View Full Version : Politika
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
don_corleone
06-03-2011, 21:21
pernar je libertarian jer mu je fora kako to zvuči
Hej, pusti ti to. Veliki je to ekonomski mozak. Studira u Zaprešiću.
Pogledao, bolje rečeno poslušao, sam sve njegove video uratke http://www.youtube.com/user/IvanPernarSP#p/u i dobro govori Pernar, u načelu se sa svime slažem
konzerva
08-03-2011, 12:38
ah malo kasnim, ali bi se osvrnuo na hrast.
prvo bi rekao da nije baš hrast takav jad i bijeda u programskom i kadrovskom pogledu. najpozitivniji u tom hrastu su mi ljudi iz grozda jer su pokazali da su sposobni organizirat se i stručno artikulirat i obrazložit svoje interese i namjere. s te strane mi je zapravo i žao šta su se uključili direktno u politiku jer odmah gube važno uporite nevladinih organizacija, a to je da nisu direktno uključene u politiku. s druge strane jasno mi je zašto su se na to odlučili budući da su se kroz svoj rad susreli sa velikom podrškom među ljudima, a činjenica je da nema sposobnih političara koji bi zaista i provodili politiku koja odgovara katoličkom svjetonazoru.
rezultati predsjedničkih izbora su pokazali da postoji pristojna glasačka baza za takvu političku opciju (tuđman i jurčević skupa 7 posto) ali tu je problem šta na parlamentarnim izborima ima još i više desnih opcija nego što ih je bilo na predsjedničkim pa će se glasovi raspršit na hssb, hsp+hčsp, hsp ante st i hrast. naravno, uz uvijek velik dio hdz-u.
također je i problem šta hrast nema stranačku infrastrukturu u smislu podružnica i sl. koji uvijek puno znače, a očito nemaju ni pristup medijima. tako da mi se čini da će teško preć izborni prag. čini mi se da bi hsp ante star. mogao uć u sabor, najnoviji vjetar u leđa dobili su najavom one nakaze đapića da se vraća u aktivnu politiku...
don_corleone
08-03-2011, 12:42
ah malo kasnim, ali bi se osvrnuo na hrast.
prvo bi rekao da nije baš hrast takav jad i bijeda u programskom i kadrovskom pogledu. najpozitivniji u tom hrastu su mi ljudi iz grozda jer su pokazali da su sposobni organizirat se i stručno artikulirat i obrazložit svoje interese i namjere. s te strane mi je zapravo i žao šta su se uključili direktno u politiku jer odmah gube važno uporite nevladinih organizacija, a to je da nisu direktno uključene u politiku. s druge strane jasno mi je zašto su se na to odlučili budući da su se kroz svoj rad susreli sa velikom podrškom među ljudima, a činjenica je da nema sposobnih političara koji bi zaista i provodili politiku koja odgovara katoličkom svjetonazoru.
rezultati predsjedničkih izbora su pokazali da postoji pristojna glasačka baza za takvu političku opciju (tuđman i jurčević skupa 7 posto) ali tu je problem šta na parlamentarnim izborima ima još i više desnih opcija nego što ih je bilo na predsjedničkim pa će se glasovi raspršit na hssb, hsp+hčsp, hsp ante st i hrast. naravno, uz uvijek velik dio hdz-u.
također je i problem šta hrast nema stranačku infrastrukturu u smislu podružnica i sl. koji uvijek puno znače, a očito nemaju ni pristup medijima. tako da mi se čini da će teško preć izborni prag. čini mi se da bi hsp ante star. mogao uć u sabor, najnoviji vjetar u leđa dobili su najavom one nakaze đapića da se vraća u aktivnu politiku...
HSP AS definitivno će dobiti više glasova nego HSP. Sad pogotovo kad je magistar najavio da će se aktivirati.
konzerva
08-03-2011, 22:58
ah, ali lako moguće da nijedni ne uđu u sabor
fat drummer
08-03-2011, 23:39
danas sam pročitao đapićevu najavu kako će se reaktivirati u politici i beskompromisno krenuti na hdz. nakon jutarnjeg i butkovića, došao je red da se i magistar ohrabri i napadne. to je to pravaštvo u duhu ante starčevića, kada je netko općeprihvaćeno izvrgnut napadima, dođi iz sjene i budi beskompromisan u šutiranju dok taj leži na podu. nogom u zube i vjera u boga i hrvatska sloga.
đapić mi tek nešto malo bolje stoji na ljestvici totalnih morona od pernara
nadam se da će svi koji inače glasaju za hdz dobro razmislit prije nego što zaokruže hdz
http://danas.net.hr/hrvatska/astankovic/page/2011/03/09/0454006.html?pos=n1
don_corleone
11-03-2011, 07:59
nadam se da će svi koji inače glasaju za hdz dobro razmislit prije nego što zaokruže hdz
http://danas.net.hr/hrvatska/astankovic/page/2011/03/09/0454006.html?pos=n1
i 70% njih ponovno zaokružit HDZ....iskreno se nadam da će se odredit kroz par dana datum izbora i da će onda pustit jacu da završi mandat u miru....
Barroom Hero
12-03-2011, 13:25
Argumenti su na mjestu, ali je stil pisanja pubertetlijski (iako namjeran). Od Stankovića sam očekivao više
malimrav85
13-03-2011, 13:20
kaj se događa ako nekim čudom HDz opet dobije izbore? Znam da je to na razini teorije ali i pitanje je takvo...
Jel onda prosvjedi opet idu dalje? Ili?
Ja se ne sjećam jer me to onda nije zanimalo, zakaj je 2002. ili 2003.? bila nezaposlenost preko 400.000 i zakaj se sad u odnosu na to ovaj broj gleda s takvom zebnjom?
http://www.vecernji.hr/vijesti/mesic-pokusava-zaustaviti-akciju-zapadni-se-diplomati-cude-clanak-268328
Evo sad ce SAD zaustavit bombardiranje Libije, cim je Mesic to zatrazio...samo sto nisu Stipe!!:rotfl:
Kakav je to redikul...on kao umirovljeni predsjednik neke tu balkanske banana drzave ide prosvjedovat SAD-u, Kini i Rusiji! Hahaha, taj si stvarno umislja svasta...
Trebali su ga veleposlanici izbacit iz ureda nogom u dupe:mhm:
zanima me samo na kojem im se jeziku obratio pošto je poznato da je mesić veliki poliglot :rotfl:
http://www.jutarnji.hr/piratska-stranka-usla-u-berlinski-parlament--traze-besplatan-internet-i-javni-prijevoz/975006/
(http://www.jutarnji.hr/piratska-stranka-usla-u-berlinski-parlament--traze-besplatan-internet-i-javni-prijevoz/975006/)Piratska stranka ušla u berlinski parlament: Traže besplatan internet i javni prijevoz (http://www.jutarnji.hr/piratska-stranka-usla-u-berlinski-parlament--traze-besplatan-internet-i-javni-prijevoz/975006/)
hrvatska je dobila piratsku stranku ::E:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/piratska-stranka-i-sluzbeno-postala-politickom-strankom-postavljat-cemo-prava-pitanja/611009.aspx (http://www.index.hr/vijesti/clanak/piratska-stranka-i-sluzbeno-postala-politickom-strankom-postavljat-cemo-prava-pitanja/611009.aspx)
Jel samo meni potpuno nejasno zašto se HDZ okuplja iza Karamarka, do jučer potpuno apolitične osobe nejasnih stavova, bez ikakvog političkog karaktera ili profila, nekarizmatičnog namrgođenog policajca kojeg nikako ne mogu povezat s modernim političkim tekovinama. Nejasno mi je koju on točno društvenu skupinu ili interes zastupa, ili uopće di kako s čim stoji na bilo kojem pitanju, osim što se poziva na Tuđmana kao i svi ostali i s povremenim gafom kao što je bio onaj s Putinom.
Po mom mišljenju, Milošević je "shoe in". Ne znam jedino jel se za njega vežu neke afere.
Karamarko je nosioc duha starog HDZ-a, krutog i "milicijskog", ideološki nedefiniranog. On je čovjek sistema, cijeli život je proveo u službi mehanizama poput policije i tajnih službi, nije osobno vezan uz druge kandidate te predstavlja čistog egzekutora koji može bez problema srezati "nepotrebne" elemente u toj stranci. Stoga se ne čudim da frakcije koje njeguju romantizam Tuđmanovog HDZa podržavaju njegovu retoriku.
Sa druge strane, osobno ga držim i "najopasnijim" kandidatom po razvoj i progres te stranke.
don_corleone
05-05-2012, 15:41
Karamarko je izdao Tuđmana i nema nikakvo pravo biti na čelu HDZa. Ja preferiram Kujundžića. Milošević je oke samo nek prvo objasni kako je kupio pastor. :D (i eto ti opet posla za USKOK)
fat drummer
05-05-2012, 15:49
pa izdaja prijašnjih vođa je upravo paradigma hdz-e smjene vlasti. hdz može samo nastaviti svoju istinsku politiku biranja novih vođa koje brišu dupe uspomena na starije vođe, a zatim dolazi do cikličke rehabilitacije popljuvanih i tako u nedogled
kresholino
05-05-2012, 15:51
hm,karamarko me podsjeća na putina.znači obavještajac koji sve zna o svima,ukratko siva eminencija.što se tiče ostalih kandidata,da se pita sdp oni bi kosoricu i onu ljigu plenkovića;kujundžić i prgomet bi bio ok izbor ali čini mi se da nemaju šanse.a milošević je nedorećen iako ima svoju lovu tako da ni on nema šanse..najizgledniji je karamarko,koliko vidim po novinama tj.režimskimski obojenim novinama ljevičara i stranih službi...
nazalost tako je Fat,nakon sanadera i ostalih opet se vrte u krug..teško da će iznjedrit i razvit se u pravu stranku,kad u njoj stanuju reformirani udbaši i komunjare..
Karamarko je nosioc duha starog HDZ-a, krutog i "milicijskog", ideološki nedefiniranog. On je čovjek sistema, cijeli život je proveo u službi mehanizama poput policije i tajnih službi, nije osobno vezan uz druge kandidate te predstavlja čistog egzekutora koji može bez problema srezati "nepotrebne" elemente u toj stranci. Stoga se ne čudim da frakcije koje njeguju romantizam Tuđmanovog HDZa podržavaju njegovu retoriku.
Sa druge strane, osobno ga držim i "najopasnijim" kandidatom po razvoj i progres te stranke.
Jedno je njegovanje romantizma Tuđmana, drugo je čisti pragmatizam kojeg su HDZ-ovci na kraju dana ipak uvijek imali. A Karamarko nije pragmatičan izbor. Ako i postane predsjednik, mislim da su dobre šanse da dio stranke odcijepi na jednu moderniju demokršćansku frakciju.
Jedno je njegovanje romantizma Tuđmana, drugo je čisti pragmatizam kojeg su HDZ-ovci na kraju dana ipak uvijek imali. A Karamarko nije pragmatičan izbor. Ako i postane predsjednik, mislim da su dobre šanse da dio stranke odcijepi na jednu moderniju demokršćansku frakciju.
to uopce ne bi bilo lose
nakon svih sranja HDZ-a totalno im zelim da si izaberu nekog ko ce ih odvesti u potpunu politicku marginalizaciju ili jos bolje propast...
Karamarko uistinu jest sličan Putinu, iako nije obdaren karakterom macho populista.
Iako ne preferiram HDZ kao političku opciju, mogu reci da osobno nebih volio na poziciji predsjednika te stranke vidjeti pobornike tzv. retuđmanizacije, pa tako nebih volio vidjeti niti Karamarka niti spomenutog Kujundžića. Karamarko je doduše prirodan izbor za HDZ kao jednu centralno-desnu/konzervativnu stranku u ovim povijesnim okolnostima jer će, kao i cijeli niz srodnih stranaka u Europi, transformirati ideologiju stranke u grubi populizam prisan represivnim mehanizmima. U tom pogledu, primarno se njegov projekt "retuđmanizacije" tiće totalitarnog duha stranke sa početka i sredine 90ih, a ne sklopova Bog-ljubav-domovina koje "tuđmanisti" percipiraju kao temelj Tuđmanove ideologije.
Kujundžić, sa druge strane, je pravi "maneken" konzervativnog HDZa, oličenje "ekstremnih" frakcija stranke iz Tuđmanova doba. Osobno držim da bi stranku orijentirao ka starom populizmu te bi stranka pod njegovim vodstvom bila "tvrđe" desno orijentirana negoli je danas. Nakon višegodišnje transformacije u jednu pro-europsku centralističku stranku, postavio bih pitanje ima li to uopće smisla i kako bi taj duh stranke bio prihvaćen kako na domaćoj tako na međunarodnoj političkoj sceni.
No, bitno je ipak što žele članovi i simpatizeri HDZa, odnosno žele li nastaviti reforme unutar stranke ili stranku žele vratiti u početne stadije. To je i odgovor na tvoj komentar, PJ, nažalost ne mogu utvrditi generalan stav njihovog biračkog tijela danas zbog unutarstranačkih sukoba koji traju više godina. Možda bi takvim izborom doista došlo do cjepanja stranke (što, sa druge strane, nebi bilo prvi put u povijesti HDZ-a, zar ne?), no to su samo nagađanja.
don_corleone
05-05-2012, 19:58
Nema šanse da se raspadne HDZ. Previše je unutra ljudi koji imaju neki svoj interes na lokalnim razinama koji, nažalost, mogu ostvariti samo kroz članstvo u partiji.
fat drummer
06-05-2012, 14:16
Karamarko uistinu jest sličan Putinu, iako nije obdaren karakterom macho populista.
Iako ne preferiram HDZ kao političku opciju, mogu reci da osobno nebih volio na poziciji predsjednika te stranke vidjeti pobornike tzv. retuđmanizacije, pa tako nebih volio vidjeti niti Karamarka niti spomenutog Kujundžića. Karamarko je doduše prirodan izbor za HDZ kao jednu centralno-desnu/konzervativnu stranku u ovim povijesnim okolnostima jer će, kao i cijeli niz srodnih stranaka u Europi, transformirati ideologiju stranke u grubi populizam prisan represivnim mehanizmima. U tom pogledu, primarno se njegov projekt "retuđmanizacije" tiće totalitarnog duha stranke sa početka i sredine 90ih, a ne sklopova Bog-ljubav-domovina koje "tuđmanisti" percipiraju kao temelj Tuđmanove ideologije.
Kujundžić, sa druge strane, je pravi "maneken" konzervativnog HDZa, oličenje "ekstremnih" frakcija stranke iz Tuđmanova doba. Osobno držim da bi stranku orijentirao ka starom populizmu te bi stranka pod njegovim vodstvom bila "tvrđe" desno orijentirana negoli je danas. Nakon višegodišnje transformacije u jednu pro-europsku centralističku stranku, postavio bih pitanje ima li to uopće smisla i kako bi taj duh stranke bio prihvaćen kako na domaćoj tako na međunarodnoj političkoj sceni.
No, bitno je ipak što žele članovi i simpatizeri HDZa, odnosno žele li nastaviti reforme unutar stranke ili stranku žele vratiti u početne stadije. To je i odgovor na tvoj komentar, PJ, nažalost ne mogu utvrditi generalan stav njihovog biračkog tijela danas zbog unutarstranačkih sukoba koji traju više godina. Možda bi takvim izborom doista došlo do cjepanja stranke (što, sa druge strane, nebi bilo prvi put u povijesti HDZ-a, zar ne?), no to su samo nagađanja.
cijepanje hdz-a je sasvim moguća opcija, kao i neke koalicije između navedene petorke. hdz ne voli ništa više no stvaranje zasebnih struja. milinović bi komotno mogao stvoriti neku regionalnu stranku ala hdssb u svojim velebitskim zaseocima tek toliko da negdje i dalje može ispoljavati svoje partijske nagone
zanima me tko će prvi koalirati sa nekadašnjim hdz-ovcima u regionalnim stranka predvođenim ratnim zločincima i običnim kriminalcima
don_corleone
06-05-2012, 21:02
Nema od toga ništa.
Mislim da smo već danas mogli vidjeti koketiranje pojedinih kandidata sa "odcjepljenih" frakcija okupljenih oko Glavaša, kao i "koaliranje" dvaju konzervativnih kandidata u interesu preuzimanja stranke. Iskreno, nebih se čudio da razočarane frakcije nakon unutarstranačkih izbora izađu iz stranke.
fat drummer
06-05-2012, 21:33
mislim da kalin prevelike nade polaže u sujetu poraženih. čini mi se da će mogući odlasci iz hdz-a biti motivirani pobjednikovom netrpeljivošću spram onih koji su do jučer bili njegovi oponenti. monolitnost koja je permanentna odlika hdzovog mentalnog sklopa jednostavno ne podnosi ideju da recimo milinović kao eventualni predsjednik hdz-a da ikakvu funkciju karamarku i obrnuto. sasvim je jasno kako ovi izbori znače za jednog ili obojicu političku smrt. to je zapravo prirodni ciklus čišćenja nekadašnjeg člnastva u hdz-u.
da zle sile nisu pohapsile rumene obraščiće i sakupljača nekretnina ovi izbori bi bili stoputa bolji
Netrpeljivost među članstvom je sastavni dio povijesti te stranke. Možda sam se krivo izrazio kada sam naveo termin "razočaranost", dakako da ne očekujem bunt članova zbog lošeg ishoda izbora. Prije bih rekao, kao što si naveo, da gubitak određenih kandidata (i frakcija oko njih) navedenima predstavlja političku smrt (barem u pogledu HDZa) te nam praksa govori da su takvi primorani na izlazak i kreiranje vlastitih stranaka ukoliko žele ostati na hrv. pol. sceni.
Dakako, praksa nam govori i da u svim slučajevima takvog tipa "otpisani" nisu uspjeli ostvariti veliki uspjeh, izuzev slučaja HDSSB koji bi mogao pružiti odličan temelj za kreiranje novih "desno" orijentiranih regionalnih stranaka.
fat drummer
06-05-2012, 22:16
bojim se da si u pravu ida je sasvim realno očekivati, a u slučaju milinovićevog poraza, novu kul stranku
ne znam tko bi pratio karamarka ili jadranku, iako bih volio vidjeti i takve ishode
fat drummer
07-05-2012, 18:43
na stranu hdz, pogledajmo srbiju. pa to je klasterfak dame i gospodo. aperentli, tomo nikolić je toliki car da je svoju stranku nazvao naprednjaci. i teoretski nije nemoguće da sastavi vladu. brijem da možemo vratiti mandatorni vojni rok čim ovi pokolju cijelo kosovo.
na stranu hdz, pogledajmo srbiju. pa to je klasterfak dame i gospodo. aperentli, tomo nikolić je toliki car da je svoju stranku nazvao naprednjaci. i teoretski nije nemoguće da sastavi vladu. brijem da možemo vratiti mandatorni vojni rok čim ovi pokolju cijelo kosovo.
bit ce zabavno gledati kako radikali jedu govna EU...:mhm:
U slučaju da Tomislav Nikolić preuzme neku od ozbiljnih državnih funkcija u Srbiji, postoji velika mogućnost da Srbija prekine bilo kakve odnose sa EU.
T. Nikolić i oko njega okupljeni (bivši) radikali su puno ozbiljniji primjeri separatističke ekstremne desnice negoli oni u RH te ih kao takve ne treba podcjenjivati.
http://danas.net.hr/hrvatska/karamarko-sprijecit-cemo-petokrake-i-harmonike-u-kumrovcu
Posljednji udarac populizma, Karamarko prešao granice političke korektnosti!
Voodoo glow skull
08-05-2012, 11:07
to uopce ne bi bilo lose
nakon svih sranja HDZ-a totalno im zelim da si izaberu nekog ko ce ih odvesti u potpunu politicku marginalizaciju ili jos bolje propast...
Riječi ti se pozlatile! :thumbup:
To sam baš sad htio napisati.
Darkbuster
08-05-2012, 13:08
Pa sta nije da Nikolic sad glumi velikog demokrata i proeuropejca? Ja sam pak misljenja da ce on ukoliko dodje na vlast (sto ipak ne bih volio) ciniti jos vece ustupke prema EU nego Tadic kako bi dokazao svoju novu orijentaciju i lojalnost EU fondovima :D
http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2012&mm=05&dd=03&nav_id=80065
Još prije 2 dana cijeli Nikolićev govor je bio na youtube kanalu B92 (zašto su ga maknuli, ne znam) u kojem jasno navodi da pod njegovim vodstvom Srbija ulazi u EU isključivo u starim granicama. Također, Vučić je više puta tijekom kampanje naveo da je stranka pro-europska, no isključivo pod predpostavkom da se transformira u po Srbiju pogodnu zajednicu naroda.
To je srodno stavu HSP-a, prema kojem stranka načelno nije protiv EU no za ulazak zahtjeva cijeli niz izmjena u ugovorima. Ipak, postoji razlika između te dvije stranke, a koja se ogleda u sljedećem - HSPovo članstvo i biračko tijelo lako promijeni stav, Nikolić i njegova pozicija pak ovise o biračkom tijelu koje je puno ekstremnije i nefleksibilnije od HSPovog, a valja uzeti i u obzir vezu desno orijentiranih stranaka u Srbiji (ali u praksi i lijevo-liberalnih) i Kosova/Metohije kao najjačeg političkog oružja u toj državi kojega se niti jedna stranka ne planira tako lako odreći.
http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2012&mm=05&dd=03&nav_id=80065
Još prije 2 dana cijeli Nikolićev govor je bio na youtube kanalu B92 (zašto su ga maknuli, ne znam) u kojem jasno navodi da pod njegovim vodstvom Srbija ulazi u EU isključivo u starim granicama. Također, Vučić je više puta tijekom kampanje naveo da je stranka pro-europska, no isključivo pod predpostavkom da se transformira u po Srbiju pogodnu zajednicu naroda.
To je srodno stavu HSP-a, prema kojem stranka načelno nije protiv EU no za ulazak zahtjeva cijeli niz izmjena u ugovorima. Ipak, postoji razlika između te dvije stranke, a koja se ogleda u sljedećem - HSPovo članstvo i biračko tijelo lako promijeni stav, Nikolić i njegova pozicija pak ovise o biračkom tijelu koje je puno ekstremnije i nefleksibilnije od HSPovog, a valja uzeti i u obzir vezu desno orijentiranih stranaka u Srbiji (ali u praksi i lijevo-liberalnih) i Kosova/Metohije kao najjačeg političkog oružja u toj državi kojega se niti jedna stranka ne planira tako lako odreći.
Iz koje godine su te stare granice? :rotfl:
Da ih vratimo u one granice u doba Osmanlija:mrgreen:
Srbi znaju bit glasni! I to jedino ima efekta kad s druge strane imas nekog ko im je naklonjen ili se boji njihove retorike. Davno su njih Ameri spustili na zemlju, a mislim da ce ponovo to uciniti bez pardona ako postanu prebahati.
Oni sa svojim "zatvaranjem granica" tj odmicanjem od EU mogu stetiti jedino sebi, ko im jebe mater. Neka ih radikali odvedu u izolaciju jer ce se njihove fantazije kako im Rusi drze ledja jako brzo rasplinuti...
don_corleone
08-05-2012, 15:31
Nikad mi neće biti jasne ove bajke oko bratske Rusije. Rusi su pragmatici i ni pod kojim uvjetima ne zaoštravaju odnose sa Zapadom zbog neke male Srbije.
fat drummer
08-05-2012, 20:26
minvajl in francuska komunjare žele srušiti europu i fiskalni pakt. buuuuuu! vratite nam tipa kojeg jebe carla bruni. ne, ne tog. onog malog.
Darkbuster
08-05-2012, 22:07
minvajl u grckoj je puno zajebanije stanje. Komunisti i radikalni socijalisti mogu sloziti vladu, iako KKE za sada odbija koaliciju sa Syrizom. Otvoreni neonacisti usli u parlament, veliki postotak dobila i pravoslavna nacionalisticka stranka. Glavne dve stranke desnog i lijevog centra koje se izmjenjuju vec desetljecima skoro pa pometene i nemaju s kim koalirati. Predvidjam uskoro nove izbore,a onda mozda i jos jedne s postupnim jacanjem ekstrema.
Sve ovo paralelno s povijesnim uspjehom ekstremne desnice u Francuskoj i jakim usponom ekstremne ljevice. Mislim da ukoliko kriza potraje jos 4 godine na sljedecem izbornom ciklusu dobiti i prve vlade sa strankama koje se danas nazivaju radikalnim. Istina je doduse da su svi ti radikalni socijalisti i komunisti vise manje zapravo malo ekstremniji socijaldemokrati (buduci da se sve pomaklo pa su danas socijaldemokrati zapravo socijal-liberali ),a ekstremni nacionalistiuglavnom konzervativnije stranke s dehumaniziranom imigracijskom politikom,ali ima i tu iznimaka npr Zlatna zora koji su otvoreno rasisti.
Stanje s fiskalnim paktom je zajebano i Hollande ce trebati puno potpore i doma i u Europi jer Merkel ce jos neko vrijeme drzati konce u svojim rukama. Dao Bog da se sto prije prekine s tim moronskim mjerama stednje i krene poticati javna potrosnja.
minvajl u grckoj je puno zajebanije stanje. Komunisti i radikalni socijalisti mogu sloziti vladu, iako KKE za sada odbija koaliciju sa Syrizom. Otvoreni neonacisti usli u parlament, veliki postotak dobila i pravoslavna nacionalisticka stranka. Glavne dve stranke desnog i lijevog centra koje se izmjenjuju vec desetljecima skoro pa pometene i nemaju s kim koalirati. Predvidjam uskoro nove izbore,a onda mozda i jos jedne s postupnim jacanjem ekstrema.
Sve ovo paralelno s povijesnim uspjehom ekstremne desnice u Francuskoj i jakim usponom ekstremne ljevice. Mislim da ukoliko kriza potraje jos 4 godine na sljedecem izbornom ciklusu dobiti i prve vlade sa strankama koje se danas nazivaju radikalnim. Istina je doduse da su svi ti radikalni socijalisti i komunisti vise manje zapravo malo ekstremniji socijaldemokrati (buduci da se sve pomaklo pa su danas socijaldemokrati zapravo socijal-liberali ),a ekstremni nacionalistiuglavnom konzervativnije stranke s dehumaniziranom imigracijskom politikom,ali ima i tu iznimaka npr Zlatna zora koji su otvoreno 'nacisti'
http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00485/Nova_Zora_Arkan_485443S1.jpg
:rotfl:
evo ih, karlovac karlobag virovitica sprehe...:rotfl:
Darkbuster
08-05-2012, 22:23
Jep, sam kaj to nazalost nije uopce za zajebanciju vise, srpski,ruski i grcki ekstremisti su vrlo dobro povezani i jacanje jednih ulijeva nadu drugima. Oni su jelte pravoslavna braca. Po mom misljenju iza tih grupacija na Balkanu,posredno stoji ruski rezim tj Putin. U Rusiji on uglavnom kontrolira sve takve skupine,a ako i nema neki direktni utjecaj na balkanske mislim da bi oni za njega i dobrovoljno radili sve i svasta s obzirom na nedavni docek na Marakani. Ali eto po mom misljenju jedni od instrumenata ruskog utjecaja na regiju.
fat drummer
08-05-2012, 22:27
imao sam prilike razgovarati s nekim mladim grkom, stari mu sjedi u grčkom parlamentu, ljevo je orjentiran i primao je prijetnje od najzlatnije od svih zora. realno, u grčkoj nitko nije jako zabrinut zbog neonacista ( više ih jebu komunjare koje su ojačale). dobro, nije da su baš ludi od sreće za neonacistima, ali njihov mentalni sklop je takav da ih se ne može uzeti za ozbiljno. mislim da će se prije raspisati novi izbori nego će ovi uću u ikakvo slaganje vlade. istina je da su stranke centra koje su bile mastermajndovi iza trenutnog plana spasa grčke dobili dosta manje glasova, jednu trećinu ako se ne varam, ali svi vjeruju kako je jačanje radikalizma samo prirodna posljedica krize i da nije neki znak daljnjeg razvoja grčkog društva.
hollande nudi sve, ali ne govori kako to misli napraviti. mislim da će mu se šupak stisnuti prvi puta kada ga angleda primi za testise i povuče malo jače
Jep, sam kaj to nazalost nije uopce za zajebanciju vise, srpski,ruski i grcki ekstremisti su vrlo dobro povezani i jacanje jednih ulijeva nadu drugima. Oni su jelte pravoslavna braca. Po mom misljenju iza tih grupacija na Balkanu,posredno stoji ruski rezim tj Putin. U Rusiji on uglavnom kontrolira sve takve skupine,a ako i nema neki direktni utjecaj na balkanske mislim da bi oni za njega i dobrovoljno radili sve i svasta s obzirom na nedavni docek na Marakani. Ali eto po mom misljenju jedni od instrumenata ruskog utjecaja na regiju.
ne znam zasto bi se itko brinuo zbog njih?
budimo realni...ti kvazi nacisti razbijaju gay parade, tuku se po birtijama i dilaju drogu/ oruzje na sitno...uglavnom sitni kriminalci koji pokusavaju biti veliki igraci. Primirisat ce pravim pozicijama kad im netko to dopusti, a kad ih vise ne treba bit ce: "Hvala dovidjenja" i metak.
mogu biti opasni za destabilizaciju regije kao i prdez slona.
Darkbuster
08-05-2012, 22:46
Da, posljedica je krize, ali kriza se moze prolongirati. Zlatna zora je ni iz cega dobila preko 5% glasova. Sto vise politickih potresa i nestabilnosti bude u Grckoj,a novi izbori su izvjesni, to ce Grci sve vise navijati za politiku cvrste ruke i neko konacno rjesenje, a tu ce Zlatna zora iznova i iznova profitirati. Odnedavno imaju legalnu miliciju a i jedan im je clan ako se ne varam bio i ministar u tehnickoj Vladi. Jos nisu relevantni sukreatori politike ali trend je ocit i ne treba zatvarati oci pred njim. Mislim da se Grci za komuniste nemaju sto brinuti (pocevsi od toga da ih oko 1/4 glasa za njih :D) zato jer KKE nije uopce kapitalizirao od krize, povecali su u 3 godine broj glasova za 1%,a navodno radikalna Syriza je siroka koalicija socijalista euroreformista i liberal-socijalistickih revolucionara u kojoj prevladava prva skupina. Recimo da su pandan njemackom Die Linke.
fat drummer
08-05-2012, 23:04
slažem se s tobom, i vjerujem da će ovo biti super razdoblje za salonske analitičare. gospodo, pripremimo kokice i chiraz, vrijeme je za europu...
Mislim da se krivo sagledavaju stvari kada se govori o Zlatnoj Zori u grč. parlamentu. Nije problem u činjenici da je riječ o stranci sa ekstremno desnim predznakom (takve stranke sudjeluju u parlamentima cijelog niza država), problem leži u činjenici da Zlatna Zora zapravo nije politička stranka nego (sub)kulturni pokret.
Naime, za razliku od francuskog Front National-a (uzimam kao primjer zbog također dobrog rezultata Le Pen na izborima) kao stranke proizašle iz razvijene političke tradicije, Zlatna Zora je čisti produkt organiziranog huliganizma i ekstremističkog terorizma.
Zlatno Zora je proizašla iz revoltirane mladeži jedne (marginalne) desne stranke, kreirana je kao revolucionarni pokret uličnog batinaštva, represivni mehanizam tada nedefiniranog grčkog fašistoidnog ekstremizma. No, pošto "organizacija" nije pronašla valjan politički tabor kojemu bi predstavljala (para)vojnu jedinicu, ona djelomično odbacuje svoju prirodnu ulogu te temelj svojeg djelovanja pronalazi u samoj sebi, time postavši "strankom". Dakako, time se Zlatna Zora nije odrekla svojih metoda djelovanja te je samo "na papiru" bila stranka, barem do ovih izbora kada sa ulice 21 član stranke ulazi u svijet političke stvarnosti.
I tu leži problem, pokreti poput Zlatne Zore u praksi nikada nisu sudjelovali u političkom životu država, oni su samo bili oružje političkih pokreta za zastrašivanje i obračunavanje sa ideološkim protivnicima. Iako malen, postotak glasova koji su otišli Zlatnoj Zori blago jest zastrašujuć jer ne govori toliko o depresiji grčkog društva koliko o frustracijama i činjenici da njihovo biračko tijelo nasilnu revoluciju drže jedinim izlazom iz krize u kojoj se Grčka nalazi.
Darkbuster
09-05-2012, 00:22
To je istina no mislim da to s druge strane takodjer znaci da ukoliko se ne prilagode politickom djelovanju nece ni opstati u tom okruzenju,a nekako sumnjam da ce se prilagoditi. Kapitalizirali su na nekontroliranoj i nesredenoj imigraciji, a Grcka je ipak ulazna vrata EU, nijedna druga stranka se nije profilirala kao ona koja ce se uhvatiti u kostac s tim problemom (nacin sada nije bitan) a Zlatna zora je pokupila slag na torti najbrutalnijim i najvidljivijim rjesnjem (napadi na azile,negrcke obitelji, ubojstva, spaljivanja itd.) Mislim da bi se kao stranka mogli u skorije vrijeme biti asimilirani od strane Nezavisnih Grka (nacionalista populista) ili potpuno nestati ukoliko su njihovi mandati proizasli iz "protestnih glasova"; ili s druge strane postati jako relevantan faktor,u sto sumnjam s obzirom na nedostatak politickog krila. Neko trajnije ustolicenje u dijapazonu grckih parlamentarnih stranaka izuzev u opciji gdje dolaze na vlast mislim da nije moguc.
Iskreno, sumnjam da će se Zlatna Zora prilagoditi utvrđenim "pravilima ponašanja" parlamentarne demokracije. Isto tako sumnjam da će biti asimilirana od strane Nezavisnih Grka s obzirom na ideološku bazu te stranke (IG je "tvrđa" konzervativna frakcija centralno-desne Nove Demokracije, dok je Zlatna Zora nacional-revolucionarna opcija). Držim da se takvo što moglo realizirati prije negoli je Zlatna Zora postala parlamentarna stranka, sada zauzimaju mjesto predstavnika krajnjeg spektra te vjerujem da će tu svoju ulogu nastaviti njegovati.
Dakako, uvjeren sam da nije izgledna opcija da Zlatna Zora u normalnim okolnostima postane relevantan pol. faktor u toj državi, no sa druge strane sam poprilično siguran da će biti težak uteg parlamentu u radu.
Darkbuster
09-05-2012, 01:14
Ciljao sam vise na mogucnost usminkavanja pojedinih zastupnika i prelazak u redove NG-a kada shvate da im maticna stranka ne navigira narocito u parlamentarnim vodama i da je politicka buducnost izvjesnija u toj relativno srodnoj stranci ili postojanje neformalne suradnje tih dviju stranaka i medusobno guranje sto na ulicnom sto na politickom nivou. Sve zapravo ovisi o agendi NG-a koja se tek treba profilirati, ali mislim da bi ove dve stranke u ocima grckog krupnog kapitala i konzervativnije vise srednje klase mogle predstavljati dobar ideoloski i prakticki nacin obrane protiv nadirucih lijevoradikalnih tendencija. Uz takvu potporu mogli bi dobiti poprilican vjetar u krila.
Ne mogu niti poricati niti se složiti sa takvom teorijom jer, kao što već rekoh, ja osobno ne znam za srodan slučaj iz pol. prakse. Osobno držim da će NG biti izuzetno srodan (kao primjer) HDZ-u 90ih - temelj programa u ratu (HDZ) / građanskom ratu (NG), nacionalizam, "demokršćanski" svjetonazor, konzervativnost te tradicionalno prisni odnosi sa Crkvom (katoličkom/pravoslavnom). Kao takvoj, stranci neće biti u interesu koalirati sa deklariranim ekstremizmom.
Naime, valja uzeti u obzir da Zlatna Zora ne predstavlja konzervativno-nacionalističku opciju već reaktivno-nacističku pa NGu potencijalno samo može jedno vrijeme služiti kao bauk u svrhu političke propagande (kao što je služila i drugim kako desno tako lijevo orijentiranim strankama), no ne vjerujem u bilo kakvu realno-političku suradnju tih dviju stranaka.
Uz to, valja napomenuti da Zlatna Zora i navedenom krupnom kapitalu može biti pogodna samo kao trenutni kontrarevolucionarni društveni element, no u načelu predstavlja jednaku opasnost po stabilnost sistema kao i lijevoradikalne skupine. Navedena stranka je tokom svoje kratke povijest prošla više faza kroz koje se izmjenjivalo članstvo i ideologija, no militantni, antidogmatski fašizam i protu-liberalizam su ostajali kao temelj njihovog političkog sklopa bez obzira na evoluciju stranke. Valja imati na umu da za razliku od mnogih srodnih ekstremističkih stranaka/partija koje sukob sa "kapitalizmom" forsiraju kao element populizma, Zlatna Zora takav sukob u svojem infantilno-uličnom sagledavanju političke stvarnosti uzima kao potencijalan element društvene revolucije te ga ne odbacuje u svom djelovanju. Stoga ZZ može biti korištena kao razbijač masovnih prosvjeda (što je više puta i bila), no mora se strogo kontrolirati njezin razvoj kako nebi došla na razinu ozbiljne političke stranke odnosno masovnog pokreta sa kojim bi bilo izuzetno teško održavati normalne odnose, s obzirom na karakter tog tijela.
http://www.b92.net/info/izbori2012/vesti.php?yyyy=2012&mm=05&dd=20&nav_id=610820
Evo, izgleda da za novog predsjednika susjedne zemlje imamo bivšeg četničkog vojvodu. :mrgreen: Opet će bit zabavno na balkanu!
Ta Srbija, koji je to šupak svemira, bože sveti. Svako jutro kad se probudim zahvalim se svetom savi što sam se rodio s točne strane dunava.
Kao prvo, kunem sam sebe zbog odluke da ne posjetim kladionicu i nabacim neku sitnu svotu na kandidate HDZa.
Ukoliko kutije nisu predodređene za definirane regije, može se zaključiti bez puno problema tko ulazi u drugi krug izbora.
Dakako, prema sadašnjim rezultatima (prebrojane 3 od 5 kutija), u drugi krug ulaze upravo oni za koje sam bio poprilično siguran da bi takav uspjeh mogli ostvariti. I nije bitno spominjati Karamarka koji je prema analitičarima ionako najizgledniji za predsjedničko mjesto te stranke, no Kujundžić zasigurno predstavlja iznenađenje te potvrđuje moju tezu da će se revoltirano članstvo sa vremenom sve više orijentirati ka krutoj desnici.
Što se tiće Srbije, PJ, bilo bi pametnije da ovdje nastavimo raspravu, a ne na drugom topicu.
Nisam previše šokiran takvom podrškom Nikoliću, nacionalistička desnica je bila visoko vjerojatan izbor za Srbiju u ovim okolnostima u kojima se ta država nalazi. Dakako, to ne ulijeva nimalo nade u mir na Balkanu.
Dakle, u HDZu pobjeđuju kandidati koji se vraćaju ideologiji i retorici devedesetih, u isto vrijeme novi predsjednik srbije je četnik. Kako se stvarnost može okrenut na dupe u jednom danu, jebote. Fakat sam ostao šokiran.
Naivan si, dragi moj drugaru!
don_corleone
20-05-2012, 22:33
U HDZu se vraća tamo gdje mu je mjesto. Na desnicu.
U Srbiji ništa novo. Ovo bude sad jako zanimljivo vidjeti kako će Josipović surađivati sa Nikolićem jer bliže se i izbori našem Ivi, a jasno mu je da suradnja sa četničkim vojvodom i članom paravojne formacije znači gubitak izbora.
Joj jesu ovi hdzovci spori u pičku materinu. Srbi su izbrojali valjda 3 milijuna glasova u 2 sata, ovima treba 6 sati za 2000.
Voodoo glow skull
20-05-2012, 23:04
A kaj nije opet bilo dizanja ruku ko u Areni (ko je za? svi!)? :P
Ništa, morat ću saznat za rezultate kad se budem dignuo usred noći pišat.
Darkbuster
21-05-2012, 00:50
Dakle, u HDZu pobjeđuju kandidati koji se vraćaju ideologiji i retorici devedesetih, u isto vrijeme novi predsjednik srbije je četnik. Kako se stvarnost može okrenut na dupe u jednom danu, jebote. Fakat sam ostao šokiran.
Mislim da nece biti nekakvih ozbiljnijih posljedica. Sumnjam da ce Karamarko biti prihvatljiv sirem krugu glasaca HDZa osim ako ne napravi kompletni politicki make over. Dakle u neku ruku je i bolje da je takva neka licnost na celu jer bi im mogao biti kamen oko vrata na parlamentarnim izborima. S druge strane, postoji i opasnost da se desi Sarkozy efekt ali sumnjam.
Sto se tice Nikolica, mozda u neku ruku i bolje, ovako svi znaju na cemu su. Sad ce im fino biti na vlasti isti oni koji su prodavali nacionalisticke floskule proteklih 5 godina pa mozda nakon ovog napokon nastupi barem djelomicno otreznjenje i stvori se jasnija opozicija,ne samo nekim strankama vec odredenom mentalitetu koji kod istocnih komsija dominira vec neko vrijeme. Sto se tice same politike koju ce provoditi sumnjam da ce Nikoliceva biti znacajno drugacija od Tadiceve. Grobar ce se sada morati nagutati govana,pogotovo u vanjskoj poltiici,sto ce biti veoma zanimljivo za gledati.
don_corleone
21-05-2012, 07:10
Meni je žao progresivne Srbije. Daj zamislite si ljude koji su po cijele dane po Beogradu tamo pred 12-13 godina bili bitke sa milicijom protiv režima Miloševića i sasvim opravdano se nadali da njegovim padom dolaze bolja vremena i pristojniji život, a danas će im premijer biti Dačić (desna ruka Miloševiću) i predsjednik NIkolić (radikal trenutno malo prikriveni ali četnički vojvoda).
edit:
Što se tiče HDZa ja sam zadovoljan što vlada HNSa neće više imati mira. Moj favorit je, po običaju, izgubio.
...and just when you think things are going for the better.. barem ja, nakon parlamentarnih izbora tu i u srbiji.
...and just when you tought that things are going for the better.. barem ja, nakon parlamentarnih izbora tu i u srbiji.
puknuo je balon odusevljenja o srbima nakon posjeta beogradu::E:
vec sam se uplasio kako ce moja generacija proc bez zanimljivosti na balkanu!
Mislim da nece biti nekakvih ozbiljnijih posljedica. Sumnjam da ce Karamarko biti prihvatljiv sirem krugu glasaca HDZa osim ako ne napravi kompletni politicki make over. Dakle u neku ruku je i bolje da je takva neka licnost na celu jer bi im mogao biti kamen oko vrata na parlamentarnim izborima. S druge strane, postoji i opasnost da se desi Sarkozy efekt ali sumnjam.
Sto se tice Nikolica, mozda u neku ruku i bolje, ovako svi znaju na cemu su. Sad ce im fino biti na vlasti isti oni koji su prodavali nacionalisticke floskule proteklih 5 godina pa mozda nakon ovog napokon nastupi barem djelomicno otreznjenje i stvori se jasnija opozicija,ne samo nekim strankama vec odredenom mentalitetu koji kod istocnih komsija dominira vec neko vrijeme. Sto se tice same politike koju ce provoditi sumnjam da ce Nikoliceva biti znacajno drugacija od Tadiceve. Grobar ce se sada morati nagutati govana,pogotovo u vanjskoj poltiici,sto ce biti veoma zanimljivo za gledati.
Malo je prognoza u kojima do sada nisi pogriješio, no vječni optimizam kod tebe nikako da umre?
Karamarko je "odličan" izbor za HDZ, gledajući povijesni i politički kontekst. Dakako da će se u ulozi bitne političke figure Karamarko mijenjati, usporedno s praksom (Karamarko je dugotrajan element državnih represivnih organa, no u političkim vodama je ipak amater), no upravo policijska sirovost kojom zrači i grubi nacionalistički populizam su ono što će privući ne samo bivše i velik broj sadašnjih HDZovih glasaca, nego i simpatizere cijelog desnog spektra. Kao ličnost, Karamarko je mlađa i donekle profinjenija verzija Tuđmana.
Navodi Klauški u današnjem članku da bi SDP "svoju kilavu politiku mogao bi kompenzirati strahom od još goreg Karamarka, mobilizirati svoje birače i dobar dio društva po modelu koji se već pokazao uspješnim na predsjedničkim izborima", no pritom ne uzima u obzir niti činjenicu da je lijevo-liberalna koalicija tek na početku svojeg rada (pa tako niti potencijalne ishode njihove "kilave politike"), a niti činjenicu da se situacija u svijetu dodatno pogoršava što, kako ovih par mjeseci možemo vidjeti, u praksi rezultira okretanju ekstremnijim i krućim političkim opcijama (što navedena koalicija nikako nije). Upravo je HDZ predvođen Karamarkom, dugotrajno gledajući, u prednosti jer mu na korist idu kako loša gospodarska politika koalicije na vlasti (fakt je da koalicija gubi potporu svojih ionako labavih biraca - valja imati na umu da je koalicija velik postotak glasova pokupila od biračkog tijela koje glasa "protiv drugoga" - dok na desnici dodatno budi revolt), nedefiniran ishod kako slučaja "Haag" tako cijelog niza "domaćih" procesa za ratne zločine, strateško produbljivanje ideološkog jaza od strane parlamentarne i marginalne desnice, a da ne govorim o mijenama na svjetskom političkoj sceni (između ostalog i odabira vladajuće političke strukture u susjednoj Srbiji).
Ukoliko je iole "pametan" (a iz govora kako u kampanji tako i nakon ovih stranačkih izbora mogu zaključiti da jest), Karamarko će u sebi kreirati simboličnu ulogu oca hrv. desnice.
A što se tiće Srbije, nebih se previše uzdao u političke kompromise sa međunarodnom zajednicom. Siguran sam da nova vlast neće voditi onakvu državnu politiku kakvu su zazivali u kampanji jer time riskiraju još jedan balkanski rat, no bitna odricanja i bilo kakvu političku korektnost od ponajprije Nikolića ja ne očekujem. Također, valja imati na umu da se Srbija nalazi u velikoj gospodarskoj krizi, ali i nezanemarujućoj krizi identiteta pa su stoga kako lijevo tako desno orijentirane opcije ujedinjene u poticanju nacionalizma dok se razlike ogledaju samo u njegovom intenzitetu. Očekivati od lijevo orijentiranih stranaka da će napustiti političko oružje "očuvanja nacionalnih interesa" i time riskirati gubitak birača (odnosno, poticanje biračkog tijela na zaokret prema desnici) u ovoj situaciji je besmisleno, osim ukoliko ciljaš na ekstremne političke opcije poput komunista isl. Doduše, vjerujem da oni trenutno nemaju mnogo izgleda za bitan politički rast, osim ukoliko nanovo ožive retoriku srpskih komunista te se uhvate prikrivenog nacionalizma kao elementa svog programa (što sumnjam, barem gledajući predvodnike ekstremno lijevih struktura u Srbiji).
PRISTALICE Srpske napredne stranke do kasno u noć su bučno na ulicama srpskih gradova slavile pobjedu Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima
http://www.index.hr/vijesti/clanak/pristase-novog-srpskog-predsjednika-slavile-uz-pucnjavu-mrtvacke-glave-i-vikanje-tomo-srbine/616150.aspx
mrtvacke glave i oruzje, srbija si je retro:mrgreen:
Ne bojte se djeco, dolazit će Lepi Bota nama na Brione i sad kad nije više predsednik!
don_corleone
21-05-2012, 13:55
Ja stvarno ne vidim nikakvu opasnost od Karamarka kako mnogi ljevičari to konstantno ponavljaju. Treba prvo vidjeti kako će uopće on vladati HDZom, a prvi izbori su tek za godinu dana.
fat drummer
21-05-2012, 13:58
Ja stvarno ne vidim nikakvu opasnost od Karamarka kako mnogi ljevičari to konstantno ponavljaju. Treba prvo vidjeti kako će uopće on vladati HDZom, a prvi izbori su tek za godinu dana.
karamarko je špijunska verzija bandića, politički labilan lik koji se ne preza reći što god treba pred kim god treba da bi došao na vlast.
mesićevo kopile koje iz dosade privodi ostarjele boljkovce sa dva specijalca i onda se pravi grbav
svatko tko se makar samo i formalno zaklinje u retuđmanizaciju je jebeno loš lik ili ne shvaća što je tuđmanizacija dala ovoj napaćnoj zemlji (morao sam napisati napaćenoj zemlji)
don_corleone
21-05-2012, 14:54
Kod nas se ne shvaća ta retuđmanizacija. Po meni to znači da se uzme od tog Tuđmanovog HDZa ono što je aktualno i danas (određeni domoljubni zanos, konzervativne vrijednosti itd). Svi ti liberali misle da retuđmanizacija znači uzeti i retoriku 90tih što je samo po sebi kretenizam i nebi uopće upalilo na izborima.
Meni se također Karamarko ne sviđa. Prvo veliki desničar, pa onda mesićevac, pa ponovno desničar. Previše je to šaranja, a argument da je otišao sa Mesićem jer se borio protiv kriminala 90tih je najgluplja izjava ove godine na našoj političkoj sceni.
don_corleone
21-05-2012, 14:55
Kod nas se ne shvaća ta retuđmanizacija. Po meni to znači da se uzme od tog Tuđmanovog HDZa ono što je aktualno i danas (određeni domoljubni zanos, konzervativne vrijednosti itd). Svi ti liberali misle da retuđmanizacija znači uzeti i retoriku 90tih što je samo po sebi kretenizam i nebi uopće upalilo na izborima.
Meni se također Karamarko ne sviđa. Prvo veliki desničar, pa onda mesićevac, pa ponovno desničar. Previše je to šaranja, a argument da je otišao sa Mesićem jer se borio protiv kriminala 90tih je najgluplja izjava ove godine na našoj političkoj sceni.
Boljkovac je već trebao biti 5x uhićen, skupa sa Manolićem i ostalom udbaškom gamadi.
fat drummer
21-05-2012, 15:05
sad, boljkova je ili nije trebao biti uhićen već pet puta, ali možda nije trebalo uhititi starca na štakama sa dva specijalca. i onda se praviti sakat.
domoljubni zanos my ass...
(Karamarko je dugotrajan element državnih represivnih organa, no u političkim vodama je ipak amater)
Ne budi naivan, loše ti se uklapa u imidž :D
Karamarko je možda amater u javnim nastupima, retorici, nadjebavanjima po Otvorenom, ali to je samo površinski, banalni aspekt politike. On je već 22 godine tamo gdje se kroji i provodi politika, a to sigurno nije npr. u Saboru, ta nije ovo Švedska. Ostatak analize je OK, mislim da nije slučajan strah Kukuriku medija od Karamarka, on je vrlo vjerojatno najopasniji vođa oporbe koji ih je mogao dopasti.
Pod "političke vode" sam poimao javno-političku djelatnost, ne politiku u širem kontekstu. Mislim da se to moglo shvatiti iz konteksta komentara pošto se ticao isključivo njegove sadašnje i buduće figure na javnoj sceni.
don_corleone
21-05-2012, 19:13
Izgleda da se ljevici gadno tresu gaće od Karamarka. Na Jutarnjem nikad veća panika. Karamarko miks Orbana, Nikolića, Le Pena... :rotfl::rotfl:
don_corleone
21-05-2012, 19:32
Izgleda da se ljevici gadno tresu gaće od Karamarka. Na Jutarnjem nikad veća panika. Karamarko miks Orbana, Nikolića, Le Pena... :rotfl::rotfl:
smart girl
21-05-2012, 19:54
Karamarko je možda amater u javnim nastupima, retorici, nadjebavanjima po Otvorenom, ali to je samo površinski, banalni aspekt politike. On je već 22 godine tamo gdje se kroji i provodi politika, a to sigurno nije npr. u Saboru, ta nije ovo Švedska. Ostatak analize je OK, mislim da nije slučajan strah Kukuriku medija od Karamarka, on je vrlo vjerojatno najopasniji vođa oporbe koji ih je mogao dopasti.
Upravo to.
Pa sad je upravo dao intervju na HRTovom Dnevniku. Između ostalog kaže da je ova Vlada imala 200, a ne 100 prvih dana zahvaljujući lošoj oporbi i da se HDZ zadnjih pola godine bavio sobom, a ne katastrofalnim potezima Vlade što on namjerava ispraviti. Enough said.
http://www.vecernji.hr/vijesti/nikolic-seselju-1993-polozio-zakletvu-cetnickog-vojvodu-video-412275
Cekaj malo! '93. je proglaseno novih 18 cetnickih vojvoda? Ja sam mislio da je jedan jedini...pa kako jedan vojvoda polaze zakletvu drugom?! Seselj bi onda trebao biti nadvojvoda il tak nes:mhm:
A snimite te face na 0:53 pa nadalje:rotfl: majko isusova kakav je to cirkus kolorado!
Butković, Đikić, Klauški i općenito politički lijevo pozicionirani komentatori ipak blago pretjeruju. Usporediti Karamarka i potencijalne reforme HDZa sa Jobbikom je bezobrazno i predstavlja neprikriven politički atak koji si komentatori mogu koliko toliko dopustiti, no u njemu ipak trebaju imati neke granice.
Parodično je prvoga dana govoriti o oživljavanju mračnog doba i nacionalnog šovinizma u HDZu, čime su navedeni komentatori fulali ceo fuzbal jer su njegovu ulogu u novom HDZ krivo protumačili. Jesu li to učinili da bi već sada krenuli sa "mobilizirnjem" lijevo-liberalnog biračkog tijela, kao što napominje Klauški, ne znam. Ipak, ukoliko im to jest cilj, sami sebe sabotiraju jer će masovna hajka samo dati vjetar u leđa desnici koja se tradicionalno "hrani" strahom svojih političkih neprijatelja.
smart girl
21-05-2012, 20:07
Ja se iskreno čudim zašto je Nikolićeva pobjeda bila tak tijesna s obzirom na njegovu političku pozadinu. Trebao je nokautirat Tadića. Braća Srbi očito nisu što su nekad bili. No, mi nemamo razloga za nezadovoljstvo jer je lik iz Kragujevca pa nema genetske predispozicije da mrzi Hrvatsku ::E:
A Dačić je mogući premijer :rotfl: Eto samo fali da kod nas dođe na vlast HSP i eto ti veselja :rotfl:
Cekaj malo! '93. je proglaseno novih 18 cetnickih vojvoda? Ja sam mislio da je jedan jedini...pa kako jedan vojvoda polaze zakletvu drugom?! Seselj bi onda trebao biti nadvojvoda il tak nes:mhm:
Vojvode su vojni zapovjednici četa. Pokret se sastoji od više četa pa tako i svaka može imati svojeg individualnog zapovjednika.
Šešelju je titulu dodijelio poznati Momčilo Đujić, time ga definiravši kao jednog od bitnijih predvodnika srpske "nacionalne" revolucije.
Dakako, treba imati na umu da Četnički pokret kojeg su pokušali kreirati srpski nacionalisti već 89e (a koji je utjelovljen naposlijetku u SRS) nije isto što i JVuO.
Vojvode su vojni zapovjednici četa. Pokret se sastoji od više četa pa tako i svaka može imati svojeg individualnog zapovjednika.
Šešelju je titulu dodijelio poznati Momčilo Đujić, time ga definiravši kao jednog od bitnijih predvodnika srpske "nacionalne" revolucije.
Dakako, treba imati na umu da Četnički pokret kojeg su pokušali kreirati srpski nacionalisti već 89e (a koji je utjelovljen naposlijetku u SRS) nije isto što i JVuO.
o jebote, zapovjednik cete pa odmah vojvoda!
skromnost im nikad nije bila jaca strana :rotfl:
Mislim da četa kao taktička jedinica uopće nije dio njihove terminologije. Možda griješim, no "vojvoda" Šešelj je bio predstavnik četničkih brigada (za neupućene, 4 satnije su bataljon, 3-6 bataljona su brigada).
Đujić je prije smrti inzistirao da je oduzeo titulu Šešelju jer je ovaj jedno kratko vrijeme "koalirao s komunistima", tj. s Miloševićem. Ne znam sad kako to utječe na pravnu valjanost Nikolićeve vojvodske titule, trebalo bi pitati nekog stručnjaka za primjenu materijalnog prava četničkog pokreta :rotfl:
Mislim da četa kao taktička jedinica uopće nije dio njihove terminologije. Možda griješim, no "vojvoda" Šešelj je bio predstavnik četničkih brigada (za neupućene, 4 satnije su bataljon, 3-6 bataljona su brigada).
kolko sam skuzio četa odgovara engleskom: platoon...sto je kod nas vod.
titula vojvode za zapovjednika skupine seljaka koji glume vojsku je pretenciozno do bola.
Vod imaš i u srpskoj/JNA vojnoj terminologiji, u partizanima i JNA je četa bila između voda i bataljuna (bojne), dakle najprije satnija ili company. Tako je valjda bilo i u četnicima, ipak je preklapanje između tih formacija značajno :mrgreen:
kresholino
21-05-2012, 21:03
i čuo sam da je karamarko nepriznati sin od franje tuđmana..
Službeno, četa = satnija.
Napisah u prošlom postu, no nisam možda dovoljno pojasnio.
Vod se sastoji od desetak do 50 ljudi, satniju čini više vodova (do 200 ljudi, ovisno o vojsci).
fat drummer
21-05-2012, 22:42
uuuuuuuuuuuuu uuuuuuuuuuu uuuuuuuuu wiiiikiiiipeeediiiiiaaaaaaaa uuuuuuuuuuu uuuuuuu
Značenje riječi u rječnicimaRiječ četa dolazi iz turskog (çete). Označava dio vojske ili samostalnu naoružanu grupu, koja može biti od nekoliko ljudi do nekoliko tisuća. Ušla je u sve slavenske jezike osim češkog.
Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu rusko-srpskohrvatski vojni riječnik:
Četa ili satnija označava temeljni taktički rod kopnene vojske. Korijen riječi cete (tur.) - milicija ili dio vojske, u primarnim formama od 10 do 1000 ljudi. U teoriji vojne organizacije (...) i praksi srednje-europskih i istočno-europskih zemalja (...) kao forma od 15 do 200 naoružanih ljudi (...)
Nemojte me tjerati da potražim i službenu definiciju iz vojne enciklopedije SFRJ.
Molim rep za ovo!
htio sam ti dat negativni al nedavno sam ti dao rep pa ne mogu. ::E:
Darkbuster
22-05-2012, 00:18
Malo je prognoza u kojima do sada nisi pogriješio, no vječni optimizam kod tebe nikako da umre?
Karamarko je "odličan" izbor za HDZ, gledajući povijesni i politički kontekst. Dakako da će se u ulozi bitne političke figure Karamarko mijenjati, usporedno s praksom (Karamarko je dugotrajan element državnih represivnih organa, no u političkim vodama je ipak amater), no upravo policijska sirovost kojom zrači i grubi nacionalistički populizam su ono što će privući ne samo bivše i velik broj sadašnjih HDZovih glasaca, nego i simpatizere cijelog desnog spektra. Kao ličnost, Karamarko je mlađa i donekle profinjenija verzija Tuđmana.
Navodi Klauški u današnjem
A što se tiće Srbije, nebih se previše uzdao u političke kompromise sa međunarodnom zajednicom. Siguran sam da nova vlast neće voditi onakvu državnu politiku kakvu su zazivali u kampanji jer time riskiraju još jedan balkanski rat, no bitna odricanja i bilo kakvu političku korektnost od ponajprije Nikolića ja ne očekujem. Također, valja imati na umu da se Srbija nalazi u velikoj gospodarskoj krizi, ali i nezanemarujućoj krizi identiteta pa su stoga kako lijevo tako desno orijentirane opcije ujedinjene u poticanju nacionalizma dok se razlike ogledaju samo u njegovom intenzitetu. Očekivati od lijevo orijentiranih stranaka da će napustiti političko oružje "očuvanja nacionalnih interesa" i time riskirati gubitak birača (odnosno, poticanje biračkog tijela na zaokret prema desnici) u ovoj situaciji je besmisleno, osim ukoliko ciljaš na ekstremne političke opcije poput komunista isl. Doduše, vjerujem da oni trenutno nemaju mnogo izgleda za bitan politički rast, osim ukoliko nanovo ožive retoriku srpskih komunista te se uhvate prikrivenog nacionalizma kao elementa svog programa (što sumnjam, barem gledajući predvodnike ekstremno lijevih struktura u Srbiji).
E sad,ako cemo o prognozama po tebi je vec trebao poceti WW3 :D Karamarko ce mozda konsolidirati desni pol politickog spektra,ali na proslim izborima smo vidjeli da taj pol ne donosi vise toliko glasova koliko i prije. S druge strane otudit ce birace umjerene desnice a da ne spominjemo i birace centra,koji su ipak bili ti koji su prevagnuli za hdz u zadnja dva mandata. I ne govorim samo njegovim rigidnijim stajalistima (ukoliko ih uopce zadrzi, covjek se predstavljao kao nezavisnjak sve do nedavno a sad je teski tudmanovac;treba ipak uzeti u obzir da delegati nisu isto sto i biracko tijelo te stranke) vec i o potpunom izostanku karizme. Sto se tice mog pretjeranog optimizma, razmotrimo malo alternativu. Pobjeda Jadranke Kosor bi birace tvrde desnice bacilo u ocaj i neizbjezno bi se do sljedecih parlamentarnih izbora neka stranka ekstremne desnice profilirala kao porte-parole te populacije sto bi uz efekt gospodarske krize takvu stranku moglo katapultirati uz bok Lesarovih laburista kao potencijalne sukreatore politike u nekoj buducoj vlasti,a da i ne spominjemo stvaranje opasne drustveno-politicke klime..efekt koji bi u jednoj stranci poput HDZ-a ipak bio amortiziran. Takav razvoj dogadaj bi eventualno mogao sprijeciti ponovni uspjeh HDSSB-a koji i ovako zbog svog regionalnog karaktera obogaljuje krajnju desnicu na nacionalnom nivou. Sto se tice mojih prognoza one su uglavnom ili-ili,pa tesko mogu biti pogresne ili tocne,previdjam scenarije a koji od njih ce nastupiti ovisi o cijelom nizu slozenih interakcija,zato sam i spomenuo moguci Sarkozy efekt,pa ce tako Karamarkov uspjeh ili neuspjeh kako si i sam primjetio uvelike ovisti o tome kako i s kakvim imidzem ce ova koalicija zavrsiti svoj mandat. Ukoliko se stvore uvjeti da se opet prozove neodlucnim i nesposobnim "dvojcom bez kormilara" policajac Karamarko ce sasvim sigurno profitirati prikazujuci se kao politicar-vodja cvrste ruke.
Sto se tice Srbije ciljao sam vise na nekakvu katarzu njihovog nacionalnog mentaliteta koja bi usljedila nakon razocaranja u Nikolicevu nacionalisticku opciju,sto bi se posljedicno odrazilo i na stranacku scenu. Po pitanju istocnog Tomislava sam doduse malo manje optimistican no zapadnog :D No ipak trebas malo sagledati njihovu stranacku scenu danas i prije 5 godina. Mozda ce netko reci da su to samo kozmeticke promjene no Seseljevi radikali i Kostunicin DSS su potpuno izbrisani sa politicke mape. Njihov sljednik nastupa sa bitno blazom retorikom,a sad sto se tice konkretne politike,to cemo jos vidjeti. No mislim da ce EU fondovi prevagnuti nad zemljom slavnih vitezova Lazara i Milosa. Ne treba ni smetnuti s uma da je Tadic bio vise-manje marioneta paralelnih struktura moci u Srbiji koje proizlaze iz kriminalnog-obavjestajnog miljea jos iz doba Milosevica. Da je on pobjedio Srbi bi jeli govna a mislili bi da jedu kolac, ovako bar znaju da jedu govna.
Ja naravno ne smatram izbore dva Tomislava pozitivnim razvojem dogadaja,ali mi idu na zivce razni komentatori katastroficari koji u politici znaju razluciti samo crno od bijelog i dizu paniku po portalima i ostalim medijima
Slatkooki
22-05-2012, 01:35
Mala napomena (za neupućene koji čitaju), u RH/HVu se ne koristi naziv bataljon/bataljun nego "bojna".