View Full Version : II. Ustavno Pravo
po kojem ključu ide podjela profesora studentima na usmenom/pismenom
the blizzard
30-01-2012, 11:31
po kojem ključu ide podjela profesora studentima na usmenom/pismenom
Koliko ja znam, nema pravila o tome.
Možeš doći kod bilo koga.
fashion_victime
01-02-2012, 17:48
jel bi mogao neko napisat pitanja s ovog roka? hvala vam :)
A grupa
1. ustavna odluka hrv sabora od 25.06. 1991.
2. ustavna tužba
3. većinski izborni sustav
4.uredbe iz nužde u rh
5.zaštita izbornog prava(ovlaštenici,rokovi,sredstva)
6.sastavljanje vlade
7.impeachment
8.poremećaj ravnoteže u korist izvršne vlasti dvostranačkog tipa
9.dsv
10.federalističko načelo
to su sva pitanja jedino možda nisu poredana kako je bilo ali nebitno:)
može neko objasniti ovo za nacionalne manjinje,jel sve manjine mogu dva puta glasovati, za svoje manjinske predstavinke i redovne ili mogu odabrati ili oni preko 1,5 posto oni oboje ili kako, hvala
nuklearna
01-02-2012, 18:24
ovo nije iz knjige budući da nemam pojma gdje je, ali radila sam na izborima i pripadnici manjina bi se opredijelili hoće li glasovati na redovnoj ili manjinskoj listi, dakle imaju jedan glas.
Bettypooh
01-02-2012, 20:14
ljudii.. jel itko zna kad bi i di bi mogla dobit potpisi iz ustava? na konzultacijama mozda? hvalaa
nuklearna
01-02-2012, 20:28
da, na konzultacijama. docent jelušić ima sutra u 8h u sobi 11 na TMT3 sigurno jer neki seminaristi još nisu predali radove, a raspored ostalih profesora imaš na stranici katedre.
judge amy
04-02-2012, 14:08
Pls pomoć ! Razlika između uredbi iz nužde i uredbi sa zakonodavnom snagom ?!
andrea12
04-02-2012, 20:07
Zanima me jel ima tko isjustva sa skriptom ustavno skripta.rar iz 2005, jer imam jako malo vremena da naučim, barem samo za prolaz?;):)
Hm, nemam iskustva s tom skriptom ali savjetujem ti, iako imas malo vremena, da učiš iz male plave knjižice (ustav), jer se dosta stvari pita iz nje, i skripte ustavno v2.0, treća po redu u skriptarnici. Ta skripta ima 170 stranica i vrlo dobro pokriva gradivo knjige(koju bih ti inače preporučio da imaš dovoljno vremena), a osim toga novijeg je datuma pa je vjerojatnije da sadrži izmjene ustava i eventualno knjige.
andrea12
04-02-2012, 21:24
Hvala na savjetu budem probala:mhm:
Neke katedre čuvaju ocjene do zadnjih rokova u 7 mj.
Da li bi netko bio tako dobar pa napisao naslove od 1-11 str u knjizi? treba mi za V godinu, a imam izdanje iz 2007. pa da provjerim jel se sta mijenjalo. Hvala!
nuklearna
06-02-2012, 11:44
1. o predmetu, metodama i odnosu ustavnog prava i političkih znanosti
1.1. uvodne napomene
1.2. o pojmu politike i vlasti
1.3. predmet ustavnog prava
1.4. temeljna obilježja odnosa prava i politike
1.5. odnos ustavnog prava i političkih znanosti
1.6. metode ustavnog prava
stella02
07-02-2012, 13:43
u koliko sati je obično pismeni ispit iz ustava?
brinettica
07-02-2012, 15:21
u koliko sati je obično pismeni ispit iz ustava?
oko 10 h
pravnicaaa
08-02-2012, 19:46
ispit je 15.-og pa me zanima kad inače budu rezultati a kad usmeni?
brinettica
08-02-2012, 20:31
ispit je 15.-og pa me zanima kad inače budu rezultati a kad usmeni?
oni koji objave, objave većinom odmah taj isti dan... neki ni ne objavljuju, tipa kostadinov, a čini mi se i jelušić na ovom roku. raspored usm također ovisi o ispitivaču, možda bude već u čet, a možda tek idući tjedan.
Pozz,moze li mi tko provjerit da li su ovo naslovi iz literautre za ispit Ustavno pravo,treba mi za 5. godinu,nisam trenutno u mogucnosti do faxa to provjerit,ili ako je nekom poznato koje su to materijali. Hvala unaprijed!
B. Smerdel, Suvremeni američki kongres i politika oružanih intervencija: Ustavno pravni problem i politička zbilja, Naša zakonitost, 4/1984, str.434.-443.
B. Smerdel, Kongresni veto kao oblik kongresnog nadzora nad izvršnim organima u SAD, Zbornik PFZ, 1/1985, str.5.-15.
B. Smerdel, Predsjednički sistem u SAD, Naša zakonitost, 6/1987, str.737.-747.
biljezZnica
09-02-2012, 19:48
tko je najčešće u komisiji na usmenom?
ovako, kod parlamentarne inkompatibilnosti navedene su dužnosti koje zastupnik ne može istodobno obavljati, i onda je navedeno da se osobe koje obavljaju te dužnosti mogu kandidirati i ako budu izabrane mogu staviti svoj zastupnički mandat u mirovanje. nije mi jasno zašto i do kada oni mogu držati mandat u mirovanju, jer zašto stavljaju mjesto zastupnika u mirovanje a ne npr ovu drugu dužnost koju obavljaju, jer ipak su se kandidirali s ciljem da obavljaju dužnost zastupnika.
i kod izbora predsjednika RH piše da u drugom krugu izbora ako odustane jedan od kandidata, a može ih sudjelovati samo 2, izbor će se obaviti s jednim kandidatom..kako je moguć izbor s jednim kandidatom?tj, taj izbor nema smisla, očito je da će ovaj koji je ostao pobijediti.
unaprijed hvala na odgovoru :)
andrea12
10-02-2012, 20:04
Dali postoje neki dijelovi gradiva koji su manje važni, u smislu da ih samo pročitam, a na što se najviše usredotočiti:iviv:? Hvala
i kod izbora predsjednika RH piše da u drugom krugu izbora ako odustane jedan od kandidata, a može ih sudjelovati samo 2, izbor će se obaviti s jednim kandidatom..kako je moguć izbor s jednim kandidatom?tj, taj izbor nema smisla, očito je da će ovaj koji je ostao pobijediti.
pardon, krivo piše u skripti za ovo,sad sam provjerila..pravo ponovno biti biran ima onaj kandidat koji je slijedeći na listi
Ljudi zna li tko mail profesora Smerdela,ne mogu nikako naci a na stranici fakulteta nikako mi ne zeli otvorit?Hitno mi je!!!
brinettica
11-02-2012, 09:36
branko.smerdel@pravo.hr
pravnicaaa
11-02-2012, 12:30
ovo i mene zanima.. i kakva je komisija?
Gardašević,Horvat, većinom, sa njima Podolnjak ili Smerdel ili netko sa neke druge katedre da ih bude 3
special1
13-02-2012, 16:18
koji je mail slavice habijan, tajnice katedre?
brinettica
13-02-2012, 19:25
slavica.habijan@pravo.hr
sunnygirl
15-02-2012, 12:04
Pitanja (B grupa):
Stupnjevi krutosti ustava
nacionalni suverenitet u rh
prava osumljicenog ili okrivljenog
temeljne institucije eu
izborna sutnja
imperativni mandat
Prirodno pravo i uspostava ustavnog poretka
najvise vrednote ustava nabrojati i objasniti
zakonadavna delegacija
miss_mofo
15-02-2012, 13:58
pitanja A grupa
1. odnos ustavnog i međunarodnog prava
2. stupnjevi ozbiljenja ustava
3. temeljna rješenja ustava sfrj 1974
4. opća deklaracija o pravima čovjeka
5. pravo vlasništva
6. akti ustavnog suda
7. koncepcija narodnog suvereniteta po J.J. Rousseau
8. izborni količnik
9. uredbe iz nužde
10. ustavni položaj predsjednika
možeš doktorat napisat o svakome pitanju, preširoko su formulirana bila neka pitanja..
pravnicaaa
15-02-2012, 16:18
Moli se kolegica kod koje je završio moj indeks nakon što su ga demosi pregledali, da mi ga vrati :(
Kak ću u petak na usmeni bez indeksa???
Dakle ispit je bio u dvorani 1, na tmt 14. Sjedila sam u donjem dijelu dvorane, poslije onih drugih ulaznih vrata možda neka 2, 3 reda.
I sjedila sam do zida, dakle ne tamo kod prozora nego nasuprot.
Kolegica kod koje bi trebao biti indeks je sjedila do prolaza, i imala ljubičastu torbu.
To je nažalost sve što znam i čega se sjećam jer nisam obraćala pažnju nego odgovorala na ispitna pitanja :(
nisam skužio baš. jel ćemo mi tek na usmenom vidjet jel smo prošli ? ili će stavit rezultate na stranicu katedre?
brinettica
15-02-2012, 18:30
nisam skužio baš. jel ćemo mi tek na usmenom vidjet jel smo prošli ? ili će stavit rezultate na stranicu katedre?
ovisno kod koga si, neki stave, a kod nekih saznaš tek na usm.
andrea12
15-02-2012, 18:42
I mene to zanima, ja sam na rasporedu kod kod prof.Podoljnaka:)
Da, ako ne objave rezultate na stranici saznat ćete ih tek na usmenom, mislim da je to i prije znao biti slučaj. Uvijek postoji šansa da vas pitaju ako vam malo fali za prolaz.
Kada vam kreću usmeni? I jel netko zna kad prof. Jelušić ispituje?
Hvala na info :)
brinettica
15-02-2012, 19:41
Kada vam kreću usmeni? I jel netko zna kad prof. Jelušić ispituje?
Hvala na info :)
zašto ne čitaš stranicu katedre? usm poč sutra u 11 kod podolnjaka, a za jelušića piše: "DOC. DR. SC. M. JELUŠIĆ
PETAK 17.2.2012. U 13,00 SATI, TMT 3, I KAT"
Da li se zna kada će se staviti ostatak studenata na popis profesora tj.usmene ispite?
zašto ne čitaš stranicu katedre? usm poč sutra u 11 kod podolnjaka, a za jelušića piše: "DOC. DR. SC. M. JELUŠIĆ
PETAK 17.2.2012. U 13,00 SATI, TMT 3, I KAT"
Iskreno nisam vidjela, i nisam baš u tom predmetu jer mi prof. treba za diplomski!!!
Ali hvala!
Lijep kao Apolon
16-02-2012, 08:57
Jel zna tko kad će stavit popist ostalih studenata??? neznam kome da odem na usmeni i pitam za rezultat ni ništa...
brinettica
16-02-2012, 10:39
Jel zna tko kad će stavit popist ostalih studenata??? neznam kome da odem na usmeni i pitam za rezultat ni ništa...
je li vam rekla asistentica nešto o tome na pism? možda neće ni stavljati ostatak ako niste prošli iako uvijek kažu da sve stavljaju (ali usm poč već dns prijepodne pa...)... a probaj nazvat tajnicu katedre ili eventualno poslati e-mail asistentici.
sunnygirl
16-02-2012, 10:48
Pa rekao je Gardašević da neće odmah rasporediti sve studente po profesrima i da im ne šaljemo mailove u vezi toga,a uostalom na stranici katedre ti piše RASPORED STUDENATA PO NASTAVNICIMA (DIO STUDENATA)
brinettica
16-02-2012, 10:51
na stranici katedre ti piše RASPORED STUDENATA PO NASTAVNICIMA (DIO STUDENATA)
uvijek to piše, tj.to su napisali i na roku u 11. i na roku u 2.mj.kad su već svi bili raspodijeljeni po prof...:rotfl: a onda se strpite malo, uostalom neki usm su i u pon.
Da li vama koji tek imate usmeni postoji prijava ispita na studomatu za ustavno za novi rok??
pravnicaaa
16-02-2012, 13:17
ovo kraj imena i prezimena piše ocjena, jel tako?
malo sam iznenađena :D
pravnicaaa
16-02-2012, 13:18
Da li vama koji tek imate usmeni postoji prijava ispita na studomatu za ustavno za novi rok??
meni ne ;)
A da li postoji prijava za novi rok kod onih čija imena NISU navedena na popisu profesora?
Lijep kao Apolon
16-02-2012, 14:01
A da li postoji prijava za novi rok kod onih čija imena NISU navedena na popisu profesora?
Ma nema ti to veze sa time jel si prošo il ne... oni ti automatski dan-dva poslje ispita stavljaju mogućnost prijave, to je meni tak uvijek bilo dosada kad sam čeko neki usmeni...
Ma nema ti to veze sa time jel si prošo il ne... oni ti automatski dan-dva poslje ispita stavljaju mogućnost prijave, to je meni tak uvijek bilo dosada kad sam čeko neki usmeni...
Uf, tnx :)
Jesi slao/la mail asistentici??
Lijep kao Apolon
16-02-2012, 14:54
Jesi slao/la mail asistentici??
Dobio sam odg da će prof Gardašević stavit preko dana, da samo pratimo :D...
Dobio sam odg da će prof Gardašević stavit preko dana, da samo pratimo :D...
ok, hvala :)
Kakva je ovo glupost s ocjenama na ovoj katedri? Mama nisam pao, dobio sam jedan :rotfl:
chocoloco
03-03-2012, 09:59
Što je uz knjige potrebno za spremiti ovaj ispit? Samo Ustav ili trebaju i oni ostali zakoni navedeni na stranici katedre?
I može li se po skripti,ako da,koja?
Hvala unaprijed :)
Što je uz knjige potrebno za spremiti ovaj ispit? Samo Ustav ili trebaju i oni ostali zakoni navedeni na stranici katedre?
I može li se po skripti,ako da,koja?
Hvala unaprijed :)
Treba ti knjiga i plava knjižica u kojoj su Ustav i komentar prof. Smerdela.
Mislim da je najbolja skripta (za knjigu) ona od georgee sa 170 stranica.
ostala su mi s prve godine dva predmeta, stoga ne mogu prijavit ustav za proljetni rok. zanima me postoji li mogućnost da se dogovorim s profesorom pa da izađem na ovaj rok, a da mi ocjenu sačuva za idući rok do kada bih riješio jedan predmet s prve zbog kojeg ne mogu polagati ništa s druge.
superfly
28-03-2012, 11:56
umm ne bih rekla.. čak i seminaristima čuvaju samo kolokvije. da žele čuvati ocjene, napomenuli bi vam to (ko katedra iz pravne informatikey. al i to se tiče samo seminarista)
položi sad taj jedan ispit koji ti je potreban za uvjet i onda izađi na ustav.
Elektraaa
12-04-2012, 13:14
Zna li netko mail od prof. Kostadinov? Ne mogu naći na stranici katedre...
the blizzard
12-04-2012, 13:41
Zna li netko mail od prof. Kostadinov? Ne mogu naći na stranici katedre...
biljana.kostadinov@pravo.hr
Elektraaa
12-04-2012, 14:13
Hvala! :)
Vidio sam na jednom od rokova pitanje federalističko načelo, o čemu se tu radi i gdje je to u knjizi? :unsure:
Slatkooki
15-04-2012, 17:47
Zadnje poglavlje knjige.
kolege s ustavnog, trebam vašu pomoć, s profesorom Podolnjakom sam se dogovorila da ću odgovarati ispit s pete godine kod njega kad bude ispitivao ustavno, ali ne vidim nigdje na stranicama katedre kad će to točno u petak biti... pa ako je netko slučajno kod njega u petak da me obavijeti... hvala :)
Vjerojatno će sutra navečer objaviti kad će biti usmeni jer je tek sutra ujutro pismeni.
Pitanja danas, A grupa
1) Ustavne promjene 1997.
2) Nastanak američkog ustava -.-
3) Posredno i neposredno odlučivanje o neustavnosti
4) Obilježja parlamentarizma
5) Pravo peticije
6) Ograničavanje ustavom zajamčenih sloboda u izvanrednim situacijama (B grupa je imala u redovnim situacijama)
7) Osebujan oblik razmjernog predstavništva u Njemačkoj
8) Osnove lokalne samouprave
9) Pravni i politički akti izvršne vlasti
10) Opća deklaracija o pravima čovjeka
Pitanja nisu redosljedom kako su bila na ispitu nego kako sam ih se sjetio, hvala Nevershoutnever :D
Nevershoutnever
18-04-2012, 13:26
Pitanja 18.4. B grupa
1. Ustavne promjene 2000.
2. Ustavna konvencija u Philadelphiji
3. Ogranicenja prava i sloboda u redovnim stanjima (mir)
4. Zabrana diskriminacije
5. Prethodni i naknadni nadzor ustavnosti
6. Koncepcija narodnog suvereniteta
7. Orleanski parlamentarizam
8. Parlamentarna nepodudarnost
9. Sadrzaj izvrsne funkcije
10. Ustavna jamstva lokalnih i regionalnih samouprava
Lucky, fali ti Opca deklaracija!
Eto, nadam se da ce i vama pomoc, buduci da meni je :)
chocoloco
18-04-2012, 16:06
Ovaj popis studenata po profesorima,hoće oni obajviti tko je prošao i tko ne,ili treba doći kad tamo piše pa ćemo tek onda saznati rezultate?
brinettica
18-04-2012, 16:09
neki objave neki ne, konkretno kostadinov kad sam ja odg, rekla nam je tek prije usm tko je prošao... čini mi se da asistentica horvat vuković objavljuje čak i ocjene... tako da ovisi kod koga si.
Gardašević i Podolnjak objavljuju rezultate, asistentice nema, Kostadinov ne objavljuje, za Jelušića ne znam.
hanibani
18-04-2012, 16:34
Jelušić isto ne objavljuje..pročita rezultate prije usmenih.
Schluppy
19-04-2012, 12:17
Koliko vidim na katedri više manje je objavljena većina rezultata osim za Jelušića i Kostadinovu. Postoji li ikakva mogućnost da će Kostadinov objaviti barem dio rezultata? S obzirom da sam u njenoj grupi koja ima usmeni tek u ponedjeljak, pomalo gubim volju ponavljat, pogotovo što ne znam da li sam uopće prošao...
sunnygirl
19-04-2012, 12:29
Koliko vidim na katedri više manje je objavljena većina rezultata osim za Jelušića i Kostadinovu. Postoji li ikakva mogućnost da će Kostadinov objaviti barem dio rezultata? S obzirom da sam u njenoj grupi koja ima usmeni tek u ponedjeljak, pomalo gubim volju ponavljat, pogotovo što ne znam da li sam uopće prošao...
Ne ona ne objavljuje rez na internetu, kada dođe na usmeni u hodniku objavi tko nije prošao pismeni(takvi su stvarno rijetki jer blago ispravlja),a ostali saznaju ocjenu kada uđu u kabinet odgovarati.
Schluppy
19-04-2012, 12:34
Ne ona ne objavljuje rez na internetu, kada dođe na usmeni u hodniku objavi tko nije prošao pismeni(takvi su stvarno rijetki jer blago ispravlja),a ostali saznaju ocjenu kada uđu u kabinet odgovarati.
Znači realno imam šanse kod nje proći? A znaš možda kakva je na usmenom, to jest što zna pitati, općenito ili...?
brinettica
19-04-2012, 13:43
imaš u 1. postu dojmove kao i na "ocijeni prof" pa možeš tamo pročitati.
*tearsinheaven
20-04-2012, 21:20
Podolnjak jučer - izmjene i dopune ustava, što se sve odlučuje 2/3 većinom, postoji li u RH odlučivanje apsolutnom većinom i primjer (toga nema u knjizi), organski zakoni, izbor zastupnika od strane dijaspore (treba paziti na to da se od 2010. ne primjenjuje sustav nefiksne kvote), zakonodavni postupak, impeachment, Vrhovni sud SAD-a, kohabitacija i francuski polupredsjednički sustav, nepovjerenje vladi, koliko sucima traje mandat u RH (paziti na to da ustavnim sucima traje 8 godina, dok ostalima do 70-te godine jer nema ograničenja), karakteristike federativne države, nacionalne manjine, institucija supotpisa... Voli ispitivati po Plavoj knjižici.
Rušio dvoje ljudi od otprilike nas 16, stvarno vam daje šansu i teškog srca ruši :mrgreen: Više o njemu na Ocijeni profesora :mrgreen:
Podolnjak na usmenom super, ne pita ništa preteško, moja pitanja: temeljna obilježja izbora zastupnika u Hrvatski sabor, izbori u posebnoj izbornoj jedinici (dijaspora), treća skupina zastupnika (zastupnici manjina), ograničenja pri raspodjeli zastupničkih mjesta (prohibitivna klauzula) i jedno pitanje izvan gradiva: što se dogodilo s ustavnom izmjenom kojom su nacionalne manjine dobile pravo dvostrukog glasa (ukinuo ju je Ustavni sud kao neustavnu).
Ako ste ga dobili na usmenom, bez brige! :thumbup:
chocoloco
30-04-2012, 17:36
Jesu vam upisali ocjenu na studomatu? Kod mene nema još ništa :O
Jesu vam upisali ocjenu na studomatu? Kod mene nema još ništa :O
Nisu.