View Full Version : Pisanje seminarskih radova - upute
Pravokutnići
05-01-2010, 22:36
Svaki student se barem nekoliko puta na faksu suoči s dilemom zvanom "pisanje seminarskog rada". Bliži se vrijeme pisanja seminarskih radova, pa kako bi vam malo olakšali tu muku, donosimo par pametnih linkova na upute o izradi savršenog rada.
Osim već kultnih 'Uputa za izradu studentskih pisani radova' koje koriste valjda svi studenti i profesori na Balkanu (prvi čitajući, drugi uglavnom prepisujući dok objavljuju svoje verzije), donosimo još nekoliko light verzija...
Najobuhvatnije upute su zasigurno ove - Alan Uzelac/Aleksandra Korać/Marko Petrak: 'Upute za izradu studentskih pisani radova' http://alanuzelac.from.hr/Pdf/upute-radovi.pdf
U kraćoj verziji je sve lijepo predstavljeno na sajtu Katedre za sociologiju - http://www.pravo.hr/SOC?@=5t05#news_14403
Nešto širu verziju uz grafički prikaz kompliciranijih radnji pretrage možete pročitati na Katedri za opću povijest Riječkog PF-a. http://www.pravos.hr/katppz/datoteke/Upute-za-seminar-OPPD.pdf
Postoji još nekoliko izdanja uputa, koje su uglavnom sumirane (ili prepisane) navedenih, pa ih nema smisla navoditi.
Naš faks nema poseban pravilnik o izradi seminarskih radova, ali postoje odredbe u ostalim pravilnicima.
Prema Pravilniku o dodiplomskom studiju, u okviru seminara student je dužan izraditi jedan pismeni seminarski rad koji mora biti pozitivno ocijenjen. Seminarski radovi, kao i uspjeh na ispitu, ocjenjuju se ocjenama od 1 (nedovoljan) do 5 (izvrstan). Prema čl. 10. Pravilnika o dodiplomskom studiju, ocjena koju je student postigao iz seminarskog rada uzima se u obzir i kod ispita iz tog predmeta.
Consigliere
06-01-2010, 13:33
Kak mislite bliži se vrijeme, malo ste zakasnili ...ja sam svoj predao prije dva tjedna :mhm:
Kak mislite bliži se vrijeme, malo ste zakasnili ...ja sam svoj predao prije dva tjedna :mhm:
pa eto, tako su nam rekli ljudi... kao, pišemo seminare, dajte neki link :smartass:
a uostalom, kud bi mi takve stvari mogli točno znati? pa prije je bilo pod normalno predati radnje tamo negdje poslije Uskrsa ::E: ::E: ::E:
besides, rokovi su različiti za katedre. nemojmo sad bit nezahvalni, lijepo je imat sve ovo na jednom mjestu :thumbup:
buzdovan
10-01-2010, 01:33
Kad printam, printam jednostrano + ostavljam zadnji papir prazan?
:multibouce:
Tako je!
:thumbup:
ja sam svaki seminarski rad dosad printao obostrano (mislim na sadržaj) i nisam imao nikakvih problema. bezveze mi je printat jednostrano :unsure:
Prije nisam morala kao izvanredni student pisati seminarske radove, a od ove godine je to kao uvjet za upis trece godine???
Formalno sam jos uvijek prva godina, dakle...iduce bih bila druga u indeksu, ne treca... ali opet. evo situacije...
Ponovno sam upisala sve iste predmete kao prosle godine, a sto se tice seminara.... u zimskom semestru sam upisala ustavno iz kojeg prosle godine nisam ispunila svoju seminarsku obvezu,a u ljetnom semestru sam ispunila seminarsku obvezu iz ejp-a. tako da u nadolazecem ljetnom semestru ne mogu upisat seminar i onda pisati svoj seminarski rad.
Zanima me sto sad.... kraj je zimskog semestra,a mozda bih i mogla pitat prof. za seminarsku temu iz ustavnog prava (???? i napisat 10-ak str. u tjedan dana/?) pa da dobijem taj zig za seminar u indeks jer u iducem semestru i ne mogu pisat seminarski rad !!!!!! AKO JE ITKO MENE SKUZIO STO PITAM, sto trebam radit?/? ha?
Ti moraš obavezno pričat sa voditeljem seminara. Probaj ga zamoliti da ti da više vremena za radnju i onda navali na pisanje,nema druge.
Nego, malo glupo pitanje,al dal vi kad citirate što je netko rekao ukosite slove te izjave il ostavite kao ostatak teksta?::E:
Ja ne ukosim. Samo na kraju recenice stavim brojku za footnote pa dole napisem otkud je citirano. Ne isticem u tekstu ako je nesto citat.
malimrav85
20-01-2010, 22:22
Kak da mi word počne pisat broj stranice tek od druge tj. od treće?
Browneyes
21-01-2010, 22:40
knjige ćeš naći u biblioteci na tmt 14, a članke na tmt 3 ( časopis tj. članak ćeš prepoznati po tom što ima recimo 3/2003. na kraju naziva izvora tamo gdje je navedena literatura)
Što od raspoložive literature ima naša knjižnica možeš pogledati na http://knjiznica.pravo.hr/.
U tom popisu literature su pretežno članci koje ćeš si morati fotokopirati u knjižnici na tmt 3, 30 lipa je cijena.
knjige će ti možda trebati dvije, tri najviše-naziv knjige upiši u ovaj pretraživač (ovaj link gore, pretraživanje kataloga)- i kad ti izbaci traženu knjigu zapiši si onaj broj kojim je knjiga označena, gdje piše signatura (to izgleda recimo I - 5.995) jer tako će ti u knjižnici gospodin zdravko naći knjigu, po toj oznaci. :wink:
Evo da to stavim još i ovdje sa topika o ustavnom. Možda će ljudima dobro doć.
don_corleone
22-01-2010, 10:53
Kak da mi word počne pisat broj stranice tek od druge tj. od treće?
Evo moje tajne. Prvo napišeš radnju cijelu. I onda imaš čarobnjak u wordu koji ti sređuje kazalo. E sad će kazalo biti 1. stranica, a uvod 2. stranica. Isprintaš radnju i na prvoj strani tj kazalu pobrišeš broj stranice te iskopiraš tu stranu. Kod kopiranja se ne vidi korektor da si izbrisao broj stranice i sve štima - kazalo nema broj stranice, a uvod počinje o druge stranice.:neko:
malimrav85
22-01-2010, 11:01
Ma sve ok, mislio sam da ima neki način da to word sam napravi.
Isprinato sam sadržaj kao dio drugog dokumenta a naslovnu i radnju kao jedan.
Hvala.
Da, to ni ja ne znam pa se isto služim metodama primitivne vrste-sadržaj radnje sa uvodom i zaključkom pišem u jednom word fileu i tamo stavim da mi broji stranice i taman broj 1 stranice mi bude na uvodu:mrgreen: Naslovnu stranicu,kazalo i literaturu stavim u drugi file i tamo ih obrađujem:rotfl::thumbup:
U uvodu i zaključku koji line spacing stavljate? 1 ili 1,5?
1,5 stavim u cijelom radu, ukljucujuci uvod i zakljucak.
Elisa Day
25-01-2010, 00:53
što se tiče brojeva stranica ako ne želite da vam naslovna ima broj, startate od 0 i onda odaberete da se na prvoj strani ne vidi broj.
samo što ja to ne znam u novom wordu gdje je. kmeee. znam kako staviti od nule da počne, ali ne mogu naći to za skrivanje prve str :cold:
je li istina ili ne da i izvanredni trebaju od ove godine pisati seminrski rad? jer prošle godine nismo trebali, niti je itko to od nas tražio. (iako ni sa ne traže,(možeš riješiti kolokvije i tako se osloboditi sem obvez,) ali se nije moguće upisati u višu godinu bez sem. rada??)
tnx
Od prošle godine je obveza da svi studenti moraju napisati jedan seminarski rad u godini(bez obzira dali te to profesori traže ili ne)
purple_jam
17-04-2010, 12:20
ej ljudi, koliko seminarska radnja treba imat stranica? imam neku bezveznu temu o kojoj i nemam baš puno pisat... :)
Ovisi koliko voditelj seminara kaze. Nekima je dovoljno par stranica, ali vecinom su sem. radovi oko 15 str.
advocatus diaboli
30-04-2010, 00:17
:roll: Samo da razjasnim nešto oko čega se s nekim prepirem:
1) jelda da se citati na engleskom moraju doslovno prepisivati (bez prevođenja) osim naravno, kad je riječ o prepričavanju pa dolje u fusnotu napišeš usp.
2) jelda da se grafikoni i tablice isto doslovno kopiraju na engleskom, a ne da ti praviš novu nahrvatskom?
Zahvaljujem
:roll: Samo da razjasnim nešto oko čega se s nekim prepirem:
1) jelda da se citati na engleskom moraju doslovno prepisivati (bez prevođenja) osim naravno, kad je riječ o prepričavanju pa dolje u fusnotu napišeš usp.
2) jelda da se grafikoni i tablice isto doslovno kopiraju na engleskom, a ne da ti praviš novu nahrvatskom?
Zahvaljujem
Za ovo prvo nisam siguran, al mislim da možeš svojim riječima prevest pa onda možda original tekst stavit u fusnotu. Ne znam točno.
A kaj se grafikona i tablica tiče, možeš napravit i svoju verziju (ovo ne vrijedi samo za slučaj stranog jezika, nego općenito kad je npr. u tablici više podataka nego kaj ti je potrebno za konkretan rad). U tom slučaju, navedeš ispod tablice/grafikona originalni izvor i kraj toga napišeš: "prilagodba autora".
advocatus diaboli
30-04-2010, 00:57
A taako, ups ::E:
imam jednu čudnu situaciju u vezi sa seminarskim radom :unsure: POMAGAJTE!
naime, imam rad kod krešićke i ona nam je objasnila sve te pojedinosti na prvom seminaru (br. str., fusnote, prored itd.), ali nikako mi ne ide u glavu što misli pod tim da -nema uvoda- na početku jer se on piše na kraju??
po njenom, rad bi trebao ovako izgledati: naslovna str., sadržaj, središnji dio (razrađen), zaključak, uvod. :mad2: ima li tu logike?
Možda je mislila da nema uopće uvoda nego da otprilike ono što bi napisao u uvodu inkorporiraš u zaključku
Pitaj ju na sto je mislila ili pitaj nekoga sa seminara.
Elisa Day
30-04-2010, 20:04
To znači da uvod napišeš nakon što si napisao cijeli rad jer u njemu kratko izlažeš što ćeš obrađivati u daljnjem tekstu. Uvoda mora biti, naravno.
To znači da uvod napišeš nakon što si napisao cijeli rad jer u njemu kratko izlažeš što ćeš obrađivati u daljnjem tekstu. Uvoda mora biti, naravno.
Da, vjerojatno je ovako kako Elisa veli. Uvoda bi svakako trebalo bit, samo bi se on trebao pisat na kraju, nakon svega, tako da je to vjerojatno ona spomenula u tom kontekstu, a ti si krivo shvatio.
hvala ljudi, bit će da je tako kako je axl reko :wink:
tapir_u_magli
01-05-2010, 11:12
U pogledu nejasnoca u pisanju seminarskih (i drugih) radova ponekad je dobro konzultirati http://alanuzelac.from.hr/Pdf/upute-radovi.pdf
Zna li netko,vezano uz to da po pravilniku moramo imati jednu pisanu seminarsku radnju na godini , da li ako sam upisala 2 semestar u kojem sam upisala seminar iz više tj. druge godine(iz 4 semestra) a u prvoj godini imam pisani seminar imam obvezu ponovnog pisanja rada? Pauzirala sam godinu pa nisam sigurno da li se to pravilo odnosi samo na akademsku godinu.
Browneyes
07-05-2010, 23:23
Ne na godini nego po godini. Ako sam razumjela ti misliš da je jedan seminarski rad na godini (kao prva, pa druga, pa treća...) ali je svake akademske godine (kao 2008/2009) obavezna po jedna radnja.
Dakle odgovor je, ako je nisi pisala u prvom semestru ove godine, onda je moraš pisati u drugom.
matijasgrabancijas
07-05-2010, 23:47
morao bih iz rimanapisati esej na temu evikcija kod kupoprodaje, i to kao nekih 4-5 kartica. Dobio sam članak od karlovića, a sad kako dato napiše, jel da pišem općenito nešto o evikciji ili usporediti s nekim drugim izvorom il sta da radim?
Kako se točno citira određeni zakon u fusnoti?Trebam li pisati i broj članka i stavka?Trebam napravii određene promjene kod rada no profesor me upozorio na citiranje zakona no o navođenju članka i stavka nije ništa rekao(a ja ih nisam napisala)
Browneyes
16-05-2010, 13:01
Evo, imaš ovdje sve što si ikad željela znati o citiranju
http://gpp.pravo.hr/seminar/primjeri/primjeri.htm
(hint: citiranje normativnih akata)
Pozdrav,ako netko zna koju literaturu bih mogla koristiti za seminar iz nacionalne,tema je ukidanje kmetstva u hrvatskoj.Puno bi mi pomoglo.
