View Full Version : Religija
Ante Gotovina
29-09-2006, 18:19
Evo, razglabajte naĹĄiroko, da ne davimo debilanu. 8)
Ante Gotovina
29-09-2006, 18:27
[quote="ante_heroj":1098ax96]
SvaĹĄta. Koliko ja znam taj tvoj farizej se gurao u prve redove, bacao veliku milostinju i poboĹžno sjedio u sinagogi samo da svi vide kako je on veliki vjernik.
Ja to nikad ne cinim i radije cu sjesti negdje gdje me nitko ne vidi samo da izbjegnem poglede takvih ljudi. I necu se busat u prsa kako sam veliki vjernik jer znam da to nisam.
da ali je predbacivao i drugima jer dolaze u hram zbog prema njemu pogreĹĄnih razloga[/quote:1098ax96]
Navedeni razlozi smatram, ne samo ja nego i velika vecina, da jesu pogreĹĄni. Crkva nije mjesto za pokazivanje, za takvo ĹĄto sluĹže Roko & Akademija :-D
Mi smo u pravu, vi niste, njanjanjanja :-D
moramo nekako poèeti
konzerva
29-09-2006, 18:30
zanimljivo je spomenuti da i u Isusovo vrijeme farizeji su bili glavni u Ĺžidovstvu i bili su licemjeri (kao ĹĄto i danas ima licemjera u crkvi) ali Isus kaĹže:
Ăinite dakle i obdrĹžavajte ĹĄto vam kaĹžu,ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore,a ne èine. Mt 23,3
dakle, ipak obdrĹžavajte ĹĄto vam kaĹžu,ali budite bolji od njih
ergo- licemjerje nije izgovor
Ante Gotovina
29-09-2006, 18:33
ImaĹĄ Bibliju pored sebe da bacaĹĄ stalno citate?
Cekajte, sad ste gotovi kad je uzmem. :-D
konzerva
29-09-2006, 18:35
naravno,kaj si mislio da znam napamet? :-D
fat drummer
29-09-2006, 18:52
ti si siguran da on ide u crkvu kako bi se pokazivao... a moĹžda ide svake nedjelje da bi tamo naĹĄao duhovnu utjehu
neee...ma ne ...ne opet :smt101
Ante Gotovina
29-09-2006, 20:28
ti si siguran da on ide u crkvu kako bi se pokazivao... a moĹžda ide svake nedjelje da bi tamo naĹĄao duhovnu utjehu
S obzirom da postoje neki ljudi koji uopce ne prate nastavu, teĹĄko moguce.
meni joÅ¡ nitko nije odgovorio na pitanje zaÅ¡to bi vjernik (nije bitno bilo koje vjere) bio bolji čovjek od mene koji sam ateist.
To ťto netko misli da je vjernik, ne znaèi automatski da je i bolja osoba.Osobno, ljude ne djelim u svom Şivotu na vjernike i nevjernike, to mi je potpuno nevaŞno. VaŞno mi je samo kakve su osobe u duťi.
meni joť nitko nije odgovorio na pitanje zaťto bi vjernik (nije bitno bilo koje vjere) bio bolji èovjek od mene koji sam ateist.
Tko je to uopÌe rekao, ako smijem pitati? Svaki èovjek je dobar koliko se sam potrudi to biti. Gledaj èovjek je èovjek, bilo da vjeruje ili ne, nikome se ne moŞe nametnuti (moŞe,ali to nije to) da u neťto vjeruje, èovjek Ìe sam poèeti vjerovati ako osjeti potrebu za time.
Ako netko kaŞe da si ti manje èovjek, tj. loťiji èovjek jer ne vjerujeť, to ti je èista laŞ. Ti Şiviť svoj Şivot, bilo da vjerujeť da je on BoŞji dar ili ne, a Şiviť ga na naèin koji si u veÌini sam odrediť, pa kako Şiviť takav si.
To ti moŞe biti samo neka recimo "zadrtija" misao da si loťiji èovjek, jer ako ti to kaŞe neki vjernik, nije ni on pravi vjernik. Zato takve izjave su potpuno suviťne i samo stvaraju predrasude i nesuglasice.
osobno ne dijelim ljude na vjernike i one druge ili po vjerama, ali primjetila sam da dosta ljudi ima nekakav èudan stav o tome...
mislim da vjera treba biti osobna stvar i stvar vlastitog izbora i nema razloga zaĹĄto je jedna vjera bolja od druge ili zaĹĄto bi netko tko vjeruje bio bolja osoba od onog koji vjeruje...
i Ĺživcira me kad mi netko kaĹže da ne moĹžeĹĄ biti dobar vjernik ako ne ideĹĄ u crkvu ili ako se svakodnevno ne moliĹĄ - to su za mene gluposti :smt016
fat drummer
30-09-2006, 15:04
da, andrea, ali praktièan vjernik mora zadovoljavati i liturgijske potrebe. jer koliko shvaÌam jedna od boŞjih zapovjedi jest da ideť na misu i svetkujeť dan gospodnji. takoðer jedna od zapovjedi je i da ne radiť lika boŞijeg ni na nebu, zemlji ili pod vodom, ali krťÌanstvu takav koncept nije odgovarao pa je malo prepravio 10 zapovjedi
Ante Gotovina
30-09-2006, 15:15
takoðer jedna od zapovjedi je i da ne radiť lika boŞijeg ni na nebu, zemlji ili pod vodom, ali krťÌanstvu takav koncept nije odgovarao pa je malo prepravio 10 zapovjedi
Nisam te shvatio, o kojoj zapovjedi toèno govorimo?
O 1. moĹžda?
Koliko ja znam, nismo uveli nijednog sporednog Boga, postoji samo jedan. A ovo na ťto ti ciljať nije uvela Crkva veÌ suvremeni liberalistièki trendovi.
fat drummer
30-09-2006, 15:32
kao ťto znať, niti judaizam niti islam ne prihvaÌaju ikone boga/boŞanstava i slièno. kao ni neke krťÌanske manje otpadnice od svete matere crkve. prva zapovjed glasi malo drugaèije. ja sam gospodnin bog tvoj koji te izveo iz zemlje egipatske. druga zapovjed zabranjuje izradu boŞjeg lika, a treÌa brani laŞno zaklinjanje u ime boŞje (ne uzaldu spominjanje ime boŞjeg). èetvrta zapovjed je poziv da se ťtuje sabat. zatim slijedi 6, a ne sedam zapovjedi namjenjenih sekularnom Şivotu.
poťtivanje obiteljskog Şivota (oca i majke), zabrana preljuba, ubojstva, laŞnog svjedoèenja protiv susjeda, kraðe i Şelje spram tuðe sttvari/kuÌe/braènog druga
Ĺžidovi opet interpretiraju zapovjedi prema duhu vremena i dodaju drugoj zapovjedi dodatka da je jahve bog ljubomorni i traĹži da je jedini bog.
crkva se znamo mora odluèiti hoÌe li raditi lik boŞiji (ikonoklastiène borbe, sabor u niceji i slièno), pa prepravlja zapovjedi tako da zadnju djeli na dvije, drug djeli na dvije, prvu prepravlja tako da podjeljenu drugu stavlja na jesto prve i briťe drugi dio druge s obzirom na to kako su ju Şidovi tumaèili. i da... tako
inaèe, zapanjuje me fleksibilnost religijskih nazora. zec je prema Şidovskom zakonu koťer Şivotinja tek izmjenom jer je Şidovska rijeè za zeca sluèajno nalikoval imenu jedne asirske kraljice pa nije bilo dopustivo da kraljica nosi ime pogane Şivotinje
ali praktièan vjernik mora zadovoljavati i liturgijske potrebe. jer koliko shvaÌam jedna od boŞjih zapovjedi jest da ideť na misu i svetkujeť dan gospodnji.
moj stav je da se moŞeť moliti i doma kao ťto puno ljudi i radi jer se recimo meni osobno gadi iÌi na misu na kojoj sveÌenik prvo proèita imena i iznose koji su dani za crkvu...
uglavnom, u svom prijaťnjem postu sam htjela samo upozoriti da nikakva vjerska netolerancija i slièno nije u skladu sa vjerom a ni razumom...
Ante Gotovina
30-09-2006, 20:10
moj stav je da se moŞeť moliti i doma kao ťto puno ljudi i radi jer se recimo meni osobno gadi iÌi na misu na kojoj sveÌenik prvo proèita imena i iznose koji su dani za crkvu...
uglavnom, u svom prijaťnjem postu sam htjela samo upozoriti da nikakva vjerska netolerancija i slièno nije u skladu sa vjerom a ni razumom...
Ajde, nikad nisam èuo da bi bať tako neťto sveÌenik uèinio. Znam da ima svakojakih tipova, al' ono - ima viťe Şupa u zg, a ne vjerujem da je svaki takav. :-)
Vjerska tolerancija apsolutno ne ulazi u istu reèenicu s religijom. Mi smo tu fazu prevladali joĹĄ u Srednjem vijeku. Ĺveliki kuracto ne moĹžemo reĂŚi recimo za islam, koji je s tog glediĹĄta kojih pola tisuĂŚljeĂŚa u zaostatku.
:-k :idea:
Religija je opijum za narod!!
:-s 8)
ajde pospite me drvljem i kamenjem :-D :-D
Ante Gotovina
30-09-2006, 20:24
...reèe drug Marx da bi uklonio joť jednog neprijatelju u nametanju tzv. ''diktature proletarijata''. Koja se na kraju pretvara u diktaturu uŞeg kruga partijskog èelniťtva...
konzerva
01-10-2006, 11:15
Ĺžidovi opet interpretiraju zapovjedi prema duhu vremena
to se uvijek tako treba shvatiti,ali opet ne okretati kako ljudima paĹĄe.
i Ĺživcira me kad mi netko kaĹže da ne moĹžeĹĄ biti dobar vjernik ako ne ideĹĄ u crkvu ili ako se svakodnevno ne moliĹĄ - to su za mene gluposti
moŞe bit vjernik,ali ťto to znaèi? kako ono ide: i ðavli vjeruju u jednoga Boga, i drťÌu.
vjera se mora Ĺživjeti u zajednici i zato se okuplja ta zajednica.
a i sam Isus je naglasio potrebu dnevne molitve,tako da ako te to Ĺživcira razmisli malo
da,naglasio potrebu dnevne molitve,ali ni isus se nije molio u crkvi. ja mislim da je najvaĹžnije, ako si vjernik, da si siguran u svoju vjeru i da se u Ĺživotu ponaĹĄaĹĄ u nekakvom skladu sa tom vjerom. najviĹĄe me Ĺživciraju tzv. vjernici koji rade svakakve gadosti, a misle ta ĂŚe to rijeĹĄiti time ĹĄto ide svaki dan u crkvu i ispovijede se.
a i mislim da nitko nema pravo preispitivati vjeru nekog drugog...
@ ante, samo ako ti za tako neťto nisi èuo, ne znaèi da se ne dogaða...
...reèe drug Marx da bi uklonio joť jednog neprijatelju u nametanju tzv. ''diktature proletarijata''. Koja se na kraju pretvara u diktaturu uŞeg kruga partijskog èelniťtva...
Cuj...i rano krscanstvo, poput ideala komunizma, bilo je diktatura proletarijata koja se razvojem Crkve razvila u diktaturu uzeg kruga crkvenog celnistva...zivot u jednakosti jednostavno nije u ljudskoj prirodi, uvijek ce se izdici mocnici unutar skupine.
vjera se mora Ĺživjeti u zajednici i zato se okuplja ta zajednica.
ta zajednica treba teziti idealima ranog krscanstva - vise zajednistva i uzajamnog potpomaganja, manje koristenja zajednice radi vlastitih probitaka
Ante Gotovina
01-10-2006, 13:20
da,naglasio potrebu dnevne molitve,ali ni isus se nije molio u crkvi.
samo ako ti za tako neťto nisi èuo, ne znaèi da se ne dogaða...
Crkve tada nije ni bilo - osnovao je Isus na posljednjoj veèeri (govorimo o zajednici vjernika), a samim time ni mjesta gdje bi se okupljali vjernici. Okupljali su se oko Isusa...
A Isus je molio svakodnevno, kako sam s uèenicima, tako i u sinagogi propovijedajuÌi svoje poslanje i pozivajuÌi na obraÌenje. Dakle Zakon sam po sebi viťe nije dovoljan kao slovo na papiru, Isus ga dopunjava zapovijedima ljubavi: ''Ljubite jedni druge kao ťto sam ja ljubio vas...''
Ăujem svaĹĄta po prièanjima ljudi, ĹĄto naravno ne znaèi da netko izmiĹĄlja. Ali opet, Ĺžalosno ĹĄto mnogi vjernici poistovjeĂŚuju takve postupke s Crkvom i to koriste da bi opravdali zaĹĄto ne odlaze k misi, vjeruju u Boga i sl. Ĺ˝ivi primjer kako se loĹĄ glas proèuje jaèe od dobrog.
Pravi vjernik ne bi se trebao optereÌivati svojom okolinom i Şivjeti onako kako je Isus uèio. Na kraju krajeva nitko nije bezgreťan. Znam da nije neko jako opravdanje, ali opet...
svaka cast sto si otvorio ovaj topic..
sad ce se vidjeti kolko ko vjeruje i u sta..
ja iskreno..nisam prije bila nikakav vjernik i misa i sva ta okupljanja su mi bila besmislena..al otkako sam upoznala neke osobe koje su mi otvorile oci ja sam im prezahvalna..
meni je predivno kad netko se zna svoje granice (od morala pa do etike)
ja se divim tebi i konzervi (jesi ti mozda kojim slucajem framas i koja zupa?)
a sta se tice onoga kakav je koji svecenik..istina..ima ih svkakakvih al to ne znaci da nemoras ic na misu..promjeni crkvu pa ne zivis n kraju svijeta pa da je tsko otic do druge crkv..u krajnjem slucaju ako oces poslusat dobru misu odi na kaptol ili dodi u novi zg(siget u zupu Sv. Kriza) na vecernju misu i laganini ces promjenit misljenje o svecenicima i propovjedi i neznam sta sve ne ako imas lose misljenje o tome...
enivej..
divim se osobama koje drze do svojih uvjerenja i koji se drze donekle zapovjedi..
eto..ja se nadam da sam pomogla nekima i da sam iznjela svoj stav o svemu tome..
do tada..pozz svima :smt023
veliki je problem tu kod nas kaj se većina "pravih" katolika užasava ljudi druge vjere. sačuvaj bože da mu sin dovede muslimanku doma...........
u svemu ovome mene najviše smeta institucija ckrve koja se stalno gura tam di joj nije mjesto.
naravno,kaj si mislio da znam napamet? :-D
jeeeeee, nema toga- ak si faca nauèi napamet, pa da te onda vidimo!!!!! :-D :-D
veliki je problem tu kod nas kaj se veÌina "pravih" katolika uŞasava ljudi druge vjere. saèuvaj boŞe da mu sin dovede muslimanku doma...........
u svemu ovome mene najviĹĄe smeta institucija ckrve koja se stalno gura tam di joj nije mjesto.
da, to i mene Ĺživcira...
koliko ja znam krťèanstvo promovira ljubav i brigu za drugog, a ne mrŞnju prema drugim vjerama... i ne, neÌu sad o kriŞarskim ratovima :-D
moje miĹĄljenje je da se crkva puno puta pokazala kao licemjerna institucija i to me Ĺživcira jer ako jedna takva institucija koja bi trebala biti uzor ima toliko propusta, kakav primjer onda daje ljudima? i ne, neĂŚu sad o skandalima vezanima uz sveĂŚenike... :-D
svaka èast sveÌenicima koji se stvarno trude obavljati svoj posao, ali po mom miťljenju su u manjini...
evo jedan moj primjer... 2 mjeseca prije prve prièesti sam imala operaciju slijepog crijeva i 3 tjedna nisam mogla dolaziti u crkvu, a inaèe sam i pjevala u zboru itd. i kad sam opet poèela dolaziti sveÌenik je stajao ispred crkve i puťio cigaru i rekao mi da ne mogu iÌi na prièest sa svojim razredom...par dana kasnije, kad mi je tata dao prilog za crkvu sam naravno mogla iÌi...
Ante Gotovina
01-10-2006, 14:56
jesi ti mozda kojim slucajem framas i koja zupa?
Nope. Ne sudjelujem u nikakvim udrugama, zajednicama i sl.
Radije uĹživam u individualnim filozofsko-teoloĹĄkim observacijama. :-)
a sta se tice onoga kakav je koji svecenik..istina..ima ih svkakakvih al to ne znaci da nemoras ic na misu..promjeni crkvu pa ne zivis n kraju svijeta pa da je tsko otic do druge crkv..u krajnjem slucaju ako oces poslusat dobru misu odi na kaptol ili dodi u novi zg(siget u zupu Sv. Kriza) na vecernju misu i laganini ces promjenit misljenje o svecenicima i propovjedi i neznam sta sve ne ako imas lose misljenje o tome...
divim se osobama koje drze do svojih uvjerenja i koji se drze donekle zapovjedi..
True. Ăovjek se najbolje moĹže opustiti kad sam otiðe na misu, malo osjeti mir i utjehu koju pruĹžaju takva mjesta...
Pravi vjernik nikad ne bi smio otstupati od svojih uvjerenja i to svakako jest jedna od najveĂŚih vrlina koju cjenim opĂŚenito. Zato jer ima sve viĹĄe ljudi koji se povode za svakojakim trendovima...
svaka cast sto si otvorio ovaj topic..
sad ce se vidjeti kolko ko vjeruje i u sta..
Tako je!!! :smt084
Ovaj topic će pokazat!
ruku na srce, postoji još 59 njih koji su koliko-toliko pokazali, no topica nikad dosta...
I ja. :smt083
fat drummer
01-10-2006, 15:51
a propos liturgije i jedenja kristovog tijela svake nedjelje... moŞemo se okladit da crkva (bilo koja) ima najviťe argumenata tipa onog konzervinog da i ðavli vjeruju u boga, ali ga ne ťtuju, bať ťto se tièe te zapovjedi. jer svima je okej ne ubijat ljude i ne krast, ZNAMO da je to sucky... ali èim se doðe u sferu pravovjernosti i naèin na koji se ta pravovjernost iskazuje, e onda jebote, religija postaje argumentirana znanost uz pregrťt sofistièkih argumenata.
jer svi anglikanci zanju da je papa uzurpator, a svi patrijarsi znaju da su njihove crkve autokefalne, a luterani znaju da je papa bastard i laŞan prorok ili ťto veÌ. a svi katolici znaju da je papal egitiman nasljednik petra i isusov pr menaðer na zemlji jer isus je imao katastrofalnu retoriku. niťta nije rekao razumljivo veÌ je prièao u alegorijama i parabolama. koja sluèajnost i sretna okolonost za svakog teologa. odjednom je za svaki problem u ljudskom postanku i postojanju biblija/kuran/tora/klik jedini i ultimativni izvor rjeťenja. samo je problem ťto su i rjeťenja zagonetke pa ovisno o trenu i raspoloŞenju moŞemo opravdati/osuditi gotovo sve.
zato je receno "blago onima koji nevidjese a vjeruju"
netreba postavljat uzaludna pitanja i potpitanja! jer se nikada nece nac odgovor na pitanja!
tako je namjesteno,tako je napravljeno da se ne postavljaju suvisla pitanja koja nemogu dokucit odgovore!
ako nekoga nesto zanima taj ce protumacit na svoj zaseban nacin i vjerovat ce u to..a drugi koji ne vjeruju ili zele potkrijepit svoja pitanja odgovorima neka razgovaraju sa teolozima ako ce im moc pomoc makar uz citiranje i navodenje iz Biblije..
jer je Biblija ipak (po meni) knjiga koja je jako vazan cimbenik u zivotu....
fat drummer
01-10-2006, 17:48
da teolozi...
kima ĂŚe ovo razumjeti
Philosophy is useless theology is worse
kao, znanost o bogu... jebo me pas ako teologija nije stariji brat kvantne fizike. koji god krtz kaĹžeĹĄ ima smisla jer ulazimo u domenu kaosa.
Ante Gotovina
01-10-2006, 18:55
''Philosophia est ancilla theologiae'' (P. Damiani) 8)
Philosophy is useless theology is worse
Bio je sig moj, prije kojih par mjeseci: HOW COME JESUS GETS INDUSTRIAL DISEASE? :-D
Koji fantastičan smisao za humor:
netreba postavljat uzaludna pitanja i potpitanja! jer se nikada nece nac odgovor na pitanja!
Poanta ove izjave podsjeća me na onog Å¡to se loÅ¡e proveo kad je predložio popovima da jednostavno prebroje konju zube umjesto da se nadmudruju...
samo da napomenem za daljnje rasprave- religija i vjera (tj. vjerovanje iliti ga vjerovati) nije jedno te isto :-D
fat drummer
01-10-2006, 19:31
da, upravo to...ali religija ti govori u ťto morať vjerovati. stoga, vjera je tek izraz stava religije. koja pizdarija na kvadrat. najmistiènije i najsvetije u ljudskom postojanju koje zahtijeva slijepoÌu razuma proizlazi iz religije, nekog doktorinarnog stava.
jer tek pukom sreÌom vjerujemo da je brak svet. ili da je marija uzaťla na nebo. i ne samo to. postoji èitav naputak u ťto vjerujemo. najsmjeťnije je to ťto se izgovara netom prije skupljanja milodara :-D
Ante Gotovina
01-10-2006, 19:36
Dobro, al' opet postoje neki dokazi. Recimo da je Isus bio na ovome svijetu, da je èinio znamenja...
A milodar nisi duĹžan davati. Jednostavno proslijediĹĄ koĹĄaricu dalje ili se praviĹĄ kao da si se u neĹĄto zagledao jer si 1. put tu... :-D
da fat religija odreðuje u ťto se vjeruje, ali ti sam odabireť i izabireť religiju, tj. vjeru i iako religija ima "prpisano" vjerovanje tebe nitko ne moŞe prisiliti da u to vjerujeť - to je tvoja stvar - u ťto Ìeť ti vjerovat u ťto ne
Poanta ove izjave podsjeĂŚa me na onog ĹĄto se loĹĄe proveo kad je predloĹžio popovima da jednostavno prebroje konju zube umjesto da se nadmudruju...
da, to prièa je dobra :smt005
fat drummer
01-10-2006, 22:56
da fat religija odreðuje u ťto se vjeruje, ali ti sam odabireť i izabireť religiju, tj. vjeru i iako religija ima "prpisano" vjerovanje tebe nitko ne moŞe prisiliti da u to vjerujeť - to je tvoja stvar - u ťto Ìeť ti vjerovat u ťto ne
da... besmrtnim posmrtnim rijeèima giordana bruna: aaaaarrgghhhhhh!!!
ne mogu te prisliti ali te mogu spaliti. samo kaŞem kako je zanimljivo da tvoja prabaka nije vjerovala da je marija uzaťla na nebo, a ti vjerujeť. mislim, nitko tvoju baku nije prisiljavao da ne vjeruje ili ona to nije Şeljela, ali eto, stanje je takvo kakvo je, besmrtne istine i vjeène oèitosti su produkt ljudskog razmiťljanja i kompromisa
*SUPERMAN*
02-10-2006, 01:36
ne mogu te prisliti ali te mogu spaliti.
Opet vuces proslost,vjerujem da je djevojka mislila na danasnje vrijeme!
iiiiiiiii :-k ,vjerovanje u Boga nije isto sto i vjerovanje u te kako si rekao besmrtne istine i vjeène oèitosti... ;)
fat drummer
02-10-2006, 10:01
a recimo ĹĄto ako si sveĂŚenik i vjerujeĹĄ da imaĹĄ pravo prekinuti svoj celibat i sklopiti brak?
ne mogu te prisliti ali te mogu spaliti. samo kaŞem kako je zanimljivo da tvoja prabaka nije vjerovala da je marija uzaťla na nebo, a ti vjerujeť. mislim, nitko tvoju baku nije prisiljavao da ne vjeruje ili ona to nije Şeljela, ali eto, stanje je takvo kakvo je, besmrtne istine i vjeène oèitosti su produkt ljudskog razmiťljanja i kompromisa
nemoj se ljutit, ...ali ťto si ti toèno ovim postom htio reÌ? :-k
a recimo ĹĄto ako si sveĂŚenik i vjerujeĹĄ da imaĹĄ pravo prekinuti svoj celibat i sklopiti brak?
da ĹĄto s tim? :smt017
i opet.... o kojoj mi to vjeri sad govorimo?!?
vjera u prekid celibata... kakva je to vjera? to nije vjera veĂŚ tvoj poziv, tvoja Ĺživotna odluka- ne VJERUJEĹveliki kurac u to da ĂŚeĹĄ bit sveĂŚenik nego to postajeĹĄ svojim odlukama a ne svojojm vjerom (ako shvaĂŚaĹĄ ĹĄto govorim)- vjerujeĹĄ u Boga a ne u sveĂŚenika.....
konzerva
02-10-2006, 13:29
ali ni isus se nije molio u crkvi.
molio se u sinagogama, i nauèavao tamo.
Cuj...i rano krscanstvo, poput ideala komunizma, bilo je diktatura proletarijata
glupost! nikakva diktatura, upravo je to polaziĹĄte o diktaturi glavna mana komunizma.
postoji èitav naputak u ťto vjerujemo. najsmjeťnije je to ťto se izgovara netom prije skupljanja milodara :-D
a ne, bolje da svatko za sebe zabrije nekaj...ne moŞe svatko sm shvatiti i dokuèiti neke stvari, u stvari nitko ne moŞe sam. èovjek ne moŞe spoznati Boga sam od sebe- Bog se zato objavio èovjeku. i zato postoji vjerovanje, da ljudi znaju koje su osnove njihove vjere. ako ne poznajeť svoju vjeru kojeg to smisla ima? u ťta ti onda vjerujeť? najgluplji prigovor svih vremena... naravno da to nije sve,ali je suťtina,osnova i baza vjere koju propovijeda katolièka crkva.
postoji èitav naputak u ťto vjerujemo
pa..i da i ne... zapravo postoji samo jedno u ťto trebať (ili ne trebať, svejedno) vjerovat-Bog- sve ostalo dolazi s njim, od njega i zbog njega i ako vjerujeť u njega pa zar nije logièno da Ìeť vjerovat u sve ostale kako ti kaŞeť "naputke", a ako ne vjerujeť u njega ne trebať vjerovat u niťta od toga
fat drummer
02-10-2006, 14:28
lucyndi Ìu kasnije odgovorit, sad da se nadoveŞem na konzervu.kad sam bio mali i iťao na vjeronaku, èak i kad sam bio veliki i sluťao sveÌenike nikada nisam èuo nikakvu pozadinu kako smo odluèili da je isus i bog i èovjek. nekako je to bilo razvidno, kao npr. da je ŞivkoviÌ jebeno sakat igraè. i onda sam jedan dan sjeo i proèitao vjerovanje i shvatio da mu fale neke oèite istine. jer isus je zaèet po duhu svetome. i ťto sada... tada marija nije bila djevica jer je neuk koncilij biskupa smatrao da ne postoji takav oksimoron. danas se ljudi bacaju iz crkve zbog toga. a ne, marija nije bila djevice, a ne marija nije uzaťla na nebo. ali onda je doťlo 19 i 20 stoljeÌe i Şene su dobile prava pa vjera viťe nije bila maskulinocentrièna.
bog se objavio èovjeku. well, la di da... super, a priroda isusa krista? osim da bog postoji niťta drugo nije razvidno u krťÌanstvu. moŞemo se okladit da ne postoji niti jedna istina koja nije osporavana u barem jednoj sekti/crkvi/ťizmi. od toga da je isus bio bogèovjek do toga da je marija bezgreťno zaèela do èinjenice da je ijedan sakrament kul. serem razvidno je joť da je predbraèni seks grijeh, ali to je ionako fabrikacija jer se brak nije oduvijek smatrao boŞijom ustanovom.
èak se ne moŞemo niti sloŞiti kada se djeca krste. niti je li potreban sveÌenik radi odrijeťenja grijeha. ovo se moŞda èine kao trivijalna pitanja ali o njima ultimativno ovisi vaťe/moje spasenje. jer ťto ako moje krťtenje nije valjano jer ga ja nisam bio svjestan? zaťto se crkva nije nastavila na tradiciju krťtenja odraslih kao ťto je lukavo odluèila da Şene ne mogu bili sveÌenici jer je crkva ostavljena apostolima.
pola crkvenih istina je izraz ekonomskih ili nekih drugih potrebitosti, a ne izraz produhovljenja duhom svetim.
a sad lucynda... htjedoh reÌi, iako mi to markus spoèitava da je to proťlost kako je crkva veÌi dio svog postojanja radila takve gadosti da je èudo ťto ju bog nije spalio sa sumporom i munjom. sumnjam da su sodoma i gomora bile iťta gore. takoðer, crkva relativizira neke svoje istine. kao npr. marijino uzaťaťÌe na nebo. do sredine proťlog stoljeÌa izbacili bi te iz crkve ako bi se bahatio takvim glupostima kao ťto su sad izbacili i biskupa milinga zbog braka s koreankom. i ťto ako za 150 godina odjednom postane domatski i nepogreťivo ureðeno kako je svih 2156 gdina bila boŞja namjera da se sveÌenici Şene ali eto nisu jer je bilo problema u komunikacijskom kanalu? za viťe info trebali su se okrenuti orodoksima na istoku...
a sad lucynda... htjedoh reÌi, iako mi to markus spoèitava da je to proťlost kako je crkva veÌi dio svog postojanja radila takve gadosti da je èudo ťto ju bog nije spalio sa sumporom i munjom. sumnjam da su sodoma i gomora bile iťta gore. takoðer, crkva relativizira neke svoje istine. kao npr. marijino uzaťaťÌe na nebo. do sredine proťlog stoljeÌa izbacili bi te iz crkve ako bi se bahatio takvim glupostima kao ťto su sad izbacili i biskupa milinga zbog braka s koreankom. i ťto ako za 150 godina odjednom postane domatski i nepogreťivo ureðeno kako je svih 2156 gdina bila boŞja namjera da se sveÌenici Şene ali eto nisu jer je bilo problema u komunikacijskom kanalu? za viťe info trebali su se okrenuti orodoksima na istoku...
prvo da opet kaĹžem nadam se da se neĂŚeĹĄ naljutit jer stvarno ne mislim niĹĄta loĹĄe ali- postovi su ti napisani brzopleto i dosta je tog nepovezano; htio bi puno toga reĂŚ, ali mislim da pristupaĹĄ odgovorima s nekim tenzijama koje ti ne dozvoljavaju da svoje miĹĄljenje valjano argumentiraĹĄ (bez uvrede, molim TREP TREP ;) )
e sad- u odgovoru konzervi primjetila sam razna tvoje pitanja i dvoumljenja i nepovjerenje i ne da mi se to sve iĂŚ obrazlagat... naime imam frendicu koja studira teologiju a kako smo stalno zajedno znam o njemom faxu i materiji viĹĄe nego o svojoj... ali nevjernog tomu nemoĹžeĹĄ uvjerit, pa ĂŚemu trud ne? :-D :-D (ĹĄalim se)
opet se mijeťa crkva i vjera (veÌ sam rekla da religija i vjera nisu isto pa tako ni crkva i vjer nisu ista)- naravno da je bilo sranja u instituciji- zar to netko porièe? bilo ih je u proťlosti, bilo ih je od pamtivijeka, danas ih ima i vjerojatno Ìe ih uvijek i bit jer instituciju crkve èine ljudi (da ne zaboravimo da su sveÌenici isto ljudi ;) ) a poťto ljudi nisu savrťeni nemoŞe ni institutucija bit (na kraju krajeva-mi smo kolege po struci- i vjerojatno ti je poznato da ni zakoni nisu savrťeni-uopravo zato jer ih donosi nesavrťen subjekt-èovjek; mi kao pravnici moŞda Ìemo isto grijeťiti, moŞda za neko èudo neÌemo bit savrťeni (ti , joť neko, veÌina moŞda da, ali jedan neÌe sigurno) tako nisu ni oni-da crkva je grijeťila grijeťili su pojedinci i zaťto optuŞivat sve zbog jednog. Jel bi ti volio da cijelu pravnu struku ljudi blate zbog jednog koji ne radi svoj posao kako valja?
i ovo o sveĂŚenicima ĹĄto si dalje pisao brak, celibat itd::- kakve to veze ima s mojom vjerom?
to je organizacija institucije koja ne utjeèe na mene i moje vjerovanje...
i opet na kraju ovog ponavljam- crkva i vjera nisu isto
konzerva
02-10-2006, 16:50
marija nije uzaťla na nebo. ali onda je doťlo 19 i 20 stoljeÌe i Şene su dobile prava pa vjera viťe nije bila maskulinocentrièna.
mariju su ťtovali joť prvi krťÌani, tek je kasnije donesena dogma o uznesenju.to ne znaèi da se prije mislilo da nije uznesena veÌ je time institucionalizirano neťto ťto je Şivjelo meðu vjernicima.
a priroda isusa krista? osim da bog postoji niťta drugo nije razvidno u krťÌanstvu. moŞemo se okladit da ne postoji niti jedna istina koja nije osporavana u barem jednoj sekti/crkvi/ťizmi. od toga da je isus bio bogèovjek do toga da je marija bezgreťno zaèela do èinjenice da je ijedan sakrament kul.
i ťta onda? èinjenica da su uvijek postojala krivovjera bi trebala biti dokaz da... ?
priroda Isusa Krista jako je lijepo i temeljito objaťnjena koliko je nama moguÌe shvatiti. bio je Bog i èovjek,i od poèetka se znalo da je zaèet po duhu svetomu jer tako piťe u evanðeljima.
jer ťto ako moje krťtenje nije valjano jer ga ja nisam bio svjestan? zaťto se crkva nije nastavila na tradiciju krťtenja odraslih zato su tvoji roditelji i kumovi tu da posvjedoèe za tebe.moguÌe je da je uvedeno za malu djecu zbog visoke stope smrti djece.manje bitno- bitno je da ti ionako obnavljať krsna obeÌanja bar 1 godiťnje,a i ako Şiviť ko hulja dŞabe ti krťtenje.
pola crkvenih istina je izraz ekonomskih ili nekih drugih potrebitosti, a ne izraz produhovljenja duhom svetim.
ti znaĹĄ... :roll:
takoðer, crkva relativizira neke svoje istine. kao npr. marijino uzaťaťÌe na nebo.do sredine proťlog stoljeÌa izbacili bi te iz crkve ako bi se bahatio takvim glupostima
veÌ sam ovo objasnio gore. tako da druga reèenica jednostavno nije toèna.
izbacili i biskupa milinga zbog braka s koreankom. èovjek je pri reðenju dao zavjete posluťnosti crkvi i zavjetovao se na celibat. ekskomuniciran je jer je to prekrťio na sve moguÌe naèine i kao visoko pozicionirana liènost javno ustraje u pogreťnim (sa glediťta crkve dakako) stavovima i zagovara ih.
za viĹĄe info trebali su se okrenuti orodoksima na istoku...
i meðu istoènim crkvama Şenidba je dopuťtena samo prije reðenja,odnosno moŞe se zarediti oŞenjeni muťkarac,ali se zareðeni muťkarac ne moŞe Şeniti. takoðer oŞenjeni sveÌenici nemaju moguÌnost napredovanjau crkvenoj hijerahiji.
fat drummer
02-10-2006, 21:05
ne lucynda, Şelim reÌi kako ono u ťto vjerujeť nije doťlo od boga veÌ od èovjeka, tj. èovjekovog tumaèenja ťto je pjesnik bog htio reÌi. stoga iako vjera i crkva nisu jedno te isto, definitvno ne bi imala vjeru bez crkve, a mogla si takoðer imati i vrlo drugaèiju vjeru da se netko 352 prehladio i nije glasovao.
apropos prvih krťÌana koji ťtuju mariju sedmo stoljeÌe prvi puta nam opisuje marijino uzaťaťÌe na nebo. iduÌih 13 raspravlja se o tome. viťe od 16 stojleÌa je bilo potrebno da takva ideja uðe u dogmu. meðu vjernicima sada Şivi predbraèni seks, pa ne vidim u skoroj buduÌnosti njegovu institucionalizaciju.
takoðer oboŞavam sintagmu koliko je nama moguÌe shvatiti. kome to? katolicima? anglikancima? Şidovima? muslimanima? 47 vjera, 65 poimanja isusa. pluralitet miťljenja...i ne nemorate mi ukazivati na oèitost èinjenice da je isus za sve nas jedna divna osoba i da je jedino bitno da je umro na kriŞu i otkupio naťe grijehe lalalalala...
da znalo se da je zaèet po holly spirit ali se nije znalo jeli to bilo bezgreťno. kako je to promaknulo èetvorici veseljaka? i svim svetim oèevima?
pa definitvno èinjenica da su do 19 st sveÌenici bili graðansko pravno mrtvi, a njihova imovina je prelazila crkvi ili da je fratar ljubo u 13 stoljeÌu mogao klopati ptice moèvarice petkom jer ih je transformirao u ribu nije izraz golubice nad glavom. kao ni to da Şene ne mogu biti sveÌenici. molim neki kul citat iz biblije ťto se tièe toga. i reèe isus: neka ove Şenske ne budu sveÌenice. mlatite ih i spaljute na lomaèi, a onda se isprièajte i predbacujte neťto muslimanima koji joť ne postoje.
a ťto se tièe milinga, ljude se izbacivalo iz crkve i ťikaniralo jer su smatrali da je papa nepogreťiv, a onda odjednom nije osim ako ne donosi odluke vezane za svoje stado.
*SUPERMAN*
03-10-2006, 02:12
ne lucynda, Şelim reÌi kako ono u ťto vjerujeť nije doťlo od boga veÌ od èovjeka, tj. èovjekovog tumaèenja ťto je pjesnik bog htio reÌi. stoga iako vjera i crkva nisu jedno te isto, definitvno ne bi imala vjeru bez crkve,.
Ok,crkva je usmjeravala poglede krscana na ''vjeru'' i na kraju krajeva razvila tu ''vjeru'' ali tu je rijec o nekim dogadajima iz proslosti u koje ti mozes i ne moras vjerovati kao sto je to vec spominjano marijino bezgresno zacese,dakle oni ti kazu marija je bezgresno zacela pa sada se ti mozes s time sloziti i ne moras no to nije isto sto i vjera u Boga. Vjera u Boga je jedan duhovni osjecaj,duhovna povezanost sto nije isto kao i vjerovaje u stvarnost odredenih dogadaja...
Neeeegooo,fat ocemo na misu u nedjelju? :)
naravno da crkva oblikuje vjeru- ali vjera kao takva sama po sebi postojala je i prije crkve (ne govorim sad nuŞno o krťèanstvu)- crkva kao takva poèela se razvijati od dolaska Isusa na svijet, a u Boga se vjerovalo i prije njegovog dolaska.....recimo to ovako:
u nama ljudima nalaze se praiskonski nagoni: nagon za hranom i Şivotom, èovjekova èeŞnja za spoznajom, istinom i pravdom, potreba da se Şivot ispuni smislom. - Ali u èovjeku postoji i joť neťto dublje. Na dnu duťe leŞi presnaŞna potreba, teŞnja za vjeÌnim i beskonaÌnim, za Bogom. Ovdja se radi o jednoj od najdubljih potreba (èeŞnja) èovjeka, jer je religija postojala i postoji svuda i u svim vremenima. Imamo dojam da su sve ljudske nagonske (pokretaèke) snage izvanredno smislene. U najmanju ruku uviðamo da sve tjelesne i duhovne potrebe (nagoni) èovjeka nalaze ostvarenje puno smisla: nagon za hranom pronalazi neťto za jelo, teŞnjea za spoznajom, istraŞivanjem i znanjem.. doista nalazi svoje ispunjenje. To nam dokazuju ogromna kulturna podruèja znanosti, tehnike, filozofije, umjetnosti itd. Mogli bismo upravo reÌi: sama èinjenica da te pokretaèke snage u sebi nalazimo, veÌ je
dokaz za to da stvarno postoje odgovarajuĂŚi objekti naĹĄih potreba. Ăinjenica da osjeèam glad, upravo je dokaz za to, da negdje u svijetu postoji neĹĄto ĹĄto se moĹže jesti. Ăinjenica da Ĺželim spoznaju veĂŚ je dokaz za to, da mora postojati neĹĄto ĹĄto moĹžemo spoznati. - Moglo bi se i ovako reĂŚi. sama èinjenica da se u nama nalaze organi, dokaz je za to, da mora postojati neĹĄto za ĹĄto su ti organinaèinjeni. Ako naprimjer naĹĄi istraĹživaèi danas iskopaju ostatke neke Ĺživotinje koja je Ĺživjela prije sto tisuĂŚa godina, a koja je imala oèi i noge, tada znamo, da je ta Ĺživotinja imala pod nogama èvrsto tlo, a nije Ĺživjela u moru i da je tada postojalo svjetlo, jer bi inaèe oèi i noge bile besmislene. I zapitajmo se sada: ako su sve pokretaèke (nagonske) snage èovjeka tako smisleno ureðene, moĹže li tada najdublja pokretaèka snaga èovjeka, teĹžnja za beskonaènim biti besmislena? Zar ne smijemo s punim pravom reĂŚi: sama èinjenica da u nama ljudima postoji jedna tako duboka religiozna teĹžnja, upravo je dokaz za to, da ta religiozna potreba mora naĂŚi i svoje ispunjenje? Sama èinjenica da ta teĹžnja za beskonaènim spada meðu najsnaĹžnije i najdublje pokretaèke snage èovjeka èini nam se kao drastièni dokaz, da postoji ono, za èim taj nagon teĹži: beskonaèno, vjeèno, Bog. Posve slièno mogli bismo reĂŚi: mi ljudi nosimo u sebi takoðer jedan organ za beskonaèno, to jest savjest. U toj savjesti doĹživljavamo jedno "moraĹĄ" ĹĄto od nas traĹži jedno beskonaèno biĂŚe. Ne smijemo li iz toga s punim pravom zakljuèiti da radi toga to beskonaèno mora postojati, jer posjedujemo taj organ? ĂeĹžnja za beskonaènim provlaèi se kao snaĹžna struja kroz cijelu povijest èovjeèanstva. VeĂŚ je prethistorijski èovjek prije viĹĄe stotina tisuĂŚa godina pokazivao tu èeĹžnju svojom vjerom u nastavak Ĺživota poslije smrti: darovi uz grobove, grobovi sa mrtvacima u sjedeĂŚem poloĹžaju, itd. navijeĹĄtaju nam tu vjeru u nastavak Ĺživota s one strane. Takoðer molitve i Ĺžrtve, ketedrale, crkve i svetiĹĄta, bogomolje i religiozna umjetnost u svim religijama na zemlji rjeèiti su primjer neodoljivog svjedoèanstva te èeĹžnje za Bogom. Bezbrojni redovi, misionari, konvertiti (obraĂŚenici) muèenici i mistici pokazuju da je veliki broj ljudi uvijek bio spreman i na najveĂŚe Ĺžrtve za Boga, pa èak i na Ĺžrtvu Ĺživota. MoĹže li tolika èeĹžnja biti besmislena? je li moguĂŚe da upravo najdragocjenije u nama ostane neisunjeno? Zar nije nuĹžno da postoji Bog, koji ĂŚe svu tu èeĹžnju umiriti?
fat drummer
03-10-2006, 10:04
kad kaĹžeĹĄ misu, misliĹĄ li pod time na biljar?
konzerva
03-10-2006, 10:42
crkve ne postoji bez vjere,niti je vjera potpuna bez crkve.
neki su jako umiĹĄljani pa misle da mogu sami sve,e pa ne moĹžeĹĄ.
vidim da neke vesele ťto na masu blesavih pitanja postoji vrlo jednostavan odgovor u bibliji. e pa ljudi èitajte malo bibliju,posavjetujte se sa upuÌenim osobama pa onda postavite neko smisleno pitanje.
ljude se izbacivalo iz crkve i ĹĄikaniralo jer su smatrali da je papa nepogreĹĄiv, a onda odjednom nije osim ako ne donosi odluke vezane za svoje stado.
malo si pobrkao stvari, prije uopĂŚe nije postojala dogma o papinoj nepogreĹĄivosti, odnosno nije bio nepogreĹĄiv. onda je uvedena nepogreĹĄivost pitanju donoĹĄenja dogmi. i otada do danas samo jednom prilikom iskoriĹĄtena je ta nepogreĹĄivost.
