PDA

View Full Version : III. Građansko pravo 2

Pages : 1 2 [3] 4 5 6

jelena321
07-02-2011, 22:46
ma joj toliko je u poslu da se meni nije htjela ni okrenut već sam pričala s njenim leđim:)) ok, kužim da tajnica nije veliki faktor u tom kad ce posložit usmene al kad ti kaže da će se osobno potrudit jer ju studenti napadaju i da će zvat josipovićku, a ispit za stare studente"baš slučajno" padne u četvrtak, a prije tog je svima bilo neupitno da počinju u ponedjeljak, onda je to stvarno velika slučajnost::

malimrav85
07-02-2011, 22:57
koji ste vi mucki provokatori,cudo jedno! Od svih pojava s kojima se srecemo na faksu vi da po Slavici pljujete... Dno dna.

Malecka
08-02-2011, 18:47
jel treba radit onaj dio iz nasljednog o polozaju sunasljednika i nasljednika pod rokom i uvjetom??
Da.

ivančica
09-02-2011, 13:13
Od kad djeluju pravni učinci upisa? Zbunjuju me rečenice: Prva rečenica je :Pravni učinci provedenog upisa u zemljišnu knjigu djeluju od časa kada je zemljišnoknjižnom sudu stigao prijedlog za upis.A druga odmah iza nje : Pravni učinci provedenog upisa nastupaju od kad upis postane pravomoćan. Dal onda djeluju od časa prijedloga ili časa pravomoćnosti rješenja???:iviv:

TILA
09-02-2011, 13:16
Djeluju i nastupaju nije isto.Ne znam baš objasnit razliku između toga ali nije isto pa oba dvoje vrijedi što si napisala.Ako te netko pita tako kažeš.

Bajadera
09-02-2011, 13:19
Ma ja mislim da je naglasak na tome kad je prijedlog za upis podnesen, i da je to važnije za elaborirat zbog situacija s prvenstvenim redom. Barem bih ja tako to sebi pojasnila...

nirvana1987
09-02-2011, 13:19
Od kad djeluju pravni učinci upisa? Zbunjuju me rečenice: Prva rečenica je :Pravni učinci provedenog upisa u zemljišnu knjigu djeluju od časa kada je zemljišnoknjižnom sudu stigao prijedlog za upis.A druga odmah iza nje : Pravni učinci provedenog upisa nastupaju od kad upis postane pravomoćan. Dal onda djeluju od časa prijedloga ili časa pravomoćnosti rješenja???:iviv:

ja mislim da je to zbog pravila ex tunc. učinci počinju djelovati od prav.rj., ali se smatra da je upis proveden od trenutka podnošenja prijedloga... neka me netko ispravi ako griješim :D

ianna
09-02-2011, 13:20
Dali je netko od vas ikada bio na komisiji? Komisiju mi čini Gliha, Nikšić i Matanac. Dali netko zna kako to ide pred komisijom?

TILA
09-02-2011, 13:23
Kako znaš tko ti je na komisiji?

@nirvana-pravni učinci nastupaju pravomoćnim riješenjem ali ex tunc što znači da djeluju unazad tj. od predaje prijedloga zem. knjižnom sudu.

ianna
09-02-2011, 13:43
Kako znaš tko ti je na komisiji?

@nirvana-pravni učinci nastupaju pravomoćnim riješenjem ali ex tunc što znači da djeluju unazad tj. od predaje prijedloga zem. knjižnom sudu.

studomat-pišu članovi povjerenstva na onoj strelici kada klikneš

TILA
09-02-2011, 13:44
To što to piše na studomatu ne mora značiti da će ti oni sigurno i biti.Meni nije bilo tako na komisiji iz upravne znanosti.

ars boni
09-02-2011, 16:00
ja sam kod keglević u petak u 18h..molim vas da netko u par crtica kaže što je bitno a založno na imovinskom.puno hvala!!!

pretpostavke, načini zalaganja, što se zalaže cesijom, a što na druge način, onda pljenidba računa kod banke i pljendiba plaće uz dozvolu zalogodavca, i pročitaj si u knjizi malo da znaš nešto reći o načinima namirenja, nema puno i nije teško.

First Lady
09-02-2011, 17:48
Ja tražila isključenje profesora Nikšića jer sam kod njega pala, a sad mi je ovo 3.izlazak... a kad ono šok- u pon odgovaram kod Nikšića... di su sad oni koji zagovaraju Slavicu? sad stanite u njezinu obranu!!!

First Lady
09-02-2011, 18:04
pa pobuni se, pobogu! možda te zametnula negdje-ne vjerujem da je ona namjerno nešto krivo napravila. trebala si danas do 14 doć da ti to ispravi. probaj u pon.

danas nisam stigla. sutra ću otić do nje... pred mojim očima je zapisala da tražim izuzeće, i to na A4 format gdje je još puno njih bilo na popisu... bilo bi mi jasno da sam tražila određenog profesora kod kojeg želim odgovarat i da mi to nije dala jer nemam pravo na to, al da želim iskoristit svoje pravo i da onda to tak ispadne... mislim stvarno...

--Anči--
09-02-2011, 18:55
nije ni mogla doć do 2 kad je malo prije 2 bilo na studomatu :/ ako ne središ s tetom slavicom, možeš profesorima reći na licu mjesta.

--Anči--
09-02-2011, 20:30
au contraire, we're maybe getting somewhere :D zadnji rok je gliha imao Č i J, a nikšić R i I (sad je T npr) treba nam veći uzorak slova, ali mogao bi bit neki logičan algoritam za redoslijed, dajmo im šansu XD

ars boni
09-02-2011, 21:11
hm, ja sam jedina na I bila kod Nikšića, al nisam došla k njemu po rotaciji, tako da možete isključit to slovo, on vam je imao samo P i R na prošlom roku ;)

squid
09-02-2011, 21:49
Na prošlom roku Ernst je imao B i nemali broj seminarista. Ipak se okreće!
(Ja sam seminarist i sad sam kod njega u petak u 14:30 h.)

First Lady
09-02-2011, 22:48
ja na prošlom roku kod glihe-slovo G i sad opet kod njega!!!

G kao Gliha... :mrgreen:

ne znači da nema rotacije nego da svaki prof dobi određeni broj studenata. da ih je ispred tebe po abecedi manje, zapala bi kod drugog profesora koji je ispred glihe... (oboriva predmnjeva)

sretno :)

micci
09-02-2011, 23:12
ma kužim ja sve, samo kažem koje slovo i koji prof da ljudi znaju računati, ako uopće postoji metoda računanja....ali tak ne bitno, treba misliti pozitivno, koliko znaš, znaš-glavu gore i ajmo to fino položiti!!! nije bitno kod koga smo, važno da smo sigurni u sebe, ponovit ono što znamo i ne misliti na najgore!

Sretno svima :)

miffy
10-02-2011, 10:32
može mi netko napisat najosnovnije o nužnim nasljednicima? apsoluni i relativni dio? ajde please da ne moram sad to trazit po knjigama i skriptama jer nemam vremena...... thanx

- kao apsolutni nužni nasljednici se pojavljuju ostaviteljevi potomci (djeca+unuci+praunuci) uključujući ostaviteljeve posvojenike i njihove potomke, te bračni/izvanbračni drug, njihova zajamčena veličina je 1/2 od dijela subj.nasljednog prava koji bi stekli na temelju zakona zbog ostaviteljeve smrti
- kao relativni - ostaviteljevi roditelji/ posvojitelji te ostali preci (bake i djedovi) pod pretpostavkom da su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život, u tom slučaju zajamčeni dio im je 1/3 ...

miffy
10-02-2011, 10:32
mene muči:
1. Gdje su Zagorske tužbe i šta u to spada?
2. Što su šupa i garaža građevini (zgradi)?
Hvala :)

micci
10-02-2011, 11:48
Zagorske tužbe su ti susjedski odnosi-međa i to...

A mene zanima što Gliha pita iz nasljednog?

Malecka
10-02-2011, 11:49
mene muči:
1. Gdje su Zagorske tužbe i šta u to spada?
2. Što su šupa i garaža građevini (zgradi)?
1. Odakle to pitanje? Uređenje međa?
2.
Među druge samostalne prostorije spadaju osobito samostalne poslovne prostorije, samostalne garaže ili jasno omeđena mjesta u zgradi namijenjena ostavljanju motornih vozila. (3) Uz stan odnosno drugu samostalnu prostoriju, vlasništvo posebnoga dijela nekretnine može se protezati i na sporedne dijelove kao što su otvoreni balkoni, terase, podrumske ili tavanske prostorije, kućni vrtovi, mjesta za ostavljanje najviše do dva motorna vozila po pojedinom stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji.
edit- da se nadopunim: mislim da su pripatci.

Bajadera
10-02-2011, 14:52
Prof. Keglević traži razumijevanje, prvenstveno...ali ne ono perverzno razumijevanje idiotarija, nego ono susretljivo razumijevanje... Btw, 'M' je kod nje i ovaj i prošli rok. Rotacije ima, definitivno, ali ovisi o broju prijavljenih...živo me zanima što će biti u travnju kad ljudi masovono odluče pokušati preduhitrit pismeni.

ivančica
10-02-2011, 15:06
akcesornost i supsidijarnost?:mrgreen:

nirvana1987
10-02-2011, 19:14
1. Načela zašite posjeda????
2. Razlika javnobilježničkog i dobrovoljnog založnog prava?

1. meni tu samo pada napamet oficiozno načelo ... (iznimno samopomoć) :S
2. ovo pitanje mi se ne čini dobro/potpuno postavljeno, zato što javnobilježničko zapravo i jest dobrovoljno...

TILA
10-02-2011, 19:18
2.mislim da je to isti odgovor kao i na pitanje rezklike između sudskog dobrovoljnog i dobrovoljnog založnog prava.

ert
10-02-2011, 19:39
hm, a koje su razlike onda između tog dvoje?

u pravnom temelju i načinu stjecanja valjda.... dobrovoljno je na založnom ugovoru, a sudsko dobrovoljno na sporazumu o osiguranju uobličenom u zapisnik o osiguranju

načinu stjecanja: predajom posjeda/upisa u ZK, a drugo na temelju upisa u Upisnik sudskih......

nirvana1987
10-02-2011, 19:42
a koje su prednosti sudskog dobr. u odnosu na dobr.? jel to što kod sudskog taj sporazum ima snagu sudske nagodbe, a kod dobrovolj. se mora još posebno ishoditii ovršna isprava... i šta još?

Malecka
10-02-2011, 21:17
Postupak za zaštitu posjeda je hitan i sumaran, pa je onda i načelo hitnosti jedno od načela zaštite posjeda.
Za ovo drugo, quote-at ću sama sebe sa topika građanskog:

Sporazum o osiguranju ima snagu sudske nagodbe što znači da je odmah ovršna isprava kojom se vjeronik može koristiti; ne mora čekati da tek ishodi ovršnu ispravu.
Prednost je i što se upisuje u Upisnik. Za dužnika je prednost što stvar ostaje u njegovom posjedu.
Jasno da ima još razlika, ali ove su najbitnije.

Darkbuster
10-02-2011, 22:53
1. Po kojem se kriteriju odreduje je li nesto glavna ili sporedna stvar?
2. Kada vlasnik sporedne stvari nema pravo na naknadu stete?
3. Sto je sve tocno izjednaceno sa stvarima?
4. Sto ako duznik kod javnobilj zaloznog prava na pristane na provodenje pljenidbe?
5. Tko ima pravo gradenja radi povecanja vrijednosti zemljista?
6. prethodno i potonje vlasnistvo -kod kojih se instituta pojavljuje taj koncept?
7. Djeluju li susjedska prava samo medu vlasnicima? Kakva se naknada stete moze traziti za imisije?

Ako bi netko znao odgovoriti..

Malecka
11-02-2011, 00:39
Ako bi netko znao odgovoriti..
1. Ako se radi o pokretnini i nekretnini, glavna stvar je nekretnina. Ako se radi o dvije pokretnine, koja je glavna prosuđuje se prema shvaćanju u prometu.
3. Prava (npr. pravo građenja, služnosti), idealni dijelovi ili što drugo.
4. Vjerovnik će na temelju sporazuma o osiguranju ishoditi rješenje o ovrsi i provesti prisilno namirivanje

TILA
11-02-2011, 08:21
5.vlasnik zemljišta
6.fiducija,založno

TILA
11-02-2011, 13:31
1.Što znači da je žalba u stavinskom postupku remonstrativan lijek?Ovo je čisto za mene da znam :)
2.Kad javni bilježnik vodi ostavinski postupak?Može li me neko uputit na članak u zakonu.
3.Ako sam dobro shvatila kod nasljeđivanja u pojedinom nasljednom redu uvijek će se prvo upotrijebit načelo predstvaljanja a onda tek načelo priraštanja-da ili ne?
4.Kod nasljeđivanja u prvom redu ako postoji bračni drug i djeca ostavitelja,da li se nasljeđuje pola djeci i pola bračnom drugu ili baš doslovce svakome od njih pripada jednaki dio(znači ako je 3 djece i bračni drug svakom 1/4)?
5.Što je bitno iz ostavinskog postupka?
6.Koji potpis mora biti ovjeren na tabularnoj ispravi i što ako nije,kako se onda predbilježba opravdava?Što ako ta osoba umre?

georgee
11-02-2011, 13:38
remonstrativni znači da o žalbi odlučuje tijelo koje je odluku donijelo (devolutivni je suprotno, dakle više tijelo)

Malecka
11-02-2011, 15:07
2.Kad javni bilježnik vodi ostavinski postupak?Može li me neko uputit na članak u zakonu.
3.Ako sam dobro shvatila kod nasljeđivanja u pojedinom nasljednom redu uvijek će se prvo upotrijebit načelo predstvaljanja a onda tek načelo priraštanja-da ili ne?
4.Kod nasljeđivanja u prvom redu ako postoji bračni drug i djeca ostavitelja,da li se nasljeđuje pola djeci i pola bračnom drugu ili baš doslovce svakome od njih pripada jednaki dio(znači ako je 3 djece i bračni drug svakom 1/4)?

2. Uvijek kada mu povjeri sud, ne smije odbiti bez opravdanog razloga. Ima ona dva iznimna slučaja kada ne može voditi, tj. kada mora vratiti sudu predmet (nastane spor ili postoji pravo na izdvajanje doprinosa/predmeta kućanstva a sve stranke nisu suglasne).
3. Da.
4. Nasljeđuju na jednake dijelove. Znači dvoje djece i bračni drug - svaki po 1/3.
6. Na tabularnoj ispravi mora biti ovjeren potpis otuđivatelja i stjecatelja; ako je potpisao opunomoćenik stjecatelja, onda mora biti ovjeren i potpis opunomoćenika na tabularnoj ispravi i opunomoćiteljev potpis na punomoći.
Predbilježbu ćeš onda opravdati tako da ovjeriš potpise i podneseš takvu ispravu. Ako osoba umre, pretpostavljam da onda treba sastaviti ispravu i ovjeriti potpise njezinih univerzalnih sljednika (ovo nagađam).

jelena321
11-02-2011, 19:02
Koji je modus stjecanja založnog na tražbinama?

to je zapravo modus kod stjecanja dobrovoljnog založnog prava na imovinski pravima: modus je prelaženje radi osiguranja i uputom radi osiguranja (to je ono na plaći i bankovnom računu) pa se to odnosi i na tražbine... kod založnog na imovinskim pravima može postojet i hipoteka na imovinskom pravu,tj registarsko založno pravo pa je tu modus upisom u javne knjige ili upisnike u koje je upisano to pravo npr. na pravima koja su već upisana u zemljišnoj knjizi,npr.na pravu polodouživanja

First Lady
11-02-2011, 19:42
tko pokreće ostavinski postupak? mislim, malo me zabrinuo podatak da ih je toliko palo baš na tom pitanju. jel postoji neka caka?

georgee
11-02-2011, 19:48
Pokretanje postupka
Članak 210.
Ostavinski se postupak pokreće po službenoj dužnosti kad sud primi smrtovnicu ili izvadak iz matice umrlih, odnosno s njima izjednačenu ispravu.
?

Petra 5
11-02-2011, 20:03
tko pokreće ostavinski postupak? mislim, malo me zabrinuo podatak da ih je toliko palo baš na tom pitanju. jel postoji neka caka?

nitko nije znao reći da javni bilježnik vodi postupak, a ne sud!!!!! sud samo u slučaju spora!!!! i tu su svi pali, a zapravo jednostavno

nirvana1987
11-02-2011, 20:23
zašto je postupak za zaštitu posjeda hitan i sumaran?

First Lady
11-02-2011, 20:29
zašto je postupak za zaštitu posjeda hitan i sumaran?

da se što prije posjed vrati u prethodno stanje- da ga se vrati osobi koja ima pravo na posjed ili da se prestane sa smetanjem tog posjeda od neovlaštene osobe. zamisli da tebi smeta netko posjed tvoje stvari, da se zbog toga tvoj spor razvlači goodinama po sudu... kakve bi koristi imao od te stvari u tom dugačkom periodu?

First Lady
11-02-2011, 21:00
to sam i mislila, ali mi prejednostavno zvuči da samo to spada u odgovor :)

gle, ja bih tako odgovorila i naravno dodala da se u tom postupku raspravlja o tome da li je tuženik smetao posjed, da li tužitelju pripada pravo na zaštitu te kako uspostaviti posjed kakav je bio prije samog smetanja i zaštita istog od budućeg smetanja te bih navela da se ne raspravlja o pravu na posjed, o pravnom temelju posjeda, o poštenju, o zahtjevima za naknadu štete., odnosno da je dozvoljeno raspravljati o činjenicama koje se odnose na posljednje stanje posjeda i nastalo smetanje. :)

TILA
11-02-2011, 21:05
Nije prejednostavno,to je odgovor inema tu puno filozofiranja:smartass:

pedalina25
11-02-2011, 21:27
nitko nije znao reći da javni bilježnik vodi postupak, a ne sud!!!!! sud samo u slučaju spora!!!! i tu su svi pali, a zapravo jednostavno

ne vodi javni bilježnik !!!! već sud po službenoj dužnosti kad pirmi smrtovnicu ili izvadak iz mateice umrlih ili drugu ispravu, on može povjeriti vođenje javnom bilježniku što one bez opravdanog raloga(bolest) ne može odbiti, a javni bilježnik vraća sudz u slučaju spora kojih ima 6 slučaja, možda je to pitala, ZN

Malecka
12-02-2011, 00:21
Bitno je reći da u pravilu sud povjerava JB vođenje postupka.
Znači pokreće ga sud po službenoj dužnosti. Onda ga on automatski povjerava (šalje) JB, a ako on utvrdi da postoji spor ili nema suglasnosti kod prava na izdvajanje, onda ga vraća sudu.
Barem sam ja sebi to tako protumačila, i mislim da se pitanje asistentice odnosilo na to.

buzdovan
12-02-2011, 01:46
Zaštita posjeda - Zašto sud donosi rješenje?
-što je pravilo,a što iznimka?
-specifičnosti sudske zaštite?
-što točno treba reči u vezi dispozitiva?

Etažno vlasništvo - Vrijeđa li načelo jedinstvenosti nekretnine?

Pravo građenja - fikcija umjetnog zemljišta? Zašto je iznimka na temelju zakona? Koliko se placha i koliko traje?

Minimum da bi nešto bilo pravo vlasništva?? Jamstvo već stečenih prava?

Hereditas petitio,gdje ima najviše o tome?

Kada je ovršna isprava perfektna? Kada su ovršne isprave imperfektne a ipak ovršne?

Petra 5
12-02-2011, 12:07
ne vodi javni bilježnik !!!! već sud po službenoj dužnosti kad pirmi smrtovnicu ili izvadak iz mateice umrlih ili drugu ispravu, on može povjeriti vođenje javnom bilježniku što one bez opravdanog raloga(bolest) ne može odbiti, a javni bilježnik vraća sudz u slučaju spora kojih ima 6 slučaja, možda je to pitala, ZN

svi koji su rekli sud, pali su!!!! rekla je da je bila velika reforma i da u pravilu vodi bilježnik kao povjernik suda!!!!! a uostalom, to se zna i iz prakse... ako nema spora, sud ne!!!

nikad
12-02-2011, 15:50
jel mi može netko reć kakav primjer (ili više njih) za pravo zakonsko založno pravo? ako sam dobro shvatila ovi primjeri u knjizi se odnose na neprava zzp.. ili?

Malecka
12-02-2011, 16:01
jel mi može netko reć kakav primjer (ili više njih) za pravo zakonsko založno pravo? ako sam dobro shvatila ovi primjeri u knjizi se odnose na neprava zzp.. ili?
Pravo zakonsko založno pravo je založno pravo suvlasnika/sunasljednika na nekretninama jer za njegov nastanak nije potreban upis, već nastaje samim ispunjenjem zakonskih pretpostavki.

TILA
12-02-2011, 16:33
1.Koji je pravni temelj suvlasništva,etažnog vlasništva i etažnog vlasništva(za ovo mislim da je pisana suglasnast suvlasnika)?
2.Našla sam kod etažnog vlasništva pitanje sudske odluke,n ešto se to misli?Na određivanje korisne vrijednosti?Što se tu treba odgovoriti?

First Lady
12-02-2011, 16:51
1.Koji je pravni temelj suvlasništva,etažnog vlasništva i etažnog vlasništva(za ovo mislim da je pisana suglasnast suvlasnika)?
2.Našla sam kod etažnog vlasništva pitanje sudske odluke,n ešto se to misli?Na određivanje korisne vrijednosti?Što se tu treba odgovoriti?

2. to se vjerojatno odnosi na uspostavu etažnog na temelju odgovarajućeg suvlasničkog dijela prilikom kojeg je potrebna odluka suda kojom se određuje da li postoji odgovarajući suvlasnički dio, odnosno da li je suvlasnički dio u odnosu prema vlasništvu cijele nekretnine jednak ili veći od odnosa korisne vrijednosti stana, odnosno druge samostalne prostorije glede koje se traži uspostava etažnog prema korisnoj vrijednosti svih stanova i ostalih prostorija cijele nekretnine.
etažno se vlasništvo ne može uspostaviti dok odluka suda o utvrđivanju te korisnosti ne postane pravomoćna.

TILA
12-02-2011, 20:04
E da i kakve su to nužne služnosti?

nirvana1987
12-02-2011, 20:18
nužni prolaz i služnost vodova i dr. uređaja.

Rita
12-02-2011, 21:03
Može mi netko objasniti nepravilnu služnost? Znam definiciju, ali ne kužim to. Hvala!

nirvana1987
12-02-2011, 21:12
stvarna služnost osnovana u korist ODREĐENE OSOBE (stvarne sl. se osnivaju u korist SVAGDAŠNJEG VLASNIKA NEKRETNINE, znači može se mijenjati vlasnik nekretnine, ali služnosti će i dalje ostati na toj nekretnini ;) )

nirvana1987
12-02-2011, 21:28
kakav je prof. Baretić na gp2? pogotovo ak se izlazi 5. put :D ... ak može neke novije informacije :)

kitty
12-02-2011, 21:39
odlican.
smiren, strpljiv, normalna pitanja, priceka odgovor, daje primjere i ne smeta mu razmisljanje na glas :smile:
i obavezno pogledaj njegova pitanja iz skriptarnice.

evo ti moj post s proslog roka
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1792-III.-Gra%C4%91ansko-pravo-2?p=560863&viewfull=1#post560863

First Lady
12-02-2011, 22:01
Može mi netko objasniti nepravilnu služnost? Znam definiciju, ali ne kužim to. Hvala!

nepravilna služnost ima elemente i stvarne i osobne služnosti. element stvarne služnosti je da se osniva radi boljeg gospodarenja povlasnom nekretninom, al za razliku od stvarne služnosti, ne osniva se u korist SVAGDAŠNJEG vlasnika povlasne nekretnine, već u korist određene osobe (što je element osobne služnosti).

ja sam to protumačila ovako: osniva se npr. služnost puta (stvarna služnost) za bolje gospodarenje povlasnom nekretninom, al ne u korist svagdašnjeg vlasnika već u korist npr. samo XY osobe (element osobne služnosti).

ako sam u zabludi, molim da me se izvede na pravi put ::E:

Hermod
13-02-2011, 17:58
ima koja dobra dusa da odgovori na 2-3 pitanja ;)

POSJED
zašto sud donosi rješenje, a ne presudu?
zašto se glavni dio rješenja nalazi u dispozitivu, a ne u obrazloženju?

PRIRAŠTAJ
pokretnine pokretnini - kada vlasnik sporedne stvari NEMA pravo na naknadu štete?

ZALOŽNO
Javnobilježničko - što ako dužnik ne pristane da se provede pljenidba?

tnx

Insecure
16-02-2011, 00:48
Da li je netko vidio rokove za GP2, nekako su cudni, pa dajte please recite je li to neka pogreska ili sto... pise ovako.

07.04.2011.
26.05.2011.
09.06.2011.
30.06.2011.
01.09.2011

Znaci ispada da ima rok u 5.mjesecu, dva u 6.mjesecu kako bi i trebalo i onda nema roka u 7.
Otkud sad to?!

Malecka
16-02-2011, 00:50
Gle, već od 11 mj. su rokovi pomaknuti, većinom počnu od ponedjeljka ali eto na ovom roku je počeo već u petak. Tako da se ništa u rokovima nije promijenilo osim što su par dana ranije.

her_alone
16-02-2011, 01:06
Da li je netko vidio rokove za GP2, nekako su cudni, pa dajte please recite je li to neka pogreska ili sto... pise ovako.

07.04.2011.
26.05.2011.
09.06.2011.
30.06.2011.
01.09.2011

Znaci ispada da ima rok u 5.mjesecu, dva u 6.mjesecu kako bi i trebalo i onda nema roka u 7.
Otkud sad to?!
od roka u 6. se uvodi pismeni,znaci sluzbeno rok pocinje 26.5. al ce pismeni bit vjerojatno 4-5 dana kasnije,tak da ti na kraju dodje da ispit prijavljujes u 5 mjesecu,a polazes ga u 6, odnosno za rok u 7. su prijave vec u 6 ali pismeni i usmeni padaju u 7 mjesecu... da ti bude jasnije,pogledaj si semu za gp1... pretpostavljam da ce biti isto... i uzasno je glupo sto su to tako napravili,jer ispit sad moras odjavit tjedan dana prije,a ne tri....
mislim tako je bar sa gp1,a vjerujem da je biti i za gp2

shosanna
16-02-2011, 15:39
mene zanima općenito koliko je gp2 teži od gp1..
znam da je sve to subjektivno, ali zanima me nečije objektivno mišljenje :mrgreen:
da li je mjesec i pol dostatan da se nauči solidno..naravno krenuvši od nule :mrgreen:

TILA
16-02-2011, 15:43
Gp2 je definitivno teži.Meni osobno mjesec i pol nije bilo dovoljno no nekima je.Puno je to gradiva i treba to dobro sjesti da ti se ne pomiješa.

papricica
16-02-2011, 16:55
po meni je gp2 lakši iako ima 10x više literature nego gp1, lakše ga je za shvatit, nekako je gradivo pitko i knjige nisu nerazumljivo pisane (nego čak suprotno, non stop se ponavlja već rečeno tako da si možeš ljepo povezat) gp1 ima više detalja, više vremena treba da se razumije sve one institute. općenito, od cijelog gp-a mi je najteži dio bi opći dio obveznog a u gp2 posjed i stjecanje vlasništva ne temelju zakona.

za gp1 ja bi rekla da je mjesec i pol na knap, ja sam učila cca 2mj. a za gp2, hmm rekla bi nešto više od 2 mj. 2 i pol tako.

preporučujem predavanja definitivno i učit iz zakona, da znaš šta je bitno.na ispitu sam sve odgovarala iz zakona- stjecanje od nevlasnika, etažno, vraćanje i uračunavalnje darova, nužni dio

Malecka
16-02-2011, 18:52
po meni je gp2 lakši iako ima 10x više literature nego gp1, lakše ga je za shvatit, nekako je gradivo pitko i knjige nisu nerazumljivo pisane (nego čak suprotno, non stop se ponavlja već rečeno tako da si možeš ljepo povezat) gp1 ima više detalja, više vremena treba da se razumije sve one institute. općenito, od cijelog gp-a mi je najteži dio bi opći dio obveznog a u gp2 posjed i stjecanje vlasništva ne temelju zakona.

za gp1 ja bi rekla da je mjesec i pol na knap, ja sam učila cca 2mj. a za gp2, hmm rekla bi nešto više od 2 mj. 2 i pol tako.

preporučujem predavanja definitivno i učit iz zakona, da znaš šta je bitno.na ispitu sam sve odgovarala iz zakona- stjecanje od nevlasnika, etažno, vraćanje i uračunavalnje darova, nužni dio
Potpisujem cijeli post, isto ovako je i kod mene. Gp2 mi je bio lakši od gp1, ali za gp2 ipak treba duže nego za gp1.Također preporučujem učiti i po zakonu, dapače ja sam prvu knjigu najviše učila iz zakona, a onda iz skripte praktički dopunjavala teoretske stvari i ponavljala.

ars boni
16-02-2011, 20:25
mene zanima općenito koliko je gp2 teži od gp1..
znam da je sve to subjektivno, ali zanima me nečije objektivno mišljenje :mrgreen:
da li je mjesec i pol dostatan da se nauči solidno..naravno krenuvši od nule :mrgreen:

ja se slažem s ovim postom što je kvoutala Malecka, istina je da je gp2 lakši kao predmet, ali i da treba više vremena. po meni je 4, 5 tjedana max potrebno za gp1 (2 mj za gp1 su overkill po meni, osim ako ne spremaš za 5 kod glihe :D), a nekih 2 mjeseca za gp2, samo jer je dvojka grozomorno razvučena, i iako pol toga ne treba učit ili se ponavlja, treba sve to iščitat i dosta toga treba sjesti.

brch
18-02-2011, 20:32
Opći dio Stvarnog prava - mentalne mape

.mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/1.%20OP%C4%86I%20DIO.mm)
PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/1.%20OP%C4%86I%20DIO.pdf)

ivančica
18-02-2011, 21:00
Dal se može na konzultacije od sljedećeg tjedana?hvala:smile:

ivančica
18-02-2011, 21:11
dal netko zna mail od keglević?hvala:)

Hira
18-02-2011, 23:58
nema ispitnih rokova pa ne vidim zašto ne bi moglo.

--Anči--
19-02-2011, 12:02
http://www.pravo.hr/GP/opce_informacije vidi ivančica,imaš tu mailove. ljudi to stalno traže a sve je na ovakvim tranicama. ona ti je ana.keglevic@pravo.hr

shosanna
19-02-2011, 13:14
za ispitni rok u 4.om- kad bi mogli biti usmeni, mislim da li ih očekivati odmah 7.4. ili ipak od 11.4.?
i da jel zna tko rotaciju?
i već na par rokova nema josipović, treba li je sad očekivati?

TILA
19-02-2011, 13:37
Ja bih očekivala od 7. da počne da nebi bilo ko prošli put.S tim da vjerojatno možda neće baš odmah u četvrtak to će vjerojatno biti starim studentima ali od petka bi moglo počet pa bolje da se odmah pripremimo na to pa ako bude kasnije još bolje imamo par dana više za ponavljat.

brch
20-02-2011, 13:31
Mentalne mape - Stvarnopravni odnos (str. 59 - 150 knjige I) .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/2.%20Stvarnopravni%20odnos.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/2.%20Stvarnopravni%20odnos.pdf)

Ostale:

Opći dio (str. 0 - 57 knjige I) .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/1.%20OP%C4%86I%20DIO.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/1.%20OP%C4%86I%20DIO.pdf)

Posjed (str. 151 - 272 knjige I) .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/3.%20POSJED.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/3.%20POSJED.pdf)

Za .mm format skinuti program Freemind (http://dw.com.com/redir?edId=3&siteId=4&oId=3000-2051_4-10076598&ontId=2051_4&spi=e32bf96a54f4f99d8994189ea1f4a22d&lop=link&tag=tdw_dltext&ltype=dl_dlnow&pid=10900858&mfgId=88654&merId=88654&pguid=Cdy25AoOYJAAAGVOqfsAAAFa&destUrl=http%3A%2F%2Fdownload.cnet.com%2F3001-2051_4-10076598.html%3Fspi%3De32bf96a54f4f99d8994189ea1f4 a22d)

miss_mofo
20-02-2011, 16:45
Imam 3 pitanja na koja ne mogu naći odgovor, pa molim pomoć

1. Prednost hipoteke i prednost pignusa - za hipoteku znam, ali ne znam što bi bila prednost pignusa?
2. Tko je obvezan platiti dug kod hipoteke?
3. Vrste hipoteke?

Možda su glupa pitanja, ali ja ću se pozvati na onu da nema glupih pitanja http://www.nasciturus.com/forum/images/smilies/mig.gif
Hvala unaprijed na pomoći!

TILA
20-02-2011, 16:52
3.jedino što mi tu pada na pamet je hipoteka na pokretnini,nekretnini ili simultana hipoteka.

nirvana1987
20-02-2011, 19:24
3.jedino što mi tu pada na pamet je hipoteka na pokretnini,nekretnini ili simultana hipoteka.

plus : hipoteka na imovinskom pravu , sudsko prisilno reg.z.p. na mot. vozilu..., na ukupnosti pokretnina.

TG
21-02-2011, 12:43
1. Prednost hipoteke i prednost pignusa - za hipoteku znam, ali ne znam što bi bila prednost pignusa?

prednost pignusa je ta što založni vjerovnik ima zalog u svom posjedu pa u slučaju da tražbina ne bude namirena (ovrha) može lakše "kontrolirati" sam zalog da ga dužnik ne ošteti, ne umanji mu vrijednost, itd....

angel7
21-02-2011, 17:10
da li je ovom roku netko imao priliku dobiti neko pitanje iz fusnota makar je samo krupni slog obvezatna literatura? čula sam svakakve priče pa moram pitati.

Ally McBeal
21-02-2011, 18:30
Mislim da ti je najpametnije kad citas knjigu, UVIJEK preletiti i fuss note jer su zanimljive, cesto su primjeri i mogu ti samo olaksati ucenje i pojasniti termine. A ne oduzimaju bas puno vremena. :thumbup:

Malecka
21-02-2011, 21:06
Ja sam pročitala valjda ukupno deset fusnota, i nije bilo nikakvih problema na ispitu zbog toga.

Emme
21-02-2011, 21:41
Iz koje se skripte uci nasljedno? U skritarnici ima samo jedna i jos je netko komentirao da se to ne moze nazvati skriptom.. Zasto? Ima 201 str. ali i dvostruki prored i velika slova, pa kad se sve to smanji cini mi se prihvatljivim. Jer oni koje poznajem su radili vlastite skripte, a ja ne mogu ucit iz tudjih rukopisa.. ima netko neki savjet? Hvala!

TILA
21-02-2011, 23:00
Iz koje se skripte uci nasljedno? U skritarnici ima samo jedna i jos je netko komentirao da se to ne moze nazvati skriptom.. Zasto? Ima 201 str. ali i dvostruki prored i velika slova, pa kad se sve to smanji cini mi se prihvatljivim. Jer oni koje poznajem su radili vlastite skripte, a ja ne mogu ucit iz tudjih rukopisa.. ima netko neki savjet? Hvala!

Ja imam tu skriptu i jako je dobra i samo iz nje učim nasljedno.Smanjila sam font i sad ima 170 str. ali i dalje su poprilično velika slova.

Luka....
22-02-2011, 00:31
Ne znam dal je do srece il cega, al ja sam nasljedno ucio tak da sam jednom procitao klarica, pa onda iz skripte od Law Guru,
http://www.pravokutnik.net/skripta/gradansko-pravo/nasljedno-pravo-law-guru
i iako ima sam 33 str, na oba usmena sam super znao pitanje iz nasljednog + ono od covjeka ispred.
:)

sanki
23-02-2011, 14:32
Oprostite što upadam ovako van teme... zanima me da li ima netko tko je sad na zadnjem roku u 2.mj. položio GP2 i da mu ga još nisu evidentirali na Studomatu?!?

TILA
23-02-2011, 14:38
Ako nisu odi što prije do tajnice iz građanskog da ti to sredi da se možeš ići upisati.

Pozdrav
27-02-2011, 12:37
Koliko su otprilike kopije stvarnog i nasljednog u kopiraoni?

tena
28-02-2011, 13:13
oko 200kn (tako mi je barem žena u kopiraoni danas rekla kad sam naručivala)

njampsica
28-02-2011, 14:41
Ej, jel bio netko danas na predavanju iz Gp2-a, jel stvarno traju od 8-14h i tko je držao danas? ja sam na redu za sutra, pa me zanima. Tnx.

pakosna
28-02-2011, 15:00
ne, 1. turnus je od 8-11, a 2. od 11-14. danas od 8-11 je bio baretić.

http://www.pravo.hr/GP/raspored_predavanja

njampsica
28-02-2011, 15:03
hvala ti puno, sad sam vidla, ja sam gledala neki prijašnji raspored, a daj mi reci jel u dvorani 3 ili?

pakosna
28-02-2011, 15:54
da, u dv. 3 je

samogledam
28-02-2011, 15:57
Jesu li danas išta spominjali o seminarima, tj. kakve obveze/povlastice nosi itd?

Don Juan
28-02-2011, 16:41
ne, 1. turnus je od 8-11, a 2. od 11-14. danas od 8-11 je bio baretić.

http://www.pravo.hr/GP/raspored_predavanja

jel onda gliha imao od 11 ?? jel se zna tko ce sutra bit od 8 ???

BaF
28-02-2011, 22:37
http://img373.imageshack.us/img373/4258/tema2na2.jpg
28.02.2011. --ocisceno--

Ekipa, topic je ažuriran i očišćen od svega što nisu savjeti oko literature (službena, skripte 1, 2, 3...50) ili objašnjenja/filozofije oko gradiva.

U prvom postu nalaze se:
- dojmovi i pitanja za svakog ispitivača + komisijski ispiti
- generalni savjeti o spremanju ispita
- .pdf mentalne mape određenih dijelova gradiva
- savjeti, pitanja i odgovori
- mail i telefon tajnice katedre (...pa ih tu više nećemo tražiti svaki tjedan)

Disklejmeri: Ako u dokumentima ne nađete ono što trebate, to znači da željena informacija nije ni bila podijeljena s nama. Počnite žicati i kmečati po topicu, uglavnom pali.
Koristite search opciju za postove koji su ostali i čitajte temu od njenog početka - ima vrlo korisnih lamentacija. Ako budete imali problema s otvaranjem nekog dokumenta (kriva verzija officea, perhaps), pošaljite mi direktno privatnu poruku.
Fingers crossed. :wink:

Vule
01-03-2011, 11:33
koliko je vremena potrebno za gp2, iskreno? jel teže u poređenju s gp1?

U usporedbi sa GP1 meni je GP2 bio lakši. Doduše više literature no manje stvari i pojmova koje bi mogao/mogla pobrkati. Govoreći naravno osobni dojam, mislim da treba 5-6 tjedana da se to spremi .. nekom više, nekom manje..

georgee
01-03-2011, 11:36
koliko je vremena potrebno za gp2, iskreno? jel teže u poređenju s gp1?
problem je u literaturi, npr:
http://dl.dropbox.com/u/20845270/IMAG0071.jpg

Hira
01-03-2011, 16:15
uzmi si bar puna dva mjeseca i ne bi trebalo biti problema.

Malecka
02-03-2011, 15:59
primjer za poduložak?
Čl. 20 ZZK

(2) Zatraži li to koji od suvlasnika, za njegov će se idealni dio otvoriti poduložak kao sastavni dio uloška.
(3) Poduložak sadrži posjedovnicu, vlastovnicu i teretovnicu. Na upise u poduložak na odgovarajući se način primjenjuju odredbe o upisima u uložak.

Malecka
03-03-2011, 23:00
vi koji trenutno učite prvu knjigu, kako vam ide prvo čitanje, tj. podcrtavanje, koliko podcrtate u sat vremena?
Optimalno bi ti bilo 15-20 str.

Jedan savjet koji sam ja dobila i koji mislim da je jako korisno prenijeti dalje - u ovoj prvoj fazi prolazite 70 str. dnevno, ne manje od toga jer knjige su ogromne.
Ja sam obično prolazila 90 str. dnevno. Tim tempom treba ti 10 dana za prvu knjigu, 6-7 za drugu i 5-6 za treću. I onda si tek na početku. :mrgreen:

Malecka
03-03-2011, 23:17
jel moguće onda i toliko naučiti za sat vremena.. tehnički bi se trebalo ako se puca kojih mjesec i pol učenja, što ljudi kažu da je dosta

Moglo bi se, jer kad pocrtaš kasnije čitaš samo to pocrtano, a to ti drastično smanji količinu gradiva jer se gavella nenormalno ponavlja.
Ako misliš da nećeš stić, prebaciš se tako da jedan dio po skripti učiš. Ja sam npr. pročitala sve knjige dvaput (mjesec dana mislim da mi je trebalo). Onda sam prvu knjigu dalje učila po skripti i zakonu, a ostale dvije još jednom prošla po knjigama i ponovila. Kasnije ti ide puno brže; založno koje prvi put uopće nisam kužila o čemu on to piše, sam kasnije nakon što sam još jednom prošla, praktički u dva dana ponovila bez problema.

georgee
03-03-2011, 23:19
e da, shosanna, preporučam ti da pratiš zakon jer ti je na nekim dijelovima dostatan, npr. sad sam baš danas radio zaštitu posjeda iz zakona (osim onog dijela di spominje ovršni zakon). kod stjecanja posjeda je to malo prešturo u zakonu zbog gavellinih brojih podjela i sistematizacija, al je zato dostatan npr. za samopomoć. jedan članak umjesto 5str u knjizi

Romulus
04-03-2011, 19:07
gp2 se da naučit sve, i knjige i zakon u roku 70 dana.
ja sam 35 dana lagano podcrtavao 6-7 sati dnevno,
još tolko dana učio po 10 sati dnevno.
nije to ništa prestrašno, pogotovo su prema seminaristima ok u pogledu ispitivanja egzotičnih stvari.
optimalno je prolaziti paralelno knjigu i zakon i stavljati naglasak na ono o čemu se piše u zakonima
koji su literatura (zv, zn, dio zzk).

Još kad gavella napiše 3. svezak o stvarnim pravima(provjerite o čemu u uvodu), onda će to biti prava stvar.

Samo hoću reći da je ovo težak ispit, ali se da položiti bez problema.

s tim da su predavanja vrlo bitna jer tamo ćete vidjeti na čemu je naglasak.

TILA
04-03-2011, 19:18
joj nemoj me plašit, ja sam tek na zemljišnoknjižnom i pizdim. jedanaest načela. JEDANAEST
siguran sam da je kz predvidio nešto za autore ovakvih knjiga

Što se tiče tih načela,nisu strašna i uglavnom ne pitaju na usmenom reci mi nešto o tome i tome načelu nego će ti ona biti potrebna da shvatiš ono što će ti nekon toga doći.Obrati pozornost na potpunost,istinitos,valjanost upisa.

shosanna
04-03-2011, 19:59
meni su zemljišne knjige još i ok, al ta načela se provlače i ponavljaju po cijelom poglavlju, pa ih se i zapamti silom prilika :)
nije mi namjera plašit, sad kad razmislim to etažno mi se tak nije dalo čitati, pa sam ga nisam podcrtala s pažnjom dobrog čitatelja :lol: možda mi ga zato ima puno :unsure:::E:
georgee jel ti ideš sad u 4.om?

Malecka
04-03-2011, 21:10
Tek sam na posjedu,dal se uopće isplati forsirat ovo ili da jednostavno se okrenem trgovačkom koje je zicer :(
Moja preporuka:

a) vidi gdje ćeš stić do 10.03. To je ako se ne varam mjesec dana prije roka. Ako do onda nisi pri kraju prve knjige, prebaci se na trgovačko imat ćeš mjesec dana za to, što je čujem dovoljno.
b) prebaci se na kombinaciju skripta + zakon barem za dio gradiva, ako već ne vjeruješ skriptama. Inače ni ja ne vjerujem, ali ovdje ne bi nikad stigla sve da se na kraju nisam prebacila na tu kombinaciju.

brch
05-03-2011, 13:54
Mentalne mape

Pravna ustanova vlasništva .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/4.%20VLASNI%C5%A0TVO-%20op%C4%87i%20dio.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/4.%20VLASNI%C5%A0TVO-%20op%C4%87i%20dio.pdf)

Vrste založnih prava .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/5.%20VRSTE%20ZALO%C5%BDNOG%20PRAVA.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/5.%20VRSTE%20ZALO%C5%BDNOG%20PRAVA.pdf)

Ostale:

Stvarnopravni odnos (str. 59 - 150 knjige I) .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/2.%20Stvarnopravni%20odnos.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/2.%20Stvarnopravni%20odnos.pdf)

Opći dio (str. 0 - 57 knjige I) .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/1.%20OP%C4%86I%20DIO.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/1.%20OP%C4%86I%20DIO.pdf)

Posjed (str. 151 - 272 knjige I) .mm (http://dl.dropbox.com/u/21426440/3.%20POSJED.mm) .PDF (http://dl.dropbox.com/u/21426440/3.%20POSJED.pdf)

Za .mm format skinuti program Freemind (http://dw.com.com/redir?edId=3&siteId=4&oId=3000-2051_4-10076598&ontId=2051_4&spi=e32bf96a54f4f99d8994189ea1f4a22d&lop=link&tag=tdw_dltext&ltype=dl_dlnow&pid=10900858&mfgId=88654&merId=88654&pguid=Cdy25AoOYJAAAGVOqfsAAAFa&destUrl=http%3A%2F%2Fdownload.cnet.com%2F3001-2051_4-10076598.html%3Fspi%3De32bf96a54f4f99d8994189ea1f4 a22d)

ivančica
07-03-2011, 17:11
Nisam sigurna dal sam dobro zapamtila s današnjeg predavanja pa molim nekoga da me ispravi ak nije točno:mrgreen: Uglavnom,onaj primjer kad žena(vlasnica stana) izbaci muža iz stana i promijeni bravu; u parnič.postupku za smetanje posjeda sud određuje da je mužev posjed posljednji,faktični i miran i da je žena izvršila smetanje pa daje nalog ženi da vrati mužu suposjed,a onda se u redovnom postupku odlučuje o tome tko ima pravo na posjed?

Tony Montana
07-03-2011, 17:26
Tak je. Važno je da se u parnicama za smetanje posjeda nikada ne odlučuje o PRAVU, nego se utvrđuje posljednje stanje i čin smetanja. Pravo na posjed se utvrđuje u redovnim parnicama, a smetanje posjeda je poseban postupak.

Romulus
08-03-2011, 18:37
jel se mogu nac negdje na netu slajdovi sa predavanja?

autorska prava autora bi time bila povrijeđena.
nema ništ pametnije na slajdovima nego ima u knjizi i zakonu.
bar je takvo stanje bilo anno domini 2010.

samogledam
08-03-2011, 20:03
danas je hano rekao na predavanju da će se prezentacije moći naći na stranici, a kad će ih staviti nije rekao, valjda uskoro.

To su rekli i za GP1 prošli semestar pa nitko nikad nije stavio.

Pinhas
08-03-2011, 23:56
Prezentacije iz GP1 - opći dio su objavljene na Merlinu (moodle.srce.hr), obvezno pravo nisu stavili.. Iz GP2 će vjerojatno napraviti isto..
Predavanja će ovaj semestar, bar kolko znam, održavati Ernst, Josipović, Baretić, možda i Nikšić...

papa
09-03-2011, 12:07
Nikada nisam koristio 'Merlin'... može netko napisati kako se nađu prezentacije za stvarno?

Sachi
09-03-2011, 21:18
Ima na pravos Belajeve PPS ako nekog zanima
http://www.pravos.hr/gradjansko/gradj_2.htm

Malecka
11-03-2011, 17:05
koji je primjer za javnopravni,a koji za privatnopravni stvarni teret?:smile:
Javnopravni - komunalne ili vodne naknade itd.
Privatnopravni - npr. uzdržavanje na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

ninap
19-03-2011, 16:50
budući da sam u stisci sa vremenom, nasljedno pravo mislim proći po knjizi, ali samo određene dijelove...koliko sam vidjela trebaju se znati..načela, oporučno, zakonsko i nužno nasljeđivanje, ugovore, ostavinski postupak i postupak javnog bilježnika...i jel još nešto? koliko sam vidjela po forumu samo to, ali možda mi je nešto promaklo...pa ako još nešto postoji da me nadopunite..hvala :)

bojankrkic
20-03-2011, 17:55
još samo dodaj nasljednički zahtjev i zapise i ćao

Bajadera
21-03-2011, 20:50
Danas je bilo etažno na redu. Sutra je valjda stjecanje vlasništva jer koncepcija prati Klarićevu knjigu.

Može li netko reći što je s onim uvjetom za proglašenje smrti nestale osobe - opća nestalost - da je od rođenaj te osobe prošlo 60godina? Propisani period je 5 godina bez vijesti o toj osobi..ali mi nije jasno što s ovih 60. Jasno je ko sunce da se neće čekat da ta osoba navrši 60 jer cijeli institut gubi smisao...

Malecka
21-03-2011, 21:05
Može li netko reći što je s onim uvjetom za proglašenje smrti nestale osobe - opća nestalost - da je od rođenaj te osobe prošlo 60godina? Propisani period je 5 godina bez vijesti o toj osobi..ali mi nije jasno što s ovih 60. Jasno je ko sunce da se neće čekat da ta osoba navrši 60 jer cijeli institut gubi smisao...
Vrlo jasno se vidi iz ovog članka:

Članak 1.
Sud će proglasiti umrlom:
1. osobu o čijem životu u posljednjih pet godina nije bilo nikakvih vijesti, a od čijeg je rođenja proteklo 60 godina;
2. osobu o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti posljednjih pet godina, postoji vjerojatnost da više nije živa; .
3. osobu koja je nestala u brodolomu, zrakoplovnoj ili drugoj prometnoj nesreći, požaru, poplavi, lavini, potresu ili u kakvoj drugoj neposrednoj smrtnoj opasnosti, a o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti šest mjeseci od dana prestanka opasnosti;
4. osobu koja je nestala u toku rata u vezi sa ratnim događajima, a o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti za godinu dana od dana prestanka neprijateljstava.
Rokovi iz točke 1. i 2. st. 1. računaju se od dana kad je po posljednjim vijestima nestala osoba nesumnjivo bilo živa, a ako se taj rok ne može točno utvrditi, rok počinje teći početkom mjeseca, odnosno godine u kojoj je nestala osoba po posljednim vijestima bila živa.

saracela
22-03-2011, 17:50
Da li postoji razlika kada piše zahtjev zastaruje u roku od 3 godine OD DANA PREDAJE STVARI i zahtjev zastaruje u roku OD PREDAJE STVARI ili je to ista stvar?

ista stvar

TILA
25-03-2011, 20:30
Pretvorbu ne pitaju.

brch
25-03-2011, 21:01
Zna li netko onak ugrubo nabrojati koje dijelove (osim pretvorbe) ne pitaju?
Ako uopće postoji tak nešto.
Hvala!

Darkbuster
27-03-2011, 17:12
Sto se sve zapravo promjenilo kod ostavinskog postupka, po pitanju suda i javnog biljeznika?

Malecka
27-03-2011, 21:23
Sto se sve zapravo promjenilo kod ostavinskog postupka, po pitanju suda i javnog biljeznika?
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1792-III.-Gra%C4%91ansko-pravo-2?p=564832#post564832
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1792-III.-Gra%C4%91ansko-pravo-2?p=564588#post564588

Ukratko, postupak vodi u pravilu javni bilježnik.

brch
28-03-2011, 12:42
kolko str. ima knjiga stvarno pravo ( 1. i 2. svezak), a kolko nasljedno??? računam si jel mi se isplati printat...hvala unaprijed

840+650+510=oko 2000

Darkbuster
28-03-2011, 21:19
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1792-III.-Gra%C4%91ansko-pravo-2?p=564832#post564832
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1792-III.-Gra%C4%91ansko-pravo-2?p=564588#post564588

Ukratko, postupak vodi u pravilu javni bilježnik.

Thx, al mislis da je to samo to? Znaci da je onako kako pise u Klaricu u principu to?

Malecka
28-03-2011, 21:34
Thx, al mislis da je to samo to? Znaci da je onako kako pise u Klaricu u principu to?
Nisam čitala klarića u tom dijelu.
Ne znam što misliš pod time što se sve izmijenilo i u odnosu na kada (jer sam čitala sam trenutni zakon i gavellu), ali ovo što sam napisala je najveća izmjena.
Znam da ti puno ne pomažem al jebiga. :/

ivančica
28-03-2011, 22:06
Nadležnost za provođenje ostavinskog postupka

Članak 176.
(1) Ostavinski se postupak u prvom stupnju provodi pred općinskim sudom odnosno pred javnim bilježnikom kao povjerenikom suda.
(2) U općinskom sudu ostavinski postupak provodi sudac pojedinac ili sudski savjetnik.
(3) Sud će povjeriti javnom bilježniku provođenje ostavinskog postupka i dostaviti mu smrtovnicu.
(4) Kada javni bilježnik provodi radnje u ostavinskom postupku kao povjerenik suda ovlašten je, kao i sudac i sudski savjetnik općinskog suda, poduzimati sve radnje u postupku i donositi sve odluke osim odluka za koje je ovim Zakonom drukčije propisano.

Dobro, dal onda vođenje tog ost.postupaka sud uvijek povjerava javnom bilježniku ili ne??:iviv:

Malecka
28-03-2011, 22:15
Da, u pravilu se povjerava. No, imaš iznimne slučajeve u kojima jb vraća slučaj sudu. Napisala sam ih gore u onom linkanom postu.

TILA
29-03-2011, 13:30
Usmeni je dosta deteljan,ali puno toga ovisi i kod koga dođeš.Moj prijedlog da ne zanemarujete ona stvari na početku,načela,definicije stvari i sl.,definiciju stvarno prava i takve stvari jer se i to pita.Možeš tražiti profesora samo ako si seminarist i onog čiji si seminarist.

Malecka
29-03-2011, 14:21
tehničke prirode pitanje... kad se može birat profesor na ispitu, dok još traju prijave ili onaj sljedeći tjedan kad završe prijave/odjave?
Do kraja odjava.

Može li netko opisati u par rijeci kakav je usmeni, jesu li bas sitnicavi kao kod mp-a ili ipak su tolerantniji.
Mnogo mnogo humanije nego na mp. Ako i ne znaš neka potpitanja to je još uvijek prolaz pa i trojka.

ivančica
29-03-2011, 21:01
dal ispituju fiduciju?:iviv:

malimrav85
29-03-2011, 21:40
da

Malecka
30-03-2011, 16:02
što je hipotekarna tužba,a što založna?
Kod ručnog zaloga na raspolaganju vjerovniku stoji založna tužba, a kod hipoteke hipotekarna tužba.

Rita
31-03-2011, 14:50
dal se založna/hipotekarna tužba podnosi protiv svagdašnjeg vlasnika stvari bez obzira na to je li dužnik ili protiv dužnika?hvala

Podnosi se protiv zalogodavca (dakle, vlasnika stvari), bez obzira je li to dužnik ili neka treća osoba.

TILA
31-03-2011, 15:05
Zalogodavac ne mora biti nužno i vlasnik stvari jer imaslučajeva kada zalogodavac daje tuđu stvar u zalog.

Rita
31-03-2011, 15:23
Zalogodavac ne mora biti nužno i vlasnik stvari jer imaslučajeva kada zalogodavac daje tuđu stvar u zalog.

Jel možeš, molim te, napisati koji su to slučajevi? Hvala!

TILA
31-03-2011, 20:26
@rita-Krivo sam se izrazila,to je taj slučaj kada zalogodavac daje tuđu stvar u zalog a založni vjerovnik je pošten.(druga knjiga,str.157. paragraf 83)

buzdovan
01-04-2011, 23:23
Može li mi netko napisati kako se upisuju sve razna stvarna prava u zemljišne knjige? Dakle ograničena stvarna prava, etažno vlasništvo, i ako ima još što da treba znati? Hvala!

Rita
02-04-2011, 11:12
Etažno vlasništvo se upisuje u vlasnički list, na suvlasnički dio onog suvlasnika za kojeg je osnovano vlasništvo posebnog dijela, uz navođenje posebnog dijela nekretnine i sporednih dijelova na koje se proteže, a na posjedovni list se stavlja natpis "Etažno vlasništvo".

Založno pravo, stvarni tereti, služnosti, pravo građenja i obvezna prava se upisuju u teretovnicu.

Pravo građenja - upsi je dvostruk. Upisuje se to pravo kao posebno zk tijelo u za to novosonovanom zk ulošku i upisuje se kao teret na zemljištu koje se njime opterećuje. Nositelj prava građenja upisuje se u vlastovnicu novoosnovanog uloška (u pravilu vlasnik zemljišta, a netko drugi samo ako vlasnik tako odredi). Kada i ako se izgradi zgrada, upisat će se kao da je izgrađena na pravu građenja.

TILA
02-04-2011, 11:51
Stvarni teret ako je predijalni se osim uknjižbe u teretovnicu zamljišniknjižnog uluška poslužne nekretnine upisuje još i u posjedovnicu zemljišnoknjižnog uloška povlasne nekretnine.

buzdovan
03-04-2011, 23:11
Etažno vlasništvo se upisuje u vlasnički list, na suvlasnički dio onog suvlasnika za kojeg je osnovano vlasništvo posebnog dijela, uz navođenje posebnog dijela nekretnine i sporednih dijelova na koje se proteže, a na posjedovni list se stavlja natpis "Etažno vlasništvo".

Založno pravo, stvarni tereti, služnosti, pravo građenja i obvezna prava se upisuju u teretovnicu.

Pravo građenja - upsi je dvostruk. Upisuje se to pravo kao posebno zk tijelo u za to novosonovanom zk ulošku i upisuje se kao teret na zemljištu koje se njime opterećuje. Nositelj prava građenja upisuje se u vlastovnicu novoosnovanog uloška (u pravilu vlasnik zemljišta, a netko drugi samo ako vlasnik tako odredi). Kada i ako se izgradi zgrada, upisat će se kao da je izgrađena na pravu građenja.
Puno ti hvala, ali može li samo još što je od toga uknjižba a što zabilježba?

Rita
04-04-2011, 11:20
Puno ti hvala, ali može li samo još što je od toga uknjižba a što zabilježba?

I još stvarne služnosti se upisuju kao predijalni tereti - uknjižba u teretovnici zk uloška poslužne nekretnine i zabilježba u posjedovnici povlasne nekretnice.

Radi se o uknjižbi ako se stječe, prenosi, ograničava ... pravo, a zabilježbi samo ako se radi o nekim mjerodavnim okolnostima za koje je zakonom određeno da se upisuju - osobni odnosi i pr. činjenice mjerodavne za promet. Zato se npr. upisuje zabilježba u posjedovnicu povlasne nekretnine, da se zna da postoji pravo u korist te nekretnine u slučaju da netko stječe tu nekretninu, da zna što s njom stječe.

Tako sam barem ja to shvatila, nek me netko ispravi ako griješim.

ninap
05-04-2011, 15:13
je li pitaju ona stjecanja stvari u vlasništvo na temelju zakona? One stjecanje priraštaja, odvajanjem od vlasnikove stvari, prirastanjem itd..

Emme
05-04-2011, 15:31
Pitaju, kak ne!

Rita
05-04-2011, 21:05
Ma, meni nije jasno kakva je to spika bila na početku da rok nije ranije, već su oni to stavili tako na studomatu da studenti saznaju 5 dana ranije kod koga su, a sad bez ikakvog temelja, rok počinje ranije. WTF? Prvo je to bilo radi studenata, a sad si oni raspoređuju kak njima paše. Meni je nešto u cijeloj toj priči sumnjivo.
Isti broj studenata izlazi i na druge predmete, rokovi su za sve predmete približno isti, a ima manje profesora po tim katedrama. Jednostavno ne kužim.

Rita
05-04-2011, 21:28
Jel treba učiti ostale načine osiguranja tražbina? I što je bitno kod fiducije? Je li dovoljno znati samo nešto osnovno, ako se baš zaleti pitanje ili treba baš jako detaljno?

fat drummer
06-04-2011, 15:54
može mi netko odgovoriti na pitanje tko pokreće, a tko vodi ostavinksi postupak?? puno hvala

(1) Ostavinski se postupak u prvom stupnju provodi pred općinskim sudom odnosno pred javnim bilježnikom kao povjerenikom suda.
(2) U općinskom sudu ostavinski postupak provodi sudac pojedinac ili sudski savjetnik.

Ostavinski se postupak pokreće po službenoj dužnosti kad sud primi smrtovnicu ili izvadak iz matice umrlih, odnosno s njima izjednačenu ispravu.

suspicious mind
06-04-2011, 17:45
Sto se tice ostavinskog postupka tko ga vodi, da ovako kako je fat napisao pise u knjizi, ali ja sam na proslom roku pala sa takvim odgovorom kod keglevicke.. Sva se iscudjavala kad sam joj tako odgovorila, i na kraju me srusila jer eto, postupak vodi u pravilu javni biljeznik..

TILA
06-04-2011, 17:50
Da u pravilu ostavinski sud pokreče postupak a vodi ga javni bilježnik,a ako postoji spor među strankama ili ako je postavljan zahtjev za odvajanje ostavine od imovine nasljednika ili zahtjev za diobom kod koje će se nasljednicima koji su živjeli ili privređivali s ostaviteljem dati i u njihov dio uračunati neke ostaviteljeve stvari a nema suglasnosti svih stranaka u postupku ,postupak će voditi sud.

BaF
06-04-2011, 18:25
dali ima netko da je izuzeo glihu, ako ima koga je dobio, ja sam ga izuzeo i opet dobio glihu, a posto prof josipovic ispituje ne usudim se bas zaliti!

http://www.pravo.hr/studenti/pravobranitelj/kontakt

ozbiljno, tome pravobranitelj i služi.

fat drummer
06-04-2011, 18:52
Da u pravilu ostavinski sud pokreče postupak a vodi ga javni bilježnik,a ako postoji spor među strankama ili ako je postavljan zahtjev za odvajanje ostavine od imovine nasljednika ili zahtjev za diobom kod koje će se nasljednicima koji su živjeli ili privređivali s ostaviteljem dati i u njihov dio uračunati neke ostaviteljeve stvari a nema suglasnosti svih stranaka u postupku ,postupak će voditi sud.

načelno tila je u pravuosim u onom dijelu gdje je u krivu. ako postoji spor među strankama pokreće se parnica koja nije ostavinski postupak i javni bilježnik će zastati s postupkom (ostavinskim jelte) dok se ne riješi spor između nasljednika

ostavinski postupak se gotovo uvijek vodi pred javnim bilježnikom osim iznimno. spor između strana nema veze s time, nakon završene parnice (pravmoćne presude) javni bilježnik će nastaviti s ostavinskim postpukom,

dakle, parnica nema veze s ostavinskim postpukom i ona se uvijek vodi pred sudom.

marianela
06-04-2011, 21:28
nije mi jasno kako j.bilježnik provodi ostavinski postupak u pravilu a sud samo iznimno,kad se kroz cijeli zakon spominje da sud provodi posrupak,a sud moze povijeriti j.b provodenje postupka

fat drummer
06-04-2011, 21:43
članak 241 st 1 i 2

marianela
06-04-2011, 21:47
da,ali im sud povijerava i moze im povijereno oduzeti,i povijeriti drugom javnom biljezniku..pa zar nije tocnije da sud u pravilu provodi, osim kad iznimno povijeri j.b.nije mi to kristalno jasno..kaj oni pitaju???

fat drummer
06-04-2011, 21:57
ajmo ovako... još jednom pročitaj stavak 1 tog članak pa razmisli tko u pravilu provodi ostavinski postupak

marianela
06-04-2011, 22:05
hvala,a jel mo mozes rec kad sud vodi postupak????

fat drummer
06-04-2011, 22:07
stavak tri istog članka

marianela
06-04-2011, 22:10
a gle nije nuzno,u toj situaciji moze povijeriti drugom j.b provodenje postupka...a ne nuzno da sud provodi

fat drummer
06-04-2011, 22:18
sud uvijek može provoditi postupak. u krajnjoj liniji može izmisliti razlog i sam provesti postupak, ali to neće učiniti jer ima dovoljno svog posla
izmjenama zakona javni bilježnici kao povjerenici suda u pravilu provode ostavinski postupak

zna se dogoditi u manjim mjestima gje je samo jedan javni bilježnik ili dva ali je drugi recimo nasljednik da sud provede postupak. ili je postupak kompliciran pa ga sud provede jer javni bilježnik ne zna.

kad osoba umre sud će zaprimiti smrtni list ili izvadak iz matice umrlih, formirat će spis i poslat ga j.b.
j.b. poziva ostavitelje i provodi postupak

ako postoji neki spor između nasljednika zastaje se s ostavinskim postupkom i j.b. nasljednike u pućuje u parnicu. tu sud rješava sporr, donosi pravomoćnu presudu, a javni bilježnik nastavlja s postupkom

ne postoji slučaj kada sud MORA provoditi ostavinskii postupak, provodi ga, ajmo reć supsidijarno

anee
07-04-2011, 02:26
jel mi može neko reći primjer za "upis učiniti vidljivim" i koja je razlika između opterećenja i ograničenja

saracela
07-04-2011, 02:59
opterećenje, npr. bilo koji stvarni teret na nekoj nekretnini, vlasnik mora nešto DAVATI ili ČINITI, ograničenje, npr. pravo građenja, vlasnik je ograničen u izvršanjau svoga vlasništva, mora TRPITIi tuđe pravo...mislim da je to razlika, u aktivnom i pasivnom ponašanju vlasnika
upis "učiniti vidljivim"..npr, kod relativnog prijenosa vlasništava, ako otuđivatelj prenosi pravo koje je ograničeno mora se staviti taj upis u ZK

medo
07-04-2011, 12:44
jel mi može neko reći primjer za "upis učiniti vidljivim" i koja je razlika između opterećenja i ograničenja

primjeri su ti poduložak i simultana hipoteka... zato što taj upis provodi zemljišnoknjižni sud po službenoj dužnosti za razliku od ostala tri i jer se taj upis provodi radi bolje preglednosti i snalaženja u samim zemljišnim knjigama...

marianela
07-04-2011, 13:00
koja ostala 3,i kako se provodi upis tih?

fat drummer
07-04-2011, 13:16
@marianela - daj me nemoj zezat... vrste upisa..

O upisima uopæe
a. Vrsta upisa
Članak 30.
(1) Knjižni su upisi uknjižba, predbilježba i zabilježba.

marianela
07-04-2011, 13:30
ma ne to,3 primjera upisa uciniti viddljivim...kolega nemojte zezat...

fat drummer
07-04-2011, 13:32
mislim da nisi shvatila što znači ostala tri upisa u gornjem postu

marianela
07-04-2011, 13:33
maa ne kolega,vec mislim na primjere odupis ciniti vidljivim,tri primjera jos,jer kod prof glihe,ako kazete samo jedan,on vam na to kaze,jos koji..taj ste mogli bubnuti i pogoditi.....

Malecka
07-04-2011, 13:34
ma ne to,3 primjera upisa uciniti viddljivim...kolega nemojte zezat...
O jeboga ja, jel itko tu otvori zakon prije ispita?

Imaš i više primjera, ovisno radi li se o posjedovnici ili vlastovnici.
Pa da vidimo:
ZZK čl. 21/5; čl. 22/1
čl. 23/2/3/4

marianela
07-04-2011, 13:35
shvatila sam da kolegica zeli rec,da upis uciniti vidljivim sud radi po sluzbenoj duznosti a ostale upise provodi na zahtijev stranki,ako na to mislite

chooserica
07-04-2011, 15:31
mislim daje opterećenje STVARNIM PRAVOM, a ograničenje UVJETOM ili ROKOM (tako je bar gliha na usmenom potvrdio)

opterećenje, npr. bilo koji stvarni teret na nekoj nekretnini, vlasnik mora nešto DAVATI ili ČINITI, ograničenje, npr. pravo građenja, vlasnik je ograničen u izvršanjau svoga vlasništva, mora TRPITIi tuđe pravo...mislim da je to razlika, u aktivnom i pasivnom ponašanju vlasnika
upis "učiniti vidljivim"..npr, kod relativnog prijenosa vlasništava, ako otuđivatelj prenosi pravo koje je ograničeno mora se staviti taj upis u ZK

Emme
07-04-2011, 21:20
Evo pitanja da ne budemo off topic: Suvlasništvo - upravitelj - svaki suvlasnik može zahtijevati od suda da umjesto svih suvlasnika donese odluku u izvanparničnom postupku.

Sad me to buni jer je biranje upravitelja posao izvanredne uprave, a u takvim poslovima ne postoji mogućnost da se odluka suvlasnika zamijeni odlukom suda.

???

lilas
07-04-2011, 21:55
znam da je ovo vjerojatno najgluplje pitanje za postavit tri dana prije ispita, ali sad mi se sve zivo pomijesalo i nikako ne mogu nac VINDIKACIJSKE LEGATE.... moze li mi netko pomoc? vidim da se to pitanje non stop ponavlja, a ja jednostavno nemogu nac odgovor.. :(
to su prava na izdvajanje iz ostavine?
plizzz....

TILA
07-04-2011, 22:01
Vindikacijski zapis(legat) je subjektivno pravo koje nastaje zbog smrti ostavitelja,a svojeg nositelja(zapisovnika) ovlašćuje neposredno u pogledadu određenig dobra iz sastava ostavine.Prava na izdvajanje is ostavine su zakonski vindikacijski zapisi pa ako te pita primjer za vindikacijske zapise to kažeš.

Darkbuster
07-04-2011, 22:27
S tim da po nasem pravu to ne postoji vec damnacijski.

Malecka
07-04-2011, 22:32
S tim da po nasem pravu to ne postoji vec damnacijski.
Postoji, kak ne. Pravo na izdvajanje stvari kućanstva/vlastitog doprinosa.

Darkbuster
07-04-2011, 22:36
Meni je na ispitu receno da tog nema kod nas...sad neznam, mozda se mislilo nacelno.

Btw jel pita tko zemljisnoknjizni postupak?

ninap
07-04-2011, 22:39
koja je razlika između plodouživanja i prava uporabe? Jel to ono da se kod uporabe ovlaštenik moze koristiti tuđom stvari za svoje potrebe, a kod plodouživanja se može koristiti u svakom pogledu ili?

Emme
07-04-2011, 22:45
Razlika je da ovlaštenik prava uporabe stvar može koristiti samo za svoje potrebe, a ostatak pripada vlasniku, dok kod prava plodouživanja nije tako - može se koristiti sa stvari u svakom pogledu i preko svojih potreba, a vlasniku ostaje samo golo pravo vlasništva: posredni posjed i pravo raspolaganja

mora*se
08-04-2011, 10:30
koja je praktična primjena stjecanja od nevlasnika ako do njega ne može doći kad je stvar izašla iz vlasnikova posjeda vi, clam, precario? nadam se da sam jasno formulirala pitanje. :)
koja je prednost sudskog i javnobilježničkog dobrovoljnog zp-a? ne mislim na isključenje zaštite ovršenika, izuzeće i to.

ovo su Glihina pitanja, što je najbolje odgovorio je sam, ali meni su skroz isparili odgovori. :D

Emme
08-04-2011, 14:02
Prednost kod dobrovoljnog sudskog i javnobilježničkog založnog prava je da ovršitelj odmah ima ovršnu perfektnu ispravu, što bi značilo da ukoliko tražbina ne bude ispunjena u zadanom roku, vjerovnik može odmah zahtjevati ovrhu - kod drugih nije tako jer prvo mora imati ovršnu ispravu, pa onda predložiti sudu ovrhu koji donosi rješenje o ovrsi, pa tek onda može ovršna prodaja, pa da se namiri i to je proces koji traje i traje i nije baš povoljan za vjerovnika. kod dobrovoljnog sudskog i jb odmah se može namirivati jer je tako dogovoreno u sporazumu (snaga sudske nagodbe) i to je za vjerovnika super.

A ovo drugo još moram razmislit, tek sam se digla, pa mi mozak još ne funkcionira (noćni tip).

mora*se
08-04-2011, 16:31
aha, zahvaljujem na pomoći. :thumbup:
tko bi rekao da se to sve može zaključiti iz rečenice sporazum o osiguranju ima snagu sudske nagodbe. :rotfl:

ima tko kakav savjet u vezi usmenog kod Josipovićke? nisam nigdje vidjela koliko dugo traje (za prolaz, ofc :D) i takve neke tehničke stvari kakve ste pisali za Hana, Nikšića...
nemam baš dobar osjećaj, a tko će se ovome vratiti nakon pada... :cold:

TILA
08-04-2011, 18:06
Josipović ti obično krene sa nekim lakšim pitanjima.Obavezno nauči zakonsku definiciju nekretnine i zamljišnoknjižnog tijela jer na tome odmah ruši a to obično voli stavit kao prvo pitanje.Na prvoj stranicitopica imaš dojmove o profesorima.

nobody0770
08-04-2011, 23:52
Možda je ovo nebuloza..i tuga jer sam pred ispitom..ipak, nadam se da neću izazvati gnjev:
Koja je razlika javnog dobra i općeg dobra? :(

Opća dobra nisu sposobna biti predmot ičijih stvarnih prava a time niti stvarnopravnih odnosa i njima se svi mogu služit( more,rijeke..)
Javna dobra je naziv za sve stvari u imovini države ili drugog javnopravnog tijela.

imported_wendyT.
09-04-2011, 14:57
oke sad sam u predispitnoj fazi kad u vise nista nisam sigurna pa sori sto pitam glupa pitanje :)
dakle. U vezi zakonskog nasljedjivanja. Ako ostavitelj nema bračnog druga i nema jednog roditelja, hoce li tad dio tog umrlog roditelja prirasti drugom roditelju ili ce nasljediti potomci umrlog roditelja?

fat drummer
09-04-2011, 15:05
vjerujem da dolazi do primjene načela reprezentacije u tom slučaju

da nije bilo potomaka došlo bi do priraštaja

ert
09-04-2011, 15:55
oke sad sam u predispitnoj fazi kad u vise nista nisam sigurna pa sori sto pitam glupa pitanje :)
dakle. U vezi zakonskog nasljedjivanja. Ako ostavitelj nema bračnog druga i nema jednog roditelja, hoce li tad dio tog umrlog roditelja prirasti drugom roditelju ili ce nasljediti potomci umrlog roditelja?

nasljdit će potomci umrlog roditelja ( braća i sestre ostavitelja )

micci
09-04-2011, 19:00
jel mi može netko objasniti nepravilnu služnost...na nekom primjeru...jao, hvala :)

fat drummer
09-04-2011, 19:11
Članak 189.

(1) Služnost koja je po svojoj naravi stvarna može se osnovati na poslužnoj nekretnini i u korist određene osobe (nepravilna služnost).

(2) Bude li osnovana služnost iz stavka 1. ovoga članka, na nju će se na odgovarajući način primjenjivati pravila o osobnim služnostima.

(3) Tko tvrdi da je stvarna služnost osnovana u korist određene osobe, treba to i dokazati.

kada se osniva stvarna služnost ona se osniva za vlasnika povlasne nekretnine

služnost može biti i osobna, tj kada se osniva za točno određenu osobu.

nepravilna služnost je sretan spoj obje - osniva se na poslužnom zemljištu, ali ne za vlasnika povlasne nekretnine već za neku osobu

recimo pravo puta je općenito osnovano za vlasnika nekretnine do koje put vodi, a preko poslužnog zemljišta.
no, zbog kojeg god razloga može se odrediti da mirko mirkić ima služnost puta preko zemljišta iako nije vlasnik povlasne nekretnine

ispravite me ako sam u krivu

Elisa Day
09-04-2011, 19:26
ekšli i kod stvarne i kod nepravilne je služnost osnovana u korist vlasnika neke povlasne nekretnine.
razlika je u tome što je kod stvarne služnosti ona osnovana u korist svagdašnjeg vlasnika nekretnine, a kod nepravilne osnovana je u korist jednog mirka mirkića, aka, vlasnika povlasne nekretnine.
kad mirko mirkić umre, služnost će se ugasiti, a smrt ovlaštenika kod stvarne služnosti nema utjecaj, odnosno prelazi na novog vlasnika povlasne nekretnine

ert
09-04-2011, 19:34
može li mi netko razjasnit sljedeće:

da li kod javnobilj. založnog na pokretnini stranke sklapaju a) javnobilj. akt oblikovan u zapisnik
b) sporazum o osiguranju oblikovan u javnoblij. akt

Rita
09-04-2011, 19:46
Javnobilježnički akt koji ima snagu sudske nagodbe Ne može biti zapisnik, zapisnik se samo radi pred sudom, a ne j. bilježnikom.

buzdovan
10-04-2011, 02:45
Može li mi netko napisati nešto o hereditas petitio ondosno nasljedničkoj tužbi. Slabo nalazim podatke.

Isto tako, zanima me kod brisovne tužbe,pasivno legitimirani su samo neposredni stjecatelj i njegov singularni sljednik? Jer u knjizi je neka čudna formulacija gdje kaže "protiv neposrednog stjecatelja odnosno protiv osobe u čiju je korist neposredno provedena nevaljana uknjižba"
Općenito mi nisu jasni subjekti kod brisovne pa ako bi netko mogao objasniti..

TILA
10-04-2011, 12:40
Kod brisovne tužbe:

aktivno legitimirani-oštećeni nositelj knižnog prava i njegovi univerzalni sljednici
pasino legitimirani-osoba u čiju je korist provedena neitinita,nevljana uknjižba odnosno osoba koja je u pogledu nevaljane uknjižbe u neposrednom pravnom odnosu s osobom čije je knjižno pravo neposredno povrijeđeno,njegovi univerzalni sljednici i singularni sljednik neposrednog stjecatelja.

Stig
10-04-2011, 14:25
Evo nekih pitanja za koje vjerovatno znam odgovore ali nisam siguran,a i nekih u koje samo gledam zbunjeno,pa ako netko ima volje da odgovori.
1. pripadak, koji se pripatci smatraju pripatcima po zakonu (oboriva presumpcija) i kako se to može oboriti.....
2.
3. kako se zove postupak u kojem se vidi sadrzaj oporuke-da li je to proglasenje opruke?
4. def. Imovine
5. zašto se sastavlja međ.oporuka
6. koja je razlika između opterećenja i ograničenja
7. koji je najkraci pravni put za namirivanje zaloznog vjerovnika ako mu duznik ne plati?
8. vodi li se ostavinski p. iza smrti svake osobe? kada se vodi?ja bih rekao ne,vodi se iza smrti fiz osobe iza koje je ostala ostavina,sad da li tu treba reci i da ce se vodit po sluz.duznosti ako su u ostavini nekretnine...te ako su pokretenine i prava izjednacena s njima da zahtjerv osobe koja polaze neko pravo
9. dobrovoljno sudsko založno pravu,po čemu se razlikuje od običnog dobrovoljnog,zašto ga sklapa dužnik,a zašto vjerovnik

ert
10-04-2011, 16:19
Evo nekih pitanja za koje vjerovatno znam odgovore ali nisam siguran,a i nekih u koje samo gledam zbunjeno,pa ako netko ima volje da odgovori.
1. pripadak, koji se pripatci smatraju pripatcima po zakonu (oboriva presumpcija) i kako se to može oboriti.....
2.
3. kako se zove postupak u kojem se vidi sadrzaj oporuke-da li je to proglasenje opruke?
4. def. Imovine
5. zašto se sastavlja međ.oporuka
6. koja je razlika između opterećenja i ograničenja
7. koji je najkraci pravni put za namirivanje zaloznog vjerovnika ako mu duznik ne plati?
8. vodi li se ostavinski p. iza smrti svake osobe? kada se vodi?ja bih rekao ne,vodi se iza smrti fiz osobe iza koje je ostala ostavina,sad da li tu treba reci i da ce se vodit po sluz.duznosti ako su u ostavini nekretnine...te ako su pokretenine i prava izjednacena s njima da zahtjerv osobe koja polaze neko pravo
9. dobrovoljno sudsko založno pravu,po čemu se razlikuje od običnog dobrovoljnog,zašto ga sklapa dužnik,a zašto vjerovnik

ajde kad niko neće, ja ću probat ( slobodno me ispravite )...

1. strojevi,poljoprivredna oprema koji služe za poljoprivrednu obradu zemljišta ako nisu upisom odvojeni u zemljišnim knjigama.... i uređaji koje se nalaze u zgradi smatraju se pripatcima ako služe za obavljanje poslovne djelatnosti zajedno sa tom zgradom
2. da
8. samo iza osobe glede koje postoji nekretnina ili stvarna prava na nekretnini, ako nema ostavine nema ost.postupka, ako se radi o pokreninama onda se vodi ost.postupak na prijedlog zainteresiranih osoba..
9. po pravnom temelju ( kod običnog je samo zal.ugovor, kod sudskoj je sporazum u vidu kojeg se nalazi zal.ugovor i to je sve onda oblikovanu u sud. zapisnik ).... po načinu stjecanja ( obično - posjed/upis, sudsko - upis u Upisnik jasvnobilj.sudskih tražbina ( pok )/ upis u zem. knjige hipoteke kao tereta ( nek )....

mora*se
10-04-2011, 16:37
čl. 11 (5) Ako je jedan ostaviteljev roditelj umro prije ostavitelja, dio ostavine koji bi mu pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuje drugi roditelj.

znači, nema reprezentacije, već dolazi do prirastanja. nemojte krivo naučiti! :D

fat drummer
10-04-2011, 16:43
pa dolazi do priraštaja a ko nema potomaka roditelja (braća i sestre ostavitelja)

članaka 12 stavak 1

Zvonimir
10-04-2011, 16:54
1.Sta je bitno rec kod ustavnog jamstva prava vlasnistva ?

2. Kak se upisuje simultana hipoteka i kaj je tu jos bitno?

3. Lebdeće založno pravo na ukupnosti pokretnina pravni temelj, način upisa, koje pokretnine dolaze u obzir za osiguranje?

Eto hvala unaprijed. :)

saracela
10-04-2011, 17:38
sve ti to piše u knjzi i prilično je jednostavno za nać

vrki85
10-04-2011, 18:29
bok kolege,molim malu pomoć
dali etažni vlasnik može svoje etažno vlasništvo otuđiti i opteretiti,tj. dali ga može prodati ili recimo na njega staviti hipoteku

fat drummer
10-04-2011, 18:46
@vrki85 - jel ti uopće kužiš kaj bi to bilo etažno vlasništvo? ne moj se uvrijediti što te to ovako pitam, ali me stvarno zanima

jel mi možeš dati primjer etažnog vlasništva?

shosanna
10-04-2011, 19:18
@fat drummer:kakva prepotencija, kak te nije sram, tu si da ženi objasniš ako želiš i imaš volje, a ne da se bahatiš :thumbdown:
može otuđiti i opteretiti etažno vlasništvo, pogledaj logično- ti možeš prodati svoj stan, jednako tako možeš i dići hipoteku na njega, jer poanta vlasništva kao takvog i je slobodno raspolaganje.

BaF
10-04-2011, 19:22
a da žena za početak barem *pročita* lekciju?

fat drummer
10-04-2011, 19:26
osobno, meni je uvreda kada me netko pita pitanje može li se prodati stan u zgradi, a na trećoj je godini prava. što ti misliš soshanna? moramo li odgovarati na pitanja ljudi koji ili nisu pročitali lekciju u knjizi ili su doslovce na granici s autizmom?

TILA
10-04-2011, 20:23
Nekad znaju kolege sa nižih godine,pa čak i ljudi koji ne studiraju na našem faksu doći i potražiti savjet od nas starijih i "mudrijih" studenata(iako postoji primjereniji topic za to).A možda je netko samo lijen pogled u knjizi.

Anyway imam par pitanja.

1.U drugom nasljednom redu ako ostavitelj nema roditelja/posvojitelje a ima bračnog druga da li bračni drug nasljeđuje sve?
2.Ovo pitanje je vezano za izričit i prešutni opoziv oprukom.Znači izričit opoziv može biti učinjen kao samostalna oporuka ili kao jedna od dodredbi nove opruke.Da li to znači da onda taj opoziv izgleda nešto kao Ja opozivam svoju oporuku od određenog datuma i to je jedino što piše u toj oporuci ili je nešto drugo tu u pitanju.Prešutni opoziv se isto čini u obliku nove opruke samo što se opoziva samo one odredbe koje su suprotne novoj oporuci a ostale vrijede.Da li je u tome razlika između izričitog i prešutnog opoziva,da kod izričitog stara oporuka uopće ne vrijedi a kod prešutnog vrijedi ono što nije suprotno novoj oporuci?
3.Ako oporučitelj napravi oporuku,pa zatim napravi novu oporuku i kasnije pobiju ti zadnju,da li onda vrijedi ova prva oporuka?

Nadam se da nisam previše zakomplicirala.

fat drummer
10-04-2011, 20:42
1. ako nema djece onda da...
2. ovo jednostavno ne shvaćam. jel to originalno gliha postavio pitanje?
3. ne, onda ne vrijedi pretposljednja oporuka

TILA
10-04-2011, 20:45
Da pojednostavi drugo pitanje,koja je točno razlika između izričitog i prešutnog opoziva oporukom?

Trinity
10-04-2011, 21:07
Izričit opoziv oporuke po primjeru iz fusnote bio bi:"opozivam onu odredbu
svoje oporuke od 10.11.2005. kojom sam N.N.-u oprostio dug" ili "opozivam
sve ranije oporuke"
Ja sam shvatila da je to to,
znači da ne treba ponovno navoditi sve što je naveo u prvobitnoj oporuci,ali i može..

Nadam se da nisam izvalila glupost!

buzdovan
10-04-2011, 21:27
Kod brisovne tužbe:

aktivno legitimirani-oštećeni nositelj knižnog prava i njegovi univerzalni sljednici
pasino legitimirani-osoba u čiju je korist provedena neitinita,nevljana uknjižba odnosno osoba koja je u pogledu nevaljane uknjižbe u neposrednom pravnom odnosu s osobom čije je knjižno pravo neposredno povrijeđeno,njegovi univerzalni sljednici i singularni sljednik neposrednog stjecatelja.

Da ali ja ne kužim jesu to jedna te ista osoba?? Nije mi jasno da li to "odnosno" znači "i" ili "tojest"

Malecka
10-04-2011, 21:42
Da pojednostavi drugo pitanje,koja je točno razlika između izričitog i prešutnog opoziva oporukom?
Izričitim kažeš: "Opozivam svoju oporuku od dana xx.xx.xxxx. godine".
Pretpostavljam da možeš napisat oporuku koja će sadržavati samo ovu odredbu, pa će onda nastati situacija kao da oporuke niti nema.
A moguće je i da uz tu rečenicu napišeš i kako raspoređuješ imovinu pa će to onda biti nova oporuka.

Prešutni opoziv je kada napišeš novu oporuku ne navodeći izričito "opozivam raniju oporuku" nego jednostavno napraviš novu raspodjelu imovine.

da kod izričitog stara oporuka uopće ne vrijedi a kod prešutnog vrijedi ono što nije suprotno novoj oporuci?
Da, dobro si shvatila. Recimo - kod prešutnog nisi odredila kome treba pripasti neka kuća - tu će se primjeniti ono što o toj kući piše u prošloj oporuci; ali ako si izričito opozvala oporuku, onda se takva prošla odredba ne bi mogla primjeniti.

saracela
10-04-2011, 23:44
Da ali ja ne kužim jesu to jedna te ista osoba?? Nije mi jasno da li to "odnosno" znači "i" ili "tojest"

nisu iste osobe. prvi dio navoda, kod pasivno legitimiranih, se odnosi na onog koji je neistinito upisan u ZK, drugi dio navoda se odnosi na treće osobe s kojima taj neistino upisani sklopi pravni posao oko dotične uknjižbe (izuzetak je poštena treća osoba u smislu zastarnog roka koji s obzirom na nju zastrajeva u subj roku 60 dana i objektivnom 3 godine, dok inače ne zastarijeva)

beba
11-04-2011, 00:06
može, pliz pomoć, jel mi može netko odgovoriti na pitanje što je to hipotekarna tužba? odgovaram kod josipovićke, a vidim da je to jedno od njenih omiljenih pitanja. unaprijed hvala :)

buzdovan
11-04-2011, 00:27
nisu iste osobe. prvi dio navoda, kod pasivno legitimiranih, se odnosi na onog koji je neistinito upisan u ZK, drugi dio navoda se odnosi na treće osobe s kojima taj neistino upisani sklopi pravni posao oko dotične uknjižbe (izuzetak je poštena treća osoba u smislu zastarnog roka koji s obzirom na nju zastrajeva u subj roku 60 dana i objektivnom 3 godine, dok inače ne zastarijeva)

Ok s obzirom da mi je mozak skroz ispran i sav sam zbunjen.
Znači postoje samo

1. Neposredni stjecatelj (osoba u čiju je korist provedena neitinita,nevljana uknjižba odnosno osoba koja je u pogledu nevaljane uknjižbe u neposrednom pravnom odnosu s osobom čije je knjižno pravo neposredno povrijeđeno)
2. Njegov singularni sljednik tj. ta treća osoba s kojom je sklopio pravni posao

+ univerzalni sljednici ovog prvog.

Agggh :D

saracela
11-04-2011, 00:31
pa ne čovječe...imaš,1. neposrednog stjecatelja(taj upisani frajer), 2. univerzalni sljed neposred stjecatelja 3. treću osobu s kojom on sklopi pravni posao oko te uknižke 4. singularni sljednik te treće osobe

saracela
11-04-2011, 02:15
Ok s obzirom da mi je mozak skroz ispran i sav sam zbunjen.
Znači postoje samo

1. Neposredni stjecatelj (osoba u čiju je korist provedena neitinita,nevljana uknjižba odnosno osoba koja je u pogledu nevaljane uknjižbe u neposrednom pravnom odnosu s osobom čije je knjižno pravo neposredno povrijeđeno)
2. Njegov singularni sljednik tj. ta treća osoba s kojom je sklopio pravni posao

+ univerzalni sljednici ovog prvog.

Agggh :D

malo sam to proučio i točno je ovo što je kolega napisao, dakle ovo "odnosno" znači da je to ta ista osoba + ovo dvoje. isprika na zbunjivanju

jaroslava garava
11-04-2011, 10:48
Pozdrav kolege!

Pitanje-nasljedno..ugovor o ustupu i raspodjeli imovine..-ima li razlike ako se ne suglase potomci,odnosno bracni drug kod konvertiranja u ugovor o darovanju?

Nadam se da sam bila jasna. Hvala..

TILA
11-04-2011, 11:16
Ako se ne suglase svi potomci ugovor apsolutno konvertira u ugovor o darovanju,znači u pogledu svih njih.Ako se bračni drug ne složi ugovor relativno konvertira tj. samo u odnosu na tu osobu.

Piše mi na studomatu da mi je komisija na prvim katu,no to mi je čudno zato što su uredi profesora na drugom/trećem katu.Jel to možda neka greška?

Stig
11-04-2011, 11:46
Evo jos jedno pitanje:kod dosjelosti,kako se nadovezuju kvalitete posjeda prednika i sljednika.znam ono kad je univerzalna sukcesija onda obj. Kvalitete prate posjed,dok kod singularne ne,ali ako su pozitivne kod obje strane onda se nadovezuju.sad mi je kod dosjelosti malo cudno napisano pa ako netko ima volje da objasni.sretno svima!

TILA
11-04-2011, 12:11
Probat ću ti to što jednostavnije objasnit.

Prednik i sljednik oboje imaju kvalificirani posjed-teče vrijeme za redovnu dosjelost i prednikov posjed se uračunava sljedniku

Prednik i sljednik imaju oboje samo pošten posjed-teče vrijeme za izvanrednu dosjelosz i posjed prednika se uračunava sljedniku

Prednik ima kvalificirani posjed,sljednik ima samo pošten posjed-prednikov posjed će mu se uračunavati samo kao pošten posjed i teče vrijeme za izvanrednu dosjelost

Prednik ima pošten posjed,a sljednik kvalificirani posjed-nastavlja se tijek za već započetu izvanrednu dosjelost,a usporedno s time teče vrijeme za redovitu dosjelost od trenutka kada je sljednikov posjed postao kvalificiran

Tako sam ja shvatila,ako sam nešto krivo napisala ispravite me.

beba
11-04-2011, 13:45
e pliz, već sam napisala pitanje ali mi nitko nije odgovorio, pa evo još jednom ;) dakle, jel itko zna išta o hipotekarnoj tužbi? kod josipovićke sam a to joj je jedno od omiljenih pitanja... hvala!!!!! :)

TILA
11-04-2011, 14:02
Hipotekarna tužba je tužba kojom založni vjerovnik zahtjeva od svagdašnjeg vlasnika založene nekretnine a i od svakoga trećeg da trpi namirenje zalogom osigurane tražbine iz vrijednosti založene stvari.(ZV čl. 336.st.3.)

Stig
11-04-2011, 15:50
Kad se kaze pripadak kod etaznog,tu se misli na sporedne djelove,podrum,terase,tavan....?
Kod brisovne tuzbe,ne zastarjeva protiv neposrenog stjecatelja bio on posten ili ne,njegovog univ.sljednika, nepostenog treceg(singulanog),a zastarjeva protiv 3 postenog?

TILA
11-04-2011, 16:09
Da misli se na sporedne dijelove i kad oni mogu biti pripadak stana/samostalne prostorije.

- Brisovna tužba ne zastarjeva protiv osobe u čiju je korist neposredno provedena nevaljana uknjižba, neistinita uknjižba, odn.protiv osobe koja je glede nevaljane uknjižbe u neposrednom pravnom odnosu s osobom čije je pravo knjižno pravo povrijeđeno (neposredni stjecatelj) te njezinih univerzalnih sljednika neovisno o tome da li su bili u dobroj vjeri ili ne.
- Također tužba ne zastarjeva ni protiv osobe koja je upisala svoje pravo izvodeći ga iz neistinitog prednikova upisa a koja je znala ili mogla znati da je upis njezina prednika nevaljan ili neistinit.

saracela
11-04-2011, 16:12
ovaj, kod tih sporednih djelova etažnog...što se točno mora reći? toga mi je nešto malo u knjizi, a ruši se na tomu...

TILA
11-04-2011, 16:40
Kažeš da su pripatci etažnog vlasništva,balkoni,terase,podrumske i tavanske prostorije,kućni vrtovi i mjesta namjenjena parkiranju najviše do dva motornih vozila po stanu/samostalnoj prostoriji i da ona moraju biti odvojena od ostali prostorija zgrade i da moraju imati izravan pristup.Na tim sporednim dijelovima ne može samostalno postojati etažno vlasništvo,jedino ako su pripadci stanu.

Emme
11-04-2011, 16:55
Ono što je caka kod tih pripadaka je to što u knjzi piše da su to zapravo sporedni dijelovi i ne spominju se kao pripadci, nego kasnije kaže da ih se može smatrati pripadcima.

Jel mi netko može objasnit što je dreadful fiducija? Vidim da se pojavljuju u pitanjima, a ja taj dio učim iz skripte i toga nema..

I nasljeđivanje ex re certa?

TILA
11-04-2011, 17:30
Nasljeđivanje ex re certa je kada ostavitelj određuje što će točno pripasti nasljedniku iz ostavinske mase.Znači neće određivat njegov nasljedni dio u razlomcima/postocima nego će npr. odrediti da određenom nasljedniku pripadne određena ogrlica.

Koje su točno posebne predpostavke za suvlasništvo?

saracela
11-04-2011, 18:06
mislim da su ove-1. nekoliko osoba stekne vlasništvo na istoj stvari,na nekom od pravnih temelja za stjec vlasništva, 2. kada se ispune poseb pretpostavke po kojima se po zakonu stječe suvlasništvo, tipa prerada, sjedinjenje, 3. kod zajedničke stečevine...jedino to mi padana pamet

Stig
11-04-2011, 18:11
Pretpostavke za suvlasnistvo-nekoliko osoba stekne vlasništvo na istoj stvari,na nekom od pravnih temelja za stjecanje vlasništva, kada se ispune poseb pretpostavke po kojima se po zakonu stječe suvlasništvo(npr. zajednička ograda),suvlasnistvo bracnih drugova u bracnoj stecevini,podjela stvari na idealne dijelove,vlasnik podjeli i prenese neke dijelove u vlasnistvo drugih osoba

TILA
11-04-2011, 18:52
Ali ja sam pitala posebne pretpostavke i onda ste mi vi naveli neke pretpostavke uključujući i ispunjenje posebnih pretpostavki a mene baš zanima koje su točno te posebne ptetpostavke.

--Anči--
11-04-2011, 19:18
al vidi zakon o vlasništvu, čl. 101, st1. , 104, st 2. i 149, st 2, u njima su ti te posebne pretpostavke. ni ja sama ne znam kolko takvih još ima primjera, al ak stigneš preleti, znam da ti je frka :/

btw, ekipa od danas, bilo vas je 3 grupe kod Matanovac npr i da nitko nije ništa napisao...neka se netko javi.

saracela
11-04-2011, 19:19
te posebne pretpostavke u ti : kod stjecanja sjedinjenjem tuđe stvari s vlasnikovom, zatim stjecanje nove stvari nastale tuđom preradom...u oba slučaja dolazi do nenamjernog suvlasništva...sad mi padaju na pamet ovo dvoje, al to su svi slučajevi gdje dolazi do suvlasništva po zakonu

miffy
11-04-2011, 19:45
Jel mi može netko dati primjer za nalog u oporuci? Hvala!!!!

--Anči--
11-04-2011, 19:57
evo primjer iz klarića za nalog- ostaviš nekome vinograd, a nametneš mu dužnost da ti podigne nadgrobni spomenik.

mora*se
11-04-2011, 19:58
Jel mi može netko dati primjer za nalog u oporuci? Hvala!!!!

može biti isto što i predmet zapisa, samo što nasljednik ne odgovara osobno za neispunjenje, već se ispunjava raskidni uvjet i zbog toga gubi nasljedno pravo.
npr. nasljednik bi trebao isplatiti dug ostaviteljeva brata (nalog) ako ne želi izgubiti nasljedno pravo.

ovo je čisto iz moje glave, možda je profulano. :D

pravni
11-04-2011, 20:06
imam jedno pitanje, pa ako netko zna odg, hvala!
što je točno perfektna ovršna isprava? jel ovršna isprava postaje perfektna kada tražbina dospije, pa ju se može namirivati, a do tada je imperfektna ili je nešto drugo u pitanju?
i da, koje su prednosti dobrovoljnog sudskog založnog od samo dobrovoljnog? dužnik ne predaje stvar u posjed vjerovniku i što još? sporazum o osiguranju je odmah ovršna isprava, jel to?
pa evo, tko odg, još jednom, hvala =)

nikad
11-04-2011, 20:26
ako sam ja dobro shvatila ovršna isprava postaje perfektna protekom paricijskog roka.
i da, to su prednosti dobrovoljnog sudskog nad ovim drugim. ako netko zna još koje, nek dopuni, meni sad ne pada na pamet ništa drugo

beba
11-04-2011, 22:58
ljudi imam nekoliko pitanja pa molim da mi netko pomogne :)

1. Kako prodati jednu od pet zemljišnih čestica u zemljišnoknjižnom tijelu?
2. Jel znate što o tužbi za opravdanje predbilježbe?
3. Koji su učinci zabilježbe spora?
4. Upis učiniti vidljivim-koja je razlika od zabilježbe?
5. Štoje to realna subrogacija i gdje se spomnje?

nikad
11-04-2011, 23:40
ljudi imam nekoliko pitanja pa molim da mi netko pomogne :)

1. Kako prodati jednu od pet zemljišnih čestica u zemljišnoknjižnom tijelu?
2. Jel znate što o tužbi za opravdanje predbilježbe?
3. Koji su učinci zabilježbe spora?
4. Upis učiniti vidljivim-koja je razlika od zabilježbe?
5. Štoje to realna subrogacija i gdje se spomnje?

1. zemljišnoknjižnim otpisom i pripisom katastarskih čestica. Za otpisano se osniva novi zemljišnoknjižni uložak, ako ga se ne pripisuje u neki već postojeći. knj. str 299., ZZK čl.145-148.
2. podnosi se protiv prednika koji nije voljan izdati ispravu kojim bi se opravddala predbilježba u parničnom post. u roku od 15 od dostave rješenja kojim se dopušta predbilježba ( knj. str.312., ZZK čl. 61a. i 62.)
3. daje se publicitet kako bi odluka koja bude donesena u tom postupku djelovala i protiv onih koji steknu dotično knjižno pravo nakon što je prijedlog za zabilježbu spora stigao ZK sudu + osiguranje mjesta u prvenstvenom redu
4. upis UV ima praktično značenje, radi bolje preglednosti i sl. npr. upis UV u posjedovnici da je otvoren poduložak ili u vlastovnici da je zk tijelo opće dobro. njime se ne mogu osnivati nikakvi pravni učinci
5. realna subrogacija je iz gp1. mislim znam da je ZOO dio ispitne literature al nisam znala da pitaju stvari koje spadaju pod gp1.. kod koga se dobije to pitanje k se smije znat???

nikad
11-04-2011, 23:49
1. zemljišnoknjižnim otpisom i pripisom katastarskih čestica. Za otpisano se osniva novi zemljišnoknjižni uložak, ako ga se ne pripisuje u neki već postojeći. knj. str 299., ZZK čl.145-148.
2. podnosi se protiv prednika koji nije voljan izdati ispravu kojim bi se opravddala predbilježba u parničnom post. u roku od 15 od dostave rješenja kojim se dopušta predbilježba ( knj. str.312., ZZK čl. 61a. i 62.)
3. daje se publicitet kako bi odluka koja bude donesena u tom postupku djelovala i protiv onih koji steknu dotično knjižno pravo nakon što je prijedlog za zabilježbu spora stigao ZK sudu + osiguranje mjesta u prvenstvenom redu
4. upis UV ima praktično značenje, radi bolje preglednosti i sl. npr. upis UV u posjedovnici da je otvoren poduložak ili u vlastovnici da je zk tijelo opće dobro. njime se ne mogu osnivati nikakvi pravni učinci
5. realna subrogacija je iz gp1. mislim znam da je ZOO dio ispitne literature al nisam znala da pitaju stvari koje spadaju pod gp1.. kod koga se dobije to pitanje k se smije znat???

Realna subrogacija postoji kad dužnik umjesto dužne činidbe ispunjava obvezu istom vjerovniku nekom drugom činidbom
+ pod točkom 2. iza riječi predbilježba ide zarez :)

medo
12-04-2011, 09:41
imam jedno možda glupo pitanje, ali sada me to muči. ako ostavitelj ima 2 sina i 1 unuka i sve je ostavio ljubavnici, njegovi potomci imaju pravo na nužni dio, samo da li u te potomke spadaju samo 2 sina ili i unuk???? i tko će sve onda dobiti nužni dio? hvala!!!

ovdje se radi o zaštiti nužnog dijela i tu imaju pravo oporučna raspolaganja poništiti ta dva sina u onom dijelu koji vrijeđa njihov nužni dio... oni će dobit jednu polovinu subjektivnog nasljednog prava... to su ti oni apslolutni i relativni nužni nasljednici pa si to još malo pogledaj... :)

fat drummer
12-04-2011, 09:44
imam jedno možda glupo pitanje, ali sada me to muči. ako ostavitelj ima 2 sina i 1 unuka i sve je ostavio ljubavnici, njegovi potomci imaju pravo na nužni dio, samo da li u te potomke spadaju samo 2 sina ili i unuk???? i tko će sve onda dobiti nužni dio? hvala!!!

ovisi čiji je unuk sin

miffy
12-04-2011, 09:49
hoćeš reći ako je unuk od jednog od tih sinova onda ne nasljeđuje po načelu predstavljanja, a ako je to od nekog umrlog sina onda bi nasljeđivao?

fat drummer
12-04-2011, 09:55
yeah, awesome, isn't it?

nikad
12-04-2011, 10:57

ako ima ženu, ona i sinovi nasljeđuju svatko po 1/6. (1. naslj.red- nasljeđuju na jednake dijelove tj svatko 1/3 a nužni dio je 1/2 od toga= 1/6) unuk nasljeđuje 1/6 ako njegov otac iz nekog razloga ne nasljedi a da taj razlog nije odricanje u svoje ime i ime svojih potomaka. a ako unuk iz nekog razloga ne nasljedi, zakonski (ne nužni) dio njegova oca prirasta dijelovima ostaviteljevog bračnog druga i sina koji nasljeđuje, svakome po pola, pa će onda svaki od njih naslijediti 1/2 od 1/2= 1/4
ako nema ženu, sinovi nasljeđuju svaki po 1/4 . ( 1/2 od 1/2 svaki). ako neki od njih ne nasljeđuje, njegov dio po načelu predstavljanja ide njegovom djetetu (ostaviteljevom unuku) a ako ni ovaj ne nasljeđuje, prirasta tom drugom sinu koji nasljeđuje znači on dobija 1/2 od cijelog nasljedstva znači 1/2.
ako se sinovi odreknu nasljedstva samo u svoje ime, ženi i unuku pripada po 1/2 svakom a nužni dio je onda svakome 1/4. a ako se i unuk odrekne nasljedstva ( ili se njegov otac odrekao i u ime svojih potomaka) onda ženi pripada cijelo nasljedstvo a nužni dio je 1/2. ostalo ide dedinoj koki.

Bajadera
12-04-2011, 11:15
Ja mislim da bi nalog bio i kad ti ostavi vinograd, a veli da susjedu daješ 100kg uroda svake jeseni. Recimo... Ha?