View Full Version : Buka, nered i eksperimentalna glazba
Darkbuster
05-10-2009, 02:26
Ja sam mislio da mi govorimo konkretno o fasizmu,a ne opcenito o nekakvom nacifasizmu. Kod fasizma ne smatram integralno problematicnim rasizam i ksenofobiju jer je to vise popratna pojava, problematican je odnos prema pojedincu, apsolutna podredenost drzavi, totalitarizam odnosno diktatura. Naravno,teoretski fasizam je u mnogocemu slican reformizmu i socijaldemokraciji,no sumnjam da su ti izvodaci fascinirani time?
Sto se tice umjetnika i autora,krivo sam te shvatio ocito, ja sam skuzio da ti mislis na umjetnike i autore na koje je fasizam utjecao.
ars boni
05-10-2009, 02:28
ne mozes massive attack uopce spominjati na ovome topicu :O
jesi poludila?! :O :rotfl:
A svjesna sam da će me razapet, al riskirat ću...
Da popravim stvar, skidam Stahlwerk i Rasthof, dankešen :smile:
editirao sam svoj gornji post malo pa pogledaj zadnji link :mrgreen:
Da nebih čekao sat vremena da se skine! :mrgreen:
Ja sam mislio da mi govorimo konkretno o fasizmu,a ne opcenito o nekakvom nacifasizmu. Kod fasizma ne smatram integralno problematicnim rasizam i ksenofobiju jer je to vise popratna pojava, problematican je odnos prema pojedincu, apsolutna podredenost drzavi, totalitarizam odnosno diktatura. Naravno,teoretski fasizam je u mnogocemu slican reformizmu i socijaldemokraciji,no sumnjam da su ti izvodaci fascinirani time?
To također ovisi.
Velik broj bendova više temelji svoj rad na nečemu što bih ja nazvao kulturofašizam.
Fascinacija kulturom i Europom kao organizmom te opiranje modernom dobu je vjerojatno ono što ih primarno veže uz spomenute autore te je primarni objekt njihovog rada.
Sto se tice umjetnika i autora,krivo sam te shvatio ocito, ja sam skuzio da ti mislis na umjetnike i autore na koje je fasizam utjecao.
Mislio sam na one koji su aktivno sudjelovali u razvoju fašizma u Europi ili su kasnije bili etiketirani kao profašistički orijentirani.
ne mozes massive attack uopce spominjati na ovome topicu :O
jesi poludila?! :O :rotfl:
Bojim se da ću morat tražiti Alitu da joj zabrani ulaz na topic.
Darkbuster
05-10-2009, 02:35
Hm, ali ne bi li to onda bio obicni kulturoloski romanticarski konzervativizam?
Dobro,shvacam sto hoces reci, no kako se recimo Gramsci uklapa?
Hm, ali ne bi li to onda bio obicni kulturoloski romanticarski konzervativizam?
Heh, koji sklop.
Recimo da bi, no večinom se danas takvi autori upravo zbog toga i asociraju sa fašizmom. Fašistički mislioci 20ih i 30ih godina su pretežno bili vezani uz gore navedenu "tvorenicu".
Dobro,shvacam sto hoces reci, no kako se recimo Gramsci uklapa?
Ideja kolektivnog intelektualca?
Tradicionalni i organski intelektualci?
Sada shvatih što te buni.
Gramsci nije definiran kao fašistički intelektualac?
Darkbuster
05-10-2009, 02:49
Ah priznajem da je buckuris,ali to mi nekako najblize opisuje. Po meni to nema bas konkretne veze s fasizmom, i sam sam fasciniram Europom,njenim razvojem kroz stoljeca i meduodnosima koji su eventualno stvorili odredeni zajednicki kulturoloski duh.
Drugo bi bilo da ti izvodaci zagovaraju diktaturu,totalitarizam ili na kraju krajeva ksenofobiju itd.
Zbunilo me to sto je nacelno dijametralno suprotnih stavova fasizmu,pa tako tesko da je ikada kasnije mogao biti profasisticki etiketiran. Nije mi palo na pamet da govoris o ideoloski 'izoliranijim 'konstrukcijama.
O ovoj temi bi se moglo jako puno raspravljati.
Pokušao sam ukratko napisati. Priznajem da je zato ispalo poprilično nepregledno, a i previše sam umoran da bih pazio kako točno pišem.
Darkbuster
05-10-2009, 02:55
Ma kuzim otprilike sto si htio reci. Ali onda ipak ispada da su to izvodaci koji koketiraju s fasizmom,a ne de facto fasisti, bar u vecini slucajeva (ovako odoka,jer nisam bas upoznat s tom scenom.)
Da nebih čekao sat vremena da se skine! :mrgreen:
isplatilo se :belj:
uostalom ionako spammas samo pa ne vidim gdje je problem
danas je bio plodan dan, nabavio sam:
Stahlwerk 9 & Rasthof Dachau - [2005] The Final Resistance
Stahlwerk 9 - [2009] RetroMekanik
Haus Arafna - [2003] Butterfly
Novy Svet - [2001] Chappaqua
(jos samo da taggove sredim)
zahvale kalinu :mrgreen:
negoooooooooo...kako definirate fasizam? (necu ulaziti u rasprave jer znamo kako to zavsi, a i topic nije primjeren vec pitam radi komentara u vezi glazbe)
Kada netko kaže da se u glazbi "koketira" sa X, onda smatram da to koketiranje predstavlja preuzimanje imidža isl. isključivo zbog privlačenja mase.
A to nije slučaj u ovakvim smjerovima glazbe jer oni nemaju kakvu masu za privuči, između ostalog hihi.
zahvale kalinu :mrgreen:
Nema na čemu.
Ako ovaj topic zaživi, predložit ću ja još zanimljivih izvođača.:mrgreen:
negoooooooooo...kako definirate fasizam? (necu ulaziti u rasprave jer znamo kako to zavsi, a i topic nije primjeren vec pitam radi komentara u vezi glazbe)
2:01.
Ujutro.
Sutra ćemo o tome.
ars boni
05-10-2009, 03:04
Bojim se da ću morat tražiti Alitu da joj zabrani ulaz na topic.
zamisli samo kako bi ti onda život bio dosadan.
sveta je to misija, koje se ne odričem.
Idem tražit nešto što nije na njemačkom, malo za promjenu, što vrijedi poslušati sad.
Darkbuster
05-10-2009, 03:05
Kada netko kaže da se u glazbi "koketira" sa X, onda smatram da to koketiranje predstavlja preuzimanje imidža isl. isključivo zbog privlačenja mase.
A to nije slučaj u ovakvim smjerovima glazbe jer oni nemaju kakvu masu za privuči, između ostalog hihi.
Cuj, sve ima svoju publiku! A i nije vazan motiv, vazna je cinjenica stoji li autor iza iznesenog ili se intelektualno poigrava,makar za vlastiti gust.
Ars, idi slusaj Talco, malo pjevnog talijanskog da ispere tu grubu germaniku iz usiju :D
zamisli samo kako bi ti onda život bio dosadan.
Ma nebi.
Uvijek je ovdje Breeder.
Nije eksperimentalna, nije niti "underground".
No zato je elitna i s njom ću vas napustiti s ovog topica jer se idem malo odmoriti.
Uživajte i nadajmo se da će Breeder ubrzo ovdje počet iznositi svoje teorije o glazbi.
Natjerajte ga zato jer se srami.
http://www.youtube.com/watch?v=ROnXv7Z7v28
ars boni
05-10-2009, 03:14
Darkbuster, nice try. Doći ćeš i ti do toga da moram ić van zapalit zbog provokacije, samo tako nastavi. :mrgreen:
Darkbuster
05-10-2009, 03:15
Ma ja sam ozbiljan ! :D
ars boni
05-10-2009, 03:21
Znam. :mrgreen: Ide ti, you'll get there.
Ozbiljno, njemački nit razumijem van osnova, nit volim, pa ono...
http://www.youtube.com/watch?v=byYSq6UyFiY
Ordo Rosarius Equilibrio.
http://www.youtube.com/watch?v=pyFGBjkwwLI
Isto ORE, ali za ljubitelje specifične umjetnosti.
Pogledati video.
ars boni
06-10-2009, 02:16
Teško mi se uživjeti u to trenutno.
Inače glazba ok. Odlične slike u drugom videu. Podsjetilo me na neke radove koje sam vidjela na nekoj izložbi avangarde u Klovićevim dvorima zimus.
http://www.galerijaklovic.hr/UserFiles/pdf/Oltari_avangarde.pdf
Igor Makarevich.
Na toj sam izložbi završila slučajno, bilo je u vrijeme kad je još bila "Tiha pobuna (njemački ekspresionizam)".
http://www.youtube.com/watch?v=sKUOapQIl9w&feature=related
U iščekivanju koncerta na koji ću vjerojatno otiči.
Cheesyp00f
06-10-2009, 15:45
http://www.youtube.com/watch?v=sKUOapQIl9w&feature=related
U iščekivanju koncerta na koji ću vjerojatno otiči.
I ja idem. Ne volim slušati njihove albume ali čujem da su glasni i da koriste smoke machine kad nastupaju live pa idem :mrgreen:
Ne znam da li sad nastupa onaj mađar s njima, stvarno su mu odvratni vokali. Nadam se da ga neće biti :lol:
Nadam se da dolaziš nadrogiran jer će ti inače koncert biti loš.
http://www.youtube.com/watch?v=WJykiHErceA&feature=related
Deutsch Nepal.
Interesantna verzija.
ars boni
06-10-2009, 23:14
Dojč. Slušljivi. Sviđa.
Predobar video (našla sa strane).
Osjećam se ko u školi.
http://rapidshare.com/files/289836025/Ragnerutz_-_01_-_Horoz.mp3.html
Ragnerutz.
Ne baš previše slušljivo.
Cheesyp00f
07-10-2009, 23:28
da se malo odmaknemo od fašizma, metala etc., evo malo šugejza od jedne tragično podcijenjene grupe :(
xulEe1ThOR8
http://www.youtube.com/watch?v=56J5Cys_ptk
http://www.youtube.com/watch?v=MEoaPSSRggA&feature=related
Malo "neofolka".
http://www.youtube.com/watch?v=cpzUnegRIFc&feature=related
Radio Werewolf.
Jim_Halpert
10-10-2009, 21:31
..što mislite o vome? Ni' buka, ni' nered, ali pomalo je experimentalno "jer miša zvukove triju tradicij" i potpuno je amorfno. Traje samo četire minuti; http://www.youtube.com/watch?v=ocRLJ_XTlic#
ne volim enigmu :mrgreen: ova tema ima potencijala al mi nije jasno zašto kalin samo kači fašističke treš bendove :rotfl: koji nemaju nikakve veze sa avangardom već su well običan treš :mrgreen: i šteta što je novi učesnik ! otišao, čini se bistrim mladićem :mrgreen: dobro bi nam došao za euroviziju
evo super mislim kanadskog post rock benda, nažalost nađoh samo skraćenu verziju pjesme na youtubeu Godspeed You Black Emperor - The Dead Flag Blues (http://www.youtube.com/watch?v=-aLjup934Rk)
..što mislite o vome? Ni' buka, ni' nered, ali pomalo je experimentalno "jer miša zvukove triju tradicij" i potpuno je amorfno. Traje samo četire minuti; http://www.youtube.com/watch?v=ocRLJ_XTlic#
Uf, Enigma.
Imam negdje i 2 original albuma.
Neloše.
ova tema ima potencijala al mi nije jasno zašto kalin samo kači fašističke treš bendove :rotfl: koji nemaju nikakve veze sa avangardom već su well običan treš :mrgreen:
Po čemu su točno spomenuti bendovi treš?
Na zadnjih par stranica sam stavio samo jedan deklarirani fašistički bend.
Pogodi koji.
http://www.youtube.com/watch?v=lOEbJdgEc2g&feature=related
Obrada.
Cheesyp00f
12-10-2009, 00:22
evo super mislim kanadskog post rock benda, nažalost nađoh samo skraćenu verziju pjesme na youtubeu Godspeed You Black Emperor - The Dead Flag Blues (http://www.youtube.com/watch?v=-aLjup934Rk)
najdraži njihova mi je BBF3 sa iron maiden liriksima :mrgreen:
glupi jutub i njihovo video ograničenje od 10 minuta max :(
Po čemu su točno spomenuti bendovi treš?
Na zadnjih par stranica sam stavio samo jedan deklarirani fašistički bend.
Pogodi koji.
ne znam, većina pjeva na njemačkom i većina ih se nekako više oslanja na imidž nego na glazbu ili tako nešto :unsure:
Većina pjeva na njemačkom jer su rodom iz Njemačke.
Ovo za imidž se nebih složio jer nisam stavio niti jedan link gdje se njihov imidž može vidjeti, stoga nisam siguran kako si došao do tog zaključka.
Cheesyp00f
12-10-2009, 00:34
Većina pjeva na njemačkom jer su rodom iz Njemačke.
ja nekako uvijek vežem riječ treš uz glazbu sa njemačkim vokalima, valjda je to tako jer ne volim taj jezik :(
Ovo za imidž se nebih složio jer nisam stavio niti jedan link gdje se njihov imidž može vidjeti, stoga nisam siguran kako si došao do tog zaključka.
postao si i dosta dobrih bendova, ovo sa imidžom sam mislio na ovakve bendove http://www.youtube.com/watch?v=Z-Gt-Z95ZWI
ali zanemari ovo bolje, radije bih da se svađaš sa o deathom :mrgreen:
Svi (gotovo) industrial/martial/neo-klasicistički/neo-folk bendovi imaju takav imidž.
