View Full Version : PRESUDE ZA OVÄŒARU
Balada iz predgrađa
27-09-2007, 18:23
Moram otvoriti novi topic jer mislim da ovakva sramotna presuda to zasluĹžuje.
SluĹĄam na TV ove ljude koji su tamo bili, koji su prolazili u bolnici kraj krvnika svojih prijatelja...
PrestraĹĄno!!!
Balada iz predgrađa
27-09-2007, 18:29
http://www.rjgeib.com/thoughts/bosnia/serb2.jpg
Vukovar, Croatia, November 1991
photo by Ron Haviv
Serb irregular militiamen kick the corpse of Croatian civilian.
Prema sucu, ovaj vojnik ''èuva'' hrvatskog civila.
Biljana PlavĹĄiĂŚ 11 godina, Milan BabiĂŚ 13 godina, Veselin Ĺveliki kuracljivanèanin 5 godina = 29 godina zatvora. A BlaĹĄkiĂŚ je u prvom stupnju dobio 45, KordiĂŚ konaènu od 25. Da nije za plakanje bilo bi za smijanje.
Just a little bit
27-09-2007, 18:30
picka li im materina
SUD ?!?!!? SUD! ?!?!?!?! ?PRAVDE?!?!?!?!
serem se na njihovu pravdu !!!!!!!!!!
Evo èujem da je Ĺveliki kuracljivanèanin praktièki slobodan èovjek jer je 4,5 godine u pritvoru. :smt078
Balada iz predgrađa
27-09-2007, 18:38
Da.
SreĂŚa da Haag ne isplaĂŚuje odĹĄtetu za boravak nevinih u pritvoru, jel bi RadiĂŚu mogli i lovu neku isplatit.
AL koja je to sramota, ljudi!
Pa ja ne mogu vjerovati.
Naime, kaŞu, (tak i piťe u knjizi iz kaznenog) da sud kazne odreðuje otprilike kakve su bile u ex JU. A nitko za BlaťkiÌa ne pita, kak je on onda 45 dobio prvi put...
Ja fakat ne mogu doĂŚ k sebi.
A uopĂŚe nisam vezana osobno uz rat i ratne strahote.
Mislim o tome kako je ljudima koji su izgubili najbliŞe, obiteljima muèki ubijenih na Ovèari....
Ne znam.
Kojiput se pitam upravo zbog takvih presuda i zbog Haaga opÌenito, kaj ja radim na ovom faxu? Uèe me i pravdi pa Meðunarodni sud donese ovakvu presudu, uèe me o nekakvoj meðunarodnoj jednakosti, pa èlanice VijeÌa sigurnosti moŞe sve. Ne kuŞim zakaj svi ustraju na toj imaginarnoj slici pravde i pravednosti kad toga uopÌe nema?
Joj, mogla bi razbit neĹĄto sad.
O tome sam i ja razmiĹĄljao..
Stalno neke prièe na faksu o pozivu, etici, Ìudoreðu, pravu, pravdi...
A mislim si u sebi uz podsmijeh: Ma kakva pravda! Kada sam zadnji put vidio u naĹĄoj struci tako neĹĄto..
I isto se pitam zaĹĄto se toliko to naglaĹĄava i inzistira na tome (etika, pravda, pravo), a svi znamo da niĹĄta od toga.. Imam dojam da je jednostavno u modi ili fancy se na to pozivati..
Kao da se ta rijeè poziv i ta idealistièka naklapanja viťe iz nekih elitistièkih pobuda stalno nameÌu, makar svi preťutno znamo da niťta od toga.. Znamo da su lova i intresi glavni pokretaèi..
Koliko god ove presude bile skandalozne, moram reĂŚi da me u neku ruku i nisu iznenadile.
U Hrvatskom saboru sjedi izvjesni Vojislav StanimiroviÌ koji je dok su ranjenici voðeni na strijeljanje urlao da je pala vukovarska bolnica, zadnje ustaťko uporiťte. Za glas tog StanimiroviÌa Ìe se pokidati tko god bude mandatar nove vlade za par mjeseci. Ako sami sebe tretiramo kao smeÌe, dopuťtamo naťim neprijateljima da nam vladaju, obnavljamo im kuÌe, dajemo im beneficije, koji se qrtz onda imamo èuditi kad neki estrandŞerosi u Haagu kaŞu da je likvidirati Hrvata malo gore nego likvidirati psa.
I nisu za ovo krivi ni Amerikanci, ni Englezi, ni srpski lobby, ni pravoslavni lobby, ni huda sudbina. Za ovo je krivo zadnjih 8 godina kapitulantske hrvatske drĹžavne politike.
fidel_castro
27-09-2007, 19:05
a jbg, Europa je uvijek viťe preferirala Srbe, a nas doŞivljavala kao pobunjenike koji su pokrenuli graðanski rat... ovo je samo joť jedan dokaz za to...
jednom rijeèju, STRAĹveliki kuracNO!
edit- Sud pravde? :lol: :lol:
ni najveĂŚi lojalisti i optimisti ne doĹživljavaju haĹĄki sud kao sud pravde...
U skladu sa rezolucijom kojom je MKSJ osnovan, njegova misija je èetvorostruka:
* dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za krťenja meðunarodnog humanitarnog prava
* obezbijediti pravdu Ĺžrtvama
* obeshrabriti dalje èinjenje zloèina
* sprijeèiti revizionizam, doprinijeti ponovnom uspostavljanju mira i poticati pomirenje na podruèju bivťe Jugoslavije
Stoka usrana,jeb.o im konj mater europsku,evo kako oni provode svoju ''duŞnost''.Dok je rat poèeo a Hrvatskoj zabranili obranu i bubnuli embargo èetnici su klali naťe ljude i bolio ih je kura.c ťta im Europa govori,a ovo danas je samo joť jedan pokazatelj da ih Europa podrŞava.
Majku im jebe.m,nema ni pravde ni suda,za njih je jedina presuda metak u glavu.
FUJ STOKO SMRDLJIVA JEB.O VAM JA I CARLA,I PARKERA,i POCARA...BOG VAM MATER GORIT ĂETE U PAKLU ZBOG OVOGA :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
I eto poslje svega ovoga hrvatska politka se neĂŚe mijenjat, i dalje ĂŚemo htjeti u europu koja se prema nama tako lijepo i poĹĄteno odnosi...
Ma Sanader se sada treba objesiti ťto je izruèio Gotovinu takvoj sramoti od suda.Naťe generale su stavili u okove za zloèine koji su poèinjeni nad Srbima,a iz osvete za sve ťto su ove ubojice napravile naťem narodu.
