View Full Version : II./IV. Europsko Javno Pravo
kak da ja ostavim index do 13h kad mi je u 11.30h usmeni ispit iz dr.predmeta???heeeelp...ne želim da presumiraju da sam odbila svoju dvojčicu:mrgreen:
shadowplay9
08-06-2010, 15:25
kak da ja ostavim index do 13h kad mi je u 11.30h usmeni ispit iz dr.predmeta???heeeelp...ne želim da presumiraju da sam odbila svoju dvojčicu:mrgreen:
šalji im mejl. navodno su azurni i brzo odgovaraju.
poslala sam na ejpkatedra@gmail.com . nadam se da je na taj mail bolje slat neg na mail nekog od članova katedre, kaj vi mislite??
samogledam
08-06-2010, 16:09
šalji im mejl. navodno su azurni i brzo odgovaraju.
meni nisu odgovorili još od 1.4.
Supremus
08-06-2010, 16:40
Evo ovim putem želim pohvalit katedru posebice profesora Rodina i kolegicu mu Ćapetu na zbilja lijepo uređenoj knjizi Osnove prava Europske unije.
Moram priznati da se na faksu još nisam susreo s knjigom koja na tako jednostavan i sažet način objašnjava gradivo, a i idealno se može uz nju pratiti knjiga Izbor presuda Europskog suda.
Na taj način doista sve sjeda na svoje mjesto, i lako se poslije mogu snalaziti u gradivu
Shadowplay9 potpuno se slažem sa svim što si napisala/o. Kako je danas izgledao uvid u kolokvije, sramota. Ljudi se pogađaju za bodove, ocijene ko babe na placu, uspostavi se da se jedno pitanje može riješit premarazličitim kriterijima= različiti odgovori točni, asistentica tjera ljude iz ureda koji su došli vidjet test (pa je smo vam mi krivi što za takav predmet stavite 40 PITANJA pa nam nije jasno više njih). Jednom riječju- UŽAS. Kad se sjetim Rodinovih bajki s početka semestra o bajno uređenoj katedri, open book i sličnim glupostima sam se mogu ironično nasmijat..
cokolada1
08-06-2010, 17:14
ček, kak sad 31 bod.... aaaaaaaaaa pa ja imam 31 i baš mi je bilo žao što ne mogu na usmeni jer mi treba prosjek....:(
fadeaway
08-06-2010, 17:31
Evo ovim putem želim pohvalit katedru posebice profesora Rodina i kolegicu mu Ćapetu na zbilja lijepo uređenoj knjizi Osnove prava Europske unije.
Moram priznati da se na faksu još nisam susreo s knjigom koja na tako jednostavan i sažet način objašnjava gradivo, a i idealno se može uz nju pratiti knjiga Izbor presuda Europskog suda.
Na taj način doista sve sjeda na svoje mjesto, i lako se poslije mogu snalaziti u gradivu
je to ona ista knjiga u pdf izdanju na str. katedre?
btw. ta knjiga + zbirka presuda su dovoljne?
don_corleone
08-06-2010, 17:38
je to ona ista knjiga u pdf izdanju na str. katedre?
btw. ta knjiga + zbirka presuda su dovoljne?
Ne, to je knjiga koju možeš iskopirati u kopiraoni ili kupiti u knjižari faksa. Ova knjiga u pdf formatu nije predobra...
Supremus
08-06-2010, 17:48
To je knjiga sa stranice katedre. Iskopirao sam ju jer bi mi oči ispale da učim gledajući u ekran.
Knjiga je odlična... objašnjava sve, od institucija i nastanka eu/ez, preko djelovanja europskog suda i stvaranja europskog prava, do osnova unutarnjeg tržišta EU.
Šta ti u njoj fali don mario? to sve imaš sistematizirano i objašnjeno u nekoj skripti djevojčice s šibicama?
staro je izdanje. iako su učinci isti, numeracija članaka je ispravna + čitav uvod ne vrijedi.
Supremus
08-06-2010, 17:56
2009 je staro izdanje?
Supremus
08-06-2010, 17:59
a da tek sad vidim da ima i 2010. izdanje... ma te promjene zbog lisabonskog ugovora se mogu zasebno naučit pa malo izmjenit. Ali onaj dio o presudama je dosta važan, nije se mijenjao a dosta toga objasni.
vanda, kaj su ti odgovorili s katedre? zanima me jer sutra imam neodgodivu obavezu pa ne mogu ostavit index
fadeaway
08-06-2010, 19:08
koji dio 2009 izdanja sigurno nije uopce izmijenjen i moze se po njemu ucit?
pitam jer ne mogu do 2010 izdanja nekoliko dana.
zna li itko išta o Snjezani Vasiljevic ???
nigdje nisam nista nasla :(
Sve sto o njoj znamo od prosle godine je da je katastrofalno loš i nepripremljen predavač. Mozes potraziti dojmove po ovom topiku. http://www.pravokutnik.net/forum/search.php?searchid=228098
ja sam je vidjela prvi (vjerojatno i zadnji) put na upisu ocjene iz seminara i nije mi bila simpatična. samo je okretala očima. :roll:
ma imam usmeni kod nje a nikad vidla ženu !
hvala ti :)
Izgleda.. Hm. Kako to reci. Iskvarcano i izazovno. Nemoš ju fulat.
@Hollow - i koristi MacBook. Definicija zla.
Supremus
08-06-2010, 21:38
Nabavio sam i ovu skriptu od rodina "Učinci direktiva Europske unije u nacionalnom pravu" , pa me zanima da li je i ona zastarjela? da li je korisna?
i ako mi netko može odgovorit da li se lisabonskim ugovorom mijenjaju poglavlje o institucijama EU i poglavlje o Osnovama unutrašnjeg tržišta u knjizi iz 2009. ? jer pretpostavljam da djelovanje europskog suda ne ( nadam se jer sam to sve već podcrtavao, a neda mi se dvaput )
p.s : koliko košta knjiga 2010.izdanje?
Nabavio sam i ovu skriptu od rodina "Učinci direktiva Europske unije u nacionalnom pravu" , pa me zanima da li je i ona zastarjela? da li je korisna?
i ako mi netko može odgovorit da li se lisabonskim ugovorom mijenjaju poglavlje o institucijama EU i poglavlje o Osnovama unutrašnjeg tržišta u knjizi iz 2009. ? jer pretpostavljam da djelovanje europskog suda ne ( nadam se jer sam to sve već podcrtavao, a neda mi se dvaput )
p.s : koliko košta knjiga 2010.izdanje?
učinci direktiva su jako korisni i još uvijek vrijede.
o razlikama između osnova eu 2009. i 2010. je već pisano (ali ajde, budem usporedila oba izdanja pa ću napisati sve razlike - kasnije).
a nova knjiga dođe 167 kn i imaš 25% popusta s iksicom ili indeksom.
otkad 104? ja sam platio 125 (sniženo od 167)
sorry, izbor presuda je 104 kn, jel?
pomiješala sam.
ne znam, ja sam presude kupio u zomi za 43 kn. al da, valjda si pomiješala jer znam da je ovo 125 :/ frend je kupio za 23kn kopirano, al ne znam di i nisam siguran jel to to. iako je 125kn puno za tako mali broj stranica, knjižica je stvarno korisna, a trebat će i za pravosudni (ako dotad eu ne propadne :mrgreen:)
don_corleone
08-06-2010, 22:46
(ako dotad eu ne propadne :mrgreen:)
ne vjerujem da će baš propasti ali da će se drastično promijeniti dok mi dođemo do pravosudnog to ziher :lol:
legal_neverland
08-06-2010, 23:17
ne vjerujem da će baš propasti ali da će se drastično promijeniti dok mi dođemo do pravosudnog to ziher :lol:
dok mi dođemo mozda i hoce... dok đorđi dođe...e, to je druga prica :)
dakle od 7.-30. str. Osnove prava EU iz 2009. više ne vrijede jer je Lisabonski ugovor dosta toga izmijenio, ostalo se i može učiti, s tim da uvijek treba imati na umu da postoje određene razlike - EZ više ne postoji, pa tako ni UEZ, umjesto toga je UEU i UFEU, 1. i 3. (i 2.) stup su se spojili, Sud prvog stupnja je Opći sud itd...
Neznam zašto komplicirate s tim knjigama, ne morate ih kupit, možeš ih posudit u knjižnici na faksu
polarice
09-06-2010, 01:33
molim vas ako netko ima,ili zna gdje se nalazi dio koji je izmjenjem lisabonskim??
to su prvih 30 stranica iz one prošlogodišnje knjige sa slučajevim?
slučajevi su pretpostavljam važeći,ali da li je nesto drukčije zbog tog lisabonskog?
molim vas odgovor,pogotovo ovaj prvi dio jer ne znam gdje da to nadjem,ako netko ima taj dio,molim da se javi na pm ako je sprema podijeliti :)::E:
puno puno hvala
zgvedran
09-06-2010, 10:30
Jel mi neko moze reci po cemu da ucim,sta mi sve treba, jel stignem spremit za ovaj rok?
cuo sam da je dobra skripta djevojcice sa sibicama?
Snowhite
09-06-2010, 18:38
molim vas ako netko ima,ili zna gdje se nalazi dio koji je izmjenjem lisabonskim??
to su prvih 30 stranica iz one prošlogodišnje knjige sa slučajevim?
slučajevi su pretpostavljam važeći,ali da li je nesto drukčije zbog tog lisabonskog?
molim vas odgovor,pogotovo ovaj prvi dio jer ne znam gdje da to nadjem,ako netko ima taj dio,molim da se javi na pm ako je sprema podijeliti :)::E:
puno puno hvala
Lisabonski ugovor donekle mijenja strukturu, institucije i nadležnosti EU. Ne utječe na presude, one ostaju kakve su i bile... Za Lisabonski ugovor pogledaj si 3. nastavnu jedinicu, tamo su objašnjene promjene koje on donosi, pod ''gradivo za pripremu predavanja'', ima jedna ppt prezentacija...
Jel mi neko moze reci po cemu da ucim,sta mi sve treba, jel stignem spremit za ovaj rok?
cuo sam da je dobra skripta djevojcice sa sibicama?
Ak si išao na predavanja, onda mislim da stigneš, ak krećeš od nule, onda je po meni to ipak malo na knap... Možeš probat, al ostavi si i onaj rok u 7.mjesecu za rezervu. Djevojčica je super skripta (al je ipak samo skripta i ne znam baš jel dovoljno učit isključivo po tome), s time da ne obuhvaća promjene zbog Lisabonskog ugovora, to si pogledaj iz 3.nast.jed. Najbolje je da nabavite neke pristojne bilješke s predavanja, mislim da je to na kraju navažnija stavka u literatutri za ovaj predmet...
E sad, moja pitanja:
Jel netko bio na usmenom na ovom roku? Jel može malo opisat kak to izgleda i kaj pitaju? Najviše me zanima ak itko zna kakva je prof Goldner-Lang, ona mi je najsimpatičnija i vjerojatno bi si nju izabrala za usmeni (naravno, ak uopće dođem do njega:mrgreen:)... Al svi dojmovi su dobrodošli!:smartass:
Jesu li onda konačno rekli dal se rokovi pomiču il ne? Rok 18.06. ostaje 18. ili...? I kaj je s rokovima u 7.mjesecu, hoće bit 02.07. ili se i to pomiče? Na studomatu su mi rokovi po starom, 18. i 2., kaj to znači, da se niš ne pomiče?:wink:
cathy the great
09-06-2010, 18:49
@snowhite: mislim da se pomicu svi ljetni rokovi!
naime, u pravilniku ima odredba da između dva izlaska na ispit treba proći najmanje 2 tjedna i zbog toga se gleda takav razmak i bude zbog onih koji su pali na prvom roku.
računaj da bi mogao rok biti nakon 20.6. i srpanjski oko 10.7.
Snowhite
09-06-2010, 18:53
Ma padaju mi na pamet gluposti poput toga da je naš studomat ažuran... U krivu sam, jel? :mrgreen: Al niš još nije pisalo na str katedre pa pitam... Znam za tu odredbu, al to bi značilo da si profesori moraju odgodit godišnji/odazak na more/u planine/u Tunguziju za još nekoliko dana, a ne sumnjam da im to baš lako pada:rotfl:. Mislila sam da će mejbi iznimno zanemarit onu odredbu...
Današnja organizacija upisa ocjena bila je šlag na torti. Koja neorganiziranost...
Kad se samo sjetim 3. mj. - sve je izgledalo tako bajno...
shosanna
09-06-2010, 22:18
@snowhite: mislim da se pomicu svi ljetni rokovi!
naime, u pravilniku ima odredba da između dva izlaska na ispit treba proći najmanje 2 tjedna i zbog toga se gleda takav razmak i bude zbog onih koji su pali na prvom roku.
računaj da bi mogao rok biti nakon 20.6. i srpanjski oko 10.7.
informacija iz prve ruke,prvo sam slala mail rodinu vezano uz rokove,on je rekao da misli da pomicanja nece biti ,i uputio me da se obratim upravi koja je rok odgodila,tamo su mi rekli da odgode nece biti jer su rokovi na pocetku godine uneseni u studomat i nece se mijenjati, sto mislim da je kontradiktorno jer kako su onda mogli pomaknuti sa 4. na 7. ali kaj je tu je :wink: tako da na odgodu ne bi previse racunala
Današnja organizacija upisa ocjena bila je šlag na torti. Koja neorganiziranost...
Kad se samo sjetim 3. mj. - sve je izgledalo tako bajno...
potpisujem. kad misliš da te nema više čim iznenadit ova katedra, oni i upis ocjena neorganizirano provedu :S
hrestomatija
09-06-2010, 22:38
KATEDRA CITAJTE MEJLOVE.:mad2:
(btw. ona knjiga Osnove prava vam je fakat zakon:thumbup:)
cokolada1
09-06-2010, 22:44
potpisujem. kad misliš da te nema više čim iznenadit ova katedra, oni i upis ocjena neorganizirano provedu :S
potpisujem duplo, mislila sam ajde ipak su bila super predavanja, ipak sam se super uživila u predmet, ipak sam još naivna pa mislim da se neki trud na ovom faksu isplati. 31 bod preko kolokvija, trojka, bila na svakom predavanju, kupila obje knjige, imala vlastite bilješke. I ajde progutaš sve to nekako i onda danas šlag na tortu, svi dobiju indeks, ali nas par ne. Zašto? Uvjeravaju me Goldnerica i Ćapeta da nije uopće prijavljen ispit, ja naravno znam da sam ga sto posto prijavila, ali ne ne možeš ti to njima objasniti. Nakon nekoliko prepucavanja ''niste prijavili'', ''prijavila sam'' dok su vidjele da sam kolokvirala onda su sjetile da bi mogle pogledati i u zapisnik i gle slučajnosti moje ime i prezime, uredno prijavljen ispit. Lupe žig, niti oprostite niti išta od toga što je indeks kod njih bio 9-14h, već samo da su umorne demosice/profesori pa je možda došlo do propusta. Ma mi studenti nismo uopće umorni, ne daj Bože. Ni nemamo pametnijeg posla, jer što bi drugo student prava mogao raditi u 6.mj. nego pola dana biti na gornjem gradu i čekati svoj indeks, još jedan super potez nadasve ''organizirane'' katedre...
