View Full Version : Oko sokolovo ili... ?
Just a little bit
29-06-2006, 13:26
ponukan moji savrsenim vidim koji traje vec 5 minuta :smt002 jerbo sam si uzeo nove leÌe, sinula mi je ideja, posto smo mi ipak na faxu koji zahtjeva dugotrajno buljenje u knjige i papire, te na taj nacin ostecujemo nase oèi , da postavim anketu o oènim pomagalima vrlih i dragih forumaťa pravokutnika :smt002
nosite li naoèale ? leÌe ? oboje ? Kolka vam je dioptrija ?
navalite :smt003
U ponedjeljak idem okulisti pa ti javim. :smt003
konzerva
29-06-2006, 13:30
ĂŚorav na jedno oko
htjedoh nosit neĹĄto ko general war ali nisu imali
pa ne nosim niĹĄta dok ne oslijepim skroz
a onda ĂŚu sjedit u tramvaju!
malimrav85
29-06-2006, 13:30
Dioptrija -1.0 i -0.75
Nosim naoèale nekih 5 a leÌe 4 godine. U pet godina mi se dioptrija poveèala za 0.25 po oko ťto pokazuje da ne uèim dovoljno. :smt005
Just a little bit
29-06-2006, 13:33
prekjucer bijah kod okulista, sprehica ovo ono (zadnji put bio prije god dana) i opla: povecala mi se optrija skoro za 1
tak da danas imam -3.75 i .-3
zakljucak:
corav ko krtica :smt003 :smt003
ne gine mi laser za nekih 6-7 godina
malimrav85
29-06-2006, 13:36
p
ne gine mi laser za nekih 6-7 godina
to si i ja mislim. ako me starci pitaju kaj hoÌu za kraj faksa (ako do njega doðe) biti Ìe to laser. Naravno ako ode dioptrija preko 2-3
ja imama sarbseni vid i andam se da ha necu izguviri,sam i mi nekad zhenice bolke.
Just a little bit
29-06-2006, 13:39
sestra mi je bila prije par mjeseci.....skidala -8 :smt017 :smt017
nema vise dioptrije.... :smt001
ha...nenosim naoèale...a i da moram nebi nikad.... još uvijek dovoljno dobro vidim, barem tekst pisam velkim slovima (svi znamo da ono kaj je pisano malim netreba uèit ..kao)
prije godinu dana kad sam iťla mjerit imah dioptriju -1 na oba oka... dobih naoèale koje skoro nikad ne nosim, ne znam zaťto, smetaju mi, mrzim ih...tak da hodam svijetom Ìorava, niťt Şivo ne vidim u daljinu, sve mi je mutno..zakon..probajte svi...uhuuu :roll:
Lara Car
29-06-2006, 14:17
na faxu mi se dioptrija poveĂŚala za 3 :smt010 :smt009 :smt010 (kratkovidna, na oba oka -4 :smt012 )
nosila sam dugo naoèale, no mekane leÌe su puuuno praktiènije :smt002
Robierre de Cochon
29-06-2006, 14:18
imam slabu dioptriju zadnjih par godina...tako da u principu ne moram nositi naoèale. ali mi se oèi jako umaraju, pogotovo kad èitam, gledam u kompjuter, vozim. u tim prilikama nosim naoèale.
s obzirom da da mi se oèi dosta mute, svako jutro koristim kapi.
bez leĂŚa ne vidim apsolutno niĹĄta!!!! :smt003 :smt003
baĹĄ ovih dana imam problema s desnom; neĹĄ me grebe stalno!!!!! :smt003
CVIKERĹveliki kuracAJBE!
CVIKERĹveliki kuracAJBE!
Ajmo djeco,svi upirimo prstima prema streberima!
I smijmo se!
Hahahahhahahahaha
Cvikerasi!
Svikerasi!
Ajde pukni loptu!
Ajde poljubi djevojku!
Ajde popni se na onu granu!
NE MOZES!
CVIKERĹveliki kuracAJBE!
CVIKERAĹveliki kuracI!
:badgrin: :badgrin: :badgrin:
ja imam -1.25 i -1., nosim oèalinke, najlaganije koje sam mogla naÌi (i bať su mi lijepe), sve bi bilo dobro da nemam problma sa cilindrima (eto, malo su "rapareni"), na kraju faxa negine mi generalka :smt005
ps. deèki su mi ionako zgodniji kad nose naoèale :smt002
Ajde pukni loptu!
Ajde poljubi djevojku!
Ajde popni se na onu granu!
ionako se ne bavim ni jednom od tih aktivnosti... :smt003 :smt003 :smt003
leæe definetly zvuèe ko bolja opcija...al'...ipak...ikit....po oku kopat...i onda ti ona beži....i ti se bockaš u oko....i loviš je...al' ona izmièe,... and second later veæ ti doðe do mozga....and then u die
MinesweePer
29-06-2006, 14:29
cca -7 i -8 joĹĄ od malena
leĂŚe nosim
MinesweePer
29-06-2006, 14:31
leÌe definetly zvuèe ko bolja opcija...al'...ipak...ikit....po oku kopat...i onda ti ona beŞi....i ti se bockať u oko....i loviť je...al' ona izmièe,... and second later veÌ ti doðe do mozga....and then u die
ma nije to tako crvo sa leÌama, treba ti za samu prilagodbi kojih tjedan dana, nakon toga je ok ako su leÌe kvalitetna. malo je jebeno samo kad puťe vjetar pa se praťina diŞe, onda oèi suze ko kiťna godina. a kad ti leÌe skrene na bjelooènicu, moŞeť ju vratit na oko bez problema, èak i da ne dirať leÌu direktno rukama, ja barem to mogu.
leĂŚe nosim
jel ti uopèe iťta vidiť?!? :smt003 :smt003 :smt003
and then u die
And then the problems start.
da..to je fakat puno...jer ja sa svojih -1 niĹĄt ne vidim kamoli -7...bokte
mala buba
29-06-2006, 14:35
nosila sam dugo naoèale, no mekane leÌe su puuuno praktiènije :smt002
evo jos jednog clana coravog squada :smt003 isto sam kratkovidna, doduse dioptrija mi se s godinama smanjuje sve vise, makar nisam nesto pretjerano nosila lece/cvike..me is weird hehe
anyway, ja sam presla na cvike kad sam upisala faks zbog prakticnosti...lece su me pocele smetati jer to ne smije doci u kontakt s vodom ili icime..vani pljusti kisa, ja skiljim. vani puse vjetar i nosi prasinu, ja skiljim. umijem se i onda psujuci svoju zaboravnost nabrzaka brisem ruke i vadim to iz ociju (ako sam doma. ako sam kod nekog, onda samo psujem. izazvalo zanimljivu scenu na obiteljskom okupljanju jerbo sam ja inace mali streber cija je najgora psovka kvragu)
doduse lece su navodno zdravije za oko.
mozda je najprakticnija kombinacija imati oboje, pa to izmjenjivati
da..to je fakat puno...jer ja sa svojih -1 niĹĄt ne vidim kamoli -7...bokte
upravo tako :smt003 :smt003
MinesweePer
29-06-2006, 14:45
leĂŚe nosim
bez leĂŚa sve ĹĄto je dalje od 30-ak cm mi je mutno :smt010
leĂŚe nosim
bez leĂŚa sve ĹĄto je dalje od 30-ak cm mi je mutno :smt010
wow èak tako daleko vidiť!!!!!!!!! :smt003 :smt003
legenda :smt003 :smt003 :smt003
ne nosim naoèale...
joĹĄ uvijek :smt003
ali tak sam 2 godine na faksu
sad kad doðem doma, idem okulisti, pa postoji moguÌnost da budem ipak morala nositi naoèale...
onda ĂŚu moĹžda izgledat pametnije :smt003
Ne nosim naoèale i imam superiťka vid, a jedna diploma mi je u dŞepu joť k tome valja reÌi da je zamnom i posao na kojem sam buljio u 2 monitora istovremeno.. :boggle:
fat drummer
29-06-2006, 15:39
-3.75 i -3.50.... nije loťe, ali moglo bi i manje... sad èekam da me to oslobodi vojske
Oko -7 oba oka... Tako je joť od osnovne ťkole. Nosim naoèale i leÌe, kombiniram.
a ĹĄto je s tom laserskom operacijom? jel to valja?
kaĹžu da valja.al valjaju i pare koje daĹĄ za to..
pa ja nikad nisam imala problema s vidom sve do jednog lijepog suncanog dana.isla sam kupit suncane naocale u optiku i naravno nakon sto sam ih platila 900kn oni bili fini pa mi ponudili besplatnu provjeru vida.ja pristala eto tako da vidim jesam li ocoravila od 10.2005.-5.2006. mj.inace sam poznata po tome da vidim sve na kilomertre ali mi se cesto dogadalo da me glava uzasno boli.i posla na pregled....naravno utvrdio mi astigmatizam i kratkovidinost.nije to sad neka velika dioptrija ali sam s naocalama tek skuzila koliko mi je lakse gledat i sve mi je puno bistrije...
sta pravo cini od covjeka.......
jezuĹĄ kolko vas ima ĂŚoravih..pa nisam to znala. :smt004
MinesweePer
29-06-2006, 18:39
valja, ali tek nakon 25-e kad ti kompletan fizièki razvoj zavrťava. bez obzira na to ťto melju da se moŞe i sa 18, al to je samo da lovicu pokupe, tako da ja èekam tu 25-u godinicu.
ThunderBoy
29-06-2006, 18:42
http://i7.photobucket.com/albums/y269/W ... /pirat.gif (http://i7.photobucket.com/albums/y269/WELA/AVATAR/pirat.gif)
pa fakat ste svi èoravi :smt005
Sad mi je na pamet palo ťto je potaknulo evoluciju èovjeka - slabovidnost. Neki nisu vidjeli srne i mamute pa su se krenuli baviti poljoprivredom. :smt003
On topic - za sad vidim savrĹĄeno, nadam se joĹĄ neko vrijeme.
Sad mi je na pamet palo što je potaknulo evoluciju èovjeka - slabovidnost. Neki nisu vidjeli srne i mamute pa su se krenuli baviti poljoprivredom. :smt003
ne...ti mlohavci èoravi su ostali u peæini stvarat 'umjetnost' na zidovima.... dokaz više da su fakat vidli slabo
Lucius Veratius
29-06-2006, 21:58
Prije faksa sam bio soko okolovo (èak su me metnuli za snajperista u armiji).
Stalnim prekomjernim èitanjem mi se vid sustavno sjebava. Kad zavrťim ovaj faks bit Ìu ko Ìorava koka. MoŞda onda uspijem kaj zbarit, jer Ìe mi pasti standardi. Jedino Ìe biti neugodnjak kad tu i tamo nekog muťkog èopim za dupe.
hm, a ja se bunim na svoju dioptriju -0,5 i -0,75..
srali su mi da cvike nosim samo zbog sminke, al kak dokazat nekom da iz 5. klupe ne vidim sto metelko crta po ploci, ne vidim putokaze na autoputu itd.
dobra je stvar sto mi se dioptrija nije promijenila vec 6 godina! ..bar do zadnjeg pregleda, sad cemo vidjet sto je nacionalna napravila vidu i umu.. :smt003
Just a little bit
30-06-2006, 01:52
stvarno nas ima coravih PREVISE.....i to nemale dioptrije.... :smt009
meni je ovaj faxpokvario vid...
strah me otiæi okulisti
jer ljudi su poèeli primijeæivati da ne vidim...
prepoznam nekog tek kad mi je na nekoliko metara udaljenosti :smt009
srali su mi da cvike nosim samo zbog sminke, al kak dokazat nekom da iz 5. klupe ne vidim sto metelko crta po ploci, ne vidim putokaze na autoputu itd.
dobra je stvar sto mi se dioptrija nije promijenila vec 6 godina! ..bar do zadnjeg pregleda, sad cemo vidjet sto je nacionalna napravila vidu i umu.. :smt003
e da i ja samimala na prvoj godini tako :smt003
sad se bojim vidjet koliko sad imam
prepoznam nekog tek kad mi je na nekoliko metara udaljenosti :smt009
Tak i ja. :smt003 Al meni je to recimo 10 metara, dalje od toga sve slabije.
