PDA

View Full Version : Religija

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

fat drummer
05-02-2008, 22:47
Inače, Ratzinger je prije par mjeseci strogo zabranio da žene budu ministranti, argumentirajući to time da je arhetip žene u Crkvi Marija, a ne Isus...

jeah, napokon... eto, kada jevrej zna znanje bolje od "katolika"
ministraniti su curice jer ih fali, ministranata, ne curica, curica ima na bacanje

fat drummer
05-02-2008, 22:49
Načuo sam iz vrlo ozbiljnog izvora da je unija Rima s Makedonskom i Albanskom PC pitanje mjeseci, jer su frustrirane da ih SPS ne želi priznati...
makedonce nitko ne priznaje, ako se ne varam od autokefalnih crkava... bugarska pravoslavna sigurno ne

fat drummer
05-02-2008, 22:52
ali da, zamimljiva je činjenica da od svih šizmi (isus je čovjek, papa je zao, sakramenti su zli, ikone nas ubijaju i truju našu djecu, isus je imao djecu, marija magdalena je mgla letjet) niti jedna nije ni pokušala bga ikada prikazati kao ženu

suni
05-02-2008, 22:54
da njeno je da čisti iza svećenika i da namještava cvijeće :smt010

Pa nije crkva botanički vrt....

pa svaka čast. lijepo je vidjeti u crkvi mirisno cvijeće.

no primjerice koje još funkcije časne obavljaju osim čišćenja i ukrašavanja crkve :?:

jasno vjerojatno osluškuju svemirsku harmoniju preko školjkica i uživaju u ulogama koje im je netko drugi namijenio. muškarac ne bog

05-02-2008, 22:57
ali da, zamimljiva je činjenica da od svih šizmi (isus je čovjek, papa je zao, sakramenti su zli, ikone nas ubijaju i truju našu djecu, isus je imao djecu, marija magdalena je mgla letjet) niti jedna nije ni pokušala bga ikada prikazati kao ženu

Normalno. Zato što Bog u trenutku stvaranja svijeta daruje sebe, a zauzvrat ne prima ništa, poput muškarca u spolnom aktu... :glasses10:

fat drummer
05-02-2008, 22:58
Zato će ih BXVI primiti u okrilje Wer..., pardon, Rima. Danas je inače pastore tedesco izmijenio molitvu za Veliki Petak u kojoj se moli za "obraćenje perfidnih Židova". Izbačen je pridjev "perfidan"....
Sumnjam da bi taj korak mogao poduzeti neki episkop Antisemitije s druge strane Drine...

ali židovi jesu perfidni... znam.... antisetmitije, mitropolit libanona i vascele srije

fat drummer
05-02-2008, 23:00

Normalno. Zato što Bog u trenutku stvaranja svijeta daruje sebe, a zauzvrat ne prima ništa, poput muškarca u spolnom aktu...

:smt005 :smt006 :smt005

05-02-2008, 23:04
jasno vjerojatno osluškuju svemirsku harmoniju preko školjkica i uživaju u ulogama koje im je netko drugi namijenio. muškarac ne bog

...Traži se dečko...

suni
05-02-2008, 23:15
želiš reći da časne sestre ulaze u red zato kaj traže dečka? ili zato kaj ga ne mogu naći? :cry:

mišice male

Insomniac™
05-02-2008, 23:17
meni jedino celibat nije jasan...onda je bio vazan...ali sada...ne znam...nepotrebno...nek se mnoze i radjaju mlade katolike :D

No,no...kako ne mozes shvatiti koja je uloga celibata....
Pretpostavimo ovako..Crkva dopusti da svećenici imaju djecu. Tko bi bio duzan uzdrzavati tu djecu i tu ženu ? Sa kim svećenici imaju potpisan ugovor o radu :-D Sa crkvom.... I sada zamisli da svaki svecenik ima obitelj,kako brzo bi se umanjilo bogastvo koje je prikupljano stoljećima

Ante Gotovina
06-02-2008, 11:31
[quote="fat drummer":3va0mqym]sve je okej, križarski ratovi su opravdani. ima li što pravednije od rata za isusa i njegov grob? ne bih rekao

Da, "Isus", "bog otac" i scenaristi citave te groteske, sigurno su se dobro zajebali u "duhu svetomu", dok su bijedni krizari prezivljavali jeduci blato, da bi "Isusov grob" mogli nahraniti svojim mesom, krvlju, kostima i uspomenama.[/quote:3va0mqym]

Ok, da iskoristimo opciju prijave... mislim daj se kultiviraj više. Inače nisi obvezan posjećivati temu ako te nešto frustrira...

Načuo sam iz vrlo ozbiljnog izvora da je unija Rima s Makedonskom i Albanskom PC pitanje mjeseci, jer su frustrirane da ih SPS ne želi priznati...

Živelo unijaćenje! :-D

fat drummer
06-02-2008, 11:39
ne, ante, ne ... post NIJE offtopic... to što se ne slažeš s forumašem ne znači da je post offtopic

Ante Gotovina
06-02-2008, 11:44
Ok, onda je ono četvrto... :lol:

06-02-2008, 13:09
:santa:

Darkbuster
06-02-2008, 14:38
Komakino citira zidova koji pjeva o katolkinjama :roll: :-D

06-02-2008, 16:46
The term "Sisters of Mercy" here is not used in its religious meaning... 8)

I koliko ja znam, Cohen je po religijskoj pripadnosti Budist, a ne Židov.

Figo9
06-02-2008, 17:35
a zauzvrat ne prima ništa, poput muškarca u spolnom aktu...
Tek sam sada ovo vidio :smt044 :smt044 :smt044

kako brzo bi se umanjilo bogastvo koje je prikupljano stoljećima
na razne načine :-D

fat drummer
06-02-2008, 17:52
I koliko ja znam, Cohen je po religijskoj pripadnosti Budist, a ne Židov.

to je istina... zen budist ako se ne varam

Darkbuster
06-02-2008, 17:56
Vuk dlaku mijenja.. :lol:

suni
06-02-2008, 18:08
to je istina... zen budist ako se ne varam

oh lord :smt005

zen budizam is so gay

fat drummer
06-02-2008, 18:15
nedavno mu je menađer pokrao sve pare i leonarda ga nije htio tužiti. no onda su mu rekli da će biti protiv njega biti podignuta optužnica zbog utaje poreza, jer nema opravdanje za gubitak pa je morao podići tužbu.
leonard je jako zenbudistički nastrojen

veteran
06-02-2008, 21:29
Pretpostavimo ovako..Crkva dopusti da svećenici imaju djecu. Tko bi bio duzan uzdrzavati tu djecu i tu ženu ? Sa kim svećenici imaju potpisan ugovor o radu :-D Sa crkvom.... I sada zamisli da svaki svecenik ima obitelj,kako brzo bi se umanjilo bogastvo koje je prikupljano stoljećima

kod nas imaju s crkvom (valjda)...ali npr u Svicarskoj im placu i stan daje drzava...

Normalno. Zato što Bog u trenutku stvaranja svijeta daruje sebe, a zauzvrat ne prima ništa, poput muškarca u spolnom aktu...

osim ak je muskarac peder...

legionar
07-02-2008, 03:18
...

fat drummer
07-02-2008, 10:14
da, protokoli sionskih mudraca... kako li je samo to procurilo u javnost, a tako smo, ovaj, tako su pazili

Ante Gotovina
07-02-2008, 10:59

Moram tada izraziti čuđenje kako nijedna od pravoslavnih Crkava nije proglasila stečaj... :)

Celibat je drevna tradicija Zapadne Crkve, prisutna od prvih stoljeća kršćanstva, no ima neke veze s odnosom Crkve i države, ali ne ovim što ti navodiš (''viđe tamo onog bezveze, viiii ćete mi kolega pročitati Dictatus papae'' :smt005 ). Budući da su si njemačko-rimski carevi već neko vrijeme uzimali pravo za imenovanje biskupa (laička investitura), javlja se reformni pokret pod Grgurom VII. koji će tome stati na kraj (''tri dana u Canossi''), kasnije formalno-institucionalno potvrđen Wormskim konkrodatom. Grgur je izvor svega zla pronašao u klerogamiji, simoniji i investituri, i tako počinje razdoblje napetosti između Crkve i države.

http://www.radioislam.net/protocols/index-croat.htm

:smt005 :smt005 :smt005

Ante Gotovina
07-02-2008, 11:53
http://www.kriz-zivota.com/pod_povecalo ... o_slavlje/ (http://www.kriz-zivota.com/pod_povecalom/3104/nizozemski_dominikanci_traze_da_laici_predvode_mis no_slavlje/)

Naravno ovo se neće nikada dogoditi jer bi se time potkopali temelji ministerijalnog svećenstva (i puno širi opseg tema), no imponira ustrajnost Vatikana u oglušavanju na zahtjeve uvođenja fakultativnog celibata (što zbog nedostatka kadra, što afera različite prirode). Pa sada dolaze na red i ovakve ideje.

Utvaramo si da je nešto riješeno odlukom II. vatikanskog o mogućnosti ređenja oženjenih za đakone (s time da mora minimalno 10 god. biti u braku), a zapravo se ostalo na mrtvoj točci jer đakon ne raspolaže nekim rasponom ovlasti (ne može služiti misu, što je ključno). Još s ovakvim papom konzervom na prijestolju, sumnjam hoće li se išta promijeniti.

Insomniac™
07-02-2008, 11:57
Moram tada izraziti čuđenje kako nijedna od pravoslavnih Crkava nije proglasila stečaj... :)

Celibat je drevna tradicija Zapadne Crkve, prisutna od prvih stoljeća kršćanstva, no ima neke veze s odnosom Crkve i države, ali ne ovim što ti navodiš (''viđe tamo onog bezveze, viiii ćete mi kolega pročitati Dictatus papae'' :smt005 ).

Gle, Crkva je jedna od najbogatijijih i najmoćnijih korporacija (nema razloga da je tako nezovem) na svijetu. Nisam bas cuo da su Pravoslavne crkve nešto ekstra bogate i utjecajne.

Ante Gotovina
07-02-2008, 12:23
Gle, Crkva je jedna od najbogatijijih i najmoćnijih korporacija (nema razloga da je tako nezovem) na svijetu. Nisam bas cuo da su Pravoslavne crkve nešto ekstra bogate i utjecajne.

Najveći grijeh Katoličke crkve najčešće jest njezina jedinstvenost, brojnost i odzvuk glasa koji posjeduje u društvu, što daje vrlo opravdani povod za konotacije teorije zavjere. Korporacija koja vjerojatno nešto i prodaje... odgovor je najvjerojatnije magla (protucrkveni sinonim za Evanđelje), no ova magla se ne sastoji od krutih i skupih sastojaka, već ovdje konkretno - riječi. A za tu proizvodnju barem ne trebaju velike pare.

Pravoslavne crkve nisu bogate ni utjecajne? Nitko sretniji da nisu, tad vjerojatno ne bi opstale načrtanije o zapadnim granicama, barem ne u opsegu iz devedesetih.

Svejedno, tvrditi da Crkva zadržava celibat zbog materijalnih interesa (dok s druge strane bare plaća goleme odštete zbog afera), u najmanju ruku je promašeno.

Darkbuster
07-02-2008, 12:29
Protokoli su dokazani plagijat.

legionar
07-02-2008, 12:33
Ne seri. Nije dokazano da su plagijat, štoviše dokazano je da su istina. A i povezivanjem dnevnopolitičkih događaja svatko tko ima trunku mozga može vidjet da nisu...

fat drummer
07-02-2008, 12:45
Ne seri. Nije dokazano da su plagijat, štoviše dokazano je da su istina. A i povezivanjem dnevnopolitičkih događaja svatko tko ima trunku mozga može vidjet da nisu...
ne seri... koja verzija je istinita? times je još 1921. otkrio da je stvar notorna pizdarija

suni
07-02-2008, 12:48
pa kaj nisi još skužio fat...vidi ove bradate krvožednike

http://library.thinkquest.org/C0111500/ww2/media/images/posters/ewigejude.jpg

fat drummer
07-02-2008, 12:50
izdao ih je mistik nilus, očiti su plagijat jolievog remekdjela

legionar
07-02-2008, 12:57
Nisam ni očekivao da ljevičari ne budu zastupali ideju da je to plagijat :lol: Ipak ih se u Protokolima naziva anarhistima. Time im sva ideologija ode u qrtz :shock:

Darkbuster
07-02-2008, 17:29
Pa anarhisti i jesu ljevicari :D

A kaj se tice plagijata evo sto kaze wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protoc ... rs_of_Zion (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion)

Ili su i nju preuzeli komunisti,liberali, masoni i zidovi? :smt007

legionar
07-02-2008, 17:53
:smt006

Darkbuster
07-02-2008, 18:37
Odakle ti taj podatak,isto iz Protokola?

legionar
07-02-2008, 18:39
Ne baš, u Protokolima piše da je gotovo sav tisak u njihovim rukama, ali s obzirom da su protokoli nastali u 19 stoljeću, to u njima ne može biti taj podatak o 96 %.

Darkbuster
07-02-2008, 18:48
Pa wikipedija je open content medij. Svako moze napisati sto hoce ukoliko potkrjepi kakvim takvim dokazima. Pogledaj hrvatski entry o Ustasama, mislim da bi se tebi i svidio.

fat drummer
07-02-2008, 19:48
naravno pravaš... em što kontroliraju cijel svijet em ih je oko šest milijuna poginulo prije koji 60 godina, a ta knjiga je vjerojatno bila jedan od glavnh pokretača masovnog uništanja židova
jebeni carevi :smt005

suni
07-02-2008, 19:54
pa holokaust su židovi organizirali da bi zavladali svijetom.
uostalom brojke od 6 mil su prenapuhane. :binky:

fat drummer
07-02-2008, 19:59
pa holokaust su židovi organizirali da bi zavladali svijetom.
uostalom brojke od 6 mil su prenapuhane. :binky:
a, onda ima smisla... sorry ekipa, protokoli su očito živi dokument framasona 33 stupnja (škotskog obreda ofkors)

07-02-2008, 20:11
:smt035

fat drummer
07-02-2008, 20:26
Everybody wants to rule the world....

tears for fears?
uglavnom, sotona vlada svijetom, općepoznata i dobro dokumentirana činjenica

07-02-2008, 20:33
:pottytrain5:

fat drummer
07-02-2008, 20:42
kakvo manihejstvo? pa fino piše sve u bibliji. mislio sam da bi bilo primjereno jer se sada možemo suosjećat s isusom koji je nakon 40 dana posta bio iskušavan od sotone koji mu je nudio kraljevstva ako mu se pokoloni
ali, da iz bosne sam... :cry:

legionar
08-02-2008, 15:53
:smt005

Darkbuster
08-02-2008, 16:38
Pa sto se tice populacije, uzmi u obzir da je broj svih ljudi na svijetu doslovno udvostrucen u prvoj polovici 20. stoljeca. I uzmi u obzir da nije bilo najpopularnije izjasnjavat se ko zidov prije rata.

legionar
08-02-2008, 17:04
:p

bOG
08-02-2008, 17:16
Zasto je bitno da li je pobijeno 3 milijuna ili 6 milijuna? Ionako znamo da zidovi lazu. :-D

A ovo je topic religija. Topic gdje se ne govori od lazi da je netko mrtav, nego o lazi da je netko ziv...kao Isus :-D

legionar
08-02-2008, 17:19
Bitno je, jer je napuhavanje žrtava (dvostruko) vrijeđanje stvarnih žrtava.

bOG
08-02-2008, 17:28
Ali nije religija.
Znam , ja nisam osoba koja je poznata po svojoj on-topicnost....zapravo zalio bi osobu koja bi bila poznata po svojoj on-topicnosti, ali rasprava o cionistima i broj zrtava holokausta je rasprava koja nema veze sa vlastitim misljenjem ili nekom logikom stvari vec sa podacima i cinjenicama.

Dakle, ili daj linkove i neke uvazene strucnjake ili tvoj pokusaj otkrivanja istine ostaje na "masoni vladaju svijetom" razini izjave.

I da, ne na religiji.

Na religiji se raspravlja teme tipa :Zasto nisam osljepio, a mastrubiram? Da li to znaci da me Bog napustio?

08-02-2008, 17:33
:shock:

legionar
08-02-2008, 17:40
Oremus et pro Iudaeis.
Ut Deus et Dominus noster illuminet corda eorum,
ut agnoscant Iesum Christum salvatorem omnium hominum.

(Let us pray, and also for the Jews.
May our God and Lord enlighten their hearts,
so that they may acknowledge Jesus Christ, saviour of all men.)

B XVI, 7.II.2008.Uvrštena je molitva za njih u obrede na Veliki četvrtak...

bOG
08-02-2008, 17:45
Prekrasna poruka.
I ja cu se moliti da zidovi napokon spoznaju nasega Boga.
Grozno je zamisliti kako su njihova srca jos uvijek tamna i kako nece biti spaseni zbog neznanja.
Trebalo bi im poslati Novi zavjet.
Tko zna da li ga tamo ima za kupiti?
Mozda bi trebalo tiskati nekoliko milijuna.
:-D

No ajmo na veselije teme:

Ujedinjavanje Krscanstva, da li je izvedivo?

Tkach
08-02-2008, 17:50
Zamisli da pater Lasić i Amfilohije Radović skupa drže misu :-D

legionar
08-02-2008, 17:53
Zamisli da pater Lasić i Amfilohije Radović skupa drže misu :-D
:smt005 :smt005 :smt005 Zatukli bi se na pol prikazanja.

08-02-2008, 17:59
...

Darkbuster
08-02-2008, 20:22
Jaki su ti argumenti, nije im pomoglo ni mijenjanje prezimena i imena i deklariranje kao ne znamm tko, tajna policija ih je svejedno našla. Uostalom, dovoljno je vidjeti "evoluciju" laži oko Aushwitza da bi vidjeli napuhavanja žrtava, u biti izriguvanje stvarnim žrtvama. Ali ne, oni i dalje vrište o 6 milijuna i time vrijeđaju one koji su zbilja bilo žrtve nacionalsocijalizma.

Da ali ti govoris o prijeratnim podacima koji se ocito uzimaju s nekog popisa stanovnistva.

fat drummer
08-02-2008, 20:49
@pravaš - većina onih podataka koje si naveo su iskrivljeni od onih 4 milijuna na ploči do populacije židova '48
ali dobro, masonskocionistička zavjera je gadna, a ti si borac protiv nje

konzerva
08-02-2008, 20:58
ne u smislu ujedinjenja svih mogućih kršćanskih crkava. ali ujedinjenje najvećih (katolika,pravoslavnih i eventualno anglikanaca) je moguće i svakim danom sve bliže.ali ipak jako daleko.
i naravno, to ujedinjavanje nebi podrazumijevalo potpunu unificiranost liturgije

legionar
08-02-2008, 21:03

konzerva
08-02-2008, 21:12
ako ne preseliš tu raspravu na neki drugi topic tužit ću te fatmiru :smt019

fat drummer
08-02-2008, 21:16
da, je kompa, iskrivio si... jer ploča je rekla da je u aušvicu bilo 4 milijuna žrtava, a ne 4 milijuna židova... poljaci, romi, jehovni svjedoci, slobodni masoni, homoseksualci, mentalo zaostali
samo oko pola milijuna židova je poginulo u getoizaciji varšave i drugih gradova
masovna pogubljenja prije konc logora na otvorenom
u auswitchu je poginulo oko 1.5 milijuna židova, sobibor, treblinka, majdanek su odnjeli bar još toliko

legionar
08-02-2008, 21:18
Ne kompa, brojka od 4 milijuna odnosila se na sve, a kasnije je dokazano da je ubijeno "više od milijun" svih, ne samo Židova. (Le Monde, 1990.g)
Majdanek je od ono koliko, 1 500 000 spao na koliko?

Darkbuster
08-02-2008, 21:40
Spominjes Churchilla, koji je osim sto je bio zenomrzac takodjer bio i antisemit :)

legionar
08-02-2008, 21:47
Spominjes Churchilla, koji je osim sto je bio zenomrzac takodjer bio i antisemit :)Formalno antisemit, no djed po materinoj strani mu je bio Židov.

Darkbuster
08-02-2008, 22:04
To ne igra nikakvu ulogu, poturice su najgori Turci. :-D

fat drummer
08-02-2008, 22:30
Nakon rata na ploči je pisalo da je ubijeno 4 milijuna, no tada su nezavisni istraživači i mediji počeli rovarit i ukazivati na izmišljene brojke, pa je njihov svjetski kongres priznao "grešku" i izmjenio u 1.5 milijun žrtava, no ni to nije održalo vodu i po drugi put su morali mijenjati, ovaj put su napisali "više od milijun". E sad, znači, ako je prvotna brojka bila 6 milijuna, a u međuvremenu broj žrtava Aushwitza smanjen sa 4 na milijun, to znači da u ww2 nije pobijeno 6 milijuna, nego 3 milijuna Ž., ali njihovi političari i dalje, usprkos dokazanom, vrište o tih famoznih 6 milijuna, i obmanjuju javnost. U ww2 nije pobijeno 6, nego 3 milijuna prema zadnje prihvaćenim brojkama, a oni mogu izmišljat da ih je ne znam koliko bilo.

a onda kasnije

Ne kompa, brojka od 4 milijuna odnosila se na sve, a kasnije je dokazano da je ubijeno [quote:29awa9de]"više od milijun" svih, ne samo Židova. (Le Monde, 1990.g)
Majdanek je od ono koliko, 1 500 000 spao na koliko?
[/quote:29awa9de]

@pravaš - evo ti pa si gledaj post... ja uopće ne ulazim u to da je ploča bila pretjerivnaje, ali ti umanjuješ broj stradalih židova kako ti paše, pa onda fino ubaciš da je bilo oko 18 milijuna židova 1948, a danas ih nema ni 16 milijuna
tri milijuna je samo treblinka, birkenau i omanji geto u varšavi

legionar
08-02-2008, 22:39
Ništa je ne umanjujem, nego govorim o manipulaciji brojkama i vrijeđanju stvarnih žrtava. Ovo što si pocrtao sam se krivo izrazio, trebao sam naglasit svih žrtava ne samo njih, ali tim više jer to znači da je manja brojka. I mislim da bi ovo trebalo prebacit na neki drugi topic.

Ante Gotovina
09-02-2008, 09:17
ne u smislu ujedinjenja svih mogućih kršćanskih crkava. ali ujedinjenje najvećih (katolika,pravoslavnih i eventualno anglikanaca) je moguće i svakim danom sve bliže.ali ipak jako daleko.
i naravno, to ujedinjavanje nebi podrazumijevalo potpunu unificiranost liturgije

Teško je zapravo stavljati neke prognoze... ako s kime imaju smisla pregovori o ujedinjenju, onda su to svakako pravoslavci, anglikanci i eventualno luterani, ostali su miljama daleko zabrazdili što se tiče doktrinalnih stvari.

Zapravo, s fundamentima ni ne može biti ozbiljnijeg dijaloga dok svirepo prozelitiraju po Južnoj Americi. Iako se vodimo po načelima II. vatikanskog, nije naodmet širiti repliku na propagandu.

fat drummer
09-02-2008, 09:27
je kako da ne... sve vidim kako srpski mitropolit priznaje papin primat, a srbi razdragano trče u vatikan onom ustaškom kasapu

Ante Gotovina
13-02-2008, 11:12
Ako se Rusi i Grci slože oko primata, stvar nije daleko od realizacije... uostalom, setite se kako papa posla krunu Stefanu Nemanji :lol:

15-02-2008, 00:08
:smt008

bOG
15-02-2008, 00:35
Novi grčki metropolit je 70-ih radio post-doc u Regensburgu. Kod prof. Ratzingera....

Mislis da su u kompi?

Condor
15-02-2008, 10:54
kava su vaša stajališta o egzorcizmu-vrag ili samo parapsihološka pojava
čito sam knjigu o anneliese michell i preporučujem je znatiželjnima (i hrabrima) :evil: http://youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk-Anneliese Michel

suni
15-02-2008, 11:39
čito sam knjigu o anneliese michell i preporučujem je znatiželjnima (i hrabrima) :evil: http://youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk-Anneliese Michel

vrag!
ako pod vragom misliš na psihičke bolesti u "tretiranom" i u svećeniku koji obavlja "egzorcizam"

Maat
15-02-2008, 11:59
geez, naravno da je vrag. sto niste gledali egzorcista!? :smt104

http://www.world-of-smilies.com/wos_ugly/Teufel0.gif

15-02-2008, 12:44
:shock:

sickboy
15-02-2008, 15:03

Jos jedna izmisljotina katolickih tajkuna kako bi mogli nesluzbeno pipkati posten svijet...

15-02-2008, 15:44
:smt117

bOG
15-02-2008, 15:49
Jos jedna izmisljotina katolickih tajkuna kako bi mogli nesluzbeno pipkati posten svijet...

Egzorcirao je već sam Isus (v. Evanđelje po Marku, V, 1-15), tako da je ovo što si napisao ultimativni idiotizam i neobrazovanost...

Hahahahahha

Istina, istina. Nije kao da je rimska crkva ikad iskrivljavala povijesne dokumente.

No egzorcizam je stariji od Vatikana.

suni
15-02-2008, 15:53
mah mah :smt116

a te "žrtve sotone" bi fliskom po glavi da konačno odu delat nekaj korisno a ne glumiti(?) idiote da privuku pažnju

Alita
15-02-2008, 16:03
mah mah.
Uletavam prilicno offtopic ovdje, no svejedno nesto moram reci. Kliknuh ovdje i sto vidim? U jednom postu ne samo da se vrijedamo, vec i boldamo uvrede. To nije lijepo.
Djeco, nemojte se vrijedati. Mir i ljubav svima, ne?
Kad se vec zagovaraju i brane stajalista jedne vjere, bilo bi lijepo da ti isti koji zagovaraju ta stajalista se zapravo i ponasaju u skladu s njima.
Nisam ni admin ni mod da sam neki autoritet i da opominjem, ali tu smo svi forumaski kolege i trebali bi biti pristojni jedni prema drugima i uvazavati misljenja s kojima se iz bilo kojeg razloga ne slazemo.

Sve vas puno volim. :smt049

suni
15-02-2008, 16:06
eh a alita sad buš bila egzorcizirana jer dijeliš ljubav :evil5:

15-02-2008, 16:30
:smt015

Alita
15-02-2008, 16:44
Slažem se, ali osjećao sam nužnim žešćim izričajem ukazati da se o krajnje kompleksnim stvarima ne smije neobaviješteno i neodgovorno naklapati. I Isus je volio trgovce koje je fizičkom i verbalnom silom istjerao iz hrama, zar ne?
I tu si u pravu, no to se iz prvotnog posta nikako nije moglo shvatiti. Objektivno gledajuci, to vrijedanje moze drugu stranu samo razljutiti i nagnati na daljnja vrijedanja.
Strpljenja treba....
Tu su svi uzarenih stajalista, treba nekad biti i hladan.
Vrijedanjem se nikoga nece uvjeriti u nesto, vec argumentima.

15-02-2008, 16:50
:smt035

Alita
15-02-2008, 16:59
Ne znam za 70-e, ali kako kaze papa Ivan Pavao II., tolerancija i dijalog.
:-D

15-02-2008, 17:00
:angel13:

veteran
15-02-2008, 17:02
nekad dusevna bolest a nekad vrag :?

nakon sveg sto sam sam dozivio ne moze me nitko uvjerit da nema Boga a ni vraga :?

sickboy
15-02-2008, 17:04
Egzorcirao je već sam Isus (v. Evanđelje po Marku, V, 1-15), tako da je ovo što si napisao ultimativni idiotizam i neobrazovanost...

Znaci Isus je bio tajkun?? :shock:
Zato je Kutle tako uzviseno djelovao na sudu....pa i ja bi da mi je Isus kolega...

fat drummer
15-02-2008, 19:02
opsjednutost je meni pomalo nategnut pojam... primjer je film o emily rose koji je snimljen po jelte istinitom događaju u kojem je ona opsjednuta sa sedam demona (jedan je neron, pa hitler, juda iškaritoski i slično)
za nešto tako definitvno istinito za katoičku crkvu ima neobično malo objašnjenja zašto, kako i kada. druga stvar je ta što opsjednutost poznaju gotovo sve kulture svijeta i jako dobro su se snalazile ili snalaze bez imena kristovog da bi demone otjerali u svinje
ipak kao korisnik egzorcizma moram priznati da sam zadovoljan, nije mi bilo ništa

Ante Gotovina
16-02-2008, 12:01
Opsjednutost se ne može jednostavno podvesti pod psihičke bolesti jer obično ispada da psihologija nema prevelikih uspjeha u tretmanima a iz sindroma (npr. odbojnost na sakramente i posvećene predmete, natprirodna snaga, levitacija, promjena boje glasa, izobličenje fizionomije) je prilično jasno da fenomen ima veze s onim što kršćanstvo uči o Sotoni i njegovom djelovanju. Sotona postoji i to empirijski nije problem dokazati, jednostavno je dovoljno uputiti se u mnogobrojna svjedočanstva sotonista, praktikanata okultnog ili opsjednutih pa uvidjeti barem mora postojati metafizička stvarnost, ako ništa drugo.

suni
16-02-2008, 12:04
levitacija
:?:

reci mi da si to vidio na svoje oči

Darkbuster
16-02-2008, 12:04
Ja ne kuzim kako se to empirijski dokazuje da Sotona postoji?

A sto se tice tih opsjednutosti mislim da je rijec o psihickim poremecajima, a u slucajevima kad znanost ne pomogne a religija da rekao bih da je to stvar moci sugestije.

fat drummer
16-02-2008, 12:08
empirijski dokaz sotone? vau....
daj plizzzz.
molim te

kemijski pokus? eksperiment sa krucijabilijama? albemik koji mi jede dušu? emprijiski dokaz sotone mi implicira i empirijski dokaz boga, a onda ti ne treba vjera

Warheart
16-02-2008, 12:21
Pitanje za upućene u egzorcizam:koga najčešće opsjedaju demoni; moćne ljude ili nemoćne?
Npr. je li Buša juniora opsjeo vrag ili je jednostavno marioneta vojne industrije?

Ante Gotovina
16-02-2008, 12:23
levitacija

reci mi da si to vidio na svoje oči

Ako ćemo ograničiti znanje na ono u što se čovjek vlastitim očima uvjerio... tada zapravo nismo više nego tabula rasa. Vidjeli su mnogobrojni svjedoci, kao u svakoj povijesnoj zgodi.

Ja ne kuzim kako se to empirijski dokazuje da Sotona postoji?

A sto se tice tih opsjednutosti mislim da je rijec o psihickim poremecajima, a u slucajevima kad znanost ne pomogne a religija da rekao bih da je to stvar moci sugestije.

Na temelju iskustva, kao što znanost indukcijski na mnoštvu primjera utvrđuje opće pravilo, tako je iz određenih pojava moguće dokučiti da Sotona postoji. A ako postoji Sotona, mora postojati i Onaj protiv koga se bori. Druga stvar što se prirodne znanosti ne bave metafizikom.

I (para)psihologija poznaje moć sugestije, a nikakva učinka...

empirijski dokaz sotone? vau....
daj plizzzz.
molim te
kemijski pokus? eksperiment sa krucijabilijama? albemik koji mi jede dušu? emprijiski dokaz sotone mi implicira i empirijski dokaz boga, a onda ti ne treba vjera

U domeni metafizike zasigurno se može uzeti kao važna spoznaja, a znanost je sama po sebi ograničena indukcijom, ako ćemo gledati strogo pozitivistički.

fat drummer
16-02-2008, 12:30
znači bejsikli sereš...

fat drummer
16-02-2008, 12:36
mislim metafizički bog ima mrkvu u dupetu i ja to mogu dokazati oslobađajući se okova indukcije pozitivističkog shvaćanja
jeah, jedan nula za mene
sori jedan jedan... ti se dokazao da sotona postoji, a ja da je bog frik

ili pruži EMPRIJISKI dokaz ili priznaj da si u krivu

Maat
16-02-2008, 12:41

http://www.betterthanslicedbread.info/wp-content/uploads/2007/12/exorcist.jpg
vidis da ima zute oci ko sotona, i sve. 8)

fat drummer
16-02-2008, 12:48
jeah, poražen sam

bOG
16-02-2008, 13:27
I (para)psihologija poznaje moć sugestije, a nikakva učinka...

Sto ti ovo znaci?

Condor
16-02-2008, 14:18
meni je osobno u početku bio malo sumnjiv egzorcizam u smislu da je prenapuhan,međutim kod slučaja anne lise mitchell (iliti filmske inačice emily rose) neobjašnjivo je situacija kad svećenik istjeruje vraga (lucifer,hitler...) i postavlja anni lisi tj. vragu u njoj pitanja na latinskom,hebrejskom pa čak i arapskom da mu na to odgovara isto latinskim,hebrejskim...,anna lisa nikad nije znala te jezike i to je neobjašnjivo,a isto tako situacija kad je zgnječila jabuku s jednom rukom i sl-postoji preko 40 audio video zapisa o tome :?: :?:

fat drummer
16-02-2008, 14:22
right, naravno da postoji

Condor
16-02-2008, 14:42
blago onome koji ne vidi a vjeruje :)

fat drummer
16-02-2008, 15:50
to se ne odnosi na a/v materijal
za ozbač ekipa, zašto išta što ima veze s vjerom pokušavati dokazati, past ćete svaki put na isiptu zdravog razuma
ne možete doći na nogometni teren s kockastom loptom i nadati se najboljem

Insomniac™
16-02-2008, 16:18
Prvo i osnovno,cura se zvala Anneliese Michel....Drugo,koliko se sjecam te price,ona je bila odgojena u izrazito katolickoj obitelji,i moguce je da nakon sto konvencionalna medicina nije uspila pronaci lijek za njeno stanje,ona je umislila da je opsjednuta.

Condor
16-02-2008, 20:43
ok umislila si je,al bar je fora kaj je pišala po kuhinji i lizala mokraču

suni
16-02-2008, 20:49
ok umislila si je,al bar je fora kaj je pišala po kuhinji i lizala mokraču
pa to kaj je ona malo mokraće lizala nije argument da je opsjednuta vragom.

kaj sve ljudi rade iz gušta pifff ....pretpostavljam da nisi gledao 2girls1cup? :-D

Condor
16-02-2008, 20:58
jesam, i u njih je ušo sotona :)

Maat
16-02-2008, 21:05
zasto, pa one su jele sladoled od cokolade! :lol:

suni
16-02-2008, 21:06
ali 8girlsnocup brrrr :-D

Maat
17-02-2008, 11:43
ali 8girlsnocup brrrr :-D

sheez, sto se snimaju i nastavci tog cuda!? kad ocekujemo kolosalnu trojku...? 2girs1cup: resurrection :lol:

offtopic!! :oops:

Dream Evil
17-02-2008, 19:34
[quote="Dream Evil":1rncz3au][quote="fat drummer":1rncz3au]sve je okej, križarski ratovi su opravdani. ima li što pravednije od rata za isusa i njegov grob? ne bih rekao

Da, "Isus", "bog otac" i scenaristi citave te groteske, sigurno su se dobro zajebali u "duhu svetomu", dok su bijedni krizari prezivljavali jeduci blato, da bi "Isusov grob" mogli nahraniti svojim mesom, krvlju, kostima i uspomenama.[/quote:1rncz3au]

Ok, da iskoristimo opciju prijave... mislim daj se kultiviraj više. Inače nisi obvezan posjećivati temu ako te nešto frustrira...[/quote:1rncz3au]

Ni ja ne volim kad krscani pocnu tupiti o svojim debilnim bogovima, pa sto se moze, kad su takvi. Nije ni njima lako.
Da, "Bog je sve stvorio, pa ga ima pravo i oduzeti." Zivot je predragocjen, a da bi ga se tek tako "stvorilo", ili "oduzelo". "Vjernici" i ostali bijednici uskraceni su za tu spoznaju. A upravo je to svacije osnovno, prirodno pravo: da sam upravlja vlastitim zivotom. Upravo taj osjecaj zastita je od bijede religijskih bolestina.
A ti, Ante Gotovina, zamisli koji je to nedostatak bio za Atlantidjane, sto nisu slavili bOzic.

bOG
17-02-2008, 19:55
A ti, Ante Gotovina, zamisli koji je to nedostatak bio za Atlantidjane, sto nisu slavili bOzic.

Nema poklona. Zato su i nestali. Nisu cijenili materijalno dovoljno da bi ostali dio njega.

Figo9
17-02-2008, 20:01
Ni ja ne volim kad krscani pocnu tupiti o svojim debilnim bogovima, pa sto se moze, kad su takvi. Nije ni njima lako.
Ja poštujem svačije mišljenje, ali ovo je previše...vrijeđanje na ovakav način je neprimjereno i za svaku osudu! Neću stisnuti ovaj uskličnik, samo zato što znam da hoće neki drugi

Maat
17-02-2008, 21:09
DreamEvil je upozoren/a o pokupljenim prijavama.
nije mi ovo tako tragicno, ali sistem je da vi prijavljujete, dakle ako samo kritizirate a ne prijavljujete to ne znaci nist.
ako ste uvrijedjeni ili nesto - prijavite.
5 prijava je drama.

Dream Evil
17-02-2008, 21:46
DreamEvil je upozoren/a o pokupljenim prijavama.
nije mi ovo tako tragicno, ali sistem je da vi prijavljujete, dakle ako samo kritizirate a ne prijavljujete to ne znaci nist.
ako ste uvrijedjeni ili nesto - prijavite.
5 prijava je drama.
Naravno da sve ovo sto sam napisao na ovoj temi, nije NISTA tragicno, vec je tragicno upravo suprotno razmisljanje. No dobro. Toliko od mene na ovoj temi, kada ne mogu bez posljedica iznositi misljenje. :smt006 Uzas.

Warheart
17-02-2008, 21:54
Naravno i da znaš da kršćani vjeruju u jednog Boga 8)

veteran
17-02-2008, 22:06
Naravno da sve ovo sto sam napisao na ovoj temi, nije NISTA tragicno, vec je tragicno upravo suprotno razmisljanje. No dobro. Toliko od mene na ovoj temi. :smt006

tragicno je to da si dosao ovdje i poceo vrijedjati tudju vjeru...a tragicno je tvoje misljenje da je tragicno imati drukcije misljenje od tebe...a sigurno se predstavljas samom sebi kao liberalan...

bOG
17-02-2008, 23:16
Mislim da je bar jedna dobra stvar izasla iz ovog neslaganja. Krscanin kao zrtva podsjeca na zlatna vremena kada su krscani, upravo kao zrtve, sacuvali i izborili pravo na svoju vjeru.

Mozda nas to podsjeti da odbacimo materijalno i volimo bliznjeg svoga.

Dream Evil,Figo9,Warheart i veteran, hvala decki. Volim vas.

Galijun
17-02-2008, 23:34
Jedno je iznošenje svojih stavova, drugo govoriti da su bogovi (na stranu što se uveo plural za kršćanska 'božanstva') glupi...

Kaj se tiče egzorcizma, mislim da je riječ o psihičkim poremećajima jer bi manifestacija posjednutosti vragom (demonologija inače pojavu o kojoj se raspravlja sa 'posjednutost' dok se pod 'opsjednutošću' smatra stanje fascinacije vragom i demonima) bila puno uvjerljivija za psihopatične ubojice koji upadaju u dvorane i čine masakr... Navodno postoji i jedan težak psihosomatski poremećaj koji, jel, ima sve karakteristike te posjednutosti, a odlikuje se u preprepretjeranom izlučivanju adrenalina po noći od čega bolesnik dobiva izrazitu energiju i od te bolesti boluje svega nekoliko ljudi na Zemlji...

veteran
17-02-2008, 23:38
Mozda nas to podsjeti da odbacimo materijalno i volimo bliznjeg svoga.

ovaj...khm...jel to ustvari prenesno za ajmo se skinut i sevit :shock: :-D

gle jedno je zafrkancija a drugo je vrijedjanje...al tanka je linija izmedju toga...sto su pokazali danski karikaturisti...

Dream Evil,Figo9,Warheart i veteran, hvala decki. Volim vas.

daj nemoooooooj :oops:

Ante Gotovina
18-02-2008, 14:08
mislim metafizički bog ima mrkvu u dupetu i ja to mogu dokazati oslobađajući se okova indukcije pozitivističkog shvaćanja
jeah, jedan nula za mene
sori jedan jedan... ti se dokazao da sotona postoji, a ja da je bog frik

viewtopic.php?f=40&t=1404&st=0&sk=t&sd=a&start=1300 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=40&t=1404&st=0&sk=t&sd=a&start=1300)

Znam ja da si namjerno uveo mnogo čudne znakove kako ne bi mogao pročitati, no evo... bejzikli u svakoj knjizi koja govori o sotonizmu naći ćeš desetak primjera, i svatko tko se interesirao za ovu temu našao je i više nego dovoljno empirijskih svjedočanstava. Ne radi se samo o nutarnjem doživljaju već očitim vanjskim manifestacijama iz kojih se, u skladu sa svim prisutnim elementima, može izvući određeni zaključak... ostaje da čujemo kako ćeš u tom pogledu dokazati vlastitu teoriju.

A modernisti i liberali su drugovi, ako ništa drugo onda barem ova vrijedi... :-D

Prvo i osnovno,cura se zvala Anneliese Michel....Drugo,koliko se sjecam te price,ona je bila odgojena u izrazito katolickoj obitelji,i moguce je da nakon sto konvencionalna medicina nije uspila pronaci lijek za njeno stanje,ona je umislila da je opsjednuta.

Uzrok opsjednutosti uvijek je u kontaktu s đavlom, ključno je da ovdje postoje vrlo jasni simptomi koji praktično isključuju mogućnost psihičke bolesti. E da, zaboravio sam spomenuti glosaliju, što sigurno ne može biti psihički poremećaj.

[quote:1qj3q35u]I (para)psihologija poznaje moć sugestije, a nikakva učinka...
Sto ti ovo znaci?[/quote:1qj3q35u]

Pa nemoguće da ovakav čuveni poet ne razumije.... :-D

Kaj se tiče egzorcizma, mislim da je riječ o psihičkim poremećajima jer bi manifestacija posjednutosti vragom (demonologija inače pojavu o kojoj se raspravlja sa 'posjednutost' dok se pod 'opsjednutošću' smatra stanje fascinacije vragom i demonima) bila puno uvjerljivija za psihopatične ubojice koji upadaju u dvorane i čine masakr... Navodno postoji i jedan težak psihosomatski poremećaj koji, jel, ima sve karakteristike te posjednutosti, a odlikuje se u preprepretjeranom izlučivanju adrenalina po noći od čega bolesnik dobiva izrazitu energiju i od te bolesti boluje svega nekoliko ljudi na Zemlji...

Nikad čuo za ovo razlikovanje u (ne)službenoj demonologiji KC, u literaturi se opsjednutost (u našem shvaćanju) doista navodi istim terminom. Nije sporno da zasebno doista postoje isti poremećaji/fenomeni, međutim ovdje moramo imati u vidu jednu specifičnu sintezu različitih elemanata u jednom, a sve popraćeno vrlo jasnom odbojnošću prema religioznim sadržajima, što čini sasvim smislenom teoriju o demonskoj prirodi događaja.

bOG
18-02-2008, 14:55
[quote:26qhy7ad]I (para)psihologija poznaje moć sugestije, a nikakva učinka...
Sto ti ovo znaci?