Iz ovog predmeta se može uzeti ocjena samo na temelju pismenog, je li tako?
cathy the great
10-06-2010, 00:09
Iz ovog predmeta se može uzeti ocjena samo na temelju pismenog, je li tako?
aha, štoviše, ne možeš na usmeni ako nemaš kojih 80%
zgvedran
10-06-2010, 00:46
jel mi moze neko posudit biljeske sa predavanja da kopiram jer nisam isao, prebacili su me na bolonju i morao sam upisat ovaj predmet , ako neko ima neka mi se javi 098 303060, vedran, hvala
vaterpolo
10-06-2010, 12:03
e a može pitanje?
kako se rjašavaju te presude sad kad je na zaokruživanje?kako izgleda primjer presude?
i koja su najbitnija pravila za rješavanje presude?nije mi baš jasno..niš nije na jednom mjestu,dost tog se ponavlja,al ima i dosta različitog
Big_cojones
10-06-2010, 16:03
@ zgvedran- skriptarnica, biljeske s predavanja
@vaterpolo- ovakav post jos nisam vidio, skini si skriptu, mozes i procitat forum, knjiga osnove prava eu, ako ti nije nis jasno onda pocni od toga
vaterpolo
10-06-2010, 22:38
a budem,al nekužim kako će izgledat pitanja za presude..šta će npr.bit napisana presuda,i onda par ponuđenih odgovora,i ti moraš zaokružit one dobre?
Malegria
10-06-2010, 22:44
a budem,al nekužim kako će izgledat pitanja za presude..šta će npr.bit napisana presuda,i onda par ponuđenih odgovora,i ti moraš zaokružit one dobre?
pa jesi li ti pročitao te presude iz knjige/skripte?
imaš navedene činjenice hipotetskog slučaja pa zatim pitanja s ponuđenim odgovorima koje zaokružuješ na način da primjenjuješ određena načela koja su utvrđena u prijašnjim presudama. mogu ti svi odgovori bit točni, neki, jedan ili nijedan. ugl, prouči gradivo pa pitaj što ti nije jasno.
shosanna
11-06-2010, 01:43
nastojim rijesiti ove hipotetske situacije sa stranice,ispravite me ako sam negdje u krivu, hvala :smartass:
1) Republika Hrvatska je članica Europske uije. Gospođa Pravdić radi u privatnoj banci Lova d.d. koja je donijela interni akt prema kojemu muškarci imaju pravo na 20% veću plaću u odnosu na žene. Gospođa Pravdić tuži Lovu d.d. pred hrvatskim sudom i poziva se na čl. 141. Ugovora o Europskoj zajednici («Svaka država članica osigurat će primjenu načela jednaka plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti.»). Da li u ovoj situaciji gđa. Pravdić ima subjektivna prava temeljem čl. 141. UEZ? -da,jer odredbe ugovora imaju izravan horizontani ucinak(defrenne)
Republika Hrvatska je članica Europska unije. Prema zakonskim propisima u RH, poslodavci svoje zaposlenice šalju u mirovinu s navršenih 60 godina života, kada stječu pravo na starosnu mirovinu, dok muškarci moraju raditi do 65. godine života da bi stekli pravo na starosnu mirovinu i bili umirovljeni.
1) Gđa. Lijekić zaposlena je kao medicinska sestra u privatnoj poliklinici «Zdravlje». Njen je poslodavac umirovljuje sa napunjenih 60 godina života iako ona još želi raditi. Gđa. Lijekić pokreće postupak protiv poliklinike «Zdravlje» i poziva se na Direktivu 76/207 o provedbi načela jednakog postupanja prema muškarcima i ženama u pogledu pristupa zaposlenju, profesionalnom usavršavanju i napredovanju, te o uvjetima na radu. Da li je gđa. Lijekić zaštićena Direktivom u ovoj situaciji? -nema, jer direktive nemaju horizontalan izravan ucinak (faccini dori)
1) Istovremeno gđa. Babić radi u Ministarstvu financija. i navršila je 60. godinu života. Poslodavac je umirovljuje dok ona, prvenstveno iz financijskih razloga, ne želi ići u mirovinu te pokreće postupak protiv Ministarstva u kojem se poziva na Direktivu 76/207 o provedbi načela jednakog postupanja prema muškarcima i ženama u pogledu pristupa zaposlenju, profesionalnom usavršavanju i napredovanju, te o uvjetima na radu. Da li je gđa Babić zaštićena Direktivom u ovom predmetu? Predmet se trenutno nalazi pred Vrhovnim sudom RH. - ona je zasticena direktivom jer se ovdje radi o izravnom vertikalnom ucinku (van duyn ) a norma direktive je jasna,precizna i bezuvjetna
Godinu dana kasnije u Republici Hrvatskoj više ne postoje zakonske odredbe koje su suprotne odredbama Direktive 76/207. Međutim, i dalje ostaje praksa nekih poslodavaca da žene prislino umirovni s navršenih 60 godina života dok muškarci mogu raditi do 65. godine života. Prijateljice od gđe. Babić, gđa. Benzić i gđa Ekonom iz istih su razloga, kao posljedica opće politike, prisilno umirovljene. Gđa Benzić radila je u INA-i kao tajnica, a poslodavac gđe. Ekonom bio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ekonomski fakultet svoju odluku obrazlaže razlozima opće politike smanjenja nezaposlenosti u RH. Da li su gđa. Benzić i gđa Ekonom zaštićene Direktivom u ovom predmetu? Predmet gđe. Benzić se trenutno nalazi pred Vrhovnim sudom a predmet gđe. Ekonom pred Općinskim sudom u Zagrebu - imaju se pravo pozvati na direktivu jer se radi o vertikalnom izravnom ucinku jer ina i ekonomski fakultet spadaju pod prosireni koncept drzave (marshall)
Što u prethodnim slučajevima trebaju napraviti nadležni hrvatski sudovi ako sumnjaju u primjenu prava EU? Da li u toj situaciji ikakvu ulogu igra Ustavni sud? -interpretativno tumaciti i nastojati otkloniti prethodne greske zakonodavca, a ovo za ustavni ne znam.
neka netko ispravi ako je nesto/sve krivo ::E:
ja bi reko da ovaj pred vrhovnim sudom MORA uputiti prethodno pitanje ES-u. ustavni sud s tim nema veze jer ES odlučuje o interpretaciji europskog prava.
ja bih tako rekao, inače, sve ostalo je (po meni) dobro
new_age caesar
11-06-2010, 11:14
slažem se s georgeejem. iako u praksi ES nije postavio pravilo koji koncept ima prednost; izravni ili interpretativni učinak, mislim da se tu cilja na onaj odgovor: ''općinski sud MOŽE, a Vrhovni sud MORA postaviti prethodno pitanje''...
što se tiče Ustavnog, ovi sudovi to mogu obaviti bez njega jer prema slučaju Simmenthal II, sudovi mogu izuzeti iz primjene normu nacionalnog i izravno primijeniti normu europ. prava bez postavljanja pitanja Ustavnom
ne ne, neće to bit simmenthal jer je tamo postojala suprotna norma (simmenthal vrijedi za prvi dio zadatka), ovdje se radi o praksi koja je direktno suprotna pravu eu. nacionalno zakonodavstvo se mora tumačiti u svjetlu prava eu (ukoliko se radi o pogrešno prenesenoj direktivi - van colson and kamman)
new_age caesar
11-06-2010, 12:09
[QUOTE=shosanna;506744]]Godinu dana kasnije u Republici Hrvatskoj više ne postoje zakonske odredbe koje su suprotne odredbama Direktive 76/207. Međutim, i dalje ostaje praksa nekih poslodavaca
da, imaš pravo. sorry... hm, ovo su vjerojatno još lagana pitanja u usporedbi s onima na ispitu. vidim da je prošli rok bio dosta težak kad je tako malo ljudi moglo na usmeni. mislim, nije problem dobiti 2, ali više...:down:
Supremus
11-06-2010, 12:17
jedno pitanje možda malo glupo... ako se pozivamo na članke ugovora kod tumačenja neke presude da li pišemo primjerice čl.28 UEZ-a ili koristimo noviji UFEU? logično je da pišem UEZ ako je presuda donesena tada, ali bolje pitat da ne bi bilo nisam znao...
pa to ti tehnički ne treba, al kad treba (npr. članci 34,35,36 ufeu i članci o ostalim slobodama) navodiš ufeu.
hrestomatija
11-06-2010, 12:54
jel moze netko napisat gdje je kabinet prof.Rodina?::E:
shosanna
11-06-2010, 13:07
Ćirilometodska 4, soba 53/II
Supremus
11-06-2010, 14:11
čitam prvu stranu topica i spominje se samo kako kolokvij izgleda... i onda postovi iz 2006....
da ne duljim ili pretrazujem 18 strana topica... kako izgleda ispit ? točnije dali se radi samo o zaokruzivanju odgovora ili ?
čitam prvu stranu topica i spominje se samo kako kolokvij izgleda... i onda postovi iz 2006....
da ne duljim ili pretrazujem 18 strana topica... kako izgleda ispit ? točnije dali se radi samo o zaokruzivanju odgovora ili ?
40 pitanja na zaokruživanje (eventualno 2-3 na kratko dopunjavanje), 8 teoretskih, 32 vezana uz hipotetske slučajeve (kojih je na roku ovaj tjedan bilo 5). Svako pitanje nosi jedan bod. Broj točnih odgovora po pitanju je neodređen. Piše se 80 min.
Big_cojones
11-06-2010, 14:21
@shosanna Samo da jos nes kazem, najcesce se mozes pozvat na vise slucajeva, NPR tamo di ti pise faccini Dori se moras pozvat I na Marshall da bi dobila cijeli bod jer su u toj presudi takoder rekli da nema horizontalnog ucinka, a gdje se pozivas na prosireni koncept drzave moras I foster navest kojim je usposavljen kriterij sto je drzava
inace sve drugo stoji
Big_cojones
11-06-2010, 19:28
Zna li itko hoce li se pomicat ovaj rok 18.6.? S obzirom da kao ne bi smjelo izmedu 2 bit razmak manji od 2 tjedna
informacija iz prve ruke,prvo sam slala mail rodinu vezano uz rokove,on je rekao da misli da pomicanja nece biti ,i uputio me da se obratim upravi koja je rok odgodila,tamo su mi rekli da odgode nece biti jer su rokovi na pocetku godine uneseni u studomat i nece se mijenjati, sto mislim da je kontradiktorno jer kako su onda mogli pomaknuti sa 4. na 7. ali kaj je tu je :wink: tako da na odgodu ne bi previse racunala
evo, s prošle stranice. ništa od toga izgleda
shosanna
11-06-2010, 20:41
t-com npr,bismo li njega mogli podvesti pod prosireni koncept drzave?
ja mislim da da,pa postoji neka kontrola države?
i da,kad ova katedra ima obicaj stavljati pismene?
t-com npr,bismo li njega mogli podvesti pod prosireni koncept drzave?
ja mislim da da,pa postoji neka kontrola države?
i da,kad ova katedra ima obicaj stavljati pismene?
T-Com? Ne bih baš rekao. Al vrlo vjerojatno sam u krivu pa će me netko ispravit.
Pismeni su uvijek popodne. Sad u ponedjeljak su bili u 18, al dalje će vjerojatno bit nešto ranije. Uglavnom, poslijepodne.
pa ne bih rekao da postoji kontrola od države. eventualno ako država ima udjela u dionicama, al ni za to nisam ziher. ugl, slažem se s axlom.
Na ispitu sad na ovom roku je bio jedan hipotetski primjer di se radilo o proširenom pojmu države i jasno je bilo navedeno da država kontrolira 60% poduzeća (ne sjećam se sad svih činjenica i o čem se točno radilo) tako da mislim da nam neće davat primjere koji su dvosmisleni (iako meni T-Com fakat nije dvosmislen i to nikad ne bih uvrstio pod prošireni pojam države). Uglavnom, mislim i nadam se da će i ubuduće to u primjeru bit konkretno navedeno na ovaj način ko kaj je bilo na ovom roku.
shosanna
12-06-2010, 10:59
da,i ja se slazem kada malo bolje razmislim,jer t-com je privatiziran,a npr. bivisi ht je zasigurno bio :smartass:
znam da je na kolokviju prvom bilo u pitanju koncern,pa su ljudi masovno grijesili i svrstavali ga pod drzavu,jer su pitali profesore,a ovi su naravno okvirno objasnili davsi primjer,agrokor,konzum itd..
a kod 15. lekcije kod presuda dassonville,cassis de dijon,i torfaen bc rijec je o obrnuto vertikalnom ucinku?
Big_cojones
12-06-2010, 13:21
Rekli su da uvijek napisu tako da se moze jasno vidit, tj da nije dvosmisleno. Tak da oko toga ne moras brinut
shosanna
13-06-2010, 17:57
ne kuzim pretjerano ovaj poslovni nastan,npr osoba A. ima frizerski salon u Engleskoj,i pruža usluge u Francuskoj , mora li ona imati i salon u francuskoj ili joj je dosta ovaj u eng iz kojeg upravlja:roll:
znam da sam zakomplicirala,može netko objasniti na svom primjeru
Supremus
13-06-2010, 20:28
ja bi rekao da je poslovni nastan kada je tvoj npr. frizerski salon registriran u npr. engleskoj ali ti otvoris nesto kao podružnicu (filijalu) u drugoj državi ( francuskoj )
definicija : Sloboda poslovnoga nastana je dio pravne stečevine Zajednice (acquis communautaire) kojim se osiguravaju prava građanima Unije da započinju samostalno ili u obliku trgovačkih društava trajne gospodarske djelatnosti u bilo kojoj od država članica Unije.
naglasak je na riječi trajno. ako je samo privremeno, radi se o slobodi pružanja usluga.
perislava
14-06-2010, 21:14
da li bi mi netko mogao reći točnu literaturu za ejp jer sam upisala predmet prošle godine, a u međuvremenu se promijenila literatura. zanima me jel ima tko kakvo iskustvo s komisijom? da li više pitaju teoriju ili slučajeve ili oboje podjednako?
cathy the great
14-06-2010, 21:56
da li bi mi netko mogao reći točnu literaturu za ejp jer sam upisala predmet prošle godine, a u međuvremenu se promijenila literatura. zanima me jel ima tko kakvo iskustvo s komisijom? da li više pitaju teoriju ili slučajeve ili oboje podjednako?
ispit - 8 pitanja iz teorije i 4 hipotetska slučaja - sve skupa 40 bodova
sve zaokruživanje, multiple choice, možda 2-3 pitanja nanadopunjavanje
20 točnih za prolaz, open book
literatura - slučajevi su isti, novi je jedino prvi dio gradiva koji se odnosi na institucije i promjene vezane uz lisabonski ugovor
za komisiju ne znam
ispit - 8 pitanja iz teorije i 4 hipotetska slučaja - sve skupa 40 bodova
5 hipotetskih slučajeva, barem na prošlom roku.
Ostalo sve ko što je cathy napisala.
kada bude ispit iz ejp? prosli puta je bio predviđen za petak, ali je bio spojen blagdan s vikendom pa je bio idući tjedan, pa sad pošto je prošlo desetak dana od prošlog roka, da li će i ovaj puta biti jedan dan u idućem tjednu ili u petak? kakv je inače običaj, da ispit bude dan kada piše ili ga pomaknu? hvala
hrestomatija
15-06-2010, 11:19
brijem da nece biti pomicanja rokova a ispit ti je uvik u popodnevnim terminima. znaju oni da se triba naspavat!:thumbup:
brunette
15-06-2010, 14:13
može li mi netko reći kada cca popodne???naime imam nekih obaveza pa da se znam organizirati.hvala
može li mi netko reći kada cca popodne???naime imam nekih obaveza pa da se znam organizirati.hvala
A ne zna se, znat ćeš vjerojatno sutra kad bi trebali objavit na studomatu točno.
Na prošlom roku je bilo u 18h. Mislim da prije 14h neće bit sigurno tako da ajmo reć da računaj na okvir od recimo 15 do 19h. Možda sam u krivu, al tako nekako ja očekujem.
Pisani ispit 18. lipnja 2010.
Ocjene:
0 - 19 pad
20 - 29 - dovoljan (2)
30 - 40 - dobar (3)
sa stranice katedre
Big_cojones
15-06-2010, 15:49
ak mi neko može pomoć, muči me onaj treći uvjet iz van gend en loosa...:mad2:
čini mi se ko da na svakom zadatku kad stave neku direktivu da bi mogla past na tom 3. uvjetu za izravni učinak...
jel ima netko možda neku shemu da lakše skužim to?
shadowplay9
15-06-2010, 16:03
ak mi neko može pomoć, muči me onaj treći uvjet iz van gend en loosa...:mad2:
čini mi se ko da na svakom zadatku kad stave neku direktivu da bi mogla past na tom 3. uvjetu za izravni učinak...
jel ima netko možda neku shemu da lakše skužim to?
a gle, skoro ti nikad ne pada na tom 3. uvjetu osim ak ti zbilja nije naglaseno. tipa pogledaj 204. str knjige onih presuda, paragraf 15. tak sam bar ja to skuzila.
koji treći uvjet? bezuvjetnost?
gledaj ajmo uzet taj čl. 12. Otprilike ovako glasi: Zabranjuje se svako povećanje carina između država članica.
jel jasna? očito je jer ne iziskuje mukotrpno tumačenje.
jel precizna? slično kao prethodni uvjet
jel bezuvjetna? ne ostavlja nikakvu diskreciju državama, niti postavlja uvjete (u užem smislu te riječi).
Hvala na odgovoru, dakle misliš da neće biti pomicanja roka na idući tj.? ali me ipak zanim ako netko zna da li se inače oni pridržavaju ovog osnovnog roka ili kad prođu odjave stave neki drugi dan? da li postoji šansa da će biti idući tjedan jer mislim da me nema u petak a ne znam da li da odjavljujem ili ne? hvala
Hvala na odgovoru, dakle misliš da neće biti pomicanja roka na idući tj.? ali me ipak zanim ako netko zna da li se inače oni pridržavaju ovog osnovnog roka ili kad prođu odjave stave neki drugi dan? da li postoji šansa da će biti idući tjedan jer mislim da me nema u petak a ne znam da li da odjavljujem ili ne? hvala
Već je objavljen raspored ispita na stranici katedre. Ispit je u petak u 15.30, a raspored po dvoranama će bit naknadno objavljen. Dakle, nema nikakvog pomicanja.
Snowhite
15-06-2010, 19:22
Imam par pitanja, pa ak netko može odgovorit:
1.Dal u postupku donošenja odluke/propisa Europski parlament ima ovlasti u trećem stupu?
Po mojim bilješkama s predavanja (i frendičinim također) ''vijeće i parlament zajedno i ravnopravno donose odluke, s time da se pristanak vijeća traži uvijek, a parlament može biti izuzet u slučaju da se radi o pitanju vanjske i sigurnosne politike, dakle o drugom stupu''
Dakle, vijeće uvijek, parlament uvijek osim u drugom stupu. Jel ovo točno?:unsure:
Pitam jer u onom izvatku iz tada još buduće knjige koju sam bila skinula s interneta piše na str 13., citiram: ''Osim što se ovlasti institucija razlikuju ovisno o pravnom temelju unutar Ugovora o EZ, one se također razlikuju i ovisno o tome u kojem se stupu EU neki akt donosi. Kako je objašnjeno u poglavlju o istitucijama, Europski parlament nema zakonodavnu ovlast u drugom i trećem stupu Unije, a položaj Europske komisije je oslabljen mogućmošću da inicijativu za donošenje nekog akta daju i države članice.''
2. Kod pokretanja postupka, jel točno da u prvom stupu isključivo komisija predlaže propis, a u drugom i trećem stupu tu ovlast dijeli sa državama članicama? To piše u mojim bilješkama, u drugim koje imam piše da u drugom stupu komisija uopće ne može pokrenuti postupak, a za treći se niš ne spominje, kaj je onda na kraju točno?:wink:
3. Jel ovaj dio gradiva ok objašnjen u onoj novoj knjizi? Ja je nisam još kupila jer sam mislila da mi neće trebat, al budući da sam uspjela zapet već na institucijama... Ak je ovo kak spada napisano, onda bi si je nabavila jer mi u bilješkama na svakoj str piše neš drugačije i ne znam što je uopće točno, a što ne...:(
hvala unaprijed:smartass:
To kaj ti pišeš je iz stare knjige i vrijedi za Nicu (dakle prije Lisabona), a po Lisabonu trećeg stupa uopće više nema jer je spojen s prvim stupom.
Imaš to sve objašnjeno u novoj verziji knjige iz 2010. koju imaš za kupit, a ako ju nemaš, imaš to i u prezentacijama u vezi izmjena koje je donio Lisabon u 3. nastavnoj jedinici.
I da, obavezno pročitaj tu knjigu. Ja sam zbog nje pao na prvom roku jer sam mislio da mi neće trebat, a unutra je sve puno bolje objašnjeno.
Ja isto imam ovu staru radnu verziju iz 2009. prije Lisabona, al sam si te izmjene u vezi Lisabona pogledao po ovim prezentacijama iz nastavnih jedinica, a za sve ostalo dalje je i ta radna verzija u pdf-u dobra, ako pogledaš ove prezentacije, skužit ćeš odmah kaj je različito.
Snowhite
15-06-2010, 19:51
Okej, hvala... Ma ja sam mislila da je u toj radnoj verziji već izmijenjeno sve kaj treba bit (pa piše dio budućeg udžbenika, kao materijal za pripremu ispita, 2010.), nisam znala da ne obuhvaća promjene... U trećoj prezentaciji je to jako sfušano, pol toga uopće ne piše, imam je isprintanu pred sobom.
Znači danas, tj. po Lisabonu:
1. Odluke u drugom stupu donosi samo vijeće, a u prvom i trećem (spojen s prvim) vijeće i parlament zajedno. Točno?
2. Kaj je onda s pokretanjem postupka, ko može kaj u kojem stupu?
ako se ne varam, u redovnom inicijativu ima komisija.
jel zna možda netko dal ima ove nove knjige u kopiraoni kod faksa ili se može posudit u knjižnici na faksu? ili je baš moramo kupiti...
Jedna stvar mi nije jasna :
da li se direktive moraju uopće ugraditi u nacionalno pravo tj da li ih država mora provesti da bi vrijedile?
Jer ja bih rekla da se one moraju provesti, ugraditi etc...postoji određeni implementacijski rok itd.
Ali u novoj knjizi na strani 71 kaže da ako država uopće nije provela direktivu - fizičke i pravne osobe se mogu pozivati na nju ako je jasna, precizna i bezuvjetna.
Pa zašto ih onda uopće moramo ugraditi u nacionalno pravo?
Znam da je ovo lagano ali što više razmišljam o tome - to sam zbunjenija.
shosanna
16-06-2010, 17:50
Jedna stvar mi nije jasna :
da li se direktive moraju uopće ugraditi u nacionalno pravo tj da li ih država mora provesti da bi vrijedile?
Jer ja bih rekla da se one moraju provesti, ugraditi etc...postoji određeni implementacijski rok itd.
Ali u novoj knjizi na strani 71 kaže da ako država uopće nije provela direktivu - fizičke i pravne osobe se mogu pozivati na nju ako je jasna, precizna i bezuvjetna.
Pa zašto ih onda uopće moramo ugraditi u nacionalno pravo?
Znam da je ovo lagano ali što više razmišljam o tome - to sam zbunjenija.
tu ti se radi o implementacijskom roku,drzava bi je trebala u zadanom roku ugraditi u nac. zakonodavstvo,ali ako je ne ugradi ili ugradi krivo stranke se svejedno imaju pravo pozivati na nju(becker npr),i odredbe se imaju tumaciti u duhu direktive,pogledaj marlesing i interpretativni ucinak pa ce ti biti jasnije :thumbup:
ma da, znam to i ja, nego je bilo na prošlom roku takvo pitanje ali niti jedan od ponuđenih odgovora nije uključiivao ništa sa implementacijiskim rokom pa me to zbunilo.
shosanna
16-06-2010, 22:53
nije mi jasno kod clanka 36. koji opravdava clanak 34. jer naime ogranicenje moze biti opravdano ako se tice javnog zdravlja,sigurnosti itd. i sad zasto je zdravlje obuhvaceno i u obveznim zahtjevima,ako je vec u clanku 34 :unsure:
i nejednako primjenjive mjere jesu one koje su razlicite za domace i uvoznike,am i right :unsure::mhm:
valjda prije nije bilo nutra. drugo pitanje - odgovor je da.
shosanna
17-06-2010, 01:50
sto se tice usluga, vazno je da imaju element naplativosti i prekogranicnosti, e sad kod grogana koji kaze da je pobacaj usluga, jasno mi je da je tu element naplativosti, ali kako utvrdit ovaj prekogranicni.
i da sto se tice zadnje lekcije,jel je potrebno citati one zbornike capete i rodina ,jer ih ima podosta stranica, a vremena ne bas ::E:
preporučam rodinov članak jer ćeš usput ponovit i polydor i jany i sve će ti doć na mjesto.
ok znam da padam s jabuke ...ali ima li taj članak od rodina za skinuti negdje na njihovoj stranici i axl gdje si ti skinuo o izmjenama koje donosi Lisabonski?
imam skriptu od djevojčice, bilježnicu, novu knjigu...what else? huh?
don_corleone
17-06-2010, 10:49
preporučam rodinov članak jer ćeš usput ponovit i polydor i jany i sve će ti doć na mjesto.
jel jany taj slučaj gdje je prvi put rečeno da SSPi imaju izravan učinak? Pričala mi tako nešto kolegica pred ispit pa pitam jer mislim da ti to ziher znaš (nisam čitao rodinov članak :()
nije li već u demirel to rečeno (još naglašeni uvjeti?). ovdje je samo potvrđeno.
meni u jany pišu oni podaci vezani za prostituciju (kad se smatra uslugom) i da odredbe poljskog i češkog ssp-a mogu imati izravni učinak, ali da pravo poslovnog nastana nije apsolutno (jer dč mogu imati sustav prethodne kontrole koji imigrante čini ovisinima o tome da pokažu da doista žele naći posao u toj zemlji kao samozaposlene osobe te da posjeduju dovoljno financijskih sredstava da započnu raditi te da imaju razumne šanse za uspjeh)
don_corleone
17-06-2010, 11:37
nije li već u demirel to rečeno (još naglašeni uvjeti?). ovdje je samo potvrđeno.
meni u jany pišu oni podaci vezani za prostituciju (kad se smatra uslugom) i da odredbe poljskog i češkog ssp-a mogu imati izravni učinak, ali da pravo poslovnog nastana nije apsolutno (jer dč mogu imati sustav prethodne kontrole koji imigrante čini ovisinima o tome da pokažu da doista žele naći posao u toj zemlji kao samozaposlene osobe te da posjeduju dovoljno financijskih sredstava da započnu raditi te da imaju razumne šanse za uspjeh)
Sad mi je jasno, sjećam se da su to sa prostitucijom spominjali na predavanjima... ::E:
može li mi netko napisati primjer za slobodu kretanja kapitala i slobodu kretanja/pružanja usluga?
bilo je pitanje na ispitu koje je kao odgovor nudilo sve to pa više nisam bila sigurna što je što.
don_corleone
17-06-2010, 12:46
može li mi netko napisati primjer za slobodu kretanja kapitala i slobodu kretanja/pružanja usluga?
bilo je pitanje na ispitu koje je kao odgovor nudilo sve to pa više nisam bila sigurna što je što.
sloboda kretanja kapitala - osoba iz države A radi u državi B i za to prima novac
sloboda kretanja usluga - osoba A preko interneta/telefona daje savjete/rješenja na neke probleme
ovakvi su bili primjeri na prošlom roku
shosanna
17-06-2010, 13:07
pa zar nije ovo sloboda kretanja kapitala - osoba iz države A radi u državi B i za to prima novac - sloboda kretanja radnika ? sto bi onda bila sloboda kretanja radnika ?
a moze li mi tko objasniti kod gebharda, naime on ima pravo poslovnog nastana, a sto znaci da ga mogu sprijeciti da obavlja neke druge djelatnosti- profesionalna etika, otkud sad to ? jel se to odnosi na modificirani test proporcionalnosti da nac. mjere moraju biti opravdane imperativnim razlozima, ali opet kako profesinalna etika spada u to ako su imperativni razlozi-zastita zdravlja, potrosaca, nazor trzista,ucinkovitost transakcija :unsure:
mene će ubiti ovaj ejp, što više učim, čitam, skupljam podatke - to manje znam.
ok znam da padam s jabuke ...ali ima li taj članak od rodina za skinuti negdje na njihovoj stranici i axl gdje si ti skinuo o izmjenama koje donosi Lisabonski?
imam skriptu od djevojčice, bilježnicu, novu knjigu...what else? huh?
Izmjene u vezi Lisabona su u prezentaciji pod 3. nastavnom jedinicom.
Inače, ja sam skužio da mi je skripta od djevojčice nepotrebni višak na ispitu. Inače sam ju prošao, al na ispitu mi ona nije apsolutno nikako mogla pomoć tako da je to bio samo jedan materijal viška.
mene će ubiti ovaj ejp, što više učim, čitam, skupljam podatke - to manje znam.
Ajde, ajde, kolegice, bit će to dobro ovaj put. :mhm:
Moj najveći problem i neprijatelj na ovom ispitu je bio i sutra će bit VRIJEME kojeg po meni nema dovoljno. Naime, predviđeno je 80min, dakle to bi bilo 2min po pitanju. To bi još možda bilo oke (iako su ponuđeni odgovori toliko bezveze iskomplicirani da bi trebalo i više) kad bi stvarno bilo tako, ali katedra očito nije vodila računa o tome da mi hipotetske slučajeve (ukupno 5 njih na prošlom roku) actually moramo i pročitat!, a svi osim jednog su imali pola stranice teksta i nije da se može samo letimično kroz njih proć tako da je moje mišljenje da bi još 10 min bilo taman, i da se to zaokruži na sat i pol pisanja. Ja još uvijek ne znam koju taktiku primijenit sutra u vezi tog vremena, prošli put sam bio na početku trećeg hipotetskog slučaja kad je demosica rekla da još imamo 10min, kaj je vjerojatno i bio djelomični uzrok pada jer sam onda dalje sve na brzinu zaokruživao kaj mi se činilo na prvu ruku kao točno, a 5. hipotetski slučaj nisam ni stigao pročitat, a kamoli riješit.
sloboda kretanja kapitala - osoba iz države A radi u državi B i za to prima novac
dobro kaže shosanna, ovo je sloboda kretanja radnika. primjer za kapital bi bila npr. aktualna ljubljanska banka. rh ne dopušta ljubljanskoj banci pristup tržištu i krši te odredbe
sloboda kretanja usluga - osoba A preko interneta/telefona daje savjete/rješenja na neke probleme
ovakvi su bili primjeri na prošlom roku
i ovo je samo sloboda kretanja usluga u širem smislu, u užem smislu, tvoj primjer obuhvaća poslovni nastan, a ne uslugu.
i ovo je samo sloboda kretanja usluga u širem smislu, u užem smislu, tvoj primjer obuhvaća poslovni nastan, a ne uslugu.
Kako je sad to poslovni nastan? znači i sloboda kretanja usluga pod koji ide i poslovni nastan.
ja ću to sebi tako objasniti. :)
jel imaš osnove prava eu?
tablica na strani 100.
prve dvije situacije odnose se na slobodu usluga (u užem smislu), a druge dvije na poslovni nastan
shosanna
17-06-2010, 18:49
ne georgee, ovo preko telefona ti je sto posto cista usluga,a ne nastan. pogledajte gats -opci trgovinski ugovor, tamo vam je sve lijepo objasnjeno :thumbup:
da, to sam i ja mislio, al frendica imala ovako zapisano u svojoj knjizi.. i meni je logično to.
shosanna
17-06-2010, 18:59
znam da je to tocno jer je logicno,jer se tu radi o situaciji gdje sama usluga prelazi granice,a i pise tako u gatsu :thumbup:
meni nije jasno ovo-eu je dobila lisabonom pravni subjektivitet, tj.moze sklapati medunarodne ugovore. cemu onda ovi clanci 207. i 217. ako ona ima vec to pravo?
i ovo sa ertom gdje clanak 3. ufeu navodi 3 slucaja kada unija ima ovlat za sklapanje medunarodnih ugovora,to vrijedi i danas ?
onda iz ovoga zakljucujem da je unijino prao na sklapanje ugovora medunarodnih limitirano tim trima situacijama,znam da sam ga zakomplicirala, ali komplimiciraju i oni :)
maastricht - ez + eu (nastaje eu); ez ima pravni subjektivitet, eu nema
lisabon - nema više ez, sve je eu; eu dobiva pravni subjektivitet (ko zajednica prije)
shosanna
17-06-2010, 20:10
jel bi netko htio napisati ukratko sto je bitno u zborniku rodin i capeta iz zadnje lekcije. hvala :mhm:
da, bilo bi lijepo :mrgreen:
shosanna
18-06-2010, 01:46
na svakom mjestu mi pise drugacije, pa da utvrdim 100% kriteriji iz loosa za izravan ucinak su jasna,precizna,neovisna ili jasna,bezuvjetna,neovisna?
Ma sve ti dođe na isto.
Ja govorim: jasna, precizna, bezuvjetna. To mi je najviše ušlo u uho i od silnog čitanja i slušanja na predavanjima.
Kad sutra/danas opet roknem, onda ću to izbacit iz uha.
sud je različito to tumačio, al standardni je izričaj "jasna, precizna i bezuvjetna"
hrestomatija
18-06-2010, 12:40
sud je različito to tumačio, al standardni je izričaj "jasna, precizna i bezuvjetna"
da, da samo sto su jasna i precizna gotovo sinonimi, a niste spomenuli neovisna o naknadnim zakonodavnim mjerama.:thumbup:
to bi bilo "bezuvjetna". al da, u van gend kaže neovisna od...
shosanna
18-06-2010, 13:17
hipotetski slucaj koji je bio na proslom roku, ako sam dobro cula odnosio se na turiste koji su dosli u neku zemlju i tamo su tgovine bile zatvorene par dana zbog blagdana,a ovi su htjeli kupiti camac. jel se tu radi o skr ili sku i zasto ?
ja mislim da je sku, ali nije..ne kuzim zasto je to skr ?
i sku takoder je samo vertikalnog karaktera ili?
sloboda kretanja roba - ne mogu kupiti robu. sloboda kretanja usluga je supsidijarna - postojat će samo kad se zaštita ne može pružit drugim slobodama.
valjda :mrgreen:
u praksi, es dosad jedino slobodi kretanja roba nije dao horizontalni izravni učinak.
shosanna
18-06-2010, 13:54
a koji bi onda bio primjer za uslugu trgovinskog tipa ?
pa eto ti u omegi, postavilo se pitanje jel to sloboda kretanja roba ili usluga (jer su se puške il kaj već uvozile iz uk). odgovor je sloboda pružanja usluga jer uvoz koristi da bi se pružale usluge.
sloboda kretanja roba - ne mogu kupiti robu. .
ma kako i to i Schmidberger mogu biti sloboda kretanja roba?
mislim za Schmidbergera kužim ali ovdje mi totalno nije jasno. :S
ista je stvar - rad nedjeljom i slično odnosi se na mjere koje uređuju način prodaje proizvoda. način prodaje proizvoda --> sloboda kretanja dobara.
inače soo, otkrio sam famoznu razliku kod foster testa
- u sastavu države (npr. ministarstva i sl.)
- pod kontrolom države (država izravno utječe na rad, ima većinski paket dionica, npr. podravka)
- posebne ovlasti (npr. ina - nema većinski paket, ali svejedno ima posebne ovlasti dodijeljene od države)
wannabepravnica
18-06-2010, 20:00
stigli rezultati!! ja pala :mhm: falilo mi je 3 boda za prolaz, al s obzirom da sam listala to 2dana nije baš da sam se zanosila prolazom... problem mi je samo broj izlazaka na ispit kojima sa se razbacivala, a uopće ne bih učila niti se pojavila na ispitu...o.O
al evo na stranu moja neodgovornost-zaslužila sam pad.. :mhm:
well, kolega axl je rasturio :)
braavo!
i Georgee bravo.
Ispit je bio više manje kao prošli put, zrcalne odredbe, klauzula lojalnosti, europski parlament, ssp, kronološki poredati ugovore, nezavisni odvjetnici, sloboda pružanja usluga.
Čini mi se da su slučajevi bili mrvicu jednostavniji ovaj put.
zbunjena
18-06-2010, 20:53
stvarno nemam sreće s ovim predmetom! prvo mi fali bod da prođem kolokvij, a sad mi to fali i za ispit!
ima li uvid ikakvog smisla? jel kome to koristilo?
Eto, kolega axl je napokon zaustavio stagnaciju koja se proteže još od 2.mj. kad je sve išlo ko po loju pa je počelo štekat.
Čestitke kolegici Soo (uvjeren sam da je moja kemijska barem djelomično zaslužna za prolaz ;) ), a za georgeeja se nadam da će čiste glave uspjet odvagat situaciju i procijenit kaj je najbolje (a siguran sam da će na kraju ispast sve najbolje, ko i obično). :thumbup:
A sad, magično pitanje koje sam mislio da neću nikad pitat, al eto kad se potrefilo, čisto interesa radi: Usmeni? Kak to izgleda? Perišin? Kakva pitanja / koliko zahtjevno? Svaka informacija je i više nego dobrodošla.
Nakon muke sa svim ovim sranjem na prvom roku najmanje mi se sad opet to da učit i ponavljat tako da bi najrađe zanemario taj usmeni, al čisto da čujem kako to izgleda pa ću odlučit. Anybody?
shosanna
18-06-2010, 22:27
moja frendica je bila na prošlom roku kod Ćapete.. ne pita ništa strašno, trebaš povezivati teoriju koju te pita sa slučajevima, pitanja tipa naknade štete, interpretativnog učinka i sl.
Supremus
18-06-2010, 22:48
Kolege hvala vam puno na pomoći... položio sam. Hvala vam na savjetima i iskustvu koje ste podijelili samnom te na smjernicama kojima ste usmjerili moje učenje. Još jednom od srca vam hvala....
Kolege hvala vam puno na pomoći... položio sam. Hvala vam na savjetima i iskustvu koje ste podijelili samnom te na smjernicama kojima ste usmjerili moje učenje. Još jednom od srca vam hvala....
Može li mi tko reći da li je na sljedećem roku 02.07. isti koncept ispita,na zaokruživanje?:mhm:
hoće, ne vidim zašto ne bi bilo.
na zaokruživanje i eventualno 2- 3 za nadopuniti.
evo da prijavim i ja sam polozila, labudic ce u sri bit u indexu :thumbup: katedro :mah:
shosanna
19-06-2010, 18:27
jel se tko sjeca 2. hipotetskog slucaja, zabrana oglasavanja odnosila se na nacin prodaje jel tak ?
i kako je glasilo pitanje vezano za rh i nadopunjavanje, jel se tko mozda sjeca ?
dal bi se mogla pozvat u rh danas?
i da, način prodaje (predmet gourmet)
Kaj nije ovo pitanje jel bi se mogla pozvat u RH bilo u prvom hipotetskom slučaju di su bile direktive?
Mislim, ja ta pitanja baš i nisam uspio zapamtit, al čini mi se da je ovo bilo kod direktiva.
Big_cojones
19-06-2010, 19:01
Zna li netko kak Rodin ispituje? Nema nis o usmenima....
shosanna
19-06-2010, 19:36
da svi bismo voljeli znati kako tko ispituje, ali to je cisti misterij, ja sam napisala za capetu gore, to malo sto sam cula ..
georgee, a di je taj gourmet, prosla sam sve preude, ali tu nisam vidjela :wink:
i da, sto se ovih direktiva tice odgovor je ne, jer rh nije clanica eu, bar sam ja tako napisala :)
i da, sto se ovih direktiva tice odgovor je ne, jer rh nije clanica eu, bar sam ja tako napisala :)
Također, to sam i ja napisao. Sad sam siguran da je bilo kod direktiva u prvom slučaju.
shosanna
19-06-2010, 20:06
evo iskopala sam nesto sitno (jako sitno ::E: ) dojmova sa usmenog dolje iz ocijeni profesora
rodin-navodno super ispitivac, ne trazi cinjenice, ne zamjera ako se zbuniš, traži povezivanje
perišin-navodno dobra, najviše pita hipotetske slucajeve, ali i u presude zastrani
golner lang-samo jedan dojam pise i ne prepozitvan, duugo ispituje, a i navodno slala ljude van dok se ona dogovara s drugom profesoricom koje da ocjene da
eto to je sva mudrost koju imamo :rotfl:
gourmet se spominje u osnovama, a ja imam bilješke od frendice od prošle godine gdje piše da je u slučaju gourmet način prodaje oglašavanje proizvoda (s time da u onoj shemi u osnovama piše da gourmet znatno ograničava)
shosanna
20-06-2010, 17:21
kakav se ono odbor spominjao u teorijskom pitanjima u petak, neki odbor koji pomaze u tumacenju necega? to ne postoji, zar ne :unsure:
ako i postoji, niko nikad nije rekao da je obvezno da postoji
ruzmarin
20-06-2010, 18:16
jesu li SSP mješoviti ugovori???? hvala na odg
shosanna
20-06-2010, 21:49
nije mi jasna jedna stvar, ako je oglasavanje nacin prodaje, a znamo da se od kecka es ne bavi njima, ali i nacin prodaje je npr u onom hipotetskom sto smo ga imali na ispitu znatno ogranicenje, pa bavi li se sud njime iako je rijec o nacinu prodaje?
kakav se ono odbor spominjao u teorijskom pitanjima u petak, neki odbor koji pomaze u tumacenju necega? to ne postoji, zar ne :unsure:
Odbor koji se mora osnovati u svakoj dč kako bi se suci upoznali sa europskim pravom, ali kao što je georgee rekao - ne spominje se nigdje da je to obavezno.
nije mi jasna jedna stvar, ako je oglasavanje nacin prodaje, a znamo da se od kecka es ne bavi njima, ali i nacin prodaje je npr u onom hipotetskom sto smo ga imali na ispitu znatno ogranicenje, pa bavi li se sud njime iako je rijec o nacinu prodaje?
kaj je reko sud u kecku? takvo ograničenje neće u pravilu biti u dosegu čl. 34 OSIM ako nije riječ o diskriminaciji ili prikrivenom ograničenju. iz tog možemo zaključiti da i način prodaje može znatno utjecati na slobodu kretanja roba i stoga da se mora opravdavati (predmet gourmet)
sud se danas vjerojatno neće bavit time, nego će samo opći sud ukazat na ove presude, a nacionalni sud će, kao i uvijek, morat primjenit test proporcionalnosti.
vi koji idete na upis ocjene, kad ce te doc, u 10 ili u ono vrijeme koje ce objaviti, kad objave ::E:
hrestomatija
21-06-2010, 21:23
preugodan ispit danas kod prof.Goldner-Lang!:thumbup: Samo tako naprijed, litanije idem napisat na onaj topic ocijeni profesora.:mhm:
Snowhite
21-06-2010, 22:33
Ima kakvih friških dojmova s usmenih danas? Sve informacije su dobrodošle! (a konkretna pitanja pogotvo :smartass:)
don_corleone
21-06-2010, 22:41
Ima kakvih friških dojmova s usmenih danas? Sve informacije su dobrodošle! (a konkretna pitanja pogotvo :smartass:)
Navodno kod Perišin svi dobili 5. Ali za nju svi imaju riječi hvale pa to i nije tako čudno. ::E:
shadowplay9
21-06-2010, 22:59
odgovarala kod rodina, pito me razliku izmedu free trade area i customs union, ond mjere s istovrsnim ucinkom, nes malo iz kecka i mixed agreements. drag je i simpatican,blag i nudi bajadere. :)
@ shadowplay9: Jel bi htjela, molim te, napisat kaj si rekla za mixed agreements i kaj je sve Rodin tražio?
Navodno kod Perišin svi dobili 5. Ali za nju svi imaju riječi hvale pa to i nije tako čudno. ::E:nije baš tak bile su i dvije četvorke. Al 11/13 je dovoljno dobra statistika :mrgreen: pitala je fkt sve osim institucija
Koliko ja znam, danas je institucije pitao samo asistent Mataija.
don_corleone
21-06-2010, 23:27
nije baš tak bile su i dvije četvorke. Al 11/13 je dovoljno dobra statistika :mrgreen:
da...dobra, al izgleda da su svi dobri...ali rodin nudi čokoladu :lol:
shosanna
22-06-2010, 01:49
mataija-ispituje sve i svasta, institucije takoder, s njima usmeni i pocinje. korektan je, jedina zamjerka je sto usmeni stvarno duugo traje, troje ljudi unutra je bilo sat i 15h ali kod svih usmeni traje dugo. svima bi preporucila asistenta
Big_cojones
22-06-2010, 05:14
Rodin po meni je najbolji izbor, kolko cujem I perisin naravno. Nemojte uzimat Lang, ispitivat ce vas 45 min, asist. matajia ak se tak zove je danas dao I trojku (nisam znao da se to moze dobit na usmenom iz ejpa) tak da nije ipak bas predobar izbor. Rodin trazi najosnovnije stvari, a ne trazi nes pretjerano kad pita. Razlike uredbe direktive, carinske unije-zone slobodne trgovine, keck, ljudska prava-koji im je polozaj u eu pravu, mjere s istobrsnim ucinkom. Samo osnovne stvari, ne morate doslovno, naravno bitno je kak su u presudama definirali te stvari al ne morate doslovno. Trazi da znate zasto je pojedina odluka donesena, npr keck da prebace dio odgovornosti na drzave clanice I zato kaj su svi poceli tuzit, zasto uredbe nemaju horizontalni ucinak...
Nemojte uzimat Lang, ispitivat ce vas 45 min
Jesi ti bio kod Goldner-Lang da bi znao kakva je ona i jel ju treba uzimat ili ne?
Dapače, ja iz osobnog iskustva svima preporučam da uzmu Goldner-Lang jer je profesorica predobra. Ovih nekoliko pričica kaj o njoj na usmenom kruže nemaju veze s vezom. Profesorica pita svakog studenta DVA malo opširnija pitanja, jedno od tog se tiče primarnog i sekundarnog prava i izravnog učinka u horizontalnim i vertikalnim odnosima, a drugo slobode kretanja roba/usluga.
Usmeni je trajao nekih sat vremena, ali naravno da nije jedan student odgovarao toliko, nego svi zajedno jer ispituje ukrug. U prvom krugu postavi svakome jedno pitanje iz ovog prvog dijela kaj sam naveo i tako jedan po jedan odgovaraju i isto tako drugi krug. Uz to je potpuno ležerna atmosfera, imaš osjećaj ko da ste svi zajedno na kavi i pričate o gradivu na posve ležeran i ugodan način, zato i traje malo duže jer ništa ne forsira, nigdje se ne žuri i posvećuje vam maksimalno vremena koliko je potrebno. Za neke stvari će vas pitat za mišljenje jel se vi slažete s tim kaj je negdje Europski sud odlučio ili ne, i tu nema krivog odgovora, jednostavno želi čut vaše mišljenje.
Uglavnom, ne pita apsolutno ništa teško i dijeli jako lijepe ocjene i uz to je cijelo vrijeme nasmijana, pristupačna i ugodna. Na kraju je svakog posebno pitala koje ispite još ima za polagat, poželjela sreću svima na ispitima i stvarno nemam jednu lošu riječ za reći o njoj i njenom usmenom.
Vjerujem da je Perišin odlična na usmenom, ali Iris Goldner-Lang je potpuno ravnopravna s njom tako da iskreno preporučam nju svima koji će ić na usmeni. :mhm:
Snowhite
22-06-2010, 23:07
Imam neku knjigu koja se zove ''Učinci direktiva Europske unije u nacionalnom pravu''
1. Godina izdanja je 2008., jel to još uopće aktualno s obzirom na Lisabonski ugovor?
2. Jel mi to uopće treba?::E:
thx unaprijed:smartass:
shosanna
22-06-2010, 23:12
navodno da je ta knjiga jako korisna, moje misljenje je da o direktivama imas sasvim dovoljno u osnove eu, a i skuzis prek presuda vezanih uz direktive, a hvala bogu ima ih :)
slažem se sa shosannim postom. išo sam nešto čitat tu knjigu i moram reć da nisam bio oduševljen. osnove prava eu su čisto dosta (još imaš lijep popis na kraju koji su svi učinci)
Snowhite
22-06-2010, 23:27
a hvala bogu ima ih :)
Ovaj dio posebno potpisujem!:neko:
Pa kaj ES nije navodno jedan iznimno spor sud? Kad su samo stigli donijet toliko presuda...::E:
edit @đorđi: Na kraju Osnova? Ah, nisam još došla do tamo, idem po lekcijama i paralelno Osnove kad mi zatreba neš iz njih, tj. kad mi je nejasno nešto u bilješkama... Trenutno sam na walrawe i koch, imam ja još do kraja... Ti ideš opet na ovaj rok il si si gotov s EJP-om?
pogledaj godine, taman jedna po godini :mrgreen:
Snowhite
22-06-2010, 23:36
pogledaj godine, taman jedna po godini :mrgreen:
još uvijek previše za moj ukus:neko:
Jel bi netko mogao napisat koja literatura je potreban za ejp , buduci da se nesto promijenilo ( lisabonski ugovor)- ako možete link ( please) i koja skripta ?? Unaprijed hvala!
shosanna
23-06-2010, 21:51
http://www.pravo.hr/EJP/predmeticourses/ljetni_semestar/nastavne_jedinice -tu imas sve sto ti je potrebno za ovaj kolegij, mozes citati i knjigu osnove prava eu, koja ce ti razjasniti gradivo, skripta od djevojcice sa sibicama, a i bilo bi dobro da imas biljeske s predavanja od nekoga (ili svoje ako si bio/bila na predavanjima) i to je to :thumbup:
Obavezno čitati knjigu Osnove prava EU, i to ne samo jednom, i imat ju na ispitu sa sobom. Knjiga je Bogom dana. Ja bi ju sad još čitao. :( :lol:
...jel istina da se smije nosit literatura na pismeni?
1. pitanje: u predmetu van duyn...je li učinak direktive ne prihvaćen samo zbog nedostatka argumenata es, ili je i samo zadovoljavanje kriterija za izravni učinak te direktive upitan? mislim da ta direktiva nije bezuvjetna...
2. pitanje: u čemu je bit predmeta Viking (Rosella)?
1. argumenti nisu bili dovoljni. l'effet utile nije bio dovoljno dobar argument da bi sudovi dč prihvatili izravni učinak direktiva
2. viking protiv međunarodne udruge radnika
tvrtka viking ima taj brod rosellu na relaciji helsinki-talinn i htjeli su steći poslovni nastan u estoniji (jeftinija radna snaga), a međunarodna udruga ih je sabotirala.
par stvari je bitno:
- radi se o slobodi poslovnog nastana --> tužena je pravna osoba, a ne drža (SLOBODA PRUŽANJA USLUGA IMA IZRAVAN HORIZONTALNI UČINAK! za razliku od slobode kretanja roba kao jedinoj slobodi kojoj ES nikad nije priznao taj učinak)
- u ovom slučaju je ljudsko pravo prepreka - pravo na štrajk, a to pravo je opravdano zaštitom radnika, za razliku od Schmidbergera i Omege gdje se prepreka tržišnoj slobodi opravdava ljudskim pravima --> zato ES u ovom slučaju ne spominje široku marginu diskrecije
Snowhite
25-06-2010, 01:43
Dal u 12. nastavnoj jedinici ona podjela akata po stupovima vrijedi i sad po Lisabonu, il samo za razdoblje prije Lisabona? Mislim na onaj prvi dokument, tj. prvi link pod ''gradivo za download''.
Dal u 12. nastavnoj jedinici ona podjela akata po stupovima vrijedi i sad po Lisabonu, il samo za razdoblje prije Lisabona? Mislim na onaj prvi dokument, tj. prvi link pod ''gradivo za download''.
Ne, 12. nastavnu jedinicu možeš lagano preskočit, nismo ju ni obrađivali na predavanjima.
Eventualno pročitaj predmet Pupino, ostalo ne treba.
Snowhite
25-06-2010, 01:57
Ajde, jedna dobra vijest!::E: fala puno
Jel ima još neka tak zgodna nastavna jedinica (il bar slučaj) kaj mogu preskočit?:neko:
Ajde, jedna dobra vijest!::E: fala puno
Jel ima još neka tak zgodna nastavna jedinica (il bar slučaj) kaj mogu preskočit?:neko:
Nope, to je jedina.
Inače nismo ni 21. obrađivali, al nju obavezno prođi jer je bitna. Rodinov članak o SSP-u OBAVEZNO!
Snowhite
27-06-2010, 18:27
Ovak, slučaj Becker.
O čemu se u njemu točno radi? Nemam ga isprintanog i ne bi (ak baš ne moram) sad to išla printat i čitat presudu od 20 str... U skripti od djevojčice piše da je u toj presudi sud odbio priznati djelovanje direktiva u smislu da one mogu biti temelj neposrednih obaveza za pojedince, a u jednom starom postu je netko napisao da se u tom slučaju utvrđuje da nije bitno zadovoljava li cijela direktiva uvjete za izravni učinak, već je moguće da to bude samo jedan njezin dio, i onda samo taj dio ima izravni učinak te se pojedinac može pozvati na njega. Jel tu nešto možda krivo, to su mi dvije skroz različite stvari za jednu te istu presudu...
shosanna
27-06-2010, 18:56
Ovak, slučaj Becker.
O čemu se u njemu točno radi? Nemam ga isprintanog i ne bi (ak baš ne moram) sad to išla printat i čitat presudu od 20 str... U skripti od djevojčice piše da je u toj presudi sud odbio priznati djelovanje direktiva u smislu da one mogu biti temelj neposrednih obaveza za pojedince, a u jednom starom postu je netko napisao da se u tom slučaju utvrđuje da nije bitno zadovoljava li cijela direktiva uvjete za izravni učinak, već je moguće da to bude samo jedan njezin dio, i onda samo taj dio ima izravni učinak te se pojedinac može pozvati na njega. Jel tu nešto možda krivo, to su mi dvije skroz različite stvari za jednu te istu presudu...
slicna je rattiju,jer se i sada pojedinac brani direktivom koja nije bila implementirana, tj.ima se pravo pozvati na nju ker je vertikalan odnos, sve ce ti direktive biti jasnije kad dodes do interpretativnog ucinka :thumbup:
da isto kao i kod rattija, ali najvažnije je da se osoba može pozvati na direktivu, pa čak i ako samo jedan dio te direktive koji se primjenjuje u konkretnom slučaju, ispunjava kriterije za izravni učinak...ne bitno je što je cijela direktiva, ili dio kome pripada odredba van tih kriterija
Snowhite
29-06-2010, 17:41
Smo jedno tehničko pitanje... Na str katedre piše da je ispit u 15 sati u dvoranama 1, 2 i po potrebi još jednoj na tmt 14. Al ne piše nikakav raspored za dvorane, kaj mi dolazimo u koju hoćemo, po abecedi il nekaj drugo...?
studomat? tam bi trebalo pisat točno
1. je li treba znati sve one silne datume ugovora kad je koji bio ?
2. ako baš to treba, je li dovoljna samo godina?
govoriš o usmenom? nisam čuo da je to netko pitao, al korisno je zapamtit rimske ugovore, maastricht, amsterdam, ssp, lisabon.
Snowhite
29-06-2010, 20:44
studomat? tam bi trebalo pisat točno
Još ništa. Valjda će sad jedan dan napisat...
shosanna
29-06-2010, 20:51
hoce ,kad istekne rok za odjavu :)
Ugovor iz Masstrichta 1986 godine?
Pojasnite što znači znači koncept „ osnažena zajednička suradnja „ ?
Objasnite diplomatsku zaštitu državljana EU ! Što znači samostalno tumačenje konvencijskih prava ( objasnite na primjeru ) ? zna li netko odogovorit na ova pitanja? unaprijed hvala.
ne kužim jednu stvar kod usluga i slobode poslovnog nastana...da li, kad sud primjenjuje gebhardov test na dodatne uvjete, onda potrebno i primjeniti test proporcionalnosti na opravdanja na koje se država poziva pored namećanja tih dodatnih uvjeta? ili je i sam gebhardov test test propor. jer imaju iste elemente? može li neko to da mi pojasni...hvala
gebhard test je test proporcionalnost za slobodu pružanja usluga (tj. slobodu poslovnog nastana), isti je princip kao kod testa proporcionalnosti kod slobode kretanja roba (samo nešto malo izmijenjeni kriteriji). dakle kad država donese određenu mjeru koju je opravdala npr. javnom politikom, provodiš gebhard test.
Došlo je na studomatu vrijeme održavanje ispita.
Meni je ovako: 02.07.2010. 15:00 - 16:00 I. TMT 14
Zna netko kak izgleda komisija iz ejpa? mislim,nije mi jos,al mislim da cu dogurat do nje..aaaaaa :cold:
Zna netko kak izgleda komisija iz ejpa? mislim,nije mi jos,al mislim da cu dogurat do nje..aaaaaa :cold:
Koliko ja znam, na komisiji ideš samo na usmeni. Ništa detaljnije ne znam, al pretpostavljam da te onda tamo pitaju neke osnovne stvari i da nije sad neki veliki problem to položit. Barem se nadam. Ako su na komisiji upola toliko dobri ko na regularnom usmenom, nemaš razloga za brigu.
Koliko ja znam, na komisiji ideš samo na usmeni. Ništa detaljnije ne znam, al pretpostavljam da te onda tamo pitaju neke osnovne stvari i da nije sad neki veliki problem to položit. Barem se nadam. Ako su na komisiji upola toliko dobri ko na regularnom usmenom, nemaš razloga za brigu.
hvala ti... ma ovo mi je 3.izlazak. i vec mi je muka od tog gradiva. ucim ja to,ucim i na kraju se sva spetljam i padnem.. ne znam vise gdje mi je glava a gdje rep...:(
hvala ti... ma ovo mi je 3.izlazak. i vec mi je muka od tog gradiva. ucim ja to,ucim i na kraju se sva spetljam i padnem.. ne znam vise gdje mi je glava a gdje rep...:(
Već sam napisao nekoliko puta, ali ne škodi ponovit: Čitajte Osnove prava EU! U knjizi je fenomenalno sve objašnjeno i kad prođeš presude, sve ti postane puno jasnije. I onda na ispit nosite tu knjigu, neku sistematiziranu tablicu sa svim presudama na jednom mjestu i najbitnijim stvarima iz njih i eventualno ako imate bilješke ili tako nešto. Same presude nisu od neke pomoći na ispitu jer ne pomažu baš previše. I naravno, presudno je znat se jako dobro snalazit u materijalima da ne gubite vrijeme na traženje. Ovako kada znaš točno di se kaj nalazi, nije problem.
Koliko je bitan onaj zadnji dio u knjizi "Osnove prava EU" Prethodni postupak? Je li vrijedi to pročitati i da li ima što se iz toga dijela javlja u pismenom? Hvala unaprijed...
Snowhite
01-07-2010, 00:20
Kaj je najbitnije iz zadnje nastavne jedinice?
Pročitala sam rodinov članak, al ima ispod još nekaj od ćapete, jel to važno? I kaj je najvažnije iz slučaja Jany?
Ak sam ja dobro shvatila, radi se o prostitutkama iz Poljske koje žele da im se prostitucija prizna kao samo-zaposlenje i izda radna dozvola. Pozivaju se na pravo na poslovni nastan prema SSP-u, tj. da se na njih primijeni zakonodavstvo nizozemske koja dopušta prostituciju u izlozima, pod uvjetima koji vrijede u Nizozemskoj.
Onda je važan ovaj paragraf:
Pravo poslovnog nastana, kako je definirano člankom 44(3) Sporazuma o pridruživanju između Zajednica i Poljske i člankom 45(3) Sporazuma o pridruživanju između Zajednica i Republike Češke, znači da su prava ulaska i boravišta, kao posljedice prava poslovnog nastana, dodijeljena poljskim i češkim državljanima koji se žele baviti djelatnostima industrijskog ili trgovinskog karaktera, djelatnostima obrta ili djelatnostima zanimanja u državi članici.
Međutim, iz članka 58(1) Sporazuma o pridruživanju između Zajednica i Poljske i članka 59(1) Sporazuma o pridruživanju između Zajednica i Republike Češke slijedi da ta prava ulaska i boravka nisu apsolutne privilegije, utoliko što njihovo vršenje može, pod određenim okolnostima, biti ograničeno pravilima države članice primateljice koja reguliraju ulazak, boravak i nastan poljskih i čeških državljana.
Iako pravo Zajednice ne postavlja državama članicama jedinstvenu ljestvicu vrijednosti u pogledu procjene ponašanja koje se može smatrati suprotno javnom poretku, ponašanje se ne može smatrati dovoljno ozbiljne prirode da bi se opravdalo ograničenje ulaska u ili boravka na teritoriju države članice državljana druge države članice kada prva država članica ne usvoji, u pogledu istog ponašanja svojih državljana, represivne mjere ili druge istinske i učinkovite mjere s namjerom sprečavanja takvog ponašanja (Adoui and Cornuaille, citirano gore, parag. 8).
Članak 44 Sporazuma o pridruživanju između Zajednica i Poljske i članak 45 Sporazuma o pridruživanju između Zajednica i Češke Republike treba protumačiti s učinkom da prostitucija jest ekonomska aktivnost koju obavlja samo-zaposlena osoba kako navode te odredbe, kada se ustanovi da je obavlja osoba koja pruža tu uslugu:
- izvan bilo kakvog odnosa podređenosti što se tiče izbora te djelatnosti, uvjeta rada i uvjeta stjecanja plaće;
- pod osobnom odgovornošću te osobe; i
- u zamjenu za naknadu koja se toj osobi plaća izravno i u cijelosti.
Na nacionalnom je sudu da odredi u svakom pojedinom slučaju, u svjetlu podnesenih dokaza, jesu li ti uvjeti ispunjeni.
Jel ovo sve bitno za taj slučaj il ima još nešto kaj je relevantno?
edit: ovo mi je najbolja rečenica iz presude: Šest podnositeljica tužbe u glavnom postupku podnjele su zahtjev povjereniku regionalne policije nadležnom za dozvole boravka za Amsterdam-Amstelland, kako bi mogle raditi kao samozaposlene prostitutke, temeljem uvjerljivih humanitarnih razloga.:mrgreen:
@ Snowhite: Ma dosta ti je to. Inače prostitutke nismo ni radili na predavanjima, al je prof. Goldner-Lang pitala na usmenom slučaj koji je bio vezan uz to pa je dobro proć i to.
@ csss: Da, prođi obavezno prethodni postupak, to je jako bitno i na pismenom se zna pojavit dosta o tome.
da to podjednostavim i skratim muke:
PRETHODNI POSTUPAK
- ako postoji mogućnost žalbe (prvostupanjski sud), sudac MOŽE postavit pitanje, ako sumnja u interpretaciju eu prava
- ako sumnja u valjanost prava eu, koja god instanca bila, MORA postavit
- ako nema žalbe (najviši sud), sudac MORA postaviti pitanje, osim:
1. ako se o istom ili sličnom slučaju već odlučivalo (predmet Da Costa)
2. ako je odredba toliko jasna da se ne mora interpretirati - institut francuskog prava - act claire (predmet CILFIT)
Snowhite
01-07-2010, 00:28
Ma presuda ima 16 stranica, a nismo je radili pa mi je teško skužit kaj je bitno, ovi paragrafi su mi zapeli za oko... Al nisam sigurna kaj je tu na kraju zaključak...
Inače, di su na str katedre hipotetski slučajevi? Ja ih nikak ne mogu nać...:unsure:
1. Upotrijebite izraz ''uzajamno priznanje'' u smislenoj rečenici, u kontekstu unutarnjeg tržišta EU.
2. Ako se sudska odluka Europskog suda citira kao ''Commission v. Germany'' onda je riječ o kojoj grani nadležnosti Europskog suda? (navedite broj članka Ugovora o EZ ili napišite opisno kako se ta grana nadležnosti zove)
3. Koliko nezavisnih odvjetnika sudjeluje u radu Suda prvog stupnja?
4. Tko je sve morao potvrditi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da bi Sporazum stupio na snagu?
5. U postupku suodlučivanja potrebno je da prijedlog akta prihvate_________________
6. Može li se, prema kriterijima prava EU, dom zdravlja Trešnjevka, smatrati ''emanacijom države''? Zašto?
7. Može li se pojedinac pred nacionalnim sudom pozivati na Povelju temeljnih prava EU kao na izvor subjektivnih prava? Zašto?
8. Student ekonomskog fakulteta u Budimpešti Tibor Horwath, mađarski državljanin, ljetuje u hotelu Vesuvio u Italiji. Kojom se tržišnom slobodom on koristi?
HIPOTETSKI SLUČAJ 1.
Andy, popularni škotski glazbenik, je 2009.g. izdao novi album ''Lure''. Nakon vrlo uspješne početne prodaje CD izdanja, album je bio dostupan i u iTunes obliku. Album je u srpnju dospio na sam vrh ljestvica u većini europskih država, pa tako i u Reelandiji, najmlađoj članici Europske unije. No, zarada koja se manjim dijelom sastoji od prodaje CD izdanja, a većim od prodaje iTunesa, u Reelandiji nije ni približno dosegnula iznose kao u ostalim državama, uglavnom zbog velikog broja nelegalnih piratskih kopija iTunesa koje su se pojavile na reelandijskom tržištu. Srećom, reelandijska je policija u vrlo uspješnoj akciji uspjela uhvatiti jednog od glavnih distributera piratskih iTunes snimaka, g. Kartmanovića, koji je putem interneta prodavao kopije iTunesa za 1/5 cijene.
Prilikom ulaska Reelandije u Europsku uniju reelandijski je zakonodavac implementirao većinu zakonodavstva Zajednice, pa tako članak 15 reelandijskog Zakona o autorskom pravu glasi:
''Tko bez odobrenja proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke zabilježene na CD-u, DVD-u, audio ili video kaseti, emitira ili umnoži navedenu zvučnu ili slikovnu snimku, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 5 godina.''
Andy je pred reelandijskim općinskim sudom tužio g. Kartmanovića te tražio naknadu štete koju je pretrpio zbog piratskih iTunesa. Na sudu se pozvao na reelandijski Zakon i na Direktivu o zaštiti autorskih i srodnih prava, čiji je implementacijski rok istekao 2002.g., a koja sadrži sljedeću odredbu:
''Tko bez odobrenja proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke emitira ili umnoži zvučnu ili slikovnu snimku, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 5 godina.''
Odvjetnik g. Kartmanovića na sudu tvrdi da reelandijski zakon nije primjenjiv na snimke zabilježene na internetu te da je direktiva u navedenom predmetu neprimjenjiva.
Temeljem opisanih činjenica odgovorite na sljedeća pitanja te svoje odgovore potkrijepite praksom Europskog suda:
1. Može li se Andy protiv g. Kartmanovića pred reelandijskim sudom pozvati na navedenu odredbu Direktive o zaštiti autorskih i srodnih prava?
2. Objasnite jesu li ispunjeni uvjeti da navedena odredba Direktive ima izravni učinak.
3. Ako se Andy izravno ne pozove na Direktivu, može li mu i kako Direktiva ipak pomoći pri ostvarivanju njegovog zahtjeva u ovom postupku? Bi li situacija bila ista da sporni reelandijski Zakon osim navedene sadrži i sljedeću odredbu: ''Dozvoljeno je neograničeno umnažanje zvučnih snimaka u iTunes obliku''?
HIPOTETSKI SLUČAJ 2.
Hitonija, članica EU, je donijela novi Zakon o oružju čiji 6. članak glasi:
''Uvezeno vatreno oružje prije stavljanja na tržište mora biti prijavljeno Središnjem državnom registru za vatreno oružje.''
Segalovsky Inc. je poljski veletrgovac ribolovnim i lovačkim priborom koji posluje u gotovo svim članicama Unije, pa tako i u Hitoniji. Segalovsky sve puške koje uvozi u Hitoniju prijavljuje Središnjem državnom registru za vatreno oružje, no nekoliko je pušaka greškom ostalo neprijavljeno te je hitonijska inspekcija Segalovskom naložila isplatu visoke novčane kazne.
Vi ste odvjetnik društva Segalovsky Inc.
1. Može li vašem klijentu koristiti europsko pravo da bi se obranio od navedene novčane kazne?
2. Je li i kako općenito moguće opravdati nacionalni propis istih karakteristika kao članak 6. hitonijskog Zakona o oružju?
3. Je li i kako moguće opravdati konkretni članak 6. hitonijskog Zakona o oružju? Primijenite test proporcionalnosti na ovaj slučaj.
4. Europska je komisija već zaprimila nekoliko pritužbi pojedinaca na spomenuti članak 6. Zakona o oružju. Što Komisija može učiniti i temeljem čega za to ima ovlasti?
Koju će vrstu presude u tom slučaju donijeti Europski sud?
HIPOTETSKI SLUČAJ 3.
Republika Hibernia (RH) je država članica EU. Hibernia je 1. srpnja 2008. uvela sustav pomorskih vinjeta koje moraju kupiti i koristiti svi vlasnici plovila manjih od 6 metara. Vinjete su isključivo godišnje i njihova je cijena 200 €. Kazna za neisticanje vinjeta je 1000 € i oduzimanje plovila u korist RH.
Poduzeće ''Adriatica'' iz Montane bavi se iznajmljivanjem brodica i u svojoj floti ih ima 10. Jednoj od njih, greškom, nije kupljena vinjeta za 2008. godinu.
Odlukom lučke kapetanije u gradu N., ''Adriatica'' je kažnjena novčanom kaznom te oduzimanjem brodice.
Adriatica osporava kaznu pred upravnim sudom pozivajući se na pravo Europske unije.
1. Na koju se tržišnu slobodu zajamčenu Ugovorom o EZ Adriatica može pozvati?
2. Može li se odluka lučke kapetanije opravdati? Temeljem kojeg opravdanja? Pojasnite to opravdanje.
3. U ulozi suca upravnog suda analizirajte nacionalni propis provodeći jasno sve korake testa proporcionalnosti.
4. Odluka upravnog suda RH je konačna, tj. protiv nje nije dopuštena žalba. Prije 5 godina Europski sud donio je presudu u (hipotetskom) predmetu C-123/02, Yanez v. Montana (2005) ERCR 456 kojom je presudio da je sustav naplate cestarine vinjetama, kakav se koristio u Montani, suprotan slobodi pružanja usluga zbog toga što je indirektno diskriminatoran u odnosu na korisnike usluga iz drugih država članica. Stranke pred sudom ne slažu se oko primjenjivosti ove presude na slučaj u pitanju. Što može ili mora učiniti upravni sud pred kojim se vodi postupak i kako biste formulirali njegov zahtjev?
HIPOTETSKI SLUČAJ 4.
Temeljem članka 95 Ugovora o EZ, Vijeće i Europski parlament usvojili su Uredbu o nužnim sastojcima pojedinih prehrambenih proizvoda. Uredba je stupila na snagu u veljači 2006. Između ostalog, njom se predviđa da votka mora sadržavati barem 20% alkohola. Piće koje sadrži manje alkohola ne može se stavljati na tržište država članica pod nazivom votka.
Buble d.o.o. je poduzeće registrirano u državi Finiji, članici EU, koje proizvodi piće pod nazivom ''Lady''. Na tržištu Finije, to se piće pojavljuje u bocama s etiketom: ''Lady'' lagana votka za dame. Piće, već godinama predstavlja hit na tržištu Finije, posebice među ženskim potrošačima, a u posljednje je 2 godine imalo veliki uspjeh i na tržištima nekoliko susjednih zemalja. ''Lady'' međutim sadrži samo 10% alkohola.
Usprkos Uredbi, Bubble d.o.o. nastavio je proizvoditi votku ''Lady''. Na to se između ostalog odlučio i stoga što Finija nije izmijenila svoj postojeći Zakon o alkoholnim pićima, koji ne propisuje minimalni sadržaj alkohola u votki.
U ljeto 2006. tržišna inspekcija Finije pojačala je kontrole ne bi li popunila veliki manjak u državnom proračunu. Tako je, između ostalog, iz svih dućana u regiji Alto maknuta iz prodaje votka ''Lady'', a tržišna je inspekcija poduzeću Buble d.o.o. izdala Rješenje o plaćanju kazne u iznosu od 50 € po svakoj zatečenoj boci votke ''Lady''.
Buble d.o.o. osporava navedeno Rješenje na sudu.
Komentirajte sljedeće navode stranaka, navodeći relevantne koncepte prava EU i sudsku praksu:
1. Buble tvrdi da se tržišna inspekcija ne može protiv njih pozvati na Uredbu.
2. Buble nadalje tvrdi da ako se tržišna inspekcija i može pozvati na Uredbu, sud Finije ne može je primijeniti dokle god je na snazi nacionalni zakon koji omogućuje prodaju votke s 10% alkohola.
3. Buble tvrdi da je Uredba u pitanju pravno nevaljana, jer je EZ nije mogla usvojiti temeljem članka 95, koji je pravni temelj za harmonizaciju na unutarnjem tržištu. Može li nacionalni sud zaključiti da je Uredba doista pravno nevaljana i stoga je ne primijeniti pri rješavanju spora? Ako smatra da je Uredba pravno nevaljana, može li se nacionalni sud ili čak mora obratiti Europskom sudu i kako?
http://www.pravo.hr/_download/repository/Situacije_direktive.doc (http://www.pravo.hr/_download/repository/Situacije_direktive.doc)
http://www.pravo.hr/_download/repository/hipotetski_primjeri.pdf
to je sve kaj ima.
Snowhite
01-07-2010, 04:45
HIPOTETSKI SLUČAJ 1.
Andy, popularni škotski glazbenik, je 2009.g. izdao novi album ''Lure''. Nakon vrlo uspješne početne prodaje CD izdanja, album je bio dostupan i u iTunes obliku. Album je u srpnju dospio na sam vrh ljestvica u većini europskih država, pa tako i u Reelandiji, najmlađoj članici Europske unije. No, zarada koja se manjim dijelom sastoji od prodaje CD izdanja, a većim od prodaje iTunesa, u Reelandiji nije ni približno dosegnula iznose kao u ostalim državama, uglavnom zbog velikog broja nelegalnih piratskih kopija iTunesa koje su se pojavile na reelandijskom tržištu. Srećom, reelandijska je policija u vrlo uspješnoj akciji uspjela uhvatiti jednog od glavnih distributera piratskih iTunes snimaka, g. Kartmanovića, koji je putem interneta prodavao kopije iTunesa za 1/5 cijene.
Prilikom ulaska Reelandije u Europsku uniju reelandijski je zakonodavac implementirao većinu zakonodavstva Zajednice, pa tako članak 15 reelandijskog Zakona o autorskom pravu glasi:
''Tko bez odobrenja proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke zabilježene na CD-u, DVD-u, audio ili video kaseti, emitira ili umnoži navedenu zvučnu ili slikovnu snimku, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 5 godina.''
Andy je pred reelandijskim općinskim sudom tužio g. Kartmanovića te tražio naknadu štete koju je pretrpio zbog piratskih iTunesa. Na sudu se pozvao na reelandijski Zakon i na Direktivu o zaštiti autorskih i srodnih prava, čiji je implementacijski rok istekao 2002.g., a koja sadrži sljedeću odredbu:
''Tko bez odobrenja proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke emitira ili umnoži zvučnu ili slikovnu snimku, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 5 godina.''
Odvjetnik g. Kartmanovića na sudu tvrdi da reelandijski zakon nije primjenjiv na snimke zabilježene na internetu te da je direktiva u navedenom predmetu neprimjenjiva.
Temeljem opisanih činjenica odgovorite na sljedeća pitanja te svoje odgovore potkrijepite praksom Europskog suda:
1. Može li se Andy protiv g. Kartmanovića pred reelandijskim sudom pozvati na navedenu odredbu Direktive o zaštiti autorskih i srodnih prava?
2. Objasnite jesu li ispunjeni uvjeti da navedena odredba Direktive ima izravni učinak.
3. Ako se Andy izravno ne pozove na Direktivu, može li mu i kako Direktiva ipak pomoći pri ostvarivanju njegovog zahtjeva u ovom postupku? Bi li situacija bila ista da sporni reelandijski Zakon osim navedene sadrži i sljedeću odredbu: ''Dozvoljeno je neograničeno umnažanje zvučnih snimaka u iTunes obliku''?
Ima negdje rješenja na ovo?
Ja bi odgovorila ovak, može netko provjerit jel točno...
1. Andy se ne može pozvati izravno na direktivu jer se radi o horizontalnoj situaciji, a direktive nemaju horizontalni izravni učinak. F.Dorri
2. Da, direktiva ispunjava uvjete za izravni učinak jer je jasna, precizna i bezuvjetna. (u biti, još od Van Gend en Loos, potvrđeno za direktive u Van Duyn)
3. Direktiva mu može pomoći kroz interpretativni učinak, tj. nac.sud treba interpretirati nac. pravo u svjetlu direktive. (Von Colson, Marleasing)
Da postoji ona odredba, tada bi bilo jasno da je država pogrešno provela direktivu i Andy ima pravo na naknadu štete od države. (Frankovich, Brasserie)
Valja? Thx a lot!:smartass:
koji je postupak sklapanja međunarodnih ugovora u eu? u svakoj skripti piše na drugačiji način...a u knjizi ništa o tome...
hm komisija/visoka predstavnica (ako je 2.stup) predlažu, parlament i vijeće potvrđuju i daju komisiji mandat za pregovore, vijeće (samostalno ako je 2.stup) i parlament ratificiraju (s time da parlament samo potvrđuje, tehnički je sve na vijeću)
mješovite sklapaju i države članice (eu i dč s jedne strane, država potpisnica s druge strane)
shosanna
01-07-2010, 16:04
na ovom roku i vasiljevicka ispituje, jadni ljudi :rotfl:
Svi ispituju. Na prošlom roku je prof. Goldner-Lang ponudila nama koji smo bili kod nje da ako želimo prije bit gotovi ili jednostavno ako to želimo da možemo i k Vasiljević. Al nitko nije išao pa je ova došla kasnije obavijestit da, budući da nema kaj radit, ide doma. :lol: :mrgreen:
Snowhite
01-07-2010, 22:26
Makadamija je država članica EU. Autocesta M1 glavna je arterija za transport robe između većeg broja država članica i luke Malstanza koja je treća luka po prometu u EU. "Makadamijske Autoceste" (dalje "MA") su pravna osoba koja upravlja održavanjem i prometom autocestama u Makadamiji. Iz razloga zaštite okoliša, MA je prihvatila poslovnu odluku koja je objavljena na
službenim web stranicama MA, temeljem koje se promet kamiona težih od 5 tona zabranjuje nakon 20.00 sati navečer, te subotom i nedjeljom. Aldo Fazzoni prekršio je zabranu vožnje vikendom kako mu ne bi propao tovar lako pokvarljivih jagoda. Policija ga je prijavila sudu za prekršaje.
Kao odvjetnik/odvjetnica Alda Fazzonija dajte mu pravni savjet kako strukturirati obranu pred Makadamijskim sudom, koristeći argumente prava Zajednice. (Ugovor o EZ, praksa Europskog suda). Ukoliko makadamijski sud prihvati argumente Alda F., što mora učiniti?
Može li mi netko riješiti ovaj slučaj?
Kak da definiram što je cilj te makadamijske mjere o zabrani prometa kamiona vikendom?:unsure:
Makadamija je država članica EU. Autocesta M1 glavna je arterija za transport robe između većeg broja država članica i luke Malstanza koja je treća luka po prometu u EU. "Makadamijske Autoceste" (dalje "MA") su pravna osoba koja upravlja održavanjem i prometom autocestama u Makadamiji. Iz razloga zaštite okoliša, MA je prihvatila poslovnu odluku koja je objavljena na
službenim web stranicama MA, temeljem koje se promet kamiona težih od 5 tona zabranjuje nakon 20.00 sati navečer, te subotom i nedjeljom. Aldo Fazzoni prekršio je zabranu vožnje vikendom kako mu ne bi propao tovar lako pokvarljivih jagoda. Policija ga je prijavila sudu za prekršaje.
Kao odvjetnik/odvjetnica Alda Fazzonija dajte mu pravni savjet kako strukturirati obranu pred Makadamijskim sudom, koristeći argumente prava Zajednice. (Ugovor o EZ, praksa Europskog suda). Ukoliko makadamijski sud prihvati argumente Alda F., što mora učiniti?
Može li mi netko riješiti ovaj slučaj?
Kak da definiram što je cilj te makadamijske mjere o zabrani prometa kamiona vikendom?:unsure:
Aldo se može pozvati da se radi o situaciji s istovrsnim učinkom (jednakoprimjenjive, dvostruki teret)koja je u dosegu čl.34. slično Schmidberger
Tužitelj može tražiti da se mjera izuzme iz primjene i naknadu štete, ukoliko su zadovoljeni uvjeti za takvu naknadu.
S druge strane, država se može pozivati na mandatory requiremnts - zaštita okoliša. Sud treba da provede test proporcionalnosti.
Snowhite
02-07-2010, 03:12
Dankešn, wex! Poraste mi moral kad vidim da sam nekaj uspjela točno riješit!::E:
Još jedno pitanje (zadnje, obećajem, znam da sam već dosadna:mrgreen:). Al sutra je ispit pa ćete me se riješit...
Dal u slučaju da se utvrdi da neka nac.mjera pada na testu proporcionalnost (kao u onom hipotetskom slučaju sa Zelandijom), postoji pravo na naknadu štete od države? Znači tam država nije spriječila prosvjed od 10mjeseci u luci, i nastala je šteta za prijevoznike. Dal oni mogu tražit od države naknadu štete?
Dankešn, wex! Poraste mi moral kad vidim da sam nekaj uspjela točno riješit!::E:
Još jedno pitanje (zadnje, obećajem, znam da sam već dosadna:mrgreen:). Al sutra je ispit pa ćete me se riješit...
Dal u slučaju da se utvrdi da neka nac.mjera pada na testu proporcionalnost (kao u onom hipotetskom slučaju sa Zelandijom), postoji pravo na naknadu štete od države? Znači tam država nije spriječila prosvjed od 10mjeseci u luci, i nastala je šteta za prijevoznike. Dal oni mogu tražit od države naknadu štete?
takva nac. odredba se mora izuzeti iz primjene, a ako su se ispunili uvjeti iz Frankovich i Bonifaci + Brasserie onda osoba može tražiti naknadu štete...ja sam bar tako skužio, bez obzira dal noram ima izravni, posredni ili uopće nema nikakav učinak pojedinac će moći tražiti naknadu štete od države ako su ispunjena ona 4 uvjeta...
Snowhite
02-07-2010, 19:11
Imam 29 bodova.:cold::cold::cold:
Kaj da sad radim? Ne želim imat dva iz ovog, a opet si ne bi htjela ostavit dva ispita za 9.mjesec....
Jel ima ikakve šanse da spuste prag (budući da ima hrpa ljudi s 29)? I dal se na uvidu možda može nešto nać, ili nema šanse budući da su pitanja na zaokruživanje...
Ma da sam imala 21, 22 boda uzela bi čak i dva, al ovo mi je najgore moguće kaj je moglo ispast..:cry:. Kmeeeee, ne znam kaj da napravim...:headwall:
možeš, al mora biti jasno argumentirano. u svakom slučaju idi!
shosanna
02-07-2010, 19:15
mislim da nece spustiti prag,jer vec je maksimalno spusten na 30 (prije je trebalo od 35-32 ) ali moja preporuka ti je da odes na uvid i vidis, mozda su pogrijesili i mozda imas dosta bodova za usmeni :thumbup:
Snowhite
02-07-2010, 19:25
Jel znate nekog da mu je to uspjelo? Nać bodove, mislim. Ne želim se sad s njima svađat, cvilit i pogađat za bodove, a ne sjećam se napamet točno slučajeva koji su bili (još manje znam kaj mi je krivo) da bi unaprijed pripremila nekaj agrumentirano, morala bi odmah tam improvizirat... Mislite da ima šanse?
I ak ne nađem niš, dal bi vi uzeli dva il ne?
shosanna
02-07-2010, 19:29
ja znam curu kojoj su na proslom roku napisali 29, dosla je na uvid i tamo su joj rekli da ima 30 da su se zabunili u zbrajanju, a sto se argumentiranja tice to ne znam.
prag se sigurno neće spustit, a bod su uspješno našli i na prošlom i pretprošlom roku. događa se jer su pitanja takva kakva su, nikad ne možeš savršeno postavit. al velim, treba argumentirat.
greške se događaju, da, i u zbrajanju, a znaju i u tablicu napisat krivi rezultat. dogodilo se.. frendu :mrgreen:
Snowhite
02-07-2010, 19:35
A kad su obično ti uvidi? Odmah u pon prije usmenih il kasnije kad su upisi ocjena? Popizdit ću ak do srijede il kad već neću znat na čemu sam...
Ne znam, nekak sumnjam da su mi krivo upisali u tablicu, drugo da postoji mogućnost da su fulali npr. jedan broj, al recim 39 ziher nemam:mrgreen:. Jedino kaj mi eventualno preostaje je da su neko pitanje dvosmisleno postavili, al tu bi mogla ''pripremit obranu'' jedino da objave test, a u to čisto sumnjam, dosad nisu imali takvu praksu.:(
edit: shosanna, avatar ti je grejt!
prije usmenih, pisat će ti na stranici.
shosanna
02-07-2010, 19:41
pa gle, vidjet ces sto ti je krivo, i ako ti smatras da ti je nesto tocno ti kazes kak si ti to zamislila,a razumno je, dici ce ti bod
Snowhite
02-07-2010, 20:16
Jel netko može napisat kak je išao drugi slučaj? Taj mi je bio najproblematičniji i vjerojatno sam njega zeznula...
Ja ću probat kolko se sjećam, pa nek još netko pliz ispravi i dopuni ak nešto fulam...
Znači, neka zemlja (nek bude A) je članica EU. U joj je dosenen zakon o umjetnoj oplodnji koji zabranjuje čuvanje zametaka. Privatna klinika (nemam pojma, nek se zove Zdravlje) u državi A je naručila od privatne tvrtke (nek bude Medicinska oprema d.o.o.) iz države B opremu za čuvanje zametaka i edukaciju za svoje zaposlenike. Bračni par (nek se zovu Ivo i Ana, svejedno) su privatni poduzetnici iz države C koji imaju firmu u državi A. Bili su u postupku umjetne oplodnje u klinici Zdravlje, međutim sad su im zamrznuti zametci propali i moraju nastavili postupak u državi B.
1. O kojim se slobodama radi
2. Jel bračni par može tužit državu A za naknadu štete
3. Jel to uopće u dosegu europskog prava
4. jel to mjera s istovrsnim učinkom
5. jel pravo drave A u suprotnosti s pravom zajednice
još neke stvari, nadopunim ja ak se sjetim il bilo tko drugi tko je bio na ispitu pa zna!
georgee, shosanna, jel vam se da probat riješit?
shosanna
02-07-2010, 20:45
ja bi rekla da je paru ogranicena sloboda pruzanja usluga
a ovo za naknadu stete, jel se spominjalo da je direktiva,ugovor ili nesto ? imali bi pravo da se radi o krsenju neke odredbe ugovora 8npr. na slobodno odlucivanje o potomstvu)
da u dosegu je jer se radi o ekonomskoj aktivnosti
da to je miu jer ogranicava pruzanje usluga
a za ovo zadnje treba mi jos cinjenica.mozda cak i nije ako se opravdava zastitom zdravlja,tj. fetusa,jer ne znam postoi li manje restriktivan nacin za njegovu zastitu..
ali taj par npr. ne moze tuziti kliniku jer se radi o hor. odnosu -pruzanje usluga-
Snowhite, moj prijedlog je da pošlješ mail prof. rodinu, kažeš kako je stanje i možda ti se posreći :)
@ Snowhite: Idi obavezno na uvid, nać ćeš sigurno taj jedan bod, na prošlom roku je bila hrpa ljudi koji su uspjeli navuć bodove, što za sam prolaz, što za usmeni tako da obavezno idi tamo i di god je bilo kakvo sporno pitanje, argumentiraj svoj odgovor i sredit ćeš to. Sretno :thumbup:
Edit: Od maila Rodinu ništa, nemoj se ni trudit. Samo uči i idi u ponedjeljak na uvid tak da budeš spremna odmah ak ćeš moć na usmeni.
kad i gdje su upisi i uvidi? oni su samo napisali pocetkom sljedeceg tjedna...niti kada niti kod koga...nis...
Snowhite
02-07-2010, 23:41
kad i gdje su upisi i uvidi? oni su samo napisali pocetkom sljedeceg tjedna...niti kada niti kod koga...nis...
Ne zna se još točno, ali navjerojatnije su uvidi u ponedjeljak... Moraju bit prije usmenih. A upis ocjena jer prošli put, ak se ja dobro sjećam, bio u srijedu. Objavit će još točno na str katedre, navjerojatnije sutra, kad slože približne rasporede usmenih.:smile:
veksi deksi
03-07-2010, 19:20
kad bi bili upisi ocjena piše samo sljedeći tjedan a nepiše tpčan dan ni sat
Snowhite
03-07-2010, 19:22
Jesu usmeni ak se nađu bodovi na uvidu odmah poslije tog uvida, ili dan kasnije kad i normalni usmeni? I jel moguće znat kod kojeg profesora?
@ veksi deksi: ne piše još, ali pisat će! prošli put su bili mislim u srijedu.
prošli i pretprošli put su bili isti dan. praktički odmah.
objavili su raspored usmenih i termin upisa ocjene..
Snowhite
04-07-2010, 17:00
Uvidi sutra u 9 sati u Ćirilomedoskoj, dvorana 7... Di je u ĆM dvorana 7? Da ne lutam puno, ionak ću tak rano ujutro bit izgubljena u vremenu i prostoru... thx
tam di smo imali rim (kod karlovića). ona druga strana, kad se popneš staklenim stepenicama.
jel se mora doc osobno predat indeks ili se moze preko nekog poslat? ja vjerovatno imam ispit pismeni sutra u to vrijeme...
Snowhite
04-07-2010, 18:30
A ja sam bila kod Petraka, ne kod Karlovića, mi smo imali na tmt3 seminar... Al znam di su staklrne stepenice, jel to onda ona lalo veća dvorana u potkrovlju di je Zrinka upisivala ocjene nama seminaristima?
@ boky: Prošli put se moglo samo poslat indeks po nekom, sigurno se može i sad!:smile:
Može li mi tko reći kakva je komisija,izlazim na nju u 9mj.,pa me zanima kakva pitanja postavljaju,i na šta trebam obratiti pozornost???
zbunjena
04-07-2010, 19:54
prijatelju internet nije dostupan pa eto da priupitam u njegovo ime jednu stvar! ima nevjerojatan peh da je već 3 puta izlazio na ejp i uvijek imao 19 bodova! (da ne pričam da je bio i seminarist i da mu je na 1. kolok. falio bod da izađe na drugi) po toj logici ide u 9 mj. na komisiju što je zbilja presmiješno!
prvi put nije bio na uvidu jer se razbolio, a drugi put je imao usmeni iz nekog drugog predmeta...ja sam dala ispit iz druge, ali nekako mi nije baš sjeo taj predmet! mislim da ga najviše ubija to zaokruživanje...
planira sutra na uvid ,al nije siguran ima li kakve pomoći od toga... može li se bod nekako iskopati različitom interpretacijom pitanja?! kako to funkcionira i mogu li se točni odgovori uspoređivat s tuđim izvrsno napisanim ispitima?
planira sutra na uvid ,al nije siguran ima li kakve pomoći od toga... može li se bod nekako iskopati različitom interpretacijom pitanja?! kako to funkcionira i mogu li se točni odgovori uspoređivat s tuđim izvrsno napisanim ispitima?
Da, da, nek obavezno ide na uvid, puno ljudi je na prošlom roku uspjelo izvuć bod koji im je trebao, a s obzirom da njemu prijeti komisija, svakako nek ode i vidi kaj se može napravit.
starislav
04-07-2010, 23:31
Dal možda postoji neke skripta koja kumulativno obuhvaća baš sve od literature potrebno za ovaj ispit
i uvod, i sustav EU, i presude itd, i ako postoji koja je to?
bila sam seminarist i polozila sam preko kolokvija ovaj predmet..i sad vidim da mi na studomatu jos nije upisana ocjena.zasto?? a vec je mj dana proslo :unsure:
Snowhite
05-07-2010, 12:34
Nasla bod! :jumpy::jumpy::jumpy:
Nije da su mi krivo ispravili, neg sam se malo objašnjavala za dva pitanja i jedno su mi priznali. Jako simpa je bila žena na uvidima, strpljiva do krajnjih granica, iako baš i ne dijele bodove šakom i kapom, ni za prolaz ni za usmeni. Baš trebate dobro obrazložit zakaj mislite da je nešto tako kak ste vi riješili. Ulazite po dvoje-troje, nađete na s jedne hrpe svoj test i daju vam papir s točnim odgovorima. Možete proučavat svoj test kolko hoćete i možete imat knjige sa sobom dok uspoređujete odgovore. Ak vam nekaj nije jasno, pitate i prof će vam sve reć što i zašto. Al neće vam dat bodove na lijepe oči, to zaboravite. Sve u svemu vrlo korektan uvid, nikakvo pogađanje za bodove, moljakanje il nešto slično. Al definitivno se isplati otić!:mhm:
Sad imam jedno pitanje: sutra mi je usmeni kod prof. Vasiljević, mislim da je imala predavanja za izvanredne, jel zna itko išta o njoj, pogotovo kakva je na usmenom?:smartass:
Snowhite
06-07-2010, 20:46
Zakaj na ''ocijenite prof.'' nema Snježane Vasiljević? Dajte je stavite da je mogu nahvalit...:mrgreen: Do onda ću napisat nekaj ovdje, pa mi poslije možete prebacit post ak će trebat. :smile:
Odgovarala sam danas kod nje, krasna žena u svakom pogledu.:soppy: Onima koji su bili sa mnom na kp-u će sve bit jasno ak kažem da je isti tip prof. kao asist. Roksandić.
Pita stvarno osnove osnova, prvo jednu presudu (prije histeričnih napadaja panike, ne traži činjenično stanje nego samo što je sud u toj presudi bitnog zaključio), nekaj malo o institucijama, prethodnom postupku, nadzor ES-a nad pravom unije (i ovlasti ES-a općenito + postupci pred njim), klauzula lojalnosti, može li nacionalni sud odlučivati o valjanosti prava EU, može li ga tumačiti... Nikakve hipotetske slučajeve. Nas je bilo 6 na usmenom, odgovarali smo troje po troje. Pita vas svakog po 4-5 pitanja ukupno, ak dobro znate manje, a ak malo muljate dobijete koje pitanje više... I to bez nekog smislenog reda, npr. jednu osobu 2 pitanja, drugu jedno, pa jedno opet prvoj, pa 3 pitanja treću... I pogleda vam u indeks kak se zovete, pa vas oslovljava po imenu (što se meni jako dopalo, malo prof. to radi), trudi se da atmosfera zbilja bude opuštena. Iz moje grupe smo svi dobili 5 (al smo i dosta dobro znali).:smartass:
Navodno su svi ispitivači s ove katedre dobri, al čisto sumnjam da je itko bolji od nje! Sve pohvale od mene, ak za usmeni dobijete prof. Vasiljević, ko da ste dobili na lutriji! :mhm:
Veliki pozdrav profesorici i samo nek nastavi ovako! (i baš me zanima jel u rodu (sestra, mejbi?) s mojom prof. geografije iz srednje jer su fizički stvarno nevjerojatno slične)
starislav
08-07-2010, 18:53
prije nego se svi razbježite na mjesec dana
ja bih molio da mi netko odgovori na pitanja koje sam vec prije postavio na ovom topicu a nisam dobio odgovor
Dal možda postoji neke skripta koja kumulativno obuhvaća baš sve od literature potrebno za ovaj ispit
i uvod, i sustav EU, i presude itd, i ako postoji koja je to?
Dal je moguće proći pismeni dio ispita bez da se odgovori na hipotetske slučajeve?
Snowhite
08-07-2010, 19:07
Evo, probat ću ti ja odgovorit budući da mi je još friško...
1. Nažalost, ne. Ovaj ispit nije materijalno toliko težak, koliko je sjebano to s literaturom. Ja sam više vremena (i živaca) potrošila na traženje literature nego na samo učenje. Ak hoćeš, mogu ti poslat nekaj iz čeg sam ja učila, al ne garantiram da je samo to dovoljno. Samo mi onda napiši mail adresu na pm.
2. Apsolutno ne. Ispit ima 40 bodova, od toga 8 možeš dobiti na teorijskim pitanjima, a ostala 32 na hipotetskim slučajevima. 4 su takva slučaja i za svaki od njih imaš 8 pitanja koja nose po bod, isto kao i onih prvih 8 teorijskih. Dakle, proć pismeni bez da znaš rješavat hipotetske slučajeve je nemoguće.
starislav
09-07-2010, 08:55
kolegici Snowhite
još jedno veeeliko hvala
za sve savjete i pomoć
ovo ljeto ću se kupati na EJP (europska javna plaža)
salamander
09-07-2010, 21:34
Može li netko od vas koji su položili napisati neku idealnu listu literature?
Mislim da mnoge to zanima, čitao sam temu i ima svakakvih informacija.
Je li dovoljna skripta- djevojčica, osnove prava EU i još neka skripta ili knjiga?
Je li ta skripta uopće pouzdana s obzirom na Lisabonski ugovor?
Raspišite se malo...čini mi se da na ovoj temi baš i nema puno korisnih informacija za one koji nisu dobro upućeni/seminaristi.
tako je.
samo oni koji idu na kolokvije moraju na predavanja, slao nam je papir da se pribiljezimo tko ide na kolokvije.
ostali ne moraju ejp ni vidjet do ispita. (samo ne zelim znati kako je ucit taj predmet u tom slucaju, kaotican je :smt087 )
to je promijenjeno sad. :smt002 svi ce dobit potpis, na predavanja idu samo oni koji zele na kolokvije.
OK s obzirom da je search izbacio ovo ali da je staro tj. iz 2008. samo da pitam da li to još uvijek vrijedi?
Dakle skuzio sam da je ići na predavanja poželjno i korisno ALI s obzirom da nisam bio u prilici tako postupiti morati ću na teži način kao i obično, samo ne bi htio da ispadne da ne mogu pristupiti ispitu nakon što si polomim ljeto zbog ovoga, hvala.
johny walker
14-07-2010, 22:44
OK s obzirom da je search izbacio ovo ali da je staro tj. iz 2008. samo da pitam da li to još uvijek vrijedi?
Dakle skuzio sam da je ići na predavanja poželjno i korisno ALI s obzirom da nisam bio u prilici tako postupiti morati ću na teži način kao i obično, samo ne bi htio da ispadne da ne mogu pristupiti ispitu nakon što si polomim ljeto zbog ovoga, hvala.
ja bio seminarist, bio na 3-4 predavanja(većinu vremena proveo spavajući, jer ništa pametno nisam mogao čuti što nema u skripti)još 2-3 seminara(nitko ne zapisuje),a svejedno sam prošao preko kolokvija...moći ćeš pristupiti ispitu bez problema,:thumbup: a o tome da ćeš se polomiti zbog ovog kolegija...daj molim te:rotfl:
ja bio seminarist, bio na 3-4 predavanja(većinu vremena proveo spavajući, jer ništa pametno nisam mogao čuti što nema u skripti)još 2-3 seminara(nitko ne zapisuje),a svejedno sam prošao preko kolokvija...moći ćeš pristupiti ispitu bez problema,:thumbup: a o tome da ćeš se polomiti zbog ovog kolegija...daj molim te:rotfl:
Ma ne idem samo na to, ali sam prvo zabrijo uzet ovaj uz još jedan jer mi se nije činio kao nutcracker sad čitam pomalo i vidim da ekipa brije da praktički nema šanse da prođeš bez predavanja pa sam se malo ukenjo...
Znači ipak je limunada? ::E:
johny walker
15-07-2010, 11:11
U najmanju ruku nije problem, ja sam koristio od literature samo skriptu Djevojčica sa šibicama...ako želite višu ocjenu onda možete pronaći još literature, ali mislim da je i ovo sasvim dovoljno
Ma daj, ne možeš čovjeku tvrdit da mu je skripta od djevojčice dovoljna, pogotovo ako nije bio na predavanjima i prvi put se sreće s ovim.
U toj skripti nema uopće izmjena koje je donio Lisabon (a koje se redovito pojavljuju na ispitu), a to znači da nema smisla učit insitucije iz te skripte jer su se stvari promijenile (stupovi, nadležnosti, postupci, ...)
@ Brain32: Moja preporuka je nabavit knjigu "Osnove prava EU". Nije opsežna knjiga, a fenomenalna je i za učenje i za razumijevanje (da ne velim da su i pitanja na ispitu rađena po njoj, izravno ili neizravno). A skripta od djevojčice se onda eventualno može koristit za presude, ako ti se baš ne da čitat to.
Uz to si piogledaj na stranici katedre nastavne jedinice.
ma i ja sam čuo da je djevojčica bila čista ok za kolokvije. no da, za ispit, ne bi preporučo. osnove prava eu + presude. nadopuni si tablicu od djevojčice i, ak ikak možeš, nabavi nečije bilješke.
johny walker
15-07-2010, 14:17
Ma daj, ne možeš čovjeku tvrdit da mu je skripta od djevojčice dovoljna, pogotovo ako nije bio na predavanjima i prvi put se sreće s ovim.
.ok, imaš pravo za te institucije i stupove al toga ionako nema puno...mislio sam i ja preporučit ovu knjigu-osnove prava eu, al se nisam mogao sjetit ako se zove:thumbup: