PDA

View Full Version : Odgoj i devijantnost

georgee
04-11-2009, 17:18
Dok tu pokušavam koncentrirat se na pravnu informatiku, čitam net.hr i primijetim ovaj članak:
http://www.net.hr/crnakronika/page/2009/11/04/0404006.html?pos=n0
Htio bih potaknuti raspravu o temi današnje mladeži. Ovo je samo jedan od, možda i blažih, primjera onoga što možemo čitati u raznim medijima.
Pušenje i alkoholiziranje u petom razredu (ne, to nije normalno), ako ne i ranije, drogiranje i sl., zatim premlaćivanje u većim razmjerima nego što je to bilo prije (sa smrtnim posljedicama) itd. Ono što mene zanima je što mislite o ulozi roditelja u cijeloj toj priči i koliko su oni zaslužni za takvo ponašanje? Moguća rješenja?

the_nikola
04-11-2009, 17:39
Država treba na to utjecat, roditelji nisu dovoljno obrazovani.

A zašto vežu pse, čemu nasilje? Jer im to fali (da to je normalno), puno unreal tournamenta, puno koljačine na tv-u i sve to skupa je samo podraživanje nagona koji svi imamo. Jbg.

malina
04-11-2009, 17:39
Roditelji imaju itekako veliku u logu u svemu tome. Mislim da se to događa najviše u velikim gradovima gdje su roditelji prezaposleni i neodvajaju dovoljno vremena za razgovor sa svojom djecom i normalno klinci šta onda rade, bulje u tv i playstation po cijeli dan i gledaju što drugo nego nasilje (ni ctići nisu što su nekad bili, a o videigricama da ne govorim). Mislim da bi ih se povremeno trebalo odvasti negdje u neko selo, na zdravi zrak da se malo umore i nauče da krave nisu ljubičaste i da mlijeko ne dolazi iz tetrapaka. Mislim da se s njima događa ono što je UV neki dan napisala - besposlen um je đavolja radionica...

the_nikola
04-11-2009, 17:41
To se dogodilo u Vinkovcima :wink:

malina
04-11-2009, 17:43
Vidjela sam. Nisam mislila na konkretni slučaj :wink:

malimrav85
04-11-2009, 18:41
Ma treba šibu uzet i lupat dok ne prestanu sranja radit. Sad svi briju na neka sranja: Pusti ga, mali je. a kaj sad, dijete je pa se igra. Ma neće više...
Onda kad počne prava sranja radit svi se čude pa kak sad to, od kud je to došlo, a tak je dobar bio...
Ne kažem da klice treba udarat da imaju masnice ili lomit ali da dobije po guzicu, "za uho" ili pljusku kad krenu prve pizdarije ne bi mu drugi put došlo na pamet tak nekaj.
Mene starci nisu tukli, možda sam 2-3 puta dobio šibom o guzici ali i danas imam veći strah od njih nego od bilo kakve policije. Da nekaj napravim, zadnja briga bi mi bila policija i sud. A današnje klince niš ne jebe, oni imaju svoja prava, obaveze ne znaju kaj su i udri brigu na veselje...

Libro
04-11-2009, 18:47
Sjećam se kad sam bio klinac (12-13 godina) da smo čekali u redu na igralištu da igramo nogomet sa ekipom od dvadesetak godina, jedva smo čekali da im popunimo koje mjesto u ekipi ako ih nema dosta.

Danas ta balavurdija od 12-13 godina sjedi kraj igrališta i umjesto da drži loptu imaju u desnoj ruci pivu, a u lijevoj cigaretu.

To se događa u selu sa 300 stanovnika. Roditelji im znaju da piju i puše, čak im i daju novac svjesni na što će ga potrošiti. Birtija u selu cvate zadnjih par godina upravo zbog tih klinaca.

Priča da se takve stvari događaju samo u velikim gradovima ne drži vodu.

Škole nisu odgojno-obrazovne ustanove, nego su samo obrazovne, tako da škola nije kriva za to. Krivi su roditelji.

panda
04-11-2009, 18:50
Roditelji imaju itekako veliku u logu u svemu tome. Mislim da se to događa najviše u velikim gradovima gdje su roditelji prezaposleni i neodvajaju dovoljno vremena za razgovor sa svojom djecom i normalno klinci šta onda rade, bulje u tv i playstation po cijeli dan i gledaju što drugo nego nasilje (ni ctići nisu što su nekad bili, a o videigricama da ne govorim). Mislim da bi ih se povremeno trebalo odvasti negdje u neko selo, na zdravi zrak da se malo umore i nauče da krave nisu ljubičaste i da mlijeko ne dolazi iz tetrapaka. Mislim da se s njima događa ono što je UV neki dan napisala - besposlen um je đavolja radionica...

E drito to.
Moji starci su mene ko klinku pokusali na sve moguce nacine maknut s ulice. Glazbena, zbor, ritmika, jezici... I onda kad cujem da se kritizira roditelje koji "preopterecuju" svoju djecu zato sto djeca idu i na engleski i na njemacki padne mi mrak na oci.
Vecina je na roditeljima, a ostatak na djetetu kao pojedincu. To se sve dogada jer u drustvu ima neki poremeceni besposleni klinac iz lose obitelji, a svi ostali se povode za njime (iz straha, fore ili dosade).

PJ
04-11-2009, 19:04
Kriza kod naših mladih je samo dio moralno-vrijednosne i intelektualne krize cijelog društva. Djeca bez ikakvog orijentira kopiraju starije koji su takvi kakvi jesu, ili preuzimaju zapadnjački bezumni konzumerizam pomiješan sa domaćim mentalitetom.

malina
04-11-2009, 19:23
"Priča da se takve stvari događaju samo u velikim gradovima ne drži vodu"

Ne samo, nego NAJVIŠE - Dijete ako je većinu vremena prepušteno samo sebi pokvarit će se bilo gdje. Naravno da i u malim mjestima ima svakakvih slučajeva (kod mene konkretno djeca dosta rano počnu sjediti po birtijama i visiti na pokeru jednostavno jer nam fali sadržaja, ali opet s druge strane kad gledam i ja sam odrasla u istoj okolini pa sam ispala savim ok :smartass: - samo je budalama dosadno). Hoću reći da djeci treba puno pozornosti, razgovora i okupirati ih s razno raznim aktivnostima, naravno prema njihovim sklonostima i mogućnostima koje pruža okolina u kojoj žive.

p.s. slažem se s Private Jokerom - mladi su samo dio puno većeg problema

Tony Montana
04-11-2009, 19:31
Svega toga je bilo i prije samo slabije medijski popraćeno. Danas u vrijeme interneta sve nam je dostupno i više smo informiraniji o stanju. Danas klinci nisu ni prohodali, a vec imaju mobitele, play statione, kompove i ostali gadget. Prije dok toga nije bilo, više se je socijaliziralo, družilo i izlazilo po parkovima, igralištima. Danas je sve više djece izolirano, asocijalizirano, alijenirano. Amerikanizacija i 'demokracija' su veliki dio uzroka takvog stanja. Što se tiče odgoja klinaca, tu je ona stara, da sve to dolazi iz obitelji. Danas kad se ljudi brže rastaju, nego što se žene nije uopće čudno što djeca postaju nasilna i devijantna. Nedostatke pažnje, ljutnju, bijes, komplekse liječe i kanaliziraju krivim putem - devijantnim ponasanjem za što je odgovorna obitelj iz koje potječu. Slažem se s mravom da je batina iz raja proizašla i da treba tu i tamo malo po guzici da se nauče neke stvari. Naravno, željezo se kuje dok je vruće tako da se ne može djecu preodgajat dok su punoljetna. Sve se to radi puno ranije. Osim toga, puno je i drugih faktora koji utječu na devijantnost kao što su sveopće stanje u državi, stopa zaposlenosti, obrazovanja..etc.
Ovo je kompleksno pitanje, ali svatko od nas može nešto poduzet po tome pitanju kad ce danas, sutra svoju djecu odgajat.

legionar
04-11-2009, 19:32
Rješenje je zajebat moderna zakonska sranja koja djecu štite ko ličke medvjede u smislu da im roditelj više ne smije opalit čveger a da odmah ne graknu kojekakve udruge. Ja dok sam bio klinjo znao sam što me čeka ako napravim sranje - dobio sam poštenih batina i zabranu izlaska van na određeno vrijeme. I hvala ćaći. Postoje doduše klinci koji su poseban slučaj i gdje tako što ne bi pomoglo, ali takvi su izuzetak i tu se treba konzultirat s državnm tijelima.

malina
04-11-2009, 19:47
Ja mislim da se dijete itekako lijepo može odgojiti i bez batina. Znam, jer sam jedno od te djece. Kazne su dopuštene i korisne, ali ako mu prije toga točno objasniš zašto. Dril tipa: "Marš u sobu bez večere!" "A, zašto?" "Zato što ja tako kažem!", je po meni bez ikakvog efekta. Dijalog roditelj - dijete je ovdje ključan. Moj tata je sa mnom razgovarao o svemu i to najviše za vrijeme puberteta + što sam morala dosta raditi (ništa pretjerano) i to je imalo najviše utjecaja na to tko sam sad. I mislim da djecu ne treba nagrađivati za stvari koje se od njih očekuju, tipa: Ako napišeš zadaću kupit ću ti playstation. Ne, imaš ju napisati zato što se to od tebe očekuje.

the_nikola
04-11-2009, 19:54
Možda.

Ali nemreš ni tak dobro odgojit bez batina. Bilo kako bilo ona djeca sama po sebi nisu poremećena (nužno), već su ih takve odgojili, odnosno nisu da budem društveno prihvatljiv..

PJ
04-11-2009, 19:58
Fizička prisila nije ključna koliko uspostavljanje autoriteta, što većina ne može bez fizičkog kažnjavanja (ili ne znaju).

malina
04-11-2009, 20:00
Fizička prisila nije ključna koliko uspostavljanje autoriteta, što većina ne može bez fizičkog kažnjavanja (ili ne znaju).

potpisujem :mhm:

the_nikola
04-11-2009, 20:07

Fizička sila je prijetnja. Eto to naučih za kolokvij u knjizi koja je textbook za bilo koga tko želi izvršiti državni udar jednog dana.

Nego, možeš prijetiti i psihičkom kaznom, etc. ali za to je ne samo potreban veći stupanj jedinstvenosti društva, grupe, obitelji (a pričamo o devijantnosti!); nego kao što veliš, ljudi niti neznaju kako. Roditelji. Ne znaju. Odgajati.

legionar
04-11-2009, 20:12
Samnom su starci dosta razgovarali i batina sam dobio svega par puta dok sam napravio veća sranja. I neka sam dobio. Ključna je i sredina gdje se odrasta. Kod mene u naselju je bila takva ekipa da je radit sranja bilo kao dobro jutro i svakodnevni folklor kad padne mrak. Podjebavat ekipu iz staračkog doma u naselju, lupat namjerno susjedu s loptom pod prozorom, radit prepreke na cesti autima kad padne snijeg, čekat u zasjedi i crkvavat od smijeha, uzet daljinski od tv-a pa onima s prozorom prema cesti šaltat zvuk i programe, samo su dio repertoara :rotfl: Najjača je bila scena kad smo na ono prozirno sranje za pecanje po širini ceste zavezali fakin crknutu žabu kojoj smo stavili cigaru u usta i kapu na glavu, sakrili se i čekali tko će naić, stane auto a ono murjak unutra, bježali smo ko lopovi u okolne livade daveći se pritom od smijeha :lol: No unatoč svim sranjima, gdje su kolovođe naravno bili stariji iz ekipe, a nas mlade jazavce nije bilo preteško nagovorit, nije nam padalo napamet se skupljat u čopore i ić mlatit nekog ili sl. jer smo znali da nas doma čeka fasung. Po pričama starih dobroćudnih bakica prije je postojala dosta velika razlika između muške i ženske djece, u smislu da je sa ženskom djecom bilo dosta lakše. Danas već vidim ženske u osmom razredu kako deru cigarete i pivu pored škole, a to je već signal da nešto zaista nije u redu.

Josip Broz Tito
04-11-2009, 20:13
Ja ću opet okriviti-Amerikance i zapadnu filozofiju.
Otud djeca uče ta sranja.Filmovi-isključivo nasilje.
I što je najbolje kakti pozitivac je najveći ubojica.
Neki dan 389.repriza Komandosa nabildani Švabo Švarceneger ide na otok po svoju otetu kćerku i pritom neke sretnike samo ubija (njih 50-ak) a ostalima reže ruke mačetom i slična sranja.

Ja sam recimo vidio prije par godina kad sam išao van kako par klinaca bacaju malog mačića u kantu za smeće.Naravno napravio sam svoju građansku dužnost i išamarao ih (po principu vi mučite slabije od sebe pa onda mogu i ja :) )

Jedini odgovor na ove,a i slične probleme društva je oštra represija.
Ja bi recimo ove koji su ubili psa i snimali to mobitelom odma u zatvor.Kakva djeca,to su mali monstrumi.Nestašluk je kad netko bježi sa sata,nestašluk su tuče između škola,ali one klinačke tipa valjanje po travi :) nestašluk je eventualno i ono kad klinci počnu u 7. ili 8.razredu palit cigaretu ispred škole ili popit prvu pivu.Ne treba previše moralizirati oko toga jer tko od nas nije još u 8.razredu popio pivu?

Ali ovo-svezat psa i gledat kako ga vlak gazi-to nije nestašluk to je psihički poremećaj i zlobnost u krvi.Takvi će danas-sutra vrlo izgledno postati ubojice.Zato ih ja ne bi štitio nego odma psihijatru ili u zatvor.

malina
04-11-2009, 20:19
Slažem se - psihijatru ili u odgojnu ustanovu (premda nisam baš sigurna koliko su one učinkovite, budući da se dajca tamo druže sa sebi sličnima i čini mi se da se više pokvare nego što nešto nauče). Ugl. ja cijelo vrijeme pričam o normalnoj djeci kod koje devijantnost treba rezati odmah u korijenu. Ovi iz članka su van svake kategorije. Strašno! :(

Tkach
04-11-2009, 20:19
Ovdje ispada da je maloljetnička devijantnost problem star 4-5 godina na koji i osobe u ranim dvadesetima sliježu ramenima i jamraju kao čangrizavi penzioneri "tak ni bilo u moje doba". Istina je da takvih stvari ima i uvijek će ih biti, bar dok se ne uvede prisilna sterilizacija na društvenom dnu, što je naravno malčice nerealno za očekivati. Čak bi rekao da kod nas ovaj problem i nije toliko izražen koliko ima medijskog preuveličavanja, Zagreb je objektivno jedan od sigurnijih (i pospanijih) glavnih gradova u Europi bez obzira na povremene ulične pičvajze koji se provlače po novinama tjednima pa čak i mjesecima.

georgee
04-11-2009, 20:20

dolje crne misli sa zapada! :mrgreen:
al slažem se sa svim kaj si napiso.
kaj se tiče batina, umjereno možda ima smisla, al jedan sam od onih koji misli da kažnjavanje općenito (ne samo batine) nije odgoj.
eto, davao sam instrukcije klincu koji je imao 4 jedinice na polugodištu. nije glup, ništa mu ne fali doma. ima sve kaj oće (ok, u tome vjerojatno nije problem). on je prva osoba koja mi je rekla "Neću radit". nakon par čireva, našao sam metodu koja uvijek uspije natjerat ga radit - pozitivna motivacija.
"ak riješiš ovih 5 zadataka, imaš 5 minuta odmora"
za razliku od pokušaja zastrašivanja da ću mu zvat mamu il tatu (kojeg se više bojao) koji su neslavni završili, ovo je fkt uspjelo.
tako da sam apsolutni protivnik batina.
edit: i da, prošao je razred na kraju. :yay: za moje sposobnosti :mrgreen:

PJ
04-11-2009, 20:24
Eto đorđijevo empirijsko istraživanje je polučilo konkretne rezultate: ključ uspješnog odgoja djece je davanje tu i tamo pet minuta odmora.

malina
04-11-2009, 20:25
Ovdje ispada da je maloljetnička devijantnost problem star 4-5 godina na koji i osobe u ranim dvadesetima sliježu ramenima i jamraju kao čangrizavi penzioneri "tak ni bilo u moje doba".

Vjerujem da nitko ovdje ne misli da je to novi problem, već problem koji se u zadnje vrijeme intenzivirao i o kojem se napokon počelo razgovarati. Sad, koliko će to štetiti, a koliko biti od koristi, vidjet ćemo.

legionar
04-11-2009, 20:29
Ti onda očito govoriš o djetetu koje je možda bilo problematično glede učenja. Ali pazi, čim on pada na šeme o odmoru od 5 min i sl., znači da je ipak riječ o normalnom djetetu. Da je riječ o zaista delikvetu on bi te s tih 5 min da oprostiš poslao znaš gdje :mrgreen: Na ovakve bolesnike iz članka gore jedini odgovor je poslat ga odgovarajućim stručnjacima, a ako ne upali u popravni dom. S tim da je problem što u takvim ustanovama mnogi zaista postanu još gori. Tako da nisam pametan. Loš odgoj roditelja + kao što reče drug Tito medijsko nasilje prisutno na svakom koraku.

Just a little bit
04-11-2009, 20:34
sve je stvar odgoja. Kako to da meni ili nikome iz moje ekipe nikad nije palo na pamet nekog prebit ili razbit nesto ?
osim sto su roditelji prezaposleni drugim stvarima, najcesce ta problematicna djeca dolaze iz nesredjenih obitelji gdje nisu ni mogli dobit adekvatan odgoj.

Evo npr ovaj dečko sto je sudjelovao u ubojstvu Luke Ritza, opet je prebio nekog dečka. (zasto je na slobodi je neka druga tema) I sad njegov stari govori kako njegov sin nije kriv, da on ne tuce ljude vec da mediji njega proglasavaju nasilnikom. Očito je da mu je i stari manijak koji valjda prvo udara a onda postavlja pitanja.

što se tiče ovih debila koji tuku neduzne ljude po gradu, s njima treba razgovarat samo na jedan jedini nacin koji oni razumiju - batinama.

Josip Broz Tito
04-11-2009, 20:34
Nisam baš siguran Tkach da je ovolikog nasilja bilo ranije.
Možda ga je bilo,ali je bilo zataškavano.Ali u svakom slučaju su institucije djelovale pravovremeno i efikasno.Ondašnja milicija je bila toliko brutalna da nije birala kog će lemati :)
I smatram da su djeca prezaštićena našim zakonodavstvom,kako reče legionar.

Josip Broz Tito
04-11-2009, 20:36
Evo npr ovaj dečko sto je sudjelovao u ubojstvu Luke Ritza, opet je prebio nekog dečka. (zasto je na slobodi je neka druga tema)

E tu je ključ problema!

emperor
04-11-2009, 20:38
i ne samo da je milicija batinjala, nego su i roditelji. znam kad meni stari priča kak su ga tukli ko bijeli grah kad bi napravio neku pizdariju. ne kažem da je to dobro riješenje ali mislim da je u ovakvim slučajevima najbolje.

legionar
04-11-2009, 20:39
I policija je problem. Policija kod nas nema nikakvo poštovanje i autoritet. Iz murjaka se svi sprdaju i rade budale, a kad se dogodi neko sranje mediji uvijek optužuju murjake. Kome bi u Jugi palo napamet ić mlatit miliciju ili se sprdat na njihov račun? Malo je bilo takvih. Danas je to nekima dobar dan. Institucije su zakazale i izgubile autoritet i tu je veliki dio problema

Libro
04-11-2009, 20:40
Zapravo, nek bude puno nasilja i nek se razvijaju u delikvente - bar ćemo imati posla kad završimo faks :thumbup:

georgee
04-11-2009, 21:28
Eto đorđijevo empirijsko istraživanje je polučilo konkretne rezultate: ključ uspješnog odgoja djece je davanje tu i tamo pet minuta odmora.
:rotfl:
baš bezobrazno izvlačiš konkluzije :mrgreen:
poanta je da je motivacija, tj. nagrada puno bolji način.
no ovom klincu kojeg sam dao kao primjer nemre se baš pomoć jer ima sve - pa sama nagrada gubi smisao.
djeci nedostaje motivacije općenito. ja sam se u oš bavio svim i svačim. i sportovima (da! ne lažem :mrgreen: o uspješnosti tih pothvata na nekoj drugoj temi), glazbenom školom, naprednim grupama iz kemije (dark times), pisao za školske novine, uređivao emisiju na školskom internet radiju itd.
(možda sad nemam hobije jer sam se zasitio :unsure:)
poanta je da cuge nisam vidio do srednje, ae 8. raz neko ekperimentiranje (žestice, vino ne računam, to pijem u familiji od pete godine).
no dok sam ja skupljo karte i igro na gemboju pokemone, današnja djeca u 5.razredu loču i puše.
..
izgubio sam se. ma zajebi to, sve to treba nalemat :mrgreen:

Werther
04-11-2009, 22:02

O bože :zaboga: Čikatilova su u SSSR-u prešućivali dok god su mogli, jer se takve stvari ne događaju ovdje :mrgreen: A tek zabavne teorije nekih sovjetskih znanstvenika iz našeg udžbenika Kriminologije da su svi kriminalci u Sovjetskom Savezu zapravo politički neprijatelji jer u takvom idealnom sistemu čovjek nema drugog valjanog razloga da bude kriminalac :mrgreen: Tkach je u pravu, toga je bilo i prije, pa kažu da se nekoć nije navečer moglo prošetati nekim zagrebačkim kvartovima (tipa Trnje :mrgreen:) a da ne pobereš batine. Danas ipak nije tako

the_nikola
05-11-2009, 01:04
ja pušim od 4 razreda osnovne, tak sam se negdje i opio prvi put, a i tu i tamo me pukne da se odem s nekim potuć. čisto zato da dobijem novu modricu. i da! nema se kaj pretjerano moralizirati.

ako društvo veli da nije normalno ubit psića, onda neka se društvo i pobrine objasniti novim članovima da nije u redu ubit psića.

georgee
05-11-2009, 01:17
ja pušim od 4 razreda osnovne, tak sam se negdje i opio prvi put, a i tu i tamo me pukne da se odem s nekim potuć. čisto zato da dobijem novu modricu. i da! nema se kaj pretjerano moralizirati.

meni to nije normalno, sry. drago mi je da si završio na faksu, bit će da je to tvoja osobnost i genetika u igri, al sam siguran da većina ljudi s istom socijalnom anamnezom ne bi završila niti neće završit na faksu.

ako društvo veli da nije normalno ubit psića, onda neka se društvo i pobrine objasniti novim članovima da nije u redu ubit psića.
a koje posredovatelj u tom objašnjenju?
obitelj.

the_nikola
05-11-2009, 01:20
a kako društvo obrazuje roditelje, tj vođe obitelji?

georgee
05-11-2009, 01:29
what's ur point, dammit?
očekuješ da će sud učit djecu da ne smiju vezat pese za prugu i gledat kako ih vlak raskomada?
sud bi trebao bit zadnji koji bi trebao o tome brinuti.

the_nikola
05-11-2009, 01:34
velim da se roditelje često predstavlja kao staljine i muslinije u vidu da oni "instinktivno znaju što je najbolje" za njihovu obitelj. to kaj znaju napravit djete ne znači da ga znaju i odgojit..

kad velim odgojit mislim - pretvorit u društveno prihvatljivu životinju, naravno

georgee
05-11-2009, 01:38
pa mislim da nevezanje pesa za jebene tračnice i gledanje kako umiru definitivno spada u instiktivno znanje o tome što je najbolje.
ne kažem ja da su oni za sve krivi, to ipak nije napravio jedan klinac, nego više njih, a jedan je dovoljan za takvo sranje.
no ako je njih, bubam bzvz 5 i jednom padne na pamet, opet su krivi ti jedni roditelji. one way or another, vraćamo se uvijek na to.
čovjek nije samo genetika, nije samo ono kakvim ga okolina čini, on je spoj svega toga. pravilnog paranting recepta nema, al ljudi moraju dati sve od sebe da to obave na najbolji mogući način. koji kurac imaš dijete ak se ne misliš za njega brinut? oliti zaš se jebeš ak ne koristiš zaštitu?
vratio bi se na pj-evu rečenicu di kaže da je to samo manji dijelić većeg problema.

the_nikola
05-11-2009, 01:50
ma jedan od njih je samo htio nešto osjetit - a drugi su povodljivi. koliko puta vidim po kvartu da neko šuta mačku okolo.

i dalje ostajem pri onoj da je to genetika ljudska (odnosno neuspjeh odgoja da se prikrije ista), dakle u neku ruku, jeste, problem je mnogo širi.

Josip Broz Tito
05-11-2009, 02:33
Zapravo, nek bude puno nasilja i nek se razvijaju u delikvente - bar ćemo imati posla kad završimo faks :thumbup:

Ovo je pragmatično mišljenje ;)

georgee
05-11-2009, 02:36
a kaj je s ljudima koji se ne misle bavit tom granom prava? :mrgreen:
inače, proširio bih malo ovu temu i raspravio o kaznenoj odgovornosti roditelja.

keeva
05-11-2009, 08:42
:rotfl:

poanta je da cuge nisam vidio do srednje, ae 8. raz neko ekperimentiranje (žestice, vino ne računam, to pijem u familiji od pete godine).
no dok sam ja skupljo karte i igro na gemboju pokemone, današnja djeca u 5.razredu loču i puše.

[/SIZE]
[/SIZE]

e tak sam i ja nekak, al sve si mislim da baš zato što su djeca danas gora, roditelji su stroži, i onda oni baš idu iz inata i znatiželje pit, pušit i sve ostalo što prije... i onda su roditelji očajni i postanu još stroži, a djeca zbog tog sve objesnija i dobijemo začarani krug

meni su moji rekli da radim što hoću (osim da se ne drogiram :rotfl:), da se opijam i pušim ako hoću, ali da ako se ikad sjebem zbog toga da ne dolazim njima plakat. i tako sam se ful rano naučila odgovornosti i nikad nisam imala nekih većih problema oko svog ponašanja, evo, bit ću neskromna pa ću reći da sam čak i dobro ispala :mrgreen:

ali nikad me neće prestati šokirati ova djeca od svojih 11,12 godina koja se opijaju po parkićima, kad se ja sjetim da sam se s tolko godina igrala lopova i pandura oko nsb-a :rotfl:

sickboy
05-11-2009, 11:53
Ja se sjecam nas mladih kvartovskih mangupa :rotfl:
Da sam si ja roditelj, ne bi se iz kuce pustao...osim u skolu:mrgreen:
To kaj klinci piju, puse u osnovnjaku nije mi nis cudno...pa jebemusve i mi smo znali popit u sedmom osnovne.
Znali smo se pokefat radi gluposti...al sve to ima smisla ak naucis nes iz toga...
I dalje tvrdim da su djecu pokvarile one gluposti o njihovim pravima...ti kao dijete imas pravo- slusat starije i bit kus...!...
A i danas su klinci od jedno 15 puta veci mekusci...

Onaj tko tvrdi da nije tog bilo prije- sere il ne zna kak je to izgledalo...
Jbte, na pescenicu nisi smio krocit u 70-im...marticevci su u svom dijelu mlatili sve po spisku, a o dubravi ni necu pricat.
Iako nije to bilo rezevirano samo za ZG, sisak kao radnicki grad je bio ko divlji zapad...samo sa doseljenicima iz BiH...:rotfl:

keeva
05-11-2009, 12:00
a dobro to isto ovisi o kvartu (peščenica, dubrava ipak...), kod nas na trnju (novom) su gledali ispod oka svakog tko je zapalio pljugu a da ima manje od 16. to i cuga su bili tabui.

doduše, sad je drukčije i to puno

panda
05-11-2009, 12:09

ok, ovo sam citala nekoliko puta da skuzim jel provokacija il ti to ozbiljno... jer ak je ozbiljno, e znas kaj, od svih tvojih izjava, ovo ti je daleko najjaci fors.

meni su moji rekli da radim što hoću (osim da se ne drogiram :rotfl:), da se opijam i pušim ako hoću, ali da ako se ikad sjebem zbog toga da ne dolazim njima plakat. i tako sam se ful rano naučila odgovornosti i nikad nisam imala nekih većih problema oko svog ponašanja, evo, bit ću neskromna pa ću reći da sam čak i dobro ispala :mrgreen:

Tako je i kod mene bilo. Starci su me odgojili preko filozofije "sve sto radis sebi radis", a fizicku kaznu sam dobila samo jednom i to kad me stara osamarila (u biti nije to bio bas neki samar, al ja sam uvijek bila pekmez :rotfl:). Ne sjecam se zakaj, al se dobro sjecam kad je bilo. Daklem, fizicka kazna ne pomaze jer dijete nece naucit da to nesto nije dobro, vec ce se samo razviti strah od batina ili ce se dijete razbahatiti jos vise.

Doduse, strah od batina bi mogao rezultirati postovanjem autoriteta... :blink: :zaboga:

keeva
05-11-2009, 12:17
Daklem, fizicka kazna ne pomaze jer dijete nece naucit da to nesto nije dobro, vec ce se samo razviti strah od batina ili ce se dijete razbahatiti jos vise.

...ili će naučiti način kako bolje pokrit sranja koja radi i radit ih još više, ono čisto iz inata.

moji su isto imali dobre metode, tipa nabijanje grižnje savijesti. od tog nemreš pobjeći kao od batina i funkcionira još bolje.
moji starci su uvijek imali neku filozofiju tipa mi smo beyond fizičkog kažnjavanja :rotfl: pokupila sam šamar možda 2 put u životu i to kad su bili stvarno očajni sa mnom :rotfl:

emperor
05-11-2009, 12:28
moji su isto mene znali tak dobro psihološki ubit u pojam sa nabijanjem grižnje savjesti al to neće upalit kod svih osoba. mislim da su ta djeca jednostavno bezosjećajna i riječi im neće ništa značit, samo će im na jedno uho uć na drugo izać.
al postoji još jedna metoda, da im uzmeš ono što vole, npr. kompjuter, igrice i slično, strašno je koliko su danas klinci ovisni o igricama.

georgee
05-11-2009, 12:32
al postoji još jedna metoda, da im uzmeš ono što vole, npr. kompjuter, igrice i slično, strašno je koliko su danas klinci ovisni o igricama.
na primjeru onog klinca kojem sam davo instrukcije to nije pomoglo.
da, sve su to metode koje funkcioniraju kad stvoriš normalno dijete. ali ona primarna socijalizacija, ma zapravo dob do 10godina zahtijeva punu pažnju. većina roditelja se tad sjeti odgajat, a zapravo je stvar je već gotova. kako si ih tretiro prvih 10 godina, takvi će i bit. ne kažem da je nemoguće popravit situaciju, no ipak.. highly doubt it.

malimrav85
05-11-2009, 12:40
jebote, vi pričate o fizičkom kažnjavanju ko da su to pripreme za ufc
pa svi mi govorimo o 2-3 šamra u djetinjstvu. ili šibom po guzici ili kaj god je sad moderno.
niko ne priča o cipelarenju. svi kažu: mene nisu tukli ali sam dobio 2 šamara.
a kaj je to onda, razgovor? ili rukovanje?:neko:
a prije je bilo sranja svugdje ali su se znala pravila i radila su se sranja sa stilom. 80-ih i početkom 90ih se nije smjelo ić nakon mraka iz prečkog u špansko i obrnuto. znale se bit tučnjave na ljubljanskog aveniji da je promet stao na pol sata. ali je to sve imalo pravila...
ovi danas mi se čine ko da idu što luđe to bolje...

keeva
05-11-2009, 12:47
pa 2 šamara u cijelom djetinjstvu se ne može okarakterizirati kao "starci su me tukli"

prije su bile organizirane tučnjave između kvartova, tipa trnje-trešnjevka, danas je to više na osnovi šta slušaš/kak se oblačiš/za koji klub navijaš (iako je i toga bilo prije)

al na kraju krajeva...tučnjava je tučnjava i uvijek je sranje, bez obzira jel sa stilom ili ne

malimrav85
05-11-2009, 12:52
Nego kaj mi pričamo? Da su ti starci ruke lomili? Svašta.

Pa nije, ako se 10 ljudi sa svake strane nađe i ubiju se na mrtvo ime mene baš briga, nek se ako im je to gušt.

keeva
05-11-2009, 13:02

Pa nije, ako se 10 ljudi sa svake strane nađe i ubiju se na mrtvo ime mene baš briga, nek se ako im je to gušt.

pa razlika je između ljudi koje su roditelji konstantno tukli, npr. da je dijete pokupilo batine (pa makar i samo šamar) baš svaki put kad je nešto krivo napravilo i onih koji su pokupili 1-2 udarca od roditelja u cijelom svom životu

a za ovo drugo se slažem (potpuno sam smetnula s uma da su i jedna i druga strana u tome dobrovoljno), iako mi je i to glupo i besmisleno, al ajd...

malimrav85
05-11-2009, 13:08
Pa naravno, neće te starci ić lupat zato kaj si, nemam pojma, zakasnio doma 2 sata od kad si trebao doć doma.
Sjećam se da me stari jednom sa kablom od radio uređaja nalupao po nogama kad sam mali bio zato kaj sam otišao u sklonište u zgradi (imali smo ključ) i zatvorio se izunutra. Ko bi rekao, baš je sirena zasvirala uzbunu...
Ups!

keeva
05-11-2009, 13:12
Pa naravno, neće te starci ić lupat zato kaj si, nemam pojma, zakasnio doma 2 sata od kad si trebao doć doma.

oooo vjeruj mi znam i takve slučajeve...i slučaj gdje je jedna moja frendica redovito dobivala batine ako je dobila 4, čak i u srednjoj O.o

mislim, to su već psihopati, al velim ti, postoje ljudi koji kao način kažnjavanja svoje djece koriste fizičku silu, a tek onda sve drugo... a takvih ima dosta

the_nikola
05-11-2009, 14:31
ok, ovo sam citala nekoliko puta da skuzim jel provokacija il ti to ozbiljno... jer ak je ozbiljno, e znas kaj, od svih tvojih izjava, ovo ti je daleko najjaci fors.
aaaa prepoznaješ moj čudni smisao za humor ::E:
ne fer.

Ja se sjecam nas mladih kvartovskih mangupa
prodavanje cigle. good ol memoris

.
A i danas su klinci od jedno 15 puta veci mekusci...
http://www.youtube.com/watch?v=_rIPe5akN48

iako nekima jesu, to je to. nije tuč djete ubit ga. ali tu i tamo ostvarit tu prijetnju.
s druge strane, svi znamo za arhetip klinca kojeg su tolko mlatitili (po mogućnosti fabled stari s kajšom) da se nakraju počeo iživljavati na drugima

sickboy
05-11-2009, 14:45
Dobro ljudi...pod pojmom "tuc djecu" nitko ne misli da ga treba prebit na mrtvo ime...
Al danas ak klincu opalis samar si sotona...umjesto toga sa njima treba "razgovarati", treba mu psiholog ili pedagog...ma daj molim te...
Djeca nisu bila normalna prije postojanja psihologa...:roll:

Smatram pod normalnim da se klinci mlate, al mucit zivotinje mi je bolesno...

georgee
05-11-2009, 15:29
Djeca nisu bila normalna prije postojanja psihologa...:roll:
tu se definitivno slažem.
okrivimo za sve psihologe!!! (ipak su na ffzg-u :mrgreen:)

tučnjava nije ništa nenormalno. al hodanje po cesti gledajući kog ćeš zamlatit iz gušta i zasjede više ne može spadati u kategoriju normalnog.

Kalin
05-11-2009, 16:17
Jeli itko vidio onu emisiju o djevojčicama koje su do 13 godine promijenile par spolnih partnera?
Te djevojke će sigurno jednog dana biti intelektualna elita.

konzerva
05-11-2009, 18:07
ja sam u finom kvartu odrastao pa smo se u trećem osnovne tukli 20 na 20 :D
i pili smo i pušili u šestom osnovne. ali smo prestali do srednje a oni koji su u srednjoj propušili još puše...
jedino šta se promjenilo su spolne devijantnosti (niš čudno s obzirom na medijske sadržaje) i to da su klinci zaštićeni ko lički medvjedi kad slože sranje. pamtim nonića samo kad se za kaiš uhvatio bila je tišina :D
i razlika je šta danas lešinari od novinara od svake gluposti prave skandal

sickboy
05-11-2009, 21:40
tu se definitivno slažem.
okrivimo za sve psihologe!!! (ipak su na ffzg-u :mrgreen:)

tučnjava nije ništa nenormalno. al hodanje po cesti gledajući kog ćeš zamlatit iz gušta i zasjede više ne može spadati u kategoriju normalnog.

OMFG...i ti i PJ se prestanite druzit sa fatom...nije zdravo...
recenica je bila u stilu "kao da djeca nisu bila normalna prije psihologa...":roll:

PJ
05-11-2009, 22:01
Sick je živući primjer dekadensa i propadanja naših mladih. Takav huligan još nije viđen.

Galijun
09-11-2009, 23:12
Sick je živući primjer dekadensa i propadanja naših mladih. Takav huligan još nije viđen.

Definitivno da...huligan, i još ktome na pravu...
Čisto kad je u pitanju degradacija općenito:

http://www.jutarnji.hr/uceniku-dala-jedinicu--pa-ju-tuze-pravobraniteljici--/340504/

veteran
09-11-2009, 23:18
Jeli itko vidio onu emisiju o djevojčicama koje su do 13 godine promijenile par spolnih partnera?
Te djevojke će sigurno jednog dana biti intelektualna elita.

a cuj bile su pocesto prikopcane na intligenciju:mrgreen:

Antonio de Oliveira Salazar
18-11-2009, 05:51
Vrlo je česta situacija da "djevojčice" od 12-13 godina doživljavaju svoja prva iskustva sa muškarcima starima cca. 20 do 30 godina,
osobno sam čuo za nekoliko takvih priča.

Samo mi nije jasno koji će tenkre od recimo 25 godina ići se družiti sa "djevojčicom" od 13 godina.
Neki bi to nazvali i pedofilijom , al činjenica je da se to dosta često događa