I djeca Ìe im goriti u paklu zbog ovoga,kurve izdajnièke europske :evil:
MinesweePer
27-09-2007, 20:27
nema smisla komentirat ikoju odluku haťkog suda viťe. vidili smo da genocida u Srebrenici nije bilo, na kraju Ìe joť ispast da se to vodio rat uliènih bandi......
Vi se èudite za Ovèaru! A tko je optuŞen i osuðen za Srebrenicu i koliko godina je dobio?
Krstic-45 godina..samo fora u tome sto i on tek tamo neki n-ti po redu odgovornosti za srebrenicu..
dakle norcu 12 godina sto branio grad od cetnickih hordi koji bio pod konstantnom tucom granata,a sljivancaninu koji usao na teritorij druge drzave,otovoreno ju napao i izrucio 262 ranjenika vukovarske bolnice na klanje pijanoj i razularenoj cetnickoj bandi-5 godina..komentar nije potreban..
plavsic 11 godina-jel treba pce pisat ratnu biografiju ove kuje..
a ja jadnik mislio da ce odgovarat adzic i kadijevic :lol: ..i jos bio ubvjeren kako valda ima pravde pa moraju..
prolazeci memorijalnim grobljem ove godine za uskrs u vukovaru za oko mi zapeo datum na jednoj grobnici od naseg branitelja..
1975-1991 i to nepunih 16..
bit ce mesa,bit ce mesa klat cemo hrvate-TKO ZABORAVI PROKLETE MU I DUSA I KOSTI
Radislav KrstiÌ, zapovjednik Drinskog korpusa VRS, osuðen je na 46 godina zbog Srebrenice.
Radislav Krstic general petog korpusa VRS jedan od udarnih za vrijeme napada na srebrenicu ili ti drinskog korpusa..al zanimljivo kako jadnik nije planirao ili naredio genocid u srebrenici nego ga jadnoga nagovorili mladic i karadzic ako cemo vjerovati sudu :lol: ..
al nije samo srebrenica vec citav niz mjesta gdje izvrsen genocid u bih,a da nitko nije odgovarao za razliku od nasih..
za nevidjene masakre nad bosnjacima i hrvatima u brckom neam informacija da je netko odgovarao(neka netrko ispravi)..sudjenje goranu jelisicu prekinuto jer nije bilo dokaza od strane optuzbe :lol: ..a isto tako i za duska sikiricu koji vodio jedan u nizu logora smrti u bih..
edit-eto tkach ispravio..46 godina..jebote jel ti ista drugo radis osim sto promatras dnevno politicka i ina zbivanja na tlu bivsih republika :lol:
Zgrozen - DA
Iznenadjen - NE
Ajmo se uozbiljiti... Haaski sud je jebena uvreda cijelom Domovinskom ratu... politika suda je izjednacavanje krivnje, za bOGa miloga!!!
Mislim, nakon ovoga nema nego cijeniti Izraelsku doktrinu... oni svoje optuzenike sami otmu u brzoj operaciji, osude ih i smaknu - svi sretni... Dok ne preuzmemo sudbinu u vlastite ruke mozemo ocekivati ovakve presude. Europa se ponasa kao roditelj koji je razdvojio djecju tucnjavu... ne zanima ih tko je poceo, cija je krivica i gdje je pravica - boli ih kita dok je mir...
edit-eto tkach ispravio..46 godina..hebote jel ti ista drugo radis osim sto promatras dnevno politicka i ina zbivanja na tlu bivsih republika :lol:
Pa ono, malo igram ťah i odem na kakav ruèak :lol:
Inaèe, èini mi se da je i KrstiÌu skinuto nekih desetak godina s kazne u drugom stupnju, ali ne garantiram.
fat drummer
27-09-2007, 21:06
ma totalno treba odjebat taj hag... jer to je takva prevara da je to straĹĄno. dvostruki kriteriji priliko izricanja kazni i odnosa prema drĹžavama. normalno da ljudi pizde kada imaju osjeĂŚaj da se rsbiju konstantno protaĹžira
Ante Gotovina
27-09-2007, 21:55
Dovoljan razlog da ti se zgadi pravnièki poziv :smt078
fidel_castro
27-09-2007, 22:22
ma treba na neki naèin poniťtiti Tuðmanov sporazum o suradnji sa haťkim tribunalom (valjda vrli pravnici mogu naÌi neku rupu) i vratit sve optuŞene natrag u Hrvatsku... zayebi sud koji nije djelotvoran...
Ante Gotovina
27-09-2007, 22:28
Ako se ne varam, sporazum u suradnji s vraagom nije donijet kvalificiranom veĂŚinom (iz Ĺveliki kuracimonoviĂŚevog predavanja), tako da postoji opravdana moguĂŚnost za ocjenu ustavnosti... problem je nedostatak svijesti
reko bi da je to sve srpski lobij,naime od 19 st. srbi imaju priznate delegacije u francuskoj,velikoj britaniji,rusiji koja se oèituje i danas,Şao mi je naťih generala koji Ìe gulit u zatvoru :?
ja planiram kroz dva tjedna do vukovara..nije ziher,al najvjerovatnije..pa me zanima sta je sa onim da bi isli grupno do vukovara..
nobody0770
28-09-2007, 02:14
E to bi bilo super...umjesto da tu lajemo,kunemo i molim mogli bi iÌi odati poèast tim Şrtvama ako nisu dostojni oni bezduťnici iz Haaga...straťno,tuŞno i Şalosno zavťrava joť jedna tuŞna hrvatska prièa..... :smt090
malimrav85
28-09-2007, 11:06
Juèer kad sam doťao na forum nisam ni htio èitat topic, muka mi doðe kad vidim uopÌe kaj je bilo.
Sad sam se probudio u vidim novine, Ĺželudac mi se diĹže.
Ne znam kaj da kaĹžem uopĂŚe.
mogu se sam ponovit s vama i rec da je ova presduda SOKANTNA I SRAMOTNA...:smt067 :smt104
šola-braveheart
28-09-2007, 11:12
kurve proklete
tu najvise krivim nase p.izdeke koji su pokradali ovu drzavu dok se stvarala,nisu uopce funkcionirale tajne sluzbe koje su trebale po terenu skupljati materijal.tajne sluzbe su bile u sluzbi kriminala i tajkuna.
da je meni netko u ratu stradao na taj nacin,ja bih mu sam priustio najvecu kaznu.sve bih lijepo organizirao,organiziaro put u neku drzavu juzne amerike,organizirao zivot u nekoj takvoj lijevoj drzavi,smaknuo srpsku kurvu i u miru otisao u takvu neku drzavu
krivo je tuĹžiteljstvo, loĹĄa optuĹžnica(namjerno).
~°¤anchica¤°~
28-09-2007, 11:34
ja planiram kroz dva tjedna do vukovara..nije ziher,al najvjerovatnije..pa me zanima sta je sa onim da bi isli grupno do vukovara..
ovo je lijepo...samo napominjem da ne ocekujete tamo nista...ja sam bila prosle godine i u vukovaru i na ovcari i osjecaj koji me tada obuzeo je strasan...ko da nema vise srece u svijetu...jos kad vidis one grobove i covjek ti kaze da je najmladja zrtva imala par mjeseci a najstarija 87 godina doslovno suze teku...u svakom slucaju mislim da bi svaki Hrvat trebao odat pocast svim onima koji su svoje zivote izgubili u ratu...
Ja procitao "posude" tako da je topic manje morbidan od onog sto sam ocekivao.
Sad im samo mi mozemo suditi...
a sto da kazem...
ocekivano..znamo kakav je sud u Haagu...sve nam je jasno...politika i trgovina...
konzerva
28-09-2007, 13:55
Za ovo je krivo zadnjih 8 godina kapitulantske hrvatske drĹžavne politike.
za ovo je krivo zadnjih 16 godina pogreĹĄne politike
Bas tak konzerva.......
Da smo imali muda slali bi ekipu iz luckog (ja sam se uvjerio osobno za kaj su sposobni :-D ) da ih hvataju po svijetu kao mossad.....
Opet ce se gusta magla spustiti.........
legionar
28-09-2007, 15:15
Kao ĹĄto je LoĹĄo davnih dana napisao u svojoj knjizi: Sud u Haagu je ruglo pravde i prava. Ĺveliki kuracto vi mislite kolike su kazne dobili naĹĄi ljudi, napose u BiH npr. Dario KordiĂŚ, a ovu gamad tako abolicirat. Juèer kad sam èuo priredio sam si jednu lijepu ispovjed za danas tako da bolje ne bi dalje komentiro....
legionar
28-09-2007, 15:25
Nego, ajmo, proklamirani ciljevi po redu:
1.) Zaustavljanje i sprjeèavanje novih ratnih zloèina :lol:
2.) Mijenjanje ozraèja nekaŞnjivosti :lol:
3.) Individualizacija krivnje i utvrðivanje pouzdane povijesne istine o sukobu :lol:
Ma to je sve jad i èemer...
........GROBOVI VAM NIKAD OPROSTITI NE ĂE.......
...samo BoĹžji sud je pravedan... gorit ĂŚete u paklu svi ĹĄupci koji nam ovo radite...
sunflower
28-09-2007, 18:26
Ma straťno, ne mogu se naèuditi dokle seŞe ljudska glupost.. Taj sud treba pod hitno ukinuti!
legionar
28-09-2007, 18:40
Ma on je ad hoc sud pa ĂŚe bit ukinut kad se utvrdi "povijesna istina". :lol:
Inaèe, ťto je najgore, Hrvatska tj. svi mi sudjelujemo u financiranju te kvazipravne institucije i to pozamaťnom svotom sukladno èl. 46 Zakona o primjeni Statuta MKSJ -a kojeg je donio crvenkasti Sabor 2003 g.
Nego, ovi procesi protiv Norca i GlavaĹĄa... su test objektivnosti i demokratiènosti Hrvatskog pravosudnog sustava, pa neka nam presuda protiv Ĺveliki kuracljivanèanina bude obrazac.
one_perfect_girl
28-09-2007, 19:16
ovog puta ĂŚe moja boja slova biti crvena kao krv onih ljudi koje su Ĺveliki kuracljivanèanin i RadiĂŚ èuvali od paravojnih formacija...
iako od ovog ''suda'' nikada niťta dobro ne oèekujem, i mene je ova presuda zgrozila... blago reèeno...
i ťto sad reÌi nakon svega ? da je presuda bila veÌa, pravednija, opet ne bi vratila nijednu od Şrtava u Şivot. ne bi izbrisala nièiju patnju, nièiju bol. ali dala bi koliku-toliku nadu u pravdu... na koncu, moŞemo se nadat i uzdat i upirat poglede ka nebu i Bogu da Ìe Şalbeni postupak neťto povoljnije donjeti... nada zadnja umire...
sramota, prije svega sramota...
i btw, KrstiÌu je donjeta kazna od 46 godina zatvora, ali je smanjena na 35... opet se izvukli na spike o zapovjednim i inim odgovornostima... ali bitno da Ìe Gotovina kosti tamo ostaviti... europska bahatost je opet jaèa od naťih suza...
Canuleia
28-09-2007, 19:16
ne znam kaj da kaĹžem, koma.. ali ja vjerujem da ĂŚe oni pred BoĹžji sud i to bi svima trebala biti utjeha, a haaĹĄki sud... :evil:
oni za svoje zloèine nebi platili ni da tamo budu 100god, ali stvar je u tome da sud ovim "kaznama" doslovno umanjuje, èak i nijeèe njihovu krivnji, a to je sramota i uvreda za Şrtve i njihove obitelji!
legionar
28-09-2007, 19:32
da ĂŚe Ĺžalbeni postupak neĹĄto povoljnije donjeti
ma kakav Şalbeni postupak? moŞemo se slikat u 24 sata sa Şalbama... da se hoÌe istjerat pravda veÌ bi se odavno podigle tuŞbe protiv te stoke na domaÌim sudovima...ali ne, tuŞbe nisu podignute? zaťto nisu? tko to sprjeèava? to se treba zapitat..,.
one_perfect_girl
28-09-2007, 19:37
da ĂŚe Ĺžalbeni postupak neĹĄto povoljnije donjeti
ma kakav Şalbeni postupak? moŞemo se slikat u 24 sata sa Şalbama... da se hoÌe istjerat pravda veÌ bi se odavno podigle tuŞbe protiv te stoke na domaÌim sudovima...ali ne, tuŞbe nisu podignute? zaťto nisu? tko to sprjeèava? to se treba zapitat..,.
ja se ipak joĹĄ samo nadam... niĹĄta ne koĹĄta :oops:
a, tko sprjeèava ? kad njih sve boli dupe, da donesemo eksluzivne snimke klanja ljudi sumnjam da bi to iťta pomoglo... vjerojatno bi tad rekli da su ih cijepili protiv zaraznih bolesti :roll:
Hrvatska tj. svi mi sudjelujemo u financiranju te kvazipravne institucije i to pozamaťnom svotom sukladno èl. 46 Zakona o primjeni Statuta MKSJ -a kojeg je donio crvenkasti Sabor 2003 g.
Ne brkaj loncice... MKS ciji je statut ratificiran 2003. nije isto sto i MKSJ... MKS je stalni medjunarodni sud, dok je MKSJ ad hoc sud samo za podrucje Jugoslavije... medjusobno su nepovezani
legionar
28-09-2007, 19:39
tko to sprjeèava? hmm, pa ne bih o tome, ali npr. optuŞnica protiv KadijeviÌa je skupljala i skuplja praťinu veÌ godinama u neèijoj ladici zbog neèijeg bojkotiranja da se podigne...
legionar
28-09-2007, 19:41
Ne brkaj loncice... MKS ciji je statut ratificiran 2003. nije isto sto i MKSJ... MKS je stalni medjunarodni sud, dok je MKSJ ad hoc sud samo za podrucje Jugoslavije... medjusobno su nepovezanida zahebo se, za stalni með. sud je ratificiran 2003, ali je poanta ista. i u financiranju Aaga koji nam je nametnut sudjelujemo. bať da su posve nepovezani, to ne bih rekao. formalno pravno ne, ali je MSKJ bio pokus za MKS. Naravno, pokusni kuniÌi se zna tko su.
da zahebo se, za stalni með. sud je ratificiran 2003, ali je poanta ista. i u financiranju Aaga koji nam je nametnut sudjelujemo.
nemoj se tako zajebati na ispitu iz kaznenog jednog dana :-D
osobno mi se svidja taj Statut... steta sto se nacelo komplementarnosti iz njega ne moze primjeniti na MKSJ
doduse, bojim se da ce i taj sud biti teska sprdacina zahvaljujuci politickim interesima
legionar
28-09-2007, 19:53
taj sud veÌ i je sprdaèina. temelji se na ugovornom pristanku drŞava èlanica, a gdje Ìe Sad ili jedna Rusija pristat na to? doduťe, Sad je bio èlan, kolko nekih par dana ak se ne varam :lol:
Presudu ne treba komentirati! Sam pogled na kazne dovoljan je da prvo prasneť u smijeh, a onda poèneť plakat ko kiťna godina! Ovo je SRAMOTA i NEPRAVDA za sve stradale, za sve poginule, za njihove obitelji, za ljude koji su se borili na ratiťtu do posljednje sekunde, a i za naťu drŞavu! Fuj :evil: :(
legionar
28-09-2007, 23:34
sutra se RadiĂŚ vraĂŚa u kevu Srbiju. joĹĄ nije tak preloĹĄe na Jadranu, ĹĄta velite ĂŚe na Jadran malo na ljetovanje?
sutra se Radiæ vraæa u kevu Srbiju. još nije tak preloše na Jadranu, šta velite æe na Jadran malo na ljetovanje?
ne bi se cudio...mozda i na piknik na Ovcaru...
--Anči--
29-09-2007, 00:09
ja bi fino pustila norca, ademija i ekipu iz zatvora, obustavila sve sudske procese i -raspaĹĄoj. niĹĄta ionak nema smisla :roll:
Opet ce se gusta magla spustiti.........
:!:
do tada.... :-$
...Večeras me dobri ljudi nemojte niÅ¡ta pitati
neka suze tiho teku pa će manje boljeti
Mene zovu moja polja mene zovu tambure
prije nego sklopim oči da joÅ¡ jednom vidim sve...
ja bi fino pustila norca, ademija i ekipu iz zatvora, obustavila sve sudske procese i -raspaĹĄoj. niĹĄta ionak nema smisla :roll:
...joť Ìe i biti tako...bať sam sinoÌ to prièala sa starim...to ťta su napravili...neznam uopÌe kako viťe objaťnjavati takve stavri...zbog ovakvih presuda buduÌe nam zanimanje je na loťijem glasu od poloŞaja studenta ekonomije...
...kao ĹĄto sreĂŚa ide na sreĂŚu...tako i nesreĂŚa ne dolazi sama...
s te tri ''presude''prodali su evropi kosovo..to je tak jasno..
fidel_castro
29-09-2007, 16:51
s te tri ''presude''prodali su evropi kosovo..to je tak jasno..
potpisujem! vjerojatno ima dosta istine u tome!
ot: a vi sa boĹžjim sudom... :roll:
ti ljudi trebaju odgovarati ovdje na Zemlji i odsluĹžiti zasluĹžene kazne, a ne da se mirimo sa sudbinom i zazivamo boĹžje sudove...
BEOGRAD- Beogradski mediji posveÌuju veliku pozornost presudi Haťkog suda vukovarskoj trojci za zloèin na Ovèari za koji hrvatska javnost drŞi da je ťokantno preblaga, a odvjetnici osuðenih ocjenjuju kako presuda baca drukèije svjetlo na domovinski rat u Hrvatskoj.
U suðenju vukovarskoj trojci za masovni pokolj na Ovèari 20. studenoga 1991. gdje su nakon pada Vukovara pobijene 264 osobe HaĹĄki sud je u èetvrtak osudio bivĹĄeg zapovjednika JNA Milu MrkĹĄiĂŚa na 20 godina zatvora, majora Veselina Ĺveliki kuracljivanèanina na pet godina zatvora, a kapetana Miroslava RadiĂŚa oslobodilo optuĹžbi.
Veèernje novosti najviťe paŞnje posveÌuju osloboðenom RadiÌu, prvom i "zasad jedinom" Srbinu koji je proglaťen nevinim, te istièu da su haťki suci bili jednoglasni u odluci da Haťko tuŞiteljstvo nije dokazalo postojanje udruŞenog zloèinaèkog pothvata, niti RadiÌevu odgovornost, ťto "baca potpuno drukèije svjetlo na prirodu 'domovinskog rata' i onoga ťto se poèetkom devedesetih godina dogaðalo u Hrvatskoj".
"Poslije ove presude moŞe biti reperkusija i na ostale predmete. I Slobodan MiloťeviÌ je bio optuŞivan za zajednièki zloèinaèki pothvat, a u optuŞnici je bilo obuhvaÌeno i njegovo uèeťÌe u cijeloj prièi oko Vukovara. Sada je, meðutim, cijela prièa o 'domovinskom ratu', kao i sama njegova fizionomija - promijenjena", izjavila je za list RadiÌeva odvjetnica Mira TapuťkoviÌ. Ona je kazala kako u Vukovaru "nije bilo zloèina protiv èovjeènosti", te da "ono ťto se dogaðalo nije bilo upereno protiv civila niti hrvatskog naroda, veÌ protiv hrvatskih paravojnih formacija".
Branitelj Ĺveliki kuracljivanèanina, odvjetnik Novak LukiĂŚ u izjavi za podsjeĂŚa da njegov branjenik i dalje tvrdi da nije kriv, te da je Ĺveliki kuracljivanèaninova obrana "od poèetka postupka tvrdila ono ĹĄto je sud presudio prije dva dana - da na Ovèari nisu stradali civili i da nije postojao udruĹženi zloèinaèki pothvat". ..
opet ce se gusta magla spustiti
A ljudi ko ljudi..treba otiĂŚ u Billu, Mercator, Metro, Getro..nabaviti namirnice, lijep je dan..moglo bi se neĹĄto zaroĹĄtiljati, treba proĹĄetati psa, pa poslije malo na rolanje, neki zbrajaju koliko su u minusu, hoĂŚe li diĂŚi novi kredit, nekoga djeca zajebaju, tate se brinu je su li im Ĺžene joĹĄ uvijek sa starim ljubavnikom ili su naĹĄle novog, mame se sekiraju hoĂŚe li dobro proĂŚi kĂŚerkin drugi abortus, omladina...ta opjevana omladina razmiĹĄlja o predstojeĂŚim pijankama, da se ukomira, da se ubije od droge, da padne neki grupnjak..i tako...nije lako danas Ĺživjet...
Ne znam od koga vukovarci oèekuje suÌut i podrťku.Koja èak i da postoji..ja joj smisla ne vidim
legionar
29-09-2007, 19:24
Sad baĹĄ doĹĄao sa proslave 16 godina od Barutane (kraj Bj)... kako su lijepo oprali ove tudume u Haagu i ove koji nam sjede na Gornjem gradu....milina je bila za sluĹĄat... joĹĄ kad je Thompson zapjevao ( cd naravno)... :badgrin:
Canuleia
29-09-2007, 22:08
dam se kladit da ĂŚe ovog radiĂŚa netko ubit... bolje bi mu bilo da je ostao u haagu! :badgrin:
Balada iz predgrađa
01-10-2007, 22:45
Ja se toplo nadam. Nije krťÌanski, etièki, pravno gledajuÌi je neprihvatljivo, al ja se fakat nadam.
Ne bu njega nitko ubio... Niti Ĺveliki kuracljivanèanina. Oni ĂŚe vam lijepo doèekati starost u krugu svojih obitelji, a jedina zemaljska kazna ĂŚe im biti ovih par godina koje su èitali beletristiku i igrali ĹĄah u Haagu dok je trajalo suðenje. To je grozno, ali kako rekoh, hrvatski narod i drĹžava nisu zasluĹžili bolje nego da im krvnicu ĹĄeĂŚu po slobodi. Ĺ˝rtve su naravno zasluĹžile pravdu, ali mi kao kolektiv nismo.
Evo, par dana se javnost kolektivno zgraĹžala nad Haagom i presudom. A oni koji su zadnjih nekoliko godina govorili da je haaĹĄki sud ispolitizirana institucija èiji je cilj umanjiti srpsku i uveĂŚati hrvatsku odgovornost, te je javnost proglasila mraènjacima, faĹĄistima, izolacionistima itd. Kroz koji dan ĂŚe ova presuda biti potisnuta iz medija i iz misli i opet ĂŚe na svaku kritiku Haaga javnost skakati "ne moĹže se tako, moramo biti potpuno kooperativni, vjerujmo u Sud, nemojmo Ĺživjeti u proĹĄlosti". Onda ĂŚe npr. Gotovina, Ăermak i Markaè biti osuðeni na kojih 100 godina izmeðu njih trojice, pa ĂŚe se javnost opet malo zgraĹžati, Ivo (ili Ljubo ili tkogod bio premijer) ĂŚe pisati "oĹĄtro" pismo tajniku UN-a bla bla. I to ĂŚe biti kroz par dana zaboravljeno, Haag ĂŚe zatvoriti duĂŚan i konaèni saldo ĂŚe biti taj da je Hrvatska isponiĹžavana preko svake mjere a Srbija proĹĄla liĹĄo za bar 50% sranja.
I joť uvijek Hrvatska kao nacija neÌe prihvatiti èinjenicu da je vodila potpuno promaťenu haaťku politiku. U suťtini veÌinu ljudi boli qrtz za cijelu tu problematiku generala, Şrtava, agresija i rata. Oni samo nabace tuŞno lice kad stigne neka nepovoljna presuda i odu dalje svojim poslom. Da kod nas postoji stvarna briga za ta pitanja, ne bi Haag nikad od Hrvatske dobio bezuvjetnu podanièku kooperativnost. Svakoga tko je odobravao dok su haaťki istraŞitelji i britanski ťpijuni kopali po Pantovèaku a sad se zgraŞa nad Haaťkim odlukama smatram ili licemjerom ili budalom ili naivcem.
konzerva
02-10-2007, 01:37
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cr ... 7/index.do (http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2924147/index.do)
-cut-
=D> realan, precizan, jasan i britak sazetak problematike Hrvatske i Haaga
hrvatski narod i drŞava nisu zasluŞili bolje nego da im krvnicu ťeÌu po slobodi. Žrtve su naravno zasluŞile pravdu, ali mi kao kolektiv nismo.
Ovo me najviťe i boli. Neki su zasluŞili pravdu, ali zbog mutave veÌine ne Ìe ju doèekati.
Adrian Leverkühn
02-10-2007, 16:41
Zanimljivo. Forum studenata Pravnog fakulteta, a na temu presuda u slucaju Vukovar dvije strane lupetanja, kukumavcenja i prijetnji gustim maglama (da, ja sam autonomas i jedva cekam da Zadar opet postane talijanski, Viva Luxardi e Zara libera! - pa jedva cekam gustu maglu i sve sto ide uz nju).
S druge strane, tema koja se bavi PRAVNIM aspektima je dozivjela samo jedan reply, a taj je bio link vodi na ovo lupetanje, kukumavcenje i prijetnje gustim maglama.
Mozda i to objasnjava ponesto...
Balada iz predgrađa
02-10-2007, 21:01
Uf ĹĄto si duhovit! Nije mjesto ni vrijeme za takva potkubavanja.
Uostalom, kolega se mogao nadovezati na ovu temu, pa eto uputim na tekst koji je kolega htio prezentirati i raspravljati o njemu.
http://pollitika.com/vukovar-medunarodn ... odni-sukob (http://pollitika.com/vukovar-medunarodni-ili-nemedunarodni-sukob)
I reĂŚi ĂŚu samo jednu stvar, vezano uza ''PRAVNU'' stranu presude,
Hrvatska je trebala oťtro reagirati na BlaťkiÌevu prvu presudu, jer kao ťto veÌ rekoh (oèito ti je to promaklo) uobièajene kazne su na með.sudovima, iako ne propisane strogo, u okvirima kakve su bile na prostoru bivťe Juge.
Mislim da na to Hrvatska ni itko uoopĂŚe nije reagirao, ĹĄto je sramota.
Sramota je i druga presuda kojom mu se smanjuje kazna na devet godina, koje je proveo u zatvoru veĂŚ, pa mislim, jesmo mi na placu da se cjenkamo il kaj??
To je jedno, vjerujem da ĂŚe biti joĹĄ ''pravnih'' doprinosa.
A da, ťto se prijatelja suda tièe, to je po meni nemoguÌe i svim predmetima kontra hrv.drŞavljana. Nije mi jasno uopÌe zaťto su ovi naťi prof.tolko inzistirali na tome, pa to je zdrav razum.
Hrvatska se trebala ukljuèiti u obranu generala i skupa s tim pravnièkim umovima sruťit optuŞnicu. Ne, sad Ìe oni tu neki prijatelji bit. Bezveze.
Adrian Leverkühn
03-10-2007, 13:21
Za ovo je krivo zadnjih 8 godina kapitulantske hrvatske drĹžavne politike
Mislis 11? http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1996/0654.htm
Ne bať. Zakon o suradnji s Haagom ne znaèi niťta sam po sebi. Kapitulacija je kad se dozvoli uplitanje Haaga u Oluju i ostale vojno-redarstvene akcije tog tipa (Raèan), od drŞavnih arhiva napravi plac (MesiÌ) i kad se na haaťke bjegunce ťalju ťinteri (Sanader).
Zanimljivo. Forum studenata Pravnog fakulteta, a na temu presuda u slucaju Vukovar dvije strane lupetanja, kukumavcenja i prijetnji gustim maglama (da, ja sam autonomas i jedva cekam da Zadar opet postane talijanski, Viva Luxardi e Zara libera! - pa jedva cekam gustu maglu i sve sto ide uz nju).
S druge strane, tema koja se bavi PRAVNIM aspektima je dozivjela samo jedan reply, a taj je bio link vodi na ovo lupetanje, kukumavcenje i prijetnje gustim maglama.
da objasnjava da si debil kakvog nema..sta ja imam raspravljat nakon ovakve presude na ovoj temi o pravnim aspektima..jer to nije pravni vec politicki sud..dokazano vise puta..molio bih da se vise ne javljas na ovu temu jer pljujes po onima koji su kosti ostavili u vukovaru,a neki sa foruma su clanove obitelji tamo izgubili..reci tko je sta lupetao na ovoj temi..mozda nekolicina nas koja rekla da trebamo ko mossad uzeti stvari u svoje ruke??..prekinuti svaku suradnju sa tim politickim sudom??..izrazeno zgrazanje nad presudom poslije koje se ljudi pitaju cem opce sudovi i pravda kada nije zadovoljena..ako su proglaseni krivima mrksic i sljivancanin za zlocine za koje optuzeni onda su trebali dobiti dozivotne kazne zatvora..a ne neke smijesne kazne kojima pokazuju kakav je to sud zapravo i sta mu je u interesu..ako nisu krivi onda ih je trebalo osloboditi ko radica..dakle krivi-dozivotni zatvor za taj zlocin ili ih se trebalo proglasiti nevinima,a ne dosudit 20 i 5 godina,a i tih 5 godina smijurija ziva jer ionako odma sljivancanin izlazi iz zatvora..
a za ovaj tvoj upis sta reci osim..i bog rece covjece kljast si niti ja ti nemogu pomoci
popricaj si malo s profesorom Vukasom an medjunarodnom pravu pa nek ti ona kaze kako izgledaju pravni aspekti...covjek se iz Haaga vrati sokiran jer nije mogao vjerovati kolika je tamo kolicina trgovine i politike...a to je i nama na seminaru prenio...
al samo ti pricaj o pravnoj strani...zvuci bas slatko...skoro ko Hrvoje i Gregor...
Adrian Leverkühn
03-10-2007, 14:05
sta ja imam raspravljat nakon ovakve presude na ovoj temi o pravnim aspektima..
Onda se ostavi faksa koji studiras. Ako nakon jedne ovako velike teme i dogadjaja studenti vodeceg (valjda, evaluacije nemamo pa ni ne znamo) pravnog faksa u drzavi nisu u stanju proizvesti nista drugo nego intelektualni ekvivalent guslarskog deseterca, iako se sprema zalba tuziteljstva i jos se puno pravnih akcija ovdje priprema i odvijat ce se, sto je sasvim sigurno i sa strucnog aspekta znacajno, onda kvragu i pravni faks.
Nadam se da ovakvo misljenje kao sto sam citirao ipak nije vecina, jer ako nam struka bjezi od same sebe, to dobro objasnjava otkud nam takva pozicija.
Laprdanje, guste magle i cmizdrenje nam nece donijeti nista. Dobri pravnici hoce, ali ovako ih necemo dobiti.
, iako se sprema zalba tuziteljstva i jos se puno pravnih akcija ovdje priprema i odvijat ce se, sto je sasvim sigurno i sa strucnog aspekta znacajno, onda kvragu i pravni faks.
. Dobri pravnici hoce, ali ovako ih necemo dobiti.
od hrpe gluposti koje nadrobio ovo je ipak vrh :smt043 :smt043 :smt043 ..ma nemoj mi reci..ides misko..tuziteljstvo sprema i zalbu..odo odma sampanjac otvorit..ziher ce svi dozivotne poslije zalbe dobiti :lol: ..a bas me zanima koje su to jos pravne akcije koje ce tuziteljstvo izvest da zamaze oci jadnicima popuit tebe koji jos uvijek vjeruju u taj politicki sud..mislim jel ti jos uvijek vjerujes u djeda bozicnjaka pa tako i u ispravnost i pravednost toga suda i pravedne namjere tuziteljstva??..ustvari kad realno pogledam stvari vise vjerujem u njega nego u taj politicki sud..
al i ova je jaka..sa dobrim pravnicima dobivamo bitku,al jebes spustanje guste magle..sinko izraelci su dobili pravdu tek kad se gusta magla spustila..a znas i sam kakav oni medjunarodni lobi imaju..a ti ocekujes da jedna mala hrvatska kroz jedan takav sud za koji i sam znas kakav je namirimo pravdu za sve sto nam ucinjeno..jebote kolko ti imas godina da pusis te price..mozda nam se savo strbac regao na forum da zapravo objasni kako stvari stoje nama debilima i to kako on kaze sa pranoga aspekta :-D :lol:
ayde malo cemo smiriti strasti jelte trpinja, kolega ima pravo na svoje miĹĄljenje.
nemojte zakuhati i ovaj topik :!:
Balada iz predgrađa
03-10-2007, 16:58
Daj ADrian ne seri, kad ti tak moram reĂŚ.
Ti jedino kaj radiť na ovom faksu uèiť se podjebavat druge. Bolje ti je da uèiť za to vrijeme.
Ili odeĹĄ na konz.kod prof.Vukasa ili prof.TurkoviĂŚ, oni su ti najkompetentniji za tu temu pa da ne sluĹĄaĹĄ ova ovdje ''lupetanja''
Balada iz predgrađa
03-10-2007, 17:04
btw, jesi skuŞio da najviťe laprdanja upravo od tebe dolazi, di ti je sad samokritiènost - ti onda ispadať pravnièka nula ako nisi uspio èak ni usputni pravni osvrt dati, sram te bilo! odmah odustani od studiranja na ''vodeÌem pravnom fakultetu u drŞavi''
Adrian Leverkühn
03-10-2007, 17:12
, iako se sprema zalba tuziteljstva i jos se puno pravnih akcija ovdje priprema i odvijat ce se, sto je sasvim sigurno i sa strucnog aspekta znacajno, onda kvragu i pravni faks.
. Dobri pravnici hoce, ali ovako ih necemo dobiti.
od hrpe gluposti koje nadrobio ovo je ipak vrh :smt043 :smt043 :smt043 ..ma nemoj mi reci..ides misko..tuziteljstvo sprema i zalbu..odo odma sampanjac otvorit..ziher ce svi dozivotne poslije zalbe dobiti :lol: ..a bas me zanima koje su to jos pravne akcije koje ce tuziteljstvo izvest da zamaze oci jadnicima popuit tebe koji jos uvijek vjeruju u taj politicki sud..mislim jel ti jos uvijek vjerujes u djeda bozicnjaka pa tako i u ispravnost i pravednost toga suda i pravedne namjere tuziteljstva??..ustvari kad realno pogledam stvari vise vjerujem u njega nego u taj politicki sud..
al i ova je jaka..sa dobrim pravnicima dobivamo bitku,al jebes spustanje guste magle..sinko izraelci su dobili pravdu tek kad se gusta magla spustila..a znas i sam kakav oni medjunarodni lobi imaju..a ti ocekujes da jedna mala hrvatska kroz jedan takav sud za koji i sam znas kakav je namirimo pravdu za sve sto nam ucinjeno..hebote kolko ti imas godina da pusis te price..mozda nam se savo strbac regao na forum da zapravo objasni kako stvari stoje nama debilima i to kako on kaze sa pranoga aspekta :-D :lol:
Dakle, decec, kao prvo, mislim da si potpuno promasio poantu moje primjedbe (sto se vrlo vjerojatno direktno nadovezuje na to da nisi jos bacio niti jedan pravni argument - tebi je rasprava kao forma ocito strana, odatle i vrijedjanje i neshvacanje te nedostatak argumenata).
Naime, ako se nismo razumjeli - mene u ovoj raspravi apsolutno zabole je li Haski sud pristran ili nepristran, jesu li njegove presude dobre ili lose, sudi li se tamo pravedno, jesu li Srbi favorizirani, a Hrvati nisu.
Ono sto sam napisao je da se tamo odvijaju neki vrlo realni pravni procesi, a da ja o njima na forumu studenata prava nisam procitao tri suvisle recenice, odnosno da nitko ovdje nije reagirao kao pravnik, nego iskljucivo kao politikanti.
Sto je problem, jer ako je nesto evidentno lose, kao sto svi ovdje tvrde da je kad govore o presudi, onda bi trebali postojati neki vrlo bjelodani pravni razlozi zasto je to lose, a sto bi ovdje ljudi imali identificirati bez vecih problema. Ono sto sam vidio, s druge strane, je gomila histericnih reakcija i minimalan kapacitet za analizu problema, sve to popraceno potpuno promasenim emocionalnim ispadima (gusta magla, Savo Strbac i slicne divote). Dakle, cinjenicu da ovdje ama bas nitko nije nasao za shodno s nekoliko rijeci komentirati kvalitetu optuznice ili manjkavosti u procesu ili eventualan ishod zalbe ili bilo sto drugo vezano uz proces, ili je to ucinio u minimalnoj mjeri, je za mene ocit simptom malo tezih problema, koji rezultiraju time da buduci pravnik (ne ti osobno, nego kao genericka kategorija) refleksno reagira kao politikant umjesto da barem nadje razinu balansa izmedju politike i prava.
Jer, da ne davim vise, ni politicka analiza ovdje nije bas na nivou.
Jel se sad kuzimo?
fat drummer
03-10-2007, 17:32
pravni aspekt? tuŞiteljstvo je zajebalo (ne zvuèi bať aspektuozno ni pravno ali eto)
u optuŞnici nisu obuhvatili sva kaznena djela koja su mogli/morali/trebali nego samo dio, a za taj dio nisu uspijeli dokazati ili su uspjeli samo djelomièno. sud je sasvim dobro presudio na temelju onoga ťto mu se nudilo i za ťto ih se optuŞivalo.
sumnjam da Ìe Şalba tuŞiteljstva uspjeti jer niti imaju novih dokaza, niti Ìe moÌi proťiriti optuŞnicu. eventualno ih moŞemo mi doèekati negdje na granici pa pred hrvatske sudove uz meðunarodni incident
Pa kad veÌ Şaliť za linkovima na èlanke o "pravnim aspektima presude" s pollitika.com, onda tamo i preseli svoje mudrosere. Ondje moŞeť i uŞivati u politièkim analizama ovog nivoa: /hahaha, povezat Ìu gustu maglu i talijansku aneksiju Dalmacije, hahaha, koja dobra ideja *daje high five nevidljivom prijatelju Jurici koji sjedi kraj njega*/
Valygar Corthala
03-10-2007, 18:06
Ja mislim da hrvatski politièari i diplomati ne rade posao kako trebaju. Ako je sud politièki, znaèi da se na njega moŞe utjecati. Nije valjda da Srbi mogu ponuditi viťe nego mi i bolje utjecati na sud? Neka lobiraju po Washingtonu, Londonu, Parizu, Pekingu, daju poslove nekoj britanskoj tvrtci, daju mito, ťalju prijetnje tuŞiteljima i sucima, ťto god treba.
potpisujem u prvom predu mrfija i tkacha. da mi se bljuje od presude bljuje mi se. ali iznenaðena bome nisam.
ne bi me iznenadile ni manje kazne. kaj se tièe meðunarodne zajednice tu se vodio graðanski rat, agresije nije bilo, a svi poklani ljudi su se vjerojatno spotaknuli o svoje balkanske puťke i noŞeve i sluèajno umrli ili su poèinili suicid.
Dakle, decec, kao prvo, mislim da si potpuno promasio poantu moje primjedbe (sto se vrlo vjerojatno direktno nadovezuje na to da nisi jos bacio niti jedan pravni argument - tebi je rasprava kao forma ocito strana, odatle i vrijedjanje i neshvacanje te nedostatak argumenata).
a zato si se ti razbacao sa argumentima..tebi je jedino tvoje misljenje ono pravo,odatle i negiranje i zakljuèci koji granice sa debilizmom kao ovaj gore
Naime, ako se nismo razumjeli - mene u ovoj raspravi apsolutno zabole je li Haski sud pristran ili nepristran, jesu li njegove presude dobre ili lose, sudi li se tamo pravedno, jesu li Srbi favorizirani, a Hrvati nisu.
Ono sto sam napisao je da se tamo odvijaju neki vrlo realni pravni procesi, a da ja o njima na forumu studenata prava nisam procitao tri suvisle recenice, odnosno da nitko ovdje nije reagirao kao pravnik, nego iskljucivo kao politikanti.
realni pravni procesi gdje je jedna strana favorizirana :shock: ..mir sa tobom sinko,al lupas ga na nevidjeno..o kakvim realnim pravnim procesim,a ti pricas..jesu sljivancanin i mrksic krivi..sud kaze da jesu..molim lijepo za takav zlocin kazna je dozivtni zatvor..da te podsjetim..264 smaknuta ranjenika iz vukovarske bolnice
Sto je problem, jer ako je nesto evidentno lose, kao sto svi ovdje tvrde da je kad govore o presudi, onda bi trebali postojati neki vrlo bjelodani pravni razlozi zasto je to lose, a sto bi ovdje ljudi imali identificirati bez vecih problema. Ono sto sam vidio, s druge strane, je gomila histericnih reakcija i minimalan kapacitet za analizu problema, sve to popraceno potpuno promasenim emocionalnim ispadima (gusta magla, Savo Strbac i slicne divote).
bjelodani pravni razlozi :lol: ..pa jel se ipak svi slazemo da je to politicki instaliran sud..jel ti i veteran rekao za ljude koji bili gore,a vracali se ne vjerujuc o kakvoj je dogovornoj politici gore rijec..i ti trazis pravne razloge za lose presude..da su vijdeli na svoje oci sta je bilo ako je politika odlucila da tako nije bilo i da ih se nece osudit onda je to tako..kakva tebi analiza problema treba kad i slijepac vidi o cemu je tamo rijec..mislim jel ti to mene jebes sa svojim nekakvim trazenjem analiza..nebi vjerovo da nisam na svoje oci procito da netko tako misli
Dakle, cinjenicu da ovdje ama bas nitko nije nasao za shodno s nekoliko rijeci komentirati kvalitetu optuznice ili manjkavosti u procesu ili eventualan ishod zalbe ili bilo sto drugo vezano uz proces, ili je to ucinio u minimalnoj mjeri, je za mene ocit simptom malo tezih problema, koji rezultiraju time da buduci pravnik (ne ti osobno, nego kao genericka kategorija) refleksno reagira kao politikant umjesto da barem nadje razinu balansa izmedju politike i prava.
Jel se sad kuzimo?[/quote]
al pazi cara..onje ovce cuvao sa cijelom vrhuskom haaskog suda te europskim politicarima toga doba pa ima pravi uvid u stanje stvari :-D :lol: ..pa onda nama prodaje price kako politicka analiza nije bas na nivou..nadalje od kuda da ja vidim kako se tuziteljstvo spremalo za slucaj pa da mogu komentirati ili kvalitetu procesa kada ga se nije moglo pratiti..ok neko ce sada reci kako onda tako mozes komentirati proces..e pa u ovom slucaju se zna kakve su kazne trebale biti..i poslijeww2 niije se dokazalo gro stvari pa su svi skoro dobili smrtne kazne,a albert speer na osnovu toga sto nabavljo oruzje dobio 20 godina..a ovdje covjek koji rukovodio izvlacenju i ubojstvima na ovcari 20 godina..i ti meni pricas o analizi procesa..ma daj zajebi te price sinko i budi uvjeren kako si pametniji od cijeloga svijeta
zato kaj ti ovdje kao prvo nitko nije pravnik pa zato tako en moze ni reagirati...
a kao drugo...realni pravni procesi? kaj ti je to? mozda postoje nerealni pravni procesi pa da mogu usporediti?
optuznica je bila losa...sud je pogrijesio pri odmjeravanju kazne...i koj bi ti jos da ti se kaze...sve je jedno veliko sranje...potpuno politicko...trgovina...a o tom se na pravnoaspektni nacin ne moze raspravljati...
Adrian Leverkühn
04-10-2007, 12:24
Ajmo jos malo uskladjivati pojmove pa cemo na kraju doci do necega. Vidim da se ovdje i dalje razbacuje pojmovima poput "debil", "sranje" i slicnima usmjerenim prema osobi koja ima drugacije (iako ne nuzno drugacije, samo drugacije usmjereno) misljenje, sto je solidan indikator razine kucnog odgoja, ali to nije moj problem.
However, poceli su isijavati i poneki bljeskovi pokusaja sagledavanja stvari, kao sto su uloga hrvatske politike i diplomacije te sposobnost istih u medjunarodnom kontekstu, (ne)kvaliteta optuznice, povezanost politike i prava i jos ponesto znacajnih problema, sto bi se sasvim sigurno moralo reflektirati na ovom forumu, stjecistu (buducih - kako je netko dobro primijetio) pravnika.
Nadalje, kad govorim o realnom pravnom procesu, nemam u vidu pravni proces per se, nego pravni dogadjaj kao dogadjaj par excellence u smislu u kojem ga odredjuje Baudrillard (sociolog kojeg Kregar, naravno, nema na popisu literature) sa svim svojim socijalnim, politickim i inim implikacijama po ovu zemlju, sto bi trebalo biti opet biti reflektirano na ovom forumu, medjutim iz nekog razloga nije ili je vrlo malo.
A sto se tice guste magle, da, nekako imam problema s time da ce nam problem rijesiti gusta magla, jer je ta ista gusta magla trajala krace nego sto potraju malo kvalitetnije tenisice...
Najveci problem s nasim pravnim sustavom je upravo cinjenica da pravnici ne mogu izvuci nos iz zakona... kao sto je vec prethodno navedeno (engel, mislim), ove presude su prakticki politicka kupovnina za Kosovo. Radi se o dobro dokumentiranom i jasnom zlocinu u (za strance) nejasnom ratu, pri cijem je objasnjavanju zakazalo tuziteljstvo... no bit svega je u stvari da se kod politicke prodaje na pravne teze i antiteze gleda samo kao ucvrscivanje ili labavljenje argumentacije za osobodjenje... najbolji primjer je bilo sudstvo SFRJ po kojem je politicko stanje u podjednakim slucajevima bilo katkad olakotna, a katkad otegotna okolnost, ovisno o svrsishodnosti... svaka strana u postupku ima svoje teze i stajalista - koje se kod nepristranog (pitanje je postoji li uopce to) suda medjusobno pobijaju, dok se kod pristranog uzimaju kao opravdanja jedne strane protiv druge. Haski sud se ne vodi po nacelu pravde, vec po nacelu politicke svrsishodnosti... ako im u zalbi i iznesemo valjane prigovore, sve ce ovisiti na koju stranu zmire