View Full Version : II. Ivan Živančev - Tutić
Pravokutnići
13-03-2008, 21:44
neka rasprava počne :smt006:
pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 01:12
poštovane kolegice i kolege; ovdje vam je prilika izrešetati me svim mogućim sredstvima! DAkle možete početi postavljati pitanja!
fat drummer
14-03-2008, 01:13
pa neki generalni kraći opis tvojih stavova i vizija ne bi bio na odmet... tko si što si i zašto baš za tebe
mogao bi ukratko tu iznijeti svoj program. obrazložiti za što se zalažeš. nastupas li samostalno ili te podrzavaju udruge itd. :smt006
moras nam dati malo materijala u kratkim crtama da te ljudi upoznaju :)
a neka konkretnija pitanja su na ovom istom podforumu, na prvom topicu
link: viewtopic.php?f=45&t=3378 (http://www.pravokutnik.net/forum/viewtopic.php?f=45&t=3378)
Drago nam je da si se pridružio :smt001
legionar
14-03-2008, 01:16
Prvo pitanje: Tuđman ili Tito, Thompson ili Lepa Brena? :badgrin: Šalim se... Što planirate prvo poduzet na dobrobit studenata, imate neki akcijski plan, viziju :-D ?
Ivan Magud
14-03-2008, 01:48
Pozdrav Ivane...samo da ti se javim...vidimo se!
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 02:08
Izaberimo odgovorne predstavnike!
Poštovane kolegice i kolege,
26. i 27. ožujka održavaju se na našem fakultetu izbori za studentske predstavnike. Vi birate predstavnike druge godine, a imate pravo zaokružiti od jednog do četiri kandidata!
Potaknut mnogim problemima s kojima se studenti suočavaju odlučio sam se kandidirati za ove studentske izbore, jer uistinu imam motiv i ambiciju pokušati svojim kolegama, a i sebi, olakšati studij te se izboriti za sva prava koja nam pripadaju. Zajedno s drugim izabranim kandidatima spreman sam ući u „nemilosrdnu“ bitku s našim problemima te uza sve napore i poteškoće izaći iz toga kao pobjednik, a to znači kao netko tko će se izboriti za naš zajednički boljitak, bolje i učinkovitije studiranje.
Moj je plan uz postojeće probleme, a ima ih na pregršt, pokupiti od kolegica i kolega studenata probleme te sastaviti listu najvažnijih i najneophodnijih problema i krenuti u njihovo rješavanje.
Ništa ne smijem obećati kao zdravo za gotovo, jer ne želim lagati kao političari na nacionalnoj sceni. Ali mogu obećati jedno – da ću se maksimalno i korektno potruditi i pokušati riješiti naše zajedničke probleme – za naše dobro i za dobro našeg studiranja.
Do sada su se iskristalizirali najveći problemi, u čije rješavanje treba krenuti odmah:
- neažurna i neučinkovita administracija
- problem visokih školarina
- čuvanje ocjena
- upisi seminara
- (ne)provođenje bolonjskog procesa
- nejednakost i neujednačenost na pojedinim katedrama, osobito na fakultetu kao cjelini
- premalo rokova/ preklapanje rokova
- sjedenje po podovima
- u nekim predmetima zaista preopširna, nejasna, ali i nadasve skupa literatura
- neorganiziranost oko najvažnijih pitanja
Uz višegodišnje iskustvo sudjelovanja u Parlamentu mladih RH te u mnogim drugim vijećima i odborima, kao i trenutno sudjelovanje u Odboru za žalbe studenata Pravnog fakulteta ne libim se jamčiti da nemam tremu i problem javnog nastupa te da ću s(p)retno, odgovorno, razborito i odrješito iznositi probleme pred pojedine referente, profesore, čak profesorske kolegije, a dakako i pred našeg dekana ako to bude potrebno!
Stoga birajte razumom, a ne srcem.
Vaš kandidat, IVAN ŽIVANČEV - TUTIĆ
Nisi moja godina ali BRAVO, pročitavši tvoj post poželjeh glasati za tebe! :smt006
Koliko vidim ti zaista imaš dosta ciljeva??Misliš li da..naravno ako budeš izabran.. da to možeš riješiti?? :smt006
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 02:11
Kolega Pravas, evo ga, upravo sam objavio svoj program! i piše što ćemo prvo...
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 02:13
Kiša, kolegice, to su iznijeti NAJVAŽNIJI problemi, a ima ih još nadasve! u mom postu lijepo piše ne želim obećati, da ne lažem kao naši političari, ali mogu obećati da ću ih POKUŠATI RIJEŠITI te da ću sva sredstva i sve napore uložiti u to!
legionar
14-03-2008, 02:14
Sointelekt, mislim da ne bi glasala za ovog kolegu jer ima sličan problem kao i Šime. :smt005 :smt005
Kolega Ivane, moj glas imaš, a predmnjevam i Matin (sad znaš ko je :-D )
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 02:17
Drago mi je...
Nije mi jasno da možeš nekome davati glasove po tome kojoj strani pripadaju..pa ovo nisu izbori za vladu već za studenskog prestavnika!!Za tvoju informaciju on se bira za pomoć studentima u ostvarivanju njihovih ciljeva :smt011
legionar
14-03-2008, 02:26
Ma da :shock: :shock: Možda zato što znam dosadašnje uspjehe od kolege :shock: Šta na to veliš? :shock:
očito kiša nije upoznata sa izborima prošlih godina i kandidatima koji su se prijavljivali i pobjeđivali.
Eh da i mogu se nekome glassovi davati po tome, ali to je , naravno, sekundarna stvar. Ali ja sam grozna eto. :lol:
očito kiša nije upoznata sa izborima prošlih godina i kandidatima koji su se prijavljivali i pobjeđivali.
Eh da i mogu se nekome glassovi davati po tome, ali to je , naravno, sekundarna stvar. Ali ja sam grozna eto. :lol:
Hm..hvala na informaciji ali nisi se trebala truditi!Ali sada sam i uvjerena da će desničari(odnosno kandidati skloniji toj strani) dobiti..kao i prije koji mjesec a puno važnijoj poziciji
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 02:34
Kolegice, ne bih da raspravljate o nečemu što ja nisam rekao i napisao! Ja svoje političko opredjeljenje znam i ovom prilikom, imam valjda toliko prava, zadržat ću ga za sebe, jer je ono potpuno i apsolutno nevažno za ovu temu! imate pravo iznostiti moje prednosti i moje mane, ali u skaldu s onim što je bitno za studentske izbore... To jest možete raspravljati i o drugim stvarima, ali molio bih vas na nekom prikladnijem mjestu!
:) :) THX
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 02:38
i da, kolegice kiša, pogledaj program i sudi po njemu! nemojte raspravljati o desničarima i lijevičarima, jer ti se pojmovi u RH tumače krivo. U RH zapravo niti ne postoji prava desnica! Zato Vas molim, da na ovom potforumu i pod ovom temom o tome ne razgovarate!
Zahvaljujem 8)
fat drummer
14-03-2008, 08:11
Krasno...
Samo dva pitanja
1. nije mi jasan koncept problema čuvanja ocjena.. vjerojatno zato što sam prljavi nebolonjac, pa ako ti nije teško objasni mi u čemu je tu točno problem, i koje je rješenje
i
2.problem sjedenja po podovima... koji je tvoj pristup rješavanju te problematike
- problem visokih školarina
- (ne)provođenje bolonjskog procesa
- sjedenje po podovima
- u nekim predmetima zaista preopširna, nejasna, ali i nadasve skupa literatura
Dali se smanjenjem školarina mogu poboljšati uvjeti rada? Misliš da fakultet sa manje sredstava ima za nove prostore, predavače itd.? Daj si pogledaj školarine na ostalim europskim, da ne govorim američkim pravnim fakultetima 15-20000€ godina minimalno. Naravno da su ti iznosi u HR astronomski ali, nešto veće školarine su prihvatljive po mom mišljenju. Znam da treba biti "osjetljiv" na one slabijeg imovinskog stanja, ali njihov problem se treba riješiti drugačije - kroz studentske kredite i stipendije.
malimrav85
14-03-2008, 12:27
Svima ću dat ista pitanja i primjedbe.
1. Kako to da nitko nigdje (ili ja nisam vidio) spomenuo lakši pristup za invalide? Mislim da je tmt14 zaštićeni spomenik kulture pa postavljanje rampe nije opcija (mislim, nisam siguran) ali zar ne bi bilo moguće organizirati predavanje u grupama gdje postoje studenti sa posebnim potrebama u Gundulićevoj, u dvorani 1 gdje ne bi bilo potrebe nositi takvog studenta na prvi ili drugi kat? Kada sam bio prva godina prvi put :-D jednu djevojku su na svako predavanje morali rukama nositi u predavaonu i onda je čekati pa je nositi dolje. Siguran sam da takvih primjera ima još.
Nešto o tome?
2. Školarina je visoka ali njeno smanjivanje sigurno neće donjeti ništa dobro jer će biti manje sredstava ukupno što će smanjiti kvalitetu nastave. Na koji način vi mislite da bi se fakultet trebao financirati? Rješenje bi definitivno trebalo biti u omogućavanju plaćanja na rate, jednostavno ne mogu shvatiti koji je to problem osim zapošljavanja jedong knjigovođe koji bi pratio uplate i dugovanja ako ne postoji drugi način da se to prati.
Ako se ne varam da je tome tako, zašto knjižara ne omogućava plaćanje na rate, tj. nekim kreditnim karticama?
3. Kao što sam već rekao negdje prije, jedan od fokusa aktivizma bi trebala biti kvaliteta predavanja, pogotovo za izvanredne. Ne mogu si nikako pojmiti da redovni mogu imati 4-6 sati predavanja tjedno dok se za izvanredne ne može organizirati ista satnica... Zašto se onda izvanrednima ne smanji broj sati koji upisuju a samim time i cijena školarine?
Vezano za ovo pitanje, kad će prestati sjedenje po podu ili stajanje na predavanjima?
4. Zašto se fakultet malo sam po sebi ne pobrine za povezivanje studenata? Na svim drugim fakultetima organiziraju se neka druženja, izleti itd. a jedino smo mi ostavljeni sami sebi. Zašto? Nema potrebe da fakultet nešto financira jer samo da nema novaca :smt010 ali u nekim slučajevima bi bila dovoljna samo inicijativa i ime fakulteta da se olakšaju takve stvari.
5. Također, povećanje broja rokova samo po sebi nije krajnje rješenje. Za time ne bi bilo potrebe kada bi se na neki način moglo prisiliti neposlušne :smt011 da daju kolokvije koji bi trebali barem oslobađati od pismenog. Ne bi bilo potrebe za 10 rokova kad bi se 80% ispita moglo rješiti putem kolokvija. I da nam u svakom semestru ostane jedan ispit, mogli bi ga dati na rokovima koji već sada postoje.
Rješenje bi definitivno trebalo biti u omogućavanju plaćanja na rate, jednostavno ne mogu shvatiti koji je to problem osim zapošljavanja jedong knjigovođe koji bi pratio uplate i dugovanja ako ne postoji drugi način da se to prati.
Možda je problem u tome što školarine vjerojatno čine značajan dio sredstava fakulteta, pa bi se obročnim plačanjem doveo kaos u njihovu bilancu. Oni imaju troškove koje moraju redovno podmirivati, tako da stvarno neznam da bi ovo funkcioniralo. Još kad uzmeš u obzir koliko studenata odustane tokom godine na ovom faxu, pa da prekine plačanje.. Mislim da se to vani(a i tu) rješava tako da student uzme kredit, banka isplati cijeli iznos fakultetu, a ti onda vračaš banci.
malimrav85
14-03-2008, 12:55
Ali ne dolaze ni njima sva potraživanja na naplatu istog datuma.
Istina je da bi i to bilo dobro rješenje ali kad bi se fakultet povezao sa nekom bankom (kolko god to kao nije fer) i da osiguraju studentske kredite sa nižom kamatom.
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 12:55
prvo odgovor kolegi fat-u! Poštovani kolega, problem čuvanja ocjena je problem koji dosta studente pati. Ovako na ustavnom pravu na kojem smo većina nas bili seminaristi gospoda s katedre je rekla ocjene se čuvaju do 9. mjeseca, onda je šef katedre rekao ne, nema čuvanja ocjena. tada je došlo do kompromisa da se ocjene čuvaju do 4. mjeseca, to jest do ispitnog roka tada. naime o čemu se radi?! radi se o tome da su nam profesori obećali čuvati ocjenu dok ne položimo ispite s prve godine, jer nam studomat ne dozvoljava da prijavimo ispit dok nije očišćena prva godina. problem je i u tome što neke druge katedre te kolokvije čuvaju do 9. mejseca, a neke ih uopće ne čuvaju. problem je u tome jer su mnogi studenti zbog toga kriterija (4. mjesec) ostali bez već položenog ispita. moje je rješenje ovakvo - da se studentima omogući polaganje ispita pismeno i usmeno, ako je već problem čuvati kolokvije pa da se onda ta ocjena upiše u index, a broj zapisnika da se upiše kada dotični student očisti prvu godinu. jer što je na primjer nacionalna povijest na spram ustavnog ili kaznenog da bi nam ona uvjetovala da ne možemo polagati te ispite?!
fat drummer
14-03-2008, 13:01
my god?!?!
jer što je na primjer nacionalna povijest na spram ustavnog ili kaznenog da bi nam ona uvjetovala da ne možemo polagati te ispite?!
isuse i marijo, pa ja ću te banat... pa nevjerojatno :smt005
malimrav85
14-03-2008, 13:04
Ja predlažem da se založiš da se nacija kao predmet ukine. samo koči daljnji napredak. i daj kad već to radiš uzmi i sociologiju, molim te!
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:10
poštovani kolega KBF, ja se apsolutno slažem da visoke školarine potiču možda kvalitetu studiranja, ali u RH nažalost nije tako! ja sam visoke školarine naveo kao problem za koji ćemo pokušati naći riješenje, a to je da fakultet omogući studentima slabijeg imovinskog stanja, a visokih potencijala i kvaliteta, koji su spremni, voljni i željni studirati i marljivo raditi, da im se omogući plaćanje školarina na rate. Ukoliko bi se s visokim školarinama poboljšavali uvijeti studiranja, utoliko bi i studenti vjerojatno oglušili na visoke financijske zahtjeve, jer bi poboljšanje kvalitete studija na neki način pobijalo visoke i neprihvatljive školarine, dakako, za neke!
školarine su veliki problem. ja kao student mogu potaknuti i ustrajno zahtijevati da se nađe riješenje, ali kolega, tu se radi o složenom problemu kojega treba riješiti uz nas studente i netko malo više pozicioniran. dakle, MZOŠ, Sveučilište u ZG, uprava Pravnog fakulteta!
moje je rješenje ovakvo - da se studentima omogući polaganje ispita pismeno i usmeno, ako je već problem čuvati kolokvije pa da se onda ta ocjena upiše u index, a broj zapisnika da se upiše kada dotični student očisti prvu godinu. jer što je na primjer nacionalna povijest na spram ustavnog ili kaznenog da bi nam ona uvjetovala da ne možemo polagati te ispite?!
:smt005
to prvo za naciju
a sto se tice polaganja predmeta pismeno i usmeno... ako se ne varam (a ne varam se :-D), po bolonji bi trebao postojati samo pismeni dio ispita, tj. da se studentu nakon pismenog dijela ispita ponudi ocjena. ne bi li se onda mozda trebao vise zalagati za primjenu prave bolonje umjesto za ukidanje nacije???? :?
malimrav85
14-03-2008, 13:22
...fakultet omogući studentima slabijeg imovinskog stanja, a visokih potencijala i kvaliteta, koji su spremni, voljni i željni studirati i marljivo raditi, da im se omogući plaćanje školarina na rate....
A koji bi bili uvjeti tj. mjerila za tako nešto?
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:26
kolege FAT i malimrav, molim Vas, što je vama? Pa ja sam, ako vas zanima bio dva puta na državnom iz povijesti, otkud vam to i gdje sam ja to rekao da sam za ukidanje?!
ovo nije normalno što vi znate napraviti spačku! pa ja obožavam osobito nacionalnu povijest samo sam htio reći da se bez obzira na čuvanje ili ne treba omogućiti da se polažu ispiti s druge godine, jer tako je i na svim ostalim fakultetima, a kada netko ne bi u cijeloj drugoj godini očisti taj isspit s prve, bez obzira na sve ostalo što je dao, treba pasti godinu! to sam ja htio reći
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:30
Poštovana kolegice žNivette, pogledaj malo bolje gore na početku post broj osam pod točkicom 5, pa ćeš vidjeti da sam kao jedan od problema naveo (ne)provođenje bolonjskog procesa! zato ispeci pa reci! A ni u jednom trebnutku se nisam zalagao za ukida nje nacije, nacionalna povijest je za mene veoma važan predmet i ponavljam još jednom, u 3. i 4. gimnazije sam bio na državnom iz povijesti i osovjio 1. i 3. mjesto, a znaš da se u 3. i 4. razredu gradivo u velikom dijelu poklapa s predmetom Hrvatska pravna poviejst u europskom kontekstu! Stoga ne trči pred rudo i ne izvlači gluposti iz konteksta! a što se bolonje tiče, pogledaj malo boljE!
malimrav85
14-03-2008, 13:30
...jer tako je i na svim ostalim fakultetima...
Na kojim to? Osim tamo gdje je omogućen bezuvjetan upis u višu godinu.
:-D
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:32
Kolega mali mrav, mjerila bi bi bila studenti i njihovo imovinsko stanje, ali ne da se nekome omogući da studira, tj plaća školarinu na rate i onda da studira 10 godina, da su svi partiji u gradu njegovi i sl... nego ako ima potencijala i volje za rad i trud treba izaći u susret!
Poštovana kolegice žNivette, pogledaj malo bolje gore na početku post broj osam pod točkicom 5, pa ćeš vidjeti da sam kao jedan od problema naveo (ne)provođenje bolonjskog procesa! zato ispeci pa reci! A ni u jednom trebnutku se nisam zalagao za ukida nje nacije, nacionalna povijest je za mene veoma važan predmet i ponavljam još jednom, u 3. i 4. gimnazije sam bio na državnom iz povijesti i osovjio 1. i 3. mjesto, a znaš da se u 3. i 4. razredu gradivo u velikom dijelu poklapa s predmetom Hrvatska pravna poviejst u europskom kontekstu! Stoga ne trči pred rudo i ne izvlači gluposti iz konteksta! a što se bolonje tiče, pogledaj malo boljE!
pa spomenuo si naciju kao manje vrijedan predmet u kontekstu sa ustavnim. a dobro znamo da je ustavno 10puta lakše od nacije :smt002
pa ako idemo nekim redom student bi trebao ici postupno polagati one ispite s nize godine prije onih s više. ipak neki temelji moraju postojati
fat drummer
14-03-2008, 13:35
a gdje sam ja spominjao ukidanje... mene samo fascinira tvoj pristup kolegijima. tako da kasnije ne bi govorio što je neko međunarodno koje me spriječava da položim upravno pravo ili slično
osim što imaš potpuno izvitoperenu viziju kako izgleda vođenje fakultetske kartoteke sve ostalo je apsolutno neizvedivo i pogrešno koncipirano
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:36
ne, malimrav, nije tamo gdje je bezuvjetan upis... čuo sam da je to na mnogim fakultetima, filozofski, pbf, hrstud... gle, problem se mora riješiti, ne znam jesi li ti bolonjac ili ne, ali da se razumijemo, mnogi studenti će (nisam ja među njima da ne misliš da se za sebe borim, nego sam iznio opće probleme studenata druge godine) izgubiti ispit koji su već poližili! da su nama u 10. mjesecu rekli nema polaganja, nema kolokvija dok ne očistite, bilo bi to normalno, ali su na, obećali da nam čuvaju ocjene... i onda nam u zadnji čas rekli da ili ne ili do 4. mjeseca, a pravna informatiak recimo do 9. mjeseca
kak si ti meni kul... pa zasto onda pises:
da se studentima omogući polaganje ispita pismeno i usmeno
ili ne znas ciljeve bolonje? :?
mislim, kad ces se vec zalagat za provedbu bolonje...
to je vise- manje i bila poanta mog proslog posta ;)
a cuvanje ocjena... ionako je onemoguceno polaganje ispita s vise godine prije nego polozis ispite s nize, zato nemas na temelju cega traziti da profesori cuvaju ocjene
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:39
fat, nije neizvedivo! jer mi je i kolega visoko pozicioniran i blizak upravi rekao da se sve to može ostvariti! uostalom, zar ti nisi viša godina? istina je da si gazda ovog pravokutnika i foruma, ali molio bih te da se uključiš u rasporavu u onoj izbornoj jedinici kojoj pripadaš! jer očito ne znaš probleme s druge godine
malimrav85
14-03-2008, 13:42
ne, malimrav, nije tamo gdje je bezuvjetan upis... čuo sam da je to na mnogim fakultetima, filozofski, pbf, hrstud...
gle, problem se mora riješiti, ne znam jesi li ti bolonjac ili ne, ali da se razumijemo, mnogi studenti će (nisam ja među njima da ne misliš da se za sebe borim, nego sam iznio opće probleme studenata druge godine) izgubiti ispit koji su već poližili! da su nama u 10. mjesecu rekli nema polaganja, nema kolokvija dok ne očistite, bilo bi to normalno, ali su na, obećali da nam čuvaju ocjene... i onda nam u zadnji čas rekli da ili ne ili do 4. mjeseca, a pravna informatiak recimo do 9. mjeseca
Cura mi je na hrstud i ne može polagati ispite sa više godine dok ne položi ove sa niže.
Frend je na filozofskom, studira švedski i mađarski i ne može polagat predmete sa više godine. Ako isti predmet upiše dva puta i ne položi ga gubi pravo studiranja.
Jedino znam da na ekonomiji ovi koji maju bezuvjetan upis mogu polagati kako i kaj hoće.
No dobro, to nije važno. Važno je to da je idejno ova podjela naprvljena zato jer su neki predmeti uvjeti za neke predmete sa viših godina i bilo bi teško razumjeti novi predmet bez prethodnog znanja. Jer nema smisla da polažeš građansko ako nisi dao ustavno recimo. ili tome slično.
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:44
Nivette, srećo, nisam ja to izmislio niti tražio niti, nego je nama izravno s katedra određenih rečeno tako! zato nemoj prejudicirati i biti cinična, jer ja to nisam izmislio a ni moji kolege. i opet si iz konteksta izvukla ovo polaganje ispita pismeno i usmeno! to se odnosilo na to da ako je njima glupo nama dati kolokvije, a onda još čuvati ocjenu, onda barem da možemo izaći na klasični ispit, ma kako on bio koncipiran. uostalom ako si druga godina itekako dobro znaš o čemu se radi! a vi ekipa iz Aegisa sa svih mogućih godina i ostalih organizascija koji ste došli ovdje podmetati, bolje bi vam bilo da se bavite svojim izbornim programom i što je važnije sa svojom godinom. nije mi jasno što uopće nektko tko nije druga godina posta u ovoj izbornoj jedinici!
fat drummer
14-03-2008, 13:45
fat, nije neizvedivo! jer mi je i kolega visoko pozicioniran i blizak upravi rekao da se sve to može ostvariti! uostalom, zar ti nisi viša godina? istina je da si gazda ovog pravokutnika i foruma, ali molio bih te da se uključiš u rasporavu u onoj izbornoj jedinici kojoj pripadaš! jer očito ne znaš probleme s druge godine
ovo je super argumentacija... meni su rekli da će zerp biti uveden i da ćemo svi vozirti leteće aute do 2005.
kako misliš "lažirati" ispite kada postoje studomati?
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:46
kolega mrave, ti moraš shvatiti jednu stvar, da nisam ni ja niti moji kolege izmislili to čuvanje ocjena i polaganje ispita preko kolokvija! nama je prvo obećano, a onda u zadnji čas ukinuto! da su oni to rekli odmah u 10. mjesecu, bilo bi nam svima jasno, svi bi se uhvatili ispita s prve godine, a ne učili ustavno, pravnu i obiteljsko
malimrav85
14-03-2008, 13:48
Od svih postova tu niko nije iz Aegisa i samo su fat i niv sa više godine.
I ne razumijem od kud sad tebi ideja da određuješ ko će i di postavljat koja pitanja? Pa i ti ćeš isto kao i onaj sa treće i 4. godina odlučivati o istim stvarima. Neće se pitati kasnije tko je sa koje godine.
malimrav85
14-03-2008, 13:50
Pa shvaćam da je nešto obećano pa nije ispunjeno ali ne razumijem na koji način misliš prisliti profesore da se drže obećanja? da potpišu obećanje? da se zakunu na Bibliju? Čuvanje ocjene je njihova dobra volja a ne obaveza. Ja imam taj isiti problem ali na njega gledam na drugi način. Zahvalan sam onima koji čuvaju a ne ljut na ono koji ne.
Ivan Živančev-Tutić
fat, ne radi se o lažiranju, ne razumijemo se! onda treba unificirati sva pravila, a ne ovaj može preko kolokvija, ovaj može na usmeni, ovome šef katedre upiše ocjenu u index bez zapisnika, ovome ne da da čuva... razumiješ li da se radi o neujednačenim kriterijima! dakle ili nema čuvanja i polganja unaprijed ili ima za sve predmete isvakoga!!! pitaj malo kolege s druge ili otvori forum, vidjet ćeš koliko će ljudi pisati tamo o istim problemikma! Problem postoji i njega treba riješiti ili ukinuti svako čuvanje i polaganje ili ukinuti na svim katedrama! evo nadam se da je sada jasniji moj cilj!
Igor Sokolar
Mislim da ovdje fatu smeta čudna koncepcija čuvanja ispita kao Bogom-danog prava.... to nije pitanje izvedivosti nego propisa... koje krše profesori vlastitom voljom i njihovo obećanje je potpuno neobvezujuće. Svoj sam stav o tome sam dao na topicu kolege Lalića s prve godine... što se komentiranja druge godine tiče, to je stvar osobnog izbora pojedinaca koji pišu po forumu
Što se opaski na Aegis tiče, ne podmećem ti nego se osvrćem na realno stanje... malo se spusti iz politike u studentsku realnost... dobronamjeran savjet... Pozdrav :smt006
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:51
nisam ni ja ljut na one koji ne čuvaju, da se razumijemo! ali vidiš da dolazi do pomutnje tada i do problema!
malimrav85
14-03-2008, 13:52
Problem postoji i njega treba riješiti ili ukinuti svako čuvanje i polaganje ili ukinuti na svim katedrama! evo nadam se da je sada jasniji moj cilj!
Znači treba ukinuti svo čuvanje jer se jednoj generaciji kolkovij (iz obiteljskog ili ustavnog?) nije čuvao dulje od 2 mjeseca?
Opća dobrobit na vidjelu.
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:52
hvala mrave i igor sokolar! eto nije opet moja ideja. rečeno mi je moguće da se podmeće! stoga se ispričavam ako sam ikoga uvrijedio!
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 13:55
svaka čast što izvlačiš iz konteksta! fakultet treba biti ujednačen i jednako korektan prema svima! radi se samo o tome da je netko obećao do 9 mjeseca, na što su se studenti oslonili i onda na rvom roku u 2. mjesecu - do četvrtog se čuva! Ja ću ući, ako budem izabran, dakako, u rješavanje toga problema i borit ću se svim dopuštenim sredstcima i upornošću da ga riješim na bolje! evo to je moje obećanje!
fat drummer
14-03-2008, 13:57
no sve čekam da netko od vas kao sokolar kaže - da fat, ići ćemo mjenjati pravilnik o studiranju, već slažemo prijedloge, lobiramo kod profesora
a kad ono..
malimrav85
14-03-2008, 13:57
rečeno mi je moguće da se podmeće!
Naravno da je moguće. Ali ne vjerujem od strane fata i mene :smt005 Mi smo samo zli, prem svima. Slučajno si samo ti trenutno tu. :-D
Čestitam, postao si prvi sa 2 strane topica.
fat, ne radi se o lažiranju, ne razumijemo se! onda treba unificirati sva pravila, a ne ovaj može preko kolokvija, ovaj može na usmeni, ovome šef katedre upiše ocjenu u index bez zapisnika, ovome ne da da čuva... razumiješ li da se radi o neujednačenim kriterijima! dakle ili nema čuvanja i polganja unaprijed ili ima za sve predmete isvakoga!!! pitaj malo kolege s druge ili otvori forum, vidjet ćeš koliko će ljudi pisati tamo o istim problemikma! Problem postoji i njega treba riješiti ili ukinuti svako čuvanje i polaganje ili ukinuti na svim katedrama! evo nadam se da je sada jasniji moj cilj!
Ne razumijem. Koji dio sam izvukao? Zar ti tu ne govoriš da treba ukinuti sve povlastice ako nije moguće da ih na svima katedrama ima?
Ivan Živančev-Tutić
14-03-2008, 14:05
objasnipo sam u postu prije, cilj je riješiti taj problem! problem je složen, a svi studenti trebaju nakon njegovog riješavanja biti zadovoljni! nisam mislio na katedre da ako jedna čuva druga ne, nego unutar katedre da kriterij treba biti ujednačen, jer tebi i meni će netko čuvati do 4. mjeseca i nama to odgovara, a netko će u 4. mjesecu dati recimo rim, a neće biti tehničke mogućnosti da prijavi ispit, dakle gubi recimo ustavno, koje je položio? zar to nije problem? vjerojatno bismo ga, to jest ti bi ga vjerojatno gledao drugačije da si u situaciji mnogih naših kolega! i da oprosti nisam ti odgtovorio na upit koji si svima poslao! samo ti mogu reći što se lfta tiče. zgrada je spomenik kulture - o tome brinu tri nadležna ministarstava - MZOŠ, Kulture i graditeljstva i prostornog uređenja! a pitanje studenata s invaliditetom je već pokrenuto! ja znam za to jer poznam članove udruge koji su ga postavili!
malimrav85
14-03-2008, 14:11
Naravno da je to problem i da ga treba rješiti. Ali nije rješenje da se "čuvanje" ukine za sve jer je tako pošteno.
malimrav85
14-03-2008, 14:18
a pitanje studenata s invaliditetom je već pokrenuto! ja znam za to jer poznam članove udruge koji su ga postavili!
I što su im rekli?
konzerva
14-03-2008, 15:55
2.problem sjedenja po podovima... koji je tvoj pristup rješavanju te problematike
postavljanje tepiha u sve prostorije?
Nivette, srećo, nisam ja to izmislio niti tražio niti, nego je nama izravno s katedra određenih rečeno tako! zato nemoj prejudicirati i biti cinična, jer ja to nisam izmislio a ni moji kolege. i opet si iz konteksta izvukla ovo polaganje ispita pismeno i usmeno! to se odnosilo na to da ako je njima glupo nama dati kolokvije, a onda još čuvati ocjenu, onda barem da možemo izaći na klasični ispit, ma kako on bio koncipiran. uostalom ako si druga godina itekako dobro znaš o čemu se radi! a vi ekipa iz Aegisa sa svih mogućih godina i ostalih organizascija koji ste došli ovdje podmetati, bolje bi vam bilo da se bavite svojim izbornim programom i što je važnije sa svojom godinom. nije mi jasno što uopće nektko tko nije druga godina posta u ovoj izbornoj jedinici!
Ivane, sreco, nisam iz aegisa i nijedne druge udruge, ne podrzavam nijednog kandidata, samo ti pokusavam ukazati na neke tvoje greske (jer greska je sto mislis da su profesori duzni cuvat ti ocjenu)
a sto se tice toga da nisam druga godina... studentski predstavnici se biraju po godinama, ali svi studentski predstavnici predstavljaju sve pa ces, ako budes izabran, ti biti i moj predstavnik
a i moje je pravo postavit ti pitanje, na to si pristao kada si se registrirao
i nemoj sve shvacat osobno ;)
a sto se tice cuvanja ocjena... tu su ti ostali rekli/napisali ono sto bih ti i ja napisala - to je profesorovoa dobra volja
nego... sto ces poduzeti vezano za izjednacavanje redovnih i izvanrednih studenata???
ocito je da izvanredni imaju manja prava sto se tice kolokvija/seminara/oslobođenja od dijela ili cijelog ispita
koje je tvoje misljenje o tome
fat drummer
15-03-2008, 10:33
koja je tvoja ocjena rad dosadašenjeg predstavnika davora jandrića?
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 14:39
mrave, rekli su im to što sam ja napisao da je problem u više državnih institucija i udruga koje su dužne brinuti o tome! No, problem osoba s invaliditetom svakako cijeli studentski zbor treba pokrenuti i pokretati sve dok ono ne bude konačno riješeno!
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 14:41
Ivane, sreco, nisam iz aegisa i nijedne druge udruge, ne podrzavam nijednog kandidata, samo ti pokusavam ukazati na neke tvoje greske (jer greska je sto mislis da su profesori duzni cuvat ti ocjenu)
a sto se tice toga da nisam druga godina... studentski predstavnici se biraju po godinama, ali svi studentski predstavnici predstavljaju sve pa ces, ako budes izabran, ti biti i moj predstavnik
a i moje je pravo postavit ti pitanje, na to si pristao kada si se registrirao
i nemoj sve shvacat osobno ;)
a sto se tice cuvanja ocjena... tu su ti ostali rekli/napisali ono sto bih ti i ja napisala - to je profesorovoa dobra volja
nego... sto ces poduzeti vezano za izjednacavanje redovnih i izvanrednih studenata???
ocito je da izvanredni imaju manja prava sto se tice kolokvija/seminara/oslobođenja od dijela ili cijelog ispita
Ipak hvala, draga Nivette, što se brineš i daješ savjete! ipak svatko imamo svoje mišljenje i svoje načine, ali imaj u vidu da ću ipak poslušati neke tvoje savjete! a ako ja budem izabran za predstavnika, naravno da ću se osim za studente druge godine, boriti i za ostale studente našeg fakulteta!
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 14:47
postavljanje tepiha u sve prostorije?
Ne kolega, nego ako si imao priliku vidjeti kako je uređeno kazneno pravo ili čak štoviše najbolji primjer - europsko javo pravo, gdje svatko ima svoje mjesto i točno se zna tko kada ima predavanja! to je stvar katedre i zajedno svih katedra na pojedinoj godini! ako se na dva predmeta problem vrlo efikasno može riješiti, onda se definitivno može i na svim! Primjer je katedra iz kaznenog prava, odnosno grupa profesora Davora Derenčinovića - oni su obavili posao administracije i referada i sami se unijeli u ulogu onih koji trebaju pravilno i efiksano rasporediti studentice i studente... Svi smo zato zahvalni na marljivom radu prof Derenčinoviću i njegovim suradnicama asistenticama i demonstratorici Emi! Dakle može se, kada se hoće!
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 14:50
koja je tvoja ocjena rad dosadašenjeg predstavnika davora jandrića?
Fat, Davor je odradio veliki posao! Od jedan do deset ocijenio bih ga s 8. Naime uspio se izboriti za velike stvari, prije svega na našem fakultetu, ali i na sveučilištu! Izborio nam je jedan rok, koji neki fakulteti nemaju, sjeti se sada uvjeta za upis u četvrtu godinu... Napravio je puno toga i nemamo pravo biti ogorčeni na njega jer je radio sam, nitko od nas niti ne zna tko su članovi studentskog zbora, tko je predstavnik koje godine... dakle, Jandrić je posao radio sam, barem u ove dvije godine otkada sam ja na fakultetu!
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 18:08
Molim FATa, malogmmrava, suni, nivette, da ako nisu s druge godine da više ne pitaju i ne komentiraju pod mojim profileom, jer da niste ovdje aktivni forumaši, urednici i administratori mogu mislit kako bi vas to bilo briga! Imate tamo kandidate s treće i četvrte godine i njih ispreskakujte i podmećite im koliko god hoćete! Ne radite sprdnju iz svega ovoga! Koja je svrha da meni administratori ispune forum jer su se našli pametni i kritični! malo vam nedostaje i samokritičnosti, možda biste trebali posvetiti pažnje i sebi! vi ste sada toliko glavni da vam mi smrtnici ne možemo ništa, ali ne moramo se niti obazirati na vaše besmislene podvale! ako ste s druge godine, pitajte, tucite, gađajte rajčicama... a ako niste ja vam neću odgovarati na vaše provokacije! jer glavni ste sada što znate da su na forumu otvoreni profili koje ste sami otvorili... jako ste bili efikasni i trudili se da to saznate! umjesto da kao stariji kolege recimo i na glavnu stranicu prava stavite obaviejst da na forumu postoji nešto, ne vi radije svim kandidatima nešto predbacujete, ali sama činjenica da ste aktivni na forumu, nije dovoljan da se možete podićiti nečim što nije vaša zasluga, to jest da imate iluzije o tome kako vi nešto radite za dobrobit studenata! Prihvaćam konstruktivna i smislena pitanja, ali ne i provokacije, osobito onih koji me niti neće izabirati!
Srdačan pozdrav
fat drummer
15-03-2008, 18:12
umjesto da kao stariji kolege recimo i na glavnu stranicu prava stavite obaviejst da na forumu postoji nešto,
vau... ovo ti je super ideja. idem to sad odmah napraviti! koji je samo ono pass stranice koju ne uređujem?
malimrav85
15-03-2008, 18:13
Molim FATa, malogmmrava, suni, nivette, da ako nisu s druge godine da više ne pitaju i ne komentiraju pod mojim profileom, jer da niste ovdje aktivni forumaši, urednici i administratori mogu mislit kako bi vas to bilo briga! Imate tamo kandidate s treće i četvrte godine i njih ispreskakujte i podmećite im koliko god hoćete! Ne radite sprdnju iz svega ovoga! Koja je svrha da meni administratori ispune forum jer su se našli pametni i kritični! malo vam nedostaje i samokritičnosti, možda biste trebali posvetiti pažnje i sebi! vi ste sada toliko glavni da vam mi smrtnici ne možemo ništa, ali ne moramo se niti obazirati na vaše besmislene podvale! ako ste s druge godine, pitajte, tucite, gađajte rajčicama... a ako niste ja vam neću odgovarati na vaše provokacije! jer glavni ste sada što znate da su na forumu otvoreni profili koje ste sami otvorili... jako ste bili efikasni i trudili se da to saznate! umjesto da kao stariji kolege recimo i na glavnu stranicu prava stavite obaviejst da na forumu postoji nešto, ne vi radije svim kandidatima nešto predbacujete, ali sama činjenica da ste aktivni na forumu, nije dovoljan da se možete podićiti nečim što nije vaša zasluga, to jest da imate iluzije o tome kako vi nešto radite za dobrobit studenata! Prihvaćam konstruktivna i smislena pitanja, ali ne i provokacije, osobito onih koji me niti neće izabirati!
Srdačan pozdrav
:cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
Jesam,jesam,jesam...
:cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
neozbiljno dijete
15-03-2008, 18:17
Srdačan pozdrav
jel ti razumiješ činjenicu da vas neće odvajati po godinama kad ćete glasati nego ćete to raditi svi zajedno?dakle i ti ćeš,ukoliko ti izaberu,biti moj/njihov/naš predstavnik?
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 18:21
kolege, jako ste vi pametni (doista to mislim, nije cinizam) da biste shvatili što sam ja htio reći! dakle, bit se sastoji u tome da ja nemam ništa protiv vas, ali što mi vrijedi samo vama koji ste na forumu dan i nioć odgovarati, ako ne potaknem kolege da čitaju i uključe se u raspravu! što mi vriejdi, ako će stariji studenti doći i pitati i prigovarati, onda ovo nema smisla... moja je želja da se uključe u raspravu ostali kolege koji nisu urednici i kojima ne dođe automatska obavijest na kojem ih se forumu i topicu spominje! dakle, vidim da ste na oba mejsta odmah reagirali, ali nemojte to shvatiti kao moj protunapad na vas, nego samo kao izrečeno mišljenje kako je besmismleno da vas troje pišete i sami to čitate, eventualno da tu i tamo proturječite jedan drugome!
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 18:24
jel ti razumiješ činjenicu da vas neće odvajati po godinama kad ćete glasati nego ćete to raditi svi zajedno?dakle i ti ćeš,ukoliko ti izaberu,biti moj/njihov/naš predstavnik?[/quote]
naravno da razumijem, ja ću se i boriti za sve vas! ali vi ste ovdje, vas recimo manje od 10, stalno i svakodnevno i automatski vidite kada vam je tko odgovorio na post i odmah kao vrane počnete graktati! pogledaj malo sve profile, pa ćeš vidjeti da su većinom popunjeni od strane kolega koji su ovdje svakodnevno aktivno na forumu, čak štoviše uređuju ga! koji je smisao svega toga?
fat drummer
15-03-2008, 18:26
smisao svega toga... nas ajmo reć trenutno čita u prosjeku tri puta više ljud nego što piše. znači za svakog tko ti postavi pitanje barem još troje to pročita i donese svoj sud.
lurker, gosti svi su oni tvoji potencijali birači koji iz ovog ili onog razloga ne postavljaju pitanja - ili ne znaju ili koji drugi razlog
malimrav85
15-03-2008, 18:27
Pa mislim da ti pokušava reći da se recimo Suni iduće godine biti druga godina i da ćeš biti onda i njen predstavnik.
Možda te fat ispituje jer ima sestru koja je na prvoj/drugoj godini pa joj želi reći za koga glasati?
Pitanje za temu:
Misliš li da bi bilo dobro da se jednom u svaka 2-3 mjeseca održi tribina na kojoj bi sudjelovali studentski predstavnici i na kojoj bi postojala mogućnost da studenti postave pitanja i iznesu aktualne probleme?
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 18:36
Pa mislim da ti pokušava reći da se recimo Suni iduće godine biti druga godina i da ćeš biti onda i njen predstavnik.
Možda te fat ispituje jer ima sestru koja je na prvoj/drugoj godini pa joj želi reći za koga glasati?
Pitanje za temu:
Misliš li da bi bilo dobro da se jednom u svaka 2-3 mjeseca održi tribina na kojoj bi sudjelovali studentski predstavnici i na kojoj bi postojala mogućnost da studenti postave pitanja i iznesu aktualne probleme?
Vidiš mrave, znaš i lijepo razgovarati, a ne uvijek kritično i provokatorski! Ovaj mi se odgovor sviđa!
Tri mjeseca su definitivno previše, ali svaka 2 definitivno! Jer ne bih volio da mi se dogodi jedna stvar - da ako budem izabran da mi niti jednom u semestru ili, ne daj Bože u godini, dogodi da ne dobijem ni jedan upit i izrečen problem studenta, a onda da budem napadnut jer nisam riješio nečije probleme! ako malo bolje pogledaš moj program na prvoj stranici, onda se vrlo lako iz toga teksta može izvući i zaključiti da je prvi cilj ka rješavanju problema njihovo skupljanje i sastavljanje liste najvažnijih i onih koje je potrebno riješiti u što bržem roku! to sam naveo i dakle moja je ideja da ne idem grlom u jagode ili u borbu protiv vjetrenjača... nego da prvo od studenata pokupim probleme, a tribine su idealne za to! to je aktualni sat ili otvoreni sat ili nešto sl. u kojem bi studenti iskazivali pitanja i kritike studentskim predstavnicima! To bi čak štoviše i bilo neophodno, jer bi to bio pravi put da Studentski zbor efikasnije rješava neka važna i najzastupljenija pitanja, a s druge strane to bi bio dobar pokazetelj rada SB-a, ukoliko bi, a sigurno bi, bilo i kritika koje bi se onda mogle ispravljati!
malimrav85
15-03-2008, 18:42
Možda bi jedno od rješenja bila i neka vrste ankete koja bi se davala na kraju svakog semestra recimo.
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 18:56
tribine su učinkovitije, jer se vidiš oči u oči s nezadovoljnima, to jest nezadovoljni s predstavnicima! ankete se često shvaćaju neozbiljno. znam iz iskustva od prije! Recimo da je veoma važno ocijeniti pprofesora na kraju semestra, a studenti se na tim anketama glupiraju! Tako bi bilo i s problemima! online ankete pak nisu dostupne svima, a normalne ankete napisane i nakon toga podijeljene svakom studentu su gubljenje vremena i energije, jer nažalost, te ankete ne pokazuju realno stanje!
nisam dobila odgovor iako si kvotao moj post :smt010
malimrav85
15-03-2008, 19:57
Istina.
Ali kako ćeš dovest ljude na tribine? Vidiš koliko Hnl i naš faks imaju zajedničkog...
Zovi Štimca, uvedi Tribinu 16.
i mene zanima odg na ovo pitanje... fala niv. :?
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 21:28
Poštovana kolegice! Moje mišljenje o tome je slično kao i tvoje! Smatram da se ne smiju praviti razlike između redovitih i izvanrednih! Naime, po meni bi trebali biti izjednačeni studenti Pravnog fakulteta! Prvo da se osvrnem na plaćanje - ako već školovanje ne može biti bespaltno, a očito ne može, onda se studenti mogu razlikovati jedino po tome da nekima država plaća školarinu, a neki, zbog lošije kvalifikacije na prijamnom ispitu, moraju plaćati sami! No, dobro znamo da se i takav status i ta razlika mogu promijeniti i to tako što svatko može s prosjekom 3.5 ili većim te uvjetom za godinu, prijeći iz jednog statusa u drugi - onaj lakši, odnosno uži! No, da bi svi imali jednake mogućnosti za to - moraju svi - i redovni i izvanredni, imati apsolutno jednake uvjete što podrazumijeva JEDNAKA PRAVA! Ali da ne bi sve bilo tako sjajno i bajno, draga kolegice, moraš znati da onda trebaju biti i jednake obaveze! Dakle, potrudit ćemo se i da izvanredni studenti dobiju kolokvije i rokove i sve ostalo kao i redovni i to ćemo (ako me izaberu) upravi konstantno iznositi kao zahtjev i problem, ali isto tako neću se zalagati za jednaka prava, ako vanredni ne budu imali iste obaveze, jer bih onda napravio medvjeđu uslugu redovnim studentima! Naprije treba s vanrednima vidjeti jesu li spremni pod uvjetom izjednačavanja prava, izjednačiti i obaveze s redovnima!!!
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 21:31
Istina.
Ali kako ćeš dovest ljude na tribine? Vidiš koliko Hnl i naš faks imaju zajedničkog...
Zovi Štimca, uvedi Tribinu 16.
Kolega, nećemo se sada šaliti, mi smo ipak ozbiljni akademski građani koje trenutno nije briga za ligu 16! Ovako - ljudi će na tribine doći, osobito ako bude problema! bit će pozivi, plakati itd... mislim da se možemo složiti u tome da tribinu nije teško organizirati, a organizirao bi je svakako studentski zbor.
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 21:32
i mene zanima odg na ovo pitanje... fala niv. :?
Kolegice, ovako - pogledaj što sam na isto pitanje odgovorio kolegici Nivette! Hvala vam objema jer ste postavili dobro pitanje...
Ivane, ja sam dosad citala i nisam komentirala, jer su me prvo zanimali odgovori na vec postavljena pitanja.
Ostavljas los dojam vrijedanjem i zajedljivoscu.
To je sve od mene.
Ivan Živančev-Tutić
15-03-2008, 23:48
Kolegice, molim lijepo, koga sam ja vrijeđao?! oprosti nikoga nisam vrijeđao, a što se programa tiče odgovorio sam svakome lijepo i uljudno, a na provokacije sam odgovorio provokacijom, ali nikoga nisam vrijeđao! neke kolege i ja smo se krivo razumjeli, ali nakon toga, ako bolje čitaš, vidjet ćeš da smo izgladili sve!
Kolegice, ovako - pogledaj što sam na isto pitanje odgovorio kolegici Nivette! Hvala vam objema jer ste postavili dobro pitanje...
hvala na odgovoru, nisam skolirala gore i vidjela prethodan post.... :smt006
Dakle, potrudit ćemo se i da izvanredni studenti dobiju kolokvije i rokove i sve ostalo kao i redovni i to ćemo (ako me izaberu) upravi konstantno iznositi kao zahtjev i problem, ali isto tako neću se zalagati za jednaka prava, ako vanredni ne budu imali iste obaveze, jer bih onda napravio medvjeđu uslugu redovnim studentima! Naprije treba s vanrednima vidjeti jesu li spremni pod uvjetom izjednačavanja prava, izjednačiti i obaveze s redovnima!!!
vecina izvanrednih se ionako slaze s povecanjem obaveza jer su se bolonjci bili unaprijed pripremili da ce morati dolaziti na predavanja (iako ni redovni kao ni izavredni ne moraju ici na predavanja - osim u slucaju da je rijec o uvjetu za izlaske na kolokvije, a i izvanrednima je to uvjet za izlaske na kolokvije iz predmeta gdje postoje)
e da... i jos jedna obaveza koju izvanredni nemaju... pisanje seminarske radnje... sto i nije neki problem, a pogotovo ako seminar postoji u pravom obliku, a ne da se vrsi kroz predavanje, nrgo da postoji poseban termin za seminar kao sto je slucaj s redovnim studentima
izvanredni studenti placaju taj seminar, a onda ga najcesce uopce ni nemaju :?
bob rock
16-03-2008, 16:41
Vidiš mrave, znaš i lijepo razgovarati, a ne uvijek kritično i provokatorski!
đizs...
kandidat koji za sebe smatra da je izuzet od kritike (pod uvjetom da zna što je doista kritika)... to treba doživjeti...
na stranu već riješene komentare po pitanjima plakanja što se ocjene ne čuvaju do 8 dana prije dolaska četiri jahača apokalipse, kao i ostale zanimljive prijedloge za koje se ne nudi solucija ni nakon dva postavljena pitanja, zanima me iskreno može li se smatrati prihvatljivim kandidat koji će provokacijom smatrati svako pitanje kojim ga se bratski ne tapše po ramenu. minimum suptilnosti nije nekorisna stvar, pogotovo ako za samog sebe smatraš da bi bio idealan braniti interese malo više od 20 ljudi (kolikogod ih ima na fakultetu). bomba koja bi mogla puknuti (u vidu vrištanja) u lice onom kojega nešto moliš, mogla bi se indirektno odbiti u glavu onima koje zastupaš (u vidu zatvorenih vrata)...
Ivan Živančev-Tutić
16-03-2008, 17:27
Kolega, mudro i pametno zboris! Lijepo si sve to stilski uredio, imaš dara... ali nisi ništa konkretno rekao! Tako da ti mogu tek odgovoriti da niti plačem niti molim niti kumim... Prihvaćam kritike i spreman sam se nositi s njima i sada i bilo kada! A ja nisam bez veze govorio o odmjerenim i konstruktivnim kritikama, nego samo o nekima koje su bile čista provokacija, a ne kritika! Prihvaćam svaku kritiku od koga god bila upućena, ali provokacijama ne dozvoljavam da me odvrate od moga stava!
Ivan Živančev-Tutić
16-03-2008, 17:28
I da, ako imaš dokaze i čvrsto stojiš iza svoga stava, možeš mi slobodno reći svoje ime i prezime! pa ćemo porazgovarati o nekim stavovima i načelima!
Aw, prvo kaze da bob nije nista rekao, a onda da ako ima dokaze za svoj stav da mogu pricati o stavovima. :lol:
Ne kuzi boba. :smt050
Bar nemoj odgovarati ako ne kuzis sto ti netko prica nego procitaj jos jednom.
>_>
Previse usklicnika.
Ivan Živančev-Tutić
16-03-2008, 18:15
Bob je pokušao reći da se ja ne znam nositi s kritikama! Znam se nositi s njima! Eto to je moj odgovor, a rekao sam mu da nije niša posebno rekao, a ako je to što je doista rekao istinito, a on ima argumente i dokaze zato, hm... onda ću prihvatiti kritiku! čak štoviše u pravom sam postu savim noramlno odgvorio bobu! a vidim imaš pravobraniteljske sposobnosti, stoga ako tko god bio izabran od mojih kolega (bez obzira ja bio ili ne) predložit ću da tebe izaberemo za pravobraniteljicu! :):) ovo je bila šala, poštovana kolegice, nadam se da se nećeš uvrijediti! ;)
a vidim imaš pravobraniteljske sposobnosti, stoga ako tko god bio izabran od mojih kolega (bez obzira ja bio ili ne) predložit ću da tebe izaberemo za pravobraniteljicu! :):) ovo je bila šala, poštovana kolegice, nadam se da se nećeš uvrijediti! ;)
Nadam se da se salis oko toga sto su pravobraniteljske sposobnosti, jer ipak zdrav razum nije nesto sto se moze lako naci medu studentima.
:lol:
Ivan Živančev-Tutić
16-03-2008, 18:36
Alita vidiš, sada da ti odgovorim onako kako si ti meni lijepoo odgovorila, onda bi navela da ja vrijeđam... Ali nikada se nisam spuštao na razine drugih!
Ako nisi dovoljno dobra za pravobraniteljicu, onda de se ispravim - bolja bi riječ bila pravna zastupnica ili možda glasnogovornica!
:)
Alita vidiš, sada da ti odgovorim onako kako si ti meni lijepoo odgovorila, onda bi navela da ja vrijeđam... Ali nikada se nisam spuštao na razine drugih!
Ako nisi dovoljno dobra za pravobraniteljicu, onda de se ispravim - bolja bi riječ bila pravna zastupnica ili možda glasnogovornica!
Pa prilicno sam ti lijepo odgovorila. No ako trebas prijevod, evo - da bi netko bio pravobranitelj, treba mu nesto vise od zdravog razuma, sto je ono sto sam koristila citajuci tvoj post i odgovarajuci ti. Ne bih rekla da je to vrijedanje.
Dok recimo sljedece smatram uvredljivim...
