PDA

View Full Version : IV. Pomorsko i Općeprometno Pravo

Pages : 1 2 3 [4] 5

megi555
04-07-2011, 12:50
Bravar-pitanje-neimenovani ugovori, kakvi su po naslovu- da li je dosta reci da su to ugovori o iskoristavanju broda, i to ugovori o ostalim plovidbenim poslovia, npr. O Polaganju podmorskih kablova, o znanstvenim istrazivabjima.... Jel ima jos kaj?
I jos jedno pitanje, nisam nasla u knjizi- ako se kod CLC konvencije vlasnik broda oslobodi odgovornosti, da li moze odgovarati fond i zasto?

miffy
04-07-2011, 13:41
Imam 3 pitanja, ako mi netko može odgovoriti, molim vas!!!
1. zašto je uveden upisnik jahti??
2. razlika između premije i osigurnine?
3. koja je konvencija slična atenskoj??

Hvala puno!!!!!!!!!!!!!!!

michael clayton
04-07-2011, 14:51
Hvala ti! A neš je bilo s ugovorima u pitanjima za Marina... tipa kako je kod nas...

To je pitanje i mene mučilo, tražio sam ga po članku i tamo se samo usputno spominje ugovor u jednoj-dvije rečenice. Nemam pojma.:unsure:

Imam 3 pitanja, ako mi netko može odgovoriti, molim vas!!!
1. zašto je uveden upisnik jahti??
2. razlika između premije i osigurnine?
3. koja je konvencija slična atenskoj??

Hvala puno!!!!!!!!!!!!!!!

1. Zato što se jahta nije nikako mogla podvest pod pojam broda (jer je premala) pa se nije mogao dobit kredit za njihovu kupnju.
2. Razlika je super objašnjena u knjizi. Ovako ukratko: premija je iznos koji ugovaratelj osiguranja plača osiguratelju jer je osiguratelj preuzeo rizik ako nastupi osigurani slučaj, a osigurnina svota koju osiguratelj mora isplatiti ugovratelju osiguranja ako nastupi osigurani slučaj (npr. propadne dio robe zbog oluje)
3. Montrealska, jer oboje imaju dvostupanjski sustav odgovornosti.

the lady
04-07-2011, 15:17
I jos jedno pitanje, nisam nasla u knjizi- ako se kod CLC konvencije vlasnik broda oslobodi odgovornosti, da li moze odgovarati fond i zasto?

jel bi to bilo mozda da fond moze odgovarati ako se vlasnik oslobodi odgovornosti zbog vise sile, jer sam negdje nasla da fond odgovara za visu silu??

chooserica
04-07-2011, 16:04
Odgovarala sam dns kod Bravara. Jedan od najbezbolniji usmenih na ovom faxu.
Par pitanja. Evo pitanja kojih se sjećam koja je pitao curu do mene i mene:
>CLC konvencija-treći sloj-što,kako odgovara,egzoneracija, granica(800 000 $ )
>izuzeti slučajevi po Visbyjskim pravilima,bas sve najbrojati te kakva je odgovornost opisati
>Bunker konv. ,kakva je odgovornost,egzoneracija, tko odgovara,fond..
i to je to:)

Prolaznost je bila solidna,od nas kojih 15,palo ih je cca 5 ,a pali su npr. jer nisu znali nabrojat sve konvencije o sudaru ili posebne opasnosti

holander
04-07-2011, 21:37
jel može netko napisat par riječi o tom 3 sloju odgovornosti kod CLC... egzoneraciju, odgovornost.... i kakva je odgovornost kod izuzetih ne kužim, NDK?

mislim da ti se taj 3.sloj odgovornosti odnosi na onaj COUP found koji ti se pojavio 2003.godine i koji se javlja kao 3.sloj odgovornosti kada limiti prema CLC-u i Konvenciji o Fondu nisu dovoljni za pokrice cijelokupne štete... pa je limit povećan time na preko 700milijuna SDR-a... on ti je uved zbog nesrece brodova Nhdoka i Erika koji su jako velike stete uzrokovali... mislim da je to to... ako nije dobro neka me neko ispravi...
mene zanima kod posebnih opasnosti kad bravar pita-kaj treba rec? samo nabrojat onih 8 komada koji se javljaju kod željeznice i rec da prijevoznik mora dokazati posebne opasnosti i uzrocnu vezu vjerovatnom?! please help ja sam kod bravara u srijedu!

megi555
04-07-2011, 21:49
Pa ja mislim da da, al imas posebne opasnosti i u prometnom uvedene 2000. Budimpestanskom kon i u cestovnom cmr-om i zeljeznickom cotif i civ-om.

holander
05-07-2011, 09:57
vidim da bravar pita tu Budimpeštansku konvenciju pa me zanima u par rečenica dal neko može malo napisati o njoj?! fala

megi555
05-07-2011, 10:25
2000., budimpestnska konvencija o ugovoru o prijevozu robe unutarnjim plovnim putevima. Nacelo pretpostavljene krivnje, oslobada se odg ako dokaze visu silu, ogranicenje osgovornosti-posebne opasnosti(ima ih 8), odgovara i za nauticku gresku i pozar. Ogranicenje 666,67 sdr/koleto, 2sdr/kg ostecene stvari. Za konjtejnere 1500za prazni, 2500 za puni.

ert
05-07-2011, 12:00
danas kod bravar: zaj.havarija,3 sloj odg kod CLC, teretni list, odg kod ugovora o gradnji brodova, posebne opasnosti, izuzeti slučajevi, konvencije o sudaru, konvencije cesta,željeznica...uglavnom na sve treba reć 1-2 suvislih rečenica,ništa strašno,nikakvi detalji i to je to

Stig
06-07-2011, 08:37
Evo misljenja nakon polozenog ispita:
Literatura:skripta miroslav-za pomorsko ona ima sve sto vas moze i pitat,slobodno mozete izbacit prvu stranicu gdje se objasnjvaju pojmovi pomorskog prava i povijest,zatim gdje god se govori o zapovjedniku.Ja sam radio tu skriptu usporedno s onom od 50 stranica za bravara,u slucaju da ne bih zavrsio kod njega i to je ok,jer nadopunite onu prvu s stvarima kojih nema i nekako vam se preko te manje skripte sve sistematizira u glavi.
Vrijeme: 3-4 tjedna, nemojte se zavaravat tipa to je najlaksi ispit,govore da je laksi jer na ima tezih pa tako da pada u kategoriju laksih na cetvrtoj,ali svejedno ima dosta detalja i ne slusajte one generale poslije bitke tipa 10 dana to rjesis,da sam slusao takve ne bih sad zavrsavao fax
profesor:bio sam kod Marina,on je tip koji trazi materiju i razumijevanje s naglaskom na ovom drugom,ne pita detalje,ali ono sto je najvaznije nevjerovatno pristojan,smiren,ustvari kad narastem volio bih biti kao on.U svakom sluvaju COVJEK!

holander
06-07-2011, 16:26
odgovarao danas samo treći dio kod bravara- prvo pitanje dal sudac može proglasiti sudar slučajnim, tko odgovara kod sudara i ne temelju koje odgovornosti i posebne opasnosti i prije nego sam odg.do kraja 3 već u indexu... obožavam ovakve bezbolne ispite i da ih je bar više na faxu... pozdrav Aleksandru najpozitivnija ličnost na faxu do sad....

First Lady
06-07-2011, 20:21
odgovarao danas samo treći dio kod bravara- prvo pitanje dal sudac može proglasiti sudar slučajnim, tko odgovara kod sudara i ne temelju koje odgovornosti i posebne opasnosti i prije nego sam odg.do kraja 3 već u indexu... obožavam ovakve bezbolne ispite i da ih je bar više na faxu... pozdrav Aleksandru najpozitivnija ličnost na faxu do sad....

zaboravil si spomenut da si pisal kod Bravara kolokvij, a ne kod Nikolete i Marina... da ne bi bilo zabune :)

First Lady
06-07-2011, 20:24
Ja kod Bravara danas odgovarala treći dio: onečišćenja i osiguranja...

pitanja: - dopunski fond iz 2003.
- fond iz 1971. - razlika u odnosu na dopunski fond, a vezano uz egzoneracijske razloge. (dopunski fond isplaćuje naknadu i za višu silu)

i to je to... kratko, bezbolno...

svima preporuka: kolokviji, a idealna situacija je dobit njega na ispitu...

sretno svima :)

eripaide
07-07-2011, 16:46
I ja sam prekjučer odgovarala kod bravara. pitanja:čije naloge sluša zapovjednik-naručitelja ili brodara, štete zaj.havarije, konv.za cestu(samo nabrojat), na što se proteže hipoteka i izuzeti slučajevi. pitanja od kolegice koja je samnom odg: ugovor o zakupu, sličnost s brodarskim, konv. za željeznicu, troškovi zaj. havarije.ja sam znala jedno pitanje tak-tak, ostala sam točno odg, dobila sam 3. kolegica je rekla sve točno, dobila je 4. tak da nije baš da se ne može kod njega dobit više od 2. a što se tiče učenja- ne može se naučit za 2 i pol dana, tak da takve priče nemojte slušat. učila sam 13 dana po onoj skripti od 190 str, u petak saznala da sam kod bravara i još 3 dana po njegovoj skripti. al sam stvarno učila dosta. sretno svima!

Optičar
08-07-2011, 12:18
htjela bih pohvaliti prof. Radionov. Poprilično opuštena atmosfera na usmenom. Pitala je sljedeće: odnos brodar brodovlasnik, upravitelj/poslovođa broda i odgovornost prema trećima, da li su ijednom konvencijom uređeni brodarski ugovori, čime je regulirana pomorska agentura, odbitna franšiza, problemi hrv. cestovnih prijevoznika, isprave o prijevozu, razlika teretnice i pomorskog teretnog lista, teretnica kao vrijednosni papir, dokazna snaga čiste teretnice.

Insecure
15-08-2011, 20:52
Da li može netko reći da li je dovoljna ova skripta od "skriptopisca" za naučit za prolaz?

Ako ides kod prof. Bravara, nije, ne zato jer sa skriptom nesto ne valja vec zato jer za njega ide posebna procedura druge skripte i to.
Ako ides kod prof. Marina i prof. Radionov, onda je, ali pogledaj neke sitnice sa prezentacija, na prethodnim stranicama pise koje, sad se vise ne sjecam, nekih stvari nema u skripti i knjizi vec na tim prezentacijama.

TG
17-08-2011, 18:12
daklem, zbunjuje me ta drugačija iskustva, neki nauče za 2 tjedna,nekima je potrebno i mjesec i pol....

sutra počinjem učiti pa me zanima imam li sve što je potrebno- učim po knjizi+ članci sa stranice katedre+ prezentacije sa stranice katedre?
je li to dovoljno?

michael clayton
17-08-2011, 18:38
Upravo tako sam ja učio i sa tri tjedna prošao kod Radionov i po meni je to jako dobra kombinacija.
Najbitnije ti je pratit prezentacije i prema tome eliminirat manje bitno gradivo u knjizi, a nije loše i da pogledaš pitanja koja vole pitat pa si to istaknut.

grancica
25-08-2011, 13:03
bok svima! nakon pročitanih 50 str topica, i dalje neznam po čemu učiti.... recimo jel mi može netko napisat koja je kompletna literatura za prof bravara? skripta 50 str sigurno i kaj još, neke konvencije? jer mi nema smisla učiti i po knjizi i po skriptama i po prezentacijama... a to se može zaključiti iz postova prije... tak da molim kolege koji su položili ovaj predmet da nama ostalima napišu koja je literatura za kojeg profesora.... thanx, puno bi mi pomogli, samo da izbjegnem ovu knjigu :(((((

holly_golightly
04-09-2011, 14:23
može molim vas odgovor na pitanja:
1.u kojoj transportnoj grani je najblaze uredjena odgovornost za ozljede putnika a gdje na stvarima
2.grupiraj grane prijevoza u 2 para po slicnosti
3.Kako odgovara željeznički prijevoznik za tjelesnu ozljedu i smrt putnika?
4.Do kojeg iznosa ograničava odgovornost Zakon o ugovorima u željezničkom prometu?

1. ja mislim da je najblaza odgovornost za stvari u zeljeznickom prijevozu..za putnike nisam sigurna
3. za smrt i tj ozljedu odgovara po nacelu objektivne odgovornosti
4. za stvari 2 kn/kg..a za putnike nije odredena visina ogranicenja

megi555
04-09-2011, 14:53
Grane prijevoza bih ja grupirala- cesta, zeljeznica i zrak, more; imaju slicne odredbe, pa zato.

megi555
04-09-2011, 20:04
Imam par pitanja pa molim za pomoc!
1. Kako sud obavjestava vjerovnike privilegiranih trazbina?
2. Razlika njemackog i francuskog eura?
3. Postupak kada teret dodje ostecen-zeljeznuca?
4. Deklaracija uredne isprave
5. Odgovornost za stete tankera ( jel to clc/bunker il ima jos kaj?)
6. Izravna teretnica
7. Da li je uskladen nas zakon sa cotifom?

Pomozite, molim vas!!

abc
04-09-2011, 20:49
1.možda preko oglasne ploče ili nn
5.clc ibunker
6.pogledaj kod izravnog prijevoza

Khad
05-09-2011, 12:33
Sve što je rečeno za Bravara ovdje do sad doista stoji. No nitko ne spominje, a mene je pitao špediciju, glede odgovornosti i francuski i njemački sustav. Dajte to još pogledate ak završite kod njega.

schnitzla
05-09-2011, 12:48
Imam par pitanja pa molim za pomoc!
1. Kako sud obavjestava vjerovnike privilegiranih trazbina?
2. Razlika njemackog i francuskog eura?
3. Postupak kada teret dodje ostecen-zeljeznuca?
4. Deklaracija uredne isprave
5. Odgovornost za stete tankera ( jel to clc/bunker il ima jos kaj?)
6. Izravna teretnica
7. Da li je uskladen nas zakon sa cotifom?

Pomozite, molim vas!!

1. Objavljuje javni oglas u NN i poziva ih da se jave u odr. roku.
2. Nisam sigurna, al možda ima veze s konverzijom nekadašnje nacionalne valute u euro.
... ostalo je u knjigama, člancima i pravnim izvorima.

Mihaela88
06-09-2011, 13:18
prosla kod bravara danas. prolaz 7 od 9. pitanja: 1. decko pao na posebnim opasnostima. 2. je dobio to njegovo pitanje plus jos konvencije o sudaru. 3. decko je opet pao na posebnim slucajevima. ostala pitanja: hns konvencija (dosta detaljno), clc konvencija (SVE o tome, to obavezno pita), vozarina, konvencija o fondu za naknade stete prouzrocene oneciscenjem uljem, razredi privilegija, dvojbeni sudar. za 2 cure ne znam sto ih je pitao jer su izasle neposredno prije mene. moja pitanja: bunker k, sve o tome, zatim prestanak privilegija i jos 2 potpitanja o sudaru, al sad imam totalnu blokadu :D uglavnom, nadovezuje se na to sto je pitao osobu koja odgovara s vama, a ako ne zna pitat ce vas.

ucenje: ucila sam dosta dugo (neka 2 tjedna citala, 3 bas ucila), al s jos jednim predmetom pa mozda je to utjecalo na to. uzela sam pop miroslav skriptu te paralelno radila uz prezentacije. kad sam saznala da sam kod bravara jos sam malo prosla po njegovoj skripti te pitanjima (savjetujem to napravit jer se pitanja dosta ponavljaju). sve u svemu, meni se prof svidio jer ne tlaci dugo, ne pita stalno tipicno streberski te ga preporucam. ocjene su bile dosta lose, al eto za sebe mogu rec da je 3 opravdana jer mi je za vecu ocjenu nedostajalo malo vremena za razumijevanje i finese. rekla bih da ne podcijenjujete ovaj ispit jer nije bas da cete proc na lijepe oci. ima tu dosta toga za popamtit. sretno!

lord greystoke
14-09-2011, 18:11
pa par ljudi je to reklo... istina ili ne ne znam.al smatram da ima dosta pitanja vec na pktu pa nema previse smisla slusat. pogotovo ak postoji sansa da je istina. a i ima neke logike da ce ti prije progledat kroz prste ak ste solo nego kad je vise ljudi u prostoriji.mislim da je nekom tko je procitao citav forum (cca 30min) otprilike jasno sta ocekivat od ovog ispita...

bubašpara
17-09-2011, 15:55
Meni na studomatu pise 20.9. Kod Bravara. Je li bude ikakvih promjena ili uvijek budes kod koga napisu na studomatu? Ucila sam nesto po skripti miroslav, nesto po knjizi i clanke. Sta jos treba proci za prof. Bravara?

za prof Bravara u pravilu treba znat onu njegovu skriptu od 50-ak str

shorty
17-09-2011, 17:05
Koja konvencija ili zakon regulira odgovornost prijevoznika za putnike u unutarnjoj plovidbi?

beba
17-09-2011, 17:44
može mi neko u kratko objasnit subrogaciju osiguratelja? please hitno mi je
i konvenciju o fondu? dal je to konvencija o osnivanju međunarodnog fonda za naknadu štete prouzročene zbog onečišćenja? ako nije molim i kratko o njoj ...

To je pravo osiguratelja sa isplatom osigurnine stupi u osiguranikovu pravnu poziciju prema trećim odgovornim osobama u vezi sa štetom za koju je isplaćena osigurnina. Sva osiguranikova prava prelaze na osiguratelja ali najviše do isplaćene svote.

To ti je ta konvencija.

TG
17-09-2011, 17:58
1.koja konvencija najlakše uređuje odgovornost za štete?
2. zašto je donešen cotif i kako je usklađen s hrvatskim pravom?

zahvaljujem

fat drummer
17-09-2011, 18:05
Koja konvencija ili zakon regulira odgovornost prijevoznika za putnike u unutarnjoj plovidbi? zakon o unutarnjoj plovidbi iz 1998

budimpeštanska konvecnija se tiče ugovora o prijevozu robe unutarnjim plovnim putevima (usputna opaska o unutarnjim plovnim putevima)

beba
17-09-2011, 20:53
Jos samo nesto, znaci prof. Bravar pita iskljucivo skriptu? Znaci da bi mi sa bilo pametnije ucit samo nju, a ne ponavljati uopce stvari iz knjige jer me to nece pitati?

Mislim da ti je najpametnije ponavljat samo po njegovoj skripti plus one konvencije oko onečišćenja jer on to jako voli. i moraš znat sve konvencije (pune nazive), ne znam za godine. Al sam čula neke priče da treba znat i godine konvencija :(

Mihaela88
18-09-2011, 08:59
Mislim da ti je najpametnije ponavljat samo po njegovoj skripti plus one konvencije oko onečišćenja jer on to jako voli. i moraš znat sve konvencije (pune nazive), ne znam za godine. Al sam čula neke priče da treba znat i godine konvencija :(

treba znati godine, cak za neke pita i gdje su donesene (npr za clc konvenciju)

fat drummer
19-09-2011, 19:43
prošao sam danas kod bravara, vrlo jednostavan i izravan ispitivač. odgovori su jedna ili dvije rečenice, mora se znati ono što pita, nema muljanja
dakle, prezentacije, obratiti pozornost na njegova pitanja i za tri tjedna učenja (dva tjedna ako je frka) i svi smo sretni

pitanja su danas bila klasika: konvencije, teretnica, triptih, privilegiji, poseben opasnosti

shorty
19-09-2011, 20:14
Sta se tocno misli pod posebnim opasnostima?!

fat drummer
19-09-2011, 20:28
izuzeci odgovornosti prijevoznika... pogledaj si cestovni i željeznički promet i skriptu za bravara te prezentacije

shorty
19-09-2011, 20:39
Jel to kod cestovnog prijevoznika onaj dio prijevoz otvorenim vozilom, zive zivotinje, nedostaci ambalaze, prirodna svojstva robe, slaganje od strane narucitelja, nedovoljne oznake na robi? Gdje je to o zeljeznicama?

Emme
20-09-2011, 00:58
Marin je car, ljudina! Da, položila sam danas kod njega i to s visokom ocjenom. Da odmah riješimo dilemu - ne ne radi se o učenju 3 dana i onda pušta sve i svakog, već zaista je čovjek ispituje na način da ti pomogne sjetiti se točnog odgovora, a ne traži panično rupu u znanju da ti dokaže da zapravo ne znaš. Ne znam kakvi su ostali ispitivači, ali za njega mogu reći da je sjajan i svakom bih ga preporučila. To sve naravno za one koji su svjesni da ovo nije predmet koji se kod njega može naučiti za 7 dana. Toga ima previše i zahtjeva više vremena da ti neke stvari sjednu, ali s 3 tjedna dobrog učenja (+ ili - ovisno koliko vam je sve to skupa zanimljivo) se već može pričati o polaganju.
Da se razumijemo, ovo pišem iz razloga jer su naši kolege jako skloni muljanju i umanjivanju vlastitog truda da bi ispalo da su tobože pametniji ili štoveć od drugih. Tako poznajem jednu kolegicu koja je tvrdila da je obiteljsko spremila u 4 dana, a pomorsko samo pročitala. Zbog toga naglašavm da svi oni koji ozbiljno pristupaju predmetu da ga ne trebaju nikako podcjeniti i da se trebaju primiti knjige.

Današnja pitanja su zaista bila svakakva, sve grane prava, od pomorskog dobra, zračnog prometa, unutarnje plovidbe, što uređuje koja konvencija - montrealska, atenska, varšavska, haška pravila, hamburška, koja konvencija uređuje unutarnju plovidbu, odgovornost, incoterms, osiguranje, clc, bunker, stvarna prava na brodu, privilegij... ne mogu se više ni sjetiti što sve. Za one koji nisu baš nešto naučili, tj. vrlo oskudno može biti problem što te on stalno baca s jednog dijela gradiva na drugi, s pomorskog na općeprometno i tako. Treba koncentracije, ali zaista pomaže! Ako zabrljate puni naziv neke konvencije, ne uzima za zlo, odgovor mu je danas svima bio "da tako nekako se zove" :)!
Eto, toliko od mene, puno sreće svima!

shorty
20-09-2011, 13:34
Polozila danas kod Bravara. Profesor je zakon! Nekoliko sala za razbijanje treme, usmeni vise kao neki razgovor. Pitanja danas: clc, bunker, konvencija o fondu, triptih, havarije, atenska konvencija, teretnica.... Stvarno svaka pohvala profesoru!

gogo_yubari
20-09-2011, 20:18
Dojmovi o rodionov jučer: od nas 7 dvije cure su pale, jedna na pitanju o dokaznoj snazi marginalnih kaluzula tj. nečiste teretnica, a druga na isplatnim razredima kod privilegija (imate to u prezentacijama). I to o isplatnim razredima je u biti jedino pitanje koje je bilo pomalo iznenađujuće, ostala su sva bila očekivana i osnovna. Moja pitanja su bila - agent i razlika od špeditera, odgovornost špeditera, odgovornost po cotif-u i u cestovnom prometu, odgovornost kod ug. o prijevozu robe morem, opće ograničenje odg + svi iznosi (ubili su me ti SDR-i, pola sam ih spetljala) i mislim da je to sve.
Iako sam čula oprečna mišljenja, meni je prof. bila super, ugodna je, ispit je kratak i bezbolan i nema kašnjenja, što je zbilja iznimka na našem faksu, pita konkretna pitanja bez puno filozofije, ne uzima za zlo ako provalite glupost ili se zbunite i stvarno ne traži puno. Tri tjedna normalnog tempa učenja po skripti + osnovno iz članaka (konvencije i odgovornost) + prezentacije i ne bi trebalo biti problema.
Toliko od mene, bacam se na svoj posljednji ispit! :smartass:

ars boni
03-10-2011, 14:04
Bravar danas: Atenska konvencija, godine, protokoli, sve sve. Znati točne i pune nazive, ljuti se kad se ne zna to i prekida zbog toga.
Isto tako i za CLC, Bunker, Konvenciju o fondu, cestovne konvencije, samo po tome je derao al ne bi bilo loše da se to skine s neta još ili od kud već jer je pitao puno toga čega nema u meinoj skripti po kojoj sam ja radila i zbilja ju dobro znala.
E i da, posebne opasnosti i izvanredne slučajeve, razlike, sličnosti, što mora dokazati kod jednih, što kod drugih (uzročnu vezu, vjerojatnost).

Inače nemam riječi hvale, bahat, prekida, upada u riječ i onda nastavi odgovarati umjesto tebe, a kad završi presumira da ti to ionako nisi znao pa ili ruši ili na ajd-ajd da drugu šansu. Mislim da mu se tolerancija opako smanjila i ne bih rekla da je najbolji izbor jer je počeo izmišljati kako napakostiti i pitati što čudnija pitanja. Prolaznost loša, dvije pale, jednoj rekao da dođe sutra. To je bilo do mene.

Ja_sam
03-10-2011, 15:00
bok svima! nakon pročitanih 50 str topica, i dalje neznam po čemu učiti.... recimo jel mi može netko napisat koja je kompletna literatura za prof bravara? skripta 50 str sigurno i kaj još, neke konvencije? jer mi nema smisla učiti i po knjizi i po skriptama i po prezentacijama... a to se može zaključiti iz postova prije... tak da molim kolege koji su položili ovaj predmet da nama ostalima napišu koja je literatura za kojeg profesora.... thanx, puno bi mi pomogli, samo da izbjegnem ovu knjigu :(((((

evo da citiram post od kolegice na koji nije odgovoreno..

dakle.koja kombinacija..spominju se razne skripte-miroslav, skriptopisac, ova od 50 str..

je li dovoljno skripta od miroslava + prezentacije i clanci?

u slucaju da se dobije bravara preletit ovu skriptu od 50 str iz skriptarnice??

pored toga mi skripta od skriptopisca ne treba..

jesam li dobro skuzio?

hvala unaprijed

ek84
03-10-2011, 16:41
evo da citiram post od kolegice na koji nije odgovoreno..

dakle.koja kombinacija..spominju se razne skripte-miroslav, skriptopisac, ova od 50 str..

je li dovoljno skripta od miroslava + prezentacije i clanci?

u slucaju da se dobije bravara preletit ovu skriptu od 50 str iz skriptarnice??

pored toga mi skripta od skriptopisca ne treba..

jesam li dobro skuzio?

hvala unaprijed

za bravara je u pravilu dovoljna ta skripta od 50 stranica i konvencije za pomorsko. za ostale treba i knjiga, ali to i nije tako strašno pošto je dosta laka za čitati.

lord greystoke
04-10-2011, 13:19
pitanja bravar danas:

egzoneracijski razlozi clc
dvojbeni sudar
sudar
havarije stete
havarije troskova
ugovor o gradenju broda
4 iznimke kogentnosti propisa bla bla
odgovornost za pozar

Vule
04-10-2011, 15:11
Jedan od rijetkih topica gdje nisam "kiselio" mjesecima..

Položio danas kod Bravara, ALI bio seminarist. Inače, da nisam, poslao bi me danas van..

Nije puno pitao.. al ono šta je pitao bilo je:

- koje konvencije se odnose na sudar brodova
- Bunker konvencija (i godina kada je donesena)
- odgovornost kod sudara
- temelj odgovornosti

Krajnji dojam:

Upisao predmet i uzeo ga za seminar. Preko kolokvija sam riješio 2/3 gradiva što je 99% razlog zašto sam danas riješio i tu preostalu trećinu obzirom da je prof. tu bio maksimalno korektan i nije sad rušio na posljednjem dijelu gradiva (a mogao je).
U odnosu na druge predmete ovaj sam riješio "bezbolno" i pri prvom izlasku na 'ispit'.
Govorili su mi neki da se ovaj predmet "ne isplati" uzeti za seminar jer je "prelagan", ali meni su ionako svi teški tako da nisam previše mislio. Drago mi šta sam ga upisao jer je to valjda jedini ispit koji sam "riješio usput". Položio gp2, upravnu i financije a usput riješio 2 kolokvija iz pomorskog, a time na kraju praktički i ispit.

Dojam o prof. Bravar:
Nisam htio ovih dana puno čitati o dojmovima prof. jer mi je znanje bilo tanko (zbog financija koje sam dao maltene prije tjedan dana) pa se nisam htio paranoirati nečijim eventualnim lošim iskustvima. Prof. Bravar je bio dobar na predavanjima i seminaru - kolokvije nije ocijenjivao pojedinačno već je davao ukupnu ocijenu tek nakon drugog kolokvija što je po meni apsolutno ok jer je tako ipak gledao znanje gradiva u cjelini, a i davao je ljudima šansu ako su eventualno 1. kolokvij lošije napisali da dojam poprave u drugom.
Kao što sam vidio na usmenom, nije baš "lako ćemo".. al s druge strane ne mogu reći ništa loše jer je nas seminariste zbilja na neki način "nagradio" za odrađeni seminar tako šta nije zahtijevao puno na usmenom.

Mihaela88
11-10-2011, 09:50
prosle sam godine bila seminarista kod prof.Marina. zanima me postoji li mogucnost da zatrazim i dobijem prof.Bravara buduci da, iako nisam bila njegov seminarist, ipak sam barem bila seminarist pomorskog? sto vi mislite isplati li se na tom temelju ic kod njega na konzultacije i zamolit da da me ubaci? i jos jedno pitanje u vezi literature.obuhvaca li skripta miroslavpop i one clanke sa stranice katedre ili se to mora posebno uz skriptu ucit?

cijelo opceprometno (dakle ti clanci) nije obuhvaceno tom skriptom. savjetujem pogledat prezentacije za cijelo gradivo. znam da ljudi govore kako je ta skripta jako dobra, ali meni i nije bila bas nesto pa preporucam knjigu koja je jednostavno pisana.

TILA
21-10-2011, 19:00
Jel treba znati sve ono o onim protokolima i ostalo što je na power pointu za zračni prijevoz?

fat drummer
21-10-2011, 19:08
sve što je na pptu treba znati. neka ti to bude orjentir najbitnijih stvari

burial
24-10-2011, 14:49
postoji li kakva skripta u kojoj je ukratko najbitnije sto treba naucit iz clanaka? mislim da necu imat bas vremena za iscitat sve one clanke,s obzirom na trenutnu fazu ucenja.. :(

megi555
25-10-2011, 08:18
ne postoji... ali članci su ti općeprometno, a to im je svima bitno, teško da ćeš imat usmeni bez nekog pitanja iz toga. al to ti je 2 sata dosta, za pročitat i ispisat najbitnije.

Malecka
25-10-2011, 22:56
ja sam svojevremeno iščitala članke, ali zapravo po meni nepotrebno, možeš raditi po prezentacijama taj dio, a ako nešto slučajno nije jasno čekiraj članak.
Osim što ne postoje za neke članke prezentacije...

burial
02-11-2011, 13:20
moze netko odgovorit na ova pitanja,znam da ih ima po topicu ,al nemam vremena kopat.neka pitanja su osnovna,al ja sam ih ocito ili preskocila,ili nisam obracala paznju.doduse nisam jos dosla do kraja sa ucenjem?

teretnica ima neoborivu dokaznu snagu, ali ne uvijek.....kada ima oborivu dokaznu snagu?

sto je koncesija na pomorskom dobru,sto je koncesijsko odobrenje?
od cega se sastoji registar brodova?
isprave u prijevozu brodom?

tko cini posadu?
da li je brod opasna stvar?
da li su moguca stvarna prava na pomorskom dobru,zasto?

michael clayton
02-11-2011, 15:08
teretnica ima neoborivu dokaznu snagu, ali ne uvijek.....kada ima oborivu dokaznu snagu?
isprave u prijevozu brodom?
sto je koncesija na pomorskom dobru,sto je koncesijsko odobrenje?
da li su moguca stvarna prava na pomorskom dobru,zasto?

Ovo su prebitna pitanja i prečesto se pitaju da bi ih ignorirala.
Zadnja dva pitanja su iz Bolančinog članka o pomorskom dobru i odgovori se svode na 1-2 rečenice pa si to pogladaj tamo.
A prijevozne isprave i teretnica i njena dokazna snaga su osnove osnova i to moraš znat u detalje (pogotovo teretnicu) pa malo bolje prouči taj dio.

da li je brod opasna stvar?

Brod nije opasna stvar, jer Pomorski zakon tako kaže tj. po prirodi stvari bi trebao biti, ali nije jer je tako propisano zakonskom odredbom.
Ne mogu se sjetit kad i gdje se to u zakonu kaže.

bumblebeee
02-11-2011, 20:17
moze kratka utjeha?
paralelno radim svasta za sljedeci tjedan pa malo ludujem :)
nakon naucene bravarove skripte (stvarno naucene od rijeci do rijeci) i opceprometnog, kad pricate o tim nadopunama skripte, to je nesto sto se da u jedno popodne ili kaj? i svodi se na par konvencija? da znam dal da odustanem od ispita ovaj rok. sori na pitanju u rangu drugog srednje.

Ja_sam
03-11-2011, 11:22
u vezi multimodalnog prijevoza.

u prezentacijama se spominju dvije granice ogranicenja.

2,75 sdr/kg ostecene robe ili 920 sdr po koletu ( bez vodenog medija 8,33 sdr/ kg)

odmah par slajdova iza toga pise

praksa- 666,67 sdr/ koletu ili 2 sdr/ kg. bez vodenog medija 8,33 sdr/ kg

na sta se ti razliciti iznosi odnose??

bumblebeee
03-11-2011, 15:42
ja cu ovak:
1. skripta Bravar
2. konvencije koje fale- CLC, Bunker, Konv o fondu
3. subrogacija osiguratelja i supstituirani troskovi
4. opceprometno- samo konvencije (3 il kolko ih ima)

konzerva
03-11-2011, 19:10
nisam našao u onom članku o restrukturiranju željezničkog prijevoza da se išta spominje odgovornost za ozljedu putnika.
pohvatao sam razlike starog i novog COTIF-a oko odgovornosti za štete na robi, da li to vrijedi i za putnike ili mi je nešto promaklo?

Insecure
03-11-2011, 19:23
nisam našao u onom članku o restrukturiranju željezničkog prijevoza da se išta spominje odgovornost za ozljedu putnika.
pohvatao sam razlike starog i novog COTIF-a oko odgovornosti za štete na robi, da li to vrijedi i za putnike ili mi je nešto promaklo?

Ako mislis na clanak od prof. Radionov o zeljeznickom prometu, da, tamo nema nista o odgovornostima.
Evo ti ovo sto sam ja bila nasla na nasciturusu, jerbo to drugdje nisam mogla naci, pa probaj s tim.

Prijevoz putnika

Prijevoznik odgovara za štete koje nastanu zbog smrti, tjelesne ozljede ili duševne boli putnika prouzročene nezgodom od početka do svršetka putovanja, te za štetu nastalu zbog kašnjenja vlaka ili prekida prometa. Prijevoznik za iste
neće odgovarati ako je nesreća prouzročena krivnjom putnika ili uzrokom koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (viša sila) – načelo objektivne odgovornosti.

Za štetu nastalu zbog kašnjenja vlaka ili prekida putovanja prijevoznik ne odgovara ako dokaže da kašnjenje ili prekid putovanja nisu prouzročeni njegovom namjerom ili grubom nepažnjom – načelo pretpostavljene krivnje s mogućnošću oslobođenja od odgovornosti ako prijevoznik dokaže da je doduše kriv, ali nije u stupnju namjere ili grube nepažnje – načelo kvalificirane krivnje.

Za štetu zbog smrti, oštećenja zdravlja ili ozljede putnika nema zakonskog ograničenja, pa prijevoznik odgovara po općim propisima. Za štetu zbog zakašnjenja vlaka ili prekida putovanja prijevoznik odgovara do iznosa dvostruke naknade za prijevoz, ako kašnjenje ili prekid nisu prouzročeni njegovom namjerom ili grubom nepažnjom (kada odgovara neograničeno).

A ovo sam vadila iz samog teksta COTIFa, pa se mozda jos najbolje oslanjati na to, ako razumijes ista :D

ODGOVORNOST PRIJEVOZNIKA ZA SMRT I TJELESNU OZLJEDU PUTNIKA
Članak 26.
TEMELJ ZA ODGOVORNOST
1. Prijevoznik je odgovoran za gubitak ili štetu koja proizlazi iz usmrćenja, osobne povrede ili neke druge tjelesne ili mentalne povrede putnika, koja je rezultat nezgode proizišle iz prometovanja željeznice i koja se dogodila dok je putnik bio u željezničkom vozilu, ulazio ili izlazio iz njega, bez obzira na korištenu željezničku infrastrukturu.
2. Prijevoznik se oslobađa te odgovornosti:
a) ako je nezgoda izazvana okolnostima koje nisu vezane uz željeznički promet i koje prijevoznik, unatoč tome što se pobrinuo koliko je u danim okolnostima potrebno, nije mogao izbjeći i čije posljedice nije mogao spriječiti;
b) u mjeri u kojoj je za nezgodu kriv putnik;
c) ako je nezgoda posljedica ponašanja treće osobe i koje prijevoznik, unatoč tome što se pobrinuo, koliko je u danim okolnostima potrebno, nije mogao izbjeći, te čije posljedice nije mogao spriječiti; drugi poduzetnik koji koristi istu željezničku infrastrukturu, ne smatra se trećom stranom; neće biti djelovanja na pravo na kompenzaciju.

5. Ako prijevoz, koji se ravna samo prema jednom ugovoru o prijevozu, obavlja nekoliko uzastopnih prijevoznika, prijevoznik koji je obvezan na temelju ugovora o prijevozu osigurati usluge prijevoza tijekom kojega se dogodi nezgoda, bit će odgovoran u slučaju usmrćenja i osobne povrede putnika. Kad uslugu prijevoza nije osigurao prijevoznik nego zamjenski prijevoznik, dvojica prijevoznika bit će solidarno odgovorni, sukladno s ovim Jedinstvenim pravilima.

OBLIK I IZNOS ODŠTETE U SLUČAJU USMRĆENJA ILI OSOBNE POVREDE
1. Za odštetu na temelju članka 27. st. 2. i članka 28. pod b) bit će dodijeljen paušalan iznos. Međutim, ako nacionalni zakoni dopuštaju plaćanje rente, odšteta će biti nadoknađena u tom obliku ako to zatraže oštećeni putnik ili osobe navedene u članku 27. st. 2.
2. Iznos odštete koji se dodjeljuje na temelju st. 1. utvrdit će se sukladno s nacionalnim pravom. Međutim, u svrhu ovih Jedinstvenih pravila, gornja granica po putniku utvrđuje se na 175,000 obračunskih jedinica, kao paušalan iznos ili u godišnjoj renti koja odgovara tom iznosu, tamo gdje nacionalno pravo predviđa gornji iznos koji je manji od tog iznosa.

Insecure
03-11-2011, 19:31
Prvo quotano je iz naseg Zakona o ugovorima o prijevozu u zeljeznickom prometu, a ovo drugo je sam COTIF.

Ja_sam
05-11-2011, 13:33
kod bravara.. u slucaju pitanja opce odgovornosti brodara.

jel treba reci one iznose do 500t(small ships) ili prema protokolu 1996 do 2000t itd..?

edit: i jos nesto..kakav je odnos tog ogranicenja odgovornosti prema onom iz hamburskih pravila (666,67 sdr po koletu ili 2sdr/kg)

koliko sam skuzio kod nas se primjenjuju i jedna i druga ogranicenja. koja su za sto.
znam da su ova hamburska za stvari, ali i ova iz protokola 1996 sadrze iznose za materijalne stete.

Pmarinela
06-11-2011, 21:30
evo mene zbunjene pa ako ima koja dobra duša.... pitanje posebnih odgovornosti i izuzetih slučaja i razlike među njima se odnosi na?? i gdje mogu naći konvencije koje uređuju kopneni prijevoz? ceste i željeznice?

Pmarinela
06-11-2011, 22:15
ljudi moji, koje konvencije su vezane za ceste i željeznice? i kaj je najbitnije za njih? ja sam u beeedu skroz, sve mi se miješa i ne znam više niti 'a'. a općeprometno nisam još ni pogledala

mariaa
07-11-2011, 14:58
Dojmovi s ispita kod prof. Marina...Ispit u formi razgovora, jako ugodnog razgovora.

- Koja stvarna prava na brodu poznajete? Sličnosti i razlike između hipoteke i privilegija? Redoslijed namirenja u oba slučaja? Može li sudska hipoteka biti dobrovoljna(nagodba)? Zašto spašavanje ima prioritet? Kako se namiruju vjerovnici iz istog razreda?

- Vremenska tablica? Stojnice, prekostojnice, izvanredne stojnice? Znači li to što se za stojnice ne plaća naknada, da su one zapravo besplatne?

-Koji institut pomorskog prava, osim pomorskog osiguranja, nije uređen međunarodnim konvencijama? Čime je uređen institut zajedničke havarije? Jesu li York-Antwerpenska pravila obvezujuća? Likvidacija?

-Koja su dva osnovna problema cestovnog prometa u Hrvatskoj (jedan na međunarodnoj razini, jedan na našoj)? Koji važan institut za cestovni promet ZOO ne predviđa? Zašto je neprihvaćanje SDR protokola problem za Hrvatsku? Odgovornost prema CMR-u?

Sretno svima :)

bumblebeee
07-11-2011, 19:32
montrealska 1999.

posebne opasnosti:

1. prijevoz robe u otvorenom vagonu kada je takav prijevoz ugovoren s krcateljem, u skladu s običajima, ga nalažu važeći propisi;
2. priroda robe koja je čini podložnom gubitku/oštećenju (posebice lomu, hrđanju, truljenju, isušivanju, curenju, normalnom rasturu, djelovanju nametnika ili glodavaca);
3. nepostojanje ili manjkavost ambalaže kod robe koja je po svojoj prirodi podložna gubitku ili oštećenju kada nije pakirana ili kada je pakiranje manjkavo;
4. prijevoz živih životinja, osim ako prijevoznik nije poduzeo mjere ili poštovao upute iz ugovora o prijevozu
5. utovar, istovar, neispravno tovarenje, kad utovar-istovar obavlja pošiljatelj-primatelj na temelju postojećih propisa ili ugovora s pošiljateljem-primateljem,
6. stvar isključena od prijevoza ili koja se prima na prijevoz uz posebne uvjete, predana na prijevoz s neispravnom-netočnom-nepotpunom naznakom ili pošiljatelj ne poduzima mjere opreza koje su propisane za stvar koja se prima na prijevoz uz posebne uvjete,
7. prijevoz stvari koje se na temelju pismenog sporazuma stranaka mora obaviti uz pratnju, a šteta nastane zato što pratitelj ne ukloni opasnost u vezi sa prijevozom pošiljke,
8. pošiljatelj-primatelj-agent jednoga od njih prema ugovoru ispunjava administrativne poslove prema državnim tijelima

sanki
08-11-2011, 11:33
Heeeeelllloooooo, evo da se pozdravim i s ovom katedrom koja mi je uljepšala dan...tako topao pristup prema studentima u svoje 4 godine studiranja još nisam doživjela... ugl, nisam dobila 5, da ne ispadne da ih zato hvalim... uglavnom, odg. kod prof.Marina...najnormalnija pitanja, cestovni promet, havarije- yap pravila, opće i posebna ograničenja odg, pomorska dobra... :) i pitanje za 4 bilo je nešto vezano uz nekakav Zakon o željeznicama u HR... :D pojma nisam imala... haha... ali s trojčicom u indexu i osmjehom na licu izašla iz kabineta... za sve ubuduće... BEZ IKAKVOG STRAHA na OVAJ ISPIT !!! :)

bumblebeee
09-11-2011, 14:49
danas Bravar:

ja: samo puni naziv clc konvencije
kolegica: konvencija o fondu naziv, kojeg egzoneracijskog razloga nema (a ima u clc)- visa sila! (to sam tu na forumu slucajno procitala, i zato hvala!!!)
ja: treci sloj odgovornosti i kolika bi bila ukupna cifra- 750 mil SDR
kolegica: brisovna klauzula, pa posebne opasnosti kod cesta (nabrojala je neke i bilo mu je dosta)
ja: ugovor o tegljenju (par rijeci)

prosle obje, ja dobila 4!!! trajalo 3 minute sve skupa. tako lijep ispit, jedino su mi bile stresne te nadopune skripte, nisam znala kak bi i otkud bi.
zato cu je ovih dana malo uredit i stavit u nju sve kaj fali da se vise ne mucimo s tim.

katica
09-11-2011, 15:36
danas kod Bravara : CLC,prestanak privilegija,triptih,havarija štete,havarija troškova,odgovornost kod požara...

bumblebeee
17-11-2011, 00:58
ljudi, stigla new&improved skripta za Bravara! ako imate kakva pitanja, slobodno se javite! ja po ovome dobila 4 bez problema. sretno svima!

link: http://www.pravokutnik.net/materijali/pomorsko-i-opceprometno-pravo/skripta/skripta-profbravar-sve-2011-bumblebeee

dorian gray
16-01-2012, 20:33
može li netko potvrdit, čl. 793. pz-a se odnosi na supstituirane troškove kod havarije, yes? taj članak a i ono kaj piše u skripti je takva kajgana da nemogu uopće to dvoje povezat... :zaboga:

novapravnica
17-01-2012, 12:10
Dragi kolege, molim vas za pomoć..
Please, recite mi koliko sve zajedno ovaj predmet ima stranica za naučiti po službenoj literaturi
i za koliko se vremena prosječno ovaj ispit da spremiti?
Nisam uopće u njemu i nemam ništa od literature tako da me razumite ako vam se pitanje čini
glupo..
Svima koji se potrude odgovoriti unaprijed hvala i saljem kiss :-)

Insecure
17-01-2012, 12:36
Ne znam ti sad reci po stranicama sluzbene literature, ali negdje 3-4 tjedna bi ti bilo okvirno.
Po "sluzbenoj literaturi" nisam ucila, postoji skripta za knjigu koja se da skinut sa pravokutnika za knjigu, prezetancije sa predavanja sa web stranica katedre kao i clanci i to je dovoljno.
Knjiga ima 534.stranice, malo je glupavo napisana, nisam je ni otvorila kad sam ovo spremala.

Malecka
17-01-2012, 14:02
Službena literatura ima 700 str. Ja sam ovo učila zajedno sa upravnim (minus opći kolokvij) 5 tjedana, tako da bih rekla da samo za ovo treba 3-4 tjedna po služ. literaturi.
Ako ćeš učit po knjigama, pogledaj ovaj moj post http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/32-IV-Pomorsko-i-Op%C4%87eprometno-Pravo?p=594200#post594200

novapravnica
18-01-2012, 11:30
Ne znam ti sad reci po stranicama sluzbene literature, ali negdje 3-4 tjedna bi ti bilo okvirno.
Po "sluzbenoj literaturi" nisam ucila, postoji skripta za knjigu koja se da skinut sa pravokutnika za knjigu, prezetancije sa predavanja sa web stranica katedre kao i clanci i to je dovoljno.
Knjiga ima 534.stranice, malo je glupavo napisana, nisam je ni otvorila kad sam ovo spremala.

Puno hvala na odgovoru, saljem big kiss :-)

novapravnica
18-01-2012, 11:32
Službena literatura ima 700 str. Ja sam ovo učila zajedno sa upravnim (minus opći kolokvij) 5 tjedana, tako da bih rekla da samo za ovo treba 3-4 tjedna po služ. literaturi.
Ako ćeš učit po knjigama, pogledaj ovaj moj post http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/32-IV-Pomorsko-i-Op%C4%87eprometno-Pravo?p=594200#post594200

Puno ti hvala na odgovoru, pogledala sam tvoj prijašnji post i puno mi je pomogao, veliko hvala na trudu, saljem big kiss :-)

TILA
28-01-2012, 19:39
Ako mi može netko pomoć sa par pitanja jer sam tijesna sa vremenom pa nemam vremena pretražit cijeli topik

1.Obvezni i fakultativni upis brodova-ako me možete uputit na članak
2.Veza imeđu međonarodne prodaje i ugovora o prijevozu stvari morem
3.Institu prigovora kod odgovornosti za štetu vezano uz robu
4.Zašto je došlo do donošenja COTIFa
5.Kakva je odgovornost za putnike u zračnom prijevozu za domaći let

tormoto
30-01-2012, 13:51
Danas kod marina. Najbolji lik do sad na pravu. Pricali o ugovorima, zakupu broda, pom dobru i koncesiji. Sretno svima

benkei
30-01-2012, 14:41
Prof Marin iznimno pristojan i ugodan covjek, jedan od usmenih na kojemu nesto cak i naucis, pitanja usporedba hipoteke i privilegija, nagrada za spasavanje, posebna naknada i scopic klauzula objasni svaki pojedinu, slicnosti i razlike, da li je konvencija o spasavanju kogentne ili dispozitivne naravi (dispozitivne) primjer situacije koju kon. utedjuje kogentnim pravilima, kratka usporedba odg po varsavskoj i montrealskoj konvenciji i to je to

medena3
30-01-2012, 18:19
Da li sutra netko ispituje? Ako da, kad?

bubašpara
09-02-2012, 00:02
zna netko kad otprilike objave kad je točno usmeni i kod kojeg profesora?

TILA
09-02-2012, 07:48
Pa obično onaj zadnji petak prije ispitnog tjedna.

bubašpara
11-02-2012, 19:25
jel još tko osim mene izlazi na ovaj rok?:mrgreen:

nego, da prijedjem na bitno- me može netko uputiti do reosiguranja i actio directa kod obveznog osiguranja od odgovornosti.. ili još bolje (ako ima volje) onako laički u najkraćim crtama napisati nešto o tome..

jel dovoljno za tu izravnu tužbu nabrojat ona 3 slučaja kada je predviđeno obvezno pomorsko osiguranje i nadodati da je ono redovito popraćeno izravnom tužbom protiv osiguratelja. i da je prema PZ ta actio directa predviđena i za tražbine članova posade broda zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušavanja zdravlja..

TILA
11-02-2012, 22:10
Stvar je u tome sto se rijec "reosiguranje" spominje u cijeloj sluzbenoj literaturi za pomorsko i opceprometno (po kojoj je radjena skripta, dakle iskljucujuci ova dva zadnja-nova clanka) u jednom clanku kod osiguranja, a pritom se ne objasnjava. No, buduci sam cuo da se doticno pitanje zna postaviti, odgovor bi bio:

UKRATKO: npr.osiguravatelj (npr.Croatia osiguranje) tebi kao brodaru osigura teret kojeg prevozis od propasti, a onda u zasebnom pravnom poslu (reosiguranju) "raspodijeli" rizik propasti tog tereta s reosiguravateljem (npr.Wiener stadtische) tako da se i reosiguravatelj obveze osigrati taj rizik (propast tereta).

Ovo ispod je detaljnije i to puno detaljnije i to ne treba znati na ispitu!

Reosiguranje je zasebna djelatnost osiguranja koja se ostvaruje tako što osiguravatelj prenosi na reosiguravatelja dio rizika koji je prethodno preuzeo u osiguranje i za uzvrat plaća reosiguravatelju premiju reosiguranja (direktno reosiguranje).

Reosiguravatelj može dio rizika preuzetih od osiguravatelja dalje prenijeti na drugog reosiguravatelja (retrocesija), ovaj opet na trećeg itd. Na taj način provodi se potrebna homogenizacija i disperzija rizika koja omogućuje stabilno funkcioniranje cijelog sustava i za slučaj nastanka katastrofalnih šteta. Reosiguravateljni portfelj formira se tako da svaki od mnoštva osiguravatelja predaju u reosiguranje po nekoliko sličnih rizika. Tako se stvori kritična masa rizika dostatno da se može ostvariti ravnoteža premije i šteta. Svega nekoliko zrakoplova osiguranih kod jednog osiguravatelj slijevaju se u reosiguravateljni portfelj od više tisuća zrakoplova. U

vjeti osiguranja i premijske stope formiraju se na osnovi iskustva tog velikog portfelja i preslikavaju se na nekoliko zrakoplova kod dotičnog osiguravatelja. Taj se proces označava kao homogenizacija rizika. U nošenju pojedinačnog rizika uz osiguravatelja sudjeluju deseci reosiguravatelja i opet deseti njihovih retrocesionara u naknadi moguće velike štete. Sudjeluje velik broj nositelja rizika. Time se postiže potrebna disperzija rizika.

Gospodarski, tehnološki i civilizacijski napredak korjenito su promijenili strukturu osiguranih rizika. Ima pojedinih osiguranih šteta koje iznose nekoliko milijardi američkih dolara. Izravnanje takvih rizika moguće je jedino na svjetskoj razini. Bez reosiguranja to ne bi bilo moguće. Bitno obilježje suvremenog reosiguranja je njegova internacionalnost.

Većina transakcija ima međunarodni karakter. Portfelj velikih profesionalnih reosiguravatelja sastavljen je od rizika iz većine zemalja. Oni raspolažu visokospecijaliziranim stručnjacima, statistikama i iskustvima za pojedine vrste rizika na svjetskoj razini. Usto što preuzimaju u pokriće velike i složene rizike reosiguravatelji pomažu osiguravateljima da oblikuju širinu pokrića i odrede premije osiguranja takvih rizika na bazi svjetskih iskustava. Reosiguranje se uspostavlja zaključivanjem ugovora. To je ugovor kojim se reosiguravatelj obvezuje obeštetiti reosiguranika za dio njegove ugovorne odgovornosti koju reosiguranik ima prema osiguranicima s osnova ugovora o osiguranju.

Da bi reosiguravatelj bio obvezan platiti štetu, prethodno mora biti ustanovljena obveza reosiguranika i šteta plaćena osiguraniku. Na ugovor o reosiguranju primjenjuju se u pravilu isti propisi koji važe i za ugovor o osiguranju. Reosiguranje utječe blagotvorno i na nacionalno gospodarstvo. Osiguraniku je svejedno je li mu šteta plaćena iz domaćih novčanih izvora ili iz inozemstva. Za nacionalno gospodarstvo bitna je razlika plaća li se šteta iz domaćih izvora ili je plaćaju inozemni reosiguravatelji. U drugom slučaju domaće gospodarstvo pretrpljenu štetu namiruje dodatnim novčanim priljevom iz inozemstva. Prvi ugovor o reosiguranju za koje se sigurno zna zaključeni su još 1370. godine. Sve do sredine XIX. stoljeća reosiguranje se provodilo na fakultativnoj osnovi od slučaja do slučaja.

Razvoj gospodarstva i djelatnosti osiguranja nametnuli su potrebu za automatskim reosiguravateljnim pokrićima – obveznim reosiguranjem. Sve do tada poslovima reosiguranja bavila su se osiguravajuća društva. Razvoj osiguranja, a osobito zaoštravanje konkurencije među osiguravajućim društvima doveli su do osnivanja društava koja su se bavila isključivo reosiguranjem – profesionalnih reosiguravatelja. Time su osiguravajuća društva dobila mogućnost da svoje rizike daju u pokriće nekome tko im nije konkurent u osiguranju. Reosiguranjem se pretežno bave profesionalni reosiguravatelji. To su društva koja primaju u pokriće rizike isključivo putem reosiguranja. Tek neznatan broj su takozvana mješovita društva koja se istovremeno bave osiguranjem i reosiguranjem. Velika profesionalna društva postižu globalnu disperziju i homogenizaciju rizika.

Prema načinu raspodjele rizika postoje ovi oblici reosiguravajuće zaštite:
1. svotno-ekscedentno reosiguranje (surplus reinsurance);
2. kvotno reosiguranje ( quota share reinsurance);
3. reosiguranje viška šteta (excess of loss reinsurance);
4. reosiguranje tehničkih rezultata (stop loss reinsurance).

Ova četiri vida reosiguravajuće zaštite mogu se podijeliti na proporcionalne i neproporcionalne vidove reosiguravajuće zaštite. Ne postoji univerzalni vid reosiguravajuće zaštite koji bi direktnog osiguravatelja (cedenta) zaštitio od svih odstupanja na području šteta koja su moguća u njegovu portfelju. Svaki vid reosiguravajuće zaštite omogućava optimalnu reosiguravajuću zaštitu samo kod nekih kretanja šteta.
(http://limun.hr/main.aspx?id=24902&Page=)

Ovdje ti je najbolje objašnjeno.A što se tiče actio directe ja nisam učila ništa detaljno samo gdje se javlja i to je to.To što si navela je dovoljno.

bubašpara
12-02-2012, 10:46
hvala!

ps i još samo jedna stvar- javnobilježnička hipoteka.. pretpostavljam da se nalazi negdje u PZ-u al nisam uspjela naći..

dorian gray
13-02-2012, 14:47
šta retji... normalna katedra, normalna literatura, normalna pitanja. dve rečenice small talka, ispitivanje... pitanje, koncizan ali precizan odgovor i tako pet šest puta i u 15 minuta žigica u index (četvorka, koju nije nemoguće dobit) i nakon 4 tjedna solidnog učenja od po 3 sata na dan ne pitaš se ko budala jesi li to bio na ispitu ili u plamenu građanskog rata u nikaragvi.

Sva hvala cjelokupnom pučanstvu te katedre. Kamo sreće da se može kojeg preselit na međunarodno, to leglo moronskih pshiopata kojima bi trebalo održat seminar "što je to znanje za dva a što za pet".

pitanja:

-triptih teretnice
-sve o privilegiranim tražbinama
-CLC digresija prema fondu i COPE-u
-nuklearna šteta
-prilično detaljno o hipoteci

i začudo ništa od općeprometnog, ali ne se zavaravat da je dotično nepotrebno. znaju pitat i kad se nezna papa.

bubašpara
13-02-2012, 15:05
evo da se javim i nakon ispita- odgovarala kod prof. radionov; pitanja- stojnice, teretnica i mala usporedba s teretnim listom, željeznice (konvencija, tko odgovara i po kojem principu, egzoneracijski razlozi), a kolegica koja je odgovarala samnom- budimpeštanska konvencija, ugovori o iskorištavanju brodova i trećeg se ne sjećam.. obje dobile 5, dvoje koji su prije nas odgovarali su isto prošli..
a što se profesorice tiče stvarno stoji sve ovo već napisano (pa da ne ponavljam po ko zna koji put).. u svakom slučaju :thumbup:
uglavnom ako znate brzo ste gotovi, ako zapnete onda vas zadrži malo duže (dok izvuče iz vas ono što želi čuti)

ne slušajte priče tipa "učio/la sam 5-6 dana i bla bla bla".. ili lažu ili su imali neku ludu sreću tako da, u to se ne treba uzdati.
3 tjedna su taman za naučit to. onima koji ne ljube knjigu preporučujem skriptu od miroslava, a u svakom slučaju imati prezentacije- one nek vam budu vodič.
što se tiče članaka iz općeprometnog- također su poprilično opširni, iz njih naučite dobro konvencije, princip odgovornosti, egzoneracijske razloge, dakle ono što je stvarno bitno, ostalo pročitati čisto da znate o čemu se radi.
pogledajte i http://www.pravo.unizg.hr/POP/studenti_pitaju/aktualna_pitanja
i definitivno kad krenete učit pročitajte cijeli ovaj topic, al doslovno od prvog do zadnjeg posta, stvarno ima hrpa jako korisnih postova, meni je bilo od velike pomoći:mhm:

ps katedra za pohvaliti! da su im i drugi barem malo slični...

pravo18
16-02-2012, 16:06
da li je RH članica Protokola Atenske konvenciej iz 2002.?
kako je uređena zaštita prava putnika prema pravu EU?

bubašpara
16-02-2012, 16:59
da li je RH članica Protokola Atenske konvenciej iz 2002.?
kako je uređena zaštita prava putnika prema pravu EU?

1. da (barem su mi tako rekli:mrgreen:)

2.ZRAČNI PRIJEVOZ
1.Montrealska konvencija- 2 stupnja odogovornosti za smrt/tj. ozljedu
a)prvi stupanj
1.Objektivna odgovornost do 100 000 SDR
2. Egzoneracijski razlozi :nepažnja,skrivljena radnja ili propust osobe koja trazi naknadu
b)drugi stupanj
1.preko 100 000SDR neograniceno do punog iznosa odstetnog zahtjeva-pretpostavljena k.
2.E:dokazati da steta nije nastala zboh nepaznje ili kaznjive radnje prijevoznika+skrivljeni postupak 3. osobe

CESTOVNI PRIJEVOZ
CVR- uređuje prijevoz putnika i prtljage
1)objektivna odgovornost
2)E:skrivljena radnja/nepaznja narucitelja
okolnosti koje nije mogao izbjeci/sprijeciti
3)Granica odgovornosti: 250 000 putnik/putovanje

ŽELJEZNIČKI PRIJEVOZ
COTIF-CIV: načelo objektivne odgovornosti , do 70 000 SDR po putniku, protokolom 1999. povećano na 175 000 SDR
E: viša sila, krivnja/neuobičajeno ponašanje putnika, radnje treće osobe koje se pažljivim ponašanjem željeznice nisu mogle spriječiti

MORE
odgovornost za štetu zbog smrti/tjelesne ozljede putnika uređena je atenskom konvencijom. protokol atenske konvencije iz 2oo2. pooštrava odgovornost prijevoznika i pruža veću zaštitu putnicima (protokol uodi 2 stupnja odgovornosti, kao i montrealska konvencija)
ako je šteta posljedica pomorske nezgode (brodolom, prevrnuće broda, sudar, nasukanje broda, eksplozija/požar na brodu, mana broda) onda prijevoznik odgovara po principu objektivne odgovornosti do iznosa od 250 000 SDR po putniku i štetnom događaju.
*egzoneracijski razlozi:
-nezgoda posljedica rata, neprijateljstva, građanskog rata, ili neizbježne i nesavladive prirodne pojave
-nezgoda u cijelosti prouzročena namjernom radnjom/propustom 3.osobe
ako šteta premašuje 250 000 SDR za višak sve do 400 000 SDR prijevoznik odgovara po principu pretpostavljene krivnje (da bi se oslobodio mora dokazati da je šteta nastala bez njegove krivnje)

ako šteta NIJE posljedica pomorske nezgode tada prijevoznik odgovara po principu dokazane krivnje, a granica odgovornosti je 400 000 SDR po putniku i štetnom događaju.

eto, ukratko i najbitnije..

Đ!
21-02-2012, 18:06
Imam pitanje glede predavanja. Na stranici faksa piše da su 2 turnusa pa me zanima jel to fakat tak s obzirom da npr trgovačko nema 2 turnusa. Mada kaj ja znam, možda je i trgovačko počelo s 2 pa kad nitko nije dolazio su počeli držat samo 1. :D

TILA
21-02-2012, 19:03
MORE
odgovornost za štetu zbog smrti/tjelesne ozljede putnika uređena je atenskom konvencijom. protokol atenske konvencije iz 2oo2. pooštrava odgovornost prijevoznika i pruža veću zaštitu putnicima (protokol uodi 2 stupnja odgovornosti, kao i montrealska konvencija)
ako je šteta posljedica pomorske nezgode (brodolom, prevrnuće broda, sudar, nasukanje broda, eksplozija/požar na brodu, mana broda) onda prijevoznik odgovara po principu objektivne odgovornosti do iznosa od 250 000 SDR po putniku i štetnom događaju.
*egzoneracijski razlozi:
-nezgoda posljedica rata, neprijateljstva, građanskog rata, ili neizbježne i nesavladive prirodne pojave
-nezgoda u cijelosti prouzročena namjernom radnjom/propustom 3.osobe
ako šteta premašuje 250 000 SDR za višak sve do 400 000 SDR prijevoznik odgovara po principu pretpostavljene krivnje (da bi se oslobodio mora dokazati da je šteta nastala bez njegove krivnje)

ako šteta NIJE posljedica pomorske nezgode tada prijevoznik odgovara po principu dokazane krivnje, a granica odgovornosti je 400 000 SDR po putniku i štetnom događaju.

eto, ukratko i najbitnije..

Kaj se tiče ovoga to sam ja Marinu rekla no on je rekao da Hrvatska nije prihvatila tu novu verziju konvencije(tako nešto ne sjećam se više najbolje) i da se dalje odgovornost gleda po staroj verziji gdje je riječ o dokazanoj subjektivnoj odgovornosti.

Browneyes
22-02-2012, 14:37
Imam pitanje glede predavanja. Na stranici faksa piše da su 2 turnusa pa me zanima jel to fakat tak s obzirom da npr trgovačko nema 2 turnusa. Mada kaj ja znam, možda je i trgovačko počelo s 2 pa kad nitko nije dolazio su počeli držat samo 1. :D

Da, drže u dva turnusa. Mislim da je tako barem na početku.

saul hudson
22-02-2012, 23:06
Pozdrav kolege, prelistao sam dosta stranica i ne mogu sa sigurnošću reći koja mi je literatura potrebna za ispit a želio bih početi učiti kroz par dana. Može li mi netko reći koje skripte, zakone da skinem ili knjige da kupim, želio bih da netko navede literaturu da ne moram strahovati za prolaz, dapače, ciljam na višu ocjenu. Hvala unaprijed

B&R
23-02-2012, 14:09
Jel ima još uvijek kolokvija za sve studente za ovaj predmet i da li se isplati ići na njih? Moram izabrati jedan predmet iz 4 za ljetni semestar a ne znam koji bi...

cudnovaticho
23-02-2012, 17:52
Jel zna neko koliko dugo se može birat profesor kod kojeg si imao seminar?

nobody0770
23-02-2012, 23:23
Jel ima još uvijek kolokvija za sve studente za ovaj predmet i da li se isplati ići na njih? Moram izabrati jedan predmet iz 4 za ljetni semestar a ne znam koji bi...
Trebalo bi 99 %

pravo18
25-02-2012, 11:10
kolege, primjenjuje li se međunarodna konvencija za izjednačavanje pravila o prijevozu putnika morem iz 1961. i atenska konv. i njeni protokoli na europsku uniju? hvala

lil astra
26-02-2012, 15:01
jesu predavanja za redovne i izvanredne zajedno......???

tena
26-02-2012, 15:55
piše ti na stranici od katedre:
http://www.pravo.unizg.hr/POP/predavanja

ivančica
28-02-2012, 10:06
dojmovi s predavanja? dal su spominjali kolokvije? kad planiraju objaviti literaturu koja ulazi u koji kolokvij?:mrgreen:

Rita
28-02-2012, 10:10
dojmovi s predavanja? dal su spominjali kolokvije? kad planiraju objaviti literaturu koja ulazi u koji kolokvij?:mrgreen:

Imaš na stranici katedre raspored tema s predavanja, piše kad je koji kolokvij i u njega valjda ulaze ta predavanja koja budu ispredavana do kolokvija.

remorker988
28-02-2012, 10:22
Da li je predavanje za izvanredne u dvorani 3 ili 8 u Gundulićevoj?

ivančica
28-02-2012, 10:49
Da li je predavanje za izvanredne u dvorani 3 ili 8 u Gundulićevoj?
Izvanredni studenti:

Mjesto: Gundulićeva 10, dvorana III

Vrijeme: utorak od 17-20

Predavač: prof. Bravar

remorker988
28-02-2012, 10:52
Pogledao sam na pravo.hr i našao to što si kopirala sa stranice katedre, ali ovo piše na pravo-diplomski studij-predavanja-izvanredni studenti:

Pradavanja iz Pomorskog i općeprometnog prava održavaju se u dvorani VIII Gundulićeva 10.

tena
28-02-2012, 13:52
Pretpostavljam da je točnije ovo što si ti našao, tj. gundulićeva 10, dv.8.
ali, ako niste sigurni probajte poslati mail nekom s katedre pa im recite da različito piše na 2 mjesta.

MZV
28-02-2012, 14:11
Predavanja za sve izvanredne studente su u DV VIII

nobody0770
28-02-2012, 23:39
Predavanja kod prof.Radionov odlična,svakako savjetujem..datumi kolokvija su na stranici ;)

l.y.l.a.s.
01-03-2012, 12:35
Molim vas ,ako mi netko može reći,vezano uz ove kolokvije,njima mogu pristupiti i izvanredni studneti? Hvala :)

nobody0770
01-03-2012, 13:24
Molim vas ,ako mi netko može reći,vezano uz ove kolokvije,njima mogu pristupiti i izvanredni studneti? Hvala :)

Da

remorker988
02-03-2012, 10:32

Možda sam u krivu, ali da bi se izašlo na kolokvije treba ići i na predavanja. Ovaj tjedan se nismo potpisivali, ali morat ćemo se od sljedećeg puta.

Đ!
02-03-2012, 11:06
Možda sam u krivu, ali da bi se izašlo na kolokvije treba ići i na predavanja. Ovaj tjedan se nismo potpisivali, ali morat ćemo se od sljedećeg puta.

Da, jesi, u krivu si. Ako sam dobro shvatio iz priče prof. Radionov, ne mora se ići na predavanja ali će u kolokvijima biti stvari koje su rečene na predavanjima pa nema smisla izlazit na njih ako nisi išao na predavanja. Jednako tako izvanredni mogu ići s redovnima na predavanja i obrnuto. I nije niš spominjala o potpisivanju što je realno i logično s obzirom na već spomenuto. :mrgreen:

Cokoljesnjak
03-03-2012, 22:09
literatura za kolokvij još uvijek nije objavljena?

President_89
04-03-2012, 22:50
Jel postoji nekakva skripta za 1 kolokvij??

President_89
04-03-2012, 22:54
literatura za kolokvij još uvijek nije objavljena?

http://www.pravo.unizg.hr/POP/ispiti/kolokvij

bubašpara
05-03-2012, 14:07
Jel postoji nekakva skripta za 1 kolokvij??

koliko znam skripta miroslav je rađena za kolokvije.

Rita
06-03-2012, 10:23
Može li netko napisati što ste jučer obradili na predavanju - cijelo cestovno ili samo pola? Mora li se riješiti kakav zadatak? Hvala!

Đ!
06-03-2012, 10:28
Radili smo ono što je bilo po rasporedu i par minuta onog od četvrtka jer smo ranije završili s tim. Nikakav zadatak iako ono zadnji put kaj je kakti bilo nije tražila da se predaje niti je pitala ikoga o tome. A ja sam još čuo da to samo ako želimo, a ja nisam htio. :D Jel to na kraju bilo obvezno ili kaj?

Rita
06-03-2012, 12:13
Hvala na info :)
Mislim da će se takvi zadaci više raditi na vježbama i seminaru, tako sam nešto pročitala u starijim postovima.

MaliAnte
07-03-2012, 08:50
Jel ima negdje primjer kolokvija? Do koje stranice je u miroslavovoj skripti gradivo za prvi kolokvij?

Logy
10-03-2012, 10:02
Do 34. stranice je prvi kolokvij u skripti.

krme
12-03-2012, 09:40
zasto mi se cini da je puno vise na popisu literature za 1.kolokvij nego sto je do str 34 u miroslavovoj knjizi?

jaroslava garava
13-03-2012, 11:22
Cula sam neke dez/informacije da su 2 kolokvija, a da se za Bravara pise i treci?

Na stranici katedre pise da ce mozda drukcija pravila vrijedit za izvanredne koji slusaju njegova predavanja?

Pa ako netko zna nesto konkretnije, molila bi odgovor.

Hvala!

remorker988
13-03-2012, 11:30
Kod Bravara izvanredni studenti pišu dva kolokvija, prvi je nakon ispitnog roka u četvrtom mjesecu, a drugi krajem petog. Oni koji prođu oba mogu izaći na usmeni i odgovarati samo treći dio gradiva.
Prvi kolokvij je nekih 200 stranica knjige, drugi je narednih 200 stranica, a ostatak je usmeno.
Na prošlom predavanju smo se potpisivali.

jaroslava garava
13-03-2012, 12:58
Kod Bravara izvanredni studenti pišu dva kolokvija, prvi je nakon ispitnog roka u četvrtom mjesecu, a drugi krajem petog. Oni koji prođu oba mogu izaći na usmeni i odgovarati samo treći dio gradiva.
Prvi kolokvij je nekih 200 stranica knjige, drugi je narednih 200 stranica, a ostatak je usmeno.
Na prošlom predavanju smo se potpisivali.

Znaci-literatura je samo knjiga?? :) i treba se ic na predavanja?? :(

ne znam di je tnx gumb-pa.. hvala kolega!

remorker988
13-03-2012, 13:10
Znaci-literatura je samo knjiga?? :) i treba se ic na predavanja?? :(

Tako je rekao, knjiga do oko 200 stranice, još ćemo valjda saznat u detalje da li to podrazumijeva i neki dio zakona.
Ne znam da li su predavanja obavezna, tj. ne znam iz kojeg smo se razloga potpisivali.

Molim.

jaroslava garava
13-03-2012, 13:14
Tako je rekao, knjiga do oko 200 stranice, još ćemo valjda saznat u detalje da li to podrazumijeva i neki dio zakona.
Ne znam da li su predavanja obavezna, tj. ne znam iz kojeg smo se razloga potpisivali.

Molim.

ides i danas? javis za potpise i literaturu?? ja sam u spremanju gpp-a, sem i vjezbe iz mpp-a pa mi je pop zadnje na listi,a opet bi htjela proc kolokvije.. eto.

remorker988
13-03-2012, 13:49
ides i danas? javis za potpise i literaturu?? ja sam u spremanju gpp-a, sem i vjezbe iz mpp-a pa mi je pop zadnje na listi,a opet bi htjela proc kolokvije.. eto.

Potrudit ću se :thumbup:

pajol
15-03-2012, 17:03
moze li netko napisati sto je receno u utorak na predavanju za izvanredne i zna li se tocno kada ce biti kolokvin i sto ulazi u njega. Netko je tamo napisao da ulaze prvih 200 stre knjige,a sto je sa onim clancima i svime sto je navedeno za kolokvij na stranici katedre?

soars1
15-03-2012, 19:59
Evo da ja postavim pitanje pa molim nekoga tko je upućen i ide na predavanja da mi pojasni. Izvanredni sam student i zanima me dali ja normalno mogu prijaviti da ću izaći na kolokvij, ali ovaj što će biti 29og i o kojem ima obavijest na str katedre ili izvanredni baš moraju ići na ova dva kolokvija koja se spominju kod profesora Bravara?? Ja se ispričavam ako sam sada nekoga zbunila :))

saracela
15-03-2012, 20:57
Nema ti veze što si izvanredan, možeš na opći. Ovo kod bravara je osoban izbor, iako koliko čujem, on je najbolji izbor za usmeni, pa ne bi bilo loše otić na te njegove kolokvije. Nego da li se saznalo, da li se mora ići na predavanja kod bravara da bi se mogolo pristupiti njegovim kolokvijima?

bubašpara
15-03-2012, 21:38
Nema ti veze što si izvanredan, možeš na opći. Ovo kod bravara je osoban izbor, iako koliko čujem, on je najbolji izbor za usmeni, pa ne bi bilo loše otić na te njegove kolokvije. Nego da li se saznalo, da li se mora ići na predavanja kod bravara da bi se mogolo pristupiti njegovim kolokvijima?

ovo vrijedi u slučaju da vam se ne uči cijelo gradivo nego njegova skripta.
i marin i nikoleta su odlični ispitivači. tako da, ako već učite cijelo gradivo ne trebate ih izbjegavati.

carolina
16-03-2012, 10:25

prosli put na predavanju mu je kolega postavio to pitanje, na kojeg on nije odgovorio direktno,ali se iz njegovog odgovora dalo skuziti da se ne moze izaci na njegove kolokvije ako ne ides na predavanja.barem sam ja dobila takav dojam.mozda je najbolje da mu posaljes mail.

nobody0770
16-03-2012, 10:55
Ljudi,možete birat kod kog ćete na predavanja i kolokvije, ukratko ;) Samo se kolokviji razlikuju,kod Radionov i Marina su u 2 dijela : multiple choice,dopunjavanje + esej ,a kod Bravara 5-10 esejskih pitanja. ;)

saracela
16-03-2012, 13:03
prosli put na predavanju mu je kolega postavio to pitanje, na kojeg on nije odgovorio direktno,ali se iz njegovog odgovora dalo skuziti da se ne moze izaci na njegove kolokvije ako ne ides na predavanja.barem sam ja dobila takav dojam.mozda je najbolje da mu posaljes mail.

jel možeš reći koliko je do sada bilo predavanja?

remorker988
16-03-2012, 13:05
jel možeš reći koliko je do sada bilo predavanja?

Tri.

sweet_dreams
18-03-2012, 10:17
ja se ispricavam, sigurno je ovo vec netko pitao al nemrem naci... znaci za prvi kolokvij 34 str iz skripte i to je to? ili to iz skripte i jos nes? uzasno me zbunjuje ta literatura! hvala puno!

nobody0770
18-03-2012, 12:07
ja se ispricavam, sigurno je ovo vec netko pitao al nemrem naci... znaci za prvi kolokvij 34 str iz skripte i to je to? ili to iz skripte i jos nes? uzasno me zbunjuje ta literatura! hvala puno!

Naravno da ne. Taj dio pokriva samo dio pomorskog. Pored tog treba naučit sve članke ;) većina ih pokriva opće prometno, 2 mislim pomorsko ;)

sweet_dreams
18-03-2012, 16:52
Naravno da ne. Taj dio pokriva samo dio pomorskog. Pored tog treba naučit sve članke ;) većina ih pokriva opće prometno, 2 mislim pomorsko ;)
pa to je uzasno, di da nadjem te clanke?

michael clayton
18-03-2012, 17:36
http://www.pravo.unizg.hr/POP/ispiti/ispitna_literatura

Na dnu stranice pod linkom "Članci".

President_89
18-03-2012, 21:44
Ljudi,možete birat kod kog ćete na predavanja i kolokvije, ukratko ;) Samo se kolokviji razlikuju,kod Radionov i Marina su u 2 dijela : multiple choice,dopunjavanje + esej ,a kod Bravara 5-10 esejskih pitanja. ;)

koji kolokviji su lakši za položit??

sweet_dreams
19-03-2012, 11:43
nisam pametna... iz cega da ucim za te kolokvije? prezentacije s predavanja + skripta + clanci? pa toga ima gro.

anime
19-03-2012, 13:07
prošla sam postove od 2010. i dalje mi nije jasno što je točno literatura za 1.kolokvij...jedne godine je bilo prvih 100str knjige, druge prvih 50 a sad se spominje 200...jel mi može neko ko sigurno zna reći koliko str je točno iz knige? ovo za članke i prezentacije sam shvatila al ta knjiga me zbunjuje...
i da do koje strane je u miroslavovoj skripti prvi kolokvij?
HVALAAAAAAAAAAA

Rita
19-03-2012, 14:04
Kod Nikolete i Marina je 29-85 str knjige plus clanci i ppt, a kod Bravara je tih 200 str. U tome je razlika. Ja spremam ovaj prvi kolokvij, pa ne znam tocno kako je kod Bravara, ali on ima i drugi rok za svoj kolokvij, koliko sam shvatila. Ovaj prvi kolokvij je 29.3.

anime
19-03-2012, 14:12
sad sam konačno shvatila, hvala::E: ali ja sam redovan student, neseminarist, i otkud nek znam kod koga će me staviti?? znači ako sad ne prijavim za 29.3, kasnije će biti još jedan rok za bravara? ili moram za ovaj rok prijaviti jer kasnije neću moći?? zbunjujuće:unsure:
i da fusnote iz članaka ne treba? jer ima ih puno

Rita
19-03-2012, 14:34
Mislim da kod Bravara idu ovi koji mu dolaze na predavanja, ali fakat nisam sigurna. Nije važno jesi li redovan ili izvanredan, to je jedino u što sam sigurna :D

sweet_dreams
20-03-2012, 10:37
meni nis nije jasno.

saracela
20-03-2012, 12:46
Što ti nije jasno? Ako si prijavila kolokvij koji je 29-og, učiš po literaturi koja je navedena na stranici katedre, ako položiš oba kolokvija stvar je ista kao i na svako ispitu, nekom, samo njima znanom rotacijom dobivaš nekog profesora(možeš i bravara dobit, ovisi koja slova on bude ispitivao). Ako si izvanredan i ideš na predavanja prof bravara, možeš ODABRATI da ideš na njegove kolokvije(ne znam koja je točno literatura, jer nisam išao na predavanja), te time biraš i njega za usmeni, jer se litareatura za opći i bravarov kolokvij razlikuju, naravno ako položiš oba kolokvija.

MaliAnte
21-03-2012, 11:41
Dakle literatura za prvi kolokvij je 50str knjige, 10 zakona, i 9 clanaka? Ti zakoni imaju preko 400str-kako to nauciti, jel ima nesto sto se moze preskociti?

President_89
21-03-2012, 11:41
Jel postoje negdje primjeri kolokvija?

zlokica
21-03-2012, 22:09
jesu li clanci dostupni samo na tmt3 ili ih ima i na webu?

Đ!
22-03-2012, 00:51
Imaš sve na stranici katedre osim knjige.

evilmonkey?!
22-03-2012, 12:58
jel ima netko tocne datume kolokvija kod bravara ili je to jos sve okvirno?

pajol
22-03-2012, 16:57
24.4 prvi,negdje za 2 tjedna drugi

Angiee
23-03-2012, 23:50
Oke,svatko postavlja ista pitanja koja mene muče,al nitko ne daje na njih odgovor:headwall:
Znači, da li itko zna kako naučit svu tu literaturu za prvi kol.kod Radionov??
Mislim, da li treba znat baš sve te zakone,koliko detaljno treba naučit te članke itd,ovo je za ubit...hvala! :zaboga:

saracela
24-03-2012, 10:35
mislim da zakone uopće ne treba, samo članci i knjiga. ako nije tako neka me netko ispravi

Mujo
24-03-2012, 15:49
mislim da zakone uopće ne treba, samo članci i knjiga. ako nije tako neka me netko ispravi

Treba li učiti čitave članke, tj. jesu li članci koji se mogu naći na katedri već ''izrezani'' tako da odgovaraju od koje do koje stranice treba učiti(kako je izlistano u literaturi za kolokvij)'.. ili se ne uče cijeli?

Čini se strašno puno gradiva ako je potrebno čitave članke učiti.

tiana
24-03-2012, 16:10
pozdrav! što mislite koliko je sigurno preskakati dijelove iz knjige koji nisu u prezentacijama, npr odgovornost prijevoznika u posebnim slučajevima (opasne stvari, žive životinje, hlađeni teret...)

saracela
24-03-2012, 17:40
Treba li učiti čitave članke, tj. jesu li članci koji se mogu naći na katedri već ''izrezani'' tako da odgovaraju od koje do koje stranice treba učiti(kako je izlistano u literaturi za kolokvij)'.. ili se ne uče cijeli?

Čini se strašno puno gradiva ako je potrebno čitave članke učiti.

treba sve članke učit, to obično bude esej, dakle sve one na katedri i da to su već izrezani članci, samo što u svakome imaš najbitnije stvari koje moraš znati(na početku svakog imaš nabrojane ključne riječi kao orijentir)

President_89
24-03-2012, 22:50
Postoji li možda skripta koja objedinjuje sve te članke? ili barem većinu njih?

bubašpara
25-03-2012, 19:33
Postoji li možda skripta koja objedinjuje sve te članke? ili barem većinu njih?

http://www.pravokutnik.net/sites/default/files/skripte/popskriptopisac.doc
od 93. str, al jako ti je štura i nije baš preporučljivo samo po njoj učiti.

MaliAnte
26-03-2012, 13:24
Dosao je raspored grupa za kolokvij.

marlock
26-03-2012, 15:19
novi raspored, različite grupe!

Cokoljesnjak
26-03-2012, 18:28
ej društvo,
jel se to meni čini ili ova dva članka koji govore o željeznicama nismo učili?! Molim da me netko ispravi ako griješim. Hvala.

podivljala vjeverica
26-03-2012, 21:32
željeznice nisu bile ispredavane, nece niti predavat o njima, ali ulaze u kolokvij :(

shtrumf
28-03-2012, 17:37
da li postoje negdje pitanja koja su se pojavila prošle godine na kolokviju? pogotovo me brine taj 'esej'. a što se tiče željeznica meni uopće nije jasan taj njihov princip jerbo kad su prof. radionov pitali za incotermse objašnjavajući da o njima nigdje ne piše ništa ona je rekla da su predmet kolokvija predavanja i da se u njima obrađuje problematika s predavanja pa da nema veze što njih nema nigdje. po tome ono o čem nije bilo riječi ne bi trebalo ući u kolokvij!

Đ!
28-03-2012, 19:41
po tome ono o čem nije bilo riječi ne bi trebalo ući u kolokvij!

Ja računam na to. :D

Rita
28-03-2012, 19:59
Hm...malo sam gledala postove o tom kolokviju prošle god i ljudi spominju željeznice i incotermse, no možda je njima to bilo predavano :iviv:

alanella
28-03-2012, 21:28
Jel zna neko hoće li biti sljedeci tjedan konzultacije kod prof. Bravara? Hvala.

Cokoljesnjak
28-03-2012, 23:46
Incoterms je naglasila da ulaze i da se uče iz knjige, ali željeznice ako stavi ne bi bilo pošteno.

Za konzultacije mislim da treba pogledat na stranici katedre najbolje ili poslati e-mail.

nobody0770
29-03-2012, 00:11
Kaj je s onom ugovornom odgovornosti za plovidbu unutarnjim vodama? Jel to ko učio :D

Đ!
29-03-2012, 00:16
Kaj je s onom ugovornom odgovornosti za plovidbu unutarnjim vodama? Jel to ko učio :D

Ak te tješi, ja sam odbio to učit. :D

nobody0770
29-03-2012, 01:24
Da nisu mogli neku suvislu literaturu napisat za to općeprometno( PFZG,što me tu čudi :rolleyes:)? Baš me zanima što će bubnut za esej ,o nekim stvar znam samo subj-obj.odgovornost :mrgreen:

Malecka
29-03-2012, 10:15
Meni su članci bili stoput lakši od knjige.

sunce moje malo
29-03-2012, 12:06
pozz svima koji su danas rano ustali da bi pisali kolok :)
zanima me kakav vam je bio? meni na prvi pogled ok, ali strah me toga sto moze vise odg bit tocno pa...
moze li mi netko iz b grupe rec sta je odgovorio
na zadnjem pitanju(odgovornost kod zeljeznice kakva je,ali ne sjecam se tocno odgovora i pit)?
sta ste odabrali kao odgovor za dolus eventualis???
odgovornost kod brodara, malo mi je bilo zbunjujuce pitanje?
sto ne ulazi u posebne opasnosti od onih ponudenih???

sunce moje malo
29-03-2012, 12:09
krivo sam napisala ne kod brodara nego kod upravitelja broda

shtrumf
29-03-2012, 16:13
assholes! naravno da su stavili željeznice i pomorska dobra :blink:

nobody0770
29-03-2012, 16:57
Meni kolokvij nije bio uopće lagan iak osam naučio sve,bio sam grupa A. Esej kolko tolko,al neka pitanja su u onom dijelu bila maliciozno postavljena (hvatanje za riječi,dvosmislenost,ne znaš što se precizno traži). Naravno da ne očekujem pitanje ala što je brod,al ono moglo je to biti i bolje postavljeno.

Đ!
29-03-2012, 17:05
Meni je bio pljuga, moglo se samo pročitat slajdove ako ste išli na predavanja. Osim željeznica i pomorskih dobara, jel. Ne kažem da sam rasturio ali da sam moga malo bolje naučit ona ograničenja odgovornosti - mogao sam.

Cheeky_Lying_Git
29-03-2012, 19:42
Meni kolokvij nije bio uopće lagan iak osam naučio sve,bio sam grupa A. Esej kolko tolko,al neka pitanja su u onom dijelu bila maliciozno postavljena (hvatanje za riječi,dvosmislenost,ne znaš što se precizno traži). Naravno da ne očekujem pitanje ala što je brod,al ono moglo je to biti i bolje postavljeno.

Kompletno se slažem.

winnie
30-03-2012, 21:30

ako nisi išao na predavanja nije ni čudo što ti je bilo teško. predavanja stvarno pomažu!

nobody0770
30-03-2012, 23:43
ako nisi išao na predavanja nije ni čudo što ti je bilo teško. predavanja stvarno pomažu!

Idem na predavanja ;) Ne da mi je bilo teško,nego su neka pitanja bila glupasto postavljena da ne znaš što se na njih traži

winnie
31-03-2012, 23:33
Idem na predavanja ;) Ne da mi je bilo teško,nego su neka pitanja bila glupasto postavljena da ne znaš što se na njih traži

a čuj malo zakomplicirat moraju. al u odnosu na ostale katedre na faksu, ova je stvarno zlatna i ima normalne kriterije za proć ispit!

nobody0770
02-04-2012, 20:28
Do kad ste stigli s gradivom na predavanju?

Cheeky_Lying_Git
02-04-2012, 23:07
Do odgovornosti pomorskog prijevoznika za štete na teretu.

ivančica
03-04-2012, 09:52
dal slijedeći tjedan imamo normalono predavanja?:iviv:

shtrumf
03-04-2012, 14:51
piše ti lijepo na rasporedu predavanja za idući tjedan četvrtak 12., znači ponedjeljak naravno ne jer je praznik a čet najnormalnije da.
ima li možda netko info o tome kad bi mogli doć rezultati kolokvija?

Rita
03-04-2012, 15:20
Nikoleta je danas rekla da su sutra rezultati.

gekko g.
03-04-2012, 16:32
Došli su rezultati kolokvija prije pola sata --> http://www.pravo.unizg.hr/POP/ispiti/kolokvij

allymcbeal
04-04-2012, 09:54
super su rezultati :)) savjetujem predavanja svima, baš pomažu... jesu i dalje predavanja četvrtkom u 9 ili 8? nisam sad nikako bila na predavanjima od kolokvija pa ne znam

Cheeky_Lying_Git
04-04-2012, 19:33
Predavanja četvrtkom su, i dalje, od 9.

blue bear
12-04-2012, 11:54
da li i bolonjce ispituju u ponedjeljak u 10.30? i ako da, da li svi ili samo netko? :)

PIKA
14-04-2012, 18:44
ne mogu naći iznose za domaći cestovni prijevoz...;(( jel tu vrijede možda pravila zpc-a od 700 000 kn za smrt i tjelesnu ozljedu, 5600 za prtljagu i 30 po kg za teret? totalno sam zbunjena :mad2:

nanči
15-04-2012, 11:06
ne mogu naći iznose za domaći cestovni prijevoz...;(( jel tu vrijede možda pravila zpc-a od 700 000 kn za smrt i tjelesnu ozljedu, 5600 za prtljagu i 30 po kg za teret? totalno sam zbunjena :mad2:

Pozz....i ja učim ceste u članku od prof Radionov piše da ZOO upućuje na to da nema lex specialis-a te se primjenjuju odredbe CMR, a RH nije ratficirala CMR protokol koji uvodi SDR već je na snazi onaj iz 1956 godine gdje je obračunska jedinica Germinal franak koji iznosi 25 GF po kg bruto mase za oštećenu ili izgubljenu robu ,te 250 000 GFza putnika po putovanje.....
nadan se da će ti ovo pomoći

bubašpara
15-04-2012, 11:54
ovo je kopirani post kolege stiga, tu vam je sve napisano- ukratko i najbitnije.. ono što tu piše u pravilu i pitaju i to im je važno za čuti..

Zracni prijevoz-
1.Montrealska konvencija- 2 stupnja odogovornosti za smrt/tj. ozljedu
a)prvi stupanj
1.Objektivna odgovornost do 100 000 SDR
2. E:nepažnja,skrivljena radnja ili propust osobe koja trazi naknadu
b)drugi stupanj
1.preko 100 000SDR neograniceno do punog iznosa odstetnog zahtjeva-pretpostavljena k.
2.E:dokazati da steta nije nastala zboh nepaznje ili kaznjive radnje prijevoznika+skrivljeni postupak 3. osobe

na domaci zracni prijevoz
Zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu
1)pretpostavljena krivnja
2)E: ne odgovara ako dokaze da je prijevoznik ili sluzbenici poduzeli mjere da se steta izbjegne/sprijeci
3)odgovara neograniceno ako se dokaze prijevoznikova namjera/krajnja nepaznja-dokazana krivnja

CESTA
CMR-uređuje međ. prijevoz robe
1)OBj.odg.
2)E:opci razlozi-
skrivljena radnja/nepaznja narucitelja
mana robe
Posebni razlozi
prijvoz otvorenim vozilom
nedostafci ambalaze
ukrcaj/iskracaj od strane naructelja
prirodna svojstva robe
nedovoljne oznake
prijevoz zivih zivotinja
3)ogranicenje-25 germinal franaka(gf),a po protokolu koji hrv nije ratificirala 8.33 SDR
4)gubitak-namjera/krajnja nepaznja
CVR-prijevoz putnika i prtljage
1)obj.odg
2)skrivljena radnja/nepaznja narucitelja
3)G: 250 000 putnik/putovanje
500 po koletu ili 2000 za predanu prtljagu
1000-rucna

U domacem cestovnom prijevozu se primjenjuje ZOO
ZOO-roba
1)pretpostavljena krivnja
2)E:dokaz da je postupio s paznjom kakva se trazi od prosjecno pazljivog profesionalnog prijevoznika
3)ogranicenje-25GF po kg ostecene/izgubljene robe
Prijevoz putnika i prtljage
smrt i tj. ozljeda-OBJEKTIVNA ODGOVORNOST,a olobađa se ako dokaze da je steta prouzrocena radnjom putnika ili posljedica uzroka koji se nije mogao izbjeci,predvidjeti,otkloniti
rucna prtljaga-dokazana krivnja
prtljaga i zakasnjenje-pretpostavljena krivnja
ogranicenja su ista kao kod CVR znaci 250000...

Željenice
stvari CIM: NOO, 17 SDR po kg za oštećenje/gubitak, 3x vozarina za zakašnjenje....kod nas je 2 kn po kg za oštećenje tj 2x vozarina za zakašnjenje
posebne opasnosti - dokazat postojanje PO, uzročnu veze samo učinit vjerovatnom ( razlika u odnosu na pomorske izuzete slučajeve )
E: viša sila,mana robe,radnje korisnika prijevoza/ovlaštenika
Gubitak prava na ogr.odg. namjera + dolus eventualis

putnici COTIF-CIV: NOO , do 70 000 SDR po putniku, protokolom 1999 povećano na 175 000 SDR ( kao i kod mora )
E: viša sila, krivnja/neuobičajeno ponašanje putnika, radnje treće osobe koje se pažljivim ponašanjem željeznice nisu mogle spriječiti

molim vas ako netko jos zna oko zeljeznica nesto neka nadopuni

Unutarnja plovidba
Zakon o plovidbi unutarnjim plovnim putovima-ako neko pitanje nije uređeno njim upucuje na primjenu PZ-a
Budimpestanska konvencija o ugovoru o prijevozu robe unutarnjim plovnim putovima CMNI iz 2000-on se primjenjuje na međ. prijevoz
1)pretpostavljena krivnja-skraceno PK
2)E:dokaz da je steta nastala zbog uzroka koje pazljivi prijevoznik nije mogao izbjeci
POSEBNE OPASNOSTI-
1)radnja i propust krcatelja i osobe ovlastene raspolagati robom
2)rukovanje,slaganje,ukrcaj-iskrcaj od krctalja,primatelja
3)prijevoz robe na plaubi uz suglasnost krcatelja
4)prirodna svojstva robe koja ju cine podlocznim gubitku/ostecenju
5)manjkavost ambalaze
6)neodg. indetifikacijske oznake
7)pomoc i spasavane u unutarnjim vodama
8)prijevoz zivih zivotinja

4)odgovara i za nauticku gresku i pozar ali moze se ugovorom propisati oslobodjenje od odg za te stete
5)ogranicenje-666.67 po koletu,2 SDR po kg,za zakasnjene granica je ona koja predstavlja iznos vozarine
za kontenjere-1500 prazni,2500 puni

SMrt i tj. ozljeda
Primjenjuje se Zakon o plovidbi unutarnjim plovnim putovima-ako neko pitanje nije uređeno njim upucuje na primjenu PZ-a
PZ po uzoru na Atensku konvenciju predvidja
1)Dokazana krivnja,a u slucaju brodloma,sudara,nasukavanja,explozije,pozara,mana broda-Pretpostavljena krivnja (PK)
za zakašnjenje i predanu prtljagu-PK
rucna-dokazana krivnja. osim u gore nabojanim slucajevima-PK

2)granica odgovornosti 175 000 po putnik/putovanju
1800SDR-rucna
10 000-vozila
predana prtljaga- 2700SDR

PIKA
15-04-2012, 20:02
Pozz....i ja učim ceste u članku od prof Radionov piše da ZOO upućuje na to da nema lex specialis-a te se primjenjuju odredbe CMR, a RH nije ratficirala CMR protokol koji uvodi SDR već je na snazi onaj iz 1956 godine gdje je obračunska jedinica Germinal franak koji iznosi 25 GF po kg bruto mase za oštećenu ili izgubljenu robu ,te 250 000 GFza putnika po putovanje.....
nadan se da će ti ovo pomoći

Hvala ti puno!! :)

Zvonimir
16-04-2012, 12:10
Prosao kod profesora Bravara. Bilo nas je 7 svi smo prosli jako ugodan usmeni. Sve nas je pitao nesto o CLC konvenciji prvo neki detalj tipa razlike izmedu CLC i FUND ili veza izmedu CLC i fonda za naknadu stete pocinjene oneciscenjem. Mene je jos pitao 1976. konvenciju o ogranicenju odgovornosti i da mu to malo objasnim i jos neko podpitanje i to je bilo to.

Sretno dalje svima koji polazu. :)

remorker988
16-04-2012, 13:06
Za 7 dana je kolokvij kod Bravara koji obuhvaća prvih 270 stranica knjige. Da li to stignem naučiti? Jer ako ne stignem neću ni pokušavati...

nobody0770
16-04-2012, 13:41
Za 7 dana je kolokvij kod Bravara koji obuhvaća prvih 270 stranica knjige. Da li to stignem naučiti? Jer ako ne stignem neću ni pokušavati...

Ma stigne se,al bez zabušavanja,ispod 8 h dnevno ne ide ;)

ivančica
16-04-2012, 16:17
dal je dovoljno učiti iz skripte koja je napravljena po pitanjima za bravara? ::E:

ivančica
16-04-2012, 16:19
dal je dovoljno učiti iz skripte koja je napravljena po pitanjima za bravara? ::E:

Ken-guru
16-04-2012, 16:30
I ja sam prošao kod prof. Bravara danas. Ma Bravar je jednostavno zakon! Danas od starih studenata prošlo 5 od 7 ljudi (dvoje ljudi palo nesretno). Pitanja samo po skripti.. i to clc i fond konv., brodarski ugovor, posebne opasnosti .. 5 min i pozdrav! :rotfl:

princeza tmt
16-04-2012, 17:27
Prof. Radionov je danas ispitivala: plovni objekt, zasto se i jahte upisuju, koji je to režim, špediter, koji zakon ga uređuje, odgovara li za rad, po kojem je to sistemu, a kako je u francuskom, stvarna prava na brodu, kada nastaje privilegij, kod izvansudske prodaje broda kako se štiti dužnik? (vjerovnik mora prodavati brod pažnjom dobrog gospodarstvenika inače odgovara dužniku za naknadu štete), što se događa sa tražbinom kada prestane privilegij, P&I, osiguranje broda, sustav opceg ograničenja, kako se osniva fond...

Ako imate vremena, idite na predavanja koja drži profesorica, jako su zanimljiva, pomazu pri ucenje a na usmenom ćete znati više :)
Na stranici katedre imate par tekstova, mislim da se zovu Studenti pitaju. To si pročitajte, nema puno a korisno je.

Profesorica Radionov je ugodan i objektivan ispitivač :) Sretno :)

Cokoljesnjak
17-04-2012, 20:13
Vezano uz kolokvij kod profesora Marina.. zna li netko treba li za taj kolokvij učiti po PZ-u ili ne treba kao za Nikoletu? fale mi dva predavanja, pa ne znam ako je rekao, a nije me bilo. puno hvala :)

Pmarinela
17-04-2012, 20:24
evo ja sam jučer položila kod Bravara... pitanja standardna... Atenska, CLC, brisovna, vozarina, Fond, havarija troškova, izuzeti slučajevi...

lucija2
17-04-2012, 20:54
nisam bila na zadnjem predavanju, pa me zanima u koliko je sati kolokvij za izvanredne kod bravara u utorak i gdje

winnie
17-04-2012, 22:25
Vezano uz kolokvij kod profesora Marina.. zna li netko treba li za taj kolokvij učiti po PZ-u ili ne treba kao za Nikoletu? fale mi dva predavanja, pa ne znam ako je rekao, a nije me bilo. puno hvala :) imaš na str katedre literaturu za kolokvij točno navedenu, mislim da piše i PZ neki dio..

Replica
18-04-2012, 13:31
Kolege help :D možete li mi reći koji zakon je SADA na snazi : Zakon o plovidbi unutarnjim vodama ili Zakon o plovidbi i lukama unutarnjih voda :S tak su to zmješali u člnacima da ne znam -.-

shtrumf
18-04-2012, 15:36
to pitanje je bilo u prvom kolokviju! ja napisala drugi jer sam čula da grupa prije priča o tom, ali ja to nigdje nisam pročitala :mellow:

Replica
19-04-2012, 17:09
to pitanje je bilo u prvom kolokviju! ja napisala drugi jer sam čula da grupa prije priča o tom, ali ja to nigdje nisam pročitala :mellow:

Ako se ovo odnosi na moj gore navedenio post - to ti piše u Marinovom članku u fusnoti. Moraš voljeti te naše fusnote :P

Replica
20-04-2012, 09:08
Možete li mi pomoći, da li je NAUTIČKA POGREŠKA ako prvi časnik promijeni smijer broda i nakon toga zaspi, i ono što ga probudi je tek nasukavanje tog broda. A alarmni sustav na zapovjednom mostu je bio ugašen, a nije smio biti.

Rita
20-04-2012, 09:11
To je iz zadatka iz vježbi? Bitno je da napišeš svoje mišljenje, nema točnih i krivih odgovora, samo je važno da argumentiraš svoj stav jer je to ionako slučaj koji se zaista dogodio, a sudska praksa je različita. Koliko sam ja shvatila bit tih vježbi.

Replica
20-04-2012, 11:12
To je iz zadatka iz vježbi? Bitno je da napišeš svoje mišljenje, nema točnih i krivih odgovora, samo je važno da argumentiraš svoj stav jer je to ionako slučaj koji se zaista dogodio, a sudska praksa je različita. Koliko sam ja shvatila bit tih vježbi.

Da, vježbe su to... Napisala sam svoje mišljenje xD pa sam mislila dopuniti sa filozodiranjem, ali u redu onda ću ovako ostaviti kako je. Thx

cream
20-04-2012, 11:27
da li netko zna koja su pitanja bila na prvom kolokviju prosle godine?
di da nadjem konvencije?

cream
20-04-2012, 11:29
za bravara pitanja od prosle godine?:)

Malecka
20-04-2012, 13:46
To sam i ja mislim pa sam prošle godine iz jednog zadatka dobila 2. xD
No nebitno, ta ocjena ionako služi ničemu.

Replica
20-04-2012, 14:02

Još i moraš napisati na jednu stranu a4 formata :D kako god, 2 je dovoljno ionako gubimo vrijeme na vježbe :P

Rita
20-04-2012, 14:14

Nisam ni znala da dobivamo ocjene XD

soars1
20-04-2012, 14:26
Evo imam jedno pitanje pa ako bi netko bio toliko dobar da mi odg. Ugl, izvanredan sam student i seminarist kod prof. Bravara. Znam da on ima svoje kolokvije, ali meni je više pasalo da idem na ovaj koji je bio krajem 3mj. I sada mene zanima ako riješim te kolokvije i seminarski kolokvij, dali ja odgovaram taj treći dio knjige koji nije bio u kolokvijima ili taj dio koji sam imala na sem kolokviju. Ugl da ne kompliciram, molim nekoga tko zna da mi pojasni :)) Hvala unaprijed

legionar
20-04-2012, 16:16
Čitam onaj drugi slučaj za rješavanje. Jedan od članaka koji su važni za rješavanje je i čl. 550. Jel se meni čini ili su prvi i drugi stavak u koloziji? Ni nakon nekoliko čitanja ne kužim kako su ova dva stavka spojiva??? Konkretno, prvi časnik broda je zaspao, napravio svinjariju i štetu od 200 000 kn. Po prvome stavku bio prijevoznik mogao biti oslobođen odgovornosit, dok po drugom ne bi. Tko je tu lud?

Clanak 550.
(1) Za radnje i propuste zapovjednika broda, drugih clanova posade broda i ostalih osoba
koje rade za prijevoznika, u okviru obavljanja njihovih dužnosti, prijevoznik odgovara kao i
za svoje radnje i propuste.
(2) Prijevoznik broda ne odgovara za oštecenje, manjak ili gubitak tereta te zakašnjenje u
predaji tereta koji su prouzroceni radnjama ili propustima osoba iz stavka 1. ovoga clanka u
plovidbi ili pri rukovanju brodom.

20-04-2012, 22:52
Čitam onaj drugi slučaj za rješavanje. Jedan od članaka koji su važni za rješavanje je i čl. 550. Jel se meni čini ili su prvi i drugi stavak u koloziji? Ni nakon nekoliko čitanja ne kužim kako su ova dva stavka spojiva??? Konkretno, prvi časnik broda je zaspao, napravio svinjariju i štetu od 200 000 kn. Po prvome stavku bio prijevoznik mogao biti oslobođen odgovornosit, dok po drugom ne bi. Tko je tu lud?

Clanak 550.
(1) Za radnje i propuste zapovjednika broda, drugih clanova posade broda i ostalih osoba
koje rade za prijevoznika, u okviru obavljanja njihovih dužnosti, prijevoznik odgovara kao i
za svoje radnje i propuste.
(2) Prijevoznik broda ne odgovara za oštecenje, manjak ili gubitak tereta te zakašnjenje u
predaji tereta koji su prouzroceni radnjama ili propustima osoba iz stavka 1. ovoga clanka u
plovidbi ili pri rukovanju brodom.

I meni se to učinilo na prvi pogled, ali ma ovaj dio "u plovidbi ili pri rukovanju brodom", to sam shvatila kao da prijevoznik neće odgovarati ako je npr. zapovjednik broda krivo skrenuo ili nešto tome slično, napravo neku pogrešku u upravljanju brodom...

djapana
20-04-2012, 23:31
u stavku 2., plovidba i rukovanje brodom spadaju u nautičku djelatnost kod koje se brodar oslobađa odgovornosti (za razliku od komercijalne djelatnosti u 1.stavku)

Don Juan
25-04-2012, 17:02
jel mi može netko rec iz cega je najbolje ucit, kad gledam popis literature vidim samo gro članaka ,da li postoji neka srkipta koja obuhvaca sve i pomocu koje se moze normalno poloziti ???

nobody0770
26-04-2012, 02:38
Kolege, tko je eventualno bio na predavanjima ili zna, sad za kolokvij,koliko detaljno treba učit onu zajedničku havariju ? točnije što treba učit s obzirom da su na predavanju samo 4-5 slajdova?

squid
26-04-2012, 13:02
Ima li netko pitanja koja su bila na kolokviju kod prof. Bravara u utorak u grupi u 18:20 h? Ako da, ja bih lijepo molila da nam ih napiše. Hvala puno!

sunce moje malo
28-04-2012, 13:07
ej, ljudi jel se to samo meni cini ili je puno teze za pripremit ovaj 2.kolok... jos kad se sjetim da nam je marin na predavanjima reko da nek se ne oslanjamo na prezentacije... sta ste vi eliminirali??

sweet_dreams
29-04-2012, 17:31
ej, ljudi jel se to samo meni cini ili je puno teze za pripremit ovaj 2.kolok... jos kad se sjetim da nam je marin na predavanjima reko da nek se ne oslanjamo na prezentacije... sta ste vi eliminirali??

pa nebi rekla, ja sam pocela prekjucer po skripti i ostale su mi havarije jos. puno toga se ponavlja, tipa odgovornost, teretnica, teretni list. a i ovo 'novo' se stalno vrti isto, ne cini mi se kao problem. planiram jos proci prezentacije prije cetvrtka i to je to... jedino mi nije jasno kak ce postavit esejsko pitanje, jer ovdje za razliku od onih clanaka nema nekih diskusija.

jel netko tko je prosao prez moze rec vise?

Rita
29-04-2012, 19:08
Po kojoj skripti si učila?
Ja sam neke stvari radila po knjizi jer sam vidjela da nije sve u skripti. Ona miroslavova mi je bila dobra za 1. kolokvij, ali za ovaj mi se ne sviđa :)

Što se tiče eseja, mislim da će biti konvencije tj. unifikacija vezana za teretnicu i prijevoz, to je jedino diskutabilno.

little_snowflake
30-04-2012, 12:25
ljudi evo malo sam preletila postove i nisam našla niš konkretno glede pomorskog zakonika...negdi piše da ga treba uciti negdi ne itd. Mislim toga ima soma članaka :stretcher: ima ko kakvih konkretnih iskustava sad u novije vrijeme :mrgreen: falaaa :)

sweet_dreams
30-04-2012, 15:28
ljudi evo malo sam preletila postove i nisam našla niš konkretno glede pomorskog zakonika...negdi piše da ga treba uciti negdi ne itd. Mislim toga ima soma članaka :stretcher: ima ko kakvih konkretnih iskustava sad u novije vrijeme :mrgreen: falaaa :)

sad i da hocu ne stignem po zakonu :D valjda nece bit tesko! :)

alanella
30-04-2012, 16:13
Prosla sam sad prosli rok kod Bravara, pa evo nekih dojmova. Ispit traje doslovno 3 minute, atmosfera je opustena, profesor je korektan. Pohvala, stigao je tocno u 9 sati. :D Pitanja su standardna - sudar brodova i konvencije koje ga ureduju, havarije stete, CLC i konvencija o fondu, poduzetnik nuklearnog broda (napomena - jedini egzoneracijski razlog je rat, dakle nemojte govorit o krivnji ostecenika jer to po novom ne postoji. Kolegica je to rekla, pa ju je prof. ispravio i rekao da samo rat. tak da, ispravite si to i u knjizi i u skripti.) I ako i nemate pravo biranja prof., odite na konzultacije i otvoreno ga pitajte dal mozete kod njega odgovarat, vrijedi probat. Sretno svima!

little_snowflake
30-04-2012, 16:51
Prosla sam sad prosli rok kod Bravara...

a kod njega mogu samo seminaristi jel da??

alanella
30-04-2012, 22:40
Mogu i neseminaristi, i to i oni bez prosjeka za biranje. Ja sam otisla na konzultacije, pitala dal mogu kod njega, zapisao me u svoj notes i to je bilo to. S time da sam jos za svaki slucaj otisla kod tajnice da mi to potvrdi. :)

nobody0770
02-05-2012, 18:28
E kolege koje uče trenutno ili znaju? Kod sudara brodova,ima li prijevoznik samo pravo na opće globalno ograničenje odgovornosti ili i na ugovorno? Moje mišljenje na oboje,ovisi u odnosu na šta. Ako je njegov brod skrivio sudar u kojem je drugom brodu nanesena šteta,ali ujedno i putnicima( npr. dvoje ih je poginulo), za njega vrijedi opće ogr.odg. u odnosu štete koju je nanio brodu,al u odnosu putika, da li tu odgovara prijevoznik koji je s njima sklopio ugovor o prijevozu( tj. ovaj koji nije kriv za sudar) pa se na njega primjenjuje ugovorno ograničenje odgovornosti ili ovaj koji je skrivio sudar pa se na njega primjenjuje opće ogr.odg? To me malo buni. Thx

Pmarinela
02-05-2012, 19:13
ma svi mogu kod bravara odgovarati :) idite na konz, zamolite ga da odgovarate kod njega, on je već navikao i očekuje takvo pitanje od svakoga tko dođe na njegove konzultacije :D i stvarno si skratite muke jer naučiti njegovih 50 str i ne znam koliko za ostale prof je veliko olakšanje

Đ!
03-05-2012, 20:02
Marin je nabacio totalni blef! Tam nas je uvjeravao kak će u kolokviju bit grozni detalji, da se mora po knjizi bla bla i onda na kraju OPET budu dovoljne prezentacije. :D Ja sam se malo bojao kakav bi esej mogao biti jer sam riskirao uzimajući da će bit ili teretnica ili atenska konvencija pa sam samo to malo bolje naučio al na kraju su se moja predviđanja obistinila! :mrgreen: Sad kad ne prođem zaokruživanje. :D :D :D

little_snowflake
03-05-2012, 21:50
ma svi mogu kod bravara odgovarati :) idite na konz, zamolite ga da odgovarate kod njega, on je već navikao i očekuje takvo pitanje od svakoga tko dođe na njegove konzultacije :D i stvarno si skratite muke jer naučiti njegovih 50 str i ne znam koliko za ostale prof je veliko olakšanje

a kaj misliš kad je najbolje otići i zamoliti ga?? Jer bojim se da je sad prerano... Ili??

nobody0770
03-05-2012, 22:55
Marin je nabacio totalni blef! Tam nas je uvjeravao kak će u kolokviju bit grozni detalji, da se mora po knjizi bla bla i onda na kraju OPET budu dovoljne prezentacije. :D Ja sam se malo bojao kakav bi esej mogao biti jer sam riskirao uzimajući da će bit ili teretnica ili atenska konvencija pa sam samo to malo bolje naučio al na kraju su se moja predviđanja obistinila! :mrgreen: Sad kad ne prođem zaokruživanje. :D :D :D

Jel znaš koji je odgovor na pitanje na kakvo ograničenje odgovornosti ima prijevoznik za štete zbog smrti i tj.ozljede u slučaju sudara putnika? Predzadnje bilo mislim.. Meni kolokvij bio ok,al ne kužim zašto su skraćivali vrijeme,baš bilo knap

Đ!
04-05-2012, 12:16
Sudara putnika? 400 000 sdr po načelu dokazane krivnje? Al ja nisam bio ta grupa pa ne znam kak je bilo postavljeno pitanje. :mrgreen:

allymcbeal
04-05-2012, 18:20
Koje su bile teme eseja?

Rita
04-05-2012, 18:32
A grupa je imala unifikaciju pravila o odgovornosti prijevoznika za teret.

Ne znam za B grupu. Ovaj kolokvij mi je bio teži, ali sam za njega manje učila i taman se nadovezao na feštanje povodom produženog vikenda, tak da nisam baš objektivna :iviv:

nobody0770
04-05-2012, 19:28
[QUOTE=Rita;649850]A grupa je imala unifikaciju pravila o odgovornosti prijevoznika za teret.

Ne znam za B grupu. Ovaj kolokvij mi je bio teži, ali sam za njega manje učila i taman se nadovezao na feštanje povodom produženog vikenda, tak da nisam baš objektivna :iviv:[/QU
Oodgovornost prijevoznika za smrt i tjelesne ozljede putnika po međunarodnim konvencijama i protokolima

05-05-2012, 09:55
Jel netko zna pune nazive Bravarovih knjiga, on ih naziva 'Crvena knjiga' i 'Plava knjiga'? :blink: Thx!

little_snowflake
05-05-2012, 14:46
Jel netko zna pune nazive Bravarovih knjiga, on ih naziva 'Crvena knjiga' i 'Plava knjiga'? :blink: Thx!

jel može link od bravarove skripte koju treba znat za njegov usmeni kod njega????

05-05-2012, 14:49
jel može link od bravarove skripte koju treba znat za njegov usmeni kod njega????
Ja imam ovu - http://www.pravokutnik.net/materijali/pomorsko-i-opceprometno-pravo/skripta/skripta-profbravar-sve-2011-bumblebeee :)

President_89
06-05-2012, 20:45
Jel mi može neko reć, koja su transportna osiguranja u RH obvezna?? ili bar gdje mogu nać nešto o tome. hvala xD

shtrumf
07-05-2012, 19:38
imaš u člancima nešto o tome kod cestovnog prijevoza. nego jel bu kaj z tim rezultatima kolokvija il ne. jel bio tko na predavanju jesu kaj rekli?

Cheeky_Lying_Git
07-05-2012, 22:35
Nije bilo riječi o kolokviju na predavanju. No sutra bi mogli bit rezultati, pošto su rezultati prvog objavljeni na utorak. Živo me zanima kak bu eseji zgledali, jer one teme nisu bile najs(p)retniji izbor.

Binnie
07-05-2012, 23:23
ima li dobra skripta za usmeni kod marina,ili se uči iz knjige? i ima li nešto što je baš važno za usmeni kod njega,i nešto što se npr. ne mora znati :) hvala

Rita
08-05-2012, 13:27
Danas je Mudrić rekao da će rezultati biti danas popodne ili sutra.

Cheeky_Lying_Git
08-05-2012, 16:51
Stigli su rezultati.

http://www.pravo.unizg.hr/POP/ispiti/kolokvij?@=62py#news_20063

Čestitke svima koji su položili!