ťto se tièe Şena sveÌenika,ta je odluka uglavnom utemeljena na predaji. tako da postoji moguÌnost da se ona u buduÌnosti promijeni,iako ja mislim da za to nema potrebe. Şene imaju izraŞenu ulogu u crkvi, postoji puno zvanja i u krajnjoj liniji veÌina vjernika su ipak Şene.
joť bi se osvrnuo na èinjenicu da se èesto govori vjera zabranjuje ovo,zabranjuje ono...
nije poanta u zabranama,nije stvar da ti paziĹĄ da ne napraviĹĄ zlo. jer tako ti moĹže proĂŚ cijeli Ĺživot a da nisi napravio niĹĄta dobro! poanta je da se trudiĹĄ radit dobro. poanta krĹĄĂŚanstva je u ljubavi, ljubi i radi ĹĄto hoĂŚeĹĄ,odnosno ako ljubiĹĄ neĂŚeĹĄ radit zlo.
ti znaš...
Ma nije moguće da si toliko naivan. Nakon tolikih knjiga, dokumenata, povijesnih događanja i previranja, ti tvrdiÅ¡ da je sve izraz svetosti i težnji ka savrÅ¡enosti? Ja možda ne tumačim neke crkvene istine na način na koji vi koji kažete da ste vjernici to radite i tu ću ajde neka vam bude priznati da grijeÅ¡im, ali biti toliko naivan i bezuvjetno vjerovati u sve te nazoviistine... Riječima jednog franjevca: "Perhaps the mission of those who love mankind is to make people laugh at the truth, to make truth laugh, because the only truth lies in learning to free ourselves from insane passion for the truth." - izraz je ovo Aristotelovog nauka o istraživanju puteva koji vode do istine, a nisu nikada univerzalni. Njegov je nauk sjetimo se, Crkva prihvatila i poduže vrijeme obožavala (doduÅ¡e na jedan odvratan, kontraran način samom učenju - dogmatski), a kad se neki bistrić dosjetio da ih je Filozof malo zajebao, istina je okrenula svoju drugu stranu.
konzerva
03-10-2006, 13:01
ne tvrdim da je sve izraz svetosti. ali crkvene istine nisu plod ljudskih muĹĄica koje nemaju veze s duhom svetim.
vrlo jednostavno. poðite dakle i uèinite mojim uèenicima sve narode krsteÌi ih u ime oca i sina i duha svetoga i uèeÌi ih èuvajte sve ťto sam vam zapovijedio. i evo,ja sam s vama u sve dane- do svrťetka svijeta.
fatov argument proizlazi iz neprihvaÌanja da duh sveti i dan danas,pa tako i prije 2000 godina,nadahnjuje svece,pa i sve nas,i da je on nadahnuo istine vjere. vjernik vjeruje u to. vjernik vjeruje da duh puťe gdje hoÌe, i da su èudnovati putevi boŞji,ali isto tako da je cjelokupna povijest ljudskog roda povijest spasenja,a ne slijed sluèajnosti i slijepih odluka.
fat drummer
03-10-2006, 13:33
ťto sam pobrkao? jel papa ne pogreťiv kada odluèuje o crkvi? da jest, ako sjedi na svetoj stolici, nepogreťiv je. tako je sjedio i odluèio da je super poslat idiote na kriŞarske ratove. well, whoop de doo.
ili da je okej spaljivat Ĺžene za koje se smatra da su vjeĹĄtice.
a sada jedno pitanjce. iz èega proizlazi istoèni grijeh? zaťto isus nije roðen s istim?
*SUPERMAN*
03-10-2006, 14:37
kad kaĹžeĹĄ misu, misliĹĄ li pod time na biljar?
Biljar ti je za nagradu nakon 60 min sjedenja u crkvi :-D
poðite dakle i uèinite mojim uèenicima sve narode krsteæi ih u ime oca i sina i duha svetoga i uèeæi ih èuvajte sve što sam vam zapovijedio. i evo,ja sam s vama u sve dane- do svršetka svijeta.
Pretpostavljam da je to neki citat proizaÅ¡ao iz Kristovih usta. I sad, sve pet da se iz tih rečenica i "istina" na koje se odnose ne javljaju tumačenja kako su majmuni tronogi grabežljivci pretežno roze boje iz porodice mačaka, kako je kurva koja se podala pohoti nekog popa u biti vjeÅ¡tica i krivac za njegov blud i kako su fratrići koji su odlučili propovijedati Kristov nauk siromaÅ¡tva odjednom sve krivo shvatili jer ima onih kojima je joÅ¡ uvijek osim molitve draga i ona "u se, na se i poda se", kako Zemlja u biti nije okrugla - sve ovisno o tome kako je i kad trebalo podesiti.
Ovo na Å¡to se ti buniÅ¡ i iz čisto vjerskih razloga spočitavaÅ¡ kao neko nebulozno fatovo neprihvaćanje onoga u Å¡to vjernik vjeruje - a kolebanja unutar tih istina i vjere koju čine objaÅ¡njavaÅ¡ sa "čudni su putevi božji" - analogno je i najmanju ruku niÅ¡ta bolje od onoga Å¡to fat ili ja zovemo objektivnom kritikom kad kažemo da je većina tih istina plod slučajnosti, tj. izraz potreba koje su iz tih slučajnosti proizaÅ¡le.
Dakle, "čudni su putevi božji" = "plod slučajnosti i izraz ekonomskih i ostalih druÅ¡tvenih potreba"
*SUPERMAN*
03-10-2006, 16:23
poðite dakle i uèinite mojim uèenicima sve narode krsteÌi ih u ime oca i sina i duha svetoga i uèeÌi ih èuvajte sve ťto sam vam zapovijedio. i evo,ja sam s vama u sve dane- do svrťetka svijeta.
Pretpostavljam da je to neki citat proizaťao iz Kristovih usta. I sad, sve pet da se iz tih reèenica i "istina" na koje se odnose ne javljaju tumaèenja kako su majmuni tronogi grabeŞljivci preteŞno roze boje iz porodice maèaka, kako je kurva koja se podala pohoti nekog popa u biti vjeťtica i krivac za njegov blud i kako su fratriÌi koji su odluèili propovijedati Kristov nauk siromaťtva odjednom sve krivo shvatili jer ima onih kojima je joť uvijek osim molitve draga i ona "u se, na se i poda se", kako Zemlja u biti nije okrugla - sve ovisno o tome kako je i kad trebalo podesiti.
Ali konzerva je rekao da te crkvene istine nisu plod ''ljudskih musica'' vec imaju veze s duhom svetim. Ovo sto si ti naveo nisu crkvene istine vec kao sto si sam rekao interpretacije,poistovjetio si to dvoje.
fat drummer
03-10-2006, 16:31
hm... a koje se to toèno crkvene istine, i tko nam ih je donio/objavio... p.s. molim da se primjeti pridjev uz istine
Ali konzerva je rekao da te crkvene istine nisu plod ''ljudskih musica'' vec imaju veze s duhom svetim. Ovo sto si ti naveo nisu crkvene istine vec kao sto si sam rekao interpretacije,poistovjetio si to dvoje.
Interpretacija čini neÅ¡to svrhovitim i uporabljivim. Kad mi kažeÅ¡ da ćeÅ¡ me častiti cugom usred kafića, ja to zdravom logikom interpretiram kao postupak kojim ćeÅ¡ ti otići do Å¡anka, platiti piće i donijeti mi. U protivnom, Å¡to znači to Å¡to si izrekao, kako se uopće realizira?
Moram li te upozoriti da si kontradiktoran - crkvena istina također je interpretacija jer dolazi od Crkve, ne Duha Svetoga; da li se tebi ili ikojem od vjernika Duh Sveti izravno obratio? I tko kaže da to Å¡to činiÅ¡, činiÅ¡ ispravno i po nalogu Duha Svetoga? Na kraju krajeva Markuse - izostavimo Crkvu, da ti se i izravno obratio, ono Å¡to ti činiÅ¡ interpretacija je njegove zapovijedi, tvoja istina zasnovana na interpretaciji njegove istine.
Kada Pitagora svjetovnjaku kaže da će prvo kvadrirajući katete nekog pravokutnog trokuta, a zatim zbrajajući te iznose dobiti kvadriranu veličinu hipotenuze tog trokuta, on to potkrijepi konkretnim veličinama i podastre dokaze putem kojih je do tog saznanja doÅ¡ao. Oni tvore logički slijed i na kraju rezultat koji se poklapa s nekim druÅ¡tveno općeprihvaćenim kriterijima razmiÅ¡ljanja i vrednovanja. Napominjem, unaprijed utanačenim i određenim. Tako funkcionira znanost, to znači dokazivanje.
Crkva naprotiv, funkcionirala je, funkcionira i sve bi rekao i dalje će, pod principom prisile i zadržavanja prava neobjaÅ¡njavanja svojih zaključaka, a prezentira ih kao istine - ne postavljajte uzaludna pitanja! Ako Crkva kaže da je kvadrat hipotenuze trokuta s katetama 2 i 3 jednak 15, a ne 13,kao Å¡to zbilja jest, na vjerniku je da to prihvati kao istinu bez daljnjeg propitivanja uzroka. Duh Sveti reče. Takav pristup ostavlja prostora manipulacijama i relativiziranjima po potrebi - nema egzaktno određenog sistema u kojem je primjerice litra vina poslije ručka neumjerenost, već se ta umjerenost kod nekih proteže i na tri litre, a kod nekih staje na pola.
Molim da me se ne sasiječe komentarima tipa crkva će objasniti Pitagorinim poučkom, jer to nije bit usporedbe i vi to znate.
mala buba
03-10-2006, 17:55
...
u nama ljudima nalaze se praiskonski nagoni: nagon za hranom i Şivotom, èovjekova èeŞnja za spoznajom, istinom i pravdom, potreba da se Şivot ispuni smislom. - Ali u èovjeku postoji i joť neťto dublje. Na dnu duťe leŞi presnaŞna potreba, teŞnja za vjeÌnim i beskonaÌnim, za Bogom. Ovdja se radi o jednoj od najdubljih potreba (èeŞnja) èovjeka, jer je religija postojala i postoji svuda i u svim vremenima.
....
Zar ne smijemo s punim pravom reĂŚi: sama èinjenica da u nama ljudima postoji jedna tako duboka religiozna teĹžnja, upravo je dokaz za to, da ta religiozna potreba mora naĂŚi i svoje ispunjenje? Sama èinjenica da ta teĹžnja za beskonaènim spada meðu najsnaĹžnije i najdublje pokretaèke snage èovjeka èini nam se kao drastièni dokaz, da postoji ono, za èim taj nagon teĹži: beskonaèno, vjeèno, Bog. Posve slièno mogli bismo reĂŚi: mi ljudi nosimo u sebi takoðer jedan organ za beskonaèno, to jest savjest. U toj savjesti doĹživljavamo jedno "moraĹĄ" ĹĄto od nas traĹži jedno beskonaèno biĂŚe. Ne smijemo li iz toga s punim pravom zakljuèiti da radi toga to beskonaèno mora postojati, jer posjedujemo taj organ? ĂeĹžnja za beskonaènim provlaèi se kao snaĹžna struja kroz cijelu povijest èovjeèanstva. VeĂŚ je prethistorijski èovjek prije viĹĄe stotina tisuĂŚa godina pokazivao tu èeĹžnju svojom vjerom u nastavak Ĺživota poslije smrti
....
ne mislim ti secirati post, samo sam ostavila ono sto me nagnalo da napisem reply. ono sto htjedoh reci je da ta ceznja svakako postoji, i cak bi je mogli nazvati najosnovnijom ljudskom ceznjom, ali da ona dokaz postojanja boga nije.
ta ista pitanja se mogu gledati i s druge strane. da, covjek je uvijek tezio za beskonacnim, no zasto? nije li moguce da je to bilo upravo zato jer je covjekov najosnovniji strah onaj od smrti, sto se moze logicki objasniti u kontekstu evolucije, zakona dzungle, kako god zelis. strah od smrti je osnova prezivljavanja, te je teznja za zagrobnim zivotom moguce samo jos jedna od manifestacija tog straha. i takodjer je moguce, da je ta teznja za zagrobnim zivotom i njeno postojanje oduvijek, tek dokaz postojanja tog straha od smrti, a ne iceg drugog.
sto se tice mojeg osobnog pridonosa ovoj temi (makar mi je uvodni post malo nejasan, nije me bilo neko vrijeme na forumu pa ne znam o cemu se radi, ali pretpostavit cu da se forumase pita o njihovoj religiji i vjeri)....ukratko - religija za mene osobno nije. niti jedna postojeca za koju znam (nove nicu svaki dan pa jebga ne stignem to sve pratiti) mi ne odgovara u potpunosti. na stranu s time sto mi po mojem karakteru kolektivna stovanja i zajednice ne odgovaraju, niti jedna religija nije u potpunosti u skladu sa mojim osobnim uvjerenjima. i stoga se necu nazvati pripadnikom niti jedne od njih, makar vjerujem da se od svake moze nesto nauciti, pa makar to bilo samo nama osobno prikladniji verbalni izraz za nesto sto unutar sebe cutimo.
religije mogu donjeti dosta dobrog, ali i dosta zla - zajednice su uvijek dvosjekli macevi. osobno smatram da mi religija nije potrebna, i dapace, ona mojoj vjeri skodi, ali ne osudjujem ikoga tko smatra da mu pomaze, tko se na taj ajmo reci kolektivni nacin osjeca blize bogu
sto se vjerovanja u boga (boga, bogove, bozicu, ideju ljubavi, nesto vise..kako god to nazvali) imam duboko usadjenu vjeru i ona se temelji na mojoj savjesti i onome sto osjecam da je ispravno. u skladu s time pokusavam zivjeti svaki dan. i jedine ljude koje na nekom temelju vjere i toga svega postujem su oni koji se trude biti najbolji ljudi sto mogu biti. bilo da su izabrani 'lonerski' put poput mojeg, neki religijski, agnosticki ili ateisticki...svejedno mi je. dok god je u srzi necijih izbora u zivotu zelja za time da se bude dobra osoba, (mogli bismo to nazvati vjerom u dobro), moje postovanje ima.
konzerva
04-10-2006, 11:10
a sada jedno pitanjce. iz èega proizlazi istoèni grijeh? zaťto isus nije roðen s istim?
proistjeèe iz grijeha prvih ljudi,a Isus nije roðen s njime jer je zaèet po Duhu Svetome (ne ljudskoj osobi) i jer ga je rodila DJevica Marija koja je takoðer bila oèuvana od istoènog grijeha (citat iz dogme o bezgreťnom zaèeÌu: Izjavljujemo, objavljujemo i zakljuèujemo da je uèenje koje drŞi da je preblaŞena Djevica Marija u prvom èasu svoga zaèeÌa, po posebnoj milosti i povlastici svemoguÌega Boga, predviðajuÌi zasluge Isusa Krista, Spasitelja ljudskoga roda, bila oèuvana zaťtiÌenom od svake ljage izvornoga grijeha, od Boga objavljeno, te ga zaradi toga svi vjernici moraju èvrsto i postojano vjerovati)
hm... a koje se to toèno crkvene istine, i tko nam ih je donio/objavio... p.s. molim da se primjeti pridjev uz istine
"crkvene" istine si ti prvi spomenuo u raspravi. ja znam za vjerske istine. donesene su nam objavom (ona ukljuèuje sveto pismo+crkvenu predaju). njih ima mnogo,a glavne su:
1.samo je jedan Bog,a tri su BoĹžanske osobe.
2.Bog je sve stvorio,sve uzdrĹžava i upravlja.
3.duťa je èovjeèja besmrtna
4.sin je BoŞji postao èovjekom i otkupio nas svojom smrÌu na kriŞu.
5.milost je BoĹžja potrebna za spasenje
6.Bog Ìe dobro nagraditi vjeènom nagradom,a zlo kazniti vjeènom kaznom
Ovo na ťto se ti buniť i iz èisto vjerskih razloga spoèitavať kao neko nebulozno fatovo neprihvaÌanje onoga u ťto vjernik vjeruje - a kolebanja unutar tih istina i vjere koju èine objaťnjavať sa "èudni su putevi boŞji" - analogno je i najmanju ruku niťta bolje od onoga ťto fat ili ja zovemo objektivnom kritikom kad kaŞemo da je veÌina tih istina plod sluèajnosti, tj. izraz potreba koje su iz tih sluèajnosti proizaťle.
Dakle, "èudni su putevi boŞji" = "plod sluèajnosti i izraz ekonomskih i ostalih druťtvenih potreba"
ja samo kaŞem da se vi sablaŞnjavate i uŞasavate jer ne shvaÌate vjernièki stav da crkvu vodi duh sveti. a èudnovati putevi boŞji nisu plod sluèajnosti u oèima vjernika. mi propovijedamo Krista raspetog: Şidovima sablazan, poganima ludost,pozvanima pak- i Şidovima i grcima- Krista,BoŞju snagu i BoŞju mudrost.(...) Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta da posrami jake. sv.Pavao
a kolebanja unutar vjere nisu isto ťto i grijesi i pogreťke vjernika. ako vjernici nisu Şivjeli vjeru,pa ponekad i sam papa,to ne znaèi da je vjer mijenjana. potpunost boŞje objave zavrťila je s uskrsnuÌem isusa,ali ipak se nastavlja u manjoj mjeri.npr.marijina ukazanja.
Taman sam htio staviti točku iza ovog napora, gotovo, finito, the end i onda izletiÅ¡ s ovim Marijinim ukazanjima. Da ti znaÅ¡ Å¡ta se meni ukazuje nakon kojeg Å¡tamprleka rakije viÅ¡ka... Čuda konzervo, čuda. I ne vjeruju mi kad im pričam sljedeći dan. Gadovi.
No, neću omalovažavati. Nije me briga ako se napijete, poÅ¡evite, prežderete, izvrijeđate ili ogluÅ¡ite o koju drugu zapovijed ili crkvenu istinu s vremena na vrijeme - držite se osnova poÅ¡tenja i solidarnosti i za mene ste dobri ljudi, a vjera me ionako ne interesira (vi znate kako vam je i zbog čega Å¡to lakÅ¡e).
Poanta vaÅ¡e vjere iz mog kuta gledanja je "Duh Sveti je objavio, pa sad može i lijevo i desno i gore i dolje, Bog će nagraditi, samo ne znamo kako i čime, Bog će kazniti, samo ne znamo zaÅ¡to i zbog čega, Bog tako reče i ne pitaj dalje, jebe ti se kako, uradi nekako".
fat drummer
04-10-2006, 13:48
e da, sad smo tu! kako je marija usèuvana od istoènog grijeha? odjednom opla, marija je usèuvana istoènog grijeha. why? zar nije i ona potomak adama kao i svi drugi? jer grijesi otaca odjednom ne vrijede. zaťto istu takvu povlasticu nisu dobili svi drugi?
odjednom su duh i bog sveti odluèili da je ona izuzeta tog pravila kojem se pokorava èitav ljudski rod i zbog kojeg proklinjemo dan kad smo popapali s stabla spoznaje. naravno, tu dogmu je odredila crkva koji 1900 godina nakon samog dogaðaja. dopusti da podignem znaèajno desnu obrvu. evo jesam...
zadnja istina je pogotovo uznemirujuÌa. jer èak i èovjek za zlo ne kaŞnjava vjeènim i konaènim prokletstvom, a bog milosrdni kaŞnjava. kad se svojevremeno potegnula rasprava o meritornosti te istine na forumu hbk-a velik broj forumaťa je tvrdio kako ne moŞe prihvatiti takvo tumaèenje jer svatko bi trebao zavrťiti u raju. neki su èak negirali i postojanje purgatorija. da ne govorimo o vjekovnom problemu: gdje je zavrťio aristotel ili sokrat?
gdje je zavrĹĄio aristotel ili sokrat?
U limbu. :lol:
fat drummer
04-10-2006, 13:50
[quote="fat drummer":piey2729]gdje je zavrĹĄio aristotel ili sokrat?
U limbu. :lol:[/quote:piey2729]
pitaj dantea, on ima neke druge ideje
NE bih znao, nije se to meni dalo èitat. :oops:
e da, sad smo tu! kako je marija usèuvana od istoènog grijeha? odjednom opla, marija je usèuvana istoènog grijeha. why? zar nije i ona potomak adama kao i svi drugi? jer grijesi otaca odjednom ne vrijede. zašto istu takvu povlasticu nisu dobili svi drugi?
Izjavljujemo, objavljujemo i zakljuèujemo
E, tu je kvaka! Gotovo. Nema. ProÅ¡la baba s kolačima. To se ne pita. Z-A-K-LJ-U-Č-U-J-E-M-O. Do sljedećeg puta kad nam zatreba.
*SUPERMAN*
04-10-2006, 22:05
@Kima(interpretacija)
Vjerujem da sam krivo shvacen ili sam se krivo izrazio(sto je vjerovatnije). Naime mislio sam na poistovjecivanje crkvenih istina koje je konzerva tcnije imenovao(vjerske istine),kod kojih naravno postoji odredena interpretacija cim su prenesene od jednog na drugog i ''crkvene istine'' kao sto su vasi primjeri s spaljivanjem zena i rozim majmunima...
fat drummer wrote:
ti znaš...
moram se javiti mada me kima vec dva put preduhitril(prvi put na komentar lady avon) :-D
fata opsjedaju vjestice i neki primjeri iz joooooj taaaaak daleke proslosti i koji pripadaju proslosti kao da su sad bolja vremena i kao da se crkva naucila pameti...
boli mene dal je neko vjernik il ne, dal hoda u crkvu il se moli u cetri zida...ne da me boli nego me to uopce ne zanima, ne zanima me ni rasprave dal je marija zacela po duhu svetome il ne jer o tome se moze raspravljati vjecno...
al osim propovjedanja u ljubavi prema bliznjem i blabla ostalim vrednotama koje zastupa svaka religija nije ucinila bas nista korisno, osim da se lijepo obogatila, prouzrocila ratove...
no razlog zbog kojeg se javljam je taj da nitko ne spominje politiku koju danas vodi crkva, osobito u hrvatskoj..
pocevsi od memo aidsa do zabrane radom nedelje
sto se tice memo aidsa ili bilo kojeg programa koji bi trebao mlade osobe informirati o svim rizicima nezasticenog spolnog odnosa,crkva po stoti put pokazuje svoje pravo lice gdje gleda kao konj, ravno ispred sebe, zanemaruje cinjenicu da mladi, bili vjernici il ne stupaju u spolne odnose sve ranije, da informacije prikupljaju gdje stignu i umjesto da na vjerunauku il na misi propovjedaju o apstinenciji a da ostave na educiranim osobama da omoguce mladima pristup kvalitetnim informacijama za slucaj da ipak ne odluce apstinirati oni samo isticu kako kondomi nisu pouzdani, govore da je grijeh koristiti kontracepciju, a za to vrijeme milijuni ljudi umiru...
al boli briga crkvu za to...
osim toga, ja bi pozvala malo vas tu u zabit da vidite sta se propovjeda nedeljom na misama, ne samo u jednoj zupi, a po pricama drugih imam osjecaj da svecenici si dopustaju onoliko kolko im zadrta sredina dopusta...(oni koji prate nedeljom mise na hrt-u mogli su iz meni obliznje crkve slusati svecenika kao se hvali nasim krajem koji je etnicki cisti :!: )...
nemogucnost razvrgavanja braka osim u iznimnim slucajevima jos je samo jedna nebuloza jer je to rezultiralo da u ovakvim krajevima zena je naucena da trpi muza do smrti, uz svakodnevna psihicka i fizicka maltertiranja, a stajaliste svecenika je da bog to sve vidi i da ce je nagraditi za njezinu patnju...
mozemo i malo o tome kak zena moze koristiti kontracepciju samo ako je 100%sigurna da ce biti silovana il o tome da je seks s kondomom nije to vec masturbiranje u dvoje(ovo ne dolazi od svecenika iz zabiti nego od uvazenog dona kustica)...
pa za kraj rad nedeljom gdje se crkva digla na sve cetri jer se dira u njezin termin nedeljom ujutro, a do tada nije se javljala za ostale koji vec rade nedeljom, one koji rade prekovremeno, nismo je culi da se bori za placanje toga i da se omoguci bar jedan(bilo koji) slobodan dan, nego samo nedeljom...
osobno ne kuzim kak neko ko je nacitan i obrazovan moze braniti crkvu...jednostavno ne kuzim...
a spika da nisu nepogresivi jer su i oni ljudi bi bila ok kad bi ih vjernici mogli birati i maknuti ko i politicare....ali oni su nedodirljivi i rade pizdarije a da nikome ne odgovaraju i mada crkva na najvisoj razini se suzdrzava od vecih gresaka ipak svecenici po zupama imaju veliki utjecaj na vjernike, daleko veci od drugih s toga za mene to nije nikakvo opravdanje....
mogla bi malo i o pedofiliji i koliko se dugo zataskavala pa o homoseksualcima gdje se opet bljuzga o bolesti i jos vise ih se stigmatizira al moram ici
imam još jedno pitanje:
zakaj meni treba neki posrednik između mene i boga?
@Kima(interpretacija)
Vjerujem da sam krivo shvacen ili sam se krivo izrazio(sto je vjerovatnije). Naime mislio sam na poistovjecivanje crkvenih istina koje je konzerva tcnije imenovao(vjerske istine),kod kojih naravno postoji odredena interpretacija cim su prenesene od jednog na drugog i ''crkvene istine'' kao sto su vasi primjeri s spaljivanjem zena i rozim majmunima...
Spaljivanje žena i rozi majmuni ulaze u sferu karikiranja, iako je prvo temeljeno na primjeru stvarnih povijesnih događanja, a drugo moja izmiÅ¡ljotina. No, moja poanta je sadržana upravo u tom besmislenom karikiranju; ne jednom je najobičnija crkvena istina poput "duÅ¡a je čovjekova besmrtna" toliko izrelativizirana i dovedena do granica apsurda u teoloÅ¡kim raspravama, od strane teologa, da se njima bilo običnom puku od kojeg se očekivala posluÅ¡nost i pravovjernost, neukom čovjeku, odnosno laiku, bilo između teologa samih dokazivalo upravo ovakve nebuloze kao Å¡to je spomenuta, da su majmuni tronožna roza stvorenja iz porodice mačaka i zahtijevalo da se ne propituje dalje. Dok je među učenim ljudima Crkve uvijek bilo mjesta sukobima, sofizmima i nadmudrivanjima, u slučaju obične raje prva i jedina zadaća je bila osigurati pokornost, posluÅ¡nost, kako bi bili zavedeni. I raja je sluÅ¡ala, a vlast se unutar Crkve smjenjivala i mijenjala učenja (u manjoj ili većoj mjeri) koja se podastiru vjernicima kako je kojoj trebalo.
Na kraju krajeva, kakvo objaÅ¡njenje nalaziÅ¡ u proglaÅ¡avanju žena vjeÅ¡ticama? Po čemu je to iÅ¡ta manje nebulozno od rozih majmuna?
no razlog zbog kojeg se javljam je taj da nitko ne spominje politiku koju danas vodi crkva, osobito u hrvatskoj..
Nisi dovoljno detaljno pročeÅ¡ljala sve topice, od debilana do offtopica... Iako, rad/nerad nedjeljom joÅ¡ nismo raspravili. :-D
*SUPERMAN*
05-10-2006, 00:51
Spaljivanje Şena i rozi majmuni ulaze u sferu karikiranja, iako je prvo temeljeno na primjeru stvarnih povijesnih dogaðanja, a drugo moja izmiťljotina. No, moja poanta je sadrŞana upravo u tom besmislenom karikiranju; ne jednom je najobiènija crkvena istina poput "duťa je èovjekova besmrtna" toliko izrelativizirana i dovedena do granica apsurda u teoloťkim raspravama, od strane teologa, da se njima bilo obiènom puku od kojeg se oèekivala posluťnost i pravovjernost, neukom èovjeku, odnosno laiku, bilo izmeðu teologa samih dokazivalo upravo ovakve nebuloze kao ťto je spomenuta, da su majmuni tronoŞna roza stvorenja iz porodice maèaka i zahtijevalo da se ne propituje dalje. Dok je meðu uèenim ljudima Crkve uvijek bilo mjesta sukobima, sofizmima i nadmudrivanjima, u sluèaju obiène raje prva i jedina zadaÌa je bila osigurati pokornost, posluťnost, kako bi bili zavedeni. I raja je sluťala, a vlast se unutar Crkve smjenjivala i mijenjala uèenja (u manjoj ili veÌoj mjeri) koja se podastiru vjernicima kako je kojoj trebalo.
Na kraju krajeva, kakvo objaťnjenje nalaziť u proglaťavanju Şena vjeťticama? Po èemu je to iťta manje nebulozno od rozih majmuna?
Opet me nisi shvatio.
Naravno da je jasno da je primjer s rozim majmunima karikiranje i jasna je tvoja poveznica s majmunima i uvjeravanjem neukog puka u odredene ''nebuloze'' sto je po tebi u rangu s uvjeravanjem da postoje rozi majmuni. Ali u prvotnim interpretacijama crkvenih ili vjerskih istina tj. priopcenja duha svetog recimo o besmrtnosti covjekove duse ne postoji kako ti kazes bezbroj mijenjanja crkvenih ucenja iz kojih uz 30 razlicitih interpretacija dode do zena vjestica,vjernicko pitanje je stvarna prisutnost Boga u tim prvotnim istinama.
već ste i bogu dozlogrdili :smt069
fat drummer
05-10-2006, 00:57
veĂŚ ste i bogu dozlogrdili :smt069
ili bi smo mu dozlogrdili da postoji... muahahahahahahahhahaha
*SUPERMAN*
05-10-2006, 01:02
Ccccccc,nisko,nisko... Pazi fat da te grom ne pogodi,muahahahahahaha :badgrin: :lol:
fat drummer
05-10-2006, 01:07
Ccccccc,nisko,nisko... Pazi fat da te grom ne pogodi,muahahahahahaha :badgrin: :lol:
neĂŚe, bog je milostiv i milosrdan...
Opet me nisi shvatio.
Naravno da je jasno da je primjer s rozim majmunima karikiranje i jasna je tvoja poveznica s majmunima i uvjeravanjem neukog puka u odredene ''nebuloze'' sto je po tebi u rangu s uvjeravanjem da postoje rozi majmuni. Ali u prvotnim interpretacijama crkvenih ili vjerskih istina tj. priopcenja duha svetog recimo o besmrtnosti covjekove duse ne postoji kako ti kazes bezbroj mijenjanja crkvenih ucenja iz kojih uz 30 razlicitih interpretacija dode do zena vjestica,vjernicko pitanje je stvarna prisutnost Boga u tim prvotnim istinama.
Sad ispada da sam malouman.
Ti kažeÅ¡:"Istina je - čovjekova je duÅ¡a besmrtna".
Ja kažem: "Među ostalim istina je - čovjekova je duÅ¡a besmrtna, da, ali se iz nje da izvesti da su majmuni roze boje - s crkvenog glediÅ¡ta".
Kulturno se raspravljaÅ¡ i pristojan si, ali me vrijeđa ovaj način na koj ispadam budala koja ne raspoznaje razliku između dviju rečenica. Po zadnji put, istine koje je konzerva naveo su opće i glavne, a mnogo je onih učenja, apsurdnih i besmislenih do bola, koja su na temelju njih izvedena. Ja se nisam ograničio na onih pet istina (i tu opet ispadam glupan koji laprda jer ima poteÅ¡koća sa shvaćanjem teme), niti imam neÅ¡to protiv njih, niti tvrdim da je besmrtnost čovjekove duÅ¡e ekvivaletna rozim majmunima. Međutim, imam protiv mnoÅ¡tva drugih NEISTINA koje je Crkva objavljivala kao istine, a morale su odnekuda doći - relativiziranjem prvotnih učenja i istina do besvijesti.
Ako je primjer vjeÅ¡tica nedovoljno atraktivan, a rozih majmuna suviÅ¡e ekstreman i preapstraktan, Å¡to je s onim da je Zemlja ravna ploča? Na temelju čega, Å¡to mu to dođe? Da li tu nebulozu možeÅ¡ staviti pod navodnike i tvrditi da je izraz mojeg nevjerniÅ¡tva, a vrijedi kao crkvena (vjerska) istina (ili ako hoćeÅ¡ - učenje, nauk)?
Ja sam sila koja negira...... :smt096
Ako bog ne postoji, tko je i kako stvorio svemir? Tko je napravio veliki prasak? Meni je bog donekle prihvatljiv odgovor, jer ne mogu spoznati neĹĄto viĹĄe od toga.
Ako bog ne postoji, tko je i kako stvorio svemir? Tko je napravio veliki prasak? Meni je bog donekle prihvatljiv odgovor, jer ne mogu spoznati nešto više od toga.
=D> =D> =D> ...ovo nije ismijavanje nego iskren pljesak za iskrenost ;)
Gospodin Pravokutnik
05-10-2006, 16:37
Ja sam sila koja negira...... :smt096Ako bog ne postoji, tko je i kako stvorio svemir?
tom pitanju znanost ce dat odgovor u buducnosti a ne jednostavno odustat i pripisivat to nekom uzvisenom bicu kak da ne,ma kakav bog
Ako bog ne postoji, tko je i kako stvorio svemir? Tko je napravio veliki prasak? Meni je bog donekle prihvatljiv odgovor, jer ne mogu spoznati neĹĄto viĹĄe od toga.
igzektli...a taj bog ne mora biti ukorijenjen ni u jednoj religiji...naziv nije bitan, bitna je ideja. Sve ove rasprave o religiji bile su cisto o formi. Religije su samo sustavi vjerovanja koji razlicito interpretiraju sadrzaj. Bog moze biti Jahve, Allah, Priroda, The Force, Fizika ili deseci razlicitih bogova... Netko ce boga naci u zajednici vjernika, dok ce ga netko drugi naci u vlastitom iskustvu.
Vjerujem u Boga...bio bi naivan da ne vjerujem...a i vjerujem da cu dobiti svoga Boga ako ne prodjem ispit...
Ne isplati se raspravljati o tome...nema opipljivih dokaza ni da ga ima ni da ga nema...misljenje koje neko ima na tu temu je nepromjenjivo icijim uvjeravanjem...
*SUPERMAN*
05-10-2006, 20:20
Kulturno se raspravljaĹĄ i pristojan si
To je sve sto me zanima :smt083
Heh,salim se. :-D
Sto se tice maloumnosti ili budale koja ne raspoznaje razliku izmedu dvije recenice,mislim da nije bas tako ispalo, no ako je, oprosti,nije mi to bila nakana.(niti to mislim)
Da se vratim na temu;
Ja se nisam ogranièio na onih pet istina (i tu opet ispadam glupan koji laprda jer ima poteťkoÌa sa shvaÌanjem teme), niti imam neťto protiv njih, niti tvrdim da je besmrtnost èovjekove duťe ekvivaletna rozim majmunima. Meðutim, imam protiv mnoťtva drugih NEISTINA koje je Crkva objavljivala kao istine, a morale su odnekuda doÌi - relativiziranjem prvotnih uèenja i istina do besvijesti.
Pa naravno,slazem se,ne mislis valjda da ja nemam nista protiv tih drugih neistina?!
Ti smatras da su te neistine nuzno proizasle iz vec mnogo puta spomenutih pet istina,makar relativiziranjem prvotnih ucenja do besvjesti?
Jel moguce da su vjestice,zemlja kao ravna ploca i svi ostali ''rozi majmuni'' vlastite tvorevine odredenih ljudi unutar crkve,u tom trenutku mocnika(cije potojanje ja ne osporavam),nepovezane sa izvornih 5 istina?
Ako bog ne postoji, tko je i kako stvorio svemir? Tko je napravio veliki prasak? Meni je bog donekle prihvatljiv odgovor, jer ne mogu spoznati nešto više od toga.
Samo veliki geniji, većinom vrsni matematičari i fizičari, mogu spoznati, odnosno zamisliti četvrtu dimenziju. Osobno, to mi je pitanje puno intrigantnije od debati o postojanju boga i kako se prema miÅ¡ljenju koje osobe manifestira. Inertnost tvog vlastitog uma ne znači da kako opća, tako i individualna spoznaja ne može napraviti korak dalje.
Bog moze biti Jahve, Allah, Priroda, The Force, Fizika ili deseci razlicitih bogova... Netko ce boga naci u zajednici vjernika, dok ce ga netko drugi naci u vlastitom iskustvu.
Tako je. Moja vjera počiva na ljudskim vrijednostima kao Å¡to su Ljubav, PoÅ¡tenje, Skromnost...
Sto se tice maloumnosti ili budale koja ne raspoznaje razliku izmedu dvije recenice,mislim da nije bas tako ispalo, no ako je, oprosti,nije mi to bila nakana.(niti to mislim)
Vjerujem ti. Bio sam malo napet od loÅ¡e prospavane noći i konstantnog ponavljanja "krivo si me shvatio". Ne moraÅ¡ se ispričavati, nisi niÅ¡ta uvredljivoga rekao. Idi u miru.
Ti smatras da su te neistine nuzno proizasle iz vec mnogo puta spomenutih pet istina,makar relativiziranjem prvotnih ucenja do besvjesti?
Jel moguce da su vjestice,zemlja kao ravna ploca i svi ostali ''rozi majmuni'' vlastite tvorevine odredenih ljudi unutar crkve,u tom trenutku mocnika(cije potojanje ja ne osporavam),nepovezane sa izvornih 5 istina?
Da, smatram. Tu se u principu radi o poÅ¡tenju i razumnosti, a ti ljudi oko čijeg postojanja si se složio su ga imali vrlo malo ili uopće nisu imali. Te su istine u biti jako neodređene i dok govorim o njima, ne želim uvrijediti tvoje vjerovanje ili pouku koju izvlačiÅ¡ iz njih, već prosto tvrdim da su pogodne za razne religijske malverzacije i musanja. Tebi se možda čine svete i nepovredive, ali nekome su idealne za vožnju žednih preko vode.
konzerva
06-10-2006, 10:36
zaĹĄto istu takvu povlasticu nisu dobili svi drugi?
zato ĹĄta nisu bili na ovom svijeut s zadatkom da rode sina boĹžjega
da ne govorimo o vjekovnom problemu: gdje je zavrĹĄio aristotel ili sokrat?
sudeÌi po isusovim rijeèima, svima koji nisu imali prilike upoznati njega(i pred 3000 god i danas) sudit Ìe se prema njihovim djelima i prema savjesti.
da nisam doĹĄao i da im nisam govorio, nebi imali grijeha. ali sada nemaju isprike za grijeh svoj
nemogucnost razvrgavanja braka osim u iznimnim slucajevima jos je samo jedna nebuloza
nebuloza ti je sve ĹĄto je isus govorio ako ne smatraĹĄ da je on bog.
pazi: okreni drugi obraz, ljubi neprijatelja
nebuloze!
ali krĹĄĂŚani vjeruju da je isus bog, i tko Ĺživi vjeru shvaĂŚa da to stvarno funkcionira
osobno ne kuzim kak neko ko je nacitan i obrazovan moze braniti crkvu...jednostavno ne kuzim...
eto vidiť,a ja ne razumijem kako itko tko je malo zavirio u bibliju i upoznao katolièku vjeru moŞe biti protiv.
Bog moze biti Jahve, Allah, Priroda, The Force, Fizika ili deseci razlicitih bogova... Netko ce boga naci u zajednici vjernika, dok ce ga netko drugi naci u vlastitom iskustvu.
ja sam put, istina i Ĺživot. nitko ne dolazi k ocu osim po meni
*naravno iskljuèeni oni iz gornje kategorije koji nisu upoznati imali priliku
konzerva
06-10-2006, 10:42
imam joĹĄ jedno pitanje:
zakaj meni treba neki posrednik izmeðu mene i boga?
morať imat izravan odnos. to je osnova sve vjere. a posrednik, nije niťta drugo nego osoba koja je dobila boŞji poziv i posvetila Şivot prouèavanju vjere i nadasve Şivljenju,pa ima mnogo pametnog nam za reÌ i objasnit. ne moŞemo mi sami shvatiti masu stvari. doŞiviti nekakvo budistièko prosvijetljenje.
joť bi nadodao ťta se tièe spaljivanja vjeťtica- mislite da je time netko poslan u pakao?da je crkva proglasila te osobe da Ìe gorit u paklu?pa spaljena je na lomaèi inkvizicije i svetica Ivana Orleanska. a niti ekskomunicirani ljudi nisu "osuðeni" na pakao. neki dan iao je dobru "jutarnju propovijed" na tu temu Şivko kustiÌ.
da nadodam ima joť masa isusovih "nebuloza", npr blaŞeni siromaťni, koji plaèu...
gledajuÌi "ljudski" crkva je proizvod hrpa sluèajnosti koja je eto èudom nekim preŞivjela 2000 godina,rimske careve, srednjevjekovnu spregu s drŞavom, faťizam, komunizam, masu krivovjerja...
i isus je kad tako gledať bio luzer. ono 30 godina je radio manualni fizièki posao,onda je krenuo propovijedati i skupio neke sljedbenika. tman kad se èinilo da je uspio,uhapsili ga,svi ga napustili,ubili ga.
ali eto shvatite da je vjernièko gledanje daje smisao, i crkvi i isusovom Şivotu i poslanju duha svetoga itd. i tomu slièno
Kako se objaÅ¡njava "ako tko ne vjeruje u Boga, neka je proklet!" - sveti Pavao apostol u Prvoj poslanici Korinćanima, Novi zavjet.
