View Full Version : Reforma obrazovanja
http://www.vecernji.hr/vijesti/fizika-kemija-biologija-bit-ce-jedan-predmet-prirodoslovlje-clanak-124361
Jel meni netko može molim vas objasnit zašto se ide u smanjenje broja predmeta? Osobno mislim da sada imamo savršeno pristojan spektar predmeta, i da bi se štoviše mnogi predmeti trebali malo proširit (logika, filozofija, sociologija, psihologija, PiG bi trebali postat višegodišnji, a i latinski bi se mogao komotno proširit). A ovi žele spojit najvrednije predmete koji postoje, a to su prirodoslovni.
Kakvo mrtvo jebeno rasterećenje učenika? Ja znam da ja u srednjoj nisam živog kurca radio a nije ni nitko drugi osim par "štrebera", i prolazio sam poprilično dobro, i to u jednoj od "uglednih" gimnazija. Ja mislim da se zahtjevnost srednje a i osnovne škole treba barem udvostručiti, i da se napravi sistem u kojem se izmotavanje a la prepisivanje i slično eliminira. Samo na prepisivanju se dobivalo pola ocjena, jebote. U srednjoj školi bi se trebalo morat učit barem 2 sata dnevno.
Kao da hrvati već nisu dovoljno glupi pa ih još sad treba rasteretit. Ne, treba ih drastično opteretit. Idioti.
pozdravljam odluku. još ako se organiziraju izborni predmeti, ko bog.
gle pj, svaka čast tvojim interesima, al meni fizika nikad nije predstavljala nešto u životu. ok, trebam znat dovoljno za opću kulturu. za to mi je dosta 2 godine izučavanja. u trećem i četvrtom razredu od veće koristi bi mi bilo detaljnije obrađivat društvene predmete.
treba dva razreda napravit sve, a kasnije ostavit par obveznih predmeta (hrvatski, dva jezika, matematika, tzk), a ostalo u izborne.
stari mi je pričao da je tak nešt slično bilo kad je on išao u srednju krajem sedamdesetih, mislim da se to zvalo ''šuvarov sustav'' svi su išli prve dvije godine kao u ''opću srednju'', a za zadnje dvije godine se biralo usmjerenje.
Ti uopće nisi relevantan georgee, bitan je prosječan stanovnik ove države. U njegovom razvojno-spoznajnom procesu koji će od njega učinit ne-idiota širok opseg znanja je esencijalan. Napredno demokratsko društvo i kompetitivna moderna ekonomija se bazira na znanju, ne na "rasterećenju" od istog.
No s druge strane, slažem se da je gradivo i način prenošenja znanja iz prirodnih predmeta kod nas loš i da se često uče gluposti. Tako u fizici relevantni dijelovi (standardni model, einstein, kvantna fizika) uče tek pri kraju, dok se njihala i razne slične pizdarije uče godinama, i to na katastrofalno dosadan način.
A da o kemiji i biologiji uopće ne pričam. Ti predmeti bi se trebali učit posve drukčijom metodom od one koja se upotrebljava danas.
A da tek o matematici ne pričam.
Ovakva reforma vodi stvaranju prespecijaliziranih fah idiota a la SAD.
stari mi je pričao da je tak nešt slično bilo kad je on išao u srednju krajem sedamdesetih, mislim da se to zvalo ''šuvarov sustav'' svi su išli prve dvije godine kao u ''opću srednju'', a za zadnje dvije godine se biralo usmjerenje.
Tako je...postojala je specijalizacija izmedju ostalog za- mesara kobasicara :rotfl:
Ti uopće nisi relevantan georgee, bitan je prosječan stanovnik ove države. U njegovom razvojno-spoznajnom procesu koji će od njega učinit ne-idiota širok opseg znanja je esencijalan. Napredno demokratsko društvo i kompetitivna moderna ekonomija se bazira na znanju, ne na "rasterećenju" od istog.
Moderna ekonomija i strucnost se baziraju na specijalizaciji...ne na sirokom spektru opcih podataka koji ti nikada nece trebati u tvom zanimanju.
No s druge strane, slažem se da je gradivo i način prenošenja znanja iz prirodnih predmeta kod nas loš i da se često uče gluposti. Tako u fizici relevantni dijelovi (standardni model, einstein, kvantna fizika) uče tek pri kraju, dok se njihala i razne slične pizdarije uče godinama, i to na katastrofalno dosadan način.
A da o kemiji i biologiji uopće ne pričam. Ti predmeti bi se trebali učit posve drukčijom metodom od one koja se upotrebljava danas.
A da tek o matematici ne pričam.
Ovakva reforma vodi stvaranju prespecijaliziranih fah idiota a la SAD.
:rotfl:
Fizika moze biti zanimljiva? Not...
Hvala bOGu pa imamo jos ovakvih koji ce nam odrzavati mit o Hrvatima kao silno pametnom narodu koji zna sve...
meni je taj princip suvarove reforme sasvim ok, dvije godine ucis sve, a onda se kasnije opredijelis.
istina doduse da dosta ljudi ne zna jos sta bi studiralo, ali po meni bi trebali nakon drugog razreda barem imati neku ideju. ja znam od drugog osnovne sta hocu jbt, zasto netko ne bi mogao odluciti nesto prije kraja srednje? a i valjda znas kakvi su ti afiniteti, bez obzira na to jel te privlaci neki konkretan faks ili ne, sigurno si svjestan idu li ti bolje prirodni ili drustveni predmeti.
ali definitivno se slazem s tim da ih ne treba rasteretiti jer i ovako je srednja prelagana, kako bi tek bilo da imas samo 10 predmeta? pa ni u osnovnoj ih nije tamo malo.
fizika kemija i biologija jedan predmet? pa nismo retardirani jebote.
@sick: ovdje se radi o reformi za gimnazijalce, a gimnazija definitivno nije skola u kojoj bi se ti trebao specijalizirati za nesta. ako hoces nakon srednje raditi, odi u neku strucnu skole pa se specijaliziraj. ako neces, zavrsi gimnaziju i upisi faks pa se onda specijaliziraj za ono sto te zanima.
meni je taj princip suvarove reforme sasvim ok, dvije godine ucis sve, a onda se kasnije opredijelis.
istina doduse da dosta ljudi ne zna jos sta bi studiralo, ali po meni bi trebali nakon drugog razreda barem imati neku ideju. ja znam od drugog osnovne sta hocu jbt, zasto netko ne bi mogao odluciti nesto prije kraja srednje? a i valjda znas kakvi su ti afiniteti, bez obzira na to jel te privlaci neki konkretan faks ili ne, sigurno si svjestan idu li ti bolje prirodni ili drustveni predmeti.
ali definitivno se slazem s tim da ih ne treba rasteretiti jer i ovako je srednja prelagana, kako bi tek bilo da imas samo 10 predmeta? pa ni u osnovnoj ih nije tamo malo.
@sick: ovdje se radi o reformi za gimnazijalce, a gimnazija definitivno nije skola u kojoj bi se ti trebao specijalizirati za nesta. ako hoces nakon srednje raditi, odi u neku strucnu skole pa se specijaliziraj. ako neces, zavrsi gimnaziju i upisi faks pa se onda specijaliziraj za ono sto te zanima.
Kaj si ti jela? :rotfl:
Pa poanta i mog posta je izmedju ostalog da se trebaju odmah u srednjoj odluciti kaj ce studirati i nek tesaju predmete koji ce im trebati...
pa dvije godine ucis sve, a onda vise onoga sto ce ti trebati kasnije. i pri tome nisam mislila da se nakon opredjeljenja za recimo jezicnu potpuno iz programa izbaci matematika ili tako nesta. pa naravno da ne nego bi se prirodni premeti u tom smjeru trebali svesti na minimum, a povecati satnica jezika.
pa dvije godine ucis sve, a onda vise onoga sto ce ti trebati kasnije. i pri tome nisam mislila da se nakon opredjeljenja za recimo jezicnu potpuno iz programa izbaci matematika ili tako nesta. pa naravno da ne nego bi se prirodni premeti u tom smjeru trebali svesti na minimum, a povecati satnica jezika.
Ok, ajmo rec da se tu slazemo...
Zasto si pobogu onda napisala ovo?
Cisto sumnjam da je njima u planu smanjiti npr. fiziku za jezicne i onda ostaviti jezike na istoj satnici...
Rasterecenje ne bi islo u smislu satnice nego u kvantiteti gradiva...
Ja se djelomično slažem sa PJ-em. Ne treba pojednostavljivat i ovako jednostavno srednje školovanje ali neki stupanj specijalizacije bi mogli uvest al tipa da se radi samo o četvrtom razredu, nikako treći i četvrti. Mislim, koji će meni kurac osnove nuklearne i atomske fizike koje se uče u četvrtom razredu? Tko ide na neki prirodoslovni faks nek si to uči u četvrtom razredu a meni nek daju da učim pov, hrv i PIG.
Mislim, koji će meni kurac osnove nuklearne i atomske fizike koje se uče u četvrtom razredu?
Ne treba ti znanje o tome kako svemir funkcionira? A koje ti znanje onda treba?
Društvo koje se koncentrira na osposobljavanje a ne obrazovanje, na mehaničko stvaranje proizvodnih jedinki je intelektualno, kreativno i duhovno mrtvo. Možemo odmah natrag u kameno doba.
Društvo koje se koncentrira na osposobljavanje a ne obrazovanje, na mehaničko stvaranje proizvodnih jedinki je intelektualno, kreativno i duhovno mrtvo. Možemo odmah natrag u kameno doba.
:rotfl::rotfl:
Njemu treba trenutacno znanje o medjunarodnim konvencijama izmedju ostalog...tebi o rimskom pravu (nisam ziher kaj ucis)?
Napravite test, ti pricaj na svom ispitu o svemiru a on o medjunarodnom pravu...vidjet cemo tko ce proc...
Zasto si pobogu onda napisala ovo?
Cisto sumnjam da je njima u planu smanjiti npr. fiziku za jezicne i onda ostaviti jezike na istoj satnici...
Rasterecenje ne bi islo u smislu satnice nego u kvantiteti gradiva...
pa nisam ni mislila da bi se smanjivala satnica (iako, ne vidim ni kako bi mogla ostati ista ukoliko bi se broj predmeta sveo na 10). kvantitet gradiva treba ostati isti samo s drugacijom preraspodijelom ovisno o smjeru koji si odabrao.
kao sto je đ rekao, ukoliko si se odlucio za drustvene predmete, onda bi ih trebao uciti detaljnije sto znaci vise gradiva iz tih predmeta, a manje iz prirodnih. no, ako sam ja dobro shvatila, u ovoj reformi ne ide se za tako necim nego za smanjenjem opsega ukupnog gradiva. a s tim se ne slazem, jednostavno bi bilo prelako.
:rotfl::rotfl::rotfl:
Okej, ne znam kaj su tebe učili kad su se učile osnove nuklearne i atomske fizike al mene su učili tam neke formule i morao sam računat neke gluposti. Od toga mi je ostalo ravno 0%.
Napravite test, ti pricaj na svom ispitu o svemiru a on o medjunarodnom pravu...vidjet cemo tko ce proc...
Meni obje stvari prolaze.:rotfl:
Da, kao što sam već rekao, gradivo koje se sada uči i način na koji se uči je veliko sranje, i ja sam osobno ignorirao fiziku kroz svoje školovanje i učio je iz knjiga sa strane. Isto vrijedi i za druge prirodne predmete. I to je ono što se treba mijenjati, a ne ovako zakidati ljude od znanja u osnovnijim znanstvenim poljima.
Svejedno, da se i uče sasvim zanimljive stvari o fizici to prosječnom stanovniku i nije tak bitno. Ajde one gluposti oko brzine i akceleracije al jebena nuklearna fizika???
Okej, ne znam kaj su tebe učili kad su se učile osnove nuklearne i atomske fizike al mene su učili tam neke formule i morao sam računat neke gluposti. Od toga mi je ostalo ravno 0%.
istina, nama to danas ne treba. ali opet, zanimljivo je i korisno nauciti kako neke stvari funkcioniraju. zbog toga su potrebne i kemija i fizika i biologija. a nikog jos nije ubilo nesto racunanja, sta fali da malo razvijas mozak na drugaciji nacin od pukog strebetanja cinjenica? ja sam uvijek bila sretnija kad tocno rijecim zadatak iz fizike nego kad naucim negu glupu definiciju.
po meni, drustveni smjerovi trebali bi zadrzati prirodne predmete, ali vise u teorijskom obliku. jer ipak, nakon srednje nitko nas vise nece pitati da izracunamo kut loma svjetlosti ili tako nesta, ali dobro je znati na koje se nacine ta zraka lomi ovisno o sredstvu kroz koje prolazi ili kako se reflektira na ovoj ili onoj povrsini.
Svejedno, da se i uče sasvim zanimljive stvari o fizici to prosječnom stanovniku i nije tak bitno. Ajde one gluposti oko brzine i akceleracije al jebena nuklearna fizika???
tebe bas muci ta nuklearna fizika a :rotfl:
tebe bas muci ta nuklearna fizika a :rotfl:
Da, to mi je primjer najnepotrebnijeg dijela srednjoškolske fizike. A ovo što si napisala u prvom odlomku ti nema nikakvog smisla. Što sam naučio kako funkcionira preko tih formula? Okej, nikog nije ubilo računanje al kakve praktične ili čisto općekulturne svrhe ja danas imam od toga? Pomoći ću tu - nikakve.:mrgreen: Tu je matematika korisna, a ne fizika.
Očito je moja definicija riječi važno drukčija od one kod drugih ljudi. Ja tako smatram važnim znati od čega je svemir sastavljen i kako se on u nekim osnovnim crtama ponaša, imajući u vidu da živim u tom svemiru i planiram nastaviti živjeti u njemu sve dok ne umrem.
Da, to mi je primjer najnepotrebnijeg dijela srednjoškolske fizike. A ovo što si napisala u prvom odlomku ti nema nikakvog smisla. Što sam naučio kako funkcionira preko tih formula? Okej, nikog nije ubilo računanje al kakve praktične ili čisto općekulturne svrhe ja danas imam od toga? Pomoći ću tu - nikakve.:mrgreen: Tu je matematika korisna, a ne fizika.
pa napisala sam da bi za drustvenjake ta fizika trebala biti u teorijskom obliku :mrgreen:
a i uostalom, nisi ucio samo formule, prvo si valjda morao nauciti kako sve funkcionira da bi zatim to mogao konkretizirati u vidu neke formule.
no dobro, pa slozili smo se valjda oko toga da nama racunanje ne treba. ali kad bi trebala odrediti koje ti je racunanje u zivotu bitnije, ja bi rekla da je to ono koje koristis na fizici. jer tu ipak ucis neke konkretne pojave iz prirode dok je u matematici vecina stvari apstraktna. komleksni brojevi, eksponencijalne jednadzbe, integrali, derivacije..? korisne su jedino neke osnove, kamatni racun, kombinatorika i sl.
a i uostalom, nisi ucio samo formule, prvo si valjda morao nauciti kako sve funkcionira da bi zatim to mogao konkretizirati u vidu neke formule.
Can't remember, sorry. :mrgreen:
don_corleone
12-04-2010, 09:56
Spajanje bilogije, fizike i kemije je debilizam kakvog se mogu sjetiti samo najveće budale. Zašto onda ne spojimo hrv i engleski i njemački? Dobimo istu stvar ko da spojimo bio fiz i kem....
Sviđa mi se jako ideja da se prve tri godine uči sve, a u 4. razredu se malo "specijaliziraš". Svima nama je biologija/kemija/fizika/matematika bila pakao, ali da je potpuno beznačajno e to je laž. U srednjoj se mora malo smanjiti količina gradiva i način na koji se to gradivo prezentira. Naš najveći problem nije srednje ili osnovno školstvo već fakulteti - tu je potrebna sveobuhvatna promjena.
:rotfl:
Fizika moze biti zanimljiva? Not...
Mislim, koji će meni kurac osnove nuklearne i atomske fizike koje se uče u četvrtom razredu?
Njemu treba trenutacno znanje o medjunarodnim konvencijama izmedju ostalog...tebi o rimskom pravu (nisam ziher kaj ucis)?
