PDA

View Full Version : II. Pravna Informatika

Pages : [1] 2 3 4

Pravokutnići
24-04-2005, 18:10
WEB KATEDRE:
http://www.pravo.hr/pi

ISPITIVAČI:
prof.dr.sc. Dražen Dragičević - konzultacije ponedjeljkom u 12,00h, TMT 14, soba 51 / ddragicevic@pravo.hr
asis. Marko Jurić - srijedom u 10,00h, Ćirilometodska 4, soba 55/mjuric@pravo.hr;marko@pravo.hr,
ASISTENTI
asis. Tihomir Katulić - utorkom u 11,00h, Ćirilometodska 4, soba 55 /tihomir.katulic@pravo.hr;tihomir@pravo.hr
asis. Hrvoje Lisičar - četvrtkom u 12,00h, Gundulićeva 10, soba 7 /hrvoje@pravo.hr

PRIJAVA ISPITA
Ispit se prijavljuje preko studomata.

LITERATURA:
D. DRAGIČEVIĆ: Kompjutorski kriminalitet i informacijski sustavi, Informator, Zagreb, 2004.
D. DRAGIČEVIĆ: Privatnost u virtualnom svijetu, Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, Br. 3-4, Zagreb, 2001. - http://www.pravo.hr/_download/repository/Dragicevic_Privatnost_u_virtualnom_svijetu.pdf
Zakon o zaštiti osobnih podataka, NN 103/03, 118/06, 41/08 - http://www.pravo.hr/_download/repository/Zakon_o_zastiti_osobnih_podataka_PROCISCENI.pdf

Dopunska literatura:
Strategija »Informacijska i komunikacijska tehnologija – Hrvatska u 21. stoljeću«, NN 109/02
Zakon o telekomunikacijama, NN 122/03*
Zakon o elektroničkim medijima, NN 122/03
Zakon o elektroničkom potpisu, NN 10/02 (i pravilnici)
Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, NN 167/03
Zakon o potvrđivanju Konvencije o kibernetičkom kriminalu, NN 9/02
__________________________________________________ _____
*Zakon o telekomunikacijama je zamijenjen Zakonom o elektronickim komunikacijama
(http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_06_73_2420.html)

Ispit se sastoji od pismenog i usmenog dijela. Pismeni ima 11 pitanja, 6 za prolaz, nema polovicnih bodova. Pise se 45 minuta. Na usmenom se izvlace 3 kartice, a pitaju se i podpitanja.

The skripta:
http://www.pravokutnik.net/sites/default/files/skripte/pravnainfo301_0.doc

ZAKONI
Zakon o elektroničkim medijima (http://www.pravokutnik.net/zakoni/zakon_o_elektronickim_medijima.doc)
NN 122/03, 79/07, 32/08

Zakon o elektroničkom potpisu (http://www.pravokutnik.net/zakoni/zakon_o_elektronickom_potpisu.doc)
NN 10/02

Zakon o tajnosti podataka (http://www.pravokutnik.net/zakoni/zakon_o_tajnosti_podataka.doc)
NN 79/07

Zakon o zastiti osobnih podataka (http://www.pravokutnik.net/zakoni/zakon_o_zastit_osobnih_podataka.doc)
NN 103/03, 118/06

Pravna informatika by lily (http://www.pravokutnik.net/skripta/pravna-informatika/pravna-informatika-pitanja-lily)

SEMINARISTI
Informacije o seminaru i više o kolokvijima možete naći na podforumu Seminari. Tamo pišite dojmove sa seminara, pitanja s kolokvija i slično. Link na stranicu:
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=711

PITANJA
U privitku se nalaze dojmovi s pismenih i usmenih u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.

fat drummer
28-04-2005, 10:49
editirano:
---------------------------------------------------

DIO, čet ruj 20, 2007

Ovo danas je bilo STRAŠNO.

Da se razumijemo, nije da mi ovisi zivot o ovom ispitu i da sad jecam u bolovima jer je ppismeni bio sranje, ali da je NEKOREKTNO I U NAJMANJU RUKU BEZOBZIRNO STAVITI OVAKVA PITANJA zadnji rok u rujnu, stvarno je.

Pa dobro, sta je vama?

I ne, ovo nije tipican buntovni post napisan od strane osobe koja u zivotu nije vidjela knjigu iz informatike, nego plazi i slini po raznoraznim skriptama, pitanjima i alternativnim izvorima znanja, vec kolko-tolko pokusaj objektivnog posta osobe koja predmet uci vec dosta vremena da mogu s punom sigurnosti reci da znam ponesto o gradivu koje se prezentira, i, za boga miloga, ako je meni (koja ucim za visoku ocjenu) bilo zlo od tih pitanja, nemam pojma kako je tek ljudima kojima je ovo bilo za uvjet, upis godine, i sve sto su htjeli je ostvarit neki normalan broj bodova i uzet dvojku?

Nemam nista protiv visokih kriterija za osobe koje zele visoke ocjene u indeksu, ali, HEJ, zar pismeni (na kojem ne znamo tko zeli visoku ocjenu a tko prolaz) ne bi trebao biti nekakve umjerene tezine, tako da ga rijesiti i proci mogu kako oni koji zele 2, 3 tako i oni koji ce se kasnije trsiti za 4,5 ?
Ovaj pismeni je bio ne za 5, nego za 5+ !

I stvarno, stvarno mi je koma dok samo zamislim koliko ce ljudi zbog ovoga ostati bez uvjeta!

Izgleda da katedre naseg fakulteta sve vise pokazuju tendenciju perverzija na pismenima.
Ne znam koja je fora s tim, ali da je jadno, jadno je, i da se moze i dati pitanja normalne tezine, moze se. zivi primjer je uzorna katedra ekonomske politike, koju pohvaljujem.

I jos zelim naglasit da podrzavam postavljanje pitanja iz knjige a ne skripte (jer i vise nego ocito je bilo da je ovaj rok sastavljen od pitanja te vrste da se na njih nije moglo odogovoriti ako nisi ucio iz knjige), i naravno da cu se potruditi i barem nekoliko puta proci knjigu koju se netko mucio sastavljati a ne samo skriptice i ostalo (iako je skripta za ovaj predmet sjajno sastavljena), ali, sto je previse, previse je.
Debilno je zahtijevati da znam sva imena i autore, donosioce i sadrzaje konvencija, preporuka, smjernica, i pm-a naseg divnog informacijskog drustva. jednostavno je debilno.

Sretno svima.
Idem ucit popis koristene literature za pisanje udzbenika, tko zna, mozda mi to dodje na usmenom.

malimrav85, čet ruj 20, 2007
To sam i ja htio reć, dobro da si ti.
Ali ako je njima zadovoljstvo radit takva pitanja gdje nema niti jedne definicije nego sam izvori i što je kad onda neka im bude veselju. Ju hu hu
Moguće je da sam ja subjektivan ali mislim da se moglo znati ali baš znati 100% 3-6 pitanja a 4-7 se moralo pogaðati pa što bude.

konzerva, čet ruj 20, 2007

NEKOREKTNO JE I U NAJMANJU RUKU BEZOBZIRNO STAVITI OVAKVA PITANJA zadnji rok u rujnu
rockyeva škola!
tak sam prošle godine ja spušio uvjet na političkoj...

nestorov, pet ruj 21, 2007
rekao je prof sad na usmenom u rujnu da će počet stavljat pitanja samo iz knjige.urlao na nas,da učimo samo iz skripte,da nas nešto pita iz knjige,svi bi pali.savjet kolegama koji idu na usmeni,proðite knjigu obavezno.pitanja koja izvlačite,jesu mislim sva po skriptama.ali pita dosta potpitanja a ziher doðe nešto iz knjige.
ovo me podsjeća na političku i jednu davnu veljaču 2005-te.... :smt069

Emer
29-06-2005, 20:24
O gradivu, ispitima i kolokvijima

Maat
opet moram postaviti ovo pitanje
čujem da se traže fusnote i detalji u kolokvijima iz pravne, pa sam htjela da se maalo pojasni to - jel kao kod sociologije, da moram znati tko je šta napisao, ime knjige, imena onih hakera itd.... KRATICE? - ili ipak neke evidentno važnije stvari, npr. u fusnotama ima dosta definicija.

nobody0770
fusnote ti se ful traže,kratice...al djela ne...

Maat
pa u fusnotama ima stvarno svega; za definicije znam, to OK ali ima i djela, i časopisa, i autora i pričica.
pa nisam na čisto s čim da se zamaram a s čim ne.

nobody0770
Ma sam definicije,ne i djela u fusnotama...pa di bi stigao kad bi još to učio...

devil
neke definicije, obavezno kratice...pricice ne treba.

devil
prosle godine je bilo pitanje sto je carnet( trazio se prijevod ), onda vrste virusa, crvi i sl...
mislim da ce se na predavanje morat ic...
jos sam se sjetila jos nekih pitanja sta su bila...
1. sto je ARPANET
2.da li je hrvatska donijela zakon o elek. potpisu ili nesto tako
3. nesto kronoloski ( tiskarski stroj i sl )
4. nacela info. sustava
5. kriptografija
6. steganografija

bilo je i pitanje sto je WIPO, od cega je BBS skracenica ( bulletin board system ), iz cega se razvio internet, vrste napada ( ...pasivni , aktivni ecc. ), nesto vezano za frikere...neznam tocno sta.

salty
vidim da niko ne javlja "doživljaje" sa kolokvija, pa ću ja prvi (iz C grupe)

dakle: kolokvij je zbilja napravljen tako da oni i koji su učili čist dosta nailaze na nedoumice (ja nisam učio, nego 2 put pročitao, ali tako kažu kolege)
budući da je gradivo (po mom skromnom mišljenju) bilo zaista bezveze i svodilo se uglavnom na ponavljanje kako ...hakeri uglavnom nisu opasni, već ih je većina benignih znatiželjnika....nanananana, možete se zaštititi, virus, trojan...zaštititi, spriječiti - uglavnom sve nekako već poznato

ipak na kolokviju su izvukli čist solidna KONKRETNA pitanje, unatoč tome što se gradivo čini jako nekonkretno...

dakle prva dva pitanja se tiču pravne zaštite, kada je ona prvi put uvedena kod zaštite is-a , (kolege bilo vam je to raaanih 60ih, a ne 80-ih ko što sam ja stavio) dok se drugo pitanje odnosilo na gdje je donesen prvi zakon zaštite podataka (ili tak nešt) uglavnom mislim da je to Njemačka,

ima tu i pitanja za mozgat malo poput izbaci uljeza (bili su ponuđeni načini zaštite, sve biometrija, osim lozinke i dig potpisa), zatim unutar pitanja što je informacijska superprometnica može se javiti dilema je li to i sinonim za Internet, što je također bilo ponuđeno... (pouka: čitajte fusnote)

dobro prođite i čelne ljude poput Tofflera i njegovog infoterorizma kao i začetnika ideje Interneta tj. J.C.R. Licklidera (a ne slučajno staviti onog www Tima Barnersa-Leea ko šta sam ja)

kada su doneseni sistemi domena - 1984. , ne brkati sa '92 i www-om

bilo je i pitanje što je EDI (ne brkajte prijenos podataka i prijenos programa), što su log datoteke

o informacijskoj revoluciji (kada, što je, šira od informatičke, obuhvaća li to i to...)

bilo je i pričam ti priču pitanja (obrnuta definicija), pa tako primjer lažnog predstavljanja putem telefona radi krađe logina bi bilo maskiranje, a primjere principa iz Smjernica dobro pročitajte na stranama 23/24 ako se ne varam, budući da vam citira princip a vi morate napisati koji je to... (bio je svjesnosti)

također Smjernice je donio OECD iliti Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (jedno od pitanja)

među ostalim su pitanja koja se tiču (obrnute) definicije kompajlera, steganografije, kriptologije, spywarea, digitalni certifikat (da li je isprava ili nije, koristi li simetričan ključ kod kriptografije, služi li za potvrdu vjerodostojnosti poruke ili pošiljatelja, tko je izdaje - ovlaštene agencije...)

i hope i helped!

ako i ne budu ista pitanja, pazite na slijedeće -
naučite sve bitnije godine koje se pojavljuju, sve bitnije ljude, osnivače, začetnike, sve bitnije vremenske okvire (početkom 80ih, početkom 19.st), citirane primjere principa iz Smjernica (koje sam ja preskočio, ali ipak bubnuo točno po smislu), kratice, engleske nazive, nazive za praktične primjere krađe i zaštite!

***I UČITE SVE LIJEPO TAMO DO 109. STR A NE SLUŠAT TRAČEVE "MOĹ˝DA SE ZABUNIO, I UČIT DO KRAJA LEKCIJE tj. 97str." ***

rezultati možda čak večeras na info.pravo.hr
za prolaz 11/20
piše se 30min

sretno

one_perfect_girl
moje viđenje jutrošnjeg kolokvija - grupa C...
sve u svemu, zadovoljna jesam, 11 bodova sam vrlo vjerojatno skupila, možda čak i više - al da je bilo pljuga, da je bilo jaaaako lagano, E TO NIJE ISTINA!! stvarno su se potrudili sa sastavljanjem pitanja, bilo je zeznutih sitnica (kao npr. citati pa ti po njemu pridruži određeni odgovor). bilo je vrlo lako zeznuti se, ostati zbunjen, pa čak i ja, koja sam još jutros bila uvjerena da sam jako dobro naučila, sam sa par pitanja ratove vodila
ugl, nadam se da su ljudi sad shvatili da pravna i nije ispit za zajebanciju, da trebaju neke stvari dobro sjesti... ne, preteško nije bilo ali nije bilo mačji kašalj kako su mnogi očekivali od ovog kolokvija

Filip
Bila su lagana pitanja, ali je trebalo dobro pročitati odgovore prije zaokruživanja jer ima dosta podvala, nešto tipa OTPD, možda malo lakše. Ja sam pisao u prvoj grupi i nama je asistent Lisičar rekao da će rezultate staviti isključivo na web stranicu katedre, ali ne prije ponedjeljka, jer nas je jako puno pisalo.

Riki
slažem se, kolokvij uopće nije bio lagan kako se dalo naslutiti iz usmenih predaja studenata s viših godina!!
Još jednom se potvrdilo da često ne treba slušati druge, nego dopustiti si da sam prosudiš i stekneš vlastiti stav o nečemu!

Maat
yep! baš sam se čudila gdje su uspjeli naći ta pitanja...jako se lako zavarati čitajući - lagano je, logično je... to je tak kad se uči na brzinu i shvaćaju se stvari olako. ja sam učila uglavnom danas prijepodne, i cijelo vrijeme sam svjesna: sigurno ce zakomplicirat, nece biti tako lagano... but nooo... nisam se mogla natjerat to učit do zadnjeg časa!

eleanor rigby
Evo neka pitanja kojih se sjećam: BSA, BBS, Tko je napisao Šok budućnosti?, Koje su administrativne i organizacijske mjere zaštite? Jesu svim zakonodavstima slično regulirani intelektualno vlasništvo i povrede privatnosti? Kako je kod nas regulirana povreda prava autora ( kako se kažnjava?) Tko smatra da kompjutorske zloupotrebe nisu bitno drugačije od onih koje postoje neovisno o kompjutorima? Što je etiologija komp. kriminaliteta? Što je tamna brojka komp. kriminaliteta, koji su uzroci? Koji su zakoni doneseni u cilju da se stvore uvjeti za siguran i nesmetan informacijski razvoj? Problemi koji se javljaju u pogledu zaštite i sigurnosti informacijskih sustava?
Sretno!

Maat
jedna grupa je bila OK, druga je bila puno teza... moja je bila ova druga, pa da podijelim svoj jad s vama. suprotno uputama prof. dragicevica da ne pomazemo "konkurenciji", koji nam ruje iznutra i rusi nase bratstvo i jedinstvo.

evo jos za ovu grupu u 14, nisam prije stigla...

otprilike:
1. kompjutorski kriminalitet: neke definicije su presiroke, neke preuske.
2. od kompjutorskog kriminaliteta se stite: c)kompjutorski sustavi, podaci i programi (ima jos: a)samo komp. sustavi ili b)samo netjelesni objekti)
3. POBJEDNIK DANA (ZLATNA MEDALJA): koji su teoreticari smatrali da kompjutorske zloupotrebe nisu puno drugacije od ostalih zloupotreba. odgovor: nimmer i wasik. (ja nazalost nisam imala dobru brojalicu pa sam zaokruzila krivo)
4. mainframe NIJE vrsta osobnog kompjutora.
5. vecina kompjutorskih prijevara je pocinjena od osoba zaposlenih u firmama tj. ovlastenih korisnika? da ili ne? (mislim da da)
6. SREBRNA MEDALJA: tamna brojka kompjutorskog kriminaliteta - pa navodjenje uzroka. mislim da je sve tocno. dobro ponovite SVE uzroke. na zadnja dva uzroka su mnogi zapeli: nedostatak informaticke pismenosti, te nepaznja i neobrazovanost korisnika. i to je tocno.
7. BRONCANA MEDALJA: pitanje gdje mislim da nijedan nije tocan (nek mi netko potvrdi ovo!!!) - a radi se o neovlastenom pristupu... medalju je zasluzio jer se spominje nekakav ljudski faktor i stvari kojih u tekstu uopce nema. mislim da nije trebalo zaokruzit nist, ali ne sjecam se. neke nabacane opcije, nema veze s vezom.
8. sigurnosne pretpostavke: zaokruziti FAZE koje spadaju u to! izmijesane su faze na str. 214, koje su tocne, i faze sa str. 215-216. nemojte pomijesat.
9. FIZICKA SIGURNOST - tocan je 1 odgovor: "obuhvaca sve mjere i postupke kojima je cilj da se sprijeci neovlasten pristup i ugrozavanje kompjuterskog sustava"
10. prvo kazneno djelo na kompjutoru: 1966.
11. BSA: jedan tocan: udruzenje proizvodjaca softvera
12. BBS: dva tocna: bulletin board system, te "kompjutorski sustav za razmjernu podataka i informacija putem modema".
13. FRIKERI su: a) isto sto i hakeri (ne!?), b) javljaju se 80-ih, (ne) c) tehnicki obrazovani "delikventi" koji se sluze telefonima bla bla - to je jedino tocno, jedino sto se ne pise delikventi nego delinkventi.
14. UTJESNA NAGRADA 1: neovlasten pristup se vrsi na nacine: i onda nabrojeni nacini sa str. 221. scanning, prisluskivanje, presretanje, varanje... ne sjecam se, naucite to napamet i nikad ne zaboravljajte!!!
15. softversko piratstvo - mislim da je tocno samo a) je jedan od najrasirenijih slucajeva inform. zloupotreba. ponudjena je i vrlo kreativna opcija: "softversko piratstvo je otimanje softvera s tuđih kompjutora". aaahhh....
16. UTJESNA NAGRADA 2: koje sve vrste mreza postoje - odgovor je local area network, wide area network i internet.
17. koji programi kopiraju podatke i lozinke dok putuju mrezom - PACKET SNIFFERI
18. koji su dokumenti prve inicijative za standardizaciju pravne regulative na medjunarodnom planu... pa je ponudjena a) WTO b) OECD 1986. c) Vijeće Europe 1989. d) nest bezveze. odgovori su OECD i VE.
19. plan u slucaju nuzde - pa ono sto spada u njega (mjere za otkrivanje napada, formiranje strucnog osoblja...)

salty
imam neke dileme, najviše s tim fazama, jer ja sam zaokružio sve (god dammit) i s onim kriminalitetom ja sam stavio i netjelesni podaci (nama nije pisalo "samo" prije njih, pa sam računao kako su to "podaci")

bilo je još sličnih pitanja...
bilo je pitanje što je CERT
onda jesu li kažnjivi pokušaji u RH (čega ne sjećam se točno, bile su dvije stvari)
što je softversko piratstvo...

zeznuto je i ovo, scanning, prisluskivanje, presretanje, varanje... (mislim da sam to fulo, stavio sam samo prva 2)

brijem da imam preko 11, al moglo je to bit puno bolje da nije bilo ovakvih tricky "nabrajalica" questions...

nobody0770
Ispit nije bio baš težak...bilo je nekih zajebanih pitanja (ko u svakom kolokviju dosad), ali ništa sad wow kako su mogli napravit...Pitanja su tipa:KONVERGENCIJA, CNN EFEKT, INTERNET I DEMOKRACIJA, ANONIMNOST, CYBERSPACE, AGENCIJA-kome je odgovorna, da li može pokrenut kazneni postupak, SREDIšNJI REGISTAR, Kako korisnici mogu doći do osobnih podataka(putem pismenog zahtjeva sa svrhom i pravnim temeljem),...............ne mogu se više sjetit...idem spavat...SRETNO ljudi!!!!!!!!!!

Löwin Lily
U mojoj grupi su bila samo 3 pitanja iz znanstvenog rada "Privatnost...", a ostalo iz Zakona.
Nije bilo teško, iako su se mnogi žalili na pitanja..
Budimo realni, Zakon ima 10 stranica, i ako se to nije moglo naučiti, onda ne znam...
Neću davati prognoze.. samo ću reći da mi treba 16 za četvorku.

O-Ren Ishii
Ne, znam, ne bi se složila da je kolokvij bio lagan, bilo je baš ne-fer pitanja, tipa ono s anonimnošću na internetu, cnn efektom- kad vidiš pitanje ponadaš se da je lagano, al ponuđeni odgovori su bili zbilja protivni svakoj zdravoj logici... na kavi poslije kolokvija mi se za nekolicinu pitanja znalo dogoditi da od četvoro prisutnih ljudi svi imaju različit odgovor na neko pitanje, a ni nakon konzultiranja s knjigom i dalje nitko ne zna što je bilo točno... Nije uopće bila stvar u kvantiteti, da, nije teško 10 str naučit, al ponuđene jezične konstrukcije u odgovorima...

Maat vel 07, 2008
kao, 1 ili 2 kandidata digla s 3 na 4, drugi ostali na ocjeni koju su imali. a jedna od cura sto je ostala na 3 kaze da je prof. korektan na prvi pogled, ali cudno pita. da je rekao neku definiciju iz knjige i pitao ju "nastavite...?" i tak.
ali znat cu SIGURNO o cemu se tu radi, uskoro. jer ide na 1 od rokova netko koga poznam pa ako ta osoba ne digne ocjenu, onda je definitivno u profesoru problem. stavit cemo ga na crnu listu sluzbeno. bwahahaha poslat cemo mu virus
evo obecala sam napisat impresije s ovog roka, na koji je islo nekoliko ljudi koji su si dizali ocjenu s kolokvija, i to tri trojke i jedna cetvorka. poznam curu koja je na kolokvijima zaradila 4 a druga 3 i svjesna sam njihovog znanja i pripremljenosti koja je stvarno bila na razini; njihove impresije o prof. dragicevicu su odlicne! naime, obje su dobile 5.
(cijenila bih da komentare o nadobudnosti prenesite na offtopic topic ili nesto slicno )
dao im je da vuku kartice, na kojima su bila potpuno normalna pitanja tipa komunikacijska privatnost, inteligentni agenti, kriptografija, izmjene KZ-a... "trik" pitanje je bilo "da li se cesce koristi simetricni ili asimetricni kript. sustav"? normalno pitanje. i da nisu nist posebno deducirale ni izmisljale, nego samo odgovorile tocno na ta pitanja.
za druge ne znam kako je bilo, no sreli smo i jednu osobu koja nije isla na kolokvije nego je pisala pismeni i isla na usmeni - dobila je 5 i dosla sa spikom: "zasto svi stvaraju takvu famu oko prof. dragicevica?".
a kasnije smo sreli jos nekoga, tko je bio totalno ogorcen prof. dragicevicem, jer mu uopce nije dao kartice nego ga pitao iz glave i "izresetao".

Tony Montana tra 10, 2008
Danas na usmenom lagani teror. Profesor je rusio ekipu ko kruske nakon pol sata ispitivanja. Stvarno nije bilo ugodno i zao mi je kolega koji su po meni nezasluzeno pali
Dvije riječi za Dragičevića: Okrutno objektivan!
Što se usmenog tiče, ona tri pitanja koja izvuces su nista, jer odgovaras i na pitanja tvojih kolega ako slucajno ne znaju odgovor. Tako npr., ako vas je 6 unutra, to je 18 pitanja s papira i još mali milijun potpitanja koja se nadovezuju. Meni je usmeni trajao oko pola sata i izvrtilo se jako puno pitanja tako da svatko ima priliku pokazati koliko zna. Profesor je trazio povezivanje zakona i tocno precizno utvrdivanje koje se kazneno djelo na sto odnosi. U svakom slucaju, ne podcjenjujte ovaj predmet nikako i prodite knjigu barem jednom obavezno, jer se tocno primjeti kako profesor kuži kad mu se pocne odgovarati iz skripte.

Tedy tra 10, 2008
Eto ja sam danas prošla pravnu.Na usmenom sam izvukla hoax,što je tamna brojka komp. kriminaliteta i cilj donošenja Konvencije o kiberkinetičkom kriminalitetu.

pichachu
30-06-2005, 19:07
trazim funkciju inforomacijskog sutava?

da ne mislis mozda na cilj informacijskog sustava?

ali, ako mislis na funkcije, onda mislim da ti je to:

- prikupljanje podataka i informacija
- obrada...
-memoriranje...
-distribucija inf. prema krajnjem korisniku

btw i mene to buni, jer su to zapravo aktivnosti integralnog informacijskog sustava..bar tak pise u knjizi, ali u biljeskama s predavanja te 4 funkcije su navedene kao funkcije inf.sustava
str 18.drugi odlomak.

__________________________________________________ ___
Pobuna

Filip
Asistent Lisičar je danas na predavanju rekao da će 19.11. na stranici katedre i oglasnoj ploči objaviti popis studenata koji su redovito dolazili na predavanja i sakupili dovoljan broj potpisa za pristup kolokviju. Također, kaže da mu je profesor rekao da u slučaju da nas opet na popisu bude puno više nego u dvorani može početi prozivati, i ako se onaj koga prozove ne javi, sa popisa brišu tu osobu, a također i jednu osobu ispod i jednu osobu iznad te koje nema. Dakle, neće samo nastradati ta osoba koje nema, nego i dvoje (možda) nedužnih. Očito nema zafrkancije sa pravnim informatičarima.

Pravas
Poručujem našoj dragoj katedri (znam da čitate i molim da mi ne hakirate kompjutor, da ne pokušavate saznat IP i saznat identitet jer je to kriminal i kažnjivo je po KZ -u ) da ako naprave ovo sa potpisima da su krajnje netolerantni i da im pod hitno treba stručna pomoć. Ako se ne zahtjeva dolazak na predavanja iz predmeta tipa obiteljsko, rimsko ili ustavno, mislim di bi bilo stupidno, debilno i bezobrazno to tražit iz predmeta koji se zove informatika, ajmo još jednom - I N F O R M A T I K A ! Ne draga katedro ovo nije Bolonja, ovđe se ne radi u malim interaktivnim grupama, i još nešto - stavite predavanje u dvoranu u koju stane trostruko manje ljudi nego ih potencijalno može doći, nije li to neverbalna poruka da ne moramo dolazit? Dakle, vi kršite pravila također u suradnji sa faxom jer ne osiguravate dovoljno prostora tako da bi traženje od nas da dolazimo obvezno na predavanja bilo licemjerno

fidel_castro
drugovi i drugarice, kolegice i kolege!
ja sam uvijek za radikalne metode! naravno da nisam dolazio kao ni većina ostalih... imamo pametnijeg posla nego gubiti sate i sate na beskorisna predavanja, a takva su gotovo sve na našem premilom faksu. Čak i da su zanimljiva predavanja, oni nama i dalje nisu osigurali prostor za normalno odvijanje nastave(osim ako u onoj dvoranici 2 misle uspješno smjestiti 500 ljudi, ili u dvije grupe po 250- nekako mi se čini da u dvoranu ne stane više od 150 ljudi)...
zato vas pozivam sve da ovo navedeno kažemo na slijedećem predavanjui pokušamo se izboriti za kolokvije... jer ako se nećemo sami boriti za sebe, ne znam tko će!

princeza-ispod-neona
Ekipo u kratko ne serite

poučeni proslogodisnji iskustvima potpisi služe određivanju ocjene na kraju kad prođu svi kolokviji ukoliko ste dolazili redovito ne upisuju vam dva nego tri al vala ak imate tri nece vam upisat 4...

zato ne serite i ne strašite ekipu svojim psihodeličnim ispadima a koga zanima uvijek može se javiti profesoru mailom i pitati da se razjasni situacija...

Dosta vise sa zastrasivanjima ko smije ko ne smije krenite na predavanja, odlušajte ih do kraja ili nemojte AL NE OČEKUJTE ISTI TRETMAN S ONIMA KOJI DOLAZE...

hvala

Cro
U ovoj cijeloj priči je najnepravednije što se na prvom predavanju nije spominjalo da su potpisi uvjet za izlazak na kolokvij!
Rečeno je da svi imaju pravo izaći!
Da su oni lijepo fer rekli sve uvjete odmah, ne bi bilo strke...
Ovako sam dolazio prvih nekoliko predavanja, pa propustio iduće, a kad ono počeli papiri..
Nakon toga sam se upisao 2 puta, ali što mi to vrijedi kada su poništili jedan popis?
Tak da ispada da sam bio na 1 predavanju, a u biti sam propustio 2 predavanja, a na svim ostalim bio.

Da su oni odmah rekli uvjete, sve bi bilo ok..
Ovo je u najmanju ruku, jadno..
Ovako na prepad dati obavijest: potpisi su uvjet.
Vidimo se 19.

Pravaš
Ako ćemo pošteno, na predavanja se mora ići ne samo zbog mogućnosti pristupanja kolokviju, nego i zbog dobivanja potpisa. Drugi par opanaka je to što se to ne poštuje i što se uobičajilo da se na predavanja ne dolazi. I druga je stvar što i fax i katedre također krše svoje obveze. Jedno od temeljnih načela prava je da se nakon proteka određenog vremena faktično stanje tj. običaj (ne dolazak na predavanje) počinje smatrati i pravnim stanjem pa draga katedero to bi mogli uvažit i ne pokušavat preko noći uvodit neka nova pravila igre.

princeza-ispod-neona
EVO, KONAČAN I DEFINITIVAN ODGOVOR OD SAMOG PROFESORA DRAGIČEVIĆA I AKO JOS NEKOGA ČUJEM DA PRIČA KAKO NE MOGU SVI IZAĆI NA KOLOKVIJ GLAVU CU MU STRGAT...
Dakle:

Poštovana kolegice,

Na početnom predavanju sam rekao da je obveza SVIH redovnih studenata da prisustvuju na makar dvije trećine od ukupnog broja predavanja. Dakle, svi mogu pristupiti kolokviju ali ako ne ispune obvezu dolaska neće dobiti potpis o pohađanju predavanja pa samim time niti mogućnost izlaska na redovne rokove.

Srdačan pozdrav,
D.Dragičević

P.S. Navedeni forum, kao i slične, zbog brojnih dezinformacija već dugo ne pratim.

pravnica00
ma mislim, stvarno su nekorektni!
neki su se trudili i stvarno dolazili na svako predavanje, a neki su mozda bili dva puta na predavanju, i svi su dobili POTPIS!
glavno da su pricali pricu o potpisima! uzas!

Pravaš
E hebiga. Neki znaju kak stvari funkcionišu i realni su, neki se boje glupih prijetnji. šta ćeš - kleta je sudba....

Lulu Piperita
pravda i pravo nisu uvijek povezani...
kao ni zdrav razum i prebrojavanje 5000 potpisa..pa to je bio princip saljemo papir i dok ih ima dosta u dvorani dobro, kad ih ne bude, nove sankcije.

ah, kolege, samo vam moram cestitati kako se vas 150 ustalo i otislo u prvoj pauzi prosli ponedjeljak cim je prosao papir s potpisima. nadasve lijep prizor. a asistentu katulicu svaka cast na jako dobro pripremljenom i izvedenom predavanju, iako pred skromnom publikom. cheers.

fat drummer
02-07-2005, 02:06
1. nedostaci ugovorno pravne zastite kompj.programa (ne trebate objasnjavat , sam napisite stranicu u knjizi)
2.javne ovlasti agencije? dal se tu misli na poslove agencije ili nesto drugo?
3.prednosti www (ak je to bilo pitanje u testu prosli rok, nisam sigurna)
4. prednosti el.vlasti opcenito i u javnoj vlasti???

1. nedostaci ugovorno pravne zastite kompj.programa (ne trebate objasnjavat , sam napisite stranicu u knjizi)
ne djeluje apsolutno tj prema trecoj strani vec samo prema ugovrnima stranama
2.javne ovlasti agencije? dal se tu misli na poslove agencije ili nesto drugo?
ovo ne znam jos mora proucit zakon bolje
3.prednosti www (ak je to bilo pitanje u testu prosli rok, nisam sigurna)
stranica 33. ima malo vise toga
4. prednosti el.vlasti opcenito i u javnoj vlasti???
prednosti su ti na str42, treci odlomak, cetvrti i peti red, recnica koja pocinje sa Na taj nacin

cilj je na str 17 prvi odlomak, sto posto, prenjeti pravu inf na pravo mjesto u pravo vrijem uz minimalne troskove

fat drummer
05-07-2005, 07:52
iako ovo nije topic o tome :rig: :rig: :rig: :rig:

inace, moze li mi itko objasniti kako cilj napada moze biti uonemogucavanje koristenja informacijskog sustava
shavacm kako to mogu bit lozinke, datoteke, programi, informacije, news grupe, web stranice, tehnicka osnovica, al kako to moze bit
onemogucavnjae koristenja nije mi jasno

Yura
05-07-2005, 12:10
pa, primjer su ti DoS i dDoS napadi - npr, zagušiš sustav besmislenim upitima i na taj način onemogućiš korisnike koji žele praviti nešto čemu taj sustav služi, primjerice, na taj način napadneš server pravokutnika -> ljudi ne mogu pristupiti forumu, ili im je to otežano. Nit si napao lozinke, ni datoteke, ni informacije, ni newse, web stranica i dalje radi, tehnička osnovica je ok... samo je sve jaaaako spooooro..... [onemogućeno ili otežano korištenje informacijskog sustava]

Yura
06-07-2005, 12:56
Evo zašto ne valja učit iz skripti:)

Malo sam se potrudio, dakle:
str 47-49 su ciljevi napada, na 49 je, šesti po redu "Onemogućavanje korištenja kompjutorskog sustava"...... ovlaštenom se korisniku nastoji onemogućiti korištenje kompjutorskog sustava, bez ugrožavanja podatkovne, programske ili tehničke osnovice ... prenošenjem kompjutorskih crva ili slanjem velike količine istih poruka [to ti je DoS - Denial of service] .... čime se resursi sustava u tolikoj mjeri iskoriste da se on do trenutka uklanjanja smetnje ne može više koristiti.

Zagušenje sustava itekako može biti cilj napada, zapravo, najozbiljniji napadi na najveće sustave se rade upravo ovim metodama. (pr, rije 2 godine je pokušan dDoS napad na tzv. root servere koji kontroliraju vršne net domene, nije uspio, ali je dosta usporio njihov rad, posljedica - sav promet preko neta je bio jaaako usporen)
Ne moraš ukrasti podatke ili ih mijenjati, ili razbiti kompjuter na bi nekome nanio štetu, zamisli koja bi bila propuštena dobit primjerice amazon.com -a, ako zbog ovakvog napada ne bi radili par dana ili samo sati..

Yura
06-07-2005, 13:59
Ne, opet krivo...
Ovako, ajmo reći da Denial of Service možeš shvatiti u 2 značenja:
1) radnju napadača koja ima za cilj onemogućiti sustav da pruža usluge koje mu je inače posao pružati
2) samu posljedicu koju ova radnja odnosno napad izaziva (mislim da je smisleno prevesti Denial of Service kao nemogućnost pružanja usluga) - ovo je jasno čim prevedeš DoS na hr

E sada, cilj napada nam je onemogućavanje korištenja kompjutorskog sustava. Ovaj se cilj može ostvariti na više načina, tj. koristeći više metoda napada. Jedna od tih metoda je i DoS napad, druga je korištenjem crva

Zapravo, najbolje je reći da je Denial of Service način napada (postupak) koji je dobio ime po svom cilju, tj. po onome do čega dovodi - uskraćivanja usluga /eng. denial of service/

-------------------------------------------------
Sad već kad sam tipkam ovoliko evo i objašnjenja dDoS napada. Nije da Dos uključuje crve, a dDoS ne, razlika je u tome sa koliko se računala izvodi napad.
DoS se radi sa jednog, dDoS sa više računala. Zato je DoS jednostavnije spriječiti, dok je dDoS jako teško spriječiti, po sistemu što više računala uključeno u taj dDoS, to teže. Ovdje se može raditi o stotinama tisuća računala. E sad ako se pitaš kako se par stotina tisuća ljudi dogovori da prave napad u isto vrijeme, odgovor je da se ne dogovore nego netko napiše program, sličan virusu, koji se raširi mrežom kao virus, naseli se na računala baz znanja korisnika, i u određeno vrijeme, koje mu je zadano kad je stvaran, krene slati upite ili podatke na računalo (sustav) koji je objekt napada.

Inače dDoS = distributed Denial of Service

Eto, nadam se da sam pomogao

fat drummer
14-07-2005, 02:10
inace, jedini pametan savijet koji vam mogu dati jest da odgovore koje pisete budu kratki, al jedna, dvije recenice maksimalno. covjek se ne zeza kad kaze da kriza prevelike odgovore (sto ce rec sve vise od 2 recenice). totalna glupost, al pravo je pravo...
npr. na pitanje sto je haking bi trebali odgovrit da je to neovlasten pristup tudjem rac sustavu zaobilazenjem sigurnosnih mjera. i to je to. nista vise, nista manje

fat drummer
31-08-2005, 00:00
pocet cu ja to naplacivat...

edi- electronic data interchange, sustav razmjene poslovnih dokumenata unutartvrtki kod kojeg racubalo samo obavlja obradu podataka
hoax- u knjizi u poglavlju o malicioznim programima, al nije, to je zapravo poruka, tekstualna, poslana e-mailom kojoj je cilj zastrasiti, kompromitirati, pravariti korisnika da ne korisit neku uslugu koju bi inace koristio ili ga lazno obavjestava o nekom virusu, propustu na mrezi i tsl
spamm- nezeljena e pošta kojom se koriste velike tvrtke kako bi inforimrale korisnike o svojim proizvodima, a spamming je metoda slanja veceg broja nezeljenih podataka s veceg broja racunala s ciljem da se zagusi korisnikov sustav
biotehnologija- a vjerojatno tehnologija koja sadrzi bioloske elemente (zivcane stanice za prijenos signala ili tome slicno)

fat drummer
06-02-2006, 12:26
krađa vremena nije sankcionirana zakonom već bi trebala biti sankcionirana unutar neke tvrtke, tj. svaka tvrtka bi trebala sankcionirati krađu vremena nekim unutarnjim propisom

Citizen Kane
07-02-2006, 00:08
Zašto je zakon autorskopravno zaštićeno djelo

Pitanje sam našla na ovom topicu par stranica prije. Navodno s pismenog.
:smt017 :smt012 :smt108 :smt100 :smt093 :smt073 :smt072
Ne da ne znam odgovor, nego ne razumijem pitanje uopće....

pitanje nije zašto je zakon autorskim pravom zaštićeno djelo, nego je li zakon autorsko djelo? Odgovor je da nije zaštićeno, što je i navedeno u Zakonu o autorskim pravima u članku 8, stavak 2. - Nisu predmetom autorskog prava:
1. otkrića, službeni tekstovi iz područja zakonodavstva, uprave i sudstva (zakoni, uredbe, odluke, izvješća, zapisnici, sudske odluke, standardi i sl.) i druga službena djela, kao i njihove zbirveliki kuracke, koja su objavljena radi službenog informiranja javnosti,
2. dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija.

VeNoM
07-02-2006, 01:01
Kolko sam ja skužila, 3. informacijska revolucija je počela primjenom elektromotora i elektromehaničke obrade podataka, znači - tam negdje od ENIACA...
bar se meni tak čini....
ma neće to bit... :smt017 :smt003

što se softverskog piratstva tiče -
kompjutorski program su kod nas zaštičeni zakonom o autorskim i srodnim pravima kao autorsko djelo. http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/2399.htm
Ne pitaj di to piše u literaturi jerbo ne znam....

nađoh, stranica 176, fusnota :smt021 371...
dakle, komp program je kod nas zaštićen zakonom o autorskim pravima. tj. izmjenama i dopunama zakona o autorskim pravima od 2.6.1993.

VeNoM
15-02-2006, 17:08
zna li tko kada se osobni podaci mogu iznimno objaviti?
tnx

ok, bolesno je da ovo znam napamet...
članak 7. i 8. Zakona o zaštiti osobnih podataka

VeNoM
16-02-2006, 00:06
Iskreno se nadam kako ne pita odredjena 'socioloska' pitanja ala koja revolucija se sada odvija po Toffleru ili koje promjene su se odvile u drustvu po Druckeru ???? Vidim da po pitanjima tog nema, al ipak, jel mu to zna koji puta 'uletjeti' ??

još nisam čuo da to dolazi...
u svakom slučaju nauči i važnije fusnote tipa što je source code, što je inteligentni agent i takve stvari

Atila
22-02-2006, 14:12
cilj komunikacijske sigurnosti jest osigurati nesmetnu, sigurnu, tajnu i cjelovitu komunikaciju te razmjenu podataka između ovlaštenih korisnika...

angel7
27-02-2006, 16:12
SRAVNJIVANJE PODATAKA ....

strana 641 prvi pasos u člancima

merić
27-02-2006, 20:16
da li mi moze netko drugi prijaviti pravnu ili moram doc bas ja sa indexom?

može netko drugi, ali mora doć s tvojim indexom

Starfish
28-02-2006, 01:09
E jos nesto, jel netko zna do kad je u RH vrijedio opći a od kad i do kad područni pristup-isto navodno pitanje s usmenog.

Hmmmm....
Opći pristup znači postojanje sveobuhvatnog zakona o zaštiti osobnih podataka.
To je (Zakon o zaštiti osobnih podataka) kod nas doneseno u lipnju 2003.g.
Dakle - do lipnja 2003. g. - područni pristup, od tada - opći pristup.

Starfish
28-02-2006, 01:13
može mi netko reæi kako je softversko piratstvo regulirano ?

hvala

Zakonom o autorskom pravu. Kompjutorske je programe kao i druga autorska djela nedopušteno neovlašteno reproducirat, kopirat...itd...

Nicklas
28-02-2006, 16:50
Kakav je točan odgovor na pitanje:

Može li se i kada uskratiti pravo na privatnost?

Hvala.

shvila
28-02-2006, 17:05
ograniciti se moze samo tu

Starfish
01-03-2006, 02:30
I, onda jel je kažnjiv??

Je. DOS se može podvest pod kompjutrosku sabotažu. Dakle - članak 223. KZ-a....

franjo
10-03-2006, 16:28
Ako netko zna odgovore na ova pitanja:
1. Izvorni kod i kakvu pravnu zaštitu uživa?
2. Dodatni protokol uz Konvenciju o kibernetičkom kriminalu?
3. Deklaracija o sredstvima javnog priopćavanja..?
4. Je li uskraćivanje usluga kažnjivo u HR. zakonod.?
5.Kada ispitanik ne može odustati od dane privole?

2. određuje rasnu i druge diskriminacije a odnosi se na kaznena djela sadržaja (mislim da tu ne moraš znati doslovce članak)
3. i zaštite ljudskih prava iz 1970. kaže da se privatnost odnosi na mogućnost da se živi po vlastitom nahođenju uz minimalna upletanja drugih.( članak)
4.da dos je kažnjiv i spada pod komp. sabotažu
5.ne može odustati kada se podaci obrađuju u statističke svrhe u kada više ne omogućuju identifikaciju ispitanika.(zakon)

franjo
10-03-2006, 16:31
e da izvorni kod je program pa time i uživa zaštitu kao i drugi softveri(komp progr. i topologija čipova) u RH a to je autorskopravna zaštita.

Barilla
16-03-2006, 01:48
jel spyware kažnjiv u RH? adware valjda nije? HELP PLIZ :smt017

kažnjivo je jedno i drugo ako ima malicioznu namjeru, recimo ak to dobiješ s trojanom, trojan je kažnjiv pa je i to...
a pogledaj si i čl. 223. st. 6. zloupotreba naprava (tam piše između ostalog i program...)

toxic alien
16-03-2006, 21:35
ZLOPORABA NAPRAVA sankcionirana je kazn. djelom "Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava" i obuhvaća korištenje posebnih naprava, sredstava, podataka i programa za činjenje kazn. djela predviđenih ovim člankom (knjiga str. 189)

apaurin
05-04-2006, 17:40
Trebas DOBRO znati Zakon o zastiti osobnih podataka, ostale ne.

Barilla
12-05-2006, 18:56
Nego, moze li netko sa ispita reci kakav je profesor na usmenom, dakle zahtijeva li malo opsirnije pricanje o svemu ili je isti princip kao i na pismenom-dakle samo definicija i nema lupetanja nasiroko?
I rusi li te odmah ako ne znas jedno od pitanja ili zapnes na podpitanju?
I izvlace li se uvijek pitanja sa kartica?

meni barem bio je to jedan od ugodnijih ispita, bez previše razmišljanja...onako samo uđeš, odgovaraš i izađeš....
pa sam stekao dojam da profesor na usmenom ne zahtjeva previše. izvlačiš karticu s tri pitanja na njoj. za svako pitanje s kartice profesor ima barem jedno podpitanje, koje je sasvim logično i vezano uz ono što si prethodno odgovarao/la.
znači nema rušenja ako jedno potpitanje ne znaš, ako ih ne znaš tri onda je to malo drugačije...
u svakom slučaju predažem vam da naučite zakon dobro...
sretno svima!

mrzim
17-06-2006, 11:35
Molim nekog da mi pomogne s ovim pitanjima:
1. Koji je prvi kompjutor? jel to ENIAC?
2. Gdje da u knjizi nađem komunikacijsku sigurnost?
3. da li je krađa vremena kažnjiva po našem zakonu?
4. Zašto je zakon zaštićen autorskim pravom?

1. i je i nije
pise u knjizi da je, ali u jednoj fusnoti kaze da je americki sud priznao patent "ABC"u tj Anasoft-Berry Computer (ili tak nes slicno) pa je onda taj prvi

2.
nisam siguran, ili u zadnjem poglavlju imas te neke sigurnosti ali mislim da je to u clanku

3.
nije (moze biti kao stegovno, ali ne kazneno/prekrsajno)

4.
zakon nije zasticen autorskim pravom. kao i clanci u novinama i ostali slicni javni dokumenti (presude, odluke etc.), po zakonu nisu zasticeni tj. mogu se slobodno kopirati i koristiti

17-06-2006, 23:15
Moze mi netko molim vas odgovoriti na pitanje Koja je uloga kompjuterske etike u zastiti informacijskih sustava?

Kao zahtjev za pazljivim koristenjem informacijskih sustava odnosi se ne samo na korisnike nego i na pruzatelje mreznih usluga, dobavljace, ugovarace, prof informaticare i druge koji bi u obavljanju svoje profesije trebali postivati eticke standarde svoje profesije.
Neki od zadataka komp etike su:
obrazovanje i podizanje svijesti o stetnosti
razvoj moralnih normi
podizanje svijesti o nuznostipazljivog koristenja
preventivno djelovanje
stalno strucno osposobljavanje kadrova zaduzenih za zastitu inf.sustava..

lily
24-08-2006, 10:57
1. Zaključci konvencije o kompjutorskom kriminalitetu?
2. Zastita softvera u RH?
3. Koje su tendencije u zastiti privatnosti?
4. Sto je informacijska sigurnost?
5. Kompjutorski sustav kao objekt kompjutorskog kriminaliteta?
6. Koji podaci imaju posebne mjere zastite?
7. Koje su vrste protokola?
8. Zakoni kojima je danas reguliran komp. kriminalitet?
9. Koji su aspekt zahvacale prve reforme vezane uz komp. sustav?
10. Najtezi oblik softverskog piratstva?
11. Koje su funkcije komunikacije u suvremenom svijetu?

2. Zaštita softvera se ostvaruje autorskim pravom, a u zemljama običajnog prava copyrightom.
9. Prvi val pravnih reformi odnosio se na zaštitu osobnih podataka građana, tj.baza podataka pohranjenih na resursima tada sve više kompjuteriziranih ISova državnih organa i institucija, a označuje početak zakonodavne aktivnosti potaknute sve većom primjenom informatičke tehnologije.
5. za ovo ne znam jesu li to možda definicije one razne kod definiranja kompjuterskog kriminaliteta pa bi kao kompjuterski sustav bio ili sredstvo ili cilj kaznenog djela...to bi bila definicija od Von zu Muhlena.
6. Za ovo isto ne znam dal su to oni podaci koje je zabranjeno prikupljat uz one dvije iznimke ili postoji jos nesto drugo..
8. Izmjene i dopune kaznenog zakona
Zakon o elektroničkom potpisu
Zakon o zastiti osobnih podataka
Zakon o telekomunikacijama
Zakon o elektroničkim medijima
Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima
Zakon o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda
10. Možda bi to bilo ono da počiniteljima softverskog piratstva mogu biti svi građani, no najgori su oni koji to rade zbog toga da bi sebi ili drugome pribavili materijalnu korist, tj. one koji umnožavaju i distribuiraju takve programe bez odobrenja autora ponajviše radi stjecanja nezakonite imovinske koristi. npr. tvornice softvera

Evo to je sve sto ja znam...ako naiđem na jos nesto napisem :smt006

--Anči--
05-04-2007, 01:14
a koliko bodova treba za oslobođenje od pismenog i/ili usmenog dijela ispita?

ako se dobro sjećam, u 1. semestru je granica bila 39 bodova. od 30-39 se moralo odgovarati, 46 bod recimo je bilo za 2, do 53 za 3 a do 60 za 4. eh, kako će ovaj semestar, tko zna.

One
06-04-2007, 04:40
Malo me iznenadilo da nema ama bas nista o povijesti kompjutera.. mislim da je to OK, jedino sto sam i to ucio pa meh...

Par pitanja je bilo glupo. 2 pitanja su bila ista!!! Kako ce to rijesit?

Eh da, u knjizi pise da su cesta meta online kriminalaca i News Grupe. I to je pitanje bilo na testu. Nisam se sjecao tog dijela knjige, tako da nisam niti zaokruzio News Grupe. Jel mi moze netko reci, kako i gdje su to tocno newsgrupe cesta meta napada? Recimo, ja osobno se sluzim sa usenetom nekoliko godina, i NIKAD nisam cuo da bi newsgrupa bila metom napada. Uzmimo mogucnost da nekad je, ili da je tako bilo u proslosti, ali da se radi o cestoj meti napada? Odakle to? Naravno, uzimam u obzir da nisam upoznat s nekim cinjenicnim stanjem, tako da bih bio zahvalan ukoliko mi netko moze dat kakav link i sl.

mozda su to mislili u kontekstu spama koji je rasiren news grupama....ili botova koji kupe email adrese pa ih prodaju za spamanje.

ako to nije to onda si u pravu, news grupe nikako drugacije ne mogu biti metom napada....

a pao sam informatiku 2 puta :(

Servant
06-04-2007, 13:41
Receno je da ce rezultati biti navecer, sutra (that would be today), a ako im se nece dat, poslije Uskrsa. Mislim da je vjerojatno da bi mogli biti poslije Uskrsa..

mozda su to mislili u kontekstu spama koji je rasiren news grupama....ili botova koji kupe email adrese pa ih prodaju za spamanje.

ako to nije to onda si u pravu, news grupe nikako drugacije ne mogu biti metom napada....

U kontekstu spama bi se newsgrupe moglo ukljuciti ali pazi sad foru - po tom kljucu nema apsolutno niceg sto nije "cest cilj napada"! Ukoliko odes npr na hrv newsgrupe, neces vidjeti spam. Odnosno, vidjet ces ga jako rijetko, i nakon toga ISP zablokira tipu account (na neko vrijeme) pa se moze fuckat :) Na stranim grupama situacija je malo losija (iako tamo nisam bio vec neko vrijeme). Znaci, spama ima, ali ako se to racuna u ovom opsegu, i ako su newsgrupe "cesta meta napada", koji segment nije cesta meta napada? :) Napast ce te cesce na IRCu recimo, MSN ce ti vjerojatno prisluskivat na redovitoj bazi, ako igras online igru probat ce ti pokrat lozinku i uzet resurse.

Inace, knjiga kaze:
"Web stranice i News grupe - cesto su cilj napada, a izvodi se tako da se neovlasteno promijeni sadrzaj".

:)

Dakle, by the book, spam se ne racuna. Jasno se kaze da se napad ne izvodi spamom nego mijenjanjem sadrzaja.

E sad ono sto meni nije jasno, gdje su svi ti silni primjeri mijenjanja sadrzaja na newsgrupama? :) Ne kazem da ne postoje, jer naprosto ne znam, ali cisto iz znatizelje me zanima, s obzirom da u zivotu nisam cuo niti za jedan primjer.

Servant
07-04-2007, 01:34
sad kad vidim kaj pise in the book onda je to apsolutno krivo po meni, nikad nisam cuo za mijenjanje sadrzaja postova na news grupama...a i koji bi smisao toga bio?

Cuj, ne zelim sad nikog napadat da ne ispadnem arogantan ili nesto :) ali zanima me ovo jer se ipak radi o bodu.

Poruke na usenetu se ucitavaju na newsreader koji ljudi koriste (recimo Forte Agent), tako da ne kuzim kakvog smisla ima mijenjanje sadrzaja news grupa? Ionako vecina ima to downloadano, i postoji sad mogucnost da netko ide mijenjat googleovu arhivu (sto btw nije napad na newsgrupu de facto, nego na web stranicu i njegovu bazu), ili netko ide mijenjati post na samoj newsgrupi, sto opet ne utjece na nikog osim na korisnike koji taj post ucitavaju nakon sto je promijenjen (a nije bas da hakeri takve stvari mogu obavit u 5 minuta..).

Naprosto mi nije jasna logika iza napada na newsgrupu.

ps: da slazem se, najgore je kad nesto znas iz prakse, a bodovi na testu ovise o necemu sto pise u knjizi :)

fat drummer
21-05-2007, 21:01
Pravna informatika by lily (http://www.pravokutnik.net/topic/Pravnainformatika-Pravokutnik.doc)

Lily je sastavila popis pirtanja za pravnu informatiku... navedene su vam i stranice i odgovorima. Molimn vas da nadopunjavate ovu listu, dam vam svima custm status ili pusu (ako ste dečki)

glupko
22-05-2007, 18:23
sad sam vidio na katedri obavijest za izvanredne!

Izvanredni studenti - konačna tablica bodova sa kolokvija i ocjene
Za uspješno kolokviranje potrebno je ostvariti min 10 bodova u svakom kolokviju.

1. Studenti koji su ostvarili do 24 boda oslobođeni su pisanog dijela ispita. Ovo oslobođenje vrijedi zaključno do drugog roka u rujnu 2007.
*Da bi pristupili usmenom ispitu studenti koji su oslobođeni pismenog trebaju prijaviti ispit u redovnom ispitnom roku i nakon toga e-mailom na pravna.informatika@pravo.hr ili kod asistenta u dvorani gdje se održava pismeni najaviti svoj dolazak na usmeni.

2. Studenti koji su ostvarili 25 - 28 bodova mogu upisati ocjenu dovoljan ili odgovarati za višu ocjenu

3. Studenti koji su ostvarili 29 i više bodova mogu upisati ocjenu dobar ili odgovarati za višu ocjenu

*Studenti koji su stekli pravo na upis ocjene (2 i 3) trebaju prijaviti ispit u sljedećem redovnom roku i nakon toga se e-mailom na pravna.informatika@pravo.hr ili kod asistenta u dvorani gdje se održava pismeni izjasniti da li žele upisati ponuđenu ili odgovarati za višu ocjenu. Vrijeme upisa / odgovaranja bit će objavljeno naknadno.

lily
03-07-2007, 19:17
Funkcije ili aktivnosti -pet osnovnih koji se putem njega odvijaju:
1. prikupljanje pohranjivanje i dohvat informacija s gotovo svih područja ljudskog interesa, kao i jednostavnija i brža razmjena podataka i programa(WWW, gopher, Ftp)
2.Veliki prostor oglašavanja(konferencije) preko kojeg korisnici razmjenjuju iskustva u tisućama različitih tematskih skupina(Usenet)
3.Elektronička pošta (e-mail) preko koje jeftino i brzo komuniciraju međusobno udaljeni stanovnici svijeta
4.Koristi se za interaktivnu komunikaciju između korisnika putem tzv. IRC(internet relay chat), telekonferencija, a u novije vrijeme i Internet telefonije
5.Obavljanje raznih poslovnih aktivnosti putem interneta bez obzira radi li se o elektroničkom poslovanju (ponudi i potražnji), telebankingu ili nečemu sličnom.

Str.35, knjiga

Andrea
31-08-2007, 14:58
Par pitanja, nisam našao odgovore.

1. Tko je prvi definirao cyberspace?
2. Koje biste argumente naveli protiv izvoza kriptografskih alata?
3. WIPO?
4. Gibson?
5. Zagađenost informacija?

1. Gibson u knjizi Neuromancer
3. WIPO - to bi i mene zanimalo, ne sjećam se da sam igdje vidjela
5. Zagađenost inf. - mislim da je to ono da je na početku prošlog stoljeća bila kriza inf., a na kraju zagađenost - neselektivnost informacija, čemu je najviše pridonio Internet

archie
07-09-2007, 00:11
ali mene najviše zanima što je Safe harbour jer nikad nisam cuo za to???

da...nasla ja u clanku...strasno...
str. 634

e sta nije da vucemo karticu na usmenom? kak bi onda mogao pitati ono sto nismo znali
usput mene su stavili na popis i kao da sam prosla i pala :) imam 4 i 6 bodova i uopce ne znam jel sam prosla ali eto...

Mystigue
07-09-2007, 00:46
@ dečko_s_knežije-- thanx - zato sam i pitala da vidim kaj ćete vi napisati i sad mi nije jasno - naime, napisala sam i ja u odgovoru ovo za 3. informacijsku revoluciju i da se zahtjev upućuje Agenciji za zaštitu osobnih podataka.... a sigurna sam još za 4 pitanja da su mi dobra.. e pa sad mi nije jasno - piše da imam 5 bodova, a prema ovom bi trebala imat 6 - ili neki od ovih odgovora nije točan... :shock: možda se ovo ne odnosi na informacijsku revoluciju?!! :?

@ Archie-- možeš please napisat tu što je Safe harbour - - neki nemaju članak pri ruci ha ha :-D
i da, pročitaj ove gore moje probleme s bodovima - tako je moguće vjerojatno (sigurno) da su i tebi krivo ispravili... a ovo kaj se odnosi da bi nas mogao pitati kaj nismo znali na usmenom - budući da su neki rekli da postavlja potpitanja, mislila sam da bi se neko moglo odnositi i na to :D

p.s. znate možda kako se izvlače te kartice - na 1 kartici su 3 pitanja ili se izvlače 3 kartice? I s kojeg su područja pitanja - npr. dal' je 1 iz knjige, 1 iz članka, 1 iz zakona ili uopće nema pravila?!!
dankešn ;)

Mystigue
07-09-2007, 10:09
jel zna netko 6.računalno krivotvorenje-da li mora biti namjerno ili ne,kako se čini,koji je cilj?

računalno krivotvorenje se odnosi na neovlaštenu izradu, unos, izmjenu, brisanje ili činjenje neuporabljivim računalne podatke ili programe koji imaju vrijednost za pravne odnose u namjeni da se oni upotrijebe kao pravi ili tko sam uporabi takve podatke.

Sad - pošto sam gore podcrtala riječ "u namjeni" - u samoj se definiciji nalazi, pa bi ja rekla da je potrebna namjera. Ali - više nisam sigurna kaj sam dobro napisala, a kaj ne.

ja nisam baš znao ali sam skupio nekak 4 boda i moram reć da ne možeš nešto slučajno krivotvorit tako da je potrebna namjera. i mislim da djeluje sa ciljem da sebi ili drugome pribavi materijalnu korist

da - i ja bi rekla ovo za namjeru,, ali cilj je: da se takvi (krivotvoreni) podaci upotrijebe kao pravi.
- pribavljanje sebi ili drugome imovinske koristi je cilj kod računalne prijevare - kod krivotvorenja ne mora biti. :?

Sretno svima! ;) ( i meni :cry: )

nestorov
11-09-2007, 13:27
par savjeta ljudima koji će izaći na sljedeće rokove:obavezno uz svaki pojam,tipa,spamming,dos,krivotvorenje....znati je li regulirano u našem zakonodavstvu i kako;ZZOP jako dobro naučit (ne samo one članke u skripti,nego sve-često prof to tipa,a kad se zakači na to,eee);može se učit po skripti,ali obavezno proći knjigu.moj savjet,skinite si pitanja s pravokutnika i prođite po njima (ima ih dosta kojih nema po skripti).
zadnji savjet,probajte dobro pismeni napisat (skupit 7 ili više bodova),jer usmeni znaju biti dosta opaki.
sretno!

malimrav85
19-09-2007, 21:55
računalna prijevara kz čl.224.a stavak 1 i 2
zloupotreba naprava(izrada spywarea recimo) kz čl.223.a
spamm tj. dos kz cl.223 st 2; čl. 224.a stavak 1 i 2
haking kz čl 223. stavak 1
software piratstvo kz čl. 229. i 230.
komp špijunaža nije sankcionirana jer u stavku 1 članka 223 ne nabraja pribavljanje komp podataka ali je taj problem riješen nekim drugim načinima

malimrav85
19-09-2007, 22:01
spoofing bi mogao pod komp prijevar (web spoofing recimo) ili čak KZ čl. 223. stavak 4 što mi se čak čini najprikladnije
mislim da nitko neće pitat koji članak zakona što regulira nego sam da li je regulirano i možda kojim zakonom a ne mogu stvarno vjerovat da bi netko pitao stavke pojedeinog i to kaznenog zakona

sretno svima pa i meni sutra

daca
23-09-2007, 13:28
Da li mi netko može dati odgovore na ova pitanja

1.koji pravni izvor regulira informacijsku privatnost u EU i da li je regulirana komunikacijska
2.kako je zaštićen softver u EU

malimrav85
23-09-2007, 21:20
Još jedno pitanje sa pismenog
# Ideja slobode informacija koju su dali hakeri i koji je problem sa njom ili tako nešto.

Krivo sam ti rekao za prvo pitanje.
Odg bi trebao biti:
Direktiva 95/46/Ec o zaštiti pojedinaca u pogledu obrade osobnih podataka i slobodnog kretanja takvih podataka.
Da, komunikacijaka je regulirana sa Telocommunications data protection directive iz 1996. a kasnije Direktivom o obradi osobnih podataka i zaštiti privatnosti u elektroničkom komunikacijskom sustavu.

DIO
24-09-2007, 10:18
Da li mi netko može dati odgovore na ova pitanja

1.koji pravni izvor regulira informacijsku privatnost u EU i da li je regulirana komunikacijska
2.kako je zaštićen softver u EU

@malimrave, izgleda da se ne slazemo bas oko 2. ?
ja bi , dakle, odgovorila ovako:

1) da, obje su: DIREKTIVA 95/46 O ZASTITI POJEDINCA U POGLEDU AUTOMATSKE OBRADE OS.PODATAKA I NJ SLOBODNOG KOLANJA te njena nadopuna u konacnoj verziji nazvana TELECOMMUNICATIONS DATA PROTECTION DIRECTIVE

2) autorskopravnom zastitiom, a izvor je Direktiva EZ o pravnoj zastiti kompjuterskih programa

--- ma, ja sam se zeznula na pismenom jer nisam primjetila da je fora s ovom konvnecijom o kibernetickom kriminalu ta da ju nije donijela EZ vec VIJECE EUROPE, koje nije institucija EU ! .. tek tolko da upozorim...

sretno svima..

malimrav85
24-09-2007, 14:15
To drugo sam i napisao da nisam siguran jer nisam našao di je u knjizi to.
Eto, usmeni gotov, tri sam dobio, imao 5 bodova na pismenom.

Pitanja:
1. Bolest mijena?
2. digitalni potpis (dodatno pitanje da li je reguliran u Hrv. zakonodavstvu)
3. :roll: fak, ne znam zadnje

Uglavnom hit pitanje je bilo da li je komp špijunaža t. presretanje komunikacije ili podataka regulirano u Hrv zakonodavstvu. I svi 3 kažu da nije jedino ja kažem da je. I pita me profesor kojim zakonom. Ja kažem kaznenim a on pita kak se zove to djelo. a ja pojma nemam,znam da je čl.223. stavak 4 ali ne znam mu ime. I profesor me gleda ko čudaka zakaj znam brojeve a ne znam ime. a imam kz u torbi ali mi je bilo čudno da idem po njega.
Uglavnom, mislio sam na ovo,ako nekome ikad bude to pitanje:

Članak 223. KZ-a
Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava

(4) Kaznom iz stavka 2. ovoga članka kaznit će se tko presretne ili snimi nejavni prijenos računalnih podatka koji mu nisu namijenjeni prema računalnom sustavu, iz njega ili unutar njega, uključujući i elektromagnetske emisije računalnog sustava koji prenosi te podatke, ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s takvim podacima.

Ne garantiram da je to to ali eto...

DIO
26-09-2007, 20:51
Su digitalni potpis, certifikat i vremenski biljeg uređeni hrv zakonodavstvom i kako?
Please....anyone?

To ti je odgovoreno vec sto puta, DA, Zakon o elektronickom potpisu.

@mali mrav- za spijunazu je pitao i mene, to sam isto odgovorila :)

Na usmenom, ne sjecam se bas svega, al otprilike:

-kad su potrebne posebne zastitne mjere (iz zakona)
(maloljetni, kad duzi rok nego potrebno svrsi, posebne kategorije osobnih podataka)
-koje su posebne kategorije osobnih podataka
-kompj.spijunaza
-kad netko smije biti IZVODITELJ OBRADE
(registriran + dostatna jamstva)

joj stvarno se ne sjecam vise :(

bili smo ja i jedan decko, i bilo je stvarno i vise nego ok, oboje smo 5 dobili...
samo bez straha i savjet: DOBRO BARATATI POJMOVIMA IZ ZAKONA!
UCITE ZAKONEEEE!! i kazneni i o zastiti osobnih podataka!

Minnie
11-10-2007, 13:24
Evo ovako,nisi ništa posebno propustila,bilo je uvodno predavanje,trajalo je cca. sat vremena...
Na kolokvije mogu svi,rekao je da očekuje da dolazimo na predavanja i da se držimo svog turnusa,ali ništa nije rekao o tome da će provjeravat...

Literatura je:
1. D.Dragičević: Kompjuterski kriminalitet i informacijski sustavi (IBS Zagreb,2004.)
2. D.Dragičević: Privatnost u virtualnom svijetu (Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu,Br.3-4,2001.)
3. Zakon o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03.)
Zakon o dopunama Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 118/06.)

Kolokvija su 3:
22.11.2007. - 1.-109.str. kjige navedene pod broj 1 u literaturi
20.12.2007. - 110.-240.str. iste knjige osim od 157.-174.str. i od 192.- 208.str.-to ne!
10.1.2007. - Privatnost u virtualnom svijetu,Zakon o zaštiti osobnih
podataka

fidy
12-10-2007, 01:40
pismeni nije na zaokruzivanje, nego 10 pitanja - odgovori uglavnom 1, 2 recenice...
imas ih skoro sva u pravokutnikovoj skriptarnici (iako postoje iznimke, npr. zadnja dva roka :roll: )

Condor
02-11-2007, 23:08
ova skripta iz skriptarnice:Pravna informatika 3.0.1. NOVO je po mojoj osobnoj procjeni dovoljna za učenje jer obuhvaća apsolutno sve najbitnije,kompariro sam je sa knjigom i nije ništa izostavljeno ;)

Filip
07-12-2007, 11:41
Ovo je stvarno bilo jedno od najboljih predavanja koje sam slušao na ovom faksu. Koliko god gradivo bilo dosadno, dobar predavač ga ipak može učiniti zanimljivim. Off topic - u ponedjeljak smo mi seminaristi iz obiteljskog imali predavanje zamjenice pravobraniteljice za djecu, to je bilo katastrofa, skoro smo zaspali. Žena je čitala točno kako piše na svakom slide-u, a sve je bilo prepisano od riječi do riječi iz OBZ-a! :?

elizabeta
07-12-2007, 18:37
Evo, i ja sam zaljubljena u asistenta Jurića!! :smt038
Uz Kregarovo svojevremeno predavanje o Marxu, ovo mi je bilo najbolje predavanje do sad na faxu! I dogodila se fascinantna stvar- lik je ponudio ekipi da se već nakon 1. sata potpišu i odu, i svejedno je gotovo puna dvorana ljudi ostala do kraja! Sad mi se infa čini puuuuno zanimljiviji predmet! Evo, ako bi nam dali garanciju da će Jurić predavat do kraja, dolazim na svako- s guštom! :D

slazem se s kolegicom s kojom sam sjedila tijekom predavanja,stvarno sve pohvale mladom asistentu!!

nek drzi predavanja stalno,jedini zanimljivi predavac na cijeloj katedri!

Maat
16-12-2007, 00:04
sto mislis uciti to 1 dan? :shock:
skripte mi molim vas ne spominjite. imam osjecaj da je katedra tako ogorcena i forsira s detaljima i fusnotama upravo zbog tih skripti.
neke katedre to ne tangira, ali ovu ocito da. i odatle taktika da izvlace detalje iz fusnota kao dokaz da smo ucili iz knjige... pa i ako ucis iz knjige selektiras bitno od nebitnog, zaboga!

no, dobro.
ovo u vezi clanaka - da, to su oni clanci zakona, ne pomisljajte na casopise, autore i djela, haha... nema sanse, to nije bilo ni u proslom.
to je ono, npr. str. 178., 179., 180. ... zakon, ukratko. tj. dijelovi KZ-a koji se odnose na kompjutorski kriminalitet. ;)

a ovo koje su zemlje primijenile koja rjesenja... stvarno sam se i ja namucila s tim dijelom, a probat cu zapamtit sto vise, stvarno ne znam sto da mislim o tome... :?
ogorcena sam tim sistemom "tko se bolje snadje i tko zapamti vise sitnica"...

sve u svemu, i ako kolokvij ne prodje dobro bar smo prosli cijelu knjigu! :)
ova Privatnost mi se ne čini kao problem.
a fusnota u 2. dijelu ima duplo manje.
i puno se toga ponavlja, identicne stvari na 100 mjesta, kolko me god to zivcira, uvijek mi je drago kad mogu prekrizit ciglu teksta. :lol:

veteran012232
16-12-2007, 16:14
ja mislim da bi

O-Ren Ishii
06-01-2008, 20:00
2 pitanja:

1.) oće bit neki predrok za ove koji polože sva 3 kolokvija? :?
2.) koliko je mudro i smjelo odgovarati za više? Čula sam neke rekla-kazala priče da prof to mrzi, a sad, ako neko ima neko iole konkretniju informaciju- samo dajte! ;)

DIO
07-01-2008, 00:47
nije istina da "profesor mrzi kad odgovaras za vise".

pa tko bi razuman mrzio kad netko njegov predmet shvati ozbiljno i nauci kvalitetno?

odgovarali smo samo ja i jedan decko, na cijelom 2.roku u 9.mj., i bilo je sjajno, oboje smo dobili 5. no, be zavaravanja, i znali smo jako dobro.

za usmeni ti je jako vazno znati zakonske odredbe. i KZ, i ZZOP. moras znat odrecitirat veci dio ovog zadnjeg. sto ne znaci da ne trebas razmisljati i povezivati, pitat ce is tvari na koje ne mozes odgovoriti samo citiranjem zakona, vec moras malo povezati.

ali u svakom slucaju, nimalo nenormalan ili bauk ispitivac.
pristojan, normalan, pitanje-odgovor, nasumicno.

uglavnom, aktualno zakonodavstvo, opet naglasavam.

I NIKAKO, NIKAKO UCITI SAMO IZ SKRIPTE.

sretno svima :)

Maat
08-01-2008, 21:56
hehe... vidite sto sam nasla. malo za ponavljanje. 8)
http://www.ljudskaprava-vladarh.hr/Download/2007/01/28/eu_dan_28_1_2007.pps
(power point prezentacija)

Löwin Lily
15-01-2008, 21:12
sta je trebalo odgovoriti na pitanje: ciji se podaci ne mogu obrađivati u zbirkama-bilo ponudenih odgov tipa, fizička osoba iz eu, pravna osoba domaca, pravna osoba strana, fizička osoba domaci drzavlj.??
Treba zaokružiti sve pravne osobe koje su bile ponuđene.
Fizičke osobe iz SAD-a i EU, nije trebalo, jer se ZZOP i na njih primjenjuje ako dođu u RH.

da li agencija može pokrenuti kazn.postupak?
Ne, u tom slučaju koji je zadatku bio naveden.. sad se ne sjećam točno što je bilo.. ali- ne!

kod kibernetičkog prostora-ponudeno:promće javna vlast,promiću nezavisn.org na internetu, javlja se zbog naodne brige za sigur korisnika i njihovu privatnost!!!????
Ovo ne znam što je točno.
Ja sam zaokružila b), odnosno ovo zadnje što si napisala, ali to nije točan odgovor. :smt102
Da sada zaokružujem onda bi uzela ovo da to promiče javna vlast..

Eto, nadam se da sam ti pomogla bar malo..

nobody0770
19-01-2008, 16:42
Ja sam čuo da na usmenom tvoja ocjena dosta ovisi i o tome kako su drugi odgovarali...npr.Ako si ti znala za 5, a ovi puno lošije npr. za 3, svi ćete lijepo dobiti 4...nepošteno,al jebiga :badgrin:

Löwin Lily
19-01-2008, 17:00
Profesor nam je na seminaru rekao da se izvlače kartice s pitanjima.
A sad koliko pitanja ima, kakva su, ne znam... škrt je na informacijama.. :lol:
Ali je napomenuo da te može rušiti ako ne znaš odgovoriti na pitanja..
A sad gdje je istina između onog što on kaže i onih raznih doživljaja kolega, ne znam.. :smt102
Ja se još dvoumim odgovarati ili ne.. :-k

tamea
02-02-2008, 20:15
Jel mi može netko reći šta oni zahtijevaju pod definicijom privatnosti??
U riječniku sam našla da je pravo na privatnost pravo da se privatni i obiteljski život drži za sebe i da ga se vodi neovisno o drugima te da se spriječi svakoga od protupravnog zadiranja u njega. ----- pa ne znam jel to ok definicija
thnx

Josip Broz Tito
06-02-2008, 17:03
Moje iskustvo-tjedan dana učenja ali po 7 sati dnevno,dakle ukupno oko 50 sati rada.
Treba raditi po skripti s pitanjima novoj na Pravokutniku,jer bar 90 % pitanja dođe iz nje,pa nemaš brige oko toga.Eventualno si ako imaš vremena pročitaj u knjizi 192.-208.ali nije nužno. Engleske,Austrije i VB nema...
Pod muss je Zakon i članak,na pismenom su po 2 pitanja iz svakog,a pitanja iz Zakona i članak su također u toj skripti.
Skripta rulz 8)

Gary
14-03-2008, 09:52
Sve teme:
1. Informacijsko društvo
2. Telekomunikacije, Internet i Internetski servisi
3. Kriptografija i kriptoanaliza
4. Elektronički mediji
5. Informacijska privatnost i upravljanje identitetom
6. Komunikacijska privatnost
7. Sloboda izražavanja na Internetu
8. Softversko i drugo piratstvo na Internetu
9. Elektroničko poslovanje
10. Zloporabe u kibernetičkom prostoru
11. Informacijsko ratovanje
12. Kibernetički terorizam
13. PET tehnologije (Privacy Enhancing Tehnologies)
14. DRM tehnologije (Digital Rights Menagement)
15.Odgovornost pružatelja usluga na Internetu (ISP) za komunikaciju
16. Internet i maloljetnici
17. Slobodni softver i softver otvorenog koda
18. Elektronički izvori podataka i elektroničke usluge u RH
19. DNA i gentetička privatnost
20. Antiterorizam i privatnost

efesh2
05-04-2008, 01:41
evo imam ja mali primjer kolokvija sto nam je dao asistent na zadnjem seminaru...ima 9 pitanje na zaokruzivanje (mogu bit svi tocni a moze biti da nijedan nije tocan)...pa ako nekog zanima :)

1. Entropija sustava :
a) je slaba informiranost sustava
b) je kvalitetna informiranost sustava
c) je pogresna informiranost sustava
d) je pozeljno stanje
e) je nepozeljno stanje
f) smanjuje se boljom organiziranoscu sustava

2. Tko je donio Smjernice za sigurnost informacijskih sustava?
a) Vijece Europe
b) Organizacija Ujedinjenih naroda
c) Svjetska trgovinska organizacija
d) NATO
e) Europska Unija
f) Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj

3. Idejni zacetnik interneta bio je :
a) Alvin Toffler
b) Tim Barners - Lee
c) Lawrence Lessig
d) Joseph Carl Robnett Licklider
e) Grainne de Burca

4. Kako se naziva program koji prevodi izvorni kod napisan u nekom visem programskom jeziku najprije u asemblerski pa potom u strojni jezik?
a) Asembler
b) Kompajler
c) Macro program
d) Boot sector program

5. Kako se nazivaju programi koji koriste resurse racunala ili mreze bez znanja korisnika, s ciljem da nadgledaju njegove navike?
a) Asembleri
b) Kompajleri
c) Adware programi
d) Spyware programi
e) Racunalni crvi
f) Trojanski konji

6. Log datoteke :
a) su datoteke u kojima se biljezi svaka aktivnost vezana uz neki kompjuterski sustav
b) bitne za ocuvanje anonimnosti napadaca
c) vodi ih ovlasteni korisnik kompjutorskog sustava

7. Steganografija :
a) je znanost o sigurnoj komunikaciji
b) je tehnologija skrivenog pisanja
c) je postojala prije nastanka interneta
d) nije nuzno povezana sa kriptografijom

8. Hoax :
a) je maliciozni program
b) nije virus
c) nalazi se u elektronickoj posti
d) ima za cilj da prevari, zastrasi, kompromitira ili odvrati primatelja od koristenja nekih usluga

9. U RH racunalni programi uzivaju :
a) autorskopravnu zastitu
b) patentnopravnu zastitu
c) zastitu erga omnes
d) zastitu inter partes

eto to je to...sutra ili prekosutra cu stavit odgovore a dotle razmislite koji bi mogli biti tocni :roll: :smt006

deea
15-04-2008, 10:59
ja mislim što se tiče ovog Hoax da ako on nije maliciozni program, a virus je maliciozni program pa onda to znaći da hoax nemože biti virus onda je i odgovor pod b točan...

ali deea hoax i nije virus

pa da ja to tvrdim da hoax nije virus pa onda je odgovor pod 8.b. točan jer tamo piše da nije virus, a kad bi pisalo je virus onda bi odgovor bio krivi...

crimson glow
17-04-2008, 19:59
mogu ja postavit jedno uzasno jednostavno pitanje
JESU TI LJUDI NA NAŠEM FAKSU NORMALNI????
oni ko da se trude svim silama otežat nam uvjete da izađemo na ispite, ja nikog ne trazim da mi poklanja ocjene ili da me perom po dupetu draska, ali kaj je previse previse je

platis godinu i oni ti ne dozvole da izades na kolokvij?!?!
:evil:
uopce ne znam kak da komentiram ili kaj da kazem na to, samo me ne bi cudilo da uskoro neki student kojemu je vec pun kufer svega spickara ekipu na katedri

TILA
17-04-2008, 20:56
To je bed,dosta je ljudi izašlo odmah na početku.Nije fer al šta im možeš.

Evo par riječi o kolokviju.Nije bio težak.Mene su najviše pomučile kratice.IMislim da je kolokvij bio ok al opet po mom mišljenju nije baš bilo nekih pitanja di možeš logički zaključit,trebaš naučit iz knjige ili bar par puta pročitati da sjedne u glavu i nema beda 8)

Fallen
17-04-2008, 21:04
Sve što ja imam za reći je: SRAMOTA... Učila sam glupu pravnu za kolokvij, zadnja tri-četiri dana zanemarila obiteljsko i ovakvo nešto... SRAMOTA

monroe
17-04-2008, 21:52
ovo danas mi je stvarno došlo ko šamarčina :smt011
uz komentar "to nije naša briga" :smt011
a čija li je onda?
ako ih već nije briga za nas, a u to sam se odavno osvjedočila, mogli bi barem proraditi na principu i taktičnosti prema studentima. Em što smo zaista prepušteni sami sebi, em što nas šikaniraju maksimalno, em što smo izgubili vrijeme na učenje za kolokvij i žrtvovali vrijeme za spremanje ostalih kolokvija...
ma dokle tako?? :smt011

monroe
17-04-2008, 21:58
Sramim se umjesto njih.
teski bezobrazluk. jesu li to ikada prije danasnjeg dana spomenuli? na predavanju, na svojoj stranici koju tako redovno azuriraju??? cijelo vrijeme tupe kako samo izvanredni mogu izaci na ovaj kolokvij a nigdje i nikada nisu spomenuli da pravo na izlazak imaju samo oni koji su ove god prvi put slusali predmet.
Mislim da je to njima palo na pamet kasno sinoc ili jutros kad su skuzili koliko ljudi se prijavilo. to im nije pasalo, jer zakaj bi svi lako prosli taj tezak ispit od tako velike vaznosti za daljnji razvoj mladog pravnika. i kome se uopce da ispravljati toliko kolokvija...
ja sam platila bolonju ove godine i gdje su mi sada ti kolokviji na koje imam pravo????
moja jedina reakcija: FUJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tim više kaj su nam imena lijepo osvanula na popisu polagača!
ma di toga ima!?

crimson glow
18-04-2008, 01:24
a di je taj seronja na nasem faksu ko bi trebao branit prava studenata?????

............ah da, ja sam zaboravila mi nismo studenti , mi smo stoka sitnog zuba za uzvišenu gospodu na katedri pravne informatike.......
moje najdublje isprike

John Frusciante
18-04-2008, 01:36
Profesore Dragičeviću sramite se, ovo što se dogodilo na kolokviju je još jedna velika sramota vaše katedre! Iz dana u dan dokazujete nama studentima, i vi, a i većina ostalih zaposlenika na ovom trulom falkutetu, da vas je briga samo za novce kojima mi studenti punimo vaše džepove nemajući drugog izbora ako želimo završiti ovaj fakultet. Bitno je da mi u 9./10. mjesecu platimo nekoliko tisuća kuna, a onda trebamo mirno gledati kako vi kroz cijelu godinu serete po našim pravima! Ovu sramotu i nepravdu možete ispraviti samo tako da organizirate pisanje novog kolokvija za sve studente, uključujući i one koje ste bez imalo srama jučer otjerali iz dvorane kao uljeze! Ali svjesni smo svi da je tako nešto znanstvena fantastika, jer savjesti i osjećaja za pravičnost nemate niti vi, a niti velika većina na ovom fakultetu, čast iznimkama. Ironično, zar ne?!

miny
18-04-2008, 02:07
Studentske predstavnike ćemo upoznati s današnjim nemilim događajem; koliko sam shvatila od sljedećeg tjedna počinju s aktivnim radom pa ćemo vidjeti što se može učiniti.

Mislim da je trebalo dopustiti polaganje kolokvija svima koji nisu prošle godine već pristupili kolokviju...kad će se krenut s tom Bolonjom?!

Inače, na sociologiji je (1.bolonjska generacija 2005/06) redovan student mogao polagati kolokvije u zimskom semestru, pa ako nije uspio položiti mogao je ići i s izvanrednima u ljetnom semestru, a ako ni tad nije uspio mogao je čak i sljedeće akademske godine u zimskom semestru ponovno...znači 3 puta je bilo moguće izaći na kolokvij!
Znam da se to više ne može, ali dajem primjer kako je i toga bilo, a ovdje čovjek ne može ni 1 put izaći!!! Katastrofa!

Zapravo se radi isključivo o tome što se njima nije dalo ispravljati toliko kolokvija pa su našli način kako izigrati studenta!

bubica
18-04-2008, 10:31
Profesore Dragičeviću sramite se, ovo što se dogodilo na kolokviju je još jedna velika sramota vaše katedre! Iz dana u dan dokazujete nama studentima, i vi, a i većina ostalih zaposlenika na ovom trulom falkutetu, da vas je briga samo za novce kojima mi studenti punimo vaše džepove nemajući drugog izbora ako želimo završiti ovaj fakultet. Bitno je da mi u 9./10. mjesecu platimo nekoliko tisuća kuna, a onda trebamo mirno gledati kako vi kroz cijelu godinu serete po našim pravima! Ovu sramotu i nepravdu možete ispraviti samo tako da organizirate pisanje novog kolokvija za sve studente, uključujući i one koje ste bez imalo srama jučer otjerali iz dvorane kao uljeze! Ali svjesni smo svi da je tako nešto znanstvena fantastika, jer savjesti i osjećaja za pravičnost nemate niti vi, a niti velika većina na ovom fakultetu, čast iznimkama. Ironično, zar ne?!

svaka cast johne...u potpunosti se slazem...
...sramota....jad i bijeda....

Bundewa
18-04-2008, 14:07
Ljudi moji, ovo što sam danas doživjela je naprosto nevjerojatno......
Gade mi se! fuj, fuj, fuj...
Zar su to ljudi?! Napravit takve budale od studenata jer se "gospodi" ne da ispravljati brdo kolokvija...
Važno da su na popis stavili sve koji su prijavili!
Ja sam pisala kol. jer sam ove godine 1.put upisala, al kak sam i slutila nikakve koristi za mene od njega...A kako gospoda nisu imala dosta pitanja u onih 192. malo su prešaltali i dalje...pa sam tak ja imala pitanje ADMINISTRATIVNE I ORGANIZACIJSKE MJERE koje su na 215.str. Bravissimo!!! :smt038
(ak sam u krivu nek me netko ispravi)
A čini mi se da je bilo još 1-2 koje nije iz gradiva do 192.str. jer sam svo gradivo prolazila.
Legendarna katedra, za po*izdit!

Da,to pitanje nije trebalo biti na ovom kolokviju!!!! :evil:

neznam cime me vise ovaj faks moze iznenaditi kad procitam ovo sve.
sve u svemu jako jadno i bezobrazno.pogotovo s onime:nije to naša briga i nemamo sad vremena za objašnjavanja....
fuj,gadi mi se ova katedra... :smt009

BAJA
18-04-2008, 16:37
koja usrana katedra i fax! šta si oni briju!! Prvo nam seru o nekoj bolonji, da su obvezna predavanja i da je omogućen izlazak svima na kolokvije, a kad ono noga u guzicu! kakve su ono usrane molbe za ustav, pa di to ima, jesam li bolonjac ili nisam, di je seminar iz obiteljskog??? očigledno kad se pare daju onda jesam a kad trebaju ići putem bolonje onda nisam!!
Tupe nam o pravu i pravičnost, a di je PRAVO I PRAVIČNOST. BRAVO PRAVNI FAKULTET U ZAGREBU!!!! BRAVO BRAVO BRAVO

Netko je postavio pitanje gdje je pisalo da studenti koji su odslušali pravnu inf. nemaju pravo izlazak na kol? na to ass. odgovara; profesor je to rekao na prvom predavanju.. ](*,) hahahahahahahaha :toothy10: :toothy10: :toothy10: :hello1:
Pa tu jebe glup zbunjenog

crimson glow
18-04-2008, 19:14
Da se nad pravnim fakultetom nadvije veliki šator, bio bi najbolji cirkus

pravni fakultet je cirkus i bez šatora, klauni imaju glavnu točku

MYMY
18-04-2008, 22:26
S OVIM BI TREBALO U NOVINE.
NPR.JA SAM SE IZMEDU KOLOKVIJA IZ USTAVNOG I PRAVNE SAD U 4,MJ ODLUCILA ZA PRAVNU. I KAJ SAD? POPUSILA SAM OBOJE JER USTAVNO NISAM NI POGLEDALA JER SAM,NARAVNO, UCILA ZA PRAVNU... OVE GODINE SAM PRESLA NA BOLONJU I GDJE SU MI PRAVA KO I SVIMA OSTALIMA ???? TREBALI BISMO INZISTIRATI NA TOME DA NAM DA TERMIN ZA PISANJE TOG SUGAVOG KOLOKVIJA ZA KOJI SMO BILI DJUBRETARSKI ZAKINUTI :evil:
ALI KAKO???

panterrr
19-04-2008, 02:39
Sam nek se zna da u semestru kod redovnih ove akademske godine ovo famozno pravilo: "Tko je odslušao nema pravo na kolok " NIJE BILO, kakav je to dupli standard, nemogu u istoj akademskoj godini imati različita pravila, i takodjer kolko čujem na predavanjima nisu dali upozorenje da če se ovo dogodit. Ovo je krajnje bezobrazno i potpuno neodgovorno s njihove strane, jer nisu dali obavijest, doslovno su zajebali izvanredene studente i onda još vele da nije njihov problem! Katastrofa.. I ako su več mislili implementirat ovo pravilo pa zar nije logično da bi to učinili tek iduće akademske godine da ne zakinu izvanredne studente s obzirom da redovni nisu bili zakinuti... Nemam ništa drugo za reč nego da trebaju kolokvij ponovit za nas koje su praktički diskriminirali!!! :smt011 :smt011 I takodjer da daju studentima koji su riješili taj predmet prošle godine one ocijene koje su dobili, a ne još njima otežavat studij... mislim ono zašto se mora opet polagat ispit koji je več položen... kaj je ovim ljudima

crimson glow
19-04-2008, 16:22
A zakaj Vam nisu dali na kolokvije? :?

mislim da to ni oni sami ne znaju, s obzirom da su nas ljepo razvrstali u grupe i sve super sve pet,niko jednom riječi nije spomenu da oni koji su vec jednom upisali taj predmet ne mogu ic na kolokvije
da bi dosli na kolokvij i dobili nogu u dupe... :smt010

miny
19-04-2008, 17:39
Asistent je rekao da neće 2 puta ocjenjivati isto pitanje...čula sam to u čet. na kol...
Isto kao što sam čula na 1.predavanju da kolokviju mogu pristupiti svi izvanredni studenti!
Zanima me jesu li u toj silnoj nepravdi primjenjena dvostruka mjerila?! Naime, vjerujem da je i među seminaristima bilo onih koji su već prošle godine imali upisanu informatiku ali nisu ništa polagali do ovih kolokvija....E sad...da li je i njima zabranjeno polaganje kolokvija? (bez ljutnje seminaristi)
Ja sam samo ogorčena nepravdom koju sam vidjela!(bez obzira što sam pisala kol.) :smt011

sokobananka
19-04-2008, 17:52
najviše od svega me živcira laganje. na bezobrazluk,dvostruka mjerila,njihove hirove, prava koja nemamo..na to sve sam navikla i to je postalo kao normalni dio studiranja :roll:
al to izmišljanje,točnije laganje, me još uvijek izbaci iz takta :evil:
zakaj nemaju bar malo dostojanstva i priznaju da su se prek noći sjetili otpilit ljude???
bila sam na 2,3,4 i5 predavanju i srela sam prako desetak kolega koji su bili na 1 predavanju (neki i od njih su ti koji su izbačeni sa kolokvija) i nitko zbilja nitko nije to čuo :?:
fascinantno...

ja sam isto pisala kolokvij i nisam među onima koji su izbačeni
i isto sam čisto šokirana tom nepravdom :?

Maat
19-04-2008, 22:34
ljudi, poslozite cinjenice, sto se tocno dogodilo pa bi se mogao napisat i neki clanak za pravokutnik... nek se cuje i nek se angaziraju ovi nasi predstavnici, AJMO! znam, kuzim, ova katedra je i meni krv popila, jedva sam cekala da maknem tu knjigu od sebe i vise nikad ne mislim na to. no sto - nema vise pravne ali ima neko drugo njesra koje me sad muci i tako ce valjda biti uvijek. i to ne zbog samog ucenja vec zbog pizdarija. dobro je primijetio onaj tko je rekao da treba sator rastegnut iznad pfzg.a :smt005 :smt011

kolega John Frusciante, dopuni malo svoj post pa nek bude i clanak o ovoj temi! :smt109

Cro
20-04-2008, 00:11
Ekipo, obaviješten sam o tome što se dogodilo vezano uz pravnu informatiku..
Odmah ću na neslužbenoj sjednici predstavnika sada u ponedjeljak iznijeti ovaj slučaj i čuti mišljenje kolega, te slijedeće poteze.
Čim dobijem info, ovdje postam!

Hvala kolegici miny što mi se javila!

Ptičicaa
20-04-2008, 02:25
hmm.....već i ptice na grani,a među ostalim i ostali profesori znadu kakav je prof.Dragičević......!!!Pa,za njega je opće poznato da bi sve učinio na uštrb studentu.Pa,na svakome roku on traži ....sitnice....samo u interesu da student padne...i padne...i padne....a...da on u 9mj. ponovno dobije money (uostalom svaki mjesec plaća mu redovito sjeda)....a....da se studenti samo skupljaju i što više da nas pada...a,ne daj Bože da što prije prođu pravnu.

Njegova primitivnost i nekorektnost dostiže velike srazmjere .....
Već odavno je prof.rekao da on ne posjećuje ovaj forum....jer ovdje su same laži....
Hahahaha....Dajte,profesore...pa vi živite od nas studenata i itekako bi vas trebali zanimati VAŠI STUDENTI I NJIHOVA RAZMIŠLJANJA!!!....

Bologna je i uvedena samim time da studentu omogući lakše učenje....i uvedena za studente ...a,ne samo za vas da što više zarađujete,....pa dajte ionako imate puno novaca.........zato pustite barem nas studente na miru i da polažemo ispite onako kako najbolje umijemo....bilo preko kolokvija,bilo ispita....Na nama je da biramo,a ne vama!.....

Zar Vam nije žao ljude koji prošle god. položili i ponišitili im ocijenu i sada ponovno išli i opet ih sjeb???....Želim Vaš odgovor....

Naravno kao i uvijek....od Vas ni aaaaaaaaaaaa....ni beeeeeee.....,a svi znamo i zašto šutite ...! Nemate morala nit stida ništa javno reći, ni pismeno na forumu .a niti preko maila!.....Pravi ste uzor od čovjeka mladim ljudima

John Frusciante
21-04-2008, 00:02
Kolege ja vama ne mogu opisati koliko mene živcira ta preočita nepravda na našem faksu, ovo je prevršilo svaku mjeru... Što je najgore, mi se nemamo kome ni žaliti na ovakve incidente, nitko nas ne doživljava, i ovo malo naših glasova se vrlo brzo gubi u magli... A ja sam stvarno spreman otići nekome i požaliti se na ovaj zajeb što nam je priredio dragi naš profesor, kako nam ga je lijepo servirao, još jedan od njegovih specijaliteta... Ali, kao što rekoh, žaliti se nemamo kome, osim ovdje jedni drugima, ali to pravog efekta nema. A još jedna stvar me zanima: što će biti s onima koji se nisu dali otjerati iz dvorane, koji nisu smjeli pisati kolokvij, ali su se napravili blesavi i ipak ga pisali, možda na kraju i prošli...

BcroG11
21-04-2008, 20:21
E, moze li mi ko objasnit razliku izmedju bruto i neto poreza na promet (pdv-a)?

Dal je to mozda ovako: kod pdv-a se oporezuje samo dodana vrijednost ostvarena u nekoj proizvodno-prometnoj fazi (npr., ako je netko prodao svoj proizvod za 100kn, a za njegovu proizvodnju je platio sirovina u vrijednosti od 50kn (u cijenu je ukljucen i iznos poreza od 10kn) - to znaci da mu se oporezuje vrijednost koju je stvarno ostvario (dodanu vrijednost) - 50kn, a jos ima pravo odbit od porezne osnovice i onih 10kn poreza sto je platio).

Kod bruto svefaznog poreza bi se oporezivalo svih 100kn? A jos nema pravo ni odbit onih 10kn poreza?

Je li ovo tocno? Jesam ja to dobro shvatio? Pitam vas jer je u knjzi mrvicicu s*ebano, a na netu nema nista!

http://img258.imageshack.us/img258/4196/tema5al5.jpg
malimrav85 (http://www.pravokutnik.net/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=15)

Dream Evil
28-05-2008, 16:18
Pitanje....Kod nas je u Hrv...zastupljen područni pristup( tako piše u privatnosti).....
Zar nije ipak opći pristup?....jer ipak imamo sveobuhvatni zakon...Zakon o zaštiti osobnih podataka iz 2003g?...Mislim...da je ipak opći
Tako je, kod u Hrvatskoj vrijedi opci pristup. Neke su se stvari promjenile, od kada je napisan clanak "Privatnost u virtualnom svijetu" :D

Mitzi Dupree
01-06-2008, 19:55
molim pomoc kolege!
1. KADA SE OSOBNI PODACI SMIJU IZMIJENITI,OBRISATI I DOPUNITI
2. KOJI PODACI IMAJU POSEBNE MJERE ZASTITE
3. KADA ISPITANIK NE MOZE POVUCI PRISTANAK
4. RJESENJE AGENCIJE
:headbang:

1. cl.20. voditelj zbirke osobnih podataka duzan je na zahtjev ispitanika dopuniti, izmijeniti ili brisati osobne podatke ako su nepotpuni netocni ili neažurni te ako njihova obrada nije u skladu s odredbama zakona. neovisno o zahtjevu ispitanika voditelj zbirke ih je duzan i sam izmijeniti i dopuniti.
2. osobni podaci koji se odnose na maloljetne osobe i posebne kategorije osobnih podataka iz cl.8
3. kad se obrada podataka vrsi u statisticke svrhe pa je identifikacija osobe na koje se odnose nemoguca. (cl.7.st.4)
4. rjesenje agencije je upravni akt protiv kojeg se ne moze podnijet zalba al se moze pokrenuti upravni spor. (cl.24)

jel moram znat clanke zakona napamet od rijeci do rijeci il mogu to sve i svojim rijecima???

TILA
03-06-2008, 14:28
Ova pitanja su živi teror.Ja idem na idući rok to i obiteljsko i više se bojim ove informatike.Zapravo nije tolko stvar u pitanjima nego u literaturi u kojoj nema puno stvari počevši od kaznene sankcije kompjuterskog kriminala i sl.LITERATURA JE VIŠE NEGO KATASTROFALNA!!I slažem se NE MOŽEŠ mi dati takva pitanja na ovakvu literature di nema pola stvari koje su sad bile u pismenom.Katastrofa :evil: kaj bi mi trebali sad listati kazneni zakon u slobodno vrijeme i tražiti sankcije za ove stvari,ma ziher :evil:

također savjet riješite ovo prek kolokvija!!iako ima dost detalja na kolokviju to je i dalje bolja opcija od ispita

legionar
05-06-2008, 18:09
Dali mi neko može odgovoriti na par pitanja

1dali je softversko piratstvo kažnjivo u RH i kako ako da
2kako je regulirana računalna prijevara kod nas
3kako je regulirano djelo hakinga kod nas
4kako je regulirana kompjuterska špijunaža
5dali je uskračivanja usluga kažnjivo kod nas,ako da kako
6dali je izrada spywera kažnivo djelo

1. KZ djelo: povreda prava autora i umjetnika izvođača
2. KZ djelo: Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, unese, izmjeni, izbriše ili na drugi način učini neuporabljivim računalne podatke ili programe, ili onemogući ili oteža rad ili korištenje računalnog sustava ili pograma, i na taj način prouzroči štetu drugome kaznite će se kaznom zatvora od 6 mj. do 5 g.
3. Tko unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi automatski obrađenim podacima ili računalnog programu, kaznit će se novačnom kaznom od 150 dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora od 6 mj.
4. KZ čl. 223, stavak 4
5. Je. Spada po sabotažu koju regulira čl. 223, stavak 2.
6. Da, spada pod špijunažu, no opet ako je za marketinške svrha onda ne znam.

shorty
09-06-2008, 15:32
Jel neko zna kak je uređen digitalni certifikat u RH?
mislim Zakonom o elektroničkom potpisu

Nela
12-06-2008, 15:09
Kako je zaštićen softver u EU?

autorskopravnom zaštitom ako se ne varam

Mitzi Dupree
15-06-2008, 14:24
To sam i ja mislila.
A koja bi to bila definicija privatnosti Vijeća europe?

mislim da ti je to u clanku u fusnoti ono neko pravo na postivanje privatnog i obiteljskog zivota tak nest. i onda imas i u kojem slucaju se pravo na privatnost moze ograniciti. mislim da je to na onoj stranici di nabraja opcu deklaraciju o ljudskim pravima, europsku deklaraciju o ljudskim pravima i onu neku o gradjanskim i politickim pravima. mislim, nisam sigurna.
uspjesno se rijesih knjige... :-D

TILA
15-06-2008, 16:00
1)to je najvjerojatnije onaj rad od Warrena i Brandeisa it 1890. nema kaj drugo biti
2)evo kaj piše u skripti o tome
DA LI JE SPAMM ZABRANJEN U HRVATSKOJ?
Spamm spada pod DOS, a DOS pod kompjutorsku sabotažu.
Komjutorska sabotaža obuhvaća neovlaštene aktivnosti počinjene s namjerom da se onemogući nesmetan rad ili spriječi korištnje kompjutorskog sustava odnosno njegovih resursa.
Kod nas je zakonodavac donio propis koji štiti integritet kompjutorskih podataka i programa, a ne poseban propis jer je na taj način moguća i ovakva šira formulacija, koja osim njihova oštećenja i uništenja, obuhvaća i druge manipulacije.
Štiteći integritet kompjuterskih podataka posebnim propisima, kao što je to učinjeno i u nekim drugim zemljama, nema potrebe za posebnim inkriminacijama kompjutorske sabotaže, pa je to pitanje kod nas zadovoljavajuće riješeno.
Kazneno djelo iz članka 223. „Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka programa ili sustava“ regulira kompjutorsku sabotažu, dakle i spamming.
„Tko s ciljem onemogući ili oteža rad ili korištenje računalnih podataka ili programa, računalnog sustava ili računalnu komunikaciju, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 3 godine
3)ne znam još ali pogledat ću još jednom da vidim što mi se čini logičnim

emily strange
15-06-2008, 21:36
Ako netko zna molio bi ga da napiše odgovore na ova pitanja:
1. Tko je prvi definirao pojam privatnosti u pravnom smislu?
2. kako je reguliran spam?
3. koji je pravni izvor EU utjecao na donošenje ZZOP?

mislim da ti je odgovor na trece pitanje - nacela na kojima se temelje smjernice OECDa i Europska konvencija Vijeca Europe 1981. , jer Hrvatska ima opci pristup zastiti podataka ( donosenje sveobuhvatnog zakona o zastiti podataka,a to je ZZOP, koji se mora temeljiti na gore spomenutim nacelima )!

jel zna neko kakva je shema s pravnom- kad su rezultati pismenog i kad je onda usmeni? thx

nani777
06-07-2008, 18:15
može li mi netko reći koliko sutra trebam biti prepadnuta na usmenom :oops: , mislim je li postoje slučajevi da su rušili nakon položenog pismenog, je li puno cjepidlače, je li moram odgovarat od riči do riči ili mogu svojim mu ričima ispričat, onako kako sam ja to sebi predočila iz ove hrpe bespotrebnih informacija? kad izvučeš pitanja da li imaš vremena za razmisliti o odgovoru i eventualno si sastavit koncepciju odgovora ili moraš odma pucat pa šta znaš znaš. mene je strah... :smt075
Ovako, uđe vas 4, svako izvuče papirić sa 3 pitanja, malo pogledate pitanja i odgovarate po redu, prvi na sva svoja pitanja, pa sljedeći itd. Ako netko nešto ne zna, ili se ne može sjetiti pita nekog drugog i u principu ti daje ocjenu koju si dobio iz pismenog. Ne cjepidlači i pitanja su dosta jednostavna. Znači za 10 minuta ste svi gotovi. Na prošlom roku nije nikog srušio. Pogledaj si na prethodnim stranicama, napisali smo pokoje pitanje koje nam je bilo na usmenom...
bez panike i luck-luck-luck :wav:

Margita
07-07-2008, 18:58
ljudiiiii, djelio je ocjene, tko je imao 8 bodova i više mogao je prihvatiti trojku, a do 7 bodova si morao ic odgovarat, iz moje grupe smo svi pokupili trojke i prezadovoljni smo, profesora jedva cula i vidjela. tako da nemam nikakva iskustva, ovo mi je dosada bio najlaksi ispit..jeeeeeeeee

stop

tomi
18-07-2008, 23:52
Izlazim informatiku po prvi put u devetom mjesecu.
Jeli mi netko može odgovoriti:

Kako izgleda pismeni?
Kako izgleda usmeni?
Jeli samo treba ućiti iz knjige,odnosno jeli treba još neka literatura?
Jeli imaju neki djelovi knjige koje ne treba znati?

little_snowflake
18-09-2008, 20:45
[quote="Lipstick Girl":a1d3b2jb]jel mi moze molim vas netko napisat mail od dragicevica?neznam zasto, al ne zelim mi otvorit stranicu faxa....tnx :smt006
ajd pliz ljudi, hitno mi je, a nemogu otvorit stranicu prava....[/quote:a1d3b2jb]

ddragicevic@pravo.hr

suni
06-10-2008, 16:42
1.da li moramo imat original knjigu?
2.di mozemo nabavit zakon o zastiti osobnih podataka? jel to ono s prve strane?
thanx..

1.ma naravno da ne
2.http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1364.htm
i novele http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/2616.htm
i http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/1381.htm

znači za ubuduće na stranicama narodnih novina možeš sve naći :)

Alita
08-10-2008, 23:41
Je li vama zaista toliko tesko skrolati gore?
:smt009

2 kolokvija;
20.12., i to gradivo str 1.-192.,
22.1., gradivo 209.-250. str + zakon o zastiti osobnih podataka + Privatnost u virtualnom svijetu

papa
21-10-2008, 10:50
je li se jučer popisivalo na predavanju ?

kelj
22-10-2008, 00:49
Nekoliko dana, ako učiš po skripti 2 dana. Nemoj me uzimati za riječ, gradivo je dosadno, pa će možda nekome trebati i duže.[/quote]

Ne znam baš koliko je pametno učit po skripti...prošle godine su se potrudili da sastave pitanja koja nisu obuhvaćena nijednom skriptom, a izvukli su ih iz fusnota koje se nikad ne bi sjetio pogledati.
Ali dovoljno je 3 dana učenja za dobar prolaz na kolikviju!
Inače-ispit-dosta zahtjevna pitanja koja traže puno puno logike i zaključivanja iz onih besmislenih, pet milijardi puta izmijenjenih odredbi kaznenog i dr. zakona...
Kolokvij-podcrtaj sve bitno i onda uči što nisi podcrtao. Tako nešto. :smt001

Ko želi lako do trojkice nek ide na kolokvije!

Mijau
23-10-2008, 20:27
Od ove godine, navodno je promijenjen koncept kolokvija, više neće biti 3, nego 2 kolokvija i to kombinacija pitanja na zaokruživanje i esejskih pitanja ili eseja, to nisam sigurna. Uglavnom, kao i na teoriji, da bi vam gledali esejska pitanja, mora se imati određeni broj točno odgovorenih pitanja na zaokruživanje. Sve u svemu, čini mi se da će ovakvi kolokviji biti puuuno zahebaniji od onih prošle godine...

suni
24-10-2008, 11:54
joj nece bit eseja kaj lupetate

bit ce pitanja od kojih se trazi recenica dve odgovora :!:
15 pitanja je na zaokruzivanje + 5 opisnih od rečenicu dve

gizmo
30-10-2008, 16:23
jos jedno pitanje. jel jos uvijek postoje neki djelovi knjige koje ne treba ucit?npr. prosle godine nije trebalo ucit poglavlja "kaznenopravna iskustva nekih europskih zemalja" i "međunarodni aspekti kompjutorskog kriminaliteta".

Da, ne trebaš učit ono njemačaka, Austrija i to, ali ostalo ti se sve može zalomit. Pogotovo one sve međ. konvencije, ugovori i to.. Ja bih recimo učila i "međunarodni aspekti kompjutorskog kriminaliteta"

markooo
01-11-2008, 01:28
meni je na usmenom gledao jesam bio na predavanjima prošle godine....... i kolegici koja je samnom odg... sigurno nije odmoglo što sam bio ;)

naenia
10-11-2008, 16:12
jesu strogi kod bodovanja kolokvija? i kolko treba vremena da se spremi prvi kolokvij?

znatizeljna
11-12-2008, 17:31
Moze pitanje : dal seminaristi moraju obavezno na kolokvij il nemoramo ic ako ne zelimo?

Loola
11-12-2008, 18:44
Zna li netko kada ćemo se moći početi prijavljivati za ovaj kolokvij..?

Lewis Hamilton
15-12-2008, 22:49
str. 108. ima jednu grešku, koliko se meni čini. Uz Bernsku konv. za zaštitu knjiž. i umjetničkih djela se spominje 1986. god, a trebala bi biti 1886. to se baš spominjalo na današnjem predavanju, a i nema smisla sa daljnjim tekstom, tj. kontekstom toga što dalje piše.

Zara.
17-12-2008, 23:38
dakle,hoaxe...jesu ili nisu maliciozni programi?znam da u knjizi pise da se ubrajaju u njih iako nije rijec o komp.programima,ali sam cula da je mozda greska u knjizi,da su to nesto ispravljali na predavanjima...pa sad ne znam...ako netko zna :?:

Nisu.To je greška u knjizi koju neće ni ispravljat...tako će znat tko ide na predavanje :smt002

Alita
20-12-2008, 00:47
znam da je katulić ovo objasnio već (ali ga nisam slušala), ali kako je bernska konvencija iz 1986. ispravljena Svjetskom iz '52?
Pise ti gore, radi se o tipfeleru, Bernska konvencija je iz 1886.
(ovaj predmet se MORA uciti uz gugl/wikipediju. :smt011 :smt011 :smt011 :smt011 :smt011 )

Loola
20-12-2008, 14:34
ma katastrofa kolokvij...i A i B grupe.... pa kakva su to pitanja....zar je njima cilj nas zahebati s pitanjima....pa poslije se u kabinetu naslađivati sa riječima u jesmo ih .... ili im je cilj da nas nešto nauče,....... nemam nikakvih riječi hvale za n a ovaj način sastavljen kolokvij.... a da ne govorim o 30 minuta vremena...nedaju mi ni da razmislim o onome što odgovaram..... :smt011 :smt011 :smt011

suresha
20-12-2008, 15:15
molim malo pažnje onih koji su imali grupu c :-D fali mi jedno od pitanja na zaokruživanje, dosad se sjetih ovih:
1.informatička revolucija
2. xy persona koja je super kewl putem glasala preko neta
3. hakeri
4. dječja pornografija
5. e-trgovanje
6. firewall
7. kriptografija
8. zaštita privatnosti
9. vezano uz nedjela putem kompova
1o. cljevi e-vlade
11. temeljno hakersko djelo
12. inteligentni agent
13. proširenje pristupa
14. komp. sabotaža
15. ???

samo me zanima :smt005

Teqila_Sunrise
20-12-2008, 16:48
Ovo danas je bilo uzas i katastrofa...ok, ne zelim podcjenjivati vaznost ovog predmeta jer u danasnje vrijeme nam je zasigurno potreban... ali ocekivati da rijesimo kolokvij po tezini jednak teoriji, rimu...i to po knjizi koja ne valja ni ono crno ispod nokta je suludo. Prvo potrosis zivce uopce citajuci podatke koje moras hvatat i spajat po knjizi i koji su kontradiktorni i onda ti bubne kolokvij od kojeg ti suze krenu! Osobno, volim tematiku ovog predmeta.. i nije mi bio dosadan za uciti.. ali mislim da bi trebala biti bolja organizacija same knjige...

A sto se pitanja tice.. evo cega se sjecam

grupa D
na zaokruzivanje:
-entropija sustava
-inteligentni agenti
-tko je donio Smjernice za sigurnost inf. sustava?
-"Mjere,radnje i postupci glede sigurnosti inf. sustava trebaju voditi računa i uzeti u obzir sva relevantna razmatranja i stajališta..." je koji princip prema Smjernicama? (multidiscipliniranosti)
-WWW: a)nastao u SAD, b)nastao u Europi c) koristi komunikacijski protokol HTTP, d) koristi HTML
-internet
-gdje je donesen prvi zakon o zaštiti privatnosti:a) SAD, b) V. Britanija, c)Švedska, d) Njem.
-digitalni potpis: a) je isprava, b) nije isprava, c) sluzi provjeri vjerodostojnosti, d) služi provjeri identiteta, e)koristi se uz dig. certifikat
-EDI (electronic data interchange): a) nastaje početkom 60.ih god proslog stoljeca, b) sluzi poslovnoj komunikaciji, c)???
....... bilo bi lijepo da netko nadopuni.. :))

"ESEJSKA"
-pod kojim kaznenim djelom se prema hr. zakonu sankcionira neovlasten pristup i pod kojim uvjetima? Koji su nedostaci??
-objasni sustav transpozicije i supstitucije kao kriptografskih alata..
- digitalni vremenski biljeg
-e-vlada
-???

nadam se da ce nekom pomoc ;))

-

benny_bajri
20-12-2008, 17:49
ej ekipo sta se zaokruzili sve na ono pitanje o zastiti autorskog prava nad softverom ili softvera?
bila su ponudjena 4: a)moze se zastitit autorskopravnom zastitom
b)moze se zastiti patentima
c)zastita djeluje erga omnes
d)djeluje inter partes
ja mislim da je A,B,C,
zatim kaj sve treba pod onim o entropiji sustava, jel tam isto treba zaokruziti da se radi o neorganiziranosti informacijskog sustava?
zatim pitanja sto se tice inteligentnih agenata- dal ste zaokruzili da moze dovesti do preopterecenosti sustava zbog previse informacija??
molim pomoc, jer imam 6 sigurno tocnih, a volio bih da su mi ova 2 tocna pa da se moze slavittt :)
Hvala unaprijed

TG
20-12-2008, 18:46
još neka pitanja od D grupe:
-Ako podnosimo online prijavu poreza, to je:a)direktno el.trgovanje b)indirektno c)B2nešto d)G2C i još su neki odgovori bili, nemrem se sjetit
-kada počinitelj prebacuje iznos nakon druge decimale -french round off-
-Denial of service-ne znam točno koji odgovori su bili ponuđeni-a)spamming b)to je neovlašteni pristup c)onemogućavanje korištenja mrežnim uslugama ili servisima (još ponuđenih je bilo)
-Program koji najprije prevodiizvorni kod u nekom višem programskom jeziku prvo u asemblerski,a tek potom u strojni jezik- Asembler

*esejsko: kojim kaznenim djelom je u Kaznenom zakonu zaštićena informacijska privatnost? (tako nekako)

ja se unaprijed ispričavam na nepotpunim pitanjima i odgovorima, ovo je jedino čega se sjećam..

Hira
28-12-2008, 23:18
Hahhahahaahaha. Gledam i ne vjerujem. :smt005 :smt005 :smt005

Oni su napravili prestrašni kolokvij od ovog banalnoga predmeta. Pogledajte koliko je ljudi palo....

:roll: :roll:

Pas
29-12-2008, 00:33
ovakav koncept kolokvija je van svake pameti. obična sreća je sve šta je potrebno na djelu na zaokruživanje. ali u neku ruku, sami smo si krivi jer podcjenjujemo ovaj, među studentskim pričama "lagan" ispit, pa su i rezultati također takkvi, podcjenjivački. u svakom slučaju, hvala vam asistenti, hvala profesore, ako vam je do sada bio bed jer su kružile priče o pr inf kao laganom ispitu, sad ste se dovoljno isk.určili, pokazali zube, i učinili od pi.zdarije zajeb! bravo bravo bravo. ali ne brinite kolege studenti, ispit je još gori.. haha

Hollow
12-01-2009, 20:24
Evo, samo da obavijestim one koji još ne znaju.
I Lisičar i Jurić su rekli da kolokviji nisu uvjet za prolaz seminara već se obaveza može ispuniti redovnim pohađanjem seminara i seminarskom radnjom. no tada ocjena neće moći biti viša od dovoljan.
2. kolokvij je 22.1. (zbog kolokvija iz obiteljskog postoji mogućnost promjene termina), a ispravak oba kolokvija samo za seminariste 27.1. (dakle onaj tko je dobio negativnu ocjenu iz oba kolokvija piše cijelo gradivo)
uvidi u kolokvij su na konzultacijama. Termini: http://www.pravo.hr/PI/termini_konzultacija
Lisičarevi seminaristi će uvid u kolokvij imati idući ponedjeljak na seminaru - i nemojte zaboraviti indexe.
Potpisi za sve predmete zadnji tjedan. Uostalom, sve će se znati na vrijeme.
Nadam se da je svima sve jasno.
:smt006

benny_bajri
18-01-2009, 17:29
Trea prijaviti seminare: http://www.pravo.hr/studenti?@=5r38#news_10757

Na koji dio treba vise paznje posvetiti sad u vezi 2 kol? bio bih jako zahvalan ako bi koji stariji student rekao :)
meni se osobno cini da bi npr. ovaj dio o Hrvatskoj u clanku Privatnost.. trebalo dobro znati, kao i ZAKON..
Sta mislite, oce li i esejska pitanja biti u vezi sa ZAKONOM?
BTW TREBA SE UCITI IZMJENJENO I DOPUNJENO IZDANJE(2008) A NE ONAJ ZAKON IZ 2003, TAK JE REKAO JURIC U PETAK NA PREDAVANJU

Gracija
22-01-2009, 13:47
Evo današnja pitanja moje grupe!

Zaokruživanje: Operativna sigurnost, ljudska sigurnost, priveremeno rješenje zabrane obrade podataka, komunikacijska sigurnost, koji se pristup primjenjuje u nas nakon usklađivanja s EU, ZZOP se odnosi na..., korisnik je..., kome se može ispitanik obratiti i u kojem roku je to tijelo dužno odgovoriti ako smatra da su njegovi podaci neovlašteno dani na korištenje, objava u središenjm registru, tko odlučuje o zahtjevu za povredu prava i čime, informacijska privatnost, čime se u nas regulira komunikacijska privatnost, koju privatnost ograničava sravnjivanje osobnih podataka, kome se ispitanik može obratit ako želi uvid u evidenciju zbirke osobnih podataka u kojoj su obrađeni njegovi podaci.

Eseji: Safe Harbor, izvršitelj obrade, privola ispitanika, kome se podnosi zahtjev za utvrđivanje povrede prava i koje se moguće mjere prije donošenja rješenja, samoregulacija.

naenia
05-02-2009, 15:25
INDIVIDUALNI softver je onaj koji je razvijen za vlastite potrebe, dok je STANDARDNI onaj softver koji je razvijen u komercijalne svrhe :smt006

14palmi
05-02-2009, 20:58
je, bit ce duga noc.
ovo nije u redu!!!!
kakav je to nacin da se seminaristima, koji su kolokvij polozili tjednima prije, javi za termin dan prije!!
pa to su mogli znati prije mjesec dana, lijepo reci- 5.2, 6.2., sto li vec.
ne znam kako na nas termin utjecu rezultati pismenih-iz ovog sto vidim-NIKAKO!
a jesam li ja halucinirala kad je lisicar rekao-ponedjeljak, 9.2.?
ma razumjela bih da sam danas pisala pismeni, pa dosli rezultati, pa se normalno iscekiva termin za usmeni.
ali.........prije tjedan, 2tjedna smo rijesili kolokvije!!! uh. :roll:

Alita
06-02-2009, 00:05
95/46/EC Direktiva (o zastiti pojedinca u pogledu obrade osobnih podataka i slobodnog kolanja takvih podataka)
:-D
Ne zanm zasto mi je gust pamtiti te kratice.
informacijska sigurnost!
Dopunjena je Telecommunications Data Protection Directive-om. 1997 je stupila na snagu.
komunikacijska sigurnost!

Ove OECDove Smjernice i konvencija Vijeca Europe su iz 1980. i 1981. i malo mi je nerealno da se onda 2003 po tome pise ZZOP. >_>
Zato bih rekla 95/46/EC.
Makar te sve konvencija i direktive imaju istu generalnu ideju, samo su se mijenjale i nadopunjavale valjda kako se i tehnologija mijenjala...

Zara.
06-02-2009, 00:41
Svaki zakon o zastiti osobnih podataka pa tako i nas se zasniva na opcem pristup...a opci pristup(inace strana636)podrazumjeva donosenje sveobuhvatnog zakona o zastiti osobnih podataka(tu spada nas zakon takodjer)koji se temelji na osnovim nacelima Smjernica i Europske konvencije!!!Tako da je logicno da se i nas zakon bez obzira sto je nastao 2003zasniva na njima,kada se i zakoni u drugim zemljama(inace ranije nastali)na njima zasnivaju!!! ;) ;) ;) logika :-D

Alita
06-02-2009, 00:51
Ne znam :-D
Bojim se da ne mogu previse vjerovati tome jer je clanak pisan 2 godine prije no se zakon donio :-D
Mislim, ne pise nigdje bas izricito.
Al da me pita, to bih valjda rekla onda.
Nego, nema sanse da ce to pitati pa sveeejeednoooo. :-D

edit-
Ha! Tko bi rekao da ce e-Hrvatska (http://www.e-hrvatska.hr/repozitorij/dokumenti/downloads/prezentacija_ebiz2005.pdf) ikad biti korisna :-D :-D :-D

Zakon o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03) regulira način i uvjete obrade osobnih podataka, obrade posebnih
kategorija osobnih podataka, obvezu informiranja ispitanika, povjeravanje poslova obrade osobnih podataka, iznošenje
osobnih podataka iz RH, zaštitu rada ispitanika, obrade podataka u novinarske svrhe, te nadzor nad djelovanjem sustava
obrade osobnih podataka. Zakonom je izvršeno usklađivanje s Direktivom 95/46/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od
24. listopada 1995. o zaštiti pojedinaca u pogledu obrade osobnih podataka i slobodnog kretanja tih podataka.
U svrhu provođenja Zakona o zaštiti osobnih podataka Vlada RH donijela je Uredbu o načinu vođenja i obrascu
evidencije o zbirkama osobnih podataka (NN 105/04) i Uredbu o načinu pohranjivanja i posebnim mjerama tehničke
zaštite posebnih kategorija osobnih podataka (NN 139/04).

TG
06-02-2009, 21:30
Jedno pitanje: Da li treba učiti onaj dio kaznenopravnim propisima u Velikoj Britaniji, Austriji i Njemačkoj (str. 157- 175)?
Mislim da sam negdje pročitao da ne treba ali opet da budem 100% siguran...

nope...ne treba...(nek me ispravi netko ako griješim,da ne širim dezinformacije bezveze)

little_snowflake
08-02-2009, 18:38
pliz može odgovori na par pitanja :-D :
1. Koji zakoni uređuju komunikaciju u RH?
2. Zaštita ljudske osobnosti?
3. Koja su kaznena dijela uvedena u KZ radi usklađivanja sa
Konvencijom o kibernetičkom kriminalu (jesu to na 4 ili...?) ?
4. Komunikacijska sigurnost?

Puno HVALA!!! :smt006

peace_love
08-02-2009, 22:09
pozdrav svima!!! :smt006

evo nekoliko pitanja na koje nemogu pronaci odg. pa ovim put trazim pomoc uvazenih kolega/ica ...

1. tko je i kada 1. osmislio pr. na privatnost ? ;
2. tko je 1. definirao pojam privatnosti u pravom smislu ? ;
3. definicija privatnosti koje je donijelo Vijece Europe ;
4. 3 propisa koji reguliraju komunikacijsku privatnost ;
5. koji je pr. izvor EU utjecao na donosenje ZZOP u HR ? ;
6. barem 3 međunarodne ili regionalne org. koje su donijele međ. dokumente u vezi sa privatnosti (Vijece Europe,OECD i ???!)
7. tko je 1. i gdje uredio pitanje privatnosti ?

Alita
11-02-2009, 00:27
6. aspekti prava na privatnost (to su one vrste privatnosti)...
7. e-vlast, ciljevi e-vlasti
9. izvorni kod
može pomoć oko ova 3 pitanja, bar di se nalaze u knjizi? blokada :oops:
:?
6. clanak, str 620., informacijska, komunikacijska, tjelesna, prostorna + medijska
7. veliki naslov u knjizi. veliki. elektronicko poslovanje. tamo. str 42/43.
9. izvorni kod je tekstualna forma programa, napisana u programskom jeziku, mora se prevesti u strojni da bi dobio izvrsni (ojlitiga executeable) programcek. No ne slusaj mene, knjiga str 59, fusnota 85.

A ovaj, post festum pravne regulacije je bilo pitanje na pismenom s proslog roka. spominje se na 12. strani.
to je to.
27 strana!
doci ce do 30 prije kraja rokova, znam da hoce. :D

Alita
12-02-2009, 12:33
Moras DOBRO znati samo zakon o zastiti osobnih podataka.
I nemoj zaboraviti clanak o privatnosti (osjecam potrebu da to napomenem)
Pismeni se sastoji od 11 pitanja, 6 za prolaz, pise se 45 minuta, mislim da nema polovicnih bodova.

fabulous
13-02-2009, 21:36
davnih dana (07./08.)kad sam bila na prvom predavanju koje je držao prof. Dragičević rekao je da učimo iz knjige jer oni znaju sve skripte koje kolaju i namjerno na usmenom il pismenom pitaju ono kaj nema u skripti. :(

fabulous
16-02-2009, 17:46
Ja bih rekla bas suprotno. Kratko, koncizno i tocno.
Sve sto je visak krizaju.

slažem se :D osim toga rečeno je na predvanju da ispit ima 11 pitanja, 6 je za prolaz... odgovarati na pitanja sa 1-2 rečenice; nema polovičnih odgovora, niti pola boda...

Alita
16-02-2009, 20:05
Zakon NIJE autorsko djelo.
Zakon o autorskom i srodnim pravima, čl 8 st 2
Nisu predmetom autorskog prava:
1. otkrića, službeni tekstovi iz područja zakonodavstva, uprave i sudstva (zakoni, uredbe, odluke, izvješća, zapisnici, sudske odluke, standardi i sl.) i druga službena djela, kao i njihove zbirveliki kuracke, koja su objavljena radi službenog informiranja javnosti,
2. dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija.

:smt008

fabulous
17-02-2009, 17:31
zloupotreba naprava??? :?:
jel to vezano uz RH i donošenje zakona 2004.g? Please pomoć jer ću poderat knjiguuuuuuu :violent1:

Barfly
17-02-2009, 17:34
2004. KZ, Računalna prijevara, računalno krivotvorenje, POvreda cjelovitosti tajnosti i dopstupnosti računalnih podataka, programa ili sustava,
Kažnjivo je uvoženje prodaja, distribucija, posjedovanje naprava, sredstava, podataka i programa koji mogu poslužiti ispunjenju nekog od navedenih kaznenih djela. Iste ce se uzeti, a kazna je... cekaj, ili novcana do 3 godine, ili 3mj do 3 godine, mislim da je ovo prvo...
Imas u skripti, a u knjizi je tesko primjetivo buduci da se radi o stavcima članaka zakona...

Alita
17-02-2009, 17:43
Barfly, valjda mislis na Internet servise?
To je pitao curu u mojoj grupi :D
*nije prvi put da netko brka pojmove servera i servisa :smt009 *
WWW, e-mail, Usenet ( :smt007 ), IRC... FTP....
A logicno je pitanje.

Malecka, nece ti biti rasporeda dok ne isprave sve pismene i onda objave raspored vjerojatno.
Zakon o el.potpisu nije u literaturi.
Ali samo moras znati sto je time uredeno.
Grejt. Umjesto da naciju ponavljam :smt009

pravnica00, http://161.53.157.14/Rasporedi.aspx?isp=04+109++3

pravnica00
17-02-2009, 19:30
ŠTO OBUHVAĆA FENOMENOLOGIJA KOMP.KRIMINALA- zna netko??

Alita
17-02-2009, 19:42
Pa...samo nabrojis neke pojavne oblike komp. kriminaliteta. :/
No need to caps lock :smt009
Ne bivati zifcani, logican je predmet :oops:

Barfly
17-02-2009, 20:09
Barfly, valjda mislis na Internet servise?
To je pitao curu u mojoj grupi :D
*nije prvi put da netko brka pojmove servera i servisa :smt009 *
WWW, e-mail, Usenet ( :smt007 ), IRC... FTP....
A logicno je pitanje.

Malecka, nece ti biti rasporeda dok ne isprave sve pismene i onda objave raspored vjerojatno.
Zakon o el.potpisu nije u literaturi.
Ali samo moras znati sto je time uredeno.
Grejt. Umjesto da naciju ponavljam :smt009

pravnica00, http://161.53.157.14/Rasporedi.aspx?isp=04+109++3
Nikaj ja ne mislim vec samo pokusavam naci odgovore na pitanja koja se "navodno" postavljaju na usmenom. Dakle ako pita-> www, e mail, ovo zadnje tri ni ne znam kaj je :smt005
Odlicno :-D

Ajmo mi zato lijepo s pitanjima iz tako logičnog predmeta dalje
1. Tko je tu lud, tko zbunjen, a tko normalan? :-D

1. Digitalni certifikat je reguliran u Zakonu o elektroničkom potpisu? A kako?
2. Što je sravnjivanje OP?
3. Zakoni kojima je danas reguliran Kompo. krim.- KZ, ZZOP? Hm...
4. Prvi koncept prava na privatnost- Židovi u MIshni ili Brandeis i Warren u The Right of Privacy
5. Kakvu pravnu zaštitu ima izvorni kod?
6. Koji je pravni izvor EU utjecao na donošenje ZZOP u RH?- Europska konvencija o zaštiti pojedinaca u pogledu automatske obrtade podataka?
7. Je li svaka reprodukcija ili distribucija komp. programa softversko piratstvo? Ne, nego samo onih koji su zaštićeni autorskopravnom zaštitom?
8. Je li izrada Spywera kazneno djelo? Rekla bih u keznenom djelu POvrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa i sustava?
9. Što je internet a što WWW? Jedno je informacijsko komunikacijski sustav, a drugo je sustav integriranih poslužitelja koji koriste HTTP za prijenos HTML dokumenata? Kaj ne?
10. Je li potrebna namjera kod kompjuterske prijevare ili krivotvorenja?
11. Koji dokument regulira privatnost u EU i postoji li neki koji regulira komunikacijsku privatnost
12. Čime je zaštićen softver u EU?
13. Konvencije iz 80ih koje reguliraju privatnost?

Uf, sto je logicno :smt009 :smt009 :smt009

Onome tko odgovori-> :smt008 :smt008 :smt008

Alita
17-02-2009, 20:28
Ajmo mi zato lijepo s pitanjima iz tako logičnog predmeta dalje
1. Tko je tu lud, tko zbunjen, a tko normalan? :-D
tu tu tu :smt006 3u1

1. Digitalni certifikat je reguliran u Zakonu o elektroničkom potpisu? A kako?
2. Što je sravnjivanje OP?
3. Zakoni kojima je danas reguliran Kompo. krim.- KZ, ZZOP? Hm...
4. Prvi koncept prava na privatnost- Židovi u MIshni ili Brandeis i Warren u The Right of Privacy
5. Kakvu pravnu zaštitu ima izvorni kod?
6. Koji je pravni izvor EU utjecao na donošenje ZZOP u RH?- Europska konvencija o zaštiti pojedinaca u pogledu automatske obrtade podataka?
7. Je li svaka reprodukcija ili distribucija komp. programa softversko piratstvo? Ne, nego samo onih koji su zaštićeni autorskopravnom zaštitom?
8. Je li izrada Spywera kazneno djelo? Rekla bih u keznenom djelu POvrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa i sustava?
9. Što je internet a što WWW? Jedno je informacijsko komunikacijski sustav, a drugo je sustav integriranih poslužitelja koji koriste HTTP za prijenos HTML dokumenata? Kaj ne?
10. Je li potrebna namjera kod kompjuterske prijevare ili krivotvorenja?
11. Koji dokument regulira privatnost u EU i postoji li neki koji regulira komunikacijsku privatnost
12. Čime je zaštićen softver u EU?
13. Konvencije iz 80ih koje reguliraju privatnost?

1. Mah. Ne trebas znati. Ako te toliko zanima, procitaj zakon.
2. Zaštita osobnih podataka odnosno tzv. informacijska privatnost jamči se člankom 37. Ustava RH, koji određuje da se svakom jamči «sigurnost i tajnost osobnih podataka» a brani se «uporaba osobnih podataka suprotna utvrđenoj svrsi njihova prikupljanja» te se «bez privole
ispitanika osobni podaci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom. Budući da se Ustavom ne jamči samo tajnost već i sigurnost osobnih podataka, Kaznenim zakonom sankcionirani i slučajevi neovlaštene izmjene, brisanja, oštećivanja,
uništavanja ili činjenje neupotrebljivim tuđih automatski obrađenih podataka, kao i neovlašten pristup tuđim zaštićenim podacima. Poseban oblik ograničenja informacijske privatnosti predstavlja tzv. sravnjivanje osobnih podataka koje omogućava stvaranje «profila» neke osobe
usporedbom policijskih baza podataka s drugim bazama. Unatoč kontrolnim mehanizmima nad primjenom te mjere, mogućnosti njezine zlouporabe iznimno su velike jer je gotovo nemoguće provjeriti jesu li ti podaci naknadno dodati i izbrisani., kao što je predviđen zakonom.
3. KZ.
4. B i W
5. Autorskopravnu.
6. Imas par stranica prije malu 'diskusiju' o tome. Ja jos uvijek mislim da je 95/46/EC, a dilema je bila izmedju toga i te eur.konvencije i smjernica OECDa iz 1980-81.
7. Tako je. Onih koji su zasticeni. I to od strane neovlastenih korisnika. (jer kad kupis program mozes ga vise puta kopirati/instalirati za vlastite potrebe.)
8. KZ 223 st 6 (spyware krsi st4)
9. pa...da. imas obje definicije i sve je jasno.
10. Je.
11. Direktiva 95/46/EC i za komunikacijsku Telecommunications Data Directive. (clanak str 633-634)
12. autorskopravnom zastitom
13. clanak str 631 Smjernice koje reguliraju zastitu privatnosti i medunarodni protok osobnih podataka OECD 1980 i
Europska konvencija o zastiti pojedinca u pogledu automatske obrade osobnih podataka 1981.

C'mon, pitanja su ti logicna :E :smt008

I bas sam se sad fino razbudila, a mislila sam odspavati pola sata : D
workworkwork

little_snowflake
17-02-2009, 21:55
imam neka pitanja glede pismenog ispita....da li pitanja na pismenom traže odgovor u obliku rečenice,dvije ili u obliku eseja? nadam se da je ovo prvo. I što ako u nekom odgovoru treba nabrojit puno stvari, tipa što je obrada osobnih podataka u zzop i ja izostavim par tih riječi ( tko će se sjetiti svega ) jel oni odmah skidaju bod ili ipak nisu tak jako okrutni? ako će to radit, sigurno padam...:(

u obliku rečenice, dvije, tri. Ne ok su kod ispravljanja ja sam isto negdje izostavila koju riječ,dvije,tri i prošla sam...tak da budi bez brige kaj se toga tiče...sretno :smt006

Alita
18-02-2009, 09:59
Jel mi može netko objasniti Opću teoriju sustava svojim riječima i jel mi to uopće trebaDa, treba ti :(
Ali je tako..hm..zeznuto za objasniti da ti preporucam nauciti onako kako pise, jer je prilicno sazeto..i jasnije nego je moglo biti :lol:
Ali ako imas vremena -
http://en.wikipedia.org/wiki/General_System_Theory#General_systems_research_and _systems_inquiry
i ukratko...

Teorija sustava je interdisciplinarno područje koje proučava relacije / međuodnose sustava kao cjeline. Razvoj teorije sustava počeli su Ludwig von Bertalanffy, William Ross Ashby i drugi tijekom 1950tih godina na principima ontologije, filozofije, fizike, biologije i inžinjeringa Sve je ovo kasnije preraslo u brojna područja uključujući zemljopis, sociologiju, političke znanosti, organizacijske teorije, management, psihoterapiju te naravno ekonomske znanosti. Kibernetika je blisko povezano područje. U posljednje vrijeme, pojmovi poput sustavna znanost, sistematika i kompleksni sustavi se koriste kao istoznačnice.
Wikipedia is your friend :-D

Barfly
18-02-2009, 14:58
Softversko piratstvo je regulirano u KZu Neovlaštenom upotrebom autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača :?:
Kod povrede naprava; osim kod Povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka programa ili sustava, Računalne prijevare i Računalnog krivotvorenja, spominje se i kod Neovlaštene upotrebe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača st. 2. :?:
Kod neovlaštene upotrebe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođačča navedeno je u st.1. 15 načina da se to učini, kako je moguće i je li uopće potrebno znati sve :?:
Budući da je 2004. uvedeno djelo Povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava, djelo iz 1998. ne moramo učiti :?:

Malecka
18-02-2009, 16:46
Izvorni kod je program napisan u programskom jeziku koji je potrebno prevesti u strojni jezik da bi se mogao izvoditi.

Alita
18-02-2009, 20:04
Softversko piratstvo je regulirano u KZu Neovlaštenom upotrebom autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača :?:
Kod povrede naprava; osim kod Povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka programa ili sustava, Računalne prijevare i Računalnog krivotvorenja, spominje se i kod Neovlaštene upotrebe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača st. 2. :?:
Kod neovlaštene upotrebe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođačča navedeno je u st.1. 15 načina da se to učini, kako je moguće i je li uopće potrebno znati sve :?:
Budući da je 2004. uvedeno djelo Povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava, djelo iz 1998. ne moramo učiti :?:
:(
Ali to su stvarno logicne stvar, i sad ne zezam.
1. upotreba autorskog djela, pa procitas oba clanka i ocito je na sto se odnosi...
2. povreda naprava? er, mislis naprave za povredu, i da, u st 3 neovlastene upotrebe autorskog djela se spominje koristenje opreme/programa..makar to nije isto kao u 223 i ostalim clancima.. radi se o drugacijim..vrstama..naprava. *sigh*
3. ne moras znati sve, nego opcenito : /
4. to djelo iz 1998 ne postoji vise buduci da je taj clanak 223 totalno promjenjen.

...treba uciti - 3-4 tjedna negdje. ako imas jako dobar tempo i radne navike, onda i manje :smt008
Nadam se da sam objektivna :E

Malecka
18-02-2009, 21:38
ej ljudi imam pitanjce... u ZZOP-u u članku 8. piše da se posebne kategorije podatak mogu prikupljati samo u slučajevima iz "članka 7. stavka 1. podstavka 1. i stavka 3. podstavka 1., 2. i 4."... ali u članku 7. samo stavak 1. ima podstavke? mislim da niko još dosad nije pitao ali sorry ako je? tnx :-D

To ti je greska u nabrajanju stavaka, ne znam ti reci tocne brojeve stavaka. Ja uzimam u obzir samo ovo kaj mogu nac, ostale brojeve sam ignorirala.

buster
18-02-2009, 21:39
ej ljudi imam pitanjce... u ZZOP-u u članku 8. piše da se posebne kategorije podatak mogu prikupljati samo u slučajevima iz "članka 7. stavka 1. podstavka 1. i stavka 3. podstavka 1., 2. i 4."... ali u članku 7. samo stavak 1. ima podstavke? mislim da niko još dosad nije pitao ali sorry ako je? tnx :-D

stavak 3. se odnosi na slučajeve prikupljanja i obrade podataka bez privole ispitanika, pa se za to podrazumijevaju ovi podstavci 1., 2. i 4. :smt006

Iustitia
19-02-2009, 13:11
pitanja su mogla bit i bolja :roll:
sad kad još primjene svoje kriterije ocjenjivana, bez pola boda, križanje svega ak niste napisali neku sitnicu i sl. mogli bi, optimistično gledano, doći do brojke od ukupno 30% ljudi koji će položit. ak im je, iz neshavtljivih osobnih razloga, bio cilj od jednog ugodnog predmeta napravit omraženi, onda su uspjeli. kako bilo da bilo, sretno svima koji su pisali ili će pisati. :smt006

pravnica00
19-02-2009, 14:26
OVO JE UZAS I KATASTROFA!!! :smt010 ajd da je to npr.kazneno pravo, al ne to je INFORMATIKA!!! pa dajte, molm vas...i, jedna grupa je uvijek TEŽA!!!pa sada, kakve ste srece...ako ste kao ja, onda loše prolazite, uglavnom!!

danasnja pitanja: (pa procijenite) log datoteke, kibern.prosto, pravni izvori u međunarodnom prometu(tak nekak), koje kazneno djelo za neovlašteno nesto, sredstav i metode komunikacije preko interneta, ljudska sigurnost, nesto u vezi hakera, dal je spam povreda kom.privatnosti i objasni,tko je donio neku derektivu a tko neku konvenciju i ssto je starije..uglavnom ni ne znam pitanja kak su bila formulirana uglavnom svako je imalo još potpitanje..neka me još netko nadopuni...al to je strava...a ono sta sam uspjela vidjet u drugoj grupi bila su donekle normalna pitanja...ah... :smt011

Loola
19-02-2009, 16:07
Ja vjerojatno neću proći :smt010 , ali smatram da pitanja (bar u mojoj grupi i nisu bila preteška....onako nekako taman, naravno uvijek mogu biti lakša...i naravno glupo je da nema pola boda kod ovakvog tipa pitanja..... evo pokušat ću se sjetiti što više pitanja

1. Internetska domena, što je njen središnji dio i navesti 3 primjera
2. Tko je službenik prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka
3. Zadržavanje kao problem kod sigurnosti informacijskih sustava
4. PGP - što je, i zaštoje njegov autor imao problema s pravnim propisima zbog njega
5. Ako Agencija za zaštitu osobnih podataka pravi neku zbirku osobnih podataka, mora li ona to prijaviti, ako da, kome a ako ne Zašto ne?
6. Privola ispitanika
7. Koji se argumenti navode za zabranu izvoza kriptografskih alata (mislim da je bilo izvoza i uporabu, ali neka me neko ispravi ako nije)
8. Da li je kompjutersko krivotvorenje kažnjivo ako je riječ o nehaju, ciljevi počinitelja rač. krivotvorenja
9. Navesti tri regionalne ili međunarodne organizacije koje su donjele pravne propise o zaštiti privatnosti
10. Tko su korisnici prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka
11. ??? ne mogu se sjetiti, sorry!

Pozdrav i sretno svima...... :smt006

Alita
19-02-2009, 17:36
A2 grupa
1. ekonomičnost IS i kako se utvrđuje
2. koje usluge pruža javna vlast ako osoba može prijaviti zahtjev za povrat poreza na temelju dohotka putem interneta(obrazloži)
3. digitalni vremenski biljeg
4. koja zaštita se pruža softveru u rh. i koje su prednosti te zaštite pred alternativnim oblicima
5.da li se krađa vremena sankcionira u rh kaznenim zakonodavstvom
6.koje kazneno djelo se odnosi na povredu infomacijske privatnosti i objasni radnju
7. kada se može po ustavu rh ograničiti komunikacijska privatnost
8. prednosti i mane inteligentnih agenata
9. korisnik osobnih podataka po zzop
10.kako se reguliraju po zzop zbirke osobnih podataka koje su sastavljene prije njegova donošenja
11.dvije konvencije vijeća europe koje pružaju pojedincu pravo na zaštitu privatnosti
---------------------------------------------------------------------------------------------

Šmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii je prosla :smt041 :occasion9: :wav: :triplets: :smt050 :smt050 :smt050
... ali cula sam da su neki asistenti bili kratkog fitilja . [-X

iviv
19-02-2009, 19:01
prijateljski savijet. nemojte prijavljivat ispite i ne dolazit na njih. :-D
*da ponosim se svojom abnormalnom inteligencijom. volim stiskat gumbic prijavi ispit, ali odjavi... mrsko mi je to! :P*
ja sam to napravila s pravnom i eto puf komisije.

al, ako vam se i desi, komisija eto nije nista strasno. :D
dapace, poprilicno ugodna atmosfera, par pitanja iz knjige, zakona (par pod pitanja ako bas i ne ide) ...
sve u svemu, pohvale. :D

Iustitia
19-02-2009, 20:29
E, da jedno pitanje:
Je li na ovoj katedri ispituje samo prof. dragičević ili i asistenti??
Katulić rekao da samo profesor ispituje

Alita
19-02-2009, 20:43
:smt010
nikome se 'ne da kopati' a sve pise par strana iza.
Vuces karticu s 3 pitanja, prof. pita par podpitanja vezana uz pitanje ako nesto ne znas, i opcenito u grupi ako jedan ne zna pita ostale to pitanje...
pita ta 3 pitanja s kartice i jos par podpitanja .. ili jos neko pitanje koje nije s kartice...
ak ne znas jedno pitanje..nista...
ovisi o pitanju. :-D
usmeni je kratak i bezbolan ~

buster
19-02-2009, 20:47
vuče se jedna kartica na kojoj su tri pitanja što, po meni, nije fer, jer nisu kartice pravilno raspoređene s pitanjima na njima pa npr. na jednoj mogu biti 3 pitanja s nabrajanjima i podjelama, a na drugoj budalaste definicije i zakonodavstvo što je nesuporedivo teže... ništa se ne dogodi ak ne znaš jedno, i dalje to nije pad... samo ako šutiš na sva tri ili dva i pol će te srušiti... puno je podpitanja koja ti mogu pomoći i odmoći, ali većinom pomažu :-D

Romulus
20-02-2009, 14:59
Ljudi pričaju o strogim kriterijima ove katedre.
mislim da se pretjeruje.
teška su pitanja i sve,ali jako puno ljudi je prošlo.
znači, pismeni se da proći.
nadam se da i usmeni nije pretežak.
makar od pismenog teško da može biti teži.

Malecka
20-02-2009, 15:42
Mene zanima koliko broj bodova utjece na ocjenu na usmenom? Npr. ako imam 6 jesu li vece sanse da padnem?

Ocjene na usmenom se vecinom krecu po tome koliko bodova imas. Nece te rusit samo zato sto si imao 6 bodova, ali je vjerojatno da neces ni pet dobit ma koliko dobro znat. No to je tako na skoro svim katedrama....

Zara.
20-02-2009, 19:52
Mene zanima jel se može sa 7 bodova dobiti 4? Asistent je rekao da se može dobiti bilo koja ocjena nakon prolaza na pismenom, a sada ispada da sve ovisi o broju bodova na pismenom. :?

Ne može!!!Nitko iz moje grupe nije to uspio povećati ocjenu...a baš je bilo studenata koji su dobro znali!!!Naravno mozda je neki drugi dan bio bolje raspoložen pa dizao ocjene!!!

Iustitia
20-02-2009, 20:29
Ajoj, to mi se uopće ne sviđa :( . Pa ne tražim 5, tražim 4. Ak se sa 6 bodova može dobiti 3, valjda se sa 7 može dobiti 4, zar ne? :(
ma može se dobit, ajd ne brini se,
jedino se spremi da će te se gnjavit, uostalom za 5 ili 4 je tak na svakom predmetu.

Zara.
20-02-2009, 23:09
Jel zna netko koje je izvorno značenje riječi haker?

Ja sam imala to pitanje na usmenom,odgovor je na 116 strani u fusnoti!!! :smt006

Malecka
21-02-2009, 15:04
Malo je tih pitanja, ali da, cula sam da je to temelj usmenih...TNX... vidjela sam vec ta pitanja ali ih isto tako i zaboravila :-)

Kaj nije spamm oblik sabotaže što bi onda bio drugi stavag Povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava? Naletila sam na 1. stranici da se spominju Zakon o telekomunikacijama i još neki... :?

Ne, spamm je vise ometanje, onemogucenje ili otezavanje rada sustava, ne mora uvijek imati za rezultat niti cilj pad sustava pa zato nije sabotaza.
Ali da, mislim da je kaznjiv po čl. 223, st. 2.

TIGER_89
21-02-2009, 19:08
Ljudi molio bih ako netko može napisati koje stranice za pismeni, odnosno usmeni nije potrebno učiti (tipa ona poredbena prava i slično)?

nymphica
22-02-2009, 14:51
157-174 i 192-207 str

Bip
22-02-2009, 17:13
...evo da malo ohrabrim ekipu :) bio u čet prvi put na ispitu i to komisija :) i fakat ok atmosfera kolko može bit na ispitu...ja sam prema pričama očekivao ne znam šta...al niš posebno loši nisu...pitaju dosta precizna pitanja...al ne ispod pojasa

july_
22-02-2009, 20:43
joooooooj, mene je taaaaaaak strah!!!!!!! :cry: :cry:
nemaš se kaj brinuti...profesor ti je miran, dobar, pomogne ti...ruši ako stvarno ni na jedno pitanje ne kažeš ništa pametno. ja sam fulala jedno pitanje i nije mi uzeo za zlo tak da...
a odgovarali smo mu sa jednom rečenicom i to mu je bilo dovoljno. moja pitanja su bila što je www, funkcije inf.sustava, i ovo shebano jer nisam baš regulaciju naučila (kaj je najbitnije) - da li je zaštićeno presretanje ili tako nešto nejavnih informacija u HR ...to sam mu smuljala opasno.. i ništa.sve bilo ok...

Alita
22-02-2009, 20:57
Kako je hoax kod nas reguliran?
Ah. Kad bi bar svi imali toliko volje i pogledali ta vec puno puta odgovorena pitanja okolo po topiku...
Pa.. hoax je k.d. prijevare.
I to obicne. Ne racunalne. Zamisli sad podpitanje 'zasto ne racunalne?' I sjeti se odgovora 'ah, pa jer ima namjeru prevariti osobu.'
I procitaj jos jednom onaj superduper odlomak u kojem se govori o razlici tih prijevara i 'je li moguce prevariti racunalo?'

Blaugrana
23-02-2009, 21:24
Divno. Profesor je bio super! Nìšta zahtjevno, traži da pogodiš bit pitanja i to sročiš u rečenicu-dvije. Dobila sam 4 što je više nego što sam očekivala s obzirom na to da sam imala 7 bodova i još neke manjkavosti u odgovaranju. Sve u svemu super. Drago mi je da je ovaj ispit riješen. :)

bl0ndie
23-02-2009, 22:50
Da, ja sam isto iznenadjena s profesorom, bas je korektan. I fakat je ugodna atmosfera... Prvi put da se nisam tresla i pizdila cijelo vrijeme...
Pitanja:

kriptografija, steganografija, inf-kom. sustavi, spamm, e-vlast, domena, kaznena djela nakon 2004, digitalni potpis/vremenski biljeg, itd...

Malecka
23-02-2009, 23:44
Znači, mogu svojim riječima. Nije to čisto reproduciranje naštrebanih definicija?

Pozeljno je znati definiciju iz knjige, ali pribliznu. Cura koja je sa mnom odgovarala je dobila pitanje kompj.program i nije znala definirati, pa joj je on rekao svojim rijecima, ali je pokusao izvuci iz nje ono "sistem instrukcija na materijalnom nosacu".

Loola
24-02-2009, 01:06
Položeno..... 3 sam dobio...

Vi koji idete sutra na ispit stvarno nemate nikakvog razloga za strah, većina vas ima 8 i više bodova i vjerojatno će im profesor ponuditi ocjenu jer je tako bilo na prvom roku u 2 mjesecu....no to ne znači da će i sutra tako biti....

Atmosfera je ugodna, profesor nema namjeru rušiti, stoga se potrudite da sročite bar neku rečenicu o bar jednom od 3 pitanja.....ne može vam baš za ništa dati 2......... no ako ne znate postavlja vam podpitanja koja nisu teška i tko je pričitao knjigu malo bolje može doći do odgovora koji se odnose na zdravorazumsko zaključivanje.....

Ne bojte se ništa, pitanja su koliko sam skužio koncepirana tako da je jedno pitanje tamo iz prvog poglavlja, jedno iz zakona ili članka.....a a jedno iz onog zadnjeg dijela gdje se radi o sigurnosnom programu....ili nešto o zaštiti inf. sustava....

Pitanja koja sam ja izvukao - Objasniti informacijsku revoluciju, Što su to DOS napadi i koji su uvjeti za izvoz osobnih podataka izvan države.......

Na pitanja možete odgovarati svojim riječima, profesor vas prekida već nakon jedne rečenice.....

Mislim da sutra nitko neće pasti...

Sretno svima... :smt006

buzdovan
24-02-2009, 10:52
Meni nije bilo bas ugodno ispitivanje. Sutio je a kada je govorio bio je jako tih pa smo ga morali moliti da ponavlja pitanja. Jedno potpitanje je bila neka nebuloza koju mislim nema ni u literaturi.Jos neka potpitanja su isto bila zeznuta,ali iz knjige i zakona.

sanki
24-02-2009, 11:05
Usmeni kao usmeni nije strašan... Ali nije da sam baš shvatila njegove kriterije pri ocjenjivanju... Odgovorila sam na jedno pitanje koje cura prije mene nije znala i na sva svoja 3 pitanja točno... Nije me gotovo ništa dopunski pitao i dao mi 2... Je da sam imala 6 bodova iz pismenog, ali sam očekivala barem trojku!!! :-(((

s.m.
24-02-2009, 16:40
rekao mi je frend koji je danas odgovarao da pita prilično teška potpitanja koja nisu puko reproduciranje gradiva već zaključivanje, povezivanja i tak. da ga je pitao za što se koristi samoregulacija, ili što mora sadržavati rač.prijevara i sl. ma ja ću uzet ocjenu i gotovo,nadam se 4... :)

Romulus
24-02-2009, 16:43
Najbolji profesor na faksu,vjerojatno i šire.
pitanja koja se izvlače su laka,tipa računalna prijevara i hrv, samoregulacija,inteligentni agent,informatička revolucija,entropija, spam, dječja pornografija i hrv,dodatni protokol.stvarno osnovno.
potpitanja su tipa - što mora sadržavati rac prijevara- mora sadržavati nanošenje imovinske stete drugome;
za sto je bitna samoreg.- za informacijsku privatnost, na bazi čega funkcioniraju int agenti- na bazi umjetne inteligencije, najčešći razlog spama- marketing.
profesor je reko da je abc prvo računalo, zakon o telekom. ne vrijedi, vrijedi zakon o elektroničkoj komunikaciji.
ne uzima za zlo ako se ne odgovori na koje potpitanje.
Čovjek je duhovit, pravedan,objektivan.
nema privilegiranih,predodređenih na 5 i slično.

Barfly
24-02-2009, 16:46
Šta je očekivao pod tim odgovorom? Samoregulacija kako bi same tvrtke, poslužitelji odredili standarde i zaštitu podataka svojih korisnika. Time se željelo postići povjerenje u sustav. Kada mi sama tvrtka jamčila određenim garancijama zaštitu privatnosti korisnika.
A kod Računalne prijevare je najbitnija cilj postizanja imovinske koristi sebi i drugome odnosno nanosenje stete drugome. A temelji se na unosu, izmjeni, brisanju i unistenju podataka s tom namjerom, zatvor do 5 godina a ukoliko se radi o nanosenju stete do 3 godine... je li to to? :?

Romulus
24-02-2009, 16:53
jedino sto mora sadržavati rač prijevara je nanosenje imovinske stete drugome.
kod sregulacije reko sam definiciju,onu iz članka, pita on za zaštitu čega se koristi -za zast. inf privatnosti.pitao me i gdje se koristi,to sam promasio jer sam reko el poslovanje, a ne el. trgovina.
najprije mu daš definiciju iz knjige, a onda on počne s takvim potpitanjima.
na 8 bodova nudi tri.ali,tko god je bar odgovoril na osnovno pitanje, dobil je 4.

Barfly
24-02-2009, 16:56
Ne piše imovinska šteta već samo šteta, hm... :?
Dobro, da e- poslovanje je oblik organizacije rada, a trgovina su ipak transakcije i sl. Jesi uspio pobrati s 8 bodova petardu? ;)
Odlicno, sada se osjecam puno bolje, uf :-)

Romulus
24-02-2009, 17:08
maksimum s 8 bodova na ovom roku je 4.valjda zato jer ima dosta ljudi s 9 i 10 bodova.
toliko sam i dobil.
ocjene dosta bazira na testu.valjda je od 9 tek moguće do 5.
odgovoriš na pitanja koja izvučeš(a koja su laka) i boli te briga za potpitanja.
velim, meni najbolji profesor dosad.
bas je objektivan.
valjda zato jer je on zapravo zavrsil fer i tam doktoriral pa tek onda doso na pravo.

Barfly
25-02-2009, 00:51
OPROSTAJNI POST... S topica samo, dakako...

Prođe i ovaj ispit pa je red da napišem jedan oproštajni post. 8)
Pismeni, strahota i grozota, no da se proci :roll: . Pogodit pitanje u glavu, pogledajte si lijepo s prve stranice pitanja i saznajte odgovore na sva. Radite fino po knjizi, skripta je sredstvo za ponavljanje, ali meni je posluzilo kako bi mi svratilo paznju na neke stvari koje citajuci knjigu nisam primjetila, odnosno smatrala bitnim (neke fusnote, na primjer :roll: ).

Za usmeni, standard, pitanja na katricama nisu teska, funkcije interneta, funkcije ISa, HTTP, računalni sustav/ podatak, privola ispitanika, kaznena djela i regulacija u RH... podpitanja su se spominjala na prethodnim postovima, a odnose se na vešmašine, mobitele... na servise (www, mail, chat, blog...), na posebne mjere tehnicke zastite pri obradi osobnih podataka posebne kategorije...

Profesor je ugodan, cool, korektan 8) . Dobar dan, dobar dan, pitanje 1, odgovor 1, pitanje 2, odgovor 2, pitanje 3, odgovor 3, podpitanje odgovor, eventualno potpitanje 2, odgovor, molim indeks, izvolite, hvala, doviđenja, doviđenja.
Bezbolan, fer i objektivan... sve se ovo odnosi na usmeni ispit.

Jako sretna i zadovoljna. Nije bauk kao sto se prica. :smt009
Ucila sam po knjizi, skriptu listala par puta kada mi je knjiga na usi isla i propitivala se po njoj, nailazila na zanimljive sitnice koje nisam primjetila. ZZOP nauciti napamet kao i KZ 2004. Bas najbolje moguce. Uz ucenje za prvi kolokvij koji sam pala (9 dana), jos je potrebno 10-12h, intenzivnog rada, za pismeni, za usmeni 2 dana po pitanjima... Nije da je potrebno malo vremena jer je lagano vec zato sto je napisano na jednostavan :smt007 nacin koji ulazi u glavu i nema dvosmislenih recenica nad kojima provodis sate trazeci smisao zivota i svijeta.

Sretno svima, zapamtite nije bauk, ukljucite mozak, ucite s razumijevanjem, ponavljajte, koristite pitanja i dobre savjete na PKTu :-D
http://img373.imageshack.us/img373/4258/tema2na2.jpg
Alita (http://www.pravokutnik.net/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1342)

suni
25-02-2009, 21:31
Koja je skripta najbolja i najpotpunija od ponuđenih u skriptarnici, ako netko može molim staviti i link na nju...

nijedna. uči iz knjige i zakona :smt006 mičeva je ok za neke dijelove ali solo po skripti nema sanse da dobiš dva iz ovog a kamoli više

Zara.
03-03-2009, 15:31
jel mi može netko reći jel za ispit treba učiti one sve zakone? znam da treba zakon o zastiti osobnih podataka ali dali treba i one sve ostale o elekt.medijima, o tajnosti osobnih podataka,o elekt. potpisu? hvala.

ne,samo treba zakon o zastiti osobnih podataka

Alita
12-03-2009, 18:23
Jel treba učit za ispit ona kaznenopravna iskustva europskih zemalja,VB,Njemačke i Austrije?
Procitaj jednom.
to dosad nije nikad bilo ni na pismenom, ni usmenom.

sokobananka
13-03-2009, 00:55
ne treba taj dio. al zato u pravilu dođe 2 pitanja iz članka,2 iz ZZOP i 6 iz knjige. dio iz knjige koji je najbitniji je Kompjutorski kriminalitet u RH(175-191str) i iz toga će ti dođi bar jedno pitanje, a vjerojatno i više. uglavnom naučite dobro njegov članak,ZZOP I taj najbitniji dio iz knjige i imate velike šanse da prođete. na usmenom isto voli to pitati.
a ovo sve ostalo što više..

axl
17-03-2009, 21:30
kod kojeg asistenta je najbolje otići na konzultacije? koji je onak najnormalniji/najpristupačniji?
Katulić ti je najradišniji na toj katedri, on radi i svoje poslove i uskače za sve ostale članove katedre kad treba (a to zna bit dosta često).. i jako je pristupačan i sve će ti znat reć tako da ti je najbolje ić k njemu (moje mišljenje)...

Alita
24-03-2009, 16:41
Ej ljudi, koja je najbolja skripta, jel ona 3.0.1 (tako nešto)?
Uci iz knjige.
Ova 3.0.1 je samo popis pitanja tehnicki jer su odgovori doslovno prepisani iz knjige.
Ali ta pitanja ti nisu dovoljna da prodes ispit.
Ergo, uci iz knjige.

Alita
25-03-2009, 00:30
zna li itko kod onih tipova napadača treba li učiti sve one podjele ili je dosta samo neke?? :smt006
samo one prve, glavne; hekeri krekeri , hekeri frikeri. :E
ovo drugo procitaj samo :smt006

Zara.
27-03-2009, 22:15
jel ona pitanja na prvoj stranici obuhvaćaju sve kaj bi se trebalo znat za prolaz??
hvalaaaa :smt006
pa i ne bas,jer to su uglavnom pitanja iz skripte
a sad katedra daje pitanja iz knjige...tako da uči po knjizi...
mozes na kraju po pitanjima samo ponoviti

Zara.
31-03-2009, 16:56
još jedno pitanjce. zakon - ima li nekih članaka koji su posebno bitni ili su svi bitni?
kakav bude rok u 4. mj.? jel jedan od eliminacijskih ili je ok
prvih 5 strana clanka jakooo dobro nauci...jer stvarno nisam cula da je itko dobio neko pitanje sa ostalih 9strana!!!ali nauciti ti sve za svaki slucaj,ali prvih 5 jako dobro!!!

Zara.
03-04-2009, 01:30
jel moze netko odgovorit jeli potrebno znati sve one definicije privatnosti iz onog dijela privatnost u virtualnom svijetu, onih 10tak definicija privatnosti ???
nama su na seminaru rekli da ne,i nije ni bilo :smt006

Alita
06-04-2009, 19:05
Treba uciti dopunjeni ZZOP, ima na stranici.
Ne bih bila preoptimisticna glede tih 10 dana, ali osobe i djela se ne trebaju znati.
Pogotovo ne iz fusnota.
Trebate znati Gibsona i Neuromancera :smt050, i iz teksta neke osobe povezati s pojmovima. npr Tofflera.

Zara.
07-04-2009, 16:30
imam još jedno pitanjce..prošle godine je bilo dijelova koje nismo morali učit: poglavlje kaznenopravnih iskustva nekih eu zemalja i međunarodne askekte komjutorskog kriminaliteta..jel tako i dalje ili se nekaj promjenilo?
ni ove godine ne treba ucit kaznen.iskustva nekih eu zemalja,a za medjunarodne aspekte nikad nisu rekli da ne treba ali to nije uopće bilo ni na kolokvijima ni na usmenom,tako da ocito ni to ne treba,ali ako stignes procitaj samo!!! :smt006

@ salty treba učit SAMO zakon o zastiti osobnih podataka,koji imas na stranici katedre(taj ti je najbolji i po tom radi,jer su tu sve dopune i izmjene).ostale zakone ne treba!!!
ako je pismeni u cetvrtak,usmeni je najvjerovatnije u petak osim ako vas bude puno onda će neki i u ponedeljak :smt006

Sway
10-04-2009, 12:16
na str. 639 clanka privatnost u virtualnom svijetu,spominje se cl. 131 kz! e sad,odem pogledati u svoju isprintanu verziju prociscenog txta sa weba katedre za kazneno i vidim da se razlikuje od profesorove verzije u njegovom clanku i da ovaj dio u kojem kaze "tko neovlasteno prisluskuje ili snimi tude poruke u racunalnom sustavu" kod mene nema.. sta sad? da se pravim ko da nis nije bilo i nista nisam vidla pa tjeram onako kako profesor kaze? ili je to jos jedna od onih caka koja se kazu na predavanjima da se vidi tko ih je pohadao?
ili uopce ne postoji nikakav problem pa si ga ja sama stvorim? :smt100
:-D :smt006

Alita
10-04-2009, 13:12
na str. 639 clanka privatnost u virtualnom svijetu,spominje se cl. 131 kz!
ili uopce ne postoji nikakav problem pa si ga ja sama stvorim? :smt100
:-D :smt006
Joj joj joj. Procitaj str 189 u knjizi. Jesi uopce citala knjigu :( ?
Jasno je da se KZ mijenjao i da se taj dio iz clanka 131 micao buduci da je ukljucen u novi clanak 223.
Dooobro procitati knjigu, str 175-192., komp.kriminalitet u RH i mijenjanje KZa u skladu s istim.

A.M.
11-04-2009, 14:40
ne bih se htjela ponavljati, ali imam pitanjce u vezi podjela. kao i kod podjela kod hakera, isto pitanje za podjele kod fenomenologije komp.krim. čini mi se najbitnija preporuka vijeća eu 89/9. ove ostale, treba li sve znati? tipa ovo od oecd-a? dobro, muhlen se na par mjesta ponavlja pa mi je logično da ga zapamtim, ali za ostale?
i, kod morfologije djela. treba li za svako baš znati sve o modus operandi, počiniteljima....ja sam zapamtila neke šta mi se čine specifični, ali ima dosta ponavljanja i uglavnom je slično za sva djela.
još neš. ne povodim se za pitanjima, ali, jel ok po njima ponavljati i malo se prema njima orijentirati? jer, izvade u nekima fakat neku fusntICU...?
eto, hvala unaprijed n aodgovoru na blesava pitanja! :-D :-D
sretan Uskrs!!

Alita
11-04-2009, 15:23
ne bih se htjela ponavljati, ali ...
Sve te podjele je dobro znati, jedino kod hakera ne moras znati bas sve podjele. Kod morfologije ti je najbolje nauciti bas te specificnosti kod nekih djela i modusa operandi. Po pitanjima je ok orijentirati se, ali ima i drugih vaznih fusnota koje nisu izvađene u njima.
Pazi na detalje, detalje, detalje :-D

suni
13-04-2009, 15:14
Ja nisam cula za takve slucajeve...
A sto se tice seminarista koji su isli samo na usmeni, ja sam jedan od njih i taj dan kad sam ja odg nije nikome ponudio ocjenu bez usmenog...

istina je on ponudi ljudima s 8 i 9 bodova 3.

znači nudi ocjene ukratko

Alita
14-04-2009, 16:18
:?: log datoteke? hvalaaaa :D
Strana 63 u knjigici :D , 'dnevnik rada o pristupu i koristenju sistemskih resursa koji vodi sam kompjutor, tj njegov OS'
Mozes i svojim rijecima - datoteka stvorena kao zapis o pristupu i koristenju kompjutora/njegovih resursa ~
A mozes si i pomoci ovime - http://www.google.hr/search?hl=hr&clien ... %BEi&meta= (http://www.google.hr/search?hl=hr&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=FW3&q=define%3A+log+file&btnG=Tra%C5%BEi&meta=)

Zara.
14-04-2009, 16:54
Nemojte se ljutiti ako je pitanje već postavljeno, ispricavam se:( Ali bolest mijena, gdje se u knjizi nalazi to? Stranica ako može :-D :smt008 Hvala punoo
146 :smt006

iviv
14-04-2009, 17:02
Ispit je u četvrtak u 15.00 na TMT u dvorani I
Btw, je li netko išao na komisiju? Tko su članovi? Ili je samo Dragičević? Ili kako to funkcionira?
Pa bih molila dojmove...ako je netko toliko dobar.. 8) 8)
A svim ostalima sretno u četvrtak!

joj skoro sam bila lijena i sebe kvoutala od prije par stranica al onda sam skuzila da nisam nis pametno napisala.
i sad radim dva posla jer sam prvotno bila lijena.
*ogroman offtopic, ali budi strpljiv/a. doci cu do tebi bitnog*

dakle. komisija je okej. nis strasno.
sjede ti dragicevic i asistenti.
ispituje te prvo pitanja iz knjige pa pitanja iz zakona i clanka.
pitanja iz glave, ne vuces kartice. atmosfera okej.
kaj ja znam, meni je bilo brzo i bezbolno. :-D

Malecka
14-04-2009, 18:40
Imam jedno pitanje, jesu li ove izmjene i dopune KZ iz 2004 skroz derogirale sve clanke koje se odnosi na onih 5-6 temeljnih racunalnih kaznenih djela. Je li uredena rac. spijunaza po 2004?
I da li se stavak 1. cl. 223 po 2004 odnosi na hakiranje, isto kao taj isti clanak samo iz 1998 (tamo se ne govori o neovlastenom pristupu rac. sustavu nego automatski obradenim podacima :?: ).
Trebam li ja onda znati samo 2004 ili i nesto iz 1998?
Sori ak je glupo pitanje :cry:

Računalna špijunaža je uređena čl. 223 st. 4. (Zakon iz 2004.) (npr. tu spada spyware) On je recimo dorada i proširenje čl. iz 1998.
St. 1 se odnosi na haking, odnosno nezakoniti pristup.
St. 2 na ometanje sustava ili podataka (npr. crv)

Bolje naravno moras znati 2004., ali bilo bi dobro da znas iz 1998. ime članka, odnosno djela, i ona 4 djela na str. 181, tj kako su onda bila uređena, koji su nedostaci takvog uređivanja, uglavnom jednu rečenicu o svakom djelu.

Alita
15-04-2009, 02:28
pozdrav svima i nadamse nekom odgovoru, sretno svima sa učenjem, valjda budu lagana pitanja.....lol.....hehehe ma, bit će valjda sve ok!!!!!vidimo se onda svi u 3 sutra!!!!!
Sikcem na sve kojima PI nije zanimljiv predmet, hiss, hiss I say :-D
Ok, sad kad smo to obavili, zakonske odredbe kriminalnih djela trebas bolje nauciti za usmeni...i to uglavnom koja je srz svakog kaznenog djela. (namjera ostetiti, pribaviti materijalno dobro, la la la)
Iz privatnosti...dolazi sve. Nije velik clanak i sve je vazno.
ZZOP trebas jako jako jako jako jako :-D dobro nauciti onaj prvi dio, u kojem se definiraju pojmovi; te kasnije sve one funkcije, ovlasti i obaveze.. Onaj zadnji dio nije toliko vazan (sankcije itd)
Medunarodni aspekti DOSAD nisu bili na ispitu.

Alita
15-04-2009, 18:31
hej!
već je bilo postavljeno pitanje, ali krivi odgovor. članak 7. ZZOP-a se JEST mijenjao, tako da je čl.8., st.2, post. 1. napisan u skladu sa starim zakonom. ne postoji više stavak 3. članka 7. na koje se onda podstavke odnose ove iznimke IZ ČLANKA 8.?
Da ne duljim i okolisam, zakonodavac je zeznuo stvar. U clanku 8 nisu izmjenili ni jednu stavku, a trebali su ga cijelog uskladiti s novim clankom 7. tako da sad ne mozes znati na sto se sto odnosi, osim ako nemas staru verziju clanka 7... ( i onda vidis da su 2 stavke potpuno neregulirane i zaboli te glava...)
Uglavnom. Toliko o radu zakonodavnog tijela i budnosti AZOPa. :smt011
Nece biti pitanja iz clanka 8. Jer je.. zeznut.

Malecka
15-04-2009, 20:02
koji zakoni ureduju spam? to je bilo pitanje prosli put, ima ih nekih 5,6? Please anybody?

čl. 223, st. 2 je prvo kaj mi pada na pamet....

Alita
15-04-2009, 22:27
Evo jos samo jedno pitanjce,radi se o obradi psb kategorija osobnih podataka, u prociscenom ZZOP-u sa sajta pise da se iznimno podaci mogu prikupljati i dalje obradivati u slucaju clanova raznih neprofit organizacija,ali onda navodi i situacije iz clanka 7. i kaze : clanak 7,stavka 1. podstavka 1. i stavka 3. podstavka 1. 2. i 4. ovoga zakona.
Samo sto clanak 7. bas i nema stavak 3. sa podstavcima 1. 2. i 4??
Ima.
pogledaj staru verziju clanka? da se skuziti...ne da mi se traziti zakon u hrpici papira..al ako treba napisem ti tocno.

kadija
15-04-2009, 22:46
da li agencija ima duznost priajviti podatke o svojim zaposlenicima?ako da,kome? i mora li kome mora agencija prijaviti stvaranje zbirke?

Sway
15-04-2009, 23:51
pogledaj staru verziju clanka? da se skuziti...ne da mi se traziti zakon u hrpici papira..al ako treba napisem ti tocno.

ja sam kemijala i sto sam kemijala - dakle kako bi trebao izgledati cl. 8. st.2:

iznimno podaci iz st.1.ovog clanka mogu se prikupljati i dalje obradivati:

- u slucajevima iz clanka 7. stavka 1. podstavaka 1. (samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu), podstavka 3. (u svrhu izvrsavanja zakonskih obveza voditelja zbirke), podstavka 5. (u svrhu zastite zivota i tjelesnog integriteta ..), podstavka 7. (ako je ispitanik sam objavio te podatke) ovog zakona ili

- ....

Alita
15-04-2009, 23:54
jep, mislim da je to to...
ali tako nevazno buduci da su 2 nova stavka dodana u cl 7, a clanak 8 ne zna sto bi s njima.
nemojte se tim zamarati. :smt009

Sway
15-04-2009, 23:56
2 pitanjcaaaa :
- propisi koji reguliraju komunikacijsku privatnost?
ustav,kazneni zakon i sad negdje sam procitala zkp a pak negdje na forumu zakon o telekomunikacijama!hmmm..

- koji zakoni u hrvatskoj ureduju e-poslovanje?
to bi bili onih 6 zakon na 43. str?

:smt058

anyone? :smt010

Alita
16-04-2009, 00:05
zakon o telekomunikacijama je uredivao kom.privatnost, ali cujem da se vise ne primjenjuje.
dakle kz i ustav.

i ovo drugo je tocno...
1. Zakon o elektroničkom potpisu
2. Zakon o zaštiti osobnih podataka
3. Zakon o zaštiti potrošača
4. Zakon o telekomunikacijama
5. Zakon o elektroničkim medijima
6. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Malecka
16-04-2009, 00:15
zakon o telekomunikacijama je uredivao kom.privatnost, ali cujem da se vise ne primjenjuje.
dakle kz i ustav.

Novi zakon koji zamjenjuje Zakon o telekomunikacijama je Zakon o elektroničkim komunikacijama, donešen ove godine.

salty
16-04-2009, 13:55
uz ovo pitanje o agenciji koje pita sway, mene zanima jos ovo

*sto je sravnjivanje osobnih podataka? di o tome piše??

*sto napisati o obveznosti zastite, imamo u knjizi da u RH nije pravno regulirana obveznost zaštite, al meni se nekak članak ZZOP čini kao da to radi i to u članku 18.

*što je zadržavanje, i kako odgovoriti na pitanje "zadržavanje kao problem sigurnosti IS-a?

*koji dokument u EU štiti jednako kao ZZOP?

* autor i čišćenje, ???!

uglavnom uspoređujući pitanja iz npr. 2006 i ova nova to je u najmanju ruku "podlo", detaljnije ću se o tome očitovati ako budem imao volje i nakon današnjeg pismenog

Alita
16-04-2009, 17:28
Neka od tih pitanja su vam bila i prije odgovorena, recimo ovdje - viewtopic.php?p=522679#p522679 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?p=522679#p522679)
Stvarno bi vam bilo korisno procitati ovih par stranica prije :D

Zadrzavanje - strana 213. Misli se na zadrzavanje podataka; jer brisanjem nisu potpuno nestali ( dok se na njihovo mjesto ne upisu novi podaci)- sto predstavlja problem.
Obaveznost zastite - vjeruj ZZOPu. Jer je donesen nakon knjige :-D

Sravnjivanje osobnih podataka, clanak, strana 641., Poseban oblik ograničenja informacijske privatnosti predstavlja sravnjivanje osobnih podataka koje omogućava stvaranje "profila" neke osobe usporedbom policijskih baza podataka s drugim bazama.
Autor i cistiliste su policijske akcije protiv piratstva i djecje pornografije ... spominju se na str 187. Autor je bio proitv softverskog piratstva, a Cistiliste protiv kiddie pr0na. MUP ftw.

Agencija nema nikakvu duznost prijavljivati svoje zaposlenike negdje, kao ni stvaranja zbirke :?
Ne kuzim bas na koju zbirku mislite, jer jedino sto Agencija radi je vodi Sredisnji Registar, koji je dostupan javnosti.
A od zaposlenika, ravnatelj agencije i njegov zamjenik su imenovani od Sabora i imaju mandat od 4 godine... Sabor ih moze i razrjesiti duznosti, tako da, da, moze se reci da su odgovorni Saboru :?
Clanci 27-30..

Malo kasnim s odgovorima, ali vjerujem da vam nista od ovoga nije bilo na pismenom :?
A za usmeni ce vam pomoci :smt006

salty
16-04-2009, 17:40
hvala ti

ja ću se probat sjetit pitanja iz grupe B (ako se ne varam)

inače rezultati su "ili danas navečer ili sutra, a usmeni od idućeg tjedna" (citat asistenta iz dv.2)

1 ) Domena, što je, koji joj je središnji dio, 3 primjera
2 ) Kriptografija, kriptoanaliza i kriptologija
3 ) Koji su razlozi za zabranu izvoza i korištenja kript. alata
4 ) Subjektivni krimogeni učinci, razlika u odnosu na objektivne, i navedi bar tri primjera
5 ) Je li posjedovanje (ne daljnje distribuiranje) pedofilskih sadržaja kažnjivo i kojim zakonom
6 ) koji dokument eu štiti ista prava kao ZZOP
7 ) što haker mora učiniti da izvrši uspješan napad (vjerojatno one 4 stvari, pristup, proširenje, radnja, ukl. podataka)
8 ) detaljno pitanje o kompjuterskoj prevari
* dva pitanja o agenciji, odgovornosti za štetu (voditelj), i privremeno riješenje

+ izgleda da se jednog ne mogu sjetiti, nek me netko nadopuni/ispravi

(redoslijed nije nužno točan)

salty
16-04-2009, 18:17
Pitanje glasi koji su argumenti protiv zabrane izvoza kriptograf.

Ja imam pitanje koje vecina ljudi nije bas skuzila. U cemu se ocituje racunalna prijevara?

ako si se to na moj popis referirala, tog sam se sjetio, neš drugo mi ocito fali

Rac. prijevara - razne vrste manipulacija na podacima, najčešće s namjerom da se sebi ili drugome nezakonito pribavi imovinska ili neka druga korist. Mislim da je ovaj drugi dio rečenice bitan.

sauger
16-04-2009, 19:35
pa bilo je kao koji su argumenti protiv korištenja i izvoza kriptografskih aparata(il programa, šta već)...
zbog toga što se tretiraju kao oružje, a njihov izvoz kao izvoz vojne tehnologije--- pa šta bi drugo moglo bit tu, šta ne?? :?

salty
16-04-2009, 19:54
pa bilo je kao koji su argumenti protiv korištenja i izvoza kriptografskih aparata(il programa, šta već)...
zbog toga što se tretiraju kao oružje, a njihov izvoz kao izvoz vojne tehnologije--- pa šta bi drugo moglo bit tu, šta ne?? :?

e pa sad ne znam kaj je bilo više, kolega kaže da je bilo "argumenti protiv zabrane izvoza/korištenja" i makar se po mom u toj sintagmi koristi dvostruka negacija, koju jezici u pravilu ne vole, nikako se ne radi o istoj stvari,
za zabranu bi bilo ovo što si naveo
protiv zabrane bi bilo "u uvjetima kada sve više ljudi komunicira Internetom, organizacije sve više elektronički razmjenjuju podatke a svakodnevno je veći broj onih koji se koriste el. poslovanjem, nemogućnost korištenja jakih enkripcijskih alata bitno smanjuje sigurnost takvog rada i komunikacije"

Alita
16-04-2009, 20:11
Jao jao..
Prvo, salty, odgovor ti je u linku na moj post iz veljace :D. Direktiva 95/46/EC vjerujem.
A za kriptografske alate.. :smt007
divno pitanje, moglo bi se tu pisati i pisati :smt007
'za' zabranu je to sto se tretiraju kao oruzje..da.. (jak argument, nigdje ne pojasnjavaju zasto se tretiraju ako oruzje pa ako ikoga zanima vise nek se sam snade :E).. a protiv..jasno, ogranicavanje sloboda istrazivanja i kocenje napretka 8)
Ako koga zanima vise... http://www.interesting-people.org/archi ... 00056.html (http://www.interesting-people.org/archives/interesting-people/199709/msg00056.html)

Ovo sto je salty naveo..je takoder razlog... koji je postojao krajem 90ih :-D
Buduci da danas obican browser/mail client ima u sebi razne kriptografske alate za koje ni nismo svjesni koliko toga rade : D
Takoder..kao sto sam jednom vec i napisala na ovom topiku :? restrikcije i zabrane izvoza kript.alata danas vise nema/kao takve/... Od 2000.godine. (zato imamo DRM jeeej jeeej jeeej...)
http://www.rsa.com/rsalabs/node.asp?id=2327

For many years, the U.S. government did not approve export of cryptographic products unless the key size was strictly limited. For this reason, cryptographic products were divided into two classes: products with "strong" cryptography and products with "weak" (that is, exportable) cryptography. Weak cryptography generally means a key size of at most 56 bits in symmetric algorithms, an RSA modulus of size at most 512 bits, and an elliptic curve key size of at most 112 bits (see Question 6.5.3). It should be noted that 56-bit DES and RC5 keys have been cracked (see Question 2.4.4), as well as a 512-bit RSA key (see Question 2.3.6).

In January 2000, the restrictions on export regulations were dramatically relaxed. Today, any cryptographic product is exportable under a license exception (that is, without a license) unless the end-users are foreign governments or embargoed destinations (Cuba, Iran, Iraq, Libya, North Korea, Serbia, Sudan, Syria, and Taleban-controlled areas of Afghanistan as of January 2000). Export to government end-users may also be approved, but under a license.

unique_girl
16-04-2009, 21:16
evo A grupa..nije po redu i neka netko nadopuniak nisam sve napisala kaj se tražilo..

1. spoofing- što je, najčešći oblici, na ćemu se temelji(tako nešto)
2. jesu li svi slučaji krivotvorenja i distribuiranja softversko piratstvo? objasniti
3. kompjutersko krivotvorenje- je li nehaj kažnjiv, koji je cilj...
4. francusko zaokruživanje
5. kiborg
6. nabrojati 3 međunarodne ili domaće organizacije koje uređuju pitanje privatnosti..
7. bimetrijske metode
8. o čemu treba voditelj zbirke obavjestiti ispitanika?
9. pgp- što je, svrha. problemi sa zakonodavstvom..
10. nešto vezano za kriptografske alate
11. nemogu se sjetit.. neka netko napiše..

Sway
16-04-2009, 23:13
u A grupi fali pitanje safe harbour.. is it just me ili je A grupa bila puno laksa? meni barem je!! :smt006

p.s. nemojte strasiti ljudi,srce ce mi otkazati.. asistent katulic je u dvorani III takoder rekao da su rezultati danas navece/sutra ujutro i usmeni od sljedeceg tjedna, i jos to ponovio da potvrdi tokom ispita!

iviv
17-04-2009, 13:05
došli su rezultati:-)) prošla sam...jel zna itko jel se i na ovom roku može prihvatit ocjena ako imamo 8 bodova i više?

vrlo vjerojatno ovisi o profesoru a ne o roku, tako da...
strpljen spasen. sve ces saznat na vrijeme.

Alita
17-04-2009, 20:34
Najcesca i najvaznija pitanja s usmenih su vam na prvoj stranici topika.
Ona koja nisu bila u skripti vjerujem.

beatle
18-04-2009, 20:34
pismeni meni nije bio ništa ekstremno težak, dapače, bila su totalno normalna pitanja koja bi svatko tko je i jednom knjigu pročitao trebao znati odgovoriti.....i pitanja iz zakona nisu bila baš nešto teška...al ok, to je standard da je rok u 4.mjesecu na svim katedrama malo lakši!!!
mene zanima kakav je usmeni, tko sve ispituje na usmenom, da li se može prihvatiti neka ocjena ukoliko imaš 8 bodova i više ili se mora odgovarati..... ... .... pozdrav svima i sretno svima koji su prošli, nadamo se da će bit dobrih duša koje će nam priopćiti utiske sa usmenih!!!!pozdrav i ugodno učenje ovih dana........be cool :smt006

Malecka
19-04-2009, 01:00
Ljudi nemojte se time zamarati, ako igdje treba pokusati odgovarati onda je to na pravnoj. Pitanja uopce nisu problem, isti princip ko na pismenom - dvije recenice odgovor.

Alita
19-04-2009, 14:55
jel se inf odgovara na TMT 14?
Da. Kabinet profesora je drugi kat, soba 51. Tamo iza referada.

Alita
19-04-2009, 17:19
jel zna netko kako su kod nas regulirani digitalni potpis i digitalni ceritifikat ? Zakonom o elektronickom potpisu.
Svako malo netko pita jedno te isto pitanje :lol:
Usmeno ispituje samo profesor, da.

Zara.
19-04-2009, 20:17
dajte mooooolim vas mi recite gdje se u knjizi nalaze biometrijske metode!!! pa trazim ih i nemogu naci da mi prijetis!! :smt013 :smt021
81 strana(u fizickoj zastiti) :smt006

Zara.
19-04-2009, 20:33
@salty strana 629
*Konvergencija je ukidanje tehnoloskih barijera izmedju sustava,posebno informacijskih sustava koji na taj nacin medjusobno surađuju te izmjenjuju i obrađuju razlicite oblike podataka*
evo recimo jednog primjera:
Kablovska se mreža,čija je prva namjena bila emitiranje televizijskog programa, sada može koristiti i za slanje e-mail poruka, surfanje po Web-u ili čak za nadgledanje mrežne kamere koja odašilje slike s drugog kontinenta uživo.
*google je tvoj prijatelj* :-D

Zara.
19-04-2009, 21:51
moze mi netko reci gdje se u knjizi nalazi Safe Harbor ili da mi netko kaze sta je to?bilo je pitanje u ispitu
strana 634 :D

salty
20-04-2009, 14:50
Kako je kod nas reguliran digitalni certifikat i gdje u knjizi se nalzi krađa vremena??

đeez sad fakat kuzim alitu, dakle reguliran je Zakonom o elektronickom potpisu
a ovo drugo ti je na više mjesta, npr. 76str

Alita
20-04-2009, 19:13
ljudska sigurnost
- operativna sigurnost

Jel može obješnjenje i di se nalazi u knjizi?str 222. sigurnonosni program- dijelovi -fizicka, ljudska, operativna i komunikacijska sigurnost...
(bar biste otprilike trebali znati gdje je sto :smt009 )
ukratko, ljudska sigurnost se sastoji od mjera sigurnost poduzetih da se sprijece stete koje bi mogle nastati postupcima zaposlenika i drugih osoba...
operativna - zastita hardwarea i softwarea...

Alita
20-04-2009, 22:01
dva pitanja zapravo usko povezana
dakle, kako je kod nas reguliran spam (je li točan odgovor Zakon o telekomunikacijama i Zakon o elektroničkoj trgovini, ak da, zna li neko kak to da je i u ovom drugonavedenom)

i drugo, kako je kod nas reguliran hoax?

ps. e da sjetih se jos jednog, sto reći za wipo osim da je to World Intellectual Property Organization (gdje tog ima u knjizi?)

tnx
Malo udaram glavom u zid. Okej. Nema veze.
To ti sve pise ne prvim stranicama topika.
Ljudi citajte prve stranice. Korisne su. DIO je tamo pisala. DIO je pametna. :-D
Dakle. Spam je reguliran KZom, clanak 223, stavak 2. Jer se spam vodi kao vrsta DOS napada, dakle ometanje sustava/rada.
Logicno.
Nije reguliran zakonom o telekomunikaciji (???), ni o el.trgovini (:?)
Hoax je k.d. prijevare. Ali ne racunalne. Obicne prijevare. Jer varas ljude.
Darkbuster je to pitao prije par mjeseci :-D
Za wipo se nazalost nista drugo ni ne spominje.
Ali mozes logicki zakljuciti nesto i reci par recenica.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (kratica WIPO od engl. World Intellectual Property Organization) jedna je od specijaliziranih ustanova Ujedinjenih naroda, osnovana 1967. godine kako bi "...ohrabrio kreativnu aktivnost, te promovirao zaštitu intelektualnog vlasništva širom svijeta".
..zastita intelektualnog vlasnistva..mrmlj..mrmlj...

salty
21-04-2009, 10:19
1.Kompjuterski program
2.Kompjuterski program u pravnom smislu
10.Definicija racunalnog sustava u RH
11.Definicija racunalnog podatka
14.Samoregulacija

Evo ako moze samo kratko di se to nalazi u knjizi.

Hvala unaprijed. :D

KOMPJUTORSKI PROGRAM str. 25, 31. fusnota
KOMP. PROGRAM U PRAVNOM SMISLU str. 176, 377. fusnota
RAČUNALNI SUSTAV + RAČ. PODATAK U RH - str. 188
SAMOREGULACIJA - članak str. 637

Alita
21-04-2009, 11:30
ne kuzim ovu samoregulaciju, moze netko pomoc ? Kak ne kuzis? Sto ne kuzis? Pristup zastiti u kojem se pravila postavljaju prema praksi tvrtki/pruzatelja raznih usluga, tj onako kako oni postave, da njima odgovara, jer se pretpostavlja da njih same najvise zanima da korisnici dobiju potpuno povjerenje u Internet/el poslovanje i da im pruze adekvatnu zastitu.
Ako ne kuzis, procitaj desetak ili dvadesetak puta :-D

ero
21-04-2009, 14:45
evo kad nitko nece da napise dojam ja cu!
Jedan od ugodnijih usmenih na faxu, prof. smiren, pomaze koliko mu struka dopusta, moras znat bar 2 od 3 pitanja s kartice sto izvuces, bar nesto o njima....4 nas uslo u kabinet, 2 proslo 2 palo. Mislim da je ovo dvoje palo jer je profesor skuzio da su ucili iz skripte i nisu znali na sta se odnose promjene one od 2004.g tj koja su nova djela! da mi ALITA nije sinoc rekla nebi ni ja znao! Isplati se nekad i forume citat! Uglavnom znate vec da se vuce kartica s 3 pitanja, ja sam dobio entropiju sustava, ciljevi e vlasti i dodatni protokol uz konvenciju o kibernetickom kriminalu! O svakom sam znao 3 dobre recenice koje je profesor i ocekivao. i veliki plus dobijes kad odgovoris nesto sto kolega do tebe nije znao. Pot(d)pitanja uvijek ista : na cemu se bazira inteligentni agent, (umjetnoj inteligenciji), jeli ves masina kom sustav i u tom smislu nesto, koji su to naprave za zloupotrebu, ( komp.program, podatak, i uređaj). i eto tako, s obzirom da sam imao 7 bodova na pismenom vise od 3 i nisam mogao dobiti. Ja zadovoljan! Veliko hvala Aliti na savjetima! Da skratim, UCITE IZ KNJIGE, kombinirajte sa skriptom jer ima nekih stvari koje su u kjnizi tesko uocljive a u skripti lako naidjes na njih. Ucite pomocu pitanja s 1.stranice ovog topica jer sve sto vam moze doci na ispitu nalazi se tamo!
pozdravljam! :smt006

ero
21-04-2009, 14:48
iiii bas je rekao, "ja znam tocno sto pise u skripti, i pola studenata bi popadalo kad bi vas ja htio pitat nesto sto nema tamo"

Mijau
21-04-2009, 15:53
Evo da i ja napišem dojmove...
usmeni super...al stvarno! To je tako opuštena atmosfera, a i odgovaranje sam više doživjela kao čavrljanje nego ispitivanje. Anyway, 8 cura prije mene, niti jedna nije pala. U mojoj grupi, nas troje, iako smo imali 6 bodova, dobili smo 4, a jedna cura koja je malo brljala je dobila 2. Pitanja i više nego lagana: definicija prava privatnosti, što je zbirka osobnih podataka i aspekti elek. poslovanja s obzirom na subjekte (b2b, b2c, b2e, b2g). Naravno, treba znati, ali tko god je imalo učio, ne mora se brinuti... Pozzzzz profesoru! Zakon ste!

suni
21-04-2009, 15:57
Evo da i ja napišem dojmove...
usmeni super...al stvarno! To je tako opuštena atmosfera, a i odgovaranje sam više doživjela kao čavrljanje nego ispitivanje. Anyway, 8 cura prije mene, niti jedna nije pala. U mojoj grupi, nas troje, iako smo imali 6 bodova, dobili smo 4, a jedna cura koja je malo brljala je dobila 2. Pitanja i više nego lagana: definicija prava privatnosti, što je zbirka osobnih podataka i aspekti elek. poslovanja s obzirom na subjekte (b2b, b2c, b2e, b2g). Naravno, treba znati, ali tko god je imalo učio, ne mora se brinuti... Pozzzzz profesoru! Zakon ste!

meni iskreno nisu jasni njegovi kriteriji. uvaljuje 4 ljudima sa 6 bodova od 11.
a bilo je kolega koji su imali 10b pa su tri dobili na prošlim rokovima.

nije da mislim išta protiv vas i vjerujem da ste ok odgovarali ali kriteriji su hebeno glupi.

ero
21-04-2009, 16:09
stvarno....ti njegovi kriteriji....i ne vjerujem ti da te cure koje su nesto rekle da su dobile 2. i ove dvi cure sto su sa mnom odgovarale su o svakom pitanju rekle isto to "nesto" i nisu prosle!

Mijau
21-04-2009, 16:23
Gle, ne znam za druge, ali ja i jedan dečko (sad smo imali 6 bodova) smo već prošle god imali 5 iz ispita ali nam je ocjena propala zbog zaostataka, tako da...možda je i to imalo neku ulogu...

salty
21-04-2009, 16:37
Evo i mene s mojim dojmovima :smt026
Pitanja se vuku s kartice, ali na 1 kartici su sva 3 pitanja, tak da ćete dobit "šareno" a ne sve tipa iz prvih 50str knjige.
Drugo, pita stvarno opušteno, i što mi se sviđa ne traži da izbiflaš sve od a do ž napamet, nego odma navodi sa svojim potpitanjima da vidi jel znaš ključne stvari.

Ja sam znao sva svoja pitanja (Informatička revolucija, DOS, Kad se osobni podaci smiju iznositi iz RH), od drugih su me dopala tek ona koja nitko nije znao (bio sam prvi) pa ih ni ja nisam znao.

Pitao zakaj nisam dobio više iz pismenog (imao sam 7), vjerojatno bi mi na temelju odgovaranja dao i više. Uglavnom dobio sam 3, makar sam čuo da su ovi jutarnji terminci (sa 6 bodova) dobili četvorke, a da i nisu znali sve svoje odgovorit. Uglavnom, očito je da ocjena ovisi malo i o profesorovom raspoloženju. Ali uglavnom svi iz moje grupe, i iz dvije grupe prije su prošli. Ne paničarit!

Ta smart Q su bila: Može li netko iz USA doći kod nas i patentirati svoj izvorni program kod nas? Odgovor ne, makar nije rekao konkretno zašto, ali je to zapravo tražio. Kako je zaštićen izvorni kod (osim autorskopravnom zaštitom)> zaštitom poslovne tajne.

Gle, ne znam za druge, ali ja i jedan dečko (sad smo imali 6 bodova) smo već prošle god imali 5 iz ispita ali nam je ocjena propala zbog zaostataka, tako da...možda je i to imalo neku ulogu...

Mislim da ne. Kolegica sa 6 bodova nije prošla preko kolokvija i svejedno je dobila 4. Moguće da je ulogu igralo to kaj ste bili među prvim grupama.

Anči
21-04-2009, 16:48
profesor ima stvarno cudne kriterije, nekome da dvojku da blage veze nezna o čemu priča, a neke sruši koji nisu znali jedno dva podpitanja....cura u grupi prije mene izadje i sama kaže da nezna na koju foru joj je dao 2 jer nista nije znala a u mojoj grupi sruši dvije cure koje su super znale karticu ali su slabije znale njegova dva tri podpitanja....a imale 7 bodova na pismenom