PDA

View Full Version : I. Emil Cetina

Pravokutnići
13-03-2008, 21:39
neka rasprava počne :smt006

pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=45&t=3337)

dark&twisty
16-03-2008, 22:48
žao mi je što nam kolega Cetina nije iznio program... nadam se da će svratit na ovaj forum

Matija Magerl
17-03-2008, 21:34
Kolega Cetina je između ostalih pridonio izradi programa kandidata koje podržava udruga Aegis, pa možeš neke stvari pročitati...

OVDJE (http://d3.myfreefilehosting.com/d1/Program%20kandidata%20koje%20podrzava%20Udruga%20s tudenata%20Aegis.doc)

Lijep pozdrav! :) :smt006

Lewis Hamilton
17-03-2008, 23:49
Šteta što Emil nije ovdje iznio svoj program. Osobno ga poznam i smatram kako sigurno ima neke dobre ideje. Možda mu je umro kompjuter.

Emil Cetina
18-03-2008, 01:16
Pozdrav svima!

Zovem se Emil Cetina,

student sam prve godine dotičnog fakulteta. Kandidat sam za predstavnika studenata u Studentskom zboru sastavnica Sveučilišta prve godine pravnog studija.

U nekoliko teza u nastavku teksta predstavit ću svoj program. Prvo bih htio naglasiti da ovo što pročitate možda će Vam se učiniti nerealnim, idealnim, nedovoljnim, kako za koga. Htjeli mi to ili ne ovo dolje su ključni problemi na našem fakultetu. Probleme treba rješavati, oni ne mogu čekati. Upravo to će biti zadatak budućih studentskih predstavnika. Na njihova leđa će često biti stavljene i ne moguće stvari, ali oni su tu da ih rješavaju, naravno moraju biti spremni dati sve od sebe. Kad kažem dati sve od sebe onda mislim na dostizanje maksime svog djelovanja. Ako to neće biti spremni, neka odmah odustanu. Ovo nije nikakvo zastrašivanje protukandidata, već jednostavno ovaj posao treba shvatiti veoma ozbiljno jer studentima prijeti gubitak određenih prava kojih trenutno nisu svjesni, ali ubrzo će biti. Ovime najavljujem žestoku borbu za njih, a ne samo borbu već i povećanje studentskih prava.

PROGRAM

Bolje provođenje bolonjskog procesa, a da se ne smanje prava studenata.

Ako imate kolegu s medicine vjerojatno ste čuli kako on svakih mjesec-mjesec i pol ima jedan predmet, a nakon toga ponovo u sličnom vremenskom razdoblju drugi, pa tako redom. To je ono što se zove bolonja. A šta mi imamo od bolonje na pravnom fakultetu? Imamo studomat i neke ne toliko bitne stvari, dok ostali fakulteti imaju puno više. Dekan je na početku godine rekao da se provodi bolonja i da smo mi studenti koji studiraju po njoj. Istina je sve što je rekao, osim što ona ide veoma sporo, a i ono što je provedeno ne ide mnogo na ruku studentima. Zato bolonju treba ubrzati i uvesti one stvari koje će najviše olakšati studij studentima, a da se time ne ugrožavaju njihova prava. Zašto se sistem koji funkcionira na medicinskom fakultetu ne bi primijenio na pravni? Sve je moguće, samo treba imati volje i snage.

Kolokviji na prvoj godini studija iz svih predmeta trebaju biti omogućeni svima, a ne samo seminaristima.

Kao što znate kolokviji iz predmeta teorija prava i države i sociologije su omogućeni svima. Ostali predmeti traže da se bude seminarist kako bi se predmet mogao riješiti putem kolokvija. Studenti su jednostavno osuđeni pratiti samo jedan predmet dok za ostale trebaju čekati ispitne rokove. Na taj način jednostavno se diskriminiraju studenti koji nisu na dotičnom predmetu. Polaganje ispita putem kolokvija studente bi motiviralo da uče paralelno više predmeta. Takvim sistemom rada gradivo koje se uči bi nakon određenog vremena bolje sjelo, odnosno bolje bi ga razumjeli. Učenje nekog gradiva dva-tri ili više tjedana pred ispit bilo bi puko štrebetanje i sutradan nakon ispita malo toga bi ostalo u glavi. Znači jednaka prava za sve.

Veći broj redovnih a manje izvanrednih studenata.

Šta znači biti izvanredan student? Odgovor je vrlo jednostavan. Ona grupa studenata koja želi paralelno studirati i raditi. Koliki broj je zaista takav? Vrlo vjerojatno oko 1%. A šta time ostalih 99% dobiva? Ništa, odnosno nemaju studentska prava. Time je izgubljen smisao onoga što se naziva izvanredni studij. Ono za što ću se zalagati su promjene. Promjene s ciljem povećanja broja redovnih a smanjenje izvanrednih na onaj broj koji to želi biti.

Edukacija brucoša i studenata prve godine u pogledu njihovih prava.

Prava studenta se u velikom broju slučajeva beskrupolozno krše uz potpuno zanemarivanje Statuta i Pravilnika o studiranju. Uzrok tomu je prvenstveno slabo poznavanje vlastitih prava od strane samih studenata. Kako bi se omogućilo studentima da iskoriste u potpunosti novu instituciju studentskog pravobranitelja nužno je upoznati brucoše i studente prve godine s njihovim studentskim pravima kako su istaknuta u Statutu fakulteta, te Pravilniku o studiranju. U tom pogledu ured studentskog pravobranitelja, zajedno sa Studentskim zborom treba organizirati tribine i okrugle stolove kako bi se omogućilo ostvarivanje studentskih prava u praksi.

Zadržavanje postojećih rokova te njihova pravednija raspodjela.

Neki od vas smatraju da treba povećati broj rokova. Smatram da to nije ključna stvar. Pogledajte iz druge perspektive. Niti jedan fakultet nema rokove u 9. mjesecu, osim našeg. A još nam vrlo opasno prijeti ukinuće i tih rokova. Svi znate koliko vam taj rok može spasiti godinu tako da upišete parcijalu ili uvjet. To je velika stvar. Zato treba čvrsto stati u obranu protiv ukinuća. Često ćete biti u situaciji da ćete primjerice dva predmeta iz kojih izlazite na ispit imati isti dan. Pisati prvo jedan, a za sat vremena drugi ispit. To je teško i za najbolje. Razlika među ispitima treba biti minimalno 2 dana. Svaka katedra brine samo za sebe, a ne za studente. U Statutu fakulteta jednostavno treba uvesti zabranu polaganja ispita isti dan i odrediti razliku između njih minimalno 2 dana.

Odabir seminara nakon prvog tjedna predavanja.

Brucoši su nakon početnog, o konkretnim pitanjima vrlo neinformativnog tjedna orijentacije suočeni sa donošenjem teške odluke o odabiru seminara kao i voditelja seminara. Pri konačnoj ocjeni koji seminar i kojeg voditelja odabrati brucoši se često oslanjaju na ne uvijek pouzdane i veoma subjektivne analize i savjete starijih kolega od kojih su neki bili na potpuno drugačijem režimu studiranja, te u većini slučajeva donose pogrešnu i za sebe štetnu odluku o tome koji seminar upisati i kojeg voditelja odabrati. Prijeko je potrebno da Studentski zbor istupi pred Fakultetsko vijeće s prijedlogom da se odabir seminara obavlja tek nakon održanog prvog tjedna predavanja kako bi se brucoši mogli upoznati sa predmetima seminara, pojedinim voditeljima seminara, njihovim očekivanjima od studenata, njihovim kriterijima, te načinu provođenja seminara i kako bi tako bili u mogućnosti donijeti ispravnu odluku u skladu s njihovim interesom i aspiracijama.

Izrada i tiskanje detaljnijeg studentskog Vademecuma za brucoše.

Iako fakultet svake godine izdaje svoj Vademecum, on je prilično štur i sadrži isključivo opće tehničke informacije koje jednom brucošu suočenom s golemom količinom literature i potpuno drugačijim načinom učenja od dotadašnjeg srednjoškolskog malo znače. Potpuno dezorijentirani, brucoši nerijetko ne znaju odakle početi učiti, što je uopće i kako se polaže kolokvij, što doista znači 'položiti ispit', odakle krenuti, koje seminare upisati, kod koga slušati predavanja itd. Da bi se brucošima olakšalo početno snalaženje na fakultetu u pogledu literature, ispita, kolokvija, profesora i sl. Studentski zbor mora naći sredstva, te obaviti u suradnji sa Fakultetskim vijećem, profesorima te drugim studentskim organizacijama i udrugama, izradu i tiskanje studentske varijante Vademecuma koja bi sadržavala detalje o načinu učenja, bitnim stvarima prilikom odabira seminara, iskustvima starijih kolega, kriterijima profesora, mogućnostima stipendiranja i sl.

Zašto sam se kandidirao i kakve imam koristi od toga?

Prvo, kandidirao sam se jer pripadam onoj skupini koja je veoma nezadovoljna većinom stvari na fakultetu i koja želi promjene. Promjene koje će znatno poboljšati uvjete studiranja i od koje će studenti imati koristi. Smatram da predstavnik studenata treba biti odgovoran i svoju dužnost da služi svojim kolegama treba shvaćati vrlo ozbiljno. Ništa nije palo s neba i za sve se treba izboriti te dati sve od sebe. Već sam od mnogo kolega čuo: „Pa zašto si se kandidirao? Kakve koristi imaš od toga?“ Znate kakve imam koristi? Nikakve, kao prvo to je volonterski rad. Vrijeme koje bih trebao iskoristit za učenje, odovojit ću za studente, njihove prijedloge i probleme. Moja motivacija da to sve radim je prirodne naravi, želja za promjenom na bolje. Uvijek treba težiti boljem jer inače i onaj status koji imaš možeš izgubiti. Treba samo dobro zasukati rukave i primiti se posla.

Kako me kontaktirati?

Svi studenti koji imaju prijedloge, probleme i sve ostalo vezano za fakultet, pozivam ih, neka mi se slobodno obrate. Potrudit ću se, ako budem izabran, da i ostali kolege učine isto, ako to već nisu, odnosno da studentski predstavnici budu na raspolaganju svim studentima u bilo koje doba dana i to u neposrednoj komunikaciji putem telefona, e-maila ili bilo kojim drugim načinom (npr. na kavi). Bitna je komunikacija i dostupnost studentskog predstavnika svima.
kontakt telefon: 098-172-60-81
e-mail: ecetina@windowslive.com

Ovime pozivam sve studente prve godine da izađu 26., u srijedu, i 27., u četvrtak, ovog mjeseca, na izbore i ispune svoju studentsku dužnost. Ako Vam se svidio program koji sam izložio pozivam Vas da glasate za sve kolege kandidate koje podržava udruga Aegis i mene.

Hvala

dark&twisty
18-03-2008, 19:38
kompletno mi se sviđa program, pa samim time kolega dobiva moj glas.
:smt006

Libro
18-03-2008, 19:45
glas :headbang:

Lewis Hamilton
19-03-2008, 00:29
Najkompletniji program do sada, od svih koji su izneseni. još malo pa ću početi lobirati okolo kod poznanika i frendova da glasaju za tebe :lol:

dark&twisty
19-03-2008, 01:20
i ja! već sam razmišljala o promidžbenom materijalu :)
team cetina

Hira
19-03-2008, 03:34
Good job. I like it. Još samo preostaješ da se držiš napisanoga. ;)

limfea
20-03-2008, 00:11
Go Cetina,go! :-D :smt006

suni
20-03-2008, 15:27
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/ar ... ,112858.jl

Na Pravu najviša cijena školarine koju bi plaćali studenti umjesto dosadašnjih 7000 iznosila bi 7800 kuna. Prema riječima dekana prof. dr. Josipa Kregara fakultet je donio odluku da se od ove godine plaćanja školarine oslobode studenti primatelji dječjeg doplatka I. kategorije.

što ces konkretno napraviti u vezi ovog?

Emil Cetina
20-03-2008, 21:12
Ako je tome tako, u tom slučaju podržavam odluku fakulteta u oslobađanju plaćanja školarine za studente primatelje dječjeg doplatka 1. kategorije jer je to socijalno najosjetljivija kategorija. Smatram da svi trebaju imati jednako pravo studiranja, s time da materijalne mogućnosti ne smiju biti prepreka u tome.

suni
20-03-2008, 21:16
Ako je tome tako, u tom slučaju podržavam odluku fakulteta u oslobađanju plaćanja školarine za studente primatelje dječjeg doplatka 1. kategorije jer je to socijalno najosjetljivija kategorija. Smatram da svi trebaju imati jednako pravo studiranja, s time da materijalne mogućnosti ne smiju biti prepreka u tome.

znaci nije ti problem to sto je skolarina za obicne studente koji ne primaju djecji doplatak ali bome nisu ni donald trump povećana za 1000kn???

Emil Cetina
21-03-2008, 20:55
Ne, to se odnosilo samo na studente koji primaju dječji doplatak I. kategorije. Budući da životni standard ne raste svako povećanje školarine je neprihvatljivo. Troškovi studiranja su ionako već sada vrlo visoki.

fat drummer
21-03-2008, 21:03
Ne, to se odnosilo samo na studente koji primaju dječji doplatak I. kategorije. Budući da životni standard ne raste svako povećanje školarine je neprihvatljivo. Troškovi studiranja su ionako već sada vrlo visoki.

sad je kasno, elitistu!

Emil Cetina
21-03-2008, 21:34
[quote="Emil Cetina":1sksrx5q]Ne, to se odnosilo samo na studente koji primaju dječji doplatak I. kategorije. Budući da životni standard ne raste svako povećanje školarine je neprihvatljivo. Troškovi studiranja su ionako već sada vrlo visoki.

sad je kasno, elitistu![/quote:1sksrx5q]

Sve ok, ali jako teško da sam elitist s obzirom na stav da materijalne mogućnosti ne smiju biti prepreka u studiranju.

fat drummer
21-03-2008, 23:14
daj, sad si uništio dinamiku našeg odnosa :smt009
fakat nije u redu :smt010

Iustitia
28-03-2008, 00:38
kolega se nije baš aktivno javljao ovdje, očito ima dobru podršku Aegisa kad mu mi nismo bitni... :smt010

fat drummer
19-06-2008, 18:42
weeeeelllll this is going swimmingly

fat drummer
20-06-2008, 08:02
uuuu, imam ideju, pitaj i ostale.... jer aperentli postoji podjela rada pa emil radi nešto jako konzumirajuće u pogledu vremena

imaš u ponudi još mihaljevića, lalića i jozića za kojeg sumnjam da uopće postoji

Emil Cetina
24-06-2008, 12:50
Oprosti zbog nejavljanja, fokusiran sam na ispite, pa sam malo zaboravio jer od izbora nitko nije ništa napisao... Tek sam sad vidio poruku. Ne mogu ti ovoga trenutka odgovoriti na pitanje jer nemam tu informaciju, odnosno imam neke kvazi infomacije u koje nisam baš siguran.
Ovako ako hoćeš baš točnu informaciju, pitat ću tajnika, mislim da bi on to trebao znati... Trenutno nisam u Zagrebu, vraćam se za koji dan... Pa ako ti se nije problem još malo strpit...
Hvala