PDA

View Full Version : I. Sociologija

Pravokutnići
15-05-2005, 15:09
WEB KATEDRE
http://www.pravo.hr/soc

ISPITIVAČI
Prof. dr. sc. Josip Kregar – TMT 3, soba 16/I, josip.kregar@zg.htnet.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
Prof. dr. sc. Duško Sekulić – TMT 3, soba 18/I, dusko.sekulic@pravo.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
Prof. dr. sc. Slaven Ravlić – TMT 3, soba 17/I, slaven.ravlic@lzmk.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
Dipl. iur. Ksenija Grubišić – TMT 3, soba 36/II, kgrubisic@pravo.hr, konzultacije utorkom u 12 sati
Dipl. iur. Luka Keller – G10 21/I, luka.keller@pravo.hr, utorkom u 10 sati - NE ISPITUJE!
Mr. sc. Antonija Petričušić, TMT 3, soba 305/III, antonija.petricusic@pravo.hr, utorkom u 11 sati

ISPIT SE SASTOJI OD PISMENOG I USMENOG DIJELA!
Napomena: od 04.10.2011. promijenio se način pisanja pismenog ispita!!! Ispit se piše 45 min i sastoji se od dva dijela.U prvom dijelu studenti odgovaraju na 15 pitanja sistemom zaokruživanja jednog točnog odgovora. Svoje odgovore upisuju u odgovarajući obrazac. Prvi dio piše se 15 minuta. Svaki točni odgovor nosi jedan bod. Nema negativnih bodova.
U drugom dijelu studenti na zadanu temu pišu esej. Esej se piše 30 minuta. Studenti se prilikom pisanja eseja mogu služiti samo originalnim primjerkom udžbenika (Uvod u sociologiju, izdanje 2008.). U ovom dijelu ispita studenti mogu ostvariti 15 bodova. Studenti koji u prvom dijelu ostvare manje od 8 bodova, ne mogu proći pisani dio ispita i esej im se ne ocjenjuje.

ROKOVI 2011./2012.
07.11.2011.
30.01.2012.
13.02.2012.
16.04.2012.
04.05.2012.
18.06.2012.
02.07.2012.
03.09.2012.
17.09.2012.

PRIJAVA ISPITA
Ispit se prijavljuje preko studomata. Ispitivača ćete saznati nakon završetka prijava na web stranici katedre.

SLUŽBENA LITERATURA
J.Kregar, D. Sekulić, S. Ravlić, K. Grubišić: Uvod u sociologiju, Zagreb, 2008.

ALTERNATIVNA I POMOĆNA LITERATURA, SKRIPTE I KORISNI LINKOVI
http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/sociologija-1kolokvij-09 (http://www.pravokutnik.net/forum/../skripta/sociologija/sociologija-1kolokvij-09) Skripta za prvi kolokvij
http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/drugi-kolokvij (http://www.pravokutnik.net/forum/../skripta/sociologija/drugi-kolokvij) Skripta za drugi kolokvij
http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/sociologija-skripta-2008 (http://www.pravokutnik.net/forum/../skripta/sociologija/sociologija-skripta-2008) Stara skripta, ne obuhvaća sve iz gornje dvije, ali je sistematična

SEMINARISTI
Informacije o seminaru možete naći na podforumu Seminari. Link na stranicu:
http://www.pravokutnik.net/forum/showthread.php?t=701

PITANJA
U privitcima se nalaze pitanja u .doc formatu koja ovdje možete preuzeti. Također možete naći i popis autora i djela te osnovne informacije o ispitu.

Pravokutnići
18-03-2006, 11:52
KORISNI POSTOVI FORUMAŠA

Koristite search kako biste našli ono što vas zanima:
http://i33.tinypic.com/2cm254.jpg

don_mario 24.03.2009.
Savršenog rješavanja ovog ispita nema...ako ste stvarno ziher sigurni u svoje znanje i ako stvarno znate, onda pišite ko idioti pa možda stignete sve, ako niste e onda...prvih 10 pitanja su odgovori od rečenice, ali tu se često znaju naći i nabrajanja i ime djela odnosno sociologa koji je napisao određeno djelo(tko zna netreba mu više od 5 min da ih riješi). Zatim slijedi onaj trik dio, pitanja koja nose 4 boda, tu je najbitnije odrediti bitno od nebitnog(večinom su tu 3-4 rečenice koje stvarno pogode BIT, ako niste pogodili bit zaboravite na bodove), ko to ne napravi ne stigne do zadnjeg dijela koji je recimo najzahtjevniji jer se traži povezivanje gradiva plus apsolutno sve kaj znate...recimo pitanje može biti tko je sve spominjao anomiju, sve o ideologiji...uglavnom sretno svima, toga vam treba jako puno

axl 07-11-2009
naravno da ne morate doslovno naštrebat definicije, dapače, poželjno je da pokažete vlastito razumijevanje određenog pojma, ali naravno, ispravno razumijevanje. ako pogodite bit nekog pojma, pa makar pisali vlastitim riječima, sigurno će vam to priznat, to je daleko bolje nego da bezveze nabubate nešto napamet.

nažalost, to neće biti svugdje moguće (čitaj: poglavlja pisana by prof. Ravlić) jer neke stvari jednostavno morate nabubat tak kak pišu jer drugačije nemaju smisla (zapravo, uopće nemaju smisla, al nećemo sad o tome).
godine ko godine ne treba znat, al znalo se pojavljivat, npr. na kolokvijima, da se kronološki poredaju neke glavne face iz sociologije pa nije loše to usput pogledat.

keeva 15-02-2011
lijepo sam rekla 3 puta i reći ću četvrti - nemojte očekivati maksimalan broj bodova, to je isto način eliminacije.
a test se najbolje rješava ovako:
napisat na svakom pitanju po 2-3 rečenice, uhvatit bit i onda se vratit i nadopunit pitanja koja najviše znate

SKRIPTA
georgee 04-03-2009

e da,kad se već raspravlja o skriptama,imo sam par upita pa upozoravam,skripta za prvi kolokvij je rađena nešto drukčijim redoslijedom...prva tri poglavlja su poslije socioloških tradicija,al sva su poglavlja unutra
iako je moja,drugu skriptu stvarno ne preporučam za učenje,nego za ponavljanje,al prvu skriptu,za prvih 250str,dovoljno je pročitat iz knjige (ja sam za prvi kolokvij učio iz nje-naravno nakon što sam ju napravio-4dana i imo sam 53 od 70 bodova...)
još moram preporučit za one kojima je kregarov stil pisanja težak da rađe krenu od comtea pa da se kasnije vrate na sociologiju i pravo...vjerujte mi...lakše je...

PRAVILAN IZGOVOR IMENA I PREZIMENA SOCIOLOGA

Duverger = DuveržE
Tourine = TurEn
Mead = Miid
Ohmae = Omae
Rehbinder = Rehbinder
Savigny = Savinji
Ogburn = Ogburn
Inglehart = Inglhart
Jung = Jung
Lijphart = Ljiphart
Duquit = Digi (neki kažu da je Diži)
Ehrlich = Erlih
Bourdieu = Burdije
Piaget = Pjaže (Pjage)
Eysenck = Ajznik
Jenkins = Jenkins
Znaniecki = Znaniecki
Ohlin = Olin
Friedman = Fridman
August Comte = OžIs Cont
Emile Durkheim = Emil DirkEm

"nitko te neće zatuć palicom ak ne znaš, ak si kod kregara jedino je bitno da kažeš ožIs cont i emIl dirkEm...ak je loše volje da ne bi zamjerio" by georgee

ZbunjoLica
06-10-2011, 21:09
Ja sam prosle godine takodjer bila ponavljac i na uvodnom predavanju je kregar izricito bio naglasio da PONAVLJACI NEMAJU PRAVO KOLOKVIRANJA, na sto se neka cura pozalila, ali je samo jasno i glasno dobila "kolegice nemamo se vremena natezat jos i s ponavljacima jer je praksa pokazala da se to ne isplati...". Ove godine je rekao da ponavljaci imaju pravo kolokviranja, ali moraju bit redoviti na predavanjima. Zasad jos nece uvest nikakvu kontrolu tko je bio, a tko ne na predavanjima, ali kad se studenti s vremenom osipaju navodno ce uvest potpise.

brinettica
10-10-2011, 23:28
dokada čuvaju ocjene s kolokvija?

2.rok u veljači sigurno...mislim da čak i onaj rok u travnju,al za to nisam sigurna...ne znači da će tako biti i ove god,s tim da ako kolokviraš,mislim da ni nema smisla čekati s usmenim do travnja bez obzira jel čuvaju ili ne kolokvije...u slučaju kolokviranja,najbolje je riješiti se usm odmah u veljači

glee
18-10-2011, 00:54
Koliko dana treba za naučiti jako dobro gradivo prvog kolokvija? Čujem svakakve savjete - od 5 dana do 3 tjedna... :-O

sunnygirl
18-10-2011, 09:23
Koliko dana treba za naučiti jako dobro gradivo prvog kolokvija? Čujem svakakve savjete - od 5 dana do 3 tjedna... :-O
Za 2 tjedna učenja mozes postici sve bodove na 1.kolokviju(govorim iz vlastitog iskustva),a može vjerovatno i za manje jer znam ljude koji su prosli nakon samo 2-3 dana učenja.

Malegria
18-10-2011, 17:25
Tema je očišćena.

Sva pitanja s pismenog i kolokvija nalaze se u fajlu u prvom postu, također i dojmovi s usmenih i komisijskih ispita. Novost je fajl s korisnim postovima forumaša koji sadrži savjete za spremanje ispita/kolokvija, te fajl s objašnjenjem gradiva. Prije nego što postavite pitanje, skinite taj fajl i provjerite da li je odgovor već tamo! (Ctrl + F za pretraživanje u Wordu). Također, drugi post sada sadrži izgovor imena i prezimena sociologa.

Sretno s učenjem!

---očišćena tema---
http://img373.imageshack.us/img373/4258/tema2na2.jpg
Malegria

Fidellis
19-10-2011, 17:53
Pozdrav svima... :) zanima me vezano za izlazak na kolokvije, posebice za ponavljače... jesu li predavanja zaista obvezna, odnosno jel se potpisuju studenti sada na predavanjima? Hvala unaprijed :)

sunnygirl
19-10-2011, 18:16
Pozdrav svima... :) zanima me vezano za izlazak na kolokvije, posebice za ponavljače... jesu li predavanja zaista obvezna, odnosno jel se potpisuju studenti sada na predavanjima? Hvala unaprijed :)

Naravno da nisu,iste prijetnje su bile i prosle godine pa nista nije bilo od toga.

Roxy
26-10-2011, 12:32
Pitanje, ja sam ponavljač, izvanredni student, prošli tjedan sam od Ksenije dobila dozvolu da dođem slušati predavanja kod redovnih i polagati kolokvije.
E sad problem je nastao što sam ja doma sa temperaturom i nisam u stanju ići na ta predavanja ovaj tjedan. Mislila sam ići predavanja u drugom terminu jer radim.
Da li netko zna do kuda se došlo sa gradivom i da li su počeli popisivati? Ja ću odnjeti potvrdu doktora idući tjedan na predavanje čisto reda radi ali nisam sigurna šta sada da radim... stisnem guzu i odem na predavanje danas, šaljem mail ili se pravim bedasta do idućeg tjedna. :(

ae1234
26-10-2011, 15:21
a inace popisuju? kod svih profesora?

Rosario
26-10-2011, 16:59
Naslućuje li itko kako bi trebao izgledati taj esej koji je sada drugi dio pismenog ispita? I što bi trebala značiti opaska : "Studenti se prilikom pisanja eseja mogu služiti samo originalnim primjerkom udžbenika." Znam da je zaista glupo pitanje, ali zaista ne shvaćam kakvo je to služenje dopušteno i na što se to točno odnosi..

nepicca
27-10-2011, 11:12
u 9,mj.mi je bio komisijski ispit iz soc. ali nisam izašao(zbog posla) i nemam onaj štambilj o zabrani izlaska 3 mj. jel postoje kakve posljedice što se toga tiče?

zgmetropola
27-10-2011, 18:32
u 9,mj.mi je bio komisijski ispit iz soc. ali nisam izašao(zbog posla) i nemam onaj štambilj o zabrani izlaska 3 mj. jel postoje kakve posljedice što se toga tiće?

Ako ga nemaš, nemaš. Nema posljedica.
Sretno na idućem izlasku.

loly1
30-10-2011, 14:06
jel šalju popis na nekoj od grupa na predavanjima?

.Coco.
30-10-2011, 14:30
Ne. Predavanja na našem faxu nisu obvezna i svi ćete dobiti potpis.

loly1
30-10-2011, 14:37
Znam. Ponavljač sam, pitam zbog kolokvija jer su stavili onu prijeteću obavijest na katedru.

das auto
31-10-2011, 18:47
tri puta sam pao sociologiju,u biti nisam ni izlazio al dobro..piše komisije ne mogu na kolokvije,ako nisam prijavio 4.put sociologiju i nisam ni planirao to sada napravit jel ja spadam pod te koji imaju zabranu ili samo oni koji su već izašli ili izlaze? a druga stvar,ako spadam u tu skupinu koji imaju zabranu na kolokvije,jel moguće da se onda u biti prijavim na rok 7.11 za ispit pa taman do 2 mjeseca istekne zabrana izlazaka na ispit,mogu li na taj način ić na kolokvije pa normalno u 2 mjesecu prijavit 5. put ? aj molim vas razmislite pogotovo o ovoj drugoj opciji,nemojte mi odmah reć loše vijesti..

sunnygirl
31-10-2011, 19:58
Pa mislim da mozes ovu 2.varijantu,sada padnes ispit i onda kolokviras i izades na usmeni sredinom 2.mj.

karyme
31-10-2011, 22:13
znaci cinjenica je da bezobzira sta smo ponavljaci, izvanredovni studenti (znaci socka nam tek dolazi sljedeci semestar) nismo redoviti na predavanjima, mozemo se prijaviti sada za kolokvij?! jeli se dobro javiti profesorici prije inace aa?!

*tearsinheaven
01-11-2011, 15:11
znaci cinjenica je da bezobzira sta smo ponavljaci, izvanredovni studenti (znaci socka nam tek dolazi sljedeci semestar) nismo redoviti na predavanjima, mozemo se prijaviti sada za kolokvij?! jeli se dobro javiti profesorici prije inace aa?!
Mislim da možeš na kolokvij, al radije još pošalji mejl Kseniji da provjeriš.

nepicca
02-11-2011, 17:56
tri puta sam pao sociologiju,u biti nisam ni izlazio al dobro..piše komisije ne mogu na kolokvije,ako nisam prijavio 4.put sociologiju i nisam ni planirao to sada napravit jel ja spadam pod te koji imaju zabranu ili samo oni koji su već izašli ili izlaze? a druga stvar,ako spadam u tu skupinu koji imaju zabranu na kolokvije,jel moguće da se onda u biti prijavim na rok 7.11 za ispit pa taman do 2 mjeseca istekne zabrana izlazaka na ispit,mogu li na taj način ić na kolokvije pa normalno u 2 mjesecu prijavit 5. put ? aj molim vas razmislite pogotovo o ovoj drugoj opciji,nemojte mi odmah reć loše vijesti..na tko šta o tome!!

Ajme, i mene ovo muči!!! jel zna tko šta o tome??? i kako da se prijavimo za kolokvije? jel su predavanja obavezna? (izvanredni sam)

das auto
02-11-2011, 22:22
da odgovorila mi je ksenija,na žalost ništa do ljetnog semestra,rekla mi je ako do tad ne položim da onda mogu na kolokvije,ja i slučajevi poput mog(i tvog) :)

caesarus 14
02-11-2011, 22:39
savjeti za učenje za 1 kolokvij koji je za 2 tjedna ??? hvala unaprijed :D

ella9010
02-11-2011, 23:01
Znam. Ponavljač sam, pitam zbog kolokvija jer su stavili onu prijeteću obavijest na katedru.

ovo i mene zanima pa ako je tko slao kseniji mail molim da javi što je odgovorila.
jer ja sam ponavljač,vanredno sam i htjela bi na kolokvije,ali zbog posla ne mogu na predavanja.

brinettica
02-11-2011, 23:05
savjeti za učenje za 1 kolokvij koji je za 2 tjedna ??? hvala unaprijed :D

nauči dobro georgeejevu skriptu - http://www.pravokutnik.net/sites/default/files/skripte/sociologijaprvi-kolokvij.doc i pročitaj jednom knjigu...to je i više nego dovoljno

Rosario
03-11-2011, 03:09
MOLIM VAS!

Naslućuje li itko kako bi trebao izgledati taj esej koji je sada drugi dio pismenog ispita? I što bi trebala značiti opaska : "Studenti se prilikom pisanja eseja mogu služiti samo originalnim primjerkom udžbenika." Znam da je zaista glupo pitanje, ali zaista ne shvaćam kakvo je to služenje dopušteno i na što se to točno odnosi..

apocalypse
03-11-2011, 08:25
Sigurno neće tražiti da pišete pravi esej, tipa: uvod, razrada, završetak, nego vam daju temu pa piši sve što znaš, slično ko na teoriji. Vjerojatno ćete dobiti još neke upute prije samog ispita. Pošto se nitko od nas nije susreo s takvim tipom zadatka na ovom predmetu, ne možemo znati bolje.
Što se služenja tiče, to je samorazumljivo. Imaš originalni primjerak knjige (dakle ne kopiju), doneseš ga sa sobom i koristiš ga. Možeš ga koristiti tako da na njega sjedneš, a možeš i čitati onaj dio gradiva koji ti je potreban da napišeš esej (što je i puno korisnije od sjedenja na njemu, rekla bih).

Paradajz
03-11-2011, 10:11
MOLIM VAS!

Sve ti je dobro Apocalypse napisala, ja bih samo dodala - ako mislis da ces imati problema s takvim ispitom ili te jos uvijek strah or something, najbolje je rjesenje otici na konzultacije. Sigurna sam da ce netko od profesora imati jos neki pametni savjet koji bi ti mogao pomoci :)

magic
03-11-2011, 16:40
ja sad ucim za kolokvij za 16. i ne mogu nista zapamtiti, sve mi je tako apstraktno, bez smisla i lose napisano. sto uciniti? comtea vec 3 dana ucim i nista ne razumijem... :(

apocalypse
03-11-2011, 17:15
ja sad ucim za kolokvij za 16. i ne mogu nista zapamtiti, sve mi je tako apstraktno, bez smisla i lose napisano. sto uciniti? comtea vec 3 dana ucim i nista ne razumijem... :(

Vjerojatno ti se samo čini, meni je isto soc bila užasno apstraktna, loše napisana i činilo mi se da ništa neću moći naučiti s razumijevanjem, nego da ću je morati štrebati.
Moj savjet je da što više puta pročitaš gradivo, umjesto da se fokusiraš na dio koji ti momentalno ne ide. Ostavi Comtea, uči drugi dio gradiva, vrati se na njega poslije. Iščitavaj, podvlači, radi bilješke (kako bi nešto napisao/la, rekao/la o nečem), imaš dovoljno vremena. Nauči pojmove, ako si išao/išla u gimnaziju pogledaj si malo o tim sociolozima u staroj knjizi iz srednje, možda pomogne. Uspoređuj sociologe, imat će ti više smisla. Ispiši si najbitnije pojmove kod svakog od njih, stavove po kojima su slični, a po kojima različiti, djela i samo ih ponavljaj što više puta.

BG5
03-11-2011, 23:18
ja bi zamolila, ako ima tko, da napiše koji su dijelovi bitniji za kolokvij, a koji su manje bitniji? tj. na što obratiti pozornost prilikom učenja? ima li u kolokvijima detalja? ja bi bila mnogo, puno zahvalna! :D :D

Fidellis
03-11-2011, 23:19
eeeej.. jel zna možda tko kada je repetitorij za prvi kolokvij? hvala unaprijed :)

sunnygirl
03-11-2011, 23:52
ja bi zamolila, ako ima tko, da napiše koji su dijelovi bitniji za kolokvij, a koji su manje bitniji? tj. na što obratiti pozornost prilikom učenja? ima li u kolokvijima detalja? ja bi bila mnogo, puno zahvalna! :D :D

U kolokviju su zastupljeni svi dijelovi gradiva jer ima puno pitanja tako da će biti barem 1 pitanje iz svake lekcije,jako dobro nauči marxa i webera jer na tome dosta inzistiraju.Detalje pitaju u smislu da postave pitanje da moraš nabrojati 3-4 knjige od nekog sociologa i postave uvijek barem 1 pitanje da moraš usporediti nešto.Pitanja nisu teška ako ti leže esejski ispiti,a i stvarno svašta priznaju kod ocjenjivanja.

magic
04-11-2011, 00:02
ajde zavrsila sam sad s comteom, ostalo mi je sve ostalo (onaj prvi dio - metode, predmet, soc i pravo - cu zadnje, kad napravim nove socioloske teorije)
vec se brinem pomalo da necu stici :\ 16. je kol.

*tearsinheaven
04-11-2011, 10:06
ajde zavrsila sam sad s comteom, ostalo mi je sve ostalo (onaj prvi dio - metode, predmet, soc i pravo - cu zadnje, kad napravim nove socioloske teorije)
vec se brinem pomalo da necu stici :\ 16. je kol.
Stigneš, samo malo ubrzaj tempo. Jedan dio dana uči novo gradivo, a onda si drugi dio dana ponovi ono od prije + ono što si naučila taj dan. Tako će ti bolje sjesti i vidjet ćeš da će ti ići sve brže i brže :)
I dobra je ova metoda da prvo učiš sociologe, pa tek onda ovo na početku. Prvi Sekulićev dio (o predmetu i metode) su ti stvarno lagane, za to ti treba jako malo. Soc i pravo je malo teže, ali uvijek daju ista pitanja iz te lekcije pa najbolje nauči baš te stvari (imaš pitanja u prvom postu), dok neke slobodno možeš i preskočit. Sretno :)

BG5
04-11-2011, 18:19
sociologija je odvratna! stvarno mi je teško to gradivo... mrzim filozofiranja -.- povijest mi je odmor za živce u usporedbi sa soc -.-

Lucky38
04-11-2011, 23:43
Čekaj dok dođeš do francuske i njihovih 3572682 ustava, pjevat ćeš druge pjesme :D
Realno gledajući - socka je osrednje težak predmet, pomalo je teža od teorije, ali podosta lakša od povijesti

ReMi
04-11-2011, 23:51
Soc i pravo je malo teže, ali uvijek daju ista pitanja iz te lekcije pa najbolje nauči baš te stvari (imaš pitanja u prvom postu), dok neke slobodno možeš i preskočit. Sretno :)

Soc i pravo im je najdrazi dio gradiva i na kolokviju i na usmenom, obozavaju to ipitivati jer je kakti najteze.
Ovo ostalo nije tako ''komplicirano'' (uvjetno receno komplicirano) kao soc i pravo i brzo se uci, samo sto je ponekad zamorno jer ima uzasno puno imena i podataka, pogotovo u drugom dijelu.

Za kolokvij je dosta svaki dan jedna lekcija + svaki iduci ponovis ono od dan prije i dan pred kolokvij ponovis sve. vazno je proci sve, ne igrajte na srecu, bit ce pitanja iz svih lekcija, iz nekih i preko nekoliko.

imate vremena do 16.11.!

shljuncica
05-11-2011, 01:29
moze mi molim vas netko objasniti razliku izmedu analize grupe i analize vise varijabli?? pliz..

Spavalicaa
05-11-2011, 15:26
mene zanima kako izgleda kolokvij? cula sam da ima grupa konkretnih pitanja, esejistickih pitanja.. moze li netko to malo poblize objasniti? bila bih zahvalna :)

sunnygirl
05-11-2011, 15:36
mene zanima kako izgleda kolokvij? cula sam da ima grupa konkretnih pitanja, esejistickih pitanja.. moze li netko to malo poblize objasniti? bila bih zahvalna :)
10 pitanja na koje odgovaras kratko i nose 3 boda,10 esejističkih pitanja koja nose 4 boda

brinettica
05-11-2011, 15:40

http://www.pravokutnik.net/forum/attachment.php?attachmentid=1810&d=1318946517 eto tu,osim ispitnih pitanja,imaš i pitanja od prošlogodišnjih kol pa pogledaj...

caesarus 14
06-11-2011, 17:09
jel treba ucit biografije ovih sociologa za prvi kolokvij?? hvala :)

*tearsinheaven
06-11-2011, 17:50
jel treba ucit biografije ovih sociologa za prvi kolokvij?? hvala :)

Ne trebaš baš znati datume rođenja, al par najbitnijih stvari o njima, da :wink:

Letty
06-11-2011, 18:40
da odgovorila mi je ksenija,na žalost ništa do ljetnog semestra,rekla mi je ako do tad ne položim da onda mogu na kolokvije,ja i slučajevi poput mog(i tvog) :)

prosle godine su izvanredni mogli u zimskom semestru na kolokvije.
a na konzultacijama prije 2 tjedna je receno isto tako da to vrijedi i ove godine.
sada mi vise nista nije jasno :/

pravnica2016
06-11-2011, 19:06
ma samo ti uči :)...čitaj, čitaj, čitaj, čitaj, čitaj, čitaj...xD (p.s. ovo je i moja metoda) :D

dobrodošla! :weee:
ubuduće će i 4 'čitaj' biti dovoljna, čisto radi preglednosti :mrgreen:

rotor
07-11-2011, 09:52
Ak neko sazna nes o tom eseju na ispitu aj pliz napisite tu.. Vidio sam da je danas ispitni rok pa ak je netko bio, mozda primjer eseja kakav je danas bio il nes? :) hvala :)

Maloprsti
07-11-2011, 11:47
prosle godine su izvanredni mogli u zimskom semestru na kolokvije.
a na konzultacijama prije 2 tjedna je receno isto tako da to vrijedi i ove godine.
sada mi vise nista nije jasno :/

Ovo i mene zanima. Poceo sam pripremat se za kolokvij al eto..sad sam izgubljen :D
Danas sam bas isao prijavit se za kolokvij, pa rekoh otic provjerit ovdje malo sto se dogada.
Da se ja fino prijavim na kolokvij pa vidim?
Moze netko rec nesto konkretno? Hvala unaprijed :D

Maloprsti
07-11-2011, 12:11
Ja ga prijavio pa cemo vidjet. Ukoliko izvanredni nemogu izlazit u zimskom semestru, pretpostavljam da me nece stavit na popis.
Am I wrong hehe?

karyme
07-11-2011, 12:46
ja sam isto ostatak od prosle godine izvanredovan ;) i javila sam se prof. nista mi nije jos odgovorila, ali prijavila sam se na kolokvij, pa cemo vidjet sta ce bit! ali na obavijesti katedre pise da kolokvij mogu polagati i stariji studenti redoviti i izvanredovni ali ti izvanredovni ako ne poloze ispit preko kolokvija u ovom semestru ne mogu polagati u ljetnom semestru ispit preko kolokvija.

Maloprsti
07-11-2011, 12:52
ja sam isto ostatak od prosle godine izvanredovan ;) i javila sam se prof. nista mi nije jos odgovorila, ali prijavila sam se na kolokvij, pa cemo vidjet sta ce bit! ali na obavijesti katedre pise da kolokvij mogu polagati i stariji studenti redoviti i izvanredovni ali ti izvanredovni ako ne poloze ispit preko kolokvija u ovom semestru ne mogu polagati u ljetnom semestru ispit preko kolokvija.

Hehe, ajde super da nas ima! :D
Kolegice, vidimo se na kolokviju onda, a mogli bi i udruzit snage pa lakse rijesit kolokvij! hehe

Isto sam procitao no htjedoh provjerit ovdje tak i tak! ;)
Tnx

tww
07-11-2011, 15:53
moze neko napisat pitanja s ispita danas i tocne odgovore? :D

magic
07-11-2011, 19:18
moze neko napisat pitanja s ispita danas i tocne odgovore? :D

il barem ono esejsko pitanje kako je glasilo... unaprijed hvala :)

karyme
07-11-2011, 21:26
mene zanima kada bi trebao biti raspored za kolokvij, jer ja jos nisam siher dal mogu na kolokvij ili ne?!

music
08-11-2011, 01:10
Esejsko pitanje za pravni studij s danasnjeg ispita: " Globalizacija i promjene u strukturi obitelji" -ispravite me ako bas nisam tocno zapamtila.

magic
08-11-2011, 01:16
hvala sto si javio/la :)

da jos pitam, tebe i sve ostale :D, ja jos niam ucila taj dio, ali me zanima jel to nesto bas iz knjige sto naucis, dodes, napises ili treba sam zaključivati? ako razmijete sto zelim pitati...

edit. jos ako bi netko u par crta napisao sto je napisao ili sto bi napisao :D bilo bi super :)

demarkis
08-11-2011, 09:56
hvala sto si javio/la :)

da jos pitam, tebe i sve ostale :D, ja jos niam ucila taj dio, ali me zanima jel to nesto bas iz knjige sto naucis, dodes, napises ili treba sam zaključivati? ako razmijete sto zelim pitati...

edit. jos ako bi netko u par crta napisao sto je napisao ili sto bi napisao :D bilo bi super :)

Isuse Kriste, pa barem za to možeš pisati i pisati :D Imaš milijun onih promjena u strukturi obitelji iz knjige, koliko se sjećam, pa napišeš nešto čisto teoretski što se može primijeniti, a ostalo možeš komotno svojim riječima. Vrijeme je da se malo počne povezivati i razmišljati svojm glavom :) Sad jedino ovisi koliko vremenski imaš za to razmišljanje. Pa neće dat u eseju nešto da možeš iz knjige prepisati sve :P

vale
08-11-2011, 18:33
jel mi moze netko reci pliz kad objavljuju rezultate ispita za komisiju?? rekli su da ce komisije bit u četvrtak, al nisu rekli kad, il ja nisam čula od treme :mad2:

.Coco.
08-11-2011, 19:56
Za komisiju rezultati ne budu na netu. Pitaj nekog tko je pisao s tobom, morao je netko čuti u koliko su komisije. :)

shljuncica
09-11-2011, 01:09
jel mi moze netko reci pliz kad objavljuju rezultate ispita za komisiju?? rekli su da ce komisije bit u četvrtak, al nisu rekli kad, il ja nisam čula od treme :mad2:

Ja sam pisala i cula sam da je Grubisic rekla u cetvrtak ali bije rekla u koliko sati.

ZbunjoLica
09-11-2011, 04:48
Ja sam kao i nekolicina kolega ovdje takodjer izvanredni, ali ne znam dal bas moram otic i prijavit kolokvij ili se mogu samo pojavit i pisat? nisam isla na predavanja jer sam to sve obavila prosle godine tako da ne znam :/

Maloprsti
09-11-2011, 12:09
Ja sam kao i nekolicina kolega ovdje takodjer izvanredni, ali ne znam dal bas moram otic i prijavit kolokvij ili se mogu samo pojavit i pisat? nisam isla na predavanja jer sam to sve obavila prosle godine tako da ne znam :/

Prijava za kolokvij je bila na stranici katedre (u kojoj napises ime i prezime, JMBAG). Nisam gledao da li je jos uvijek izvjesena, ali mislim da su prijave trajale do 7.11. Provjeri na stranici katedre a mozes i probat poslat mail Kseniji pa se opravdat nekako.
Sretno!

caesarus 14
09-11-2011, 17:48
jel ima smisla odgovorit na sva pitanja kaj postoje na forumu vezana uz prvi kolokvij, i tak probat bolje naučit..normalno uz pročitanu knjigu i skriptu?

caesarus 14
09-11-2011, 20:13
vidim da nitko ne ferma al nema veze :) jer sam odusto i od te metode učenja :) stvarno ne znam vise kak da ucim ovu socilogiju POMOOOOOOOOOOOĆ možda se sad neko odazove :D

zgmetropola
09-11-2011, 20:16
jel ima smisla odgovorit na sva pitanja kaj postoje na forumu vezana uz prvi kolokvij, i tak probat bolje naučit..normalno uz pročitanu knjigu i skriptu?

vidim da nitko ne ferma al nema veze :) jer sam odusto i od te metode učenja :) stvarno ne znam vise kak da ucim ovu socilogiju POMOOOOOOOOOOOĆ možda se sad neko odazove :D

Naučena skripta, koja je nadopunjena tim pitanjima, bi svakako bila od koristi.
Metoda učenja? Uz gore navedeno, označi u skripti i odgovore na pitanja koja su se pojavljivala. Neke su stvari bitnije i stalno će se ponavljati. Također, prođi i knjigu, pa vidiš gdje je skripta manjkava.

Ovo je zapravo primjenjivo na 99% ispita, al kaj da ti pametnijeg odgovorim :D

ZbunjoLica
11-11-2011, 04:30
Prijava za kolokvij je bila na stranici katedre (u kojoj napises ime i prezime, JMBAG). Nisam gledao da li je jos uvijek izvjesena, ali mislim da su prijave trajale do 7.11. Provjeri na stranici katedre a mozes i probat poslat mail Kseniji pa se opravdat nekako.
Sretno!

jao, kakva guska... -.- hvala ti, mail poslan, sad mi jedino preostaje nadat se pozitivnom odgovoru...

karyme
11-11-2011, 11:57
evo obavijsti svima nama ;) ;)

http://www.pravo.unizg.hr/SOC?@=5z81#news_14403

Maloprsti
11-11-2011, 14:32
Super, ako ima koji ljubazan kolega ili kolegica koji ce bit u ovim grupama prijepodne da nam napise ovdje pitanja/dojmove sa kolokvija! :D
Mislim da bi bilo zahvalnih :D

karyme
11-11-2011, 19:05
da da da to bi bilo hvale vrijedno!!!!

respect
12-11-2011, 14:44
Zanima me postoje li kod Kregara,kao recimo sto je slucaj u otpd ,trik pitanja sa nekim logickim zavrzlamama gdje se treba vise koncetrirati ili je kolokvij koncipiran na jednostavnosti i jasnoci?

*tearsinheaven
12-11-2011, 14:45
Zanima me postoje li kod Kregara,kao recimo sto je slucaj u otpd ,trik pitanja sa nekim logickim zavrzlamama gdje se treba vise koncetrirati ili je kolokvij koncipiran na jednostavnosti i jasnoci?
Kolokviji su jednaki za sve, neovisno o tome tko ti je voditelj seminara... Samo što ih ispravlja onaj tko ti vodi seminar. Znači, neće ti Kregar dati svoj posebni test :D
Uglavnom nema trik pitanja, sve je više-manje doslovno iz knjige, samo treba dobro znati :wink:

respect
12-11-2011, 14:48
Znam,znam. Napisao sam Kregara kao sinonim za cijelu katedru.
Hvala na odgovoru :thumbup:

caesarus 14
12-11-2011, 17:58
a jel kod pitanja opisnog karaktera gledaju i da je povezana i lijepo napisana rečenica/e ili mozes nabacat činjenice..posto pretpostavljam da necu imat bas vremena za lijepo izražavanje :) hvala

zgmetropola
12-11-2011, 22:31
a jel kod pitanja opisnog karaktera gledaju i da je povezana i lijepo napisana rečenica/e ili mozes nabacat činjenice..posto pretpostavljam da necu imat bas vremena za lijepo izražavanje :) hvala

Pa mislim da očekuju da to bude lijepo uobličeno, tako je sigurno bolje nego npr. natuknice.

Grunf
13-11-2011, 18:34
Da, bilo bi dovro da se što ljepše izražavaš, ali vodi računa o tome da imaš malo vremena (osim ak nisu u zadnje vrijeme produžili trajanje ispita i kolokvija). Ja sam imao problema s prolaskom zbog nedostatka vremena i trebalo mi je više pokušaja.

macor
13-11-2011, 22:21
jesu koristna ponavljanja iz sociologije koja su sutra ili je bolje ostat učit kod kuće?

zgmetropola
13-11-2011, 22:22
jesu koristna ponavljanja iz sociologije koja su sutra ili je bolje ostat učit kod kuće?

Repetitoriji općenito nisu za bacit, u svakom su slučaju puno korisniji od predavanja.

Venet
14-11-2011, 13:37
može netko napisat što je bilo na repetitoriju, hvala

caesarus 14
14-11-2011, 18:31
da jel moze...mozda neke korisne savjete il nes...hvala :D

blackie
14-11-2011, 20:50
... 2 pitanjca, ako netko slučajno zna... skinula sam pitanja i sad odgovaram na njih i 2 me muče... 1. dogmatsko pravo... jel bi to bila pravna dogmatika ili?? i jedno pitanje glasi što su interesi? e sad... ja uopće ne znam gdje bi to tražila, pretražila sam skriptu i postove, spominju se interesi ali nema definicije. jel to ono zdravo seljačko pitanje ili je meni promaklo?

respect
14-11-2011, 21:28
Na pitanje o interesima ja bih se osobno osvrnuo na Ratzenhofera i njegovo misljenje da su oni uzrok drustvenih sukoba,tj. razlika u interesima da je uzrok sukoba u drustvu.
Sto se tice dogmatskog prava,slozio bih se. Mislim da se radi o Rehbinderovoj podjeli na 3 "vrste prava".

Maloprsti
15-11-2011, 14:43
može netko napisat što je bilo na repetitoriju, hvala

Na repetitoriju ništa pretjerano korisno. Od 45 minuta koliko je trajalo, 30 min je Ksenči filozofirala o tome da se ne smije kasniti, da nema prebacivanja iz grupe u grupu i
pričala općenite stvari. Npr. kolokvij se sastoji od 20 pitanja, 10 kratkih, 10 esejskih. da trebas 30 ili više bodova za prolaz bla bla.

Sveukupno je zadnjih 15 min dala na 3 slidea nekakvih 10ak pitanja, samo kao primjer.
Socioloska imaginacija...
Nabroji predstavnike...

Umjesto repetitorij, odnosno ponavljanje za kolokvij trebala je napisat upute za pisanje kolokvija hehe.

ludakinjaa
15-11-2011, 16:31
sad sam potražila u knjizi, jer se sjećam da je u onim pitanjima na kraju lekcije bilo da napišeš što je interes.. na strani 138, odmah na početku drugog odlomka piše (u poglavlju o Paretou :D ): "Pojam interesa Pareto shvaća u nešto užem smislu, ponajprije u obliku ekonomskih koristi i nastojanja da se ostvari politička moć" .. stoga bi na to pitanje odgovorila sa: "oblik ekonomskih koristi i nastojanje da se ostvari politička moć" :D s tim da je moje osobno mišljenje da interes ne mora biti samo vezan uz politiku.. ali dobro.. Pareto je tako rekao... :) nadam se da sam pomogla..

EDIT: sad čitam o Ratzenhoferu (netko je to spomenuo ranije) i isto tako piše o interesima (strana 109).. hm.. možda nam netko od starijih godina može pomoći u dilemi..

blackie
15-11-2011, 19:16
hvala vam za odgovore. glupo je postavljeno pitanje jer inače napišu tipa anomija po durkheimu, a ne samo anomija pa si ti misli na kog su ciljali. hvala. sad cu zapamtit oboje pa cu i napisat a oni nek priznaju šta im se sviđa.

Fidellis
16-11-2011, 08:52
hej ljudi.. :)) zamolio bih vas ako biste bili ljubazni da danas nakon što napišete kolokvij napišete pitanja ovdje :) hvala vam puno unaprijed :) Sretno svima ;)

blackie
16-11-2011, 23:56
pitanja: DUGA:
-sociobiologija
-sturuturalizam
-usporedi Parsonsov i Mertonov funkcionalizam
- što je za a. comtea napredak (progres)
- što durkheim i weber misle o funkcionalizmu
-metodološki individualizam
-komparativno-historijska metoda
-objasni pomove socijabilnost i sociokracija
-pravna sociologija
-ne mogu se sjetit 10. da me ubiješ.

Lana*
24-11-2011, 11:54
molim da se javi nekto tko je polagao ispit u 11 mjesecu, a ima volje odgovoriti na par pitanja.

Hvala unaprijed:)

caesarus 14
24-11-2011, 18:28
ima kakva skripta za drugi kolokvij??

Malegria
24-11-2011, 22:01
ima kakva skripta za drugi kolokvij??

da si pričitao prvi i drugi post, vidio bi da postoji skripta za drugi kolokvij, ali se ne preporučuje za učenje nego samo za ponavljanje.

http://www.pravokutnik.net/skripta/sociologija/drugi-kolokvij

respect
09-12-2011, 14:55
Zna li tko postoji li uvid kod Kregara i koja je procedura pri uvidu?

Smrdim
09-12-2011, 15:05
Imaš još 7 dana od postanja mog posta da to sve naučiš/utvrdiš. Meni je trebalo 2 tjedna da naučim cijelo gradivo tako da se nemoj nervirati, stigneš. Najbolje ti je da učiš iz knjige, paralelno sa skriptom, da odvojiš bitno od nebitnog, ali preporučam da sve prvo pročitaš i pokušaš povezati svojim riječima. Na kraju svake lekcije odnosno poglavlja prodji po onim pitanjima i odgovori na sve, ako nešto ne znaš, vrati se, utvrdi, i pokušaj ponovno. Uglavnom imaš još tjedan dana, stigneš sigurno...
EDIT : Molio bih moderatore da pobrišu ovaj post, hvala :)

brinettica
09-12-2011, 15:14
Zna li tko postoji li uvid kod Kregara i koja je procedura pri uvidu?

ako misliš na uvid u kol, najvjerojatnije će stavit obavijest kada i kod koga će biti uvidi, prošle god.su bili kod kellera, petričušić i grubišić... a što se tiče procedure, dođeš, pogledaš kol, provjeriš jesu li ti sve ispravili, zbrojiš bodove i to je to....dobro je otić na uvid iz soc jer se često dogodi da ne isprave do kraja test, krivo prebroje bodove i sl.i na taj način netko ostane zakinut za bodove

macor
09-12-2011, 15:22
stavili su me pod seminariste kod kregara a ja sam ponavljač, trebam li mu pisat mail sada?

BG5
11-12-2011, 16:41
Možete mi reći i pomoći, kolko su bitna sva ona imena sociologa i istraživača u drugom dijelu knjige? U svakom odlomku je barem jedno ime, pa ne znam kolko su ta imena bitna i da to krenem štrebat ili....? jer ako to treba znati sve za kolokvij ili usmeni, ne znam kako da to drugačije naučim? xD
Molim pomoć starije kolege :D zahaljujem se unaprijed! :)

*tearsinheaven
11-12-2011, 16:52
Možete mi reći i pomoći, kolko su bitna sva ona imena sociologa i istraživača u drugom dijelu knjige? U svakom odlomku je barem jedno ime, pa ne znam kolko su ta imena bitna i da to krenem štrebat ili....? jer ako to treba znati sve za kolokvij ili usmeni, ne znam kako da to drugačije naučim? xD
Molim pomoć starije kolege :D zahaljujem se unaprijed! :)
Barem 90% njih trebaš znati jer redovito dolaze na pismenom/usmenom, al pogledaj si pitanja s prošlih ispita/kolokvija, pa ćeš vidjet na kojima je naglasak :wink:
Nije to tak teško za naučit, samo treba puno ponavljat jer se lako zaborave :D

tinaa_15_
20-12-2011, 15:55
stariji kolege, zanima me da li u drugom kolokviju se pojavljuju pitanja iz prvog dijela gradiva koje smo već pisali u prvom kolokviju? ili samo pitanja kako je određeno od 243. pa do kraja knjige?? nisam baš briljirala (uopće nisam) na prvom kolokviju, pa me zanima da li sad za taj drugi kolokvij moram obadvoje učiti? :S

CroatianAngel
20-12-2011, 15:56
stariji kolege, zanima me da li u drugom kolokviju se pojavljuju pitanja iz prvog dijela gradiva koje smo već pisali u prvom kolokviju? ili samo pitanja kako je određeno od 243. pa do kraja knjige?? nisam baš briljirala (uopće nisam) na prvom kolokviju, pa me zanima da li sad za taj drugi kolokvij moram obadvoje učiti? :SNe. Uči od 243.str do kraja. Iz gradiva prije 243.str se eventualno može pojaviti jedno pitanje, i to eventualno. A za jedno pitanje se ne isplati učiti 243.str, i to eventualno jedno pitanje. Uči 243.str+

sunnygirl
20-12-2011, 17:18
stariji kolege, zanima me da li u drugom kolokviju se pojavljuju pitanja iz prvog dijela gradiva koje smo već pisali u prvom kolokviju? ili samo pitanja kako je određeno od 243. pa do kraja knjige?? nisam baš briljirala (uopće nisam) na prvom kolokviju, pa me zanima da li sad za taj drugi kolokvij moram obadvoje učiti? :S prosle godine nije bilo niti jedno pitanje iz 1.kolokvija:)

CroatianAngel
20-12-2011, 17:34
prosle godine nije bilo niti jedno pitanje iz 1.kolokvija:)Ni pretprošle. Zato i kažem da može biti eventualno. ::E:

Nije katedra luda, to ste već pisali, a drugi dio je ionako teži. :)

tinaa_15_
21-12-2011, 15:59
aha :D ma niti nemam vremena za učit prvi dio, rađe ću učit od 243. pa nadalje..pitala sam demosicu danas i ona mi je rekla da se pojavljuju pitanja i iz prvog kolokvija kao nesto tipa weber,durkheim i to važnije..al briga me, glavno da ovaj drugi dio naučim nekako :D hvala vam :thumbup::thumbup:

the blizzard
21-12-2011, 16:09
aha :D ma niti nemam vremena za učit prvi dio, rađe ću učit od 243. pa nadalje..pitala sam demosicu danas i ona mi je rekla da se pojavljuju pitanja i iz prvog kolokvija kao nesto tipa weber,durkheim i to važnije..al briga me, glavno da ovaj drugi dio naučim nekako :D hvala vam :thumbup::thumbup:
Gle,i ako se pojavi,bit će nešto općenito čega se sigurno sjećaš barem djelomično da pokupiš pola bodova na tom pitanju;preporučam da se ipak držiš 2. kolokvija,a prvi prelistaš AKO stigneš.
sretno :thumbup:

bižuterija
22-12-2011, 20:31
treba li učiti djela sociologa? u ovom 2.dijelu uz svako ime je bar 1 djelo :/

sunnygirl
22-12-2011, 20:41
da,zato i je taj 2.dio teži pogotovo ravlićeva poglavlja sa svim onim sociolozima.

*tearsinheaven
23-12-2011, 13:42

Ma dobro, ne moraš znati sva djela. Mene to uopće nisu pitali na usmenom, već za što su zaslužni/koje teorije su izveli itd.
Npr. trebaš znati da su Stepan i Linz klasificirali 5 idealtipova poredaka, al ne moraš znati u kojem djelu su to predložili :mrgreen:

Spavalicaa
27-12-2011, 20:58
kad je predrok iz soc? seminarist sam kod ksenije. ona nam je nesto pricala da ako prodemo kolokvije, da ce nas (svoje seminariste) ona ispitivati na usmenom. dal je taj usmeni u veljači ili prije ispitnih rokova??

sunnygirl
27-12-2011, 21:14
kad je predrok iz soc? seminarist sam kod ksenije. ona nam je nesto pricala da ako prodemo kolokvije, da ce nas (svoje seminariste) ona ispitivati na usmenom. dal je taj usmeni u veljači ili prije ispitnih rokova??
Ksenija prosle god nije imala predrok,odgovarali smo ja mislim na dan pismenog,dakle ispitni rok je vec bio počeo.

bižuterija
28-12-2011, 11:42
odmah joj znači odmah nakon što ispravi kolokvije, znači 3 tjedna najmanje nakon pisanja kolokvija

TheLastEmperor
29-12-2011, 09:54
Bok ljudi! Jel može netko napisat dojmove o novom ispitu iz socke? Na konzultacijama sam se "lijepo" proveo pa se tamo neću ić opet sramotit hh Što se tražilo za esej npr. , a možete i koje pitanje na zaokruživanje napisat ak nije problem :) Sve najbolje u 2012.!

HarleyJaguar
03-01-2012, 14:20
Oi! :)

Pitanje - stigne li se ovaj ispit kvalitetno naučit' za 2 tjedna?

Lucky38
03-01-2012, 15:08
Hmm ako ideš od nule ne, rekao bih najmanje 3 tjedna. Ali ako si makar pročitao čitavu knjigu onda bi se to moglo nekako nagurati u 2 tjedna intenzivnog učenja (8h dnevno)

caesarus 14
07-01-2012, 14:10
jeltreba znat svih 1500 istraživača i teoretičara u drugom dijelu iz sociologije za kolokvij?

Lucky38
07-01-2012, 14:35
Da, treba

HarleyJaguar
09-01-2012, 12:19
Potpis kod Sekulića - mogu li ga dobit' ako sam bio samo nekoliko puta na predavanjima ili zahtjeva stalnu redovitost?

Lucky38
09-01-2012, 12:57
Prošle godine je svima dao potpis na zadnjim predavanjima, tako da nije problem

bižuterija
10-01-2012, 00:19
mogu li otiću u 2. turnus po potpis?

galatea
10-01-2012, 00:20
da

porlamor
11-01-2012, 23:34
Kolege, zanima me da li je netko isao na onaj rok u 10 mj na soc? ispit?
Kakva su bila pitanja? Zaokruzivanje ili dopunjavanje? Da li je bilo tko je sta napisa??
Unaprijed hvala.. Nadam se da cete mi odgovoriti sto prije

bižuterija
12-01-2012, 11:49
odi na konzultacije kod ksenije, rekla je da će se mijenjati ove god neke stvari

caesarus 14
13-01-2012, 19:05
parsons i AGIL?????????????????????????? di je to i sta je to

brinettica
13-01-2012, 19:25
parsons i AGIL?????????????????????????? di je to i sta je to

parsons - teorija društva (nemam više knjigu, ali čini mi se da se to nalazi u onoj lekciji o obitelji, poč. gradiva II. kolokvija); predmoderna i moderna društva,kakve obitelji prevladavaju u kojem tipu (proširena i nuklearna obitelj), transformand itd... koliko se sjećam, parsons se spominje i kod moći (to ti je pred kraj knjige), spominje se kod anomije, sa mertonom i spencerom je utjecao na teoriju strukturalnog funkcionalizma (ugl to je također pred kraj knjige kod funkcionalizma i neofunkcionalizma)...možda ima još nešto, ne sjećam se svih detalja.... agil...hm...možda agil shema? funkcioniranje pol sistema, ona 4 imperativa...pogledaj kod parsonsa, tamo bi trebalo bit objašnjeno.

macor
15-01-2012, 18:03
koje naslove knjiga bi trebali znati za 2. kolokvij?

CroatianAngel
15-01-2012, 18:23
koje naslove knjiga bi trebali znati za 2. kolokvij?Sve naslove drugog dijela knjige. Nema izbacivanja.

macor
15-01-2012, 21:10
Sve naslove drugog dijela knjige. Nema izbacivanja.

u lažima su kratke noge

blackie
16-01-2012, 16:11
dva pitanjca.... kako se sad točno boduju kolokviji??? ne mogu nigdje naći, u prvom postu piše da pitanja u drugom dijelu nose po 4 boda, to znači da za prvi dio ostaje 36, a nekako sumnjam da je 3,6 boda po pitanju..... i drugo, dal daju dio podova za polovičan odgovor?? hvalaaa :)

Spavalicaa
16-01-2012, 19:00
prvih deset pitanja je po 3 boda, drugih deset je 4 boda, zadnjih 6 pitanja po 5 bodova. daju bodove i za polovicne odgovore

blackie
16-01-2012, 19:01
prvih deset pitanja je po 3 boda, drugih deset je 4 boda, zadnjih 6 pitanja po 5 bodova. daju bodove i za polovicne odgovore

HVALA!!!!! :))

blackie
16-01-2012, 20:38
evo pitanja s kolokvija:
kratka:
- devijantnost
-Heywood- oblici država
-kulturni kapital porodice
-pristupi proučavanju moći
-sindijazmička obitelj
-"obrazovanje i sociologija"- tko je autor
-3 idealna tipa političke kulture
- 2 tipa etnija
- jedno mi fali-ako se netko sjeti nek javi :)

DUGA:
-Marx- teo. klasa i klsanog konflikta
-vjerski fundamentalizam
-usporedi stranke i interesne grupe
-navedi idealne tipove nacionalizma i objasni 1 po želji
-Matza- 3 čimbenika devijantne karijere
-kako kult. kapital i jezik ujteču na mobilnost
-3 stupnja samosvijeti- Mead
-parsons- promjene u funkcijama obitelji
-usporedi teo. Shaw-a i Mckay-a i clowarda i Ohlina
-usporedi anomiju po Durkheimu i anomiju po Mertonu
-teorija moralnog razvitka-Kohlberg
-nešto o Fukuyami
-Caldeira i Gibson
-marksistički pristup prouč. moći
- mertonovi funkcionalistički imperativi
-opet mi jedno fali :)

nadam se da sam dobro podjelila duga i kratka :)

Eridanis
17-01-2012, 17:40
hm, imam pitanje. što ako iz zdravstvenih razloga nismo mogli doć na taj kolokvij u pon.? seminarist sam i zanima me odražava li se taj nedolazak na seminar i mogu li onda normalno na pismeni?

galatea
17-01-2012, 17:51
možeš normalno na pismeni
zbog kolokvija ćeš jedino imati lošiju ocjenu iz seminara jer su bodovi iz kolokvija važni za ukupnu ocjenu iz seminara...drugih posljedica nema

Eridanis
17-01-2012, 17:58
puno fala!

ponavljac
17-01-2012, 22:34
može neko navesti primjere esejskog pitanja koja se pojavljuju u drugom dijelu ispita?

galatea
17-01-2012, 22:39
može neko navesti primjere esejskog pitanja koja se pojavljuju u drugom dijelu ispita?
...

dakle, taj novi pismeni se primijenio samo na roku 7.11. i tad je tema za esej bila: globalizacija i promjene u strukturi obitelji

caesarus 14
18-01-2012, 12:38
jel imamo istu startnu poziciju kod ksenije ako smo se rjesili pismenog kroz kolokvije ali jedan ima recimo 91 bod a neko drugi 120??? dal igra to neku ulogu kod nje pri usmenom??

Smrdim
18-01-2012, 17:54
Osoba koja ima 120 bodova će očito imati višu ocjenu iako to nije pravilo...ali sad da će te teže/lakše pitati zbog ukupnog broja bodova s kolokvija - sumnjam. Ksenija je super, riješit ćeš to, ne brini :)

Eddy
18-01-2012, 19:26
O čemu ovisi koji će mi biti ispitivač na usmenom? Postoji li koja pravilnost da npr. Sekuliću dolaze studenti iz njegovog 3. turnusa ili studomat to izbacuje kako god?

brinettica
18-01-2012, 20:59
O čemu ovisi koji će mi biti ispitivač na usmenom? Postoji li koja pravilnost da npr. Sekuliću dolaze studenti iz njegovog 3. turnusa ili studomat to izbacuje kako god?

prošle godine na rokovima u veljači, a i općenito najčešće kregar i grubišićka dijele početak abecede, sredina ide ravliću, a kraj sekuluću. naravno uvijek su moguće određene rotacije, ako primjerice kojeg od prof nema, ali u načelu je ovako kako sam napisala. na stranici katedre će ti pisati ispitivač nakon ispravljenih ispita, na studomatu samo dvorana i vrijeme pismenog.

*tearsinheaven
19-01-2012, 09:43
prošle godine na rokovima u veljači, a i općenito najčešće kregar i grubišićka dijele početak abecede, sredina ide ravliću, a kraj sekuluću. naravno uvijek su moguće određene rotacije, ako primjerice kojeg od prof nema, ali u načelu je ovako kako sam napisala. na stranici katedre će ti pisati ispitivač nakon ispravljenih ispita, na studomatu samo dvorana i vrijeme pismenog.

Da, na rokovima u veljači je bilo tako, dok je u travnju došlo do rotacije tako da su Ksenija i Kregar dobili zadnji dio abecede itd.

ElNina
19-01-2012, 19:08
postoji li možda mogućnost da na usmeni puste i one s 80 i nešto bodova iz kolokvija..

brinettica
19-01-2012, 19:10
postoji li možda mogućnost da na usmeni puste i one s 80 i nešto bodova iz kolokvija..
ne, najmanje 90,možeš jedino otić na uvid pa pokušat navuć bodove ako ti nešto nisu priznali, krivo zbrojili i sl.

BG5
19-01-2012, 20:49
ako prijavljujemo 30.01 za rok, i položimo pismeni dio preko kolokvija, 30og ne izlazimo na pismeni nego čekamo usmene samo? i od prilike, za koliko dana bi mogli biti usmeni? Hvala! :) :) :)

brinettica
19-01-2012, 21:45
ako prijavljujemo 30.01 za rok, i položimo pismeni dio preko kolokvija, 30og ne izlazimo na pismeni nego čekamo usmene samo? i od prilike, za koliko dana bi mogli biti usmeni? Hvala! :) :) :)

meni je prošle godine bio odmah drugi dan...neki seminaristi su čekali i po par dana.

biser s mora
20-01-2012, 22:34
ima li tko možda original knjigu iz sociologije za posuditi na par dana? tnx :D

Dominik123
22-01-2012, 19:36
Je li za pravi ispit iz sociologije dovoljno učiti iz skripte, posebice za esej??

5rich
24-01-2012, 01:08
Je li za pravi ispit iz sociologije dovoljno učiti iz skripte, posebice za esej??

Nikako.
Bitno je razumijevanje materije, to ne možeš iz skripte. Skripta je dobra za ponavljanje, nikako za učenje.

karyme
24-01-2012, 11:16
U koliko sati je inače pismeni?!

galatea
24-01-2012, 12:17
12h

Basler
24-01-2012, 17:02
Dal neko ko je bio na proslom roku u 11. mj zna da li se ovaj esej treba pisati kriticki, pošto je knjiga dozvoljena?
I ako zna par pitanja na zaokruzivanje s proslog roka?

Dominik123
24-01-2012, 23:22
Nikako.
Bitno je razumijevanje materije, to ne možeš iz skripte. Skripta je dobra za ponavljanje, nikako za učenje.

Da, istina ... tnx ;-)

bromelia
25-01-2012, 15:38
RE: SOCIOLOGIJA
Imam ispit za 16 dana. Malo sam prošla prvi dio( za 1. kolokvij od koga sam odustala). Imam li šanse spremiti ispit za 13. 2.?

renome
25-01-2012, 18:30
Ovisno o tome koliko dobro poznaješ taj prvi dio. Ovaj drugi nije toliko ubojito kompliciran ali je naporan za upamtiti zbog raznoraznih autora,djela i stavova. Konkretno, ja sam nakon 10 dana učenja prvog dijela i otprilike isto toliko učenja drugog dijela ostvario 141 bod na oba kolokvija (5h učenja dnevno u prosjeku). Iako ja pričam o kolokvijima, a ti o ispitu, gradivo je isto pa ti ovo može služiti kao nekakav općeniti orijentir.
Onako usput, kada bi mogli očekivati raspored usmenih na stranici katedre, s obzirom da je 30. vrlo skoro, a nitko nam ništa ne govori?

Dominik123
25-01-2012, 19:34
Je li treba za ispit učiti profile sociologa i one posjenčane citate u knjizi? Je li općenito postoji neko poglavlje koje nije važno ...

študentka
25-01-2012, 19:55
Kad je onda taj usmeni da vas dođem čuti ::E: ? Piše mi na studomatu rok za seminar, kaj to znači? Se može položiti sociologija bez seminara, tj. mogu li izaći na ispit i pravit se luda?

loly1
25-01-2012, 20:02
Ovisno o tome koliko dobro poznaješ taj prvi dio. Ovaj drugi nije toliko ubojito kompliciran ali je naporan za upamtiti zbog raznoraznih autora,djela i stavova. Konkretno, ja sam nakon 10 dana učenja prvog dijela i otprilike isto toliko učenja drugog dijela ostvario 141 bod na oba kolokvija (5h učenja dnevno u prosjeku). Iako ja pričam o kolokvijima, a ti o ispitu, gradivo je isto pa ti ovo može služiti kao nekakav općeniti orijentir.
Onako usput, kada bi mogli očekivati raspored usmenih na stranici katedre, s obzirom da je 30. vrlo skoro, a nitko nam ništa ne govori?

raspored će bit nakon što prođe vrijeme odjave ispitnog roka, kolko se sjećam prošle godine su prvo odgovarali oni koji su prošli preko kolokvija, znači moguće već u utorak

loly1
25-01-2012, 20:03
Kad je onda taj usmeni da vas dođem čuti ::E: ? Piše mi na studomatu rok za seminar, kaj to znači? Se može položiti sociologija bez seminara, tj. mogu li izaći na ispit i pravit se luda?

Da, možeš izać na ispit, a ovo je značilo da moraš prijavit seminar preko studomata, makar vjerujem da su već prošli rokovi prijave

memach
25-01-2012, 20:26
Kolege imam pitanje. Jel vrijedi otić na uvid, jer evo meni konkretno 4 boda fali... postoji mogućnost da se nađu ili ne?

kakva je gđica petričušić ovako, za kellera sam čuo da je zaj**** ali za nju prvi put čujem, a ona nam drži uvid

Ajrin
25-01-2012, 20:30
Kolege imam pitanje. Jel vrijedi otić na uvid, jer evo meni konkretno 4 boda fali... postoji mogućnost da se nađu ili ne?

kakva je gđica petričušić ovako, za kellera sam čuo da je zaj**** ali za nju prvi put čujem, a ona nam drži uvid

odi definitivno. meni se desilo na prvom kolokviju da mi nisu pogledali tri pitanja. samo su ih preskočili. puno ljudi je našlo bodove. nemaš kaj za izgubit

renome
26-01-2012, 08:05
Da, možeš izać na ispit, a ovo je značilo da moraš prijavit seminar preko studomata, makar vjerujem da su već prošli rokovi prijave

Za sve koji nisu prijavili rok do 24.1. otvoren je novi rok na studomatu.

bromelia
26-01-2012, 17:15
Puno hvala,:mhm:
sada mi je lakše!

Dea_L490
26-01-2012, 21:17
Dns ksenija iz seminara dala liku 4, a imao je ukupno 8 bodova iz oba kolovija...ja fkt ne znam šta je tu pravedno...

brinettica
26-01-2012, 21:42
Dns ksenija iz seminara dala liku 4, a imao je ukupno 8 bodova iz oba kolovija...ja fkt ne znam šta je tu pravedno...

na pfzg-u često puno toga nije pravedno, navikni se ::E: sigurna sam da asistentica ima valjan razlog zašto je dala takvu ocjenu. uostalom tom kolegi to ništa ne znači jer ocjena iz seminara je apsolutno nebitna i nitko nikada ju nigdje ne gleda ni ne ubraja u prosjek... svejedno ti je imala 2 ili 5. :D

Lucky38
26-01-2012, 22:12
Istu stvar je napravila i prošle godine jednom mom frendu, 4 mu dala a lik je imao možda 15ak bodova na oba kolokvija i užasan seminarski rad :D
No kao što ti je brinettica već rekla, ocjena iz seminara ne znači ništa

Dea_L490
26-01-2012, 22:32
:D, imate pravo....

pattie
26-01-2012, 23:06
mene zanima ako je moguće kod sekulića dobiti peticu na usmenom,s tim da iz kolokvija imam preko 130 bodova i mislim pročitati neku dodatnu knjigu jer navodno on pita ako smo čitali nešto,pa dal mu puno znače ti bodovi onda il?na što se usmjeriti kod odgovaranja kod njega?

nana splif
26-01-2012, 23:17
dal je na usmenom kod kregara moguće dobiti višu ocjenu od 2 ako smo kolokvirali sa 90 bodova?
fale mi 2 boda iz drugog kolokvija za to (koje ću valjda nać na uvidu) pa me zanima jel ipak pametnije pisat ispit pa izać na usmeni ako pucam na višu ocjenu?

the blizzard
26-01-2012, 23:20
dal je na usmenom kod kregara moguće dobiti višu ocjenu od 2 ako smo kolokvirali sa 90 bodova?
fale mi 2 boda iz drugog kolokvija za to (koje ću valjda nać na uvidu) pa me zanima jel ipak pametnije pisat ispit pa izać na usmeni ako pucam na višu ocjenu?
Mislim da može,ali 4 ili 5 nemoj očekivati.
S tim da trebaš znati dobro.

Lucky38
27-01-2012, 10:14
mene zanima ako je moguće kod sekulića dobiti peticu na usmenom,s tim da iz kolokvija imam preko 130 bodova i mislim pročitati neku dodatnu knjigu jer navodno on pita ako smo čitali nešto,pa dal mu puno znače ti bodovi onda il?na što se usmjeriti kod odgovaranja kod njega?

Čisto sumnjam, možda na ispitu, opet ja sam imao 4 iz ispita i nije mi htio povisit ocjenu na usmenom

Bounty
27-01-2012, 11:28
Je li netko išao na ispit 7.11. po ovom novom principu ispita na zaokruzivanje?

pattie
27-01-2012, 11:37
pa on je rekao koliko se ja sjećam uvodnog predavanja da je odg ljudi koji imaju iznad 130 bodova razgovor o ocjeni,pa nije valjda mislio na 3 u toj cijeloj priči? mislim,znam ja da sve ovisi o usmenom al neda mi se onda ni previše truditi ako nema mogućnosti za bolju ocjenu,a koliko vidim kod ksenči se i s 90 može do 5 ak se briljira na usmenom

brinettica
27-01-2012, 12:49
pa on je rekao koliko se ja sjećam uvodnog predavanja da je odg ljudi koji imaju iznad 130 bodova razgovor o ocjeni,pa nije valjda mislio na 3 u toj cijeloj priči? mislim,znam ja da sve ovisi o usmenom al neda mi se onda ni previše truditi ako nema mogućnosti za bolju ocjenu,a koliko vidim kod ksenči se i s 90 može do 5 ak se briljira na usmenom

ma samo ti to lijepo sve ponovi kak spada, 130 bodova je stvarno dosta, bez problema s tim bodova možeš dobiti 4 ili 5 pogotovo kod sekulića koji je najblaži ispitivač iz socke.

nana splif
27-01-2012, 12:57
Mislim da može,ali 4 ili 5 nemoj očekivati.
S tim da trebaš znati dobro.

jel mi onda ipak pametnije izać na pismeni ispit ako želim 4? btw hvala ti :)

Lucky38
27-01-2012, 13:31
Ako imaš volje natezat se s ispitom... Ja bi radije uzeo tri i amen

brinettica
27-01-2012, 13:45
Ako imaš volje natezat se s ispitom... Ja bi radije uzeo tri i amen

mislim da se ne može dobit 3 bez odgovaranja nego 2 i to samo ako ima više od 130 bodova na kolokvijima. a ako netko ima 130 bodova, malo je glupo da prihvati 2 jer s tim bodovima sigurna sam za zna za više.

Lucky38
27-01-2012, 13:52
Malo sam se krivo izrazio, na to sam zapravio i mislio, da sad odgovara, dobit će sigurno 3 i amen :)

nana splif
27-01-2012, 14:58
ma našla sam ta 2 boda + stavili su me na listu slušača, što sam prihvatila. čula sam da je lakše dić ocjenu npr kod ksenije? inače sam seminarist kod kregara, al nije da sam se nešto previše zalagala XD

pattie
27-01-2012, 16:02
ja ću se potrudit,zato i idem na usmeni 13.2 a ne sad na ovaj rok,pa kak bude bude,i 4 bi dobro došla :D hvala

renome
27-01-2012, 21:41
Može li netko ukratko objasniti formalizam (jedna od dimenzija kroz koje pravo evoluira kod Weberovih tipova racionalizacije prava)? Ne kužim baš po tome kaj je objašnjeno u knjizi.

respect
28-01-2012, 17:23
Usmeni se odrzava na TMT 3 na katedri sociologije?

macor
28-01-2012, 17:41
Postoji li razlika između sociologije prava i pravne sociologije

*tearsinheaven
28-01-2012, 17:44
Usmeni se odrzava na TMT 3 na katedri sociologije?

Svaki profesor ima svoj kabinet u kojem se odgovara, ako si npr. kod Kregara, onda si na tmt3, soba 16, 1.kat - http://www.pravo.unizg.hr/SOC/opce_informacije :mrgreen:

respect
28-01-2012, 17:51
Postoji li razlika između sociologije prava i pravne sociologije
Sociologija prava je grana sociologije,bas kao npr. sociologija obitelji. Pravna sociologija je dio prava. Otac prve je Weber,druge Ihering,dok uglavnom pokrivaju ista teorijska podrucja.
@tearsinheaven
Hvala

ElNina
29-01-2012, 16:03
Kolokvirala sam sociologiju, ali tek nakon što sam našla na uvidu par bodova u petak, tako da nisam prijavljivala sutrašnji rok.. Je l onda za usmeni prijavljujem idući rok koji je 13. i hoće li me odmah staviti na listu za usmeni? Inače mi je sociologija zaostatak od prošle godine..

galatea
29-01-2012, 16:10
da

Xxul
29-01-2012, 20:14
ispit je sutra u ponedjeljak u 1200 sati, odjavu preko studomata sam fulao za 15minuta od sluzbenog roka za odjave, poslao sam mejl profesorima i asistentima i lijepo su odg kako nemaju veze sa radnjama preko studomata, sto da radim sada? ispit je komisijski btw :/ mislite da ce mi izaci u susret?

demarkis
29-01-2012, 20:42
ispit je sutra u ponedjeljak u 1200 sati, odjavu preko studomata sam fulao za 15minuta od sluzbenog roka za odjave, poslao sam mejl profesorima i asistentima i lijepo su odg kako nemaju veze sa radnjama preko studomata, sto da radim sada? ispit je komisijski btw :/ mislite da ce mi izaci u susret?

što bi ti izlazili u susret? Ne kužim. oni nemaju ništa s tim jer ti si prijavio ispit jer si planirao izaći na njega. njima si samo broj u zapisniku kraj kojeg moraju upisati ocjenu koju ćeš dobiti. a sad ti sam odluči - izaći na komisiju i riskirati ili ostati doma i propustiti rok i svejedno dobiti zabranu polaganja 3 mjeseca izašao ili ne. osim ako ne smisliš neki dobar legitiman razlog (bolest ili sl. otežavajuća okolnost za odjavu ispita u navedeno vrijeme) koji možeš dokazati i napistai molbu dekanu da ti ponište rok. nažalost, Katedra za sociologiju ti nikako ne može pomoći.

Xxul
29-01-2012, 20:47
ima tam neka zena u prizemlju zgrade di je sociologija koja radi te odjave/prijave, mislio sam na nju..

znaci ako ne uspije odjava ja se ne moram pojaviti na ispitu iako je komisijski? sta mi ne trebaju lupiti neku zabranu u index ili tako nes?

ElNina
29-01-2012, 21:50
ima tam neka zena u prizemlju zgrade di je sociologija koja radi te odjave/prijave, mislio sam na nju..

znaci ako ne uspije odjava ja se ne moram pojaviti na ispitu iako je komisijski? sta mi ne trebaju lupiti neku zabranu u index ili tako nes?

Najbolje ti je ne petljati se s katedrom u vezi poništenja tog roka, meni se slično dogodilo s teorijom, ali sam bila bolesna, zamolila sam svoju doktoricu da napiše ispričnicu (obavezno pojašnjenje na hrvatskom, na latinskom ne priznaju) i u koju svrhu te sam pisala molbu, urudžbirala na faksu i odnijela u referadu da prodekan/dekan to odobri ili ne odobri (u mome slučaju je bilo pozitivno).

Xxul
29-01-2012, 23:47
Najbolje ti je ne petljati se s katedrom u vezi poništenja tog roka, meni se slično dogodilo s teorijom, ali sam bila bolesna, zamolila sam svoju doktoricu da napiše ispričnicu (obavezno pojašnjenje na hrvatskom, na latinskom ne priznaju) i u koju svrhu te sam pisala molbu, urudžbirala na faksu i odnijela u referadu da prodekan/dekan to odobri ili ne odobri (u mome slučaju je bilo pozitivno).

imaš pravo, idem sutra onda sa jednim velikim BMK na čelu ^^

Xxul
30-01-2012, 10:43
btw svidja mi se novi layout ispita :)

macor
30-01-2012, 16:10
kako se čita atoine destutt de tracy? :=)

nepicca
30-01-2012, 17:34
Jel može netko napisati pitanja sa današnjeg ispita??? hvala :)

renome
30-01-2012, 23:47
kako se čita atoine destutt de tracy? :=)

Link (http://lmgtfy.com/?q=pronounce+antoine+destutt+de+tracy).

virtual_insanity
31-01-2012, 00:29
nisam izašla na ovaj rok, ali voljela bih slušati usmene..da li je to moguće i ako je kome se trebam javiti? :/

renome
31-01-2012, 00:44
Pretpostavljam dotičnom profesoru kod kojega želiš slušati usmeni. Ako želiš slušati kod svih javi se svima, ali čini mi se da se neki usmeni preklapaju tako da to neće biti fizički izvedivo.

galatea
31-01-2012, 01:15
nisam izašla na ovaj rok, ali voljela bih slušati usmene..da li je to moguće i ako je kome se trebam javiti? :/

dođeš u vrijeme usmenog kod profesora čiji usmeni želiš slušati i pitaš jel možeš i to je to

divacroatia
31-01-2012, 16:19
Imam pitanje uvezi usmenog (kod bilo kojeg profesora). Dala sam socku preko kolokvija i imala sam 140 bodova. Da li ti bodovi utjeću na dojam i ocjenu na usmenom (naravno osim toga što mi je zagarantirana dvojka) ili na sve gledaju isto?

grinch.3
31-01-2012, 16:42
imam pitanju vezano za usmeni kod prof. Ravlića.
jeli moguće sa 105 bodova na kolokvijima dobit 4 ili 5 na usmenom??

Lucky38
31-01-2012, 17:33
imam pitanju vezano za usmeni kod prof. Ravlića.
jeli moguće sa 105 bodova na kolokvijima dobit 4 ili 5 na usmenom??

3 uz dobro odgovaranje

blackandwhite19
31-01-2012, 17:40
Jel može netko napisati pitanja sa današnjeg ispita??? hvala :)

nije valjda da se nitko ne sjeca esejskog pitanja na ovom roku?

grinch.3
31-01-2012, 18:12
3 uz dobro odgovaranje

hm,dobila sam odgovor iz prve ruke. cura je danas imala toliko bodova i dobila je 4 uz dobro odgovaranje
tako da ovo očito nije istina.
al hvala na ohrabrenju.

divacroatia
31-01-2012, 18:23
Imam pitanje uvezi usmenog (kod bilo kojeg profesora). Dala sam socku preko kolokvija i imala sam 140 bodova. Da li ti bodovi utjeću na dojam i ocjenu na usmenom (naravno osim toga što mi je zagarantirana dvojka) ili na sve gledaju isto?

brinettica
31-01-2012, 18:31

ko kaže da ti je zagarantirana? ti jedino možeš uzeti 2 bez odgovaranja, al ak odlučiš odgovarati, ako nemaš blage, može te rušiti, naravno to je samo teoretski, čisto sumnjam da s tim bodovima nećeš znati apsolutno ništa. ugl, da, znači kod ravlića, ksenči i sekulića, znači uz solidno odgovaranje i taj broj bodova, dobiješ 5 bez problema, za kregara neću ništa tvrditi jer on je ćudljiv po tom pitanju.

magnolia
01-02-2012, 11:42
Znam da su glupa ova pitanja tipa dal stignem blabla ali evo i ja ću sad biti jedna od tih :) prošla sam nekih 200injak stranica(ne naučila detaljno,PROŠLA) i ispit mi je 13.02. Bila sam seminarist iz pov i sve sam osim soc polozila,ali nisam pametna,pa evo pitam iskusne: ubiti se u učenju narednih 12 dana i pokupiti 2(ako je uopce moguće?) ili uciti za travanj(koliko je to teško s obzirom da ću paralelno pisati kolokvije iz Rima?)?

shootingstar
01-02-2012, 11:50
Znam da su glupa ova pitanja tipa dal stignem blabla ali evo i ja ću sad biti jedna od tih :) prošla sam nekih 200injak stranica(ne naučila detaljno,PROŠLA) i ispit mi je 13.02. Bila sam seminarist iz pov i sve sam osim soc polozila,ali nisam pametna,pa evo pitam iskusne: ubiti se u učenju narednih 12 dana i pokupiti 2(ako je uopce moguće?) ili uciti za travanj(koliko je to teško s obzirom da ću paralelno pisati kolokvije iz Rima?)?

Ne da je moguće dobiti 2, nego bez problema možeš dobiti i 4 ili 5...

Pravnica :)
01-02-2012, 12:34
jel zna netko odgovor na pitanje: razlika između etnije i nacije?

ponavljac
01-02-2012, 13:55
zar niko ne može napisati koja su pitanja bila na ispitu?

brinettica
01-02-2012, 16:09
zar niko ne može napisati koja su pitanja bila na ispitu?

malo kolegijalnosti ne bi škodilo pa da netko izdvoji 2 min vremena i napiše pitanja kojih se sjeća...ili barem temu eseja...možda bude od koristi nekome na idućim rokovima.

loly1
01-02-2012, 16:16
nisam bila na ispitu, ali sam čula da je esejsko pitanje bilo nešto u smislu usporediti alijenaciju i racionalizaciju

evo ovo je kopirano s facebook-a što je napiso dečko koji je bio na prvom roku:

a gle... pitanja su bila prilicno detaljna (npr. trebalo je znat imena djela i neke recenice koje su rekli oni lijevi sociolozi koji se jedva spominju u knjizi), a opet s druge strane bila su pitanja koja nisu toliko detaljna (npr. kad netko iz radnicke klase postane odvjetnik, kakva je to mobilnost), al ta pitanja su imala vise slicnih odgovora... ili ono pitanje koje su 2 stvari jednake medu klasama prema weberu... a opet bilo je pitanje kao kakvu moc ima crkva prema M. Mannu gdje su svi ponudeni odgovori osim tocnog bili smijesni...

sto se eseja tice, tema je bila jos i korektna, tj dalo se usporedit (ja sam npr srao o tome kako ciljna racionalnost, tehnologija i ekonomija te religija utjecu na alijenaciju i na kraju napisao neki "moralni" i "motivirajuci" zakljucak), ali definitivno je premalo vremena za pisanje eseja... taman sam razradio misao kad je Ksenchi rekla da imamo jos samo 3min :S

magnolia
01-02-2012, 17:10
Nadam se da nije sarkastican odgovor XD,zvuči super s obzirom na to da nisam počela uciti drugi dio koji je kao strava,a i ovo prethodno gradivo mi je klimavo,ali hvala na ohrabrenju,dobro to dođe u ovim mracnim danima :)

blackie
01-02-2012, 17:34
jel zna netko odgovor na pitanje: razlika između etnije i nacije?

malo je zbunjujuć taj dio, ja sam to sama sebi pojasnila tak da sam etniju shvatila kao etničku zajednicu i onda ti je odg sljedeći: etnička grupa je grupa ljudi koja djeli vjeru u zajedničko porijeklo i ima osjećaj pripadnosti zajednici zasnovan na određenim elementima kulturne sličnosti. nacija je, pak, zajednica koja ima iste takve karakteristike, ali povrh toga ima i zajedničku političku volju za samostalnošću.
knjiga,str.455 ispod citata :)

cute but psycho
01-02-2012, 18:06
nisam bila na ispitu, ali sam čula da je esejsko pitanje bilo nešto u smislu usporediti alijenaciju i racionalizaciju

evo ovo je kopirano s facebook-a što je napiso dečko koji je bio na prvom roku:

a gle... pitanja su bila prilicno detaljna (npr. trebalo je znat imena djela i neke recenice koje su rekli oni lijevi sociolozi koji se jedva spominju u knjizi), a opet s druge strane bila su pitanja koja nisu toliko detaljna (npr. kad netko iz radnicke klase postane odvjetnik, kakva je to mobilnost), al ta pitanja su imala vise slicnih odgovora... ili ono pitanje koje su 2 stvari jednake medu klasama prema weberu... a opet bilo je pitanje kao kakvu moc ima crkva prema M. Mannu gdje su svi ponudeni odgovori osim tocnog bili smijesni...

sto se eseja tice, tema je bila jos i korektna, tj dalo se usporedit (ja sam npr srao o tome kako ciljna racionalnost, tehnologija i ekonomija te religija utjecu na alijenaciju i na kraju napisao neki "moralni" i "motivirajuci" zakljucak), ali definitivno je premalo vremena za pisanje eseja... taman sam razradio misao kad je Ksenchi rekla da imamo jos samo 3min :S

A gdje je to na faceu? Privatno ili u nekoj grupi?

virtual_insanity
01-02-2012, 20:04
A gdje je to na faceu? Privatno ili u nekoj grupi?

u privatnoj grupi studenata druge godine :)

Nitta
01-02-2012, 21:58
Evo nekih pitanja s ispita:
1. tko je autor ''Temlji sociologije prava''
2. koju teoriju karakterizira sklad i red ili neš takvo
3.kakvu je moć imao pokret Solidarnost
4. koji pojam nije funkcionalni imperativ
5. koje etnije razlikuje Smith
6. koji su prema eysencku tipovi skloniji devijantnosti
7. bilo je pitanje da ako poduzetnik propadne i počne ispočetka koja je to vrsta mobilnosti
8. tko je uveo pojam devijantne karijere
9. koliko ideal tipova razlikuju linz i stepan

korana
02-02-2012, 15:23
kako onda uopće izgleda ispit na kraju? jesu ova pitanja s odgovorima na zaokruživanje ili mi trebamo sami napisati odgovore?
može netko tko je bio na ispitu napisati kako idu stvari što se tiče tog esejskog dijela, služite li se knjigom pri tome, kako je najbolje pristupiti tome, koliko treba napisati ili nije određeno...

Nitta
02-02-2012, 16:10
Mislim da je 16 ili 15 pitanja na zaokruživanje, 5 ponuđenih i samo 1 točan, s tim da moraš imati 8 točnih da bi ti gledali esej.

korana
02-02-2012, 16:21
hvala ti puno... =) a što se tiče tog eseja, jel znaš nešto o tome?

loly1
02-02-2012, 16:29
kako onda uopće izgleda ispit na kraju? jesu ova pitanja s odgovorima na zaokruživanje ili mi trebamo sami napisati odgovore?
može netko tko je bio na ispitu napisati kako idu stvari što se tiče tog esejskog dijela, služite li se knjigom pri tome, kako je najbolje pristupiti tome, koliko treba napisati ili nije određeno...http://www.pravo.unizg.hr/SOC?@=5yrz#news_14403 ovdje sve piše

cute but psycho
02-02-2012, 16:45
u privatnoj grupi studenata druge godine :)

Mogu li onda i ja dobiti taj famozni poziv jer tehnički sam i ja druga godina ::E:

apocalypse
02-02-2012, 16:48
Mogu li onda i ja dobiti taj famozni poziv jer tehnički sam i ja druga godina ::E:

Ako nisi upisala 2010., ne možeš.

Bounty
03-02-2012, 01:25
koje su 2 stvari jednake medu klasama prema weberu?

Nitta
03-02-2012, 14:15
Pa poželjno je da napišeš što više znaš, daju ti neku temu koja je vezana uz određeni dio gradiva i sigurno neće staviti neki naslov iz knjige. Smiješ koristiti originalnu knjigu iz 2008. kao pomoć pri pisanju, to je sve što znam o eseju :)

korana
03-02-2012, 15:22
nitta, hvala ti puno :)

noir
05-02-2012, 18:27
zanima me kako smo obicno rasporedeni kod profesora za usmeni? pocetak abecede kregar, sredina ravlic,a kraj sekulic ili? vidjela sam da su na roku 30.1. ispitivali samo sekulic, grubisic i keller...sad sam zbunjena...inace ja sam sredina abecede pa bih molila da mi netko kaze,ako zna, kod koga bih mogla na usmeni (naravno, ako prodem pismeni :) ). puno hvala unaprijed.

galatea
05-02-2012, 18:33
sredina je najčešće kod ravlića ili ksenije, ali možeš doći kod bilo koga

Malegria
05-02-2012, 18:56
ja sam sredina pa sam završila kod kregara. nemojte na to računat.

pattie
06-02-2012, 23:35
tamo u privitku kod dojmova o profesorima,jedno je pitanje kao zašto je racionalizacija proces zapadnog svijeta,pa jel može neka dobra duša malo objasniti?zbog njihovog napretka il šta? :D

Spavalicaa
07-02-2012, 17:55
ima li negdje skripta ili nesto gdje pise kako se izgovaraju imena sociologa? vidjela sam negdje nesto takvo, ali sad nikako nemogu naci opet. unaprijed zahvaljujem :)

respect
07-02-2012, 18:03
tamo u privitku kod dojmova o profesorima,jedno je pitanje kao zašto je racionalizacija proces zapadnog svijeta,pa jel može TILA malo objasniti?zbog njihovog napretka il šta? :D
Objasnjenje da je racionalizacija proces zapadnog svijeta imas kod Webera,na vrhu 204. stranice. Dakle,racionalizacije svijeta u pravu,trgovini i religiji se prvenstveno dogodila na zapadu,a zatim je koloniziranjem i "civiliziranjem" ostalih zemalja se priširila u cijelom svijetu. Iskonski na zapadu,nametnuto na istoku.

Izgovaranje imena znanstvenika je napisano na prvoj stranici ove teme.

pattie
08-02-2012, 20:26
a jel može netko objasnit cultural lag kod ogburna(poglavlje obitelj) ?

renome
08-02-2012, 21:06
U doslovnom prijevodu bi značilo "kulturalno zaostajanje", to je pojava zaostajanja društvene kulture za tehnologijom koja se razvija ekstremno brzo, što dovodi do gubljenja brojnih funkcija obitelji i jačanja obitelji kao emocionalne zajednice.

miha_08
09-02-2012, 15:11
ej, zanima me kakva je razlika izmedju nove knjige (2008.) i ove prijasnje verzije (2006.) i jel se moze iz toga naucit sve za prolaz??? ponavljac sam i prosle sam godine iskopirao skriptu koju su mi preporucili i po kojoj ucim.. sad malo gledam po pravokutniku pa mi se cini da su je maknuli, neznam tocno... sad znam da moram nabavit original knjigu da bi mogo pisat ispit, ali cu je dobit tek u ponedeljak prije ispita.. pa me zanima po cem da ucim... imam tu knjigu iz 2006. al nisam siguran jel to to i sta trebam znati iz toga, a ako nije, po cem da ucim... imam jos 4 dana, svasta se tu stigne napravit, s tim da mnogo toga znam.. pomagajte pls :D

miha_08
09-02-2012, 15:13
ima li negdje skripta ili nesto gdje pise kako se izgovaraju imena sociologa? vidjela sam negdje nesto takvo, ali sad nikako nemogu naci opet. unaprijed zahvaljujem :)

PRAVILAN IZGOVOR IMENA I PREZIMENA SOCIOLOGA

Duverger = DuveržE
Tourine = TurEn
Mead = Miid
Ohmae = Omae
Rehbinder = Rehbinder
Savigny = Savinji
Ogburn = Ogburn
Inglehart = Inglhart
Jung = Jung
Lijphart = Ljiphart
Duquit = Digi (neki kažu da je Diži)
Ehrlich = Erlih
Bourdieu = Burdije
Piaget = Pjaže (Pjage)
Eysenck = Ajznik
Jenkins = Jenkins
Znaniecki = Znaniecki
Ohlin = Olin
Friedman = Fridman
August Comte = OžIs Cont
Emile Durkheim = Emil DirkEm

karyme
09-02-2012, 17:11
ej, zanima me kakva je razlika izmedju nove knjige (2008.) i ove prijasnje verzije (2006.) i jel se moze iz toga naucit sve za prolaz??? ponavljac sam i prosle sam godine iskopirao skriptu koju su mi preporucili i po kojoj ucim.. sad malo gledam po pravokutniku pa mi se cini da su je maknuli, neznam tocno... sad znam da moram nabavit original knjigu da bi mogo pisat ispit, ali cu je dobit tek u ponedeljak prije ispita.. pa me zanima po cem da ucim... imam tu knjigu iz 2006. al nisam siguran jel to to i sta trebam znati iz toga, a ako nije, po cem da ucim... imam jos 4 dana, svasta se tu stigne napravit, s tim da mnogo toga znam.. pomagajte pls :D

i mene to zanima, jeli velika razlika izmedu knjiga iz 2006 i 2008?! dali ce mi knjiga iz 2006 biti dovoljna za esej?!

Grizzly
09-02-2012, 18:02
Je li to ona plava knjiga? Ako jest, ja sam učio po njoj bas kad su uveli ovu ljubicastu. Znam da u plavoj nema poglavlja od freuda (psihoanaliza ako se dobro sjećam). Možda ima još nesto malo, ali rekao bih da su 90% iste.

miha_08
09-02-2012, 18:26
Je li to ona plava knjiga? Ako jest, ja sam učio po njoj bas kad su uveli ovu ljubicastu. Znam da u plavoj nema poglavlja od freuda (psihoanaliza ako se dobro sjećam). Možda ima još nesto malo, ali rekao bih da su 90% iste.

moja je neka krem zuta sta ja znam.. uglavnom pise da je iz 2006., i bitno mi je samo da mogu s njom na ispit, jer sam si nabavio fotokopiranu iz 2008. (ljubicastu) i po njoj ucim sad.. hvala bogu da znam dosta toga i da je podcrtano pa cu usjpet napravit sve do ponedeljka.. istina je da cu morat ucit po 6 sati dnevno al oke :D nego, kai se ispita tice me zanima, dal mora bit bas ljubicasta il moze ta starija bit.. autori su kregar , polsek i ravlic...

tami
09-02-2012, 19:17
izdanje 2008. ima druge autore; Kregar, Ravlic, Sekulic i Grubisic, i navodno su dodana neka poglavlja..

galatea
10-02-2012, 00:58
moja je neka krem zuta sta ja znam.. uglavnom pise da je iz 2006., i bitno mi je samo da mogu s njom na ispit, jer sam si nabavio fotokopiranu iz 2008. (ljubicastu) i po njoj ucim sad.. hvala bogu da znam dosta toga i da je podcrtano pa cu usjpet napravit sve do ponedeljka.. istina je da cu morat ucit po 6 sati dnevno al oke :D nego, kai se ispita tice me zanima, dal mora bit bas ljubicasta il moze ta starija bit.. autori su kregar , polsek i ravlic...

ta zuta je dosta različita od ljubicaste (imala sam ih obje)
ima skoro 200 stranica manje nego ljubicasta
s plavom bi još i moglo proci, ali ljubicasta ima druge autore tako da se poglavlja razlikuju...