi najveÌi su spor sustav napredovanja, poèesto kadrovski kaos, neadekvatni duŞnosnici, i zaista katastrofalna plaÌa, od koje se ne moŞe Şivjeti.
Na pitanje kuda poslije prava mogao bih ukratko savjetovati ovako: ako moŞete po ocjenama ili po financijskim moguÌnostima za volontiranje, odradite prvu sezonu na sudu. U odvjetniťtvo? Prema mojim iskustvima, treba izbjegavati one starinske fiťkale koji imaju urede doma i slièno, i uguzivati se najveÌim i najjaèim uredima: ŽuriÌ, BogdanoviÌ-Dolièki, Porobija itd. Tu se prave stvari nauèe, a moŞe se i zaraditi. Izbjegavati one advokate opÌe prakse, koji Ìe vas natjerati na svakodnevno pohoðenje gruntovnice. I specijalizacija u neku granu prava, jer se pravosudni ionako uèi iz skripata i zakona (upravo to sad prolazim)
Ĺveliki kuracto se uprave tièe, kao pripravnik treba naĂŚi sluĹžbu gdje ĂŚe te pustiti na sud na volontiranje i gdje èeĹĄ dobiti kakvu-takvu priliku da neĹĄto pokaĹžeĹĄ. Uprava ne mora nuĹžno biti dosadna i neizazovna, osobito u ovo eurointegracijsko doba.
I naravno, kuda god da doðete, svugdje se isplati gristi (ne druge naravno, nego posao)!

Wilbur
12-06-2007, 10:45
samo da ne mislite da ako radite u "najjaèim uredima" neÌete iÌi na gruntovnicu... oh you're so badly wrong! kaj mislite, tko njima nosi podneske i traŞi uvid u spise? principal? ne, nego vjeŞbenici.

a da razbijemo mit o nepotrebnosti gruntovnice, evo kaj mislite ako radite na velikom investicijskom projetku ne treba provjerit zk stanje? kao, "dajte pokrenite projekt za 50 milijuna eura, mi ĂŚemo naplatiti svoje usluge 1%, ali smo prefini da idemo u gruntovnicu pa ĂŚemo zaĹžmiriti na zk stanje". glupost

btw neki kolege u "najjaèim uredima" (recimo onima listanima na Legal500) rade iskljuèivo ovrhe cijele dane. uuuuu, kakvi specijalisti :badgrin:

Wilbur
12-06-2007, 10:48
i joť malo ontopic: ne znam za upravo, kolega aparatèik tu ima izgleda najviťe iskustva, ali osobno mislim da je odvjetniťtvo vrlo zahvalno, ako dobro pogodite ured.
i pritom kolièina pojavljivanja u medijima nije nuŞno dobar kriterij odabira ureda

i treÌe, samo zato jer netko radi u "najjaèem uredu" nije zato bolji/pametniji od bilo kojeg drugog vjeŞbenika

Robierre de Cochon
14-06-2007, 22:13
Surfam netom spremajuĂŚi pravosudni i traĹžeĂŚi pitanja i naletim na Forum koji moderira stari znanac Robierre Civilac, pa sam se morao registrirati da kaĹžem neĹĄto na ovu temu. Mislim da sam pozvan komentirati kao netko tko je radio u obe sfere.

Bravo, bať mi je drago da si se javio i ukljuèio u raspravu.
Ova tvoja izuzetno pozitivna iskustva u upravi pokazuju da je kriva dilema pravosuðe/uprava. Prava je dvojba: mjesto gdje moŞeť neťto nauèiti i ono drugo gdje to ne moŞeť. To moŞe biti ministarstvo, advokat, firma, sud. Stvarno ima svakakvih iskustava.

Evo, ja se mogu pohvaliti da do sada imam par iskustava, pa da ih podijelim s vama:

jedna nevladina organizacija - katastrofa
jedno drĹžavno tijelo - solidno
jedno tijelo drŞavne uprave u inozemstvu - odlièno
jedan odvjetnièki ured - katastrofa

:-D

nadam se da joĹĄ piĹĄeĹĄ svoj birokratski blog :-)
pozdrav

Alterprofile
30-11-2007, 15:09
Evo ovako,3 godina sam na pravu,znaèi moŞda ovaj topic nije za "nakon diplome" ali je moje pitanje vezano za "nakon diplome"! :-D Kako sad stvari stoje,po mojoj procjeni do diplome Ìu tamo poèetkom 2010e,tad Ìu imat 27 godina! :roll: E sad... Imam situaciju da mogu odmah nakon diplome iÌi na vjeŞbeniťtvo kod odvjetnika,cca. 100 km od mjesta gdje Şivim (èovjek se èini ok,ali èisto sumnjam da bi platio viťe od onih 3600-3700 kn a ja bi s tim novcima kao morao sebi plaÌat i smjeťtaj i hranu...). S obzirom da mi je ovaj faks popio Şivaca ohoho (uglavnom pred ispitiÌe od 600-700 str uzmem pola Helexa,èisto da ostanem cool kad me idiot xy baci jer mu je danas takav dan) ja bi nakon diplome Şelio neko mjesto u upravi u mjestu stanovanja! Niťta veliko ni posebno,daj mi mojih 3500 kn,radno vrijeme od 8 sati i Şivot koliko-toliko bez stresa! ;)
Jesam li u pravu,s obzirom da je po miĹĄljenju veĂŚine ovo moje razmiĹĄljanje "totalno neambiciozno s obzirom da bi svi kao htjeli radit kod odvjetnika a ja mogu pa nemam Ĺželju"? :(

Romana
30-11-2007, 22:07
Nema tu pravo ni krivo - pravo je ono sto tebi odgovara.

Postavi si par pitanja tipa u kojem smjeru hoces ici, jel zelis na pravosudni, jel te nesto u pravu posebno zanima i sl.

Zivot bez stresa - ne vjerujem da to postoji, tad si biljka. Odvjetnika se nemoj bojat unaprijed, to je okruzenje u kojem ces najvise naucit.
Ako bi bas u upravu trebas znat da u Zg mozes dobit posao relativno lako jer im kronicno fali pravnika, dok izvan Zg nema tak puno natjecaja, a kad ih ima onda se vec zna za koga.
Uprava ima svojih prednosti, uglavnom ovo kaj si naveo, a pocetna placa VSS u upravi je 3 100kn.

Alterprofile
30-11-2007, 23:27
Ma kod mene je stvar pritiska! Kad Ìeť,kad Ìeť,koliko joť ima ispita do kraja...stalno ista pitanja u mislima! Do upisa na faks sam viťe-manje olako sve uèio a sad sam sebe muèim zaťto ne mogu godiťnje poloŞit 6,7,8 ispita kao oni koji zavrťe faks u roku! A s druge strane mi se tih 3100 kn èine kao kazna za blagodat manje stresnog i opuťtenijeg Şivota! Ahh! :smt085

Robierre de Cochon
01-12-2007, 10:28
ja sam vec godinu dana u odvjetnistvu i mogu reci da slijedece godine kad polozim pravosudni bjezim od svega toga.
sto mirniji, neambiciozniji i leĹžerniji posao - to bolje 8)

Alterprofile
01-12-2007, 11:25
ja sam vec godinu dana u odvjetnistvu i mogu reci da slijedece godine kad polozim pravosudni bjezim od svega toga.
sto mirniji, neambiciozniji i leĹžerniji posao - to bolje 8)
Nisam siguran jel ovo ozbiljno ili!? Ako da,molim te napiĹĄi malo opĹĄirnije zaĹĄto tako misliĹĄ? :?

Robierre de Cochon
03-12-2007, 19:07
Nisam siguran jel ovo ozbiljno ili!? Ako da,molim te napiĹĄi malo opĹĄirnije zaĹĄto tako misliĹĄ? :?
a gle...to je moje iskustvo, tako da definitivno ne bih generalizirao jer i sam znam puno lijepih primjera.
ali ne vidim neki smisao u radu od jutra do mraka bez slobodnog vremena, za neku sitnu lovu od koje se i cistacice u uredu zgrazaju, i usto uz posao koji je sve samo ne zanimljiv.
u usporedbi s time, dajem prednost nekom poslu s normalnim radnim vremenom za koji ce te isto platiti - a jos ako je k tome bar malo zanimljiv - kud ces bolje :-D
mogucnost napretka je isto jako bitna. iako sam inace pobornik teorije da se u svakom poslu mozes iskazati ako si kvalitetan, cinjenica je da ce se negdje tvoj trud cijeniti vise, a negdje manje. treba i to uzeti u obzir.

;)

Alterprofile
03-12-2007, 20:34
A jel istinita ta fama da ako se poène raditi u ministarstvu,upravi,itd... nema nikakve ťanse za napredak? Mislim ja bi pristao na 3100 kn na poèetku ako bi posao bio u mjestu stanovanja,nisam od velikih prohtjeva! :) Zar ne bi mogao s poloŞenim drŞavnim struènim a kasnije moŞda i pravosudnim s nekih 10 godina staŞa nagurat do 5000 kn za rad od 8 do 16h?

suni
03-12-2007, 20:53
A jel istinita ta fama da ako se poène raditi u ministarstvu,upravi,itd... nema nikakve ťanse za napredak? Mislim ja bi pristao na 3100 kn na poèetku ako bi posao bio u mjestu stanovanja,nisam od velikih prohtjeva! :) Zar ne bi mogao s poloŞenim drŞavnim struènim a kasnije moŞda i pravosudnim s nekih 10 godina staŞa nagurat do 5000 kn za rad od 8 do 16h?

hm pa mogao bi i do puno viĹĄe nakon 10g staĹža.
jedna poznanica radi u jukiĂŚevoj u hzzou vec 10 godina i ima vecu placu od 5000kn.

fat drummer
03-12-2007, 20:58
gle, nemoj si odmah ogranièavat buduÌnost zbog rrauma s faksa
svi s faksa izlazimo s trauma ali to ne znaèi da si moramo sjebat Şivot do kraja
probaj sve, ako ti se ne sviða, pokuťaj neťto drugo
odvjetniĹĄtvo, ngo, ministarstva, sudovi, ĹĄto god

Alterprofile
03-12-2007, 21:23

hm pa mogao bi i do puno viĹĄe nakon 10g staĹža.
jedna poznanica radi u jukiĂŚevoj u hzzou vec 10 godina i ima vecu placu od 5000kn.
Pa zaĹĄto onda veĂŚina diplomanata zazire od takvih institucija? Ĺveliki kuracto,zar je realno oèekivati 5000 kn prvi radni dan? :)

fat drummer
03-12-2007, 21:24
pare, svi bi pare, a pare su u odvjetniĹĄtvu

Alterprofile
03-12-2007, 21:26
pare, svi bi pare, a pare su u odvjetniĹĄtvu
Pa ja ne bi novac pod svaku cijenu! Gdje Ìu ih potroťiti ako izaðem iz ureda u 8-9 naveèer? :)

fat drummer
03-12-2007, 21:29
prestiŞ, a kasnije u Şivotu ako si 20 godina bio beskompromisno ðubre i previťe para

Alterprofile
03-12-2007, 22:42
ako si bio beskompromisno ðubre
Eto odgovorio si mi! Hvala,sad viĹĄe nisam u dilemi,znam ĹĄto ne Ĺželim!

fat drummer
03-12-2007, 22:59
:-D
no dobro, nije bať tako gadno, ali je bed kad morať nekoj baki od 94 godine sjest za vrat jer nije platila raèun za struju
je li to evil ili samo posao?
no imať i gadova koji bať rade sve, ponekad ti se èini iz èiste pakosti

Robierre de Cochon
04-12-2007, 13:02
ma lako za pare - one su svuda oko nas i samo ih treba podiĂŚi s poda :-D
bitno da ti je zanimljiv posao i da radiĹĄ s normalnim ljudima - onda ĂŚeĹĄ i lako napredovati.

a i dobro je neko napisao....ĹĄta ĂŚe mi ni 20.000 kn kad ni ovih 3.500 ne stignem potroĹĄiti :-D stanarina, reĹžije, bezin i to je to. :-D

ultraviolet
04-12-2007, 18:04
A jel istinita ta fama da ako se poène raditi u ministarstvu,upravi,itd... nema nikakve šanse za napredak? Mislim ja bi pristao na 3100 kn na poèetku ako bi posao bio u mjestu stanovanja,nisam od velikih prohtjeva! :) Zar ne bi mogao s položenim državnim struènim a kasnije možda i pravosudnim s nekih 10 godina staža nagurat do 5000 kn za rad od 8 do 16h?

ma možeš dogurat do puno više love u lokalnoj ili regionalnoj samoupravi...i za puno manje vremena...
ministarstva i drž. upravne organizacije su uvjerljivo najgore plaćeni....

a uostalom....veliki je muving pravnika...iz jednog područja u drugo....ako imaÅ¡ pravosudni, znaÅ¡ jezike, imaÅ¡ radnog iskustva i kolko tolko si bistar....ne znači ako jednom uđeÅ¡ u upravu, ili odvjetniÅ¡tvo, da ćeÅ¡ tamo i zauvijek ostati.

položit državni, pravosudni, možda uzet kakav postdiplomski ako imaÅ¡ viÅ¡ka para, učit jezike...i neće bit teÅ¡ko nać zadovoljavajući, ok plaćen posao. valjda. :D

huainan
06-12-2007, 22:03
E sad... Imam situaciju da mogu odmah nakon diplome iÌi na vjeŞbeniťtvo kod odvjetnika,cca. 100 km od mjesta gdje Şivim (èovjek se èini ok,ali èisto sumnjam da bi platio viťe od onih 3600-3700 kn a ja bi s tim novcima kao morao sebi plaÌat i smjeťtaj i hranu...).

kad ti veĂŚ neĂŚeĹĄ, je l' moĹžeĹĄ meni sredit taj posao :D , ja veĂŚ dva mjeseca trazim, pa niĹĄta, veĂŚina koje znam dobili su posao preko neke jeb_ne veze, a ja se osjeĂŚam k'o budala ĹĄto je nemam... fakat na kraju skuĹžiĹĄ da nije bitno ĹĄto znaĹĄ, nego koga znaĹĄ...

hm, ovo sam èuo veÌ od nekoliko ljudi, poèinje me zabrinjavati...

Ako bi bas u upravu trebas znat da u Zg mozes dobit posao relativno lako jer im kronicno fali pravnika

otkud ti to, bať pratim i zagreb jer mi se sve viťe èini da Ìu se morati vratiti u njega, i u zadnja dva mjeseca je samo jedan natjeèaj bio raspisan u upravi, i to za samo jedno vjeŞbenièko mjesto, u nekakvom fondu za naknadu oduzete imovine. ťto se tièe pravnika sa iskustvom, tu se veÌ mogu sloŞiti da je potraŞnja velika, ali kako doÌi do tog fucking
iskustva...

ma moĹžeĹĄ dogurat do puno viĹĄe love u lokalnoj ili regionalnoj samoupravi...i za puno manje vremena...

istina, u gradu u kojem Şivim, gradska uprava, cujem, daje kao pocetnu 5000, a s pravosudnim skoro 7000., ali nema nikakvih natjeèaja :cry: tko je jamnuo je jamnuo...

Romana
07-12-2007, 10:18
Ako bi bas u upravu trebas znat da u Zg mozes dobit posao relativno lako jer im kronicno fali pravnika

otkud ti to, bať pratim i zagreb jer mi se sve viťe èini da Ìu se morati vratiti u njega, i u zadnja dva mjeseca je samo jedan natjeèaj bio raspisan u upravi, i to za samo jedno vjeŞbenièko mjesto, u nekakvom fondu za naknadu oduzete imovine. ťto se tièe pravnika sa iskustvom, tu se veÌ mogu sloŞiti da je potraŞnja velika, ali kako doÌi do tog fucking
iskustva...

Iz vlastitog iskustva :-D

Ljetos se trazilo dosta vjezbenika pravnika u Mfin, Sabor, Ured predsjednika, Kosoricino ministarstvo, kolko se sjecam porezna uprava je isto trazila cak 100 VSS, cini mi se da je to bilo u 9.mj.

Otada ne pratim natjecajae, al ak je i bilo neko zatisje onda je to privremeno, trazit ce opet sigurno.

Alterprofile
07-12-2007, 18:41
kad ti veĂŚ neĂŚeĹĄ, je l' moĹžeĹĄ meni sredit taj posao :D , ja veĂŚ dva mjeseca trazim, pa niĹĄta, veĂŚina koje znam dobili su posao preko neke jeb_ne veze, a ja se osjeĂŚam k'o budala ĹĄto je nemam... fakat na kraju skuĹžiĹĄ da nije bitno ĹĄto znaĹĄ, nego koga znaĹĄ...

Ako od tih 3500 kn odbijeť najam garsonjere s reŞijama koji ne moŞe biti ispod 1500 kn,zatim jedan topli obrok dnevno za recimo 30 kn mjeseèno izaðe oko 700 kn i da potroťiť 200 kn za dvaput mjeseèno otiÌi kuÌi busom to je 2400 kn!
:shock:
Ostane ravno 1100 kn mjeseèno za rad od jutra do veèeri! I dalje si zainteresiran? :-D

Picok
18-09-2008, 16:58
Ne ću otvarat novu temu već pitanje postavit ovdje da ne gušim forum...

Dakle, mene zanima koliko ima veze nakon školovanje na našem faksu, a prilikom zapošljavanja, ako netko ima neki dosje? Da pojasnim - siguran sam da to ima nekog utjecaja, ali me zanima do koje granice se to gleda i gdje to konkretno ima veze (jel se na to pazi više prilikom zapošljavanja na sudu, a manje recimo u nekoj firmi ili je to sve isto...).

Npr. znam par naših kolega koji imaju one navijačke zabrane, jel to ima kasnije kakve veze? Ili npr. sljedeća situacija - iz ne znam kojih razloga vas optuže da ste imali nekog doticaja s drogom pa vam ne utvrde krivnju, oslobode vas itd... Jel negdje ostaje da ste ipak bili osumnjičeni pa eventualno poslodavac to iskopa i na to gleda neblagonaklono i sl.?

Zanima me konkretno stanje, ne onak kak mislite da je, pa nek odgovore već dipl. pravnici ili oni koji to još nisu a imaju nekog iskustva o tome. :D

ultraviolet
18-09-2008, 19:16
Ne ću otvarat novu temu već pitanje postavit ovdje da ne gušim forum...

Dakle, mene zanima koliko ima veze nakon školovanje na našem faksu, a prilikom zapošljavanja, ako netko ima neki dosje? Da pojasnim - siguran sam da to ima nekog utjecaja, ali me zanima do koje granice se to gleda i gdje to konkretno ima veze (jel se na to pazi više prilikom zapošljavanja na sudu, a manje recimo u nekoj firmi ili je to sve isto...).

Npr. znam par naših kolega koji imaju one navijačke zabrane, jel to ima kasnije kakve veze? Ili npr. sljedeća situacija - iz ne znam kojih razloga vas optuže da ste imali nekog doticaja s drogom pa vam ne utvrde krivnju, oslobode vas itd... Jel negdje ostaje da ste ipak bili osumnjičeni pa eventualno poslodavac to iskopa i na to gleda neblagonaklono i sl.?

Zanima me konkretno stanje, ne onak kak mislite da je, pa nek odgovore već dipl. pravnici ili oni koji to još nisu a imaju nekog iskustva o tome. :D

daklem...prilikom zapošljavanja u pravosuđu, državnoj upravi, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, javnim ustanovama i sl., potrebno je prilikom prijave na natječaj priložit tzv. uvjerenje o nekažnjavanju (točniji izraz bio bi uvjerenje da protiv natjecatelja nije pokrenut istražni/kanzeni postupak, iako potpuno točan izraz ne postoji :? ).

postoji i odredba članka 49. Zakona o državnim službenicima koja kaže:

U državnu službu ne mogu biti primljene osobe:
a) protiv kojih se vodi kazneni postupak ili koje su osuđene za kaznena djela za koje je propisana kazna od najmanje dvije godine zatvora prema domaćem ili međunarodnom pravu za kaznena djela protiv života i tijela, čovječnosti, morala, javnog ili privatnog vlasništva, javne uprave i javnog interesa ili zbog pronevjere u javveliki kuracnom sektoru, osim ako je nastupila rehabilitacija prema posebnom zakonu,

b) kojima je prestala državna služba zbog teške povrede služveliki kuracbene dužnosti, u razdoblju od četiri godine od prestanka državne službe,

c) kojima je prestala državna služba zbog toga što nisu zadovoljile na probnom radu, u razdoblju od četiri godine od prestanka državne službe.
.

al uzmi u obzir rehabilitaciju koja kod lakših djela nastupa brzo. ;)

ostali poslodavci to uvjerenje ne traže.

Romana
19-09-2008, 13:46
U privatnim sferama te nitko ne trazi nista.

U drzavnim - ovo kaj je UV rekla.

Iako, to je samo potvrda da se trenutno protiv tebe ne vodi kazneni postupak.
Ak se trenutno ne vodi nista, pisat ce da se ne vodi nista.

Ako se vodilo nesto pa je pravomocno zavrseno, opet ce pisati samo da se ne vodi nista.

Drugim rijecima - nitko ne moze dobiti izvod u tvoju eventualnu kaznenu evidenciju osim kad to propisuje Kazneni zakon, a to je -

Podaci iz kaznene evidencije

Članak 86.

(1) Podaci iz kaznene evidencije mogu se dati samo sudovima i državnim odvjetništvima kad se radi o kaznenom postupku protiv osobe za koju se traže podaci ili kad je u tijeku postupak za njezino pomilovanje.

(2) Podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kad se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi osobi za koju se traže ti podaci.

(3) Kaznenom evidencijom mogu se u okviru svoje zakonske ovlasti koristiti i tijela unutarnjih poslova radi otkrivanja počinitelja kaznenog djela. Navedeni podaci smatraju se profesionalnom tajnom.

(4) Nitko nema pravo zahtijevati od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti.

(5) Građanin ima pravo tražiti podatke iz kaznene evidencije za sebe samo ako dokaže da su mu ti podaci potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi.

g money
23-09-2008, 23:29
jel netko možda zna dal nam odvjetnička komora vraća novce za plaćeni zdrastveni pregled(svjedodžba o zdrastvenoj sposobnosti?

Robierre de Cochon
24-09-2008, 15:27
a mislim da ne...to bi ti trebao poslodavac vratiti

Picok
29-09-2008, 21:16
Zahvaljem UV i Romani na odgovorima... Vrlo lijepo objašnjeno. Fala cure.

Insomniac™
16-10-2008, 20:14
Zna li tko kada je iduća sjednica za upis u imenik vježbenika ?

edit,nasao 03.11