PDA

View Full Version : III. Josip Savić

Pravokutnići
13-03-2008, 21:51
neka rasprava počne :smt006

pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337

Josip Savić
14-03-2008, 18:49
Student sam treće godine i u kandidaturi me je podržala Udruga studenata Iuridicum.

Da ukratko odgovorim na neka postavljena pitanja :

1.) Rokovi predstavljaju problem studentima svih godina. Svi bi htjeli više rokova. Izboriti se za to nije lagan posao. Jedan predstavnik sam to ne može napraviti. Kada bi svi predstavnici sa zajednički osmišljenim prijedlogom, uz otvorenu podršku velike većine studenata krenuli u borbu za više rokova možda bi se nešto moglo promijeniti.

2.) Što se tiče školarina, smatram da je u redu da studeni koji su na prijemnom postigli bolji rezultat plaćaju manje školarine. Iznosi školarina nekima su previsoki, kao i cijene knjiga. Ako bi se omogućilo plaćanje u ratama to bi sigurno pomoglo. Naravno, i manji iznosi, ali male su šanse da to prođe.

3.) Pravni fakultet nije lagan. Da je literatura opširna znali smo i prije nego što smo se upisali na fakultet. Mislim da bi bilo preambiciozno izjaviti da će itko od studentskih predstavnika utjecati na opseg literature. Uvijek u knjigama imate bitnih i manje bitnih stvari. Ali i kad one manje bitne izbacite opet će ostati puno toga. Pravni fakultet je jednostavno takav - treba puno raditi. Literaturu nećemo uspjeti smanjiti, ali problem opsežnosti gradiva najbolje će se riješiti ako na svakom predmetu budu uvedeni kolokviji.

4.) Najviše ću se zalagati oko problema kolokvija. Smatram da nismo dobili dovoljno dobro obrazloženje zašto na 3. godini nema kolokvija. Ne vjerujem da je materija ispita takva da se ne može podijeliti na kolokvije. Pogotovo kod onih predmeta koji imaju pismeni ispit.

Kandidirao sam se zbog toga što smatram da bih kao jedan od predstavnika, u ime studenata, mogao dobro zastupati studentske interese. Nemam samopromotivnih ambicija. Naveo sam svoje mišljenje o par osnovnih problema. Nitko ne zna na kakve ćemo sve probleme naići u budućnosti. Volio bih da institut studentskog predstavnika postane takav da studenti imaju povjerenja u njega i da vjeruju da preko njega mogu riješiti svoje probleme. Za stvaranje takvog odnosa povjerenja potrebni su vrijeme i rezultati. Bit ću dostupan studentima preko maila, a naravno i normalnim razgovorom u četiri oka.
Nadam se da ću nakon izbora imati priliku kao jedan od predstavnika poraditi na ostvarivanju studentskih prava.

suni
14-03-2008, 19:17
pozdrav :smt006

Josip Savić
14-03-2008, 19:43
Pozdrav i tebi !!! :smt006

fat drummer
15-03-2008, 10:30
koja je tvoja ocjena rad dosadašenjeg predstavnika davora jadnrića?

Josip Savić
16-03-2008, 11:22
O kolegi Jandriću sve najbolje. Prošlih godina djelovao je sam kao studentski predstavnik, što definitivno nije lak posao. Sav teret pada na vaša leđa. Zbog toga, samo riječi hvale.

fat drummer
16-03-2008, 13:21
apropos toga, iako sam rekao da neću više (sorry davore, ali moram) da citiram stav jednog tvog protukandidata (dobro nije u tvojoj izbornoj jedinici, ali eto)

Jest, slažem se da je to prepreka, jako je teško nešto napraviti i postići sam... ali to ipak nije izgovor da se ne napravi gotovo ništa osim izleti iz Studentskog zbora Sveučilišta i da se studenti prava prepuste na milost i nemilost fakultetu i Sveučilištu... mislim da je mogao puno više napraviti i ne sumnjam da bi naišao na veliku potporu studenata i studentskih udruga kao što je i Pravokutnik u postizanju ciljeva od općeg interesa za sve nas, samo da je htio surađivati i da je pozivao ljude da surađuju... (i gradsko poglavarstvo ima sandučić s prijedlozima, pohvalama i idejama građana, pa vidimo kak to funkcionira, to NIJE oblik 'suradnje'... )

te naravno

Eh... ovo je sad diskutabilno... eto, čitam sad da neki uzdižu Jandrića u visine... no, realno kad se pogleda, nije izborio ništa što po prirodi stvari nismo mogli dobiti i za što nije postojala neka 'politička volja' kod profesora... nismo dobili npr. bezuvjetan upis, iako se moglo jako dobro argumentirati i izlobirati taj institut na faksu, nema nikakvih naznaka da je Jandrić uopće potezao pitanje literature (osim možda na katedri za sociologiju, no opet mislim da je to djelo dekana Kregara) i ujednačavanje kriterija na ispitima i kolokvijima, a kamoli da smo išta po tom pitanju uspjeli dobiti, ne sjećam se kad je on bio dostupan bilo kome osim za neke njegove osobne potrebe, ne sjećam se kada je organizirao išta za studente (osim eto sad u ponedjeljak ovu tribinu koja će zacijelo biti neka vrsta predizbornog skupa za 'njegove' kandidate), eto, i osobno mogu reći da je 'predaja kandidatura u dvostrukom primjerku (jedan za povjerenstvo, jedan za nas) na urudžbeni zapisnik' koju je navodno izborio Jandrić bila čista demagogija, bar što se tete u pisarnici tiče (jer cit: 'ona nema vremena da nam svima udari žig da je zaprimila kandidaturu')...
Njegova je ostavština to da su studenti Pravnog fakulteta apsolutno odvojeni od Studentskog zbora Sveučilišta, da nitko na nas ozbiljno ne računa, da udruge s faksa koje i prijave projekte na natječaj zbora Sveučilišta nisu sigurne hoće li novac uopće do njih doći (jer novac ide preko zbora sastavnice, koji kod nas nije službeno postojao), a studentski aktivizam je već samim time potpuno osakaćen i ostavljen u ruševinama radi njegovih osobnih interesa... sjetimo se samo prošle godine gdje je sav dezorijentiran i zbunjen došao na kraju prosvjeda protiv ukidanja dekanskog roka te se počeo gotovo ispričavati dekanu zbog toga što se događa i govorio kako mu nitko ništa nije javio (sic!), a onda je mahnito dijelio svoj broj uokolo kako bi pokazao da je on ipak 'dostupan'...
Ono što mu cijenim i za što bi ipak dobio prolaznu ocjenu kod mene je pak njegov doprinos u izradi novog zakona o studentskom zboru jer unatoč manama tog zakona, on ipak predstavlja pomak nabolje... a Jandrićev doprinos pri donošenju istog je upitan baš kao i postojanje onog... kako si ono rekao? kratkodlakog vučaka?

zašto postoji tako disparatan stav spram prošle garniture? kao da postoje dva različita opisa događaja i dvije različite realnosti

Luka Parac
16-03-2008, 16:39
Židov iz Borovja..
:smt005
:smt044

Josip Savić
16-03-2008, 21:08
Svatko ima pravo na svoje mišljenje i viđenje stvari. Uvijek se mogu naći primjedbe na nečiji rad i uvijek netko može reći da se još nešto moglo napraviti ... Što je bilo, bilo je. Mislim da su mogućnosti 20 predstavnika veće, nego mogućnosti jednog. Ako ništa drugo, barem vremenski. Borba za studentska prava oduzima vremena. Kao što sam već rekao, nadam se da će studenti steći veće povjerenje u ovaj institut. :-D

legionar
16-03-2008, 21:18
Židov iz Borovja..
:smt005
:smt044
:smt005 :smt005 :smt005

Nivette
16-03-2008, 23:10
sto mislis uciniti u vezi poboljsanja statusa izvanrednih studenata? tu ne mislim na pokaz, iksicu, nego za jednake uvjete studiranja - odrzavanje seminara (a ne odrzavanje seminara u sklopu predavanja), jednaki uvjeti za pisanje kolokvija (recimo na 3. godini izvanredni seminaristi iz financija imaju vise gradiva nego su ga imali redovni), itd.

Josip Savić
21-03-2008, 10:42
Ideja izvanrednog studija je studij uz rad. No izvanredni studenti imaju taj status na temelju rezultata prijemnog ispita. Razlika u pristupu studentima postoji, no razlika između profila studenata ( mali broj izvanrednih studenata negdje je zaposleno ( moje mišljenje, možda se varam - nemam podatke ) ) ne postoji. Smatram da bi trebalo ostaviti mogućnost nekim ljudima da studiraju uz rad ( što bi značilo manji broj izvanrednih studenata ) , a ostalima dati jednaka prava i obveze kao redovnim studentima.

Matija Magerl
26-03-2008, 00:28
Kolega, mada se očito ne slažemo oko teme 'Davor Jandrić', nadam se da to neće biti kamen spoticanja za moguću buduću suradnju u Studentskom zboru! ;)

Lijep pozdrav i sretno na izborima! :)

Josip Savić
26-03-2008, 14:43
Vjerujem da neće. Hvala i također sretno na izborima ! :D