View Full Version : Presude generalima - rasprava
Ne nemogu pronaći temu o presudi generalima u petak. Zar to stvarno nikoga nezanima?
Ne nemogu pronaći temu o presudi generalima u petak. Zar to stvarno nikoga nezanima?
Sudeći po izjavama posljednjih dana, osuđujuća presuda na velik broj godina čini mi se. Sud bi sam sebi pljunuo u lice kad bi dao oslobađajuću presudu; sav lov na gotovinu, topnički dnevnici itd. bi ispali besmisleni.
Sudeći po izjavama posljednjih dana, osuđujuća presuda na velik broj godina čini mi se. Sud bi sam sebi pljunuo u lice kad bi dao oslobađajuću presudu; sav lov na gotovinu, topnički dnevnici itd. bi ispali besmisleni.
I meni se tako čini. Ali ipak se nadam da će biti će ih osloboditi. Zdrav razum mi nameće zaključak da bi bilo kakva osuda bila osuda cijelog naroda, odnosno države s dalekosežnim povijesnim posljedicama.
Otvori topik, tko ti brani. Mada preporučam da to bude kad ekšili čujemo presudu jer sva ova nagađanja su besmislena i idu mi na živce.
fat drummer
13-04-2011, 21:13
Zdrav razum mi nameće zaključak da bi bilo kakva osuda bila osuda cijelog naroda, odnosno države s dalekosežnim povijesnim posljedicama.
a na čemu temeljiš takvu zdravorazumsku konkluziju... jednostavan silogizam će biti dostatan pošto se radi o zdravorazumskom zaključku
don_corleone
13-04-2011, 21:23
Kad presude onda se o tome moža pričati. Do onda je ko što kaže PJ bezveze dizanje tenzija. Što će biti, bit će. Nadam se najboljemu.
a na čemu temeljiš takvu zdravorazumsku konkluziju... jednostavan silogizam će biti dostatan pošto se radi o zdravorazumskom zaključku
Ok, kad bude presuda budemo raspavljali. Samo da kažem na čemu temeljim "zdravorazumsku konkluziju": ako nekoga osudiš za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu, onda to znači da je zločinački pothvat postojao. Ako je postojao zločinački pothvat, smatram da onda nešto nije uredu s temeljima ove države (odnosno, ne smatram, ali tako će ispasti).
ako nekoga optužiš da je sudjelova u zločinačkom pothvatu, onda to znači da je zločinački pothvat postojao.
Ti nisi položio ustavno ili kpp, jelda? :rotfl: Mislim da se čak i u OTPD-u spominje presumpcija nevinosti al nisam ziher.
Ti nisi položio ustavno ili kpp, jelda? :rotfl: Mislim da se čak i u OTPD-u spominje presumpcija nevinosti al nisam ziher.
Greška ispravljena! (nadam se da sam pogodio na što misliš).
Ok, kad bude presuda budemo raspavljali. Samo da kažem na čemu temeljim "zdravorazumsku konkluziju": ako nekoga osudiš za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu, onda to znači da je zločinački pothvat postojao. Ako je postojao zločinački pothvat, smatram da onda nešto nije uredu s temeljima ove države (odnosno, ne smatram, ali tako će ispasti).
what the hell r u talking about?
fat drummer
13-04-2011, 21:51
dobro, ovo je sad neovisno o presudi, ova teza temeljena na tranzitivnim svojstvima otužnice postoji već dulje vrijeme
dijelom se temelji na romantičnoj silci rata kao polariziranog događaja - za nas je to pravednička borba u kojoj ispod maltene kristovog barjaka bijemo boj protiv sotoninih sluga, dok je za srbe to krvava orgija, a dijelom na bazičnom nepoznavanju prava i logike te naravno na egocentričnoj percepciji povijesti koja diktira da naša percepcija povijest nužno determinira i dalju percepciju pa i tijek povijesti
dakle, nakon što gotovini opizde 250 godina teške robije hrvatska neće postati distopijska zemlja koja zahvaljuje svoje postojanje smrtima srspke nejači i staraca, već će i dalje biti sjebana balkanska pizdarija koja misli da je bitno kako percipira period između početka i kraja kolovoza 95
hrvatska ne temelji svoj postanak na oluji ili na djelovanju zločinačke organizacije koju jesu ili nisu sačinjavali tuki, gojko und jaranen i ostali već na ako ćemo državotvorno, na onome što je navedeno u preambuli ustava (a i to je samo eto tako zajebancije radi napisano)
Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
– u stvaranju hrvatskih kneževina u VII. stoljeću;
– u srednjovjekovnoj samostalnoj državi Hrvatskoj utemeljenoj u IX. stoljeću;
– u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenome u X. stoljeću;
– u održanju hrvatskoga državnog subjektiviteta u hrvatsko-ugarskoj personalnoj uniji;
– u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora godine 1527. o izboru kralja iz Habsburške dinastije;
– u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora o pragmatičnoj sankciji iz godine 1712.;
– u zaključcima Hrvatskoga sabora godine 1848. o obnovi cjelovitosti Trojedne Kraljevine Hrvatske pod banskom vlašću, na temelju povijesnoga, državnoga i prirodnoga prava hrvatskog naroda;
– u Hrvatsko-ugarskoj nagodbi 1868. godine o uređenju odnosa između Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kra*lje*vine Ugarske na temelju pravnih tradicija obiju država i Prag*ma*tič*ke sankcije iz godine 1712.;
– u odluci Hrvatskoga sabora 29. listopada godine 1918. o ras*kidanju državnopravnih odnosa Hrvatske s Austro-Ugarskom te o istodobnu pristupanju samostalne Hrvatske, s pozivom na povijesno i prirodno nacionalno pravo, Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, proglašenoj na dotadašnjem teritoriju Habsburške Monarhije;
– u činjenici da odluku Narodnoga vijeća Države SHS o ujedinjenju sa Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918. godine), poslije (3. listopada 1929. godine) proglašenoj Kraljevinom Jugoslavijom, Hrvatski sabor nikada nije sankcionirao;
– u osnutku Banovine Hrvatske godine 1939. kojom je obnovljena hrvatska državna samobitnost u Kraljevini Jugoslaviji;
– u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hr*vatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifa*šis*tič*kog vijeća na*rodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izrađenom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.-1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.
dakle, od kneževine u sedmom stoljeću pa do kolovoza 95 hrvatska se odlučila koncentrirati na 15 dana povijesti. skoro pola milijuna dana hrvatske povijesti koje navodi preambula reducirati ćemo na 15 dana i odluke doslovce devet tipova
postotno to je 3,15e-5 dijelova hrvatske povijesti
povjesne posljednice toga biti će dalekosežne odista...
don_corleone
13-04-2011, 21:56
Joj pa normalno da za RH neće biti nekih pretjeranih posljedica. Krivnja je ionako individualna i po međunarodnom pravu (još uvijek). Bilo bi žalosno da se nečija povijest piše na temelju neke presude (naravno da bi bilo bolje kad bi bila oslobađajuča). Uostalom u petak je prvostupanjska presuda...
sam se vi salite, srpska mitomanija bi dobila takav zamah da to nisu istine...:mhm:
fat drummer
13-04-2011, 22:00
srpska mitomanija dobije uzmah od povjetarca... pa oni su masovan pokolj na kosovom polju proglasili, mitomanski gledano, pobjedom
gotovinina nevinost bi bio samo divan podstrek novoj belosvetskoj zavjeri predvođenoj rimoktaličkom kurijom protiv svetoslavlja i srbije
Žalosno je da se nečija povijest piše na sudovima, ali će tako biti. Srbima je u povijesti trebalo puno manje "dokaza" da započnu rat. Znam da će te me sad proglasiti paranoičnim nacionalistom, ali zar nas nije povijest naučila da kad god nekom vjerujemo, taj nas zezne. Vjerovali smo srbima u prvoj Jugoslaviji, pa smo dobili šipak. Isto i u drugoj.
Nije bitna naša povijest, uvjek će netko moći reći da se moderna Hrvatska jednim dijelom temelji na zločinačkom pothvatu.
Ajmo ipak pričekati presudu. Zajebana je tema.
Skylark Ishmaelle
13-04-2011, 22:08
Mislim da bi trebalo uvesti mogućnost da se poništavaju položeni ispiti iz kaznenog, kaznenog procesnog i međunarodnog prava na faksu kao posljedica verbalne dijareje i intelektualne ineptnosti.
Alternativno, da se kukolj iz profesionalnog žita iščisti metodom izbacivanja s faksa jer falusa pojma nemate o pravnim institucijama o kojima govorite.
I, ne - nemam intenciju uopće se vraćati na ovaj topik, tako da ne gubite vrijeme na to da mi govorite da sam Srpkinja i glupa. Jer jesam. Ovo prvo.
Ljubav!
I, ne - nemam intenciju uopće se vraćati na ovaj topik, tako da ne gubite vrijeme na to da mi govorite da sam Srpkinja i glupa. Jer jesam. Ovo prvo.
Ljubav!
ja bi te najradije nazvao ustasom, cisto zato sto mi se nekog naziva tako. ali na moju veliku zalost nisi dala povoda da te se nazove tako ili ikako drukcije, jer osim par uvreda nisi objasnila na cijoj si tocno strani, na cijoj nisi, ili koga to prozivas. :(
Darkbuster
13-04-2011, 23:03
Realno, ne postoji manje neobjektivan nacin pisanja povijesti od odluka suda. Ako procjena(presuda) i bude "kriva" bar su sve strane imale prilike iznjeti svoja stajalista te ce i ta stajalista i ti dokazi ostati zabiljezeni.
Ljubav!
Srpkinjo.
No, da komentiram temu, nije me toliko briga, odnosno, nije mi toliko interesantna presuda i potencijalne političke i ine posljedice presude kao niti bilo kakvi novi mitovi i legende ekstremista među našim istočnim susjedima koji će potencijalno izaći iz te presude, koliko me više brine reakcija građana RH i kratkotrajan, ali ipak potencijalno ozbiljan politički kaos koji bi mogao zavladati u državi ukoliko posljedica ne bude oslobađajuća.
Sačić već priprema užad za svoje političke protivnike odnosno populističkim riječnikom njegovog novog tabora, za izdajice, jude, ove one, masa oštri noževe u svojim domovima, iskopavaju se iz vrtova bombe i kalaši.
Bojim se da bi nam po lošoj atmosferi mogao ostati u sjecanju taj petak 15.
malimrav85
14-04-2011, 09:46
Bojim se da bi nam po lošoj atmosferi mogao ostati u sjecanju taj petak 15.
I ja mislim.
fat drummer
14-04-2011, 09:52
ako želite da vam familija pokupi životno osiguranje, u petak na trg i smijat se kada mu opale 13 godina
Darkbuster
14-04-2011, 10:02
Ja mislim da na kraju nece nis biti i da ce biti manje ljudi od ocekivanog. Masa se privremeno ispuhala na nedavnim antivladinim prosvjedima, a sjecam se svojevremeno kada je Gotovina bas uhicen da je u Zagrebu prosvjedovalo stotinjak ljudi. Eventualno ako Sacic planira uposliti autobuse iz nekih drugih gradova pogodenijih ratom.
Nebih se uzdao u tu tezu.
Kao prvo, siguran sam da će doći ljudi iz ratom direktno pogođenih područja jer su oni i na prošlom prosvjedu predstavljali gotovo pa polovicu mase. Nadalje, riječ je o presudi koju kako branitelji tako i mnoštvo građana iz kojekakvih razloga (ideoloških, osobne naravi i drugih) doživljava kao presudu domovinskom ratu (za što je ponajprije zaslužna hrv. politika koja je iz slučaja Gotovina napravila cirkus koji traje ne samo od 7. prosinca 2005. nego još od 2001.).
Treba uzeti u obzir da je i potencijalno osuđujuća presuda savršena karta uzdizanja za danas slabe desne stranke kao što je HSP, ali i cijeli niz malenih, regionalnih i inih desnih stranaka kao što su HČSP, tisuću i sto buntovničkih ogranaka HSP-a i drugih, pa i nekih centralističkih i drugih stranaka (i pojedinaca) koje su se unazad 10 godina jednostavno izgubile sa političke scene.
Ukoliko uzmemo u obzir da je, u trenutku za desnicu neizvjesne budućnosti, 2001. za samo uhićenje M. Norca bilo motivirano na prosvjed oko 150 000 ljudi, ne znam zašto bi takvo što trebalo biti teško organizirati i danas, za jednu tako "veliku" presudu kao što je presuda Gotovini.
Uzmimo ipak u obzir da je ovo također takvo vrijeme, glavni organ desnice u RH je poprilično oslabljen te je gotovo (navodim "gotovo" isključivo zato da me se nebi optužilo da bezglavo jurim u bilo kakav zaključak) sigurno da će lijevi blok preuzeti vlast. Jedina razlika stoji u činjenici da je ovo predizborno vrijeme (za razliku od 2001.) pa stoga ova situacija predstavlja savršenu priliku od HDZ-a manjih desnih stranaka da zauzmu (ili barem pokušaju zauzeti) njegovo mjesto jake stranke.
Ne tvrdim da će do masovnog prosvjeda uistinu doći, ali ne znam zašto takvo što nebi bilo moguće, posebice ukoliko uzmemo očigledne Sačićeve političke ambicije.
konzerva
14-04-2011, 14:49
slabo će proć prosvjedi osim ako im ne ispiče brutalne kazne tipa 45 go po glavi. naime, hdzove braniteljske udruge već su minirale prosvjede i samim time su prepolovili broj prosvjednika. tako da bi zbilja morala bit neka totalno loša presuda da prosvjedi budu veći.
a vrijedi i spomenut da je optužnica zbilja suluda! ali ono fakat na najjače! za ovakve stvari nije nitko optužen ni iz rsk, ni rs ni same srbije (jna). štoviše, za srebrenicu je presuđeno da nije bilo riječi o napadu rep.srbije nego bosanskih srba uz malu pomoć rs. što je naravno laž, isto kao što je laž teza da je i u hr bio samo građanski rat. a evo, sad ćemo s ove tri presude i presudama protiv bos. hrvata dobit potvrde za tezu da je hr napala jadne lokalne srbe i onda još s vampirom miloševićom dijelila bosnu na uštrb jadnih muslimana/bošnjaka/kakoveć.
sad, možete reć da takve presude neće imati neikakva utjecaja ali činjenica je da će uć u sve povijesne udžbenike, kako hrvatske tako i srpske i bošnjačke. jasna je interpretacija presuda u tuđim udžbenicima, ali ni u hrvtaskim ona neće biti ništa bolja ako imamo na umu ulizivačku politiku koja hrvatska vodi.
a tko ne nauči greške iz povijesti prije ili kasnije će ih ponovit. da ne spominjem tužbe koje će sigurno uslijedit od strane srpskih izbjeglica iz hr...
ugl, presuda ima puno implikacija i veće su nego što većina ljudi misli.
ps - ne tvrdim da je rh utemeljena samo na d.ratu, ali ako nekoga ne zabrinjava mogućnost da se d.rat proglasi zločinačkim poduhvatom s ciljem istjerivanja srba iz rh i pripojenjem velikih dijelova bih rh onda je to zbilja za preispitat se
Darkbuster
14-04-2011, 16:27
Ma ne mislim ja da prosvjeda nece biti, ali sumnjam da ce brojkat nadmasiti 5-10 tisuca. Primjer skupova na trgu i na rivi za Norca su ipak druga stvar,te prosvjede je organizirao HDZ sa svom svojom logistikom i svim svojim braniteljskim udrugama a i opcenito su ljudi tada bili mnogo vise radikalizirani te je i ekstremnija pucka desnica bila puno jaca. Dobro konzerva kaze da ce broj ljudi vjerojatno ovisiti o visini kazne. Samo nisam siguran jel se na prosvjedu docekuje presuda ili je prosvjed nakon presude...
Takoder ono sto ljudi zaboravljaju je da ovo nece biti pravomocna presuda kakva god da bila i da ce se cijela stvar ipak jos prilicno oduziti.
fat drummer
14-04-2011, 16:35
ali ako nekoga ne zabrinjava mogućnost da se d.rat proglasi zločinačkim poduhvatom s ciljem istjerivanja srba iz rh i pripojenjem velikih dijelova bih rh onda je to zbilja za preispitat se
a gdje postoji ta mogućnost?
Mislim da se narod ispuhao na ovoj seriji prosvjeda. Jednostavno, koliko god implikacija nosila presuda, ljudi će agresivnije reagirat na probleme koji su im svakodnevno pred nosom. Ako se ljude nije moglo agitirat da prosvjeduju za svoja i radna mjesta svoje djece, bome neće ni za generale. Barem se nadam da neće. Koliko god je nevjerojatna pasivnost naroda, nadam se da će ostati dosljedni i kod kuće sutra.
Neću komentirat Sačića i sl, mislim da nije faktor, nego se treba bojat prvenstveno HDZ-a i šta će oni odlučit uslijed svega ovoga.
a gdje postoji ta mogućnost?
Fat, a da ti pročitaš optužnicu?
38. Optuženi Ante GOTOVINA je, djelujući sam i/ili u dogovoru s drugima, uključujući Ivana ČERMAKA, Mladena MARKAČA i predsjednika Franju TUĐMANA, planirao, poticao, naređivao, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje deportacije i prisilnog raseljavanja srpskog stanovništva Krajine.
Oluja je veliki dio Domovinskog rata, ona ga je okončala. Rezultati Oluje rezultati su Domovinskog rata. Tuđman je bio vrhovni zapovjednik OSRH. Imam osjećaj da se praviš blesav Fat!
Treba pričekati presudu. Moglo bi se dogoditi da sudsko vijeće oslobodi Gotovinu i ostale po točkama optužnice u kojima se spominje UZP, te ga eventualno optuži po točkama optužnice koje spominju individualne zločine koje je možda naredio/počinio. Na taj način Gotovina bi dobio malu kaznu (koju je već odslužio), a operacija Oluja, Domovinski rat, te cijelokupni vojni i politički vrh ne bi bili okarakterizirani kao zločinački.
fat drummer
14-04-2011, 18:21
a rezultati oluje su rezultati domovinskog rata koji su rezultati politike iz početka 90-tih, a toj je rezultat politike još iz '71 a to je posljedica politike iz '64, a to je zauzvrat poljedica politike iz '45 što se nadovezuje na težnje za slobodnom iz '41, što ima temelje u odlukama iz '29, a to je dakako izravna posljedica promišljanja iz '48 a to se nužno nadovezuje na francusku revoluciju i povelju prava, tako da možemo zaključiti da je napoleon ubijao srbe
gdje su u toj optužnici spominje kolektivna osuda a) domoviskog rata kao singularnog događaja koji zauzima vremenski period od 91-95 ili b) ičeg drugog osim čermaka, markača, tuđma i gotovine?
jurica pavičić u svojoj zadnjoj kolumni fino opisuje postolujna djelovanja prosječnog vojnika iz splita i okolice, što je divan smjerokaz da dok politika nije službeno rekla "smrt srbim" definitivno nije vidjela te iste smrti srba i s osudom rekla - pa jebem mu mater, to su ipak državljani rh
dakle, nadam se da će srbi masovno dizati optužnice protiv hrvatske. netko jebeno mora odgovarati za pederluk u kolovozu 95
sve i da osude cjelkupni domovinski rat kao sotonističke orgije kakve to veze ima s državom hrvatskom i njenom sudbinom? zar itko misli da će biti ikavih relevantnih posljedica osim osjećaja srama koji bi ipak trebali imati jer je 200 ljudi ubijeno u tom toplom mjesecu kolovozu.
a rezultati oluje su rezultati domovinskog rata koji su rezultati politike iz početka 90-tih, a toj je rezultat politike još iz '71 a to je posljedica politike iz '64, a to je zauzvrat poljedica politike iz '45 što se nadovezuje na težnje za slobodnom iz '41, što ima temelje u odlukama iz '29, a to je dakako izravna posljedica promišljanja iz '48 a to se nužno nadovezuje na francusku revoluciju i povelju prava, tako da možemo zaključiti da je napoleon ubijao srbe
gdje su u toj optužnici spominje kolektivna osuda a) domoviskog rata kao singularnog događaja koji zauzima vremenski period od 91-95 ili b) ičeg drugog osim čermaka, markača, tuđma i gotovine?
jurica pavičić u svojoj zadnjoj kolumni fino opisuje postolujna djelovanja prosječnog vojnika iz splita i okolice, što je divan smjerokaz da dok politika nije službeno rekla "smrt srbim" definitivno nije vidjela te iste smrti srba i s osudom rekla - pa jebem mu mater, to su ipak državljani rh
dakle, nadam se da će srbi masovno dizati optužnice protiv hrvatske. netko jebeno mora odgovarati za pederluk u kolovozu 95
sve i da osude cjelkupni domovinski rat kao sotonističke orgije kakve to veze ima s državom hrvatskom i njenom sudbinom? zar itko misli da će biti ikavih relevantnih posljedica osim osjećaja srama koji bi ipak trebali imati jer je 200 ljudi ubijeno u tom toplom mjesecu kolovozu.
Pokušao sam nešto pametno napisati kao odgovor, ali to ne vodi ničemu. Ne barataš s osnovnim činjenicama, a imaš veliki jezik.
Samo ova info:
Na hrvatskim je sudovima optuženo 1949 prekršitelja hrvatske nacionalnosti, dok su osuđene 1492 osobe, od toga za ubojstvo 27 osoba (13 osoba na izdržavanje zatvorske kazne od 1 do 15 godina).
Da ti samo otvorim vrata velike riznice znanja koju ti još moraš apsorbirati prije nego što dalje možemo razgovarati.
Ja se Oluje nikad neću sramiti, jer ju nisam gledao na TV-u.
obozavam drzavljane koji ratuju protiv vlastite drzave:mhm:
Queen of Hearts:
off with their heads
::E:
Ma ne mislim ja da prosvjeda nece biti, ali sumnjam da ce brojkat nadmasiti 5-10 tisuca. Primjer skupova na trgu i na rivi za Norca su ipak druga stvar,te prosvjede je organizirao HDZ sa svom svojom logistikom i svim svojim braniteljskim udrugama a i opcenito su ljudi tada bili mnogo vise radikalizirani te je i ekstremnija pucka desnica bila puno jaca. Dobro konzerva kaze da ce broj ljudi vjerojatno ovisiti o visini kazne. Samo nisam siguran jel se na prosvjedu docekuje presuda ili je prosvjed nakon presude...
Takoder ono sto ljudi zaboravljaju je da ovo nece biti pravomocna presuda kakva god da bila i da ce se cijela stvar ipak jos prilicno oduziti.
Današnji mimohod je okupio više od 1000 ljudi. Nisu sudjelovali građani.
Što se tiće primjera skupa na rivi, mislim da sam svoj stav objasnio u prošlom postu. Predlažem da još jednom pročitaš.
Prosvjed je nakon presude, 16.4.
Nije bitno jeli presuda pravomocna, mislim da masi to ne znači previše.
Darkbuster
14-04-2011, 21:46
Ne shvacam na sto tocno mislis, ja jednostavno ne vidim kako netko izuzev SDP-a,HDZ-a,sindikata ili eventualno Crkve moze danas mobilizirati tu kolicinu ljudi.
Najbolje je pricekati pa vidjeti, onaj prosli braniteljski prosvjed me priznajem iznenadio brojnoscu,ali u subotu ce se sve znati.
nuklearna
14-04-2011, 22:37
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ugrozeno-zdravlje-potrosaca-hitno-se-povlaci-konzumova-k-plus-tunjevina/547173.aspx
što sam ja ono jela prošli tjedan nekoliko puta? -.-
fat drummer
14-04-2011, 22:52
Pokušao sam nešto pametno napisati kao odgovor, ali to ne vodi ničemu. Ne barataš s osnovnim činjenicama, a imaš veliki jezik.
Samo ova info:
Na hrvatskim je sudovima optuženo 1949 prekršitelja hrvatske nacionalnosti, dok su osuđene 1492 osobe, od toga za ubojstvo 27 osoba (13 osoba na izdržavanje zatvorske kazne od 1 do 15 godina).
Da ti samo otvorim vrata velike riznice znanja koju ti još moraš apsorbirati prije nego što dalje možemo razgovarati.
Ja se Oluje nikad neću sramiti, jer ju nisam gledao na TV-u.
pa to je super, tvoji argumenti su prejaki... ovaj podatak je tako relevantan za ovu raspravu i mogu ga fino inkorporiati u što? puding?
nis ju gledao na tv-u? nego si sudjelovao? nisi bio rođen? ti si general gotovina? što?
obozavam drzavljane koji ratuju protiv vlastite drzave:mhm:
to je drugi par čarapa pošto je netko napravio ovo http://www.zakon.hr/z/273/Zakon-o-op%C4%87em-oprostu
to je drugi par čarapa pošto je netko napravio ovo http://www.zakon.hr/z/273/Zakon-o-op%C4%87em-oprostu
:lol:
"all is fair in love and war":mhm:
uostalom, da smo mi po njima udarili kak se spada ne bi se 10g. nakon oluje sepirili i dizali glas o nekim pravima za svaki drek koji im padne na pamet:wink:
to su sve price i srpska cendranja, da su nase pustili s lanca ne bi im pomogao ni sveti sava sa ogromnim macem i kilometarskom kitom.
ma nema čistog rata i bok. ratno pravo je smijurija sori ali sami smo se doveli u poziciju po kojoj mi ispadamo de facto agresori. suludo.
o čem mi uopće filozofiramo. dosta mi je više i haaga i tukija i zalizane legionarske šljuke i braniteljskih udruga osoba koje su bile u ratu 3 dana. radije nek se ti udruženi očevi brinu o svojoj djeci i društvu koje im ostavljaju---bez para i bez buducnosti lalalala
kak mislis dosta je haaga?
pa ovo je tema za minimum sljedecih 40ak godina rasprave...evo WW2 traje vec 70g, al to je bio ipak sukob malo vecih razmjera:mhm:
sad bi mi dobro došla boca onog što ti inače piješ da se smirim:mrgreen: da u pravu si...nažalost :cold:
sad bi mi dobro došla boca onog što ti inače piješ da se smirim:mrgreen: da u pravu si...nažalost :cold:
ne znam jel mislis na pelin, rakiju ili viski...:unsure:::E:
b-rakija je moj konačan odgovor:mrgreen: call me old fashioned...
pa to je super, tvoji argumenti su prejaki... ovaj podatak je tako relevantan za ovu raspravu i mogu ga fino inkorporiati u što? puding?
nis ju gledao na tv-u? nego si sudjelovao? nisi bio rođen? ti si general gotovina? što?
Fat, opet ne čitaš. Taj oprost ipak nije opći, izuzeti su počinitelji najtežih povreda humanitarnog prava koje imaju karakter ratnih zločina. Zato se ekipa i ne vraća, zato je i otišla.
Podatak koji sam ti dao govorio o tome da nisu svi zločini poslje Oluje ostali nerješeni, pogotovo ovi za pljačku i sl. A ima i 27 osuđenih za ubojstva. Ako se uzme u obzir tadašnje stanje civilne vlasti na tom terenu, možemo reći da je to uspjeh. Ne možemo reći da su krivci za to "toplo pedersko ljeto" prošli nekažnjeno, a to je laž koju neupućeni ljudi poput tebe nonstop gutaju i reproduciraju.
Dalje s tobom na ovu temu neću rapsravljati jer si konfuzan i konfliktan. Ponašaš se kao najobičniji provokator koji se suočen s argumentima počinje vaditi na ludilo i nedostatak intelekta. Uživaj!
Nije mi se dalo čitati tvoju i linkyyy-evu raspravu jer sam već u početku vidio kamo ona ide (iliti, bio sam uvjeren da će biti dosadna), no slučajem mi je za oko zapeo ovaj dio tvojeg posta.
Nisam siguran jesi li danas (i u zadnjih barem pa 5 godina) propustio izjave tužitelja u Haagu, ali mislim da bi ona genijalna teza američkog tužitelja, parafrazirano, "mi ne tvrdimo da je država bila uključena u udruženi zločinački podhvat, mislimo da su u podhvat bili uključeni samo predsjednik, njegovi zamjenici, ministri, kuharice na Markovom trgu te odprilike gotovo svi predstavnici te sami glavni organi koji državu tvore, odnosno sama država" ipak nešto trebala reci o povezanosti neke hipotetske osude domovinskog rata sa samom državom Hrvatskom.
No, nije bitno, baš se veselim sutrašnjoj atmosferi nurnberškog suđenja i činjenici da među nama postoje ipak i fetišisti njemačkog srama.
fat drummer
15-04-2011, 09:04
Fat, opet ne čitaš. Taj oprost ipak nije opći, izuzeti su počinitelji najtežih povreda humanitarnog prava koje imaju karakter ratnih zločina. Zato se ekipa i ne vraća, zato je i otišla.
što? o čemu ti? molim te objasni mi zašto ovaj paragraf..
Podatak koji sam ti dao govorio o tome da nisu svi zločini poslje Oluje ostali nerješeni, pogotovo ovi za pljačku i sl. A ima i 27 osuđenih za ubojstva. Ako se uzme u obzir tadašnje stanje civilne vlasti na tom terenu, možemo reći da je to uspjeh. Ne možemo reći da su krivci za to "toplo pedersko ljeto" prošli nekažnjeno, a to je laž koju neupućeni ljudi poput tebe nonstop gutaju i reproduciraju.
90% nerješenih "ubojstava" možemo proglasiti uspjehom? onda sam ja jebeno uspješan student s svojom prolaznošću od 22% svih prijavljenjih ispita. državo, gdje mi je stipendija?
čak dvije tisuće prekršaja, od kojih je 1500 osuđeno, a samo njih 13 je nekog ubilo. jel ti tu vidiš dvije čudne koincidencije? i čudne percepcije?
Dalje s tobom na ovu temu neću rapsravljati jer si konfuzan i konfliktan. Ponašaš se kao najobičniji provokator koji se suočen s argumentima počinje vaditi na ludilo i nedostatak intelekta. Uživaj!
ah, da, dobar stari ad hominem! konfuzija i konfilktnost, provokator, intelektualno nedostatan. molim te, prestani s ovim argumentiranim stavovima. mogao bih postati konfuzan i konfilktan.
i dalje mi nije jasnio što si radio u kolovozu 95?
@kalin - jok pa da nisu....
@ sickboy - e jebi ga, kad su imali zaštitu svetog save
Pokazao si ti zašto imaš prolaznost ispita 22% više puta tokom ova dva dana.
Evo ti još jedan ad hominem:
Nastavi šamarati majmuna, to ti najbolje ide!
fat drummer
15-04-2011, 09:36
no dobro...
wolfbloodgirl
15-04-2011, 09:46
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/04/15/0024006.html?pos=n0
kaj,tko ide na ovo? XD
@kalin - jok pa da nisu....
U "udruženom zločinačkom podhvatu" propagiranja i težnje za "čiščenjem" Hrvatske države od pripadnika srpske nacionalne manjine je zasigurno "sudjelovala" određena skupina hrv. političara koje ja sada neću imenovati (uostalom, mislim da svi znaju tko predstavlja tu ustašofilnu frakciju i njoj srodne frakcije politike 90ih), no samim konstrukcijama tužiteljstva bi se moglo doći do zaključka da je cijelu instituciju države i cjelokupnu hrv. politiku prožimala ideja genocida i zločina, što nije točno.
U Haagu su ponajprije trebali biti pojedinci, određene istaknute osobe hrv. politike onih godina, no pošto je većina njih ili u međuvremenu napustila ovaj svijet ili se dobro potrudili da prebace svoju krivnju na druge, danas tamo sjede osobe koje su im bile podređene po svim kanalima odgovornosti.
fat drummer
15-04-2011, 10:38
a gdje si ti bio u kolovozu 95?
Darkbuster
15-04-2011, 10:43
Ova slika ima sve
http://www.index.hr/images2/branitelji_trg-150411tadic43.jpeg
a gdje si ti bio u kolovozu 95?
Mislim da sam doma gledao tv.
Tih dana je program bio lud'lo, umjesto reklama se vrtio konstantno isti spot Đuke Čaića.
Pogodite koji!
fat drummer
15-04-2011, 10:52
jel bio reklama za zetor traktore - od kinina do banjaluke za dan i pol
zetor, provjerenea kvaliteta!
Mislim da se to vrtilo na OTV-u.
Drugovi, pošto hitno moram nešto obaviti neću biti u prilici pogledati presudu.
Nadam se da, kada ću se vratiti za sat i pol/dva, država neće biti u plamenu!
fat drummer
15-04-2011, 11:14
misliš država utemeljena na zločinu?
božidar alić zna tko je antikrist:rotfl::lol:
Slušam ovo i fejspalmam, najebali su
gotovina je najebao, a i markač sve mi se čini. čermak ne.
gotovina je najebao. čermak ne.
yup.
oh ne alić ce onda recitirat matoša....mauuu:cold:
osobno najdrazi dio je onaj u kojem je vijece utvrdilo da je tudjman imao plan naseliti krajinu- hrvatima...
nadam se da je netko na skup donio kakav minobacac...:mhm:
smart girl
15-04-2011, 11:46
gotovina je najebao, a i markač sve mi se čini. čermak ne.
Čermak će ili biti potpuno oslobođen ili će ga osudit na ono vrijeme što je već proveo u zatvoru. Ni Markaču se ne piše dobro :unsure:
Paradajz
15-04-2011, 11:52
i da, čermak slobodan!
smart girl
15-04-2011, 11:52
u jebote 24 godine! :O
19, jer je 5 proveo u zatvoru.
Ovo je jedna velika sramota :cold:
Kaj je sa Markačem ??' Jutarnji je pao...
Kaj je sa Markačem ??' Jutarnji je pao...
18 godina:unsure:
odi na net.hr...i markača su osudili
Paradajz
15-04-2011, 11:56
markač -18.godina
smart girl
15-04-2011, 11:56
Markač dobio 18 minus one 4 (1477 dana) što je proveo u zatvoru :cold:
Paradajz
15-04-2011, 12:00
kad se može očekivati drugostupanjska presuda?
Nije da nismo očekivali to....
Konglomerat loših politika je to.
Paradajz
15-04-2011, 12:06
Nije da nismo očekivali to....
ali ovakva objašnjenja suca mislim da nitko nije očekivao
malimrav85
15-04-2011, 12:06
Ja sam očekivao osudu ali neku kaznu do 5 godina.
24 godine!!! Šljivančanin koji je čino agresiju na tuđu državu je dobio 17 godina!!!
Sramota!
Ali mislim da će u drugom stupnju past, obrazloženje je smiješno, obrana ko da nije ni dala iskaz ikad.
Još ima drugostupanjska, stoga se strpimo.
Ali da, plakati nad ovime nema smisla, jer se znalo unaprijed kako će to završiti, a sada se svi šokiraju. Kako se postaviš od početka, tako će ti i biti. Nema filozofije pretjerane.
@paradajz: nisam gledao prijenos jerbo sam na poslu pa nemrem reći što je sudac izjavio.
da ista stvar. I ja sam već od samog početka primjetio da ishod neće biti dobar, ali sam očekivao neku kaznu koja bi se koliko toliko poništila s pritvorom i da čovjek ide vani. Sramotno i tragično!
Sudac mi je očajan.....
malimrav85
15-04-2011, 12:16
Ja mislim da je mali broj ljudi mislio da će biti oslobođeni ali 24+17?
Ne seri!
Ma daj pa nema smisla na koji je način osuđen, ako sam ja to dobro shvatio nema nigdje nekakvih solidnih/konkretnih dokaza da je on rekao svojim vojnicima učinite to i to... bezveze
A sama kazna je pretjerana
malimrav85
15-04-2011, 12:19
Ma nije to sporno, nije im naredio nego je "zatvaranjem očiju" prešutno obodravao da se to događa; to je stav suda iako mi nije jasan onda onaj vidio di na sastanku jebe mater svima.
mislim da ce jaca sad malo sutit o "ulasku RH u EU"...:mhm:
malimrav85
15-04-2011, 12:22
Ja sam skloniji teoriji da je ovo kompenzacija za EU.
smart girl
15-04-2011, 12:23
mislim da ce jaca sad malo sutit o "ulasku RH u EU"...:mhm:
ono malo vremena koliko će još biti na vlasti :mrgreen: A onda će doći još veći idioti i možemo se svi kolektivno ubit :rotfl:
malimrav85
15-04-2011, 12:25
Mislim da će sad referendum za EU biti upitan, he he
fat drummer
15-04-2011, 12:25
koji klasterfak!
Slažem se.
I ja sam očekivala osuđujuću presudu, ali na daleko manji broj godina. I nipošto konstatacija da je postojao udruženi zločinački pothvat koji je uključivao vojsku, policiju, ministre, predsjenika, generale itd.
smart girl
15-04-2011, 12:27
Mislim da će sad referendum za EU biti upitan, he he
Ma nema šanse da se ljudi izjasne ZA čak ni sad kad više nije potrebna apsolutna većina svih birača :mrgreen:
Ne znam kako da komentiram ovo. Očekivao sam osuđujuću presudu ali ono, maksimum desetak godina. Koji k?
Očekivala sam da će ih osuditi, ipak je to haški sud, tradicije se mora držati,do sad su osuđivali Hrvate,pa moraju i dalje,ali nisam očekivala na 24 i 18 godina.
Gadi mi se taj sud,a pogotovo što je rekao da su i Franjo Tuđman, Šušak i drugi mrtvi sudjelovali u čišćenju srba.
Najbolje da su sjedili skrštenih ruku i pustili srbe da zauzmu cijelu Hrvatsku. I koliko znam ti navodni"zločini" su bili u obrambenom ratu,nismo mi napali Srbiju niti smo išli na srpski teritorij. A šta je sa Vukovarom? Ništa, nitko ne odgovara niti će odgovarati.
A zanimljiva mi je ova priča kako su sa tenkovima i topovima razarali knin,benkovac ..... a jedva da su imali neke jadne puškice, sama brojka poginulih i nestalih hrv.branitelja govori o tome s kakvim su oružjima baratali.
hrvatska politika je mogla poduzeti da ne dođe do ovog što se danas dogodilo,ali nije.
A sad lijepo nek idu u europsku uniju sa tima državama koje nas preziru i koje hoće naše more. A ovi će bez ikakvih problema prodati Hrvatsku za par milijuna eura.
Iskreno, meni ova presuda smrdi na politiku. Bojim se da bi ovo moglo imati puno veće posljedice za Hrvatsku nego što se to sada čini
don_corleone
15-04-2011, 12:37
Dakle ipak smo država nastala na zločinačkom podhvatu... Jel se to samo meni čini ili sudac praktički nije uzeo u obzir nijedan argument obrane? Ko što su rekli na kraju u emisiji, ko da je pročitao optužnicu i potvrdio kazne... Ajme, jedva čekam izjavu Kosorice, Šeksa, Bebića i ostalih "desničara" iz HDZa
smart girl
15-04-2011, 12:41
Sad bi trebali prekinut pregovore s EU i poslat ih u pm. Naravno kako nemaju časti ni dostojanstva od toga neće biti ništa :mad2:
Paradajz
15-04-2011, 12:43
Dakle ipak smo država nastala na zločinačkom podhvatu... Jel se to samo meni čini ili sudac praktički nije uzeo u obzir nijedan argument obrane? Ko što su rekli na kraju u emisiji, ko da je pročitao optužnicu i potvrdio kazne... Ajme, jedva čekam izjavu Kosorice, Šeksa, Bebića i ostalih "desničara" iz HDZa
dapače, meni je zvučalo ko da je još i proširio optužnicu!!
malimrav85
15-04-2011, 12:45
Ante Ante, trebao si ko ovi u Vukovaru, šprihericom po gradu a ne topovima!
Istina. Naši pregovori traju koliko? 5 godina? Gotovina je tamo koliko? 5 godina?
Govnarska vlast ga je žrtvovala da bi ušli u tvorevinu za koju je upitno koliko ce jos uopce trajati....
Nisu prstom makli iako je i maloj djeci jasno da je to politicki sud koji nema veze s pravdom.
Sad bi trebali prekinut pregovore s EU i poslat ih u pm. Naravno kako nemaju časti ni dostojanstva od toga neće biti ništa :mad2:
ma kaj si ti luda, neće oni još poživjet dovoljno dugo da bi uopće stigli reagirati ikako. smiješni su kolko su se usrali, okružili su se specijalcima i helikopterima, totalni kaos. mislim da će bit sretni ako se izvuku bez fizičkih ozljeda :lol: :rotfl:
inače, čujem da su sve presude dotičnog suca barem djelomično poništene.
nobody0770
15-04-2011, 12:50
Ne samo da su osudili Gotovinu,Markača,nego i Tuđmana,Šuška,cijeli drž.vrh,svi smo mi ubojice,manijaci, pljačkatori...ma koji kurac?!!! Cijeli narod je osudjen od strane šačice nizozemaca koji su do tad promatrali koljažu u Vukovaru i Srebrenici..ne trebamo nit njihovu demokraciju nit njihovu pravnu stečevinu jer oni niti znaju što je pravda niti žele znati...EU,thx but no thx
fat drummer
15-04-2011, 12:50
svaka čast tužiteljstvu ako su uspjeli dokazat 24 godine!
Nećemo čuti HDZ-ove patrijarhe dok ne odluče kako bi se ovo moglo iskoristit za političke bodove.
Nije da smo svi baš toliko zatečeni, a ovo zagovaranje da odjebemo EU, pa da, treba se i dublje zakopat nego što jesmo.
smanjit ce im to na prizivu...jos par godina čekanja
smart girl
15-04-2011, 12:56
ma kaj si ti luda, neće oni još poživjet dovoljno dugo da bi uopće stigli reagirati ikako. smiješni su kolko su se usrali, okružili su se specijalcima i helikopterima, totalni kaos. mislim da će bit sretni ako se izvuku bez fizičkih ozljeda :lol: :rotfl:
inače, čujem da su sve presude dotičnog suca barem djelomično poništene.
Bolje i ne zaslužuju! Koji smo mi debilni narod :rotfl: Svi nam se smiju sada, sigurno nema države u povijesti koja je izdala svoje najveće heroje. I nije ni čudno što su nas stoljećima tlačili mleci, turci, mađari, austrijanci i tko sve ne kad i ne znamo ništa osim pognut glavu, šutit i pokoravat se :mad2:
i maloj djeci jasno da je to politicki sud koji nema veze s pravdom.
Naravno da će to biti politički sud čim je više država u igri. Jasno je da politika igra jaku ulogu i da presude između ostaloga ovise i o tome kako se politika ponaša. Ali nekakav sud je morao biti. Jedino gore od toga da se sudi i pusti ubojica je da se taj ubojica uopće ne sudi, da nema nikakvih sankcija, makar političkih.
smart girl
15-04-2011, 12:59
a ovo zagovaranje da odjebemo EU, pa da, treba se i dublje zakopat nego što jesmo.
A barem bi pokazali jednom u životu da imamo muda i da ne mogu od nas radit budale :unsure:. Cijeli zapadni svijet nas smatra idiotima koji nemaju mozga i kojima treba upravljat i iskoristit ih. To je i razlog što nas žele u EU.
Paradajz
15-04-2011, 13:00
i ja vjerujem da će smanjit u žalbenom postupku ali je sramota što je i prvostupanjska presuda ovakva!!
pa šljivančanin je oslobođen po zapovijednoj odgovornosti, a naše OSUDE na temelju istoga, s još većom kaznom!!! pa strašno.
Zeno Cosini
15-04-2011, 13:00
nema se šta reć a i svi smo znali kako će presuditi razočaran sam. nije mi jasno kako se uopće moglo spriječiti pojedine kriminalne ispade nakon Oluje, jedino da je u svakom najmanjem selu dan noć patrolirala policija što je fizički nemoguće bilo organizirati. takve stvari je nemoguće spriječiti u ratu a tek ovo sa prekomjernim granatiranjem, smiješni su.
A barem bi pokazali jednom u životu da imamo muda i da ne mogu od nas radit budale :unsure:. Cijeli zapadni svijet nas smatra idiotima koji nemaju mozga i kojima treba upravljat i iskoristit ih. To je i razlog što nas žele u EU.
Slažem se, ali EU je neophodan i to je svima jasno. Pokazat muda bi bilo reći da odgađamo ulazak na neko vrijeme, dok sami sebe ne sredimo. A ne zbog toga jer je netko osudio generale u Nizozemskoj. Trebamo donosit odluke zbog sebe a ne isključivo kao reakcije na tuđe poteze. Bila bi velika greška ponašat se uvrijeđeno i plakat nad ovim sad, tako bi samo potvrdili sebe kao jednu lošu balkansku šalu. Ako ćemo se ponijet kao država, podnijet ćemo ovo jer je ovo naša krivica.
smart girl
15-04-2011, 13:03
i ja vjerujem da će smanjit u žalbenom postupku ali je sramota što je i prvostupanjska presuda ovakva!!
pa šljivančanin je oslobođen po zapovijednoj odgovornosti, a naše OSUDE na temelju istoga, s još većom kaznom!!! pa strašno.
Pa kad znaju da smo mi prvoklasne budale koji bi dušu vragu prodali za EU.
Slažem se, ali EU je neophodan i to je svima jasno. Pokazat muda bi bilo reći da odgađamo ulazak na neko vrijeme, dok sami sebe ne sredimo. A ne zbog toga jer je netko osudio generale u Nizozemskoj. Trebamo donosit odluke zbog sebe a ne isključivo kao reakcije na tuđe poteze. Bila bi velika greška ponašat se uvrijeđeno i plakat nad ovim sad, tako bi samo potvrdili sebe kao jednu lošu balkansku šalu. Ako ćemo se ponijet kao država, podnijet ćemo ovo jer je ovo naša krivica.
Da, to bi bilo najbolje rješenje, ali naravno da od toga neće biti ništa.
Lol ni šeks ni milanović zasad ne žele komentirati presude iako su se ranije obvezali hrt-u da će komentirati.
Paradajz
15-04-2011, 13:12
ma dajte kakva eu. pa di smo mi od europe. pa pogledajte na šta nam država liči! rasulo i kaos.
to što vlada forsira što prije zaključenje svih poglavlja i "rješavanje" problema mita i korupcije, ne znači da se stvarno stanje mijenja.
uostalom, za ovo suđenje i presudu smo si sami krivi. da smo na vrijeme zaštitili svoje i sankcionirali one koje je sankcionirati trebalo, možda bi bila bolja situacija. pa se ne bi uzrujavali što je oluja proglašena zločinačkim pothvatom koji je vodila cijela država!!
Antonio de Oliveira Salazar
15-04-2011, 13:12
1991 - godina koja se vraća.
Vidjet ćete u ostatku života da će ovo bit potvrđeno kao i sa jednim drugim datumom.
Lol ni šeks ni milanović zasad ne žele komentirati presude iako su se ranije obvezali hrt-u da će komentirati.
ovo pokazuje jad i bijedu hrvatskih politicara
moraju prvo na sastanke sa stranackim kolegama kako bi se dogovorili o izjavi...mora se nac kompromisna izjava da se zadovolje razocarani ljudi i EU.
nobody0770
15-04-2011, 13:21
Ma kakvo nam je pravosudje i zaštita ljud.prava ne bi ja nas pustio još 20 godina zbog poglavlja 23. a ne završio pregovore u 6 mjesecu. A što se tiče EU, ne bi da je tamo jebeni med i mlijeko . Koliko čujem Slovenci i okolni narodi su manje dobili neg kaj su popušili. EU je čisto udruženje kapitalista koji brine o sebi i svojima a ne ziher o nekoj pišljivoj RH. A što se tiče ovih presuda, ovo ne da je žalosno nego je nepravično, pravno neutemeljeno i presedan u međ.pravu ko zna išta i koje ikad slušao Lapašova predavanja :D A još da idu i sudit mrtvima,to je totalno protivno kontradiktornom postupku, dovoljno govori o prljavoj političkoj igri Britanaca.. A ako su moji prijatelji i rodjaci sudionici tog zločinačkog pothvata, ja sam ponosan na te zločince..
Kosoričina izjava je potpuno mlaka i nikakva.
Inače sam za EU, al u ovoj situaciji možda nam treba neki drastičniji potez, npr. da privremeno obustavimo pregovore, tj. da odgodimo ulazak.
A ako su moji prijatelji i rodjaci sudionici tog zločinačkog pothvata, ja sam ponosan na te zločince..
ma ovo nitko ne kaže, nije se sudilo ni tvom ni mom tati ni nasim rodacima ajde...ok osim ak ti je rodak gotovina onda se ispričavam:mrgreen:
Elisa Day
15-04-2011, 13:34
nizozemski srbin.
inače što se tiče prekomjernog razaranja nebranjenih mjesta ja iz čitanja presude nisam skužila kako je to dokazano
ovo pokazuje jad i bijedu hrvatskih politicara
moraju prvo na sastanke sa stranackim kolegama kako bi se dogovorili o izjavi...mora se nac kompromisna izjava da se zadovolje razocarani ljudi i EU.
upravo to. pretpostavljala sam da ce tako i biti, da se velika i mocna EU slucajno ne naljuti ili uvrijedi. ne daj Boze da daju neku "neprimjerenu" izjavu ili da javno, jasno i glasno zastite interese svoje zemlje. usranci, svi od reda.
ova me presuda naljutila i razocarala. mislim da je RH trebala sve to srezati u korijenu odmah nakon zavrsetka rata promisljeno i sustavno. pretpostavljam da je onda i moja familija ucestvovala u ratnim zlocinima jer mi je brat bio u Oluji. eto, sad znam
"A jebiga, moraš mi..." by Slavica Babić... Preeeejako :-D
nobody0770
15-04-2011, 13:37
ma ovo nitko ne kaže, nije se sudilo ni tvom ni mom tati ni nasim rodacima ajde...ok osim ak ti je rodak gotovina onda se ispričavam:mrgreen:
Ja sam baš slušao pažljivo presudu i u njoj je ustanoljeno da je Oluja bila udruženi zločinački pothat.. Ako nije to utvrđeno , onda me ospori. A ljudi koji su sudjelovali tog 4. i 5. kolovoza očito su sudjelovali u tom zločinu,kaj ne
Bolje i ne zaslužuju! Koji smo mi debilni narod :rotfl: Svi nam se smiju sada, sigurno nema države u povijesti koja je izdala svoje najveće heroje. I nije ni čudno što su nas stoljećima tlačili mleci, turci, mađari, austrijanci i tko sve ne kad i ne znamo ništa osim pognut glavu, šutit i pokoravat se :mad2:
zato je i napoleon napisao da su hrvati najbolji vojnici - jer znaju primati i izvrsavati naredbe.
Dakle, danas je prije svega grozan dan za Gotovinu i Markača te naravno za njihove obitelji i prijatelje. No za Hrvatsku kao državu je ovaj dan relativno nebitan. Već sama činjenica da smo pristali na nadležnost tog kangaroo courta, servisirali rad njegovog tužiteljstva, uključujući i doturanje brijunskog transkripta koji je temelj presude, dozvolili medijsko, povijesno i političko prekrajanje stvarnosti, sve su to stvari koje su puno gore od bilo koje presude same po sebi.
Zeno Cosini
15-04-2011, 13:48
a ovaj josipović šta je sad lupio :/ legalnost i legitimnost Oluje nije dovedena u pitanje. kako nije ako sud tvrdi da je dokazano kako je Oluja bila udruženi zločinački poduhvat? :S
a ovaj josipović šta je sad lupio :/ legalnost i legitimnost Oluje nije dovedena u pitanje. kako nije ako sud tvrdi da je dokazano kako je Oluja bila udruženi zločinački poduhvat? :S
Di je dao izjavu?
Zeno Cosini
15-04-2011, 13:52
pa dao je izjavu za medije, prenosila je televizija
Di je dao izjavu?
obratio se naciji...:rotfl:
frajer monotono cita s papira o legalitetu i legalnosti...valjda je zabrijao na uspavanke koje imamo na predavanjima.
jako me zanima reakcija mesica na sve ovo...
pa dao je izjavu za medije, prenosila je televizija
Gle nisam ni mislila da je napisao poruku na nebu. Pitam na kojem programu?
obratio se naciji...:rotfl:
frajer monotono cita s papira o legalitetu i legalnosti...valjda je zabrijao na uspavanke koje imamo na predavanjima.
Standardna copy-paste univerzalna izjava? :mrgreen:
Elisa Day
15-04-2011, 13:54
http://www.index.hr/vijesti/clanak/bivsi-predsjednik-mesic-u-kini-bez-komentara-na-presudu-iz-haaga-/547313.aspx
Ja sam baš slušao pažljivo presudu i u njoj je ustanoljeno da je Oluja bila udruženi zločinački pothat.. Ako nije to utvrđeno , onda me ospori. A ljudi koji su sudjelovali tog 4. i 5. kolovoza očito su sudjelovali u tom zločinu,kaj ne
volio bih potvrdu ovog. nisam bas pozorno pratio cijelu stvar ali stekao sam dojam da se ovdje ipak radi o zlocinima u oluji, a ne oluji kao zlocinu. moze li me netko ispraviti?
-edit- ali ispraviti sa nekim normalnim informacijama, a ne vristanjem i plakanjem raznih novinara i komentatora kako je osuda gotovine zapravo osuda cijelog domovinskog rata i hrvatskog naroda.
jebate ja fakat sporo čitam kad evo nisam uspjela vec pročitat presudu od toliko strana :D
nisam uspjela nigdje pročitati da je cijela oluja proglašena zlo. pokretom pa molim one koji jesu da tu kopiraju taj izvadak iz presude da prokomentiramo.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/bivsi-predsjednik-mesic-u-kini-bez-komentara-na-presudu-iz-haaga-/547313.aspx
:rotfl:
kakav smijesan tip...kad je trebalo braniti brata pukovnika gadafija iskakao je iz pastete.
jebate ja fakat sporo čitam kad evo nisam uspjela vec pročitat presudu od toliko strana :D
nisam uspjela nigdje pročitati da je cijela oluja proglašena zlo. pokretom pa molim one koji jesu da tu kopiraju taj izvadak iz presude da prokomentiramo.
pa spominjao je da je zlocinacki pothvat trajao od -datum- do -datuma- i da su sudjelovali cervenko, tudjman, susak i oni koji su im bili potcinjeni vojno i politicki.
wolfbloodgirl
15-04-2011, 13:56
zagreb će popodne tugovati za gotovinom a navečer će na cajke:bravo::headwall:
Jel samo meni drago da neće dat izjavu?
volio bih potvrdu ovog. nisam bas pozorno pratio cijelu stvar ali stekao sam dojam da se ovdje ipak radi o zlocinima u oluji, a ne oluji kao zlocinu. moze li me netko ispraviti?
evo sace skrolaju presudu:mrgreen:
Zeno Cosini
15-04-2011, 14:00
kako nije kad izricanje presude počinje izlaganjem kako je dokazano da su franjo tuđman, gojko šušak i ostali planirali, sproveli i nisu ništa učinili u sprječavanju udruženog zločinačkog pothvata. točno su naveli izraz zločinački udruženi pothvat
Ako se datumi kada je trajala oluja smatraju kao datumi kada je postojao zločinački pothvat, i ako se akcije koje su poduzimane u oluji smatraju zločinačkim pothvatom, onda je oluja proglašena zločinačnim pothvatom.
Dakle, danas je prije svega grozan dan za Gotovinu i Markača te naravno za njihove obitelji i prijatelje. No za Hrvatsku kao državu je ovaj dan relativno nebitan. Već sama činjenica da smo pristali na nadležnost tog kangaroo courta, servisirali rad njegovog tužiteljstva, uključujući i doturanje brijunskog transkripta koji je temelj presude, dozvolili medijsko, povijesno i političko prekrajanje stvarnosti, sve su to stvari koje su puno gore od bilo koje presude same po sebi.
Da nije bitan, osim što ispada da je Hrvatska nastala na temelju zločinačkog pothvata i klanja Srba i potvrđuje da su Englezi, Nizozemci i ini bili u pravu što ne žele takavu državu u EU. Al nema veze, mi cemo ga i dalje cuclati, sve što treba, samo da budemo dio te obitelji. Čak ni sada niti jedan političar nema muda jasno izreći svoj stav.
kako nije kad izricanje presude počinje izlaganjem kako je dokazano da su franjo tuđman, gojko šušak i ostali planirali, sproveli i nisu ništa učinili u sprječavanju udruženog zločinačkog pothvata. točno su naveli izraz zločinački udruženi pothvat
pa halo neam ti ja vremena za gledat čitanje presuda po tevejima ali volim kurit sranje po forumima:mrgreen:
evo iz summerya ne vidim tocno to o datumima. pa ako netko zna na dio na koji se to odnosi nek označi
http://www.icty.org/x/cases/gotovina/tjug/en/110415_summary.pdf
Ako se datumi kada je trajala oluja smatraju kao datumi kada je postojao zločinački pothvat, i ako se akcije koje su poduzimane u oluji smatraju zločinačkim pothvatom, onda je oluja proglašena zločinačnim pothvatom.
pa ne mora to bas bit tako sjetimo se samo genocida u srebrenici koji je počinjen ni na nebu ni na zemlji...
tu je svima sve jasno a nikak da vidimo o kojem se dijelu presude radi
jebote pusićeva izjava mi je genijalna.
koji trol.
Što je rekao?
Priloži izvor.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zoran-pusic-presuda-je-ocekivana-zabrinjava-stav-katolicke-crkve/547326.aspx
The Chamber found that the shelling of Benkovac, Knin, and Obrovac on 4 and 5
August 1995, which were ordered by Mr Gotovina, constituted unlawful attacks on civilians
and civilian objects. The unlawful attacks formed an important element in the execution of
the joint criminal enterprise.
Nisam još stigla pročitat cijeli summary ali evo za prvu ruku
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zoran-pusic-presuda-je-ocekivana-zabrinjava-stav-katolicke-crkve/547326.aspx
ovaj kreten može očekivati atentat
Zeno Cosini
15-04-2011, 14:21
strašno ova budala pusić. a to da se ovo ne bi dogodilo da je RH sudila i kaznila sve počinitelje zločina nakon Oluje je sada se vidi glupa laž, jer je haag cijelu oluju prozvao zločinačkom
evo iz summerya ne vidim tocno to o datumima. pa ako netko zna na dio na koji se to odnosi nek označi
http://www.icty.org/x/cases/gotovina/tjug/en/110415_summary.pdf
na ovo sam mislio:
The joint criminal enterprise came into existence no later then the end of july 1995 and continued throughout Indictment period.
---------------------------------------------
The Chamber found that Franjo Tudjman, who was political and military leader in Croatia before, during and after Indictment period, was a key member of joint criminal enterprise
hvala bacam se na čitanje:)
Paradajz
15-04-2011, 14:28
@sickboy baš sam ja to htjela pejstat!!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/misetic-zalbeno-vijece-je-sve-presude-suca-oriea-djelomicno-ili-upotpunosti-ponistilo-i-ove-ce/547311.aspx
mišetić je dobro komentirao: "Žalim zbog ove institucije. Kako je Knin prekomjerno granatiran a poginula je jedna osoba, a Vukovar nije prekomjerno granatiran?
a i hodak: "Sudac Orie čitavo je vrijeme citirao svjedoke optužbe, govorio što je optužba nudila. Niti jednom riječju nije spomenuo svjedoke obrane, niti što je nudila obrana.
Sada bih koješta napisao, ali zadržat ću svoj profinjen stav.
fat drummer
15-04-2011, 14:30
ova presuda je njabolja stvar koja nam se mogla dogoditi. studenti prava MASOVNO čitaju presudu i komentiraju... dabogda nam svaki dan osudili nekog generala na četvrt stoljeća
...
a i hodak: "Sudac Orie čitavo je vrijeme citirao svjedoke optužbe, govorio što je optužba nudila. Niti jednom riječju nije spomenuo svjedoke obrane, niti što je nudila obrana.
orie je zapravo pozitivna stvar u cijeloj prici... kad je vec svima jasno da se radi o politickom sudjenju, on se nije ni potrudio ostaviti dojam da sudjenje nije politicko. tek toliko da razuvjeri i onih par lakovjernih naivaca.
Amnesty je isto fejlao. nije mi jasno.
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/122672/Ova-presuda-je-prvi-korak-prema-istini-i-pravdi-za-zrtve.html
http://www.vecernji.hr/regije/vesna-bosanac-haski-sud-je-politicki-sud-clanak-276878
– Očigledno da Europa ne želi da Hrvatska predstavlja išta posebno nego da bude marginalizirana na svaki način. Dali su nam do znanja da se nismo trebali braniti i da je Hrvatska stvorena na zločinu, što nije istina. Da se mene pita, Hrvatska bi povukla svoje predstavnike iz Haškoga suda, raskinula Sporazum sa sudom ali i povukla veleposlanike iz svih zemalja gdje se na Domovinski rat ovako gleda. Ovakva Europa Hrvatskoj ne treba, smatra Rehak.
:worship:
nobody0770
15-04-2011, 15:03
Mislim da bi bar neki red bio, ako smo imalo "n" od naroda, biti bar jednom, eto jednom, složni i ujedinjeni oko presude koja oslobodilačku akciju oluja naziva zločinačkim pothvatom.Bez obzira na političku orijentaciju, po meni svatko tko opravdava taj termin i prihvaća ovakvu presudu, ne voli ovu zemlju i ovaj narod, niti se može nazivati hrvatom. U mojim očima to je jednako izdaji.Na stranu želje da se kazne počinjeni zločini, jer svaki zločin treba kazniti, ovo nema nikakve veze s tim, apsolutno nikakve.Obična prljava politika....a "naši" političari su izdajice, nisu prvi u našoj povijesti, to nam se često ponavljalo....i to podjednako, od hdz-a do ljigotina iz oporbe.ne samo da su nas izdali po ovom pitanju, to je samo jedna stvar, čak bih nazvao posljedicom i samo jednom u nizu, uzrokovane o pljačkom, upropaštavanjem gospodarstva, ekonomije i prodaje zemlje i naroda u roblje.
one_perfect_girl
15-04-2011, 15:04
http://www.vecernji.hr/regije/vesna-bosanac-haski-sud-je-politicki-sud-clanak-276878
Apsolutno potpisujem!
Ako je Oluja proglašena zločinačkim pothvatom (što bi bio slučaj ovdje, imho), nije i Domovinski rat. Jasno piše na početku presude da se slučaj ne odnosi na vođenje rata kao takvog, nego na pojedine događaje u određenom periodu. Ako je taj period trajao nekoliko mjeseci, onda očigledno ne konzumira cijeli rat. Ali tko se zabrinjava tim detaljima?
Sad ćemo danima čitat kako nas nitko ne voli i kako svi hoće da nas nema. Neće bit kraja Sačićima i sličnima koji sve znaju, a u biti je to samo huškanje bez puno veze sa zdravim razumom. Nama sad presuda ne paše pa nam je cijeli svijet kriv. Ako ništa, barem smo dosljedni.
Ako je Oluja proglašena zločinačkim pothvatom (što bi bio slučaj ovdje, imho), nije i Domovinski rat. Jasno piše na početku presude da se slučaj ne odnosi na vođenje rata kao takvog, nego na pojedine događaje u određenom periodu. Ako je taj period trajao nekoliko mjeseci, onda očigledno ne konzumira cijeli rat. Ali tko se zabrinjava tim detaljima?
Sad ćemo danima čitat kako nas nitko ne voli i kako svi hoće da nas nema. Neće bit kraja Sačićima i sličnima koji sve znaju, a u biti je to samo huškanje bez puno veze sa zdravim razumom. Nama sad presuda ne paše pa nam je cijeli svijet kriv. Ako ništa, barem smo dosljedni.
Ima vremena, bez brige...:mhm:
malo po malo...
fat drummer
15-04-2011, 15:29
@2pac - kada sam ja to tvrdio (da oluja nije rat) objasnili su mi vrlo argumentirano da pušim kurac (to je bio argument verbatim)
mislim da je razvodno kako nam je tuki opet lagao - rekao je da je oluja jedno, a planirao je još ponešto uz to. a to je da srbi sa zetorima ostanu u toj jebenoj srbiji jednom kad tamo i dođu. i sada - DRAMA!
Paradajz
15-04-2011, 15:37
kako to mislis oluja nije rat?
nuklearna
15-04-2011, 15:40
misli da oluja nije cijeli rat.
Paradajz
15-04-2011, 15:44
pa ko je uopce dosao do zakljucka da je oluja cijeli rat? :l
al bome je znacajan dio rata.
kresholino
15-04-2011, 15:45
kad se može očekivati drugostupanjska presuda?
s obzirom da je u slučaju blaškić drugostupanjska čekala se 4 godine,ova će se čekat oko 2 godine jer sud mora završit sa svojim radom.
ali ima jedan pozitivna sitnica u toj presudi neznam jel ste skužili da je domovinski rat odnoso agresija srbije na hrvatsku proglašen kao međunarodni sukob a ne građanski rat kao što su mnogi sugerirali--
the Chamber found that an
international armed conflict existed throughout the Indictment period and area
ove političare neću ni komentirat,gledao sam samo komentare odvjetnika(slokovićku,miljevića,nobilau,i mikuličića),a presudu sam poslije vidio.hm,teška srca bit će to bitka za odvjetničke timove jer čini mi se da je sudac već nekako donio u sebi presudu.eh,zbog ovog bi me dika za uši jer kak mogu to bez činjenica tak optuživat da je sudac loše donio odluku.
U presudi isto tako jasno piše da je Gotovina ratni zločinac najgore vrste, član zločinačkog pothvata, odgovoran po 8 od 9 tocki optuznice. Sam rat po sebi nikad nije zločinački pothvat, kažnjava se određen način ratovanja. Gotovina nije kažnjen po zapovjednoj odgovornosti kao pojednac, nego kao sudionik zločinačkog pothvata i to u praktički najvažnijoj hrvatskoj akciji. Misliš da je slučajno izabrana baš ta akcija i baš Gotovina? Europi definitivno nikad nije pasala nezavisna Hrvatska i to su pokazivali od pocetka rata, a to pokazuju i sada ovom presudom a i pregovorima...
Zeno Cosini
15-04-2011, 15:47
evo i komentara tadića i ostalih srpskih političara http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=15&nav_category=64&nav_id=506435
"Važno je da postoji presuda i da su oni oglašeni krivim za one zločine što smo mi svi znali, a to je etničko čišćenje srpskog naroda", rekao je Homen.
Prema njegovim rečima, možemo da kažemo da smo zadovoljni visinom izrečene kazne, ali daleko važnije od kazne je poruka i priznanje suda zahtevu haškog tužilaštva, koje konstatuje da je bilo etničkog čišćenja, da su Srbi svesno proterani i da je to bio organizovani plan.
Homen smatra da će današnja presuda Haškog tribunala Gotovini baciti "drugu sliku" na događaje iz devesedestih godina i na ulogu srpskog naroda u tom ratu
Dakle, Hrvatska je planirala Oluju kao etničko čišćenje Srba iz Krajine, izvršila agresiju na BiH, te naravno izazvala kuršlus 1991. sveopćim ustašovanjem (znate da su Šušak i Glavaš uzbunili pitome Srbe u Borovu Selu pucajući iz armbrusta na krovove, ne? :rotfl:), ali inače rat nije doveden u pitanje.
nuklearna
15-04-2011, 15:50
inače, taj zločinački pothvat se predaje na američkim sveučilištima kao školski primjer vojne akcije. talk about irony.
Zeno Cosini
15-04-2011, 15:55
inače, taj zločinački pothvat se predaje na američkim sveučilištima kao školski primjer vojne akcije. talk about irony.
taj ˝zločinački pothvat˝ je organiziran uz pomoć i odobrenje SAD-a pa bi se i Clintonu trebalo sudit po zapovjednoj odgovornosti onda :S kao što je taj ˝zločinački pothvat˝ prekinut na naređenje SAD-a prije nego je izveden do kraja tj. prije nego što je pala banja luka i republika srpska pa ne znam šta srbi izigravaju žrtve međunarodne zajednice kad su im ovi poklonili pola bosne
evo i komentara tadića i ostalih srpskih političara http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=15&nav_category=64&nav_id=506435
"Važno je da postoji presuda i da su oni oglašeni krivim za one zločine što smo mi svi znali, a to je etničko čišćenje srpskog naroda", rekao je Homen.
Prema njegovim rečima, možemo da kažemo da smo zadovoljni visinom izrečene kazne, ali daleko važnije od kazne je poruka i priznanje suda zahtevu haškog tužilaštva, koje konstatuje da je bilo etničkog čišćenja, da su Srbi svesno proterani i da je to bio organizovani plan.
Homen smatra da će današnja presuda Haškog tribunala Gotovini baciti "drugu sliku" na događaje iz devesedestih godina i na ulogu srpskog naroda u tom ratu
Samo sam iščekivao ovakav komentar naših susjeda jer se nadam da će određenim ljudima ukazati na ozbiljnost situacije.
Paradajz
15-04-2011, 16:01
Samo sam iščekivao ovakav komentar naših susjeda jer se nadam da će određenim ljudima ukazati na ozbiljnost situacije.
kojima to? one koje bi trebalo bit briga, to ne interesira i brinu se za svoju guzicu. a oni koji jesu zabrinuti, ti pak ne mogu ništa učiniti.
i da, super mi je sad taj stav. srbi odobravajuće kimaju jer će se sada pokazati tko je zločinac a tko žrtva.
isuse kakve smo mi budale.
Onima koji misle da je ovakva presuda samo jedan trenutak povijesti koji se neće niti može odraziti na budućnost hrv. unutarnje i vanjske politike.
Ta "druga slika" o kojoj taj Homen govori je jedina slika koja se može naći na prijamniku već neko vrijeme. U tom smislu kažem da ova presuda nije neki prijelomni trenutak nego tek konkluzija svega što se događa zadnjih desetak godina, točka na i. Ništa nije palo s neba. Hrvatska već dugo samu sebe percipira kao agresorsku zemlju i barem podjednakog ratnog krivca. Dokazi tome su: politička likvidacija Hrvata u BiH, SDSS kao ključni faktor na vlasti, činjenica da se po Tuđmanu u Zagrebu zove jedna pseća ledina, činjenica da je lažni svjedok i diler transkripata Mesić dvaput izabran za predsjednika, da su Račanova i Sanaderova vlada bile servisi haaškom tužiteljstvu. Ne znam kakvu to daljnju nacionalnu kastraciju ova presuda može donijeti a da ista već nije izvršena, osim možda nekakve srpske autonomije, koja bi mislim zaista vjerojatno izazvala nove oružane sukobe.
Paradajz
15-04-2011, 16:12
eh to da!
naivan je onaj koji misli da to neće utjecati na sliku o našoj državi, a kamoli na našu politku ili položaj prema drugim zemljama!
Zeno Cosini
15-04-2011, 16:22
Onima koji misle da je ovakva presuda samo jedan trenutak povijesti koji se neće niti može odraziti na budućnost hrv. unutarnje i vanjske politike.
točno to. već je počelo http://www.jutarnji.hr/strani-mediji-o-presudi--gotovina-i-markac-krivi-za-ratni-zlocin/939186/
Najdalje je otišao sarajevski Dnevni Avaz, koji osim teksta o presudi tvrdi i kako bi Hrvatska mogla prestati slaviti Dan pobjede 5. kolovoza i samu akciju Oluja jer je Haški sud indirektno cijelu tu akciju osudio kao ratni zločin. Bez obzira, kako tvrde, što je upravo Oluja spriječila da se Bihaću dogodi ono što se dogodilo u Srebrenici.
Slično se na presudu osvrnuo i Telegraph, ali dodao je i profil generala Gotovine, u kojem ga opisuje kao narodnog heroja i ikonu Domovinskog rata.
odlično. ovo ispada da su svi hrvati proklete seljačine koje slave ratnog zločinca kao narodnog heroja
fat drummer
15-04-2011, 16:31
srpskoj mitomaniji ova presuda nije bila potrebna da bi konstruirala sliku kakvu želi.
niti hrvatskoj mitomaniji nije potrebna ova ili ona presuda da konstruira stvarnost kakva joj odgovara.
mitomanija traži percepciju činjenice neovisno o kvaliteti same činjeice.
ne bi li oslobađajuća presuda imala jednak emotivan naboj uz komentare kako se napokon potvrdila sveta istina i kako ni svirepi zapda nije mogao ništa hrvatskoj istini?
za godinu ili dvije kada donesu drugostupanjsku i ublaže kaznu za kojih 75% tako da gotovina može odmah doma jer je odslužio 2/3 kazne sve će biti isto kao i danas u svakodnevnom životu prosječnog hrvatskog građanina. naravno, percepcija će možda biti malo iskrivljena, ali objektivno i laje nećemo imati posao i jebat će nas porezima.
niti će ova presuda omogućiti da se plan z4 podigne iz mrtvih, niti će hrvatske prestati slaviti 5.8. kao dan pobjede, niti će srpski krajišnici prestati mitomanizirati otadžbinu koju su tako spremno i uvježbano napustili u roku keks.
kazna je očito prenapuhana i to je zapravo ono što smeta svima. da je gotovina dobio 5 godina bilo bi puno manje drame i svi su to očekivali. i to je percepcija suda - kao neki matematički nivelator krivnje koji ipak ne može priznati da je u krivu pa se koristi kompromisnim rješenjem
to nije sud. sud donsoi nepristran zaključak na temelju dokaza i obazirući se na smisao propisa. mislim da je ovaj puta došlo do nekih zajeba u jednom od te dvije premise
poljedica toga je snažna galvanizacija hrvatske u emotivnom smislu. kao što bi i oslobađajuća presuda imala jednak karakter ali suprotnog naboja. jedina opcija da nisu emotivno pogođeni je blaškić manevar. koji će opet napraviti u drugom stupnju.
i tu je najveća boljka haaga. to što pristaje na kompromise.
Paradajz
15-04-2011, 16:49
s ovim se slažem!!
ali svejedno zašto je uopće moralo doći do toga? zašto "oni na vlasti" nisu reagirali pravovremeno i zaštitili one koji nisu odgovorni a sankcionirali one koji su ekscese počinili? nego se prodaju naši kako bi dogmizali malo bliže eu? očito mi stvarno volimo živjeti pod tuđom čizmom.
i zašto se dozvoljava da srbija ispadne žrtva? kako oni od ratnih zločinaca uspijevaju napraviti narodne heroje, a svijet na nas gleda ko na idiote jer presudu generalima doživljavamo ko presudu sebi?
Ja sam očekivao osudu ali neku kaznu do 5 godina.
24 godine!!! Šljivančanin koji je čino agresiju na tuđu državu je dobio 17 godina!!!
Sramota!
Ali mislim da će u drugom stupnju past, obrazloženje je smiješno, obrana ko da nije ni dala iskaz ikad.
To je i meni nevjerojatno i sramotno...
Paradajz
15-04-2011, 16:51
To je i meni nevjerojatno i sramotno...
nemojte zaboraviti da mu je smanjena na 10.!
Nemojte zaboraviti da će za manje od godinu dana biti na slobodi.
No:
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/04/15/0472006.html?pos=n1
Dobro, i jel ima itko kakvu ideju kako bi hrvati kao narod i hrvatska politika trebala reagirat na ovo, osim da izrazi neslaganje s time? Ne vidim kako bi hissy fit prema europskoj uniji, haagu ili bilo kome drugome išta postigao. Mislim da nikog nije briga za to što bi hrvati "prekinuli pregovore" ili išta slično.
fat drummer
15-04-2011, 17:06
Kalin, mislim da bi ti u sigu trebalo stajati 576
ova presuda je sramota za međunarodno kazneno pravo i dokaz, unatoč nešto drugačijim odredbama u statutu stalnog međunarodnog kaznenog suda, da je međunarodno kazneno pravo uopće maska za političku samovolju jačih. svatko tko tvrdi drugačije ili barem želi vjerovati da je tako, u zabludi je
sramota
1945. all over again
Dobro, i jel ima itko kakvu ideju kako bi hrvati kao narod i hrvatska politika trebala reagirat na ovo, osim da izrazi neslaganje s time? Ne vidim kako bi hissy fit prema europskoj uniji, haagu ili bilo kome drugome išta postigao. Mislim da nikog nije briga za to što bi hrvati "prekinuli pregovore" ili išta slično.
da nasi vojni komandosi provale u zatvor i oslobode generale!!
oh wait, nemamo ih vise...SDP je dokinuo tu postrojbu! Damn!!
Morat cemo na ulice :mhm:
fat drummer
15-04-2011, 17:16
ajmo protjerat srbe iz hrvatske
kakav izgovor da jos 24g ne polozis gradjansko...:mhm:
Paradajz
15-04-2011, 17:17
nadajmo se sad samo da će odvjetnici napravit svoje i da će uspjet pobit presudu.
makar mi smrdi sad ovo upletanje vlade u postupak. pa di su bili i šta su do sad radili?!
no, s obzirom na ishod sa blaškićem i smanjenjem kazne sa 45. na 9.godina, ja vjerujem da će uspijeti. pogotovo računajući na, kako se čini, neobjašnjenu presudu..
saracela
15-04-2011, 17:21
Čitam ovo i vidim da nitko tu ne razmišlja o dva čovjeka koja će trunit nevini u zatvoru. Jebi ti i ,Hrvatsku, i rat ,i naš ponos, i naš "ugled" u međunarodnoj zajednici, i Srbe. Činjenica je da će,dok prođu te dvie godine, otprilike, i žalbeni postupak, Gotovina i Markač provest, dobrih 7,8 godina u zatvoru. I to u godinama dok ima djeca odrastaju, dok su potrebni svojim obiteljima. Po meni je tu to najbitnije u cijeloj priči. A naše hrvatsko povijesno guženje svima, me više ni ne dira. Uvjek ćemo biti nesložna gamad koja će trčat gdje god im kaže neki globalni sileđija
da nasi vojni komandosi provale u zatvor i oslobode generale!!
oh wait, nemamo ih vise...SDP je dokinuo tu postrojbu! Damn!!
Morat cemo na ulice :mhm:
Protiv kog ćeš prosvjedovat? S kojim ciljem, za šta?
HDZ se neće promijenit, SDP se neće promijenit, Europsku Uniju boli kuki.
Dapače mislim da su neredi i ponovno stvaranje ultranacionalizma i destabilizacija i svojevrstan politički cilj ovih presuda, ili barem metoda.
Protiv kog ćeš prosvjedovat? S kojim ciljem, za šta?
HDZ se neće promijenit, SDP se neće promijenit, Europsku Uniju boli kuki.
Dapače mislim da su neredi i ponovno stvaranje ultranacionalizma i destabilizacija i svojevrstan politički cilj ovih presuda, ili barem metoda.
protiv mamica
za bolji dinamo, bez mamica!
ups krivi topic:unsure:
special1
15-04-2011, 17:55
za sve ovo su masoni krivi :mhm:
šala mala...činjenica je da je žalbeno vijeće poništilo većinu presuda alphonsa orie-a, a uzimajući u obzir smanjanje blaškićeve kazne s 45 na 9 godina (znači ipak ima nade), nadam se da će drugostupanjaska presuda biti povoljna naše generale...ovakva presuda jednostavno ne drži vodu...da je milošević sudio, ne bi ovo napravio
kako je rekao odvjetnik olujić za orie-a: 'Cinik, obrazovan i veliki prijatelj Srba'
brooklyn
15-04-2011, 19:08
Ovo je rezultat godinama nečinjenja apsolutno ničega od strane našh političara. Kako bi se ovaj naš rat okarakterizirao kao ISKLJUČIVO obrambeni rat, kako bi se dobila odšteta od agresora, kako bi se išta napravilo po tom pitanju, trebalo je zasukati rukave i ulizivat se bolje, a ne guzit se kako kome padne napamet i ko žedna kuja čekat na zapovjed Europe i inih, trebalo je raditi, a ne se napijati i okretati janjce 5.8. svake godine i ko Hebrang spominjati kako je i on sudjelovao u ratu. Mrtvu im mater jebem.
kresholino
15-04-2011, 19:47
ti si jedan provokator,šta varaš ovaj napaćen narod!smrdiš,ne pereš se..
shosanna
15-04-2011, 19:50
definitivno najtužniji dan od osamostaljenja
paradis1
15-04-2011, 20:06
Danas mogu iskreno reći da me sram što živim u zemlji koja se tako odnosi prema svojim herojima. Izručili smo ih ko´ zadnje pi..., a sad se čudimo raspletu. Ma bolje bi im bilo da umjesto što sazivaju hitne sjednice svi lijepo po hitnom postupku odj...
Jel netko gledao prilog u dnevniku HRT-a o patnjama srpskih izbjeglica iz "srpske krajine"? I to jos na danasnji dan? Pa jesu oni normalni???
hrvat bi trebao biti sinonim za imbecila....
Jel netko gledao prilog u dnevniku HRT-a o patnjama srpskih izbjeglica iz "srpske krajine"? I to jos na danasnji dan? Pa jesu oni normalni???
Hah gledala sam ja...otuzno....jos i komentar onog bradatog prototipa srbina koji govori da je jako zadovoljan presudom:unsure::cold:
Ova, a i sve ostale haške presude jasno potiču sve osvajački nastrojene nacije da se budaliraju poput Srba 90ih, sramota!:mad2:
gospodine Pupovac nebus nas isprovociral :lol:
o.t. gledam sada ovu emisiju na prvom programu i ovog Tomislava Ivica bi lopatom po njusci
a sinoć na hrt-u oko ponoći bio neki dokumentarac o Gotovini kako je pljačkao banke u Francuskoj i neznam kakve sve zločine su nabrajali, neznam dal je američki il britanski dokumentarac...
još mi bilo čudno da to hrt prikazuje..... prestrašno,nisam mogla gledati takve laži.
andreica0211
15-04-2011, 23:27
Ma,jedino sta mogu komentirati na cijelu ovu apsurdnu situaciju,je da je ovo jedna velika pljuska cijeloj Hrvatskoj.Jos jednom smo potvrdili koliko smo jadni i nesposobni(tj,nas drzavni vrh),sami smo osnovali Haski sud,forsirali izrucenja i slicna sranja da bi netko u EU rekao da se trudimo,i sad kad dobijemo presudu,svi su u soku,sta ste drugo mogli ocekivat?normalno da ce nas sjebat.Mi smo sjeban narod i uvijek cemo bit,kad bi dusu vragu prodali za eu,nato i slicne gluposti,koje nam na kraju apsolutno ne donose koristi vec suprotno.I sad tu politicari izigravaju sok i nevjericu,a prije je trebalo reagirat.a za 2 dana o presudi nitko nece vise ni pricat,a generali ce trunut tamo u celiji.Toplo se nadam,da ce drugostupanjska presuda bit razumna, da ce generali za par godina na slobodu.a ovim budalama na vlasti bi bilo bolje da se bave necim konkretnim nego sta komentiraju svaki kurac koji se deisi,a nista ne rade.dok 300000 ljudi ceka nezaposleno i gladno,ajmo posvetit dan izigravanju soka i nevjerice.sta rec,to je Hrvatska,nista me vise ne moze iznenadit
Ozbiljno se raspisah na ozbiljnu temu..
Postoje konkretna imena odgovorna za ovu presudu.. Tu su Budiša i Josipovć zajedno sa Šeksom i Račanom koji su se maksimalno potudili dovesti Haag na velika vrata, tu je vrli ambra Mesić, možda najodgovorniji uz nezamjenjivog Sanija.. Ne smije se zaboraviti i na one koji kroje ekonomsku politiku koja je ključ za sve što nam se događa.. Slijedi trag novca i dođeš do Rohatinskog..
Zasad nas ostavljaju u uvjerenju da imamo 2 izbora, jednim nam preu mozak, a to je EU drugim nas plaše kao alternativom neulaska u EU a to je Zapadni Balkan.. Nitko nije spomenuo 3., a ja sam baš za potpuno samostalnu Hrvatsku..
Što konkretno učiniti, udružite se, prvo izađimo na ulicu čisto da pokažemo da nismo pizde koje ne znaju dati podršku onima koji su bili spremni dati život, a onda u svakom segmentu svoga života, u zanimanju, u ispitima, u društvu budite najbolji što možete biti da nešto stvorimo od te Hrvatske.. To ne ide preko noći.
16-04-2011, 01:50
Nemojte nikad zaboravit da su se povijesno sva sranja Hrvatskoj događala prvenstveno uz suradnju domaćih kolaboracionista, pa i ovo, a i tako će bit ubuduće.
Kako se postavimo tako će nam i biti, a bazično se postavljamo kako je ovjde prije napisano, malo vulgarno ali istinito, da nas jebe svaki kurac koji se digne.Cijela povijest naša je puna takvih primjera gdje smo se sami ko ovce nudili vukovima i koljačima, prodavali za judine škude.
Čak i za vrijeme domovinskog rata mi smo jedini gotovo konstantno pristajali na sve, sva moguća primirja i dogovore, a pravo je čudo da nisu četnici iz Knina pristali na plan Zagreb-4 i Oluja je praktički izvedena "5 minuta do 12h" što se toga tiče, a i pada npr. Bihaća gdje bi se ponovila Srebrenica i spojile 2 srpske ilegalne tvorevine.
Al očito je to bilo u planu UK i još nekim državama, pa nam se sad za to osvećuju što smo im pomrsili račune, barem nakratko.
A Hrvati koliko su većinom glup i kratkovidan narod za par godina, ako ih oslobode, će slaviti Međunarodni sud nepravde i još im i zahvaljivati "Što su vratili naše heroje".
one_perfect_girl
16-04-2011, 08:56
Postoje konkretna imena odgovorna za ovu presudu.. Tu su Budiša i Josipovć zajedno sa Šeksom i Račanom koji su se maksimalno potudili dovesti Haag na velika vrata, tu je vrli ambra Mesić, možda najodgovorniji uz nezamjenjivog Sanija.. Ne smije se zaboraviti i na one koji kroje ekonomsku politiku koja je ključ za sve što nam se događa.. Slijedi trag novca i dođeš do Rohatinskog..
Ja iskreno mislim da je najkorektnije ime koje se stalno treba spominjati STIPE MESIĆ. Stalno i stalno. Jer, ako ste gledali sinoć Dnevnik 3, vidjelo se jasno u onom britanskom (?) dokumentarcu tko je otvorio vrata državnog arhiva, i to novinarima!!! Usporedbe radi, Srbima to nije palo na pamet ni dan danas napraviti. Treba se tu uzeti ozbiljno u obzir pitanje izdaje, i to veleizdaje jer su to mahom dokumenti sa oznakama ''državne tajne''.
Ali gotovo se slažem sa Hodakom koji je izjavio da su najveći problem birači koji su tom tipu omogućili dva mandata, a koji je dilao sa dokumentima gdje je stigao, kad je stigao i to još ilegalno. Ne vrijeđam nikog tko je glasao za njega makar mi iskreno nije jasno zbog čega. No, dobro to su sad druge sfere.
Dakle, prvenstveno Mesić koji je, sad je očito, antidržavni element, a onda i svi ostali, od Račana, Josipovića, Sanadera i cijele garniture HDZ-a nadalje. Budišu ne znam dali bih tu ubrajala, njegova uloga mi je dosta nejasna. Kao potpisao je tu Deklaraciju ali izišao je iz Vlade nakon sukoba oko sadržaja optužnice.
Darkbuster
16-04-2011, 09:43
Kako je Josipovic u ovo sve uopce umjesan? Neki konkretan razlog molim.
A Mesiceva uloga je minorna prema onima koji su progurali i potpisali izvjesne sporazume.
one_perfect_girl
16-04-2011, 10:05
Kako je Josipovic u ovo sve uopce umjesan? Neki konkretan razlog molim.
A Mesiceva uloga je minorna prema onima koji su progurali i potpisali izvjesne sporazume.
Josipović je u sve ovo umiješan jer je bio Račanov savjetnik za pravna pitanja i s tim što je sastavio Deklaraciju kojom Hrvatska priznaje nadležnost Haaškom sudu i prije nego je akva odredba došla iz Haaga. Možda nije umješan u razmjerima kao Mesić, Račan ili Sanader, ali da ima ulogu svoju, to je neosporno.
Za Mesića se ne bih složila - njegova uloga je sve samo ne minorna. On je sve transkripte i arhive slao ilegalno, mimo Vlade, a onda su kasnije Vlade to potvrđivale. Dobro je to napisao jedan novinar danas u VL: ''To vam je kao da opljačkate banku, a drugi dan Vlada donese zakon, a Sabor ga izglasa, da pljačka banka nije kd.'' Tako nekako otprilike.
fat drummer
16-04-2011, 10:32
ček, jel tu itko pizdi na činjenicu sadržaja brijunskih transkripata ili se pizdi kolektivno na činjenicu da je dikobraz to slao dalje?
Josipović je u sve ovo umiješan jer je bio Račanov savjetnik za pravna pitanja i s tim što je sastavio Deklaraciju kojom Hrvatska priznaje nadležnost Haaškom sudu i prije nego je akva odredba došla iz Haaga. Možda nije umješan u razmjerima kao Mesić, Račan ili Sanader, ali da ima ulogu svoju, to je neosporno.
Za Mesića se ne bih složila - njegova uloga je sve samo ne minorna. On je sve transkripte i arhive slao ilegalno, mimo Vlade, a onda su kasnije Vlade to potvrđivale. Dobro je to napisao jedan novinar danas u VL: ''To vam je kao da opljačkate banku, a drugi dan Vlada donese zakon, a Sabor ga izglasa, da pljačka banka nije kd.'' Tako nekako otprilike.
Hrvatska je željela Haag jer je mislila da će on biti sud za procesuiranje ratnih zlocina a ne izjednačavanja krivnje i predstavljanja hrvatsko-srpskog rata kao borbu dva zločinačka pothvata, tako da ne vidim kako bi u tom kontekstu sastavljanje deklaracije o priznanju nadležnosti takvog suda trebala biti negativno shvaćena i ja tu ne vidim doprinos Josipovića ovoj presudi. Jedno je željeti sud pravde, a drugo je slijepo surađivati sa sudom nepravde I ta ideja mozda i ne bi bila utopijska koliko se sada cini da je Hrvatska vanjska politika bolje odigrala svoje karte. Tuđman i Šušak su radili ratnozločilačka sranja i još su radili transkripte na tu temu. Doprinos presudi imaju oni koji su predali te transkripte i oni koji su žrtvovali Gotovinu prvo da bi uopće započeli pregovore, a onda i da bi ušli u EU.Dobro je jučer netko rekao da je Gotovina zadužio Francusku i SAD i da se premalo igralo na tu kartu, da se premalo lobiralo kod tih zemalja.
ček, jel tu itko pizdi na činjenicu sadržaja brijunskih transkripata ili se pizdi kolektivno na činjenicu da je dikobraz to slao dalje?
ja pizdim na samu cinjenicu postojanja brijunskih transkripata!
ni malo me ne dira sadrzaj...dapace, ali koji mozak moras bit da to ides dokumentirati!
stara jugoslavenska skola:unsure:
malimrav85
16-04-2011, 10:41
Meni je bilo mučno jučer kad sam vidio Mesića kak ponosno vodio novinare po državnom arhivu, di to ima...
Da al znamo tko su bili glavni akteri tih transkripata. Akteri su mrtvi. Ajmo svejedno priznat krivicu i pripisat ju nekom nevinom, cisto da pokazemo svjetu kako smo materijal za EU, kako surađujemo.
Ja pizdim na taj autogol moment.
Mene vise cudi cinjenica sto su Hrvati birali Mesica 2x, i sad kad se raspravljam sa ekipom ispada da niciji starci nisu za olinjalu komunjaru glasali... kao da ga duh sveti postavio na celo drzave!
.... ponekad imam osjecaj da zasluzujemo neke stvari koje nam se dogadjaju
malimrav85
16-04-2011, 10:48
Kak misliš starci? Pa glasali su i neki s foruma za njega, nemamo svi 19 godina.
fat drummer
16-04-2011, 10:49
ok, tuki, picmajstor iz ottawe i ostali su mrtvi. gotovina je nevin ili što god.
svima osim sickboyu koji je genocidan je sada kao bed što je tuđman sudjelovao u zločinačkom pothvatu istjerivanja srba iz krajine ili vam je tak svejdedno?
ajde što pizdimo na to ga je prijapastični ante od kanara dobio 24 godine strogog zatvora, ali zašto nitko ne pizdi na to da je bivši predsjednik države planirao ratni zločin? mesić je krao, tuki planirao ratne zločine. samo je pitanje vremena što ćemo saznati o josipoviću
Kak misliš starci? Pa glasali su i neki s foruma za njega, nemamo svi 19 godina.
:rotfl:
to sam ja mislio napisati...:thumbup:
malimrav85
16-04-2011, 10:52
Zanimljivo je jučer rekao netko na TV-u da pojam očistiti ne smije biti shvaćen doslovno te da je to pojam koji se u JNA koristio za odbacivanje neprijateljskih snaga se nekog područja.
Ako je to tako, ti transkripti imaju skroz drugo značenje.
A kaj se tiče transkripata, bilo bi zanimljivo vidjeti iste iz ureda predsjednika bilo koje države svijeta, ja mislim da bi 9/10 ljudi umrlo na mjestu kad bi čulo kaj pričaju npr. SAD-ovci o okupaciji Iraka i Afganistana ili Fran o Libiji.
Isto tako, čudi me da nema nikakvih dokaza o izdavanju naredbe za protupravno postupanje. Da bubnem, to je ko da fet i ja pričamo kak je Mila Horvat dobra i da je treba poševit i onda je netko siluje i na temelju našeg razgovora osude nas dva.
Zasad nas ostavljaju u uvjerenju da imamo 2 izbora, jednim nam preu mozak, a to je EU drugim nas plaše kao alternativom neulaska u EU a to je Zapadni Balkan.. Nitko nije spomenuo 3., a ja sam baš za potpuno samostalnu Hrvatsku..
Samostalni kao šta? Bjelorusija? Sj. Koreja?
Priče o Švici i Norveškoj mi samo izazivaju smijeh. Mislim lijepo je sanjati, u svakom slučaju.
Što konkretno učiniti, udružite se, prvo izađimo na ulicu čisto da pokažemo da nismo pizde koje ne znaju dati podršku onima koji su bili spremni dati život, a onda u svakom segmentu svoga života, u zanimanju, u ispitima, u društvu budite najbolji što možete biti da nešto stvorimo od te Hrvatske.. To ne ide preko noći.
Kada se ti sjećaš da se zadnji put u povijesti čovječanstva svi mirakulozno promijenili i postali savršeni ljudi? Sve će se više-manje nastavit kao do sada.
Darkbuster
16-04-2011, 11:15
Kao sto znamo, deklaracije kurca vrijede. Imas jos tako mali milijun ljudi koji su nekako sudjelovale u suradnji s haagom pa su onda svi oni izdajice? Josipovic je inace jedan od glavnih aktera u tuzbi RH protiv Srbije tako da valjda vidis koliko je sve to relevantno.
Za suradnju s Haagom i izrucenje najveceg broja generala je zasluzna jedna vrlo konkretna stranka,a to je HDZ. Mislim da su svi ovdje svjesni da mi je SDP otprilike jednako drag kao i doticni,ali u cijelom ovom cuspajzu dijeliti krivnju i Racanu i Josipovicu kako nekadasnji prvaci desnice ne bi bili usamljeni (da se ne bi toboze pomislilo da je narod za komunjare) iako su oni gotovo u potpunosti zasluzni za to kao i narod koji ih je vecinski izabrao i to par puta a sada glumi sok,tugu i nevjericu je kranje...pa...retardirano. Parada licemjerja.
Naravno, nije da recimo Racan nije imao neku konkretnu ulogu u tome,ali to je samo provodenje politike koju je pokrenuo upravo onaj drzavotvorni HDZ iz predsanaderovske ere.
Priče o Švici i Norveškoj mi samo izazivaju smijeh. Mislim lijepo je sanjati, u svakom slučaju.
a ovo su isto smijesne tvrdnje...kao propast cemo bez EU:rotfl:
daj se uozbilji...
cekam da se magicno podignu zidovi (ne ž nego z), sruse ceste koje vode u RH i postanemo terra incognita na karti europe.
brooklyn
16-04-2011, 11:26
ajde što pizdimo na to ga je prijapastični ante od kanara dobio 24 godine strogog zatvora, ali zašto nitko ne pizdi na to da je bivši predsjednik države planirao ratni zločin? mesić je krao, tuki planirao ratne zločine. samo je pitanje vremena što ćemo saznati o josipoviću
Pa poznata je stvar u ZG podzemlju da bijeloglavi sup (kodnim imenom) prodaje klavire -i to one iz bivšeg sssra.
Šalu na stranu, mislim da je glupo sad nekog prozivat ko je za koga glasao i slično. Bolje da je glasao za bilo koga nego da nije ko većina ovog tupavog naroda.
Što se tiče Tuđmana, Šuška i ostale svite... pa to su kriminalci, mislim da je to svima bjelodano i da to ne treba naglašavat. Ali sumnjam da su generali, koji su obvezni zapovjednim lancem izvršit naredbu, bili detaljnije upućeni u "veliki plan" etničkog čiščenja( za koji ne vjerujem ni da je postojao u takvom obujmu u kakvom ga prikazuju).
Generali su utoliko krivi što nisu iskontrolirali apsolutno svaku poru okolnih djelovanja. Jebiga ljudima su spalili kuće njihovi susjedi, ne možeš očekivat da će generali pazit na svoje vojnike i sve ostale domobrane koji su se u to vrijeme našli na tom području bez ikakve vojne spreme, obično s lovačkim puškama u rukama.
http://www.youtube.com/watch?v=1_9qwy5lmcw&feature=related
Vidim da se na forumu već izrađuje popis izdajica i narodnih neprijatelja spremnih za vješala, odmah mi je toplo oko srca jer tradicija ne umire.
No, šalu na stranu, mislim da govorite gluposti prigodne za kafanske diskusije lokalnih pijanaca, s obzirom na moje uvjerenje da niti jednog osobi koja je surađivala sa Haagom, a posebice ne onima koji su sudjelovali u samom početku pokretanja suradnje i priznavanja tog suda, nije bilo u interesu da M. Markač i A. Gotovina budu osuđeni, a kamoli da budu osuđeni na 18 odnosno 24 godine, barem ne onima koji nisu suicidalni.
Mislim da je hrv. politika veće probleme izazvala tokom samih suđenja, putem kojekakvih muljaža i realne bahatosti, ali i velike poniznosti prema međunarodnoj zajednici (u interesu očuvanja vlastitih guzica, da se slikovito izrazim) koja se ogleda u pasivnosti djelovanja vanjske politike u pogledu ovog suda.
Nadalje, očito svi uporno ignoriraju i primarnu krivicu onih koji su krojili politiku 90ih, koji su zakazali u gotovo svim poljima razvoja demokratske države što nam se već godinama obija o glavu.
Dakako da je lakše sada cijelu krivnju za ovu situaciju prebaciti na našeg bivšeg iritantnog predsjednika (i još nekolicinu njegovih kolega) nego li se suočiti sa činjenicom da je naš prvi predsjednik blebetao kojekakve gluposti na stranačkim i drugim skupovima, da se okružio kojekakvim sumnjivim pojedincima i političkim frakcijama te da tadašnja država jednostavno nije funkcionirala onako kako je trebala funkcionirati, ali mislim da bi sada bilo pametnije poticati osporavanje teze o udruženom zločinačkom podhvatu koji se protezao kroz sve pore države i društva negoli sastavljati listu za odstrel.
Samostalni kao šta? Bjelorusija?
Rado bih živio u državi kao što je Bjelorusija.
Rado bih živio u državi kao što je Bjelorusija.
Dobro Kaline ti si jedna specifična osoba, većina hrvata želi kupovat u haundemu dok žderu big mekove i drkaju po ajfonima.
Uglavnom slažem se s tvojim postom gore. Vidim jučer se pjevao jure i boban na trgu, i iako su to opravdani izljevi emocija ne mogu se otet dojmu da su takve stvari ono što nam najviše može naštetit u ovom trenutku i kao takvi u skladu s bilo kojim interesom koji je oprečan našem. Treba ostat hladne glave.
Većina Hrvata nebi radila, ali bi se žalila jer posla nema.
Upravo zbog takve kulture kontradiktornosti se i bojim bilo kakvih odluka većine Hrvata.
Ono što RH u ovom slučaju najviše može naštetiti jest korištenje same presude za ostvarivanje političkih ambicija i interesa bilo kakvih skupina, ulaganje snaga u motiviranje mase na ulogu pijuna u političkim sukobima te samim time otežavanje ili stvaranje nezainteresiranosti za ozbiljan rad u pogledu političkog i drugog djelovaja/pritiska na međunarodnu zajednicu i sam Haag.
Nažalost, bojim se da će tema "Haag" postati zamjena "partizana i ustaša" za manipulaciju masama dok će riješavanje tog problema postati kroz kratko vrijeme nešto u potpunosti nebitno.
Inače, pošto se konstantno priča o Brijunskim transkriptima, index.hr ih je priložio na portalu pa ih bilo tko može pročitati:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/procitajte-brijunske-transkripte-glavni-dokaz-haskog-suda-/547318.aspx
special1
16-04-2011, 12:34
Ovo je rezultat godinama nečinjenja apsolutno ničega od strane našh političara.
ne bih rekao da nisu ništa činili...upravo zbog toga što su činili svašta, došlo je do ovakve situacije, uvijek se guze svima zbog europe...i naravno ovaj napaćeni hrvatski narod (kako kaže mamić) pojede govno ko i obično
malimrav85
16-04-2011, 12:48
Treba ostat hladne glave.
To da.
Nije da je Mesić samostalan u gluposti, SDP, HDZ i svi njihovi čelnici jašu mu uz bok.
To me podsjeća na Ankicu Lepej; nema sumnje da je učinila plemenitu stvar vrijednu hvala i nekog odlikovanja ali isto tako nije sporno da je nikad ne bi zaposlio u bankarstvu ili nekom sličnom poslu di je povjerenje nužno. Slično tome, po meni, sve da su svi u HR bili krvožedni vampiri smatram da nije na predsjeniku države i vladajućim strukturama da slažu vješala.
jako me zanima reakcija mesica na sve ovo...
Nadam se da će državni odvjetnik pokrenuti kazneni progon zbog veleizdaje...
malimrav85
16-04-2011, 13:02
Prije članci 144. i 145.
ukoliko se nekom da čitat, ovdje se objašnjava čitav institut tzv. udruženog (zajedničkog) zločinačkog pothvata
http://www.pravo.hr/_download/repository/Studija_o_zajednickom_zlocinackom_pothvatu_hrvatsk a_verzija.pdf
pročitajte bar str.180 - svojevrsni sažetak (evo ga i tu: http://www.pravo.hr/apzh?@=5x37#news_16105)
politički sud, ništa drugo
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeljko-kerum-napadnut-na-prosvjedu-za-generale-u-splitu/547474.aspx
ovaj je ko mamic poceo vidjati zavedene srbe i muslimane...!
nadam se novom trendu napadanja politicara tijekom javnih skupova::E:
malimrav85
16-04-2011, 13:14
Majko mila, sad će on postat narodni heroj i vođa nacije.
Muka mi je.
Treba se preselit u negdje u Latinsku Ameriku.
svidja mi se koreografija na prosvjedu!
prekrizene zastave EU, a uz hrvatsku i zastava SAD-a:mhm:
ukoliko se nekom da čitat, ovdje se objašnjava čitav institut tzv. udruženog (zajedničkog) zločinačkog pothvata
http://www.pravo.hr/_download/repository/Studija_o_zajednickom_zlocinackom_pothvatu_hrvatsk a_verzija.pdf
pročitajte bar str.180 - svojevrsni sažetak (evo ga i tu: http://www.pravo.hr/apzh?@=5x37#news_16105)
politički sud, ništa drugo
Hvala na linku.
Inače, sada svi komentiraju činjenicu politiziranosti suda. Zar je doista teško bilo za shvatiti da je riječ o "političkom sudu"?
Koliko čujem, na trgu par tisuća ljudi, brojka se povecava.
ma znao sam cijelo vrijeme da politika igra ogromnu ulogu, al ovo nema apsolutno nikakvo uporište u pravu
jasno ti je sve kad vidiš da je izreka obrazložena citatom završne riječi optužbe, bez obrazloženja zašto su odbačeni navodi obrane, odnosno zašto ih sud nije našao valjanim
http://www.jutarnji.hr/presuda-gotovinii--prosvjed-podrske-generalima-u-zagrebu--na-trgu-se-okupilo-vise-stotina-ljudi--slusaju-thompsona/939398/
ak ovima uvale kaznu za trganje zastave EU brijem da ce nekog prehitit sam tak::E:
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/04/16/0135006.html?pos=n1
Sačić je sada uistinu pretjerao u političkom egzibicionizmu, bojim se.
paradis1
16-04-2011, 15:13
"Gospodo!
Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška svoj rođeni narod stavljati pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po gospodskoj svojoj voljici, bez naroda i protiv naroda. Ako to ne vjerujete, dao bog svima poživjeti toliko to neće biti dugo da vidite kako će hrvatski narod u svojoj republikanskoj i čovječanskoj svijesti vas otpuhnuti baš u času kad ćete misliti da se narod smirio, a vi da ste ga dobro zajahali."
Govor Stjepana Radića u Saboru 24. studenog 1918.
Zašto ti je to skandalozno? Pa generali su osuđeni zbog nečega, nije baš neka ludost podsjetit kratkim prilogom da postoje ljudi koji su stvarno stradali. Nije to loše, da se ljude malo spusti na zemlju i pokaže da postoji razlog zašto je bilo suđenja i zatvora. Sad, tko je odgovarao, a tko je odgovoran, to je druga priča, međutim jasno je da ljudi sami sebi još ne žele priznati da su se činili zločini na našem teritoriju. Mi kao da smo bezgrešni bili u ratu, a to je najveći izvor frustracija, upravo ta iluzija da nismo učinili ništa loše i da nema razloga za bilo kakvu odgovornost. To što su ljudi ubijani i izgnani, jebiga.
Što se Gotovine tiče, na stranu njegova nedužnost/krivnja, mi i dalje nastavljamo po starom. Zašto JEDNOM ne možemo racionalno postavit stvari i priznat da nisu svi veliki pravednici samim time što su naši. Takva percepcija rata kao apsolutno čistog i Gotovine kao sveca ga je, između ostalog, i koštala te 24 godine. Kao da smo smatrali da ga ne treba branit i da za njega ne treba lobirat. Poslali ga u Haag i eto sad, čekamo da se vrati u pobjedničkoj slavi, a kad ono...
Zatim emisije sinoć pune pametnih ljudi koji sve znaju, samo što je sad malo kasno. Od Kosorice kao i uvijek ništa pametno ni značajno se nije moglo čut, a kao šećer na kraju - Tuđman u trećem dnevniku. Pa da, oca mu osude kao ratnog zločinca, i onda je logičan korak pozvat čovjeka da ponudi racionalno i trezveno objašnjenje o svom ocu. Ovo mora da je neka zajebancija. Jel nas netko gleda, neki big brader? Ako gleda, pa to mora da je za umrijet od smijeha.
fat drummer
16-04-2011, 15:52
dao bih velike pare da se u studiju nađu sačić, sanader, mesić i glavaš
i zdravko mamić...
Darkbuster
16-04-2011, 15:56
ti si jedan urbani jugoslaven
fat drummer
16-04-2011, 15:57
jesam! ova rasprava je dosadna.. idem provocirat sick na pm. sick je genocidan.
jesam! ova rasprava je dosadna.. idem provocirat sick na pm. sick je genocidan.
brijes!
bas lijepo raspravljamo...:mrgreen:
lav africki
16-04-2011, 16:22
.
Zatim emisije sinoć pune pametnih ljudi koji sve znaju, samo što je sad malo kasno. Od Kosorice kao i uvijek ništa pametno ni značajno se nije moglo čut, a kao šećer na kraju - Tuđman u trećem dnevniku. Pa da, oca mu osude kao ratnog zločinca, i onda je logičan korak pozvat čovjeka da ponudi racionalno i trezveno objašnjenje o svom ocu. Ovo mora da je neka zajebancija. Jel nas netko gleda, neki big brader? Ako gleda, pa to mora da je za umrijet od smijeha.
Ne znam je li ovo zajebancija ili misliš ozbiljno Jer čisto sumnjam da ne znaš što je osuda, tko je donosi, kojim aktom, kada, što joj prethodi i lično. Ali sve i da je osuđen, kakve to veze ima s njegovim sinom? Mislim da takvi kao ti jednostavno ne mogu podnijeti drugačije mišljenje, uopće ih ne zanima ono što određena osoba govori, nego im je samo to što ona govori dovoljno da steknu sud o tome unaprijed. Takvih je puna naša ljevica i desnica, zbog toga nam i je tako kako je.
16-04-2011, 16:29
Za sve dušebrižnike organiziranog četničkog povlačenja 1995 :
svaki onaj član 5-6% stanovništva koji je uzeo 1991. pušku u ruke (štoviše, ne samo pušku, nego i cijeli arsenal teškog naoružanja) i počeo pucati po svojoj dojučerašnjoj državi tj. sukobio se sa ostatkom 95% stanovništva s ciljem otkidanja dijelova trećine+ teritorija i priključenja drugoj državi je automatski stavio sebe i svoju obitelj izvan zakona, a taj status mu se zacementirao sa bezbrojem zločina, masakriranja i nečovječnih postupanja, kao i protjerivanjem stotinjak tisuća Hrvata te postupnim ubijanjem i maltretiranjem onih par stotina preostalih.
To se, dogodilo 1991, a ne npr. u 7 mjesecu 1995. ili 1996. ; redoslijed događaja je neobično važan, iako ga mnogi vole vaditi iz konteksta da bi dokazali svoje nakaradne teze.
Oni su itekako imali izbora to ne raditi, jer se iz tih područja za vrijeme početka i trajanja rata iselio i jako velik broj srba, znači nisu se svi slagali sa četničkom idejom (kao i sa Miloševićevom SR Jugoslavijom, velik broj mladih ju je napustio).
Ono što se četnicima iz RH dogodilo 1995. prilikom povlačenja je bilo mila majka od onoga što su zaslužili, ili što bi u krajnjoj liniji oni nekom drugom napravili, što i jesu kad su imali priliku (ako su mogli po svojoj uhodanoj praksi u par dana ubiti 8 tisuća muslimana).
S druge strane puno je bolje bilo to rješenje da nitko nije ubijen, jer je onda tih stotinjak tisuća ljudi naselilo Srbiju i počelo opterećivati njihov ionako tanak budžet, isto kao što su prije srbi protjerali milijunski broj hrvata i muslimana koji su nama tijekom i nakon rata neizmjerno opterećivali budžet.
To je u krajnjem slučaju i bio razlog da se očuva Republika Srpska krajem '95 jer je Milošević prijetio eskalacijom sukoba zbog mogućeg novog vala izbjeglica, a to nikako "međunarodnoj zajednici" i čuvateljima statusa quo na ovim područjima nije bilo u interesu.
Ali, dokle god bude kod nas pobornika slobodne procjene domovinskog rata sa zlouporabljenih pozicija koje idu na ruku neprijatelju, ne trebate brinuti za to na kakav će se način tretirati i vrednovati domovinski rat.
U krajnjem slučaju, očekujte i nove sukobe jer sa politikom gdje se neznaju granice, a svi su "načelno jednaki" (a neki na nečiju štetu), počinju sukobi.
svaki onaj član 5-6% stanovništva koji je uzeo 1991. pušku u ruke (štoviše, ne samo pušku, nego i cijeli arsenal teškog naoružanja) i počeo pucati po svojoj dojučerašnjoj državi tj. sukobio se sa ostatkom 95% stanovništva s ciljem otkidanja dijelova trećine+ teritorija i priključenja drugoj državi je automatski stavio sebe i svoju obitelj izvan zakona, a taj status mu se zacementirao sa bezbrojem zločina, masakriranja i nečovječnih postupanja, kao i protjerivanjem stotinjak tisuća Hrvata te postupnim ubijanjem i maltretiranjem onih par stotina preostalih.
samo da provjerim... jel bi ovo citirano trebalo opravdavati svaki zlocin pocinjen nad ljudima pravoslavne vjere na teritoriju hrvatske za vrijeme domovinskog rata? mozda grijesim, ali stekao sam dojam da gornji post nekako naginje prema tome, pa samo provjeravam.
fat drummer
16-04-2011, 17:00
ne, brijem da tvrdi da svi koji su bili u krajini do kolovoza 95 mogu biti ubijeni na licu mjesta a njihova imovina konficirana i prodana na javnoj držabi
barem tako shvaćam pojam - stavljeni izvan zakona
p.s. možeš mu ubit i djecu i ženu
Paradajz
16-04-2011, 17:04
http://www.index.hr/vijesti/clanak/od-haskih-presuda-za-hrvatsku-samo-milan-martic-je-dobio-vise-od-gotovine/547445.aspx
e TO je stvarno tužno. jedino je milan martić dobio više (koji se na sav glas hvalio sa svojim "ratnim uspjesima.")
one_perfect_girl
16-04-2011, 17:24
http://www.index.hr/vijesti/clanak/svjetska-banka-ulazak-u-eu-vam-je-nevjerojatna-prilika/547504.aspx
Meni je OVO nevjerojatno. I kao slučajno. Jučer osude Gotovinu i Markača, proglase Oluju zločinačkim poduhvatom, a danas nam nude sve na pladnju i jedva čekaju da uđemo u EU. Coincidence? I think NOT!
Sad samo čekam naše preuzbuđene političare kako će početi pjevati kako nas Europa nije zaboravila, kako nas ludo voli i čezne za nama. Ma marš!
brooklyn
16-04-2011, 17:26
Zašto ti je to skandalozno? Pa generali su osuđeni zbog nečega, nije baš neka ludost podsjetit kratkim prilogom da postoje ljudi koji su stvarno stradali. Nije to loše, da se ljude malo spusti na zemlju i pokaže da postoji razlog zašto je bilo suđenja i zatvora. Sad, tko je odgovarao, a tko je odgovoran, to je druga priča, međutim jasno je da ljudi sami sebi još ne žele priznati da su se činili zločini na našem teritoriju. Mi kao da smo bezgrešni bili u ratu, a to je najveći izvor frustracija, upravo ta iluzija da nismo učinili ništa loše i da nema razloga za bilo kakvu odgovornost. To što su ljudi ubijani i izgnani, jebiga.
Posjetit prilogom da su ljudi stradavali nakon što naši generali zajedno dobiju za branjenje domovine više nego svi srpski generali za pad Vukovara i pokolj na Ovčari? Mislim, razumijem da smo mi Hrvati genocidan narod i sve što uz to ide, da smo krivi čak i u ovakvim situacijama jer valjda to dolazi s rođenjem, al ovo stvarno prelazi dozu bilo kakvog ukusa. Da oni puknu prilog o klanju Srba i inih baš onda kad je donesena ovako sramotna presuda ljudima koji su ponajviše zaslužni što je hrvatska država u granicama u kakvim je danas.
Najviše boli od svega što je ovom presudom i ovakvim NAŠIM razmišljanjima hrvatski vojnik i general u znaku jednakosti s četničkim koljačima.
Znači moj argument je da za koji k. mi svoje uvijek procesuiramo, naše vojne tajne naš predsjednik pokazuje javno stranim televizijama, naše generale osuđuju na godine većeg robijanja od suprotne strane- koja nije ni okvalificirana kao agresor, da nam odbiju genocid na ovčari itd itd... I nakon svega u Hrvatskoj ima više ljudi koji misle kao ti nego kao bilo tko normalan. Mrzim ovaj narod.
brooklyn
16-04-2011, 17:36
i sam da dodam... da smo mi kojim, hipotetskim slučajem napali srbe, ma u principu bilo koga da smo napali... ne da bi bili optuženi da smo genocidan narod i da se pokolj na možebitnim hrvatskim stanovništvom u takvoj situaciji ne bi spominjao a kamoli procesuirao, nego bi svi Hrvati bili odvedeni na prisilan rad po srpskim poljanama i davali bi danak ko u srednjem vijeku srbima dok se nebi naplatili, gradili bi im kuće što smo srušili i molili za oprost, izdavajući vlastite borce u ratu na pladnju... A i vjerojatno bi pričali između sebe kako smo to i zaslužili i da nam, pasmater.
Zašto ti je to skandalozno? Pa generali su osuđeni zbog nečega, nije baš neka ludost podsjetit kratkim prilogom da postoje ljudi koji su stvarno stradali. Nije to loše, da se ljude malo spusti na zemlju i pokaže da postoji razlog zašto je bilo suđenja i zatvora.
Ti si baš pravi hrvat, ne znam kaj drugo da ti kažem....
I nakon svega u Hrvatskoj ima više ljudi koji misle kao ti nego kao bilo tko normalan.
Jel bi me to trebalo uvrijedit? To što me stavljaš u kategoriju nenormalnih, po tvojim standardima?
i sam da dodam... da smo mi kojim, hipotetskim slučajem napali srbe, ma u principu bilo koga da smo napali... ne da bi bili optuženi da smo genocidan narod i da se pokolj na možebitnim hrvatskim stanovništvom u takvoj situaciji ne bi spominjao a kamoli procesuirao, nego bi svi Hrvati bili odvedeni na prisilan rad po srpskim poljanama i davali bi danak ko u srednjem vijeku srbima dok se nebi naplatili, gradili bi im kuće što smo srušili i molili za oprost, izdavajući vlastite borce u ratu na pladnju... A i vjerojatno bi pričali između sebe kako smo to i zaslužili i da nam, pasmater.
Upravo dio ovakvog razmišljanja ne želim bit, tako da se nadam da spadam u tu kategoriju nenormalnih.
Kad se raspravlja o ovoj temi, valjda su neuravnotežene reakcije neizbježne. Sve ok.
Ti si baš pravi hrvat, ne znam kaj drugo da ti kažem....
Ok. U svakom slučaju, ako tebi ispada da sam napisao nešta protiv Hrvatske, ja nemam volje objašnjavat. We'll leave it at that.
zločin je zločin neovisno o narodnosti i svako tko ga je počinio, mora za to odgovarati
al da me jebeš, ovo nije bio ni poduhvat, ni zajednički, a upitan je i epitet "zločinački"
Kada se ti sjećaš da se zadnji put u povijesti čovječanstva svi mirakulozno promijenili i postali savršeni ljudi? Sve će se više-manje nastavit kao do sada.
Shvaćam tvoju ogorčenost te je ona potpuno opravdana. No osobno se ne volim prepuštati malodušju. Sada sam 4. godina, sljedeće godine ulazim u politiku, umjesto da kukam pokušat ću nešto promijeniti. Danas na prosvjedu sam vidjela da se okuplja nova opcija sa Sačićem, Jurčevićem i ostalima.. Iza njih stoje razni drugi intelektualci kao Aralica, Šeparović.. Možda jest naivno, no moje godine i dopuštaju tu dozu nade i poleta, pa ću si dozvoliti da se uključim u sveli taj koncep i da osim što ću glasovati za njih, postanem i dio njih te pokušam svojim znanjem i trudom nešto izmjeniti..