View Full Version : Pravna pitanja
Pages :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
shosanna
11-11-2011, 12:40
kome da uputim prigovor na rad zaposlenice u hzz-u(poklapanje slušalice usred razgovora jer nije znala što bi više rekla na svoje kretenarije), neću njihovoj ravnateljici jer će to završiti u košu, i nakon što sam je zatražila ime, nije htjela reći, da bi saznala od druge gospođe.. isfrustrirana sam do te mjere da je u ponedjeljak idem osobno naći, ali jedino što će me zadovoljiti je da snosi posljedice i sve snage usmjeravam na to.. zato pomozite
kome da uputim prigovor na rad zaposlenice u hzz-u(poklapanje slušalice usred razgovora jer nije znala što bi više rekla na svoje kretenarije), neću njihovoj ravnateljici jer će to završiti u košu, i nakon što sam je zatražila ime, nije htjela reći, da bi saznala od druge gospođe.. isfrustrirana sam do te mjere da je u ponedjeljak idem osobno naći, ali jedino što će me zadovoljiti je da snosi posljedice i sve snage usmjeravam na to.. zato pomozite
..prvo, HZZ ti sigurno ima neku kutiju u koje možeš staviti svoju pritužbu na rad nekog zaposlenika (što je bzvz jer to nitko ne gleda)....
..a ako se hoćeš poštenski obračunati...onda ovako ...šalji pritužbu/ prigovor na rad tog i tog djelatnika na
Ministarstvo uprave
Upravna inspekcija
Odjela za inspekciju državne uprave
n/r načelnice odjela
i na kraju dopisa možeš staviti
O tome obavijest:
HZZ (to možeš i ne moraš, tvoja volja)
..al iskreno, ne znam baš koliko ćeš uspjeti s time...probaj...u svakom slučaju sretno...:)
upravabrate
21-11-2011, 17:22
Pozdrav svima, jedno pitanje u vezi s garancijom za mobilni telefon.
Prije godinu dana mobitel je kupljen, a neko vrijeme nakon toga je zakazao(tipkovnica koja praktički nije reagirala bio je najbitniji problem). Kako garancija na taj mob vrijedi 2 god, odnio sam ga na servis, tamo je popravljen i vraćen mi je skupa s papirom na kojem je bio popis popravaka(dosta dijelova je bilo promijenjeno). E sad, moje slabašno poznavanje garancije iz ZOO-a kaže mi da ono počne vrijediti ispočetka ako je izvršen bitan popravak stvari ili njena zamjena, točnije:
Produljenje jamstvenog roka
Članak 425.
(1) U slučaju manjeg popravka jamstveni rok se produljuje onoliko koliko je kupac bio lišen uporabe stvari.
(2) Međutim, kad je zbog neispravnosti stvari izvršena njezina zamjena ili njezin bitni popravak, jamstveni rok počinje teći ponovno od zamjene, odnosno od vraćanja popravljene stvari.
(3) Ako je zamijenjen ili bitno popravljen samo neki dio stvari, jamstveni rok počinje teći ponovno samo za taj dio.
Danas sam nazvao srevis i pitao počinje li mi garancija teći ponovo od dana popravka i dobio sam odgovor da bez obzira na SVE popravke/zamjene garancija teče od dana kupnje, osim što mi je mogu produžiti za onoliko koliko je mobitel bio na popravku. Dobio sam objašnjenje da je promijenjen nekakav zakon čije mi ime nisu mogli navesti i da po njemu proizvođač može tako odlučiti.
Moje je pitanje zna li netko o kojem se zakonu i kojim odredbama radi i je li itko imao slično iskustvo?
Hvala i pozdrav :iviv:
Kažeš da si mob. kupio prije godinu dana, znači garancija ti još uvijek vrijedi za proizvod u cijelosti, bez obzira na već učinjene popravke... dok za popravke vrijedi 425/3 ZOO kako si i napisao..
Isto, mislim da odredbe u ZOO-u o garanciji nisu kogentne (kao kod naprimjer mat. nedostataka), pa treba vidjet što točno piše u garancijskom listu. Ako nešto nije drugačije uređeno kao u ZOO-u vrijede odredbe iz ZOO-a.
malimrav85
22-11-2011, 13:11
Čime je uređeno pitanje ovrhe nad strancem? jel to moguće uopće? di da pogledam te odredbe?
Čime je uređeno pitanje ovrhe nad strancem? jel to moguće uopće? di da pogledam te odredbe?
Na pamet mi pada priznanje sudske odluke u inozemstvu di taj stranac živi tak da kaj ja znam, u odredbama o priznanju i ovrsi u stranoj zemlji.
Imao netko iskustva ili zna nešto o mogućnosti prijave poslodavca Student servisu/SC-u zbog neisplata plaće i općenito hrpi neregularnosti u samom poslovanju?
Jel moguće tako nešto, koje su šanse da prođe i na koji bi se to način izvodilo?
Zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji.
malimrav85
23-11-2011, 08:26
Na pamet mi pada priznanje sudske odluke u inozemstvu di taj stranac živi tak da kaj ja znam, u odredbama o priznanju i ovrsi u stranoj zemlji.
To je i meni palo na pamet. Ali sud tu traži da se navede imovine na koju se ide ovrhom. Pošto je RH državljanin, imovine tu nema a nemam pojma kak doć do podatka o imovini u HR.
Imao netko iskustva ili zna nešto o mogućnosti prijave poslodavca Student servisu/SC-u zbog neisplata plaće i općenito hrpi neregularnosti u samom poslovanju?
Jel moguće tako nešto, koje su šanse da prođe i na koji bi se to način izvodilo?
Zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji.
Imaju oni svoje odvjetnike i bave se zastupanjem studenata u takvim sporovima. Samo nisam više siguran kako to proceduralno ide, u svakom sl. odi do SC-a..
malimrav85
23-11-2011, 10:29
Kak da saznam nečiji datum rođenja kao imam ime,prezime i adresu?
To je i meni palo na pamet. Ali sud tu traži da se navede imovine na koju se ide ovrhom. Pošto je RH državljanin, imovine tu nema a nemam pojma kak doć do podatka o imovini u HR.
EDIT: Zapravo nisam shvatio. Ti imaš presudu za nešto i sad tražiš ovrhu?
malimrav85
23-11-2011, 12:42
Znači:
Dug ima HR državljanin u SLO. U SLO nema imovine ili je barem nemoguće doći do podataka ima li ili ne ali vjerujem da nema. U HR ne znam ima li nešto ili ne.
Sud neće dati rješenje o ovrsi bez podataka o računu, nekretninama itd. što se ne može saznat jer nemamo nikakve njegove podatke (moguće da ne postoje) osim adrese u RH i OIB-a što nam tu malo znači.
Kak da saznam nečiji datum rođenja kao imam ime,prezime i adresu?
Meni to mama uvijek provjeri, ona u katastru radi, ak ne uspijes nikako daj mi na pm podatke pa ti provjerim.
AL u svakom slucaju ak imas nekog da ti radi ili u maticnom, katastru, poreznoj, mupu lako se to sazna
upravabrate
23-11-2011, 13:26
Hvala
malimrav85
23-11-2011, 14:52
Kakav nemio obrat :mrgreen:
do sada je bilo da članovi društva odgovaraju za obveze društva svom svojom imovinom, uvijek a ne samo kod proboja pravne osobnosti
e, nekome to očito nije pasalo pa je prije 5 dana stupio na snagu zakon po kojem članovi odgovaraju za obveze samo kod proboja pravne osobnosti. sama ta novina je dovela do pobune jer ekipa pizdi da će im sad ko kod nas ljudi osnivat 100 društava po glavi i doći će do kaosa.
ali zabava tu ne prestaje. novela zakona kaže da se svi postupci koji su u tijeku obustavljaju na 30 dana a dužnicima koji odgovaraju za obveze društva se daje rok od 6 mjeseci da daju izjavu da ne žele odgovarati za obveze društva čemu moraju priložiti izjavu da nisu počinili proboj PO.
uz to, svi vjerovnici koji su primili uplatu na temelju odgovornosti člana u zadnjih 30 dana moraju vratiti taj novac dužnicima. :mrgreen: uz zamudne obresti, naravno :mhm:
tak da ono, prihajajte i poslujte u slo, obećanoj zemlji
Znači:
Dug ima HR državljanin u SLO. U SLO nema imovine ili je barem nemoguće doći do podataka ima li ili ne ali vjerujem da nema. U HR ne znam ima li nešto ili ne.
Sud neće dati rješenje o ovrsi bez podataka o računu, nekretninama itd. što se ne može saznat jer nemamo nikakve njegove podatke (moguće da ne postoje) osim adrese u RH i OIB-a što nam tu malo znači.
Znači ima slovenska presuda kojom se dužnik osuđuje na isplatu? Traži priznanje presude u RH i ovršuj! Imaš u ZRSu odredbe o tome, na kraju negdje. Mislim, iskreno, ja nemam pojma o ovrsi al mislim da u RH ne bi trebalo bit problema.
malimrav85
24-11-2011, 08:29
Znači:
Đuka, jebote
ali slijedom izmjena zakona, sve to je bilo uzalud
Đuka, jebote
Pa mislio sam da slovenski sud to odbija ali ako provodiš ovrhu u RH, onda ti hr sud donosi rješenje o ovrsi. Rekoh, nemam pojma o ovrsi ali malo mi je nevjerojatno da nemreš provest ovrhu ako nemaš pojma kojom imovinom raspolaže tuženik. Kaj nije da to sud utvrđuje?
fat drummer
24-11-2011, 18:12
nope, ti predlažeš imovinu koju treba ovršiti, sud je prije radio provjere na tvoj zahtjev (tj odobravao da banke daju podatake o računima ovršenika)
nope, ti predlažeš imovinu koju treba ovršiti
Shit sucks! Kaj ak ne znaš kaj ovršenik ima u vlasništvu? Moraš sam istraživat? Kak?
fat drummer
24-11-2011, 22:44
a ja to radim zadnjih par godina... pošalješ upit u katastar (to je javna knjiga), zatim u grunt... ako imaš ovršno i pravomoćno rješenje o ovrsi možeš ga poslati na finu i onda ona blokira sve račune. također možeš polsati upit hzmo-u i saznati kod koga ovršenik radi, ako je fizička osoba te možeš poslati poslodavcu koji je dužan ustezati plaću. također možeš ići na auto ako od mupa saznaš ima li vozilo registrirano na sebe, na dionice
kod pravne osobe preko jedinstvenog registra računa saznaš račun i je li u blokadi te mu možeš u prijedlogu za ovrhu baš speficirati točno taj račun. također možeš preko katastra i za pravne osobe saznati posjed nekretnina, preko grunta naći zk izvadak pa ići na nekretninu
sad je sve lakše sa finom jer ona blokira sve račune preko oiba...
