View Full Version : Reforma obrazovanja
Sve legalno. I onda će Đ meni reći e sad fino nek revizija radi svoj posao. Revizija tu ne može ništa. On nije prekršio zakon , ali je nemoralno. I zato mi je drago da ovaj zakon ide.
Ohoho, sad si i moralna vertikala. Al sad imamo tvoj moral, profesorski moral i politički moral. Koji je pravi? Ovak prima facie mogu reć da ne bih htio bit pod tvojim moralom, a sad između politike i faksa...
-cut-
e pa na to sam ciljao
ti misliš da bi se pare sa znanstvenih projekata trebali trošit na studente
krivo misliš jer ti očito nije jasan ni sam pojam projekata
Ohoho, sad si i moralna vertikala. Al sad imamo tvoj moral, profesorski moral i politički moral. Koji je pravi? Ovak prima facie mogu reć da ne bih htio bit pod tvojim moralom, a sad između politike i faksa...
E molim te nemoj mi ići u banalizam i eristiku i te fore. Ti si jako dobro shvatio o čemu ja pričam i o čemu se radi. Ovakav kafanski stil koristi sa nekim drugim, ali ako razgovaraš sa mnom onda to drži na nekoj visini, bilo bi korektno od tebe.
Po sva ova 3 morala koja si nabrojao nije moralno , čovjeku platiti 200 000 kuna što je proučavao neku žnj književnost, a da pritom studenti nemaju 3 poštena projektora na faksu. A ti si sad odaberi u koji bi to moral od ova 3 nabrojena spadalo.
e pa na to sam ciljao
ti misliš da bi se pare sa znanstvenih projekata trebali trošit na studente
krivo misliš jer ti očito nije jasan ni sam pojam projekata
Ne ne mislim to. Ja sam ti dao primjer. Suština je u tome da imaju love ko pljeve, a mi od toga nemamo ama baš nikakve koristi. Nek su projekti, nek su donacije, nek su naše školarine, troše ih kako im se digne. A valjda je u redu , da taj silni novac koji dobiju, dobiju radi nas, i da bi nama bar jednim dijelom trebalo biti od toga bolje. Ja sam treća godina ali razliku ne osjetim. Bar ne onu nabolje.
da, ali razlika od dobivenog novca od ministarstva (što je kod nas valjda 18% ukupnog novca) i novca od projekta što se prvo može koristit u svaku svrhu, a novac od projekta samo za potrebe projekta. ako je to čitanje književnosti, onda je to projekt
ministarstvo je glupo ako je odobrilo toliko love za znanstveni projekt ako se radi samo o čitanju književnosti, nije za to kriv fakultet
Ovakav kafanski stil koristi sa nekim drugim, ali ako razgovaraš sa mnom onda to drži na nekoj visini, bilo bi korektno od tebe.
Tko si ti? :rotfl: Što je sljedeće? Morat ću ti persirat? Bojim se da te grupa napala i da te želimo diskreditirat, nemaš kaj. I da još jedno pitanje postavim - tko si ti da određuješ dal je neki projekt relevantan? I daj predloži neke promjene na faksu koje bi bile tak super za nas.
da, ali razlika od dobivenog novca od ministarstva (što je kod nas valjda 18% ukupnog novca) i novca od projekta što se prvo može koristit u svaku svrhu, a novac od projekta samo za potrebe projekta. ako je to čitanje književnosti, onda je to projekt
ministarstvo je glupo ako je odobrilo toliko love za znanstveni projekt ako se radi samo o čitanju književnosti, nije za to kriv fakultet
ja ne govorim o novcu za projekt kao projekt, nego o novcu koji je dobio profesor koji je vodio taj projekt. mene zanima, a očito znaš više od mene, je tko određuje koliku će naknadu za to šta je radio taj profesor dobiti ? ja nisam rekao da je on za projekt dobio 200 000 kuna, nego da je njemu plaćeno u njegov džeš toliko love jer je radio na njemu.
