PDA

View Full Version : Poticaji za zaposljavanje (NPPZ)

Lara Car
24-05-2006, 22:46
Ajd me prosvijetlite malo :smt017

bila sam na razgovoru kod odvjetnika i neťto je neodreðeno rekao o nekim poticajima koje pokuťava dobiti :smt017

zna li itko o èemu se radi :smt009

camao
25-05-2006, 00:50
mozda subvencije od drzave u vezi s zaposljavanjem pripravnika. :smt017

Lara Car
25-05-2006, 01:01
a ĹĄto znaĹĄ o tome :smt017
jel posoje neki uvjeti :smt009

camao
25-05-2006, 02:00
a što znaš o tome :smt017
jel posoje neki uvjeti :smt009

pa vjerojatno postoje, ali to se ne bi nikako trebalo ticati tebe vec samo poslodavca i drzave.
vjerojatno drzava daje subvenciju poslodavcu ( citaj: pare) na temelju toga sto zaposljava pripravnike pa lik vjerojtano ceka da mu to odobre jer ne zeli iz svog dzepa tebe palcat. :smt006

Spygirl
25-05-2006, 09:34
Vjerovatno je mislio na voucher koji je ukinut ali bi se kao trebao ponovo uvesti...prema tom voucheru svi koji su diplomirali u prosjeku (6g i 11mj. za pravo) imaju pravo na voucher. U princiu to znaèi da država subvencionira tvoj pripravnièki... :smt006

Lara Car
25-05-2006, 13:28
:smt011 dabogda niĹĄta od toga ne bilo :smt011

jacktheripper
25-05-2006, 16:26
u Vukovaru ti lokalne vlasti poslodavcim placaju 3000 kn mjesecno za pripravnika kojeg zaposli. probaj tamo! :smt003 :lol: [bigsmile]

Insomniac
25-05-2006, 18:09
probaj na legalisu,tamo ima cijela sekcija o tome,i sugrno ce ti puno vise ljudi odgovoriti.

Lara Car
25-05-2006, 19:05
probaj na legalisu,tamo ima cijela sekcija o tome,i sugrno ce ti puno vise ljudi odgovoriti.

:smt017 traĹžila sam al niĹĄta nisam naĹĄla :smt009

Insomniac
25-05-2006, 19:10

:smt017 traĹžila sam al niĹĄta nisam naĹĄla :smt009

proabaj ovdje

http://www.legalis.hr/modules/newbb/vie ... orum=12&32 (http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewforum.php?forum=12&32)

patsy
31-05-2006, 15:44
to ti je u nacionalnom akcijskom planu zaposljavanja za godinu 2006
pise ti sve na stranici od hzza, možeš skinuti i obrazac
poticaj se može dobit do visine 50 % brutto osnovice, tj. 50 % od komorinog propisanog minimalca od 5000 bruto kroz 18 mjeseci.

jedini uvjet je da si mladi od 26 i prijavio se na zavod ko nezaposleni u roku od 90 dana od diplome ILI si mladi od 26 i prijavljen na zavodu ko nezaposleni 6 mjeseci u kontinuitetu ( dakle ako si fulao rok)

Pazi da se ne prijavljivis na zavod ko trazitelji zaposlenja ,prijavi se bas ko nezaposleni

I SRETNO!

Lara Car
31-05-2006, 20:27
to ti je u nacionalnom akcijskom planu zaposljavanja za godinu 2006
pise ti sve na stranici od hzza, moĹžeĹĄ skinuti i obrazac
poticaj se moĹže dobit do visine 50 % brutto osnovice, tj. 50 % od komorinog propisanog minimalca od 5000 bruto kroz 18 mjeseci.

jedini uvjet je da si mladi od 26 i prijavio se na zavod ko nezaposleni u roku od 90 dana od diplome ILI si mladi od 26 i prijavljen na zavodu ko nezaposleni 6 mjeseci u kontinuitetu ( dakle ako si fulao rok)

Pazi da se ne prijavljivis na zavod ko trazitelji zaposlenja ,prijavi se bas ko nezaposleni

I SRETNO!

hvala ,no starija sam od 26 :smt003

Lara Car
07-06-2006, 15:50
Evo informacije iz prve ruke iliti sa broĹĄure :smt003

poticaji se odnose na

-nezaposlene do 25 godina starosti
-nezaposlene do 29 godina starosti, no uz uvjet da su bez radnog iskustva ili do 6 mjeseci izvan zanimanja

drĹžava 12 mjeseci sufinancira zapoĹĄljavanje, potporom koja iznosi
15 % za male poslodavce,
7.5% za srednje i
3 % za velike poslodavce

od bruto plaĂŚe :smt002

eto :smt006

donkihot
30-05-2007, 20:12
Pozdrav,

diplomirao sam u 3. mjesecu i 17.5. sam se zaposlio kao tajnik skole na određeno vrijeme od 2 mjeseca jer je tajnica na bolovanju. Tam sam sluzio civilku pa su mi ponudili. Reko zasto ne, djeparac prije ljeta, isksutvo neko i sl...

Kada tamo trebam ja danas nazvati jednog odvjetnika kod kojega je postojala velika mogucnost da cu raditi, medjutim, pitao me da li sam zaposlen i ja rekao da jesam samo jos mjesec i pol, ionak prek ljeta ne rade i tako to. Medjutim pocne mi pricati o nekim poticajima od drzave na koje bi on imao pravo kada je ne bi bio zaposlen i sl.
Pa dobro jel mi netko moze reci o kojim se poticajima radi i uputiti me na pravni izvor?
Postojao je onaj neki vaučer ali nije li se to ukinulo? Nije vrag da me ta dva mjeseca mogu toliko zeznuti. Pa ak on ima pravo na poticaje onda imaju i drugi and I'm fu**ed.

Btw koliki je prosjek studiranja za 2006 godinu, gdje mogu doci do te informacije?

kobi9
01-06-2007, 11:30
Hahaha, eto ti odvjetnika!
Da , istina je, morať biti bar 6 mjeseci nezaposlen (ako imam toènu informaciju) , tj. prijavljen na BIROu i kad te on pokupi sa BIROA onda dobije lijepu poticajnu svoticu.
Znaèi, èekaj malo, odi na more, joť se malo odmori i proðe 6 mjeseci za èas.
8)

Romana
01-06-2007, 19:13
To je ovo - http://www.hzz.hr/default.aspx?id=5040

Vrooom!
08-06-2009, 16:38
NPPZ=Nacionalni provedbeni plan za zapošljavanje. Bar mislim...
Ne znam koje sve kategorije postoje, mislim zapošljavanje mladih, dugotrajno nezaposlenih i slično. Poslodavci valjda ostvaruju neke pogodnosti, ne znam točno detalje.

Što se tiče oglasa za zapošljavanje, trebalo bi ih biti i u Narodnim novinama.

Starfish
08-06-2009, 17:10
Sličan link kao Romanin gore, al ovaj je aktualan i usklađen s NPPZ za 09/10
http://www.hzz.hr/default.aspx?id=5959

1. Sufinanciranje prvog zapošljavanja mladih osoba bez radnog staža

Ciljne skupine:

2. Nezaposlene mlade osobe do 29 godina bez radnog staža, sa zanimanjima stečenim po programima srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja
- prijavljene u evidenciju nezaposlenih uz uvjet da nisu bile zaposlene unazad 6 mjeseci,
- potpisani profesionalni plan.

Da, trebalo bi se daklem prijavit na burzu... :D
NNZP je jako često uvjet za zapošljavanje. Izgleda najprije treba bit nezaposlen 6 mjeseci kako bi te netko želio zaposliti... :D

Starfish
16-06-2009, 10:25
^^

Savjetnica mi je totalno nesuvisla, al postoji realna mogućnost da su ova dva uvjeta alternativna. :mrgreen: Ako imate potpisan profesionalni plan, ne treba vam 6 mjeseci. Tako nešto mi je obrazlagala jedno 5 minuta (obrazloživši mi pritom i dugotrajnu nezaposlenost, invaliditet, branitelje i 20 drugih stvari koje ju nisam pitala i s kojima nemam veze...:mrgreen:). Kad sam na kraju tražila definitivan odgovor ("Dakle, ti uvjeti su alternativni, a ne kumulativni?") zujala je u prazno, a onda iz početka počela vrtit priču, pa tako još 5 minuta... :(

Ne želim ispast pravni snob, al ne bi li osoba koja barata propisima u svom poslu trebala razlikovat pojmove "kumulativno" i "alternativno"? :roll:

Uglavnom - HZZ je great fun!! :bravo:

intel
22-06-2009, 15:55

I SRETNO!

ok, zasto ovo?:blink:

Starfish
22-06-2009, 16:19
/starfishina teta HZZ savjetodavac mode on/
Želite li se prijaviti kao nezaposlena osoba ili kao tražitelj zaposlenja?
(dramatičnim tonom >)
Kao nezaposlena osoba imate i prava i obveze.
Kao tražitelj zaposlenja nemate ni prava, ni obveze...
/starfishina teta HZZ savjetodavac mode off/

Ukratko, ono što se nas direktno tiče - poslodavac ima pravo na poticaje samo za nezaposlenu osobu, a ona ima obveze prema HZZ-u (javljanje, grupno i individualno savjetovanje) koje tražitelj zaposlenja nema...

http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3964

to ćeš naučit na RSP-u... :thumbup:

legal_neverland
22-06-2009, 19:35
joj, to je takva bezvezarija... nezaposlena osoba ne radi, ali aktivno trazi posao jer je raspoloziva za rad. dobijes onaj bijeli kartoncic i moras se svako malo javiti savjetodavcu.

tvoja su prava pokaz za tramvaj/bus, novcana naknada pod nekim uvjetima, mozes dobivati uvjerenja sa zavoda, zdravstveno/ mirovinsko i koristenje tih poticaja ako si dovoljno dugo prijavljena i ima jos neka fora s godinama i ako ti je prvi posao, samohrane majke/ocevi i osobe s invaliditetom.

a obveze su ti da se mjesecno javljas, ides na neko grupno informiranje, individualna savjetovanja, izrađivanja profesionalnog plana, profesionalna orjentacija....

svaki put dobijete uputnicu npr. za prvo obvezno grupno informiranje i to obicno ispadne totalna sprdnja gdje ona/on uz pp prezentaciju reproducira nauceno napamet, a ne zna odgovoriti ni na jedno konkretno pitanje.

o obrazovanosti ljudi tamo je suvisno govoriti... to je dno dna....

i onda te jos ( to valjda ovisi o nadobudnosti savjetnika) natrpaju javnim radnim aktivnostima na temelju kojih se stjecu mogucnosti besplatnog obrazovanja :D u puckom otvorenom ucilistu ili dobijes besplatnu rehabilitaciju...

ako odaberes prvo onda nakon zavrsenog pravnog fakulteta mozes npr. postati tehnicar zastite osoba i imovine ili lozac i rukovatelj centralnog grijanja...

zaobiđite to u sirokom luku...

Starfish
23-06-2009, 01:50
zaobiđite to u sirokom luku...

Sve stoji, al samo zbog poticaja isplati se prijavit i pretrpit par tih obveza jednom kad diplomiraš.
Em ćeš lakše nać posao (često odvjetnici neće ni razgovarat s tobom ako za tebe ne mogu pobrat poticaje, pa to stavljaju već u natječaj kao uvjet), em ćeš jednostavno omogućit poslodavcu (pa bio to i tvoj tata ili netko drugi tko bi te zaposlio bez obzira na poticaje) da iskoristi tu mogućnost i pobere oko 30 000kn, a ni orao ni kopao.

Starfish
10-08-2009, 16:56
Diiivno... saznala danas da se poticaji za zaposljavanje zbog bajne ekonomske situacije do daljnjeg ne isplacuju NIKOME za NISTA... :soppy: :soppy:

Insomniac
10-08-2009, 19:14
Diiivno... saznala danas da se poticaji za zaposljavanje zbog bajne ekonomske situacije do daljnjeg ne isplacuju NIKOME za NISTA... :soppy: :soppy:

Ma, ti poticaji su ionako bili skoro mitska kategorija.

Galijun
18-02-2010, 11:09
Da oživim...poticaji se se od 08.02. počeli opet izdavat

alice
26-02-2010, 15:41
link (http://www.moj-posao.net/hzz-posao/DIPLOMIRANI-PRAVNIKDIPLOMIRANA-PRAVNICA/420b10069453d1373ebba6993cbddaea.htm)

ok... dis iz vird :unsure:

oglas objavljen prije cca 2 sata, rok za prijavu danas - nazovem iiiii.... mjesto je već popunjeno? ma kad prije? :blink:

Starfish
26-02-2010, 22:54
:rotfl::rotfl::rotfl:

Hmmm...prekjucer je prijavila HZZ-o da trazi vjezbenika, onda je jucer na nekoj kavi izbrbljala da trazi vjezbenika i odmah je priko prike,od prike pa njegovog prike nasla nekog vunderkinda i odlucila ga zaposliti, a danas nije imala vremena nazvat HZZ da ih obavijesti ili joj se nije dalo...
Ili je narucila prvih par ljudi koji su se javili na razgovor, a vama je lagala jer joj se vise nije dalo dizat telefon i razgovarat s vama... :(

Galijun
01-03-2010, 12:54
Inače glede tih NPPZa je to toliko sumanuto puno papirologije da to naprosto odbija bilo kojeg zaposlenika (ali i poslodavca) koji na to nije pripremljen kako spada...

Romana
03-03-2010, 16:24
da bi se dobili ti poticaji moras objavit oglas na HZZ-u iako vec znas kog ces zaposlit.

tak da to ide vjerojatno da se vec ima kandidata na umu, objavis taj oglas i stavis da traje dan-dva.

@galijun - papirologija il ne, al gotovo svi mladji odvjetnici to traze jednostavno jer ih puno kosta imat vjezbenika.

alice
10-03-2010, 11:56
ok, shvatila sam da prvo treba staviti oglas na HZZ pa se onda šalje nekakav zahtjev pa njima treba nekih desetak dana da to odobre.
ono što i dalje ne razumijem je je li taj potpisani profesionalni plan uvjet za dobiti poticaje ili nije??
dogovorila sam sastanak sa svojom savjetodavkom pa ću pitati da mi jasnije pojasni još :mrgreen: , ali eto, možda je netko već bio u situaciji da to rješava pa zna...?

naime, nešto se kuha, još ništa ne znam, ali se nadam... a zadatak mi je saznati točno za te poticaje koja je procedura...
prijavljena sam na zavod već duže od 6 mjeseci, ali nikakav profesionalni plan nisam dobila/potpisala :unsure:

Starfish
10-03-2010, 13:13
Kako nisi? Pa jesi bila na individualnom savjetovanju?
Ja sam to tad potpisala. Zvuci ko nesto fensi, al u biti je to komad papira di pise da ces trazit posao i bit dobra koji potpisujete ti i savjetodavka...

hrvoje2003
11-03-2010, 01:19
Koliko dugo treba biti prijavljen na burzi da bi se dobio taj poticaj? Postoji li neki vremenski uvjet?

Starfish
11-03-2010, 11:39
Ne postoji odredeni vremenski period u kojem moras bit prijavljen na Zavod, samo ne smijes biti zaposlen posljednjih 6 mjeseci...

http://www.hzz.hr/default.aspx?id=5959

Nezaposlene mlade osobe do 29 godina bez radnog staža, sa zanimanjima stečenim po programima srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja:
- prijavljene u evidenciju nezaposlenih uz uvjet da nisu bile zaposlene unazad 6 mjeseci,
- potpisani profesionalni plan.

alice
11-03-2010, 17:22
bila sam na grupnom, na individualno me nisu zvali jer kad sam se prijavljivala nije bilo moje savjetodavke (pa kao, bude me ona zvala kasnije ako procijeni da je potrebno :unsure:)

uglavnom, išla ipak danas provjeriti, kažu da se to stigne i sad napraviti (idući tjedan kad imam dogovoreno), ako bude potrebno ranije da dođem pa ćemo to na brzinu napisati :mrgreen:...

berta
16-03-2010, 00:50
Za pripravnike kojima je to prvi poslodavac, poslodavac privatnik (znači odvjetnik, javni bilježnik) može ostvariti poticaje. To se, kako su rekli, ne tiče direktno tebe kao zaposlenika, nego poslodavca i države. Poticaji opet jašu, barem tako kažu u HZZ.

tomy81
15-06-2010, 19:07
daklem u sažetku.... ako se (kao ja) prešli ili limit godina ili staža nemojte se ni javljati odvjetnicima, neće vas ni pljunuti....

malimrav85
15-06-2010, 19:44
kolko je to godina?
:)

tomy81
15-06-2010, 19:45
je to se ne pita... 29

piše na stranicama hzz...