Tojest, koketiraju sa fašističkom simbolikom isl.
A ja čekam death-ov odgovor, nije problem.
Svi (gotovo) industrial/martial/neo-klasicistički/neo-folk bendovi imaju takav imidž.
Tojest, koketiraju sa fašističkom simbolikom isl.
da, tim bendovima je zajedničko da ih devedeset posto čine homoseksualci i što otvoreni što prikriveni neofašisti... super kombinacija ::E:. osobito ne volim taj tzv. apokaliptični neofolk wtf :rotfl: nije da samo koketiraju sa fašizmom, dovoljno je pogledati tekstove pjesama a posebno intervjue Douglasa Piercea i kompanije :mrgreen: da ti sve bude jasno. pa stavio si i kontroverznu rose clouds of holocaust. taj album je mislim bio zabranjen u njemačkoj a prije par mjeseci pročitah negdje na netu Piercovo tumačenje teksta, koja hrpa govana i izmišljanja crkoh skoro :rotfl: jako loše opravdavanje. al dobro njega moramo voljeti jer je prvi nastupio u samostalnoj hrvatskoj i još ovitak albuma završio sa Za dom spremni! ::E: imam taj Live in Zagreb, al ne original nažalost, okej album. stavit ću i ja još koji bend. ne smije tema proći bez Swansa, Wipersa, Flippera, Neurosis, Can, Neu, Faust, Big Black, Dirty Three, Bark Psychosis, Labradford, Hash Jar Tempo i još milion sjajnih bendova :ymca:
evo da se nastavim na GSYBE, još dvije drage mi post rock grupe:
Sirena - Dirty 3, The (http://www.youtube.com/watch?v=Rn8eN02nBss)
Labradford - A Stable Reference - 08 Comfort (http://www.youtube.com/watch?v=ypFBT94NUqY)
Kakav apokaliptični neofolk?
Od svih bendova koje sam ovdje priložio, možda su 3 bila neofolk.
I nebih rekao da imaju "prefiks" apokaliptični.
Na cijeloj toj sceni postoje sveukupno 2 homoseksualca, od kojih si jednog i sam spomenuo. Za ostale nikad nisam čuo da su homoseksualci niti sam igdje pročitao takve teze. Od kud ti točno vadiš zaključak da su homoseksualci (ili fašisti), neznam.
Vrlo vjerojatno iz površnog poznavanja DIJ-a.
Uostalom, i da jesu homoseksualci, zar te to smeta? Ta nisi valjda homofob?
Što se tiće spomenute pjesme, neznam na koje tumačenje točno misliš. Možeš li staviti link ili nešto slično? Nebih rekao da je pjesma "antisemitskog" karaktera, pošto je Douglas, između ostalog, i "judeofil".
Ne ti si povezao neofolk i industrial izvođače rekvši da im je dio imidža koketiranje sa fašizmom :unsure: što je točno :mrgreen: a zašto je to tako i u čemu je stvar to ti nama objasni, ja nemam pojma. To da su većina izvođača iz industrial žanra gejevi je točno, od coila, throbing gristlea, psyhic tv nadalje. Nema veze s homofobijom. sam što su sve te grupe glazbeno iznimno kvalitetne što se za DIJ ne može baš reći. A douglas pierce je fašist i to ne pretjerano inteligentan kao i tvoj mili boyd rice :wink: ili ja ne razumijem njihove suptilne provokacije :roll:
Ne ti si povezao neofolk i industrial izvođače rekvši da im je dio imidža koketiranje sa fašizmom :unsure: što je točno :mrgreen: a zašto je to tako i u čemu je stvar to ti nama objasni, ja nemam pojma. To da su većina izvođača iz industrial žanra gejevi je točno, od coila, throbing gristlea, psyhic tv nadalje.
Ali kakve veze to ima sa "apokaliptičnim neofolkom"?
Shvatio sam da tvrdiš da je neofolk scena natrpana homoseksualcima.
Nebih se niti složio da postoji (pre)velik broj homoseksualaca na industrial sceni, također.
Iako je točno da mnoge istaknute figure jesu homoseksualci.
sam što su sve te grupe glazbeno iznimno kvalitetne što se za DIJ ne može baš reći. A douglas pierce je fašist i to ne pretjerano inteligentan kao i tvoj mili boyd rice :wink: ili ja ne razumijem njihove suptilne provokacije
Osobno smatram DIJ kvalitetnom grupom.
Ne vrhunskom niti vrijednom glorificiranja, ali kvalitetnom da.
Čitao sam neke intervjue sa Douglas-om i nebih rekao da je na mene ostavio dojam glupe ili neinteligentne osobe. Doduše, niti u jednom od tih intervjua nije raspravljao sa novinarima o višem smislu filozofije koju zastupa, ali nije nigdje niti govorio prevelike gluposti na temelju kojih bih zaključio da je, pa, bedast.
Rice je, ipak, drugi rang te ga nije moguće uspoređivati sa D.
to apokaliptički ni meni nije jasno zato napisah wtf jerbo dij u kasnoj fazi, soul invictus, current 93 i slične bendove krste nazivom apokaliptički neo folk :unsure: više puta to pročitah a ne znam što znači. DIJ su okej grupa, al jednostavno mi se gadi ideologija koju propagiraju i thompson ima više šanse da se obrani od povezivanja sa ustaštvom neg oni sa fašizmom. usotalom albumi su im zabranjeni u njemačkoj :roll: za onu pjesmu rose clouds of holocaust, ne znam, stih bitter bitter lies, šta bi to trebalo značiti. al pretpostavljam :(
to apokaliptički ni meni nije jasno zato napisah wtf jerbo dij u kasnoj fazi, soul invictus, current 93 i slične bendove krste nazivom apokaliptički neo folk :unsure: više puta to pročitah a ne znam što znači.
Riječ je o pojmu kojim je opisan Current 93, a kasnije se primjenjuje i pri opisu bendova koji su pod utjecajem spomenutog.
Nije riječ o nekom ozbiljno definiranom pravcu.
DIJ su okej grupa, al jednostavno mi se gadi ideologija koju propagiraju i thompson ima više šanse da se obrani od povezivanja sa ustaštvom neg oni sa fašizmom. usotalom albumi su im zabranjeni u njemačkoj :roll: za onu pjesmu rose clouds of holocaust, ne znam, stih bitter bitter lies, šta bi to trebalo značiti. al pretpostavljam :(
U Njemačkoj su zakoni izuzetno ekstremni.
Sam spomen riječi "holokaust" može rezultirati zabranom bez previše proučavanja ideje glazbenika koji je riječ spomenuto. Tako su se mnogi rock i metal bendovi također morali potruditi da bi dobili dozvole za distribuciju svojih albuma.
Uostalom, sama činjenica da je Brown Book također u Njemačkoj zabranjen zbog korištenja Horst Wessel-ove pjesme na albumu, upučuje na ekstremnost njihovih zakona.
Mogli bismo sada analizirati Rose clouds of holocaust, no jednostavno nema smisla.
Sigurno je, međutim, da Douglas nije antisemit jer je često surađivao sa osobama koje su deklarirani Židovi, posječivao Izrael, a uz to je i u svojim intervjuima izražavao fascinaciju spomenutom nacionalnom/religijskom grupom.
Što se tiće obrane od povezanosti sa fašizmom, mislim da DIJ to niti ne pokušavaju. D. je par puta jasno utvrdio da je fasciniran marksizmom i Strasser-om te vizualnim identitetom 3. Reicha. Jeli to onaj diskriminatorski fašizam ili nije, nebih htio komentirati.
Darkbuster
14-10-2009, 03:05
Pa ako su obradili pjesmu koja je ujedno i himna NSDAP-a nista cudno. Osim ako se ne radi o nekoj drugoj pjesmi.
Rose the clouds of holocaust
Rose the clouds of lies
bitter bitter lies
Ako se ne varam tako nekako ide. Vrlo lako se da protumaciti.
Ne mora osoba mrziti zidove da bi poricala holakaust. Iako to najcesce ide u paketu.
Pa ako su obradili pjesmu koja je ujedno i himna NSDAP-a nista cudno. Osim ako se ne radi o nekoj drugoj pjesmi.
Pa zapravo je nenormalno ukoliko je riječ o bendu kojem uklapanje iste u svoj rad nije vođeno ciljem propagiranja mržnje prema drugim nacijama isl.
Uostalom, sama činjenica da su problema zbog takvih isl. stvari probleme imali Laibach ili, kod njih jako popularni Rammstein, govori dovoljno o tome jeli riječ o političkoj korektnosti ili jednostavno pretjerivanju.
Rose the clouds of holocaust
Rose the clouds of lies
bitter bitter lies
Ako se ne varam tako nekako ide. Vrlo lako se da protumaciti.
Ne mora osoba mrziti zidove da bi poricala holakaust. Iako to najcesce ide u paketu.
D. je ipak optužen za antisemitizam, a ne revizionizam.
Darkbuster
14-10-2009, 03:20
Neznam, mislim da iz Njemacke perspektive nije bas isto. Oni su dodatno osjetljivi po tim pitanjima.
Doduse,znaju pretjerivati pa je bilo cak i pokusaja,ne znam jesu li uspjeli da se zabrani simbol prekrizene svastike jer sadrzi - svastiku.
Pa kazem, to uglavnom ide u paketu. Cesto ljudi koji imaju potrebu osporavati holokaust gaje negativne emocije prema Zidovima. Zapravo,ne sjecam se da sam upoznao ili cuo za osobu gdje to nije povezano.
Neznam, mislim da iz Njemacke perspektive nije bas isto. Oni su dodatno osjetljivi po tim pitanjima.
Doduse,znaju pretjerivati pa je bilo cak i pokusaja,ne znam jesu li uspjeli da se zabrani simbol prekrizene svastike jer sadrzi - svastiku.
Oni su osjetljivi po tim pitanjima zato jer im je svijet prilijepio stigmu mržnje i fašizma za sva vremena. Stoga su danas toliko ekstremni (iako, zanimljivo, ne ekstremni koliko i Austrijanci) jer će idučih 100 godina pokušavati skinuti sa sebe krivnju koja zasigurno nije njihova, odnosno krivnja današnje generacija.
Hrvatska doista živi u 45oj, no Njemačka i dalje živi u 33oj.
to uglavnom ide u paketu. Cesto ljudi koji imaju potrebu osporavati holokaust gaje negativne emocije prema Zidovima. Zapravo,ne sjecam se da sam upoznao ili cuo za osobu gdje to nije povezano.
Nebih se usudio tvrditi da D. negira holokaust.
No, ukoliko i negira, zasigurno nije antisemit.
Uostalom, da je riječ o antisemitu sa antisemitskim ispadima, zasigurno mu država Izrael nebi dopustila da nastupi kod njih.
Darkbuster
14-10-2009, 03:31
Hrvatska je naspram Njemacke mala beba. Mi mozda imamo index.hr kilometarske rasprave o thompsonu i godisnjim komemoracijama na Bleiburgu,ali nam se bar po ulicama ne potucaju Rotfrontovci i NSDAPovci,nemamo gotovo nikakvu cenzuru po pitanju povijesti,a ekstremisticke stranke ne postoje u parlamentu i imaju izrazito niske postotke. (e sad druga je stvar sto su nam sve stranke blizanci i sto se povijest cesto iskrivljuje)
Dobro muceki, al sad ste vec u potpunom offtopiku. Stvarno bi bilo super kad bi bilo eksperimentalnih bendova koji se ne mogu povezati s ekstremistickim ideologijama.
Zabranjeno je njemu nastupati i u Švicarskoj ko i Thompsonu, al im je barem dobro odgovorio :D
Their banks are filled
With nazi gold
But Death In June's banned
I've been told
"To The Falcons Of Zagreb" - a city I have often visited and from my hotel window I have a good view of the family of falcons that live in and fly and hunt between the twin towers of the city's Cathedral
kako ja nikad ne vidjeh sokolove u zagrebu:unsure:. dobro nećemo više ofopičariti :smartass:, DIJ imaju dobre pjesme al su im stavovi krajnje sumnjivi, to je to :wink:
evo da se vratimo na temu. sjajna njemačka grupa Popol Vuh poznati po tome što su radili muziku za većinu Herzogovih filmova. Iz njihove druge faze kad su se maknuli od elektronike i napravili genijalan Hosianna Mantra album. nažalost opet nepotpuna verzija pjesme :( muzika za meditiranje
Hosianna-Mantra / Popol Vuh (http://www.youtube.com/watch?v=UbT9wHaB-08)
Popol Vuh - Ah! (http://www.youtube.com/watch?v=9E4YW3ZfEPw)
ako netko želi cijeli album neka kaže :D
Cheesyp00f
14-10-2009, 12:55
dobri su popol voh :mhm:
death jesi slušao ovaj bend, a place to bury strangers, jedan od ovih novijih shoegaze bendova:
geO8wwFuI1U
iako originalnosti kod njih gotovo da i nema, rade neke zanimljive zvukove sa gitarom, kao npr. intro u ovoj pjesmi. ne sviđa mi se što su im vokali tako glasni, pa to je shoegaze... vokali se moraju sakriti u mixu :mrgreen:
zvuče kao my bloody valentine iz isn't anything ere sa goth vokalima.
vidiš, imam ih na hardu al nikako da ih preslušam, zajedno sa još mnogo novijih bandova (Trembling Blue Starssu mi okej recimo) ova pjesma što si stavio je dobra. jest da su kopija kopije :mrgreen: al pjesma je moćna.
ispravak: tbs su mi dobri (to je lik iz field micea čini mi se) al nisam mislio na njih, ne mogu se sad sjetiti kako se zove grupa al počinje na T :mrgreen:
geO8wwFuI1U
Ovo je odlično!
Intro vrhunski!
sjetih se konačno. mislio sam na Daysleepers :roll:. isto ništa originalno, stoput prežvakani shoegaze i dreampop ali ugodno za slušanje
The Daysleepers "Loved by the Sun" (http://www.youtube.com/watch?v=AxJt6HfdvSc)
Može li neki prijedlog benda sličnog A Place to Bury Strangers?
Poslušao sam sada na youtube-u par shoegaze bendova, no niti jedan mi nije ušao u uho koliko mi je ušla pjesma koju je stavio Cheesyp00f (odnosno, toliko su sve patetične sa gay vokalima da mi nije bilo jasno kako je moguće da je riječ o istom glazbenom pravcu).
Ajde, ljudi, prijatelji, drugovi, pomagajte!
pa najbolje shoegaze grupe su karakteristične po tim kako ti kažeš ˝gay˝ vokalima :mrgreen: to jest sanjivim vokalima prigušenima iza zida gitarske buke. jedan od poznatiijih novijih bendova su M83 al ne bi ti se svidjeli :mrgreen:. preporučam klasike - MBV, slowdive, ride, swervedriwer, neke pjesme cocteau twinsa, pale saints, lush velocitiy girl... pošto volim takvu mizku imam sve albume dotičnih bendova, ako hoćeš mogu staviti koji mada ne vjerujem da bi ti se svidjeli, možda pale saints i swervedriwer, oni su malo žešći
Cheesyp00f
14-10-2009, 13:55
Može li neki prijedlog benda sličnog A Place to Bury Strangers?
Poslušao sam sada na youtube-u par shoegaze bendova, no niti jedan mi nije ušao u uho koliko mi je ušla pjesma koju je stavio Cheesyp00f (odnosno, toliko su sve patetične sa gay vokalima da mi nije bilo jasno kako je moguće da je riječ o istom glazbenom pravcu).
Ajde, ljudi, prijatelji, drugovi, pomagajte!
evo, ovo je pjesma koja bi zvučala najviše kao a place to bury strangers, odnosno od ove grupe su oni sve ukrali :mrgreen:, iako vokali ovdje ne zvuče tako goth ali sve ostalo je gotovo isto
2nVY4SQQmi8
ima još puno dobrih shoegaze bendova ali ne znam baš kakve sad ti vokale smatraš gay, većina ih nema takve vokale kao a place to bury strangers
Gay vokalom smatram ženskaste mezzo-soprano (pa i contralto) vokale sa patetičnim prizvukom. Mogao bih komplicirati oko boje vokala, no recimo jednostavno da mi se ne sviđa.
Iliti, ukoliko mi prvo na pamet padnu momci sa Beatles frizurama koji se voze na biciklima preko polja maslačka, onda je to gay vokal. :mrgreen:
Npr. vokal A Place to Bury Strangers (tojest, mogu komentirati isključivo priloženu pjesmu) ima "gothish/dark" prizvuk, a glazbena podloga mi se jako sviđa.
Ukoliko znate neki bend koji kombinira nešto takvo, obavezno ga predložite, uploudajte, bilo što. Plačam kavu/čaj/nešto treće.
mislim da shoegaze i dreampop jednostavno nisu muzika po tvom ukusu :mrgreen:
evo jednog klasika :mhm:
Lush - Desire Lines (http://www.youtube.com/watch?v=AyTLiMPQI8Y)
btw sviđa mi se kako ide ova tema, mislim da bi tu trebali pisati o svim muzičkim žanrovima a ne samo o buci :mrgreen:, bila je jednom tema al je obrisana
Cheesyp00f
14-10-2009, 14:16
ne znam, možeš probati sa Love and Rockets http://www.youtube.com/watch?v=1SBs0g7qF-s iako oni nemaju nikakve veze sa shoegazeom nego su više goth rock ili tako nešto, ali taj bend je dosta utjecao na tog tipa iz a place to bury strangers, bar na vokale
i naravno The Jesus and Mary Chain, ali mislim da je svatko čuo za njih http://www.youtube.com/watch?v=AKN3QodIRW8&
Buka u naslovu je simbolično upotrijebljena.
Temu sam zamislio kao mjesto gdje će se prezentirati smjerovi glazbe i bendovi koji nisu svima dostupni (preko medija isl), a koje smatramo zanimljivima ili vrijednima prezentiranja.
Dakle, nebih htio da se ova tema pretvori u prezentaciju svima poznatih indie bendova ili, još gore, pop izvođaća za koje je čula i moja baka.
Lush mi se sviđa.
Inače, da i ja stavim neki bend, pošto "dugo" nisam:
http://www.youtube.com/watch?v=x6e2SYZmIoU
http://www.youtube.com/watch?v=PWCocxKHr8w&feature=related
Mizar.
Mizar :thumbup: Mizar Devojka od bronza (http://www.youtube.com/watch?v=UTlZJ5GuRUo)
ne znam, možeš probati sa Love and Rockets http://www.youtube.com/watch?v=1SBs0g7qF-s iako oni nemaju nikakve veze sa shoegazeom nego su više goth rock ili tako nešto, ali taj bend je dosta utjecao na tog tipa iz a place to bury strangers, bar na vokale
i naravno The Jesus and Mary Chain, ali mislim da je svatko čuo za njih http://www.youtube.com/watch?v=AKN3QodIRW8&
Love and Rockets je Ash-ov bend, stoga, čuo sam.
Ipak, nebih rekao da imaju veze s APTBS-om. Čak niti vokalno previše.
A TJAMC je svima poznat bend. Čak i meni.
Buka u naslovu je simbolično upotrijebljena.
Temu sam zamislio kao mjesto gdje će se prezentirati smjerovi glazbe i bendovi koji nisu svima dostupni (preko medija isl), a koje smatramo zanimljivima ili vrijednima prezentiranja.
Dakle, nebih htio da se ova tema pretvori u prezentaciju svima poznatih indie bendova ili, još gore, pop izvođaća za koje je čula i moja baka.
super ideja :thumbup: evo još ovo od mene za danas. još jedna sjajna :mhm: shoegaze grupa sa gejiš vokalima :mrgreen:
Slowdive - Allison (http://www.youtube.com/watch?v=ol787NjpBS4)
Slowdive - Dagger (http://www.youtube.com/watch?v=CczmMDvQDa0)
Mizar :thumbup: Mizar Devojka od bronza (http://www.youtube.com/watch?v=UTlZJ5GuRUo)
Nakon Mizara, malo bendova sa ovih prostora:
http://www.youtube.com/watch?v=MbtM6xanNtw&feature=related
Borghesia.
http://www.youtube.com/watch?v=D0vtxHoFy30&feature=related
Brazil.
http://www.youtube.com/watch?v=XsZ-yt6cS7E&feature=related
Miha Kralj.
http://www.youtube.com/watch?v=V1yKVCb5U74&feature=related
Dorian Gray.
http://www.youtube.com/watch?v=XrSdq94mwyA
Dekubitus.
Cheesyp00f
14-10-2009, 14:33
btw Kalin, kakve ženske vokale smatraš dobrim, odnosno ne-gay? :mrgreen:
btw Kalin, kakve ženske vokale smatraš dobrim, odnosno ne-gay? :mrgreen:
Ženske vokale ne mogu smatrati gay.
To je važno napomenuti.
Gay (riječ je zapravo o zajebanciji kada spomenem taj pojam, preuzeo sam to vjerojatno od AC-a) mogu upotrijebiti kao opis isključivo kada je riječ o muškim vokalima (iliti, muškarci koji pjevaju poput curica).
Iako, istina je, u rijetkim slučajevima čak i ženski loši, forsirani vokali mogu od mene dobiti na poklon jednu takvu kritiku, no onda je riječ pretežno o kombinaciji vokala i "gay" podloge.
Nakon Mizara, malo bendova sa ovih prostora:
http://www.youtube.com/watch?v=MbtM6xanNtw&feature=related
Borghesia.
Borghesia su bili sjajan sjajan bend. meni draži od laibacaha. voliš Sexu?
SEXA - djevojcica (http://www.youtube.com/watch?v=dxON7jzwcyc)
Uf, SexA.
Koliko dugo to nisam čuo.
Mislim da u kolekciji imam negdje onu singlicu, trebao bih potražiti.
Nemogu reči da sam velik fan.
Što se tiće Borghesie, slobodno mogu reči da su bili vrhunski bend.
Doduše, meni je Laibach bolji (gledajući ih iz tog razdoblja, dakako).
http://www.youtube.com/watch?v=z00HM3BwHjc
A Why Stakla? :mrgreen:
dobri su :thumbup:. recimo trobecove krušne peći ne volim al bolestan naziv grupe :rotfl:
Zna li itko od vas svirati neki instrument?
šta, osnivaš bend? :mrgreen: kod muzike koju ti slušaš sviračko znajne nije najnužnije :rotfl: klavir i gitaru ali zakržljalo :(
Samo se ti rugaj.
Probaj ti na sintiću napraviti isto ono što su napravili Triarii.
A i u takvim bendovima barem čovjek mora imati dostojan vokal te ga curica iz parkića pokraj moje zgrade nemože tek tako zamijeniti. :mrgreen:
Razmišljao sam o bendu, da.
to mi je jedna od stavri koju bih prvu promjenio kad bih se vretio u djetinjstvo. mrzio sam muzičku školu, a sad bi mi baš dobro došlo za opuštanje da prebirem po klaviru svaki dan koji sat :mrgreen: nema bolje terapije. ovako zanma osonove osnova :( Ars Boni i Alita dobro sviraju klavir koliko ja znam
ars boni
14-10-2009, 15:30
Nevermind me, standardno parazitiram na ovoj temi, iliti dođem i pokupim linkove. Novi hobi.
Hvala, O Death, na Daysleepersima, Lush i Slowdive, i Chessyp00fu na odličnim Swirlies.
To ti je bila loša odluka.
Ja svaki dan sviram na klaviru, a i odlično pomaže kada se ne osječam najbolje.
Jedino žalim jer nisam u stanju naučiti svirati gitaru.
ars boni
14-10-2009, 15:38
Ars Boni i Alita dobro sviraju klavir koliko ja znam
Kad si me čuo? :mrgreen: Šalim se. Hvala što smatraš tako. Bend od pet, šest klavira... :mrgreen:
da definitivno smiruje, razmišljam da malo obnovim zanje al nikako da se pokrenem. gitara mi nije tako napeta, al Breeder čini mi se aktivno svira gitaru, nek ti da besplatne lekcije :mrgreen:, nikad nije kasno :wink:
Što se toga tiće, uvijek je za mene kasno.
Taj debilni instrument sa žicama, nepreglednost.
Apsolutno sve što ne volim.
http://www.youtube.com/watch?v=GVqDX4Q6jjQ&feature=related
Clock DVA.
I jedan od mojih omiljenih bendova:
http://www.youtube.com/watch?v=nawiQi1kNoI
Classix Nouveaux.
Darkbuster
14-10-2009, 20:23
Stakla! Zakon!
Ova im je top hit:
http://www.youtube.com/watch?v=yMUmOcASauc
Nego,je li itko bio na kojem koncertu Dekubitusa? :D
Cheesyp00f
15-10-2009, 01:13
pošto sam nenormalan fanboy moram i ovdje staviti neke elliott smith linkove:
ovo su dvije pjesme koje je napravio pred kraj karijere kad je eksperimentiro i radio "noise" pjesme:
ovo zvuči kao my bloody valentine:
I1kaWRqDQYo
ovo je malo normalnije, melodični "noise" rock:
kaUyyzsccGg
1. Uvod
Ovako...
Kolega Kalin i ja smo nesto sitno popricali o ovome topicu gdje sam ga ja (kao i obicno) zasuo hrpom vrlo nepovezanih govana (misljena i cinjenica) nakon sto sam ga pitao sto misli odredenoj kompoziciji koju sam postao:
http://www.pravokutnik.net/forum/showpost.php?p=416989&postcount=20
Stoga me covjek zamolio da kazem nesto na temu toga (u biti nije imao pojma sto ga ceka, a nisam ni ja; ocekivao sam par redaka kada ono...da...).
Prije nego sto krenem sa bilo cime napomenut cu par stvari:
Prvo i osnovno je da je sve ovo sto cete procitati u biti vrlo nebitno jer vas prekrasan mozak vrlo vjerojatno(osim ako niste zaista tone deaf (ne gluhi, jer takva osoba uopce ne percipira zvucne valove dok tone deaf registrira, ali nema osjecaj za visinu tona) , a takvih ljudi je zaista malo i to su ozbiljni poremecaji jer velika vecina jezika koristi intonaciju u mnoge svrhe sto znaci da bi takva osoba bila vrlo hendikepirana vec kod vokalne komunikacije) vec to zna od kada je evoluirao do te mjere da raspoznaje tonove i boje tih istih tonova.
Druga stvar je ta da se meni ne da pisati hrpetinu stvari kada je vec hrpa vrijednih individua napisala mnogo toga na ovu temu. Ovo je vise zamisljeno kao jedna mala prezentacija koja ce vam omoguciti da sami saznate vise ako vas vise zanima, jer ja ipak ne znam puno o tome niti cu se dotaknuti toga preozbiljno. Na kraju ovoga „izlaganja“ pristojno ce vas docekati vas par linkova.