Profesori su svaku drugu kunu koja je došla na fakultet strpali sebi u džep. Ministre, a što sad?
http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00287/fuchs_287090S1.jpg
Goran Mehkek/CROPIX
http://www.jutarnji.hr/multimedia/dynamic/00245/studenti_245832S1.jpg
http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00365/studenti_mladi_365526S1.jpg
Sopta/CROPIX
http://www.jutarnji.hr/template/images/prethodna.png
(1/3)
http://www.jutarnji.hr/template/images/sljedeca.png
Autor: Ivana Kalogjera-Brkić (http://www.jutarnji.hr/search.do?publicationId=1&searchString=*&includeAuthorId=412&sortString=by_date_desc), Goran Penić (http://www.jutarnji.hr/search.do?publicationId=1&searchString=*&includeAuthorId=507&sortString=by_date_desc)
Objavljeno: 14.06.2011
Na projektima namijenjenima tržištu zaradili su 324 milijuna kuna. Od školarina su zaradili 560 milijuna kuna
ZAGREB - Ako postoje ratni profiteri, onda postoje i akademski! - tim je riječima prof. dr. Predrag Marković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu komentirao nalaz Državne revizije na fakultetima, (http://www.jutarnji.hr/ovo-je-neugodna-istina-o-hrvatskim-fakultetima/952640/) o kojem će se u četvrtak raspravljati u Saboru, i zaključio:
- Ovo je čisti reket! Kada vidimo kako se dijelio novac i na što, svima je jasno da su školarine služile samo za dodatno bogaćenje pojedinaca i nad tim se svi moramo duboko zamisliti. Ne može akademska zajednica biti imuna na procese koji se događaju oko nas. Prije dvije godine, kad je fakultet bio u blokadi, bila su nam puna usta studenata, govorili smo da se zalažemo za besplatno školstvo, a istodobno smo od njih uzimali novac, što i dalje činimo.
Drugim riječima, naš sustav mi se iskreno gadi, u svojoj sveukupnosti.
može se tebi gaditi, samo ej ovdje pitanje jesu zakoni najbolje rješenje za trenutnu situaciju ili nisu.
to je, onako, i clash i ministarstva i sveučilišta. rektor ti je sam jedno 876 puta rekao da sveučilište treba reformirati, ali ne ovako. ovako being sve ovo što mi pišemo tu već 3 strane, a ti držiš ruke na ušima, kajjaznam.
Reci mi tipa što ti je bilo bolje sada u 2011 nego 2010.
za nas koji smo tu od 2004., vrijeme tada&vrijeme sada su dva paralelna svemira na jedno 10 polja.
nabolje, jelte. neki briju da je to do bolonje, moje skromno mišljenje je da nas lažu.
Plaćaš praktično sve, od obične molbe, do isvu broja. uvjeti predavanja i nisu bogzna kakvi. rokova istina bog je bitno manje nego na fer-u, mogućnost polaganja putem kolokvija je bitno ograničena, pa te ja pitam , e to , kakve koristi si ti osjetio od sadašnjeg stanja.
kriste premili, nije pitanje kakvu ti korist osjećaš od sadašnjeg stanja, kakvu možeš očekivati i tko ti je maznuo prijavnicu, nego kakva će ŠTETA nastati ako zakoni prođu. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajmo se sabrat po temi malo
Na projektima namijenjenima tržištu zaradili su 324 milijuna kuna. Od školarina su zaradili 560 milijuna kuna
ZAGREB - Ako postoje ratni profiteri, onda postoje i akademski! - tim je riječima prof. dr. Predrag Marković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu komentirao nalaz Državne revizije na fakultetima, (http://www.jutarnji.hr/ovo-je-neugodna-istina-o-hrvatskim-fakultetima/952640/) o kojem će se u četvrtak raspravljati u Saboru, i zaključio:
- Ovo je čisti reket! Kada vidimo kako se dijelio novac i na što, svima je jasno da su školarine služile samo za dodatno bogaćenje pojedinaca i nad tim se svi moramo duboko zamisliti. Ne može akademska zajednica biti imuna na procese koji se događaju oko nas. Prije dvije godine, kad je fakultet bio u blokadi, bila su nam puna usta studenata, govorili smo da se zalažemo za besplatno školstvo, a istodobno smo od njih uzimali novac, što i dalje činimo.
Šokantan nalaz
Nalaz Državne revizije, koji smo objavili u Nedjeljnom Jutarnjem, šokirao je hrvatsku javnost. Pokazalo se da su studenti bili u pravu kada su se zalagali za ukidanje školarina. Brojke jasno pokazuju da je veći dio novca od školarina i projekata završio u džepovima pojedinih profesora kojima je više bilo stalo do osobnog bogaćenja nego do obrazovanja studenata koji su ih za to platili.
Tako su u 2009. svi fakulteti od školarina i projekata zaradili 884 milijuna kuna. Veći dio tog novca - više od 560 milijuna kuna - kroz školarine su dali roditelji studenata, koji ionako kao porezni obveznici plaćaju visoko obrazovanje. Šokantno zvuči da je gotovo polovica novca - točnije 365 milijuna kuna - koji su na školarinama i projektima zaradili fakulteti, isplaćena nastavnicima kroz ugovore o djelu i autorske honorare. Revizija je utrdila kako je od većeg dijela projekata koje su pojedici dobili na račun institucija na kojima rade (riječ je o iznosu od 324 milijuna kuna) glavni dio novca (80 do 90 posto) isplaćen u honorare.
Mislim da je ovo podcratno u crvenom dovoljan odgovor sa jutarnjeg lista od 14. lipnja: http://www.jutarnji.hr/hrvatski-fakulteti--sokantni-nalaz-drzavne-revizije--novac-od-projekata-i-skolarina-profesori-podjelili-medu-sobom-/953185/
Moj jedini razlog zašto podržavam ovaj zakon je konačno kontrola nad financijskim tokovima fakulteta koji su bez nadzora. Kako oni nisu prekršili time zakon, jedini način da se to spriječi je ujedinjenje financija na razini Sveučilišta sa kontrolom Ministarstva kome koliko ide.
Antonio de Oliveira Salazar
05-07-2011, 00:49
Naš fax je veća tvornica love za svoje zaposlenike, nego 90% svih brodogradilišta u RH
Moj jedini razlog zašto podržavam ovaj zakon je konačno kontrola nad financijskim tokovima fakulteta koji su bez nadzora. Kako oni nisu prekršili time zakon, jedini način da se to spriječi je ujedinjenje financija na razini Sveučilišta sa kontrolom Ministarstva kome koliko ide.
Prekrasno, to što ima više drugih štetnih utjecaja nije važno. Stavovi iz inata ftw
Prekrasno, to što ima više drugih štetnih utjecaja nije važno. Stavovi iz inata ftw
a jel ti sada kao dobro ?
dajte ga banajte više za idiotizam and get it the fuck over with already
nece ga to sprijeciti, on ima tri laptopa.
http://withfriendship.com/images/d/17574/Evil-laugh-picture.jpg
Zanimljivo ime
05-07-2011, 03:28
nece ga to sprijeciti, on ima tri laptopa.
http://withfriendship.com/images/d/17574/Evil-laugh-picture.jpg
To vindex ima tri laptopa, ne on :mrgreen:
a na čudesan način smo otkrili da..
pazi sad
videx=rusty
:shock:
pazi sad
videx=rusty
NE. Još će ispasti da si mu ti sin !!!! Oh, Armando !!!!
don_corleone
05-07-2011, 10:44
pazi sad
videx=rusty
http://www.youtube.com/watch?v=WWaLxFIVX1s
citam na forumu o skolarinama pa me zanima zna li se sto u vezi ovih upisnina kako oni to zovu.... dakle uz upisnine (od 4000 kn ili tako nesta) ce se placati dodatno i skolarina?
naravno - ako zakon prodje...
mali.vrag
06-07-2011, 10:49
http://www.jutarnji.hr/ultimatum-vladi--sveuciliste-ide-u-generalni-strajk-ako-se-zakon-ne-povuce-/957402/
Senat je zauzeo stav da posljedice takve odluke ne mogu snositi studenti pa će se u jesen normalno održavati ispitni rokovi - najavio je Bjeliš :)
--Anči--
06-07-2011, 11:36
Ko fol nam rade neku uslugu i ustupak -.- Ne bi ih podržala ni da mi daju indeks ispunjen pečatima, na tacni.
Darkbuster
06-07-2011, 13:10
Sad kad vec profesori traze studentsku solidarnost mogli bismo mi studenti od profesora traziti malo njihove cijenjene solidarnosti pa kao uvjet za podrsku zatraziti uvodenje jednog stalnog redovnog roka,recimo u 12. mjesecu.
06-07-2011, 13:14
Jedina solidarnost koju ti moraš imat prema njima je financijska, i to isključivo jednosmjerna.
Darkbuster
06-07-2011, 13:27
Ako mi uvedu jedan redovni vrlo rado cu ih i voditi na sladoled (kod nekog siptara doduse) a kamo li podrzati u strajku
U jednom od članaka je pisalo da će danas na našem faksu održati sjednica vijeća glede štrajka koji započinje 6.7. Je li se održala kakva sjednica i ako da, znade li se išta?
Kolko ja znam Sabor će najvjerojatnije idući petak prije isteka ustavnog roka od 15.7 glasovati o svim predloženim zakonima koje im je vlada uputila u procedura. Nakon toga mogu pjevati borbene.
Djeluju mi kao osuđenik na smrt od 500 kila kojeg vode na vješanje.
fat drummer
06-07-2011, 17:57
gledam baš dnevni red, piše da je predloženo samo prvo čitanje
http://itv.sabor.hr/ProcisceniDnevniRed/DnevniRed.axd
gledam baš dnevni red, piše da je predloženo samo prvo čitanje
http://itv.sabor.hr/ProcisceniDnevniRed/DnevniRed.axd
a šta oni misle da će zakon donijeti u 9 om mjesecu . možda taktički to tako rade da nastava ipak počne pa da onda donesu zakon. ne znam vidjeti ćemo. izbori su u 11-om mjesecu. ono što me još živo zanima je stupanje na snagu ovog zakona. ako je HDZ imalo pametan trebali bi to učinit što prije, jer posljedice će biti ireverzbilne , kao što je prestanak djelovanja Senata sveučilišta itd, tako da će SDP to teže moći poništiti.
Darkbuster
06-07-2011, 18:38
A s druge strane izborna je godina i nepopularni potezi isto nisu bas pametni.
fat drummer
06-07-2011, 19:06
a šta oni misle da će zakon donijeti u 9 om mjesecu . možda taktički to tako rade da nastava ipak počne pa da onda donesu zakon. ne znam vidjeti ćemo. izbori su u 11-om mjesecu. ono što me još živo zanima je stupanje na snagu ovog zakona. ako je HDZ imalo pametan trebali bi to učinit što prije, jer posljedice će biti ireverzbilne , kao što je prestanak djelovanja Senata sveučilišta itd, tako da će SDP to teže moći poništiti.
gle, postoji i ustavni sud koji će vrlo vjerojatno taj zakon srezati nakon prve tužbe
Prije 15.7. je prvo čitanje. A na jesen drugo, možda čak i treće. Zakon će se primjenjivati tek od 2012./2013.
Zakon će se primjenjivati tek od 2012./2013.
Super, možda diplomiram dotad. :mrgreen:
Super, možda diplomiram dotad. :mrgreen:
potrudi se potrudi se. jebate luda je kuca ovo visoko obrazovanje svake godine sve gore i gore...in and out, ima da smo gotovi za godinu dana! :D
06-07-2011, 22:48
Ak nemre država stat na kraj 1000 ZG taksista koji su se fino uhljebili i organizirali,
gdje će onda sveučilišnim profesorima, koji za sebe smatraju da su prava gospoda i inteligencija (za razliku od onih školskih profesora).
gle, postoji i ustavni sud koji će vrlo vjerojatno taj zakon srezati nakon prve tužbe
Ustavni sud po redovnoj proceduri će taj predmet uzeti za godinu dana, osim ako jedina osoba, a to je Pr. Republike ne traži očitovanje o tome zakonu, a nekako imam osjećaj da neće.
Ak nemre država stat na kraj 1000 ZG taksista koji su se fino uhljebili i organizirali,
gdje će onda sveučilišnim profesorima, koji za sebe smatraju da su prava gospoda i inteligencija (za razliku od onih školskih profesora).
stala je sine, stala je . :D nema više , ja kartam belu , ločem, drkam, i onda nađem meksikanca kojemu naplatim 300 kuna i zaradim si dnevnicu.
cameo je češći na cesti nego oblak na nebu ;)
fat drummer
07-07-2011, 10:25
zašto bi država stala na kraj taksistima kada je to u domeni jedinice lokalne samouprave?
fat drummer
07-07-2011, 10:26
Ustavni sud po redovnoj proceduri će taj predmet uzeti za godinu dana, osim ako jedina osoba, a to je Pr. Republike ne traži očitovanje o tome zakonu, a nekako imam osjećaj da neće.
daj molim te, oko harača sud je donio odluku u roku od tri i pol mjeseca
don_corleone
07-07-2011, 15:58
Ustavni sud MORA uzeti predmet po redovnoj proceduri UNUTAR godine dana. Zato je ko što ti je fat rekao uzeo zakon o haraču relativno brzo.
malimrav85
07-07-2011, 16:06
ha ha
i dalje ovi likovi spavaju u hladu i troše šahovsku ploču tjedno samo kaj se sad više normalnih ljudi vozi dok ovi lopovi još kradu kog stignu
malimrav85
02-08-2011, 10:42
http://www.vecernji.hr/vijesti/zabrana-upisa-novih-studenata-zagrebacki-ekonomski-fakultet-clanak-315518
Upis studenata iduće godine uskratit će se svima koji ne zadovoljavaju propisane kriterije, odnosno nemaju odgovarajući broj nastavnika i prostorne uvjete.
hi hi, da mi je to vidjeti
don_corleone
02-08-2011, 15:43
Znači li to da se i kod nas smanjuju kvote?
Znade li se išta novi glede štrajka?
Pa znat će se valjda poslje rokova, pred početak nastave, jel će počet ili ne. Sabor je ionako još na godišnjem
http://danas.net.hr/izbori/page/2011/10/20/0101006.html
Meh, da to uvede, prolaznost na pfzg bi porasla na astronomske razine. :D
fat drummer
20-10-2011, 13:16
sumnjam da će takvo nešto i pokušati bez sudjelovanja sveučilišta, a verujem da nikome nije u interesu da pad godine znači gubitak prava studiranja
Insecure
20-10-2011, 13:28
Gluplju ideju nisam cula vec stvarno odavno.
Sumnjam da ce doci do rasprave o njoj, a ako dodje, zasluzili su da ih se spali jer su debili.
Darkbuster
20-10-2011, 18:10
SDP je odlucio da mu ne trebaju glasovi studenata :D
da i prode ta suluda ideja (a ndam se da nece!!!), sta nema ono neko pravilo da kako si poceo studirati, imas odredeni rok do kojeg imas pravo i zavrsiti po istim "pravilima"?
Darkbuster
21-10-2011, 14:53
Ako i ima, pravila o pravilima se mogu lako promijeniti,buduci da se pravila lako mijenjaju.
Dajte pa nije valjda da će to proći. Pa oni nisu normalni!Stalno neke gluposti, stvarno ću završit u ludnici!
Darkbuster
21-10-2011, 17:34
Naravno da nece, pa di ti zivis, kad je itko proveo neke reforme u Hrvatskoj.
Pogotovo one obecane prije izbora.
fat drummer
21-10-2011, 17:43
to bi bila najbolja stvar ikada, prolaznost na pravu bi bila oko 2% valjda, imali bi posla ko govana za tri godine
Ovo vam je prirodni odgovor na imbecilne zahtjeve za besplatnim studiranjem, tj. studiranjem uz potporu države, jer u životu, je li, ništa nije besplatno. Naime, samo mentalno uskraćene osobe mogu misliti da je moguće zadržati trenutni sistem visokog obrazovanja a istovremeno ukinuti svaki oblik studentske participacije. Pa neće država plaćati svima a 80% studenata studira sistemom "jedna akademska dvije kalendarske". Ako ćemo imati to narodno obrazovanje onda će to biti nastavak srednje školice - dolaziš na nastavu, polažeš, odlaziš, upisne kvote će naravno biti smanjene a o nekakvom studiju uz rad, hobi ili zajebanciju možete sanjati. Tako to biva kad se doziva Levijatan.
Naravno, šanse da nešto ovakvo stvarno prođe su male, prije svega jer se sveučilišta kao i svi mastodonti opiru svim promjenama, pogotovo ovako radikalnim. Mislim da je vjerojatan jedino ovaj drugi prijedlog gdje će biti uređen neki postotni model participacije prema broju padova i postavljanje nekog roka do kojeg treba završiti za aktualne studente npr. 2026.
fat drummer
21-10-2011, 18:06
ali tkač, mi toliko dajemo za vojskuuuuuuuuuu
don_corleone
21-10-2011, 18:28
ali tkač, mi toliko dajemo za vojskuuuuuuuuuu
Davat ćemo sad i više. SAD više ne može financirati NATO. A ovo besplatno obrazovanje nek urede da svi imaju priliku početi besplatno pa dalje prema zaslugama. To je najpoštenije. Ali što ćeš kad na filozofskom ekipi nije po volji da moraju plaćati nakon godinu dana "studiranja".
fat drummer
21-10-2011, 21:16
jedan svijet, jedna fiskalna odgovornost
Insecure
24-10-2011, 10:38
Davat ćemo sad i više. SAD više ne može financirati NATO. A ovo besplatno obrazovanje nek urede da svi imaju priliku početi besplatno pa dalje prema zaslugama. To je najpoštenije. Ali što ćeš kad na filozofskom ekipi nije po volji da moraju plaćati nakon godinu dana "studiranja".
Dokoni Che Guevara wannabes.
Treba im dat Gavelle i Ravnica da se zabave.
Ne bi imali vremena kad mislit o spasavanju svijeta.
konzerva
13-03-2012, 17:38
nego, novi ministar aktualizirao temu. i tako se najavljuje da će "svi koji redovno studiraju imati subvencionirano školovanje".
pa me zanimaju vaša tumačenja šta bi to bilo redovno studiranje? je li to u smislu redovan/izvanredan student ili u smjeru onog šta je prošli ministar govorio "svi koji redovno ispunjavaju obveze" tj. koji upisuju višu godinu?
larin izbor
13-03-2012, 17:41
I jedno i drugo rekla bih, tj. samo redovni koji upisuju višu godinu bez pada. Nadam se da nama ostalima zato neće povisiti školarine -.-
"svi koji redovno ispunjavaju obveze" tj. koji upisuju višu godinu?
Ovo.
konzerva
13-03-2012, 18:00
dakle, mislite kad god prvi put upisuješ neku godinu ne plaćaš ništa?
ajde dobro...
Mislim da će prije bit da ne smiješ nijednu godinu past. :/
konzerva
13-03-2012, 18:09
hah ne znam baš, to bi naime bilo postrožavanje dosadašnjih uvjeta (bar za onaj diplomski dio, zadnje 2). a kao izdvojili su više novca i općenito idu u smjeru većeg financiranja obrazovanja
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zelite-zavrsiti-novinarstvo-u-zagrebu-morat-cete-dvaput-poloziti-prijemni-ispit/610978.aspx
nek se i oni malo tresu :mrgreen: