PDA

View Full Version : I. Opća Teorija Prava i Države

Pravokutnići
04-05-2005, 10:26
WEB KATEDRE
http://www.pravo.hr/otpd

KATEDRA
Prof. dr. sc. Vjekoslav Miličić - TMT 3, soba 25/II, vjekoslav.milicic@pravo.hr, zimski semestar-četvrtkom od 14,30 do 16,00 h; ljetni semestar-četvrtkom od 16,30 do 18 h
Dr. sc. Vanja-Ivan Savić - G 10, soba 18/I, vsavic@pravo.hr, konzultacije utorkom od 11,00 h
Dr. sc. Luka Burazin - G 10 18/I, lburazin@pravo.hr, konzultacije ponedjeljkom od 10,00 do 11,30 h
asist. Mario Krešić - TMT 14, sob 48/II., konzultacije ponedjeljkom od 8,00 h
asist. Tina Oršolić - TMT 14, soba 48/II., tina.orsolic@pravo.hr, srijedom od 13,00 h
Mr. sc. Barbara Preložnjak – TMT 3, soba 303/III., barbara.preloznjak@pravo.hr, utorkom od 12,00 - 13,30 h

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DJELA!

Po literaturi Berislava Perića, ispit se sastoji od 10 pitanja na zaokruživanje i 3 eseja. Pet bodova je potrebno za prolazak, uz napisane eseje.
Po literaturi Vjekoslava Miličića, ispit se sastoji od 3 eseja. U pravilu, to su "podnaslovi" knjige kako pišu u kazalu.

Pravo pristupa na kolokvije imaju i seminaristi i neseminaristi. Po literaturi B. Perića pišu su se tri kolokvija s pitanjima na zaokruživanje, plus četvrti kolokvij s 3 eseja. Ispravljanje kolokvija je moguće. Ispravak ne umanjuje ukupnu ocjenu.
Po literaturi V. Miličića pisalo se pet kolokvija, s mogućnošću ispravka.
Ponavljači ne mogu pristupiti kolokvijima.

ROKOVI 2010./11.
11.11.2011.
03.02.2012.
24.02.2012.
20.04.2012.
08.06.2012.
21.06.2012.
06.07.2012.
07.09.2012.
21.09.2012.

PRIJAVA ISPITA
Ispit se prijavljuje preko studomata.

SLUŽBENA LITERATURA
B. Perić: Struktura prava, Informator, Zagreb, 1994.
B. Perić: Država i pravni sustav, Informator, Zagreb, 1994.
ili
V. Miličić: Opća teorija prava i države, Zagreb, 2008.

SKRIPTE
http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/otpd

PITANJA
U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti.

Pravokutnići
10-05-2005, 13:39
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

1. Koliko mi treba vremena za spremit ovaj ispit?
To je vrlo individualno, jer ovisi o vašem načinu učenja, koncentraciji, trudu i sl., al objektivno treba oko 3-4 tjedana. Da budete sigurni, uzmite si mjesec dana kvalitetnog rada.
2. Učiti po Miličiću ili Periću?
I ovo je vrlo individualno, i svatko će vam reći drugačije. Najbolje da pogledate u prvom postu pod attached files dojmove o obje strane katedre pa sami donesete odluku. Bitno je da se na vrijeme odlučite i počnete učiti.
3. Po rasporedu slušam predavanja kod miličića, ali želim ići na predavanja kod Savića/Burazina i učiti po Periću. Što da radim?
Odi kod Savića/Burazina slušati predavanja i uči po Periću. Isto vrijedi i obrnuto. Nema nikakvih posljedica.
4. Formalno slušam predavanje kod Savića/Burazina, al želim ići kod Miličića na kolokvije. Smijem li?
Da, samo se pojavi u dogovoreno vrijeme. Ukoliko imate obrnutu situaciju, prijavite se na kolokvije kad bude stavljena obavijest na stranici katedre.
5. Postoje li ikakve posljedice ukoliko nismo kolokvirali?
Ne. Izlazite na ispit kao da uopće niste pristupili kolokvijima.
6. Imam potpis od Miličića al idem na ispit po Periću. Je li to problem?
Ne.
7. Učim po Miličiću al studomat me stavio na ispit kod asistenata, što da radim?
Raspitaj se u koje je vrijeme ispit kod Miličića i najnormalnije se pojavi na ispitu. Asistenti ne ispituju po njegovoj knjizi.
8. A što ako učim po Periću a studomat me smjestio kod Miličića?
Ako želite odgovarat kod asistenata, raspitajte se kad je ispit i samo se pojavite na ispitu. Također, ako želite, možete ostat i kod Miličića na ispitu jer ako ste učili po Periću, dat će vam ispit namijenjen za to gradivo. Ukoliko niste sigurni tko vam je bolja opcija, u prvom postu pod attached files imate dojmove o profesorima.
9. Učim po Periću, ali loše mi idu pitanja na zaokruživanje, mogu li ikako otić kod Miličića?
DA! Raspitajte se kada je pismeni kod kolege Vjeke i pojavite se na ispitu.
10. Što mi je bolje uzet za seminar, teoriju ili sociologiju ili povijest?
Nedoumice oko odabiranja seminara i vjerojatnosti koji ćete seminar dobit prema broju na bodova na prijamnom itd. možete pitati na podforumu Seminari.
11. Dobio sam seminar kod Miličića al želim ić na kolokvije kod Savića/Burazina, što da radim?
Za ovakva pitanja, kao i druga pitanja vezana za seminar, predviđen je zaseban topik na podforumu Seminari.
12. Koji je ispit lakše za spremit, teorija ili soc?
Ovakva pitanja nisu primjerena za ovaj topik te će vrlo vjerojatno rezultirati negativnim bodovima. Postoji jedan vrlo zanimljiv topic na podforumu Događanja na faxu, a zove se Nemoguća misija (procijeni!, savjetuj!) te vas upućujemo tamo.

MILIČIĆ VS. PERIĆ

zgmetropola 04.12.2010.
Većina realnih studenata će se složiti oko toga da je kod Miličića lakše položiti teoriju, ali će ti preporučiti učenje po Periću jer kod Miličića nećeš naučiti neke najosnovnije pojmove koji će ti trebati do kraja Fakulteta, pa kad dođeš na drugu godinu, gledat ćeš u čudu kad će profesori spominjat neke tamo dispozitivne ili kogentne pravne norme. No, odluka je na tebi.
Što se tiče ovoga na zaokruživanje, caka je u koncentraciji (i znanju, naravno). No, naučena knjiga od korica do korica ti neće biti dovoljna ako se jednostavno ne skoncentriraš jer oni tamo rade eliminaciju sa svojim tricky pitanjima.

Nisam polagao kod Miličića, ali vjerujem da su 4 tjedna dovoljna. Skupit će se vjerujem još dojmova oko Miličića sada, pa ćeš onda najbolje odlučiti.

Sretno.

Malegria 10.03.2011.
pa ako ti asistenti idu na živce, onda odi kod miličića. ugl, da ukratko napišem o prednostima i nedostacima

prednosti :
- ako sve kolokvije riješiš pozitivno, gotovo sigurno polažeš ispit, najčešće s trojkom. usmeni je samo formalnost
- svaki kolokvij ima valjda 30 str knjige

nedostaci:
- njegova knjiga je za rezat žile i jedino što vam na kraju ostane jest riječ ćudoređe
- nećete naučit teoriju, što vam trenutno možda nije bitno, al itekako ćete to osjetit na višim godinama

ugl, poprilično bezbolno rješavanje ispita preko kolokvija, no iako sam upravo kod njega preko kolokvija riješila ovaj ispit i što mi je ostao u sjećanju kao super profesor, danas bi izabrala asistente. naime, poprilično je neugodna situacija kad na drugoj godini ne znaš npr koja je razlika između sudske odluke/presude/riješenja ili što koje su to unutarnje vode/teritorijalno more/epikontinentalni pojas. pa sad ti vidi.
ako ti je bitan samo prolaz i imaš problema sa pitanjima na zaokruživanjem - odi kod miličića. ako nemaš problema s pitanjima na zaokruživanje i bitna ti je ocjena - odi kod savića.

