View Full Version : IV. Izborni Predmeti
Pravokutnići
11-05-2005, 13:55
Molim neka mi netko ukratko opise ispite iz sudske medicine i psihologije, da li ruse, koje su ocjene i eventualno ako imaju neka omiljena pitanja koja vole ponavljati. Takodjer me zanima je li za sudsku psihologiju dovoljna samo ona skripta ili treba naucit i odabrana poglavlja iz Petza,kak je navedeno u literaturi.Unaprijed hvala. :?
ovako...psihologija- (na forumu sam napisala nekoc ta pitanja, sad cu se probat prisjetiti...) ima svojih 5-6 pitanja sto pita. inace je usmeni, ali ako se skupi vise od 10 ljudi daje pismeni. pitanja: stres (kod kd), selektivna percepcija, anketa i pr. kako bi proveli za slucaj koji da, deskriptivna i normativna metoda (iz dijela iz knjige) i 3 pr (ono zene sutkinje daju vece kazne za sexualne delikte...), mislim samoopazanje i ona podijela 7 komada predzadnje poglavlje u skripti. ne trebas uciti sva ona silna imena, sam definicije i pr. svi dobiju 4 ili 5
medicina- e sada, imas dva tipa koji pitaju- za jednog ti je dosta skripta ona od 10 strana pita (to je pito i u pon i u pet na jednom roku) mrtvacka hladnoca i sasusenost, vjesanje, brazde kod vjesanja i davljenja, agonija, ubodna rana, mrtvacka ukocenost, rana sjekotina..sad se ne mogu vise sjetit... uglavnom odgovaras 1 minutu i svi dobe 5. kod drugog..e on je pitao cak i iz knjige ispitivao i 15 min i dijelio 3...no prodjes i sa onom skriptom sto imas kupit na faxu samo kod nje fali cijelo prvo poglavlje (agonija, vrste smrti i rani znaci smrti)
ispiti za dobit 5 :wink:
Zahvaljujem na iscrpnim informacijama,Leonisa. I jos jedno pitanjce koje zaboravih,je li moguce dogovorit s profesorima neki drugi dan za polaganje, jerbo su nam nasi pametni smisljaci rokova stavili isti dan u 6.mj 3 ispita koji mene konkretno zanimaju: izborna dva, te ako neslavno zavrsim na ovom roku - pomorsko. Vrlo mudro. Pa ti prijavi dva komada za 6. mjesec iliti "redovni rok" :x
nisu ti isti dan. npr. psiholohija u 11 mj je bila tek 10. 12.
sudska je bila ne onaj tjedan kad je po rokovima vec sljedeci.
tako da se ne poklapaju i mozes izaci na oba ispita.
nadam se da se pomorsko zavrsiti slavno za oboje :D
ultraviolet
12-06-2005, 18:08
kaj se uopce isplati uzeti na 4-oj od izbornih? ja bih definitivno uzeo engleski, kao i na svim godinama dosada pa mi jos dva ostaju. Jel OK europsko javno za nauciti i poloziti?
thx :thm:
evropsko javno ti je super ak si radišan i voljan 2 put tjedno 2 semestra pohaðat predavanja. ak si ljenèina koja ide na faks samo kad mora - nemoj! i dosta ti je komplicirana materija.
ok ti je socijalna politika kod bežovana i zrinšèaka (sa socijalnog rada). par predavanja (relativno zanimljivih) u 2. semestru i mala knjižica od kojih maksimalno dvjesto strana (normalnih strana bi bilo 50) dosta jasnog i jednostavnog gradiva za nauèit.
jako zanimljivi i isplativ izborni je sociologija prava kod kregara. umjesto klasiènog bubanja, koncepcija ispita je potpuno drugaèija. par predavanja na kojima studenti izlažu temu koju su dobili za referat i temeljem toga dobivaju ocjenu (4 ili 5!) i bonus na kraju - moguænost diplomskog kod kregara (koji je inaèe vrlo teško dobit jer je èovjek super na diplomskom - ne gnjavi skoro niš).
eto, to su ti moji prijedlozi. da, jezik je super ideja, bilo njemaèki bilo engleski.
evropsko javno ti je super ak si radiťan i voljan 2 put tjedno 2 semestra pohaðat predavanja.
Dakle, nema europskog javnog za mene :mrgreen:
I ja sam mislila uzeti engleski, a za ostale ne znam. Jel netko bio kod Sokola na njegovim izbornima, cujem da je to skroz lagano?
ja bila na uvodu u pliticke znanosti....dosadno,al lagano,ful
Kako doci do prvog poglavlja skripte iz sudske medicine? Bed mi je, nema nigdje knjige za posudit,a nisam bas toliko ocajna da cu dat 320kn za knjigu iz izbornog!
po faxu ti kola skripta od 10-ak stranica. u njemu je i to prvo poglavlje. nazalost, skriptu sam vratila i vise ti je nemam
europsko javno je i ove godine bio obvezan predmet, ali je polaganje bilo fakultativno. nex year je obvezan.
najlaksi: sudska medicina (ak dodjes onom ok profesoru na b. pricas 2 minute dva pitanja koja naucis u skripti od 10 strana, no imas i verziju od 45 strana- ja sam obje..neznalica!), kriminalistika (vecina ni ne uci, ja jesam..nemres dobit manje od 5), politickie znanosti su next one on top 5 (ja ih nisam imala, ali vele pisarija od par stranica), pa sudska psihologija, (skripta od 45 stranica- nemres dobit manje od 4) i jezik (nisam imala, svi vele da je pljuga!)
sve skripte, navodno, mogu se naci na faxu u fotokopiraoni
Da, zaista je sudska psihologija ispit za dobit 5! Posebno ako dobijes mig na Pravokutnikovom forumu o najvjerojatnijim pitanjima - hvala Leonisa! Rijesih to jucer i da, s 5! Super. Evo pitanja, koga zanima: 1.percepcija i determinante percepcije, te primjeri za te determinante, 2. stres kod k.d. i njegov utjecaj na iskaz oèevica, 3.normativna i deskriptivna metoda i 3 primjera, 4. kriteriji za procjenu vjerodostojnosti svjedoèenja i objasniti svaki (to je onih 7), 5. aktivno i pasivno pamæenje i kako koje utjeèe na davanje iskaza.
Eto, bio je pismeni, 5 pitanja, 45 minuta, 11 studenata, 3 petice, negdje 5 èetvorki i ostalo trojke. :thm:
Kako doci do prvog poglavlja skripte iz sudske medicine? Bed mi je, nema nigdje knjige za posudit,a nisam bas toliko ocajna da cu dat 320kn za knjigu iz izbornog!
Ako ne uspiješ doæi do skripte, možeš u Gradskoj knjižnici posuditi knjigu "Sudska medicina za pravnike", ja sam po njoj radila dio za diplomski, a i kad sam spremala taj ispit radila sam po tome. Nemoj ni u ludilu knjigu kupovati. I naravno, nemoj se previše ubijati s tim, to se prolazi bez problema. :thm:
Ja preporucam i Uvod u politicke znanosti. Skripta ima 7 stranica, informativna i lako pamtljiva :lol: A Jelusic je super lik. Ali ispit nije sprdacina, postavi ti bar 5-6 pitanja sto mi je ok jer ako te bar nesto ne pita ne kuzim smisao ispita (pa bio i izborni). Osim da se i tu naplati prijavnica :lol:
hm, ja sam totalno zaboravila da mi je ostao još jedan izborni za položit i to sudska psihologija. ali vidjeh na popisu literature da to više nije samo skripta nego i par sto stranica neke knjige. jel ima netko informacija o tome?
skripta ti vrijedi!!
to sto pise...
al ispituju dva tipa- jedan po knjizi, drugi po skripti. ali i taj po knjizi kaj pita, znas dovoljno i po skripti. uvijek ako dobis njega mozes odustat. onaj na B. je ok. dobis 5! kod ovog drugog su bas odgovarali i dobijali 3.
inace ne znam nikog ko je ucio po knjizi. nikog!
Zanima me procedura oko kriminalistike: da li je usmeni ili pismeni i da li se dopušta izlazak "na crno" dok još nije èista 3. godina? Znam da je prošlih godina prof.Horvatiæ (ili Josipoviæ?) zabranio Modlyju ispitivanje unaprijed. Hvala!Kaj se optereæuješ s tim za taj ispit de facto ne moraš ni uèit jer je Modly takav lik da umreš od smiijeha.Uglavnom ispit je usmeni i nisam èuo da je to itko pao ma koliko mu slabo znanje,a usput se i nasmiješ Modlyu jer takvog još nisam upoznal u svom fala bogu dugotrajnom studiranju!! :thm: :thm:
Kao prvo, thanks svima koji su postali ovdje jer mi je sad dosta lako izabrati izborne (one lake, naravno :lol: ).
Imam pitanje, vjerojatno Ìe vam biti blesavo, nisam sigurna èak ni da li ovjde spada, al ako otvorim novi topic, modsi Ìe mi glavu otkinut LOL
Anyway, upisujem parcijalu èetvrte, mogu upisat 4 predmeta, zanima me da li mogu upisati 3 izborna+neki obvezni (npr uprava)? Ili samo jedan izborni i 3 "velika"? Znam da zvuèi moŞda blesavo, al sam uvijek zbunjena kad doðe do tih nesretnih upisa, uh!
Btw broj mjesta na izbornima nije limitiran, ili? Da ne bi bilo da su mi veĂŚ svi pokupili lakĹĄe izborne, uh!
Znam da ovo sve zvuèi dosta ziheraťki, ali i znate sami kako je na naťem faksu-opeèeť se pa si poslije oprezan ko neka tetkica ;)
Izvanredni studenti mogu upisati bilo koji izborni predmet bez obzira na popunjenost.Ja sam izvanredni i upisala sam sudsku medicinu i psihologiju, te kriminalistiku i to preporucam svima koji zele brzo i lako poloziti izborne! :wink:
Hvala!
Da sudska se prijavljuje gdje i KP, :thm: kod gospoðe Mihelj.
bebichica
21-11-2005, 15:39
hmm, vidim da se bas i ne odgovara na pitanja, a ja ih imam hrpu...
kako do skripte iz sudske medicine, psihologije, uvoda u politicke znanosti, sta se radi na engleskom...izvanredni sam i bas razmisljam sto uzeti, pa ce mi odluka ovisiti o skriptama koje uspijem nabaviti...eh, da, i sto moze na crno:)
bila bih jako jako zahvalna ako ima koja dobra dusica koja bi mi mogla pomoci...
Skriptu iz sudske medicine i psihologije mozes nabaviti kod nas na tmt 14 u knjiznici..
Super su i stvarno su dovoljne..
Suska medicina se polaze na Ĺveliki kuracalati..postoje dva profesora, navodno neki gori i neki bolji. Po mojem iskustvu, taj je ispit super prilika da si malo poboljsas prosjek, uglavnom se dobiva 4 ili 5 :smt038
Suska psihologija ti je na socijalnom radu, u Nazorovoj, obicno je pismeni od pet pitanja pa koliko ih napises toliko i dobijes..
Oba se ispita mogu polagati i prije nego ocistis trecu, tak da nemas beda za to..
Sretno
Nemoj si jos nabavljati skriptu iz sud. psihologije, prof. je rekla da ju jos malo razradjuje i da ce se onda moci naci u knjiznici kod Zdravka, a to bi navodno trebalo biti kroz neka 2 tjedna. Nedavno sam slusala sud. medicinu i koliko znam ne daju polgati bez ociscene godine - ocito se nesto promjenilo na gore. :smt012 , a za sud. psihologiju jos nista nije receno.
posto je vrijeme upisa zavrsilo, i obavijest na vrhu podforuma izgubila je smisao. no da ne nestane forever, postam je ovdije..
( http://www.pravo.hr/pop )
NeĹĄto novih/starih konkretnih/korisnih stvari za studente - jedan od novih izbornih predmeta je "Pravo osiguranja".
Znamo koliko je osiguranje u svim svojim oblicima vaŞna stvar i bit Ìe bitno svakome od nas èime god se budemo bavili u Şivotu.
Stalno se (s pravom) Ĺžalimo da rijetko kada uèimo praktiène stvari na Fakultetu, a kada ih i radimo, moramo napraviti joĹĄ hrpu nepotrebnih i biti pod stresom zbog prolaza/pada. Ĺveliki kuracto se sve moĹže osigurati, ĹĄto je premija, "kasko" osiguranje, Ĺživotno osiguranje itd. - zanimljiva materija za svakog studenta prava. "NadleĹžna" katedra je ona za Pomorsko i opĂŚeprometno pravo, a s ispitivaèima ĂŚete se kad upiĹĄete ovaj izborni dogovoriti oko detalja sluĹĄanja/polaganja i literature.
ima li netko skriptu iz sudske medicine?
ili knjigu, cula sam da ima samo 70 stranica za nauciti, iako mi to zvuci nevjerojatno.
Odi kod Zdavka u knjiznicu (TMT 14), kod njega mozes kupiti skriptu za sudsku mendicinu, rukom pisana i to je za rjesavanje tog predmeta potrebno. :smt006
Kriminalistiku moĹžeĹĄ polagati svaki utorak kod prof. Modlyja, samo pola h prije uzmeĹĄ prijavnicu, odneseĹĄ kod tajnice kod koje se prijavljuje kazneno, ona lupi Ĺžig (ili neĹĄto napiĹĄe na nju, ne sjeĂŚam se viĹĄe :smt003 ) i s tim ideĹĄ u GunduliĂŚevu, daĹĄ profesoru prijavnicu i odgovaraĹĄ. Za sudsku psihologiju ne znam moĹže li se polagati svaki tjedan.
Za kriminalistiku nazovi tajnicu i pitaj je li profesor poèeo pitati. Ja sam htjela potvrdit prijavnicu prije tjedan dana i tajnica mi je rekla da je bio na operaciji i da Ìe valjda doÌi krajem mjeseca.
merlinka
24-02-2006, 17:26
ak ti je bila draga sociologija (i ako nije) preporuèam izborni kod kregara- sociologija prava. predavanja poèinju u 3. ili 4. mj. samo treba dolazit redovito (a nema svaki put jer je on jako zaposlen) a ispit se sastoji od toga da napiťeť referat i preprièať ga na predavanju. ak ne dolaziť na predavanja onda se uèi iz nekakve pusiÌeve knjige *faca gaðenja* no to nije potrebno jer je ovo s predavnjima i referatom stvarno minimalan trud
Ja ti tkoðer mogu preporuèiti sociologiju prava stvarno je potreban minimalan trud, a i Kregarova predavanja su mi bila zanimljiva (nekad predaje kregar, a nekad studenti preprièavaju svoje referate)
Lara Car
25-02-2006, 00:41
ma kakav 3 i 4 mjesec,pa to mi je zadnji ispit,neÌu zbog izbornog èekati mjesec dva :smt018
al hvala na sugestiji,naŞalost,primarno mi je moguÌnost da izaðem na njega u roku od 2 tjedna :smt012
jacktheripper
20-03-2006, 19:55
sudsku mozes kupiti na faksu. 20kn kod djede. :smt006
Knjiga iz kriminalistike????? :smt103
Ona iz Rijeke od 200 stranica? Pobogu, pa to je izborni....
jacktheripper
30-03-2006, 21:40
Za ispit treba znati str. 160-310. iz te knjige. Ljudi koji su bili na ispitu su rekli Krapcu da je Modly rekao da samo to treba znati za ispit i ovaj samo to ispituje. Ali pita sve iz toga. Moze se dosta brzo i to naucit, no nije kao kod Modlya. :smt011
Jel ima netko izborni iz meðunarodnog radnog i socijalnog prava? Ăini mi se da tog nema puno.
:smt005 :smt005 :smt005
you don't want that for izborni... are you insane in the brain? :smt011
jesi èitala knjigu iz rsp? onaj dio o MOR i opÌenito mrsp? taj dio je meni sve samo ne zanimljiv. i tko bi htio joť jednom posebno uèiti kad je donesena npr. konvencija kojem je zabranjena upotreba bijelog fosfora u industriji? i sliène gluposti...
Ma i meni je to dosadno, ali bilo mi je i puno dosadnijih preedmeta. Ima ga dosta malo pa nije tako straĹĄno. JoĹĄ ĂŚu malo razmisliti i raspitati se.
a recimo management? engleski? arbitraĹža? to su ne prezahtjevni a nisu totalno dosadni
izvanparnièno i javnobiljeŞnièko su full korisni ali s njima Ìete imati poprilièno posla, jer je literatura opťirna, zakoni su se mijenjali
ali preporuèam ako vam se ne Şuri
Lara Car
12-04-2006, 11:57
FriĹĄke impresije sa ispita iz MenadĹžmenta :smt003
pitanja-ťto radi menadŞer (cilj je viťak),razlika upravljanje i voðenje,kako bi ja vodila i motivirala podreðene,vjeťtine koje se traŞe kod menadŞera...
uglavnom,vrlo ugodno i bezbolno :smt002
toplo preporuèam :smt001
Kad netko tko zna kakve informacije o polaganju ispita iz sudske psihologije, procita ovu poruku, molim da mi napiĹĄe nekoliko korisnih informacija - gdje nabavit skriptu, kakva pitanja se javljaju na pismenom, kakva na usmenom, i najvaznije od svega-kojih datuma se polaĹže ispit, a gdje i kad se prijavljuje.... Hvala puno!
Kolko se sjeÌam skriptu je moja frendica kupila na TMT 14, mislim na 1. katu-al to nije ziher. Rokovi za ispit nisu unaprijed odreðeni, pa kad se odluèiť trebať prijavit ispit i onda zvrckat stalno da vidiť kad se je gospoða profesor udostojila zakazati rok za ispit. Usmenog nema, jedino ak si na granici, ali i to je onda jako smijeťno. Žena je stvarno ok i uopÌe ne davi...Navodno ima 5 pitanja koja se stalno pojavljuju na pismenom...al nemoj se u to pouzdat , jer kad sam ja bila naravno da nisu bila ta.. uglavnom onu skriptu koju nabaviť dovoljna je za 5-mislim da ima kojih 50-ak str. ak me sjeÌanje dobro sluŞi! A prijavljuje se na TMT 14, 2. kat desno, kod gðe. RuŞice Mihelj
Kad netko tko zna kakve informacije o polaganju ispita iz sudske psihologije, procita ovu poruku, molim da mi napiše nekoliko korisnih informacija - gdje nabavit skriptu, kakva pitanja se javljaju na pismenom, kakva na usmenom, i najvaznije od svega-kojih datuma se polaže ispit, a gdje i kad se prijavljuje.... Hvala puno!
Profka Ajdukovic uvijek odrzava ispite kada ima konzultacije, a to bjese utorkom prosle ak. godine. Ispit je pismeni ako je vise ljudi, a to je bio slucaj kad sam ja polagala. pet pitanja, uglavnom uvijek na istu foru, cuvala nas je plaha asistentica pa se dalo iskoristit i salic, kao npr. ja. I dobit petaka jos uz to. Skriptu kupis za dvajst kuna kod strica u knjiznici na tmt 14 i nemoj se gnjavit s nikakvim knjigama i pomocnom litreraturom. Ovo je ipak izborni predmet :smt002 i jos k tome pljuga... :smt005 .Inace, prof Ajdukovic je jedno nevidjeno simpaticno i pozitivno stvorenje, primjerak kakav necete naci na Pravnom faksu...
Mislim da ove godine nema odgovaranja kod prof. Ajdukovic na njezinim konzultacijama, bar ona to ove godine nije rekla na predavanjima. :smt009 Dan ispita bude objavljen na oglasnoj ploci, a to bude unutar roka koji stoji u vodicu za izborne predmete. Inace, sve prehodno navedeno i dalje stoji. :smt003
Oglasnoj ploci u Gundulicevoj kod kabineta prof. Modly stoji oglas da se konzultacije za krimnalistiku odrzavaju cetvrtkom 10.30 - 12.30. :smt002 Ali ne pise tko te konzultacije odrzava. Duboko se nadam da nam se oporavljen i zdrav vratio prof. Modly! :smt003 :smt023 Ako netko ima kakvu informaciju o tome da li se radi o povratku prof., molila bi za tu informaciju. :smt006
donkihot
12-05-2006, 10:57
Da li mi mozda moze netko reci kojim danom se polaze uvodu u politicke znanosti i kod koga, te otprilike kakva su pitanja. Imam neku skriptu od 18 strana i zanima me dal je to dosta. Treba prijaviti ispit negdje ranije?
Hvala i pozdrav
Za skripte iz izbornih predmeta je najbolje otici na ispit ili na konzultacije jer se tamo uvijek nadje netko tko ima skriptu.
Ako netko ima skriptu iz uvoda u politicke znanosti neka mi se javi na pm!!!! PLEASE!!
i za mene!
Skriptu moŞete nbaviti svaki èetvrtak kad vam JeluťiÌ ima ispite, jer se nadje barem jedna osoba koja vam to uèi po skripti.
Inaèe,vidjela sam skriptu, ima 7 stranica; tu su vam samo izvaðeni djelovi koji vam se u knjizi nalaze u kvadratima(kao neki saŞetak), tako da moŞete uzeti i knjigu i uèiti samo ono ťto vam je zaokruŞeno.
Moja preporuka vam nije da uèite po skripti, jer je ĹĄtura i nemate pojma o èemu prièate. Kad sam to odgovarala, sa mnom su bile joĹĄ dvije kolegice koje su uèile po skripti, dobile su 3. Ja sam znala baĹĄ koliko i one, ali sam proèitala i ostali dio knjige(oko 100 str. Ĺveliki kuracta je to nama pravnicima koji prevaljujemo one tisuĂŚe i tisuĂŚe stranica :smt001 ) i stvari su mi bile puuuuuno jasnije. Dobila 5.
:smt003 :smt006
zaboravila sam napisati....
Ovo moĹžete polagati i "na crno". :smt004
Ako netko ima skriptu iz menagementa, molila bi da se javi da kopiram. Hvala!
Par pitanja u vezi uvoda u politicke znanosti:
- polaze li se samo kod Jelusica ili moze i kod Sokola?
- treba li se drzati rokova ili se moze doci i na konzultacije?
- ako se moze odgovarati i na konzultacijama moze li se samo pojaviti i odgovarati bez da prethodno dogovoris ispit, odnosno koji je sistem prijavljivanja?
- teba li gledati ista od one hrpe dodatne literature ili samo onih 150 stranica iz knige Harrop/Hague/Breslin?
hvala :smt020
mislim da ti je Sokola jako teťko uhvatiti. Jednom sam èekala neki popis u "njihovom" hodniku i bila je neka kolegica koja je èekala za ispit. Rekla je da je hvatala Sokola skoro 3 mjesca za ispit, na kraju izgubila strpljenje i otiťla kod JeluťiÌa. Ako bať hoÌeť kod njega, sretno!!!
Ovo dalje piťem za JeluťiÌa, jer za Sokola ne znam. Ne treba se drťati rokova, dodjeť kod njega na konzultacije, èetvrtkom u 10.30 i to je to. Samo pazi da to ne bude èetvrtak kad ima ispite iz Ustavnog prava jer onda ne pita izborni.
Sistem prijavljivanja? Nema prijavljivanja. Ne trebať se niťta dogovarati,nauèiť i odeť. Dobijeť odmah Şig u indeks.
Nikakva dodatna literatura!!! Samo onih 150 stranica. Vidjet Ìeť kad poèmeť èitati,ima i medju tim stranicama dosta stvari koje su besmislene, to preskaèeť. On ti pita vrlo konkretna pitanja, nema onih "muljaŞa" u kojima autori iznose neke svoje stavove niti primjere za neke zemlje. To ne trebať niti èitati.
good lack!!! :smt001
pitanje je: koliko ĂŚe mi dugo trebati za spremiti menagement. Upravo sam skuĹžila da tu knjigu imam. Ima preko 600stranica!!!!!
:smt009 :smt009
Eto i ja danas dala S.medicinu...Bilo je ok,ucila po skripti ...fakat me sram priznat al jos uvijek nisam saznala prezime profesoru al mislim da je na S...
Pitao me ubodne rane,agonija,samoubojstvo...
Nista strasno!
Uzivajte :smt002
jacktheripper
26-06-2006, 10:53
Ograniceno je brojem pa prvo odu sud. medicina i sud. psihologija, te kriminalistika. Tako da oni koji prvi upisu dobiju bolje izborne.
No, moj savjet je ne upisat u indeks izborne nego otici samo na prvo predavanje i reci profu da te stavi na popis. I to je to. Stana je samo formalnost. :smt006
D.D
ne trebať znati nikakve teoretièare. Ne ide prof. toliko detaljno! Njegova pitanja su ti tipa:
- nabroji politièke kulture, objasni participativnu...
Pita konkretno èinjenice, nema pitanja tipa kako se razvijala politièka kultura u Keniji ili slièno, niti traŞi da odgovoriť viťe od onoga ťto je pitao. Dakle ne trebať se "naviti" i isprièati sav sadrŞaj iz tog naslova. Vrlo je jednostavno; on pitanje, ti odgovor, i tako otprilike dva ili tri puta!
Ljudi trebam savjet! jel moguĂŚe spremit javnobiljeznicko za 5 ili 6 dana?
Znam da Dika nije profesor koji davi, ali ipak mi nije svejedno doci pred njega i trabunjat gluposti nakon sto sam gpp polagala kod njega i dobila visoku ocjenu.Ako je neko isao na taj izborni nek mi javi, da znam da li da to ipakostavim za jesen.Tnx, unaprijed!
premda je to vrlo subjektivno, ja mislim da ne može. Ja sam to polagala po njegovoj onoj skripti, al sam išla na predavanja i rekao je da treba još neke članke i ja sam to nadobuno, ali potpuno bespotrebno, učila.... a ne znam više koliko točno mi je trebalo, 2 ili 3 tjedna.... dobro, ja sam učila i više nego što je trebalo, ali mislim da je teško to strpat u par dana....
premda je to vrlo subjektivno, ja mislim da ne može. Ja sam to polagala po njegovoj onoj skripti, al sam išla na predavanja i rekao je da treba još neke članke i ja sam to nadobuno, ali potpuno bespotrebno, učila.... a ne znam više koliko točno mi je trebalo, 2 ili 3 tjedna.... dobro, ja sam učila i više nego što je trebalo, ali mislim da je teško to strpat u par dana....
Monti, hvala za savjet.Buduci da sam imala problema oko litarature ostavila sam to za 9 mj.Jedino ako mi mozes jos reci, kakav je usmeni,jel zahtjevan..........ne da mi se bas ic na neki izborni koji moram spremat full ozbiljno.......Iz tvog posta sam shvatila da treba skriptu dobro znat a zakon bas i nije bitan, jel to tocno?Tnx!
e, sorry, nije me bilo na forumu...
da, zakon nije baš bitan, ja ga nisam radila... skriptu treba znat dobro, a sad jel zahtjevan - pa i nije neka cjepidlaka, al ne možeš baš muljat gluposti na ono kaj te pita... nije da sad sve moraš znat napamet od a do ž, ali moraš znat, ono, solidno...
Lara Car
26-08-2006, 15:50
ja se već dulje premišljam kaj uzet.... help
kak vam zvuči ; diplomatsko i konzularno pravo, razvoj međunar.prava, i kriminalistika....
ima ko kakav pametniji prijedlog :smt039
khm..pripazi i doooobro se informiraj, naime, neki izborni postoje samo kao mrtvo slovo na papiru :smt002 tek ukoliko se prijavi dovoljan broj zainteresiranih - postoji šansa da zažive :smt003
a može se dogoditi i da je literatura na engleskom :smt003
:smt006
( juhu kol'ko me ovdje nije bilo
:smt026 )
Dmitar Zvonimir
30-08-2006, 13:38
ja se već dulje premišljam kaj uzet.... help
kak vam zvuči ; diplomatsko i konzularno pravo, razvoj međunar.prava, i kriminalistika....
ima ko kakav pametniji prijedlog :smt039
Kaj se tiče predmeta vezanih uz mp, nekako mi je sve to sumnjivo što se literature tiče. Naime, knjiga od prof. Berkovića za Dipl. i konz. pravo ima nešto više od 350 stranica, a za Razvoj mp-a je neka knjiga na engleskom koja također ima 360 str. jer na hrv. jeziku nema ništa osim uvoda o razvoju mp-a iz knjige Međunarodno pravo I te nešto sitno iz Deganove knjige (također se radi o par stranica). Sve to može biti dvosjekli mač :smt011
Tri izborna - sudska medicina, sudska psihologija i kriminalistika su vjerojatno najpopularnija tri izborna jer su najlaksa. Imas neke skriptice i naucis za par dana.
Sudska psihologija se polaze u Nazorovoj, pa pretpostavljam da je netko od tamo.
upisala sam kao izborne sudsku medicinu, sudsku psihologiju i kriminalistiku.
u literaturi su za kriminalistiku navedene 3 knjige. po kojoj raditi?
za sudsku psihologiju pise da knjiga jos nije izasla :smt017
za sudsku medicinu sam u Profilu nasla 2 knjige, Osnove sudske medicine za pravo iz 96 (Zecevic, Skavic) i Sudska medicina i deontologija (Zecevic i jos neki) iz 2004 a u literaturi je naveden naziv Sudska medicina i godina izdanja 2001 :smt017
moze li itko pomoci iz ceg da ucim ova 3 predmeta?
puno vam hvala :smt001
Ta tri predmeta uči isključivo iz skripti. I više je nego dovoljno.
Ta tri predmeta uči isključivo iz skripti. I više je nego dovoljno.
odakle mi skripte :smt090
Kod onog covjeka na faksu - prvi kat, do knjiznice, nasuprot citaone - mozes nabavit skripte mislim za ova dva sudska izborna.
Sudska medicina i kriminalistika su ti iskljucivo usmeni ispiti. Inace, "predavanje" iz sud. medicine traje nekih 7-10 dana, pocetkom 11. mj., a kriminalistika samo zimski semestar. Moze ici polagati odmah nakon odslusanja predmeta ako imas ociscenu godinu, ne moze se vise na crno, bez obzira da li si redovan ili izvanredan. Za medicinu i pravu ne znam nista. :smt006
Sudska medicina i kriminalistika su ti iskljucivo usmeni ispiti. Inace, "predavanje" iz sud. medicine traje nekih 7-10 dana, pocetkom 11. mj., a kriminalistika samo zimski semestar. Moze ici polagati odmah nakon odslusanja predmeta ako imas ociscenu godinu, ne moze se vise na crno, bez obzira da li si redovan ili izvanredan. Za medicinu i pravu ne znam nista. :smt006
jel moraju izvanredni ići na predavanja iz s.medicine i kriminalistike? jel mogu izaći na ispit, a da nisam išao na predavanja?
Ne moraš ići na predavanja.
Robierre de Cochon
25-09-2006, 11:27
ZNA li itko išta za medicinu i pravo???je li itko imao taj izborni... :roll:
medicina i pravo u istoj rijeci - to je garant pljuga od ispita :-D
da vam malko olakšam muke - par pitanjaca s menadžmenta:
razlika menadžerske i poduzetničke funkcije, funkcije menadžera, opisati neku od tih funkcija...
marina_e
07-10-2006, 13:32
Da li netko zna kada počinju predavanja iz kriminalistike i sudske medicine i gdje se održavaju?thanks!
Sve ti pocinje pocetkom 11 mj., gledaj dobro oglasnu plocu za 4 god. Kriminalistika je do sada bila petkom na TMT 14 u 14, a medicina je na Salati, biti ce ti raspored na faksu i otprilike 10-tak puta ima predavanja, niti na jedna nisi obavezna niti tko provjerava. 8)
jacktheripper
21-10-2006, 14:48
prosle godine su predavanja bila samo petkom od 14-16:30h. Jedna od najzanimljivijih predavanja na kojima sam ja bio.Ne prica o gradivu,vec dogodovstine iz vremena dok je radio u policiji. Kako je lovio kriminalce, ispitivao ih, nalazio dokaze. Jako je duhovit i 90% vremena se sali. A i prepozna te ako si dolazio na predavanja pa na ispitu vecinom samo da 5.
toplo preporucam jer je prof. Modly totalna suprotnost profesorima pravnog fakulteta. Znaci zanimljiv, ugodan, ljubazan, humoristican. Covjek iz svakodnevnog zivota, a ne ustogljeni napuhanac koji ne dozivljava studente. (svaka slicnost s osobama iz stvarnog zivota je slucajna! :-D )
Mohikanac
21-10-2006, 15:17
Bio sam jucer. Nece biti prof. Modlya sljedeci petak, ni onaj poslije vjerojatno jer-.ide u Sarajevo i kasnije u Pristinu predavati. Svaka mu cast-nakon teske i zivotno opasne operacije srca ide predavati i sali se na svoj racun...Predsjednik je udruzenja kriminalista RH, predaje na Policijskoj akademiji, drzi seminare i referate na okruglim stolovima, surađuje na reformama s ravnateljstvom policije, psuje po svim strukturama, prica anegdote, voli represiju prema gamadi i teskim kriminalcima, zaobilazenje propisa ponekad da bi zadovoljio pravdu :-D Price zapocinju s isao moj Đuro pisati u...a zavrsavaju s nekim otkricem, potjerom medvjedice ili poantom za zivot.
Voli psovati da nas navikne (posebno kolegice) s kojom cemo bagrom i sirovinama imati posla u praksi-misli na stranke i djelatnike policije i drugih tijela. Dijeli i korisne seksualne savjete i upozorenja za koristenje seksualnih igracaka s opasnim sastojcima :)
Ali zgadio mi je zivot s pricom o zeni o 78 godina i mladicu...nisam dobro spavao :roll:
Slijedeci put - u petak za tri tjedna- imat cemo duze predavanje od 14-18 h i reci ce nam sto da naucimo iz knjige. Imate literaturu u vodicu-treba nabaviti Pavisic/Modly KRIMINALISTIKA 1999.. Dopusta fotokopiranje :)
Super je covjek-smijao sam se 2 sata najmanje-bolji je od onih stand up komicara kojih je sad hiperprodukcija. A i iskren je i otvoren.
Svaka cast Modlek! Imate moju naklonost i duboko postovanje, a to je rijetkost kod mene.
Ma kakve knjige iz kiminalistike? :lol: Ljudi dragi, taj se predmet polaze po skirpti. Pa sam prof. Modly kaze da se uci iz skripte, ne iz knjige/knjiga. Stoga, samo si skriptu nabavite. :-D
i ja bila na prvom predavanju iz kriminalistike, sasvim slucajno sam obratila pozornost na oglasnu plocu u petak u 13, 30 i primjetila da je prvo predavanje u 14,00. nemam pojma kad su to stavili.
uglavnom, iduca dva petka nema predavanja. dakle tek treci petak. (10. studenog) i koliko sam skuzila predavanja su od 14 do 18 sati. sto je dosta...iako je tip stvarno zanimljiv.
Nece ti toliko trajati predavanja, to bude samo iznimno kad od mora ici van Hrvatske predavati, pa onda da nadoknadi stavi koji put dulje predavanje, inace mislim da su do negdje 16, kako koji put. A taj sljedeci put vam je sigurno izninmo jer ga iduca 2 puta nece biti. :-D
Pa sto mislis kako reagira? Smije se... :lol: On sam kaze da se iz skripte uci...Pita zato sto ima nekoliko verzija skripte, neka od 10-tak stranica i od 40-tak (ta se prodaje u knjiznici), mozda jos koja postoji, a sve su dobre i dovoljne za prolaz. :-D
izvjesili na faksu raspored predavanja za sudsku medicinu, u studenom su samo. ponedjeljkom, utorkom i srijedom po tri sata cini mi se.....
predavanja se odrzavaju na salati.
aj neko ko je bio na sudskoj medicini neka napise pitanja koja se najcesce ponavljaju, leonisa je na prvoj stranici napisala par pitanja, ako ima jos koje bil bi zahvalan...
Ovisi kod kojeg prof./doktora dojdes, a to znas tek prije pocetka ispita. Onaj kao malo stroziji (nemam pojma kako se zove, ni uz najbolju volju ne mogu u indeksu procitati) bas i ne ponavlja pitanja, pita sve sto je u skripti, pita 2-3 pitanja, raspon ocjena mu je 3-5, ocjenjuje po principu jedan odgovor ne znas ocjena manje. Kad sam bila na ispitu onda je pitao agoniju, mrtvacke pjege, ukocenost, mrtvacka hladnoca, kasni znakovi smrti, mehanicke ozljede (sto su, koje su), oguljotine, vrste rana (ubodna, sjekotina), balistika rane, vjesanje/davljenje, djelovanje povecane tem. na organizam, udar el. struje, otrovi, protupravni prekid trudnoce, razlika ubojstva i samoubojstva. Na tom roku nas je dosta bilo, mislim da su to bila vise-manje sva pitanja. :roll:
treba mi odgovor na pitanje što je agonija (sudska medicina)? nemam to u skripti, a čitam da često pitaju, pa ak neko može u par rečenica...fala
Agonija je predstadij smrti, karakteriziran nizom predsmrtnih pojava. Uzrok agonije može biti bolest ili trauma. U agoniji popuštaju glavne životne funkcije: cirkulacija, disanje, živčani centri. Bolesnik je obično pomućene svijesti i miran, ali može biti i nemiran, euforičan. Ako je održana svijest govor je otežan, teško razumljiv i tih. Osjetila slabe uvijek određenim redoslijedom: najprije slabi vid, zatim njuh i okus, dok osjet sluha ostaje najdulje očuvan. Tjelesna je temperatura obično ispod normale (35-35,5°C), a rijetko je povišena, obično kod zaraznih bolesti.Ponekad se već u tijeku agonije mogu pojaviti početne mrtvačke pjege zbog jakog usporavanja cirkulacije. Trajanje agonije je različito pa ona kod naglih, nasilnih i prirodnih (nenasilnih) smrti traje kratko, a u drugim slučajevima traje satima pa i danima. Nakon agonije nastupa smrt.
Bok!
pročitala sam prethodne postove u kojima nem informacije da li se mora kod prof. Jelušića prethodno dogovoriti s njim za ispit iz uvoda u pol.znanosti ili se dovoljno samo pojaviti u vrijeme konzultacija? hvala na odgovorima. :lol: :D
Dovoljno je doći na konzultacij, ali pazi da ne dođeš onaj dan kada se održava ispit iz ustavnog jer tada ne pita izborni.
Po čemu učiš? Jel imaš možda skriptu?
hvala lea!
nemam skriptu,ali literatura je jako pitka,čak su i bitni dijelovi u tekstu (npr.definicije isl.) zaokruženi tako da znaš što trebaš učiti i to uglavnom i pita na ispitu. A onaj dio iz knjige Ustavno pravo je isto već sve dosta poznato...
Skriptu možeš nabaviti tako da se pojaviš na ispitu i kopiraš je od nekog tko je ima...
Lea bok,
literatura ti je samo ovo komp.politika...od str. 95-238. No,ja sam na web stranici fakulteta našla da je literatura i prvo poglavlje iz knjige Ustavno pravo,ali frendica koja je bila na tom ispitu prije dva,tri tjedan mi je rekla da nema pojma o tome i da to nije ni učila niti da je Jelušić to pitao pa sad ne znam. Imaš li ti kakvih informacija o tome? Znaš li nekog ko je to nedavno polagao pa da ga pitaš?
danijelak
17-12-2006, 19:00
Ej ljudi,ako je netko odgovarao kod Sokola Uvod u političke znanosti nek mi napiše šta ga je pitao?Koliko dobro to treba naučiti? Mislila sam ići sutra to riješiti,pitanje i dal je on sutra na faksu.Pomozite što prije.Hvala :smt023
evo ja bila kod Jelušića.pitao me cath-all stranke i javno mijenje. Za Sokola znam da ga je teško uloviti na faksu,treba doć prije pola devet na njegove konzultacije jer on kad vidi da nkog nema ode za minutu. Pa odi kod Jelušića,on je sasvim ok.
Mohikanac
08-01-2007, 14:07
Samo kratka obavijest za kolege s kriminalistike buduci da sam obecao profesoru. Prof. Modly je usao u 2007. s voljom za rad i snagom za dalje. Sutra (utorak) ima ispite, a u petak 12.1.2007. drzi predavanje u dvorani IV, u 14 h. Za eventualna tehnicka pitanja vezana uz kriminalistiku obratite se tajnici Ruzici Mihelj - 01/ 4564-317
danijelak
08-01-2007, 22:49
Ej ljudi,preporuka za izborni-odite kod Sokola na Uvod u političke znanosti.Ispit je fakat pljuga,ima doduše 140 str.iz knjige za naučit,ali dovoljno je samo definicije i podijele pa toga ispadne 15-ak stranica.I nekako čovjek ima običaj pitati političke stranke ili političku kulturu.Doslovno dobiješ 1 pitanje i ako nešto suvislo kažeš stiže ocjena u indeks.Sretno!!!
molio bih kolege koji su nedavno polozili sudsku medicinu i psihologiju ili kriminalistiku da napisu gdje se ti ispiti prijavljuju i polazu te gdje su nabavili literaturu (tj. dal ima sve sto je potrebno za kupiti dolje na faxu)hvala
jacktheripper
19-01-2007, 13:38
Sva ta tri ispita ti se prijavljuju kod tajnice kod koje se prijavljuje KP i KPP (mislim da se zove Ruzica Mihelj).
Literaturu za sudsku medicinu mozes iskopirati kod djeda u knjiznici-to ti je skripta pisana rukom koja kosta 20kn
kriminalistika-kopiju knjige mozes kupiti u zomi, a skriptu moras nabavit od nekog (mozda najbolje na ispitu koji se odrzava svaki tjedan u gundulicevoj)
za psihologiju moras cekati da ti netko drugi odgovori jer to nisam imao. ;)
Za psihologiju kupujus skriptu u knjiznici faksa kod gos. Zdravkeca, ima negdje oko 70-80-tak str., a cini mi se da se ispit pijavljuje kod Ruzice Mihelj.
Inace....pospis svih predmeta gdje se i kod prijavljuju stoji vam na oglasnoj ploci izmedju referade za 1/2 i 3/4 god. :-D
Na kriminalistiku mozes doc sa prijavnicom kad se odlucis polagat, a polagat mozes svaki utorak u pola 11.
Kao sto pise tri posta iznad -
Na kriminalistiku mozes doc sa prijavnicom kad se odlucis polagat, a polagat mozes svaki utorak u pola 11.
outsider
11-02-2007, 19:02
1.selektivna percepcija; selektivna paznja- utjecaj na vjerodostojnost iskaza
2.utjecaj obiljezja orginalne situacije na iskaz
3.sugestija, konformizam- utjecaj...
4.dugorocno pamcenje i cimbenici koji utjecu na promjene u dugorocnom pamcenju
5.utjecaj fizickog izgleda na donosenje odluke
6.Undeutschov kriterij za analizu sadrzaja
6 pitanja, 1 sat, negdje 15ak ljudi, 10ak petica, ostalo brijem da su bile 4
sve u svemu izborni koji toplo preporucam :D
Ljudi može li netko napisati pitanja sa zadnjeg roka iz sudske medicine i sudske psihologije? Hvala unaprijed
deskriptivna i normativna metoda,laboratorijski i simulacijski eksperiment te kvazieksperiment,istinit-neistinit iskaz,nacin uzimanja iskaza i utjecaj na vjerodostojnost...osatlih se ne sjecam
skripta iz uvoda u političke znanosti
POLITIČKA KULTURA zbroj temeljnih vrijednosti, osjećaja i znanja koji daju oblik i sadržaj političkim procesima ( Pye, 65.)
Odnos građana prema polit. sustavu u cjelini ( doživljava li ga se legitimnim ) :
1) uvjerenja
2) osjećaji
3) mišljenja o obliku vlasti
Pozitivna kultura pridonosi stabilnosti sustava ( Almond i Verba, 63. The civic culture ) , tri su tipa građanske kulture:
1) PAROHIJALNA građani su nejasno svjesni postojanja središnje vlasti
2) PODANIČKA građani su podanici
3) PARTICIPATIVNA građani utječu na kulturu i sustav, i on na njih
Mješavina sustava se naziva GRAĐANSKA KULTURA i pridonosi stabilnoj demokraciji. Npr. VB i SAD, a dokaz stabilnosti je opstanak ovih vlada i u kriznim situacijama ( Vijetnam, recesija...)
Putnam ( 93.) istražuje prilike u Italiji gdje se regije različito razvijaju zbog polit. kulture.
Kultura povjerenja i suradnje omogućuje kolektivno djelovanje i zajedništvo stvara DRUŠTV. KAPITAL koji pomaže polit. kulturi da izgradi institucije sposobne rješavati kolektivne probleme.
Kenijski BARAZA skupovi moćnika i naroda
Diamond i Lipset ( 95. ) ističu POVRATNI EFEKT: demokracija koja ispunjava očekivanja potiče pozitivne stavove.
ELITISTIČKA POLITIČKA KULTURA
- čine ju: uvjerenja, stavovi i zamisli o počitici onih koji su najbliži središtima polit. moći
- značajke: koherentniji, napredniji i liberalniji stavovi ( zbog ...enosti )
- pridonosi polit. stabilnosti ako: 1) elita vjerije u svoje pravo vladati
2) elita djeluje u skladu s nacionalnim interesom
3) elita prihvaća pravila igre
POLITČKA SOCIJALIZACIJA proces učenja o politici kojim se stječu informacije, identitet i emocije.
- polit. kultura se prenosi
- važan je: sadržaj, vremenski slijed učenja te subjekti od kojih se dobivaju saznanja
- disperzivno i stihijsko učenje isto prisutno; ne samo u sklopu obrazovanja, nego i obitelj, prijatelji...
- TEORIJA PRVENSTVA temeljne polit. lojalnosti oblikuju se u djetinjstvu:
1) rano djetinjstvo identitet
2) kasno djetinjstvo informiranost
3) adolescencija produbljenje razumijevanja
- TEORIJA NAKNADNOSTI važnost kasnijih iskustava
POST MATERIJALIZAM
- zagovaranje radikalnih pitanja kvalitete života ( npr. okoliša ) kojima je sklona obrazovana mladež, a posljedica je osobne sigurnosti i materijalnog bogatstva
- postmaterijalisti sudjeluju u politici kroz kritične promocijske grupe, a ne polit. stranke
- posljedica procvata zapadnog svijeta u miru i socijalnoj sigurnosti nakon 2.svj.rata
- interesi: okoliš, feminizam, zabrana nukl. naoružanja
- ne mari se za autoritete, veća fleksibilnost
- što je zemlja bogatija, ova pojava je šira, a uzrokuje ju i obrazovanje
RELIGIJA I POLITIČKA KULTURA
- tri kvalitete religije: 1) transcendentnost
2) svetost
3) konačnost
- zbog važnosti u životu ljudi, polit. vladari moraju obratiti veliku pažnju na religiju
- u predmodernom svijetu religija je osiguravala legitimnost svim aspektima društva, kasnije se odvaja = proces SEKULARIZACIJE ( sve uži prostor religije u životu )
- TEOLOGIJA OSLOBOĐENJA: radikalni pokret Katol. Crkve u Lat. Americi 70-tih ističe važnost pomaganja potlačenima i siromašnima, a protiv kapitalističkih nepravdi
- današnji trend: širenje Islama kao prosvjed na utjecaj zapada na njihova društva ( uz problem radikalnih islamskih šijita u Iranu, za razliku od sunitske većine )
PREOBRAZBA POLITIČKE KULTURE
- čest pokušaj režima, pogotovo totalitarističkih ( npr. komunističke države 20.st.) koje su vršile vrstu kulturne revolucije stvaranje komunizma u besklasnom, ateističkom svijetu
- ljude koji su navikli na pasivno prikraćenje autoriteta su htjele uključiti u polit. život
- postkomunističke države imaju probleme u tranziciji, nedostaje im društv. kapital, skeptične su prema tekovinama liberalne demokracije
- daljnji problem su bila nerealna očekivanja ( bogatstvo ) te gosp. kriza ( ukidanje socijalnih povlastica )
- postkolonijalne države imaju problem PAROHIJALNE POLITIČKE KULTURE ( nema nac. identiteta, proizvoljne granice, slaba država, raseljenost) polit. vladari pokušavaju usmjeriti polit. kulturu pomoću obrazovanja i masmedija ( uspješno tek u Juž. Afr. R. )
- dodatni problemi: 1) tradicionalne kulture ( domoroci se ne žele pokoriti državnoj vlasti )
2) nevoljko prihvaćanje demokracije
3) cinizam masa prema nac. politici ( zbog autoritarnih vlasti )
GLOBALNA POLITIČKA KULTURA
Huntington predviđa da će kultura biti dominantan izvor raskola u 21.st. : zapadna, japanska, islamska, hinduistička, pravoslavna, latinska i afrička
- poseban problem su rastrgane zemlje na razmeđu kultura ( npr. Turska i Mexico )
- globalna je kultura prvenstveno proizvod zapada = MACWORLD
MEDIJI
- MASMEDIJI sredstva komuniciranja koja istodobno stižu do golemog broja ljudi ( tv, novine )
- važan mehanizam socijalizacije i izvor informacija
- problem: 1) kreacija sadržaja
2) nesostatak osobne interakcije
- najvažniji su u demokraciji zbog samostalnosti novinara i slobode izražavanja ( iako i tamo vlast ima prednost pred oporbom ) ;
TEORIJA UČVRŠĆIVANJA - mediji učvršćuju polit. stavove i ponašanje birača
TEORIJA UTVRĐIVANJA DNEVNOG REDA mediji određuju teme i utječu na to o čemu razmišljamo, ali ne i što mislimo
- u komunističkim državama mediji su pomogli Kom. partiji u rekonstrukciji polit. kulture ( propagandna i agitacijska funkcija ) - protuteža: Gorbačov i politika glasnosti ( otvorenosti )
- mediji stvaraju GLOBALNO SELO i potiču komparaciju polit. vlasti
- u postkomunističkim i zemljama u razvoju, mediji su još u fazi liberalizacije i razvoja ( niži novinarski standardi, pluralizam medija )
- razlika: novine- za elitu
tv- za masovnu publiku
POLITIČKA PARTICIPACIJA djelovanje pojedinaca kojemu je formalna svrha utjecati na ljude sa vlasti ili na vladine odluke
- raspon i oblici variraju ovisno o tipovima režima
- važno: 1) oblici participacije
2) tko participira
3) učinci participacije
LIBERALNE DEMOKRACIJE dobrovoljna participacija
Milbrath i Goel Amerikance dijele na 3 grupe: a) gladijatori ( 5-7% u političkoj areni )
b) gledatelji ( 60%, samo glasuju i promatraju )
c) apatičari ( 35%, drže se dalje od polititke )
- participira se rijetko i najviše kroz glasovanje obrazovani sredovječni bijelci srednje klase u SAD-u jer oni raspolažu: a) političim resursima ( novac, obrazovanje )
b) političkim interesima ( ne moraju zadovoljavati primarne interese ),
a rjeđe drugim oblicima aktivizma
- razlozi APATIJE: 1) nemogućnost sudjelovanja ( npr. zbog vremena )
2) nespremnost za sudjelovanje (razočaranje politikom )
3) nepozvanost ( izolacija od društv. mreža politike to su društv. marginalci: nezaposleni, manjine, siromašni, neobrazovani )
- žene u parlamentu ( 1995. 11% ), broj ovisi o: 1) izbornom sustavu
2) političkoj kulturi
3) fluktuaciji zastupnika
KOMUNISTIČKE DRŽAVE upravljana participacija
- vrlo visoka, masovna participacija ( građani provode izbore, sjede u komitetima, sudovima samoupravljanje Sovjeta )
- problem: elita nadzire sudjelovanja u politici, u cilju moboliziranja narodne mase u korist režima
- partija upravlja participacijom to je negativno utjecalo na gospodarski razvoj
POSTKOMUNIZAM izgradnja civilnog društva
- javni prosvjedi obilježili su slom komunizma
- zadaća: stvoriti institucije ( strukrurni oblici dobrovoljne participacije ) koje čine civilno društvo ( ispod su države, a iznad osobne obiteljske sfere )
- cilj: preoblikovati odnos države i društva: a) pravna država
b) manjinaska prava
c) neovisno sudstvo
- problem: a) gospodarska kriza
b) cinizam građana
c) smanjena polit. participacija
SVIJET U RAZVOJU
1.) ODNOS POKROVITELJ - KLIJENT
- klijentelizam je neformalna hijerarhija između visokostatusnog pokrovitelja i nižestatusnih klijenata koji se okupljaju oko njega, on im daje zaštitu i sigurnost u zamjenu za glasove
- pokrovitelji su: poslodavci, poduzetnici, zemljoposjednici, etnički vođe ( oni koji kontroliraju resurse )
- problem: politika u ovakvim odnosima postaje osobna i frakcionistička
- primjer: Senegal
2.) TRENDOVI U PARTICIPACIJI
- participacija u Africi počinje krajem 80-tih godina kroz štrajkove i prosvjede ( npr. Benin, 89. )
- isti slučaj je i u Lat. Americi, gdje demokratska vlast zamjenjuje vojnu diktaturu
- stvaraju se osnove za civilno društvo i dobrovoljnu participaciju (problemi: siromaštvo, nepismenost )
NOVA POLITIKA
- primjer: Bijeli marš u Belgiji 96. način participacije odvojen od tradicionalnih kanala: a) demonstracije
b) prosvjedi
c) bojkoti
d) štrajkovi
- ciljevi su široki: feminizam, okoliš
- provode: neformalni jednoproblemski pokreti, a ne polit. stranke
- DRUŠTVENI POKRETI
- kolektivni izazovi ljudi sa zajedničkim ciljevima, vezani solidarnošću, u trajnoj interakciji s elitama, protivnicima i vlasti
- ne teže vlasti, već ju žele izbjeći kroz samopomoć distanciranost od formalnih polit. institucija
REVOLUCIJA
- definicija: brza i korjenita preobrazba državnog i klasnog ustroja nekog društva, koja se dijelom poklapa sa klasnim ustancima, ili se događa usporedo s njima
- 3 faze: 1) propast države
2) borba za vlast
3) korjenita rekonstrukcija države
- DRŽAVNI UDAR: zamjna jedne garniture vladara drugom
Francuska revolucija: uništenje apsolutizma i feudalizma, temelji moderne države i uspjesi:
a) narodna suverenost
b) profesiolnalna birokracija
c) tržišna ekonomija
d) liberalna ideologija
Komunističke revolucije: pod utjecajem Karla Marxa koji tvrdi da je revolucija neizbježna u preobrazbi društva iz feudalizma u kapitalizam ili u socijalizam, i da će radnička klasa uništiti sustav koji ju izrabljuje kad stekne klasnu svijest
- važnost: Marx ukazuje na važnost ekonomskog faktora u revolucijama te da će revolucija svrgnuti poredak koji joj stoji na putu
- revolucije: 1917. ruska 1949. kineska Moo Ze Dong ukazao na važnost seljaštva
Socijalno psihološke teorije
- žele odrediti što motivira pojedince da se uključe u revolucionarne aktivnosti;
Gurr: govori o diskrepanciji koristi i očekivanja kod ljudi RELATIVNA DEPRIVACIJA
Davies: kad razdoblje napretka zamijeni nagli obrat i režim ne može ispuniti očekivanja ojađenost stanovništva
- važan je dakle stav i doživljaj ljudi prema svom društv. stanju
Strukturne teorije
- u obzir ne uzimaju motive sudionika, već odnose među skupinama u državi i odnose među državama
- Skocpolova: revolucije uzrokuju slabi režimi na međunarodnom planu i nedjelotvorni na domaćem planuva
- važno: pririoda revolucija se očituje u POSLJEDICAMA, a ne uzrocima
- druge revolucije: 1910. Mexico
1922. Turska
1979. Iran
IZBORI, BIRAČI I JAVNO MIJENJE:
IZBORI natjecanja za političke položaje, na temelju formalnog izražavanja preferencija stanovnika
KOMPETITIVNI IZBORI
- teorija odozdo prema gore zanima se za odgovornost izabranih prema onima koji vladaju
- teorija odozgo prema dolje tvrdi da je izborima primarna uloga povećati legitimnost vladajućih elita
- klasifikacija izbora: 1) KONSTITUTIVNI potvrđuju legitimnost novog režima
2) RESTRUKTURIRAJUĆI mijenja se snaga stranaka i društv. skupina
3) NORMALNI izražavaju ravnotežu dugoročnih stranačkih lojalnosti
4) ODSTUPAJĆI stranka većine izgubi zbog kratkoročnih čimbenika
5) IZBORI U KOJIMA GUBI STRANAČKA VEZANOST ali ne dolazi do rascjepa
POLUKOMPETITIVNI I NEKOMPETITIVNI IZBORI
- oblici: a) dominantna stranka - manipulacijom izbora ostaje na vlasti, kroz pokroviteljstvo ( npr. u Egiptu )
b) izbor kandidata unutar iste stranke, polukompetitivni izbori
c) aklamacijski nekompetitivni oblik izbora s jednim kandidatom ( npr. SSSR )
SLOBODNI IZBORI poštuju ljudska prava i slobode: govora, udruživanja, tajnog glasanja, žalbe
POŠTENI IZBORI izborni proces s ravnopravnim startnim pozicijama: nepristrano glasanje, opće pravo glasa, transparentno brojanje glasova, ravnopravan pristup resursima za kampanju
IZBORNI SUSTAV skup pravila o provođenju izbora, 3 pitanja: a) raspon biranih položaja
b) pravo glasa
c) odaziv
IZBORI ZA SKUPŠTINE 3 sustava:
1) većinski sustav pobjednik dobiva sve TERITIORIJALNI SUSTAVI:
JEDNOSTAVNA VEĆINA izabire se vodeći ( SAD, VB, Kanada )
APSOLUTNA VEĆINA ( alternativno glasovanje ) birači rangiraju kandidate, glasovi od najboljeg se raspodjeljuju u skladu sa drugom preferencijom ( npr. u Australiji )
APSOLUTNA VEĆINA ( drugi krug ) ako ni jedan kandidat ne dobije većinu, dva prvopalsirana ulaze u uži izbor ( npr. Ukrajina )
2) razmjerni sustavi kvote i više mandata STRANAČKI SUSTAVI:
SUSTAV LISTA glasuje se za stranačku listu kandidata ( npr. Europa )
POJEDINAČNI PRENOSIVI GLAS birači rangiraju kandidate, a kandidati trebaju osvojiti kvotu da bi bili izabrani
3) kombinirani sustav MIXED MEMBER SYSTEM: neka se mjesta biraju većinskim, a druga razmjernim sustavom ( npr. u Njemačkoj )
- odnos izbornih i stranačkih sustava Duverger smatra da relativna većina ide u prilog dvostranačkom sustavu, a razmjerni sustavi višestranačju
- problem razmjernih sustava: nepravednost prema malim strankama s razmjerno raspoređenim simpatizerima, iako je njihova važnost u postizbornim koalicijskim pregovorima
PREDSJEDNIČKI IZBORI
- predsjednk se bira: a) posredno putem nekog tijela koje izabire biračko tijelo ( npr. gorji dom u Njemačkoj)
b) neposredno SUSTAV RELATIVNE VEĆINE
VEĆINSKI SUSTAV ( najčešće dvokružni )
PONAŠANJE BIRAČA
STRANAČKA IDENTIFIKACIJA privrženost stranc, koja se nasljeđuje u obitelji, a pojačava socijalnim okruženjem
- značajna nakon II.svj.rata u SAD-u
- u Europi je lojalnost društvenoj skupini bila izraženija
- zbog neuspješnosti vlada i slabljenja društv. rascjepa dolazi do SLABLJENJA STRANAČKE VEZANOSTI, što dovodi do tzv. PROBLEMSKOG GLASOVANJA ( važna kompetentnost stranaka ), bitni:
a) polit. pitanja
b) gospodarstvo
c) stranački vođe
d) imidž stranke
REFERENDUM
- instrument neposredne demokracije koji biračima omogućuje da odlučuju o polit. pitanjjima
- vrste: a) konstitucionalni b) teritorijalni c) moralni
- najviše se odžali u Švicarskoj
- često se služe za prebacivanje odgovornosti za odluke s Vlade na birače
INICIJATIVA pokretanje postupka raspirivanja referenduma na prijedlog na prijedlog određenog broja birača
OPOZIV omogućuje biračima traženje referenduma o uklanjanju nekog dužnosnika s položaja
JAVNO MNIJENJE skupna mišljenja polit. relevantne populacije o dnevnoj politici
- dimenzije: a) doseg gotova sva odrasla populacija u liberalnim demokracijama
b) važnost
c) orijentacija
d) poticaj
- prožima kreiranje politike: kao poticaj ili kao veto
- čimbenici: a) složenost tematike - što je složenije, mnijenje je slabije
b) obaviještenost javnosti
c) kompromisi - vlade moraju pristajati na njih
ISPITIVANJA JAVNOG MNIJENJA:
- ANKETE su nizovi pitanja u standardnom obliku, postavljenih odabranom uzorku populacije
- uzorak je važan za točnost rezultata
- važne su jer tada ljudi sudjeluju izravno, a političari ostaju povezani sa raspoloženjem javnosti
INTERESNE SKUPINE - organizacije donekle neovisne o vladi i polit. strankama koje pokušavaju utjecati na javnu politiku, ali ju ne žele kontrolirati
- razvijaju se u valovima ( zbog društv. promjena i širenja djelovanja države ) i stvaraju civilno društvo
- velik utjecaj na politiku, kroz lobiranje
- klasifikacija, ovisno o tome temelje li se skupine na: a) zajednici stvaraju se vođenjem
b) udruživanju stvaraju se pragmatički
1) OBIČNE SKUPINE pleme, kasta, etnička skupina
2) INSTITUCIONALNE SKUPINE vojska, birokracija, crkve, sveučilišta
3) ZAŠTITNE SKUPINE sindikati, strukovna udruženja (štite materijalne interese svojih članova ) ili zemljopisne skupine ( npr. kad se gradi autocesta )
4) PROMOCIJSKE SKUPINE promiču ideje, identitete, politike i vrijednosti ( npr. ekološke skupine )
- glavno sredstvo djelovanja: publcitet kroz otvorene medije
- INSAJDERSKE SKUPINE one kojima se vlade često obraćaju, a one traže takvu ulogu
- mogu raditi nacionalno ili globalno
KANALI PRISTUPA - interesne skupine mogu:
1) izravno komuicirati s vlašću: birokracija, zakonodavna tijela, sudovi
2) posredno utjecati putem polit. stranaka ( ili stvarati specijalizirane interesne stranke: zeleni, umirovljenici
3) posredno utjecati kroz masovne medije: promocijske skupine
4) izravna akcija, prosvjedi i nasilje ako je uskraćen formalni pristup vlasti
- utjecaj skupina ovisi o prirodi polit. sustava:
a) u konsolidiranim demokracijama se ne ometa izražavanje interesa
b) u autoritarnim režimima posebne interese mogu izražavati samo interesne skupine u sklopu vlasti i tehničke profesije
- snaga skupine ovisi o: sankcijama
legitimnosti
gustoći članstva ( oni koji mogu pristupiti i koji to i zaista učine )
resursima ( financijskim i organizacijskim )
- policy- zajednica: čvrsto povezana skupina državnih službenika i vođa insajderskih skupina
- rješava složene probleme iz svog područja politike u povjerljivom ozračju povjerenja na temelju zajedničkih interesa
- interesna mreža: opis veza interesnih skupina i vlasti, čiji je skup igrača labaviji, širi i slabijeg utjecaja
- željezni trokut: tripartizam okova izvršne vlasti, interesnih skupina i kongresnih pododbora u policy- zajednicama ( tzv. podvlade )
- u problemskoj mreži krug je širi, uključuje: ministarstva, interesne skupine i odbore parlamenta ( otvorenije kreiranje politike )
MODELI UTJECAJI INTERES. SKUPINA U POLITICI:
a) PLURALIZAM polit. sustav u kojem brojne konkurentske skupine vrše veliki utjecaj na vlast, ali ni jedna ne dominira u svim sektorima jer je usmjerena na vlastito područje
- visoka fragmentacija i niska razina sukoba interesa
- temelji se na američkom iskustvu, gdje razne skupine lobiraju za svakojake interese
- problem: nejednakost skupina, nemogućnost identifikacije svih interesa
b) KORPORATIVIZAM odnos države i interesnih skupina u kojem se do odluka o problemima dolazi raspravom Vlade i vodećih zaštitnih skupina ( posl. udruženja, sindikata ), zauzvrat interesne skupine osiguravaju poslušnost članova
- podrazumijeva hijerarhiju skupina na čijem čelu je država koja ima glavnu ulogu ( npr. u Austriji )
- važno: gustoća članstva i autoritet inter. skupina na nacionalnoj razini ( npr. Danska )
- problem: prevelik utjecaj države
INTERESNE SKUPINE U KOMUNISTIČKIM, POSTKOMUNISTIČKIM I ZEMLJAMA U RAZVOJU
a) komunizam skupine su prisilno služile partiji, nisu mogle slobodno artikulirati interese kasnije se ipak razvijaju ( solidarnost u Poljskoj )
b) postkomunizam skupine se ustrojavaju oko nacionalnih, etničkih i religijskih veza, no bez jake i nepristrane države pluralizam teško funcionira ( zbog korupcije )
c) zemlje u razvoju interesi se rijetko artikuliraju, većina ljudi je izvor polit. procesa, a pluralizam ometa slaba organiziranost, financije i članstvo, te vladavina koja nasilno guši skupine koje joj stoje u opoziciji ( opstaju samo odnosi klijentelizma )
POLITIČKE STRANKE
- trajne organizacije koje se natječu na izborima i žele zauzeti položaje na vlasti
- istražuje ih Ostrogorski poč.20.st.: ukazuje na važnost i masovnost stranaka
- funkcije: 1) regrutiraju elite za javne položaje
2) agregiraju interese pojedinaca
3) referentna su točka biračima za tumačenje politike
4) usmjeravaju vlast
STRANAČKE ORGANIZACIJE:
1) ELITISTIČKE ( CAVCUS ) stvaraju se unutar zakonodavnih tijela, to su prve stranke
2) MASOVNE nastaju izvan skupština, žele predstavljati svoje ciljeve u zakonodavnoj vlasti
3) CATCH-ALL žele vladati u nacionalnom interesu, ali ne kao predstavnice neke društv. skupine
- one ne predstavljaju nego vladaju, a biračka se komunikacija odvija preko medija
- važan odnos stranačke organizacije i zastupnika u parlamentu koliko su oni slobodni ( npr. u SAD-u nema naloga glasanja )
- stranke u SAD-u su potekle iz elitističkih i slabije su od europskih također i zbog raznovrsnosti stanovništva i disperzije moći između Bijele kuće i Kongresa )
- bitan aspekt stranačke organizacije: odabir kandidata za Parlament : a) kroz predizbore ( kao SAD ) ili
b) kroz nominaciju centra stranke i lokal. ogranaka
DRUŠTVENA OSNOVICA I IDEOLOGIJA
- kroz 20.st. stranke pokazuju kontinuitet u broju glasova, a jezgra pristaša se razvija u kritičnim trenucima sukoba u povijesti zemlje i društvenih rascjepa:
1) NACIONALNA REVOLUCIJA kao izvorna izgradnja moderne države, razvija regionalne i vjerske str.
2) INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA pooštruje razliku sela i grada, rezvija seljačke i socijalističke str.
3) POSTINDUSTRIJSKA REVOLUCIJA znanje i obrazovanje postaju najvažniji resursi, rezvijaju se nove liberalne struje, npr. stranka zelenih
PROSVJEDNE STRANKE koriste nezadovoljstvo vladom, inzistiraju na specifičnim pitanjima, kratkoročne su i sa karizmatičnim vođama
STRANKE PO IDEOLOGIJAMA Von Beyme :
1) LIBERALNA reakcija na konzervativce
2) KONZERVATIVNA r. na liberale
3) RADNIČKA r. na ind. poslodavce
4) SELJAČKA r. na ind. društvo
5) REGIONALNA r. na središnju vlast
6) KRŠĆANSKA r. na svjetovno društvo
7) KOMUNISTIČKA r. na socijaldemokrate
8) FAŠISTIČKA r. na demokraciju
9) PROSVJEDNA r na birokraciju i državu blagostanja
10) ZELENA r. na neodrživ gosp. rast
- financiranje stranaka: a) članarina
b) dotacije iz drž. proračuna
c) ostalo
STRANAČKO NADMETANJE
- za stranke je važan: a) zakonski okvir i interakcija konkurentskih stranaka
b) duboki korijeni velikih stranaka u društvu
c) snažna organizacija i resursi stranaka
d) kad svi akteri prihvaćaju legitimnost stranaka
- STRANAČKI SUSTAV suodnos između važnih polit. stranaka, one reagiraju u međuigri unutar ustavnog okvira
- istraživao Downs u An economic theory of democracy, 57.
- govori o dimenziji lijevo- desno između državnog gospodarstva i slibodnog tržišta, a javno mijenje se nalazi duž tog spektra gdje su i stranke pozicionirane ( konvergiraju centru )
- problem: ova teorija ne uvažava stvarno djelovanje stranaka, te njihovu motivaciju reducira na konvergenciju prema centru u cilju, međutim stranke se ne natječu samo zbog položaja, već i zbog politike
STRANAČKI TIPOVI U DEMOKRACIJAMA:
1) DOMINANTNA STRANKA stalno jedna stranka na vlasti
- danas gube važnost ( npr. Demokršćani u Italiji propali 92.)
- stvara se sprega i pokroviteljstvo države i stranke
- razvija se frakcionaštvo unutar stranke- kao osviještena i stabila skupina
2) DVOSTRANAČKI SUSTAV dvije se stranke natječu za formiranje jednostranačke vlade ( SAD, VB )
- favoriziran sustavom izbora relativne većine, sustav na zalasku
- problem: opozicionizam stranaka ( protivnička poltika ) vodi do stalnog nadmetanja koji čine vladanje nedjelotvornim
3) VIŠESTRANAČKI SUSTAV - obilježba razmjerno predstavništvo i koalicijske vlade, jer skupštinu često čine manjinske stranke ( npr. Skandinavija )
- problem: pitanje stabilnosti i odgovornosti vlade ( zbog koalicija ), pogotovo u vezi gosp. pitanja
- pogodan sustav za stabilno gosp., ali ne u krizama
- PODIJELJENA VLAST slučaj u SAD-u: jedna stranka kontrolira Predsjedništvo, a druga ima većinu u Kongresu
STRANKE U POLUDEMOKRACIJAMA
- legitimnost se stječe koristi na sumnjive načine, npr. kroz vlast dominantne stranke koja manipulira izbornim procesom ( koji nije potpuno slobodan ni pošten )
- dopuštena je konkurencija ( za razliku od komunizma ), ako se ne ugrožava trenutno stanje
- primjer: Singapur ( Stranka narodne akcije ) s moćnim vođom nacije Lee Kwan Yew-om
STRANKE U AUTORITARNIM REŽIMIMA
- drugačija uloga nego u demokraciji, vladari sprečavaju konkurenciju pa stranke samo izražavaju volju vladajuće elite
- stranke vrše propagandu i kontrolu
- PREDSTRANAČKE ili PROTUSTRANAČKE DRŽAVE = režimi bez stranaka ( Saudijska Arabija )
- oblik vlasti: jednostranački sustav ( Komunist.Partija ), ili stranke u zemljama u razvoju
DEMOKRATSKI CENTRALIZAM - više razine bira razina ispod ( posredni izbori )
- niže razine moraju prihvatiti oduke viših
STRANKE U POSTKOMUNISTIČKIM DRŽAVAMA
- obilježje: stranke se ne razvijaju u masovne organizacije kao u demokratizaciji u Zap.Europi poč.20.st.
- razvijaju se elitističke stranke caucus tipa, bez snažne izvanparlamentarne strukture
- razvijaju se i seljačke i etničke stranke
- strankama nedostaje jasna ideologija
- državne dotacije ne utječu stimulativno napovećanje članstva ( jer ono nije nužno )
- daljnja obilježja: dominantni vođe, oslanjanje na državne medije
- STRANKA SLJEDNICA: - nova stranka nastala iz KP ( Socijaldemokrati )
- doživljavaju uspjeh zbog svojih organizacijskih prednosti i ideologije sigurnosti koja je bliska ljudima iz starog režima
Ako netko ima skriptu za Modlyja ili Management, bilo bi suuuper...
Glede sociologije prava....
Predavanja počela ovaj semestar, održana dosad točno 2, petkom su u 10h (by the way slj. petak nema predavanja).
Literature u smislu da nešto moraš učit nema, nego moraš dolazit na predavanja, svatko dobije temu koju izloži i kregar te ocijeni na osnovi toga, tvog zalaganja i tome sličnog.
pliz, može pitanje?! I odgovor? :)
Ova skripta iz kriminalistike (40tak str.) što je tu na pravokutniku, link skriptarnica, jel to to, da učim po tome? hvala
da ;)
bebichica
06-06-2007, 13:57
najprije da pohvalim kriminalistiku i profesora;)
prof. modly je legenda! ne trebate strebat,samo razmisljajte i petica je osigurana
a sad pitanje glede engleskog-jel se vratila prof. vican, i kad imaju ispite i ona i javornik? jel mogu doci na dan ispita sa prijavnicom il se to stvarno negde prijavljuje?nisam iz zg pa mi se ne dolazi na konzultacije samo da bih prijavila,ja bih to odmah rjesila ak je moguce
Vican se vratila i ispituje.
Procedura ti je kao i na 3. godini - odes na konz. sa radom od desetak strana na neku pravnu temu i sa prijavnicom i demosica te upise za ispit sljedeci tjedan.
Na ispitu te pita 3 hrvatska slucaja i 4 slucaja iz one knjige plus da kazes par recenica o temi iz rada.
bebichica
07-06-2007, 16:08
ha, kakva tri slucaja?? imam onu knjigu english for law, od 7-11 lekcije, pocinje s onim dosadnim carbolic smoke ball, pa rollsove dionice, fuj lekcija..i rad k tome?kaj pa je to za proceduru sad, nisam na trecoj bila na engleskom, pa ni ne znam kak to sad ide, al na prve dve godine je normalno bilo.pa javornik sam pita lekcije i to je to, malo pricas sa strane,al nikaj ne fantazira..
E ne znam za Javornik, ja sam bila kod Vican.
Tri hrvatska slucaja pred sudom za ljudska prava ti da ona ili demosica kad dodjes na konz. (Truhli, MikuliĂŚ i jos jedan tip kojeg se sad ne mogu sjetit vs. Croatia), a ova 4 iz knjige su ta Carbolic smoke ball, pa onaj mali kaj je dobio sibom po guzici :-D pa onda Rainbow warrior i zadnji je onaj di Iran nije reagirao kad su teroristi zauzelu americku ambasadu. Ucis samo osnovne tekstove, po jedan u lekciji, u zutom okviru.
bebichica
07-06-2007, 19:19
hvala ti za info, romana!
nego, jel uopce mogu birat dal hocu k javornik ili vicanici, jer vidim da na stranici katedre stoji da samo vicanica ima 4.god, a znam da su do prije par mjeseci ljudi isli kod javornik kad vicanice nije bilo?
a kakav rad, kak biram temu, kak to uopce treba izgledat, izgubljena sam, nemojte zamjerit na blesavim pitanjima :oops:
bila sam kod vicanice samo na 1. i 2. god, i normalno dobila potpis i isla na ispit sa lekcijama iz one smesne knjige i to je bilo to. :(
eh, da bi ja jos sad znala koje su lekcije u zutom okviru, kad ja zmotana kokos imam sve kopirano crno bijeloooooo :roll: :evil:
Ne znam dal mozes birat - vjerojatno ne ak pise da samo Vican drzi 4. god.
Rad napravis na bilo koju pravnu temu, glavno da je na engleskom - nesto tipa sud za ljudska prava, EU, Vrhovni sud u SAD-u, eutanazija i slicno, bilo sta kaj te zanima. Napises kao sto pises seminarski, samo desetak strana, ne vise od toga.
Kolko sam skuzila - to ona uopce ne cita, to je forme radi, ali bi morala znat rec nesto na tu temu.
Odaberi nesto, surfaj netom i sklepaj 10 strana onda odi na konz. s tim i prijavnicom i upisat ce te za sljedeci tjedan za ispit.
A lekcije u zutom okviru su ove kaj sam ti gore nabrojila.
DRAGI KOLEGE,
ZAMOLIO BIH VAS AKO MI NETKO OD VAS MOŽE REĆI KOJA SE PITANJA VRTE NA ISPITU IZ SUDSKE PSIHOLOGIJE U ZADNJE VRIJEME TE:
DA LI POSTOJI PISMENI I USMENI?
DA LI JE TEŠKO PROĆI AKO IMAŠ DVA DANA ZA RAD DO ISPITA?
DA LI LJUDI PADAJU?
NAJLJEPŠA HVALA UNAPRIJED!
E sad, koja se pitanja vrte, to ne znam, rijesila sam se toga jos u 9 mj. Ako ima vise od 10 koji su dosli na ispit, onda je u pravilu pismeni, a ako ima manje onda je usmeni, po 3 ulaze unutra, zajedno sjede i svako dobije po jedno pitanje, ukupno mi se cini da svako dobije po neka 3 pitanja. Ispit se provodi po prinicipu razgovora s prof. Ak jedno pitanje ne znam, ocjena manje - dal se pada, ne znam, moguce je sve, al mislim da prije vrati prijavnicu, nego ti pise pad. Moras znati sva nabrajanja i primjere (ne doslovno), pa ak mislis da mozes sve to za 2 dana, izadji. I sretno! :smt006
modly ima konz utorkom u 10:30 u gundulićevoj... soba na katu kod citanovića
Isla sam ja i bila kod Jelusica.
Ovo na topicu ti je dovoljno za dobit 4, nekad i 5 iako sam ja dojma da on te ocjene dijeli kak je raspolozen.
Da, samo to, knjigu nisam imala, al sam je vidjela neposredno pred ispit :-D kod neke cure i ovo u skripti je u biti to kaj se pita, u knjizi je to uokvireno.
Ispituje Jelušić i Sokol i Sokol je navodno bolji jer to kod njega traje doslovno minutu, a ovaj ti ipak postavi 2, 3 pitanja.
Ne trebas prijavljivat, a ne treba ti ni prijavnica - ja sam dosla s prijavnicom, pa je rekao da mu to ne treba.
Mene isto bila frka jer sam ja to procitala dvaput, al nemas se cega bojat - to se lako zapamti, a pol tog ionak znas iz opce kulture.
Znam da gnjavim, ali nitko nije odgovorio ni na prethodnim stranicama za polaganje izbornih dok se ne očisti 3. g..
:oops: Dobro, je za sudsku medicinu i kriminalistiku.
A šta je sa sudskom psihologijom?
Please, nek mi netko nešto javi u vezi toga!!! :smt022
Ni za to se ne moze....eventualno je prof. napomenula da bi se kao moglo, jer kao to bolje psihicki djeluje na nas, al onda se ide s prijavnicom kod nje, ako se prodje, tu prijavnicu cuvas dok ne ocistis godinu. Mislim da je to spominjala u kontekstu ako je ostao jedan ispit. Dal je to tako jos uvijek, ne znam. Bolje ti je ne zamarati se svim tim izbornima dok ne ocistis godinu, ionako ces nakon toga to moci lako rjesiti.
pa javnobiljeznicko je ok,imas skriptu od nekih 100 str.,nije bed,ali ovrsno i izvanparnicno,zar stvarno to zelis???
Toga ima,mislim nisam vidla literaturu ali ono sto znam ovrsno je dosta zeznuto a izvanparnicno se ravna po pravnim pravilima iz pitaj boga koje godine................ne znam uopce dal se neko zamara s tim izbornima.
Ajd si nadi nekaj lakse i odi na javnobilj.a ostalo zaboravi,to ti je moj savjet.
Sto se tice kriminalistike, sud. medicine i sud. psihologije sve se prijavljuje (osim kriminalistike, na ispit se dolazi s prijavnicom) i sve dr. korisne informacije mozete dobiti kod tete Ruzice Mihelj, jako susretljiva i ljubazna zena (tamo gdje se prijavljuje kp i kpp). =D>
Raspored za sud. psihologiju stoji cijelu godinu na oglasnoj poloci za 4 god., objavi se na pocetku godine za sve rokove, kad i u koje vrijeme ce biti. A za sud. medicinu se objavi na oglasnoj ploci kad dobiju infomaciju sa Salate da nas mogu primiti. Stoga, oglasna ploca ili zovite tetu Ruzicu.
I nadam se da nakon ovoga vise nema potrebe oko ovih informacija ponavljati pitanja, jer se ovo gore ne mijenja. :smt006
call me Ishmaelle
05-07-2007, 18:40
što se tiče sud. medicine, prijavljuješ u rokovima kako je napisano, ali se samo ispitivanje zna odužit brate mili i 3 tjedna nakon prijave, al možeš lijepo prošetat do šalate, otić na zavod za sud. med.i pitat profesora da te nabrzaka ispita, recimo pon. prijepodne, ako si prijavio, to je ionako bezvezarija
outsider
11-07-2007, 18:08
naišla par puta na pitanja o suvremenim političkim sustavima, ali nigdje odgovora pa molim još jednom ako netko zna kod koga se polaže taj izborni i treba li prijaviti da napiše nešto o tome,tnx
info stara godinu dana, ali brijem da je sve po starom... polagala sam kod Smerdela; prijavila sam, jer sam isla na redoviti rok, pa ne znam moze li se polagati "na crno". literatura Ti je nastavak one knjige koja je za Uvod u pol. znanosti. shema je ista: jednom procitaj sve, a kasnije samo ono sto je uokvireno. (lako stivo i pri tome ces se i dobro nasmijati na nekim dijelovima- moj fav je definitivno "penetracija vojske u politicki sustav" ili nesto tako :lol: ). uz to Ti postoje i nekakvi clanci (mozes ih nabaviti na TmT3) sjecam se da je jedan o federalnom sustavu u USA (to me naime pitao za vecu ocjenu). mozes poloziti i bez clanaka, mislim da je tad 3 max. preporucila bih Ti da si ipak das truda i nabavis clanke, jer kad ih jednom procitas znati ces mu reci 2 suvisle recenice na temu.
samo odgovaranje je super, proteklo je u dosta neformalnoj atmosferi, vise smo pricali o Gongu, nego sto sam odgovarala, na kraju mi je cak ponudio da kod njega pisem diplomski...
eto, nadam se da sam Ti bar donekle pomogla. sretno!
Moze li mi netko dati savjet dali je bolje uzeti tri izborna predmeta ili dva izborna plus europsko javno pravo?Kakvo je eur. jav. p. - teško, lagano, korisno, beskorisno?
U vademecumu pise da se ono obvezatno upisuje, a polaze fakultativno, no da se treba najaviti kod upisa dali ce se polagati ili ne- dal je to najavljivanje nuzno? Ja sam izvanredni student, pa zar nemam pravo u bilo koje vrijeme odluciti hocu li ga polagati?
Vidio sam na forumu da nema konkretne knjige za taj ispit vec je sve puno clanaka, presuda i sl. i dobio sam dojam da je nuzno ici na predavanja ako se zeli sve pohvatati kako treba. Molim vise informacija.
Vidim da nikome ne pada na pamet uzeti retoriku - povijesni aspekt kao izborni, a mene bas to zanima. Ima li tko s tim predmetom kakvih iskustava da mi ih prenese?
Puno hvala svima na odgovorima!
Definitivno nemoj uzimati europsko javno, bar tako kazu oni koji su isli (iliti vecina njih), uzmi radije 3 izborna. Al sve ovisi kad si upisao/la faks, jer od ne zna tocno koje godine je on obvezan predmet i za slusanje i polaganje, pa ne mozes birati dal ga hoces/neces.
danijelak
23-08-2007, 19:39
Vidim da nikome ne pada na pamet uzeti retoriku - povijesni aspekt kao izborni, a mene bas to zanima. Ima li tko s tim predmetom kakvih iskustava da mi ih prenese?
Puno hvala svima na odgovorima!
Ja sam polagala retoriku kod Jaramazice ali prije 3 godine kada je trebalo samo par članaka za naučiti.Bila je super,pitala koji mi je članak najbolji i o tome sam ispričala što sam znala i dala mi 4.Fakat je bila super! A sad vidim da je neka nova literatura pa nemam pojma ali ne moze se to baš toliko promijeniti. Meni je to bio super izborni. 8)
Mene ta literatura kod retorike plasi. Pise da treba proci i neku knjigu na engleskom (ili na slovenskom), pa posto ne stojim bas najbolje ni sa eng. ni slovenskim nije mi bas privlacno, iako me materija tog predmeta jako zanima. Bas sam sreckovic, literatura na stranom jeziku bas iz onoga sto me od izbornih najvise zanima :roll:
Jos imam vremena razmisljati jer cu tek na jesen upisati cetvrtu godinu, a posto sam izvanredni student mislim da ne moram izborne predmete odmah odabrati na pocetku.
Svaka daljnja informacija o ranije navedenim pitanjima je dobro dosla.
thx
danijelak
26-08-2007, 00:26
I ja sam vidjela da su stavili dosta opširniju literaturu.Kad sam ja polagala bila su 4 članka,neka pljuga o Aristotelu i ne znam šta još...uglavnom bilo je dovoljno to par puta pročitati i to je to,a i pitala me šta mi je najbolje sjelo....probaj na konzultacije otići i pitati ju šta treba za ovaj izborno jer nekad znaju navesti puno više literature nego treba...niš te ne košta kad te to već zanima. Sretno!
Preporučam i kod Sokola Uvod u političke znanosti!
bebichica
26-08-2007, 11:11
da vam napisem moja iskustva sa izbornima.
najprije, thanx svima koji su me tu savjetovali.
imala sam engleski kod vicanice, pise vam tu na topicu kaj treba za nju. i fino napisem ja taj rad i dodjem se dogovoriti za ispit ..i dogovorim ispit..i dodjem na ispit. 7.mjesec,guzva,polazu svi od prve do cetvrte i zapocnem razgovor sa kolegicom sa cetvrte koja me pitala dal sam dobro naucila,kak je nju strah i takve :roll: i mislim si-zeno,pa to je engleski,ak ne baratas jezikom,ne uzimas taj predmet. i fino ja njoj pricam da kak je to jednostavno,kaj panicari,bitno da zna procitat,prevesti,prepricati,reci malo svoje misljenje i tak to..a ta cura se meni sam osmjehuje nekak cudno. i prodje sat vremena i pocne vicanica ispitivati cetvrtu i slucajno cujem kak jedna cura veli da vicanica ima malo specifican nacin ispitivanja-odabere jednu od tih lekcija i ti moras napisati sastavak o tome-ocjenjuje pisano izrazavanje,tu usput vidi i kak stojis s gramatikom, nakon toga malo prepricas lekciju i svoj rad. a ona cura s pocetka price mi veli-joj,pa ja sam znala da je kod nje taj pismeni,pa ti nisam htjela nikaj reci,kad sam vidla da ti to ne znas. mislim,wtf????ok, engleski, nije bed,pa i taj pismeni, nije da pisem test iz uprave,al da mi netko na izbornom odigra tak podmuklo i nekolegijalno,nemrem vjerovati!
kriminalistika kod modlya-navodno njega sad nebude neko vrijeme,pa ce ispitivati krapac-provjerite,ak je ovo istina,klonite se kriminalistike. a za modlya samo rjeci pohvale! mislite glavom i 5 vam je zajamcena :)
menedzment kod vranjicana-knjiga izgleda zastrasujuce,al sam si lagano iscitavala,najbitnije podcrtala,ispisala...lagano probavljivo :-D savjet-kaj god da vas pita,vi udrite po onom kaj znate,povezujte sa svime,pricajte i pricajte,dajte primjere iz zivota. i naucite bar nekaj,nemojte ko neki dojti a da niste bas ni procitali sve jednom.
i jos jedna pametna za kraj-budite pricljivi i uvjerljivi, i zajamcene su vam petice. malo za podizanje prosjeka i morala. :)
danijelak
29-08-2007, 18:41
Ovako...ako se ne želite gnjaviti s izbornima toplo preporučujem kod Sokola Uvod u političke znanosti,a mislim da ni onaj drugi nije strašan. Također su mi preporučili Sudsku medicinu jer ima neka skripta od 50-ak stranica i ljudi obično dobiju 5- polaže se na medicinskom faksu.
Nitko ne spominje Javnobilježničko pravo...ja sam to polagala i pljuga je.A i nekako zanimljivo i životno.Ima neka skripta-službena- za nabaviti na faksu ali čak ni to sve ne treba jer je sam Dika rekao da neke stvari ne treba.
Pa eto,izbora imate!
Sokol trazi najmanje al ti se kod njega moze desiti da ne dodje na konz. - to se npr. dogodilo meni :-D
Konz. su ponedjeljkom u pola 9.
Ispituje jos i Jelusic i dijeli uglavnom cetvorke, 5 ak znas pjevat, a zalomi se i trojka ak ne znas ni beknut.
danijelak
02-09-2007, 02:30
obično pita političke stranke ili političku kulturu. ma pljugica! 8) :smt023
Buby_mir
03-09-2007, 15:34
Jel mi može netko reći kako izgleda ispit iz Međunarodnih odnosa i diplomacije kod prof. Šimonovića?
Hvala.
Imaš knjigu od prof Šimonovića koju pročitaš, a ispit je, ako sam dobro shvatila više razgovor ili pišeš rad na zadanu temu.
Frendica mi piše rad koji će joj ujedno biti i diplomski.
Jako ugodan profesor.
Buby_mir
03-09-2007, 16:22
Odlično, hvala. Upravo čitam tu knjigu, zanimljiva je, ali nisam znao da li je to sve.
psiwitch
05-09-2007, 10:31
Trebam potpise iz "sudske medicine" i iz "uvod u političke znanosti" za ovu godinu.
Bez toga ne mogu upisati godinu.
Jel bi mi neko htio to slikati iz svog indexsa pa da ja to malo plagiram.
Puna mi je kapa tih potpisa.
Molim lijepo.
mislim da za uvod u političke znanosti potpis dobiješ na ispitu. nisam imala taj potpis, i normalno su mi dali da upišem
ej majstore - mala pomoć - bila sam na ispitu iz uvoda u političke znanosti i dao mi je prof. Jelušić potpis na ispitu, a neki ljudi su dolazili na konzultacije i dao im je potpis bez obzira da li su polagali taj ispit ili nisu!! daje potpise bez problema. :D
Odi na konzultacije i uzmi potpis, a za medicinu odi na Salatu, na farmakologiju bilo koji dan rano ujutro, trazi tajnicu i ona ce ti ga dati ili ce ti pozvati nekog od prof. da ti da potpis - potpis trebas/moras/mozes dobiti neovisno da li si polozio ispit.
outsider
05-09-2007, 20:07
Dobar dan kolege!
Naravno uobicajne dileme oko upisa izbornih, pa ako odaberem:
1. Pravo osiguranja
2. predbiljezim se za polagat Europsko javno
3. Imovinsko porezno pravo
Je li to pomalo autodestruktivno? :-k
Prijedlozi i sugestije dobrodosle :-D
Ti se salis? reci da se salis :-s
krajnje autodestruktivno; ultimativni mazohizam :-D
ponoviti cu Ti top 5 listu izbornih: sud. psihologija, sud. medicina, uvod u pol. znanosti, suvremeni pol. sustavi, kriminalistika (ne nuzno tim redoslijedom ;) ). podici ces si prosjek, a neces ni skuziti da si dao 3 ispita
it's up to you..
Mose Pijade
13-09-2007, 17:51
Uvod u političke znanosti kod Sokola
bila si sad nedavno kod sokola na ispitu?
možeš napisat pitanja koja te pitao?
danijelak
18-09-2007, 22:58
ja sam bila,doduše ima već neko vrijeme ali vrti ista pitanja. 99% ćeš dobiti ili političke stranke ili političku kulturu.Bitno je da nešto kažeš...odličan je.Ispit traje 3 i pol minute od toga on 3 minute popunjava indeks :badgrin:
Idite obavezno k njemu,svaki ponedjeljak ujutro u pola 9 ako se ne varam,dođe,na brzinu pita one koji su tamo i ode nekad i prije 9 pa budite točni. :-D
ja sam izvanredni pa mogu birati bilo sta...jel moze netko reci koja tri su najlaksa????
molim lijepo.... [-o<
koliko sam skuzio najlaksi su: sudska medicina, sudska psihologija, uvod u politicke znanosti i kriminalistika.
ja sam uzeo prva tri.
procitaj cijeli topic pa procjeni :)
danijelak
25-09-2007, 00:45
jel ima modlya sutra? ocu polozit ispit kod njega ak nisam nista ni pogledao? :lol:
ovo mi je prilično smiješno pitanje....kako očekuješ položit sutra kod bilo koga ako nisi ništa ni pogledao?????
Čula sam da se kod njega lako polaže ali još nisam čula da je netko išao na ispit a da nije ništa pogledao.....nadam se da bar znaš o čemu se radi u tom predmetu :-) 8)
blazcelik
25-09-2007, 18:09
hej ljudi, polozio sam danas. :D
procitao sam sinoc onu skriptu od 50 str, da ipak nesto znam o tome, i nisam imao problema.
profesor je fakat legenda. rekao mi je da sam izaberem pitanje, a ja sam izabrao tragove vatrenog oruzija...
pozdrav!
zna li netko dal treba za izborni predmet diplomatsko i konzularno pravo učiti cijelu knjigu koja je navedena u vodiću????
ima li netko iskustva s polaganjem tog predmeta????
hvala!
ta je knjiga samo duža i dosadnija verzija onog što piše u poglavlju dipl i konz. iz mpja: knjiga andrassya.. ak imaš vremena pročitaj je , a ak nemaš nikom niš... ima puno stranica al je lako čitljiva
ispit je ful lagan...seršička je odlična..ispitivanje je max 5 minuta (bar u mom slučaju) ..sve čist oke
danijelak
02-10-2007, 12:19
alo ljudi...zna li tko ista o javnobiljeznickom pravu i rjesavanju sporova arbitrazom i mirenjem!? to mi se cini zanimljivo! :p
Ja sam položila javnobilježničko....ne znam kaj bih ti rekla...u suštini je ok jer i nema baš tako puno gradiva,a problem je što možeš i mjesec dana hodati po konzultacijama a da ne uhvatiš Diku.Najbolje odi kod njega na konz. i pitaj za literaturu jer ne treba učiti baš sve što je na popisu i nek ti kaže kad će biti opet na konz. Ali nije loše uzeti to jer ti dobro dođe malo znanja i iz toga :-)
cica-mica
03-10-2007, 13:19
bijah u ponedjeljak kod Sokola, ujutro, zorom u pola 9, nas 4 odgovaralo.
Pitao jednu kolegicu polit.stranke, slabo mu je što rekla,možda 3,4 rečenice a on navalio s pitanjima pa ju je vratio da dođe za 2 tjedna. Slijedećih dvoje je isto pitao pol.stranke, oni su tako,recimo znali. Ja na kraju dobih pitanje pol. kultura. Rekoh mu pune 2 rečenice i dobih 3. Dakle, treba i tu imati sreće.
Onu prvu, što ju je vratio, je na kraju pitao (jer je ona ostala još sjediti, nije izašla) da šta ona tu sjedi, jel hoće 2 il šta, a ona se malo nije snašla pa je rekla da će ipak doći za 2 tjedna.
Zaključak: možete dobit 2 bez ikakvog učenja ako se hoćete malo osramotiti .
danijelak
07-10-2007, 18:09
bijah u ponedjeljak kod Sokola, ujutro, zorom u pola 9, nas 4 odgovaralo.
Pitao jednu kolegicu polit.stranke, slabo mu je što rekla,možda 3,4 rečenice a on navalio s pitanjima pa ju je vratio da dođe za 2 tjedna. Slijedećih dvoje je isto pitao pol.stranke, oni su tako,recimo znali. Ja na kraju dobih pitanje pol. kultura. Rekoh mu pune 2 rečenice i dobih 3. Dakle, treba i tu imati sreće.
Onu prvu, što ju je vratio, je na kraju pitao (jer je ona ostala još sjediti, nije izašla) da šta ona tu sjedi, jel hoće 2 il šta, a ona se malo nije snašla pa je rekla da će ipak doći za 2 tjedna.
Zaključak: možete dobit 2 bez ikakvog učenja ako se hoćete malo osramotiti .
:-)
ovo samo potvrđuje moju tezu koju sam prije rekla a to je da je 99 posto šanse da se iz tog predmeta dobije ili politička kultura ili političke stranke....za hrabre...neka nauče samo ta dva pitanja i to super i probaju na sreću,a kako stvari stoje mogu samo i s tim dobiti dobru ocjenu :-D
Za management znam da predavanja,ako će ih uopće i biti - što ovisi o broju zainteresiranih za to, počinju u ljetnom semestru.
Pitala sam na katedri za ekonomsku politiku,i tako su mi rekli- što znači da će tako i biti :-D
Materijale za spremanje tog izbornog kupiš u našoj biblioteci...nema puno :D
izvanredni studenti mogu upisat koji god oce izborni ? bez obzira dal su popunjeni jel ?
tako je, koji god hoćeš.
koji predmeti slove kao najlakši za izborni 4.godine (osim engleskog)?
ehh... da si samo malo pregledao ovaj topic, vidio bi da je na to pitanje odgovoreno već nekoliko puta...
ali da utvrdimo gradivo... najlakši su:
1. kriminalistika
2. sudska psihologija
3. sudska medicina
4. uvod u političke znanosti
5. međunarodni odnosi i diplomacija
fleetwood mac
15-10-2007, 23:35
di na tranici faxa mogu vidit popis izbornih za 4.godinu?
Možeš vidjeti na stranicama pojedinih katedri, imaju popis izbornih i tko predaje......pa pogledaj....inače imaš u onom vademecumu, ja sam u njemu gledala i imaš na 2.katu na našem faksu, poveći popis za izborne s četvrte, pa ti je najbolje tamo si izabrati, zato što ih je već nekoliko popunjeno....pa da znaš što možeš upisati, koji su slobodni....sretno! :D :-D
monika-hr
19-10-2007, 14:51
Evo ja položila dva izborna ovaj tjedan pa da podjelim svoja iskustva.
SUDSKA MEDICINA- super predmet,toplo ga preporučavam! Kupite si skriptu kod simpatičnog djedice u biblioteci na faksu. Skripta ima oko 50 str i košta 20 kn. Zanimljivo i lako se pamti. Odgovara se gore na Šalati, mene je pitao prof. Strinović-jako ugodan tip. Morate proći skriptu jednom ili dvaput, ali to nije nikakav problem. Ako vam nešto i zapne, on izvlači iz vas. Pitao me vrste smrti i samoubojstvo. Uglavnom svi dobiju dobre ocjene.
KRIMINALISTIKA-e to je totalno lud ispit! Odmah da vas upozorim one skripte koje se mogu naći tu u skriptarnici na pravokutniku nisu dovoljne! Obuhvaćaju samo prvi dio knjige, a onaj drugi dio,bitniji dio,nema. Kolaju po faksu neke druge skripte u obliku pitanja i odgovora, pa si to nabavite. Profesor Modly je skroz neobičan- uglavnom vam kaže da si sami izaberete pitanje,pa ako kažete nešto suvislo dobijete 5. Meni je sam postavio pitanje i to koji tragovi ostaju na čahuri nakon opaljenja pištolja? Nešto sam improvizirala i dobila 5. Pri tome me profesor izvrijeđao i ispsovao ali to je i inače njegov stil tako da se ne iznenadite! Uglavnom, nikad lakše nisam položila ispit na ovom faksu!
Samo jedna opaska- čula sam neke priče po faksu kao da ne moraš baš ništa učit i da možeš proći kriminalistiku. Ne vjerujte lovačkim pričama! Možete proći uz minimalno učenje i dobru sposobnost improvizacije, ali nije istina da se može proći a da se ne uči NIŠTA! :D
monika-hr
21-10-2007, 15:05
jel zna netko kad počinju predavanja iz engleskog za 4.godinu i iz kriminalistike (mislim ak uopće ima predavanja iz toga)? hvalaNemam ti pojma za predavanja iz kriminalistike, a to da Modly više neće predavati, to sam i ja čula ali ne znam da li je istina. Najbolje ti je da odeš pitat tajnicu na kaznenom.
ima li tko ikakvog pojma o izbornom civilno društvo? čula sam da je vrlo jednostavan i upisala ga, makar prije nikad čula za njega. bilo kakva informacija dobro je došla :-D
[quote="fleetwood mac":ivic3hoc]jel zna netko kad počinju predavanja iz engleskog za 4.godinu i iz kriminalistike (mislim ak uopće ima predavanja iz toga)? hvalaNemam ti pojma za predavanja iz kriminalistike, a to da Modly više neće predavati, to sam i ja čula ali ne znam da li je istina. Najbolje ti je da odeš pitat tajnicu na kaznenom.[/quote:ivic3hoc]
ovak... predavanja iz kriminalistike su počela prošli petak... drži ih i dalje profesor Modly i nije spominjao nikakav odlazak...
predavanja su petkom u 14h, dvorana 4, TMT14...
navratite...zanimljivo je... :D
inače, oni kojima je Stana onemogućila upis ovog izbornog, a silno bi ga željeli, dođite na predavanje jer je Modly rekao da se te stvari daju sredit.. :-D
što je sa sociologijom prava (Kregar) i suv. političkim sustavima (Smerdel)??? ako imate iskustva bilo kakve vrste ili upozorenja. :D
Ja sam imala sociologiju prava i jako sam zadovoljna. Na prvom satu smo dobili teme, morali smo napraviti radnje od par strana i to smo izlagali. Većinu tema su zajedno obrađivale dvije osobe. Ta izlaganja su znala biti prilično dosadna, ali kada je predavanj držao prof. Kregar uživala sam. Baš je bilo zanimljivo. Sviđala mi se atmosfera koja je bila skroz prijateljska. Dosta puta nismo imali sat jer je prof. prilično zauzet.
Zadnji sat je donio grickalice i sokove i počastio nas.
Prednost je ovog izbornog i u tome što bez problema možeš uzeti diplomski kod prof. Kregara jer ima posebnu kvotu za studente polaznike sociologije prava.
dankinja
22-10-2007, 19:13
Ja sam upisala sociologiju prava, i rekla mi je stana da poèinju predavanja tek u 2-om semestru; i joť kaznenopravnu kliniku, pa jel zna tko kad poèinje to predavanje? Koliko ja znam to je u ovom semestru, ali nisam vidjela nikakvu obavijest.
Znalac-intelektualac
22-10-2007, 21:45
Ne znam kad počinje kaznenoprava klinika ali ja imam puna usta hvale za taj ispit. UpoznaÅ¡ dosta ljudi iz struke i shvatis kako teće kazneni postupak. Na kraju je simulacija glavne rasprave i mogu reći da je odlično. Pravi predmet, uloge su podjeljene kako treba...ma sve za 5. Samo je problem malo vremena izdvojit ali to je čisti užitak....
Na kraju nam je Zlata podjelila (svima) petice ;-)
Nevjerovatno ali istinito - opet su mi na naťem vrlom faksu dali krive informacije---- dakle , izborni predmet meðunarodni odnosi i diplomacija IPAK NIJE u ljetnom semestru nego u zimskom,i predavanja poèinju 7.11. u 12 sati, TMT 14, dvorana VI.
Eto,sad je i sluŞbeno - stoji na oglasnoj ploèi..
@morenita - sorry za krivi info,ali i ja sam skoro izvisila
:roll:
Da li je netko zna kad poèinju predavanja iz diplomatskog i konzularnog prava, prekrťajnog prava ili engleskog za 4.god?
kaj brijeÅ¡... bila predavanja iz dipl. i konz. last year.. redovito gledaj na oglasnu ploču...bude izvjeÅ¡eno.. proÅ¡le godine je predavanje počelo početkom il sredinom 11 mjeseca..ne sječam se točno...
kolega zvrk, ja niťta ne brijem, koliko me sjeÌanje sluŞi bio je izvjeťen plakat i na njemu je bilo 10ak ljudi i bio je prvi sastanak (na kojem nisam bila) i nakon toga mi je prof. rekla da zbog malog broja ljudi neÌe ni bit predavanja i da se moŞe odgovarat na konzult. ali to sve nije uopÌe bitno ťto je bilo proťle godine, htjela sam uputit kolegicu da obavezno pogleda ogl. ploèu na Ìmt4. a ako je i bilo - super - nisam iťla a poloŞila sam . :D
opet ja sa svojim izbornim,ali stvarno mi je bitno!
ZAr ne postoji nitko tko je upiso izborni Bankarsko pravo?kad poèinje taj izborni,tko ga vodi....literatura...anything - anyone ](*,)
gle... sumnjam da je jako puno ljudi upisalo ovaj izborni.. ergo, sumnjam da ĂŚe uopĂŚe biti predavanja...
sve ťto ti mogu reÌi je ono ťto piťe u vodièu, a to je da seminar vode ParaÌ, PetroviÌ, MarkovinoviÌ, Miladin.. i da je "izrada udŞbenika u pripremi"...
na faksu takoðer nema ( joť uvijek) nikakvih obavijesti...
u biti ti nisam niĹĄta rekla... :lol: ali vidim da veĂŚ drugi put pitaĹĄ, pa...
moja preporuka ti je da odeĹĄ na konzultacije kod nekog od ovih gore i raspitaĹĄ se...
Za sve izborne za koji nema previse prijavljenih i sl. vrijedi pravilo da se ode kod prof. koji ce to voditi (ili nekog od potencijalnih koji bi to mogli biti) na konzultacije i dobiju se najkorisnije informacije - neki ispituju svaki put na konzultacijama, dok neki samo za vrijeme rokova koje je odreðeno za izborne predmete. :-D
fleetwood mac
30-10-2007, 21:08
kolege koji ste upisali engleski izborni za 4.godinu predavanja poèinju u drugom (ljetnom) semestru.joť se nezna ko Ìe drŞat ta predavanja.iťo sam pitat profesoricu danas.eto
Sudska medicina NE moze se na crno, psihologija DA - onda ides s prijavniom na ispit i kod polaganja kazes prof. da ti nije ociscena godina - prijavnicu i ocjenom cuvas kod sebe dok ne ocisti.
Znam da na prethodnim postovima jasno pise da se ispit iz sudske psihologije moze polagat na crno al me zanima jel to sigurno samo dodjem bez obzira sto su mi ostala jos dva sa trece ili moram otici do profesora? I da li to vrijedi i za sudsku medicinu... Ne bi se htjela zeznut pa otici i naci se na cudu... Danas sam odustala od uprave pa trazim rezerve :-)))
prof. AjdukoviÌ je u srijedu na predavanju rekla da prima "ilegalce" tek od 1. mj. tak da Ìeť ipak morat prièekat...
Starfish
14-11-2007, 16:11
Da utvrdimo gradivo...
Vidim da ima onih koji idu na predavanja iz sudske psihologije, pa imam par pitanja:
1) Vidjela sam na oglasnoj ploči uz rokove tzv. popis literature, koji je glasio: Ajduković, Sudska psihologija; skripta (intarnet) - Å¡ta intarnet? :-D kaj se zbilja može negdje skinut il se i dalje po popularnim cijenama kupuje kod Zdravka?
2) Jel bio netko na ispitu nedavno? Jel "situacija i dalje stabilna"? :-D
3) Predavanja su srijedom u 4, jel? Kak to izgleda? Jel se dijeli nešto? Jel zabavno? :-D
Dakle:
Ad 1) Ne bi vjerovala, ali da skripta je zbilja na (intar)netu :smt005 ne znam toèno gdje, ali proťvrljaj po stranici od socijalnog rada! Glavno da je tu ;)
Ad 2) Ăula sam baĹĄ danas od frenda koji je bio na ovom roku da stabilna je, stabilna.
Bio je pismeni (mislim da je usmeni fakultativan ako ĹželiĹĄ viĹĄu ocjenu)
Ad 3) Predavanja: sri u 16h! Power point i ugodna atmosfera!
Prof. AjdukoviÌ je ťarmantna i zaèuðujuÌe pozitivna osoba s obzirom da su joj specijalnosti obiteljsko nasilje, osobe s duťevnim smetnjama... :shock: :scratch: :smt043
Eto, sigurno je dovoljno :lol:
Pozz! :smt039
1) Vidjela sam na oglasnoj ploèi uz rokove tzv. popis literature, koji je glasio: AjdukoviÌ, Sudska psihologija; skripta (intarnet) - ťta intarnet? :-D kaj se zbilja moŞe negdje skinut il se i dalje po popularnim cijenama kupuje kod Zdravka?
skripta iz sudske psihologije (na dnu stranice):
http://www.pravo.hr/isite_view_3/defaul ... a=&jezik=1 (http://www.pravo.hr/isite_view_3/default.asp?ru=1111&sid=&akcija=&jezik=1)
ne znam samo zaĹĄto su ju stavili na poslijediplomski...
trebalo mi je pol sata da ju naðem...
a di uopce pisu rokovi za sudsku psihologiju?
La mariposa
15-11-2007, 20:12
Trebalo bi biti na oglasnoj ploèi IV godine, pa ako ti se ide do faxa :-D
morenita
15-11-2007, 21:43
alo ljudi...zna li itko ista o izbornom zvanom rjesavanje sporova arbitrazom i mirenjem!
nitko nista ne govori....
nigdi nista ne pise....
a mi ko guske u magli! :?
Znam samo da taj izborni drŞi Prof. SikiriÌ i da ima poduŞi popis literatura koji je mene odvratio od tog inaèe zanimljivog mi izbornog! :shock: :lol:
Najbolje ti je nazvati ljupku tajnicu :evil: :smt042 i pitati opĂŚe info u vezi odrĹžavanja, potencijalnih predavanja itd. ;) Ili joĹĄ bolje odi kod Sike na konzultacije i pitaj sve ĹĄto te zanima! No, to podrazumijeva i hodanje pa je zvrc ipak bolja opcija, zar ne! :-D
Uglavnom, pretpostavljam da se s obzirom da joĹĄ nije bilo obavijesti odrĹžava u ljetnom semestru (ili moĹžda grijeĹĄim :smt017)
U svakom sluèaju tajnica ruls! :smt043
P.S. Javi pliz kad saznaĹĄ kakve info. Ako ima predavanja moĹžda svratim... 8)
Ma nisu obavezna predavanja iz sud. medicine - nitko ne proziva, ne potpisujes se - ako imas vremena i volje, odi poslusati, zanimljivo je i da se svasta od dr. cuti! :smt119
Cosmo Kramer
20-11-2007, 18:09
Ljudi,imam jedno pitanjce i svesrdno molim odgovor:)
Isla bih kod Jelusica u cetvrtak na ispit iz Uvoda, no pise da on ima seminar u 10 h, a da su mu konzultacije u 10 ipo. Pretpostavljam da ne moze biti na dva mjesta u isto vrijeme, pa me zanima zna li tko KADA treba doci, prije ili poslije seminara,kasni li on na konzultacije ili uopce ne dodje , ili...?
psiwitch
21-11-2007, 00:24
Ljudi,imam jedno pitanjce i svesrdno molim odgovor:)
Isla bih kod Jelusica u cetvrtak na ispit iz Uvoda, no pise da on ima seminar u 10 h, a da su mu konzultacije u 10 ipo. Pretpostavljam da ne moze biti na dva mjesta u isto vrijeme, pa me zanima zna li tko KADA treba doci, prije ili poslije seminara,kasni li on na konzultacije ili uopce ne dodje , ili...?
kad sam polagala, bila je ista situacija, ispitao je jednu curu pa otiťao na seminar, a nas ostale "naruèio" da doðemo u 12
Upravo uoĂŚih: 8)
Diplomatsko i konzularno pravo
Prvi sastanak, 27. studenog 2007., 12 sati, Ăirilometodska 4, dv. IV.
Meðunarodnopravna zaťtita ljudskih prava u 14 sati
;)
Warheart
22-11-2007, 15:02
Objavili su da je predavanje iz europskog mpp-a u ponedjeljak, ali ne i kad.Probao sam na referadi gore, ali tajnica je na bolovanju.Ima tko kakvu informaciju?
anadiomena
26-11-2007, 13:18
yo!!
jel ima netko informaciju za engleski 4. ali za ispit, je li se prof. ViĂŚan vratila ili moramo ici moliti prof.Cubric kako ne bi potrosili redovni rok na to? jel bio netko skoro na ispitu, ali ne na redovnom roku sredinom studenog? :)))
i jos nesto, taj usmeni se sastoji od prepricavanja jednog texta od onih iz knjige, jednog slucaja ESLJP i seminarskog rada? ili ima jos nesto? davno je u igri bio eng 3:)))
Jel zna netko kad su predavanja iz socijalne politike i ima li ih uopĂŚe?
kolegica
06-12-2007, 18:28
moĹže mi netko reĂŚi da li postoji joĹĄ prof. Modly za kriminalistiku i kad ima konzultacije? bilo kakva info vezana za taj predmet je dobrodoĹĄla jer na stranici od faksa niĹĄta ne piĹĄe.
a ako netko zna slobodno se isto raspiťe o uvodu u politièke znanosti, barem koja je literatura (ali za stvarno, ne ono ťto piťe na stranici faksa - to moŞe i na pm).
puno zahvaljujem :D
Ej, imam jedno pitanje vezano za kriminalistiku. MoĹže li se poloĹžiti po skriptama koje se nalaze na pravokutnikovim stranicama? Mislila sam na ispit u utorak, pa bi bila zahvala svakome 'ko me spasi blamaĹže!
MoŞe, ja sam uzèio po tome. Obe skripte su sasvim ok.
Ispit se svodi na ugodni razgovor, ne traŞi te nikakve definicije nego onak te pita recite mi neťto o tome pa ti prièať..
Puno hvala! BaĹĄ bi mi dobro doĹĄao jedan takav ispit! :)
Molim vas moŞe li mi netko reÌi gdje se nabavlja literatura za socijalnu politiku i uvod u politikèe znanosti??
Unaprijed hvala...
hitnomije
12-12-2007, 00:35
Imam pitanje vezano uz kriminalistiku. Moze li se izaĂŚi na ispit svaki utorak ili postoje neki rokovi? I moĹže li se polagati na crno? tnx :?
Imam pitanje vezano uz kriminalistiku. Moze li se izaĂŚi na ispit svaki utorak ili postoje neki rokovi? I moĹže li se polagati na crno? tnx :?
MoĹže se polagati svaki utorak na konzultacijama ali ne moĹže na crno! :cry:
Pozz!
Prof. Modly nece odrzati predavanje iz kriminalistike ovaj tjedan tj. 21.12. :cry:
Da li netko zna hoce li sutra prof. Modley imati ispite, da ne dolazim bezveze?
izborni predmet iz "socijalne psihologije" odrŞavat èe se u ljetnom semestru.Sve potrebne informacije bi trebali dobiti na kraju zimskog semestra.
yo!!
jel ima netko informaciju za engleski 4. ali za ispit, je li se prof. vratila ili moramo ici moliti prof.Cubric kako ne bi potrosili redovni rok na to? jel bio netko skoro na ispitu, ali ne na redovnom roku sredinom studenog? :)))
i jos nesto, taj usmeni se sastoji od prepricavanja jednog texta od onih iz knjige, jednog slucaja ESLJP i seminarskog rada? ili ima jos nesto? davno jee u igri bio eng 3:)))
engleski jezik 4,se polaze kod prpf.Javornik na konzultacijama!moras samo nauciti prepricati onih sest lekcija,i to je to..nema seminara,i nema testa!stvarno je super,ispit traje 5min.!
mene zanima moĹže li se umjesto ovih izbornih koje smo upisali upisati neki drugi...?
Moze, ako si izvanredan/a. A ako si redovan/na, nisam sigurna, ali mislim da ne moze. Ili to opet ovisi o katedri. Eto!
mene zanima može li se umjesto ovih izbornih koje smo upisali upisati neki drugi...?
neÅ¡to sam bila načula da moraÅ¡ otić stanu moljakat...
Mozes...malo molis Stanu...otrpis njeno sizenje....ali uvijek na kraju dana to ucini...
Jer mi moŞe netko ko je upisao i bio na sastanku za Meðunarodnopravnu zaťtitu ljudskih prava napisati kaj je bilo, kad se odrŞava....hvala, nisam bila u Hrv. i ne znam kaj se s tim dogaðalo
Jer mi moŞe netko ko je upisao i bio na sastanku za Meðunarodnopravnu zaťtitu ljudskih prava napisati kaj je bilo, kad se odrŞava....hvala, nisam bila u Hrv. i ne znam kaj se s tim dogaðalo
Evo, da ti pomognem s obzirom da znam poneĹĄto! :-D
Naèula sam od onih koji su upisali ovaj izborni da ima (obaveznih) :shock: predavanja i to mislim utorkom u 14h na gornjem gradu.
Vukas redovito dolazi, prièa puna dva sata i popisuje ljude!
Sam izraĹžava nezadovoljstvo ĹĄto je viĹĄe od osam ljudi upisalo taj predmentiĂŚ pa je prisiljen odrĹžavati predavanja kao njegov sastavni dio! :lol:
No, ti si dobro proĹĄla jel te nije bilo pa su ti ostala joĹĄ samo tri predavanja! ;)
Doði profu, isprièaj se, trepÌi i trebalo bi biti sve ok! :smt043 :smt023
hej, dal netko zna kaj se deÅ¡ava ove godine s ispitom MEDICINA I PRAVO, dal ima kakvih predavanja i kaj treba učiti za to il kajaznam, BILO KAJ, NIÅveliki kurac NE ZNAM..... :?
tenks
Ljudi pomagajte
Jel se treba prijaviti za Uvod u politièke znanosti i ak treba,gdje?
Makar moj lucky guess bi bio Ne :)
fleetwood mac
03-01-2008, 21:15
jel ima sutra (04.01.) predavanja iz Kriminalistike?
Starfish
04-01-2008, 11:19
Alo, Å¡ta je s prekrÅ¡ajnim? Oči mi ispale od "praćenja oglasne ploće"...
Valjda još uvijek vladu sastavljaju, pa je zaposlen... :smt040
Uvod u politièke znanosti se ne prijavljuje.
Ferka i Starfish ĹĄto god vas zanima za te izborne nije na odmet pitati tetu tajnicu. 8)
Draga i pristupaèna gospoða Mihelj Ìe vam sigurno barem malo pomoÌi i olakťati duťice! :lol:
Dakle, telefonèek u ruke i zovite faksiÌ! ;)
UpsiĂŚ, sve mi je na iĂŚ! :oops: :lol:
fala stara, bum zvala tetu u ponedjeljak! baÅ¡ sam se nabrijala da ću dat neki ispit! konačno! ;)
ej ljudovi, gdje mogu nabaviti cijelu skriptu iz kriminalistike a ne samo ovaj prvi dio knjige koji je na pravokutnikovoj stranici? jel ima netko od vas to na kompu? ili bi bio voljan prodati ili posuditi.... :)
unaprijed zahvaljujem
Starfish
19-01-2008, 12:29
Znam da je totalno pointless, al čovjeka veseli (c)...
Dakle - šta je s prekršajnim?
:smt026
Za kriminalistiku je apsolutno nebitno po Ìemu Ìeť uèiti, jer profesor pita po èemu ste uèili pa ovisno o odgovoru postavlja i pitanja iz bať te skripte. Ne morate lagati da ste uèili iz knjige. Bať sve skripte su dobre i po svakoj je moguÌe dobiti odliènu ocjenu.
engleski jezik 4,se polaze kod prpf.Javornik na konzultacijama!moras samo nauciti prepricati onih sest lekcija,i to je to..nema seminara,i nema testa!stvarno je super,ispit traje 5min.!
imam par tehnièkih pitanja:
jel se moram drĹžat onih rokova u vademecumu ili mogu banut na konzultacije bilo koji tjedan?
na ispit dolazim s prijavnicom ili moram tjedan dana prije odnijet prijavnicu i "predbiljeĹžit" se za ispit?
untitled
23-01-2008, 12:02
ej polagao bi UVOD U POLITICKE ZNANOSTI sad u drugom pa ako moze neko dvije suvisle o ovom predmetu tipa
po cemu uciti, ima li neka skripta (ako ima molio bi da je netko posalje na tortoise@net.hr: platicu kavu majkemi)
koji profesor valja i tako...
firefighter
23-01-2008, 14:53
imaĹĄ skriptu na pravokutniku na ovom forumu, pogledaj ranije postove, mislil da je na str. 2
Starfish
24-01-2008, 14:00
Uèim psihologiju za ponedjeljak, i sad je uz skriptu odnekud imigoljilo i par strana iz nekog èlanak tete Marine objavljenog u kp-kpppppp ljetopisu...
Jel mi to stvarno treba ili je to fakultativno?
Di bi to mogla nabavit (osim na oèitim mjestima tipa TMT-3; tamo ne volim iæ...)?
Jel Zdravko to prodaje?
Da netko nema u digitalnom obliku sluèajno :svi_se_grohotom_nasmija¹e:....?
Znam da mi je za prolaz dovoljna skripta; al mi mama ispeèe palaèinke svaki put kad dobijem 5...
So, help...
:smt022
merlinka
24-01-2008, 23:09
ak je to onaj èlanak o tome pod kojim sve utjecajima suci donose odluke i tome slièno, obavezno je.
uvijek jedno pitanje bude iz toga kolko se sjeĂŚam. al fakat nije bed, zanimljivo je.
ja nabavih u zdravka
Starfish
27-01-2008, 17:34
ak je to onaj èlanak o tome pod kojim sve utjecajima suci donose odluke i tome slièno, obavezno je.
uvijek jedno pitanje bude iz toga kolko se sjeæam. al fakat nije bed, zanimljivo je.
ja nabavih u zdravka
Hvala!
Poslah frendicu, i fakat ima "u Zdravka", cijena popularna - 3 kn.
Starfish
04-02-2008, 19:38
Ispricavam se kolegici Carioci, al nisam baš azurna posto pokusavam progutata definiciju vodnog dobra i slicnih krasota, (rokovi, jel...) :?
Dojmovi s ispita iz socijalne psihologije & srodno:
Literatura:
Skripta - moze se skinuti sa web- stranice katedre za kazneno pravo, podrubrika - "izborni predmeti"
Clanak -rekla profesorica da ce ga uskoro skenirat i stavit gdje i skriptu, dotad se moze kupit kod striceka Zdravka na TMT14 za par kuna.
Kolko treba znat za 5?
Cim prodete skriptu prvi puta, vidjet cete da je predmet prelagan - upamtit treba par podijela i eventaulno definicije glavnih pojmova (tipa - pamcenje, konformizam itd.). Ostatak je vise manje improvizacija; objasnjavanje svojim rijecima se jako tolerira. Uglavnom - zanimljivo, korisno i lako pamtljivo. Zena jako ugodna i pristupacna. Sve 5+.
Anyways...
Stara pitanja:
• stres (kod kd) i njegov utjecaj na iskaz očevica
• selektivna percepcija
• anketa i pr. kako bi proveli za slucaj koji da,
• deskriptivna i normativna metoda 3 primjera izvanpravnih čimbenika za odlučivanje
• samoopazanje
• percepcija i determinante percepcije, te primjeri za te determinante
• kriteriji za procjenu vjerodostojnosti svjedoèenja i objasniti svaki (to je onih 7)
• aktivno i pasivno pamæenje i kako koje utjeèe na davanje iskaza
• utjecaj obiljezja orginalne situacije na iskaz
• sugestija, konformizam- utjecaj...
• dugorocno pamcenje i cimbenici koji utjecu na promjene u dugorocnom pamcenju
• utjecaj fizickog izgleda na donosenje odluke
• Undeutschov kriterij za analizu sadrzaja
• laboratorijski i simulacijski eksperiment te kvazieksperiment
• istinit-neistinit iskaz
• nacin uzimanja iskaza i utjecaj na vjerodostojnost
• Eksperiment – osnovne značajke i primjer eksperimenta
• Psihološki čimbenici koji utječu na vjerodostojnost iskaza
• Zašto lažemo i kriteriji lažnog odnosno istinitog iskaza
• Opišite proces pamćenja i što nam ta znanja govore o vjerodostojnost iskaza
• Selektivna pažnja i selektivna percepcija (koja je razlika) i zašto je znanje o tome važno za pravnike?
Isprika objeručke prihvaćena! ;)
A sada pohvale legici: =D>
:smt038 :smt023 :hello1: :angel7: :thumbright: :smt058
Pozzek! :hello2:
Da li mi netko može reći da li će 19.2. biti ispit iz kriminalistike?
i da li još uvijek vrijedi da se kod zlate odnese prijavnica pol sata prije pa onda kod profesora na ispit?
Black Adder
08-02-2008, 14:07
jel zna tko za izborni na 3 godini, socijalna psihologija, jeli dovoljna skripta s pravokutnika ili postoji jos nesto dodatno, tipa neki clanak$ hvala dobrim kolegama na odgovoru :) :D
firefighter
10-02-2008, 14:45
Kad sam ja išla, bilo je dovoljno. Tad je bio Magdalenić, ali je najavljivao da će u mirovinu, tako da ne znam
Da li itko zna išta o građanskopravnoj klinici?
help!!!
Just a little bit
12-02-2008, 22:23
cujem da nema vise Magdalenića......
kaj se tiče Uvoda u političke znanosti, moze li se to rjesit prije nego se ocisti treca godina ? kak ide to..moze i na privat , fala :)
Drage kolege, shvatite da ne mozete NISTA polagati s vise godine dok se ne svih rijesite zaostataka...osim ako ne zelite ponavljati ispit...
excalibur
14-02-2008, 13:09
zanima me moze li se sudska medicina polozit na crno,
da li je netko bio nedavno...., i po cemu je ucio.....?
NE mozes polagati na crno...pogledaj si malo stranice prije, vec je o toj temi nekoliko puta pisano.
excalibur
14-02-2008, 17:09
otkud tolika sigurnost, da to vrijedi bas za sve izborne s cetvrte...?
hvala anyway
Mozda zato sto sam i ja imala taj izborni, i jos mojih kolega, pa smo se raspitali...zato sam sigurna. Mozes sud. psihologiju, al sam cuvas prijavnicu dok ne ocistis godinu, pa onda prijavljujes ispit i ides s tom prijavnicom kod prof. Mislim da se moze i menagment.
jedini izborni za koji znam da se može polagat na crno je sudska psihologija kod Ajdukovićke...
s time da ti ona ocjenu napiše na prijavnicu i nakon što položiš sve ispite s 4. dođeš s tom prijavnicom kod nje da ti upiše ocjenu u indeks...
ostale ispite mislim da ne možeš polagat na crno...
edit: hmm... u međuvremenu ti je andy odgovorila... ali od viška glava ne boli.... :-D
Black Adder
15-02-2008, 15:03
Za sve koji misle izaci na socijalnu psihologiju... Pise se samo pismeni, 14 pitanja, sva su pitanja iz skripte se neta sto u biti pokriva penningtona, i jos doda 4 pitanja iz one druge knjige navedene u literaturi... Ta 4 pitanja su u biti nebitna jer ja sam imao ovih 14 svih tocnih i ova 4 netocna pa sam dobio 5... Usmenog nema ak si zadovoljan sa ocjenom s pismenog... Na pismenom vas cuva asistentica tj. demosica koja je opasna ali moze se prepisati ako ste dovoljno spretni i imate srece.... Usput hvala kolegici koja je bila sa mnom na roku na salabahteru...:) Sretno svima...
Pozdrav!
Moze li mi netko reci iz cega se treba uciti sudska psihologija?
Koja je tocno literatura potrebna i gdje ju nabaviti?
Vidio sam onu novu skriptu od 75 stranica, no ja bih si svakako zelio nabaviti i knjigu jer nisam tip koji moze nauciti gradivo sa razumijevanjem samo iz skripte, ne bih zelio doslovno bubati napamet tekst skripte, to mi je mucno i neefikasno.
Svaka je informacija oko koncepta ispita, nacina ucenja i literature dobrodosla.
Hvala!
Nema knjige, ucis po toj skripti koju si vidio, nju je prof. napravila + cini mi se neki clanak da je uz to bio vezan. Naucis, odes tamo, ako je vise od 10 ljudi na roku onda je pismeni, a usmeni iza toga ako nisi zadovoljan ocjenom, ako je manje ljudi onda je odmah usmeni. Skripta kupujes u knjiznici kod Zdravka, a pogledaj mozda je vec i stavljena na net. To ti je sva mudrost, nemoj se komplicirati zivot tamo gdje ti ne treba, oko ovog predmeta definitivno ne trebas.
Da li netko zna ima li kakvih informacija kad počinju izborni s 4. god u II semestru? Ima li nešto već na oglasnoj ploči? Hvala ;)
Zna li mozda netko kad ce prof Josipovic stavit pitanja na net iz prekrsajnog? Mi jedva cekamo da polozimo taj izborni jer smo sve ocistili a pitanja nigdje...!!! Ha,ha:)
Jel tesko dobit dobru ocijenu? Kakvi su mu kriteriji? pa da bar malo popravimo taj jadan prosjek
hvala
Starfish
02-03-2008, 20:01
:-$
Starfish
04-03-2008, 17:44
http://www.pravo.hr/KPP/izborni/prekrsajno
:smt081
Citizen Kane
05-03-2008, 15:13
Cijenjene kolegice i kolege,
Ima li itko kakvih saznanja o izbornom engleskom IV, tko je predavačica, postoji li obveza dolaska na predavanja, koje su obveze i slično.
Unaprijed zahvalan!
Danas je bilo prvo predavanje iz engleskog, predaje prof. Lelija Sočanac, a predavanje se održava u Gundulićevoj, u dvorani 3, srijedom u 17:00. Profesorica je smislila novi sustav polaganja ispita po kojem se treba skupiti 60 bodova u ovom semestru kako bi se mogao položiti ispit, uglavnom boduju se dolasci na predavanja (redovito pohađanje 30 bodova), pisanje seminara (10 bodova, izvrstan seminar 15), aktivno sudjelovanje (10), održavanje power point prezentacije (10/15), usmeni dio ispita (15) i pismeni dio ispita (15). Uglavnom, možeš dolaziti i zaraditi ocjenu redovitim dolascima i pisanjem seminara/prezentacijama ili se možeš rješiti ispita na klasičan način (dolasci + usmeni i pismeni dio ispita). Da bi dobio 30 bodova iz redovnog pohađanja moraš doći na barem 50% predavanja. To je otprilike to, ako sam nešto krivo napisao neka me netko ispravi.
Jel prof. Modly i dalje ima konzultacije utorkom u 10.30 u Gundulićevoj?!? Provjeravam dal se što u međuvremenu promijenilo.
[quote="Wolf"]Danas je bilo prvo predavanje iz engleskog, predaje prof. Lelija Sočanac, a predavanje se održava u Gundulićevoj, u dvorani 3, srijedom u 17:00. Profesorica je smislila novi sustav polaganja ispita po kojem se treba skupiti 60 bodova u ovom semestru kako bi se mogao položiti ispit, uglavnom boduju se dolasci na predavanja (redovito pohađanje 30 bodova), pisanje seminara (10 bodova, izvrstan seminar 15), aktivno sudjelovanje (10), održavanje power point prezentacije (10/15), usmeni dio ispita (15) i pismeni dio ispita (15). Uglavnom, možeš dolaziti i zaraditi ocjenu redovitim dolascima i pisanjem seminara/prezentacijama ili se možeš rješiti ispita na klasičan način (dolasci + usmeni i pismeni dio ispita). Da bi dobio 30 bodova iz redovnog pohađanja moraš doći na barem 50% predavanja. To je otprilike to, ako sam nešto krivo napisao neka me netko ispravi.
Danas je bilo prvo predavanje iz engleskog, predaje prof. Lelija Sočanac, a predavanje se održava u Gundulićevoj, u dvorani 3, srijedom u 17:00. Profesorica je smislila novi sustav polaganja ispita po kojem se treba skupiti 60 bodova u ovom semestru kako bi se mogao položiti ispit, uglavnom boduju se dolasci na predavanja (redovito pohađanje 30 bodova), pisanje seminara (10 bodova, izvrstan seminar 15), aktivno sudjelovanje (10), održavanje power point prezentacije (10/15), usmeni dio ispita (15) i pismeni dio ispita (15). Uglavnom, možeš dolaziti i zaraditi ocjenu redovitim dolascima i pisanjem seminara/prezentacijama ili se možeš rješiti ispita na klasičan način (dolasci + usmeni i pismeni dio ispita). Da bi dobio 30 bodova iz redovnog pohađanja moraš doći na barem 50% predavanja.
ODNOSI LI SE OVO NA UZVANREDNE STUDENTE? I ŠTO JE S VIĆANICOM I ONIM SISTEMOM DA MOŽEMO BILO KOJI PONEDJELJAK POLAGATI?
Vićanica je umrla prije 10-tak dana...
da, prof. Sočanac sad vodi engleski 4...
najbolje bi bilo da odeš na konzultacije kod nje (srijeda 15.30-16.30, soba 5) ili da dođeš na predavanje pa se raspitaš...
inače, prof. Sočanac je simpa i čini mi se dosta fleksibilna, tako da ne bi trebala imat većih problema...
Ako netko ne zna a zanima ga -
Management 25.03. u utorak, u 10:00 pa do 12:00 dv.6 TMT14
Međunarodni odnosi i diplomacija 19.03. srijeda u 9:00 dv.5 TMT 14
:smt038 :sunny:
molim hitan odgovor!
da li netko zna kakav je status sa kriminalistikom,tj. prof. Modlyjem..ukoliko ispituje,da li se moze svaki tjedan odgovarati kod njega i kada,a ukoliko ne-tko ispituje i da li i kod tog ispitivača postoji mogućnost svakotjednog ( :D ) odgovaranja..
isto tako zanima me sto predstavlja najbolji izbor sto se tice literature...molim za odgovor jer ovo mi je zadnji ispit i ne zelim odugovlaciti sa diplomom zbog izbornog..hvala
Lady Red
20-03-2008, 20:06
molim hitan odgovor!
da li netko zna kakav je status sa kriminalistikom,tj. prof. Modlyjem..ukoliko ispituje,da li se moze svaki tjedan odgovarati kod njega i kada,a ukoliko ne-tko ispituje i da li i kod tog ispitivača postoji mogućnost svakotjednog ( :D ) odgovaranja..
isto tako zanima me sto predstavlja najbolji izbor sto se tice literature...molim za odgovor jer ovo mi je zadnji ispit i ne zelim odugovlaciti sa diplomom zbog izbornog..hvala
za kriminalistiku odeš sa prijavnicom kod tajnice, gospođe ružice (tamo di se prijavlje OTPD, KP, KPP), ako profesora ima taj dan, ona ti odmah napiše datumić na prijavnicu i možeš odmah otići odgovarati. ako ga nema teta ružica ti kaže kada se vraća i onda dođeš na taj dan. postupak je dalje isti.
znači, prošeći do tete ružice i raspitaj se kada je prof. modly u zg-u (s obzirom da radi diljem lijepe naše, ai u širem krugu ex-yuge) :D
kaj se tiče literature, najbolje ti je učiti iz skripte (ima jedna jako dobra rukom pisana (dosta je čitak rukopis). ta skripta kruži faksom pa je dobro doći jedan dan kada su ispiti i iskopirati si je. profesoru uopće nije važno otkud učiš. on nekad i zna pitati od kuda si učio, ali nije uopće problem ako kažeš da si učio iz skriptice.
pita jedno pitanje i to ti je to. u principu cijeli ispit traje manje od 5 minuta, zajedno sa upisivanjem ocjene u zapisnik i indeks.
inače, prof. modly je najbolji profesor s kojim sam imala posla na našem faksu. zezant, nasmijan, spreman popričati o svemu i svačemu. s obzirom da ti je zadnji ispit neće ti raditi probleme 1000000000%.
ako te još kaj zanima, šalji pp.
sretno :smt006
vezano uz kriminalistiku-imam skriptu s pravokutnika i knjigu iz 1999. ( netko je ranije napisao da treba uciti od str 160-310) jel to dovoljno?ima li ko kakva pitanja iz kriminalistike,tek toliko da vidim sto se trazi..znam da izgleda smijesno sto se toliko trudim oko jednostavnog izbornog ispita ali moram dobiti 5 (ne pitajte..) pa molim koji savjet
yoko-ovo-ono
02-04-2008, 17:13
Koja je fora sa sudskom psihologijom, gdje joj je ured i kad su konzultacije, ako netko zna... Please?
Tamo gdje studiraju soc. radnici, u Nazorovoj - pogledaj na njihovoj stranici ili forumu, tamo ces naci detaljnije informacije.
OBAVIJEST
Idući tjedan, 10.04. neće se održavati izborni iz predmeta Sociologija prava kod prof. Kregara. Za sada stoji da se vidimo tjedan kasnije, 17.04. Uživajte i do tada. :smt006 :smt002
mudrica1
04-04-2008, 23:53
Pomozite!
Jel netko zna gdje bi bio raspored za SUDSKU MEDICINU za ovaj rok idući tjedan???
Pogledala sam na stranicama faksa i nema ništa!
A vidjela sam da je za prošli rok raspored stavljen na net, dakle trebao bi biti i sad!
Ispit je u ponedjeljak, a nema ništa o tome!
Ako netko zna...
Puno hvala!!!
Imam problem; na stranici katedre pise da prof.Sokol ima konzultacije srijeda u 10, a na pravokutniku stoji da odrzava konzultacije ponedjeljkom u 8.30.
Koji termin je tocan? :(
Imam problem; na stranici katedre pise da prof.Sokol ima konzultacije srijeda u 10, a na pravokutniku stoji da odrzava konzultacije ponedjeljkom u 8.30.
Koji termin je tocan? :(
niti jedan.
konzultacije su cetvrtkom ujutro, sad se ne mogu sjetiti tocno u koliko, mislim da je 10. isao sam prije par tjedana.
dadomado
22-04-2008, 00:00
trebala bi mi informacija kod koga se polaže insolvencijsko pravo. Naime negdje sam čuo da kog Garašić, ali koliko vidim nje nema ove godine.
Garasicka bi se do jeseni trebala vratiti jer je u Ameriku otisla na godinu dana. Rekla je nama prosle godine na seminaru. :)
dadomado
23-04-2008, 14:19
ima li tko od kolega iskustva s promjenom izbornih koje su upisali, naime zanima me mogućnost da promijenim jedan od izbornih za neki drugi pa me zanima mogučnost i postupak?
Evo ja sam prosli tjedan mjenjala sudsku medicinu za kriminalistiku.
Odes do tete Stane u vijecnicu i ljubazno pitas kako je, da li bi ti izasla u susret, naime zelio bi zamjenit izborni predmet, budes cijelo vrijeme s njom prijateljski raspolozen, zahvalis se i to je to.
Prema meni je bila jako ugodna i nije radilo iz tog neki problem. Lijepa rijec sva vrata otvara. :)