Mene rastuzuje cinjenica da zaista ima hrpa idiota puno glupljih od vas koji razmisljaju na isti nacin. Kako mozes zivjeti, a da se ne zapitas kako stvari rade? Jos vise me plasi cinjenica da vulgaris `rvat vjerojatno ne zna ni sto to tocno na nebu sija usred noci
Sto se tice prirodnih znanosti zivimo u vrlo zanimljivome dobu i zaista ne vidim po cemu je bitnije znati usrano rimsko pravo od stringova?
Ljudska vrsta ce pocrkavati puno prije nego sto svemir okrene vlastitu paradignu :lol:
U potpunosti se slazem sa ovim mamlazom! :mrgreen:
Kako mozes zivjeti, a da se ne zapitas kako stvari rade
Ti i PJ ste totalno izgubili kontakt sa stvarnošću, vidim ja.:mrgreen: Već sam napisao al ponovit ću - kad se učila nuklearna i atomska fizika mi smo učili samo te neke formule i kako ih rješiti. Profa nam je samo to izložila, a ne kako funkcionira svemir(što god to značilo).:roll: To što vas interesiraju te stvari tako detaljno je vaša stvar al 100% ljudi koji se ne bave takvim stvarima kao profesijom neće imat potrebu za tim znanjem. Možete srat o kamenom dobu koliko hoćete al činjenica je takva kakva je - to rijetko kome treba, a pogotovo ne prosječnom studentu prava ma koliko god se on zapitao o ko zna čemu. Čisto da usporedimo to sa stvarima a la zrcala, leće, brzina, akceleracija, njihala, toplina, energija, bla... - to mi je još kolko tolko i ostalo u nekim grubim crtama dok mi je od onog ostao samo naslov poglavlja. Nabijem i vas i te vaše šugave formule.:rotfl:
Nabijem i vas i te vaše šugave formule.:rotfl:
http://www.youtube.com/watch?v=YtdE662eY_M
I ovo nije zanimljivo? (pod uvjetom da si pogledao do kraja, a ne preletio)
Postoji puno knjiga koje pisu ljudi opsjednuti sugavim formulama kako bi laicima poput nas objasnili neke osnove. Evo jedne dobre: http://www.profil.hr/knjiga/hiperprostor/886/
Procitaj pa javi dojmove
Realno studentu prava ne treba nista osim znanja hrvatskog jezika. Sve ostalo sto se uci (nakon 1. godine) nema nikakve osnove u nicemu sto se ucilo prije faksa i moze postojat nezavisno od toga. Dakle po logici koju vi upotrebljavate - sto nam TREBA za polaganje ispita i onda posao u pravnoj struci, trebali bi ucit samo hrvatski jezik, i to samo gramatiku.
Bio bi to zbilja divan svijet, da svatko uci samo ono sto mu treba za ispit i posao.
Realno studentu prava ne treba nista osim znanja hrvatskog jezika. Sve ostalo sto se uci (nakon 1. godine) nema nikakve osnove u nicemu sto se ucilo prije faksa i moze postojat nezavisno od toga Dakle po logici koju vi upotrebljavate - sto nam TREBA za polaganje ispita i onda posao u pravnoj struci, trebali bi ucit samo hrvatski jezik, i to samo gramatiku.
Bio bi to zbilja divan svijet, da svatko uci samo ono sto mu treba za ispit i posao.
Nisi polagao povijest na faxu?
Kako bi bilo da umjesto znanja o svemiru ucimo o npr. o tome kako je diplomacija funkcionirala kroz povijest i na koji nacin je oblikovala i utjecala na danasnji svijet i poredak u drustvu?
Ili malo o sukobima raznih skupina unutar drustva nakon ww2?
Ili o vojnoj strategiji? Pa mozemo staviti djelo clausewitza za obveznu literaturu...
Te stvari su u velikoj mjeri utjecale na nase drustvo.
Ali eto, mislim da je vama dvojici to zanimljivo kao meni svemir.
Da i ja dam svoje skromno mišljenje.
Smatram da je ideja sklapanja novog predmeta idiotska te, uz to, izuzetno teška za realizaciju. Pokušaj realizacije tako velike reforme u ovako kratkom vremenu će rezultirati velikim problemima, kako u stvaranju novog programa tako u definicijama radnih mjesta osoba zaposlenih za profesore "prirodoslovlja" te nastavnog plana.
Cijeli sustav školstva je potrebno promijeniti, no za takvo što je potrebno duže vrijeme te valjani planovi. Uvođenje državne mature je izvedeno loše, a plan se formira kroz zadnjih par godina.
Također, smatram da je ministarstvo pogrešno shvatilo smisao državne (i novoformirane, male) mature:
Mala matura trebala bi pokazati koje su osnovne škole dobre, u kojima se školuju 'pravi' odlikaši, a u kojima se ocjene tu i tamo poklanjaju.
Odnosno, smisao male mature je, prema ministarstvu, statistika, rangiranje korisnosti osnovnih škola i profesionalnosti zaposlenih. Hm.
Što se tiće ovih ostalih gluposti iznešenih u diskusiji, ja osobno ne želim znati kako funkcionira svemir jer to nikad neću spoznati. Niti ćete vi.
Kao što je davno rekao jedan profesor s PMF-a, sve što o silama prirode (fizike) i svemiru znamo, vizualiziramo i u principu zamišljamo. Sukobi spoznaje nikada neće omogućiti spoznaju pravila po kojem funkcionira svemir, odnosno samo postojanje.
Ukoliko nekoga to zanima, slobodno se time može baviti u slobodno vrijeme.
Iliti, PJ i Breeder, ukoliko vas zanimaju takve stvari, to je veoma dobro za vas same. Ukoliko uživate u dubljim spoznajama pravila fizike, odlično! No, to ne znači da takvo što zanima i ostale ljude i da je to znanje nešto bez cega pojedinac, koji se time neće baviti u životu, ne može egzistirati.
http://www.jutarnji.hr/antisemitski-desnicari-iz-jobbika-idu-u-parlament/707185/
Mislim da su za ovakav članak podobnije teme Politika ili L. vs. R.
Na drugospomenutoj se već tema Jobbika obrađivala.
Sick, obrati pozornost na "nakon prve godine", koja je po vasim kriterijima (a i djelomicno mojim) beskorisna, uz iznimku otpd. Nebi imao nista protiv da se uci ono sto ti predlazes.
Kaline, relativizirat stvari se moze unedogled, no to ne obezvrjedjuje informacije koje za sada imamo o svemiru kao ni o bilo cem drugome.
Pojedincu nece trebat pojedina informacija, da, al trebat ce mu odredjena slika stvarnosti i njegovom postojanju. Tj. trebat ce mu ako ima ikakve ambicije koristiti intelekt kojim ga je priroda obdarila, a trebat ce i drustvu koje tezi biti napredno.
brooklyn
12-04-2010, 13:34
Kakve su to gluposti pojednostavljivanje predmeta? Pa ti ljudi će biti fah-idioti.
Svatko tko završi gimnaziju bi trebao imati neko osnovno znanje o svemu, tako da barem može dostojno branit svoja stajališta ili sudjelovat u nekom razgovoru u društvu...specijalizacija, odlučivanje o tome u osnovnoj školi itd.. je pizdarija.
edit. i ne vidim smisao male mature, pa nisu djeca strojevi... dijete bu se usralo kad izađe na takav neki ispit... Ne vidim kaj je loše s dosadašnjim sustavom, svi koji se žele i koji su sposobni da se upišu u neku srednju školu oni redovito i upadaju, i to još ostaje praznih mjesta....
Kakve su to gluposti pojednostavljivanje predmeta? Pa ti ljudi će biti fah-idioti.
Svatko tko završi gimnaziju bi trebao imati neko osnovno znanje o svemu, tako da barem može dostojno branit svoja stajališta ili sudjelovat u nekom razgovoru u društvu...specijalizacija, odlučivanje o tome u osnovnoj školi itd.. je pizdarija.
Jel ti to tvrdiš da onaj tko ne završi gimnaziju nije sposoban branit svoja stajališta ili sudjelovat u nekom razgovoru u društvu?
brooklyn
12-04-2010, 13:41
Ne, nije bit uopće gimnazije ili srednje strukovne, ili čak osnovne- bitno je da svako djete ima bar osnovno znanje o svemu, a u nekim predmetima će sam proces školovanja pokazat djetetov talent. Osnovno znanje o svemu, to znači da kad hipotetski društvo razgovara o domovinskom ratu da dijete zna povezat, a ne da bude kreten- što mi ovakvim sustavom nedvojbeno postao.
Jel ti to tvrdiš da onaj tko ne završi gimnaziju nije sposoban branit svoja stajališta ili sudjelovat u nekom razgovoru u društvu?
Pa ajmo realno, ti u svojoj skoli nisi imao kemiju/fiziku (i onda vam stave biologiju u nastavni plan...wtf?), naglasak je na drustvenim znanostima i vjestinama, right? Ako se sam ne zainteresiras za tu tematiku nakon osnovne skole nema sanse da dodjes u dodir sa time.
Treba ukinuti sve te strukovne skole i lijepo uvesti gimnazije od tri godine sa nekom specijalizacijom od godinu ili dvije... (i usput promijeniti sustav vrijednosti u drustvu, rofl...jer tko zeli biti elektricar, ako moze postati doktor/pravnik...premalo je samosvjesnih ljudi pa sve ostale treba valjda tretirati kao ovce)
Ne mozes ocekivati o djeteta da se profilira sa 14 godina. Da, smjer automehanicara i kuhara upisuju sve zaljubljenici u te vjestine...aha... :lol:
Pa ajmo realno, ti u svojoj skoli nisi imao kemiju/fiziku (i onda vam stave biologiju u nastavni plan...wtf?), naglasak je na drustvenim znanostima i vjestinama, right? Ako se sam ne zainteresiras za tu tematiku nakon osnovne skole nema sanse da dodjes u dodir sa time.
Treba ukinuti sve te strukovne skole i lijepo uvesti gimnazije od tri godine sa nekom specijalizacijom od godinu ili dvije... (i usput promijeniti sustav vrijednosti u drustvu, rofl...jer tko zeli biti elektricar, ako moze postati doktor/pravnik...premalo je samosvjesnih ljudi pa sve ostale treba valjda tretirati kao ovce)
Ne mozes ocekivati o djeteta da se profilira sa 14 godina. Da, smjer automehanicara i kuhara upisuju sve zaljubljenici u te vjestine...aha... :lol:
Da, istina, nisam imao u srednjoj ni kemiju ni fiziku ni biologiju (imali smo dvije godine kao neku zamjenu za to nazvanu imenom "Čovjek, zdravlje i okoliš"). I da, možda jesam ostao zakinut za neko "osnovno znanje" o kojem vi pričate, al ja sam upisivao tu školu (upravnu, jel, ako koga zanima) čisto zato kaj sam već u osnovnoj znao u kojem smjeru želim nastavit daljnje obrazovanje. Eh sad, drugi je problem u tome kaj je kod nas strukovno obrazovanje zadnja rupa na svirali i to nitko ne cijeni. Npr. meni je u srednjoj bilo predobro. Ne mogu reć da je bila teška, al ko je želio naučit nešto konkretno, itekako je mogao. Ja sam došao na faks s konkretnom praksom (koju rijetko tko ima kad dolazi iz gimnazije) i s polja pravosuđa i s polja uprave i mogu reć da sam raspolagao elementarnim pravnim znanjem koje bi se na faksu trebalo nadograđivat. Problem je nastao u tome kaj, prvo, prijemni je krojen za gimnazije, drugo, prva godina je krojena za gimnazije, i to je umrtvilo svo moje znanje dok sam koprcao da se maknem s te prve godine. Moglo bi se reć da je krivnja isključivo moja kaj sam nadobudno vjerovao da će mi ta "specijalizacija" u strukovnoj srednjoj pomoć za dalje, al eto, tako je kako je. Možda ne mogu ulazit u dubokoumne rasprave kad su prirodoslovni predmeti u pitanju jer za njih nisam dovoljno teorijski potkovan, al isto tako ne vjerujem da je i velika većina ljudi koji su završili gimnazije, a nije ih to nimalo zanimalo, sposobna za to.
Uglavnom, da ne skrećem s teme, isto mislim da bi se trebalo napravit nešto u vidu ovog starijeg modela ko kaj Breeder veli, da prvih nekoliko godina svi uče isto, pa onda na kraju godinu ili dvije konkretnog usmjerenja na ona područja koja ljude više zanimaju. Na kraju krajeva, mislim da bi to bio jedini pošten sustav koji bi pogodovao činjenici da državna matura dobije smisao jer bi svi bili izjednačeni. To će, naravno, ostat mrtvo slovo na papiru, al u teoriji zvuči dobro.
Možda ne mogu ulazit u dubokoumne rasprave kad su prirodoslovni predmeti u pitanju jer za njih nisam dovoljno teorijski potkovan, al isto tako ne vjerujem da je i velika većina ljudi koji su završili gimnazije, a nije ih to nimalo zanimalo, sposobna za to.
sta mislis da se ja sjecam integracija i derivacija ili mehanike? :rotfl:
Poanta srednje skole ne bi trebala biti da te pretvori u strucnjaka vec da ti ostavi neka bazicna saznanja pomocu kojih ces dalje moci siriti svoje horizonte izvan "sluzbenog" obrazovanja.
Ja sada mogu otici na wikipediju, citati o dilataciji vremena i lorentzovim transoformacijama i dosta toga ce mi biti jasno samo po sebi. Bez one 4 godine matematike i fizike blejao bih kao ovca u to.
Postoje odredene godine u zivotu covjeka kada vrlo lako upija nova saznanja, a nakon sto zavrsi adolescencija malo tko ce zaista krenuti uciti nesto potpuno sam od pocetka...
Zar kao pripadnici ljudske vrste zaista zelimo stvarati jedinke koje ce izvrsavati tocno odredene poslove ili zelimo stvoriti jednu intelektualnu klimu u kojoj se potice svaki oblik kreativnosti, ono djetinje i zelja za razumijevanjem (jer bez toga napretka nema)?
Reforma obrazovanja as per PJ ili kako sam dokazao da je sickboy debeli, zadrti amer koji može zajedno sa ostatkom sekvetavijata samo da prihvati da mi popuši kuvac.
1. Osnovna škola. Prva četiri razreda osnovne škole bi bila provedena uglavnom nalik na sadašnjem sistemu, uz učenje čitanja/pisanja/računanja i nekih osnovnih informacija naglasak bi bio na poticanju kreativnosti i još bitnije, razvijanju socijalnih sposobnosti.
Druga četiri razreda bi bila provedena u posve drukčijem obliku nastave od sadašnjeg, naime umjesto filanja djece s informacijama koje će nedvojbeno zaboravit, a i ponavljat kasnije u srednjoj školi, razvijale bi se njihove vještine i sposobnosti. U prvom planu bi bilo čitanje knjiga kako o gradivu tako i van njega, o kojima bi se na satu diskutiralo i tako poticalo analitičko i kritičko razmišljanje, logičko zaključivanje, usmeno i pismeno izražavanje, razvijanje vlastitog mišljenja o temama i suprotstavljanje istog drugima, razvijanje interesa za razne teme kod učenika, itd. Tu bi se komotno prirodni predmeti (osim matematike) mogli spojit i davao bi se općenit pregled stvari.
2. Gimnazija. Sad imamo srednju školu u kojoj učenici nisu nužno nezainteresirane budaletine. Za razliku od sistema koji je predložen, ovdje bi svi predmeti bili obavezni, no po afinitetima i sposobnostima postojao bi izbor: kod svakog predmeta mogla bi se birat osnovna ili napredna grupa, s tim da (recimo) pola mora biti jedne vrste a pola druge. Razlika između osnovne i napredne grupe je da se u prvoj pokušava dati jedan relativno osnovni pregled tog područja kojeg bi svi mogli razumjeti, nevezano za njihove sposobnosti i interese. Napredne grupe su za one koji se u tom (generalnom) polju žele specijalizirati. Primjer: osnovna grupa iz fizike bi se bavila većinom teoretskim pokrivanjem bitnih stvari, dok bi napredna grupa radila i zadatke i druge stvari koje će im bit potrebne za daljnje školovanje u tom području. Tako bi našli sredinu između potrebe za davanje pojedincu općeg znanja, i prilagodbe njegovim sposobnostima i interesima.
Sad, otvara se pitanje što ako se netko tijekom školovanja predomisli i odluči da želi studirat kemiju, a uzeo je napredne grupe iz društvenih znanosti. Kako ja vidim, ta podjela ne mora imat veze sa kvotama ni za državnu maturu, ni za faks. Istina je da bi u području znanja on zaostajao, ali tehnički ga nebi ništa sprečavalo da to nadoknadi i za državnu maturu položi one predmete koje želi i tako se upiše na faks koji hoće, što bi ostavilo daleko više prostora za odluke nego sustav koji je predložen.
Dalje se javlja pitanje postoje li kapaciteti za takav način nastave. Teoretski u tom sistemu nebi postojali fiksni razredi već bi učenici bili raspoređeni po grupama za koje su se opredjelili. U savršenom svemiru to bi značilo da svaki profesor dobije jednak broj učenika, no tu bi definitivno dolazilo do neke vrste nesrazmjera, pogotovo ako se ne odluči malo uravnotežit gradivo (matematiku naprimjer većina smatra daleko težom od, recimo, georgrafije).
Nastava se može organizirat malo više kao kod fakulteta, di bi ispiti bili polugodišnji, a primjerice pola predmeta bi se radilo u jednom polugodištu, a pola u drugom. Al dobro, to je manje bitno.
3. Fakultet. Tu nebih puno vremena trošio pošto svi dobro znate koje su sve mane našeg faksa i što sve treba mijenjati, a i problemi se uvelike razlikuju među fakultetima. No osvrnuo bih se na kalinov prijedlog o onoj specijalizaciji po raznim poljima prava i slično.
U načelu bi to bilo super, da svatko uči ono što ga zanima, ali problem je što je hrvatska malo tržište za pravnike i pojavila bi se velika disproporcija između raznih afiniteta studenata (čitaj: iluzija o onome što će raditi nakon faksa) i broja poslova koji su ekšli dostupni na tržištu. Svake godine bi tako izrodili sto diplomata i stručnjaka za svemirsko pravo. Teoretski bi se ovo moglo riješiti kvotama, mada bi i time bitno zakomplicirali sustav jerbo je tržište promjenjiva stvar. Tu dolazimo do drugog problema ove ideje, a to je da opet iz prije spomenutog razloga, tj. relativno malog tržišta, odvjetnici se ne drže nekog striktno određenog polja prava već svaštare, tako da se gubi smisao neke veće specijalizacije. Al da se sada uči preopširno, apsolutno.
Sick znaš za što je sada vrijeme.
http://www.youtube.com/watch?v=YtdE662eY_M
I ovo nije zanimljivo? (pod uvjetom da si pogledao do kraja, a ne preletio)
Nadasve je zanimljivo! Međutim, kaj to meni znači s obzirom da nemam dume kaj su fotoni i kaj je već spomenuo? Još sam ga i pratio na atomima i elektronima al dalje baš i ne... Pa nisam upisao pravo da bih se bavio fizikom!?
No što ja(i još neki) zapravo tvrdim? PJ svjesno ignorira što mu se govori pa reko da mu to "nacrtamo". Kad velim "ne treba to sve učiti u tom opsegu" to ne znači da bi budući pravnik trebao učiti samo Hrvatski. Ja kažem da "ne želim bit kreten koji zna samo Hrvatski" na što PJ veli da "otkud to sad odjednom kad sam prije zastupao tezu da treba učit samo ono što mu treba". E pa kad ne slušaš ljude tak ti i treba.:mrgreen: Naime, nitko od nas nije rekao da treba ukinuti fiziku(što si ti HTIO čuti) i ostavit samo određene predmete za određene smjerove već u ranom školovanju već da su neke stvari zbilja previše za prosječnog čovjeka i jasno je da će pozaboravljat hrpu toga. Zbog svoje otuđenosti ti očito nije jasno da nisu svi kao ti niti imaju poriv i sposobnosti biti kao ti, mladi PJ. U redu je da se takve stvari uče u općoj gimnaziji ali 99% nas je to pozaboravljalo i to ima pratkične koristi nekom tko studira nešto srodno ili ga to naprosto zanima. Shvati, NE MOŽEŠ biti dobar u svemu i onda se zapitaj zašto bi baš fizika(kvantna, nuklearna, atomska, pičkamaterinska, ...) bila u sferi našeg dodatnog interesa. Znači, da ne bi bili kreteni nek ostanu svi predmeti al da ga jebeš, ne možeš tvrditi da netko tko studira npr. Francuski i Španjolski treba proučavat fiziku u slobodno vrijeme. Ja sam na tvojoj strani kad pričamo o tome da ne želimo bit debilni ko prosječni Ameri i zato podržavam trenutni prenatrpani gimnazijski sustav al ako si ti upisao pravo onda nemaš nikakve koristi od toga osim zadovoljenja svojih nekih duševnih potreba(koje, ponavljam, nemaju svi). Pa da se svi zamaraju takvim stvarima svijet bi bio grozno mjesto jer bi 90% ljudi bilo u depri.
Nadalje, ti polaziš od predmnjeve da su svi sposobni za jednaki umni rad(fizički evidentno nisu svi jednako sposobni). Na tom počiva i ovaj sustav školstva koji predlažeš, a to jednostavno nije tako. Mislim, ne znam do kud ti pamćenje seže al ja se sjećam par ljudi iz prvog razreda koji nisu bili sposobni za jednostavne matematičke operacije(zbrajanje i oduzimanje brojeva manjih od 20), a ti bi im nametnuo tu nekakvo kritičko razmišljanje! Sad si zamisli, to je 2 ljudi od 30 ilitiga 6,6666% totalno nesposobnih i/ili nezainteresiranih ljudi za jednostavne zadatke, a kamoli za nešto kompliciranije. Sigurno si se sretao sa debilima al čisto sumnjam da si stajao na jednom prometnom mjestu u gradu 6 sati u komadu i imao kontakt s ljudima svih profila(kao što si npr. na predizbornoj kampanji:mrgreen:). Dok sam bio na te 2 konkretne predizborne kampanje, vidio sam svakojakih idiota. Pitaš se kak taj ima poslovnu sposobnost, a kamoli da ga zanima "kako Sunce funkcionira"!? Zato ti i velim da nemaš kontakta sa stvarnošću kad tako (za prosječnog čovjeka)ekstremne stvari predlažeš jer em nisu svi jednako sposobni em nisu jednako zainteresirani. Ti se tamo u NSK družiš s nama koji smo relativno zainteresirani za svijet oko sebe ali to nije ni približno slika prosječnog čovjeka. Misliš da bi svatko tko je upisao pravo ili neki drugi faks trebao razmišljati kao ti ili netko od nas? Ja znam pravnika kojima je jedini cilj u životu jebat se, napijat se, diplomirat ne kasnije od 30te, ne znaju niti jedan strani jezik(a ni hrv im nije na razini) i ostale divne dekadentne osobine. Možeš ti indoktrinirat ljudi koliko hoćeš dok su djeca al kad tad će im bit jasno da ne moraju znati sve o funkcioniranju svemira da bi normalno živjeli. Kud bi svijet došao da su svi visoko obrazovani!?
Nisam rekao da jesu jednako sposobni ni da trebaju bit jednako sposobni, nit da će svi postić neki idealni tip koji bi takav sustav trebao proizvest. No obrazovni sustav nije tu da se konformira našoj ljenosti, nezainteresiranosti i nesposobnosti, već da nas konformira svojim zahtjevima i svime što od nas želi napraviti. Koliko će to biti uspješno ovisi o ogromnom broju faktora, no činjenica je da postoje uspješniji i manje uspješni obrazovni sustavi, i u skladu s njima uspješnija i manje uspješna društva. Dakle umjesto pitanja o smislu svega i sličnom treba se upitat koji je maksimum koji možemo učinit od prosječnog čovjeka i kako možemo sve dovest na jednu novu, bolju razinu. To sigurno nije rasterećenjem (barem ne na ovaj način), sužavanjem spektra znanja, specijalizacijom i pretvaranjem pojedinaca u automatizirane proizvodne jedinke. A osobno mislim da nije ni sadašnjim modelom koji je zastario i neefikasan.
And yet, debilni fahidiotni Ameri vladaju svijetom... Ja bih rekao da su kolko tolko uspješni!
Are you seriously going to make that argument?
http://www.randomfunnypicture.com/pictures/441srsly-u-guys.jpg
evo ti amerikanaca: http://www.youtube.com/watch?v=t7eaHytpJWQ
ja sam za to da pocnemo kontrolirati tko se pari sa kime
da, poput hitlera sam, bite me... :lol:
malimrav85
13-04-2010, 00:50
jebalo ih rasterećenje! za kaj da ih rasterećuju? da više na facebooku vise? da više playku igraju? jebote, baš se ide za debiliziranjem društva.
što manje ljudi znaju to se manje pitaju o stanju oko sebe i manje problema rade.
samo čekam da se neki usb smisli ko u avataru i samo se spojiš na nekaj da ti usadi uvjerenja koja njima pašu i to je to.
sad sam malo gledala ovu emisiju sto je pj stavio, s jamie oliverom. ajme. mogu samo reci da sam sokirana. to je nesto nevjerojatno koliko je ta nacija ignorantna. ne znam, toliko sam trenutno zapanjena da ne mogu ni izraziti rijecima sve ono sto mislim.
takva situacija u americi i nastala je upravo zbog raznih rasterecenja i stavova da mnoge stvari nisu bitne. ljudi ondje su toliko indiferentni prema onome sto se oko njih dogadja da je to tesko uopce povjerovati. pa zar je stvarno toliki problem nauciti ponesto o svemu? mozda nitko od nas ne zna tocnu kolicinu proteina, ugljikohidrata i bjelancevina koju dnevno treba unijeti u organizam, ali bitno je da imamo neku generalnu predodzbu. pa uvjerena sam da velika vecina amerikanaca ni ne zna sto su te stvari! (you'll have to excuse me, ali jos sam pod dojmom takvog rezima prehrane i cinjenice da njih to nimalo ne zabrinjava)
djecu i mlade treba poticati da postizu sto vise, a ne im konstantno olaksavati i servirati gotove stvari. to je jednostavno zaglupljujuce i amerika je zivi primjer takve politike. normalnom covjeku takvo nesto je neshvatljivo, zapitas se kako si netko to moze dopustiti. odgovor je upravo u tome da oni ni ne znaju sta si rade, a ne znaju jer im je netko rekao da "to nije bitno". nuklearna fizika nije bitna, fotosinteza nije bitna, gradja biljne stanice nije bitna. pa zasto ne bi onda to sve jednostavno izbacili i od onoga sto ostane napravili jedan predmet...zasto da se jadna djecica muce sa saprofitima i anaerobnim organizmima, fotonima i akceleracijom, apsurdno. kada ovako nesta vidim, ja bi povecala opseg gradiva a ne ga smanjila. katastrofa..
brooklyn
13-04-2010, 03:47
Dobro jebote nemoš na temelju jedne emisije- koja je btw. reality show tipa hrvatska traži zvijezdu (što vjerojatno pola ovog foruma gleda) zaključit o tome kako su oni ignorantni itd... Ne budi licemjer, pa s čim se ti hraniš? Ili u našoj pici iz menze ima više proteina nego u njihovoj?
Kako onda objašnjavaš sličnu takvu situaciju kod nas, ako imamo drugačiji tip obrazovanja?? Kaj misliš da kod nas djeca jedu samo zdravu domaću hranu jer su ih u osnovnoj naučili da je to puno vitamina? Nema to veze s obrazovanjem( odnosno možda ima u 5% slučajeva) već s okolinom općenito, od reklama do društva itd.. ugl. amerikanci jesu po meni većinom idioti, al argument za to nikako nije u tome čime se oni hrane....
User_Name
13-04-2010, 04:07
Na fukaltet mora se uvede pod obvezatni predmet "FUKANJE". Nema reforme obrazovanja bez tjelesne introspekcije vlastite seksualnosti. U protivnom dolazi do nakupljanja seksualne frustracije. Ona u konačnici vodi do totalne erektilne disfunkcije, što konačno vodi samo i jednio ka samodestruktinom ponašanju. Ono se očituje u vožnji na motoru velike kubikaže bez zaštitne kacige, štitnika za kolena i ramena. Eksperimentiranjem s čipiranjem BMW motora novije generacije. Slušanjem narodnjaka i odlaskom u klubove u kojima se takva muzika glasno pušta. Nadalje, glasovanjem za HDZ.
Neki od pokazatelja kronične erektilne disfunkcije mogu se očitovati i davanjem javne podrške Jaci Vlaisavljević i njenoj borbi protiv siluete ženskog du-peta u vlasništvu dvajstdvogodišnje studentice TREĆE godine pravnog fakulteta.
Nasjedanje na takve i slične spinove koji zamagljuju stvarne probleme vladajuće garniture, simptomi su krajnje faze koju nazivamo samodestrukcija ili DER UNTER GANG.
Barroom Hero
13-04-2010, 13:38
Stfu & gtfo
Dobro jebote nemoš na temelju jedne emisije- koja je btw. reality show tipa hrvatska traži zvijezdu (što vjerojatno pola ovog foruma gleda) zaključit o tome kako su oni ignorantni itd... Ne budi licemjer, pa s čim se ti hraniš? Ili u našoj pici iz menze ima više proteina nego u njihovoj?
Kako onda objašnjavaš sličnu takvu situaciju kod nas, ako imamo drugačiji tip obrazovanja?? Kaj misliš da kod nas djeca jedu samo zdravu domaću hranu jer su ih u osnovnoj naučili da je to puno vitamina? Nema to veze s obrazovanjem( odnosno možda ima u 5% slučajeva) već s okolinom općenito, od reklama do društva itd.. ugl. amerikanci jesu po meni većinom idioti, al argument za to nikako nije u tome čime se oni hrane....
tri emisije :P
a sto se mene tice, naravno da se ne hranim u potpunosti zdravo, ali sigurno ne jedem svaki dan pizzu za dorucak. ti ljudi bjeze od salate kao od vraga, a da si pogledao vidio bi da djeca ne znaju prepoznati rajcicu i krumpir, a kamoli ostale vrste povrca. ne znam tko bi u hrvatskoj dao djetetu da svaki dan doruckuje pizzu i cokoladno mlijeko, zaista ne znam. ako i ima takvih, mislim da se ne brinu pretjerano za djetetovo zdravlje, ali sigurna sam da svi znaju da to nije dobro.
i to sto sam rekla da su idioti jer se tako hrane je samo jedna od stvari po kojima se vidi da su idioti, nisam citav argument utemeljila samo na tome sigurno.
Naš obazovni sustav za gimnazije je trenutno čisto pristojan i ne bi ga trebalo rasterećivati nikako. Ono što treba jest reformirati strukovne srednje škole da budu meritornije prilikom ocjene sposobnosti učenika, a ne da budu spremište za debile iz osnovne (kako su se mnoge već razvile).
Ovakvo olakšavanje neće voditi apsolutno nigdje dok se onda ne napravi još veća specijalizacija unutar samih gimnazija gdje će doći do jačeg raslojavanja prirodoslovnih, jezičnih, društvenih gimnazija, etc. Basically, opće gimnazije će prestati sa postojanjem.
Kao što ljud vs PJ/Breeder rekoše, treba se voditi po prosjecima prilikom obrazovanja, a ne gledati genijalce. Jer bi se brzo shvatilo kako bi 90% ljudi bilo nesposobno pratiti zahtjeve koji su pred njih postavljeni. Možda, s obzirom na društvo mislite da imamo genijalnu mladež. Probajte pobrojati ljude iz osnovne koji su upisali fakultet, a koji sada već imaju 4-5 godina radnog staža kao SSS. Izbacite vječne studente iz jednadžbe, dakle što bi vas ostavilo na jedva 10 budućih VSS
brooklyn
13-04-2010, 16:21
tri emisije :P
a sto se mene tice, naravno da se ne hranim u potpunosti zdravo, ali sigurno ne jedem svaki dan pizzu za dorucak. ti ljudi bjeze od salate kao od vraga, a da si pogledao vidio bi da djeca ne znaju prepoznati rajcicu i krumpir, a kamoli ostale vrste povrca. ne znam tko bi u hrvatskoj dao djetetu da svaki dan doruckuje pizzu i cokoladno mlijeko, zaista ne znam. ako i ima takvih, mislim da se ne brinu pretjerano za djetetovo zdravlje, ali sigurna sam da svi znaju da to nije dobro.
i to sto sam rekla da su idioti jer se tako hrane je samo jedna od stvari po kojima se vidi da su idioti, nisam citav argument utemeljila samo na tome sigurno.Ne, kod nas jedu sojine šnicle, žitarice, cijeđeni sok od naranče i grejpa itd... Pa kaj ak se oni hrane pizzom za doručak, kaj to znači da su glupi il da jednostavno vole pizzu za doručak? Osim toga špek, jaje na oko, razno razni pekmezi iz dućana , nutele itd... nisu baš nešto zdravija hrana...
To da neznaju prepoznati rajčicu od krumpira već je druga stvar, ali opet takvu djecu možeš naći i kod nas.. uglavnom cilj jednog takvog showa je da sablazni ljude koji ga gledaju, kao onaj francuz kaj hoda po restoranima i traži žohare i štakore i iscenira ljudske reakcije na njegovo preuređenje restorana. Btw. onda smo mi još trostruko veći idioti jer smo poprimili njihov način prehrane, u raznoraznim mekdonaldsima, subwayima i tome sličnim "restoranima"
Drugi argument nisi navela.
-ako odgovaraš, odgovori na pm da ne kvarimo temu.:thumbup:
Barroom Hero
13-04-2010, 16:57
Daj se uozbilji, postoji milijun statistika i anketa koje dokazuju da je velika većina Amerikanaca neobrazovana do razine očaja. A inteligencija nema bas mjesta za razvoj ako ništa ne znaš. To što su narod s najviše pretilih ljudi je također antipatican dio njihove kulture, ali nema toliko veze s obrazovanjem, koliko je iritantno gledat na televiziji te vreče sala dok pokušavaju formulirati zašto podržavaju rat u Iraku. Neobrazovana populacija je naravno u interesu takve vlasti koja na tome temelji politiku. Napraviti intelektualnu elitu u školama koje si većina ne može priuštiti, koristiti ih za ekonomski razvitak a drugima manipulirati. I zato su amerikanci idioti.
malimrav85
13-04-2010, 17:11
daj jebote, pa ekipa ne zna kak krava izgleda niti da ona daje mlijeko koje piju
daj jebote, pa ekipa ne zna kak krava izgleda niti da ona daje mlijeko koje piju
Si siguran da piju mlijeko koja krava daje ????:lol:
brooklyn
13-04-2010, 17:38
Daj se uozbilji, postoji milijun statistika i anketa koje dokazuju da je velika većina Amerikanaca neobrazovana do razine očaja.
Nisam ja rekao da oni nisu glupi :mrgreen:, samo da to kaj su pretili ne znači da su glupi.
-s ostatkom se slažem.
http://www.garlikov.com/Soc_Meth.html
Pokušao sam malo čitati ovaj topic unazad ali me toliko zabolila glava od gluposti da mi se ne da okretati na prvu stranicu. Mislim da mi treba tjedan dana u toplicama za oporavak.
brooklyn
15-04-2010, 01:39
Pokušao sam malo čitati ovaj topic unazad ali me toliko zabolila glava od gluposti da mi se ne da okretati na prvu stranicu. Mislim da mi treba tjedan dana u toplicama za oporavak.
Bravo, ti si Isus !
http://img72.imageshack.us/img72/9260/cloudsjesus.jpg (http://img72.imageshack.us/i/cloudsjesus.jpg/)
Bravo, ti si Isus !
Ne vrijeđaj se mimozo jer ti nisi glavni krivac za moju glavobolju. Prije sam mislio na ovu damu koja nešto filozofira o američkoj prehrani kao da se u Vinkovcima živi na oboritoj ribi, maslinovu ulju i blitvi a ne od čvaraka, kobasičetina, špek-fileka i ostale nadasve zdrave hrvatske kontinentalne kuhinje.
A glavoboljno su djelovali i ovi zabrinuti proljevi "ne želimo proizvoditi fah-idiote", iako bi to bio značajan pomak u odnosu na činjenicu da naše gimnazije (koje treba skoro sve zapaliti) proizvode 19-godišnje debile bez struke, konkretnih znanja i sposobnosti za kritičko razmišljanje. Tako da bi fah-idioti s nekim društveno korisnim sposobnostima bili značajan pomak.
ja sam za to da pocnemo kontrolirati tko se pari sa kime
da, poput hitlera sam, bite me... :lol:
Jedini dobar post do sad.
i to sto sam rekla da su idioti jer se tako hrane je samo jedna od stvari po kojima se vidi da su idioti, nisam citav argument utemeljila samo na tome sigurno.
SAD broji 309 000 000 stanovnika.
Uzmite to u obzir kada definirate Amerikance kao idiote.
malimrav85
15-04-2010, 13:29
Iako ne voilm npr. čvarke i jeo sam ih 2x u životu da moram birat rađe bi se čitav život hranio njima nego McDonaldsom i sličnim govnima.
haha mozda jesam iz vinkovaca, ali ne jedem nista od nabrojanog ;) (i mrav, ja cvarke nisam nikad ni probala, niti planiram, pa izgledaju odvratno omg :lol:)
i po jedno deseti put - nije problem sto se jede, vec u kojoj kolicini.
ars boni
15-04-2010, 14:06
Problem je i što se jede i u kojoj količini. Isti broj kalorija iz hamburgera se ne ponaša jednako kao isti broj kalorija iz recimo purećeg odreska na naglo i povrća. Što ne znači da se nešto ne smije tu i tamo. Ali da jedeš dnevno samo jedan hamburger ili 3 komada pizze, što doduše ima kalorija za cijeli dan, nećeš baš dobro proći s dijetom, a kamoli sa zdravim životom.
A Amerikance bi trebalo bičem tjerati da se obrazuju, a ne ih rasterećivati, gamad neobrazovana. Kronično indolentna nacija kojoj će to doći glave kad-tad.
brooklyn
16-04-2010, 01:33
Boli me ona stvar za zdravi život. Da mogu jeo bi najbolje dalmatinske pršute i janjetinu svaki dan, i čvarke navečer. nažalost nemam tolko para. To me ne čini glupim. eto.
http://www.jutarnji.hr/ima-li-itko-tko-nije-pet-nula-/843679/
dajmidva
04-07-2010, 20:00
http://www.jutarnji.hr/ima-li-itko-tko-nije-pet-nula-/843679/
To je neš po novom. to nije bilo tak kad sam ja završavao osnovnjak (a to je bilo prije nekih 5 godina) Kod mene je manje od 50% uopće htjelo ići u gimnaziju, sad svi. to je danas tako zato kaj svi imaju šansu završiti kakav-takav fakultet ili bar neki tečaj (vern, zšem, libertas, ekonomiju u pakovom selu, itd...) pa im se ocjene poklanjaju da upišu gimnaziju... Ne znam nikog ko ima 18, 19 godina, a da nešto ne "studira".
O pička vam materina, kakva je ovo glupa rasprava. Sad ću sve ovo preselit tamo ima neki topik za srednjim školama, i ako još bude oftopika neki će ljudi dobit ban tako mi boga.
http://www.jutarnji.hr/i-odlikasica-martina-morat-ce-platiti-studij-ako-to-ne-ucini-drzava/845054/
AND NOW SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT
http://www.jutarnji.hr/bivsem-decku-ukrala-pin-i-izbrisala-ga-sa-svih-lista-za-fakultet/845345/
divan nacin osvete
http://www.jutarnji.hr/bivsem-decku-ukrala-pin-i-izbrisala-ga-sa-svih-lista-za-fakultet/845345/
divan nacin osvete
Bogme...da mi cura takvo što napravi...jako bi se naljutio...veoma...
cathy the great
09-07-2010, 15:22
divan nacin osvete
eeee, shakespeare je rekao : hell hath no fury like a woman scorned :mrgreen:
Sumnjam da cura zna koje su sankcije za ovo...
sumnjam da je i previše razmišljala o sankcijama..
Tako mu treba kad dopušta da mu cura kopa po stvarima... Pravom Hrvatu™ se i mater boji otvoriti ladicu :D
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/ucenici-ce-pisanim-zakletvama-jamciti-da-nisu-prepisivali-ispite
pa ja ne vjerujem
ovo samo kod nas ima :unsure:
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/ucenici-ce-pisanim-zakletvama-jamciti-da-nisu-prepisivali-ispite
pa ja ne vjerujem
ovo samo kod nas ima :unsure:
Pa to je vec praksa na FER-u odredjen niz godina...
i u zapadnom svijetu jedno 200 godina..
da, ali ne klincima :unsure:
Pa bar je jedno od boljih stvari bila kod nas da te ne izbace iz srednje škole zato kaj si prepisivao npr zemljopis.Dali se to misli na osnovnu,srednju školu i faks ili?
kolko sam skužila, za sad su kao srednje i/ili osnovne, ali mislim da ni faks nije isključen
al ovo uopće nije do prevencije prepisivanja, nego kakti odgojna reforma
i naravno, skretanje pažnje sa bitnijih problema
mda, bore se protiv korupcije u školama :rotfl:
desetogodišnji klincu su stvarno opaki i korumpirani i ako u vrijeme osnovne/srednje škole varaju na testovima, tko zna šta će tek raditi kad budu odrasli :lol:
tko laže, taj i krade, a onda i ubija. mi hrvati siječemo u korijenu!
al začudila bi se kaj sve rade, moj buraz kad je predavao u privatnoj srednjoj, neki dečko mu je bacio neke pare na stol pred cijelim razredom i reko "ajde sad da vidim ko će imat 2!"
mda, bore se protiv korupcije u školama :rotfl:
desetogodišnji klincu su stvarno opaki i korumpirani i ako u vrijeme osnovne/srednje škole varaju na testovima, tko zna šta će tek raditi kad budu odrasli :lol:
Ti se smiješ ali ponašanje u ranoj dobi obilježava kasnije ponašanje.
joj daj
ne postoji osoba koja bar jednom u svom obrazovanju nije imala šalabahter ili prepisivala od nekog
ali ne bi rekla da smo svi sad kriminalci ili da smo korumpirani
ovo je sad samo iživljavanje nad djecom i ništa više
bolje da se bave pravim kriminalcima, a ne klincima
takva sitnica ne može promijeniti cjelokupni mentalitet, ali još takvih (većih) pomaka u školama i općenito odgoju bi mogle.
tko laže, taj i krade, a onda i ubija. mi hrvati siječemo u korijenu!
Mislim da ide nekako ovako:
"Tko laze taj i krade, tko krade taj i ima, tko ima- budi mu prijatelj..."
:wink:
joj daj
Joj daj ti! Ne osvrćem se ja na konkretni primjer već na tvoju izjavu da se ne treba bavit djecom u osnovnim i srednjim školama. Ako hoćeš promijenit mentalitet - počinješ s djecom, a ne sa starijima.
don_corleone
14-07-2010, 23:06
Ne vidim nikakav problem u ovome. Krajnje je vrijeme da promijenimo navike.
Kodeks časti navodi kako je prepisivanje tuđeg rada varanje za koje će nulom biti ocijenjene obje strane koje su sudjelovale u prepisivanju.
Pa nisam ja kriva zato kaj je netko od mene prepisivao. :mrgreen:
I uopce ne kuzim koja ce sankcija biti za to... Kaj je nula u usporedbi s 1? :unsure:
Bezveze...
možda samo da ti drastino ruši prosjek, a možda trenutni pad ispita (sumnjam, iako na nekim sveučilištima vani zbog prepisivanja možeš izgubiti pravo na izlazak na ispit nekoliko godina)
Ma mozda to uvode zbog ovog sranja s inflacijom petica u osnovnim skolama. Pa ce besprijekornih pet nula upast u srednju, a ovi s peticama i nulama ne. :rotfl:
pa vani je sasvim normalno da se ne prepisuje jer su sankcije ostre. vecini ucenika/studenata uopce ne pada ni na pamet prepisivati.
gledala sam prosle godine nekakvu reportazu u kojoj je novinar ispitivao studente iz npr njemacke, engleske, japana ovo ono, ne znam sad vise tocno i svi su rekli da se tamo nitko ne usudi prepisivati.
a i npr kad sam prije gledala nekakve americke emisije i onda netko pita "have you ever cheated on test?" meni je to bilo smijesno ali ljudi su masovno odgovarali da nisu, a ako netko i je to bi bilo jednom-dvaput i taj je obicno nekakav veliki "rebel".
to je dobra stvar samo se treba dobro i provesti, a sumnjam da ce nasi profesori to biti u stanju. mozda na faksu ali u srednjoj, a pogotovo osnovnoj, cisto sumnjam.
ma samo potpisivanje nekakve rečeničice da se kunu svojom časti da neće prepisivat, sigurno neće zaustavit prosječno dijete od svojh 15 godina.
jedino da kazne budu rigorozne ili da se provede još takvih odgojnih mjera
smart girl
15-07-2010, 11:20
Ja sam isto gledala neku emisiju o američkim studentima (nemam pojma koju) i sjećam se da su pričali kako njih profesori ostave same kada pišu ispit i da svejedno nitko ne prepisuje već se ponašaju normalno kao da je profesor tu. E baš me zanima kako bi to kod nas funkcioniralo :rotfl:
ko na soc, ksenija ode na minutu van, odmah se čuje žamor, a jadna demosica trči od klupe do klupe ko u slomou i viče neeemojteee moliiiiimm vaaas
gledala sam prosle godine nekakvu reportazu u kojoj je novinar ispitivao studente iz npr njemacke, engleske, japana ovo ono, ne znam sad vise tocno i svi su rekli da se tamo nitko ne usudi prepisivati.
Ma jasno.
A kada bi napravili reportažu na PFZG-u i pitali studente jesu li ikad prepisivali (ili pokušali prepisivati) na ispitima, svi bi priznali da jesu.
Jesi li ti idiot?
ko na soc, ksenija ode na minutu van, odmah se čuje žamor, a jadna demosica trči od klupe do klupe ko u slomou i viče neeemojteee moliiiiimm vaaas
Svejedno je meni imate li vi problema s tom katedrom, no jako će me iritirati kada ću ponovno morat' slušati u Kavkazu vrisku ogorčenih brucoša nakon što im se Ksenija zbog ovog posta oduži teškim ispitima i masovnim rušenjem.
zbog ovog? ne bi rekla.
ionako nitko nije niš prepisao, jer se vratila za minutu
malimrav85
15-07-2010, 14:00
meni frendica studira u tokyu
iz zg je inače, mioc završila
veli da oni skoro ni ne znaju kaj je prepisivanje
ispit pišu bez profesora
zbog ovog? ne bi rekla.
ionako nitko nije niš prepisao, jer se vratila za minutu
Nije li ona prije cca 2 godine zbog sličnih postova bila javno napadnuta od strane Kregara pa se morala osvetiti? Ja, koliko se sjećam, mislim da jest.
Nije li ona prije cca 2 godine zbog sličnih postova bila javno napadnuta od strane Kregara pa se morala osvetiti? Ja, koliko se sjećam, mislim da jest.
da, to je pričala svojim seminaristima
kao da ju je kregar obavijestio kak su ljudi ovdje pisali da je najbolje pisati test kod nje u dvorani jer se tamo najbolje prepisuje
iz osobnog iskustva, sad više nije tako
Ha, ako vi to kažete, galatea, mora da je tako!
Kregar je sad sigurno zainteresiraniji za igranje sa policijom.
fat drummer
16-07-2010, 10:18
Razlog zašto će i prepisivani biti kažnjen nulom je divan - ako netko prepisuje od mene ja bih ga trebao prijaviti, ali ja to ne činim. Ergo, sudionik sam u fenomenalnom lancu rušenja povjeranj u sustav ocjenjivanja.
Prepisivanje je ionako za pedere i labilne ličnosti.
Robierre de Cochon
24-07-2010, 16:52
meni frendica studira u tokyu
iz zg je inače, mioc završila
veli da oni skoro ni ne znaju kaj je prepisivanje
ispit pišu bez profesora
Da, ja se začudio kad mi je jedan lik rekao da je izbačen s faxa jer je prepisivao (Njemačka) :D
http://www.jutarnji.hr/mislili-ste-da-nam-je-znanost-strana----a-mi-smo-ugledni-akademici-/876624/
http://www.pravri.hr/hr/studij/diplomski/kratko.pdf
tako se zbediram kad vidim ovo.. jebote, ak su mogli u rijeci, valjda mogu i kod nas.
Moram priznat, sasvim ok raspoređeni bodovi, osim:
ustav 8, a obitelj 5 (?!), politička također 5
očito im je ustav teži...
očito im je ustav teži...
Na nasem faxu je sve tesko pa je skroz u redu da svi predmeti nose isti broj ECTS bodova...
::E:
Obiteljsko pravo je u Rijeci vrlo lagan predmet, ejp im je puno teži, usporedbe radi.
Obitelj se sprema kod njih oko 2 tjedna i to samo zakon a pismeni je jednostavan- traži se ono osnovno.
http://www.jutarnji.hr/mislili-ste-da-nam-je-znanost-strana----a-mi-smo-ugledni-akademici-/876624/
Nema do druga Tita koji je sa završenom tada četvergodišnjom osnovnom imao počasni doktorat svih sveulišta u ex-yu :mrgreen:
dajmidva
02-09-2010, 19:11
Nikad ne bih rekao da je Škoro završio dva teška fakulteta.... Za ove ostale još vjerujem, nisu to neki nevjerojatni uspjesi, ali ovo... svaka čast
http://www.jutarnji.hr/studij-nece-moci-biti-skuplji-od-prosjecne-place/894498/
Lijepo zamišljeno, al ne vjerujem da će to već od iduće godine zaživjeti.
da, predobro zvuči da bi se u roku godinu dana počelo primjenjivat. :lol:
Student koji dobije ocjenu F mora ponovno upisati kolegij, dok se onome koji je ocijenjen s FX daje još jedna šansa za popravak.
ovo mi baš nije jasno. teško će to na našem faksu bit primjenjivo... to bi prije moglo bit kod onih koji imaju rokove 2-3 puta na godinu ili faks tipa FER i medicina.
ocjena E mi isto nije baš jasna. ako se ne varam, vani u sustavima s takvim ocjenjivanjem uopće i nema E. ne?
ali financijski dio se čini ok ovako na papiru :mhm:
don_corleone
15-10-2010, 17:06
Ih, isto će se primjenjivati ko i bolonja... Kod nas posebno ::E:
želi se spriječit korupcija uvođenjem "fx" ocjene?
već vidim:
"Kolegice, ovo je F, ali ako čujem prave riječi od vas može biti i FX"
Pritom studentica ekonomije/prometa odgovara:
"Jutros sam stavila pičku u frižider da bude hladna, kako to i volite profesore"
the ugly truth
15-10-2010, 20:22
fakat si si zabrijo da si nesto..pa ne mozes ovako nes rec "đorđi"..jaki buduci akademski građanin...odi studiraj onda i ekonomiju i promet uz pravo pa da te vidim
fat drummer
15-10-2010, 20:42
ah jedva čekam da dođem starcima doma i kažem da sam dobio fx
fakat si si zabrijo da si nesto..pa ne mozes ovako nes rec "đorđi"..jaki buduci akademski građanin...odi studiraj onda i ekonomiju i promet uz pravo pa da te vidim
Joj, molim te, nemoj ga poticat...
kakvo poticanje, meni je taj komentar zabavan :mrgreen:
kakvo poticanje, meni je taj komentar zabavan :mrgreen:
Pa poticanje da još i to upišeš, valjda. :mrgreen:
aha, ja sam mislio da je aludirao na moju eventualnu repliku. :mrgreen:
al kad sam već tu, kaj fali standardnim ocjenama?
sumnjam da će se politika katedri kao što su gp i mp ikako promijenit ako će imat jednu-dvije ocjene više na raspolaganju.
uostalom, koji bi bili kriteriji za ocjenu f? kakav je to pad ispita zbog kojeg moraš ponovo upisivat kolegij?
uostalom, koji bi bili kriteriji za ocjenu f? kakav je to pad ispita zbog kojeg moraš ponovo upisivat kolegij?
To je valjda za one fakultete gdje je moguće dobit 2 za neko slabije znanje, a ne na temelju toga dal si znao 95% ili 96%. :rotfl:
malimrav85
15-10-2010, 23:26
Đorđio, VAGINA se kaže u :smartass: svijetu!
Prostak!
al onda ne bi citiro famoznu snimku iz afere indeks...
i kaže se žensko spolovilo!
malimrav85
15-10-2010, 23:54
Još ćeš na kraju i pička napisat.
Di ti živiš seljo jedan...
tata, tata, dobio sam fx
sine, idiote jedan, jesmo li rekli sa su fx najgore moguće serije grafičkih kartica. Što si nisi maznuo jedan 9600SE....
http://www.jutarnji.hr/pravni-fakultet--tek-svaki-deseti-student-dode-do-5--godine/896247/
What...the...fuck ???
fat drummer
19-10-2010, 16:43
ovako glup članak nisam pročitao već odavno... uzeli su medijski dva najinteresantnija profesora, a studenti prava su ispali poluretardi
tapir_u_magli
19-10-2010, 16:50
ovako glup članak nisam pročitao već odavno... uzeli su medijski dva najinteresantnija profesora, a studenti prava su ispali poluretardi
DEMANTI!!!!!!!!!!!!!!1
Ali nije mi jasno...navodi PKTov...jel joj netko 'sreknuo pažnju' na to ili...?!
bubašpara
19-10-2010, 17:19
"Katedra za građansko pravo na kojoj uz prof. Tatjanu Josipović radi još šest ljudi ima prolaznost od 36,44 posto"!!!!! :cheerleader:
jel mi može netko potvrditi ovo!?? uljepšat će mi dan!! (ma kakav dan, život!!)
inače, loše sročen članak..:(
malimrav85
19-10-2010, 17:20
Ukucaj u google nekoga pa vidi u prvih kolko će ti bit njegov topic na pkt
"Najgore je od svega to što se na većini ispita traži velik stupanj znanja."
??
legal_neverland
19-10-2010, 17:41
hahahaha, gle jednog od komentara:
Ramona Castro6:30 am
najpametije da se svi koji nisu polozili ispit prebace na hardvard ili softver
Polako već moramo voditi računa o tome da nismo preblagi.
- Kregar.
Koja legenda!
Ha, dokle god fakultet upisuje toliko ljudi koliko upisuje normalno da nema Bolonje, nema prolaznosti, nema niš. Suština svega je lova. Istina da je ovo sad čisti darvinizam na djelu ali ne vidim koliko ima smisla tužakati se u novine kako je pravo teško. Naime, novinari su vam neupućeni, nezaintersirani za suštinu i skloni senzacionalizmu pa mogu okrenuti priču i protiv studenata, jer budimo iskreni neke stvari koje se ovdje toleriraju studentima su skoro endemične...
Snowhite
19-10-2010, 19:39
''Dodao je da i u Rijeci na Pravu postoji nekoliko predmeta na kojima je prolaznost manja od 50 posto.'' Čak. Nekoliko.
Inače, autor članka je imbecil koji pravni faks u životu vidio nije, osim možda izvana. A Josipovićka je navedena isključivo zato što je medijski eksponirana, ko da nema mali miljon gorih od nje. Na ovom roku sam slušala ispit iz gp1 i od 10 ljudi je prošao jedan dečko, al nitko nije pao nezasluženo. Jednu curu je pitala što je zastara (ne prekid zastare zastoj, rokove i sl.) nego ŠTO je zastara, točnije ''Kolegice, recite mi nešto o zastari?''. I cura je šutila, nije složila ni jednu rečenicu da bi Josipovićka onda rekla ''Dobro kolegice, vidim da to ne ide, probat ćemo nešto drugo.'' Znači, i dalje ti daje mogućnost da prođeš gp bez da ne znaš što je zastara. Stvarno je zahtjevna i prestroga.
Na faksu ima cijela hrpa problema koji su puno gori od ispita kod Josipovićke, al njih nitko ni ne spominje.
A onim debilima koji pišu ispod članka kak je super i bravo autorice, koja je, eto, otkrila toplu vodu i usudila se to javno napisati, pod hitno treba jedan doktor na ''p'', nije plastičar, a nije ni pedijatar iako se doduše rimuje s tim.
ars boni
19-10-2010, 19:43
Od koga je članak, i ne čudi me.
Btw, da... najgore je što se traži visoka razina znanja. Jebe lud zbunjenog. :/
Ja mislim da je najgore od svega što se traži znanje...što je sljedeće??
Navodno u posljednje vrijeme traže od studenata da se i pojave na ispitima ukoliko ih žele proci.
Ima li tko kakve informacije o tome?
Da, članak je katastrofalan no, ruku na srce, jedan od rijetkih koji PFZG ne prikazuje kao brata blizanca FFZGa.
Dobro, siguran sam da je ova Lalićeva rečenica na najgori način izvađena iz konteksta još od kada su citirali Hitlera kada je rekao "Volim Židove..." bez ostatka rečenice "otprilike kao što volim jesti govna". Meni su puno fascinantnije Petrakove i Kregarove statistike o prolaznosti, prolazi 70% ljudi. Da, nakon što je na pismenom palo 90%. Lying is fun!
I još se kregar hvali kako je od 14 ljudi srušio samo jednoga. A zašto je uopće bilo samo 14 ljudi na usmenom?!
law student
19-10-2010, 20:23
malecka svaka čast, upravo sam ja to htjela napisat. :rotfl: presmiješni su. na svaki usmeni dođe 10% od ukupnog broja studenata koji su izašli na pismeni i oni se hvale kako jako malo studenata padne. članak je amaterski, što jest jest. ali da je faks težak - istina je!
Eh, nemojte miješat laganje sa statistikom. :mrgreen: Znate onu klasifikaciju laži: laž - prljava laž - statistika...
Darkbuster
19-10-2010, 21:22
Meni je super sto sam saznao da je transparentnost u stvari krsenje prava na privatnost. I to sam ni manje ni vise saznao od dekana Pravnog fakulteta.
Clanak bi mogao biti bolji,ali drago mi je da ih se pocelo prozivati.
Da, ne znam po čemu je to kršenje prava na privatnost. Iz postotka, tj. suhe brojke prolaznosti po svakoj katedri/profesoru se ne krši nijedno pravo privatnosti nas studenata.
don_corleone
19-10-2010, 21:41
Pa vi ste svi neradnička stoka. Da više učite bila bi i prolaznost veća. Naravno da je bitno svih 16949651994651 stranica i nemojte slučajno zaboraviti jednu stvar!!!! Više manje je sve rečeno. Ali ako je autorica teksta gledala ono ocijeni profesora onda je mogla vidjeti da ima barem 15 profesora slabije ocijenjenih od josipovičke... Ona je, recimo, u nekom prosjeku.
CIjela situacija vrišti tragedijom više no što su Eshil/Sofoklo/Euripid ikad uspjeli napisati i dočarati.
U obranu digniteta i teške muke studenata prava ide novinarka iz čijeg svakog napisanog slova vrišti laž, koja neosnovano pljuje po čitavom mogućem obrazovanju, koja se pred koji tjedan obrušila na moju srednju i jednu profesoricu zbog pukog dizanja čitanosti zarađene nesposobnošću jedne djevojč'ce da zbroji i pomnoži par razlomaka...
I takva sada ide ukazivati na problem koji studenti prava imaju. Pa ja ću se pokopati:picard:
Mislim, ovo nije negiranje problema i pokušaj opravdavanja ikojeg od profesora, ali nitko živ mi ne može reći da je ovaj članak makar solidno napisan. Služit će samo kao izlika za napad, ali kad će trebati nešto konstruktivno napisati, od ove žene to nemojte očekivati.
To što si ti ogorčen na autoricu teksta nema veze sa samim tekstom.
Članak je loš, konstrukcijom i informativno, napravljen na razini onoga što pišu studenti 1. godine novinarstva u sklopu seminara.
No, opet napominjem, ovo je jedan od rijetkih medijskih udaraca na PFZG u pogledu njegova funkcioniranja.
Na PFZG-u se nebrojeno krše studentska prava, studiranje po tzv. bolonji nalikuje na cirkus, studenti pate od mnoštva psihičkih poremećaja i masovne depresije, predavanja se ne održavaju (...). Tema ima mnoštvo.
Pa, ukoliko će i jedan loš članak o tome progovoriti, dobro je!
Darkbuster
20-10-2010, 01:15
Da, ne znam po čemu je to kršenje prava na privatnost. Iz postotka, tj. suhe brojke prolaznosti po svakoj katedri/profesoru se ne krši nijedno pravo privatnosti nas studenata.
Ja sam shvatio kao da se time krsi pravo profesora na privatnost? Jer nije mi ni palo na pamet da se daje ista drugo nego postotci prolaznosti. Iako mi ni za jedno ni za drugo nije pretjerano jasno kako to moze izjaviti dekan pravnog fakulteta.
Isto tako mi je jako zabavno vidjeti borca za pravdu i urbanog idealista Kregara kako se zaboravio presaltati iz svog cinicnog ko-vas-jebe moda.
To što si ti ogorčen na autoricu teksta nema veze sa samim tekstom.
Članak je loš, konstrukcijom i informativno, napravljen na razini onoga što pišu studenti 1. godine novinarstva u sklopu seminara.
No, opet napominjem, ovo je jedan od rijetkih medijskih udaraca na PFZG u pogledu njegova funkcioniranja.
Na PFZG-u se nebrojeno krše studentska prava, studiranje po tzv. bolonji nalikuje na cirkus, studenti pate od mnoštva psihičkih poremećaja i masovne depresije, predavanja se ne održavaju (...). Tema ima mnoštvo.
Pa, ukoliko će i jedan loš članak o tome progovoriti, dobro je!
E baš iz razloga što je tako loše i napisan neće baš puno promjena niti stići, jer će se problemi rješavati na drugim mjestima, a ne tamo gdje doista trebaju. Ide se napadati pravo društava koje nominalno ima 4 soma, realno ima 4 stotine stranica. Nigdje se ne spominje nedostatak praktične nastave, predavanja se u jednoj nebitnoj rečenici dotiču, i još sto drugih stvari.
Sljedeći članak bi po svojoj prilici trebao opet biti reportaža nekolicine studenata koji su odustali zbog 'preteškog programa', a time će se postići što točno? Samo medijska hajka na faks bez ijedne inicijative za promjene....
Pa pobogu, Galijun, zar nisi do sada primjetio da se u ovom društvu/državi stvari mijenjaju isključivo pod utjecajem "medijske hajke"?
U onom trenutku kada propagandna mašinerija digne tenzije, preko praga tolerancije, institucije su primorane mijenjati konstrukcije vlastitog rada.
Ja sam shvatio kao da se time krsi pravo profesora na privatnost? Jer nije mi ni palo na pamet da se daje ista drugo nego postotci prolaznosti. Iako mi ni za jedno ni za drugo nije pretjerano jasno kako to moze izjaviti dekan pravnog fakulteta.
Htjedoh i to napisat, nikako to ne može bit kršenje profesorovog prava na privatnost, a pogotovo ako bi objava išla po katedrama općenito.
Očito si naš faks uzima za pravo da su sve živo tajni podaci, od popisa studenata, njihovog ukupnog broja (koji se tu i tamo spomene u novinama), broja koji imaju uvjet u 9mj i eto sad prolaznosti. A kad treba objaviti rezultate prijemnog onda se uredno objavi JMBG.
Možemo mi i sami skužit prolaznost, lijepo odemo slušat npr. gp svakog dana kod svih profesora i zapišemo, eto tako čak ne bi bili ni uračunati oni tako značajni koje petrak i svi spominju, koji ne odjave ispit a ne izađu.
Pa pobogu, Galijun, zar nisi do sada primjetio da se u ovom društvu/državi stvari mijenjaju isključivo pod utjecajem "medijske hajke"?
Al ovaj članak je svejedno amaterski i hrpa govana u revijalnom tonu novinarskog senzacionalizma. Jutarnjem je ovo vjerojatno jedna od onih priča koje stavlja u novine(a pogotovo na portal) kad ponestane relevantnih vijesti, a to je u slučaju JL-a očito jako često. Index je tu još jedan od relevantnijih medija. :rotfl: I zapitaj se što će promijenit članak u kojem studenti PFZG-a kmeče kako im je teško na faksu. Iz nekog manjeg uzorka koji obuhvaća ljude izvan faksa kojem sam spomenuo te stvari mogu zaključit jedino da će se razbjesnit na studente, a ne na faks jer "pravnika je na milijarde na burzi" pa što će nam 1000 novih na godinu.
U onom trenutku kada propagandna mašinerija digne tenzije, preko praga tolerancije, institucije su primorane mijenjati konstrukcije vlastitog rada.
Ovisi na što se ljudi žale. Ako je članak uperen na direktno kršenje pravilnika/statuta/zakona/međunarodnih sporazuma, onda ok, ali čitav članak je intoniran sa 'kme kme kme, teško nam je'. I je, nitko ne tvrdi suprotno. Ali da će ovaj članak potaknuti neke strukturne reforme, baš i neće.
Kao što rekoh, članak neće imati veliki utisak na javnost.
No, ponavljam, on je jedan od rijetkih (ako ne i jedini) koji na neke probleme fakulteta ukazuje.
Ta "novinarka" je zadala sa par realno jednako stupidnih članaka nevjerojatan udarac klasičnoj, povodeći se se pricama ljudi koji su klasičnu odavno završili no ostali kroz vrijeme u dobrim odnosima sa istom.
Iste i slične komentare o njoj sam slušao i tada.
Ja doista ne znam što točno studenti žele. Nije im dobro kada netko napiše članak o njihovim problemima jer je članak "amaterski i hrpa govana u revijalnom tonu novinarskog senzacionalizma", što je nevjerojatno za studente prava koji bi trebali shvaćati da je isključivo senzacionalizam ono što danas "loži" masu, nije im dobro kada netko napiše tradicionalno propagandni članak u kojem bivši dekan cinično pljuje po studentima, nije im dobro...
Ako vam ništa ne paše, nazovite Nacional/Globus i ponudite im informacije o problemima za koje znate ili se ponudite da sami napišete članak kao odgovor na gore spomenuti u Jutarnjem.
Zar sam ja rekao da senzacionalizam ne pali masu? Krivo si pročitao... Naglasak je na amaterstvu i hrpi govana, a senzacionalizam tog članka je možda i naložio masu al ne onu koju bi mi htjeli.
izgubljeni
20-10-2010, 14:47
evo jedan komentar s tog clankar:
Gle, ne boli što nas ubijaju psihički, ne boli što nas ruše nakon 2 mj uzastopnog učenja, ne boli što nas upiše manje od 10% studenata redovnu 5 godinu, ne boli što provodimo cijele dane učeći neosporno više od ostalih fakulteta koji imaju enormno veću prolaznost, ne boli što nas na pismenom ispitu nekad i prođe samo 10 ljudi od pune dvorane, ne boli to ništa naspram nesolidarnosti kolega s ostalih fakulteta gdje nas ocrnjuju i smatraju nas glavnim krivcima za objektivni neuspjeh.
Mi nismo krivi što nam je fakultet užasno oraganiziran, niti smo krivi što dopuštaju da naš fakultet upiše više od 1000 ljudi pa nas gaze sad izuzetno visokim kriterijima ruše nas kao nebodere.
Dali ste mi razlog da bude u svojoj budućoj profesionalnoj karijeri neosjetljivo đubre prema ljudima (vama).
samo jedna stavar je kriva u komentaru....
mi smo sami krivi sto nam je fakultet takav kakv je jer smo to dopustili i nismo se znali organizirati i pobuniti i dovoljno biti uporni da bar donekle popravimo stanje na faksu jer to sto je u nas ects bod ne predstavlja ono sto predstavlja na svim drugim fakultetima, sto mi imamo skoro duplo manje rokova nego npr na pravu u osijeku i sto su nam ti rokovi rasporedeni tako da prolaznoost bude sto manja(npr kakva je logika da rok u 11 mjesecu bude 4 tjedna nakon dekanskog ili da u 2, mjesecu razmak je samo 2 tjedna, jel tko od tih vrlih studentskih predstavnika ikad to pokuso pitat i promjeniti da nama ide u korist???) a sve u cilju da se sto duze studira i placa skolarine od kojih ne mozemo koputi ni 20 novih kompjutera pa tako imamo mozda najgore i najsporije kompjutere od svih fakulteta i srednjih skola u lijepoj nasoj(cak se ne moze ni na fejzbuk čet :D) i da i dalje nema prokletog toaletnog papira u wc ja se jucer opet uvjerio na svoje oci a bas mi je trebao :D i zasto su kriteriji za prolaznost nekog ispita tako promjenjivi od roka do roka zasto izvanredni placa kao i redovni ako ima mnaje satova predvanjaitd itd
i onda meni zapravo uopce ne smeta literatura(osim ovog sto su nedavno napravili na medunarodnom jer je to teska sramota) toliko ni koliko oni zahtjevaju od nas za prolaz ispita jer da su bar nekakvi fer uvijeti onda bi sve lakse podnjeli a ovako onaj ko studira u zagrebu ce se duplo vise namuciti od onoga koji je na pravu u osijeku ili splitu a zato nece dobiti nikakvo bolje znanje jer i dalje nakon zavrsenog fakulteta nece znati napisti tuzbu zalbu i ovrhu...............
ali to smo si sami krivi pa onda mene uopce i ne ljuti sto ovi sa faksa uglavnom rade u svom intersu i kontra nas kad se mi nismo u stanju pokrenuti i izborit bar za te jebene rokove ako vec ne mozemo natjerta da nam od svih tih skolarina kupe wc papir koji ce ocito ostati problem i za sve nadolazec generacije
Ta "novinarka" je zadala sa par realno jednako stupidnih članaka nevjerojatan udarac klasičnoj, povodeći se se pricama ljudi koji su klasičnu odavno završili no ostali kroz vrijeme u dobrim odnosima sa istom.
Iste i slične komentare o njoj sam slušao i tada.
To za Klasičnu je apsolutno istina, njima je ovo potpaljivanje u Jutarnjem bio krajnje neugodan udarac. Ali ne možeš uspoređivati gimnaziju s PFZG-om. Gimnazija u Zagrebu ima na svakom uglu, valjda dvadeset i nešto računajući privatne, one su zapravo izložene svojevrsnom tržištu na kojem je važan ugled i prestiž. PFZG je pak monopolist, jedini pravni fakultet u Zagrebu i u percepciji 99% stanovništva jedini "pravi" pravni fakultet u državi. Oni se na ovakve na ovakve stvari smiju. Recimo, ova ista novinarka je prije godinu dana kurila priču o tome kako se na PFZG-u predavanja jedva održavaju i kako se potpisi prodaju za 150 kuna. Cijela priča je trajala dva dana i danas je zaboravljena.
Minokeros
20-10-2010, 16:12
E baš iz razloga što je tako loše i napisan neće baš puno promjena niti stići, jer će se problemi rješavati na drugim mjestima, a ne tamo gdje doista trebaju. Ide se napadati pravo društava koje nominalno ima 4 soma, realno ima 4 stotine stranica. Nigdje se ne spominje nedostatak praktične nastave, predavanja se u jednoj nebitnoj rečenici dotiču, i još sto drugih stvari.
Sljedeći članak bi po svojoj prilici trebao opet biti reportaža nekolicine studenata koji su odustali zbog 'preteškog programa', a time će se postići što točno? Samo medijska hajka na faks bez ijedne inicijative za promjene....
eto galijun lijepo napiši jedan tekst kakav misliš da bi trebao biti i pošalji ga dotičnoj novinarki...ne sprdam se !
Takav tekst bi morao započeti pitanjem "Zašto Pravni fakultet upisuje svake godine tisuću i nešto brucoša kad je potpuno jasno da ta brojka ne odražava potrebe tržišta rada za diplomiranim pravnicima?". Niska prolaznost, neobavezna predavanja, ko-preživi-pričaće stogodišnja studiranja su samo posljedice koje su zapravo neizbježne pod trenutnim modelom financiranja fakulteta.
Minokeros
20-10-2010, 16:29
pitanja ima 1000 i sva su na mjestu...prejadno je kad nekom kazem da ucim mjesec dana za ispit,ta osoba se cudom cudi i onda kazem da sam pao,pa misle da sam retardiran..a ja jednostavno nemam zeludca objasnjavati kakva je nasa literatura,kakvi su kriteriji,kakvi su ispiti itd...
jedan fakultet s reputacijom "najboljeg pravnog studija u Hrvatskoj" nema jednog jedinog studenta koji je zadovoljan radom tog istog fakulteta...samo naš problem i je taj što se sad ovdje svi nešto bunimo,a od toga nemamo, nit ćemo imati išta..osim što mi tlak skoči na 500 kad se sjetim svih sranja koje sam prošao na ovom faksu,kad pročitam vaše komentare pa vidim da svi dijelimo ista iskustva i kao točka na "i" što znam da je svima jasno da tu nešto ne štima,a nitko ništa da napravi
don_corleone
20-10-2010, 16:42
pitanja ima 1000 i sva su na mjestu...prejadno je kad nekom kazem da ucim mjesec dana za ispit,ta osoba se cudom cudi i onda kazem da sam pao,pa misle da sam retardiran..a ja jednostavno nemam zeludca objasnjavati kakva je nasa literatura,kakvi su kriteriji,kakvi su ispiti itd...
jedan fakultet s reputacijom "najboljeg pravnog studija u Hrvatskoj" nema jednog jedinog studenta koji je zadovoljan radom tog istog fakulteta...samo naš problem i je taj što se sad ovdje svi nešto bunimo,a od toga nemamo, nit ćemo imati išta..osim što mi tlak skoči na 500 kad se sjetim svih sranja koje sam prošao na ovom faksu,kad pročitam vaše komentare pa vidim da svi dijelimo ista iskustva i kao točka na "i" što znam da je svima jasno da tu nešto ne štima,a nitko ništa da napravi
A zašto da se bunimo kad ćemo "školarinu zaraditi za sat vremena". ::E:
Minokeros
20-10-2010, 16:50
to je glupost,ne rade svi sa završenim pravnim fak. kao odvjetnici i ne završe fak. svi oni koji plate školarinu..osim toga školarina je tu najmanje bitna,zar se svaka reforma obrazovanja mora svesti na pitanje oko plaćanja školarina..
Darkbuster
20-10-2010, 17:52
Da je clanak ne znam kako prezentiran ljudi bi opet srali po studentima prava. Zar niste primjetili da se na komentare clanaka uglavnom javljaju ljudi spremni na ne bas konstruktivnu kritiku te teme,koja god ona bila. Da napisu clanak o top modelu sa jestivim cokoladnim sisama vec bi se naslo 5-6 majmuna koji bi nasli zamjerke i prigodne epitete. Ne vidim zasto se opterecujete kvalitetom clanka vise nego kvalitetom naseg studija.
ars boni
20-10-2010, 18:25
Bez uvrede Minokeros, ne prozivam te osobno, ali prigodno ću kvoutati ovo i pitati: dobro ljudi zar je vama stvarno najveći problem u životu što misli netko o vašem padu nakon mjesec dana učenja? Postoje i teži fakulteti, jbt, nije idealno, nije pravedno, bu hu, al u 4 godine sam se def. naslušala više kmečanja nego konstruktivnih prijedloga.
Darkbuster - Ja bih se prije osvrnula na kvalitetu članka (koja je nepostojeća) koji se bori krivim argumentima, prozivanjem prof. Josipović koja je zadnja kojoj se može prigovarati ovo što joj se prigovara i spominjanjem literatura od 4000 str. nego na kvalitetu studija za koji svi odavno znamo kakav je i koja se neće popraviti ovakvim pizdarijama od tekstova, štoviše, problem se banalizira i produbljuje, jer, naime, najgore je što se od nas traži znanje. Da, a nije problem što se krši pravilnik i što postoji katedra upravne znanosti. Da ne kažem da nije problem što ista ta prof. Josipović daje uopće drugu šansu osobi koja ne zna što je ugovor ili zastara. Da, ajmo svi bit Ameri, gle kak oni niš ne znaju a super im je u životu.
Minokeros
20-10-2010, 18:50
ma nemaš beda,čisto sam naveo kao primjer jer je činjenica da na rijetkim fakultetima studenti spremaju laganije ispite po mjesec dana,kao što su kod nas npr. teorija,politička itd...
ars boni
20-10-2010, 19:01
Razumijem, ali uopće nije poanta u težini fakulteta - bio je, ostat će i treba ostati težak. Ono što ne bi smio biti jest biti nepravedan, primjenjivati eliminacijske kriterije, kršiti pravilnik itd itd... a to članak nigdje ne spominje, i to je ono što mene kod članka smeta.
Darkbuster
20-10-2010, 20:36
Bez uvrede Minokeros, ne prozivam te osobno, ali prigodno ću kvoutati ovo i pitati: dobro ljudi zar je vama stvarno najveći problem u životu što misli netko o vašem padu nakon mjesec dana učenja? Postoje i teži fakulteti, jbt, nije idealno, nije pravedno, bu hu, al u 4 godine sam se def. naslušala više kmečanja nego konstruktivnih prijedloga.
Darkbuster - Ja bih se prije osvrnula na kvalitetu članka (koja je nepostojeća) koji se bori krivim argumentima, prozivanjem prof. Josipović koja je zadnja kojoj se može prigovarati ovo što joj se prigovara i spominjanjem literatura od 4000 str. nego na kvalitetu studija za koji svi odavno znamo kakav je i koja se neće popraviti ovakvim pizdarijama od tekstova, štoviše, problem se banalizira i produbljuje, jer, naime, najgore je što se od nas traži znanje. Da, a nije problem što se krši pravilnik i što postoji katedra upravne znanosti. Da ne kažem da nije problem što ista ta prof. Josipović daje uopće drugu šansu osobi koja ne zna što je ugovor ili zastara. Da, ajmo svi bit Ameri, gle kak oni niš ne znaju a super im je u životu.
Prozvali su par krivih ljudi ali to je to. Istina je da je literatura preopsirna,istina je da se trazi previse znanja za dvojku,istina je da nemozemo dobiti obicne statisticke podatke,da nema dovoljno rokova itd. To sto neki profesori idu na ruku studentima mene iskreno zaboli jer da ja idem na normalno uredeni faks ne bih ni trebao ni trazio takve privilegije. Kog boli kurac sto clanak nije 100% obuhvatio bit, ukazao je da nesto smrdi na fakultetu i to je apsolutno istina. A to sto bi se ti i dobar dio studenata osvrnulo na kvalitetu clanka prije nego na kvalitetu studija je uostalom i nas najveci problem. (bez uvrede dakako :D)
Eto,ja zbilja neznam,nekad imam osjecaj da je tu na djelu stockholmski sindrom ;)
Btw,kak mislis da bi se problem produbio nakon ovog teksta?
Postoje i teži fakulteti
Ne bih se složio. Problem kod nas je što je dosta gradiva teško predočiva i vrlo često jako apstraktna dok recimo na medicini imaju ogromnu količinu gradiva ali si to mogu lako predočit. Tak mi je bar rekla jedna lječnica... S istim radom koji mi sad ulažemo bismo na drugim fakultetima lakše prolazili ako ne i perverzno lagano, na npr. ekonomiji ili politologiji.
neki vasi komentari tu su otprilike u istom rangu ko i komentari ispod clanka, btw.
(npr kakva je logika da rok u 11 mjesecu bude 4 tjedna nakon dekanskog ili da u 2, mjesecu razmak je samo 2 tjedna, jel tko od tih vrlih studentskih predstavnika ikad to pokuso pitat i promjeniti da nama ide u korist???)
nista u ovom clanku nije nas stvarni problem, ali je problem sto upravo o tim stvarima kao i nezaobilaznom wc papiru (ima ga i u komentarima) vi i jutarnji list konstantno raspravljate kao legitimnim temama za promjene. kojim je to tempom krenulo, samo cekam da se i ukine testiranje semestra uplatnicom jer je nekom to bilo "nepravedno".
Prozvali su par krivih ljudi ali to je to. Istina je da je literatura preopsirna,istina je da se trazi previse znanja za dvojku,istina je da nemozemo dobiti obicne statisticke podatke,da nema dovoljno rokova itd. To sto neki profesori idu na ruku studentima mene iskreno zaboli jer da ja idem na normalno uredeni faks ne bih ni trebao ni trazio takve privilegije. Kog boli kurac sto clanak nije 100% obuhvatio bit, ukazao je da nesto smrdi na fakultetu i to je apsolutno istina. A to sto bi se ti i dobar dio studenata osvrnulo na kvalitetu clanka prije nego na kvalitetu studija je uostalom i nas najveci problem. (bez uvrede dakako :D)
Eto,ja zbilja neznam,nekad imam osjecaj da je tu na djelu stockholmski sindrom ;)
Btw,kak mislis da bi se problem produbio nakon ovog teksta?
Da rasčistimo: nitko ovdje ne brani PFZG niti opravdava. I majkemimile, 500 puta ću ponoviti to ako bude trebalo ako će to bit potrebno da se utuvi ljudima u glavu.
Stoji da su ljudi ovaj članak dočekali kao ozebao sunce, što je KRIVI pristup. Ne kažem da nije potrebno malo medijske pozornosti skrenuti na problematiku, dapače, dobra je inicijativa, ali pobogu ne u ruke onom tko će pak i to izokrenuti tako na senzacionalizam i od toga napraviti materijal za 2-3 članka nakon čega će sve zamrijeti.
@Minokeros: kad je ovo sa Klasičnom buknulo, slali smo demantije i sve to. Naravno, odgovor nismo dobili. Njih ne zanima konstruktivna kritika i modeli promjene. Oni se (sa pravom) ne smatraju obveznima stvarati pritisak radi promjena. Njima je dovoljno samo da članak bude intoniran napadački prema određenom subjektu, da im se podigne tiraža. Da netko izleti sa medicine jer 'nije mogao gledati leševe u formalinu na prvoj godini', počeli bi pisati o tome da 'kakav je to faks koji daje leševe studentićima na promatranje'.
Dakle, za promjene se treba boriti. Nisu brze, dapače, ali nemojte u konkretnom novinaru gledati saveznika i suborca za vlastite promjene. Jer one, nažalost, neće se zbiti KORJENITO još u nekoliko generacija.
fat drummer
20-10-2010, 20:58
naravno da postoje teži fakulteti... recimo tko od nas bi bio spreman ići na medicinu? no, tko s medicine bi bio spreman učiti sulude teorije o postanku država i gdje je granica svemira.
težina fakulteta u smislu gradiva je nebitna.
grozna istina je da je naš fakultet jako bezveze... iz više razloga
1. mi smo ovdje kao u matrici, stoka kojom se fakultet hrani. da počenom provoditi onu odredbu od 35 ects-a u dvije godine mislim da je izvjesno da bi stotine ljudi godišnje gubile pravo studiranja. recimo 300 ljudi je oko 2 milijuna hrvatski novac
2. a to dovodi da naš fakultet odgaja mediokritete, što akademske, što znanstvene
3. profesori su apsolutno nesvjesni činjenice da nama pisanje zananstvenih radova ne koristi jer će se mizeran postotak nas baviti znanstvenim radom, a dave nas znanstvenim pristupom gradivu, umjesto praktičnim
4. fakultet smatra da smo mi tu radi plaćanja njihovih računa, studenti im samo smetaju u znanstvenoj djelatnosti
Darkbuster
20-10-2010, 20:59
Ja bih volio kad bi postojala neka druga, bolja inicijativa,ali eto nazalost tu smo gdje jesmo,a otkad studiram vidio sam samo pomake na gore.
recimo tko od nas bi bio spreman ići na medicinu?
Ja. :mrgreen: Da ne moram na prijemni, that is...
konzerva
20-10-2010, 21:06
fakultet smatra da smo mi tu radi plaćanja njihovih računa, studenti im samo smetaju u znanstvenoj djelatnosti
odlično uočeno! žalosna istina
fat drummer
20-10-2010, 21:09
Ja. :mrgreen: Da ne moram na prijemni, that is...
ali morao bi svaki dan imati posla s bolesnim ljudima đ... ali da, ti si poznat po svojoj velikodušnosti i strpljenju
Dobro, ja sam se više osvrtao na to da bih "studirao medicinu", a ne toliko da bih se bavio bolesnima. :rotfl: I to nije zbog mojeg manjka empatije već nisam spreman imati nečiji život u rukama. Bar ne na medicinski način, da mi ne bi tu nekakvo deložiranje trudnica spominjao. :mrgreen: Al vjerujem da bih se prilagodio, kao što sam se prilagodio ovom faksu.
Robierre de Cochon
20-10-2010, 22:06
Članak je bzvz.
Uzeti Josipovićku kao glavni razlog što 10% upisanih dogura do završne godine je - jeftini senzacionalizam.
Žena predaje predmet koji je TEMELJ pravne profesije i ima pravo tražiti da se navedenim gradivom vlada na zadovoljavajućoj razini. Naravno, polupismeni novinar nema pojma što uopće taj ispit i taj predmet predstavlja...kao što vjerojatno ne shvaća ni smisao prava uopće, što je prilično često među ignorantima.
Problem je da se na taj fax masovno upisuju ljudi iz jedinog cilja a taj cilj sigurno nije kvaliteno obrazovanje pravnika.
Ljudima se prodaje mantra da SAMO trebaju upisati i završiti pravo i da će onda samo vrtiti pare, jer odvjetnici - vrte pare. To im je valjda glavni smisao postojanja, takav utisak imam ja kad slušam neke kolege. Svi žele biti odvjetnici. Zašto? Jer su čuli da tamo ima para. Bla bla bla. Pare, pare.
Onda tu masu treba oboriti (->razumljivo). Dokrajčiti na trećoj godini - konačno čistilište. :)
A znam i ljude koji su već preko deset godina na drugoj godini i dalje ne odustaju od sna da budu bogati odvjetnici. Haha.
Onda kad konačno dogurate do kraja - shvatite da vas je puno manje nego na početku. Većina je negdje zapela na putu. Ali i utoliko reducirani i desetkovani i dalje se na promociji osjećate ko na rock koncertu ili rave partiju. :) Pravo otriježnjenje nastupa kad se prijavite na burzu. Jer, hm, hm, pravnika ima nekoliko tisuća prekobrojnih. Onda malo vježbeništva, pod raznoraznim uvjetima - jer ako ti nećeš, ima tko hoće - ili ako si nesretnik da živiš u Dalmaciji i Slavoniji, onda volontiranje...ako ti netko dozvoli tu privilegiju.
I onda pravosudni, 3 godine vježbeničkog, i: shvatiš da svi ti silni pravnici i dalje nisu pod zemlju nestali :) Srećom, statut Komore je milosrdan i dopušta ti da svoj status zadržiš pet godina...eto sreće, da imaš posao i nešto sitno kuna mjesečno, haha.
malimrav85
20-10-2010, 22:40
ja bi išao ne medicinu odma da ne moram na prijemni
ne na prvu godinu ali na neku di bi imao 5 ispita do kraja
:)
Suma sumarum (po vuku jelte):
http://www.pravokutnik.net/clanci/licno-dlananje
Samo bih primjetio da vodim od jučer diskusiju na Facebook-u (da, žalosno) sa nekim studentima (ili bivšim studentima) FFZG-a koji su se našli pozvanima komentirati i pljuvati po studentima PFZG-a nakon ovog članka.
Dakako, riječ je o omalovažavanju truda studenata PFZG-a, barem prikrivenom.
Sa druge strane, ovdje su studenti PFZG-a koji, umjesto da budu zadovoljni barem jednim člankom koji ukazuje na njihove probleme, vode diskusije o idiotizmu članka, time sami sebi blago uskačući u usta i indirektno potičući ostatak Sveučilišta da tradicionalno drži lekcije studentima PFZG-a o životu i studiranju, odnosno, priključujući se drugima u omalovažavanju samih sebe.
Ti isti studenti FFZG-a vode neke imaginarne bitke sa svakim problemom društva, a mi vodimo bitke sami protiv sebe.
Nevjerojatno.
nobody0770
21-10-2010, 14:59
Nakon mojeg višegodišenjeg iskustva mogu zaključit da je najveći problem ovog faksa LITERATURA :mad2: Em se stalno mijenja pa ne znaš šta više vrijedi šta ne,em je na nekim predmetima ni nema,em na nekima sadrži toliko nepotrebnih detalja(čemu učiti u svakom novog predmetu povijesni osvrt na taj predmet kad smo imali OPPD I HPUEP, čemu različiti teorije,razmatranja,lamentacije dotičnih koje ja moram učit napamet, detalji koje nikad neću u praksi vidjet a kamoli primijenit),em se pitaju pitanja iz fusnota(?!?) iako ima dovoljno suvislog teksta i u velikim slovima, em ubace novu literaturu kad im se sprden usprkos članku tom i tom statuta,em su neke knjige toliko loše i zastarjele( ala mp,pravna,UZ) da je to bogu plakat i tako i tako dalje...Meni je to zadalo najveće glavobolje. A drugi problem koji ja vidim je ta dvostrukost ocjenjivanja :pismeni i usmeni-čemu?! To mi i dalje nije jasno,ajd na prvoj di je potrebna kakva takva filtracija,al na trećoj,četvrtoj?? Pa ne studiram matematiku da na papiru trbam iskazat negi kurac...A ne daj bože da bi dali još i kolokvije.. :thumbdown:
Insecure
21-10-2010, 15:27
http://www.jutarnji.hr/pravni-fakultet--tek-svaki-deseti-student-dode-do-5--godine/896247/
What...the...fuck ???
S jedne strane ne znam koliko mi je drago sto je netko ukazao na neke probleme na Pravnom fakultetu (koji su samo vrh ledenog brijega), a s druge strane ne znam koliko mi je zao sto je clanak ipak vise smjerao na neke druge stvari. Istina, bolonja je zakazala na nasem faxu u masi stvari i to nije jedini problem, literatura u nekim stvarima je preopsirna i da, na nekim se ispitima zbilja zahtijeva znanje 90% gradiva za 2 (medjunarodno- does it ring a bell? ). Uvijek se sjetim prof. Vican (rip) kad je jednom rekla: "Ma nema toga sto vi ne mozete naucit, nekom samo treba vise a nekom manje" i tocno, sazvakat cemo mi i tih 4000 stranica drustava i 3000 stranica gradjanskog i polozit i ok, ali problem je taj da od sume necemo vidjeti drvo, pa cemo na kraju kad masa tih podataka ispari samo upamtiti nebitne stvari jer smo na njih i izgubili najvise vremena.
Ali ovaj clanak nikada ne bi bio niti napisan da prof. Josipovic sad nije medijski zanimljivija radi nekih drugih stvari, a ne kao profesor na pravu.
Vraca me na ono jednom kad je isto JL imao hajku na nas fakultet radi toga sto ne moramo ici na predavanja, pa se moze uplatiti za upis godine bez potpisa - isto cista hajka na tadasnjeg dekana Kregara u vrijeme kad su bili izbori za gradonacelnika ili stogod je vec to bilo.
I ta razvikana prezimena i medijski najzanimljiviji profesori su skrenuli cijelu stvar sa njezine biti, sad ce ispasti da je problem u tome sto je prof. Josipovic stroga, a ne u tome da se to gradjansko dalo i sastaviti u pristojnih 700 stranica nakon kojih ce se doista i znati bitno, bez razvlacenja i rastavljanja definicija na proste faktore i ponavljanja necega po stotinu puta i slicno.
I nista, samo jos jedan u nizu glupih clanaka u kojima ce se studenti iskoristit za neke kvazi-politicke okrsaje ili povecanje citanosti i tiraze.
Svi ti problemi stoje, ali dali su se obraditi i puno bolje, bez eksponiranja pojedinaca i jeftinih prozivki.
A one debilne komentare na clanak, u smislu "neka se nauce i namuce jer bi bili sefovi po uredima bez da se napiju krvi" necu ni komentirati.
Samo je ljudska glupost bezgranicna.
Drugovi moji pravnici, evo kako gledaju drugi studenti na naš fakultet:
"Pobogu, koliko ja čujem, vi od 20 pitanja, morate točno odgovoriti na njih 8 za prolaz što nije ni 50% ( i to ne izmišljam već tako sam čula). Toliko o kriterijima ocjenjivanja."
I uz takve komentare, vi sami sebe omalovažavate!
Nije niti čudno da ostatak Sveučilišta misli da na PFZG-u teče med i mlijeko!
ars boni
22-10-2010, 19:01
A poanta informiranja o pravnom fakultetu je da studenti na drugim fakultetima misle, tj. znaju :P da je nama jako jako teško? :D
Koga briga.
I dalje ostajem kod toga da ovakvi ridikulozni članci neće pomoći ni u prepoznavanju ni u rješavanju naših problema.
Drugovi moji pravnici, evo kako gledaju drugi studenti na naš fakultet:
"Pobogu, koliko ja čujem, vi od 20 pitanja, morate točno odgovoriti na njih 8 za prolaz što nije ni 50% ( i to ne izmišljam već tako sam čula). Toliko o kriterijima ocjenjivanja."
I uz takve komentare, vi sami sebe omalovažavate!
Nije niti čudno da ostatak Sveučilišta misli da na PFZG-u teče med i mlijeko!
zašto bi se itko zamarao mišljenjem svake šuše što barata podacima ko činčila teniskim reketom?
baš koga briga
radi svoj posao i nađ' si za divanit ljude koji nisu retardirani/poremećeni - dobronamjeran savjet za ovo prije neg dobiš šizofreniju i gastritis :O))
Kaj se ti ne razbjesniš kad ti neki autsajder priča o tome kako je tebi? :rotfl: Mislim, nije to zamaranje. Ovo je više kratkoročno. :mrgreen:
svakako, ak trenutno nemam pri ruci bolji razlog za razbijesnit se :mrgreen:
ars boni
22-10-2010, 20:48
Nije vama dobro, deca.. Mišljenje nekog rendom lika o tome koliko ti učiš ili trebaš učiti je otprilike relevantno za tvoj život kao i romani nives celzijus za doprinos svjetskoj književnosti. Čemu se žestit oko toga kad ima toliko boljih, podatnijih razloga. Da ne kažem, realnih razloga.
Tko se žesti, ars?
Mi samo zahtjevamo da se takvi likvidiraju javno, na Trgu bana Jelačića.
Zar doista puno tražimo?
Dobro, ja sam ekšli pod "autsajder ti priča" mislio na dijalog u kojem ti više ili manje poznata osoba govori da zna da tvoj faks nije težak i da kaj glumiš kad učiš više od mjesec dana i padaš. :mrgreen: Ovi internet warriori me ne diraju preveć.
radi svoj posao i nađ' si za divanit ljude koji nisu retardirani/poremećeni - dobronamjeran savjet za ovo prije neg dobiš šizofreniju i gastritis :O))
Oprosti, jel ovo savjet za studiranje? Lijepo sročeno ako je, moja zabuna ako nije.
don_corleone
22-10-2010, 22:07
Tko se žesti, ars?
Mi samo zahtjevamo da se takvi likvidiraju javno, na Trgu bana Jelačića.
Zar doista puno tražimo?
Kamenovanje rulez ::E:
fat drummer
22-10-2010, 23:57
kalin sigurno doma ima obrt u kojem prodaje kamenje za kamenovanje... zato to i tako promovira
Insecure
23-10-2010, 00:29
A ko je bez grijeha, neka baci kamen prvi :D
može onda jedan kamen i jedna brada&brkovi :D
Ne znam zašto će studentski predstavnici poduprijeti protivljenje uprave/fakultetskog vijeća novom zakonu o visokom obrazovanju pošto je on sigurno najbolje što se studentima može dogoditi, barem s obzirom na održanje sadašnjega stanja. Mislim nije da su predstavnici iole relevantan faktor, ali zašto raditi privid da se studenti slažu sa dekanom i upravom?
fat drummer
24-10-2010, 18:22
zvuči seksi kada netko kaže da su uprava i studenti zajedno u ovome... studenti su divan mače kojim se prijeti - ti mladi buntovnici će izaći na ulice i prosvjedovati i sve će biti loše
Da, studenti sudjeluju u izboru dekana, kako ne. Evo baš me jučer Potočnjak zvao da me pita jel treba dat katedri iz međunarodnog da ispituju po novoj literaturi u jedanestom.
Ta šačica studentskih predstavnika im je dobar argument za bilo što, tim više ako su oni "uz njih".
fat drummer
24-10-2010, 18:47
tako je... jer kad netko kaže medijima da su profeori i studenti protiv nečega drugačija je slika nego kada dokoni judeokomunisti koji drže profesorske sinekuru plaču zbog smanjivanja plaća
Još će ljudi misliti da je pravni fakultet lagan.
Zar nije?
Pa svakog dana studenti PFZG-a cugaju na klupicama ispred faksa sa Potočnjakom.
Zadnji put se Kregar toliko napio da ga je policija privela na trežnjenje zbog uriniranja u Gundulićevoj.
fat drummer
24-10-2010, 20:11
Zar nije?
Pa svakog dana studenti PFZG-a cugaju na klupicama ispred faksa sa Potočnjakom.
Zadnji put se Kregar toliko napio da ga je policija privela na trežnjenje zbog uriniranja u Gundulićevoj.
taj kregar.... još mi je dužan za onu travu
Ne znam zašto će studentski predstavnici poduprijeti protivljenje uprave/fakultetskog vijeća novom zakonu o visokom obrazovanju pošto je on sigurno najbolje što se studentima može dogoditi, barem s obzirom na održanje sadašnjega stanja.
Pa ti si daleko veći optimist od mene. Uvijek može gore, pogotovo ako se krene dirati sustav ocjenjivanja i financiranja.
ja bi samo navela dvije stvari koje meni jako idu na živce u zadnjih godinu dana
1. izjednačavanje ne samo stručnih i sveučilišnih studija nego izjednacavanje drzavnih studija s PRIVATNIM
tu imate listu svhi učilišta na kojima je odobrena drz stipendija i lijepo se vidi da se dodjeljuje izmedu ostalog i ljudima s verna, zšema, američke škole za managment itd. http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3302 jel to vama smisleno? da se ljudima koji u komadu plate fax min 30 000kn za 1 godinu dodjeljuje državna stipendija?
ista situacija je bila prošle godina i kod dodjele stip grada zagreba( nazalost oni su maknuli listu sa svog weba). od 60stipendija koje su iznimno izdasne mislim da ih je dobilo 2 pravnika i 2-3 medicinara i oni su jos bili pred kraj liste. u top 15 je bilo nekoliko osoba s tehnickog veleucilista v. gorica i poslovne škole libertas?! mislim alooooo tuzla
2. koliko čujem i dalje u splitu prakticiraju primanje studenata pravnog faxa iz mostara nakon sto zavrse 2 ili 3 godinu. mislim i da ih je zg pravo isto primalo, ne znam kakva je sad situacija. rezultat toga je rh diploma iako je studij u vecoj mjeri odraden u drugoj drzavi.
ovo je samo vrh sante leda. bas me zanima dal moze gore
http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
tko ne pogleda, picka!
Tony Montana
06-11-2010, 14:33
Evo reforme obrazovanja kod naših kolega u Osijeku! :rotfl:
Tribina na Pravnom fakultetu u Osijeku 5.11.(Petak) u 10 sati (http://www.facebook.com/event.php?eid=162887750410441)
Razlog sazivanja tribine je ukidanje rokova (ukinuli su nam rokove u 12.mj, 1.mj, i 3.mj!!!!) i uvođenje komisije (3+1).
Vjerojatno posljednja prilika da se o ovoj temi raspravlja s onima koji su istu donijeli.
Od vas se jedino trazi da budete ondje i da pozovete što više kolega .
Nakon što se skupimo ispred zgrade onda kako bi pokazali jačinu ulazimo u prostorije iste te punimo hol .
Kaj bi mi trebali btj, dignut faks u zrak?:D
Kaj oni uopće nisu imali komisiju?
I imali su rokove u 12., 1. i 3.mj.? :(
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/06/09/0315006.html?pos=n1
e ovo je faks
osim organizacije kojoj možemo zavidjeti, pazite ovo
"Uzeli smo četiri ispita i usporedili prolaznost. Pokazalo se da je prosječan broj položenih predmeta cijele populacije brucoša u odnosu na prošlogodišnju generaciju pao za 10,5 posto, dok je u odnosu na prvu generaciju bolonjaca taj pad još značajniji", rekao je prof. Petrinović.
panika jer je prolaznost pala za 10% :lol:
možemo samo bit zavidni
Na PFZGu bi se na ove rezultate pogledala 2 profesora na katedri, prvo međusobno, onda bi ošinuli friškog asistenta: "Kolega, rekli smo da pad prolaznosti mora biti MINIMALNO 30%. Za kog vraga mi vas držimo na ovom mjestu?"
http://www.jutarnji.hr/hrvatsko-skolstvo--pocinje-strajk-ako-vlada-ne-odustane-od-zakona/954795/
Eh ovo bi bilo veselo, da otkažu rok...
ars boni
22-06-2011, 13:24
Nekak ne vjerujem da budu otkazali rok, jer bi to značilo daljnja sranja, nakon sveg ovog s gp-om i slično da prolaznost na kraju bude još manja... pa ubio bi ih netko. Ili bi se zahtijevao smanjeni uvjet za jedan ispit, što isto sumnjam da bi uspjelo.
malimrav85
22-06-2011, 13:56
Ha ha, to bi mi sad baš dobro došlo. Nakon svega još da ne mogu na ispite.
jer bi to značilo daljnja sranja, nakon sveg ovog s gp-om i slično da prolaznost na kraju bude još manja... pa ubio bi ih netko
Ne vjerujem, štrajkali bi svi fakulteti (recimo) i onda se ne bi moglo prozivat isključivo josipovićku.
ars boni
22-06-2011, 14:00
Ne vjerujem, štrajkali bi svi fakulteti (recimo) i onda se ne bi moglo prozivat isključivo josipovićku.
joj daj nemoj, zamisli užasa :mrgreen: nećemo prizivat sranje.
e sad ne znam kak drugi fakulteti onda rješavaju problem propuštenih rokova i uvjeta, na ffzg u vrijeme blokade je bilo nadoknada, dodatnih rokova i slično. pod uvjetom da to na našem ne bude opet bi se digla hajka na pravni faks.
malimrav85
22-06-2011, 14:02
Oni bi onda očekivali da im se i dalje plaća školarina?
wolfbloodgirl
22-06-2011, 14:56
https://sites.google.com/site/akadsolid/home/proglas-i-potpisnici
evo tu potpisnika,nigdje nema nikoga s pravnog fakulteta,a najviše zauzima filozofski
malimrav85
22-06-2011, 15:49
Vidi datum.
the blizzard
22-06-2011, 16:02
Bilo bi nelogično nakon onog dokumenta kojeg su pisali Čepulo,Ravlić i neki drugi profesori da se pravni fakultet ne pridruži.
imported_nely
22-06-2011, 17:06
Nedo im bog da otkažu rok u 7.mj!!
Jedino što od ovog faxa imam su rokovi i sad ni to ne bi radili. Ako to naprave treba im svima podijelit otkaze jer tak i tak ne rade ništa osim održavaju ispite.
BurekDoDaske
22-06-2011, 17:12
a nadajmo se da će bit rokova u 7. mjesecu, jer inače smo svi naje****... naš faks kao što znate nije nikad štrajkao, a sad bi mogli jer su se oni prvi pobunili protiv tih promjena zakona
ars boni
22-06-2011, 17:36
ma na neki način će se uključit al to ne znači da ne mogu rokove održati kasnije ili nešto, fakat ne vjerujem da bi se usudili ukinuti rok u 7. i onda ili ne smanjiti uvjet ili otvoriti novi rok ili nešto.. ne zato što sam naivna nego zato što bi njima letile glave u tom slučaju, ne želim ni pomislit na sranja koja bi izbila da se to dogodi uz dovoljno malu prolaznost i jebanje sa školarinama i ostalim. a i mediji bi ih razapeli jer ponavljam - drugi fakulteti odrade to koliko toliko, otvore nove izvanredne rokove ili nešto i opet na kraju manje više svi izađu na ono što su planirali, ffzg je bio pod opsadom mjesec i pol pa su se nekak sredili na kraju, frendica je bez beda uspjela dat uvjet i na sve izaći (jedna od onih netipičnih koja stvarno uči, ide na predavanja i daje uvjete :mrgreen:)
ma i ja mislim da bi bio neki zamjenski rok, samo pitanje je kad.
nije valjda da će si mice godišnji morat skratit :(
imported_nely
22-06-2011, 18:18
Ma kakav zamjenski rok? Nek izvole održati rok u 7.mj. wtf? Meni to nije za nikakav uvjet nego imam 2 ispita do kraja i pun mi je kufer da mi oni po 8.put produžuju studiranje.
Mene problemi profesora i fakulteta zanimaju koliko i njih zanima kako ja prikupljam školarinu i kako učim sa njihovom debilnom kvazi literaturom.
Ja idem na mpp 15.06. u 10 h u dv.1 i nek se lijepo nacrtaju tamo sa pismenim.
malimrav85
22-06-2011, 18:57
Za kaj će ljudima sa ispitom ili dva smanjit uvjet? Jedino da mi priznaju jedan ispit ko položen.
ars boni
22-06-2011, 19:01
ma zato i mislim da će eventualno pomaknut rok ili neš
Nadam se da će održat rok i poštedit i sebe i studente komplikacija i kontroverzi. Odgađanje roka bi bilo jedno od glupljih rješenja u ovom slučaju.
ars boni
22-06-2011, 19:06
s tim se svi slažemo :D al ako uđu u štrajk onda je sljedeće najbolje rješenje odgoda roka za par dana, tjedan dana, dva tjedna. sve ostalo je već manje više šit situacija
Paradajz
23-06-2011, 13:32
odgoda? pa šta ćemo do 8.mjeseca polagat ispite?
i oni neće ić na godišnji?
nekak mi je malo previše SF taj scenarij.
jedino ako ispite ekšli odgode do jeseni pa onda sve uguraju u 9.mjesec :thumbdown:
wolfbloodgirl
23-06-2011, 13:34
odgoda? pa šta ćemo do 8.mjeseca polagat ispite?
i oni neće ić na godišnji?
nekak mi je malo previše SF taj scenarij.
jedino ako ispite ekšli odgode do jeseni pa onda sve uguraju u 9.mjesec :thumbdown:
mislim da bi u tom slučaju letile glave
zgmetropola
23-06-2011, 13:45
mislim da bi u tom slučaju letile glave
Naše, nažalost.
Darkbuster
23-06-2011, 13:46
Mos mislit.
Aurora Bella
23-06-2011, 14:02
Kakva jbna odgoda??Kao da nitko od nas nema neodgodivih planova,nego moramo cekati ispite. A i sto je s ljudima koji zive u st.domovima iz kojih se trebaju iseliti do 15.7.i milijun drugih stvari?Koja glupost :(
s tim se svi slažemo :D al ako uđu u štrajk onda je sljedeće najbolje rješenje odgoda roka za par dana, tjedan dana, dva tjedna. sve ostalo je već manje više šit situacija
Kakav oni efekt postižu odgodom roka za par dana?
Za njih je najbezbolnije rješenje da dekanski proglase odradom ovog roka. Naravno, mi znamo da je to hrpa pizdarija jer se dekanski uzima zdravo za gotovo zadnjih 4-5 godina. Nadam se da neće doći do toga, ali ne znam gdje bi drugdje ugurali taj rok... kraj 7, početak 8? Čisto sumnjam. U 9 mjesecu ga nemaju gdje stavit, nemaju nužni razmak od 2 tjedna.
Kakav oni efekt postižu odgodom roka za par dana?
Za njih je najbezbolnije rješenje da dekanski proglase odradom ovog roka. Naravno, mi znamo da je to hrpa pizdarija jer se dekanski uzima zdravo za gotovo zadnjih 4-5 godina. Nadam se da neće doći do toga, ali ne znam gdje bi drugdje ugurali taj rok... kraj 7, početak 8? Čisto sumnjam. U 9 mjesecu ga nemaju gdje stavit, nemaju nužni razmak od 2 tjedna.
Ovo je i meni prvo palo na pamet, svi znamo koliko je našim profesorima stalo do studenata. Najlakše će im biti upravo to, ako uđu u štrajk i ne održe sad u 7.mj rok fino će uvesti izvanredni u 10. mj. i vjerojatno će očekivati ogromnu zahvalnost s naše strane. Oujea, u ta dva tjedna ćemo uspjeti spremiti... engleski, ejp ili možda kp? Užas.
Nerealno mi se čini da bi uveli rok dva tjedna nakon ovog u 7.mj.
Ništa, sad treba čekati početak idućeg tjedna da izađe službena obavijest i mantrati da se rok ipak održi.
ako ukinu rok i pritom spomenu "razumijevanje i "solidarnost studenata" mislim da ce me nes prebacit...al samo mislim::E:
don_corleone
23-06-2011, 16:17
ako ukinu rok i pritom spomenu "razumijevanje i "solidarnost studenata" mislim da ce me nes prebacit...al samo mislim::E:
Studenti će ovaj put biti solidarni kao i oni kad je riječ o nama.
ukoliko ukinu ovaj rok po meni jedino logično rješenje je ubaciti izvanredni rok 2 tjedna prije prvog roka u 9.mj... jer u devetom je nemoguće ugurati još jedan rok... a dekanski nije nikakva zamjena za neodržani rok... tak da zasad možemo samo čekati do idućeg tjedna... nadam se samo da neće objaviti vijest zadnji tren...
Nadajmo se da će pravobranitelj odraditi veliki posao za naša prava ukoliko se ukine rok.
To ti je posao za studentski zbor, realno.
najbolje da se nadamo da ce se rokovi u 7. odrzati kad su i trebali biti,mislim da je to najbolje za sve :)
Koliko vidim, ovaj štrajk ne organizira Nezavisni sindikat radnika u znanosti ili kako se već zove i oni taj štrajk trenutno NE podržavaju....kako stoji u yutarnjem...
https://sites.google.com/site/akadsolid/
kresholino
25-06-2011, 22:55
najbolje da se nadamo da ce se rokovi u 7. odrzati kad su i trebali biti,mislim da je to najbolje za sve :)
ma,to si i ja mislim da se održe jer u suprotnom bit ću prvi u razbijanju prozora..:mad2:
ma,to si i ja mislim da se održe jer u suprotnom bit ću prvi u razbijanju prozora..:mad2:
hehe,pridruzujem se :D
imported_nely
26-06-2011, 09:20
Čitam jučer u jutarnjem da studenti podržavaju štrajk!!!! Koji studenti? Ja ga ne podržavam.
Čitam jučer u jutarnjem da studenti podržavaju štrajk!!!! Koji studenti? Ja ga ne podržavam.
Vjerojatno oni kojima su rokovi završili, npr. studenti s filozofskog. Sve više sam uvjerena u to da će roka ipak biti, ne bi se njima dalo organizirati naknadni rok, komplikacije.
don_corleone
26-06-2011, 10:35
Vjerojatno oni kojima su rokovi završili, npr. studenti s filozofskog. Sve više sam uvjerena u to da će roka ipak biti, ne bi se njima dalo organizirati naknadni rok, komplikacije.
Nisu studentima filozofskog završili rokovi, a i kako mi je rekla frendica ni oni nisu baš oduševljeni sa još jednim štrajkom...
Nisu studentima filozofskog završili rokovi, a i kako mi je rekla frendica ni oni nisu baš oduševljeni sa još jednim štrajkom...
Onda se ispričavam na krivoj informaciji. :D
Frendica s filozofskog je već par dana happy kak je gotova sa svim ispitima, pa sam pogrešno pretpostavila da su im gotovi rokovi!