PDA

View Full Version : predbracni ugovor

Evgenij Onjegin
06-04-2010, 02:02
poshto nemate specijaliziran podforum za pravne teme, shto me iskreno cudi, napisat cu svoje pitanje ovdje pod ozbiljne teme jer su vam valjda pravne teme ozbiljne
najvishe me zapravo zanima, dal se nakon rastave imovina nuzno mora dijeliti po pola na oba partnera, bez obzira tko je vishe (ili uopce) doprinio njezinu stvaranju
ili ima nacin da se predbracnim ugovorom sprijeci pa da se poslije ne lijeci gubljenjem novca na odvjetnike i svashtarije
nadalje, ako ja npr. nasljedim kucu od svojih roditelja, a to mi je i jedini imetak, moze li ona nakon razvodne parnice pripasti mojoj dragoj buduci da draga ocito nije sudjelovala i nema nishta s njenim stvaranjem?

Barroom Hero
06-04-2010, 03:23
Ovaj topic inače služi za pravna pitanja, koja su, eto u ozbiljnim temama jer su to ozbiljna pitanja: http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=332

Barroom Hero
06-04-2010, 08:31
Nije mi dao vrag mira pa sam ponovio malo taj dio obiteljskog: imovina koju si stekao tijekom trajanja bračne zajednice na pravnom temelju razlicitom od rada (nasljeđivanje, darovanje itd) ulazi ti u vlastitu imovinu.

Sud prilikom razvrgnuća braka dijeli po ekvivalentu, pokretnine fizički, nekretnine geometrijski. Svaki drug može zathjevati po potrebi da joj se dodijeli određena stvar, sud procjenjuje utemeljenost zahtjeva.

Bračnim ugovorom možeš: odrediti različite udjele u bračnoj stečevini, odrediti prihode kao vlastitu imovinu, odrediti pravo prvokupa na imovinu, upravu ili raspolaganje imovinom, odricati se prava zahtjevanja diove bračne stečevine na određeno vrijeme, odlučiti da su darovi učinjeni iz bračne stečevine vlastita imovina daroprimca, odrediti način razvrgnuća bračne stečevine tako da pojedine stvari ili prava uđu u dio jednog bračnog druga, razvrgnuće bračne stečevine i uspostavu služnosti itd.

Nije Zakonom određen, tako da možeš sve što nije izrijekom zabranjeno. (predbračni ugovor se veli, ali se to zove bračnim ugovorom i može se prije i poslije braka dogovoriti)

Eto, nadam se da je pomoglo

fat drummer
06-04-2010, 11:42
da, super, sada kada smo otkrili da postoji specijalizirani topic za to, zaključat ćemo ovo pitanje :veselje: