View Full Version : IV. Međunarodno Privatno Pravo
MPP - pisani dio ispita 21.09.2011.
1. Povijest i suvremeno mpp
a) Objasnite razvitak odredbi fr. mpp-a od početka 19.st. i njegovo suvremeno uređenje.
Koji izvor je pretežito vrijeme bio dominantan?
b) Objasnite Storyev doprinos mpp-u. Navedite mjesto i vrijeme njegovog djelovanja te glavno djelo.
2. Opći dio
a) Navedite i objasnite kako izvor hr mpp-a (puni naziv i god donošenja te točan datum stupanja na snagu) uređuje polipatridiju.
b) Lex causae objasnite na dva primjera iz ZRS-a i na primjeru iz PZ-a
c) Objasnite odnos hr mpp-a spram međ.ug. kojih je stranka bila bivša državna zajebnica :)
Navedite relevantne formalne izvore.
3. Posebni dio
a) Navedite i objasnite te primjerima ilustrirajte dva osnovna pojma u HK o mj.pr iz 1971. Puni naziv.
b) Koje je pravo načelno i u pravilu mjerodavno za intelektualno vlasništvo?
c) Parafrazirajte odredbu hr mpp-a kojom se štiti sloboda tržišnog natjecanja.
Navedite formalni izvor i godinu donošenja.
4. MGPP
a) Koje pretpostavke za priznanje strane sudske kondemnatorne odluke određuje hr unutarnji izvor?
U kojem postupku će se to pitanje rješavati?
b) Kako taj izvor uređuje odnos domaće litispendencije i pravomoćnosti strane sudske odluke?
c) Kako arbitrabilnost i u kojim postupcima uređuje NYK? Puni naziv i god. donošenja.
5. EMPP
a) Objasnite specifičnost smjernice kao izvora empp-a.
Navedite relevantu godinu početka njene primjene i
koja vrsta kolizijskih pravila je u njima (čitaj: može biti) sadržana te
kada smjernica u mpp-u među privatnopravnim subjektima proizvodi izravan učinak?
b) Navedite i objasnite 3 glavne značajke BU1 (puni naziv, god donošenja i god stupanja na snagu)
c) Kako uredba RIM 2 (puni naziv i sve relevantne godine) uređuje stranačku autonomiju?
Precizirajte ograničenja koja pri tome postoje.
darkangel
25-09-2011, 13:48
Odvratan pismeni!!! Bljak, bljuv !!!
Smišljen samo da za...ebe studenta metodom Zbuni protivnika što više možeš, a ne da provjeri znanje.
Sram ih bilo!!!
violator
26-09-2011, 15:11
Jel ima Babić usmene u srijedu ujutro u 8:30 i 10:30?
OBAVIJEST-USMENI ISPIT KOD DOC. DR.SC. DAVORA ADRIANA BABIĆA
grupa za usmeni ispit iz međunarodnog privatnog prava kod doc. Babića zakazana za srijedu, 28. rujna 2011. godine u 15 sati premješta se za 17 sati istoga dana.
obavijest sa stranice faxa, ako netko nije vidio...
Jel mi može netko objasniti koje su to točno pretpostavke za priznanje kondemnatorne odluke, a koje za priznanje konstitutivne.... PLEASE!!!!!!
mateus_by
27-09-2011, 16:44
mislim da su pretpostavke iste, samo je za kondemnatornu odluku još potrebna potvrda o ovršnosti
stariprogram
27-09-2011, 17:54
mislim da su pretpostavke iste, samo je za kondemnatornu odluku još potrebna potvrda o ovršnosti
I ja se slažem, štoviše potvrđujem to jer me bunilo to isto.
Jel moze netko staviti test s dekanskog???Hvala!!
Pitanje...
Na dekanskom roku sam kod jedne kolegice naišao na skriptu iz uredaba( tipa pitanje-odgovor, ne tekst uredbe),pa me zanima da li ima netko to za podjeliti budući da je dotična kolegijalno spremila skriptu u torbu i nije dala kopirati...Hvala....
Jel moze netko staviti test s dekanskog???Hvala!!
imaš na stranici katedre pod "testovi"
Ima li mogućnosti za nas stare studente da dobijemo seminar iz mpp-a? Ako netko ima iskustva od prošlih sezona? I je li procedura doć na konzultacije i dogovoriti u 4 oka ili? Hvala!
Ima li mogućnosti za nas stare studente da dobijemo seminar iz mpp-a? Ako netko ima iskustva od prošlih sezona? I je li procedura doć na konzultacije i dogovoriti u 4 oka ili? Hvala!
Idi na konzultacije i reci da bi želio dolaziti na seminar. frendica&ja smo tako prošle godine... otišle smo kod prof. Boučeka&rekao nam je da dođemo na prvi sem i da će nam onda sve reći. ugl., primit će onoliko zainteresiranih koliko stane u dvoranu. na kraju nas je sve primio, a bilo je dosta naknadno dodanih... ja sam bolonjac, ali je bilo i starih studenata... mislim da ostali ne primaju ( zato smo&odlučile ići kod njega ), ali to još provjeri jer su ostali po meni bolja opcija, čovjek je baš poseban, a takav će biti&svaki sem! :D
Puno ti hvala :)
Kakve su izravne beneficije od seminara? Neki kolokvij, lakša prolaznost (tvoj dojam)?
Ostalo mi je još 5 komada, i mislim si ovo ostaviti za zadnji ispit, pa mi se seminar čini kao ok opcija za povećati šanse polaganja iz prve, jer koliko sam čuo, ovo se može pretvoriti u užasan ispit...
na krivoj smo temi :D
nemaš neke beneficije, ali ćeš shvatiti kako prof. bouček razmišlja pa ćeš moći dešifririrati njegova pitanja na rokovima, ( najčešće on sastavlja test, bar sam tako čula ), a to ti dosta pomogne jer ljudi najčešće ne znaju što se traži u pitanju... na ispitu se možeš predbilježiti za usmeni kod njega, tražiti će te da pokažeš žig u indexu, ali samo reci da si naknadno dodan&to je to. na seminarski kolokvij ne moraš izići jer ti seminar nije obvezan, prof ga zove seminarskim radom :D, ali to ćeš shvatiti jer ćete cijeli jedan seminar razglabati o tome što je kolokvij, a što seminarski rad.
da ne budem skroz off
ispit je drugačiji od svih ostalih, ali nije nikakav bauk. ( ja sam također ostavila ovaj ispit za posljednji& nije mi bio ništa teži za riješiti od ostalih ) literatura je katastrofa, ali je to na faxu više pravilo, nego iznimka. knjigu treba pročitati radi općeg dojma i orijentacije i raditi po pitanjima u skripti, osim konvencija, zakona te rimova i bruxellesa, koje treba pjevati i učiti iz samog teksta ( pitanja pogledati da bi se shvatio način na koji treba učiti, ali ih nikako učiti samo po pitanjima ). i nemojte se zamarati shvaćanjem sajkovih primjera, nebulozni su svima, ne samo vama ;)
sretno :D
botafogo
11-10-2011, 18:43
ima li možda netko rokove za ovu akademsku godinu??
kad će biti točno rok u 11.??
hvala!
ima li možda netko rokove za ovu akademsku godinu??
kad će biti točno rok u 11.??
hvala!
9.11.
botafogo
14-10-2011, 14:24
hvala!!! :)
Molim vas, da li mi netko može objasniti što je to federalna klauzula?
Molim vas, da li mi netko može objasniti što je to federalna klauzula?
Limunček, o ovoj temi se više pita pisalo. Vidi ranije postove.
Kratko - fed klauzula je klauzula koju država ugovornica s nejedinstvenim pravnim područjem može staviti kao izuzetak na ugovor. Njome modificira teritorijalnu primjenu međ.ugovora na svome državnom području. Najčešće to središnja vlast radi da bi se oslobodila odgovornosti za djelovanja federalnih jedinica (financijski razlog) ili radi uvažavanja specifičnosti pravnog uređenja/tradicije svojih federalnih jedinica (mpp razlog).
ps: ne znam o čemu to piše princeza ali to nije svrha federalne klauzule, baš obratno.
Moze mi netko odgovorit na ova pitanja:
1)Koja su prava zarobljenih osoba koje nemaju status ratnog zarobljenika?
2) dali je moguc sudki postupak protiv spijuna
silver_3
18-10-2011, 19:26
imam par pitanja s nekih rokova pa ako neko zna odgovor i ima volje napisat zahvaljujem...
1.uobičajeno boravište kao poveznica u unutarnjim izvorima hrvatskog mpp-a.
2.ocijenite retorzijsku nadležnost s aspekta europskog prava
3.Koji izvori i kako uređuju nasljedni statut u Hrvatskoj?
4.PZ izravna tužba- Tko je u primjeni tog pravnog instituta pasivno legitimiran?
5. objasnite podrednu poveznicu u rim1 ako je ugovor zaključen u obavljanju profesionalne djelatnosti?
i još-koje su na kraju iznimke od n. karakteristične činidbe u zrs- negdje piše burza a u sajku na 312.str nije iznimka
eto to je to...hvala
mutimira
26-10-2011, 16:58
Pomoć!
1. Objasnite pravnu relevantnost odredbaba BU I o neposrednoj sudskoj nadležnosti!
2. 3 glavne zančajke BU!
Zna tko? :))))
please ako netko zna.... tko je 4. u RH bitan za razvoj MPP. Eisner, Katičić, Bogišić.....?Hvala
plentiful oil
01-11-2011, 22:28
Sajko :)
lav africki
05-11-2011, 18:42
imam par pitanja s nekih rokova pa ako neko zna odgovor i ima volje napisat zahvaljujem...
1.uobičajeno boravište kao poveznica u unutarnjim izvorima hrvatskog mpp-a.
2.ocijenite retorzijsku nadležnost s aspekta europskog prava
3.Koji izvori i kako uređuju nasljedni statut u Hrvatskoj?
4.PZ izravna tužba- Tko je u primjeni tog pravnog instituta pasivno legitimiran?
5. objasnite podrednu poveznicu u rim1 ako je ugovor zaključen u obavljanju profesionalne djelatnosti?
i još-koje su na kraju iznimke od n. karakteristične činidbe u zrs- negdje piše burza a u sajku na 312.str nije iznimka
eto to je to...hvala
1.) Uobičajeno boravište je ustvari isto što i redovno boravište. Taj termin koristi PZ, dok ZRS koristi samo "boravište". Za neke stvari je po PZ mjerodavno uobičajeno boravište, a u zračnom prometu je za iste stvari poveznica prebivalište.
3. ZRS, Haška konvencija o mjerodavnom pravu za oblik oporučnih raspolaganja,?
4.) Pasivno legitimiran je osiguravatelj. Pravo na izravnu tužbu postoji ako ga predviđa pravo mjerodavno za glavno potraživanje ili pravo mjerodavno za ugovor o osiguranju.
5.) Mislim da se to odnosi na potrošački ugovor jer poduzetnik djeluje u okviru svoje profesionalne djelatnosti, a potrošač ne.
u koliko sati je ispit? neće valjda opet u 8 :(
lav africki
07-11-2011, 13:40
Još ništa ne piše na studomatu.
Jel njima to tak običaj da ne stave na studomat kad je pismeni?... cijeli dan refresham, pa ono nista...:(
Adam's Rib
09-11-2011, 11:58
Zna netko kad su usmeni u ponedjeljak kod Babica i Sikirica?
Hvalaaa! :)
Sikirć prva grupa u ponedjeljak 11, druga u 12, Babić mislim isto... Ispit je bio bas ok vidi se da lex boučekis nije sastavljao... nazalost za mene ni ovaj put to nece biti dovoljno...
the fish
09-11-2011, 15:48
a šta je s usmenim kod boučeka kad on ima, zna netko???
lav africki
09-11-2011, 16:18
a šta je s usmenim kod boučeka kad on ima, zna netko???
Bouček uvijek drži usmeni isti dan kad i pismeni, popodne. Tako i na ovom roku.
schizophrenic
09-11-2011, 21:28
Nisam izašla ali od kolega sam čula da je rok bio jako težak.. Zanima me zna li netko odgovoriti na ova pitanja 1) da li je caka u pitanju- postupak priznanja stranih kondemnatornih odluka po hrvatskom pravu- što se one i priznaju i izvršavaju pa je trebalo i to naglasiti za razliku od kondemnatornih i deklaratornih koje se samo priznaju? Pa je onda trebalo napisati pretpostavke iz Zrs-a za priznanje i taj postupak? 2) Tko je po mišljenju Europskog suda nadležan za sklapanje međunarodnog suda u EU? Kakva je to nadležnost i tko je danas nadležan? 3) Stav Zakona o arbitraži o žalbi? - odgovor je u članku 49, stavak 5? 4) alternativno upućivanje u Pomorskom zakoniku?
Unaprijed zahvaljujem kolegi/ci na odgovoru
Johnny be good
09-11-2011, 22:25
zanima me jel mogu samo po knjizi učit?
ne volim baš po skriptama učit, pa me zanima kakva je skripta? jel se dosta toga promjenilo u odnosu na knjigu? :)
hvala !
Kako je bílo jucer na usmenom,kakva je bila prolaznost?hvala
Bubica trubica
10-11-2011, 23:13
Kako je bílo jucer na usmenom,kakva je bila prolaznost?hvala
Kod prof. Boučeka prolaznost u prvom dijelu druge grupe( u 13 h) bila je velika. Pala je samo jedna osoba, svi ostali smo prošli s tim da su uz to dvije osobe pale pismeni tako da nisu ni odgovarale .Profesor je meni osobno bio jako ugodan i postavljao je sasvim normalna pitanja, dosta pomaže s podpitanjima i nije ništa strašno kako sam čitala i slušala od drugih. Osim toga, možeš dobiti i veću ocjenu na temelju odgovaranja .sretno svima idući tjedan na usmenom!
p.s. pitanja : Restatement, Huber, izvori empp-a(pogotovo hijerarhija), značaj smjernice, prethodno pitanje, ugovorna i deliktna nadležnost po BU I, subjektivna poveznica po RIM II, vrste uredbi (obvezne i fakultativne-primjeri)..ostalog se ne sjećam. nadam se da sam pomogla :)
tomy2105
13-11-2011, 20:35
Može li netko staviti pitanja iz testa,barem neka koih se sjeća????????????????????Hvala
Može li netko staviti pitanja iz testa,barem neka koih se sjeća????????????????????Hvala
Evo ovo su neka pitanja kojih se sjećam:pomješano....
Kada se strano pravo neće primjenjivati?(3 -j.poredak....)
Kako je ograničena distributivna kumulacija?
kAda je prebivalište primarna poveznica?
U kojim Haš. konvencijama se spominje redovito boravište, kako one definiraju javni poredak?
Odnos mpp i ep, tako nešto?
Onaj 7.2. 2006. , danas tko sklapa ugovore, kakva je nadležnost?
Rim 1-ug. profesionalna djelatnost?
Kako Zakon o arbitraži uređuje žalbu'
Alternativno upućivanje oi PZ -u'
Zrs-mj.pravo ako se stvar ne preuzme....
Koje su odluke podobne za priznanje,priznanje, ovrha -kondemnatorba odluka....
Koj je izvor u eu za deliktnu odgovornost....Rim 2
Nemam pojma više..... nadam se da sam barem malo pomogla:)
tomy2105
13-11-2011, 23:45
Hvala.
Optimus Prime
14-11-2011, 15:32
pismeni 9.11.2011.
1. OPĆI DIO MPP-a I EU MPP
a) navedite 3 opća razloga u mpp-u zbog kojih se strano pravo neće primijeniti. Objasnite svaki razlog parafrazirajući odgovarajuću odredbu ZMPP-a.
b) što je UNCITRAL? Objasnite njegov doprinos razvitku mpp-a
c) Objasnite glavna obilježja odnosa europskog praava i mpp-a u eurointegracijskom procesu.
2. OPĆI DIO MPP-a na primjerima iz posebnog dijela
a) Shodno kolizijskim pravilima PZ objasnite alternativno upućivanje
b) Čime je i kako ograničena distributivna kumulacija u hrvatskom mpp-u?
c) Kako se prebivalište u pravilu kvalificira? Navedite konkretnu iznimku u hrvatskom mpp-u.
3. POSEBNI DIO MPP-a
a) Koje je pravo mjerodavno prema odredbama ZRS-a za mjere koje se treba poduzeti ako se odbije preuzeti stvar?
b) Kakvo stajalište izražavaju HK o javnom poretku i njegovu tumačenju? Objasnite odgovor.
c) Navedite 4 HK koje sadrže poveznicu redovno boravište i naznačite one koje sadrže federalnu klauzulu.
4. MGPP
a) Objasnite postupak u kojem se u hrvatskom pravu odlučuje o priznanju strane sudske kondemnatorne odluke.
b) Vrste odluka koje su, teorijski prema prof. Vukoviću, podobne za priznanje.
c) Kakvo stajalište o žalbi izražava ZA?
5. EMPP
a) Tko je prema stajalištu europskog suda nadležan za sklapanje međunarodnih ugovora u EU? Tko je za to nadležan danas? Kakva je to vrsta nadležnosti u europskom pravu?
b) Navedi i objasni podrednu poveznicu u Uredbi Rim I ako je ugovor zaključen u obavljanju profesionalne djelatnosti. Navedite puni naziv i godinu uredbe.
c) Odredite redoslijed primjene prve tri opće odredbe deliktnog statuta koje treba primjeniti sudac u EU ako ne predleži primjena stranačke autonomije. Navedite relevantni pravni izvor i godinu.
To je to. Za onoga tko je naučio dobro, pismeni je bio ok, ja nažalost ne pripadam toj skupini. Nadam se da će i na idućem roku pismeni biti ok.
Kod Sikirića su danas prošli usmeni svi koji su i prošli pismeni... Vrti ova pitanja već dobro poznata sa prvog posta ovog topica... No međutim svako od tih pitanja pita u detalje i moraš znat, nije da ćeš doć tamo i provuć se samo na temelju pismenog. Profesor je jako korektan i ima puno strpljenja i navodi te na odgovore sa potpitanjima, pa zato i usmeni za jednu grupu (od troje ljudi) traje više od sat vremena. No, u svakom slučaju ga preporučam.
Također, prije početka učenja ovog predmeta, savjetujem da se pročešlja ovaj forum jer su meni osobno bili jako korisni ovi postovi, kako učiti ovaj jako zapetljani predmet... Zahtjeva podosta vremena i živaca, no međutim, nije neki bauk. Sve se to da... Meni je velika prednost bila što sam znala kod kojeg ću profesora bit pa sam se stigla spremiti za usmeni po njegovim pitanjima, također se i pitanja iz pismenog često ponavljaju pa je dobro proći i njih. Uglavnom, sretno svima na budućim rokovima!
mutimira
15-11-2011, 18:28
Prof. Babić
Smiren, ugodan, doduše ozbiljan face, ali super. Kratko , jasno, korektno. Moja pitanja na usmenom: foreign court theory, skriveni renvoi, nasljeđivanje ZRS, opoziv opruke, pravo za ratio materie za arbitražni spor. I to je to. Pismeni stvarno super ispravlja. 3+ pismeni i trojka u indkes! Zadnji ispit :))))
Pitao je kolegicu prije mene još međunarod.ugovore kao izvor mpp, dosta detaljno isuper je sve znala..ostalo se ne sjećam... :)
I ja potvruđujem sve ovo o prof. Babiću.
Stvarno je super, konkretna pitanja, brzo i jasno.
Postavio mi je tri pitanja:strano pravo,pz-sudar, litispendencija po BU1.
U našoj grupi, mislim da dvoje nije prošlo pismeni, a usmeni je pala samo jedna cura....
Puno sreće svima koji budu polagali!:thumbup:
Johnny be good
16-11-2011, 21:31
koliko stranica ima 2. knjiga (mgpp) ?
i 3. knjiga isto (izvori).
hvala ljudovi!
stari pokvarenjak
23-11-2011, 22:38
no i međutim su sinonimi
pozdrav svima
evo poceo sam citati sajkovu knjigu pa imam jedno pitanje.
je li potrebno znati kako je nesto uredeno u npr svicarskoj, njemackoj , francuskoj, sad, engleskoj.. ili je dovoljno znati kako je u RH, odnosno prema ZRS?
ili kada daju primjere iz madarskog ,svicarskog zakona, teze i zrs. jesu li ovi madarski, svicarski primjeri i teze bitni?
hvala unaprijed
pozdrav svima
evo poceo sam citati sajkovu knjigu pa imam jedno pitanje.
je li potrebno znati kako je nesto uredeno u npr svicarskoj, njemackoj , francuskoj, sad, engleskoj.. ili je dovoljno znati kako je u RH, odnosno prema ZRS?
ili kada daju primjere iz madarskog ,svicarskog zakona, teze i zrs. jesu li ovi madarski, svicarski primjeri i teze bitni?
hvala unaprijed
To strane teze uopče nisu potrebne. Samo nauči kako je prema ZRS-u. Ako padneš ispit to neće biti zato što nisi znao kako je pravo uređeno u švicarskoj, njemačkoj...
kanarinac
06-12-2011, 18:56
koliko stranica koje treba učiti ima svaka od ove 3 sporedne knjige?
hello!
imam jedno pitanjce: zna li itko sadržaj ove knjige? "SAJKO, Krešimir, SIKIRIĆ, Hrvoje, BOUČEK, Vilim, BABIĆ, Davor, TEPEŠ, Nina: Izvori hrvatskog i europskog međunarodnog privatnog prava, Informator, Zagreb, 2001."
Naravno da razumijem o kojim se tu izvorima radi i da ih ionako moramo učiti, u kojoj god formi bili, nego postoje li u toj knjizi kakve dodatne informacije koje bi trebali znati?
unaprijed hvala...
Mihaela88
08-12-2011, 15:06
hello!
imam jedno pitanjce: zna li itko sadržaj ove knjige? "SAJKO, Krešimir, SIKIRIĆ, Hrvoje, BOUČEK, Vilim, BABIĆ, Davor, TEPEŠ, Nina: Izvori hrvatskog i europskog međunarodnog privatnog prava, Informator, Zagreb, 2001."
Naravno da razumijem o kojim se tu izvorima radi i da ih ionako moramo učiti, u kojoj god formi bili, nego postoje li u toj knjizi kakve dodatne informacije koje bi trebali znati?
unaprijed hvala...
polozila sam to u 9. mjesecu i ucila sam sajka (preporucam pogledati skriptu od 152 str), skriptu za mgpp i boucekovu knjizicu. ove izvore sam preskocila jer se oni koji su u obveznoj literaturi takoder nalaze u sajku, a ostali su nebitni. ponavljaj po starim testovima jer se pitanja ponavljaju.
polozila sam to u 9. mjesecu i ucila sam sajka (preporucam pogledati skriptu od 152 str), skriptu za mgpp i boucekovu knjizicu. ove izvore sam preskocila jer se oni koji su u obveznoj literaturi takoder nalaze u sajku, a ostali su nebitni. ponavljaj po starim testovima jer se pitanja ponavljaju.
koja je to skripta za mgpp?
Mihaela88
08-12-2011, 16:45
koja je to skripta za mgpp?
ma ima ih par koje kruze faksom, ali i unutar ove skripte od 152 str imas jednu verziju (dovoljno dobru :D) tog dijela gradiva
Zamolio bih nekoga tko ima onu knjigu sa izvorima mpp-a da nabroji sve izvore koji su tamo sadržani, jer ja tu knjigu nemam, a trenutno je nisam u mogućnosti niti nabaviti.
botafogo
16-01-2012, 20:28
Imam 2 pitanja! molim nekog..ne mogu naći..:mad2:
kako odredbe bečke k. djeluju na zastaru i kako uređuju mjerodavno pravo?
3 opća razloga neprimjene stranog prava prema odredbama mnogih suvremenih nacionalnih ZMPP-a
hvala!!!
Zamolio bih nekoga tko ima onu knjigu sa izvorima mpp-a da nabroji sve izvore koji su tamo sadržani, jer ja tu knjigu nemam, a trenutno je nisam u mogućnosti niti nabaviti.
UNUTARNJI IZVORI:
1. Ustav
2. ZRS
3. PZ
4. Zakon o obv. i stvarnopr. odnosima u zračnom prometu
5. ZMj
6. Z o čeku
7. ZPP
8. Stečajni zakon
9. Zakon o vlasništvu...
10. Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja
11. Zakon o kretanju i boravku stranaca
12. ZTD
MEĐUNARODNI UGOVORI:
1. Konv. o pr. položaju izbjeglica 1951.
2. Konv. o pr. položaju osoba bez državljanstva 1954.
3. HK o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava 1961.
4. HK o mjer. pr. za oblik oporaučnih raspolaganja 1961.
5. HK o mjer. pr. za prometne nezgode na cestama 1971.
6. HK o mjer. pr. za oggovornost proizvođača za svoje proizvode 1973.
7. HK o građanskopr. aspektima međunarodne otmice djece 1980.
8. UNIDROIT konv. o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima 1995.
9. Konv. UN-a o ug. o međunar. prodaji robe 1980.
10. NYK 1958.
11. Eur. konv. o međunar. trg. arbitraži 1961.
12. Washingtonska konv. 1965.
EUROPSKO:
tu su navedene Rimska i Bruxelleska konv., ali one više nisu na snazi, zamjenile su ih RIM I. i BU I. pa se taj dio uči po njima.
Koliko se čeka rezultate pismenog i kad su usmeni? Ovo mi je prvi put da idem na ispit pa nemam pojma o tim procedurama.
3 opća razloga neprimjene stranog prava prema odredbama mnogih suvremenih nacionalnih ZMPP-a
hvala!!!
Bečka konv. - primjenjuje se na ug. o prodaji robe koje su sklopljene između stranaka koje imaju poslovni nastan na području različitih država, kad su to države ugovornice ili kad pravila mpp-a upućuju na primenu prava jedne od država ugovornica. Pogledaj o tome u knjizi str. 286-288. Ima dosta toga, da sad sve ne pišem...
botafogo
19-01-2012, 10:22
hvala puno!!! :)
UNUTARNJI IZVORI:
1. Ustav
2. ZRS
3. PZ
4. Zakon o obv. i stvarnopr. odnosima u zračnom prometu
5. ZMj
6. Z o čeku
7. ZPP
8. Stečajni zakon
9. Zakon o vlasništvu...
10. Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja
11. Zakon o kretanju i boravku stranaca
12. ZTD
MEĐUNARODNI UGOVORI:
1. Konv. o pr. položaju izbjeglica 1951.
2. Konv. o pr. položaju osoba bez državljanstva 1954.
3. HK o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava 1961.
4. HK o mjer. pr. za oblik oporaučnih raspolaganja 1961.
5. HK o mjer. pr. za prometne nezgode na cestama 1971.
6. HK o mjer. pr. za oggovornost proizvođača za svoje proizvode 1973.
7. HK o građanskopr. aspektima međunarodne otmice djece 1980.
8. UNIDROIT konv. o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima 1995.
9. Konv. UN-a o ug. o međunar. prodaji robe 1980.
10. NYK 1958.
11. Eur. konv. o međunar. trg. arbitraži 1961.
12. Washingtonska konv. 1965.
EUROPSKO:
tu su navedene Rimska i Bruxelleska konv., ali one više nisu na snazi, zamjenile su ih RIM I. i BU I. pa se taj dio uči po njima.
hvala puno.
meni se cini da sve bitno što se tiče svih ovih međunarodnih ugovora piše u skripti od 152 str, osim ovih pod 8,9 i 12. sta vi mislite? i znači rimsku i briselsku konvenciju ne moramo ni pogledati? to je dobro.
hvala puno.
meni se cini da sve bitno što se tiče svih ovih međunarodnih ugovora piše u skripti od 152 str, osim ovih pod 8,9 i 12. sta vi mislite? i znači rimsku i briselsku konvenciju ne moramo ni pogledati? to je dobro.
U pravilu treba znati, uz ove unutarnje izvore, Haaške konvencije, NYK i Europsku konv. Ove druge samo ono što se pojavljuje u knjizi.Bar je takav moj dojam. Od Europskih učiš "samo" BU I, RIM I i RIM II.
hvala!!!
Ponavljajući sam shvatila da sam ti dala krivi odgovor na pitanje neprimjene stranog prava:
1. zaštita domaćeg javnog poretka
2. prijevarno zaobilaženje domaćeg prava
3. kad se mjerodavno strano pravo ne može utvrditi.
To je 100% točno.:mhm:
botafogo
30-01-2012, 12:52
da mislila sam za 1. i 2., ali 3. nisam mogla dokučiti.
hvala!! :)
botafogo
30-01-2012, 13:06
e da vidjela sam pitanje onih 5 važečih uredbi empp..??
koje treba nabrojati osim one 3 - rim1,2 i brisel??
i drugo, MU s 3.državama i MO koje EZ ovlaštena sklapati su u hijerarhiji između primarnog i sekundarnog prava? ili se varam?:unsure:
utopit ću se u gradivu..
hvala unaprijed
e da vidjela sam pitanje onih 5 važečih uredbi empp..??
koje treba nabrojati osim one 3 - rim1,2 i brisel??
i drugo, MU s 3.državama i MO koje EZ ovlaštena sklapati su u hijerarhiji između primarnog i sekundarnog prava? ili se varam?:unsure:
utopit ću se u gradivu..
hvala unaprijed
Tih 5 uredbi je već netko napisao na ovom topicu:
RIM I, RIM II, BU I, Uredba 1346 o stečaju, BU IIa ili BU III. (priznanje i ovrha sudskih odluka u bračnim predmetima i predmetima o roditeljskoj odgovornosti) (ta zadnja je prije bila BU II. a od 2003. je ova na snazi).
Ovo drugo ne znam. I meni je kaos u glavi... Čudno mi je da nitko ništa ne piše na ovoj temi. Jel uopće itko izlazi na mpp ovaj rok?
angelina
01-02-2012, 08:32
zna li netko kada budu usmeni?
evo ja saznala: Sikirić je sutra u 10h, a bouček danas od 12-14h.
tomy2105
01-02-2012, 20:28
Kako je bilo? Jel' ima preživjelih ?Kakva su bila pitanja? Veliko hvala
botafogo
01-02-2012, 21:15
evo ja saznala: Sikirić je sutra u 10h, a bouček danas od 12-14h.
mislim da sikirić ima jednu grupu i u pol 9..koliko se sjećam
pitanja:
1.a. nastanak suvremenog franc.mpp-a od početka 19.st do danas, koji formalni izvori u tom vremenu dominiraju
b. bartolusova stajališta s aspekta povijesne prakse i povijesne distancije,kada i gdje je djelovao
c. objasni pojam komunitarizacije i navedite njezine posebitosti
2.a. objasni odnos tumačenja i kvalifikacije
b. koji izvor i kako štiti slobodu trž natj u hrv mpp-u i europskom mpp-u
c. 3primjera načela povoljnosti i njihove latinske nazive na primj iz zrs-a
3.a.koja haška konv i kako uređuje izravnu tužbu
b.kako zrs ublažava potpunu kumulaciju mjerod prvaav,objasnite na primjeru
c.navedi 3primj iz PZ kada ce se primijeniti pravo državnosti broda
4.a.pretpostavke za priznenje strane sudske dekl.odluke, u kojem postupku, koji izvor se primjenjuje
b.objasni opću supsidijarnu međ nadležnost prema zrs-u
c.kada se po hrv pr može djelomično priznati strana arbitražna odluka,navedite relevantni formalni izvor
5.a.objasni važnost presude ingmar za izvore europskog mpp-a
b. objasni važnost prebivališta u odredbama o nadležnosti u BU I,navedi puni naziv uredbe,godinu donošenja i stupanja na snagu
c.koja uredba eumpp-a i kako uređuje mjerodavno pravo za štete na okoliš
tomy2105
02-02-2012, 21:18
Hvala na pitanjima!!!!!!!!!!!
yellow_rose
06-02-2012, 16:27
Jel mi može netko reći gdje da nabavim literaturu za ovaj ispit? Što nabaviti u kopiraoni, na pravokutniku, na stranici katedre...? Vidim da ima hrpa stvari, stare/nove knjige, skripte, zakoni, konvencije... Nažalost, nemam nikoga tko je u skorije vrijeme polagao ovaj ispit, pa ne znam otkud krenuti!
Ako mi netko može pomoći, bila bi zahvalna!
Molim odgovor!!! Da li se na pismenom ispitu može tražiti( tj.napisati željeni profesor, moja želja je prof.Bouček, a nisam seminarist) ??
tomy2105
07-02-2012, 18:07
Molim odgovor!!! Da li se na pismenom ispitu može tražiti( tj.napisati željeni profesor, moja želja je prof.Bouček, a nisam seminarist) ??
jednom je prof.Bouček rekao da mogu napisati njegovo ime na test oni koji žele odgovarati odmah iza ispita ( iz nekog razloga)
yellow_rose
07-02-2012, 20:57
1.u fotokopiraoni uzmi glavnu knjigu (ta ti je važna) i dio knjige o europskom pravu (toga nema puno)
2.knjigu iz procesnog posudi u knjižnici
3.knjiga izvori ti ne treba jer sve izvore možeš skinuti sa stranica katedre
zatim skini pitanja iz starih testova (imaš i na pravokutniku i na stranicama katedre) i obavezno pogledati skriptu koja je na pravokutniku
Hvala ti puno, al imam još nejasnoća, pa ako mi možeš pomoći...
1. Imam tu neku kopiju knjige što mi prijateljica posudila prije par godina, ali je bez prednje i zadnje strane, pa nisam sigurna koja je... Ispod naslova Uvod piše "Pojam međunarodnog postupovnog prava". Poglavlja su: uvod, međunarodna nadležnost, pravni položaj stranaca u sudskom postupku, dokazi i dokazivanje itd. Popis literature je na 789-oj strani. Jel to knjiga iz procesnog? Nadam se da još valja... Vidim da su samo neka poglavlja podvlačena i učena po toj knjizi, pa pretpostavljam da nije tako bitna.::E:
2. Knjigu međunarodno privatno pravo imam izdanje IV. To više ne vrijedi, jel da? Znači tu ću morat izdanje V uzeti u kopiraoni?!
3. Kako ću znati koje izvore trebam skinuti? Jel sve one sa stranice katedre: međunarodne, unutarnje, pravo EU?
4. Jel ima šansi da učim po skripti, pa da ju dopunjujem knjigom? Po čemu je u stvari skripta pisana i šta sadržava?
5. Nisam bila seminarist, niti ikad na predavanju iz ovog predmeta. Nemam pojma šta me čeka, al stvarno! Jel jako teško?
Uf, totalno sam izgubljena. Već sam pročitala cijelu ovu temu od početka, ali morat ću još jednom... Nije mi baš jasno, pa si moram zapisati sve vaše savjete, od kud krenuti, šta prvo učiti... Ja uvijek krenem redom, po knjizi, pa poslije skužim da sam pola toga nepotrebnog učila i da sam mogla neke stvari izbaciti. Stvarno nije lako kad nemaš nekog da ti da savjet...:(
Sorry na gnjavaži...
Hvala ti puno, al imam još nejasnoća, pa ako mi možeš pomoći...
1. Imam tu neku kopiju knjige što mi prijateljica posudila prije par godina, ali je bez prednje i zadnje strane, pa nisam sigurna koja je... Ispod naslova Uvod piše "Pojam međunarodnog postupovnog prava". Poglavlja su: uvod, međunarodna nadležnost, pravni položaj stranaca u sudskom postupku, dokazi i dokazivanje itd. Popis literature je na 789-oj strani. Jel to knjiga iz procesnog? Nadam se da još valja... Vidim da su samo neka poglavlja podvlačena i učena po toj knjizi, pa pretpostavljam da nije tako bitna.::E:
2. Knjigu međunarodno privatno pravo imam izdanje IV. To više ne vrijedi, jel da? Znači tu ću morat izdanje V uzeti u kopiraoni?!
3. Kako ću znati koje izvore trebam skinuti? Jel sve one sa stranice katedre: međunarodne, unutarnje, pravo EU?
4. Jel ima šansi da učim po skripti, pa da ju dopunjujem knjigom? Po čemu je u stvari skripta pisana i šta sadržava?
5. Nisam bila seminarist, niti ikad na predavanju iz ovog predmeta. Nemam pojma šta me čeka, al stvarno! Jel jako teško?
Uf, totalno sam izgubljena. Već sam pročitala cijelu ovu temu od početka, ali morat ću još jednom... Nije mi baš jasno, pa si moram zapisati sve vaše savjete, od kud krenuti, šta prvo učiti... Ja uvijek krenem redom, po knjizi, pa poslije skužim da sam pola toga nepotrebnog učila i da sam mogla neke stvari izbaciti. Stvarno nije lako kad nemaš nekog da ti da savjet...:(
Sorry na gnjavaži...
1. Da, to je procesno. Taj dio nauči iz zakona i skripte.
2. Da, treba ti nova, ima izmjena.
3. Skini HK o obliku oporuke, prometnim nezgodama, odgovornosti za proizvode, otmici djece i javnim ispravama, zatim NYK i EK o međ. trg. arbitraži. Ostalo sve imaš na kraju Sajka.
4. Skripta je super, da vidiš na što se treba usredotočiti, ali dio iz Sajka treba učiti po knjizi jer je dosta tog izmjenjeno. Npr. Rimsku konvenciju više ne treba učiti, sad ju je zamijenio RIM I. Ma vidjet ćeš kad se ufuraš. Skripta je pisana po svoj literaturi osim Boučeka.
5. Teško je. Treba štrebat na pamet puno toga. Sajko je nejasno pisan. Teško je.
yellow_rose
08-02-2012, 20:30
1. Da, to je procesno. Taj dio nauči iz zakona i skripte.
2. Da, treba ti nova, ima izmjena.
3. Skini HK o obliku oporuke, prometnim nezgodama, odgovornosti za proizvode, otmici djece i javnim ispravama, zatim NYK i EK o međ. trg. arbitraži. Ostalo sve imaš na kraju Sajka.
4. Skripta je super, da vidiš na što se treba usredotočiti, ali dio iz Sajka treba učiti po knjizi jer je dosta tog izmjenjeno. Npr. Rimsku konvenciju više ne treba učiti, sad ju je zamijenio RIM I. Ma vidjet ćeš kad se ufuraš. Skripta je pisana po svoj literaturi osim Boučeka.
5. Teško je. Treba štrebat na pamet puno toga. Sajko je nejasno pisan. Teško je.
:worship: E, hvala ti puno! Bilježim sve upute... Znam da će mi biti lakše to sve pohvatati kad krenem učini, ali sad bar znam od kud krenuti! Bacam se na kopiranje i printanje! Znam da nije lako, čim sam vidjela mali milijun konvencija koje treba nabubati (puni naziv i godinu), a to mi nikad nije išlo... :picard: Javim se opet, kad budem negdje zapela. Hvala još jednom na pomoći. :mah:
Edit: Eh, samo da pitam. Jel ima smisla da idem sad slušati ispit? Čini mi se da bi sjedila tamo ko tuka i pokušavala shvatiti "o čemu ovi pričaju"?! Možda da ipak pričekam rok u 4.mj kad malo pohvatam konce? Ionako ne računam da ću tako skoro izlazit na rok...
:worship: E, hvala ti puno! Bilježim sve upute... Znam da će mi biti lakše to sve pohvatati kad krenem učini, ali sad bar znam od kud krenuti! Bacam se na kopiranje i printanje! Znam da nije lako, čim sam vidjela mali milijun konvencija koje treba nabubati (puni naziv i godinu), a to mi nikad nije išlo... :picard: Javim se opet, kad budem negdje zapela. Hvala još jednom na pomoći. :mah:
Nema na čemu! ::E: Najteže ti je naučiti razlike kako je što uređeno kojim zakonom, konvencijom, uredbom, to mene ubija... Želim ti puno sreće! I sebi...:down: Očajna sam
yellow_rose
08-02-2012, 21:50
Nema na čemu! ::E: Najteže ti je naučiti razlike kako je što uređeno kojim zakonom, konvencijom, uredbom, to mene ubija... Želim ti puno sreće! I sebi...:down: Očajna sam
Ma bit će sve ok! Položit ćeš ti to! Držim fige! Meni je ovo zadnji ispit. Neki dan sam dala Upravu, pa me još nekako drži euforija... Ali mislim da ću se dobrano naplakati nad MPP-om i baš me obeshrabruje kad vidim da ništa ne razumijem o čemu pišete tu na temi. Uh!
Kasnije sam dodala pitanje za slušanje ispita. Jel ima smisla da idem slušat idući tj?
Ma bit će sve ok! Položit ćeš ti to! Držim fige! Meni je ovo zadnji ispit. Neki dan sam dala Upravu, pa me još nekako drži euforija... Ali mislim da ću se dobrano naplakati nad MPP-om i baš me obeshrabruje kad vidim da ništa ne razumijem o čemu pišete tu na temi. Uh!
Kasnije sam dodala pitanje za slušanje ispita. Jel ima smisla da idem slušat idući tj?
Ako nisi učila, nema baš smisla. Nećeš imat pojma o čemu se radi. To je moj subjektivan dojam.
iz ovog ispita treba znat sve za dva. ja sam na usmenom dobio pitanje da objasnim vrste izbjegavajućih klauzula na primjerima iz uredbe rim II :D
botafogo
11-02-2012, 09:34
Da li je istina da se može tražiti izuzeće od Boučeka ako se padne kod njega usmeni? Zna li netko nešto o tome?
Je li mi može netko reći je li komisija bude isti dan ili? Hvala
kad pitaju godinu donošenja treba napisati godinu donošenja ili treba pisati i izmjene i dopune ili pak samo izmjene i dopune?
može mi netko napisati koje godine da navedem kraj kojeg od ovih zakona
ZRS
ZOSZP
PZ
Zakon o strancima
Koliko sam je shvatila oni traže godinu donošenja, bez izmjena i dopuna. Dakle: ZRS iz 1982. koji je RH preuzela 1991., ZOSZP iz 1998., PZ iz 1994. Zakon o strancima iz 2007.
hvala ti
a šta nije Zakon o strancima onda 2003.?
Ustvari je iz 2011. Sad sam googlala. To je novi zakon. Ja sam ti napisala kak piše u knjizi.
Da li je istina da se može tražiti izuzeće od Boučeka ako se padne kod njega usmeni? Zna li netko nešto o tome?
Kak dođeš do četvrte godine i barem ne čuješ za tu mogućnost? :mrgreen: Da, možeš. Al samo ako padneš usmeni. Znači, nema onih spika "Bouček mi je ispravljao pismeni i pao sam pa ga želim isključit".
Evo, čl. 28/2
http://www.pravo.unizg.hr/fakultet/propisi/pravilnik_o_studiju
šta da onda napišem 2011.?
a šta onda sa pomorskim zakonikom 1994. ili 2004. ili 2011.?
vidjela sam negdje pitanje objasni prama najnovijem zakonu - koji je to onda PZ ili ZOSZP?
Da, napiši 2011. Gle, kod Zakona o strancima pišeš 2011. jer je to cijeli novi zakon, ovdje se ne radi o izmjenama i dopunama, ako ga googlaš vidjet ćeš da piše NN 130/11 i ništa više. S druge strane PZ i ZOSZP su doneseni 1994. tj. 1998., a kasnije su samo mjenjani, nisu doneseni novi zakoni, samo izmjene i dopune.
Ma nije vam to bitno toliko. Naučite kada su zakoni doneseni, a eventualno ako je neki zakon noveliran naučite tu kasniju godinu. Ispit se ionako ocjenjuje odokativno, koju ćete godinu upisat je najmanji problem.
Mihaela88
14-02-2012, 14:43
Ma nije vam to bitno toliko. Naučite kada su zakoni doneseni, a eventualno ako je neki zakon noveliran naučite tu kasniju godinu. Ispit se ionako ocjenjuje odokativno, koju ćete godinu upisat je najmanji problem.
ja sam to polozila kod bouceka i njemu su te godine bitne. cak je na usmenom (ako si to pogrijesio u testu) pitao.
sto se tice ovog iskljucenja bouceka, on je nama na seminaru rekao da ga bilo tko moze iskljuciti. nekako sumnjam da je to tako i da je ostatak katedre s tim upoznat, ali valja probati
hvala vam svima na odgovorima
samo još jedno brzinsko
koja je to peta Uredba? BU I i II,RIM I i II to su četri i fali mi još jedna valjda misle na BU III?
pa ako može točan naziv i godina donošenja
RIM I, RIM II, BU I, Uredba 1346 o stečaju, BU IIa ili BU III. (priznanje i ovrha sudskih odluka u bračnim predmetima i predmetima o roditeljskoj odgovornosti) (ta zadnja je prije bila BU II. a od 2003. je ova na snazi).
To sam već napisala na prošloj stranici.
hvala
a kako se točno zove ta uredba o stečaju i koja je godina u pitanju?
i ako znaš dva primjera za alternativno upućivanje iz PZ
Uredba br. 1346/2000. od 29. 5. 2000. o stečaju.
Alternativno upućivanje ti je u čl. 975. PZ-a.
maya maya
14-02-2012, 18:15
ti si srce
a jel onda znači da je supsidijarno=podredno=alternativno
uvjetno=alternativno
ti si srce
a jel onda znači da je supsidijarno=podredno=alternativno
uvjetno=alternativno
Ah znam!:blush::blush:
Supsidijarno ili podredno ti je kada npr. nije ugovoreno mjerodavno pravo pa zakon sam propisuje koje će pravo biti mjerodavno.
Alternativno je kada za neki statut imaš ponuđeno više poveznica pa biraš onu koja ti je najpovoljnija. Npr. oblik oporuke.
Uvjetna su pak ona kp koja propisuju kao mjerodavno pravo jedne države, ali pod ođređenim pretpostavkama se primjenjuje pravo druge države. Npr pogledaj čl. 43. ZRS-a.
tikataka
15-02-2012, 19:12
s obzirom da obilatno koristim blagodati Pravokutnika, eto i mog doprinosa ovoj temi za pomoć budućim kolegama..
položila danas kod Boučeka
učila po: ZRS s komentarom, mpp152 skripta te posebno još BU1, RIM I i II. Dec it. EU mpp sam malo proradila po nekoj vrlo zgodnoj ppt prezentaciji.
slijedi link http://www.pravri.hr/hr/studij/poslijediplomski/PEI/predavanja.pdf
Vrijeme potrebno za učenje: deset dana mukotrpnog cijelodnevnog iscrpljujućeg rada, a prije toga mjesec do dva laganog skriptiranja raznolike literature u moju rukom pisanu skriptu ( meni najlakše iz mojih črčki)
Pismeni danas bio nadasve nadahnjujuć.
Iz njega sam dobila 1-2. ::E:
Bila sam u grupi u 14. Od 9 ljudi, 3 smo prošle pismeni.
Meni je odmah rekao da je pismeni grozan al opet bolji od ostalih jedinica, pa očekuje od mene kvalitetan odgovor da opravda tu dvojku. :rotfl:
Pitao me kvalifikaciju - par vrlo konkretnih pitanja - što je, definicija iz ZRS, koju doktrina primjenjuje ( dvostuku) i par riječi o njoj.
Drugo pitanje je bilo - pozititvne pretpostavke po NYK ( samo to)
I pitao me, treće pitanje, što nema običaj, al valjda zato što sam bila na granici i što kolegica nažalost nije znala reći točno kako on hoće čuti
Izgbjegavajuća klauzula - dovoljno reći - neće se primjeniti mjerodavno strano pravo, ako se utvdri da sa drugim pravom postoji bliža veza
i vrste - zatvorene i otvorene
Uglavnom za mene vrlo pozitivno iskustvo, mislim da je kod njega najvažnije naučiti osnove i njima vrlo dobro baratati...ne zamara se pričanjem na široko
Eto toliko od mene
još en
Evo da i ja podijelim iskustvo s usmenog kod prof. Boučeka!
Što se tiče samog pismenog meni osobno nije bio baš lagan, ali izlazila sam prvi put i studenti koji su bili i na prošlom roku su rekli da je ovaj rok bio lakši. Možda to ovisi i o tome koliko dobro kome sjedne koji dio gradiva, ne znam. Na usmenom ih ulazi u njegov kabinet 4-5 ovisi o grupi. Bilo je dosta ljudi s pismenim na granici između 1 i 2 pa ih je ipak pustio na usmeni. U grupama prije događalo se da padaju oni s pismenim između 2 i 3, a prođu ljudi s pismenim između 1 i 2. Sve ovisi o tome kolko koga potrefe pitanja i dal pogodi srž na koju je profesor mislio. Navodno je prva grupa najbolje prošla, al što se tiče samog pismenog rekla bih da su svi jako dobro prošli. U mojoj grupi prošlo nas je 3 od 4. Svi su potvrdili ocjenu koju su imali na pismenom. Ova 1 osoba koja je pala je zablokirala, nažalost. Ja sam dobila samo 2 pitanja. Jedno se odnosilo na uspoređivanje odredaba Haaških konvencija sa odredbama ZRS-a (Haaške konvencije iz 1961. godine), a drugo se odnosilo na europsko mgpp i objašnjavanjem elektivne sudske nadležnosti na primjeru iz europskog prava (BU I). I to je to!!! ::E:
s obzirom da obilatno koristim blagodati Pravokutnika, eto i mog doprinosa ovoj temi za pomoć budućim kolegama..
položila danas kod Boučeka
učila po: ZRS s komentarom, mpp152 skripta te posebno još BU1, RIM I i II. Dec it. EU mpp sam malo proradila po nekoj vrlo zgodnoj ppt prezentaciji.
slijedi link http://www.pravri.hr/hr/studij/poslijediplomski/PEI/predavanja.pdfnk
Vrijeme potrebno za učenje: deset dana mukotrpnog cijelodnevnog iscrpljujućeg rada, a prije toga mjesec do dva laganog skriptiranja raznolike literature u moju rukom pisanu skriptu ( meni najlakše iz mojih črčki)
Pismeni danas bio nadasve nadahnjujuć.
Iz njega sam dobila 1-2. ::E:
Bila sam u grupi u 14. Od 9 ljudi, 3 smo prošle pismeni.
Meni je odmah rekao da je pismeni grozan al opet bolji od ostalih jedinica, pa očekuje od mene kvalitetan odgovor da opravda tu dvojku. :rotfl:
Pitao me kvalifikaciju - par vrlo konkretnih pitanja - što je, definicija iz ZRS, koju doktrina primjenjuje ( dvostuku) i par riječi o njoj.
Drugo pitanje je bilo - pozititvne pretpostavke po NYK ( samo to)
I pitao me, treće pitanje, što nema običaj, al valjda zato što sam bila na granici i što kolegica nažalost nije znala reći točno kako on hoće čuti
Izgbjegavajuća klauzula - dovoljno reći - neće se primjeniti mjerodavno strano pravo, ako se utvdri da sa drugim pravom postoji bliža veza
i vrste - zatvorene i otvorene
Uglavnom za mene vrlo pozitivno iskustvo, mislim da je kod njega najvažnije naučiti osnove i njima vrlo dobro baratati...ne zamara se pričanjem na široko
Eto toliko od mene
još en
je li možeš molim te ponovno staviti link za tu prezentaciju jer ovaj link ne radi... hvala :)
jel moze neko postavit pitanja sa pismenog pls? tnx!
tabula rasa
16-02-2012, 09:20
evo da i ja podijelim iskustva. Prošla jučer kod Boučeka. Pismeni je na ovom roku bio čini mi se lakši nego na prošlom (ili mi se napokn posložilo gradivo), a gospon profesor je, bez obzira što drugi pričaju bio iznimno korektan. U mojoj grupi (od 5) prošlo nas je troje. Drugo dvoje je rušio jer mu ni nakon 15 min i valjda 20 potpitanja nisu uspjeli dati definiciju redovnog boravišta (..to je MJESTO na kojem neka osoba boravi dulje vremena ili se pretpostavlja da će dulje vremena boraviti..). Čovjek je bio izuzetno strpljiv i stvarno je na sve moguće načine pokušao to izvući od njih (za ilustraciju, jedno potpitanje - AKo uzmete definiciju prebivališta i boravišta, što im je viši rodni pojam ako bi za krušku i jabuku viši rodni pojam bilo voće).
Znači, ako si učio a zblokirao, izvlači potpitanjima dok se ne sjetiš.
Ne traži detalje do u besvijest, dečka kraj mene je pitao i nije znao jedno pitanje, ali mu je rekao da budući da mo je pismeni dobar, da će mu samo srušiti ocjenu.
Učila sam po: legendarnoj skripti od 152 str (ali ne one dijelove o BK i RK, jer to više ne vrijedi), po Boučekovih 45 str, BU I, RIM I i RIM II po originalnom tekstu, i još za dobru mjeru pročitala vrlo pažljivo ZRS, PZ i ZOSZP. Ostale konvencije samo ono što ima u skripti.
Oprez sa skriptom, ima nekih odgovora koji i nisu točni, ali sve u svemu je sasvim dovoljna za položiti (i dobiti čak 4, kao ja)
Sretno svima!!!
Treba mi htino, ne znam dal je bilo prije. Koje su sve Haške konvencije trenutno na snazi?
mozes li napisati sto nije tocno u skripti?
Pianja s pismenog 15.02.2012.
1.POVIJEST
a) pojam comitas, tri teoretičara iz različitih država koji su se pozivali na njega
b) Mancinijevo učenje o dispozitivnom pravu, kada, gdje
c) Waechterovo učenje o MPP, kada, gdje
2. OPĆI DIO
a)Objasnite najvažnije karakteristike one vrste kolizijskih pravila koje dominiraju u građanskopravnim kodifikacijama. Navedi 2 konkretna takva kolizijska pravila iz 2 različita formalna izvora. Godine.
b)dvije dimenzije javnog poretka
c) predmet Krombach vs Bamberski (javni poredak)
3. POSEBNI DIO
a) Haaška k. iz 1980 - naziv, osnovni pojam (dijete), mjerodavno pravo (redovno boravište djeteta)
b) Odnosi roditelja i djece u ZRS-u.
c)Renvoi u PZ, ZM, ZA, parafraziraj odredbe i godine izvora.
4. MGPP
a)Koji unutarnji izvor i kako određuje što znači priznati stranu sudsku odluku
b)Pozitivne pretpostavke priznanja strane kondemnatorne odluke, u kojem se postupku rješava
c)Kako arbitrabilnost i u kojim izvorima uređuje ZA, naziv, godina izvora
5. EMPP
a)Objasni važnost dominantnog pravnog izvora u empp-u, od kada se primjenjuje.
b)BU I (naziv, godine) - kako uređuje prebivalište
c)Rim I - naziv, godina - kako uređuje mjerodavno pravo za pokretnine. Koje doktrinirano učenje je pri tome primjenjeno.
ivica bj
18-02-2012, 09:13
Može li mi netko reći da li se isplati ići kod prof. Boučeka na seminar i kakve to koristi donosi.
Kolege, unaprijed vam puno hvala na odgovoru!
Ovako, ako mi netko moze pomoci. Posto je izaslo 5. izdanje sajka, a skripta od 152.str je radena po starijem izdanju, mogu li i dalje uciti po toj skrpti?
Imam 4.izdanje knjige pa me zanima moram li novu nabaviti ili eventualno kopirati neke dijelove koji su novi?
Puno, puno hvala!!
kanarinac
19-02-2012, 17:52
jel počinju predavanja iz mpp sljedeći tjedan?
kanarinac
19-02-2012, 17:54
Ovako, ako mi netko moze pomoci. Posto je izaslo 5. izdanje sajka, a skripta od 152.str je radena po starijem izdanju, mogu li i dalje uciti po toj skrpti?
Imam 4.izdanje knjige pa me zanima moram li novu nabaviti ili eventualno kopirati neke dijelove koji su novi?
Puno, puno hvala!!
možeš i po skripti, ali paralelno sa knjigom. tako je barem meni rečeno.
jel počinju predavanja iz mpp sljedeći tjedan?
to i mene zanima, anyone?
bumblebeee
20-02-2012, 22:38
danas SIKIRIC:
prva grupa, proslo osam od 10 pismeni, 7 proslo i usmeni, jedan decko nazalost nakon tri pitanja iz mgpp-a pao (retorzija, nadleznost u izvanparnicnom i jos nekaj)
druga grupa, troje proslo pismeni i usmeni.
za trecu grupu ne znam, al dosta ih proslo pismeni. mozda jos uvijek odgovaraju, usli su tek u 8 :)
dakle, profesor sikiric, ma koji je to covjek i gospodin, pruzio nam svakom ruku i cestitao, obraca vam se imenom, interesira se kaj vam je ostalo, stvarno divan! pitanja standardna, sva tu s foruma, nis posebno, nis spektakularno ne trazi, svatko dobio po dva pitanja, eventualno tri, samo on voli dosta tumaciti usput, pa to sve skupa predugo traje. najvise od svega sam strahovala od ovog ispita, potpuno neopravdano.
ak ste prosli pismeni koji stvarno ne dozvoljava preskakanje i tesko se prolazi na srecu, mislim da opcenito, a posebno kod prof. sikirca, usmeni nije nikakav bauk.
sretno svima, ak vas mogu ikako potaknuti da odete na konzultacije, pa makar sjedili tam i slusali, isplatit ce se. meni su ovo bile prve konzultacije i jedva sam se tjerala da odem triput na to, a puno mi je pomoglo. steta sto sam to skuzila s jednim ispitom do kraja.
Da li je poželjno ići na predavanja iz mpp-a i da li toleriraju fotokopije knjige na predavanju?
Znam da je seminar odličan, ali već sam odradila sem.obvezu, pa me zanima da bi mi pomogla predavanja...
Hvala...
ljudi počinjem lagano prikupljat informacije za mpp pa me zanima nešto vezano za pismeni- čula sam da neki budu oslobođeni pismenog, da li je to istina??
ljudi,pomoć..stranica seminar iz MPP-a baš nije aktivna pa molim ovdje za pomoć ako itko zna kad bolonji počne seminar?(bouček ili sikirić)
odi u srijedu na predavanje. pretpostavljam da će to tamo reći, ali definitivno mislim da smo mirni još barem ovaj prvi (ako ne i drugi) tjedan jer još uopće nismo birali ni seminar ni vježbe, a oni moraju prvo oformiti grupe.
judi počinjem lagano prikupljat informacije za mpp pa me zanima nešto vezano za pismeni- čula sam da neki budu oslobođeni pismenog, da li je to istina?? anyone???
nobody0770
27-02-2012, 18:25
Tko drži predavanja ovaj semestar?
bumblebeee
27-02-2012, 22:37
judi počinjem lagano prikupljat informacije za mpp pa me zanima nešto vezano za pismeni- čula sam da neki budu oslobođeni pismenog, da li je to istina?? anyone???
ne.
michael clayton
27-02-2012, 23:59
Prošle godine je jedan dio seminarista bio oslobođen pismenog.
10% najbolje napisanih kolokvija, čini mi se.
Isplati li se ići na predavanja za izvanredne? Unaprijed hvala!
boris007
28-02-2012, 10:47
Pozdrav ekipo...
Zanima me kad pocinju predavanja... Sutra?
da, sutra od 8-14h su ti predavanja za 1. turnus redovne u dvorani 4. na tmt 14 - evo ti link pa pogledaj:
http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/4.godina/raspored_predavanja/redoviti_studenti
luce2702
28-02-2012, 14:45
pozz,
pocinjem ucit mpp pa ako mi neka dobra dusa moze napisat otkud da krenem i po cemu da ucim? i zanima me ima li sanse da se ispit nauci za rok mjesec i pol?
hvala
Učila sam po: legendarnoj skripti od 152 str (ali ne one dijelove o BK i RK, jer to više ne vrijedi), po Boučekovih 45 str, BU I, RIM I i RIM II po originalnom tekstu, i još za dobru mjeru pročitala vrlo pažljivo ZRS, PZ i ZOSZP. Ostale konvencije samo ono što ima u skripti.
Oprez sa skriptom, ima nekih odgovora koji i nisu točni, ali sve u svemu je sasvim dovoljna za položiti (i dobiti čak 4, kao ja)
Sretno svima!!!
Evo ima nas vise kome treba pomoc pa ako netko ima voljan da odgovori:
Koji odgovori nisu tocni u skripti?(skripta od 152str)
Znaci BK i RK-pretpostavljam Becka i Rimska konvencija iz drugih izvora za naucit?
45 strana knjige Boucek?
Ima li jos nesto na sto pripazit ili uciti
Hvala!
bumblebeee
28-02-2012, 16:22
nije nis tolko krivo, kolko moras pocet ucit i doc do odredjenih dijelova pa ces sam skuzit kaj je "krivo". sadrzajno nije u skripti krivo nijedno slovo, al to nisu odgovori na postavljena pitanja- i tog ima toliko beznacajno malo da je najmanji problem ovog ispita ispravit to. uglavnom se radi o pitanjima na koja neces nac odgovore ni kad polozis ovo. za to- forum, konzultacije, predavanja... ako imas barem otvorenu knjigu, skripta se ispravi u hodu za sekundu.
ono cega se ja ovak sjecam:
- kod primarnog/podrednog kp- kod upucivanja na nepostojeci pravni poredak fali par recenica
- kako europski sud/BU I tumaci mjesto gdje je nastao stetni dogadjaj- potpuno krivo u skripti (tocan je tekst, al to nije odgovor)- odgovor je u knjizi u obradjenom dijelu BU I
- nesto kod iura novit curia-(tocan tekst, al nije odgovor)- da se primjenjuje strano pravo koje je na snazi u trenutku donosenja odluke. iura novit curia=sud poznaje pravo
- mgpp- vrste nadleznosti- prekopiran je bezveze ZRS, to uopce nisu odgovori na pitanja, al opet jedino sto ti i treba je ZRS napamet
RK i BK ne treba UOPCE!
Ako je netko bio na predavanju može li napisati jesu održali samo uvodno predavanje ili su tumačili gradivo?
tumačili su i gradivo, ali samo uvod i izvore (zadnji slajd se odnosio na vrste mjera u području pravosudne suradnje u građanskim mjerama - ne znam koliko ovo pomaže, ali nisam još pogledala u knjizi do kud smo došli pa ne mogu detaljnije napisati).
nobody0770
01-03-2012, 00:26
tumačili su i gradivo, ali samo uvod i izvore (zadnji slajd se odnosio na vrste mjera u području pravosudne suradnje u građanskim mjerama - ne znam koliko ovo pomaže, ali nisam još pogledala u knjizi do kud smo došli pa ne mogu detaljnije napisati).
Tko je predavao?
hoće li biti popodnevnih termina?
hoće li biti popodnevnih termina?
nadam se da će biti jer bi ja danas otišla na to predavanje ako su tumačili gradivo. Na stranici od mpp-a ne piše da ima danas od 2 predavanje a na stranici od faksa piše...poslala sam mail profesoru i nadam se da će mi odg uskoro
nije ništa govorio oko popodnevnih termina, rekao je samo da se vidimo opet u srijedu ujutro..tako da je moguće da ih neće biti.
yellow_rose
01-03-2012, 19:36
Pozdrav. Pročitala sam sve stranice ove teme, pokupila savjete otkud da krenem i počela lagano čitati i podvlačiti. Svi savjetuju da se počne od kolizijsko pravne metode, tako da sam počela od toga. Mislim da ću taj dio raditi po skripti, ali ju uspoređujem s knjigom i mijenjam one stvari iz RK koji su novi... E sad, budući da je tamo svaki pojam potkrijepljen nekim primjerima iz ZRS, PZ, RK i sl. kako da bubam napamet te primjere kad nisam učila te zakone? Jel nije možda logičnije krenuti od zakona, pa kad budem učila kp metodu, bit će mi lakše povezati šta je šta?! Ili da ipak prijeđem kp metodu, da bar pohvatam pojmove, a onda da primjere radim kad naučim zakone? Totalno me ovo sve zbunjuje?! :down: Recite mi da je tako samo na početku?!::E:
bumblebeee
01-03-2012, 19:51
to je i mene mucilo, pa sam recimo presla metodu, nisam je naucila bas tip-top, al vise od citanja sam napravila. nakon toga sam bacila metodu na neko vrijeme i nabubala ZRS, PZ, ZOSOZP, ZM i RIM I. onda se vratila metodi, sve primjere sam znala i bar sam imala neki osjecaj da mi brze ide :)
yellow_rose
01-03-2012, 21:32
to je i mene mucilo, pa sam recimo presla metodu, nisam je naucila bas tip-top, al vise od citanja sam napravila. nakon toga sam bacila metodu na neko vrijeme i nabubala ZRS, PZ, ZOSOZP, ZM i RIM I. onda se vratila metodi, sve primjere sam znala i bar sam imala neki osjecaj da mi brze ide :)
E, pa baš tako... Vidim da nema smisla bubati primjere koje ne kužim, a možda će mi ići brže, i lakše ću shvatit, kad budem naučila zakone! Dosta mi je to sve apstraktno, pa ću prvo pokušat skužit kp metodu (barem površno), a onda se bacam na zakone. Hvala! :wink:
kanarinac
05-03-2012, 12:09
jesu se prošli tjedan održavala predavanja za izvanredne?
Apsolventica s podužim stažom na faksu i prebivalištem u Varaždinu traži nekog za zajedničko učenje/ponavljanje ispita s 4. godine(sve osim pomorskog).....zajedno smo jači!
nobody0770
06-03-2012, 18:50
Jel ima onda četvrtkom predavanja popodne?
EXbestijica
07-03-2012, 07:25
Jel ima onda četvrtkom predavanja popodne?
Danas,srijeda u 17 i 15.
ima četvrtkom najnormalnije od 14 do 20h
nobody0770
07-03-2012, 13:38
ima četvrtkom najnormalnije od 14 do 20h
Tko predaje?
zna li netko kada je seminar kod prof.Boučeka? znam da još nisu formirane grupe jer sam bila kod profesora na konzultacijama i reko mi je da će biti na oglasnoj ploči na faksu, al budući da nisam iz zg-a ne mogu dolaziti svako malo na faks da vidim jesu li oni stavili to na oglasnu ploču, pa stoga molim kolege seminariste profesora Boučeka da na pravokutnik napišu termin seminara kada saznaju. unaprijed hvala!
shosanna
07-03-2012, 14:37
zna li netko kada je seminar kod prof.Boučeka? znam da još nisu formirane grupe jer sam bila kod profesora na konzultacijama i reko mi je da će biti na oglasnoj ploči na faksu, al budući da nisam iz zg-a ne mogu dolaziti svako malo na faks da vidim jesu li oni stavili to na oglasnu ploču, pa stoga molim kolege seminariste profesora Boučeka da na pravokutnik napišu termin seminara kada saznaju. unaprijed hvala!
pa zar neće biti normalno objavljeno na stranici?
seminari pocinju za 2 tjedna, tako je prof. Babic rekao danas jer ce oni dobiti popis studenata tek u ponedjeljak pa ce tjedan nakon toga poceti!
Tko predaje?
bouček. ali najvjerojatnije ce vec od sljedeceg tjedna biti samo termin srijedom ujutro, spojit ce se oba turnusa. tako je rekao boucek.
nobody0770
07-03-2012, 19:22
bouček. ali najvjerojatnije ce vec od sljedeceg tjedna biti samo termin srijedom ujutro, spojit ce se oba turnusa. tako je rekao boucek.
Do kud ste došli s gradivom?
jel bilo danas predavanja za izvanredne?
sweet_angel
07-03-2012, 23:04
daa..
Do kud ste došli s gradivom?
u knjizi do 110.str.
pa zar neće biti normalno objavljeno na stranici?
nadam se da će bit objavljeno na stranici, i zato sam prof.Boučeka pitala za to, međutim nisam dobila konkretan i jasan odgovor. odnosno reko mi je da će bit objavljeno na oglasnoj ploči. možda ni on sam ne zna. http://www.pravokutnik.net/forum/images/icons/icon6.png
hellokitty
08-03-2012, 22:22
prosle godine je bilo normalno na stranici tako da ne znam zasto ne bi bilo i ove godine...
može li mi netko reći koja je sutra tema na predavanju?
nobody0770
13-03-2012, 18:28
može li mi netko reći koja je sutra tema na predavanju?
Europsko mpp
Molim vas ljudi jel mi može netko odgovoriti na sljedeća pitanja:
1.Koja je opća pretpostavka za primjenu prava koje su stranke odabrale?
2. Objasni načelo povoljnosti na primjeru stvarnog statuta?
3.je li zastara procesno ili materijalnopravni institut, objasni to pitanje sa stajališta hrvatskog prava, prava SAD i njemačkog prava.
4.Navedi 3 kategorije vezivanja kod kojih se renvoi ne primjenjuje, koji se razlozi navode protiv primjene renvoi na te kategorije vezivanja?
5.Kako hr sudac treba tumačiti javni poredak, iz koje sintagme u ZRS-u je to vidljivo?
6.Navedi opće pravilo osobnog statuta iz ZRS-a i potom ga preoblikuj u 2 nepotpuna kolizijska pravila koristeći oba ograničenja tipična za tu vrstu kolizijskih pravila.
bumblebeee
13-03-2012, 20:15
1. da postoji medjunarodno relevantno obiljezje
2. nema to kod nas, nadji u knjizi pod primjerima- njemacko pravo! (bezobrazno pitanje)
3. kod nas materijalni. ostalo ti je kod kvalifikacije na primjeru Tennessee mjenica, pa tam imas i njemacko i americko- njem- materijalni, 3 god, americko- procesni, 6 god (provjeri da nisu obrnuto godine)
4. ugovorni odnosi, dalje ne znam. ali mozda treba navesti primjere iz poredbenog prava, njemacko npr. imas lijepo u skripti. sto se tice razloga- ima pitanje bas argumenti protivnika renvoi, a ima i pitanje polje primjene renvoi u hrv. pravu- o tome da ga treba primijeniti samo ako je to razumno i u skladu s nacelom upucivanja na najblize pravo.---- ja bih iskombinirala nekaj s tim
6. s dosta kolega sam pricala o tome. znamo samo personalno iz skripte, pojma nemam teritorijalno, cak mislim da nije moguce.
ivanajuni
13-03-2012, 22:30
jel bi mogla koja dobra duša pitat sutra prof.dal ce bit predavanje sad u cetvrtak pa obavijestit ovdje čim stigne...? pošto nisam iz zg-a, pa da ne dolazim bzvz u zg na predavanje, kojeg na kraju možda ni neće bit... hvala unaprijed
nobody0770
13-03-2012, 22:31
jel bi mogla koja TILA pitat sutra prof.dal ce bit predavanje sad u cetvrtak pa obavijestit ovdje čim stigne...? pošto nisam iz zg-a, pa da ne dolazim bzvz u zg na predavanje, kojeg na kraju možda ni neće bit... hvala unaprijed
Nema predavanja sutra u četvrtak 100 % ;)
ivanajuni
13-03-2012, 22:35
thnx.. a ima li barem za izvanredne sutra popodne?
nobody0770
14-03-2012, 00:30
thnx.. a ima li barem za izvanredne sutra popodne?
trebalo bi biti ;)
nobody0770
14-03-2012, 15:54
Može mi netko napisat što ste dns obradjivali na predavanju? Hvala
Može mi netko napisat što ste dns obradjivali na predavanju? Hvala
europsko mpp - mislim da je to gradivo iz 4. knjige, one boučekove.
luce2702
15-03-2012, 11:15
bok, moze mi netko reci otkud da ucim europsko mpp? nema nikakva skripta?
jel može netko napisati u kojem se postupku priznaju strane sudske deklaratorne, konstitutivne i kondemnatorne odluke?? jel se sve priznaju u delibacijskom postupku ili?? ja mislim da se deklaratorna priznaje u delibacijskom ali mi se čini da je prof Bouček rekao da se kondemnatorna priznaje u nekom drugom postupku, jel zna netko?
bok, moze mi netko reci otkud da ucim europsko mpp? nema nikakva skripta?
ta knjiga, tj. dio literature za ispit iz nje sastoji se od 46 strana, a pročita se i podcrta za sat vremena.
nobody0770
15-03-2012, 16:29
europsko mpp - mislim da je to gradivo iz 4. knjige, one boučekove.
Thx.Što je rekao koja je tema sljedećeg predavanja i ko predaje?
bumblebeee
15-03-2012, 17:20
jel može netko napisati u kojem se postupku priznaju strane sudske deklaratorne, konstitutivne i kondemnatorne odluke?? jel se sve priznaju u delibacijskom postupku ili?? ja mislim da se deklaratorna priznaje u delibacijskom ali mi se čini da je prof Bouček rekao da se kondemnatorna priznaje u nekom drugom postupku, jel zna netko?
DA, delibacijski za sve:
Postupak za davanje egzevature tj posebni postupak s ciljem priznanja učinaka strane odluke u kojem se ispituje ostvarenje traženih pretpostavaka (donošenjem odluke o priznanju , on je u pravilu završen, osim ako se radi o kondemnatornoj odluci koju treba zatim i izvršiti).
Insecure
15-03-2012, 19:58
Joj sto me nervira ovaj predmet.
Jel treba ucit ove primjere iz Sajka, razno raznih zakona iz razno raznih zemalja, npr. Svicarskog zakona i tak to?
Ugh! :mad2:
bumblebeee
15-03-2012, 22:37
ne treba. ima na nekim mjestima u skripti, to je i vise nego dovoljno.
ivanajuni
19-03-2012, 19:07
može li mi netko odgovorit da li ima predavanja sad u srijedu? hvala
može li mi netko odgovorit da li ima predavanja sad u srijedu? hvala
ima. u 8h u dv.4. (mislim da će opet bouček držati)
Molim vas moze mi netko napisat sta treba danas za seminar bouceka procitat tj koje lekcije tocno jer nemam knjigu-hitno mi je i hvala
ima li predavanja četvrtkom? ili su ih ukinuli već ? :))
nobody0770
21-03-2012, 10:33
ima li predavanja četvrtkom? ili su ih ukinuli već ? :))
Nema
grancica
22-03-2012, 13:04
bok! imam par pitanja.. učim po skripti i sajku pa me zanima od 292 do 358 str sajkove knjige nema u skripti a taj dio nije izbačen, pa kaj onda s tim? i vidim da u skripti ima obrađen bu dal onda to mogu po skripti taj bu a rim 1 i 2 po knjizi pošto toga nema? ili sve 3 moram po knjizi? hvalaaaaaa ::E:
jaroslava garava
22-03-2012, 19:06
Jel itko zna sto je sa vjezbama?? niko da se oglasi,a dani prolaze!
možda je glupo pitanje. pod literaturom piše da se iz obvezne literature izuzimaju neki dijelovi. to znači da se ti dijelovi ne uče ili se to samo uči??
i još nešto, da li se Zakon o rješavanju sukoba može skinuti s katedre ili je to stari zakon jer na zakon.hr ima neki iz 2001.
kresholino
23-03-2012, 16:52
možda je glupo pitanje. pod literaturom piše da se iz obvezne literature izuzimaju neki dijelovi. to znači da se ti dijelovi ne uče ili se to samo uči??
i još nešto, da li se Zakon o rješavanju sukoba može skinuti s katedre ili je to stari zakon jer na zakon.hr ima neki iz 2001.
hm,citiram odgovor vrlih naših profesora-Ne postoji glupo pitanje,samo glupi odgovor.::E:
skini zrs na katedre.a pitanje o izuzimanju dijelova,znači da to ne učiš.
a zašto bi trebali učiti po starom zakonu??
bumblebeee
23-03-2012, 23:26
pa zrs je iz 1982. preuzet 1991. i nis se nije promijenilo u njemu, osim kaj je 2001. izbacen jedan dio koji sad uredjuje zakon o arbitrazi. ja bi radje zrs skinula tu s pravokutnika, ima neka mala objasnjenja uz svaki clanak.
Iduci tjedan nema predavanja! Rece dns prof.Sikiric ..
nobody0770
28-03-2012, 15:26
Što je bilo tema na predavanju?
shosanna
28-03-2012, 15:57
renvoi
botafogo
02-04-2012, 14:21
Imam pitanje! Objanite jedno od značenja dvostruke egzekvature..??
šta ima 2 značenja?? Ne mogu naći to drugo. :angry:
hvala!!
botafogo
02-04-2012, 14:24
a bit će konzultacija?
kresholino
02-04-2012, 18:51
neće bit njeg isto na konzultacijama,ali mislim da babić i bouček da.
botafogo
02-04-2012, 19:24
aha..hvala!
može mi netko reči da li se za određivanje mjerodavnog prava za neimovinsku štetu iz prometne nesreće koju je imao hrvatski državljanin u inozemstvu primjenjuje ZRS ili ona Haška konvencija o prometnim nezgodama?
Ja bih ovako prima facie rekao da se primjenjuje haaška kao lex specialis ali ti vidi u haaškoj polje primjene da nije možda isključeno iz primjene.
kresholino
05-04-2012, 10:39
može mi netko reči da li se za određivanje mjerodavnog prava za neimovinsku štetu iz prometne nesreće koju je imao hrvatski državljanin u inozemstvu primjenjuje ZRS ili ona Haška konvencija o prometnim nezgodama?
hm,dakle ako bi se talijan stumao kod nsba i pokupio lampu primjenjivao bi se zrs čl.28/1 ako bi postojala kakva praznina Haška iz 71.tak bi bilo i sa našim državljaninom u inozemstvu..tj. od 2013. rim 2 za područje europe.
mala princeza
05-04-2012, 11:33
dali bio bio netko ljubazan pa napisao odgovore na zadatke iz vjezbi, cisto onako da si usporedimo :rotfl:
bubašpara
05-04-2012, 11:40
dali bio bio netko ljubazan pa napisao odgovore na zadatke iz vjezbi, cisto onako da si usporedimo :rotfl:
pa ljudi su međusobno tu raspravljali ali su nestali ti postovi!?
bubašpara
05-04-2012, 11:42
mala princeza
05-04-2012, 14:58
ma mislim da su raspravljali o proslogodisnjima, da o ovim novima nisu
bubašpara
05-04-2012, 18:00
ma fulala sam topic, tek sam kasnije skužila:facepalm:.. inače, rasprava o tome ti se vodi na topicu vježbe VIII.
Sidney_7
11-04-2012, 13:57
Zamolio bih neku dobru dušu ako je u mogućnosti i ako studira po starom programu da mi sutra MPP prijavi. Bolestan sam i niko od kolega mi nije sutra u zg-u te ne prijavljuje ispit. Častim kavom, pivom, vinom čime god :-) . Pošaljem podatke na privat. Hvala puno .
je li možeš molim te ponovno staviti link za tu prezentaciju jer ovaj link ne radi... hvala :)
http://www.pravri.hr/hr/studij/poslijediplomski/PEI/predavanja.pdf
botafogo
16-04-2012, 21:34
Moooolim pomoć!
1. Parafrazirajte odredbu hrvatskog mpp-a kojom se štiti sloboda tržišnog natjecanja.
2. Objasnite važnost susjednih područja u suvremenom mpp???!??
3. mjerodavno pravo za sposobnost stranaka da zaključe ugovor o arbitraži?
4.razlika litispendencije ZRS i BUI i uzajamnost kod BUI?
5. Kako arbitrabilnost i u kojim postupcima uređuje ZA i NYK?
Molim nekog kome se da..:unsure::unsure:
1. Zakon o zastiti trzisnog natjecanja iz 2003. se primjenjuje na sve oblike sprecavanja, ogranicenja ili narusavanja trzisnog natjecanja na teritoriju RH ili izvan teritorija Rh ako imaju ucinak na teritoriju RH.
Takoder, on se primjenjuje i na pravne i fizicke osobe sa sjedistem i prebivalistem u inozemstvu ako njihovo sudjelovanje u prometu robe i usluga proizvodi ucinak na domacem trzistu.
Dakle, sloboda trzisnog natjecanja se stiti kroz prosirenje primjene ZZTN-a ratione teritorii (izvan teritorija RH ako imaju ucinak na teritoriju RH) i ratione personae (na pravne i fizicke osobe sa sj. pb. u inozemstvu ako njihovo...)
2. MGPP i MPP se medusobno dopunjuju jer se, u pravilu, mpp odredene drzave primjenjuje samo ako su npr. sudovi te drzave nadlezni. Zbog takve povezanosti, nacionalni propisi pa takoi ZRS cesto ukljucuju pravila mgpp-a.
medunarodno javno i mpp- Prozimanju se kroz medunarodne ugovore koje sklapaju drzave medusobno kao subjekti mp,a ujedno su i izvor mpp-a. Takoder, smatra se da je medunarodnopravna obveza postivati druge drzave i njihove pravne poretke, sto znaci da nije dozvoljeno neprimjenjivati pravo odredene drzave ili donositi takva pravila mpp-a koja beziznimno propisuju primjenu domaceg prava.
3. to je arbitabilnost ratione personae- ta subjektivna arbitabilnost proizlazi iz poslovne sposobnosti, koja se odreduje po ZRS-u (za fiz osobe lex patriae, a za pravne - pravo drzave po cijem pravu su osnovane/ gdje imaju stvarno sjediste). Dakle, ZA za to pitanje upucuje na ZRS.
4. po ZRS u na zahtjev stranke moguc prekid postupka, uz ispunjenje pretpostavki iz cl. 80, a po BU sud ex offo prekida postupak dok se ne utvrdi nadleznost suda pred kojim je ranije pokrenuta parnica cl 27.
Nema uzajamnosti kod BU.
5. Po ZA pitanje arbirtabilnosti ratione materiae ovisno o procesnoj fazi utvrduje arbitrazni
ili drzavni sud po lex fori
NY ne sadrzi kolizijsko pravilo o mjerodavnom pravu zaarbitabilnost spora ratione materiae. Smatra se da u fazi ocjene ugovora o arbitrazi treba primjeniti kolizijsko pravilo iz cl.5. t.2. koje se odnosi na priznaje i ovrhu i po kojem je mjerodavno lex fori
botafogo
17-04-2012, 11:25
Hvala ti puuuuuno Malena !!! :thumbup:
i još samo..što se tiče mjerodavnog prava za sposobnost stranke..kako je po NYK??
utopit ću se u toj arbitraži..:mad2:
tomy2105
17-04-2012, 11:46
čl.5 st1 pod a - da su stranke iz ugovora ........ na temelju prava koje se na njih primjenjuje.......
botafogo
17-04-2012, 11:56
a koje pravo se na njih primjenjuje? sori ako je pitanje glupo..:unsure: al što više to sve čitam više mi nije jasno. :( :(
a koje pravo se na njih primjenjuje? sori ako je pitanje glupo..:unsure: al što više to sve čitam više mi nije jasno. :( :(
NY ne odreduje koje je to pravo, koje je to pravo odediti ce se po kolizijskom pravu one drzave u kojoj je pokrenut postupak za priznanje i ovrhu. poanta je tu i kod ZA i NY da ne sadrzavaju vlastita pravila o tome ( kao sto je npr za oblik UOA., to su supsatncijalna pravila), vec oboje upucuju na kolizijska pravila, a proema njima ce se odrediti koje je pravo u konkretnom slucaju mjerodavno za stranacku sposobnost. S tim da ZA to odreduje kao pretpostavku valjanosti UOA, a NY kao razlog nepriznavanja pravorijeka. To ce biti najcesce lex patriae. To ti je i primjer kada se kolizijska metoda provodi radi adopunjavanja posebnih materijalnih pravila.
primjer: Npr. podnijet je zahtjev za priznavanje pravorijeka cije je mjesto bilo u drzavi x ili se prema pravu drzave x ne smatra domacim pravorijekom. Pravorijek se nece priznati ako na zahtjev stranke sud drzave x utvrdi da nije bila sposobna, a to ce utvrditi tako da ce pogledati u svoj zakon o mpp-u i pogledati na koje materijalno pravo upucuje za stanacku sposobnost(to je u gotovo svim pravima domovinsko pravo te stranke)
Cokoljesnjak
17-04-2012, 20:28
Zna li netko postoji li kada predrok iz mpp-a za seminariste ili već kako? hvala. :)
maja_law
18-04-2012, 09:25
Može netko reć kad su usmeni kod kojeg prof? Pogotovo ak su već danas.
Hvala!
maja_law
18-04-2012, 11:06
Babić danas u 14:00!
Hvala!
A Bouček i Sikirić?
jel može netko dati ocjenu ovoga roka, kakva su bila pitanja??
tomy2105
18-04-2012, 20:28
Ne mogu uploadati attachemnte, pa neka netko tko moze to napravi.
Scan ispita se moze naci na: http://dl.dropbox.com/u/11194625/MPP_20120418.pdf
botafogo
18-04-2012, 22:55
NY ne odreduje koje je to pravo, koje je to pravo odediti ce se po kolizijskom pravu one drzave u kojoj je pokrenut postupak za priznanje i ovrhu. poanta je tu i kod ZA i NY da ne sadrzavaju vlastita pravila o tome ( kao sto je npr za oblik UOA., to su supsatncijalna pravila), vec oboje upucuju na kolizijska pravila, a proema njima ce se odrediti koje je pravo u konkretnom slucaju mjerodavno za stranacku sposobnost. S tim da ZA to odreduje kao pretpostavku valjanosti UOA, a NY kao razlog nepriznavanja pravorijeka. To ce biti najcesce lex patriae. To ti je i primjer kada se kolizijska metoda provodi radi adopunjavanja posebnih materijalnih pravila.
primjer: Npr. podnijet je zahtjev za priznavanje pravorijeka cije je mjesto bilo u drzavi x ili se prema pravu drzave x ne smatra domacim pravorijekom. Pravorijek se nece priznati ako na zahtjev stranke sud drzave x utvrdi da nije bila sposobna, a to ce utvrditi tako da ce pogledati u svoj zakon o mpp-u i pogledati na koje materijalno pravo upucuje za stanacku sposobnost(to je u gotovo svim pravima domovinsko pravo te stranke)
hvala puno! :)
jel ide tko na predavanja za izvanredne? do kud ste stigli s gradivom?
renvoi je zadnji
thx kolega:)
Jel' mi može netko reći kad je usmeni kod prof. Boučeka i Sikirića? ( ako nije već bio )
hvala
zna li netko ima li ovaj tjedan predavanja za redovne ili su još rokovi? kad su u srijedu ili četvrtak? hvala puno
zna li tko odgovore na pitanja iz ispita :
1. opće pravilo osobnog statuta iz ZRS-a preoblikovat u u dva nepotpuna kp koristeći oba ograničenja tipična za tu vrstu kp.
2. koja je prva opća pretpostavka za primjenu prava koje su stranke izabrale?´
3. koja se opća teorijska pretpostavka u suvremenom međ. ugovornom pravu ne primjenjuje?
bumblebeee
23-04-2012, 22:45
1. osobno- za pr. i posl. spos. hrvatskog drzavljanina- mjerodavno je hrvatsko pravo. a prostorno- za pr. i posl. spos. stranog drzavljanina- mjerodavno pravo drzave ciji je drzavljanin. nekaj s tim naravno je, al moram nac papiric na kojem mi tocno to pise s konzultacija.
2. međunarodno relevantno obilježje
3. koneksitet
shosanna
26-04-2012, 22:26
jel treba učiti hk o građanskom sudskom postupku i pristupu sudovima?
što s arbitražom, ja sam je cijelu prošla iz sajka, ali vidim da mnogi kažu da je ne treba učiti cijelu?
kresholino
27-04-2012, 08:08
tu hašku ne treba.arbitražu ono što se tiče Za,i to kombiniraj sa NYK i EKOMTA-om.
zabusant
28-04-2012, 17:50
renvoi je zadnji
Sorry, to znači da je predavanje o famoznom RENVOI već bilo?? Ima li ikakve šanse da se to stigne odslušat s redovnima...ili su ga i oni prošli već?
...čula sam da je predavanje o renvoi najkorisnije...:unsure:
shosanna
28-04-2012, 17:55
prošlo je i za redovne
zabusant
28-04-2012, 19:06
Najs.... pokušavam nać ulomak iz Varadijeve knjige iz MPP-a o tome na netu (pošto neki forumaši upućuju na nju) i ništa....Zna li netko nešto o tome?
yellow_rose
30-04-2012, 09:13
Bok! Jel treba učiti cijeli ZRS ili samo do 45.čl? Vidim da je onaj komentar zakona (tu s pravokutnika) samo za prvih 45 članaka, pa ako može objašnjenje? Hvala!
treba cijeli
ovo je "komentar" prvih 45 članaka
korisna stvar, ali nipošto sve
moraš znat sve, s time da ti je drugi dio integriran u mgpp, ali ga trebaš znat normalno, kao i svaki drugi članak
yellow_rose
30-04-2012, 10:00
Hvala! Ma ja sam tek u počecima učenja, pa još povezujem što trebam učiti, a što ne... Gubim se malo u svemu tome!:mad2:
kresholino
30-04-2012, 11:47
Najs.... pokušavam nać ulomak iz Varadijeve knjige iz MPP-a o tome na netu (pošto neki forumaši upućuju na nju) i ništa....Zna li netko nešto o tome?
imaš u zomi ili u masarikovoj za neku siću za kupit.
kresholino
30-04-2012, 11:48
zabusant
01-05-2012, 14:22
tnx :china:
shosanna
02-05-2012, 19:26
jel ulaze zagrebačka pravila u literaturu?
kolege da li je vec netko polagao MPP? naime zanima me kad je obično usmeni? ima li šanse da bude isti dan?
kresholino
03-05-2012, 13:21
jel ulaze zagrebačka pravila u literaturu?
ne!
kolege da li je vec netko polagao MPP? naime zanima me kad je obično usmeni? ima li šanse da bude isti dan?
ak si kod boučeka onda je isti dan,ali kolega čitaj prijašnje postove..
Marko SB
03-05-2012, 13:45
pozdrav!
ovako, knjiga mgpp me brutalno živcira, pa pitam može li mi tko preporučiti kakvu skriptu koja je dovoljna za nju?
u ovoj skripti 152 ima samo 25 stranica o tome, nemogu vjerovati da je to dovoljno....
kresholino
03-05-2012, 14:19
pozdrav!
ovako, knjiga mgpp me brutalno živcira, pa pitam može li mi tko preporučiti kakvu skriptu koja je dovoljna za nju?
u ovoj skripti 152 ima samo 25 stranica o tome, nemogu vjerovati da je to dovoljno....
to ti je čist dovoljno,a i knjiga je ok.prati pitanja,i ak ti kaj nije jasno onda provjeravaj u knjizi tak sam ja mgpp učio..
Marko SB
03-05-2012, 19:16
to ti je čist dovoljno,a i knjiga je ok.prati pitanja,i ak ti kaj nije jasno onda provjeravaj u knjizi tak sam ja mgpp učio..
hvala!
shosanna
04-05-2012, 22:19
jel za ovu hašku konvenciju o međ aspektima otmice djece dovoljno ovo iz skripte? jer konvencije ima dosta u odnosu na ostale, a ne čini mi se ovako na prvu nešto naročito bitna..
kresholino
05-05-2012, 11:21
jel za ovu hašku konvenciju o međ aspektima otmice djece dovoljno ovo iz skripte? jer konvencije ima dosta u odnosu na ostale, a ne čini mi se ovako na prvu nešto naročito bitna..
učiš samo samo 2 članka-znači na što se odnosi ta konvencija,definicija djeteta,i pravo roditelja koje ima a povrijeđeno je tj. čl.4. i 5.
Za izvanredne koji pohađaju predavanja u srijedu nema predavanja. Profesor poslao obavjest na e-mail.
S obzirom da trenutačno nisam u mogućnosti da pretražujem po forumu imam pitanje vezano uz literaturu.
Službena literatura su 4 knjige, dal uz to treba i neki zakoni ili su oni sadržani u knjigama? Malo sam proletjela i vidjela da se spominju, među nijima ZRS, pa mi nije jasno zašto nije neveden u literaturi. Htjela bi nabaviti su literaturu...
shosanna
11-05-2012, 12:04
da, sajko, bouček, mgpp knjige.
u sajku imaš zrs.
zakoni- pz,zosozp,zm,sz,zpp,zztn,za,ekotma,ny konvencija, uredbe b1, rim1 i rim2..mislim da su to svi, imaš ih u knjizi izvori ili ih printaj sama, na stranici su, svejedno odkud.
true grit
15-05-2012, 15:29
da li netko možda ide na predavanja pa zna kad su potpisi?
kolege, može mi netko pomoći riješiti situaciju nesreće broda costa concordia primjenom pravila mpp-a? koji bi sud bio nadležan? naime, nesreća se dogodila u italiji, a sjedište vlasnika je u sad-u. hvala
bok ljudi, evo ja već peti dan prikupljam informacije o potrebnoj literaturi- ne znam jel sam već prošvikala od ovog faksa ili me samo ružno vrijeme usporava.. nebitno.samo me zanima jel sam dobro skužila na kraju krajeva koje papire trebam imat..moj zaključak nakon pročitanog foruma: dovoljna je skripta od 152str.(svaka čast onima koji uče iz knjige), Uredba o sudskoj nadležnosti, priznanju i ovrsi odluka u građ.i trg.predmetima (kolko sam skužila ona spada pod obveznu literaturu a nema je u skripti kao i Rim I i Rim II- nema u skripti pa to treba isprintat posebno) i Bouček: Europsko mpp u eurointegracijskom procesu (ona 3 poglavlja)??!! ako griješim molim nekog kome se da kratko odgovorit da me ispravi. hvala puno!!
Znači treba ti sve to nabrojano, ali ja bi ti preporučila da učiš one zakone i konvencije baš po njima, a onda prođeš po tim pitanjima u skripti.. Barem ću ja tako, nekak mi je lakše učit redom članke nego razbacane, a i neki po meni bitni članci nisu u skripti + faktor usmeni, na kojem ti može doći bilo koje pitanje iz zakona. Tak ću barem ja učit!
Da li netko zna kada se dijele potpisi? Unaprijed hvala
zadnje predavanje ti je 30.05 pa pretpostavljam tada.
Cokoljesnjak
21-05-2012, 21:39
je li ona knjiga što se kupi u fotokopiraonici pokraj faksa komplet svih knjiga potrebnih za ispit? (nekako mi se čini da dijela od mgpp-a baš i nema) puno hvala :)