PDA

View Full Version : II. Ekonomska Politika

Pages : 1 [2] 3

Yasmin
18-09-2011, 21:31
može li mi netko molim vas reći gdje se nalaze odgovori na pitanja 00prikrivena zaposlenost'' i ''tržište kapitala u RH 90-ih''

Tržište kapitala RH 90-ih?
-financijski sektor ostao je pod dominacijom banaka.
-nije postojala pravna obveza uvrštavanja dionica na burzu --> vlasništvo nad poduzećima su kontrolirali insajderi i/ili autsajderi s političkim vezama koji nisu imali poticaja da „izađu u javnost“ što je bilo osnaženo nedostatkom povratnih informacija s domaćeg tržišta kapitala o vrijednosti uvrštenih kompanijama.

- nedovoljna razvijesnost primarnog i sekundarnog tržišta kapitala bila je osobito jaka do 1996. najviše kao posljedica rata i institucionalnih nedostataka uz slabe učinke privatizacije.
-1996. formalno je sa radom započela Komisija za vrijednosne papire RH i donesen je najvažniji zakon za funkcioniranje tržišta kapitala – Zakon o izdavanju i prometu vrijednosnih papira.

Stanje nedovoljne razvijenosti primarnog i sekundarnog tržišta kapitala održavao je i
-nedostatak pravne regulative do druge polovice 90-ih,
-netransparentnost podataka o tržištu kapitala,
-niska likvidnost i visoka koncentracija trgovine udjelima na tržištu kapitala.

-zakonska zaštita manjinskih dioničara protiv postprivatizacijskih manipulacija bila je slaba pa su oni odmah po stjecanju dionica njih prodavali i ponovno postali pasivni
-primarnim tržištem domaćim obveznicama nedvojbeno je dominirala država

skrivenu nezaposlenost evo sad naisla u pojmovniku morovic,rancic:
Skrivena nezaposlenost (hidden unemployment) je stanje u kojem je određeni broj ljudi zaposlen premda ti ljudi ne opravdaju nadnice koje pri¬maju. To je stanje karakteristično za zemlje u razvoju gdje su ljudi većinom angažirani u poljoprivrednom sekto¬ru, jer u drugim sektorima za njih ne¬ma odgovarajućeg posla. Oni ostaju na selu radeći na zemlji, ali je njihov doprinos proizvodnji jednak nuli.

---očišćena tema---
http://img120.imageshack.us/img120/403/tema4ir7.jpg
axl (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=5200)

garava
26-09-2011, 20:34
evo da i ja dam neke svoje dojmove što se tiče ovog ispita :)

mislila sam da nikad ovo neću moć naučit jer mi je općenito sve što ima veze s ekonomijom predosadno i nezanimljivo za učit, puno sam lakše pamtila npr. obiteljsko nego ovo hehe, al eto...izašla sam prvi put sad na prošli rok i prošla. Što se tiče vremena potrebnog za položit ovaj ispit, mislim da je 10 dana sasvim dovoljno. Ja sam sve učila po skriptama iz skriptarnice. Za samuelsona je maat već dokazan kao najbolji :), al meni su ove doktrine i članci sjeli po ovim skriptama odlično...I da, bez obzira iz čeg učili, pitanja se stalno ponavljaju i odgovore na njih imate i u svim ovim skriptama, tako da se ne bih složila sa kolegama koji kažu da previše stvari fali u njima. Znači, 10 dana je sasvim dovoljno - 2 dana za članke, 3 dana doktrine i 4/5 dana za samuelsona. Što se tiče usmenog, rekla bih da je to čista formalnost (za razliku od većine drugih katedri), 5 minuta po osobi i to je to, tek tolko da se nešto kaže i potvrdi ocjena. Jedan mali savjet, katedra je zaista darežljiva na bodovima ako ste išta napisali, tako da čak i ako se nečega ne možete sjetit, napišite nešto i svojim riječima (naravno da ima bar neke veze sa pitanjem i bodovi su tu).

Sretno svima :)

ice
28-09-2011, 14:12
U koje se vrijeme obično održava ovaj ispit?

Yasmin
28-09-2011, 14:53
u 10h. al to ti ne mora nist znacit ako pitas za dekanski..moze biti bilo kada, a mozda i bude bas opet u 10h.

Duvi
30-09-2011, 15:10
U koliko je pismeni u pon?

the blizzard
30-09-2011, 15:24
U koliko je pismeni u pon?
Kolegica mi reče da je u pola 1

demarkis
01-10-2011, 15:36
Kolegica mi reče da je u pola 1

Meni piše 12:30 - 13:30, TRg maršala Tita 14, dvorana I Dakle, čim se brucoši pokupe, mi imamo čast odmah ući u dvoranu. (moju sretnu u kojoj uvijek sve pišem :D )

Jel ima nekog da je u dv.II ili nas neće biti previše, nadam se? :D

Brain32
01-10-2011, 17:31
Ako nekoga slučajno zanima što su to "poslovni anđeli":

Poslovni anđeli (eng.business angels) su vrsta ulagača koji poduzetnicima osiguravaju početni kapital potreban za realizaciju projekta (tzv.seed kapital), ali im pomažu i prenošenjem vlastitih poduzetničkih i menadžerskih iskustava, kao i davanjem praktičnih savjeta i uputa.

Više ovdje: http://www.investitor.org/poslovni-andjeli-pomoc-za-izlaz-iz-krize.php

Spominju se(odn. njihov nedostatak) kod "slabih točaka poduzetničkog kapaciteta RH" a nisam nigdje našao objašnjenje...

leptirić
03-10-2011, 13:46
Danas pitanja A-grupa:
1. Protekcionizam
2. Preporuke za povećanje poduzetničkih kapaciteta RH
3. Ekonomske strategije država u razvoju
4. George Soros - kritika neoliberalnog kapitalizma i tržišnog fundamentalizma
5. Devizni tečaj - objasni i vrste

~ovo treće pitanje, ekonomske strategije nisam baš sigurna da je tako išlo. Anyway, zna netko di se to nalazi?
Hvala!

Brain32
03-10-2011, 14:19
Dobro ti je treće pitanje, bilo je dugačko ali to je u suštini to.
Ja sam tu pisao dio iz Samuelsonovih "Izazova razvoja"
To ti je kod začaranog kruga siromaštva, znači hipoteza zaostalosti, industrijalizacija ili poljoprivreda, slobodno tržište ili upravljano i otvorenost tržišta(tj. vanjska orjentacija).

Iskreno ne znam što bi to drugo bilo...nisu 4 kotača jer bi pitanje valjda onda bilo tako postavljeno pa sam pretpostavio da je to to...možda sam u krivu ali nadam se da nisam jer nije da ne znam 4 kotača...:cold:

leptirić
03-10-2011, 18:56
Da, ne znam ja sam to povezala sa člancima, ali dobro. Valjda mi neće to prekrižiti kao potpuno netočno :(
Misliš da će objaviti svima na studomatu ili da dođemo ujutro do faksa?
Iako mi je malo glupi koncept ujutro ćemo objaviti, popodne vam je ispit ali ajde...

Brain32
03-10-2011, 19:02
Ne znam ni sam rekao je Rančić rezultati prijepodne na studomatu, usmeni već poslijepodne...
Ni meni se baš to pretjerano ne sviđa al' ajde, ja sam dosta blizu faksa pa ako ništa ne sjedne na studomatu do podne, pićim na faks...

leptirić
04-10-2011, 10:14
jel ikome došlo išta za usmeni?

demarkis
04-10-2011, 10:16
Ne :(( Refresham od jutra i studomat i stranicu katedre ne bi li se išta pojavilo. Bila mi frendica na faksu i kaže da niti tamo ničeg nema još :(

Brain32
04-10-2011, 10:24
uh sad mi je lakše jer ni kod mene nema još nish..

leptirić
04-10-2011, 10:34
oukej, meni je frendica na faksu kroz pola sata pa ako išta bude javim vam tu...

demarkis
04-10-2011, 10:43
Meni došli!

Brain32
04-10-2011, 10:48
I meni...u 18h mi je usmeni ili s obzirom da sam na komisiji žigić makar po onome što sam napisao ne bi rekao da nije usmeni u koliko sati je vama?

Tamara23
04-10-2011, 10:59
Meni dosli rez..mislim da sad pomalo budu dolazili svima koji su prosli..sretno svima :)

Duvi
04-10-2011, 11:39
U koliko su vam usmeni?

Brain32
04-10-2011, 11:41
To i mene zanima ali nitko ne piše :D
Meni je kako rekoh u 18h što mi zvuči dosta kasno pa zato pitam...

X-man
04-10-2011, 12:08
Dali netko zna koji je ispitivač u sobi 60?

jadzija
04-10-2011, 12:16
Vedriš je u sobi 60

Brain32
04-10-2011, 12:20
Ja stvarno ne razumijem...jel to neka fora ne reć u koliko sati imate usmeni kao tajna neka ili nešto...ne kužim.
@X-man, meni je komisija u sobi 60, a inače ti je tamo M.Vedriš

X-man
04-10-2011, 12:24
Ja stvarno ne razumijem...jel to neka fora ne reć u koliko sati imate usmeni kao tajna neka ili nešto...ne kužim.
@X-man, meni je komisija u sobi 60, a inače ti je tamo M.Vedriš

Pa nije tajna,meni je usmeni u 17:15

leptirić
04-10-2011, 12:39
meni do sad nisu ništa objavili...tako da ništa od mog usmenog :/ Sretno svima i napišite ovdje iskustva ;)

Brain32
04-10-2011, 12:50
Hmm jel vama piše ocjena pismenog na studomatu?

Gledam na obavijestima katedre i tamo piše da onima koji nisu prošli neće pisati raspored ali ni ocjena:
http://www.pravo.unizg.hr/EP

wannabelawyer
04-10-2011, 19:24
vedrišu definitivno odgovara prezime;)tak simpatican tip da i ak vas srusi necete se moc ljutit na njega!

Brain32
04-10-2011, 19:29
Evo ja sam bio na komisiji dobio sam tri, pitanja su mi bila Keynes i intervencionizam te BDP, razlika nominalnog i realnog i sl.
Sve u svemu vrlo ugodno i definitivno potvrđuju svu pozitivnu reputaciju koja ih prati.
Opustite se, stvarno je sve istina, ja sam bespotrebno bio nenormalno nervozan danas te time i nesposoban za kvalitetniju raspravu sa njima što je šteta jer nije da nisam imao što reći :(

Eto toliko od mene, ja idem dalje, isprike na spamanju threada danas ali kako sam i sam moderator na jednom drugom forumu vjerujem da brisanje nije toliki problem :D

nataly201
27-10-2011, 09:40
Može li netko dogovoriti na ova 2 pitanja:

1. 11 ciljeva Lisabonske agende ?

2. 6 ciljeva razvoja u strateškom razvoju 2006-2013. ?

kokolo21
27-10-2011, 10:13
Može li netko dogovoriti na ova 2 pitanja:

1. 11 ciljeva Lisabonske agende ?

2. 6 ciljeva razvoja u strateškom razvoju 2006-2013. ?

1.
1. Otvaranje većeg broja novih i kvalitetnih radnih mjesta
2. Otvoreno i dostupno europsko tržište rada
3. Ekonomske reforme za dovršenje stvaranja unutrašnjeg jedinstvenog tržišta
4. Efikasna i integrirana financijska tržišta
5. Efikasnije regulatorno okruženje
6. Kreiranje informacijskog društva
7. Podizanje stupnja vještina zaposlenih
8. Stvaranje jedinstvenog prostora EU za istraživanje i razvoj
9. Razvoj naprednih tehnologija
10. Socijalna kohezija, uključenost i zaštita
11. Održivi razvoj i zaštita okoliša (dodano 2001.)

2.
1) povećanje prosječne stope realnog rasta BDP-a (na 6% godišnje, prvenstveno zasnovano na privatnim investicijama)
2) očuvanje niske inflacije
3) smanjenje stope nezaposlenosti (ispod 9%, neposredno nakon ulaska u EU)
4) povećanje omjera neto priljeva međunarodnog kapitala prema BDP-u (posebno izravnih i portfolio ulaganja)
5) zaustavljanje rasta vanjske zaduženosti na sadašnjoj razini (blizu gornje granice umjerene zaduženosti)
6) zadržavanje omjera javnog duga i BDP-a trajno ispod 60%

btw. sve ti lijepo piše u skripti.

skinny bitch
30-10-2011, 16:46
bok dobri ljudi,imam pitanjce...... sto je na kraju s tim pojmovnikom,nisam skuzila da li je obvezna ispitna literatura ili treba iz njega znat ovako opcenitije pojmove npr inflaciju itd?
koji je vas savjet?
i kako uciti ove clanke? pocela sam ih citati iz knjige al smatram da su preopsirni da li pitaju po nekim pitanjima ili me bilo kaj mogu pitat iz njih? hvala :)

Cheryl Cole
30-10-2011, 17:14
bok dobri ljudi,imam pitanjce...... sto je na kraju s tim pojmovnikom,nisam skuzila da li je obvezna ispitna literatura ili treba iz njega znat ovako opcenitije pojmove npr inflaciju itd?
koji je vas savjet?
i kako uciti ove clanke? pocela sam ih citati iz knjige al smatram da su preopsirni da li pitaju po nekim pitanjima ili me bilo kaj mogu pitat iz njih? hvala :)

Što se tiče pojmovnika, osobno nisam učila iz njega, nego sam samo tražila ondje pojmove na koje nisam nigdje ''naletila'' prilikom učenja a pojavljuju se u pitanjima.
Što se tiče članaka, najbolje ti je učiti po skripti i paralelno čitati knjigu, ali ako ne stigneš dovoljno je i samo po skripti. Pogledaj si pitanja s rokova, ponavljaju se.

mae
01-11-2011, 14:57
gdje se ovo nalazi definiraj i objasni djelovanje zakona opadajućih prinosa i granični proizvod? hvala

_k_i_k_a__
03-11-2011, 20:31
gdje se ovo nalazi definiraj i objasni djelovanje zakona opadajućih prinosa i granični proizvod? hvala

Trziste rada :

POTRAŽNJA ZA RADOM
Postoji veza između količine uloženog rada i količine proizvodnje.
Prema zakonu opadajućih prinosa, svaka dodatna jedinica uloženog rada proizvodit će sve manje i manje povećanje proizvedene količine.

1. Granična proizvodnost rada povećavat će se ako radnici imaju više kapitalnih dobara s kojima rade ili ako su ona bolje kvalitete.
2. Granična proizvodnost bolje izvježbanih ili bolje obrazovanih radnika općenito će biti viša od granične proizvodnosti radnikas manje „ljudskog kapitala“. (kvaliteta radne snage)

Granični proizvod - spominje se svugdje uglavnom kod graničnih prihoda koji se ostvaruju graničnim proizvodima - a inace granično uvijek znači nešto dodatno tj. ekstra. Granični proizvod je dodatni proizvod nastao povećanjem inputa za jednu jedinicu.

mae
04-11-2011, 09:57
s obzirom da je pismeni u cetvrtak , sto je praksa pokazala kad su usmeni za komisiju, u petak ili od ponedjeljka kako je inace za usmene? pitam da si znam organizirat dolazak u zg?

demarkis
04-11-2011, 10:25
s obzirom da je pismeni u cetvrtak , sto je praksa pokazala kad su usmeni za komisiju, u petak ili od ponedjeljka kako je inace za usmene? pitam da si znam organizirat dolazak u zg?
na dekanskom su svi usmeni bili od ponedjeljka, uključujući i komisije. a čini mi se i na nekoliko zadnjih rokova. regularni usmeni počnu recimo sat ili dva ranije pa budu komisije pa nakon toga ispitaju ostatak regularnih (to znam jer sam prošli put čekao da ispitaju komisije i dobio živčani slom!) :P

the blizzard
04-11-2011, 10:59
kolega demarkis je u pravu. Ja sam polagao na prvom roku u rujnu i ispiti su počeli tek od sljedećeg tjedna.

mae
06-11-2011, 18:18
1.moze mi netko objasniti sta je kejnezijanska revolucija, u knjizi pise da je ona temelj doktrine intervencionalizma, pa se onda kasnije spominje kejnezijanski intervencionalizam?
2. Doktrina socijalizma, predstavnici, gdje se javlja, karakteristike? moze nesto o ovome?
3. zasto je socijalizam propao?
hvalaaa

dklobucar
07-11-2011, 10:33
jel mi moze netko napisat sto je ili na kojoj se stranici u skripti nalazi teorija javnog izbora,te izravni i neizravni porezi +primjeri.
Hvala

dklobucar
07-11-2011, 11:06
koje su najslabije komponente pod.okoline u rh te koje su slabe tocke pod.kapaciteta hrvatske-jel mi mozem netko napisat odgovor ,hvala

zgmetropola
07-11-2011, 14:31
Pomoć, ne mogu pronaći u svojim skriptama.

Koju nabrajalicu (kritiku) ima Stiglitz, a koju Soros?

_k_i_k_a__
07-11-2011, 16:01
Pomoć, ne mogu pronaći u svojim skriptama.

Koju nabrajalicu (kritiku) ima Stiglitz, a koju Soros?

Soros - kritičar trzisnog fundamentalizma i vjerovanja u magiju trzista

1. kritika neoliberalnog kapitalizma je u knjizi "Le defi de l'argent", Pariz, 1996.godine (magija trzista, ideologija darvinizma)
2. knjiga - "The crisis of global capitalism, Open Society Endangered", New York, 1998 (navještanje propasti kapitalizma, odnos korporacija i njihove moralne odgovornosti, raskorak kapitalizma i demokracije, koncept "otvorenog društva", odnos tržišne ekonomije i zastupničke demokracije kao elementi otvorenog društva, nedostatak međunarodnih institucija za nadzor)

Stiglitz - kriticar trzisnog fundamentalizma i neoliberalne globalizacije

"Globalization and its Discontents", W.W. Norton & Co.Inc., New York, 2002.godina - najštetnije posljedice : produblijvanje siromastva hendikepiranih zemalja i drustvenih slojeva, ugrozavanje ravnoteze eko sustava, stvaranje opasne nestabilnosti međunarodnog financijskog tj. globalnog gospodarstva, neodrzivost globalizacije sama priroda neoliberalne ekonomije, doprinost Svjetske banke, MMF-a i WTO-a, uspostavljanje ravnoteze izmedju individualnih i kolektivnih poretba i interesa, radikalne promjene upravljanja, ciljeva i politika organizacija)
Stiglitz i Greenwald "Externalities in Economics with Imperfect Information and Incomplete Markets", Quarterly Journal of Economics, 1986. godina - kritika slobodnog trzisnog mehanizma zasnovanog na teoriji o "asimetricnosti trzisnih informacija", uloga drzave u otklanjanju nedostataka trzisnog mehanizma - dobio je nobelovu nagradu za ekonomiju

_k_i_k_a__
07-11-2011, 17:12
1.moze mi netko objasniti sta je kejnezijanska revolucija, u knjizi pise da je ona temelj doktrine intervencionalizma, pa se onda kasnije spominje kejnezijanski intervencionalizam?
2. Doktrina socijalizma, predstavnici, gdje se javlja, karakteristike? moze nesto o ovome?
3. zasto je socijalizam propao?
hvalaaa

"Kejnezijanska revolucija" ekonomske teorije postala je temeljem doktrine intervencionizma i označila početak novog razdoblja evolucije kapitalističkog poretka - tzv. kasnog ili zrelog kapitalizma. Ta je doktrina u tim zemljama dominirala od završetka 2.svje.rata do sredine 70' ih godina, kada su novi ekonomski problemi - nestabilnost međunarodnih ekonomskih i financijskih odnosa, inflacija uz istovremeni rast nezaposlenosti ( tzv. stagflacija) te ekoloska i energetska kriza - postavili pred nosioce ekonomske politike nove, na usvojenoj teoretskoj osnovici nerješive probleme. Time ej započela kriza intervencionističke doktrine ekonomske politike koju je u 80' ih godina potisnula neoliberalna opcija. (knjiga 20. stran. ali vidim da si procitala to)
No uglavnom bit te revolucije - je sto je doba industrijskog, kasnije i monopolnog kapitalizma su obiljezili prvo napoleonski ratovi, pa je ona bila restauracija,zatim je doslo do padanja cijena i nadnica zbog poljoprivredne stagnacije, onda privredni uzlet pa burzovni slom i depresija, zatim par kriza onda poljoprivredna kriza 1973 i onda u 20, stoljecu par kriza - to je utjecalo na mnoge sfere zivota, gospodarska aktivnost je pala, mnogi su otisli u stecaj, dogodila se je destrukcija kapitala, pad nadnica, velika stopa nezaposlenosti itd.
U cijeloj toj zbrci događa se napuštanje liberalne tradicije kapitalizma zasnovanog na ekonomskoj teoriji opće privredne ravnoteže. Ta teorija - djelovanje proizvođača i potrošača na tržištu, privredna aktivnost posredstvom njegovog automatizma stalno teži uspostavljanju stanja pune zaposlenosti i potpune iskorištenosti proizvodnih kapacitetauz najpovoljniji stupanj zadovoljenja potreba potrošaća - sve je to doveo u pitanje Keyens jer je izmjenio proces raspodjele i potrošnje (upravo se po njemu zove ta revolucija, jer se ta revolucija odvija nakon objavljivanja njegove opće teorije 1936. godine - posebnu važnost stavlja na zaposlenost - jer smatra da potražnja, a ne "opskrba" faktor koji određuje razinu zaposlenosti, a vlada treba intervernirati pri razrješavanju velike nezaposlenosti - poticanjem javnih radova ili smanjivanjem poreza ili npr. promjenom kamatnih stopa ili novca u opticaju tj. fiskalnom i monetarnom politikom). Pojam je prvi put spomenut 1947. u članku " The Keynesian revolution" od Lawrence Klein. Kasnije je sam pojam kritiziran jer su neki smatrali da previse odskace od nacela za koje se je zalagao Keynes.

Doktrina socijalizma -
Socijalizam - negativne osobine (eksploatacija radinka, gomilanje bogastva u sve manji broj bogatasa, proleterizacija poljoprivrednika,sitnih trgovaca i obrtnika, siromasenje velikog broja stanovništva)
dogadja se proleterska revolucija - društveni sistem zasnovan na pravednosti i jednakosti - socijalisti - utopisti - komunistički pokret - Marx, Engels
Oktobarska revolucija - Rusija, 1917. - društvo bez klasa i bez eksploatacije čovjeka po čovjeku
2 oblika: Drzavni socijalizam (sovjetski savez) i Socijalističko samoupravljanje (Jugoslavija)

Državni socijalizam:
- 1. etapa - ratni komunizam (1918 -1921) - Nacionalizacija banaka, poduzeća, zemlje, upravljanje poduzećima = radnički komiteti, planiranje proizvodnje i raspodjele, ukinuta novčana privreda, rad = industrijska mobilizacija, plaća = natura
- 2. etapa - nova ekonomska politika tj. NEP (1921 - 1928, Lenjin) - porezi u naturi, moguće privatno vlasništvo, omogućen rad privatnim obrtnicima, robno-novčani odnosi, tržišno privređivanje

--> korak unazad socijalizma -
- 3. etapa - uvodi se sistem dugoročnog planiranja (buđetska i fiskalna politika i propisuju se samo opće smjernice
2 grupe : 1. N.I.Buharin i A.I.Rikov - povećanje poljoprivredne proizvodnje = razvoj industrije za preradu i proizvedenih događaja
2. L.D.Trocki i E.A. Preobraženski - problem nedovoljne investicije - politika socijalističke prvobitne akumulacije = stvaranje investicija u teškoj industriji = povećanje proizvodnje, smanjenje inflacija, zaposliti dio seljaka

4. etapa - intenzivna industralizacija i kolektivizacija sela (Staljin) - kolhozi i sovhozi - politika niskih cijena poljoprivrednih proizvoda

GLAVNA OBILJEŽJA - prioritet teška industrija
- maksimalizacija proizvodnje
- politika ograničavanja životnog standarda
- prijelaz iz poljoprivredne u nepoljoprivredne djelatnosti tzv. ekspanzivni razvoj
- ograničavanje ekonomskih odnosa s inozemstvom
- poboljšanje kvalifikcaijske strukture stanovništva

OSNOVNA OBILJEŽJA PRIVREDNOG SISTEMA ( upravljanje državnim organima, koholze kontrolira država, planiranje i kontrolu rada - ministarstvo i njihove direkcije, proizvodno savjetovanje - sudjelovanje radnika, pokazatelj poslovnog uspjeha = obujam proizvodnje i dobit) ---> arhetip doktrine ekonomske politike državnog socijalizma

USPJESI - ubrzanje tempa privrednog razvoja, promjene u proizvodnoj strukturi zemlje, napredak u školstvu i zdravstvu, smanjenje socijalnih razlika stanovništva, rješavanje problema nezaposlenosti

NEDOSTATCI I SLABOSTI - niska proizvodnost rada = nezainteresiranost
- neefikasno korištenje proizvodnih kapaciteta
- ekstenzivni privredni razvoj - novo zapošljavanje i gradnja objekata
- sporost u tehničkom napretku
- niski životni standard = niska produktivnost, visoka izdvajanja za akumulaciju
= niska efikasnost i konkurentna sposobnost i slab plasman proizvoda na međunarodno tržište ---> REFORME - povećanje ekonomske efikasnosti:

- jačanje samostalnosti privrednih organizacija, povečanje materijalne zainteresiranosti radnika, pojednostavljenje planskog upravljanja privredom, jačanje utjecaja tržišta, tržišnih zakonitosti

Boris Jeljcin - 1992. napuštanje socijalističkog režima = sistem tržišne privrede i poduzetničke ekonomij

Slatkooki
07-11-2011, 21:00
Neka pitanja što se ovdje po popisima mogu vidjeti kolko sam shvatio su iz stare knjige članaka, prije 2009.
npr. kritike globalizacije iz razvijenih i nerazvijenih zemalja, šest pravaca mobilizacije, konsenzusi iz monterreya i postwashingtonski itd. jer ih konkretno i nisam našao u sadašnjoj knjizi,
neka me netko ispravi i malo bolje to pojasni ako sam u krivu ?

the blizzard
07-11-2011, 22:27
koje su najslabije komponente pod.okoline u rh te koje su slabe tocke pod.kapaciteta hrvatske-jel mi mozem netko napisat odgovor ,hvala
To je sve u onom članku,negdje na početku odmah.
"Najslabije ocjenjene komponente poduzetničke okoline po kojima smo još uvijek u začelju su:
• otvorenost tržišta - administrativne barijere, 35. mjesto od 37 zemalja
• komercijalna i profesionalna infrastruktura, 31. mjesto od 37 zemalja
• kulturne i društvene norme, 30 mjesto od 37 zemalja
• transfer istraživanja i razvoja, 24 mjesto od 37 zemalja"
Ovo drugo nisam uspio naći :/

_k_i_k_a__
07-11-2011, 23:02
Neka pitanja što se ovdje po popisima mogu vidjeti kolko sam shvatio su iz stare knjige članaka, prije 2009.
npr. kritike globalizacije iz razvijenih i nerazvijenih zemalja, šest pravaca mobilizacije, konsenzusi iz monterreya i postwashingtonski itd. jer ih konkretno i nisam našao u sadašnjoj knjizi,
neka me netko ispravi i malo bolje to pojasni ako sam u krivu ?

:thumbup: Dobro si shvatio neka pitanja nisu vise "aktualna" tj. nema odgovora u knjizi i ne trebas se zamarati s njima. Ucila sam po knjizi, kad sam procitala clanke ponavljala sam po pitanjima od Marka koja su postavljena na prvoj stranici i onda po pitanjima od zare sveukupno neko ponavljanje - to obuhvaca sve i zaista mislim da nema pitanja izvan tog.

.:Marko:., 07.07.2009.

- ak ti mogu pomoć malo, probaj učit po ovim pitanjim ( nisu puno, al malo su detaljnija )

1. Janos Kornai
šest značajki, čimbenici ubrzanja u procesu transformacije, kognitivni problemi
2. Milan Mesarić
soros, stiglitz, 15 točaka
3. Siniša Kušić
moguće privatizacijske strategije
4. Zdenko Babić
liberalizam, okunov model, uloga fiskalnog sustava u ostvarenju soc pravednije distrib, zaključak
5. Mate Babić
stabilizacijski program, karakteristike na sidru utemeljenih stabilizacijskih programa, ocjena razvoja
6. Račić i Cvijanović
faze privatizacije,
7. strateški okvir
komponentna i djelotvorna javna uprava - ciljevi, reforma pravosuđa- ciljevi, instrumenti i akcije, uloga države u gosp - ciljevi
8. Damir Novotny
zaključak
9. Gordan Družić
osnovni uzroci krize od 1994 - 2004, neki od mogućih načina izlaza iz krize
10. Vedriš
koliki je rizik dužničke krize za RH, problemi upravljanja vanjskim dugom, zaključak
11. Kesner - Škreb
ideje o industrijskoj politici, strukturalizam i neoliberalizam, tržišnio i državni neuspjesi, suvremena državna intervencija, kriteriji za izbor grana pobjednika, pomoć gubitašima
12. Vedriš
politike koje utječu na ind politiku (tablica 1), tablica 2, zaključak
13. Vedriš
šest glavnih makroekonomskih ciljeva, graf 2, zaključak
14.
državne potpore u Hrvatskoj, što su državne potpore,
15. Boromisa i Samardžija
europa na raskrižju, lisabonski program zajednice, integrirane smjernice za rast i zapošljavanje, lisabonska strategija i kriteriji iz Kopenhagena, zaključak
16. Vedriš
na str 309. analiza krize uzroka hrv gospodarstva, konkurentska pozicija Hrvatske u odnosu na okruženje, kako je bilo u RH, lisabonska agenda, nordijski model, zaključno razmatranje - str. 320.

dklobucar
08-11-2011, 09:43
jel mi moze netko napisat sto je ili na kojoj se stranici u skripti nalazi teorija javnog izbora,te izravni i neizravni porezi +primjeri.-HITNO !!!!!!

the blizzard
08-11-2011, 10:05
jel mi moze netko napisat sto je ili na kojoj se stranici u skripti nalazi teorija javnog izbora,te izravni i neizravni porezi +primjeri.-HITNO !!!!!!
To ti je 16. ili 17. lekcija u Samuelsonu. Nemam skriptu ovdje pa ne mogu reći točno koja stranica. Nadam se da će pomoći

_k_i_k_a__
08-11-2011, 10:22

Teorija javnog izbora : maat - str.31
Kao što postoje propusti na tržištu (npr. monopol, zagađenje), tako postoje i državni propusti u kojima državne intervencije dovode do pustošenja ili loše preraspodjele dohotka. Ta tema spada u domenu teorije javnog izbora, koja proučava način na koji država donosi odluke.

Ta teorija analizira vladine pogreške koje nastaju kad državne akcije ne uspiju poboljšati gospodarsku učinkovitost ili kad država nepravedno raspodjeljuje dohodak.

Porezi: maat. 32. str.
(piše za neizravne, ali ne piše za izravne, ali iz financija):

Izravne poreze uplaćujemo osobno ili ih uplaćuje poslodavac, a neizravne poreze ne snosi onaj tko ih uplaćuje u državni proračun već se prevaljuju na drugoga (krajnjeg potrošača).
Izravni porezi su: porez na dobit, porez na dohodak i prirez porezu na dohodak, dok su neizravni porezi porez na dodanu vrijednost, trošarine i porez na promet nekretnina.

ice
09-11-2011, 09:48
Dakle, molim vas da mi netko kaže: vidim da je iz samuelsona posloženo malo pitanja koja sam uspjela tu na forumu naći. Jel to sve što pitaju i zapravo je naglasak više na člancima? Pitam jer prvi put izlazim, pa mi je ovaj ispit malo maglovit :)
Kakvi su što se tiče ispravljanja? I ako biram, koga izabrati? Rančić, Ružica, Vedriš?

_k_i_k_a__
09-11-2011, 15:05
Dakle, molim vas da mi netko kaže: vidim da je iz samuelsona posloženo malo pitanja koja sam uspjela tu na forumu naći. Jel to sve što pitaju i zapravo je naglasak više na člancima? Pitam jer prvi put izlazim, pa mi je ovaj ispit malo maglovit :)
Kakvi su što se tiče ispravljanja? I ako biram, koga izabrati? Rančić, Ružica, Vedriš?

- nema nista izvan pitanja sa foruma iz samuelsona da je pitano na usmenom ili pismenom tj. tocnije bi mozda bilo da kazem da nema nista izvan skripte maat-a
- uglavnom su naglasci na clancima i doktrinama, zna biti koje pitanje i iz samuelsna (ali ako sam dobro primjetila Vedriš ga neće pitati, osim u slucaju da si krivo odgovorio na to pitanje u testu, - eventualno pita 4 kotaca i spiralu nadnica - mislim da je netko napisao koja su mu omiljena pitanja kad je ocjenjivao profesora pa pogledaj tamo, dok ce Ruzica pitati bez obzira na sve par pitanja iz samuelsona, za Rancica ne znam)
- ispravljaju korektno test, neki kazu malo strogo, ali mislim da je to vise zato sto je opsirno ono o cemu mozes pisati, vise gledaju cjelinu testa, nego neku sitnicu koju si napisao.
- Vedris je laksi, pita uvijek ista pitanja (doslovno udje troje ljudi, on ce vjerojatno i ostale pitati ista pitanja) i ima svoja omiljena pitanja koja pita. Ruzica pita sve, korektna je i nece zakinuti studenta, ali u svakom slucaju kod nje je teze proci, nego kod Vedrisa. Mislim da Vedris nema obicaj pitati GEM istrazivanje, dok ona obvezno pita ono sto nisi znao na ispitu (kao i svi ostali profesori na ovoj katedri), GEM, doktrine i par pitanja iz samuelsona koja nisu vezana za test. Vedris ispituje mozda 10 min dok ruzica ispituje oko 30 min, ali svodi se na to da je sve to kroz razgovor i primjere i moze se dignuti ocjena kod oboje.

Odabir je na tebi :) Sretno!

mae
09-11-2011, 17:34
doktrina razvojne države i teorija endogenog rasta i Ekonomija geografije i teorija strateške trgovine . gdje se to nalazi?

the blizzard
09-11-2011, 19:38
doktrina razvojne države i teorija endogenog rasta i Ekonomija geografije i teorija strateške trgovine . gdje se to nalazi?
Pri kraju doktrina

leptirić
10-11-2011, 16:01
Danas pitanja u A grupi:
1. Tri skupine reformi koje provode zemlje u tranziciji i dva načina njihova provođenja (članak)
2. Socio-politički pristup ostvarenja države blagostanja
3. Najlošije ocjenjene komponente u GEM istraživanju
4. Začarani krug siromaštva i modeli razvoja
5. Tri svojstva naprednog kapitalističkog gospodarstva

Znam da su se u B-grupi i ponovila neka pitanja sa prošlog roka, ali mene zanima ovo zadnje - ne mogu se uopće sjetiti da sam to negdje vidjela u Samuelsonu. Jel zna netko di je to?

svemirko
10-11-2011, 17:48
5. pitanje je bilo tržišna ravnoteža i čimbenici koji utječu na potražnju? to ti je u 3. poglavlju

leptirić
10-11-2011, 22:16
5. pitanje je bilo tržišna ravnoteža i čimbenici koji utječu na potražnju? to ti je u 3. poglavlju
Mislila sam na peto pitanje svoje, A-grupe ;)

Slatkooki
11-11-2011, 00:45

Ovo nije "doktrina razvojne države" jer to ne postoji, nego se to u knjizi naziva "Nove razvojne teorije", i to je sve u smislu prikaza nekih otklona od neoliberalne doktrine

svemirko
11-11-2011, 12:13
Mislila sam na peto pitanje svoje, A-grupe ;)

to ti je 2 poglavlje :D

p-kutnica
11-11-2011, 13:21
došli rezultati :)

ja sam Trg maršala Tita 14, soba 62, tko je to, Rančić?

Cheryl Cole
11-11-2011, 13:40
došli rezultati :)

ja sam Trg maršala Tita 14, soba 62, tko je to, Rančić?

da, to je rančić. provjeriš si na stranici faksa, po tome tko i gdje ima konzultacije

jurandvor
11-11-2011, 19:46
pitanja 10.11.2011. B grupa

1. navedi i objasni uzroke krize 2007
2. zakonodavno institucionalna razina u rh
3. preporuke za povećanje poduzetničkog kapaciteta u rh
4. 4 kotača razvoja i začarani krug siromaštva
5. objasni što je tržišna ravnoteža i navedi čimbenike koji utječu na potražnju

tina111
11-11-2011, 21:20
da li ima netko tko ide na komisiju u ponedjeljak? da li na studomatu pise samo kad i gdje je usmeni ili piše i ocjena? :unsure:

Brain32
12-11-2011, 14:13
Ne piše ti ocjena, ja sam bio na komisiji na dekanskom, samo ti piše gdje da dođeš. Uglavnom samo se opusti i lijepo još pripremi, oni su ti super to mi je najbolja komisija ikad nemoj se nish bojat :thumbup:

mae
13-11-2011, 15:51
sta treba znati o platnoj bilanci, vidim da ju dosta pitaju na usmenom a ja ju nis ne kuzim :/ , kako hrvatska stoji po tom pitanju? dijelovi su tekuci racun koji ukljucuje uvoz i izvoz dobara i usluga, dohodak od ulaganja i transferna placanja. a sto ukljucuje financijski racun?

plavušic@
13-11-2011, 19:29
Molim vas, ako netko zna odgovor: navedi i objasni uzroke krize 2007. god.? Ne mogu to nigdje naći, već sam par puta prešla sve... Hvala!

zgmetropola
13-11-2011, 19:35
Molim vas, ako netko zna odgovor: navedi i objasni uzroke krize 2007. god.? Ne mogu to nigdje naći, već sam par puta prešla sve... Hvala!

To ti piše u doktrinama.

No odlučujući udarac neoliberalnoj doktrini zadala je medunarodna ekonomska i financijska kriza,
zapoceta u srpnju 2007 slomom tržišta hipotekarnih kredita a koja je pocetkom 2009. zahvatila
gotovo citav svijet. Njen uzrok je sljedeci kauzalni lanac dogadaja

1. Deregulacija financijskog sistema kojim su bitno smanjena ogranicenja medunarodnih
kretanja kapitala kao i kontrola bankarskog sistema. Liberalizirana su i pravila poslovanja
poslovnih banaka, kojima je dozvoljeno da se one bave i investicijskim bankarstvom što su
ranije mogle samo specijalizirane institucije. Nekontroliran priljev inozemnog kapitala na
americko financijsko tržište i deregulacija banaka bili su pogodno tlo za razvoj špekulativnog
poslovanja.

2. Rizicni plasmani hipotekarnih kredita zbog obilja likvidnosti i nesmiljene konkurencije
banaka koje su ove kredite preprodavale putem posebnih vrijednosnica tzv izvedenica cija
su podloga bile hipoteke na rizicne kredite Ogromna masa takvih vrijednosnica dovela je do
sloma financijskog tržišta najprije hipotekarnih kasnije i ostalih vrijednosnica

3. Masovno propadanje banaka zbog gubitaka od trgovanja vrijednosnica medu kojima i stecaj
dviju najvedih investicijskih banaka – Merryll Lynch i Lehman Brothers. Pri tome nisu stradale
samo americke nego i banke u nizu europskih zemalja i Japanu pa je tako kriza poprimila
globalne razmjere. Nesigurnost u pogledu boniteta pojedinih banaka imala je za posljedicu
blokadu sistema medubankarskog kreditiranja, a nakon toga i kreditiranja privrede i
stanovništva u merici Europi i Japanu

4. Globalni pad privredne aktivnosti koji po razmjerima podsjeda na najvede privredne krize
kao veliku krizu od 1929 ili 1973 što znaci da bi ona mogla potrajati i nekoliko godina.

Za razliku od razdoblja vladavine neoliberalne doktrine sadašnji kapitalisticki poredak opet poprima
niz znacajki državno -monopolnog kapitalizma.

dklobucar
14-11-2011, 11:44
jel mi mozes netko napisat ili gdje se u knjizi nalazi sto je to javni dug i kako se finacira-hitno
hvala

Brain32
14-11-2011, 18:36
sta treba znati o platnoj bilanci, vidim da ju dosta pitaju na usmenom a ja ju nis ne kuzim :/ , kako hrvatska stoji po tom pitanju? dijelovi su tekuci racun koji ukljucuje uvoz i izvoz dobara i usluga, dohodak od ulaganja i transferna placanja. a sto ukljucuje financijski racun?

Financijskim računom financiraš tekući račun odnosno financijski račun služi izravnavanju tekućeg računa(manjka) jer ukupna bilanca na kraju mora pokazat nulu.
Znači financijski račun ti je na neki način izvoz dugovanja putem vrijednosnih papira(obveznice, IOU) u zamjenu za stranu valutu .
Ovo je bez knjige lol tako da pogledaj to još, to ti je u samelsonu imaš i u skripti i u knjizi, nadam se da nije prekasno...

nemo
15-11-2011, 01:36
Jel zna netko razliku između državnog i samoupravnog socijalizma? :mhm: Hvala!!!

fishtrack
15-11-2011, 02:06
Jel zna netko razliku između državnog i samoupravnog socijalizma? :mhm: Hvala!!!
državni-sovjetski, samoupravni-naš(jugoslavenski) ;)

fergi
22-11-2011, 11:09
meni nije jasna literatura. imam samuelsona, i idem sad posudit ove druge dvije knjige. ok jasno mi je da trebam naučit doktrine iz jedne al kakvi su ovo članci. jel to negdje posebno odvojeno. koliko toga ima otprilike?

Grizzly
22-11-2011, 11:30
Doktrine i članci su ti iz jedne knjige.
Doktrine - 47 stranica
Članci - 322 stranice
Ovako izgleda knjiga:

http://www.pravo.unizg.hr/images/50002207/naslovnica%20za%20web(2).jpg

la_la
15-01-2012, 13:50
Moze li netko napisati neke dobre skripte po kojima je spremao clanke i doktrine?

Grizzly
15-01-2012, 16:51
Doktrine baš i ne bi trebao po skripti jer ima jako malo stranica. Ako već hoćeš raditi po skripti, evo ti ova: http://www.pravokutnik.net/materijali/ekonomska-politika/skripta/doktrine-ekonomske-politike

Članke je dobro učiti po pitanjima pa ti savjetujem da si skineš pitanja od Zare s 1. stranice ovog topica. Što se tiče skripti, znam da su dobre ove od mightyprincess i Angie pa si uzmi neku od te dvije: http://www.pravokutnik.net/skripta/ekonomska-politika/ep-clanci ili http://www.pravokutnik.net/skripta/ekonomska-politika/ekonomska-clanci.

la_la
15-01-2012, 22:06
Hvala ti. Samo me jos zanima ova skripta http://www.pravokutnik.net/materijali/ekonomska-politika/clanaksneta ? Jel ovaj clanak s neta sadrzan u ovim gore skriptama.

Grizzly
15-01-2012, 23:33
U skripti od Angie (ova druga) je obrađen članak "što čini Hrvatsku poduzetničkom zemljom" (članak s interneta). Nalazi se na zadnjih nekoliko stranica.

luce.luca.
24-01-2012, 05:59
Koliko je vremena približno potrebno za ovaj kolegij? Imaju li neseminasristi pravo izlaska na kolokvije?

ribapsihopat
24-01-2012, 08:35
Koliko je vremena približno potrebno za ovaj kolegij? Imaju li neseminasristi pravo izlaska na kolokvije?

tri tjedna mi se čini idealno, stigne se i u 2 ako učiš cijeli dan. svi mogu na kolokvije.

lupusinfabula
30-01-2012, 10:39
jel mi može netko reć u kolko sati se obično održava pismeni? hvala

the blizzard
30-01-2012, 11:32
jel mi može netko reć u kolko sati se obično održava pismeni? hvala
najčešće je u 9

Slatkooki
02-02-2012, 14:13
Pitanja B grupa :
2.2.2012.

1.Uzroci ekonomske krize iz 2007. godine (d)
2.Ponuda rada, definicija, elementi
3.Financijska i materijalna imovina
4.Teorija institucionalne promjene i ovisnost o prijeđenom putu (č)
5.Uzroci krize u RH gospodarstvu od 1994. do 2004. (č)

pravnica12345
02-02-2012, 17:28
Kolege, hajde javite ovdje kad vidite rezultate. Ja nisam bas sigurna u prolaz pa da ne gledam dzabe u studomat cijelo popodne sutra :) Btw. grupa A je imala pitanja danas
1) Doktrine - Teškoće koje je izazvala intervencionistička ekonomska doktrina?
2) Samy - Definiraj osobni dohodak i bogatstvo. Kako se mjere?
3) Samy - Prirodni resursi, koje su kategorije prirodnih resursa?
4) Članci - Stanje tržištu kapitala u vrijeme privatizacije u RH 90-tih godina
5) Članci - Kriteriji izbora grane pobjednika u industrijskoj privredi? (tak nešto, nisam sigurna kak je ovo bilo formulirano... :P)

arabb
04-02-2012, 16:25
kako bi bio odgovor na 4. pitanje, kretanje kapitala u vrijeme privatizacije!?

lavanda
05-02-2012, 20:30
jel tko uci clanke po knjizi iz 2006.? ima kojih izmjena i dodataka? pomoziteeee,molim vaaaas.hvalaaaa

Bagly
07-02-2012, 15:14
jeli mozda netko zna sto je najvaznije iz onog clanka o hrvatskoj kao poduzetnickoj zemlji? mislim, meni ono sve izgleda tako glupo...

Grizzly
07-02-2012, 18:06
jeli mozda netko zna sto je najvaznije iz onog clanka o hrvatskoj kao poduzetnickoj zemlji? mislim, meni ono sve izgleda tako glupo...

U ovoj skripti je označeno što je bitno: http://www.pravokutnik.net/materijali/ekonomska-politika/clanaksneta

Bagly
09-02-2012, 08:58
ovih pitanja nema u Zarinim pitanjima iz clanaka :
Razlozi nastanka i posljedice bankarske krize 90tih?
Zakonodavna institucionalna infrastruktura u RH?
Trziste kapitala u rh tjekom privatizacije? a ponavljaju se u ispitu i mislim da su vazni, pa jel netko zna odgovore na ta pitanja?

Slatkooki
09-02-2012, 10:30
Kompilirao sam pitanja s pismenih iz zadnje 3-4 godine kako se već pojavljuju, tako da su neke stvari koje više nema jer su iz prošle knjige članaka maknute, da ih ne bi bezveze tražili po knjizi i slično,
uglavnom tu je 98% stvari koje će vam se pojavit na pismenom.

Poredano je sve i označena poglavlja gde je;

https://rapidshare.com/files/3354385158/EP_pitanja_iz_pismenog_ispita.doc

Ima ih osamdesetak, računajte si da vam za svako treba nekih pola sata do 1h učenja, ovisno o individualnim sposobnostima i metodama rada, tako da će vam trebat nekih desetak dana do dva tjedna da vam stvar uđe u svoje mjesto.

toothfairy
16-02-2012, 17:36
Današnja pitanja - B grupa

1. objasnite teoriju javnog izbora
2. navedite primjere i objasnite izravne i neizravne poreze
3. objasnite nastanak i razvoj države blagostanja po sociopolitičkom modelu
4. strateški okvir za razvoj 2006. - 2013. - pitanja pravosuđa
5. objasnite kameraliste i njihovu doktrinu ekonomske politike

ja očito nisam čula, oko kolko sati su rekli rezultate sutra?

toothfairy
16-02-2012, 17:56
ovih pitanja nema u Zarinim pitanjima iz clanaka :
Razlozi nastanka i posljedice bankarske krize 90tih?
Zakonodavna institucionalna infrastruktura u RH?
Trziste kapitala u rh tjekom privatizacije? a ponavljaju se u ispitu i mislim da su vazni, pa jel netko zna odgovore na ta pitanja?

Razlozi nastanka i posljedice bankarske krize 90-ih
naslijeđe bivšeg sustava (loša struktura gospodarstva i loš položaj prvrede), smjena upravljačkih struktura poč 1990., rat i ratna stradanja, RH nije imala formirano nacionalno gospodarstvo (a nema ga ni danas), proces pretvorbe i privatizacije (jer je privatizacija postala sama sebi svrha - nije se pazilo na financijske mogućnosti kupaca), sanacija banaka (velik javni dug, 90% pod kontrolom stranaca), makroekonomska politika (pogotovo tečajna politika), mirovinska reforma

Zakonodavna institucionalna infrastruktura u RH - pitanje se odnosi na tendencije RH po pitanju socijalne pravednosti
postoje napori da se izgradi djelotvorna pravna država i demokratizira društvo. velik pritisak da se donesu zakoni prilagođeni europskim standardima. postoji nedostatak ex ante i ex pot evaluacija u smislu provođenja praćenja zakona. pritisak na sudove zbog prenatrpanosti i neučinkovitost kao rezultat. osnivanje institucija bez potpore (financijske, ljudske), što dovodi do toga da je forma ostvarena, ali ne i svrha.

Tržište kapitala u RH tijekom privatizacije - iskreno nemam pojma. ja osobno bih ovdje nešt prosrala malo o razvojnim fazama privatizacije, dva modela, i možda dodala kako je sve skupa bilo uglavnom jadno :D ne znam, pametniji neka nas prosvijetli

Sakiiii
16-02-2012, 18:28
grupa A

1. koje su dugoročne poslijedice visokog javnog duga (s)
2. koje su vrste dohodaka i objasnite (s)
3. objasnite nastanak i razvoj države blagostanja po strukturnom modelu (č)
4. strateški okvir za razvoj 2006. - 2013. - ciljevi reforme javne uprave (č)
5. koje su razlike između engleskog i francuskog merkantilizma (d)

*barbie*
17-02-2012, 11:08
Jel može netko napisati o Stiglitzu šta bi bilo dovoljno za reć na usmenom?

tina2
17-02-2012, 14:31
može mi netko objasniti ovo- moram na komisiju, na studomatu mi piše termin kad imam usmeni, ali mi ne piše ocjena pismenog... da li to znači da nisam prošla ili ocjenu ne upisuju za komisiju? molim nekog tko to zna da mi odgovori hitno

fishtrack
17-02-2012, 15:35
može mi netko objasniti ovo- moram na komisiju, na studomatu mi piše termin kad imam usmeni, ali mi ne piše ocjena pismenog... da li to znači da nisam prošla ili ocjenu ne upisuju za komisiju? molim nekog tko to zna da mi odgovori hitno ako ti piše termin znači da si prošla pismeni i ideš na usmeni-u tvom slučaju komisiju, da si pala pismeni na studomatu bi ti pored termina ostalo prazno

5rich
17-02-2012, 16:04
Na stranici katedre su navedeni studenti koji nisu prošli pismeni dio komisije :wink:

fashion_victime
17-02-2012, 19:02
ima ko kakvih dojmova s komisije?

sangria
18-02-2012, 15:01
zanima me kakva je ekonomska na eng? jel se pišu kolokviji il se mora na normalan rok i jel lakše/teže?

toothfairy
18-02-2012, 21:34
Jel može netko napisati o Stiglitzu šta bi bilo dovoljno za reć na usmenom?

Dakle, vezano uz kritiku na kapitalizam, Stiglitz procjenjuje da su najštetnije posljedice: produbljivanje siromaštva, ugrožavanje eko sustava, stvaranje opasne nestabilnosti financija i globalnog gospodarstva.
On smatra da je uzrok u samoj prirodi neoliberalne ekonomije i po njegovom mišljenju bit će sve gore. Kao izlaz iz krize predlaže reformiranje Svjetske banke, MMF-a i WTO-a na način da štite i siromašne zemlje i da se ukine dominacija SAD-a i bogatih zemalja, da veća uloga u utvrđivanju politike i donošenju odluka pripadne zemljama trećeg svijeta.

5rich
21-02-2012, 19:30
Dojmovi s usmenog kod Vedriša - kasnio je minimalno, atmosfera jako ugodna, on opušten, daje priliku da se skuliraš, ne traži puko štrebanje, već razumijevanje gradiva.
Pitanja iz moje grupe:
Doktrine:
Razlike merkantilizma u Francuskoj i Engleskoj
Protekcionizam
Socijalizam - podjela, koje je promjene uveo Gorbačov.

Samuelson:
Platna bilanca
Ciljevi ekonomske politike

Članci:
Iz Kornayevog članka zašto se transformacija dogodila brzo i zašto su ljudi i dalje nezadovoljni.
Industrijska politika i njena dva smjera.

bonito
22-02-2012, 12:39
jel može samuelson iz 2011,jer je to najnovije izdanje,iako na stranici piše 2007,koja je razlika

fishtrack
22-02-2012, 12:57
Dojmovi s usmenog kod Vedriša - kasnio je minimalno, atmosfera jako ugodna, on opušten, daje priliku da se skuliraš, ne traži puko štrebanje, već razumijevanje gradiva.
Pitanja iz moje grupe:
Doktrine:
Razlike merkantilizma u Francuskoj i Engleskoj
Protekcionizam
Socijalizam - podjela, koje je promjene uveo Gorbačov.

Samuelson:
Platna bilanca
Ciljevi ekonomske politike

Članci:
Iz Kornayevog članka zašto se transformacija dogodila brzo i zašto su ljudi i dalje nezadovoljni.
Industrijska politika i njena dva smjera.
samo da se nadovežem, sve pohvale prof. Vedrišu na korektnom i ugodnom usmenom

Fortica
22-02-2012, 18:42
Zna li tko u kojem terminu ce se odrzavati predavanja iz ep u ovom semestru? Kao neseminarist po prvi puta upisujem ovaj predmet,dakle mogu na kolokvije (2 su? ) te se oslobodenje od pismenog cuva do 11-og mjeseca,moze samo potvrda ovog dvoje ako je tocno? Hvala unaprijed,pozdrav!

apocalypse
22-02-2012, 18:52
Do ove godine su bila 2 kolokvija, valjda će i ove.
A raspored predavanja se inače nalazi na stranici faksa (bilo kojeg predmeta, ne samo ovog)
http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/raspored_predavanja/redoviti_studenti

Za oslobođenje pismenog ne znam.

Grizzly
22-02-2012, 18:56
Zna li tko u kojem terminu ce se odrzavati predavanja iz ep u ovom semestru?

Ove godine su bila 2 turnusa (kao i prije 2 godine kad sam ja bio). Jedan jutarnji, drugi popodnevni. Točno vrijeme se još uvijek ne zna. Bit će obavijest na stranici katedre.

Kao neseminarist po prvi puta upisujem ovaj predmet,dakle mogu na kolokvije (2 su? ) te se oslobodenje od pismenog cuva do 11-og mjeseca,moze samo potvrda ovog dvoje ako je tocno? Hvala unaprijed,pozdrav!

Da, možeš na kolokvije. Da, dva su kolokvija.
Da, ocjena se čuva do 11. mjeseca.

bonito
23-02-2012, 13:40
koje su najbolje skripte za pojedine dijelove literature i dojmovi o istima
hvala lijepa

the blizzard
23-02-2012, 14:06
koje su najbolje skripte za pojedine dijelove literature i dojmovi o istima
hvala lijepa
za samuelsona je najbolja skripta od maat,a za članke je mightyprincess.
A za onaj članak i ne trebaš skriptu jer ga naučiš u sat vremena. Ali,postoji i za njega.

bonito
23-02-2012, 14:28
dada imaš pravo i ne treba za to,hvala ti :thumbup:

danijela_star
28-02-2012, 15:39
Može li netko napisati što je danas rečeno na predavanju što se tiče dolazaka na predavanje, i izlazaka na kolokvije za neseminariste, i možda ako su rečeni datumi kolokvija? Unaprijed zahvaljujem!

shootingstar
28-02-2012, 16:08
Može li netko napisati što je danas rečeno na predavanju što se tiče dolazaka na predavanje, i izlazaka na kolokvije za neseminariste, i možda ako su rečeni datumi kolokvija? Unaprijed zahvaljujem!

Dolasci na predavanja nisu obavezni za neseminariste, a koliko sam ja shvatila sami seminari će biti u jednom od termina 'predavanja'... Na kolokvije mogu svi koji su ove godine prvi puta upisali ovaj predmet, datumi nisu rečeni, ali bi trebali pisati na stranici katedre kroz koji dan...

danijela_star
28-02-2012, 16:11
Hvala ti puno! :thumbup:

brineta
28-02-2012, 16:29
a predavanja ne engleskom? je li ista o tome receno?

shootingstar
28-02-2012, 16:32
a predavanja ne engleskom? je li ista o tome receno?

Nisu ništa u vezi toga spominjali...

Lucky38
01-03-2012, 09:42
Koje sve gradivo obuhvaća prvi kolokvij? Odakle da za to učim i koliko mi cca vremena treba da to spremim kako treba?

macor
01-03-2012, 10:07
MJERENJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI (Poglavlje 21, zaključno sa tim poglavljem)

26.04. prvi kolokvij

la-la-la-la
03-03-2012, 18:35
Koja je po vama najbolja skripta za ucenje??

brinettica
03-03-2012, 18:41

Maat skripta za Samuelsona, a mightyprincess za članke (iako rekli su da će te članke mijenjati tako da ne znam koliko će ti skripta tu pomoć).

la-la-la-la
03-03-2012, 18:51
Maat skripta za Samuelsona, a mightyprincess za članke (iako rekli su da će te članke mijenjati tako da ne znam koliko će ti skripta tu pomoć).

Svejedno hvala na informaciji :)

Xallian
04-03-2012, 20:30

po meni ti je najbolja skripta za učenje općeg dijela Breederova... tj. Korinama pa onda editirana od breedera

brinettica
04-03-2012, 20:45
po meni ti je najbolja skripta za učenje općeg dijela Breederova... tj. Korinama pa onda editirana od breedera

to je skripta za političku ekonomiju, a ovo je topic "ekonomska politika". nije isto.

Lucky38
05-03-2012, 15:31
MJERENJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI (Poglavlje 21, zaključno sa tim poglavljem)

26.04. prvi kolokvij

Znači za 1. kolokvij samo Samuelson? Jel za ovaj kolokviranje nužno učenje iz knjige ili je i skripta dostatna?

the blizzard
05-03-2012, 15:33
dostatna je skripta

Lucky38
05-03-2012, 15:41
Hvalim te Bože, mislim da bi se ubio odma sad da moram proć tih 400str. samuelsona

skinny bitch
07-03-2012, 13:18
pitanjce: nadobudno se primih samuelsona (knjige!) vadit si biljeske i skriptu napravit da po tome ucim da si kao objasnim te sve ekonomske pojmove,ali brate mili pa nejde, stalno se u sve guraju granicni troskovi i vrijednosti i te gluposti,fakat neznam jesam glupa jer dugo nisam ucila il kaj se dogada,al meni se neda tako duboko u to ulazit,stalno se referencira na grafove,ma......
pa da pitam,kolko je potrebno temeljito znat tog semija, ima lista nekih najcescih pitanja iz njega i po cem da to j.... stivo ucim? tenks

Grizzly
07-03-2012, 13:44
Onda uzmi skriptu od maat i nastrebaj.
I ne znam sto je tu tako teško. Pa to su osnove ekonomije.

vita
07-03-2012, 13:50
Jel netko u knjižari kupio te najnovije Članke ?

bond
07-03-2012, 20:57
Jel netko u knjižari kupio te najnovije Članke ?

Šta više nije u funkciji ova knjiga članci i doktrine iz 2009.?
Nisam ništa čuo na predavanjima o novoj knjizi

IceCold
07-03-2012, 21:07
Na njihovoj stranici piše da će biti manje izmjene (na dijelu gdje se piše o literaturi)..

bond
07-03-2012, 21:44
Na njihovoj stranici piše da će biti manje izmjene (na dijelu gdje se piše o literaturi)..

Ma to sam vidio ali hoće li izdavati novu knjigu ili će samo nešto dodati pa staviti pdf na web ili slično?
svejedno thanks na feedbacku

vita
13-03-2012, 19:54
može li mi nektko rec jel se treba bazirat na grafove kod ekonomske politike-Samuelson?

the blizzard
13-03-2012, 22:20
može li mi nektko rec jel se treba bazirat na grafove kod ekonomske politike-Samuelson?
Ne.
Naime,prošle godine je asistentica Šimić rekla da uopće ne traže crtanje grafova i (za razliku od političke ekonomije) nikada se do sad nije pojavilo pitanje na pismenom da se nacrta neki graf.

la-la-la-la
14-03-2012, 15:27
Molim vas da li mi netko tko je bio na predavanjima moze reci da li doista prozivaju studente??? Ja sam cula kao da prozivaju, tj.vode evidenciju, ali da to nema veze sa potpisom, da cemo ga svi dobiti....ocito imam krivu informaciju....moze mi molim vas netko malo pojasniti jer vise ne znam kome da vjerujem a kome ne....hvalaaaa

vita
15-03-2012, 12:57
Molim vas da li mi netko tko je bio na predavanjima moze reci da li doista prozivaju studente??? Ja sam cula kao da prozivaju, tj.vode evidenciju, ali da to nema veze sa potpisom, da cemo ga svi dobiti....ocito imam krivu informaciju....moze mi molim vas netko malo pojasniti jer vise ne znam kome da vjerujem a kome ne....hvalaaaa

ako nisi seminarista ne moraš na predavanja , ako si seminarist ona moraš i vode ssvaki put evidenciju .., moraš bit na 50% predavanja i 7o% seminara

vita
15-03-2012, 12:59
može li mi netko rec jel imaju ti ČLANCI na internetu i koja je stranica , naravno ako imaju :)

la-la-la-la
15-03-2012, 16:12
ako nisi seminarista ne moraš na predavanja , ako si seminarist ona moraš i vode ssvaki put evidenciju .., moraš bit na 50% predavanja i 7o% seminara
ne, nisam seminarist...da li to znaci da ne moram dolaziti na predavanja??? jer bune me price da na predavanjima za izvanredne studente vode evidenciju....dakle ne mislim na seminar nego na obicna predavanja...da li je to istina???
hvalaaaa

anchica23
15-03-2012, 16:18
koliko treba za naucit prvi kolokvij,ako smo redovni na predavanjima i vec nesto zapamtimo na satu?

Grizzly
15-03-2012, 19:35
Tjedan i pol.

-molly-
16-03-2012, 15:27
kad su predavanja?

krokodil55
18-03-2012, 22:13
Moze li mi netko ljubazan pomoci:nisam bila na uvodnom seminaru 15.3.,redovan sam student.jesmo li vec rasporedeni u grupe i kada se odrzavaju seminari,tj.da li je cetvrtak u 8:30 fiksno vrijeme ?

negotiorum gestor
22-03-2012, 15:21
Ej, shvatio sam da možemo svi na kolokvije koji smo prvi put upisali Ekonomsku ovaj semestar, a je li spominjano treba li se javljati na mail radi predbilježbe kao i prošle godine?

bonito
26-03-2012, 01:05
naišo sam tu na pitanja o keynesu i još nekim likovima, a učim po skripti i ne sjećam se da sam u skritpti naišao na njega,jel treba znat njega i koje još likove? odnsono jel ima još nešto što nema u skripti a treba znati

svemirko
26-03-2012, 06:51
naišo sam tu na pitanja o keynesu i još nekim likovima, a učim po skripti i ne sjećam se da sam u skritpti naišao na njega,jel treba znat njega i koje još likove? odnsono jel ima još nešto što nema u skripti a treba znati

to ti je u doktrinama,imaš skriptu od nevena

the blizzard
26-03-2012, 09:18
Pa ne znam po kojoj skripti učiš,ali trebaš znati članke (mightyprincess). 2 od 5 pitanja na pismenom dolaze iz tih članaka. I uvijek su na usmenom. Prošle godine su tražili još i onaj članak sa neta (nekakvo istraživanje o poduzetništvu u RH),ali sam čuo da će tu nešto mjenjati.

brinettica
26-03-2012, 10:53
Pa ne znam po kojoj skripti učiš,ali trebaš znati članke (mightyprincess). 2 od 5 pitanja na pismenom dolaze iz tih članaka. I uvijek su na usmenom. Prošle godine su tražili još i onaj članak sa neta (nekakvo istraživanje o poduzetništvu u RH),ali sam čuo da će tu nešto mjenjati.

ti članci iz 2009. (mightyprincess) vrijede samo za rok u travnju, znači ako planirate izlazit tek u 6.mj. nemojte učit zasad te članke jer su ih promijenili, a uskoro će, ako već nisu, objaviti i na webu.

bonito
26-03-2012, 14:05

učim samuelsona po maat skripti. a naišo sam na to u samuelsonu knjizi a nema u maatu,ali evo dragi kolega svemirko je objasnio da je to iz doktrina
hvala svima:)

bananarepublic
26-03-2012, 14:51
za prvi kolokvij znači treba samo samuelson do 425 str. bez ovih doktrina i članaka?

Leko
26-03-2012, 17:51
imamo li svi pravo izlaska na kolokvije ili samo seminaristi?

Orange
26-03-2012, 17:56
imamo li svi pravo izlaska na kolokvije ili samo seminaristi?

Svi koji su kolegij prvi put upisali ove akademske godine imaju pravo izlaska na kolokvije.

antina
27-03-2012, 10:19
Imam pitanje u vezi kolokvija... Ja sam sad malo zbunjena... Da li mi za prvi kolokvij trebamo naučiti samo samuelsona? A što je sa doktrinama i člancima? Znam jednu curu koja je prošle godine išla na kolokvije, i oni su na prvom kolokviju pisali doktrine, pola članaka i pola samuelsona... Molim odgovor tako da mogu što prije početi učiti..... Hvala unaprijed

bellatrix112
27-03-2012, 17:21
postoji kakva skripta po kojoj se daju proć kolokviji?

Grizzly
27-03-2012, 18:22
Postoje.
Za doktrine i članke pogledaj moj post na 9. stranici.
A za samuelsona je dobra skripta od maat.

Banksy!
27-03-2012, 18:30
Prof. Vedriš je rekao da će nas na vrijeme obavijestiti do kojeg dijela treba naučiti za prvi kolokvij, u njega će sudeći po svemu ulaziti doktrine, samuelson i članci, ovisno o tome do koje lekcije će se stići na predavanju.( utorkom se obrađuje samuelson, a četvrtkom članci) Ništa konkretno nije još rečeno, vjerujem da ćemo biti informirani na vrijeme. Za sada bih preporučio da naučite doktrine, koje smo do kraja obradili na predavanju(40 str.), i krenete učiti samuelsona i članke paralelno.

bonito
27-03-2012, 23:41
Postoje.
Za doktrine i članke pogledaj moj post na 9. stranici.
A za samuelsona je dobra skripta od maat.

sori.nisam našo ništa ništa na 9.str :)

Grizzly
28-03-2012, 00:13
11. stranica.
Sorry tebi. Odgovaram na ovo pitanje po 20. put pa upućujem kolege na odgovore koji se nalaze na prethodnim stranicama. Jednostavnije je.
I koristi search thread.

qwes
30-03-2012, 12:10
jel netko zna sta onda ulazi u prvi kolokvij? samo samuelson? doktrine?članci??

la-la-la-la
30-03-2012, 17:07
Kada je 1.kolokvij??? Hvalaaaa

Grizzly
30-03-2012, 17:34
Kada je 1.kolokvij??? Hvalaaaa

http://www.pravo.unizg.hr/kez/ekonomska_politika/nastavni_plan

soon
30-03-2012, 20:25
Treba li se prijaviti ili nešto za kolokvij,ako nismo seminaristi,a izašli bi?

lupusinfabula
03-04-2012, 13:05
pitanje za kolege koji su ponovno upisali ovaj predmet tj.ponavljači, da li na studomatu imate ponuđeno da možete prijaviti rok ?
nisam komsija , tj. nemam zabranu polaganja...hvala

Banksy!
03-04-2012, 16:02
Što ste danas radili na predavanju? Jer profesor spominjao kolokvij i gradivo koje će ulaziti u njega?

hanibani
05-04-2012, 13:15
obavijest o prvom kolokviju

Prvi kolokvij bit će održan u četvrtak, 26. travnja 2012. Detaljne informacije o gradivu bit će objavljene kroz nekoliko dana.
Kolokviju mogu pristupiti isključivo studenti koji su EP upisali prvi put. Da biste pristupili kolokviju molimo prijavite se kod tajnice Katedre gđe Kaje Pavić do petka, 20. travnja do 12 sati putem e-maila kaja.pavic@pravo.hr ili osobno u sobi 61 / TMT 14 - 2. kat.

anchica23
10-04-2012, 21:37
jel zna netko kakve su promjene u člancima iz 2012. u odnosu na one iz 2009.? jel mi se isplati kupovat najnovije izdanje za 1.kolokvij?

Barroom Hero
10-04-2012, 22:10
Kupit najnovije izdanje čega?

anchica23
10-04-2012, 23:01
Kupit najnovije izdanje čega?

DUJŠIN, U.: IDEJE O EKONOMSKOJ POLITICI (DOKTRINE EKONOMSKE POLITIKE), Pravni fakultet Zagreb, 2012. i DUJŠIN, U. I VEDRIŠ, M: EKONOMSKA POLITIKA U RH, DOKUMENTI - ČLANCI - ANALIZE, Pravni fakultet Zagreb, 2012.

Barroom Hero
10-04-2012, 23:17
Nemoj ništa kupovat iz ekonomske politike.

viciozna
11-04-2012, 08:33
brošuru ''Što čini Hrv. poduzetničkom zemljom'' nije potrebno učiti za pismeni? i kada se obično održava pismeni?

brinettica
11-04-2012, 10:50
trebaš učiti jer su se na prošlim rokovima pojavljivala pitanja iz tog članka, a ti članci još vrijede na ovom roku u 4.mj. pism je obično oko 10 h.

da li možda netko zna koliko se piše ispit? 45 min, kraće, dulje?

hanibani
11-04-2012, 19:12
možda je glupo pitanje..ali,što da napišem u mailu da prijavljujem kolokvij? dovoljno ime i prezime? jel možda treba broj indeksa?

Barroom Hero
11-04-2012, 21:09
"Dobar dan. Moje ime je hanibani, i studiram na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Volim pjevati, ići u večernje šetnje i pisati kolokvije. Pjevati i šetati zapravo baš i ne volim, ali sam to iskoristila da malo olakšam put prema pravoj temi. Radi se dakako o kolokviju iz vašeg predmeta, ekonomske politike, kojeg ovim putem i prijavljujem. Puno pozdrava, vidimo se uskoro!" ^^

bonito
12-04-2012, 01:21
jel na ovom sad roku u 4.mj još vrijede oni stari članci

Little 15
12-04-2012, 09:12
Yes!

Raffie
12-04-2012, 13:18
Dobri ljudi! Može mi netko odgovoriti na ova pitanja?

1. Glupo pitanje ali ja ne mogu naći definiciju :
Što je zemlja u razvoju?

Državni proračun, sastavnice i 2 stanja u kojima se može nalaziti.
Koja su dva stanja proračuna??

Uzroci i izvori problema u transformaciji zemalja srednjoistočne Europe? Što tu trebam odgovoriti?

Što su realne nadnice i što utječe na njihove cijene?

tri glavna instrumenta monetarne politike središnje banke?

Koja je razlika između stabilizacijskog programa iz 1992 i 1993 (ako postoji ili sam ja nešto krivo shvatio, ali sam vidio u pitanjima da se spominje i 1992 i 1993. )

Fortica
12-04-2012, 16:53
Pozdrav,ima tko kakvih saznanja jel moguce doc do nekakve skopirane verzije novog izdanja clanaka da ne trosim stotku u ovim kriznim vremenima? :)

mystique
12-04-2012, 18:30
Pozdrav,ima tko kakvih saznanja jel moguce doc do nekakve skopirane verzije novog izdanja clanaka da ne trosim stotku u ovim kriznim vremenima? :)

Ili, ukoliko bi netko tko je kupio bio tako dobar i skenirao nam to :)

Leko
12-04-2012, 19:53
ljudi, kako izgleda kolokvij i koliko je potrebno imati bodova za prolaz? i kako se zovu ova prva 4 članka koja ulaze u 1. kolokvij?

Banksy!
12-04-2012, 21:04
Kornai, Janos: Velika transformacija Srednjoistočne Europe: Uspjeh i razočaranje
Mesarić, Milan: Dugoročna neodrživost tržišnog fundamentalizma i neoliberalnog kapitalizma
Babić, Zdenko: Socijalna pravednost i tržišna efikasnost – teoretski koncepti i uloga države
Jurčić, Ljubo, Vojnić, Dragomir: Quo vadis Croatia - Od samoupravnog socijalizma i društva blagostanja preko ekonomije i politike tranzicije do divljeg kapitalizma i tržišnog fundamentalizma- Hrvatska na putu u Europsku uniju

Za koncept kolokvija i bodove ne znam odgovor.

Došla je i obavijest o gradivu koje ulazi u kolokvij http://www.pravo.unizg.hr/kez/ekonomska_politika?@=60nz#news_23925

Leko
13-04-2012, 09:22
hvala puno. di mogu naći ovaj zadnji članak?

brinettica
13-04-2012, 09:35
u novoj zbirci članaka, ili ako imaš onu iz 2009. i fali ti samo taj članak, možeš ga skinuti http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=115246

Leko
13-04-2012, 13:45
hvala puno svima!

Leko
13-04-2012, 13:46
e da i koje doktrine poimence ulaze u 1. kolokvij? naime nemam knjigu pa mi br str ništa ne znači

kajmak
13-04-2012, 14:00
Sve doktrine ulaze u 1. kolokvij.

Raffie
13-04-2012, 21:57
Dobri ljudi! Može mi netko odgovoriti na ova pitanja?

1. Glupo pitanje ali ja ne mogu naći definiciju :
Što je zemlja u razvoju?

Državni proračun, sastavnice i 2 stanja u kojima se može nalaziti.
Koja su dva stanja proračuna??

Uzroci i izvori problema u transformaciji zemalja srednjoistočne Europe? Što tu trebam odgovoriti?

Što su realne nadnice i što utječe na njihove cijene?

tri glavna instrumenta monetarne politike središnje banke?

Koja je razlika između stabilizacijskog programa iz 1992 i 1993 (ako postoji ili sam ja nešto krivo shvatio, ali sam vidio u pitanjima da se spominje i 1992 i 1993. )

Može li itko odgovoriti na bilokoje pitanje :( ? Hvala puno!

anabel.lee
14-04-2012, 23:11
hej, evo ja ću probati odgovoriti na neka pitanja ( kako sam večeras ostala doma učiti biti će mi ovo dobra vježba za ispit :thumbup: i nadam se da ću pomoći premda moram primjetiti da se odgovori na ova pitanja vrlo lako mogu naći uz knjigu i pojmovnik, ili u skripti pomoću ctrl f i usput više naučiš kad se sam potrudiš pronaći odgovor :mhm:)

odgovore sam izvukla iz samuelsona ( pojmovnik ) ...

zemlje u razvoju : zemlja s dohotkom po glavi stanovnika koji je znatno manji od dohotka po glavi stanovnika u "razvijenih zemalja" ( većina zemalja S Amerike i Z Europe ).
razne definicije mogu se naći i na netu

državni proračun: sustavni pregled planiranih izdataka i očekivanih primitaka ( prihodi od poreza ) obično u razdoblju od godinu dana.
razlikujemo: uravnoteženi proračun - ukupni rashodi jednaki ukupnim prihodima
neuravnoteženi proračun - kada su ukupni prihodi već od ukupnih rashoda (proračunski višak - suficit)
- kada su ukupni rashodi veći od ukupnih prihoda ( proračunski manjak - deficit)
realne nadnice : kupovna moć nadnica nekog radnika izražena u jedinicama robe i usluga. Mjeri se omjerom novčane nadnice i indeksom potrošačkih cijena. (novčani iznos nadnice podjeljen sa životnim troškovima ili kupovna moć jednog sata )
na cijenu nadnica utječu: razlike u poslovima ( kompenzirajuće nadnice ), razlika među ljudima ( "ljudski kapital", razlika u obrazovanju, jedinstveni talenti..), segmentirana tržišta i nekonkurentne skupine

tri glavna instrumenta monetarne politike središnje banke ( nisam sigurna jel ovo uopće spada među ispitna pitanja jer se nalazi u 26. poglavlju Samuelsona, gdje si ti našao to pitanje?:unsure:)
. operacije na otvorenom tržištu
- politika diskontne stope
-politika obveznih rezervi

viciozna
15-04-2012, 09:30
kad možemo očekivati usmeni, ako pišemo pismeni u četvrtak?

the blizzard
15-04-2012, 10:26
Ja sam usmeni imao sljedeći tjedan. Doduše,ja sam izašao na rujanski rok pa ne znam hoće li sada požuriti jer su odmah sljedeći tjedan predavanja.

ribapsihopat
15-04-2012, 10:52

obično su od ponedjeljka!

Pravnica :)
15-04-2012, 11:53
jel i mi seminaristi iz ek. politike moramo isto otići prijaviti kolokvij ili se podrazumijeva da sam mi već prijavljani?

Raffie
15-04-2012, 18:18
hej, evo ja ću probati odgovoriti na neka pitanja ( kako sam večeras ostala doma učiti biti će mi ovo dobra vježba za ispit :thumbup: i nadam se da ću pomoći premda moram primjetiti da se odgovori na ova pitanja vrlo lako mogu naći uz knjigu i pojmovnik, ili u skripti pomoću ctrl f i usput više naučiš kad se sam potrudiš pronaći odgovor :mhm:)

odgovore sam izvukla iz samuelsona ( pojmovnik ) ...

zemlje u razvoju : zemlja s dohotkom po glavi stanovnika koji je znatno manji od dohotka po glavi stanovnika u "razvijenih zemalja" ( većina zemalja S Amerike i Z Europe ).
razne definicije mogu se naći i na netu

državni proračun: sustavni pregled planiranih izdataka i očekivanih primitaka ( prihodi od poreza ) obično u razdoblju od godinu dana.
razlikujemo: uravnoteženi proračun - ukupni rashodi jednaki ukupnim prihodima
neuravnoteženi proračun - kada su ukupni prihodi već od ukupnih rashoda (proračunski višak - suficit)
- kada su ukupni rashodi veći od ukupnih prihoda ( proračunski manjak - deficit)
realne nadnice : kupovna moć nadnica nekog radnika izražena u jedinicama robe i usluga. Mjeri se omjerom novčane nadnice i indeksom potrošačkih cijena. (novčani iznos nadnice podjeljen sa životnim troškovima ili kupovna moć jednog sata )
na cijenu nadnica utječu: razlike u poslovima ( kompenzirajuće nadnice ), razlika među ljudima ( "ljudski kapital", razlika u obrazovanju, jedinstveni talenti..), segmentirana tržišta i nekonkurentne skupine

tri glavna instrumenta monetarne politike središnje banke ( nisam sigurna jel ovo uopće spada među ispitna pitanja jer se nalazi u 26. poglavlju Samuelsona, gdje si ti našao to pitanje?:unsure:)
. operacije na otvorenom tržištu
- politika diskontne stope
-politika obveznih rezervi

Ne vidim onaj "thank you" pa ovim putem se zahvaljujem :) ma pronašao sam ali nekako su mi sve prekratki odgovori bili pa nisam bio siguran :)

viciozna
17-04-2012, 11:15
na studomatu su stavili obavijest da nam je pismeni u 10h. btw, hvala kolegama na odgovorima ;)

anabel.lee
17-04-2012, 11:34
dragi kolege, zna li itko odgovor na pitanje : mjere stabilizacijskog programa Šarićeve vlade iz 1992. ( ciljevi, instr, faze ) misli li se to na stabilizacijski program koji je započeo 1993?? unaprijed hvala:)

j.bella
17-04-2012, 16:27
Bok :) da li netko zna ima li koja dobra skripta za prvi kolokvij; da je sve na jednom mjestu? i koliko je uopće vremena potrebno da se nauči - za prolaz? tjedan i pol dovoljno? hvala i pozdrav :)

Grizzly
17-04-2012, 20:09
Dovoljno je tjedan i pol.

Aetius
17-04-2012, 20:11
dragi kolege, zna li itko odgovor na pitanje : mjere stabilizacijskog programa Šarićeve vlade iz 1992. ( ciljevi, instr, faze ) misli li se to na stabilizacijski program koji je započeo 1993?? unaprijed hvala:)

Mislim da sam vidio negdje u među starijim postovima da je starije izdanje članaka obrađivalo dva stabilizacijska programa, iz 92. i 93., dok je sada ostao samo članak o programu iz 93. pa ne bi trebalo biti tog pitanja.

bonito
17-04-2012, 20:44
može mala pomoć savjet
pošto neam dovoljno vremena za članke,mislim prošo sam ih sve ali ne dovoljno,koji su članci najvažnije da njih dobro naučim,a koji nisu tolko bitni,ne pojavljuje se često, da ih izbacim,jer moram malo kalkurlirat zaista neam dovoljno vremena
fala, lijepi pozdrav:thumbup:

anabel.lee
17-04-2012, 21:08
@ aetius : ne vidim taj thanks gumb, pa se ovim putem zahvaljujem :)

chocoloco
17-04-2012, 21:50
Može li netko reći što sve treba za prvi kolokvij,tj.koja je skripta najbolja i do koje stranice,te također,koje to članke treba naučiti? Hvala!

I do kad se treba i na koji mail treba prijaviti za izlazak na kolokvij,ne mogu nigdje naći.

anchica23
17-04-2012, 22:19
Prvi kolokvij bit će održan u četvrtak, 26. travnja 2012. Kolokviju mogu pristupiti isključivo studenti koji su EP upisali prvi put. Da biste pristupili kolokviju molimo prijavite se kod tajnice Katedre gđe Kaje Pavić do petka, 20. travnja do 12 sati putem e-maila kaja.pavic@pravo.hr ili osobno u sobi 61 / TMT 14 - 2. kat.

Gradivo koje ulazi u prvi kolokvij:
Samuelson & Nordhaus: Poglavlja 1, 2, 3, 9, 12, 13, 14 + dodatak, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Zbirka članaka (izdanje 2012.): Doktrine str.1-47 (žute stranice), Članci str. 3-109 (Kornai, Mesarić, Babić, Jurčić & Vojnić)

ivana2181
18-04-2012, 10:56
pitanjce.. s obzirom da se članci za sljedeće ispitne rokove mijenjaju hoće li oni biti dostupni tu u skriptarnici ili moram do faksa kupit nove? neće me bit u Zgu do sljedećih rokova pa da znam što trebam radit...

anabel.lee
18-04-2012, 13:18
jesu li na ovom roku ( sutra ) još uvijek stari članci ?? :unsure:

viciozna
18-04-2012, 13:55
jesu li na ovom roku ( sutra ) još uvijek stari članci ?? :unsure:

da, još samo na ovom roku :(

la vie devant nous
18-04-2012, 21:40
moze mi molim vas netko reci gdje da nabavim te clanke?

Aetius
18-04-2012, 21:55
Neki su članci ostali od izdanja iz 2009., neki su novi, koliko vidim, za prvi kolokvij se svi mogu naći besplatno na internetu:
kornai http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp/article/download/642/628
mesarić http://hrcak.srce.hr/file/12889
babić http://hrcak.srce.hr/file/12675
jurčić i vojnić http://hrcak.srce.hr/file/115246

skinny bitch
19-04-2012, 11:37
pa ova prva tri clanka su ista kao i iz knjige 2009.g, samo je babicev novi....
jesu mozda rekli koji su clanci prestali vaziti za iduci rok,ili ce samo dodati nove? tenks

anabel.lee
19-04-2012, 13:35
pitanja s današnjeg roka : A grupa
1. faktori tranzicije
2. problemi ulaska novih poduzeća na tržište
3. zašto se provodi privatizacija te na koji način ju provode zemlje u tranziciji
4. 3 značajke najrazvijenijih kapitalističkih država
5. def. ekonomskih doktrina i poredat ih kronološki

Klisconi
19-04-2012, 16:23
Jel se mijenjalo šta u ovim direktivama ili samo u člancima ?
Koja su prava studenata koji kolokviraju ovaj predmet ? Ide se direkt na usmeni ili direkt na upis prolazne ocjene ?

chocoloco
19-04-2012, 20:53
Ljudi,do koje str treba onu skriptu sa člancima od mightyprincess i do koje str skriptu s doktrinama? Hvala

gummy bear
19-04-2012, 22:55
Jel postoji neki redoslijed ucenja literature za prvi kol? Ili svejedno sta prvo citamo?

hanibani
19-04-2012, 22:59
Jel postoji neki redoslijed ucenja literature za prvi kol? Ili svejedno sta prvo citamo?

mislim da je to sasvim svejedno :mrgreen: (ja sam počela sa doktrinama)

ana laura
20-04-2012, 14:14
hej...ako mi na studomatu pise kad je usmeni,znaci da sam prosla? inace,komisija mi je,4 put, pisu mi clanovi povjerenstva.

Little 15
20-04-2012, 14:23
yes!

gummy bear
20-04-2012, 15:10
Jel moze neko dat primjer statisticke diskriminacije? Nemam knjigu a nije mi bas jasna ta recenica u skripti :/

bonito
20-04-2012, 15:34
piše mi na studomatu ocjena pismenog 2,jel to zaista realna ocjena,ili su tu samo tako napisali samo radi toga jer sam prošao

miss91
20-04-2012, 15:53
ovako, statistička diskriminacija znaći kada nekoga promatraš kao i cijelu skupinu kojoj ta osoba pripada. pod "skupina" podrazumijeva se bilo rasa, spol, religija....itd itd. znaći, npr. ako statistički podaci pokazuju o nekoj određenoj rasi nešto negativno, a ti neku osobu koja pripada toj rasi ocjenjuješ isto negativno, samo zato jer je on/ona te rase (a ne obazireš se recimo na prave kvalitete koje ta osoba ima)..... evo nadam se da sam pojasnila ;)

miss91
20-04-2012, 15:54
piše ti 2 zato jer si zaista dobio 2 iz pismenog, a ne samo zbog prolaza ;)

brinettica
20-04-2012, 15:54
piše mi na studomatu ocjena pismenog 2,jel to zaista realna ocjena,ili su tu samo tako napisali samo radi toga jer sam prošao

meni isto piše ocjena, ali ne 2, tako da bih rekla da je to realna ocjena pismenog, sumnjam da bi svakome odokativno pisali ocjenu.

bonito
20-04-2012, 16:05
piše ti 2 zato jer si zaista dobio 2 iz pismenog, a ne samo zbog prolaza ;)

meni isto piše ocjena, ali ne 2, tako da bih rekla da je to realna ocjena pismenog, sumnjam da bi svakome odokativno pisali ocjenu.

hvala,i pretpostavljo sam da je tako haha,nažalost :mrgreen:

ana laura
21-04-2012, 12:17
zna netko kako izgleda komisija? tko je glavni ispitivač?

anabel.lee
21-04-2012, 16:06
zna li itko ako piše da je usmeni u sobi 62 TMT 14, znači li to da sam kod Rančića? :)

noesis
21-04-2012, 16:14
Da, kod njega si. (U 60 je prof. Vedriš, a u 59 asist. Šimić Banović)

thinkerbell
21-04-2012, 18:09
do koje str. treba uciti ovu maat skriptu za 1. kolokviji? doktrine treba sve jel tako? hvala!

hanibani
21-04-2012, 19:31
do koje str. treba uciti ovu maat skriptu za 1. kolokviji? doktrine treba sve jel tako? hvala!

Skripta do 43.str, a doktrine sve.

chocoloco
21-04-2012, 22:19
Koji sve članci trebaju za ispit? Znam da se spominju stari i neki novi

hanibani
21-04-2012, 22:52
Koji sve članci trebaju za ispit? Znam da se spominju stari i neki novi

ako misliš na kolokvij onda ovi
Kornai http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp/article/download/642/628

chocoloco
23-04-2012, 08:49
ako misliš na kolokvij onda ovi
Kornai http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp/article/download/642/628

Hvala ti,ali mislila sam baš za ispit,znači koji mi trebaju uz još te koje si napisala?

I možeš li mi reći koja je točno literatura potrebna za ovaj predmet,za ovu znam da treba(Samuelson i Nordhaus:Ekonomija),ali za ostale nisam sigurna pa ako netko zna bila bih zahvalna :)

anchica23
23-04-2012, 09:16
http://www.pravo.unizg.hr/kez/ekonomska_politika/literatura

tu ti je sve napisano

gummy bear
26-04-2012, 12:13
Pitanja iz zadnje grupe dns:
1) protekcionizam- predstavnici, vrijeme, ciljevi
2) zakonodavno-institucionalne značajke u Hrv (Babić)
3) prirodna bogatstva-vrste i primjeri

anchica23
26-04-2012, 18:29
pitanja grupa A:
1.Navedi definiciju doktrine ekonomske politike. Objasni monetaristicku doktrinu,navedi njene predstavnike i vrijeme nastanka.
2.ponuda rada? Navedi i objasni glavne elemente ponude rada.
3.6 značajki transformacije u drzavama SI Europe

RainbowAngel08
29-04-2012, 17:22
Pitanja iz druge grupe:
1) Objasni pojam ekonomske doktrine i objasni ekonomiku ponude, predstavnike, vrijeme nastanka.
2) Navedi vrste nesavršene konkurencije i primjere.
3) Kritike tržišnog fundamentalizma prema Josephu Stiglitzu.

Pravnica :)
02-05-2012, 13:49
ima li netko onu novu zbirku članaka samo da mi kaže koliko članak: Kesner-Škreb: Državne potpore u HR – ipak se kreće ima stranica?

superfly
02-05-2012, 13:59
http://www.ijf.hr/osvrti/6.pdf

gummy bear
03-05-2012, 09:00
Jel ova katedra i inace ovako spora?

la-la-la-la
03-05-2012, 13:18
Zar nisu trebali doci rezultati kolokvija???

against_modern_football
03-05-2012, 14:24
Stigli : http://www.pravo.unizg.hr/kez?@=62hk#news_23776

la-la-la-la
03-05-2012, 14:31
Stigli : http://www.pravo.unizg.hr/kez?@=62hk#news_23776
morala sam ocito prije pitati pa bi i prije stigli :) hvala

vita
03-05-2012, 14:44
jel ima netko iskustva da je podigao broj bodova iz kolokvija/ ispita na konzultacijama tj.na uvidu ?

superfly
06-05-2012, 15:30
dolaze do mene rendom neprovjerene informacije da je katedra ponovo odlučila uvesti mogućnost da se može uzeti dvojka bez usmenog pa ak može netko informiraniji to potvrditi :?

la-la-la-la
07-05-2012, 15:19
Da li je 2.kolokvij 21.5. ili?? i koje sve gradivo ulazi u to?? ako je netko bio na predavanju i zna molila bih ga da mi odgovori...
i da, i mene također zanima da li postoji mogucnost uzeti 2 bez usmenog??? hvalaaaa :)

chocoloco
07-05-2012, 15:47
Jesu li skripte dovoljne za proći ispit ili je neke dijelove bolje raditi po knjizi i dopuniti? I koji su to novi članci,a da ih nema u skripti?

Grizzly
07-05-2012, 17:06
Da, skripte su dovoljne za proći ispit, ali nove članke treba raditi po knjizi.

Portali na kojima se članci nalaze su naznačeni pored svakog novog članka.
http://www.pravo.unizg.hr/kez/ekonomska_politika/literatura

Inaka
10-05-2012, 11:53
Ja ne kužim gdje se to njima nalaze novi članci ,izdanje 2012.,jer imam knjigu iz 2009.,jer su oni svi raštrkani po internetu ili ih mogu naći na jednom mjestu???

Little 15
10-05-2012, 12:05
post iznad od Grizzly-a..
Odeš na taj portal koji je naznačen kraj svakog članka i skineš ga.. jako jednostavno..

RainbowAngel08
11-05-2012, 09:47
@superfly (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php/7699-superfly) Da, profesor Vedriš je rekao da su ove godine uveli da je moguće uzeti dvojku bez usmenog, ali ako se dobro sjećam, rekao je da tu povlasticu imamo samo mi seminaristi, ne svi.

superfly
11-05-2012, 15:01
možda se predomisle :D
hvala ::E:

chocoloco
12-05-2012, 23:40
Imam knjigu tih članaka iz 2012. i molim vas,ako mi može netko reći koje točno članke treba raditi iz knjige jer su to ti novi,malo sam zbunjena što tu treba,a što ne.Radim po skripti pa bih samo te nove ubacila iz knjige.Help!

apocalypse
12-05-2012, 23:57
Piše ti sve na stranici katedre, netko je čak stavio link prije nekoliko postova.
Ako imaš novu knjigu, onda ti iz nje trebaju svi članci.
Usporedi fino po nazivima članaka te iz skripte i u knjizi pa ćeš skužiti koji su novi, a koji stari.

bond
13-05-2012, 17:13
može li netko napisati jesu li vam na nastavi naznačili koje su stvari najvažnije u ovim novim člancima.
i drugo, vidio sam par postova prije da postoji možda mogućnost upisa ocjene bez usmenog, ali nitko nije komentirao, pa...
tnx

superfly
13-05-2012, 18:18
komentirano je tri posta iznad - samo za seminariste.

anchica23
13-05-2012, 23:30
jel dosta tjedan dana za 2.kolokvij? :S

maarijaa
14-05-2012, 11:52
jel zna tko kad su potpisi??

la vie devant nous
14-05-2012, 22:40
kada se odrzava seminarski kolokvij kod prof Rancica?