PDA

View Full Version : Položaj Hrvata u BiH odnosno nesređeni odnosi u BiH kao izvor mogućeg kaosa

legionar
25-10-2009, 21:02
U svjetlu nedavnih sukoba u Širokom Brijegu, Dodikove najave da će raspisati referendum o odcjepljenju Republike Zločinačke (što može, ali i ne mora biti propagandni trik) te uopće nesređenih odnosa u BiH (kao Jugoslaviji u malom) - koji sutra mogu biti uzrok ponovnih sukoba na prostoru zvanom bure baruta - odlučio sam otvoriti temu o BiH te položaju Hrvata u BiH. Tema nas se tiče iz više razloga: svaki treći stanovnik RH porijeklom je iz BiH, a BiH je Hrvatskoj važna i s geopolitičkog gledišta. Već površan pogled na geografsku kartu RH pokazuje da ona nije jedna zaokružena geopolitička cjelina, već da je kroz povijest nasilno okljaštrena do krajnjih granica. Utoliko je suradnja s Hrvatima iz BiH, kao i zaštita njihovih prava, ključna i za opstanak Hrvatske. Na vojno-strateškoj razini, govoreći o, nedaj Bože, potencijalnim ratovima u budućnosti, nestanak Hrvata u BiH za Hrvatsku će bit ravan katastrofi. Nemoram posebno napominjati tko bi nam se u tom slučaju našao na granici. BiH je Hrvatskoj važna i iz gospodarskih razloga, jer jedino s BiH Hrvatska ima suficit u izvozu; tu je također usklađivanje prometne infrastrukture i sl., a napominjem i da se recimo iz bazena pitke vode koji je ako se ne varam negdje blizu Tomislava napaja veći dio Dalmacije.

Međunarodna zajednica legalizirala je genocidnu tvorevinu zvanu Republika Srpska, a time i otimačinu plodne Bosanske Posavine, i možeći se reći da već sada egzistira kao praktički samostalna država, koja obuhvaća maltene 50 % čitave BiH. Na preostalih 50 % FBiH zgurani su Hrvati i muslimani. Muslimanska strategija danas je posve identična onoj Beograda iz vremena Jugoslavije - sve ključne funkcije drže muslimani, mediji su gotovo u potpunosti u rukama muslimana (internetski portali su gotovo jedini način da Hrvati kažu što misle), kada je god riječ o nekim bitnim pitanjima muslimani koriste taktiku preglasavanja itd. Uz napomenu da Hrvati svoga predstavnika u predsjedništvu BiH zapravo ni nemaju jer je općepoznato da su Komšića izabrali muslimani. Dakle, jasno je kao dan da je došao u pitanje sam opstanak Hrvata u BiH, koji je, kako rekoh, izrazio bitan i za Hrvatsku. Ako se ovako nastavi, Hrvati će se u BiH od konstitutivnog elementa (konstitutivnost je naravno formalna, ne i stvarna, što i je ključan problem) pretvoriti u nacionalnu manjinu. Čak dapače, i nacionalne manjine u Europi imaju veća prava od Hrvata u BiH. I što je paradoksalno, jedini tko se trenutno opire velikobošnjačkoj politici (čiji je intelektualni predvodnik Muhamed Filipović čiji je poznati cilj izlazak muslimana na Jadran) i svenazočnijem islamskom ekstremizmu (vehabije) je Dodik. Dodiku je treći hrvatski entitet svakako u interesu jer bi se time dodatno još jednom legitimirala RS i zabetonirali sadašnji odnosi. Tragedija je da mnogi Hrvati danas u Dodiku gledaju političkog saveznika. Kakav je odnos hrvatskih vladajćih i oporbenih političarima prema Hrvatima u BiH, ne treba posbeno naglašavat. Mesić recimo ni jednom nije posjetio Hrvate u Širokom i okolici, dok je kod muslimana hodočastio nebrojeno mngogo puta. No, ništa čudno kad je lik predstavljao knjigu ratnoga zločinca Halilovića koji je odgovoran za brutalne pokolje Hrvata u Grabovici, Uzdolu i dr. mjestima. Jedino rješenje po meni je treći entitet i tzv. Cutillerov plan koji predviđa tri entiteta gdje bi svaki narod imao svoj teritorij. To je jedini način da se očuva nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH. Neki izvori tvrde da je nedavni sukob u Širokom Brijegu bio isceniran od velikobošnjačkih krugova s ciljem da se Hrvatima pokaže da nisu sigurni ni u onim mjestima gdje su većina.

Evo par tekstova osobe koja je dobro upućena u velikobošnjačke planove i stanje u Federaciji:

http://www.hizbih.info/index.php?option=com_content&task=view&id=951&Itemid=1
http://www.hizbih.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1047&Itemid=1
http://hercegovina.ws/1643-bijeg-iz-velikobosnjackog-zagrljaja
http://www.hizbih.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1081&Itemid=1

Jedan tekst kao primjer velikobošnjačke političke strategije:

http://i13.photobucket.com/albums/a285/ddijanov/scan0002-1.jpg

http://i13.photobucket.com/albums/a285/ddijanov/scan0003-1.jpg

Dakle, vaša mišljenja o svemu ovome, prijedlozi itd. Tko misli da nas se ovo ne tiče, promjenit će mišljenje, kad tad.

fat drummer
25-10-2009, 21:12
uzmimo crkvi 350 milijuna kuna godišnje i dajmo hrvatima u bosni!

dobro ok, to im je samo za mirovine. za rujan. i to za prvu polovicu mjeseca.

Na vojno-strateškoj razini, govoreći o, nedaj Bože, potencijalnim ratovima u budućnosti, nestanak Hrvata u BiH za Hrvatsku će bit ravan katastrofi. Nemoram posebno napominjati tko bi nam se u tom slučaju našao na granicisrbi? jer oni sam sada nisu na granici? muslimani? jer su nam oni sada u austriji? makedonci?

ne znam što bi trebali, ako hrvati u bosni nisu sposobni za jedinstvo što bi hrvati u hrvatskoj trebali? puniti njhov proračun da bi oni i dalje mogli kukati?

legionar
25-10-2009, 21:17
Jesu, normalno da su na granici, ali ne na ključnim točkama. Jebe se muslimanima za Široki Brijeg ili Grude, konačan cilj je Jadran.

I da, tko je spominjao punjenje proračuna? Novaca nešto i ide za BiH (što i nije prepuno s obzirom koliko napravimo izvoza u BiH, Hrvatima tamo naravno). Stvar je u tome da se Hrvatska, kao potpisnica Daytona i ostalih ugovora - u kojima se obvezala štititi Hrvate u BiH - založi za dobivanje trećeg entiteta. Novci ovdje najmanje igraju ulogu. Ne boj, se nećeš morat davat novce za Ercegovce.

PJ
25-10-2009, 21:24
Ne vidim nekakav logičan rasplet situacije ili svjetlu budućnost za Hrvate u BiH. Čak i da svaki narod dobije svoj teritorij, sumnjam da bi dugo mogli opstati kao jedna država.

Teško je reći, al nekako mislim da će Hrvati tamo na kraju izvuć kraći kraj. Uvijek jesu.

fat drummer
25-10-2009, 21:50
Jesu, normalno da su na granici, ali ne na ključnim točkama. Jebe se muslimanima za Široki Brijeg ili Grude, konačan cilj je Jadran.

I da, tko je spominjao punjenje proračuna? Novaca nešto i ide za BiH (što i nije prepuno s obzirom koliko napravimo izvoza u BiH, Hrvatima tamo naravno). Stvar je u tome da se Hrvatska, kao potpisnica Daytona i ostalih ugovora - u kojima se obvezala štititi Hrvate u BiH - založi za dobivanje trećeg entiteta. Novci ovdje najmanje igraju ulogu. Ne boj, se nećeš morat davat novce za Ercegovce.
relano ja nemam ništa protiv toga da muslimani izađu na jadran. zamisli koliko bi bilo super da hajduk igra u bosanskom premijeršipu.

svei da hrvati dobiju 85 entiteta i dalje će bit idioti koji će pušiti karinu svima

Antonio de Oliveira Salazar
28-10-2009, 01:12
Logično je da je BiH složena zato da bi bila nestabila, a takva i mora bit jer nekome nije u interesu da u europi postoji takva muslimanska država, što neki iz BiH svim silama nastoje napravit.
Da je situacija da su 2 naroda, odmah bi se dogovorili i podijelili, a ovako nema šanse.

Zato, logičnim razmišljanjem, valjda ni 95. nije se dalo da propadnu srbi u bosni , kao što se dogodilo ovima u Hrvatskoj,
jer bi onda imao državu u kojoj bi debela većina od par milijuna bili muslimani, a tih par sto tisuća Hrvata im ne bi moglo stati na kraj, a ponavljam, očito nekim silama takva geopolitička situacija ne odgovara, pa su umjesto toga napravili ovakav kaos koji mogu lakše kontrolirati, pomoću europskih institucija i vojne okupacije.

Josip Broz Tito
01-11-2009, 19:43
Mislim da savezništvo s Dodikom nije loša ideja,ne znam zašto se tog čovjeka toliko napada, on je za rata kad je bilo najteže bio protivnik Karadžićevog režima.
Sad se izdaje za nekog nacionalista,ali mislim da bi Hrvati u koaliciji s njim mogli do trećeg entiteta.Dakle,Dodiče,spašavaj Hrvate!

Što se tiče budućnosti BiH,vidjet ćemo,odlučit će međunaordna zajednica.Ali zanimljivo da Dodikov najnoviji vapaj za referendumom nije osuđen.Ako se mene pita,nacionalne granice bi bile najbolje,jer smo pokazali svi da smo stoka koja ne može živjet zajedno u miru i u takvom idealnom društvu kao što je bila SFRJ,nego se moramo međusobno ubijati,pa onda svatko u svoj tor i mir!

legionar
04-11-2009, 22:18
http://www.ljportal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1939:to-su-mu-u-evape-stavili-mesiu-trei-entitet-nije-rjeenje&catid=8:kolumne&Itemid=6

Što su mu u ćevape stavili :rotfl::rotfl: