PDA

View Full Version : II. Ustavno Pravo

Pages : [1] 2

Pravokutnići
24-04-2005, 17:35
WEB KATEDRE:
http://www.pravo.hr/ustp

ISPITIVAČI:
Prof. dr. sc. Branko Smerdel – srijedom u 10 sati (TMT 3, soba 15/I.)
Prof. dr. sc. Smiljko Sokol – četvrtkom u 11,00 sati (TMT 3, soba 13/I.)
Prof. dr. sc. Biljana Kostadinov – četvrtkom u 11 sati (TMT 3, soba 14/I.)
Doc. dr. sc. Mario Jelušić – četvrtkom u 8,00 sati (TMT 3, soba 11/I.)
Doc. dr. sc. Robert Podolnjak - srijedom 11,30 sati (TMT 3, soba 10/I)
Mr. sc. Đorđe Gardašević – srijedom od 12,30 do 14 sati (Gundulićeva 10, soba 20/I.)
Asist. Ana Horvat-Vuković - utorkom od 12,00 sati (TMT 3, soba 11/I)

ROKOVI 2010./11.
10.11.2010.
02.02.2011.
16.02.2011.
13.04.2011.
01.06.2011.
15.06.2011.
06.07.2011.
07.09.2011.
21.09.2011.

PRIJAVA ISPITA:
Ispit se prijavljuje preko opcije na studomatu.

LITERATURA:

B. Smerdel, S. Sokol: Ustavno pravo, PFZ, Zagreb, 2006., 2007., 2008.; 4. neizmijenjeno izdanje, Narodne novine, Zagreb, 2009. osim teksta Ustava iz 2001. koji zamjenjuje Pročišćeni tekst iz 2010.

B. Smerdel: TEMELJNE ZNAČAJKE USTAVNOG PORETKA REPUBLIKE HRVATSKE NA 20. OBLJETNICU 'BOŽIĆNOG USTAVA', u Ustav RH, 16. izdanje, Informator, Zagreb 2010., STR. 84 - 155.

Ustav Republike Hrvatske, NN 85/2010 (pročišćeni tekst) u: Ustav RH 16. izdanje, Informator, Zagreb 2010.

Ustavni zakon o Ustavnom sudu, NN 49/2002 – pročišćeni tekst (u udžbeniku)

Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske, NN 22/1992, 42/1992 i 71/1997.
Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, NN 69/2003 - pročišćeni tekst
Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj, NN 105/2000
Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, NN 109/07 i 125/08
Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, NN 33/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09

SKRIPTE:
http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/ustavno (http://www.pravokutnik.net/forum/../skriptarnica/ustavno)

ZAKONI:
Ustav (http://www.pravokutnik.net/zakonix/ustav.doc) NN 41/01, ispravak od 13.06.2001.
Ustavni zakon o ustavnom sudu Republike Hrvatske (http://www.pravokutnik.net/zakonix/ustavni_zakon_o_usrh.doc) NN 99/1999, 29/2002, 49/2002
Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske (http://www.pravokutnik.net/zakonix/zakon_o_izboru_predsjednika.doc), NN 22/1992, 42/1992 i 71/1997
Zakon o izboru zastupnika u hrvatski Sabor (http://www.pravokutnik.net/zakonix/zakon_o_izborima_zastupnika_u_hrvatski_sabor.doc) NN116/99, 109/00, 53/03, 69/03
Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj NN 105/2000 (http://www.pravokutnik.net/zakonix/ustavni_zakon_o_ljudskim_pravima_slobodama.doc)

PITANJA:
U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.

Pravokutnići
13-10-2005, 12:25
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

1. Koliko mi treba za ovaj predmet?
Ustavno se uči od dva tjedna do mjesec dana. Gradivo načelno nije teško i već je ranije viđeno, što u srednjoj školi, što u predmetima s prve godine.
2. Iz čega učiti?
Skripta (georgee) je najnovija i dosta je opširna. Obuhvaća 99% gradiva. Za višu ocjenu možda je preporučljivo pročitati iz knjige, ali za solidnu ocjenu dovoljna je i ta skripta od 170 stranica.
3. Koga izabrati za usmeni?
Svi su ispitivači dobri, makar bi možda bilo dobro izbjegavati Smerdela. Iako ima mnogo ljudi koji su zadovoljni s njim, od njega se nikad ne zna što očekivati. Ako i nemate prosjek za biranje profesora, ne očajavajte. Svi su podjednako dobri kad se uzme prosjek i kod svakog treba znati za prolaz.
4. Kako izgleda ispit?
Pismeni ispit sastoji se od 10 pitanja esejskog tipa. Obično se radi o naslovima i podnaslovima pa morate napisati sve što o tome znate. Uputno je pogledati pitanja u privitku jer se ponavljaju. Nakon pismenog ispita, objavljuje se raspored usmenih ispita za one koji će proći ispit. Zatim čekate rezultate - uglavnom se objavljuju na webu, no ponekad ćete tek u vrijeme usmenih saznati jeste li prošli ili ne.
5. Imam dva tjedna - da učim pravnu informatiku ili ustavno?
Ovo je pitanje za podforum Papirologiju pa ga izbjegavajte jer će, u najmanju ruku, rezultirati kaznenim bodovima.

Mystigue
23-01-2007, 15:05
Punalua djevojka
...pravna priroda EU....pa to ima valjda 6 rečenica u knjizi! Kaj samo to treba pisati za pravnu prirodu?

ja mislim da samo treba napisat tih "6" rečenica...sjeti se samo onih ustavnih promjena kad se ono važno moglo napisat u 2 rečenice i bilo je dovoljno... uostalom, mislim da neko pitanje i treba bit kraće budući da su neka preopširna pa se jedva stigne sve napisat (u slučaju da znaš sve odgovore :lol: ) ...

da li ste se puno koncenrirali na ovaj zadnji dio knjige tipa federalistička teorija, ustavni izbor u procesu europske integracije i te gluposti ( naravno osim ovih par pitanja koja su bila u kolokviju)? Meni je to sve tak dosadno i tak nemam živaca to čitati

kaj se tiče tih federalističkih teorija i ovo o europskoj integraciji, mislim da treba znat samo ono najosnovnije - tipa što je federacija, a o EU - ovo kaj je već napisano (pravna priroda, organi...)..

ha ha kad se sve skupa zbroji, mislim da nisam ništa pametno rekla :oops:

lorna
22-02-2007, 15:58
a jesi gledala čl 7 i 8?
jer meni se čini da se baš u Ustavu navodi da je potrebna ta većina.

cl. 7.
"Oruzane snage RH mogu prijeci njezine granice ili djelovati preko njezinih granica samo na temelju prethodne odluke Hrvatskog sabora."

cl. 8.
"Granice se RH mogu mijenjati samo odlukom Hrvatskog sabora"

ne vidim da tu spominje 2/3 vecinu.. a gdje si ti pronasla da spominje vecinu? jel pise u knjizi? jer ju nisam bas nesto previse listala, pa je moguce da sam propustila tu informaciju :D

bestijica
18-09-2007, 19:46
Gdje se nalazi institucija supotpisa u RH i zakonodavna delegacija?

institucija supotpisa je kod uredaba a Zakonodavna delegacija je kod poremećaja nadležnosti, to je koliko se sjećam oko 350 stranice. Imaš objašnjeno što je zakonodavna delegacija i onda u RH.Tu moraš napisat kada se ne može prenositi ovlast i napišeš još onaj rok od godinu dana,

A za pismeni bolje pisat samo najbitnije od svega jer ne stigneš, a čini se da profesori dosta cijene kvalitetu odgovora, osim doc. Jelušića. Njemu nikada nije dosta, tako vele kolege ;)

nobody0770
21-11-2007, 00:58
Jel vi učite napamet npr.Odluka sabora 8.listopada 1991. ili Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti RH? :?

Maat
21-11-2007, 01:35
pokušavam zapamtiti, ali ne forsiram... obično ako se nešto više puta spominje i obavezno zapamtim npr. koji je to tip dokumenta, tj. koje ga je tijelo donijelo/u kojem postupku na mjestima gdje je to važno.

koliko sam vidjela po pitanjima, tražit će se npr. izborni zakon od 15. veljače 1990., pa napisati nešto o tome. ali mislim da se neće tražiti od nas da iznosimo takve podatke pa se baziram samo na prepoznavanje...

salty
28-11-2007, 20:53
jel može neko reći ukratko šta se trebalo napisati kod onog procesa ustavnog izbora,franc.deklaracije(jel to možda o klasičnim pravima trbalo pisat),institucije za nadzor ustavnosti??

franc. deklaracija, neam pojma ja sam to tak li-la napisao...
ali sve kaj je trebalo napisati je na str. 103/104 pa si ti sad misli, mislim da je prava trebalo bar nabrojat većinu

ustavni izbor (str. 60,61) mislim da je trebalo napisati prvi odlomak pa možda malo od ovoga Vincenta, i onda ovo o slučajnosti, nasilju i nuždi ...

institucije str. 168/169
reći primjer Vrhovnog suda, judicial review, onda ovo sa socijalističkim načinom tj. političkim tijelima, te ovo sui generis tj. ustavnom sudu...

ma bzvze

leona
30-11-2007, 03:27
pitanje : koje zakone donosi sabor 2/3 vecinom u RH?
to su organski zakoni kojima se uredjuju nacionalna prava.
sad nasla sam da se 2/3 vecinom donose ogranicenja i slobode zajamcene ustavom, odluka o promjenu ustava...
mene zanima sta bi vi napisali za ovo pitanje?!

donosi i mjenja ustav
donosi organske zakone koji se odnose na nacionalna prava
donosi odluke o slanju vojske preko granice
donosi odluku o udruživanju u saveze s drugim državama
donosi odluke o mjenjanju granica
o pokretanju postupka o odgovornosti Predsjednika Republike pred Ustavnim sudom
ograničavanje sloboda i prava (čl. 17)

Face The Jury
01-12-2007, 23:00
Ljudi moji ja nemogu virovat... Prijatelj sa seminara mi je poslao mail koji su on i ekipa sa seminara sinoć poslali gardaševiću dok su čekali rezultate u ViPu i on im je odgovorio, stvarno se sada grizem što sam se onako naljutila na njegova pitanja i što nije stavia rezultate , želim se ovdje njemu javno ISPRIČATI i poželjeti mu u ime svih nas brzi oporavak jer je legenda nad legendama.... a evo vam i uvid u mail :

Postovani kolega, kolegice, ili vise vas,
u nacelu ne odgovaram na nepotpisane mailove, ali
obzirom na situaciju i obzirom da ste potpuno u pravu,
saljem vam moje isprike
naime, zbog zdravstvenog stanja nisam bio u mogucnosti
jucer staviti rezultate na web, ali cu to uciniti
danas popodne. Pored toga, ogroman broj ispita i
cinjenica da sam ispravljam, otezava mi posao
nadam se da uvazavate ispriku
takodjer, u Ustavu postoji i odredba o "razumnmom
roku"

lijepi pozdrav

Dj.G.

--- seminaristi wrote:

Dragi naš voditelju seminara.... rekli ste nam da
rezultate ne očekujemo prije
petka popodne, e pa sada je već 20h, hoćemo li
dobiti uopće rezultate ili mi
koji sjedimo po internet kafićima možemo ostat i
ovdje prespavat i utapat tugu u
alkoholu, koji je btw. poprilično skup na ovakvim
mjestima, a da ne govorimo
koliko naplaćuju 10min na internetu !! Pljačka !
P.S. trebalo bi napravit reviziju ustava i staviti
ustavnu odredbu prava
> korištenja besplatnog interneta na javnim mjestima.
See you later alligator !

Maat
02-12-2007, 00:02
--- seminaristi wrote:

> See you later alligator !

:lol: :lol: :lol:
koja komunikacija s profesorom! :lol: :lol:
a ja dok sam pisala jedan jedini mail, asistentici kresic, sam birala svaku rijec.. :oops: haha ludi ste. izgleda mi mail kao da ga je netko pijan pisao, buduci da se i spominje pice... lol :lol:
svaka cast prof. gardasevicu sto je odgovorio na takav mail.

3. razlike izmedju krutog i mekog ustava i primjeri kroz povijest

što je tu trebalo reći? - primjer mekog ustava - VB, Ustav Sardinije i Pijemonta iz 1848., Ustav RSFSR iz 1918., a krutog - npr. prvi ustavi SAD-a i Francuske...?

ja ne obraćam puno pažnje tim primjerima, tipa gdje je bio propisan apsolutno obvezni referendum, i slični primjeri, nisam primijetila potrebu da to pamtim... a treba?
što se tiče drugih država učim samo one koje su u podnaslovu... :?

SlatkiĹĄ
05-01-2008, 01:02
imam nekoliko nejasnoca, pa mozda tu netko zna:
1. dio o osebujnom razmjernom sustavu u njemackoj.
cini mi se kao da taj dio nije ni predvidjen za skuzit (prema zadnjem odlomku), pa me zanima treba li se uopce znati. :-D

2. inkompatibilnost neke javne ili profesionalne duznosti sa ulogom zastupnika - ne kuzim kako je to u RH, kad prakticki svaki od nabrojenih zanimanja MOZE biti izabran za zastupnika, samo ako hoce moze staviti mandat u mirovanje. kakva je to inkompatibilnost onda? moze i biti izabran, i obavljati zastupnicku ulogu i istovremeno bit npr. sudac ustavnog suda, a ako hoce moze zamrznut zastupnicki mandat. okej, ali to onda nije inkompatibilnost. :?
:?: :?:

1. Pazi ovo, meni su taj dio o osebujnom razmjernom sustavu u njemackoj tete u fotokopiraoni zaboravile fotokopirati, fali mi ta 252. stranica. Mora da je sudbina :lol: A koliko sam vidio iz skripte..nothing special..tu je prije toga D'Hont vazan i amen. :)

2. Što se tiče inkompatibilnosti, Hrvatska primjenjuje onu najblažu verziju parlamentarne nepodudarnosti (postoje ih 3) koja ti daje mogućnost da zadržiš svoju prijašnju dužnost jedino pod uvjetom da pisanim zahtjevom predsjedniku sabora jednokratno tražiš da ti se mandat stavi u mirovanje. To mirovanje ne smije biti manje od 6 mjeseci, a traje onoliko koliko ti traje novoizabrani mandat. Mirovanje ti prestaje osmim danom od onog dana kada si trazio da ti se status mirovanja makne. ;)

Face The Jury
23-01-2008, 19:33
sta napisat kao odgovor na pitanje 'sustav checks&balances' malo mi je nejasno to u knjizi...

pišeš gluposti kako su ga predlagali američki ustavotvorci pri izradi ustava kako nije smisao diobe vlasti stroga dioba nego već taj sstav provjera i ravnoteža među državnim funkcijama izvršne zakonodavne i sudbene, kako unutar tog sustava oni međudjeluju i ograničavaju se pa je tako nastao i supotpis ili prijedlog drugog tijela za neku funkciju koja nije u njegovoj nadležnosti, pa spomeneš malo što su madison i i hamilton govorili u "Federalistu" i to ti je to.

Maat
30-01-2008, 19:23
ma nije bih tak težak,a i ne pojavljuje se baš na rokovima u posljednje vrijeme kolko sam gledo,
nešto o ustrojstvu i uređenju državne vlasti i pravnoj prirodi trebalo bi sklepat

okej, nije tako tesko. *phew* :)
prosla sam ju ujutro kad sam imala vise zivaca.
hvala bogu da me i europska unija docekala odmornu, to mi je definitivno najdosadniji dio u knjizi odmah poslije onih citanja u proceduri donosenja zakona. :x
sve se moze sumirat izjavom: "građani se osjecaju otudjeno od institucija i politickog odlucivanja u tijelima unije." jedva cekam EJP, juuuu! :lol:

ajd bar sam procitala ustavno do kraja... prvo i drugo citanje ustavnog su, bas komentiram s frendicom, porodjajne muke. :smt044 :smt044

Coco
30-01-2008, 19:29
slazem se
a kaj je najgore katedra uopce nije "unificirana" tj. profesori/asistenti čuvaju ocijene i duže od 4mj
jedino Gardy ne! Nije bila unificirana do prije tjedan dana prije kolokvija kada je rečeno da je odluka o čuvanju ocjena do 4.mj. odluka cijele katedre tak da su nas i po tom pitanju ušutkali da se ne bismo bunili o nejednakosti i neravnopravnosti (valjda nisi u toku, ali tko bi bio u ovom metežu) tako da smo svi nadrapali koji imamo bar jedan ispit iz prve godine...koja šteta, tako mi je žao svega i po prvi puta mi je žao što sam UČILA, žalosno! Jer da sam znala od početka, pustila bi ustav i očistila godinu, a ovak ću sve spušit. Znam da sam si sama kriva i sve to...al koji je problem bio na početku semestra donijeti odluku o tome i nas obavijestiti, a ne da se takve stvari događaju na ovakav nečuven način.

Personal Guru
30-01-2008, 21:27
Ovako, u vezi peticije...
navodno je neko jako pametan poslao i više nego 'neumjesan' mejl smerdelu koji je nakon toga poludio i očito zaključio kako nema mijenjanja odluke, već se čuva do 4.mjeseca. Već su bili s peticijom kod prodekana koji je(navodno) blago otpilio ikakvu inicijativu s obrazloženjem 'ne sviđa mu se ni bologna...ovo ono' uglavnom, ništa pozitivno. Tako da još ništa nije sigurno, ali i ovo objašnjenje da je jedna osoba s mejlom jača od stotine ljudi koji su potpisali peticiju...baš i nema smisla. Očito na pravu vrijedi hijerarhija, onako kako su 'oni' odlučili tako će i bit. mi ne utječemo ništa.

Coco
30-01-2008, 22:57
Pa da, ma joj pa nitko nije došo i reko da se to uistinu dogodilo, svi onak pišu priča se, čuli smo itd. a ništa zicer. Sve je to sumljivo, jadno i neosnovano i NEPRAVEDNO, al ko te kaj pita na ovom faksu, šuti i trpi, a kad dođeš na svoje teroriziraj i iživljavaj se na drugima. No dobro, malo skrenuh s teme, al kaj ću kad me ovakve stvari izluđuju. Pa ko da nikad nisam ni bila na ustavu, ni takla ga, a provedoh tamo cijeli prvi semestar, i još sam seminarist. Ma promašaj godine i sve zbog odluke u zadnji čas, please! Ali opet naglašavam da je na katedri isključivo odluka o našim sudbinama i stvarno bi bila šteta da se na ovakav način to završi, a i teško mi je povjerovati u to da se neke tako važne stvari i odluke uređuju u zadnji čas, da se ne zna tko pije tko plaća, kao da nismo na pravnom f. Meni je jasno da smo dužni očistiti godinu i bla bla bla, ali u čemu je problem na početku reći to i to su vaša prava i dužnosti te privilegije (ha ha ziher) ili pogledajte si pravilnik i sami zaključite, ma bilo šta, a ne čuvamo do 9.mj. ili ne znam još. Dok tu traju rasprave nikome na korist, moglo je već sve biti rješeno.

Face The Jury
31-01-2008, 02:38
OVAKO LJUDI, profesor Smerdel nema šta reći hoće li ili neće prihvatiti peticiju jer to nije u njegovoj nadležnosti ! Znači ako je peticija sastavljena i ako je skupljen dovoljan broj potpisa, peticija se izravno podnosi DEKANU Pravnog fakulteta (znači NE prodekanu ako je dekan u zgradi PFZ) i on ima obvezu razmotrit peticiju i on sa Fakultetskim vijećom odlučuje o njoj, na isti način kao što je i odlučivano za dekanski rok (jer u čl.58 Statuta našeg faksa stoji da studenti podnoste pritužbe čelniku fakulteta), a ne profesor katedre (naravno dekan može uvažit mišljenje profesora Smerdela budući da je on bio prije prof Kregara dekan Pravnog fakulteta). U vodiču bi trebalo pisati kada dekan prima studente, kojim danima, ako ne, onda savjetujem osobama koje su pokrenile ovu peticiju da odu za vrijeme konzultacija kod prof Kregara prvo mu se ispričaju što mu upadaju u vrijeme konzultacija iz tog i tog razloga i zamole ga tada da razmotri peticiju.

djevojcica sa sibicama
01-02-2008, 14:40
tri naraštaja ljudskih prava, najvažnije međunarodne dokumente znati nabrojat s naglaskom na europsku konvenciju i europski sud za ljudska prava koji preporučam dobro naučit (nema puno, lako se pamti), znat nabrojat najviše vrednote ustavnog poretka, o nacionalnim manjinama nabrojat što im se jamči i znat objasnit ukratko (i ne bi bilo loše spomenut kad je donesen ustavni zakon o njima), ravnopravnost spolova-znat definiciju ravnopravnosti i izravne i neizravne diskriminacije, ČLANAK 17. USTAVA OBAVEZNO plus uredbe iz nužde (bitno!!!), prava okrivljenika, sloboda mišljenja i izražavanja (što obuhvaća plus ograničenja), pravo na okupljanje i mirni posjed, pravo vlasništva

ovo bi rekla da su najbitnije stavke koje se najčešće pitaju, ali definitivno pročitaj sve jer lako je skužit bit i dosta toga se ponavlja i može se zdravorazumski zaključit ;)

Tony Montana
06-02-2008, 18:12
evo mene muci jedno pitanje... rijec je o predsjedniku RH. naime, on bi trebao biti dio izvrsne vlasti, a mene muci sto to njemu daje izvrsnu vlast. naime, u ustavu je samo vlada navedena kao obnasatelj izvrsne vlasti, a predsjednik kao poglavar drzave. svi ce me popljuvati, ali meni to ne drzi vodu...

Da, ali postoje slučajevi gdje predsjednik RH surađuje s vladom, odnosno slucajevi u kojima ne mogu jedan bez drugoga. Tako recimo u provođenju i oblikovanju vanjske politike, osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda u inozemstvu te ujedno postavljanju i opozivanju njiovih šefova. Isto tako imaš članak 100. Ustava koji kaže da predsjednik može donositi uredbe sa zakonskom snagom pod određenim uvjetima utvrđenim u tome članku. To su sve slučajevi njegovog sudjelovanja u izvrsnoj vlasti.

Da, ali postoje slučajevi gdje predsjednik RH surađuje s vladom, odnosno slucajevi u kojima ne mogu jedan bez drugoga. Tako recimo u provođenju i oblikovanju vanjske politike, osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda u inozemstvu te ujedno postavljanju i opozivanju njiovih šefova. Isto tako imaš članak 100. Ustava koji kaže da predsjednik može donositi uredbe sa zakonskom snagom pod određenim uvjetima utvrđenim u tome članku. To su sve slučajevi njegovog sudjelovanja u izvrsnoj vlasti.

sto je ustavotvorca sprijecavalo da ga navede kao obnašatelja izvršne vlasti? neke puno nebitnije stvari razradjuje u detalje, a ovo visi... :?

Zato jer je kod nas sustav parlamentarne vlade gdje su izvrsne funckije predsjednika svedene na minimum i postoji institucija supotpisa, a ne polupredsjednicki sustav koji je postojao prije gdje je predsjednik imao suverenost u izvrsnim ovlastima.

U biti..kak je pitanje tocno islo..ne kuzim sto te buni :?:

furia
07-02-2008, 09:08
Zato jer je kod nas sustav parlamentarne vlade gdje su izvrsne funckije predsjednika svedene na minimum i postoji institucija supotpisa, a ne polupredsjednicki sustav koji je postojao prije gdje je predsjednik imao suverenost u izvrsnim ovlastima.

U biti..kak je pitanje tocno islo..ne kuzim sto te buni :?:

ma nije bilo nikakvo pitanje, nisam još izašla na ovo... zapravo kolege mi rade prezentaciju za vjezbenike iz ustavnog ustrojstva... eh sad, prezentacija mora pratiti ustav, jedan slajd je "zakonodavna vlast" i tu se govori o saboru, drugi bi trebao biti "izvrsna vlast" pa se postavilo pitanje treba li tu navesti vladu i predsjednika, ili dati predsjednika posebno bez naznake "izvrsna vlast" na vrhu slajda, ali onda to ne bi analogijski pratilo prezentaciju... kao sto vidis, stvar je prakticne prirode - il ce pratiti ustav ili fakte...

Tony Montana
07-02-2008, 12:10
Kuzim. Ja bi ovako napisao. U Hrvatskoj je trodioba vlasti. Zakonodavna pripada parlamentu, sudbena sudovima, a izvršnu vlast obavlja vlada RH. To bi posebno napravio svaki slide i onda neposredno nakon slide-a o vladi, napravio o predsjedniku i napomenuo članak 100. Ustava koji mu dozvoljava da donosi uredbe za zakonskom snagom i time ujedno u tome slucaju predstavlja izvrsnu vlast. Takoder bi još napomenuo u tom posebnom slideu situacije u kojem on surađuje s vladom(98. i 102.čl. URH) , gdje ne mogu jedan bez drugoga. Na kraju bi spomenuo da je kod nas od 2000. godine sustav parlamentarne vlade, a ne više poplupredsjednički sustav koji je tada davao znatnije izvršne ovlasti predsjedniku HR. Tada je Tuđman bio i predsjednik drzave i predsjednik vlade ujedno. Danas je predsjednik bitno ograničen u svojim ovlastima i to institutom supotpisa što je karakteristika parlamentarne vlade. :smt006

nistaposebno
11-02-2008, 20:15
zapravo:... Glasovanje o povjerenju Vladi može zahtijevati i njezin predveliki kuracsjednik.....
znači jednaka je procedura kad glasovanje o povjerenju traži 1/5 sab. zastupnika i sam premijer,jer ....Odluka o nepovjerenju je donijeta ako je za nju glasovala većina od ukupnog broja zastupnika u Hrvatskom saboru....

Onda ne razumijem cemu clanak 103. Ustava koji kaze da predsjednik RH, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, a nakon savjetovanja s predstavnicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka, MOZE raspustiti Sabor, ako na zahtjev Vlade (misli se valjda na zahtjev predsjednika Vlade, prema cl. 115. st. 2.) da se izglasa povjerenje, Sabor Vladi izglasa nepovjerenje.

To znaci da u slucaju kada premijer zatrazi izglasavanje povjerenja Vladi, a ono ne bude izglasano, na njegov prijedlog predsjednik RH moze, ali i ne mora, raspustiti Sabor.
Prema cl. 115. ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Tek nakon proteka roka od 30 dana ako Sabor ne izglasa povjerenje novom mandataru i clanovima koje predlaze za sastav Vlade, predsjednik RH mora raspustiti Sabor.
Dakle, u prvom slucaju (cl. 103.) Vlada moze zatraziti od predsjednika RH da raspusti Sabor, sto on, naravno ne mora prihvatiti, dok u drugom slucaju (cl. 115.) to ne moze zatraziti jer mora podnijeti ostavku.

Zato sam pitala odnosi li se odredba cl. 115. samo na situaciju kada izglasavanje nepovjerenja zatrazi 1/5 zastupnika u Saboru.

Consigliere
13-03-2008, 18:00
Formalni- to ti je ustav kao što ima RH, znači on postoji kao pisani ustav pod nazivom Ustav,
Materijalni- to ti je zapravo naziv za sve pravne izvore ustavnog prava u jednoj državi. Znači obuhvaća Ustav (kao formalni), zakone, organske zakone...koji sadrže norme ustavnog prava. Npr. UK ima ustav samo u materijalnom obliku jer nema pisani opći pravni kat pod nazivom Ustav (znači u formalnom obliku) kao Hrvatska, ali oni svoje ustavne norme izvode iz zakona parlamenta, jurisprudencije sudova,običaja parlamentarnih i pravila i ustavnih običaja..

Svaka država ima ustav u materijalnom obliku, ali nema svaka u formalnom kao npr. UK

Neka me netko ispravi ako sam što krivo napisao. :)

tyrandas
28-05-2008, 23:57
i da.. u ružnom sjećanju će mi ostati jedna od demosica. ona koja je izbacila dvojicu kolega. komentar samoj sebi u bradu je bio "idiote" :roll:
nadam se da ju nisu i drugi čuli... nije baš lijepo od nje

to toliko.. nadam se da će rezultati biti okej.. :smt009

krigla
29-05-2008, 00:55
Ma daj ona crna demosica je koma. Koma je!
A ono uletava ekipi sa: "Kolege, imate problema?"
Mislim Hallllooooo....
Imam dojam da se ponasa ko da je doktorirala a ne da je starija od nas godinu/dvije, ako i toliko.

A plava demosica JE ZAKON !!!!!!

malimrav85
29-05-2008, 02:03
Ma nije ok da ti demonstrator pomaže ali najmanja uloga bi mu trebala biti da ti ne odmaže.
Koma.
:smt011

Jako je lijep bio spontani pljesak profesoru! Sigurno mu je bilo drago. :p

ajd, ova je grupa, bar meni, bila teža malčicu... :smt010
Slažem se. A grupa je bila puno teža. Ne znam zašto uvijek jedna grupa mora biti teža od druge.

dorro
29-05-2008, 02:18
i da.. u ružnom sjećanju će mi ostati jedna od demosica. ona koja je izbacila dvojicu kolega. komentar samoj sebi u bradu je bio "idiote" :roll:
nadam se da ju nisu i drugi čuli... nije baš lijepo od nje
mooooolim...????
mda, to spada u nešto što se zove nekolegijalnost - ono, student si, zaboga :roll:
'bemti, ta bolonjska mladež se razbahatila. što, cura ima prosjek pa spada u ubermenschen? :evil:

obožavam takve napuhanoviće. kako izgleda? kako se zove? amo podatke da je razapnemo :-D

malimrav85
29-05-2008, 02:20
Ja ja ja, mogu ja?
Bila je u krem šosu nekom ,crnoj majci i imala je neke plave naušnice. Također, nosi naočale. To je sve što znam. Ajmo još, još!!!
Nego, jel ima negdje popis demosa? :-D

mda, to spada u nešto što se zove nekolegijalnost - ono, student si, zaboga :roll:
Nekolegijalnost je kad neko nekog pita za skriptu pa mu ovaj ne da. Ok, nije ti dao ali nije ti ništa ni uzeo.
Ovo je nova kategorija! Ne znam koja samo. Zlo? Nespretnost? Preozbiljno shvaćanje demonstrature? Manjak seksa? :?

dorro
29-05-2008, 02:29
a ono, zavezati je za drvo ispred faksa, šamarati i nakon svakog šamara pitati "koji ti je quratz, hebote"???

ajd nek netko proba saznati kako se cura zove... imama neki magloviti osjećaj da znam o kome se radi.

ako su mi pretpostavke točne, uopće se ne čudim takvom ponašanju.
nakon nekog vremena razviješ radar pa forserskog kretena koji je ostvario životni cilj postavši The Demos namirišeš na kilometar... đizus, koja ekipa je na tim pozicijama :roll:
uvest psihotestove, definitivno

malimrav85
29-05-2008, 02:35
uvest psihotestove, definitivno

e, odlična ideja!
Ali ozbiljno!
Kaj je najbolje profeosri cijelo vrijeme hodaju po dvorani (profesor Podolnjak i profesor Jelušić) i vjerujem da vide stanje ali ne, evoooooooo intervencije super žene!!! :smt005
Možda da joj se kupi plašt pa da upotpuni dojam

tyrandas
29-05-2008, 13:03
ma u redu je da te opomene, to joj je kao zadatak, ali ti komentari, "idiot". :evil: pitam se tko je u toj priči što.. :D i još ju je jedna cura pitala za pomoć. yeah rajt :roll: :evil: , više je profesor pomagao.
svaka im čast.

ona je grozna.
kako mrav reče.. manjak seksa.. i to veliki očito :-D

TILA
25-08-2008, 14:00
Jel mi može neko pomoći s ovim pitanjem-koja je razlika između ustavne tužbe i zahtjeva za utvrđenje ustavnosti/zakonitosti

malimrav85
25-08-2008, 14:04
ne pamtim ali mislim da je ustavna tužba kad je pojedincu prekršeno neko ustavom zagarantirano pravo i može ju podnjeti svatko
zahtjeva za utvrđenje ustavnosti/zakonitosti može podnjeti samo određen krug ljudi (vidi koji,nemam pojma) i tiče se nekog zakona ili tak nekaj tj. da li je neki zakon u skladu sa ustavom odnosno da li je neki niži pravni akt u skladu sa ustavom i zakonom
:?
možda?

TILA
28-08-2008, 21:47
2/3 vecinom sabor donosi samo organske zakone i ustav?? odnosno zakone koji rjesavaju nacionalana pitanja... jel to to ili ima jos nes' ? i jel mi moze neko ukratko napisat kaj je vazno za instituciju SUPOTPISA... zahvaljujem!!!

Koje zakone Sabor donosi 2/3 većinom svoji članova?

a.) donosi i mijenja ustav
b.) donosi organske zakone koji se odnose na nacionalna prava
c.) donosi odluke o slanju vojske preko granice
d.) donosi odluke o udruživanju u saveze s drugim državama
e.) donosi odluke o mijenjanju granica
f.) o pokretanju postupka odgovnostti PR pred Ustavnim sudom
g.) ograničavanje sloboda i prava

za supotpis ne znam točno još uvijek ponavljam i slabo mi ide

TIGER_89
23-11-2008, 21:49
Jel se trebaju učiti članci onih deklaracija u Hrvatskoj u pogledu događanja sa sfrj-om? :?
Aha...meni bilo pitanje na usmenom :)[/quote]

Pa šta moram napamet učiti Ustavnu odluku o suvrenosti i samostalnosti RH, napamet? :shock: :shock:[/quote]
Pa tak ti dođe pitanje u ispitu,pa kaj bi drugo napisao o njoj neg članke... :roll:[/quote]

NE TREBAŠ uopće napamet... pa to je blesavo... moraš znati prepričati njene sastavnice, znati razlog njena donošenja kao i posljedice njena donošenja, a ne sad da znaš članak 1:.....; članak 2:..... pa tak dalje sve od riječi do riječi... Takvo šta jedino Dragičević čini mi se traži :-D zbog nedostatka literature po kojoj bi mogao ispitivati.. Pitanja su opisna i opširna po podnaslovima iz poglavlja..

Mene zanima da li svaki profesor ima svoja pitanja: znači ja pišem u dv 1, tam je smerdel on da svoja pitanja; netko u dv2 tam je Kostadinov, ona da svoja pitanja itd. ili su pitanja kod svih unificirana?
:smt006

legionar
01-12-2008, 23:45
Načelo razmjernosti znači da opseg ograničenja mora biti primjeren prirodi pogibelji (načelo razmjernosti ili proporcionalnosti).
Posljedica ne smije biti nejednakost građana s obzirom na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, te nacionalno ili socijalno podrijetlo.
Neka se temeljna prava ne mogu ograničiti niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države. To su:
1. pravo na život,
2. zabrana mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja,
3. odredbe o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni,
4. sloboda misli, savjesti i vjeroispovijedi.

O dobroj vladavini piše kod ustavne vladavine, da ju je razmatrao Aristotel,ali da danas politički teoretičari govore o pristojnoj vladavini tj. onoj koja suzbija i prikriva primitivne nagone u društvu. ..

kadija
03-07-2009, 11:33
U političkom smislu, kohabitacija je suradnja predsjednika i premijera u uvjetima njhovih različitih boja, i to suradnja na korist glatkog funkcioniranja političkog sustava propisanog ustavom i zakonom.

Browneyes
15-09-2009, 19:15
BIH nikada, ali nikada ne stavljaju na pismenom. Eventualno dođe kao pitanje na usmenom i to za višu ocjenu. I to je Kostadinov pitala jednu frendicu: "Kolegice što vi mislite o uređenju BIH?" A kad to tako formulira...možeš da sereš po tome koliko god želiš ako imaš stav, bitno da su podaci koje navedeš točni. :wink:

Soo
17-09-2009, 16:53
Jamstvo povratne karte
Suglasje o institucionalnom sustavu
Suzdržanost u obavljanju vlasti
;)

To ti je kod političkih prava, tamo gdje su ti nabrojna politička, gospodarska i socijalna...(osnivanje političkih stranaka i periodična smjena vlasti)

Pitao me udruživanje RH i rekla sam mu sve osim za referendum, što je bitno ali ne toliko da odmah nekog rušiš, nije me pustio ni da se prisjetim.
Rekao je da šta ja ne gledam tv, da da sam pogledala dnevnik bar jednom u zadnjih par tjedana bi to znala itd itd...
I da mi je pismeni ionako za 2 , da kako sam ja to mislila onda proći bla bla...

I danas, par dana poslije dakle, sam dobila 4 kod Kostadinov hmm.

Browneyes
18-09-2009, 12:26
Pitao me udruživanje RH i rekla sam mu sve osim za referendum, što je bitno ali ne toliko da odmah nekog rušiš, nije me pustio ni da se prisjetim.
Hmmm, zapravo jest poprilično bitno....
I da Smerdel je poznat po tome da ako si dobio samo dva iz pismenog moraš se dobrano potruditi da ne zajebeš da bi te pustio. Ako je pismeni neka viša ocjena, pita ili za više ili za potvrdu.

MYMY
18-09-2009, 13:30
pliz,koji referendum ????

Browneyes
18-09-2009, 13:47
Prije stupanja u neke naddržavne zajednice i saveze mora se raspisati referendum na kojem građani odlučuju žele li ili ne ući u tu zajednicu. On je obvezujuć, to jest Sabor ne može donijeti suprotnu odluku, ali se može ponovo raspisati (sad, za rok nisam ziher, ali brijem da je 6 mjeseci). Sve to bi trebalo pisati u lekciji o referendumuma.
I da, u propisima EU je također navedeno da svaka zemlja prije stupanja u članstvo EU mora provesti referendum koji obvezuje državu svojom odlukom.

Breeder
14-10-2009, 20:04
ako nekoga zanima, francuski ustav iz 1791 nije prvi europski formalni ustav kako pise u knjizi na str. 24 :mrgreen:

to je http://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Constitution_of_May_3,_1791 :belj:

:mrgreen: 3 mjeseca ranije :mrgreen:

Browneyes
16-10-2009, 00:40
gdje ima za skinut ili tko ima sve ovo da pošalje ak ima sve na jednom mjestu :) : (mislim, znam da imaju nn, al ak negdje već ima za skinut sve to plus ono zadnje u nekoj skripti i sl....)
Probaj u prvom postu gdje je linkano na te zakone...
Ali ti vam zakoni uopće ne trebaju jer je sve to obrađeno u knjizi detaljno, a učiti po samim zakonima je suhoparno (nitko ves neće pitati kojim je točno člankom u zakonu uređeno kako si premjer, pardon, premjerka mora obrisati guzicu). Pitati će vas općenito da im objasnite kako je to kod nas uređeno, a to vam je sadržaj knjige.
@beautiful disaster- Imaš tu jednu skriptu od 100 i neto stranica. Koja je preopširna, ali pokriva cijelo gradivo koje je bitno. (jedino je nešto sjebano na sustavima ozračunavanja većine, i to ćeš morati pogledati u knjizi di je bolje napisano)

Breeder
19-10-2009, 17:38
str. 112

pise da Vijece Europe ima 45 clanica drzava

http://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Europe

pa eto...47 ih je sada :mrgreen:

leptirić
21-10-2009, 22:51
Bila na predavanju danas - vodila je Ana Horvat i toliko sam još u šoku od ugodnog iznenađenja - jedno od najboljih predavanja IKADA!!
Super je bila, sve je super objasnila - primjeri i povezivanje sa aktualnostima uz dobru šalu.
Veliki pluuuuus, na ova predavanja ću definitivno nastaviti ići

Snowhite
22-10-2009, 01:12
Slažem se u potpunosti! Ta žena je totalno genijalna! Atmosfera je super, skroz opuštena, profa je jako pristupačna, zanimljivo objašnjava... Mislim da ću sve kaj ona jednom ispriča odmah zapamtit... Čudno mi je na našem faksu doživjet predavanje koje nije apsolutno beskorisno i predosadno, kad jedva čekam zbrisat na kavu u prvoj pauzi... Ovo je presedan, suprotno od svega kaj je kod nas normalno. I ne znam dal je prije, al ove godine ona može imat ispite i seminar.

Breeder
08-11-2009, 09:33
primarni izbori kandidata za kongres u SADu bi bili primjer nevezane (izborne) liste, right?

Snowhite
08-11-2009, 13:58
Da, tako birači imaju mogućnost i u sustavu s listama utjecati na redoslijed i odabir kandidata. Inače kod sustava vezanih lista stranačko vodstvo utvrđuje redoslijed kandidata na listi pa samo oni pri vrhu imaju realne šanse da budu izbrani, a pritom birači glasaju samo za listu i ne mogu utjecati na redoslijed kandidata. Ovako birači određuju koji će kandidati biti na vrhu liste.

A imam i ja jedno pitanje pa ak neko zna... Kampanja kod parlamentarnih izbora - piše da svaka stranka koja je istakla listu u najmanje jednoj izbornoj jedinici ima pravo na naknadu troškova iz proračuna. Dal to onda sve stranke dobiju isti iznos (kao npr. kandidati za predsjednika - svi s 10% dobiju isti iznos koji odredi vlada), ili sukladno troškovima, il nekaj treće? Kaj nema uvjeta da osvoje određeni postotak glasova? Meni je malo nelogično da neka lokalna stranka koja ima listu u jednoj izb. jedinici s malim brojem glasova dobije isto kao i neka velika stranka kaj ima liste u svim jedinicama u državi...

Breeder
08-11-2009, 16:32
kako nije logicno? nekako moras potaknuti visestranacje

pa ako pise da se nadoknaduje onda se ocito radi o induvidualnim troskovima od stranke do strane i racuna se nekako...sigurno ne dobe svi isti iznos

sumnjam da ce nas to itko pitati, mozda za neku visu visu ocjenu

Snowhite
08-11-2009, 19:28
Ma nelogično mi je to zato kaj sam sad neki dan u novinama čitala da u Hrv ima 101 registrirana politička stranka... Znači da za dobar dio njih (osim 10ak najvećih) većina ljudi nikad nije čula. Pa kud bi onda došli da svakoj od njih daju tu naknadu, pogotovu istu? Neka tamo npr lokalna stranka u Istri možda samo tam postavi listu jer drugdje nema šanse dobit glasove. I onda takva stranka dobije isto ko HDZ il SDP koji potroše stoput više? Baš mi nekak ne zvuči realno... Onda valjda na temelju troškova određuju taj iznos. Ah...a i nije da će me zbog toga srušit...hvala ti svejedno!

aeon
11-11-2009, 00:37
Kod razvitka ustavnosti u svijetu i ustava SAD-a treba li znati one djelove pod podnaslovima demokratičnost i utjecaj Ustava na razvitak ustavnosti u svijetu i bla bla- jer se tamo pretezito filozofira i nabraja dosta pisaca i njihovih djela pa nisam sigurna treba li to sve znati buduci da je u skripti sve to preskoceno...pitam za kolokvije

Grizzly
26-11-2009, 13:49
zanima me dali je ona neka modificirana karlova skripta dobra za učit prvi kolokvij i dali se može proći kolokvij s njom??

Moj ti je savjet uči iz knjige. Knjiga je super napisana, sve razumiješ bez ikakvih problema. I ako sve naučiš kako treba, šansa ti je 99,99% da prođeš.

Netko će ti sigurno već odgovoriti kakva je to skripta. Ja je nisam vidio pa ne znam kakva je. Ali sam siguran da će ti i taj koji odgovori reći da učiš iz knjige.

Da li mi netko moze reci koliko pozornosti treba obratiti na povijesni dio i da li se to trazi u kolokvijima? npr. ustavnost u socijalistickim zemljama, uspostava demokratske vlasti u Hrvatskoj...
hvala svima...

Sa sigurnošću ti mogu reći da se oba poglavlja koja si naveo moraju znati na ispitu. Naravno u tim poglavljima ne treba sve znati, no ono što je najvažnije i moraš znati jesu ovi dijelovi: Izborni zakon od 15. veljače 1990., Ustav donesen 22. prosinca 1990., referendum o suverenosti i samostalnosti, Objava nezavisnosti RH 25. lipnja 1991., Odluka Sabora od 8. listopada 1991. Na ta pitanja obrati posebnu pozornost, a ono ostalo bar pročitaj da znaš napisati 2-3 normalne rečenice, iako ti savjetujem da i njih naučiš (jer nikad se ne zna što može biti u ispitu). A iz prethodnog poglavlja imaš ustavne promjene, što je isto važno, a posebno one iz 2000. g. Pretpostavljam da učiš za kolokvij. Sretno :thumbup:

lonček
11-12-2009, 12:12
može mi neko napisat što bi sve trebalo napisat za pitanje predmet ustavnog prava na kolokviju??i dali je za onaj dio o referendumu u hrvatskoj dosta znat koje sve vrste imamo i neš o njima,ko ih raspisuje i te stvari,ili treba znat i sadržaj onih svih članaka??:angry:

Browneyes
11-12-2009, 12:35
Članke (kao koji je točan broj) ne moraš znati. Ali, da moraš znati sve vrste referenduma i tko raspisuje, koliko obvezuje, za što se mora raspisati i tak, jer je to redovito pitanje na kolokvijima, i na ispitima.
Predmet ustavnog prava, to je ako se dobro sjećam sam početak knjige, imaš barem jedan paragraf o tome, izvuci iz njega nekoliko smislenih rečenica. Mada kad sam ja to polagala, baš i nije dolazilo to pitanje.

Tako je, članke kao brojeve ne moraš znati, ali moraš znati kako je po ustavu na pojedinim temama (primjer: referendum).
A to imaš obrađeno kroz knjigu, tako da ustav koji je na kraju knjige ne moraš ni otvarati, jer je fakat detaljno razrađeno i c/p jako puno toga.

suzyf
10-01-2010, 19:11
ej kolege, moze mali help :)
kod ustavne tužbe piše da je nedopuštena (između ostaloga) ako je podnese osoba koja nije na to ovlaštena.. i sad mi nije jasno, zato kaj piše da svatko može podnijeti tužbu... pa koje su to onda osobe koje nemogu?
nisam u mogucnosti knjigu nabavit trenutno pa nemogu provjerit :)
tnx

Breeder
10-01-2010, 19:56
ej kolege, moze mali help :)
kod ustavne tužbe piše da je nedopuštena (između ostaloga) ako je podnese osoba koja nije na to ovlaštena.. i sad mi nije jasno, zato kaj piše da svatko može podnijeti tužbu... pa koje su to onda osobe koje nemogu?
nisam u mogucnosti knjigu nabavit trenutno pa nemogu provjerit :)
tnx

copy pejst iz skripte:

Svatko može pokrenuti ustavnu tužbu ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti, tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima,... povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda zajamčena Ustavom

obrati pozornost na boldane dijelove

npr. ne mozes dignuti ustavnu tuzbu protiv zakona jer to nije pojedinacni akt, ali mozes protiv presude

Grizzly
19-01-2010, 01:24
koja je razlika između parlamentarizma i čistog parlamentarizma??

To sam baš danas učio. Uglavnom se to odnosi na predsjednika. Kod čistog parlamentarizma kao kod npr. njemačke, parlament bira predsjednika i sve odluke predsjednika moraju biti supotpisane. Kod parlamentarizma predsjednika bira narod, predsjednik ima neka područja u kojem samostalno donosi odluke pa mu nije potreban supotpis (npr. kod nas u RH bi bile oružane snage). Niti meni još nije sjelo do kraja, ali mislim da je to TO.
No nemoj miješati ovaj "obični" parlamentarizam s polupredsjedničkim sustavom jer razlika je u tome što je vlada u parlamentarizmu odgovora samo parlamentu i ima puno veće ovlasti nego predsjednik, dok u polupredsjedničkom sustavu vlada odgovara parlamentu i predsjedniku, a predsjednik ima najviše ovlasti i političke moći u izvršnoj vlasti.

može li mi netko ukratko reć o parlamentarizmu poremećene nadležnosti dvostranačkog tipa-VB, većinskog tipa-Njem, polupredsjedničkog tipa-Franc?

unaprijed zahvaljujem...:mah:

Parlamentarizam poremećene ravnoteže dvostranačkog tipa (VB)
-U parlamentu postoje dvije jako velike stranke, a ostalo su male stranke koje ne igraju važnu ulogu. Stranka koja pobijedi na izborima ima u pravilu apsolutnu većinu (50% + 1)tako da ona bira predsjednika vlade i to iz svojih redova
- Vlada je u biti odlučuje o svemu jer će odluke vlade Dom komuna uvijek potvrditi jer su iz iste stranke (logično)
- Oporba nema većinu tako da vlada ne može pasti, no mogu davati uvjerljive argumente tijekom tog mandata protiv vlade, i očekivati pobjedu na sljedećim izborima
- Taj sustav ide u korist izvršne vlasti jer vlada neće pasti u svom mandatu te zbog toga što sve odluke koje vlada donese, će biti potvrđene od strane parlamenta

Parlamentarizam poremećene ravnoteže većinskog tipa
- Do takvog tipa dolazi se na 2 načina:
------1. ako jedna stranka ima većinu u predstavničkom tijelu unatoč većem broju stranaka (ovo mi baš i nije jasno jer ne piše u knjizi je li apsolutna ili relativna većina)
------2. ako se formiraju koalicije koje imaju većinu u predstavničkom tijelu
- Ovaj tip ide u korist izvršne vlasti, ali manje nego onaj dvostranački jer ipak se može dogoditi da koalicijske vlade padnu (ali rijetko se to događa)

Polupredsjednički sustav u Francuskoj
-3 karakteristike polupredsjedničkog sustava:
------1. za odluke koje donese državni poglavar (predsjednik) nije potreban supotpis (postoji samo nekoliko iznimaka)
------2. izvršna vlast se dijeli na predsjednika i vladu, no predsjednik ima puno veće i odlučujuće ovlasti nego vlada
------3. vlada je odgovorna državnom poglavaru (predsjedniku) i parlamentu
- Ovo se odnosi na Francusku 5. republiku:
------1. predsjednik Republike imenuje predsjednika vlade, no mora imati potporu većine u Nacionalnoj skupštini
------2. predsjednik Republike imenuje članove vlade na prijedlog predsjednika vlade
------3. Ministarsko vijeće je kolektivno tijelo Vlade, no njome predsjeda predsjednik Republike koji supotpisuje sve odluke Ministarskog vijeća

Dodatak: Možda se pitate koja je zapravo razlika između dvostranačkog i većinskog. Kod dvostranačkog smo sigurni da će jedna stranka ostvariti apsolutnu većinu, a kod većinskog nije sigurno (može, a i ne mora biti).

Browneyes
21-01-2010, 23:57
jel zna netko s "iskustvom" da li se na ispitu baš cesto pojavljuju pitanja o izboru predsjednika,sabora i opcenito o izbornim sustavima?
ponavljam to po 100. put vec i nikako da "sjedne", neznam zašto...
nekako se nadam odgovoru- ma to se nikad ne pojavljuje- tak da ne moram po 101.put to ponavljat :) :) :)
Krivo se nadaš. Pojavljuje se, i to dosta često, ako ne na pismenom, vole ga na usmenom, pogotovo jer svaka druga generacija ima nekakve jebene izbore za vrijeme akademske godine pa misle da je to nama jako kul jer je i njima jako kul. Dakle, ponavljaj. Samo ne kužim kaj ti ne sjeda? Poprilično je suhoparno gradivo, ali nije komplicirano. Ili jednostavno ne možeš zapamtiti?

Breeder
23-01-2010, 01:50
sta nije nas ustav onako, kopija francuskog, napravljen skoro pa u jednoj noci ili tako nesto?

mislim na prvu verziju, iz 1990

Grizzly
23-01-2010, 01:56
Da, ja sam isto čuo da je ustav napisan po uzoru na francuski ustav. Uveli smo polupredsjednički sustav kao što je u Francuskoj.

Browneyes
28-01-2010, 22:30
malo citam ovaj topic i vdim da su dozivljaji prilicno kontradiktorni,jednima je predmet jako lagan,nauci se za 10 dana,a neki prognoziraju 5 tjedana?? i koji je profesor na kraju najbolji? i ima li pravilo kojeg ces profesora dobiti na usmenom ili peru nasumice? i zadnje pitanje stignem li pristojno(za neku cetvrkicu,peticu:rotfl:) nauciti ovaj predmet od danas pa do 17?
Koliko se uči za taj ispit je subjektivno, isto kao i za svaki drugi, nešto ispod mjesec dana je i više nego dovoljno. Ako možeš učiti po skripti i uz malo sreće, stići ćeš do 17.
Profesori...isto jako subjektivno, plus kaj svakome leži drugačiji način ispitivanja. Ali svi su načelno ok, tako da se ne moraš brinuti.
Nema pravila što se tiče rasporeda profesora, svatko si uzme jedan dio abecede za usmeni.

suzyf
29-01-2010, 11:38
e moze mali help...
jel mi moze netko rec u slucaju da se na ispitu pojavi pitanje- sustav kocnica i ravnoteža... što tocno tu trebam pisat.. mislim, jel dovoljna jedna recenica tipa - "odijeljene ovlasti uz sudjelovanje u obavljanju djelokruga"... il moram pisat o cjelom ustrojstvu vlasti u SAD-u.. mislim, tog ima poprilicno dosta...
tnx unaprijed

Don Juan
29-01-2010, 18:38
jel mi netko moze rec sta se treba znat o onome na 392-393 str.!!
i jel trebamo znat kod zakonodavnog postupka sva ona citanja 1.,2.3. ???

Browneyes
30-01-2010, 00:00
@suzyf- Trebat će ti malo više od toga. Dodaj da se primjenjuje u SAD, tropodjela vlasti, svaka vlast kao kočnica i nadzor nad drugom...bla bla. Uglavnom neka bude tri, četiri rečenice o tome.
@Don Juan- Ja to nisam ni taknula za svoj ispit. :unsure: Bitniji je onaj dio koji slijedi, o EU, to je redovito pitanje na pismenom. I da, treba znati sva ona čitanja.

iPravo.hr
03-02-2010, 00:48
kada ucimo treba li znati sve one teoreticare? npr. kod ustavnog izbora,kod americkog ustava,sto koji smatra o demokraticnosti itd?

pa sad, to nisam vidio na primjerima za ispit niti kolokvije, niti su to imale 4 grupe kad sam pisao kolokvije, pa predpostavljam da se to ne treba znati.. sad ako je neko imao to pitanje neka kaze i ispravi me..

winnie
03-02-2010, 14:40
jel bi mi neko mogo pojasnit princip ove katedre...
na stranici piše- RASPORED STUDENATA PO PROFESORIMA I TERMIN USMENOG DIJELA ISPITA ZA ONE KOJI ĆE PROĆI PISMENI DIO
a kad i kako cemo znat ko je prošo?? oce to na stranici objavit il moramo ic sutra tamo i vidjet ko je prošo...
tnx

to je tako sa ustavom. oni objave raspored usmenih prije. a razultate pismenog objavljuju pojedini profesori , recimo podolnjak uvijek objavi. a gardašević npr ne objavi nego moraš ko tutlek ići na usmeni da bi saznao dal si uopće prošao pismeni. znači- ovisi kod kojeg si profesora.

martix
08-02-2010, 20:32
imam jedno pitanje u vezi gradiva, jednu nejasnoću, malo poveću :)

ZAKON O IZBORIMA ZASTUPNIKA
U HRVATSKI SABOR

Članak 9.

"Zastupnik istodobno s obnašanjem zastupničke dužnosti ne može biti: sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, sudac, državni odvjetnik itd... itd..."

u knjizi piše da osobe koje obavljaju neku od navedenih dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom dužnosti, ako bude izabrane na izborima mogu svoj zastupnički mandat staviti u mirovanje...

koja je svrha onda uopće kandidature na izborima za sabor kad će oni i dalje raditi svoju prethodnu dužnost a zakon o izborima zastupnika u hrvatski sabor ne govori o gornjoj granici ograničenja tog mirovanja... samo kaže u članku 14. da:
"Mirovanje zastupničkog mandata ne može trajati MANJE od šest mjeseci, a za vrijeme trajanja mirovanja zastupnika će zamjenjivati zamjenik."

to znači da netko može ući u sabor, odmah na početku staviti mandat u mirovanje i nakon 3 godine i 11 mjeseci ga ponovno aktivirati, a za cijelo vrijeme mirovanja mu teče staž pa ima i zastupničku mirovinu!!!!!! a zapravo je za cijelo to vrijeme gradonačelnik tipa gospića...

Browneyes
08-02-2010, 21:12
Da, zapravo to to znači. Samo kaj ne može imati zastupničku mirovinu, za to je potrebno da je bio aktivno na mandatu 2 godine i 1 dan (mirovanje se ne računa u to). :wink:
Gle, da nije tako, onda ne bi mogli imati premjera koji je zapravo zastupnik u Saboru, odnosno izabran je za zastupnika u Saboru, i dobio je mandat da sastavi Vladu...itd. Oni koji se kandidiraju, a da imaju poziciju koja nespojiva sa zastupništvom (tipa sudac), naravno da će dati ostavku na tu poziciju da bi bili zastupnici (i to nekad traje...pa i zato taj rok, odnosno nepostojanje istoga). A još jedan razlog zašto se uvelo to mirovanje jest što su prije ministri, a i premjer bili i zastupnici i članovi izvršen vlasti pa bi predložili neki zakon i onda za njega i glasali, pa onda ona sveta tropodijela vlasti nije baš funkcionirala kako treba. Zato je nekad dobro imati seminar iz tog predmeta, vidiš kako nešto funkcionira i zašto. Nadam se da je jasnije.

martix
10-02-2010, 13:29
što se tiče državnog iznornog povjerenstva...

kaj da ja naučim o njegovom sastavu? u knjizi piše jedno, u Zakonu o DIP-u 2006. s izmjenama i dopunama 2007. piše drugo, a na stranici DIP-a piše nešto skroz treće...

kolko sam skužio knjiga je u nekim dijelovima zastarjela, pa mi je glupo učit stvari koje se danas više ne primijenjuju... :S

emperor
10-02-2010, 13:54
Ja učim po knjizi jer tak su i rekli da trebamo znati, al ono nije loše ako znaš kako je izmijenjeno. No bolje ostavi taj Zakon o DIPu i uči samo po knjizi, osim ako ciljaš na 5 pa želiš ostaviti dobar dojam.

ana laura
04-03-2010, 16:02
jel zna netko da li prof na ovoj katedri cuvaju ocjene? imam jos 2 predmeta sa prve godine,znaci ne mogu prijaviti ispit,zanima me ako odem na konzultacije i pitam da me puste izac na ispit u 4 mj bi li upalilo? jel ima netko iskustva? :DDD

cathy the great
04-03-2010, 16:09
nema nikakve šanse zbog odredbe da nema polaganja ispita s više ako nemaš uvjet s niže godine. kao što si i sama rekla, čak ni na studomatu ga ne možeš prijaviti... a i profesorima brane čuvanje ocjena, pogotovo sada kada je snižen kriterij pa je potrebno dati uvjet, a ne očistiti godinu.

emperor
04-03-2010, 16:10
profesori te ne mogu pustit na ispit jer oni nemaju veze sa studomatom preko kojeg se prijavljuješ. moraš prvo položiti jedan od ta dva ispita u 4. mjesecu da bi mogla na idućem roku (1.6.) izaći na ustavno.

georgee
22-03-2010, 22:18
ukratko? ufff
a zahtjev za ocjenom može dati svatko, to može i ust sud ex officio, a i povodom zahtjeva nadležnih tijela (npr. sud)
ustavna tužba je krajnje sredstvo, nakon što je iscrpljen čitav pravni put (sve žalbe, eventualni izvanredni pravni lijekovi..) osoba čije ljudsko pravo il pravo na lokalnu i regionalnu samoupravu je povrijeđeno ima pravo podnijeti ustavnu tužbu.
zahtjev možeš podnijet uvijek, al tužbu tek uz gore navedene uvjete (kojih ima još, npr. da se povreda dogodila pojedinačnim pravni aktom).

konkretno, ti smatraš da je zakon o izvanrednom porezu (il kak se već zove taj popularno zvani harač) i podnijet ćeš zahtjev za ocjenu ustavnosti. ako ust sud proglasi taj zakon neustavnim, ti možeš zahtjevat naknadu štete.
no, ti smatraš da ti je npr. presudom prekršeno ljudsko pravo (recimo, pravo na prosvjed) i nakon žalbi i revizije, više instance to potvrde. ti nakon toga imaš pravo podnijeti ustavnu tužbu i ako dobiješ, taj akt će se ukinut i stavit ponovo u postupak i morat će se donijet pravilna presuda (jer u prijašnjoj, neustavnoj, nije prosuđeno u skladu s ustavom i/ili zakonom te je tako povrijeđeno tvoje pravo na prosvjed)

ljupka
07-04-2010, 04:03
mene zanima koliko su vazni ovi rokovi i nadleznosti ustavnih sudova koje se taksativno nabrajaju? članke ne trebamo znati?

