PDA

View Full Version : Pravna pitanjaPages : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10

fat drummer
28-09-2009, 10:07
(7) Operatori javnih komunikacijskih usluga mogu primijeniti izmjene općih uvjeta poslovanja i cjenovnih sustava iz stavka 1. ovoga članka na postojeće pretplatnike najranije nakon 30 dana od dana njihove objave. Izmjene koje su isključivo u korist pretplatnika mogu se primijeniti bez odgode.
(8) U slučaju iz stavka 7. ovoga članka operator javnih komunikacijskih usluga mora izvijestiti pretplatnika pisanim ili elektroničkim putem o predloženim izmjenama i njegovom pravu na raskid ugovora, u skladu s općim uvjetima poslovanja iz stavka 1. ovoga članka.
(9) U slučaju izmjene općih uvjeta poslovanja i cjenovnih sustava iz stavka 1. ovoga članka, koji su za pretplatnika nepovoljniji u odnosu na ugovorene opće uvjete i cijene, pretplatnik ima pravo raskinuti pretplatnički odnos bez naknade, u roku iz stavka 7. ovoga članka.

i link na zakon http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340018.html

malimrav85
02-10-2009, 12:31
Dal je određivanje radnog vremena pojedinog lokala trgovačkog cntra (npr. u cc1, king cross i sl.) posao redovne ili izvanredne uprave tj. da li centar može naložiti određenim lokalima da imaju određeno radno vrijeme?

veteran
02-10-2009, 12:41
tj. da li centar može naložiti određenim lokalima da imaju određeno radno vrijeme?


ovisi o ugovoru koji potpisu...

malimrav85
02-10-2009, 12:48
Kakvom ugovoru?
di da nađem definiciju trgovine?

veteran
02-10-2009, 12:52
Kakvom ugovoru?
di da nađem definiciju trgovine?

mislio sam na ugovor o najmu koji potpisu...

a za def trgovine ne znam:/

malimrav85
02-10-2009, 13:11
nema najma nego se radi o suvlasništvu pa me zato zanima dal je redovna ili izvanredna

MaloPivo03
05-10-2009, 22:38
imam jedan problemcic za koji nisam ni znala da se moze dogoditi(mislila sam da je to cesto samo u filmovima) a kamoli da se moze dogoditi meni.... neki dan dobijem poziv na prekrsajni sud zbog krsenja autorskih prava, go figure! Netko iz zg, istog imena i prezimena kao i ja ima lokal u zg i valjda pusta glazbu bez dozvole ili placanja pristojbe ili kak to vec ide i ja dobijem poziv na sud! Odakle sam im ja ispala, ne kuzim, ali dobro.... Uglavnom, trebala bih ici na to ispitivanje i sta da im kaze, kako da im dokazem da ne samo da nemam svoj vlastiti birc nego nemam nikakve nekretnine, pokretnine niti ista sl. Jednina vrijednost koju imam je laptop i knjige gp-a:)..... ako itko imam kakav savjet, help!

Đ!
05-10-2009, 22:45
Pa doći ćeš tamo i reći da to nisi ti i da su fulali. Malo je zajeb što ti oduzimaju vrijeme bezveze ali stavi neki zahtjev za naknadu štete.:mrgreen: Izmisli što ti treba nadoknadit.

MaloPivo03
05-10-2009, 22:58
Sutra to imam pa cu vidjet sto ce biti, u biti mi je skroz zanimljivo to kak su mene uspjeli izvuc, ja ovako zaista nevazna i anonimna osoba:) tnx anyway

kresholino
08-10-2009, 18:17
Sutra to imam pa cu vidjet sto ce biti, u biti mi je skroz zanimljivo to kak su mene uspjeli izvuc, ja ovako zaista nevazna i anonimna osoba:) tnx anyway

+nadam se da si im rekla i putne troškove...

legal_neverland
09-10-2009, 09:32
zna li netko kako funkcionira paypal i rizici istoga? i kad narucujem nesto iz amerike, od privatne osobe ne placa se pdv na gift? sto je s carinom?

ars boni
10-10-2009, 00:51
carine se uglavnom predmeti iznad nekih 500 kn cijene, ispod toga ne bi trebali, tako je meni rečeno. ja sam naručivala nešto oko 300 kn, i nije bilo carinjeno. i da, neka ti napišu da je gift. plaćaš shipping, tj. dostavu i cijenu predmeta.
najveći rizik ti je da ti pošiljka ne stigne, pa ako naručuješ preko e-baya ili slično provjeri da li seller odgovara za pošiljke koje nisu došle, tj. da li vraća lovu ili šalje novi paket. trebao bi, al provjeri svejedno.
to je uglavnom to, paypal je siguran. :smile:

Breeder
10-10-2009, 01:21
i jos nesto, najbolje je koristiti devizni racun preko visa elektron (pbzova radi, zabina ne) i onda uvijek imas 0 kn osim kada trebas kupiti nesto, a onda prebacis preko internet bankarstva...tako si dosta sigurna


carina?

darovi do 300 kn (od fizicke osobe, ne privatne, otpd anyone?) se ne carine, a ostalo ide prema tarifama (recimo za glazbene instrumente carinska stopa je 0%)...ali ako je manji paket i manja vrijednost vjerojatno nece (nitko ti ne garantira...tko zna kod koga ce paket zavrsiti)

no, ne pisu ti svi gift na paket :mrgreen: neke moras zamoliti, neki to rade po defautu, neki ne zele

ukratko

((cijena+shipping)*carina)*pdv=konacni iznos


paypal garantira mislim do 10 000 dolara ili tako nesto...ugl, dovoljno...

budi pametna pa plati insurance za par centi kada kupujes preko e-baya, meni par puta nesto nije stiglo i lijepo su mi ljudi ponovo slali

uvijek uz rating uzimaj u obzir broj transakcija i OBAVEZNO nadji sav negativni rep koji je seller dobio, tako znas na cemu si

edit: sa ovime trazi rejting http://toolhaus.org/

sretno u trosenju na idiotizme :belj:

Tony Montana
10-10-2009, 10:50
darovi do 300 kn (od fizicke osobe, ne privatne, otpd anyone?) se ne carine, a ostalo ide prema tarifama [I]

Ili pravne možda, ha? Si ti polozio otpd?:mrgreen:
Štoviše, preporučuje se da šalje fizička, privatna, prijatelj, uglavnom, netko close


Što se tiče ''gifta'', savjetovao bih da to izbjegavate, jer su naši slavni carinici na to posebno alergični. Postoji puno drugih načina kako da se izbjegne carina.:mrgreen:

Ja sam prije pola godine naručivao preko e-baya u vrijednosti 1500kn.
Sve je stiglo uredno u propisanom roku. Što se tiče pouzdanosti, pokraj svakog sellera imas njegov feedback. Uglavnom, preporucljivo je narucivat od onih koji imaju rejting minimum 95% positive. Isto tako, pogledajte da seller nije neki novopečeni ili da je prodao robu nekolicini ljudi. Znači, što veći rejting, što duže u poslu i što veća količina zadovoljnih ljudi= success.

I da..izbjegavajte FedEx, u široookom luku. Troškovi dostave znaju biti veći od same vrijednosti kupovine.

Uglavnom..prije kupnje na ebayu, amazonu, etc..jako se dobro informirajte oko svega, a posebice oko carine, jer ona je ključ hoćeš li proći jeftino ili ne.:thumbup:

Breeder
11-10-2009, 02:55
Ili pravne možda, ha? Si ti polozio otpd?:mrgreen:
Štoviše, preporučuje se da šalje fizička, privatna, prijatelj, uglavnom, netko closehttp://www.carina.hr/Glasnogovornik/PIOEntitet.aspx?args=gkIZOIz%2FNcI%3D

U slučaju primanja robe nekomercijalnoga karaktera, dakle za osobne potrebe, koju fizičke osobe iz inozemstva besplatno šalju fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, na vrijednosti pošiljke do maksimalno 300 kuna, primjenjuje se oslobođenje od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost.

ahem...
http://www.pravokutnik.net/zakoni/zakon_o_pdv.doc
cl12... :mrgreen:

...ja ne znam pravo toliko da idem pametovati, ali nekako mi je logicno da ne postoji "privatna osoba" kao pravni subjekt, barem ne u osnovnoj podjeli(pravna i fizicka)...a jos mi je logicnije da ako ti salje pravna osoba da se onda 100% carini...

fat drummer
11-10-2009, 09:58
carine vam neovisno o iznosu ako im se da, meni su carinili nešto od sto kuna, a nisu od petsto. sve što ulazi u zemlju podložno je carini i možeš ga jebat. naručivao sam neka dva šugava sata, cijena s dostavom je bil oko dvajst dolara po satu, jedan su carinili drugi ne. ebay je super, problem je u našoj pošti koja zna haltat stvari nerazumno dugo. meni su stvari iz istog grada stizale ili za tjedan dana ili za mjesec dana, a dan razlike je bilo u datumu narudžbe. ima smisla plaćati insurance ako vam je stvar bitna i vrijedna.

Tony Montana
11-10-2009, 11:12
Upravo to. Naši carinici su priča za sebe i carine sve što im se čini luksuzno i skupo, a posebice ako vam je unutar kutije račun onoga što se kupilo. Time im samo olakšavate posao. Naravno, mogu oni poslat i zahtjev za priloženim pay pal računom da im ga isprintate i donesete. Ja sam kupio sat za 250$ (kod nas košta 400$) i nisu me ocarinili ni lipe. Poštar mi ga donio pred vrata, ja se potpisao i bok. Da su mi lupili carinu, ispalo bi kao da sam ga i ovdje kupio, ali sam išao na to da mi ju ne lupe.
Dakle, carina se može izbjeći, a to ovisi najprije o sreći, dal je carinik tog dana ševio ili nije, dal je popio kavu, imao loš horoskop, a pored toga ovisi i o kuriru koji vam dostavlja, kako vam je zapakiran paket, jel šalje pravna ili fizička osoba, jel imate priložen račun ili ne, jeste li nešto napisali na kutiju ili..dakle..puno faktora. Ja sam svoju dobitnu kombinaciju pronašao i uspjelo je vec par puta za redom. Ako netko bude kupovao nešto preko e-baya, nek mi šibne pm. :thumbup:

legionar
15-10-2009, 15:26
Jedno pitanje što mi frend poslao:

"Ja sam polozio po starom zakonu za A1 (29.11.2007.), po tom zakonu sa 18 godina si automatski dobivao kategoriju A. U meduvremenu je dosao novi zakon (mislim da je 6 mjesec 2008) po kojem se tek sa 24 mora ponovo polagati da bi se dobila A kategorija. Ja nisam mogao dobiti A kategoriju jer je meni 18 rodendan bio u kolovozu 2008. tj poslije novog zakona. tako da su me utrpali u novi zakon mada sam polozio po starom".

Zanima ga jel se može kome žalit, da ne mora ponovno s 24 davat pare i polagat? Neko mu je spominjao da se može žalit, i nešto je spominjao ustavni sud iako ne vidim što bi tu ustavni imao radit. Pa ako netko zna, jer se u te vozačke i sl. sranja kužim ko u nuklernu fiziku.

Đ!
15-10-2009, 18:01
Zanima ga jel se može kome žalit

Ne bih rekao. Ekipa je bila polagala u periodu prije onog prvog zakona gdje se spominju mladi vozači ali su dizali vozačke nakon stupanja na snagu pa su im dali vozačke na 2 godine, dok je netko tko je dizao vozačku par dana ranije dobio na 50 godina ili koliko. Iako to nije baš isto, mislim da će mu isto reći.

2Pac
19-10-2009, 21:26
Prati li itko ovo sa Fintićem? Šta se tamo uopće događa?

Dakle, prvo novinara osude za uvredu i klevetu i zanemare pretežit interes javnosti (i to dva puta). Okrivljeni ne plati nijednu od novčanih kazni pa sud donese odluku o pritvoru. Zar to onda ne bi trebala bit jedinstvena novčana kazna, tj. dvije odmjerene kao jedna prilikom izricanja druge kazne? Ako su dvije (2x20 dana), to su dva pritvora zbog neplaćanja novčane kazne, a ne jedna kazna zatvora od 40 dana pošto se promatraju odvojeno. DORH nakon zgražanja javnosti uskače i kaže da se ne može u zatvor radi klevete (iako je pritvor). I kakve veze imaju izmjene KZ pošto je kazna za kd protiv časti i ugleda ostala novčana, a ako se to ne plati zna se šta ide? Gdje je tu povreda Fintićevih prava (osim onog dijela gdje je kao novinar osuđen za kd protiv časti i ugleda)?

Romana
19-10-2009, 23:26
Nemam pojma tko je Fintić pa guglah :D

Bit je - novcana kazna ak se ne plati se prisilno naplacuje putem Porezne uprave, a ak ne uspije prisilna naplata onda se zamjenjuje radom za opce dobro na slobodi.
To vrijedi ak se radi o KD za koje je propisana novcana kazna.

Ak se radi o KD za koje je propisana kazna zatvora i novcana kazna, pa je izrecena novcana kazna, ak se ona ne plati zamjenujuje se kaznom zatvora odmah, nema Porezne uprave, nema rada za opce dobro.

Prema izmjenama za to KD je sada propisana SAMO novcana kazna, pa se ona nemre zamijenit za zatvor.

Voila!

Đ!
19-10-2009, 23:46
Prema izmjenama za to KD je sada propisana SAMO novcana kazna, pa se ona nemre zamijenit za zatvor.

Više nisam vrhovni autoritet na području KP-a, niti ovdje mogu nekom krivi odgovor dati(čak ni sa pitanjem!):neko: pa ću pitat - kaj ne ide onda supletorni zatvor?

Romana
20-10-2009, 09:31
Supletorni je kad je propisana i kazna zatvora i novcana kazna, a ti si dobio novcanu i ne platis. Kad je samo novcana i ne platis naplacuje Porezna, pa ak ne platis ides radit za opce dobro.
Pogledaj KZ, clanak "Izvrsenje novcane kazne".

legal_neverland
20-10-2009, 13:35
molim da mi netko ovo protumaci i da primjer (matematicki)

"sve zajedno sa zakonskom zateznom kamatom u slucaju kasnjenja s placanjem koja tece pocam od dospijeca svakog pojedinog iznosa do plateza u visini određenoj do 31. prosinca 2007. g. cl.1. uredbe o visini stope zatezne kamate, a od 1.1.2008. po stopi određenoj za svako polugodiste, uvecanjem eskontne stope HNB koja je vrijedila zadnjeg dana polugodista koje je prethodilo tekucem polugodistu, za pet postotnih poena."

pretpostavimo da je netko trebao nesto placati 5 godina, ali 12 mjeseci to nije cinio i nakon toga je opet poceo. taj dug napravljen u tih 12 mjeseci je trebao biti placen u roku 15 dana od presude, ali nije. od tog je roka proslo 13 mjeseci. zastara je 10 godina od tog roka. kako se izracunavaju zatezne kamate na taj dug ako se odluci pokrenuti ovrsni postupak? primjenjuju li se zatezne na dug nakon roka predviđenog za placanje ili se podrazumijevaju i za vrijeme sudskog procesa- kad je dug nastao?

Romana
22-10-2009, 10:03
Zatezne kamate teku od kada je navedeno u presudi.
Iz ovog kaj si citirala proizlazi da teku od dospijeca svakog pojedinog iznosa, a u presudi treba bit navedeno kad je to.

Npr. " - na iznos od 3.000,00 kn od 15. 4. 2007.g. pa do isplate"

Ne znam kak izgleda cijela izreka, al bit je da kamate teku od trenutka kak je navedeno u izreci presude.

Ovo dalje kaj pise je kak se odredjuje visina zatezne kamate - do 31. 12. 2007. se odredjivala po toj Uredbi pa se obracunava po tome ak je dospijece prije tog datuma, a 1. 1. 2008.g. je stupio na snagu čl. mislim 29. ZOO-a kojim se odredjuje visina zateznih kamata drugacije i od tada se obracunava prema tom članku.
Po ZOO-u ti je to trenutno 14% jer se racuna eskontna stopa HNB-a zadnjeg dana polugodista koje prethodi sadasnjem - a to je bilo 30. 6. 2009. (polugodista su od 1. 1. i od 1. 7.) i ta stopa iznosi 9% + 5% za netrgovce.

Romana
27-10-2009, 11:57
Evo VSRH je odlucio o onom blogeru kaj je trebao ici u zatvor -

http://www.vsrh.hr/EasyWeb.asp?pcpid=560

Josip Broz Tito
29-11-2009, 14:47
Nije prvno pitanje,ali...kako da dođem do svoje šifre kad se logiram?
Kupio sam novi laptop i na njemu se ne mogu ulogirat jer nemam šifru...

fat drummer
29-11-2009, 15:03
Nije prvno pitanje,ali...kako da dođem do svoje šifre kad se logiram?
Kupio sam novi laptop i na njemu se ne mogu ulogirat jer nemam šifru...
kak to misliš? u windowse ne možeš ući? pa tko ti je radio instalaciju windowsa?

veteran
29-11-2009, 16:50
pa imas negdje na kutiji ili uokolo nje sifru...

a ak neams udji u safe modu i promijeni je...

Josip Broz Tito
30-11-2009, 00:05
Ne krivo ste me skužili,odnosno loše sam objasnio.
Stari laptop prodajem a sad pišem na njemu jer jedino tu imam šifru za ulogirat se na forum.
Dakle zanima me kako da saznam koji mi je password za ulazak na forum.

georgee
30-11-2009, 00:09
a jbt, kaj to nisi postavio na pitajte moderatore. pošalji pm fatu, aliti ili tapiru pa će ti oni poslat novu šifru.

veteran
30-11-2009, 00:09
ak imas mozillu odi u tools->options->security->show passwords...

mislim da je slicno i na ostalim browserima...

a osim tog mozes uvijek stisnut forgot password pa ti novi posalju na mail...

Josip Broz Tito
30-11-2009, 01:07
Riješeno.Thanks veteran.

veteran
30-11-2009, 21:12
prosim lepo:smartass:

legal_neverland
07-12-2009, 14:20
moj frendica vec dulje radi preko studentskog ugovora u jednoj firmi i uskoro joj istjecu studentska prava. ona je to najavila poslodavcu i oni su joj ponudili ugovor o radu na određeno ( 3 mj- pa produzetak na 6 mj). problem je sto ona bas i nije imala namjeru tamo ostati raditi, ali u firmi na koju pikira ne zaposljavaju do daljnjega. sad bi ona prihvatila daj ugovor na 3 mj da ne ostane bez posla, ali u njemu ima jedan stavak koji kaze da se tek 6 mjeseci nakon prekida radnog odnosa smije zaposliti u konkurentskim firmama koje su taksativno nabrojene.
poslodavac joj ne da kopiju ugovor da ga pogleda netko van firme prije potpisivanja jer oni "imaju odjel za prave poslove i sve sto joj nije jasno, njih pita" (???). navodno je to zato jer se svakih 6 mjeseci mijenjaju neki sustavi i interni podaci u skladu zastite poslovnih tajni (stogod)...

mogu li stvarno takve stvari biti u ugovorima? tko kontrolira hoce li se ona i gdje zaposliti? osim toga, to joj je struka, nije da bas ima puno izbora.