Pa nemoguće da ovakav čuveni poet ne razumije.... :-D
[/quote:26qhy7ad]

Jedino kako sam ja to shvatio je kao negiranje mogucnosti da je simptome "opsjednutosti" moguce izazvati sugestijom?

One simptome koje ja znam da moze uzrokovati sugestija je bol,strah,videnje stvari koje nema itd, pa i smrti.
Covjekov mozak je u stanju reproducirati simptome bilo koje bolesti ili stanja.

Darkbuster
18-02-2008, 15:11
Svjedocanstvo nije znanstveni dokaz. Ljudi lazu.

legionar
18-02-2008, 15:13
Svjedocanstvo nije znanstveni dokaz. Ljudi lazu.Slažem se, empirijski dokazano nemalo puta na ovom forumu.

Darkbuster
18-02-2008, 16:34
Ti to meni nekaj insinuiras ili opcenito govoris? :-D

Ante Gotovina
20-02-2008, 19:49
Jedino kako sam ja to shvatio je kao negiranje mogucnosti da je simptome "opsjednutosti" moguce izazvati sugestijom?

One simptome koje ja znam da moze uzrokovati sugestija je bol,strah,videnje stvari koje nema itd, pa i smrti.
Covjekov mozak je u stanju reproducirati simptome bilo koje bolesti ili stanja.

Nitko ne ''sugerira'' opsjednutom da pokazuje simptome, pojave su prouzročene u principu po kontaktu s đavlom (okultnim praksama npr.). No nismo o tome pričali, bio je govor o slučaju kad znanost digne ruke a egzorcist uspije izliječiti opsjednutog.

Svjedocanstvo nije znanstveni dokaz. Ljudi lazu.

U tom slučaju ni povijest nije znanost...

Darkbuster
20-02-2008, 20:09
Povijest se osim predaje oslanja na jos cijeli niz izvora tako da povijest i pamflet fra Zvjezdana nisu bas tako bliski :smt002

Ante Gotovina
20-02-2008, 20:25
Kakav pamflet?

A što je povijest, istražujemo li pojedinačne događaje ili znanstvenu teoriju?

20-02-2008, 21:06
:?:

Darkbuster
20-02-2008, 21:24
Kakav pamflet?

Karikiram.

fat drummer
20-02-2008, 21:28
Question for Churchgoing people: Kak vam se svidja liturgija na mjestima na kojima idete u crkvu? Meni je definitivno prekipjelo: prestrašne šansone umjesto korala, nenaštimane gitare i loš synthovi umjesto orgulja, bošnjačko-hercegovački umjesto latinskog, preduge kvazi-karizmatične propovjedi u falsetto registru.

Ukratko, sve mi to sve više sliči na protestantski negro-spiritual umjesto katoličkog obreda.

Prije par mjeseci, nakon što sam vidio ženskog brkatog ministranta mi je definitivno pukao film.

Ostavio sam teškog srca crkvu svog djetinjstva i od tada povremeno pribivam katoličkoj misi bizantskog obreda u crkvi Sv. Ćirila i Metoda: kod njih je liturgija (Sv. Ivana Krizostoma) definitivno sačuvala svoju spiritualnost i nije se još raspala u pomodni obezduhovljeni self-help party...

Smatram da mnogi ljudi okreću leđa našoj crkvi zbog upravo katastrofalnih obreda kao ploda II. Vat. Koncila...

mislim da je to više loš PR crkve koja nije svećenicima dala neke koherentne naputke kako bi trebala izgledati misa pa mladi pjevaju isuse volim te u hip hop obradi ili rajska djevo u aranžmanu za dvije električne gitare
crkva pokušava približiti poruku evanđelja narodu jer je to osnovna postavka širenja vjere - apostoli su hoduckali uokolo i imali simultani prijevod, danas se misa nalazi na prijelomnici da ju dobivam putem sms-a za samo 3,66kn/po poruci + pdv
crkva mi je plaa u očima za zadnjeg posjet papi kad su djeca župe mahala bijelo žutim zastavicama papi koji je otišao prije dva dana i pjevali pjesmu naslova bože spasi koja me neodoljivo podjećala na bože spasi,bože hrani srpski rod i srpskog kralja

konzerva
20-02-2008, 23:50
Question for Churchgoing people: Kak vam se svidja liturgija na mjestima na kojima idete u crkvu? Meni je definitivno prekipjelo: prestrašne šansone umjesto korala, nenaštimane gitare i loš synthovi umjesto orgulja, bošnjačko-hercegovački umjesto latinskog, preduge kvazi-karizmatične propovjedi u falsetto registru.

kaj ti fat odgovaraš kad nisi churchgoing ? :-D
mislim da je u redu da na župnoj razini postoji više različito koncipiranih misa u smislu glazbenog praćenja. liturgija je ista na svakoj,ali opet tko voli moderniju glazbu može doći na određenu misu, tko voli orgulje može doći na drugu,tko cijeni propovijedi jednog svećenika može doći na treću...
teško mi je povjerovat da u cijelom Zagrebu nisi pronašao niti jednu misu u rimokatoličkoj crkvi koja bi ti bila po mjeri.

Galijun
20-02-2008, 23:52
Generalno mislim da je Crkvu današnji svijet pojeo. Misa je imala tu spiritualnost svo vrijeme kada je razina informiranosti bila neusporedivo manja i kada je krug ljudskih svakodnevnih djelatnosti (tu mislim da običnog čovjeka, nikako na vladare i ljude na pozicijama) bio znatno uži... Crkva se trudi slijediti moderne trendove i to joj, valjda jedinoj, ne uspjeva u potpunosti. S druge strane, arhaični tipovi misa opet nisu prikladni jer se svjetonazor, ali i aktivnosti ljudi koji pohode crkvu (recimo, studenti) toliko proširio i većina je svjesna kako se sama spiritualnost i ne mora nužno dobiti redovitim pohađanjem mise. Stariji ljudi, s druge strane, još uvijek vide misu kao centar spiritualizma i vjerujem da im ne smetaju detalji poput električne gitare...

Jer, budimo realni, današnji ljudi su preinformirani da ne shvate kako iznad nas ne stoji Raj, a ispod Pakao, već bespuća svemira odnosno rastaljena masa aka Zemljina jezgra i možda je takav 'negro-spiritualni' pravac kojim misa ide zapravo jedini način da Crkva i održi sve koji redovito idu u nju... Ljudi imaju pet puta više drugih misli u svojim glavama od vjerskim 'moram biti dobar jer će me Bog uzet u svoje okrilje'...

bOG
20-02-2008, 23:55
Nitko ne ''sugerira'' opsjednutom da pokazuje simptome

Moze on sam sebi sugerirati. Bas kao i stigmate.

Nadi mi ateista sa stigmatama ili da mu je potreban egzorcizam, pa mozemo pricati da nema auto-sugestije.

Ljudski mozak je u stanju napraviti bilo kakve simptome ako vjeruje u njih.

veteran
20-02-2008, 23:59
Jer, budimo realni, današnji ljudi su preinformirani da ne shvate kako iznad nas ne stoji Raj, a ispod Pakao, već bespuća svemira odnosno rastaljena masa aka Zemljina jezgra

daleko od toga da ljudi nisu informirani ali raj i pakao nisu doslovno nebo i zemlja...i to svatko shvaca...al sto je iza svemira? zasto smo zivi? zasto smo tu? to znanost ne zna reci...

Ljudi imaju pet puta više drugih misli u svojim glavama od vjerskim 'moram biti dobar jer će me Bog uzet u svoje okrilje'...

prije su ljudi imali i vise za razmisljat nego sada...sada su bar neke stvari sigurne...a onda nis nije bilo sigurno...oces li umrijeti od gladi itd...

konzerva
21-02-2008, 00:07
Jer, budimo realni, današnji ljudi su preinformirani da ne shvate kako iznad nas ne stoji Raj, a ispod Pakao, već bespuća svemira odnosno rastaljena masa aka Zemljina jezgra
nhf ali post ti je proljev.
nitko nije nikad zaozbiljno tvrdio da je ispod pakao a iznad raj, nego je to figurativno prikazivanje istine neinformiranim ljudima.
također, Crkvu svijet nije pojeo, misa ima itekako spiritualnosti, Crkva se ne trudi slijediti moderne trendove (baš to joj svi i predbacuju), a mogućnost da se ljudi pet put više sekiraju svakodnevnim poslovima i sitnicama nego ključnim pitanjima u životu je otužna i indikativna da mnogo toga ne valja i da ima itekako puno prostora za Crkvu i njenu djelatnost- navještanje evanđelja

Galijun
21-02-2008, 01:17
nitko nije nikad zaozbiljno tvrdio da je ispod pakao a iznad raj, nego je to figurativno prikazivanje istine neinformiranim ljudima.

Nisam ja ni tvrdio da je baš svaki neinformirani to shvaćao na taj način, ali kroz povijest legendi, mitologija se prostor iznad nas predočavao kao svijet bogova. Nitko nije znao što se nalazi iznad nas, sada znamo... Predodžbe raja i pakla su itekako subjektivna stvar no neka generalna predodžba bi išla u tom smjeru - figurativno prikazivanje istine neinformiranima koje je na kraju dana 'razotkriveno'... Nemoj uzeti ovaj primjer toliko doslovno kao što je ispao

Crkvu svijet nije pojeo, misa ima itekako spiritualnosti, Crkva se ne trudi slijediti moderne trendove (baš to joj svi i predbacuju),

Po meni ima nedovoljno spiritualnosti s obzirom da dobar dio propovjedi pretvori u politički monolog (makar nije da pohađam misu u svakoj crkvi da dobijem bolji insight tako da sam možda opako u krivu)... Ali stojim i dalje da je svijet tj. svakodnevni tempo kojim živimo pojeo crkvu koja teži mirnoći, stabilnosti i strpljenju...

a mogućnost da se ljudi pet put više sekiraju svakodnevnim poslovima i sitnicama nego ključnim pitanjima u životu je otužna i indikativna da mnogo toga ne valja i da ima itekako puno prostora za Crkvu i njenu djelatnost- navještanje evanđelja

Ima, ali isto tako stoji činjenica da crkva u dobrom djelu slučajeva više ne igra ulogu kod ljudi. To i je žalosno da se ljudi počnu obraćivati Bogu i vjeri isključivo kad su suočeni sa teškim životnim problemima i postoji malo ljudi kojima je odlazak u crkvu NAVIKA koju praktiricraju jer žele posvetiti dio svog dana molitvi i slavljenju Boga, Isusa i Duha Svetog... A stanje što se crkve tiče se ne poboljšava jer ona doista premalo toga čini...

Josip Broz Tito
21-02-2008, 01:29
Religija je opijum za narod ;)

veteran
21-02-2008, 01:58
Nitko nije znao što se nalazi iznad nas, sada znamo...

a je li? ajde reci sto je iznad nas...bas me zanima...

Darkbuster
21-02-2008, 09:22
Ljudi su itekako vjerovali u konkretan pakao i u konkretan raj. Tek je nedavno Crkva objavila kako su to zapravo psiholosko-spiritualna stanja. A i morala je kad je znanost dokazala da o nekom materijalnom svjetu podzemlja i carstva u oblacima nema ni govora.

Murphy
21-02-2008, 10:13

Ma to su sve finese... Mene obicno smeta automatizam po kojem se cijela misa (ne)odvija u ljudskim glavama. Jesu li ljudi uopce svjesni formula koje izgovaraju ili ih izgovaraju po automatizmu? Kad vidim samo kako se svi ko roboti busaju "moj grijeh, moj grijeh...", a razmisljaju jesu li zakljucali auto kojim su zakrcili prilaz crkvi... Jos smijesnije mi je Vjerovanje koje svi jednostavno izbiflaju... da netko odluci ubaciti "obvezujem se Papi ostaviti sve svoje posjede", ljudi bi bez razmisljanja to ponavljali... Nije problem u izvedbi mise, vec glavama velikog broja ljudi koje se mora na bilo koji nacin stimulirati da razmisljaju o svojim rijecima

Condor
21-02-2008, 10:55
Murphy,odlično si ovo sročio,nekako su mise previše automatizirane,sve na istu šablonu,molitva i samo molitva,a i čini mi se da na misama sve više prevladava starija populacija-vjerojatno zbog bojazni od "drugog" života a i muškarci idu zato što ih žene natjeraju :)

suni
21-02-2008, 10:59
definitivno ima više žena na misama nego muškaraca...

Ante Gotovina
21-02-2008, 13:39
Moze on sam sebi sugerirati. Bas kao i stigmate.

Postoje li granice sugestije? Mogu li recimo progovoriti nepoznati jezik ako si sugeriram?

Nadi mi ateista sa stigmatama ili da mu je potreban egzorcizam, pa mozemo pricati da nema auto-sugestije.

http://www.youtube.com/watch?v=90h6hMlHyH0

Ne samo ateist, već i bivši partijac. :-D

A što se tiče egzorcizma, pa upravo se opsjednutost i događa onima koji odbace Boga. Kao što Chesterton piše: onaj tko prestane vjerovati u Boga, taj ne da neće vjerovati ni u što, nego će početi vjerovati u svašta. Ezoterija je direktan put do kontakta sa Sotonom... u sv. Pismu stoji da je đavao zbačen (Iv 12,31) i ona (figurativna) linija koja stoji između neba i zemlje jest upravo to.

Religija je opijum za narod

Zato nam se diktatura proletarijata pokazala kao spasonosna formula...

legionar
21-02-2008, 13:44
Religija je opijum za narod ;)Uf, sa ovom izrekom čijeg ni autora ni podlogu ni svrhu ne znaš rekao si svu mudrost svijeta, kad bih barem ja mogao tako lakonski argumentirati :o

21-02-2008, 15:24
DANAS VRIJEDI OBRNUTO: OPIJUM JE RELIGIJA ZA NAROD...

Alita
21-02-2008, 15:31
Ne. DANAS VRIJEDI OBRNUTO: OPIJUM JE RELIGIJA ZA NAROD...
Naravno, ako pod 'narod' podrazumjevamo 10% ili manje onog cijelog naroda koji ne kopa po kontejnerima i moze si priustiti opijum ili bilo sto takvo.

Galijun
21-02-2008, 18:37
Nitko nije znao što se nalazi iznad nas, sada znamo...

a je li? ajde reci sto je iznad nas...bas me zanima...

