PDA

View Full Version : I. Nacionalna Povijest

Pravokutnići
03-05-2005, 22:16
WEB KATEDRE
http://www.pravo.hr/phpd

LITERATURA:
http://www.pravo.hr/PHPD/o_predmetu/literatura

ISPITIVAČI:
Prof. dr. sc. Dalibor Čepulo - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 33/I.) dalibor.cepulo@pravo.hr
Doc. dr. sc. Mirela Krešić - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 35/I.), mkresic2002@yahoo.com

ASISTENTI: (asistent Kosnica i asistentica Pastović dobili pravo ispitivanja od lipnja 2011.)
Ivan Kosnica - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 41/II.) ikosnica@net.hr
Dunja Pastović - konzultacije četvrtkom od 12 sati (ĆM 4, soba 12a, prizemno) dpastovic@yahoo.com
Filip Hameršak - konzultacije četvrtkom od 15 sati (ĆM 4, soba 12a, prizemno) filip.hamersak@pravo.hr

ISPIT:
Kolokvirati mogu samo seminaristi. Ispit se sastoji od 7 pitanja od kojih se svako boduje sa maksimalno 2 boda. Potrebno je skupit 7 bodova od 14 za prolaz. Koristite pitanja iz skriptarnice jer se ponavljaju, a prelistajte topic kako biste saznali kako odgovarati na pitanja na pismenom.

Student kojega je određeni nastavnik na usmenom ispitu negativno ocijenio ima pravo sljedeći put polagati ispit pred drugim nastavnikom iste katedre ako na katedri ima dva ili više nastavnika ovlaštenih za izvođenje nastave i održavanje ispita. Više na http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/961-FAQ?p=390247&viewfull=1#post390247

ROKOVI 2011./2012.

07.11.2011.
30.01.2012.
13.02.2012.
16.04.2012.
04.06.2012.
18.06.2012.
02.07.2012.
03.09.2012.
17.09.2012.

PRIJAVA ISPITA:
Ispit se prijavljuje preko studomata.

LINKOVI IZ SKRIPTARNICE:
Pitanja za pismeni iz Čepulove knjige (http://www.pravokutnik.net/skripta/hrvatska-pravna-povijest-u-europskom-kontekstu/pitanja-cepulo)
Pitanja za pismeni iz knjige Engesfeld (http://www.pravokutnik.net/skripta/hrvatska-pravna-povijest-u-europskom-kontekstu/pitanja-engesfeld)

PITANJA S PISMENIH ISPITA I KOLOKVIJA, DOJMOVI S USMENIH (SVAKI ISPITIVAČ U SVOM DOKUMENTU), DOJMOVI S KOMISIJE

zgmetropola
08-09-2010, 16:18
Moramo li se za slušanje ispita posebno najaviti ili se možemo samo pojaviti kad je ispit pa pitati ispitivača za slušanje?
dođeš tamo u vrijeme ispita i kad profesor prozove ove za odgovarat, pitaš dal možeš doć slušat. ne trebaš se posebno najavljivat.

Koliko su korisni ovi repetitoriji iz nacije?
Meni su u prvom semestru bili vrlo korisni, mislim da od 7 pitanja koja su na kolokviju 6 ih se spomene u repetitoriju. Ako naučiš sve ono što vam na repetitoriju označe kao bitno, nema šanse da padneš kolokvij. Moja preporuka je da na ponavljannja iz nacije obavezno idete.

Koliko su vazne same godine u ovom ispitu jer vidim da ih knjiga ima previse. Jel se inzistira bas na njima ili?
A gle, naravno da je za neke najvažnije stvari jako bitno znat godine, ali da ih katedra nešto jako strogo traži, to nikako. Prof. Čepulo na uvodnim predavanjima uvijek naglašava kako je puno bitnije da se dobro nauči i razumije samo gradivo, nego da znaš sve moguće godine. Isto ti mogu potvrdit i kod asistentice Krešić, sigurno te neće rušit ako za nešto nećeš znat točan datum ili godinu. Naravno, morao bi to znat za presudne događaje, a kod procesa osamostaljivanja Hrvatske je jako bitno znat i točne datume, to svakako moraš naučit. Kad su ostale nešto sporednije stvari u pitanju, godine nisu toliko bitne koliko je bitno da znaš konkretne činjenice - ukratko povijesni okvir, društveno-političko uređenje i pravne institute.

Jel ima velike razlike između knjige "Povijest hrvatske države i prava" iz 1999. i 2002. godine'?? koja vam se čini lakša, bolje pisana?? koja vam je bolja općenito???
Pa knjiga iz 2002. je nešto jako malo izmijenjena u odnosu na onu iz 1999., ali ta razlika nije toliko drastična da je jedna lakša ili bolje pisana od druge...

Student kojega je određeni nastavnik na usmenom ispitu negativno ocijenio ima pravo sljedeći put polagati ispit pred drugim nastavnikom iste katedre ako na katedri ima dva ili više nastavnika ovlaštenih za izvođenje nastave i održavanje ispita. Više na http://www.pravokutnik.net/forum/sho...l=1#post390247 (http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/961-FAQ?p=390247&viewfull=1#post390247)

Koliko tjedana otprilike treba za spremiti ispit?
3-4 tjedna, iako su neki naučili i za manje, a nekima naravno treba i više. dosta je individualno, uostalom kao i na većini ispita.

Na stranicama katedre pišu stranice koje ne treba učiti, piše za izdanje od 2002...a ja imam 2006.,pretpostavljam da te izbačene stranice vrijede za 2002.i svako kasnije izdanje,znači i 2006.?
Pa knjiga se,koliko ja znam,nije mijenjala. dakle,vrijedi i za kasnija izdanja. Inače bi valjda napisali kakvu napomenu.

Što ne treba učiti?
http://www.pravo.hr/PHPD/o_predmetu/literatura
Također, pogledati privitke s pitanjima i privitak objasnjenja_i_odgovori kako biste dobili uvid u to što se češće/rjeđe pojavljuje u ispitu.

Koliko dana nakon pismenog su obicno usmeni na ovoj katedri?
Usmeni počinju već idući dan, odmah nakon objave rezultata.

zgmetropola
15-10-2011, 23:20
Tema je očišćena i restrukturirana.

Stari privici su ažurirani.

Novost je privitak nacija_objasnjenja_i_odgovori koji sadrži sva prikupljenja pojašnjenja gradiva sa topica, kao i odgovore na sva pitanja vezana za gradivo ikad ovdje postavljena. S obzirom da je tema potpuno prazna, prije postavljanja bilo kakvog pitanja, pretražite taj dokument (jednostavno sa ctrl + f).

Također sam dodao i privitak sa prvim dojmovima sa usmenih ispita friškog ispitivača, asistenta Kosnice.

Drugi post, zajedno sa prvim, sadrži još neke korisne informacije.

Kako bismo zadržali preglednost i tako povećali korist ovog topica, obavezno proučite privitke i prva 2 posta prije postavljanja pitanja.
Sretno svima, siguran sam da će novi privitak pomoći, stoga ga koristite :thumbup:
Možebitne pogreške javite što prije!

Hvala!

http://img523.imageshack.us/img523/3016/tema7tx7.jpg

zgmetropola (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php/8042-zgmetropola)

--- očišćena tema ---

joejoejoe
20-10-2011, 18:48
Može li mi netko potvrditi sljdeće o Istri:

1861. Veljačkim patentom posatala je autonomna pokrajina sa saborom i izvršnim odborom (vladom)
1867. Sve ostaje isto samo što je stavljena pod Namjesništva u Trstu, i uvrštena u Austro-ilirsko primorje?

Treba li se detaljnije učiti ilirske pokrajine, pošto vidim da nema pitanja o njima na listi?

Tajana
23-10-2011, 17:08
jel vrijedi za obje knjige da ne treba učit sitna slova????

brinettica
23-10-2011, 17:41
jel vrijedi za obje knjige da ne treba učit sitna slova????

ne treba učit sitna slova ni iz jedne...jedino ako se ne varam,ima u čepulovoj na početku kod važnosti langobarskog prava,pisano je sitnim slovima,a nalazi se među ispitnim pitanjima

Paradajz
24-10-2011, 00:41
Jesu ova predavanja za izvanredne ponedjeljkom i četvrtkom istog sadržaja or not?

pupsy
24-10-2011, 09:52
Jesu ova predavanja za izvanredne ponedjeljkom i četvrtkom istog sadržaja or not?

Istog su, samo drugi turnus. Krešićka ih vodi :D
Ništa ne propuštaš.

Tajana
28-10-2011, 18:26
jel je moguće naciju riješit preko skripte?

hann
28-10-2011, 18:36
jel je moguće naciju riješit preko skripte?

Da,bez problema :)

Venet
31-10-2011, 15:17
koliko je bilo sabora na hrvatskom prostoru, 3?
na to mislim na Hrvatski, Slavonski i Dalmatinski, svaki posebno?

brinettica
31-10-2011, 16:03
koliko je bilo sabora na hrvatskom prostoru, 3?
na to mislim na Hrvatski, Slavonski i Dalmatinski, svaki posebno?

mislim da ti fali istarski :wink:

joejoejoe
31-10-2011, 16:49
Da,bez problema :)

Koju skritpu predlažete za Čepula? Prošao sam dva puta knjigu i znam složiti priču, ali mi treba negdje sažeto da mogu lakše naštrebati pitanja za pismeni (ako može i link)?

judge amy
01-11-2011, 14:52
Načelo paterna paternis,materna maternis,gdje se to otprilike spominje u čepulovoj knjizi...učila sam samo po skripti,tog mi nema u njoj ,a cini mi se kao bitno a u knjizi se ne snalazim bas najbolje...hvala

zgmetropola
01-11-2011, 14:56
Načelo paterna paternis,materna maternis,gdje se to otprilike spominje u čepulovoj knjizi...učila sam samo po skripti,tog mi nema u njoj ,a cini mi se kao bitno a u knjizi se ne snalazim bas najbolje...hvala

U drugom nasljednom redu vlada pravilo, po kojem se imovina umrloga u nedostatku descendenata vraća onoj liniji od koje je došla. Taj princip, nazvan "Paterna paternis, materna maternis", nalazimo u mnogim dijelovima Europe, od Korzike do juga Nizozemske. Kod nas, najviše se primjenjivao u Istri.

Bijelimis
01-11-2011, 20:45
Jel mi može netko tko je već bio na ispitu reći kolko pitanja bude iz koje knjige (ili je uvijek drugačije) i dal budu pitanja tipa da se hrvatsko pravo usporedi sa albanskim ili šerijatskim. e i još jedno super glupo pitanje za pametnije ljude od mene: razlika između kmeta i kolona :D fala

joejoejoe
01-11-2011, 21:08
Jel mi može netko tko je već bio na ispitu reći kolko pitanja bude iz koje knjige (ili je uvijek drugačije) i dal budu pitanja tipa da se hrvatsko pravo usporedi sa albanskim ili šerijatskim. e i još jedno super glupo pitanje za pametnije ljude od mene: razlika između kmeta i kolona :D fala

Na dosta pitanja imaš odgovor u failu nacija objašnjenja i odgovori iz prvog posta. Tamo je navedeno da je uobičajno 4 pitanja iz Engsfeld, i tri iz Čepulove knjige. Meni je više ljudi reklo da se ne zamaram albanskim i šerijatskim pravom (samo neke osnove šerijatskog da ponovim). O kolonima imaš više na 140. stranici čepula. Uglavnom, kolonat je ugovorni odnos koji sadrži obaveze kolona i vlasnika zemlje, što kod kmetskih odnosa nije bio slučaj. Prouči više u knjizi.

judge amy
02-11-2011, 11:59
Ustav 1974- elementi državnosti...to je bilo pitanje na jednom od usmenih...nije mi bas najjasnije o cemu tocno treba pricati pod "elementima državnosti" jer ima dosta materijala za pricanje općenito o tom ustavu...unaprijed hvala...

Maštogratka
02-11-2011, 12:35
p.s. ovo je iz privitka nacija objašnjenja i odgovori:
elementi državnosti u ustavu 1974., to se misli na ustav SFRJ ili SRH ?
a vjerovatno moras na primjeru hrvatskog ustava objasnit ustav federacije , odnosno kako se on prenio sa federacije na drzave clanice konkretno na Hrvatsku

molim da netko to pojasni na kraju kak je ako može

judge amy
02-11-2011, 21:57
pitanje s ispita na koje nema odgovora u skripti...dakle - administrativni socijalizam...ne trebate pisati citav odgovor,ali makar mala pomoć di se to spominje u knjizi...ovako letimicno prolazim pa ne mogu nikako naći...

brinettica
02-11-2011, 22:07
pitanje s ispita na koje nema odgovora u skripti...dakle - administrativni socijalizam...ne trebate pisati citav odgovor,ali makar mala pomoć di se to spominje u knjizi...ovako letimicno prolazim pa ne mogu nikako naći...

čepulo,str. 228./229. kraj ulomka "vlasništvo i gospodarstvo"

joejoejoe
04-11-2011, 20:10
Dali je ova skripta dovoljna za ponavljanje Čepula http://www.pravokutnik.net/sites/default/files/skripte/cepulo-odgovori-i-pitanja.doc. Knjigu sam pročitao i shvatio (dva puta), ali moram sad u dva dana utvrditi činjenice za pismeni. Jugoslaviju ću ponavljati iz knjige.

judge amy
04-11-2011, 21:01
Dali je ova skripta dovoljna za ponavljanje Čepula http://www.pravokutnik.net/sites/default/files/skripte/cepulo-odgovori-i-pitanja.doc. Knjigu sam pročitao i shvatio (dva puta), ali moram sad u dva dana utvrditi činjenice za pismeni. Jugoslaviju ću ponavljati iz knjige.
da,naravno

.Coco.
04-11-2011, 21:01
Tu nisam koristila, al mi je puuuno pomogla ona od 54 stranice (prva je tamo među skriptama). Pismeni nije problem, pitanja se vrte, a ova skripta je dosta dobra, vidjet ćeš pri ponavljanju. :thumbup:

Maštogratka
04-11-2011, 21:10

ja bi rekla da je za ponavljanje 2 dana prije ispita i predovoljna, a naročito za utvrđivanje činjenica za pismeni. preporučila bih ti onu drugu sa pitanjima i odgovorima gdje je i čepulo i engelsfeld: http://www.pravokutnik.net/skripta/hrvatska-pravna-povijest-u-europskom-kontekstu/skripta-nacionalna. također preporučam da se primiš posla pošteno s tom skriptom i da iz knjige ponavljaš za usmeni jer neš baš stić

joejoejoe
04-11-2011, 21:37
Isprintati cu i tu od 54 stranice, mogla bi u ponedjeljak ujutro biti korisna (do 10h se čuda naprave). Hvala svima.

judge amy
05-11-2011, 13:49
upravna organizacija vlasti u hrv. i slavoniji od 1861-1868, navesti upravne organe vlasti- može mala pomoć što konkretno treba napisati,ovo je bilo također na ispitu...hvala :)

joejoejoe
05-11-2011, 14:20
upravna organizacija vlasti u hrv. i slavoniji od 1861-1868, navesti upravne organe vlasti- može mala pomoć što konkretno treba napisati,ovo je bilo također na ispitu...hvala :)

Čudno pitanje. Pošto nemogu pronaći ništa detaljnije o tome, rekao bih da je upravnu vlast vršio kralj koji je postavljao bana. Organi uprave bi onda bile županije i kotarevi, kraljevski slobodni gradovi i seoske općine (to uređene donijela je Banska konferencija). Ban je možda bio predsjednik Carskog i kraljevskog namjesništva kao nekakve vlade (za ovo nisam siguran, neznam dali je ukinuto 1960. to namjesništvo).

EDIT:

Pogledao sam u knjizi, odgovor na to pitanje nalazi se na stranci 116.-122. u Engsfled, a to je označeno kao dio koji netreba učiti. Možda je to pitanje postavljeno nekad davno.

judge amy
05-11-2011, 15:11
Čudno pitanje. Pošto nemogu pronaći ništa detaljnije o tome, rekao bih da je upravnu vlast vršio kralj koji je postavljao bana. Organi uprave bi onda bile županije i kotarevi, kraljevski slobodni gradovi i seoske općine (to uređene donijela je Banska konferencija). Ban je možda bio predsjednik Carskog i kraljevskog namjesništva kao nekakve vlade (za ovo nisam siguran, neznam dali je ukinuto 1960. to namjesništvo).

EDIT:

Pogledao sam u knjizi, odgovor na to pitanje nalazi se na stranci 116.-122. u Engsfled, a to je označeno kao dio koji netreba učiti. Možda je to pitanje postavljeno nekad davno.

Da,tako sam i pretpostavila....e i da još 1 stvar-pitanje je senat u drzavi shs-to se misli na senat kraljevine jugoslavije ili...?

Maštogratka
05-11-2011, 15:47
Da,tako sam i pretpostavila....e i da još 1 stvar-pitanje je senat u drzavi shs-to se misli na senat kraljevine jugoslavije ili...?

da, misli se na senat kraljevine jugoslavije. isto ko što se u rapallskom ugovoru koristio naziv Država SHS umjesto Kraljevina SHS. u svakom slučaju Država SHS nije imala senat

joejoejoe
05-11-2011, 17:29
da, misli se na senat kraljevine jugoslavije. isto ko što se u rapallskom ugovoru koristio naziv Država SHS umjesto Kraljevina SHS. u svakom slučaju Država SHS nije imala senat

Ne znam zašto je taj senat toliko važan, bezvezno tijelo o kojem ima možda par rečenica u knjizi.

Kad nas pitaju koje strane su sklopile rapalski ugovor kažemo "Kraljevina SHS, ali u ugovoru se navodi država shs"?

Maštogratka
06-11-2011, 00:32
Ne znam zašto je taj senat toliko važan, bezvezno tijelo o kojem ima možda par rečenica u knjizi.

Kad nas pitaju koje strane su sklopile rapalski ugovor kažemo "Kraljevina SHS, ali u ugovoru se navodi država shs"?

pa nije taj senat tooooliko važan. važno je da znaš da je postojao, da su organi vlasti u kraljevini jugoslaviji bili vladar ili namjesništvo, vlada i DVODOMNO narodno predstavništvo (narodna skupština i senat). al ipak bi bilo zgodno znati tih par rečenica zbog pismenog.

nebitno je hoćeš li kod rapallskog reći država shs ili kraljevina. ja sam recimo u pismenom jednom spomenula državu shs. tak ti se u knjizi negdje pojavljuje kraljevstvo shs a negdje kraljevina shs - to sve u jedan koš, dok ne dođeš do kraljevine jugoslavije - tada je bitno da je jugoslavija a ne shs

zgodnjakusa
06-11-2011, 00:56
Ovo za elemente drzavnosti vam je cepulo strana meni 253 ugl ne znam jel svima ista stranica u knjizi ali kod ustava iz 1974 pa vam je odjeljak podjekla nadleznosti pa vam je ispod toga malo odvojeno kreće ovako: Značajno je da su republike dobile čak i određena prava u području klasičnih funkcija federalne države tj. obrani i vanjskim poslovima itd cijeli taj odlomak plus dvije rečenice na idućoj stranici. a konkretno za Hrvatsku vam je to teritorijalna obrana hrvatske i zajednica alpe dunav jadran il kak se već zove. i ovo tvrdim sa 100% jer mi je asistent Kosnica to potvrdio.eto :)

judge amy
06-11-2011, 11:44
Je li Hrvatska prema svim Ustavima imala pravo na odcjepljenje?

joejoejoe
06-11-2011, 12:00
Je li Hrvatska prema svim Ustavima imala pravo na odcjepljenje?

Nije to baš tako jednostavno. O tome imaš cijelo jedno poglavlje valjda (234 str Čepulo). Spominje se u svakom ustavu, ali se radi o proklamaciji bez sadržaja, odnosno konzumirano pravu (po nekim teoretičarima)... Malo to bolje prouči jer će to pitanje sigurno biti na usmenom, ako ne i na pismenom. Čini mi se bitnim :):)

IceCold
06-11-2011, 12:00
Koliko se ja sjećam Hrvatska je prema svim ustavima (kao i prema saborima) od početka imala pravo na odcjepljenje, jer se svaki put "sama" stavljala pod tuđu vlast, istina da je u nekim razdobljima bila više ograničena nego u drugim.

joejoejoe
06-11-2011, 12:16
Koliko se ja sjećam Hrvatska je prema svim ustavima (kao i prema saborima) od početka imala pravo na odcjepljenje, jer se svaki put "sama" stavljala pod tuđu vlast, istina da je u nekim razdobljima bila više ograničena nego u drugim.

Ja mislim da je ona pitala samo za ustave druge jugoslavije, kad se prvi put u povijesti spominje pravo na samoodređenje i odcjepljenje. Ovo "sama" si dobro stavio u navodnike jer nije baš tako jednostavno i treba u obzir uzeti organe koji su proglasili ujedinjenje, njihov sastav i sl.

Mislim da je tu bitno naglasiti da u jugoslavenskim ustavima pravo na odcjepljenje i samoopredjeljenje nije bilo realno jamstvo, da je sama realizacija bila piatanje političkih činjenica, a ne pravne argumentacije. O tome svjedoči i gušenje hrvatskog proljeća, domovinski rat ali i zaključci Badinterove komisije.

judge amy
06-11-2011, 12:32
Zapravo sam htjela pitati samo iz tog cistog pravnog apekta...to je pitanje bilo na usmenom jednoj curi...ona se cijela zbunila pa ni ja vise nisam bila sigurna sto je tocan odgovor...ugl,po meni bi trebalo reci to da je s formalno pravnog gledista imala,pa malo o tim razlicitim tumacenjima( samo pro forma/konzumirano pravo)...a u prilog tome da to nije bilo bas jednostavno odvojiti se to sto si rekao proljećari,domovinski rat,Badinter...right?

joejoejoe
06-11-2011, 12:44
Zapravo sam htjela pitati samo iz tog cistog pravnog apekta...to je pitanje bilo na usmenom jednoj curi...ona se cijela zbunila pa ni ja vise nisam bila sigurna sto je tocan odgovor...ugl,po meni bi trebalo reci to da je s formalno pravnog gledista imala,pa malo o tim razlicitim tumacenjima( samo pro forma/konzumirano pravo)...a u prilog tome da to nije bilo bas jednostavno odvojiti se to sto si rekao proljećari,domovinski rat,Badinter...right?

Rekao bih da da, ali pazi se ovog s "formalnog pravnog gledišta imala", jer bit je da zbog nedorečenosti nije imala :) Možeš spomenuti i način na koji je to pitanje bilo rješeno u sovjetskom ustavu.

Proljeće, rati i Badinter je po meni dokaz da je to pravo nije postojalo, odnosno da je to bila proklamacija bez sadržaja.

A ti si već bila na ispitu, ili si samo slušala usmeni?

judge amy
06-11-2011, 12:51
Rekao bih da da, ali pazi se ovog s "formalnog pravnog gledišta imala", jer bit je da zbog nedorečenosti nije imala :) Možeš spomenuti i način na koji je to pitanje bilo rješeno u sovjetskom ustavu.

Proljeće, rati i Badinter je po meni dokaz da je to pravo nije postojalo, odnosno da je to bila proklamacija bez sadržaja.

A ti si već bila na ispitu, ili si samo slušala usmeni?

Bila na ispitu,jednom...sa jaaako šturo naučenim gradivom...uspila ga proć...al na usmenom stvarno nisam znala osnove...koliko god se kresicka trudila izvuci iz mene :)

joejoejoe
06-11-2011, 12:54
Što se tiče mađarskog jezika, on je već 1792. uveden kao izborni, onda je 1827. uveden kao obavezan u škole. Onda smo se 1948. "osamostalili", pa smo se nagodbom opet spojili? E sad u lekciji o HU nagodbi nigje se ne spominje jezik, ali se kasnije spominje da je zakon o željezničkoj pragmatici (ako se nevaram) protivan nagodbi upravo zbog jezika? To znači da je nagodba definirala i pitanje jezika ili?

Također, pitanje njemačkog jezika. On je prvo uveden od strane Josipa II.? Onda je uveden u građansku hrvatsku (samo na područje bivših Ilirskih pokrajina?), i konačno za vrijeem bachovog apsoluzima (bachovi husari)? I više nije uvođen?

Dali se pod samoupravna tijela misli i na akademiju, kaptol, konzitorij Pravoslavne crkve i manastire? To je pitanje izbornog reda 1848.

I još jedno pitanje, sporazum Cvetković-Maček je politički akt koji nije spominjao teritorij, a tertiroij banovine je kasnije uređen uredbom o Banovini Hrvatskoj od strane Namjesništva? To mi nije jasno iz te lekcije jer se par puta spominje da je namjesništvo odibjalo predložene teritorijalne podjele.

joejoejoe
06-11-2011, 12:56
Bila na ispitu,jednom...sa jaaako šturo naučenim gradivom...uspila ga proć...al na usmenom stvarno nisam znala osnove...koliko god se kresicka trudila izvuci iz mene :)

Koliko je Krešića u detalje ispitivala gradivo iz Čepula, pogotovo odvajanje sudstva od uprave, nasljedna prava i sl.? Ja znam Engsefld prilično dobro, ali sam Čepula malo zapustio zbog bolesti. Nadam se da cu proci pisemni, i onda na usmenom dobiti nekoga tko ne forsira Čepulovu knjigu (osim Juge :) ).

judge amy
06-11-2011, 13:02
Koliko je Krešića u detalje ispitivala gradivo iz Čepula, pogotovo odvajanje sudstva od uprave, nasljedna prava i sl.? Ja znam Engsefld prilično dobro, ali sam Čepula malo zapustio zbog bolesti. Nadam se da cu proci pisemni, i onda na usmenom odbiti nekoga tko ne forsira Čepulovu knjigu (osim Juge :) ).

Evo iskreno,krešićka nije ispitivala nista u detalje...bilo me sram koliko ni osnovne stvari nisam znala...i bili smo prilicno brzo gotovi...i jakooo je puno pomagala....Po ovom sto si rekao da znas...to bi ti trebalo biti i vise nego dovoljno...buduci da ekipa redovito daje naciju samo po skripticama...al sve u svemu,treba imat i malo srece,to je sigurno :)

.Coco.
06-11-2011, 13:24
Okvirno najbitnije iz Č. na usmenom kod Krešićke - drž. uređenja Langobarda, Mletaka, vrela su dosta bitna, gewere, recepcija rimskog prava, iz razvijenog srednjeg vijeka, tipa tvrđavni jobagioni, brak na istarski način, društvene diferencijacije, notar i sl. Onda sve one sabore što slijede dooobro znati, vlastelinstvo - njihova prava je bilo jedno od mojih pitanja, emfiteuza, kolonat, iz onih ugovora neće te baš pitati spregu, ima ih dosta bitnijih, zatim... fideikomis je jako bitan, a iz diobe sudstva i uprave stol sedmorice je često pitanje, godinu nauči. Jugoslaviju pjevaj, naravno :D Mislim da sam obuhvatila većinu najbitnijeg, ako te što još zanima, pitaj!

joejoejoe
06-11-2011, 13:31
Okvirno najbitnije iz Č. na usmenom kod Krešićke - drž. uređenja Langobarda, Mletaka, vrela su dosta bitna, gewere, recepcija rimskog prava, iz razvijenog srednjeg vijeka, tipa tvrđavni jobagioni, brak na istarski način, društvene diferencijacije, notar i sl. Onda sve one sabore što slijede dooobro znati, vlastelinstvo - njihova prava je bilo jedno od mojih pitanja, emfiteuza, kolonat, iz onih ugovora neće te baš pitati spregu, ima ih dosta bitnijih, zatim... fideikomis je jako bitan, a iz diobe sudstva i uprave stol sedmorice je često pitanje, godinu nauči. Jugoslaviju pjevaj, naravno :D Mislim da sam obuhvatila većinu najbitnijeg, ako te što još zanima, pitaj!

Hvala. Prvio dio znam dosta dobro. Moram pojačati ugovore, vlastelinstva, sabore i jugu.

Ako netko može odgovoriti na pitanja iz mog posta koji se nalazi par postova iznad. Hvala.

.Coco.
06-11-2011, 13:41
Po postavljenim pitanjima se da zaključiti kako si ti to dosta detaljno spremao, svaka čast, ali... vjeruj mi, pismeni je dosta lagan - pitanja će ti biti neki ustav, sabor, deklaracija i sl. Na usmenom te također neće tlačiti sitnicama, dat će ti općenitija pitanja uglavnom, eventualno ako zapneš, pa će ti pokušavati pomoći nekim potpitanjima. Ponavljaj glavne i bitne stvari i neće biti problema, sigurno. :thumbup:

joejoejoe
06-11-2011, 20:57
Dali na pismenom dobivamo papir s pitanjima, ili oni diktiraju pitanja?

Kakva su pravila ocjenjivanja. Što se dogodi ako npr. u saboru NDH zaboravimo navesti nekakvu grupaciju, ili zaboravimo broj zastupnika pojedine kurije dalmatinskog sabora i sl.?

brinettica
06-11-2011, 21:44
Dali na pismenom dobivamo papir s pitanjima, ili oni diktiraju pitanja?

Kakva su pravila ocjenjivanja. Što se dogodi ako npr. u saboru NDH zaboravimo navesti nekakvu grupaciju, ili zaboravimo broj zastupnika pojedine kurije dalmatinskog sabora i sl.?

dobiješ test s pitanjima,imaš i previše vremena da rješiš test...piši ono što se traži...meni se čini da su dosta fer što se tiče bodovanja (za razliku od nekih drugih katedri) :wink:...svako pitanja 2 boda,ak napišeš što se traži dobiješ sve bodove,ak neš izostaviš,skidaju pola ili cijeli bod,ovisi o greški...ma pismeni stvarno nije problem...po pitanjima koja postavljaš na topicu,rekla bih da si dosta detaljno učio,tak da nema straha...:mrgreen: pismeni je fer koncipiran,stave osnovne stvari,na usm se nijansira ocjena...meni osobno je ovo bio najlakši pism na 1.god...nije ovo oppd pa da ti uvale neke nebitne detalje pisane kurzivom u zagradi :rotfl: sretno :thumbup:

Maštogratka
07-11-2011, 00:04
JOEJOEJOE!!
samo miruj, bit će sve u redu. pismeni stvarno nije težak. imaš jednu skriptu u skriptarnici sa primjerima kako riješavati pismeni pa si to još pročitaj za kraj. pitanja su ti stvarno najosnovnija. oečkuj sljedeće: nekakvi izvori prava i sl., neki ugovor i sl., neki sabor ili vezano uz hrv-ug nagodbu, često je jedno pravno područje jugoslavije ili neki sporazum, neke političke stranke, ili organi vlasti negdje ugl. tog tipa, može biti avnoj, zavnoh, banovina, neki ustav, često je nešto od 1946. ona načela tipa načelo jedinstva vlasti, ili radničko samoupravljanje i društveno vlasništvo, i može bit bilo šta iz '90-ih

usmeni SAVRŠENO znati jugoslaviju!!! p.s. jako su ti bitni datumi '90-ih (a 3-4 su hahah), nemoj to zeznut (osim onih mišljenja arbitražnog povjerenstva, to možeš samo nabrojat)

joejoejoe
07-11-2011, 00:09
Zahvalio bih vam ali sam valjda potrošio sve Thanksove za danas :)

joejoejoe
07-11-2011, 09:29
Sretno svima danas :)

EDIT:

Pitanja iz moje grupe:

1. Načelo demokratskog centralizma - objasni
2. Krajiška baština - definicija, etape
3. Kraljevsko namjesništvo DFJ - ustavni temelj, i nadležnosti
4. Krfska deklaracija - Tko donosi, kad, i osnovni sadržaj
5. Utjecaj mletačkog prava na pravo Istre i Dalmacije
6. Pravo prvokupa, i pravo otkupa - objasni
7. Hrvatski urbar - kad je donešen, priroda propisa, sadržaj i svrha

Kao što vidite, sve su to dobro poznata pitanja. Jako sam zadvoljan napisanim (moram sigurno proći, možda čak i nekakva 4 bude), jedini problem bi možda bio rukopis, ali nadam se da će se malo potruditi kad vide koliko sam toga napisao.

Hvala svima na korisnim savijetima, sad se spremam za usmeni.

Murda
07-11-2011, 15:23
Pitanja danas b grupa

1. Rana recepcija rimskog prava u njemačkoj
2. Vlastelinstvo - definicija, načini nastanka
3. Tortura - kada se uvodi, kada zabranjuje i kako se primjenjuje
4. Koji organi vrše sudbenu vlast u Dubrovniku, posebnost i izvori dubrovačkog prava
5. Jugoslavenski odbor - kada nastaje i za što se bori
6. Rimski ugovori 1941. god.
7. Partijska država

marinaa
07-11-2011, 16:46
jel to stvarno nema dojmova s komisije ili ja to ne vidim?
e da,jel tko zna jel Čepulo i dalje u komisiji ? neki mi govore da nije jer je postao prodekan,al meni to bas nema smisla.

zgmetropola
07-11-2011, 17:15
jel to stvarno nema dojmova s komisije ili ja to ne vidim?

Stavio sam dokument u prvi post, vjerojatno se negdje bio izgubio u prijevodu :)

joejoejoe
07-11-2011, 17:15
Jeli netko danas vidio Čepula, dali je bio u dvorani? Dali je on nazahtjevniji ispitivač na usmenom u smislu trajanja i detalja?

Dali je moguće da će rezultate objaviti još danas, da znam za kojeg profesora se moram pripremiti?

Dali Čepulo i ostala ekipa ima običaj ispitivati više od jedne grupe na sam dan objave rezultata (sutra)? Jer bih po prezimenu mogao zapasti u tu grupu.

.Coco.
07-11-2011, 18:40
Ne mogu baš reći tko više traži, svi su tu negdje, a usmeni u prosjeku po 10ak minuta traje, al obično studentima Čepulo nije najdraži ispitivač, pa ono... sve je to relativno! :)
Obično im rezultati budu sutra oko podne, pa usmeni pođu već oko 15, 16h, ovisno po abecedi kako vas rasporede, a ostatak ima srijedom, eventualno ako vas je puno produži se do četvrtka.
Profesora je bilo lako saznati dok asistenti nisu dobili pravo ispitivanja - Čepulo i Krešićka su se rotirali, a sad se ne zna tko će na kojem roku biti.
Mislim da po jednu grupu ispitaju utorkom, jer tek pođu popodne.

justagirl*
07-11-2011, 19:01
Odgovara li prvi dio abecede uvijek prvi, odnosno taj isti dan kad se saznaju rezultati ili i tu postoji rotacija ?

sunnygirl
07-11-2011, 19:22
Odgovara li prvi dio abecede uvijek prvi, odnosno taj isti dan kad se saznaju rezultati ili i tu postoji rotacija ?Ima i tu rotacija,na 2.roku u 9.mj 1.dio abecede je odgovarao zadnji dan ispitivanja:D

Katrina
08-11-2011, 11:19
teoretski... ako prođem ispit i odgovaram sutra mogu li danas ići slušati ispit... :)

joejoejoe
08-11-2011, 11:41
teoretski... ako prođem ispit i odgovaram sutra mogu li danas ići slušati ispit... :)

Ako dopuste slušanje ispita, nema razloga da ne dopuste i tebi samo zato što ideš na ovaj rok.

joejoejoe
08-11-2011, 12:50
Stigli su rezultati. Prošao sam, usmeni mi je sutra.

Maštogratka
08-11-2011, 14:11
joejoejoe, bravo!
i ja prošla, opet, naravno. zanima me jel postoji ikakva šansa da saznamo tko ispituje na komisiji? vidim da ovaj rok i prof. čepulo ispituje, pa pretpostavljam da bi mogao i komisije ispitivati. a ja se navikla na prof. krešić. bilo bi super kad bi netko kad završi s usmenim prije nego izađe pitao profesoricu krešić hoće li ona ispitivati na komisiji :p :p

gummy bear
08-11-2011, 16:28
dal krešićka IKADA pita išta što se fula u pismenom? i koliko vremenski ispituje? :)

keeva
08-11-2011, 16:43
mene ti je pitala AVNOJ i malo sam muljala i onda je rekla "ma to ste si trebali ponovit i sami znate da niste baš to dobro napisali na pismenom" tako da da. al bez straha, kad vidi da ne znaš baš dobro, obično te sa potpitanjima navede.

a pita ti kako kada i kako koga, ako tečno znaš brzo ćeš biti gotova, ako ne, navlačit će malo dulje. isto tako i kako je raspoložena. mi smo svi bili 10ak-15ak minuta uglavnom.

samo bez straha :)

gummy bear
08-11-2011, 18:06
a pita ti kako kada i kako koga, ako tečno znaš brzo ćeš biti gotova, ako ne, navlačit će malo dulje. isto tako i kako je raspoložena. mi smo svi bili 10ak-15ak minuta uglavnom.

samo bez straha :)

ma Kosnica je ispitivo samo mene sat vremena pa imam fobije! Nadam se da Krešićka nema takvih ispada :D

joejoejoe
08-11-2011, 18:21
ma Kosnica je ispitivo samo mene sat vremena pa imam fobije! Nadam se da Krešićka nema takvih ispada :D

Sat vremena? I onda te srušio?

gummy bear
08-11-2011, 18:45
Sat vremena? I onda te srušio?

Točno tako, al doslovno sat vremena. :(

joejoejoe
08-11-2011, 18:49
Točno tako, al doslovno sat vremena. :(

Jeli možda izvlačio iz tebe, navlačio?

Recimo, netko je spomenuo pitanje urbara u njegovom fajlu. Ja bih tu rekao tko ih donosi, što uređuju, privremeni, hrvatski i slavonski. Možda bih mogao detaljnije govoriti o Hrvatskom urbaru (npr. koliko piletine je kmet dužan dati) ali to je sve što bih ja rekao. Dakle, možda 2 minute, i tako puta 7 pitanja. Moja kalkulacija je 15 minuta :) Dali bi to bilo dovoljno (ovo o urbarima) kod njega?

Mene je Miličić dugo ispitivao (oko sat i pola vlajda), ali nas je bio oko 5-6 u grupi, tako da znam taj osjećaj. Prvih 15ak minuta se trudiš proći, onda pola sata shvaćaš da si jako blizu padu, onda zadnjih 15ak minuta samo želiš van iz kabineta, nije ti više bitan poptpis :)

gummy bear
08-11-2011, 19:10
Jeli možda izvlačio iz tebe, navlačio?

Recimo, netko je spomenuo pitanje urbara u njegovom fajlu. Ja bih tu rekao tko ih donosi, što uređuju, privremeni, hrvatski i slavonski. Možda bih mogao detaljnije govoriti o Hrvatskom urbaru (npr. koliko piletine je kmet dužan dati) ali to je sve što bih ja rekao. Dakle, možda 2 minute, i tako puta 7 pitanja. Moja kalkulacija je 15 minuta :) Dali bi to bilo dovoljno (ovo o urbarima) kod njega?

Mene je Miličić dugo ispitivao (oko sat i pola vlajda), ali nas je bio oko 5-6 u grupi, tako da znam taj osjećaj. Prvih 15ak minuta se trudiš proći, onda pola sata shvaćaš da si jako blizu padu, onda zadnjih 15ak minuta samo želiš van iz kabineta, nije ti više bitan poptpis :) evo pm :)

Maštogratka
09-11-2011, 11:43
može dojmovi s usmenih? netko kod prof. čepula bio? ajmo ekipica! jeste saznali tko ispituje komisije :pp

oh, pa piše mi na studomatu!!

joejoejoe
09-11-2011, 12:31
može dojmovi s usmenih? netko kod prof. čepula bio? ajmo ekipica! jeste saznali tko ispituje komisije :pp

oh, pa piše mi na studomatu!!

Ja sam maloprije dao naciju. Hvala svima na pomoći, savjetima, objašnjenjima, iskustvima i ostalom. Bez Pravokutnika i odlične ekipe ovo sve bi bilo puno teže. Sve što je rečeno ovdje na forumu je istina. Naučite s razumijevanjem, proučite fajlove i nemate se čega bojati.

Nacija je meni zapravo bila zanimljiv predmet. Tokom učenja doživiš par trenutaka kad se zgrožavaš nad detaljima, ali na kraju se to sve posloži i shvatiš da je predmet zapravo bitan. Sve što je rečeno ovdje na forumu je istina. Proučite fajlove i nemorate se ničega bojati.

keyser
09-11-2011, 23:50
može dojmovi s usmenih? netko kod prof. čepula bio?

Odgovaranje kod Čepula je super. Dakle, postavi pitanje i pusti te da pričaš, ne traži detalje već traži ključne stvari. Koliko sam polovio, voli ispitivati Dalmaciju, Dalmatinski sabor... Ako se zbuniš, laganu smjernicu da i to je to.

Nema straha ;)

zgodnjakusa
10-11-2011, 11:07
Dojmovi s komisije i to druge 8. put ....napokon dala....Krešić i asistentica Pastović i asistent Kosnica....sve u svemu prije nego izađete 8 put. odite OBAVEZNO na konzultacije prije nego počnete spremati tako sam ja kod as. Kosnice i čovjek si je stvarno da truda sat i pol mi objasnit cijelo gradivo....ugl stvarno su korektni ugodna atmosfera trude se izvući s pod pitanjima itd. moja grupa nas četiri cure smo prve odgovarale a pitanja su bila : feudalno vlasništvo,društvo karatista, pragmatičke sankcije, riječka i zadarska rezolucija ,AVNOJ II. zasjedanje, emfiteuza, istarski sabor, načelo jedinstva vlasti, pravna područja kraljevine jugoslavije sabor 1848., porota u tiskovnim deliktima, reforme Marije Terezije u kaznenom zakonodavstvu i tako to . sve već viđeno. ništa preteško... sretno svima ubuduće :)

*tearsinheaven
10-11-2011, 17:29
može dojmovi s usmenih?
Usmeni kod Krešićke je bio ugodan, nisam očekivala da će biti tako bezbolan :D Već sam napisala na forumu, al budem i tu jer možda nekome dobro dođe. Uglavnom, ima shemu po kojoj ispituje... Znači, počne sa zadnjim dijelom Čepulove knjige (obično neki ustav - npr. ustav sfrj iz 1963; ili pak ustavni sud, partijska država i sl.). To je eliminacijsko. Nakon toga krene na Jugu od Engelsfeld, stalno pita Šestosječanjsku diktaturu, Svibanjsku ili Krfsku deklaraciju, SHS. Nakon toga pita neki sabor, obično sabor 1790., 1848 ili 1861 ili pak istarski ili dalmatinski sabor. Treba reći najbitnije, znači izborne redove i najvažnije zaključke. I zadnje pita prvi dio Čepula, obično neki najbitniji institut (npr. zajam, pomorski zajam, emfiteuza, libel i sl.). Taj dio joj je najmanje bitan tak da se to ne treba tako detaljno znati (no ako se odgovara kod Čepula, onda je to već druga priča ::E:).
Ako znaš, gotov si za 5-10min, ne pili jako dugo. Pomaže malo ako zapneš ili ako se zablokiraš, ugodno me iznenadila. Ne ruši odmah i bez razloga, pita bar dva pitanja i ruši ako stvarno ništa ne znaš reći na to. Uglavnom, sretno svima ubuduće, samo bez straha :thumbup:

Maštogratka
13-11-2011, 00:29
dojmovi usmeni 1.komisija kod prof. krešić:
atmosfera je stvarno super, ko svaki usmeni. ja sam bila na 3 usmena kod nje i jedina razlika je što na komisiji ne počne ispitivati od jugoslavije nego od prvog dijela čepulove knjige. pitanja su standardna, mislim da ne moram nabrajati.
ja prošla!! jeee! hvala svima na savjetima, podršci, na pitanjima koja ste postavljali i na dojmovima koje ste pisali. stvarno ste mi pomogli.

savjet svima:
ako ste zapeli sa nacijom ili mislite da ste na putu da zapnete - IDITE NA KONZULTACIJE!!! meni je to stvarno pomoglo. išla sam kod prof. krešić, koja jako dobro sve objasni, napomene što je bitno i što je najbolje nauči vas kako da mislite kako da povezujete gradivo, doslovce vam usadi ono bitno (meni npr. jugoslaviju) što vam onda postane nešto prelagano.
zaključak: samo treba shvatiti dobro što učite i zašto je to bitno.
eto! sretno svima!!

tww
27-12-2011, 18:11
Zanima me koje su skripte najbolje od svih onih u skriptarnici za naciju?
Zbunjuju me one skripte naziva pitanja i odgovori kojih ima po 5 puta....

Lucky38
27-12-2011, 18:50
Imaš onu od 55str, ta je dobra za ponavljanje, uči iz knjiga

tww
27-12-2011, 20:37
Za ponavljanje i pitam...ali vise me zanimaju one sa pitanjima i odgovorima,sto je od tog dobro,sto ne?

Lucky38
27-12-2011, 21:24
Hmm a ove koje sadržavaju pitanja sa pismenih svakako provjeri, to je isto super za ponavljanje. Ako dođeš na usmeni kod Krešić obavezno uzmi dokument s njenim pitanjima i po tome ponavljaj, vidit ćeš da se vrte uvijek ista.

ONJO
08-01-2012, 17:51
Postoje li igdje odgovori na ona kontrolna pitanja?

brinettica
08-01-2012, 18:13

ako si naučio, znat ćeš odgovoriti i sam na ta pitanja...ako i nakon učenja imaš nedoumice, pregledaj u 1.postu privitak nacija-odgovori i objašnjenja...ako ne nađeš ni tamo odgovor, pitaj na forumu, uvijek će ti netko odgovoriti.

ONJO
08-01-2012, 18:47
hahah, u ucenju sam :D

galatea
08-01-2012, 18:58

http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/nacionalna
čepulo-pitanja i odgovori
engelsfeld-pitanja i odgovori

ali bolje uzmi pitanja s pismenih i po tome ponavljaj...

brinettica
08-01-2012, 19:21
ova pitanja, tj.odgovori u skriptarnici, pogotovo iz čepula su prepisana knjiga...radije uzmi knjigu pa uči...a bolje ti je ponavljati, kao što kaže galatea, po pitanjima s pismenih, a ne sa stranice katedre.

rei
21-01-2012, 15:11
Zna li se tko će sada dobiti prvi dio abecede ili je još uvijek sve lutrija? :D

*tearsinheaven
21-01-2012, 15:23
Zna li se tko će sada dobiti prvi dio abecede ili je još uvijek sve lutrija? :D

Prošli rok je Kosnica uglavnom dobio prvi dio abecede, Čepulo sredinu, Krešićka kraj. Tak da bi sad možda Krešićka dobila prvi dio :mrgreen:

rei
21-01-2012, 15:28
Prošli rok je Kosnica uglavnom dobio prvi dio abecede, Čepulo sredinu, Krešićka kraj. Tak da bi sad možda Krešićka dobila prvi dio :mrgreen:

To je i moja pretpostavka i tome se nadam. :D
Samo nisam bila sigurna je li se taj red ispitivanja ustalio ili je to još uvijek sve neodređeno. Ne znam kakav je red bio u devetom mjesecu, pa da usporedim.
Bolje da se jednostavno primim knjige! :D

*tearsinheaven
21-01-2012, 15:30
To je i moja pretpostavka i tome se nadam. :D
Samo nisam bila sigurna je li se taj red ispitivanja ustalio ili je to još uvijek sve neodređeno. Ne znam kakav je red bio u devetom mjesecu, pa da usporedim.
Bolje da se jednostavno primim knjige! :D

Mislim da je takva rotacija bila i u 9.mj., koliko sam načula :D Makar dosta ovisi i o tom hoće li Čeps ispitivat ili ne. Sretno s tim ::E:

martina_girl7@hotmail.com
22-01-2012, 19:32
Ovako, ja sam do sada svaki put pala pismeni i išla sam na uvid i uvijek mi je bod falio ali sam vidla da su mi oduzimali bodove. Recimo financijsku nagodbu i reviziju nagodbe (samo financijskog dijela), napisala sam koliko je Hrvatska imala za pokriće autonomnih poslova a koliko za zajedničke i kada je došla revizija ali sam i napisala zbog čega je došla do revizije (rujanski manifest) i rekli su mi da sam previše napisala i da mi ne mogu priznati niti jedan bod. To nije bilo prvi put a ni zadnji i uvijek mi je falio taj jedan bod i sada me zanima dal postoje negativni bodovi jer nisam ja jedina kojoj se tod desilo i svaki put me to naživcira jer sam vec mogla proć i riješit to a ne mogu jer uvijek mi se to desi. Hvala :) ::E:

monisser
23-01-2012, 12:30
Pitanja sa 3.kolokvija,19.1.2012: 1.Ženevska deklaracija(kada,sudionici,odluke),2.Dalmatinsko-Slovensko pravno područje.,3.ne sjecam se,4.Rimski ugovori,5.Zasjedanje ZAVNOH-a(treće) ,6.Ustav SFRJ i SRH 1963. ,7.Ustav 1990 i pitanje neovisnosti. Možda se netko sjeti ostalih pitanja pa će napisati za sve buduće generacije :) pozz svima!

loly1
30-01-2012, 15:35
pitanja s pismenog danas?

i usmeni obično počinju od srijede? htjela bi ić slušat

galatea
30-01-2012, 16:02
nekad znaju biti i utorkom popodne

monisser
30-01-2012, 16:55
Kolege mozete li napisati pitanja iz danasnjeg pismenog ispita? Hvala unaprijed :)

rei
01-02-2012, 20:11
Znam da sve ugovore treba znati jako detaljno i samo za naše pravno područje, ALI zanima me konkretno kupoprodaja. Ima toga dosta o njenom razvoju kroz rimsko pravo i zanima me treba li i to znati baš sve?
Vidim da je u skripti to dosta skraćeno i iako svi kažu da treba znati samo o našem području, lijepo je napisano sve iz doba Justinijana, a tek onda se govori o hrvatskim i istarskim gradovima.
Zanima me treba li stvarno to znati baš sve za usmeni, uključujući i onaj početak kako je bilo u rim. klasičnom pravu?
Konkretno me zanima za usmeni kod Čepula. :D
Bojim se da se utapam u detaljima, a imam osjećaj da je sve bitno. Mrzim plavu knjigu. :(

galatea
01-02-2012, 23:20
dio iz doba justinijana ukratko kao uvod kupoprodaji u hrvatskim i istarskim gradovima
ovo u albaniji, šerijatskom pravu i sloveniji te neće pitati

missixty
04-02-2012, 14:08
Ekipa,kako se kreće omjer pitanja na ispitu iz Čepula i Engelsfelda?Dakle,postoji li neka zakonitost,recimo pola pitanja iz jedne pola iz druge knjige ili su pitanja vise manje kako im dođe?
Hvala :)!

nuklearna
04-02-2012, 14:09
3 iz čepula, 4 iz engelsfeld.

sensation
09-02-2012, 04:11
koliko tjedana/ vremena treba za jako dobro naučiti nedinu knjigu? hvala :)

Lucky38
09-02-2012, 10:19
Hmmm otprilike 2tj ako učiš 6-8h dnevno