2Pac
07-12-2009, 15:58
Nije mi jasno kako mogu imati takve stvari u ugovorima. To je kao da ostaje u nekom prividnom radnom odnosu nakon radnog odnosa pa joj oni kontroliraju šta će i gdje. Iskreno nemam pojma o takvim stvarima ali je zanimljivo da joj ne daju ugovor da ga pokaže nekome vani.

-------------------

Zanimaju me neke stvari oko intervencija u škole. Znam da je u obrazovnom sustavu kaos neviđeni, al ajd da navedem meni poznat primjer. Uglavnom, u jednoj školi profesori daju jedinice učenicima koji nisu na nastavi, a još je tužnije kad se to dogodi zbog izostanka koji je redovan i normalan (npr. dežurstvo). Također se zna dogodit da profesor ispredaje jednu lekciju i onda isti dan (kada ima blok sat) krene ispitivat to gradivo koje je maloprije prvi put predavao. U testove stavljaju stvari kojima se nisu bavili na nastavi. Učenici uopće ne dobivaju zadatke iz lektire iako je to obvezan dio državne mature, dakle ne bave se onim što će im sigurno doći na završnim ispitima. Profesor odmah na početku školske godine zna koliko će ljudi srušit, i tu kvotu ispuni bez obzira koliko ljudi zaista zasluži pad. Ima toga još.
Sad me zanima koje su tu mogućnosti nekog djelovanja i kakve sve to skupa ima svrhe, odnosno može li se uopće očekivati kakvo-takvo sređivanje situacije, barem kratkoročno, pa makar šansa bila minijaturna? Ima li itko iskustava? Kome se treba obratit?

fat drummer
07-12-2009, 17:25
moj frendica vec dulje radi preko studentskog ugovora u jednoj firmi i uskoro joj istjecu studentska prava. ona je to najavila poslodavcu i oni su joj ponudili ugovor o radu na određeno ( 3 mj- pa produzetak na 6 mj). problem je sto ona bas i nije imala namjeru tamo ostati raditi, ali u firmi na koju pikira ne zaposljavaju do daljnjega. sad bi ona prihvatila daj ugovor na 3 mj da ne ostane bez posla, ali u njemu ima jedan stavak koji kaze da se tek 6 mjeseci nakon prekida radnog odnosa smije zaposliti u konkurentskim firmama koje su taksativno nabrojene.
poslodavac joj ne da kopiju ugovor da ga pogleda netko van firme prije potpisivanja jer oni "imaju odjel za prave poslove i sve sto joj nije jasno, njih pita" (???). navodno je to zato jer se svakih 6 mjeseci mijenjaju neki sustavi i interni podaci u skladu zastite poslovnih tajni (stogod)...

mogu li stvarno takve stvari biti u ugovorima? tko kontrolira hoce li se ona i gdje zaposliti? osim toga, to joj je struka, nije da bas ima puno izbora.

gle, nije da se ona tamo mora zaposliti. ugovor se sklapa ako se obje strane slažu s navedenim u ugovoru. ako joj ne paše, neka ne sklapa ugovor

BaF
07-12-2009, 17:58
Uglavnom, u jednoj školi profesori daju jedinice učenicima koji nisu na nastavi, a još je tužnije kad se to dogodi zbog izostanka koji je redovan i normalan (npr. dežurstvo).
Svaka ocjena ima datum u onoj velikoj kucici na lijevoj strani, plus kratku napomenu iz kojeg je dijela gradiva dana (usmeno, pismeno, zalaganje, sljepa karta, step-dance).
U dnevniku je evidenciju odsutnih ucenika.

Ukoliko je ucenik ocjenu dobio na dan kad je u dnevniku evidentiran kao odsutan, onda je ocjena ocito sporna.
Jednako je tako sporna i ako nema datum/podatke, nego se samo pojavila.

Onda se ide ravnatelju, urla i prijeti inspekcijom.


Također se zna dogodit da profesor ispredaje jednu lekciju i onda isti dan (kada ima blok sat) krene ispitivat to gradivo koje je maloprije prvi put predavao.
Da, gle, ne velim da nije moguce, ali sumnjam.
Ove price su fakat al fakat nategnute i sto se toga tice, sasvim je moguca situacija gdje je gradivo ispredavano u ponedjeljak, u srijedu je prvi blok sat ponavljano, a drugi blok sat ispitivano. Problem je uglavnom sto je ispitivanje nenajavljeno, pa se klinci igraju pokvarenog telefona.

Ako je stvarno tako, onda cemu pitanje jel to ok?
Opet, ode se ravnatelju, ministarstvu ili redakciji Jutarnjeg lista pa se tamo urla. Neki ljudi preferiraju i vise drasticne, a manje verbalne metode, ali zaista manjina se odluci boriti postanjem na forumu.


U testove stavljaju stvari kojima se nisu bavili na nastavi.
Ni ne moraju se svime bavit na nastavi, ako je gradivo iz testa unutar cjelina koje su u nastavnom programu/lekciji/poglavlju/knjizi koje se trenutno obraduje.


Učenici uopće ne dobivaju zadatke iz lektire iako je to obvezan dio državne mature, dakle ne bave se onim što će im sigurno doći na završnim ispitima.
Imaju loseg profesora, jebiga.
Kolko ja kuzim, taj bi tehnicki trebao trpit sankcije nakon sto njegovi ucenici porokaju drzavnu maturu jer je s njima nedovoljno radio, al ono. Lektira je, pritom, blago mutno podrucje; ja sam ju imala na tjednoj bazi sa zescom primjenom teorije knjizevnosti, neko drugi se na satu bavio samo kratkim sadrzajem i raslojavanjem likova. Kasniji rezultati su nam bili tu negdje.

Mogu se sami spremat u tom podrucju, ic na dodatne pripreme/instrukcije ili ju eksli citat bez preskakanja. Kao sto je nastava svih drugih predmeta sama po sebi nedovoljna za prijemne bez dodatnog rada sa strane (oblik i naziv nebitni), tak je i tu. Hrvatsko skolstvo i te spike.


Učenici snime npr. uvrede upućene od profesora prema učeniku, a pedagog traži od njih da brišu te snimke jer se to 'nije nikad dogodilo'.
A snimali su, pretpostavljam, tajno?


Profesor odmah na početku školske godine zna koliko će ljudi srušit, i tu kvotu ispuni bez obzira koliko ljudi zaista zasluži pad.
Da, zbog ovog dijela moja skepsa prema tvojem postu.
Otkud ti znas sta profesor zna da to kategoricki tvrdis?


Baš sam danas čuo primjer gdje profesorica otvori imenik, upiše nekoliko jedinica i onda te učenike koje je počastila jedinicama pita žele li odgovarati.
I sta oni onda vele?


Ima toga još.
Sad me zanima koje su tu mogućnosti nekog djelovanja i kakve sve to skupa ima svrhe, odnosno može li se uopće očekivati kakvo-takvo sređivanje situacije, barem kratkoročno, pa makar šansa bila minijaturna? Ima li itko iskustava? Kome se treba obratit?

Jel to cijela skola luda ili par ljudi?

Jerbo, realno, sasvim je evidentno da je jedna mogucnost djelovanja ta da starci pojedinacno ili kolektivno dignu graju u skoli i pocnu pickarat sve redom, ako treba i prijetnjama ministarstvom/novinama/ljudskim barikadama/isusom koji je za ovo umro. Ako ima par PTSPovaca koji to spomenu, faktor uspjesnosti im naglo svima skace za 800.

Ili, recimo, klinac moze pocet ucit kako spada i ne srat o tome da je uletio u unaprijed odredenu kvotu za rusenje kod Fizicarke.

Ili svi skupa mogu ne napravit nista i cekat da se ta skola zavrsi.

Nije bas science fiction, ne? :wink:

fat drummer
07-12-2009, 18:17
dobro ovaj 2pacov post je divan i to sve, ali pravni savjeti tu ne mogu pomoći pošto se temelji na žalopojkama i načuo sam konstrukcijama. ja sam npr. čuo da učenici psuju mater profesorima i buše im gume i svašta. a ono, nek se roditelji sastanu, zatraže sastanak sa razrednicom, spornim prfesorom, ravnateljem i bogom isusm pa nek urlaju svi do istrage vaše ili naše.

BaF
07-12-2009, 19:30
mogo si ovo ovako mudro sazet i prije nego sam ja nakucala tri kartice teksta :rotfl:

Đ!
07-12-2009, 19:47
Što se tiče ovog slučaja sa zaposlenjem, meni to djeluje protuustavno - pravo na rad & shit (ili kako već) tak da bi ja to uzeo pro non scripto.:mrgreen: Ima kakva sankcija u tom ugovoru?

Inače, odavanje poslovne tajne je kazneno djelo koliko ja znam tako da nemaju brige. :mrgreen:

fat drummer
07-12-2009, 20:49
mogo si ovo ovako mudro sazet i prije nego sam ja nakucala tri kartice teksta :rotfl:
ovako sam ispao mudar. koristim taktiku silent jaya.

@đ - kako misliš pravo na rad? pa tko njoj brani raditi? ona sama pristaje na to da se neće zapošljavati u kompanijama istog poslovnog "smjera" u periodu od x mjeseci. ona komotno može prodavat šibice, biti postolar, biti odvjetnik, ekonomist, učiteljica talijanskog.
jedino što je u kurcu je to što joj ne daju da taj ugovor odnese kod svog odvjetnika nego joj pružaju usluge svoje pravne službe što je maltene... debilno

2Pac
07-12-2009, 21:44
Kakve pametne odgovore dobivam! :thumbup:

Kao prvo i osnovno, ne borim se preko foruma, nego sam htio savjet kako je najbolje postupit u ovakvom slučaju. Mislio sam da netko možda ima iskustva. Nisam očekivao da će BaF i fat spasit dan. Ne znam zašto uopće trošite vrijeme na cinične odgovore. Slušam već godinama o istim profesorima od više ljudi, tako da sam nakon nekoliko godina pomislio da ne pričaju svi bezveze (ne bih smatrao to problemom da mi je to rekla jedna osoba). Inače, kako slatke odgovore dajete. Piše se datum pri ocjenjivanju? Ma nemoj? I ja bih to znao da sam išao u školu prije prava.
Nije uopće bitno je li priča nategnuta ili nije. Mogli ste se ograničit na pravne savjete (naslov topica). Ja sam naveo primjere tek toliko da se zna u čemu je problem. Nisam znao koji je najbolji/najučinkovitiji smjer djelovanja (i dalje ne znam). Što se samih učenika tiče, to su djeca koja uđu u već kaotičnu školu i naviknu se da je stalno tako. Nema im tko reći da to tako ne ide kad ni ravnatelj ni nitko, na brojne prigovore, ne reagira. Pošto sam imao nekoliko prijatelja u toj školi, a trenutno još neke bliske osobe, pomislio sam da bi se nešto moglo poduzet pa sam budala ovdje pitao.

Stvarno mi nije jasno zašto ste odgovarali na moj post kad ne možete dat konkretan odgovor, nego cinično serete ono što ja već znam.

malimrav85
07-12-2009, 21:55
I, dal smo došli do nekog zaključka o tome da li je radno vrijeme šoping centra redovno ili izvanredno upravljanje?
Staru mi zajebavaju da nakon 40 godina što ima svoj obrt mora radit subotom popodne. Ne ona osobno nego salon ali joj je debilno da neku zaposlenicu ostavlja kad nikoga nema. I sad su izmislili neke kazne od 3000kn ako ne radiš subotom popodne.

fat drummer
07-12-2009, 21:56
o jebote, oprosti što ti nije otkrivena jebena arkana rabinističke predaje jeruzalemskog talmuda!

koje bi ti pravne savjete. idi na ministarstvo! dokaži da profesor jebe koncept nastave i sredi stvar. nemaš osnova za građanski postupak, barem ne neki koji ne bi izazvao salve smijeha, nema osnova za prekršajni postupka, nema ni govora o kaznenom djelu.

seremo ti cinično jer postavljaš debilna pitanja, pa nam je to uvjetovani refleks. mogao si me pitat koji su mi pravne mogućnosti ako me teta u dućanu poprijeko gleda.

nadalje primjeri su ti za kurac, i to veliki kurac. ti klinci su pod maltene gestapovskom torturom svirepih satrapskih profesora koji unaprijed odlučuju djeliti jedinice, rušiti ljude na kraju godine ne obazirući se na prikazano znanje učenika. relano vjerujem u istinitost ovih priča kao i u to da je staljin bio židov, a rijeka je prije tri godine imala najbolji napad u ligi.

idi, piši ministarstvu, zatraži inspekciju, deri se po novinama. ne shvaćam koji si odgovor očekivao? da ti damo šprancu za drevnu rimsku tužbu actio pueriana?

Starfish
07-12-2009, 22:22
Što se tiče ovog slučaja sa zaposlenjem, meni to djeluje protuustavno - pravo na rad & shit (ili kako već) tak da bi ja to uzeo pro non scripto.:mrgreen: Ima kakva sankcija u tom ugovoru?

Inače, odavanje poslovne tajne je kazneno djelo koliko ja znam tako da nemaju brige. :mrgreen:

boze, vama je sve protuustavno... :rotfl:

Zakon o radu sve to fino objašnjava...


Ugovorna zabrana utakmice
Članak 93. (100.)
(1) Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s poslodavcem (ugovorna zabrana utakmice).
(2) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa.
(3) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka može biti sastavni dio ugovora o radu.
(4) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka mora se sklopiti u pisanom obliku.
(5) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika.
(6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništav ako ga sklopi malodobni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
(7) U slučaju iz stavka 6. ovoga članka na ništavost ugovorne zabrane utakmice ne može se pozivati poslodavac.

Naknada plaće u slučaju ugovorne zabrane utakmice
Članak 94. (101.)
(1) Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
(2) Naknadu plaće iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan isplatiti radniku krajem svakoga kalendarskoga mjeseca.
(3) Visina naknade plaće iz stavka 1. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
(4) Ako je dio plaće radnika namijenjen za pokriće određenih troškova u svezi s obavljanjem rada, naknada se može razmjerno umanjiti.

Prestanak ugovorne zabrane utakmice
Članak 95. (102.)
(1) Ako radnik otkaže ugovor o radu izvanrednim otkazom stoga što je poslodavac teško povrijedio obvezu iz ugovora o radu, ugovorna zabrana utakmice prestaje važiti ako u roku mjesec dana od dana prestanka ugovora o radu radnik pismeno izjavi da se ne smatra vezanim tim ugovorom.
(2) Ugovorna zabrana utakmice prestaje važiti i kada poslodavac otkaže ugovor o radu nemajući za to ovim Zakonom opravdani razlog, osim ako poslodavac u roku petnaest dana od otkaza ugovora obavijesti radnika da će mu za vrijeme trajanja ugovorne zabrane utakmice plaćati naknadu u iznosu prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku tijekom tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
(3) Visina naknade plaće iz stavka 2. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Odustanak od ugovorne zabrane utakmice
Članak 96. (103.)
(1) Poslodavac se može osloboditi obveze plaćanja naknade iz članka 94. (101.) ovoga Zakona, ako pismeno obavijesti radnika da odustaje od ugovorne zabrane utakmice.
(2) Odustanak od ugovorne zabrane utakmice iz stavka 1. ovoga članka oslobađa poslodavca obveze plaćanja naknade nakon što su prošla tri mjeseca od dana dostave radniku izjave o odustanku.

Ugovorna kazna
Članak 97. (104.)
(1) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane utakmice predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.
(2) Ugovorna kazna iz stavka 1. ovoga članka može se ugovoriti i za slučaj da poslodavac ne preuzme obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane utakmice.

dakle - ako se poslodavac ne obveze da ce isplacivat takvu naknadu, odredba o zabrani konkurencije je kasnije nece obvezivat, ergo moze potpisat taj ugovor, a kad joj istekne moze iduci dan ic radit u bilo koju od nabrojenih firmi i sadasnji poslodavac joj ne moze nista. kazem - ako se nije obvezao dati joj naknadu place kao sto pise u citiranom clanku...

fat drummer
07-12-2009, 22:31
sf je pokvarila raspravu o ustavnosti

2Pac
07-12-2009, 22:49
ne shvaćam koji si odgovor očekivao

Očekivao sam kratko i jednostavno 'šalji ovima, zovi inspekciju, nemaš neke druge mogućnosti' ili, ako mogućnosti postoje, da ih se navede. Mislio sam da netko ima iskustva s ovim pa da mi kaže šta se može očekivat i u kojem roku i sl. Očekivao sam da će me neki stariji kolega uputit koji bi put mogao biti najučinkovitiji, odnosno jel u ministarstvu reagiraju ili dobiješ odjeb pa se moraš obratiti nekom tijelu. Konkretni odgovori pa makar oni bili očigledni.

Ne znam zašto je bitno da li vjeruješ u to i je li nategnuto. Rekla-kazala je najbolje što imam pošto nisam nikada išao u tu školu, ali eto dosta sam se naslušao pa sam procjenio da bi moglo bit istina. Razumijem da je tebi to sumnjivo ali ovakvi odgovori su nepotrebni, a uostalom nije uopće tvoj problem istinitost navoda. Ne znam zašto imaš potrebu odgovarat ako misliš da mi je pitanje debilno i moj post sranje.

Nisam postavio pitanje da me se ismijava nego da dobijem koristan odgovor ako je moguće. Ako nije, odnosno ako se tu nema šta posebno savjetovat, tako se moglo i reći. Nitko vas ne prisiljava na odgovor, posebno ne na debilna pitanja. Evo npr. fat, ja većinu tvojih postova smatram debilnima pa ih preskačem, a ponekad kad ih pročitam ne osjećam potrebu da te nazivam debilom.

btw ti imaš problema s komuniciranjem. Sigurno je teško napisat odgovor bez uvreda i ismijavanja. :wink:

-----------

EDIT sorry, neću više offtopičarit

Đ!
07-12-2009, 22:55
boze, vama je sve protuustavno... :rotfl:

Zakon o radu sve to fino objašnjava...

Kaj ti imaš protiv ekstenzivnog tumačenja? :mrgreen:

Breeder
07-12-2009, 22:58
fala starfish :P bas me zanimao odgovora sta je sa onime da ne smije otici sa ugovorom svome odvjetniku?

iz kojega razloga ona ne moze dobiti kopiju ugovora da ju prouci (sama, tko kaze da ce otici nekome drugome po savjet?)

znam da ce fat sada reci "tko te jebe, ako neces, ne potpisuj" :belj: ali bilo bi uber kul kada bi netko objasio pravnu osnovu za takvo sto

2Pac
07-12-2009, 23:01
bilo bi uber kul kada bi netko objasio pravnu osnovu za takvo sto

Ako nije nategnuto, i mene zanima odgovor. Ne vidim kako nekome braniti da ima kod sebe primjerak ugovora na temelju kojega zarađuje kruh.

fat drummer
07-12-2009, 23:11
znam da ce fat sada reci "tko te jebe, ako neces, ne potpisuj" :belj: ali bilo bi uber kul kada bi netko objasio pravnu osnovu za takvo sto

zapravo breederu, ne bih to rekao. ovo s ne davanjem ugovora je čista pizdarija. jerbo ako misli pokazati ugovor svom odvjetniku on je vezan odvjetničkom tajnom, tako da nemaju nekih pravnih osnova za to. no ipak to rade. jer mogu.

malimrav85
08-12-2009, 00:10
a moje pitanje?
šmrc šmrc
ova sf sve zna!

BaF
08-12-2009, 00:29
Očekivao sam kratko i jednostavno 'šalji ovima, zovi inspekciju, nemaš neke druge mogućnosti' ili, ako mogućnosti postoje, da ih se navede. Mislio sam da netko ima iskustva s ovim pa da mi kaže šta se može očekivat i u kojem roku i sl. Očekivao sam da će me neki stariji kolega uputit koji bi put mogao biti najučinkovitiji, odnosno jel u ministarstvu reagiraju ili dobiješ odjeb pa se moraš obratiti nekom tijelu. Konkretni odgovori pa makar oni bili očigledni.

Ne znam zašto je bitno da li vjeruješ u to i je li nategnuto. Rekla-kazala je najbolje što imam pošto nisam nikada išao u tu školu, ali eto dosta sam se naslušao pa sam procjenio da bi moglo bit istina. Razumijem da je tebi to sumnjivo ali ovakvi odgovori su nepotrebni, a uostalom nije uopće tvoj problem istinitost navoda. Ne znam zašto imaš potrebu odgovarat ako misliš da mi je pitanje debilno i moj post sranje.

Nisam postavio pitanje da me se ismijava nego da dobijem koristan odgovor ako je moguće. Ako nije, odnosno ako se tu nema šta posebno savjetovat, tako se moglo i reći. Nitko vas ne prisiljava na odgovor, posebno ne na debilna pitanja. Evo npr. fat, ja većinu tvojih postova smatram debilnima pa ih preskačem, a ponekad kad ih pročitam ne osjećam potrebu da te nazivam debilom.

btw ti imaš problema s komuniciranjem. Sigurno je teško napisat odgovor bez uvreda i ismijavanja. :wink:

-----------

EDIT sorry, neću više offtopičarit

Pa dobio si koristan odgovor, rekla sam ti da je najefikasnije da starci pocnu bacat stolice na nekom roditeljskom i da se ravnatelj/profesor usere ludaka koji seru da doma imaju bombe ili da ucenici umuknu i otrpe. Valjda ti znas kakvi su ti ucenici, sta hoce/mogu/zele i koje je sredstvo najefikasnije za doc do cilja (odjebat iz skole).

Dozvoli da je istinitost navoda pritom poprilicno bitna ako trazis savjet dal pisat pismo majci il nekom izjebat oca, a buduci da ja do ovog trena nisam znala s kojim kalibrom moroncine razgovaram, potrudih se ne savjetovat te da nekom odes objasnit kako nije fer sto je na pocetku godine odlucio kolko ce ljudi rusit jer mi je bio pomalo tuzan prizor u kojem ispadas glup.

However, sad kad si probio led mi je skroz svejedno, tak da je odgovor na tvoje pitanje - Policija. Direktno.

edit: u kurac, pa ti si meni i negativan rep lupio za 3 kartice pomaganja tebi idiotu. ovo je super. :rofl:

veteran
08-12-2009, 12:01
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zovu-ga-i-ivo-zamp-josipovicu-nametanje-haraca-nije-strano/464035.aspx

"Isto tako Josipović se voli pozivati na pravdu, no mnogi smatraju kako su izjednačeni sa svima onima koji snimaju piratske materijale te unaprijed plaćaju nešto što zapravo nikada neće i uraditi. Josipović na putu prema Pantovčaku poziva se i na to da je zaštitio i novinarska prava svojim zakonom, no još uvijek nema odgovara zašto se ZAMP-ov namet plaća na pohranjivanje vlastitog materijala. "Plaćanjem naknade svatko postaje siguran da nije pirat. Tako je u cijeloj EU. Da nije te naknade, nitko ne bi smio kopirati ni jedan zaštićeni autorski sadržaj. Kako ljudi imaju potrebu snimati glazbu, filmove, pa i novinarske tekstove, jer odnedavno ZAMP radi i za novinare, zakon im omogućuje da to čine legalno", objasnio je za Index Josipović koji je postao izuzetno osjetljiv kada smo ga kritizirali da pojam pravda baš i ne ide uz njegov zakon."

Jesu li ovim zakonom abolirani svi korisnici piratskih sadrzaja? Mislim po ovom mi ce cini da jesu...

Đ!
08-12-2009, 17:42
Jesu li ovim zakonom abolirani svi korisnici piratskih sadrzaja? Mislim po ovom mi ce cini da jesu...


I ja bih rekao.:mrgreen: Ako nisu, onda se krši predmnjeva nevinosti jerbo oni time svakoga u RH tko kupuje prazni CD ili usb stick proglašavaju piratom.:rotfl:

georgee
08-12-2009, 18:18
ako sam shvatio, ti platiš tu naknadu za kopiranje? kaj ak kopiraš za svoje potrebe? to nije softversko piratstvo, a plaćaš svejedno! glupost.

Breeder
08-12-2009, 18:19
solidarnost anyone?

i ajde molim vas ne serite...koliko `rvata znate da nema doma barem jedan piratski CD? (ne priznajem odgovore tipa "moja baba od 90 i kusur godina")

Đ!
08-12-2009, 18:30
solidarnost anyone?


In dubio pro reo? Anyone?

Murphy
08-12-2009, 18:43
Mislim da Josipović priča o moralnoj sigurnosti... da ne bi brojne majke provele besane noći promišljajući o moralnosti rippanja Oliverovog CD-a na komp. Tako bar proizlazi iz konteksta izjave.

fat drummer
08-12-2009, 18:48
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zovu-ga-i-ivo-zamp-josipovicu-nametanje-haraca-nije-strano/464035.aspx

"Isto tako Josipović se voli pozivati na pravdu, no mnogi smatraju kako su izjednačeni sa svima onima koji snimaju piratske materijale te unaprijed plaćaju nešto što zapravo nikada neće i uraditi. Josipović na putu prema Pantovčaku poziva se i na to da je zaštitio i novinarska prava svojim zakonom, no još uvijek nema odgovara zašto se ZAMP-ov namet plaća na pohranjivanje vlastitog materijala. "Plaćanjem naknade svatko postaje siguran da nije pirat. Tako je u cijeloj EU. Da nije te naknade, nitko ne bi smio kopirati ni jedan zaštićeni autorski sadržaj. Kako ljudi imaju potrebu snimati glazbu, filmove, pa i novinarske tekstove, jer odnedavno ZAMP radi i za novinare, zakon im omogućuje da to čine legalno", objasnio je za Index Josipović koji je postao izuzetno osjetljiv kada smo ga kritizirali da pojam pravda baš i ne ide uz njegov zakon."

Jesu li ovim zakonom abolirani svi korisnici piratskih sadrzaja? Mislim po ovom mi ce cini da jesu...

e nisu. naime ideja je sljedeća - veteran kupi cd od petra graše i onda si ga presnimi. da petar grašo ne bi bio oštećen za ovo umnažanje njegovog autorskog djela veteran je platio naknadu zampu.

ta konstrukcija je naravno debilna i suluda. danas gotvo nitko ne kupuje cd nosače zvuka već svi piratiziramo glazbu via neta. naravno, ovo nikako ne pomaže našim vrlim glazbenicima jerbo njih ionako nitko ne skida s neta niti su dobili išta od autoskih prava. dobili su tek mizeriju od tog jednog cd-a na koji smo nasnimili glazbu. danas također nitko koga ja znam ne sluša glazbu preko cd-a već isključivo preko mp3 playera

ovaj sustav koji je josipović abolirao rečenicom tako se to radi u eu je moronski. zamp bi da je pametan sklopio dealove sa izdavačkim kućama i napravio nešto kao apple gdje ja mogu doći i skinuti sude mi za tri kune koje bi išle direktno u određenom postotku thompsonu u džep.
ovakvo zaonsko rješenje je klasično rješavanje problema -ako ga ne možeš kontrolirati onda ga prisilno sankcioniraj.

Breeder
08-12-2009, 21:14
aha, a hrvati su vrlo vicni placanju on line usluga i svi bi davali npr. 3 kn po pjesmi (prije 7-10 kn...) umjesto da si skinemo diskografiju besplatno ili zamolimo necaka da nam skine onaj novi album od mise kovacaova farsa sa piratstvom ce se zaustaviti za desetljece ili dva kada ISP-jevi po nalogu vlada pocnu masovno kontrolirati promet (nesto poput francuske)

dok got ce se koristiti bilokakav server za skladistenje podataka (rapidshare) ili povezivanje peerova (suprotno DHT sistemu na utorrentu) neces moci biti siguran


i da, pokraj mene je upravo terabajt ukradenih podataka, kriv sam kao i svi, ne kanim drzati morale prodike vec govorim o tome da mi KRADEMO...i to ce se nekako rjesiti vec

In dubio pro reo? Anyone?

ova josipoviceva izjava je jednostavno pojasnjenje za glupog gradanina, a ne krsenje tog nacela...pa nije u svojstvu zakonodavca ili sudije to rekao :lol:
edit: za dvopeka: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_04_69_820.html , mozda tamo nadjes nesto...(probaj naci statut doticne skole isto...)

Đ!
08-12-2009, 21:25
ova josipoviceva izjava je jednostavno pojasnjenje za glupog gradanina, a ne krsenje tog nacela...pa nije u svojstvu zakonodavca ili sudije to rekao :lol:

Pa ne al ja ti kažem da to krši presumpciju nevinosti, a ti meni kažeš da svi krademo. Reko, in dubio pro reo.:mrgreen: Baš ću priznat da kradem podatke ili dopustit da mi pregledaju komp.:smartass:

fat drummer
08-12-2009, 22:03
gle ne kažem ja da nije jednostavnije krast podatke, ali i ovo što zamp radi nije ništa drugo doli jednostavniji način.
treba krenuti u neku naobrazbu puka. if you build it they will come. postavi središnji repozitorij pjesama svih izdavača, kreni u masovnu represiju onih koji shareaju pjesme, opali kampanju piratluk je gay i bit će pozitivnih pomaka

naučili smo se vezat u autu, gotovo smo pred civilizacijski iskorakom da ograničimo pušenje, valjda ćemo i to naučiti

usotalom jedna od glavnih zamjerki trenutnoj industriji je to jebeno guranje smeća za 160 kuna. na albumu sa15 pjesma dvije su okej, ostalo je smeće. osim ako ne izađe neka singlica (koja će opet kod nas doći 50 kuna) jedina opcija ti je piratluk. da ja mogu skinuti best od mate mišo kovač ali moja selekcija, e onda bi platio 160 kuna za 16 pjesama. kao cd, ali puno bolje

Antonio de Oliveira Salazar
08-12-2009, 22:25
Naravno ne može se ne primjetit da je ovaj zakon lopovski kao i ostale stvari u Hrv. koja funkcionira na principu kradi ti koliko možeš od države, pa nema veze što će država ukrast i od tebe.
Pod ovime mislim na stavke o cd-ima, hardovima i sličnome.
Postoji i obrnuta motivacija isprva poštenjačina koje su nasanjkali
- sad ću ja krast od države što više jer je ona ukrala od mene.

To je osnovna maksima svega u Hrvatskoj i dokle god je ravnoteža s obje strane, država će funkcionirati - makar je to bolestan sistem do zla boga.
Možda bi se iz toga dala razviti i cijela znanost i da uđe u udžbenike političke ekonomije ako već ne postoji.
Tek kada se krene u ekstreme da država premalo ili previše otima od ljudi ili obrnuto, da ljudi previše otimaju od države a premalo daju u blagajnu (iz koje će doduše kasnije opet oteti - začarani krug), tek onda će nastati sranje.

Jedan primjer takvog funkcioniranja, recimo najbanalniji, uzmimo razmišljanje
" Joj, nema veze što me Mate ParKING opet oderao sa cijenama parkinga, ionako sam zaslužio invalidsku mirovinu branitelja s time što sam doktoru platio 5000 maraka.
Eh da, kupio sam i novi auto ali mi je malo skup benzin ali nema veze,ionako ga plaćam iz svoje mirovine..."
I na kraju svi sretni i zadovoljni - i INA i banka i doktor, i Mate ParKING i naš korumpirani građanin.
A bogami i država jer se dio te love kroz poreze recimo INA-i vraća nazad u blagajnu.
Problem bi bio recimo da Hrvatska isplaćuje masovan broj mirovina ili općenito nezasluženih davanja recimo nekima u Njemačkoj (sada je obrnuto, nama se masovno šalju devize zbog mirovina i to nas dosta izvlači) te da se taj novac ne troši na ovom području nego tamo.Onda bi se cijeli financijski sistem urušio za mjesec-dva.

Anyway, i da se dogodi sranje ko iz Francuzke vratili bi se dobrim starim piratskim korijenima - kupovanjem i razmjenom, kako se to i radilo prije nego što su veze bile superbrze i dok su cd snimači koštali 1000 maraka što je za ono doba bila cifra s kojom si mogao kupit cijeli komp.

Nemogu oni toliko donosit zakona koliko se može pržit, pogotovo ako donose neke nepoštene zakone, a sankcija je teško moguća jer ipak to nije opasna roba; niste još nikad čuli da je cd ili dvd nekoga ubio.

PJ
08-12-2009, 22:33
Ne mogu oni donosit toliko zakona koliko se podaci mogu enkriptirat, a serveri selit u banana-države :mrgreen:

Starfish
08-12-2009, 22:33
a sta je sa onime da ne smije otici sa ugovorom svome odvjetniku?
iz kojega razloga ona ne moze dobiti kopiju ugovora da ju prouci (sama, tko kaze da ce otici nekome drugome po savjet?)
znam da ce fat sada reci "tko te jebe, ako neces, ne potpisuj" :belj: ali bilo bi uber kul kada bi netko objasio pravnu osnovu za takvo sto

Nema tu neke pravne osnove. Ona po Zakonu o radu ugovor o radu mora dobit kad ga potpise. Dok ga nije potpisala ona je s poslodavcem u fazi pregovora koji nikog ne obvezuju i iz kojih se svatko moze povuc ako mu ne odgovaraju uvjeti druge strane. Just as fat said.
Ako je problem u tome da je ugovor poslovna tajna, pa oni inzisitraju da taj ugovor, dok ga ona ne potpise, ne smije fizicki izac iz pravne sluzbe poslodavca ona uvijek moze dat punomoc odvjetniku za uvid u ugovor radi pravnog savjetovanja i odvjetnik moze fino fizicki doc u firmu i izvrsit uvid. Kao sto fat kaze - tu opet nema opasnosti od odavanja poslovne tajne jer je odvjetnik duzan drzati sadrzaj ugovora u tajnosti. Mogu li joj uskratit da odvjetnik izvrsi uvid u ugovor - pa, tehnicki, mogu, i nema tu nikakve sankcije za njih osim da ona ne pristane sklopiti ugovor (a za pretprostaviti je da oni ipak zele da ona ugovor sklopi, ako vec pregovaraju o sklapanju ugovora).

Sto se tice konstatacije "pa sto se oni brinu, odavanje poslovne tajne je KD" - nijedna iole ozbiljna firma nece ovisit o tome da eventualnu stetu ganja preko kaznenih sudova u adhezijskom postupku ili da utuzuje stetu u parnici gdje mozda hoce, a mozda nece moc dokazat nesto i gdje se na kraju mozda nece, a mozda hoce moc naplatit. Dok se to sve skupa skonca firma propadne tri puta zbog stete koju je pretrpjela usred odavanja poslovne tajne. Dakle, cilj je na sve moguce i dopustive nacine prevenirat da se takva steta uopce dogodi.

Dobro, legal - jel ti frendica radi u CIA-i ili sta? :mrgreen:

@mrav - milijarda stranica gavele i o tome nista ne pise? :rotfl: Iskreno - nemam pojma i sumnjam da bi ti to netko 100% sigurno mogao potvrdit ako o tome nema nikakve sudske prakse. Trebalo bi to istrazit malo. Ono sto u Zakonu pise znas i sam - u sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.
Fakat cudno da mama i ostatak centra nisu to nekak medusobno ugovorno utanacili tj. da se spalo na tumacenje ZVDSP.

Breeder
09-12-2009, 16:19
Anyway, i da se dogodi sranje ko iz Francuzke vratili bi se dobrim starim piratskim korijenima - kupovanjem i razmjenom, kako se to i radilo prije nego što su veze bile superbrze i dok su cd snimači koštali 1000 maraka što je za ono doba bila cifra s kojom si mogao kupit cijeli komp.

Nemogu oni toliko donosit zakona koliko se može pržit, pogotovo ako donose neke nepoštene zakone, a sankcija je teško moguća jer ipak to nije opasna roba; niste još nikad čuli da je cd ili dvd nekoga ubio.

a od kuda pirati nabavljaju? takodjer je puno lakse uloviti par velikih glava nego milijune ljudi...

slazem se ja sa tobom, ali da se hoce napraviti sranje...napravilo bi se, na nasu srecu postoje odredena nacela koja nas trenutno stite


zato prziti, prziti, prziti i prziti sve sto se skida :mrgreen:


Ne mogu oni donosit toliko zakona koliko se podaci mogu enkriptirat, a serveri selit u banana-države :mrgreen:


i onda ce ISP bannati IPjeve banana drzava :Denkripcija...a ono...moguce, ali i tu ima slabosti :D

PJ
09-12-2009, 16:30
Zašto bi ISP-evi išta takvog radili? To im zasigurno nije u interesu... što više prometa, to njima bolje. To što se sad neke pizdarije stavljaju u ugovore je druga stvar, ali sumnjam da bi itko na takvo nešto pristao.