Sto se rokova tice, treba ih znati ( mi seminaristi kod Smerdela smo trebali znat). Znaci moras znati da je rok za podnosenju ustavne tuzbe 30 dana, medutim postoje i iznimke gdje se osobi iz opravdanih razloga koja je propustila rok moze dopustiti povrat u prijasnje stanje ako u roku od 15 dana nakon prestanka opravdanog razloga podnese prijedlog za povrat u prijasnje stanje, ali s tim prijedlogom takoder mora podnijeti istodobno i ustavnu tuzbu. Nakon proteka 3 mjeseca od dana propustanja ne moze se traziti povrat u prijasnje stanje.
Zatim u kojem roku se moze ostvariti zastita birackog prava: moze se podnesti prigovor DIP-u u roku od 48 sati, zatim DIP je duzan donijeti rjesenje o prigovoru takoder u roku od 48 sati od dana kad mu je dostavljen te da protiv rješenja DIP-a se moze podnijeti zalba Ustavnom sudu u roku od 48 sati i Sud je duzan donesti odluku o zalbi u roku od 48 sati.
Uglavnom, to nije sve,to su samo neki primjeri. Moj savjet je da probas zapamtiti sto vise mozes ::E:

punkufer
13-04-2010, 01:38
Tijela za nadzor izbora

1.dip
2.biracki odbori
3.izborna povjerenstva izbornih jedinica
4.opcinska i gradska izborna povjerenstva
5.etičko povjerenstvo
6.promatraci nevladinih udruga i pol.stranaka
konacni-ustavni sud

jel su to svi i dali oni vrijede i za pred. i za zast. izbore???? plizzz odg, za 2 dana mi je pismeni!

mobica
24-06-2010, 18:00
Bila sam danas na konz kod kostadinov, pitala sam profesoricu sta i kako posto je doslo do promjena ustava-dal da ucim po starom pa kad naiđem na promjenu nekog članka da ucim o novm jer su se neki članci skroz promijenili-npr.čl 7,pučki pravobranitelj i sve... Ona je meni rekla da kao neće to bit,i pitala me kad je rok i onako rekla ma daa,jos 2tjedna kao... Rekla je da ne ulim nikako napamet ustav tj.te promjene već da ih mogu procitat uz kavicu cisto da sam u toku.I sad ne znam vise sta ucit-ja mislim da cu po starom,a ove bitne promjene tj.promjena cijelih clanaka da cu naucit i po novome i starome al def.pogledat nove promjene u slucaju da postave pitanje na usmenom ili pismenom!!

petrugnella
07-07-2010, 14:12
izborni količnik-ukupni broj svih glasova u izbornoj jedinici dijeli se sa brojem zastupnika koliko ih se bira u toj izbornoj jedinici.broj koji se dobije je izborni količnik.sada gledaš broj glasova za svaku listu posebno i podijeliš s količnikom.koliko se puta taj izborni količnik nalazi unutar tih glasova toliko ta lista dobije predstavničkih mjesta.npr.amo reć da je ukupnih glasova 1000 i da se traži 10 zastupnika.kada to podijeliš izborni količnik iznosi 100.
stranka A je dobila 400 glasova-znači broj 100 se unutar tih glasova nalazi 4 puta stoga će ona dobit 4 zastupnička mjesta,stranka B 300-ona će 3 itd..

d'hondtov-gleda se biračka masa pojedine liste i sad se broj tih glasova dijeli sa 1,2,3,4,5,...(ovisi koliko se zastupnika bira za tu jedinicu-do tog broja se dijeli)
i onda uspoređuješ dobivene rezultate svake kandidirane liste.i ako se traži npr.10 zastupnika (ovo gore dijeliš do 10) i poredaš prvih 10 najvećih rezultata.dogodit će se da su zastupljene one liste koje su dobile najviše glasova.ne znan mogu li to jednstavnije.al ne bi ti bilo loše da pogledaš u knjigu 251.str-imaš taj primjer i tablicu kako se radi bit će ti puno jasnije ;)

lege romana
10-07-2010, 16:08
da li netko moze odgovoriti na pitanje predsjednik kao nacionalni arbitar?

georgee
10-07-2010, 16:12
vjerojatno se cilja na činjenicu da je on jedan od mehanizama u sistemu kočnica i ravnoteža na način da supotpisuje akte zakonodavnog tijela, dijeli nadležnost s vladom kao izvršnim tijelom te čak u toj grani ima i svoje vlastite ovlasti, ima mogućnost pomilovanja (dakle, utjecaj i na sudsku vlast). on je tu da čuva i osigurava ispunjenje jamstava iz ustava. ugl, cilja ti se na ovlasti predsjednika.

imported_fishbone
10-07-2010, 16:20
Iz čl. 93. st.2 Ustava ''Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.'' - ta ovlast mu daje široka prava, mogućnosti da djeluje kao arbitar u odnosu na druga tijela državne vlasti... Više o tome str.381 knjige

georgee
11-07-2010, 13:15
tema je očišćena, privitci ažurirani.
LJUDI, MOLIM VAS, PIŠITE VIŠE DOJMOVA I PITAJA KOD ANE HORVAT! siguran sam da možete reći više od "ona je super". ako netko ima da je bio kod nje, neg napiše jer smo uspjeli kroz čitav semestar skupiti samo dva dojma!

georgee (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=5020)
http://img168.imageshack.us/img168/2069/temacopyru1.jpg
---očišćena tema---

gianni nichhi
24-08-2010, 21:46
pozdrav..nije mi jasno par stvari..na str.165 piše kako pravo predlagati zakone u rh imaju:svaki zastupnik,klubovi zastupnika,saborska radna tijela i vlada rh..a na str,203 piše kako to može i pučki pravobranitelj..i drugo zašto ustavni sud može samo ukinuti zakon a ne ga i poništiti,kao ostale podzakonske akte..

georgee
24-08-2010, 22:18
pozdrav..nije mi jasno par stvari..na str.165 piše kako pravo predlagati zakone u rh imaju:svaki zastupnik,klubovi zastupnika,saborska radna tijela i vlada rh..a na str,203 piše kako to može i pučki pravobranitelj..
on ne može predložiti zakon, već može predložiti kad daje izvješće da se zakoni donesu ili promijene. to nije zakonodavna inicijativa, to je običan prijedlog. kao da ti dođeš u sabor i to kažeš, al neće se pokrenut zakonodavni postupak zbog toga :wink:

i drugo zašto ustavni sud može samo ukinuti zakon a ne ga i poništiti,kao ostale podzakonske akte..
zato što tako ustav propisuje? :mrgreen:
pa zamisli jbt da se zakonom propiše neka novčana obveza ili davanje. poništavanje tog zakona značilo bi povrat u prijašnje stanje pa bi svi koji su dali novce, morali te iste novce vratit. što bi na razini države (a zakoni su najčešće opći) bilo jako teško za izvest. pravilnici i ostali podzakonski akti samo nadopunjuju zakone i najčešće se radi samo o provedbenim propisima. nisu neophodni, ti možeš supsidijarno primijenit neki drugi propis bez da nekome oduzmeš/ograničiš pravo koje mu daje zakon.

axl
21-09-2010, 17:52
dal netko zna koliko je dovoljno pismenog riješiti za prolaz,50 %?
Pismeni se ocjenjuje prema subjektivnom dojmu profesora koji ti ispravlja (a time i kod kojeg ćeš odgovarat ako prođeš). Kod nekih nema uopće bodova nego ti samo na temelju ukupnog dojma daje ocjenu, neki navodno imaju nekakve bodove, al ne zna se po kojem to principu ide. Tako da je nezahvalno pričat koliko je potrebno za prolaz. Moj savjet: piši sve živo i neživo kaj znaš o tome kaj te se pita. Pitanja su poprilično opširna tako da od viška glava ne boli. Naravno, to ne znači da možeš srat o nečem kaj nema veze ni sa čim, nego nije zgorega spomenut sve kaj ti padne na pamet u vezi određenog pitanja, al pritom pazeći da se ne zaneseš i potrošiš više od pola predviđenog vremena na dva-tri pitanja.

jadzija
23-09-2010, 22:58
može li mi netko objasnit tj.usporedit polupredsjednički sustav u rh za vrijeme tuđmana sa polupredsjedničkim sustavom u francuskoj v. republici?
U Francuskoj 5. republici polupredsjednički sustav pokazao se kao razdoblje stabilnosti. nije mu potreban supotpis predsjenika vlade, on raspolaže pravom raspuštanja nacionalne skupšine, iznošenja na referendum prprijedloga zakona koji se odnosi na ustrojstvo javnih vlasti, imenuje predsjednika vlade i razrješava ga dužnosti. Tri puta u Franc. povijesti došlo je do kohabitacije(predsjednik jedna stranka, vlada druga). On je najznačajniji organ državne vlasti, ključna ličnost političkog sistema i kamen temeljac institucija fran 5. republike
U Hrvatskoj su se isprva odlučili za taj sustav pošto pomiruje visok stupanj polit. demokracije i osiguranje djelotvornosti i stabilnosti polit. sustava u cijelosti, no u praksi sustav nije funkcionirao jer je ista osoba obnašala dužnosti predsednika repubilke i vođa političke stranke koja je imala večinu u saboru, politička moć je bila isuviše koncentrirana i stoga je polupredsjednički sustav promjenjen u parlamentarni.
Ako te bude zanimalo više, pitaj me na private, da ne zamaramo ljude koji spremaju ovaj ispit s više detalja nego je potrebno

zgmetropola
08-11-2010, 14:32
Jel netko ima ovu novu knjigu iz ustavnog prava-Temeljne značajke ustavnog poretka rh na 20.obljetnicu božićnog ustava, gdje kupiti i koliko košta? hvala unaprijed

To je knjižica sa pročišćenim Ustavom + taj rad prof. Smerdela
Imaš u Knjižari Fakulteta, izdavač je Novi Informator, košta 72 kune uz iksicu/index (inače 90)

http://www.novi-informator.net/?p=izdanja/izdanje&c=189

aleksandar
25-11-2010, 21:00
da li mi netko može objasnit što točno znači to da pripadnici nacionalnih manjina koji u republici hrvatskoj nemaju 1,5 posto zajamčeno im je dodatno pravo glasa, odn. zajamčeno je tri zastupnička mjesta onim manjinama koje imaju 1,5 posto??? stranica 92, plave knjižice...

jurandvor
25-11-2010, 21:28
uglavnom, to znači da kada pripadnici manjina pristupe glasovanju na biračkom mjestu neće više morati odlučiti hoće li glasovati na manjinskoj listi (12. izb. jedinica) za određenog kandidata ili stranku ILI će glasovati kao ostali državljani RH za kandidata ili stranku u svojoj (onoj u kojoj prebivaju tj onoj u kojoj su upisani u popis birača) izbornoj jedinici npr 1. ili 2... izbornoj jedinici. po Ustavu 2010 oni (pripadnici nacionalnih manjina) mogu glasovati I kao pripadnici nacionalnih manjina za svoje kandidate I kao ostali državljani RH ovisno o tome u kojoj se izbornoj jedinici nalaze. svakako to se odnosi na osobe koje su pripadnici nacionalnih manjina čiji udio ne prelazi 1.5 % stanovništva RH, dakle to se ne odnosi na Srbe koji, zbog toga, imaju zajamčena 3 zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru

aleksandar
30-11-2010, 11:29
Dali je ta nova knjiga od prof.smerdela , zamjenjuje neki dio iz knjige ili što? Nešto novo ima u njoj što nije u knjizi? I dali je stvarno nužna za iz nje učiti? Jer tražim po tražilici nsk i kgz i izgleda da je ni nemaju.

u plavoj knjižici su uvedene sve promijene koje su stupile na snagu izmjenama od 16.6.2010. i zato to trebaš učiti i to ti zamjenjuje prvi dio knjige..piše ti sve na stranici katedre..... ja sam seminarist i za prvi kolokvij imamo tu plavu knjižicu i ja bih ti osobno preporučio da tako učiš jer dosta je smršeno kada čitaš pa ti kažu nešto i navedu članak pa onda opet s nekim drugim člankom..sve usvemu ne idu po redu a ovako se dobije neki red tako da ti je to bolje...bolje se nauči...kreni čitati drugi dio komentare smerdelove i kako češ ići navodit će te na članke pa si ih pročitaš, pa zatim pročitaš komentar i nma problema ide lagano..

bond007
30-11-2010, 22:50
[QUOTE=bond007;547881]Dali je ta nova knjiga od prof.smerdela , zamjenjuje neki dio iz knjige ili što? Nešto novo ima u njoj što nije u knjizi? I dali je stvarno nužna za iz nje učiti? Jer tražim po tražilici nsk i kgz i izgleda da je ni nemaju.[/QUOTE

u plavoj knjižici su uvedene sve promijene koje su stupile na snagu izmjenama od 16.6.2010. i zato to trebaš učiti i to ti zamjenjuje prvi dio knjige..piše ti sve na stranici katedre..... ja sam seminarist i za prvi kolokvij imamo tu plavu knjižicu i ja bih ti osobno preporučio da tako učiš jer dosta je smršeno kada čitaš pa ti kažu nešto i navedu članak pa onda opet s nekim drugim člankom..sve usvemu ne idu po redu a ovako se dobije neki red tako da ti je to bolje...bolje se nauči...kreni čitati drugi dio komentare smerdelove i kako češ ići navodit će te na članke pa si ih pročitaš, pa zatim pročitaš komentar i nma problema ide lagano..

ako mi možeš objasniti koji je to prvi dio knjige, cijelo 1.poglavlje ili, do koje stranice u knjizi? Hvala

aleksandar
01-12-2010, 00:23
[QUOTE=aleksandar;548107]

ako mi možeš objasniti koji je to prvi dio knjige, cijelo 1.poglavlje ili, do koje stranice u knjizi? Hvala

dasamo prvo poglavlje jer tamo ti ima zastarjeliih stvari tipa podjela ustava, pa ono od ovog do ovog članka je zaštita prava i tako...a to nije više tako jer po novom imaš i potpun novi dio 8. ustava koji se odnosi na EU..i tako...

zgmetropola
09-01-2011, 14:43
Jel neko možda zna šta su to ovlasti ustavnog suda???

Hrvatskog? Knjiga str. 183., georgee skripta str. 67. - evo ti c/p

Djelokrug (nadležnost) obuhvaća;
A) osnovni djelokrug utvrđen Ustavom
1. odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom,
2. odlučuje o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom,
3. može ocjenjivati ustavnost zakona te ustavnost i zakonitost drugih propisa koji su prestali važiti ako od tog prestanka do podnošenja zahtjeva ili prijedloga za pokretanje postupka nije prošlo više od godine dana,
4. odlučuje povodom ustavnih tužbi protiv pojedinačnih odluka državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba s javnim ovlastima kad su tim odlukama povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode, kao i pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčeni Ustavom RH,
5. prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor,
6. rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti,
7. odlučuje, u skladu s Ustavom, o odgovornosti Predsjednika Republike,
8. nadzire ustavnost programa i djelovanja političkih stranaka i može, u skla*du s Ustavom, zabraniti njihov rad,
9. nadzire ustavnost i zakonitost izbora i državnog referenduma i rješava izborne sporove koji nisu u djelokrugu sudova

B) druge poslove određene Ustavom
1. opći nadzor nad donošenjem provedbenih propisa od strane Vlade i drugih nadležnih tijela. Ako Ustavni sud utvrdi da nadležno tijelo nije donijelo propis za izvršenje odredaba Ustava, zakona i drugih propisa, a bilo je dužno takav propis donijeti, o tome obavještava Vladu, a o propisima koje je bila dužna donijeti Vlada, obavještava Hrvatski sabor,
2. primanje svečane prisege Predsjednika Republike, kojom se on obvezuje na vjernost Ustavu,
3. odluka o postojanju okolnosti kada je Predsjednik Republike spriječen obavljati svoju dužnost zbog bolesti ili nesposobnosti, kada obavljanje predsjedničke dužnosti privremeno preuzima predsjednik Hrvatskog sabora,
4. odluka o nastupanju okolnosti, kao što je smrt, ostavka ili odluka Ustavnog suda o odgovornosti Predsjednika Republike za povredu Ustava, čime prestaje mandat Predsjednika, a dužnost privremeno preuzima predsjednik Hrvatskog sabora,
5. prethodno odobrenje o pritvoru ili pokretanju kaznenog postupka protiv Predsjednika Republike (predsjedničkom imunitetu),
6. odluka o žalbi razriješenog suca protiv odluke o razrješenju,
7. odluka o žalbi protiv odluke Državnog sudbenog vijeća o stegovnoj odgovornosti suca,
8. odlučivanje o ustavnosti pitanja o kojem se putem narodne inicijative zahtijeva raspisivanje referenduma

Ustavni sud odlučuje i o suglasnosti zakona s međunarodnim ugovorima.
Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje o suglasnosti međunarodnih ugovora s Ustavom jer u članku 128. Ustava nije propisana ta nadležnost.
Ustavni sud može ispitivati formalnu ustavnost zakona o potvrdi odnosno ratifikaciji međunarodnog ugovora. Kad je riječ o ispitivanju materijalne ustavnosti zakona o potvrdi međunarodnog ugovora ona bi uvijek bila ujedno i ispitivanje materijalne ustavnosti međunarodnog ugovora čiji se tekst s tim zakonom potvrđuje i unosi u unutarnji pravni poredak RH. Zbog toga Ustavni sud ne bi imao pravo da se kroz ispitivanje materijalne ustavnosti zakona o potvrdi međunarodnog ugovora posredno upusti u ispitivanje ustavnosti međunarodnog ugovora. Odredbe međunarodnih ugovora mogu se mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.

aleksandar
12-01-2011, 13:00
imam jedno pitanje. izašla bi na drugi rok u 2 mjesecu, a počela bi učiti 25.01. nakon kolokvija.
učila bi po skripti od georgea. e sad pošto nemam pojma kakve su to promjene uvedene jel mi može netko ukratko objasniti..
ili ako netko ima georgeovu skriptu a da je napravio te izmjene jel bi mi to mogli poslati na mail :moli:

imaš promjenu kod strukture ustava koji se sada sastoji od 10. odjeljaka i 152 članka i kada ti se u skripti citira neki članak pogledaj dal odgovara članku u ustavu i to ti je to....ništa više.... :)))

Dreamer
12-01-2011, 15:23
Imaš u plavoj knjižici naslov Promjene Ustava od 16.lipnja 2010. na 90.str.i tamo su ti napisane 4 kategorije na koje se te promjene odnose i još su objašnjene te promjene, kod nekih i zašto je promjenjeno stanje od prije. Recimo, kod Promjena u sustavu politikog odlučivanja imaš podnaslov Odlučivanje birača na referendumu i tu je promjenjen prijašnji zahtjev da će se odluka na referendumu donjeti većinom glasova svih birača odredbom da će se donejti većinom birača koji su istupili na referendum jer je ovo prije bio prestrog zahtjev. Te su ti promjene zbog pristupanja u EU koje bi valjda trebalo biti uskoro i taj jedan novododani odjeljak u ustavi iza Međunarodnih odnosa nosi naziv Europska unija

kelly
23-01-2011, 17:10
Smerdelov komentar iz iste je izdrkavanje ili vrijedan čitanja?
uglavnom sve to piše i u knjizi samo što treba pročitati plavu knjižicu jer je u njoj upozoreno na promjene. npr. u knjizi se objašnjava nefiksna kvota kod izbora zastupnika od birača koji nemaju prebivalište u RH ali u plavoj knjižici je navedeno da ona više ne postoji te je uvedena fiksna kvota i ti birači biraju 3 zastupnika. to je samo primjer ali ima još takvih stvari pa je zato treba pročitati i usporediti sa knjigom :)

aleksandar
09-02-2011, 10:55
Ja sam pročešljao pitanja sa pismenih/usmenih/kolokvija, pa sam ono što se nikad nije pojavilo, preskočio.
Također, neke se stvari više puta ponavljaju, pa i tako možeš skratit to sve skupa :D

Vidjet ćemo hoće li neki stariji mudrac ponuditi nešto konstruktivnije
najvažnije ti je naučiti:
TEMELJNA PITANJA USTAVNOGA PRAVA
25.6.1991.
A LJUDSKA PRAVA SI PROĐI JER JE TO LAGANO A BIT ĆE TI EVENTUALNO JEDNO PITANJE
AMERIČKI SUSTAV NADZORA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI
USTAVNI SUDOVI
USRH(POSTUAK IZBORA, DJELOKRUG,JAMSTVA NEOVISNOSTI, POKRETANJE POSTUPKA, UST. TUŽBA)
USTAVNOPRAVNI TEMELJ PRESTAVNIČKE VLADAVINE
REFERENDUM
IZBORNI SUSTAV(JENAKO I NEJEDNAKO,GERRYMANDERING,PARL. INKOMPATIBILITET,UTVRĐIVANJE IZB. REZULTATA,IZBOR HRV. PREDSJEDNIKA I ZASTUPNIKA)
UPLETANJE IZV. TIJELA U ZAKONODAVNU FUNKCIJU
SUSTAV PREDSJEDNIČKE VLADE U SAD-U
SUSTAV PARLAMENTARNE VLADE
FORMIRANJE VLADE
PRAVNO RAZLIKOVANJE FED. I KONFEDERACIJE

_k_i_k_a__
21-02-2011, 00:08
fuck...nemam plavu knjižicu :(

Evo skenirala sam te odredbe izmjena 2010 iz plave knjizice i moze te ih skinuti na :
http://rapidshare.com/files/449008770/ustav.zip

Gorguth
28-02-2011, 14:41
Koje su posebnosti 5. republike?

- ukidanje supremacije legislative u fancuskom parlamentarnom sustavu

- kohabitacija

Ima li još nešto?

Trostruka odgovornost:
1) vlada-> parlamentu
2) vlada-> predsjedniku
3) predsjednik-> parlamentu

jurandvor
10-04-2011, 15:05
pa mislim da se za sada ne odnosi jer bi npr. sdp u Zagrebu sigurno pokušao smijeniti gradonačelnika Bandića referendumom, a slično bi se dogodilo (ili barem pokušalo napraviti) i u drugim gradovima i općinama.

don_corleone
10-04-2011, 15:46
Zašto nebi vrijedilo? Jasno piše da je potrebna većina birača koji su pristupili referendumu. Po meni apsolutno vrijedi.

ps

SDP u ZGu ne želi referendum jer su ove godine:

1. Izbori za Sabor
2. Referendum za EU
3. Referendum po onom pitanju sindikata

Svjesni su da je previše izlazaka na izbore kontraproduktivan. A i Bandić nije tako slab....

jurandvor
10-04-2011, 23:37
dobro, no po meni je to i dalje sporno pitanje, naime

Ustavni zakon za provedbu Ustava RH: (NN 121/10)

Članak 1.
Ustav Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustav) stupa na snagu kada ga proglasi Hrvatski sabor, osim ako u pogledu stupanja na snagu, provedbe i prijelaza na primjenu pojedinih odredbi ovim Ustavnim zakonom, sukladno Ustavu, nije drugačije određeno.

Članak 2.
Odredbe Ustava za čiju se primjenu, prema Ustavu, ne mora donijeti Ustavni zakon ili zakon, primjenjuju se neposredno od dana proglašenja Ustava.

Članak 7. Zakoni kojima se omogućuje primjena odredbi Ustava koje se ne mogu neposredno primijeniti uskladit će se u roku od šest mjeseci od dana proglašenja ovoga Ustavnog zakona.
Zakonima iz stavka 1. ovoga članka uredit će se pitanja koja se odnose na:
– obranu,
– Oružane snage Republike Hrvatske,
– Kazneni zakon,
– Državni ured za reviziju,
– sudove,
– Državno sudbeno vijeće,
– državno odvjetništvo,
– izbor predsjednika Republike Hrvatske,
– referendum,
– pravo na pristup informacijama,
– obrazovanje,
– pučkog pravobranitelja,
– te ostali zakoni i Poslovnik Hrvatskoga sabora.

E sad, taj zakon o referendumu još nije donesen niti skoro godinu dana nakon promjene Ustava, a za razliku od Kaznenog zakona koji je već prošao široku javnu raspravu i gotovo je spreman na upućivanje u Sabor, o izmjenama Zakona o referendumu nema ni riječi. ovi ostali navedeni zakoni mislim da su svi doneseni.

don_corleone
11-04-2011, 08:27
U ustavu piše da bi referendum prošao potrebno većina glasova onih koji su mu pristupili. Referendum može biti s obzirom na teritorij lokalni i državni. Pošto je Ustav najviši pravni akt i svi ostali akti moraju biti u skladu s njim iz toga proizlazi da je na lokalnom referendumu = ko i na razini države. Možda nisu izglasani zakoni da bi se moglo manipulirati još malo....Tko zna....

Pa u prošlom ustavu je bilo isto na lokalnoj razini i na državnoj. Ne vidim logičnog razloga zašto to nebi bilo i sad.

damjan
17-04-2011, 01:21
jel mi moze netko odgovoriti, ili bar pomoći da nadjem odgovor na slijedeće pitanje s pismenog..hvala : 9) promjene Ustava iz 2010. koje se odnose na reformu pravosuđa?

superfly
17-04-2011, 01:32
izmjenjen je i promjenjen način izbora sudaca, više nije potreban reizbor nakon prvih 5 godina dužnosti, sudačka dužnost je osobna i trajna, promjenjen je sastav i nadležnosti državnog sudbenog vijeća, državnog odvjetništva i državnog odvjetničkog vijeća, preciznije su određene nadležnosti vrhovnog suda i postavljene su nove nadležnosti njegova predsjednika.

_k_i_k_a__
30-04-2011, 13:11
prvi dio (Ustav) moraš znati, drugi dio su oni zakoni (o grbu, zastavi, himni i državljanstvu) koje ne treba znati, treći dio je u biti tumačenje odnosno sistematiziranje ustavnih odredbi u sažetijem obliku nego je to obrađeno u knjizi tako da je i taj dio dobro proći, pogotovo ako ne učiš iz knjige

Sam da dodam, slazem se da ovaj drugi dio o grbu, zastavi, himni i drzavljanstvu ne trebas znati, ali opcenito o grbu (koliko polja, kruna - sto koji dio predstavlja) moras znati - Podolnjak je to pitao.

demarkis
03-07-2011, 19:39
1. Je li na kraju dopušteno javno okupljanje na mjestima do 100 m od mjesta gdje zasjeda ili je smještena Vlada, Sabor, predsjednik ili Ustavni sud? Tako piše u Zakono o javnom okupljanju iz 2005., piše u knjizi da je Ustavni sud ukinuo tu odluku, a znam da ove godine Pernara i ekipu nisu puštali na Markov trg.

2. Koliko na kraju zastupnika u Sabor biraju nacionalne manjine? Sveukupno 8 ili ne? U onom tumačenju prof. Smerdela mi je totalno nejasno - "Zajamčeno jedodatno pravo glasa za pripadnike manjina čiji je broj manji od 1.5% stanovništva, odnosno ozakonjeno jamstvo tri zastupnička mjesta onima čiji je broj veći od tog postotka." Znači li to da srpska nac.manjina i jedina i dalje bira 3 zastupnika, a ostali (samostalno ili zajedno) po jednog?

jurandvor
03-07-2011, 22:08
1. Ustavni sud je taj zakon ukinuo jer nije donesen potrebnom većinom ukupnog broja glasova (odnosno kao organski zakon), nego samo običnom većinom. naime, dotični je zakon (donesen još 1990. godine) dopunjen u srpnju 2005 odredbom da nije dopušteno javno okupljanje na prostoru koji je udaljen "najmanje 100 metara od objekata u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, Predsjednik Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske i Ustavni sud Republike Hrvatske". pošto je zakon izmijenjen nedostatnom većinom Ustavni ga je sud (na prijedlog nekih sindikata i civilnih udruga) ukinuo u studenom iste godine. međutim, već mjesec dana kasnije Sabor je ponovio glasovanje (prosinac 2005) te je ovaj zakon usvojen većinom koju propisuje Ustav. taj je zakon od tada na snazi, i dalje sa navedenom odredbom. ove godine je sličan slučaj bio sa Zakonom o pravu na pristup informacijama kojega je Sabor morao također ponovno donositi zbog nedostatka propisane većine prilikom glasovanja.

2. nacionalne manjine i dalje biraju 8 zastupnika, s time da pripadnici srpske manjine zbog svoje brojnosti nemaju dodatno pravo glasa, ali su im zato zajamčena 3 mjesta (dakle, imaju kao i dosad), s time da pošto su ima sada zajamčena mjesta kao manjincima srbi planiraju osvojiti i još pokoji mandat na redovitim listama po izbornim jedinicama gdje su jače zastupljeni.

demarkis
03-07-2011, 22:40
Hvala puno. :) A što zapravo znači to dodatno pravo glasa? Zbunio sam se sad malo :(

ruby
04-07-2011, 00:46
to i mene zanima, šta je s tim zagarantiranim mjestima, dali sve ono iz skripte/knjige još uvijek vrijedi i kakvo je to dodatno pravo glasa manjinama kojih je manje od 1,5%
i mene isto zanima u vezi glasovanja hrvatskih državljana s prebivalištem u inozemstvu. da li je sve isto kao i prije osim što je baš zajamčeno 3 mjesta u saboru :D preneprecizna su mi ta objašnjenja izmjena malo...

jurandvor
04-07-2011, 11:02
o tome sam već nešto pisao: dodatno pravo glasa - "uglavnom, to znači da kada pripadnici manjina pristupe glasovanju na biračkom mjestu neće više morati odlučiti hoće li glasovati na manjinskoj listi (12. izb. jedinica) za određenog kandidata ili stranku ILI će glasovati kao ostali državljani RH za kandidata ili stranku u svojoj (onoj u kojoj prebivaju tj onoj u kojoj su upisani u popis birača) izbornoj jedinici npr 1. ili 2... izbornoj jedinici. po Ustavu 2010 oni (pripadnici nacionalnih manjina) mogu glasovati I kao pripadnici nacionalnih manjina za svoje kandidate I kao ostali državljani RH ovisno o tome u kojoj se izbornoj jedinici nalaze. svakako to se odnosi na osobe koje su pripadnici nacionalnih manjina čiji udio ne prelazi 1.5 % stanovništva RH, dakle to se ne odnosi na Srbe koji, zbog toga, imaju zajamčena 3 zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru"

e sad ovo sa zajamčenim mjestima Srbima u Saboru ni meni nije najjasnije, ta je odredba ne samo od oporbenih političkih stranaka nego i od raznih udruga (HHO, GONG ...) okarakterizirana kao rezultat političkog dogovora hdz-sdss, te se o ovom zakonu (Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor) uskoro ima izjasniti i Ustavni sud (podneseni su brojni prijedlozi za utvrđivanje ustavnosti toga zakona). negdje sam čitao da je prof Smerdel jedan od protivnika spomenutih odredbi, pa mu možete poslati mail da vam to bolje razjasni. a može i netko ovdje ako zna, naravno.

što se tiče glasovanja birača koji nemaju prebivalište u RH, dogodile su se dvije promjene:
1) oni od sada dobivaju 3 zastupnika, neovisno o tome koliko ih izađe na izbore (prije je postojala tzv nefiksna kvota, te je broj njihovih mandata ovisio o izlaznosti na izbore, tako da su mogli dobiti i 1 mandat ali i njih npr 7).
2) izbori za zastupnike birača koji nemaju prebivalište u RH od sada se provode u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava (zbog postojanja nefiksne kvote prije je u interesu određenih stranaka bila što veća izlaznost birača izvan Hrvatske, da glasuju za njih, te su izbori održavani na način kao i u Hrvatskoj, dakle, po školama i drugim prostorima).

smart girl
26-08-2011, 10:21
na kojoj se strani u knjizi nalazi RAZLIKA IZMEĐU PARLAMENTARNIH I PREDSJEDNIČKIH IZBORA?

Na str. 260. imaš Izbor predsjednika RH, a na str. 272. Izbor zastupnika u hrv.sabor. Nema posebno poglavlje koje se odnosi na razlike.

aleksandar
07-09-2011, 18:30
da li netko zna odgovor na ovo pitanje kada vlada stupa na snagu ( ne kako nego kada-vrijeme) i gdje se to nalazi u knjizi?

vlada stupa na snagu kada osoba kojoj je odobren mandat da sastavi vladu izloži sastav svoje vlade saboru i sabor izglasa odobrenje....samim izglasavanjem odobrenja ona stupa, valjana je...

---očišćena tema---
http://img120.imageshack.us/img120/403/tema4ir7.jpg
axl (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=5200)

Pooh
27-09-2011, 22:53
zanima me obuhvaća li georgee skripta ovu zadnju promjenu ustava? ako ne, koja skripta iz skriptarnice obuhvaća sve što je aktualno??

Zanimljivo ime
27-09-2011, 23:15
ne obuhvaća, te promjene su u ovoj skripti http://www.pravokutnik.net/materijali/ustavno-pravo/skripta/plava-knjizica-20

Banksy!
28-09-2011, 22:19
Gdje nabaviti plavu knjizicu (temeljne značajke... )?

Zanimljivo ime
28-09-2011, 22:31
U knjižari?

superfly
28-09-2011, 22:32
u skriptarnici!

joja
29-09-2011, 15:33
zanima me nekoliko stvari. dobila sam pravo izaći u 11.mj na jedan predmet prije nego ga odslušam i sad ne znam dal da to bude ustav ili infor? koliko je potrebno za naučiti koji predmet ikolko je literatura opsežna? i još me zanima dal s obzirom na to kolko se inače priprema ustav ima smisla uzet ga ne eng jer sam čula da se onda literatura smanjuje. ili je ta razlika premala da bi se zezala s tim na eng?

superfly
29-09-2011, 15:48
imaš skriptu od 170str za knjigu i uz to trebaš naučiti izmjene ustava iz 2010. za što ti treba plava knjižica (tehnički nije potrebno kupovati jer ti samo treba ustav nakon izmjena i nekih 5 strana u kojima se one nabrajaju). treba ti dva do tri tjedna da naučiš.
ako polažeš na engleskom možeš na kolokvije iako nisi seminarist i nemaš usmeni.

smart girl
29-09-2011, 17:45
zanima me nekoliko stvari. dobila sam pravo izaći u 11.mj na jedan predmet prije nego ga odslušam i sad ne znam dal da to bude ustav ili infor? koliko je potrebno za naučiti koji predmet ikolko je literatura opsežna? i još me zanima dal s obzirom na to kolko se inače priprema ustav ima smisla uzet ga ne eng jer sam čula da se onda literatura smanjuje. ili je ta razlika premala da bi se zezala s tim na eng?

Ustav ti je opsežniji od pravne, ako ćeš učiti normalnim tempom bez ubijanja treba ti cca 3 tjedna. Za pravnu ti je dovoljno 2 tjedna laganini. No opet sve ovisi o tome koje ti gradivo bolje leži.

zgmetropola
29-09-2011, 17:59
Ja bih ti preporučio ustav, meni osobno je zanimljiviji i donekle lakši. Dva normalna tjedna su ti sasvim dovoljna za to.

*viki*
02-10-2011, 14:18
Jel ima neko pravilo o tome na koliko pitanja se mora odg za prolaz?Tipa kao kod ekonomske polit?Ili je 50% za prolaz,kako to ide?

ribapsihopat
02-10-2011, 19:35
Jel ima neko pravilo o tome na koliko pitanja se mora odg za prolaz?Tipa kao kod ekonomske polit?Ili je 50% za prolaz,kako to ide?

bitno je samo 50%.

jack_r
03-10-2011, 17:53
kolege, može li netko napisati koja su pitanja danas bila?

*barbie*
03-10-2011, 18:22
Jel mi može netko odg na pitanje Francuska deklaracija o pravima čovjeka ...?

*barbie*
03-10-2011, 20:55
A grupa

1. Dioba ustava u formalnom smislu prema načinu donošenja
2. Francuska deklaracija o pravima čovjeka i građanina
3. Politički i pravni dokumenti izvršne vlasti
4. Pravo žalbe i kontrola zakonitosti
5. Posredno i neposredno odlučivanje o ustavnosti zakona
6. Akti Ustavnog suda
7. Koncepcija narodnog suvereniteta J. J. Rousseaua
8. Državno sudbeno vijeće
9. Parlamentarna nepodudarnost ( općenito )
10. Ustavne promjene od 2010.g. u cilju reforme pravosuđa

jopica
04-10-2011, 00:24
B grupa

1. razlozi krutosti ustava
2. opća deklaracija o ljudskim pravima
3. nepovredivost doma
4. karatkteristike američkog sustava ocjenjivanja ustavnosti
5. referendum-pojam i vrste
6. zakonodavna delegacija
7. d´hondtov sustav
8. ustavne promjene 2010 u svrhu deklaracije namjera i omogućavanja ispravljanja ranijih nepravdi
9. postupak oblikovanja vlade
10. odgovornost predsjednika

*viki*
04-10-2011, 10:52
Sve ce rezultate ili barem rasporede za usmeni objavit na internetu ili nebi bilo lose prosetat do faksa?

superfly
04-10-2011, 11:00
ako ne objave do termina objavljenog za usmeni odeš tam di ti piše da imaš usmeni i čekaš da ti pročitaju rezultate ::E:

*barbie*
04-10-2011, 11:06
Pliz netko neka mi napiše za Francusku deklaraciju..?

nataly201
04-10-2011, 12:17
Revolucionarna Deklaracija iz 1789. prvi je takav dokument u Europi i proglašena je sastavnim dijelom fran. Ustava iz 1791., kao i svih kasnijih ustava. Deklarira i prirodno pravo na otpor tiraniji. U njoj se nabrajaju klasična prava čovjeka i građanina, te je iz te liste vidljiva aktualnost klasičnih građanskih prava u današnje doba.

1. pravo na slobodu i jednakost u pravima
2. sloboda, vlasništvo, sigurnost i otpor tlačenju
3. suverenitet je utemeljen na narodu
4. granice korištenja prirodnim pravima čovjeku mogu se odrediti samo zakonom u cilju osiguranja drugima korištenja istim pravima
5. slobodno je činiti sve što nije zabranjeno zakonom
6. zakon je izraz opće volje i svi građani imaju pravo osobno, ili preko svojih zastupnika, sudjelovati u njegovu donešenju
7. nitko ne može biti optužen, uhićen ili zadržan osim u zakonom predviđenim slučajevima i prema zakonu propisanom postupku
8. nitko ne može biti kažnjen, osim na temelju prethodno donesenog zakona u predviđenom postupku
9. svatko se smatra nevinim, dok nije zakonito proglašen krivim
10. nitko ne smije biti uznemiravan zbog svojih uvjerenja pod uvjetom da njihovo širenje ne narušava javni poredak utvrđen zakonom
11. sloboda razmjene misli i priopćenja
12. javna vlast je potrebna da bi jamčila i štitila prava čovjeka i građanina
13. zajednički doprinos za izdržavanje javne sile u uprave ima biti podjednako raspoređen na sve građene
14. svi građani imaju pravo sudjelovati u utvrđivanju i raspoređivanju javnih doprinosa i tereta
15. javni službenici su dužni podnositi račun o svom djelovanju
16. društvo u kojem nisu zajamčena građanska prava, niti predviđena dioba vlasti, nema Ustav
17. vlasništvo je sveto i nepovredivo pravo

Lunna
04-10-2011, 18:06
zna li netko mail od A.Horvat ili broj od Slavice Habjan,tajnice????

zgmetropola
04-10-2011, 18:26
zna li netko mail od A.Horvat ili broj od Slavice Habjan,tajnice????

ana.horvat@pravo.hr
http://www.pravo.unizg.hr/USTP/opce_informacije

4597 500
http://www.pravo.unizg.hr/slavica.habijan

Kopiranjem linkova ti pokušavam ukazati na korisnost stranice Fakulteta.

lea
05-10-2011, 08:27
Zna li netko hoće li prof. Sokol sutra održati konzultacije?

ONJO
05-10-2011, 19:22
moze li se ustavno kolokvirati ukoliko nismo seminarist iz tog predmeta? hvala :)

ONJO
05-10-2011, 19:29
i ukoliko smo seminarist iz tog predmeta imamo li usmenI? cula sam da ga u tom slucaju nema :D

the blizzard
05-10-2011, 21:18
moze li se ustavno kolokvirati ukoliko nismo seminarist iz tog predmeta? hvala :)
Ne.Samo seminaristi.

miromate
05-10-2011, 23:33
jap,gledajući ova pitanja sa zadnjeg roka znao bi odgovoriti na 3-4 iz svake grupe:mhm: no dobro recimo da sam na početku učenja a planiram na sljedeći rok u 11-om
ne kužim šta se misli pod Akti Ustavnog suda- jedino mi pada na pamet rješenja ustavnih tužbi ????kak to misle akt ,mislim znao bi nabrojati djelokrug ili ulogu Ustavnog suda.....al brijem da ne traže to

da našao sam akte u georgeevoj skripti:unsure: str69

Zanimljivo ime
05-10-2011, 23:36
ne kužim šta se misli pod Akti Ustavnog suda- jedino mi pada na pamet rješenja ustavnih tužbi ????kak to misle akt ,mislim znao bi nabrojati djelokrug ili ulogu Ustavnog suda.....al brijem da ne traže to

Akti Ustavnog suda su, ako me sjecanje sluzi, odluke i rjesenja..

bond
05-10-2011, 23:51
jap,gledajući ova pitanja sa zadnjeg roka znao bi odgovoriti na 3-4 iz svake grupe:mhm: no dobro recimo da sam na početku učenja a planiram na sljedeći rok u 11-om

Ustavni sud donosi odluke i rješenja.

Odluka se donosi o meritumu stvari o kojoj se sud izjašnjava, a u svim ostalim slučajevima rješenje.

To ti se nalazi u poglavlju o nadzoru zakonitosti i ustavnosti

ONJO
06-10-2011, 19:10
Hvala the blizzard :) moze li mi netko odgovoriti jos i na ovo pitanje: ukoliko sam seminaris iz ovog predmeta postoji li usmeni? cula sam da ne, hvala :)

the blizzard
06-10-2011, 19:19
Hvala the blizzard :) moze li mi netko odgovoriti jos i na ovo pitanje: ukoliko sam seminaris iz ovog predmeta postoji li usmeni? cula sam da ne, hvala :)
Iskreno meni je ovo prvi glas da su neki seminaristi oslobođeni usmenog u potpunosti...
Ne znam za druge,ali Podolnjakovi seminaristi su morali na usmeni.

Pravnica :)
06-10-2011, 21:25
ne znam di da ovo pitam, pa ću tu i usput se odmah ispričavam ako ovo pitanje ne bi trebalo postavljati tu, ali da li mi je lakše uzeti ustavno ili obiteljsko pravo? jer ostali su mi rim i sociologija s prve, pa ako ima neka dobra duša koja će dati neki pametni savjet koji od ta dva (ustavno ili obiteljsko) odabrati.

_k_i_k_a__
06-10-2011, 21:43
ne znam di da ovo pitam, pa ću tu i usput se odmah ispričavam ako ovo pitanje ne bi trebalo postavljati tu, ali da li mi je lakše uzeti ustavno ili obiteljsko pravo? jer ostali su mi rim i sociologija s prve, pa ako ima neka dobra duša koja će dati neki pametni savjet koji od ta dva (ustavno ili obiteljsko) odabrati.

Hmmm..pa mislim da to ovisi za sto si "tip" tj. sto bi ti bolje islo, a ovako po rangu tezine rekla bih da su tu negdje.
Ja osobno bih prije odabrala ustav jer nikada nisam voljela uciti o bracnim odnosima i profila toga :D

Obiteljsko - Dobro ga je ponavljati po pitanjima, mozda ima manje "cjelina" za preci, treba ga shvatiti tj. razumjeti pogotovo dio osporavanja i utvrđivanja - to ipak treba sjesti
Ustav - konkretan, vise cjelina i pojmova, vise pravnih sustava...

Ustav mozda u startu vise znas. Kod obiteljskog gradivu treba vise da "sjedne na svoje mjesto" dok ustav se moze sto posto poloziti i po dobroj skripti, a obiteljsko ipak moras procitati knjigu i prouciti je. Tako da ovisi - ako imas malo vremena - Ustav - nekako je sigurniji. Ako ti je zanimljivo - posvojenje, uzdrzavanje, bracni, izvanbracni odnosi itd - onda ce ti i obiteljsko dobro ici posto si u startu zainteresirana za tu materiju. Zaista previse cimbenika koji ovise od osobe do osobe, ali mislim da je ustav ipak sigurniji za prolaz od obiteljskog.

miromate
06-10-2011, 22:09
definitivno ustavno,barem po meni neka opća kultura -znaš više.....

Cheryl Cole
08-10-2011, 16:39

Obiteljsko je lakše položit preko kolokvija (kad si seminarist) nego na redovnom roku, što kod ustavnog nije slučaj, tako da i to uzmi u obzir kad budeš odabirala. Sve ovisi koliko si spremna ''pritisnut'' u učenju u narednoj godini... U svakom slučaju lakše će ti biti ako uzmeš ustavno, ali opet treba gledati malo dalje u budućnost...

bond
08-10-2011, 18:39
Ucim po knjizi iz 2009., narodne novine, i postoji u 11. Poglavlju (Ustrojatvo vlasti RH) , naslov 4.4 različito naveden djelokrug Vrhovnog suda u odnosu na staru knjigu iz 2007., naime izostavljene su odredbe o rješavanju o zalbama( u knjizi iz 2009. su samo 4 ovlasti navedene, a u knjizi 2007. 7 ovlasti).
Da li je to greška u novvoj knjizi?

miromate
11-10-2011, 01:19
nije ti greška obrati pažnju na članak 24. Zakona o sudovima
http://www.zakon.hr/z/122/Zakon-o-sudovima

barem sam to ja tak shvatio

Banksy!
11-10-2011, 15:30
Moze li neki kolega/ica ako su bili na predavanju danas podijelit dojmove?

brinettica
11-10-2011, 18:54
nisi ništa bitnog propustio,ugl bio je smerdel,ono što već otprilike znaš,samo seminaristi mogu na kolokvije,literatura je ova navedena na pravokutniku,tj.stranicama katedre,preporučio je da kad učimo,počnemo od one njegove knjižice o ustavu,a onda pređemo na deblju knjigu...počeo je preko prezentacije obrađivati gradivo s početka udžbenika (vlast itd.) i pričao malo o sebi,kak je radio na ustavu bla bla i još neke nevezane stvari za gradivo...ugl 50%ljudi se pokupilo nakon 1.sata

Banksy!
11-10-2011, 20:47
Jer dolazak na predavanja obavezan?

brinettica
11-10-2011, 21:05
nije ::E: rekao je da se 4 prof.izmjenjuju i da će svaki imati težite na nekom dijelu gradiva koje on smatra važnim i da se može dogoditi,ak dolazimo na predavanja,da se neka i ponavljaju jer su razl.prof.

against_modern_football
11-10-2011, 22:06
Jel rekao možda Smerdel do koje su str. kolokviji i kad su? Propustio sam prvih pola sata predavanja...

justagirl*
11-10-2011, 22:27
plava knjizica je prvi kolokvij i ima oko 150 str s tim da je velik dio i ustav dok je drugi kolokvij velika knjiga od oko 500 str. rekao je da je mala knjizica sazetak velike :)

pravnicaaa
12-10-2011, 15:03
A grupa

10. Ustavne promjene od 2010.g. u cilju reforme pravosuđa

B grupa
8. ustavne promjene 2010 u svrhu deklaracije namjera i omogućavanja ispravljanja ranijih nepravdi

di su te ustavne promjene iz 2010 godine :/
imam samo knjigu, a tog tamo nema :/

judge amy
12-10-2011, 15:17
Koliko se isplati ići na predavanja iz ustavnog?

ribapsihopat
12-10-2011, 15:36
di su te ustavne promjene iz 2010 godine :/
imam samo knjigu, a tog tamo nema :/

u plavoj knjižici!

miromate
13-10-2011, 14:18
Promjene u cilju reforme pravosuđa
Promjene predstavljaju osnovne supstancijalne reforme sudbene vlasti i sudačke profesije
• Izmijenjen je položaj i izbor sudaca
• Ukinuta obveza reizbora sudaca nakon prvih 5 godina na dužnosti
• Sudačka dužnost učinjena je osobnom i trajnom
• Nadležnosti vrhovnog suda -preciznije određene, kao i nove nadležnosti njegova predsjednika
• Izmijenjen je sastav i nadležnosti Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetništva i Državno odvjetničkog vijeća

Promjene u svrhu deklaracije namjera i omogućavanja ispravljanja ratnih nepravdi

• Promjene teksta izvorišnih osnova : navođenje 22 nacionalne manjine i formulacija o tome kako su „branitelji i narod“ u „pravednom, legitimnom, oslobodilačkom i obrambenom ratu“ obranili državu
• Ukidanje zastare za kaznena dijela ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala

judge amy
13-10-2011, 22:34
jesu predavanja za seminariste iz ustavnog obavezna?

the blizzard
13-10-2011, 22:45
jesu predavanja za seminariste iz ustavnog obavezna?
Prošle godine nisu bila.

bond
14-10-2011, 01:51
nije ti greška obrati pažnju na članak 24. Zakona o sudovima
http://www.zakon.hr/z/122/Zakon-o-sudovima

barem sam to ja tak shvatio

Prema cl.24.st.2. Zakona o sudovima Vrhovni sud odlučuje o izvanrednim pravnim lijekovima protiv pravomocnih odluka sudova u RH i o redovnim pravnim lijekovima kad je to propisano posebnim zakonom.
U knjizi piše da Vrhovni sud odlučuje o izvanrednim pravnim lijekovima, ali ne piše ništa o redovnim pravnim lijekovima.
Ako Vrhovni sud nije najviši apelacijiski sud, tko onda rješava o zalbama u krajnjoj instanci?

Nadalje, nedostaje u knjizi i odredba stavka 3. clanka 24. navedenog zakona koja propisuje kako Vrhovni sud rješava o sukobu nadležnosti kad je to propisano posebnim zakonom.

miromate
14-10-2011, 10:32
Prema cl.24.st.2. Zakona o sudovima Vrhovni sud odlučuje o izvanrednim pravnim lijekovima protiv pravomocnih odluka sudova u RH i o redovnim pravnim lijekovima kad je to propisano posebnim zakonom.
U knjizi piše da Vrhovni sud odlučuje o izvanrednim pravnim lijekovima, ali ne piše ništa o redovnim pravnim lijekovima.
Ako Vrhovni sud nije najviši apelacijiski sud, tko onda rješava o zalbama u krajnjoj instanci?

Pa piše ti u zakonu da odlučuje(rješava) o redovnim pravnim ljekovima(žalba) kada je to propisano zakonom

Nadalje, nedostaje u knjizi i odredba stavka 3. clanka 24. navedenog zakona koja propisuje kako Vrhovni sud rješava o sukobu nadležnosti kad je to propisano posebnim zakonom.

nemam knjigu al ti vjerujem:) no u mojoj skripti od tih 7 dužnosti pod F) piše:rješava sukobe djelokruga između sudova kojima je nadređen........
u principu tu ti se radi o sukobu nadležnosti i mislim da je to to

juka
14-10-2011, 11:15
Jesu pocela predavanja ovaj tjedan.? Nisam nasao nigdje obavijest da pocinju. Kad su predavanja za izvanredne studente

apocalypse
14-10-2011, 13:04
Jesu pocela predavanja ovaj tjedan.? Nisam nasao nigdje obavijest da pocinju. Kad su predavanja za izvanredne studente
Ovdje ti je obavijest:
http://www.pravo.unizg.hr/?@=5yqb#news_8980

judge amy
14-10-2011, 14:28
jesu vec davali papire za potpise ovaj tjedan? hvala

zgmetropola
15-10-2011, 15:36
@apocalypse ..e ajde se prvo malo spusti na zemlju...jao sto volim pacijente kao ti....e i? sta sam ja dobio s tim...ajmo sad otici na web stranicu katedru za ustavno pravo...i sta ja tamo vidim...NISTA...nikakve obavijesti o pocetku predavanja, a i raspored predavanja je iz godine 2007/08, a nekako se podrazumjeva da bi tamo ta obavijest i trebala stat....neki ljudi nemaju vremena visit na internetu i stranicama faksa i pravokutniku jer neki ljudi i rade vjerovao ti ili ne:OO da, da sokiran si znam al tako je....ajde prvo se nauci zivotu onda djeli ovakve sarkasticne komentare...

Nek živi ljubav,
nek se budi dan,
neka svatko dijete
ima miran san

Nemojte se svađati, to me rastužuje :(

bonito
20-10-2011, 14:24
kako je najbolje početi učiti ovaj predmet, s obzirom na raštrkanu literaturu,koji je najbolji plan

*tearsinheaven
20-10-2011, 14:27
kako je najbolje početi učiti ovaj predmet, s obzirom na raštrkanu literaturu,koji je najbolji plan
Smerdel je na predavanju rekao kako je bolje prvo proći plavu knjižicu koja je neka vrsta sažetka, pa se tek nakon toga bacit na knjigu.

the blizzard
20-10-2011, 17:35
Smerdel je na predavanju rekao kako je bolje prvo proći plavu knjižicu koja je neka vrsta sažetka, pa se tek nakon toga bacit na knjigu.
Plus što onda najprije naučiš promjene pa iz udžbenika izbacuješ ono što više ne vrijedi.

mouse
22-10-2011, 17:54
constitutional law, kada su predavanja i kako je izgledalo ono jedno do sad?

luce.luca.
23-10-2011, 22:46
nisam bila na predavanju pa me zanima kada je prvi kolokvij i koje gradivo obuhvaća? ;

kaktus
25-10-2011, 16:25
Molim nekoga pomoć u vezi literature 1) znači trebam georee skriptu jel to ta -Naziv:Ustavno pravo v2.0 Fajl:Skripta za kolegij ustavno pravo verzija 2.0 od 169 str? i plavu knjižicu-koju ovu od 54 ili 64 str u skriptarnici? JEL TO SVE ZA PRIPREMIT ISPIT?Svi oni zakoni i ono iz NN su obuhvačeni u tome?

2) Dok učim iz georgee skripte gledam u ustav u plavoj knjižici dali su podaci točni?

3) Jel treba znati cjeli ustav?

4) Ono u plavoj knjižici...na 20. obljetnicu božičnog ustava-jel to treba znati sve iz skripte ili ne?

Hvala!

Banksy!
25-10-2011, 17:06
Koliko dana nakog pismenog obično bude usmeni?

superfly
25-10-2011, 19:55
nema pravila. zna biti odmah idući dan, a nekad i u ponedjeljak ili utorak.

bond
26-10-2011, 01:45
Ne ucim iz kripte vec iz knjige pa cu ti reci moja iskustva.
Knjiga je iz 2009. a promjene ustava su uslijedile 2010. pa je knjigu potrebno u nekim stvarima ispravit, npr. kod glasovanja 11. izborne jedinice(dijaspora) ne koristi se više nefiksna kvota već biraju fiksno 3 zastupnika, zatim kod referenduma fakultativnog i obveznog- razdruživanje i pridruživanje, čl.142 dovoljna je većina od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore ( sniženi su kriteriji), zatim postoje promjene čl.7 kod odlučivanja vezano uz NATO, uvedena je revidiranim Ustavnim zakonom pozitivna diskriminacija nacionalnih manjina, izmjenjen je čl. 31 i uvedena ustavna odredba da ne zastarjeva ratno profiterstvo i kriminal u pretvorbi i privatizaciji,...
Uglavnom moraš prvo pogledati Smerdelov članak u plavoj knjižici i usporediti s tekstom u knjizi, a ikad gledaš Ustav koji je također u plavoj knjižici boldani su ti mjenjani članci.
Uknjizi su ti obuhvaćeni svi zakoni pa ti zapravo i nisu neophodni.
Na početku članka u plavoj knjižici imaš sve promjene i to je bilo ispitno pitanje na zadnjim rokovima.
Ustav mislim da je potrebno znati neke važne članke, primjerice čl.1-narodni suverenitet, čl. 4.- dioba vlasti. čl.3.- temeljne ustavne odredbe koje služe za tumačenje ustava, čl.17 i čl. 101. - postupanje u stanju nužde, ...

Molim nekoga pomoć u vezi literature 1) znači trebam georee skriptu jel to ta -Naziv:Ustavno pravo v2.0 Fajl:Skripta za kolegij ustavno pravo verzija 2.0 od 169 str? i plavu knjižicu-koju ovu od 54 ili 64 str u skriptarnici? JEL TO SVE ZA PRIPREMIT ISPIT?Svi oni zakoni i ono iz NN su obuhvačeni u tome?

2) Dok učim iz georgee skripte gledam u ustav u plavoj knjižici dali su podaci točni?

3) Jel treba znati cjeli ustav?

4) Ono u plavoj knjižici...na 20. obljetnicu božičnog ustava-jel to treba znati sve iz skripte ili ne?

Hvala!

hanibani
29-10-2011, 20:36
da pitam..jel mi skripta dovoljna za prolaz+ ustav+pročitana knjiga?
hvala :)

the blizzard
29-10-2011, 22:45
da pitam..jel mi skripta dovoljna za prolaz+ ustav+pročitana knjiga?
hvala :)
O,da!
Sasvim dovoljno

miromate
02-11-2011, 17:36
pozdrav ekipa hitno trebam informaciju dali gospon Mario Jelušić održava ispite ,dali je bio na zadnjim rokovima.....

superfly
02-11-2011, 18:19
bio je. na ispitu ti kažu koji ispitivači ispituju.

Katherina
02-11-2011, 19:51
Jel' ima nekog ovdje tko je u seminarskoj grupi prof. Podolnjaka da mi veli što je bilo danas na seminaru?

miromate
03-11-2011, 00:12
bio je. na ispitu ti kažu koji ispitivači ispituju.
o.k. brzo i efikasno , a vidim da i drži seminar
šta nije on ustavni sudac?
Članak 127.
Suci Ustavnog suda Republike Hrvatske ne mogu obavljati nijednu drugu javnu ni profesionalnu dužnost.

zanima me sam dali sam ja krivo shvatio čl.127

miromate
03-11-2011, 00:19
ne mora mi nitko odgovarati sve fino piše na stranici USRH:neko:
USTAVNE I ZAKONSKE ZABRANE U VRIJEME OBNAŠANJA DUŽNOSTI SUCA USTAVNOG SUDA

Suci Ustavnog suda Republike Hrvatske ne mogu obavljati nikakvu drugu javnu ni profesionalnu dužnost.

Sveučilišni nastavnik (docent, izvanredni i redoviti profesor) pravnih znanosti izabran za suca Ustavnog suda može, izvan radnog odnosa i u smanjenom opsegu, nastaviti obavljati nastavu i znanstveni rad kao sveučilišni nastavnik pravnih znanosti. Ne smatra se javnom, odnosno profesionalnom dužnošću ni druga znanstvena i stručna djelatnost, niti člansko djelovanje u institutima i udrugama pravnika, kao ni u humanitarnim, kulturnim, sportskim i drugim udrugama.

the blizzard
03-11-2011, 00:22
o.k. brzo i efikasno , a vidim da i drži seminar
šta nije on ustavni sudac?
Članak 127.
Suci Ustavnog suda Republike Hrvatske ne mogu obavljati nijednu drugu javnu ni profesionalnu dužnost.

zanima me sam dali sam ja krivo shvatio čl.127
Ali mogu biti sveučilišni profesori ako im ta dužnost ostavlja dovoljno prostora za pravilno obavljanje dužnosti ustavnog suca. Ali,ne bi mogao biti istodobno sudac na npr. nekom općinskom sudu.

miromate
03-11-2011, 00:26
Ali mogu biti sveučilišni profesori ako im ta dužnost ostavlja dovoljno prostora za pravilno obavljanje dužnosti ustavnog suca. Ali,ne bi mogao biti istodobno sudac na npr. nekom općinskom sudu.
ma da našo sam al sam brži s postovima nego u traženju odgovora:mrgreen:,

kaktus
04-11-2011, 22:24
U koliko sati je obično ispit?

superfly
05-11-2011, 01:02
u 12

ONJO
06-11-2011, 19:16
B. Smerdel: TEMELJNE ZNAČAJKE USTAVNOG PORETKA REPUBLIKE HRVATSKE NA 20.
OBLJETNICU 'BOŽIĆNOG USTAVA', u Ustav RH, 16. izdanje, Informator, Zagreb 2010.,
STR. 84 - 155. ...znate li gdje mogu nabaviti tu knjizicu i za koliko otprilike novaca? i moze li se negdje i kopirati? hvala

zgmetropola
06-11-2011, 19:20
B. Smerdel: TEMELJNE ZNAČAJKE USTAVNOG PORETKA REPUBLIKE HRVATSKE NA 20.
OBLJETNICU 'BOŽIĆNOG USTAVA', u Ustav RH, 16. izdanje, Informator, Zagreb 2010.,
STR. 84 - 155. ...znate li gdje mogu nabaviti tu knjizicu i za koliko otprilike novaca? i moze li se negdje i kopirati? hvala

Knjižara faksa, s popustom na indeks/iksicu, 72 kn.

idioma
08-11-2011, 00:32
jel zna netko tko ide na predavanja na kojoj su sad lekciji? htjela bih krenut od idućeg tjedna na predavanja pa da se znam pripremit.. hvala :)

hanibani
08-11-2011, 16:59
jel zna netko kad će objaviti raspored ispita? na studomatu piše da je od 10-12,al to mi je nekak previše vremena...

*tearsinheaven
08-11-2011, 17:08
jel zna netko kad će objaviti raspored ispita? na studomatu piše da je od 10-12,al to mi je nekak previše vremena...

Na studomatu uvijek piše dulje trajanje ispita, no to je zato što katedre nastoje bar na 2h rezervirat dvoranu kako bi pripremili ispite i sl. Ista stvar i s ispitima na prvoj godini, npr. rim, nacija i sl.

brinettica
09-11-2011, 13:15
ispit se piše 75 min

rok 09.11.2011. A grupa

1.izvorišne osnove
2.odgovornost predsjednika republike
3.sastavljanje vlade u rh
4.imunitet zastupnika
5.redovni zakonodavni postupak
6.impeachment
7.kohabitacija
8.državno sudbeno vijeće
9.uredbe iz nužde (u rh)
10.sustav većine

pitanja nisu po redu...ugl ima dovoljno vremena da napišete sve što trebate

Grunf
09-11-2011, 14:07
Može netko reći što bi trebalo odgovoriti na pitanje o kohabitaciji i gdje se to nalazi u knjizi/skripti?

kaktus
09-11-2011, 14:23
Profesorica Horvat je rekla da će staviti na web starnicu prvo obavjest o tome kad je kod kojeg profesora usmeni, a da će tek naknadno objaviti rezultate na webu. Jel tako?nisam baš sigurna

Grunf
09-11-2011, 14:25
Tako je, al mislim da nije rekla točno vrijeme kad će sve to objavit.

brinettica
09-11-2011, 14:25
Profesorica Horvat je rekla da će staviti na web starnicu prvo obavjest o tome kad je kod kojeg profesora usmeni, a da će tek naknadno objaviti rezultate na webu. Jel tako?nisam baš sigurna

da,tako je,samo mislim da je asistentica rekla kako će taj raspored objavit pola sata po završetku pismenog,znači do 12,al još nema,ugl prvo ide raspored pa rez

brinettica
09-11-2011, 14:32
Može netko reći što bi trebalo odgovoriti na pitanje o kohabitaciji i gdje se to nalazi u knjizi/skripti?

nezz koja točno str.,ugl imaš tamo kod francuske,razdoblje samoograničavanja predsjednika...

miromate
09-11-2011, 15:34
evo ja sam bez pomoći knjige probao odgovoriti na ova pitanja pa kj mislite kolko bi dobio? i o kohabitaciji:)

1 IZVORIŠNE OSNOVE preambula ili proslov ustava ,pisan je svečanim stilom a govori o tome tko donosi ustav, povjesne pretpostavke i razlozi donošenja ustava

2. Odgovornost P.r - Predsjednik RH odgovoran je za POVREDE USTAVA KOJE POČINI Obnašajući svoju dužnost.Postupak za ispitivanje odgovornosti pokreče Sabor 2/3 većinom svih zastupnika. O odgovornosti Predsjedenika odlućuje USRH 2/3 večinom glasova svih sudaca. Odluku o odgovornosti predsjednika mora donjeti u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloka, ako US ustvrdi odgovornost predsjednika prestaje mu dužnost po sili Ustava, u protivnom će odbaciti zahtjev sabora.
Prijedlog za utvrđivanje odgovornosti mora sadržavati činjenićni opis,pravnu naznaku i dokaze kojima se tereti predsjednik.US dopušta predsjedniku da se izjasni o optužbama i daje mu pravo da sudjeluje u postupku.
3. sastavljanje vlade u rh – Predsjednik republike daje mandat za sastav vlade osobi koja uživa povjerenje saborske večine, rok za sastav vlade je 30 dana
ako mandatar u tom roku ne sastavi vladu predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana,ako ni u tom roku ne sastavi vladu predsjednik daje mandat drugoj osobi za sastav vlade ako ni ovaj ne uspije sastaviti vladu predsjednik raspušta sabor i raspisuje izbore.
Mandatar sastavlja vladu koju potvrđuje sabor.
4. imunitet zastupnika – razvio se u engleskom parlamentarnom sustavu. Kralj je zatvarao zastupnike koji su se suprostavljali njegovim postupcima i odlukama. Zato je uspostavljen imunitet zastupnika
Razlikujemo imunitet neodgovornosti –znači da zastupnik nije odgovoran za ono što izreče u predstavničkom tijelu,odluka i slićno,imunitet neodgovornosti štiti ga trajno pa i kada mu završi mandat . Imunitet nepovredivosti – štiti zastupnika od kaznene odgovornosti za vrijeme trajanja mandata,imunitet mu može biti skinut samo odlukom predstavničkog tijela. U većini slućajeva zastara za kaznena djela prestaje teći tokom trajanja mandata ,tako da se zastupniku može suditi nakon kraja mandata. Zastupnički imunitet je prisutan u različitim oblicima ali manje-više slićnim u svim demokratskim državama.
5. redovni zakonodavni postupak –ima nekoliko faza :
Faza inicijative ,razmatranje prijedloga u radnim tijelima sabora-odborima , prvo čitanje,konačni prijedlog zakona,drugo čitanje,iznimno treće čitanje.
Prjedlog za donošenje zakona može podnjeti zastupnik u saboru,klub zastupnika , radna tijela sabora , Vlada RH
6.impeachment – je ustavom predviđen postupak utvrđivanja posebne odgovornosti predsjednika,potpredsjednika SAD te drugih civilnih dužnosnika, koji se pokreće radi počinjenja izdaje,podmićivanja ili nekog drugog teškog zločina i prekršaja.kako bi se uklonio sa dužnosti i učinio dostupnim redovnom pravosuđu.
Postupak se pokreće na inicijativu zastupnika u Domovima,zakonodavnog tijela NEKE OD Država, velike porote ili predsjednika sad-a, imenuje se istražitelj i odbori koji ispituju mogućnosti,zatim Zastupnički dom odlučuje o podizanu optužnice,ako ju podigne Senat se formira kao sud a svi senatori polažu sudačku prisegu,ak je optužen predsjednik SAD-a predsjedanje Senatom preuzima predsjednik Vrhovnog suda . Ispituju se svjedoci, izvode se dokazi i uslučaju utvrđivanja odgovornosti dužnosnik se miče sa položaja.
7.kohabitacija – na latinskom bi doslovce značilo zajednički stan, misli se na situaciju u Francuskoj glede V. republike u kojoj se dešavala a može se i ubuduće događati podjela vlasti između predsjednika ,koji u francuskom polupredsjedničkom sustavu ima značajne ovlasti i vlade.Dakle radi se o tome da presjednik nema poidršku večine u skupštini ,večina je iz kontra stranke tako da radi funkcioniranja samog političkog sustava, predsjednik se ograničava i funkcionira zajednički s vladom.
8.državno sudbeno vijeće- neovisno i samostalno tijelo u čijem je djelokrugu: imenovanje sudaca,razrješenja sudaca,imenovanje predsjednika sudova osim predsjednika VSRH, vođenje stegovnih postupaka protiv sudac i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti,vođenje očevidnika sudaca,vođenje imovinskih kartica sudaca
Dsv čini 11 članova koji se biraju iz reda sudaca (7), profesora pravnih zn.(2), i saborskih zastupnika-2, mandat im je 4 god.,ne mogu obnašati dužnost više od 2 mandata uzastopce, između sebe biraju predsjednika na 2 god.
9.uredbe iz nužde (u rh)- prema čl. 101. Predsjednik može donositi uredbe iz nužde u sljedećim situacijama: u slučaju ratnog stanja, u slučaju neposredne opasnosti za neovisnost i jedinstvenost RH,
U slučaju kada ustavom utvrđena tijela nisu u mogućnosti se sastati, djelovati i donositi odluke
U slučaju rata predsjednik samostalno donosi uredbe iz nužde, u druga dva slučaja na prijedlog uz supotpis Vlade.
Predsjednik mora podnesti na potpis uredbe iz nužde saboru čim se sabor uspije sastati, u protivnom prestaju važiti

10.sustav većine- Kao izborni sustav ima dvije varijante, dakle imamo sustav apsolutne večine i sustav relativne većine
Po sustavu relativne većine izbori se obavljaju u jednom krugu a pobjednik je kandidat koji je osvojio najviše glasova
Kod apsolutne već ine imamo oštriju i blažu varijantu, po prvoj pobjednik je onaj koji na izborima dobije natpolovičnu većinu glasova svih birača upisanih u birački popis, po blažoj varijanti pobjednik je onaj koji osvoji natpolovičnu većinu glasova birača koji su izašli na izbore i.
Kod apsolutne većine izbori se obavljaju u dva kruga uglavnom ,osim ak neki kandidat u prvom krugu ne dobije natpolovičnu večinu
Drugi krug se obavlja ako nitko u prvom krugu ne dobi natpolovićnu većinu s tim da imamo dvije varijante:1. Da u drugom krugu sudjeluju svi kandidati kao u prvom krugu i pobjeđuje onaj koji osvoji relativnu večinu glasova i varijanta2.. U drugom krugu sudjeluju sam 2 kandidata koja su u prvom osvojila najviše glasova tak da jedan od njih osvaja apsolutnu večin, to se zove sustav balotaže i primjenjuje se u parlamentarnom sustavu gdje se predsjednik bira neposredno pa tako i kod nas.

Banksy!
09-11-2011, 15:50
Ako nismo rasporđeni kod nijednog ispitivača da zovemo tajnicu katedre?

brinettica
09-11-2011, 15:53
Ako nismo rasporđeni kod nijednog ispitivača da zovemo tajnicu katedre?

pa mislim da bi trebao pričekati rez...dns je asistentica rekla da ak nas nema ni na jednom popisu da onda zovemo katedru,zasad su stavili samo usm,al na popisu je 35 ljudi,čini mi se da ih je dns bilo ipak malo više :wink:

hanibani
09-11-2011, 18:39
zna netko koliko treba prof.podolnjaku da ispravi ispite? koliko se dana čeka?

Hayden
09-11-2011, 21:27
Može li mi netko reći što je trebalo odgovoriti na pitanja:1. Predsjednik kao nacionalni arbitar, 2.Promjene Ustava 2010 pojačana zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda i 3. Retroaktivnost u Ustavu RH.?

miromate
09-11-2011, 23:24
Može li mi netko reći što je trebalo odgovoriti na pitanja:1. Predsjednik kao nacionalni arbitar, 2.Promjene Ustava 2010 pojačana zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda i 3. Retroaktivnost u Ustavu RH.?

1.kaj to nije kod PARLAMENTARIZma POREMEĆENE RAVNOTEŽE
POLUPREDSJEDNIČKOG TIPA
U polupredsjedničkom sustavu državni poglavar i vlada imaju pravno i zbiljski ustavne ovlasti, a pritom su ovlasti predsjednika veće i odlučujuće od vlade.
B. Constant, francuski ustavnopravni i politički teoretičar, je 1814. godine oblikovao ideju državnog poglavara kao demokratskog arbitra između zakonodavne i izvršne vlasti koji raspolaže samostalnim ustavnim ovlastima, što je danas predsjednik republike u polupredsjedničkom sustavu. Njegova je ideja bila razrađivana kroz orleanski, weimarski i degolistički parlamentarizam do suvremenog modela polupredsjedničkog sustava. Svrha je bila da parlamentarni sustav bude što učinkovitiji, a da se poštuje načelo diobe vlasti i predstavnički sustav.
2. Promjene u cilju jačanja ljudskih prava i temeljnih sloboda
Izmijenjeni su :
• Članak 38. : pravo na slobodan pristup informacijama
• Članak 66. : pravo na besplatno obrazovanje
• Članak 93. : pučki pravobranitelj
• Unesena su bitna poboljšanja prava na slobodan pristup informacijama , ali je propuštena prigoda da se ojačaju mehanizmi za ocjenu javnog interesa (temelj za odbijanje pristupa informacijama)
3. nebi znao točno, možda navesti da je retroaktivnost samo iznimno dopušteno,a izričito zabranjeno kod određivanja kaznenih djela i kazni?????

Aetius
10-11-2011, 13:01
O retroaktivnosti imaš na 102. stranici plave knjižice, mislim da je bilo važno spomenuti da zakoni i drugi propisi ne mogu imati povratno djelovanje, jedino u iznimnim situacijama pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje (nikako ne cijeli zakon, niti podzakonski propisi uopće), te možda spomenuti da je načelo zabrane retroaktivnosti zaobišao i sam Ustav propisujući retroaktivno nezastarivost ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala.

z.lukrecija
10-11-2011, 17:36
može li mi neko rec kakva su bila pitanja za 1. kolokvij prošle godine iz samog ustava ? :unsure:

ribapsihopat
10-11-2011, 19:09
može li mi neko rec kakva su bila pitanja za 1. kolokvij prošle godine iz samog ustava ? :unsure:

imaš u prvom postu u privitku pitanja s kolokvija, pa pogledaj pitanja za prvi kolokvij od prošle godine.

demarkis
10-11-2011, 22:02
evo ja sam bez pomoći knjige probao odgovoriti na ova pitanja pa kj mislite kolko bi dobio? i o kohabitaciji:)

1 IZVORIŠNE OSNOVE preambula ili proslov ustava ,pisan je svečanim stilom a govori o tome tko donosi ustav, povjesne pretpostavke i razlozi donošenja ustava