Ovdje pretražiš http://knjiznica.pravo.hr/anew/search.html i onda odeš na TMT3 u knjižnicu s papirom na koji si isprintala sve kaj si našla i kaj ti treba i tamo si to kopiraš(0,35 lipa)
nama je karlovic rekao da u radnji ne koristimo lijevo poravnanje nego justify, a u ovim linkovima na prvoj stranici pise lijevo..
Pozdrav,ako netko zna koju literaturu bih mogla koristiti za seminar iz nacionalne,tema je ukidanje kmetstva u hrvatskoj.Puno bi mi pomoglo.
Pa kaj ne daju na naciji popis literature odmah nakon kaj odabereš temu? Nama su prije 2 godine odmah nakon biranja temi asistenti dijelili papiriće di je bila napisana literatura koju treba koristit za pojedinu temu.
nama je karlovic rekao da u radnji ne koristimo lijevo poravnanje nego justify, a u ovim linkovima na prvoj stranici pise lijevo..
Uvijek treba koristit justify iliti obostrano poravnanje.
Ovdje pretražiš http://knjiznica.pravo.hr/anew/search.html i onda odeš na TMT3 u knjižnicu s papirom na koji si isprintala sve kaj si našla i kaj ti treba i tamo si to kopiraš(0,35 lipa)
Hvala,ali ne studiram u Zg,kako mi moramo naći sami literaturu (a ja ne uspijevam:roll:)mislila sam da kolege s drugih fakulteta znaju ako su imali tu temu, pa sam ovdje pitala,svejedno hvala.
Browneyes
19-05-2010, 17:43
Možda da onda pitaš na topiku za nacionalnu na ovom podforumu? Oni će vjerojatno znati bolje...
A i možeš napraviti ono kaj je tila rekla pa te knjige koje ovdje nađeš probati potražiti na svom faksu.
Možda da onda pitaš na topiku za nacionalnu na ovom podforumu? Oni će vjerojatno znati bolje...
A i možeš napraviti ono kaj je tila rekla pa te knjige koje ovdje nađeš probati potražiti na svom faksu.
Ok,hvala:thumbup:
sad ću ispasti glupa, ali nema veze.
pišem u courier fontu - veličina slova 10 ili 12? po uputama sam zaključila 12, ali to je ogromno.
i koliki je dvostruki prored 1,5 ili 2,0? (ne kužim te hrvatske izraze za word stvari, pretpostavljam 2,0, ali su me zbunili neki postovi).
s veličinom slova 12 i 2,0 proredom imat ću 50 stranica, a ja moram napisati 4. :rotfl:
smart girl
25-05-2010, 16:26
sad ću ispasti glupa, ali nema veze.
pišem u courier fontu - veličina slova 10 ili 12? po uputama sam zaključila 12, ali to je ogromno.
i koliki je dvostruki prored 1,5 ili 2,0? (ne kužim te hrvatske izraze za word stvari, pretpostavljam 2,0, ali su me zbunili neki postovi).
s veličinom slova 12 i 2,0 proredom imat ću 50 stranica, a ja moram napisati 4. :rotfl:
Prored bi ti trebao biti 1.5 - takvo je pravilo. Ako ti je font 12 prevelik, nije problem da koristiš 10, tako će ti biti manje stranica :roll:
erm, problem je u tome što mi je zadano ovako
Radnje smiju imati MAKSIMALNO 7200 znakova s razmacima (do 4 stranice s dvostrukim proredom, Courier font).
jedino ne piše koje veličine slova trebaju biti, ali to se podrazumijeva da je 12.
A onda piši tak kak su rekli. Iako je bezveze. Al da ćeš moć nešto puno napisat, ne baš, s obzirom na ograničenje u broju stranica i znakova.
Browneyes
25-05-2010, 19:04
Koristi se font 12 i u courier new. Nema ograničenja po stranicama, već po broju znakova, odnosno karticama teksta (zahtijeva se oko 5-10 kartica, jedna kartica teksta ima 30 redaka po 60 znakova).
malimrav85
20-06-2010, 16:20
http://www.theory.org.uk/david/essaywriting.pdf
dio rada sam prevodila s engleskog, jel trebam napisati orginalni tekst u fusnoti?
zgmetropola
20-12-2010, 18:23
dio rada sam prevodila s engleskog, jel trebam napisati orginalni tekst u fusnoti?
Misliš izvorno na engleskom? Hmm mislim da ne treba, ali obavezno navedeš u fusnoti izvor i na kraju to isto u popisu literature.
gummy bear
26-12-2010, 17:11
može li mi netko reći autore one knjižice koju burazin stalno spominje na seminaru da su u njoj najbolje upute? zahvaljujem :)
alan uzelac, pa imaš ih u prvom postu ovog topica na prvoj stranici u pdf formatu.
gummy bear
26-12-2010, 17:17
hvala, nisam bila ziher jel to to ;)
Snowhite
27-12-2010, 17:55
Vjerojatno ću ispast idiot - al kak da u wordu namjestim da mi brojevi stranica idu od treće na dalje? Na trećoj bi mi trebao biti broj 1 i onda dalje normalno 2,3 itd... Znam da mogu zdravo-seljački napravit dva dokumenta, al ovak bi mi bilo jednostavnije (ako je moguće)... dankešn unaprijed
Ne znam kako da počneš od treće stranice ali evo kako početi da ti broj 1 bude na drugoj stranici (dakle ne naslovnoj), a da se na naslovnoj ništa ne vidi:
kad postavljaš broj, odabrati u format page numbers da ti odbrojava od 0 a ne 1.
Onda odabrati tj. staviti kvačicu na different first page.
(word 2007, ne znam je li drugačije za 2003)
Jeste ikada čuli za prijelom stranice, tj. pravljenja sekcija u Wordu?
E pa ako niste, srdačno ih pozdravite jer su one rješenje vašeg problema. :D
Kaj se tiče Worda 2007, nalaze se u izborniku Umetni (da, imam hrvatski Office, ponosim se time i ne namjeravam pisat ove izraze na engleskom jer mi se neda :D) --> Prijelom stranice
I tih prijeloma možete napravit koliko želite pa onda kad krećete s numeriranjem i uđete u zaglavlje ili podnožje (di vam je već numeracija) i kad vam se za to pojavi izbornik Alati zaglavlja i podnožja --> Dizajn imate opciju Poveži s prethodnim. Ovisno jel vam ta opcija označena ili ne, numeracija će se nastavit ili ne.
Znači za numeraciju od npr. 3. stranice dalje, napravite prijelom na 2. str. i od treće pazite da vam je isključeno ovo Poveži s prethodnim pa otud dalje možete numerirat od broja 1 ili kojeg već želite.
Tak se to radi.
Ovaj način koji je Malecka spomenula može poslužit samo kad tekst počinje već na 2. str., a ak uzmemo u obzir da kod sem. rada imate naslovnicu kao prvu stranu, sadržaj (koji se ne numerira) kao drugu, pa od treće počinje tekst, nije baš od neke pomoći.
ovako, može li mi tko reći kakve su posljedice ako ne sastavimo seminarski rad? ili ako ga posve krivo sastavimo, fulamo skroz, ako koristimo samo 1 izvor umjesto njim 5? ako u sadržaju nemamo podnaslove, već samo naslove, krivo citiramo, imamo premalo svojih riječi i tako dalje...?? mogu li nas zbog toga rušiti, tj. možemo li pristupiti polaganju ispita bez seminarskog rada??
ovako, može li mi tko reći kakve su posljedice ako ne sastavimo seminarski rad? ili ako ga posve krivo sastavimo, fulamo skroz, ako koristimo samo 1 izvor umjesto njim 5? ako u sadržaju nemamo podnaslove, već samo naslove, krivo citiramo, imamo premalo svojih riječi i tako dalje...?? mogu li nas zbog toga rušiti, tj. možemo li pristupiti polaganju ispita bez seminarskog rada??
Sve ovisi o predmetu/katedri i tome kaj ti spada pod seminarsku obvezu.
Seminarski rad (pa tako i sam seminar) nema nikakve veze s polaganjem ispita tako da se tog ne moraš bojat, al ako ti ne uvaže seminarski rad, može ti se dogodit da padneš seminar, dakle morat ćeš ga upisivat opet sljedeće godine iz tog semestra u kojem je bio onaj koji si pao.
Al ono... seminarski rad nije nešto kaj ćeš napisat jednom pa reć "aj bok, ja sam s tim gotov" pa da to napraviš zbrdazdola s ovakvim nedostacima koje si gore opisao.
Trebaš ga pisat svake godine, a i ako ništa drugo, to ti je vježba za diplomski na kojem si valda nećeš dopustit takve propuste. :/
Ovisi o profesoru kod kojeg pišeš seminarski rad. Neki pridaju tome veliku pažnju, neki ne. Konkretno katedra iz Ekonomske politike je poznata po zahtjevnosti, bilo je kolega kojima su vraćeni seminarski radovi - zbog nedovoljno teksta, nema fusnota itd. pa su morali ispraviti nedostatke i ponovno predati.
Ovo tvoje prvo pitanje - što ako ne sastavimo seminarski rad. Ako je seminarski rad uvjet za polaganje seminara, a ti nisi predao, profesor ti neće dati potpis, pa nećeš dobiti 4 ects. Profesor obično na početku seminara kaže je li radnja uvjet ili nije. Npr. iz nacije nije bila.
I ovo na kraju - možemo li pristupiti ispitu bez seminarskog rada. Možeš - jer dovoljno je da ispit upišeš i odslušaš (tj. dobiješ potpis).
dotični predmet je teorija, asistenti.. ma nadam se da je ovo samo privremena kriza i da će sve dobro završit... hvala vam..:))
gdje se može skinuti ona knjižica s uputama?
the blizzard
30-12-2010, 11:23
gdje se može skinuti ona knjižica s uputama?
Odeš na topic Seminari->Opća teorija prava i države->stranica je navedena u jednom od postova na prvoj stranici (sorry,ne da mi se sad tražit,ali je tamo)
pa u prvom postu ovog topica imate sve!
special1
04-01-2011, 18:16
možemo se držati podnaslova iz knjige, tj. prema knjizi odrediti sadržaj seminarskog rada...neće nam zbog toga prigovarati?? iz sociologije pišem....
Nicolier
04-01-2011, 19:23
možemo se držati podnaslova iz knjige, tj. prema knjizi odrediti sadržaj seminarskog rada...neće nam zbog toga prigovarati?? iz sociologije pišem....
Neće ti prigovarati, ali se više cijeni malo originalnosti.. S druge strane, sve su to finese.. Ako ti ništa ne pada na pamet možeš i tako, bitno je da je to kvalitetno napisano i da je forma zadovoljavajuća....
imam možda malo glupo pitanje...
moja tema za rad je povijesnog karaktera pa to znači da nema vlastitog istraživanja nego je sve manje više prepričavanje literature,ne mogu tu izmišljat toplu vodu, mogu samo preinačiti izvorne rečenice, to znači da bi prema navedenim uputama svagdje trebalo biti bilješka, a citata gotovo da ni nemam... bojim se da to neće biti dobro :cold:
šta da radim??
uzmeš od više autora knjige koji su pisali o toj temi, nađeš zajednički nazivnik i napišeš si ga u bilješke i prepričaš svojim riječima :)
Alan Shore
07-01-2011, 20:53
Sve ovisi o predmetu/katedri i tome kaj ti spada pod seminarsku obvezu.
Seminarski rad (pa tako i sam seminar) nema nikakve veze s polaganjem ispita tako da se tog ne moraš bojat, al ako ti ne uvaže seminarski rad, može ti se dogodit da padneš seminar, dakle morat ćeš ga upisivat opet sljedeće godine iz tog semestra u kojem je bio onaj koji si pao.
Al ono... seminarski rad nije nešto kaj ćeš napisat jednom pa reć "aj bok, ja sam s tim gotov" pa da to napraviš zbrdazdola s ovakvim nedostacima koje si gore opisao.
Trebaš ga pisat svake godine, a i ako ništa drugo, to ti je vježba za diplomski na kojem si valda nećeš dopustit takve propuste. :/
kako to mislis: seminarski rad nije nešto kaj ćeš napisat jednom pa reć "aj bok, ja sam s tim gotov" ?
Pa pišeš ga svake godine, ne?
Mislim, ono, barem bi trebao, kao.
A na kraju krajeva, ako i ne pišeš, svakako ćeš pisat diplomski, a to je puno više od seminarskog rada pa si baš i ne želiš dopustit nekakve početničke greške.
veksi deksi
07-01-2011, 22:13
Napisao sam seminarski rad cijeli ali nisam stavljao fusnote jer mi se od toga pojma diže kosa
neznam dali da sad naknadno pravim dali su one tolko bitne i kako uopće da ih napravim kako spada čitao sam sve upute seminarskih radnji ali mi baš taj pojam nisu pojasnile
može li mi možda tko pomoći
dali može seminarski rad biti bez fusnota
može, ako nisi ništa prepisao, prepričao iz druge knjige, članka, zakona i sl.
sve što nije izvorno tvoja misao mora se citirat i pravilno označit u fusnoti
Napisao sam seminarski rad cijeli ali nisam stavljao fusnote jer mi se od toga pojma diže kosa
neznam dali da sad naknadno pravim dali su one tolko bitne i kako uopće da ih napravim kako spada čitao sam sve upute seminarskih radnji ali mi baš taj pojam nisu pojasnile
JAKO su bitne.
Nekorištenje fusnota se interpretira kao da si sve u tom radu ti sam napisao svojim riječima i da sve kaj je unutra potječe iz tvoje glave. A svi znamo da nije tako.
Osim ako u samom tekstu rada nisi citirao pojedine dijelove literature pa to tamo naznačio, fusnote su must have.
Doduše, koliko će ti na tome srat ovisi i o kojoj se katedri radi.
CroatianAngel
07-01-2011, 22:20
Ne, ne može biti bez fusnota jer se kladim da nisi provodio istraživanje raznim metodama, otkrio Ameriku i mnogo spoznaja prije nepoznatih svijetu. ;)
Uostalom, da se riješiš straha da ćeš biti optužen za plagijat stavi čim više fusnota.
Označiš željeni dio teksta (odabereš gdje ćeš fusnotu staviti) > Umetanje > Referenca > Fusnote > mjesto fusnote dno stranice, oblik broja 1,2,3, počni od 1, neprekinuto numeriranje, umetni (ako si to pitao). :unsure:
Što napisati u fusnoti je jako lijepo objašnjeno ovdje: http://www.pravo.hr/SOC?@=5t05#news_14403 pod citiranje. Nije problem. Vidjeti ćeš. :smile:
veksi deksi
07-01-2011, 23:07
JAKO su bitne.
Nekorištenje fusnota se interpretira kao da si sve u tom radu ti sam napisao svojim riječima i da sve kaj je unutra potječe iz tvoje glave. A svi znamo da nije tako.
Osim ako u samom tekstu rada nisi citirao pojedine dijelove literature pa to tamo naznačio, fusnote su must have.
Doduše, koliko će ti na tome srat ovisi i o kojoj se katedri radi.
hvala ma radi se o katedri kaznenog procesnog prava
ma napiosao sam ja citate i naveo odakle siu ti citati
remorker988
08-01-2011, 10:26
U fusnote se stavljaju i dijelovi koje ne smatramo iznimno važnima, ali korisni su za razumijevanje konteksta, zar ne?
Btw. sa kojom veličinom slova pišete seminarski rad? Ja sam krenuo sa 11, ali sad me neki upozoravaju da prebacim na 12...
michael clayton
08-01-2011, 11:12
12 bi trebao biti font.
veksi deksi
09-01-2011, 13:01
imam još jedno malo glupo pitanje
neki su mi rekli da svaki naslov odnosno poglavlje treba stavit na novu stranicu dali je to tako ili samo pišem novo poglavlje tamo gdje sam završio prethodno
zgmetropola
09-01-2011, 13:20
imam još jedno malo glupo pitanje
neki su mi rekli da svaki naslov odnosno poglavlje treba stavit na novu stranicu dali je to tako ili samo pišem novo poglavlje tamo gdje sam završio prethodno
Možeš nastaviti na istoj stranici, jedino ne ako je to baš dolje pri dnu.
special1
09-01-2011, 20:12
treba li sem. rad printati ili se može na usb-u odnijeti? iz soc pišem...
CroatianAngel
09-01-2011, 20:14
treba li sem. rad printati ili se može na usb-u odnijeti? iz soc pišem...
Seminarski rad se isprinta i uveze. Nije bitno koji tip uveza.
A inače, uz to se nekada šalje mailom.
Iz soc definitivno treba isprintati i uvesti rad.
special1
09-01-2011, 20:47
još jedno pitanje...literaturu treba napisati na kraju na posebnu stranicu ili mogu na ovoj zadnjoj?? pitam jer mi je ostalo puno mjesta na zadnjoj, 3 reda sam samo napisao...
CroatianAngel
09-01-2011, 21:05
još jedno pitanje...literaturu treba napisati na kraju na posebnu stranicu ili mogu na ovoj zadnjoj?? pitam jer mi je ostalo puno mjesta na zadnjoj, 3 reda sam samo napisao...
Radnja se dijeli na naslovnu stranu, sadržaj, uvod, glavni dio, zaključak, popis literature, popis priloga.
Popis literature se stavlja na posebnu stranicu isto kao i sadržaj ili uvod ili popis priloga. Trebaš. ;)
Inače, kako imaš samo tri reda na zadnjoj strani prije popisa literature? Prije popisa literature dolazi zaključak. A 3 reda zaključka nije dovoljno. Trebaš barem pola stranice, isto kao i za uvod. Razradi malo zaključak da pokrije barem pola strane. ;)
zgmetropola
09-01-2011, 21:26
Radnja se dijeli na naslovnu stranu, sadržaj, uvod, glavni dio, zaključak, popis literature, popis priloga.
Popis literature se stavlja na posebnu stranicu isto kao i sadržaj ili uvod ili popis priloga. Trebaš. ;)
Inače, kako imaš samo tri reda na zadnjoj strani prije popisa literature? Prije popisa literature dolazi zaključak. A 3 reda zaključka nije dovoljno. Trebaš barem pola stranice, isto kao i za uvod. Razradi malo zaključak da pokrije barem pola strane. ;)
Možda ima zaključak na cijeloj stranici + 3 reda na drugoj stranici :D
Ma skelji popis na kraju na posebnu stranu, samo pripazi da to sve tamo lijepo pišeš po abecednom redu, pravilno sve navedeš itd.
CroatianAngel
09-01-2011, 21:29
Možda ima zaključak na cijeloj stranici + 3 reda na drugoj stranici :D
Gle stvarno, brzam sa zaključcima. o.O
Dajem thanks kad mi ga forum ponudi. :thumbup:
No i da je to slučaj, popis literature svejedno ide na posebnu stranu.
special1
09-01-2011, 22:04
imam više od 3 reda zaključka ::E:
ispričavam se ako negdje piše, ali zanima me da li treba ostaviti još jedan papir prazan poslije literature koja dolazi kao zadnja,mislim da sam to negdje pročitala,al sada više nisam sigurna,please,hitno je..hvala
zgmetropola
10-01-2011, 10:41
ispričavam se ako negdje piše, ali zanima me da li treba ostaviti još jedan papir prazan poslije literature koja dolazi kao zadnja,mislim da sam to negdje pročitala,al sada više nisam sigurna,please,hitno je..hvala
Da, zadnji list, nakon svega, ostaje prazan.
Justanyone
10-01-2011, 10:57
Kod popisa literature, jel treba navoditi i broj stranica, ili samo autora, naslov, mjesto izdavanja i godinu? I jel u citatu na kraju treba navoditi izdavača, tipa Informator? Numerira li se sadržaj ako ima samo jednu stranicu?
zgmetropola
10-01-2011, 11:00
Kod popisa literature, jel treba navoditi i broj stranica, ili samo autora, naslov, mjesto izdavanja i godinu? I jel u citatu na kraju treba navoditi izdavača, tipa Informator? Numerira li se sadržaj ako ima samo jednu stranicu?
Broj stranica se navodi eventualno u fusnoti, ako pišeš da je to citat te i te knjige sa 333. stranice.
Za popis literature pogledaj jedne od onih uputa (pronađi ih u prvom postu ove teme), tamo ćeš pronaći kojim redoslijedom i kako sastaviti popis literature.
Ako citiraš nešto, ponavljam, to ide u fusnotu, sa izdavačem
Sadržaj ne ulazi u glavnu numeraciju rada (dakle uvod počinje od 1), ali ga možeš označiti sa recimo rimskim I
Justanyone
10-01-2011, 11:02
Thx :) To me i zanimalo
Justanyone
10-01-2011, 11:09
Zadnja stvar... to u uputama nisam nigdje našla. Ako sam ja u fusnotu stavila npr : vidi :V. Miličić........... str 123. na primjer. Al nisam stavila citat, nego samo recimo objašnjenje ili prepričan pojam u tekstu. I rečenica u knjizi koja se odnosi na moju temu ima fusnotu, trebam li onda u fusnoti stavljati cit.prema taj i ta, str. ta i ta?
zgmetropola
10-01-2011, 11:13
Zadnja stvar... to u uputama nisam nigdje našla. Ako sam ja u fusnotu stavila npr : vidi :V. Miličić........... str 123. na primjer. Al nisam stavila citat, nego samo recimo objašnjenje ili prepričan pojam u tekstu. I rečenica u knjizi koja se odnosi na moju temu ima fusnotu, trebam li onda u fusnoti stavljati cit.prema taj i ta, str. ta i ta?
A gle ovisi od situacije do situacije. Nitko te neće ubiti ako izostaviš jednu fusnotu ili ne napišeš za apsolutno sve što je citirano da su citati.
Ne znam točno o čemu se radi pa mi teško ovako napamet savjetovat, ali ti citiraš nešto iz knjige pa mislim da nije bitno što piše u fusnoti u knjizi oko toga. Jedino ako u fusnoti u knjizi postoji neko dodatno objašnjenje, ti to možeš uključit u svoju fusnotu.
Uf, sad sam zakompliciro totalno, nadam se da ćeš shvatit i dobit super ocjenu :)
Justanyone
10-01-2011, 11:16
Ma ok je.... mislim da sam shvatila... tebi puno hvala na pomoći, i znam da gnjavim. Al mislim da će bit ok.. samo da bar prođem da se ne moram gnjaviti više s tim seminarom do idučeg semestra -.-
zanima me kako funkcionira ono pravilo o jednom seminaru godišnje, odnosno da se mora napisati jedan seminar godišnje. Naime, ja nisam u 3. semestru iz pravne inf. pisao seminar pa sad navodno moram u 4. semestru obavezno napisati seminarsku radnju.
Pitam ovo jer me zanima kako se provjerava da li smo napisali seminarsku radnju? Čuo sam nešto o nekim žigovima, ali ja nemam s prve godine nikakav žig.
hvala
malimrav85
10-02-2011, 16:48
A do sada nitko nije ništa pitao al uvijek postoji mogućnost da te na upisu pitaju. Nitko nije siguran da te neće priupitati za žig/potpis kad ideš godinu upisivat pa se svi toga rađe riješe na vrijeme nego da ne mogu upis obavit.
Pitam ovo jer me zanima kako se provjerava da li smo napisali seminarsku radnju? Čuo sam nešto o nekim žigovima, ali ja nemam s prve godine nikakav žig.
da, ne znam kolko to provjeravaju, al ugl... ne radi se baš o žigu nego ti se na desnoj strani u indeksu u redu di je seminar upiše "predao/la seminarski rad" pa odi to traži :thumbup:
Paradajz
21-02-2011, 14:31
a dobro a što smo onda zaključili? seminar se mora napisati jednom godišnje bez obzira zahtijeva li to profesor od nas ili ne?
pišu li izvanredni seminarski rad
zgmetropola
21-02-2011, 17:41
pišu li izvanredni seminarski rad
Po Pravilniku bi trebali, ali konkretno u praksi, ovisi na koje katedre dopadneš na seminare. Konkretno, prošle godine, tko je imao seminare Rim pa OPPD nije morao napisati rad cijele godine.
a dobro a što smo onda zaključili? seminar se mora napisati jednom godišnje bez obzira zahtijeva li to profesor od nas ili ne?
je
a nitko me nije tražio rad, šta da onda pišem i kome da predam????
napišem poemu teti iz referade jedino
polakoo :) buš pisal u drugom semestru ak nisi u prvom ;)
AUTODESTRUCTIVE
22-02-2011, 01:06
Koje bi probleme/posljedice mogli imati ako npr. imala sam seminar u trećem semestru koji sam mogla riješiti preko kolokvija i odlučim imati i u četvrtom semestru opet seminar koji ne zahtijeva radnju već isto mogu riješiti preko kolokvija i ne napišem u cijelom godini ni jednu radnju........
pa ne možeš upisat iduću godinu bez radnje.
traži voditelja seminara sad u 4. sem. da pišeš rad i bok..ima više ljudi koji su sad u toj istoj situaciji ko ti nego onih koji su pisali u 3. semestru :lol:
nije mi jasno, ja kao izvanredan na 1. godini moram napisat seminarski rad iako to nitko od mene nije tražio...
iz čega da onda pišem???
zgmetropola
26-02-2011, 17:28
nije mi jasno, ja kao izvanredan na 1. godini moram napisat seminarski rad iako to nitko od mene nije tražio...
iz čega da onda pišem???
Iz predmeta iz kojeg ćeš imat seminar sada u 2. semestru.
Minokeros
18-03-2011, 10:08
e to i mene zanima,imam seminar iz ejp-a...kaj sad da radim...jel trebam poslat prof mail ili?
e to i mene zanima,imam seminar iz ejp-a...kaj sad da radim...jel trebam poslat prof mail ili?
Prošle godine je katedra u izvjesno vrijeme (ne znam točno kad, al uglavnom na vrijeme) stavila na net obrazac u kojem su se oni koji moraju pisat rad mogli upisat pod neku od zadanih tema (presude uglavnom) tako da će nešto slično vjerojatno bit i ove godine. Reć će vam na vrijeme sigurno. A za svaki slučaj možete pitat na seminaru.
Ovako... Sada bih trebala biti 3. godina, na budući da mi je ostao rim, sada sam formalno ponovno 2.. Rim sam u međuvremenu položila i ovaj semestar upisala međunarodno pravo i seminar iz istog. Prošle godine (kada sam 1. put bila 2. godina) sam pisala seminarski rad iz informatike, dakle za 2.godinu sam se semianarskog rada riješila... E sad.. Da li ja ove godine moram pisati seminar iz međunarodnog, ili rad za 3. godinu pišem tek iduce godine kad cu, jel, biti i formalno 3.?? Nadam se da sam bila jasna. :) Hvala puuuuno ako ako netko zna..
Browneyes
29-03-2011, 21:11
U svakoj akademskoj godini se piše. Nema to veze koja si godina.
Dakle moram pisat seminarski rad sada iz međunarodnog??? Jesi ziher??
Browneyes
29-03-2011, 21:34
Ha ono, tako piše u pravilniku. Mada, nisam ziher koliko Relković obraća pažnju na to tokom upisa, mislim da mu je već i ovako kaos.
Nema mi bas smisla da moramo pisat seminarski svake godine, nevezano koju godinu upisujemo... Jer npr. Netko tko je ponovno upisao 2. Godinu, a da ima jos ispite iz 4. Semestra, nije upisao iz niceg seminar,jer je to odradio prosle godine, dakle nema kod kog pisat rad, kuzis... Hm, mislim da cu riskirat pa pisat iduce godine.... :) Nemam sad za to vremena.. Hvala ti.
Browneyes
29-03-2011, 22:14
Kužim kaj hoćeš reći. I znam da to nema smisla. Ali tako su napisali. Mada kao što rekoh, sumnjam da Relković to zaista gleda, tak da...
Little 15
02-04-2011, 12:47
Eto kolege, kako sam se dvoumila dali trebam napisat seminarsku radnju il ne, poslala sam mail g.Relkoviću (kome btw treba dat čistu 5 jer odgovara na svaki mail:thumbup:) i napisao mi je ovo:
Poštovana,
kako je prošle godine naknadno objavljen Pravilnik o studiju nismo uvjetovali pisani rad u studijskoj godini.
Od ove godine pravilo je da u studijskoj (ne akademskoj godini) student ima obvezu pisati jedan seminarski rad, bilo iz zimskog bilo iz ljetnog semestra studijske godine koju je upisao.
Znači relevantna je studijska a ne akademska godina..
..znači, ako sam dobro skužila, ja mogu birat dal ću sada pisati sem.radnju iz prava društva ili iz npr.upravnog prava koji ću upisati na jesen? ili?
Browneyes
20-04-2011, 21:05
Da, dobro si shvatila.
jedna mala
26-04-2011, 19:13
internet je dobrodošao kao izvor ili?
Internet je jako širok pojam. :D
Sve ovisi o kvaliteti izvora. Online pdf (ili u kojem drugom formatu) publikacije znaju bit Bogom dane, al ako misliš napisat kao izvor Google.com, onda je to veliko ne.
Browneyes
26-04-2011, 20:27
Samo kao pomoćni izvor recimo.
Tony Montana
26-04-2011, 22:51
Ja sam jedan seminarski rad više godine doslovce kopipejstao iz online pdf-a i dobio istu ocjenu ko kolegica koja se mjesec dana zajebavala s tim tako što je potrošila novce na kartu do zagreba i nsba, novce za kopiranje u nsbu, muku oko preslagivanja svih tih izvora i sročivanja u jedno te još uredno pisanje fusnota i sveg ostalog. WTF? :D
Ali ona je imala to zadovoljstvo da je svojim radom i trudom stigla do rezultata.
:lol:
Tony Montana
26-04-2011, 23:15
Al je klela toga dana..uffff:mrgreen:
Da se mene pita, ukinuo bi te seminarske radove jer je više od 90% njih teški horseshit. Mislim da u jednoj seminarskoj grupi od cca 40 studenata možda bude max 3 prava seminarska rada, a ostalo je kopipejst na ovaj ili onaj način. Bolje da se studenti podijele u grupice i svako napravi neko izlaganje ili debatiranje itd. itd.
stranger
28-04-2011, 12:54
imam pitanje.ovako,pišem seminar i imam nekoliko knjiga kao izvore.ali nikad doslovno ne citiram nekoliko rečenica iz knjige, nego uvijek prepričavam svojim riječima.e sad me zanima kako da onda označim da je to iz te i te knjige?neznam gdje da stavim fusnotu.npr. imam podnaslov posjed u kojem prepričam nešto o posjedu iz knjige rimsko pravo.dal da onda na kraju cijelog tog podnaslova, na kraju zadnjeg odlomka stavim fusnotu i napišem da je to iz knjige rimsko pravo ili? hvala
pa ako je ista stranica u igri, dovrši odlomak prepričano i lupi fusnotu
ak je više stranica u igri onda nakon kraja rečenice lupiš fusnotu, a nakon druge novu fusnotu di napišeš Ibid., str. ta i ta
isto ti je kao da doslovno citiraš
jedan od super trikova je kada znas sto trebas iz neke knjige, ali nemas ju doma...jednostavno nadjes pdf izdanje na stranom jeziku pa i literatura izgleda malo poliglotskije :mrgreen:
nego...koga zivcira taj animozitet prema wikipediji? ok, za neke ozbiljnije stvari mozda nije prikladno, ali kakve poznatije statisticke podatke...ionako svi citiraju neposredno, putem izvora navedenog na wiki
Al je klela toga dana..uffff:mrgreen:
Da se mene pita, ukinuo bi te seminarske radove jer je više od 90% njih teški horseshit. Mislim da u jednoj seminarskoj grupi od cca 40 studenata možda bude max 3 prava seminarska rada, a ostalo je kopipejst na ovaj ili onaj način. Bolje da se studenti podijele u grupice i svako napravi neko izlaganje ili debatiranje itd. itd.
I onda dobijes studente koji ne znaju napisati dvije pametne...isti ti studenti koji ce svaki dan morati neki k pisati na kvalitetno srocen nacin; da se mene pita veca bi se vaznost pridavala upravo tim radovima (sto bi naravno bilo moguce jedino da nas ima manje...i onda se vracamo na istu pricu)...a otkrivene plagijate bih automatski kaznjavao padom godine
Ja sam u seminarskom radu iz PI masu puta citirao Wikipediju, to mi je Dragičević osobno savjetovao, al to je valjda zbog same prirode tog predmeta, i meni je teško zamislit da bi se na nekom "konkretnijem" predmetu koristila Wikipedija.
PDF online izdanja su zakon.
I onda dobijes studente koji ne znaju napisati dvije pametne...
Nažalost ne znaju ni sad.
boston law
30-04-2011, 12:12
znam da je glupo pitanje,al svejedno - naslovna stranica se ne numerira,a sad dalje ne znam - kolko kužim, ne numerira se ni prva nakon naslovne,nego tek druga nakon naslovne brojem 2?
numerira se tek uvod
kako, zasigurno se pitaš...
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/1817-Pisanje-seminarskih-radova-upute?p=553115&viewfull=1#post553115
iPravo.hr
18-05-2011, 17:30
A što ako se ne napravi seminarski rad tokom godine? Znam da je obavezno napisati jedan, al sto bi se dogodilo da se ne napise? Tko kontrolira to?
Browneyes
18-05-2011, 20:47
Trebao bi Relković. Do sad nije bilo ništa, ne znamo za dalje.
Paradajz
31-05-2011, 15:23
pitanjce: pisala sam seminarski rad iz rima i danas smo dobili završne ocjene al profesor, osim ocjene, nije zapisivao nikakve dodatne zabilješke da je odrađena obveza sem. rada. jel postoji neki drugi način na koji se vodi evidencija o tome ili..? piše tu gore da provjerava odnosno trebao bi provjeravati relković..pa me zanima na koji način?
ne želim da mene tuku po guzi zato što to netko nije zabilježio :)
the blizzard
31-05-2011, 15:28
pitanjce: pisala sam seminarski rad iz rima i danas smo dobili završne ocjene al profesor, osim ocjene, nije zapisivao nikakve dodatne zabilješke da je odrađena obveza sem. rada. jel postoji neki drugi način na koji se vodi evidencija o tome ili..? piše tu gore da provjerava odnosno trebao bi provjeravati relković..pa me zanima na koji način?
ne želim da mene tuku po guzi zato što to netko nije zabilježio :)
Ni meni nije ništa na prvoj godini zabilježeno (kao ni nizu drugih osoba).
ne znam zašto.
ninach...
20-09-2011, 19:09
Mene zanima koliko nas ima koji nismo pisali seminarsku radnju ove godine,nisam valjda jedina?I ne znam kakve bi sankcije mogle biti za to,nemogucnost upisa godine bi bila pretjerana mjera s obzirom da neki ni ne traze pisanje radnji..mozda nesto kao kad nemas potpise,neka molba i uplatnica na odredeni iznos?
buduća pravnica
04-11-2011, 13:08
Što znači "napisati jedan semianrski rad u godini"? Odnosi li se to na akademski godinu ili godinu na kojoj jesmo? Npr. ako napišem seminar u prvom semestru, a u drugom ne mogu upisati ništa s četvrte pa time nemam ni seminar, znači li to da ću godinu poslije morati napisati još jedan seminar ili mi se računa ovaj iz prvog semestra jer je sve to četvrta godina?
Jel netko zna koje katedre traže pisanje seminarskog rada u 8.-om semsetru, da nije opcionalno? Najradije bih se toga riješila sad, ali ako ću ionako morati pisati još jedan, onda se neću gnjaviti...
ono kaj ti ja mou rec je da pri upisu godine niko ne gleda dal imas seminarski rad napisan...pa da znas.
konzerva
04-11-2011, 13:26
fakat se ne sjećam kad sam zadnji seminarski napisao... ima više godina ::E:
buduća pravnica
04-11-2011, 17:09
ono kaj ti ja mou rec je da pri upisu godine niko ne gleda dal imas seminarski rad napisan...pa da znas.
Znači to je jedno od pravila koje postoji reda radi ali ga nitko ne provjerava, tj. ne provodi...kao i puno stvari na ovom faksu...a dobro...hvala!:)
jakov6969
22-11-2011, 23:09
ej. ekipa, ne znam dal je pravilnije da pitam tu ili na temi OTPD-a, ali evo...
pise seminarski s temom ''cudoredno bice covjeka''. pa ako netko zna dobru literaturu (osim 'nikomahove etike') koju bi mogao koristiti.
Pozdrav svima! :)
Mene zanima dal je isti ovaj Uzelac iz 2001. godine što sam ja našao na internetu ili je bolji ovaj Uzelac iz 2009. godine izdanje? Da ne placam 30 kn jer ako je mala razlika ne isplati mi se kupovati nego cu skinuti sa interneta.
Hvala,Pozdrav svima :)
apocalypse
23-11-2011, 14:49
Ma i da nije isti nije se tu moglo ne znam što promijeniti. Uostalom, nama je ove upute iz 2001. linkao prošle godine sam asistent kod kojega smo pisali rad, dakle, moraju biti dobre.
S tim da se piše ipak proredom 1.5, a ne 2 kako piše u tim uputama, ali to će vam vjerojatno reći i profesor/asistent kod kojeg pišete.
Ma i da nije isti nije se tu moglo ne znam što promijeniti. Uostalom, nama je ove upute iz 2001. linkao prošle godine sam asistent kod kojega smo pisali rad, dakle, moraju biti dobre.
S tim da se piše ipak proredom 1.5, a ne 2 kako piše u tim uputama, ali to će vam vjerojatno reći i profesor/asistent kod kojeg pišete.
Ja imam temu iz Rima, ali mi nitko nije rekao to za prored, a kamoli bilo šta vezano uz literaturu :(
Nemoraš se toliko zamarat s tim, mislim da te nitko neće gnjavit za prored ako je sam rad kvalitetan. Jedan moj frend je isto imao seminarski rad iz rima, morat ćeš se nažalost snalazit po raznim knjižnicama i NSBu za literaturu
običaj je pisat s proredom 1.5, al niko te neće tući ako staviš 2
samo nemoj 1 jer je prezgusnuto, osim u fusnotama
sandrich
06-12-2011, 21:47
ja imam problem s pronalaženjem literature za kpp ugl di da nađem Bayer, knjiga I?
Browneyes
06-12-2011, 23:33
U nsb-u?
http://www.ktf-split.hr/novosti/pravopis.pdf
i ja sam glupa sto sam uzela pisati sem. rad... do sad me nitko nista nije pitao:/ btw, sto znaci ovo : očekuje se cca. 10 kartica (kartica = 30 redaka a 60 znakova, tj. Times New Roman 12, prored 1,5). :D
da bi trebal s tim fontom i proredom imati 10 stranica teksta
ali to se pošemeri kad koristiš fusnote
jedna kartica ti ima 1800 znakova s razmacima
pa kad napišeš cijeli rad, pogledaj kolko imaš znakova i podijeli s 1800
npr. rad ti sa svim fusnotama ima 18000 znakova. to znači da ti rad ima 10 kartica
dakako, to se ne odnsoi na naslovnu stranu, sadržaj, popis literature etc
99999999999
10-05-2012, 17:50
je li stavljate margine sa svih strana 2,5...ja kad stavim to mi tako usko izgleda