View Full Version : Eutanazija
kad se radi o osobama koje boluju od teske, neizljecive bolesti, nisu svjesni vise okoline a uz to trpe teske bolove da li mislite da je prihvatljivo skratiti tim ljudima agoniju iz koje nema izlaza?
bestijica
24-04-2007, 22:33
Mislim da je....iako ...
Recimo da mislim da je moralno al nekak mi se to èini izjednaèeno ubojstvu. O tome se moŞe dugo raspravljat da ne doðeť do nekog pametnog zakljuèka.
opet doli sa nadobudnim topicima.. :roll:
:D
ja sam za .
ne postoji mogucnost izljecenja, kraj je izvjestan, svatko normalan bi zelio skratiti si muke. :?
Just a little bit
24-04-2007, 22:40
da
Robierre de Cochon
24-04-2007, 22:41
Bilo bi poĹželjno.
Nije lijepo ni ugodno...ali èovjek ne moŞe znati ako se ne naðe u takvoj situaciji.
Nitko ne bi smio bespotrebno patiti.
bob rock
24-04-2007, 22:49
kad se radi o osobama koje boluju od teske, neizljecive bolesti, nisu svjesni vise okoline a uz to trpe teske bolove da li mislite da je prihvatljivo skratiti tim ljudima agoniju iz koje nema izlaza?
đizs...
em je bolest teÅ¡ka, em je neizlječiva, em je svijest na razini istrunulog rakuna, em je bol opaka...
jel fali još koji detalj?
ono... nedostaje mu lijeva polovica tijela, bolesnik je ili svećenik ili srbin, kao mali dječak je ubijao skakavce, a kao veliki velike skakavce...
ak hoćeÅ¡ raspravu na koju će ti ekipa izletavati sa suludim stavovima, daj barem prostora i "za drugu stranu"... yune ti viÅ¡e nema toliko, pa ti nitko neće izletjeti sa "život je svet. hallelujah!"
mislim... zabavno je ubijati ekipu, al bar daj neki temelj zbog kojega nekog bolesnika ne bi trebalo ubiti...
uostalom tko bi vršio eutanaziju?
i kako? liječnici nisu skloni tomu, pa je vjerojatnije da ćeÅ¡ morat angažirat ili onog tipa za obdukcije ili mesara sa satarom da ga nasjecka uredno za spremit u lijes po pretincima... barem će familija uÅ¡tedjeti tridesetak centimetara za drvo ak ga misle pokopati... ak ga misle kremirati, navodno se iza ugla beskućnici griju na kanti za smeće.
ak hoćeÅ¡ raspravu na koju će ti ekipa izletavati sa suludim stavovima, daj barem prostora i "za drugu stranu"... yune ti viÅ¡e nema toliko, pa ti nitko neće izletjeti sa "život je svet. hallelujah!"
to si ti samo mislis...nadam se da me odredena ekipa nebu iznevjerila :-D
uostalom tko bi vršio eutanaziju?
i kako?
pokusavala sam se nasaliti sad al nejde...drugi put, na nekoj drugoj temi... ;)
NIKADA!
Eutanazija je kontra svega ťto ljudi predstavljaju. Gdje bi bilo èovjeèanstvo da se na svakom problemu govorilo "Eh, nema izlaza, amo se vratit na stabla."!?!
Makar bila uĹžasna bol, makar mi falilo 90% tijela, nikada neĂŚu reĂŚ Ĺživotu "pobijedio si!", nego stisni zube i guraj do kraja!
Pa da vidi ovaj svemir da nas nemoĹže zajebavat. :-D
annie sk
24-04-2007, 22:59
hm.. sto je sa tesko oboljelima koji su pri svijesti, svjesni svega, trpe bolove, znaju da ce umrijeti... struka - medicina niti takvima, koji svojevoljno zele eutanaziju, ne zeli pomoci na takav nacin, isto kao i onima koji nisu pri svijesti!
tema je ekstra diskutabilna, isto kao i tema o pobacaju - dali legalizirati ili ne pobacaj!
jedno je sigurno, nitko ne zeli umirati u bolovima...
fat drummer
24-04-2007, 23:01
ja s druge strane to ne vidim kao poraz... mislim umrijet Ìeť definitivno. sad ako imam joť pet tjedana Şivota od kojih Ìu èetiri provesti krepavajuÌi od bolova i pritom ne imati kontrolu crijeva ubijte me. who cares, ionako Şelim da sam mrtav
annie sk
24-04-2007, 23:02
NIKADA!
Eutanazija je kontra svega ťto ljudi predstavljaju. Gdje bi bilo èovjeèanstvo da se na svakom problemu govorilo "Eh, nema izlaza, amo se vratit na stabla."!?!
Makar bila uĹžasna bol, makar mi falilo 90% tijela, nikada neĂŚu reĂŚ Ĺživotu "pobijedio si!", nego stisni zube i guraj do kraja!
Pa da vidi ovaj svemir da nas nemoĹže zajebavat. :-D
u principu imas pravo, samo tesko je reci.. ''idem do kraja'' kad osoba zna da joj je kraj blizu, da joj je smrt neminovna..
ja sam isto za zivot i borbu ali ponekad je tesko boriti se i za zivot.
lako je nama pricati o ovoj temi...
u principu imas pravo, samo tesko je reci.. ''idem do kraja'' kad osoba zna da joj je kraj blizu, da joj je smrt neminovna..
ja sam isto za zivot i borbu ali ponekad je tesko boriti se i za zivot.
lako je nama pricati o ovoj temi...
Istina, lako je nama pricat, ali ja vjerujem (i nadam se) da bi ima hrabrosti i djelima potvrdit ovo gore( iako se nadam da necu morat, naravno ^^).
I da te ispravim, nije ponekad tesko boriti se za zivot. Uvijek je tesko boriti se za zivot.
annie sk
24-04-2007, 23:15
mislila sam tim trenucima.. kad osoba zna da ce umrijeti.. ponekad je tesko smoci snage i ici do kraja i boriti se za zivot kojeg zapravo niti osoba nema!
mislila sam na one vec bolesne
Dozvolit Ìemo vama liberalima eutanaziju, ako homoseksualnost bude jedna od tih neizljeèivih bolesti koje Ìe se njome kratiti :lol:
jebat ĂŚu mater onome ko me ozbiljno shvati
mislila sam tim trenucima.. kad osoba zna da ce umrijeti.. ponekad je tesko smoci snage i ici do kraja i boriti se za zivot kojeg zapravo niti osoba nema!
mislila sam na one vec bolesne
pretekla si me... :-D
Kad se radi o borbi u bitci koja je vec od pocetka izgubljena, stvari nisu uvijek toliko jednostavne... Koliko smisla ima trpiti do konacnog poraza, koji u biti donosi olaksanje?
Löwin Lily
24-04-2007, 23:24
Dozvolit Ìemo vama liberalima eutanaziju, ako homoseksualnost bude jedna od tih neizljeèivih bolesti koje Ìe se njome kratiti :lol:
jebat ĂŚu mater onome ko me ozbiljno shvati
:smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
:smt109
eu! tanazija! Nek se javi tko zheli da ga eutanaziram~ besplatno~
Pisati mi se ne da, imam previse oprecnih misljenja u glavi.
annie sk
24-04-2007, 23:33
pretekla si me... :-D
Kad se radi o borbi u bitci koja je vec od pocetka izgubljena, stvari nisu uvijek toliko jednostavne... Koliko smisla ima trpiti do konacnog poraza, koji u biti donosi olaksanje?
da, upravo! opet, svatko ima svoje misljenje. neke osobe su spremne na borbu do samog kraja, bez obzira na sve, druge se predaju na pocetku... tu nema pravila!
mozda je malo gruba rijec - poraz! smrt se ne moze nazvati porazom, koliko god tako izgledala, jer u konacnici svi cemo mi umrijeti. sad, kad i od cega nevazno.
Koliko smisla ima trpiti do konacnog poraza, koji u biti donosi olaksanje?
Odkad se smrt smatra porazom. Neki su gorili je su rekli da je Zemlja okrugla, pa im ta smrt nije poraz.
Smisao je pokazat da si èovjek! Treba opravadat ťta smo na vrhu hranidbenog lanca! Uhvati Şivot zubima i ne puťtaj do zadnje sekunde! :)
Edit: Evo annie me malo pretekla.
er u konacnici svi cemo mi umrijeti. sad, kad i od cega nevazno.
Tako je, bitno je samo kako!
borba za zivot...bitka...smrt je poraz... ma sve to metaforicki... kaj ste se za tu jednu rijec uhvatili? :-D
annie sk
24-04-2007, 23:43
borba za zivot...bitka...smrt je poraz... ma sve to metaforicki... kaj ste se za tu jednu rijec uhvatili? :-D
zato jer bakica koja umre sa recimo 80 godina nije porazena!
nije niti ona osoba koja umre puno prije nego bi trebala..
samo malo kriva rijec... poraz!
zivot nekad namijeni i donese teske stvari i situacije protiv kojih se tesko moze..
ali skuzile smo se... ;)
bob rock
24-04-2007, 23:46
Eutanazija je kontra svega što ljudi predstavljaju. Gdje bi bilo èovjeèanstvo da se na svakom problemu govorilo "Eh, nema izlaza, amo se vratit na stabla."!?!
povlačim komentar... nismo dugo čekali...
Makar bila užasna bol, makar mi falilo 90% tijela, nikada neæu reæ životu "pobijedio si!", nego stisni zube i guraj do kraja!
Pa da vidi ovaj svemir da nas nemože zajebavat. :-D
dakle, boriÅ¡ se protiv onoga kome se u startu ne plače za nečim o čemu nema svijest...
ako to želiš promatrati sa religijskog tornja, tu tvoje mišljenje ima solidne temelje.
međutim, Å¡to s onima koji to ne gledaju na način da svoj problem moraju istrpiti sami? funny thing... oni iz toga neće izaći jači.
Just a little bit
24-04-2007, 23:49
meðutim, ťto s onima koji to ne gledaju na naèin da svoj problem moraju istrpiti sami? funny thing... oni iz toga neÌe izaÌi jaèi.
potpuno se slazem
osim sto pati ta neka osoba, bogami puno pati i njena bliza okolina
dakle, boriť se protiv onoga kome se u startu ne plaèe za neèim o èemu nema svijest...
ako to ĹželiĹĄ promatrati sa religijskog tornja, tu tvoje miĹĄljenje ima solidne temelje.
meðutim, ťto s onima koji to ne gledaju na naèin da svoj problem moraju istrpiti sami? funny thing... oni iz toga neÌe izaÌi jaèi.
Eh? Ja prièam za sebe. Tko sam ja da drugima govorim kako Ìe se odnosit prema boli? Ja samo piťem svoje razloge zaťto bih trpio. Ako netko Şeli da ga se ubije, svakako.
Ne borim se ja protiv nièega, primjeti smajlije po mojim postovima.
Usput, ĹĄto bi bilo "oni koji svoj problem ne moraju istrpit sami"?