Koja je svrha da meni administratori ispune forum jer su se našli pametni i kritični! malo vam nedostaje i samokritičnosti, možda biste trebali posvetiti pažnje i sebi! vi ste sada toliko glavni da vam mi smrtnici ne možemo ništa, ali ne moramo se niti obazirati na vaše besmislene podvale! ako ste s druge godine, pitajte, tucite, gađajte rajčicama... a ako niste ja vam neću odgovarati na vaše provokacije!
Ivan Živančev-Tutić
16-03-2008, 20:26
Sve 5 kolegice, a u tvom citatu za koji si me prije nekoliko postova opomenula i zgrozila se da vrijeđam, evo priznat ću - jedino se uvrijedljivo može činiti besmislne podvale ili još što sam ih nazvao da su "pametni", što možda zvuči malo cinično, ali nije mi bila namjera. Dakle ispričavam se zbog tih uvreda, ako su ih kolege takvima shvatili. I tebi se ispričavam ako sam i tebe uvrijedio. a što se pravobranitelja tiče, nije moja šala bila zbog interpretacije tvog teksta, nego eto tako samo sam se našalio. Zato molim bez podrugljivih tonova u smislu da sam ja krivo i nedovoljno točno interpretirao instituciju studentskog pravobranitelja...OK!?
Ivan Živančev-Tutić
16-03-2008, 21:06
Pošto je najveća kritika svim kandidatima da su napravili program i ciljeve rješavanja problema, a nitko nije dao konkretne ideje u tom pogledu, nakon razmišljanja i konzultacija s nekim kolegama pokušao sam doći do nekih ideja, te uz listu ciljeva sastaviti i načine njihova rješavanja. Znam da će biti kritika na to, ali spreman sam na njih. Barem sam prvi, ako ne i jedini, koji je osim navođenja problema iznio i pokoju ideju ili stav kako ih riješiti. A zamislite još kada se spoji 20 glava u studentskom zboru, bit će tu još boljih rješenja.
Ići ću redom, kao što su navedeni problemi u mom programu na prvoj stranici ovoga profila:
- neažurna i neučinkovita administracija: Iako su referade podijeljene – jedna obavlja poslove za prvu i drugu, druga za treću i četvrtu godinu, dolazi do problema ažuriranja podataka i obavijesti! Tu je i poznata soba 54. i još mnogi uredi na fakultetu i mnoge tajnice, a problem neažurnosti postoji i dalje! Moj je prijedlog da se za svaku godinu zaposli po jedan referent/ica. Jer institucija kao što je Pravni fakultet ne bi se trebala libiti izdvojiti sredstva za to i povećati kadar koji bi omogućio efikasnost. Tete u referadi katkada i nisu krive jer i od uprave u zadnji čas dobiju naloge koje je teško riješiti u kratkom roku. Veoma relevantan podatak za ovo jest i broj od oko 7 500 studenata različitih statusa – parcijalisti, izvanredni, redoviti, s plaćanjem ili bez njega, ova godina, ona godina, nije platio, platio je… pa stoga dvije referade ne mogu to niti tehnički podnijeti. Tako bi se zapisnici brže i učinkovitije ažurirali. Isto bi bilo i kod upisa godina, ne bi bilo onolikih redova i raznih pitanja i problema, jer bi se znalo točno tko se gdje i kada upisuje i koja referada je odgovorna za koji problem! Također predstojnici (ili kako ih mi volimo nazivati „šefovi“) katedri trebali bi točno od tajnica katedri zahtijevati popise studenata, grupe i sve ostalo, tako bi podatci bili dostupniji svima i na vrijeme!
- problem visokih školarina: Ako je prema Ustavu RH u čl. 65. st. 2. određeno da je „svakome dostupno, pod jednakim uvjetima,… i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima.“, tada možemo zaključiti da netko može imati sposobnosti i biti veoma marljiv i potencijalno dobar student, a nema sredstava za ostvarenje svoga cilja, on nema što tražiti na studiju! Da bi se takva slika promijenila potrebno je da se studentima slabijeg imovinskog stanja izađe u susret. Prijedlog plaćanja na rate bi bio najbezbolniji i najbolji za studente slabijeg imovinskog stanja, a to bi se dokazalo vrlo lako! Postoji izjava o zajedničkom kućanstvu te izvadak iz porezne uprave o dohotku pojedinih članova obitelji! Intelekt ne smije biti ograničen financijskim mogućnostima. Jer znanje se danas traži, a nepravedno bi bilo i protiv ljudskih prava da se obrazovati trebaju samo oni koji imaju financijske mogućnosti bez obzira na potencijale! Ako bi se plaćalo na rate, 30% ukupne cijene bi se trebalo platiti odmah, a ostalo na rate, tako ne bi dolazilo do toga da student zamoli da mu se omogući da prvu ratu plati za mjesec ili dva, a on se više nikada ne pojavi! Svatko tko bi uplatio 30% ukupne školarine zasigurno, ako je u takvoj situaciji da treba plaćati na rate, ne bi mu palo napamet da se više ne pojavi i da na taj način oduzme nekome mjesto, što je i sadašnji problem… Naime činjenica da su školarine prevelike za naše uvjete ne znači da se one moraju potpuno ukinuti, nego da se racionalnije rasporede i idu razmjernije i prihvatljivije na naplatu! A također i cijelo sveučilište i pojedini fakulteti bi trebali surađivati s državom i od njih tražiti naplatu jednog dijela školarina, kako ne bi fakulteti bili u gubitku ili u deficitu te zbog toga u nemogućnosti ispunjavati svoje ciljeve, a da studenti slabijeg imovinskog statusa državi u ratama otplaćuju to što im je država platila školarinu. Time bi bio zadovoljan i fakultet i student.
- čuvanje ocjena: Smatram da je ovo problem koji je izazvao više buke i graktanja nego ostali problemi. Naime radi se o tome da nisu studenti to izmislili i zahtijevali, nego se radi da je to studentima obećano na početku godine. Da nije tako rečeno nitko ne bi ni znao za to i svi bi krenuli polagati u jedanaestom mjesecu ispite zaostale s prve godine. Međutim najveći je problem nastao zbog toga što je deset dana prije rokova u drugom mjesecu studentima rečeno da se ocjena čuva do 4. mjeseca, što je u pravilu značilo do drugog roka u drugom mjesecu, jer u četvrtom mjesecu nije moguće položiti ispit s prve i imati vremena prijaviti onaj s druge… Problem zapravo nije banalan nego je velik! Istina je da studenti trebaju biti zadovoljni s ponuđenim i ne buniti se oko toga ni u kojem aspektu, ali isto tako studenti NE SMIJU BITI PREVARENI. Jedina činjenica koja pokazuje da je ovo velik problem jest Pravilnik o preddiplomskom i diplomskom studiju i njegov čl. 16. u kojem je rečeno da se ispiti iz tekuće akademske godine mogu polagati tek kada su položeni svi sa prethodne. Dakle treba se mijenjati Pravilnik. To je jedina i relevantno moguća ideja, jer sve ostalo što bih rekao bilo bi nepropisno i u neskladu s Pravilnikom. Također problem ne dozvoljavanja prijavljivanja ispita preko studomata dok nisu očišćeni ispiti s prethodne godine je na neki način ne propisan jer se u već spomenutom Pravilniku studomati niti ne spominju, nego je jedini relevantni pojam za prijavu ispita prijavnica.
- upisi seminara: Problem koji je na početku akademske godine '07./'08. iznjedrio mnoga pitanja i sumnje, a nažalost, ponovio se i na upisu seminara na drugom semestru. Ne može se dogoditi da uprava donese odluku kako se na obiteljsko pravo može upisati 185 ljudi, a onda da shvati kako su ipak dvije djelatnice s katedre na porodiljnom dopustu i da nema mjesta za toliko studenata te su neki studenti, premda su imali uvijete za upisati taj seminar, prebačeni na seminare iz drugih kolegija. Naravno da je to izazvalo pobunu, jer su ponovno studenti prevareni. Slično se dogodilo i na upisu seminara iz KP-a na početku drugog semestra. No problem postoji, za njega se zna, treba predložiti nešto ZA NJEGOVO RJEŠAVANJE. Moj je prijedlog da uprava prije svega mora dati točne i relevantne podatke o broju studenata koji se primaju u pojedinu seminarsku grupu. To je prvi i najvažniji korak. Zatim treba još više podijeliti kriterije i grupe pri upisu, kako se ne bi dogodilo da 100, 150 studenata dođe u jednoj grupi na upis seminara. Ako bi grupe bile manje i preciznije određene bilo bi lakše i upisati seminar. Jedina činjenica da bi se tada moralo angažirati puno više demonstratora i asistenata sa katedri. Tako na primjer da se od 8:00 do 9:00 na seminar upisuju studenti koji imaju sve položene ispite i prosjek iznad 4.5, a ne da se dvorana popunjava dok nije puna… Zatim u slijedećih pola sata da se upisu studenti koji maju sve položene ispite i prosjek između 3.5 i 4.5 itd… Jest da bi to za nadležne osobe značilo kojih sat ili dva dulje na fakultetu, ali zato se trebaju angažirati oni demonstratori i asistenti s onih katedra za koje se seminar upisuje. Sve bi tada bilo učinkovitije i vjerojatno bez problema, jer bi se detaljnije i preciznije prije pojedine grupe studenata točno znalo koliko je još i gdje ostalo mjesta. Ako bi se obi kriteriji ispunili, dakle, prvo od preciznosti i određenosti uprave pa preko angažiranja većeg broja demonstratora asistenata, bili bismo svi zadovoljniji.
- (ne)provođenje bolonjskog procesa: Mislim da je ovdje prvi korak da se uprava usuglasi oko toga želi li se provoditi taj oblik studiranja ili ne, koje su njegove prednosti i mane. Prema mom mišljenju a i prema nekom općem stavu kolega više je prednosti nego mana toga, ali da bismo uopće krenuli u rješavanje tih problema, treba institucionalizirati, odnosno unijeti u pravilnik pojam bolonjskog procesa. Mi studenti u ovom trenutku što god rekli, profesori će nam reći u statutu nema ovog, u statutu nema onog! Ako bi se bolonjski proces unio u pravilnik o studiranju onda pojedine katedre ne bi imale previše manevarskog prostora. Znalo bi se da se student treba pratiti tijekom cijelog semestra, da svi imaju pravo na kolokvije itd… Prvi je naš cilj da se bolonjski proces kao prihvaćeni oblik studiranja na Pravnom fakultetu unese i u njegov pravilnik. Nadalje će studentski zbor prema pokazateljima i problemima koji su većinom ovdje, a i kod drugih kandidata, izneseni biti nit vodilja upravi da slučajno ne ozakone nešto se pokazalo kao loše ili nedovoljno dobro, a to su svi ovi problemi, to jest većina njih.
- nejednakost i neujednačenost na pojedinim katedrama, osobito na fakultetu kao cjelini: O ovom sam problemu već pisao objašnjavajući ostale probleme. Iz samog navoda problem je vidljiv, a primjeri su već spomenuti gore. No ne smije se dogoditi situacija da na katedri iz obiteljskog prava kod jedne profesorice i to predstojnice katedre studenti seminaristi koji su pali dva od četiri kolokvija mogu ispravljati oba dva i ovisno o rezultatu osloboditi se pismenog dijela ispita, a kod druge profesorice studenti u istoj situaciji nisu imali to pravo. Za ovo rješenje nije potrebna velika filozofija, nego vrlo jednostavno ukazati, prije svega, katedri, a onda i ostalim institucijama na fakultetu. Činjenica je da su studenti s jedne strane htjeli biti solidarni prema onoj drugoj grupi, a s druge strane bili se s time nezadovoljni i svoj problem posredno ili neposredno, suptilno ili ne, iznosili ostalim kolegama studentima. Ako postoji institucija predstojnika katedre, tada to znači da se neka pravila moraju poštivati.
- premalo rokova/ preklapanje rokova: Rokova možda i nema premalo, ali bi se oni definitivno trebali ravnomjernije rasporediti. Moj prijedlog je da se, osim u jedanaestom mjesecu, doda barem još jedan izvanredni rok početkom prvoga mjeseca. Time bi bio olakšan put čišćenja prethodne godine, a isto tako značajno bi se smanjio već spomenuti problem „čuvanja ocjena“. Ostali rokovi ne bi se trebali dirati i mijenjati, jer ima ih dovoljno. Najproblematičnija činjenica je čišćenje prethodne godine, koja nam onda prividno stvara problem kao da ne stignemo riješiti ostale predmete. Stoga uvođenje izvanrednog roka krajem dvanaestog ili početkom prvog mjeseca, čija bi najvažnija uloga bila veća mogućnost rješavanja prethodne godine, a to bi bio odličan potez ka rješavanju problema rokova općenito.
- sjedenje po podovima: Već poznati i dugotrajan problem, ali ne i nerješiv. Već je o tome govoreno, a moja je ideja da cjelokupna uprava, administracija i ostale relevantne institucije zajednički donesu raspored predavanja, da se točno zna koji dio abecede pripada kojem predavaču, odnosno ako je mnogo studenata a malo predavača da se predavanja koncipiraju kao na KP-u odnosno da nema svaki student 6 sati predavanja, nego tri efikasna sata, ali da svatko ima mogućnost naći svoje mjesto u dvorani. Na primjer da studenti na nekom predmetu ne bi sjedili na podu i kako u dvorani ne bi nastajale gužve, a što je obično prvi problem i pretpostavka da splasne entuzijazam studenata za predavanja, a onda nastupaju i ostali kriteriji koji izazivaju „depopulaciju“ na predavanjima. Možda bi bilo previše tražiti da se sve uredi kao na EJP, ali već spomenuta katedra iz KP-a definitivno je uspjela naći rješenje za ovaj problem, a uz to svojim su autoritetom i uvjetovanjem kolokvija omogućili da predavanja budu posjećena i to poprilično, a istovremeno da ona ispune svoju svrhu.
- u nekim predmetima zaista preopširna, nejasna, ali i nadasve skupa literatura: Preopširan i nadasve kompleksan problem za koji ja kao kandidat, moram priznati, nemam previše efikasnu ideju! Ali osvrnut ću se na literaturu iz HPPEK sa prve godine + literatura iz OPPD-a (a ako u obzir uzmemo da je na većini pravnih fakulteta u svijetu povijest tek izborni predmet, a ako i postoji kao obavezan, tada on nije podijeljen na tri predmeta opsežne literature); zatim, znam što me očekuje na trećoj godini, literatura iz GP-a gdje samo za stvarno pravo postoji sv.1 i sv.2, a da ne pričam o obveznom pravu, nasljednom, zemljoknjižničnom… Mislim da se profesori, a možda i izvanjski pravni stručnjaci trebaju dogovoriti što je relevantno i potrebno da student zna, a ne napisati 2000 stranica, za koje i sami znaju da će studenti znati samo za ispit, a veliki će dio iznjedriti iz njihovih glava. Mislim da bi MZOŠ tu trebao također odigrati važnu ulogu!
- neorganiziranost oko najvažnijih pitanja: Ovaj sam problem u ovom izlaganju iznio već tri puta unutar drugih sličnih problema…. Upisi seminara, ujednačenost katedri…
denzacar
16-03-2008, 22:47
Pošto je najveća kritika svim kandidatima da su napravili program i ciljeve rješavanja problema, a nitko nije dao konkretne ideje u tom pogledu, nakon razmišljanja i konzultacija s nekim kolegama pokušao sam doći do nekih ideja, te uz listu ciljeva sastaviti i načine njihova rješavanja. Znam da će biti kritika na to, ali spreman sam na njih. Barem sam prvi, ako ne i jedini, koji je osim navođenja problema iznio i pokoju ideju ili stav kako ih riješiti. A zamislite još kada se spoji 20 glava u studentskom zboru, bit će tu još boljih rješenja.
Nevezano za program i ciljeve itd. u sto necu da se unosim (vidi lokaciju), samo bih ti predlozio sljedece:
- Koristi default boju teksta.
Ova plava slova mozda super izgledaju kod tebe, ali nekom (kao npr. meni) ko koristi drugi stil/skin foruma - vrlo je moguce da izbise oci.
Default postavke se prilagodjavaju color schemi skina.
- Paragraf je tvoj prijatelj.
Prelomi ponekad Enterom tekst u novi red - MNOGO lakse se cita.
Prazan red izmedju dva paragrafa takodje olaksava citanje kao i razaznavanje cjelina u tekstu.
sto mislis uciniti u vezi poboljsanja statusa izvanrednih studenata? tu ne mislim na pokaz, iksicu, nego za jednake uvjete studiranja - odrzavanje seminara (a ne odrzavanje seminara u sklopu predavanja), jednaki uvjeti za pisanje kolokvija (recimo na 3. godini izvanredni seminaristi iz financija imaju vise gradiva nego su ga imali redovni), itd.
znam da nisi kandidat za 3. godinu, ali ces ako budes uzabran, biti predstavnik svih studenata, pa me zanima odgovor na to pitanje
bob rock
17-03-2008, 01:26
- problem visokih školarina: Ako je prema Ustavu RH u čl. 65. st. 2. određeno da je „svakome dostupno, pod jednakim uvjetima,… i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima.“, tada možemo zaključiti da netko može imati sposobnosti i biti veoma marljiv i potencijalno dobar student, a nema sredstava za ostvarenje svoga cilja
načelno jedna zamjerka... postoji određena selekcija u vidu prijemnog ispita... iako se mogu složiti da selekcija nije idealna, ipak je to jedini trenutni način da se utvrdi koji su "veoma marljivi i potencijalno dobri studenti".
ovaj prijedlog bi imao više smisla da se prakticira stari sustav po kojem bi sva ispitna pitanja bilo moguće naći u knjižici oglednih pitanja... ovako mi nije jasno slijedeće: maturant koji je na upisnim listama zauzeo mjesto br.320. imao bi veće pravo na potporu od onoga koji je 90ti na listi zbog lošijeg imovinskog stanja? što ti točno definiraš pod "konkretno lošije imovinsko stanje"? 3000 kuna u odnosu na 4500?
možda sam u krivu, al koliko znam još uvijek postoji kategorija "onih koji studiraju uz potporu ministarstva/pašaluka/države", a ako to još postoji, 10ti na listi će biti oslobođen plaćanja školarine.
Intelekt ne smije biti ograničen financijskim mogućnostima.
i dokle god postoji upisni sistem temeljen na rezultatima prijemnog, uspješniji na njemu neće biti ograničeni financijskim mogućnostima.
nadam se s druge strane da ne zagovaraš opciju da svi upisani studiraju na teret države...
upisi seminara
opcija s prosjecima koju promoviraš bila je prakticirana prošle godine. razloge zašto je ove drugačije valjalo bi možda prije priupitati odgovorne.
sjedenje po podovima
godine 2006. bilo je upisano oko 1150-1300 studenata. (ne znam kako je stanje ove godine)
pretpostavimo da je kapacitet dvorane 1 manji od 350 mjesta.
računaj da su druge dvorane uglavnom zauzete za studente viših godina ili imaju kapacitet manji od 150 mjesta.
tjedna satnica koju bi jedan student trebao odslušati iznosi oko 20 sati (6 il 7 sati po predmetu + engleski).
dvorana 1 bi matematički (realno je sasvim druga priča) morala podnijeti oko 80 sati nastave.
ako bi fakultet radio od ponedjeljka do petka imeđu 8 i 21 skupilo bi se 65 sati, 78 ako uključimo subotu.
u dvorani 1 bi se termin za održavanje ispita mogao naći radnim radnom između 21.30 i 7.30 ili nedjeljom cijeli dan.
osim ako se ne okrenemo zelenim livadama ili kinodvoranama, sjedenje na podovima je neizbježna realnost.
(u računicu nije uključen ograničen broj kvalificiranih predavača po katedri)
a i možda je gore navedeni problem izvanrednih studenata malo bitniji u ovom svjetlu...
Mislim da se profesori, a možda i izvanjski pravni stručnjaci trebaju dogovoriti što je relevantno i potrebno da student zna, a ne napisati 2000 stranica, za koje i sami znaju da će studenti znati samo za ispit, a veliki će dio iznjedriti iz njihovih glava.
izuzev građanskog prava ne znam niti jedan ispit koji bi se približio tom broju stranica
što je relevantno, s druge strane, možda nije na studentima da određuju jer možda i nije idealna logika kojom se povodiš, a po kojoj bi student mogao zapomagati što uči obiteljsko pravo kada već zna da će njegov životni fokus biti trgovačko pravo (ili koji primjer se može uzeti kao sličan). postoji pojam koji se zove "opća obrazovanost", a koja (vjerovali ili ne) uključuje i nacionalnu i sociologiju, a pogotovo ekonomske predmete.
nitko nije rekao da će biti lagano... možda ne bi bilo loše onda prestati zapomagati po tom pitanju. svrha studija jest stvoriti temelj za profesiju i naučiti studenta određenom načinu razmišljanja... možda je stvar u meni, al mi se čini da se ne radi o nečem što se može (i što bi se trebalo pokušati) usaditi kratkim i relativno bezbolnim radom...
možda sam krivo shvatio što jesi želio reći ovim točkama, pa ako jesam, cijenit ću pojašnjenje.
Ivan Živančev-Tutić
17-03-2008, 13:01
Nevezano za program i ciljeve itd. u sto necu da se unosim (vidi lokaciju), samo bih ti predlozio sljedece:
- Koristi default boju teksta.
Ova plava slova mozda super izgledaju kod tebe, ali nekom (kao npr. meni) ko koristi drugi stil/skin foruma - vrlo je moguce da izbise oci.
Default postavke se prilagodjavaju color schemi skina.
- Paragraf je tvoj prijatelj.
Prelomi ponekad Enterom tekst u novi red - MNOGO lakse se cita.
Prazan red izmedju dva paragrafa takodje olaksava citanje kao i razaznavanje cjelina u tekstu.
Kolega Hvala! Nažalost više ne mogu editirati post!
Ivan Živančev-Tutić
17-03-2008, 13:12
kolega bob, mora mprvo reći da su to isključivo moje ideje, a neke od njih ćemo moći sprovesti tek kada se više institucije i visokopozicionirane osobe budu u to uključile! što se tiče prijamnog ispita, nisam nigjde naveo da mislim da bi svi trebali studirati uz potporu države... to bi u najidealnijoj utopiji bilo dobro, ali kod nas nepotrebno i nemoguće... što se tiče osoba na listi koje ti spominješ kao 10. ili 90. za njih problema nema, jer su oni svojim sposobnostima osigurali da im država plaća fakultet. Možda i ja sada nisam razumio što si me htio pitati, pa ako je odgovor otišao u krivom smjeru, potrudit ćemo se obojica da razumijemo što je tko htio reći, nadam se.
Što se studenata slabijeg imovinskog stanja tiče ne bi od mene bilo odveć kompetentno da ja određujem te granice, ali kao što si i sam rekao, postoje nadležna tijela da to ustvrde i stvore opće kriterije u cijeloj Hrvatskoj. Moje je da se pobrinem da naš fakultet najtežim slučajevima izađe u susret!
Ni ja iskreno ne znam što se sa semianrima dogodilo ove godine, ali iz opisa vidiš da se nije dogodila baš dobra stvar.
Svaka čast za ovu računicu sjedenja i radnih sati, ali kolega, molim te da detaljnije pročitaš post i pod tom točkom vidjet ćeš da sam i naveo primjer kako to riješiti, stvarno mislim da nisi dovoljno precizno pročitao. riješenje je drugačije nego što si ga ti naveo, bez 6-7 sati predavanja iz svakog predmeta...Mislim da sam od svega ovoga što si ti naveo, ovu točku najbolje objasnio, ako nakon još jednog čitanja ne bude jasno javi mi se slobodno opet. Zahvaljujem na svakoj kritici jednako kao i na pohvali.
Ivan Živančev-Tutić
17-03-2008, 13:18
sto mislis uciniti u vezi poboljsanja statusa izvanrednih studenata? tu ne mislim na pokaz, iksicu, nego za jednake uvjete studiranja - odrzavanje seminara (a ne odrzavanje seminara u sklopu predavanja), jednaki uvjeti za pisanje kolokvija (recimo na 3. godini izvanredni seminaristi iz financija imaju vise gradiva nego su ga imali redovni), itd.
znam da nisi kandidat za 3. godinu, ali ces ako budes uzabran, biti predstavnik svih studenata, pa me zanima odgovor na to pitanje
Kolegice Nivette, poslala si nam svima istu poruku, ne znam jesi li meni slučajno poslala, ali sjeti se da sam ti ja na ovo odgovorio! malo scrollaj gore, a i ti si meni odgovorila na moj odgovor... Uglavnom za sada, osim onog što sam naveo da ću se potruditi, mogu reći jedno: da su izvanredni studenti i redoviti studenti određeni u članku 55. Statuta Pravnog fakulteta i da tu studentski zbor može tek predložiti izmjenu statuta, ali vjeruj ne ovisi taj status o studentskim predstavnicima.
kolega bob, moram prvo reći da su to isključivo moje ideje
ach so.
bob rock
17-03-2008, 18:52
Svaka čast za ovu računicu sjedenja i radnih sati, ali kolega, molim te da detaljnije pročitaš post i pod tom točkom vidjet ćeš da sam i naveo primjer kako to riješiti
ajmo ovak:
Već je o tome govoreno, a moja je ideja da cjelokupna uprava, administracija i ostale relevantne institucije zajednički donesu raspored predavanja, da se točno zna koji dio abecede pripada kojem predavaču...
http://www.pravo.hr/dodiplomski_studij/ ... i_studenti (http://www.pravo.hr/dodiplomski_studij/1.godina/raspored_predavanja/redoviti_studenti)
turnusi postoje (na prvoj godini doduše). druga je stvar što studenti nikad nisu, niti je uprava ikada željela šarafiti studente za profesora imenom iz razloga:
1) student sam u principu može procijeniti kojeg profesora (ne) želi slušati
2) profesor koji ti predaje, neće te nužno i pitati... predavanja nisu seminari
3) zbog evidentnog nedostatka prostora suludo bi bilo forsirati obvezno prisustvovanje predavanjima kakvo postoji na feru. misteriozna mi je bila računica koliko točno ima na pravu studenata (i cijenit ću ako mi itko uspije dati točan ili barem okviran podatak), ali pretpostavi da svake godine ima oko 1000 novoupisanih, da neki otpadnu na prvoj, neki na drugim godinama, da neki studiraju više od 8 godina i nekako je moguće doći do brojke od minimum 3500 duša (načelno bit želio udariti nešto veću brojku, cca 4/5000 al kako ipak nemam informaciju srozao sam ispod pretpostavljenog minimuma)
kako navući toliki broj studenata na predavanja, a nemaš prostor (jer gundulićeva je rezervirana i za porezni i upravni studij), odnosno imaš glavnu zgradu s oko 6 dvorana, TMT trojku s jednom podrumskom predavaonicom i ćirilometodsku s oko pet omanjih razreda/dvorana...
solucija je prije potraga za novim dodatnim prostorima, nego promjena ustroja na postojećim (a forsiranje bi moglo dovesti izvanredne studente u gori položaj od onoga u kojem jesu).
nadalje
odnosno ako je mnogo studenata a malo predavača da se predavanja koncipiraju kao na KP-u odnosno da nema svaki student 6 sati predavanja, nego tri efikasna sata, ali da svatko ima mogućnost naći svoje mjesto u dvorani
ideja redukcije sati je poseban slučaj i iz ovih razloga ne može/smije zaživjeti:
1) predbolonjski sustav je podržavao 3 sata tjedno nastave, ali je predmet bio slušan kroz dva semestra. i ovako je komična ideja slušanja svih većih predmeta kroz samo jedan semestar, dodatno kraćenje će dovesti do toga da će predavanje završiti na poglavlju s načelima
2) na katedrama siromašnim kvalificiranim predavačima dovelo bi se do situacije po kojoj bi pojedini profesori morali predavati isto gradivo triput tjedno. ako u odluci o stavljanju u nepovoljan položaj odlučuje onaj koji će iz tog položaja gutati sranja (da citiram fata) jel tu kojim slučajem postoji sukob interesa?
dakle po tom bi prijedlogu profesor, ne samo mogao ispredavati 50% onoga što bi želio (što čini oko 50% onoga što ćete morati znati na ispitu), već bi to morao predavati dva-tri puta?
da se vratim na neš prije
Što se studenata slabijeg imovinskog stanja tiče ne bi od mene bilo odveć kompetentno da ja određujem te granice
ali je sasvim u redu predlagati novi sustav koji neće dovesti do bitno boljeg pomaka u odnosu na stari, a da u njemu nisu razrađeni oni elementi zbog kojih se predlaže?
ja se (srećom) ne kandidiram i možda nije umjesno što napadam svaki pokušaj da se nešto pozitivno napravi, ali nastoj uzeti u obzir da svaka nedovoljno dobro razrađena ideja i njezino forsiranje siše entuzijazam i volju studenata da nešto ubuduće pokušaju promijeniti.
NAŠ problem sa sjedenjem na podu nije u organizaciji vremena i prostora nego (što je igor sokolar mislim i primjetio) u ogromnom broju upisanih studenata i nedostatku prostora.
problem sa potporom potencijalno marljivim i nadarenim studentima ne leži u senzibilnom srcu uprave fakulteta i izvacima o imovnom stanju, nego u bolje uređenom prijemnom ispitu i sustavu bodovanja.
konzerva
17-03-2008, 18:56
misteriozna mi je bila računica koliko točno ima na pravu studenata (i cijenit ću ako mi itko uspije dati točan ili barem okviran podatak),
na webu fakulteta povodom izbora objavljen je popis svih studenata.
ima ih ravno 7355 i svi su nabrojani imenom i prezimenom.
dobim pivu?
bob rock
17-03-2008, 19:02
i dvije
fat drummer
17-03-2008, 19:12
taj popis je iluzija imho... jedan značaj popis ovih studenata su vječne mušterje fakulteta koje studiraju dulje nego sam ja živ
tek za jedno dvije godine dobit ćemo neki relan broj studirajućih studenata jer većina njih je sada na bolonji i morat će početi polagati sipite i skupljati ects bodove
malimrav85
17-03-2008, 20:22
tu spadaju socijalni rad i postdiplomci
konzerva
18-03-2008, 11:52
tu spadaju socijalni rad i postdiplomci
ok,onda ćemo ovako- objavljeni su za pravo po godinama popisi:
1. godina - 1639
2. godina - 1209
3. godina - 1088
4. godina - 1676
18-03-2008, 12:54
ipak, i taj broj je prenapuhan
ipak svaka čast, srezani su brojevi bolonjskih godina, još da se četvrta sredi!
fidel_castro
19-03-2008, 02:55
a vi ekipa iz Aegisa sa svih mogućih godina i ostalih organizascija koji ste došli ovdje podmetati, bolje bi vam bilo da se bavite svojim izbornim programom i što je važnije sa svojom godinom. nije mi jasno što uopće nektko tko nije druga godina posta u ovoj izbornoj jedinici!
[/quote]
zašto svi kandidati misle da aegis ima svoju mafiju kojoj je dužnost diskreditirati ostale kandidate?
fat drummer
19-03-2008, 08:06
aegis ima svoju mafijuznači priznaješ!!!!
Tomislav Lalić
19-03-2008, 11:22
:lol: :lol: :lol:
Ovo je smješno....kakva mafija ljudi.......
fat drummer
19-03-2008, 12:05
...kakva mafija ljudi.......
a ti joj se i diviš?!?!
Fatu je dosadno! :oops:
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/ar ... ,112858.jl
Na Pravu najviša cijena školarine koju bi plaćali studenti umjesto dosadašnjih 7000 iznosila bi 7800 kuna. Prema riječima dekana prof. dr. Josipa Kregara fakultet je donio odluku da se od ove godine plaćanja školarine oslobode studenti primatelji dječjeg doplatka I. kategorije.
što ces konkretno napraviti u vezi ovog?
nije li zloupotreba svega i svačega dijeliti svoj program za vrijeme predavanja? smije li se kampanja voditi u prostorima fakulteta? to me podsjeća na dijeljenje HDZ-ovih propagandnih materijala po školama na prošlim parlamentarnim izborima...
Ema Vidak Gojković
24-03-2008, 16:11
nije li zloupotreba svega i svačega dijeliti svoj program za vrijeme predavanja? smije li se kampanja voditi u prostorima fakulteta? to me podsjeća na dijeljenje HDZ-ovih propagandnih materijala po školama na prošlim parlamentarnim izborima...
Hm, moram priznati da nisam vidjela da je Ivan dijelio programe/letke i sl., ako jest, takav postupak osudjujem.
Izvan toga, htjela sam reci da Ivana smatram kvalitetnim i dobrim kandidatom, i zelim mu puno srece na izborima.
Vidimo se ;)
fidel_castro
24-03-2008, 23:25
istina... dijelili su svoj program na zadnjem predavanju iz ejp-a... mislim da su time sebi napravili više štete nego koristi... čuo sam od dosta ljudi da je to razlog za nepodršku tim kandidatima jer je to pokazivanje nepoštovanja prema studentima, katedri ejp-a, i na kraju prema drugim kandidatima....
ipak, neovisno o tome, Ivanu želim puno sreće na izborima!
fat drummer
24-03-2008, 23:52
ne kužim u čemu je točno problem iskreno govoreći osim ako materijale nije djelio usred predavanja prekinuvši rodina opsovavši mu mater. ako je djelio letke nakon ili prije predavanja onda okej, čovjek ipak vodi kampanju za predstavnika STUDENATA!
otkuda fiks ideja da se na faksu ne smije vršiti predizborna kampanja, pa nije faks crkva!
niti svi čitaju ovo sranje od sajta (znam da ja ne čitam) niti postoji ikakav oblik kamapanje osim onoga koji si kandidati sami organiziraju.
sad neću ulazit u to kako je to zapravo izvedeno, s više ili manje dobrog ukusa
mislim faks ne vrši baš neku zadaću tako što je ajmo reć organizirao neku tribinu ili neko sučeljavanje kandidata (doduše manjak vremena i genijalno smješatanje izbora usred uskrsa) tako da me frapira ovo studensko negodovanje kada netko vrši aktivnu kampanju na faksu. u najmanju ruku kao da su silovali sve starce i pobili žene ili kako god to već ide
Ivan Živančev-Tutić
25-03-2008, 13:21
Poštovane kolegice i kolege!
Prvo bih se zahvalio kolegi Fat Drummeru!
Ostalim kolegicama i kolegama htio bih poručiti da ne pričaju napamet, jer nisam podijelio letke usred predavanja, nego tri minute prije predavanja smo iz preve klupe poslali papire da si svatko uzme jedan papir i to je to. A da nisam vodio nikakvu kampanju tijekom predavanja potvrđuju i moji bdovi koje sam skupio na EJP. Između ostalog nigdje nisuam pokazao da ne poštujem katedru iz EJP. Inače kolegice i kolege studenti me stalno nešto pitaju, a ja sam svoj program sažeo na papir i napisao čak i neke korisne informacije u vezi samih izbora, tako da svi budu više obavješteni te da izađu na izbore. U tom programu ni u jednoj riječi nisam hvalio sebe i tražio od ljudi da glasaju za mene. Program je prije svega bio namijenjen onima kojima nisam previše detaljno uspio oči u oči objasniti što želim napraviti, a prijatelji ionako znaju moje kvalitete.
Htio bih se osvrnuti na ovo što ste pisali (kao npr. no name) o tome da kao HDZ i neki drugi dijelim letke. NAime to nije nikakav propagandni materijal nego je to program unutar kojega ima mnogo stvari, ali za koje ja niti nisam niti hoću obećati da ću ih ispuniti. Kao što ni nitko od vas ne može obećati takvo nešto, nego cijeli studentski zbor treba krenuti u njihovo rješavanje, a o tome koliko bismo postigli vidjelo bi se nakon dvije godine! Nije mi cilj omalovažavati ovdje druge kandidate, nego u što boljem svijetlu pokazati sebe, zapravo pokazati se onakvim kakvim jesam. Stoga me nitko nema pravo prozivati HDZ-ovcem ili sl. Jer imao sam jedan poziv od osoba iz te stranke (mladež) koji su tražili od mene da s još dvojekolega i obavezno jednom kolegicom uđem u izbore te da vrbujemo ljude da glasaju za nas četvero... te me nagovarali na svašta samo kako bih napustio politiku našeg fakulteta i priključio se crnilu studentskog zbora sveučilišta, jer kao što znate upravo je naš fakultet zaslužan što se prestalo s manipulacijama i enormnim svotama... Zapravo nije bitno to, nego činjenica da sam ja njih glatko odbio i rekao da više ne pozivaju moj broj. Samo sam htio spomenuti da obratite pozornost na ovo :TRI MOMKA + 1 DJEVOJKA; mldež HDZ-a... hm... možda se varam, ali ne bih rekao... da možda provjerite neke kandidature....
Summa summarum - moj program sigurno nije propaganda, jer vjerujte, ima mnogo kolegica i kolega koje nemaju računalo ili koje ga imaju, ali ne čitaju pravokutnik, a svakodnevna pitanja mnogih pojedinaca nagnala su me da ono što imam reći jednostavno napišem, kako bih rekao svima, a ne samo odabranima... MIslim da sam napravio dobro djelo kako bi se podigla opća zainteresiranost za izbore...
Svim poštenim, iskrenim, marljivim kandidatima želim da budu izabrani!
Srdačan pozdrav
P Samo sam htio spomenuti da obratite pozornost na ovo :TRI MOMKA + 1 DJEVOJKA; mldež HDZ-a... hm... možda se varam, ali ne bih rekao... da možda provjerite neke kandidature....
Ja više ništa ne smijem reći, već su me optužili da sam zapravo ogočena i ljubomorna :-D
Ivan Živančev-Tutić
25-03-2008, 13:37
Dorro, nisam shvatio ovo! Čak tebe nisam ni zapazio da si išta pisala... Samo želim reći da tebe nisam prozivao i da ovo što si citirala nema veze zapravo ni sa kim na ovom forumu (zapravo ima s no_name)... Nego samo se ograđujem od ikakve veze s HDZ-om
Dorro, nisam shvatio ovo! Čak tebe nisam ni zapazio da si išta pisala... Samo želim reći da tebe nisam prozivao i da ovo što si citirala nema veze zapravo ni sa kim na ovom forumu (zapravo ima s no_name)... Nego samo se ograđujem od ikakve veze s HDZ-om
kužim te, i meni isto idu blaže rečeno na živce ti hadezeovci. eto. to je bila poanta.
jel sve ok sad? ;)
Matija Magerl
25-03-2008, 14:38
kužim te, i meni isto idu blaže rečeno na živce ti hadezeovci. eto. to je bila poanta.
jel sve ok sad? ;)
:smt005 :smt005 :smt005 :smt005 :smt005
imao sam jedan poziv od osoba iz te stranke (mladež) koji su tražili od mene da s još dvojekolega i obavezno jednom kolegicom uđem u izbore te da vrbujemo ljude da glasaju za nas četvero... te me nagovarali na svašta samo kako bih napustio politiku našeg fakulteta i priključio se crnilu studentskog zbora sveučilišta, jer kao što znate upravo je naš fakultet zaslužan što se prestalo s manipulacijama i enormnim svotama
:shock: Ovo stvarno zvuci tuzno.
I sad me zanima više. :?
malimrav85
25-03-2008, 19:11
P Samo sam htio spomenuti da obratite pozornost na ovo :TRI MOMKA + 1 DJEVOJKA; mldež HDZ-a... hm... možda se varam, ali ne bih rekao... da možda provjerite neke kandidature....
Ja više ništa ne smijem reći, već su me optužili da sam zapravo ogočena i ljubomorna :-D
Ja bi zabranio uopće da se kandidiraju pripadnici stranaka. Ali pošto u Aegisu imaju jednih i drugih imaju neku ravnotežu.
Ali sigurno da im stranke daju upute. :smt009
a vi ekipa iz Aegisa sa svih mogućih godina i ostalih organizascija koji ste došli ovdje podmetati, bolje bi vam bilo da se bavite svojim izbornim programom i što je važnije sa svojom godinom.
fat, đubre jedno prokleto, mrs iz aegisa..tako podmetati jadnom postenom studentu koji je bio na natjecanjima iz povijesti.. :smt009
jer nisam podijelio letke usred predavanja, nego tri minute prije predavanja smo iz preve klupe poslali papire da si svatko uzme jedan papir i to je to. A da nisam vodio nikakvu kampanju tijekom predavanja potvrđuju i moji bdovi koje sam skupio na EJP.
khm, ravnano prema satu prema kojemu se i profesori ravnaju jesi, podijelio si ih za vrijeme predavanja. i iznimno je ruzno na takav nacin voditi kampanju.
a sto se tice bodova..micek, primjetili smo da te pod stresom drzi kampanja..opusti se.. :-D
Marina Bošnjak
25-03-2008, 20:55
Stoga me nitko nema pravo prozivati HDZ-ovcem ili sl. Jer imao sam jedan poziv od osoba iz te stranke (mladež) koji su tražili od mene da s još dvojekolega i obavezno jednom kolegicom uđem u izbore te da vrbujemo ljude da glasaju za nas četvero... te me nagovarali na svašta samo kako bih napustio politiku našeg fakulteta i priključio se crnilu studentskog zbora sveučilišta, jer kao što znate upravo je naš fakultet zaslužan što se prestalo s manipulacijama i enormnim svotama... Zapravo nije bitno to, nego činjenica da sam ja njih glatko odbio i rekao da više ne pozivaju moj broj. Samo sam htio spomenuti da obratite pozornost na ovo :TRI MOMKA + 1 DJEVOJKA; mldež HDZ-a... hm... možda se varam, ali ne bih rekao... da možda provjerite neke kandidature....
Vidim da aludiraš na kandidate uz potporu Aegisa za II. godinu, pa me zanima što bi ti to točno provjeravao kod kandidatura?
Koliko se sjećam na kand. obrascu nije bilo pitanja vezanih za stranačko opredjeljenje. ;)
Da li je zabranjeno kandidirati se ako si član neke stranke?
Nije!
Stoga, ne vidim u čemu je problem.
Govoriš da se tebe nema pravo prozivati HDZ-ovcem, a ti činiš to isto mojim kolegama i meni.
Nisam član ni jedne stranke, niti sam primila ikakav poziv, niti mi je itko išta nudio, niti ću što dobiti... :smt089 :-D
Zapravo, ako slučajno budem izabrana, dobit ću manje vremena za sebe i faks. Ali, na to je svatko morao računati prije nego li se upustio u ovo.
Iz ovog svega se ne može dobiti nikakva korist.
Neki će samo izvući dobru pouku za ubuduće, a neki već i jesu.
Ivan Živančev-Tutić
25-03-2008, 22:35
HaHaHa! Kitty, zanimljivo i "mudro" zboris! Oprosti predavanje još nije počelo kada smo mi poslali letke, a kad je profesorica zavšila s prozivanjem, omda je već svatko imao taj listić! Zapravo možeš pljuvati po meni koliko god želiš, ali nikada nisam niti ću se spuštati na niske razine! Znam, ok, ok sada ćeš reći da me nisi uvrijedila i nisi, ali malčice previše ironije ima u tvom postu!
Kolegice Marina Bošnjak, evo drago mi je da sam te upoznao barem preko ovog foruma, inače sve druge kandidate sam znao tko su... pa stoga prije svega poštovanje! Drugo, navedi mi gdje sam ja u svom branjenju o tome da nemam veze s HDZ-om spomenuo tebe ili vas iz Aegisa? To što si se ti prepoznala u tim aluzijama, to očito nešto govori! Jer ako te nisam prozvao, a ne osjećaš se prozvana, onda se ne bi na to pozivala i tako uvrijedljivo branila sebe i svoju udrugu! Dakle - došla maca na vratanca! Sama si otkrila što, kako, zašto! Dakle mogla je postojati nada da ja pričam gluposti i u to su svi lako mogli vjerovati, ali očito sada kada si se sama odala....
Uglavnom, studenti biraju svoje predstavnike i tko god bio izabran, ja ću mu čestitati, ukoliko i ja budem jedan od takvih bit će mi drago!
Ionako tko god bude uzabran bit ćemo nagnani i primorani na veliku suradnju unutar studentskog zbora, stoga niski udarci od kandidata međusobno nisu nam baš neka velika naslada...
Igor Sokolar
25-03-2008, 23:09
Bože mili... chill out, ljudi! Neka međusobna prepucavanja bismo si mogli dopustiti da su ovo izbori za Fakultetsko vijeće... ali nisu, već se izabiru ljudi koji će činiti samo 15% vijeća. Ako se tako lako pokoljemo oko nebitnih stvari kao što su stranačka pripadnost ili političko uvjerenje, kako će nas tek uništiti stari lisci na sjednicama? Studenti smo... bilo bi lijepo kad bismo jednom pokušali biti pragmatični i koncentrirati se na zajedničke probleme.
I ne, nisam stranački čovjek... stojim iza kandidata udruge koji ulaze u ovo sa mnom i nakon izbora (ako budem izabran, ofkors :-D ) stajat ću iza svakog predstavnika, bez obzira na liste, stranke i udruge i ostale čopore u koje se ljudi vole grupirati.
peace out :smt006
Marina Bošnjak
25-03-2008, 23:22
Ivane, dušo, boldala sam ti dio na koji se referiram, i napisala da očito aludiraš na nas (što nije ni čudno, budući da si uvjeren da Aegis ima mafiju, da ti se podmeće, itd. :-D ).
Nije teško zbrojiti 2 i 2.
Ako si ti kandidat za II. godinu, i mogao si se kandidirati samo za II. godinu, sigurno ne pričaš o npr. IV.
A i govoriš o formaciji 3+1, tako da bi i moja prabaka od 97 godina koja više ne zna razliku između jajeta i kokoši, shvatila o čemu se radi.
Ne vrijeđam se lako, niti sam sada uvrijeđena jer za to nema razloga.
Samo mi je više zlo od svih vas koji miješate jebenu ( :oops: banajte me, sad će šutnja i tak) politiku u sve.
U pravu si, sama sam rekla što, kako, zašto.. i ponavljam.
Nisam član stranke i ništa ne dobivam.
Iako bi mi dobro došao stančić u Zagrebu ili bar neki rabljeni auto da brže dođem do faksa. Ma u biti može i Tomos. :lol:
Iako, ti nisi odgovorio na moje pitanje iz 1. posta. A odgovor me stvarno zanima :!:
Poanta svega je da nije bitno je li netko plavi, crveni, zeleni ili ljubičasti jer politika ostaje ispred vrata vijećnice na faksu.
Predstavnici predstavljaju SVE studente.
Luka Tomašegović
25-03-2008, 23:34
Drugo, navedi mi gdje sam ja u svom branjenju o tome da nemam veze s HDZ-om spomenuo tebe ili vas iz Aegisa? To što si se ti prepoznala u tim aluzijama, to očito nešto govori!
O pa kolega, vi nas optužujete za podmetanje a vidi čime se bavite... :smt018 Gdje si spomenuo? Hm, pa osim Aegisa i Pravnika na trećoj, niti jedna udruga ne podržava 4 kandidata po godini a slučajno se na drugoj i trećoj godini među kandidatima Aegisa nalazi dotična kombinacija 3+1(ali i kod Pravnika na trećoj). Međutim, na prvoj i četvrtoj(tu je baš obrnuto :lol: ) te kombinacije nema. Što tu reći? Neću bit bezobrazan i neću podmetat kao što to vi radite pa ću prešutit... I da, ja sam član stranke. E sad koje, to ćete se morat informirat na facebooku, moj profil je javan pa "go for it". :-D Preporučam album "profile pictures" i political views. Mislim da će ta teorija brzo past u vodu. :badgrin:
I lolčina za ovo =>
Jer ako te nisam prozvao, a ne osjećaš se prozvana, onda se ne bi na to pozivala i tako uvrijedljivo branila sebe i svoju udrugu! Dakle - došla maca na vratanca! Sama si otkrila što, kako, zašto! Dakle mogla je postojati nada da ja pričam gluposti i u to su svi lako mogli vjerovati, ali očito sada kada si se sama odala....
Luka Tomašegović
25-03-2008, 23:47
Pošto nisi u Croatia networku, morao sam te poukat. Pa baci oko. :-D
Browneyes
25-03-2008, 23:50
Stoga me nitko nema pravo prozivati HDZ-ovcem ili sl.
Koliko sam ja vidjela nitko te nije prozvao HDZ-ovcem, nego je no name samo povukao paralelu....jedan pravnik bi morao moći razlikovati finu liniju koja se nalazi između ta dva pojma ;)
Na žalost (tvoju možda), ne možeš zabraniti ljudima da iskazuju svoje mišljenje o postupcima drugih, kao što je tvoj dijeljenje letaka prije predavanja. Smetalo im je i kaj sad?
Samo sam htio spomenuti da obratite pozornost na ovo :TRI MOMKA + 1 DJEVOJKA; mldež HDZ-a... hm... možda se varam, ali ne bih rekao... da možda provjerite neke kandidature....
Koliko ja znam, nema ni jednog imena na listi iza kojeg piše HDZ, a sve i da jesu članovi neke stranke, znači li to da ne spadaju u studente? :-s Zašto misliš da će ikome, pa tako i meni, bit važno je li moj predstavnik član neke stranke ili nije, ako radi svoj posao kako spada? Svatko ima pravo političkog opredjeljenja po svom nahođenju i sve dok ne krene rušit aktualnu vlast nije bitno kojoj stranci pripada.....pa sve da je to i omrženi HDZ.
luka ima stancugu na markovu trgu..djed mu je vjerovatno drugovao sa kocom popovicem,djiklasom i rankovicem kad je dobio takvu stancugu na takvom mjestu..pa ti zakljuci kojoj stranci pripada..makar ima vise partizncuga medju a-de-zeom :-D
Löwin Lily
25-03-2008, 23:55
Ne, Luka ima 2 stana koji su spojeni u 1.
fat drummer
25-03-2008, 23:56
Ne, Luka ima 2 stana koji su spojeni u 1.
aha! družio sa i s kardeljom!
Matija Magerl
26-03-2008, 00:10
Bože mili... chill out, ljudi! Neka međusobna prepucavanja bismo si mogli dopustiti da su ovo izbori za Fakultetsko vijeće... ali nisu, već se izabiru ljudi koji će činiti samo 15% vijeća. Ako se tako lako pokoljemo oko nebitnih stvari kao što su stranačka pripadnost ili političko uvjerenje, kako će nas tek uništiti stari lisci na sjednicama? Studenti smo... bilo bi lijepo kad bismo jednom pokušali biti pragmatični i koncentrirati se na zajedničke probleme.
I ne, nisam stranački čovjek... stojim iza kandidata udruge koji ulaze u ovo sa mnom i nakon izbora (ako budem izabran, ofkors :-D ) stajat ću iza svakog predstavnika, bez obzira na liste, stranke i udruge i ostale čopore u koje se ljudi vole grupirati.
peace out :smt006
=D> =D> =D> =D> :smt023
Sve si rekao! svaka čast Igore, stvarno mi je drago da smo u istom timu! ;)
Dodao bih još samo kako mislim da se ovdje radi možda o (ne)opravdanom strahu nekih kolega s obzirom na protekla vremena i da je vrlo bitno da se riješimo tih nekih predrasuda i počnemo razmišljati više u duhu ovog našeg novog stoljeća... a pojava stranačke pripadnosti nekih kandidata na studentskim izborima meni je apsolutno shvatljiva... pa naravno da će takvi ljudi biti skloniji studentskoj politici i pokazivati više interesa za nju... no tu priča o strankama prestaje... ili bi bar trebala prestati... i počinje ova priča koju je Igor gore ispričao... ;)
Pozdrav kolegi Tutiću, nadam se da neke njegove očite averzije prema izvjesnim njegovim protukandidatima neće utjecati na moguću buduću suradnju u SZ kako možda i sa mnom tako i s drugim kolegama, a sa ciljem zastupanja općeg studentskog interesa!
Sretno na izborima, kolega! ;)
Luka Parac
26-03-2008, 00:13
I ja se isto nadam da je kolega nenamjerno povukao paralelu, ne ciljajući na ikoga konkretno od kandidata..
Ovim putem ga pozdravljam i nadam se da ćemo dobro surađivati ukoliko dođemo do Vijeća.
Kandidati smo za studentske predstavnike, pa se tako i ponašajmo!
Sretno svima sutra!
:smt006
Ivan Živančev-Tutić
26-03-2008, 04:44
Napisao sam ogroman post, ali sam pregrizao jezik i u zadnji čas ga editirao! Ne želim se svađati! Želim samo da surađujemo. I da, nemojte moje napade shvatiti kao da sam ja komunjara, nisam ni slučano... o politici možemo pričati na kavi i složit ćemo se u svemu i 100%, ali ovo su studentski izbori, idemo pokazati da pripadamo studentima i da ćemo se boriti za naš zajednički boljitak na studiju!
(Ali kolega Parac želim samo popričati malo s tobom, a ti kada budeš imao vremena javi se)
Sretno svim kandidatima!
Ivan Živančev-Tutić
26-03-2008, 04:47
I da, nadam se da smo mi kandidati svoje odradili - više ili manje uspješno, više ili manje konstruktvino... Sada je na biračima da odluče! Čujemo se nakon izbora. Neka počne izborna šutnja!
Ivan Živančev-Tutić
28-03-2008, 21:02
Hvala svima na izboru!
malimrav85
28-03-2008, 21:34
Jel ti sad kad sam glasao za tebe mogu naređivati?
Tipa: Usred sjednice se digni i reci živio malimrav85?
Ivan Živančev-Tutić
30-03-2008, 00:14
Naravno, mrave, imaš to pravo!