TheStrange 10.03.2011.
vidite,ja s druge strane preporučam miličića jer je frajer po meni fer,ljudi su puno prolazili a da nisu imali baš neko znanje,knjiga mu je glupa za propucat sljepoočnicu,ali stvarno pita osnovne stvari iz nje koje imate na skriptarnici u milicic.zip. za razliku od asistenata kojima se ne da ispravljat puno ispita jer se žure negdje deseto,vjeko će ako treba ispravljat i ispitivat do ponoći. tip je malo ćudljiv,ali nije zlonamjeran. ne znam ni jednu osobu od njih hrpetinu koja je nezadovoljna,od onih koji su kolokvirali do onih koji su polagali ispit,i po vjeki i po periću.
za asistente neću govoriti iz osobnog iskustva jer ih nisam imala ali mnogi njihovi studenti dan danas na drugoj godini još vuku teoriju na post-komisijskim rokovima.
ako vam ne odgovaraju asistenti,nemojte se bojati tračeva o vjeki jer je to rekla kazala,čovjek predaje preko 30 godina na faksu i zna svoj posao. istrpite njegove neke čudne egzibicije i pokupite trojku
nadam se da sam pomogla

superfly 09.11.2011.
prosječno miličićevo predavanje ide otprilike ovako:
1. kasni od pola sata do 45min
2. idućih 20ak min se ispričava što je kasnio (neko ga je zablokirao na parkiralištu, žena ga je zaključala u kući, došli su mu ljudi popraviti grijanje)
3. počne predavanje i ekšli bude zanimljivo al onda se sjeti nečeg petog i krene s digresijama, a ti odlučiš da bi mogao malo ubiti oko ili igrati igricu na svom smart founu (ili ako si ass kissing student, pitati glupa pitanja koja nemaju veze s temom koja se obrađuje na predavanju)

Izra -_- 09.10.2011.
moj osobni sud: periceva literatura ce ti biti korisnija za kasnije (stvarno se moze zvati uvod u pravo). kod milicica je lakse kolokvirati. al ono, nije da je bauk od ispita ni kod asistenata. al znam neke koji su isli na ispit kod milicica i prilicno se mucili na usmenom. pa ti vidi

domina_litis 18.10.2011.
Savjet brucošima:
1.Samo je jedan PROFESOR na katedri iz teorije, a to je prof.Miličić.
2.Statistika prolaznosti ukazuje na čistu činjenicu, činjenicu da je prolaznost na ispitima kod asistenata katastrofa.(Zato kad počnu "Ne znamo tko servira statistiku..." samo se pitajte tko je od vas došao ovdje da pada ispite?)
3.Ne čekajte situaciju da se na kraju morate spašavati kod prof.Miličića po Periću kojeg ste učili cijele godine.
Na kraju krajeva odlučite sami, ali dobronamjerno savjetujem da odete na barem jedno predavanje kod prof. Miličića.
Prof. Miličiću svaka čast na razumijevanju, prijateljskom pristupu i dobroj volji da ispituje po knjizi koja nije njegova.
Svim brucošima sve najbolje!

andjeo19 18.10.2011.
ove akademske godine bi i Savić i Burazin trebali dobiti status profesora...
kaj se tiče prolaznosti, nakon provedenog istraživanja ustanovljeno je da je kod Miličića uistinu veća prolaznost, ali ta je prolaznost veća za oko 1%... nekome je tih famoznih 1% možda jako puno, ali to je opet samo 1%

Pinhas 18.10.2011.
ja isto ne bih preporučio asistente, pogotovo ako ne mislite dati teoriju na rokovima u veljači.. kasniji testovi su bar duplo teži

joejoejoe 18.10.2011.
Ja sam dao kod Miličića po Periću. Prolaznost nije ništa bolja (na mom roku 3 od 30-40), a ako učite po Periću barem učite nekakvo smisleno gradivo. Predmet bi trebao služiti kao uvod u pravo, osnovne termine. Ako naučite, proći ćete (zvuči otrcano ali tako je). Nemojte kalkulirati s ovim predmetom pošto stvarno nije neki problem za naučiti (pogotovno Perić) i odite kod onog ispitivača čiji ispitni postupak vam više odgovora.

imate u skriptarnici bilješke s predavanja gdje je ova skica...
http://i42.tinypic.com/1izadd.jpg
koga zanima i kome treba neka proučava.

btw, kontinentska orubina je kontinent preplavljen morem.

Epikontinetski (epikontinentalni) pojas - nije potpuno pod teritorijem nego samo djelomično. To nije pojas mora nego tu podrazumijevamo morsko dno i njegovu dubinu koji se proteže o teritorijalnog mora.
Država tu nema suvremenost ali ima isključiva suverena prava: istraživati i iskorištavati prirodna bogatstva živa i neživa morskog dna i dubine morskog dna. Tu se misli na sedentarne vrste, one koje su u kontaktu sa morskim dnom: spužve, jastozi, škoupi - žive nafta, plin, minerali - nežive

Malegria
19-10-2011, 01:49
Tema je očišćena.

Pitanja s pismenog i kolokvija (Perić) nalaze se u odgovarajućem fajlu u prvom postu. Sve vezano za Miličića (usmeni, pismeni) nalaze se u fajlu otpd_milicic. Dojmove s usmenih ispita kod asistenata i komisijskih ispita također se nalaze u odgovarajućim fajlovima u prvom postu. Prije nego postavite pitanje, provjerite da li se ono nalazi u drugom postu pod ČESTO POSTAVLJANA PITANJA, ili se odgovor nalazi u fajlu korisni postovi forumaša. Ukoliko imate dileme kod koga odgovarati i po kojoj literaturi učiti, proučite drugi post i fajlove u prvom postu. Sretno!

---očišćena tema---
http://img373.imageshack.us/img373/4258/tema2na2.jpg

Malegria

postalapad
19-10-2011, 18:24
ekipA Pozz znali itko kad je kolokvij kod pro. Milicica i o kojem se gradivu radi , unaprijed fala :D

kio
23-10-2011, 20:47
koja je najbolja skripta za ponavljat otpd za. Za 1 kolokviji me zanima konkretno

brinettica
23-10-2011, 20:55
koja je najbolja skripta za ponavljat otpd za. Za 1 kolokviji me zanima konkretno

http://www.pravokutnik.net/sites/default/files/skripte/otpd-skripta-breeder.doc ova skripta je dobra za sva 3 kolokvija...jedino za 3.moraš sam nadopuniti

Dea_L490
24-10-2011, 23:00
Da li mi netko može reći ako se članci iz Ustava i Zakona o sudovima moraju znati napamet za prvi kolokvij?

Lucky38
24-10-2011, 23:23
Hm, ako se ne varam toga ni nema na kolokvijima

andjeo29
24-10-2011, 23:32
Hm, ako se ne varam toga ni nema na kolokvijima

u knjizi (Perićevoj) su baš navedeni određeni članci iz ustava, tako da ne vjerujem da to baš ne moramo znati... ili se varam?
s tim da se tamo spominje Županijski dom i slično, pa da li onda trebamo pogledati ustav ili ne?

*tearsinheaven
24-10-2011, 23:34
u knjizi (Perićevoj) su baš navedeni određeni članci iz ustava, tako da ne vjerujem da to baš ne moramo znati... ili se varam?
s tim da se tamo spominje Županijski dom i slično, pa da li onda trebamo pogledati ustav ili ne?

Ne trebaš to, stvari koje nisu ažurne u Perićevoj knjizi ne traže. Eventualno si pročitaj, no ne trebaš učit.

Lucky38
24-10-2011, 23:35
Pa ja nisam morao gledati ustav da prođem kolokvij, nauči sav taj teoretski dio, s tim člancima se nemoj previše zamarat...

andjeo29
26-10-2011, 13:23
da li mi možda može netko tko ima kod sebe Perićevu knjigu: Država i pravni sustav, skenirati ili slikati 112. i 113. stranicu knjige i poslati mailom (andjeo29@hotmail.com)? nedostaju mi te dvije stranice, a ne mogu bez njih pohvatati ono kaj je iza njih ...
unaprijed hvala! i isprike ako sam na pogrešnom mjestu pitala...

little hurricano
26-10-2011, 14:29
da li mi možda može netko tko ima kod sebe Perićevu knjigu: Država i pravni sustav, skenirati ili slikati 112. i 113. stranicu knjige i poslati mailom (andjeo29@hotmail.com)? nedostaju mi te dvije stranice, a ne mogu bez njih pohvatati ono kaj je iza njih ...
unaprijed hvala! i isprike ako sam na pogrešnom mjestu pitala...

saljem ti kroz par minuta :)

malisa
28-10-2011, 12:33
ovaj kolokvij kod perica izgleda da imas 10 pitanja na zaokurzivanje a na ispitu imas 10 pitanja + opisna jel tako?opisnih nema na kolokvijima??
btw trebaju li se znati izvorisne osnove ustava? :S

brinettica
28-10-2011, 12:36
ovaj kolokvij kod perica izgleda da imas 10 pitanja na zaokurzivanje a na ispitu imas 10 pitanja + opisna jel tako?opisnih nema na kolokvijima??
btw trebaju li se znati izvorisne osnove ustava? :S

esejskih nema na prva 3 kolokvija (oni su na zaokruživanje),4.kolokvij je esejski i sastoji se od 3 pitanja...ispit je kombinacija 10 zaokruživanje + 3 esejska

kio
29-10-2011, 18:36
vidim da su u attacmentu lista-pitanja pitanja za cijeli ispit. ima li negdje za prvi kolokviji. a imaju li negdje sa odgovorima. to bi bilo helpful.

brinettica
29-10-2011, 18:48
vidim da su u attacmentu lista-pitanja pitanja za cijeli ispit. ima li negdje za prvi kolokviji. a imaju li negdje sa odgovorima. to bi bilo helpful.

to su sva pitanja,moraš sam izdvojiti ona koja spadaju u 1.kolokvij. ne,nema nigdje s odg.

sunnygirl

sam si ih moras podijeliti po kolokvijima,nema odgovora,savjetujem ti da prvo provježbas sam ta pitanja,a ona na koja neznas odgovor postavi ih ovdje,naći ce se netko tko zna odgovor.

.Coco.
Da, sve je zajedno i nema s odgovorima. Al ne vidim u čemu je problem, ako si prešao gradivo za prvi kolokvij, jednostavno kad budeš prelazio pitanja prekriži ona koja se ne spominju u prvom dijelu i to je to. :D
Ups, već odgovoreno, sry.

kio
29-10-2011, 19:56
ma da, odvojiti pitanja za 1 kolokvij nije problem. nego ta dvosmislena pitanj, ne želim ih krivo protumačiti... pa pitat ću

ReMi
29-10-2011, 20:16
ma da, odvojiti pitanja za 1 kolokvij nije problem. nego ta dvosmislena pitanj, ne želim ih krivo protumačiti... pa pitat ću

pa u toj dvosmislenosti i jest stvar. vidjet ces na prvom kolokviju, uostalom. i na svim iducim. :)

das auto
01-11-2011, 13:15
trebam i ovdje pomoć,kad je kolokvij kod miličića i jel mogu ponavljači ić na njih i ako mogu gdje se treba prijavit? <3

superfly
01-11-2011, 13:16
pitaj ga na konzultacijama il ga uhvati poslije predavanja

kio
01-11-2011, 14:03
sutra je kolokvij po periću. prvi kolokviji na faksu :$ neznam koliko, šta točno sve treba znat. neznam jesam li dovoljno naučila. bojim se da se ne zeznem na pitanjima koje znam, ili tako nešto. je li se dogodilo nekome da je jako dobro znao gradivo pa loše riješio kolokvij? ili obrnuto :D molim vas, utješite me :=)

Lucky38
01-11-2011, 14:28
Ma hajde, prvi kolokvij nije tako strašan, samo jako dobro pročitaj pitanja i razmisli pet puta prije nego što odgovoriš. Nemoj dozvolit da te malo dvosmislena pitanja zbune :)

kezo
01-11-2011, 15:32
gdje cemo mi dobit rezultate tog kolokvija...hoće to bit odmah sutra na stranici prava ili...?

the blizzard
01-11-2011, 15:36
gdje cemo mi dobit rezultate tog kolokvija...hoće to bit odmah sutra na stranici prava ili...?
Kod asistenata su rezultati bili isti dan na stranici katedre (kad sam bio brucoš,a to i nije bilo tako davno)

Lucky38
01-11-2011, 17:09
S obzirom na Burazinovu efikasnost računaj na to da će rezultati bit za par sati na stranici katedre :D

Divine Intervention
01-11-2011, 21:18
Kolokvij kod asistenata se smije pasti samo jednom?

apocalypse
01-11-2011, 21:25
Kolokvij kod asistenata se smije pasti samo jednom?

svaki osim četvrtog se smije pasti jednom. Ali za pristupanje sljedećem moraš položiti sve prethodne, osim ako si seminarist, kada moraš položiti ukupno jedan, bilo koji (od prva tri) za ispunjenje sem. obveze.

ZoSo
01-11-2011, 22:28
Imam par bedastih pitanja, pa ak je netko dobre volje nek odgovori. Hvala :)
Ius soli je:
a-pravo na ustanak
b-jedan od načina stjecanja državljanstva
c-stjecanje državljanstva određene države rođenjem u toj državi
d-stjecanje državljanstva određene države po krvnoj vezi rođenjem od roditelja koji su državljani te države
e-pravo opcije

Da li bi se ovdje trebalo zaokruziti b i c, ili samo c?

Da li teoriju jedinstva vlasti povezujemo i s Bodinom (ili samo sa skupštinskom i konventskom republikom)?

Ovo sljedece pitanje pitam zbog razlike između zadnja dva izdanja Perićeve knjige:
Državni sudovi su:
specijalizirani, sudovi udruženog rada, arbitraže, redovni sudovi, vojni sudovi, ustavni sudovi ?

Stvarni elementi prava su:
sila, uvjerenje, vlast, autonomija, heteronomija (nigdje nisam naisao na "stvarne elemente prava", tak da je moguce da je to u Strukturi prava...?)

Zadnje pitanje: da li parlamentarna vlada postoji u svim državama koje imaju parlament?

Lucky38
01-11-2011, 22:51
Ius soli - b i c

Mislim da se Bodin povezuje samo sa teorijama o suverenosti

ovo dalje se baš i ne sjećam više :D

missklaudine
10-11-2011, 18:46
Vezano za sutrašnji ispit,budu li rezultati isti dan pa shodno tome i usmeni ili?

brinettica
10-11-2011, 18:48
Vezano za sutrašnji ispit,budu li rezultati isti dan pa shodno tome i usmeni ili?
rezultati jesu isti dan,al usmeni obično bude idući tjedan,računaj pon

BurekDoDaske
10-11-2011, 19:03

rezultati isti dan, a što se tiče usmenog to ovisi kod koga ideš, kod Miličića isti dan su usmeni, a kod asistenata od ponedjeljka...

pravo u srcu
13-11-2011, 19:53
Zna li netko u koliko sati je sutra kolokvij kod Miličića, jel opet u 4? :)

krupsy18
13-11-2011, 23:26
Zna li netko u koliko sati je sutra kolokvij kod Miličića, jel opet u 4? :)

yap..opet u 16 h...

respect
15-11-2011, 10:33
Imam obveze vezane za fax u terminu objave rezultata iz Milicica,pa me zanima je li moguce doci sat prije objave u njegov kabinet,te ga pitat za rjesenost testa ili mi je bolje da se snalazim na drugi nacin?

caesarus 14
22-11-2011, 12:52
korisni savjetic za drugi kolokvij kod asistenata?

.Coco.
22-11-2011, 15:45
Vježbati po pitanjima s prošlih kolokvija, jer se dosta toga ponavlja. :thumbup:

pattie
23-11-2011, 21:59
mene zanima ak neko zna što kolega miličić pita za 4 i 5?tj dal zaista treba znat sve fusnote il?i kako to pita?a što s latinskim sentencama?jel on kaže na hrv pa mi na lat il kako?ako netko zna :)

tihana19
28-11-2011, 14:37
Imam pitanje u vezi drugog kolkovija. Dal je državna vlast isto što i pravo na pravo?

bižuterija
30-11-2011, 22:24
ja sam isto zbunjena što se tog pitanja tiče:unsure:

caesarus 14
02-12-2011, 17:27
ne..pravna vlast je pravo na pravo

Smrdim
02-12-2011, 23:16
Jel bi mi mogao netko poslati pitanja na zaokruživanje od asistenata preko inboxa? Hvala :)

brinettica
02-12-2011, 23:24
Jel bi mi mogao netko poslati pitanja na zaokruživanje od asistenata preko inboxa? Hvala :)

imaš u privitku u prvom postu neka od pitanja koja su se pojavljivala do sad na kolokvijima pa pogledaj tamo

Smrdim
05-12-2011, 14:35
Vidio sam to već, mislio sam da možda kruže još neka ovdje :) Hvala svejedno =)

ludakinjaa
07-12-2011, 10:55
gdje se prijavljujemo za drugi kolokvij.. i jel se uopće prijavljujemo? zato što nigdje nema nikakav link niti ništa takvo, a logično je da se moramo prijavit :D

loly1
07-12-2011, 11:04
baš i nije logično, al nema veze. nigdje, podrazumijeva se da ideš na drugi ako si prošao prvi

Smrdim
09-12-2011, 14:47
Imam pitanje u vezi drugog kolkovija. Dal je državna vlast isto što i pravo na pravo?
Zeznuto pitanje...svaka državna vlast je ujedno i pravna vlast, ali svaka pravna vlast nije i državna vlast - to te vjerojatno buni. Pojam "pravne vlasti" jest širi od pojma "državne vlasti" i definicija "pravne vlasti" jest da je to "pravo na pravo". Sudeći po knjizi ispada da je i državna vlast "pravo na pravo" pošto je ta sama "državna vlast" ujedno i pravna...molim vas da me netko ispravi ako sam u krivu :)

Smrdim
09-12-2011, 15:22
Oke sad sam i ja zbunjen... Knjiga "Struktura prava" str. 13. Citiram : " Pravna norma u obliku koji zabranjuje ima negativno naređenje, to jest ona od svog adresata traži poduzimanje neke radnje, tj. neko izvršenje, dakle, traži aktivnost. " Da bi odmah nakon toga uslijedilo ovo : " Pravna norma u obliku koji zabranjuje ima n e g a t i v n o naređenje. Ona od svog adresata traži uzdržavanje od neke radnje, traži, dakle, p a s i v n o s t. " Nije mi jasno...u prvoj traži aktivnost, u drugoj pasivnost, a očigledno je da se radi o istom obliku pravne norme, tj istoj definiciji. (??)

caesarus 14
09-12-2011, 17:44
da to sam i ja primjetio ..al imam skopiranu knjigu pa sam mislio da je neki tipfeler ... jer mi inace nije logicno

Hollow
09-12-2011, 18:02
logično je:
pravna norma koja nešto zabranjuje - traži pasivnost, da se adresat suzdrži od neke radnje
pravna norma koja nešto naređuje - traži aktivnost, da adresat poduzme neku radnju

Spavalicaa
09-12-2011, 20:12
e imam i ja pitanje vezano za 2. kolokvij kod asistenata. medu pitanjima ( na pravokutniku ) se pojavljuje pojam zakonitost u sirem i uzem smislu. gdje je to u knjizi?

Smrdim
10-12-2011, 13:35
logično je:
pravna norma koja nešto zabranjuje - traži pasivnost, da se adresat suzdrži od neke radnje
pravna norma koja nešto naređuje - traži aktivnost, da adresat poduzme neku radnju
Kužim to s pasivnošću i aktivnošću, samo me zbunilo jer sam mislio da je tipfeler. Nema veze, hvala :)
EDIT : Obje zabranjuju btw heh.

kio
10-12-2011, 22:26
ako padnem ili ne odem na 2 kolokviji, kakve su posljedice? pišem ga prije trećeg i nikom ništa ili kako to ide. ne stignem se spremit. trebam savjet, sta da radim! sta ako ga pišem i slučajno prođem. želim ga dobro napisat...jooo. razmišljala sam da se koncentriram na povijest, al bojim se da i to ne zeznem pa imam obadvoje negativno. pomozite

loly1
10-12-2011, 22:43
mislim da ako ne odeš uopće onda nećeš moć na treći, tako da bude sigurnije, idi, padni pa ćeš ga pisat prije trećeg, obično je ispravak drugog oko 8,9 ujutro, onda vam brzo isprave da znaš dal možeš popodne na treći

the blizzard
11-12-2011, 12:09
Da,pišeš ga prije trećeg. A treći kolokvij je meni osobno bio jako lagan i paralelno s njim sam spremio 1. kolokvij iz OTPD-a i 2. kolokvij iz sociologije tako da ćeš uz trud moći spremiti te kolokvije za prilično dobre rezultate. :thumbup:

aenima777
12-12-2011, 00:55
., je li sutra kolokvij kod miličića posli pred., u 4h ?

Sinister992
12-12-2011, 13:51
ako se padne recimo prvi kolokvij, i na ispravku se isto padne, a prođe se npr drugi, da li se kod trećeg može pisat i još jednom ispravak prvog kolokvija? kod asistenata

zgmetropola
12-12-2011, 13:57
ako se padne recimo prvi kolokvij, i na ispravku se isto padne, a prođe se npr drugi, da li se kod trećeg može pisat i još jednom ispravak prvog kolokvija? kod asistenata

Prvo pišeš ispravak prvog, i ako ga padneš, ne možeš pisati drugi.

Sinister992
12-12-2011, 13:59
ali seminarist sam, dakle mogu izaći na drugi bez obzira...

brinettica
12-12-2011, 14:10
ali seminarist sam, dakle mogu izaći na drugi bez obzira...
da,možeš,zato što moraš za ispunjenje sem.obveze imat pol.kol...ali u slučaju pada 2 puta istog kol, ne možeš predmet kolokvirati,moraš na pism...

malisa
12-12-2011, 17:06
Ja isto imam pitanje-može li zastupnik biti osoba bez pravnog obrazovanja-jer u knjizi je navedeno da sam treba imati pravnu i djelatnu sposob. ne pise nsita o obrazovanju.

*tearsinheaven
12-12-2011, 18:16
Ja isto imam pitanje-može li zastupnik biti osoba bez pravnog obrazovanja-jer u knjizi je navedeno da sam treba imati pravnu i djelatnu sposob. ne pise nsita o obrazovanju.

Ne mora nužno imati pravno obrazovanje :wink:

Keko
14-12-2011, 13:29
Je li kod Miličića na kolokviju 5 bodova s točkom prolaz?

Elektraaa
14-12-2011, 17:34
Da. Barem je tako bilo prošle godine, sumnjam da je sad nešto mijenjao.

noir
14-12-2011, 17:36
još uvijek je tako.

valeri
20-12-2011, 15:27
ljudi pomoc...pala sam na ispravku iz 3.kolokvija kod Milicica i jel pametno da idem na konzultacije odgovarat,tj hoce li mke pustiti na 4.kolokvij??

HarleyJaguar
03-01-2012, 14:28
Zna li se kad je pismeni kod Miličića ove godine?

superfly
03-01-2012, 14:44
imaš na stranici katedre ispitne rokove. obično se piše u 8 kod njega. pol 9 s kašnjenjima ::E:

HarleyJaguar
03-01-2012, 14:52
Vidio sam te rokove, no čuo sam da je on "odvojen" od katedre i da ima svoje posebne termine koje ne objavljuje na internetu. To je dakle bullshit i sve normalno stoji na sajtu? xD

superfly
03-01-2012, 14:57
pa velim ti - njegov pismeni je u 8, a kod asistenata u 10.
biće ti objavljeno na studomatu sve kad prođu rokovi odjave

caesarus 14
03-01-2012, 18:54
savjeti za treći kolokvij kod asistenata...jel laksi od prijasnjih....i kak one teorije prava di je dosta filozofski napisano mogu bit postavljene u pitanjima ?

galatea
03-01-2012, 20:19
3.kolokvij je po težini u rangu s 1.
pogledaj pitanja u prvom postu pa ćeš vidjeti što otprilike možeš očekivati

pravnik666
06-01-2012, 01:23
Imam pitanje u vezi trećeg kolokvija :D Zanima me onaj drugi dio druge knjige ''Struktura prava''.....ono gradivo o Kelsenu i teoriji solidarnosti i interesa mi je malo neprobavljivo pa da pitam jel se to može naučiti iz koje skripte i kolika bude zastupljenost takvih pitanja,tj pitanja o tom dijelu knjige u trećem kolokviju :D ? Hvala unaprijed ;))

Lucky38
06-01-2012, 13:03
Te teorije mogu bit pomalo komplicirane, ali recimo Kelsen i Ihering nisu strašni i s malo razumijevanja (ne štrebanja) se bez beda daju naučit. Imaš Breederovu skriptu ovdje na pkt koja je sigurno najbolja za otpd, to + knjiga je the way to go. Bit će ti najmanje 2-3 pitanja iz tog gradiva na kolokviju (Burazin to baš obožava propitivat).

*tearsinheaven
06-01-2012, 13:43
Te teorije mogu bit pomalo komplicirane, ali recimo Kelsen i Ihering nisu strašni i s malo razumijevanja (ne štrebanja) se bez beda daju naučit. Imaš Breederovu skriptu ovdje na pkt koja je sigurno najbolja za otpd, to + knjiga je the way to go. Bit će ti najmanje 2-3 pitanja iz tog gradiva na kolokviju (Burazin to baš obožava propitivat).
Slažem se, nikako nemojte učiti samo po Breederu za 3.kolokvij jer ima premalo informacija. Najbolje bi bilo da taj filozofski dio učite samo po knjizi (ne isplati se nadopunjavat skriptu jer previše vremena izgubite), nakon par čitanja brzo sjedne. A to vam je također bitno i za esejski kolokvij, kao i za usmeni (Kelsena stalno vrte i obožavaju).

Barroom Hero
06-01-2012, 14:07
Ekipa... OTPD Perić je jebena knjiga. Super sistematizirana, daleko od opširnog.

P.S. sve vas jako volim, pogotovo moderatore. xoxo

Spavalicaa
09-01-2012, 17:15
kolege, moze mala pomoc? u pericevoj knjizi pise da postoji recepcija rimskog prava na gradansko. posto je obiteljsko pravo prije bilo dio gradanskog, znaci li to i recepciju rimskog prava na obiteljsko pravo?

rotor
09-01-2012, 19:20
Jel asistenti obicno "cuvaju" kolokvije za 1. rok u veljaci, pa da mozemo na taj usmeni? :)

Lucky38
09-01-2012, 19:46
Mislim da ne čuvaju, pravo direktnog odlaska na usmeni možeš iskoristit samo na predroku

respect
09-01-2012, 21:22
Pitanje za bivse Miličićevce.
Prosao sam prva tri kolokvija i pao sam danas cetvrti. Onima koji su padali prije,pa ispravljali i pali danas je rekao da je "gotova igra",dok je meni i jos par ljudi rekao da dodemo na konzultacije. Zanima me,sto mogu ocekivati na tim konzultacijama? Postoji li sansa da me na njima ispita i da se za njih moram pripremit ili ce mi mozda dat sansu ispravka sa seminarstima sljed. ponedjeljak?

Malegria
09-01-2012, 21:27
Pitanje za bivse Miličićevce.
Prosao sam prva tri kolokvija i pao sam danas cetvrti. Onima koji su padali prije,pa ispravljali i pali danas je rekao da je "gotova igra",dok je meni i jos par ljudi rekao da dodemo na konzultacije. Zanima me,sto mogu ocekivati na tim konzultacijama? Postoji li sansa da me na njima ispita i da se za njih moram pripremit ili ce mi mozda dat sansu ispravka sa seminarstima sljed. ponedjeljak?

spremi taj dio gradiva koji si pao i odi usmeno odgovarat na konzultacije pa vidi što će ti reć, dal ćeš ga ispravljat i pismeno ili će ti to na konzultacijama bit dovoljno.

bižuterija
10-01-2012, 00:17
otpd po periću treba li znati kod teorijskog shvaćanja o strukturi prava ovo što piše manjim slovima ( što je rekao aristotel, spinoza bla bla bla) :D ?

Dominik123
11-01-2012, 23:53
Je li mi može netko reći što se krije iza izraza "kontrolno pitanje" (npr iz Dogme I) kod kolege Vjekoslava??? :D
Ako to kontrolno pitanje znamo, tj točno odgovorimo, koja je to ocjena, 2 ili 3?!??!

Malegria
12-01-2012, 00:10
joj pa sve vam to piše u fajlu otpd_milicic. ak si sve kolokvije položio, onda ti je to najčešće trojka. izvučeš pitanje, kažeš nešto o njemu, on te najčešće niti ne sluša i potvrdi ti ocjenu, tj pita te želiš li odgovarati za veću ocjenu s tim da ti je trojka zagarantirana.

Fidellis
12-01-2012, 14:17
pozdrav svima... zanima me što se tiće rokova... znam da je proše godine kod asistenata 1. rok u 2. mj. bio lakši od 2. roka u 2. mj. pa me zanima ima li i Miličić tendenciju stavljanja lakših pitanja na prvim rokovima??? To pitam jer će vjerojatno sva ekipa nahrlit odma na prvi rok pa možda stavi i teža pitanja... kakva su vaša iskustva po tom pitanju? Hvala unaprijed na odgovoru :)

renome
15-01-2012, 16:05
Što se tiče 4. kolokvija kod asistenata, ocjenjuju li ga oni isti dan kao i ove prethodne? Također, ako je predrok 27.1, znači li to da je usmeni na isti dan? Buni me to što na stranic ikatedre piše da je ovo predrok za one koji polažu preko kolokvija a odjaviti ga mogu najkasnije na dan pisanja 4. kolokvija, tako da ne znam što bi se desilo u slučaju teoretskoga pada na 4. kolokviju.

brinettica
15-01-2012, 16:17
Što se tiče 4. kolokvija kod asistenata, ocjenjuju li ga oni isti dan kao i ove prethodne? Također, ako je predrok 27.1, znači li to da je usmeni na isti dan? Buni me to što na stranic ikatedre piše da je ovo predrok za one koji polažu preko kolokvija a odjaviti ga mogu najkasnije na dan pisanja 4. kolokvija, tako da ne znam što bi se desilo u slučaju teoretskoga pada na 4. kolokviju.

stigneš odjaviti predrok na dan polaganja 4.kolokvija jer rezultate objave na stranicama katedre isti dan kao i za sve kolokvije do sada... usm nisu taj isti dan, već počinju idući dan.

rotor
17-01-2012, 17:41
A kak to izgleda s usmenim na predroku kod asistenata; mozemo zapast bilo kome od ispitivaca il tipa prvi dio abecede ide sigurno savicu, sljedeci burazinu i sl? :)

galatea
17-01-2012, 17:50
do sad je bilo da svaki asistent uzme dio abecede sukladno seminarskoj grupi
dakle, savić drži seminar prvom dijelu abecede, onda su i ostali iz tog dijela abecede kod njega na usmenom

rotor
17-01-2012, 17:51
Hvala! :)

dugoprugasica
17-01-2012, 19:09
Imam pitanje. Nisam uspjela proći kolokvije, prijavila sam 03.02. ispit i ne znam iz čega da učim za ispit. Učila sam iz knjiga za kolokvije i 2 puta sam pala 2., a mislim da znam ( očito ne dovoljno ) pa me sad zanima da li knjigu i skriptu paralelno učiti ili kako? Zbunjena sam :( Ima koja dobra dusa da me uputi? Hvala

Lucky38
18-01-2012, 12:17
Hm po meni bi ti bilo najpametnije gradivo koje spada u 1. i 3. kolokvij učit po knjizi jer nije teško, a gradivo 2. kolokvija kombiniraj skripta + knjiga. Najbolja skripta za to ti je ova na pravokutniku, otpd breeder

caesarus 14
18-01-2012, 12:35
jel istina ono sta je savic reko na prvom predavanju da ako prodemo ova tri kolokvija da cemo vjerovatno proc i 4. esejski ?!?! ( mislim na pitanje kolege dal je to sigurno reko je da nije pa sad..... :) )

apocalypse
18-01-2012, 13:26
hahaha, funneh.

Savić vjerojatno pretpostavlja da ćete, ako ste bili sposobni dati sva tri kolokvija, imati dovoljno znanja da i taj četvrti riješite zadovoljavajuće.
Četvrti kolokvij nije samo formalnost i ako mislite da se možete samo pojaviti i da će vas pustiti zbog vaše dobre volje, varate se.
Ako ste prošli sva tri kolokvija, valjda ste nešto i zapamtili pa će vam kraće ponavljanje biti dovoljno da date i četvrti.

BG5
19-01-2012, 12:08
Dal mi može neka dobra/i kolegica/kolega dati koji savjet za taj četvrti kolokvij? 15minuta za jedan esej mi se čini nekako malo, ne znam od kud početi i kako? :dead: Da li ste imali vi koju "taktiku" prilikom pisanja? I kolko ste količinski napisali? ja se unaprijed zahvaljujem na pomoći! :)

the blizzard
19-01-2012, 13:24
Dal mi može neka dobra/i kolegica/kolega dati koji savjet za taj četvrti kolokvij? 15minuta za jedan esej mi se čini nekako malo, ne znam od kud početi i kako? :dead: Da li ste imali vi koju "taktiku" prilikom pisanja? I kolko ste količinski napisali? ja se unaprijed zahvaljujem na pomoći! :)
ma dovoljno je 15 minuta za svaki esej,budi bez brige. Jedino što nećeš imati vremena razmišljati dugo o nekim stvarima pa preporučam da detalje kojih se trebaš sjetiti ostaviš za kraj i dopišeš. Kad sam ja to pisao,asistentica Preložnjak je upozoravala svakih 15 minuta da znamo kad se trebamo prebaciti na sljedeće pitanje.
Nema nikakve posebne taktike osim 100% koncentracije i pisanja svega što znaš.
Ja sam napisao oko stranicu i pol do dvije za svako pitanje. I položio sam.
Samo hrabro!

pravnik666
19-01-2012, 17:48
Ako može jedno pitanje vezano za one koji su usmeni ispit polagali kod asistenata a da su prethodno kolokvirali gradivo :D Što se tiče usmenog,kada recimo Burazin ili Savić pitaju pitanje,koliko traže toga da se priča? Jel dovoljno kratko jednom,eventualno dvije rečenice odgovoriti( npr.Kelsen i normativizam,da su samo norme dio prava i da je on htio očistiti pravo od ''natruha'') ili ja moram pričat pola sata sve živo što znam o njemu :)) ? Hvala ;) !

*tearsinheaven
19-01-2012, 17:54
Ako može jedno pitanje vezano za one koji su usmeni ispit polagali kod asistenata a da su prethodno kolokvirali gradivo :D Što se tiče usmenog,kada recimo Burazin ili Savić pitaju pitanje,koliko traže toga da se priča? Jel dovoljno kratko jednom,eventualno dvije rečenice odgovoriti( npr.Kelsen i normativizam,da su samo norme dio prava i da je on htio očistiti pravo od ''natruha'') ili ja moram pričat pola sata sve živo što znam o njemu :)) ? Hvala ;) !

Ne trebaš pola sata :D
Kod Burazina se odgovara jako kratko ako znaš (ja sam bila gotova za 5 min), pita npr. sve o Aristotelu, i čim vidi da znaš, prekine te i krene dalje. Pomogne ako zapneš i sl.
Mislim da Savić pita još konkretnije od Burazina, tako da si brzo gotov. Nisu pitanja kao na eseju ::E:

rotor
19-01-2012, 18:38
A koliko je lako/tesko dic ocjenu na tom usmenom? :D

brinettica
19-01-2012, 18:41

ovisno kod koga...pročitaj prvi post, tamo imaš dojmove sa svih usmenih.

*tearsinheaven
19-01-2012, 19:03

Ovisi, ako na sve dobro odgovoriš, ogromne su šanse da će ti dići ocjenu. Ovisi i o broju bodova koje imaš na usmenom... Npr, mislim da sam ja imala 27/30 iz tih kolokvija, pa mi je povisio ocjenu. Da mi je falilo više bodova, ne bi mi tako lako digao ::E:

bižuterija
19-01-2012, 19:15
Hvala! :)

meni je najbolji način prvo pročitati iz knjige, nadopuniti skriptu ako nešto fali ili mi nije jasno, naučit po skripti i ak imam vremena još jednom pročitati/ prolistati knjigu

bižuterija
20-01-2012, 09:54
pitanje- kako se uopće ocjenjuju ovi eseji ? jel samo bitno proći ili postoje ocjene ? i koliko su bitni za ukupnu ocjenu?

pravnik666
20-01-2012, 13:07
Ajde super,to su dobre vijesti :D Hvala ;) !

*tearsinheaven
20-01-2012, 13:21
pitanje- kako se uopće ocjenjuju ovi eseji ? jel samo bitno proći ili postoje ocjene ? i koliko su bitni za ukupnu ocjenu?

Nisu krucijalni za konačnu ocjenu, al mogu ti malo podići ili spustit ocjenu.
Bitno je proći, ocjene za esej ti nigdje ne objave (osim ako ne odeš na uvid), već na net stave konačnu ocjenu (kolokviji + esej) :)
Ak bi npr. esej slabije napisao (a imao si recimo 3 iz kolokvija), onda bi ti pored te trojke stavili minus i sl. :mrgreen:

caesarus 14
20-01-2012, 14:23
a jel moramo kod eseja izričito pisat u suvislim rečenicama .. ili mozemo ono bacati činjenice u natuknicama??

apocalypse
20-01-2012, 14:29
a jel moramo kod eseja izričito pisat u suvislim rečenicama .. ili mozemo ono bacati činjenice u natuknicama??

Traže suvisle rečenice ako me sjećanje dobro služi.

Grunf
20-01-2012, 15:13

Piši suvisle rečenice i pazi na vrijeme, pa ako će ti falit vremena prijeđi na natuknice.
I vole da podcrtavaš ključne riječi/pojmove.

eduardo22
20-01-2012, 19:38
Šta ako padneš 5. kolokvij iz Miličića? Iman pravo izlaska na usmeni? Kako to ide?

shootingstar
20-01-2012, 19:56
Šta ako padneš 5. kolokvij iz Miličića? Iman pravo izlaska na usmeni? Kako to ide?

Ako se ne varam, radi se o zadnjem kolokviju - 'država' i ako si prva 4 prošao, ovoga smiješ pasti i svejedno možeš izaći na usmeni. Ako ga prođeš, državu ne odgovaraš, nego samo drugo/a kontrolno/a pitanja iz drugih dijelova gradiva koje će ti on reći (to vrijedi za 2 i 3) Ako ga padneš, onda + ta kontrolna pitanja (za 2 ili 3) odgovaraš i državu. Za višu ocjenu na usmenom odgovaraš sve...

eduardo22
20-01-2012, 20:28
Ako se ne varam, radi se o zadnjem kolokviju - 'država' i ako si prva 4 prošao, ovoga smiješ pasti i svejedno možeš izaći na usmeni. Ako ga prođeš, državu ne odgovaraš, nego samo drugo/a kontrolno/a pitanja iz drugih dijelova gradiva koje će ti on reći (to vrijedi za 2 i 3) Ako ga padneš, onda + ta kontrolna pitanja (za 2 ili 3) odgovaraš i državu. Za višu ocjenu na usmenom odgovaraš sve...

Je. Fala! :)

caesarus 14
21-01-2012, 20:47
zar oni stvarno ozbiljno misle jedna i pol do dvije stranice na esejima kod asistenata?! ako dobim eseje tipa nascitirus, smrt kao pravna činjenica ili načelo zakonitosti onda ce mi strana i pol bit i previse za sva tri zajedno a ne svaki pojedinačno -.-

sunnygirl
21-01-2012, 20:57
zar oni stvarno ozbiljno misle jedna i pol do dvije stranice na esejima kod asistenata?! ako dobim eseje tipa nascitirus, smrt kao pravna činjenica ili načelo zakonitosti onda ce mi strana i pol bit i previse za sva tri zajedno a ne svaki pojedinačno -.-
Pogledaj si privitak u prvom postu o esejima,tamo su navedeni valjda svi eseji koji se mogu pojaviti. Postaviti ce ti temu tipa nadleznost,da usporedis neku od onih škola,a o tome stvarno nije problem pisati.Na predroku uvijek daju lagane teme i produže ti i vrijeme pisanja za par minuta.Najvaznije ti je da podcrtas kljucne rijeci jer sumljam da oni citaju cijele eseje kada ih isprave tristotinjak u svega par sati.

zuluu
22-01-2012, 10:36
koje teme znaju doc u 4.kolokviju iz teorije- esejskom, jel postoje neka pitanja koja vole ili tako nesto? hvala :)

brinettica
22-01-2012, 10:55
koje teme znaju doc u 4.kolokviju iz teorije- esejskom, jel postoje neka pitanja koja vole ili tako nesto? hvala :)

imaš u 1.postu privitak otpd-lista pitanja, iza pitanja na zaokruživanje imaš neke od dosadašnjih tema za 4.esejski.

Nitta
23-01-2012, 21:35
Pitanje za starije kolege; znam da na predroku seminaristi mogu birati kod koga će na usmeni, no na redovnom roku to nije moguće pa me zanima postoji li kakva fora po kojoj studomat dodjeljuje studente asistentima ili uglavnom to bude Savić početak, Krešić sredina i Burazin kraj?

apocalypse
23-01-2012, 21:42
Pitanje za starije kolege; znam da na predroku seminaristi mogu birati kod koga će na usmeni, no na redovnom roku to nije moguće pa me zanima postoji li kakva fora po kojoj studomat dodjeljuje studente asistentima ili uglavnom to bude Savić početak, Krešić sredina i Burazin kraj?

Izmjenjuju se, nema pravila.

loly1
23-01-2012, 21:44

ne biraju seminaristi na predroku kod koga će odgovarat, nego odgovaraju kod svog voditelja seminara
na predroku oni koji nisu seminaristi su bili tako raspoređeni za usmeni, no u zadnje vrijeme na običnim rokovima prolazi jako malo ljudi pa često svi dođu na usmeni kod jednog od njih

Nitta
23-01-2012, 21:57
hvala :) znači ispiti su zeznuti za proći?

yenac
23-01-2012, 22:16
Na seminaru sam kod Miličića. Išao sam redovno na predavanja,položio sve kolokvije osim sociološke koju sam ispravio na konzultacijama. Također sam išao redovno na sve seminare, ali mi je blokirao izlazak na ispit zbog negativnog seminarskog rada, kao i jednom dijelu mojih kolega. Htio bih pitati kakav bi trebao biti moj sljedeći potez. Vidio sam na stranici katedre da mi on ustvari ne smije blokirati ispit, nego samo seminar. Je li itko bio u takvoj situaciji prošle godine i kako je to riješio? Je li moguće da sam u opasnosti gubitka godine zbog Miličića i teorije?

Nitta
23-01-2012, 22:22
Nama je danas Burazin na seminaru rekao da je od ove godine možda moguće da Miličić neće smjeti blokirati ispite svojim seminaristima, ali samo možda, rekao je da još ništa nije sigurno. Ako ti je blokiran ispit samo za ovaj rok onda nisi, izađeš na sljedećem riješiš i to je to.

galatea
23-01-2012, 22:25
Na seminaru sam kod Miličića. Išao sam redovno na predavanja,položio sve kolokvije osim sociološke koju sam ispravio na konzultacijama. Također sam išao redovno na sve seminare, ali mi je blokirao izlazak na ispit zbog negativnog seminarskog rada, kao i jednom dijelu mojih kolega. Htio bih pitati kakav bi trebao biti moj sljedeći potez. Vidio sam na stranici katedre da mi on ustvari ne smije blokirati ispit, nego samo seminar. Je li itko bio u takvoj situaciji prošle godine i kako je to riješio? Je li moguće da sam u opasnosti gubitka godine zbog Miličića i teorije?

prije 2 godine je kolegica imala istu situaciju i na kraju je uzela perićeve knjige, naučila i otišla na ispit kod asistenata
znači ispit je dala, ali je seminar morala opet upisati

yenac
23-01-2012, 23:54
jedino me zanima kak je onda ona došla do potpisa za predavanja,zato kaj mi Miličić neće dati taj potpis, sve u svemu, hvala na odgovoru...

Nitta
23-01-2012, 23:57
pa vjerojatno je otišla asistentima po potpis.

noti
24-01-2012, 00:46
je li moguće naučiti otpd za ispit u 11 dana? naime, 13-og je sociologija i želim na to izaći jer je slj rok tek u 4.mjesecu, a nakon toga mi ostaje još 11 dana (do 24-tog) do ispita iz otpd... a paralelno učenje kod mene baš i ne završava najbolje... savjetujte(pogotovo stariji kolege s iskustvom :), ja stvarno ne znam šta da radim... HVALA :D

brinettica
24-01-2012, 08:02
je li moguće naučiti otpd za ispit u 11 dana? naime, 13-og je sociologija i želim na to izaći jer je slj rok tek u 4.mjesecu, a nakon toga mi ostaje još 11 dana (do 24-tog) do ispita iz otpd... a paralelno učenje kod mene baš i ne završava najbolje... savjetujte(pogotovo stariji kolege s iskustvom :), ja stvarno ne znam šta da radim... HVALA :D

otpd za 11 dana nema šanse ako do sad nisi uopće upoznat/a s materijom..ako jesi pa to više dođe kao ponavljanje, onda da. za otpd čini mi se optimalno 3 tjedna.

Smrdim
24-01-2012, 17:46
otpd za 11 dana nema šanse ako do sad nisi uopće upoznat/a s materijom..ako jesi pa to više dođe kao ponavljanje, onda da. za otpd čini mi se optimalno 3 tjedna.
3 tjedna čistog učenja? Ponavljanje same materije u to nije uračunato jel'da?

brinettica
24-01-2012, 18:25
3 tjedna čistog učenja? Ponavljanje same materije u to nije uračunato jel'da?

pa računam da brzinsko ponavljanje po skripti možeš obaviti za 2 dana... znači 3 tjedna je okvirno 2 dana više manje... mislim ak pamtiš jako brzo,možda ti treba i manje od 3 tjedna no s obzirom da je to 1.godina, niste navikli na tempo učenja pa bih vam savjetovala 3 tjedna... također poanta je da nije bitni samo memorirat činjenice nego jako dobro razumijet materiju jer pitanja na zaokruživanje znaju biti jako dvosmislena...također za eseje nemate baš puno vremena za razmišljanje... uglavnom rekla sam 3 tjedna najviše zbog samog koncepta ispita, načelno gradivo nije teško... ovo pišem za perića, za miličića ne znam jer nisam polagala po njegovoj knjizi.

divacroatia
24-01-2012, 19:03
Molim starije kolege da mi kažu kakva su otprilike pitanja za 5 kod Savića na USMENOM (iz pismenog, odnosno kolokvija imam dobru četvorku) i Savićev sam seminarist :)

Malegria
24-01-2012, 19:28
Molim starije kolege da mi kažu kakva su otprilike pitanja za 5 kod Savića na USMENOM (iz pismenog, odnosno kolokvija imam dobru četvorku) i Savićev sam seminarist :)

pogledaj u prvom postu u fajlu otpd_savic

caesarus 14
24-01-2012, 23:09
hitnooooo..... jel asistenti na usmenom nakon položena sva 4 kolokvija pitaju sukladno dobivenoj ocjeni ili se moze povecati?!?!?! ma zapravo dal kad smo vec to sve prosli puste lakse malo pa makar i s dvojkom :D hvalaaa

galatea
24-01-2012, 23:13
blazi su nego na običnom roku
naravno da ocjenu mozes povecati, bio to predrok ili obican rok

bižuterija
25-01-2012, 00:09
ako imam usmeni u 9 iz otpda jel moram po potpis u 8 za otpd ? :D

Smrdim
25-01-2012, 00:56
pa računam da brzinsko ponavljanje po skripti možeš obaviti za 2 dana... znači 3 tjedna je okvirno 2 dana više manje... mislim ak pamtiš jako brzo,možda ti treba i manje od 3 tjedna no s obzirom da je to 1.godina, niste navikli na tempo učenja pa bih vam savjetovala 3 tjedna... također poanta je da nije bitni samo memorirat činjenice nego jako dobro razumijet materiju jer pitanja na zaokruživanje znaju biti jako dvosmislena...također za eseje nemate baš puno vremena za razmišljanje... uglavnom rekla sam 3 tjedna najviše zbog samog koncepta ispita, načelno gradivo nije teško... ovo pišem za perića, za miličića ne znam jer nisam polagala po njegovoj knjizi.
Hvala ti puno :)) A jel bi mi mogla poslati pm, isto pitanje, ali što se tiče povijesti...jer sam čuo da samo na ponavljanje treba 10 dana... :/

miha-a
25-01-2012, 01:25
sutra imamo potpise iz otpd,da li moram doć ili potpis mogu dobit na konzultacijama?

brinettica
25-01-2012, 08:07
ako imam usmeni u 9 iz otpda jel moram po potpis u 8 za otpd ? :D

ne trebaš potpis za usmeni, znači možeš žicat i poslije usmenog.

sutra imamo potpise iz otpd,da li moram doć ili potpis mogu dobit na konzultacijama?

bilo bi poželjno sutra, tj. danas kad je podjela jer su stavili obavijest, ako ne stigneš, možeš otić na konzultacije.

Spavalicaa
26-01-2012, 18:36
savjeti za rok 03.02 kod asistenata?? prosla sam sve kolokvije iz prve, esejski sam pala :/ jel stvarno rok puno puno tezi od predroka??

u snovima...
26-01-2012, 19:12
s obzirom da si prošla sve kolokvije, ne može se reći da ne znaš stoga je moj savjet da odeš odmah na prvi rok, poslije su sve teži i teži, dobro utvrdi gradivo, daj sve od sebe, posavjetuj se s kolegama u vezi pisanja eseja i sretno!

*tearsinheaven
26-01-2012, 19:12
savjeti za rok 03.02 kod asistenata?? prosla sam sve kolokvije iz prve, esejski sam pala :/ jel stvarno rok puno puno tezi od predroka??

Ma nije puno teži, dapače. Frendici koja je bila u istoj situaciji prošle godine bio je još lakši od kolokvija. Ne brini, samo si još sve dobro utvrdi, prođi po pitanjima s prošlih rokova i bit će sve ok :)

Spavalicaa
26-01-2012, 20:32
okej, hvala vam ;))

Lucky38
26-01-2012, 22:14
Ja bi ti svakako preporučio da ideš na taj rok, sve ovo dalje ima prolaznost da te boli glava :baf:

nana splif
31-01-2012, 00:10
zbog čega su konkretno daljnji rokovi kod asistenata sve teži i teži? :S

nuklearna
31-01-2012, 00:21
da vas što manje prođe :D
općenito su rokovi s vremenom sve teži i teži, nije to slučaj samo sa teorijom i asistentima.

BurekDoDaske
31-01-2012, 13:41
jel stignem za 24.2 naučit po Miličićevoj knjizi ako od sutra krenem, ali od nule ?

shootingstar
31-01-2012, 13:54
jel stignem za 24.2 naučit po Miličićevoj knjizi ako od sutra krenem, ali od nule ?

Stigneš

malamalena666
31-01-2012, 14:04
Pozdrav kolege,imam jedno pitanje,ako je već bilo postano moje isprike i molim link u tom slučaju :) imate li kakvih savjeta u vezi eseja na ispitu? koliko dugo,treba li uvod,razrada,zaključak,posebna provjera gramatike itd. Ponavljati isključivo po knjigama ili može i skripta? Btw jesu 3 eseja na ispitu ili jedan? Hvala unaprijed :)

Lucky38
31-01-2012, 18:46
Mislim da su tri eseja. Što se samog pisanja tiče na gramatiku ne gledaju i ne moraš se držati one uvod-razrada-zaključak "formule" s mature. Pišeš o zadanoj temi sve što znaš, ali to mora biti sve dobro povezano. Npr. dobiješ temu Kelsen i normativizam, prvo napišeš nešto o tome tko je on bio, kada je živio/djelovao i onda kreneš pisati sve što znaš o njegovim teorijama (o čemu one govore, kakav utjecaj su imale na pravo, s kojim teorijama dolaze u opreku bla bla bla - takve stvari). Bitno je da obuhvatiš sav sadržaj te teme koju su zadali, potrudi se da što manje toga izostaviš.
E da, asistenti jako vole kada podcrtavaš bitne pojmove ili čak čitave dijelove rečenica, mislim da to i traže.
Ako nemaš previše vremena ponavljaj po skripti, makar je uvijek najpametnije s knjigom

malamalena666
31-01-2012, 20:11
Hvala još jednom na info Lukcy38 :)

anielle3
31-01-2012, 23:42
položila sam teoriju kod miličića na predroku i zakasnila sam za prijavu 3.2 (on nam je rekao da prijavimo tad) i sad sam prijavila za 24.2. Imam žig i potpis s ocjenom i zanima me što se sad najgore može dogodit i mora li mi on upisat ocjenu u zapisnik 24?

Spavalicaa
01-02-2012, 14:18
kolege molim vas pomoc. ocajna sam, neznam sta da radim. nemam pojma kako, ali na studomatu sam prijavila ispit kod milicica umjesto kod asistenata. mogu li to nekako ispraviti i izaci na ispit u petak?

Banksy!
01-02-2012, 14:28
http://www.pravo.unizg.hr/OTPD/rokovi , pogledaj tekst ispod, nadam se da to daje odgovor na tvoje pitanje

krupsy18
01-02-2012, 15:01
kolege molim vas pomoc. ocajna sam, neznam sta da radim. nemam pojma kako, ali na studomatu sam prijavila ispit kod milicica umjesto kod asistenata. mogu li to nekako ispraviti i izaci na ispit u petak?

mozes i kod milicica doci pisati ispit po pericevoj literaturi..

brinettica
01-02-2012, 16:07

kao 1.da pročitaš ona pitanja i odgovore s početka topica, možda i ne bi bila očajna pa postavljala pitanje na koje je već odgovoreno.
2.prijavljuješ ispit na studomatu iz otpd-a, a ne prijavljuješ kod koga, tako da ti nisi ni mogla prijavit kod miličića već te očito studomat automatski dodijelio njemu. 3.petak 3.2. u 10,00 h dvorana I., TMT 14, samo se pojavi u to vrijeme tamo i možeš pisati ispit po periću kod asistenata bez obzira na studomat.

Oh_so_sensational
02-02-2012, 18:37
Pozdrav,
zamolila bih kolege koje imaju slična iskustva kao ovo moje koje slijedi da mi odgovore. Ovako, stjecajem okolnosti na OTPD-u radi svih sranja sa Miličićem na seminaru odgovaram kod asistenata (usmeno), ali po Miletovoj literaturi. E sada, budući da je Miletov sistem odgovaranja na usmenom ispitivanje jednog poglavlja koje se na kolokviju moglo malo i bolje proći (e.c. dogma II), zanima me je li se moguće za isto nagoditi i sa recimo Burazinom? Ako ima netko slično, ponavljam bila bih vam zahvalna za neku dodatnu informaciju! :thumbup:

brinettica
02-02-2012, 18:43
Pozdrav,
zamolila bih kolege koje imaju slična iskustva kao ovo moje koje slijedi da mi odgovore. Ovako, stjecajem okolnosti na OTPD-u radi svih sranja sa Miličićem na seminaru odgovaram kod asistenata (usmeno), ali po Miletovoj literaturi. E sada, budući da je Miletov sistem odgovaranja na usmenom ispitivanje jednog poglavlja koje se na kolokviju moglo malo i bolje proći (e.c. dogma II), zanima me je li se moguće za isto nagoditi i sa recimo Burazinom? Ako ima netko slično, ponavljam bila bih vam zahvalna za neku dodatnu informaciju! :thumbup:

mislim da ti nitko na ovo ne može odg jer asistenti nisu ispitivali po miličićevoj literaturi (koliko znam još uvijek je tako).

Lucky38
02-02-2012, 18:56
mislim da ti nitko na ovo ne može odg jer asistenti nisu ispitivali po miličićevoj literaturi (koliko znam još uvijek je tako).

Asistenti ne ispituju po Miličiću :nono:
Nabavi si Perića i počni učit...

chago1991
02-02-2012, 19:32
zanima me samo jedno ako netko zna..ova pitanja s pocetka...file gdje ih je cca 220 na zaokruzivanje i 38 esejskih, jesi li to pitanja koja najcesce dolaze? Hvala :D

nuklearna
02-02-2012, 19:51
to su pitanja koja su bila na ispitnim rokovima i kolokvijima od stoljeća sedmog pa do danas, kako bi se shvatio princip sastavljanja pitanja. zna se dogoditi da se poneko ponovi identično ili u drukčijem kontekstu, ali ne baš prečesto i ne možeš biti siguran u prolaz ukoliko učiš samo po njima.

Oh_so_sensational
02-02-2012, 20:03
Asistenti ne ispituju po Miličiću :nono:
Nabavi si Perića i počni učit...

Prodekan je mojoj grupi jutros objavio da će nas ispitati po Miličiću.

brinettica
02-02-2012, 20:11
Prodekan je mojoj grupi jutros objavio da će nas ispitati po Miličiću.

onda je to valjda zato jer je miličić brljavio sa seminaristima...however i dalje vrijedi moj post da ti na tvoje pitanje kako će ispitivati burazin ili netko treći od asistenata nitko ne može odg jer asistenti do sada nisu ispitivali po njegovoj literaturi...iako nekako sumnjam da će i sad ispitivati gradivo za koje ne bih bila previše sigurna da dobro barataju. :wink:

Oh_so_sensational
02-02-2012, 20:20
onda je to valjda zato jer je miličić brljavio sa seminaristima...however i dalje vrijedi moj post da ti na tvoje pitanje kako će ispitivati burazin ili netko treći od asistenata nitko ne može odg jer asistenti do sada nisu ispitivali po njegovoj literaturi...iako nekako sumnjam da će i sad ispitivati gradivo za koje ne bih bila previše sigurna da dobro barataju. :wink:

Ma dobro, vidim da smo mi jedinstven slučaj pa logično da nitko nema validan odgovor na moje pitanje. Ipak, prodekan je svoje rekao, sumnjam da bi se bez nekih temelja blebetao kako ćemo imati priliku po Miličićevoj literaturi odgovarati kod asistenata na kraju mjeseca. Buuut, svejedno hvala ;)

monisser
03-02-2012, 14:14
Kolege,mozete napisati esejska pitanja s danasnjeg ispita pismenog kod asistenata? Hvala :)

Spavalicaa
03-02-2012, 14:57
složena država- pojam i posebno o uniji; običajno pravo; interpretacija pravnih pravila-pojam i posebno o logičkom.

qwes
03-02-2012, 15:26
moze pitanja koja su bila kod milicica ali po periću? tenkjuu

Smrdim
05-02-2012, 16:06
"Kad sam ja bila na drugom roku u 6.mj. teme su bile akti sudskih organa, izvršna i upravna funkcija, tumačenje (interpretacija) pravnih normi... (ako me pamćenje dobro služi)
Zbog dobro napisanog tog drugog eseja nisam morala odgovarat poglavlje o državi na usmenom, a inače što se tiče usmenog, vučeš kartice koje su u snopovima kao poglavlja knjige, a na karticama pojedinalno su podnaslovi. škole u principu pita kao dodatno pitanje...hmmm, po meni je bitna stvar za te eseje kod njega da su to UVIJEK podnaslovi iz knjige ali onako kako su naznacena u kazalu na pocetku, tako da trebaš pisati samo to što je u tom podnaslovu makar bilo i par rečenica, inače neće biti baš presretan hahaha :)
Usmeni je kul jer pišeš koncept i ulazi vaš više tako da dok se svi izredaju imaš vremena i razmisliti, stvarno daje šansu i zajebava se stalno xD
Sretno! :)" - Kolegica napisala u grupi, pa eto koga zanima...to je za Miličića, ali po Periću.

Nymeria
09-02-2012, 12:59
Imam pitanja u vezi komisije,pročitala sam privitak,ali zadnji podaci su dani 2009-e godine,pa me zanima da li se što promijenilo.Naime,pauzirala sam s faksom,pa na ispite nisam izlazila dvije godine i evo sad za prvi izabrala OTPD i to mi je komisijski.
Zanima me kada je usmeni,je li odmah isti dan kad i pismeni,mora li pozitivna ocjena biti na pismenom kao uvjet za usmeni,kolko su bitna pitanja na zaokruživanje,da li su za prolaz bitna napisana sva tri eseja.I da,učim po Periću.Zanima me također i što ako me studomat smjesti kod Miličića(znam da se mogu samo pojaviti kod asistenata),ali je li moguće izaći na Miličićevu komisiju po Perićevoj literatuti i koju bi mi preporučili?
Ispričavam se ako neka pitanja zvuče malo bezveze,ali nisam baš u toku s faksom zadnje vrijeme.

virtual_insanity
09-02-2012, 18:09
da li se po breederovoj skripti u 2tjedna može sklepat otpd..s tim da bi išla polagat kod miličića i dvojka mi je sasvim dovoljna :)

Lucky38
10-02-2012, 00:13
Imam pitanja u vezi komisije,pročitala sam privitak,ali zadnji podaci su dani 2009-e godine,pa me zanima da li se što promijenilo.Naime,pauzirala sam s faksom,pa na ispite nisam izlazila dvije godine i evo sad za prvi izabrala OTPD i to mi je komisijski.
Zanima me kada je usmeni,je li odmah isti dan kad i pismeni,mora li pozitivna ocjena biti na pismenom kao uvjet za usmeni,kolko su bitna pitanja na zaokruživanje,da li su za prolaz bitna napisana sva tri eseja.I da,učim po Periću.Zanima me također i što ako me studomat smjesti kod Miličića(znam da se mogu samo pojaviti kod asistenata),ali je li moguće izaći na Miličićevu komisiju po Perićevoj literatuti i koju bi mi preporučili?
Ispričavam se ako neka pitanja zvuče malo bezveze,ali nisam baš u toku s faksom zadnje vrijeme.

Ajmo redom, kod asistenata nisu isti dan, ispit je obično petkom pa su usmeni idući tjedan, za Vjeku ne znam sorry. Ocjena na pismenom na prvoj komisiji mora biti pozitivna da možeš na usmeni, asistenti ti neće ni gledati eseje ako ne odgovoriš točno na dovoljan broj pitanja na zaokruživanje (5 je minimum ja mislim), Miličić koliko ja znam ni ne gleda ta pitanja, kod njega su bitni samo eseji. I asistenti i Miličić inzistiraju na tim esejima i traže da se dosta napiše, imaš na prošloj stranici jedan moj post gdje piše što otprilike asistenti traže na tome, ček it aut. Možeš izaći na komisiju kod Vjekeca po Periću, svejedno samo on ispituje a za svjedoke uzima neke random ljude. Perićeva literatura je po meni jednostavnija, bolja i razumljivija, samo što je pismeni kod asistenata dosta težak i prolaznost im je tu poprilično slaba, kod Miličića je malo lakši taj pismeni ali max ocjena kod njega na usmenom je 3 za one koji idu po Periću.

@virtual_insanity - možda bi i bilo moguće, ali ne s manje 7-8h učenja dnevno

Nymeria
10-02-2012, 10:20
Hvala puno na odgovoru Lucky38.Joj,da me barem studomat stavi Miličiću(ja bi bila i trojkom zadovoljna,bitan mi je prolaz),bojim se zadataka na zaokruživanje :(
Imam još jedno pitanje,zadnji dio u knjizi 2 "Narodna pravna svijest i njezini veliki ideali",pojavljuje li se to ikad u ispitu?Koliko je bitno to naučiti,ili je dovoljno samo pročitati?Učim po knjizi,ali sam u skripti vidjela da piše da taj dio nije uopće bitan,pa me zanima za svaki slučaj.
Virtual_insanity,ak već i namjeravaš učiti po 7,8 sati dnevno onda ti svakako preporučujem knjigu,skriptu za brzinsko ponavljanje.Knjiga je poprilično jednostavna za učenje,ima dosta primjera koji ti pomognu da shvatiš(kad ponavljaš ne moraš ih ponovn čitati).

Lucky38
10-02-2012, 10:26
Možeš ti svejedno kod Miličića polagat, samo mu se pojaviš na pismenom i kažeš da pišeš po Periću, makar on previše ne gleda na zaokruživanje ipak se potrudi da i to napraviš.