When you put it that way, zvuči lagano! Eto, Mrav, rješenje za tebe!
malimrav85
25-11-2011, 09:43
E pa tu je EMŠO tajan podatak i nitko ti ga ne želi dati. Zvali smo već 3-4 mjesta, par čak na prijateljskoj bazi da nam daju i da neće nitko znat od kud nam ali nema šanse da ga dobiješ.
To i je najveće sranje. Lik je RH državljanin, ko zna ima li uopće EMŠO. Ako nema i/ili ako nema imovine u SLO možeš se jebat. Bez EMŠO-a nemreš niš dobit.
Oni tu imaju taj EMŠO što je naš JMBG i imaju davčnu številku što je naš OIB. DŠ koju imamo je ili kriva ili je uopće nema jer je sud rekao da nitko s tom DŠ ne postoji u registru nikakvom. Ko što fet reče, sad pokušavamo doć do EMŠO da bi pogledali za nekretnine i pokretnine.
Lov se može nastaviti!
Iako mislim da od svega ništa radi izmjena zakona o kojima sam pisao poviše.
malimrav85
25-11-2011, 10:17
Jel ima kod nas neka odredba koja govori da nagrada u nagradnoj igri ne smije značajno prelaziti vrijednost kupovine ili tak nekaj?
fat drummer
25-11-2011, 10:52
mislim da ne... pa one srećke dođu 5 kuna a možeš dobiti milijardu (zagrljaja)
Jel ima kod nas neka odredba koja govori da nagrada u nagradnoj igri ne smije značajno prelaziti vrijednost kupovine ili tak nekaj?
to je nagrada koju dobis u trgovini za kupljeno? na praksi u uredu sam bas slicnoj raspravi prisustvovala. kolko se sjecam odredba neka postoji, di ju nac nemam blage...pravilnik o nagradnim igrama maybe?
srecke su igre na srecu, dok se tu radi o nagradnoj igri.
malimrav85
25-11-2011, 11:51
Dobro veli suni. kod igre na sreću nagrada ovisi o nekom budućem nesigurnom događaju ili tak nekaj.
u mom slučaju se radi više o javnoj objavi nagrade. skupljaš kupone, kad ih skupiš 50 npr. dobiješ jastuk.
kod slovenaca je to regulirano zakonom o sigurnosti konkurencije ili tak nekaj di kažu da nagrada u nagradnoj igri ne smije značajno prelaziti vrijednost kupovine.
MinesweePer
08-12-2011, 10:36
Pozdrav drugovi, long time no see :D
Imam jedno pitanjce.
Jesu li porodiljna naknada, dječji doplatak i jednokratna pomoć za novorođenu djecu zakonom zaštićeni od pohlepnih banaka? Znači, smiju li banke dirati taj novac za naplatu svojih potraživanja tipa kredit, naknada za vođenje računa i sl.?
Hvala!
ako se radi o naplati na temelju dobrovoljnog založnog prava, onda može i gaće ovršit
inače ne
ali neovisno o tome, zaplijenit će se cijeli račun, uključujući i ova sredstva. zato treba otići do fine koja će otvoriti posebni račun koji se potom neće dirati
MinesweePer
08-12-2011, 11:09
a ako se otvori račun u nekoj drugoj banci, jel može matična banka i sa te druge banke skidat lovu?
sad sve vodi fina, tako da - sve se mora preko nje
fat? možeš pomoć s detaljima, ti si na tome radio?
fat drummer
08-12-2011, 13:03
ti možeš u fini otvoriti zaštićeni račun, onda fina obavijesti banku, banka koga već treba (uplatitelja zaštićenih uplata) i onda ih banka ne može dirati. otvaranje računa u novoj banci nema sisla jer te love preko oiba
CroatianAngel
08-12-2011, 19:46
1) Kako saznati koje sve nekretnine posjeduje osoba A i koje je sve tokom prošlosti posjedovao (za slučaj da je darovao..)?
Osoba A u ovom slučaju vrlo vjerojatno skriva nekretninu ili ju je skrivao a više ne posjeduje.
2) Kolika je mogućnost da su socijalna radnica i centar pogriješili kada su rekli da je podignut ogroman kredit?
Kako saznati je li prije 15ak godina podignut kredit i na što je otišao?
ovo sve upućuje na poreznu, al nisam siguran kako doć do toga ako nisi ta "osoba A"
CroatianAngel
08-12-2011, 20:26
ovo sve upućuje na poreznu, al nisam siguran kako doć do toga ako nisi ta "osoba A"Hvala na odgovoru! :)
Može li kći osobe A to saznati? Ili pak supruga?
Za prvo treba ic gruntovnica/katastar...oni vide sve ko i kad je bio na kojoj nekretnini...
Sto se porezne tice ovisi ako poznas nekoga...ja znam da sam nesto za tatu htjela provjerit pa mi nisu dali..kao nisam ja opunomocena bla bla...stalno imam neke gluposti otkako su roditelji rastavljeni...al stvarno ne znam za te kredite kako provjerit..osim ak znas koja je banka pa ak imas nekog poznanika da ti skicne...ne znam...
CroatianAngel
08-12-2011, 21:06
Za prvo treba ic gruntovnica/katastar...oni vide sve ko i kad je bio na kojoj nekretnini...Je li potreban broj čestice ili posjedovnog lista? Mogu li oni izvući sve što posjeduje i je ikada posjedovala određena osoba?
Za svaki slučaj, odlazak do porezne.
al stvarno ne znam za te kredite kako provjerit..osim ak znas koja je banka pa ak imas nekog poznanika da ti skicne...ne znam...Pošto su socijalna radnica i centar to izjavili '95, prvo k njima. Drugih opcija za saznati nema?
Sto se katastra tice treba ti samo ime, prezime i maticni ili oib iako im je i ime i prezime dovoljno ako znas tocan datum rodenja, adresu..bilo sto...to znam sigurno jel mi mama radi u katastru, onda ti oni daju broj cestice ili sto vec...pa onda mozes u gruntovnicu ili ti vec tamo oni mogu dat info...
Za ovo drugo stvarno ne znam...ja bi od banke krenula, al to sad lupam ovak sto mi ima logike...
CroatianAngel
08-12-2011, 21:15
Sto se katastra tice treba ti samo ime, prezime i maticni ili oib iako im je i ime i prezime dovoljno ako znas tocan datum rodenja, adresu..bilo sto...to znam sigurno jel mi mama radi u katastru, onda ti oni daju broj cestice ili sto vec...pa onda mozes u gruntovnicu ili ti vec tamo oni mogu dat info...Odlično. Sve navedeno je poznato. :)
Za ovo drugo stvarno ne znam...ja bi od banke krenula, al to sad lupam ovak sto mi ima logike...Okay. Vidjeti ću kako će ići.
Mnogo ti hvala mila. :kiss:
michael clayton
09-12-2011, 01:29
Svaka banka ima uveden sustav koji prikazuje podatke o prošlim i sadašnjim kreditima iz svih ostalih banaka pa bi se tamo dalo to provjerit.
Možda je malo long shot, al probaj naći nekog ko radi u banci na kreditima. Ako imaš nekog poznatog to ne bi trebao biti problem.
malimrav85
11-12-2011, 13:25
Imam mali problem.
Nemrem dić pare nigdje u SLO sa Zabinom Visa electron karticom. Moram platit režije a do para nemrem jer mi bankomati ne daju da se njima koristim iako u dućanu plaćam se normalno ali bankomati ne prihvaćaju Visu Electron nigdje.
Pošto se radi o istoj grupaciji, Unicreditu, jesi mi oni bili dužni napomenuti da neću moć podizat € jer im na stranicma piše da mogu dizat pare bilo di u svijetu.znam da lovim u mraku ali su mi digli tlak.
Imam mali problem.
Nemrem dić pare nigdje u SLO sa Zabinom Visa electron karticom. Moram platit režije a do para nemrem jer mi bankomati ne daju da se njima koristim iako u dućanu plaćam se normalno ali bankomati ne prihvaćaju Visu Electron nigdje.
Pošto se radi o istoj grupaciji, Unicreditu, jesi mi oni bili dužni napomenuti da neću moć podizat € jer im na stranicma piše da mogu dizat pare bilo di u svijetu.znam da lovim u mraku ali su mi digli tlak.
na stranici zabe ne pise svuda u svijetu vec: Visa Electron International kartica omogućuje vam jednostavan i brz pristup novcu na vašem deviznom računu na svim prodajnim i isplatnim mjestima u zemlji i inozemstvu koja imaju istaknut znak Visa Electron.
uvjeti poslovanja (http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect/24056400450d7d018761ffbb1a295fbe/ZABA_Opci_uvjeti_poslovanja_za_izdavanje_i_koriste nje_Visa_Electron_kreditne_kartice.pdf?MOD=AJPERES ) ne daju traga za sto bi ih mogao tuziti posto ista stvar u njima pise
osim ako je na nekome od bankomata bila naljepnica vise elektron?
malimrav85
11-12-2011, 14:41
Ma istina, našao sam i ja. Iako mislim da mi to nije u uvjetima poslovanja koje su mi dali kod skplapanja ugovora ali ne mogu pogledat jer nisam doma.
Uz napomenu da sam u NYC dizao pare s tom karticom bez ikakvih problema na bankomatima.
Uglavnom, kad se vratim zatvorit ću sve kaj imam u zabi, kurca ne vrijede. nemreš niš kupit online s tom karticom, nemreš pare dić. jedino kaj možeš je plaćat u na prodajnim mjestima.
Uglavnom, kad se vratim zatvorit ću sve kaj imam u zabi, kurca ne vrijede. nemreš niš kupit online s tom karticom, nemreš pare dić. jedino kaj možeš je plaćat u na prodajnim mjestima.
najpametnije! :D zaba sucks!
Elisa Day
12-12-2011, 12:24
evo ovako
osoba x je dobila poslovno uvjetovani otkaz kojeg smatra neopravdanim te je podnijela zahtjev za zaštitu prava s namjerom tužbe vjerojatno jel i to za vraćanje na radno mjesto
no društvo u kojem je osoba x radila bit će uskoro likvidirano, a već su podijeljeni otkazi svim zaposlenicima
što sad osoba x može?
Shooting blind here jer još nemam položen ris, al ako je društvo u likvidaciji onda se poslovno uvjetovani otkaz ne čini neopravdanim.
Elisa Day
12-12-2011, 14:22
istina no zaboravih napisati da je taj otkaz dobiven prije nego što je društvo upalo u poslovne probleme i da osoba x tvrdi da je dobila otkaz zbog osobnih animoziteta prema njoj
Likvidacija nije neopravdani razlog za otkazivanje ugovora. Međutim, jel, ne znamo pojedinosti samog otkaza, je li se poštovala propisana forma, jel to zbilja bilo jednostrano poslovno uvjetovani otkaz ili neki sporazumni prestanak ugovora o radu etc.
Ako je u likvidaciji, i dalje se moraju poslovi dovršiti, a to bi značilo i spor koji bi radnici imali. Eh sad, ako će biti u skorije vrijeme likvidirano, logično je da teško da će moći tražiti povratak na posao, ali naknadu štete/sudski raskid ugovora o radu bi svakako mogla tražiti...
Elisa Day
14-12-2011, 18:13
tenk ju veri mač. bio je definitivno jednostrani a sad ćemo vidjet kako će se stvari razvijat
ovak preko puta mene je otvoren novi kompleks zgrada, na drugom katu je kompleks klubova koji rade 0-24, 7 dana u tjednu, 365 dana u fakin godini.
problem je sto su preglasni i nitko nemre normalno spavati. izolacija nije nikakva jer su smjesteni na katu staklene zgrade.
da li se uopce moze dobiti dozvola za otvorenje klubova koji rade non stop? on je lociran preko tram pruge gdje nitko ne zivi, ali nas kvart je udaljen onak mozda 100m od njih, drito prek puta.
planiram poslati dopis sanitarnoj da dodu izmjeriti glasnocu, imate li jos kakav savjet? nocas su bucili do 3-4 ujutro
ovak preko puta mene je otvoren novi kompleks zgrada, na drugom katu je kompleks klubova koji rade 0-24, 7 dana u tjednu, 365 dana u fakin godini.
problem je sto su preglasni i nitko nemre normalno spavati. izolacija nije nikakva jer su smjesteni na katu staklene zgrade.
da li se uopce moze dobiti dozvola za otvorenje klubova koji rade non stop? on je lociran preko tram pruge gdje nitko ne zivi, ali nas kvart je udaljen onak mozda 100m od njih, drito prek puta.
planiram poslati dopis sanitarnoj da dodu izmjeriti glasnocu, imate li jos kakav savjet? nocas su bucili do 3-4 ujutro
možeš prijaviti taj klub Državnom inspektoratu, ali, radi se o tome da bi trebala navesti sebe kao podnositelja prijave...dakle, oni će te evidentirati...možeš poslati i anonimnu, ali insprektorat najčešće po anonimnoj ne postupa....no ako ima više prijava prostiv istog subjekta, mogu pokrenut po službenoj dužnosti..
..evo ti link, pa si malo pročitaj :)
http://www.inspektorat.hr/prijavi-povredu-propisa/
necu ja podnositi prijavu nego vjerojatno moj stari...e sad zanima me jel moze on imati kakvih posljedica od toga od tih birtijasa? s obzirom gdje zivimo bojim se da mu neko ne bi koljeno raznio :'(
necu ja podnositi prijavu nego vjerojatno moj stari...e sad zanima me jel moze on imati kakvih posljedica od toga od tih birtijasa? s obzirom gdje zivimo bojim se da mu neko ne bi koljeno raznio :'(
a gle...iskreno, lako se dođe do podataka tko je podnio prijavu, tak da....ne znam kaj je najpametnije napravit....jedino da se udruži više susjeda ili cijela zgrada pa podnese prijavu....ovako, ne znam...ima svakakvih ljudi...nažalost
tnx tak sam si i mislila...banana republic
CroatianAngel
20-12-2011, 17:14
Trebam informacije za majku.
Ona glasi kao vlasnica barem 13 zemljišta čija vlasnica zapravo ne bi trebala biti (uz ostala zemljišta čija vlasnica je i treba biti). :D
Fora je u tome da su se u davna vremena seljaci pravili pametnima i da bi izbjegli plaćanje poreza zemlju su prenesli na oca i majku moje majke, što su oni tek kasnije saznali. Znači oni nisu potpisali da se nešto na njih prepiše, samo se prepisalo. Kako su moj djed i baka umrli (djed još prije mog rođenja) ta zemlja je sada prenesena na moju majku. Ta zemlja glasi na našu obitelj preko 50 godina, djed je još plaćao porez za nju itd a mama je platila prijenos itd. Znači računamo u troškove raniji porez, prijenos nakon smrti, vodoprivredu... kroz tri generacije.
Jedan od vlasnika je htio prodati zemljište i nije mogao bez majčinog potpisa... dalja je obitelj pa mu je majka potpisala bez da joj je bio vraćen porez ili išta. Bez ikakvog profita. Ja sam ju savjetovala da za ostala zemljišta to ne radi.
Ta zemljišta mi naravno ne obrađujemo (nemam takvih poriva:D) ni nisu njeni preci obrađivali, ali je barem tri generacije na naše ime. Koja prava ima moja majka ako stvarni obrađivači žele prodati zemljište, a ne mogu bez nje? I čija su to na kraju zemljišta ako su moji preci samo formalno vlasnici, od tih zemljišta nisu vidjeli ni z? :D
Meni osobno nije do tih zemljišta, ima ih moja obitelj i previše... ali isplati se imati čiste papire. Živim Bogu iza nogu gdje je sve moguće. :D
CroatianAngel
22-12-2011, 17:10
Da podsjetim na pitanje. ::E:
Ona glasi kao vlasnica, kog boli k kako su zemljišta prenesena, njihovi starci su prenesli na njene roditelje i to su sad njena zemljišta i nema im što ih natrag samo tako vraćati?!
Jel da? ::E:
Mislim, realno, meni nije u interesu da ih samo tako besplatno vrati, natrag prepiše na djecu onih koji su prepisali na njene roditelje. Ja ju potičem da ih više ne prepisuje, i da se posavjetuje sa odvjetnikom, zemljišta su njena. Samo mi prvo potvrdite da ima smisla ne prepisati natrag ta zemljišta bez ikakvih naknada. :rotfl:
Pa ako je ona upisana na ta zemljišta kao (su)vlasnica, i želi 'prepisati' ta zemljišta ili svoje suvlasničke dijelove nekome...onda je njena stvar što će raditi sa njima :D Naravno, ako je uz naknadu, super :D
CroatianAngel
22-12-2011, 22:01
Ostali nisu obitelj, ni dalja ni bliska. Tako da se vlasništva ostalih zemljišta ne želi odreći ako ne mora. ::E: Zašto bi samo tako vraćala zemljišta, njihovi starci su iskorištavali njene starce, sad je vrijeme naplate. Njeno zemljište, njeno za raspolagati. :mrgreen:
Tnx!!
Može li mi netko reći nešto o varanju građana nezakonitim naplaćivanjem kamata i troškova opomena prema Zakonu o obveznim odnosima?
I sama sam svjedok toga da kada ne platim račun za internet VIP stick, stigne mi opomena te iako platim određeni iznos u idućih desetak dana od navedenog dana naplate, na idućem računu su zaračunati troškovi opmene 25kn.
Život danas nije nimalo lak, i normalno da ljudi kraj sto drugih problema zametnu račune i plate ih kasnije ali telekominikacijske tvrtke, pa i one koje pružaju usluge kablovske televizije, banke...redovito zaračunavanju troškove opomene i to sa iznosima koji su previsoki s obzirom na troškove administracije.
Žali im se da si platila u razumnom roku nakon dospjelosti i da su bezveze slali opomenu pa da nećeš platit te troškove. Al koliko znam, to nije nezakonito niti su to kamate. Niš, drugi put nemoj zametnut račun!
Može li mi netko reći nešto o varanju građana nezakonitim naplaćivanjem kamata i troškova opomena prema Zakonu o obveznim odnosima?
I sama sam svjedok toga da kada ne platim račun za internet VIP stick, stigne mi opomena te iako platim određeni iznos u idućih desetak dana od navedenog dana naplate, na idućem računu su zaračunati troškovi opmene 25kn.
Život danas nije nimalo lak, i normalno da ljudi kraj sto drugih problema zametnu račune i plate ih kasnije ali telekominikacijske tvrtke, pa i one koje pružaju usluge kablovske televizije, banke...redovito zaračunavanju troškove opomene i to sa iznosima koji su previsoki s obzirom na troškove administracije.
Opomena u ovom slučaju, po mom, zapravo ima karakter ugovorne kazne, koja je za novčane obveze zabranjena.. ( 270/3 ZOO) dakle, ne bi to smjeli naplačivati
E sad, sličan je slučaj bio sa Zagreb parkingom.. ima na netu presuda USUDA... al muka je to utjerat
ALI, ako uspiješ tvoje ime bit će zapamćeno i bit ćeš legal celebrity
Opomena u ovom slučaju, po mom, zapravo ima karakter ugovorne kazne
A po mom nema. :D Već se pričalo ovdje o tome i nekakvo objašnjenje koje smo sklepali je - to su troškovi sastavljanja opomene (plaća radniku koji ju je sastavio i odnio na poštu) plus poštarina. E sad, možda USUD to drugačije tumači, a možda i ne! Pošalji na ocjenu zakonitosti. :mrgreen:
A sto je sa troskovima izrade obicnog racuna, postarinom i sl? Gdje su oni iskazani? Cudno bi bilo takvim troskovima opravdavati troskove opomene, pogotovo kad uzmes u obzir da su troskovi druge opomene obicno dva puta veci. Valjda su naglo poskupili radna snaga i post. troskovi...
Uostalom ratio odredbe je malo dugaciji... Duznik kod novcanih obveza UVIJEK placa zak.zat.kam., dok kod ostalih vrsta obveza toga nema; zato zakonodavac, da bi izjednacio polozaj duznika kod svih vrsta obveza zabranjuje ugovaranje ugovorne kazne za novcane obveze.
Inace, po meni :) je ta odredba bezveze. U drugim drzavama toga nema.
Kad sam rekao da po mom mišljenju nema karakter ugovorne kazne, zapravo sam mislio da bi se gore navedenim moglo opravdat te troškove opomene. Svjestan sam da to zapravo jest ugovorna kazna. Doduše, prije je bilo da je samo 25 kuna opomena, nisam znao da je druga dupla. Tih 25 još i moš opravdat troškovima, al 50 bome nemreš.
remorker988
12-01-2012, 15:34
Kojim propisom je uređeno davanje stipendije?