Trece...lol...ako nemate barem osnove poznavanja nekog glazbenog instrumenta i teorije iza crnih malih tockica tesko da ce vam ovo biti shvatljivo i zanimljivo. Jednostavno morate raspoznavati intervale jer cu navesti par primjera (koje bi bilo dobro testirati uzivo kako bi shvatili o cemu pricam) koje ne mozete razumjeti bez tih osnova.
Bilokakav polifoni instrument sa unaprijed odredenim stimungom (ne znam da li bi harmonika u to spadala, ali mislim da ona ima malo drugacije uredene tonove radi prirode svoga zvuka pa mozda nije pogodna, ali sanse su velike da ako se bavite glazbom vrlo vjerojatno negdje imate klavir ili sinth) u koji se ne puse (negdje ce trebati pustiti i glas) ce posluziti za primjere mada bi distorzirana gitara bila najbolja jer se na njoj te „greske“ u tonalnim sustavima jako lako mogu cuti.
Takodjer bi bilo pozeljno da se sjecate barem nekih osnova fizike i matematike (nije nuzno, ali cete vrlo vjerojatno puno lakse shvatiti o cemu pricam).
Sljedeca stvar je da cu ja ovdje mozda nasrati i svoje misljenje (kao sto sam gore nasrao u vezi tone deafnessa) koje mozda i nije bitno u cijeloj prici, ali vec smo se prije slozili da se rasprave na ovome topicu vode ad hominem 100% vremena, stoga imam valjan izgovor. :P
2. Zvuk i visina tona
Prvo moramo definirati zvuk. Potrudit cu se objasniti sve sto jednostavnije i pokriti barem neke osnove prije nego sto dodjemo do zanimljivijih (meni :D) dijelova.
Wikipedija kaze da se radi o ljudskoj percepciji nestalnih podrazaja nastalih kao posljedica promjene razine tlaka koja se siri elasticnim medijem u kojeg je uronjen opazac (slusatelj). Te promjene tlaka nastaju zbog titranja molekula medija (zrak, voda...) koje su zbog vanjskog utjecaja (sile) izbacene iz ravnoteznog polozaja. Zvuk se siri zbog elasticne veze među molekulama medija. U plinovima i tekucinama valovi zvuka su iskljucivo longitudinalni (tj. sire se u istom pravcu u kojem se gibaju cestice medija pri titranju), dok u cvrstim tijelima valovi mogu biti takoder transverzalni , tj. cestice medija mogu titrati i okomito na pravac širenja vala. Zvuk se ne moze siriti kroz vakum.
Pametnome dosta :D
Wiki takodjer kaze da u osnovi zvukove mozemo podijeliti na:
a) sumove - zvuk koji nastaje nepravilnim titranjem zvucnog izvora pri cemu se frekvencija stalno mijenja
b) tonove – zvuk koji nastaje pravilnim titranjem te mu je frekvencija stalna
Nas ce ovdje brinuti samo longitudinalni zvucni valovi tonalne prirode (iliti obicni tonovi koje proizvode glazbeni instrumenti : D).
U ovome malome proljevu od pameti mi cemo se cesto koristiti pojmovima frekvecija i amplituda pa bi bilo vrlo pristojno od mene da nesto kazem i na temu toga:
Sto se tice amplitude samo morate znati da sto je amplituda veca to je ton glasniji.
Frekvencija je fizikalna velicina kojom se izrazava broj titranja u odredenom vremenskom intervalu.
Za odredivanje frekvencije dogadanja, broj dogadaja koji promatramo u određenom vremenskom intervalu dijelimo sa trajanjem tog vremenskog intervala. Rezultat mjerenja se izrazava sa mjernom jedinicom Hertz (Hz).
1 Hertz (Hz) predstavlja ponavljanje odredenoga dogadaja u jednoj sekundi
U nasemu slucaju dogadaj je valna duljina
Na ovoj slici vidimo nacrtanih par valova:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Sine_waves_different_frequencies.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Sine_waves_different_frequencies.png)
Valna duljina bi bila duljina prikazana crnim strelicama na sljedecoj slici:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Sine_wavelength.svg/180px-Sine_wavelength.svg.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Sine_wavelength.svg/180px-Sine_wavelength.svg.png)
Stoga je ocito da je valna duljina u biti duljina nakon koje se oblik vala ponavlja.
Zahvaljujuci mozgu mi razlicite frekvencije zvucnih valova dozivljavamo kroz senzaciju koju nazivamo visinom tona.
Sto je frekvecija visa (odnosno sto je valna duljina manja) ton ce nam zvucati sve vise, a sto je frekvencija niza (odnosno sto je valna duljina veca) to ce nam ton zvucati sve nize. To se u literalturi zove relativni sluh, a oznacava mogucnost razlikovanja visine tona pri usporedbi sa nekim drugim, referentim tonom. Takvu vrstu sluha ima svaka zdrava ljudska induvidua (to sto ne znate pjevati ne znaci da nemate sluha (nakon trcanja i plivanja covjek koristi najvise skupina misica pri pjevanju, ergo sluh je prije svega u mozgu, a usi su samo alat za percepciju zvuka koji mozak dalje obraduje))
Takodjer postoji i apsolutni sluh koji je vrlo rijedak dar (u Europi ga u prosjeku ima jedna na 10 000 osoba. U Aziji taj omjer je malo manji i vrti se negdje oko 1:7000, neki tu razliku tumace prirodom jezika (istocni jezici se oslanjaju na tonove vise nego zapadni). To je mogucnost odredivanja visine tona bez koristenja referentnoga tona. Mogli bi reci da apsolutni sluh lici percepciji boja gdje je dovoljno vidjeti samo jednu boju kako bi znali koju boju vidimo (znam da je primjer mutav…lol). Apsolutni sluhisti, kao ni mi kod vida, ne mogu tocno reci koju frekvenciju cuju.
Oni jednostavno prepoznaju taj ton i ako poznaju tonove u glazbenom sustavu znat ce reci o kojem tonu se radi (moci ce ga imenovati). Problem kod apsolutnih sluhista je sto bivaju kondicionirani na visine tonova i dosta toga im moze smetati ako nije u skladu sa referentim sustavom u njihovoj glavi (npr. ako takva osoba percipira ton A kao 440 hz i ako cuje 445 hertza reci ce da je ton rastiman). No taj problem nije apsolutan te se vjezbom i razumijevanjem moze zaobici, pa i takve osobe mogu uzivati u zvuku sitara :D
U vecini knjiga pise da je raspon koji ljudska osoba moze cuti izmedju 20 i 20 000 Hz. U stvarnosti to nije uvijek tako. Sto smo stariji raspon nasega sluha se primjetno smanjuje odozgo (to je uocljivo vec nakon puberteta, pogotovo u 21. st gdje smo okruzeni bukom veliki postotak vremena). Takodjer postoji jos jedan zanimljivi fenomem, a to je da zene sa staroscu slabije cuju dublje tonove, a muskarci vise (sto je vrlo komicno ako razmislite malo :belj:)
3. Boja iliti timbar tona
Kada opalimo zicu na gitari ili otpjevamo ton, zvucni val koji smo proizveli nece liciti na valove sa slika gore. On ce prije izgledati ovako:
http://img63.imageshack.us/img63/4370/jkjk.png
Ton u sebi uz osnovni ton (ciju frekvenciju u biti cujemo i ciji val u biti izgleda poput prve dvije slike) ima takodjer odredeni broj tisih “gornjih (visih) nustonova” koje nazivamo parcijalnim ili alikvotnim tonovima.
Znaci, kada vi odsvirate C na klaviru on ce u sebi imati mnostvo drugih, visih zvucnih valova:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/e8/Harmonic_series_intervals.png/550px-Harmonic_series_intervals.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/e8/Harmonic_series_intervals.png/550px-Harmonic_series_intervals.png)
Najdublji ton je osnovni ton, a ostali tonovi se nazivaju alikvotnim (ili parcijalnim) tonovima (ako je frekvencija alikvote osnovnoga tona pomnozena sa cijelim brojem onda ju nazivamo harmonikom (ne mijesajte taj pojam sa tehnikom sviranja harmonika na gitari ili violini, kakav god ton odsvirali na takav nacin zvati cemo ga harmonik (flageolet, prirodni, umjetni…ovisno o nacinu dobivanja takvih zvukova))) i njih ne cujemo kao samostalne tonove vec kao boju (timbar) glavnoga tona. Amplitude ovih gornjih nustovnova obicno su manje od amplitude osnovnoga tona pa im je i glasnoca manja.
O broju i jacini gornjih nustovova, ovisi boja tona pojedinih glazbala. Dva tona iste visine, ali razlicite boje, razlikuju se u tome sto su istom osnovnom tonu primjesani gornji nustonovi razlicite jakosti.
Upravo zbog tog psihoakusticnog fenomena mi smo u stanju razlikovati instrumente i komunicirati medjusobno.
Kod raznih samoglasnika (a, e, i, o, u) koje pjevamo na istome tonu, osnovni ton je isti, ali su gornji nustonovi razlicito jaki. To znaci da je razlika izmedju samoglasnika zapravo razlika u boji zvuka. Vokal “a” ima oko 14 gornjih tonova, od kojih su posebno jaki prva cetiri. Njihove amplitude su mnogo vece od aplituda osnovoga tona, dok je u vokalu “I” najjaci osnovni ton, a jaki su jos i gornji nustonovi frekvencije oko 3100 hz. Starije osobe slabije cuju najcesce radi gubitka gornjeg spektra kod sluha pa ne percipiraju uvijek sve alikvote u glasovima.
Ako netko od vas svira gitaru neka se samo sjeti tzv. flageoleta iliti prirodnih harmonika koje dobivamo laganim dodirom zice iznad odredenih polja (najcesce se koriste 12, 7 i 5 polje, ali naravno posto postoji vise alikvota postoji i shodno tome vise flageoleta te njihovih pozicija (2/3 je ocito moguce odsvirati na dvije pozicije )). To su u biti alikvotni tonovi i slijede onu sliku gore (na 12. polju cujemo oktavu osnovnoga tona, na 7. polju oktavu+kvintu, a na 5. Polju oktavu+oktavu) te postaju primjetno tisi sto vise harmonike sviramo. Kasnije kada dodjemo do omjera postat ce jasno zasto bas ta polja proizvode te efekte.
Kao sto vidimo zvucni valovi oko nas nisu tako jednostavni i problemi oko tonalnih sustava ne nastaju samo radi odnosa razlicitih tonova vec i radi tonova samih kao sto cu kasnije probati objasniti (ako uopce dodjete do kasnije jer mi se cini da je ovo “malo” izlaganje postalo zabrinjavajuce veliko).
4. Akusticne pojave iliti kada se tonovi pocnu pariti
Ako istodobno zvuce dva tona, mogu nastati razne akusticne pojave. Npr. ako se sire gotovo istodobno iz dva razlicita izvora zvuka (dvije razlicite zice) oni interferiraju jedni među druge i stapaju se. Ako se valovi tonova poklapaju (razrjedenje zraka jednog vala sa razrjedenjem drugog, a zgusnjenje sa zgusnjenjem) tada se medjusobno pojacavaju i nastaje jedan jaci, glasniji ton, a ako se valovi ne poklapaju, tada se tonovi mogu medjusobno oslabiti, pa i potpuno ponistiti.
Slikovito bi to izgledalo ovako:
http://img237.imageshack.us/img237/2537/qqqg.png (http://img237.imageshack.us/img237/2537/qqqg.png)
No ako se frekvencije sire gotovo istodobno iz dva razlicita izvora zvuka, valovi razlicite frekvencije, dakle dva tona razne visine mogu proizvoditi drugacije zvukove.
Ako se sastoje u omjeru konsonantnih intervala (o tome ce rijeci biti kasnije) cut cemo ih kao pravilan zvuk, dok cemo kod valova koji nisu medjusobno u takvim omjerima cuti nepravilan i neugodan zvuk.
Ovisno o razlikama frekvencija razlicitih tonova, nekada ce to zvucati jednostavno ruzno, nekada vise ili manje ugodno uhu, a nekada cemo dobiti nesto sto se zove akusticni udar:
3.1 Akusticni udari
Dva tona jednake glasnoce koja zvuce istodobno, a neznantno se razlikuju u frekvenciji (visini) stapaju se u jedan ton, koji cujemo cas nesto glasnije, a cas nesto tise zbog periodicki promjenjive jacine zvuka (amplitude). To mijenjanje jacine zvuka zovemo akusticnim udarima tonova. Broj akusticnih udara u sekundi jednak je razlici frekvencija obaju tonova. Ako se poveca razlika u frekvenciji, udari su sve cesci, sto uzrokuje neugodan osjet u uhu.
Npr. frekvencije dvaju tonova su 400 i 403 hz-a. Drugi ton, frekvencije 403 hz-a (titraja u sekundi) preteci ce prvi ton svake sekunde za 3 titraja. Zvuk ce se tri puta u sekundi pojacati i cut cemo tri akusticna udara svake sekunde.
Upravo tom pojavom sluzimo se kada ustimavamo instrument. Dva tona su potpuno jednake visine kada se vise ne cuju udari. Akusticne udare cujemo samo do 16 titraja razlike, ako je broj udara veci od 16, ne razlikujemo ih kao udare, vec ih cujemo kao vrlo dubok ton.
Najbolji primjer toga bi bila mala sekunda (to je i bio jedan od razloga zasto sam se ja uopce upustio u proucavanje svega ovoga, jednostavno mi nije bilo jasno kakvi su to zvukovi izlazili iz moga pojacala kada sam lupao taj interval…prvo sam mislio da mi nesto ne valjda sa opremom :D).
Sada bih objasnio jos jedan fenomen kod zvucnih valova koji mozda ne pripada u ovaj dio, ali lijepo se nadovezuje na malu sekundu i pokazuje eksponencijalnu prirodu tonova (i ljudske percepcije).
Naime, kada odsvirate C i C# te nakon toga opet te iste tonove ali za oktavu vise akusticni udari postati ce duplo brzi. Iako smo mi nauceni stvari percipirati linearno, u prirodni se puno cesce pojavljuju nizovi u logaritamskim oblicima. Tako i ton za oktavu visi od prijasnjega tona u biti ima duplo vecu frekvenciju i umjesto da ih zbrajamo mi svaki sljedeci ton mnozimo sa 2 kako bi dobili oktavu (zasto su ove frekvencije takve kakve jesu takodjer cu objasniti kasnije, sve sto je bitno za sada je da su ovo frekvencije nota koje se danas koriste u glazbi) :
C1= 65.4064 hz
C=C1*2= 130.8128 hz
c=C*2= 261.6256 hz
Cis1= 69.2957 hz
Cis=Cis1*2= 138.5914 hz
cis=Cis*2= 277.1828 hz
Rezultat?
Cis1-C1= 3.8911 hz
Cis-C= 7.7822 hz
cis-c= 15.5644 hz
Kao sto vidimo razlike u titrajima se eksponencijalno poduplavaju sa svakom oktavom. Kod C#1 i C1 cut cemo 4 udarca udarca oko sekunde, vec kod sljedece oktave cut cemo 8 udaraca oko jedne sekunde, a oktavu nakon toga cut cemo 15 udaraca oko sekunde.
Jos bih samo napomenuo da se razlike medju tonovima ne izrazavaju u hertzima vec u centima, upravo radi logaritamske prirode valnih duljina tonova. Razlika (u modernom sustavu ugadanja koji zovemo equal temperament(znam da je nejasno, kasnije cu nadrobiti nesto i o tome)) izmedju dva polutona je 100 centi, dok je razlika izmedju oktave 1200 centi (12 tonova u oktavi).
Razlika izmedju dva centa raste kako raste valna duljina (ovo je valjda ocito).
Tako cemo lako izbjeci nered koji bi napravili grubom upotrebom hertza i sve puno elegantnije biljeziti (razuijeti) jer zbog prirode logaritama cente mozemo oduzimati i zbrajati (oni sami predstavljaju omjere, a ne fiksne izraze).
5. Kada dva ili vise tonova zvuce ugodno zajedno?
Oktava odnosno C1 i C medjusobno imaju omjer 2/1. Radi se o tome da dok C1 napravi odredeni broj titraja C ce napraviti duplo vise. Ako znamo frekvenciju nekoga tona lako mozemo saznati frekvencije svih njegovih oktava. No sto je sa drugim intervalima? Odakle cemo uopce dobiti omjere za njih?
5.1 Pitagorejci
Naime, pitagorejci su u eksperimentalnom obliku primjetili ono sto nazivamo intervalima i objasnili to na primjeru duljine zice. Ako uzmemo jednu zicu ustimanu u odredeni ton i onda pomaknemo jednu od fiksnih tocaka za pola, zica ce davati duplo visi ton, odnosno oktavu. Sljedece sto su uvidjeli je da ako fiksnu tocku stavimo na 2/3 zice dobit cemo kvintu.(Iste omjere mozemo primijetiti kod sviranja flageoleta na gitari, violini, a cak i glasoviru).
Tek 2000 nakon toga covjecanstvo je naucilo kako se frekvencije uklapaju u to. Francuski matematicar i svecenik Marin Mersenne uvidio je da visina tona ovisi o frekvenciji. Godine 1636. objavio je rad u kojem je izlozio formulu koja pokazuje kako duzina vibrirajuce zice utjece na njenu frekvenciju (i drugi faktori osim duljine odreduju visinu tona koju zica proizvodi (debljina, napetost itd) koji cak utjecu na alikvote pa nisu nuzno savrsene kao na papiru).
5.2 Just intonation
Just intonation je nacin ugadanja instrumenta koristeci samo omjere prirodnih brojeva (1,2,3,4…).
Da bi dobili omjere svih intervala potrebna su nam 2 osnova intervala: mala i velika sekunda
Za pocetak imamo kvintu i oktavu, odnosno 3/2 i 2/1 i sada trebamo kvartu.
C1 i G1 cine kvintu, a G1 i C cine kvartu, f oznacava frekvenciju
C1=f
G1= (3/2)*f
C=2*f
2f/((3/2)*f)=(4/3)
(nisam htio pisati cijeli postupak jer je vrlo logican…obicna jednadzba sa jednom nepoznanicom, G1*x=C, gdje je x omjer kvarte)
Uz pomoc kvarte (4/3) i kvinte (3/2) na isti nacin mozemo dobiti interval male i velike sekunde koje cemo zvati malo drugacije (u engleskoj literaturi imamo nazive semitone, minor tone i major tone, pa ja u biti improviziram hrvatske nazive):
Za malu sekundu (C i C#) cemo dobiti omjer 16/15, ali za veliku sekundu (C i D) dobivamo dva omjera: 10/9 i 9/8
Polustepen= 16/15
Veliki cijeli stepen=9/8
Mali cijeli stepen=10/9
Veliki i mali cijeli stepen su oboje omjeri za veliku sekundu i oboje zvuce relativno ugodno (nisu najkonsonantniji intervali) i koriste se ovisno o potrebi kada stvaramo razlicite tonalne sustave.
Kako bi dobili ostale intervale dovoljna su nam samo ova tri gore navedena i neke osnove matematike.Takodjer bi mogli koristiti experimentalnu metodu pomocu nekog zicanog instrumenta ili koristiti alikvotni niz ciju sam sliku vec stavio, ali evo ponovo:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/e/e8/Harmonic_series_intervals.png/550px-Harmonic_series_intervals.png
Samo moramo naci interval koji nas zanima i podijeliti redne brojeve kako bi dobili omjere. (zanimljivo kako se sve preklapa :D)
Slijede omjeri za sve intervale:
Prima= 1/1
Mala sekunda=16/15
Velika sekunda=9/8 i 10/9
Mala terca=6/5
Velika terca =5/4
Kvarta=4/3
Povecana kvarta=45/32
Umanjena kvinta = 64/45
Kvinta=3/2
Mala seksta=8/5
Velika seksta=5/3
Mala septima=16/9
Velika septima=15/8
Oktava=2/1
(napomena: ako do sada niste shvatili, za dobiti gornju notu intervala mnozimo, a za donju notu intervala dijelimo frekvenciju sa omjerom (ili samo obrnemo razlomak ;))
Kada bi odsvirali svaki od tih intervala zvucali bi jako ugodno, bez akusticnih udaraca. Nazalost, nemoguce je sloziti tonalni sustav u kojem bi svi omjeri svih intervala uvijek odgovarali savrsenim omjerima. Necu vas zamarati sa previse gluposti (isprva sam htio nacrtati par slika gdje bih pokazao kako gradimo C dur skalu sa omjerima, ali sve to mozete naci na netu (wikipedija, clanak o just intonation), a ako ste dosli do tu mislim da to nece biti problem) i samo dati dva mala matematicka primjera:
Uzmimo dvije melodijske linije u C-duru koje pocinju i zavrsavaju na istom tonu:
1. C1 A1 D
2. C1 G1 D
U intervalima to bi izgledalo ovako:
1. Tonika, velika seksta i onda kvarta
2.Tonika, kvinta i onda opet kvinta
Recimo cemo da C1 iznosi 65.4 Hz-a i pomocu gore navedenih omjera izracunati frekvenciju zadnjega tona:
1. C1 * 5/3 * 4/3=C1*20/9=65,4*20/9=145.33 hz = D
2. C1*3/2*3/2=C1*9/4=65,4*9/4=147.15 hz = D
Dobili smo dva razlicita tona koja se razlikuju za 20 centi (necu pisati kako sam izracunao to jer je postupak malo duzi i upotrebljavam logaritme, a pitanje je koliko vas se toga uopce sjeca, ne zaboravimo, ipak smo na pravu :D.Ako nekoga zanima mogu naknadno napisati), a to bi bila jedna petina polutona i kada bi ih svirali zajedno bilo bi ocito svakome da tu nesto ne valja.
Kada bi isli slagati omjere za obicnu dur skalu suocili bi se s odabirom i morali bi odluciti da li ce vam terce i sekste biti tocne ili ce to ipak biti kvinte i kvarte, a cak ni intervali iste kvalitete nece uvijek imati isti omjer.
No probem ide i dublje od toga, a evo i zasto:
Na primjeru pitagorejskoga stimanja (kako sam prije opisao pitagorejci su prvi primijetili omjer za kvintu i shodno tome ovaj nacin se zove prema njima):
Uzmimo kvinti krug i krenimo od tona C i odvrtimo ga u krug sve dok ponovo ne dodjemo do tona C
C, G, D, A, E, H, F#, C#, G#, D#, A#, F, C
Imamo 12 kvinti pa cemo uzeti omjer za kvintu (3/2) i pomnoziti ju samu sa sobom 12 puta kako bi dobili zadnji ton C
Nakon sto prodjemo svih 12 tonova proci cemo u biti 7 oktava te cemo njen omjer (2/1) pomnoziti samog sa sobom 7 puta
To bi trebalo ovako izgledati:
(3/2)^12=2^7
No kada to izracunamo dobivamo razlicite brojeve.
129.75=128
I sto sada?
Na koji nacin su onda ustimani danasnji instrumenti?
Ovaj problem mozemo rijesiti na dva nacina. Mozemo sastaviti sustav koji ce funkcionirati u vecini intervala i trpiti manjinu koja ne valja ili mozemo napraviti kompromis i svaki interval razdrmati malo tako da svi osim oktave (na taj interval ljudsko uho je jako osjetljivo i zelimo ga savrsenog) budu lagano netocni, ali ne toliko da nas to ometa u stvaranju glazbe (and isn`t that what it`s all about?)
Mi smo danas prihvatili kompromis i razdrmali sve intervale. Ako mislite da je vas klavir (ako testirate sljedeci primjer na gitari svirajte sve na jednoj zici radi tocnosti (uvjet je da vam pragovi nisu vec izlizani od upotrebe :D)) savrseno ustiman, varate se. Najbolji test je sa ljudskim glasom koje automatski pogadja intervale u tocnim omjerima.
Uzmite neku tercu koju mozete otpjevati. Fingirati cemo da ste izabrali tonove C i E. Odsvirajte ton C, pjevajte E i drzite ga. Sada prestanite svirati ton C i odsvirajte ton E i dalje pjevajuci ton E. Ako dobro slusate primjetit cete da vas ton E i odsvirani ton E nisu bili savrseno tocni te je vas E bio malo nizi od odsviranoga. No to je trajalo jako kratko jer se vas glas brzo prilagodio onome sto cuje.
Ovo mozete pokusati sa svim intervalima i ako imate dovoljno ostar sluh ( i dobro ustiman klavir jer se radi o jako malenim razlikama) cuti cete razlike cak i kod kvinti i kvarti koje felsaju za samo 2 centa (jako mala razlika, skoro pa necujno, pogotovo kod same izvedbe), dok su sekste i terce vrlo lagane za primijetiti radi veceg odmaka od savrsenih omjera.
Problem je jos ocitiji na distorziranoj gitari jer upravo radi distorzije same alikvote u tonovima bivaju glasnije. Ako odsviramo neki otvoreni akord na taj nacin dobit cemo ogromnu kolicinu buke (sto nije uvijek nuzno losa stvar :D) jer osim sto sami osnovni tonovi nisu u savrsenim intervalima tako ni njihove alikvote ne slijede isti primjer. Mozemo pokusati ustimati instrument kako bi taj akord zvucao bez akusticnih udaraca, ali onda ce nam svi ostali akordi zvucati rastimano. Kao sto sam rekao, radi se o kompromisu.
U novije doba taj problem na gitari pokusava se rijesiti na vrlo mastovite nacine. Evo jedan od poznatijih:
http://www.truetemperament.com (http://www.truetemperament.com/)
Nas mozak jednostavno voli te jednostavne omjere koje sam gore opisao jer se oni u biti nalaze u svakome tonu u obliku alikvota i potpuno prirodno nase usi su ustimane na taj nacin. Poznato je da zborovi koji pjevaju a capella tokom izvedbe cijelo vrijeme padaju i rastu u intonaciji jer ljudi slusaju jedni druge i automatski se prilagodavaju.
6. Equal temperament
Tako se naziva sustav tonova koji danas koristimo. Pociva na 2 osnovna pravila:
1. Polutonovi su medjusobno jednako udaljeni, a shodno tome jednakoga su omjera svi intervali iste kvalitete. (sto kod just intonation nije uvijek slucaj)
2. Oktava mora biti u savrsenom omjeru 2/1
Znaci sve sto trebamo je jedan broj koji predstavlja omjer male sekunde. Slijedi jos jedno igranje sa brojevima:
Pretpostavimo da C1 ima odredenu frekvenciju, a C koji je za oktavu visi ima duplo visu frekvenciju:
C1=f
C=f*2
Mi trazimo omjer sa kojim cemo dobiti malu sekundu od tona C1, a r predstavlja taj broj:
Cis1=C1*r=f*r
Nastaviti cemo niz po kromatskoj ljestvici:
D1=Cis1*r=C1*r*r=C1*r2 =f*r^2
Dis1=D1*r=C1*r2*r=C1*r3=f*r^3
E1=Dis1*r=C1*r3*r=C1*r4=f*r^4
…
C=f*r^12
Dobili smo dva nacina kako zapisati ton C i sada lako mozemo saznati koliko iznosi r:
C=f*2
C=f*r^12
Svi intervali osim oktave ce biti malo udaljeni od savrsenih omjera, ali ni jedan nece odskakati toliko da bole usi. Kvinte i kvarte felsati ce samo 2 centa dok ce terce i shodno tome sekste felsati otprilike 15t-ak centa i greska ce biti puno ocitija kroz akusticne udarce. Na svu srecu nas mozak se uspio prilagoditi tom sustavu i sada nam to zvuci vrlo prirodno.
Slobodno mozemo uzeti odredenu frekvenciju neke note i izracunati kako bi izgledale frekvencije u danasnjem sustavu i onda provjeriti koliko odudaraju od savrsenih omjera:
http://img243.imageshack.us/img243/6431/62492447.jpg
7. Zakljucak
Tonalni sustavi slijede glazbu i nikada nije obrnuto. U drustvima u kojima je glazba jednostavna i primitivna ovakva pitanja se ni ne postavljaju vec prevlada psihicki element i tradicija. No sto glazba dalje napreduje tako su potrebni i novi mehanizmi za ostvarivanje nasih ideja. U renesansi koja je bila prepuna terci just intonation je jednostavno odgovarao glazbenim formama toga vremena. Sa godinama kompozitori su skladali sve kompliciranije dionice koje su ukljucivale mnogo progresija i ideja prije izbjegavanih. Jedan od posebnih problema predstavljala je modulacija izmedju tonalitea. U just intonationu skala prema kojoj radimo tonalni sustav zvuci najbolje, a sto se dalje udaljavamo od osnovnoga tonaliteta kroz kvintni kljuc nailazimo na sve vise i vise problema.
Bilo je potrebno napraviti sustav koji ce moci zadovoljiti takve potrebe, a jedna od osoba koja se prva pocela baviti time u Europi je bio gospodin Bach. Osim sto je poznat po mnogim drugim stvarima takodjer se bavio i tonalnim sustavima sto je urodilo sa skupinom kompozicija sa solo klavir http://en.wikipedia.org/wiki/Well-Tempered_Clavier
Prihvacanjem equal temperamenta kao standarnog nacina ugadanja izgubili smo tzv. boju tonaliteta. Posto just intonation nije imao uvijek jednake omjere svuda, svaki tonalitet je imao svoju posebnu sonicnu boju. Equal temperament to je anulirao, ali nam je dao mogucnost da se krecemo po mnogim tonalitetima unutar jedne kompozicije i skladamo razne kromatske i druge ludorije.
Kao sto sam rekao, radi se o kompromisu koji se prije svega temelji na fizici zvucnih valova i ljudskoj percepciji istih koja nije savrsena i omogucava nam razlicite tonalne malverzacije. :D
To bi bilo to, hvala ako ste procitali do kraja : D
8. Linkovi
http://www.skytopia.com/project/scale.html
http://www.truetemperament.com/site/gfx/documents/Key_Colours.pdf
http://www.ppexpressivo.co.uk/
http://www.bbc.co.uk/dna/collective/A1339076
http://en.wikipedia.org/wiki/Just_intonation
http://en.wikipedia.org/wiki/Equal_temperament
http://en.wikipedia.org/wiki/Beat_%28acoustics%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Interference
http://www.wintemper.com/
Mucek, mislim da neces moci editirati toliko postova. Al ok, uvijek mogu brisati.
Cheesyp00f
16-10-2009, 00:08
lol, breeder priprema epic post of 10000+ riječi nadam se
edit:
kao što sam pretpostavljo :rotfl:
Što ti radiš!?
sta se ti cudis, znao si sto slijedi :rotfl: tko ti kriv sta si me uopce nagovorio na ovo
Mucek, mislim da neces moci editirati toliko postova. Al ok, uvijek mogu brisati.
hvala, ali ipak sam uspio :mrgreen:
lol, breeder priprema epic post of 10000+ riječi nadam se
dao bog da umro citajuci :mrgreen:
Ipak ostatak viska moram maknuti.
A nakon sto ovo sve procitam ti napravim malu bistu, picajzlo stara. :kiss:
breeder ti nisi normalan :mrgreen:
btw, mozda izgleda komplicirano, ali ars boni je kao moj beta tester potvrdila da je razumljivo ako se udubi u tekst malo
veliko hvala ars boni :mrgreen:
ars boni
16-10-2009, 00:23
iliti ako pak nije jasno, drvlje i kamenje prebacite na mene :mrgreen:
Breeder, :blush: ma nema na čemu.
sta se ti cudis, znao si sto slijedi :rotfl: tko ti kriv sta si me uopce nagovorio na ovo
Pa napisao si prvo Rezervirano 1/2/3/4 pa sam se uplašio da nisi možda poludio. :mrgreen:
Odlično, sada ću moći pročitati to pošto nisam ovih dana stigao pročitati ono što si mi poslao.
Vidim da si se potrudio.
Pokušat ću pozvati prijatelja (gospodin ipak ima status profesora i član je Filharmonije) da malo prokomentira ovo, ako se neće previše elitizirati i odbiti sudjelovanje u raspravi sa "prokletim pravnicima".
samo daj, bas me zanima sto ce reci :D
i da napomenem da sam editirao par greskica koje su nastale radi editinga i zurnoga copy-pejsta
Cheesyp00f
16-10-2009, 01:01
pročitao... :rotfl:
donekle zanimljivo (koliko god suhoparna glazbena teorija uopće može biti zanimljiva :mrgreen:)
breeder, nadam se samo da ako budeš ikoga podučavao o sviranju i glazbi da mu ipak nećeš ovaj tekst pokazati. mislim da bi mu ovo ubilo svu želju za glazbom :rotfl:
Da predložim ljudima jednu dozu za dan:
http://www.youtube.com/watch?v=GOYwZ3_eRjA
Hali Gali Halid.
Cheesyp00f
19-10-2009, 00:53
evo nešto što bi možda breedera zanimalo, jer on voli teoriju i tako to koliko sam shvatio a ovaj bend radi većinom komplicirane progresivne pjesme :mhm:
1LLAN29W-4w
Ah kaline napravio si početničku pogrešku: pitao si breedera da ti nešto napravi
evo nešto što bi možda breedera zanimalo, jer on voli teoriju i tako to koliko sam shvatio a ovaj bend radi većinom komplicirane progresivne pjesme :mhm:
1LLAN29W-4w
nije bas da breeder sada analizira svaku stvar i samo na tome temelji misljenje :rotfl:
toliko lud nisam, slusam srcem i usima, a kasnije mozgom
ali svejedno, jako mi se svidja ovo :O
upravo nadjeh torrent, hvala cheezy :mrgreen:
Ah kaline napravio si početničku pogrešku: pitao si breedera da ti nešto napravi
Ne primječujem pogrešku.
Ako mu je bilo zadovoljstvo pisati onu analizu, odlično!
ars boni
21-10-2009, 14:11
Čita li itko ovdje Breederovu disertaciju?
Kalin, za Hali Gali Halida te utopit treba. Kliknula sam.
A ni Cheesyjev mi prijedlog nije pasao baš, iako su mi njegovi uvijek dobri. Valjda je stvar u meni danas.
Cheesyp00f
22-10-2009, 01:33
A ni Cheesyjev mi prijedlog nije pasao baš, iako su mi njegovi uvijek dobri. Valjda je stvar u meni danas.
Ne znam baš da taj bend ima puno ženskih fanova, kao i općenito math rock pa nije ni čudno da ti se ne sviđa. :wink:
Evo nešto drugo onda, od jednog od mojih najdražih bendova, The Microphones. Produkcija na svim njihovim albumima je apsolutno savršena, obavezno se mora slušati preko headphonesa. :mhm:
hDZC1Ik3We0
ars boni
22-10-2009, 01:42
Ma hej, slobodno nabaci još prijedloga tog stila ako ti se da. Ja stvarno svašta volim, i nije mi baš jasan taj koncept muško/ženske podjele u ukusima, pa da testiramo teoriju :mrgreen:
Poslušat ću sutra jer mi je sad net jako spor. :smile:
Cheesyp00f
22-10-2009, 02:30
Ma hej, slobodno nabaci još prijedloga tog stila ako ti se da. Ja stvarno svašta volim, i nije mi baš jasan taj koncept muško/ženske podjele u ukusima, pa da testiramo teoriju :mrgreen:
Taj math rock žanr baš i nije striktno definiran, puno "math rock" bendova se mogu još opisati sa dva-tri druga termina npr. post-rock/noise rock etc. Bendovi koji koriste kompleksne ritmove i tako to spadaju u taj podžanr moglo bi se reći. Uglavnom ta klasifikacija nije bitna uopće, to su ionaki pojmovi koje su novinari izmislili.
Nisam baš neki preveliki fan tog žanra jer ima puno bendova koji iako sviraju tehnički savršeno jednostavno ne znaju raditi dobre pjesme, ali naravno ima par meni dragih bendova:
0Qg6kPtVAM4
eUBMwL3kzU4
i jedna meni jako draga, iako baš i nije "math rock"
qRitPG0npI4
da, math rock brzo dosadi. pretjerano štreberski i predvidljivo.
evo jedna srpska sjajna grupa, ne vidim da ih itko spominje na ttmp što je šteta jer je stvarno dobra. srpski lemonheads/teenage fanclub :mrgreen:
Eva Braun - Balada O Slanom Moru (http://www.youtube.com/watch?v=EmCCfw2e7VU)
Eva Braun - Evergrin (http://www.youtube.com/watch?v=EM07sEsjs-E)
Eva Braun - Sva Tvoja Cutanja (http://www.youtube.com/watch?v=eDYBkc9ge5E)
Eva Braun - Zmajevi (http://www.youtube.com/view_play_list?p=93C98E3CDD7824BE&playnext=1&playnext_from=PL&v=Tqn6SCmneFw)
Eva Braun - Mala Prodavnica Uzasa (http://www.youtube.com/watch?v=ti6LdEkbQo8)
Darkbuster
22-10-2009, 16:07
Ako ovo stavim u sljedecem izboru mozda napokon budem zadnji :D
http://www.youtube.com/watch?v=--Vaz9jW054
evo i dalje braće srba, al nešto potpuno drugačije od eve braun - block out, ultimativno čemerni :mrgreen:
Block out -andrej (http://www.youtube.com/watch?v=lw1Psxr5fmI)
BLOCK OUT tehno-logija (http://www.youtube.com/watch?v=9fqojiOgA9U)
Block Out - Ako imas s kim i gde (http://www.youtube.com/watch?v=zvqhSlzzkvY)
Block Out - Dan koji nikad nije dosao (http://www.youtube.com/watch?v=p6ahQEIN-PQ)
Block Out - Nedostupna polja (http://www.youtube.com/watch?v=8_6zNmCR9wo)
BLOCK OUT-SDSS (http://www.youtube.com/watch?v=o053pFOGGhU) (samo droga srbina spašava)
Samo droga Srbina spašava Miševi vladaju loptom okruglom, a gvožda im služe da iscede gnoj. Ja sam se rodio ispod gusenica, zamišljam želju, a ti grad i broj. Knjiga pod jastukom - vera sa naukom, verujem, nije mi potreban Bog. Jede me mirno ta mala životinja, da li da poginem ili da uginem? Ako me voliš, pomozi mi, pucaj u celo. Ako me voliš, pomozi mi, dajem ti telo. Ja dušu nemam, Ili ne znam da je dam. Stici ce glasnik iz daleke prošlosti, znacu što nisam ni visok ni plav. Koagulacija ...
Death, imaš link za skinuti BO?
imaš ovdje http://muzickapreporuka.blogspot.com/2008/06/block-out-diskografija.html gotovo čitavu diskografiju :wink: preporučam prvo skinuti Ako imaš s kim i gde album. taj je meni najdraži :smile:
Jučer sam bio na koncertu Maywa Denki-a.
Zanimljiv performans, blago bizarna kombinacija robotike, japanskih šmokljana i morbidnih lutkica. U svakom slučaju, vrhunski!
http://www.youtube.com/watch?v=W1YOPMmCB-I&feature=related
A ovako to izgleda na koncertu.
kad smo kod japanskih šmokljana, moramo spomenuti Shonen Knife :mrgreen: ovo je prezabavno :mrgreen:
Shonen Knife, a trio from Osaka wrote their first songs about ice-cream, jelly, chocolate and Barbie dolls... blablabla... The last album Heavy Songs is so-called because, as Naoko explains it, ˝heavy means not only heavy but strong, deep, aggressive, thick, boring, strict, sad, important, wonderful, fabulous, a great quantity, and so on˝. That's far too deep. What was wrong with ˝I like chocobars, any kind of chocobars. I eat chocobars, every day two bars per day˝? :rotfl: For a moment there, they were the future of pop, now they're just a fairly good rock band.
Shonen Knife - Redd Kross (http://www.youtube.com/watch?v=WvugnxiV6p8)
Meni je takvo što nevjerojatno bizarno.
Darkbuster
29-10-2009, 09:53
Japovi me uznemiruju na toliko razina... :D
Jučer sam bio na koncertu Maywa Denki-a.
Zanimljiv performans, blago bizarna kombinacija robotike, japanskih šmokljana i morbidnih lutkica. U svakom slučaju, vrhunski!
http://www.youtube.com/watch?v=W1YOPMmCB-I&feature=related
A ovako to izgleda na koncertu.
ja bih bas htio vidjeti sve te instrumente ili barem opise istih
jedino sto sam uspio izguglati on njega je:
http://www.youtube.com/watch?v=qecPQ0FB-64&feature=player_embedded
ali to sam vec negdje vidio i retardirano mi je :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=pKk1OLOBap4&feature=related
pred kraj neke kul perkusije pokazuje
sada sam fasciniran, hocu jos mada mi glazba ne pase :rotfl:
edit: http://www.youtube.com/watch?v=Hnx3P2V4pRQ&feature=related
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Bizarno, u svakom slučaju.
Određeni pojedinci su se žalili jer je riječ više o performansu nego o koncertu.
Budale.
Meni je takvo što nevjerojatno bizarno.
ne, ovo je bizarno :mrgreen:
Yamatsuka Eye was a veteran of the Japanese noise scene, only disbanding his previous project, Hanrarash, an experimental Einsturzende Neubaten-inspired ˝tool˝ band, because he came close to losing a leg during a live show. :unsure: The Boredoms were a continuation of his musical extremism, but without the use of dangerous cutting and drilling equipment :rotfl:
ars boni
29-10-2009, 15:41
Cheesy, skroz sam bila zaboravila na onaj math rock od ranije, što sam te zamolila da staviš nešto više linkova.
U pravu si, prva dva linka su mi ok, ali me nisu nešto oduševili. Nosferatu mi ima super instrumental, bas linija i nekakvo škripanje, Polvo je mrvicu običiniji, ali generalno su dosadnjikave, nekako nemam osjećaj da se stvar od početka do kraja razvija.
Treći bend, Unwound, je odličan. Poslušala sam onih nekoliko stvari koje su na youtube-u, osobni favorit mi je Dissapoint.
http://www.youtube.com/watch?v=WilH0XISBUQ&feature=related
Da nemaš slučajno kakav torrent ili rapidshare link?
Pero Defformero.
http://www.youtube.com/watch?v=iCeikC18oUc&feature=related
Nervozni poštar.
http://www.youtube.com/watch?v=nYWI_mY6JRs
ars boni
29-10-2009, 16:14
Da Nervozni poštar... a Rokeri s Moravu?
http://www.youtube.com/watch?v=A4-_xnZTcDU
Meni vrlo drag Tobić i njegov drug/moralna podrška koji na stolcu pored pije Jelen/Ožujsko iz plastične boce. :)
Darkbuster
29-10-2009, 16:16
http://www.youtube.com/watch?v=Sh71QpZf1Ow
amin!
Cheesyp00f
29-10-2009, 17:10
Treći bend, Unwound, je odličan. Poslušala sam onih nekoliko stvari koje su na youtube-u, osobni favorit mi je Dissapoint.
http://www.youtube.com/watch?v=WilH0XISBUQ&feature=related
Da nemaš slučajno kakav torrent ili rapidshare link?
Evo, pošto jako volim taj bend opisat ću ukratko cijelu njihovu diskografiju: :smartass:
Svi njihovi albumi, osim zadnjeg zvuče većinom slično, odnosno isti su stil. Nekakav post-hardcore-indie rock.
Fake Train (http://en.wikipedia.org/wiki/Fake_Train), njihov prvi album. Sadrži jednu od mojih najdražih pjesama svih vremena, odnosno to su tri pjesme, nešto kao trilogy od Sonic Youtha sa Daydream Nation, Valentine Card/Kantina/Were, Are and Was or Is. Traje 14 minuta ali je stvarno nevjerojatna, zadnjih 6 minuta je nešto najbolje ikad snimljeno:mhm: Ozbiljno, must hear.
Uglavnom, album ima nešto fillera (kao i svi unwound albumi, osim zadnjeg :mhm:) ali neke od "klasik unwound" pjesama sa ovog albuma su Dragnalus, Nervous Energy i Honourosis.
New Plastic Ideas (http://en.wikipedia.org/wiki/New_Plastic_Ideas), također dosta dobar album. Najbolje pjesme: Envelope, Hexenzsene, All Souls Day.
The Future Of What (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Future_of_What), ovaj album ima dosta fillera. Najbolje pjesme bi bile, Dissapoint, Descension te Petals Like Bricks koja je jedna od mojih najdražih njihovih, pjesma sa nevjerojatnom dinamikom. :mhm:
Repetition (http://en.wikipedia.org/wiki/Repetition_(album)), njihov drugi najbolji album imo. Jako malo fillera a puno klasik unwounda :mhm: Standout pjesmice: Corpse Pose, Message Recieved, Lady Elect, Lowest Common Denominator...
Challenge for a Civilized Society (http://en.wikipedia.org/wiki/Challenge_for_a_Civilized_Society), ovaj mi se njihov uopće ne sviđa. Ne preporučam ništa :mrgreen:
Leaves Turn Inside You (http://en.wikipedia.org/wiki/Leaves_Turn_Inside_You), e ovo je jedan od mojih najdražih albuma ikad. :smile: Zvuči totalno drukčije od njihovih ostalih albuma, kao da je neki drugi bend snimio ovo. Kao prvo, pjevač/gitarist je počeo koristiti drugi vokalni stil. Odnosno, više nema onog post-hardcore deranja već je počeo po prvi put baš pjevati. Također po prvi put su počeli koristili violine, synthove i još neke druge za njih nekarakteristične instrumente. Kao što rekoh, ovo je prvi Unwound album bez imalo fillera. Znači svaka pjesma je remek djelo :smartass: Puno različitih stilova ovdje ima, pjesme kao što su Scarlette i Off This Century zvuče najviše kao stari Unwound; pjesma Terminus u sredini zvuči gotovo kao Godspeed you Black Emperor a kraj pjesme kao Slowdive. Uglavnom, sve valja. Možda će na prvo slušanje zvučati malo čudno, ali meni je isto tako bilo a sad mi je to jedan od najdražih albuma. :mhm:
Preporučam da počneš sa Leaves Turn Inside You albumom jer on sadrži gotovo sve što Unwound čini odličnim bendom te nema (imo) fillera. Evo link ovdje (http://www.megaupload.com/?d=G6ZI2FW4)
Ako želiš najbolje od starog unwounda onda probaj sa Fake Train - ovdje (http://www.mediafire.com/?z0cz0tw2mnb) ili Repetition - ovdje (http://www.mediafire.com/?ojmdhnwgz5z)
ars boni
29-10-2009, 17:29
:lol:
Hvala puno! I na linkovima i na elaboraciji.
Leaves Turn Inside You se već skidaju. Dojmove napišem čim preslušam napišem.
Disappoint sam preslušala valjda 20 puta danas. Obožavam te stvari koje slušaš i slušaš, i stalno nešto novo otkrivaš i čuješ.
edit: skinula sva tri, i ja preporučujem svima.
još jedan edit, nevezan za unwound: zašto sam pobogu išla pustit Stahlwerk, Blood soil? Isuse, Haus Arafna trauma all over again. :(
Č, sjajan post :thumbup: Unwound :soppy:
http://www.youtube.com/watch?v=518XP8prwZo
http://vimeo.com/2074812?hd=1
+
http://www.youtube.com/watch?v=UfCnLTsGgcQ&feature=fvw *2
slucajno ugasih zvuk u firefoxu, a ovo mi je sviralo u pozadini...
Cheesyp00f
19-11-2009, 01:18
NOVI ANIMAL COLLECTIVE EP JE LEAKO, OOOOOOOOOOOMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG GGGGGGGGGGGGGGGGGGG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/6f/Animal_Collective_Fall_Be_Kind.jpg
http://www.mediafire.com/?wnzclambwzz
:worship::yay::zekomrda:
e tako se raduje pravi fan :mrgreen: skinuto, preslušava se upravo :iviv:
Cheesyp00f
19-11-2009, 02:05
e tako se raduje pravi fan :mrgreen: skinuto, preslušava se upravo :iviv:
neće ti se svidjeti baš previše vjerojatno :mrgreen:, nije baš keči. meni najbolje su What would I want? sky (malo bolja od bbc verzije koja je dostupna bila) i I think I can :iviv:
u pravu si. uopće mi se ne sviđa al oni su mi i inače nesnosno iritantni no morah poslušati ipak :lol:
Cheesyp00f
20-11-2009, 01:46
da, nije ovaj novi EP baš toliko dobar koliko sam očekivao da će biti, a prošli EP im je bio tako dobar... :cry:
općenito su pjesme preduge a nude premalo dobrih ideja. oh well, valjda će novi album i pjesme u budućnosti biti bolje :smile:
da oživimo malo temu :smile: Čiz, Darkbuster i ostali koji vole punk. evo Wipers, mnogo ih volim :mhm:
Wipers - return of a rat (http://www.youtube.com/watch?v=JvOS8eVGtVI)
Wipers - Over the edge (http://www.youtube.com/watch?v=IH9MDc1TXtY)
Wipers - Doom Town (http://www.youtube.com/watch?v=h0CCH3QekEw)
Wipers - Youth of America [1981] (http://www.youtube.com/watch?v=ur6n-M-xP9w)
Cheesyp00f
12-12-2009, 12:52
nisam ih baš jako puno slušao, ali od ono malo što sam poslušao ne čine mi se loši. :mhm:
ne znam koji bend da stavim ovdje na temu :baf:, kasnije ću kad dobijem inspiracije :smile:
i da, pixies možda izdaju novi album kako kaže frank black http://www.nme.com/news/pixies/45571. sumnjam da bi to ispalo dobro...
Darkbuster
12-12-2009, 15:09
Ooo fino death, vidi se da si potkovan :D
Darkbuster
17-12-2009, 23:48
Intro5pect = punk meets electro, zanimljivo zvuci, naravno sve s ultraturbostoprocentno angaziranim tekstovima
Intro5pect - For Blood, Under God
http://www.youtube.com/watch?v=VaNdV_zFwmI
Intro5pect - Crooked lies (make baby Jesus cry)
http://www.youtube.com/watch?v=eCq04cHqVGY
Intro5pect - The War At Home
http://www.youtube.com/watch?v=tsflyc8qGMA
Intro5pect - Opressing you
http://www.youtube.com/watch?v=tfitpaK3ydI
Bezveze.
Jedino se Nazi White Trash da poslušati, a riječ je o kopiji.
Darkbuster
18-12-2009, 00:20
To su uglavnom ovi iz Leftover Crack tak da je to ionak njihova stvar... I vidis da nije tako lose :D
Meni su bas fajn,nesto malo izvan standardne pank sablone. Ak znas za nesto bolje u tom stilu svakako mi preporuci.
Ma atmosfera koju stvaraju klavijature me previše asocira na mathcore.
To me odbija automatski.
Nisam već dugo ovdje pisao ništa konstruktivno, pa je vrijeme da počnem.
A Challenge of Honour. Neofolk, neoklasicistički projekt.
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Challenge_of_Honour
Primjeri:
http://www.youtube.com/watch?v=AUtz7K9u_ks&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=P7_RzeSl-Z8
http://www.youtube.com/watch?v=9UHWuwHFyuQ
Panzerballett.
http://www.youtube.com/watch?v=t7w85EmjMlU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ZOfs8tjN_QM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9zSUJPUDOY0&feature=related
cool ime benda :mrgreen: a i muzika je dobra :mhm:
Jim_Halpert
21-12-2009, 01:19
..defnitivno experimentalna mjuza, vrrrrrlo čudno, i veoma brrrrrrrrrrrrrr :unsure: ; http://www.youtube.com/watch?v=dQEmaj9C6ko&feature=related#
Dugo nisam nigdje primjetio taj video.
Inace, ne primječujem ništa posebno eksperimentalno u Boards of Canada.
Jime, ti fakat imas nisku toleranciju prema eksperimentali :rotfl:
Cheesyp00f
21-12-2009, 01:58
ne znam koliko su board of canada "eksperimentalni" ali su sigurno među najvećim perfekcionistima u glazbi. većina njihovih stvari je lijepa, slušljiva, ali ako vas baš zanimaju neke "eksperimentalnije" stvari evo onda jedna, kraj je jako creepy :mhm:
Kg3fsTjEY5c
Jim_Halpert
21-12-2009, 03:49
fakat imas nisku toleranciju prema eksperimentali :rotfl: ..a ja zamišljan da se taj smalić stumba na ledu i vječno se koprca. Jep, slabo podnosin experimentalu.
..ruku na maj'cu, 'vako san kasno budan jer pratin srkanje tri albumov o' njih. I usput san pročita svašta o njima, preslušava mjuzu na youtubeu.. To jest lipi zvuk i forma, ali svejedno - dosta neugodno i pomalo jezivo.., ili san to pod dojmon raznih člankov u kimi piše da je sve to suptilni okultizam. A sa druge strane, srednjostrujaški pitki pop - rock ki najčešće slušan isto vrvi tin vradžbinan. :wink:
sto ti je tocno jezivo? (spot je malo creepy, da)
ovo sto si postao mi zvuci jako ugodno i toplo (mada sam tek napola slusao, nisam bas skoncentriran)
Jim_Halpert
21-12-2009, 04:25
..dakle, ima puno toga njihovog na youtubeu, i neke stvari su jezive, no i dalje lipe. Stvarno iman dojam da je ta njihova mjuza presugestivna, ka' da uvjetuje ponašanje. Ništa, ne moren ništa suvislije kazati, nego samo iman taj osićaj. Crkavan i gren spati..
http://www.youtube.com/watch?v=8JIz7I5yzwQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_Z4OvK3Vn44&feature=related
Predlažem svima da ovo pogledaju.
Jim_Halpert
22-12-2009, 16:38
..PERKELE!!!
Darkbuster
22-12-2009, 19:55
Super bend, grozni tekstovi :D
Jim_Halpert
22-12-2009, 22:10
..jjjje i to, ..daa.. ::E: Ja san u biti samo opsova, jer se ta psovka pojavljiva u kratkon filmu kojeg je Kalin ozgor preporuči.
Barem je netko odlučio pogledati.
a ono...ok je video :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=usD-Zey6fVs&feature=related
Darkwood.
evo, pošto će skoro koncert u zagrebu. Mono, japanski post-rock :iviv:
Mono - Moonlight (http://www.youtube.com/watch?v=1B00qU5uc58)
cocteau twins kompletna diskografija! :iviv:
http://isohunt.com/torrent_details/19986754/cocteau+twins?tab=summary
Da oživim temu.
Kevin Gert Allin.
GG Allin.
http://en.wikipedia.org/wiki/GG_Allin
http://www.youtube.com/watch?v=FGKSmKog-pA&feature=related
http://www.discogs.com/image/A-187150-1230672511.jpeg
http://www.youtube.com/watch?v=89Kz8Nxb-Bg :lol::lol::lol:
http://www.barbican.org.uk/artgallery/event-detail.asp?ID=9713
omg :rotfl: :rotfl:
al pticice su slatke <3 :happy:
nisam ni sumnjala da ce ovaj genijalac biti odusevljen tako necim
Daj, odi slušati Satana Panonskog i ostavi intelektualce da raspravljaju o dobrim idejama.
Nedostatak inteligencije usera PKT-a me iz dana u dan sve više šokira.
a bubica moja, nisam znala da ne zelis da to bude tako javno, sorry :(
Nedostatak inteligencije usera PKT-a me iz dana u dan sve više šokira.
Smisao posta bi bio izraženiji kada bi u postu stajao samo quote, no forum me tjera na pisanje 10 slova/simbola.
koji je kurac vama dvoma? smarate nenormalno i kvarite temu
dakle, dobri stari Coil :mhm:
Coil - Ostia (The Death of Pasolini) (http://www.youtube.com/watch?v=Da5FIf77BJ4)
Coil - Ostia (The Death of Pasolini) (http://www.youtube.com/watch?v=Da5FIf77BJ4)
:thumbup:
the death of pasolini... ja samo čekam novu uspješnicu, the death of tom six :D prije nego što snimi sekvence. iako, pasolini jest bio disturbing na toliko više nivoa. uvjeravali su me kako su njegovi raniji radovi čista remek-djela, ali ja odmah biram close-mindedness kad se radi o ovom umjetniku. :mrgreen:
You can hear the bones humming
You can hear the bones humming
And the car reverses over :iviv:
u revijalnom tonu
psychic tv - godstar :neko:
http://www.youtube.com/watch?v=s1yr8w_vZ5E
da, pasolini je bio malo ili malo više :lol: lud i proturječan. peder, komunist i katolik :rotfl:. slabo razumijem njegove filmove, meni to sve jako pretjerano i naporno za gledat, al znam da ga smatraju jednim od najvećih redatelja ikada. nije dobro krenuti se upoznaavati se sa njegovim opusom na 120 dana sodome, taj film je fakat treš najgori :lol:. ne znam na kraju tko je njega točno ubio? i zašto? :(
˝zabavna˝ ::E: obrada soft cella
COIL - TAINTED LOVE (http://www.youtube.com/watch?v=eo3TUtRnZi4)
ne znam puno, mislim da nikad nije otkriveno tko ga je stvarno ubio. osim da je to bio planirani, proračunati akt mržnje i političke netrpeljivosti koji je prešao preko njega nekoliko puta njegovim vlastitim autom. neposredno nakon što je izašao njegov zadnji filmić, salo :mrgreen:
psychic tv - black moon <3
http://www.youtube.com/watch?v=lZcGuZwX1uE&feature=related
message from thee temple ov psychic youth
http://www.youtube.com/watch?v=vHIyeQBgtOw&feature=related
The Temple strives to end personal laziness
and to engender discipline.
To focus the will on one's true desires
In thee belief, gathered from experience, that this maximizes
and makes happen all those things that one wants in
every area of life
Explore daily your deepest desires,
fantasies and motives,
gradually focusing on what you would LIKE to have happen
in a "perfect world", a "perfect situation",
taking away ALL restrictions and "practical" considerations.
What you would REALLY want.
Then decide to try and do it.
Thee mere visualization of that true Goal,
begins thee PROCESS that makes it happen.
Clean out thee trappings and debris ov compromise,
ov what you've been told is reasonable for a person in your circumstances.
Be clear in admitting your REAL desires.
Discard all irrelevancies.
Ask yourself, who you WANT as friends,
if you need or WANT to work,
what you want to eat.
Check and re-check everything deeper
and deeper,
more and more precisely
to get closer and closer to,
and ultimately, integrate with,
your real SELF.
Once you are truly focused upon your SELF internally,
thee external aspects ov your life will fall into place.
They have to.
..jedan malo poetičniji oblik ove poruke... :iviv:
bardo pond!
Bardo Pond-Tommy Gun Angel (http://www.youtube.com/watch?v=4HY1ywAZ_wE)
koji je kurac vama dvoma? smarate nenormalno i kvarite temu
Jesam li ja taj koji je počeo nabacivati stupidne komentare?
http://www.youtube.com/watch?v=E6CUG2Sn3lo
Hatesville, Boyd Rice.
Molim da prestanete o tome, to je vec sankcionirano i nadam se da vise nece biti zachatavanja i trollanja teme. Hvala..
http://www.youtube.com/watch?v=eDNwXZDcDDo
Po deseti put mozda :iviv:
Ja i dalje iščekujem dvd sa Hirasawom.
Oh. Da. Ok. Dobro da si me sjetio. Samo sto nece biti jedan, vec 2. Ili vise. Ima..toga. Puno.
Cim stignem, malo sam u guzvi trenutno. :(
Evo nesto od njega i P Modela.
http://www.youtube.com/watch?v=2MaYy2Spctg
edit - i Ride The Blue LImbo, jedna od njegovih mi najdrazih : D http://www.youtube.com/watch?v=d6lWxprkKtA
Tko se mora probuditi?
http://www.youtube.com/watch?v=mjslqLHUlDM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=unpzVuUDPr4&feature=related
Yes, We can!
http://www.youtube.com/watch?v=yx-sf8oGkto
http://www.youtube.com/watch?v=BDVoEl8uDy0
http://www.youtube.com/watch?v=09W_G9nviy8
http://www.youtube.com/watch?v=rUR91U4rpvg
http://www.youtube.com/watch?v=kWRnjHBUFZs
and now something completely, completely different:
http://www.youtube.com/watch?v=83spVawPnQg
prebaciti na 5:30 :lol:
http://www.artinthepicture.com/blog/?p=632
ne znam, jel itko sluša Merzbow, ali mislim da zaista to spada pod eksperimentalnu glazbu, iako je sada "eksperimentalno" postala kategorija i žanr :) fascinantno je to kolike su mogućnosti istraživanja i koketiranja s različitim medijima. vrstama umjetnosti i spajanja nemogućeg s mogućim :iviv:
anyway....najpozantiji predstavnik EAI žanra, spaja različite FM i AM frekvencije i sve umiksava....na samo njemu smislen način:mhm:
http://www.youtube.com/watch?v=pGzrL8J0t-c
Merzbow - Minus Zero (netko je napisao, da tako zvuči pakao, hehe)
kakve veze imaju FM i AM sa time?
jedno je frekvencijska modulacija (informaciju prenosimo promjenom frekvencije) http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency_modulation
drugo je amplitudna modulacija (informaciju prenosimo promjenom amplitude) http://en.wikipedia.org/wiki/Amplitude_modulation
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Amfm3-en-de.gif
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amfm3-en-de.gif
pa svaka glazba kombinira to dvoje :lol:
no dobro, link je kul, zabavno za slusati :mrgreen:
kakve veze imaju FM i AM sa time?
nisam ulazila u fiziku prijenosa radio signala, valova... čitala sam o njemu i samo prenijela informaciju :) ne ulazim u tehnički aspekt i istinitost onoga što je napisano :)
različite modulacije radio valova stvaraju različit zvuk....i guess:unsure:
http://www.whitevinyldesign.com/solarbeat/
Jim_Halpert
10-04-2010, 23:44
http://www.youtube.com/watch?v=wM96-oF83lM Veliki experiment. Svojedobno su to govorili i za klasu Excelsior..
http://www.24sata.hr/show/zivot-i-smrt-porno-bande-oralni-seks-covjeka-i-konja/166173/
vjerojatno svi znate za ovo, ali stavljam da dodamo u kolekciju :D
hpfYt7vRHuY
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/184904/Umetnica-40-minuta-povracala-uz-pesmu-Mise-Kovaca
Slon_u_sobi
27-08-2010, 00:51
Nisam baš neki preveliki fan tog žanra jer ima puno bendova koji iako sviraju tehnički savršeno jednostavno ne znaju raditi dobre pjesme, ali naravno ima par meni dragih bendova:
0Qg6kPtVAM4
Jedan od mojih najdražih bendova.
Možda bi nešto s albuma tweez više odgovaralo ovom topicu.
Netko sluša Zeni Gevu, Throbbing Gristle? Nisam prelistala cijeli topic, ne znam što ste sve spominjali, pa se ispričavam na upadu.
Cheesyp00f
27-08-2010, 01:34
wow, žensko koje voli slint. i to čak još i tweez :mrgreen:
zeni gevu sam bio malo preslušao ali mi se nisu baš nešto svidjeli.
throbbing grisstle nisam slušao
Slon_u_sobi
27-08-2010, 02:15
wow, žensko koje voli slint. i to čak još i tweez :mrgreen:
zeni gevu sam bio malo preslušao ali mi se nisu baš nešto svidjeli.
throbbing grisstle nisam slušao
Ne znam zašto sam mislila da si i ti žensko, sori :D
Slint obožavam, a kad smo već kod tweeza spomenula bi steve albinia i cijeli njegov opus ali to mi nekako ne spada na ovaj topic. Ne znam kako ti stojiš s njim.
TG su odličan bend, njih bi baš opisala sa buka, nered i eksperimentalna glazba.
Darkbuster
27-08-2010, 03:01
Njusim hipstera!
Slon_u_sobi
27-08-2010, 03:29
Imam čak i šmokljanske naočale!
Cheesyp00f
27-08-2010, 14:39
Ne znam zašto sam mislila da si i ti žensko, sori :D
Slint obožavam, a kad smo već kod tweeza spomenula bi steve albinia i cijeli njegov opus ali to mi nekako ne spada na ovaj topic. Ne znam kako ti stojiš s njim.
TG su odličan bend, njih bi baš opisala sa buka, nered i eksperimentalna glazba.
volim albinija, big black is shellac su mi super. rapeman malo manje. odnosno sviđa mi se samo jedna rapeman pjesma :mrgreen:
dosta se tu na ovom topiku izlistalo onako malo više "normalnijih" bendova tako da albini sigurno pripada ovdje. :mhm:
Slon_u_sobi
27-08-2010, 21:37
volim albinija, big black is shellac su mi super. rapeman malo manje. odnosno sviđa mi se samo jedna rapeman pjesma :mrgreen:
Big black obožavam, shellac ok, rapeman tako-tako. Ja više patim na taj neki punk rock, noise '80-tih, poč.'90.
Malo sam prelistala ostale stranice, tu se spominju neki izvođači za koje nikad čula nisam, ja ću malo o nekim komercijalnijim naspram prije navedenim. Npr. captain beefheart, jedan od meni najdražih, can, glenn branca...
Slon_u_sobi
28-08-2010, 13:32
Nešto što sam otkrila, bend je cock and ball torture a ovo je najbolji uradak fana ikada :D :
http://www.youtube.com/watch?v=r7oCDbDebDA
Nisam znala gdje bi to stavila ali ovo netko mora vidjeti.
cock and ball torture hahaha, sjećam se toga!! :rotfl: ovaj video je odličan :lol::lol:
throbbing gristle fan? pisalo se o njima prije. ja više volim psychic tv :)
drago mi je sto su TG alive i kickin iako dosta fanova jamra na materijal koji su izdali zadnjih godina. ispada da je poor genesis upekmezio TG. naravno to je shit kad se pogledaju njihovi live nastupi. sada opet na jesen imaju malu turneju po britaniji.
kad tad cu ih vidjet live. psychic tv sam vidjela uzivo u zgu i to ce mi uvijek ostati u sjecanju kao jedan od najboljih nastupa ikad. trebali su doc prije par godina opet ali je otkazano jer ih je organizator turneje prevario...lejmmm
Uh, zaboravih na ovu temu.
Pa, stoga, veliki povratak Kalina i:
pgRUHIeaKOk