Pravokutnići
06-07-2011, 18:04
Topik za kolegij zaštita potrošača.
malimrav85
06-07-2011, 18:08
Od svih izbornih s pete godine, meni najzanimljiviji. Na predavanja se ne mora ići ali su zanimljiva i ne traju dugo. Literatura su prezentacije prof.Baretića koje su obrađene na predavanju. Potrebno vrijeme za spremanje je 2 dana recimo.
Meni su pitanja bila: sustav zaštite potrošača u hr, nepoštene odredbe u ugovoru i nešto o normama.
Postojao je isti predmet i na engleskom.
i kolegica šalje
nije me gnjavio, pitao me kolektivnu zaštitu potrošača u hrvatskoj&nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima! nije mi postavio nijedno podpitanje.
kad krenete učiti, vidjet ćete da nisu baš sprdancija te prezentacije ( ili je to samo meni tako izgledalo) jer ima dosta nabrajanja&definicija... a ja sam tupsy to sve&naučila jer bi mi bilo glupo da me pita nešto pa da ne znam, a izborni je...sad mislim da ne treba jer me pitao po naslovima prezentacija pa da pričam što znam.
weeeeeee za topic :D
zar nije trebalo ići na predavanja? nama je na konzultacijama rekao da moramo dolaziti!
ma svakako bih išla, nema šanse da bih druženje s njim propustila :D :D :D
meni deff najzanimljiviji predmet na petoj, a svakako&koristan
još da nije bilo trte prije usmenog oko toga kako neću pred njim prostu rečenicu skrpati... sve bi bilo difno&krasno...
ali za sve vas, koji se ne rastopite kad ga vidite, neće biti nikakvih problema :P
ma svakako bih išla, nema šanse da bih druženje s njim propustila
shvatili smo to iz kleberenja tebe i sušiparice ti, nemaš frke.
malimrav85
06-07-2011, 20:47
Zaključak o predavanjima sam izvukao iz nedostatka prozivanja ili ikakvog popisa. Moguće je suprotno. Ne znam jer nisam bio na konzultacijama.
face to face
14-10-2011, 13:08
http://www.pravo.unizg.hr/GP?@=5ywz#news_14411
face to face
14-11-2011, 10:49
http://www.pravo.unizg.hr/GP?@=5z8g#news_14411
nema predavanja ovu srijedu, a iduću je u 12 h
Može netko reći što je bilo danas na predavanju?Kolko vas je bilo?
ljudi, jel zna netko kad su rokovi za ovo? nema nikakvih obavjesti...
face to face
27-01-2012, 13:36
šta to ne ide normalno preko studomata kao i svi osatli ispiti? kako je bilo na zadnjem predavanju? ja nisam bio, nadam se da neće biti problema oko potpisa
Bili su rokovi na studomatu pa su ih maknuli ali vjerujem da će ih opet staviti nazad.Inače rokovi su isti kao i za sve ostale ispite.
postoji li za ispit neka dodatna literatura ili su to samo prezentacije stavljene na stranici faksa? zahvaljujem!
face to face
05-02-2012, 18:28
45. ZAŠTITA POTROŠAČA
Literatura:
Baretić M.: Zaštita potrošača u Europskoj zajednici, Gavella N., Alinčić M., Hrabar D., Gliha I., Josipović T., Korać A., Baretić M., Nikšić S.: “Europsko privatno pravo”, Pravni fakultet u Zagrebu, Zagreb, 2002.
Baretić M.: Nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima s posebnim osvrtom na ugovore banaka i osiguravajućih društava, Zbornik radova: Dika M., Pogarčić Z: Obveze trgovaca u sustavu zaštite potrošača, 2003.
Baretić M.: Implementacija prava Europske zajednice o zaštiti potrošača u hrvatsko pravo, Zbornik XLI. Susreta pravnika, Zagreb 2003.
Baretić M.: Odgovornost za neispravan proizvod, Zbornik radova: Baretić M, Crnić I, Ćurković M, Grbin I, Kačer H, Klarić P, Momčinović H, Petrović S, Radolović A, Sessa Đ.: Zakon o obveznim odnosima, najznačajnije izmjene, novi instituti, 2005.
Baretić M.: Utjecaj pravila o zaštiti potrošača na zaštitu vjerovnika, Zbornik radova: M. Baretić, A. Eraković, H. Ernst, D. Gulin, O. Jelčić, T. Josipović, Z. Koharić, J. Matko Ruždjak, S. Porobija, Z. Struhne: Zaštita vjerovnika, pravni, porezni i računovodstveni aspekti, 2006.
Baretić M.: Nove obveze trgovca prema novom Zakonu o zaštiti potrošača s posebnim osvrtom na nepoštenu poslovnu praksu, Zbornik XLV. Susreta pravnika, 2007.
Baretić M.: Položaj vjerovnika u odnosima s potrošačima prema novom Zakonu o zaštiti potrošača – s posebnim osvrtom na potrošački ugovor o financijskim uslugama sklopljen na daljinu, Zbornik radova: D. Bajuk, M. Baretić, H. Ernst, M. Jelić, T. Josipović, Z. Koharić, N. Marković, N. Nekić-Plevko, N. Radišić, Z. Stuhne, I. Tepšić, Ž. Željko: Zaštita vjerovnika – financijski, pravni i porezni aspekti, 2007.
Baretić M.: Individualna i kolektivna zaštita potrošača u hrvatskom pravu, Zbornik radova: Tomljenović V., Čulinović Herc E., Butorac Malnar V. (ur.): Republika Hrvatska na putu prema Europskom pravosudnom području – rješavanje trgovačkih i potrošačkih sporova, 2009.
Baretić M.: Zaštita potrošača u turizmu, Propisi u poslovanju turističkih agencija, 2009.
Baretić M.: Zaštita potrošača u Republici Hrvatskoj – trenutno stanje i perspektive, radni materijali, neobjavljeno, 2009.
Čikara E.: Novosti u razvoju europskog prava zaštite potrošača: Osvrt na Zelenu knjigu o reviziji pravne stečevine na području zaštite potrošača Europske zajednice, Hrvatska pravna revija br. 1, 2008.
Čikara E.: Nova Direktiva 2008/48/EZ o ugovorima o potrošačkom kreditu, Pravo i porezi, br. 7-8/2009 i br. 9/2009.
Čikara E.: Otvorena pitanja potrošačkog kreditiranja u hrvatskome pravu, Zbornik 48. Susreta pravnika - Opatija '10 Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu, 2010.
Čikara, Emilia, Prijevremena otplata kredita prema novom Zakonu o potrošačkom kreditiranju, Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Vol. 31 br. 1, Supplement, 2010.
Josipović T: Zaštita potrošača u ugovoru o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine, Zbornik radova: Dika M., Pogarčić Z. (ur.): Obveze trgovaca u sustavu zaštite potrošača, 2003.
Josipović T.: Zaštita potrošača iz ugovora o timesharingu u Europskoj uniji, Zbornik PFZ, 2003.
Petrić S.: Nacrt zajedničkog referentnog okvira za europsko privatno pravo, Zbornik PFR, 2009.
Petrić S.: O nepravičnim klauzulama općih uvjeta ugovora u pravu Europske unije, Zbornik PFS, 2002
Petrić S.: Zaštita potrošača u bankarskim kreditnim poslovima u hrvatskom pravu u odnosu na pravo EU, Zbornik PFS, 2002.
Petrić S.: Sudski nalog za zaštitu interesa potrošača u pravu Europske unije, Zbornik radova: Tomljenović V., Čulinović Herc E., Butorac Malnar V. (ur.) Republika Hrvatska na putu prema Europskom prvosudnom području, 2009.
Tomljenović V.: Grupne tužbe – učinkovita pravna sredstva zaštite potrošača u poredbenom pravu, Zbornik radova: Hrvatska na putu prema europskom pravosudnom području – rješavanje trgovačkih i potrošačkih sporova, 2006.
Stephen Weatherill: EU Consumer Law and Policy, Edward Elgar Pub, 2005
Obvezni izvori:
Zakon o zaštiti potrošača, NN 79/07, 125/07, 79/09, 89/09.
Zakon o obveznim odnosima, NN 35/05, 41/08 – odabrani članci
Zakon o potrošačkom kreditiranju, NN 75/09
Zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu NN 132/98, 63/08, 134/09. – odabrani članci
Zakon o leasingu NN 135/06. – odabrani članci
Zakon o osiguranju NN 151/05, 87/08, 82/09. – odabrani članci
Zakon o kreditnim institucijama NN 117/08, 74/09, 153/09. – odabrani članci
Zakon o općoj sigurnosti proizvoda NN 30/09. – odabrani članci
Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjeni sukladnosti NN 20/10. – odabrani članci
Zakonu o hrani NN 46/07, 155/08. – odabrani članci
ovo je službena literatura sa stranice faksa ima još toliko dodatne, sve same direktive eu
Al ne treba sve to učit.Kolko znam do sada su ljudi učili samo prezentacije.
face to face
06-02-2012, 11:00
ma znam, ni ja se ne namjeravam upuštati u to, ali kad je čovjek već lijepo pitao. nek se nađe :)