Breeder
09-12-2009, 16:37
za sada...ISP je jos uvijek podlozan zakonima i nekim medunarodnim ugovorima :P

ja samo izrazavam svoje misljenje da se radi o epidemiji globalnih razmjera i da ce netko, nekada, nesto napraviti i onda vise nece biti serija 30 minuta nakon emitiranja :angry:

PJ
09-12-2009, 16:38
Ma ovo su posljednji trzaji brzo propadajućih diskografskih kuća nakon čega će se nać model plaćanja koji će bit zadovoljavajuć i dovoljno profitabilan, a piratstva će vjerojatno uvijek bit.

fat drummer
09-12-2009, 17:00
mislim da će u budućnosti doći do drugačije percepcije serija i odnosa net/tv

već danas možete gledati gro serija na netu (daily show, colbert report, southpark),tu je i hulu i netflix

vjerojatno ćemo svi doći do nekog kompomisa - mi ćemo plaćati neku naknadu za sve što skidamo a pod uvjetom da kasnije nemam gnjavaže s ničim ili s ikim, oni će okretati pare od reklame i naših pretplata/davanja

malimrav85
09-12-2009, 23:08
@mrav - milijarda stranica gavele i o tome nista ne pise? :rotfl: Iskreno - nemam pojma i sumnjam da bi ti to netko 100% sigurno mogao potvrdit ako o tome nema nikakve sudske prakse. Trebalo bi to istrazit malo. Ono sto u Zakonu pise znas i sam - u sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.
Fakat cudno da mama i ostatak centra nisu to nekak medusobno ugovorno utanacili tj. da se spalo na tumacenje ZVDSP.
:rotfl:
Baš, morat ću se Nicku javit da mu fali barem 100 stranica o tom problemu. Ma ekipi je sad to tak došlo, skupili 50% +1 potpisa i nameću drugima radno vrijeme. Razumijem ja zašto oni to žele, što više dostupnih sadržaja to više ljudi bi trebalo doć ali mi je malo ludo da je to njima tak došlo i ajmo.
Ići će mama u Udrugu obrtnika pa će joj tamo odvjetnik probat nešto pametno reć. Ja sam joj rekao da ga pita za to o upravljanju.
:neko:

malimrav85
12-12-2009, 16:55
Jel neko vidio ovo kaj Zagrebparking uveo? dnevne karte? Nisam još pročitao pravilnik ali kolko novine kažu oni su napravili isto kak je bilo samo se ne zove ugovorna kazna nego dnevna parking karta. hi hi hi

Malecka
12-12-2009, 17:17
Jedino sto je povoljnije sto "dnevna karta" za drugu i trecu zonu kosta manje, a dosad je kazna za sve zone bila 250 kn ako se ne varam.

Đ!
12-12-2009, 17:29
Dobila je moja stara neki dan kod nsk "ugovornu kaznu".:mrgreen: Nije vidla znak da se plaća ali ona ima dozvolu za parkiranje na invalidskim mjestima gdje su bili ljudi bez dozvole pa bi odbila platit i da nije Ustavni sud ukinuo.:mrgreen:

Antonio de Oliveira Salazar
12-12-2009, 18:55
Dobio sam neki dan ideju, možda bi mogla i radit, parkiraš se negdje i istakneš kaznu (ono u plastičnoj omotnici) koju si pokupio negdje ili maznuo s tuđeg auta.

Dolazi čovjek kontrolor i zaobilazi tvoj auto jer vjeruje da ti je već netko drugi od njegove ekipe postavio kaznu (možda iz prijašnje smjene).

malimrav85
12-12-2009, 19:06
Pa samo skineš registraciju sa auta.
Moj frend ima na magnet regu pa kad ide u grad samo ju stavi u ruksak.

Antonio de Oliveira Salazar
12-12-2009, 19:10
Pa samo skineš registraciju sa auta.
Moj frend ima na magnet regu pa kad ide u grad samo ju stavi u ruksak.

Pričamo o ovome što sam ja rekao
To je druga fora, ali je na nekim autima poprilično neizvediva budući da su odbojnici plastični, a i ne bi volio imat neku slabo pričvršćenu regu koja bi ti po potrebi ispala u vožnji.
Uz to, neznam koliko oni imaju prava da proglase tvoj auto da kao nešto smeta na parkingu pa pozovu pauka, znajući da se ti ne možeš braniti kad si ih i sam mislio zajebat

malimrav85
12-12-2009, 19:11
Da, mora tri dana proć.
Komunalac ti napiše da moraš uklonit auto u roku tri dana ako nema regu pa ti za tri dana dođu.

Romana
17-12-2009, 09:24
btw - odredbe pravilnika koje je ustavni sud ukinuo prestaju važiti 31. 12 - tak da su do tada na snazi i ak dobijete kaznu morat cete je platiti.

malimrav85
17-12-2009, 10:45
da, to znam i nije mi uopće jasno. ako nekaj samo po sebi nije ustavno, kak može imat neku snagu?
ja sam jednom prije kad sam dobio kaznu, prije nego je US tu odluku donio pisao žalbu i napisao da im je odredba suprotna zakonu a znamo kaj ustav kaže o tome i nisu mi se javili više. prije valjda 2 godine...

veteran
17-12-2009, 17:44
http://www.vecernji.hr/vijesti/od-1-sijecnja-roba-1000-kuna-osobi-bit-ce-oslobodena-carine-clanak-68330


evo...da znate ;)

fat drummer
17-12-2009, 20:11
ja moram vidjet tu odluku, ali ne da mi ju istumači novinar

na koga se odnosi ovih 1000 kuna? jel na to ako mi šalje fizička osoba ili ako mi šalje pravna osoba nešto? ili se na to odnosi ovih 160 kuna?

Breeder
17-12-2009, 20:26
probao sam naci uredbu, za sada sam samo ovo nasao:

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novosti_i_najave/2009/prosinac/vlada_bez_carinjenja_roba_do_tisucu_umjesto_300_ku na

pa eto...nisu novinari...

fat drummer
17-12-2009, 20:32
shvatio sam... ako ja nosi u koferu mogu uvesti 1000 kuna

ako mi netko šalje poštom onda je to 160 kuna

dakle, do sada su se carinili svi paketi, a mogli smo osobno unjeti u državu robe u vrijednosti od 300 kuna

sada se carine paketi koji su vredniji od 160 kuna i roba koju sami uvozimo vrednija od 1000 kuna

georgee
17-12-2009, 20:32
evo, s vladine stranice:
http://www.vlada.hr/hr/content/download/112517/1608984/file/32-10.pdf

Breeder
17-12-2009, 20:36
ultra kul i mislio sam da je tako, znaci samo magle oci :D vise nije 300 kn kada narucis sa ebaya nego 160 :roll:

fat drummer
17-12-2009, 20:37
brijem da je prije bilo nula kuna za ebay, ali svi su brijali da je 300 kuna jer su krivo razumjeli odredbu

oni carine ono što ulove i što im se da, nasumično.

Breeder
17-12-2009, 20:48
iz zakona o pdv-u:

Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođeni su:
4. uvoz dobara putem poštanskih i drugih pošiljaka ukupne vrijednosti do 300,00 kuna, koje primatelji hrvatski i strani državljani prime iz inozemstva od fizičkih osoba i za koje primatelj ne plaća naknadu pošiljatelju, uz uvjete propisane carinskim propisima,


znaci, ako ti netko napise gift i ovi na carini zakljuce da ne prelazi 300 kn onda ne lupaju porez na to, ali eto ti si to bolje srocio...sto se ulovi, to se carini :mrgreen:

ali ok...ovo gore je za pdv...


edit: a sto se tice carine, cl 187 carinskog zakona:
(1) Od plaćanja carine pri uvozu oslobođena je:

3. roba sadržana u pošiljkama koje besplatno šalju fizičke osobe iz inozemstva fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj pod uvjetom da te pošiljke nisu komercijalne naravi i da odgovaraju propisanoj vrsti, količini i vrijednosti
eto, misterija rjesenja, fat je u pravu...ovih 300 kn se krivo tumaci :D

legal_neverland
18-12-2009, 10:31
zna li netko koliko se placa naknada za "unisten" token? pao mi je i plastika je totalno gotova(ona zastitna), ali on radi........... grozno

alisa
18-12-2009, 11:10
ne vjerujem da ti je to nesta puno, miz ti si ga platila nekih 50 kn tak da ne bi valjda trebalo biti vise od toga :unsure:

legal_neverland
18-12-2009, 12:57
ha? ja ga nisam platila, nego dobila na koristenje bez naknade kad sam uzela neki paket usluga. a za krađu ili unistenje sam odgovaras. u zabi je 200 kuna novi, a u mojoj banci 300. zvala sam ih maloprije i rekli su mi da ga ne trebam mijenjati ako radi, ali cu svejedno platiti tih 300 kuna kad otkazem uslugu internet bankarstva ili kad ga oni sami zatraze. tako da... super za sada....

alisa
18-12-2009, 18:23
ne znam koja je to onda banka, ja sam u pbzu svoj platila 45 kn i rekli su da ga ne izgubim jer se placa nekakva naknada u tom slucaju, s tim da nisu rekli kolika, al sam pretpostavila da mi ga valjda ne mogu naplatiti vise od tih 45 kn :blink: i ta zenska mi je to rekla nekakvim bzvz tonom tak da je zvucalo otprilike ko da cu to platit onak, 2 kn :lol:
nemam pojma zas je tebi tak skupo..

remorker988
23-12-2009, 20:51
Buraz će mi dobit 500 kuna kazne za prebrzu vožnju, snimili su ga.
Pisat ćemo prigovor da smanje kaznu pa me zanima jel znate koga da su mu smanjili kaznu ili da ju uopće nije morao platiti?
Buraz mi je student bez primanja.

Đ!
23-12-2009, 21:43
Pisat ćemo prigovor da smanje kaznu pa me zanima jel znate koga da su mu smanjili kaznu ili da ju uopće nije morao platiti?


A ne žalbu? :mrgreen:

Meni su smanjili jednom ali sam baš bio na ročištu, nisam dobio prekršajni nalog. Tipa trebao sam platit 2000 kuna za oduzimanje prednosti i izazivanje prometne nesreće(da napomenem po stoti put, nisam bio kriv ali sustav je nemilosrdan :mrgreen:) ali sam platio tipa 600. Kao, student, mama me uzdržava, priznao sam krivicu, bla.

georgee
23-12-2009, 22:18
ne, za to se piše prigovor. piše u uputi o pravnom lijeku, piso ja frendu :mrgreen: frend otišo na saslušanje il kaj je već to i sutkinja ga pustila (isto to za brzinu). izvlačio sam na to kaj je jadan vanredni, bez posla, da nema para.

remorker988
23-12-2009, 22:24
izvlačio sam na to kaj je jadan vanredni, bez posla, da nema para.


To sam i ja mislio napisati, kao da je student bez primanja kojeg uzdržavaju starci, da priznaje krivnju mada nije bio svjestan da je vozio tako brzo... bla bla...

alisa
23-12-2009, 23:19
mozda bolje ne tako jer ja sam prije koji mjesec isto dobila kaznu za prebrzu voznju i otisla sam kod sutkinje koja radi na prekrsajnom sudu i ona mi je napisala tu zalbu/prigovor, sta vec, i pisalo je da poricem to. ili tako nesta :lol: ugl poanta je da se nisam zalila kako ne mogu platiti vec da tvrdim da to uopce nisam ni skrivila.

samo sto ne mogu reci jel uspjelo to ili ne posto mi nije jos uvijek dosao poziv za sud..
sad ne znam oce mozda imati kakvog utjecaja to sto sam ja vec bila na sudu i imam onu neku opomenu, tak nesta, s tim da je to bilo za motor, ne auto.

veteran
24-12-2009, 01:40
nisam bio kriv ali sustav je nemilosrdan

ne gledanje mrtvog kuta nije bas ne krivnja:mad2::mrgreen:

malimrav85
24-12-2009, 10:41
nije, lik ga je puštao pa je on mislio da se to odnosi i na sve ostale a ne samo na ovog koji ga je zapravo puštao

georgee
24-12-2009, 11:18
kaj nije obično nepisano pravilo da se uvijek pušta jedan auto? :mrgreen: ja bi išo s tom predmnjevom.

veteran
24-12-2009, 11:45
ja samo prcam:mrgreen:

Đ!
24-12-2009, 13:06
ja samo prcam:mrgreen:

Znam da da al i mrav je u krivu.:mrgreen: Nikog nije bilo u žutoj traci kroz koju sam trebao proći al je lik na skuteru izletio iz kolone koja me propuštala kad sam već debelo prolazio i "mislio je da ću proći pa je dao gas"(doslovni citat sa ročišta).

malimrav85
24-12-2009, 13:36
Baš pratim sličnan slučaj. Lik se uključivao u rotor s tim da u prve 2 vanjske trake nije bilo nikoga. On je krenuo a lik iz skroz srednje se prestrojio u ovu vanjsku i pokupio ga. Kaj misliš ko je kriv?
Tak ti je i ovo. Sve da je lik sa neba pao i gas dao opet si kriv. To kaj nije fer i pošteno ne znači da si ti u pravu. Krajnji zaključak je, kolko god da je debilan, da se ti nisi propustio sve aute jer da jesi sudara ne bi bilo. Jebi ga.
Iako ne kužim zakaj ti sutkinja nije umanjila odgovornost.

Breeder
30-12-2009, 19:17
ono pravilo da drzava garantira 300 000 kn ako banka propadne ili kako vec...

to se odnosi na osobu u cijelosti (300 000 bez obzira u koliko banaka ima racuna) ili posebno za svaku banku?

ne mogu nigdje naci tu odredbu :unsure:

malimrav85
30-12-2009, 19:24
to ti je po osobi
iako nisam ziher da je ta cifra
ali ako imaš 10 računa u 10 banaka i u svakom milju država ti garantira samo jednom taj iznos
znači ako propadnu sve, ti pušiš 9.7 milja

malimrav85
03-01-2010, 10:37
evo ga
http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/VPD/90E13D223055C9CDC125769B002DF19F?OpenDocument&19

malimrav85
04-01-2010, 21:59
evo ih i na potrošačkom kodu
dal je to sad na kraju opet ugovorna kazna ili ne?
nisam gledao od početka

Malecka
04-01-2010, 22:45
Damn it, bas sam htjela gledat potrosacki, kaj su ga pomakli kasnije? Kaj su rekli bitnog?

malimrav85
04-01-2010, 22:50
a nisam uhvatio puno
osim onoga da kraljević ne može u kafić jer ga svi prepoznaju pa ima neugodnosti (čitaj: svi mu žele koljena polomit)
divno mi je to kak on misli da je Ustavni sud donio ishitrenu odluku
to je valjda od bandića naučio

Malecka
04-01-2010, 22:53
lol :lol:

Koliko sam shvatila iz odluke, ako ne kupis kartu za sat vremena, odmah se predmnijeva da si "kupio" ovu dnevnu?

legionar
05-01-2010, 09:59
Ovako, neka balavka tu kod mene u provinciji me nešto pitala, glupa je ko qrtz, a takvih je čitav broj u mojoj bašći. S obzirom da joj ja na ovo mogu samo reći da je glupa ko qrtz pitam vas što mislite o ovome. Ja naravno joj mislim reći da se može slikat, a ne gonit ga sudom, i da je mutava, ali vaše mišljenje, ako ništa dobro se nasmijte:


"jedna osoba je cijelo vrijeme lagala o doslovno svemu iz svog života...godinu rođenja...govorio je da mu je mama umrla,skočila sa zgrade,kao i baka.
za sestru je rekao da on ima skrbništvo...da mu je završila u 12.mj. u bolnici..operacija srca..nije se znalo dali će preživjeti...onda da je umrla...
od mene i frendice je posuđivao novac kao za sestru...ne radi a treba mu..jer je sav jadan...eh i ujak mu umro...
a nas dvije smo mu sve vjerovale...glupače se zaljubile..
sveukupno to je oko 1200 kn što duguje!
sada se ne želi javit! niti vratit novce...
a saznali smo da nije rođen 85. nego 88. da nije upisao policijsku akademiju kako je govorio. da je jedinac. mama mu je živa i živi u Čazmi."


:rotfl::rotfl:

fat drummer
05-01-2010, 11:14
Ma totalno ih treba poslat Čedi Prodanoviću, ovo je slučaj za USKOK. On je laaaaagaaaaaoooooo! Pa to je k.d. prijevare i utaje i obmane i laganja. Nek mu idu na nekretninu! Na štedne uloge!

Josip Broz Tito
08-01-2010, 01:51
Ovako, neka balavka tu kod mene u provinciji me nešto pitala, glupa je ko qrtz, a takvih je čitav broj u mojoj bašći. S obzirom da joj ja na ovo mogu samo reći da je glupa ko qrtz pitam vas što mislite o ovome. Ja naravno joj mislim reći da se može slikat, a ne gonit ga sudom, i da je mutava, ali vaše mišljenje, ako ništa dobro se nasmijte:


"jedna osoba je cijelo vrijeme lagala o doslovno svemu iz svog života...godinu rođenja...govorio je da mu je mama umrla,skočila sa zgrade,kao i baka.
za sestru je rekao da on ima skrbništvo...da mu je završila u 12.mj. u bolnici..operacija srca..nije se znalo dali će preživjeti...onda da je umrla...
od mene i frendice je posuđivao novac kao za sestru...ne radi a treba mu..jer je sav jadan...eh i ujak mu umro...
a nas dvije smo mu sve vjerovale...glupače se zaljubile..
sveukupno to je oko 1200 kn što duguje!
sada se ne želi javit! niti vratit novce...
a saznali smo da nije rođen 85. nego 88. da nije upisao policijsku akademiju kako je govorio. da je jedinac. mama mu je živa i živi u Čazmi."


:rotfl::rotfl:
Pa ako je posudio novac a nije vratio naravno da ga mogu goniti...

legionar
08-01-2010, 03:59
To su dvije balavice koje nemaju uopće svjedoka da su se s njim viđale, osim njih dvije, , lik se može napravit mutav da ih nikad nije vidio i mogu ga slikat. Uostalom, ja na njihovom mjestu ne bi za veće pare a kamoli 1200 kn otkrio nekome da sam toliko retardiran kao one.

alisa
08-01-2010, 17:09
ovako..mene zanima ima li osoblje fakulteta pravo nekako reagirati (tipa nazvati roditelje) u slucaju da sazna da odredjeni student ima nekakvih ozbiljnijih obiteljskih problema?

Đ!
08-01-2010, 18:23
Pa zasigurno im nije zabranjeno nazvati roditelje, ako to pitaš. Al da je to neka ovlast - čisto sumnjam.

Breeder
08-01-2010, 19:21
ovako..mene zanima ima li osoblje fakulteta pravo nekako reagirati (tipa nazvati roditelje) u slucaju da sazna da odredjeni student ima nekakvih ozbiljnijih obiteljskih problema?

duznost (lex imperfecta) je svakoga da obavijesti CZSS da se krse prava djeteta, a shodno tome i osobe nad kojom roditelji vrse roditeljsku skrb i nakon punoljetnosti :mrgreen:

ali mislim da je generalni odgovor NE :lol:

georgee
08-01-2010, 19:23
czss, al ne i roditelje :mrgreen:
rekao bih da imaju pravo, samo ne vjerujem da bi se to dogodilo u praksi. ako i bi, to je humana gesta.

Breeder
08-01-2010, 20:16
pa CZSS moze poduzeti mjere za zastitu djeteta i sam nazvati roditelje :P a i nekako se pretpostavlja da centar zna vise o tome od birokrata na pravu :D

georgee
08-01-2010, 20:20
da, al pitanje je glasilo može li zaposlenik prava zvati roditelje. kao što to radi razrednik ako sazna da postoje problemi u obitelji, brine se za svog učenika.
pod prevelikim si dojmom obiteljskog :mrgreen:

Starfish
09-01-2010, 12:01
student vrlo vjerojatno ima 18 godina tj. više nije dijete tj. potpuno je promašeno o tome govoriti u CZSS kontekstu koji spominjete.
roditeljska skrb nakon punoljetnosti isto nema veze s ovim. dio studenata bi definitivno trebalo takvu skrb, al u vecini slucajeva se to ipak ne dogada. :mrgreen:


ukratko - pravno nema takve dužnosti, al svatko na tako nešto ima moralno pravo... :thumbup:
ako bi takvo zvanje nekog smetalo fakat ne znam sto bi taj netko pravno mogao poduzeti protiv osobe koja bi nazvala...

Breeder
09-01-2010, 16:11
Pitanjce

Narucih preko e-baya 2 stvari, potpuno jednake, ali posto su prevelike morale su biti poslane u 2 zasebna paketa

Prvi paket mi je dosao negdje pred bozic, a od drugoga ni traga ni glasa
Za prodavaca znam da ne sere jer sam vec imao posla sa njime, ima par desetaka tisuca obavljenih transakcija i 100% reputation

E sada, zovem ja carinu da ih pitam da li mi je prosao paket carinu, a on mi kaze da zovem postu...nazalost, u posti se nitko nije javljao pa cu to u ponedeljak obaviti...

znaci moje pitanje glasi, da li carina mora meni na moj upit odgovoriti na moje pitanje (ako uopce imaju neku bazu podataka svih paketa koji su prosli carinu) i koga to uopce mogu pitati?

jednostavno ne vjerujem da je to ne moguce provjeriti, znam da smo banana drzava, ali zar gradani nemaju pravo biti informirana oko takvih stvari? :roll:

barem da znam da je doslo do poste i da je njihova krivica (zametnuto ili da je neki tulac pomislio kako su greskom poslana 2 paketa pa si je uzeo jedan itd itd itd...) ili da se izgubilo u medunarodnom prometu

Malecka
09-01-2010, 19:15
Reci im na posti broj preporucene posiljke, mislim da po njemu mogu vidjet gdje je sto trenutno.

Breeder
09-01-2010, 19:31
hmm, ja malo brkam te postanske usluge, ali siguran sam da nije preporuceno kada je poslano iz UK, mozda carina salje preporuceno kada utvrdi pdv (nema carine na ovaj paket posto se radi o knjizi), a sada, ja taj broj ne mogu dobiti dok ne dobim od carine info

ako sa druge strane mislis na tracking number, nemam ga


mene vise zanima ovo za carinu i mislim da je pitanje zanimljivo vam mog osobnog problema...pa mora postajati mogucnost da ja provjerim da li je kroz carinu proslo bilo sto na moje ime :unsure:

Breeder
12-01-2010, 07:41
eto saznao...malecka je bila u pravu, treba broj posiljke (tracking number jelte...) :mrgreen:

http://ips.posta.hr/

i tu pise datum ulaska u zemlju, datum carinjenja, datum dostave u postu, datum kada je paket dostavljen odnosno nedostavljen...bla bla bla

a cini se da je mene sjebao novi postar (nije mu prvi put) jer mi nije ostavio nikakvu obavijest da me posiljka ceka...pa neka ja telepatijom skuzim gdje je...


ako vam se to dogodi i na info telefonu vam kazu da zovete postu carinjenja slobodno ignorirajte...ako na onome linku gore pise da je paket "Receive item at delivery office " kao zadnje

znaci da je paket u onoj posti gdje inace dizete pakete pa njih zovite (razlog: posta carinjenja radi do 3, lokalne poste cesce rade duze pa ako je hitno...)

Malecka
12-01-2010, 14:29
Vec si me bio pokolebao i vise nisam bila sigurna, ali to znaci da je tracking number broj preporucene posiljke ili neki drugi broj? Broj ti je dao prodavac pa si onda tu utipkavao?

Meni je prije bozica stric slao pismo avionom iz njemacke i trebalo je 15 dana da dode do mene. Ja vec isla u lokalnu postu pitat jel kod njih, rekli da nije i da kad im nesto i stigne da par dana oni cuvaju, mislim 5 dana. I pitala me ako je preporuceno poslano da joj kazem broj posiljke pa ce pogledati u kompjuteru. Ja pitam strica da mi posalje broj i on kaze nemam ga, predao sam ga kad sam isao pitat da mi kazu dokud je stigao paket. :lol: I dokud je stigao? Tjedan dana je bio u zagrebu (nemam pojma gdje) dok nije dosao do mene. Dakle, bez broja nista ne moze saznat.

Breeder
12-01-2010, 15:38
da, broj mi je dao prodavac, ali i mene malo muti taj tracking number jer koliko sam shvatio on ne ide uz svaku vrstu posiljke (e sada kako se to zove u pojedinoj zemlji ne znam, najbolje je pogledati nacin na koji se salje na aukciji ili kontaktirati prodavaca pa ga gnjaviti), ali to bi valjda bilo ono sto mi nazivamo preporucenom (barem su se tako tete u posti referirale na moju posiljku :D)

ugl, utipkao sam taj broj tamo, ali koliko se meni cini to ima nekakve veze sa ovime:
http://www.posta.hr/main.aspx?ID=34&pojam=EMS
http://en.wikipedia.org/wiki/Express_mail

pretpostavljam da ne mozes pratiti posiljke koje se salju iz drzava sa kojima nije dogovorena EMS razmjenasto se tice 5 dana, u mome slucaju nije bilo tako...rok od 5 dana je istekao 4.1 i od onda me tamo cekalo...da li je to lijena administracija u pitanju ili drugacije pravne norme za posiljke iz inozemstva, ne bih znao...trebalo bi nazvati i pitati ili kopati po propisimaedit: mozes saznati cak i ako nemas broj, samo moras imati ime i prezime te adresu posiljatelja...za to zoves postu carinjenja

Malecka
21-01-2010, 18:31
Ako po ovoj novoj odluci dobijemo "dnevnu kartu" za parkiranje u prvoj zoni, je li moguce da u istom danu naplate i dnevnu kartu za drugu zonu ili ova prva dnevna karta pokriva i ostale zone? Znaci je li moguce da nam u istom danu naplate dvije kazne? Decku je ujutro prvi tip naplatio kaznu i rekao da sad cijeli dan moze parkirati u svim zonama, a poslije je u drugoj zoni dobio drugu kaznu. Taj tip je rekao: A joj, nisam vidio u kompjutoru da je vec naplacena kazna. Valjda ce se moc ponistit ta druga kazna...

malimrav85
21-01-2010, 18:35
mislim da ti vrijedi samo u jednoj zoni
sad sa ovim dnevnim kartama nemam pojma kak ide
u svakom slučaju, nemoj zvat i pitat u ZG parking jer se NIKAD niko neće javit nego odi/te tamo pitat
moguće je da se manja ukine

legal_neverland
22-01-2010, 14:25
sto je s ovrhama kad je ovrsenik u inozemstvu (poznate adrese), a druga osoba ima njegovu punomoc u maticnoj drzavi?

fat drummer
22-01-2010, 17:56
sto je s ovrhama kad je ovrsenik u inozemstvu (poznate adrese), a druga osoba ima njegovu punomoc u maticnoj drzavi?
punomoć za zastupanje? generalnu punomoć pa tako i za tu ovrhu? mislim, teoretski ovrha će se provesti ako je rješenje pravomoćno i ovršno i ako postoji imovina koja bi se mogla ovršiti (nekretnina)

jel rješenje o ovrsi dostavljeno ovršeniku?

legal_neverland
22-01-2010, 19:15
punomoć za zastupanje? generalnu punomoć pa tako i za tu ovrhu? mislim, teoretski ovrha će se provesti ako je rješenje pravomoćno i ovršno i ako postoji imovina koja bi se mogla ovršiti (nekretnina)

jel rješenje o ovrsi dostavljeno ovršeniku?

postoji pravomocna i ovrsna sudska presuda prema kojoj je tuzenik duzan platiti određeni iznos u roku 15 dana. na presudu nije bilo zalbe. od tog je roka proslo vec godinu i nesto dana (svo to vrijeme idu kamate prema ZOO).
sad se pokrece ovrsni postupak? ovrsenik je u inozemstvu. kako se to rjesava? zar se ne moze ovrha provesti nad cjelokupnom imovinom?

fat drummer
22-01-2010, 19:28
pretpostavljam da se radi o građanskopravnom sporu, tako da ako želiš ovrhu moraš ju sama pokrenuti, tj. ne pokreće se silom zakona.

naravno da se ovrha može provesti nad cjelokupnom imovinom, ali samo onoj u rh, jer mi je teško zamislivo da će neki njemački/englski/nizozemski/srpski sud provoditi ovrhu u svojoj zemlji na temljeu presude ili rješenja hrvatskog suda

legal_neverland
22-01-2010, 19:54
pretpostavljam da se radi o građanskopravnom sporu, tako da ako želiš ovrhu moraš ju sama pokrenuti, tj. ne pokreće se silom zakona.

naravno da se ovrha može provesti nad cjelokupnom imovinom, ali samo onoj u rh, jer mi je teško zamislivo da će neki njemački/englski/nizozemski/srpski sud provoditi ovrhu u svojoj zemlji na temljeu presude ili rješenja hrvatskog suda


ako osoba nema nekretnina u rh, moze li se sjesti na placu u inozemstvu? je li prenosiva na trecu osobu npr. bracnog druga/roditelje u maticnoj zemlji? u slucaju da ovrsenik nema imovine na kojoj bi se mogla provesti- ovrha se obustavlja i onda ju opet osobno pokreces ili to ide sluzbenim putem? koja je razlika podnosi li se prijedlog za ovrhu sudu ili javnom biljezniku?

fat drummer
22-01-2010, 20:05
kažem, teško mi je zamisliti da će neki poslodavac sjesti na plaću svog zaposlenika zbog rješenja o ovrsi iz hrvatske. ili da će se ovrštiti bilo kakva imovina van granica rh. nisam učio mpp, a i pitanje je inozemnog prava rade li takvo nešto, možda ako evenutalno postoji kakav međunarodni ugovor o reciprocitetu, ali sumnjam.


je li prenosiva na trecu osobu npr. bracnog druga/roditelje u maticnoj zemlji?

misliš je li palaća prenosiva iz recimo bosne na nekog u rh? ne. mislim netko ju može poslati, ali da će poslodavac isplaćivati plaću direktno nekom drugom, to ne


u slucaju da ovrsenik nema imovine na kojoj bi se mogla provesti- ovrha se obustavlja i onda ju opet osobno pokreces ili to ide sluzbenim putem?

pokrećeš ju sama. to je tvoj dispozicija, državu to ne zanima.


koja je razlika podnosi li se prijedlog za ovrhu sudu ili javnom biljezniku?

pa javni bilježnici su povjerenici suda, nema neke razlike. mislim platit ćeš trošak javnog bilježnika, ali ne znam kako će to javni bilježnik opravomoćiti ako ne dostavi na adresu ovršenika. ne znam može li to na oglasnu poču, nije mi baš jasan cjeli slučaj.

ako se tu radi o potraživanjima zbog uzdržavanja preporučam ti da si pribaviš odvjetnika i to nekog tko radi sa ovrhama. riječima mog šefa odvjetnici u društvu koja se ne bavi ovrhama- pusti ti to, ti si odvjetnica, ne znaš ti ovrhe :D

malimrav85
22-01-2010, 20:22
ako se radi o potraživanju radi uzdržavanja djece moguće je da se isto naplati od roditelja dužnika, kolko se sjećam
trebalo bi pitat nekoga tko uči to sad ili pogledat u ObZ
mislim da đorđio to sad uči pa se on možda sjeća

georgee
22-01-2010, 20:32
mpp je to.
nismo toliko spominjali ovršni zakon, al kolko sam sad bacio oko na njega, nema nekih odredbi za ljude u inozemstvu.
inače, postoji više opcija. ako je bilo nagodbe, sama nagodba ima značenje ovršne isprave. poslodavac je obvezan dosuđeni/nagodbeni iznos uplaćivat djetetu. ako obveznik uzdržavanja promijeni radno mjesto, njegov poslodavac je dužan u roku 15 dana obavijestiti nadležno tijelo.
sad je pitanje kako to ide kad se obveznik zaposli u inozemstvu i kolke su mogućnosti suda. to je waaaay izvan mog znanja.

malimrav85
22-01-2010, 20:51
ma ima neka fora u obiteljskom ako roditelj ne plaća da se može od njegovih roditelja tražit

legal_neverland
22-01-2010, 21:04
ne radi se o uzdrzavanju. ucila sam obiteljsko :D i imam odvjetnika ( ali mislim da nema pojma ni o cemu jer svaki put kad dođem kod njega on pola sata lista GPP)

ugl. malimrav u vezi ovog drugog ima pravo. uzdrzavanje se moze naplatiti od roditelja duznika s tim da se moraju ispuniti neki uvjeti (ne mogu se sjetiti koji, ali ti ih u hok-u taksativno nabroje) ... inace, ja sam al. sredila kod nas, ali znam da se moze traziti da se nasa pravomocna presuda proglasi ovrsnom i u drugim drzavama i za to se obraca ministarstvu financija, poreznoj upravi sukladno onoj "Newyorskoj konvenciji" iz 1956. ( ako netko bude surfao da mu se nađe pri ruci)... nemam iskustva (nadam se da necu ni imati) pa ne znam kako ovo funkcionira...

georgee
22-01-2010, 23:02
ma ima neka fora u obiteljskom ako roditelj ne plaća da se može od njegovih roditelja tražit
da, u istom tužbenom zahtjevu može (a može i u posebnom) tražiti od bake i djeda ukoliko nije izgledno da će roditelj moć plaćat. a mogu dogovorit i da roditelji plaćaju jedan dio, a baka i djed drugi dio.

Robierre de Cochon
23-01-2010, 18:18
koja je razlika podnosi li se prijedlog za ovrhu sudu ili javnom biljezniku?

sudu se podnosi prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave. sudska presuda je npr. ovršna isprava. javni bilježnik može odrditi samo ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, primjerice na temelju računa ili izvoda iz poslovnih knjiga.

Malecka
03-02-2010, 01:19
mislim da ti vrijedi samo u jednoj zoni
sad sa ovim dnevnim kartama nemam pojma kak ide
u svakom slučaju, nemoj zvat i pitat u ZG parking jer se NIKAD niko neće javit nego odi/te tamo pitat
moguće je da se manja ukine
Morala sam platit obadvije. Tip na reklamacijama je rekao da svaka vrijedi samo za svoju zonu i da je moguce dobiti i tri dnevne karte u istome danu iz tri razlicite zone.


Sto mislite o ovome, sa legalisa:

Dnevna karta „Zagrebparkinga“ suprotna čl. 54 st. 1, i 115 alineja 6 je Zakonu o zaštiti potrošača (»Narodne novine« br. 79/07. ,125/07.- ispravak, 79/09. i 89/09 –ispravak.

Zagrebparking ili njegovi djelatnici ne mogu unaprijed znati da li vozač želi ostati na parkirnom mjestu 1-2 sata ili cijeli dan. Ako vozač želi cjelodnevnu parkirnu kartu on će je i kupiti no nije mu ni ponuđena kupnja, ali ako netko vozaču daje cjelodnevnu parkirnu kartu koju bi on trebao kasnije platiti tada to vozač može smatrati kao darom trgovca u ovom slučaju organizatora naplate javnog parkiranja.

To proizlazi iz Zakona o zaštiti gdje se u članku 54. (zabrana slanja proizvoda ili usluge bez narudžbe potrošača) navodi:
(1) Nije dopušteno isporučiti potrošaču proizvod ili pružiti uslugu koju potrošač nije unaprijed naručio, ako je riječ o naplatnom poslu.
(2) Ako trgovac, suprotno stavku 1. ovoga članka, pošalje potrošaču određeni proizvod, smatra se da je taj proizvod promidžbeni dar trgovca.
(3) Ništetna je odredba u uvjetima poslovanja trgovca ili ponudi poslanoj bez prethodne narudžbe potrošača prema kojoj bi šutnja potrošača značila prihvat ponude.
(4) Odredbama stavaka 1. do 3. ovoga članka ne dovodi se u pitanje odredbe ovog ili drugih zakona o prešutnom obnavljanju ugovora.

Također prema članku 115. alineja 6 istog Zakona
„Agresivnom poslovnom praksom u svakom se slučaju smatraju sljedeći postupci zahtijevanja plaćanja proizvoda odmah ili s odgodom, a potrošač ga uopće nije naručio.“

Stoga se u prigovoru na plaćenje dnevne karte treba pozvati na to da uslugu potrošač nije ni naručio pa je stoga ne mora ni platiti. http://www.legalis.hr/uploads/thumbs.gif

malimrav85
05-02-2010, 11:39
Dobro za znat. Treba se na to pozvat kad se dobije kazna pa ćemo vidjet.

tomy81
05-02-2010, 15:06
Poštovani kolege imam pitanje.
Uskoro kreće ostavinska rasprava, oporuke nema, ja sam jedini zakonski nasljednik. Većina nekretnina je sa urednim papirima osim jednog dijela koji ima kupopr. ugovor našvrljan na papiru sa svjedocima i u čijem smo mi posjedu preko 40g. Problem je što ti svjedoci više nisu živi kao ni ugovaratelji. Zanima me ako netko zna da li se u sklopu ostavinske rasprave može pokrenuti tužba za utvrđenje vlasništva kako bi se ja upisao u Zk kao vlasnik?

Robierre de Cochon
05-02-2010, 17:38
a jel to upisano u gruntovnici?
sud po službenoj dužnosti pribavlja kod ostavinske rasprave podatke o nekretninama upisanim u zk...pa ako tu nije utvrđeno vlasništvo...mislim da se ni ne može raspravljati u ostavinskoj raspravi. to bi u posebnom postupku trebalo utvrđivati...IMHO, naravno.

Tony Montana
05-02-2010, 18:46
Vjerojatno ćeš dobiti poziv od javnog bilježnika (ako vec nisi) da dođeš na ostavinsku kod njega tog i tog dana. Sa sobom nosiš papire iz gruntovnice koji su u trenutku smrti glasili na ostavitelja, jer javni biljeznik nece nista sam prikupljati niti ce mu sud dostaviti. Ono što je nesporno, javni bilježnik će odma riješiti s tobom. Ostalo sve što je sporno kao i ovo što si naveo s kupoprodajnim ugovorom rješavaš zasebno na sudu gdje ćeš trebati unijeti to u gruntovnicu i onda će to biti naknadno pronađena imovina koja ce se rijesiti na naknadno sazvanoj ostavinskoj.

Đ!
05-02-2010, 19:26
Ja:mrgreen: mislim da će se ostavinska rasprava provest samo za ono što glasi na ostavitelja, a ako ovo nije upisano u zk i recimo da je ugovor neovjeren - možeš se pozvat na dosjelost. Ako je ugovor valjan i ovo je upisano na ime onih koji su prodali ostavitelju, odnesi na ostavinsku pa ćeš se samo upisat uz standardne pretpostavke plus rješenje o nasljeđivanju. IMHO

Starfish
05-02-2010, 20:23
Sto se tice ostavine - kao sto Montana kaze - izvadi iz zemljisnoknjiznog odjela nadleznog suda zk izvatke za sve nekretnine koje su u vlasnistvu pokojnika i ponesi ih sa sobom na raspravu. Ponesi i svoj OIB obavezno. Ako je pokojnik u razlicitim uloscima upisan s razlicitim adresama ili slicno pazi da ti u rjesenje to sve unesu. Kad dobijes rjesenje i kasnije klauzulu pravomocnosti prati u gruntovni jesu proveli sve. Ako zelis da se rjesenje provede i u katastru (sto bi bilo dobro), posalji kasnije kopiju pravomocnog rjesenja i zahtjev za provedbu rjesenja i u katastar. Tehnicki - rjesenje biljeznik po pravomocnosti salje i u katastar, al oni iz nekog razloga ne provode to bas.
Provjeri jel na pokojnika glasi kakvo grobno mjesto, ako glasi izvadi potvrdu na doticnom groblju i donesi na ostavinu. :) Isto vrijedi za knjizice vozila, razlicite tekuce, ziro i devizne racune, potrazivanja prema HZMO-u i eventualne preplacene uplate dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Sto se tice drugog pitanja - najprije pogledaj tko je upisan u zk na predmetnoj cestici - ljudi koji su to prodali pokojniku, njihovi nasljednici ili netko treci. Daljnje postupanje ovisi o tome tko je upisan, jesu li ti ti ljudi dostupni i jesu li spremni na suradnju.
Ako kazes da uzivate to 40 godina (jeste li upisani u katastar i obradujte li to?), najelegantnije rjesenje je spomenuta opcija dosjelosti tj. treba utuziti knjizne vlasnike (tuziti mozes i ti kao zakonski nasljednik kad ostavinsko rjesenje bude pravomocno), knjizni vlasnici fino priznaju tuzbu i dobijes presudu na temelju priznanja s kojom se uknjizis.
Opcija je i da s knjiznim vlasnicima sklopis darovni ugovor, al onda moras platit porez na promet nekretninama.

tomy81
05-02-2010, 23:38
hvala vam na brzim odgovorima. Ugl može se dokazati slijed prodaja do nas samo je problem kaj nismo uknjiženi ko vlasnici (tako je u velikom dijelu RH, nažalost samo komplikacija). Znači da ne potežem pitanje to uopće na ostavinskoj raspravi.

Ugl ja kao nasljednik mogu posle utuživat tužbom za utvrđenje vlasništva to bez problema. Institut dosjelosti na temelju mog iskustva na sudu se uopće ne primjenjuje.

malimrav85
05-02-2010, 23:48
Kaj se tiče parkinga...
Hoćemo test napravit?
Ja stavim auto, platim sat vremena pa dobijem kaznu za drugi pa se žalimo. U 3. zoni, da ja manja kazna ako ne uspijemo. Troškove snosimo zajedno ako ne uspije.

Đ!
05-02-2010, 23:56
može se dokazati slijed prodaja do nas samo je problem kaj nismo uknjiženi ko vlasnici

Pa onda nije problem. Tvoj ostavitelj je izvanknjižni vlasnik, a ti rješenjem o nasljeđivanju dobivaš pravo da se uknjižiš kao nasljednik. Dođeš u gruntovnicu sa ugovorom o kupoprodaji, rješenjem o nasljeđivanju, prijedlogom za uknjižbu i biljezima(250kn ako se ne varam). Imala je moja stara sličnu situaciju samo što su nama bili odbili prijedlog za uknjižbu zbog manjkavog prijedloga, a baka u međuvremenu umrla. Zato pazi kakav prijedlog pišeš, zbog najvećih debilana odbijaju uknjižbu. Ono, navedi i previše činjenica ak treba.:mrgreen:

Robierre de Cochon
06-02-2010, 00:41
Pa onda nije problem. Tvoj ostavitelj je izvanknjižni vlasnik, a ti rješenjem o nasljeđivanju dobivaš pravo da se uknjižiš kao nasljednik. Dođeš u gruntovnicu sa ugovorom o kupoprodaji, rješenjem o nasljeđivanju, prijedlogom za uknjižbu i biljezima(250kn ako se ne varam). Imala je moja stara sličnu situaciju samo što su nama bili odbili prijedlog za uknjižbu zbog manjkavog prijedloga, a baka u međuvremenu umrla. Zato pazi kakav prijedlog pišeš, zbog najvećih debilana odbijaju uknjižbu. Ono, navedi i previše činjenica ak treba.:mrgreen:

a ne..neće bilježnik na temelju tog nekakvog ugovora to moći razdijeliti u nasljedstvo.
tu je očito u zk upisan netko drugi...i ako tomi81 tvrdi da je vlasnik, on mora pokrenut postupak na sudu, neovisan od ovog ostavinskog postupka.
a i inače ako je postoji spor oko nasljeđivanja...onda to bilježnik šalje sudu.
makar..ovdje prfedmet rasprave pred bilježnikom će biti samo ono što je upisano u gruntovnicu, sredstva po računima koje jb privalja ex officio, potraživanja hzmo, vozila itd...

Starfish
06-02-2010, 10:45
To jel mozes odmah u gruntovnicu ili moras ic na presudu i dosjelost ovisi o tome jesu li sve isprave temljem kojih dokazujes slijed podobne za uknjizbu.


kupopr. ugovor našvrljan na papiru sa svjedocima

ako u ugovoru nemaju precizno navedene cestice i ulozak, nema klauzule intabulandi ili nema ovjere potpisa prodavatelja - ain't gonna happen u gruntovnici...

Ne znam koji je zk sud u pitanju, ako je Zagreb... ondak nista...
Ako je neki drugi onda se moze pokusat s ispravnim postupkom u ovom slucaju, al to treba istrazit kod nekog tko "posluje" s doticnim zk sudom. :mrgreen:
Kad krenes to sredivat uzmi odvjetnika. :mrgreen::mrgreen:

Đ!
06-02-2010, 12:50
a ne..neće bilježnik na temelju tog nekakvog ugovora to moći razdijeliti u nasljedstvo.

Vidiš, sad sam se sjetio. Istina, za tu neuknjiženu nekretniknu on mora stavit prijedlog da se on sam uknjiži kao nasljednik osobe koja je sklopila ugovor i to poduprijet ugovorom i rješenjem o nasljeđivanju. Moj stan je na 2 čestice upisan(duga priča), a jedan je uknjižen prije bakine smrti dok je za jedan stara predlagala upis temeljem rješenja o nasljeđivanju i ugovora o kupoprodaji. Znam da smo nosili ugovor na ostavinsku raspravu al sam zaboravio da su nam rekli da to moramo uknjižit temeljem rješenja. Jbg, my bad.:mrgreen:

Dakako, sve pod pretpostavkom da je isprava podobna za upis vlasništva. To što je na bezveznom papiru niš ne znači ako ima potrebne sastojke. Ako me pamćenje služi, osim opisa nekretnine, imena i prezimena i clausule intabulandi treba i ovjereni potpis otuđivatelja.

Ako nije podobna, ja bih se odlučio na dosjelost.

fat drummer
06-02-2010, 14:37
morat će utuživati dosjelost ako je izvanknjižni vlasnik ako se ne varam

u svakom slučaju ne bi bilo loše da posluša sf i unajmni odvjetnika jer ima tu caka i shema

Malecka
06-02-2010, 16:08
Kaj se tiče parkinga...
Hoćemo test napravit?
Ja stavim auto, platim sat vremena pa dobijem kaznu za drugi pa se žalimo. U 3. zoni, da ja manja kazna ako ne uspijemo. Troškove snosimo zajedno ako ne uspije.
Ja sam za. Kolko je to u trecoj zoni, 50 kn kazna?
To se definitivno isplati. Mogu ti odmah 25 kn na racun prebacit. :mrgreen:

Pretpostavljam da ne bi bila nikakva razlika u kazni i mogucem uvazavanju prigovora da uopce ne platis ni prvi sat? :unsure:

Fish
11-02-2010, 12:25
Ej kolege, eto imam jedno pitanjce...pa ako koja dobra dusa zna odgovor nek mi kaze...
narucila sam iz amerike neke cd-e, sve skupa vrijednost 400 kn s placenom postarinom, e sad, jel trebam ja platit jos dodatno neku carinu il PDV prilikom preuzimanja i koliki bi bio otprilike iznos?
Unaprijed zahvaljujem.... :-)

fat drummer
11-02-2010, 12:42
iako osobno mislim da svako pitanje koje počinje sa izrazom ima li koja dobra duša treba biti zabranjeno zakonom (as if we are doing smth immensely altruistic) ipak evo dogovora

teoretski da, plaćaš i pdv i carinu i troškove carinjenja (oko 200 kuna bi te sve moglo koštat), ali postoji jednako tako i mogućnost da ne platiš ništa ako te na carini puste na miru

Tony Montana
11-02-2010, 12:42
U načelu, na sve što prelazi vrijednost od 160 kuna bi trebala platiti carinu i pdv. To ćeš platiti ovisno o dobroj volji carinika koji će proslijeđivati tvoj paket. Ovisi još o drugim faktorima, tko ti šalje taj paket ( fizička ili pravna osoba) i kako je zapakiran. Mantraj i moli boga da te ne ocarine. Ako će te ocarinit, dobit ćeš obavijest od poštara da dođeš u poštu i sve to tamo platiš i preuzmeš.

Barroom Hero
16-02-2010, 15:23
Smije li se zakonski gurnut guzicu kroz vlastiti prozor i posrat se u dvorište okrenuto prema ulici? Ako si u mracnoj sobi pa se guzica ne vidi s ulice ali ipak ljudi svjedoče produktu.

Ili posrat se in mala fides u gaće na javnome mjestu?

sookie
23-02-2010, 21:07
Smije li se zakonski gurnut guzicu kroz vlastiti prozor i posrat se u dvorište okrenuto prema ulici? Ako si u mracnoj sobi pa se guzica ne vidi s ulice ali ipak ljudi svjedoče produktu.

Ili posrat se in mala fides u gaće na javnome mjestu?

ja sam vidjela staru Romkinju *politički korektna :mrgreen:* kako piša skoro pa nasred trga (točnije kod one knjizare preko puta hotela dubrovnik), a 'lokva' se širila prema tramvajskoj pruzi :mrgreen: *istraumatizirana*

Đ!
24-02-2010, 22:01
Što točno treba za uknjižbu prava vlasništva na nekretnini stečenoj temeljem kupoprodajnog ugovora i rješenja o nasljeđivanju? Koliko sam ja upućen - osim isprave podobne za uknjižbu treba prijedlog, rješenje o nasljeđivanju i 250kn biljega. E sad, neka odvjetnica je rekla mojoj staroj da nisu biljezi u igri već uplata u državni proračun, a ja na legalisu čitao i kažu "takse"(za što ja mislim da su biljezi). Jesu biljezi ili uplata u državni proračun? I je li moguće upisati vlasništvo za dva sunasljednika s jednim prijedlogom na kojem su navedena oba ili svaki mora stavit svoj prijedlog?

Starfish
24-02-2010, 22:42
Dobro je odvjetnica rekla. Odvjetnici znaju. :mrgreen:
Opcenito - sve takse iznad mislim 100kn idu na uplatnicu, a ne u biljezima.
Kad predas prijedlog dat ce ti odmah na salteru uplatnicu na tih 250 kn koju ces ispuniti po primjeru uplatnice koju ce ti uz to dat (a dat ce ti ovo > http://www.opcinski-sud.t-com.hr/uplatnica.pdf) i onda to platiti i urudbirat na B salter pozivom na broj spisa tj. urudbeni broj kojeg ces dobit na svoj primjerak prijedloga. Ne mozes to unaprijed platiti jer u opis placanja moras upisat taj broj spisa (Z-xyxyxy/2010) koji ces dobiti tek kad predas prijedlog.

Dovoljan ti je jedan prijedlog, napisi oba covjeka pod predlagatelje i oba se covjeka moraju potpisat na kraju. :mrgreen:

Daklem, treba ti:
- prijedlog za upis (mozes i kupit sprancu na onom kiosku u gruntovnici) x2, oba jednako ispunjena > jedan ce ti vratiti sa zigom da imas dokaz da si predao i sa spomenutim Z-brojem tako da znas na koji broj moras uplatit pristojbu i da mozes on-line pratiti kako ti predmet napreduje
- ugovor i rjesenje
- kopija domovnice, osobne iskaznice ili putovnice kupca (dobro, ako je slijed ugovor > rjesenje, onda ti to ne treba jer drzavljanstvo kupca nije sporno ako je iza njega provodena ostavina u RH...valjda)
- ako ugovor ili rjesenje ne sadrze OIB-ove za sve stranke u postupku, dakle za ljude koji su sad upisani kao vlasnici i za ljude koji se imaju upisati - moras dostavit i potvrde o OIB-u. To ne vrijedi jedino za ljude koji su umrli prije uvodenja OIB-a. Uglavnom - uz prijedlog prilozi kopije potvrda o OIB-u za ljude koji se imaju upisati, a po mogucnosti i za sadasnje vlasnike, i ponesi originale sa sobom i onda ih daj na uvid kad budes predavao prijedlog. Ako iz bilo kojeg razloga nemas te potvrde o OIB-u od Porezne (ono sto smo svi dobili doma postom prosle godine) bit ce OK i bilo koja druga isprava iz koje je vildljiv OIB (novija uvjerenja o prebivalištu, domovnice, izvodi iz matice rodenih ili sl.). Ako predas prijedlog bez OIB-a nece te odbiti, al ce ti slat rjesenje da ih dostavis, pa bolje odmah to rjesiti.

S tim ides na salter A.

Onda dobijes uplatnicu, ispunis je, platis, kopiras sebi jednom i onda zaklamas na kratki podnesak (mislim da ce ti i sprancu za taj podnesak dat uz uplatnicu) tipa "Na broj: Z - kdslkdv/2010, Predlagatelj: taj i taj, adresa ta i ta, Podnesak predlagatelja, tekst: predlagatelj dostavlja kopiju uplatnice iz koje je vidljivo da je uplatio sudsku pristojbu u predmetu Z - jscigauj/2010, mjesto i datum, potpis", opet u dva primjerka, i onda to urudbiras na B salter.

Đ!
24-02-2010, 22:52
Hvala.:thumbup:

Inače... Funny story! Taj prijedlog je već predan ali odbijen jer je kakti nepotpun opis nekretnine što je bulšit jerbo je taj stan otkupljen od Grada Zagreba koji ima identične ugovore za sve. A činjenica da sam ja pogrešno krivotvorio bakin potpis ih nije smetala.:rotfl:

Starfish
24-02-2010, 23:06
Hmfff.
Pa jel sad mislis predavat potpuno iste papire il? :mrgreen:

Đ!
24-02-2010, 23:13
Ne, išla je stara da joj napišu aneks ugovora i sad je nekretnina opisana krajnje detaljno.:mrgreen:

Starfish
24-02-2010, 23:30
Jel to sto su vam odbili pravomocno odbijeno tj. stoji li plomba jos u ulosku?

Zna se dogadati da ljudi dobe rjesenje kojim im je prijedlog odbijen zbog nekog takvog detalja, pa onda odmah predaju novi prijedlog al taj novi prijedlog zbog nacela prvenstvenog reda (il kak se vec to nacelo zove :mrgreen:) ne ide u rad dok se ova prethodna plomba na rijesi, a to (ako predlagatelj ostane pasivan) s odbijenim prijedlozima traje mjesec/dva/tri (zalbeni rok + povlacenje spisa po kancelu itd.), barem u Zagrebu. U tom slucaju je pametno jedno 5-10 dana nakon sta se primi rjesenje kojim je prijedlog odbijen otic u gruntovnu, na salter E, odrec se prava na zalbu tamo (i za to imaju sprancu :mrgreen:),a onda usput i podic isprave na temelju kojih je prijedlog odbijen. Na taj nacin se ubrza pravomocnost tog rjesenja kojim je prijedlog odbijen, ta plomba se brze brise i novi prijedlog brze ide u rad.

Đ!
24-02-2010, 23:36
A valjda je pobrisano. Mislim da ima barem 6 mjeseci od rješenja o odbijanju. Al napomenut ću da stara pita kad će ići.

Starfish
24-02-2010, 23:40
Ili pogledaj on-line...otvoris ulozak i vidis ima li sto pod "Aktivne plombe" :mrgreen:
Dobro, u 6 mjeseci su morali to maknut.
...
To je to, nemam vise nikakvih napomena. The end. :mrgreen:

Đ!
24-02-2010, 23:49
Evo onda i finalno "hvala".:mrgreen:

legal_neverland
26-02-2010, 20:12
koja je maksimalna kazna koju mogu dobiti ova tri olosa koja su pretuka ovog 14-godisnjeg djecaka u sesvetama?

http://www.24sata.hr/news/djecaka-14-divljacki-tukli-letvom-i-sakama-po-glavi/161104/

Romana
03-03-2010, 15:18
@SF - ja pristojbu placam odmah kad stavljam prijedlog - opis placanja: zk. provedba.

Rjecito jel da :D

Al poanta - kao moras se pozivat na broj spisa, al u praksi daj ti da ja vidim da si platio lovu i vozi :D

don_corleone
07-03-2010, 11:49
Ovako frend kupuje stan na svoje ime, tiječ je dakle o prvoj njegovoj nekretnini. Pitanje je sad: Dal on mora prijaviti prebivalište na području grada Zagreba ili ne? Pročitao sam Zakon o prebivalištu i boravištu i ustavnu odluku na taj zakon i meni se čini da netreba, tj prilično sam siguran. Sad jel netko zna ziher pa da budem 100% siguran?:smile:

malimrav85
07-03-2010, 12:06
Kolko prije isteka mogu ić po novu putovnicu? Vrijedi mi još 6 mjeseci pa bi ja za svaki slučaj išao po novu da me ne zajebavaju kad idem negdje.
A osobnu' Vrijede mi do istog dana pa bi probao sve rješit odjednom...

Đ!
07-03-2010, 14:56
http://www.mup.hr/main.aspx?id=1159

Broj 17 je za putovnicu. Koliko sam skužio, moraš prije isteka stavit zahtjev ali ne piše rok koliko prije pa se ti pravi lud. :mrgreen:

Romana
08-03-2010, 14:26
Ovako frend kupuje stan na svoje ime, tiječ je dakle o prvoj njegovoj nekretnini. Pitanje je sad: Dal on mora prijaviti prebivalište na području grada Zagreba ili ne? Pročitao sam Zakon o prebivalištu i boravištu i ustavnu odluku na taj zakon i meni se čini da netreba, tj prilično sam siguran. Sad jel netko zna ziher pa da budem 100% siguran?:smile:

S obzirom da naglasavas kak je rijec o prvoj nekretnini, vjerojatno se frend hoce i oslobodit placanja poreza na promet nekretnina. Ako je tomu tako - jedan od uvjeta je da Poreznoj upravi dostavis dokaz da si prijavio prebivaliste na adresi kupljenog stana.

Robierre de Cochon
08-03-2010, 14:48
S obzirom da naglasavas kak je rijec o prvoj nekretnini, vjerojatno se frend hoce i oslobodit placanja poreza na promet nekretnina. Ako je tomu tako - jedan od uvjeta je da Poreznoj upravi dostavis dokaz da si prijavio prebivaliste na adresi kupljenog stana.

Da, za samu kupoprodaju i stjecanje vlasništva nije bitno prebivalište.
Ali za oslobođenje od poreza na nekretnine treba imati prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine koju si stekao. Znači, mora, inače će platiti porez!

Breeder
18-04-2010, 23:22
evo jedna retardirana obzervacija:

Htio bih naruciti midi controller (http://www.music-town.de/images/product_images/popup_images/36406_0.jpg), a posto se bas ne gusim u parama bitno mi je da znam koliko ce me dubrad oderati.

E sada, ovo je print screen kvota za glazbene instrumente:
http://img687.imageshack.us/img687/3597/12564598.th.png (http://img687.imageshack.us/img687/3597/12564598.png)

Ono sto mene muci je to sto midi controller nije sam po sebi instrumet. To je samo kutija sa tipkama koja u sebi nema nista sto ce sintetizirati zvuk vec samo upravlja nekom drugom spravom (PC, neki drugi synth...) pa bi stoga bilo logicno zakljuciti da to nije glazbeni instrument. Tehnicki, radi se ogromnoj metalnoj/plasticnoj kutiji sa hrpom prekidaca koja samo lici na synth :lol:

Problem je sto takvom opisu ne odgovara ni jedna stvar na onom popisu koji sam gore linkao (osim mozda:ostala glazbala što nisu uključena ni u jedan drugi tarifni broj ovog poglavlja...ali ja pretpostavljam da ovo nije glazbeni instrument jer ne stvara zvuk niti ga pojacava). Sta se uopce dogada ako se stvar koju carine ne moze podvesti pod nista navedeno u kvotama?

Racunam na neukost carinika koji ce prema slici na kutiji zakljuciti kako se radi o synthu, ali svejedno zelim biti siguran...


Nazvati cu postu carinjenja u ponedeljak pa ce oni valjda znati tocan odgovor, ali eto...ako netko ima neku misao vezanu uz to neka slobodno kaze :mrgreen:

fat drummer
19-04-2010, 00:54
ne znam, možda postoji i mogućnost da tip zna o čemu se radi... ipak, radi na carini, možda je netko naručio i prije tebe

Barroom Hero
19-04-2010, 12:21
možda je netko naručio i prije tebe

Nisam u životu do sad čuo da takva glupost nekome treba :rotfl:

Breeder
19-04-2010, 12:53
Nisam u životu do sad čuo da takva glupost nekome treba :rotfl:

ti si ipak metalac, mislim da je sve jasno :belj::rotfl:

Malegria
26-04-2010, 21:13
ovako, pišem ovdje u biti bezveze, al ajde zanimljiv je slučaj. radi se o tome da sam upravo jedva spriječila da mi pauk ne digne auto, no svejedno sam pobrala kaznu od 700 kn. u čemu je problem: auto je bio parkiran na cesti, to je istina. no bio je parkiran u nekakvom ugibalištu (al nepravilnom, bože kako su loše napravili tu cestu), nije bio parkiran na trotoaru (dakle ne smeta pješacima), nije smetao cesti (udaljen je od ceste oko dva metra) i nema znaka za zabranu parkiranja. dakle, auto apsolutno nikom ne smeta. radi se o tome da je netko (prokleti susjedi) zvao policiju, koja je izdala nalog. ja s policijom nisam razgovarala, jer je tek kasnije došao prokleti pauk, s kojim sam se natezala, te su mi učinili ustup i spustili mi auto, no svejedno moram platit 250 kn pauku i 400 ili 500 kn policiji. nemam im namjeru platit ni lipu s obzirom da ne vidim kako sam ja to nepropisno parkirala. tražila sam da mi se svi računi pošalju na kućnu adresu. imam i slike koje će potvrdit da ne smetam nikome, i koliko sam udaljena od ceste itd. postoji li šansa da mi prođe žalba?

Starfish
26-04-2010, 21:54
Pa, postoji. Ovako kako si to tu ispricala sve fino ispricaj i sutkinji/sucu, napomeni jos da si jadan student bez prihoda, pa te mozda oslobodi, da ti samo opomenu, ili ti samo smanji kaznu. Uglavnom - u ovakvim slucajevima hodocasce na prekrsajni sud nije sasvim beskorisno.

Dakle - kad ti stigne prekrsajni nalog napisi prigovor...

Malegria
26-04-2010, 22:09
hvala. nešto ću poduzet u svakom slučaju, zbilja nemam namjeru platit.

Đ!
26-04-2010, 23:23
auto je bio parkiran na cesti, to je istina.

Osim smanjenja kazne za prekršaj na način kojeg ti Starfish savjetuje zbilja ne vidim zašto bi bila u pravu nakon ove rečenice.:rotfl:

Malegria
27-04-2010, 00:06
nda, tehnički sam na cesti, ali auto je bio parkiran na ugibalištu. ne smetam nikom. radi se o tome da je već i prije pauk dolazio, ali nikad nije dignuo auto baš iz tog razloga što nikom ne smeta. auti su tamo parkirani već godinama, i nije bilo problema do danas.

edit: nekom od susjeda su zasmetale pulske tablice. nemam drugo objašnjenje.

Đ!
27-04-2010, 00:08
A jbg onda, ako inače ne dižu se možeš plakat. xD

brooklyn
27-04-2010, 03:59
Imam jedno, ovak dosta debilno pitanje.::E:
Naime moj cucak voli srat po tuđem dvorištu i kaj got da ja napravim on i dalje sere u tuđe dvorište, pošto je situacija takva da je nemoguće sljedit pesa okolo po cijeli dan ( dvorišta su naime spojena), a neki novopridošli susjedi se bune da im smeta što vide govna u dvorištu i da će pozvat policiju i društvo za zaštitu životinja, e sad mene zanima jel mi oni mogu uzet pesa na temelju toga kaj sere? Jel uopće moguće za to pozvat policiju ili trebaju odmah dić tužbu... Znam da je glupo, al evo mući me to zadnjih par dana, pa sam rekao sam sebi kaj nebi tu postavil pitanje...

Barroom Hero
28-04-2010, 14:04
Ne mogu ti uzet psa ako nije opasan ili agresivan, a neće mu ni naplatit kaznu jer nije deliktno sposoban, pa ćeš ti odgovarat. Ne znam zakonski okvir psećih govana, a mislim da ni drugi to ne znaju pa ću se probat nekakvom pravnom logikom povodit: policija se naravno može pozvati i doći utvrditi činjenice i podići eventualnu prekršajnu prijavu na temelju osnove koja može biti bilo koja. Siguran sam da postoji pravna zaštita vlasnika dvorišta i u pozitivnom pravu iako sam za sada imao posla jedino s rimskim posjedom i vlasništvom, a još me nitko nije radi toga tužio... Anyway, ako ti susjed ne otruje psa, nitko mu ništa neće napraviti, ali ti imaš obvezu ograničiti mu sranje po susjedovom dvorištu. Nisi napisao kakva je situacija s tim dvorištem, je li zajedničko ili su 2 privatna ali fizički neograđena?

Čini mi se da je bitna stvar svega sljedeća: tvoj pas ne smije srat u tuđem dvorištu, ako se ne dogovorite mogu ti najebat prekršajnu prijavu koja će rezultirati novčanom kaznom i pretpostavljam sve većom novčanom kaznom ukoliko ovaj nastavi srat. Možda ga na kraju mogu i ubit, ne znam

sickboy
28-04-2010, 14:11
:rotfl::rotfl:
Molim te snimi razgovor gdje susjed zove policiju jer ti pas sere po njegovom dvoristu...

Barroom Hero
28-04-2010, 14:18
Ili scenu di policija prikuplja dokaze :lol:

Sandrica
30-04-2010, 10:18
Hej! :)
Mene zanima malo rad na državni praznik. Kako to funkcionira? Državni praznik bi trebao biti slobodan dan, al' što ako se ipak tad radi? Moja mama radi često na praznike, al' umjesto tog dana ne dobije slobodan. Što ne bi to trebala bit logika? ovako radi na taj dan koji je ionako plaćen i ne dobije u zamjenu ni jedan slobodan. dakle, na duplom je gubitku. em se muči taj dan, em dobije samo malo više plaćeno i nema slobodan dan umjesto tog. Jel to tako u redu? Jel uopće točno ovo što sam napisala? Bila bih zahvalna kad biste me i mogli uputit na točne članke u zakonu. HVALA! :mhm:

Tony Montana
30-04-2010, 10:37
Rad državnim praznikom ovisi od firme do firme. Ako se radi, onda se ima i pravo na povećanu plaću zbog toga, a visina naknade ovisi o kolektivnom ugovoru, odnosno postotku koji je njime određen. Isto tako, kolektivnim ugovorom je određeno koliko maksimalno sati može radnik raditi, odnosno kolika može biti max satnica. Mislim da je ona oko max 168 sati mjesečno. Po tome ispada dvadesetak radnih dana u mjesecu, a ostalo mora biti slobodno ili ako se radi prekovremeno plaćeno.

A sad..surova realnost je da se to sve u većini slučajeva grubo krši i da se radnici boje podizati ikakve tužbe zbog straha da ne izgube posao.

keeva
01-05-2010, 18:16
kakva kazna se može dobit za krađu prometnog znaka?

Starfish
01-05-2010, 18:31
kojeg tocno prometnog znaka? :mrgreen:

KAZNENI ZAKON >>


Uništenje ili oštećenje znakova za opasnost
Članak 268.

Tko uništi, ošteti, ukloni ili bilo na koji način učini neuporabljivim ili neuočljivim znak ili napravu kojim se upozorava na kakvu opasnost ili koji služi za sigurnost kopnenog, morskog, vodenog ili zračnog prometa,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

georgee
01-05-2010, 18:34
al dobro tu će se ziher ić na uvjetnu ak se radi o mlađoj osobi. možda čak i na opomenu. kaj, neki frend napravio sranje? :mrgreen:

Starfish
01-05-2010, 18:37
Jel bio neki cool znak? S losom il nesto? :mrgreen:
http://www.dreamstime.com/traffic-sign-warning-for-moose-thumb2355319.jpg

keeva
01-05-2010, 18:38
ma frendica :lol: al nisu ju uhvatili, samo pitam kaj bi bilo da jesu. sad sam skužila da to ne spada pod prometne znakove, nego ... ne znam. jedan od onih kaj stoje na livadama (prekriženi cucak)

Galijun
03-05-2010, 14:49
http://kuvaton.com/kuvei/you_shall_not_pass.jpg

Lewis Hamilton
10-05-2010, 19:56
Možda sam fulao temu, al odgovarajte ljudi ak znate...

Frendica mi ide idući vikend nešto u Beograd, pa bi joj ja i još dva frenda dali svoje putovnice da nam tamo kupi neke Balkanrail karte (kojih nema za kupiti u RH, a prilikom kupnje je potrebna putovnica jer se broj putovnice upisuje u tu kartu), ugl. zanima me da li ona smije nositi tuđe putovnice preko granice, da li ih mora prijaviti da ih nosi, i da li joj mi čije su putovnice moramo dati nekakvu suglasnost, ili nešto drugo...Pa ako netko ima iskustva, il zna odgovor, zahvalan sam:mrgreen:

abc
10-05-2010, 20:37
Zakon o putnim ispravama hrv. državljana:
čl.2 st.2- Građanin može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste.
čl. 46 st.5 -Građanin ne smije dati svoju putnu ispravu drugom da se njom posluži, niti se poslužiti tuđom putnom ispravom kao svojom


Novčanom kaznom od 3.000,00 do 4.500,00 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj:tko se služi putnom ispravom koja iz bilo kojeg razloga ne služi svojoj svrsi.


Nek frendica proba:mrgreen:

Lewis Hamilton
10-05-2010, 20:43
Tnx:mrgreen:
Koliko kužim onda ispada da bi smjela prenijeti preko granice, jer kažnjava se služenje tuđom putnom ispravom kao svojom, a to bi značilo da ona pokuša sa mojom putovnicom prijeći granicu. Jesam dobro skužio?:rotfl:

malimrav85
10-05-2010, 20:55
da, ali ti se ne služiš njome. samo je nosiš. služiš se svojom?

Starfish
10-05-2010, 20:58
Sta, mislis da ce netko pretrazivat na granici frendicu da vidi jel nosi jos ciju putovnicu sa sobom? :rotfl:
Nek nosi, nije to nikakav prekrsaj...
Pod uvjetom da Srbi ne traze da osoba koja kupuje karte bude prisutna, sto vjerojatno ne traze. :thumbup:

abc
10-05-2010, 21:02
Građanin ne smije dati svoju putnu ispravu drugom da se njom posluži, niti se poslužiti tuđom putnom ispravom kao svojom.

Dikcija članka se može razdijelit na 2 djela:
1....drugom da se njom posluži,dakle u širem smislu bi to bilo svako korištenje,prijenos preko granice i sl. tuđe putovnice bez da se njome koristi kao svojom

2.... niti poslužiti tuđom putnom ispravom kao svojom, dakle uže značenje koje obuhvaća samo legitimaciju tuđom kao svojom.


dakle, tvoj slučaj je prvi dio članka::E:

Robierre de Cochon
10-05-2010, 21:03
Zapisi broj pasosa na papiric pa si na miru.

Lewis Hamilton
10-05-2010, 21:04
Da, frendica bi nosila svoju s kojom bi normalno prešla granicu, i još naše tri da nam kupi te karte, pa me zanimalo da li joj mi moramo dat kao neku punomoć ili nešto slično..., znači može najnormalnije nositi i naše:mrgreen: hvala!!

malimrav85
10-05-2010, 21:08
Građanin ne smije dati svoju putnu ispravu drugom da se njom posluži, niti se poslužiti tuđom putnom ispravom kao svojom.

Dikcija članka se može razdijelit na 2 djela:
1....drugom da se njom posluži,dakle u širem smislu bi to bilo svako korištenje,prijenos preko granice i sl. tuđe putovnice bez da se njome koristi kao svojom

2.... niti poslužiti tuđom putnom ispravom kao svojom, dakle uže značenje koje obuhvaća samo legitimaciju tuđom kao svojom.


dakle, tvoj slučaj je prvi dio članka::E:
rješili smo bitno ali molim te daj mi svoj pojam korištenja?
susjed ti da motiku. ti je nosiš u ruci. jel koristiš tu motiku?

fat drummer
10-05-2010, 21:22
osobno mislim da nije pametno sa sobom nosati tuđe putovnice i da ako ih srpska murija nađe kod frendice da će biti sranja možda sam u krivu, ali pogranični policjaci bi mogli mislit da se radi o nekom švrecu putovnica ili nešto. kažem, možda sam u krivu i slobodno me razuvjerite osobnim iskustvima

Lewis Hamilton
10-05-2010, 21:28
Da, pa i ja to mislim, al evo Starfish kaže da to nije nikakav prekršaj... fakat ne znam... ja sam mislio da im ona odmah prijavi da fura sa sobom i naše putovnice, nemam pojma, budem sutra probao u MUPu saznati...

abc
10-05-2010, 21:29
U obje situacije koristi tuđu putovnicu,samo u jednoj se legitimira tuđom kao svojom a u drugoj ne,dakle legitimira se svojom ali tuđu sakriva.

fat drummer
10-05-2010, 21:31
sumnjam da će ju baš ići pretraživati, ali jebi ga, namjere se na ustaškinju i zamole ju da izađe van iz auta i pokaže što ima u torbi kad tamo dve putovnice... pam pam paaaam

sickboy
10-05-2010, 21:33
sumnjam da će ju baš ići pretraživati, ali jebi ga, namjere se na ustaškinju i zamole ju da izađe van iz auta i pokaže što ima u torbi kad tamo dve putovnice... pam pam paaaam

a1Y73sPHKxw

georgee
10-05-2010, 21:33
kopirat putovnice i stavit potpis vas troje?

Lewis Hamilton
10-05-2010, 21:34
pa kak ne kužiš, ne bi ona sakrivala naše...
lijepo bi došla, dala bi prvo svoju putovnicu, i onda bi mu rekla da nosi još naše tri putovnice... ne bi ih ni u jednom trenutku sakrila i pokušala prošvercat il kaj već prek granice, neg bi normalno prijavila da ih nosi, skupa sa svojom s kojom bi normalno prešla granicu...mene je samo zanimalo dal se smiju tuđe putovnice prenositi preko granice, naravno da bi ih ona prijavila

malimrav85
10-05-2010, 21:37
"Neka ih, slično kao navijači baklje, sakrije u rektum!"
Ivan Zvonimir Čičak

Nazovi najbolje MUP ili ako si u gradu odi do Petrinjske.
U svakom slučaju, ja bi napravio tako da svaki vlasnik putovnice napiše neki vrag vlastoručno da daje tom i tom svoju putovnice radi kupnje tog i tog i imao nekaj isprintano sa neta da treba putovnica za kupnju toga.Vjerujem da im neće bit drago kaj nosi ali po mom mišljenju je ne koristi u smislu koji je naveden gore.
Ako voziš auto na šleperu, ne koristiš ga.

Lewis Hamilton
10-05-2010, 21:39
Pa očigledno da neće sa mojom putovnicom ona pokušat preć granicu... al abc je malo krivo skužio/la... Valjda će mi u MUPu znat reć...

fat drummer
10-05-2010, 21:42
pa kak ne kužiš, ne bi ona sakrivala naše...
lijepo bi došla, dala bi prvo svoju putovnicu, i onda bi mu rekla da nosi još naše tri putovnice... ne bi ih ni u jednom trenutku sakrila i pokušala prošvercat il kaj već prek granice, neg bi normalno prijavila da ih nosi, skupa sa svojom s kojom bi normalno prešla granicu...mene je samo zanimalo dal se smiju tuđe putovnice prenositi preko granice, naravno da bi ih ona prijavila
načelno kužim ja tebe, ali što nju spriječava da ih u beogradu proda za 500 eura svaku i preko mađarske se vrati u hrvatsku?

abc
10-05-2010, 21:45
Ma ja sam Mravu opisivo pojam korištenja putovnice,nisam mislio na tvoj slučaj.
Čujem da Gavella piše komentar Zakona o putnim ispravama hrv. državljana na 700 str. pa ćemo onda saznat Mrav čije je tumačenje vjerodostojno.:smile:

Lewis Hamilton
10-05-2010, 21:45
dobro pitanje... :rotfl:neće valjda...:mrgreen: bum sutra mup zvao pa vas izvjestim kaj će mi reći

fat drummer
10-05-2010, 21:48
vjerojatno neće, ali zamisli da sam ja nepovjerljivi srpski milicioner mile na granici i vidim neku ustaškinju kako prevozi dva ustaška pasoša u zemlju svetog save i kaže:

ma ne, vratit ću ja te putovnice.
mislim, možete me zapisati na komadić papira! i javite svim ostalim graničnim kontrolama.

lep pokušaj ustaškinjo, hoćeš da ih prodaš, a lažan pasoš te čeka u zrenjanima, zar ne kasapinko?!?!

dakle, da, sretno s tim...

malimrav85
10-05-2010, 22:01
Ja se nadam da hoće.

Starfish
11-05-2010, 22:50
Placam kavu ako nadete pravni propis RH ili Srbije koji zabranjuje prenosenje tude putovnice preko granice.
Dok god imas svoju valjanu putovnicu, tuda putovnica koju nosis u kovcegu je prtljaga isto ko i cetkica za zube.


dala bi prvo svoju putovnicu, i onda bi mu rekla da nosi još naše tri putovnice...

Ajoj. You is looking for trouble, aren't you?
Zasto bi za imeboga to isla prijavljivati granicnoj policiji na bilo kojoj strani? Ako je slucajno budu pretrazivali (sto buduci je zensko i RH drzavljanin - najvjerojatnije nece), onda dolazi u obzir objasnjavanje zasto su putovnice s njom, al prijavit to debilima i unaprijed si zagarantirat probleme - that's just dumb. Sorry.

Drogba
14-05-2010, 22:11
Dakle ovako... Prošli mjesec me je zaustavila policija. Vozio sam pod utjecajem alkohola (0,6) i bez vozačke dozvole (zaboravio je kod kuće).

Jučer mi je došla kazna na kućnu adresu za to - 1300 kn.

Ne poričem ništa od navedenog što sam učinio. Zanima me da li mogu u žalbi tražiti smanjenje novčane kazne s obzirom da mi je to prvi prometni prekršaj i s obzirom da sam student, dakle nemam osobna primanja.

Ako da, da li itko ima primjerak u kojem mogu vidjeti kako bi ta žalba trebala izgledati napismeno?

Unaprijed se zahvaljujem.

alisa
15-05-2010, 00:59
ovak, ja ne znam sad tocno od kad tebi tece rok u kojem imas pravo na zalbu posto ti je kazna vec stigla (u biti, ne znam jel se i mozes sad vise zaliti), ali meni (prebrza voznja) su dali odmah one neke papire i rekli da imam 8 dana da platim ili da se zalim. ja sam unutar tog roka otisla kod sutkinje na prekrsajni sud koja mi je napisala zalbu ali ne u tom stilu da sam student ili da nemam para za platiti nego kao izjavu u kojoj poricem da sam to uopce napravila.

e sad, ne znam jel ti ovo moje iskustvo ista pomaze ali htjela sam samo reci da ti je mozda pametnije napisati da nisi kriv nego se izvlaciti od placanja nakon sto on si vec priznao prekrsaj.. :ip:

Drogba
15-05-2010, 01:11
Kazna je stigla jučer, piše da imam rok od 8 dana na žalbu. Saznao sam od sličnih iskustva drugih ljudi da se tako može eventualno smanjit kazna. Ja ne bježim od odgovornosti i plaćanja kazne - samo ne bih imao ništa protiv ako postoji mogućnost da se smanji.

georgee
15-05-2010, 10:34
pogledaj ovaj topic :wink:
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=346

unknown_heroine
22-05-2010, 23:02
pišeš prigovor, po novom zakonu moraš napisati zakaj poričeš prekršaj, a usput možeš natrabunjati da si student ovo ono, nekažnjavan, bla,bla, i možda dobiješ opomentu ili društvenokorisni ra. imanetko ovdje s tim iskustva (zamjena kazne za rad za opće dobro?)

alisa
22-05-2010, 23:30
ajd kad je ponovo otvorena ova tema, jel mi moze netko reci sta je najpametnije napraviti u slucaju prekrsaja koji ukljucuje mladog vozaca pod utjecajem alkohola (nista strasno - 0.3), u prejakom autu, veliko prekoracenje dopustene brzine (140 km/h u selu) i bjezanje od policije?

nisam sigurna jel pametno samo poreci prekrsaj ili bolje ipak napisati ovo da nema vlastitih prihoda itd?

axl
22-05-2010, 23:42
140 km/h u selu
di je u selu uspio nabit 140?

Snowhite
23-05-2010, 00:00
Evo iz prve ruke kaj radit s tim kaznama (baš se imam s čim hvalit:wink:):
uglavnom, pišite prigovore i izreći će vam umjesto kazne opomenu ili bar smanjit kaznu.
Ja sam vozila 87 di je dozvoljeno 60, prvo cvilila murjaku pa mi je smanjio za 10 i napisao 77. I držao predavanje da smo mi s 20 god još djeca i da u 11 sati trebamo bit doma u krevetu. (?) Kajgod. Rok za prigovor je 8 dana, slati preporučeno poštom. Meni ga je stariji brat pomogao napisat, pravnik je pa je znao kaj treba... Nadrobili smo gluposti da nisam još kažnjavana, da sam student i nemam prihoda, da mi namjera nije bila ugrožavanje prometa (izmislili smo nešto tipa da mi se drugi auto približavao odostraga, a da sam ja ubrzala da prijeđem auto koji se paralelno sa mnom vozio u desnoj traci, da bi se mogla i ja prestrojit desno i maknut ovom s puta - tak nešto, ne sjećam se više točno). Mislim da nema smisla poricat, kak da kažem da nisam toliko vozila kad tak piše u policijskom izvješću. Onda vam za par mjeseci (meni konkretno 5 - naše pravosuđe:mrgreen:) dođe poziv na sud. Napišu di i kad da dođete, odete tamo, ponovite sucu/sutkinji sve kaj ste napisali u prigovoru, cviljakate i složite neku jadnu pokajničku facu i to je to... Za par dana vam doma dođe presuda di vam napišu kaj je odlučeno, il da vas oslobađa kazne i izriče opomenu, il smanji kaznu pa dođe nova uplatnica s manjim iznosom.

Eto, manje-više je takav postupak ak nekom zatreba, u svakom slučaju preporučam prigovaranje!:neko:

Snowhite
23-05-2010, 00:09
mladog vozaca pod utjecajem alkohola (nista strasno - 0.3), u prejakom autu, veliko prekoracenje dopustene brzine (140 km/h u selu) i bjezanje od policije?

A sad, ovo je ipak mrvicu teži prekršaj...::E: Kazna će ispast par tisuća kuna sigurno, možda i par mjeseci bez vozačke. Otprilike. Kaj se tiče poricanja, ne znam kaj je policija napisala i jel to baš pametno, al prigovor uvijek možeš napisat... A tamo obavezno navedi i sve ove ostale ''olakotne okolnosti'', od viška glava ne boli...

alisa
23-05-2010, 02:24
ma pitam zato jer je inace sasvim ok poricati, to ljudi stalno rade i prolazi..kao sto sam vec napisala, i meni sutkinja kad je pisala prigovor je samo rekla da poricem..al ono, ovo je ipak nekoliko prekrsaja pa sam htjela provjerit jer moram ja slozit nes pametno :-D

ugl, i dalje ako netko ima pametne prijedloge slobodno nek se javi :P

unknown_heroine
23-05-2010, 18:54
snowhite, moram te razočarati, nisi šarmirala policajca jer uvijek skidaju 10km/h do 100km/h, odnosno 10% ako je više od 100km/h.

alisa, pogledaj PZ (uf kako sam pametna kad sam se tog riješila:D ) tamo onaj dio o prigovoru protiv prekršajnog naloga i sve će ti biti jasnije. lijepo te sutkinja uči, lijepo :D
a u ovom tvom slučaju ne znam stvarno kaj bi nadrobila. mašta mi šteka:D

zašto meni nikad ne daju opomenu?!??! gamad!

ali ono kaj sam ja pronašla u tom zakonu je da možete zamolit policajca da vam da usmenu opomenu:D:D to piše negdje, mislim da sam uhvatila. ako sam dobro shvatila.

pa to je super za 5 mjeseci ak ti je došlo, mislim to je relativno brzo, budući da ti je kazna bila valjda nekih 500kn. ja mislim da oni idu prema visini kazne!! meni je došlo u rekordnom roku, 2 mj čini mi se.

a ovog mladog vozača sa 140 u selu treba nalupat po guzici!! mislim stvarno.
nije ni čudo da su ti suci isfrustrirani, dodje im takav mladac, vjerojatno laže i izmotava se, mijenja prebivališta, adrese, ne prima pozive, ovo ono, a onda će mu smanjit kaznu, ali onda kad za 2,3 godine ubije nekoga, onda će sudac bit kriv kaj mu nije veću kaznu spičio.

ima neko iskustva sa tim radom općedobrim?:D ili zatvorom?

inače ima jedna fora u PZu, za studente, ne znam jesam li to tu pisala ili gdje već;
uglavnom, ako je kazna 500kn, koje su najčešće kazne, onda uredno možeš do kraja ić s tim, i ne plaćaš ništa, i praktički ideš do one zamjene novčane kazne zatvorom, jer se kazna od 500kn ne može zamijenit zatvorom (a nemaju ti kaj zaplijenit jer si jadan student bez prihoda), jer je 1d u zatvoru=započetih 300kn , ali s tim da je min.trajanje zatvora tri dana, dakle, praktički, nema zatvora

Must
23-05-2010, 19:32
ako je neki lakši prekršaj, i ako niste kažnjavani u zadnjih 12 mjeseci, možete tražit da vam piše opomenu, samo nabacite neko nevino lice i ispričavajte se cijelo vrijeme dok ga to pitate :mrgreen:

Jorek
26-05-2010, 09:42
ovako, pišem ovdje u biti bezveze, al ajde zanimljiv je slučaj. radi se o tome da sam upravo jedva spriječila da mi pauk ne digne auto, no svejedno sam pobrala kaznu od 700 kn. u čemu je problem: auto je bio parkiran na cesti, to je istina. no bio je parkiran u nekakvom ugibalištu (al nepravilnom, bože kako su loše napravili tu cestu), nije bio parkiran na trotoaru (dakle ne smeta pješacima), nije smetao cesti (udaljen je od ceste oko dva metra) i nema znaka za zabranu parkiranja. dakle, auto apsolutno nikom ne smeta. radi se o tome da je netko (prokleti susjedi) zvao policiju, koja je izdala nalog. ja s policijom nisam razgovarala, jer je tek kasnije došao prokleti pauk, s kojim sam se natezala, te su mi učinili ustup i spustili mi auto, no svejedno moram platit 250 kn pauku i 400 ili 500 kn policiji. nemam im namjeru platit ni lipu s obzirom da ne vidim kako sam ja to nepropisno parkirala. tražila sam da mi se svi računi pošalju na kućnu adresu. imam i slike koje će potvrdit da ne smetam nikome, i koliko sam udaljena od ceste itd. postoji li šansa da mi prođe žalba?

Mogu se samo nadovezati na tvoj slučaj s par pitanja za upućenije od mene.

Prije dva mjeseca parkirao sam auto otprilike na sredini trake za uključivanje na glavnu cestu, trake dugačke stotinjak metara koja za to nikad nije ni korištena jer promet gotovo nikad nije toliko gust da se auti koji dolaze iz sporedne ulice ne bi odmah mogli uključiti na samom mjestu križanja. Upalio sam 4 žmigavca i otišao kupiti jabuke na ulični štand doslovno 20 metara udaljen, jebale me jabuke da me jebale.

Kratak razgovor s trogloditom iz Zagrebparkinga kojeg nisu zanimala ni 4 žmigavca ni činjenica da auto nije stajao nepropisno parkiran ni dvije minute (njegova je verzija "ooh, bar pet minuta stoji!") i moj odlazak.

Danas mi je stigao zapisnik/račun za plaćanje kn 250 zagrebačkom holdingu za započetu radnju premještanja vozila-dolazak pauka. Na računu je crno-bijela slika auta sprijeda na kojoj se naravno ne vidi žmiganje žmigavaca.

Ono što me zanima je da li oni imaju i sliku stražnjeg dijela vozila i je li u prigovoru pametno izmisliti trokut koji se ne vidi, tj. njihovu ogluhu na vozilu u kvaru? Koja je daljnja procedura ukoliko ne platim? Također napomena da nisam vlasnik auta, a kazna je stigla vlasniku.

malimrav85
26-05-2010, 11:33
Kakve veze imaju u čitavoj priči 4 žmigavca?
Nemam pojma da li oni u bazi imaju više slika gdje se vidi neki znak ili nešto drugo što govori da si nedozvoljeno parkiran. Ako se na ovoj slici ne vidi ništa probaj pisat neki prigovor da nisi bio parkiran nego zaustavljen ili nemam pojma kaj.

Jorek
26-05-2010, 16:13
Kakve veze imaju u čitavoj priči 4 žmigavca?


Nisi nikad stao na "sva 4" kao indikator kratkog zadržavanja? Ili ako već spominjem trokut, asocijacija na vozilo u kvaru? Razlika između X-a u plavom krugu unutar crvene kružnice koja znači zabranjeno zaustavljanje i parkiranje i dijagonale u plavom krugu unutar crvene kružnice koja znači zabranjeno parkiranje (ali ne i zaustavljanje u nuždi)? Pritom ne mislim na sranje i pišanje. Ako uključim 4 žmigavca auto mi je ili u teškoj banani ili se vraćam dok kupim te usrane jabuke za minutu i pol. Nisam parkirao svoj X5 da bi popio nes i pojeo kroasan od čokolade u obližnjoj birtiji. Dakako, da sam jedan od tih ne bi se oni zaustavili nego ubrzali.

Hvala na odgovoru.

Lewis Hamilton
26-05-2010, 17:08
Ak se dobro sjećam iz auto-škole, može se zaustaviti sa 4 žmigavca na cesti, ali na vrijeme max 3 minute!!

Đ!
26-05-2010, 17:49
A koliko se ja sjećam, nisu četri nego desni. Iako se ne sjećam dodatnih uvjeta.

Tony Montana
26-05-2010, 20:46
Upaljena 4 žmigavca opravdavaju samo zaustavljanje zbog izvanrednih okolnosti, kao što je kvar auta ili neka nužda. Čak i u tom slucaju, vozač je dužan izgurati auto s ceste.

Ljudi zabrijavaju i misle da paljenje zmigavaca opravdava njihovo zaustavljanje bilo kad i bilo gdje.

E sad..zakonski je tako, a u praksi vecinom prolazi takvo kratkotrajno zaustavljanje iako je čin policije, holdinga ili koga vec sasvim opravdan u prethodnom primjeru kojeg kolegu muci...u tom slucaju klasicna zalba i nadat se šutnji administracije:mrgreen:

malimrav85
26-05-2010, 23:31
Nisi nikad stao na "sva 4" kao indikator kratkog zadržavanja? Ili ako već spominjem trokut, asocijacija na vozilo u kvaru? Razlika između X-a u plavom krugu unutar crvene kružnice koja znači zabranjeno zaustavljanje i parkiranje i dijagonale u plavom krugu unutar crvene kružnice koja znači zabranjeno parkiranje (ali ne i zaustavljanje u nuždi)? Pritom ne mislim na sranje i pišanje. Ako uključim 4 žmigavca auto mi je ili u teškoj banani ili se vraćam dok kupim te usrane jabuke za minutu i pol. Nisam parkirao svoj X5 da bi popio nes i pojeo kroasan od čokolade u obližnjoj birtiji. Dakako, da sam jedan od tih ne bi se oni zaustavili nego ubrzali.

Hvala na odgovoru.
Ja ti samo ukazujem na razliku u propisu u odnosu na praksu ljudi. Kvar kao takav bi bio pokazateljneke više sile i mislim da bi onda isključivao protupravnost čak i u ovom slučaju. :)
Ja nikad ne ostavljam auto nigdje gdje ja zabranjeno parkiranje osim ako ga vidim čitavo vrijeme.
Onda piši da ti je auto bio u kvaru, da je zakuhao pa da si išao po vodu da ju uliješ. A drugi put kad ideš po jabuke stavi i trokut iza auta.

Jorek
27-05-2010, 09:38
Upaljena 4 žmigavca opravdavaju samo zaustavljanje zbog izvanrednih okolnosti, kao što je kvar auta ili neka nužda. Čak i u tom slucaju, vozač je dužan izgurati auto s ceste.

Ljudi zabrijavaju i misle da paljenje zmigavaca opravdava njihovo zaustavljanje bilo kad i bilo gdje.

Meni je savršeno jasno da zakonski i tehnički nisam u pravu. Niti mi je auto bio u kvaru, niti je štrudla razlog za stajanje na cesti. Međutim, puno stvari ne možeš gledati strogo birokratski. Koliko si puta "krivo" prešao ulicu i koliko si novaca za to platio? Ta traka je do mjesec dana prije mojeg stajanja služila kao sasvim normalno parkiralište stanarima i čak i onda to nije nimalo ometalo promet. Sada, kad su potjerani jer Holding ubire gdje god može, parkiraju malo dalje pred mojom zgradom pa ja nemam gdje parkirati. Primjera radi, cijela Donja Kustošija nema jedno iscrtano parkirno mjesto; provezi se tim kvartom i vidjet ćeš da su svi parkirani na pločniku ili cesti, ali čudnog čuda, nitko nikome ne smeta i najnormalnije se prometuje. Zabrazdio sam, no poanta: ja sam u krivu, ali zdravorazumski, radi se o najgorem haraču kojeg mi je mrsko platiti pa me istrpi ako te pitam za pomoć i pritom malo zacendram.


Ja nikad ne ostavljam auto nigdje gdje ja zabranjeno parkiranje osim ako ga vidim čitavo vrijeme.

Da ispadnem još veći rogonja, auto je bio doslovno dvadeset metara udaljen od mene i na čistom vidiku. Došli su odmah iza mene, izvadili ono svoje željezo za kotače i poslikali. Kažem, moglo je proći maksimalno dvije minute od trenutka mog izlaska, dolaska do štanda,
kupovine i vraćanja.

Ako se ne varam, njima treba nalog MUP-a elektronskim putem da bi počeli dizati vozilo, nema veze što policajac nije s njima. Kad već govorimo o nepravilnostima, nema šanse da su ga dobili u tom roku. Ali mogu se ja s tim...

malimrav85
27-05-2010, 11:15
Da ispadnem još veći rogonja, auto je bio doslovno dvadeset metara udaljen od mene i na čistom vidiku.
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
onda si najjači biser ikad!
:mrgreen:

alisa
31-05-2010, 23:18
pitanjce. ako pisem prigovor na dva prekrsaja iz istog zakona jel onda dvaput pisem koji je zakon ili samo oba clanka i na kraju zakona tog i tog. ako me kuzite.

npr - na temelju članka 54. st. 1. u vezi s čl. 54. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i članka 221. st. 3. u vezi s čl. 221. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

ili

na temelju članka 54. st. 1. u vezi s čl. 54. st. 4. i članka 221. st. 3. u vezi s čl. 221. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

fat drummer
31-05-2010, 23:20
a mislim isu' krsta ti

georgee
31-05-2010, 23:22
fat je time zapravo htio reć "fkt je svejedno" :mrgreen:

fat drummer
31-05-2010, 23:24
zapravo htio sam reći tri stvari

a) fakat je sve jedno
b) ako to ne znaš možda bi bilo uputno da to radi netko tko to zna
c) a isu' krsta ti