View Full Version : I. Tomislav Lalić
Pravokutnići
13-03-2008, 21:43
neka rasprava počne :smt006:
pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337
Tomislav Lalić
14-03-2008, 02:16
Tomislav Lalić (AEGIS)
Pozdrav svima, vidim da su počela predstavljanja pa da kažem i ja nekoliko pametnih...
Kandidat sam za prvu godinu, vec sam jako dobro okusio sve draži i nevolje našeg faksa. Na njemu ima puno nepravde, zlobe, podmetanja....al to nikako neću moći promjeniti ni ja, a ni nitko od mojih kolega.
Ono što ću pokušati je ostati na zemlji, ostati pošten kod donošenja odluka, pokušati se izboriti za što bolju poziciju u pregovorima oko gorućih problema ovog faksa. Naravno ništa od toga neću moći sam i glupo bi bilo misliti i odmah ću nazvati GLUPANOM onoga koji misli da može nešto tu sam učiniti. Potrebno je da se ujedinimo nas 20-ak pametnih glavica, da mrdnemo onom stvari, da se pokrenemo, da učinimo nešto za dobrobit STUDENTA.
Evo mog kratkog razmišljanja o ''gorućim problemima'' i onom što nas najviše zanimaČ
- prvo i trenutno goreće pitanje koje se ovih dana provlači po hodnicima pravnog fakulteta je ukidanje drugog roka u 9. mjesecu. Apsolutno sam protiv toga, jer to bi bila propast za sve one koji su upisali parcijalu i namjeravaju nešto riješiti na prvom roku u 9. mjesecu pa ocjenu iz godine iznad upisati na 2. roku u 9 mjesecu (i sam ću se naći u tom problemmu ako do toga dođe)
- vidio sam da se postavlja pitanje oko školarina....
mislim da 7-8 tisuća kuna je puno, al je nužno. Ono što bi se po tom pitanju trebalo napraviti je sigurno omogućiti plaćanje u ratama, te povećati zainteresiranost samog fakulteta za pomoć onima koji baš nemaju tolike novce za studiranje, a imaju volju i znanje.
KAKO: pa recimo fakultet bi mogao pozvati neke tvrtke da stipendiraju takve učenike (koji bi se naravno prethodno javili fakultetu), jer nisu svi sposobni naći sebi nekoga da ih stipendira, dakle jednostavno da fakultet bude posrednik u nalaženju stipendija.....moglo bi tu nešto po tom pitanju učiniti i ministarstvo
- vezano za ovo gore pitanje su i uvjeti na faksu, jer ako ja plaćam 7-8 tisuća kuna očekujem i uvjete za 8 tisuća kuna.....dakle treba malo podići standard samih pomagala, učionica....no ništa se to ne radi preko noći.
- vidim da je jedno od pitanja i opseg literature....
drage moje kolegice i kolege pa niste u srednjoj školi, došli ste na Pravni fakultet. Niste valjda očekivali da će to biti mačji kašalj. Ma i meni ima previše literature, al ne vidim kako bi ja mogao utjecati na to. Što bi trebali zamoliti prof. Kurtovića da reducira malo svoju knjigu iz OPPD....dajte molim vas....gradiva ima previše, puno toga nam nikada neće zatrebati, al takvo nam je cjelokupno školstvo u Hrvatskoj....zato valjda i izvozimo znanje.... mi po tom pitanju možemo samo apelirati, a na pojedinom je profesora što će biti u kojoj knjizi....
- problem oko kojeg ću se zalagati da ga se što prije riješi je pitanje kolokvija za sve..... ako ćemo provoditi bolonju onda ju hajmo provoditi svugdje a ne samo na nekim katedrama, treba izvršiti pritisak na katedre koje se odupiru davanju kolokvija za sve npr. katedra OPPD na 1. godini....
- to su samo neka od pitanja koja muče nas studente, očekujem još pitanja, slobodno pitajte ako znam odgovoriti odgovorit ću, ako ne znam....a raspitat ću se, saznati odgovor, pa vas obavjestiti....
Pozdrav
Tomislav Lalić
14-03-2008, 02:22
zaboravih još nešto jako važno napisati u gornjem postu, a što svi oni koji upisuju parcijalu će osjetiti na svojoj koži...
- to je problem ČUVANJA OCJENA
to je stvarno veliki problem. Katedre puno obećavaju, a na kraju ne čuvaju te ocjene, nekolicina mojih prijatelja je ''popušila'' ocjenu koju je u zimskom semestru zaradila svojim radom na ustavnom.....zalagat ću se za što dulje čuvanje ocjena i za ujednačavanje perioda čuvanja tih istih, dakle da za sve katedre važe ista pravila, po mom mišljenju nikakav problem ne bi bio da s ete ocjene čuvaju do 9. mjeseca.....
fat drummer
14-03-2008, 08:21
daj mi pliz reci u kojem članku statuta stoji obveza čuvanja ocjena?
Tomislav Lalić
14-03-2008, 10:29
ne radi se o statutu, nego se radi o principima....ako profesor u 9 mjesecu kaže da će čuvati ocjenu do 9 mjeseca sljedeće godine, ljudi upišu njegov seminar, polože 2/3 ispita (preko kolokvija), a onda im on kaže sa smješkom na licu - cuvam ocjene samo do pocetka 4 mjeseca. To znači da većini njih propadaju ocjene. Dakle to je uništavanje par mjeseci njihova života.
To je bezrazložnop zezanje studenata.
To je neodgovorno ponašanje pojedinih katedri prema studentima.
Ne tražim ja da on meni laže i obećava brda i doline, al neka na početku godine, kada upisujemo seminare znamo što ćemo izabrati, a fer bi bilo da svi čuvaju ocjenu do istog roka, jer samo to znači da svi imaju jednak tretman.
fat drummer
14-03-2008, 10:33
aaaa, načelo pravičnosti... znači tvoja intencija je tražiti od profesora da instutucionalizira kršenje statuta?
Tomislav Lalić
14-03-2008, 10:36
aaaa, načelo pravičnosti... znači tvoja intencija je tražiti od profesora da instutucionalizira kršenje statuta?
cekaj što nisi maloprije rekao da o tome nema ništa u statutu?
kako će netko kršiti statut ako ne radi ništa protivno onome što piše u statutu ???????
fat drummer
14-03-2008, 11:37
Pa piše u statutu da je to zabranjeno.. jel ti opće znaš išta o studiranju ili si se kandidirao jer nema ničega na tv-u?
što će nam statut kad imamo sposobne kandidate! :-D
sretno, kolega! imaš dobre ideje. (bez cinizma, ovaj put :smt001)
Tomislav Lalić
14-03-2008, 12:35
pa kao što vidim nitko od nas nije stručnjak u proučavanju statuta kao ti???? pitam se zašto se ti nisi kandidirao kad si tako dobar poznavatelj situacije na faksu..... :evil:
želiš reći da profesori kada nam čuvaju ocjenu krše statut, pa molim te ja sam malo preletio po statutu i nisam našao tu odredbu, pa ak ti nije teško daj mi molim te citiraj taj dio statuta koji zabranjuje čuvanje ocjena.
no mislim da me nisi dobro razumio što sam htio reći (sad govorim o konkretnom slučaju koji se dogodio ove godine) profesor jedno obeća, ljudi se upišu na njegov seminar, prođu 2/3 kolokvija a onda im on kaže da se neće držati tog obećanja i ljudima propadnu ocjene......e pa vidiš treba po tome pitanju učiniti nešto jer u statutu stoji i odredba da se profesori moraju držati moralnih načela i načela profesionalne etike, a vidiš ne drže se....o tome ti ja pričam
malimrav85
14-03-2008, 12:36
pa kao što vidim nitko od nas nije stručnjak u proučavanju statuta kao ti???? pitam se zašto se ti nisi kandidirao kad si tako dobar poznavatelj situacije na faksu..... :evil:
Kak znaš da nije?
8)
želiš reći da profesori kada nam čuvaju ocjenu krše statut, pa molim te ja sam malo preletio po statutu i nisam našao tu odredbu, pa ak ti nije teško daj mi molim te citiraj taj dio statuta koji zabranjuje čuvanje ocjena.
..pretpostavljam da je to onaj dio gdje student nemože položiti ispit sa više godine, ukoliko nije očistio prethodnu?
Tomislav Lalić
14-03-2008, 12:43
iskreno, pretpostavljam da se je kandidirao, a budemo vidjeli koje kandidate će rešetati pitanjima a koje će poštedjeti pa ćemo vidjeti igra li on za momčad pravni fakultet ili za pojedinačni interes nekog kandidata.....
al to me se ne tiče....zahvaljujem na postavljenim pitanjima, i nadam se da ce ih i drugi postavljati jer samo tako studenti mogu saznati koga biraju.....
dakle, rešetajte sa pitanjima.....
:smt011 :smt011 :smt011
fat drummer
14-03-2008, 12:44
zabrana polaganja ispita dok se ne polože ispiti s niže?!
radi se o tome da tu dolaziš s idejom čuvanja ocjena koja se temelji na tome da usprofesori nefer
nemaš nikakvog uporišta za svoju ideju u propisu kojeg ne poznaješ, i tražiš da se dio takoreći fakultetskog folklora koji uprava već godinama prešutno odobrava izlazeći studentima u susret, iako ne bi smjela, odjednom stavi u središte rasprave
jeste vi normalni?
ako misliš biti studentksi predstavnik nda moraš znati neke osnove i propisa koji uređuju tvoje studiranje
profesori su vam izašli u suret i dopustili polaganje na crno i stavili uvijet da položite ispite s niže do nekog perioda (4 mjesec ili što god) što bi značilo da ste imali dodatnih 6 mjesci za očistiti prvu i prošvercarti se za male novce
ne radi se o statutu, nego se radi o principima..
radi se upravo o statutu, a ne o principima jer ti nisi u položaju ikoga pozivati da se drži svojih principa ako i sam radiš nešto nedopušteno - polažeš ispit protivno statutu
ako ti je ta opcija već dana, onda šuti i budi zahvalan, jer ćeš drčanjem samo zajebat i sebe i ostale nakon tebe
naravno da nigdje ne piše studentu se zabranjuje čuvanje ocjena ali kbf ti je dobro rekao postoji odredba da student ne može polagati ispite više godine ako nije dao sve ispite s prethodne godine. u tom smislu agitiranje da profesori pod mus čuvaju ocjene je prisiljavanje njih da svjesno krše statut.
Tomislav Lalić
14-03-2008, 12:54
ne na ovo uopće neću šutjeti.....
dakle u ststutu piše da ne možemo polagati ispite sa više godine ukoliko nismo riješili ispite sa godine ranije....
e pa ti sada gledaj ovu situaciju...
hipotetski....
Ja sam student koji je položio 3 ispita sa prve godine i riješio seminarsku obvezu i u ljetnom i u zimskom semestru....
upisujem parcijalu.....
dobivam seminar na 2. godini.....da bi riješio taj seminar moram proći sve kolokvije, a ako prođem sve kolokvije prošao sam i ispit......ja naravno ispunjavam svoju seminarsku obvezu, položio sam sve kolokvije, izgubio tu puno vremena, profesor mi (kako ti kažeš protivno statutu) obećao kao i svim mojim drugim kolegama da će mi čuvati tu ocjenu (inače ja ne bih gubio vrijeme na te kolokvije nego bi riješavao ispite sa prve godine, al ovako sam vidio priliku da pokušam ne pasti godinu), no nakon nekoliko mjeseci profesor se jednostavno predomisli.....ja sam bezveze izgubio vrijeme jer ču to morati ponovno polagati.....
Tomislav Lalić
14-03-2008, 12:56
dakle želim reći da to malo bolje treba urediti......a ne davati nam seminare iz predmeta koje ne možemo polagati.....treba nešto učiniti po tom pitanju.
fat drummer
14-03-2008, 13:03
Članak 16.
(1) Znanje studenata može se provjeravati i ocjenjivati tijekom nastave, a konačna se ocjena utvrđuje na ispitu.
(2) Ispiti se polažu iz svih nastavnih predmeta koje je student upisao, prema utvrđenom studijskom programu.
(3) Student može polagati ispite iz nastavnih predmeta određene studijske godine tek kad položi sve ispite iz nastavnih predmeta prethodne studijske godine.
Igor Sokolar
14-03-2008, 13:05
Čuvanje ocjena jest jedan problem koji se zaoštrio sa bolonjom, ali mislim da mu je kolega malo nerealno pristupio... Trebalo bi se argumentirano ići na ukidanje ili izmjenu odredbe o zabrani polaganja ispita više godine dok se ne polože ispiti sa niže... Sam sam imao taj problem kad sam upisao drugu godinu... propustio sam predrok iz Obiteljskog prava zbog nepoloženog Rimskog koje sam dao samo 2 dana nakon predroka. Na kraju sam uhvatio Obiteljsko na roku u drugom mjesecu, ali mi nije bilo svjededno tih tjedan dana... Mislim da bi, ako ništa, barem onima koji prenose jedan ispit trebalo omogućiti "kredit" kojim mogu polagati ispite iz zimskog semestra bez polaganja preostalog ispita... naravno, to bi poslužilo nekim lijenčinama kao izgovor da ne uče što im je ostalo, ali bi ostalima puno pomoglo... Bolonja ne daje puno vremena onima koji zaostanu, ako se koncentriraš na preostali ispit, velika je mogućnost da ćeš zeznuti tekuću godinu, a ako pažnju posvetiš novoj godini, nikad nećeš riješiti prošlu. (napominjem pritom da je ovaj problem najizraženiji na prijelazu sa prve na drugu godinu koja je bolonjski najuređenija i omogućuje kolokviranje ispita, što zahtijeva sistematičan rad)
ps. zar nema nikog sa treće godine tko mi želi postaviti neko pitanje? :(
Tomislav Lalić
14-03-2008, 13:16
1. Kako to da nitko nigdje (ili ja nisam vidio) spomenuo lakši pristup za invalide? Mislim da je tmt14 zaštićeni spomenik kulture pa postavljanje rampe nije opcija (mislim, nisam siguran) ali zar ne bi bilo moguće organizirati predavanje u grupama gdje postoje studenti sa posebnim potrebama u Gundulićevoj, u dvorani 1 gdje ne bi bilo potrebe nositi takvog studenta na prvi ili drugi kat? Kada sam bio prva godina prvi put :-D jednu djevojku su na svako predavanje morali rukama nositi u predavaonu i onda je čekati pa je nositi dolje. Siguran sam da takvih primjera ima još.
Nešto o tome?
napisah odg na ovo pitanje al mi se izbrisao pa evo ponovno ću ga natipkati....
da ovo pitanje svakako treba pokrenuti, slažem se da po tom pitanju nešto treba riješiti, smatram da je ideja sa organiziranjem posebnih grupa za studente sa posebnim potrebama na mjestima koja su im pristupačna, naravno slažem se i da treba što više mjesta učiniti pristupačnim za takve osobe......no ne znam koliko ima takvih osoba na fakultetu, dal bi se mogla uopće sastaviti kakva grupa, koliko bi to imalo rezultata, treba najprije to ispitati....
...možda bi se na tom pitanju moglo nešto učiniti na način da takve osobe mogu pratiti nastavu preko interneta (znam to je trenutno neralno očekivanje).....al im se sigurno mogu poboljšati uvjeti studiranja..
..u svakom slučaju pozdravio bih i digao ruku za svaku inicijativu sličnog karaktera
malimrav85
14-03-2008, 13:26
da ovo pitanje svakako treba pokrenuti, slažem se da po tom pitanju nešto treba riješiti, smatram da je ideja sa organiziranjem posebnih grupa za studente sa posebnim potrebama na mjestima koja su im pristupačna, naravno slažem se i da treba što više mjesta učiniti pristupačnim za takve osobe......no ne znam koliko ima takvih osoba na fakultetu, dal bi se mogla uopće sastaviti kakva grupa, koliko bi to imalo rezultata, treba najprije to ispitati....
...možda bi se na tom pitanju moglo nešto učiniti na način da takve osobe mogu pratiti nastavu preko interneta (znam to je trenutno neralno očekivanje).....al im se sigurno mogu poboljšati uvjeti studiranja..
..u svakom slučaju pozdravio bih i digao ruku za svaku inicijativu sličnog karaktera
Nisam mislio da se sastavlja takva grupa jer za to nema uvjeta nego da se grupa kojoj ta osoba pripada preseli u pristupačniju predavaonicu.
Digao bi ruku... A ne bi sam skrenuo pozornost na tako nešto?
Tomislav Lalić
14-03-2008, 13:34
hahhahaha.....naravno da bih i skrenuo pozornost na to, iskreno nisam na to pitanje uopće mislio dok ga ti nisi pokrenuo.......i svakako ti hvala što si ga pokrenuo....
da u potpunosti se slažem sa tobom što se tiče tih grupa, i ja sam pomislio na to kad sam već bio napisao post.....ta inicijativa je svakako potrebna i bit će sigurno pokrenuta.....no opet treba postaviti pitanje koliko ima takvih osoba.....njima treba pomoći na sve načine kako bi im se omogućilo ravnopravno studiranje sa ostalima.....
....evo bio bih presretan kada bi se netko sa takvim osobnim problemom javio, pa da čujemo iz prve ruke koji su njihovi problemi, vjerojatno za većinu njih mi nismo ni svjesni da postoje...
...pozivam ako netko takav sudjeluje na forumu neka se javi, na mail, preko privatne poruke ili javno......
... treba reći svoje probleme, jer samo tako ćemo ih moći riješiti
malimrav85
14-03-2008, 13:43
no opet treba postaviti pitanje koliko ima takvih osoba.....njima treba pomoći na sve načine kako bi im se omogućilo ravnopravno studiranje sa ostalima...
Pa ako ima i samo jedna takva osoba, zar ona ne zaslužuje pomoć?
Ja bi rekao da da.
Tomislav Lalić
14-03-2008, 13:53
pa zar je itko rekao da ne zaslužuje......nemojmo se hvatati za slamke........
o broju ovisi metoda kojom im se može pomoći......nisu to samo predavanja, to su i izlasci na ispite.....i još milijun drugih problema...
.....ako netko ima problema ovakve vrste neka se javi.....njegova priča, ispovjest ili kako to već nazvali može nam svima omogućiti uvid u njihove prave probleme i pomoći nam da nađemo načina kako im što više pomoći....
malimrav85
14-03-2008, 14:00
Pa za prvu ruku bi predavanje u Gundulićevoj bilo ok rješenje.
Mislim da bi fakultet mogao znati tko su te osobe jer mislim da imaju izravan upis, ali nisam 100% siguran.
E vidiš, i ispiti su problem. Jer se na predavanje recimo i ne mora ići ali ispit... To je čak i važnije. :!:
Tomislav Lalić
14-03-2008, 14:06
u potpunosti se slažem sa tobom......ovo za izravan upis ne znam, al svakako to pitanje treba pokrenuti....što se tiče predavanja po postojećim uvjetima ovo što ti spominješ je jedino prihvatljivo rješenje, svakako postoje i druga, no financije su tu velik problem....... a za dolazak na ispite.....pa ne znam kako je to sada regulirano, ne poznajem osobno ni jednu osobu sa invaliditetom koja studira na pravu...i upravo zato bi netko mogao reći nešto o tome na ovom forumu, neznam mali mrave imaš li ti više informacija o tome kako oni sada izlaze na ispite...?
malimrav85
14-03-2008, 14:10
Iskreno, ne.
Kada sam bio prva godina znam za tu jenu curu ali ne znam gdje je onda sada. Također, bio je jedan dečko, čak je bio na televiziji te govorio o svojim problemima ali također ne znam kako bi se stupilo u kontakt.
Mislim da bi jedan od načina definitivno bio da se nakon izbora pita neko na faksu o tome, siguran sam da oni znaju više.
Tomislav Lalić
14-03-2008, 14:11
ne samo neakon, nego trebalo bi i prije izbora saznati probleme tih ljudi....
malimrav85
14-03-2008, 14:17
Istina ali ne vjerujem da bi baš svakome tko dođe davali informacije samo tako.
fat drummer
14-03-2008, 18:12
iskreno, pretpostavljam da se je kandidirao, a budemo vidjeli koje kandidate će rešetati pitanjima a koje će poštedjeti pa ćemo vidjeti igra li on za momčad pravni fakultet ili za pojedinačni interes nekog kandidata.....
igram za pojedniačni iteres jednog kandidata... ulovio si me! također sam se i kandidirao
:smt011
Tomislav Lalić
14-03-2008, 19:32
pa onda dragi dr.house bilo bi pošteno da se pitanja postavljaju sa svojeg novog nicka, a ne sa nadimkom.....čisto da znam tko mi postavlja pitanja, pa da vidim kakva su njegova stajališta o tome....ili će te kolega samo pod krinkom rešetati pitanjima (osim krinke tu nema ništa loše) svoje protivnike i da vidimo vaš stav....
evo i jedan :D za kolegu kandidata, koji će nadam se prestaviti...
Tomislav Lalić
14-03-2008, 19:33
Istina ali ne vjerujem da bi baš svakome tko dođe davali informacije samo tako.
da vjerojatno ne bi...no za ozbiljnu namjeru pomoći trebaju takvi podaci..
fat drummer
14-03-2008, 19:37
samo i isljučivo pod krinkom... patim od skopofobije i molio bih te da mi to ne spočitavaš
Tomislav Lalić
14-03-2008, 19:52
:evil:
fat drummer
14-03-2008, 20:11
no daj, bilo je smiješno...
i uglavnom, ukidanje drugo roka u 9 mjesecu... koja je tvoja vizija rješavanja tog problema - peticija, prosvijed...
Tomislav Lalić
14-03-2008, 20:30
evo smijem se :D
a što se tiče toga....hm...peticija predzadnje riješenje, prosvjed zadnje riješenje....to je kompleksan problem i nije to samo tako jesam li ja za ili ne.....taj problem nadilazi i sam naš fakultet....jer danas sam pričao sa kolegama sa drugih fakulteta vidim da po tom pitanju ima puno problema.....
ja sam protiv ukidanja bilo kojeg roka, jer naravno za studente je bolje da imaju više rokova....ako ja budem izabran trudit ću se da ostane što više rokova, izgleda da je ovaj drugi rok u 9 mjesecu izgubljen (ne gubim nadu da ćemo ga uspjeti vratiti) zato moramo izabrati što bolje kandidate koji će se izboriti da ostanu rokovi u 9 mjesecu.....
....naravno ja ne znam koji su motivi i razlozi uprave fakulteta da povlači takve poteze......dakle treba saslušati i drugu stranu.....
što se tiče prosvjeda nisam neki pobornik i mislim da time ne postižemo puno.....zato bi mi to bilo zadnje riješenje.....no ne bih prezao ni od tog sredstva kako bih se izborio za bolja prava studenata....
izgleda da je ovaj drugi rok u 9 mjesecu izgubljen (ne gubim nadu da ćemo ga uspjeti vratiti)
od kud ti informacija da je drugi rok u 9. mjesecu izgubljen?
Tomislav Lalić
14-03-2008, 21:01
kao što sam rekao pojavile su se takve glasine na hodnicima našeg fakulteta, ja ne gubim nadu u riješenje tog problema na zadovoljstvo naših studenata.......ja se nadam da griješim al bit će teško zadržati taj rok, u svakom slučaju ja ću se svim sredstvima zalagati da ostanu oba roka u 9 mjesecu, možda sam se u postu prije loše izrazio.....no tko god bude izabran bit će to teška borba koju će nadam se dobiti studenti..... :-D
pred kim ces se zalagati?
vec je poznato i da je uprava faxa protiv ukidanja tih jesenskih rokova jer ni njima to ne paše.
jedino bi se za ovo mogli zalagati nasi predstavnici u studentskom zboru sveučilišta :?:
Tomislav Lalić
14-03-2008, 21:56
pa netko očito hoće da se ti rokovi ukinu (da se provede bolonja....no ako ćemo provoditi bolonju onda je moje stajalište ili ju uvodi 100% ili ju nemoj uvoditi) i pred njijma bih se zalagao protiv ukidanja jesenskih rokova.......odnosno ako budem izabran nastojat ču da se nas svih 20 zajednički bori protiv tog prijedloga.....
pa netko očito hoće da se ti rokovi ukinu (da se provede bolonja....no ako ćemo provoditi bolonju onda je moje stajalište ili ju uvodi 100% ili ju nemoj uvoditi) i pred njijma bih se zalagao protiv ukidanja jesenskih rokova.......odnosno ako budem izabran nastojat ču da se nas svih 20 zajednički bori protiv tog prijedloga.....
smanjenje rokova želi provesti zagrebačko sveučilište :smt002 pa se onda protiv toga jedino mogu boriti predstavnici 7 izborne jedinice tj kandidati za studentski zbor zg sveučilišta.
i da od ove godine nema jesenskog roka na vecini faxeva u zagrebu...ostalo cemo vidjeti 8)
fat drummer
14-03-2008, 22:13
kao što sam rekao pojavile su se takve glasine na hodnicima našeg fakulteta
a onda je gotovo... jednom je u bibliji pisalo nešto, ali na hodniku faksa se čulo nešto drugo i gotovo je, isus je bio u krivu
drugog roka u devetom mjesecu će biti jer je naveden u vodiču tako da baba na hodniku koja priča te pizdarije dok prodaje golbleme može šatdfakapat
Tomislav Lalić
14-03-2008, 22:27
moram reci da je avatar na mjestu......pravi dr. house......
znaš dobro na šta sam mislio pod ovim po hodnicima faksa......a sada kolega budite iskreni (iako sumnjam u to jer tko ne stoji iza svojih izjava i pitanja sa svojim imenom i prezimenom - koliko može biti iskrena.....nadam se da se ne ljutite kolega zbog izražene sumnje) pa mi recite kakve ste vi stvari čuli o 2. roku u 9 mjesecu........recite svoje stajalište.....izazivam vas
naravno da nije gotovo, borit ćemo se za taj rok, al dajte malo kolega raspitajte se o situaciji na drugim fakultetima i odlukama o jesenskim rokovima....ja vas u to neću upućivati, vjerujem da ste jako dobro informirani.... :smt006
fat drummer
14-03-2008, 22:30
drugi rok u devetom je ove godine još okej, ali od 2009 je u opasnosti
o tome se već pisalo na pravokutniku, ali sada mi se ne da kopat po arhivi jer sam ipak invalid i ovisan o vicodinu i čekam kurvu i iskorištavam svog najfrend onkologa i bacam seksualne opaske šefici židovki
ove gdoine na većini fakulteta nastava počinje/završava 12.9., osim na pravu koje je specifično zlo đubre i pere po svome
ovo nije ništa novo. na razini sveučilišta je donesena odluka da drugog roka nema. ali pravni fax ce ga imati iako ga vecina faxeva u zagrebu nece imati :smt005 :smt005
ironija života :smt005
legionar
14-03-2008, 22:33
ali sada mi se ne da kopat po arhivi jer sam ipak invalid i ovisan o vicodinu i čekam kurvu i iskorištavam svog najfrend onkologa i bacam seksualne opaske šefici židovki
:smt044 :smt042 :smt044
Tomi, Tomi, 'pitanja se trebaju pokrenuti' ...., a cini se da ni o jednom nisi promislio ili si nedovoljno informiran.
Nije ti pametno napadati doktora Housea, znas da njega svi vole. Cak i vise od San Rema.
Tomislav Lalić
15-03-2008, 00:13
zar ovdje netko nekog napada....????
Informiran sam sasvim dovoljno za predstavnika prve godine...
Tomislav Lalić
15-03-2008, 00:20
jer sam ipak invalid i ovisan o vicodinu i čekam kurvu i iskorištavam svog najfrend onkologa i bacam seksualne opaske šefici židovki
da ne zaboravim dodati :D :D :D :D :D :D stvarno si me nasmijao.......no može dalje sa ozbiljnim temama......nije da sada ''čančam'' i prigovaram, al zar jedino dragog dr. House zanimaju mišljenja o kandidatima.....
Članak 16.
(1) Znanje studenata može se provjeravati i ocjenjivati tijekom nastave, a konačna se ocjena utvrđuje na ispitu.
(2) Ispiti se polažu iz svih nastavnih predmeta koje je student upisao, prema utvrđenom studijskom programu.
(3) Student može polagati ispite iz nastavnih predmeta određene studijske godine tek kad položi sve ispite iz nastavnih predmeta prethodne studijske godine.
Fat, pretjeruješ. Ohladi se malo i saberi. E sad da ti pojasnim neke stvari. Statut je akt kojim se regulira studiranje. On daje glavne i osnovne smjernice studiranja na svakom fakultetu, tako i na PFZG. Ukoliko je profesor ponudio mogućnost polaganja ispita, on je odstupio od statuta kao pravog akta kojim se reguliraju prava i obveze studenata i nastavnika. Dakle, takav odnos kojim se dopušta studentu polagati ispit zasniva se na načelu dispozitivnosti (profesor i student ovlašteni su i mimo statuta regulirati međusobna prava i obveze, odnosno uvjete polaganja ispita). Ne drži ti vodu teorija da student ne može polagati ispite više godine dok ne očisti nižu. Kako rekoh - načelo dispozitivnosti. Sjeti se ZOO-a - zakon propisuje način sklapanja obveznopravnih odnosa (ugovora) između stranaka, ali dopušta da stranke svoje odnose drugačije urede nego što je propisao zakon. Prema tome, nisi u pravu, fat. Stani na loptu i nemoj se iživljavati na kolegi. Svoje tvrdnje trebaš potkrijepiti a ne se nadati i očekivati da student 1. godine neće znati replicirati tvome postu. Ima i nas koji znamo. No hard feelings.
Pozdrav.
Ne drži ti vodu teorija da student ne može polagati ispite više godine dok ne očisti nižu. Kako rekoh - načelo dispozitivnosti. Sjeti se ZOO-a - zakon propisuje način sklapanja obveznopravnih odnosa (ugovora) između stranaka, ali dopušta da stranke svoje odnose drugačije urede nego što je propisao zakon. Prema tome, nisi u pravu, fat. Stani na loptu i nemoj se iživljavati na kolegi. Svoje tvrdnje trebaš potkrijepiti a ne se nadati i očekivati da student 1. godine neće znati replicirati tvome postu. Ima i nas koji znamo. No hard feelings.
Pozdrav.
No hard feelings, ali očito još uvijek nema takvih koji znaju :roll:
Kakvo je ovo pozivanje na ZOO? Što, ispit je pravni posao? :smt044
I ako su stanke prema načeli dispozitivnost drugačije uredile odnose, što ih sprječava da kasnije te postavke izmijene? Konkretno, predomisle se i postupe po statutu.
Dečki, jel vi stvarno mislite svojim profesorima argumentirati tvdnje "ja sam u pravu zbog načela pacta sunt servanda"?
Drugo, nekolicina nas se odlučila baviti studentskim pravima na neinstitucionalnoj razini. To ne znači da nas boli briga tko će nas predstavljati.
Bilo bi lijepo da shvatite da, ako budete izabrani i ako krenete u provedu napisanih ideja, suočiti ćete se s duplo težim pitanjima i troduplo gorim odnosom.
Ako ste već sad odmah uvrijeđeni jer vas netko traži da obrazložite ove utopističke ideje (da provjerimo koliko ste ozbiljni),
onda se moramo pitati kako će to jednog dana izgledati kada se suočite s profesorima koji ukidaju to vaše pravo i "krše norme" (dispozitivne ili kogentne, svejedno).
fat drummer
15-03-2008, 10:05
Članak 16.
Fat, pretjeruješ. Ohladi se malo i saberi. E sad da ti pojasnim neke stvari. Statut je akt kojim se regulira studiranje. On daje glavne i osnovne smjernice studiranja na svakom fakultetu, tako i na PFZG. Ukoliko je profesor ponudio mogućnost polaganja ispita, on je odstupio od statuta kao pravog akta kojim se reguliraju prava i obveze studenata i nastavnika. Dakle, takav odnos kojim se dopušta studentu polagati ispit zasniva se na načelu dispozitivnosti (profesor i student ovlašteni su i mimo statuta regulirati međusobna prava i obveze, odnosno uvjete polaganja ispita). Ne drži ti vodu teorija da student ne može polagati ispite više godine dok ne očisti nižu. Kako rekoh - načelo dispozitivnosti. Sjeti se ZOO-a - zakon propisuje način sklapanja obveznopravnih odnosa (ugovora) između stranaka, ali dopušta da stranke svoje odnose drugačije urede nego što je propisao zakon. Prema tome, nisi u pravu, fat. Stani na loptu i nemoj se iživljavati na kolegi. Svoje tvrdnje trebaš potkrijepiti a ne se nadati i očekivati da student 1. godine neće znati replicirati tvome postu. Ima i nas koji znamo. No hard feelings.
Pozdrav.
isuse prestani za ime boga miloga! dobro da nisi uveo zpp u igru i tražio povrat u prijašenje stanje!
to je kao da kada je murjak pusti bez kazne za prebrzu vožnju pa si ti sav sretan jer ste ti i predstavnik vlasti izmjenili svoj ugovorni odnos prema zoo-u
profesor i student su strane u ugovoru... što je predmet tog ugovora? polaganje ispita?
načelo dispozitivnost?! molim? to je nedopušteno polaganje ispita i to će ti reći svaki profesori, član uprave i svatko kome mozak nije otišao na pašu zbog čitanja zakona o obveznim odnosima koji nema veze s ugovorom
iživljavanjena kolegi? pa to je naš ugovorni odnos! on i ja smo prešutno ugovorili da ako on ima ideju predstavljat se na ovom forumu ja ima pravo postavljati zla pitanja
nadam se da su sad tebi pojašnjene neke stvari
Evo, imam pitanje- voliš li marcipan?
bože dragi ovakvo silovanje naučenog gradiva dugo ne vidjeh :lol:
to je nedopušteno polaganje ispita i to će ti reći svaki profesori,
Ako je nedopušteno, onda je profesor taj koji krši statut, zar ne? Ne može si student sam odrediti polaganje ispita. I da, dorro, pacta sunt servanda. Profesor je taj koji treba misliti na svoj ugled. Ako je rekao da će "čuvati" ocjene godinu dana, ne smije se predomisliti nakon mjesec dana i reći čuvat ću vam ocjene još 3 mjeseca. Teoretski on to može učiiti, ali onda on gubi na svom ugledu i vjerodostojnosti. Mislim da bi njima prvenstveno trebalo biti u cilju da se drže svoje zadane rijieči. Jer, ipak je taj profesor onaj koji je odstupio od statuta i ustanovio pravila polaganja ispita (da ne kažem "pravila igre"). Onaj koji krši vlastita pravila ne zaslužuje ništa drugo doli društvene osude (jer gore sankcije nema.)
Hvala.
bože dragi ovakvo silovanje naučenog gradiva dugo ne vidjeh :lol:
draga moja, ja to gradivo primjenjujem u praksi. znaš, to te čeka za koju godinicu. NHF :smt056
draga moja, ja to gradivo primjenjujem u praksi. znaš, to te čeka za koju godinicu. NHF :smt056
nhf ali strašno :smt008
sad oni krše statut jer su djelovali u dobroj volji. :smt005
fat drummer
15-03-2008, 15:37
to je nedopušteno polaganje ispita i to će ti reći svaki profesori,
Ako je nedopušteno, onda je profesor taj koji krši statut, zar ne? Ne može si student sam odrediti polaganje ispita. I da, dorro, pacta sunt servanda. Profesor je taj koji treba misliti na svoj ugled. Ako je rekao da će "čuvati" ocjene godinu dana, ne smije se predomisliti nakon mjesec dana i reći čuvat ću vam ocjene još 3 mjeseca. Teoretski on to može učiiti, ali onda on gubi na svom ugledu i vjerodostojnosti. Mislim da bi njima prvenstveno trebalo biti u cilju da se drže svoje zadane rijieči. Jer, ipak je taj profesor onaj koji je odstupio od statuta i ustanovio pravila polaganja ispita (da ne kažem "pravila igre"). Onaj koji krši vlastita pravila ne zaslužuje ništa drugo doli društvene osude (jer gore sankcije nema.)
Hvala.
no uglavnom, šteta što se nisi pozvala na recimo zakon o komasaciji kao potvrdu svireposti upravnih tijela
to što profesor krši statut ili pravilnik o studiranju (da budemo iznimno precizni) je vezano uz ugovor i ugovorne obveze koliko i čudovište iz loch nesa za bermudski trokut. ispada kao da je pravilnik o studiranju ugovor. ako jest, onda i studneti mogu disponirat pa odlučiti da će se ispit polagati uz otvorene knjige i vesele patuljke.
radi se o tome da studenti imaju pravo legitimnim putem zatražiti izmjenu pravilnika o studiranju, ali ne mogu na temelju trenutnih propsia tražiti da im se čuva ocjena jer je tako profesor rekao i njima to paše. izmjenite pravilnik - ja sam za. izađite na fakultesko vijeće s trenutnim propisma i "argumentima" i idioti ste koje treba na glavnom gradskom trgu mlatiti do nečije spore i bolne smrti.
profesori su vas zajebali jer ste svi igrali kontra pravila. i to kršenje pravilnika bi vi koristili kao argumet u studentsku korist?
...studenti... ne mogu na temelju trenutnih propsia tražiti da im se čuva ocjena jer je tako profesor rekao i njima to paše.
ja drumom, ti šumom. :roll: nigdje nisam ni napisao da na temelju postojećih propisa traže čuvanje ocjene i ne impliciraj mi to. čitaj malo pažljivije moje postove. Ako profesor zaobilazi statut i pravilnik, onda se i dužan držati svoje riječi.
ispada kao da je pravilnik o studiranju ugovor. ako jest, onda i studneti mogu disponirat pa odlučiti da će se ispit polagati uz otvorene knjige i vesele patuljke.
Ti nemaš pojma što znači disponiranje. Kad položiš GP, možda ti neke stvari budu jasnije. :roll: Ako si položio, onda je šteta što naučeno ne znaš primijeniti. :roll: Dobro, možda si jednostavno propustio obraditi taj dio knjige gdje se govori o disponiranju pravima i obvezama stranaka. :roll: Na ovo što si napisao (gornji citat) mogu se samo :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :lol: :lol: :lol: :lol: Student ne može diponirati jer je polaganje ispita dvostrano obvezujući odnos, a za dispoziciju se traži suglasnost volja. Student si ne može sam upisati ocjenu, netko to znanje treba i provjeriti.
To bi barem tebi trebalo biti jasno, student si :-D
fat drummer
15-03-2008, 16:07
ne impliciram tebi da si to rekao, nego naglašavam da ne postoji neki temelj prem kojem bi se ocjena čuvala
Ako profesor zaobilazi statut i pravilnik, onda se i dužan držati svoje riječi.
znači, ako je netko nepošten, dužan je držati se svoje riječi
Ti nemaš pojma što znači disponiranje. Kad položiš GP, možda ti neke stvari budu jasnije. :roll: Ako si položio, onda je šteta što naučeno ne znaš primijeniti. :roll: Dobro, možda si jednostavno propustio obraditi taj dio knjige gdje se govori o disponiranju pravima i obvezama stranaka. :roll: Na ovo što si napisao (gornji citat) mogu se samo :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :lol: :lol: :lol: :lol: Student ne može diponirati jer je polaganje ispita dvostrano obvezujući odnos, a za dispoziciju se traži suglasnost volja. Student si ne može sam upisati ocjenu, netko to znanje treba i provjeriti.
To bi barem tebi trebalo biti jasno, student si
pa ako su profesori odlučili samovoljno disponirati svjom ulogom u samom postupku nastave onda ne vidim zašto prema istoj teoriji studneti ne bi i sami kršili pravila i kasnije bili obvezni poštivati ono što im paše u tom trenu. da studenti su pristali na to da polažu ispod žita, ali sama ideja da je to ugovorni odnos je blesava i da se tu radi o dispoziciji
da barem zoo uređuje polaganje ispita ne bih ništa rekao, ali ovako
uostalom nisi li ti pravilnik proglasio ugovorom, a odnos studenata i profesora ugovornim odnosom. možda ne bi bilo zgorega vratiti indeks pa da ti prekriže tu ocjenu
a oprosti boogie ti si lalićev brat, otac, prijatelj?
nek nam argumentira svoje stavove u pogledu cuvanja ocjena dotični kandidat a ne netko tko više nema veze s ovim faxom :smt002
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 17:31
Kolega Laliću, bilo bi dobro da ako želiš biti izabran istakneš probleme prve godine i razgovaraš s kolegama oko toga! mislim da ti neće pomoći obećanje za čuvanje ocjena iz ustavnog prava, jer to trenutno ne brine studente prve godine! evo ti jedan savjet pobrini se bolje za realiaciju kolokvija u drugom semestru prve godine!
Tomislav Lalić
15-03-2008, 18:26
:smt006 ooooo....oooo.....otišli vi u više sfere rasprava.......
- kao prvo svatko ima pravo ovdje postavljati pitanja i (ne biste vjerovali) meni je drago da je dr. House (nadam se da se fat ne ljuti što ga tako zovem) aktivan i da postavlja pitanja (puno se sazna i iz tih pitanja), jer više cijenim onog tko postavlja pitanja i aktivan je nego nekoga tko šuti.....mene ne zanimaju ciljevi zbog kojih on i drugi ovdje postavljaju pitanja, neka postavljaju, ja odgovaram onoliko koliko znam (nije moje znanje preveliko, i ja ne mogu nikako imati njihovo znanje i iskustvo na svojoj strani, niti ću ga steći preko noći.....al evo iz ove rasprave sam mnogo naučio i nadam se da ću do ovih izbora i poslije njih ako budem izabran naučiti nositi se sa svim problemima i naći prave odgovore na problemne koji muče naše studente)
- što se tiče čuvanja ocjena.....bolje da mi profesor ne krši statut i obećava mi brda i doline, nego da ga krši, obećava brda i doline a onda kada svojim znanjem dobijem ocjenu on mi ju uzme i zabije nož u leđa......o tome ja pričam.....
- hvala kolega Živančev-Tutić na savjetu......no mislim da sam već naglasio ranije.....moj cilj će biti da sve katedre dopuste svim studentima (ne samo seminaristima) da izlaze na kolokvije........ dobro znamo koji su to katedre na prvoj godini koje ne daju neseminaristima izlazak na kolokvije...... Bilo bi vrijeme da se po tom pitanju bolonja počne provoditi kako treba....
Tomislav Lalić
15-03-2008, 18:28
i da.... Boogie hvala na tvojim razmišljanjima, iako te ne znam iako nisi ni moj otac, ni stric, ni brat......ne znam što ste napali kolegu ili kolegicu...... Boogie je samo izrazio svoje mišljnje i svoj stav o tome problemu, nema potrebe dizati hajku na njega.......
Nitko ne diže hajku, ali bi bilo lijepo da shvatite da čuvanje ocjena nema nigdje u statutu, dapače, i da je taj čin samo dobra volja profesora.
Ako to obećanje kasnije prekrši, onda je u qu***
Studenti vjerojatno imaju planove, ostale ispite za učiti i računaju na nečiju riječ. Stoga je nedopustivo da netko tako perfidno izigra njihovo povjerenje.
Ali pozivati takvu osobuu na statut, i općenito spominjati nekakve zakone je u najmanju ruku retardirano.
Obećali su? Onda se pozoveš na neka ljudske osobine (to ljudske mislim o onom najpozitivnijem smislu, poštenje, moral, nečija riječ itd.) a ne ZOO, zaboga :roll:
Ponavljam, prestanite misliti da vas napadamo!
I shvatite da vam neka obrazloženja koje ste ofrlje napisali tek toliko da se vidi kako imate neke ideje i baratate pravnim pojovima neće prolaziti na fakultetskom vijeću, pa ovo shvatite kao pripremu za to.
Toliko od mene.
Tomislav Lalić
15-03-2008, 21:50
pročitaj malo postove ispred.....ja se nigdje ne pozivam na statut, dapače.....ja sam rekao upravo isto to što i ti......i kažem nemojte nam obećavati nešto zbog čega ćemo kasnije dobiti nož u leđa.....
nijedno od toga, vježbenik u odvjetničkom uredu. (dakle, čim nekoga poduprem, odmah sam mu brat, otac, frend? u tome je plitkost tvog razmišljanja, suni.) Inače, svaki sam dan na raspravama i pokušavam vam objasniti stanje stvari s praktičnog i nadasve pravnog aspekta. pravo je specifično, no to ćete shvatiti tek kada dođete u praksu. stoga ja kolegi fatu ne mogu pomoći, neke stvari se moraju naučiti u praksi. Lako je laprdati, za stav treba imati obrazloženje. A fat dosad nije dao nijedno konkretno obrazloženje niit zauzeo čvrsti pravni stav. Naučit će ga tome u praksi, ima vremena. Kolegama kandidatima želim sve najbolje, i da uspijete postići (oni kojij budu izabrani) promjene nabolje na Fakultetu.
Hvala.
Pozdrav.
fat drummer
16-03-2008, 00:55
my god, žalim ured gdje rade ljudi koji iz pravilnika rade ugovor
nijedno od toga, vježbenik u odvjetničkom uredu. (dakle, čim nekoga poduprem, odmah sam mu brat, otac, frend? u tome je plitkost tvog razmišljanja, suni.) Inače, svaki sam dan na raspravama i pokušavam vam objasniti stanje stvari s praktičnog i nadasve pravnog aspekta. pravo je specifično, no to ćete shvatiti tek kada dođete u praksu. stoga ja kolegi fatu ne mogu pomoći, neke stvari se moraju naučiti u praksi. Lako je laprdati, za stav treba imati obrazloženje. A fat dosad nije dao nijedno konkretno obrazloženje niit zauzeo čvrsti pravni stav. Naučit će ga tome u praksi, ima vremena. Kolegama kandidatima želim sve najbolje, i da uspijete postići (oni kojij budu izabrani) promjene nabolje na Fakultetu.
Hvala.
Pozdrav.
Oh my God....
ne, stvarno, inače sam ok osoba. Liberalni svjetonazor u onom najpozitivnijem smislu, presumpcija da su svi super. Ali postoje trenuci kada me netko svojom bahatošću toliko isprovocira pa sve to zanemarim.
Na primjer, sada. Ispričavam se unaprijed ako ću te uvrijediti.
Prvo, sumnjam da si vježbenik jer vježbenici inače nemaju vremena, osobito ne za pisati ovakve bedastoće.
Drugo, vježbenici ako se i jesu kojim čudom provukli na faksu, u praksi ipak nego vraga nauče. Pa ne pišu ovakve gluposti.
Kakav čvrsti pravni stav očekuješ od Fata? Kakav stav možeš zauzeti naspram nekoga tko je pročitao poglavlje o pravnim poslovima pod utjecajem LSD-a? :oops:
Ajmo krenuti redom:
Dakle, takav odnos kojim se dopušta studentu polagati ispit zasniva se na načelu dispozitivnosti (profesor i student ovlašteni su i mimo statuta regulirati međusobna prava i obveze, odnosno uvjete polaganja ispita). Ne drži ti vodu teorija da student ne može polagati ispite više godine dok ne očisti nižu. Kako rekoh - načelo dispozitivnosti. Sjeti se ZOO-a - zakon propisuje način sklapanja obveznopravnih odnosa (ugovora) između stranaka, ali dopušta da stranke svoje odnose drugačije urede nego što je propisao zakon.
pozvao si se na načelo dispozitivnosti iz ZOO-a, koje se očituje kao sloboda uređivanja obveznih odnosa, tj. ugovora od strane stranaka.
Ovu raspravu nikako ne možemo privesti kraju jer su temelji blaže rečeno krivi.
Znači, polaziš od tvrdnje da su stranke, u ovom slučaju profesori i studenti sklopili ugovor o čuvanju ocjena, a sve je to protivno kogentnim normama.
Čuvanje ocjena bi mogli nazvati sui generis kvazipravni posao...ma zapravo, ne. Pravni posao je očitovanje volja, ali na žalost učinci koji se nastoje time postići moraju za početak biti dopušteni, pa makar i nekakvim pravilnikom.
Koji je na najnižem rangu važnosti i jačine propisa (Ustav, zakoni...) ali i kao takav ima pravnu snagu.
I da, dorro, pacta sunt servanda. Profesor je taj koji treba misliti na svoj ugled. Ako je rekao da će "čuvati" ocjene godinu dana, ne smije se predomisliti nakon mjesec dana i reći čuvat ću vam ocjene još 3 mjeseca. Teoretski on to može učiiti, ali onda on gubi na svom ugledu i vjerodostojnosti. Upravo tako. Ništa ne sprječava takvu osobu da odstupi od obećanog (ili ugovorenog, po tebi). Dapače, odstupanjem profesor postupa "po pravilima" koja su na žalost takva da ih niti jedna dispozicija ne može zamijeniti.
Ti nemaš pojma što znači disponiranje. Kad položiš GP, možda ti neke stvari budu jasnije. :roll: Ako si položio, onda je šteta što naučeno ne znaš primijeniti. Ružnih li riječi. Ali s obzirom da imamo stručnjaka ovdje, da te pitam za jednu teoretsku situaciju.
Dođe profesor i kaže: "Ja bih po načelu dispozicije odstupio od standardnih načina polaganja ispita. Ajd vi meni dajte 5 000 eura, a ja vama žig".
Studenti malo razmisle i kažu "pristajemo".
Sad mi objasni gdje je problem i zašto se tako ne čini na faksu. Ugovor o kupoprodaji ispita nije zabranjen nikakvim pravilnikom! Heeeejj, burkiiiiii!!!!!!
(dakle, čim nekoga poduprem, odmah sam mu brat, otac, frend? u tome je plitkost tvog razmišljanja, suni.) Pa iskreno, to bih i ja prvo pomislila da netko brani stavove neke osobe s takvim argumentima. Znaš ono, po sistemu "važno je samo da spasim frenda, nije bitno što ću ispast glup".
I brate, daj se makni od tih prvih deset stranica iz GP-a. To ionako ne pitaju na ispitu. Nažalost :roll:
legionar
16-03-2008, 05:29
Liberalni svjetonazor u onom najpozitivnijem smisluDorić, liberalizam je nespojiv s ičim pozitivnim.. to je oskimoron... Čista kontradiktornost... Nadasve, dobro pod utjecajem liberalizma alijenira... pretvara se u svoju suprotnost.. gubi svoj smisao... svrhovitost... moždani procesi ljevičara su neobjašnjivi ...dobro sad već serem :-D
profesori nemaju apsolutno nikakvu obvezu čuvat nama ocjene... Ono što je stvar je da ako su nam već obećali čuvat ocjenu do određenog roka da je i čuvaju. Da se drže onog što su rekli, naravno, ako imaju kulture...Ako nam ne žele čuvat neka odmah kažu,a ne kenjaju da bi kasnije PROMIJENILI MIŠLJENJE i MAZNULI NAM VEĆ POLOŽEN ISPIT ... Bona fides.. Osobno, problem da nam čuvaju ocjene ne postoji... Stvar je u tome što nam predaju osobe koja nemaju za nas razumijevanja i koje osobno kao ljude manje cijenim od stanovnika ZOO Maksimir. ( ne svi, ali ima dosta takvih).
Draga dorro, zavist je ružna stvar :smt004 smeta ti što sam ja zaposlen a što ti još uvijek ne možeš naći posao? bit će sve ok, i tvojih 5 minuta će doći :smt056 A tada ćeš i nešto naučiti u praksi :smt006
odjava uz :smt008
O-Ren Ishii
16-03-2008, 20:26
Žao mi je što se 2 strane topica kolege Lalića svode na međusobna prepucavanja, niske udarce, pozivanja na statute, zakone i ino... :( Uhvatili ste ga za to čuvanje ocjena, izvrtili po statutu, a dečko je samo iskreno i prostodušno napisao da nije okej da se stvari mijenjaju usred semestra... da, ne piše u statutu, da, nije ni obaveza, da, ja sam student kojem to čuvanje ocjene nije trebalo, ali podržavam kolege jer je stvar u principima... Po tom pitanju zbilja neće ništa konkretno moći napravit, jer je istina da takva situacija nije nigdje regulirana, ali ako apelira na profesorsku savjest i ljuskost već i to može biti dovoljno...
Ne možete od studenta prve godine očekivati da barata zakonima, statutima, latinskim izrekama i jako mi je krivo što je kolega diskreditiran upravo tako... i da, nije me sram reći da kolegu poznam i smatram ga svojim prijateljem, jer je među kandidatima gdje obiluju napuhanci, egotriperi i samozvana "krema pravnog fakulteta" :pukeright: malo ljudi poštenijih od njega! Eto, znaj da će svi tvoji parcijalci i miličićevci glasat za tebe, a i ja bi da sam parcijalac! :smt023 Inati se Slavonijo!
Tomislav Lalić
16-03-2008, 20:33
Hvala puno kolegice na podršci....
a cuj, njihovo je pravo da pitaju, na nama kandidatima da odgovorimo.....ma već će birači prepoznati po ovom prepucavanju tko će se zalagati za njihove interese a tko će okolo lizati guzice..... :smt006 :smt006
malimrav85
16-03-2008, 20:34
I ja bi.
Budi na idućim izborima za treću godinu i ja neću do tad upisat više od parcijala četvrte.
:smt006
malimrav85
16-03-2008, 20:34
Draga dorro, zavist je ružna stvar :smt004 smeta ti što sam ja zaposlen a što ti još uvijek ne možeš naći posao? bit će sve ok, i tvojih 5 minuta će doći :smt056 A tada ćeš i nešto naučiti u praksi :smt006
odjava uz :smt008
:smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
Uopće ne kužim kaj ti god vježbenik radiš tu...
:smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
on/ona je tu da dorro zeleni od zavisti zato kaj to cudo radi... a ona jadna ne... jebro ocito je to dorin velik frend i fann pa zna kaj nju u zivotu boli i cem zavidi.... :smt005 :smt005 :smt005
sto mislis uciniti u vezi poboljsanja statusa izvanrednih studenata? tu ne mislim na pokaz, iksicu, nego za jednake uvjete studiranja - odrzavanje seminara (a ne odrzavanje seminara u sklopu predavanja), jednaki uvjeti za pisanje kolokvija (recimo na 3. godini izvanredni seminaristi iz financija imaju vise gradiva nego su ga imali redovni), itd.
znam da nisi kandidat za 3. godinu, ali ces ako budes uzabran, biti predstavnik svih studenata, pa me zanima odgovor na to pitanje
Uhvatili ste ga za to čuvanje ocjena, izvrtili po statutu, a dečko je samo iskreno i prostodušno napisao da nije okej da se stvari mijenjaju usred semestra..
Jok, nitko ga nije za ništa uhvatio, dapače složili smo se oko tih stvari. Općenito, mislim da se kolega Lalić poprilično dobro snalazi. :smt001
Problematičan je naš prijatelj advokat koji ima krasne revolucionarne pravne ideje, plus zamamnu argumentaciju "ti nemaš pojima", "ti si zavidan/a" itd. :-D
A ja se već ponadala da ću se pošteno raspravit s nekim, čut neki suvisli argument. Damn, nemam sreće. :smt009
Bježim s ovog topica dok me netko ne optuži za bampanje. :lol: Tomislave, sretno na izborima.
malimrav85
17-03-2008, 00:20
Tomo mi se do sad najviše svidio.
Ne zanima ga ništa, on svoje radi a to kaj se ekipa svađa njega ne dira!
very good my black friend!
:rr:
Tomislav Lalić
17-03-2008, 00:23
što se tiče izjednačavanja statusa izvanrednih i redovitih studenata ključna su dva polja u kojima smatram da mora doći do većeg usklađivanja između te dvije, ako ih tako možemo nazvati kategorije studenata....
- Prvo za što ću se zalagati i boriti po tom pitanju je da se i izvanrednim studentima omogući polaganje ispita putem kolokvija, što bi im znatno olakšalo studiranje....
- a druga stvar, što je za mnoge njih jako važna su termini održavanja njihovi predavanja...(koja su obvezna i koja moraju pohađati)....koji su prema mojim informacijama dosta ne redoviti i ne poklapaju se sa samim ciljem izvanrednog studiranja........dakle studiranje uz rad.....
....to su većinom ljudi čiji roditelji nisu u mogućnosti sami ih financirati te oni moraju raditi da bi platili školovanje, što pokazuje njihovu veliku želju i ambiciju i zbog toga bi se trebalo proraditi na tome da imaju više predavanja u terminima kad anjima najviše odgovara (mislim da bi njima najbolje odgovarali posljepodnevni i ranovečernji termini) .....
- izvanredni studenti su zakinuti i za druga prava (iksica, bespaltan pokaz...itd...) no davanje tih povlastica izvanrednim studentima došlo bi do potpunog izjednačavanja redovnih i izvanrednih studenata.....te to onda više ne bi imalo smisla.....ja sam možda pije za opciju manje novaca na iksici akosi izvanredni i sl.....al mislim da po pitanju iksica i pokaza se ne može puno učiniti,..to nije na razini fakulteta......no to nikako ne znači da ne bi trebalo pokrenuti to pitanje.....
- što se tiče ovog da imaju više literature......čuo sam za te slučajeve i smatram da su takvi slučajevi sramota za naš fakultet ali i za profesore koji provode te mjere.......to je sramotno i oštro bi se borio protiv toga......
Tomislav Lalić
17-03-2008, 00:30
hvala vam na pohvalama.....no potrudite se da mi postavljate više pitanja a manje pohvala....... više cijenimm iskrenu kritiku i savjet kako da popravim svoje stavove, obogatim ih novim znanjima nega da me netko hvali pa da moj ego leti u nebo.....
slažem se da me nitko nije za ništa uhvatio....hahahhaha.... ja sam se na ovo sam prijavio nitko me nije pištoljom tjerao da predam svoju kandidaturu i ako se ja ne mogu nositi sa forumašima, kako ću se nositi s nekim oči u oči, i kako ću se boriti za vaša prava......zato molim sve koje zanima neki moj stav neka pitaju, neka kritiziraju te moje stavove, neka iznesu protuargumente, neka daju svoje ideje.........jer to je cilj svega ovoga........da upoznate nas kandidate i da izaberete najbolje ili bar one koji će se vama činiti najboljima....
:smt006 :smt006 :smt006 :smt006
konzerva
17-03-2008, 03:12
hoćeš kritiku?
nije fun club nego fAn club , osim ako se ne zabavljate s balaševićem na neki čudan način...
Tomislav Lalić
17-03-2008, 03:40
:badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:
zar je to sve što imaš prigovoriti......
hvala na uočenoj pogrešci pri pisanju, evo već je ispravljena....
:lol: :lol: :lol: :lol:
fidel_castro
17-03-2008, 12:03
Lola, svi smo uz tebe, znaj da nema predaje... :smt006
Tomislav Lalić
18-03-2008, 00:00
hvala kolega fidel.....drago mi je da vidim da me podupire i ljevica :smt011 i desnica :smt009 ....hahaha.....
lijep pozdrav.... :smt006 :smt006
Tomislav Lalić
18-03-2008, 15:35
...... samo karatka obavijest za sve one koji misle izaći na izbore....
:D NE ZABORAVITE INDEX :D , jer bez njega nećete moći glasovati...
Hvala....
papricica
19-03-2008, 21:46
ja cu donest index i glasat za tebe :smt006
Tomislav Lalić
20-03-2008, 13:59
Hvala lijepo papricice, nadam se da neću iznevjeriti tvoje povjerenje..... :smt006 :smt006
Tomislav Lalić
20-03-2008, 14:01
Kolege i kolegice još jednom ću vam sažeto reći svoje osnovne zamisli i ideje, onak sve na jednom mjestu....vjerojatno do izbora neću više pisati, za Uskrs sigurno ne namjeravam sjediti za laptopom (al' tko zna).....
Dakle, što se tiče mog privatnog života mislim da o tome ne trebate puno znati, niti bi vas to trebalo previše zanimati, niti to ima neke velike veze sa izborima, no ipak ako baš nekog zanima nešto o meni.....gotovo sve ono što mu ja mogu reći nalazi se na mom blogu Anđeli slomljenih krila (http://andjelislomljenihkrila.blog.hr/) pa ko voli, nek izvoli....
Što se tiče samog, nazovimo ga tako programa, iako nekima smeta što ga tako zovemo, pa je možda bolje reći skupa ideja koje ću zajedno sa kolegama koji budu izabrani pokušati pokrenuti možete ga pročitati ovdje.... http://myfreefilehosting.com/f/d0960c1c56_0.12MB ..dakle to su zajedničke ideje 16 ljudi okupljenih oko udruge Aegis, koja ima kandidate na svim godinama....
Naravno svatko od nas nije niakakvim lancima vezan za tu udrugu i svatko ima pravo na svoje dodatne ideje......pa ću ukratko iznjeti glavne probleme na koje nailaze studenti prve godine...
1. Problem kolokvija – Na prvoj godini kolokviji za sve studente imaju samo na dvije katedre Sociologiji i Općoj teoriji dok na ostalima kolokviji postoje samo za seminariste što je veliki minus za te katedre......ako se misli provoditi bolonja onda neka se provodi u cijelosti, a ne polovično i ne na štetu studenata, jer koliko ja znam cilj bololnje je da se pomogne studentima,a ne da se ide protiv njih.... Ja znam da se to ne može preko noći promjeniti, znam da i nekim katedrama fali kadra.....al pravni fakultet se mora pobrinuti za jednaka prava za sve.....i mislim da bi već od sljedeće godine s time trebalo krenuti, da svi predmeti imaju kolokvije za sve.....
2. Pitanje školarine – već sam pisao o ovom problemu......trenutno godina na pravu stoji oko 7 tisuća kuna.....
Prvo što treba napraviti je omogućiti studentima da plaćaju u ratama (smatram da bi 6 rata(3 po semestru) bilo idealno) jer mnogo je onih koji otkidaju kruh svojiim roditeljima kada moraju tolike novce dati odjednom.....
Nažalost mislim da je ovaj iznos manje-više nužan da bi ovaj faks radio.....i da teško može doći do njegova smanjenja...ali ono što se može učiniti je napraviti bolji sustav stipendiranja u koji bi se uključilo ne samo misnistarstvo, nego i vodeće tvrtke Zagreba.......dakle moja je ideja da fakultet posreduje (bez ikakve zarade i koristi) između pojedinih tvrtki i samih studenata....
postupak bi išao ovako: student se javi fakultetu, donese dokumente koji potvrđuju njegove prazne džepove, fakultet obavještava neku tvrtku o problemu, ta tvrtka i student potpisuju ugovor (hoće li to biti bespovratna sredstva ili ne odlučuju oni sami) i na taj način bi s epomoglo tim studentima....
Ne znam koliko bi realno se moglo učiniti sa idejom da studenti prve godine plaćaju manje školarine.......npr. 4 tisuće kuna....ZAŠTO.....zato što mnogi zalutaju na pravni fakultet, malo se šeću njegovim hodnicima, vide da to ne mogu i odustaju......a neki se pak svojim prosjekom dokažu i oslobode se plaćanja........na taj način ni oni koji su pogriješili pa se upisali, ni oni koji su malo zakazali na prijamnima neće biti zakinuti......
3. Edukacija brucoša i studenata prve godinje o njihovim studentskim pravima
Prava studenta se u velikom broju slučajeva beskrupolozno krše uz potpuno zanemarivanje Statuta i Pravilnika o studiranju. Uzrok tomu je prvenstveno slabo poznavanje vlastitih prava od strane samih studenata.
Kako bi se omogućilo studentima da iskoriste u potpunosti novu instituciju studentskog pravobranitelja nužno je upoznati brucoše i studente prve godine s njihovim studentskim pravima kako su istaknuta u Statutu fakulteta, te Pravilniku o studiranju. U tom pogledu ured studentskog pravobranitelja, zajedno sa Studentskim zborom treba organizirati tribine i okrugle stolove kako bi se omogućilo ostvarivanje studentskih prava u praksi.
4. Izrada i tiskanje detaljnijeg studentskog Vademecuma za brucoše
Iako fakultet svake godine izdaje svoj Vademecum, on je prilično štur i sadrži isključivo opće tehničke informacije koje jednom brucošu suočenom s golemom količinom literature i potpuno drugačijim načinom učenja od dotadašnjeg srednjoškolskog malo znače. Potpuno dezorijentirani, brucoši nerijetko ne znaju odakle početi učiti, što je uopće i kako se polaže kolokvij, što doista znači 'položiti ispit', odakle krenuti, koje seminare upisati, kod koga slušati predavanja itd.
Da bi se brucošima olakšalo početno snalaženje na fakultetu u pogledu literature, ispita, kolokvija, profesora i sl. Studentski zbor mora naći sredstva, te obaviti u suradnji sa Fakultetskim vijećem, profesorima te drugim studentskim organizacijama i udrugama, izradu i tiskanje studentske varijante Vademecuma koja bi sadržavala detalje o načinu učenja, bitnim stvarima prilikom odabira seminara, iskustvima starijih kolega, kriterijima profesora, mogućnostima stipendiranja i sl.
5. Odabir seminara
Odabir prvog seminara na Pravnom fakultetu je jako važan.....evo osobnog primjera ja sam na prvoj godini mogao uzeti seminar iz OPPD-a, no kako ja nisam uopće znao ništa niti o jednom predmetu, njegovoj težini, pa praktički ništa o samom seminaru ja sam uzeo seminar iz nekog drugog predmeta.....rezultat je da još i sada se mučim s aopćom povijesti.......(naravno ne bi bilo tako da sam imao kolokvij iz tog predmeta iako nisam seminarist....)
Studenti imaju tjedan orijentacije....i moram reći da je to veoma dobra ideja i da je to super, no ja na tom tjednu orijentacije nisam puno saznao, osim gdje je koja dvorana, zgrada i sl.....student koji nas je vodio je pričao iz svoje perspektive i na temelju svog iskustva davao nam savjete (a dobro znamo kako nas netko može navesti na krivo razmišljanje).....treba malo poboljšati taj tjedan orjentacije.....meni npr. Nitko nije rekao za ovaj forum, a vjerujte da je rekao ja bih donosio drukčije odluke.....dakle uputiti studente da dođu na pravokutnik i saznaju što kod kojeg profesora na seminaru mogu očekivati....
Treba omogućiti studentima da kada upisuju seminar znaju što upisuju, što dobivaju, a što gube......dakle zalažem se da se seminari upisuju tjedan ili čak dva nakon što krenu predavanja, zalažem se da profesori odvoje bar malo vremena na svom prvom predavanju i da kažu studentima što mogu očekivati na njihovom seminaru......
6. Zalaganje za izjednačavanje redovnih i izvanrednih studenata
Uslijed bolonjskog procesa, izvanredni studenti svih godina obvezani su pohađati predavanja, seminare i vježbe. Pri toj obvezi izvanredni studenti ne uživaju jednaka prava kao redovni studenti, pa tako nemaju pravo na iksicu ili besplatan pokaz, a najveći je problem što nemaju pravo polaganja ispita putem kolokvija.
Predavanja za izvanredne studente također se ne odvijaju uvijek u večernjim terminima (kako bi na njih uspjeli stići poslije posla) čime se u potpunosti degradira prvotna svrha instituta izvanrednih studenata, a to je omogućavanje studija uz rad.
Rješenje je zalagati se za izjednačavanje izvanrednih i redovnih studenata. Potrebno je izboriti pravo na polaganje ispita preko kolokvija za izvanredne studente, te tražiti da se predavanja za izvanredne studente odvijaju u prikladnom terminu ili treba tražiti općenito ukidanje tog instituta.
7. Sustavno pomaganje studentima s posebnim potrebama (osobama s invaliditetom)
O ovom problemu sam već mnogo rekao ranije......evo samo ću copy/paste zajednički satv oko ovog problema kandidata koje podupire Aegis....
Fakultet razdijeljen u pet zgrada, od kojih je jedna na Gornjem gradu, a sve na ulazu imaju nekakvu vrstu stepenica, nije prijateljsko mjesto za osobe s invaliditetom te se studenti koji spadaju u tu skupinu moraju oslanjati isključivo na pomoć svojih prijatelja pri savladavanju te za njih izuzetno velike prepreke – samog ulaza na fakultet.
Da bi se pomoglo studentima s invaliditetom Studentski zbor mora dati snažnu inicijativu za skupljanje priloga za izgradnju rampe barem na glavnoj zgradi Fakulteta (TMT14), te po pribavljanju popisa studenata s posebnim potvrdama iste kontaktirati u pogledu njihovih potreba, te organizirati natječaj za timove volontera koji bi tim studentima uskakali u pomoć kad nitko drugi ne može.
8. Problem rokova
Moj stav oko toga je jasan.....zadržati postojeće rokove i svim silama i sredstvima se truditi da svi rokovi koji sada postoje ostanu što duže.......
9.Izmjena Pravilnika o studiranju s obzirom na problem 'čuvanja ocjena'
Tzv. 'čuvanje ocjena' najveći je problem s kojim se susreću studenti druge godine koji još nisu položili neki ispit s prve godine. Problem je rezultat shvaćanja da se godina 'mora očistiti' prije nego se pristupi polaganju ispita s više godine. Pritom nema nikakve veze jesu li ispiti vezani na ikakav način sadržajem i je li realno nužno da se polože baš svi prije nego se pristupi polaganju ispita s druge godine. Profesori su iznašli rješenje izvan Pravilnika da se ocjene čuvaju dok se svi ispiti niže godine ne polože. Problem je što nisu svi profesori voljni 'čuvati ocjenu', a kako taj institut ne postoji u Pravilniku, postavlja se niz pitanja u vezi toga koliko se ocjena može 'čuvati', kome se može 'čuvati', ali i kako se može 'čuvati'. Jedino rješenje koje bi bilo apsolutno u duhu bolonjskog procesa jest da se izmjenom Pravilnika o studiranju studentima omogući polaganje ispita s više godine ukoliko imaju samo jedan nepoloženi ispit s niže godine. Time bi se iskorijenilo nedopušteno 'čuvanje ocjena' koje uzrokuje visok stupanj pravne nesigurnosti, a studentima uvelike olakšalo polaganje ispita.
Toliko o samim idejama......ja shvaćam da se sve one ne mogu provest odjednom i da će trebati puno vremena i truda da bi se pomakli sa mrtve točke da bi nbešto učinili.....no ja ću se svim silama boriti da studentska prava ne budu nigdj ezakinuta, da se uvjeti studiranja poboljšaju i da nam svima bude drago što studiramo na Pravnom fakultetu u Zagrebu......Ništa se ne mijenja preko noći, no ako sada ne izaberete prave kandidate za predstavnike neće se ništa pokrenuti sljedeće 4 godine.....
Izađite na izbore, dajte svoj glas pravim kandidatima i osigurajte si bolje uvjete studiranja....
Za kraj želim poželjeti sreću svim kandidatima, onima koji budu izabrani želim da se što bolje bore za studentska prava, vama biračima želim da izaberete najbolje......
Lijep pozdrav..........
Tomislav Lalić
20-03-2008, 16:12
i kako me neće biti preko blagdana........
Želim svima SRETAN USKRS ...........
:D :D :D :D :D :D :D
ako stignes odgovori na pitanjce
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/ar ... ,112858.jl
Na Pravu najviša cijena školarine koju bi plaćali studenti umjesto dosadašnjih 7000 iznosila bi 7800 kuna. Prema riječima dekana prof. dr. Josipa Kregara fakultet je donio odluku da se od ove godine plaćanja školarine oslobode studenti primatelji dječjeg doplatka I. kategorije.
što ces konkretno napraviti u vezi ovog?
sretan uskrs i tebi i sretno na izborima :smt006 :smt006
Tomislav Lalić
26-03-2008, 13:45
Evo došao je i taj dan........pozivam sve da ispune svoju dužnost i da pokažu da ih zanima tko će se boriti za njihova prava........
Velika zahvala ljudima koji vode Pravokutnikov forum.....napravili su sve što je u njihovoj moći da ljude zainteresiraju za ove izbore.....stvarno kapa dolje....
I jedan mali prijedlog, mogli bi na ovom istom mjestu nakon izbora otvoriti topice za svaku godinu gdje bi se postavljala pitanja izabranim predstavnicima, prikazivali problemi, ukazivalo na propuste, kritiziralo se, pa na kraju krajeva i pohvalilo.....uglavnom gdjen bi se moglo nešto reći o tome što se konkretno radi.........
Hvala još jednom pravoutniku,
I sretno svim kolegama kandidatima....
Pozdrav......
Hvala ti na povjerenju.....i na glasu, hvala ti što si uopće izašla na izbore.....nije bitno jesam li 1. ili 4. bitno je da sam prošao.....
A što reći...odaziv je takav kakav je.....volio bih da je bio veći, al nikog ne zanimaju izbori, pa nisam ni očekivao veći odaziv.....žalosno je što je jako malo glasača kao što si ti....koji su glasali za nekoga koga ne znaju (ili s emožda znamo?)....i da su većinom za svakog kandidata glasali njegovi prijatelji.........
Sada ću se potruditi da ne nasjedam na fore i folove......da ne dopustim da se studentska prava krše....
Lijep pozdrav...
Tomislav L.
Tomislav Lalić
20-06-2008, 18:25
Evo draga kolegice ja ću ti pokušati odgovoriti na pitanje....
Što se tiče linearnog modela, on postoji samo za ljestvicu koja je utvrđena na temelju rezultata prijemnog ispita.....dakle 201 prvi plaća manje od 202 ovaj manje od 203 ...itd......ne linearni sustav još uvijek ne postoji i ne primjenjuje se kada je riječ o prosjeku.....dakle osobe koje imaju prosjek iznad 3.5 se oslobađaju dodatašnje svote koju su plaćali, a osobe koje nisu ostvarile taj prosijek plaćaju kao i dotad......dakle istu cifru.....ako si ti plaćala 3000 kn i ako nisi ostvarila 3.5 u prethodnoj godini, ti i dalje plaćaš 3000 kuna.
Što se tiče ETCS bodova.....da plaća se po njima...jedan je bod 100 kuna....
Što se tiče studenata koji imaju uvjet, prošle godine je došlo do totalne zbrke i idiotarije te su oni studenti koji su dali uvjet (dakle ostao im je jedan ispit kojeg su prenosili) morali platiti (100 kn - bod) i taj ispit koji prenose + 60 bodova iz druge godine, no to se po mojim informacijama ove godine neće dogoditi.....dakle oni koji su dali uvjet plaćaju drugu godinu po sistemu 100 kuna 1 ETCS bod ..... no ako si ti plaćala manje od punog iznosa školarine i dala si uvjet onda mislim da ti i dalje plaćaš taj isti iznos školarine, odnosno ako si ostvarila iznad 3.5 onda više ne plaćaš školarinu...
Studenti koji su upisali pad ....odnosno nisu ostvarili uvjet ....ako nisu plaćali školovanje, neće ga plaćati ni sljedeće godine, no ako su ga plaćali ...oni će ove godine plaćati isto 100 kn jedan bod + naravno troškovi upisa....
Ova cijena 100 kn jedan bod nije sasvim sigurna.....zbog povećanja cijene školarine (negdje malo iznda 10%).... mi ne znamo koliko će se točno školarine povećati.....tako da ovu cijenu od 100 kn ZA 1 ETCS bod trebaš shvatiti i povećati za 10-ak% .....
Nadam se da sam pomogao....znam da sam komplicirano odgovorio, no komplicirano to i je, tako da nisam mogao drukčije.....
Ako imaš još kakvih nejasnoća slobodno pitaj....ili još bolje pošalji mi ovdje ili u PM svoju konkretnu situaciju pa ću ti onda možda moći bolje i jasnije odgovoriti....
Lijep pozdrav
Tomislav Lalić
20-06-2008, 18:27
Evo još ako ti može ikako pomoći cijenik usluga pravnog fakulteta na ovom linku ispod..
http://www.pravo.hr/studenti/odluka
pozdrav :smt006
fat drummer
20-06-2008, 18:59
mislim da tu leži problem... jerbo koliko sam skužio problem leži u situaciji ako je netko upisan po linearnom modelu, platio je neku smiješnu cifru od 150 kuna ili nešto i sada ima prosjek manji od 3,5 i upisuje drugu
kolika je njegova školarina?
a kolika je školarina istog tog koji je platio neku smiješnu cifru i upisuje pad?
i kolika je škoalrina nekoga tko je platio oko 6000 kuna i nema prosjek a dao je uvjet?
Tomislav Lalić
22-06-2008, 07:29
Ako je netko platio 6000 kn godinu, dao uvjet, ali nije ostvario prosjek dovoljan za oslobađanje plaćanja (3.5), njemu školarina ostaje ista....dakle i sljedeće će godine plaćati 6000 kn....
Isto tako ako je netko platio 150 kn godinu i očistio tu godinu sa prosjekom manjim od 3,5 mislim da i njemu i dalje ostaje školarina 150 kn.....
za ovu treću situaciju kada je netko platio neku smiješnu cifru, pa sada upisuje pad, nisam siguran ali mislim da njemu također ostaje ta cifra.....pa ako na godinu ne upiše 2. godinu da mu se onda naplaćuje puna školarina......to stvarno ne znam....mogu samo reći da iz iskustva znam da netko tko nije plaćao prvu godinu, pa upiše pad - ne plaća ni sljedeću godinu studiranja..... pa sam po tome izveo ovaj gore zaključak....
Naravno postavlja se i pitanje povećanja školarina......i hoće li se to odnositi samo na one koji tek dolaze na faks ili na sve.....
Isto tako ako je netko platio 150 kn godinu i očistio tu godinu sa prosjekom manjim od 3,5 mislim da i njemu i dalje ostaje školarina 150 kn.....
misliš ili znaš?
jer bilo bi super kad bi bilo tako ali šuška se da nece biti tako...eto u tom je problem
Pa trebalo bi biti, jerbo ti je pozicija koju si izborio na prijemnom stečena..
Ja npr. nikada neću plaćati. Samo ne smijem pasti 2 puta istu godinu.
Tako i ovaj koji plaća 150 kn bi to trebao uvijek tako plaćati..
Ako bude imao 3.5 i da godinu neće plaćati ni to.
Sada govorim kako bi trebalo biti..
Kako će zasita biti, nitko ne zna.
Mi kao predstavnici stalno pilamo po tim školarinama, ali najviše što možemo je to - pilati i glasati protiv njih.
fat drummer
22-06-2008, 19:01
sviđa mi se ovaj suptilan način kojim nas predstavnici obavještavaju da će školarine biti podignute za deset posto
mrak
Sada govorim kako bi trebalo biti..
Kako će zasita biti, nitko ne zna.
pa jeste pitali koga na faxu kak su si oni isplanirali upise na jesen? mislim nesto se mora znati, neki plan moraju imati valjda :smt005
pa netko mora nesto znati-ak nis idem ja baretiću pa ga pitam bar cu tak vise saznati :lol:
fat drummer
22-06-2008, 22:51
ne baretiću, moraš do markovinovića, on je za financije zadužen
pa jeste pitali koga na faxu kak su si oni isplanirali upise na jesen? mislim nesto se mora znati, neki plan moraju imati valjda :smt005
pa netko mora nesto znati-ak nis idem ja baretiću pa ga pitam bar cu tak vise saznati :lol:
Naravno da jesmo..
Ako će se konkretizirati planovi za jesen, to će biti na zadnjem Vijeću prije ljeta 2.7.
Dosad se sve radilo zadnji čas što se planova tiče, no kako stvari stoje ovaj put - kažu da bi do ljeta bi trebalo biti gotovo sve zacrtano.
Zašto je uzaludno svaki put ići nešto pitati?
Zato što informacija koju sada dobiješ ispadne kao krivi info..
Nebrojeno puta nešto što je rečeno ispadne zastarjelo već nakon što ponovimo pitanje za mjesec dana..
Tak da mi njihovi odgovori malo znače.
Ono što se kaže je jedno, ono što bude na Vijeću je drugo, ono što se izglasa je treće, a ono što se provede je nešto četvrto.
:lol:
Ovako ti najbliže mogu opisati kako to ispadne sa "planovima i provedbama" na našem faksu općenito.
strasno :smt010 ja samo zelim znati how much :smt009 :smt005
fat drummer
23-06-2008, 18:14
meni je malo neozbiljno da dva mjeseca prije upisa ne postoji sigurna formula kako će se školarine računati i koliko će te iste koštati
ali to sam ja
dakako moramo imati na umu da od ta dva jeseca mjesec i pol se ne radi
konzerva
23-06-2008, 18:44
čudnog li čuda.
prošle godine je bez ikakve najave obavljeno poskupljenje tako da su ljude pri upisu godine slali natrag da nadoplate novonastalu nenajavljenu razliku.
ove godine ako išta bude drugačije to će biti zbog činjenice da postoje studentski predstavnici,a ne zbog organiziranosti fakulteta
Tomislav Lalić
26-06-2008, 21:33
Iskreno što se tiče ove odredbe o 10%..... tražio sam i tražio po ovim popisima studentskih prava, al nikako da to nađem......
a da i postoji takva odredba.....mislim da bi je mogli objesiti mačku o rep......jer što se tiče povećanja školarina...kako stvari stoje odoše one visoko gore.....po informacijama koje smo dobili (A KOJE NE MORAJU BITI TOČNE ...) povećanje će biti oko 12%....nije to nikako malo....osobito za studente praznih džepova ko9je fakultet želi privući......Takva odluka je donešena nažalost bez suglasnosti studentskih predstavnika (donešena sredinom 2. mjeseca), mi smo izrazili svoje nezadovoljstvo i ogorčenost zbog takvog postupka, no tu jednostavno nema pomoći.... gotovo na svakom sastanku se nešto izmjeni u priči uprave, tako da mi raspolažemo s informacijama koje već na sljedećem sastanku mogu biti promijenjene....
I da ne zaboravim opravdanje za novi cijenik.....malo inflacije + malo smanjenja kvote + malo treba dati u sveučilišnu blagajnu......i eto ti nekakvih 12%.......
Ono što će studentski predstavnici tražiti i već su tražili je da kad se već povećavaju školarine, onda neka dobiju od toga studenti i neke koristi...tj bolje uvjete studiranja.....
A što se tiče ove tvoje zahvale.....MOLIM i drugi put....svaki put mi je zadovoljstvo nekome odgovoriti, naravno onoliko koliko znam....i mislim da mi nikako ne bi trebala zahvaljivati na odgovoru jer izabrali ste nas da vam odgovaramo i da se borimo za vas.....
Lijep pozdrav...