Kako se objaĹĄnjava "ako tko ne vjeruje u Boga, neka je proklet!" - sveti Pavao apostol u Prvoj poslanici KorinĂŚanima, Novi zavjet.
Moooozda vrsta propagande (ne pratim topic od pocetka stoga sorry na klizecem uletu) ??
fat drummer
06-10-2006, 12:23
opla, a gdje je slobodna volja?!? ej, kako to da je marija izabrana, gdje je tu njen doprinos u odluci?
isus je po svemu bio èovjek osim po èinjenici da je roðen bez istoènog grijeha jer je tako bilo potrebno. a osnovna postavka ljudske prirode po krťÌanskom nauku je da smo slabi i graťni. well, isn't that convinient? jer crkveni nauk se ne moŞe prergati u prikazivanu isusa kao èovjeka koji je bio prognan, proganjan, muèen, siromaťan, neshvaÌen, ali eto nije imao onu osnovnu ljudsku osobinu: greťnost i sloabost te svijest o istoj.
odmah Ìu preduhitrit tvoj odgovor o nemoguÌnosti shvaÌanja boŞjeg plana jer to ja savrťen argument kada je krťÌanski nauk doveden pred neťto ťto ne moŞe opravdati. gdje je pozivam stvoritelja svega, mog maèka skippya...
inaèe, kako je ono iťlo: ťto odrijeťite na zemlji biti Ìe i gore odrijeťeno, ťto sveŞete na zemlji bit Ìe i gore svezano. ili je isus bio vrlo bukvalan i obraÌao se stoèarima, ili su osude onih vjeťtica da su sluge sotone i da su duťu dale vragu u zamjenu za svoje moÌi imale vrlo negativne poslijedice po njihov vjeèni Şivot. ne, ne zanima me kako je jc to rijeťio, prigovaram crkvi koja je svjesna isusovih rijeèi radila to ťto je radila.
ťto me dovodi do sokrata koji je jebao djeèake. jer nije znao da to bog ne Şeli. ili aristotel koji se klanjao poganim bogovima i gurao piťu nekom strièeku u guzu. pop quiz, ťto sada? grijeh protiv boga i èovjeka ako se ne varam.
uopÌe ne porièem humanu vrijednost rijeèi drvodjelje iz kuÌe davidove, ali porièem njihov kredibilitet nakon ťto su ih 2000 godina iskrivljavali raznorazni pohlepni gadovi, pedofili, ubojice islièno.
moraš imat izravan odnos. to je osnova sve vjere.
ZaÅ¡to je onda, ne sjećam se kako si točno formulirao pa ću se poslužiti zdravoseljačkim izrazom, joÅ¡ bolje ako vjernik ide u crkvu i pridržava se svih onih ceremonijalnih dužnosti (misa, sakramenti itd.)?
još bi nadodao šta se tièe spaljivanja vještica- mislite da je time netko poslan u pakao?da je crkva proglasila te osobe da æe gorit u paklu?
Nije me briga idu li u raj, pakao, niti da li im je duÅ¡a prokleta, besmrtna ili nekakva treća. Sablažnjava me olako oduzeti ljudski život. Pa tako nebrojeno puta. Čovjek poželi plakati od apsurda - govori se o nekoj svetosti, približavanju Bogu i njegovoj pomoći ako Ga slijedimo kroz život, a onda se taj isti život oduzima degutantno, iz hira; hrpa samodopadnih glavonja u mantijama se počnu igrati poput male djece, samo s nečim nepovratnim - ljudskim životom.
I nemojte mi pričati da besmisleno potežem proÅ¡lost, valjda je normalno da je netko tome već jednom stao na kraj - zato je Crkva danas toliko jadna i bespomoćna, no joÅ¡ uvijek zavodi mase u svrhu svoje gole egzistencije. Milodari, da. MoÅ¡ mislit. Kad namire sebe, viÅ¡ak Å¡alju dalje. Novac dobijaju od države, a kada se spomene vjerski porez, a neeeeeee... I "vjernici" i Crkva su manji od makova zrna. Jer, teÅ¡ko je biti vjernik kad te to dodatno koÅ¡ta - odjednom je naÅ¡ osobni odnos s Bogom prvo i jedino važno, a materijalizam odvratan i vrijedan prezira.
*SUPERMAN*
06-10-2006, 14:09
opla, a gdje je slobodna volja?!? ej, kako to da je marija izabrana, gdje je tu njen doprinos u odluci?
Pa njen doprinos je u tome da pristaje na to da je izabrana,postoji slobodna volja.
isus je po svemu bio èovjek osim po èinjenici da je roðen bez istoènog grijeha jer je tako bilo potrebno. a osnovna postavka ljudske prirode po krťÌanskom nauku je da smo slabi i graťni. well, isn't that convinient? jer crkveni nauk se ne moŞe prergati u prikazivanu isusa kao èovjeka koji je bio prognan, proganjan, muèen, siromaťan, neshvaÌen, ali eto nije imao onu osnovnu ljudsku osobinu: greťnost i sloabost te svijest o istoj.
PA ne cini te covjekom samo gresnost i slabost.A usotalom,isus je poznavao slabost,bio je i on na mnogim iskusenjima gdje se borio sa svojim (ljudskim) slabostima,npr. u pustinji kada mu se vrag obratio...
inaèe, kako je ono iťlo: ťto odrijeťite na zemlji biti Ìe i gore odrijeťeno, ťto sveŞete na zemlji bit Ìe i gore svezano. ili je isus bio vrlo bukvalan i obraÌao se stoèarima, ili su osude onih vjeťtica da su sluge sotone i da su duťu dale vragu u zamjenu za svoje moÌi imale vrlo negativne poslijedice po njihov vjeèni Şivot .
Sto ne nosi ta recenica smisao da ce se nas zemaljski zivot vrednovati gore,dakle nasi postupci,nase zemaljsko ponasanje ce se odraziti gore,a ne ono sto nama drugi ucine,to pada na njihovu dusu.
joť bi nadodao ťta se tièe spaljivanja vjeťtica- mislite da je time netko poslan u pakao?da je crkva proglasila te osobe da Ìe gorit u paklu?
Sigurno nece ic u limb, buduci da crkva razmatra njegovo ukinuce
http://www.net.hr/vijesti/page/2006/10/06/0044006.html
kako je lijepo moc ukinuti nesto ako nije svrsishodno :roll:
fat drummer
06-10-2006, 14:49
e tu sam èekao da netko uleti s briljantom tezom: ona je pristala. i odista marija pristaje, ali istoèni grijeh proizlazi iz roðenja! a ne kasnije kad dolazi do zaèeÌa tvog djeteta. osima ako duh sveti i bog ne djeluju retoraktivno (uzimam i tu moguÌnost kao moguÌu jer ťto je bogu nemoguÌe? kad treba opravdati dogmu i pajceki Ìe bit graciozne balerine)
isus je bio na iskuťenjima, odupire se grijehu, no nije proklet istoènim grijehom. naime, poťto smo svi djeca adamova prema dobroj staroj grijesi otaca teoriji SVI ljudi su duŞni biti pod istoènim grijehom, ali odjednom marija nije jer tako viťe paťe teoriji boŞjeg sina. jer kakav bi to bio bogoèovjek kojem je majka obiènin èovjek greťnik?! normalno, krťÌanin katolik uzima to i jednu cigaru i sve fino puťi uz èaťu konjaka jer je papa tako zakljuèio, objavio i donio. BLA!!!!
a tťo se tièe poduke isusove svom petru, ako se ne varam na tome se temelji i sam sakramenat ispovjedi i NUŽNOST sudjelovanja sveÌenika pri svemu tome.
Robierre de Cochon
06-10-2006, 15:06
A usotalom,isus je poznavao slabost,bio je i on na mnogim iskusenjima gdje se borio sa svojim (ljudskim) slabostima,npr. u pustinji kada mu se vrag obratio...
To nikad nisam shvatio...mozda nisam dovoljno paziona vjeronauku:
Ako je Isus bozansko bice, kako to da ima ljudske slabosti?
Je li Isus covjek koji je postao Bog ili je on Bog koji se ponasa kao covjek? Ili je Bog zapravo takodjer covjek (uzevsi u obzir da moze po-grijesiti)? A ako Bog grijesan - ko ce mu oprostiti te grijehe?
*SUPERMAN*
06-10-2006, 22:40
A usotalom,isus je poznavao slabost,bio je i on na mnogim iskusenjima gdje se borio sa svojim (ljudskim) slabostima,npr. u pustinji kada mu se vrag obratio...
To nikad nisam shvatio...mozda nisam dovoljno paziona vjeronauku:
Ako je Isus bozansko bice, kako to da ima ljudske slabosti?
Je li Isus covjek koji je postao Bog ili je on Bog koji se ponasa kao covjek? Ili je Bog zapravo takodjer covjek (uzevsi u obzir da moze po-grijesiti)? A ako Bog grijesan - ko ce mu oprostiti te grijehe?
Isus je i Bog i covjek,u sebi ima elemetne covjeka i Boga,tako je roden(jedan od elementa covjeka) dakle nije nista postao on je to sto je.
ček malo, znaci ja ko ateist ne idem ni u pakao ni u raj. di ću onda? u čistiliÅ¡te il kam
fat drummer
06-10-2006, 23:26
zapravo ne... jer ti si imao priliku upoznat kristov nauk i boŞiju milost ali si odbacio spasenje po kristu od sebe. ideť u pakao. jer sinko, ne svetkujeť dan gospodnji. a i ne samo da nemať drugih bogova uz hashema, veÌ nemať ni njega... 2:0 za vjeèno prokletstvo
evo,jedno glupo pitanje, ali bar Ìete imat o èemu raspravljt :D
ja sam vjernica, ali i greĹĄnica,je li...
zamilslimo da se ispovjedim, skoz, pokajem,pa poèinim samoubojstvo...
gdje idem? u raj? pakao? èistiliťte?
a ako postanem ateistica, ne ispovjedim se i poèinim samoubojsvo, onda ne idem nigdje? ha?
a bus meni pravila drustvo u paklu.
mozemo se ispitivat gpp :D
a bus meni pravila drustvo u paklu.
mozemo se ispitivat gpp :D
ali nisam joĹĄ ni kazneno poloĹžila :lol:
fat drummer
06-10-2006, 23:31
nije na nama da odreðujemo boŞiji sud jer bog je velik i milostiv. osim ako se nisi ubio. tad ideť straight to hell! jer samoubojstv je grijeh, grijeh za koji se nisi pokajala i svjesno si ga uèinila. nitko nema pravo odluèivati o duljini trajanja tvog Şivota osim boga. a ti si zla i ubila si se.
a ako si greĹĄnica i ateist opet ideĹĄ u pakao
@marija: bum te pričekal: pa imamo cijelu vječnost
ali ak se constantine moze provlaciti bum i ja probal :-D
nije na nama da odreðujemo boŞiji sud jer bog je velik i milostiv. osim ako se nisi ubio. tad ideť straight to hell! jer samoubojstv je grijeh, grijeh za koji se nisi pokajala i svjesno si ga uèinila. nitko nema pravo odluèivati o duljini trajanja tvog Şivota osim boga. a ti si zla i ubila si se.
ali zamisli da sam fakat dobra osoba, maximalno dobra, ali, npr.jako nesretna i samoubojstvo je jedini izlaz...
zar Bog ne bi trebao vodit raèuna o mom prijaťnjem Şivotu ( u kojem sam bila olièenje dobrote)
život je božiji dar i ti samoubojstvom radiÅ¡ veliki zajeb. i ideÅ¡ na vječnu roÅ¡tiljadu
Şivot je boŞiji dar i ti samoubojstvom radiť veliki zajeb. i ideť na vjeènu roťtiljadu
pa i u sluèaju da uopÌe ne vjerujem da postoje pako i raj i da duťa Şivi poslije smrti
jadna ja
fat drummer
06-10-2006, 23:45
[quote="fat drummer":zx60ekvt]nije na nama da odreðujemo boŞiji sud jer bog je velik i milostiv. osim ako se nisi ubio. tad ideť straight to hell! jer samoubojstv je grijeh, grijeh za koji se nisi pokajala i svjesno si ga uèinila. nitko nema pravo odluèivati o duljini trajanja tvog Şivota osim boga. a ti si zla i ubila si se.
ali zamisli da sam fakat dobra osoba, maximalno dobra, ali, npr.jako nesretna i samoubojstvo je jedini izlaz...
zar Bog ne bi trebao vodit raèuna o mom prijaťnjem Şivotu ( u kojem sam bila olièenje dobrote)[/quote:zx60ekvt]
hahahaha... dobra ti je ta... a ĹĄta si se ubila? briga nas... pa crkva do nedavna nije ni pokapala samoubojice uz obred.
budi ti dobra koliko hoĂŚeĹĄ, spaĹĄava janjiĂŚe i psiĂŚe, ali kurac ti to vrijedi kad si oduzela ljudski Ĺživot
nudistica
06-10-2006, 23:49
Zar je moguce da je toliko ljudi u qurtzu da pomislja na samoubojstvo?! Dajte, nemojte me zezat!
Mene proslo. 8)
ja iso kod psihijatra......
a ak sam sotonist, jel dobijam onda kakav vip tretman u paklu?
Zar je moguce da je toliko ljudi u qurtzu da pomislja na samoubojstvo?! Dajte, nemojte me zezat!
Mene proslo. 8)
ja ne pomiťaljam ( a mogla bi, prekid s deèkom nakon skoro 3 godine veze moŞe bit kakav takav razlog), samo me zanima je li se ishod isti kad se ubije vjernik i ateist... :-D
nudistica
06-10-2006, 23:54
@*marija*
U slicnoj sam situaciji ali sam jaca nego ikad. Jednostavno me proslo. 8)
@*marija*
U slicnoj sam situaciji ali sam jaca nego ikad. Jednostavno me proslo. 8)
e, mislim da im meni to predstoji, ali proťla su jedva 24 sata od tada, pa ne mogu oèekivat niťta posebno
joĹĄ bi trebala plakati i bit u depresiji...
fat drummer
07-10-2006, 00:19
and, let's keeep it movin'.. offffftttoooopppiiiiiccccc
Gospodin Pravokutnik
07-10-2006, 01:01
vip tretman u paklu,predobro hehehehe
znaci ja bi trebo isto zavrsit u paklu al ja ne vjerujem u boga ni ikakva uzvisena bica niti u pakao ni u raj i hahaha zajebi sve to,strunut cu six feet under buahahaha kad za to dodje trenutak
Ima jedan dobar vic na ovu temu - ima veze s rajem i paklom, pa ću ga ovdje staviti.
Pokvarilo se u Paklu grijanje i nazove Vrag Svetog Petra jel...
"Petre, molim te ko Boga, posudi mi nekog strojara, grijanje se pokvarilo!"
Pakao ko pakao, nije ništa bez prženja kao što znamo. Misli si tako i Sv. Petar, pa veli ajde može.
Prolaze dani, strojara nema. Zove Petar Vraga da mu vrati strojara, a ovaj ne da. Petar sav živčan izludi i zaprijeti: "TUŽIT ĆU TE", a Vrag se nasmijeÅ¡i i upita: "Kako? Pa svi pravnici su kod mene muahahahaha...." :-D
... "Kako? Pa svi pravnici su kod mene muahahahaha...." :-D
ma krasno, samim tim ĹĄto ĂŚu ( valjda) postat pravnica idem u pakao! :cry:
:-D
Vrlo jednostavan odgovor na tvoja pitanja - okani se prava, pa možemo razgovarati o eventualnim transferima u Raj ili ČistiliÅ¡te :-D
Isus je i Bog i covjek,u sebi ima elemetne covjeka i Boga,tako je roden(jedan od elementa covjeka) dakle nije nista postao on je to sto je.
Fenomenalan primjer onoga protiv čega rogoborim cijelo vrijeme "on je to Å¡to je i nema daljnih pitanja ni propitivanja uzroka i posljedica". ZaÅ¡to onda majmuni ne bi bili rozi i tronožni, jer tako je kako je? Koliko je to apsurdnije?
Vrlo jednostavan odgovor na tvoja pitanja - okani se prava, pa moĹžemo razgovarati o eventualnim transferima u Raj ili ĂistiliĹĄte :-D
ali, mogu ja bit dobra pravnica, npr.u uskoku se borit protiv korupcije i organiziranog kriminala :)
fat drummer
07-10-2006, 11:45
ah kvragu, narodna predaja i institocionalizacija limba u narodu nije upalila jer ima negativna prizvuk za razliku od djevièanstva marijinog. dopustite da upirem prstom i vièem: crkva sere kvake!
Mene proslo. 8)
ja ne pomiťaljam ( a mogla bi, prekid s deèkom nakon skoro 3 godine veze moŞe bit kakav takav razlog), samo me zanima je li se ishod isti kad se ubije vjernik i ateist... :-D
Pa da,raðe ubi nekog drugog tko je uzrok tvojih sranja...onda se opet ispovijediť i nema frke :-)
[quote=nudistica]Zar je moguce da je toliko ljudi u qurtzu da pomislja na samoubojstvo?! Dajte, nemojte me zezat!
Mene proslo. 8)
Pa da,raðe ubi nekog drugog tko je uzrok tvojih sranja...onda se opet ispovijediť i nema frke :-)[/quote:9bbxqxhf]
nema sranja, nema uzroka
a sutra bi mogla na ispovijed
( prvi grijeh : studiram pravo i Ĺželim postat pravnica, :badgrin: :badgrin: :badgrin: )
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/za ... 7/index.do (http://www.vecernji-list.hr/newsroom/zanimljivosti/648307/index.do)
Lijepo da papa odlucuje tko ce u cistiliste, a tko ne..............
evo danas u novinama: papa ukinuo limb/pretpakao (makar mislim da bi trebalo predpakao)
evo danas u novinama: papa ukinuo limb/pretpakao (makar mislim da bi trebalo predpakao)
Znaci sigurno je.................odoh u pakao.................oh well..............
Cek malo, jel u Bibliji pise nes o limbu?? Ak da, kak ga papa moze sam tak ukinuti....??....
nemogucnost razvrgavanja braka osim u iznimnim slucajevima jos je samo jedna nebuloza
nebuloza ti je sve što je isus govorio ako ne smatraš da je on bog.pazi: okreni drugi obraz, ljubi neprijatelja
nebuloze!
ali kršæani vjeruju da je isus bog, i tko živi vjeru shvaæa da to stvarno funkcionira
????prosvijetli me molim te jer ne znam kad je isus rekao da brak se ne moze do smrti razvrgnuti...pa crkveni brak je nastao znatno poslije isusa...
"okreni drugi obraz" jadajadajada....trpi, zivi u siromastvu, jadajdajada dok se crkva kupa u bogatstvu...
sto se tice svih blebetanja o potrebi da budemo dobri ljudi je karakteristika svih religija...to isto mozes steci i kroz kvalitetan odgoj i zdravu okolinu...
fat drummer
07-10-2006, 20:59
Znaci sigurno je.................odoh u pakao.................oh well..............
Cek malo, jel u Bibliji pise nes o limbu?? Ak da, kak ga papa moze sam tak ukinuti....??....
nema limba u bibliji... to je narodna predaja i crkvena komenzacija iz srednjeg vijeka. papa je nepogreťiv, moŞe odluèiti kod takvih pitanja (kod pitanja vjere i kod pitanja o cjelokupnoj crkvi) ťto god Şeli jer ga nadahnjuje duh sveti
joj kak bu puno kolega u paklu
a bar mi nebu dosadno.
vrag, ja i sadam huso
ehe ljudi...
eto i mene nazat na ovaj topic..
sad sam malo van svega al bum se ja ufurala u to!
zasto trebas bit pravnik..ne..ja cu bit biljeznik ili cas nesto sasvim drugo..
ustvari to nije bitno ako ces bit posten neces nikako nastradat..
nitko od nas nije savsen i jos manje bez grijeha!!!
ja za sebe cak mogu rec da sam jeda od onih koji bi naradije pokusali zivot ispocetka!! (ako postoji opce netko ko bi to htio-osim mene?)
ja bi najradije da mogu vratit neke stvari koje sam napravila u zivotu i ispravit ih ali posto je Bog mislostiv on nam uvije daje drugu sansu makar mi zaribamo vise od jednog puta!
i onda kad mi netko kazenema Boga ma to je samo zavaravanje naroda da vjeruju u nesto..nije..postoje dobri dobri dokazi da postoji i da nas cuje samo sto mi trebamo zavrijedit njegovu paznju i milost!
za sve na ovome svijetu postoje razlozi samo sto neki nece jos biti sasvim razjasnjeni...
enivej...kolko vas ide na ispovjed? kolko vas iskreno se ispovjedi i pokusava bit bolja osoba nakon toga?rijetko ko... a kad zagusti onda molimo i pokusavamo bit dobri ko kruh samo da nam se molitve ili ti zelje ostvare!
nije On duh niti zlatna ribica da ispunjava zelje! on je osoba koja od nas trazi da budemo poput njega umjereni u svemu i da pomazemo jedni drugima te da nemamo predrasude o nicemu i nikome!
ja se nadam da sam se sad napokon PONOVO uklopila u rasprave...
:smt026 :smt017
samim upisivanjem prava mi smo predodređeni za pakao. :-D
ko je to tebi rekao? =; [-X
fat drummer
08-10-2006, 14:30
milosrdan je i milostiv gospodin, velika su djela njegova.... :-D
evo ĹĄto kaĹže horot iz sodome: da, stvarno je milostiv...
Ĺžena lotova:-------- (prijevod, ja sam prokleti stup soli i ne mogu govoriti)
To je jos starozavjetni badass Bog...smeksao se kad je dobio sina :-D
fat drummer
08-10-2006, 14:39
To je jos starozavjetni badass Bog...smeksao se kad je dobio sina :-D
ok, onda vas podsjeÌam ťto se dogodilo braènom prau koji je lagao svetm petru... oni su se isto dobro proveli
konzerva
08-10-2006, 15:04
Kako se objaĹĄnjava "ako tko ne vjeruje u Boga, neka je proklet!" - sveti Pavao apostol u Prvoj poslanici KorinĂŚanima, Novi zavjet.
objaĹĄnjava se time da se spaĹĄavamo jedino po vjeri, jer po djelima smo svi grjeĹĄni. shodno tome tko ne vjeruje proklet je.
traŞio se njen pristanak. kada joj se anðeo objavio ona je pristala.
evo sluŞbenice gospodnje, neka mi bude po rijeèi tvojoj.
za svakog od nas postoji boĹžji plan,ali mi ga moramo prihvatiti
http://www.net.hr/vijesti/page/2006/10/06/0044006.html
kako je lijepo moc ukinuti nesto ako nije svrsishodno :roll:
proèitaj bolje. limb nikad nije bio dio sluŞbenog uèenja crkve.
i nema u crkvenom uèenju nikakvog "predpakla", postoje pakao,èistiliťte i raj.
evo,jedno glupo pitanje, ali bar Ìete imat o èemu raspravljt :D
ja sam vjernica, ali i greĹĄnica,je li...
zamilslimo da se ispovjedim, skoz, pokajem,pa poèinim samoubojstvo...
gdje idem? u raj? pakao? èistiliťte?
a ako postanem ateistica, ne ispovjedim se i poèinim samoubojsvo, onda ne idem nigdje? ha?
svi samoubojice to su poèinile oèito u stanju neubrojivosti ťto bi se reklo.
a da li netko ide u raj ili pakao, to nama nije poznato. svatko od nas zna da bi po svojim djelima slabo proťao, i zato se uzdamo u boŞje milosrðe.
????prosvijetli me molim te jer ne znam kad je isus rekao da brak se ne moze do smrti razvrgnuti...pa crkveni brak je nastao znatno poslije isusa...
proèitaj Matej 19: 3-13
i Marko 10: 2-13
*SUPERMAN*
08-10-2006, 15:13
zanimljiv èlanak na temu aktualnih krťÌansko-islamskih odnosa i izjava pape
http://www.skac.hr/index.php?Zastava=op ... ostID=1006 (http://www.skac.hr/index.php?Zastava=opsirnije&NovostID=1006)
Nadasve zanimljiv i dobar clanak.
fat drummer
08-10-2006, 15:37
a ne konzerva, marija se RODILA bez istoènog grijeha, bila je predodreðena za taj zadatak... mi smo determinirani grijehom adama, ona nije, i nije mogla reÌi da ne Şeli taj teret. ne govorim o pristanku pri zaèeÌu, nego o slobodnoj volji da bude kao i svi drugi. znaèi mi smo prisiljeni prihvatiti boŞiji plan iako nismo duŞni biti boŞja djeca veÌ se moŞemo odati drogi, kocki, sotonizmu. okeeeej... ili je i to dio boŞjeg plana... dati nam slobodnu volju da odluèujemo ťto Ìe biti s naťom besmrtnom duťom, ali ipak moramo slijediti boŞiji plan. koji nas vodi u pakao ili ťto?!
zanimljiva reèenica: prema djelima smo svi greťni. grijeh proizlazi iz naťih slabosti. koji dio isusove prirode je odgovoran za njegovu bezgreťnost? ljudski ili boŞiji?
limb nije nikada bio unutra uèenja crkve... ma sereť, nije ni marijino uzaťaťÌe nikad bilo unutar sluŞbenog uèenja crkve, ali poťto je to dogaðaj golirfiakcije boga i nada u spasenje prihvaÌen je. kao ťto si rekao: postojao je kao institut meðu vjernicima. limb je nepopularan jer tamo zavrťavaju nekrťtena djeca pa takav loť pr ne odgovara crkvi. loť pr Ìemo fino popraviti ukidanje limba ili pretpakla i djecu transferirat u vjeèna blaŞenstva. unutar biblije nema ni èistiliťta, pa se odjednom negdje pojavljuje, opet kao sredstvo ublaŞavnaja
konzerva
08-10-2006, 15:48
gle sve vjeronauke koje sam proťao, i slièna dogaðanja i susrete, nikad nitko nije spomenuo limb. niti su me roditelji o tome uèili,a njih drŞim odgovornim za moje znanje o svojoj vjeri.
ťto se tièe predodreðenosti- marija je bila izabrana,ali se svejedno traŞio njen pristanak. isus je bio poslan na ovaj svijet,ali on je svojevoljno (izrièito naglaťeno na viťe mjesta u bibliji) prihvatio. i svaki od nas ima uroðene talente i sposobnosti, ima dane moguÌnosti da napravi neťto na ovom svijetu.moglo bi se reÌi da je svaki od nas izabran,predodreðen za neťto.ali isto tako svatko od nas moŞe svojevoljno odbiti pokuťati.
fat drummer
08-10-2006, 15:55
e pa onda si zaspao par puta...
evo ĹĄto kaĹže ovaj link
http://www.newadvent.org/cathen/09256a.htm
a ťto se tièe predodreðenja: lako je isusu, on je imao opciju. tko je mariju pitao: e Şeliť li roditi sina, biti skoro proglaťena bludnicom, bjeŞati s djetetom i zatim vidjeti to isto djete raspeto na kriŞu nakon viťesatnog muèenja.
konzerva
08-10-2006, 16:00
pa eto i ovaj link kaŞe "until Christ's triumphant ascension into Heaven", ťta bi znaèilo da limb izaðe neťto kao èistiliťte.
nego, isus je imao opciju? imao je,ima svatko od nas,imala ju je i marija. ne zna nitko od nas ťta Ìe proizaÌ iz odreðenih naťih odluka.a isus je znao da mora proÌi veliku muku, veliko poniŞenje, bol.a sve je to mogao lako zaobiÌi. i èak je molio da ga "mimoiðe ovaj kaleŞ",ali je naglasio ne kako ja hoÌi nego kako je volja Tvoja. i tu nam je odlièan primjer za molitvu,kada neťto traŞimo neka bude kako je volja BoŞja,a ne kako smo si mi neťto zamislili. na kraju krajeva,bog Şeli ono ťto je najbolje za nas.treba imati vjere i predati se
fat drummer
08-10-2006, 16:07
ne limb je pretpakao, neťto kao ono ispred vrata paklenih koje je isus potrgao prilikom uskrsnuÌa. crkva ukida opciju b)... a ne opciju a)... skladiťte za nekrťtenu èeljad.
isus je svojevoljno prihvatio svoju misiju, a njegove sumnje ga obuzimaju tek u 33 godini. ne u prvoj. marija mora prvo naĂŚi idiota koji ĂŚe ju trudnu oĹženiti, ĹĄto se ne bi dogodilo bez intervencije boĹžje (ni trudnoĂŚa ni brak s josipom).
zanimljivo je to kako bog Ĺželi ĹĄto je najbolje za nas. pitajmo to onu djecu koju je rastrgao medvjed u knjizi kraljeva kada su se rugala proroku.
konzerva
08-10-2006, 16:12
pametnjakoviÌu, josip je veÌ bio marijin zaruènik.
mislio ju je ostavit nakon ĹĄto je zatrudnjela (zan da nije s njim!) ali bog objavljuje itd.
i ajmo ne povlaèit masu starozavjetnih parabola (posebno one koje uopÌe nemaju veze s temom!) nego pogledajmo svaki od nas za sebe,za svoj Şivot,za ono ťto moŞemo uèiniti i moŞemo promijeniti.
a ťta se tièe limba,joť jednom Ìu reÌi da je to meni posve nejasan pojam, koji nije dio sluŞbenog uèenja pa se nisam interesirao previťe. shvaÌam ga kao neťto ťta su ljudi zamislili (pogreťno èini mi se) kao ni-raj-ni-pakao mjesto za nekrťtene,ali neduŞne i pravedne. ne vidim smisla tu,jer i nekrťteni mogu u raj.
pametnjakoviÌu, josip je veÌ bio marijin zaruènik.
mislio ju je ostavit nakon ĹĄto je zatrudnjela (zan da nije s njim!) ali bog objavljuje itd.
i ajmo ne povlaèit masu starozavjetnih parabola (posebno one koje uopÌe nemaju veze s temom!) nego pogledajmo svaki od nas za sebe,za svoj Şivot,za ono ťto moŞemo uèiniti i moŞemo promijeniti.
bravo!
u potpunosti se slazem s tobom...
ko da je bitno sto je i kkao je! bitno je da se trudis bit bolji i da dospijes sto blize Bogu i budes s njime u Kraljevstvu Nebeskom.
fat drummer
08-10-2006, 16:24
èek, èek, to je parabola? djeca nisu stvarno bila rastrgana? zar bog ne ťtiti svoje proroke? ťto jona nije bio 3 dana u velikoj ribi? kome je gavran nosio hranu sve one sline goine?zar je moguÌe daje crkva stoljeÌima, sve do 20 toènije krivo interpretirala bibliju? zar je moguÌe ta to èini i danas kada se ne odrièe ideje inteligentnog dizajna? oh my god, it apppears somebody is full of shit and it's the curch!!!
marija je stvarno morala puno objaťnjavati josipu kako je magièno zatrudnjela. joť je zanimljivije kako isusova braÌa i sestre nemaju neku veliku ulogu, èak ih nema ni na pogrebu ili razapinjanju. i veÌ èujem kako tipkať apologetski da je to starohebrejski za roðaka ili neÌaka, ťto je ovako divno tumaèenje jer odgovara dogmi. opet ako pitať protestante naÌi Ìeť debele knjige u kojima se joť apologetsije i svirepije objaťnjava zaťto su to bila isusova braÌa i zaťto nisu bila na razapinjanju.
divota je kada imaĹĄ 2000 godina star tekst i jezik koji se moĹže interpretirati po Ĺželji i volji
èek, èek, to je parabola? djeca nisu stvarno bila rastrgana? zar bog ne ťtiti svoje proroke? ťto jona nije bio 3 dana u velikoj ribi? kome je gavran nosio hranu sve one sline goine?zar je moguÌe daje crkva stoljeÌima, sve do 20 toènije krivo interpretirala bibliju? zar je moguÌe ta to èini i danas kada se ne odrièe ideje inteligentnog dizajna? oh my god, it apppears somebody is full of shit and it's the curch!!!
marija je stvarno morala puno objaťnjavati josipu kako je magièno zatrudnjela. joť je zanimljivije kako isusova braÌa i sestre nemaju neku veliku ulogu, èak ih nema ni na pogrebu ili razapinjanju. i veÌ èujem kako tipkať apologetski da je to starohebrejski za roðaka ili neÌaka, ťto je ovako divno tumaèenje jer odgovara dogmi. opet ako pitať protestante naÌi Ìeť debele knjige u kojima se joť apologetsije i svirepije objaťnjava zaťto su to bila isusova braÌa i zaťto nisu bila na razapinjanju.
divota je kada imaĹĄ 2000 godina star tekst i jezik koji se moĹže interpretirati po Ĺželji i volji
ok zakaj se ti tako previse zamaras s nekim stvarima koje jesu al i nisu toliko vazne?
zar nije lijepse zivjeti na jaedan nacin u zaludi i nadati se boljemu nego imat pitanja na koja nemozes tako lako odgovorit?!
konzerva
08-10-2006, 16:32
bog ĹĄtiti svoje proroke.
nema veĂŚe ljubavi nego dati Ĺživot svoj za prijatelje.
to ťta su na ovoj zemlji loťe proťli ne znaèi da ih bog ne ťtiti. pa i isus je loťe proťao na ovoj zemlji.
ideja inteligentnog dizajna (mislim da govoriť o sporu s darvinistima u svezi stvaranja ljudi) nema uporiťte u katolièkoj crkvi nego meðu protestantima.
i da, apokrifni spisi i krivovjernje knjige i nisu neki argument. siguran sam da su lijepo obrazloĹžene,ali je i prava vjera joĹĄ bolje i istinitije obrazloĹžena.
divota je kad nakon 2000 godina ljudi pokuĹĄavaju izvuĂŚ zlo iz biblije i iskrenut ju ali im ne uspijeva ;)
bog ĹĄtiti svoje proroke.
nema veĂŚe ljubavi nego dati Ĺživot svoj za prijatelje.
to ťta su na ovoj zemlji loťe proťli ne znaèi da ih bog ne ťtiti. pa i isus je loťe proťao na ovoj zemlji.
ideja inteligentnog dizajna (mislim da govoriť o sporu s darvinistima u svezi stvaranja ljudi) nema uporiťte u katolièkoj crkvi nego meðu protestantima.
i da, apokrifni spisi i krivovjernje knjige i nisu neki argument. siguran sam da su lijepo obrazloĹžene,ali je i prava vjera joĹĄ bolje i istinitije obrazloĹžena.
divota je kad nakon 2000 godina ljudi pokuĹĄavaju izvuĂŚ zlo iz biblije i iskrenut ju ali im ne uspijeva ;)
zasto je ja stalno mogu sloziti s tobom?!
hm..cudno mi je to...
jel jesi ti neki framas?
konzerva
08-10-2006, 16:35
o svojem identitetu neĂŚu jer ĂŚe me agenti pravokuntika eliminirat...
imam samo 1 rijeè za tebe: pm
fat drummer
08-10-2006, 18:00
koliko sam èuo papa je pohvalio i pozdravio ideju inteligentnog dizajna iz jednostavnog razloga jer je opozicija dravinstièkoj teoriji koja je btw. revidirana jedno 800 puta tako da viťe nema ni pola hipoteza s originalnom teorijom.
ali okej, to je kad religija pokuťava na znanstveni naèin objasniti neťto, tako da se osnovna postavka temelji na vjeri a ne na èinjenicama.
apokrifni tekstovi... odnosi li se to na isusovu braÌu i sestre? ako da, e onda imamo problema jer si upravo evanðelje po mateju proglasio apokrifnim, kao i evanðelje po marku. nedam se da benedikt zna za te nove spoznaje.
ne znam zaťto je loťe pripomenuti da je medvjed rastrgao èetrdesetak djece koja su se rugala proroku da je èelav... pa to je sve dokaz boŞje slave. moŞda je malo u proturjeèju s kasnijim isusovim naukom, ali ťto sada, ako moŞemo pripomenuti da je danijel bio u jami s lavovima i da djeca Şidovi nisu gorjela na babilonskim lomaèama, ne vidim zaťto je loťe naglasiti kako je neki prorok od boga traŞio da ubije jedan veÌi razred djece.
@lady avona - to je sveti nemir... znať, Şelja za preispitivanjem bullshita. kao npr. kad kaŞu da biblija daje odgovore. samo ne kaŞu odgovore na ťto. daje odgovore kako Şivjeti, ťto èiniti, a uspjeťno se izbjegavaju dati odgovore na druga pitanja koja nas viťe muèe. valjda ih sami trebamo traŞiti, sveti nemir i slièno.
Ante Gotovina
08-10-2006, 18:11
ne znam zaťto je loťe pripomenuti da je medvjed rastrgao èetrdesetak djece koja su se rugala proroku da je èelav... pa to je sve dokaz boŞje slave. moŞda je malo u proturjeèju s kasnijim isusovim naukom, ali ťto sada, ako moŞemo pripomenuti da je danijel bio u jami s lavovima i da djeca Şidovi nisu gorjela na babilonskim lomaèama, ne vidim zaťto je loťe naglasiti kako je neki prorok od boga traŞio da ubije jedan veÌi razred djece.
U starom zavjetu. Meðutim, nakon ťto Bog sklapa savez s ljudima preko svog sina Isusa Krista takvog èega viťe nema. Daje èovjeèanstvu zapovijed ljubavi i poziva sve ljude da nauèavaju vjeru krsteÌi u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Uostalom kad samo usporedimo SZ: ''Oko za oko, zub za zub'' i NZ ''Ljubite jedni druge kao ťto sam ja ljubio vas'' - vidimo o èemu je rijeè.
fat drummer
08-10-2006, 18:21
ne samo da toga nema, nego nema viťe ni aktivnog sudjelovanja boga... koliko sam shvatio bog je s nama veÌ sklopio savez, nakon potopa. ali je svejedno prijetio ninivi i pobio filistejce samsonovom snagom. prvi savez je bio: neÌu vas viťe uniťtiti generalno, a drugi je neÌu vas viťe ubijat tako da vas pogaðam sumporom i vatrom.
fenomenalno je kako crkva nije ni pokuťala dati odgovor na pitanje: otkud ovakva promjena u raspoloŞenju. bog jarosni koji kaŞnjava joť od ezekijela sve one koji su zli i koji pokuťavaju uniťtiti njegovu djecu odjednom mièe ekskluzivu sa zaťtite Şidova i daje ju svima. da sluèajno razog takvim tumaèenju nije nova vjera koja preuzima boga od Şidova, ali raskrťtava sa Şidovskom tradicijom pa je potrebno stvoriti boga i savez koji je otvoren za mase.
takoðer milostiv bog ne praťta sve... jer oni koji se laŞno kunu u duha svetog padaju kao pokoťeni. i to u novom zavjetu.
Ante Gotovina
08-10-2006, 18:41
Konaèni savez s ljudima Bog je sklopio preko svog jedinca - Isusa Krista, kojega su navjeťali svi proroci. Time se moŞe najbolje objasniti promjena raspoloŞenja.
A vjera ostaje ista, samo ťto Židovi ne shvaÌaju BoŞju poruku kroz Isusa, veÌ oèekuju nekog drugog mesiju.
Bog je milosrdan i sve opraťta ako skruťeno ispovijedimo svoje grijehe i nastavimo Şivjeti onako kako je Isus uèio.
Isto tako vaŞi da Ìe lakťe deva kroz uťicu igle nego bogatať u kraljevstvo nebesko, ali svi su pozvani da sudjeluju u BoŞjem naumu i mogu obraÌenjem i èestitim Şivotom nastaviti put prema kraljevstvu BoŞjem.
Jednako kao ĹĄto je Savao, bezboĹžnik i progonitelj krĹĄĂŚana postao svetac, takvo ĹĄto moguĂŚe je i vrijedi za bilo koga.
fat drummer
08-10-2006, 22:56
pa mislim da se ananias i safira ne bi sloĹžili s tobom... nakon ĹĄto su pokuĹĄali prevariti svetog petra koji je neĹĄto kao opunomoĂŚenik boga na zemlji umrli su pred njegovim nogama. nije da su se baĹĄ imali ĹĄanse pokajati.
Ante Gotovina
08-10-2006, 23:22
Svaki sveĂŚenik je BoĹžji oponumoĂŚenik prema sakramentu sveĂŚenièkog reda. Ĺveliki kuracto ne znaèi da je samo zbog toga nepogreĹĄivi i savrĹĄen. Jedino Bog je savrĹĄen, a svaki èovjek je greĹĄan. UkljuèujuĂŚi i sv. Petra - koji je na kraju krajeva triput zatajio Isusa.
fat drummer
09-10-2006, 00:06
Svaki sveĂŚenik je BoĹžji oponumoĂŚenik prema sakramentu sveĂŚenièkog reda. Ĺveliki kuracto ne znaèi da je samo zbog toga nepogreĹĄivi i savrĹĄen. Jedino Bog je savrĹĄen, a svaki èovjek je greĹĄan. UkljuèujuĂŚi i sv. Petra - koji je na kraju krajeva triput zatajio Isusa.
da, to stvarnio ima veze s mojim postom... djela apostolska 5:10
Ante Gotovina
09-10-2006, 00:54
Mislim da stvarno ima. Jer sv. Petar u ovom sluèaju djeluje kao BoŞji ovlaťtenik.
I ne vidim nigdje neposredni BoŞji utjecaj. Djeluje posredno po sv. Petru po naèelu: ''Kome otpustite grijehe, otpuťteni su im, kome zadrŞite, zadrŞani su im.''
fat drummer
09-10-2006, 01:18
èek, zar ti misliť da ih je sveti petar ubio snagom uma?
Ante Gotovina
09-10-2006, 01:33
Tko zna, moĹžda je doĹživio herc-infarkt? :smt017
PiĹĄe samo da se sruĹĄio na zemlju, a uzroci ovoj posljedici mogu biti mnogobrojni.
Samo je èinjenica da se u toj prièi Bog ne spominje kao sugovornik, za razliku od Noine barke ili Mojsijevog ťtapa.
fat drummer
09-10-2006, 01:49
ono, a èinjenica da nakon toga umire i njegova Şena... sveti petar jasno daje do znanja da su lagali bogu, laŞno se zaklinjuÌi u vrijednost imanja. sad, ili se cjelokupni strah okupljanih temeljio na sluèajnosti i èistoj igri sluèaja ne znam, ali to definitvno baca poprilièno banalno svjetlo na svetog petra
Ante Gotovina
09-10-2006, 04:50
Treba i on ponekad pokazati tko je ĹĄef - da se ne bi ostali umislili :-)
fat drummer
09-10-2006, 11:55
Treba i on ponekad pokazati tko je ĹĄef - da se ne bi ostali umislili :-)
i ja kaĹžem! dvoje ljudi tu i tamo - niĹĄta naspram reda, rada i discipline!
konzerva
10-10-2006, 15:24
apokrifni tekstovi... odnosi li se to na isusovu braÌu i sestre? ako da, e onda imamo problema jer si upravo evanðelje po mateju proglasio apokrifnim, kao i evanðelje po marku. nedam se da benedikt zna za te nove spoznaje.
sam si dao odgovor na ovaj prigovor. a apokrifni tekstovi su oni koji to krivo i zlonamjerno tumaèe.
ťta se tièe onog prigovora ťta s "vjeťticama" koje su spalili na lomaèi, a oni koji su ih spalili dobili su vlast od isusa da oproste i zadrŞe grijehe- grijeh mora postojati da bi se mogao zadrŞati,a buduÌi da su te Şene nevine pogubljene,nemaju grijeha,pa im i nije zadrŞan.
ťta se tièe licemjernih sveÌenika i vjernika opÌenito, ne trebate se brinut i zamarat ťta bude s njima: onomu tko bi sablaznio jednog od ovih najmanjih ťto vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude baèen u more i joť stiÌi Ìe ih to oťtrija osuda
zato,radije pogledajmo sebe nego da sudimo druge,jer sve ĂŚe dostiĂŚi boĹžji sud
i joť bi citirao Charlesa de Foucaulda (proèitajte neťto o njegovu Şivotu, genijalno!):
Evanðelje se ne razumije ako se samo èita; ono se razumije samo ako se èini
What kind of father sits and lets his children bleed?
Our father...he's one sick motherfucker...
fat drummer
14-10-2006, 10:03
Our father...he's one sick motherfucker...
inaèe film ðavolji odvjetnik je za kurac, ali de nirov monolog predkraj kad se otkriva i opisuje boga je fenomenalan. uglavnom zbog glume, sam tekst b i prosjeèan apologet pobio kvaziargumentima jer i sam monolog predmjeva neke gluposti
Let me give you a little inside information about God. God likes to watch. He's a prankster. Think about it. He gives man instincts. He gives you this extraordinary gift, and then what does He do, I swear for His own amusement, his own private, cosmic gag reel, He sets the rules in opposition. It's the goof of all time. Look but don't touch. Touch, but don't taste. Taste, don't swallow. Ahaha. And while you're jumpin' from one foot to the next, what is he doing? He's laughin' His sick, fuckin' ass off! He's a tight-ass! He's a SADIST! He's an absentee landlord! Worship that? NEVER!
Let me give you a little inside information about God. God likes to watch. He's a prankster. Think about it. He gives man instincts. He gives you this extraordinary gift, and then what does He do, I swear for His own amusement, his own private, cosmic gag reel, He sets the rules in opposition. It's the goof of all time. Look but don't touch. Touch, but don't taste. Taste, don't swallow. Ahaha. And while you're jumpin' from one foot to the next, what is he doing? He's laughin' His sick, fuckin' ass off! He's a tight-ass! He's a SADIST! He's an absentee landlord! Worship that? NEVER!
gledala, film je inace ok, de niro zakon a ova spika najdraza
Ma kakav de niro, pacino!!! :p
fat drummer
15-10-2006, 11:00
jup pacino... lapsus ili kapsus prema talijanskim paralmentarcima
Ma kakav de niro, pacino!!! :p
:oops: , mada jos uvijek razmisljam ko je bil na kraju :lol:
bas sam si neki dan razmisljala...
kolko ima tu na forumu ljudi koji stvarno vjeruju (znaci odlaze u sluzbu,svaki dan mole,redovito idu na ispovjed...pokusavaju slideiti zapovjedi...)
ili kolko ima ljudi koji vjeruju i pokusavaju se sto vise pridrzavat toga? :-k
*SUPERMAN*
02-11-2006, 22:53
kolko ima tu na forumu ljudi koji stvarno vjeruju (znaci odlaze u sluzbu,svaki dan mole,redovito idu na ispovjed...pokusavaju slideiti zapovjedi...)
Tu sam! (koliko se da)
Tu sam! (koliko se da)
ma da?! ZAKON....
svaka cast..
sad mi onda reci di ima najbrza duhovna obnova jer ovo sto sam ja dopala je goe nego ikad
*SUPERMAN*
02-11-2006, 23:00
Ovo mi vise baca na neki private razgovor ;) paaaaa posalji private...
A vjerujem i da bi kolega konzerva znao dati dobar savjet...
Ante Gotovina
02-11-2006, 23:54
sad mi onda reci di ima najbrza duhovna obnova jer ovo sto sam ja dopala je goe nego ikad
Savjet: probaj otiĂŚ na ispovjed u katedralu - prije neki tjedan ispovjedao je opat Jorge Ramos, generalni vikar Opusa dei za Hrvatsku.
Jedino ťto mogu reÌi je da bi potaknuo na razmiťljanje i najdepresivnijeg èovjeka, kroz ugodan razgovor nastoji pomoÌi i uputiti te na pravi put. Jedinstveni doŞivljaj i neťto potpuno razlièito od stereotipa klasiène ispovjedi kako to veÌina ljudi zamiťlja. Najozbiljnije savjetujem jer radi se o osobi nevjerojatne karizme i pozitivne energije, u ťto sam se imao prilike osobno uvjeriti... ;-)
[quote="lady avona":mvrfpoh1]
Savjet: probaj otiĂŚ na ispovjed u katedralu - prije neki tjedan ispovjedao je opat Jorge Ramos, generalni vikar Opusa dei za Hrvatsku.
Jedino ťto mogu reÌi je da bi potaknuo na razmiťljanje i najdepresivnijeg èovjeka, kroz ugodan razgovor nastoji pomoÌi i uputiti te na pravi put. Jedinstveni doŞivljaj i neťto potpuno razlièito od stereotipa klasiène ispovjedi kako to veÌina ljudi zamiťlja. Najozbiljnije savjetujem jer radi se o osobi nevjerojatne karizme i pozitivne energije, u ťto sam se imao prilike osobno uvjeriti... ;-)[/quote:mvrfpoh1]
jel taj opat jos tamo? do kad ce bit?
konzerva
03-11-2006, 00:00
duhovne obnove se uvijek moŞe naÌ, npr.ignacijanske duhovne vjeŞbe su recimo upravo u toku,ovo kaj je ante spomenuo je isto super (i inaèe otiÌ na sastanke opus dei-a kod petrove),u tabor na koji seminar ili jednostavno sama proÌ neke jednostavnije uz neku knjiŞicu i kvalitetnog sveÌenika,i neťt si spominjala framu,pa npr.ide se 1 godiťnje na duhovne vjeŞbe (bar znam za framu sv.duh,sad Ìe uskoro) i tak......sve ovisi koliko imať vremena.
Ante Gotovina
03-11-2006, 00:08
jel taj opat jos tamo? do kad ce bit?
Bio sam prije 2 tjedna u 2 navrata u katedrali, oba puta je bio tamo. Nisam siguran ima li ga joĹĄ, probaj pogledati...
nemojte iĂŚ u katedralu na ispovijed!!!!!!!!! vjerujte mi!!!!!!!!!!!!!
Robierre de Cochon
16-11-2006, 17:45
zasto? :-D
zasto? :-D
uuuuuuuuuu! prije 5 godia sam se tamo ispovjedala. trebalo je proci 4 da se ponovo ispovjedim...
Robierre de Cochon
16-11-2006, 18:18
uuuuuuuuuu! prije 5 godia sam se tamo ispovjedala. trebalo je proci 4 da se ponovo ispovjedim...
ja sam jednom, doduse ne u zg katedrali, ...i dosta mi je za tri sljedeca zivota :lol:
ja se nisam vec jako dugo i nikad ne budem.
Don_Juan_DeMarco
16-11-2006, 18:45
Vjerujem u boga i 10 bozijih zapovjedi....al u crkvu NE.....necu se ispovjedat nekom tko ima vise grijeha od mene.... :D :D 8)
Ali tko je bez grijeha nek prvi baci kamen......
Vjerujem u boga i 10 bozijih zapovjedi....al u crkvu NE.....necu se ispovjedat nekom tko ima vise grijeha od mene.... :D :D 8)
bas zato se vec jedno duze vrijeme ne deklariram kao krscanin/katolik a i nikad vise necu sebe jednim od prijenavedenih smatrat.
koliko god to ubijalo moju "kaotlicku" obitelj.
ne vjerujem u Crkvu, ne vjerujem u 10 bozjih zapovjedi, ne vjerujem u Boga kakvog 2 tisucljeca propagira Crkva, ne vjerujujem u Boga sa sličica....
MinesweePer
16-11-2006, 19:25
baĹĄ sam traĹžio ovaj topik pposvuda a bio mi je pred nosom.
jel ima ovdje koj jehov da ga pljujemo malo :badgrin:
konzerva
17-11-2006, 01:51
super ste svi s tim alibi forama koje zbilja nemaju temelja. ako imalo pokuĹĄate propitati te izgovore bit ĂŚe vam jasno...
jel ima ovdje koj jehov da ga pljujemo malo :badgrin:
baĹĄ svira HP...
radi za nekog Jehovu, za njega èuo nikad
pa da mu duguje lovu znauo bi nadimak...
:lol:
Lucius Veratius
17-11-2006, 01:55
super ste svi s tim alibi forama koje zbilja nemaju temelja. ako imalo pokuĹĄate propitati te izgovore bit ĂŚe vam jasno...
Tko je sad fanatik? :-D
konzerva
17-11-2006, 02:03
Tko je sad fanatik? :-D
ti! :-D
baš svira HP...
radi za nekog Jehovu, za njega èuo nikad
pa da mu duguje lovu znauo bi nadimak...
:lol:
nije sve ni u pari... :!:
Robierre de Cochon
17-11-2006, 11:06
koliko god to ubijalo moju "kaotlicku" obitelj.
ne vjerujem u Crkvu, ne vjerujem u 10 bozjih zapovjedi, ne vjerujem u Boga kakvog 2 tisucljeca propagira Crkva, ne vjerujujem u Boga sa sličica....
that's the spirit :smt038 :-D
ja sam se ispovjedala 2 put u zivotu..prije prve pricesti i prije krizme... :-D
s time da taj drugi put sam morala sjesti kraj svecenika i saptat u uho svoje grijehe...ma mrs....
i jos mi dal veliku pokoru i sjecam se kak stojim ispred oltara i brzo lajem u sebi zdravo marijo, i jos nisam dosla ni do pola pokore a zove me frendica da pozurim jer se ide u obliznji birc....svima je jasno kaj je prevagnulo
a bilo mi je samo 13... :lol:
Robierre de Cochon
17-11-2006, 12:50
s time da taj drugi put sam morala sjesti kraj svecenika i saptat u uho svoje grijehe
:smt107 :smt104
konzerva
17-11-2006, 14:42
ne vjerujem u 10 bozjih zapovjedi.
Je li èuvanje zapovijedi posljedica ljubavi ili je ljubav posljedica èuvanja zapovijedi? Odgovor bi trebalo traĹžiti u rijeèi "èuvati". Ăuvati ne znaèi tek obdrĹžavati, èuvati ne znaèi ni tek konzervirati. U pravom smislu èuvamo samo ono ĹĄto doĹživljavamo kao dragocjenost, tj.kao ono ĹĄto volimo ili ono ĹĄto nas povezuje s onim kog volimo. Zapovijedi èuvamo samo ukoliko u njima prepoznajemo nazoènost Boga kog ljubimo. p. Luka Raða, SI
eto prijatelju, kada upoznaĹĄ ljubav ne sumnjam da ĂŚeĹĄ povjerovati.
jedan period mog Şivota sa nekih dvadesetak godina sam postala skoro pa fanatik krťÌanstva. Sva sam bila u knjigama , iťèitavanju, molitvi. nije sad bať da sam stajala na trgu i pozivala na svejdoèanstvo, ali vjera je postala veliki dio mog Şivota.
sebe radi drĹžala sam se i zapovijedi.
zavjetovala sam se na èistoÌu tijela. ( ne mrcine ne mislim na tuťiranje svaki dan)
i to mdrĹžalo nekih godinu i pol.
ne znam ťto se toèno dogodilo ali m polako poèelo popuťtati.
danas vjerujem u dobro u ljudima. vjerujem u nadu. vjerujem da se dobro dobrim vraĂŚa.da sve dodje na naplatu. ne Ĺželim nikome zlo.
jel ti sad vjera u Boga?
ne znam.
moĹžda sam samo optimist, a ne vjernik.
Je li èuvanje zapovijedi posljedica ljubavi ili je ljubav posljedica èuvanja zapovijedi? Odgovor bi trebalo tražiti u rijeèi "èuvati". Èuvati ne znaèi tek obdržavati, èuvati ne znaèi ni tek konzervirati. U pravom smislu èuvamo samo ono što doživljavamo kao dragocjenost, tj.kao ono što volimo ili ono što nas povezuje s onim kog volimo. Zapovijedi èuvamo samo ukoliko u njima prepoznajemo nazoènost Boga kog ljubimo. p. Luka Raða, SI
eto prijatelju, kada upoznaš ljubav ne sumnjam da æeš povjerovati.
prijatelju, ja sam upoznavao Boga jako intenzivno, vjeruj mi.
okruzen sam ljudima koji su krscani, kontaktirao sam sa nekoliko svecenika dok sam bio u fazi "propitivanja svoje vjere", druzim se sa ljudima koji studiraju na KBF- u i sa svima njima sam u puno navrata diskutirao o Crkvi, Bogu i vjeri.... i na puno pitanja nisam dobio odgovore.
njihovo objasnjenje bi redovito bilo: "ne mozes znati, ali moras vjerovati.krscanstvo se bazira na vjerovanju, a ne spoznaji i cinjenicama."
e pa, prijatelji moji...ja vjerujem da nesto postoji, vjerujem u duhovnost, vjerujem u nesto sto nas je sve stvorilo.
ali odbijam vjerovati u Crkvu, ljude koji djeluju u njoj i po njoj te Boga kojeg su oni sami stvorili.
i tko kaze da ja ne djelujem i ne zivim prema Bozjih zapovjedi?
ne trebaju mi brojke i slova na listu papira da bih imao ljudkost.
konzerva
17-11-2006, 16:54
sve 5,ali ti si rekao
inaèe,kao ťto bare reèe: samo stoj na svijetlu i doÌi Ìe kraj tami
fat drummer
17-11-2006, 16:57
iskreno velik broj ljudi ne vjeruje u boga upravo zbog sveĂŚenika. if you wanna talk the talk you gotta walk the walk
sve 5,ali ti si rekao
ne kuzim sto ti nije jasno...
ja ne vjerujem u 10 Bozjih zapovjedi, ali djelujem priblizno kako one nalazu jer smatram da su u 10 BZ navedeni neki od zakona ljuskosti kojih se covjek treba drzati bez obzira bio on krscanin, musliman ili hindu.
konzerva
17-11-2006, 17:01
ne vjerujeĹĄ u njih,ali ih se pridrĹžavaĹĄ? zanimljivo...
ne vjeruješ u njih,ali ih se pridržavaš? zanimljivo...
nisi shvatio.procitaj ponovno moj post. :smt039
konzerva
17-11-2006, 17:11
kako bi ww rekla... u kontradikcijama :-D
btw-nemoj mislit da te pozivam na red ili ikakvu sliènu glupost radim.
trebao si onda reĂŚ da ne vjerujeĹĄ da su to boĹžje zapovijedi,nego neke opĂŚe ljudske vrijednosti,no tu bi pokrenuli raspravu ĹĄto/tko je bog...
konzerva, boktemazo, daj se ne pravi lud. (shvatit će on ovo kao friendly ulet :-D )
ne vjerujem ni ja u deset božjih zapovijedi kao instituciju deset božjih zapovijedi = pravila koje crkva propisuje u skladu s kojima bi dobar vjernik trebao živjeti.
ali vjerujem u to Å¡to govore ljudskoÅ¡ću u sebi - ne ubijam čovjeka ne zato jer mi crkva tako nalaže nego jer se protivi onom čovječnome u meni, i ako hoćeÅ¡, zakonu. (govorim o suludom, mahnitom ubijanju bez ikakvog valjanog razloga)
(govorim o suludom, mahnitom ubijanju bez ikakvog valjanog razloga)
iliti kvalificirano ubojstvo
a i obièno ubojstvo iz èl.90 moŞe proÌ :-D
konzerva
17-11-2006, 17:17
dakle, ne vjerujete u neĹĄto zato jer to crkva propisuje,makar se slaĹžete da su dobra stvar?
nitko ne slijedi boŞje zapovijedi "jer mu crkva to nalaŞe",veÌ kao ťto onaj citat i kaŞe iz ljubavi,tj. zbog Boga. dakle boŞje zapovijedi zbog Boga,a ne crkve. a crkva takoðer propagira te zapovijedi zbog boga (=ljubavi) a ne zbog sebe same
fat drummer
17-11-2006, 17:19
crkva uzme postulate koji su temelj svake zajednice koja ne jede svoje èlanove i kaŞe: e to vam je od boga. p.s dajte nam pare jer moramo odrŞati zajednicu i vodstvo koje vam je dalo oèite istine.
sorry, ali crkva ne propisuje kurac od ovce, ukrali su to od Şidova i sad se kurèe
Mislim, dobro, tu već ulazimo u sferu polemiziranja o Crkvi. Nigdje ja nisam rekao da ne vjerujem u neÅ¡to zato jer dolazi od Crkve, već objaÅ¡njavam na koji način u to vjerujem. Ne zaÅ¡to, već kako. Ne trebam imati milijun razloga protiv Crkve da bi se držao zakona i na kraju krajeva vjerovao u to sve zbog nekog svog boga, a ne ovog tvog Boga. Sori konzervo, ali promaÅ¡io si totalno bit u svom pitanju, nemoj okretati sad na predrasude i mržnju protiv jadne Crkve. Jer se uopće ne radi o tome.
konzerva
17-11-2006, 17:27
kad je isti bog te zapovijedi objavio Ĺžidovima,koji su "preci" krĹĄĂŚana.
ne vidim u èemu je problem? i bať èinjenica da su to opÌeljudske vrednote (kako reèe sv.augustin:bog je napisao na ploèe zakona,ono ťto su ljudi bili slijepi vidjeti u svojim srcima) daje za pravo njihovo propagiranje.
Ja sam ti svoje objasnio. Radi se o formalnom nazivu, ne sadržaju. A ti sad okrećeÅ¡ raspravu u smjeru nas koji imamo neÅ¡to protiv Crkve - uopće se ne radi o tome.
fat drummer
17-11-2006, 17:35
i onda te opÌe ljudske vrednote proagira patrijarhalna ťovnistièka zajednica koja prikirva pedofiliju i homoseksualizam u svojim redovima. okej...
sve super, nema beda, ali barem tri od tih deset zapovijedi neobièno jako idu na ruku crkvi i tièu se boga.
Robierre de Cochon
17-11-2006, 17:36
pa "deset bozjih zabpovijedi" je zapravo najvecim dijelom dio dobrog morala, humanosti, covjecnosti koja se ocekuje od svakog covjeka. manjim dijelom je to moral koji je odgovarao vremenu u kojem su nastale (ne sagrijesi bludno, ne pozeli tudjeg zenidbenog druga itd). prema tome, one su odraz s jedne strane sveopceg ljudskog morala koji se moze promijeniti na sve religije i na ljude koji nisu religiozni (ne ubi, ne lazi, ne kradi...), a s druge strane su suvenir na moral civilizacije prije kojeg tisucljeca.
ne moram biti ni katolik, ni krscanin da bih znao da ne smijem sad uzeti pistolj i upucati kolegicu koja radi, tu stol do mene (mah, mah). zato ja mogu reci da zivim u skladu s tom zapovijedi, iako se ne deklariram kao vjernik. s druge strane, mnogi katolici se ne drze tog pravila jer da nije tako, pocinitelji krvnih delikata bi bili samo ateisti, pravoslavci i muslimani, a znamo da nije tako. :-D
zakljucno: najveci dio tih zapovijedi duboko je usadjen u nasu svijest, odgojem, edukacijom, pa na kraju i kaznenom represijom.
konzerva
17-11-2006, 17:36
Ja sam ti svoje objasnio. Radi se o formalnom nazivu, ne sadrĹžaju. A ti sad okreĂŚeĹĄ raspravu u smjeru nas koji imamo neĹĄto protiv Crkve - uopĂŚe se ne radi o tome.
èuj ja sam odgovorio fatu na
crkva uzme postulate koji su temelj svake zajednice koja ne jede svoje èlanove i kaŞe: e to vam je od boga. p.s dajte nam pare jer moramo odrŞati zajednicu i vodstvo koje vam je dalo oèite istine.
sorry, ali crkva ne propisuje qrtz od ovce, ukrali su to od Şidova i sad se kurèe
ti si svoj stav objasnio
ne ubijam èovjeka ne zato jer mi crkva tako nalaŞe nego jer se protivi onom èovjeènome u meni, a ja samo dometnuo- ne nalaŞe to crkva nego Bog.amen :-)
A tko tumači Boga na kugli zemaljskoj? Neukim ljudima? Ima li posrednika ili im se sam direktno obraća? :-)
konzerva
17-11-2006, 17:42
direktno se obraĂŚa.
direktno je sam osobno doĹĄao na kuglu zemaljsku.
direktno je i dalje tu prisutan svojim duhom.
dok je tu bio najdirektnije moguÌe poslao je izabrane ljude da ťire njegovo uèenje po svem svijetu.
Vidim da si raspoložen za poeziju
konzerva
17-11-2006, 17:51
Vidim da si raspoloĹžen za poeziju
buraz, krťÌanski nauk je bať poetièan
u Bozju zapovijed "ne ubij" spada i konzumiranje kontracepcijskih pilula. Ne slazem se stoga s vama koji poistovjecujete Bozje zap. s onom osnovnom dozom morala i humanosti koja se ocekuje od svakog covjeka. Crkva ga stvarno zna pretjerati, ovo je pravi primjer za to.
fat drummer
17-11-2006, 18:20
yvonne, sad ulazimo u sferu jeli ubojstvo moguÌe ako Şivo biÌe joť ne postoji. jer èak nije doťlo ni do zaèeÌa.
konzerva
17-11-2006, 18:46
neupuÌeni ste oèito u neke stvari.
kontracepcijska pilula ne spada pod "ne ubij". spada samo ona morning after il kak veÌ. (jer tamo dolazi do zaèeÌa)
ostale se ne odobravaju iz posve drugog razloga. razloga da se njihovom upotrebom "spolni èin zatvara Şivotu"
kontracepcijska pilula ne spada pod "ne ubij". spada samo ona morning after il kak veÌ. (jer tamo dolazi do zaèeÌa)
ostale se ne odobravaju iz posve drugog razloga. razloga da se njihovom upotrebom "spolni èin zatvara Şivotu"
I konzerva, koliko vec djece imas? Pretpostavljam da ne koristis kondome i da ti cura ne koristi pilule jer tako "spolni èin zatvarate zivotu" :-D
fat drummer
17-11-2006, 18:57
jebeno fascinira stav crkve.... kao okej je koristiti kontracepciju ako je prirodna. ali ne i coitus interuptus. jer tako se naruťava prirodan tok stvari. a ne naruťava se èinjenicom da crkva prihvaÌa brojanje dana kao prihvatljivu metodu. buahahahahahahaha... hrpa govana
Insomniac
17-11-2006, 19:02
u Bozju zapovijed "ne ubij" spada i konzumiranje kontracepcijskih pilula. Ne slazem se stoga s vama koji poistovjecujete Bozje zap. s onom osnovnom dozom morala i humanosti koja se ocekuje od svakog covjeka. Crkva ga stvarno zna pretjerati, ovo je pravi primjer za to.
kako govori ne ubij,kad ne mozes ubiti nesto sto jos nije ni zaceto ?
Cak i ako nisu bile koristene tablete,ne mora znaciti da bi doslo do oplodnje.
konzerva citam te od prve stranice ovog topica i mada je to tvoja izrazito osobna stvar al se stvarno nadam da s takvim stavovima se doista drzis dosljedno njihovih brija pa apstiniras do braka...u protivnom mlatis praznu slamu...
Ne znam bas, poprilicno sam sigurna da svaka kontracepcijska pilula spada u tu zapovijed(nije to moje tumacenje 10 Bozjih z., vec su me tako ucili)
Ne znam bas, poprilicno sam sigurna da svaka kontracepcijska pilula spada u tu zapovijed(nije to moje tumacenje 10 Bozjih z., vec su me tako ucili)
mozda su te pogresno ucili.
kako govori ne ubij,kad ne mozes ubiti nesto sto jos nije ni zaceto ?
Cak i ako nisu bile koristene tablete,ne mora znaciti da bi doslo do oplodnje.
slazem se s tobom. Ali kada bolje razmislis, pilulama na umjetan nacin unistavas jajasca tj. ona niti ne nastaju. A kada se racunaju plodni dani, tj. kada se uzdas u tzv. prirodnu metodu koju crkva odobrava, ne unistavas svoje stanice.
Insomniac
18-11-2006, 01:05
slazem se s tobom. Ali kada bolje razmislis, pilulama na umjetan nacin unistavas jajasca tj. ona niti ne nastaju.
ubijas stanicu... ne zivot...jer zivot nastaje spajanjem jajne stanice i spermija... po toj logici kada se zarezem namjerno po kozi cinim u najmanju ruku genocid...
ubijas stanicu... ne zivot...jer zivot nastaje spajanjem jajne stanice i spermija... po toj logici kada se zarezem namjerno po kozi cinim u najmanju ruku genocid...
a zasto onda drze govore protiv kondoma po africi iako ce ih sida sve poubijati??
konzerva
18-11-2006, 01:49
krivo su te uèili ;)
nadalje moram pojasniti (i isprièati se za ovu zbrku) jer nisam bať skroz upuÌen u tematiku zaťto kontra kontracepcije. ali definitivno znam da se ne broji u ubojstvo,osim one morning after,kao ťto veÌ rekoh. i vjerujte, objaťnjenje je duboko teoloťki razraðeno, nije bezveze. jť jednom isprika,a drugi tjedan oèekujte izvjeťtaj o toj temi.
nadalje, ja u svojim postovima na ovom topicu iznosim nauèavanje katolièke crkve. tako da moj osobni Şivot ne utjeèe na vjerodostojnost- no meðutim, svi koji me poznaju znaju da ne "mlatim praznu slamu"... ;)
Zato sto crkva ima, u najmanju ruku, cudne, da ne velim krajnje dvolicne kriterije. U sustini ucenja KRSCANSTVA je sloboda izbora koju nam je darovao sam Bog, sloboda da biramo dobro ili zlo (taj iskonski izbor), dok s druge strane crkva kontrira samoj sebi upornim tupljenjem protiv kontracepcije i kondoma.
Hoce li postic ista s tim, nece.
Crkvu sa ovakvim ucenjem je vrijeme pregazilo jos prije djece cvijeca i seksualne revolucije, a kamoli danas. Dok radikalno ne zaokrenu sa politikom (koju je utemeljio Ivan Pavap II, ali cini se da Benedikt XVI krece suprotnim smjerom) nece biti kruha za njih.
konzerva
18-11-2006, 02:03
galijune, ivan pavao II nije utemeljio nikakvu novu politiku, posebno ne u pogledu spolnosti.
sloboda izbora postoji, i nitko ju ne moŞe niti pokuťava ukinuti. ali vaŞno je napomenuti, istaknuti i savjetovati ljude koji izbor da uèine. to je èinio i Isus,to èini i crkva danas
Jedno je savjetovanje, a drugo propagiranje zastarjelih teza. Ukupno gledajuci, crkvine rijeci se ponekad meni osobno cine kao baljezganje starice u tramvaju koja ne shvaca da je ovo 21.stoljece.
Crkva se mora vise pribliziti mladima, a mislim da to ne cini dovoljno. Zato sam naveo Ivana Pavla II koji je po tom pitanju bio puno bolji i nije ni cudo sto je jedan od najomiljenijih papa...
konzerva
18-11-2006, 02:12
da,ali on je promijenio naèin pristupa,ali ne i sadrŞaj! a èinjenica da je bio omiljen samo pokazuje da nisu teze zastarjele,veÌ naèin prezentacije.
sadrĹžaj nije zastario niti neĂŚe. nadĹživio je viĹĄe civilizacija, stotine modernih strujanja i interpretacija, nadĹživit ĂŚe i ovo ĹĄto se danas smatra normalnim
Ante Gotovina
18-11-2006, 03:13
i onda te opÌe ljudske vrednote proagira patrijarhalna ťovnistièka zajednica koja prikirva pedofiliju i homoseksualizam u svojim redovima. okej...
sve super, nema beda, ali barem tri od tih deset zapovijedi neobièno jako idu na ruku crkvi i tièu se boga.
Istom metodom mogao bih bez problema zaljuèiti da je SDP stranka koja propagira homoseksualizam, ĹĄtoviĹĄe gdje izvire samo leglo spomenute bolesti jer Ĺveliki kuracime Luèin svojim komentarima isto zagovara i generalno stajaliĹĄte stranke opasno naginje svemu tome...
fat drummer
18-11-2006, 10:58
[quote="fat drummer":39z77rue]i onda te opÌe ljudske vrednote proagira patrijarhalna ťovnistièka zajednica koja prikirva pedofiliju i homoseksualizam u svojim redovima. okej...
Istom metodom mogao bih bez problema zaljuèiti da je SDP stranka koja propagira homoseksualizam, ĹĄtoviĹĄe gdje izvire samo leglo spomenute bolesti jer Ĺveliki kuracime Luèin svojim komentarima isto zagovara i generalno stajaliĹĄte stranke opasno naginje svemu tome...[/quote:39z77rue]
a koja je to metoda i ťto sam to toèno zakljuèio? mislim naveo si da zakljuèujem po nekoj metodi i da sam donio zakljuèak iako niti jedno od toga iz mojeg posta nije vidljivo. vjerojatno su to te krťÌanske moÌi
Ante Gotovina
18-11-2006, 11:19
Koristiť neku opaku analogiju - na temelju pojedinih primjera koji su u debeloj manjini donosiť generalne zakljuèke...
fat drummer
18-11-2006, 17:25
nisam donio nikakve zakljuèak.. jel crkva patrijarhalna? jest i to cijela. jel skriva sluèajeve homoseksualizma i pedofilije u svojim redoivma i èini li to od nadbiskupije u bostonu do nadbiskupije u beè. èini. ne kuŞim gdje je problem.
Ante Gotovina
18-11-2006, 18:46
Da, samo ťto se spomenute tvrdnje odnose na pojedine sluèajeve koji su u debeloj manjini i samim time ne mogu biti uzeti kao opÌa obiljeŞja Crkve...
Istom metodom mogao bih bez problema zaljuèiti da je SDP stranka koja propagira homoseksualizam, Å¡toviÅ¡e gdje izvire samo leglo spomenute bolesti jer Åveliki kuracime Luèin svojim komentarima isto zagovara i generalno stajaliÅ¡te stranke opasno naginje svemu tome...
:roll: :roll: :roll:
sdp i hns nisu nikad(bar se duboko nadam) govorili o homoseksualizmu kao bolesti...to jos radi samo mlinaric i njemu slicni neobrazovani idioti....
a medu ljevim i desnima je razlika samo po pitanju koja sve prava da im se daju, cak i neki hdz-ovci si vise ne dozvoljavaju takve stupidne i u medicini bez ikakva uporista izjave...
fat drummer
18-11-2006, 19:56
mislim wtf? napiťem da crkva prikriva pedofiliju ťto je opÌe poznata èinjenica koje se sramio i ovaj a i proťli papa. nisam nigdje napisao da su svi u crkvi pedofili i homoseksualci.
mislim wtf? napišem da crkva prikriva pedofiliju što je opæe poznata èinjenica koje se sramio i ovaj a i prošli papa. nisam nigdje napisao da su svi u crkvi pedofili i homoseksualci.
no naj se uzbudivati...sve bu vredu... ;)
ja kuzim te svecenike, opatice bas i nisu nest pa kad dodu mladi deckici...mmmmmmmm.....pitaj yodu, on ti bu to najbolje objasnil..nesmijemo ih osudivati... :-D
Robierre de Cochon
21-11-2006, 10:06
Izbaci uljeza. Sto od ovoga nije grijeh:
-double penetration
-jutarnji oralac
-masturbacija u ispovjedaonici
-igra doktora
-pissing za vrijeme proljetne kise
Lucius Veratius
22-11-2006, 02:43
Kaj veliĹĄ na ovo Konzerva? Nisu ti protestanti tak ni bedasti.
http://www.jutarnji.hr/komentari_i_misl ... k,51160.jl (http://www.jutarnji.hr/komentari_i_misljenja/clanak/art-2006,11,21,clanak,51160.jl)
dr.Mitch
22-11-2006, 02:55
Religijska je bijeda djelomièno izvor stvarne bijede, a djelomièno protest protiv stvarne bijede.Religija je uzdah potlaèenog stvorenja, duťa svijeta
bez srca, kao ĹĄto je i duh doba bez duha.Ona je opijum naroda.Ukidanje
religije kao iluzorne sreĂŚe naroda jest zahtjev njegove stvarne sreĂŚe.
Zahtjev da se napusti iluzija o svome stanju jest zahtjev da se napusti stanje u kojem su iluzije potrebne
Karl Marx
ZAVARAVAJMO SE DA BISMO OPSTALI
by dr. Mitch
Konaènost ljudskog vijeka, svijest o vremenskoj ogranièenosti ljudskog postojanja, navela je èovjeka da pokuĹĄa nadiĂŚi i od izvjesne prolaznosti otrgnuti vlastiti Ĺživot i djelo ili barem zabiljeĹžiti, ostaviti nekakav trag, neko slovo ili èak koju rijeè na papiru povijesti i zbog sebe i zbog nadolazeĂŚih generacija. Ĺ˝elja da se ovjekovjeèi vlastito postojanje potreba je za nadilaĹženjem smrti, te neosporno krajnje, esencijalne karakteristike ljudskog Ĺživota.PokuĹĄaj da si ljudi pribliĹže vlastitu smrt, da osmisle svoje postojanje, da rastumaèe svijet i pojave u njemu, morao je, po mojem miĹĄljenju, voditi religioznosti: tom olakĹĄavajuĂŚem stanju svijesti koje na zavidan naèin pruĹža utjehu o Ĺživotnoj, sasvim atomiziranoj ulozi pojedinca i toj krajnjoj graniènoj toèki Ĺživota i èini je lako premostivom, prirodnom, logiènom i èak ponekad i poĹželjnom. Granica postojanja i nepostojanja se ukida, religiozan èovjek je bezvremen, slobodan. I ĹĄto je najvaĹžnije â ljudski Ĺživot dobiva smisao, nismo samo jedna velika biokemijska koincidencija, nismo samo hrpa molekula, atoma i stanica.Mi postajemo neĹĄto viĹĄe, naĹĄ duh Ĺživi vjeèno, a vrijeme provedeno u materijalnom svijetu, tj. na ovom svijetu je samo neka vrsta testa iz kojeg ĂŚemo na kraju dobiti ocjenu, ispravit ĂŚe ga On, na temelju koje ĂŚe se odreðivati poloĹžaj u naĹĄem zagrobnom Ĺživotu.
Jednostavno se moram sloĹžiti s Marxom â religija je opijum za narod.Konzumira se, uglavnom, kada je èovjeku najteĹže i kada mu treba neki zid na koji se moĹže osloniti.Ona nas samo prividno jaèa, ali ustvari nas oslabljuje kao pojedince, kao èovjeka, i od nas radi posluĹĄno stado, propagira moral slabosti, potlaèenosti, trpljenja i pasivnosti te spas vidi u svijetu izvan ovoga.Nietzsche je na takvu funkciju religije raegirao:âPrekljinjem vas, braĂŚo moja, ostanite vjerni zemlji i ne vjerujte onima koj vam govore o nadzemaljskim nadama!Trovaèi su to svjesno ili nesvjesno:â
Religija je ruka pruĹžena èovjeku koji je pao na koljena poraĹžen vlastitom spoznajom o besmislenosti egzistancije.Ăovjek u jednom trenu odluèuje prihvatiti tu ruku, uzima taj ĹĄut i ubrizgava ga direktno u venu i u svojoj glavi on je besmrtan i apsolutno âslobodanâ, a u stvari je zarobljenik vlastite gluposti.Odbacuje svoju racionalnu spoznaju i odluèuje je zaboraviti, a Ĺželja da se pobijedi smrt, konaènost je tako velika i jaka da religija postaje neĹĄto najvaĹžnije i jedna od najutjecajnijih ljudskih tvorevina od kada èovjek postoji.Toliko je jaka da èak ogranièava slobodno miĹĄljenje.Recimo, dok ovo piĹĄem, stalno me negdje u dnu moje svijesti kopka rezultat dugogodiĹĄnjeg vjeronauka, crkvenih propovijedi i izricanja molitva prije spavanja.Stalno postoji glas koji me Ĺželi upozoriti da je sve ovo ĹĄto piĹĄem teĹĄka hereza i da imam sreĂŚe ĹĄto ne Ĺživim nekoliko stotina godina ranije jer bi upravo sada pripremali lomaèu za mene.Konstantno mi postavlja pitanje:âĹveliki kuracto ako grijeĹĄiĹĄ?Tvoga Boga bole tvoje rijeèi.â I tada poèinjem sumnjati u svoj razum, u svoja sasvim logièna promiĹĄljnja.I tek kada se iz svojeg ponora zbunjenosti ponovo poèinjem uzdizati stapenicama logike, kao strijela oĹĄine me spoznaja da logika takoðer nije niĹĄta drugo no ljudska tvorevina, a Bog je Bog, ako ga ima naravno, i ne moĹže ga se dokazati ili osporiti njegovo postojanje logiènim promiĹĄljanjem.Ako je svemoguĂŚ, za Njega(evo èak me i Njegovo ime strah napisati malim slovom jer je religija od mene napravila bijednog crva koji se boji biti zgaĹžen BoĹžjim gnjevom)ne vrijede zakoni logike.
Ali moj razum je sve ĹĄto imam i sve za ĹĄto se mogu s apsolutnom sigurnoĹĄĂŚu uhvatiti u ovom svijetu.Ako poènem sumnjati u njega, tada mi ne preostaje niĹĄta, a on mi govori da je religija moĹžda najgenijalniji izum ikada izmiĹĄljen â upravo u ovom tenutku cijeli svijet se drĹži za ruke i plaèe za èovjekom koji je obiljeĹžio ovo stoljeĂŚe, za beskrajno dobrim papom.I religija je danas apsolutno potrebna, ljudi su izgubljeni i netko im treba pokazati put.Voltaire je rekao izvrsnu reèenicu:âDa boga nema trebalo bi ga izmisliti!â
Ali jednog dana ĂŚe ljudi evoluirati do tog stanja svijesti u kojem im religija apsolutno neĂŚe biti potrebna.A do toga dana religija ostaje jedno vrlo korisno pomagalo kao i automobil, fotoaparati ili stroj za pranje suða koje nam omoguĂŚuje da bolje i kvalitetnije organiziramo svoj Ĺživot, jer kako Feuerbach(a on je bio Marxov uzor) kaĹže:âNe stvara bog èovjeka, nego èovjek boga.âI zato â DA, onaj kojem je to potrebno neka se zavarava, ali ne kako bi on opstao sam zbog sebe, nego kako bi Ăovjek opstao i dobio priliku da se razvije, da zakoraèi na viĹĄu stepenicu svijesti i da, kada bude spreman, odbaci utege religije i strahopoĹĄtovanja vezane oko njegovih nogu te napravi prvi uistinu slobodan korak i otpusti malo omèu koja ga je tisuĂŚljeĂŚima stezala, guĹĄeĂŚi ga, oko vrata i udahne svoj prvi slobodan dah ikada.I tada(da parafraziram malo Nietzschea) bog ĂŚe biti mrtav, a rodit ĂŚe se, po prvi puta uistinu, Ăovjek!
konzerva
22-11-2006, 10:39
Kaj veliĹĄ na ovo Konzerva? Nisu ti protestanti tak ni bedasti.
http://www.jutarnji.hr/komentari_i_misl ... k,51160.jl (http://www.jutarnji.hr/komentari_i_misljenja/clanak/art-2006,11,21,clanak,51160.jl)
ima u ev po marku (vidi vidi novi zavjet! :-D ) kada se uèenici bune na isusove rijeèi o nerazrjeťivosti Şenidbe (bať me zanima kako protestanti objaťnjavaju da i to dopuťtaju makar se u tri evanðelja jasno spominju isusov govor o nerazrjeťivosti Şenidbe...) on im odgovara:
Ima za Ĺženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiĹĄe. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiĹĄe. A ime nesposobnih koji sami sebe onesposobiĹĄe poradi kraljevstva nebeskog. Tko moĹže shvatiti, neka shvati. Mt 19, 12
Jedno je savjetovanje, a drugo propagiranje zastarjelih teza. Ukupno gledajuci, crkvine rijeci se ponekad meni osobno cine kao baljezganje starice u tramvaju koja ne shvaca da je ovo 21.stoljece.
Crkva se mora vise pribliziti mladima, a mislim da to ne cini dovoljno. Zato sam naveo Ivana Pavla II koji je po tom pitanju bio puno bolji i nije ni cudo sto je jedan od najomiljenijih papa...
Pa Crkva je opstala upravo zato jer je nepokolebljiva u svojim stavovima i izgraðena na èvrstim temeljima. 1 stoljeÌe, 21 stoljeÌe, svejedno je.
meni se, dragi kolega, èini da tebi hitno treba Şivi Bog. nemoj ga traŞiti u ½baljezganjima crkve½ jer ga tamo neÌeť sigurno naÌi. traŞi ga u sebi.
Ivan Pavao 2. se pribliĹžio mladima, ali im isto tako nikad nije rekao da koriste kontracepciju nego apstinenciju.
I nije crkva ta koja je dvolièna nego mi. jer crkva smo mi. zato se ne isplati upirati prstom u druge. dok to radimo, trebamo pogledat kud su okrenuti ostali prsti.
svako treba poĂŚi od sebe, kako on moĹže pomoĂŚi da naĹĄa vjera vrati stari sjaj. premlaki smo...