PDA

View Full Version : Slučaj "mala Jagoda"

babaroga21
08-02-2010, 00:41
Poštovani kolege studenti i profesori,danas nas je zatekla informacija o slučaju 9-ogodišnje Jagode koja je žrtva oca pedofila,koji je sudskom presudom oslobođen krivnje...Organizirana je skupina ljudi koji pokreću akciju da se učini nešto za spas malene Jagode i njezinog 4 godine starog brata od oca monstruma. Ja kao studentica prava molim sve vas koji znate način na koji bi se moglo pomoći ili barem savjet prema kojim ciljevima da usmjerimo akciju,da nam pomognete tj. da nas savjetujete i ukoliko to želite da se uključite u akciju..

ZAGREB - Nesretna sam kad u školi dobijem jedan. Kad sam s tatom, onda sam isto nesretna jer ne volim kad me tata dira. Ne volim kad me tata mazi. Tata se skine gol i veli da moram spavati s njim ili će me zavezati vani kao psa. Kad idemo spavati, ja spavam, a tata skače po meni i radi nešto prosto. To mene boli. Ja kažem da to mene boli, a on ništa. Tata dugo skače po meni, dok mama ne kaže da je ručak gotov. Mama je vidjela što mi radi i rekla mi je: “Žao mi je, dušo, ne znam od policije broj.” Braco se skriva od tate. Šapnuo mi je da i njemu radi isto.
To je napisala devetogodišnja Jagoda svojoj psihologinji uoči Nove godine, tijekom banalnog razgovora o tome kad je sretna, a kad nesretna. Na četiri stranice papira svojim nevještim, kvrgavim slovima djevojčica je istresla dušu.

Na ovom linku možete pogledati kompletan članak iz Jutarnjeg lista...
http://www.jutarnji.hr/pravni-sustav-vraca-9-godisnju-jagodu-ocu-zlostavljacu/539986/

babaroga21
08-02-2010, 00:45
Imam cjelokupnu presudu kod sebe,samo što sam ja tek na prvoj godini pa se na razumijem baš,ako netko ima želju da malo prouči..neka se javi..

Kalin
08-02-2010, 00:49
U kojem formatu?
Objavi je ovdje.

babaroga21
08-02-2010, 00:52
u pdf formatu...nisam sigurna kako se to radi...

Kalin
08-02-2010, 00:57
Uploudaj na rapidshare.

babaroga21
08-02-2010, 01:01
evo tu je link s kojeg se presuda može skinuti...ide se samo na download file..i skine se u pdf formatu...
http://www.filedropper.com/vsrhkm82007-6

Darkbuster
08-02-2010, 01:08
Ne mogu ovo otvoriti, moze li mi netko ukratko objasniti na temelju cega je izrecena oslobadajuca presuda?

Kalin
08-02-2010, 01:12
Skinut ću sutra file.

georgee
08-02-2010, 01:13
Osim toga, ginekološki
je nalaz bio uredan, primjeren dobi oštećenice tada staroj 6 godina, odnosno nije pronađeno
znakova koji bi ukazivali na oblik seksualne zlostave koju oštećenica opisuje u postupku
dijagnostičke obrade u Poliklinici za zaštitu djece grada Z. kada primjerice navodi da „osjeća
pimpeka u pičici“ na koje navode upire državni odvjetnik u žalbi.mislim, razumijem sud. osim što je mala nedosljedna, ovaj dokaz puno znači. No to ne znači nužno da nije bilo nekog drugog oblika zlostavljanja. jbg, in dubio pro reo, fkt je previše nelogičnosti.
ipak, czss bi se trebo uključit jer on u principu nije vezan presudom pa bi mogo obavljat nadzor bar 6mjeseci. on možda neće u zatvor, no ona se još uvijek može spasit od takvih (potencijalno) neodgovornih roditelja.

Ne mogu ovo otvoriti, moze li mi netko ukratko objasniti na temelju cega je izrecena oslobadajuca presuda?
oslobađajuća presuda je donesena, a žalba odbijena jer je bilo puno kontradiktornih izjava svjedoka, a i same curice. psihologinja također nije bila skroz dosljedna. imaš i ovo gore kaj sam kvoto. to bi uglavnom bila skraćena verzija. meni se presuda fkt čini opravdanom, al eto, opet velim, postoje i obiteljskopravne sankcije koje bi trebalo razmotrit. kaj je, tu je.

babaroga21
08-02-2010, 01:17
kalin hvala ti..
darkbuster..evo link s rapidsharea..valjda ćeš uspjeti skinuti,ja ovo prvi put radim,pa sam malo smotana :)
http://rapidshare.com/files/347414250/VSRH_Km_8_2007-6.pdf.html

Darkbuster
08-02-2010, 01:17
Uspio sam otvoriti...Da, kad se procita obrazlozenje nekako vise nisi siguran iako kada prvi put citas o slucaju mislis si kako tako mala djevojcica moze takve stvari izmisliti.
Ako je ista jasno iz ovoga jest da okolina u kojoj se djeca nalaze nije bas povoljna za njih i da fizickog zlostavljanja ima iako seksualno nije sigurno. Mislim da je nadzor prijeko potreban a ako se fizicko zlostavljanje potvrdi onda i oduzimanje/premjestanje kod bake/djeda i sl mjere.

Đ!
08-02-2010, 01:19
Odmah sam htio reć da se radi o novinarskom senzacionalizmu al reko pričekat ću da vidim o čemu se zbilja radi. Ma tko će znati ali ako je sud oslobodio optuženika ne vidim zašto bismo mi dvojili o tome pogotovo ako nismo upoznati sa činjenicama.

Kalin
08-02-2010, 01:22
Nebih davao nikakve posebne zaključke jer ne znam na temelju čega je sud donio takvu odluku. Pogledat ću pdf file (presudu) sutra, no i dalje neću biti kompetentan, kao niti itko od usera, na temelju same presude kritizirati rad suda.
No, očito nešto u obitelji nije normalno ukoliko djevojčica od 6 godina optužuje oca za seksualno napastvovanje.

georgee
08-02-2010, 01:27
Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu, na temelju čl. 354. toč. 3.
Zakona o kaznenom postupku ("Narodne novine" broj 110/97, 27/98, 58/99, 112/99, 58/02,
143/02, 115/06; u nastavku: ZKP) oslobođeni su od optužbe opt. Z. L. i opt. R. L. da bi
počinili kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa iz čl. 192. st. 2. i čl. 198. st. 3.
Kaznenog zakona ("Narodne novine" broj 110/97, 27/98, 50/00, 129/00, 51/01, 105/04 i
84/05; u nastavku: KZ) .
Na temelju čl. 123. st. 1. ZKP troškovi kaznenog postupka padaju na teret
proračunskih sredstava.
Protiv te presude žalbu je podnio državni odvjetnik zbog pogrešno utvrđenog
činjeničnog stanja, uz prijedlog da se pobijana presuda ukine i predmet vrati na ponovno
suđenje, podredno da se preinači i optuženike proglasi krivima za terećena kaznena djela.
Opt. Z. L. je putem branitelja K. V., odvjetnika iz Z., podnio odgovor na žalbu
državnog odvjetnika, s prijedlogom da se žalba državnog odvjetnika odbije kao neosnovana te
da se o sjednici drugostupanjskog vijeća izvijesti branitelj optuženika.
Nakon što je spis u skladu s čl. 373. st. 1. ZKP dostavljen na dužno razgledanje
Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika
Republike Hrvatske u pisanom je mišljenju predložio da se prihvati žalba državnog
odvjetnika.
Postupajući prema čl. 374. st. 1. ZKP, sjednica drugostupanjskog vijeća održana je u
nazočnosti zamjenice Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Marinke Orlić i
zamjenika branitelja opt. Z. L., I. M., odvjetnika iz Z..
Žalba nije osnovana.
Državni odvjetnik smatra da je sud prvog stupnja pogrešno ocijenio dokaze i stoga
pogrešno utvrdio činjenično stanje, ukazujući na kronologiju događanja koja su dovela do
otkrivanja terećenih kaznenih djela, posebice na izraženu sumnju stručnih osoba da je
oštećena seksualno zlostavljana. Upire se da je ošt. V. L. o radnjama seksualne zlostave
govorila stručnim osobama, djelatnicima Poliklinike za zaštitu djece grada Z., ispitanim
svjedocima u postupku S. P. te S. J., a poglavito da je oštećenica, ispitana kao svjedok,
također opisala radnje seksualne zlostave koje su činili obojica optuženika. Državni odvjetnik
smatra da je prvostupanjski sud trebao prihvatiti vjerodostojnim iskaz ošt. V. L. jer je
potvrđen iskazima svjedoka S. P. i S. J. i dovesti ga u vezu sa nalazom i mišljenjem vještaka
prof. dr. D. K. H., da je oštećenica imala osobna seksualna iskustva. Žalitelj tvrdi da je
prvostupanjski sud pogrešno ocijenio kao nevjerodostojan iskaza svjedokinje S. J., ali se u
žalbi istovremeno navodi da je sud trebao dati ocjenu iskaza ove svjedokinje, što nije učinio,
kao što nije cijenjen ključni segment iskaza svjedoka M. L., bake oštećenice, da je oštećenica
tijekom čestih boravaka u njihovoj kući spavala na bračnom krevetu između opt. Z. L. i M. L.
i ostajala sama u krevetu sa optuženikom. Zaključno državni odvjetnik tvrdi da je
prvostupanjski sud trebao pomno cijeniti obranu opt. Z. L. i utvrditi da oštećenica nije
događaje izmislila jer za to nije imala razloga.
Protivno stavu državnog odvjetnika, Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao
drugostupanjski sud, nalazi da su u pobijanoj presudi argumentirano i valjano ocijenjeni svi
izvedeni dokazi, te je činjenično stanje ispravno utvrđeno, uz ispravni zaključak
prvostupanjskog suda da nije dokazano da su optuženici počinili terećena kaznena djela.
Prije svega, dijelom su žalbeni navodi državnog odvjetnika sami sebi kontradiktorni,
kada se najprije prigovara da je pogrešno ocijenjen iskaz svjedoka S. J., a potom se tvrdi da je
sud prvog stupnja trebao dati ocjenu iskaza spomenutog svjedoka. Naime, prvostupanjski sud
prihvaća iskaze svjedoka kada prenose sadržaj razgovora kojeg su obavili sa oštećenicom, a
druga je stvar što se suština tog sadržaja ocjenjuje u sklopu vrednovanja vjerodostojnosti
navoda oštećenice, što sud negativno ocjenjuje.
U ostalom dijelu državni odvjetnik želi ishoditi preocjenu svih dokaza, odnosno
zaključka može li se prihvatiti istinitim iskazivanje oštećenice o terećenim radnjama
seksualne zlostave, radi li se o događajima koji su se doista zbili i jesu li počinjeni upravo po
optuženicima. Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, nalazi da su razlozi
iz pobijane presude, o nekonzistentnosti iskazivanja oštećenice kao svjedoka u postupku, kao
i u odnosu na kontakte te prenošenje svojih doživljaja stručnim osobama, uvjerljivi,
prihvatljivi i stoga opravdavaju zaključak da nije moguće na nedvojben način zaključiti da su
optuženici počinili terećene radnje.
Na temelju dokumentacije u spisu i navoda svjedoka, psihologa S. P., razvidno je da je
oštećenica pričala o radnjama seksualne zlostave i o drugim okolnostima, a potom je rekla da
se to nije dogodilo, pa svjedok kao stručna osoba, psiholog, zaključuje da je oštećenica bila
nekonzistentna, nepostojana, a među ostalim i da je prisutno ispreplitanje realiteta i fantazije.
Što se tiče upiranja žalitelja na nalaz i mišljenje psihijatrijsko-psihologijskog
vještačenja po vještaku prof. dr. D. K. H., treba istaknuti da je na glavnoj raspravi vještak, na
pitanje o mogućoj procjeni kada dijete govori istinu, objasnila da su tijekom obrade dobili
jasnu sliku da je majka tukla oštećenicu, no o seksualnim manipulacijama nije dobivena slika,
jer verbalno nije ništa iskazivala, a da li se nešto takvo dogodilo može se samo ostati kao
mogućnost (list 347-348 spisa). Osim toga i u pisanom nalazu i mišljenju navodi se da je u
nekim izjavama oštećenica kontradiktorna zbog čega ne ostavlja dojam vjerodostojnosti (list
197 spisa), tijekom psihijatrijske obrade, kada je oštećenica pokazivala spolni odnos na
lutkama, na upit vještaka je li se to njoj događalo, ili je niječno odrekla glavom ili je šutjela,
dok konfrontirana sa pitanjem o istini i laži tvrdi da istinu govori kada kaže da joj to nitko nije
radio (list 199 spisa), a među ostalim se u zaključku vještačenja navodi da je kod iznošenja
događaja u obitelji prisutna disocijacija i povremeno mašta (list 200 spisa).
O nekonzistentnosti i nedosljednosti iskazivanja oštećenice zaključuje i prvostupanjski
sud nakon što je na glavnoj raspravi reproducirao video snimku ispitivanja oštećenice u
istražnom postupku, u kojem je najprije teretila optuženike za radnje seksualne zlostave,
tvrdila da je istina što je rekla, a potom je zanijekala navodom da „ovo sa tatom nije istina, to
nije istina“.
Uz sve prethodno navedeno svakako je značajan iskaz svjedoka dr. N. Š. D.,
ginekologa kojoj je oštećenica prilikom prvog pregleda rekla da joj nitko ne dira spolovilo, da
bi na ponovljenom pregledu teretila oca, opt. R. L. za bludne radnje. Osim toga, ginekološki
je nalaz bio uredan, primjeren dobi oštećenice tada staroj 6 godina, odnosno nije pronađeno
znakova koji bi ukazivali na oblik seksualne zlostave koju oštećenica opisuje u postupku
dijagnostičke obrade u Poliklinici za zaštitu djece grada Z. kada primjerice navodi da „osjeća
pimpeka u pičici“ na koje navode upire državni odvjetnik u žalbi.
Prema tome ukupnost dokazne građe, poglavito činjenica da je oštećenica i tijekom
ispitivanja pred sudom nekonzistentna, da o njenom nedosljednom iskazivanju zaključuju
stručne osobe koje su bez dvojbe bile educirane za ispravan i primjeren način ispitivanja
oštećenice, potvrđuje zaključak prvostupanjskog suda da nije dokazano sa stupnjem
izvjesnosti da su upravo optuženici izvršili terećene radnje seksualne zlostave. Ispravnost
zaključka iz pobijane presude nije doveden u dvojbu niti iskazom svjedoka M. L., obranom
opt. Z. L. te tek izraženim mišljenjem vještaka prof. dr. D. K. H. da je oštećenica morala imati
osobna seksualna iskustva jer se ni vještak nije mogao izjasniti o obliku zlostave i njenom
počinitelju.
Slijedom navedenog, a kako ispitivanjem pobijane presude u smislu čl. 379. st. 1. ZKP
nisu utvrđene povrede zakona na koje drugostupanjski sud pazi po službenoj dužnosti, trebalo
je žalbu državnog odvjetnika odbiti kao neosnovanu i na temelju čl. 387. ZKP odlučiti kao u
izreci ove presude.

eto i tu. malo je veliko, al se može parcijalno kvotat.

Darkbuster
08-02-2010, 01:31
Kolegice, predlazem da usmjerite grupu u smjeru koja prvenstveno nece stvarati atmosferu linca. U nasem pravnom sustavu kao i u cijelom civiliziranom svijetu postoji nesto sto se zove presumpcija neduznosti. Sud ima bolji uvid u cinjenicno stanje nego itko od nas i mislim da je besmisleno temeljiti stav na pisanju novinara. Mislim da se ovdje ne radi o slucaju s politickom pozadinom pa nema smisla sumnjati previse u nepristranost suda.
Ono sto se moze poduzeti u ovom slucaju,s obzirom da su utvrdene anomalije u obiteljskim odnosima,koje doduse nisu bile predmet optuzbe, jest da se potakne ovlastene(to bi valjda bio drz odvjetnik ili czss u ovom slucaju?) da pokrenu postupak za ta kaznena djela te da se poduzmu potrebne mjere obiteljskog prava da se djeca u meduvremenu zastite. Dakle kao sto je kolega gore rekao koncentrirajte se na czss.

babaroga21
08-02-2010, 01:35
E ovako...znači presuda je po vama opravdana..hm ja se stvarno ne razumijem :(...uglavnom ja sam tu u ime ljudi koji žele nešto napraviti da taj otac više ne dođe u dodir sa svojom djecom...a ako ste pročitali članak jasno je da ni majka nije pri zdravoj pameti,a po saznanjima koja imam,majka blago mentalno retardirana...
Uglavnom ovi ljudi žele reagirati...došli smo do tel broja i maila novinarke koja je prva objavila članak,na facebooku je u par sati 5000 ljudi ušlo u grupu i uz pomoć toga još je par portala u toku večeri objavilo tu vijest...ja sam ljudima rekla da mogu pokušati ovdje vidjeti što se s pravne strane može,ako se nešto može...
oni spominju prosvjede,peticije i sl...a ja neznam jel to ima ikakvog smisla...
isto tako me zanima dali mislite da je potrebno stupiti u kontakt s tom novinarkom i ispitati detaljnije slučaj...
Malo sam blentava,znam...ali želim pomoći i zahvalna sam na svakom savjetu...

babaroga21
08-02-2010, 01:38
Prosvjetlili ste me :) svi skupa...a samo još jedno pitanje..do czss kako da dođem...da se obratimo preko maila ili ?

Kalin
08-02-2010, 01:41
Smatram da bi bilo neprofesionalno kada bi se pravnici ili studenti PFZG-a uključivali u bilo kakve prosvjede i napade na tu osobu.
Spomenuti mogu primjetiti potencijalne nelogičnosti i nepravilnosti u postupku, no za takvo što je potrebno puno više informacija od članka x novinara ili presude suda.
Sumnjam da zainteresirani za ovaj slučaj, koji su se učlanili u grupu koju spominješ, imaju na umu da potencijalno uistinu djevojčica nije zlostavljana. Siguran sam da su na temelju članka osobu bez ikakvih valjanih dokaza i saznanja definirali kao zločinca spremnog za lomaču.

Darkbuster
08-02-2010, 01:42
Gledaj, iza suda i drzavnog odvjetnika stoji cijeli drzavni aparat pri istrazi i prikupljanju dokaza. Suci su ljudi s iskustvom ciji je posao logicki i razumno ocjeniti dokaze. Ako bas moras temeljiti misljenje na necemu temelji ga na stavu suda a ne na novinaru kojeg nista ne obvezuje da bude objektivan niti ima mogucnosti uvida kao sud.
Nesto ocito ne valja,ali pitanje je sto i tko je tocno kriv za to.

Guglaj CZSS bit ce i mail i tel. probaj i jedno i drugo. Nazalost ne sjecam se previse obiteljskog ali mozda bi to bilo zgodno obaviti preko neke vec registrirane udruge ali valjda ih mozete upozoriti na nesot i kao grupa zabrinutih gradana

babaroga21
08-02-2010, 01:59
Smatram da bi bilo neprofesionalno kada bi se pravnici ili studenti PFZG-a uključivali u bilo kakve prosvjede i napade na tu osobu.
Spomenuti mogu primjetiti potencijalne nelogičnosti i nepravilnosti u postupku, no za takvo što je potrebno puno više informacija od članka x novinara ili presude suda.
Sumnjam da zainteresirani za ovaj slučaj, koji su se učlanili u grupu koju spominješ, imaju na umu da potencijalno uistinu djevojčica nije zlostavljana. Siguran sam da su na temelju članka osobu bez ikakvih valjanih dokaza i saznanja definirali kao zločinca spremnog za lomaču.
da nažalost to je sve tako..ja sam samo jedan od članova grupe..mog imena nema nigdje,baš zato što sam htjela provjeriti neke stvari prije nego išta poduzmem...kad vas čujem sad sve nekako imam osjećaj i ja da djevojčica laže,ali opet mi je to sve pomalo nevjerovatno,jer je to djevojčica od 6 godina..sad ima 9...
radim na tome da se uklone svi komentari koji vrijeđaju suce,sudove i sl...

Darkbuster
08-02-2010, 02:02
Mozda se radi o utjecaju filmova i televizije u kombinaciji sa nasilnim ponasanjem ili disfunkcionalnim odgojem roditelja... Sve je moguce, pogotovo danas. A opet mozda govori i istinu, poanta je da nije na nama da to utvrdujemo i odlucujemo o njihovim sudbinama

Kalin
08-02-2010, 02:02
Nitko ovdje nije tvrdio da djevojčica laže.

babaroga21
08-02-2010, 02:22
ako je djevojčica zlostavljana,otac je pedofil,a presuda ga oslobađa...postupak protiv njega ne može ponovno biti proveden,a što ćemo s djevojčicom...jel bi bilo moguće pokrenuti postupak protiv majke?
jer je kao bila upućena u sve itd itd..
ujutro ćemo kontaktirati novinarku pa ćemo nadam se čuti malo detaljnije priču i biti na čisto s još nekim podacima koji su još uvijek pod upitnikom..

Darkbuster
08-02-2010, 02:26
Pretpostavljam da je kazneno djelo povodom kojeg je tuzen bilo povezano sa spolnim zlostavljanjem no mislim da to ne sprjecava da ga se tuzi za fizicko zlostavljanje ako ima osnova sumnje.

Ako je okrivljenik bio samo otac,majka se moze tuziti i za spolno zlostavljanje.

fat drummer
08-02-2010, 08:38
dakle, samo par napomena pa idem učit nešto što nema veze sa silovanjem djece

1) vještak nedvojbeno utvrđuje da je klinka imala spolne odnose, ali nije ziher je li to bio otac. pošteno. mater nije prijavila navodna silovanja.
dakle, ne vidim kako možete ganjat mater, pravno gledano, ako je šutjela o ničemu budući da je otac oslobođen

2) sviđa mi se ova situacija u kojoj nedvojbeno silovano dijete može ostati s roditeljima koji očigledno nisu bili svjesni toga.

3) ova grupacija građana koju ovdje babaroga neformalno predstavlja u našoj malo zajednici, hehehehehehe, pravno gledano može stat u red u oralno zadvoljit oca jer to je otprilike sve što mogu. klinku ne mogu posvojiti, ne mogu ju uzet ocu i majci bez neke pravomoćne presude. tim više i klinca ne mogu spasiti od onog što nazivaju pedofilom (realno otac vas sve može tužiti zbog klevete i dobit će)

PJ
08-02-2010, 09:53
Stvar je u tome da ovaj građanski otpor, peticije i slične stvari mogu proizvest apsolutno ništa. Možete dić revoluciju i svrgnut vlast.

Fat ne vidim otkud to da je utvrđeno zlostavljanje jer u presudi piše da je ginekološki nalaz uredan, tj. da ništa ne indicira na spolni odnos. Psiholog tvrdi da je zlostavljana.

don_corleone
08-02-2010, 09:54
Oke, al ako ima dokaza da je djevojčica bila zlostavljana može biti oduzeta roditeljima.Ne mora nužno biti seksualno zlostavljanje, al iz ovoga se može vidjeti da nešto ne štima sa roditeljima. Ne učim još obiteljsko, al đorđi je to sad dao, pa nek nas prosvijetli jel to moguće. Teško da curica (tada 6 danas 9 godina) može baš tako stvari izmisliti. Sud je donio odluku i najgore je što je ona sad progovorila (izgleda da se tek sad oporavila od šokova), al odluku suda trebamo poštivati i ocu se ne može više suditi (ne bis in idem). Ponavljam mora biti negdje neki paragraf koji omogućuje da se djevojčicu uzme od roditelja jer ovako gledano neki oblik zlostavljanja je vjerojatno postojao.

don_corleone
08-02-2010, 10:08
kada je oštećenica pokazivala spolni odnos na
lutkama, na upit vještaka je li se to njoj događalo, ili je niječno odrekla glavom ili je šutjela,

O nekonzistentnosti i nedosljednosti iskazivanja oštećenice zaključuje i prvostupanjski
sud nakon što je na glavnoj raspravi reproducirao video snimku ispitivanja oštećenice u
istražnom postupku, u kojem je najprije teretila optuženike za radnje seksualne zlostave,
tvrdila da je istina što je rekla, a potom je zanijekala navodom da „ovo sa tatom nije istina, to
nije istina“.

Evo zašto je oslobođen.

tapir_u_magli
08-02-2010, 10:27
Moze li mi netko objasniti sto tocno ova babaroga zeli vezano uz ovaj slucaj?

Letjeti sa crvenim plastom i laserskim pogledom paliti oceve zlostavljace?

Nije da (pretjerano) sprdam, ali taj me dio zaista zanima.

Werther
08-02-2010, 10:43
koliko je uopće naslov teme primjeren i u redu? ne znam kojim podacima babaroga raspolaže da nekog čovjeka bez zadrške sa takvom sigurnošću proglašava pedofilom i zlostavljačem ako ga je sud oslobodio?

hell''s angel
08-02-2010, 10:49
uh ako o tome ima fejsbuk grupa, onda fakat trebamo nešto napraviti.
a ajmo sad ozbiljno. jutarnji je pristupio maksimalno senzacionalistički i uspio je maksimalno nabrijati emocije tako da 80% ljudi ni ne zanima presuda jer su oni o tome čuli sve što se ima čuti, a 10% ju više ne može sagledati jer je toliko nabrijano na sve vidi kao apsurd.
ne treba ti neko posebno znanje (a osobito ne znanje obiteljskog!) da vidiš na čemu se temelji presuda.
psiholog - nije siguran da li je bilo seksualnog zlostavljanja i tko je počinitelj
vještak - nije bilo seksualnog zlostavljanja
ginekolog - nije bilo penetracije
curica - malo je bilo, malo nije bilo.
za donijeti osuđujuću presudu fakat bi trebalo imat muda.
da, čuti da je tako malo dijete reklo da osjeti pimpeka u pičici stvarno je šokantno i ružno, ali mislim da svi ovdje znamo dovoljno o seksu da nam je jasno da bi se to ginekološki trebalo vidjeti.

koliko sam shvatila, i majka je bila okrivljena i ona je također oslobođena.

sve što preostaje je najobičniji medijski linč ljudi koji imaju poluinformacije i uopće to ne vide kao problem.
problem kontaktiranja czss zapravo ne postoji jer je curica već kod udomitelja i ide postupak za njeno vraćanje doma, dakle ona je u sustavu czss i oni će u tome sudjelovati. ako netko misli da na temelju članaka iz jutarnjeg može crzz-u reći nešto pametno i relevantno što ovi već ne znaju, svaka mu čast.

fat drummer
08-02-2010, 10:55
Fat ne vidim otkud to da je utvrđeno zlostavljanje jer u presudi piše da je ginekološki nalaz uredan, tj. da ništa ne indicira na spolni odnos. Psiholog tvrdi da je zlostavljana.

molim lijepo, ja sam rekao sljedeće

vještak nedvojbeno utvrđuje da je klinka imala spolne odnose, ali nije ziher je li to bio otac.

što sam izvukao iz ovoga

Ispravnost zaključka iz pobijane presude nije doveden u dvojbu niti iskazom svjedoka M. L., obranom opt. Z. L. te tek izraženim mišljenjem vještaka prof. dr. D. K. H. da je oštećenica morala imati osobna seksualna iskustva jer se ni vještak nije mogao izjasniti o obliku zlostave i njenom
počinitelju.

još samo dodatna opaska nevezano uz ovo. da sud ide ganjat majku nije dakako veza priješnjim postupkom protiv oca i zaključcima, ali mislim da je jasno da ako je protekom vremena iskaz klnike sve nekonzistentniji da će i u eventualnom postupku protiv majke sud vjerojatno opet doći do tog zaključka.

hell''s angel
08-02-2010, 11:10
zaista, u presudi piše da je ginekološki nalaz uredan, primjeren dobi od 6 godina.

ovaj vještak koji tvrdi da su moguća seksualna iskustva možda je neki drugi vještak, recimo psiholog.
zanimljivo je što sve upućuje na to da zlostavljanja nije bilo ili evenutalno da ga je moglo biti.
oca tereti samo curica, i to ponekad.
mislim da bi trebalo imati muda ko velebit za donijeti na toj podlozi osuđujuću presudu.

Darkbuster
08-02-2010, 12:58
Seksualna iskustva i spolni odnos nisu isto. Mozda se pod seksualno iskustvo moze podvesti i to da je djevojcica prisustvovala takvom cinu ili vidjela neki pornica pa je to tako utjecalo na nerazvijenu psihu?

Mislim da je u presudi navedeni da je fizicko zlostavljanje navodno postojalo od strane majke,dakle to je drugo kazneno djelo i ne bis in idem tu ne vrijedi iako je majka mozda bila okrivljenik.

I ja isto mislim da czss vec sve zna i poduzima pogotovo s obzirom na hajku kakvu su mediji podigli. Ja bih na mjestu tih roditelja tuzio novine..

kresholino
08-02-2010, 13:34
babroga fala na presudi,nisam je još stigo pogledat..al jedna frendica će imat emisiju na ciboni o tome pa sam joj proslijedio..kad sam vidio taj naslov i ja sam htio spalit tipa,..kad se radi o dijete tu treba bit pažljiv..Centar za socijalnu skrb bi trebo oboma oduzet roditeljsku skrb..neznam čudno..

babaroga21
08-02-2010, 13:50
babaroga je zatečena slučajem i s obzirom da mi nije bilo jasan cijeli slučaj i da se digla bura od 5000 i više bijesnih ljudi koji pljuju po državi i zakonima,sudu koji je donio presudu i slično...htjela sam se obratiti za savjet nekome tko će pročitati presudu i objasniti mi dali je prresuda valjana,u skladu sa zakonima i dali su institucije svoje obavile....i zahvalna sam na tome jer su neki od vas stvarno pomogli...
imajte na umu da je cijeli postupak proveden kad je curica imala 6 godina,i mislim da mijenjanje iskaza nije ništa čudno s obzirom na tu dob...a djevojčica je od tad dodijeljena u privremeno skrbništvo svojoj teti..u rujnu prošle godine je otac oslobođen optužbi,i za nekoliko dana se djevojčica vraća u svoju obitelj...prije 2 mjeseca je svojoj psihologinji u pismu iznijela prvi put da ju je tata silovao i detaljnije je opisala cijelu priču...dobila sam informaciju da ta ista psigologinja radi s djevojčicom od samog početka i da je u biti svo ovo vrijeme pokušavala iz djevojčice izvući detalje tj da djevojčica ispriča cijelu priču i da se otkrije tko ju je zlostavljao i kako,s obzirom da je bilo jasno da curica je zlostavljana...prije 2 mj tj oko nove godine..djevojčica je napisala ono pismo koje sam priložila...
Vama sam se obratila čisto za savjet u kojem se pravcu može djelovati i ako se uopće može djelovati...
Zahvalna sam ekipi koja mi je još sinoć pojasnila puno toga i puno pomogla...

babaroga21
08-02-2010, 13:59
ma nemoj zahvaljivati,što više ljudi reagira,možda se otkrije u čemu je problem bio,pa makar se otkrilo da djevojčica laže..bar će se čovjeku oprati obraz....

babaroga21
08-02-2010, 14:01
babroga fala na presudi,nisam je još stigo pogledat..al jedna frendica će imat emisiju na ciboni o tome pa sam joj proslijedio..kad sam vidio taj naslov i ja sam htio spalit tipa,..kad se radi o dijete tu treba bit pažljiv..Centar za socijalnu skrb bi trebo oboma oduzet roditeljsku skrb..neznam čudno..
kad je emisija?? sigurno će dosta ljudi zanimati,pa da obavijestim??

kresholino
08-02-2010, 14:06
kad je emisija?? sigurno će dosta ljudi zanimati,pa da obavijestim??

bila je u 12 al stiglo prekasno..hm, da bacio sam pogled i ono neznam vještak se kaže jedno pa drgo..treba uzet u obzir da curica ima 6 godina,istina je između..ali intersantno što presuda ima datum 10.9.2009.a ne kužim kak to da ta pravobraniteljica Mila i jutarnja novinarka nisu prije reagirali ili presudu proučili..

georgee
08-02-2010, 14:21
zašto bi trebalo oduzet pravo? prvo se trebaju utvrdit činjenice. ako je bilo nekog oblika zlostavljanja i ako je drugi roditelj to ignorirao, tek onda se može poduzeti mjera lišenja roditeljske skrbi. pa nećeš na temelju indicija bez ikakvih konkretnih dokaza ić provodit takve postupke.

kresholino
08-02-2010, 15:29
zašto bi trebalo oduzet pravo? prvo se trebaju utvrdit činjenice. ako je bilo nekog oblika zlostavljanja i ako je drugi roditelj to ignorirao, tek onda se može poduzeti mjera lišenja roditeljske skrbi. pa nećeš na temelju indicija bez ikakvih konkretnih dokaza ić provodit takve postupke.

naravno,da ne.ali iz onog što u presudi piše drugi roditelj je to ignorirao,ioako u samoj presudi je sve onak šturo..neznam,CSS to treba riješit..

babaroga21
08-02-2010, 16:31
naravno,da ne.ali iz onog što u presudi piše drugi roditelj je to ignorirao,ioako u samoj presudi je sve onak šturo..neznam,CSS to treba riješit..
czss je djevojčicu dodijelio na skrbništvo teti dok se ne donese presuda..ona je još nekoliko dana kod udomitelja..što još czss može napraviti?

georgee
08-02-2010, 16:47
zašto nije udomljena odmah kod tete? valjda nije bilo mogućnosti.
pa czss može nadzirati najmanje 6mj roditelje i nakon proteka roka kojeg odrede (koji ne može bit manji od 6mj), mogu nastaviti nadzor ili ga zamijeniti nekom drugom odlukom. ta odluka može biti oduzimanje prava roditeljima da živce sa svojim djetetom ili, ako se radi o grubom kršenju i zloporabi roditeljskih prava, dužnosti i odgovornosti, lišiti roditeljske skrbi.
prvo czss radi sam, drugo predlaže sudu koji sam vodi izvanparnični postupak.
tehnički, ova presuda odnosno odbijanje žalbe je razlog da se započne nadzor ukoliko smatraju da je to potrebno. nikad neće odmah poduzimat teže mjere, ipak je pravo djeteta da žive sa svojim roditeljem jedno od najbitnijih prava. samo ako nije u skladu s dobrobiti, to se pravo može ograničiti ili ukinuti, a utvrđivanju takvih okolnosti baš i služi taj nazdor.

hell''s angel
08-02-2010, 17:30
pa ona već je kod tete kao udomitelja.

nekome gore, ne radi se samo o tome da ima seksualna iskustva, nego je u presudi izraz "osobna seksualna iskustva". ako bi gledanje pornića bilo osobno iskustvo, ne znam što bi bilo neosobno iskustvo.

georgee
08-02-2010, 18:05
aha, ja sam shvatio da je neko drugi udomitelj, a da je teta samo imenovana za skrbnika.
mislim da je ključna ona rečenica u kojoj piše da miješa maštu i realnost. nekakvog zlostavljanja je bilo, ona je možda sve pomiješala u razgovoru s pedeset ljudi. al to ne možemo znat bez uvida u spise tako da.. vratio bih se na kalinovu rečenicu gdje kaže da nema smisla raspravljat jer nismo kompetentni za tako nešto.

babaroga21
08-02-2010, 20:29
Ok dragi moji ja vam se svima zahvaljujem pomogli ste puno...
Jako puno novinara mi se javilo u potrazi za majkom djeteta i o detaljima slučaja,pa planiram u toku večeri poslati mailove urednicima 15-ak dnevnih listova i web portala s molbom da se ne iznose u javnost detalji koji nisu provjereni i da upozorim na ovo što ste vi upozorili mene,a to je da sud nije mogao donijeti nikakvu drugačiju presudu,te da pokušam malo smiriti napade na naše pravosuđe itd...

Nitko od vas nije komentirao činjenicu da je ovo pismo tek sad izašlo prije 2 mj i jel to možda neka nova okolnost??

Po zadnjim informacijama moj omiljeni profesor i naš ministar Šimonović je izjavio da djevojčica najmanje još godinu dana neće biti vraćena ocu...(neznam po kojim osnovama,tek sad sam to dobila na mail,pa čisto da obavjestim ako nekoga zanima)

Isto tako čujem da Jutarnji list namjereva pokrenuti nekakvu akciju s kojom bi se skupila financijska pomoć za plaćanje odvjetnika koji bi istražio slučaj...

I na kraju ovdje je peticija koja se potpisuje,pa ako neko ima želju neka potpiše...
http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGQwQjkyazRUQ3RISldRbHk5YWZYMVE6M A

Đ!
08-02-2010, 21:50
Mozda se radi o utjecaju filmova i televizije

My thoughts exactly! I u doba našeg djetinjstva smo mogli doći u kontakt sa filmovima s tematikom seksualnog nasilja, a di ne bi djeca mogla u doba kad je internet dostupan valjda svakome uz televiziju plus malo mašte... Danas smo na kavi neš to spominjali pa ću reći opet - ajd da dvoje o presudi općinskog suda iz neke zabiti al ovi dvoje o presudi Vrhovnog suda. Jasno mi je kad netko propituje izjave političara i povjeruju u senzacionalističke naslove glede politike ali ispitivat presude VSRH je ipak malo previše. Već je netko spomenuo to da DO raspolaže sa velikim istraživačkim aparatom. Čisto sumnjam da su krivo utvrđene činjenice na drugom stupnju(i to kod vs-a).

Darkbuster
08-02-2010, 22:08
Ma moguce je i to pogotovo kod slucajeva s politickom pozadinom...ali istina je da je odluka VSRH visokog stupnja sigurnosti.

A ovo osobna seksualna iskustva moze biti i nesto banalno kao igranje doktora s bratom. Nije bas normalno ali ni rijetkost.

babaroga21
08-02-2010, 22:24
Ok dragi moji ja vam se svima zahvaljujem pomogli ste puno...
Jako puno novinara mi se javilo u potrazi za majkom djeteta i o detaljima slučaja,pa planiram u toku večeri poslati mailove urednicima 15-ak dnevnih listova i web portala s molbom da se ne iznose u javnost detalji koji nisu provjereni i da upozorim na ovo što ste vi upozorili mene,a to je da sud nije mogao donijeti nikakvu drugačiju presudu,te da pokušam malo smiriti napade na naše pravosuđe itd...

Nitko od vas nije komentirao činjenicu da je ovo pismo tek sad izašlo prije 2 mj i jel to možda neka nova okolnost??

Po zadnjim informacijama moj omiljeni profesor i naš ministar Šimonović je izjavio da djevojčica najmanje još godinu dana neće biti vraćena ocu...(neznam po kojim osnovama,tek sad sam to dobila na mail,pa čisto da obavjestim ako nekoga zanima)

Isto tako čujem da Jutarnji list namjereva pokrenuti nekakvu akciju s kojom bi se skupila financijska pomoć za plaćanje odvjetnika koji bi istražio slučaj...

I na kraju ovdje je peticija koja se potpisuje,pa ako neko ima želju neka potpiše...
http://spreadsheets.google.com/viewf...bHk5YWZYMVE6MA (http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGQwQjkyazRUQ3RISldRbHk5YWZYMVE6M A)

babaroga21
08-02-2010, 22:28
My thoughts exactly! I u doba našeg djetinjstva smo mogli doći u kontakt sa filmovima s tematikom seksualnog nasilja, a di ne bi djeca mogla u doba kad je internet dostupan valjda svakome uz televiziju plus malo mašte... Danas smo na kavi neš to spominjali pa ću reći opet - ajd da dvoje o presudi općinskog suda iz neke zabiti al ovi dvoje o presudi Vrhovnog suda. Jasno mi je kad netko propituje izjave političara i povjeruju u senzacionalističke naslove glede politike ali ispitivat presude VSRH je ipak malo previše. Već je netko spomenuo to da DO raspolaže sa velikim istraživačkim aparatom. Čisto sumnjam da su krivo utvrđene činjenice na drugom stupnju(i to kod vs-a).
ne radi se o tome da se pokušavaju osporiti presude vsrh,presuda je sasvim u redu s obzirom na dokaze kojima se raspolagalo,ali djevojčica je sad prije 2 mj napisala pismo u kojem je detaljno opisala što joj se radilo..
ja vjerujem u pravo i zakone,ali da je djevojčica sa 6,pa čak i sa 9 koliko sad ima mogla izmisliti takve stvari mi nema nikakve logike...i mi smo bili djeca,i mi imamo braću i sestre..doduše drugačija su vremena bila,ali ne događa se ni danas da djeca pričaju kako ih je netko silovao..
treba pristupiti ovome na način da je dijete u pravu,pa ako se kasnije dokaže da je lagalo još bolje...

Kalin
08-02-2010, 22:33
Napisala pismo?
Djevojčica od 6 godina?

babaroga21
08-02-2010, 22:39
Napisala pismo?
Djevojčica od 6 godina?
rekla sam da je 6 imala kad je pokrenut postupak,a pismo je napisala prije 2 mjeseca točnije nešto malo prije nove godine,a sad ima 9..znači s 9 godina je pismo napisala :)
6 je imala za vrijeme postupka,zato tvrdim da me ne čudi da je mjenjala iskaz,da nije ne lutkama pokazala što su joj radili i ostale stvari iz presude..i da nije mogla izmisliti jer je imala 6 godina...ako sad sa 9 napiše to pismo,nakon štp 3 godine već psiholozi rade s njom..zar nije logičnije da je konačno skupila hrabrosti progovoriti,nego da mala uporno već 3 godie laže da je tata siluje..???

georgee
08-02-2010, 22:42
ili da je sve zbunjenija i da više ne zna što je stvarnost, a što mašta?

Đ!
08-02-2010, 22:45
ili da je sve zbunjenija i da više ne zna što je stvarnost, a što mašta?

Ili da je imala 3 godine za smišljanje detaljne priče. 3 godine je puno pogledanih filmova a la Porotnica i serija a la CSI ili Boston legal.:mrgreen:

Kalin
08-02-2010, 22:46
zar nije logičnije da je konačno skupila hrabrosti progovoriti,nego da mala uporno već 3 godie laže da je tata siluje..???

Možda je poremečena?
Možda optužuje oca pod utjecajem/silom neke druge osobe?
Možda nije sposobna razlikovati maštu od realnosti?
Pozivanje na logiku je pogrešno.

Darkbuster
08-02-2010, 22:51
Mislim da ljudi ne zele prihvatiti mogucnost da dijete masta o seksualnom odnosu sa svojim ocem sto i nije uopce rijedak psiholoski poremecaj

don_corleone
08-02-2010, 22:51
Možda je poremečena?

Da, kolko god to zlobno zvučalo, al možda je istina. Iako bi svi mi prije zaštitili dijete neg nekog starog panja i još k tome potencijalnog silovatelja, Kalin je u pravu. Kod male djece (posebno od djece sa 6 god) je sve moguće pa čak i ono što se nama uopće ne čini logičnim...

PJ
08-02-2010, 22:53
Al seremo govna :mrgreen:

Zbilja nema smisla o tome nagađati pošto nemamo adekvatne informacije.

Kalin
08-02-2010, 22:55
Mislim da ljudi ne zele prihvatiti mogucnost da dijete masta o seksualnom odnosu sa svojim ocem sto i nije uopce rijedak psiholoski poremecaj

Darkbuster, želiš li nam ti nešto priznati upornim pozivanjem na igranje doktora među braćom i sestrama te Freuda?

Darkbuster
08-02-2010, 22:57
Ovaj..pa..ne
:D

babaroga21
08-02-2010, 23:31
ajme ljudi moji ja san se upravo nasmijala,valjda prvi put u današnjem danu...nakon svih ovoih a možda je ovo a možda je ono :)

babaroga21
08-02-2010, 23:33
Kod male djece (posebno od djece sa 6 god) je sve moguće pa čak i ono što se nama uopće ne čini logičnim...
hahahhaha to je znanstveno dokazano?:rotfl:

fat drummer
08-02-2010, 23:43
zapravo da. nedavno su radili istraživanje gdje su ljudima navodili sjećanja iz njehivog djetinjstva. 50% sjećanja je bilo izmišljeno, ali su ih ljudi prepoznali kao svoja

djeca imaju izmišljene prijatelje, glume da su žuta boja i natječu se u tome tko je više nevidljiv

babaroga21
08-02-2010, 23:43
Možda je poremečena?
dobro uzmimo da nije sposobna razlikovati maštu od realnosti-zar to nebi svi pusti psiholozi i vještaci već otkrili..mislim nebi se to manifestiralo samo kroz priču da je tata siluje..
isto tako ako je poremećena zar bi napisala u pismu da je pitala mamu za pomoć,ali da je mama rekla da nezna broj policije..mislim zar bi jedno poremećeno dijete ssmislilo nešto tako dobro??
svašta sam čula ali da postoji tako bolesno dijete da sa 6 godina optuži oca za silovanje,da postigne da je odvoje od oca i da napiše ovako potresno pismo sa samo 9 godina,a da je ono izmišljeno...nisam čula i ne vjerujem u to !!!

georgee
08-02-2010, 23:55
moja pretpostavka je da je slijed ovakav:
stari joj je nešto radio ili je vidjela tako nešto, a bila je zlostavljana na način drukčiji od seksualnog. ona je to rekla nekom, a oni su počeli ispitivat jel te tata diro tu i tu, bla bla. Mala više nije znala kaj bi rekla pa je malo pričala da da, malo ne. Tisuću različitih psihologa su ju ispitivali u te tri godine, dakle, od samo čina do slanja pisma ona je puno toga mogla smislit u svojoj glavi, što sama, što zbog psihologa i njihovih pitanja. Više ni ne zna što je stvarno, a što si je samo umislila..
to je jedna od milijun mogućih verzija.

hell''s angel
08-02-2010, 23:55
zanimljivo, kažeš da bi to valjda psiholozi i vještaci utvrdili, a lijepo u presudi piše da je psiholog utvrdio da je u pričama o obitelji prisutno (nešto) i fantaziranje.

Darkbuster
08-02-2010, 23:57
Mislim da je krajnje vrijeme da se u slucaj ukljuci udruga Punk Protiv Pedofilije

Kalin
08-02-2010, 23:59
Evo, upravo ih idem kontaktirati.
Možda Motus i No More Idolsi naprave kakav koncert za Jagodu.

georgee
09-02-2010, 00:08
http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2010/02/08/0761006.html?pos=n0
eto džabe nam rasprava :mrgreen:

PJ
09-02-2010, 00:38
Dobro sad kada smo riješili jagodu možemo se u miru posvetiti na linčovanje njenih roditelja

Kalin
09-02-2010, 00:43
http://rlv.zcache.com/hang_man_stick_man_tshirt-p235695693765636928qjmb_400.jpg

fat drummer
09-02-2010, 00:43
Dobro sad kada smo riješili jagodu možemo se u miru posvetiti na linčovanje njenih roditelja
za linč ljudi sam uvjek spreman! za ovo ću čak i pokrenuti fejsbuk grupu!

linčujmo pravomoćno oslobođenog čovjeka jer se jutarnji namjerio na njega!

Kalin
09-02-2010, 00:44
Rekoh vam danas na kavi da je vrijeme da počnemo štampati majice.

babaroga21
09-02-2010, 01:44
za linč ljudi sam uvjek spreman! za ovo ću čak i pokrenuti fejsbuk grupu!

linčujmo pravomoćno oslobođenog čovjeka jer se jutarnji namjerio na njega!

a ako se utvrdi da je djevojčica stvarno silovana,da je otac pedofil i da je sustav u banani (ništa nova,ništa nova) ???
ja se divim kako je vama sve crno bijelo..
oćemo okladu neku bacit :iviv:

Kalin
09-02-2010, 01:46
Mislim da smo mi ponajprije samo nezainteresirani i bezosječajni.
Šalim se.

Darkbuster
09-02-2010, 01:48
Ako je bila silovana sigurno je to trazila.
I ja se salim.

babaroga21
09-02-2010, 01:59
Ako je bila silovana sigurno je to trazila.
I ja se salim.
jako ste bezosjećajni i nezainteresirani.
Ja se ne šalim:rotfl:

fat drummer
09-02-2010, 10:52
a ako se utvrdi da je djevojčica stvarno silovana,da je otac pedofil i da je sustav u banani (ništa nova,ništa nova) ???
ja se divim kako je vama sve crno bijelo..
oćemo okladu neku bacit :iviv:

apsolutno. naime tip je pravomoćno oslobođen, za razliku od tebe i mene on ima sudsku presudu da ne siluje djecu. to se dakako kasnije može promijeniti, ali trenutno taj tip je nevin koliko ti i ja, a jutarnji i nakupina fejsbukovaca zaziva anatemu da je pedofilčina i silovatelj. da sam ja taj tip tužio bih i jutarnji i fejsbukovce i nakupio bih se para, toliko da bih otišao u bangkog i silovao djece koliko hoću.

sustav je u banani? i što onda? sustav je konstantno u banani, ali zbog odioznosti možebitnog djela digli ste strku. sustav se urušava u sebe već godinama i ako bi oko ičeg trebali pizditi to je onda činjenica da se sprovi vode godinama, da razni dnevni listovi zazivaju presude općinskog suca unaprijed kao jutarnji danas. to nije ništa drugo nego narodna pravda i ohlokracija.

sve i da se dokaže da je tip silovatelj jutarnji mi se toliko srozao u očima da je to divota. list koji uporno naziva pravomoćno oslobođenog tipa silovateljem neće doživjeti moment da ga ja ikada više kupim, a komentari na fejsbuk grupi pokazuju razinu debile primitivnosti i opće egoističnosti prosječnog hrvata koji zaziva vađenje srca i jebanje oca i majke.

familija male jagode, a drago mi je da su podaci o maloljetinici objavljeni jer nema ništa ljepše nego kada se ime djeteta povlači po novinama, je očito sjebana do bola i malu im treba uzeti i smjesti u neku normalnu familiju. srećom, pa bi trebalo uzimati i djecu nekih komentatora na fejsbuk grupi koji se zalažu za kastraciju nevinog čovjeka i obećaju da će ju sami izvršiti. a sustav ništa ne radi.

fakat je sustav u banani.

don_corleone
09-02-2010, 11:03
apsolutno. naime tip je pravomoćno oslobođen, za razliku od tebe i mene on ima sudsku presudu da ne siluje djecu. to se dakako kasnije može promijeniti, ali trenutno taj tip je nevin koliko ti i ja, a jutarnji i nakupina fejsbukovaca zaziva anatemu da je pedofilčina i silovatelj. da sam ja taj tip tužio bih i jutarnji i fejsbukovce i nakupio bih se para, toliko da bih otišao u bangkog i silovao djece koliko hoću.

sustav je u banani? i što onda? sustav je konstantno u banani, ali zbog odioznosti možebitnog djela digli ste strku. sustav se urušava u sebe već godinama i ako bi oko ičeg trebali pizditi to je onda činjenica da se sprovi vode godinama, da razni dnevni listovi zazivaju presude općinskog suca unaprijed kao jutarnji danas. to nije ništa drugo nego narodna pravda i ohlokracija.

sve i da se dokaže da je tip silovatelj jutarnji mi se toliko srozao u očima da je to divota. list koji uporno naziva pravomoćno oslobođenog tipa silovateljem neće doživjeti moment da ga ja ikada više kupim, a komentari na fejsbuk grupi pokazuju razinu debile primitivnosti i opće egoističnosti prosječnog hrvata koji zaziva vađenje srca i jebanje oca i majke.

familija male jagode, a drago mi je da su podaci o maloljetinici objavljeni jer nema ništa ljepše nego kada se ime djeteta povlači po novinama, je očito sjebana do bola i malu im treba uzeti i smjesti u neku normalnu familiju. srećom, pa bi trebalo uzimati i djecu nekih komentatora na fejsbuk grupi koji se zalažu za kastraciju nevinog čovjeka i obećaju da će ju sami izvršiti. a sustav ništa ne radi.

potpis ko kuća...

georgee
09-02-2010, 11:37
ako czss donese odluku, odnosno podnese zahtjev sudu na temelju oslobađajuće presude bez vlastitih podataka, na pritisak medija, rađe bi da jagoda živi sa svojim roditeljima.
czss sigurno već raspolaže podacima, pitanje je samo kakvima i je li potrebno prikupljati nove. no ne sviđa mi se ovaj pritisak medija + ministara koji obećaju da će sve poduzet. ako će czss djelovat u skladu sa zakonom, jagoda može mirno spavat.

hell''s angel
09-02-2010, 12:48

:::

pobogu fat!
nema presudu da ne siluje djecu nego ima presudu da nije silovao jagodu u tom periodu. ne kužim da li banaliziraš ili si zanemario da se presuda odnosi na konkretan slučaj.

fat drummer
09-02-2010, 13:16
pobogu fat!
nema presudu da ne siluje djecu nego ima presudu da nije silovao jagodu u tom periodu. ne kužim da li banaliziraš ili si zanemario da se presuda odnosi na konkretan slučaj.

pobogu hell's, probaj ne gledat sve doslovno

znam da je teško, ali i sad pazi ovo, ja se često, zajebavam

jebote, kako je bit u toj tvoj glavi koja ne dopušta ni midikum slikovitosti?

Đ!
09-02-2010, 20:52
Hahaha, kakav je ono glupan u komentarima članka na PKT?:rotfl: On temelji krivnju nekog na temelju toga što je pisalo u novinama i sere po pravnom sustavu. Vrištim! Kao, tema pretpristupnih pregovora je pravosuđe pa su onda novinari u pravu kad kažu da je presuda kriva. Ne, to je izvan mojih mogućnosti da podnesem. :cold: Frajer je car samo takav! To što se pravosuđe kritizira jer je sporo, a ne jer daje krive presude njega očito ne zanima. Baš je pravi novinar!:mrgreen:

Breeder
09-02-2010, 20:56
ustavom bi trebalo zabraniti novinarski smjer na politologiji...od kada je to smece osnovano mediji su sve gori i gori

Robierre de Cochon
09-02-2010, 21:36
Ta priča je stvarno stravična.
I tema je jako delikatna...jer je po meni silovanje u obitelji najogavniji zločin koji se uopće može zamisliti. To je protivno onim općim prirodnim pravilima da roditelji trebaju štititi svoju djecu...i zato je opravdan revolt javnosti kada se radi o takvom slučaju.

ALI, mi kao pravnici prvi moramo stati u obranu pravne države. A pravna država znači da se sudske odluke m o r a j u poštovati. Predmet je došao do vrhovnog suda i ne mogu vjerovati da je cijeli sustav tu zakazao, makar me ništa više kod nas ne može začuditi. Pa presuda je javno objavljena i svi je mogu analizirati i očito da je sud (kao što to i uvijek ide) prihvatio mišljenje stručnjaka odnosno vještaka. Čini se da medicinsko vještačenje nije pokazalo da postoje tragovi snošaja, a što bi se kod prislinog odnosa trebalo moći utvrditi. Pišem ovo po onome što sam čitao u novinama, tako da se odmah ograđujem da nisam čitao presudu.

Sporan je po novinarima navod obrazloženja da bi se tvrdnje djeteta mogle zasnivati na fantazijama. Znam da to zvuči strašno, ali mislim da u psihologiji i kriminalistici to nije tako rijetka pojava. To je teško utvrditi, ali vjerojatno stručnjaci imaju svoje metode kako to utvrđuju. Znam da sam jednom čitao da je jedan psiholog tvrdio da djeca nisu bezgrešna bića i da kao među svim ljudima ima svakakve djece i da je nemoguće tvrditi da svako djete govori samo istinu. Makar, teško je uopće zamisliti zašto bi neko djete izmišljalo takve stvari... Ali, čisto principijelno: ako ćemo svakoj izjavi djeteta pokloniti neospornu vjeru kao svjedoka...onda bi svako djete moglo uzeti si za pravo da iznese nekakve optužbe koje onda nitko ne bi mogao dovoditi u pitanje!! Znači da bi onda svakoga u kojega je dijete uperilo prst s navodom "pipkao me", mogli bez ikakvog izvođenja dokaza zatvoriti doživotno!! A gdje je tu onda smisao suđenja da utvrdi činjenično stanje na temelju svakog pojedinačnog dokaza?!

georgee
09-02-2010, 21:44
i to bila poanta svega.:thumbup:

Darkbuster
09-02-2010, 21:47
Đ,najjaca je usporedba s Hitlerom.

georgee
09-02-2010, 21:58
a pravni sustav u rangu afričkih država? :rotfl:

Đ!
09-02-2010, 22:09
Đ,najjaca je usporedba s Hitlerom.

Da, i uporan je sa tim međunarodnim KP-om. Koje paralele, ma divota! Ni najbolji debatanti se ne bi posramili ovoga.:rotfl:

babaroga21
09-02-2010, 22:36
Hahaha, kakav je ono glupan u komentarima članka na PKT?:rotfl: On temelji krivnju nekog na temelju toga što je pisalo u novinama i sere po pravnom sustavu. Vrištim! Kao, tema pretpristupnih pregovora je pravosuđe pa su onda novinari u pravu kad kažu da je presuda kriva. Ne, to je izvan mojih mogućnosti da podnesem. :cold: Frajer je car samo takav! To što se pravosuđe kritizira jer je sporo, a ne jer daje krive presude njega očito ne zanima. Baš je pravi novinar!:mrgreen:
di je to,nisam vidila?

georgee
09-02-2010, 22:43
http://www.pravokutnik.net/clanci/samoobrana-sudstva

don_corleone
09-02-2010, 22:44
di je to,nisam vidila?

komentari na tekst na početnoj stranici...nego u 22:15 je u Otvorenome ova/slična tema al imam osjećaj da će pričati najviše o ovom slučaju....

Robierre de Cochon
09-02-2010, 23:13
Evo sad sam pročitao presudu VSRH i ostajem kod ovog što sam napisao gore.
Mislim da su se svi na ovoj raspravi distancirali od svrstavanja na jednu ili drugu stranu, ali da su naveli argumente i jedne i druge strane, što nije slučaj s većinom medija i fejsbuk grupa gdje (čini mi se) ljudi raspolažu činjenicama koje se mogu svesti na četiri riječi "mala Jagoda" i "otac pedofil". A u takvom površnom gledanju, "mala Jagoda" ne može biti drugo do žrtve jer je imala 6 godina i zato što "u toj dobi nitko ne izmišlja da ga roditelji seksualno zlostavljaju". "Otac pedofil" je priskrbio takvu titulu od strane spomenutih, bez obzira što ga je najprije županijski, a onda i Vrhovni sud oslobodio optužbe.

Ali stavimo se u poziciju suca koji je donio ovu odluku.
Da li je u redu linčovati ga kad i na osnovu ovog malog broja podataka koje imamo proizlazi da bi bilo tko drugi primjenjujući pravo na tako utvrđeno činjenično stanje, donio istu odluku.
A izvedeni dokazi po onom što sam shvatio se svode na
-tvrdnje djeteta da je bilo seksualnog zlostavljanja, koje je u više navrata opet opovrgavala
-vještačenje ginekologa da nema naznaka snošaja
-vještačenje psihologa da je bilo fizičkog zlostavljanja, a seksualnog nije utvrđeno iako ne isključuje mogućnost
-vještačenje psihologa/psihijatra da su izjave djeteta ekonzistentne i da graniče povremeno s fantazijom
Ne znam na što bi se uopće oslonio sudac koji bi osudio oca. Pravno bi teško bilo obrazložiti takvu odluku.

babaroga21
09-02-2010, 23:28
dragi moji uz vašu pomoć ja sam složila jedan članak koji sam poslala na 20-ak mailova urednika web portala i dnevnih novina.
adrese su mi nabavili članovi fb grupe koji stvarno rade na ovom slučaju,zanemarite komentare na wallu grupe..
grupa ima 80000 članova,ali tek negdje 10 ljudi aktivno radi na ovome i iako se ne slažem u svemu s njima mogu reći da dobro rade (jedan dečko doslovno već 16 sai briše komentare koji upućuju na nasilje i sl..) i mislim da planiraju osnovati nekakvu udrugu,neznam ja učim pa moram priznati da malo ignoriram tu grupu..u kontaktu sam tek s par ljudi koji me pitaju za savjet i sl..uglavnom poslala sam jedan tekst na 20-ak mailova i jedan portal ga je sad i objavio,ali problem je u tome što su mi debili stavili ime i prezime, iako sam naglasila u mailu da molim da me se obavijesti ukoliko netko poželi objaviti išta..radim na tome da se to makne,pa stavim link

georgee
09-02-2010, 23:50
radi na tome jer neovlašteno koriste tvoje osobne podatke!
btw. ako se stvarno osnuje ta udruga, možeš li ih bar usmjerit da se koncentriraju na obiteljskopravni dio priče, a ne kaznenopravni?

babaroga21
10-02-2010, 00:00
urednika bi razbila trenutno..u mailu sam napisala da me se obavijesti ukoliko netko bude imao namjeru objaviti neki dio moje priče,a on me obavijesti nakon što je to napravio i još mi podatke objavie koje btw nisam napisala u mailu nego je skužio tko sam preko grupe..grrrr
evo što mi je o udruzi napisao jedan xy :)
Ja sam razgovarao sa par ljudi. Ideja mi je pokretanje građanske inicijative. Jedne vrste koordinacije udruga koje se bave djecom. Sa puno šire definiranim ciljem.
Išlo bi se na poboljšanje položaja djece u našem sustavu i sredstava zaštite. Radili bi se prosvjedi, peticije, tribine, koncerti............
Čisto, da ovo postane općeniti pokret za promjenu sustava. Organizacija koja će trajno raditi na tome.

nisam ga ništa detaljno pitala,mislim da su još daleko od toga...ako imate kakav savjet mogu prenijeti dotičnom :)

Galijun
10-02-2010, 00:08
meni fraza 'sa puno širim ciljem' zvuči kao pseudomafijaški pokušaj sakupljanja para koje će netragom nestati, a od promjena sustava ni 'p'....je right, da on ide mijenjat sustav, ne bi više imao prilike preko izvjesnih Malina, Tratinčica i ostalih slučajeva, dizati sebi tiražu....

aj ne biti naivna

babaroga21
10-02-2010, 00:30
aj ne biti naivna
kompa neznam ja,ja samo prenosim ono što su mi rekli,lik je invalid i ako mu uspije da se obogati na račun toga..sretno mu bilo meni ni iz džepa ni u džep..

Galijun
10-02-2010, 00:34
organizirali su se koncerti na samom Trgu bana Jelačića i za Luku Ritza pa vidimo da je sve više-manje ostalo isto kao i prije. Koncerti i ostale gluposti jesu korisni kako bi se pozornost skrenula na neke probleme, ali nerijetko završe jednostavno kao sami sebi svrha ili svrha rješavanja jednog slučaja. Jer će uvijek biti problematičnih obitelji koji će silovati ili zlostavljati, klinaca koji će mlatarati. Efikasnost se povećava reformama unutar onih koji provode pravila, a ne senzibilizacijom javnosti...

Darkbuster
10-02-2010, 00:36
Hoces reci da U2 nije pretvorio svijet u bolje mjesto??

Robierre de Cochon
10-02-2010, 00:42
urednika bi razbila trenutno..u mailu sam napisala da me se obavijesti ukoliko netko bude imao namjeru objaviti neki dio moje priče,a on me obavijesti nakon što je to napravio i još mi podatke objavie koje btw nisam napisala u mailu nego je skužio tko sam preko grupe..grrrr
evo što mi je o udruzi napisao jedan xy :)
Ja sam razgovarao sa par ljudi. Ideja mi je pokretanje građanske inicijative. Jedne vrste koordinacije udruga koje se bave djecom. Sa puno šire definiranim ciljem.
Išlo bi se na poboljšanje položaja djece u našem sustavu i sredstava zaštite. Radili bi se prosvjedi, peticije, tribine, koncerti............
Čisto, da ovo postane općeniti pokret za promjenu sustava. Organizacija koja će trajno raditi na tome.

nisam ga ništa detaljno pitala,mislim da su još daleko od toga...ako imate kakav savjet mogu prenijeti dotičnom :)

Pohvalno da ste se odlučili aktivirati, sretno s inicijativom!
Samo, složio bih se s georgeeom - mislim da bi bilo dobro novinarima ukazati na građanskopravni dio priče. Naši su novinari jako loše informirani što se tiče prava i vrlo se malo konzultiraju s pravnicima, što na kraju ispadne loše obavljen posao.
Uglavnom: nema svrhe dalje razvlačiti taj kazneni postupak i etiketirati nekoga kao silovatelja ili pedofila, ako ga je sud proglasio nevinim. Ako su se nakon donošenja presude pojavili neki novi dokazi ili se pojave činjenice koje ukazuju da su izvedeni dokazi nevaljani (spominjala si pismo koje je pisano prije dva mjeseca itd), onda treba ispitati mogućnosti podnošenja izvanrednih pravnih lijekova.

Što se tiče građanskog dijela postupka, mislim da tu postoje dobre osnove da se dijete izdvoji iz obitelji jer je očito tijekom postupka utvrđeno da je bilo (barem) fizičkog nasilja, a i iz cijele priče proizlazi da se radi o disfunkcionalnoj obitelji, čim dijete izlazi s takvim pričama. Prema, tome, iako nije bilo kaznenog djela kako je okvalificirano u optužnici, treba utvrditi u civilnom postupku da li djete treba povjeriti drugoj osobi na odgoj i uzdržavanje, odnosno eventualno čak lišiti roditelje rod. skrbi. Naravno i za drugo dijete također.

Đ!
10-02-2010, 00:45
Hoces reci da U2 nije pretvorio svijet u bolje mjesto??

Baš! Mislim, Galijun, ono kad je Bono prestao pljeskat odma su prestala umirat djeca u Africi!

Kalin
10-02-2010, 00:49
Hogar iz Motusa liječi suzama.
Ovo može shvatiti jedino Darkbuster.

Darkbuster
10-02-2010, 00:53
Pa nikak da ti udjelim taj rep! :D :D

babaroga21
10-02-2010, 00:55
Pohvalno da ste se odlučili aktivirati, sretno s inicijativom!
Samo, složio bih se s georgeeom - mislim da bi bilo dobro novinarima ukazati na građanskopravni dio priče. Naši su novinari jako loše informirani što se tiče prava i vrlo se malo konzultiraju s pravnicima, što na kraju ispadne loše obavljen posao.

Evo mog članka koji je ponavljam objavio jedan portal,nadam se da je malo bolji od ovih u jutarnjem,24 sata itd..

Poštovani,
obraćam Vam se kao članica facebook grupe Silovana djevojčica ne smije natrag ocu zlostavljaču.
Naime u samo jedan dan grupa je skupila 50 000 članova koji su se neki manje,neki više angažirali oko pomoći i rasvjetljavanja slučaja navodnog zlostavljanja malene Jagode (9).
Ja sam jedan od članova koji rade na ovom slučaju skoro pa 24 sata na dan.
Vama se obraćam jer posjedujem dosta informacija koje u medijima,slučajno ili namjerno nisu objavljene.
S obzirom da smatram da se djevojčici i drugima poput nje može pomoći samo i jedino,ako smo svi upoznati s istinom i samo istinom,odlučila sam Vam se obratiti u nadi da ćete u izvještavanju ovog slučaja biti maksimalno korektni,savjesni i objektivni.
Nadam se da ste svjesni da senzacionalizam ovdje odmaže,da nije potrebno iznijeti zanimljive podatke i one koje netko želi čuti,nego one koji su istiniti,a sve to u svrhu da zajedno otkrijemo zašto je došlo do ovakve presude i kako se djevojčici može pomoći.
Prva stvar,kontaktirali smo nekoliko pravnih stručnjaka kojima smo proslijedili opis slučaja i presudu Vrhovnog suda.
Ono što su nam oni rekli jest da je presuda u potpunosti valjana i da je teško da bi iti jedan sud na temelju dokaza koji su pred suca stavljeni donio drugačiju presudu.
1. djevojčica je podvrgnuta ginekološkom pregledu,a nalaz je potpuno uredan.
2. brojni vještaci i psiholozi nisu uspjeli dokazati da je djevojčica silovana i od strane koga..tj. iznosim dio presude..* jer se ni vještak nije mogao izjasniti o obliku zlostave i njenom počinitelju.*
3.djevojčici su dane lutke na kojima je morala pokazati spolni odnos,a na upit vještaka je li se to njoj događalo, ili je niječno odrekla glavom ili je šutjela.
4. a ono što su svi mediji iznijeli je činjenica da je curica bila nedosljedna,naime najprije je teretila optuženike za radnje seksualne zlostave, tvrdila da je istina što je rekla, a potom je zanijekala navodom da „ovo sa tatom nije istina, to nije istina“.

Ovo je ono što se iščitalo iz presude i zbog čega sud nije mogao drugačije postupiti tj. nije mogao osuditi čovjeka za pedofiliju na temelju ovakvih dokaza.. Ja vas molim da prestane linč na sudstvo koje ovaj put očigledno nije zakazalo, već da takve podatke iznesete kako bi se ljudi usredotočili na sam tok postupka jer je očigledno u toku postupka netko zakazao.(Vrhovni sud je zadnja instanca kojoj se dostavljaju dokazi,isprave,izjave svjedoka itd..tj on samo donosi presudu na temelju dokumenata koji su mu dostavljeni). Mislim da je bitno da se na ovaj dio upozori javnost jer se stvara ogroman gnjev i mržnja kod ljudi,a uzrokovani su neobavještenošću. Primjer: u našoj grupi su svakodnevni komentari koji tvrde da treba objesiti sutkinju,zapaliti sud i sl.,a ljudi nisu upoznati s činjenicama( koje govore da bi svatko od njih postupio tako da je ista ta sutkinja) .

Prije 2 mj. malena Jagoda je svojoj psihologinji napisala potresno pismo koje već dva dana kruži medijima.
U njemu je djevojčica direktno optužila oca za zlostavljanje i na to pismo potičemo da se nadležni usredotoče.
Također vas molim da putem medija zatražite odgovore na pitanja:
1.Dali je otac podvrgnut psihijatrijskom vještačenju za vrijeme suđenja?
2. Zašto se ne sudi majci ako je sve znala?
3.Što je s Jagodinim malim bratom,koji sve ovo vrijeme boravi u blizini oca kojem je suđeno za pedofiliju?
4.Koliko je još Jagoda svugdje oko nas???

Svatko od nas nosi dio odgovornosti za sudbinu Jagode i ostale djece koja svoje djetinjstvo proživljavaju kao u najgorim noćnim morama.
Pobrinuli smo se svi zajedno da zavladaju iskrivljene vrijednosti koje od ljudi stvaraju životinje.
Molim vas da se profesionalno ,ljudski i sa puno srca posvetite ovoj temi i da otkrijemo svi zajedno,što se dogodilo,tko je napravio propust,i da se pobrinemo da ga se kazni.

Ovo je apel koji sam osjećala potrebu napisati nakon cjelodnevnog istraživanja,poslat ću ga na 20 mailova urednika,novinara i suradnika novina i web portala u Hrvatskoj.
Ukoliko odlučite neki dio ovog teksta objaviti,molim vas da me obavijestite o tome!
Hvala!

Kalin
10-02-2010, 00:56
Pa nikak da ti udjelim taj rep! :D :D

Platit ćeš pivu na Adictsima.

Darkbuster
10-02-2010, 01:00
Ma Adictsi su tek u 5om, mozemo prigodno na PPP-u!

Babaroga, cuj nismo ti mi neki pravni strucnjaci :D :D

Frenki
10-02-2010, 01:02
Ne kuzim kako itko tko studira pravo moze smatrati da je sud u ovom slucaju trebao donijeti osuđujucu presudu? Pa od prve godine se svako malo provlaci in dubio pro reo, a ovo je itekako klimav slucaj.

Osobno znam za slucaj covjeka ciji sin (nekih 5-6 godina star) je nacrtao sliku tate s pimpekom i frajer je proveo 7 mjeseci u zatvoru dok je suđenje trajalo, a na kraju se utvrdilo da je nevin i da je mali sve izmislio.

A crpiti informacije iz medija je glupost svoje vrste..... sve je to vise-manje zuta stampa.

Kalin
10-02-2010, 01:02
Zar nisi rekao da nisi siguran hoćeš li ići?
Na PPP dolazim u majici sa slikom Jogobele od jagoda.

georgee
10-02-2010, 01:04
da sve ok, al di je obiteljsko zakonodavstvo? lijepo je što si osporila nevaljanost, odnosno nezakonitost presude, ali nigdje nije spomenuto da bi trebalo reagirat u obiteljskopravnom smislu - pokrenuti postupak za lišenje roditeljske skrbi ili oduzimanje prava roditelja da žive sa svojim djetetom..

prokleti bili kalin i dark. vi i vaše interne :mrgreen:

babaroga21
10-02-2010, 01:06
Ma Adictsi su tek u 5om, mozemo prigodno na PPP-u!

Imam 2-3 pravna stručnjaka u obitelji koji pokušavaju pomoći :mhm:,a stručniji ste od većine ovih novinara po ovom pitanju u svakom slučaju

Darkbuster
10-02-2010, 01:06
Pa nisam siguran s obzriom na slf i rokove, ali ako doletim bit ce svakako prikladnije!

Ja dolazim sa majicom Jutarnjeg lista!

Robierre de Cochon
10-02-2010, 01:09
babaroga21..sve ok..samo nismo ti mi baš neki stručnjaci :D
ja radim tri godine u odvjetništvu i najbliže kaznenom pravu što sam radio je bila prijava za prodavanje trulog paradajza u jednom marketu :D

al bilo bi interesantno čuti mišljenja iskusnih stručnjaka koji se bave tim dijelom kaznenog prava. recimo ova sutkinja koja je bila u Otvorenom...nažalost, malo smo je čuli u emisiji.

Kalin
10-02-2010, 01:11
Možda je babaroga21 novinarka?
Hoćemo li ovih dana izači u kakvim novinama?
Moram li zvati rodbinu da kupi novine!?

babaroga21
10-02-2010, 01:12
da sve ok, al di je obiteljsko zakonodavstvo?

prokleti bili kalin i dark. vi i vaše interne :mrgreen:
to sam jučer popodne poslala kad su se već neke stvari počele razmotavati,javio se Šimonović itd pa nisam opet htjela previše pamet prosipati,a i jedan član obitelji koji se malo bolje razumije mi je savjetovao da to prepustim nekom drugom tj da se ne petljam previše..pa ono..
živcira me kad u novinama vidim da piše da je otac oslobođen na temelju toga što je curica mijenjala iskaz..naježim se kad vidim da samo to piše najeeeeeeežim i onda se svi prave pametni i mudruju a pojma nemaju

georgee
10-02-2010, 01:16
pa u biti to bude logično kad se uzme u obzir da je ginekološki pregledana, a ona naknadno (ako se dobro sjećam) tvrdi da je imala pimpača u pičici. ako i nije, ista stvar, opet mijenja iskaz, u svakom slučaju.
ne kažem da je ona kriva, nipošto, al treba uzet u obzir da ono što govori teško da danas nakon sveg tog što je prošla može bit autentično.

babaroga21
10-02-2010, 01:18
Možda je babaroga21 novinarka?
Hoćemo li ovih dana izači u kakvim novinama?
Moram li zvati rodbinu da kupi novine!?
da svakako možemo i janje okrenut :rotfl:
zadnje što sam pisala je bio sastav u 4. srednje na temu Jadi jedne srednjoškolke..juhuuuuuuuuuuuuuu

hell''s angel
10-02-2010, 01:18
babarogo, moj životni poziv je optimizam ali jednostavno nema lijeka. nije da jutarnji ne poznaje druge činjenice i nije da zainteresirani ljudi do njih ne mogu doći, nego nikog nije briga. crtaš nekome nalaz psihologa, vještaka i ginekologa i on i dalje traži adresu oca jer bi ga mlatio. ponekad nije ni pitanje dostupnosti info nego jednostavno nedostatak interesa. pogotovo je to tako jer je jutarnji konstantno pimpao samo dva detalja iz čitave priče koji idu u smjeru debilnosti sudstva, a od ostalog naravno ništa. kad su se emocije toliko usijale, priča je gotova. da se mene pita, uvela bi se obveza da se svaki put kad se govori o presudi stavlja kao nekakav attach članku i presuda pa neka svatko sam sudi kako stvari stoje. ovako bi fakat RH trebala tužiti jutarnji zbog štete koju je nanio.

Đ!
10-02-2010, 01:24

Kako ne? Nemoj sad tu bit lažno skroman.:mrgreen:

jedan član obitelji koji se malo bolje razumije mi je savjetovao da to prepustim nekom drugom tj da se ne petljam previše

Sorry al ne mogu više izdržat - vrhunski savjet! Koliko sam shvatio ti si prva godina? I već bi se bavila ovakvim stvarima? Kjut.:mrgreen:

babaroga21
10-02-2010, 01:27
ovako bi fakat RH trebala tužiti jutarnji zbog štete koju je nanio.
u vjeruj mi ja bi ih prva tužila s obzirom da imam posla sa 80 000 neinformiranih ljudi koji nemaju pojma o ničemu,koji mi kažu na činjenicu da je nalaz uredan,da ju je otac analno zlostavljao i sl gluposti..
problem je što sad više ljudi ne prihvaćaju ništa,osim da je otac pedofil,da je sudstvo u banani,da institucije ne rade svoje itd itd..sve što se kaže da se nešto od toga ospori izaziva napade..zato sam se i povukla iz grupe i zato bi tužila jutarnji,poslala sam i njima mail..nema odg naravno..

Darkbuster
10-02-2010, 01:31
Zbilja se nadam da ce razvojem interneta doci do opadanja vaznosti ostalih masovnih medija jer ovakve su situacije zbilja zalosne. Vecina tih ljudi koji su prihvatili poziv na linc nisu svjesni da bi upravo oni vec sutra mogli biti objektom takvog istog poziva.

Bas sam pricao nedavno s par ljudi liberalnijih svjetonazora (legionar bi ih znao pocastiti kako spada :D) i par ih je reklo da se prebacilo s Jutarnjeg na Vecernji :D :D

babaroga21
10-02-2010, 01:36
Kako ne? Nemoj sad tu bit lažno skroman.:mrgreen:

Sorry al ne mogu više izdržat - vrhunski savjet! Koliko sam shvatio ti si prva godina? I već bi se bavila ovakvim stvarima? Kjut.:mrgreen:
da..neznam što je čudno..samo sam potražila ljude koji će mi pročitati i objasniti presudu i potrudila sam se taj dio priče sazna..
u novinama sam pročitala SUD OSLOBODIO OCA PEDOFILA bilo mi je nelogično,potrudila sam se da mi postane logično i postalo je..
nisam se ponudila da rješim slučaj ili da me imenuju dječjom pravobraniteljicom. :unsure:

hell''s angel
10-02-2010, 01:45
točno ovo što jutarnji radi predviđeno je i u kaznenom zakonu kao k.d. širenje lažnih i uznemirujućih glasina

(Članak 322.
Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi,
kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.)

s obzirom na to da je jutarnjak svjesno iznosio samo dijelove obrazloženja i to dio pogrešno, da je uporno oca nazivao pedofilom, da je iznosio da se djevojčica vraća doma iako takve odluke uopće nema itd, a svega toga je jednostavno morao biti svjestan, mislim da postoji osnova za prijavu za ovo k.d. (srećom, societas delinquere potest).

btw, trenutno se i vodi jedan takav postupak, a to je protiv tipa koji je prijavio onu prostituciju u osijeku u kojoj su navodno sudjelovale klinke iz doma, da bi se ispostavilo da je to bila podvala u neke druge svrhe.
mislim da se ova dva slučaja razlikuju po tome što je on dostavio podatke novinarima i oni su prenijeli, a ovdje su novinari imali pred sobom javno dostupne podatke i napravili su to što su napravili.

Robierre de Cochon
10-02-2010, 01:45
Zbilja se nadam da ce razvojem interneta doci do opadanja vaznosti ostalih masovnih medija jer ovakve su situacije zbilja zalosne. Vecina tih ljudi koji su prihvatili poziv na linc nisu svjesni da bi upravo oni vec sutra mogli biti objektom takvog istog poziva.
Pa da, zamisli, profesor si u školi ili radiš nešto drugo s djecom...i klinac ti ode starcima i czss-u ili dorhu ( :D ) s nekakvim crtežima. Pa razapeli bi te odmah u novinama..."jer dijete takve stvari ne bi nikad izmislilo" WTF?¨!

Bas sam pricao nedavno s par ljudi liberalnijih svjetonazora (legionar bi ih znao pocastiti kako spada :D) i par ih je reklo da se prebacilo s Jutarnjeg na Vecernji :D :D
Ja sam izbacio Jutarnji iz bookmarksa nakon onog članka o babama koje žive u stanovima s visokim stropovima i ne žele ih prodati.

Šteta što Novi list nema na iGoogle.

hell''s angel
10-02-2010, 01:47

glupo mi je "reklamirati se", ali jesi li pročitao moj tekst na naslovnoj?
večernjak je napravio istu stvar i također je došlo do poziva na linč, sa identičnim ponašanjem čitatelja kao u ovom slučaju, ali je ipak stvar malo manje osjetljive naravi jer se ne radi o pedofiliji i djetetu, pa se tako i bura ranije slegla. drugim riječima, kvalitativno isto, kvantitativno drugačije.

Darkbuster
10-02-2010, 01:51
Hells, mislim da se moze podvesti i pod klevetu?

Svjestan sam da je Vecernji podjednak shrot, ali se u zadnje vrijeme malo poboljsao a Jutarnji srozao.

Dobro Robi kaze, Novi list jos ima kakvu takvu kvalitetu iako otkad je Jezic glavni dosta gubi na objektivnosti,narocito po pitanjima tzv odrzivog razvoja u vlastitoj zupaniji.

Robierre de Cochon
10-02-2010, 01:57
Ne znam za županiju...obično preskočim te dvije regionalne stranice...ali inače su novine na solidnom nivou za naše uvjete. Pogotovo neki podlisci za kulturu, političke komentare i sl.
Samo što ga u mojem kafiću nema, pa kad idem pit kavu moram dat 7 kuna...i na kraju ga ostavim na stolu. :D

hell''s angel
10-02-2010, 02:09
Hells, mislim da se moze podvesti i pod klevetu?

Svjestan sam da je Vecernji podjednak shrot, ali se u zadnje vrijeme malo poboljsao a Jutarnji srozao.

Dobro Robi kaze, Novi list jos ima kakvu takvu kvalitetu iako otkad je Jezic glavni dosta gubi na objektivnosti,narocito po pitanjima tzv odrzivog razvoja u vlastitoj zupaniji.

ne bi htjela zvučati kao da dajem neko stručno mišljenje,
ali po mom se može podvesti pod klevetu, ali bi ja ipak radije tužila za širenje liu glasina. prva stvar je što kleveta zvuči tako nja i za nju se tužaka svaka uvrijeđena šuša :D a drugi razlog je malo ozbiljniji i to je opis djela. kod klevete zapravo nije namjera u opisu kaznenog djela, dok je kod širenja uznemiravajućih glasina upravo namjera uznemiravanja javnosti element kaznenog djela. nije da će to prosječnom građaninu puno značiti, ali meni osobno znači.
ako se osudi JL za klevetu, to je u biti potvrda da je lagao i ništa više.
ako se osudi JL za širenje liu glasina, to je potvrda da je lagao s namjerom da izazove paniku i mentalitet rulje. uostalom, to je čak i sam jutarnji u jednom članku potvrdio; da je bio cilj izazvati halabuku javnosti kako bi se utjecalo na institucije koje tek trebaju odlučiti o položaju djece u toj obitelji.

babaroga21
10-02-2010, 02:11
dragi svi..evo mi iz 24 sata javljaju da su pročitali moj apel i da su ga uzeli u obzir pri izradi novog članka ...juuuupi jeeeeej...
evo link..na kraju članka ima 2-3 rečenice o presudi...a uvik pljucam po te 24 vure hhhhhh

http://www.24sata.hr/news/odluka-vrhovnog-suda-je-uspjela-sokirati-i-ministre/158102/

babaroga21
10-02-2010, 02:13
pročitajte komentare ljudi na članak..pa će vam bolje nego ikad biti jasna šteta koju je jl napravio..

hell''s angel
10-02-2010, 02:19
nije trebalo ni doći do ovog,ne znam što ne smjene te suce,ovo je čvrsti dokaz da su nesposobni i nemoralni,dati curicu pedofilu-neoprostivo! ODMAH OTKAZ!
09.02.2010. 16:38:11 | bez_komentara DOBAR! (105) LOŠ! (0) UKUPNO (105)

ako netko nije skužio, taj komentar je dobio 105 ocjena kao dobar komentar.

babaroga21
10-02-2010, 02:23
nije trebalo ni doći do ovog,ne znam što ne smjene te suce,ovo je čvrsti dokaz da su nesposobni i nemoralni,dati curicu pedofilu-neoprostivo! ODMAH OTKAZ!
09.02.2010. 16:38:11 | bez_komentara DOBAR! (105) LOŠ! (0) UKUPNO (105)

ako netko nije skužio, taj komentar je dobio 105 ocjena kao dobar komentar.
i nije jedini...btw zna netko kako da promjenim ime topica?
mislim naučili ste me da je otac trenutno pedofil isto kao i ja..pa ono :unsure:

Robierre de Cochon
10-02-2010, 02:33
dragi svi..evo mi iz 24 sata javljaju da su pročitali moj apel i da su ga uzeli u obzir pri izradi novog članka ...juuuupi jeeeeej...
evo link..na kraju članka ima 2-3 rečenice o presudi...a uvik pljucam po te 24 vure hhhhhh

http://www.24sata.hr/news/odluka-vrhovnog-suda-je-uspjela-sokirati-i-ministre/158102/
24 sata je po meni kvalitetom iznad jl i vl...što dokazuje i ovaj članak

Darkbuster
10-02-2010, 02:38
A i zvuci kao da se radi o Crkvi :D

babaroga21
10-02-2010, 02:42
24 sata je po meni kvalitetom iznad jl i vl...što dokazuje i ovaj članak
da to dokazuje taj članak,a njihova poruka meni dokazuje da bi njihov članak bio vrlo vjerojatno isti onom vl i jl da im nisam poslala mail...

24 sata za mene nisu novine..stave naslov da glava boli,kad otvoriš novine nađeš 6 rečenica o dotičnom

babaroga21
10-02-2010, 02:44
A i zvuci kao da se radi o Crkvi :D
hahahahhahaha pssssst nema šanse.... kad je netko crkvu i pedofiliju povezao :rotfl:

PJ
10-02-2010, 10:15
Evo promijenio sam ti naslov.

Kako je ovaj đuka bahat otkad je dao gepe, sada smo svi untermensch.

Robierre de Cochon
10-02-2010, 14:58
24 sata za mene nisu novine..stave naslov da glava boli,kad otvoriš novine nađeš 6 rečenica o dotičnom
Ma oni se ni ne deklariraju kao ozbiljne novine i unutra je stvarno slikovnica s minimalno teksta.
Ali par puta koliko sam ih listao, primjetio sam da su "članci" prilično pismeni i često profesionalniji nego u jutarnjem koji je latentni tabloid :D

babaroga21
10-02-2010, 16:46
Evo promijenio sam ti naslov.

danke danke

Đ!
10-02-2010, 22:37
Ali par puta koliko sam ih listao, primjetio sam da su "članci" prilično pismeni i često profesionalniji nego u jutarnjem koji je latentni tabloid :D

Ok... What?:rotfl:

Robierre de Cochon
11-02-2010, 03:07
Ok... What?:rotfl:
Ako ništa, pismeniji su...što je možda posljedica duljine članaka koje je lakše/jeftinije lektorirati :D

Kalin
11-02-2010, 12:56
Jesi ti normalan?

Robierre de Cochon
11-02-2010, 15:58
ok..možda vi znate nešto što ja ne znam!
to je sve IMHO...ne čitam ni jedne ni druge novine

babaroga21
12-02-2010, 17:53
ekipa imam još jedno pitanje za vas...
naime robert,dečko s kojim od početka radim na ovom slučaju,je dobio poziv na novu tv u neku emisiju za 2 tjedna u kojoj će biti premjerka navodno,ministri,mila pravobraniteljica i ostatak ekipe,a tema je pedofilija..
također roberta je kontaktirao čovjek koji je koordinator 60 udruga mladih diljem Hrvatske i ponudio je pomoć oko organiziranja javnog potpisivanja peticije..
moje pitanje je dali imate kakav savjet oko teksta peticije...mislim da će se tražiti objava registra pedofila i promjena nekih zakona pa ako imate kakvu ideju...bit će dobrodošla..

malimrav85
12-02-2010, 19:47
Peticija za kaj?
Da je JL revizijska instanca za VSRH?

georgee
12-02-2010, 19:53
jedino kaj bi u ovoj priči trebalo promijenit je razgovor djeteta s milijun stručnjaka. sudu su dovoljna dva. jedan koji je s djetetom pričo neposredno nakon sporne radnje (s time da mora bit stručnjak koji ne samo da zna pričat s djetetom nego i onaj koji ne postavlja sugestivna pitanja) i jedan koji prati dijete nakon toga (bez da išta ispituje, bar ne odmah). 500 različitih stručnjaka s 1000 različitih sugestivnih pitanja ometa rad suda i događaju se ovakve stvari.
ništa drugo u ovoj priči nije na zakonskoj razini sporno.

fat drummer
12-02-2010, 20:13
Peticija za kaj?
Da je JL revizijska instanca za VSRH?

ja bih potpisao tu peticiju

dobro, ne znam baš kako će oni progurat objavu registra pedofila, a ne mogu progura objavu registra branitelja. prije nego buvalno obdareni ljudi krenu kmečat, da jasna mi je razlika, ali napomenuo bih sljedeće

pedofili isto imaju pravo na zaštitu osobnih podataka te resocijalizaciju kao i recimo ratni zločinci, ubojice i ministri gospodarstva

babaroga21
12-02-2010, 22:24
[QUOTE=georgee;473750]
ništa drugo u ovoj priči nije na zakonskoj razini sporno.[/QUOTE/

ova priča je samo poticaj da se izmijene neke stvari,tj. njima je ova priča poticaj da se ukaže na prava djece i učestalost slučajeva pedofilije.
Čula sam podatak o svećeniku Ivanu Čučeku kojeg je 16 maloljetnica optužilo da ih je *dirao* dobio je kaznu od par godinu,koju su mu mu smanjili na godinu i 7 mj,a nakon toga su ga pustili na uvjetnu..zbog bolesti i zato što je bio u nekom samostanu zatvoren gdje je kao daleko od djece..to su nebuloze,oko toga se ttreba nešto napraviti kao npr. zakonski regulirati da se kazne za pedofile trebaju izdržati u potpunosti bez nekakvih smanjivanja uvjetnih ovih onih..samo neznam dali je to moguće..

ja sam predložila uvođenje ovog CAP (Children Assault Preventy) programa u sve osnovne škole,to mi se čini ok..

don_corleone
12-02-2010, 22:47
ja sam predložila uvođenje ovog CAP (Children Assault Preventy) programa u sve osnovne škole,to mi se čini ok..

Što je to? Čemu je svrha da djeca uče u osnovnoj školi da ih nitko ne smije uznemiravati? O čem se zapravo radi u tom programu? :unsure:

babaroga21
12-02-2010, 23:43
Što je to? Čemu je svrha da djeca uče u osnovnoj školi da ih nitko ne smije uznemiravati? O čem se zapravo radi u tom programu? :unsure:
to je program prevencije zlostavljanja,provodi se već u vrtićima diljem Hrvatske i u nekim osnovnim školama (postoje 3 stupnja..za djecu vrtićke dobi,onovnoškolce i pubertetlije )..
ugl radi se o tome da se kroz radionice s djecom i roditeljima razvija svijest djeteta i njegovih sposobnosti..
inače 128 država u svijetu je član međunarodne cap koalicije..a ovaj program ima i potporu pravobraniteljice za djecu..
ono zbog čega se meni sviđa taj program je činjenica da bi djeca bila upozorena na činjenicu postojanja zlostavljanja,jer djeca žrtve zlostavljanja često imaju osjećaj da je to u redu..
također,zlostavljano dijete koje prolazi ove radionice će vjerojatno kad tad puknuti i reći nešto..
isto tako radi se i s roditeljima...a neki od njih mogu biti potencijalni zlostavljači...
više na: http://www.udrugaroditeljakpk.hr/udruga/cms_view.asp?articleID=130

Barroom Hero
14-02-2010, 20:34
Ja generalno smartam da su pederske i njonjave metode reformacije nekih stvari u Hrvatskoj urnebesne. Naime, moramo dijelit letke 14-godišnjacima o tome da se dodirom pipice i luleka mogu napraviti bebe, pa da bi se trebao koristit kondom. Jebote, kladim se u kaj god hoćeš da SVI s 12+ znaju kako funkcionira seks, koje su opasnosti spolnih bolesti i trudnoće, ali ih s erekcijom/navlaženim spolnim organom ne zanimaju rizici. S takvim letkom si mogu obrisat guzicu.

Isto se odnosi i na spolni odgoj u vrtiću??? Kakve su to idiotarije, pokazivat ćeš djeci od 3-4 godina kak izgleda tatin pimpek i kaj trebaju prijavit? Kreće se s potpuno krive strane, možda bi bilo kvalitetnije postrožiti kazne protiv takvih gadosti a ne naučit malu djecu kaj sve im ne bi odrasli trebali radit.

Mislim da u kasnijoj školi više za time nema ni potrebe, pa ajmo ostat na jako maloj djeci i njihovom odgoju. Čemu?

babaroga21
14-02-2010, 23:09
ja generalno smatram da ti nisi razumio što sam ja htjela reći i da nisi pročitao tekst na linku.. :D
ovaj program nema veze sa spolnom edukacijom..
u programu jesu igrokazi,pjesme,priče i bla bla bla kojima se djeci želi pokazati što je zlostavljanje,upozoriti ih da nisu svi odrasli ljudi dobronamjerni,da batine nisu odgojna mjera,da nije normalno da te netko dira,da svatko ima pravo reći ne,pa tako i malo dijete,da djijete ima pravo na privatnost..i sl..
pa da ti malo i objasnim
primjer 1.
či njenica je da djeca koju roditelji od malih nogu tuku,smatraju da ih mama i tata premlaćivaju jer *su bili zločesti i to su zaslužili* jer im roditelji to ponavljaju dok ih premlaćuju....ovaj program djecu uči da roditeljska ljubav nema veze s batinama i da svako dijete ima pravo na pogrešku,ali da kazna može biti i drugačija od batine..
primjer 2.
dok sam istraživala o pedofiliji naišla sam na niz podataka,da očevi (mal je postotak žena pedofila) djeci govore kako se idu *samo malo igrati*,*da je to njihova mala tajna*,itd itd pa čak i prijetnje da će ih ubbiti ako nekome kažu..
ovaj program uči djecu da nije normalno da ih se dira,da nije normalno da roditelji traže od njih da taje neke stvari i sl..

pročitala sam negdje da je curica mislila da je tata siluje svaki dan iz početka kako bi je jednog dana prestalo boljeti tj. da on to radi za njezino dobro..a otkud joj to??? zato jer joj je on tako govorio..
a svi znamo da su nam naši tate bogovi kad smo mali...

don_corleone
14-02-2010, 23:25
Dakle naučit ćemo djecu da ako dobe po guzi da prijave roditelje za maltretiranje.....sjajno, pravi put da dobimo totalne zgubidane i degenerike, još nek ih naučimo da kad god roditelj povisi glas da jave plavom telefonu i sva prava djece su osigurana....po tome bi 99% roditelja bili zlostavljači....:roll:

Darkbuster
15-02-2010, 00:06
Stroze kazne u principu rijetko postizu znacajne rezultate. O ucestalosti pocinjenja nekog kaznenog djela ne ovisi toliko strah potencijalnog pocinitelja od vece kazne vec vjerojatnost da ce biti uhvacen.

babaroga21
15-02-2010, 00:11
Dakle naučit ćemo djecu da ako dobe po guzi da prijave roditelje za maltretiranje.....sjajno, pravi put da dobimo totalne zgubidane i degenerike, još nek ih naučimo da kad god roditelj povisi glas da jave plavom telefonu i sva prava djece su osigurana....po tome bi 99% roditelja bili zlostavljači....:roll:
obožavam kad se ljudi prave pametni pa idu iz krajnosti u krajnost...
zanima me što bi ti napravio/la??
pustio/la da sve ide svojim tokom,ovako kako ide pa nek sve kvragu ode...
uostalom generacije koje dolaze imaju veliki potencijal da budu degenerici i zgubidani i s ovim zakonom i bez njega...
a stvarnost je da je svako 4 dijete u Hrvatskoj zlostavljano,što seksualno što fizički...

Đ!
15-02-2010, 01:37
Stroze kazne u principu rijetko postizu znacajne rezultate. O ucestalosti pocinjenja nekog kaznenog djela ne ovisi toliko strah potencijalnog pocinitelja od vece kazne vec vjerojatnost da ce biti uhvacen.

Nema svrhe, probali smo mu Murphy i ja to objasnit al ništa.:mrgreen:

@ Babaroga: "Batine" su dozvoljene, "premlaćivanje" je sasvim druga stvar. Čekaj barem do obiteljskog prije upuštanja u ovakve stvari.:mrgreen:

Breeder
15-02-2010, 01:50
@ Babaroga: "Batine" su dozvoljene, "premlaćivanje" je sasvim druga stvar. Čekaj barem do obiteljskog prije upuštanja u ovakve stvari.:mrgreen:
a to su zakonski termini? :rotfl::rotfl:

babaroga21
15-02-2010, 03:20

Murphy kaže da je možda kvalitetnije postrožiti kazne,a ovaj da postroženje kazni zapravo rijetko kad dovodi do smanjenja počinjenja kd...
ja ne kužim ko sad ode koga demantira..svi mene ili???:unsure:
btw. ne upuštam se ja u ništa..rekla sam vam da će biti peticija i kakva i ako netko ima prijedlog nekakav neka kaže..ja sam predložila uvođenje tog cap programa,koji usput nema nikakve veze sa kažnjavanjem pedofila...i onda mi murphy komentiraa da ne vidi smisao da se djeci od par god u vrtiću pokazuju spolni organi a 5 puta sam rekla da program nema veze sa spolnošću i da bit programa nije spolna edukacija....:iviv:

Barroom Hero
15-02-2010, 03:22

Naravno da nisam "shvatio" dok ste mi probali objasniti zato kaj ste jebeno u krivu, koji je razlog postojanja različitih zatvorskih kazni za boga miloga? Da bi se počinitelj težih djela duže čuvao u kavezu dalje od ljudi ili jer je dulje potrebno da ga se "rehabilitira"? Kakve su to gluposti? Ako generalna prevencija zbog straha od strože ništa ne znači onda sve treba ukinut u tri pičke materine, pustit ljude da trče okolo u posranim gaćama i tuku se štapovima.

@babaroga - ja generalno smatram da mi je link nezanimljiv pa ga neću pročitat. Ne samo to, nego smatram da mi je nepotreban s obzirom da sam, unatoč tome što se tebi ne čini tako, shvatio suštinu tog programa. Ja ti samo kažem da se priče, igrokazi i radionice o seksualnom zlostavljanju ne bi trebale raditi sa djecom od 3-4 godine jer su premlada da shvate takvo nešto. Moraš uzeti u obzir da je ogromna većina djece ipak pošteđena takvih sranja pa bi im samo zapaprila s preranim pričama o takvim gadostima koliko god to prikrila kao zabavni igrokaz tatinog pimpeka.

Opet kažem, CSS i policija trebaju bolje radit svoj posao, jače kontrolirati obitelj i kućanstva, IZMEĐU OSTALOG I KAŽNJAVATI STROŽE POČINITELJE takvih stvari (da Đ, knock yourself out s nekim statistikama o učinkovitosti kazne), a ne ić s druge strane: ajmo naučit dijete od 3 godine kako se obranit od toga ili ajde kako prepoznat

Darkbuster
15-02-2010, 03:28
Visine kazne su razlicite zato jer drustvo mora razlicito vrednovati povrede razlicitih drustvenih vrijednosti. Visina kazne nema primarno generalno-preventivnu svrhu nego ponajprije retributivnu i specijalno retributivnu.
Naravno ja ne govorim o ekstremnim razlikama izmedu kazne od maksimalno godinu dana te kazne dugotrajnog zakona tj. kazne za neko bagatelno djelo odnosno ubojstvo.
Ali i tu je taj faktor izvjesnosti. Jer je visestruko veca sansa da ces biti uhvacen za potonje djelo,dakako zbog narocite drustvene vaznosti.

babaroga21
15-02-2010, 03:35
Opet kažem, CSS i policija trebaju bolje radit svoj posao, jače kontrolirati obitelj i kućanstva, IZMEĐU OSTALOG I KAŽNJAVATI STROŽE POČINITELJE takvih stvari (da Đ, knock yourself out s nekim statistikama o učinkovitosti kazne), a ne ić s druge strane: ajmo naučit dijete od 3 godine kako se obranit od toga ili ajde kako prepoznat

vjerojatno ćete opet reći da se nebi trebala baviti s ovim s obzirom da sam tek na prvoj godini...ali stvarno sam puno istraživala o ovome..i čula 3 osobe koje su prošle pakao zlostavljanja..i jednostavno je činjenica da institucije u ovakvim slučajevima ne rade svoje,a zakon je u k...
već sam iznijela ovdje priču o svećeniku koji je bio osuđen za pedofiliju,pa su ga na kraju pustili na uvjetnu jer je *slabijeg zdravlja* i zato jer boravi u samostanu u kojem je u nemogućnosti kontaktirati s djecom..
mila jelavić se o konkretno ovom slučaju izjasnila prije tjedan i pol,a presuda je donešena u 9. mj...czss je tek sad podnio zahtjev za produljenjem udomiteljskog roka na još godinu dana,itd itd..

ja zakone još ne poznam,ali po konkretnim slučajevima koje čujem vidim da nešto ne štima..

btw.kolike su kazne za pedofiliju u hrv?

Barroom Hero
15-02-2010, 03:51
Nema kazne jer su ustanovili da kažnjavanje nema utjecaja na ništa. Sada se samo radi na tome da se višestruko poveća mogućnost da ih se ulovi, onda ih se dobro isprepada pa pusti. Nekada je čak potrebno nekoliko puta za redom uhititi pa pustiti teže zločince.

Darkbuster
15-02-2010, 03:55
Ne slazem se, smatram da je pozeljnije uvesti smrtnu kaznu za svako k.d. a pocinitelje pustiti da se sami prijave u svoju lokalnu policijsku postaju :D

babaroga21
15-02-2010, 04:03
i onda je došao svizac i zamotao čokoladu u omot..

Barroom Hero
15-02-2010, 04:27
Ne slazem se, smatram da je pozeljnije uvesti smrtnu kaznu za svako k.d. a pocinitelje pustiti da se sami prijave u svoju lokalnu policijsku postaju :D

Smartass :lol: No dobro, možda u najtežim djelima počinitelja nije briga za kaznu. Ali u manjima jest.

Lollypop
15-02-2010, 07:19
vjerojatno ćete opet reći da se nebi trebala baviti s ovim s obzirom da sam tek na prvoj godini...ali stvarno sam puno istraživala o ovome..i čula 3 osobe koje su prošle pakao zlostavljanja..i jednostavno je činjenica da institucije u ovakvim slučajevima ne rade svoje,a zakon je u k...
već sam iznijela ovdje priču o svećeniku koji je bio osuđen za pedofiliju,pa su ga na kraju pustili na uvjetnu jer je *slabijeg zdravlja* i zato jer boravi u samostanu u kojem je u nemogućnosti kontaktirati s djecom..
mila jelavić se o konkretno ovom slučaju izjasnila prije tjedan i pol,a presuda je donešena u 9. mj...czss je tek sad podnio zahtjev za produljenjem udomiteljskog roka na još godinu dana,itd itd..

ja zakone još ne poznam,ali po konkretnim slučajevima koje čujem vidim da nešto ne štima..

btw.kolike su kazne za pedofiliju u hrv?

Pa i da i ne, u biti najvise ovis s kojeg aspekta gledas stvari. Mozda neki ne djele tvoj stav pa njih nebi trebala iskljucit .

don_corleone
15-02-2010, 08:35
obožavam kad se ljudi prave pametni pa idu iz krajnosti u krajnost...
zanima me što bi ti napravio/la??
pustio/la da sve ide svojim tokom,ovako kako ide pa nek sve kvragu ode...
uostalom generacije koje dolaze imaju veliki potencijal da budu degenerici i zgubidani i s ovim zakonom i bez njega...
a stvarnost je da je svako 4 dijete u Hrvatskoj zlostavljano,što seksualno što fizički...

Znam da nisam mjerodavan da previše govorim o ovakvim stvarima....nit sam prošao obiteljsko nit sam se ikada pretjerano interesirao o toj temi....ali da stavimo stvari ovako:

dakle, pičamo maloj djeci kako ih roditelji ne smiju lupiti, ne smiju se derati, kako raspoznati seksualno i drugo nasilje i to je apsolutno pohvalno (samo koji su rezultati, ne znam nikad se nisam interesirao za taj problem)....unutar te priče dogodi se da dijete od 5-6 godina kaže kako ga je mama/tata lupala po guzi prošli tjedan ili kako se je tata derao na njega ili nešto slično....unutar tog programa što se treba poduzeti? poslati socijalnu skrb roditeljima? oduzeti dijete roditeljima? ma daaaaaaaaaajjjjjj, ja se točno sad sjetim trenutka kako sam se "uozbiljio" kad sam kao klinac napravio sranje i kad je stari "intervenirao", kaj misliš da je on to jednom balavcu od 15 god kojeg su ulovili hormoni i pubertet išao obašnjavat ko što psiholozi objasne???:rotfl::rotfl::rotfl:

svako 4. dijete je seksualno ili fizički zlostavljano, e sad ne kužim kaj to znači? kako se to točno misli fizički? batina kad je dijete zločesto, ponekad se otac/majka deru na svoje dijete?

i edit: pedofilija je kazna do 10 god, a prikazivanje pornografskog sadržaja maloljetnicima do 5 god (ako me sječanje iz pi dobro služi)

Galijun
15-02-2010, 09:11
ako je zlostavljanje kada otac lupi šamar djetetu jer je neposlušno đubre, onda se trebamo zapitati...u Kanadi i SADu je to standard...kod nas srećom nije

Barroom Hero
15-02-2010, 09:54
Ma je, pogledaj si novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u kombinaciji s nekim novim člancima KZa, baš smo nalazili stvari i komentirali nedavno... Taksativno su nabrojeni slučaji koji se tretiraju kao kazneno djelo (dakle sada čak ni ne pričamo o obiteljskopravnim normama): blagi udarac djeteta po stražnjici, što je kazneno djelo čak i od strane promatrača iliti drugog roditelja koji to nije spriječio ili prijavio. Ima smiješnih stvari.

@don_mario - neće ti obiteljsko pravo tu pomoći, osim ako želiš znat koji je modus operandi centra za socijalnu skrb. Nadzor, oduzimanje roditeljske skrbi, stavljanje u položaj skrbnika, polaganje računa itd, ništa što bi se činili učinkovitije od suda u ovakvom konkretnom slučaju. Naime isto su nemoćni ako ne dobe kredibilnu dojavu da se tako nešto događa. Vjerojatno bi te kazneno pravo više zanimalo u tom pogledu

djevojcica sa sibicama
15-02-2010, 10:33
O ucestalosti pocinjenja nekog kaznenog djela ne ovisi toliko strah potencijalnog pocinitelja od vece kazne vec vjerojatnost da ce biti uhvacen.

imam osjećaj da držiš knjigu iz sociologije uz sebe i prepisuješ iz nje :mrgreen: :mrgreen:

Darkbuster
15-02-2010, 14:48
Ta me knjiga obiljezila :( :D

Đ!
15-02-2010, 22:03
Murphy kaže da je možda kvalitetnije postrožiti kazne,a ovaj da postroženje kazni zapravo rijetko kad dovodi do smanjenja počinjenja kd...
ja ne kužim ko sad ode koga demantira..svi mene ili???:unsure:

Gle, Barroom hero nije Murphy(unatoč avataru sa naslovnicom albuma Dropkick Murphysa koji te možda naveo na krivi trag :mrgreen:).

@ Breeder: no dobro, shvatio si poantu.:mrgreen:

@ Barroom hero: Zapitaj se dal bi nekome išao ukrast mobitel da je kazna 5 godina ili 10 godina.(pod pretpostavkom da si kradljivac mobitela:mrgreen:) Vjerujem da bi ti bilo svejedno. I čisto sumnjam da prosječni kradljivac mobitela uopće zna kolika je kazna za krađu/razbojništvo, pa tako čisto sumnjam i da zlostavljači djece znaju kolika je kazna za spolni odnošaj s djetetom/silovanje. A što se tiče eventualnih izmjena zakona glede obiteljskog nasilja, nisam upoznat. Ako je stvarno propisano da je udarac po guzi kažnjiv onda mogu reć samo ovo - :rotfl:.

Breeder
15-02-2010, 23:12
Ako je stvarno propisano da je udarac po guzi kažnjiv onda mogu reć samo ovo - :rotfl:.
http://www.pravo.hr/_download/repository/Zakon_o_zastiti_od_nasilja_u_obitelji.doc
Članak 4.
Nasilje u obitelji je svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito:
– tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije,
– tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci u odgojne svrhe,
– psihičko nasilje, odnosno primjena psihičke prisile koja je prouzročila osjećaj straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva, verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili na drugi način grubo verbalno uznemiravanje, uhođenje ili uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ili preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način ili komuniciranja s trećim osobama, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja (u daljnjem tekstu: uhođenje i uznemiravanje),
– spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje,
– ekonomsko nasilje pod kojim se podrazumijeva oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine ili zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim uzdržavanim članovima zajedničkog kućanstva.

sorry to burst your bubble, ali eto... :lol:
nema vise sibe! :rotfl:

Darkbuster
15-02-2010, 23:19
Ok, mogu razumjeti ovo o fizickom kaznjavanju,iako ne vidim smisla ako nije nastupila ozljeda u cemu je problema narociti. Ali brate,zbilja su ga pretjerali s ovako sirokom definicijom psihickog kaznjavanja...Pa koje odgojne mjere onda moze roditelj upotrjebiti s najmanjom djecom.

Breeder
15-02-2010, 23:25
maltene da mu kazes da nece dobiti bicikl ako ne prodje sa 5 upotrebljavas psihicku prisilu koja poruzrocava strah :rotfl::rotfl::rotfl:

edit: a time i krsis njegovo pravo na igru , razonodu sto vec ako si uopce mozes priustiti bicikl jer standard djeteta mora pratiti standard roditelja

ukratko...those fuckin` little bastard :rotfl:

Đ!
15-02-2010, 23:31
Koja vrištaona od zakona.:rotfl: To će bogataši iz zajebancije prijavljivat svoje frendove bogataše ako su povisili glas na dijete samo da ih kazne sa 1000 kn ili 90 dana zatvora. Ma vrištim!:lol: Da mi je znat kako će se odgajat djeca u budućnosti ako se niš ne smije. Ono, reći ćeš mu blagim glasom "ne to raditi" hahahahahaha.

Jim_Halpert
15-02-2010, 23:44
http://www.pravo.hr/_download/repository/Zakon_o_zastiti_od_nasilja_u_obitelji.doc
nema vise sibe! :rotfl: ..niti je zakon striktno primjenjivan. Hrvatska realnost i puk je non usu. Ka' recimo i onaj zakon o palijativnoj skrbi. Ono, jedini je (polu)hospicij u Kninu.

Pa koje odgojne mjere onda moze roditelj upotrjebiti s najmanjom djecom. ..one vatrogasne, osigurati svaki prostor u kojen se dite nalazi, i pustiti da nesmetano izduraju svoje prve tri godine i "neću" fazu. Čuča san nećaka o' njegovog tretog miseca do četvrte godine, tak da znan.. :wink:

Breeder
15-02-2010, 23:48
..niti je zakon striktno primjenjivan. Hrvatska realnost i puk je non usu.

naravno, ali svejedno je jadno da takvo sto uopce bude u zakonu kada se vrlo lako moze zloupotrijebiti

Jim_Halpert
15-02-2010, 23:55
naravno, ali svejedno je jadno da takvo sto uopce bude u zakonu kada se vrlo lako moze zloupotrijebiti ..koko, logika je - "bolje spriječiti, nego liječiti". Zato bolje da je taj zakon taxativno što bogatiji, ionako je sve stvar tumačenja i primjene u ton smislu.

Đ!
16-02-2010, 00:00
Ka' recimo i onaj zakon o palijativnoj skrbi. Ono, jedini je (polu)hospicij u Kninu.

Nije istina, ima hospicij i u Zagrebu(isto neki polu). Vjeruj, znam iz prve ruke. Ili sam ja krivo shvatio tvoj upis.

Jim_Halpert
16-02-2010, 00:08
..to je vrlo virojatno, valjda nešto neformalno. Jer, u Agramu je sve prvo i zadnje iz 'Rvacke.