PDA

View Full Version : II. Ivo Dobrašin

Pravokutnići
13-03-2008, 21:45
neka rasprava počne :smt006:

pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337

malimrav85
14-03-2008, 12:29
Svima ću dat ista pitanja i primjedbe.

1. Kako to da nitko nigdje (ili ja nisam vidio) spomenuo lakši pristup za invalide? Mislim da je tmt14 zaštićeni spomenik kulture pa postavljanje rampe nije opcija (mislim, nisam siguran) ali zar ne bi bilo moguće organizirati predavanje u grupama gdje postoje studenti sa posebnim potrebama u Gundulićevoj, u dvorani 1 gdje ne bi bilo potrebe nositi takvog studenta na prvi ili drugi kat? Kada sam bio prva godina prvi put :-D jednu djevojku su na svako predavanje morali rukama nositi u predavaonu i onda je čekati pa je nositi dolje. Siguran sam da takvih primjera ima još.
Nešto o tome?

2. Školarina je visoka ali njeno smanjivanje sigurno neće donjeti ništa dobro jer će biti manje sredstava ukupno što će smanjiti kvalitetu nastave. Na koji način vi mislite da bi se fakultet trebao financirati? Rješenje bi definitivno trebalo biti u omogućavanju plaćanja na rate, jednostavno ne mogu shvatiti koji je to problem osim zapošljavanja jedong knjigovođe koji bi pratio uplate i dugovanja ako ne postoji drugi način da se to prati.
Ako se ne varam da je tome tako, zašto knjižara ne omogućava plaćanje na rate, tj. nekim kreditnim karticama?

3. Kao što sam već rekao negdje prije, jedan od fokusa aktivizma bi trebala biti kvaliteta predavanja, pogotovo za izvanredne. Ne mogu si nikako pojmiti da redovni mogu imati 4-6 sati predavanja tjedno dok se za izvanredne ne može organizirati ista satnica... Zašto se onda izvanrednima ne smanji broj sati koji upisuju a samim time i cijena školarine?
Vezano za ovo pitanje, kad će prestati sjedenje po podu ili stajanje na predavanjima?

4. Zašto se fakultet malo sam po sebi ne pobrine za povezivanje studenata? Na svim drugim fakultetima organiziraju se neka druženja, izleti itd. a jedino smo mi ostavljeni sami sebi. Zašto? Nema potrebe da fakultet nešto financira jer samo da nema novaca :smt010 ali u nekim slučajevima bi bila dovoljna samo inicijativa i ime fakulteta da se olakšaju takve stvari.

5. Također, povećanje broja rokova samo po sebi nije krajnje rješenje. Za time ne bi bilo potrebe kada bi se na neki način moglo prisiliti neposlušne :smt011 da daju kolokvije koji bi trebali barem oslobađati od pismenog. Ne bi bilo potrebe za 10 rokova kad bi se 80% ispita moglo rješiti putem kolokvija. I da nam u svakom semestru ostane jedan ispit, mogli bi ga dati na rokovima koji već sada postoje.

Ivo Dobrašin
14-03-2008, 20:41
e pa krenimo redom...
1. to sa spomenikom kulture su rekli i meni kada sam postavio pitanje sličnog tipa, čini se da takvi zahvati na zgradi nisu dozvoljeni. više je kolega sa posebnim potrebama; sjećam se s prve godine kako je jednog momka tata svaki put morao nositi gore, a i kada je bio jedan kolokvij iz rimskog (nekoliko kolega i ja smo demosi pa smo trebali dijeliti kolokvije) bila je ista situacija sa jednim drugim, on naime uopće na kraju nije pisao kolovij jer nije mogao doći na prvi kat. to stvarno treba riješiti no pitanje je kako. Prvo, treba provjeriti točnost inf. da se rampa ne može postaviti, a drugo adekvatna org. dvorana. Problem je u tome što ne postoji evidencija kolega s takvim poteškoćama i pitanje je bi li se mogo tako org. dvorane, ako recimo postoji po jedan ili dva u nekoliko grupa. No to nije opravdanje i svakako pitanje treba postaviti Vijeću da se nađe konstruktivno rješenje.
2. mislim da na fakultetu postoji bojazan da pojedinci nebi pravovremeno izvršavali svoje platne obveze pa da bi to stvorilo veliku gužvu. Ukoliko je to tehnički izvedivo na tome bi trebalo ustrajati i mislim da će neovisno o tome tko bude izabran to pitanje svakako doći na red jer je to izravan interes samih studenata. Očekivati bitna smanjenja školarina iracionalno je očekivati jer je ovaj sustav uveden relativno nedavno, a veća sredstva ministarstva mislim da nebi pristigla. Možda bi rješenje bilo da se spusti kriterij koji treba zadovoljiti da se oslobodi plaćanja, to bi onda bilo valjano opravdanje za izostanak tih sredstava i njihovo nadoknađivanje iz fondova ministarstva.
3. kapaciteti općenito možda su jedan od najvećih problema na koji postoji samo ograničena mogućnost utjecaja. Fakultet intenzivno(prema mojim saznanjima) traži dodatne prostorije i novake i mislim da će se u dogledno vrijeme to realizirati. Do tada treba inzistirati da se profesori angažiraju više i u krajnjoj liniji rade više jer im je to posao i za to su plaćeni(neke katedre tu zaslužuju i pohvalu)pa će biti i više grupa i nitko neće sjediti po podu.
Dužnosti (plaćanja) izvanrednih studenata trebaju biti proporcionalne onom što im se nudi, ako dobivaju manje od fakulteta trebaju i plaćati manje ili neka im se onda osiguraju uvjeti kao i drugima za njihov novac.
4. to je kretenizam i treba to mijenjati, tu trebaju i pojedine udruge odraditi dosta posla ali i sama uprava(putovanja, konferencije i tome sl.). Ako se nešto i događa o tome više-manje nitko nema pojma jer ih se ne informira.
5. to je po mom sudu možda i najvažnije pitanje i upravo ono što me prvenstveno motivira, postoji mnoštvo rješenja; kolokviji iz svih predmeta ili pak više rokova..."neposlušnima" netko treba reći da im je to posao i da su oni tu zbog nas, a ne obratno...

Zaboravih spomenuti da me podupire udruga Pravnik. Upravo s kolegama iz spomenute udruge imam srodne ciljeve, poznajem ih pa znam njihove sposobnosti i zato sam uvjeren da ako bar dio nas prođe na ovim izborima možemo računati na bitne pomake. Dakako, i u tome treba biti umjeren; ne treba se zanositi idejama da će preko noći sve biti kako želimo i takav stav oduzima kandidatima koji obećavaju sve i svašta kredibilitet jer ukazuje da su neozbiljni. Treba tome pristupiti trezveno i adekvatnom artikulacijom studentskih interesa dobiti povjerenje profesora kako bi zajednički stvari pomaknuli naprijed i naš studij učinili kavalitetnijim.