Corava k'o corava kokos.
-2 na oba oka, i to sam dobila na faksu - ja osobno krivim GP za to. Nosim meke lece i s tim sam skroz zadovoljna - trebas samo par dana na pocetku da se prilagodis na osjecaj da prstom ides prakticki u oko, a onda zvrljas po oku i u mraku bez beda.
U 6. razredu mi dijagnosticirali -1.75 na oba oka (doktorica mi je rekla da ne bi otišlo ni preko -0.75 da sam prije došao; ali ne, ja sam se zavaravao da je mutna ploèa, te nam doma treba novi televizor).
Sjeæam se kad sam prvi put stavio cvikere i pogledao u poster Ronalda na zidu - renesansa u mom životu. Tata (a mnogi se zatim povedoše njegovim primjerom) mi reèe da mu s naoèarima djelujem nekako pametnije - pa ih ni ne skidam (osim kad igram nogomet - onda sam pljunuti Henry).
Prije kojih godinu dana mi se desno poveæalo na -2; otada èuvam svoj vid i ne uèim! :smt003
(doktorica mi je rekla da ne bi otiťlo ni preko -0.75 da sam prije doťao; ali ne, ja sam se zavaravao da je mutna ploèa, te nam doma treba novi televizor).
Mmmmda, tako sam ja doĹĄao s -0.25 u prvom osnovne, pa opet nisu sprijeèili da ode sve do -7 u osmome. Ăak ni s polutvrdim leĂŚama. Sve je to genetika, mislim.
Da, ali meni se u periodu nekih sedam godina i to otkad nosim cvikere, poveæalo za samo 0.25 i to na jednom oku tako da...vjerojatno bi kombinacija pomagala i genetike tek na kraju faksa rezultiralo ovom sadašnjom dioptrijom da sam došao sa, bubam napamet, -0.50, a ovako...lagano æu tvojim stopama.
Koliko nas ima! :smt005 Mogli bi osnovati neku udrugu! :smt003
To je moja dioptrija. Nosim naoèale, ali samo kad sam za knjigom, kompom, tvom. Po vani ne jer okej vidim.
Trebali bi umjesto Mjeseène pijanke uvesti Mjeseèni posjet okulistu :smt003
*SUPERMAN*
30-06-2006, 13:02
Vidim da ste svi koji nosite naocale -(kratkovidnost),a jel ima tu tko,osim mene da je + tj. dalekovidan? A? Ha? Who's the man? :smt047
MinesweePer
30-06-2006, 14:38
Koliko nas ima! :smt005 Mogli bi osnovati neku udrugu! :smt003
UĂOP - udruĹženje èoravih studenata prava
uvjet èlanstva - noťenje leÌa ili oèala
malimrav85
30-06-2006, 17:07
Ăak ni s polutvrdim leĂŚama.
e to ne bi mogao stavit u oko sve da nabadam okolo u prazno.
hvala bogu na mekanim leèama :smt003 :smt003
hvala bogu na izvrsnom vidu :smt003 :smt003
zasad...
hvala bogu na izvrsnom vidu :smt003 :smt003
zasad...
prije svega... da :smt003
hm....next week grem na pregled....definitivno....možda...ak mi se bu dalo....
konzerva
02-07-2006, 11:59
ak vidiĹĄ mutno kak ti je slika na avataru bolje odi
Dark Lady
02-07-2006, 23:51
evo jos jedne corave... :smt090
meni nakon kurtovica opet narasla dipotrija... i to na jednom oku, ko da sam sam s desnim ucila. hm... lijeva noga bila u gipsu pa sam valjda i lijevim okom zmirila... :smt003
trenutno iznosi -4,5 i -5... sad se nakon rima i nacije bojim otic okulistici... :smt089
nosim naocale od pocetka osnovne, a lece (mekane) od pocetka srednje. na faksu kombiniram. kupila sam si lijepe plave okvire pa ih volim pokazivat. pogotovo na ispitima. koji put pomogne. :geek:
al skuzila sam da mi je puuuuuuno bolje s lecama. a jako mi je tesko vozit s naocalama.
i ne kuzim kaj je kod mene razlog - genetika nije jer mi nitko u familiji nije kratkovidan (zapravo stara je, al tek od prije koju godinu zbog posla pred kompjuterom) , a bome ni ucenje - znam ucim ko luda pa dioptrija stoji godinama, a kad cijelu godinu nis ne radim onda mi skoci u visine... :smt017
al nekak se ne usudim na operaciju. strah mene toga. nemam puno povjerenja u doktore. dok se ja mogu ovak s lecama borit cu prezivjet. osim ak ne odleti dioptrija u visine. al tjesim se da s godinama dolazi dalekovidnost pa ce kod mene sve doc na nulu... :smt002
chesire_cat_gone_bad
03-07-2006, 00:53
i meni se sve cini da bi se i ja mog'o pridruzid udruzi coravih wannabe pravnika uskoro
nakon n sati ucenja... rukice koje protegnem postaju nekakve palacinke u daljini (must feeeeed)
ali nakon iduceg se jutra gospon vid vrati pa sve ispocetka... steta sto vise nevidim sve registracije na automobilima, ko sto sam nekad vidio, do ljubljane...
prva godina je udarila temelje gubitku vida, a druga polako betonira, treca tek dolazi na gradiliste. sranje.
mislim da moram pod hitno okulistu!!!!! :smt013 :smt013 :smt013
Bio danas na pregledu i imam neku pljugu od -0.25 na oba oka.
nudistica
04-07-2006, 22:28
Samo 0,5 na oba oka. I sretna sam sto nije vise od toga! Naocale stavim samo kad ucim ili kad sam za kompom, imam veliki tv u sobi pa mi za to ne trebaju. :smt003
malimrav85
05-07-2006, 00:11
preporuèio bi naoèale za voŞnju i tv ako ga gledať sa viťe od 3-4 metra jer Ìe se poveèat. :smt006
preporuèio bi naoèale za voŞnju i tv ako ga gledať sa viťe od 3-4 metra jer Ìe se poveèat. :smt006
Dobit ĂŚu vjerojatno ovaj tjedan.
malimrav85
05-07-2006, 00:14
To ti je dobro. Da ti se ne bi ljudi priviðali okolo. Ko kak sam ja mislio da si ti u teretani kod mene i murphya. Pokazao sam lika murphy i rekao je da ti uopÌe ne lièi. laŞe! :smt010
Just a little bit
05-07-2006, 12:18
kolko je mene ljudi prestalo pozdravljat jer ih nisam vidio sa deset metara pa nebih pozdravio vec bih samo prosao pored njih :smt005
merlinka
05-07-2006, 14:02
i ja sam totalno ĂŚorava, -6.5 na desnom i -7 na lijevom. u 7. osnovne krenulo s -0.5 i od tad mi se dioptrija poveĂŚavala otprilike za 1 svake godine, u zadnje vrijeme neĹĄto sporije, a nadam se da viĹĄe neĂŚe uopĂŚe. od starog u familiji su svemirske dioptrije, ne bi uopĂŚe spominjala da nekog ne ĹĄokiram :smt003
nosila prije meke a sad polutvrde u kombinaciji s naoèalama. opako me Şivcira upadanje praťine u oko i sliène radosti s tim leÌama. nadam se laserskoj jednog dana :smt069
minus 1 i neĹĄto
na oba oka
Mrs.Smith
11-07-2006, 01:49
Eto, i ja imam dioptriju. Visoku. Minus. I hebeni astigmatizam.
I nosim polutvrde lece od svoje 10.godine. I sve bi dala da mi je dioptrija barem ispod 5. Ili da barem mogu nositi meke lece. Ali ne mogu.
Uh, ne volim ni govoriti o ovoj temi.
I da, genetika tu igra bitnu ulogu. :smt012
:smt006
moŞe za mene laika jedno objaťnjenje- kakva je razlika izmeðu tvrdih, polutvrdih i mekih leÌa...kak znam koje meni trebaju? falja...
malimrav85
11-07-2006, 12:01
tvrde su ti od stakla,jako tvrde i mislim jako neugodne iako ih nisam imao.
mekane su mislim od silikona,ali nisam siguran.ako jesu kad te pitaju dal imaĹĄ plastiku moĹžeĹĄ slobodno reĂŚ da imaĹĄ :smt003
a kaje su najbolje, to jest, a koje najmanje smetaju- meke?
malimrav85
11-07-2006, 12:11
da,meke su ti ko neka folijica mala koju ni ne osjetiĹĄ nakon tjedan dana prilagodbe
Nosim naocale, ali samo kada gledam televiziju ili utakmicu jer sam kratkovidan, al dioptrija je neka smijesno mala tako da ne nosim dok citam il pisem ispit jer me nakon toga bole oci da je to za ne povjerovat.
Al bare izgledam pametnije sa njima :smt004
Mrs.Smith
11-07-2006, 18:56
a kaje su najbolje, to jest, a koje najmanje smetaju- meke?
Da, najmanje smetaju meke, ali navodno da ih nemogu svi nositi zbog oblika oka i inih stvari (barem je tako bilo 1994. kad sam ih ja pocinjala nositi, a sad ... raspitaj se).
Inace, meke lece su podloznije infekcijama i koliko znam, cesce ih treba mijenjati od ostalih.
Kakve su tvrde ne znam, ali ja imam silikonske - polutvrde.
Meke su najbolje iz toga razloga jer ti ne smeta ni vjetar ni zrnca prasine itd. (sve sto meni s polutvrdima smeta). Tako barem kazu oni koji ih nose; ja npr.i po kisi nosi suncane naocale AKO vjetar puse, dok mi se kolegica s mekim lecama smije (kao i ostatak populacije) :smt010
malimrav85
11-07-2006, 22:04
Meke su najbolje iz toga razloga jer ti ne smeta ni vjetar ni zrnca prasine itd. (sve sto meni s polutvrdima smeta). Tako barem kazu oni koji ih nose; ja npr.i po kisi nosi suncane naocale AKO vjetar puse, dok mi se kolegica s mekim lecama smije (kao i ostatak populacije) :smt010
Nije bať. Ako ti neki komadiÌ praťine doðe direktno na leÌu to opasnogreba èak i na mekanima. Mekane se mijenjaju svake godine iako ima i onih za jednokratnu upotrebu koje staviť jednom i onda u smeÌe.
kolko se mora bit slijep ...ovaj, èorav da b se mogle nosit leæe...?
ja bi morala na pregled....nikak da odem...al nebi naoèale....al sigurno imam neš sitno..a neæuuu naoèale....neæu
nebi naoèale....al sigurno imam neť sitno..a neÌuuu naoèale....neÌu
Daj ajde, pa nemogu ti loťe stajat. Evo, ja dobio juèer i bať su mi cool dodatak. :smt003 Po danu vidim bez problema i bez njih al sad naveèer sam bio s frendom na piÌu i skuŞio sam da mi je pol toga mutno. No nema veze, dobro mi stoje pa ih nosim. :smt003
raðe ih nemoj nosit..ťto ih viťe nosiť, to Ìeť bit viťe Ìorav kad ih skineť- sve je viťe mutnije hnego prije- zato ja svoje negiram- bojim se da ne oèaravim joť viťe- pametno zar ne? :smt003
ultraviolet
12-07-2006, 10:16
raðe ih nemoj nosit..što ih više nosiš, to æeš bit više æorav kad ih skineš- sve je više mutnije hnego prije- zato ja svoje negiram- bojim se da ne oèaravim još više- pametno zar ne? :smt003
u biti si u pravu!
ako nosiš naoèale samo "rekreativno", tu i tamo, to je lošije za oèi nego da ih ne nosiš uopæe. istina živa, rekao mi oftamolog. razlog je u tome što se oko konstantno privikava sad na jednu dioptriju, sad na drugu. zato, osim ako nije u pitanju zanemariva dioptrija (do -1) ili nositi oèale, ili ih ne nositi opæe, eventualno za èitanje.
Moja dioptrija - jako mala, -0,25 na oba oka. Tako da izgleda da naocale nosim iz fore.... :smt005
Moja dioptrija - jako mala, -0,25 na oba oka. Tako da izgleda da naocale nosim iz fore.... :smt005
Ista stvar. :smt003
@ Jagodda: A èuj, ak ih ne nosim onda mi je uzalud uopÌe pokuťavat gledat na daljinu. A dioptrija mi je -0.25 tak da i nema neke razlike. Ma kuŞiť...
Hvala bogu, da je i Ăiber doèekao svoje naoèale, dobro doĹĄao u klub :smt006
dobro doĹĄao u klub :smt006
Fala fala... :smt006 sad se joĹĄ moram i oĹĄiĹĄat jer izgledam ko kloĹĄar, ko boem :smt003
malimrav85
12-07-2006, 15:31
dobro doĹĄao u klub :smt006
Fala fala... :smt006 sad se joĹĄ moram i oĹĄiĹĄat jer izgledam ko kloĹĄar, ko boem :smt003
Trebo bi ti Fat stavit umjesto praljvi gad Oèalinko
Nije bať. Ako ti neki komadiÌ praťine doðe direktno na leÌu to opasnogreba èak i na mekanima. Mekane se mijenjaju svake godine iako ima i onih za jednokratnu upotrebu koje staviť jednom i onda u smeÌe.
...ove za jednokratnu upotrebu, to valjda misliť na mjeseène :smt017
jer dnevnih nema, to da je imaĹĄ jednom i baciĹĄ :smt003
ima noènih, tj. nosiť po noÌi i onda one korigiraju vid pa po danu ne morať niťta imat, al ni te se na bacaju nakon jednog noťenja
..znaèi postoje godiťnje, mjeseène i noÌne..
a ja bila kod okuliste i opet mi se vid pogorĹĄao.. :smt011
al sam si zato uzele leĂŚe u boji!!! :smt003
Just a little bit
28-11-2006, 16:41
di ste cvikerĹĄajbe
:-D
vadim topic iz naftalina
jer se to meni dioptrija povecala pa mi je mutno ili je to vani samo magla ?
ja sam novopoeèena cviker-ťto-veÌ :-D
imam malu dioptriju, ali moram nostit naoèale manje-viťe stalno, a joť se navikavam na njih.. nije tako straťno, samo djelujem jakooo ťtreberasto
dr.Mitch
28-11-2006, 20:30
Ja vidim na kilometar dal cura ima onu crtu od gaĂŚica ili ne
a baĹĄ me znaima bi li vidio neĹĄto drugo na toj udaljenosti :-D
Insomniac
28-11-2006, 21:24
nisam ni sumnjao da to Mitch moze :-D
Vidim da ste svi koji nosite naocale -(kratkovidnost),a jel ima tu tko,osim mene da je + tj. dalekovidan? A? Ha? Who's the man? :smt047
imala kao mala, al mi se ispravilo. sad imam savrĹĄen vid 8)
ja sam novopoeèena cviker-ťto-veÌ :-D
imam malu dioptriju, ali moram nostit naoèale manje-viťe stalno, a joť se navikavam na njih.. nije tako straťno, samo djelujem jakooo ťtreberasto
ja bi isto cvikerĹĄajbe, to mi je seksi na nekim curama. uzet ĂŚu si neke bez dioptrije :-D
SavrĹĄen,ali zna biti joĹĄ bolji kad si popijem :-D
dr.Mitch
28-11-2006, 21:38
[quote="dr.Mitch":cbds5788]Ja vidim na kilometar dal cura ima onu crtu od gaĂŚica ili ne
a baĹĄ me znaima bi li vidio neĹĄto drugo na toj udaljenosti :-D[/quote:cbds5788]
Hm...na ĹĄto ciljaĹĄ?
ja imam jako malu dioptriju, tako malu da mi ni ne trebaju, ali zato imam astigmatizam radi kojeg sam prisiljena nositi ih.
Hm...na ĹĄto ciljaĹĄ?
pa bi li npr vidio mrtvu maèku
:-D
dr.Mitch
28-11-2006, 21:42
Ako je vedro, majke mi
Gala Kit
28-11-2006, 22:13
Neke je stvari bolje ne vidjet 8)
Neke je stvari bolje ne vidjet 8)
Ko tvoj avatar....brrrr
A ima sisimisa na nasem faksu hrpetina...ja vidim savrseno...osim boja...tu sam komedija
ja bi isto cvikerĹĄajbe, to mi je seksi na nekim curama. uzet ĂŚu si neke bez dioptrije
ha, i ja sam se tomu nadala, i jedno vrijeme stvarno imala namjeru kupit naoèale bez dioptrije,a sad, moram ih nosit, i ne izgledam bať seksi ( ni blizu) :( :-D
osim boja...tu sam komedija
:smt017
Just a little bit
29-11-2006, 01:35
nekad mi na curama cvikse tako sexy stoje..... :-)
odma one fantazije iz 5 razreda "Uèiteljica klavira" :p
bas kad sam prico sa svojim optièarom, reko mi je da masa cura dolazi i kupuje okvire (koji nisu bas jeftini) bez ikakve dioptrije, jer im se to svidja, kao neki modni detalj.........
kaj bi ja dao da vidim savrseno....
osim boja...tu sam komedija
:smt017
Pa ono ne vidim neke boje...neke nijanse zelene i crvene...pa odem u shoping i vratis se doma sa smedjom majicom za koju mi mama kaze da je maslinasto zelena...eto...
Danas je Derencinovic bio dobar "Kolege ako vidite plavi stupac...hm jel je plavi? - Ljubicasti je profesore. - Aha. Znate ne vidim ja to"
Jebote kolko nas ima :lol:
ja imam jako malu dioptriju, tako malu da mi ni ne trebaju, ali zato imam astigmatizam radi kojeg sam prisiljena nositi ih.
da obznanim svijetu...CORAVA SAM...potpisujem ivivin post i dodajem da jebemu i mojoj defektnoj glavi il jebem one koji delaju okvire jer meni nista ne stoji dobro...
i danas sam otisla po okvire...dala 1400kn a nisam zadovoljna pa sanse da me vidite s cvoksama u gradu su minimalne jer dioptrija nije neki problem..
a astigmatizam...ma koga jebe.... :evil: :evil: :evil: :evil:
8)
Aj mi objasnite ťemu s leÌama, kakve su ono ťeme jednogodiťnje, kvartalne, bla bla. I kolko bi me doťlo da si ih uzmem, a da su neka minimalna dioptrija(ima li to uopÌe veze). Nemogu si priuťtit da nemam naoèale par dana jer mi je teťko uèit bez njih, a morao bi èekat dok mi naprave nova stakla jerbo mi se poveÌala dioptrija.
ultraviolet
11-02-2007, 00:59
Aj mi objasnite šemu s leæama, kakve su ono šeme jednogodišnje, kvartalne, bla bla. I kolko bi me došlo da si ih uzmem, a da su neka minimalna dioptrija(ima li to uopæe veze). Nemogu si priuštit da nemam naoèale par dana jer mi je teško uèit bez njih, a morao bi èekat dok mi naprave nova stakla jerbo mi se poveæala dioptrija.
ma ne isplati ti se zbog par dana bez očala navikavat se na leće...
taman dok ti se oči naviknu, dobiÅ¡ očale...
inače, ako baÅ¡ hoćeÅ¡, postoje ti mekane čak i mjesečne, čula sam da se negdje čak mogu nać i tjedne. ne znam samo mogu li se kupit na komad. ja sam kupovala polugodiÅ¡nje, pa mjesečne (u kutiji po 5 komada). sad imam neke godiÅ¡nje...
Pa da, mekane sam i htio. Kolko para?
ultraviolet
11-02-2007, 01:07
Pa da, mekane sam i htio. Kolko para?
zavisi kako koja marka
ja sam svoje mjesečne (daklem, 5 komada u kutiji) plaćala oko 400 kn. znači sve skupa 800 i miran si godinu dana. ne znam jel se može kupit po komad. :?
Ma bla, nedam ja tolko para. Kad mi proðe ispit Ìu otiÌ po nova stakla i bok. Pih, 800 kuna svake godine. Tolko me ni okviri nisu koťtali. MoŞda neki drugi put... :roll: Thx for the info. :smt023
joĹĄ uvijek super vidim...
nadam se da ĂŚe tako i ostati...
barem do gpp-a :-D :-D
bestijica
11-02-2007, 11:14
@ Fid ti vidiť super jer niť ne uèiť,neg se fizikalijom baviť :-D
Ja totalno Ìorava, dioptrija -5 na jednom, na drugom -5,25.. Dugo sam odgaðala odlazak okulistu, pa sam prvi put kad sam otiťla imala dioptriju -1,75, -2.. Uglavnom, veselo! Meni je to u pubertetu (prije njega i na poèetku) poèelo i divljalo je dok nisam poèela leÌe nosit, otada mi je dioptrija narasla za -0,5 ( a nosim leÌe 6 godina), al kad diplomiram iÌi Ìu na laser, prije nikako da mi se ne vrati od gledanja u ove krasne knjige (nije da kasnije neÌu gledat u papire... :-D ). Totalno loťe vidim, nema ťanse da bi ikud iťla bez leÌa/naoèala. LeÌe su mi draŞe jer su praktiènije, ali sama sebi (i drugima) predobro izgledam s naoèalama, pa mislim da Ìu ih poèet nosit malo viťe :D
Cure s naoèalama mogu predobro izgledat, al morať toèno pogodit okvir, a onda moŞeť izgledat super sexy!
ne nosim naocale niti lece ..
u 4 osnovne jesam .. na 2 godine i vid se popravio ..
znaci oko sokolovo :-D
Just a little bit
11-02-2007, 18:48
Cure s naoèalama mogu predobro izgledat, al morať toèno pogodit okvir, a onda moŞeť izgledat super sexy!
:smt109
po defoltu uèiteljica klavira :-D :-)
ĂŚorava a na jednom oku astigmatizam. ukratko oko mi bjeĹži ko guĹĄteru :smt098
-2 na oba. nosila kratko vrijeme ko klinka oèale, prestala jer su me svi poèeli zvat cvikerťajba :roll: pa presla na polutvrde lece.
i od tada dioptrija stagnira, a prije se povecavala i nemrem vise bez svojih leĂŚica :smt050
nemrem vise bez svojih leĂŚica :smt050
LeĂŚe su zakon!!!! :smt023
E suni, aj mi reci kolko si se privikavala na polutvrde i kak je to islo.
Ja nosim meke, al mi raste s njima dioptrija i razmisljam uzet polutvrde.
Ja sam prvo imala polutvrde leÌe (sad imam meke), ali sam si svaki put kad bi ih trebala vadit, oko izranjavala, bať sam imala problema s njima.. Zato sam se preporodila kad sam poèela nosit meke leÌe, polutvrde su me stvarno ubile u pojam...
E suni, aj mi reci kolko si se privikavala na polutvrde i kak je to islo.
Ja nosim meke, al mi raste s njima dioptrija i razmisljam uzet polutvrde.
ovak to bi ti bila i moja preporuka jer polutvrde zaista zaustavljaju dioptriju. da kucnem u drvo zbog njih vec 10godina imam istu.
odes kod doktora po uputnicu i u vinogradsku bolnicu u ambulantu za lece. tamo te oni pregledaju i sve i stave ti polutvrde lece i onda neko vrijeme(sat dva) tamo sjedis i navikavas se. onda ti daju receptiĂŚ i sve to i napravis si lece u opto centru u vlaĹĄkoj. prvi dan ih nosis 2sata pa postepeno povecavas( dobit ce upute) nakon max tjedan dana bi se trebala na njih priviknuti.
reci ak te jos nekaj zanima?
Ma ja vam vidim tako dobro, da èu zapaziti plavuťu u drugom gradu (Gentlmen prefer blondes).
Meni je bila -0.75 i -1, al iz nekog razloga mislim da mi se malo povecala (vec ne prepoznajem face na 20 metara). Najbolja stvar bila kad sam nesvjesno isao provjeravati vid u NSBu citajuci sto pise na papiru (obavijest da se gase mobiteli). Nisam ni skuzio da gledam u smjeru jedne zenske tolko intezivno da se zena prepala da sam neki manijak :lol:
Haha, dobra!
Svaťta se dogaða u tom NSB-u, moŞda bi moro krenut tam!
Mislim ic to radit kad dam zadnji ispit jer mi se bas ne privikava na polutvrde dok jos moram ucit - tak da ocekuj da cu te tad na PM izdavit jos o ovom :-D
Mislim ic to radit kad dam zadnji ispit jer mi se bas ne privikava na polutvrde dok jos moram ucit - tak da ocekuj da cu te tad na PM izdavit jos o ovom :-D
sam ti daj nije bed ;) ;)
drzim figac za zadnji ;)
dr.Mitch
13-02-2007, 01:02
:smt109
po defoltu uèiteljica klavira :-D :-)
MAjstore, da si vidio moju uèiteljicu klavira ne bi tako prièao!
Just a little bit
13-02-2007, 12:38
ma znas kaj sam mislio
dr.Mitch
13-02-2007, 12:40
Naravno da znam. Ja nisam nikad ni svirao klavir
Dark Lady
15-02-2007, 07:26
al kad diplomiram iæi æu na laser, prije nikako da mi se ne vrati od gledanja u ove krasne knjige
ispitala sam svoju okulisticu malo o toj laserskoj operaciji i zena veli da to ne radi i nikad nece i nikome ne bi preporucila. dioptrija se uvijek moze vratiti. a nakon te operacije se vise ne mogu nositi lece :shock: jer na ocima ostanu brazdice, oziljci kao i nakon svake druge operacije bilo gdje drugdje. tak da znate vi koji razmisljate o toj soluciji...
a nakon te operacije se vise ne mogu nositi lece
ne mogu se leĂŚe nosit?!?!? Znam da se dioptrija moĹže vratit, al da se leĂŚe ne mogu nosit?!?!?! Pa kako oĹžiljci tj. brazdice ostaju, pa radi se o laseru?! :?
đizes krajst 63% vas nosi naočele....
Osjećam se ugrožen.....NOT
4 eyes :badgrin:
I ja corava...dioptrija - 2.75 oba oka...4 godine sam nosila lece...pa zavrsila na hitnoj zbog leca...nisu ih dobro napravili.bila je dobra dioptrija,ali oblik nije odg.mom oku pa mi je ostetio roznicu i imala sam (oku nevidljive)ranice..Uopce vam ne mogu opisati kako je to boljelo..katastrofa...
Nakon toga nosim naocale iako sam kupila i nove lece...polutvrde...800 kn u vlaskoj U opto centru-btw:oni su krivi bili za krivo napravljene lece,a na glasu su kao jedni od boljih u toj bransi...
Sto se tice razlike izmedju mekanih i polutvrdih leca....mekane su puno "udobnije",ali su polutvrde bolje ako vam dioptrija ne raste konstantno u istom broju-rekla mi doktorica.
Ja bih preporucila prije naocale jer sad stvarno ima lijepih okvira za kupiti,a ne lece se treba duze navikavati i moze imati nezeljenih posljedica za oko,sto je normalno kad je u pitanju strano tijelo koje ide na oko...
Ako nekoga nesto zanima vezano uz te gluposti...ja sam vec profic za to...nazalost...
angel1cFruitcake
15-02-2007, 21:39
koji amaterizam na ovom topiku:)
ja sam ponosna vlasnica oko -11 na oba oka (give or take, ko bi pratio to vise)
kad me bolila glava ili sam isla sam kasno spavat ili sam gledala tv preblizu, a kad su mi nes pokazivali a ja nisam vidjela bila sam bezobrazno dijete:)
uciteljica zvala starce na razgovor da objasni 2 doktorima da im je klinka corava, dobila -2.5 u startu:)
nosim lece od 11. godine, nikad nikakvih problema osim tu i tamo konjuktivitis, ali sad sam na odlicnim polutvrdima i mirna bosna.
uopce to ni ne osjetim, eventualno tu i tamo zabavljam ekipu kad ih skinem ili uveseljavam decka kad stavim naocale jerbo kaze da izgleda ko da sam izasla iz pornica :D
iako, zanimljivo, ali uopce mi se nije povecala otkad sam na faxu? :D
angel1cFruitcake
15-02-2007, 21:42
a nakon te operacije se vise ne mogu nositi lece
ne mogu se leĂŚe nosit?!?!? Znam da se dioptrija moĹže vratit, al da se leĂŚe ne mogu nosit?!?!?! Pa kako oĹžiljci tj. brazdice ostaju, pa radi se o laseru?! :?
gle to ti zbilja busi rupu u roznici..gledala sam jednom neku emisiju kak to izgleda izbliza, kraj toga je liposukcija nesto sto bi pojeo za dorucak.
ali u principu ako imas diopriju ispod -3 skine ti skroz pa nije neki problem.
gle to ti zbilja busi rupu u roznici..gledala sam jednom neku emisiju kak to izgleda izbliza, kraj toga je liposukcija nesto sto bi pojeo za dorucak.
ali u principu ako imas diopriju ispod -3 skine ti skroz pa nije neki problem.
-5 i neĹĄto na oba oka, ĂŚorava skroz
Ĺveliki kuracto se leĂŚa tièe, ja nisam imala nikakvih problema ( s polutvrdima sam imala s vaðenjem, al to je bilo samo na mojoj nesposobnosti, niĹĄta drugo, otkad imam meke,ĹĄto je preko 7 godina, sve je super), ni konjuktivitis ni niĹĄta slièno, sad me malo zezaju jer sam veĂŚ trebala iĂŚ po nove, al to je èist zato jer im je proĹĄao rok trajanja :-D
To je strano tijelo u oku, pa je svaťta moguÌe, jedan okulist kojeg znam je totalno protiv leÌa bať zbog toga, ali meni je osobno puno praktiènije nosit leÌe, naoèale kad imam samo mi lete po sobi jer se najèeťÌe rukom opalim po njima kad popravljam kosu il neťto slièno, pa je veselo.. Inaèe sam nedavno zaspala s naoèalama (gledala sam tv), opale mi s nosa prek noèi i zbrobila sam ih, ne skroz, al su se malo spigale... :smt089 A volim ih stavit malo za promjenu ( a i deèku su isto drage :D ), al Ìu sad morat po nove jer sumnjam da Ìe ovo optièar uspjet popravit... :smt009
kod leca je najbitnije da se pravilno odrzavaju !i slazem se da nije veliki problem kod nosenja,samo u pocetku dok se ne priviknete...
kod leca je najbitnije da se pravilno odrzavaju !i slazem se da nije veliki problem kod nosenja,samo u pocetku dok se ne priviknete...
ma ja sam se i na polutvrde i na meke brzo priviknula, imam zahvalne oèi izgleda :-D Joť da nemam tolku dioptriju... :-D :-D :-D
ThunderBoy
16-02-2007, 14:11
imam meke i koristim neku novu vodu "aqua" u zelenoj kutiji.Onu baush&lomb "renu" su povukli nakon skandala u americi.
Sto ti koristis?
meni je receno da su najbolje tekucine za lece od bauscha&lomba.
pa sam si nedavno kupila i fakat je odlièno. od sad samo to kupujem.
ja imam doduse polutvrde lece ali valjda B&l ima i dr stvari za meke osim tog renua?
funkymonoloko
16-02-2007, 20:44
pièk materin pa svi èoravi jaooooo
ĹĄta radite vi gledate u koso ili
Ne blje u NSB internet i to joĹĄ doma koji bud pravnici svi BRILEN TREGERI
U pitanju ovdje nisu ili su i leĂŚe :D :-) 8) :-D :lol:
Navodno da Bausch & Lomb Renu u Hrvatskoj nema isti sastav kao u Americi (gdje je bilo problema s tekuÌinom) i da je sad poboljťana verzija na naťem trŞiťtu, ali ne znam, ne bi ja, volim svoje oèi, pa sam se prebacila na Complete tekuÌinu, za svaki sluèaj!
MinesweePer
18-02-2007, 12:07
jel koristi tko aosept za leĂŚe?
ja to oduvijek koristim
Navodno da Bausch & Lomb Renu u Hrvatskoj nema isti sastav kao u Americi (gdje je bilo problema s tekuÌinom) i da je sad poboljťana verzija na naťem trŞiťtu, ali ne znam, ne bi ja, volim svoje oèi, pa sam se prebacila na Complete tekuÌinu, za svaki sluèaj!
meni je complete bila loĹĄa :?
meni je complete bila loĹĄa :?
pa ak imať polutvrde leÌe, to je vjerojatno complete za polutvrde (pretpostavljam da su razlièiti), a i to ionako ide od oèiju do oèiju, kako kome paťe. Ja osobno nisam ni s Renu tekuÌinom imala problema, a prijateljici su oèi bile crvene od nje i pekle su je uŞasno i èim je promijenila tekuÌinu, sve super
ThunderBoy
18-02-2007, 21:22
"SOLO CARE aqua"
proizvodjac: CIBA VISION-A NOVARTIS COMPANY;Duluth GA,USA
tu mi je preporucio oftamolog,malo je skuplja nego renu,a dobijes posudu za lece za antibakterijskom zastitom(to je isto all in one kao i renu)
Ali kontaktne imam Bausch&Lomb bas sam kupio novi paket optima polymacon,neke nove poboljsane :?
Kupio bi najbolje ali ne znam sto je najbolje :?
"SOLO CARE aqua"
gdje to ima za kupit? :-k
gledala sam sad dolje kod sebe u ljekarni i ove glupaèe su me gledale ko da sam pala s marsa.. :smt021 :smt070 :smt068 :smt067 :smt065 :smt063 :smt062
Just a little bit
19-02-2007, 17:06
ja koristim bausch-lomb. nakon one afere prièao sam s okulistom i reko mi je da su sve te otopine povukli iz prodaje, i da ove koje imaju da su ful dobre. :smt061
iako nije zajebancija s tim otopinama, cuo sam neke slucajeve da je curi nekoj ameba uĹĄla u oko, zarazila ju i cura je oslijepila na jedno oko..
i bez tusiranja s lecama jer kamenac jako steti ako imas leĂŚe
jedino ako ti se dat tusirat s calgonom jer kako kaze ona reklama "Perilica dulje zivi u Calgon" :smt112
iako nije zajebancija s tim otopinama, cuo sam neke slucajeve da je curi nekoj ameba uĹĄla u oko, zarazila ju i cura je oslijepila na jedno oko..
gledala sam nekakav dokumentarac i frajer je bio u grèkoj, isprao je posudicu za leÌe s vodom iz slavine, normalno nakon toga stavljao leÌe, no imao je nekakvu ranicu na oku, a u vodi je bila nekakva bakterija koja je preko ranice uťla u oko i oslijepio je na to oko. Katastrofa!!!
Pouka prièe: posudicu za leÌe ispirat ili s tekuÌinom za leÌe ili destiliranom vodom!!!
Just a little bit
19-02-2007, 17:20
inaèe anegdotica vezana uz lece
frendici je u ĹĄpici sezone na zrĂŚu u akvarijusu ispala leĂŚa na pod i frendica ju je naĹĄla
kolka je vjerojatnost za takvo nesto ? 1 : 100000000000 ?
kolka je vjerojatnost za takvo nesto ? 1 : 100000000000 ?
ajme! pa rekla bi tako nekako! koja sreĂŚa! =D>
ThunderBoy
21-02-2007, 14:27
"SOLO CARE aqua"
gledala sam sad dolje kod sebe u ljekarni i ove glupaèe su me gledale ko da sam pala s marsa.. :smt021 :smt070 :smt068 :smt067 :smt065 :smt063 :smt062
optika saric u tkalci
a ima sad nekih novih bausch&lomb otopina,ova mi je pri kraju raspitat cu se kod njih sto je bolje.Dobro mi je sto su tamo full ljubazni sve objasne,i imaju oftamologa.I nisu skupi.
"SOLO CARE aqua"
optika saric u tkalci
a ima sad nekih novih bausch&lomb otopina,ova mi je pri kraju raspitat cu se kod njih sto je bolje.Dobro mi je sto su tamo full ljubazni sve objasne,i imaju oftamologa.I nisu skupi.
ma kad su oèi u pitanju ( i opÌenito zdravlje), nema veze koliko Ìu para potroťit, al ove krave kod mene u ljekarni (ta mi je 1 min od mene) su tako neljubazne, a i pitanje je koliko su struène...
MinesweePer
21-02-2007, 14:49
"SOLO CARE aqua"
tu mi je preporucio oftamolog,malo je skuplja nego renu,a dobijes posudu za lece za antibakterijskom zastitom(to je isto all in one kao i renu)
kolko to koĹĄta? ja koristim od CIBA VISION ao sept, isto dobijeĹĄ posudu za leĂŚe sa antibakterijskom zaĹĄtitom i tekuĂŚinu od 360 mL. koĹĄta sada 145kn, prije mjesec dana je bila 100kn, a joĹĄ prije 120kn. nisu normalni kako mijenjaju te cijene.
"SOLO CARE aqua"
kolko to koĹĄta? ja koristim od CIBA VISION ao sept, isto dobijeĹĄ posudu za leĂŚe sa antibakterijskom zaĹĄtitom i tekuĂŚinu od 360 mL. koĹĄta sada 145kn, prije mjesec dana je bila 100kn, a joĹĄ prije 120kn. nisu normalni kako mijenjaju te cijene.
da, cijene tih tekuÌina za leÌe su svaki mjesec drukèije nije mi jasno zaťto, kaj im se cijena mijenja prema euru ili kaj? :-D Nije mi jasno....
Just a little bit
21-02-2007, 17:09
valjda ovisi o promjenama teèaja :-D
ja sam si zadnju otopinu kupil kod nekog okulista u radicevoj.....
u getaldusu radi crnkinja..prezgodna je :-)
valjda ovisi o promjenama teèaja :-D
ja sam si zadnju otopinu kupil kod nekog okulista u radicevoj.....
u getaldusu radi crnkinja..prezgodna je :-)
ma da? BaĹĄ sam danas bila (gledala sun glasses :D ) i nisam ju vidjela... MoĹžda je radila u drugoj smjeni.. :?
uf ja jedino u ghetaldusu kupujem tekuÌine. naoèale ne bi nikad tj. lazem jesam jednom. pun k sam ih platila al niè ne vrede :? mislim super su al bi trebale i pjevati
najbolje su optike u dubravi/maksimirskoj i to. ima odliènih oèala jeftinijih pun k neg u centru. frendica si kupila dva no name okvira za 1000kn :shock: a izgledaju fantastièno.
inace da od sunèanih ray ban i vogue. iam plave oèi, nosim leÌe-necu se zezat sa suncem
Mrs.Smith
21-02-2007, 19:20
Koliko sam skuzila, pricate o tekucinama za meke lece. ? Vi koji koristite polutvrde - koju tekucinu imate? Ja imam Total care. Ima neka bolja?
a ovo s amebom i sljepocom - katastrofa! odsad uvijek sa sobom nosim i tekucinu za lece (par puta mi je vani pala leca i smocila sam ju vodom iz pipe i stavila na oko! vise nema sanse, radje cu dopuzat do doma (imam veliku dioptriju pa bi mi puzanje bilo najprakticnije!) nego mocit vodom i riskirat amebu!)
ako na faksu vidite curu s neseserom - ta sam, nosim tekucinu za lece! :-D
Koliko sam skuzila, pricate o tekucinama za meke lece. ? Vi koji koristite polutvrde - koju tekucinu imate? Ja imam Total care. Ima neka bolja?
da ima ima.
firma: bausch&lomb
naziv: boston advance comfort formula ĹĄampon i tekucina za cuvanje
di: jedino u ghetaldusu prodaju
cijena 100kn za obadve tekuĂŚine a traju cca 3 meseca
meni bolja od totala i avizora. preporuèena mi je jer sam imala sranja s leÌama. i eto odlièna je.
Mrs.Smith
21-02-2007, 19:32
Hvala!
Ja sam prije godinu dana dobila kronicni konjuktivitis i nisam mogla nositi lece tjedan dana. Bila sam izgubljena! :cry:
Hvala!
Ja sam prije godinu dana dobila kronicni konjuktivitis i nisam mogla nositi lece tjedan dana. Bila sam izgubljena! :cry:
mogu mislit koje sranje :cry:
meni je zasad sve kuc kuc. presla sam na ovu tekucinu jer koliko god da sam tretirala lece avizorom oko me jako boljelo.
pa sam se poèela raspitivati i saznala sam za B&L isti dan kupila i odlièno je u ova 2 meseca kolko ju koristim.
uf ja jedino u ghetaldusu kupujem tekuÌine. naoèale ne bi nikad tj. lazem jesam jednom. pun k sam ih platila al niè ne vrede :? mislim super su al bi trebale i pjevati
najbolje su optike u dubravi/maksimirskoj i to. ima odliènih oèala jeftinijih pun k neg u centru. frendica si kupila dva no name okvira za 1000kn :shock: a izgledaju fantastièno.
inace da od sunèanih ray ban i vogue. iam plave oèi, nosim leÌe-necu se zezat sa suncem
ma ni ja tam ne kupujem, samo sam gledala kaj ima, cijene su im too much!!! Ja obièno kupujem naoèale u onoj optici u King Crossu, preklani sam tamo Armani sunèane naoèale kupila na sniŞenju za 300 kn.
Dark Lady
24-02-2007, 06:18
jel koristi tko aosept za leæe?
ja to oduvijek koristim
i ja imam aosept. to mi dala okulistica i samo kod nje kupujem.
a kaj se tice vode i leca... ja se i tusiram s njima i znam nekad kosu prat s njima pa malo vise pazim da voda ne ulazi u oci... kupanje u bazenu i moru sam isto prezivjela bez namakanja glave... al sad ste me prestrasili pa cu opet corava bauljat plazama... :-D
Opasne otopine za leĂŚe!
http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/05/29/0589006.html
Od neki dan ponosni vlasnik oĂŚala sa dioptrijom -0.50 na oba oka. S tim da su mi preslabe za lijevo oko.
Od neki dan ponosni vlasnik oĂŚala sa dioptrijom -0.50 na oba oka. S tim da su mi preslabe za lijevo oko.
u jebate ĹĄto si ĂŚorav! :lol:
(ja prvi put kad sam iĹĄla okulistu sam imala puno veĂŚu dioptriju)
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 11:54
imam negdje oko -6 na oba oka, hodam bez leÌa/naoèala po svijetu :-D
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
kako ti vidiĹĄ ljude/vozila/Ĺživotinje??? :shock:
ti nisi normalna.
ali fakat nisi :shock: daj si ih pli pliz nabavi dioptrija ce ti biti samo gora... :cry: :cry: :cry:
Just a little bit
21-06-2007, 11:57
auuu kolko se ljudi vec naljutilo na tebe sto ih nisi pozdravila; neznaju da ih jednostavno - ne vidiĹĄ :-D ;)
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 12:07
ma nije tako straĹĄno ozbiljno :-D
inaèe, juèer sam nagazila susjedinog psa...jebemu kad je bijel ko i pod u ulazu...jadnièak :(
o pozdravljanju ni neÌu...najbolje mi je kad èujem da me netko zove iz daljine a ja nemam pojma ko je to :-D
glede susjeda-kad èekam lift pozdravljam sve s dobar dan iako nemam pojma ko je to...tak sam nekom klincu juèer od max 5 g rekla dobar dan! :-D
(iz veĂŚe udaljenosti izgledao je viĹĄi)
:D
ludo jedna
sacu ja nazvat tvoju mamu da te ispraĹĄi po turu i natjera te da nosiĹĄ leĂŚe :smt079
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 12:15
to je moj plan da konaèno dobim lovu za lasersku operaciju :-D konstantno sam u Şivotnoj opasnosti :D a i ljudi i Şivotinje oko mene takoðer 8)
Kaj si ti Ĺživjela u zabludi da ĂŚe ti ĂŚoravost proĂŚ sama od sebe? :smt044 Ja sam prvi put imao -0.25.
inaèe, juèer sam nagazila susjedinog psa...jebemu kad je bijel ko i pod u ulazu...jadnièak :(
:smt044 PresmjeĹĄno. Kak uspijeĹĄ? :lol:
MinesweePer
21-06-2007, 13:38
ti se zajebavaĹĄ jelda? ja imam oko -8 na oba oka pa kurca ne vidim bez leĂŚa, samo mutne obrise, sve ĹĄto je dalje od 20-30 cm mi je mutno.
Kad sam bila klinka Şelja mi je bila nosit cvike, ono, izgledat Ìu pametnije! Moť' mislit! :-D Nikada, pa ni sada, nisam imala problema s vidom, ali kako tu prièate o oèima postavit Ìu svoje pitanje. MoŞda mi netko od vas moŞe pomoÌi ako je imao sliène probleme jer doktori viťe ne pomaŞu. Naime, imam plave oèi, a one uglavnom glase kao dosta osjetljive. VeÌ duŞe vrijeme se muèim s lijevim okom koje je èesto crveno i nateèeno. Imam osjeÌaj kao da je skroz suho (pa sam se zapitala dal mi suzna Şlijezda funkcionira :D ), i kao da me neťto u desnom kutu pika, ne znam kak da to drugaèije opiťem. Non stop kapam oko, al nemrem tak dovijeka! jeste imali iťta slièno?
Boga ti, pa mi smo pravnici. :smt044
Ma znam da jeste. Ja sam "doktorica" pa si sama ne mogu pomoÌi. Lakťe ti je kad netko ima slièan problem pa ti moŞda savjetom moŞe pomoÌi, kuŞiť? :-)
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 16:00
ne ne zajebavam se...jedna cura je rekla da mi se divi :-D
najbolje mi je kad se nosom zaljepim za staklo oglasne ploèe i pokuťavam proèitati "obavijesti" ili kad drŞim novine na 5 cm od glave pa me svi èudno gledaju :D
iks puta mi se dogodilo da komentiram nekog profesora a da je on na pol metra od mene...il kad sam frendici prièala o nekom smijeťnom frajeru s predavanja da bi se na kraju ispostavilo da on sjedi pored mene :lol:
zadnji incident na faxu-upadam u kabinet profesora i ne skuĹžim ga i zalupim vrata. ide frendica poslije mene da provjeri.
ispostavilo se da je ipak bio unutra :-D
sad me joť pitajte kak uèim :lol:
Kaj si ti Ĺživjela u zabludi da ĂŚe ti ĂŚoravost proĂŚ sama od sebe? :smt044 Ja sam prvi put imao -0.25.
ne, samo nisam htjela iÌ okulistu, pa sam ťutila doma o tome. a kad sam se sluèajno izlajala, bilo je prekasno... :-D
al zato postoje leĂŚe i ja sretna i zadovoljna :D
a kad smo kod toga, morala bi na kontrolu... :?
a ne da mi se 3 dana nosit naoèale... :?
ja sam ponosni vlasnik iste dioptrije jos od 7.razreda.
nije velika, -0,5 i -0,7. trebaju mi za voznju i prepoznavanje ljudi na vece udaljenosti...
Kaj brijeť, ja sam -0.50 vozim bez beda i bez naoèala. :?
Kaj briješ, ja sam -0.50 vozim bez beda i bez naoèala. :?
Zato si imao 2 sudara u 2 mjeseca...
Zato si imao 2 sudara u 2 mjeseca...
2 tjedna ekĹĄli. :-D Al to nema veze s mojim vidom. Za prvu nisam ja kriv, a kod druge sam naletio na rupu, jebiga. :lol:
Al to nema veze s mojim vidom.
To nikad necemo znat...a mozda je kriv i Carmagedon :?
Švabosanac
21-06-2007, 20:21
kakva rupa sad
reko si da jednostavno nisi gledo
pih lazove jedan pokvareni :P
reko si da jednostavno nisi gledo
Koja kleveta, ja to nisam nikad rekao. [-X Bila je neka rupa uz rub ceste... :(
MinesweePer
21-06-2007, 22:18
ne ne zajebavam se...
pa jel imas neke naoèale/leÌe? zaťto ne nosis, samo Ìe ti se pokvarit joť? ťta ti tvoji doma kaŞu?
daj se nemoj s vidom zajebavat, ozbiljno ti kazem. imam ti ja perfektnu doktoricu za leÌe, pa ako oèeť dam ti broj. ja sam ih platio na svoju dioptriju 820kn obje i traju godinama ako ih dobro odrzavas.
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 22:35
joj tnx mines, fakat nije potrebno :-)
razlog ĹĄto hodam ko ĂŚorava kokoĹĄ po svijetu
jest u tome ĹĄto sam pristalica (joj kak znam da ĂŚe me neko popljuvat :-D )
one teorije da su naoèale/leÌe ko gips za ruku i da ti oèni miťiÌi atrofiraju i dioptrija ti se sam poveÌava...
otkad ne nosim naoèale i radim vjeŞbe za oèi, dioptrija mi se smanjila (znam da mi je sluŞbena -6 bila prije tih vjeŞbi) al poťto sad mogu gledat teve bez naoèala i èitat knjige briem da mi se smanjuje 8)
tak da ne boj se ti za mene, sve oke
dobro èujem pa me auto valjda neÌe zgaziti
;-)
MinesweePer
21-06-2007, 22:38
otkad ne nosim naoèale i radim vjeŞbe za oèi, dioptrija mi se smanjila (znam da mi je sluŞbena -6 bila prije tih vjeŞbi) al poťto sad mogu gledat teve bez naoèala i èitat knjige briem da mi se smanjuje 8)
jel to na te vjeŞbe ides mozda kod nekog doktora u preèko ili ťpansko?
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 22:44
briem da je ĹĄpansko :D
znaĹĄ za njega?
MinesweePer
21-06-2007, 22:45
(joj kak znam da ĂŚe me neko popljuvat :-D )
one teorije da su naoèale/leÌe ko gips za ruku i da ti oèni miťiÌi atrofiraju i dioptrija ti se sam poveÌava...
;-)
i ja bi te sad isto popljuvo jer ti se sa leĂŚama dioptrija stabilizira na postojeĂŚoj
a te vjeĹžbe sam i ja bio radio ko klinac, djelovalo je na kraĂŚi period, dioitrija se onda kasnije vratila na staro.
pa sam bio kod tog kretena u preèkom ili ťpanskom gdje sam morao potpisivat neki kurc da ga neÌu tuŞit, a i èuo sam da su nakon tih vjeŞbi neki imali joť i veÌe probleme nego prije, nije da te plasim, al tako sam èuo.
ovo boldano, tu spiku je i meni taj lik prodavo
Ja sam jako happy kad me skuzis i pozdravis... I stvarno, i ja ti se divim :?
Ja to definitivno ne bih mogla, a imam manju dioptriju... hmmm...
mozda pokusam xD
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 22:51
joooj ma znam
zato sam i rekla da ĂŚete me popljuvat
ima tu dosta stvari koje ne funkcioniraju al u naèelu ta stvar je ispravna (u smislu da ak vjeĹžbaĹĄ miĹĄiĂŚe, naravno da ĂŚeĹĄ bolje vidjeti-ak funkcionira i s ostalim dijelovima tijela zaĹĄto ne bi i tu) meðutim pitanje je u tome KOLKO TOĂNO to pomaĹže i kolko dugo to funkcionira.
ima veĂŚ dosta vremena otkad sam ja bila kod njega tak da sve znam :-)
i taj frajer me pozvo na ljetovanje s njim...hahaha koj lik :-D
EDIT: Alitek, sam nastavi imati razmijevanja za mene..pol ljudi s faxa misli da sam umiťljena krava...jer nisam u stanju èak ni pozdraviti! :D
MinesweePer
21-06-2007, 22:55
briem da je ĹĄpansko :D
znaĹĄ za njega?
je to je taj, kod njega u stan ideĹĄ jelda?
bio mi je sumnjiv èim je prozborio, i onda je kao napravo pauzu i poťo u kuhinju, a sa nama u sobi ostavo sestru da nas prisluťkuje, a kako se tek smijo kad smo mu lovicu dali, majku mu njegovu.
a najkomiènije mi je bilo kad sam na zidu vidio neku amerièku diplomu, a na njoj è ili Ì, kako mu veÌ prezime zavrťava, pa mi je to bilo sumnjivo da su mu è/Ì stavili na tu diplomu, ťto li je veÌ. tad sam imao 16 god.
MinesweePer
21-06-2007, 22:58
i taj frajer me pozvo na ljetovanje s njim...hahaha koj lik :-D
a koliko si dosad lovice kod njega ostavila? hehe, i ja bi te tako pozvao na ljetovanje.
a sjeÌam se da kada mi je iťo mjerit dioptriju da je napravio greťku koju niti ja ne bi napravio, kako mi je dioptrija -8, on mi je odmah na one oèale stavio leÌe tak da mi dioptrija bude 0, pa ga ja pito: ťta ne ide inaèe malo slabija leÌa? lik se sav uzbudio pa mi je onda stavio tu slabiju, tj toènu leÌu na te oèale.
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 22:58
je to je taj, kod njega u stan ideĹĄ jelda?
bio mi je sumnjiv èim je prozborio, i onda je kao napravo pauzu i poťo u kuhinju, a sa nama u sobi ostavo sestru da nas prisluťkuje, a kako se tek smijo kad smo mu lovicu dali, majku mu njegovu.
a najkomiènije mi je bilo kad sam na zidu vidio neku amerièku diplomu, a na njoj è ili Ì, kako mu veÌ prezime zavrťava, pa mi je to bilo sumnjivo da su mu è/Ì stavili na tu diplomu, ťto li je veÌ. tad sam imao 16 god.
ti si mines lud! kako se ja sad smijem... :-D :-D :-D
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 23:01
a koliko si dosad lovice kod njega ostavila? hehe, i ja bi te tako pozvao na ljetovanje.
pa ne znam kolko je toèno onaj prvi pregled...samo to.
poťto sam mu se "svidjela" reko mi je da konzultacije viťe ne moram plaÌati...inaèe su oko 500 kuna :shock:
al to je bilo smijeťno...poèeo mi prièu da ima kuÌu na hvaru, braèu ovo ono pa da bismo mogli tamo otiÌi bolje se upoznati :shock: :D
MinesweePer
21-06-2007, 23:05
...poèeo mi prièu da ima kuÌu na hvaru, braèu ovo ono pa da bismo mogli tamo otiÌi bolje se upoznati :shock: :D
pervertit jedan, sad sam se sjetio, to je i meni to isto prodavao, a ja tada bio mladi deèec :(
treba ga prijavit, al da, potpisali smo da neĂŚemo :evil:
ali...taj potpis se odnosi samo na oèi, ne i na perverzije njegove.
jel ti prodo spiku da kad se izlijeèiť da Ìete bit u novinama ili tako neťto?
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 23:08
naravno da nije... :-D
ne bi ni pristala...
kaj tebi je?
wtf?
ko da sam njemu doĹĄla da postanem "slavna"
:evil: :-D :lol:
MinesweePer
21-06-2007, 23:14
je, ufuro se u to sa novinama. a ja si mislim u sebi: daj kretenu smiri hormone, ovo je i tako prvi i zadnji put da me vidiĹĄ...
ne znam kak je tebe uspio nagovorit na to, al kad veĂŚ je Ĺželim ti svu sreĂŚu da ti se do kraja to popravi.
ali ti svejedno praporuèam da ideť na pregled kod "obiènog" oftalmologa da ti vidi kolika ti je dioptrija i dal imas sluèajno astigmatizam ili cilindar ili neťto sliÌno jer kombinacija toga sa ovim vjeŞbama mislim da ne bi bila bas najs(p)retnija.
djevojcica sa sibicama
21-06-2007, 23:16
imam i astigmatizam i velku dioptriju i sve sjebano do daske :-D
joĹĄ ĂŚu malo hodat ĂŚorava dok me auto koji ne pokupi
al inaèe imam naoèale sa svojom dioptrijom
zadnji put viðene pred kojih godinu dana
moram ih naĂŚi :D
MinesweePer
21-06-2007, 23:20
ja idem sad 27-og na detaljan pregled u jednu polikliniku (da ju sad ne reklamiram - kasnije ĂŚu kad vidim kakvi su :-D ) pa ĂŚu pitat ĹĄto moĹže bit sa spojem astigmatizma i tih vjeĹžbi pa ti javim. (valjda budem se sjetil to pitat)
joĹĄ ĂŚu malo hodat ĂŚorava dok me auto koji ne pokupi
Auti kupe i ljude sa savrĹĄenim vidom pa ono, nebi se ja zajebavo. :!:
MinesweePer
21-06-2007, 23:22
javlja èovjek s iskustvom :lol:
Mrs.Smith
21-06-2007, 23:41
Veæ duže vrijeme se muèim s lijevim okom koje je èesto crveno i nateèeno. Imam osjeæaj kao da je skroz suho (pa sam se zapitala dal mi suzna žlijezda funkcionira :D ), i kao da me nešto u desnom kutu pika, ne znam kak da to drugaèije opišem. Non stop kapam oko, al nemrem tak dovijeka! jeste imali išta slièno?
Konjuktivitis!?! Nece proci sam od sebe (barem meni nije), dobila sam mast i kapi!
@djevojcica - zamisljam te za kompom! :-D Nevjerojatna si - svaka cast!
ma i ja imam diotriju -1.5 al ne nosim naoèale...kad uèim u nsb uzmem naoèale, ali ih ne stavim...one sluŞe za ukras 8) 8) 8)
Mrs.Smith
22-06-2007, 01:10
Je jubito, ali -1.5 je gotovo nista naspram njene dioptrije! Potpuno suosjecam odnosno znam kako je onima s velikom dioptrijom i astigmatizmom! I ima nesto u onome sto je djevojcica rekla zasto ne zeli nositi pomagala. I ja bi tako postupila da imam manju dioptriju odnosno bar do nekih -4 ne bi nosila nista (tj.i nisam jer sam bila dijete i uopce nisam kuzila da ne vidim dobro, samo sam skiljila), ali i genetika tu ima svoje prste.
Da se osvrnem na laserske operacije - takva operacija odnosno vecina onih malo boljih (poznatijih, priznatijih) doktora ne da ne preporucuje nego ne dopusta operaciju dok ne navrsis 25. godinu zivota i dok ti dioptrija nije stabilna (ista) kroz najmanje 6 mj.
Je jubito, ali -1.5 je gotovo nista naspram njene dioptrije! Potpuno suosjecam odnosno znam kako je onima s velikom dioptrijom i astigmatizmom! I ima nesto u onome sto je djevojcica rekla zasto ne zeli nositi pomagala. I ja bi tako postupila da imam manju dioptriju odnosno bar do nekih -4 ne bi nosila nista (tj.i nisam jer sam bila dijete i uopce nisam kuzila da ne vidim dobro, samo sam skiljila), ali i genetika tu ima svoje prste.
Da se osvrnem na laserske operacije - takva operacija odnosno vecina onih malo boljih (poznatijih, priznatijih) doktora ne da ne preporucuje nego ne dopusta operaciju dok ne navrsis 25. godinu zivota i dok ti dioptrija nije stabilna (ista) kroz najmanje 6 mj.pa normalno, ja sam mala beba za nju, al nisam komentirao njenu dioptriju nego opĂŚenito, da se i ja pohvalim da sam ĂŚoraf :lol: :lol: :lol:
MinesweePer
22-06-2007, 01:12
Da se osvrnem na laserske operacije - takva operacija odnosno vecina onih malo boljih (poznatijih, priznatijih) doktora ne da ne preporucuje nego ne dopusta operaciju dok ne navrsis 25. godinu zivota i dok ti dioptrija nije stabilna (ista) kroz najmanje 6 mj.
potpisujem ovo, samo par doktora mi je to reklo, a drugi gadovi bi me odma pod laser stavili :evil:
denzacar
22-06-2007, 01:29
ali ti svejedno praporuèam da ideš na pregled kod "obiènog" oftalmologa da ti vidi kolika ti je dioptrija i dal imas sluèajno astigmatizam ili cilindar ili nešto sliæno jer kombinacija toga sa ovim vježbama mislim da ne bi bila bas najs(p)retnija.
Potpisujem.
Niko ti ne brani da nastavis s tim vjezbama ako ti vec imaju nekakvu funkciju, no svakako povremeno otidji oftamologu na kontrolu.
Uostalom... nije mi jasno u cemu je ta fama s naocarima.
Mislim... Sta? Necu nosit' naocari jer mi ruzno stoje?
Hebote... po toj logici se treba prestati sisati ili se brijati na 0 jer ti neko moze reci da imas ruznu frizuru.
Takodje, ako ostanes bez petice ili dobijes karijes na jedinici ili dvici - odmah povaditi sve i ugraditi keramiku.
Bonus je sto onda ako je vjerovati reklamama nikom nece biti bitno sto nosis naocari niti kakva ti je frizura - jer ces imati savrsen osmijeh. Ili je to tako samo u Italiji? :-k
I na kraju krajeva, neki smatraju da su naocari (http://i19.photobucket.com/albums/b169/urda002/istockphoto_2201543_business_woman_.jpg) vrlo (http://i19.photobucket.com/albums/b169/urda002/istockphoto_539192_girl_with_glasse.jpg) sexy (http://i19.photobucket.com/albums/b169/urda002/istockphoto_2775192_sexy_business_w.jpg). Daju taj... sefica/uciteljica izgled.
Pa kad te vezu za krevet, i uzmu linijar... :soppy:
Khm... O cem sam ono govorio? :oops:
Inace, statisticki bih trebao imati neku sitnu dioptriju. Nekad davno, u srednjoj, sam otisao ocnom jer mi je smetalo jarko svjetlo.
Dioptrija tada - +0.5. Posto mi je vise smetalo nego pomagalo da nosim tako malu dioptriju (lijepo sam osjecao naprezanje) uzeo sam samo foto-osjetljiva stakla.
To je bilo prije desetak godina. Posto sam od tad 80% budnog vremena proveo buljeci u ekran (i to na prilicno visokim rezolucijama, naprezuci oci u polumraku po 16 sati dnevno) trebao bih imati kakvu-takvu dioptriju. Ono... sto rekoh, statisticki.
No, posto i dalje citam fontove velicine 10 sa oko metar i po bez problema...
Soo... morat cu sacekati koju godinu prije nego sto budem imao razloga da izgledam kao inteligentni psihopata.
Dotad mogu uzivati u tome samo u jesenjim i zimskim mjesecima. :p
Inace... neko pomenu problem umisljenosti jer ne primjecujes ljude... Heh... to se meni desava stalno.
Ne zato jer imam slab vid, nego zato sto kad se krecem od tacke A do tacke B obicno mentalno budem na tackama G do Z-Omega014. :p
djevojcica sa sibicama
22-06-2007, 11:53
gle denza,nosila sam naoèale valjda deset godina...ak nisam imala komplexe izmeðu 14. i 18. zbog njih, daklem u pubertetu, vjeruj mi joť manje Ìu ih imati sad!
kad veÌ spominjeť, oťiťana sam na par centimetara, tak da ťto se tièe toga kak ljudi reagiraju na to kak izgledam, nemam pretjerano problema s time. :D
nego, u mojoj obitelji je par ljudi OSLIJEPILO zbog velike dioptrije...roŞnica im se odvojila i viťe nije bilo spasa...imali su isto ko i ja astigmatizam i dioptriju od najranijih dana koja im se zbog noťenja naoèala poveÌavala. kod mene je to genetski problem, ne estetski.
a i èinjenica je da se meni noťenjem naoèala dioptrija stalno pogorťavala, a da mi se sad viťe ne pogorťava.
i idem uskoro na pregled pravom oftamologu.
i hvala svima na podrĹĄci/savjetima (joĹĄ samo da zahvalim akademiji :-D )
a ti mines mi javi ak neĹĄ novo saznaĹĄ ;)
djevojcica sa sibicama
22-06-2007, 12:04
ĹĄibice :smt058
aaaaaa
hvala suni :-D
i tebi :smt058
;)
Mrs.Smith
22-06-2007, 17:22
nego, u mojoj obitelji je par ljudi OSLIJEPILO zbog velike dioptrije...rožnica im se odvojila i više nije bilo spasa...imali su isto ko i ja astigmatizam i dioptriju od najranijih dana koja im se zbog nošenja naoèala poveæavala. kod mene je to genetski problem, ne estetski.
a i èinjenica je da se meni nošenjem naoèala dioptrija stalno pogoršavala, a da mi se sad više ne pogoršava.
i idem uskoro na pregled pravom oftamologu.
Potpuno znam o cemu govoris! Ali meni su bas iz tog razloga povecavanja dioptrije s nosenjem naocala preporucili polutvrde lece i nosim ih od 10.godine jer ipak nemogu hodati polucorava svijetom. :D
djevojcica sa sibicama
22-06-2007, 17:54
i jel ti se dioptrija i dalje poveĂŚavala?
joj ja ne bi leĂŚe...probavala sam te polutvrde (koje mi trebaju) i uĹžasno su me naĹžuljale :(
denzacar
22-06-2007, 19:10
gle denza,nosila sam naoèale valjda deset godina...ak nisam imala komplexe izmeðu 14. i 18. zbog njih, daklem u pubertetu, vjeruj mi još manje æu ih imati sad!
kad veæ spominješ, ošišana sam na par centimetara, tak da što se tièe toga kak ljudi reagiraju na to kak izgledam, nemam pretjerano problema s time. :D
AARGH! Disclaimeri...
Nisam mislio na tebe.
Priznajem, ne poznajem te isl. i blage veze nemam o tvojim stavovima o licnom izgledu, no govorio sam uopsteno.
Ono... nikad mi nece biti jasni ljudi koji zamijene naocari lecama, pa onda konstantno kubure s istim (vadjenje pred spavanje, stavljanje ujutro, luda zabava na bazenu ili na moru, kojekakvim gidama i proslavama gdje se prenoci pa moras svakom napomenuti da ti NE DIRAJU lece koje ostavis tu i tu, problemi u zadimljenim prostorijama...).
Ne mislim tu na eventualni slucaj gdje su lece preporucne u odnosu na naocari, vec ono... kao ovako je prakticnije i estetski ugodnije. :p
Tj. Naocari mi ruzno stoje, pa cu radije trpiti da me zuljaju lece nego da budem cvikeras. Like WTF? :?
Sto se tice povecanja dioptrije... to je uglavnom okrutna cinjenica.
Ako se nosenjem (ili samo od sebe) korektivnih naocara tokom puberteta to ne sredi... slabo da ce ikad bez npr. laserske operacije.
Osim u dubokoj starosti kada ponovo dolazi do izoblicenja ocne jabucice.
Moj stari npr. nosi naocari od kad znam za njega. :p
I vremenom mu se dioptrija samo povecavala. S pivskih flasa je presao na tegle pa na pepeljare.
Ono... voznja autom s njim vrlo podsjeca na rally. Suvozac mu mora signalizirati sta je na putu. Semafor - crveno, kamion - s desna, rupa na putu - desno... :lol:
Najgore je sto on ocekuje da mu suvozac govori kako da vozi. Sto ja npr. uvijek smetnem s uma. :p
Mati je sa staroscu pocela nositi naocari.
Sestra (mladja) je takodje ljetos pocela da nosi naocari.
Prateci porodicnu istoriju coravosti u mojoj porodici moze se zakljuciti samo jedno.
Ustvari je ZDRAVO buljiti u ekran po 30 sati dnevno, paliti televizor/monitor dok jos ne vidis tacno gdje je prekidac i buljiti u isti koliko je god to moguce, po mogucnosti u polumraku gdje je svjetlo ekrana jedini izvor rasvjete, drzati monitor na bar jednom nivou rezolucije vise nego sto je optimalno za tu dijagonalu, provoditi sto vise vremena u zatvorenom prostoru kako bi sto manje izlagali oci dnevnom svjetlu i tome slicno. :p
No u svakom slucaju - navrati ponekad do oftamologa. Makar da znas na cemu si.
Ako nista, bar imas vece mogucnosti sto se tice terapije i dijagnostike nego tvoji roditelji. Ovo jeste 21. vijek, iako jos nemamo letece automobile i robote koji sve rade umjesto nas. :p
[quote="Dr. McSteamy":2e4i8fzu] VeÌ duŞe vrijeme se muèim s lijevim okom koje je èesto crveno i nateèeno. Imam osjeÌaj kao da je skroz suho (pa sam se zapitala dal mi suzna Şlijezda funkcionira :D ), i kao da me neťto u desnom kutu pika, ne znam kak da to drugaèije opiťem. Non stop kapam oko, al nemrem tak dovijeka! jeste imali iťta slièno?
Konjuktivitis!?! Nece proci sam od sebe (barem meni nije), dobila sam mast i kapi!
@djevojcica - zamisljam te za kompom! :-D Nevjerojatna si - svaka cast![/quote:2e4i8fzu]
Sve preglede sam prosla, nije bio konjunktivitis, nije bila bakterija, nemaju pojma zakaj mi natice to oko. Jedino kaj mi mogu reci je da kapam s umjetnim suzama jer su mi oci dosta osjetljive... Tnx anyway :-D
Švabosanac
22-06-2007, 19:22
mislim da sam jedini ovdje kojem se dipotrija konstanto smanjivala od kad nosim naocale :lol:
Mrs.Smith
22-06-2007, 22:04
i jel ti se dioptrija i dalje poveæavala?
joj ja ne bi leæe...probavala sam te polutvrde (koje mi trebaju) i užasno su me nažuljale :(
Je, ali zaustavljen mi je ubrzani rast koji je krenuo ulaskom u pubertet.
I ja sam imala u pocetku problema s lecama, uzasno su me smetale i trebalo mi je nekih godinu dana da naucim normalno gledati s njima!
Odi na pregled kod npr.2 doktora i nakon 6 mjeseci opet i vidit ces kaj ce ti reci i u vezi operacije i leca... Ja ti kao laik, ali s puno iskustva sto se okica tice ne bi preporucila nosenje naocala. Pokusaj s lecama opet (prvi dan najvise 2 sata, drugi najvise 4h itd. odnosno do 8h dnevno). Ali prije naravno odi kod doktora! Ja sam u Poliklinici Svjetlost kod doktorice Gavric.
I ako imas svijetle oci - obavezno nosi kvalitetne suncane naocale, ovo sunce jako steti unutrasnjim dijelovima oka!
djevojcica sa sibicama
22-06-2007, 22:17
denza-sve oke :-D
Mrs. Smith-tnx na svim informacijama :smt058
kad poðu ispiti bacit Ìu se u potragu za pomagalima :-D
Mrs.Smith
22-06-2007, 22:23
Tako i ja uvijek sve odgadjam odnosno rjesavam - kad prodju ispiti.
:smt058
Ak ti nesto treba - samo pitaj!
:smt006
bio sam corav, onako lagano
danas mi je musica uletila u oko(ili oko na musicu) i sad se moram oslonit samo na jedno oko...ono coravije..
malimrav85
23-06-2007, 12:32
ha ha, vidim da je ðiber na tapeti
ni ja se sa tvojom povijesti bolesti ne bi hvalio da ne nosim naoèale
nemoj da skuteraĹĄ to vidi, tuĹžba ne gine
poveĂŚala mi se dioptrija, -1 na oba oka
a nove leÌe su mi èudne,nekak mi je mutno stalno. vidim ali mi je mutno
nemoj da skuteraĹĄ to vidi, tuĹžba ne gine
Definitli se ne pojavljujem na sudu s oĂŚalama. :lol:
MinesweePer
29-06-2007, 20:35
bio na pregledu u polikliniki Svjetlost neki dan
uglavnom oèi mi perfektni zdrave osim ťto imam dioptriju, pazite sad ovo: zbog cilindra lijevo oko mi je ko da imam -10, a desno -8. bez tog cilindra lijevo mi je -8, a desno -6.75
e da, i za onog koji vjeŞbama popravlja vid: kao 1. on uopÌe nije oftalmolog pa se nema kaj mjeťat di mu nije mjesto, i 2. te vjeŞbe djeluju, al kratkoroèno, dioptrija Ìe da se vraÌa, i nije 100% sigurna metoda, moze bit opasno za oko.
Mrs.Smith
01-07-2007, 17:03
bio na pregledu u polikliniki Svjetlost neki dan
uglavnom oèi mi perfektni zdrave osim što imam dioptriju, pazite sad ovo: zbog cilindra lijevo oko mi je ko da imam -10, a desno -8. bez tog cilindra lijevo mi je -8, a desno -6.75
I ja sam kod njih i slicno je i meni s tim cilindrom :(
legionar
30-11-2007, 01:11
- 2, -1.75. Dva mjeseca cvikerĹĄajbi. Na regrutaciji imo -1 na oba al kreten tek nedavno otiĹĄao po cvike kad je postalo kritièno i kad nisam dalje od 7-8 m niĹĄ vidio jasno. Ĺveliki kuracto je najbolje strpali me u PZO na regrutaciji :lol: :lol: Krivac - iskljuèivo komp.
- 2, -1.75
ja tolko imala kad sam prvi put otiĹĄla okulistu :lol:
naime, ja nisam doma govorila da ne vidim i kad su skuĹžili su me odvukli tamo, ali bilo je kasno :-D
ali meni je to bila pubertetska kratkovidnost, trebalo je dugo da prestane rasti dioptrija :(
leĂŚe su bile malo to smanjile, ali nisu bile skroz zaustavile :? :(
legionar
30-11-2007, 01:28
ja tolko imala kad sam prvi put otiĹĄla okulistu :lol:
pa i ja! :lol: (ako ne raèunam za vojsku)
uh crobot preporuèujem ti da nabaviť leÌe.
meni je to ustalilo dioptriju
fidel_castro
30-11-2007, 18:36
-1.25, -1.00
Just a little bit
04-12-2007, 13:35
ĂŚoravci svih zemalja, ujedinite se !
-1.25, -1.00
U bokte, ja sam mislio da si ti slijep. :lol:
Ja zasad -0.5 na oba oka al imam filing da ĂŚu na slijedeĂŚem pregledu oko 06/2008 imat -0,75 ako se ne zaletim i do -1. :lol: Jebiga, premala mi je ovo dioptrija da bi sad nosio stalno oĂŚale pa ĂŚu se tak sjebat. Onda ĂŚu nosit leĂŚe kad naraste dovoljno. :lol: Bar -2
Izgleda da smo samo Majn i ja pravi kompiÌi! :lol: I djevojèica sa ťibicama da ne zaboravim!
Imam cca sedmicu! :-D Oko -5 plus 2 cilindri u zboju èine slatku sedmicu! :cry:
Poèelo je u negdje u sedmom, osmom razredu kada sam umjesto s ploèe prepisivala od ťulkolegice! :lol:
Poricanje je trajalo do prvog srednje, a od tada sam promijenila jedno èetvero naoèala!
LeĂŚe naĹžalost ne nosim jer ih nikako ne mogu podnijeti!
PokuĹĄavala sam jedno 3,4 puta i svaki put bezuspjeĹĄno. :smt062
Naime, zbog asigmatizma ne mogu nositi meke leĂŚe, a ove polutvrde su mi ko ĹĄmirgl papir u oku!
NaŞalost i s naoèalama imam problema jer su mi jedne krivo napravili i jedno dvije godine sam hodala s glavoboljama i vrtoglavicom.
Sada imam nove i dobro napravljene, ali ih svejedno ne mogu stalno nositi jer imam sliène iako puno blaŞe simptome. Tako da uèim s umjesto -7 s -4 odnosno prastarim naoèalama, a po svijetu ipak hodam s tegobnom nulom! Zasada funkcionira! :?
Promjenila sam jedno 4, 5 oftalmologa tj. bila po svuda ali nitko baĹĄ ne zna ĹĄto mi je jer imam navodno potpuno zdravo oko (bar to), a kad sam bila u onim fensi poliklinikama odmah me hoĂŚe bacit na laser s tekstom da mi to moĹžemo napraviti za 10 dana ili 2 mjeseca ovisno kad sam spremna! A ja samo zazujim s wtf facom! :evil: NeĂŚete vi moje okice lasirat prije nego napunim 25 i stane mi poduĹže vrijeme dioptrija! :roll:
I mislim da to nije na odmet napravit vani ako iako moĹžeĹĄ jer me zabrinjava ovaj nonĹĄalantni postupak lansiranja na laser.
SreĂŚom imam familiju u Ĺveliki kuracvici i obje sestriène su to tak uspjeĹĄno napravile i tamo im nisu ni pomiĹĄljali to napravit prije ispunjenja navedenih kriterija! =D>
Uglavnom, uèim i muèim u nadi da Ìe netko ipak znati rjeťenje na moje probleme ili Ìu uspjeťno kroz koju godinu naspraviti taj spasonosni laser! [-o<
MinesweePer
03-01-2008, 14:43
LeĂŚe naĹžalost ne nosim jer ih nikako ne mogu podnijeti!
PokuĹĄavala sam jedno 3,4 puta i svaki put bezuspjeĹĄno. :smt062
Naime, zbog asigmatizma ne mogu nositi meke leĂŚe, a ove polutvrde su mi ko ĹĄmirgl papir u oku!
pa koliko dugo si se pokuĹĄavala prilagodit na leĂŚe? znam da je meni trebalo neka 2 tjedna da ih u potpunosti privatim - polutvrde nosim.
poťaljem ti na pm jednu jako dobru oftalmologinu za leÌe i cvikere, samo da prvo vizitku najdem:-D. Şena ti sve u detalje objasni prije nego te poène kontrolirat, na Langovom trgu se inaèe nalazi, i kod nje sam dobio dosad najbolje leÌe, niti ih ne osjetim skoro na oku, platio nekoh 800-900kn za obje
a proťo i ja razno razne poliklinike, kad mi nude da sada odem na operaciju fino im zahvalim na potroťenom vremenu na mene i odem. u plknk Svjetlost mi jedino to nisu nudili da odma napravim, èak mi je tamo doktor koji me pregledavao reko da uopÌe nemoram na to iÌi unatoÌ visokoj dioptriji.
Thanx za kolegijalnost Majns! ;)
Problem kod leĂŚa je u tome da nisam nikada ni doĹĄla do faze adaptacije jer sam svaki put zamalo pala u nesvijest! Radilo se o sekundama! :lol:
Tako da uz fizièki problem grebanja imam i psihièki, a taj je da mi je u oku strano tijelo. :?
Rekli su mi moram vjeŞbat tak da moram moÌi biti u stanju gurnuti prst u oko pa onda doÌi ponovo, a kako ja ni trepavicu ne vadim s oka nego ga trljam dok ne izaðe ni taj stadij joť nisam proťla. :oops:
Tako da sam odustala od leÌa jer mi naoèale ne predstavljaju problem samo kad bi ih mogla normalno nositi non stop bez tih tegoba. :cry:
MinesweePer
04-01-2008, 13:55
meni su cvike samo pogorĹĄale dioptriju i to dosta puno.
da budeť u stanju gurnut prst u oko??? koji su to sadisti, umjesto da te ohrabre samo te plaťe. iako si sada mogu oko bez beda dirat, ali samo bjelooènicu, ťarenicu me strah dirat :-D
ja se na leÌe prilièno lako priviko, malo mi je samo trebalo da kad gledam u neku stranu da samo oèima u tu stranu pogledam, a ne da cijelu glavnu okreÌem :lol:
ne znam koju si ti metodu prilagodbe koristila, ali ja sam kad sam ih poèeo nosit nosio prvi dan pola sata, drugi dan sat, i tako postepeno, a taj psihièki problem fala bogu pa nemam
NaĹžalost nije ni bilo neke prilagodbe jer kao ĹĄto rekoh radilo se o sekundama.
Naime, svaki od tih 3,4 puta koliko sam probala leĂŚe veĂŚ u trenutku kada su mi ih stavili u oko je moj organizmiĂŚ kapitulirao. :shock:
Onda su brzo zraèili prostoriju i osposobili me da ju barem izvade! :?
A taj zadnji put nisu niti uspjeli staviti leĂŚu u oko nego je nakon njihovih traljavih 3, 4 pokuĹĄaja moj organizmiĂŚ izgubio kontrolu i nije to viĹĄe mogao podnijeti.
To vjerovatno zvuèi ful èudno i ludo ali sam uvjerena da ima dosta takvih ljudi samo im je bed o tome govoriti. :oops:
Ali ponavljam nije to toliki problem koliko problemi s naoèalama! :cry:
legionar
10-03-2008, 23:09
http://www.4shared.com/file/23833743/63 ... ocala.html (http://www.4shared.com/file/23833743/635b4afd/Harry_Benjamin_-_Bolji_vid_bez_naocala.html)
Za sve ćore. :-D Baš ću pročitat da vidim jel šta vrijedi.
-0.5, -0.25
nije velika pa naocale ne nosim cesto, tj nisam ih nosila ali u zadnje vrijeme sam pocela...mislim da mi se dioptrija i povecala. morat cu na pregled...
ja sam krajem prošle godine dobila naočale, dioptrija mi je bila -0.5, -0.75 i u roku 3 mjeseca mi se povećala za duplo (valjda zato što ih nisam redovito nosila, zima i te fore, pa me živciralo kad se zamagle svaki put kad ućem u toplu prostoriju ;) )
uglavnom, nakon toga sam otišla po leće i bez ikakve adaptacije, od prvog dana, ih nosim od jutra do mraka i super su mi!!! obožavam svoje leće 8) 8)
brijem da mi se tek sad, nakon 6 mjeseci, i to mrvicu povećala dioptrija na jedno oko...al fakat su mi super ;)
jedina zamjerka je to što me zna uhvatit ujutro, nekih sat vremena nakon što ih stavim, faza da mi užasno suze oči, tj. peku me, pa ih zatvorim i onda suze krenu ko lude...i to je nepodnošljivo i traje nekih pol sata i onda sve prođe i ostatak dana sve normalno...reklo mi je već 100 ljudi za neke kapi, al mi fakt niš ne pomažu, tj. pomognu mi tipa na minutu-dvije i onda opet...jednostavno treba istrpit tu fazu, ozgleda...
legionar
07-06-2008, 01:25
Oko sokolovo 8) strpali su me u vojsci u protuzračnu obranu. Postoji samo problem što sam nakon toga dobio dioptriju od -2, -1.75 :smt005 a sad vjerojatno i još goru :smt005 od jeseni idem na leće... ne mogu više trpjet da namazan subotom zaspem u očalama...
I iako nije puno -0.5 na oba oka, osjećam se kao slijepac...
:smt005 I know the feeling. Mada je meni poraslo sad već no nemam vremena ići na pregled. :lol: I nedo bog da mi uzmu naočale na par dana dok moram učit. :lol: