View Full Version : III. Financijsko Pravo i Financijska Znanost
Pravokutnići
09-05-2005, 17:21
WEB KATEDRE
http://www.pravo.hr/fpfz
ISPITIVAČI
Prof.dr.sc.Jure Šimović; konzultacije: srijeda od 12 do 13,30 sati(ĆM 4,soba 6, prizemno),
Prof.dr.sc.Hrvoje Arbutina; konzultacije: srijeda od 13 do 14,30 sati(ĆM 4,soba 8, prizemno),
Prod.dr.sc.Nikola Mijatović; konzultacije: četvrtak od 12 do 13,30 sati(ĆM 4,soba 7 prizemno),
Mr.sc.Tereza Rogić-Lugarić; konzultacije: srijeda od 11 do 12,30 sati(ĆM 4,soba 9 prizemno).
Dr.sc.Sonja Cindori; konzultacije: srijeda od 10 do 11 sati(ĆM 4,soba 48).
ROKOVI 2010./11.
08.11.2010.
31.01.2011.
14.02.2011.
11.04.2011.
30.05.2011.
13.06.2011.
04.07.2011.
05.09.2011.
19.09.2011.
PRIJAVA ISPITA
Ispit je samo usmeni!
Studenti koji studiraju po programu usklađenom s bolonjskim procesom ispite prijavljuju putem studomata.
Ispiti se odjavljuju najkasnije do termina utvrđenog u studomatu.
Studenti koji polažu ispite po starom programu prijavljuju ispite prijavnicama Ćirilometodskoj 4 (soba 34).
SLUŽBENA LITERATURA
Literatura od roka u veljači 2011. GODINE:
B. JELČIĆ - O. LONČARIĆ-HORVAT - J. ŠIMOVIĆ - H. ARBUTINA - N.MIJATOVIĆ: FINANCIJSKO PRAVO I FINANCIJSKA ZNANOST, Narodne novine, Zagreb 2008.
J. ŠIMOVIĆ - H. ARBUTINA -N. MIJATOVIĆ - T. ROGIĆ LUGARIĆ - S. CINDORI: HRVATSKI FISKALNI SUSTAV, Narodne novine, Zagreb 2010.
LINKOVI ZAKONA
ZAKONI - pročišćeni tekstovi (http://www.pravokutnik.net/zakon)
Zakon o porezu na dohotak (http://www.pravokutnik.net/zakonix/zakon_o_porezu_na_dohodak.doc)- NN 177/04
Zakon o porezu na dobit (http://www.pravokutnik.net/zakonix/zakon_o_porezu_na_dobit.doc)- NN 177/04, 90/05, 57/06
SKRIPTE
http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/financije (http://www.pravokutnik.net/skriptarnica/financije)
OPĆENITI SAVJETI ZA SPREMANJE ISPITA
Pravokutnići
12-09-2005, 14:37
DOJMOVI SA USMENIH ISPITA; SVAKI PROFESOR U SVOM DOKUMENTU
Datum u nazivu dokumenta, označava mjesec kada su dojmovi zadnji put ažurirani; sve nakon toga potražite na topiku.
fat drummer
03-02-2006, 15:54
Dal mi neko može zdravoseljački objasniti razliku izmkeđu pune i rasčlanjene direktne progresije i razliku između direktne i indirektne?I razliku između porezne stope i prosječne porezne stope?
evo ovako... zamisli da ti je plaća 3201 kunu, ono netto dva što se oporezuje poreznim stopama. tu se primjenjuje porezne stopa od 2x-5x iznosa osobnog odbitka odnosno 25 %. kod pune progresije ti prvo oporezuju 15%, pa ti onda udare još 25% na sve, a kod raščlanjene oporezuju 3200 kuna sa 15% a 1 kunu sa 25%.
što se tiče indirektnih i direktnih mislim da je u knjizi fakat dobro objašnjeno. zbog nekih odbitaka s porezne osnovice proporcionalne porezne stope su zapravo progresivne po učinku kod indirektnog oporezivanja. tablica na str 143. je više nego ilustrativna
zoolander
06-02-2006, 13:35
Fala fat drummeru na odgovoru,malo sam se udubio pa i sam i sam kolko tolko skužio,no mislim da kod pune progresije vrijedi oporezivanje u određenom postotku,znači da ti prvo ne oporezuju 15%,pa onda opet na već oporezovanu osnovicu još 25%,nego samo 25% od određenog iznosa porezne osnovice(ili bi to bilo proporcionalno oporezivanje?), a da se kod raščlanjene progresije iznos porezne osnovice raščlanjuje na djelove koji se oporezuju različitim poreznim stopama.
Još jedno:jel su financije pismeni i usmeni ili samo usmeni ispit?
E da to fakat zanima i mene. Mislim svi govore kak se to brzi uči ali kad pročitaš cijeli fiskalni sustav više se baš i ne čini da možeš brzo spremiti ispit i to samo da učiš fiskalni sustav. Bilo bi jako lijepo kad bi netko odgovorio koje dijelove iz fiskalnog sustava treba znati ko vodu pit, a koje je dovoljno pročitat. Mislim ne verujem da svi uče sve, pogotovo ako kak su neki naveli da su taj ispit spremali tri tjedna i da se još k tome nisu pretrgnuli. Mislim kolko treba samo da nabubaš porez na dohodak i porez na dobit?
zoolander
08-02-2006, 08:03
Ma molim te ljepo kakva tri tjedna,obje knjige imaju 1100 stranica,to jedva uspiješ pročitati za tri tjedna,a da razumiješ ono kaj si pročital.Ne vjerujem u te gluposti.
Potpuno se slažem s tobom. Al, uvek me zbediraju ljudi koji vele da spremaju ispit par tjedana, pa se onda zapitam kaj ne valja s menom. Najjadnije je to da ljudi koji polože taj ispit više ne posjećuju taj link, već samo jadnici koji muku muče, pa se jedni drugima jadaju. A kad tražiš neki savjet jako ga rijetko dobiješ. Mislim ispadne da pravo studira nekolicina studenata.
potkapitaliziranje ti je kad je zajmovni kapital u odnosu na vlasnicki u manjini sto otvara hrpu prostora zakonitoj evaziji kod Poreza na Dobit (PDOB)
tako da:
1.kamate prikazuju kao izdaci kod racunanja osnovice
2.kod isplate inozemnim vlasnicima kapitala manje ce kamate biti oporezovane nego dividende sto daje prednost na trzistu zajmovno financiranim drustvima i osobama...
no pazite, malo sam iscitavo novi zakon o PDOBu i vidim da na dividende ne placa Porez na dohodak... zanimljivo, ne znam el tog bilo prije... a na kamate se u RH placa porez od 35% (porez na dohodak od kapitala)...
:smt016
eskontiranje je nesto kod banaka... sam to nisam jos stigao proc...jer su banke pri kraju
jel bi mi znao tko odgovorit na ova pitanja:
1-dotacije u RH
2-što bi značio izostanak kumulativnog učinka
3-zašto je boravišna pristojba,pristojba u širem smislu?
thanx
Dotacije ili potpore ili medjuproracunski transferi su izravna doznacavanja novcanih sredstava izmedju proracuna razlicitih terit. jedinica. (najcesce izmedju jedinica razlicitih razina (tj od strane sredisnje vlasti lokalnim jedinicama - to je horizontalno. ali postoji i izmedju jedinica iste razine- to je vertikalni m.p. transfer - vise teorijski moguci, u praksi bas i ne. )
u knjigama je navedeno nekoliko razloga zasto bi se davale potpore nekom, pa to tamo procitaj da sada ne pisem ima ih mozda desetak..
To je, ukratko, jedan od oblika financiranja decentraliziranih razina.
Kumulativni ucinak izostaje kod pdv-a odnosno svefaznog neto poreza na promet. taj kumulativni ucinak postoji kod bruto svefaznog pnp jer tamo u poreznu osnovicu ulazi i porez placen u prethodnoj fazi pa dolazi prakticki do placanja poreza na porez. to bi bio taj kumulativni ucinak. s obzirom da se kod neto pnp (pdv-a) oporezuje samo dodana vrijednost (zato neto) nema placanja poreza na porez.
ovo oko boravisne pristojbe je stvarno dobro i ukratko objasnjeno u drugoj knjizi i pod tim je naslovom i tocno objasnjava zasto je to p. u sirem smislu pa da sad vise ne pisem pogledaj to tamo. dosta je kratko i razumljivo, vidjet ces.
eto, nadam se da sam ti pomogla. ak imas jos pitanja mozes mi poslat i pm.
pozdrav i sretno na ispitu! :smt006
jel' bi mi mogao tko odgovorit na ovo pitanje jer ne znam sto tocno tu spada: ''kako se utvrduje porezna obveza tuzemnom a kako inozemnom poreznom obvezniku poreza na dohodak u Hrvatskoj? navedite zakonska rjesenja i njihovo teorijsko objasnjenje.''
zoolander
14-05-2006, 11:47
Npr.neka država(npr. država A) primijenjuje za određenje obuhvata porezne obveze načelo državljanstva(za određenje formalne dimenzije osobnog obuhvata porezne obveze) i načelo svjetskog dohotka(za određenje teritorijalne dimenzije predmetnog obuhvata porezne obveze).
To znači da državljani te države plaćaju porez na dohodak koji su ostvarili u tuzemstvu i inozemstvu(dakle bilo gdje u svijetu).
Zakon o porezu na dohodak RH određuje povezivanje načela fiskalne nerezidentnosti i načela izvora(glede oporezivanja dohotka ostvarenog na području RH,inozemnih poreznih obveznika).
To znači da se oporezuje dohodak inozemnih poreznih obveznika ostvaren u RH.
Da li se taj dohodak oporezuje dva puta od strane države A (načelo svjetskog dohotka) i od strane RH(načelo izvora)?
zoolander
04-06-2006, 12:34
koja porezna stopa se primjenjujue kod iznajmljivanja stanova,soba putnicima i turistima ?
Str. 316 prva knjiga.
jeli mi netko može nešto reći što je drugi dohodak?hvala
lool...imas u zakonu..to je dohodak koji nije dohodak od samostalne djelatnosti, nesamostalnog rada, dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava i dohotka od osiguranja...st.1
st.2 mislim , je da drugi dohodak je osobito dohodak od autorskih prava, djelatnost sportasa itd...
Dmitar Zvonimir
10-08-2006, 10:41
E sad, što se tiče slušanja ispita ni ja nemam običaj ići slušati dok nisam prošao knjigu barem jednom. Tako preporučam i tebi ma kako materija bila suhoparna i nezanimljiva. Neka dobra skripta ne postoji, bila je jedna dok je bila stara literatura, stoga su knjige jedino pouzdano rješenje. Od profesora koji su na toj katedri, Mijatović je mlad i nadobudan i pita fakat sve i svašta, nekima je ok, moj savjet je zaobiđi ga. Arbutina je priča za sebe, ako je živčan svi padnu, a inače sam sebi nešto u bradu mrmlja, ponekad zna bit ciničan i proslijedit fino umotanu uvredu, ali niš ozbiljno, isto zaobiđi ako hoćeš ili ako ti je bitna ocjena jer dijeli 2 šakom i kapom. Tereza je jako dobar ispitivač i toplo bi preporučio nju, ako ne možeš dobiti prof. Šimovića, koji je najstariji i po meni najbolji, ono tipa Vukas na MP-u. Od gradiva svatko će te sigurno pitati PDV, porez na dobit i takve stvari. Jedino što sigurno možeš izostaviti je poglavlje o bankama iz prve knjige, to nitko ne pita. Povijest pitaju neka pitanja stoga nemoj preskakati, čak ni razliku između financijskog prava i financijske znanosti. To dobro prouči. Ostalo fakat može doći sve, ja sam išao slušati jedan rok sve profesore i dojam sam ti napisao.
Sretno
ovako, imam ispit za 5 dana ( srijeda ) i tek sam naucila dio o porezima iz prve i druge knjige. ocito necu stici jos sve ostalo pa me zanima jel si moze odustat kad se jednom preda index??? ili se isplati odgovarat a da recimo ne znam banke i povijest??
ovisi kod koga si jer tereza opce ne pita banke a nisam ni cula da pita povijest al zato obozava drzavni proracun..
ja bi na tvojem mjestu naucila najvaznije, pdoh, pdob, pdv, proracun, posebne poreze(?), prosvrljaj zalbu, inspekciju i mirovinsko i probaj...ak imas malo srece proci ces
Konsolidacija ti je pretvaranje više različitih javnih zajmova s različitim kamatama i rokovima u jedan s jedinstvenim kamatama i rokom otplate koja se vrši radi praktičnosti ili radi dovođenja zajmoprimca u povoljniji položaj.
Konverzija je izmjena kamatnih stopa ili glavnice u slučaju da su kamatne stope utvrđene ugovorom o javnom zajmu veće od kamatnih stopa na tržištu. Može biti prisilna ili dobrovoljna, al' ti pogledaj malo u knjizi o tome, to ti je 3-4 stranice prije kraja poglavlja o javnim zajmovima.
Pozz i sretno! :D
jedno kratko pitanjce....
prema novom zakonu PDV se oporezuje po tri stope - 22, 10 i 0. e sad....kako je knjiga pisana po starom zakonu, nije navedeno za što se obračunava stopa od 10% pa ako netko zna, neka, molim vas, napiše!!
zahvaljujem!!!!!!!
pozdrav i sretno na ispitu :smt006
Starfish
13-11-2006, 10:30
Nema šanse da te to pita, jerbo to u knjizi ne piše, a zakon o PDV-u nije dio literature.
Potražih na netu ipak, pa da se možeš pravit važna ako te pita... :-D
PDV po stopi od 10% naplaćuje se svim turistima (stranim i domaćim) na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata, te na usluge agencijske provizije za iste kategorije
Kolko sam skužila ukinuli su onu stopu od 0% za turističke usluge plaćane doznakama iz inozemstva, i sad je i to na 10%.
Razni izleti, usluge ture, transfere autobusima i plovilima, te na usluge agencijske provizije za navedene kategorije, kao i na isporuke svih ostalih dobara i usluga su još uvijek 22%.
molim nekog da mi napise (moze na pm) ukratko o trosarinama, poreznoj osnovici kod trosarina i kako se utvrdjuje porezna osnovica... hvala
Starfish
13-11-2006, 23:12
1.Nisu ovo on-line konzultacije :roll:
I, ovo, i konverzija i konsolidacija javnog duga je jasno objašnjena u knjizi.
Trošarine su posebni porezi na promet, na određene proizvode (tipa cigarete, alkohol..). Uvode se iz fiskalnih, ali i mnogih nefisklanih razloga.
Što se klasične osnovice i stope tiče - nema toga ovdje. Trošarina je određena u apsolutnom iznosu ovisno o proizvodu, njegovoj količini/kvaliteti/pakiranju i drugim svojstvima (ta svojstva su osnovica; to je znači specifičan, a ne ad valorem porez). Npr. trošarina za paket cigareta od 20komada (što je osnovica) najveće kvalitete (3. skupina il ovako nešto) je otprilike 8kn. Fiksno, nema stope...
Ma imaš to u knjizi....
Insecure
22-01-2007, 23:35
Hm, jedno pitanje ako ima jos uvijek poneki zalutali seminarist financija na pauzi :-D :
Kod prenosenja gubitaka, tamo kod poreza na dohodak (kad se konacno treba to odbiti od neto dohotka i dobiti porezna osnovica), pise u knjizi da se gubitak moze prenositi npr. u slijedece porezno razdoblje samo 5 godina od one godine u kojoj je nastao.
Zanima me je li zakonski jos uvijek odredeno 5 godina, jer ne mogu to naci u zakonu i opcenito se tesko snalazim jer se brojevi clanaka u knjizi navedenih, ne podudaraju sa brojevima clanaka u Zakonu o porezu na dohodak
:?
Hvala
Ovo je naprosto za poludit :?
Pitanje: jel se kod izdataka poreza na dohodak, jos uvijek priznaje amortizacija ili tog po zakonu vise nema?
I jesu li ti isti izdaci jos uvijek podijeljeni na izdatke materijalne naravi i izdatke osoblja, ili i tog vise nema, jer ja to nisam pronasla u zakonu, pa da budem sigurna.
Thanks, supatnici :?
Pronasla sam, i jedno i drugo jos je u zakonu.
A za amortizaciju je potrebno da se radi o dugotrajnoj imovini u vrijednosti vise od 2.000,00 kn i da je posjeduju vise od godinu dana.
Eto, stupid me :-D
dankinja
24-01-2007, 00:40
Aje please ako netko može reć što bi napisali za indeksaciju poreznih stopa? I općenito kako inflacija utječe na oporezivanje?
Insecure
24-01-2007, 01:15
Pa ja jedino znam kod te indeksacije da je vezana za inflaciju, tj. utjecaj inflacije na oporezivanje. Kad inflacija dosegne odredenu stopu, vrsi se potrebna promjena u oporezivanju kako se ne bi promijenili odnosi u visini porez. opterecenja iz prethodne godine.
I koliko znam, trebalo je nauciti 97-217 str., tako da po mojoj logici to ne obuhvaca to utjecaj inflacije na oporezivanje :shock: :?
Insecure
24-01-2007, 01:25
Kako bi odgovorili na pitanje: subjektivno neto načelo i njegova primjena u RH??? Znam da je na seminaru bilo riječi o mogućim pitanjima i to je jedno od njih!!!
Inače dohodak i dobit ću proći samo obveznika, stope i osnovicu. Moram još ponoviti ono što sam kao naučila, a čega se ne mogu sjetiti.
pa odgovorila bi da se tu u obzir uzimaju i određene činjenice vezane uz osobu poreznog obveznika; npr.broj osoba koje uzdržava; a primjena u RH je npr. da se prilikom oporezivanja dohotka oduzimaju određeni iznosi; osobni odbici... to je valjda to :?
Upravo tako, i da je to u skladu sa nacelom subjektivnom oporezivanja prema ekonomskoj snazi por. obaveznika, tako da se prilikom subjektivnog oporezivanja uzimaju prvenstveno njegovi osobni odbici odnosno iznosi potrebni za njegove egzistencijalne potrebe, a onda i njegovi osobni odnosi tj. ima li obitelj za uzdrzavanje i slicno.
Drugim rijecima, pojednostavljeno, manje ce se oporezivati netko tko uzdrzava petoclanu obitelj od nekog ko nema uopce uzi krug obitelji. To je sve :)
Da li je važno ono što sam pitala vezano uz dobit? Smjernice, raspodijenjena dobit, povlaštenja? Jeste vi radili cijeli dohodak, i imovinu itd. Ja sam samo sam. dj i nesam rad.
Insecure
24-01-2007, 10:04
Pa sto se tice te dobiti, napisali su prije da su najvise skrenuli paznju na por. obaveznika, por. osnovicu, ta povlastenja i zakonske nacine izbjegavanja por. na dobit, tako da mislim da je to najvise vazno, meni je to jos ostalo i mislim da cu proci samo to jer i ne stignem ostalo.
Sto se dohotka tice, to sam prosla skroz, ali uglavnom drzeci se knjige, zakoni su mi previse jer toliko toga ima sto je prakticki nebitno, kod dohotka iz zakona sam uglavnom naucila dat po par primjera od izdataka i prihoda za dohodak od samostalne djelatnosti i imovine (financijske i nefinancijske) i to je to uglavnom. Ucit zakone napamet su meni uvijek bile besmislene stvari.
Uglavnom sto se dobiti tice, ako vec ne stignes/ne mozes sve, mislim da ce se dosta nas drzati ovog glavnog (gorenavedenog) :-)
Starfish
05-02-2007, 12:55
bok ljudi, moze li mi netko ako zna, a znam da znate :-) odgovorit na ovo pitanje:
Koji su uvjeti pod kojima se lokalne jedinice mogu zaduziti u RH?
Treba mi 4 uvjeta, ne znam jesu li to svi ili je Mijatovic pitao samo 4, uglavnom, u knjizi se spominju uvjeti prema zaduzivanju o Zakonu o financiranju jednica lokalne samouprave i uprave, 2003., prema Zakonu o proracunu, 1994. i prema Zakonu o proracunu, 2003.
Sta od toga je jos uvijek tako? sve ili nesto ne vrijedi? hm
molim ako se nekom da odgvorit, ako znate, puno hvala uglavnom.
1) Zaduženje ne smije prijeći 20% (ili ovako neki broj) prihoda jedinice
2) Zabranjeno je zaduživat se u inozemstvu
3) Zaduživanje ne smije biti radi pokrivanja tekućih troškova, nego samo radi investiranja (za ovo nisam 100% sigurna)
4) Potrebno je odobrenje/supotpis/ovako nešto središnje vlasti tj. Vlade
Garantiram da će Mijatović tim odgovorom biti zadovoljan (ako je točan :-D )...Nemam pojma po kojem je to zakonu, al koliko se sjećam ti se uvijeti spominju u knjizi Hrvatski fiskalni sustav, pa se tog drži...
ostalo ignoriraj... :-D
Starfish
14-02-2007, 20:43
Pa sad kad već nisu tako opširni bilo bi poželjno da iz znaš u cjelosti.
:smt082 :smt082 :smt082
Jok, nisu opširni uopće...
Ako pričamo o ispitu - ne. O porezu na dohodak i dobit dovoljno je znati iz Hrvatskog fiskalnog sustava.
Ti svi podaci naravno imaju i u zakonu, ali (naravno) sve je puno sustavnije i bolje prikazano u knjizi. U zakonu ima dosta perverzinh sitnica, gluposti - amortizacija, paušali, Eden, Cruz itd...ne opterećivat se s tim previše...
Možda malo olakšice pogledat, al to samo ako vam je fakat dosadno...
(da, dobro, bilo je izmjena tih zakona od zadnjeg izdanja knjige, al to je fakat samo za one koji pretendiraju na demonstratorske pozicije or something...to mijenjaju svake godine)
Starfish
14-02-2007, 20:47
dobro, a dal je istina da kod asistentice za ispit NE treba uciti carine?
Ovo je rekla-kazala, al navodno nitko baš ne pita carine osobito. Posebno ne iz Fiskalnog sustava (tipa inspekcijski nadzor)...
Čujem da ona voli pitat proračun i sve u vezi s njim...
Starfish
14-02-2007, 20:50
Nisu ni toliko opširni koliko su ružni za učenje. Ta dva zakona su baš ružna.
Ko što je i npr. ZKP ružan zakon. ObZ je npr. lijep zakon... :-D
Pa sad kad već nisu tako opširni bilo bi poželjno da iz znaš u cjelosti.
:smt082 :smt082 :smt082
Jok, nisu opširni uopće...
Ako pričamo o ispitu - ne. O porezu na dohodak i dobit dovoljno je znati iz Hrvatskog fiskalnog sustava.
Ti svi podaci naravno imaju i u zakonu, ali (naravno) sve je puno sustavnije i bolje prikazano u knjizi. U zakonu ima dosta perverzinh sitnica, gluposti - amortizacija, paušali, Eden, Cruz itd...ne opterećivat se s tim previše...
Možda malo olakšice pogledat, al to samo ako vam je fakat dosadno...
(da, dobro, bilo je izmjena tih zakona od zadnjeg izdanja knjige, al to je fakat samo za one koji pretendiraju na demonstratorske pozicije or something...to mijenjaju svake godine)
ipak, ovo ne vrijedi ako ste na usmenom kod asistentice. njoj su ta dva zakona jako bitna, i kod npr. zakona na dohodak trebate sve znati, pocevsi od toga tko je rezident/nerezident, pa sto se smatra primicima/ izdacima kod svega onog nabrojanog, pa porezna prijava tko ne mora/ tko mora, osobni odbitak, kako se odredjuju predujmovi, pa ona porezna oslobodjenja za npr. brdsko-planinska podrucja... pa do toga koja se sve obvezna a koja dobrovoljna uplacivanja osiguranja mogu priznati kao izdaci kod npr. dohotka od nesamostalnog rada. i tak...
ne zelim plasiti, jer asistentica je odlican ispitivac, strpljiva i pomaze ak se zapne. puno pitanja se dobije i potpitanja, oko 20-25 min. ispituje, neka su ono bas osnovna a neka svakakve sitnice, al ponavljam asistentica je ooooooodlicna.
naucite poreze, dobit i dohodak o.b.a.v.e.z.n.o. iz zakona, proracun, jako dobro postupak iz druge knjige, pa onda dosta detaljno trazi ovrhu, inspekcijski nadzor, zalbu, sve te rokove, pa npr. nacela zaduzivanja lokalnih jedinica, itd...
eto, vecina savjeta koja se tu na forumu mogu naci o asistentici stoje, super je, ali netko je dobro napisao da to ne znaci da pita lagana pitanja i da malo trazi, vec da pomaze kad zapnes, da priliku, i...prodjes 8)
eto, ak mozete birati, svakako preporucam nju! (nije da je mogu usporediti s ikim drugim s te katedre, ali :-D )
Starfish
02-04-2007, 11:15
Može mi netko napisati nešto o sustavu mirovinskog osiguranja u RH
(koliko ima stupova, čiji su prihodi, tko je obveznik kojeg stupa)?
Mislim da je to dobro objašnjeno u knjizi Hrvatski Fiskalni sustav...
Ukratko - ima III stupa.
I. - Obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti
Za taj stup se izdvaja 15% plaće, i tim se sredstvima financiraju mirovine današnjih umirovljenika. Ostvaruje se preko HZMO-a. U knjizi imaš načela i prava iz prvog stupa. Regulirano Zakonom o mirovinskom osiguranju.
II. Obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individulaizirane kapitalizirane štednje
Za taj stup se izdvaja 5% plaće. Te pare za svakog obveznika idu u odabrani fond, tamo na te pare idu neke kamate, a kad obveznik ostvari uvijete za mirovinu te pare dobiva natrag kao dio mirovine. Uglavnom - princip "običnog" ulaganja u fondove, samo je obvezno, i pare ne možeš dobit bilo kad. HZMO nema ništa s II.stupom, stoga proučit REGOS i ekipu. Regulirano Zakonom o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.
III. Dobrovoljno mirovinsko osiguranje na temelju individulaizirane kapitalizirane štednje
Isto ko II. stup, samo nije obvezno.
ja sam bila danas na usmenom..i meni se tip učinil baš ok. dobila tri. a da je htio cjepidlačit me mogao i srušiti. puno bolje prolaze oni koji idu prvi unutra. i fenomenalna je činjenica da ako padneš imaš još jednom šansu odgovarat samo to u 6 mj. :D
plus naravno bez proračuna nema šanse...frendica mi je sluašala sve ljude pa je rekla da ostalo- dakle van javnih izdataka pita ak se ne može odlučit za ocjenu..
sretno svima
neka cura mi je dala pitanja kaj je slusala na predroku kod šimovića...na njenim fotokopijama piše aktivni - država uključuje stabilizacijsku fink.
neutralni - vojska, uprava, policija
Probala sam skuziti gdje to ide, ali imam jos toliko toga za nauciti da nije ni cudo da ne znam gdje da to svrstam...thanks za ovaj odgovor..
Lady Red
12-06-2007, 16:42
dal se uvijek dobije profesor kojeg se trazi (napise na index) prilikom prijave ispita/predaje indexa? (neznam kak to tu ide) ?
pa u principu dobijes onog kojeg napises na prijavnicu. iako ce ti vjerovatno na ovim rokovima biti malo teze jer izlaze seminaristi, a oni imaju prednost.
ali ti svejedno napisi na prijavnicu, budi tamo prvi dan prijava sto ranije i jos lijepo zamoli tajnicu (mozes i cokoladicu ponijeti 8), za svaki slucaj ).
a kaj se tice samog ispita, sramotno je kako neki ljudi tamo dodju i ne znaju sastaviti dvije smislene recenice. pa kako ih nije sram doci tamo i ne razumijeti osnovne pojmove?
nemojte se zamarati s glupostima. vazno je da znate objasniti ono kaj je bitno. a to vam ovisi od profesora do profesora...
meni je arbutina bio odlican. kod njega znas kaj ce te pitati. mozes komotno izostaviti 45% gradiva. i nije istina da samo dijeli dvojke. daje i vise ocjene ako vidi da si naucio s razumijevanjem...
dakle, ne biflati napamet pa kad ti malo preformulira pitanje tupo ga gledati, nego uciti s razumjevanjem...
Moze li mi molim vas netko objasniti na koji nacin uciti ovaj predmet i sto se moze definitivno izbaciti van. Ucim ovo tri tjedna i nalazim se u totalnoj krizi jer mi nista ne ide u glavu, jednostavno ne vidim od sume razlicitih podjela, klasifikacija, teorija i sl. drvece. Najiskrenije, sad se nalazim u fazi kad zaista mislim da je ovo teze od gradanskog i gradanskog procesnog prava koje sam polozio bez muke.
Kako netko 1100 str. ovakvog teksta moze nauciti za max. mjesec dana? Gledam pitanja iz proslih rokova i nema sto ne pitaju. Kad dodem do taksi, dohodak i dobit mi vise nisu ni u zadnjem reznju mozga.
Ukoliko netko ima kakvu korisnu skriptu ili bilo sto, molio bih da mi to posalje na adresu : noah_law@yahoo.com !
Ovo je ponor ! :cry:
evo da pobijem tezu da seminaristi ne tangiraju ostale :)
sto se tice poreza, meni je najjednostavnije bilo zapamtit osnovne elemente: obveznik, osnovica, stope, oslobodenja, odbitak i sl. i po toj ''klasifikaciji'' radit sve poreze... istina, kod nekih je te stvari tesko zapamtit, pogotovo kod trosarina, ali tu vam moze pomoci npr. tablica. neke stvari se jednostavno moraju bubat, npr. sto sve ulazi u dobra i usluge koje isporucuje obveznik pdv-a.
sto se tice podjela tipa onih kod javnih prihoda i rashoda, treba ih nabubat, meni je pomoglo da ih izvucem na papir i po nekoj logici objasnim sama sebi.
kad sam ucila porezni postupak pomogla mi je metoda koju sam koristila kod kpp-a, znaci zamisljanje nekog slijeda dogadaja... a i dosta se moze povezat ak vam je ostala ta ''logika kpp-a''.. s tim da sam muku mucila s pamcenjem izvanrednih pravnih lijekova koje sam izvukla na papir i citala dok nisam zapamtila (bilo mi je tesko razlikovat u ovlastenike i pretpostavke posto se neke preklapaju)
kod proracunskog tijeka mozete si recimo napravit neku shemu od sastavljanja do izvrsenja i kontrole, s osnovnim radnjama, koje je onda lakse naucit kad skuzis mjesto u tijeku, a lakse je i zapamtiti njihov slijed...
tamo di sam nasla nacela ili recimo prednosti i nedostatke nekih poreza, isto sam ih skriptirala da ne pobrkam. pojmove i podjele nabubala a objasnjenja sam u svakom slucaju lakse zapamtila, jer sam npr. vecinu nacela vec susrela, samo mi je bilo bitno da ih ne zamijenim. i kod tih svih nabrajanja mi je pomoglo pamcenje broja elemenata koje sadrzi neka podjela, pa sam prilikom ponavljanja skuzila ak sam nesto izostavila. inace sam vizualni tip pa mi na ispitu dosta pomaze predocavanje onog sto sam izvukla je mi bude preglednije nego u knjizi, a mislim da je takvo skriptiranje kostura grade pogodno za ucenje financija...
eto, da sumiram, ovo su primjeri mojih iskustava s pojedinim dijelovima literature... znam da se ponavljam, al osobno mi je najvise odgovaralo pisanje shema i shemica, raznih kostura podjela... a ono kaj nisam mogla tak, jezi ga, citala sam dok mi s nije urezalo u pamcenje...
sto se tice pitanja sto se da izbaciti, to stvarno ne bi znala, nisam si zacrtala da nes necu naucit, nego sam nekak u hodu izbacivala nevazno (i nesto sto mi je bilo full tesko naucit, pa sam se nadala da me nece bas to dopast)
eto, nadam se da sam vam bar donekle pomogla, trudit cu se i dalje..
@knezmislav: nisi lud :) nego se cuje glas mnogih seminarista koji ne okuse normalno polaganje i imaju kolokvije pa im je lakse
ajme meni koji post :)
Lady Red
04-07-2007, 23:11
Ja isto planiram kod njea sad na ovaj rok, prijateljica mi je rekla da za 2 pita samo porez na dohodak i dobit, pdv,posebne poreze na promet i postupak, i ako to odgovoriš, možeš dalje kroz cijelo gradivo za veću ocjenu, ali ako i ne znaš, tvoja dvojkica ti ostaje....
ljudi nemojte se zavaravat, nije kod arbutine tako lako. kao prvo pita puno više nego što je navedeno u toj skriptici,a osim toga jako je sitničav kod onog što voli pitati. istina je da ovaj ispit nije najteži s kojim smo se do sada susreli, ali da je toliko lako i nije baš... :shock:
da... to sve stoji. ali...ne treba raditi od buhe slona. kod arbutine se treba jako dobro baratati osnovnim pojmovima iz djelova koje on pita. za 2 je dovoljno ono kaj je kolegica nabrojala. jedino ako se potrefi da je jako nervozan, ali onda niti onome tko je sve nastrebetao ne gine neko pitanje iz povijesnog dijela koji pita kad hoce rusiti. ;)
nisam se pretrgla od učenja, a pobrala sam i dobru ocjenu kod njega (toliko o tome da samo dijeli dvojke).ali zato je mene uz osnove pitao i porez na promet nekretnina i to dosta detaljno.
budite samouvjereni kad odgovarate kod njega, ne zamuckujte, probajte da odgovor klizi... :-D i puno srece svima koji izlaze slijedeci tjedan... samo hrabro ljudi! :)
Može li mi netko točno objasniti razliku između komunalnih doprinosa i komunalnih naknada?
Unaprijed zahvalna! :-D
Valygar Corthala
10-07-2007, 18:48
Hm, mislim da se komunalne naknade plaćaju redovito, i da plaćaju vlasnici stambenih prostora i uređenih gradilišta, dok komunalni doprinos plaća investitor koji gradi nešto, jednokratno, ovisno o površini građevine koju gradi.
Tak sam ja to shvatio, ali pročitaj još jednom u knjizi. :-D
yoko-ovo-ono
01-09-2007, 00:20
Molim vas, ako mi može netko ovo objasnit: u vezi dvostrukog oporezivanja prilikom raspodjele dobiti, kaže da su u RH po tom sistemu odveznicima PDob dividende i udjeli u dobiti izuzimaju od oporezivanja na dobit, a obveznicima na dohodak se ti primici od dividendi smatraju kao dohodak od kapitala te oporezuju, a u ZPDoh piše da dohodak NE čine primici od dividendi?! KAKO?!
morska.vila
04-09-2007, 21:30
Ciljevi oporezivanja tijekom vremena su se mjenjali. Npr. robovlasničkim i feudalnim državama osnovni motiv i cilj oporezivanja bio je da se prikupe sredstva kako bi se zadovoljile državne potrebe za podmirivanje rashoda vezanih uz naoružanje, za izgradnju dvoraca, plaće vojske, činovnika.
Danas je porezima uz fiskalne ciljeve namijenjena uloga i financijskog instrumenta kojim se mogu ostvariti i
drugi, nefiskalni ciljevi.
Teoretičari liberalnog kapitalizma zalagali su se za neutralne poreze, no, njihova primjena dovela je do nezaposlenosti, siromaštva, prestanka gospodarskih aktivnosti poduzeća. Javila se potreba da se mjerama porezne politike utješe na sprešavanje pojave ekonomskih kriza.
Porezi postaju djelotvoran instrument politike ciljeva, porezima se nastoje uskladiti ponuda i potražnja, njima se utječe na obujam i usmjeravanje investicija, oporezivanjem se nastoji ograničiti stopa inflacije.Da bi se uklonile posljedice što ih uvjetuju poremećaji na tržištu na kojem je globalna potražnja veća od globalne ponude, mjerama porezne politike utječe se na smanjenje potrošnje - povećanjem poreznog opterećenja. = To je restriktivna porezna politika.
Kad je globalna ponuda veća od globalne potražnje mjerama porezne politike povećava se kupovna snaga poreznih obveznika. = To je ekspanzivna porezna politika.
Uz ekonomske ciljeve oporezivanja porezima se može namijeniti i uloga instrumenta socijalne politike, npr.povlašteni položaj obitelji s više djece.
eh sad, ne znam koju rečenicu mijatović traži
:-)
creative
13-09-2007, 21:12
jesu dovoljna ona pitanja iz skripte plus postupak i lijekovi kod arbutine?
Nauci jos malo dodatno o pdv-u, por na doh i porezu na dobit, a por postupak u detalje treba znat...To je kolko sam ja cula kaj on voli pitat...Plus ta pitanja...
Ovih 170-etak koje spominjem imaš na prvoj stranici među pitanjima. To su ona koja su ljudi slali i koja se spominju da postavlja u kolokvijima. Odprilike ih je toliko, ali vjerujem da tako on slično pita, pa neće sad nekaj novoga izmišljat za ovaj rok. Koliko sam shvatila pita ubiti ko i svi ostali znači moraš znat postupak, poreze, .... (ak nisi seminarist onda po dogovoru kaj vam je ostalo vidim), jedino kaj se njemu češće zaleti pitanje izvan ovoga. Al nema šanse da prođeš ak ne odgovoriš na ovom na čem pak svi inzistiraju.
potkapitaliziranje ti je kad je zajmovni kapital u odnosu na vlasnicki u manjini sto otvara hrpu prostora zakonitoj evaziji kod Poreza na Dobit (PDOB)
tako da:
1.kamate prikazuju kao izdaci kod racunanja osnovice
2.kod isplate inozemnim vlasnicima kapitala manje ce kamate biti oporezovane nego dividende sto daje prednost na trzistu zajmovno fincaciranim drustvima i osobama...
no pazite, malo sam iscitavo novi zakon o PDOBu i vidim da na dividende ne placa Porez na dohodak... zanimljivo, ne znam el tog bilo prije... a na kamate se u RH placa porez od 35% (porez na dohodak od kapitala)...
:smt016
eskontiranje je nesto kod banaka... sam to nisam jos stigao proc...jer su banke pri kraju
preteska definicija za pravnike
zna li netko sto je to potkapitaliziranje?
takodjer me zanima sto je to reeskont.
eto, ako ima netko tko zna i razumije sto to je, onako svojim rijecima... bilo bi super. :smt002
Potkapitaliziranje (eng. pot. velika svota, hrpa novaca) i ( kapitaliziranje - pretvaranje viska vrijednosti u kapital).
E sada zasto se ona spominje u kolegiju Oporezivanje dobiti ? Jednostavno.
Dobit = prihod - rashod
Ako se jedno poduzece odluci "smanjiti" dobit i samim time znaci da se manje oporezuje, izvrsit ce "kapitalizaciju" koju ce prikazati kao kapitalni rashod a on se knjizi pod kategorijom kapitalni izdaci.
Pr. nekih kapitalnih izdataka:
- izdaci za stjecanje stalne imovine
- kupnja zemljista
- kupnja zaliha
- kupnja zaliha od posebne nacionalne vaznosti tipa robnih rezervi
Ako ima neko onu skriptu od 90-ak stranica po kojoj se prolazi na ispitu, i ima volje donijeti ju na fax da si ju iskopiram, nek mi se javi na privat.
Unaprijed hvala svim dobrim ljudima.
Da, to je ona cool skripta koja ne postoji u on-line izdanju :-D
(ako postoji, šaljite na Pkt mail da dilamo dalje)
Probajte se zaletiti đir kad su ispiti ili konzultacije, imaju to ljudi.
Fora je što su svi opskrbljeni s 3-4 skripte pa ne znaju ni što imaju :-D
Ja sam svoju u naletu sreće zbog polaganja ispita dala nekome gore :lol:
creative
12-11-2007, 18:25
da li su dividende oporezive? u knjizi piše da jesu ali mislim da se po novom zakonu ne oporezuju... help!
Ne po novom zakonu ne!!
face to face
13-12-2007, 00:15
sve pohvale asistentici, stvarno je susretljiva, pristupačna smirena spremna na jedan drugačiji pristup sa studentima koji se zasniva na razumijevanju i zezanciji u granicama profesionalnosti. mislim da ovu katedru očekuje jako svijetla budućnost...
:wav:
=D>
help ljudi!nedavno sam počela učit financijsko i došla sam do poglavlja 29(fin.pravo i fin.zn.) o porezu na dohodak i porezu na dobit,naravno članci u knjizi nemaju veze sa zakonom,zanima me šta je sa transfernim cijenama i povezanim osobama,i još se spominje OPZ,koji čl.se odnosi na odbitak-u novom zakonu se spominje porez na odbitak za nerezidenta a u knjizi u smislu poreznog poticaja zapošljavanje?u kojim člancima se nalaze odredbe o povezanim osobama u sadašnjim propisima i da li još uopće postoje?i jel moramo znat opći porezni zakon?
Moraš znat Zakon o porezu na dohodak 177/04 (nema izmjene) i Zakon o porezu na dobit. 177/04 i još izmjene pa pročisti tekst, svega nekoloko odredbi.
Što se tiče transfernih cjena i povezanih osoba važno je znati što to je i kako se općenito rješava. U Hrvatskoj se rješava tako da se koristi famozno "načelo nepristrane transakcije".
OPZ netreba posebno. Samo ono što je u knjizi.
Mislim da nije bilo promjena OPZ-a, čak ako i je neće ti se uzeti na štetu ako na ispitu odgovoriš neku staru odredbu jer su rekli da treba samo uskladit literaturu s ZPDoh i ZPDob. :-D
--Anči--
16-01-2008, 22:24
jesu li porezna oslobođenja pri UVOZU sa (dakle, nulta stopa) ili bez prava na odbitak preporeza? zbunjen sam :?
nije bilo definirano tako mislim da se odnosi na TRADICIONALNA i POVREMENA... to sam ja napisala, a ne volim provjeravati odgovore nakon kolokvija... tako da neznam...
--Anči--
18-01-2008, 21:47
opet me muči uvoz kod pdv-a :tard: što je sa POVREMENIM uvoznicima? jesu li oni u sustavu nulte stope ili nemaju pravo na povrat poreza? jesu li obični građani povremeni uvoznici ako se npr. vraćaju iz šopinga u austriji, pod uvjetom da je potrošeno ispod 300 kn? ispalit ću od ovoga...
e ljudi, imam dobru vijest...
za sve vas koji ste ucili KPP a pocinjete uciti FP - postupak, koji je svima kao najtezi (uz poreze), je macji kasalj. to je kazneni u malom, ali su pomalo bolji, imaju nacelo materijalne istine hihi :) yeah :D
za sve vas koji ste polozili FP i idete sad na KPP, vrijedi i obrnuto, puno ce vam jasniji biti postupak povodom pravnih lijekova, koji inaace uopce ne postoji u knjizi, a jako je vazan i treba ga ucit iz zakona :( a zakon nam niej neka sreca...
i btw, jos malo "smijeha uz financije"... (*razmislja da otvori svoj vlast tv-show pod tim imenom* *vise ne razmislja o tome* )
> jest li vi znali da vam ne smiju u ovrsi odnijet odjecu i donje rublje? aaa?
zamislite situaciju u kojoj gospon iz poreznog tijela uljece u vas stan i vristi "KO NE PLACA POREZE NECE NI GACA IMAT BUAHAHA" i odnosi sve vase gace? aaa? :-D :D preezakon... super mi je ovo :)
i btw, porezi su daleko najkrvaviji dio. dusu ispustam i nisu mi smijesni. ni najmanje, bu.
ej ljudi..
vidjela sam da je netko negdje pitao jednu stvar koju je i mene cura na pm-u pitala al tad nisam znala odgovor, uglavnom, pitanje ZADUZIVANJE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U RH, uglavnom, odgovor je da je ograniceno:
1) namjenom = mora biti investicijske prirode, odnosno, za projekte razvitka ili obnove
2) treba prethodn odobrenje Vlade
3) smije biti do visine 20% prihoda te jedinice u godini koja prethodi ovoj u kojoj uzimas javni zajam
tako bar kaze nasa knjiga na str.553... ako postoji neka zakonska izmjena napisat cu nakon sto se zblizim sa zakonima... to je to...
a sada.... JAVNI RASHOD tralalala btw, znate onaj narodnjak od Dare Bubamare "ovi zidovi"? bas se lijepo uklapa "javni rashodi" na tu melodiju, probajte... haha... cula da svira u nekoj sobi pokraj kuhinje pa se uzivila :D :D
sretnoooo nam svima, stay tune, javljat cu nova saznanja iz ove nadasve poucne knjige ;)
pitanje...hm, ne znam jesam li ja to krivo shvatila ili je tu stvarno nešto čudno... :oops:
ovako, prvo kod pretpostavki za odgodu ovrhe (HFS, str. 183.) kaže da protiv ovršne isprave mora biti podnesena žalba i onda u daljnjem tekstu kaže: budući da žalba, u pravilu, odgađa izvršenje rješenja, odgoda ovrhe uz ostvarenje ove pretpostavke, vrijedi samo za žalbu podnesenu na porezno rješenje koje je doneseno na temelju podataka koje je porezni dužnik sam naveo u poreznoj prijavi.
a kod pravnog učinka žalbe (str. 198.) kaže da od pravila da žalba odgađa izvršenje pobijanog poreznog akta, postoji izuzetak koji se odnosi samo na ona porezna rješenja koja su donesena na temelju podataka koje je porezni obveznik sam naveo u poreznoj prijavi
:smt017
e nisam to bas detaljno proucavala (sutra cu valjda), ali, sigurna sam 100% da ZALBA NA RJESENJE O OVRSI NE ODGADJA OVRHU, pogledaj OPZ, clanak, mislim 127., ili tu negdje..
to su u knjizi malo zabrijali :D
kad cu ucit to sutra, obecavam udubljavanje u temu, zasad samo ovaj mali hint :)
znam da su glupa pitanja ali nemam baš više vremena... pa ako ima netko da samo napiše gdje se u knjizi nalazi proračunska dvanaestina i pojasni ukratko konjukturno načelo.. hvala...
proračunaska dvanaestina ti se nalazi kod proračuna
kada proračun za narednu godinu iz određenog razloga za vrijeme nije donesen, putem proračunskih dvanaestina (proračun ih prethodne godine podijeljen na 12 mjeseci u godini) će se financirati javni rashodi-tzv. privremeno financiranje, privremeni proračun...fpfz-621 str.
konjukturnopolitičko načelo-jedno od načela zaduženja države...fpfz-505 str.
Pozdrav,
imam samo jedno kratko pitanje... da li sam dobro shvatila da na ovom ispitu nema pismenog dijela ispita?
Ostalo mi je još Obiteljsko sa druge pa ne znam da li se isplati sad ići na predavanja iz Financija obzirom na činjenicu da dok ne položim OP ne mogu ni na jedan ispit sa 3. godine.
A i naravno predavanja iz Op i Financija se preklapaju.
Nekako mi se čini da je ovo iznimno dosadan predmet ( vjerojatno će mi iscijediti i one zadnje atome energije ).
HEJ!
ne, nema pismenog, samo je usmeni.
ovako, predmet nije jako tezak ako ides recimo kod arbutine i naucis onu skriptu i to, ali ako ides kod simovica ili mijatovica gdje u biti treba znat sebe, teskocu stvara cinjenica da toga ima 1100 str. ono, traje i traje, i to totalno demotivira.
KPP je neusporedivo tezi predmet, al mi je bilo lakse ga ucit cist zbog psiholoskog efekta, nije na stolu stajalo jos milijardu poglavlja koje moram usvojiti...
tako da, nadji skirptu (uvijek kola faksom), skini zakone (dohodak, dobit, opz i pdv), i sretno! ;)
p.s. vidjet cemo se u travnju, posto ja u cetvrtak vjerojatno dolazim cist turisticki :D :D
Malo sam preletio ovih 9 strana i imam nekoliko pitanja...
1. Ja sam sad na bolonji i prijavljujem preko studomata. Da li je moguce prijaviti prijavnicom ispit ili je mozda moguce birati profesora preko studomata? To mi se bas ne cini vjerojatno....
2. Ja bi Arbutinu. Cuo sam da on pita samo jedan dio gradiva i da kruzi neka skripta sa pitanjima i odgovorima. Jel to ona "Pitanja Arbutina by Josipa" Jel to 100% sigurna informacija da treba samo detalno naucit taj dio sto on pita?
Cuo sam da zna nekad biti nervozan, ali i da "dijeli dvojke"....
3. Jel moguce to sve naucit, pocevsi od sutra pa do roka 7.4? Recimo da sam neke prosjecne inteligencije i memorije.... :D :-D
Ljudi, pliz help, od ovih über 1000 strana mi se ledi krv u žilama ;)
1. nema biranja profesora ako prijavljuješ preko studomata, i ako nemaš prosjek 4.2
2. ako ne zadovoljavaš gornje kriterije, moli boga da dodeš kod koga oćeš
3. stigneš. nije problem stranica, problem je što svaki profesor voli svoje, i pita otprilike isto, ali skužiš da svi manje-više inzistiraju na porezima i sličnim instrumentima prikupljanja novca za zadovoljavanje javnih rashoda ;)
ugrubo rečeno :smt006
Imaš dosta toga na prethodnim stranicama topica.
Koliko sam ja uspio skužiti, Arbutina je ok, pita cca. pola materije, Šimović isto ok, Mijatović je po pročitanom najgori izbor (mlad i nadobudan), makar birati ih u biti ne možeš (studomat), osim ako nemaš prosijek 4.2 i više. Preko prijavnica ne znam kakva je procedura, al mi se cini da bi bilo neposteno da "stari" biraju, a nama, tko dođe.... Pismenog nema.
Ja sam sve preletio i u biti shvatio da cu ipak prvo riješiti građansko.
Meni se isto fin. čine teške, ali zbog toga što su dosadane i literatura je prepuna bespotrebnih informacija. Napisati preko 1000 strana o porezima i sl.? Ma daj, molim te...
Makar, ima i onih koji rijese taj ispit za "pet dana", tak da... :evil: ... sve je relativno.
Odo ja prvo na građansko.... :D
Pitanje o porezu na dobit:
U Zakonu o izmjenama Zakona o porezu na dobit piše da se brišu članci 21.-24. vezano uz olakšice i oslobođenja na posebnim područjima. Jel to znači da te olakšice/oslobođenja više ne važe i da ih ne moramo učiti? :-D
a ispod u popisu ti pise da su ti clanci izdvojeni u posebne zakone i da ih se treba naucit iz dijelova tih zakona novih...ali ja svejedno nisam cula da to itko pita od njih...ako netko zna drugacije neka javi. :smt006
--Anči--
14-03-2008, 16:44
olakšice za posebna područja su sada u nekom drugom propisu, pa ih ne moramo znati ;)
Moze li mi reci netko ko je spremao/sprema ovaj ispit koliko je vazna ona 2.knjiga (Hrvatski fiskalni sustav) na ispitu???
Jer opsirna je vec i sama 1.knjiga, i u njoj se obraduju svi ti zakoni, porezi, pojmovi, tako da mi se ova 2.knjiga cini kao prepisivanje zakona i masa besmislenih nepotrebnih nabrajanja koja se ne mogu sva popamtiti.
Koliko inzistiraju na njoj i koliko je bitna na ispitu?
Druga knjiga je puno važnija od prve i uglavnom i pitaju iz druge knjige jer je prva općenito, a njih više zanima kako je to uređeno u RH budući da je ovo pozitivnopravni predmet.
--Anči--
30-03-2008, 14:18
porez na dohodak i dobit morate iz zakona jer je knjiga stara (ono što je u tanjoj ugl ne vrijedi), dok se pdv može iz knjiga
lola6666
31-03-2008, 11:21
sto se tice poreza na dohodak - u biti je vecina stvari sto se tice tekstualnog dijela ostala ista (npr. primici, izdaci kod nesmostalnog rada, nacin izracunavanja dohotka, osnovice, ali su se promijenili brojcani iznosi npr. stope poreza na dohodak, iznos olaksica za podrucja od drzavne skrbi itd., iznos osobnog odbitka je 1600 kn....provjerite stope predujmova za pojedine izvore dohotka...nisam sigurna da li su se mijenjali postoci..!!! Vise ne placa ni porez na dohodak od dividendi - prije se placalo 15%
sto se tice poreza na dobit - to jos nisam prosla 100%,
- promjenili su se i iznosi kod cca 70% trosarina..neke trosarine su ostale iste...
lola6666
31-03-2008, 13:42
btw. na stranici od porezne uprave imate pod folderom "publikacije" desetke brosura koje dobro dodju ak se nekaj ne kuzi ( a ono kaj je i najvaznije - azurne su!!!)
hrvoje2003
31-03-2008, 15:57
LJudi moji, dal meni može netko objasnit onaj predujam -nasamostalni rad?
Poslodavac obracunava i uplacuje predujam poreza na dohodak. Koji dio ti nije jasan? Uplacuje se predujam poreza zato da bi proracun imao nekakav kontinuitet u prihodima. Na kraju godine se po prijavi utvrduje visak/manjak ili da je porezna obveza podmirena
Da to mi je jasno, znači samo to treba reć.npr. imamo dohodak-osobni odbitak i dobijemo poreznu osnovicu,na koju se primjenjuje određena porezna stopa-na koj način će npr.po visini plaće se odredit taj predujam,thanks
hrvoje2003
31-03-2008, 16:30
Od prihoda se oduzima iznos osobnog odbitka, ali se moraju oduzeti i doprinosti da ne bi bilo kumulativnog "oporezivanja"
buttercup
02-04-2008, 11:02
Mozda se varam ali jedno pitanje s kolokvija,B grupa,je bilo međunarodno dvostruko oporezivanje,a dal mi nismo imali samo do 356 str za prvi kolokvij
Izgleda da nismo, ali se to (samo otprilike, ali ipak) spominje i u zakonu o porezu na dobit :)
Članak 31.
(1) Porez po odbitku u smislu ovoga Zakona jest porez kojim se oporezuje dobit koju ostvari nerezident u Republici Hrvatskoj.
I tako dalje i tome slično, a s obzirom da smo spominjali i načela svjetske dobiti i zemlje izvora, kao i uračunavanje poreza plaćenog u inozemstvu, mislim da se barem nekakav približni odgovor dao iskonstruirati :)
All in all, meni se kolokvij nije činio tako strašno težak... ali sam naravno zaboravila napisati masu potpuno trivijalnih stvari koje sam naravno znala ](*,) ... recimo kod dohotka od imovine sam napisala sve izvore primitka i postotke priznatog izdatka, ali nigdje u odgovoru ne piše "dohodak je razlika između..."; kod transfernih cijena sam stavila X krasnih primjera, objasnila povezane osobe, i naravno propustila spomenuti da ciljam na poslovanje tuzemne poslovne jedinice s inozemnom matičnom tvrtkom ](*,)
Blah. I dalje se nadam najboljem :toothy2:
BOK SVIMA! MENI PIŠE NA STUDOMATU DA SAM KOD SONJE CINDORI... PA ME ZANIMA DAL ZNA NETKO NEŠTO O NJOJ, BILOŠTO... HVALA UNAPRIJED! SRETNO SVIMA...
Ja vas isto molim da napisete bilo sto o njoj... Je li ona nova, ko je ona uopce, je li bila na prethodnom roku... ma bilo sto :?
to je nova asistentica koja ispituje od ove godine...navodno se fura na prof.Arbutinu i ispituje slično kao on...kažu da nije loša na ispitu...ovako žena djeluje ok!! Bila je nama na kolokviju i na uvodnom predavanju....voli se šaliti i pita one osnovne stvari....kaže da nemože pustiti nekog da prođe ako nezna nešto osnovno...dakle, učite na isti način kao i za arbutinu i bit će ok!!! Nitko ne zna puno o njoj jer navodno nije prije ispitivala... :smt006 Sretno!
Insecure
05-04-2008, 23:14
Signalno djelovanje poreza ti ima veze sa ucinkom poreza na ponasanje ljudi u smislu poreznih obveznika. Znaci ako se recimo treba donijeti propis kojim ce se povecati porezne stope ili recimo uvesti neki novi porezni oblik, onda ce ljudi promijeniti svoje ponasanje da sto vise izbjegnu ili barem ublaze to povecanje poreznog opterecenja. Znaci ako se cak i zacuju glasine da ce doci do povecanja poreznog opterecenja, oni ce se odmah prilagodavati da izbjegnu sto vise stetne posljedice, pa ce se mozda suzdrzati od potrosnje ili prodaje nekretnina ili ce nastojati sto vise da pribave neke proizvode unaprijed.
Na primjer ako se zacuju glasine (sto sam knjizevna i onomatopejicna :lol: ) da ce doci do snizenja stopa kod poreza na promet nekretnina, onda ce neki koji planiraju sa tom kupnjom mozda cekati da dode do tih promjena, kako bi platili manji iznos poreza.
Ucinak slican tom je tranfsormacija poreza ili kompenzacija poreza, do koje ce doci ako nijedna od ovih gore mjera ne urodi plodom te porezni obveznici ne uspiju izbjeci negativne ucinke poreznog opterecenja na taj nacin, onda ce mijenjati recimo svoju organizaciju poslovanja, smanjiti troskove poslovanja, modernizirati ili ubrzati proizvodnju i sl. samo kako bi povecale svoj dohodak, i time lakse podnijele povecano porezno opterecenje.
To ti je negdje u 1.knjizi, mislim da je negdje kod ucinaka oporezivanja, bezvezna lekcija ali eto izvuku tu i tamo nesto vazno iz nje :-D
hrvoje2003
06-04-2008, 11:58
Pitanje: kod poreza na dohodak samo se kod nesamostalne djelatnosti porez oporezuje po odbitku, a druge sve godisnjom prijavom, odnosno predujmom?? Ne mogu se vise nigdje snaci...a i poprilicno je kasno...pa molim pomoc :( Hvala!! :smt006
Kod dohotka od nesamostalne djelatnosti predujam poreza obracunava i uplacuje isplatitelj dohotka(znaci porez po odbitku). Ali i kod nesamostalne djelatnosti postoji predujam koji uplacuje poslodavac! Znaci-predujam poreza postoji i kod jednog i kod drugog poreza, samo sto taj iznos predujma izracunava u jednom slucaju poslodavac a u drugom porezno tijelo.
A sto se tice godisnje prijave, postoji dvije situacije kada je ona obavezna-
1. U slucaju nesamostalnog rada za 2 ili vise poslodavaca istodobno, ili
2. Kod samostalne djelatnosti.
U svim drugim slucajevima godisnja prijava nije obavezna!
Ne znam sto ti znaci ovo druge sve?
lola6666
06-04-2008, 13:05
POrezna prijava i porez po odbitku su tehnike naplate poreza(+pausalno oporezivanje), a predujam je posebna kategorija. Predujam poreza placaju obveznici svih oblika dohotka, bez obzira da li podnose prijavu ili placaju porez po odbitku.
1. Nesamostalni rad - predujam = osnovica*stopa. To je zapravo porez. Porezna prijava se ne podnosi.
2. Samostalni rad - predujam = uplacuje se mjesecno temeljem podataka od prethodne godine...pa ako si prosle godine zaradio vise novaca, placat ces i vece predujmove sljedece godine...onda kad podneses godisnju prijavu od porezne obveze se oduzimaju vec placeni mjesecni predujmovi poreza i prireza i tako se dobije konacna obveza.
3. Dohodak od imovine i imovinskih prava - predujam odnosno porez = najam (stopa 15%), imovinska prava (25%), otudenje nekretnine (25%)
4. Dohodak od kapitala - predujam= primici po osnovi kamata * stopa(15%), ....itd. Npr. placeni predujam se smatra konačnom por.obvezom i nije potrebno podnositi prijavu.
