PDA

View Full Version : Izborni predmeti Zaštita potrošača

Pravokutnići
06-07-2011, 18:04
Topik za kolegij zaštita potrošača.

malimrav85
06-07-2011, 18:08
Od svih izbornih s pete godine, meni najzanimljiviji. Na predavanja se ne mora ići ali su zanimljiva i ne traju dugo. Literatura su prezentacije prof.Baretića koje su obrađene na predavanju. Potrebno vrijeme za spremanje je 2 dana recimo.
Meni su pitanja bila: sustav zaštite potrošača u hr, nepoštene odredbe u ugovoru i nešto o normama.
Postojao je isti predmet i na engleskom.

i kolegica šalje

nije me gnjavio, pitao me kolektivnu zaštitu potrošača u hrvatskoj&nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima! nije mi postavio nijedno podpitanje.
kad krenete učiti, vidjet ćete da nisu baš sprdancija te prezentacije ( ili je to samo meni tako izgledalo) jer ima dosta nabrajanja&definicija... a ja sam tupsy to sve&naučila jer bi mi bilo glupo da me pita nešto pa da ne znam, a izborni je...sad mislim da ne treba jer me pitao po naslovima prezentacija pa da pričam što znam.

kate
06-07-2011, 20:22
weeeeeee za topic :D

zar nije trebalo ići na predavanja? nama je na konzultacijama rekao da moramo dolaziti!
ma svakako bih išla, nema šanse da bih druženje s njim propustila :D :D :D
meni deff najzanimljiviji predmet na petoj, a svakako&koristan
još da nije bilo trte prije usmenog oko toga kako neću pred njim prostu rečenicu skrpati... sve bi bilo difno&krasno...
ali za sve vas, koji se ne rastopite kad ga vidite, neće biti nikakvih problema :P

BaF
06-07-2011, 20:28
ma svakako bih išla, nema šanse da bih druženje s njim propustila

shvatili smo to iz kleberenja tebe i sušiparice ti, nemaš frke.

malimrav85
06-07-2011, 20:47
Zaključak o predavanjima sam izvukao iz nedostatka prozivanja ili ikakvog popisa. Moguće je suprotno. Ne znam jer nisam bio na konzultacijama.

face to face
14-10-2011, 13:08
http://www.pravo.unizg.hr/GP?@=5ywz#news_14411

face to face
14-11-2011, 10:49
http://www.pravo.unizg.hr/GP?@=5z8g#news_14411

nema predavanja ovu srijedu, a iduću je u 12 h

TILA
23-11-2011, 19:51
Može netko reći što je bilo danas na predavanju?Kolko vas je bilo?

kikica
27-01-2012, 12:14
ljudi, jel zna netko kad su rokovi za ovo? nema nikakvih obavjesti...

face to face
27-01-2012, 13:36
šta to ne ide normalno preko studomata kao i svi osatli ispiti? kako je bilo na zadnjem predavanju? ja nisam bio, nadam se da neće biti problema oko potpisa

TILA
27-01-2012, 14:10
Bili su rokovi na studomatu pa su ih maknuli ali vjerujem da će ih opet staviti nazad.Inače rokovi su isti kao i za sve ostale ispite.

igor
05-02-2012, 01:58
postoji li za ispit neka dodatna literatura ili su to samo prezentacije stavljene na stranici faksa? zahvaljujem!

face to face
05-02-2012, 18:28
45. ZAŠTITA POTROŠAČA
Literatura:
Baretić M.: Zaštita potrošača u Europskoj zajednici, Gavella N., Alinčić M., Hrabar D., Gliha I., Josipović T., Korać A., Baretić M., Nikšić S.: “Europsko privatno pravo”, Pravni fakultet u Zagrebu, Zagreb, 2002.
Baretić M.: Nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima s posebnim osvrtom na ugovore banaka i osiguravajućih društava, Zbornik radova: Dika M., Pogarčić Z: Obveze trgovaca u sustavu zaštite potrošača, 2003.
Baretić M.: Implementacija prava Europske zajednice o zaštiti potrošača u hrvatsko pravo, Zbornik XLI. Susreta pravnika, Zagreb 2003.
Baretić M.: Odgovornost za neispravan proizvod, Zbornik radova: Baretić M, Crnić I, Ćurković M, Grbin I, Kačer H, Klarić P, Momčinović H, Petrović S, Radolović A, Sessa Đ.: Zakon o obveznim odnosima, najznačajnije izmjene, novi instituti, 2005.
Baretić M.: Utjecaj pravila o zaštiti potrošača na zaštitu vjerovnika, Zbornik radova: M. Baretić, A. Eraković, H. Ernst, D. Gulin, O. Jelčić, T. Josipović, Z. Koharić, J. Matko Ruždjak, S. Porobija, Z. Struhne: Zaštita vjerovnika, pravni, porezni i računovodstveni aspekti, 2006.
Baretić M.: Nove obveze trgovca prema novom Zakonu o zaštiti potrošača s posebnim osvrtom na nepoštenu poslovnu praksu, Zbornik XLV. Susreta pravnika, 2007.
Baretić M.: Položaj vjerovnika u odnosima s potrošačima prema novom Zakonu o zaštiti potrošača – s posebnim osvrtom na potrošački ugovor o financijskim uslugama sklopljen na daljinu, Zbornik radova: D. Bajuk, M. Baretić, H. Ernst, M. Jelić, T. Josipović, Z. Koharić, N. Marković, N. Nekić-Plevko, N. Radišić, Z. Stuhne, I. Tepšić, Ž. Željko: Zaštita vjerovnika – financijski, pravni i porezni aspekti, 2007.
Baretić M.: Individualna i kolektivna zaštita potrošača u hrvatskom pravu, Zbornik radova: Tomljenović V., Čulinović Herc E., Butorac Malnar V. (ur.): Republika Hrvatska na putu prema Europskom pravosudnom području – rješavanje trgovačkih i potrošačkih sporova, 2009.
Baretić M.: Zaštita potrošača u turizmu, Propisi u poslovanju turističkih agencija, 2009.
Baretić M.: Zaštita potrošača u Republici Hrvatskoj – trenutno stanje i perspektive, radni materijali, neobjavljeno, 2009.
Čikara E.: Novosti u razvoju europskog prava zaštite potrošača: Osvrt na Zelenu knjigu o reviziji pravne stečevine na području zaštite potrošača Europske zajednice, Hrvatska pravna revija br. 1, 2008.
Čikara E.: Nova Direktiva 2008/48/EZ o ugovorima o potrošačkom kreditu, Pravo i porezi, br. 7-8/2009 i br. 9/2009.
Čikara E.: Otvorena pitanja potrošačkog kreditiranja u hrvatskome pravu, Zbornik 48. Susreta pravnika - Opatija '10 Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu, 2010.
Čikara, Emilia, Prijevremena otplata kredita prema novom Zakonu o potrošačkom kreditiranju, Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Vol. 31 br. 1, Supplement, 2010.
Josipović T: Zaštita potrošača u ugovoru o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine, Zbornik radova: Dika M., Pogarčić Z. (ur.): Obveze trgovaca u sustavu zaštite potrošača, 2003.
Josipović T.: Zaštita potrošača iz ugovora o timesharingu u Europskoj uniji, Zbornik PFZ, 2003.
Petrić S.: Nacrt zajedničkog referentnog okvira za europsko privatno pravo, Zbornik PFR, 2009.
Petrić S.: O nepravičnim klauzulama općih uvjeta ugovora u pravu Europske unije, Zbornik PFS, 2002
Petrić S.: Zaštita potrošača u bankarskim kreditnim poslovima u hrvatskom pravu u odnosu na pravo EU, Zbornik PFS, 2002.
Petrić S.: Sudski nalog za zaštitu interesa potrošača u pravu Europske unije, Zbornik radova: Tomljenović V., Čulinović Herc E., Butorac Malnar V. (ur.) Republika Hrvatska na putu prema Europskom prvosudnom području, 2009.
Tomljenović V.: Grupne tužbe – učinkovita pravna sredstva zaštite potrošača u poredbenom pravu, Zbornik radova: Hrvatska na putu prema europskom pravosudnom području – rješavanje trgovačkih i potrošačkih sporova, 2006.
Stephen Weatherill: EU Consumer Law and Policy, Edward Elgar Pub, 2005
Obvezni izvori:
Zakon o zaštiti potrošača, NN 79/07, 125/07, 79/09, 89/09.
Zakon o obveznim odnosima, NN 35/05, 41/08 – odabrani članci
Zakon o potrošačkom kreditiranju, NN 75/09
Zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu NN 132/98, 63/08, 134/09. – odabrani članci
Zakon o leasingu NN 135/06. – odabrani članci
Zakon o osiguranju NN 151/05, 87/08, 82/09. – odabrani članci
Zakon o kreditnim institucijama NN 117/08, 74/09, 153/09. – odabrani članci
Zakon o općoj sigurnosti proizvoda NN 30/09. – odabrani članci
Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjeni sukladnosti NN 20/10. – odabrani članci
Zakonu o hrani NN 46/07, 155/08. – odabrani članci

ovo je službena literatura sa stranice faksa ima još toliko dodatne, sve same direktive eu

TILA
05-02-2012, 19:00
Al ne treba sve to učit.Kolko znam do sada su ljudi učili samo prezentacije.

2Pac
05-02-2012, 21:57
Ma samo prezentacije.

face to face
06-02-2012, 11:00
ma znam, ni ja se ne namjeravam upuštati u to, ali kad je čovjek već lijepo pitao. nek se nađe :)