Stratosfera, toposfera, litosfera, gornja orbita, svemir....što je DALJE od toga, e jebiga, to ne znam...jel druga dimenzija, materijalizirani raj, jel svemir jedna loptica koji proučava brdo malih zelenih...ja nikad neću saznati, brijem...

veteran
21-02-2008, 19:41
što je DALJE od toga, e jebiga, to ne znam...jel druga dimenzija, materijalizirani raj, jel svemir jedna loptica koji proučava brdo malih zelenih...ja nikad neću saznati, brijem...

u tom i je stvar...nemamo pojma...a dok se ne dokaze vjerujem u Boga i raj ;)

Darkbuster
21-02-2008, 23:57
Tako mozes vjerovati i u "flying spaghetti monster" :)

bOG
22-02-2008, 00:07
Postoje li granice sugestije? Mogu li recimo progovoriti nepoznati jezik ako si sugeriram?

Postoje poremecaji u mozgu koji mogu prouzrociti da covjek pocne pricati jezik koji je do tada samo citao, bas kao sto moze preuzeti tudi naglasak.
Posto samosugestija, za koju covjek mora biti labilan moze replicirati fizicke probleme, moze doci i do toga da netko tko je vidio neki tekst na latinskom ili aramejskom ili ga je cuo nekoliko puta da ga je u stanju reproducirati.

No shvati, ja ne tvrdim da nema mozda neke neobjasnjive vatre kod tog dima, ali sigurno je u 99% slucajeva stvar o religioznim manijacima, a u 1% sigurno nije vrag.

http://www.youtube.com/watch?v=90h6hMlHyH0

Ne samo ateist, već i bivši partijac. :-D

Jel se ti zajebavas? :-D
Kazem ateist, a ti mi pokazes lika koji je velecasni koji tvrdi da je nekoliko puta razgovarao sa Majkom Bozjom koja mu je rekla da postane svecenik.
Nakon sto je on njoj rekao da on ima zenu, zena se razboljela i umrla.

Ne postoji podloznija osoba od tog lika kojem je zena umirala a on je dozivio stigmate i razgovaro sa Gospom.

A što se tiče egzorcizma, pa upravo se opsjednutost i događa onima koji odbace Boga. Kao što Chesterton piše: onaj tko prestane vjerovati u Boga, taj ne da neće vjerovati ni u što, nego će početi vjerovati u svašta. Ezoterija je direktan put do kontakta sa Sotonom... u sv. Pismu stoji da je đavao zbačen (Iv 12,31) i ona (figurativna) linija koja stoji između neba i zemlje jest upravo to.

Upravo tako.
Ali radi se o ljudima koji odbacuju Boga ali ipak vjeruju. Zbog svojeg udaljavanja od Boga, kojem se ipak podsvjesno nadaju, jer im strah od smrti pretesko pada, oni postaju ispunjeni strahom i krivnjom i stvaraju svoj pakao u kojem postaju zrtve sotone.
Isus kaze da ce te vjera zastiti od svih demona,ali sto je ako nemas vjere ali vjerujes u demone?

Pravi ateist ne vjeruje u sotonu, bas kao sto bi Isus zelio......nije ovo neki prc ekipa, svi smo mi ista strana :-D

Maat
22-02-2008, 00:15

sto ta parodija pateticnog geekovskog uma ima s religijom?

Darkbuster
22-02-2008, 00:22
Rekao je covjek da vjeruje u Boga zato sto se nezna sta se krije u dubinama svemira. Isto tako mozes vjerovati u bilokaj. Zasto ne i u takvo sto?

bOG
22-02-2008, 00:24

sto ta parodija pateticnog geekovskog uma ima s religijom?

To je pokusaj u Americi da se usporedi logika vjerovanja u Boga u logiku vjerovanja u letece spageti cudoviste.

Osobno vjerujem da se problematici religije i vjerovanja u visu silu nesmije prilaziti sa podsmijehom i takvim jeftinim forama, posto je problem ipak veliki.

Darkbuster
22-02-2008, 00:26
Fora je jeftina,ali logika je ista.

bOG
22-02-2008, 00:28
Fora je jeftina,ali logika je ista.

:D
......pazi na krizare.

Darkbuster
22-02-2008, 00:31
Ne zelim nikoga uvrijediti, ali zaista je. Ni za jedno ni za drugo ne postoje ama bas nikakvi dokazi,samo puko vjerovanje. Hoce se reci - tko mi sad moze zabraniti da prakticiram vjeru u spagete ili da upotrebljavam Silu. :D

Btw, ta shema je nastala kad su u nekim skolama poceli uciti varijantu kreacionizma umjesto teorije evolucije.

bOG
22-02-2008, 00:49
Ne zelim nikoga uvrijediti

Ne vrijedas, vec plasis.

Darkbuster
22-02-2008, 00:52
Clarify! :shock:

bOG
22-02-2008, 01:03
Ljudi se boje smrti.
Tesko se mogu pomiriti sa cinjenicom da su bezvrijedni kao kapljica u oceanu.
Jer unatoc ipak svojoj ulozi,ma kako mikroskopska ona bila, pomisao da je smrt kraj i da ce biti zaboravljeni u brzom roku, pada im pretesko na psihu.
Zato izmisljaju zivot poslje smrti i razlicite bogove.
Kada pokusavas napasti vjeru, napadas obrambeni mehanizam koji stiti psihu od teskog bremena vlastite nebitnosti.

Svi zele misliti da su posebni.

Darkbuster
22-02-2008, 01:06
Jebote, onda su ateisti pod jebenim stresom :cry:

bOG
22-02-2008, 01:13
hebote, onda su ateisti pod jebenim stresom :cry:

Nije istina.
Istina oslobada.
Onaj koji ne vjeruje, ne sumnja.

Shvatiti zivot kakav je,
naci svoje mjesto u vremenu i prostoru,
prepoznati svoju ulogu, kako god mala bila, oslobada od straha.

Na kraju krajeva, sve ostale mogucnosti ako su istinite (zagrobni zivot) mogu biti samo ugodno iznenadenje.

Maat
22-02-2008, 01:14
To je pokusaj u Americi da se usporedi logika vjerovanja u Boga u logiku vjerovanja u letece spageti cudoviste.

znam sto je to, usporedba mi je evocirala ljude koji su me upoznali s doticnim fsm, a to su duhovni i emocionalni kripli koji su kadri tolko gluposti nasrat da bi se i sam kreator fsm-a posramio.
uf sto me iritiraju takvi... ili zadrti fizicari koji ne vjeruju u nista sto ne vide sa svoja dva shugava oka. :D

btw sta je ovo opet dokaz-za-boga-rasprava? :lol:

bOG
22-02-2008, 01:16
btw sta je ovo opet dokaz-za-boga-rasprava? :lol:

To bi bilo suludo, samo cavrljanje o subjektivnoj percepciji svijeta.

Maat
22-02-2008, 01:20
intrigantno! :smt028

Alita
22-02-2008, 01:36
Cek..
Hocete reci da svijet ne stoji na ledjima velike kornjache?

bOG
22-02-2008, 01:44
Za tebe cu otici na kraj svijeta da to provjerim....no mozda ti se nece svidjeti odgovor.

veteran
22-02-2008, 04:13

samo ti daj :-D

al meni nis od ovog nema smisla ako ne postoji nesto vise...kaj sam se rodio da umrem? je malo sutra 8)

denzacar
22-02-2008, 04:17
Cek..
Ako cemo pravo... svijet drze 4 slona KOJI SU na ledjima velike kornjace. :p

fat drummer
22-02-2008, 07:14
Cek..
Ako cemo pravo... svijet drze 4 slona KOJI SU na ledjima velike kornjace. :p
to je istina

http://www.worth1000.com/entries/335500/335537MRuQ_w.jpg

da nije ne bi pisalo u nekoliko desetaka knjiga i ne bi postojala ova slika slikana sateliom

legionar
22-02-2008, 09:00
"Blaženi koji ne vidješe a vjeruju". Vi koji negirate postojanje Boga, na vama je teret dokazivanja, dokažite da ne postoji. Tražite od nas da dokažemo da postoji, no ja mislim da onaj tko negira da taj mora i dokazati. Do tada-nikada se na vaša naklapanja ne treba uopće obazirati. Tipični marksističko-masonski proljevi. Slobodnomisleće glave, prosvjetlite nas neuke i primitivne da ne moramo izmišljat da Bog postoji, da dosegnemo vašu razinu intelekta koji će bez Boga moći sve objasniti [-o<

suni
22-02-2008, 09:01
Nije istina.
Istina oslobada.
Onaj koji ne vjeruje, ne sumnja.

Shvatiti zivot kakav je,
naci svoje mjesto u vremenu i prostoru,
prepoznati svoju ulogu, kako god mala bila, oslobada od straha.

Na kraju krajeva, sve ostale mogucnosti ako su istinite (zagrobni zivot) mogu biti samo ugodno iznenadenje.

lijepo rečeno.

naravno slažem se u potpunosti...i živim tako :)

legionar
22-02-2008, 09:12
Na kraju krajeva, sve ostale mogucnosti ako su istinite (zagrobni zivot) mogu biti samo ugodno iznenadenje.Kristovom smrću nismo automatski spašeni, jer taj milostivi dar treba zaslužiti i oproštenje grijeha i milost prihvatiti vjerom i životom. Djelo Kristovo vrijedi za sve ljude, i djelotvorno je ako se prihvati i živi. Isus je dovršio djelo nužno za naše spasenje, sljedeći korak moramo učiniti sami. To je najvažniji korak koji možemo poduzeti; i kome svi trebamo težiti.

bOG
22-02-2008, 10:46
"Blaženi koji ne vidješe a vjeruju".

U to sam siguran.
Ne znanje je blazenstvo.
A znas kako kazu za Sokrata i svinju?

Vi koji negirate postojanje Boga, na vama je teret dokazivanja, dokažite da ne postoji. Tražite od nas da dokažemo da postoji, no ja mislim da onaj tko negira da taj mora i dokazati.

Ova logika je u suprotnosti covjeka.
Znanost i pravo traze da dokaze predstavi onaj koji tvrdi da je nesto cinjenica i istina.
Npr: "Teleporter postoji" - teret dokazivanja je na onome koji to tvrdi, ne na onom tko vjeruje da je to SF
ili
"Moj stric je ubojica "- teret dokazivanja je na optuzbi, na onome koji vjeruje da je tako.

milostivi dar treba zaslužiti

Ljubavlju (npr:marksisticko-masonski proljevi :-D ), ne dogmom.

Premda pravas, daj mi objasni, sto ti mislis da ce biti sa tobom nakon smrti?

Figo9
22-02-2008, 11:12
Vi koji negirate postojanje Boga, na vama je teret dokazivanja, dokažite da ne postoji. Tražite od nas da dokažemo da postoji, no ja mislim da onaj tko negira da taj mora i dokazati.
Ja sam vjernik i vjerujem u Boga, ali ovo mi je presmješno :smt044 Još da je to rekao netko netko drugi, ali student PRAVA :smt011

Condor
22-02-2008, 11:21
život poslije smrti-....Ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube” (1.Korinćanima 2:9)

...Oni koji su učinjeni pravednima će ići u vječni život u nebu, ali nevjernici će biti poslani u vječnu kaznu, ili pakao (Matej 25:46).

“Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti…

bOG
22-02-2008, 11:24
A to bi bilo istina?
Dakle trebam vjerovati da bi zivio vjecno?
Kako super ponuda.

veteran
22-02-2008, 11:29
Ja sam vjernik i vjerujem u Boga, ali ovo mi je presmješno :smt044 Još da je to rekao netko netko drugi, ali student PRAVA :smt011

slazem se...kak je ovo slozio :lol:

ono kaj je vjerojatno htio reci je da je nama koji vjerujemo dovoljna vjera i da za to ne trebamo nikakve dokaze...a ako nam netko zeli dokazati da Bog ne postoji neka nam za to da dokaze...jer ako nesto zelis objasnjavati znanstvenim cinjenicama onda to dokazi u potpunosti...a ne izjavama tipa:"Svemir je nastao Big Bangom! A nije ga Bog stvorio!" Odlicno...sjedni 5...slazem se s tobom...ali sto je bilo prij Big Banga? zasto se Big Bang dogodio? zasto sam ja svjestan da postoji nesto vise? zasto se ja zaljubljujem? zasto placem kad netko umre? to nista nije nuzno za prezivljavanje...i tu nesto ne stima...teorija evolucije nas uci da se organizmi razvijaju...a prema cemu? sto je to toliko savrseno? ako je bitno prezivljavanje i stvaranje potomstva virusi su vrhunac evolucije a prvi su nastali...zasto se onda ista razvilo poslije?

fat drummer
22-02-2008, 11:33
jer se moglo... život se ne razvija zbog funkcionalističkog pristupa nego zato što postoji praznina koju može popuniti

bOG
22-02-2008, 11:57
ono kaj je vjerojatno htio reci je da je nama koji vjerujemo dovoljna vjera i da za to ne trebamo nikakve dokaze.

Posteno.
Ali onda ulazite u istu kategoriju svih onih kojima je dovoljna vjera bez dokaza. A Bog je jednak svim izmisljenim bicima. I argument "To je Bog rekao" je vrijednostan koliko i "Vila je rekla".

..a ako nam netko zeli dokazati da Bog ne postoji neka nam za to da dokaze...

To je nemoguce.
Posto je Bog stvoren kao prezentacija onog neznanog i nepoznatog.
Nekim ljudima je Bog bio munja.
Sada smo objasnili sto je munja.
Pa je sada Bog zivot i svemir i sve.
No sto je stvorilo svemir i zivot i sve necemo jos dugo otkriti.
Vjera bjezi u ono neobjasnjivo, ono za sto se ne moze reci da nije Bog.
Do tada ce se uplaseni nadati spasu.

zasto sam ja svjestan da postoji nesto vise? zasto se ja zaljubljujem? zasto placem kad netko umre? to nista nije nuzno za prezivljavanje.

Sve sto si nabrojao je bitno za prezivljavanje.Ne tebe kao jedinke,vec cijele nase vrste. Ljubav, zalost, nada ,stremljenje necemu imaju svoju evolucijsku svrhu.
Ne samo da bi tvoje iskustvo prenjeli tvoji geni, nego da ti i ostali ucite iz iskustva.

..i tu nesto ne stima...teorija evolucije nas uci da se organizmi razvijaju...a prema cemu?

Bogu.
Covjek je stvorio Boga jer ga je zamislio u svojim mislima, istim mislima koje su ogranicene realnim.
Prvo majmun, pa covjek, pa nadcovjek, pa bica koja ce svojom evolucijom postajat sve bliza Bogu.
Ne-materijalni stvaratelji zivota.
Mozda na evolucijskoj razini toliko razvijeni da ce moci biti sveprisutni i svemocni.

No tek smo u vrticu....a tesko je reci da li cemo uopce prijeci prvu cestu.

Ante Gotovina
22-02-2008, 12:50
Postoje poremecaji u mozgu koji mogu prouzrociti da covjek pocne pricati jezik koji je do tada samo citao, bas kao sto moze preuzeti tudi naglasak.
Posto samosugestija, za koju covjek mora biti labilan moze replicirati fizicke probleme, moze doci i do toga da netko tko je vidio neki tekst na latinskom ili aramejskom ili ga je cuo nekoliko puta da ga je u stanju reproducirati.

Mislim da općenito u svijetu nije toliko raširena upotreba aramejskog jezika, a sasvim sigurno osoba ne može znati nešto s čime se nikad nije susrela (vrijedi za svaki slučaj u objektivnim okolnostima)... barem ne u granicama (ne)mogućeg funkcioniranja mozga. O interesu za čitanjem latinskog da ne pričamo... ovo što ti spominješ je slučaj fotografskog pamćenja.

Naprotiv, istraživanja pokazuju da ukazanja primaju psihički najnormalnije osobe... ako u slučaju Međugorja nije ustanovljen nikakav poremećaj u mozgu ispitanika (a Crkva još nije zauzela jasno stajalište), kamoli će više u još očiglednijim pojavama.

No shvati, ja ne tvrdim da nema mozda neke neobjasnjive vatre kod tog dima, ali sigurno je u 99% slucajeva stvar o religioznim manijacima, a u 1% sigurno nije vrag.

Apriorna konstatacija, ili...? :-D

Obično je kod fenomena opsjednutosti, stigmi itd. prisutno više nadnaravnih fenomena spojednih u jednoj osobi, što u kontekstu kršćanskog nauka i ostalih nadnaravnih pojava pokazuje savršeni smisao.

Jel se ti zajebavas? :-D
Kazem ateist, a ti mi pokazes lika koji je velecasni koji tvrdi da je nekoliko puta razgovarao sa Majkom Bozjom koja mu je rekla da postane svecenik.
Nakon sto je on njoj rekao da on ima zenu, zena se razboljela i umrla.

Ne postoji podloznija osoba od tog lika kojem je zena umirala a on je dozivio stigmate i razgovaro sa Gospom.

Čovjek je prethodno bio partizanski borac i deklarirani ateist i sa 66 godina postao svećenik... boljeg dokaza ni ne treba. A da nije postao svećenik opet bi bilo: zašto nije postao svećenik ako mu se sve navedeno doista dogodilo?

A kako ćeš objasniti posljednja dva slučaja, kad se osoba više od 30 godina hranila isključivo Presvetim Sakramentom? Možeš ti biti koliko hoćeš psihički entuzijast, ali 30 godina tako mi svega nećeš peživjeti hraneći se samo vidljivim česticama kruha.

Upravo tako.
Ali radi se o ljudima koji odbacuju Boga ali ipak vjeruju. Zbog svojeg udaljavanja od Boga, kojem se ipak podsvjesno nadaju, jer im strah od smrti pretesko pada, oni postaju ispunjeni strahom i krivnjom i stvaraju svoj pakao u kojem postaju zrtve sotone.
Isus kaze da ce te vjera zastiti od svih demona,ali sto je ako nemas vjere ali vjerujes u demone?
Pravi ateist ne vjeruje u sotonu, bas kao sto bi Isus zelio......nije ovo neki prc ekipa, svi smo mi ista strana :-D

Pa svi se mi podsvjesno nadamo, i ''pravi ateist'' i ''pravi religiozan čovjek'', pitanje je samo gdje tražimo? Na pravim vratima ili krivim... ili prividno odustajemo od svog traganja i proglašavamo ga besmislenim.

veteran
22-02-2008, 12:52
Posteno.
Ali onda ulazite u istu kategoriju svih onih kojima je dovoljna vjera bez dokaza. A Bog je jednak svim izmisljenim bicima. I argument "To je Bog rekao" je vrijednostan koliko i "Vila je rekla".

kuzim na sto ciljas ali nije bas...meni je Bog ipak nesto vrhunsko...bez cega se ne moze objasniti nista...tebi recimo nije...Vila mi ne ulazi u tu kategoriju...

..a ako nam netko zeli dokazati da Bog ne postoji neka nam za to da dokaze...

To je nemoguce.
Posto je Bog stvoren kao prezentacija onog neznanog i nepoznatog.
Nekim ljudima je Bog bio munja.
Sada smo objasnili sto je munja.
Pa je sada Bog zivot i svemir i sve.
No sto je stvorilo svemir i zivot i sve necemo jos dugo otkriti.
Vjera bjezi u ono neobjasnjivo, ono za sto se ne moze reci da nije Bog.
Do tada ce se uplaseni nadati spasu.

tocno...dakle vjerujem...

mene nije strah smrti...al fakat...vjerujem u zivot poslije smrti...ne znam kak je ljudima koji ne vjeruju al meni je bez toga sve ovo besmisleno...i ne vjerujem radi straha...mislim strah nije razlog...nekima sigurno je...al di bi dosao da se smrti bojim...

zasto sam ja svjestan da postoji nesto vise? zasto se ja zaljubljujem? zasto placem kad netko umre? to nista nije nuzno za prezivljavanje.

Sve sto si nabrojao je bitno za prezivljavanje.Ne tebe kao jedinke,vec cijele nase vrste. Ljubav, zalost, nada ,stremljenje necemu imaju svoju evolucijsku svrhu.
Ne samo da bi tvoje iskustvo prenjeli tvoji geni, nego da ti i ostali ucite iz iskustva.

ljubav nije bitna...seks je cisto dosta...zelja za ispraznjavanjem jaja...plakanje je nepotrebno...doci ce druga osoba koja ce zamijeniti umrlu osobu...ne znam koliko je to bitno i ocito se ni oko tog ne mozemo sloziti...a ni necemo...kme...

..i tu nesto ne stima...teorija evolucije nas uci da se organizmi razvijaju...a prema cemu?

Bogu.
Covjek je stvorio Boga jer ga je zamislio u svojim mislima, istim mislima koje su ogranicene realnim.
Prvo majmun, pa covjek, pa nadcovjek, pa bica koja ce svojom evolucijom postajat sve bliza Bogu.
Ne-materijalni stvaratelji zivota.
Mozda na evolucijskoj razini toliko razvijeni da ce moci biti sveprisutni i svemocni.

No tek smo u vrticu....a tesko je reci da li cemo uopce prijeci prvu cestu.

potpuno nelogicno...ako tezimo Bogu zasto ne postoji mogucnost da se netko prije nas toliko razvio da je stvorio nas...i da je sveprisutan i svemocan?

bOG
22-02-2008, 12:57
ili prividno odustajemo od svog traganja i proglašavamo ga besmislenim.

Nista nije besmisleno u potpunosti, osim bjezanja od problema u izmisljene svijetove.
Djeca to rade svaki dan. I vecina odraslih.

No da vas pitam nesto drugo.

Kako vjernik moze pomirit Isusovo odbacivanje materijalnog i zlatna raspela koja danas predstavljaju Isusa.
Mozda sam ja nesto pobrkao.

bOG
22-02-2008, 13:08
potpuno nelogicno...ako tezimo Bogu zasto ne postoji mogucnost da se netko prije nas toliko razvio da je stvorio nas...i da je sveprisutan i svemocan?

Tko kaze da ne postoji mogucnost?
Ja nisam dogmatik.
Ako je Bog alfa i omega, i to prebacis na ciklicku teoriju svemira, mozda je u proslom svemiru neko bice postalo svemocno i sveprisutno te je rodilo (big bang) novi svemir u kojem je zapisano kako ce se on razviti u novo takvo bice jednog dana.

No dokazi i vjerojatnost je malo veca od toga da je tesar hodao po vodi i da te netko gleda i odlucuje dal ce te poslati u raj ili pakao (dakle 1%).

Nemam ja nista protiv ideje da razvoj zivota i evolucija imaju neki cilj, stovise. Ali vjerovanje u mrezu dogmi koja se ne bazira toliko na pomaganju vec na utjehi mi je sebicno i kontraproduktivno.

Kada napisem Isus, ljudi prije pomisle na rijec Bog nego na rijec ljubav. Ili prije misle na kriz nego na siromasne i gladne i bolesne kojima je pomogao.

Zato jer osjecaj posebnosti (ja covjek imam Boga koji mi omogucava vjecni zivot, i ja sam jako vazan) dolazi prije osjecaja duznosti (dok ima gladnih i siromasnih i bolesnih, moje materijalno bogacenje je besmisleno i kontraproduktivno)

U unatoc velikom broju dobrih ljudi, dobrih krscana unutar i van crkve, po meni je bilo kakva dogmatska duznost vjerovanja ili gubljenja vremena na vjerovanje - kontraproduktivna ostatku poruke.
Ja ne vjerujem u nuznost ljubavi i milosrda zbog Boga, nego zbog nas.
Voljeti Boga a ne voljeti nekog covjeka je mentalni poremecaj osobe izludene strahom.

I u vecini slucajeva, sudbina i Bog izrazi su sa kojima pokusavamo opravadati nasu krivnju za probleme u svijetu.
Dok god vjerujes da smrt nije konacna, tada ti smrt drugih , onih koje ne vidis, ne pada tesko. Bas kao ni ostale njihove patnje.
Kako inace objasniti to da ljudi umiru od gladi, ti kupujes odijelo od nekoliko tisuca kuna i mislis da je tvoja glavna duznost vjerovati i moliti se.
Ludost.

Alita
22-02-2008, 13:17
Trolling.
Ovo je gust citati.
Carry on, carry on. :-D

veteran
22-02-2008, 13:23
No dokazi i vjerojatnost je malo veca od toga da je tesar hodao po vodi i da te netko gleda i odlucuje dal ce te poslati u raj ili pakao (dakle 1%).

ako je to bice (dakle Bog) stvarno svemocno onda to i nije tako nemoguce...

Kada napisem Isus, ljudi prije pomisle na rijec Bog nego na rijec ljubav. Ili prije misle na kriz nego na siromasne i gladne i bolesne kojima je pomogao.

to je problem u ljudima...ja npr kad cujem Isus mi prvo padne na pamet scena s kruhom i ribama...ne znam koliko je to dobro ili lose...

Zato jer osjecaj posebnosti (ja covjek imam Boga koji mi omogucava vjecni zivot, i ja sam jako vazan) dolazi prije osjecaja duznosti (dok ima gladnih i siromasnih i bolesnih, moje materijalno bogacenje je besmisleno i kontraproduktivno)

tocno...ljudi su govna...zalosno ali istinito...

EDIT

U unatoc velikom broju dobrih ljudi, dobrih krscana unutar i van crkve, po meni je bilo kakva dogmatska duznost vjerovanja ili gubljenja vremena na vjerovanje - kontraproduktivna ostatku poruke.
Ja ne vjerujem u nuznost ljubavi i milosrda zbog Boga, nego zbog nas.
Voljeti Boga a ne voljeti nekog covjeka je mentalni poremecaj osobe izludene strahom.

ne slazem se...vjerovanje nije gubljenje vremena i nije kontraproduktivno...molitva mi je pomogla puno puta...vise nego da mi je netko milijune dao...

nitko nije rekao da su ljubav i milosrdje tu samo zbog Boga...to je zbog svih nas...a ne samo Boga...

za boldano se slazem...

I u vecini slucajeva, sudbina i Bog izrazi su sa kojima pokusavamo opravadati nasu krivnju za probleme u svijetu.
Dok god vjerujes da smrt nije konacna, tada ti smrt drugih , onih koje ne vidis, ne pada tesko. Bas kao ni ostale njihove patnje.
Kako inace objasniti to da ljudi umiru od gladi, ti kupujes odijelo od nekoliko tisuca kuna i mislis da je tvoja glavna duznost vjerovati i moliti se.
Ludost.

to mnogi nekatolici okrivljavaju Boga u kojeg ne vjeruju za probleme u svijetu...a krivi smo samo mi...

patnje drugih i njihova smrt su problem svakog na svijetu...i nije da mi to ne pada tesko nego to je normalan zivotni proces...to sto smo mi uzasno zaostali i dopustamo da djeca umiru od gladi je najmanje Bozji problem...i ne mislim da je moja glavna duznost moliti se i vjerovati...treba pomoci koliko se moze...a sto se odijela tice to je nuzno za posao koji cu obavljati...kao sto je poljoprivredniku nuzan traktor tak je meni odijelo...

bOG
22-02-2008, 13:34
ako je to bice (dakle Bog) stvarno svemocno onda to i nije tako nemoguce...

Naravno.
Nista nije nemoguce kada pricamo o svemogucem.
Ali to je realno kao baba-roga,vile,andeli,demoni,zmajevi,svemirski leteci spageti.
Sve to moze postojati, ali bez dokaza koliko nas to smije odredivati?

to je problem u ljudima...ja npr kad cujem Isus mi prvo padne na pamet scena s kruhom i ribama...ne znam koliko je to dobro ili lose...

Ne bi zelio reci da nije istina, ali vecinom je Isus na krizu. I to je vecinom slika koja se pokazuje.
A sto on predstavlja?

tocno...ljudi su govna...zalosno ali istinito...

99.9% njih.
Ukljucujuci i nas dvoje.
Zato i je svijet u kurcu.

Samo problematika nasa je ta, da vecina ljudi sakriva svoje govnarstvo iza rijeci Bog.
Kada bi se vise ljudi prestalo sakrivati mozda bi se nesto i promjenilo.

veteran
22-02-2008, 13:46
Naravno.
Nista nije nemoguce kada pricamo o svemogucem.
Ali to je realno kao baba-roga,vile,andeli,demoni,zmajevi,svemirski leteci spageti.
Sve to moze postojati, ali bez dokaza koliko nas to smije odredivati?

tocno...

ne bih rekao da nema dokaza...ovo ce zvucati glupo ali dozivio sam neke stvari pa vjerujem u Boga...nista posebno da bih o tome knjigu napisao...ali neki su mi dogadjaji dokazali da ima Boga...al ne bi o tome...

Ne bi zelio reci da nije istina, ali vecinom je Isus na krizu. I to je vecinom slika koja se pokazuje.
A sto on predstavlja?

mucenistvo...on je umro za nas...ljudi se boje smrti...a on je uskrsnuo...

99.9% njih.
Ukljucujuci i nas dvoje.
Zato i je svijet u kurcu.

Samo problematika nasa je ta, da vecina ljudi sakriva svoje govnarstvo iza rijeci Bog.
Kada bi se vise ljudi prestalo sakrivati mozda bi se nesto i promjenilo.

slazem se...99.9% njih...i nas dvojica...a ne dvoje :-D

dokle god je na svijetu vecina vjernika...vecina ljudi na svijetu ce svoje govnarstvo sakrivati iza rijeci Bog...a ako na svijetu vjernuci budu u manjini...tada ce se vecina govnara skrivati iza neceg drugog...

bOG
22-02-2008, 13:51
to mnogi nekatolici okrivljavaju Boga u kojeg ne vjeruju za probleme u svijetu...a krivi smo samo mi...

:?

Zasto ne odes pomagati bolesnima u Afriku?
Ili siromasnima u Aziju?

Zasto ne nosis samo jednu halju cijeli zivot?

Zato jer mislis da to nije nuzno. Zato jer problem nije hitan.

Zasto to mislis?

Zato jer mislis da ima nesto vise zbog cega je ovozemaljsko manje vrijedno i samo prolazno.
Zato jer mislis da postoje neki dodatni razlozi za sve koji tebi nisu dokucivi.
Zato jer mislis da djeca koja umru od gladi odlaze u Raj.
Zato jer mislis da hrabri vojnici odlaze u Raj.

Ali ako si u krivu.
Ako je smrt kraj.
Ako netko umre od gladi i gotovo je.
Ako netko umre od bolesti i gotovo je.
Ako nam je dan zivot i nista vise.

Onda je problem ogroman i hitan.

Sto ce ti onda odijelo? Da hranis sebe? Svoju dvoclanu obitelj? Pomazes ekonomiji svoje zemlje?
Dok tvoja braca umiru i pate diljem svijeta.

Ja tako mislim, a ipak...
No ja barem preuzimam punu odgovornost za izdaju moje vrste, ne prebacujem ju na izmisljene prijatelje.

PS: Kada sam govorio o molitvi, nisam mislio na njenu, dokazanu, snagu "ljecenja duha" onoga tko se moli.

Vec na to da ako se molis za nekoga drugoga, tada samo radis lavo manus.

bOG
22-02-2008, 13:56
tada ce se vecina govnara skrivati iza neceg drugog...

Vjerojatno . Ali sto to govori o ljudskom Bogu?
Da ga je zelja za utjehom i izlikom pretvorila u dogmu.

Ante Gotovina
22-02-2008, 14:12
No da vas pitam nesto drugo.

Kako vjernik moze pomirit Isusovo odbacivanje materijalnog i zlatna raspela koja danas predstavljaju Isusa.
Mozda sam ja nesto pobrkao.

Materija sama po sebi nije zla, ako uzimamo da je stvorio Bog, loše u cijeloj priči je čovjekova vezanost na stvari ovoga svijeta i odijeljenost od Boga. Isus ne odbacuje materijalno samo po sebi već način na koji se ljudi ophode prema zemaljskim dobrima. Na kraju krajeva, i sam je imao kesu (Iv 12,6).

Zlatna raspela i ostale stvari posvećene Bogu naročito ne predstavljaju ništa što bi bilo nezakonito s te strane... ako znamo da Isus nije štedio nardove pomasti, a Salomon po izričitoj naredbi izradio raskošan hram. Štoviše, vidimo da Bog u Starom zavjetu traži dragocjeni prinos, bez mane (žrtvovanje volova, junaca i sl.)

veteran
22-02-2008, 14:16

upravo to sto sam napisao...svaki nekatolik kojeg sam ikad cuo da zine o gladi u svijetu kaze:"A di je Bog da se to dogadja."...paradoks...

Ili siromasnima u Aziju?

zato kaj da odem u Afriku i Aziju bi vjerojatno nakon tjedan dana umro od proljeva...ili neceg sl...organizam mi je nikakav...imao sam faze zivota u kojima sam htio to...al sad ne bi tamo isao...ne zelim...ja nisam mucenik...ja sam covjek...i imam neke druge potrebe koje ne mogu staviti sa strane jer nisam dovoljno jak...to veze s Bogom nema nega samo samnom...nisam nikad tvrdio ni da sam dobar krscanin ni da zasluzujem mjesto u Raju...trudim se...al vjerojatno nedovoljno...

Zasto to mislis?

1.Zato jer mislis da ima nesto vise zbog cega je ovozemaljsko manje vrijedno i samo prolazno.
2.Zato jer mislis da postoje neki dodatni razlozi za sve koji tebi nisu dokucivi.
3.Zato jer mislis da djeca koja umru od gladi odlaze u Raj.
4.Zato jer mislis da hrabri vojnici odlaze u Raj.

ni jedan od razloga...slazem se sa prva tri...ali ne shvacam ih kao razloge moje sebicnosti...

Ali ako si u krivu.
Ako je smrt kraj.

Sto ce ti onda odijelo? Da hranis sebe? Svoju dvoclanu obitelj? Pomazes ekonomiji svoje zemlje?

ako sam u krivu...a nisam...ako je smrt kraj...onda je i tak svejedno dal umre vjeverica ili covjek i koliko ih umre ako se vrsta nastavlja i zivi...a to je kao jedino bitno...to kaj smo genetski slicni mi nis ne znaci...i stakor mi je rodjak...

srecom pa smatram da postoji nesto vise...inace bi sve bilo nevazno jer cemo i tako umrijeti a vrsta ce se nastaviti neovisno o tome pomogao ja nekom ili ne...

No ja barem preuzimam punu odgovornost za izdaju moje vrste, ne prebacujem ju na izmisljene prijatelje.

PS: Kada sam govorio o molitvi, nisam mislio na njenu, dokazanu, snagu "ljecenja duha" onoga tko se moli.

ja preuzimam punu odgovornost za sebe...Boga ne krivim...

molim i za druge...ne znam jel se pokazalo korisnim al nije se pokazalo ni beskorisnim...

bOG
22-02-2008, 14:19
Zlatna raspela i ostale stvari posvećene Bogu naročito ne predstavljaju ništa što bi bilo nezakonito s te strane...

Sta bi mogli uzeti za pretjerivanje?

bOG
22-02-2008, 14:28
onda je i tak svejedno dal umre vjeverica ili covjek i koliko ih umre ako se vrsta nastavlja i zivi..

Nije bitno prezivjeti, nego se razviti.
Isusovo ucenje o ljubavi je jedan od vodiča.
Nije svejedno koliko ljudi umre niti kako, treba im pomoci upravo zato jer je ovaj zivot sve sto imaju.

Ante Gotovina
22-02-2008, 14:44
Zlatna raspela i ostale stvari posvećene Bogu naročito ne predstavljaju ništa što bi bilo nezakonito s te strane...

Sta bi mogli uzeti za pretjerivanje?

Nemam uvida koji je kemijski sastav liturgijskog posuđa, no u nekom krajnjem slučaju ne može nadmašiti Hram koji je gradio kralj Salomon. Kako god, zlatno raspelo još nisam imao prilike vidjeti.

Condor
22-02-2008, 16:00
˝zlatni križ˝ bi se mogo uzet kao metafora

bOG
22-02-2008, 16:25
˝zlatni križ˝ bi se mogo uzet kao metafora

Istina.
Steta sto nema i metafore za novi audi :-D

Salim se.
Zanima me, sto crkva uci, do koje granice je u redu gomilati novac?
Ciljam na devu i usicu igle.

Ante Gotovina
22-02-2008, 16:57
Ovo je zanimljiv izričaj (pomalo nelogičan) o devi i ušici igle, nama je prof. iz filozofije u srednjoj pričala kako je zapravo došlo do pokvarenog telefona u jednom prijevodu i da je Isus rekao mornarsko uže umjesto deve, što ima nekog smisla. Bit će zanimljivo čuti stručno mišljenje oko ovog pitanja.

U principu se sve svodi na Pavlovu da kupujemo kao da ne posjedujemo i uživamo svijet kao da ga ne uživamo (1 Kor 7, 29-30), bit je u (ne)navezanosti na zemaljska dobra..

bOG
22-02-2008, 17:49
Da li se problem potrosacke kulture i materijalizma direktno odnosi i na gomilanje bogatstva ili samo na nacin na koji se to bogatstvo trosi?

Da li se odgovornost milostinje broji u postotku necijeg bogatstva ili postoji neka granica luksuza koja je nemoralna?

legionar
22-02-2008, 18:00
Ako mene pitaš, svako prekomjerno gomilanje novca, pa stekao ga ti možda i pošteno poduzetništvom ili nekim izumom, je krađa. Ne vidim smisao u gomilanju novca kojeg nećeš nikad moći potrošiti, dok drugi kopaju po kantama.

Figo9
22-02-2008, 18:15
Ako mene pitaš, svako prekomjerno gomilanje novca, pa stekao ga ti možda i pošteno poduzetništvom ili nekim izumom, je krađa. Ne vidim smisao u gomilanju novca kojeg nećeš nikad moći potrošiti, dok drugi kopaju po kantama.
Pa šta nekog boli kurac šta ću s novcem koji sam stekao na poštan način!!! Ako sam pošteno zaradio 95369563956939549837593 kuna kako to može biti krađa??? Ako ja zarađujem malo novca to neće obogatiti onog što kopa po kantama!
Mislim meni je žao onih gladnih u africi, ali šta bi ja sada trebao jesti jednom dnevno iz solidarnosti?

legionar
22-02-2008, 18:19
Ako vidiš smisao u gomilanju silnih para koje ne možeš potrošit ni za 999 života samo daj. Ja u materijalizmu ne vidim ništa dobro niti smisleno. Sama činjenica da neki daju tisuće i tisuće dolara/eura za npr. tretmane pasa/mačaka, dok drugi skapavaju od gladi je za mene obična krađa i gadost.

Figo9
22-02-2008, 18:32
Ako vidiš smisao u gomilanju silnih para koje ne možeš potrošit ni za 999 života samo daj. Ja u materijalizmu ne vidim ništa dobro niti smisleno. Sama činjenica da neki daju tisuće i tisuće dolara/eura za npr. tretmane pasa/mačaka, dok drugi skapavaju od gladi je za mene obična krađa i gadost.
Jel to netko Pravašu ukrao šifru pa piše pod njegovim imenom :? Ne moguće je da on piše ovakve gluposti :smt009
Ja kad vidim nekoga da vodi životinje na manikure pedikure i ostala sranja muka mi bude! Ali ako je netko nešto stekao na pošteni način nije na tebi ili bilo kome drugome da ga osuđujemo zbog načina na koji raspolaže sa SVOJIM novcem. Šta onda reći za Crkvu koja isto ima "nešto malo" novaca? Bill Gates ima toliko novca da ga nebi potrošilo 100 Taysona u 100 života, jel on lopov? Čovjek koji je uložio više od 1 milijarde dolara u otkrivanje lijeka protiv raka...lopovčina jedna koji kurac će mu toliki novac

Just a little bit
22-02-2008, 18:35
smrad je zato kaj nije nikad pivu platio a kolko love ima

legionar
22-02-2008, 18:41
To je moje mišljenje (ustav kaže da imam pravo na njega?) i puca me kesa tko šta misli o istome.

Figo9
22-02-2008, 18:54
To je moje mišljenje (ustav kaže da imam pravo na njega?) i puca me kesa tko šta misli o istome.
A šta ti zakon kaže na to što nekog tko je na pošten način zaradio novce nazivaš lopovom?
I šta Crkva kaže na to?

legionar
22-02-2008, 19:29
Boli me za zakon, ono u vezi s ustavom je bila ironija, svakakva mi prava imamo po ustavu pa ih ne vidim baš u primjeni. Držim da je prekomjerno gomilanje para lopovluk jer uzimaš drugome koji je isto čovjek i ima potrebe kao i ti koji nisi po ničemu vrijedniji od njega. Ne želim to tome raspravljat, to je moje mišljenje, ti imaj svoje i zdravo.

bOG
22-02-2008, 19:29
Mislim meni je žao onih gladnih u africi, ali šta bi ja sada trebao jesti jednom dnevno iz solidarnosti?

Da.
Kao pocetak.
No to ti nitko nesmije narediti.

(volim ove stepenice)

Figo9
22-02-2008, 19:51
Ne želim to tome raspravljat, to je moje mišljenje, ti imaj svoje i zdravo.
Pa uvijek svatko ima svoje mišljenje pa svejedno raspravljamo :roll:

fat drummer
22-02-2008, 20:15
ode čovjek s foruma dva tjedna i vrati se neki drugi tip koji lupeta sentimentalne gluposti... što uradiše od pravaša sunce mu jebem?!
koliko sam vidio u zadnjih 3 mjeseca ako ljudi kopaju po kantam sami su si za to krivi i njihova pohlepa i ne bih im dao ni kune jer su idioti i samožive kretenčine... ima iznimka, ali najčešće se radi o budalama

bOG
22-02-2008, 20:50
ode čovjek s foruma dva tjedna i vrati se neki drugi tip koji lupeta sentimentalne gluposti... što uradiše od pravaša sunce mu jebem?!
koliko sam vidio u zadnjih 3 mjeseca ako ljudi kopaju po kantam sami su si za to krivi i njihova pohlepa i ne bih im dao ni kune jer su idioti i samožive kretenčine... ima iznimka, ali najčešće se radi o budalama

Hug

fat drummer
22-02-2008, 20:56
žao mi je čak me ni gay zagrljaj ne može oraspoložiti

bOG
22-02-2008, 21:00
Picko

Darkbuster
22-02-2008, 21:31
Zakaj mrzis hobose? :( Pa nisu oni krivi,bar ne uvijek.

konzerva
23-02-2008, 12:37
A sto on predstavlja?

ljubav

nema ljubavi veće od ove, život svoj dati za svoje prijatelje

tako je, i jasno je rečeno da ljubav prema Bogu nije prava ljubav ako ne ljubiš bližnjega.
i 2 glavne stvari na koje se svodi sav zakon,kaže Isus, su: ljubi Boga i ljubi bližnjega. jedno bez drugog nemre

Dream Evil
23-02-2008, 15:03

Ili siromasnima u Aziju?

Zato jer mislis da to nije nuzno. Zato jer problem nije hitan.

Zasto to mislis?

Zato jer mislis da ima nesto vise zbog cega je ovozemaljsko manje vrijedno i samo prolazno.
Zato jer mislis da postoje neki dodatni razlozi za sve koji tebi nisu dokucivi.
Zato jer mislis da djeca koja umru od gladi odlaze u Raj.
Zato jer mislis da hrabri vojnici odlaze u Raj.

Ali ako si u krivu.
Ako je smrt kraj.

Ja tako mislim, a ipak...

Vidi: otici u Afriku, pomagati bolesnima i gladnima, itd. .. to je cliche utemeljen ne na cinjenici da je ovaj zivot jedini i predragocijen (kao sto i smatram da jest), vec na kompleksu krivnje proizaslom iz vjerskih "ucenja" i straha od nekakve "bozje kazne", ukoliko vlastiti zivot ne upropastimo "iz ljubavi prema drugima", kako se to sablonski i manipulatorski zna reci. Mislim... Ici u Afriku? I? Skupa s njima cekati posiljku rize od Crvenog Kriza? Ipak, ne. Ne moramo ici u Afriku, ne toliko daleko. Smatram da je ono osnovno sto mozemo uciniti-ne bacati hranu, odjecu, ne rasipati vodu, dati kunu prosjaku bez ruke, noge... Osim toga, kao gradjani "demokratskog drustva" biramo predstavnike od kojih ocekujemo i da, putem odgovarajucih medjunarodnih ustanova, svojim posredovanjem, pomognu onima kojima je pomoc potrebna. To je, smatram, dovoljno fair i posteno ocekivati od jednog pojedinca, da to cini spontano, iz vlastitog obzira i osjecaja pristojnosti, a ne nekog suludog megalomanskog preseravanja. Smatram da na druge svatko najbolje moze utjecati tako, da se zanima za vlastiti zivot, vlastite prijatelje, osobe do kojih mu je doista, spontano stalo, iz razloga koji su stvarni i postojeci. Upravo to je najpostenije.

bOG
23-02-2008, 17:57
...ja nisam mucenik...ja sam covjek...

Tko to odreduje?

veteran
23-02-2008, 23:55
Tko to odreduje?

Bog...za sad je to tak...ak se kaj promijeni javim ti :-D

Dream Evil
25-02-2008, 10:36
hehe, ukoliko se nastavi ova akcija "Sledgehammer", crkva ce prije ostati bez svecenika nego bez vjernika. :D Ali, zanimljivo mi je to, sto tolike "pametne" osobe ne primjecuju ovo: ljudi salju djecu na "vjeronauk", i tamo im vjeroucitelji odmalena peru mozgove: "Isus je umro za vas, Isus je umro zbog vasih grijeha, Isus, "sin bozji", je umro, umro, umro!" A gdje je policija pred TAKVIM zlostavljanjem?! Ako je nekakav Isus Nazarecanin i postojao prije 2000 godina, sasvim je prirodno da je do danas umro. :D Manje stresno i puno korisnije bilo bi djecu poucavati kako su zbog "vjerskih razloga", prije 13 godina, usred "zagrljaja" EU-a, djedu u usta trpali svjeze izvadjenu unukovu jetru, prije nego su i djedu prerezali grlo. Isus, "sin bozji", je umro za nekoga?! Kao prvo, necu ni komentirati pitanje "grijeha", niti usporedjivati svoj stav u vezi toga nasuprot krscanskom, da se netko slucajno ponovno ne bi nasao uvrijedjenim. A kao drugo: zamisljam ja "skromnost" tog boga iz krscanske predstave, kad se hvali kako je on tu umro za nekoga, itd. Da su pisci tog igrokaza imali iti malo smisla za pristojnost, Biblija NE BI NI POSTOJALA, vec bi "bog" nad svojim "stvorenjima" bdio skrovito i obzirno. Eto, to je moje misljenje.

konzerva
25-02-2008, 12:30
tvoje mišljenje je krivo iz niza razloga, ali korijen svemu je dezinformiranost (želim vjerovati da nije zlonamjernost)

legionar
25-02-2008, 15:14
(želim vjerovati da nije zlonamjernost)Naravno da je. Od prvog posta ovdje stalno nešto provocira i vrijeđa sve kršćane bez imalo kulture koje očito nema.

sickboy
25-02-2008, 15:20
(želim vjerovati da nije zlonamjernost)Naravno da je. Od prvog posta ovdje stalno nešto provocira i vrijeđa sve kršćane bez imalo kulture koje očito nema.

Zato je dobri bOG izumio inkviziciju...
Za uklanjanje nepodobnih elemenata iz naseg drustva...kako bi ostali svijetli primjeri katolicanstva kao sto sam ja...
Zasto ne bi sve nepodobne uklonili na jedno mjesto...?
Zar nije to vec pokusano...?
Zakaj nije uspjelo...?
Zbog cega se ne mozemo ograniciti na radjanje katolika?

....jeste li primjetili kako mi svaka recenica pocinje sa slovom Z...slovo Z je izraz ljubavi svevisnjeg...

legionar
25-02-2008, 15:46
Za uklanjanje nepodobnih elemenata iz naseg drustva
Prije bi iz tvojih postova zaključio da ti imaš takve želje.

Ante Gotovina
25-02-2008, 17:33
Za uklanjanje nepodobnih elemenata iz naseg drustva
Prije bi iz tvojih postova zaključio da ti imaš takve želje.

:lol:

Uglavnom crni humor mu je lejm, pokušava glumiti fata a ne uspijeva mu...

Maat
25-02-2008, 20:31

jooj, pa necemo sad gusiti one koji su protiv krscanstva, dreamevil ima stavove koje bi mogle naljutiti i uvrijediti vjernike i istinabog ostro ih izrazava, ali nije to nesto sad za linc, covjek zivi u slobodnoj drzavi pa nek se izrazava.
ak se ne slazes s njim sto te smeta to, to je samo trabunjanje za tebe. jer sigurno njega neces preobratit niti mu utuviti u glavu da postane vjernik. :-D
samo da ne bude sad nekog izravnog vrijedjanja, to nije, jel, korektno. :blackeye:

25-02-2008, 23:43
jooj, pa necemo sad gusiti one koji su protiv krscanstva, dreamevil ima stavove koje bi mogle naljutiti i uvrijediti vjernike i istinabog ostro ih izrazava, ali nije to nesto sad za linc, covjek zivi u slobodnoj drzavi pa nek se izrazava

Mislim da ne bi trebalo dopustiti GOVOR MRŽNJE osim ako nema evidentno humoristički subtekst.

A ovdje je očito bio na djelu upravo takav govor prema određenoj vjeri kao intimnom izboru pojedinca, određenoj religiji kao sakralnoj doktrini te institucijama dotične religije kao obliku njene prisutnosti u svijetu...

bOG
26-02-2008, 00:39
Ili i on moze editirati sve svoje postove i staviti smajlice :-D

Maat
26-02-2008, 01:05
jooj, ali kad netko nije bio uvrijedjen na naliberalnijem mediju - internetu? liberalnijem i od real lifea. :lol:
pogotovo na njemu ne treba shvacati sebe i sve oko sebe tako pak ozbiljno...
nije poanta liberalnog medija i trubljenja o slobodi govora zato da se svi mogu medjusobno sloziti... kad se moram tako americki izrazit. :-D
dozivjela sam ovaj dreamevilov rant kao ne toliko napad na pojedine intimne izbore koliko izrazavanje vlastitog intimnog izbora, a to je takav stav prema bogu, crkvi, vjeri... drugo je sto ga neki shvacaju kao neprijateljstvo.
ne podrzavam jedino uporno inzistiranje na tome da se nekoga osobno vrijedja i nastavlja prepucavanje.
a s cisto tehnickog aspekta, nije on jedini nekatolik ovdje, koji je ulazio u "okrsaje"...

26-02-2008, 01:26
Ili i on moze editirati sve svoje postove i staviti smajlice :-D

Pa mislim da bi to bio najinteligentniji moguci redizajn njegovih postova... [-o<

dozivjela sam ovaj dreamevilov rant kao ne toliko napad na pojedine intimne izbore koliko izrazavanje vlastitog intimnog izbora, a to je takav stav prema bogu, crkvi, vjeri... drugo je sto ga neki shvacaju kao neprijateljstvo

A ono, čovjek se ozbiljno zalaže za interventne mjere policije kojima bi se dokinula vjerska poduka kao takva. To nije "stav", "shvaćanje" ili "intimni izbor", to je zazivanje "uporabe oružane sile" u obračunu s neistomišljenicima...

suni
26-02-2008, 09:27
A ono, čovjek se ozbiljno zalaže za interventne mjere policije kojima bi se dokinula vjerska poduka kao takva.

oprosti ali izjava je na mjestu. osoba osudjena za zlostavljanje djece je normalno pripremala djecu za krizmu za vrijeme izdrzavanja uvjetne kazne. :?:

no naravno mozda je svima to normalno i roditeljima i djeci i cijelom društvu :smt008

Ante Gotovina
26-02-2008, 10:10
A ovdje je očito bio na djelu upravo takav govor prema određenoj vjeri kao intimnom izboru pojedinca, određenoj religiji kao sakralnoj doktrini te institucijama dotične religije kao obliku njene prisutnosti u svijetu...

Ali kršćanstvo nije religija... *Ivančić mode off* :-D

oprosti ali izjava je na mjestu. osoba osudjena za zlostavljanje djece je normalno pripremala djecu za krizmu za vrijeme izdrzavanja uvjetne kazne. :?:

no naravno mozda je svima to normalno i roditeljima i djeci i cijelom društvu :smt008

Ajde da ću ja u čitavoj povijesti Hrvatske naći deset puta više učitelja razredne nastave koji su pedofili, pa možemo komotno ukinuti osnovnoškolsko obrazovanje...

suni
26-02-2008, 10:14
hm...ante što ce sad ovo postati igrica-tko ima više pedofila...kokoš ili jaje :smt005

me me pick me

fat drummer
26-02-2008, 12:50
ah ti učitelji razredne nastave, samo bi djecu ševili... gamad jedna, srećom hnos je to ukinuo
to da crkva skriva svoj pedofile nije nikakva novost, a s druge strane uvodi rigorozne provjere da im se pederčiina ne bi uvukla u redove. jer kad netko jebe djecu to je okej, ne boli druge svećenike šupak
pederi predstavljaju relanu opasnost po stražnjice, pedofili ne

bOG
26-02-2008, 13:05
rigorozne provjere

Dekameronska zvonca oko penisa.

26-02-2008, 19:05

Izjava ne samo što nije na mjestu, nego je pozivanje na nasilne metode. Jer se nije govorilo specifično o "Čučekovom" vjeronauku, već o katahezi kao takvoj.

Darkbuster
26-02-2008, 19:09
Pa i Crkva je ciju povijesnu bastinu vidim cijenis ne tako davno pozivala na slicne metode :)

Warheart
26-02-2008, 19:31
Ako misliš na inkviziciju, nije samo Crkva kriva, i države su duboko upletene u nju.

suni
26-02-2008, 19:52

Izjava ne samo što nije na mjestu, nego je pozivanje na nasilne metode. Jer se nije govorilo specifično o "Čučekovom" vjeronauku, već o katahezi kao takvoj.

ma no no :D

Darkbuster
26-02-2008, 20:06
Ako misliš na inkviziciju, nije samo Crkva kriva, i države su duboko upletene u nju.

Ovisi,kako u kojem dobu. Ali to Crkvi ne pere ruke.

26-02-2008, 20:11
Rimska Crkva, tj. veliki papa Ivan Pavao II, je za razliku od svih ostalih institucija u svijetu, proslih i sadasnjih, sakralnih ili svjetovnih, barem izrekla mea culpa za možebitno takvo postupanje.

Međutim, moram upozoriti na činjenicu da je inkvizicija koja je bila kriva za najgore zločine predstavljala državno tijelo Kraljevine Španjolske (a ne Crkve!) u ranom novom vijeku. No ta se španjolska državna inkvizicija neprestano brka sa rimskom Svetom Inkvizicijom, što je tradicionalni naziv za današnju "Kongregaciju za nauk vjere", a koja kongregacija uopće nije imala nikakvu kaznenopravnu jurisdikciju! Naravno, ta podudarnost u imenima institucija se od strane "ljubitelja" Crkve maliciozno iskorištava već stoljećima... Tako se npr. papu Benedikta XVI kao bivšeg prefekta te kongregacije već godinama u engleskoj žutoj štampi zove "velikim inkvizitorom" premda taj naziv nema veze s mozgom...

Darkbuster
26-02-2008, 20:27
Mala je razlika u to vrijeme bila izmedju drzave i Crkve.

Ne razumijem se bas u Inkviziciju, siguran sam da je Gallileov slucaj povezan iskljucivo sa Crkvom.

Condor
26-02-2008, 20:35
ubijanje nekog zbog drugačijeg mišljenja/vjere je katastrofa npr. giordana bruna
međutim kad kažemo Crkva,nije Crkva papa i svećenik,Crkva je zajednica ljudi i zato trebamo preuzet kolektivnu krivicu za događaje oko inkvizicije i radit na tome da se takve stvari više ne ponavljaju :!:

26-02-2008, 20:42
Ne razumijem se bas u Inkviziciju, siguran sam da je Gallileov slucaj povezan iskljucivo sa Crkvom.

Sorry, ali njemu nije pala ni vlas s glave...

ubijanje nekog zbog drugačijeg mišljenja/vjere je katastrofa

Pogotovo kad ti se sa putničkim avionom, zbog drukčije vjere, zabije u centar grada...

Condor
26-02-2008, 20:53
Pogledamo li malo bolje hijeroglife, i ostale egipatske simbole, vidjet ćemo da se na gotovo svakom kutu pojavljuje Zmija (Serpent). Ona predstavlja Sotonu/Lucifera, snažnu kundalini silu (koja je potrebna za transformaciju duše) i DNK. Upravo su zbog toga kršćani osudili zmiju da predstavlja zlo, kao sto piše u Bibliji. Jer zla se svi bojimo, a upravo pomoću straha Kršćani, Zidovi i Muslimani kontroliraju svijet. To je jedini razlog zašto su te "religije" stvorene; radi masovne kontrole pomoću straha."

"Promijenjeni su drevni tekstovi, koji su pretvoreni u današnju Bibliju i Quran. Kabala, koja je izvorno egipatska, koruptirana je od strane zidova koji su ju prisvojili kao svoj sistem, da bi se sakrila istina.
Isusovo uskrsnuće je preuzeto od uskrsnuća Ishtar/Inanne.
Djevica Marija sa malim Isusom u naručju je preuzeta od Isis i malog Horusa.

10 Božjih Zapovijedi je preuzeto iz drevnog sumeranskog koda zvanog "Kodeks Hammurabia" (The Code of Hammurabi). Sve ove "religije" su stvorene sa jednim ciljem - zavladati svijetom.

Sveti spisi u Aleksandrijskoj Knjiznici nisu spaljeni bez razloga. Milijuni ljudi u inkviziciji nisu ubijeni bez razloga. "

ima li ovo smisla ili ne :?:

26-02-2008, 20:55
Tko je to napisao? Drago Plečko ili Malnar u trenutku inspiracije? :withstupid: