View Full Version : Prebacivanje s starog na bolonju
Don_Juan_DeMarco
01-09-2006, 18:51
Zanima me dali ce ove koji idu po starom sistemu prebacivat na bolonju ili nece.... ili ce dat pravo izbora....Hvala...
malimrav85
01-09-2006, 18:53
Zanima me dali ce ove koji idu po starom sistemu prebacivat na bolonju ili nece.... ili ce dat pravo izbora....Hvala...
Ne vjerujem da ĂŚe za onak,100 ljudi dat da idu po starom.
MinesweePer
01-09-2006, 18:54
gramatika ti je za 10. imas topik o tome ovdje pa tamo pitaj.
Ĺživim s sestrom.
Don_Juan_DeMarco
02-09-2006, 15:13
alter ego....cemu tako glupe primjedbe....zar nemas nista pametnije u zivotu za radit....... ili jednostavno zelis sto vise postova poslat da dobijes koju zvjezdicu.....
p.s. daj odrasti......
Insecure
03-09-2006, 01:47
da, mene isto zanima kad netko sad primjerice ne upise redovno 3.godinu vec parcijalu, da li ce ici po bolonji ili ne?
Bilo bi strasno glupo da sad recimo predmete koje si odslusao i vec gotovo i spremio na 2.vec polazes po nekakvom novom programu.
A opet s druge strane, ispala bi zbrka i kad bi pustili da se ide po starom
:smt017
tko je upisao po starom programu ima pravo i zavrĹĄit po tom programu.dakle,postoji moguĂŚnost izbora.
Insecure
03-09-2006, 02:20
tko je upisao po starom programu ima pravo i zavrĹĄit po tom programu.dakle,postoji moguĂŚnost izbora.
A je li to vazi i u slucaju ako padnes godinu?
Ako se dobro sjecam, jedan kolega ove godine je govorio da mi po starom imamo pravo 2 puta pasti godinu (zlu ne trebalo :smt009 ) i onda se nakon toga automatski prebacujemo na bolonju.
Je li to zapravo ovo pravilo da imamo pravo i zavrsit po tom starom programu?
malimrav85
03-09-2006, 11:07
http://pbskids.org/lions/words/images/monkey.gif
Bať bi hio vidjet kak Ìeť to izborit,i ja recimo. DoÌi Ìeť tamo reÌ: Ja sam upisao 2004. i sad upisujem pad prve ali ŽELIM iÌi po svom programu,ne po bologni. :smt005 Daj se uozbilji. Ja Ìu sad upisivat drugu pa neÌu imat moguÌnost izbora a di ti koji bi bio skoro pa sam po tom programu.
A je li to vazi i u slucaju ako padnes godinu?
Ako se dobro sjecam, jedan kolega ove godine je govorio da mi po starom imamo pravo 2 puta pasti godinu (zlu ne trebalo :smt009 ) i onda se nakon toga automatski prebacujemo na bolonju.
Je li to zapravo ovo pravilo da imamo pravo i zavrsit po tom starom programu?
tako je,imamo pravo zavrĹĄit po starom programu.mrav,malo se informiraj.
malimrav85
03-09-2006, 11:40
http://www.juliantrubin.com/imagesb/monkey.gif
BaĹĄ me zanima kak ĂŚeĹĄ ti njih uvjerit 2 godine nakon ĹĄto nikoga nema po straom da bi ti studirao po svom programu. :smt005
Ali prosvjeduj,ne daj se,reci da ĂŚeĹĄ ih razbit sve ako ti ne omoguĂŚe studirat po tvom. :smt005
rekli su da ce svi zavrsiti po svome programu..
pogledajte rokove 2006./2007. na drugoj godini postoji i kpp i europsko javno pravo...
BaĹĄ me zanima kak ĂŚeĹĄ ti njih uvjerit 2 godine nakon ĹĄto nikoga nema po straom da bi ti studirao po svom programu. :smt005
Ali prosvjeduj,ne daj se,reci da ĂŚeĹĄ ih razbit sve ako ti ne omoguĂŚe studirat po tvom. :smt005
mrave,rekao sam ti da se informiraĹĄ.lijepo ti je archie napisao.
evo ti i jedna slièica
http://img169.imageshack.us/img169/2900/majmunlq1.jpg (http://imageshack.us)
malimrav85
03-09-2006, 13:19
rekli su da ce svi zavrsiti po svome programu..
pogledajte rokove 2006./2007. na drugoj godini postoji i kpp i europsko javno pravo...
Na drugoj...
Prva je ista po predmetima i jedina je razlika da ĂŚe kao izvanredni morat upisati seminar. Vidjet ĂŚemo.
pa ako ima izbor kod upisa druge godine,onda ima i kod pada prve
malimrav85
03-09-2006, 17:09
pa ako ima izbor kod upisa druge godine,onda ima i kod pada prve
Monkey,znaèi isto je dal se treba radit poseban program za tebe i 5 ljudi i isto je kad se poseban program radi za 200 ljudi?
Don_Juan_DeMarco
03-09-2006, 19:02
Ma i meni bi bilo logicno da sve prebace na bolonju, al zasto onda pise da ce dopustit upisivanje KPPa ovima po starom sistemu....mislim da ni oni sami neznaju sta hoce...jer ako sad ne prebace ove koji upisuju drugu godinu nece nikada, jer kada se dode na trecu je kasno...jer nisu polozili Evropsko javno pravo....
nije bitno koliko je ljudi,svako ima pravo zavrĹĄit po programu koji je upisao.
tako je!!!! il nije? :smt017
uglavnom vidit cu ubrzo, posto sad guram po starom programu a ovaj tjedan idem upisat drugu godinu. sto ce biti, sta sta?????
malimrav85
03-09-2006, 22:26
uglavnom vidit cu ubrzo, posto sad guram po starom programu a ovaj tjedan idem upisat drugu godinu. sto ce biti, sta sta?????
Ti joť uvijek ne vidiť razliku izmeðu upisa sad po starom i za godinu dana tj. upisa sad prve i druge godine?
Mrave zaĹĄto se toliko trudiĹĄ objasniti mu neke stvari kad vidiĹĄ da ne ide? :smt017
malimrav85
03-09-2006, 23:15
Mrave zaĹĄto se toliko trudiĹĄ objasniti mu neke stvari kad vidiĹĄ da ne ide? :smt017
Ne znam,odustajem.
:smt006
Ti joť uvijek ne vidiť razliku izmeðu upisa sad po starom i za godinu dana tj. upisa sad prve i druge godine?
WTF?! gle stari, neam pojma koji je tebi, al vidim da si ocito jedan isfrustrirani momak pa cu te jednostavno zanemarit. mislim ova gore recenica je jednostavno LOLĂINA! ocito si ti malo bolje informiran od svih nas kad znas da ce nas sve prebacit na bolonju. ja sam jednostavno reko da cu doc i pitat zenu ima li ikakve sanse da upisem drugu godinu po starom i to je to. zaboli mene k***ina kolko ljudi jos ima u mojoj situaciji i dal se njima isplati zbog nas srat s dva programa. o tom je netko prije trebo mislit. a sve da nas i prebace na bolonju, kaj onda. to ti ne daje pravo da izigravas nekog internet warriora.
Slavonka
04-09-2006, 09:28
Ja sam ove godine isla po onaj zig da su polozeni svi ispiti prve godine zezam se s tipom u referadi (jer je ona nasa teta bila no godisnjem, pa sam bila u referadi za 3. i 4. god) kazem ja : jos samo tri, aon meni kaze: mozda i cetiri ako vas prebace na bolonju. Ja ga pitam kako to mogu, kad su rekli da svatko ima pravo tko je upisao po starom programu po njemu i zavrsiti ako to zeli. Onda mi je on objasnio da ta odredba vrijedi sada, ali uprva fakulteta je ima pravo ukinuti te prijelazne odredbe kada pozeli. Stoga cete ove godine zasigurno svi upisati sto i kako zelite, ali dogodine ili one iza... tko zna. Ostavljeni smo im na milost i nemilost. Samo se nadam da necemo dogurati do cetvrte pa da nam onda kazu da moramo jos i na petu.
Iako mi, kada rauzmisljam nema ni to nikakvog smisla. Jer sve godine osim prve se razlikuju pa ce nas biti tesko svesti na isto, ako su to zeèjeli uciniti trebali su nakon prve, a ne sada, kada ce netko imati KPP, a netko ono drugo (neko javno pravo ili?) i kako njih onda zajedno strpatri na trecui godinu, nema im to bas logike...
malimrav85
04-09-2006, 11:17
WTF?! gle stari, neam pojma koji je tebi, al vidim da si ocito jedan isfrustrirani momak pa cu te jednostavno zanemarit. mislim ova gore recenica je jednostavno LOLĂINA! ocito si ti malo bolje informiran od svih nas kad znas da ce nas sve prebacit na bolonju. ja sam jednostavno reko da cu doc i pitat zenu ima li ikakve sanse da upisem drugu godinu po starom i to je to. zaboli mene k***ina kolko ljudi jos ima u mojoj situaciji i dal se njima isplati zbog nas srat s dva programa. o tom je netko prije trebo mislit. a sve da nas i prebace na bolonju, kaj onda. to ti ne daje pravo da izigravas nekog internet warriora.
Gle,stari,nisam tebi niťta govorio, ali to je moja krivnja jer je tvoj post zadnji pa je ispalo tak. Da si malo pozornije pratio vidio bi da uopÌe nisam niťta govorio niťta o upisu druge godine ove, 2006. godine, po starom programu nego da sam bio skeptièan u to da Ìe svima,iduÌih 10 godina, dopustiti da zavrťe po programu koji su upisali. Znaèi ako doðe 2015. godina i netko tko je upisao 2004. joť ne zavrťi ne vjerujem da Ìe moÌi iÌi po starom, nebologna, programu.
malimrav85
04-09-2006, 11:19
Iako mi, kada rauzmisljam nema ni to nikakvog smisla. Jer sve godine osim prve se razlikuju pa ce nas biti tesko svesti na isto, ako su to zeèjeli uciniti trebali su nakon prve, a ne sada, kada ce netko imati KPP, a netko ono drugo (neko javno pravo ili?) i kako njih onda zajedno strpatri na trecui godinu, nema im to bas logike...
Ja isto ne znam kak misle ljude naknadno prebacivat kad programi nisu isti. Jedino da se polaŞu neke ako razlike. I ja trebam ove godine upisat drugu pa ne znam ni sam dal da se odma prebacim na bolognu ili da èekam da me oni bace.
formaggio
04-09-2006, 11:32
Sto se tice starih studenata i bolonje mislim da ce ipak dozvoljavati nastavljanje po starom, barem jos ove godine. Fakultet ima problema sa smjestanjem friskih bolonjaca, a sto ce tek biti ako nas sve prisile da idemo po bolonji(sigurno nas je oko 500 koji bi morali upisati 2., bilo ponavljaca bilo parcijala)?! Ne znam da li ljudi znaju da na nasem faxu ima preko 6000 studenata (toliko ih je bilo prije zadnjeg upisa)! Dakle malo vise bi ih morali baciti na bolonjsku, a ne samo 10 ili 50 kako neki na forumu tvrde. Mnogi pauziraju, studiraju nesto drugo i sl., a placaju upise na pravu mada nista ne polazu(sa mnom znaju izlaziti ljudi koji su upisali pocetkom 90-ih i sl.). Da ne bi nastao toalni kaos vjerojatno cemo jos ove godine moci ici po starom. Mislim da ni oni jos ne znaju kako ce uskladiti polaganje ljudi koji su ponavljaci pa im je kpp na drugoj, a bolonjcima tek na 3.god. itd. Nikome nije u interesu da netko tko vec dugo studira, studira jos duze iako ce mnogi to smatrati nepravdom prema bolonjcima. Receno je da ce dekan odluciti hoce li se dozvoljavati upis po starom pa cemo vjerojatno uskoro saznati
Gle,stari,nisam tebi niťta govorio, ali to je moja krivnja jer je tvoj post zadnji pa je ispalo tak. Da si malo pozornije pratio vidio bi da uopÌe nisam niťta govorio niťta o upisu druge godine ove, 2006. godine, po starom programu nego da sam bio skeptièan u to da Ìe svima,iduÌih 10 godina, dopustiti da zavrťe po programu koji su upisali. Znaèi ako doðe 2015. godina i netko tko je upisao 2004. joť ne zavrťi ne vjerujem da Ìe moÌi iÌi po starom, nebologna, programu.
:oops: NHF, sad vidim da sam se zaletil. moj bed.
malimrav85
04-09-2006, 11:59
:oops: NHF, sad vidim da sam se zaletil. moj bed.
Sve ok,tak je to u ovo vrijeme godiĹĄta.
ajde, da i ja pitam... upisala sam 2004., i parcijalu 2. sad æu upisat 2. jel æu po bolonji il mogu po starom? s tim da imam odslušan seminar iz kpp-a, vidim da je on po bolonji na 3.? jel æu moæ po starom upisat? :smt009
malimrav85
04-09-2006, 18:28
ajde, da i ja pitam... upisala sam 2004., i parcijalu 2. sad ĂŚu upisat 2. jel ĂŚu po bolonji il mogu po starom? s tim da imam odsluĹĄan seminar iz kpp-a, vidim da je on po bolonji na 3.? jel ĂŚu moĂŚ po starom upisat? :smt009
ko to zna... upisat ĂŚeĹĄ moĂŚ po starom a kak ĂŚeĹĄ sluĹĄat to je veĂŚ pitanje
Don_Juan_DeMarco
04-09-2006, 18:57
Evo ljudi malo informacija..danas sam bio na upisima i prvi sam se upisao tako da sam prvi i cuo neke stvari....stvari stoje ovako....ko se oce prebacit moze ko nece nemora ali ce onda morat polaga i Kpp i Evropsko javno na drugoj tako da nece imat 7 ispita na 2 godini nego 8....
p.s.nemoj te se ljutit....al oni kojima ovo treba vec kasne godinu,zbog svakakvih razloga...tako da tu nepricamo o bas najboljim studentima kojima je i 7 ispita godisnje tesko polozit...tako da ovo s 8 ispita nije bas najbolja solucija..ali ko voli nek izvoli.... nemoj te se ljutit na ovakvom komentaru...pozdrav svima,,,,,,
Evo ljudi malo informacija..danas sam bio na upisima i prvi sam se upisao tako da sam prvi i cuo neke stvari....stvari stoje ovako....ko se oce prebacit moze ko nece nemora ali ce onda morat polaga i Kpp i Evropsko javno na drugoj tako da nece imat 7 ispita na 2 godini nego 8....
p.s.nemoj te se ljutit....al oni kojima ovo treba vec kasne godinu,zbog svakakvih razloga...tako da tu nepricamo o bas najboljim studentima kojima je i 7 ispita godisnje tesko polozit...tako da ovo s 8 ispita nije bas najbolja solucija..ali ko voli nek izvoli.... nemoj te se ljutit na ovakvom komentaru...pozdrav svima,,,,,,
ma nemamo se kaj ljutit, al pretpostavljam da to onda znaci da budemo trebali dat 7 a ne 6 ispita za uvjet. ðizs
malimrav85
04-09-2006, 19:03
ma nemamo se kaj ljutit, al pretpostavljam da to onda znaci da budemo trebali dat 7 a ne 6 ispita za uvjet. ðizs
Znao sam da ĂŚe postojat neka ĹĄema. DJdM,jesi moĹžda pitao da li ĂŚe trebati 6 ii 7 ispita za uvjet?Mislim,znam da 7 vjerovatno ali moĹžda neka olakotna okolnost?
sad stvarno ne znam da li da upiĹĄem po svom ili po bologni? Na bologni je lakĹĄi program a i kao izvanredni imam seminare ĹĄto moĹžebitno olakĹĄava polaganje ispita. Opet,imam godinu viĹĄe ali bi se onda moĹžda dalo izvuĂŚ do kraja bez pada. Fuck!
Kak Ìete vi ljudi,svi ste odluèili iÌ po starom ili se neko prebacuje?
ja sam sad u ozbiljnoj dilemi. ostala mi je jos nacija s prve pa bi mi to bilo 9 ispita. CITAJ NEMOGUCE!!!
:smt010
sta da radim sta, sta???
fakat ne zelim na bolonju, al mi se to cini jedini logican izbor
malimrav85
04-09-2006, 19:08
zaĹĄto ne,osim godine extra?
Don_Juan_DeMarco
04-09-2006, 19:10
Ima jedna losa vjest a to je da nece uopce bit uvjeta za upis trece godine tj.da ce svi ispiti bit uvjet...
Ja mislim da je bolje prebacit se na bolonju...jer ce vam dosta ispita raspodjelit po pola i moras imat minimalno 2 seminara godisnje i ipak ce nekom malo brigu vodit o tebi.... bar je to moje misljenje...
ljudi 3 godina po starom sistemu je jako jako teska cak i najbolji studenti jedva daju uvjet za 4 godinu...i o tome morate mislit
p.s.nadam se da sam pomogao......
malimrav85
04-09-2006, 19:14
Ima jedna losa vjest a to je da nece uopce bit uvjeta za upis trece godine tj.da ce svi ispiti bit uvjet...
Ja mislim da je bolje prebacit se na bolonju...jer ce vam dosta ispita raspodjelit po pola i moras imat minimalno 2 seminara godisnje i ipak ce nekom malo brigu vodit o tebi.... bar je to moje misljenje...
ljudi 3 godina po starom sistemu je jako jako teska cak i najbolji studenti jedva daju uvjet za 4 godinu...i o tome morate mislit
p.s.nadam se da sam pomogao......
to si ja i mislim,po starom bi treĂŚu ziher pao a ovak bi se dalo nekaj izgurat. fakat nosiĹĄ samo loĹĄe vijesti,ajde iĹĄ :smt003
A ako se ostane po starom jel onda moarĹĄ sve dat od 8 ili moĹžeĹĄ jedan ostavit?
zaĹĄto ne,osim godine extra?
ta godina viska mi je zapravo i najodbojnija u tom cijelom konceptu, al i sam nacin na koji je bolonja provedena ove godine ne ulijeva mi nimalo nade da ce biti ista drugacije i ubuduce. pa si mislim kaj ak se prebacim i opet me zeznu?? ma nisam vise pametan...morat cu dobro dobro razmislit kako dalje.
Don_Juan_DeMarco
04-09-2006, 19:19
e na to ti zbilja nebi znao odgovor...
samo cu rec da danas kad sam bio na upisima i pitao dal se moze ostat po starom...je zena tako zakolutala ocima da mi je sve bilo jano i bez odgovora...to jest hocu rec da je njima svima vjerovatno pun kur... ljudi u zaostaku i da ih zele sve prebacit na bolnju jer oni na faksu su tako smotani da im i ovako ljudi rade sta hoce a kamoli da vode 2 sistema....jer dajem ruku u vatru da puno njih ni nezna sta to znaci :smt001 :smt001
Ali ja mislim da to uopce nije ni bitno jer sve ovisi o nama koliko cemo ucit i trudit se...jer ako ucis onda ti mora bit tako svejedno kakav je sistem...opet kazem sorry iznimkama koji su u malo tezim situacijama(financije,roditelji seru itd....) pozdrav
A ako se ostane po starom jel onda moarĹĄ sve dat od 8 ili moĹžeĹĄ jedan ostavit?
ovo bum ja sutra pito u referadi. to i za parcijalu :smt003
malimrav85
04-09-2006, 19:25
ovo bum ja sutra pito u referadi. to i za parcijalu :smt003
uzmi noŞ ako te zaskoèe :smt027
ja cu ostati na starom..ja cu sad upisati drugu..jedan ispit vise na drugoj i nije takav problem...barem cu imat jedan manje na 4. godini..
a sumnjam da ce bolonja puno olaksati trecu godinu...kolicina gradiva ce ostati ista tako da...a jedna godina je vise..
ja ne kuzim kako oni nisu nikoga obavijestili o tome..to je bitna stvar..
ljudi sta cete vi ? :smt017
malimrav85
04-09-2006, 19:35
ja cu ostati na starom..ja cu sad upisati drugu..jedan ispit vise na drugoj i nije takav problem...barem cu imat jedan manje na 4. godini..
a sumnjam da ce bolonja puno olaksati trecu godinu...kolicina gradiva ce ostati ista tako da...a jedna godina je vise..
ja ne kuzim kako oni nisu nikoga obavijestili o tome..to je bitna stvar..
ljudi sta cete vi ? :smt017
kolièina gradiva je ista ali se nadam rascjepkavanju gradiva kao ťto je sluèaj s graðanskim i ozbiljnijem pristupu pitanja kolokvija.ja joť imam ispita dat do odluke ali za sad sam na strani bologne
e ja sam totalno zbunjena...nista mi nije jasno...ne razumijem zasto bi nam dali jos jedan ispit i zasto nemam uvjet ?????
to je valjda zato da nas prisile da svi odemo na bolonju...al meni se ta bolonja nikako ne svidja..
malimrav85
04-09-2006, 19:54
to je valjda zato da nas prisile da svi odemo na bolonju...al meni se ta bolonja nikako ne svidja..
naravno da je to.pa ko da se njima da vodit dva paralelna programa i gledat kome kaj kad je lakĹĄe svima isto i amen.
a ako mi upisemo po starom..kako cemo polagat ispite kad su po bolonji svi jednosemestralni ??
malimrav85
04-09-2006, 20:17
a ako mi upisemo po starom..kako cemo polagat ispite kad su po bolonji svi jednosemestralni ??
nije problem jer jedan semestar imaju redovni a drugi vanredni pa se samo prikrpiĹĄ onima koji ti trebaju
evo danas sam bio na faxu i porazgovaro s tetom u referadi o ovom sveopcem kaosu. naime stvari ovako stoje:
onaj ko hoce ostat po starom programu NE mora upisat i kpp i europsko javno. naime teta u referadi mi je rekla da je danas ujutro pricala sa prodekanicom i da se na kraju moze upisat druga godina po starom i bez europskog javnog (!!!), ali i s njim, kako vam god volja. na pitanje o tome da li ako upisemo po starom s europskim javnim (tj. onda bi imali 8 ispita na drugoj) treba dat 7 ispita za uvjet a ne 6, rekla je da jos nitko nezna odgovor.
zena mi je takoder rekla da razumije one koji su sad bili parcijala druge, pa su odslusali kpp il ga imali za seminar, pa da zele ostat po starom, al meni kao ponavljacu definitivno ne preporuca tu opciju, jer cu imat gadnih problema.
gotovo sam 100% siguran da bum se ipak prebacio. nisam presretan, al objektivno gledajuc, koje su mi sanse zavrsit po starom za 3 godine - 0%. rade se onda prebacim i odgulim godinu vise, al je bar veca vjerojatnost da cu rjesavat sve kolko tolko u roku preko tih kolokvija.
Ja ne znam koliko je pouzdano vjerovati tetama u referadi. Lani su mi tvrdile da ja kao ponavljaèica prve izvanredno moram i upisati seminare,
da idem po bolonji, da cu drugu god ici 100% po bolonji.Pa na kraju nista od toga nije bilo istinito.
gle znam da je to sve nesigurno, al kome drugom da vjerujem :smt017
ocu sam upisat tu sugavu godinu da se odmorim ko covjek tri tjedna.
amen
malimrav85
05-09-2006, 11:04
Pa imať joť do 1.10. pa èekaj da se sve izkristalizira. Odmaraj do tada.
Ja stvarno ne znam u kakvim bi to gadnim problemima trebali biti? Razlike su te da je Evropsko bolonjcima na 2,starima na 4., kpp,bolonjcima na 3 starima na 2,a graðansko im je rascjepkano na 2dijela.Mi imamo izborne na 3,4. Oni na 5.
ok..sta cete vi onda ?
bolonja / stari program ?
:smt001
hrvoje2003
05-09-2006, 14:00
Nece i nama koji idemo po starom programu podijeliti gradansko?
Naravno da nece, stari program se ne mijenja.
malimrav85
05-09-2006, 15:31
ok..sta cete vi onda ?
bolonja / stari program ?
:smt001
ja èekam joť mjesec dana pa Ìu vidjet
Ja stvarno ne znam u kakvim bi to gadnim problemima trebali biti? Razlike su te da je Evropsko bolonjcima na 2,starima na 4., kpp,bolonjcima na 3 starima na 2,a graðansko im je rascjepkano na 2dijela.Mi imamo izborne na 3,4. Oni na 5.
ja sam si ovak malo razmisljo. i sad nas ponavljaca po starom ima relativno malo jer se sigurno jedan dio onih koji su ponavljali prvu odmah prebacio na bolonju. recimo da ce se i sad jos jedan dio onih sta su ostali po starom pri upisu druge prebacit na bolonju (takvih mislim da ce sad bit poprilicno) i ak ja opet odem po starom i upisem drugu bez tog europskog javnog - sanse da dam uvjet bez tih kolokvija su mi gotovo ravne nuli (jos k tome imam jedan nerijeseni ispit s prve), jer eto vidjeh da mi zasad nejde nimalo glatko.
tada bi u slucaju pada, il u najbolju ruku parcijale, zgubio jos jednu godinu i eto ti pizdarije. imas ekipu na prvoj, drugoj i trecoj godini po bolonji, a bio bi medu rijetkima koji su zaglavili po starom programu negdje u sredini. osobno ne bi mi bilo nimalo ugodno u takvoj situaciji, jer i ovak se jedva snalazim i dobro se namucim da bi sazno bilo koju informaciju a cisto sumjam da bi itko na faxu imao previse razumijevanja za moje probleme.
ponavljam, iako ispocetka nisam bio uopce odusevljem ni samom pomisli da se prebacim, ipak mi se cini da mi je pametnije sad se odma uklopit meðu bolonjase i otvorit si sansu za kakav takav napredak preko tih kolokvija (kojih ce nadam se bit i u trecem i u cetvrtom semestru) nego se sad opet zeznut i spusit jos jednu godinu pa zapast u jos veca govna. a pravo veselje tek ceka na trecoj i cetvrtoj :smt010
svjestan sam i toga da je zajebano to sta se po bolonji kakti ne bude moglo nist prenosit, nego se bude trebala ocistit godina, al eto opet kazem, ak nam omoguce da kolokviramo sve ispite, mislim da je moguce to rijesit.
mislim da cu kao i mali mrav ipak jos malo pricekat s tim upisom da vidim kak budu se stvari dalje razvijale, al eto cisto sumnjam da cu ic opet po starom.
bah, opet ja po svom obicaju naserem tog pun qratz a nis pametnog na kazem.
Nightrain
05-09-2006, 17:29
U istoj smo situaciji kolega, potpuno. Uzmimo to ovako. Sa starog programa na bolonju se mozemo prebacit u svakom trenu, dok je obrnuto put u jednom smjeru. Sljedeca stvar. Stari program koliko je god teži, ali toliko je i pristupacniji i zahvalniji. Zahvalniji je u tom smislu sto nam daje apsolutnu neovisnot o fakultetu, nismo obvezni dolaziti na predavanja niti ista drugo, a ako si malo damo truda mozemo upisat i tri seminara. S druge strane, imamo jako, jako puno vremena kojeg trebamo jako dobro izorganizirat. Sve je u nama, u nasoj samostalnosti. Bolonjci su striktno vezani uz razne pizdarije i na kraju, ima ih hrpa pa ce konstantne guzve, neizvjesnosti i konfuzije biti nerijetka pojava. Sljedeca stvar je posao. Uz bolonju zaboravi na neki stalni posao koji ce ti omoguciti lijepu zaradu. Ovako sa starim programom, mozemo kombinirat i tu opciju. Osobno sam na temelju takvih predispozicija starog programa jako lijepo zaradio. Na kraju, vjerujem da ce se s vremenom sve to izjednacit( i bolonjce i nas ) i nece biti odabira pa zato, iskoristimo stari program dok ide.
Dark Lady
05-09-2006, 23:03
slazem se s kolegom. drzat cu se starog jos bar drugu godinu. ionako nema velike razlike izmedju starih i bolonjaca na istoj godini. mozes ak hoces s njima na kolokvije. a ne moras dolazit ak ne zelis. meni odgovara zbog posla.
@ Nightrain - slazem se s tim da stari program nudi puno vecu neovisnost, al rekao si i sam jednu vaznu stvar - nacin na koji se iskoristi i organizira to slobono vrijeme je kljucan za bilo kakav uspjeh. glavni razlog zasto se nisam vec ove godine prebacio na bolonju je taj sta sam bio uvjeren da cu se bez problema tijekom godine bez da me itko tjera uspjet pripremit za sugava 4 ispita i gadno sam pogrijesio. nekome tko je u stanju prisilit se, sjest i naucit naravno da vise odgovara stari program, al eto ja sam na tezi nacin shvatio da nisam takav. zato se nadam da bude me bolonja tjerala da konstantnije strebam. :smt010
I mene ovo sve poprilièno zanima pa da i ja kaŞem kaj mislim i kaj namjeravam... Dakle, upisan sam 2004. godine, pa onda parcijala 2. i sad upisujem drugu, kak se kaŞe - "redovnu drugu". I ostajem na starom programu. Zaťto - isto kao i 'jura ist krieg' zamjeÌujem dodatnu 5. godinu koju imaju bolonjci i ta me dosta smeta. Ne Şelim sluťati joť i to. Teťko da bi i po bolonji uspio dati sve glatko do kraja (vjerojatnost pada joť neke godine je ogromna) tak da bi mi to pogorťalo situaciju. Tak da Ìu prièekati i vidjeti kak Ìe biti onima u sliènoj situaciji koji se sad prebace na bolonju....
Joť jedna bitna stvar - prodekanica TurkoviÌa rekla je da imamo rok od 7 godina u kojem imamo moguÌnost zavrťiti po starom programu. Mislim da bi to znaèilo da si i mi koji Ìemo sad dalje nastaviti po starom, moŞemo dopustiti joť jedan pad, pa time zapravo biti i u zaostatku jedne godine za bolonjcima, a opet zavrťiti po naťem, starom programu. Ak netko ima drugo miťljenje ili zna nekaj drugo, neka javi.
Evo, zbog tih stvari i nade da ĂŚe tak ostati, iskoriĹĄtavam moguĂŚnost i ostajem na starom programu.
Pozdrav! :smt006
P.S. Jedino mi nekaj smrdi s tim Europskim javnim pravom. Ak ga sad upiťem a idem po starom programu, da ne bi kasnije rekli i protumaèili si to kao da sam iťao po novom programu.... :-#
meni su danas rekli da se moram prebacit na bolonju i da je to ono sto mi oni iskreno savjetuju jer faks sigurno nece imati dva paralelna sustava..i nitko ne zna sta ce biti s kpp..ako ne predjemo sad na bolonju sigurno cemo preci na 3.godini jer su tad velike promjene...sve u svemu 5 godina ce nas zahvatiti kad tad tako da je bolje da sad idemo laksim putem..
ja sam isto bila za stari program, ali sad cu definitivno upisat po bolonji..
koliko sam ja skuzila mi i nemamo neko pravo biranja..
po bolonji barem znamo gdje smo i sta smo..ovako ce nam samo zagorcavat zivot...
a i stana mi je rekla da se svi trebaju prebaciti na bolonju...parcijala ne al oni koji sad upisuju redovno drugu da..
Znaci nakraju te nitko nista ni ne pita??Oni koji upisuju drugu idu po bolonji i gotovo?? Nije mi jasno jer jedan dio posta pises kao oni savjetuju bilo bi zgodno i to....a nakraju moramo se prebacit...
bannderash
06-09-2006, 18:18
A ko se sve moze prebacit na bolonju? Jel mogu izvanredni?
Ja sam upisao fax 2001., izvanredan sam i sad cu upisat drugu godinu. Jel mogu ja upisat po bolonji?
Tko god hoce moze...a mozda i mora
Nasla u statutu..Jel stavak 3 onda pokazuje kako se moramo prebacit na bolonju? Nije mi bas jasno...
Imali smo pravo studirat po starom programu 7 godina od upisa a sad vise nemamo nego samo do 30.9. ove godine?? :smt017
(2) Studenti koji su zapoèeli studij na Fakultetu (dodiplomski, odnosno poslijediplomski) prema zateèenom nastavnom programu i planu imaju pravo dovrťiti studij i steÌi odgovarajuÌi akademski naziv prema uvjetima koji su vaŞili do dana stupanja na snagu ovoga Statuta. To im pravo pripada do isteka akademske godine u kojoj se navrťava sedam godina od dana kada su upisali prvu godinu dodiplomskog studija, odnosno pet godina od dana kada su upisali prvu godinu poslijediplomskog znanstvenog ili struènog studija.
(3) Studenti iz stavka 2. ovoga èlanka imaju pravo dovrťiti svoj studij prema zateèenim uvjetima do 30. rujna 2006., bez obzira na protek rokova iz stavka 2. ovoga èlanka.
creative
06-09-2006, 20:30
Znaci nakraju te nitko nista ni ne pita??Oni koji upisuju drugu idu po bolonji i gotovo?? Nije mi jasno jer jedan dio posta pises kao oni savjetuju bilo bi zgodno i to....a nakraju moramo se prebacit...
Moja frendica je upisala 2004., pa parcijalu druge i sad redovnu drugu i u referadi joj je receno da obavezno upisuje po bologni sto meni nema smisla al eto...tako je to kod nas!
bannderash
07-09-2006, 02:14
meni nije jasno zasto nam nisu dali da mi ponavljaci prvu upisemo po bolonji, a sada nas tjeraju (po vasim rijecima) da drugu upisemo po bolonji?
Jel razlog tome sto na drugoj nije tolika guzva?
Ma nije istina da moramo upisati po bolonji.
MoŞemo i po starom.Proèitajte ťto piťe pred referadom.Oni koji upisuju po programu dip. pravnik moraju upisati i kpp.I netko prije u postu navodi kako je iťo upisati god ,da nije trtebao upisati evropsko javno.
[/quote]
(2) Studenti koji su zapoèeli studij na Fakultetu (dodiplomski, odnosno poslijediplomski) prema zateèenom nastavnom programu i planu imaju pravo dovrťiti studij i steÌi odgovarajuÌi akademski naziv prema uvjetima koji su vaŞili do dana stupanja na snagu ovoga Statuta. To im pravo pripada do isteka akademske godine u kojoj se navrťava sedam godina od dana kada su upisali prvu godinu dodiplomskog studija, odnosno pet godina od dana kada su upisali prvu godinu poslijediplomskog znanstvenog ili struènog studija.
(3) Studenti iz stavka 2. ovoga èlanka imaju pravo dovrťiti svoj studij prema zateèenim uvjetima do 30. rujna 2006., bez obzira na protek rokova iz stavka 2. ovoga èlanka
Iz ovoga proizlazi da imas pravo zavrĹĄit po programu koji si upisao u roku sedam godina , a za one kojima je proslo i vise ( npr. upisali su 95' ) ako su diplomirali do rujna ove godine ne odnosi se stavak 2. i ogranicenje od sedam godina. U suprotnome , bez 3. stavka , ovom koji je upisao 95' pravo da zavrsi po programu koji je upisao prestalo bi 2002 godine te bi se isti morao vec onda prebaciti na bolonju sto je nemoguce . Znaci tko je uspio diplomirat do ovog devetog mjeseca na njega se ne odnosi st. 2. u smislu da je on mogao studirat i 16 godina te diplomirat po programu koji je upisao. mislim da bi to bilo to . svi oni koji sad nece diplomirat , vas je st. 3.
hmm..malo sam novi u ovim forum spikama al valjda se kuzi kaj je citat. :smt005
ispravak:vas je stavak 2. :smt013
Hvala :smt006 jasno mi sad :smt003
creative
08-09-2006, 00:00
Ma nije istina da moramo upisati po bolonji.
Možemo i po starom.Proèitajte što piše pred referadom.Oni koji upisuju po programu dip. pravnik moraju upisati i kpp.I netko prije u postu navodi kako je išo upisati god ,da nije trtebao upisati evropsko javno.
Jesi pitao U REFERADI? Frendici su rekli da je obavezno da ide po bologni i to nije prvi glas o tome od ljudi koji su isli upisivati godinu...Nekaj tu ne stima...
ma koma..ja sad upisujem trecu..a kaj ak padnem i sljedece god budu i mene tjerali na bolonju..pa nek se :smt013 ...
kaj nisu sve pustili naprijed bezuvjetno da se napravi mjesta bolonjcima i svi sretni zadovoljni..tak i tak studiramo po 7-8-10god., nista mi ne bi bila razlika imam li na 4godini 15 ispita ili 8, kad ih sve hebiga moras polozit...
Da, mislim da ce im pravi problem nastat na trecoj jer tamo ima najvise ljudi po starom sustavu sa tendencijom sporog odlazenja :smt003 i tamo ce se najduze morat gurat bolonja i stari sustav zajedno, ako ostane po ovim pravilima kak je sad.
Nekaj mi nije jasno!!! ZaĹĄto na stranici od faksa jednom pise da kp iznosi 4,5 bodova a negdje 8 bodova?
bannderash
08-09-2006, 20:21
Da, mislim da ce im pravi problem nastat na trecoj jer tamo ima najvise ljudi po starom sustavu sa tendencijom sporog odlazenja :smt003 i tamo ce se najduze morat gurat bolonja i stari sustav zajedno, ako ostane po ovim pravilima kak je sad.
Da, ali mene muci sljedeci problem.
Prosle godine ponavljaci po starom programu s upisivali po bolonji tako sto im se ta "izgubljena (padnuta)" godina pribrojila ukupnim godinama studiranja po bolonji! Jednostavnije, ako si upisao prvu godinu po bolonji, a jednu si vec prije pao, tada si 2 godine po bolonji.
Po analogiji, oni koji su pali 2x, 3x, 5x, 11x godinu su vec 2., 3., 5., 11. godina po bolonji. A bolonja kaze da gubis studentska prava (pravo zavrsetka studija) ako ne diplomiras u 7 ili 8 godina, onda prelaskom na bolonju ti ustvari gubis pravo studirati.
Kako ce se to rijesiti?!
Optimist
09-09-2006, 17:21
Ja sam izvanredan student i sada upisujem 2 godinu pa me zanima ako netko zna:
ako upiĹĄem po bolonji 2 godinu da li sam obvezan iĂŚi na predavanja, tj. da li moram skupljati potpise?
da li mogu polagati neki ispit iz 3 semestra (npr. ustavno) veĂŚ na roku u 11 mjesecu, ili tek kada zavrĹĄe predavanja, tj. u 2 mjesecu?
Ajel se išta od ovog odnosi na parcijalu?
Ja bi sad trebala upisat parcijalu treæe, i trebala bi moæ upisat po starom programu. ALI, frendica je neki dan išla upisivat parc3. i teta u referadi je nije htjela upisat (!?!?) nego rekla da mora upisat ponovo drugu po bolonji! WTF!?!? :smt013
Baby Girl
11-09-2006, 00:05
ALI, frendica je neki dan iĹĄla upisivat parc3. i teta u referadi je nije htjela upisat (!?!?) nego rekla da mora upisat ponovo drugu po bolonji! WTF!?!? :smt013
?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a???
doslovce nemam rijeci...kolko je to pouzdano?
fat drummer
11-09-2006, 09:02
Ajel se iĹĄta od ovog odnosi na parcijalu?
Ja bi sad trebala upisat parcijalu treĂŚe, i trebala bi moĂŚ upisat po starom programu. ALI, frendica je neki dan iĹĄla upisivat parc3. i teta u referadi je nije htjela upisat (!?!?) nego rekla da mora upisat ponovo drugu po bolonji! WTF!?!? :smt013
pa oni nisu hebeno normalni.... a proĹĄle godine su ovi mogli upisat parcijalno drugu po starom programu
Baby Girl
11-09-2006, 09:21
pa oni nisu hebeno normalni.... a proĹĄle godine su ovi mogli upisat parcijalno drugu po starom programu
yap! :smt045 ja zivi primjer!
...ovo nije dobro :smt009 :smt011
nestorov
11-09-2006, 13:06
[quote=Pixie]Ajel se iĹĄta od ovog odnosi na parcijalu?
Ja bi sad trebala upisat parcijalu tre
formaggio
11-09-2006, 13:42
pa s tim prebacivanjem je nastao totalni kaos, a tek nagodinu ce biti frka kad bolonjci sustignu ljude na 3.god.!!!
Jel ima koji izvanredni po bolonji pa da napise jesu li seminari za izv. OBAVEZNI ILI NE?!
Ma njima je frka èim se neťto mjenja. Ljudi u referadi su totalno izgubljeni. Ili ne znaju ili svaki puta daju drugu informaciju za istu stvar :smt009
pa s tim prebacivanjem je nastao totalni kaos, a tek nagodinu ce biti frka kad bolonjci sustignu ljude na 3.god.!!!
Jel ima koji izvanredni po bolonji pa da napise jesu li seminari za izv. OBAVEZNI ILI NE?!
mislim da jesu...svi imaju seminare, jedan u prvom semestru i jedan u drugom semestru..
fat drummer
11-09-2006, 15:59
èek, a ťto ako te uhvati bolonja na apsolventskoj, a ostao ti je jedan ispit?! ťto Ìu morat iÌ joť jednu godinu zbog jednog ispita?
Za fata - moŞda bi logièno bilo ovak ---> poťto su ispiti isti sve do te 5. bolonjske godine (uz neke manje selidbe nekih s jedne godine na drugu (kpp, gpp, eu javno) ili prepolovljavanje ispita (gp)) isti, moŞda ovi "stari studenti" koji se prebace na bolonju i neÌe imati 5. godinu. To bi bilo ok. Tak si ja to tumaèim.
Baby Girl
12-09-2006, 18:20
ALI, frendica je neki dan iĹĄla upisivat parc3. i teta u referadi je nije htjela upisat (!?!?) nego rekla da mora upisat ponovo drugu po bolonji! WTF!?!? :smt013
jel mozda netko isao u referadu pitati otkud sad ovo? po kojem principu i zasto?? o zasto? :smt009
dajte mi jos bolju vijest, jel netko upisao parcijalu trece u skoro vrijeme? :smt003
face to face
13-09-2006, 17:21
evo ja sam danas upisao drugu, moĹžemo upisati po starom programu, ali onda upisujemo kpp umjesto europskog javnog :smt001
Baby Girl
13-09-2006, 17:43
evo ja sam danas upisao drugu, moĹžemo upisati po starom programu, ali onda upisujemo kpp umjesto europskog javnog :smt001
znaci moze se?
ako se moze druga po starom onda se moze i parcijala trece normalno upisat...joj tu vise ne znas ko pije, ko placa... :smt011
nestorov
13-09-2006, 18:50
jel se predmeti upisuju u index ko dvosemestralni,mislim,valjda nisu neĹĄto i tu kemijali.ĹĄto ti je rekla za seminare?
face to face
13-09-2006, 19:52
upisuje se normalno dvosemestralno, kao i dosad, teta je rekla da pojma nema joť kako Ìe izgledati seminari, bio sam kod tete stane i molio ju za kurtya i nije mi dala iako deèku ispred je... ne znam ťto sam joj se zamjerio
nestorov
13-09-2006, 21:07
[quote=face to face]upisuje se normalno dvosemestralno, kao i dosad, teta je rekla da pojma nema joĹĄ kako
Slavonka
14-09-2006, 12:10
Znaci moze se upisati parcijala?
Meni fali Ustavno do parcijale i ako ga mogu dati i upisati parcijalu ne putujem u Belgiju nego doma ucim, ali ako ga dam pa opet ne mogu upisati parcijalu ode ja. Zato mi je jako bitno to. I zasto, ako se moze, onoj nekoj curi (par postova iznad) nisu dali da je upise nego je tjeraju da upise drugu po bolonji?
Ma moĹže se se upisati po starom i druga i parcijala treĂŚe (provjereno).
Nego, jel ima ovdje netko od "starih" studenata (upisan na faks 2004.) a da sad upisuje ponovo PRVU godinu i to po starom programu?
Ajd javite se da znam da ste tak upisali. Jer ako ima takvih to bi znaèilo da i mi ostali koji sad idemo paralelno na godini s bolonjcima imamo pravo joť jednu godinu pasti i na taj naèin zapravo biti u zaostatku za bolonjcima i zavrťiti po starom. Nadam se da su svi skuŞili kaj je pjesnik htio reÌi.
i sta cete vi svi upisat po starom ??
ja idem na bolonju :smt002
Nejdem na bolonju dok me ne prisile. A moŞda ni tad - u tom sluèaju idem u Tuzlu zavrťit po starom... :smt004
Ne kuĹžim kaj se spominje ovaj rok od 7 godina za zavrĹĄit po starom...
kyzer soze
14-09-2006, 18:25
Nejdem na bolonju dok me ne prisile. A moŞda ni tad - u tom sluèaju idem u Tuzlu zavrťit po starom... :smt004
prema statutu druĹĄtva parcijalaĹĄa nema dezertiranja :smt018
Dakle,mi koji upisujemo 2.god po starom programu upisujemo kpp umjesto europskog javnog i predmete upisujemo po starom,dakle kao dvosemestralne?
lobotomija
14-09-2006, 19:35
Ne kuĹžim kaj se spominje ovaj rok od 7 godina za zavrĹĄit po starom...
znaĹĄ li da je tuzla turcizam za sol i da se grad davno prije turcizma zvao solana ili tako neĹĄto...
no da se vratim na temu prebacivanja.
svejedno.
sve je po toj bolonji koj a zapravo se na ovom faksu i ne provodi.
ono po èemu je bolonja bolja od starog naèina studiranja se ne provodi tako da nema bať nekih razlika od starog a starog viťe nema jer je eto sve promijenjeno na novo za bolonju.
*histerièan smijeh*
shvaĂŚate li kako je apsurdno raspravljati o tome?
jer zapravo je svejedno....
kyzer soze
14-09-2006, 19:40
shvaĂŚate li kako je apsurdno raspravljati o tome?
jer zapravo je svejedno....
bolonjski proces je urbani mit
puka ĹĄarada roĹĄada s naĹĄim Ĺživcima
on je prazan pojam kojim odiĹĄu joĹĄ prazniji hodnici pravnog fakulteta
:smt004
Slavonka
15-09-2006, 08:02
Ja ne idem nikamo, pogotovo ako dam parcijalu trece, pa necu valjda padati na drugu i gubiti pola godine :-)
nestorov
15-09-2006, 11:43
bolonjski proces je urbani mit
puka ĹĄarada roĹĄada s naĹĄim Ĺživcima
on je prazan pojam kojim odiĹĄu joĹĄ prazniji hodnici pravnog fakulteta
:smt004
genijalno reèeno,slaŞem se!
baĹĄ me zanima kolko ĂŚe prof s druge imati kolokvije?40 studenata najviĹĄe smije biti u seminarskoj grupi!magnificent.kako ĂŚe to izvest?
dobro kaĹže lobotomija,bolonja je utopija,neka kvazi realnost samo na papiru,stari program ne postoji u biti.i jedno i drugo je isti qrtz.
ja sam upisao drugu po starom programu.ne znam,ali baĹĄ nemam neke volje joĹĄ petu godinu dobit.
ta bolonja,inaèe na papiru vrhunski odreðena i sloŞena Ìe bit utopija sve dok netko u ministarstvu obrazovanja,sveuèiliťtu,pravnom ne shvati da s tim upisnim kvotama to ne moŞe funkcionirati.toèka.
Lobotomija ko i svi mi dobro uoèava da nema razlike izmeðu bolonje i starog, ali nemre se bať reÌi da starog programa viťe nema. Nek ga bude i dalje, ne Ìe a i ne smije se prekinuti preko noÌi.
P.S. Kyzer, iz Druťtva parcijalaťa odlazim, jer ne upisujem parcijalu ove godine, mogu biti tek poèasni èlan, ak me hoÌete.
kyzer soze
16-09-2006, 10:44
P.S. Kyzer, iz Druťtva parcijalaťa odlazim, jer ne upisujem parcijalu ove godine, mogu biti tek poèasni èlan, ak me hoÌete.
e moj picok, kad se jednom uðe u bratstvo iz njega se izlazi samo u lijesu :smt003 hehe ko mafija :smt077 uostalom, ko da neÌeť viťe nikad upisat parcijalu :smt003
do parcijaliranja...
intrigantna
17-09-2006, 16:30
Lijepo molim da mi odgovore oni sa sli
Slavonka
17-09-2006, 20:31
[quote=intrigantna]Lijepo molim da mi odgovore oni sa sli
intrigantna
18-09-2006, 16:36
Ne mozes upisati parcijalu trece po bolonji jer oni jos nisu dosli na trecu i program trece godine nije jps njima prilagodjen. Ako zelis upisati po bolonji mozes samo drugu godinu spreostala tri ispita, a ako ces parcijalu trece onda sve ispite koje si navela s druge i tri s trece. Ako si vec bila druga poa sada upisujes parcijalu trece mozes polagati ispite kad zelis, ove s druge naravno, jer si njih vec odslusala, a ove s trece kad polozis te s prve ako su jednosemestralni mozes odmah, ako ne u ljeto. Ali ako si bila parcijala druge pa sad upisujes parcijalu trece, znaci nisi odslusala preostale ispite onda mislim da moras cekati ljeto i s njima, ali nisam sigura, to jos moras provjeriti negdje. A za ostalo sam prilicno sigurna da je tako kako sam napisala.
Evo ovak iĹĄla sam pitati u referadu, onu tetu koja radi na upisivanju prve i druge godine i ona mi je rekla slijede
formaggio
18-09-2006, 17:24
jel to polaganje ostatka ispita s 2.godine tek u 6.mj (kod onih na parcijali 3.) vrijedi i za izvanredne? pa onda je prakticki nemoguce dati uvjet, jedino sto se moze je iducu jesen upisati cistu trecu jer ne znam tko moze na rokovima u 6., 7. i 9.mj. dati 6 ispita.. katastrofa!
Slavonka
18-09-2006, 19:46
Majko mila, nisam razumjela ovo kombiniranje predmeta nikako. Ja definitivno ostajem po starom a ako ti mislis da je ovo bolje... Mene to zbunjuje jako. Ali meni se bolonja ne svidja i bok, mozda tebi taj sistem vise odgovara pa ti je bolje prebaciti se, ne znam.
Ma nemoj ti meni Kyzer, nema viĹĄe parcijale za mene, sad ĂŚu ja brzo projuriti ispitima koje joĹĄ imam na faksu i zbogom bara.
ja sam se navodno prebacio i nisam nikakve beneficije koje bolonja nudi osjetio, tipa obavezni seminari, kolokviji iz svih predmeta i tak..
sta god bilo koga pitas nitko nista nezna, tako da prije prebacivanja treba dobro razmislit..
Da, treba dobro razmisliti i zbog toga jer kad se jednom prebacite nema viťe povratka. Zato ja ostajem na starom joť minimum ovu godinu i onak iz prikrajka gledam kaj Ìe se dogaðati s kolegama koji su se prebacili. Za godinu dana donosim konaènu mudru odluku glede nastavka moje studentske karijere.
ja danas upisah drugu i prebacih se na bolonju. :D
i neam pojma zakaj mi cijeli dan zuji u glavi ona dobra stara stara:
Izaberi jedan broj, sigurno ces pogrijesiti! HAHAHAHAHAHAHA!!! :lol:
aj da i ja naskrabam rijec-dvije.....tri...
Ovakoc, 10.mjes.2005 moja malenkost upisuje parcijalu 2.
-2006. ocistila preostale ispite s prve god i dala dva ispita s
druge ( ustavno & eng); za dekanski spremam
obiteljsko.......
uvod gotov;
pitanje; UPISUJEM DRUGU GODINU, PO BOLONJI (zato sto nema druge solucije) ili PO STAROM ( ako daju; a u slucaju da da- STO JE PAMETNIJE kvazi bolonja ili staro????????
Help!!!!!!!!!!
Bojim se, Rain da ne Ìeť dobiti odgovor kakav moŞda oèekujeť. Nitko ne zna kaj je bolje. Upiťi nekaj, bilo kaj, pa kak bude. SreÌom da imamo SAMO dvije moguÌnosti za odabrati. :x
kyzer soze
21-09-2006, 14:56
Da, treba dobro razmisliti i zbog toga jer kad se jednom prebacite nema viťe povratka. Zato ja ostajem na starom joť minimum ovu godinu i onak iz prikrajka gledam kaj Ìe se dogaðati s kolegama koji su se prebacili. Za godinu dana donosim konaènu mudru odluku glede nastavka moje studentske karijere.
to je i moj moto, makar mislim da ĂŚu se kad tad odjednom naĂŚi na bolonji, a da ni sam neznam kak sam tam dospio.. :roll:
face to face
22-09-2006, 00:08
samo se nadam da neĂŚe biti zakidanja za nas koji smo upisali po starom :?
kao npr. proĹĄle godine, postoje kolokviji za sve bolonjce (sociologija) a i ne moĹžemo, mi smo tamo kuga :badgrin: :evil:
dal netko zna dal se moze sad nakon upisa prebacit na bolonju??jer smo ocito mi po starom programu zakinuti za sve?ne vjerujem da je moguce...al ako netko zna?mozda uz nekakvu molbu...??
Skylark Ishmaelle
26-09-2008, 11:20
Na faksu je (TMT14) izvješena odluka o svim zaprimljenim molbama o upisu više godine po 'starom' programu.
Provjerite jeste li na popisu odobrenih molbi.
I, da... ako ste slali upite ili dodatne molbe na MZOŠ (a čini se da neki jesu), trebate im poslati mejl o tome da je molba riješena na fakultetu tako da ne nastaju dodatne zavrzlame :) (to su me iz ministarstva zamolili da napomenem)
Čestitam svima koji su ostali 'stari' studenti :smt006
Juhuhuhu!
Consigliere
26-09-2008, 12:06
Šta to znači da su nekima odobrile a nekima ne..po kojem kriteriju?
Skylark Ishmaelle
26-09-2008, 12:23
Mislim da neki nisu ostavili indeks ili nisu imali kompletne molbe ili su molbe bile bezvezne.....sigurno nije bilo neodobravanja po kriteriju 'joj, ovaj ima ful ružni rukopis. ne. odbijeno.' ili, 'joj, ovo je Fat.....sorika.....odbijeno'.
Odite pogledat. Ako vam molba nije odbijena pitajte zašto.
Simple as that.
Za nas koji prelazimo na bolonju par pitanja izvanrednim studentima koji su je okusili kao i onima koji znaju bilo sto o tome? - mali FAQ
• Da li mi je ograničeno studiranje kao izvanrednom na bolonji/ koliko je puta mogucće ponavljati g.?
• Da li se na izvanredne na bolonji primjenjuje odredba o nužnosti postizanja 35 ECTS u dvije godine/ u protivnom gubitak statusa studenta?
• Što znači gubitak statusa studenta?
• Da li izvanredan bolonjac mora pohađati - nastavu, sakupljati potpise
- seminare (ako da da li mora pisati
seminarsku radnju)
- vježbe?
• Što znači da se 5 godina ne ponavlja? Da li to znaci da ako ne ispunis obaveze papa fax?
• Prof. Kregar je na TV rekao da izvanredni bolonjci ne moraju upisivati sve predmete što to znači ?
• Položio sam KPP da li moram pohađati vježbe iz KPP?
• Koliko su vježbe vezane za položeni ispit i da li ih je moguće položiti ako si se "provukao" na ispitu ili si npr polozio ga prije 100 g. pa je upitno koliko ga se sječaš?
Molim vas za sve odgovore i ako vam se da naglasite sto je propisano/ kako se to (ne)odvija u praksi!
Molim vas dodajte još pitanja?
- Ako je već sve ovo viđeno dajte linkajte i nemojte pizdit jer je veliki šum na forumu.
1. ogranicenje predvideno pravilnikom je taj minimum od 35b koji se mora ostvariti u 2 god. zasad se ne primjenjuje
2. ta se odredba zasad ne primjenjuje. raznorazne su info u vezi toga. da se zasad ne primjenjuje, da se odnosi samo na redovne studente.
uglavnom ta odredba o 35 b postoji u pravilniku i nigdje se ne navodi da obuhvaca samo redovne(koliko je meni poznato). realno je za ocekivati da ce se poceti primjenjivati, ali kad......don't know
3. http://www.pravo.hr/studenti/pitanja_i_odgovori
pogledaj malo tu, al ne znam jel to jos aktualno
4. potpisi- da, seminar-obavezno, vjezbe-obavezno
s tim ako ove godine prelazis na bolonju, priznaju ti se svi seminari dosada, ako si ponavljac priznaju ti se seminari za tu godinu koju sad upisujes tj. ponavljas jer si vec odslusao.znaci ne upisujes ih. za vjezbe ne znam da li se priznaju.
5. a valjda sto je znacilo i ono po starom- da se 4. godina ne moze pasti, po bolonji ne mozes pasti 5.
6. da. upisujes 18-30 bodova po semestru, tj. minimalno 35 bodova svake godine. mozes sam odluciti hoces li upisati tih minimalnih 18 ili maksimalnih 30 po semestru
7. prosle godine se moralo. kp i kpp.(na 3.god) bez obzira jesi polozio oba, nijedan, ili samo jedan od oba.
kakva je situacija ove godine, ne znam
8. vjezbe se sastoje od predavanja koje drze prakticari-odvjetnici, suci,..pisu se podnesci-k.prijava, optuznica..
nije tesko, vjezbe se prosle godine nisu ocjenjivale. uvjet za potpis je bila redovitost pohađanja.
ako te zanima vise nasa pravobraniteljica se potrudila detaljno izloziti prava studenata, pa odi na top. Virtualni ured studentske pravobraniteljice. na prvoj stranici imas detaljan tekst :smt006
welcome to the dark side 8)
Kaligaris
30-09-2008, 22:19
Za nas koji prelazimo na bolonju par pitanja izvanrednim studentima koji su je okusili kao i onima koji znaju bilo sto o tome? - mali FAQ
• Da li mi je ograničeno studiranje kao izvanrednom na bolonji/ koliko je puta mogucće ponavljati g.?
• Da li se na izvanredne na bolonji primjenjuje odredba o nužnosti postizanja 35 ECTS u dvije godine/ u protivnom gubitak statusa studenta?
• Što znači gubitak statusa studenta?
• Da li izvanredan bolonjac mora pohađati - nastavu, sakupljati potpise
- seminare (ako da da li mora pisati
seminarsku radnju)
- vježbe?
• Što znači da se 5 godina ne ponavlja? Da li to znaci da ako ne ispunis obaveze papa fax?
• Prof. Kregar je na TV rekao da izvanredni bolonjci ne moraju upisivati sve predmete što to znači ?
• Položio sam KPP da li moram pohađati vježbe iz KPP?
• Koliko su vježbe vezane za položeni ispit i da li ih je moguće položiti ako si se "provukao" na ispitu ili si npr polozio ga prije 100 g. pa je upitno koliko ga se sječaš?
Molim vas za sve odgovore i ako vam se da naglasite sto je propisano/ kako se to (ne)odvija u praksi!
Molim vas dodajte još pitanja?
- Ako je već sve ovo viđeno dajte linkajte i nemojte pizdit jer je veliki šum na forumu.
Samo da nadopunim thorza: :)
1. i 2. Za sad nije ograničeno ali to ne znači da će tako biti i sutra. Previše je tehničkih stvari oko bolonje još nedefinirano, a ako i jesu definirane studentima nitko nije ništa rekao, naravno. Uglavnom, uprava je zamislila te neke odredbe koje bi trebale dovesti stanje na faksu u red i svesti studiranje u neke normalne rokove ali da bi to funkcioniralo mora se promijeniti sve od kvalitete i opsega literature, načina provođenja nekih ispita do kriterija nekih profesora i općenite situacije na našem fakultetu. Zasad je sve to još jedna poprilična nepoznanica, ali 35 bodova ne bi trebao biti problem skupiti u 2 godine - to je jedan semestar (3 ispita) i vježbe i seminar iz drugog semestra. 3 ispita godišnje može svatko dati.
3. Gubitak statusa studenta znači prestanak studiranja na tom fakultetu. Mislim da je točna formulacija da student u tom slučaju gubi pravo studiranja na tom fakultetu. Ono, u smislu da je očito nesposoban za taj studij kad ne može dati 3 ispita u 2 godine ili je jednostavno lijen, jer čak i tim tempom može se diplomirati za 10 godina.
4. Ove godine nije bilo dosta mjesta za sve od početka pa su neki naravno odustali, kasnije je bilo mjesta ali se sve svede na ponavljanje onog iz knjige, tu i tamo koji primjer, ali sve ubrzano. Potpisi će se od sad morati skupljati, navodno.
Na seminare se mora ići, možeš izostati oko trećinu, ovisi o profesoru. Radnji nema koliko ja znam, bar nisam čula nijednog izvanrednog da je morao pisati radnju iz bilo čega ove godine. Vježbe su zgodne - dođeš, sjediš, slušaš praktičare, komuniciraš ako imaš što za reći, napišeš prema predlošku koji ti podijele koji pravni dokumentić da vidiš kako to izgleda i sam si sebi jako važan 8) ,meni su bile simpa. Naravno, ove godine su bile spojene kp i kpp jer su bile jedine ponuđene. Sad će biti po 3 u svakom semestru pa se ne zna kako će izgledati ove druge, npr. pravna informatika...
5. Sad je 5. apsolventska, kad odslušaš samo ti ostaje položiti ispite. Osim ako počnu primjenjivati ono o 35 bodova u 2 godine, ali ne bi trebalo biti problema jer je 5. ionako sastavljena od dosadašnjih izbornih, a oni nisu ogromni nego baš simpa, onak taman :lol:
6. Svašta on priča... :smt005 Šalim se. Znači ovo što je thorz rekao - min. 18 bodova po semestru, min. 36 bodova po godini, ovisno o tome kako misliš da ćeš moći ispunjavati svoje obaveze ako radiš npr.
7. i 8. Da, sve vježbe su obavezne i ulaze u onih 60 bodova koliko ima svaka godina. Osim toga, razmještene su tako da se slušaju u semestru koji slijedi onaj u kojem je odslušan taj predmet. Znači, kpp je u 5. semestru a kpp vježbe su u 6. semestru i to vrijedi za sve vježbe. Za sad nije bilo nikakvog ispita, ispunjenje obaveze vježbi se potvrđuje potpisom profesora u indeks.
Nisu vezane za ispit uopće, štoviše ja sam ih slušala a nisam imala položeno ni kp ni kpp i bilo je ok. Unaprijed znaš što će se raditi sljedeći tjedan pa malo proučiš taj dio literature i to je to.
Ne zna se još hoće li se išta mijenjati u samom konceptu izvođenja vježbi i hoće li neki profesori odlučiti provoditi ih drugačije, ali, ponavljam, ne bi trebale biti problem.
thorz, Kaligaris HVALA! hVALA!
izgleda da bolonja i nije neki bauk
Kaligaris
01-10-2008, 10:50
Ma naravno da nije bauk, stvari na faksu su ostale otprilike iste. Jedino što se ustvari promijenilo je dodatna godina i više love :lol: , tako da se ne moraš brinuti.
Meni se zapravo više sviđa jednosemestralnost ispita jer me ono razvlačenje svega na cijelu godinu po starom ubijalo u pojam. :lol: Onako sam stalno imala dojam da imam cijelu godinu vremena i rujan je došao začas a s njim i parcijale umjesto uvjeta :roll: i onaj ponižavajući osjećaj ''joj, fuj, na parcijali sam'' :smt005 .
Sad znam da se predmet sluša 3 i pol mjeseca i onda je rok i imam onaj neki dobar feeling američkih midterms-a u studenom i travnju i finals-a u veljači, lipnju i srpnju, bar si ja to tak zamišljam. Rujan ću pokušati ove godine izbaciti sama jer kako se čini, na izmaku je snaga i samo je pitanje dana kad će ukinuti taj rok (tj. samo je pitanje kolovoza kad će ukinuti rujan :lol: ) Kad već studiranje ne izgleda kao u filmu mogu si ga ja sama tako zamisliti :D
I čini mi se da su i profesori živnuli sad kad i oni konačno vide kraj predavanjima nakon samo 3 i pol mjeseca, jer je ono po starom sve bilo nekako letargično. Sad su predavanja stvarno dinamičnija, čak i kad se svedu na slide show sadržaja knjige :lol:
Iako je tehnička organizacija bolonje kod nas...paaa....katastrofalna najblaže rečeno :lol: , ipak se i ove male promjene osjete u zraku i meni je sad bolje nego po starom. Prebacila sam se na bolonju bez razmišljanja prošle godine, upisala pola 2. i pola 3. godine i po prvi put nisam imala onaj bljak osjećaj parcijale, zbog novog principa 'koliko daš toliko upisuješ novih s više'. Mislim da se tako pridonosi osjećaju da se ide naprijed, dok je parcijala značila nazadovanje.
Razumijem studente koji studiraju po starom i žele što prije završiti a ne dobiti još jednu godinu , ali ja po starom nisam osjećala nikakvu motivaciju, a ona s kojom sam upisala faks (a bila je OGROMNA) se istopila nakon doslovno prvog predavanja koje je bilo dosadnooooo. Sad na bolonji kakva god ona bila ponovno imam motivaciju, tj. imam novu i jaču i konačno vidim datum kad ću konačno diplomirati.
Naravno, kod nas je od bolonje provedeno otprilike 5% onoga što bi ona trebala biti i odgovorni će morati uložiti još puno truda u nju, a ako se ne ubrzaju i ne prime posla još i puno godina, ali čak i ovo malo što je provedeno je za mene pozitivan pomak. Da su se složila sva sveučilišta i ministarstvo i napravili pritisak na vladu i određene institucije, puno više sredstava je još 2005. moglo biti preusmjereno u provedbu bolonje i sad je već mogla biti onakva kakva je i zamišljena. Samo kad bi neki shvatili da je budućnost u znanju, a ne nekim sporednim stvarima. Napisala sam sveučilišta, ministarstvo, vladu i bolonju namjerno malim slovima jer velika još nisu zaslužili :badgrin: No, kako jednom jedan pametan čovjek reče: ''Ipak se kreće'', recimo :lol: .
Ako te još nešto zanima slobodno pitaj. Ako se prebacuješ ti si zapravo kao brucošica, sve ti je novo :D . I samo s optimizmom naprijed. :smt006
da slažem se bolonja ima svoje prednosti. ja sam po starom sistemu studirala na upravnom studiju ali bolonja na pravu nije loša ;) sve je nekako brže, imaš rokove, predrokove i lakše se uvjet hvata.
Hell's Angel
01-10-2008, 12:05
predrok sam zadnji put vidjela na 2. godini...
a ne čini se da će bit bolje na 4.
mislim da je uprava faksa gadno promašila što nije stisnula katedre s viših godina da primjene ponešto s nižih...
Kaligaris
01-10-2008, 14:14
predrok sam zadnji put vidjela na 2. godini...
a ne čini se da će bit bolje na 4.
mislim da je uprava faksa gadno promašila što nije stisnula katedre s viših godina da primjene ponešto s nižih...
Točno. Mislim, autonomija sveučilišta ili fakulteta je jedno, ali autonomija svake pojedine katedre je apsurd. Ako bolonja kaže da su kolokviji njen sastavni dio onda to ne znači da se pojedine katedre mogu same isključiti iz cijelog procesa i ostati po starom. Ako to žele neka i one pišu molbu dekanu! :lol: Baš me zanima što bi im rekao. :smt005
annie sk
01-10-2008, 14:23
Točno. Mislim, autonomija sveučilišta ili fakulteta je jedno, ali autonomija svake pojedine katedre je apsurd. Ako bolonja kaže da su kolokviji njen sastavni dio onda to ne znači da se pojedine katedre mogu same isključiti iz cijelog procesa i ostati po starom.
meni je apsurdno da svaka katedra ponaosob odlucuje dali ce provoditi ili nece provoditi kolokvije. takve stvari bi trebale biti na razini fakulteta i tu bi glavni ( dekan ) trebao imati glavnu rijec. I ne, ja ne mogu shvatiti da dekan naseg fakulteta ne moze reci glavnom profesoru na svakoj katedri da ima provoditi kolokvije.
fat drummer
01-10-2008, 20:31
a gdje bolonja kaže da su kolokviji njen sastavni dio?
nigdje, eto gdje
annie sk
01-10-2008, 23:34
a gdje bolonja kaže da su kolokviji njen sastavni dio?
nigdje, eto gdje
opet ti sa time... a kog vraga onda svi spominju kolokvije u kontekstu bolonje?! pa nije im valjda ta ideja o kolokvijima pala sa marsa pa ju eto idu spominjati tak bezveze...
fat drummer
01-10-2008, 23:40
opet ja s time kada mješate stvari
bolonju briga za nastavu. uopće ju zaboli. bolonji je bitno da na kraju dana države potpisnice mogu razmjenjivat svoje stručnjake bez problema
kolokviji, parcijalni ispiti, studomati, semestralizacija i ine pizdarije su samo šlag bez kojeg se može, ali je puno bolje kada ga se ima
dobro serem za semestralizaciju, on je poprilično bitna
kolokvij? kolokvij na koji način? kako koncipiran? koliko godišnje? koliki se postotak bodova na kolkoviju mora ostvariti da bi se kolokviralo? koliko kolokvij traje? ništa od toga nema u bolonji jer je to komad papira s potpisima
annie sk
01-10-2008, 23:50
ok, ajmo onda pomijesati prvu i drugu godinu sa trecom i cetvrtom na kojima, barem zasada, nema kolokvija.
na prve dvije su kolokviji, iz nekih razloga, moguci. na trecoj i cetvrtoj nisu zbog ( citiram dekana ) '' preopsirnog gradiva''. koliko znam, po bolonji bi se gradivo trebalo u odredenoj mjeri reducirati, tj smanjiti... pa onda ako se gradivo ne smanjuje, onda se uvodi kolokvijalno polaganje ispita.
kako, na koji nacin, koliki postotak: pa eto, katedre prve i druge godine provode te kolokvije... ocito je sve moguce... mozemo njih pitati kako one to rade...
opet ja s time kada mješate stvari
bolonju briga za nastavu. uopće ju zaboli. bolonji je bitno da na kraju dana države potpisnice mogu razmjenjivat svoje stručnjake bez problema
Fat, srećice, ne trebaš sad kakati po bolonjskom programu toliko, ako si se svim svojim snagama borio da ostaneš na starom programu- što ti je i uspjelo (ako se ne varam). Dobio si što si htio.
Bolonja se još ne provodi kako bi trebala, ali ljudi idu naprijed, i ta famozna nastava je bolja u odnosu na stari program, slušaš predmet jedan semestar i možeš ga ići polagati... super stvar. :D i kolokviji na neki predmetima dobro dođu...
sve dalje imam sve bolje mišljenje o bolonji, iako sam prije bila juta zbog toga što su me prebacili. Sad je priča potpuno drugačija. Optimizam se vratio.:smt006
prebacio sam se, čak je i optimizam tu :D
Kaligaris
02-10-2008, 22:03
:smt038 :smt041 =D> :smt039
Ej ljudi imam jedno pitanje-ja sam se sada prebacila sa starog na bolonju(naravno silom prilika!) i upisala trecu godinu,otisla po index i rekli su mi da odem u referadu kod Relkovica po tu lozinku i studomat posto u dvorani 5 nemogu podici jer sam se tek sada prebacila,sto i napravih danas,pa me me je doticni gospodin Relković obavijestio da cu ja i lozinku i studomat dobiti tek u 11 mjesecu,pa sam ga pitala a kako cu onda prijaviti seminar i imati te vjezbe koje su mi sada upisane uz G1 i financije,on je rekao da moram pisati molbu!!Meni vise fakat nista nije jasno,kakvu molbu i zasto ako sam ja to platila,jos da moram pisati molbu da pristupim je totalni apsurd,logicnije je da pisem zalbu,nekuzim zasto su onda nama prijelaznicima na bolonju nakon sto su nas prisilno prebacili,i ponudili opciju upisivanja seminara i vjezbi,ako ih nemozemo upisivati a dali smo novce kao i oni sto su odprije na bolonji!!!MOLIM NEKOGA TKO JE ISTO PRESAO NA BOLONJU DA MI ODGOVORI jer sam na rubu zivaca i neznam sto da radim :smt010 !!!HVALA PUNO!!!
Kaligaris
04-10-2008, 13:12
Ta molba ti je vjerojatno samo formalna da imaju čisti popis svih studenata u toj situaciji i da ne bi nitko išao na Pravu raditi akciju Indeks :D . Na tmt 3 u knjižari kupiš molbu, u njoj napišeš o čemu se radi i to bi trebalo biti to s obzirom da si platila vježbe i seminar. Ako ti budu radili ikakve probleme naglasi im da je to plaćeno i da su ti dužni to omogućiti. Kažem ako bude problema jer ljudi na našem faksu ponekad znaju malo sporo shvaćati neke stvari a kad ih netko nešto traži odmah misle da ih traži bubreg pa nastupaju obrambeno. Ne daj se smesti, oni se više boje tebe nego ti njih :lol: Ja sam npr. morala 3 različite osobe objašnjavati svakoj po 3 puta kakav problem imam na studomatu i nisu uopće htjeli saslušati što im govorim jer ih je bilo frka da ih tražim ne znam što, samo su me slali u druge sobe, a tek kad sam im doslovno gurnula indeks u facu su se udostojali pogledati o čemu se radi i skužili da je jednostavna stvar i sredili u roku sekunde.
Studenti prijelaznici na Bolonjski program dužni su upisati vježbe i upisane vježbe se priznaju te ih nisu dužni pohađati i polagati.
http://www.pravo.hr/studenti?@=5qjk#news_10757