View Full Version : III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost
Hvala na odgovoru. Problem je jedino u tome kaj Relkovića neme do srijede, a prijave završavaju prvog.
Znam, ali ukoliko se ne uspiješ prijaviti do sutra navečer, možeš ga slobodno kontaktirati i reći mu za taj problem. Dešavalo se to i drugima, prijave ili odjave bi prošle, a ne bi mogli prijaviti/odjavit ispit pa to onda gosp.Relković sve po brzom postupku riješi! :)
Cheryl Cole
30-10-2011, 17:18
Hvala na odgovoru. Problem je jedino u tome kaj Relkovića neme do srijede, a prijave završavaju prvog.
pošalji mu mail - drelkovic@pravo.hr
povratnica
31-10-2011, 08:22
pošalji mu mail - drelkovic@pravo.hr
Već sam mu poslala u petak, tako da će valjda sve biti u redu. Sad još samo da ja sve ove podatke posložim u glavi kako treba.
ej, imam par pitanja.. kak izaberem profesora na usmenom za ovaj ispit, posto nema pismenog? i dal mi se uopce isplati bas birat il mi je svejedno kod kog dodjem?
fala! :) pozz! :D
povratnica
01-11-2011, 11:20
ej, imam par pitanja.. kak izaberem profesora na usmenom za ovaj ispit, posto nema pismenog? i dal mi se uopce isplati bas birat il mi je svejedno kod kog dodjem?
fala! :) pozz! :D
Nazovi Nevenku Horvat u srijedu, pa pitaj nju. Mislim da to treba riješiti kod nje prije nego izlista popis nakon odjava.:mhm:
sandrich
02-11-2011, 13:12
da li je za ovaj predmet dovoljna skripta za veliku knjigu ona od 217 str i za hfs ova nova skrpita 191 str?
EleanorRigby
02-11-2011, 13:58
da, s tim da velika knjiga zauzima prvih 104str te skripte od 217. dakle tih 104+191. Makar iz toga ja učim. nadam se da je dovoljno(meni je i previše:D). i malo si još širim poreze iz HFSa listanjem knjige.
EleanorRigby
04-11-2011, 14:46
arbutina
Soba 48/II ?? Jel to prof. Cindori ??
demarkis
05-11-2011, 11:22
Soba 48/II ?? Jel to prof. Cindori ??
Je, asistentica Cindori je to.
Dakle, mora se znat apsolutno sve ...WeeeEEEe :/
Hvala !
demarkis
05-11-2011, 11:38
Dakle, mora se znat apsolutno sve ...WeeeEEEe :/
Hvala !
Tako kažu. Mene je uvjerila da je dovoljno kužit o čemu se radi i znati reći o svemu nešto i nikako se ne zamartai detaljima koji će se i tako promijeniti kada se izmijeni zakon :) Ja se držim toga,a sad hoće li mi uspjeti, vidjet ćemo u srijedu :D
Da, bili živi pa vidjeli ! :) Ja nisam prosla cijeli HFS, a realno ni neću stici...ali procitala sam dojmove s njezinih ispita i vidjela na što se uglavnom koncentrira pa ću se na tome zadrzavati..Valjda ce biti dobro ! Bila sam na njezinim predavanjima prosli mjesec i cini se ok!..pa ako i pad bude...barem necemo u suzama van !! ;)
Bi možda mogli reći kad koji prof. ispituje i u koliko sati? Za nas slušače? hvala!!!!
Bi možda mogli reći kad koji prof. ispituje i u koliko sati? Za nas slušače? hvala!!!!
U ponedjeljak, soba 8 ( Arbutina) u 9.30.
demarkis
05-11-2011, 15:21
Srijeda, 9.11. u 10 sati asistentica Sonja Cindori, soba 48 ĆM4/II
demarkis
05-11-2011, 15:23
Da, bili živi pa vidjeli ! :) Ja nisam prosla cijeli HFS, a realno ni neću stici...ali procitala sam dojmove s njezinih ispita i vidjela na što se uglavnom koncentrira pa ću se na tome zadrzavati..Valjda ce biti dobro ! Bila sam na njezinim predavanjima prosli mjesec i cini se ok!..pa ako i pad bude...barem necemo u suzama van !! ;)
Meni je tih nekoliko predavanja bilo super kao i konzultacije. Što ti kažeš, neće mi biti žao ako i padnem jer me nitko neće izvrijeđati niti ništa i ako ću moći opet ću ju birati koliko mi djeluje fenomenalno. :)
Kod prof. Cindori - porezne stope i porezna načela !
muškatni oraščić
06-11-2011, 21:37
Kod prof. Cindori - porezne stope i porezna načela !
sigurno ne:D
to je bilo davnih dana,bila sam na tom predavanju. nakon toga je bilo barem još 2-3 predavanja..
kada ostali prof imaju ispit?
jedna mala
07-11-2011, 12:33
dal se moze slobodno doci i slusati usmeni ili? i kak cu znati kad su usmeni? ako se ne varam,ne pise nista na str katedre..
Ajmo ljudi, kako je bilo danas kod Arbutine, mislim na prolaznost?
:D
sigurno ne:D
to je bilo davnih dana,bila sam na tom predavanju. nakon toga je bilo barem još 2-3 predavanja..
kada ostali prof imaju ispit?
Zadnje predavanje, koliko ja znam, je bilo 25.10., kada je predavala porezna načela ( utorak, 17 h), prosli tjedan nije bilo predavanja jer je bio 1.11. - neradni dan, a ovaj tjedan su ispiti pa sumnjam da se odrzavaju predavanja... Jedino ako se na predavanjima za redovne išlo dalje...
povratnica
08-11-2011, 13:35
Bila danas kod prof.Arbutine i pala zasluženo. Čovjek je izuzetno korektan,pokušao je izvući iz mene, ali nije išlo.Stručno izražavanje je jako bitno. U svakom slučaju nadam se sljedeći rok opet kod njega.
Izvanredni pravni lijekovi,obnova postupka-koji rokovi i kada, dohodak od imovine i imovinskih prava...dalje nažalost nismo stigli:thumbup:
jedna mala
08-11-2011, 15:12
jel tereza vec imala usmene?ako ne,kada ima?
jel mi netko može pomoći na kojoj se stranici u knjizi nalaze ova pitanja
1. automatski stabilizator
2. inflatorni odbitak (dobitak)
3. kad se dohodak od imovine ne oporezuje
4. pravo na povrat preplaćenog PDV-a i vlastita potrošnja kod PDV-a
5. da li je regresivni učinak ono pod regresivne porezne stope?
hvala
jel tereza vec imala usmene?ako ne,kada ima?
imala je jučer, u 9 i u 11 sigurno, mislim da danas i sutra nema...
Daisy I.
09-11-2011, 23:27
Može neke svježe dojmove s komisije?
Sljedeći put sam na komisiji pa da vidim što me otprilike čeka...
lotta.23
10-11-2011, 09:14
sve najbolje o mijatoviću. tereza je najzahtjevnija, posebno ako vam je dosta 2 ili 3.trebas znati za 5. cindori i mijatović najbolji!
demarkis
10-11-2011, 13:18
i kako je bilo?:)
Ej, ma na kraju nisam izašao :P Nisam stigao dovoljno dobro naučit HFS, pogotovo sam postupak koji je jako bitan pa sam odlučio ne se ići blamirati pred nju jer sam znao, ako i dobijem neku mršavu 2 ili 3 da ću odbiti jer pucam na veću ocjenu. Tako da ću vjerojatno izaći u veljači na to :D
Bile su 2 kolegice koje znam i nije im najsjanije prošlo jer isto nisu baš super spremile. Jedna dobila 2 druga 3. Al Sonja je i dalje krasna i divna :)
demarkis
10-11-2011, 13:19
i kako je bilo?:)
Ej, ma na kraju nisam izašao :P Nisam stigao dovoljno dobro naučit HFS, pogotovo sam postupak koji je jako bitan pa sam odlučio ne se ići blamirati pred nju jer sam znao, ako i dobijem neku mršavu 2 ili 3 da ću odbiti jer pucam na veću ocjenu. Tako da ću vjerojatno izaći u veljači na to :D
Bile su 2 kolegice koje znam i nije im najsjanije prošlo jer isto nisu baš super spremile. Jedna dobila 2 druga 3. Al Sonja je i dalje krasna i divna :)
pravnik00
10-11-2011, 15:19
može netko napisati iz čega uči za ovaj ispit?? knjiga ili skripta ( KOJA!?) ? tnx
Tko je imao slovo L na ovom roku?
Hvala :)
staedtler
14-11-2011, 17:42
Ima li nekog da pohada tekuca predavanja? Do kada predaje Mijatovic i do kuda se stiglo sa gradivom?
...anna...
15-11-2011, 14:06
jel se drže još predavanja za drugi turnus??
Stella55
15-11-2011, 16:40
Može neke svježe dojmove s komisije?
Sljedeći put sam na komisiji pa da vidim što me otprilike čeka...
Ja sam bila sad na jesen na komisiji i ispitivali su jednu grupu Mijatović i Cindori, a drugu Arbutina i Tereza. Svakako je bolje doći u ovu 1. grupu ispitivača jer Mijatović postavi 3 kratka pitanja, još 2-3 Cindori i to je to. I ako se u biti sve odgovori na Mijatovićeva pitanja, ako se ostalo i ne zna nije strašno jer Mijatović nema puno strpljenja s tim ispitivanjem pa je sve brzo gotovo kod njega. Znam da su ljudi puno brže izlazili iz te sobe nego iz ove druge. Makar ne mogu reći da su svi prošli, bilo je 50-50% otprilike. Činjenica jest da kod Mijatovića puno ovisi i o sreći jer postavi par konkretnih pitanja i to je to, pa ako ti ne pogodi onda ti se loše piše, tako sam ja i završila na komisiji, jer sam dvaput kod njega odgovarala i eto, tada nije bilo sreće, al barem je na komisiji bilo.
Ako imaš još kakva pitanja, pitaj.
demarkis
15-11-2011, 18:41
jel se drže još predavanja za drugi turnus??
Ne, prije 2 tjedna su spojeni turnusi i nastava se održava samo u 1. turnusu (od 8 do 11 sati).
njezna&bezobrazna
15-11-2011, 23:22
ja sam učila po skripti financijsko pravo i financijska znanost prvih 103str za prvu knjigu i po novoj skripti iz HFSa od 191 str s tim da sam prije toga pročitala knjige da steknem uvid u čitavu cjelinu. dok saznaš profesora malo pogledaš njegova pitanja i to je to. nekih mjesec dana učenja i prošla bez problema
njezna&bezobrazna
16-11-2011, 09:05
poštovani kolege, ima li možda netko da je položio na ovom roku a još mu nije stavljeno na studomat? nisam pametna dal da pričekam još ili da idem vidjet u referadu... unaprijed hvala
smart girl
16-11-2011, 09:17
poštovani kolege, ima li možda netko da je položio na ovom roku a još mu nije stavljeno na studomat? nisam pametna dal da pričekam još ili da idem vidjet u referadu... unaprijed hvala
Pričekaj još malo, usmeni su završili tek u četvrtak, a i neke katedre znaju kasnit s tim. Stavit će ti do kraja tjedna vjerojatno.
Daisy I.
16-11-2011, 12:49
Ja sam bila sad na jesen na komisiji i ispitivali su jednu grupu Mijatović i Cindori, a drugu Arbutina i Tereza. Svakako je bolje doći u ovu 1. grupu ispitivača jer Mijatović postavi 3 kratka pitanja, još 2-3 Cindori i to je to. I ako se u biti sve odgovori na Mijatovićeva pitanja, ako se ostalo i ne zna nije strašno jer Mijatović nema puno strpljenja s tim ispitivanjem pa je sve brzo gotovo kod njega. Znam da su ljudi puno brže izlazili iz te sobe nego iz ove druge. Makar ne mogu reći da su svi prošli, bilo je 50-50% otprilike. Činjenica jest da kod Mijatovića puno ovisi i o sreći jer postavi par konkretnih pitanja i to je to, pa ako ti ne pogodi onda ti se loše piše, tako sam ja i završila na komisiji, jer sam dvaput kod njega odgovarala i eto, tada nije bilo sreće, al barem je na komisiji bilo.
Ako imaš još kakva pitanja, pitaj.
Tnx, možda te još malo ugjavim pred sam rok ako budem imala koje pitanjce! :)
Mali Mate
16-11-2011, 21:18
ee, meni isto još nije ocjena u studomatu, onda je u njima problem:D
stranger
21-11-2011, 19:38
dal možemo svi odabrat profesora (nazoveš referadu i to je to) ili se radi o prosjeku?
p-kutnica
23-11-2011, 11:54
koja je skripta dovoljno dobra da zamijeni knjigu fpfz? to sam mislila po skripti, a hfs po knjizi...imate kakve preporuke?
Jel me moze netko spasiti i reci mi da ne moramo uciti sve one gluposti iz HFS-a o trošarinama (kaz. odredbe, sva oslobođenja, osnivice i visine poreza)?? I sta se sve tocno treba znati kod trošarina ?
Hvala
Dal je netko od vas učio Hrvatski fiskalni sustav iz nove skripte i prošao po njoj? Jel dovoljna za taj dio gradiva ili treba još i kjniga?
dal možemo svi odabrat profesora (nazoveš referadu i to je to) ili se radi o prosjeku?
kako kada:) u pravilu ne puštaju da odabereš profesora osim ako nemaš prosjek, ali probaj nazvati nakon što prođe rok za prijavu i pitaj tajnicu jer nekad ipak popuste:)
aleksica
27-11-2011, 19:15
ja sam ucila po hfs-u skripti novoj, i bila mi je dobra. Prosla sam. Sto se tice kaznenih odredbi, ne treba to. Za postotke, mislim da treba one glavne tipa kod dohotka, dobiti, pdv-a. Kod mijatovica nije trebalo detaljno ni torsarine.
Sto se tice kolokvija,jel skripta dovoljna ili su iskljucivo knjige potrebne? Hvala...
lovrinja
28-11-2011, 09:33
jel zna mozda netko kako opce izgleda kolokvij?jel esejski ili da nes sam nadodas, zaokruzis?
Malegria
30-11-2011, 12:53
jel zna mozda netko kako opce izgleda kolokvij?jel esejski ili da nes sam nadodas, zaokruzis?
imaš na temi seminar pitanja s kolokvija u prvom postu, a po topiku dojmove s kolokvija. mislim da je kombinacija pitanja na zaokruživanje i esejskih pitanja. ugl, prouči si malo http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php/697-III.-Financijsko-pravo-i-financijska-znanost
Može li mi netko, molim vas, napisati je li sutra ima predavanja iz financija? Je li rekao danas nešto prof. Arbutina?
Pitam jer sam danas kasnila i više nikoga nije bilo u dvorani...
leptirić
09-12-2011, 08:49
jedno pitanje oko posebnih poreznih olaksica i oslobodenja. U ovoj jako popularnoj skripti za prvi kolokvij iz 2010. pise da obveznicima poreza na dohodak koji imaju prebivalište i borave na područjima od posebne državne skrbi osnovni odbitak utvrđuje u vidini od 3750, 3000 i 2250kn za 1.,2., i 3.skupinu.
E sad, ako se ne varam u ZPDoh, čl. 54 za isto pišu iznosi od 3840, 3200, 2400 za isto. Pa sad, čak sam i gledala izmjene ali navedeni članak nije bio mijenjan.
Am I missing something ili jednostavno u skripti krivo piše? :unsure:
thanks!
i u knjizi i u zakonu piše isto: 3840, 3200, 2400. pretpostavljam da je u skripti krivo napisano.
malecka89
12-12-2011, 13:23
Može li mi neko reći koja je na kraju literatura za ovaj predmet? One dvije knjige ili i zakoni neki trebaju?
matejchi7
12-12-2011, 18:33
postoje li neka poglavlja u fpfz koja NE treba učiti?? ::E:
Barroom Hero
14-12-2011, 18:38
Te dvije knjige su literatura, samo kaj trebaš novelirani zakon o porezu na dohodak imati na umu. A brijem da ne treba one povijesne i razvojne dijelove učit, tak da eto :P
Zanimljivo ime
16-12-2011, 00:22
jel treba one gluposti o porezu na dobit od igra na sreću, nazivu i ostalim bedastocama?
ej!
jel mi moze neko rec koja skripta je najbolja za naucit financijsko pravo i financijsku znanost, ono dovoljna da dobiš 2?
pravnicaaa
19-12-2011, 12:34
ej!
jel mi moze neko rec koja skripta je najbolja za naucit financijsko pravo i financijsku znanost, ono dovoljna da dobiš 2?
to i mene zanima :) jer ostat će mi 3-4 tjedna za naučiti neki predmet iz 3 godine za 2 rok u 2 mjesecu i dvoumim se između financija i upravne znanosti
to i mene zanima :) jer ostat će mi 3-4 tjedna za naučiti neki predmet iz 3 godine za 2 rok u 2 mjesecu i dvoumim se između financija i upravne znanosti
Bolje upravnu znanost, ima preglednije skripte i sve na jednom mjestu, a financijama ne znaš gdje je početak, a gdje kraj!!!
Jest da je upravna dosadnija no nekako naštrebeckaš i ideš dalje! :)
idem na komisiju ovaj rok....može li netko napisati iskustva sa komisija na posljednjim rokovima???plizzz
ždrijebac
04-01-2012, 22:45
Može netko reći jel skripta s pravokutnika , od 70 stranica , dovoljna za prolaz kod Tereze , kad već piše "za Terezu" ?
Stella55
05-01-2012, 08:56
idem na komisiju ovaj rok....može li netko napisati iskustva sa komisija na posljednjim rokovima???plizzz
Ja sam bila na dekanskom roku, bile su 2 komisije: Mijatović i Cindori te Arbutina i Tereza. Mene je zapela prva komisija i tim bolje jer je sve puno kraće trajalo, konkretna pitanja, od svakog 3-4 i to je to. Mijatović pita konkretno, nema baš puno strpljenja, njegovi odgovori svode se na rečenicu-dvije, tako da ako ne znaš ili nemaš sreće s pitanjima nije dobro. Na tom su roku dosta rušili, i prva i druga komisija. Nakon Mijatovića je ispitivala Cindori, ona malo opširnije, ali ako se kod Mijatovića dobro odgovori, ovo s Cindori nije ni tak važno ako se nešto ne zna.
Uglavnom, komisija nije bezazlena, ali ako se barem na nešto odgovori naravno da postoji šansa za prolaz.
stranger
08-01-2012, 12:51
lijepo molim ako netko može napisati koje stvari/poglavlja ne treba znati ni kod jednog profesora?i dal se nešto promijenilo glede literature od prošle godine,možda neki novi zakon?
Lotharien
09-01-2012, 11:44
Zanima me odgovor na pitanje: razlozi ubiranja doprinosa za socijalno osiguranje i problem koj se pri tome javlja?
Ne znam što bi točno trebalo obuhvatiti pitanjem, puno hvala :)
Jedno pitanje,ako netko priprema ovo pa zna. Jesam dobro skužila? Porez na promet nekretnina; plaća se na zemljišta i stare građevine,na one sagrađene prije 1.1.1998,a ne plaća se na one građevine sagrađene poslije 1.1.1998. Za njih se plaća samo na zemljište i iznos komunalne naknade. A za novosagrađene od strane onih koji plaćaju Pdv, plaća se 23 posto. ??
pravnik00
15-01-2012, 21:17
KAD ĆE POTPISE DJELITI?? III JEL MOŽE NETKO STAVITI LINK SKRIPTE NAJBOLJE ZA FPFZ??? HVALAA
aleksandar
15-01-2012, 21:25
da li je za mijatovića dovoljno naučiti samo ona pitanja sa prve stranice ondje gdje pišu dojmovi o njemu????
tweety212
16-01-2012, 12:45
Jel ima netko tko je sakupio sva pitanja i mozda odgovorio na njih?
stranger
16-01-2012, 14:17
jel problem dobiti potpis na konzultacijama ako ne možeš doći kad se dijele potpisi?
boston law
17-01-2012, 16:57
što se promijenilo u noveliranom zakonu o porezu na dohodak i kako do njega? ja ga ne mogu naci
Kad su predavanja za redovne idući tjedan? Ne znam je li se mijenjalo ono na stranici katedre..
Hvala najljepša :)
monny6891
17-01-2012, 23:01
Ljudi, i mene isto zanima kad dijele potpise?
tweety212
19-01-2012, 00:24
Jedno pitanje,ako netko priprema ovo pa zna. Jesam dobro skužila? Porez na promet nekretnina; plaća se na zemljišta i stare građevine,na one sagrađene prije 1.1.1998,a ne plaća se na one građevine sagrađene poslije 1.1.1998. Za njih se plaća samo na zemljište i iznos komunalne naknade. A za novosagrađene od strane onih koji plaćaju Pdv, plaća se 23 posto. ??
Da, dobro si skuzila :D
don_corleone
20-01-2012, 18:11
Jel slijedeću srijedu predavanje od 14 do 17h ili samo ono ujutro u 8?
malecka89
21-01-2012, 09:04
Kad se uopće održavaju predavanja? Samo srijedom ili i četvrtkom?
DennyCrane
21-01-2012, 11:12
Hoće li dijeliti potpise u četvrtak?
smart girl
21-01-2012, 14:24
Hoće li dijeliti potpise u četvrtak?
I u koliko je točno sati predavanje ako netko zna?
pravnik00
23-01-2012, 08:35
I u koliko je točno sati predavanje ako netko zna?
ZAR NITKO NE ZNA????
malecka89
23-01-2012, 12:24
Dijele li potpise na konzultacijama?
Zna li netko(itko) kako idu rotacije kod profesora? Ako se na prošlom roku u 11 mj. bilo kod Arbutine, kod koga bi se sad trebalo? Postoji li uopće kakav niz?
smart girl
23-01-2012, 21:18
ZAR NITKO NE ZNA????
Predavanja su srijedom i četvrtkom u 8.30 h.
Na stranici katedre financijskog piše da su predavanja za izvanredne u utorak od 17 do 20h Gundulićeva dvorana 8, a za redovne TMT 14 dvorana 3, srijedom od 8 do 14 i četvrtkom od 14 do 17h. Ja nisam bio ni na jednom, pa smart girl, jel mi možeš reći gdje su ta predavanja srijedom i četvrtkom u 8:30h, i (već smo kao papagaji s tim pitanjem) kad će dijelit potpise? Unaprijed hvala!
smart girl
24-01-2012, 10:33
Na stranici katedre financijskog piše da su predavanja za izvanredne u utorak od 17 do 20h Gundulićeva dvorana 8, a za redovne TMT 14 dvorana 3, srijedom od 8 do 14 i četvrtkom od 14 do 17h. Ja nisam bio ni na jednom, pa smart girl, jel mi možeš reći gdje su ta predavanja srijedom i četvrtkom u 8:30h, i (već smo kao papagaji s tim pitanjem) kad će dijelit potpise? Unaprijed hvala!
To na stranici katedre više ne vrijedi u potpunosti, barem ne ovo za redovne. Znači srijeda i četvrtak u 8.30 h u dv.3, TMT 14. Možeš doći tada i ako si izvanredan, ne gledaju to.
pravnik00
25-01-2012, 20:48
jesu bili danas potpisi??
muškatni oraščić
25-01-2012, 21:02
da,u pola 9
pravnik00
25-01-2012, 21:52
da,u pola 9
hvala, nadam se da budu i sutra.. :/
Kada ćemo znati kod kojeg smo profesora, u petak kad su gotove odjave ili tek u ponedjeljak?
I jel zna netko koji profesor inače pita među zadnjima, npr. ispit je 30.01. u pon, no zapravo će biti tek u petak, 3.2. ili tako što kasnije?? Pitam jer imam komisiju iz Kpp-a pa da si ostavim dovoljno vremena za ponoviti a imam mogućnost birati profesora...
PLIZZZZZ neka netko odg ako zna...
jedna mala
26-01-2012, 11:24
jel ima netko, bilo tko da je ikad dobio potpis na konzultacijama??
smart girl
26-01-2012, 14:06
jel ima netko, bilo tko da je ikad dobio potpis na konzultacijama??
Pa ljudi su danas masovno uzimali potpise :D
jedna mala
27-01-2012, 18:31
a jesu dozvolili na ovom roku odabrati profesora neovisno o prosjeku?
Bok,jel mi moze netko reci iz koje dvije skripte se moze uciti ovaj predmet?imam 2 tjedna za naucit pa me zanima koje su najbolje skripte i ak netko ima neki savjet kako da si osiguram prolaz;)
i gdje se mogu naci ta pitanja za svakog profesora?i kad se sazna kod koga odgovaras?
i gdje se mogu naci ta pitanja za svakog profesora?i kad se sazna kod koga odgovaras?
na prvoj stranici!!!
ekipa, možete li napisati kad koji prof. slijedeći tjedan i u koliko ima ispite? išla bih slušati...
na prvoj stranici!!!
ekipa, možete li napisati kad koji prof. slijedeći tjedan i u koliko ima ispite? išla bih slušati...
soba 8, 30.1., 12 h
Pretpostavljam da je to prof. Arbutina pošto je njegova soba 8
zanima me za doc. Terezu kada ona ima usmene?
hvala unaprijed
:)
soba 8, 30.1., 12 h
hvala! :)
soba 7. Mijatović, 02.02., 13h
soba 7. Mijatović, 02.02., 13h
hvala!
Daisy I.
29-01-2012, 21:29
Ako je netko na komisiji molila bih dojmove nakon ispita, jer na sljedećem roku izlazim na istu. tnx :)
tweety212
30-01-2012, 11:43
Prvi izlazak i hop odmah pad... bila sam kod Arbutine, tako da sam psihicki bila pripremljena. :D
Moj zakljucak je da bi svi profesori trebali polozit psiholoski test pri zaposljavanju :P... Nisam neki strucnjak al mislim da bi se jedan profesor trebao suzdrzat od izjave "Nakon pola sata uvijek poludim. Ali dobro u civilizaciji smo... mogu ja zicarom na Sljeme, uci dublje u sumu i tamo se izvikati" ili se te titule dijele ko petice na Vernu! Jedan profesor si ne moze dopustit da ga pogresan ili glup odgovor izbaci iz takta i to vec kod treceg studenta koji mu udje u sobu. Aj da ih je ispitao 100 prije mene taj dan pa se vec moze progledat kroz prste makar niti to nije opravdano po mom misljenju.
Moja pitanja: zalba (karakteristike,kad se moze ulozit, kako prvostupanjsko tijelo moze odlucit i kad sto odlucuje), pravomocnost i konacnost u poreznom postupku i koje su posljedice kod svakog, ustrojstvo Porezne uprave (i tko je nadlezan kad), pretporez i od cega se tocno odbija, metode izracunavanja pdv-a, kako se dobije porez kod metode zbrajanja a kako kod indirektne, sto je osnovica pdv-a (sto se oporezuje pdv-om...kazem dodana vrijednost a on mene i dalje pili ali sto tocno, tu gubi zivce i daje gore napisanu izjavu i sam odgovara naknada), zakonska definicija naknade.
Blago onima kod kojih je bio korektan al kod mene je bas pilio po onom sto je vidio da mi nejde.
Četvorka kod Tereze...ukratko, svi prijašnji dojmovi o njoj su, objektivno gledano, potpuno točni. Žena je očito psihički najuravnoteženija na toj katedri. Ne komentira, ne radi grimase, čeka te i pomaže potpitanjima. Dobiti dvojku kod nje znači odgovoriti na 20 pitanja (ako treba) od kojih polovica može biti i polovično odgovorena, a za više ocjene traži razumijevanje (dodatno zdravorazumsko objašnjenje i/ili preciziranje odgovora). Ugl, sve najbolje (uz pridržaj općepoznate činjenice da traži nabrajanje). Naravno, pitanja su ona s prve strane (s naglaskom na pdv, proračun (to dvoje iz obje knjige) i postupak).
pravnik00
30-01-2012, 13:06
Četvorka kod Tereze...ukratko, svi prijašnji dojmovi o njoj su, objektivno gledano, potpuno točni. Žena je očito psihički najuravnoteženija na toj katedri. Ne komentira, ne radi grimase, čeka te i pomaže potpitanjima. Dobiti dvojku kod nje znači odgovoriti na 20 pitanja (ako treba) od kojih polovica može biti i polovično odgovorena, a za više ocjene traži razumijevanje (dodatno zdravorazumsko objašnjenje i/ili preciziranje odgovora). Ugl, sve najbolje (uz pridržaj općepoznate činjenice da traži nabrajanje). Naravno, pitanja su ona s prve strane (s naglaskom na pdv, proračun (to dvoje iz obje knjige) i postupak).
možeš reći iz čega si učio?? po skripti (ako da, kojoj) ili ipak knjizi??
možeš reći iz čega si učio?? po skripti (ako da, kojoj) ili ipak knjizi??Ja ti nisam najbolji primjer za učenje jer sam radio isključivo po objema knjigama (bez ikakve skripte), a to je krvavo jer ipak se u tom slučaju radi o 1200 strana koje treba preradit i iskopat bitno iz njih, koliko god prva knjiga bila protočna i u svom većem dijelu praktički nepotrebna. O skriptama ne znam, al svi odgovori na Terezina pitanja s prve strane (koja ona gotovo isključivo ispituje) se nalaze u knjigama. Još jednom, PDV i proračun raditi iz obje knjige jer tu može doći bilo koje pitanje.
sandrich
30-01-2012, 13:44
a jel moe netko reć jel se stigne to u 2 tjedna ,ako ne možemo birat prof i to područje nam nije najjača strana?
jedna mala
30-01-2012, 13:52
pa jel se može na kraju birat profesora ili ne??
profesor šimović danas - treći dio (rashodi, postupak, proračun...)
jaaako ugodna atmosfera. postavlja potpitanja, dosta priča nakon što date odgovor, strpljiv, nije prezahtjevan.
pitanja
Schmit-objasniti teoriju (FPFZ str 686) Tražio je više nego što piše, ali zdravorazumski se moglo više manje dati odgovor i na ta pitanja.
Proračun- vrste "promjena" - rebalans/izmjene, dopune/virman- što je jedno, a što drugo (HFS: 446, 447)
što je proračun po svojoj prirodi, 2 teorije o prirodi proračuna. što govori u korist toga da je zakon (donosi se u parlamentu po postupku propisanom za donošenje zakona), što u korist toga da je upravni akt
što su subvencije, kad se daju, (koji zakon to regulira kod nas, nije inzistirao), zašto u hrvatskoj- brdskoplaninska, posebna državna skrb... uvjeti za međuproračunske transfere državni proračun->lokalni/područni: jedinice koje imaju manje od 75% prihoda (HFS str 416-420, ne morate znati sve što piše, bitno je ono vezano za 75 %)
javnoprivatno partnerstvo - što je, zašto se sklapa, čija je "dozvola" potrebna.
proračunska načela. nabrojati klasična. koja su statična koja din. znati objasniti načela (točnost, specijalizacija...)
izvršenje proračuna (HFS: 444-446, FPFZ: 711, 712)- tko su ovlaštene osobe: proračunski naredbodavac, računopolagač, rukovoditelj imovine. Postupak trošenja (FPFZ str 711)- 5 faza (otvaranje kredita, angažiranje k., utvrđivanje duga, izdavanje naloga za isplatu, likvidacija duga i isplata -> objasniti šta koja znači)
problem kontrole kod javnoprivatnog partnerstva = kontrolira samo vlada (izvršna vlast) a ne i parlament - mogućnost korupcije.
Eu. povelja o lok. samoupravi (HFS str 406,407) - tko, koja su načela
Inspekcijski nadzor (ne znam što, nisam bila)
Mislim da je to to. Žao mi je ako sam nedovoljno precizna :)
jel ispituje tereza sutra ili je samo danas ispitivala, i u kolko sati? ja bih slusala...
molio bih vas, ako netko može, da mi preporuči iz koje skripte da učim? hvala :thumbup:
Molim za savjet: imam 2 tjedna i status (dakle mogu birat bez obzira jel dozvole). Kog da izabrerem za 3+ ocjenu? Učit ću po skripti, a po knjizi možda paralelno. Mislio sam Mijatovića, ali i Tereza mi se čini ok. Bojim se da se ne zeznem. Hvala!
lovrinja
31-01-2012, 09:16
imam jedno pitanjce..ako smo bili prvi puta na usmenog kod arbutine,kod koga cemo drugi puta biti?naime zanima me,dali postoji mogucnost da njega opet dobijemo na usmenom?
Molim za savjet: imam 2 tjedna i status (dakle mogu birat bez obzira jel dozvole). Kog da izabrerem za 3+ ocjenu? Učit ću po skripti, a po knjizi možda paralelno. Mislio sam Mijatovića, ali i Tereza mi se čini ok. Bojim se da se ne zeznem. Hvala!
Mislim da je bezbolniji izbor Mijatović! Pročitaj postove s prve stranice o profesorima! To bi ti trebalo pomoći da odvagneš koji je bolji! :)
pravnik00
31-01-2012, 13:38
koji su dijelovi gradiva najbitniji na ispitu iz knjige FPFZ???
ljudi jel moze netko napisat kad tereza ispituje, ima nas koji bi dosli slusat?!?!?
Usmeni kod profesora Šimovića (seminaristi): profesor dosta traži ali je jako ugodan ispitivač, hoće pomoći i navesti na odgovor i svaki vaš odgovor još malo proširi i objasni zašto je to baš tako, tako da je to na momente izgledalo kao da smo na konzultacijama :)
pitanja: proračunski tijek u RH, upravni spor-što je to,kada dolazi do njega,rokovi; kako se zove drugostupanjsko tijelo koje odlučuje o žalbi i koja riječ je u nazivu viška i zašto, privremeno financiranje-kada dolazi do toga,metoda dvanaestina i metoda akontacije i koja je bolja i zašto, izmjene i dopune proračuna, proračunske stalne rezerve, financijski plan, stupovi mirovinskog osiguranja u RH-koji su, koja prava osiguranici ostvaruju u prvom stupu,koji su subjekti mirovinskog osiguranja na temelju obvezne kapitalizirane štednje (HANFA,REGOS,...) , Europska povelja o lokalnoj samoupravi-tko donosi,kada i načela, kontrola proračuna s obzirom na tijela koja ju provode i koje tijelo je u RH zaduženo za institucionalnu kontrolu (Državni ured za reviziju).
muškatni oraščić
02-02-2012, 23:37
bio itko danas kod mijatovića?
bio itko danas kod mijatovića?
Bio sam ja slušati. Bilo je samo četvero neseminarista, 2 palo, jedna trojka i jedna četvorka, riješio ih za 10 minuta. Ne kužim se baš šta je pitao, jer tek počinjem učiti, ali mi je rekao frend da je pitao sve sa svoje liste pitanja iz prvog posta.
Više-manje sve stoji što piše za njega u prvom postu. Znači prvo pita 2 pitanja iz prve knjige i ako ih ne znaš- pad, ako znaš pita te treće iz HFS. Ako baš dobro znaš pita te za četvorku/ peticu još 2 pitanja. Što se tiče samog odnosa prof- student, usmeni mi se više čini ko revolveraški dvoboj :D Ali rekao mi je frend koji je dobio trojku da su korektna pitanja, jedino što nekima očito smeta taj "znaš-ne znaš/ nema muljanja" pristup, al jebiga. Mislim da ću ipak njega birati.
I nisam primijetio neobjektivnost i vrijeđanje, dapače, jedna cura što je pala je rekla da je spremala još jedan ispit uz financije, pa da se pogubila, a on joj je rekao da su sad ipak ozbiljniji ispiti i da joj savjetuje da ne sprema paralelno.
tweety212
03-02-2012, 11:35
Koji bi odgovor bio na granice zaduženja države kod Mijatovića?
Zanimljivo ime
03-02-2012, 13:43
Koji bi odgovor bio na granice zaduženja države kod Mijatovića?
Mislim da tu treba reći onih 7 kriterija granice zaduživanja države i sam pojam što je g.z.d..
PITANJE: koliko dana prije ispita saznamo kod koga smo na usmenom?
tweety212
03-02-2012, 15:36
Mislim da tu treba reći onih 7 kriterija granice zaduživanja države i sam pojam što je g.z.d..
PITANJE: koliko dana prije ispita saznamo kod koga smo na usmenom?
Jao..tog sam se i bojala -_- Thanks!
A sazna se otprilike 2-3 dana prije kad se objavi raspored na studomatu
idem sad na komisiju 14.02., jel se moraju znati i carine i pov.dio ili i dalje sve ono najbitnije već navedeno tj. mora li se baš sve naučiti za komisiju??
jel zna netko tel. tajnice katedre?? ne vidim ga na webu...
Probaj ga naći u izvedbenom planu: http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/izvedbeni_plan_akad.god.20112012
Trebao bi biti tamo.
Kad obično bude komisija?? Jel ima tko da je sad bio na komisiji, podijelite par dojmova?? Plizzz
Probaj ga naći u izvedbenom planu: http://www.pravo.unizg.hr/diplomski_studij/izvedbeni_plan_akad.god.20112012
Trebao bi biti tamo.
nađoh broj na forumu: 4895-634
Daisy I.
06-02-2012, 13:17
Kad obično bude komisija?? Jel ima tko da je sad bio na komisiji, podijelite par dojmova?? Plizzz
jedino što znam da je uglavnom srijedom komisija... i brijem da treba sve znati, btw.
i ja sam na komisiji ovaj rok :/
zodiac87
06-02-2012, 15:29
Jel se možda zna kojim danom koji od profesora ispituje, tipa Mijatović? Da li odmah prvi dan roka ili možda dan poslije?
Ako je prošli rok neki profesor bio npr. u srijedu, hoće idući rok isto biti u srijedu?
Ajmo ekipa, što precizno reći za svrhe oporezivanja...ja tu mogu puno toga nabrojati, al što oni točno traže? Pitanje je jednostavno, al ja ga želim što kraće..jel može?
Za-gor-te-nay
07-02-2012, 18:46
Ajmo ekipa, što precizno reći za svrhe oporezivanja...ja tu mogu puno toga nabrojati, al što oni točno traže? Pitanje je jednostavno, al ja ga želim što kraće..jel može?
svaki dan plaćaš porez a ne znaš ciljeve i svrhu...pa daj pročitaj tih par strana iz knjige i nauči
raul fan
07-02-2012, 20:46
ako sam seminarist,i idem odgovarat dio gradiva jer sam se jedan dio odgovaranja oslobodila putem kolokvija..i ako padnem...moram li slijedeci put odgovarat citavo gradivo ili ipak samo dio??? ako itko zna bila bih mu zahvalna......
svaki dan plaćaš porez a ne znaš ciljeve i svrhu...pa daj pročitaj tih par strana iz knjige i nauči
Pa gdje se konkretno u knjizi navode svrhe oporezivanja?
TheMightyChick
08-02-2012, 00:44
Jel se možda zna kojim danom koji od profesora ispituje, tipa Mijatović? Da li odmah prvi dan roka ili možda dan poslije?
Ako je prošli rok neki profesor bio npr. u srijedu, hoće idući rok isto biti u srijedu?
mislim da se raspored ispitivanja na ovoj katedri ponavlja na svakom roku, konkretno mijatović u principu ispituje četvrtkom, ali nisam 100% sigurna.
ako sam seminarist,i idem odgovarat dio gradiva jer sam se jedan dio odgovaranja oslobodila putem kolokvija..i ako padnem...moram li slijedeci put odgovarat citavo gradivo ili ipak samo dio??? ako itko zna bila bih mu zahvalna......
ne moraš, do kraja akademske godine, znači zaključno s dekanskim rokom, odgovaraš samo onaj dio koji ti je ostao, čak i ako dođeš na komisiju.
koji dan je na prošlom roku ispitivala tereza?
Tereza je ispitivala u ponedjeljak ,a i komisije su bile u ponedjeljak prošli rok ::E:
skockica
08-02-2012, 10:49
jel tko probao nazvat na ovaj broj od tajnice? meni se već dva dana nitko ne javlja
little_snowflake
08-02-2012, 12:55
ja danas išla tamo pitati kaj je s tajnicom i vele da je bolesna i da ne znaju kad će doći te da niti ne znaju tko i kako će sastavljati te liste za usmeni...ni nitko zasad ne prima prijave seminarista...organizacija im je na nuli...ne kužim kak nemaju neku zamjenu...katastrofa...i to usred rokova...to može samo PFZG -.-'''
tweety212
08-02-2012, 14:25
za svrhe oporezivanja gledaj naslov ciljevi oporezivanja u 1.knjizi
Btw...napravila sam skriptu s odgovorima za Mijatovića pa ko hoce nek mi se javi u inbox (napisi mail) :). Bit ce stavljena i u skriptarnicu kroz koji dan kad malo uredim.
anasprava
09-02-2012, 10:44
jel tko probao nazvat na ovaj broj od tajnice? meni se već dva dana nitko ne javlja
ja sam zvala u ponedjeljak i javili su se
anasprava
09-02-2012, 10:46
da li treba znati kaznene odredbe kod "ostalih poreza", npr. kod poreza na automate za zabavne igre?
i da li znate kad obicno stave raspored usmenih? u ponedjeljak sigurno nece biti usmenog?
ribapsihopat
09-02-2012, 11:03
da li treba znati kaznene odredbe kod "ostalih poreza", npr. kod poreza na automate za zabavne igre?
i da li znate kad obicno stave raspored usmenih? u ponedjeljak sigurno nece biti usmenog?
na zadnjem roku su ispitivali u ponedjeljak, arbutina i tereza sigurno
Tajnica mi je rekla da ti na studomatu piše kod kog si istekom roka odjave, tj. u petak. Ispitivanje je od ponedjeljka.
little_snowflake
09-02-2012, 13:27
Tajnica mi je rekla da ti na studomatu piše kod kog si istekom roka odjave, tj. u petak. Ispitivanje je od ponedjeljka.
kad ti je to rekla, danas ili...?
Od kad do kad radi tajništvo i di se nalazi??
kad ti je to rekla, danas ili...?
Ne, zvao sam u ponedjeljak.
http://www.vecernji.hr/vijesti/sukob-vladi-milanovic-odgodio-cacicev-zakon-nakon-kritika-holy-clanak-375192
Evo malo zanimljivih izmjena, možda pokupite neke plus bodove ako to kažete na usmenom ^^
Od 1. ožujka PDV se povećava sa 23 na 25 posto, a uvode se i međustope (10 posto) za dječju hranu, ulje, bijeli šećer, račun za vodu i turizam, s tim što bi niža stopa za turizam počela od 1. siječnja 2013. godine. Stopa od 10 posto PDV-a primjenjivala bi se na usluge u ugostiteljstvu kao i sva bezalkoholna pića, ali i piva i vina. Primjena smanjene stope doprinosa za zdravstvo za dva postotna poena počet će od 1. svibnja.
Od početka ožujka uvest će se i 12 posto poreza na dividendu, s tim što će mali dioničari biti oslobođeni poreza za iznos do 12.000 kuna na godinu.
– Na reinvestiranu dobit unesenu u temeljni kapital neće se obračunavati porez na dobit, dok će se svaka isplaćena dividenda oporezivati sa 12 posto – rekao je ministar Slavko Linić.
Potpuno se ukida pravo na odbitak pretporeza za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih vozila za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih usluga u vezi s time. Također se povećava neoporezivi dio dohotka umirovljenika na 3400 kuna.
the blizzard
09-02-2012, 14:10
Od kad do kad radi tajništvo i di se nalazi??
http://www.pravo.unizg.hr/fakultet/administracija
ovdje bi trebao biti odgovor na sve osim radnog vremena
ima tko od seminarista još da ide sad na ispit? kaj napraviti sad kad se nitko ne javlja u tajništvu, a trebamo prijavit da smo seminaristi?
aksiominka
09-02-2012, 15:32
Imam hrpu pitanja i molila bih cijenjene kolege da mi dadu odgovor ili kažu na kojoj stranici u knjigama se to nalazi.
1.Koje su vrste inspekcijskog nadzora? 3 elementa insp.nadzora? *Nešto reći o pojedinoj vrsti, as well. Ne znam jesam glupa al ja to u knjizi HFS ne nalazim.
2.Aneksni i autonomni proračun
3.Zašto se banke ne oporezuju?
4.Razlike našeg zakona i 6.smjernice? *Gdje je ta 6. smjernica?
5.Ciklički proračun?
6.6 grubih povreda kod izvanrednih lijekova? *Jel se to odnosi na oglašavanje rješenja ništavnim?
7. Tko vodi pljenidbu? *Da li je odgovor na to pitanje ovrhovoditelj?
8. Tko je ovrhovoditelj za pokretnine i nekretnine?
Hvalaaaaaaa :D
Imam hrpu pitanja i molila bih cijenjene kolege da mi dadu odgovor ili kažu na kojoj stranici u knjigama se to nalazi.
1.Koje su vrste inspekcijskog nadzora? *Nešto reći o pojedinoj vrsti, as well. Ne znam jesam glupa al ja to u knjizi HFS ne nalazim.
2.Aneksni i autonomni proračun
3.Zašto se banke ne oporezuju?
4.Razlike našeg zakona i 6.smjernice? *Gdje je ta 6. smjernica?
5.Ciklički proračun?
6.6 grubih povreda kod izvanrednih lijekova? *Jel se to odnosi na oglašavanje rješenja ništavnim?
7. Tko vodi pljenidbu? *Da li je odgovor na to pitanje ovrhovoditelj?
8. Tko je ovrhovoditelj za pokretnine i nekretnine?
Hvalaaaaaaa :D
1. porezni nadzor je posebni oblik inspekcijskog nadzora. valjda se na to misli ?!
2. i 5. str. 708 FPFZ
4. razlika između zakona o pdv-u i šeste PDV direktive? staro pitanje kad su direktive nazivane smjernicama i kad je ta direktiva bila na snazi. sad je na snazi 112
6. da, to.
7. da.
8. kod pokretnina porezno tijelo, a kod nekretnina nadležni sud.
3. ne znam
aksiominka
09-02-2012, 16:00
Hvala ti puno!
Nikako mi nije jasno zašto stalno nailazim kod raličitih profesora to pitanje "vrste inspekcijskog nadzora" i još "reći o svakoj ponešto". Ako možda netko zna na što se to odnosi molim nek napiše.
i još ovo pitanje: 3 elementa inspekcijskog nadzora? *Što bi to bilo? Jedino što mi zvoni su 4 obilježja insp.nadzora. Ali to je različito od elemenata i 4 ih je , a ne 3. Zna netko o čemu se radi?
a ne znam. jesi sigurna da to nisu neka stara pitanja? čini mi se da je mijenjan taj dio u hfs-u pa možda zato ne možemo naći odgovor.
inspekcijski nadzor se spominje samo kod poreznog nadzora i sve što se može reći o tome je tamo.
aksiominka
09-02-2012, 16:13
Da, moguće je da su pitanja stara oko 2 godine. Stvarno sam izludila tražeći odgovore na ta pitanja i čitajući to poglavlje u knjizi miljun puta i tražeći bjesomučno po forumu. U svakom slučaju hvala, vjerojatno se to onda više ni ne pita.
Jos jedna stvar: gdje mogu naci odgovor na pitanje o proracunu EU i razlikama proracuna EU i pojedinig drzava?
jel uspio tko dobit tajništvo???
tweety212
10-02-2012, 08:55
3.Zasto se banke ne oporezuju?
Banke se ne oporezuju iz 2 razloga.
Prvo...tesko je utvrditi dodanu vrijednost (novostvorenu). S obzirom da kamata u sebi sadrži naknadu banke za njene financijske usluge (tj. ona se odriče sadašnje potrošnje) i novostvorenu vrijednost (ono što zaraduje na temelju te kamate i usluge koju daje) tesko je razgraniciti koliko dio odlazi na naknadu a koliko je iznos novostvorene vrijednosti.
Drugi razlog je sto se ne zna kako bi oporezivanje djelovalo na povecanje kamatne stope sto bi se sigurno negativno odrazilo na stednju.
5. Ciklički proračun- mjeri utjecaj poslovnog ciklusa na proračun (promjena prihoda i rashoda uslijed ciklusa). Kod ovog oblika načelo proračunske ravnoteže treba se ostvariti u razdoblju jednog gospodarskog ciklusa a ne jedne proračunske godine.
jel uspio tko dobit tajništvo???
Ja sam bila jutros kod tajnice, ali sam skužila da se ne javlja na telefon, tako da eventualno odi tamo i pitaj što te zanima...
hvala, uspjela sam ju dobit :)
tweety212
10-02-2012, 13:58
Dosao je raspored na studomat!
Me not hepi :(((
lovrinja
10-02-2012, 14:42
jel moguce da smo prosli puta bili kod jednog profesora i sad ovaj rok opet kod njega?mislim zanima me jel se to smije...
jesi mogla odabrati prof bez statusa/seminara?
ja sam ti seminarist
jel moguce da smo prosli puta bili kod jednog profesora i sad ovaj rok opet kod njega?mislim zanima me jel se to smije...
Pa mislim da si trebala/o tražiti izuzeće kod tajnice... nemam pojma :/
tweety212
10-02-2012, 16:09
to se i meni dogodilo...opet kod arbutine :((
futangiu
10-02-2012, 16:32
može mi netko molim vas reći broj od tajništva/mail jer ga nemrem nać na stranici od katedre.. btw ima tu još seminarista koji su kod različitog profesora sada na ispitu od onog kod kojeg su imali seminar? O.o
Zna li netko hoću li moću tražiti u tajništvu da promijenim profesora kod kojeg sam dodijeljena za usmeni u ponedjeljak? Jer sam danas pokušavala dobiti na telefon tajnicu milijon puta i nisam uspjela, a imam status.
I tko je uopće u sobi 9, tereza ili arbutina i kako to mogu znati?
Nevenka Horvat, 01/ 4895 634
može mi netko molim vas reći broj od tajništva/mail jer ga nemrem nać na stranici od katedre.. btw ima tu još seminarista koji su kod različitog profesora sada na ispitu od onog kod kojeg su imali seminar? O.o
Meni piše na studomatu da imam usmeni u srijedu u sobi 48. To znači da sam kod Sonje??? jer ja sam njezin seminarist pa se nadam da dobro pretpostavljam.:rotfl:
I tko je uopće u sobi 9, tereza ili arbutina i kako to mogu znati?
Meni piše na studomatu da imam usmeni u srijedu u sobi 48. To znači da sam kod Sonje??? jer ja sam njezin seminarist pa se nadam da dobro pretpostavljam.:rotfl:
da, tereza je soba 9, sonja je soba 48. Piše na općim informacijama o katedri.
I ja sam u sobi 9. Jesi li sigurna da je to Tereza jer na str katedre piše da su i Arbutina i Tereza u sobi 9. Ako sam došla kod Arbutine neću ni izlazit. :(
Što treba reći na ova pitanja, ne znam ih, jer te povijesne dijelove nisam učila, a sad gledam neka pitanja koja se vrte, pa može li mi netko tko zna, odgovoriti na ovo:
KEYNES
TEORIJA KURTA SCHMITA
RAZLIKA IZMEĐU SUBVENCIJA I DOTACIJA
TEORIJA HERBERTA TIMA
Po meni su dotacije subvencije namijenjene teritorijalnim jedinicama :)
za druge ti ne mogu biti od pomoći, ali ne znam ni koliko sam ti ovo pomogla :/
mene zanima porez na otuđenje nekretnina, što je to i gdje se nalazi?
pliz :)
I ja sam u sobi 9. Jesi li sigurna da je to Tereza jer na str katedre piše da su i Arbutina i Tereza u sobi 9. Ako sam došla kod Arbutine neću ni izlazit. :(
Također sam u sobi 9, a kod Tereze sam, vidimo se, sretno! :)
tweety212
10-02-2012, 21:33
Što treba reći na ova pitanja, ne znam ih, jer te povijesne dijelove nisam učila, a sad gledam neka pitanja koja se vrte, pa može li mi netko tko zna, odgovoriti na ovo:
KEYNES
TEORIJA KURTA SCHMITA
RAZLIKA IZMEĐU SUBVENCIJA I DOTACIJA
TEORIJA HERBERTA TIMA
Schmitt je smatrao da interesne skupine imaju utjecaj na povecanje javnih izdataka nastojeci ostvariti interese svojih clanova, politicke stranke zele povecat svoj utjecaj a administrativna birokracija maksmirat vlastite interese. (ne znam koja strana al ugl u prvoj knjizi negdje u poglavlju javnih rashoda)
Teorija Herberta Tima o povecanju javnih rashoda jos se naziva i Timovim zakonom. Objasnjava prijelaz od apsolutnog na relativno povecanje rashoda u 4 vremenska pomaka: prirodni pomak, sustavom uvjetovani pomak, institucionalni pa ideoloski.Prvo ljudi zele zadovoljit osnovne potrebe, pa kako rastu prihodi imaju sve vece potrebe da bi se na kraju drzava organizirala kako bi nabavila dobra za zadovoljenje tih potreba cime dolazi do povecavanja rashoda. Institucionalni pomak znaci sve vecu ulogu drzave kao organizatora a ideoloski je uvjetovan borbom politickih stranaka koje daju nerealna obecanja biracima ponudom javnih dobara koje kasnije jednim dijelom moraju i ostvarit.
Subvencije su drzavne potpore poduzetnicima i fizickim osobama koje mogu i ne moraju uvijek biti novcane. Dotacije su uvijek novcani transferi izmedu drzave i manjih razina vlasti ili izmedju jedinica iste razine.
Porez na otuđenje nekretnina (i imovinskih prava) je porez na dohodak od imovine i imovinskih prava. Ako stjeces imovinu onda placas porez na promet nekretninama.
Schmitt je smatrao da interesne skupine imaju utjecaj na povecanje javnih izdataka nastojeci ostvariti interese svojih clanova, politicke stranke zele povecat svoj utjecaj a administrativna birokracija maksmirat vlastite interese. (ne znam koja strana al ugl u prvoj knjizi negdje u poglavlju javnih rashoda)
Teorija Herberta Tima o povecanju javnih rashoda jos se naziva i Timovim zakonom. Objasnjava prijelaz od apsolutnog na relativno povecanje rashoda u 4 vremenska pomaka: prirodni pomak, sustavom uvjetovani pomak, institucionalni pa ideoloski.Prvo ljudi zele zadovoljit osnovne potrebe, pa kako rastu prihodi imaju sve vece potrebe da bi se na kraju drzava organizirala kako bi nabavila dobra za zadovoljenje tih potreba cime dolazi do povecavanja rashoda. Institucionalni pomak znaci sve vecu ulogu drzave kao organizatora a ideoloski je uvjetovan borbom politickih stranaka koje daju nerealna obecanja biracima ponudom javnih dobara koje kasnije jednim dijelom moraju i ostvarit.
Subvencije su drzavne potpore poduzetnicima i fizickim osobama koje mogu i ne moraju uvijek biti novcane. Dotacije su uvijek novcani transferi izmedu drzave i manjih razina vlasti ili izmedju jedinica iste razine.
Porez na otuđenje nekretnina (i imovinskih prava) je porez na dohodak od imovine i imovinskih prava. Ako stjeces imovinu onda placas porez na promet nekretninama.
divnaaaaaaaa si !!!!! ili divaaaaan...kako god!
hvala!!!!! :)))))))
tweety212
11-02-2012, 08:41
hehe divna :P...nista...ak imas jos koje sam pitaj... Dobro mi dodje za ponavljanje :) Tipa..na ovaj porez na otudenje bi lakomisleno odgovorila da je porez na promet nekretnina XD Uf uf...tu treba i mislit
hehe divna :P...nista...ak imas jos koje sam pitaj... Dobro mi dodje za ponavljanje :) Tipa..na ovaj porez na otudenje bi lakomisleno odgovorila da je porez na promet nekretnina XD Uf uf...tu treba i mislit
najbitnije o proračunu eu?
raul fan
11-02-2012, 23:28
uglavnom.....ako netko zna tko i kad ispituje u ponedjeljak..išla bih slušati...hvala!
shushtach
12-02-2012, 00:05
Prof. Arbutina u podne.
muškatni oraščić
12-02-2012, 10:53
tko je voljan objasniti:
1. vertikalna koncentracija kod zakonite por.evazije?
2.skrivena raspodjela dobiti?
3. aneksni,autonomni proračun?
hvala:)
tweety212
12-02-2012, 11:24
Proracun EU je jedini centralizirani instrument za provodenje fiskalne politike na podrucju EU. Prikazuje sve rashode i prihode Unije. Karakteristike: prihodna I rashodna strana razlikuju se od onih kod nacionalnih proračuna, proračun EU je relativno malen u odnosu na veličinu gospodarstva koje pokriva, strože je I čvršće reguliran, iz njega je izuzeto zaduživanje I posuđivanje sredstva korisnicima proračuna.U postupku donošenja sudjeluju Komisija, Vijeće I Europski parlament.
Ova 3 od muskatnog orascica ne znam a i nemam sad u blizini knjigu da istrazim malo :/
Proracun EU je jedini centralizirani instrument za provodenje fiskalne politike na podrucju EU. Prikazuje sve rashode i prihode Unije. Karakteristike: prihodna I rashodna strana razlikuju se od onih kod nacionalnih proračuna, proračun EU je relativno malen u odnosu na veličinu gospodarstva koje pokriva, strože je I čvršće reguliran, iz njega je izuzeto zaduživanje I posuđivanje sredstva korisnicima proračuna.U postupku donošenja sudjeluju Komisija, Vijeće I Europski parlament.
Ova 3 od muskatnog orascica ne znam a i nemam sad u blizini knjigu da istrazim malo :/
:* :* :* :*
hvalaaa!!
Najbitnije bi bilo: definicija, karakteristike, vrste prihoda, strategijski plan
tweety212
12-02-2012, 16:14
Najbitnije bi bilo: definicija, karakteristike, vrste prihoda, strategijski plan
Ali u knjizi se nigdje ne spominje strategijski plan za proracun EU o_O (ili sam ga ja negdje preskocila?), pa valjda onda nije ni bitan za spomenut kao kod nacionalnih proracuna.
@muskatni orascic:
Vertikalna koncentracija u privredi kod zakonitog izbjegavanja poreza ti znaci da bi proizvodac trebao sto vise faza obaviti unutar svog poduzeca i time smanjit broj oporezovanih faza u proizvodnji a time se na taj proizvod onda placa i manji porez zbog cega ce takav proizvodac imati konkurentniji (jeftiniji) proizvod i ostvariti vecu dobit.
Skrivena raspodjela dobiti je takoder oblik izbjegavanja placanja poreza. Kroz kupoprodajni ugovor ili neki dužničko-vjerovnički odnos izmedju trgovačkog društva i člana tog društva ugovaraju se tržišno neprimjerene naknade (ili niske zajmovne kamate) cime se zapravo prikriva isplata dijela dobiti članu tog društva. Takva isplata se onda prikazuje kao rashod trgovačkog društva, ali porezno priznati rashod, jer je takav ugovor sklopljen u svrhu ostvarivanja dobiti tog društva. Konkretno: društvo ne želi plaćati porez na dobit pa onda, kako bi smanjila poreznu osnovicu, mora ga predstaviti kao rashod. Da bi bio porezno priznati rashod mora biti vezan za poslovanje društva s namjerom povećavanja dobiti. Ugovorom "prebaci" dio dobiti članu društva, smanji poreznu osnovicu i plaća manji porez.
Skrivena ispala može se postići i smanjivanjem prihoda rezidenta.
Da bi se razaznalo radi li se o skrivenoj raspodjeli dobiti koristi se načelo prednosti sadržaja nad formom (gleda se stvarna namjera).
Rješava se na način da iznos skrivene dobiti bude pripisan dobiti i onda oporezuje.
Ovo o autonomnom proračunu guglaj :) Ima neka skripta od kolege iz Splita koju će ti izbaciti sa nekakvom definicijom.
Ali u knjizi se nigdje ne spominje strategijski plan za proracun EU o_O (ili sam ga ja negdje preskocila?), pa valjda onda nije ni bitan za spomenut kao kod nacionalnih proracuna.
@muskatni orascic:
Vertikalna koncentracija u privredi kod zakonitog izbjegavanja poreza ti znaci da bi proizvodac trebao sto vise faza obaviti unutar svog poduzeca i time smanjit broj oporezovanih faza u proizvodnji a time se na taj proizvod onda placa i manji porez zbog cega ce takav proizvodac imati konkurentniji (jeftiniji) proizvod i ostvariti vecu dobit.
Skrivena raspodjela dobiti je takoder oblik izbjegavanja placanja poreza. Kroz kupoprodajni ugovor ili neki dužničko-vjerovnički odnos izmedju trgovačkog društva i člana tog društva ugovaraju se tržišno neprimjerene naknade (ili niske zajmovne kamate) cime se zapravo prikriva isplata dijela dobiti članu tog društva. Takva isplata se onda prikazuje kao rashod trgovačkog društva, ali porezno priznati rashod, jer je takav ugovor sklopljen u svrhu ostvarivanja dobiti tog društva. Konkretno: društvo ne želi plaćati porez na dobit pa onda, kako bi smanjila poreznu osnovicu, mora ga predstaviti kao rashod. Da bi bio porezno priznati rashod mora biti vezan za poslovanje društva s namjerom povećavanja dobiti. Ugovorom "prebaci" dio dobiti članu društva, smanji poreznu osnovicu i plaća manji porez.
Skrivena ispala može se postići i smanjivanjem prihoda rezidenta.
Da bi se razaznalo radi li se o skrivenoj raspodjeli dobiti koristi se načelo prednosti sadržaja nad formom (gleda se stvarna namjera).
Rješava se na način da iznos skrivene dobiti bude pripisan dobiti i onda oporezuje.
Ovo o autonomnom proračunu guglaj :) Ima neka skripta od kolege iz Splita koju će ti izbaciti sa nekakvom definicijom.
ej, molim te daj mi reci po kojim skriptama je najbolje učit, imam jednu od 217.str.-opci dio i jednu od 191.str.hfs, osim toga postoji jos neka teo od 57 str......molim te pomagaj:),ako imas neku dobru po kojoj si ti ucila posalji na natalija0@net.hr Unaprijed hvala
tweety212
12-02-2012, 21:14
Hm...ja ucim po knjigama i guglam zakone jer je bilo nekih izmjena, tak da ti nazalost nemrem pomoc sto se skripti tice! :(
Ima li netko tko je kod Tereze sri ili čet?
@tvitić:
sorry, pričala sam napamet, a nisam pogledala knjigu.
strategijski plan ti je isto što i financijska perspektiva. ona određuje gornju granicu rashoda po pojedinim stavkama. dakle ta se perspektiva određuje za višegodišnje razdoblje. određuje koliko se na određenu stavku ukupno smije potrošiti za to višegodišnje razdobolje i koliko se ukupno smije potrošiti na tu stavku od određenoj proračunskog godini.
primjer:
vrijedi financijska perspektiva od 2020. do 2025. godine. ukupno se na poljoprivredu smije potrošiti 100 milijuna. zbroj rashoda za poljoprivredu u tom periodu smije max iznositi 100 mil.
i da, provjereno znam da šimović pita vrste prihoda (proračun eu)
ej ljudi!!!!!!!
jel neko zna po kojim skriptama je najbolje učit financije, imam fpfz-217str. i hfs-191str. jel vec netko ucio ili polozio po tim skriptama? postoje li koje bolje od tih? koje i gde ih naci? par savjeta za ucenje, ono šta treba najbolje savladati za prolaz....molim vas pomagajte...... i da koliko ste spremali ispit? jel dovoljno 2mj?
hvala!
Daisy I.
13-02-2012, 13:42
kad je na ovom roku komisija? bila danas,ili je neki drugi dan?
pitanje.... oblici i načela zaduživanja lokalnih i regionalnih jedinica?
to ti je ono municipalne obveznice i javno-privatno partnerstvo! pod načelima mislim da su to ona dva ograničenja 1.svrha radi koje se zaduzuju i pod 2.uz odobrenje vlade.. ako netko misli da je nesto drugo nek napise ?!
to ti je ono municipalne obveznice i javno-privatno partnerstvo! pod načelima mislim da su to ona dva ograničenja 1.svrha radi koje se zaduzuju i pod 2.uz odobrenje vlade.. ako netko misli da je nesto drugo nek napise ?!
hvala :)
kad je na ovom roku komisija? bila danas,ili je neki drugi dan?
komisija je 15.02. u 12 h soba 7. Mijatović, Tereza i Cindori
Daisy I.
14-02-2012, 17:34
znači ipak srijeda :/ bilo me strah da će biti pon u pitanju pa sam odjavila ispit...
sretno sutra i bila bih zahvalna kad bi napisao par riječi kakav je bio komisijski usmeni...:)
tweety212
14-02-2012, 17:44
Wuuuhuuu.... labud u indeksu :) Vjerujem da bi bila znatno veca ocjena da nisam bila kod Arbutine :/
Bitno da se ne moram vise zezat s ovim predmetom koji bi bio puno zanimljiviji da je literatura normalno napisana, na jednom mjestu i da su svi ispitivaci kak spada.
Kaj se tice Arbutine.... nije mi se promjenio dojam s proslog roka -_- Dosad, najgori ispitivac na faksu. Postavi pitanje koje ti se cini normalno, mozda cak i lagano ali zahtjeva da pogodis onaj odgovor koji je njemu u glavi. Npr. na proslom roku me pita sto je predmet oporezivanja pdv-om... i ja pocnem "isporuke dobra bla bla"... i kaze on nije tocno. I naravno zbuni te, jer ti si siguran da je tako al si mislis..pa mozda sam ipak zabrijo. I onda on pila po tome...6 puta ponovi to isto pitanje a ti se svaki put osjecas sve gluplje i gluplje. I na kraju kaze predmet pdv-a je naknada. -_-
Na ovom roku opet me pita isto... i aleluja, ja se pripremila, nastrebala sve što ulazi u naknadu misleci kako cu ga ovaj put oborit s nogu i kazem "predmet pdv-a je naknada koja moze biti ovakva, onakva bla bla"... a on me prekine i kaze NIJE TOCNO...predmet su isporuke dobara bla bla o_O. ????Ma ko je tu lud??????????
Ukratko, kod njegovih pitanja ne znas koji tocno odgovor trazi :( Svakako naucite sve o zalbi, postupanje tijela po zalbi, upravni spor, pdv, pretporez (svakog je to pitao)
Neka od pitanja s ovog roka: posebni postupci ovrhe i kad ide koji?(obustava i odgoda), metode pdv-a, što se oporezuje pdv-om (osnovica koja se dobije kao razlika između poreza plaćenog u nabavi i pdv-a placenog u prodaji. Ja sam rekla dodana vrijednost al to po njemu nije bilo dovoljno precizno ni tocno), sto je stalna poslovna jedinica, koja je uloga banka kod javnog zajma, dohodak od imovine i imovinskih prava (tocno nabrojiti), stope.
Savjet: ako ne znate za 5 il 4 a dobili ste Arbutinu...radje ostanite doma ;)
Sto se tice ovog predmeta opci savjet:
1. treba bar mjesec dana..nije tesko gradivo za savladat ali ga ima puno
2. ucite paralelno iz jedne i druge knjige...npr. javne zajmove opcenito pa kod nas. Ak cete ic jednu pa drugu knjigu smotat cete se..
3. ono sto ce vas svaki profesor ispitivat su porezi...to naucite super i sa razumijevanjem. Ostalo si slozite neku "smislenu pricu" o kojoj mozete rec najbitnije stvari (definicija,koja je svrha, podjele,nacela, tko placa,kad i kako) ... pa kad vidite 2-3 dana prije kod koga ste i sto ispituje..te stvari naucite detaljnije.
Sretno!
Jane Doe
15-02-2012, 14:17
Pozdrav! Koliko je bitno poglavlje ''Internet i porezi'' iz knjige Financijsko pravo, znam da treba sve učit, ali ovo poglavlje mi se čini nebitno. Mišljenja?
mislim da se moraju znati problemi oporezivanja i razlika offline i online promet.
Wuuuhuuu.... labud u indeksu :) Vjerujem da bi bila znatno veca ocjena da nisam bila kod Arbutine :/
Bitno da se ne moram vise zezat s ovim predmetom koji bi bio puno zanimljiviji da je literatura normalno napisana, na jednom mjestu i da su svi ispitivaci kak spada.
Kaj se tice Arbutine.... nije mi se promjenio dojam s proslog roka -_- Dosad, najgori ispitivac na faksu. Postavi pitanje koje ti se cini normalno, mozda cak i lagano ali zahtjeva da pogodis onaj odgovor koji je njemu u glavi. Npr. na proslom roku me pita sto je predmet oporezivanja pdv-om... i ja pocnem "isporuke dobra bla bla"... i kaze on nije tocno. I naravno zbuni te, jer ti si siguran da je tako al si mislis..pa mozda sam ipak zabrijo. I onda on pila po tome...6 puta ponovi to isto pitanje a ti se svaki put osjecas sve gluplje i gluplje. I na kraju kaze predmet pdv-a je naknada. -_-
Na ovom roku opet me pita isto... i aleluja, ja se pripremila, nastrebala sve što ulazi u naknadu misleci kako cu ga ovaj put oborit s nogu i kazem "predmet pdv-a je naknada koja moze biti ovakva, onakva bla bla"... a on me prekine i kaze NIJE TOCNO...predmet su isporuke dobara bla bla o_O. ????Ma ko je tu lud??????????
Ukratko, kod njegovih pitanja ne znas koji tocno odgovor trazi :( Svakako naucite sve o zalbi, postupanje tijela po zalbi, upravni spor, pdv, pretporez (svakog je to pitao)
Neka od pitanja s ovog roka: posebni postupci ovrhe i kad ide koji?(obustava i odgoda), metode pdv-a, što se oporezuje pdv-om (osnovica koja se dobije kao razlika između poreza plaćenog u nabavi i pdv-a placenog u prodaji. Ja sam rekla dodana vrijednost al to po njemu nije bilo dovoljno precizno ni tocno), sto je stalna poslovna jedinica, koja je uloga banka kod javnog zajma, dohodak od imovine i imovinskih prava (tocno nabrojiti), stope.
Savjet: ako ne znate za 5 il 4 a dobili ste Arbutinu...radje ostanite doma ;)
Sto se tice ovog predmeta opci savjet:
1. treba bar mjesec dana..nije tesko gradivo za savladat ali ga ima puno
2. ucite paralelno iz jedne i druge knjige...npr. javne zajmove opcenito pa kod nas. Ak cete ic jednu pa drugu knjigu smotat cete se..
3. ono sto ce vas svaki profesor ispitivat su porezi...to naucite super i sa razumijevanjem. Ostalo si slozite neku "smislenu pricu" o kojoj mozete rec najbitnije stvari (definicija,koja je svrha, podjele,nacela, tko placa,kad i kako) ... pa kad vidite 2-3 dana prije kod koga ste i sto ispituje..te stvari naucite detaljnije.
Sretno!
Čestitam! Bravo! jedan manje!
Ja sam pala danas, al što sad...idemo dalje... :O
Za ekipu: usmeni kod Šimovića, pitanja su bila:
ciljevi financijske politike ( ona tri) i objasniti redistribucijski cilj detaljno
proračunske rezerve, što su, kako se koriste, tko ih koristi i kad
tko pokreće upravni spor i kad
sve u vezi izmjena i dopuna proračuna
državna riznica i na koji način ona obavlja svoju funkciju
tko vodi drugostupanjski postupak
e to su bila lakša pitanja, a ona teža nisam nažalost zapamtila...no ikao sam pala, dopao mi se prof. ležeran je i dobrodušan, no od nas 4 prošla je samo jedna osoba...khm...više sreće ( znanja) drugi put!
što se tiče arbutine: definitivno nije najgori ispitivač na faksu, a pala sam kod njega jučer. jest da se dosta čeka i da je uzeo pauzu (više od sat vremena) da nam nije rekao da možemo malo prošetati ili nešto, ali korektan je. postavi pitanje, ako se stiltaš da ti vremena (što nažalost nisam iskoristila nego sam brzala i potpuno izgubila nit), a i koje potpitanje. bila sam u strahu da će biti grozno, no nije, sad znam ubuduće. nemojte se isprepadati odmah u startu, postupak i pravni izrazi se moraju znati, nema muljanja. sretno :)
Ima li pravilne rotacije profesora na ovom predmetu? Ili je to nepredvidivo..
Ima li pravilne rotacije profesora na ovom predmetu? Ili je to nepredvidivo..
nema. možeš više puta za redom završiti kod istog prof ako ne tražiš tajnicu da te stavi kod nekog drugog.
nema. možeš više puta za redom završiti kod istog prof ako ne tražiš tajnicu da te stavi kod nekog drugog.
Hvala :)
Molim upućene, ako je moguće da odgovore na pitanje koje mi ne da spavati. Radi se o aktualnim promjenama vezanim uz pdv, itd. koje sad stupaju na snagu u ožujku. Ono što mene zanima je slijedeće: treba li učiti ono što piše na stranici katedre kao službena literatura (govorim o ''drugoj'' knjizi naravno) ili je potrebno sad sve te izmjene tražiti, tj. bi li bilo pogrešno odgovoriti nešto u skladu s tom literaturom? Ako je pitanje glupo, sankcionirajte me :)
ovaj predmet mi se čini dosta zbrda zdola što se literature tiče ... jesu li dovoljne skripte i zakon o porezu na dohodak??
ne kužim kakav je koncept ispita ?
na početnoj str ne piše, a kako vidim po postovima postoje samo usmeni, a na studomatu saznaš kod koga si kada prođe rok za odjavu ??
Zanimljivo ime
21-02-2012, 21:11
Samo je usmeni, imaš 5 ispitivača na katedri, nakon roka odjave saznaš kod koga si od njih. 2 knjige, zakoni ti zapravo niti ne trebaju, jer su sasvim dobro u njima razrađeni, ali ih možeš pogledati i to je to.
po kojim skriptama na kraju treba učiti za ovaj ispit? nigdje ne mogu naći konkretan odgovor...:S
jel zna netko moze li se kod profesora na konzultacije doci s kopiranom knjigom ? tj naravno da moze ali imaju li ikakve primjedbe na to ?
ždrijebac
06-03-2012, 22:44
kompezatorna progresija ? Što je ? Koji problem se njome rješava ?
Zanimljivo ime
06-03-2012, 23:35
kompezatorna progresija ? Što je ? Koji problem se njome rješava ?
Kompenzatorna progresija je učinak koji nastaje upotrebom progresivnih poreznih stopa s ciljem da se eliminira regresivni učinak nekih poreza. Pritom se progresivnom tarifom (direktnog) poreza djeluje na regresivni učinak (posrednog poreza) kako bi se postiglo proporcionalno opterećenje poreznih obveznika. (o apsolutnoj progresiji je riječ kada osoba s većom ekonomskom snagom de facto plati veći iznos poreza).
ždrijebac
07-03-2012, 00:30
Kompenzatorna progresija je učinak koji nastaje upotrebom progresivnih poreznih stopa s ciljem da se eliminira regresivni učinak nekih poreza. Pritom se progresivnom tarifom (direktnog) poreza djeluje na regresivni učinak (posrednog poreza) kako bi se postiglo proporcionalno opterećenje poreznih obveznika. (o apsolutnoj progresiji je riječ kada osoba s većom ekonomskom snagom de facto plati veći iznos poreza).
Hvala...
Ovo su pitanja s usmenog kod Arbutine od 13.2. 2012
- predmet oporezivanja kod PDV-a?
- činjenice predmeta oporezivanja?
- vlastita potrošnja poduzetnika?
- što je pretporez i od čega se odbija?
- metode izračuna PDV-a? (indirektna, metoda zbrajanja, oduzimanja...)
- koji su postupci povezani s ovrhom?
- što je ovršna isprava?
- remonstativni pravni lijek?
- u kojim ulogama se može naći bankovni konzorcij kod upisa javnog zajma?
- konverzija javnog zajma?
- stalna poslovna jedinica?
- što je vjerodostojna isprava?
- kako je uređeno upravno sudovanje u RH od 1.1. 2012.?
- koji su ciljevi, a koji razlozi za međuproračunske transfere?
- modeli raspodjele ovlasti međuproračunskih transfera?
- što je automatski stabilizator? (nije dio auta, ako vam je to bila prva asocijacja :)
ždrijebac
08-03-2012, 19:04
Za sve koji preko foruma traže odgovore na pitanja od Arbutine (nadam se da vas/nas ima) , mislim da je bolje da svaki dan postavimo po jedno-dva-tri pitanja , jer na duge liste pitanja nitko neće odgovarati. Ja znam koja pitanja često uskaču , pa ću svaki dan do slijedećeg roka postavljati dva-tri takva česta pitanja , pa možemo svi zajedno učit/ponavljat. To su zapravo neodgovorena pitanja iz skripte za Arbutinu , pa možemo svi zainteresirani za prolaz na dvojku kod Arbutine ovo učenje za minimum radit zajedno. Zanimljivo je da mi ovako preko foruma uvijek lakše ulazi u glavu. Nadam se da će mi se netko priključit u ovoj mojoj svakodnevnoj debilnoj vrsti učenja...
Evo par zanimljivih pitanja...
Direktne stope ?
Kod kojeg poreza bi bogatiji snosili veća porezna opterećenja ? Kako bi se to postiglo ? Kojim sredstvima ?
Oporezivanje novoizgrađene građevine ?
jel mislite da postoji mogucnost da me tajnica stavi kod mijatovica ili nekoga tko ispituje krajem tjedna ako ju zamolim? izlazim na 2 ispita jos 16. i 17.4. pa bi mi najbolje odgovaralo krajem tjedna ovo pa me zanima kolika je mogucnost da to napravi ukoliko ju zamolim i objasnim situaciju?
jel dovoljno za prolaz da naučim knjigu HFS, a FPFZ po skripti i koju preporučate?
IzraAsper
12-03-2012, 21:13
Molim vas za savjet, koliko treba za spremiti financije? Stignem li za rok u četvrtom, ima još 5 tjedna i šest dana? :mrgreen: Dovoljno mi je prolaz.
Molim vas za savjet, koliko treba za spremiti financije? Stignem li za rok u četvrtom, ima još 5 tjedna i šest dana? :mrgreen: Dovoljno mi je prolaz.
Stigneš!
mislim da se moraju znati problemi oporezivanja i razlika offline i online promet.
gdje se to nalazi u knjizi/skripti? i gdje se nalazi ono o proračunu EU?
aleksandar
19-03-2012, 06:35
da li je dovoljna ona skripta od arbutine sa pitanjima i odgovorima od 2008. za prolaz?
da li je dovoljna ona skripta od arbutine sa pitanjima i odgovorima od 2008. za prolaz?
ne znam kakva je ta skripta, ali u svakom slučaju pazi da se neki odgovori nisu promijenili zbog toga što je u međuvremenu izašla nova knjiga hfs.
aleksandar
19-03-2012, 13:37
ok, hvala na upozorenju...
Zna li netko koliko dugo traje taj usmeni otprilke?
muškatni oraščić
21-03-2012, 11:04
Postoje li negdje pitanja koja se pojavljuju na pismenom?? S obzirom da ih ne vidim u skriptarnici pretpostavljam da ih više nema, al pod općim savjetima o spremanju ispita spominju se neka pitanja iz 2007? Zna li netko nešto o tome?
ne postoje. nema pismenog:)
Zna li netko koliko dugo traje taj usmeni otprilke?
Ovisi od profesora do profesora...od 5 minuta do 30, no ako znaš, budeš brzo gotov, a ako ne znaš još i brže ;)
Negdje sam načula da baš ne pitaju carine. Je li to točno ili nije?
Negdje sam načula da baš ne pitaju carine. Je li to točno ili nije?
Da, rijetko tko to pita!
jel mi može netko reći jel ona skripta od 217 str. dobra za knjigu FPFZ? jel to dovoljno?
hvala :)
Ekipa koja sprema ispit kod prof. Mijatovića, dali radite po nekim pitanjima? Vidim da ima nekih pitanja u skriptarnici, ali nisam sigurna jesu li dovoljna za ispit.:headwall:
Što se promijenilo u Zakonu o porezu na dohodak?
Hvala!
malecka89
31-03-2012, 14:40
Koliko su bitne trošarine? Nemoguće je popamtiti sve o njima iz HFS - a.
studentica_prava
01-04-2012, 19:21
Ekipa koja sprema ispit kod prof. Mijatovića, dali radite po nekim pitanjima? Vidim da ima nekih pitanja u skriptarnici, ali nisam sigurna jesu li dovoljna za ispit.:headwall:
Pitanja za prof. Mijatovića koja se nalaze u skriptarnici su dovoljna za prolaz kod njega. Ja sam tako položila na proslom roku!
Što se promijenilo u Zakonu o porezu na dohodak?
Hvala!
Stope,ali ako učiš HFS po skripti,u njoj su već izmijenjene. (12%,25%,40%)
Koliko su bitne trošarine? Nemoguće je popamtiti sve o njima iz HFS - a.
Nauči ih nabrojati a detaljno radi trošarine na luksuzne proizvode i trošarine na potrošnju.
Pitanja za prof. Mijatovića koja se nalaze u skriptarnici su dovoljna za prolaz kod njega. Ja sam tako položila na proslom roku!
Hvala puno!
Treba li se znati Zakon o upravnim sporovima na snazi do 1. siječnja 2012.? Pitam jer on više ne vrijedi, pa me zanima da li ga treba učiti?
Zna li netko mail od prof. Mijatovica??? Hvala!
kojim danom ispituje as. cindori? nadam se da ne početkom tjedna :(
smart girl
08-04-2012, 16:01
kojim danom ispituje as. cindori? nadam se da ne početkom tjedna :(
Srijedom čini mi se.
stranger
09-04-2012, 12:21
nisam nikako stigao po potpis kad se dijelio u 2.mj, pa me zanima da li je problem ako sad odem na konzultacije kod tereze po potpis?:unsure:
Barroom Hero
09-04-2012, 23:33
Sumnjam da će ti ga ona uskratiti.
caffe bar
10-04-2012, 15:50
koji su dojomovi na usmenom kod pro. mijatović? koliki je prolaz?
Malegria
10-04-2012, 19:03
koji su dojomovi na usmenom kod pro. mijatović? koliki je prolaz?
imaš u drugom postu fajl s dojmovima s usmenih, tamo pogledaj
nije puno, al može poslužit. malo iz ZoPoDoh-a:
http://www.porezna-uprava.hr/include/Osobni%20odbitak%20od%2001.%20o%C5%BEujka%202012.. pdf
:thumbup:
uopće nisam u toku - što se na kraju sve mijenjalo uz pdv i o.o.? što je s dividendama?
Da li netko zna, jel će se svi usmeni ispiti održati 16.04. ili je to tek datum roka reda radi, pa će ispiti biti i drugih dana?
Barroom Hero
11-04-2012, 12:11
Vjerojatno. Pisat će ti na studomatu.
ako idem tražiti tajnicu da me stavi kod koga hoću moram ostaviti indeks kod nje,jel da? a to ne mogu jer mi treba za ispit u ponedjeljak.
Barroom Hero
11-04-2012, 14:39
Ne, dapače, možeš samo nazvati telefonom.
Koji dan na studomatu stave raspored usmenih, u prtak i koji dan najcesce pita prof arbutina i prof tereza? Hvala.
Zanimljivo ime
12-04-2012, 20:25
Koji dan na studomatu stave raspored usmenih, u prtak i koji dan najcesce pita prof arbutina i prof tereza? Hvala.
Stavu u petak. Tereza uglavnom srijedom ispituje.