Ne samo studentima nego i npr. nekome za stručno usavršavanje...
zoo?
to je opći propis
a svaki stipenditor obično ima svoja pravila, bilo uopćena u pravilniku, bilo konkretizirana u natječaju
remorker988
16-01-2012, 22:07
zoo?
to je opći propis
a svaki stipenditor obično ima svoja pravila, bilo uopćena u pravilniku, bilo konkretizirana u natječaju
Konkretno me zanimalo da li izvanredni student može dobivati stipendiju? Jer ne vidim prepreku tome, a neki kolege tvrde da to nije moguće...
Inače, poznanik mi se bavi web dizajnom u slobodno vrijeme. Jedna tvrtka ga je angažirala da im napravi web stranicu i dogovorili su cijenu od 500 kuna. On je student i nisu sklopili nikakav ugovor niti ništa. Izradio je stranicu i stavio na svoj server kako bi ju kupci mogli vidjeti. Nakon toga su mu oni dali par primjedbi koje je ispravio te je unio tekst koji su oni htjeli. Na kraju su tražili od njega da sa dna stranice obriše svoje podatke kao kreatora stranice, na što nije pristajao (jedino pod uvjetom da mu stranicu plate 2000 kuna, na što nisu pristali). Na kraju je naručitelj odustao od posla zbog tog njegovog potpisa na dnu stranice.
Nakon nekog vremena je otišao čisto iz znatiželje na njihovu stranicu da vidi kakav su dizajn stavili i bio šokiran kad je vidio identičnu stranicu koju im je on poslao, samo što nije bilo njegovog potpisa na dnu.
Dakle, naručitelj je angažirao nekog drugog dizajnera koji je "ukrao" dizajn (potpuno je identičan). Jedino je obrisao njegov potpis sa dna.
Kako da natjera naručitelja da skine tu stranicu sa interneta? Ne traži lovu ni ništa, kaže da je stvar principa i želi ih zakonski prisiliti skidanje sadržaja sa neta jer je to njegovo "intelektualno vlasništvo". Može dokazati da je prije njih stavio na server stranicu identičnog dizajna te ima poruke o dogovaranju posla.
ako pravilnik/natječaj to dopuštaju, može. pritom stipenditor sam predlaže uvjete koji naravno moraju biti u skladu s ustavom, prisilnim propisima i moralom
u teoriji...u praksi svi zahtjevaju da si redovit student! od gradskih, sveučilisnih, opcinskih, županijskih, pa i firme npr adris...iako ako imas rođu u firmi sve se da riješit :D
a čuj, kod nas ak je stavljen kao uvjet prosjek iznad 3.5 i uvjet s prethodne godine, nemre se nikak prijavit vanredni :D
ok, osim onih koji svojevoljno ostaju vanredni, al nisam siguran da je takvih puno
a čuj, kod nas ak je stavljen kao uvjet prosjek iznad 3.5 i uvjet s prethodne godine, nemre se nikak prijavit vanredni :D
ok, osim onih koji svojevoljno ostaju vanredni, al nisam siguran da je takvih puno
izvanredni studenti su u teoriji kao osobe koje rade, naravno faxevi upisuju bolestan br izvanrednih i cijeli sustav je izvitoperen. uopce taj status ni na nebu ni na zemlji bi se trebao ukinuti.
uvjet je recimo za mzos stipendiju da si redovni student. opcija za izvanredne ne postoji na obrascu.
da skratimo - iako načelno nema prepreke, faktična je skoro uvijek tu :D
malimrav85
23-01-2012, 10:40
Može mi netko objasnit koji je postupak s povratom poreza? Tipa, kupim nekaj u SLO, kaj moram ispunit itd.
moraš tražiti da ti daju papire za tax free na blagajni dok plaćaš tu robu koju si kupio, oni ti sve ispune, ti im trebaš samo dati putovnicu i onda poslije sa svim tim papirima odeš na granicu kod slovenaca da ti ovjere i to onda možeš podići kod nas
malimrav85
30-01-2012, 23:17
Poslao sam prigovor HAKOMU-u.
Zakonski rok da mi odgovore je danas.
Kome se sad mogu žalit jer nisam dobio odgovor?
Aj javim ti sutra kad provjerim u pravnoj u vipu
malimrav85
30-01-2012, 23:41
da sam bolje učio upravno sad bi znao di se nalazi ono nešto o šutnji administracije
za sad sam samo našao ovo:
PRIGOVOR
Izjavljivanje prigovora i postupanje po prigovoru
Članak 122.
(1) Prigovor se izjavljuje čelniku tijela, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.
(2) Odredbe o obliku, sadržaju i predaji žalbe na odgovarajući se način primjenjuju i na prigovor.
(3) Čelnik tijela odlučuje o prigovoru rješenjem u roku od osam dana od dana izjavljivanja prigovora.
(4) Protiv rješenja prvostupanjskog tijela o prigovoru može se izjaviti žalba, a protiv rješenja drugostupanjskog tijela o prigovoru može se pokrenuti upravni spor. Ako nema drugostupanjskog tijela, protiv rješenja tijela o prigovoru može se pokrenuti upravni spor.
odi na dio o žalbi odmah u 105.čl pa nadalje! mozes se žalit zbog nedonošenja rješenja...
malimrav85
13-02-2012, 21:05
Plaćanje iz članka 34. ovoga Zakona smatra se konačnim nakon što se provede namira na računu banke platitelja i na računu banke primatelja u Hrvatskoj narodnoj banci.
Imao jesam bankarsko ali sam zaboravi sve.
Koji je to dan?
Opet VIP sere curi da su primili uplatu prekasno 1 dan i zaračunali joj 25kn opomenu.
:mrgreen:
It is on again, motherfuckers!
:rotfl:
Ne znam odgovor na pitanje al moja preporuka - na internet bankarstvu si označi kao datum plaćanja 1 dan prije dospijeća. Čini mi se da ako ne označiš, PBZ plati odmah ako si poslao do određenog sata. Tipa, ako pošalješ u 11 navečer, provest će se tek ujutro.
Inače mi ovo pada na pamet:
ZOO:
Plaćanje putem banke ili poštom
Članak 177.
(1) Ako se plaća posredovanjem banke ili druge pravne osobe kod koje se vodi račun vjerovnika, smatrat će se, ako ugovorne strane nisu drukčije odredile, da je dug namiren kad banci, odnosno spomenutoj pravnoj osobi stigne novčana doznaka u korist vjerovnika ili nalog (virman) dužnikove banke, odnosno druge pravne osobe da odobri računu vjerovnika iznos naznačen u nalogu.
malimrav85
13-02-2012, 21:44
radi se o plaćanju u poslovnici.
mislim da se do 12h provodi taj dan inače idući, preko internet bankarstva. osim ako se radi o istoj banci, onda ide odma.
Editiro sam post al već si postao. Enivej, po logici tog članka treba gledat kad tvoja banka šalje nalog banci vjerovnika. A to nemam pojma, imam fobije od čitanja općih uvjeta poslovanja svih vrsta. Baci oko, možda imaju neki FAQ.
caesarus 14
14-02-2012, 23:24
kada ja kao nasljednik iza pokojnog oca...nasljedujem nekretnine od bakinog brata koji nije imao zenu ni djecu,a uz mene su nsljednici iza moje bake moj stric i deda koji se odriču nasljedstva u moju korist ...da li moram platit onaj porez od 5 posto na nasljedenu imovinu ili tako nesto?
vidi jesi li u kategoriji
Članak 14.
Porez na nasljedstva i darove ne plaćaju:
1. bračni drug, krvni srodnici u ravnoj liniji, te posvojenici i posvojitelji umrlog ili darovatelja,
2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, ako su živjeli u zajedničkom kućanstvu s ostaviteljem u trenutku njegove smrti ili s darovateljem u trenutku primitka dara. Zajedničkim kućanstvom u smislu ovoga Zakona smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje,
ako nisi:
Članak 7.
(1) Obveznici poreza na nasljedstva i darove su fizičke i pravne osobe, koje na teritoriju Republike Hrvatske naslijede ili prime na dar ili steknu po drugoj osnovi bez naknade imovinu na koju se plaća porez na nasljedstva i darove.
(2) Ako se nasljednik odrekne nasljedstva ili ga ustupi u ostavinskom postupku, porez na nasljedstva i darove plaća osoba kojoj je nasljedstvo pripalo ili joj je ustupljeno.
u svakom slučaju moraš prijavit u roku 30 dana
remorker988
15-02-2012, 00:02
Što navesti u prigovoru na prekšajni nalog zbog upravljanja automobilom od 300 konja, mladi vozač. Dobio je 1000 kuna kazne.
Ima 21 godinu, vozi S klasu od 300 konja i zaposlen je tako da otpada neimaština, studiranje...
Da pokušam sa činjenicom da se vraćao s posla i da nije ugrožavao promet pa da mu daju samo opomenu?
Ja bih naveo da mi je auto od staraca i da nemam para za svoj i da sam svjestan da činim prekršaj ali da nemam drugi auto pa tražim oslobođenje od kazne ili barem opomenu. Također neke spike u smislu da svakodnevno vozi od 18te godine i da smatra da mu stečeno iskustvo omogućava da vozi tako jaki auto bez opasnosti za druge. Daj još parametara. :mrgreen: Iako malo bi me bilo sram to pisat za sebe da vozim S klasu. :D
remorker988
15-02-2012, 08:57
Auto je njegov :D
Mislim da nema previše šanse al kaj sad, probat ćemo.
Lik je profesionalni vozač (završio srednju školu za vozača) i samim tim smije voziti šlepere od 500 konja al ne smije svoj auto, još jedan paradoks ovog zakona :neko:
Dao si mi dobru ideju za ovo "stečeno iskustvo", reći će na sudu da je profesionalni vozač sa više godina iskustva bez ijednog prekršaja te da se vraćao sa posla, pa što bude biti će :)
Edit: sad sam saznao da su ga dva puta zaustavili. U 9. i 11. mjesecu, svaki put oko 22-23h kad se "vraćao sa posla". Divota :iviv:
caesarus 14
15-02-2012, 10:12
hvala.... mislim da je iz ovog vidljivo da cu morat onda platit porez pošto nit sam bio u zajednickom kucanstvu s bakinim bratom niti sam srodnik s njim u prvoj liniji..ispravite me ako griješim
remorker988
15-02-2012, 23:12
Otkriven još jedan apsurd Zakona o sigurnosti prometa na cestama... moj frend smije sa 18 godina voziti kamion sa 400kw ali ne smije osobni automobil iznad 75 :wink:
caesarus 14
20-02-2012, 12:12
prvo sam dobio sredinom 12 mjeseca da moram platit porez za neke parcele koje sam naslijedio od bake..platio sam to...i danas mi naknadno stize jos da moram platit jos pozamasnu svotu poreza za ostale parcele koje nisu bile ukljucene u rješenje koje sam dobio u 12.mjesecu... na ovom rješenju od 12 mjeseca je datum sastavljanja 1.12. a na ovo dva koja sam dns dobio su datumi sastavljanja isto na jednom 1.12 a na drugom 22.11. sve prošle godine...jel mogu se zalit na datum isporuke tuh rješenja s obzirom da su radeni s razlikom od tjedan dana a dostavljeni s razlikom od 2 mjeeseca?? ... i zašto uopcće moram platit porez pošto sam sve te nekretnine naslijedio od bake koja je to naslijedila od svojih brata i sestre koji su umrli prije nje...zar nisam ja onda prvi nasljedni red iza svoje bake( pošto nasljedujem po osnovi iza svog pokojnog oca) i to nasljedujem sve znaci od bake...nije bitno sta je ona to nasljedila od njih??...hvala na odgovoru unaprjed
caesarus 14
20-02-2012, 19:27
anybody???
gle ja bi ti toplo preporucila posto se radi o vecoj lovi da potrazis savjet kod odvjetnika a ne kod studenata...znam da puno naplacuju sat ali kaj se mora-se mora
ili na legalisu potrazi savjet! ;)
caesarus 14
20-02-2012, 19:46
kaj se mora onda se stvarno mora :) al tek sam sad skuzio da su uplatnice zapravo napisane na moju pokojnu baku...tak da i da zelim to platit ne smijem jel da ?
Frend je dobio zahtjev za ovrhu zbog neplaćene kazne za parkiranje. Ima rok od valjda 8 daan da se žali pa me eto zamolio da mu to napišem. Budući da nemam pojma o tome, a imam jedan ispit do diplome neugodno mi je reći da baš nikakvog pojma nemam. Koliko znam, ta kazna za parkiranje je ustvari ugovorna kazna na novčanu obvezu i to je protivno prisilnim odredbama ZOO. Je li valja taj žalbeni razlog? Je li prolazi to?
Pa daj pročitaj u rješenju na temelju čega se plaća porez. I kaj ne bi smio platit tuđi dug. :D Samo ćeš ti bit platitelj, a ne tvoja baka.
Koliko znam, ta kazna za parkiranje je ustvari ugovorna kazna na novčanu obvezu i to je protivno prisilnim odredbama ZOO. Je li valja taj žalbeni razlog? Je li prolazi to?
Kaj to nije već usklađeno sa odlukom Ustavnog suda? Ne parkiram se baš u zonama pa nije da pratim. :D Al pitanje je dal se on nepropisno parkirao. Npr na invalidskom mjestu, na zelenoj površini ili nešto takvo. Jer to je onda kazna na temelju prekršaja.
Pretpostavljam da je to po Rješenju od JBa doneseno. Ako se bude žalio, to ide u parnicu i prolongira se. Ne znam jel to usklađeno sa odlukom Ustavnog suda, ali sumnjam da će mu taj argument uopće proći. Prigovor ti se može izreći na temelju činjenice da je dug podmiren, zastario, etc etc. Tako da ove kerefeke ne bih preporučio, jer ih sud neće popušiti tako lako.
Može se praviti blesavim pa reći da dug nije specificiran, da se iz računa ne vidi što je točno on dužan etc, makar opet, to bu bilo toliko očito usmjereno na odugovlačenje postupka, troškovi će rasti, a na kraju će se donijeti (most likely) presuda njemu na štetu.
Ako se pak bude pravio potpuno blesavim (kako ovršenici često rade) i ne napravi ništa, sjest će mu na tekući račun. Što je samo po sebi velika jebada, a i ne isplati se radi relativno malenog iznosa za koji se donijelo Rješenje o ovrsi.
Najpametnija je možda stupiti u kontakt sa ZGParkingom i eventualno im objasniti situaciju (teška situacija doma, student, starci bez posla yadayadayada). Oni te priče slušaju na dnevnoj bazi, ali znak dobre volje (uplata recimo iznosa od 100,00 kn) bi ih mogla oraspoložiti i natjerati da povuku ovrhu.
malimrav85
20-02-2012, 22:18
moraš dat više detalja za taj parking
Dobio je kaznu da nije platio parking. Ono kaj ti na vjetrobransko staklo šiknu. On je drugi dan platio parking za auto (na broj računa koji je dobio na kazni) i ima potvrdu, mislio je potvrdu pokazati kao dokaz da je parking plaćen, ali sa zakašnjenjem. Ne znam kako je to pravno regulirano. Dosta je zbunjujuća ta odredba u ZOO.
Fala svima na odgovorima.
Ako je platio, onda neka uputi Prigovor na predmetno Rješenje sa preslikom te uplatnice, jel, navodeći kako je rečeni dug podmiren. Majmuni to vjerojatno nisu proknjižili na vrijeme pa su onda bubali ovrhu. Ako će sve proći ok, povući će Prijedlog i obustaviti ovrhu.
Dakle, ako se nismo razumjeli. On je platio parking na račun zg parkinga, ali nije platio kaznu. Tu nastaje problem.
Jel to "kaj ti na staklo šibnu" cjelodnevna parkirna karta ili kaj? Jer ako je, ovo mi zvuči kao dost dobra osnova za prigovor (samo pitanje je neš treće ali objašnjenje iz trećeg posta) => http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503335656&forum=29
To je inače objašnjenje Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. No listao sam dalje rezultate na googlu i naišao na ovo => http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=136783 . To mi je i prije palo na pamet, da se parkiranjem na označenom mjestu prihvaćaju opći uvjeti poslavanja ZG parkinga u kojima vjerojatno piše nešto tipa da se neplaćanjem karte "naručuje" dnevna parkirna karta. Jer ugovor se može sklopiti i konkludentno "kad ponuđenik pošalje stvar ili plati cijenu te kad učini neku drugu radnju koja se na temelju ponude, prakse utvrđene između zainteresiranih strana ili običaja može smatrati izjavom o prihvatu" (čl. 262/2 ZOO). Tak da toliko o žalbi.
Al opet se postavlja pitanje dal se želi parničit (s obzirom da žalba na zahtjev za ovrhu inicira parnicu, prema mom shvaćanju galijunovih riječi) za 200 kuna ili koliko je ta "kazna/cjelodnevna karta" s rizikom da sud ne bude cijenio ovaj stav sa legalisa pa izgubi parnicu i plati troškove koji su maaaaaaaaalo viši od 200 kuna. Nisam vičan Ovršnom zakonu al ako se može odustat od ovrhe, nek plati dug pa će ovi odustat. Mada imam filing da neće odustat od ovrhe i da čim zahtjev postane pravomoćan to je to. Također imam filing da će platit i troškove ovrhe skupa s dugom čak i da ovi odustanu od ovrhe. :D
Al nemrem se ne nasmijat na čovjeka koji dobije "kaznu" za parkiranje i nakon toga ide platit originalnu cijenu parkinga. :D
Opet, vrlo vjerojatno se radi o cjelodnevnoj karti. Eh sad, Đ je dobro shvatio moje riječi. Tu se prvenstveno postavlja pitanje koliko se tvojem frendu isplati parničiti oko stava kojeg je zauzela udruga potrošača, a koji sud može, ali i ne mora prihvatiti. Mind you, njihovo objašnjenje je validno, ali postavljati neke pravne standarde za 200 kn glavice mi se čini kao nesigurna oklada. Prvenstveno zato jer vjerojatno i sudu ta odredba nije sasvim jasna (tj ovisi o stavu suca, a vjeruj mi, prvostupanjski suci nisu zainteresirani kreirati bilo kakvu pravnu praksu), a troškovi koje bi tvoj frend platio bi bili veći, jer bi u toj parnici morao posegnuti za uslugama odvjetnika, a Rješenje tj. Prijedlog je vjerojatno donesen sa memorandumom nekog od ureda koji zastupaju ZGHolding. Dakle troškovi bi narasli višestruko (to ne bi bila neka astornomska cifra, ali i 2.500,00 kn je 12,5 puta više od glavnice, ako uzmem u obzir da je 200 kn ta cijelodnevna).
Glede obustave/povlačenja ovrhe. Cilj ovrhovoditelja je da naplati dug. U većini slučajeva su stranke voljne pristati makar i na obročnu otplatu, samo d ase dug vrati i da se predmet završi. Sve dalje iziskuje dodatne troškove i po jednu i drugu stranu. Ukoliko ovršenici pokažu dobru volju za otplatom duga, ovrhovoditelji u najvećem broju slučajeva povlače prijedloge. S tim da se otplaćuje prvo troškovi postupka, pa kamate, pa glavnica, osim ako se ovršenik i ovrhovoditlej drugačije ne dogovre.
A u ovih 8 dana nek frend nazove odvjetnički ured/ZGHolding i vidi što se i kako da srediti da ne bi oni krenuli na prisilno izvršenje, jer jednom kad se u FINAi blokira račun, all hell breaks loose i onda je stravična jebada sa otvaranjem podračuna, a da ne pričam o tome koliko ti to sjebe svakodnevnicu. A sve radi 200 kn...
caesarus 14
22-02-2012, 23:13
joooooooooj unistit ce me ovi porezi na nekretnine...moze mozda neki koristan link vezan uz te poreze,konkretno nasljedivanje i operezivanje i darivanje ?? hvala
caesarus 14
23-02-2012, 14:03
c'mooooooooooon savjetnici
Dobil buš odgovor. nemrem sada piskarati nadugo i naširoko. Danas kasnije navečer il sutra buš znao okvirno.
ako se jedna osoba (srednjoškolac) obrati školskom psihologu i traži savjet u vezi s drugom osobom koja joj je prijatelj i ima anoreksiju i pritom slučajno (ne želeći) otkrije identitet te osobe, smije li psiholog o anoreksiji druge osobe obavijestiti razrednika i prema kojem propisu?
fat drummer
27-02-2012, 22:06
rekao bih da smije obavijestiti jer nije doktor te druge osobe, a toj drugoj osobi je ugroženo zdravlje
don_corleone
27-02-2012, 22:15
Ja mislim da bi bilo korisnije obavijestiti roditelje i/ili CZSS.
ne smije jer se profesionalna tajna odnosi na sve informacije koje osoba kaže, neovisno o kome i čemu se radilo
don_corleone
28-02-2012, 07:11
Nisam upoznat upotpunosti sa konceptom službene tajne ali to onda izgleda ovako: Doktore, moj susjed x govori da je sve spremno za ubojstvo y. I doktor mora javiti policiji.
U situaciji 2: Doktore, sumnjam da moj susjed x ima neku opasnu bolest i ne znam kako mu pomoći. Doktor nikome ne smije reći ni riječi.
Jesam dobro shvatio?
a mislim, strogo uzevši fat je u pravu jer liječnička tajna obvezuje samo za info o zdravstvenom stanju. u tom smislu i zakon o lječništvu
Članak 21.
Sve što liječnik sazna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, moveliki kuracra čuvati kao liječničku tajnu i može je otkriti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika.
ali ipak, usuđujem se reći, važniji dokument (kodeks medicinske etike) pak kaže
Sve ono što je liječnik saznao obavljajući svoj posao smatra se liječničkom tajnom. Liječnik ju je obvezan čuvati i pred pacijentovim bližnjima, ako to pacijent izjavi, a i nakon njegove smrti, osim u slučaju kad bi čuvanjem liječničke tajne ugrozio život i zdravlje drugih ljudi. Čuvanje liječničke tajne proteže se i na sve sustave kojima se podaci o bolesniku prenose, obrađuju i pohranjuju.
jer se ipak radi o zahtjevima profesije
dakle, naš liječnik vjerojatno ne bi kazneno odgovarao, ali bi odgovarao stegovno...
i mind u, pričamo o psihologu?
al da, isti je pattern
don_corleone
28-02-2012, 09:26
Dakle psiholog bi mogao pozvati tu osobu na razgovor (za koju je saznao da je bolesna) i procjeniti iz razgovora njeno stvarno stanje i eventualno dalje reagirati prema okolnostima slučaja. U slučaju njegovog dugog jezika razredniku može odgovarati stegovno.
fat drummer
28-02-2012, 14:44
a mislim, strogo uzevši fat je u pravu jer liječnička tajna obvezuje samo za info o zdravstvenom stanju. u tom smislu i zakon o lječništvu
ali ipak, usuđujem se reći, važniji dokument (kodeks medicinske etike) pak kaže
jer se ipak radi o zahtjevima profesije
dakle, naš liječnik vjerojatno ne bi kazneno odgovarao, ali bi odgovarao stegovno...
i mind u, pričamo o psihologu?
al da, isti je pattern
dobro, a ovaj dio đorđi (osim u slučaju kad bi čuvanjem liječničke tajne ugrozio život i zdravlje drugih ljudi.)
nije da netko okolo namjerno širi hiv...jer to znaci da ugrozava zivot i zdravlje drugih. to sto netko ima anoreksiju ne ugrozava zivot i zdravlje neke dr osobe, nego samo svoj imo
don_corleone
28-02-2012, 16:10
osim u slučaju kad bi čuvanjem liječničke tajne ugrozio život i zdravlje drugih ljudi - po meni iz ovoga proizlazi da on mora upozoriti roditelje jer svojom šutnjom ugražava život osobe za koju se sumnja da ima anoreksiju, vjerojatno bi bilo potrebno prije popričati sa tom osobom
fat drummer
28-02-2012, 17:29
nije da netko okolo namjerno širi hiv...jer to znaci da ugrozava zivot i zdravlje drugih. to sto netko ima anoreksiju ne ugrozava zivot i zdravlje neke dr osobe, nego samo svoj imo
pa ako se odredba odnosi na čuvanje tajne pacijenta što mu ovaj nije, onda se svakako odredba o zdravlju drugih ovdje primjenjuje jer on jest ti drugi. zdravlje primarnog pacijenta nije nikako ugroženo, ugroženo je zdravlje druge osobe. zamjenite anoreksiju sa recimo rakom. treba li reći roditeljima tog djeteta da im djete ima rak koji je lječiv?
To je užasna analogija što ću rado objasniti kad dođem doma
fat drummer
28-02-2012, 21:51
jedva čekam. dakle zamjenio sam jednu vrstu doktora sa drugom i jednu bolest sa drugom, samo što je rak svima ajme liječi me odmah, a anoreksija je meh, bolest za manekeke
pa nije razlika u tezini bolesti nego u vrsti bolesti nemres usporedivati psiholoski poremecaj/bolest s fizičkom bolesti. ne slazem se ugl s tobom da se o takvim stvarima moze lajati okolo. ak se vec laje onda ok aj roditeljima, srodnicima, czss ali razrednici?!
fat drummer
28-02-2012, 22:14
kako ne mogu uspoređivati recimo depresiju ili bipolarni poremećaj sa rakom? suicidalnost? i nije to lajanje uokolo već lajanje uvjetno rečeno razredniku, koji priznajem ti nije ni mater ni ćaća, ali ima neku odgovornost prema tebi te je također pozvan javiti css-u ako vidi da je dijete zanemarivano do strane roditelja
anoreksija je uz to što je psihološki poremećaj i ozbiljan poremnećaj u ishrani koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i super linije
dakle, tekst "ako se radi o ugrožavanju života ljudi" odnosi se na čuvanje tajne nakon smrti, nema veze s čuvanjem tajne za vrijeme života
analogija s djetetom ne valja jer su roditelji ti koji kao zakonski zastupnici djeluju u ime djeteta i normalno da bi liječnik njima trebao reći (dijete tu u priču ulazi samo eventualno, ovisno o dobi)
ponavljam, psiholog nije liječnik
nisam siguran vrijede li za njih ista pravila iako pretpostavljam da da, s obzirom da se radi o profesionalizmu koji je više-manje isti svugdje
koncept profesionalne tajne se ponekad (kao u ovom slučaju) čini nerazumnim, ali to je cijena koja mora bit plaćena radi neugodnijih iskustva s kojima se susretalo prije uvođenja tog koncepta
fat drummer
28-02-2012, 22:25
ajde georgee ne seri. pročitaj fino da piše a i nakon smrti. dakle, jednostavno se proteže obveza i nakon smrti, obveza koja vrijedi i za života.
uostalom ako nije liječnik nije vezan ovom obvezom i kodeksom etike te može raditi što želi. ja ne znam u kojem vi to svemiru živite, ali me strah
kako ne mogu uspoređivati recimo depresiju ili bipolarni poremećaj sa rakom? suicidalnost? i nije to lajanje uokolo već lajanje uvjetno rečeno razredniku, koji priznajem ti nije ni mater ni ćaća, ali ima neku odgovornost prema tebi te je također pozvan javiti css-u ako vidi da je dijete zanemarivano do strane roditelja
anoreksija je uz to što je psihološki poremećaj i ozbiljan poremnećaj u ishrani koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i super linije
a zato si ti tako vitak:mrgreen:
ne umanjujem opasnost i tezinu psihičkih bolesti, ali osobito u toj sferi mislim da bi se posebno i liječnici i psiholozi trebali ponašati oprezno i u rukavicama. upravo zato sto se često ne manifestiraju vidljivo, vec utvrduju samo u razgovoru ili tokom terapije, ovakvi slucajevi samo poticu ljude da skrivaju svoje probleme jer nemaju povjerenja u psihologa/liječnika (s razlogom kao sto vidimo iz prilozenog)
začudio bi se
a vjerujem da sam ipak malo bolje upoznat s problematikom, bez uvrede
dakle, trebaš razlikovat pravilo i iznimku
iznimka je ovdje ako se radi o ugrožavanju života/zdravlja drugih
čak i da se o hivu radi, očito ne razumiješ koncept liječničke tajne
eto klasični primjer
pacijent ivo ivić ima hiv. njegova supruga to ne zna
treba li liječnik o tome obavijestiti nejgovu suprugu?
ne, najviše što može je nagovarati ga, u razumnoj mjeri, da joj to kaže
prije nego kaj počneš filzofirat, navedeni slučaj je iz prakse
fat drummer
28-02-2012, 22:34
jel njegova supruga maloljetna?
onda super...
nema razlike
ako je malolejtna, a supruga, onda ima poslovnu sposobnost, dakle isto je
ako nije supruga (dakle, da si previdio tu činjenicu), onda je pod roditeljskom skrbi i ak bi iko trebo bit obaviješten, onda su to njeni roditelji kao zakonski zastupnici
i ne, koncept liječničke je tajne je strog, dakle ni njenim roditeljima to ne bi trebalo reć
fat drummer
28-02-2012, 22:39
da hvala ti na tome što si mi objasnio da su u prvom primjeru radi o nekom tko je pod roditeljskom srkrbi,a u drugom ne. jer nisma nimalo ciljao na to.
pošto osoba u prvom primjeru zna da ima bolest ne vidim zašt bismo ju obavještavali.
pod dva, i dalje mi nisi objasnio zašto je to grozna analogija
pod tri ne vidim kako se odredbe kodeksa lječičke etike primjenjuju na nekoga tko, po tvojim tvrdnjama to nije. svrha školskog psihologa je da cinka djecu roditeljima.
jer je irelevantno jel pod roditeljskom skrbi ili ne
zato što zapravo raspravljamo treba li ona ili njeni roditelji biti o tome NE obaviješteni
kao što rekoh, ne znam jel se primjenjuje
al znam što je profesionalna tajna i njena bit
a njena bit je čuvanje povjerenja. nema povjerenja ak ti moš birat koje infos možeš dat
fat drummer
28-02-2012, 22:48
mislim da je ipak bitno je li pod skrbi ili nije. traži se pristanak skrbnika da se takva tajna otkrije, dakle roditelji imaju mogućnost utjecati na tajnu, ali ne i saznati ju...
možda je praksa takva, ali onda je nerazumna
zvuči apsurdno, ali tako je
doduše, sad sam si malo razmislio o školskim psiholozima i tamo je profesionalna etika stvarno na nuli
al to je valjda njihova uloga, kako kažeš
brooklyn
29-02-2012, 19:47
Situacija je sljedeća: prijatelj mi je sudjelovao u tučnjavi koja je za posljedicu imala teže tjelesne ozljede. Iako on tvrdi da je u startu bio pao na pod i niječe da je zadao udarac u određenom dijelu tijela gdje je nastala ozljeda nad oštećenim, ipak je prepoznat od oštećenog jer je jedini bio priveden u postaju. Znam da je kazna za nanošenje teških tjelesnih ozljeda od 6 mjeseci do 3 godine ali ne razumijem kako jedan može biti optužen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda za koje je sam oštećeni rekao da su ih nanijeli četvero ljudi. Moje je pitanje, koja je praksa sudova u ovom pogledu? Da li je nužna kazna zatvora zbog prijeloma nosa i sl. ili je vjerojatnije da dobije uvjetnu, novčanu kaznu itd. ako nije prije kažnjavan?
don_corleone
29-02-2012, 20:19
Jel bio napadnut?
očito ne
gle, ako itko ovdje i radi u uredu, ne radi kazneno
takva pitanja se pitaju odvjetnika kojeg obavezno treba uzet pa mkar crkavo od gladi
ako nije kažnjavan, ako je divan krasan uzoran, priznao itd naravno da postoji mogućnsot da se koriste mjere upozorenja, dapače, vjerojatne su ako se radi o mlađem punoljetniku
ovdje ima prostora i za oslobođenje, tako da.. nek uzme odvjetnika
moguće je da na kraju bude kažnjen samo za sudjelovanje u tučnjavi što apsolutno otvara mogućnost za primjenu uvjetne osude
brooklyn
07-03-2012, 14:18
Ne, on je napao.
Bio je kod odvjetnice. Ova mu je rekla da je vjerojatnost da dobije zatvorsku kaznu mala, ali da će sigurno u tom slučaju dobiti uvjetnu koja ide do 5 godina.
Imao je par prekršaja, ali nikad nije krivično kažnjavan.
Uglavnom hvala na odgovoru.
:smartass:
imali smo nekoliko sličnih slučajeva..radi se o tome da ukoliko se radi o teškoj tjelesnoj to se može okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva...sve ovisi o tome kolika je teška ozljeda i o X drugih okolnosti...a budući da je imao par prekršaja..znači da je sklon činjenju prekršaja (sad opet ovisi kakvih)...a to mu je vrlo otegotna okolnost..a kakva je praksa sudova? sve zavisi od slučaja do slučaja..a i o tome pred kojeg suca dođe :D
Može li mi netko odgovoriti u kojem se iznosu kreće novčana kazna za članak 626., stavak 1.,podstavak 2. prema Zakonu o trgovačkim društvima,koji glasi:
2. kao član uprave, odnosno izvršni direktor protivno odredbi članka 251. stavka 2., odnosno u svezi odredbe druge rečenice stavka 1. članka 430. ovoga Zakona ili kao likvidator protivno odredbi članka 374. stavka 2., odnosno u svezi odredbe članka 471. stavka 5. ovoga Zakona u slučaju da je društvo nesposobno za plaćanje ili da je prezaduženo ne zatraži otvaranje stečajnog postupka.
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.
Hvala
Kazneno je djelo pa se primjenjuju odredbe KZ-a o novčanoj kazni i njezinoj maksimalno visini
Kazneno je djelo pa se primjenjuju odredbe KZ-a o novčanoj kazni i njezinoj maksimalno visini
Tražim po KZ-u,ali ne mogu naći iznose,kud to spada?
don_corleone
11-03-2012, 22:22
Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela
Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela
Hvala ti.
cokolada1
12-03-2012, 10:51
Da li netko zna da li redovan student može raditi normalan posao tj. uspostaviti radni odnos preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (dakle ne na studentski ugovor), ako da, gubi li neka prava? Hvala!:)
fat drummer
12-03-2012, 12:38
nope, ne možeš biti osiguran preko dvije osnove
Situacija je sljedeća: prijatelj mi je sudjelovao u tučnjavi koja je za posljedicu imala teže tjelesne ozljede. Iako on tvrdi da je u startu bio pao na pod i niječe da je zadao udarac u određenom dijelu tijela gdje je nastala ozljeda nad oštećenim, ipak je prepoznat od oštećenog jer je jedini bio priveden u postaju. Znam da je kazna za nanošenje teških tjelesnih ozljeda od 6 mjeseci do 3 godine ali ne razumijem kako jedan može biti optužen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda za koje je sam oštećeni rekao da su ih nanijeli četvero ljudi. Moje je pitanje, koja je praksa sudova u ovom pogledu? Da li je nužna kazna zatvora zbog prijeloma nosa i sl. ili je vjerojatnije da dobije uvjetnu, novčanu kaznu itd. ako nije prije kažnjavan?
ninap je dala dobar odgovor, naposlijetku sve ovisi o sucu.
Kakva je točno tjelesna ozljeda nanesena?
Zatvorsku kaznu (kao nekažnjavana osoba) neće zasigurno dobiti osim ukoliko je riječ o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi, garantiram!
don_corleone
12-03-2012, 19:39
Da li netko zna da li redovan student može raditi normalan posao tj. uspostaviti radni odnos preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (dakle ne na studentski ugovor), ako da, gubi li neka prava? Hvala!:)
Nek me netko ispravi ali mislim da možeš na ugovor o djelu sad ne znam samo kako je sa porezom shema
studentski ugovor je ugovor o djelu
don_corleone
12-03-2012, 21:12
studentski ugovor je ugovor o djelu
vidiš nisam to nikad povezao sa ugovorom o djelu makar kad si razmislim sasvim je logično :)
ne, ekšli kad vadiš ugovor u sc-u nice and shiny piše UGOVOR O DJELU :mrgreen:
don_corleone
13-03-2012, 10:44
Nisam nikad vidio studentsku ugovor. :D
možeš tražiti posao i preko hzz-a, samo te vode kao tražitelja zaposlenja, a ne kao nezaposlenu osobu..
Iskreno, ne znam ni jednu odredbu koja bi ti branila da budeš stalno zaposlen i da redovno studiraš. Ovo sa zdravstvenim se lako riješi jer te faks ne sili da budeš osiguran preko njega, jednostavno se prijaviš po drugoj osnovi i to je to. Ipak, imalo bi smisla da zakon to brani.. sad gdje je ta odredba točno, ne znam..
remorker988
13-03-2012, 16:02
Kupio sam novi komp.
Nakon par dana korištenja počeo se kvariti (usred rada se pojavi plavi ekran, reset i opet je u redu, tako u krug).
Odnio sam ga na servis i nakon tjedan dana su mi ga vratili "popravljenog".
Nakon par dana korištenja opet kvarovi i plavi ekran.
Odnio sam ga na servis i dva tjedna su ga popravljali i vratili mi ga "popravljenog i testiranog".
Nakon par sati korištenja pojavio se isti kvar.
U petak idem opet na servis i više mi se stvarno ne da navlačiti s njima. Kakve su šanse da dobijem povrat novca ili novi proizvod?
Navećer ću proučiti Zakon o zaštiti potrošača i ZOO, al me zanima da li je tko od vas imao kakvo iskustvo sa neispravnim kompom, mobitelom ili nečim sličnim i tražio povrat novca ili novi?
Insecure
13-03-2012, 16:58
Hm, ovo nije pravni odgovor, vec malo tehnicke naravi, ali morala sam odgovorit...
Ja sam imala slican problem, moguce da ti ram memorija nije bas kompatibilna sa maticnom plocom.
Recimo DDR2 ima razne serije, neke ranije a neke kasnije izasle, i cak recimo kad su od istog proizvodjaca a drukcije serije, moguce je da ne pasu, tj. koce jedna drugu nesto.
Ne znam zasto se to desava, ne zna se zapravo.
Vjerojatno ti je komp noviji pa ide na DDR3 pretpostavljam, pa ako imas ta 2 keksica od memorije, probaj ih testirati svakog zasebno.
Cak se zna dogodit da ti u jednom slotu za memoriju RAM radi bez beda, u drugi kad ga stavis, nakon 10ak minuta rada iskace plavi ekran, resetira se kompjuter i tako...
Testiraj zasebno keksice u razlicitim slotovima prije nego vratis komp. :)
fat drummer
13-03-2012, 17:37
troo dat... progotovo ako imaš dva čipsa memorije i onda ih staviš u ganged mode.. probaj malo prčkati sa ramom, ako znaš kako
ali inače da će ti dati pare nazad to sumnjam, ali mislim da bi uz relativno malo truda mogao tražiti novi ram ili/i novu matičnu
remorker988
13-03-2012, 20:30
ali mislim da bi uz relativno malo truda mogao tražiti novi ram ili/i novu matičnu
Već su stavili novi ram kad je bio prvi put na servisu. Drugi put su dva tjedna testirali komp i zaključili da ne valjaju windowsi.
Mislim da ću morat biti neugodan u petak.
fat drummer
13-03-2012, 20:36
ne valjaju windowsi? to nema smisla... ne kužim kaj to znači, da si jedini dobio pokvarenu istovjetnu kopiju windowsa? ne valja hardware ili neki drugi program kolje windoze. osobno sada bih skinuo na tvom mjestu bilo koje druge windowse ili ubuntu i probao s time.
remorker988
13-03-2012, 21:20
Ma izmišljaju izgovore. Jednostavno ne znaju popraviti kvar i to je to. I zato bi tražio od njih novi komp ili novac.
Kupio sam komp bez windowsa, frend ih je snimao i pojavljivao se taj plavi ekran.
Nakon servisa (i prvog i drugog) oni snimaju windowse i sve je po starom.
Sigurno je problem u hardwareu ali oni ga ne mogu naći.
Insecure
13-03-2012, 21:54
Stvar je u tome da i kad bas nov ram stavis, ako ne pase ta serija i sudara se s drugom ramicom, bit ce plavi ekran i sve to skupa. Ja sam pokusavala mijenjat na nizu frekvenciju na kojoj rade, jer sam mislila da mozda jedna radi na 866 a druga na 1066 MHz medjutim isti je problem, one su cak na istoj frekvenciji i problem ostaje.
Cak taj ram koji radi probleme prodje sve super na bilo kojem testu ram-memorije i prikazuje je ispravnu i ne nalazi nijednu gresku, pa se po tome ne moze otkriti. Cinjenica i jest da ce ta ramica pasat nekom drugom na nekoj drugoj maticnoj ploci i da ona jest ispravna, samo tebi radi probleme, tako da to sto su oni stavili novu ramicu nema bas nikakav znacaj.
Mozda su u biosu podesene na vecu frekvenciju nego to dopusta tvoja maticna, ali sumnjam da bi se takva greska potkrala nekom servisu, dunno really.
Damn, stvarno ces morat malo bit grub :mad2:
Uzmi zoo da im možeš mahat pred nosom. :D Ja sam to jednom htio napravit al kad sam došao tamo su mi popravili naočale bez riječi pa nije bilo potrebe. :(
Već su stavili novi ram kad je bio prvi put na servisu. Drugi put su dva tjedna testirali komp i zaključili da ne valjaju windowsi.
Jesi siguran da su stavili novi ram? Jesi otvorio kuciste i zabiljezio serijske brojeve? I kako testiranje kompa moze trajati 2 tjedna? Par dana max, a i to zahtijeva malo posla od ljudskoga bica, pustis programe da odrade svoje i onda presaltas komponentu/promijenis postavke u biosu.
Netko te mulja, a i po mom iskustvu u tim servisima uglavnom rade majmuni tako da nista cudno.
Za pocetak, odi na net, nadi svoj model maticne i rama (sa ovime recimo: http://www.aida64.com/) i na stranici proizvodaca maticne nadi compatibility chart za ram
Odbijem dati kontroloru u tramvaju osobnu, on zove policiju (znam da me ne smije zadržavati, ali recimo da ja ostanem :D) i šta sad?
Hoće kazna biti veća jer je policija morala dolaziti (pretpostavljam da ne) i hoće mi policija pisati dodatnu kaznu, zapisat u svoju evidenciju ili nešto (isto pretpostavljam da ne)?
Hvala =)
malimrav85
15-03-2012, 09:34
Ne, ne.
Ali nemoj ostat.
brooklyn
20-03-2012, 17:42
ninap je dala dobar odgovor, naposlijetku sve ovisi o sucu.
Kakva je točno tjelesna ozljeda nanesena?
Zatvorsku kaznu (kao nekažnjavana osoba) neće zasigurno dobiti osim ukoliko je riječ o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi, garantiram!
A gle teška tjelesna ozljeda može biti i slomljeni prst. Pošto je frend bio pijan, ne sjeća se točno... ali ovaj je došao na prepoznavanje tjedan dana nakon, pa pretpostavljamo da nije ništa strašno. Naravno postupak još nije krenuo pa ne znamo ništa jer ti nitko ništa neće reći. Al hvala vam na odgovorima svima.
Može li u oporuci stajati ovakav uvjet: Mom sinu X ostavljam kuću u Šibeniku i Vikendicu u Sisku, no ukoliko X bude potraživao nužni dio u ostavini moje žene, tada mojoj kćeri Y ima pripasti polovica navedenih nekretnina?
pitanje je zapravo jel taj uvjet nedopušten, odnosno nemoralan?
moram priznat da nisam siguran (jebiga, takve stvari se nauče u praksi), ali da mi je to malo sumnjivo
on njemu de facto zabranjuje da stječe imovinu koja mu po zakonu pripada
a i čudno mi je ovo
sjebe kćer pa napakosti sinu ak ga sjebe
ne znam baš
ne bih se čudio da je valjano, al da smrdi - zaudara
Upravo to, i ja mislim da bi se taj uvjet prosuđivao kao nemoralan, iako to de facto i ne mora biti tako.. npr. otac je 1/1 vlasnik jednog dijela imovine, a majka je 1/1 vlasnik drugog dijela imovine.. Iako su oboje ulagali u imovinu kao zajedničku, u zk. jedan dio glasi na jednog (oca), drugi dio na drugog (majku), nema suvlasništva..
Oni bi svoju imovinu, koja je po prilici vrijednosno jednaka, rasporedili na način da čitava očeva imovina ide sinu, a da sva imovina majke ide kćeri.. tako da nužni nasljednici nisu u konačnici zakinuti. Ipak, zakon im i dalje omogućuje da traže nužni dio..
taj cijeli institut je jako loše napravljen kod nas... na kraju ispada da im je najbolje da sklope ugovore o doživotom i tako riješe cijelu stvar..
Kupio sam hard disc prije nekih 2 godine i vec ima neko vrijeme otkako ne radi. Sad bih ga odnio na servis. Jamstvo vrijedi jos najmanje pola godine.
Eeee sad. Cijene su skocile i vise nego dvostruko.
Mene zanima sljedece ukoliko ga ne uspiju popraviti:
1) hocu li dobiti povrat novca a) onoliko koliko sam ga platio ili b) onoliko kolika je njegova danasnja trzisna vrijednost
2) dobit cu novi i isti hard
ili nesto trece.
Volio bih da bude ovo pod 1b i 2.
fat drummer
03-04-2012, 21:04
da, naši prodavači imaju tu fiks ideju da ako cijena nečemu poraste da kupac plaća razliku (ali obrnuto ne vrijedi, da su hardovi pojeftinili ne bi ti vratili novce)
trebao bi dobiti novi hard istog kapaciteta i brzine pisanja, neovisno o cijeni
EleanorRigby
03-04-2012, 21:06
ne toliko pravnički, koliko iskustveni odgovor: dobit ćeš novi isti hard disk :)
Zna li itko postoji li i koji je točno broj za javnost na koji se mogu dobiti bilo kakve informacije o osobama u istražnom zatvoru (poput informacije zbog čega se osoba u istražnom zatvoru drži)?
Znam da takvo što prije nije postojalo, no danas sam bio uvjeravan da unazad godinu dana postoji.
Također, ukoliko je tko sa realnim znanjem iz kp-a i kpp-a zainteresiran za igranje nagađanja "zašto i koliko će se osoba x držati u istražnom zatvoru", neka mi se javi na pm. Za svaku kvalitetnu informaciju će dobiti kavu/čaj/sok/pivu!
Možeš poslati zahtjev Županijskom ili Općinskom sudu ili Hr.zavodu za statistiku da ti daju tu info (prema Zakonu o pravu na pristup informacijama)...
vidi više na : http://www.imamopravoznati.net/index2009.php?page=pristup
govorimo o statističkim podacima, ofc.
Je li jeftinije sklapanje jb. akta ili solemnizacija?
Znam da to ide i po vrijednosti predmeta ugovora, zanima me u situaciji kad je vrijednost ugovora ista, je li jeftinije solemnizirati ugovor ili dat jb da sastavi akt?
Jako mi je važno ovo pa tko točno i potpuno odgovori dobije kavu/sok/čaj/pivu i rep, ofc.
solemnizacija je 50% jeftinija
doslovno!
http://www.poslovniforum.hr/info/pravilnik_jb.asp
zanimat će te članak 12 i 16
fat drummer
22-04-2012, 14:22
proklet bijo đorđi, uzeo si mi sooook!
caesarus 14
30-04-2012, 10:22
ljudi...od vozila imam samo neku kopiju računa od kupnje od prije 10 godina...i imam rjšenje o nasljeđivanju od tate na kojem je taj traktor ...ali nemam nikakve druge papire od traktora niti prometnu niti nista drugo jer se vec 10 godina nije registrirao..tj nikad zapravo nije ni bio registriran...posto ga sad namjeravam prodat...mogu li na osnovu ta dva papira ( kopija računa,rješenje o nasljeđivanju) ishoditi i ostale dozvole za vozilo kako bi olaksao prodaju??...punoooo hvalaaaaaaaa unaprjed
caesarus 14
06-05-2012, 12:35
any body????
fat drummer
06-05-2012, 14:10
a iskreno nitko nezna jer malo tko prodaje neregane traktore. mislim da bi bi super bilo da imaš neki broj šasije na ta dva papira, tek toliko da se vidi da je kupljeni traktor nasljeđen. iako mislim da bi ti najlkaše bilo otići u mup i tako probati regati traktor na app. također, mislim da bi ga mogao prodati i nereganog onako na crno jer koliko me iskustvo služi traktor registriraju samo rijetki.
don_corleone
07-05-2012, 13:15
Frend mi je pozvan za svjedoka na sud ali on tada nije u RH jer ide u Poljsku na prvenstvo. Što on mora napraviti da javi sudu da ga nema? Ima možda neki formular koji treba popuniti ili?
fat drummer
07-05-2012, 16:21
daj mi javi kako će proć frend...
don_corleone
07-05-2012, 17:05
Neće mu dozvoliti ili? Što on uopće može napraviti?
Frend mi je pozvan za svjedoka na sud ali on tada nije u RH jer ide u Poljsku na prvenstvo. Što on mora napraviti da javi sudu da ga nema? Ima možda neki formular koji treba popuniti ili?
Na kaznenim sudovima - posebno na općinskom, može se nazvati suca (piše mu u pozivu koji je sudac) i reći da ne može doći, pa će odgoditi raspravu. Ista je praksa na trgovačkom sudu u Zagrebu.
Na kaznenim sudovima - posebno na općinskom, može se nazvati suca (piše mu u pozivu koji je sudac) i reći da ne može doći, pa će odgoditi raspravu. Ista je praksa na trgovačkom sudu u Zagrebu.
Upravo to, nije to tako strogo corleone... jednom dok sam ja bio svjedok optuženi se nije pojavio na prvom ročištu jer je šljakao na moru pa nije ni primio obavijest.
Sud je odgodio ročište i to prema tome kad nama svjedocima najbolje paše, tj prema tome hoćemo li bit u gradu ili na moru :D
don_corleone
07-05-2012, 19:02
Hvala na info. :D
A sad malo drugačije pitanje....
Netko iz Amerike je na jednom blogu defamirao mog frenda (neka internet drama, ali gadne stvari pišu) i još neke ljude iz raznih zemalja. Blog više nije aktivan, ali ako se ugugla ime mog frenda lako je povezati ga s osobom u rl. Može li se nešto učiniti? Npr. lik iz Turske kojeg je isto defamirao je na tamošnjem sudu dobio nalog protiv Googlea i članak o njemu je izbrisan.
Nek proba kontaktirati Google s nekim cease and desist prijedlogom prije nego što pokuša išta pravnim putem, moguće da mu izađu u susret.
Nek proba kontaktirati Google s nekim cease and desist prijedlogom prije nego što pokuša išta pravnim putem, moguće da mu izađu u susret.
Isprobano, rekli mu da rade jedino na sudski nalog.... Navodno je taj iz Turske koji je bio defamiran dobio taj nalog lagano, bez odvjetnika?! Pitat ću još na legalisu...
Ako se dogodi npr prometna nesreća i zbog određenih okolnosti hitna ne stigne, a službena osoba nam naredi da žrtvu odvezemo do bolnice u vlastitom automobilu, tko plaća nastalu štetu vlasniku automobila koji nije htio osobno voziti žrtvu, ali zbog okolnosti je morao.
Samo me zanima, u autoškoli mi nisu znali odgovoriti nakon što su rekli da moramo poslušati službenu osobu ( u njihovom primjeru policajca)....