PDA

View Full Version : Hrvatski nobelovci

Jimmy
24-10-2006, 12:30
doduse, jedan je rodjen u Travniku, a drugi u Sarajevu, pa bi bilo postenije reci da su hrvatski nobelovci iz Bosne

TreÌi je iz Hrvatske, ali je Èeh. :-D

jacktheripper
24-10-2006, 13:12
to bi onda znacilo da (zapravo) i nemamo nobelovce?! :roll:

Robierre de Cochon
24-10-2006, 14:40
TreÌi je iz Hrvatske, ali je Èeh. :-D
right :-D
doduse, vole se i drugi okititi perjem...evo bas gledam listu svicarskih nobelovaca...njih ukupno 25 (peti u svijetu!)...and looks who's here:
Albert Einstein, Physics, 1921
Herman Hesse, Literature, 1946
Leopold Ruzicka, Chemistry, 1939
Vladimir Prelog, Chemistry, 1975
... :D

konzerva
24-10-2006, 16:30
doduse, jedan je rodjen u Travniku, a drugi u Sarajevu, pa bi bilo postenije reci da su hrvatski nobelovci iz Bosne
sve je to hrvatska!

konzerva
24-10-2006, 16:53
ťto se tièe andriÌa citirao bih profesoricu hrvatskog iz srednje (koja je tolko stara da ga je vjerojatno i poznavala):
kao knjiŞevnik genijalac, kao osoba- nula od èovjeka!

merić
24-10-2006, 16:57
ťto se tièe andriÌa citirao bih profesoricu hrvatskog iz srednje (koja je tolko stara da ga je vjerojatno i poznavala):
:smt017
nemoguĂŚe da smo imali istu profesoricu :-D

Murphy
24-10-2006, 17:00
:smt017
nemoguĂŚe da smo imali istu profesoricu :-D

Bas i nije moguce, ali obje su jako realne osobe :)

Ante Gotovina
24-10-2006, 17:02
Deklarirao se on ili ne kao pripadnik nekog naroda, èinjenicom da je pisao na srpskom i veÌinu svojeg Şivota proveo tamo ne pravi se pogreťka ako ga nazovemo srpskim piscem.

Istina da sintaksu nije u potpunosti usvojio, jer ipak ne potjeèe odande - ali njegova namjera je i viťe nego jasna - biti dio srpske knjiŞevnosti

konzerva
24-10-2006, 17:07
kvragu maki ne znam kome toèno se obraÌať?
ja sam èitao andriÌa, i svidio mi se kao knjiŞevnik.
ali kao ťto ide citat: kao knjiŞevnik genijalac,kao osoba- nula od èovjeka

Tkach
24-10-2006, 18:59
Brisati...

Robierre de Cochon
25-10-2006, 08:47
Ova rasprava o hrvatskim nobelovcima se moze shvatiti kao digresija - nije bas offtopic da raspravljamo o berbi jagoda u zapadnoj Africi.
Ali iz nekih reakcija gore se moze vidjeti da nemamo dovoljno postovanja prema najvecim mozgovima ovog naroda, a tu spadaju, naravno, i knjizevnici. Jer sto reci o uciteljici knjizevnosti koja za Andrica kaze da je "nula od covjeka". To znaci da ga je valjda poznavala, pa moze donijeti vrijednosnu procjenu. Ili ocjenjuje njegove politicke stavove, pa svoj stav gradi na pravovjernom duhu vremena. Budimo realni, sve su nase uciteljice devedesetih godina dobro pazile sto ce reci i kojim ce rijecima govoriti o nekim imenima hrvatske povijesti i knjizevnosti. Za takve uciteljice ne mogu imati postovanja jer te iste danas vjerojatno razvijaju price o velikom izumitelju Tesli, u duhu novog vremena i nove politike kojoj se moraju prilagoditi.
Da li je to dobro za nase obrazovanje i nasu znanost - nek svako procijeni. Mozda bi trebali promijeniti svoj odnos prema ljudima kojima bi se trebali diviti, a o takvima premalo ili nista ne ucimo u skoli (Tesla, Rudjer Boskovic, Faust Vrancic, Penkala itd).

Ali, then again, znanstvenici su (kao i pjesnici; A.B.Simic) u pravilu neshvaceni u svom vremenu, pa treba proci neko vrijeme da dostignemo njihov stupanj svijesti.

valkyra
25-10-2006, 09:35
No need for doing that but... done kako si traĹžio!

A za Andrića - ako je teta učiteljica pazila ĹĄto će reći (slaĹžem se s tobom da su učitelji u osnovnim i srednjim ĹĄkolama uvijek bitan element kolektivnog pranja mozga) onda bi ga vjerojatno negativno ocijenila i kao knjiĹževnika. Iako mi je debilno da učiteljica klincima bilo koga ocrnjuje kao osobu, pogotovo tim riječima; za takav opis bi ti se netko morao gadno gadno zamjerit, a ona ga vjerojatno nije ni poznavala. Čudna neka teta :-D

Ante Gotovina
25-10-2006, 12:06
A za AndriÌa - ako je teta uèiteljica pazila ťto Ìe reÌi (slaŞem se s tobom da su uèitelji u osnovnim i srednjim ťkolama uvijek bitan element kolektivnog pranja mozga)

Da, ziher. POA vreba za uglom...

valkyra
25-10-2006, 12:18
Da, ziher. POA vreba za uglom...

ZnaĹĄ onu dobru staru izreku :To ĹĄto sam paranoičan ne znači da me ne prate :-D

Balada iz predgrađa
01-11-2006, 22:14
Hej.
Nije mi bať bilo jasno prvih par postova, ali ako se radi o hrvatskim nobelovcima (odnosno mjestima njihova roðenja) onda je Lavoslav RuŞièka skroz na skroz nať jr je kolko ja znam, roðen u Vukovaru.
Mene su uèili o samo dva nobelovca, Preloga i RuŞièki :? , iako poslije saznah i za ''gospodina neopredjeljenog''

Robierre de Cochon
13-11-2006, 10:07
Mene su uèili o samo dva nobelovca, Preloga i RuŞièki :? , iako poslije saznah i za ''gospodina neopredjeljenog''
ne se hvalit time ;)

Sir Galahad The Pure
06-05-2009, 14:54
a kaj, Tesla smrdi?
pa i Tesla je naš (jugoslavenski zapravo, ali i Hrvati su južni Slaveni, nije li tako?). zapravo su svi nobelovci "svjetski", a ne od neke određene države. građani svijeta, u tome i jest njihova veličina, tih nobelovaca. to što oni nisu opterećeni time jesu li Hrvati, Srbi, Tunguzi, Australci ili Švicarci. tj. tako je barem kod većine.

PJ
06-05-2009, 18:29
Tesla je amerikanac, hebes mjesto rodjenja. Takodjer, nije nobelovac.

Sir Galahad The Pure
06-05-2009, 23:42
Tesla je amerikanac, hebes mjesto rodjenja. Takodjer, nije nobelovac.
mislim da je posthumni. budem provjerio (znam da je bio nominiran pa nije dobi, ali mislim da su je posthumno dali). nadalje, kao što rekoh, mislim da tim ljudima uopće nije bitna nacionalnost.

PJ
06-05-2009, 23:51
Za radio je Marconi dobio nobelovu nagradu, ali Tesla je kolko znam dobio patent.