Aha sad sam ubra ono tvoje da ĂŚe netko izletit sa "Ĺživot je svet!". To ti nemam pojma stari, ali moj meni je :D.
annie sk
24-04-2007, 23:52
potpuno se slazem
osim sto pati ta neka osoba, bogami puno pati i njena bliza okolina
to sigurno. to je neizbjezno!
neki se trude boriti se upravo zbog svoje okoline...
ah... ovdje ima mali milijun razlicitih primjera, sudbina, misljenja, stavova..
bob rock
24-04-2007, 23:54
Ne borim se ja protiv nièega, primjeti smajlije po mojim postovima.
muahahaha... primjeti nedostatak smajlića u mom postu, a opet me nitko ne shvaća ozbiljno... bar dok ne ostane od reichstaga pepeo
bob rock
24-04-2007, 23:56
al opet... prije nego itko dođe u situaciju izvlačit varaždinke iz blata, pitam se Å¡to bi trebalo biti s pristankom familije... ili bolje... tko daje pristanak na skidanje bolesnog s elektronike?
bogami puno pati i njena bliza okolina
to nikad nisam kuzila al ne znam kak je to potpuno..al ozbiljno, kad tak nest gledas, fuckas okolinu i fuckas ljude koji su zdravi i gledaju to...
ja sam gledala meni dragu osobu svaki dan i mislila:ljudi nisu normalni...takvu smrt nitko ne zasluzuje....
annie sk
24-04-2007, 23:57
Aha sad sam ubra ono tvoje da ĂŚe netko izletit sa "Ĺživot je svet!". To ti nemam pojma stari, ali moj meni je :D.
pa zivot je svet!
ali trebala bi se postovati odluka osobe koja je smrtno bolesna i k tome svjesna, a umire u bolovima. mozda bi okolina trebala postovati zelju osobe, kakva god bila. jer okolina moze bodriti, govoriti da razumije tu osobu, ali ta okolina - obitelj - ne moze toj istoj osobi umanjiti bolove!
ne moze se govoriti o tome da je zivot svet kada osoba umire u bolovima...
ako kazem da eutanaziji u nekim slucajevima ne znaci da ne mislim da zivot nije svet....
fat drummer
25-04-2007, 00:00
jebote i sveti Şivot... koji kurac ti znaèi svetost Şivota ako si konstantno u neizdrŞivim bolovima. Şivot je svet my ass, Şivot je prvenstveno podloŞan nekoj kvaliteti
bob rock
25-04-2007, 00:00
al ozbiljno, kad tak nest gledas, fuckas okolinu i fuckas ljude koji su zdravi i gledaju to...
ja sam gledala meni dragu osobu svaki dan i mislila:ljudi nisu normalni...takvu smrt nitko ne zasluzuje....
do koje mjere treba imati takav stav?
koliko mjeseci?
nije lijep prizor gledati mjesecima polagano i neumitno propadanje... to zna u dobroj mjeri uzdrmati psihu jače od trenutne smrti... a oni Å¡to zaostanu živjeti moraju tako uzdrmani nastaviti funkcionirati... jer i oni utječu na druge
al opet... prije nego itko dođe u situaciju izvlačit varaždinke iz blata
blata, morta....
desi se... :-D
bob rock
25-04-2007, 00:04
život je svet
život je svet dok se ne broje poginuli...
a i zajebano je imati par milijardi svetih... nekako znaš gubiti kriterije... pogotovo ako te jedan takav svetac falusno napastuje zbog režija i stanarine
do koje mjere treba imati takav stav?
koliko mjeseci?
nije lijep prizor gledati mjesecima polagano i neumitno propadanje... to zna u dobroj mjeri uzdrmati psihu jače od trenutne smrti... a oni Å¡to zaostanu živjeti moraju tako uzdrmani nastaviti funkcionirati... jer i oni utječu na druge
pa zato se i trazi pristanak najblizih, morat ce zivjeti s tim ak se odluce na to...
fat drummer
25-04-2007, 00:09
znate ťto je ful smijeťno... da dans bobo rock uzme gun i prosvira si tikvu nitko ne bi ni rijeè rekao osim otvorite ťampanjac. svi bi se kao zgraŞali kako si je netko tako mlad i perspektivan oduzeo Şivot ali bi kurca itko spominjao svetost Şivota.
no bob je pao niz stepenice u drugom svemiu i polomio obje ruke i noge i u straĹĄnim je bolovima zbog napuknute slezene. on se sad naravno ne smije ubit jer mu je Ĺživot odjednom svet, a i ne mĹže jer su mu rukice i nogice polomljene
a i ne mže jer su mu rukice i nogice polomljene
al tu sam ja, koja bi bila duzna bobu vratiti to kaj je on mene spasil od zivog blata....
:-D
ultraviolet
25-04-2007, 00:15
apsolutno za eutanaziju.
umjesto suvislih argumenata za koje nemam ni snage ni pameti uputit ću samo na "život je more" koji izvrsno obražuje problematiku.
bob rock
25-04-2007, 00:15
pa zato se i trazi pristanak najblizih,
koje čeka određena imovinska korist...
lijepo je imati pretpostavke koje kažu da su ljudi časni i dobri.
nužno je imati pretpostavke koje kažu da su ljudi časni i dobri.
ali je isto tako nužno i zanemariti takvo načelo jer je istina takva da ljudi i nisu časni i dobri...
morat ce zivjeti s tim ak se odluce na to...
siguran sam da će im nasljedstvo u tome pomoći...
hebemu doli... ti si inspiracija za teme...
reci mi
bi li mogla otvoriti jednom topic u kojem bi postavila pitanje treba li jadranki kosor iskopati oči?
ono Å¡to hoću reć... zgradu vlade i sabora treba rekonstruirati jer ih je vlaga razmrdala.
nadalje, dokazana je činjenica da njoj oči ne trebaju jer ionako nikada ne vidi u čemu je problem stvari, a uostalom, time ćeÅ¡ učiniti dobro djelo jer ćeÅ¡ zbrinuti jednog psa za slijepce koje jadranka ionako voli (da ne govorimo o malim skautima koji će joj pomoći prijeći ulicu na crveno).
također, postoji mogućnost da se teta jadranka koncentrira na ono Å¡to govori bez da se rasplače svaki put za prasetom koje je zavrÅ¡ilo kao prÅ¡ut u kirinovu sendviču.
denzacar
25-04-2007, 00:17
Naravno da da.
Sumnjam da bi iko bio ljubitelj divota laganog gubljenja razuma dok si za sve prakticne svrhe mrtav (http://www.youtube.com/watch?v=JwW9L_qzqp8). Pluck it!
Ugasi struju i posalji ostatke na reciklazu. Neko mozda ceka jetru, bubreg ili srce.
Ostatke kremiraj i pepelom nadjubri kakav park.
Licno, vjerovatno bih sve dok mogu cut' i vidjet' bio p***a koja hoce da zivi. Ili dok se mozak moze prepakovati u kakvu drugu kutiju (http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_In_The_Shell)
No, ako bih zavrsio kao "komad mesa" - gasi to i lezi spavat'. :p
bob rock
25-04-2007, 00:23
znate što je ful smiješno
vrlo smiješno
no bob je pao niz stepenice u drugom svemiu i polomio obje ruke i noge i u strašnim je bolovima zbog napuknute slezene. on se sad naravno ne smije ubit jer mu je život odjednom svet, a i ne mže jer su mu rukice i nogice polomljene
sreća je takva da si ti u tom drugom svemiru medicinska sestra koja će mi mijenjati pelene za inkontinenciju jer ionako ne mogu obrisati rit...
Ma ja nebi htio bit eutanaziran iz èistog inata prema Şivotu. Oť me ubit? E neÌemo tako kolega! Prikljuèi me na aparat i nek troťim struju i nek sam biljka, al nije gotovo dok debeli bubnjar ne zasvira!
fat drummer
25-04-2007, 00:30
lol! i have drummed my dread tattoo! you are dead!
definitivno za!
po mom miťljenju bi moŞda bilo dobro da se to regulira na npr. slièan naèin kao donatorske kartice... jer kad èovjek trpi takve bolove ne moŞe se bať reÌi da je potpuno lucidan pa i njegov pristanak postaje upitan...
annie sk
25-04-2007, 00:52
hebote i sveti Şivot... koji qrtz ti znaèi svetost Şivota ako si konstantno u neizdrŞivim bolovima. Şivot je svet my ass, Şivot je prvenstveno podloŞan nekoj kvaliteti
da, zivot je svet u smislu da se treba boriti!
ali, ponekad je i ta borba uzaludna, smrt neizbjezna. u tome slucaju, ako je smrt neizbjezna a osoba trpi bolove treba postovati zelju te osobe ako ne zeli umirati u bolovima. takvoj bi se osobi trebalo pomoci!
da, za eutanaziju sam!
uostalom tko bi vrĹĄio eutanaziju?
i kako? lijeènici nisu skloni tomu, pa je vjerojatnije da Ìeť morat angaŞirat ili onog tipa za obdukcije ili mesara sa satarom da ga nasjecka uredno za spremit u lijes po pretincima...
1976.god. u drĹžavi California donesen je Zakon o pravu na smrt; pacijent moĹže u pismenoj formi odluèiti o prekidu terapije. Ujedno se ukida krivièna odgovornost lijeènika, te je on obavezan izvrĹĄiti pacijentovu odluku bez obzira na vlastita uvjerenja i miĹĄljenje. Eto tko ĂŚe vrĹĄiti eutanaziju! I mislim da je pitanje eutanazija za ili protiv krivo postavljeno...naime postoji viĹĄe vrsta eutanazija, a ja podrĹžavam pasivnu eutanaziju (ortotanaziju ) â znaèi pomoĂŚ umiruĂŚem na naèin, da mu se uskrati primjena terapije i sredstava kojima mu se odrĹžava Ĺživot, tj. prestanak medicinskog tretmana koji nema ĹĄanse poboljĹĄati pacijentovo stanje. Ortotanazija je potpuno suprotan postupak od distanazije gdje se nastoji neizljeèivom bolesniku maksimalno primjenom izvanrednih postupaka produljiti Ĺživot, a bez kojih bi on inaèe preminuo.
Koliko smisla ima trpiti do konacnog poraza, koji u biti donosi olaksanje?
Odkad se smrt smatra porazom.
Pa ti si prije toga rekao
Makar bila uĹžasna bol, makar mi falilo 90% tijela, nikada neĂŚu reĂŚ Ĺživotu "pobijedio si!"
Ako on (nedaj BoŞe) pobijedi, znaèi da si ti izgubio, a to se naziva poraz! I zato ako stvarno nema pomoÌi i pitanje je samo dana, a trpim uŞasne bolove, onda bi radje da me eutanaziraju, pa da odem s ovoga svijeta kad ja kaŞem, a ne kad bolest kaŞe
definitivno sam za eutanaziju. koja korist od odrĹžavanja na Ĺživotu kad nemaĹĄ viĹĄe niĹĄta od njega i kad nema ĹĄanse za oporavak?!
a poraz? koji poraz?! pa smrt je posljedica Şivota i nije poraz, sve nas jednom èeka
Nenene, nije poraz umrijeti, poraz je umrijeti bez bitke u takvoj situaciji. RazumeĹĄ?
pa smrt je posljedica Şivota i nije poraz, sve nas jednom èeka Pa ako je smrt posljedica Şivota, onda nije poraz, ali ako je posljedica sloÌudne bolesti, onda te je ta bolest porazila...na to sam ja mislio! Samo sam se nadovezao na "Lore" koji je ispravio Murphya, a prije toga je on spomenuo pobijedu (a suprotno od pobjede je poraz) ;)
Nenene, nije poraz umrijeti, poraz je umrijeti bez bitke u takvoj situaciji. RazumeĹĄ?
koja bitka?! bitka je unaprijed izgubljena
èim se rodimo smo jednom nogom u grobu - Zola
Nenene, nije poraz umrijeti, poraz je umrijeti bez bitke u takvoj situaciji. Razumeť? Znaèi ako znať da ti nema pomoÌi i Şeliť da te eutanaziraju onda si poraŞen, a ako nastaviť Şivjeti u velikim bolovima i naposlijetku naravno umreť u velikim bolovima znaèi da si pobijednik
èim se rodimo smo jednom nogom u grobu - Zola
Ăim se rodimo stojimo u redu za umrijeti...samo ĹĄto nekoga preguraju prije reda...jebiga :evil:
Nenene, nije poraz umrijeti, poraz je umrijeti bez bitke u takvoj situaciji. Razumeť? Znaèi ako znať da ti nema pomoÌi i Şeliť da te eutanaziraju onda si poraŞen, a ako nastaviť Şivjeti u velikim bolovima i naposlijetku naravno umreť u velikim bolovima znaèi da si pobijednik
u svakom sluèaju umreť, pa ne vidim razliku :?
osim u patnji, naravno ;)
Ma kako je izgubljena? Jesi li seubila prvom prilikom? Ne. Zaťto? Jer se Şivotu ne nalazi smisao u njegovom cilju, veÌ u samom Şivotu. Ne destinacija nego put. I bitka je proÌ taj put kao ťto bolji i potpuniji èovjek i naguťtat se usput. I kad ti Şivot baci biloťta stisnit zube i progutat, koliko tko moŞe. Ja znam da je neralno oèekivat od svakoga da Ìe imat snagu borit se sa eutanazijskom situacijim, ali nerealno je oèekivat i pravdu u svijetu pa i za to Şivimo i pokuťavamo je postiÌ.
u svakom sluèaju umreť, pa ne vidim razliku :?
osim u patnji, naravno ;)
MoĹžda ti ne vidiĹĄ, ali kladim se da taj netko osjeti ;)
Ma kako je izgubljena? Jesi li seubila prvom prilikom? Ne. Zaťto? Jer se Şivotu ne nalazi smisao u njegovom cilju, veÌ u samom Şivotu. Ne destinacija nego put. I bitka je proÌ taj put kao ťto bolji i potpuniji èovjek i naguťtat se usput. I kad ti Şivot baci biloťta stisnit zube i progutat, koliko tko moŞe. Ja znam da je neralno oèekivat od svakoga da Ìe imat snagu borit se sa eutanazijskom situacijim, ali nerealno je oèekivat i pravdu u svijetu pa i za to Şivimo i pokuťavamo je postiÌ.
Nemoj sada prelaziti s teme...mi tu ne govorimo o preprekama koje se u Şivotu trebaju savladavati, nego o trenutku kada viťe ne moŞeť dalje...pa trebať odluèiti dali Ìeť skonèati u velikim mukama, ili Ìeť se odluèiti na bezbolniji naèin
da, i ja sam sigurna da osjeti, zato ja i jesam za eutanaziju ;)
ne bi htjela tako patit ako mi nema spasa niti bi htjela da tako pate osobe do kojih je meni stalo
Ja znam da je neralno oèekivat od svakoga da Ìe imat snagu borit se sa eutanazijskom situacijim, ali nerealno je oèekivat i pravdu u svijetu pa i za to Şivimo i pokuťavamo je postiÌ.
ma koja "borba sa eutanazijskom situacijom"?!
nema borbe kad je sigurno da ĂŚe ta osoba uskoro umrijet!
Nemoj sada prelaziti s teme...mi tu ne govorimo o preprekama koje se u Şivotu trebaju savladavati, nego o trenutku kada viťe ne moŞeť dalje...pa trebať odluèiti dali Ìeť skonèati u velikim mukama, ili Ìeť se odluèiti na bezbolniji naèin
I to je prelaŞenje s teme. Jel mi prièamo o "umrijet Ìeť za sat vremena u velikim mukama ili za sat vremena bez njih" ili "umirjet Ìeť za sat u mukama ili sad bez njih?" jer je razlika?
I to je prelaŞenje s teme. Jel mi prièamo o "umrijet Ìeť za sat vremena u velikim mukama ili za sat vremena bez njih" ili "umirjet Ìeť za sat u mukama ili sad bez njih?" jer je razlika?
Nisam te razumio, neťto si krivo napisao! Da skratim...ako netko boluje od neizljeèive bolesti i zna se da mu nema pomoÌi, smatram da on (i samo on) ima pravo odluèiti dali Şeli da ga eutanaziraju ili ne! To ako je eutanazija dopuťtena, ne znaèi da se moraju ubiti svi koji su neizljeèivo bolesni, nego samo oni koji to Şele...i stvarno ne vidim smisao filozofiranja o tome kako je taj netko kukavica jer se predao u Şivotnoj borbi itd...
i stvarno ne vidim smisao filozofiranja o tome kako je taj netko kukavica jer se predao u Ĺživotnoj borbi itd...
pa ja ne vidim zaťto bi taj bio kukavica. jednostavno se pomirio s tim da mu nema spasa i odluèio umrijet dostojanstveno. ok da je netko zdrav poèinio samoubojstvo, taj je po meni je kukavica (ali to su dvije potpuno razlièite kategorije) , ali prièati o osobama koje bi pristale na eutanaziju kao o kukavicama nema smisla
@figo
Pa to nisam ni napisao.
SlaŞem se s tvojim stavom inaèe.
Ja oĂŚu reĂŚ da treba teĹžiti tome da se ne predajemo, a u samom trenutku, ako ti je previĹĄe bolno iĂŚ dalje, kad znaĹĄ da ti nema spasa, nema tu niĹĄta sramotno.
Iako, kaĹžem, ja se nadam da bi skupio snage da si ne skratim muke. Ăisto iz inata.
Ma... ja sam na poèetku sve to vrtija kroz zajebanciju, èim poènem pisat ozbiljno krivo me se shvati... pogotovo ovakve teme.
@lore - ma znam da ti nisi to napisao! Govorio sam opÌenito jer sam èitao puno takvih komentara (ne ovdje)! Danas sam pisao neki esej za eutanaziju i cijeli dan sam "istraŞivao" o tome, i onda veèeras doðem na forum i vidim tu temu :lol: E i bať sam danas bOG-a pitao neťto kada sam pisao sastavak i rekao mi je da kad me veÌ zanima ta tema pogledam South Park :"Best Friends Forever", pa ako nekog zanima... ;)
Za sve "prirodnjake".
Eutanazija ne bi postojala da medicina nije dosla do "neprirodne" razine ocuvanja zivota.
Svi aparati i ljekovi su koji odrzavaju takvu osobu na zivotu su neprirodni koliko i eutanazija kao takva.
Ali uvijek priznajem znanstveni optimizam......ali je ipak odluka na pacijentu.
1976.god. u drŞavi California donesen je Zakon o pravu na smrt; pacijent moŞe u pismenoj formi odluèiti o prekidu terapije. Ujedno se ukida krivièna odgovornost lijeènika, te je on obavezan izvrťiti pacijentovu odluku bez obzira na vlastita uvjerenja i miťljenje. Eto tko Ìe vrťiti eutanaziju!
Nije to tako jednostavno.
Ako se stvari i postave na ovaj nacin - da se tocno zna tko igra kakvu ulogu u samom cinu - opet je tu ljudski faktor. Istrazivanja u Velikoj Britaniji su pokazala da je ogroman postotak lijecnika, negdje preko 80% izjavio da nisu ziher sa sobom da li bi to radili i ako bi bilo zakonski regulirano i sasvim legitimno. Duznost lijecnika je pruzati terapiju i eutanazija se protivi toj temeljnoj duznosti - to je nemali konflikt. Naprosto bi se dogodilo u VB (a dogadja se u onih par drzava koje su krenule u tom smjeru) da ima manjak osoblja voljnih pomoci pacijentima na taj nacin jer to ne smatraju pomoci.
Usporedjuje se sa pobacajem - to nikako nije u istoj kategoriji.
Ako izuzmemo vjerska stajalista, postoji neko vladajuce misljenje u drustvu da je fetus do 3 mj. dio zenina tijela, prema njemu se odnose kao prema stvari jer taj fetus nije jos zivio izvan necijeg tijela, nije postao covjek sa svojim razmisljanjima, iskustvima i osjecajima.
Psiholoski je puno lakse raditi pobacaj na fetusu koji je (jer je nepoznat) gotovo kao stvar, nego eutanazirati covjeka koji lezi pred tobom.
Druga stvar - 'kandidati' za eutanaziju.
Koji stupanj boli je nepodnosljiv?
Kolike su sanse za izljecenje, ima li ih?
Tko daje pristanak u slucajevima kad pacijent nije rekao nista, a vise nije svjestan?
Tu je ogroman prostor za manipulacije.
Nacelno sam za jer nemam nikakvo pravo ljude tjerati da zive ako se osjecaju vec mrtvima, ali pod precizno definiranim uvjetima koji bi manipulacije sveli na minimum.
A to bojim se, nece se dogoditi nikada jer to nije pitanje da li covjek moze sam odluciti o svojoj smrti (jer moze - ljudi se ubijaju svaki dan, ne postoji KD samoubojstva jer je to apsurd) nego da li mu *institucije* mogu ili moraju omoguciti da ucini ono sto upravo te institucije nastoje sprijeciti i zbog cega su, na kraju krajeva i osnovane.
Smrt je u nekim slucajevima nedvojbeno humana, ali u kojim, kada i tko ce to podvesti pod neko pravilo?
Bez pravila drustvo ne funkcionira, pa tako ni eutanazija.
fidel_castro
25-04-2007, 11:51
Jesam za eutanaziju jer razmiťljam kako bih se osjeÌao u toj situaciji. Ono ťto je meni ipak najzanimljivije su rezultati anketa. Trenutno se 88% ljudi na forumu izjasnilo da su za eutanaziju. Znam da to nije reprezentativni uzorak, ali u svakom sluèaju je zanimljivo usporediti miťljenje studenata prava u odnosu na miťljenje naroda. Ne znam toène podatke, ali siguran sam da manje od 60% podrŞava eutanaziju.
Joť bolji primjer je s EU za koju znamo toène podatke. Nas se ovdje 70% izjasnilo za, a miťljenje naroda je oko 40%.
Poanta svega ovoga je da mi studenti prava zrelije razmiĹĄljamo od ostatka naroda! :-D
konzerva
25-04-2007, 14:15
ĹĄta zapravo mislimo pod eutanazija?
dobro je bog rekao, kad te umjetna pluÌa tjeraju da diťeť,elektroťokovi tjeraju srce da radi,a mozak je mrtav- ti zapravo i nisi Şiv! to je muèenje leťa!
ali problem je kad je èovjek pri punoj svijesti, trpi straťne bolove i kaŞe ubijte me ne mogu viťe.
problem je naime u tome ťto (kao ťto je netko rekao) bať i nisi ubrojiv u takvim trenucima. problem je ťto nitko nema pravo ubiti èovjeka! problem je hipokratova zakletva, odnosno etika. problem je ťto se i neizljeèive bolesti nekad izlijeèe, problem je tko moŞe odluèiti kada ljudski Şivot nema smila viťe? da li ikad uopÌe?
angel1cFruitcake
25-04-2007, 16:25
problem eutanazije nije problem osobnog stava, nije uopce bitno sto netko misli o tome, a kamoli pitanje religije i svetosti zivota.
problem eutanazije je u prvom redu ima li drzava pravo ulaziti u ovakav odnos, zabranjivati i stititi, ili je to ostavljeno privatnom odabiru.
ako i eutanazija nije pitanje drzave odnosno posredno drustva, onda nije cak ni pitanje samog oboljelog, nego ukljucuje i faktore kao sto su obitelj i uostalom i lijecnici koji bi to obavljali.
tko bi odlucivao o eutanaziji? sam pacijent svojim pismenim (usmenim) pristankom? bi li to znacilo da moramo potpisivati neke izjave (po punoljetnosti?) jer tko zna sto se moze dogoditi.
eutanazija se ne obavlja samo u slucajevima neizljecive bolesti i strasne boli, nego i u slucajevima kome takoder, a uostalom ako i ne moze nikako komunicirati s okolinom? ima li obitelj pravo odlucivati o necijem zivotu ili smrti? i nikad se ne spominju slucajevi zloupotrebe u pogledu donacije organa.
kako i na koji nacin prisiliti lijecnike da obavljaju eutanaziju, mijenjajuci lijecnicku etiku?
Vjerujem da će za određen broj godina eutanazija biti legalizirana/dekriminalizirana u većem broju zemalja kao Å¡to je to slučaj i sa pobačajem.
Eutanazija u podobliku se već primjenjuje. Åveliki kuracto isključivanje s aparata nego eutanazija? U ovom slučaju čovjek nije pri svijesti i ne trpi straÅ¡ne bolove a ipak mu se prekida život bez obzira kakav on bio. Jer tko može sa sigurnoÅ¡ću reći da se neće dogoditi čudo bez obzira Å¡to mu je mozak mrtav? Razlika je jedino u medicinskom stajaliÅ¡tu. LakÅ¡e je predložiti skidanje s aparata jer je medicinski dokazano da je čovjek bez ikakve moždane aktivnosti zapravo biljka.
Puno je teže svjesnom čovjeku ubrizgati preveliku dozu morfija i time biti odgovoran za njegovu smrt. I danas određen broj liječnika odbija raditi pobačaje jer se to protivi njihovom moralnom kodeksu. Masa liječnika ih radi.
Ako se eutanazija i legalizira uvijek će se naći oni koji će to provoditi.
Za ili protiv? Nemam pojma. TeÅ¡ko pitanje na koje bi mogla odgovoriti jedino ako se nađem u situaciji da mi netko blizak to traži. Da sam bolesna mislim da ne bih tražila eutanaziju jer bi se i do zadnjeg trenutka nadala da ću uspjeti. A opet kad čovjek trpi teÅ¡ke bolove na svaÅ¡ta pristaje.
@Romana - "Ako osoba nije u stanju iznijeti zahtjev, ona viĹĄe nije prihvatljiva za eutanaziju" - toga se drĹže one drĹžave u kojima je eutanazija dozvoljena.
Oni koji se protive tome, kao jedan od glavnih razloga (uz vjerske) navode opasnost od zlorabe eutanazije i zloèinu te planiranom provoðenju eutanazije po uzoru na situaciju u Njemaèkoj tijekom drugog svjetskog rata. (1939.god. Hitler je potpisao uredbu prema kojoj je bilo odobreno usmrÌivanje osobe koje je proglaťena neizljeèivom. Lijeènik Karl Friedrich Brandt bio je lièno odgovoran za proglaťavanje 275 tisuÌa ljudi neizljeèivima i svi oni su bili smaknuti. Sud u Nßrnbergu je dotiènog doktora Brandta osudio na smrt). Ali svaka institucija i svako oruðe moŞe biti zlouporabljeno i koriťteno za zloèin, pa to ne znaèi da mora biti zlorabljeno! Hitler je kao i eutanaziju zlorabio plin, pa to ne znaèi da se treba zabraniti prodaja plina.
@konzerva
Hipokratova zakletva nije problem...naime u Hipokratovoj zakletvi je stojalo izmeðu ostalog "Nikome neÌu, makar me za to i molio, dati smrtonosni otrov, niti Ìu mu za nj dati savjet." Ali Hipokatova zakletva se mjenjala tokom godina i u danaťnjem obliku (sada se zove Ženevska zakletva) ne piťe taj dio, ali piťe neťto drugo: "Niti pod prijetnjom neÌu dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti." A poťto smo zakljuèili da je eutanazija, ako niťta drugo barem humana, onda viťe ni ta zakletva nije problem ;)
Posrnuli
25-04-2007, 23:41
Ovak i onak viťe nemamo koristi od njih,èemu troťit resurse da ih se odrŞava na Şivotu ak Ìe umrijet ovak i onak... hladno,al kaj ja tu mogu...
@konzerva
Hipokratova zakletva nije problem...naime u Hipokratovoj zakletvi je stojalo izmeðu ostalog "Nikome neÌu, makar me za to i molio, dati smrtonosni otrov, niti Ìu mu za nj dati savjet."
Metadon je dobar primjer toga.
Antonio de Oliveira Salazar
09-09-2008, 02:49
Što mislite o eutanaziji mentalno teško zaostalih osoba, i neizlječivih psihičkih bolesnika ?
Što mislite o eutanaziji mentalno teško zaostalih osoba, i neizlječivih psihičkih bolesnika ?
Sto, nisu drustveno korisni pa ih je ok poubijati? :-D
fat drummer
09-09-2008, 10:51
to nije eutanazija, već ubojstvo
Antonio de Oliveira Salazar je napisao/la:
jel ti to ozbiljno?
Pa pitanje je po meni posve legitimno. Ako prihvatimo morbidnu konstrukciju prema kojoj osobe u trpe teške fizičke bolove i neugodna stanja trebaju imati pravo na eutanaziju - zašto ne onda razmotriti i mogućnost da se na isti način odstrane i teški psihički bolesnici?
Ako ćemo već biti eugeničari, onda budimo do kraja prčimmumater. Ciklon B u Vrapče!
Pa pitanje je po meni posve legitimno. Ako prihvatimo morbidnu konstrukciju prema kojoj osobe u trpe teške fizičke bolove i neugodna stanja trebaju imati pravo na eutanaziju - zašto ne onda razmotriti i mogućnost da se na isti način odstrane i teški psihički bolesnici?
Ako ćemo već biti eugeničari, onda budimo do kraja prčimmumater. Ciklon B u Vrapče!
meni je to ok...
Josip Broz Tito
09-09-2008, 16:48
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Bože mili s kim ja studiram...
Možda zato jer oni koji trpe teške fizičke bolove sami žele svoju smrt,a i humano ih je riješiti bolova.
Teški psihički bolesnici ne znaju što žele i zato ih držimo u posebnim ustanovama.
Čuj ovaj bi poubijao sve oko sebe :smt009
Ne brini se, tvoje poistovjećivanje s 30 godina trunućom krepalinom nije teški psihički poremećaj kakav bi opravdao eutanaziju. Više gadljiva bizarnost. Tako da nemaš brige.
Josip Broz Tito
09-09-2008, 17:07
Ne brini se, tvoje poistovjećivanje s 30 godina trunućom krepalinom nije teški psihički poremećaj kakav bi opravdao eutanaziju. Više gadljiva bizarnost. Tako da nemaš brige.
Moram priznati da je ovo bilo duhovito :-D
Ali zar stvarno misliš ovo što si rekao o eutanaziranju psihičkih bolesnika i kako to pravdaš pošto oni ne mogu odlučivati za sebe i biti odgovorni za svoje postupke?
Nisi me dobro razumio. Napisao sam odmah da je meni sam koncept eutanazije morbidan, ono poslije je bilo ironiziranje.
Čuj ovaj bi poubijao sve oko sebe :smt009nije li to radio cica po kojem si uzeo nick..
fat drummer
09-09-2008, 17:49
gle kada netko ima uznapredovali stupanj neizlječive bolesti i vrišti u bolovima svaki jebeni dan, te smatra kako zapravo nema nekog smisla idućih pet tjedan provesti u neopisivoj boli, shvaćam ga
dok got osoba moze micati i jednim prstom ili cak samo govoriti moguce je srediti da se sama ubije :-D od kada je samoubojstvo kaznjivo? sta ce mi otkopati tijelo iz groba i staviti ga u zatvor? :-D
problem je kada drugi moraju odlucivati o tudoj eutanaziji...ako netko napise upute i uvjete pod kojima zeli biti eutaniziran zasto nebi imao pravo na to? njegovo tijelo=njegov zivot :-D
Barroom Hero
10-09-2008, 14:37
Ja mislim da bi se trebalo svim samoubojicama omogućiti brzo i efikasno samoubojstvo. Ja bih izgradio stup visine 30m (valjda je dovoljno) ispod kojega bi se nalazila rupa koja se periodično posipava vapnom. Nikome ne šteti, diskretno je i bezopasno.
Varijanta za prodavanje smrtonosnih injekcija u ljekarni nije baš dobra jer bi bio preskup transport tijela svaki put kad netko umre na izlasku iz ljekarne.
konzerva
11-09-2008, 16:28
Ja mislim da bi se trebalo svim samoubojicama omogućiti brzo i efikasno samoubojstvo.
futurama? suicide booth :lol:
Ako ćemo već biti eugeničari, onda budimo do kraja prčimmumater.
Eutanazija teško bolesnih(fizički) ljudi nije eugenika, pobogu.
Možda ne na prvi pogled, ali ako razmotrimo situacije do kojih može doći u praksi, mislim da nije nerealno očekivati da će u slučaju općeg legaliziranja različitih formi eutanazije doći do općeg odstrela starijih i bolesnih ljudi. Treba uzeti u obzir da se takvi ljudi često smatraju društvenim teretom i beskorisnima.
Mogao sam si misliti da si neš ekstremno imao na umu. :lol:
fat drummer
12-09-2008, 22:25
Možda ne na prvi pogled, ali ako razmotrimo situacije do kojih može doći u praksi, mislim da nije nerealno očekivati da će u slučaju općeg legaliziranja različitih formi eutanazije doći do općeg odstrela starijih i bolesnih ljudi. Treba uzeti u obzir da se takvi ljudi često smatraju društvenim teretom i beskorisnima.
a kako razmotirmo situaciju u najekstramnijem izdanju onda bi mccain mogao pobjediti
ali jebi ga
a kako razmotirmo situaciju u najekstramnijem izdanju onda bi mccain mogao pobjediti
To ti je money in the bank :-D
legionar
13-09-2008, 01:57
Protiv bilo kakve eutanazije. :smt006
Antonio de Oliveira Salazar
13-09-2008, 03:19
Navodno tijekom bivše DDR jedini tko su slobodno mogli otići na "zapad" (ali one way) su bili starčeki, da ne budu teret državi.
Eutanazija je izmisljotina.
Osoba koja nema snage samu sebe ubiti ne treba ni ziviti. Takve bi ja pobio.