View Full Version : Oko sokolovo ili... ?
da imam ih samo nekoliko u perifercu. javljaju se povremeno tijekom dana, ali ipak idem doktoru na sva ziva mjerenja i pregled da ne bi bilo. ako je bezopasno a nadam se da je (kuc kuc) onda cu bit mirnija, pa nek se pojavljuju kad oce...
nobody0770
15-12-2010, 17:25
Ekipa može pitanje. Nisam nikad imao problema s vidom niti mi itko ima u familiji,al faks i knjižurine mi sjebaše vid u zadnjih dvije godine tako da sam danas bio na pregledu i ispostavilo se da imam dioptriju -1, -1,25.. Žena mi je rekla kako bi bilo pametno da na početku kupim cvike( koje bi zajedno sa staklima koštale 600 kn) pa kasnije kroz mjesec dva uzmem leće. E sad mene zanima dal ja zaista moram imat naočale ili i leće prolaze ili je najbolja kombinacija?! Bed je zbog para naravno. Leće sam mislio nosit onak kad idem van,u grad i sl,a naočale po kući,kad učim i sl. Koje takodjer da leće uzmem.dnevne ili mjesečne? Thx
da imam ih samo nekoliko u perifercu. javljaju se povremeno tijekom dana, ali ipak idem doktoru na sva ziva mjerenja i pregled da ne bi bilo. ako je bezopasno a nadam se da je (kuc kuc) onda cu bit mirnija, pa nek se pojavljuju kad oce...
http://en.wikipedia.org/wiki/Floater#Treatment
zbilja zelis to raditi? :D jer...
One specific type of floater is either called Muscae volitantes (from the Latin, meaning 'flying flies'), or mouches volantes (from the French), and consist of small spots. These are present in most people's eyes and are attributed to minute remnants of embryonic structures in the vitreous humourja ih isto imam, istoga su oblika i u istoj kolicini od kada znam za sebe
ali ok, nikada ne znas...ako nisi prije primjecivala tko zna sto moze biti...
fala breeder! vec tjednima neam floatere, pricala sam s jednim oftamologom o tome i rekao mi je da se 99% radi o tzv kolapsu staklovine. prvih dan dva imas bljeskove a onda oko 2 tjedna floatere koji zatim nestanu. nisam imala vremena ic na pregled na kraju, ali eto kuc kuc o drvo sve je prestalo bas nakon 2 tjedna.
inace onih 1% je ak ti se mrežnica odvoji...tada vidiš nekakvu zavjesicu i to je znak da hitno treba doku ic...
super onda! :D
tzv kolapsu staklovine
evo, bas listam o tome ovdje:http://www.opto-centar.hr/pojmovnik-s.html
Tijekom procesa starenja ili ranije (kod kratkovidnosti (http://www.opto-centar.hr/pojmovnik-k.html#kratkovidnost), upalnih stanja ili traume oka) može doći do mjestimičnog razrjeđenja (likvefakcija, sinhiza) ili zgušnjivanja (sinereza) staklovine zbog čega bolesnici vide tzv. plivajuće mutnine ili mušice.
prvih dan dva imas bljeskove
ne znam na sto tocno mislis, ali znam da sam imao slicne dozivljaje nakon dugih perioda nespavanja (floaterse nisam ni primjecivao od stresa)...na prekrasnome faksu studiramo, sjebes vid i izadjes mentalno neuravnotezen sa njega :rotfl:
evo, bas listam o tome ovdje:http://www.opto-centar.hr/pojmovnik-s.html
e da da rekao mi je doc da je to češće kod kratkovidnih osoba. ti bljeskovi su povezani s tim muckanjem u oku. prvo u perifercu bljeskovi par puta dnevno i onda floateri dva tjedna. naravno neki imaju floatere cijeli zivot, sad ne znam jel se radi o tom kolapsu il necem dr.
cini mi se to sve sad benigno ali eto ak se nekom pojavi zavjesica to je znak da nesto ne stima
ars boni
16-12-2010, 12:14
da kopala sam malo po netu i brijem da fakat imam te floaterse:( nadam se samo da to nije opasno jao...
aha, to je to... ja sam od onih koji i kad nešto imaju prave se da nemaju, jer - ako ga ignoriraš, nije tu lalala. :/ al meni se to dešava par puta godišnje možda, npr kad jako zakrenem glavu u jedno stranu pa vratim, i isto u perifernom.
idem se dalje pravit da nije niš :D (nije ni tebi niš, pravit ću se i za tebe ako oćeš :D)
Ekipa može pitanje. Nisam nikad imao problema s vidom niti mi itko ima u familiji,al faks i knjižurine mi sjebaše vid u zadnjih dvije godine tako da sam danas bio na pregledu i ispostavilo se da imam dioptriju -1, -1,25.. Žena mi je rekla kako bi bilo pametno da na početku kupim cvike( koje bi zajedno sa staklima koštale 600 kn) pa kasnije kroz mjesec dva uzmem leće. E sad mene zanima dal ja zaista moram imat naočale ili i leće prolaze ili je najbolja kombinacija?! Bed je zbog para naravno. Leće sam mislio nosit onak kad idem van,u grad i sl,a naočale po kući,kad učim i sl. Koje takodjer da leće uzmem.dnevne ili mjesečne? Thx
Pa najbolja je kombinacija leća i naočala ali iz praktičnih razloga. Kao što kažeš doma bi nosio naočale, rijetko kome se da doma stavljati leće.
Drugi razlog je taj što nije baš ugodno (a ni zdravo) nositi leće baš cijeli dan.
U svakom slučaju nije nužno da imaš oboje ali je korisno. :)
*tearsinheaven
16-12-2010, 16:10
Pa najbolja je kombinacija leća i naočala ali iz praktičnih razloga. Kao što kažeš doma bi nosio naočale, rijetko kome se da doma stavljati leće.
Drugi razlog je taj što nije baš ugodno (a ni zdravo) nositi leće baš cijeli dan.
U svakom slučaju nije nužno da imaš oboje ali je korisno. :)
Slažem se, po meni je optimalno nositi leće 6-8h na dan, inače se oko umori.
Meni se sve počne mutiti.
I kad učim, uvijek učim s naočalama, s lećama mi je nekako čudno. Ali za van, uvijek leće :D
Law Guru
16-12-2010, 18:14
da kopala sam malo po netu i brijem da fakat imam te floaterse:( nadam se samo da to nije opasno jao...
Nije:D, ja ih imam sad već par komada, a krenulo je s jednim, u drugom razredu srednje, nakon izlaska. To je zamućenje očne staklovine, vidiš kao neke tamnije točkice koje plutaju, imaju kao neki repić. Naučiš se to ignorirati, jedino je koma kad je vani recimo snijeg i sve bijelo:D, i sl. Ako se baš krenu stvarati u nenormalnom broju i rade ti probleme, odmah doktoru jer može biti gadna upala - uveitis, a to je jako nezgodno i može se srediti samo operacijom.
Eh da, ne znam jesam li već što pisala o tome, ali čula sam od jedne cure koja je operirala oči da nakon operacije više ne smiješ nositi ove obične leće, ako dioptrija krene rasti, možeš samo neke posebne. Moguće da su to onda te koje su ugrađuju?
http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=44716&view=y
Emisija o laserskom skidanju dioptrije; nije rečeno ništa o tome smiju li se nositi leće ako se opet pojavi dioptrija, samo o tome smije li se opet na operaciju. :/
Law Guru
16-12-2010, 20:21
Znam sto posto da se ne smiju više nositi leće na operirane oči, to je njoj doktor rekao prije operacije, tako da zna što ju čeka...Pitat ću je baš sutra kakve to leće smije nositi (zasad joj dioptrija ne raste).
http://www.ponudadana.hr/zagreb
U bilić vision 60 posto popusta za lasersko skidanje dioptrije.
budući da i sama nosim naočale i leće (koje zapravo imam, ali ne nosim, ali samo iz paranoje da ih ne budem mogla izvaditi iz oka :D ) isto tako sam imala veeliku želju da odem na tu operaciju i da se jednom zauvijek riješim te muke zvane naočale...moj frend je išao na operaciju u Rusiju..mislim da je sve skupa sa putom platio oko 1.000eura i za sada mu je ok..ali nitko mu ne garantira da mu se dioptrija neće vratiti..i to mu je rekao sam doktor prilikom operacije.. čak dapače..(kolegici se vratila i sada opet nosi naočale, unatoč provedenoj operaciji)
..znatiželjna ja, otišla na pregled tome doktoru iz Rusije koji dolazi u Zagreb jednom mjesečno, da me pregleda i fkt sam bila zainteresirana za tu operaciju...ali...kad sam došla na pregled, prvo su nam pustili neki filmić o samome postupku i sl...i ono kaj sam uspjela primjetiti da svi, ali baš svi doktori koji rade operaciju (i med.sestre, a i osobe koje vode tu grupu na operaciju) imaju naočale..daklem, da je to toliko dobro i sve.. kaj si nebi prvo oni operirali oči... tak da.. iako imam veeeliku želju da se riješim naočala... mislim da operacija nije najbolji izbor... pročitajte malo..nuspojave i posljedice mogu biti vrlo opasne... definitivno je najbolje imati leće i naočale i to kombinirati.. kad sam doma i za učenje naočale, a za vanka leće (koje fkt moram počet nositi :D )
Kad sam ono pisala da sam išla na pregled i da mi se dioptrija povećala za -1? Brijem da je negdje 11mj bio.
Uglavnom skužila sam da mi je opet narasla dioptrija, ja fakat ne znam kaj mi se događa. Najbolje da ne izlazim iz stana pa neću toliko primjetit. :mrgreen:
Em nemam para za svakih par mjeseci stakla nova kupovat, em se pitam dokleeee?
*tearsinheaven
09-02-2011, 22:49
Meni se isto pokvarila dioptrija. Kad sam se upisala na faks imala sam -3, sad imam -4 :lol:
Oslijepit ću za par godina :mhm:
Mislila sam s mekanih leća prijeći na polutvrde, koje su kakti zdravije i zaustavljaju dioptriju, ali s njima je pakleno dok se ne navikneš, već sam probala prije par godina.
Ali deftinitvno je najbolje učiti s naočalama, s lećama mi se slika zna mutiti.
probala sam te polutvrde leće..tj. imala sam ih, ali se fkt nikako nisam mogla naviknuti..užasno su me smetale...istina je to da su bolje odnosno zdravije nego meke i da oštrije vidiš i da ti zaustavljaju dioptriju, ali kad sam ih stavila ko da mi je netko usipao šaku pijeska u oko :( sada imam naočale s kojima učim i leće (meke) koje još nisam počela nositi :D..stalno imam fobiju da ih neću moći izvaditi iz oka :D
a što se tiče porasta dioptrije, meni je u roku pola godine tri puta rasla..prestrašno..to je od buljenja u comp i knjižurine naše drage...
*tearsinheaven
09-02-2011, 23:26
Nemoj se brinut, meke lako izvadiš. Ok, u početku sam ih 10 min vadila, ali navikneš se brzo :smile:
A polutvrde... Uh. Preporodila sam se mekima. Sad mi vjetar uopće ne smeta, prije bih plakala čim bi povjetarac zapuhao. A da o šminkanju ne govorim.
Meke uopće ne osjetiš, samo ih ne bi smjelo nositi više od 7-8h dnevno jer oko ipak treba disat.
I da, dioptrija raste ko luda. Ne isplati mi se sad mijenjat stakla jer će mi ovak-ionak narasti za pola godine. Zato su leće praktičnije.
ma ja ti nosim (tj. ne nosim) leće samo dok idem vani..zato sam ih i uzela..dok sam na poslu ili za knjigom obavezno naočale.. jedino kad idem u grad, izlazak ili sl. za to sam uzela meke leće..i sada imam 6 para i stoje mi doma..e da..koliko dugo tak smiju stajati zapakirane? možda glupo pitanje, ali tek sam ih uzela i ne znam, a nisam niti pitala optičara..
*tearsinheaven
10-02-2011, 09:22
Piše na kutijici dokad traju. :smile:
Baš sad gledam svoje, piše da traju do 2015. :lol:
Ali kad ih otvoriš i počneš nosit, nemoj baš puno prekoračit ono vrijeme dozvoljeno za njihovo nošenje. Moje su recimo dvotjedne, ali uvijek ih nosim oko mjesec dana, nekad i više. Uglavnom, kad olabave ili kad mi malo počnu smetat, onda ih hitim.
unknown_heroine
10-02-2011, 09:39
.i ono kaj sam uspjela primjetiti da svi, ali baš svi doktori koji rade operaciju (i med.sestre, a i osobe koje vode tu grupu na operaciju) imaju naočale..dakle)
:D da, to sam i ja skužila kod svog dr.za leće, i on ima očale i svi u ordinaciji.
sad da ja vas nekaj pitam, posebno tu nekog ko je reko da se preporodio sa mekim lećama. kad se daju meke, kad polutvrde? naime, dr.mi je preporučio polutvrde-s tim da je reko da kao možda i meke, al on bi ipak polutvrde, (i spominjao cijenu koja meni nije bitna-uostalom, nije mi bilo jasno kaj to spominje kad ionak zdravstveno ne pokriva te leće moje zbog male dioptrije), a meni se ne da mjesec dana maltretirat oko, a i čitala sam negdje da oštećuju rožnicu, bla bla bla, dakle, zanima me mogu li si ja s tom dioptrijom koju imam (prvi pu sam bila na pregledu) za leće jednostavno naručit si meke? (jer sam ih fore stavila one probne meke i nosila ih par sati i nisam uopće osjetila, a kad mi je žena u ordinaciji dala da probam meke suze mi tekle -ok da, to je normalno, al to mi se ne da mjesec dana ponavljat). inače ih ne mislim nosit stalno, imam stalnu dioptriju već 6,7 godina i astigmatizam na jednom oku (95%, što god to da značilo). i dioptrija mi je između -0,75 i -1,5
znam da ima neka caka s cilindrima, zato jer ako imaš i cilindre leće pokrivaju samo dioptriju, dakle, ne možeš dobiti leće s cilindrima.. toliko ja znam i to je meni rekla moja doktorica, a možda ima još nešto..
ma ja sam se učila na te polutvrde dva tjedna, ali fkt nikako nisam mogla, stalno mi je suzilo oko, ma, ne bih se uopće željela prisjećati toga..a dok su mi ih prvi puta stavili u oko..nisam uopće mogla otvoriti oči.. jedva su me nagovorili :D
a što se tiče tih operacija, to definitivno nije sigurno i nitko ti ne garantira da ti se neće opet vratiti dioptrija, nažalost..a najčešće se vrati..a možeš imati i druge posljedice, tako da kombinacija naočale i leće mi se čini najbolja..:)
Meni nije bio problem naviknuti se na polutvrde. Prvi dan staviš ih 15 min, smetaju ali izdržiš, suzit mi prestane oko praktički nakon par minuta. Onda drugi dan produžiš vrijeme, pa svaki dan produžuješ još po sat. Jedino nije dobro ne nosit ih duže od par dana jer onda se moraš ponovo navikavati.
500x ponavljam mene su polutvrde leće spasile ali eto tko se nemre na njih naviknut ne bi se trebao siliti. ja mogu s njima ćorkicu nabacit kratku, šminkam se normalno i tak kuc kuc sve štima vec dugo godina...
Trebao bih pomoć, ako tko zna.
Kao prvo, jel zna netko kak se uopće zove ovaj dio naočala koji sam označio na slici? Nemam pojma koji je točan naziv za to, uglavnom onaj dio koji prianja uz nos sa svake strane.
I drugo pitanje: jel moguće to u optici di sam kupio okvire zamijenit?
Naime, neki dan sam ležerno krenuo prat naočale pod slavinom i ni pet ni šest mi ovo jedno čudo otpalo i palo direkt u odvod tak da ne postoji šansa da to sam probam vratit gore iz jednostavnog razloga kaj tog više nema. Ne znam jel će mi htjet ili moć to u optici zamijenit ili kaj već rade s tim.
http://img705.imageshack.us/img705/6125/5wfa.jpg
posto sam na mobu i slika mi je mala pa slabo vidim, no to kaj si oznacio se zovu capice
i da, to mozes zamijeniti u bilo kojoj optici, mozes si i nabavljati razne oblike i materijale toga, znam da sam si ja na prosle naocale uzeo neke silikonske jer su mi vise pasale posto su mekse
Zanimljivo ime
27-05-2011, 01:37
I meni je nedavno ispala ta jedna, pa sam ošao do optike da mi zamjenu. 5 minuta posla i nisu mi ništa naplatili (ok, vlasnik je frend, ali brijem da nije sad ništa extra skupo)
Antonio de Oliveira Salazar
27-05-2011, 01:42
i ono kaj sam uspjela primjetiti da svi, ali baš svi doktori koji rade operaciju (i med.sestre, a i osobe koje vode tu grupu na operaciju) imaju naočale..daklem, da je to toliko dobro i sve.. kaj si nebi prvo oni operirali oči... )
Ne i Gabrić, on se začudo prije par god. operirao
Al da je misteriozno zašto oftalmolozi nose naočale isključivo, je, očito oni nešto znaju što javnost ne zna.
Nisam još doživio da mi je netko naplatio zamjenu capica.
fat drummer
27-05-2011, 09:42
ja sam se operirao i jebeno je.
ženke se često ne operiraju prije 40 zbog djeca, trudnoća zna narušiti dioptriju, a i operacijom se teško skida staračka kratkovidnost. doduše sada mogu ugraditi one trajne leće. kad ću imati 45 (to je za dvije godine) ugradit ću si te trajne leće ako mi vid krene opadati
cijeli život sam nosio naočale i nije mi to bio neki hendikep, ali tek odsada kada nemam naočale, jebeno mi je genijalno u životu
jebeno mi je genijalno u životu
Jebi se fat, ja još nisam došla u te zlatne godine kad se dioptrija stabilizira, ali kad dođem i ja ću skinut.
ja sam se operirao i jebeno je.
ženke se često ne operiraju prije 40 zbog djeca, trudnoća zna narušiti dioptriju, a i operacijom se teško skida staračka kratkovidnost. doduše sada mogu ugraditi one trajne leće. kad ću imati 45 (to je za dvije godine) ugradit ću si te trajne leće ako mi vid krene opadati
cijeli život sam nosio naočale i nije mi to bio neki hendikep, ali tek odsada kada nemam naočale, jebeno mi je genijalno u životu
Kad si operirao? Pitam zato jer većina ljudi koje ja znam,a bili su na operaciji, dioptrija im se vratila (čini mi se nakom godinu,dvije)..ma joj, ja bi sve dala da mogu i ja na skidanje dioptrije,ali uz sve ońo što sam čitala, slušala..ne znam baš..mada, vjerujem ti da ti je sada predobro! :)
Dioptrija se ne vraća zbog operacije, nego se može ponovno pojaviti jednostavno zato što se nije dovoljno dugo stabilizirala. Znači ako tebi prirodno dioptrija još uvijek raste, pa napraviš operaciju, rast će ti i dalje kao što bi rasla i bez operacije.
fat drummer
27-05-2011, 15:35
operirao sam se prije par mjeseci. jer živim na rubu. moguće je da se dio dioptrije vrati, a kod iznimno malog broja ljudi moguće je da se dioptrija i pogorša, a nitko ne zna zašto. ja tvrdim da je to urota vlade i ljevih medija
meni se dioptrija nije mijenjala već jednom tri ili četiri godine pa sam se odlučio za operejšn.
svakoem bih preporučio da razmisli o operaciji u oba smjera - i protiv i za. jer trenutno nema korekcije staračke kratkovidnosti, dođe dosta i morate biti privih par dana ful oprezni. nema diranja očiju, pranja lica, umivanja, trljanja očiju, sporta, sunčane ćete nositi i po doma, nema tv-a i kompa, nema seksa sa narkomanskim kurvama
plus stra je svakako to što nećete više imati jebene naočale ili leće
Ja sam skepticna po tom pitanju, iako sam prva koja bi napravila operaciju da sam bas sto posto uvjerena da ce mi pomoc, mrzim naocale, a moram ih nosit jerbo lece i ja imamo problem i ne volimo se...a s ocalama si izgledam grozno, sve je to zbog fakulteta, dok nisam faks upisala bila sam divna, krasna, pametna i bez naocala...jako dobar prijatelj je oftamolog i on mi ne preporuca operaciju...puno mi je minusa, al najveci plus, ne nosenja ocala je jaci...uf...jos da skupim para...
Gospon Fat, di ste radili operaciju i za koliko novcica, ako se smije znat...jel daju studentske/umirovljenicek popuste?!
fat drummer
27-05-2011, 19:24
u svjetlosti za 12 hiljada hrvatskih kuna. nomilnano je popust 50% jer je kao svako oko 12 hiljada, ali u stvarnosti taj popust je stalan
svugdje je cijena u stvari ista, reklo bi se oligopol
popusta nema ni na gotovinu ni za studente ni za pripadnike zlatne mladeži
ako vam je dioptrija stalna i niste žena koja još nije bila bređa prporučam vam ovaj oblik trošenja novca
u svjetlosti za 12 hiljada hrvatskih kuna. nomilnano je popust 50% jer je kao svako oko 12 hiljada, ali u stvarnosti taj popust je stalan
svugdje je cijena u stvari ista, reklo bi se oligopol
popusta nema ni na gotovinu ni za studente ni za pripadnike zlatne mladeži
ako vam je dioptrija stalna i niste žena koja još nije bila bređa prporučam vam ovaj oblik trošenja novca
Zena jesam, tako da ce se sigurno dioptrija vratit, samo zato sto sam zena i to je urota da nas se zajebe, al eto svidja mi se cifra 12000 jerbo zadnje sto sam cula je bilo 17000 s popustom...tako da je ovo vec ok cifra....gospon Fat, fala i razmislit cu o ovom obliku trosenja krvavo zaradjenih novaca..
..@fat..mislim, ono bređa...helouuuu...:D
ovako, svaki mjesec ti dolazi u Zagreb doktor iz Rusije, ja sam bila kod njega na pregledu...a kod njega se operirao jedan moj dobar prijatelj...uglavnom, put u Rusiju, mislim da 4-ro dnevni boravak u bolnici i operacija ofc ti dođe 1000 eurića, ni više ni manje...taj moj frend je preezadovoljan..no, to je radio prije godinu dana...za sada mu je sve super...i da...ne smiješ se operirati ako ti se mijenja dioptrija...a meni se mijenja svakih 3,4 mjeseca...(juhuhu knjige, comp)..
i Noola, ja ti isto imam leće, ali ih ne nosim...također kao i ti..ne volimo se...imam fobiju od leća, mada ima stotinju ljudi kaj ih nosi bez problema, ja imam fobiju da mi bude nekud otišla, pa da ju neću moć izvaditi i tome slično :D
..ulgavom, baš kako je rekao fat, sve ima svoje + i -, tak da, ono..
Fat, jel tih 12 000 početna i konačna cijena bila ili kad se sve skupa zbrojilo?
Pitam jer frendica o kojoj sam pričao da je prošle godine bila na tome je rekla da je njoj isto tak otprilike bila na početku kao cijena, a da ju je na kraju sve skupa koštalo cca 25 000 kuna.
Nemam pojma kaj joj je još sve dodatno obračunato, al mi se to čini debilno da je baš toliko odstupanje od prvotne cijene.
Ona je bila u Visu Med-u kod dr. Šarića koji je u Vinogradskoj radio u Kabinetu za leće.
http://www.opticalexpress.hr/laserska_korekcija_vida.html
,,,inače, axl..koliko sam ja upoznata mislim da ti je po oko oko 10.000 do 12.000...s tim da ti vrlo često znaju imati kao neke popuste 50% its... išao je moj frend...i akcija je bila sljedeća: za lasersko skidanje dioptrije za dva oka, treće je gratis...ja umrla..hahahhahah....no, nije bilo bzvz..na kraju je išao i njegov tata pa je platio samo jedno oko, jer su jedno dobili gratis :D
fet, super se držiš za četrdesetogodišnjaka :mrgreen:
fat drummer
28-05-2011, 12:21
axl, sjebali su ti frendicu ko mladog majmuna
prvi pregled je 750 kuna i načečno svako oko je 12 hiljada, ali uvijek imaju taj popust od 50%
http://www.svjetlost.hr/popust-od-50-na-lasersko-skidanje-dioptrije
ovaj popust je bio i u ožujku i u veljači i u travnju
šarić je odurna vagina i mora umrijeti. taj tip je razlog zašto sa odustao od leća i odlučio dopustiti nekom da mi zareže oko i onda laserom prži po otvorenoj rani. šarić koristi svoju ordinaciju u vinogradskoj kao produžetak svoje privatne klinike i mjesto gdje traži nove klijente.
šarić koristi svoju ordinaciju u vinogradskoj kao produžetak svoje privatne klinike i mjesto gdje traži nove klijente.
Zar nisu takvi svi oftamolozi?
Meni je nadasve zanimljiva ugovorna suradnja kabineta za leće na rebru i optike LCL.
Naime, vi nakon pregleda uopće ne dobijete detaljne podatke o dioptriji nego dođete u LCL i onda oni kontaktiraju rebro koji im daju podatke.
Ne možete otić u drugu optiku. Okej, možda možete ako se zakačite s njima gore zašto je to tako, ali nisam probala.
fat drummer
28-05-2011, 12:34
ja sam se kačio. daj me nemojte jebat, naručivao sam leće za 50% cijene s interneta, s tim da bi i ovima isto trebalo oko tjedan dana da dobiju moju dioptriju i zakrivljenost
zašto? jer su naručivali leće s istog mjesta kao i ja
fakin nevjerojatno što u ovoj državi prolazi pod zdravstvo
28-05-2011, 16:18
Vidim da je laserska operacija postala skoro pa rutinska, uskoro će valjda cijena bit parstokuna, sjest ćeš se u neki aparat vani na ulici ko za fotografiranje i obavit će ti, nadam se da to smanjenje cijene i popularizacija neće utjecati na kvalitetu (u praksi hoće),
samo nemojte zaboravit da je to permanentno rješenje i ako vam nešto sjebu, a nije nemoguće, teško je ili nemoguće to ispraviti vratiti se na staro s obzirom da su ti izrezali površinu oka.
fat drummer
28-05-2011, 16:42
apropos toga i sjebavanja te opasnosti - svima bih preporučio da odu na neki kvalitetan pregled očiju ako nose naočale ili leće.
kada sam bio na medicini zdravlja dijagnosticirali su mi strobizam (pregled je opremom iz 1960 trajao oko devet sekundi)
u vinogradskoj mojo sestri nisu dijagnosticirali astigmatizam sve dok nije došla u svjetlost gdje su ju mučili na 35 aparata i zaključili da ima na naočalama previsoku dioptriju, a s pogrešnim staklima jer ima i astigmatizam
dakle, ako će vas nešto sjebati, sjebat će vas i dobro provjerene situacije i ono u što ste sigurni, a ne samo debili koji upiru laser u oko
nevezano uz oči, ali vezano uz sjebavanje, stara mi je skoro umrla zbog dijagnostičkog genija hrvatskih kardiologa, a nakon toga još jednom jer ne znaju naručiti aparatić s ispravnim elektrodama. tu uračunavam i sjebavanje mog starog na operacijskom stol kada su mu otvorili lubanju da bi doktorica zaključila da ona to ipak ne može/ne zna jer su joj krivo rekli što mora raditi. pljesak....
malimrav85
28-05-2011, 19:22
jel znaš kolko je pregled u suncu?
fat drummer
29-05-2011, 10:44
pojma nemam, brijem da se sve to nekako izjednači od klinike do klinike pa isto dođe
29-05-2011, 22:44
Naravno, oči su prevažna stvar da bi to prepustili nekim diletantima i štedili na tome, posebno na našem dragom studiju gdje se čitaju tone tekstova, a nekima je nuspojava to da od toga ili dobiju ili im se čak i pogorša dioptrija, možda i od stresa, prehrane i k zna čega još, jer ima tu dosta faktora osim genetike.
I savjet je da se ako se nose leće, obavezno po ljetu održava higijena istih, zbog znoja, prašine i koječega,
a ako se primjeti crvenilo i iritiranje na oku, odmah skinuti leću (prije nego što cijelo oko pocrveni) i ići kod doktora da vam da kapi protiv upale te da provjeri u čemu je problem.
Možete mi preoporučit gdje ima besplatan pregled za leće?
U Stepincu blizu mene se naplaćuje 200 kn. :/
Po mogućnosti da je u centru ili istok grada ili novi zagreb.
Ja u pon idem u Getaldus u Gajevoj, isto 200 kn, al posto planiram uzet tamo lece onda mi je pregled besplatan...al koliko sam se raspitivala, svugdje je tu negdje oko 200 kn pregled.
Ja u pon idem u Getaldus u Gajevoj, isto 200 kn, al posto planiram uzet tamo lece onda mi je pregled besplatan...al koliko sam se raspitivala, svugdje je tu negdje oko 200 kn pregled.
da, kod privatnika je pregled 200 do 250,00 kn..svugdje..ni jedan privatnik ne radi besplatno pregled...a ovo što ćeš ti ići u Getaldus, tako sam ti i ja kad sam uzimala leće...kao nisam platila pregled, jer uzimam kod njih leće, ali vjeruj mi, zaračunaju si oni i to poštenski...te leće kaj sam uzela u Getaldusu i platila 600 kn po kutijici ( s tim da je politika bila takva da sam morala odmah uzeti dvije kutije, dakle, 1,200,00 kn) ti inače dođu 190,00 kn ako ih naručuješ sama...tak da ne bi to htjela komentirati...
..definitivno najbolje otići po uputnicu, lijepo na besplatan pregled na rebro, vinogradsku ili sl. i uzeti sam leće...prođeš puuuno jeftinije...to sam naučila iz vlastitog iskustva...:)
..
da, kod privatnika je pregled 200 do 250,00 kn..svugdje..ni jedan privatnik ne radi besplatno pregled...a ovo što ćeš ti ići u Getaldus, tako sam ti i ja kad sam uzimala leće...kao nisam platila pregled, jer uzimam kod njih leće, ali vjeruj mi, zaračunaju si oni i to poštenski...te leće kaj sam uzela u Getaldusu i platila 600 kn po kutijici ( s tim da je politika bila takva da sam morala odmah uzeti dvije kutije, dakle, 1,200,00 kn) ti inače dođu 190,00 kn ako ih naručuješ sama...tak da ne bi to htjela komentirati...
..definitivno najbolje otići po uputnicu, lijepo na besplatan pregled na rebro, vinogradsku ili sl. i uzeti sam leće...prođeš puuuno jeftinije...to sam naučila iz vlastitog iskustva...:)
..
U hvala na savjetu...ja sam se bas nabrijala da idem tamo jer mi se ne da cekat po bolnicama...al ak je tak skupo pa onda ipak idem doktoru prvo :)
Da, ja iz istog razloga čekanja nisam htjela na rebro, al eto čini mi se da ću morat.
Idem idući vikend u tuhelj pa sam se kasno sjetila da bi nove leće jer mi se ne da naočale nosit. :)
U hvala na savjetu...ja sam se bas nabrijala da idem tamo jer mi se ne da cekat po bolnicama...al ak je tak skupo pa onda ipak idem doktoru prvo :)
ovisi i kakve leće trebaš...velim ti, moje su koštale 600,00 kn (točnije 590,00kn) i kad sam došla doma i vidjela da sam si ih sama mogla naručiti i da inače dođu 190,00 kn mrak mi je pao na oči...ma neću se više toga ni sjećat...a to mi je rekla moja kolegica s posla, kak ona radi s tim lećama....doktorica u bolnici ju je pregledala i napisala kakve leće treba i onda si je ona naručila sama s ove stranice...
http://www.optikaonline.hr/
..tak da, dok mi se moje potroše (koje ne nosim :D) definitivno naručujem od njih...ona tako radi godinama...dakle, provjereno je :)
..i da cure, nisam ni ja htjela čekat pa sam se zaj...i to jako lijepo....čekanje se nekad isplati, ipak :D
Ja nisam sklon pregledima u bolnicama jer se za svaki šit mora čekat. Ok, ovo je 200kn al opet, vrijedno je živaca. :mrgreen: Al i ja sam čuo za to da se mogu naručit leće jeftinije s neta al sam ja čuo da se radi o razlici od 100tinjak kuna. Daj nam link nabaci otkud naručuješ.
leptirić
14-06-2011, 19:06
Samo da provjerim, vi svi nosite meke leće ili..?
Jer ja sam uzela polutvrde, bila na svetom duhu,ali još uvijek ih nosim samo po par sati.I ne kad je sunce :) Ali sve mi se čini da nešto s desnom nije dobro :/
Iskustva?
Samo da provjerim, vi svi nosite meke leće ili..?
Jer ja sam uzela polutvrde, bila na svetom duhu,ali još uvijek ih nosim samo po par sati.I ne kad je sunce :) Ali sve mi se čini da nešto s desnom nije dobro :/
Iskustva?
ja nosim polutvrde vec godinama.
kak mislis da ti nije dobro?
Ja isto nosim polutvrde. Ako te jedna leća više žulja odi u optiku na poliranje i zaglađivanje rubova, to je meni bio problem.
Ovo 'ne kad je sunce' ne kužim. Ako ih nosiš više od tjedan-dva trebala bi ih moć nosit 10h, tj. cijeli dan.
leptirić
15-06-2011, 09:52
ja nosim polutvrde vec godinama.
kak mislis da ti nije dobro?
Pa nabavila sam ih prije mjesec dana i nosim ih par sati dnevno. I rekli su mi da će mi se oko naviknuti, da će mi u početku izgledati sve kao da gledam kroz vodu (zbog suza). Ali meni i dalje, kad zatvorim lijevo oko i gledam samo na desno mutno. Kad gledam na oba je oke :)
Ja isto nosim polutvrde. Ako te jedna leća više žulja odi u optiku na poliranje i zaglađivanje rubova, to je meni bio problem.
Ovo 'ne kad je sunce' ne kužim. Ako ih nosiš više od tjedan-dva trebala bi ih moć nosit 10h, tj. cijeli dan.
Pitala sam jer me šokirala razlika u cijeni. Ja sam svoje platila 800kn i to su još postojale i jedne od 1200kn ali to mi je bilo too much.
A "ne kad je sunce" jer plačem kao kišna godina i nema mi baš previše svrhe.
I ovo, već 10h, daj me nemoj zabrinjavati :/
Ja nisam sklon pregledima u bolnicama jer se za svaki šit mora čekat. Ok, ovo je 200kn al opet, vrijedno je živaca. :mrgreen: Al i ja sam čuo za to da se mogu naručit leće jeftinije s neta al sam ja čuo da se radi o razlici od 100tinjak kuna. Daj nam link nabaci otkud naručuješ.
Link je već gore Đ :D
I ne,ne radi se o razlici od 100-tinjak kn..moje lece za astigm i dioptriju koju imam platila u ghetaldusu 590,00kn, a prek ne ta su 180,00..tak da..nije baš mala razlika,bar meni..
..a kaj se tiče polutvrdih leća,ja se nisam nikako mogla priviknut na njih..nosila ih dva,tri tjedna..stalno su mi suzile oči pa sam na kraju odustala :(
rucmarin
15-06-2011, 10:44
da li stavljaš sunčane naočale prije izlaska na sunce?
ako ne, obavezno ih stavi prije nego te dotakne i prva zraka. :mhm:
preporučam što tamnije staklo jer takvo i meni pomaže.
najvjerojatnije plačeš jer su ti oči iziritirane od leća a onda još dodatno i od jake svjetlosti, zato bolje pričekati dok ti se oči (tj desno oko) potpuno ne naviknu na leće. dobar je savjet od kolegice glede poliranja i zaglađivanja a možda i ne štima zakrivljenost leće (mislim da se to tak zove)...ali u tom bi te slučaju onda i žuljala leća.
I ne,ne radi se o razlici od 100-tinjak kn..moje lece za astigm i dioptriju koju imam platila u ghetaldusu 590,00kn, a prek ne ta su 180,00..tak da..nije baš mala razlika,bar meni..
Imaš meke torične? Jer ja sam po netu viđao samo polutvrde a to neću.
Pa nabavila sam ih prije mjesec dana i nosim ih par sati dnevno. I rekli su mi da će mi se oko naviknuti, da će mi u početku izgledati sve kao da gledam kroz vodu (zbog suza). Ali meni i dalje, kad zatvorim lijevo oko i gledam samo na desno mutno. Kad gledam na oba je oke :)
Pitala sam jer me šokirala razlika u cijeni. Ja sam svoje platila 800kn i to su još postojale i jedne od 1200kn ali to mi je bilo too much.
A "ne kad je sunce" jer plačem kao kišna godina i nema mi baš previše svrhe.
I ovo, već 10h, daj me nemoj zabrinjavati :/
Hm...ne znam ti baš puno o tome kad ti oko još uvijek suzi jer je meni prestalo nakon 3 min što mi je sestra prvi put stavila leću. Al ne zvuči bi baš normalno ovo kao da gledaš kroz vodu :D a sigurno je i jako naporno.
Jesu ti sigurno napravili dobru dioptriju na desnom oku? Tako je meni jednom bilo totalno mutno da bi se ispostavilo da su mi krivu leću dali.
Moje su ti koštale 280kn jedna, dakle 560 kn ukupno (to je bilo prije 5-6 godina, ne znam je li sada drastično skuplje).
Nisam sigurna jer je ipak svakome drugačije, ali mislim da je mjesec dana dovoljno vremena da se navikneš nosit cijeli dan i da ti oko ne suzi. Možda da odeš do okuliste i kažeš da imaš te probleme, možda ti jednostavno polutvrde ne odgovaraju.
leptirić
17-06-2011, 12:02
da li stavljaš sunčane naočale prije izlaska na sunce?
ako ne, obavezno ih stavi prije nego te dotakne i prva zraka. :mhm:
preporučam što tamnije staklo jer takvo i meni pomaže.
najvjerojatnije plačeš jer su ti oči iziritirane od leća a onda još dodatno i od jake svjetlosti, zato bolje pričekati dok ti se oči (tj desno oko) potpuno ne naviknu na leće. dobar je savjet od kolegice glede poliranja i zaglađivanja a možda i ne štima zakrivljenost leće (mislim da se to tak zove)...ali u tom bi te slučaju onda i žuljala leća.
Da, jučer mi nije bilo tako loše sa jako tamnim naočalama.
I hvala na savjetu, mislim da ću ih posjetiti uskoro ;)
Hm...ne znam ti baš puno o tome kad ti oko još uvijek suzi jer je meni prestalo nakon 3 min što mi je sestra prvi put stavila leću. Al ne zvuči bi baš normalno ovo kao da gledaš kroz vodu :D a sigurno je i jako naporno.
Jesu ti sigurno napravili dobru dioptriju na desnom oku? Tako je meni jednom bilo totalno mutno da bi se ispostavilo da su mi krivu leću dali.
Moje su ti koštale 280kn jedna, dakle 560 kn ukupno (to je bilo prije 5-6 godina, ne znam je li sada drastično skuplje).
Nisam sigurna jer je ipak svakome drugačije, ali mislim da je mjesec dana dovoljno vremena da se navikneš nosit cijeli dan i da ti oko ne suzi. Možda da odeš do okuliste i kažeš da imaš te probleme, možda ti jednostavno polutvrde ne odgovaraju.
Jel to znači da tvoje leće traju 5-6godina ili ih više ne nosiš?
Nosila sam ih 3-4 godine; iskreno ja sam mislila da se ne mogu toliko dugo nosit ali svaki put kad bi došla na kontrolu na rebro doktor bi mi rekao da nisu ni izgrebane ni zamućene i da nema potrebe da ih mijenjam.
Sad ih ne nosim godinu-dvije, planiram na kontrolu po nove jer mi je dosta porasla dioptrija.
I evo bila ja na kontroli na rebru. Za one koji bi htjeli prvi put na pregled, mogu trenutno preporučit rebro jer imaju novu super uređenu zgradu. Za leće se naručuje cca 2 tjedna unaprijed, naočale duže jer je tamo veća gužva, ali ako želite i leće i naočale možete oboje obavit u kabinetu za leće. Jedini nedostatak je što nije uvijek isti doktor na pregledu, izmijenjuje ih se 3-4 jer je pokupec koji je glavni za leće, ujedno predstojnik cijele klinike pa često ima i druge poslove, vizite itd.
U zadnjih godinu dana sam triput bila kod okuliste: 10., 3. i sad 7.mj.
U 10. mj. sam imala -2.75. Sad na lećama imam -4. Na lećama je uvijek nešto veća dioptrija nego na naočalama, ali da, dosta brzo mi se povećava i nemam pojma kad će stat.
Mislim da sam već pisala da mi je ženska na pregledu za naočale rekla da je to zbog učenja i da može tako do 27-e godine. Ova na lećama jer rekla da nitko danas ne možeš procijenit do koje će godine rasti dioptrija. Do 18-e raste jer rastemo i mi, a kasnije može rast zbog raznih faktora.
Pitala sam ju jel mogu meke dobit s obzirom na astigmatizam. Rekla je da mi može dat meke, al da ne preporuča pošto one ne zaustavljaju rast dioptrije za razliku od polutvrdih. I pošto nisam imala nikakvih problema sa polutvrdima, da je najbolje da njih nosim.
Par cura koje su gore bile sa mnom su nosile meke, i očito da nisu baš svi zadovoljni s njima. :/ Jedna mi je rekla da joj isto raste dioptrija i ja joj ta leća često bježi.
Sestra je rekla da se ne mora samo u LCL optiku (kao prije), nego u bilo koju, samo se da broj kartona sa rebra pa se oni čuju oko detaljnih podataka.
U LCL su dvije polutvrde leće 700 kn. Ženska se čudila zašto imam prozirne leće, i da je to sigurno nemoguće nać ako ti padne*. Preporučila sive koje ne mijenjaju boju oka. Boja ne utječe na cijenu.
*Da samo znate kako izgleda kad vam prozirna leća koja izgleda kao kap vode padne u umivaonik, ili ne daj bože da pod. Many many times sam provela 15 min tražeći. :mrgreen:
Ako tko ima pitanja, pucajte. :wink:
malimrav85
15-07-2011, 16:25
Nešto sam samo poluvidio u ghetaldusu da imaju akciju tipa kupiš okvire dobiješ stakla ali je moguće da je nešto sasvim drugo pa ako netko zna više...
Lucija_Danon
15-07-2011, 16:35
dipotrije -5.50 i -4 i sad mi se pojavi još nekakva kvrga s unutarnje strane. super <3
Nešto sam samo poluvidio u ghetaldusu da imaju akciju tipa kupiš okvire dobiješ stakla ali je moguće da je nešto sasvim drugo pa ako netko zna više...
Brijem da te onda oderu na okvirima samo tako.
I ziher dobiješ ona najjeftinija stakla.
remorker988
16-07-2011, 11:20
Meni okvir košta 900, a svako staklo 1200 :D Ziher bi mi poklonili 2400 kuna -.-
Prije neke dvije godine, kad sam kupovao naočale, imali su akciju da kupiš sunčane i na poklon dobiješ okvir za dioptrijske. Ne moram ti ni pričati kak su izgledali ti okviri :D
*tearsinheaven
16-07-2011, 11:51
Meni okvir košta 900, a svako staklo 1200 :D Ziher bi mi poklonili 2400 kuna -.-
Svako staklo 1200? :unsure:
Ja sam prije koji tjedan bila u Opto centru, dioptrija mi se u godinu dana povećala za -1 (sad je skoro -5), tako da sam morala mijenjat stakla makar naočale nosim samo po doma. Uglavnom, svako staklo sam platila 700kn, okvir mi je ostao isti. Dosta skupo mi se čini ovo tvoje, jel imaš možda astigmatizam?
I na lećama mi je uvijek manja dioptrija od naočala, u suprotnom ne bih mogla čitati s njima jer bi me glava boljela zbog prejake dioptrije.
No za učenje su mi uvijek bolje naočale, leće mi brzo isuše oko, pogotovo sad po ljeti.
Ženska se čudila zašto imam prozirne leće, i da je to sigurno nemoguće nać ako ti padne*. Preporučila sive koje ne mijenjaju boju oka. Boja ne utječe na cijenu.
*Da samo znate kako izgleda kad vam prozirna leća koja izgleda kao kap vode padne u umivaonik, ili ne daj bože da pod. Many many times sam provela 15 min tražeći. :mrgreen:
I ja sam svojedobno imala polutvrde (dok nisam poludila i prešla na meke :lol:), doktorica je inzistirala da mi da neke pobojane baš zbog toga što se lako izgube. Imala sam neku zelenkastu boju.
Moja stakla su isto oko 700 kn, a sa astigmatizmom, tak da ti to nema veze. Cijena stakala se penje ovisno o tome kakve sve pizdarije uzmeš, znaš da oni nude sto premaza za ovo, za ono.
remorker988
16-07-2011, 17:42
Nemam astigmatizam. Al imam +5 i +3 pa bi obična stakla ispala jako debela, pepeljarke. Ovak su stakla jako tanka, skoro iste debljine. Sa zaštitom od magljenja, grebanja, kapljice kiše se ne primaju kao na obično staklo. Ali najskuplje je to kaj je cijelo staklo u istoj dioptriji, obično staklo ima samo u sredini dioptriju koja ti odgovara, a prema rubovima se smanjuje. Prošli put su isto takva stakla koštala nekih 700 kuna komad, sad je kao materijal poskupio. S time da sam kupio hrvatsku verziju, uvozne su 1600 komad. Jebi ga, čorav sam, tu ne mogu štedit pare. To mi je kao da trebam protezu za nogu, pa ću sad kao uštediti parsto kuna koje ću kasnije spiskati u birtiji na šanku.
*tearsinheaven
16-07-2011, 17:53
Da, i meni bi stakla bila dosta debela (-4 i -5 imam), tako da sam uzela ta malo skuplja za 700kn, inače bih ih čak i za 500kn mogla dobit. I stavili su neke premaze protiv refleksije, čini mi se.
Sa staklima sam još solidno prošla, al zato su mi pregled koji je trajao 15 minuta dobro naplatili (oko 150kn), a da ne pričam o tome da na leće bacam 400kn svaka 4-5 mjeseca.
Libro se dobro izrazio, jebiga kad smo ćoravi :lol:
Da, i meni bi stakla bila dosta debela (-4 i -5 imam), tako da sam uzela ta malo skuplja za 700kn, inače bih ih čak i za 500kn mogla dobit. I stavili su neke premaze protiv refleksije, čini mi se.
Sa staklima sam još solidno prošla, al zato su mi pregled koji je trajao 15 minuta dobro naplatili (oko 150kn), a da ne pričam o tome da na leće bacam 400kn svaka 4-5 mjeseca.
Libro se dobro izrazio, jebiga kad smo ćoravi :lol:
tak sam i ja bacala na leće, zapravo i više, oko 590 kn..onda mi je kolegica rekla da naručuje leće direkt iz jedne optike, a ne iz npr. ghetaldusa i tak me leće dođu 190 kn, a ne 590..i fkt se isplati..(mislim da sam na stranici prije napisala njihov mail)
..jedino je kod mene kaj imam i taj astigmatizam, kratkovidna sam, imam exophoriu i neurooptikopatiju (ili tak nekak)..to su mi ustanovili na rebru prošle godine...otišla na rebro tri dana, a ostala tri tjedna u bolnici...preeekoma..al su ustanovili kaj mi je...stalno mi se povećavala dioptrija..i to u 3, 4 mjeseca promijenila swam tri puta stakla i vidjela sam užasno mutno...ko kroz maglu..čitavo vrijeme...prvo su mi davali svakojake dijagnoze...al su ipak nakon tri tjedna skužili kaj mi je...i evo, dobila dobra stakla koja sam fkt puno platila, al bože moj, oči su oči i na tome se ne štedi...
negotiorum gestor
16-07-2011, 19:58
ajde molim te napiši koje leće nosiš. recimo ja nosim air optix pa nije velika razlika u cijeni kad naručuješ.
ali moram priznati da nisam ni previše zadovoljan s njima. skuplje su od prošlih koje sam nosio i prebacio sam se samo jer mi je doktorica rekla da su povučene iz prodaje. ono, wtf? nakon 3,5 godine? nice :D
*tearsinheaven
17-07-2011, 11:29
Nije ni meni tako velika razlika u cijeni, jedna kutijica mojih je 200kn u optici, a u optici online 195kn (http://www.optikaonline.hr/acuvueoasys.htm), tako da nije neka razlika. Problem je što odmah moram kupiti dvije kutijice jer imam različitu dioptriju, tak da me dođe oko 400kn. Dvotjedne su, ali mogu ih produžit na mjesec dana, tako da otprilike svakih 5 mjeseci moram kupit nove.
cika mraz, probaj neke druge, pa ćeš vidjeti hoće li ti bolje odgovarat :thumbup:
--Anči--
17-07-2011, 11:38
Ekipa, kaj se tiče čekanja, ja vam idem na preglede na Sv. Duh, kabinet za leće-s uputnicom doktora opće prakse,i nikad ne čekam duže od tjedan dana da dobijem termin, a skroz sam zadovoljna s doktoricom i sestrom. :)
nuklearna
17-07-2011, 12:30
kad vidim koliko ćoravih ljudi ovdje ima moja dioptrija mi se čini smiješna :lol:
kad vidim koliko ćoravih ljudi ovdje ima moja dioptrija mi se čini smiješna :lol:
You'll come to our side :grin: imaš još do kraja faksa.
ajde molim te napiši koje leće nosiš. recimo ja nosim air optix pa nije velika razlika u cijeni kad naručuješ.
ali moram priznati da nisam ni previše zadovoljan s njima. skuplje su od prošlih koje sam nosio i prebacio sam se samo jer mi je doktorica rekla da su povučene iz prodaje. ono, wtf? nakon 3,5 godine? nice :D
ja ti nosim bausch&lomb toric i u optici sam ih platila 590 kn i isto tako sam morala uzeti dvoje (znači 1200 kn sam dala), a u optici online su 190 kn, tak da je to fkt velika razlika
smart girl
17-07-2011, 15:24
You'll come to our side :grin: imaš još do kraja faksa.
Meni je u 2 godine faxa porasla samo za 0.5 i sada mi je -3. Očito ne učim dovoljno :mrgreen:
Sa zaštitom od magljenja, grebanja, kapljice kiše se ne primaju kao na obično staklo.
Ja sam isto prošle godine u getaldusu kupile takve naočale s uv zaštitom i antirefleksnim slojem, uvezene iz njemačke.Koštale su preko 3000 kn. Dosad nisam primijetila nikakvu razliku u usporedbi s druge dvoje koje imam, a nemaju ta posebna svojstva i jeftinije su 2000 kn :rotfl:
Btw nedavno kupih dioptrijske sunčane od ray bana i preporučujem ih svakome tko ne nosi leće, a želi nositi sunčane cvike. Cijena je malo viša, ali isplati se kad više ne morate žmiriti u sunce ili nositi obične bez dioptrije i ne vidjet ljude oko sebe :D.
*tearsinheaven
17-07-2011, 19:37
Meni je u 2 godine faxa porasla samo za 0.5 i sada mi je -3.
Vau, zavidim ti O:
Meni je u godinu dana faksa porasla za -1 :lol: Ako nastavi ovim tempom, doći ću do -10 do kraja faksa :rotfl:
Vau, zavidim ti O:
Meni je u godinu dana faksa porasla za -1 :lol: Ako nastavi ovim tempom, doći ću do -10 do kraja faksa :rotfl:
..a meni je u 3 mjeseca dva puta porasla...i to za -2...da, knjige i comp..:(
ars boni
24-07-2011, 00:00
Ma i moja je otišla, a pregled tek od 11. 8. I unatoč knjigama mislim da je najveći problem u osvjetljenju i kompu, a manje u zurenju u knjige. 3 godine nisam imala nikakve probleme, odem u onaj prokleti mračni stan i za godinu dana oćoravim. :/
malimrav85
21-08-2011, 19:40
preporuke za meke leće?
kolko sam vidio, svi hvale ovo 2
http://www.kontaktne-lece.hr/kontaktnelece/air_optix_aqua.html
http://www.kontaktne-lece.hr/kontaktnelece/biofinity.html
ja imam ove prve i meni su stvarno super, mogu ih nositi cijeli dan i vrlo rijetko me počnu žuljati
jel imao tko kakvog iskustva s izgrebanim staklima? jel se to da kak izbrusiti ili baš moram mijenjat stakla?
malimrav85
23-08-2011, 00:44
ja imam ove prve i meni su stvarno super, mogu ih nositi cijeli dan i vrlo rijetko me počnu žuljati
čitam i svi ih hvale
ove druge su nove kolko vidim i imaju bolje performanse pa bi trebala biti bolje ali nisam našao da ih je netko nosio još