2. Odgovornost P.r - Predsjednik RH odgovoran je za POVREDE USTAVA KOJE POČINI Obnašajući svoju dužnost.Postupak za ispitivanje odgovornosti pokreče Sabor 2/3 većinom svih zastupnika. O odgovornosti Predsjedenika odlućuje USRH 2/3 večinom glasova svih sudaca. Odluku o odgovornosti predsjednika mora donjeti u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloka, ako US ustvrdi odgovornost predsjednika prestaje mu dužnost po sili Ustava, u protivnom će odbaciti zahtjev sabora.
Prijedlog za utvrđivanje odgovornosti mora sadržavati činjenićni opis,pravnu naznaku i dokaze kojima se tereti predsjednik.US dopušta predsjedniku da se izjasni o optužbama i daje mu pravo da sudjeluje u postupku.
3. sastavljanje vlade u rh – Predsjednik republike daje mandat za sastav vlade osobi koja uživa povjerenje saborske večine, rok za sastav vlade je 30 dana
ako mandatar u tom roku ne sastavi vladu predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana,ako ni u tom roku ne sastavi vladu predsjednik daje mandat drugoj osobi za sastav vlade ako ni ovaj ne uspije sastaviti vladu predsjednik raspušta sabor i raspisuje izbore.
Mandatar sastavlja vladu koju potvrđuje sabor.
4. imunitet zastupnika – razvio se u engleskom parlamentarnom sustavu. Kralj je zatvarao zastupnike koji su se suprostavljali njegovim postupcima i odlukama. Zato je uspostavljen imunitet zastupnika
Razlikujemo imunitet neodgovornosti –znači da zastupnik nije odgovoran za ono što izreče u predstavničkom tijelu,odluka i slićno,imunitet neodgovornosti štiti ga trajno pa i kada mu završi mandat . Imunitet nepovredivosti – štiti zastupnika od kaznene odgovornosti za vrijeme trajanja mandata,imunitet mu može biti skinut samo odlukom predstavničkog tijela. U većini slućajeva zastara za kaznena djela prestaje teći tokom trajanja mandata ,tako da se zastupniku može suditi nakon kraja mandata. Zastupnički imunitet je prisutan u različitim oblicima ali manje-više slićnim u svim demokratskim državama.
5. redovni zakonodavni postupak –ima nekoliko faza :
Faza inicijative ,razmatranje prijedloga u radnim tijelima sabora-odborima , prvo čitanje,konačni prijedlog zakona,drugo čitanje,iznimno treće čitanje.
Prjedlog za donošenje zakona može podnjeti zastupnik u saboru,klub zastupnika , radna tijela sabora , Vlada RH
6.impeachment – je ustavom predviđen postupak utvrđivanja posebne odgovornosti predsjednika,potpredsjednika SAD te drugih civilnih dužnosnika, koji se pokreće radi počinjenja izdaje,podmićivanja ili nekog drugog teškog zločina i prekršaja.kako bi se uklonio sa dužnosti i učinio dostupnim redovnom pravosuđu.
Postupak se pokreće na inicijativu zastupnika u Domovima,zakonodavnog tijela NEKE OD Država, velike porote ili predsjednika sad-a, imenuje se istražitelj i odbori koji ispituju mogućnosti,zatim Zastupnički dom odlučuje o podizanu optužnice,ako ju podigne Senat se formira kao sud a svi senatori polažu sudačku prisegu,ak je optužen predsjednik SAD-a predsjedanje Senatom preuzima predsjednik Vrhovnog suda . Ispituju se svjedoci, izvode se dokazi i uslučaju utvrđivanja odgovornosti dužnosnik se miče sa položaja.
7.kohabitacija – na latinskom bi doslovce značilo zajednički stan, misli se na situaciju u Francuskoj glede V. republike u kojoj se dešavala a može se i ubuduće događati podjela vlasti između predsjednika ,koji u francuskom polupredsjedničkom sustavu ima značajne ovlasti i vlade.Dakle radi se o tome da presjednik nema poidršku večine u skupštini ,večina je iz kontra stranke tako da radi funkcioniranja samog političkog sustava, predsjednik se ograničava i funkcionira zajednički s vladom.
8.državno sudbeno vijeće- neovisno i samostalno tijelo u čijem je djelokrugu: imenovanje sudaca,razrješenja sudaca,imenovanje predsjednika sudova osim predsjednika VSRH, vođenje stegovnih postupaka protiv sudac i odlučivanje o stegovnoj odgovornosti,vođenje očevidnika sudaca,vođenje imovinskih kartica sudaca
Dsv čini 11 članova koji se biraju iz reda sudaca (7), profesora pravnih zn.(2), i saborskih zastupnika-2, mandat im je 4 god.,ne mogu obnašati dužnost više od 2 mandata uzastopce, između sebe biraju predsjednika na 2 god.
9.uredbe iz nužde (u rh)- prema čl. 101. Predsjednik može donositi uredbe iz nužde u sljedećim situacijama: u slučaju ratnog stanja, u slučaju neposredne opasnosti za neovisnost i jedinstvenost RH,
U slučaju kada ustavom utvrđena tijela nisu u mogućnosti se sastati, djelovati i donositi odluke
U slučaju rata predsjednik samostalno donosi uredbe iz nužde, u druga dva slučaja na prijedlog uz supotpis Vlade.
Predsjednik mora podnesti na potpis uredbe iz nužde saboru čim se sabor uspije sastati, u protivnom prestaju važiti

10.sustav većine- Kao izborni sustav ima dvije varijante, dakle imamo sustav apsolutne večine i sustav relativne većine
Po sustavu relativne većine izbori se obavljaju u jednom krugu a pobjednik je kandidat koji je osvojio najviše glasova
Kod apsolutne već ine imamo oštriju i blažu varijantu, po prvoj pobjednik je onaj koji na izborima dobije natpolovičnu većinu glasova svih birača upisanih u birački popis, po blažoj varijanti pobjednik je onaj koji osvoji natpolovičnu većinu glasova birača koji su izašli na izbore i.
Kod apsolutne većine izbori se obavljaju u dva kruga uglavnom ,osim ak neki kandidat u prvom krugu ne dobije natpolovičnu večinu
Drugi krug se obavlja ako nitko u prvom krugu ne dobi natpolovićnu većinu s tim da imamo dvije varijante:1. Da u drugom krugu sudjeluju svi kandidati kao u prvom krugu i pobjeđuje onaj koji osvoji relativnu večinu glasova i varijanta2.. U drugom krugu sudjeluju sam 2 kandidata koja su u prvom osvojila najviše glasova tak da jedan od njih osvaja apsolutnu večin, to se zove sustav balotaže i primjenjuje se u parlamentarnom sustavu gdje se predsjednik bira neposredno pa tako i kod nas.

I koliko si dobio? Ovisi tko će ti ispravljati, mislim da će ocjena biti u rasponu od 3 do 4/5, možda ako nisi pisao s toliko pravopisnih pogrešaka u nekim riječima i ako si malo ljepše oblikovao odgovore, čak dobiješ i 5 kod kostadinov ili horvat vuković :D

miromate
11-11-2011, 10:41
I koliko si dobio? Ovisi tko će ti ispravljati, mislim da će ocjena biti u rasponu od 3 do 4/5, možda ako nisi pisao s toliko pravopisnih pogrešaka u nekim riječima i ako si malo ljepše oblikovao odgovore, čak dobiješ i 5 kod kostadinov ili horvat vuković :D

Nažalost nisam izašao, to sam si radi sam doma odgovore bez pomoćnih sredstava kad je štovana gospodična brinettica objavila pitanja na forumu, toliko tipfelera imam jer nisam neki daktilograf a i žuril sam se da to napravim u cca 60 min. Misliš da bi mi netko za to i 3 dao? mislim da vrijedi više......:rotfl:
zar su kostadinov i horvat vuković tolko bolje kod ocjenjivanja?

la_la
11-11-2011, 11:34
Što je s ostatkom rezultata?

Banksy!
11-11-2011, 12:10
Ako ne budu objavljeni na internetu ideš kod ispitivača kod kojeg si rasporeden/na u vrijeme kad su usmeni i tek tada ces saznat rezultate.

Grunf
11-11-2011, 15:08
Nažalost nisam izašao, to sam si radi sam doma odgovore bez pomoćnih sredstava kad je štovana gospodična brinettica objavila pitanja na forumu, toliko tipfelera imam jer nisam neki daktilograf a i žuril sam se da to napravim u cca 60 min. Misliš da bi mi netko za to i 3 dao? mislim da vrijedi više......:rotfl:
zar su kostadinov i horvat vuković tolko bolje kod ocjenjivanja?

Mislim da bi u svakom slučaju prošao, a ocjena je već pitanje.
Mislim da si trebao odgovorit malo opširnije o Izvorišnim osnovama i zakonodavnom postupku.

miromate
13-11-2011, 09:09
Mislim da bi u svakom slučaju prošao, a ocjena je već pitanje.
Mislim da si trebao odgovorit malo opširnije o Izvorišnim osnovama i zakonodavnom postupku.
da malo sam bio kratak kod izvorišnih osnova, a šta kod zakonodavnog postupka pa nemrem sad svaku fazu objasniti u detalje trebale bi mi 3 stranice ,a to mi je tak dosadno da sam redovito preskakao kod učenja:), ali gledaj test u cjelini recimo kod kohabilitaciji sam nadrobio stvari kojih nema u knjizi koje sam našao na wikipediji ili kod DSV sam naveo funkcije koje nitko neće navesti jer sam eto proćitao i zakon o dsv-u

demarkis
13-11-2011, 13:26
da malo sam bio kratak kod izvorišnih osnova, a šta kod zakonodavnog postupka pa nemrem sad svaku fazu objasniti u detalje trebale bi mi 3 stranice ,a to mi je tak dosadno da sam redovito preskakao kod učenja:), ali gledaj test u cjelini recimo kod kohabilitaciji sam nadrobio stvari kojih nema u knjizi koje sam našao na wikipediji ili kod DSV sam naveo funkcije koje nitko neće navesti jer sam eto proćitao i zakon o dsv-u

Ono čega nema u knjizi se ni ne trudi pisati. Šteta vremena i truda jer će ti se nasmijat u facu i pitat od kud to, a nećeš dobiti extra bod, to budi siguran (znam iz vlastitog iskustva). Nauči ono što piše u knjizi i Ustavu i odgovaraj što konkretnije i konciznije pa će biti dobro.

Njima je bitno da o svemu znaš što više toga, a ne da kod jednog pitanja imaš 2 stranice, a negdje rečenicu ili ne daj Bože ništa. Jako različito ocjenjuju i fakat ti puno znači tko će ti ispravljati. Ja sam u 7.mjesecu super znao i dobio -2 kod Gardaševića, a u 9. možda mrvicu bolje, ali ništa spektakularnije i pobrao 4 kod Ane Horvat. Nije da je sad ona puno blaža ili nešto, nego ima kriterije po kojima treba znati o svemu ono bitno i što će ti ostati za dalje, dok Gardašević misli da si stroj koji može reproducirati i pismeno i usmeno cijelu knjigu i Ustav. Može se i kod njega dobit 5i , ali neusporedivo teže nego kod SVIH drugih; baš je sad na zadnjem roku to uspjelo jednoj kolegici (valjda prva ove godine), ali ona je ipak to učila jako detaljno i dala si je puno, puno vremena da joj sjedne.

the blizzard
13-11-2011, 13:32
ali gledaj test u cjelini recimo kod kohabilitaciji sam nadrobio stvari kojih nema u knjizi koje sam našao na wikipediji ili kod DSV sam naveo funkcije koje nitko neće navesti jer sam eto pročitao i zakon o dsv-u
Kolega,pohvalno je što tražiš dodatne informacije po wikipediji i dodatnim izvorima,ali osobno mislim da je bolje da se držiš obavezne literature (eventualno dopunske) i učiš iz toga. Netko tko je napisao o određenoj temi sve iz knjige će dobiti 5 (ili 10,ovisi koliki je maksimum po pitanju) bodova kao i ti koji si napisao još dodatne stvari. Bolje da npr. učiš neke druge predmete ili radiš nešto drugo što te zanima. A ako te ustavno bude jako zanimalo i kasnije, na 5. godini uzmeš ustavno-upravni modul i proširiš svoja znanja :)

hanibani
13-11-2011, 13:36
zna netko što spada pod izvršna tijela izvršnih vlasti? hvala :)

Grunf
13-11-2011, 18:26

Da, pretpostavljam da ne treba detaljno opisivat faze postupka, ali ja bi recimo napisao kako se pokreće postupak, kakve vrste zakona se mogu donijeti, kojom većinom se glasa, spomenuo da osim redovnog postoji i hitni postupak.
Ali, teško je procijeniti što sve oni zapravo očekuju da se napiše, možda je i ovo tvoje dosta.

OpćiĐumbus
16-11-2011, 18:13
Počinjem učiti ovaj predmet, pa ako mi netko može ukratko dati smjernice na koji način ga spremiti. Počela sam čitati ustav, nakon toga šta, plava knjižica , skripta, pon.po pitanjima. help pliz :unsure:

superfly
16-11-2011, 18:18
uči po ustavu i skripti, a iz plave knjižice samo izmjene 2010.
ponavljaj po pitanjima sa starih ispita jer se znalo dešavati da se ponavljaju identična pitanja (tipa pitanja na dekanskom budu ista ko na roku u lipnju)

IceCold
18-11-2011, 20:29
http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/raspored_predavanja/redoviti_studenti

Je li točan raspored za ustav, odnosno održavaju li se predavanja u to vrijeme ili je promijenjeno.

sunnygirl
19-11-2011, 16:40
Zanima me da li za ispit treba učiti: Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske,Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor,Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj,Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba,Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi
jer ovdje http://www.pravo.unizg.hr/USTP ti zakoni nisu navedeni kao dio obvezne literature?
Hvala!

brinettica
19-11-2011, 16:45
Zanima me da li za ispit treba učiti: Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske,Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor,Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj,Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba,Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi
jer ovdje http://www.pravo.unizg.hr/USTP ti zakoni nisu navedeni kao dio obvezne literature?
Hvala!
ne treba učiti nikakve zakone jer one koje trebaš znati dovoljno dobro su obrađeni u udžbeniku...učiš iz knjige i one smerdelove knjižice (ustav + njegov članak)

miljac
22-11-2011, 19:47
Upisao sam Constitutional law. Zna li netko kakva su pitanja za kolokvij na engleskom jeziku. Jesu li ista kao i za studente koji polažu na hrvatskom jeziku.

the_dark
23-11-2011, 03:53
Nigdje u skriptarnici ne mogu pronaći najnoviju (georgee)skriptu ili mi jednostavno neće otvoriti. Moze li netko linkati?

Hvala! :)

the blizzard
23-11-2011, 11:05
Nigdje u skriptarnici ne mogu pronaći najnoviju (georgee)skriptu ili mi jednostavno neće otvoriti. Moze li netko linkati?

Hvala! :)
Pa to je ova v2.0 od 1.3.2010. A link bi trebalo otvarat :/

beznadna
24-11-2011, 18:00
dal se moze ustavno ucit iz skripte i iz koje?

the blizzard
24-11-2011, 18:22
dal se moze ustavno ucit iz skripte i iz koje?
može i preporučam skriptu od georgeea za udžbenik + skripta od zgmetropole za plavu knjižicu

lav1
24-11-2011, 18:37
Pozdrav!
Zanima me zna li se u koliko sati je i gdje je prvi kolokvij 30.11.? Unaprijed zahvaljujem!

vedrana_
06-12-2011, 06:32
pliz jel netko moze napisati pitanja s I. kolokvija kod podolnjaka.. :D

btw, zaboravih pitat i jel se treba negdje prijavit za pisanje? :)

pravnicaaa
20-12-2011, 17:57
može i preporučam skriptu od georgeea za udžbenik + skripta od zgmetropole za plavu knjižicu

učiti ću ustav po gore navedenome. jel možda ima ovdje netko da je učio po skripti od georgea pa skužio da nešto fali, neki dijelovi koji su bitni??
da si znam nadopisati iz knjige, a nažalost nemam vremena iščitavati cijelu knjigu i uspoređivati sa skriptom :(

unaprijed hvala

apocalypse
20-12-2011, 19:17
učiti ću ustav po gore navedenome. jel možda ima ovdje netko da je učio po skripti od georgea pa skužio da nešto fali, neki dijelovi koji su bitni??
da si znam nadopisati iz knjige, a nažalost nemam vremena iščitavati cijelu knjigu i uspoređivati sa skriptom :(

unaprijed hvala

Oprosti, ali kako nemaš vremena? Rok je 1.2., što znači da imaš finih mjesec dana (i više ako kreneš sad) za to pripremiti. Rekla si na topicu Nemoguća misija da ti je uskoro komisija (ako padneš sad na ovom roku, koliko sam skužila)
Možda bi bilo pametno da se ipak primiš knjige?

pravnicaaa
20-12-2011, 19:38
Oprosti, ali kako nemaš vremena? Rok je 1.2., što znači da imaš finih mjesec dana (i više ako kreneš sad) za to pripremiti. Rekla si na topicu Nemoguća misija da ti je uskoro komisija (ako padneš sad na ovom roku, koliko sam skužila)
Možda bi bilo pametno da se ipak primiš knjige?

rok je 30.01., barem meni tako piše na studomatu...
a i htjela bi naučiti to do tog roka, pa mi možda ostane još vremena za upravnu ili financije..
pa zato nemam vremena iščitavati sve ispočetka i uspoređivati sa skriptom..
zato pitam jel možda netko zna jel fali kaj u skripti ;)

bonito
22-12-2011, 15:15
koji djelovi se mogu izbaciti jer ih ne treba učiti.odnosno nebitni su, mislim tipa oni ustavni sudovi austrije i njemačke i tako neke brije,jel to treba učiti

the blizzard
22-12-2011, 15:22
koji djelovi se mogu izbaciti jer ih ne treba učiti.odnosno nebitni su, mislim tipa oni ustavni sudovi austrije i njemačke i tako neke brije,jel to treba učiti
Ustavne sudove treba,barem se na ispitu često javljaju (za kolokvije ne znam)

vanna2510
01-01-2012, 20:05
Zna li tko pravi mail od doc. Gardaševića?
Onaj sa stranice Fakulteta nije dobar :/

chocoloco
04-01-2012, 20:54
Kad su potpisi ako itko zna?

the blizzard
05-01-2012, 17:02
Kad su potpisi ako itko zna?
Potpisi su uvijek zadnji tjedan na svim katedrama. Nekad ih znaju početi dijeliti koji dan ranije.
Možda vam stave neku posebnu obavijest na stranici

karmacoma
09-01-2012, 22:57
zna li netko da li se održavaju sva predavanja za redovne od onih sa stranice ili su neki termini ukinuti, jer se negdje spominjalo da je jedan popodnevni ukinut?

luce.luca.
13-01-2012, 04:28
Imam nekoliko pitanja.!
Treba li znati sve autore i njihova djela koji se navode u prvih 100str. knjige?
Treba li znati godine donošenja raznih zakona u Engleskoj, godine donošenja Ustava bivših komunističkih država i opčenito kolko je važno naučiti te povijesne dijelove gradiva s početka knjige?

brinettica
13-01-2012, 08:47
Imam nekoliko pitanja.!
Treba li znati sve autore i njihova djela koji se navode u prvih 100str. knjige?
Treba li znati godine donošenja raznih zakona u Engleskoj, godine donošenja Ustava bivših komunističkih država i opčenito kolko je važno naučiti te povijesne dijelove gradiva s početka knjige?

autore, djela, godine ne moraš znati u globalu, ali treba znati primjerice god. donošenja franc i amer dekl, što se tiče općenito povijesnog dijela s početka, nemoj preskakat jer se zna pojavit pitanja, pogotovo iz hrv pov, npr. izborni zakon od 15.veljače 1990.g....prođi pitanja iz prvog posta, neka ti to bude orjentir.

zgodnjakusa
17-01-2012, 23:40
daj pliz jel zna ko kad ima predavanja koji su termini ostali???????????hvala....

bonita-anita
19-01-2012, 10:33
Kada su potpisi (iz predmeta) za izvanredne studente?

sibenik
19-01-2012, 19:03
A kad su potpisi za redovne?

*tearsinheaven
21-01-2012, 12:09
daj pliz jel zna ko kad ima predavanja koji su termini ostali???????????hvala....

To i mene zanima :D Potpise bi mogli dobit sad u utorak, samo je pitanje u kojem terminu je predavanje (od 9h ili pak od 14h) :unsure:

porno_stuntman
21-01-2012, 13:04
Kada su potpisi (iz predmeta) za izvanredne studente?

Pa valjda u čet.

bonito
28-01-2012, 18:12
jel treba učit ovo kod nadzora ustavnosti u sad-u ove gluposti writ of... i te sve naloge ,sredstva

asdfgh
28-01-2012, 18:58
izvanredni sam seminarist kod prof. Podoljnjaka i dala sam oba kolokvija. ostala su mi 2 predmeta iz prve i sad me zanima kako je za usmeni, dali imam pravo odgovarat ili čuvaju ocjenu???? pliz odg

Grunf
29-01-2012, 10:42
izvanredni sam seminarist kod prof. Podoljnjaka i dala sam oba kolokvija. ostala su mi 2 predmeta iz prve i sad me zanima kako je za usmeni, dali imam pravo odgovarat ili čuvaju ocjenu???? pliz odg

Na usmeni možeš kad imaš uvjet s prve, dakle 50 ects. Da li čuvaju ocjenu i dokad najbolje da njih pitaš (mislim da su prošle godine čuvali do roka u 4. mjesecu)