5. Dohodak od osiguranja - predujam je 15% na ostvarene primitke.
6. kod drugog dohotka...nisam sigurna...
Napomena: kod izracunavanja iznosa predujma za 3,4 i 5 ne uzima se u obzir osobni odbitak kojim se smanjuje osnovica.
Sto po meni znaci, da i kad nisi duzan predat prijavu, a znas da ti u poreznoj nisu uzeli u obzir taj osobni odbitak od 1600 kn...predas poreznu prijavu pa je obveza manja....tako ja to vidim..jer mi druga opcija nema smisla (zakaj se ne bi za predujam pod 3,4 i5 uzimao u obzir osobni odbitak kao sto se uzima u obzir i kod samost. i nesmost.djelatnosti.) A pogotovo zato sto su npr. kod doh.od kapitala placeni predujmovi konacna obveza i ne ora se podnosit prijava (a u te predujmove nije uracunat osobni odbitak...glupo...). ma sad kompliciram..ak me netko shvatio nek kaze ak zna jos nekaj u vezi ove moje dvojbe naprijed.
Mislim, sve je to zafrknuto...
hrvoje2003
06-04-2008, 13:56
Kod osobnog odbitka je samo bitno za koje slucajeve se priznaje, a za koje ne. Nigdje u zakonu ne pise da ce se priznati osobni odbitak za, npr., dohodak od imovine! Osobni odbitak, odnosno neki egistencijalni minimum se priznaje kod aktivnog dohotka. Znaci, neovisno o prijavi(koja nije obavezna za taj izvor dohotka) smanjenja porezne obveze nema! To su izvori dohotka koji nisu jedini izvor prihoda tako da nekakve olaksice nisu niti opravdane. Na kraju, vidis da se kod nekih oblika poreza na dohodak ne priznaju niti izdaci! Ja poticem daljnju raspravu o ovoj temi ukoliko sam nesto krivo shvatio/napisao
lola6666
06-04-2008, 14:32
Da, ovo kaj kazes da ovi oblici kod kojih se ne priznaje osobni odbitak kod predujma - to nisu jedini oblici dohotka, to sam i ja razmisljala...i naravno ima smisla.
Znaci, ono kaj sam ja nasla je da se osobni odbitak ne uzima u obzir kod dohtka od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja.
I, kod svih oblika dohodaka se "formalno" priznaju izdaci tj. oni postoje kao mogucnost i kod dohotka od osiguranja i dohotka od kapitala i tu se pod izdatke misli samo na premije životnog, dopunskog i dodatanog zdravstvenog osiguranja, dobrovoljnog mirvinskog osiguranja do 12.000,00 kn ako nisu vec obracunati po nekom drugom dohotku...a vecinom se vec obracunati kao izdaci po osnovi nekog drugog dohotka npr.place.
POkusala sam to i skicirat....al nemrem jer se sve izmjesa tu...
UGLAVNOM SKUZILA SAM...s tim da poreze nema svrhe objasnjavat bez primjera...a knjiga je koma po tom pitanju..tak da thanks god na internetu i azurnoj stranici porezne uprave...
Insecure
06-04-2008, 21:09
Ja sad ne bih ulazila u to da li se formalno priznaju izdaci i kod dohotka od kapitala i od osiguranja (zakone cuvam za zadnji dan, pa me sutra ocekuju ta 2 slatka porezica :bljuv: ), ali znam da sam na prezentacijama od katedre od prof. Arbutine nasla tocno istaknuto kako se izdaci ne priznaju za dohodak od kapitala i od osiguranja. Tako da mislim da je najbolje da jednostavno na ispitu kazemo da se ne priznaju, jer to je ionako tocan odgovor.
A sad te teoretske rasprave, budem sutra vidjela :-D
Hm da... Ja imam isto pitanje... Da li postoje jos neki osobni odbici kod poreza na dohodak osim sto se dopusta onih 1600 kn osnovnog osobnog odbitka, i ono od pocev od 0,5 % za 1 dijete, pa nadalje kako ide za uzdrzavanu djecu... Ima li jos nesto pored toga?
lola6666
06-04-2008, 21:56
drugog osobnog odbitka nema osim kaj si navela, ...ali postoje jos i uvećanja tog odbitka (i za rezidente i nerezidente)
Npr. Uvećanje osobnog odbitka za rezidenta:
- do 12.000,00 kn godisnje za stvarne troskove zdravstvenih usluga u RH za vlastite potrebe pod uvjetom da nisu placeni iz bilo koje vrste zdravstvenog osig. + do 12.000,00 kn godisnje za placene kamate po namjenskom stambenom kreditu za kupnju 1.nekretnine
- do visine 2% primitaka prethodne godine za darovanja u kuturne, obrazovne svrhe itd...ako je podnesena gdisnja prijava u prethodnoj godini.
Kod nerezidenta je sve ovo osim ovih kamata kod namjenskog stambenog kredita
Ima jos toga, al ovo je najednostavnije.....bar meni :smt010
možda glupo pitanje ali koji su predmeti oporezivanja kod pdv-a?? u knjizi i u zakonu je različita podjela i uopće ne mogu rasporediti te predmete oporezivanja
ja sam na prošlom roku kod mijatovića nabrojila onih 6 predmeta iz knjige uz mala objašnjenja, i on mi je rekao da to nije točno, dok je u isto vrijeme kolegica to isto rekla kod asist. Tereze i bilo je točno
tako da... moli Boga da te to ne pita :)
Da li treba HFS dopuniti sa zakonima ili je dosta uciti samo po knjizi?po knjizi :)
hrvoje2003
21-05-2008, 12:16
Zna li netko odgovor:
Kada porezni obveznik moze prijeci s poreza na dohaodak na porez na dobit?
Znaci koji uvjet moraju biti zadovoljeni?
Prof. Arbutina je imao slajd s tim odgovorom ali ga je valjda maknuo.
Pa ako netko zna biolo bi od velike pomoci...
Imas tu situaciju u kojoj MOZE izjaviti da ce placati porez na dobit umjesto na dohodak. Ali imas i situacije u kojima MORA poduzetnik fizicka osoba placati porez na dobit umjesto na dohodak. To ti sve pise u Zakonu o porezu na dobit, cl.2, st. 3. i 4.
hrvoje2003
21-05-2008, 13:09
Ima pitanje na ispitu kada moze?
Znam da se navode neki novcani iznosi. To mi treba.
Moze samo u slucaju vlastite izjave. U ostalim slucajevima nema mogucnost izbora. Ali, napisao sam ti di to pise pa prouci.
hrvoje2003
21-05-2008, 15:12
U tom slucaju nemas brige. Kako pise u zakonu, tako i je. I ti tako reci na ispitu ako te pita.
Moze mi netko molim vas reci koji su uvjeti za zaduzivanje jedinica lokalne samouprave????
Hvala!!!! :smt0061) Zaduženje ne smije prijeći 20% prihoda jedinice
2) Zabranjeno je zaduživat se u inozemstvu
3) Zaduživanje ne smije biti radi pokrivanja tekućih troš¡kova, nego samo radi investiranja
4) Potrebno je odobrenje središnje vlasti tj. Vlade
ja mislim....
:smt006 hej, ako ima koja dobra duša neka mi pomogne.. jer od svih tih teorija smotalo mi se u glavi...ako mi može netko jednostavno odgovoriti što je proračun po svojoj pravnoj biti? unaprijed hvala...
1. Za neke proracun nije nikad zakon nego upravni akt
2. Za druge je on dijelom pravni akt, a dijelom zakon
3. Za neke je on zakon, ali samo u formalnom smislu
4. Neki ga smatraju zakonom i u formalnom i u materijalnom smislu
5. Samojedan pravni posao, zaodjenut u formu zakona, koji svake godine saklapaju zakonodavna i upravna vlast u državi
I. Proračun kao upravni akt
Proračun je posebni akt državne uprave jer pri njegovom donosenju sudjeluje i predstavnicko tiujelo koje je zakonodavna , a ne izvrsna vlast u zemlji
II. Proračun u jednom dijelu zakon, a u drugom upravni akt tek ako se na osnovi proracuna ubiru porezi
Porzni prihodi ubiru na osnovi zakona o porezima, ne na osnovi proračuna, proracun se kao plan prihoda ne može tretirat kao zakon kojim se uvodi obveza paćanja poreza
III. Proračun samo u jednoim dijelu zakon
Proracun je zakon samo po svojoj formi, po svom vanjskom obliku, po nacinu donosenja, ali on to nije s obzirom na svoj sadržaj jer ne sadrzi pravna pravila. Po svom sadrzaju proracun je upravni akt.
IV. Neki ga smatraju zakonom i u formalnom i u materijalnom smislu
Proracun omogucuje pojedincima, koji rade kao drzavni organi, mogu u ime i za drzavu sklapatipravovaljane poslove i vrsiti radnje unutar podrucja i granica samog zakona
V. Pravni posao izmedju vlade i parlamenta
Proracun je u formu zakona zaodjenut pravni posao, koji se svake godine sklpa izmedju parlamenta i vlade, a koji sadrzava parlamentarno odobrenje za vrsenje prihoda, koji su njemu sadrzani.
sta im znaci ono na stranici katedre, pod literatura, da ne treba iz "hrvatske knjige" ucit od 8.-29. str. i od 31.-40.?? vidio sam da se neki iznosi razlikuju od zakona.... hvala!
to učiš iz zakona, ne iz Hrvatskog fiskalnog sustava
jer su stari podaci
ako misliš na porez na dohodak i porez na dobit
Pitanje u vezi PDV-a. Znam da se porezna oslobođenja s pravom odbitka pretporeza tj nulta stopa primjenjuje pri izvozu, ali da li je točno (kao što piše u knjzi HFS) da se koristi i za oporezivanje nekih proizvoda u tuzemstvu(kruh,mlijeko...) :?:
hrvoje2003
04-06-2008, 11:50
Nulta stopa se primjenjuje i na kruh, mlijeko, mislim i na novine, uglavnom pise ti. Progresivne stope se koriste.
Kod nas se primjenjuju progresivne porezne stope!
Porezne stope u RH su 15%, 25%, 35% i 45%.
Cesto uz to pitanje ide i pitanje kad se primjenjuje koja stopa?
1. Porez na dohodak plaća se po stopi od 15% od porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka,
2. po stopi od 25% na razliku porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka,
3. po stopi od 35% na razliku porezne osnovice između peterostrukog i 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka te
4. po stopi od 45% na poreznu osnovicu iznad 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka.
Osobni odbitak iznosi 1.600,00 kuna.
Billy Shears
04-06-2008, 13:28
1. pitanje: Dal se oporezivanje obavljanja usluga obavlja po načelu mjesta obavljanja usluge ili kako pise u knjizi na jednom mjestu - po sjedištu poduzeća koje obavlja uslugu?
2. pitanje: Porezni obveznik PDV-a? Jasna mi je definicija, al mi nije jasno zašto unutar nje nismo i mi, krajnji potrošači? "Obveznik je svaka pravan ili fizička osoba koja samostalno, trajno obavlja djelatnost s ciljem ostvarivanja prihoda, te koja je u prethodnoj godini ostvarila oporezive isporukke dobara/usluga u većoj vrijednosti od 85 000kn."
HVALA
hrvoje2003
04-06-2008, 14:59
Probat cu ti odgovoriti na 2. pitanje. Ti kao krajnji potrosac ne placas DIREKTNO PDV u proracun! Taj iznos ce platiti poduzetnik koji ti je isporucio robu/uslugu.
Poduzetnici koji ostvaruju do 85 000kn prometa nije obveznici, odnosno oni na svoje robe/usluge ne obracunavaju PDV. Npr. otvoris obrt za izradu nekih predmeta za koje je udio rada puno veci od udjela materijala. Onda si cak u boljoj poziciji jer ce cijena tvog proizvoda biti bez PDV-a. Naravno, ukoliko ostvaris promet veci od 85 000kn automatski ulazis u sustav i cijena tvoje robe raste za 22%. U sustav mozes uci i dobrovoljno. Takoder, ukoliko si u sustavu imas pravo povrata poreza placenog za materijal. Ali, isto tako, porez placen na tvoju robu ide u proracun. Taj iznos ces uplatiti ti i drzava ce goniti tebe kao poduzetnika, a ne krajnjeg kupca koji je tebi platio PDV. Mala ilustracija: kupio si materijal za 1000kn+PDV(220kn), izradio neki predmet i sada ga prodajes za 2000kn+PDV=2440kn. Ja kupim taj predmet od tebe i uredno ti platim 2440kn i ja sam fizicka osoba koja nije u sustavu PDV-a. Buduci da si vec uplatio 220kn PDV-a za taj proizvod(pretporez), oduzimas tih 220kn od 440kn i iznos tvog poreza je 220kn-toliko si duzan drzavi, a mene koji sam proizvod kupio kao krajnji potrosac to ne dira. Jel ti sada jasnije?
Billy Shears
05-06-2008, 14:34
mislim da sam shvatio. porezni obveznik pdv-a je fiz/prav osoba koja ostvaruje preko 85000kn prometa te on placa pdv u drzavni proracun nakon svoje usluge. no on taj pdv koji je platio drzavi sebi nadoknaduje od mene kao krajnjeg potrosaca. i tako ja nisam u sustavu pdv-a jer ne placam iznos pdv-a izravno u drzavni proracun...
HVALA hrvoje2003!!!
imam samo jedno "prakticno pitanje"
ako prijavljujem preko studomata,
da li se na financijama ostavlja ili ne ostavlja index te me zanima u koje dane ispituju bolonjce
Hmmm..probat cu ti odgovoriti.. Za indexe nisam sto posto,al mislim da ne..ovi moji kaj su polagali financije nisu nikad to spomenuli,a i osim sad mp,nikad se ni nisu predavali indexi.. :smt006
A za dane-negdje na forumu sam procitala da svi ispituju cet,a arbutina jos i ut.. Hmmm,moglo bi biti, i moja frendica i ja smo bile kod mijatovica u cet,dva razlicita roka.. :smt008
vječiti-student
06-07-2008, 12:47
Evo i ja imam isto pitanje samo za Terezu... U stisci sam s vremenom pa ako bi netko mogao kratko reci šta ona pita, tj mogu li neke dijelove izbaciti.. Rekli su mi da naucim dobit, dohodak, pdv, proracun i porezni postupak. Jel bi to bilo dovoljno?
Hvala svima na bilo kojoj informaciji o njoj..
ne. prvo joj je pitanje iz dijela velike knjige do poreza, to moraš znati, a onda te izrešeta pitanjima o porezima i postupku kao da pita gp, a ne financije.
vječiti-student
06-07-2008, 19:52
"dio velike knjige do poreza"?? pa tu samo ima podjela javnih prihoda i onda pocinje porez...? ili mi je nesto promaklo?
mislio sam na dio do poreza na dohodak, dakle podjele poreza, metode utvrđivanja porezne osnovice, wagnerova načela oporezivanja, stope, evazija, prevaljivanje...
pita predetaljno poreze i dosta cjepidlači
sve kao žao joj je što te mora srušiti, ali svejedno te sruši
medenkica
08-07-2008, 21:33
ok,posto sam skuzila da su ova dva dana nasi bolonjci odgovarali pa ne znaju da dobro dodje nama ostalima da cujemo kako vam je prosao ispit i tako.. :smt011 ......znate to vam se zove kolegijalnost ali dobro. :evil: :idea: ......pokusat cu odgovoriti na pitanja pdv-dohodovni,potrosacki i proizvodni.....naime kod proizvodnog pdv-od porezne osnovice se ne odbija niti svota utrosena na nabavu osnovnih sredstava niti amortizacija kod DOHODOVNOG-od porezne osnovice se ne odbija svota utrosena na nabavu osnovnih sredstava ali se odbija amortizacija a kod POTROSNOG TIPA PDV-a se odbija i svota potrebna za nabavu osnovnih sredstava i amortizacija isto tako.
sto se tice konjukturnopolitickog nacela-javni zajam se moze koristiti na nacin da zajam ima ulogu:a)instrumenta ekspanzivne financijske politike drzave,dolazi onda kada zaduzenje drzave ne dovodi do samnjenja privatnih investicija
b)instrumenta kontraktivne i restriktivne politike odn.smanjenje potraznje,u uvjetima visoke inflacije se odustaje od zajma....eto nadam se da sam barem malo pomogla i da nije kasno naravno.......pa ako vam nije tesko dragi moji kolege svaka informacija u vezi usmenih ispita........prolaznost i pitanja ako ih se sjecate je naravno dobro dosla...ostalima sretno :smt006
medenkica
08-07-2008, 21:38
eh da leteci i fundirani zajmovi........zajmovi koji su prema vremenskom kriteriju podijeljeni......LETECI-drzava njima prikuplja novcana sredstva kako bi premostila jaz izmedju vremena nastanka obveze da podmiri rashode i vremena pritjecanja sredstva(prihodi)..od 3-6mj,mora se vratiti do kraja proracunske godine,znaci ne moze trajati duze od godinu dana......FUNDIRANI-ostali drzavni zajmovi cija namjena je unaprijed utvrdjena........ :idea: :lol:
medenkica
08-07-2008, 21:45
a kod razloga uvodjena trosarina razlikujemo fiskalne i nefiskalne razloge.fiskalni razlozi se ne svrstavaju u prvi plan.jer posebnim porezima drzava ostvaruje svoje ciljeve,a oni joj osiguravaju izdasne i stabilne prihode.kao sto su ti porez na duhan i duhanske proizvode,alkohol i nama najdraze NAFTNE DERIVATE......koji cine oko 90% ukupnih trosarinskih prihoda.jer trosarinski prihodi sudjeluju u ukupnim prihodima drzave sa oko 12 %........dakle.....danas se navode i nefiskalni razlozi uvodjenja trosarina....a to su ti..socijalni,zdravstveni,akoloski,akonomski.nacel a korisnosti,RAZLOZI ZBOG POSKUPLJENJA UVOZNIH PROIZVODA.......i ostali........
labridae
13-09-2008, 01:12
ljudi molin vas
predmet oporezivanja kod pdv-a?
1. isporuke dobara i usluga u tuzemstvu
2. vlastita potrosnja
3. uvoz dobara
to su 3 stvari za koje ja znam
ali ne kuzim zasto oni pitaju 6 stvari i jel mi tko moze rec kojih je to 6 stvari??
labridae
13-09-2008, 01:21
ali tome naravno nije kraj... he he
jos par pitanja za neku dobru dusu ako je ima na ovom faxu - ima li??
1. načelo neogranicene porezne obveze
2. stalna proracunske sredstva
3. koje poreze uvodi lokalna jedinica
4. kome idu prihodi od trosarina
5. porez na potrosnjuuvjeti za podjelu dotacija
evo recimo da je to tih nekoliko pitanja radi kojih lose spavam, pa eto kad bi netko bio toooliko dobar da mi odgovori na to da se barem jedan dan prije ispita naspavam - cisto radi toga , ostalo vise manje - virujte mi
inace su to pitanja za Lugarić Terezu pa ako jos tko ima kakva nek javi
ljudi molin vas
predmet oporezivanja kod pdv-a?
1. isporuke dobara i usluga u tuzemstvu
2. vlastita potrosnja
3. uvoz dobara
to su 3 stvari za koje ja znam
ali ne kuzim zasto oni pitaju 6 stvari i jel mi tko moze rec kojih je to 6 stvari??
pa imaš u knjizi.
str. 57
4. ispor- d. i u. koje poduzetnik obavi zaposlenima
5. -II- vlasnicima udjela u trg. društvima
6.poseb. sluč isp. dob i usluga (likvidacija,stečaj...)
ali tome naravno nije kraj... he he
jos par pitanja za neku dobru dusu ako je ima na ovom faxu - ima li??
1. načelo neogranicene porezne obveze
2. stalna proracunske sredstva
3. koje poreze uvodi lokalna jedinica
4. kome idu prihodi od trosarina
5. porez na potrosnjuuvjeti za podjelu dotacija
evo recimo da je to tih nekoliko pitanja radi kojih lose spavam, pa eto kad bi netko bio toooliko dobar da mi odgovori na to da se barem jedan dan prije ispita naspavam - cisto radi toga , ostalo vise manje - virujte mi
inace su to pitanja za Lugarić Terezu pa ako jos tko ima kakva nek javi
1. osnovica poreza na dobit/dohodak jest dobit/dohodak kojeg p. obveznik ostvari u zemlji i inozemstvu
2. ???? znam da se izdvaja 0.5% iz proračuna mislim
3. str. 331 -na potrošnju,vikendice...
4.prihod proračuna lokalnih jedinica (općina i gradova)
hr.wikipedia.org/wiki/Trošarine
5.dotacije- namjenske i uvjetovane
dakle:
Objasni pojam subjektivno neto nacelo kod oporezivanja i kako je ono regulirano u RH?
stvarno ne znam nasto bi se ovo odnosilo..znam nacela oporezivanja, al ovoga se ne sjecam?enibadi?
oporezivanje prema subjektivnoj gospodarskoj snazi
od oporezivanja treba biti izuzet iznos neophodan za zadovoljavanje osnovnih egzist. potreba
i npr. uzdržav. obitelji -od dohotka se odbijaju određeni iznosi.
i na koji "drugi dohodak" misliš
koliko znam to je jedino u zakonu, u zakonu o porezu na dohodak. vidi čl. 32 (npr. to su: 1. primici po osnovi djelatnosti članova skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih odbora, upravnih vijeća i drugih njima odgovarajućih tijela drugih pravnih osoba, članova povjerenstava i odbora koje imaju ta tijela i sudaca porotnika koji nemaju svojstvo djelatnika u sudu, 2. autorske naknade isplaćene prema posebnom zakonu kojim se uređuju autorska i srodna prava,3. primici po osnovi djelatnosti športaša, itd.)
eto. tako nešto...
upravo to i mislim da ima jos dvije stvari tu za rec npr. odredjeni prihodi koji se ne oporezuju do odredjenog iznosa, ako predju taj iznos ,kao sto su rad studenata , ucenika, stipendije... ( cijelu noc sam to aktivno potiskivao iz svijesti,pa ne nabrajam do kraja ).sto se tice ,, porezno-pravnog i porezno-duznickog odnosa,, mislim da ti to u 2. knjizi prethodi inspekcijskom nadzoru, dakle oko 150-e str., ali nisam siguran, mozda se to spominje u 1. knjizi, iako ne vjerujem... moras znat kakav je to odnos ( dvostrani ) i sto moze zahtjevati porezni duznik ( zahtjev za povrat poreza i jos stogod )...
propustih reci rijec-dvije o samoj prof. - ako ste naucili-preporucam...ima strpljenja i pomaze, a atmosfera je ugodna ( koliko je moguce na ispitu ).
Scarlet Legata
09-11-2008, 22:40
koji je odgovor na pitanje proracunska dvanaestina?
to ti je vezano uz privremeno proracunsko finanaciranje. s obzirom da se, u slucaju propusta predstavnickog tijela da donese proracun, proracun prosle godine moze koristiti za max prva 3 mjeseca naredne, iznos proracunskih sredstava koji se za ta tri mj moze iskoristiti je 3/12, tj jedna cetvrtina sredstava proracuna protekle godine. za dva mj bi bilo 2/12, za jedan mjesec 1/12.. ugl, dijelis broj mjeseci za koje 'posudjujes' proracun s 12. taaaaaaaaadaaaam..
8)
Coccolino
10-11-2008, 20:00
evo ja sam ovako nasla u samuelsonu
NEIZRAVNI-naplacuju se na robe i usluge,neizravno od pojedinca.primjeri su trosarine i porezi na promet,cigarete,benzin,uvozne carine i porezi na nekretnine
IZRAVNI-nametnuti izravno pojedincima ili poduzecima.primjeri su porez na dohodak,nasljedstvo,darovanje
:smt006
Tony Montana
10-11-2008, 20:09
Koja je razlika između posrednih i neposrednih poreza? Ta dva pojma se stalno provlace kroz knjigu, a objasnjena su jednom ili dvama recenicama. Pa ak moze neko to malo bolje obasniti od vas, na nekom primjeru po mogucnosti.
Neposredni i posredni porezi su porezi s obzirom na način naplate poreza.
Prvenstvena razlika je u pojmu poreznog destinatara, odnosno osobe koja po zakonu i namjeri drzave mora plaćati porez. Tako, kod nesporednih poreza, porezni obveznik i porezni destinatar su ista osoba dok je u slucaju posrednih poreza obrnuto, odnosno te se dvije osobe razlikuju jedna od druge.
Posredni ili neizravni porezi su oni kojima se oporezuju dobra i usluge, a onda preko toga indirektno i pojedinci. To su ti recimo porez na promet i trošarine. Primjer, benzin, cigarete, alkohol, znamo da se na njih primjenjuju trošarine uređene zakonom, a sad hoćeš li ti platiti državi tu trošarinu ovisi o tvojoj volji hoceš li trošiti benzin, alkohol,etc.
Neposredni ili direktni porezi su oni kojima se pojedinci izravno oporezuju za razliku od posrednih kojima se pojedinci neizravno oporezuju putem dobara i usluga, odnosno u primjeru alkohola, benzina. Neposredni porezi su ti porez na dohodak i dobit, dakle čisto izravno oporezivanje pojedinaca bez utjecaja njihove volje na to.
Kao što je i coccolino navela, samo sam probao malo detaljnije, zdravo seljacki. :)
nobody0770
16-11-2008, 00:56
bok, imam jedno pitanje...
za nekog ko ima neko misljenje ili mozda zna tocno...
dobili smo pitanja kod Mijatovica i sad, 1. pise da su ogledna (reko je da ce 7 od njih ziher bit na kolokviju), a 2. stvar je ta kaj ne znam kaj je s pitanjima tipa : - Podjela poreza ili -Wagnerova nacela oporezivanja... ono kaj ne kuzim dal tu treba nabrojat samo poreze ili nacela ili, posto su to OGLEDNA pitanja, moze doc pitanje tipa... - Ekonomsko - politicka nacela oporezivanja, ili - Fundirani i nefundirani porezi... ????
dal mi je dosta nabubat podjelu ili moram ucit sve za nedajboze.... ???????
eto, mozda nebi trebala dizat takvu paniku, al sam si uzela taj seminar samo da sto bezboljnije rijesim bar neki predmet na trecoj pa me zanima kaj s tim?????
HVALAAAA UNAPRIJED!!!
Mislim da trebaš učit,ako ti je pitanje primjerice podjela poreza ne samo podjelu puku nabrojat,nego naravno znati definirat svaki od tih poreza....Dakle može ti doći pitanje tipa:objasni sintetičke i analitičke poreze i sl.
Je li kolokvij za seminariste prof. Tereze 3. 12.?
Da li ova pitanja što unaprijed daje prof. Arbutina vrijede samo za njegovu seminarsku grupu ili i za sve ostale seminarske grupe?
da.Mislim da vrijede sam za Arbutinu..uhvati se knjige :-D
Jel mi netko može malo objasniti o kakvim se tu pitanjima radi???
ta pitanja su ti zapravo naslovi u knjizi tak da ni nama ta pitanja nisu od prevelike pomoci...npr. pitanje: podjela poreza...sama podjela je u par redova,al onda se o svakom porezu pise jos na slijedecih nekoliko stranica tak da...
Tony Montana
16-11-2008, 17:53
Aha, sori, previdio sam. :)
Načelo neograničene porezne obveze ostavlja poreznom obvezom neobuhvaćenu jednu kategoriju subjekata, potencijalnih poreznih obveznika i njima pripadajućih potencijalnih oporezivih dobara koja se međutim nalaze u području teritorijalne suverenosti određene države - dakle na njezinom teritoriju.
To je onaj prvi pošarani dio, a ove doljnje dvije rečenice fakat nemrem dešifrirat. :smt006
Bas proučavam knjigu iz financija i došao sam do 218 str., naslov je
"20. UTJECAJ INFLACIJE NA OPOREZIVANJE". I sad ima onaj primjer o tome kako obvezniku koji ima dohodak od 100 novčanih jedinica, inflacija šteti jer mu je porezno opterećenje poraslo sa 29-42,66%. Spominju se neki brojevi na temelju kojih je izračunata visina opterćenja u n.j.,
(2+4+6+10+42), a ja nemam pojma kako je on dobio te brojeve. Prije je bilo jedno poglavlje gdje se spominjala rasčlanjena progresija (vrsta progresivnog oporezivanja) i to me podsjetilo na to pa sam se vratio, ali nemrem nikako skužiti tu računicu, pa ako netko razumije, bilo bi super da ovdje napiše....
Inače, to je dio knjige koji ulazi u gradivo ovog kolokvija, tako da sam siguran da će i druge zanimati kada dođu do tog dijela, samo što to još ne znaju... :D
Ne treba učiti brojeve, statističke podatke niti ikakve druge izračune. Važne su definicije, podjele i objašnjenja. Nitko ne pita da mu nešto izračunaš niti bilo kakve brojčane podatke. ;) To slobodno preskočite, malo je dublja filozofija skužiti sve to. Jedino ako želite znati više! :-D Znaš kako je ono bilo u samuelsonu - semaforčić i pokraj njega piše --> za one koji žele znati više! :-D
kod poreza na dohodak i dobit, treba li naučit samo zakone (bez još učenja po knjizi )ili i čitat knjigu pa uspoređivat sve za zakonom? pitam jer u knjizi ima nekoh općenitih stvari o tim porezima a cijela situacija oko učenja ta 2 poreza mi je prilično zbunjujuća :roll:
Mislim da je pametno čitat knjigu, pa to uspoređivat sa zakonom.
Moraš znati i teorijski dio-npr. načelo izvora, što je nesamostalni rad, gubitak...
I isprintaj novele zakona jer ima nekih izmjena i dopuna, npr. od ljetos je osnovni osobni odbitak kod poreza na dohodak 1800 kn., Mislim da najnoviju novelu Z. o porezu na dohodak imaš na www.pu.mfin.hr (http://www.pu.mfin.hr)
Z. o porezu na dobit skini s web str katedre jer se u toj noveli nalazi i čl. o olakšicama i poticajima koji je inače sad premješten u neki dr. zakon, a zapravo se radi o istoj odredbi.
Meni su ovi zakoni grozni, savladati i razumjeti Z. o porezu na dohodak valjda je teže nego rodit... :-D
Jel treba znati one torije kod prevaljivanja poreza???
u pravilu treba znati, ako ne znaš kod koga ćeš na usmeni. Nema eliminiranja gradiva. Najpametnije je sakupit pitanja od profesora pa se orjentirati po tome i vidjet što je više ili manje bitno. :smt002
nobody0770
30-11-2008, 21:58
Može mi neko od kolega objasnit koliko detaljno treba učiti ona načela oporezivanja...jer uopće ne znam kaj bi tamo podcrtao i naučio..please help :smt010
1.treba ih sve znat nabrojati i onda u svakom naučit najbitniije:
npr. 1.izdašnost-ubiranjem poreza treba prikupiti sredstva koja će zajedno s ostalim državnim prihodima omogućiti podmirenje svih rashoda.-to je definicija a sve ostalo se vrti i plete oko nje, a zapravo je to ono što treba znati.
npr.izbor poreznog izvora-trebalo bi oporezivati izvore koji se neprestalno obnavljaju, a to su prihod odnosno dohodak.postoji i porez na imovinu,ali on bi trebao biti nominalan-da se oporezuju prihodi od imovine, a ne realan-jer bi se tako smanjila supstancija same imovine i time porezna osnovica.
itd,itd, da ne zamaram previše...
Može li mi itko objasniti što se treba znati u lekcijama :"Mjera protiv izbjegavanja plaćanja poreza" i "Učinci oporezivanja"?? :smt017 ..Zahvaljujem...
Učinci, ili efekti. Najbolje je kad su isti kao i porezni ciljevi.. Imamo namjeravane(one koje hoćemo) i nenamjeravane (intervencijom ih ublažujemo ili neutraliziramo). učinci poreza u fazi njihova ubiranja su: smanjene potrošnje i proizvodnje i ekonomske snage.
Mogućnosti koje porezni obveznik ima da bi se riješio poreznog troška su evazija i prevaljivanje. to objasniš i to je to. :oops:
A ove mjere su ti ja brijem one metode zakonitog izgjegavanja p.obveze kod poreza na dobit.
tj. transferne cijene i potkapitaliziranje...
Ne znam, nek me ispravi netko, ak sam u krivu..
da li se kao predmet oporezivanja uzima i vlastita potrošnja poduzetnika, toga u novoj knjizi nema, dok je u staroj bilo, ali se ipak objašnjava u daljnjem tekstu pod isporukama dobara, pa sad ne znam da li to navesti ili ne ako se pojavi takvo pitanje ?
Tony Montana
09-01-2009, 14:21
Naravno da se uzima. To ti je članak 2. zakona o pdv-u i imaš u knjizi HFS na 57. stranici pod predmetom oporezivanja.
ne kuzim ovo:
u knjizi HFS, "porezna oslobodjenja pri izvozu" nabrojene su 4 stavke, da ih sad ne prepisujem. a u Zakonu o PDV-u, kao i bilo gdje drugdje na internetu gdje pogledam koja su porezna oslobodjenja pri izvozu, daje 5 stavki:
1. izvozne isporuke dobara i oplemenjenih dobara, uključujući prijevozne i sve druge otpremne usluge,
2. isporuke dobara u slobodnu zonu, slobodna i carinska skladišta te isporuke dobara unutar slobodne zone, slobodnih i carinskih skladišta,
3. isporuke dobara i obavljene usluge diplomatskim i konzularnim predstavništvima pod uvjetom uzajamnosti,
4. usluge što ih domaći poduzetnici obave u tuzemstvu inozemnim poduzetnicima koji obavljaju pomorski, zračni i riječni prijevoz, a koje propisuje ministar financija u skladu s člankom 27. ovoga Zakona,
5. isporuke dobara i obavljene usluge humanitarnim organizacijama, zdravstvenim, obrazovnim, kulturnim, znanstvenim, vjerskim i socijalnim ustanovama, športskim amaterskim klubovima te tijelima državne i lokalne samouprave i uprave, koje se plaćaju iz primljene inozemne novčane donacije.
sta sad, zasto u knjizi nema ovog petog?
isla sam trazit kako pise u Zakonu zbog toga sto nisam razumjela ovo pod 2. (u knjizi je stravicno objasnjeno i cak mislim da je greska, netko je dio pogreskom obrisao ili pitajboga :? )
vjerovatno se zakon promijenio pa zato toga nema u knjizi...bar ja tako mislim
mislim da se nije mijenjao. a i porezna oslobodjenja pri uvozu ??? - u Zakonu ih ima puno vise nego u knjizi. :? o boze mili koja grozna literatura. :? :? :?
Tony Montana
11-01-2009, 00:22
Zakon o pdv se mijenjao više puta nakon što je napisana knjiga. Mislim da je odgovor na tvoje pitanje u izmjenama zakona o pdvu, točnije broju 48/04 narodnih novina.
''U članku 13. stavku 1. točka 5. mijenja se i glasi:
»5. isporuke dobara i usluga u tuzemstvu, osim nafte i naftnih derivata, duhana i duhanskih proizvoda, alkohola i alkoholnih pića, kad se plaćaju iz primljenih inozemnih novčanih donacija danih humanitarnim organizacijama, zdravstvenim, obrazovnim, kulturnim, znanstvenim, vjerskim i socijalnim ustanovama, športskim amaterskim klubovima te tijelima državne, lokalne i poveliki kuracdručne (regionalne) samouprave.«''
aha! :?
zbunjivalo me i to sto se negdje spominje stopa od 10%.
to je izmjena iz 07.:
Porez na dodanu vrijednost plaća se po stopi od 10% na:
a) usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata i usluge agencijske provizije za naprijed navedene usluge,
b) novine i časopise koji izlaze dnevno i periodično, osim na one koji u cijelosti ili uglavnom sadrže oglase ili služe oglašavanju
ali to je sve od izmjena. dakle izmjene iz 04 i 07 nisu uvedene u knjigu, ali to su samo ove dvije koje smo naveli pa ok. mislim da to ni ne traze. a ova porezna oslobodjenja pri uvozu, sta mislis o tome? meni se cini da ih ne treba sve znat, posto nisu sva navedena u knjizi. u zakonu ih je jos hrpa :tard:
Dal me može netko prosvijetliti pa mi reći dal je povlaštena porezna stopa PDV-a isto kao i snižena? Zbunjuju me te povlaštene,povišene,snižene :oops:
da, povlaštena=snižena. i mene je to zbunjivalo :)
povišena=luksuzna
povlaštena=snižena
Nego, jel onda naš sustav PDV-a jednostopni ili višestopni? Piše u knjizi jednostopni, ali kaj je sa onom nultom stopom s pravom odbitka pretporeza?
nemam pojma sta reci, iskreno. ne znam zasto u knjizi pise jednostopni. sad vise sigurno nije jer uz 22% i 0% ima i 10%.
danas sam bila na usmenom kod arbutine, prof. je bio OK. neki prije mene su govorili da je bio malo zivcan ovo ono, dok je prema meni bio korektan. uglavnom pita: porezni postupak i to najvise pravna sredstva a od ostalog konsolidacija, konverzija, uloga banaka u vezi sa upisom zajma. obavezno obratite pozornost na postupanje prvostupanjskog i drugostup. tjela u povodu rjesenja o zalbi. sretno!
djevojcica sa sibicama
09-02-2009, 18:22
ma arbutina je skroz ok. naučit dobro porezni postupak, proračun i javne zajmove.
usmeni je uglavnom potvrđivanje ocjena s kolokvija. vani ste za manje od deset minuta.
Da li mi moze netko (a vjerujem da ima puno kolega koje zanima isto pitanje) objasniti kako doci kod zeljenog profesora, i da li je (obzirom na prijavu putem studomata) to uopce moguce?
Ako je moguce koga izbrati? Za kim je potraznja, a od kog svi bjeze..koga studenti vole, a tko je naporan..izbacite najslabiju kariku.. ; ))
Puno hvala
Profesora se bez problema može izabrati tako da se ode kod tajnice koja sastavlja taj raspored ko će kod koga odgovarati i da ju se ljubazno zamoli da te stavi kod željenog prof.
Arbutina je super ako želiš lako proći i dobiti 2 (ne nadaj se većoj ocjeni). Pita uvik ista pitanja, možeš sve to naučit iz skripte od 100 str.
Tereza je omiljena među studentima- ljubazna, jako ugodna na ispitu i bez problema daje petice onima koji ih zasluže.
Neki vole i Mijatovića, ali on traži brze, kratke, "ravno u glavu" odgovore. I sluša dalmatinsku pismu tijekom usmenog...ko voli nek izvoli! :smt001
Ja ću kod Tereze...
kolko košta orginal literatura i ako piše da je ispit recimo 23. kad je stvarno za drugi dio abacede?
hvala!
:smt006
Knjiga FPFZ ti košta nekih 400kn, za HFS ne znam!
Ispit ti je u roku od 2,3, mislim da je 4 dana max, jedino ako ima baš puno ljudi na roku! Ustvari ovisi o profesorima koji dan se njima da pitati!
Btw ako netko zna zanima me koliko je bitno fondovsko financiranje javnih potreba iz HFS za Terezu?!
@ starman kod tajnice možeš otići kad god hoćeš, bitno je samo da prvo prijaviš ispit i da dođeš prije kraja roka za odjavu!!
veteran012232
10-02-2009, 16:43
nemam nis pametno za rec...samo bih prokomentirao asistenticu Rogić-Lugarić...zenska je zakon...strpljiva, ljubazna...ko moze nek odgovara kod nje...znam da sam otkrio toplu vodu, al htio sam napisat nes pozitivno o njenom ispitivanju:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
luka5vux
10-02-2009, 22:38
Kolege molim sve koji su bili na predroku ili roku kod prof.Cindori da se jave s dojmovima i pitanjima??
---------------------------------
ja sam vec odgovarao kod Sonje i iako sam pao,ostao sam slušati i profa je jako dobra, pomagala je svima kaj su odgovarali i ja bih ju preporučio-sa sada, ako i sutra padnem kod nje, mislim da ce moj opis sasvim suprotno izgledati... :badgrin:
mali Otto
11-02-2009, 02:04
bio kod tereze na ispitu
mogu samo iznijeti pohvale,
veoma fleksibilna, opuštajuća atmosfera, iako zna pitati detalje oni nisu prevaga za prolaz
zaista osnovno, najosnovnije, a sve ostalo samo bonus
baby_bear
11-02-2009, 11:09
Jel mi može netko reć na šta najviše treba obratiti pozornost osim poreznog postupka za treći parcijalni kod arbutine? :smt047
djevojcica sa sibicama
11-02-2009, 13:51
baby bear, već sam napisala-porezni postupak, proračun i javni zajmovi.
teško je reć kolko je potrebno za prolaz, a kolko za višu ocjenu, jer razlika između prolaza i više ocjene je zaporavo vrlo mala i vrlo često ne ovisi o stvarnom znanju.
ja bi rekla da je tri tjedna potrebno za pripremiti ispit. u skriptarnici imate iz 2007 dosta tih pitanja da vidite na što je potrebno obratiti pozornost. orijentirajte se na defincije i podjele, znači samo na najbitnije, bez povijesnih dijelova i teoretiziranja jer svi ispitivači postavljaju konkretna i direktna pitanja.
prvo obavezno učite knjigu fpfz, tek onda fiskalni sustav u kojem se puno toga ponavlja iz fpfz-a pa ćete pol toga moći izbaciti.
porez na dohodak obavezno učite iz zakona.
najvažnije je da naučite porez na dohodak, porez na dobit, pdv, višestruko oporezivanje, porezni postupak i proračun.
iilona_00
11-02-2009, 14:55
jel može netko molim vas napisat pitanja koja obično postavlja profesorica Cindori??
za kolegu koji je htio pitanja za učit-imaš na prethodnim stranicama pitanja za sve profesore (osim za prof. Cindori), znam da je jedna cura učila učila po pitanjima za Arbutinu i pala je jer ju je pitao nešto što nije bilo u tim pitanjima, a jedan kolega je učio po pitanjima za Mijatovića i prošao!! ne znam koliko je to pouzdano al sami odlučite, mislim da je faktor sreće jako bitan :D
i još jedno pitanje ak netko može pomoć- da li treba znat iz HFS ona javna poduzeća gdje se spominju one komunalne djelatnosti i još tona toga u vezi s njima??
Ante Romac
11-02-2009, 19:52
Jel mi može netko u 2 rečenice ukratko objasnit ustroj porezne uprave? Izgleda da mi fale neke stranice u knjizi.
Dakle, koje je prvostupanjsko, a koje drugostupanjsko tijelo porezne uprave?
+koje su vrste obveznih mirovinskih doprinosa :?:
iilona_00
11-02-2009, 20:17
ustroj- sastoji se od središnjeg ureda, 20 područnih ureda i 121 ispostave, s tim da i poreznom upravom i središnjim uredom upravlja ravnatelj kojeg imenuje Vlada na prijedlog ministra financija. eto to je ukratko to :-D
vrste obveznih doprinosa:
-mirovinsko osiguranje i to na temelju generacijske solidarnosti i osiguranje na temelju obvezne individualizirane kapitalizirane štednje
-osnovno zdravstveno osiguranje koje uključuje prava u slučaju nesreće na radu i profesionalnih oboljenja
-pravo na posredovanje u zapošljavanju, uključujući osiguranje za slučaj nezaposlenosti
Ante Romac
11-02-2009, 20:24
ustroj- sastoji se od središnjeg ureda, 20 područnih ureda i 121 ispostave, s tim da i poreznom upravom i središnjim uredom upravlja ravnatelj kojeg imenuje Vlada na prijedlog ministra financija. eto to je ukratko to :-D
vrste obveznih doprinosa:
-mirovinsko osiguranje i to na temelju generacijske solidarnosti i osiguranje na temelju obvezne individualizirane kapitalizirane štednje
-osnovno zdravstveno osiguranje koje uključuje prava u slučaju nesreće na radu i profesionalnih oboljenja
-pravo na posredovanje u zapošljavanju, uključujući osiguranje za slučaj nezaposlenosti
OK, a koje je onda prvostupanjsko tijelo porezne uprave? A koje drugostupanjsko :?:
luka5vux
11-02-2009, 23:13
Kolege molim sve koji su bili na predroku ili roku kod prof.Cindori da se jave s dojmovima i pitanjima??
---------------------------------
ja sam vec odgovarao kod Sonje i iako sam pao,ostao sam slušati i profa je jako dobra, pomagala je svima kaj su odgovarali i ja bih ju preporučio-sa sada, ako i sutra padnem kod nje, mislim da ce moj opis sasvim suprotno izgledati... :badgrin:
kao sto sam i napisao jucer, danasnji opis potpuno drugacije izgleda...ali na zalost ga necu tu objaviti jer bi me vjerojatno tužila.. :evil:
nakon sto sam dosao, par ljudi je za redom proslo a onda su svi poceli padati, pa ujedno i ja!
odgovarao sam 15ak minuta, znao vecinu stvari i to kao da sam čitao iz knjige a srusila me prvenstveno radi prokletih trošarina..
pitala me: ovrhu(na tražbinama i poketninama)-znao, male poduzetnike-znao,doprinose-tako tako,potkapitaliziranje-tako tako,ograničeni i neograničeni dohodak-znao,porez na nekretnine-tako tako,trošarine-nisam znao i pao..pozdrav
iilona_00
12-02-2009, 14:50
Romac- u povodu žalbe ovlašteno je rješavati prvostupanjsko i drugostupanjsko tijelo, s tim da se oba nalaze u okviru ministarstva financija, ali prvo organizacijski pripada poreznoj upravi a drugo je tijelo samostalna služba ministarstva!!
oba tijela nalaze se u okviru ministarstva fin., ali prvo pripada Poreznoj upravi, a drugo je samostalna služba ministarstva.
porezna uprava se dijeli na područne urede, a oni na ispostave.
ispostava je 1* tijelo koje postupa povodom žalbe i primjenjuje ostala sredstva pravne zaštite.
drugostupanjsko tijelo je samostalna služba za 2* upravni postupak unutar koje su 2 odjela: odjel za 2* porezni postupak i odjel za 2* carinsko – upravni postupak
Ante Romac
12-02-2009, 16:35
oba tijela nalaze se u okviru ministarstva fin., ali prvo pripada Poreznoj upravi, a drugo je samostalna služba ministarstva.
porezna uprava se dijeli na područne urede, a oni na ispostave.
ispostava je 1* tijelo koje postupa povodom žalbe i primjenjuje ostala sredstva pravne zaštite.
drugostupanjsko tijelo je samostalna služba za 2* upravni postupak unutar koje su 2 odjela: odjel za 2* porezni postupak i odjel za 2* carinsko – upravni postupak
Pita me Arbutina koje je prvostupanjsko tijelo porezne uprave. Ja kažem pa porezna uprava, a služba ministarstva financija drugostupanjsko.
Kaže on da nije...
iilona_00
12-02-2009, 17:05
jel zna itko gdje su korisničke naknade?? i jel treba znati one komunalne djelatnosti iz HFS??
pitanje za kolegu koji je pao na ispitu- jel istina da banke pita za 5??
i ajde molim te napiši ak se sjetiš još nekih pitanja koja se vrte kod nje :smt006
u čl.8. ZAKONA O POREZNOJ UPRAVI pise - Drugostupanjski upravni postupak vodi Samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija.
imas na http://www.mfin.hr/hr/drugostupanjski-upravni-postupak
-> Samostalna služba za drugostupanjski upravni postupak rješava o žalbama protiv upravnih akata Porezne uprave, Carinske uprave i Financijske policije iz djelokruga poreznog postupka...
žalba se podnosi 2* tijelu, a predaje prvostupanjskom koje je rješenje donjelo tj. ispostavi ili podrucnom uredu porezne uprave
zapravo, nisam uopce razjasnila, vec ponovila kaj sam vec napisala :roll:
al pih, tako pise
nobody0770
12-02-2009, 21:05
Možete reći ,otprilike,koliko vam je trebalo da naučite ovaj treći dio??
Cca. 7-10 dana, da fino sjedne.
Tony Montana
16-02-2009, 22:21
''proračun Eu-razlike u odnosu na proračune pojedinih država'' - to je pitala cindori na proslom roku kolegu seminarista i nekako mi se čini da je to i najbitnije od te šugave unije
inače, sere mi se od muke koliko redudantnih informacija ima u ovim knjigama iz financija, katastrofa, rađe bi otišao kopat, nego čitat o upravnim sporovima i zaštiti okoliša :smt010
Pretpostavljam da je ovo već netko pitao, ali nemojte mi uzeti za zlo... da li ste na ispitima kad čuli da pitaju teoretski dio - onaj s početka o teoriji financ.znanosti(baš povijest, Platon, Aristotel, Akvinski itd.), pa razvoj javnih prihoda u robovlasničkim državama pa sve do danas i slično. Nema toga baš pretjerano, ali rado bih preskočila ako to ne pitaju.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru. :smt006
to nitko ne pita osim možda prof. Šimovića
ne trebaš to učiti
kukuljic@
22-02-2009, 21:43
MOLIM VAS, nek mi neko kaže, jeli dovoljno za ispit kod Arbutine onaj zadnji dio- zajam, proračun, izravnanje, javni rashodi i fiskalni instrumenti- učiti po pitanjima koja on pita???!
jeli pita BANKE?? fala :D
Na stranici faksa pod rubrikom ispiti mi pise jedno vrijeme i datum,a na studomatu drugo vrijeme i drugi datum,
a trebam samo upis ocjene!!!po cemu da se ravnam?kod arbutine sam
btw:arbutina ne pita banke,kad sam bila 9.2. odgovarala drugi dio najvise je pitao postupak,zajam
i pravna priroda proracuna!od zajma najvise konsolidaciju, konverziju zajma,te ono banka kao zajmodavac,kao posrednikitd,a to je kod zajma isto!to je skoro svakog pitao!
fala Daca :) valjda neče prominiti taktiku...
e a jeli na 1. roku puno bacao? jeli bio ok prema vama?
ako neznaš 1 pitanje jeli to pad ili ide dalje??!!
ne sjecam se da je itko pao,jedino je nekima rekao da dodju ponovo odgovarati 3.dio,a odgovarali su i prvi i treci.
a ovako tko je odgovarao samo treci dio,svi su prosli i ocjena je uglavnom kao kolokvij!
ne vjerujem da padas ak ne znas jedno pitanje,ali dobro nauci postupak.ali nije istina da prolazis ak samo znas postupak jer pita idruge stvari.
uopce nije neugodan dok odgovaras iako sam se ja usrala jer oni koji su bili prije su govorili da je strasan...meni je bio
sasvim ok!
kukuljic@
22-02-2009, 23:14
pravna priroda proračuna-iz skripte:
Neki stariji financijski teoretičari smatraju da je proračun upravni akt, jer je proračun poseban akt državne uprave iako u njegovu donošenju sudjeluje i zakonodavna vlast. Drugi smatraju da je proračun u jednom dijelu zakon, a u drugom upravni akt. Neki smatraju da je proračun zakon kako s formalnog tako i sa sadržajnog stajališta. Po nekim teoretičarima proračun je pravni posao između vlade i parlamenta.
Što reći kod pravne prirode proračuna?
iiii, ak netko zna, može li vjerodostojna isprava zamijeniti ovršnu?
ja sam ti na to pitanje odgovorila ovako:po nekima je proracun ne zakon,nego samo upravni akt,po drugima djelom upravni akt a dijelom upravni akt,za trece je zakon samo u formalnom smislu,za cetvrte zakon i u formalnom i materijalnom smislu-to sam nasla u nekoj skripti+sto sam ja dodala svoje one karakteristike proracuna:da je javni akt,da je brojcani izraz prihoda
i rashoda...itd,to pise u knjizi...i prof mi je rekao dobro
kukuljic@
23-02-2009, 04:25
Što reći kod pravne prirode proračuna?
piše u knjizi da porezno tijelo donosi RJEŠENJE O OVRSI na temelju OVRŠNE isprave odnosno VJERODOSTOJNE. piše još da rješenje o ovrsi mora sadržavati uz sve ostalo i ispravu na temelju koje se određuje ovrha (rješenje o utvrđivanju poreza tj.ovršna ili vjerodostojna).
to me je dovelo do zaključka da vjerodostojna može zmjeniti ovršnu jer je ili/ili.....
ima neko bolju ideju?? :D
poskočica
23-02-2009, 20:33
Koji od prof. je nasrdačniji na konzultacijama odnosno koji te neće gledat kao trećerazredno smetalo? :D
tereza rogic-lugaric :smt002
jos k tome je i :smt007
i mijatovic mi se cini ok
kinder jaje
25-02-2009, 00:20
[quote="Personal Guru":3bnl7b2d]Što reći kod pravne prirode proračuna?
piše u knjizi da porezno tijelo donosi RJEŠENJE O OVRSI na temelju OVRŠNE isprave odnosno VJERODOSTOJNE. piše još da rješenje o ovrsi mora sadržavati uz sve ostalo i ispravu na temelju koje se određuje ovrha (rješenje o utvrđivanju poreza tj.ovršna ili vjerodostojna).
to me je dovelo do zaključka da vjerodostojna može zmjeniti ovršnu jer je ili/ili.....
ima neko bolju ideju?? :D[/quote:3bnl7b2d]
vjerodostojna isprava NE može zamijeniti ovršnu.provjereno iz stručne ruke :smt006
Personal Guru
21-03-2009, 00:40
Molim kolege za pomoć!
Nemogu nać zadovoljavajuće odgovore na ova pitanja:
1.proračunska dvanaestina?
2.eskont, reeskont? (to mora da je nešto sa zajmom, ali nemogu nać šta)
3.tko su povremeni PDV obveznici?
Hvala
1. to ti je bitno za ono privremeno financiranje kad još nije donesen proračun za godinu. naime, sredstva prošlogodišnjeg proračuna se podijele na 12 dijelova i onda kad je (mislim kod nas) to privremeno financiranje ograničeno na 3 mjeseca, možemo iskoristit samo 3 dvanaestine iliti četvrtina vrijednosti prošlogodišnjeg proračuna
2.pojma nemam, ne sjećam se da sam susrela taj pojam :D
3.ev ti iz prezentacije :
POVREMENI (izuzeci od stalnog):
uvoznik - poduzetnik (stalni porezni obveznik) ali i svaka druga pravna ili fizička osoba koja uvozi dobra u tuzemstvo (povremeni porezni obveznik);
-Izvoznik, u slučaju ako izvozne isporuke dobara i oplemenjenih dobara ne naplati u skladu s propisima o deviznom i vanjskotrgovačkom poslovanju (obratiti pažnju: izvoznik je inače oslobođen);
-Izdavatelj računa za isporučeno dobro ili obavljenu uslugu na kome računu je odvojeno iskazan porez na dodanu vrijednost a za izdavanje takvog računa taj izdavatelj nije ovlašten. - Izdavateljem računa smatra se poduzetnik iz članka 22. stavka 1. Zakona (mali poduzetnici), kao i svaka druga pravna ili fizička osoba koja inače nije obveznik poreza na dodanu vrijednost pa zbog toga nije ni ovlaštena izdavati račune s posebno iskazanim porezom na dodanu vrijednost. - Izdavateljem računa smatra se i poduzetnik koji obavlja isporuku dobara ili usluga oslobođenih poreza na dodanu vrijednost ako na računu iskaže odvojeno porez na dodanu vrijednost.
-Porezni obveznik je i domaći poduzetnik obveznik poreza na dodanu vrijednost koji koristi usluge inozemnog poduzetnika.
-Domaći poduzetnik koji koristi usluge stranog poduzetnika obveznik je poreza na dodanu vrijednost, u slučaju kada je prema odredbi članka 5. Zakona, mjesto oporezivanja usluge u tuzemstvu
Pardon krivo sam kopirao prvo pitanje-pitanje je što su to stalna proračunska sredstva?
to i ja ne mogu naći pa ako netko od kolega zna odgovor bio bih zahvalan da ga napiše :smt006
= sredstva koja se koriste za financiranje hitnih i nepredvidivih izdataka koji se pojave tijekom proračunske godine, a koji su posljedica elementarnih nepogoda, ekoloških i drugih nesreća.
To je 344 str. Hrvatski fiskalni sustav pod proračunske stalne rezerve.
može mi netko objasniti 3 stupa mirovinskog osiguranja?
1.stup se temelji na sustavu međugeneracijske solidarnosti-zaposlenici uplaćuju doprinos za mirovinsko iz svojih plaća pa se iz tih doprinosa istovremeno isplaćuju mirovine. Plaćanje tih doprinosa je obvezno.
2.stup se temelji na sustavu kapitalizirane štednje-koji postoji kod privatnog mirovinskog osiguranja, tako uplaćeni doprinosi se štede i ta privatna osiguranja ga ulažu kao kapital u dionice, nekretnine...a iz tog kapitala se poslije isplaćuju mirovine
3.stup je isto što i drugi-privatno mirovinsko osiguranje, samo što je drugi stup obavezan, a treći nije. Taj treći stup je čisto stvar nečijeg izbora, dok se doprinosi za prva dva stupa moraju plaćati-jer tako država kaže.
nobody0770 je napisao/la:
Uvjeti za podjelu dotacija-na što se to točno misli??'Hvala!
str.319/320 HFS to su zapravo ona dva članka- 48 i 49.
nobody0770
13-04-2009, 14:11
hellooou..
moze mi netko onako zdravoseljacki objasniti sta je to funkcionalna i institucionalna uskladjenost valjda pdva... :oops: :oops: :smt006
i napisati stranice i knjigu u kojoj se nalaze nacela zaduzivanja jed.lok.sam. i porezi jls....knjiga mi je u 100 dijelova :roll:
Ovako,
načela zaduživanja jed.lok.samo. - HFS,str.326
porezi jls - HFS,str.330,331
Što se tiče funkcionalnog i institucionalonog prisupa poreznim oslobođenjima u tuzemstvu(HFS,Pdv-str.72),bitno je da znaš da postoje porezna oslobođenja u tuzemstvu koja su u skladu s Šestom smjernicom(najam stambenih prostorija) i koja nisu u skladu sa Šestom smjernicom(bankarske usluge i usluge obrazovanja).Naime,dok se i EU i HRV za najam stambenih prostorija koristi funkcionalni pristup oslobođenja(dakle oslobađa se pdv-a zbog funkcije koju obavlja određena institucija,a ne zato što je obavlja ta institucija),pitanje oslobođenja PDV-a u tuzemstvu bankarskih usluga i usluga osiguranja je drugačije riješeno u EU i HRV.Prema odredbama Šeste smjernice EU od oporezivanja se oslobađaju specifične financijske usluge koja su navedene u njenim odredbama.Dakle,oslobađanje financijskih usluga od plaćanja pdv-a nije povezano s bilo kojom institucijom nego,shodno načelu neutralnosti, ove usluge se oslobađaju od plaćanja pdv-a bez obzira u okviru koje se institucije obavljaju--primjena funkcionalnog načela.Međutim,u hrvatskom Zakonu o pdv-u oslobađanje bankarskih usluga i usluga osiguranja vezano je isključivo uz određene institucije(čl.11-Zakon o pdv-"Od pdv-a oslobođene su usluge banaka,štedionica,štedno-kreditnih organizacija te društava osiguranja i reosiguranja") čime se narušava načelo neutralnosti-dakle u HRV je primjenjeno institucionalno načelo.
Nadam se da si shvatila! Sretno! :smt006
Lipstick Girl
15-04-2009, 23:23
[quote=kelj]
4.izdaci kod dohotka od nesamostalnog rada(nabrojati sve vrste obaveznih i dobrovoljnih doprinosa)
5.visina doprinosa za mirovinsko osiguranje 1 i 2 stupa i kako se zovu ti stupovi
8.kad se može provesti inspekcijski nadzor bez naloga
4. obvezni : mirovinsko, zdrastveno, osiguranje u slucaju nezaposlenosti
8. kada postoji sumnja da bi se ugrozila svrha nadzora ako 15, odn 30 dana prije jave poreznom obvezniku da dolaze....
nobody0770
07-06-2009, 22:54
Molim dobru dušu da mi napiše što se treba znati kod javnih izdataka.Znam da je proračun bitan,al šta je s ovim financiranjem javnih potreba,fondovskim financiranjem javnih potreba i javnim poduzećima? Bilo kakav savjet je dobro došao:-) Hvala:-)
javna poduzeća i fondove ne moraš,financiranje javnih potreba nauči,naročito kod jedinica lokalne samouprave(dotacije)...
Dali mi može netko pomoći sa ova dva pitanja
1)kad poreznik ima pravo na povrat poreza?
2)tko odlučuje o oslobođnju od PDVa
Nisam ,našla sam jedino ovaj link za oslobađanje PDVa http://www.propisi.hr/index.php?page=rule&cat_id=48
MMMMMMOOOOLLLIIIM NEKU DOBRU DUSU DA MI NAPISE Odgovore na ova pitanja::......pliz:)
1.upravni spor
2.struktura uprave
3.ponistavanje i ukidanje kod upravnog spora
4.ovlastenja i ispostav PODRUC.UREDa
5.znacenje "konacnosti"
6,pretpostavke prebijanja
to su pitanja od arbutine iz usmenih.....
puno hvala
angelina
01-07-2009, 23:16
1. upravni spor- 204.str. 2 knjiga
2.struktura uprave- središnji ured, područni uredi, ispostave područnih ureda (prvostupanjsko tijelo)
3. ako mislis na ponistavanje i mijenjanje poreznog rijesenja u vezi s upravnim sporom- 203.str. 2.knjiga
4.ovlaštenja ispostave područnog ureda (ovlaštenja prvostupanjskog tijela)- 192 str. 2.knj.
5.konačni akt-je onaj protiv kojega u poreznom postupku nema redovnog pravnog lijeka a kojim je porezni obveznik stekao neko pravo odnosno kojim su mu određene kakve obaveze-
6. pretpostavke prebijanja-550 str. 1.knjiga
http://img258.imageshack.us/img258/4196/tema5al5.jpg
lukalovro
03-08-2009, 15:59
Hej,počinjem učiti financije...da li netko zna je li skripta na pravokutniku(nova) iz 2009. dobra i može li se po njoj naučiti za prolaz?...hvala
Ranije su na topicu rekli da se može, pod uvjetom da je kvalitetno naučiš.
Reče mi jedan kolega koji ove godine upisuje 5. da treba cca. 20 dana...ja ne znam jer sam tek 3. upisao al tako on reče...::E:
kolega ima pravo-tri tjedna su sasvim dovoljna za ležerno spremit ovaj ispit! ;)
malimrav85
27-08-2009, 17:01
Više se ne može birati profesora, samo seminaristi i 3. put.
Ipak je korisno pisat po forumu da može tko hoće i kad hoće birat koga hoće.
stigao je raspored na studomat!
moze mi netko reci gdje da trazim dotacije?
i koje poreze uvode lok jedinice?
hvala!
dotacije su ti kod proracuna
to je termin koji se najcesce rabi za novcani iznos koji sire teritorijalne jedinice daju uzim jedinicama za podmirenje potreba iz njihove nadleznosti.
dotacijom sezove i iznos koji se isplacuje iz drz. proracuna ili određenih fondova za podmirenje rashoda pojedinih tijela, ustanova, organizacija i sl.
ako se ta sredstva stavljaju na raspolaganje buducim korisnicima za podmirenje tocno utvrđene potrebe, govorimo o namjenskoj dotaciji, a ako sluze da podmirenje svih rashoda, govori se o nenamjenskoj ili opcoj dotaciji.
a ovo drugo ti ne znam :mrgreen:
grancica
01-09-2009, 15:14
ja sam u 7. mj bila kod tereze na usmenom, doduse odgovarala sam samo 3. kolokvij ali ju mogu toplo preporucit svima. zena je odlicna usmeni je ugodan ako se najosnovnije zna prolaz je zagarantiran.
Fandaluzija
01-09-2009, 20:09
Da li mi moze netko reci kada je usmeni kod Arbutine molim vas ljudi ; )
Bio je danas u 9, mislim da ima i sutra, ali nisam sigurna je li u 9 ili ne.
Danas je bio normalan, pitao je samo pitanja iz te skripte, bacao neke komentare, ali ne zlobne. Ne treba se dat zbunit time, cijeni razumijevanje gradiva, ali neusporedivo vise cijeni kad kazes tocno formulaciju koju zeli cut. A cudan covjek, ali ajde prosla sam, briga manje :mrgreen:
Samo kratko - imam moralnu obvezu ovdje reći da je skripta koja je tu na pravokutniku dostupna za skinut KATASTROFA!! Netko je ranije spomenuo, eventualno bi bila dobra za ponavljanje.. I to samo ako vam je dva dana prije ispita opaki požar zahvatio svu literaturu. Ne preporučujem nikako. Osim što je za svaku pohvalu trud kolege/ice da sve to pretipka nema puno elemenata koji se mogu pohvaliti. Puna je rupa i pogrešno shvaćenih podjela, vrlo važni dijelovi nedostaju.
Ovako najviše vremena izgubiš dok izdvojiš šta je bitno u knjizi.U Hrv. fishalnom sustavu večina gradiva se ponavlja iz prve knjige doslovno od riječi do riječi.A tu je još i zakon.Povijesni dio ne moraš učiti.Nakon što izdvojiš što je bitno 2-3 tjedna ti je dovoljno.Ja sam učila oko 3 tj. i prošla iz prve kod Prof.Tereze.Ako možeš traži nju.I obrati pažnju na to šta koji prof. večinom pita.Nadam se da sam pomogla.
Lewis Hamilton
08-09-2009, 13:18
jel dobra ova skripta od 217 strana u skriptarnici?
Fandaluzija
10-09-2009, 12:30
Ova od 217 str je okej za debelu knjigu s povremenim škicanjem šta knjiga kaže i tako to (nešto fali, nešto je ubačeno na random, a onda se pojavi u knjizi nakon 300 str, fali u podjelama i tako - zato škicat), ali HFS preporučam po knjizi, nije baš sad taaak opširno. + dohodak i dobit iz zakona, jer je vidi čuda u knjizi zastarjelo. ponavljanje po pitanjima kod profesora kod kojeg ćeš bit. il ak znaš da moš birat (potvrda kul studenta!), odmah se usredotočit na ono što pita birani prof (prva stranica ovog treda u detalje to opisuje).
Bdv to vremenski koliko je potrebno, mjesec dana 5 sati efektivno - i više nego dovoljno. Puno je stvari nebitno.
I još samo nešto, veliko srce za autore HFS-a koji beskrupulozno kopipejstaju paragrafe više puta. Kod žalbe mislim da ima baš briljantan primjer cijele jedne stranice savršeno ukorporirane u dva različita teksta. Naknade za autorska prava, ftw! :worship:
mala mala
15-09-2009, 17:15
Korisnička naknada je plaćanje za učinjenu uslugu ili za nekapitalno dobro koje nije industrijske prirode.
Naknade se, u skladu s tim, obično naplaćuju za usluge električne energije, plina, vodovoda, odvodnje, sakupljanja i uništavanja otpada i sl.
Mogu se podijeliti u tri skupine:
1. PRISTOJBE -naplaćuju ih niže razine vlasti za izdavanje različitih dokumenata i dozvola ili za pružanje određenih usluga, npr. registriranja ili umnožavanja
2. CIJENE KORIŠTENJA KOMUNALNIH DOBARA I OBJEKATA -cijene koje niže razine vlasti naplaćuju kao naknadu za korištenje komunalnih dobara subjektima koji se kao korisnici mogu individualizirati što se tiče učinjenog troška, npr. cijene električne energije, plina, vodoopskrbe i sl.
3. KOMUNALNE NAKNADE -izvor prihoda kojim se osiguravaju sredstva za financiranje komunalnih djelatnosti kod kojih ne postoji mogućnost realne individualizacije njihova troška na korisnike, npr. čistoća javnih površina, održavanje groblja, javna rasvjeta i sl.
& 4. POSEBNI POREZI TEMELJEM OSTVARENE KONKRETNE KORISTI -od standardnih poreza razlikuju se po tome što su njihovi obveznici osobe za koje se pretpostavlja da upravo one imaju korist od realizacije određenog projekta, npr. uslijed izgradnje nekog infrastrukturnog objekta dolazi do porasta vrijednosti nekretnine određene osobe.
nobody0770
18-09-2009, 01:33
Imam nekoliko pitanja,poceo sam polako pripremati ovaj ispit,medjutim ima brdo informacija i pokusavam sto vise onih nepotrebnih izbaciti,tako da ako bi mi netko mogao reci,na sto se treba orijetnirat iz FPFZ a sto iz HFS-a?
Iz ove prve vidim da ne treba povijesni dio i carine,iz druge carine i banke,sto osim toga mogu eliminirat?Da li npr kod podjele poreza moram znat svih 10(ili koliko ih vec ima)?
Koliko se zapravo detaljno mora naucit?Citam da ljudi to daju za 3tj,nekako mi to zvuci optimisticno s obzirom na 1000str...:(
Hvala i pozz
Moj savjet ti je prvo učit FPFZ i to općenito o porezima,PDOH,PDOB,PDV i trošarine,imovinski porez..nakon toga se bacit na javne rashode(tj.proračun).Onda kad si to savladao baci se na HFS i uči sve poreze kaj imaju navedeni unutra(pdoh i pdob iz zakona prateći kako na što obratit pažnju prema knjizi), porezni postupak i proračun.To bi ti mislim trebalo biti dovoljno za prolaz...Ostalo se može pojaviti(dakle javni zajmovi,izravnavanje,doprinosi,pristojbe....),al rijetko tako da ideš na neki rizik ako ti je frka s vremenom..Ono što se sigurno ne javlja su :povijesni dio,carine i banke...
I da trebaš znat podjelu poreza :ip:
Little Wing
24-09-2009, 14:20
Može li mi netko ukratko reći što je porezna osnovica kod pdv-a??
Našla sam u knjizi ali mi je to tamo ful zakomplicirano.
Porezna osnovica je zapravo naknada koju isporučitelj primi za isporučena dobra i obavljene usluge.
Odnosno ono što primatelj dobara i usluga treba dati ili platiti za isporučena mu dobra i usluge, umanjeno za PDV.
To sam i ja rekla Arbutini na prošlom roku i on kaže da to nije naknada!!!??? pa zato pitam.Više mi ništa nije jasno!
Mitzi Dupree
28-09-2009, 15:51
koji su sve izdaci kod dohotka od nesamostalnog rada???
lukalovro
28-09-2009, 15:57
Izdaci su :doprinosi za mirovinsko,zdravstveno,doprinos za zapošljavanje i doprinos u slučaju ozljede na radu. Barem je tako rekla Tereza...
Mitzi Dupree
28-09-2009, 15:59
ja joj velim obvezni doprinosi i koji su i ona pita i sto jos. i kazem za ona dobrovoljna osiguranja do 1000 kn mjesecno, i ona opet pita i sto jos. i sad ne znam jel ima jos jer ja ne mogu nac nista trece.
lukalovro
28-09-2009, 16:07
To je sigurno to,dakle ti obvezni doprinosi i te štednje mirovinskog(3.stup),dopunsko zdravstveno i životno osiguranje do 1000kn
Arhimedex
04-10-2009, 11:59
UPOZORENJE! Ova Skripta od 217.str je manjkava!
(Kao što je upozorio kolega Danny C na stranici 15 ove dretve.)
Ukoliko ipak radite po njoj; DOHODAK, DOBIT I PDV iz 1.knjige dopunite.
Iz 2. knjige pogotovo dopunite "POSTUPAK" (žalbu i druge lijekove) i UPRAVNI SPOR!
Može poslužiti, nije za baciti. Pogotovo ukoliko izlazite prvi put!:smile:
Dream Evil
13-10-2009, 22:13
Knjiga "Financijsko pravo i Financijska znanost" dodje ti 320kn uz predocenje indexa.
jel zna netko jel se novo izdanje puno razlikuje od prošlogodišnjeg? tnx
Izdanje 2008 i 2009 je isto. Jedino ako imate jos stariju knjigu, onda trebate ovu iz 2008.
evo da ti odg. na ovo 1.pitanje samo - različiti su dijelovi vezani za Europsku uniju, države OECD, znači prolistaj malo knjigu i ako vidiš da se negdje spominju drž-članice EU, stanje u njima itd. onda je to ova nova verzija koja nam treba :) (784 str. ima moja iz 2008.)
hrvatski fiskalni sustav se knjiga nije već duže mijenjala, od 2004. ako se ne varam i kaže asistentica da će nova izaći negdje nakon nove godinne, ali ne zna se još od kad će bit važeća, ali sigurno neće za orkove u veljači i travnju! :)
papricica
22-10-2009, 00:48
molim vas ako neko zna sta je s ovim poglavljma INTERNET I POREZI i OPOREZIVANJE U SKLADU S NACELIMA PRAVNE DRZAVE, ja to u skripti nemogu nac pa me zanima dali se to uopce uci?
i ova 4 posebna zakona o tim poreznim olaksicama i oslobodenjima, sta snjima? hvala
Stella55
22-10-2009, 10:16
Porez na dobit i dohotak jesu najvažniji dijelovi, to svi pitaju, i to detaljnije, pa definitivno kombinirano, a olakšice i oslobođenja isto treba znat.
Objasniti ili bubati 27 točaka nekog članka? Fkt gadan dio :mad2:
Objasniti, tj. znati o cem se radi. Bas je o tome govorila na prvom predavanju da se ne zamaramo nabrajanjem sto milijardi tocaka nego da otprilike znamo rec o cemu se radi.
malimrav85
22-10-2009, 21:53
Evo skripte iz financija za prof.Arbutinu...
Za kpp se javit na pm ili mail
:smartass:
Little Wing
27-10-2009, 16:12
Pogledao sam nekoliko zadnjih stranica na forumu i nigdje ne mogu pronaći odgovor na pitanje što treba spremiti za ispit iz ovog predmeta. Svatko suprotno kaže, čini mi se na ovaj opći dio od 770-tak stranica treba znati ali me zbunjuje onaj fiskalni i porezni sustav. Može li netko pomoći oko toga? Hvala unaprijed.
debela knjiga su ti financije opći dio,
a tanja knjiga:fiskalni sustav u rh ti je posebni dio. kak su uređene kod nas.
debelu knigu pročitaj kolko stigneš i skini si iz skriptarnice onu skriptu od 217 strana u kojoj ti je debela knjiga dovoljno pokrivena.
i jako dobro nauči naše zakone - dohodak, dobit pdv te porezni postupak - to nauči iz zakona i fiskalnog sustava rh.
nestorov
27-10-2009, 19:19
ne bih preporučio učiti samo po skripti, eventualno ako se dopuni.fali jako puno stvari.
iz druge knjige (hrv fiskalni) naučiti prirez,pdv (dosta se ponavlja gradivo druge knjige) i porezni postupak jako dobro,financiranje lok. i reg. samouprave,te iz proračuna obratiti pažnju na neke stvari (tipa pror. rezerve,rebalans-često se pojavljuje)...bilo bi dobro proći i ostalo iz druge knjige,ako se nećete kockati sa faktorom sreće...
Virmaniranje kod proračuna?! :(
Pri trošenju proračunskih sredstava česta je pojava da se na jednoj strani pojavi višak
sredstava (i pored toga što je planirani rashod sasvim podmiren), a na drugoj strani
nedostaju sredstva kojima bi se planirani rashodi mogli financirati. Takav se problem
rješava virmanom.
O proračunskom virmanu ili virmaniranju u proračunu govori se onda kada se
izvrši izmjena unutar proračunskih sredstava, tako da se na jednoj strani povećaju
proračunski rashodi uz istodobno smanjenje rashoda za iznos tog povećanja na drugoj
strani. Tim se postupkom ne mijenja masa proračunskih prihoda ni iznos rashoda u
proračunu. U određenim se slučajevima zabranjuje virmaniranje u proračunu. Tako se
kod jednog korisnika proračunskih rashoda sredstva predviđena za materijalne
rashode ne mogu koristiti za podmirenje osobnih rashoda. Međutim, obrnuti je slučaj
moguć, tj. da se neutrošena sredstva predviđena za osobne rashode koriste za
financiranje materijalnih rashoda.
hej!! da li mi netko moze odgovoriti na par pitanja u s vezi PDV-a...uglavnom idem na rok u 11mj kod Arbutine pa imam nekoliko nejasnoca.
Da li je naš Zakon o PDV-u usklađen sa Direktivom 112?
Kada pitaju predmet oporezivanja kod PDV-a da li se misli na taksativno nabrajanje i objašnjenje prema Direktivi ili prema Zakonu?
To isto pitanje i za porezna oslobođenja kod PDV-a (da li nabrojim i objasnim porezna oslobođenja u tuzemstvu, pri uvozu i pri izvozu i bitnu podjelu na por.oslo.kod kojih postoji pravo na odbitak pretporeza i kod koji ne postoji pravo na odbitak pretporeza)?
Eto hvala onom koji mi olakša nedoumicu:thumbup::smile:
Pozdrav!
točkica*
08-11-2009, 17:49
ovako...
potkapitaliziranje= situacija kad je zajmovni kapital veći od vlasničkog. znači, npr.ako je ukupna vrijednost kapitala 100, 60 si dobila pozajmljivanjem a 40 si unijela kao svoj kapital.
e sad, zašto se to radi...
kamate na pozajmljena sredstva priznaju se kao rashod,
isplata dividendi ne priznaje se kao rashod.
=> npr.svake godine trebaju se isplatiti dividende vlasnicima udjela, te kamate zajmodavcima. prvo se neće priznati kao rashod, drugo hoće...zato je tebi u interesu što više pozajmljivati kako bi smanjila poreznu obvezu, a s druge strane kamata koju primi zajmodavac oporezivat će se po nižoj stopi od primljene dividende, što znači da se i zajmodavcu to isplati.
nadam se da sam dobro objasnila, bar sam ja to tako shvatila
nirvana1987
08-11-2009, 18:52
funkcionalni ili institucionalni pristup kod poreznih oslobadjanja?? moze mi to netko to objasniti?? thnx :S
točkica*
08-11-2009, 19:12
direktiva 112 predviđa, tj. govori o funkcionalnom pristupu.
=>bankarske djelatnosti, djelatnosti štedno-kreditnih zadruga, djelatnosti osig. društava NE OPOREZUJU SE NEOVISNO O TOME ZOVU LI SE TE PRAVNE OSOBE BANKA, OSIG. DRUŠTVO I ŠTEDNO-KREDITNA ZADRUGA, znači bitno je samo da obavljaju te usluge
Hrvatska - institucionalni pristup
=>te se djelatnosti ne oporezuju samo ako ih obavljaju BANKE, OSIG. DRUŠTVA, Š-K ZADRUGE (MORAJU SE TAKO ZVATI)...što znači da ako to obavlja p. osoba koja nije banka (...) oporezivat će se njena djelatnost bez obzira na to što radi isto što i "banka", pa čak i kamate na kredite koje daje će se oporezivati ako se ne zove "banka"
uglavnom, ovaj naš pristup je nelogičan i nije u skladu s d112
i da,to se odnosi na oslobođenje od pdv-a
to je to,valjda:mrgreen:
Lewis Hamilton
10-11-2009, 13:59
ljudi, please napisite sta vas je danas pitala Cindori??! kakva je prolaznost bila??
100% prolaznost, al je škrta na ocjenama, uglavnom dvojke
lukalovro
11-11-2009, 16:36
Drugi dohodak je jedan od izvora dohodaka. Imaš ga jedino u Zakonu o porezu na dohodak,budući da je to novo. U knjizi toga nema.
legionar
11-11-2009, 16:56
http://www.poslovniforum.hr/porezna-prijava-poreza/drugi-dohodak.asp
drugi dohodak ti je novo u zakonu o porezu na dohodak
to ti je zapravo primici-izdaci, ti primici su svi oni primici koji ne spadaju u primitke nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja
al imaš i još hrpu primitaka u zakonu koje tribaš znat i izdatke koje tribaš znat
Sve dosad rečeno je točno, ono s prvog posta... ali jedan veeeliki problem na katedri je čekanje od 6 sati zbog dva seminara, konzultacije i komisije... kada napokon dođeš u tri popodne na red ništa više ne znaš! :mad2:Tereza je inače super :thumbup:, a ovo je preeeeestrašno! Kad vam ponudi dolazak drugi dan- UZMITE!!!
nobody0770
17-11-2009, 22:57
Pozdrav! zna li netko treba li iz knjige FPFZ učiti onaj dio o povijesnom razvoju javnih prihoda (49.-73. str)? nema tog puno, al rado bih to izbjegla ako se može:)
Neformalno,ne treba..
Lewis Hamilton
17-11-2009, 23:54
Općenito, nigdje ne treba učiti povijesni razvoj nečega, mislim korisno je da pročitaš, ali se ne treba previše zamarati time... koliko sam ja skužio, jedino su šanse da te šimović pita tako nešto, ostali praktički ne
Treba li za ispit spremati ono poglavlja o poreznom postupku, javnom dugu i o javnim izdacima, znam da porezni sustav treba znati ali ovo mislim da ne??
porezni postupak ti je najvažnija stvar koju moraš naučiti!:roll:
a iz javnog duga i izdataka uči samo pitanja koja prof inače pitaju, ali nemoj preskočit cijelo poglavlje.
ljudovi.....help..jeli moguće spremiti ovaj predmet za 20 dana?????!
ajde neka me neko utješi ;) :S
Pmarinela
22-01-2010, 18:10
za mazicu - gle, ja sam drugi kolokvij koji je imao 300 str naučila iz skripte za 5 dana ( i to laganini) tak da brijem ako ideš po skripti ti treba oko 15 dana. a 20 dana ti je ziher dosta. po meni. al da učiš. ne da zijevaš okolo :) a sve je to subjektivno.... možda se netko neće složiti samnom ali eto, ja sam ti napisala svoje mišljenje.
Koje poreze uvodi lokalna jedinica vam je na 331 str. HFS.
Cheeky_Lying_Git
04-02-2010, 16:58
Edit: Sam sam zaboravil napomenuti da je ovaj predmet bio teži neg što sam očekival. Očekival sam stvarno lagan predmet, no literatura je malo zeznuta (stil pisanja ko da smo na ekonomiji, razlomljena literatura koja bi se efektivno mogla svest u jednu knjigu od cca. 700 stranica) i ima užasno puno nabrajanja, kojekakvih brojeva koji se trebaju naučiti. Tako da oprezno s ovim predmetom, možda mi jednostavno nije legal najbolje, no eto uzmite s dozom soli da je ovaj predmet lagan za položit. (osim, dakako, ako niste seminarist Mijatovića, onda je izuzetno lagan).
Iskreno, Rim mi je bio lakši predmet od ovog, no to ovisi o preferencijama (I guess).
POzdrav svima, imam par pitanja na koje na čije odgovore nisam baš naišla na prošlim stranicama,a i ako postoje, nemojte mi zamjeriti:surrender:
anyway,
1.Iz literature izbačeni dijelovi su SAMO oni iz HFS-a ? (navedeni na stranici faksa) *tužno se nadam da ima još izbačenog*:(
2. koliko se često pojavljuju pitanja iz BANKE, CARINE, JAVNI RASHODI? (u stisci sam s vremenom pa moram kalkulirati)
3. Proračun EU? i Javno-privatno paartnerstvo? detaljno znati ili okvirno ?s obzirom na učestalost pitanja....
ajde,dobra dušica nek mi odgovori,a onda nek me slobodno pošalje u p.m. :neko::neko::neko:
lukalovro
07-02-2010, 20:36
Koliko ja znam banke i carine se ne pitaju,barem ne za prolaz. Javne rashode treba pročitati,to se stigne...nije teško...treba znati barem osnovne podjele.Javno privatno partnerstvo po meni treba znati samo osnove,kao i za proračun EU.
kako su rasporedjeni prihodi a kako rashodi u drz. proracunu? jel to odgovor u FPFZ kod nacela preglednosti proracuna, ili je odgovor negdje u HFS??
Moguce da se radi o Racunu prihoda, Racunu rashoda i Racunu financiranja, ali nisam ziher da se pitanje na to odnosi. :unsure:
Edit-
par tehnickih informacija za one koji odgovaraju ovih dana. U srijedu u 9 kod tereze na popisu je negdje dvadeset ljudi tako da ako ste pri kraju abecede maaalo cete se nacekat, ali to je valjda prokletstvo ĆM. :mrgreen: Ipak morate doci u 9 jer odmah pokupi indekse.
Zakon o porezu na dohodak iz 2004. ima izmjenu iz 2008. za koju dosta kolega ne zna pa eto, da stavim i tu:
"U Zakonu o porezu na dohodak (»Narodne novine«, br. 177/04.) u članku 36. stavku 1. riječi: »u visini 1.600,00 kuna« zamjenjuju se riječima: »u visini 1.800,00 kuna«, a riječi: »najmanje 1.600,00 kuna, a najviše do 3.000,00 kuna« zamjenjuju se riječima: »najmanje 1.800,00 kuna, a najviše do 3.200,00 kuna«."
NN 73/08
Ova izmjena nije navedena u literaturi na stranici katedre, a trebala bi biti.
wild rose
13-02-2010, 19:50
Možeš doći i kod Šimovića..
mislim da kod šimovića idu samo stari studenti i oni koji su mu bili seminaristi..ako ima uopće takvih
No 28-ne mora uopće značiti da ćeš dopsati kod arbutine..naime,mi izvanredni seminaristi se raspodjeljujemo kod mijatovića, cindori, tereze i arbutine..tako da sam ja recimo prošli rok bila kod cindori, a izvanredni sam seminarist..ne paničariti prije vremena ;)
a i nije arbutina tako strašan..možda je neobičan,al ne cjepidlači mnogo, kod njega znaš bar da recimo porezni postupak će svakoga pitati i da ti je to maltene pola ocjene..dok recimo,po mojem mišljenju, cindori je ugodniija,ali zato ispituje dosta i praktički nema baš dijela koji možeš preskočiti
zanima me, ako mi itko može pomoći u vezi s ovim javnim dugom iz hfs-a? :D naime, ja to jesam pročitala..al samo to..jer to je hrpa gluposti i baš mi i nije jasno što iz toga kupusa od 30. stranica treba naučiti :D
unaprijed zahvaljujem ;)
Može me netko uputiti na odgovore za sljedeća pitanja:
1. Zaduživanje jedinica lokalne samouprave(jel se ovdje misli na postupak zaduživanja sa strane 284 HFS-a?)
2. Financiranje lokalnih i područnih samouprava..(jel se ovdje misli na poreze, korisničke naknade, meuproračunski transferi, zaduživanje...strana 649 fpfz)
3. Koji su uvjeti za zaduženje jedinica lokalne samouprave(jel to isto kao i nečela zaduživanja lokalnih jedinica?)
Hvala!
1. i 3. su cini mi se ista pitanja. A odgovor je na 283-5 str., 326-7 str. Uvjeti su isto sto i nacela.
2. Da, to je to. :thumbup: Plus jos iz HFS mozes reci sa 330-1 str. izvore prihoda zupanija, gradova i opcina.
Kolege,imam par pitanja, pa ako biste mogli odgovoriti ukratko?
1. Struktura porezne uprave?
2. Smjernica o spajanju?
3. Javnoprivatno partnerstvo?
4. Problemi kod oporezivanja kod internet trgovanja?
5. Razlika izmedu konacnosti i pravomocnosti?
6.Stalna poslovna jedinica?
Hvala!
1. organizirana je unutar ministarstva financija a čine ju središnji ured sa sjedištem u Zagrebu,20 područnih ureda i 121 ispostava porezne uprave
3.ukratko to ti je suradnja između javne vlasti i privatnog sektora.temeljna karakteristika JPP-a je da infrastrukturu financira privatni sektor i ona nije u posjedu javnog sektora,javni i privatni sektor surađuju zajedno na temelju ugovra,oba mogu očekivati bolje rezultate te je posijeljena odgovornost među njima i dijeljenje troškova,svaki od njih u tome zadržava svoj identitet..onda imaš još prednosti i nedostatke JPP-a al ne znam to točno mislim da ti je to tam negdje na 700 i nekoj strani knjige...
to je to kaj znam...a za ovo konačnost i pravomoćnost mislim da je to ak je nešto konačno znači da se protiv toga više ne može uložiti pravni lijek,a pravomoćno znači da od trenutka kad postane pravomoćno da se može uložiti žalba i pobijati neki porezni akt žalbom..valjda..nek me netko ispravi ako nije tako...
5. Razlika izmedu konacnosti i pravomocnosti?
Hvala!
KONAČNI AKT - ne moze se pobijati žalbom odnosno onaj akt protiv kojeg u poreznom postupku nema zalbe
PRAVOMOĆAN AKT - ne moze se pobijati niti zalbom niti u upravnom sporu.
pedalina25
18-02-2010, 23:54
da li mi netko može reć uvjete za podjelu dotacija, ne kužim jel to treba iz hfs-a ili fpfz, užas i pliz da li se korisničke naknade osnose na onu podjelu u fpfz ili iz hfs-a da u nju ulaze komunalne naknade i komunalni doprinos, stvarno ne kužim, ak netko pliz zna nek pomogne...
sretno svima slj tj...
Consigliere
19-02-2010, 16:56
Uvjete treba iz HFS, to su ona dva članka.
Misliš str 320 48 i 49 članak?
ceeky_m@nkey
19-02-2010, 17:55
Jel mi netko može jednostavno objasniti što je porez po odbitku pri oporezivanju dobiti? Puno hvala!
lukalovro
20-02-2010, 10:54
Evo ovako sam ja to shvatila:
primjerice: ukoliko neki poduzetnik(iz Republike Hrvatske) traži uslugu istraživanja tržišta od neke strane (inozemne) firme on je taj koje će na to platiti porez na dobit,bez obzira što je dobit ustvari ostvarila inozemna firma koja je uslugu obavila. Dakle,porez neće morati platiti ta inozemna firma, već onaj koji je uslugu od te firme zatražio. Bitno je da tuzemni isplatitelj plaća porez. Plaća se po stopi od 15%. Važno je reći da je osnovica tog poreza bruto iznos naknade koju isplatitelj(tuzemni) plaća nerezidentu(inozemnom primatelju).
nadam se da sam barem malo objasnila...
lukalovro
21-02-2010, 17:12
Postoje dvije izmjene proračuna:rebalans i virmaniranje. Kod virmaniranja se sredstva jednog proračunskog korisnika smanjuju, a drugome u tom iznsu povećavaju. Dakle, na neki način radi se o "preljevanju" sredstava od jednog na drugog korisnika. Kod rebalansa dolazi do promjene u visini rashoda i prihoda!
nadam se da sam pomogla
Consigliere
21-02-2010, 21:51
Rebalans je izmjena proračuna a virmaniranje je dopuna proračuna.. a ostalo se slažem s lukom i lovrom... ;)
Stella55
22-02-2010, 09:35
jel mi moze netko napisat bilo kakve dojmove o prof mijatovicu??tnx
Kod njega je sve po kratkom postupku. Zove 3 unutra, svakome po 3 kratka pitanja, znaš - ne znaš i to je to. Nije sad da ruši odmah, malo pomaže, ali ne previše. Takav režim je dobar ako nisi baš sve naučio pa ako ti pogodi pitanja, super. Ostali prof. na katedri idu baš po dijelovima gradiva pa je puno iscrpnije.
one_perfect_girl
22-02-2010, 13:15
Imam par nejasnih pitanja... Ponavljam sad po Simovicevim pitanjima s prve strane, pa sam naisla na 3 na koja ne znam odgovor, a i ne znam ih bas naci u knjizi. Pa ako itko moze pomoci, bila bih mu zahvalna!!!
1.) Mirovinski stupovi - nasla sam to na jednom mjestu ali mi se cini premalo, pa ako mi netko moze to ukratko izloziti ili me uputiti gdje da to nadjem?
2.) Koja su 4 uvjeta zaduzivanja jedinica lokalne samouprave?
3.) Teorija Kurta Schmita?
Hvala Vam svima unaprijed, pomagajte, jer kakve sam srece ako to ne naucim, bas ce me to zapasti... :D
1) zabrana inozemnog zaduzivanja
2) destiniranost sredstava
3) ogranicena visina zaduzivanja
4) nadzor vlade nad zaduzivanjem.
To ti je u HFS na 283 str.
Imam par nejasnih pitanja... Ponavljam sad po Simovicevim pitanjima s prve strane, pa sam naisla na 3 na koja ne znam odgovor, a i ne znam ih bas naci u knjizi. Pa ako itko moze pomoci, bila bih mu zahvalna!!!
1.) Mirovinski stupovi - nasla sam to na jednom mjestu ali mi se cini premalo, pa ako mi netko moze to ukratko izloziti ili me uputiti gdje da to nadjem?
3.) Teorija Kurta Schmita?
Hvala Vam svima unaprijed, pomagajte, jer kakve sam srece ako to ne naucim, bas ce me to zapasti... :D
1.stup se temelji na sustavu međugeneracijske solidarnosti-zaposlenici uplaćuju doprinos za mirovinsko iz svojih plaća pa se iz tih doprinosa istovremeno isplaćuju mirovine. Plaćanje tih doprinosa je obvezno.
2.stup se temelji na sustavu kapitalizirane štednje-koji postoji kod privatnog mirovinskog osiguranja, tako uplaćeni doprinosi se štede i ta privatna osiguranja ga ulažu kao kapital u dionice, nekretnine...a iz tog kapitala se poslije isplaćuju mirovine
3.stup je isto što i drugi-privatno mirovinsko osiguranje, samo što je drugi stup obavezan, a treći nije. Taj treći stup je čisto stvar nečijeg izbora, dok se doprinosi za prva dva stupa moraju plaćati-jer tako država kaže.
a ovo Kurt Schmit ti je smatrao da na porast javnih rashoda velik utjecaj imaju političke stranke,interesne grupe i birokracija...tolko ja barem znam o tome...
počeo bih danas učiti za rok u 4.mj.Dali mi može netko preporučiti skriptu po kojoj većina uči i u kojoj je dobro obraženo gradivo!!!???hvala vam unaprijed
Ona skripta od 219 (cini mi se) stranica bi trebala biti dovoljna...ja sam ucio po njoj i prosao na zadnjem roku..
Sretno!
počeo bih danas učiti za rok u 4.mj.Dali mi može netko preporučiti skriptu po kojoj većina uči i u kojoj je dobro obraženo gradivo!!!???hvala vam unaprijed
ako vec danas pocinjes za 4 mjesec uciti preporucila bi ti da si iskopiras obje knjige i da ih pocnes citati, nijedna skripta nije potpuna,pa ti se lako moze dogoditi da padnes na piitanju kojeg nema u skripti.ja sam ucila po knjigama,mnogo je lakse za shvatiti,a gradivo je pitko i citljivo. ja sam jednom procitala obje knjige,pa si uzela pitanja od profesora kod kojeg sam se zapisala i naucila ih.:mhm:
-edit-
http://img373.imageshack.us/img373/4258/tema2na2.jpg
--očišćena tema--
Malecka (http://www.pravokutnik.net/forum/member.php?u=4284)
Kolege, imam jedno pitanje što se tiče gradiva, jel trebam učiti carinski sustav, javne izdatke i dugove, znam da ovo ostalo treba, jel može netko pomoći???
ima li nekih dijelova koje ne trebamo znati?
sve ovisi o tome kod kojeg profesora ideš. odaberi i uči po pitanjima s ptk.
npr. ja sam kod tereze preskočila više od pola hrv,fiskalnog sustava-pogotovo carine(taj dio sam istrgnula i bacila u smeće :D ), pristojbe, javne izdatke i dugove (mislim da tu ima samo jedno pitanje), a iz prve knjige se može izbacit povijest (mislim da to za sve prof. vrijedi). još sam preskočila porezno savjetništvo, jer to uglavnom mijatović pita i još neke dijelove koji se ne spominju u pitanjima.
barutmary
14-03-2010, 11:53
koliko često pitaju povijesni dio? meni se to uopće ne čita...:unsure:
Kolko sam cula samo simovic pita povijest.
hej ljudi!
učim financije i zapela sam na par pitanja pa ako netko zna odgovore...
porezni pluralizam i monizam?
kako se ustrojbeno organizira porezna uprava?
hvalaaaaaaaaaaaaa :)
porezni pluralizam-porezni sustav koji se sastoji od više poreznig oblika,a monizam-oporezivanje samo jednog poreza(rijetko se primjenjuje)
a porezna uprava ti se dijeli na:središnji ured(sjedište u ZGB),područni uredi(21) i ispotave(121)
Precious
21-03-2010, 18:53
Ljudiii help!! Krenula sam po knjizi u nadi da ću stići, međutim, ide presporo..a ispit je za 3 tjedna..
Imam skriptu od 219 strana i zakone koji sam našla u NN.
1. Da li ta skripta obuhvaća i fiskalni sustav?
2. Da li se stigne to naučiti u 3 tjedna? ??
.. i pošto ne znam kod koga ću doći na usmeni, a ne znam da li ova šema sa tajnicom vrijedi i ako prijavljujemo ispit putem studomata..
3. Da li je ta skripta ok neovisno o tome kod koga se odgovara ?
4. Postoji li još koja skripta koju bih trebala proći??
Hvalaaa
1. da
2. kazu da se moze
za tajnicu - mozes je zamoliti, ali ne znaci da ce te 100 % staviti
3. opcenito skriptu bi bilo dobro dopuniti knjigom, jer fale neki dijelovi/nepotpuni, a za pojedine profesore- imas na prvim stranicama ovog topica pitanja i dojmove za svakog od njih pa je to dosta dobar orjentir
4. za dr. skripte ne znam
ja sam otišla moliti tajnicu jučer. odgovor je bio kratak i jasan: ako imaš prosjek 4.2, seminarist si, ili ideš treći put..ti studenti mogu birat profesora...
molim vas za jednu info...imam onu skriptu od cca 217 strana...bio sam kod pof.mijatovića na konzultacijama,saznao da sam kod njega sad u 4.mj.na ispitu,i dao mi je neka pitanja njih 100 sa kolokvija mislim...dali mi je dovoljna ta skripta i proći po pitanjima jer sam čuo da uglavnom pita ista pitanja....hvala :mrgreen:
one_perfect_girl
07-04-2010, 11:22
I meni ako nije problem - littlemermaid1612@gmail.com
Ja mislim da ce ti ta skripta i pitanja biti dosta. Znam dosta ljudi koji su polagali samo po skripti i cak dobivali dobre ocjene. Ja se doduse to ne usudim, ucim po knjigama i pitanjima pa kako bude. Tebi sretno, ja sam isto na ovom roku kod Mijatovica! :)
porezno-pravni odnos je širi od porezno-dužničkog. porezno-pravni je odnos između poreznog tijela i poreznog obveznika, u kojem ne mora postojati dug poreznog obveznika (platio je porez). znači porezno-dužnički odnos prestaje plaćanjem duga (zato što je to odnos između poreznog tijela i poreznog dužnika/jamca) a porezno-pravni odnos i dalje ostaje. ne sjećam se gdje je to u knjizi :/ ali nadam se da sam ok objasnila, meni bi isto dobro došao podsjetnik :D