View Full Version : III. Matija Magerl
Pravokutnići
13-03-2008, 21:52
neka rasprava počne :smt006
pravila foruma:
viewtopic.php?f=45&t=3337
Matija Magerl
15-03-2008, 06:27
Vidim da je fat već naveliko potpuno ušao u ulogu Mislava Baga i da je ovaj podforum, iako otvoren pred manje od dva dana, već prešišao Otvoreno, pa rekoh, ajde da se i ja javim... u ovo nedoba, izjutra rano... dok još mogu... :-D
Daklem, moje ime je Matija Magerl (ili za administraciju dragog nam faksa nerijetko Nagerl (??), za mnoge druge Megerl, Megel, Mergel, Merkel ( :-D ) i sl.) i kandidat sam za studentskog predstavnika treće godine u studentskom zboru Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pri čemu uživam svesrdnu podršku udruge Aegis.
Najprije bih htio pozdraviti ekipu sa seminara iz GPP-a ove godine kod profesora Uzelca i zahvaliti na podršci u komentarima na glavnoj stranici! Seminari su kod nas ko bojišta, naravno da se trebamo držati skupa nakon što ih prođemo! :)
Također pozdravljam mnoge ovdje aktivne forumaše koji me već znaju što imenom, što likom, što djelom, što nickom...
Za one koji me ne znaju, ali i za one koje zanima kako razmišljam o pojedinim pitanjima, eto 'kratkog' predstavljanja:
Fakultet sam upisao 2004. godine i vrlo brzo došao u doticaj sa studentskim aktivizmom, a gdje drugdje ako ne, upravo ovdje na Pravokutniku... što sam dulje bio na fakultetu i što sam više pisao na ovom forumu, to sam se više kretao u tom, pomalo pasivnom, smjeru studentskog aktivizma, a prije godinu dana sam sa grupom kolega pokrenuo i vlastiti studentski, ne pretjerano uspješan, e-zine Parcijala koji trenutno proživljava fazu hibernacije uslijed redizajna...
Katastrofalno stanje svijesti studenata o vlastitom biću i želja za razbijanjem ove apatije koja trenutno vlada studentskom scenom, kako na našem fakultetu tako i na Sveučilištu, osnovni su razlog ovog mog pokušaja da se iz pasivnog promatrača i komentatora kreiranja studentske politike istom aktivno pridružim...
Smatram frustrirajućom činjenicu da je studentska scena, pogotovo na našem fakultetu, tako duboko podijeljena iako su interesi svih nas više-manje isti... svaki pojedinac gleda samo svoj i isključivo svoj interes sve dok ne naiđe na probleme u ostvarivanju istog, a od svih udruga koje 'djeluju' na faksu gotovo nijedna nije voljna surađivati s nekom drugom... a kakav revolt i podsmijeh doživljavaju nove, mlade udruge imao sam prilike i osobno vidjeti...
Stoga sam veliki zagovornik načelno neformalnog udruživanja studenata, koje onda može prerasti i u formalnu udrugu samo ako ne izgubi svoj prvotni smisao i onaj prkosni idealizam koji samo jedan student može imati... Ovo sam osobno pronašao u udruzi Aegis te sam stoga i zatražio njihovu podršku u ovoj kandidaturi uvidjevši da je to jedina udruga na fakultetu koja predstavlja nešto novo, nešto što bi doista i moglo razbiti uhodani i za studente potpuno pogrešan i poguban sustav i koja ima potencijala da doista postepeno mijenja svijest o potrebi za studentskim aktivizmom...
Također zagovaram i suradnju... suradnju među samim udrugama, među pojedincima, a posebice između studenata (kako kroz udruge tako i pojedinačno) sa studentskim predstavnicima jer samo kroz stalnu INTERAKCIJU (dakle, ne monogol 'nekog tamo studentskog predstavnika' ili 'jedno u nizu pitanja nekog xy studenta', već da postoji dijalog i konstantna suradnja) sa institucionaliziranim oblikom predstavništva (Studentskim zborom) može se osigurati odgovarajuća razina participacije studenata u radu fakulteta, te probuditi uspavana studentska masa... da studenti imaju osjećaj da o nečemu doista i mogu odlučiti i da nešto mogu promijeniti, ne bi pristajali na apatiju... A ovo je vrlo lako postići – od najjednostavnijeg topica ili podforuma na Pravokutniku do vlastite web stranice Studentskog zbora... i nije mi jasno zašto to dosadašnji predstavnici nisu prakticirali... osim u pojedinim slučajevima 'demantija', proglasa i što ti ga ja znam...
Pošto sam pripadnik izumiruće vrste i studiram po starom programu, veliki sam pobornik LIBERALIZACIJE studija. Smatram neprihvatljivom premisu dekana Kregara da bi se uvođenjem bezuvjetnog upisa na višu godinu za studente koji studiraju na našem fakultetu jedna cijela generacija studenata promaknula u vječne studente. Dapače, nazvao bih to običnom floskulom. Naime, studenti koji žele studirati i sposobni su, završit će faks u datom roku bez obzira na postojanje ili nepostojanje uvjeta, a oni koji ne žele, neće ga završiti nikada... što neće spriječavati fakultet da im naplati školarine što je onda opet u interesu fakulteta, ali i studenta kome je to poticaj da završi što prije studij... ne shvaćam kako se od čitave generacija ekonomista, psihologa itd. može očekivati da će završiti studij unatoč bezuvjetnom upisu na višu godinu, a nas, studente prava se mora toliko ograničiti u našim pravima da nam se prijeti prebacivanjem na bolonju, ukidanjem rokova i ko zna čim sve ne samo zato da završimo fakultet na vrijeme? Nema tog razloga (manjak prostora, nemogućnost istodobnog provođenja dva programa (koji se de facto nikad nisu provodili kao dva), nedostatak administrativnog kadra i sl.) koji bi bio preći pravima studenata da završe studij u onoliko godina na koliko su računali prilikom upisa! Liberalizacija studija podrazumijeva i više rokova i veći razmak među postojećima... studentima se mora omogućiti da izlaze na ispit onda kad to njima odgovara, onda kad su ONI spremni za ispit, a u slučaju pada da imaju dovoljno vremena ponoviti kompletno gradivo... nerealno je tražiti da rokovi budu svaka tri tjedna, no treba se pokušati izboriti za sve za što se izboriti možemo!
Ono što posebno treba istaći, a uvelike se oslanja na liberalizaciju studija, to je mobilnost studenata. Kako sam surađivao sa nekim studentskim organizacijama iz zemalja EU i ove naše regije, znam da je upravo to goruća tema svih rasprava izvan granica Lijepe naše. Velike nade se polažu u ERASMUS program, u razne fundacije i organizacije vezane uz stipendiranje, u sveučilišta... a kod nas je to sve tek u povojima i nekako ne vidim da će zaživjeti dok se ne razrješe osnovna pitanja poput literature ili autonomije Sveučilišta (sic!)... što se tiče toga, ono što Studentski zbor može izvesti praktički odmah je započeti s edukacijom o mogućnostima – kako stipendiranja, tako i studiranja vani ili na nekom drugom fakultetu u RH... i pri tom treba osigurati podršku fakulteta u vidu da se cijeni i studiranje van same institucije, ali i bilo kakva druga uz fakultet vezana aktivnost... ako nikako drugačije, onda bar u vidu nagrada... dugoročno gledano treba se izboriti za to da mobilnost studenata postane stalna i uobičajena praksa na fakultetu, a ne iznimka...
O školarinama ne bih mnogo govorio, one su svepristune i teško ih možemo izbjeći, sastavni su dio, pa čak i vrlo poželjne u bolonjskom procesu kao jedan oblik njegovanja kriterija izvrsnosti te osiguranja sredstava za modernizaciju i poboljšanje uvjeta studiranja... ono što konkretno Studentski zbor može tražiti jest da se jasno iskaže na što fakultet troši novac od školarina i zahtijevati da se taj novac preusmjerava u modernizaciju i opremanje prostora te raznorazne druge projekte koji bi poboljšali uvjete studiranja. Pri ovome se mora očekivati i tražiti TRANSPARENTNOST kako od fakulteta, tako i od samog studentskog zbora čime se opet vraćamo na suradnju...
Eto, ovime bih završio ovo uvodno izlaganje svog nekog 'programa'... svjestan sam da na mnogo toga gledam prilično idealistički (don't we all!)... no htio sam objasniti neke svoje osnovne stavove prije nego što budem ošinut raznoraznim škakljivim pitanjima o konkretnim stvarima... čisto da znate gdje i kako ja stojim...
Ono što mogu apsolutno realno i trezveno reći jest da pred svim kandidatima koji budu izabrani u ovaj Studentski zbor ( prvi ovakve vrste), ma tko god oni bili, stoje mnogi izazovi... trebat će riješiti mnoga administrativno-tehnička pitanja (Statut) koja imaju dalekosežne implikacije (način provedbe idućih studentskih izbora)... trebat će izabrati pravu, sposobnu i odgovornu osobu na mjesto studentskog pravobranitelja, trebat će osigurati nesmetan rad tom i drugim tijelima SZ koja također treba ustanoviti... kreće se de facto od nule... i pri izgradnji tog novog, jakog studentskog tijela, kakvo želimo i očekujemo , trebat će ipak malo onog studentskog idealističkog prkosa i relativna većina realno, a ne samo nominalno, odgovornih predstavnika...
Pozivam sve studente Pravnog fakulteta da izađu na ove izbore, jer su doista od krucijalne važnosti za sve nas te da prilikom izbora svojih kandidata ne pristaju na ništa manje od onog što zaslužuju, a to su predstavnici koji će u najvećoj mjeri i u suradnji s njima raditi na ostvarenju njihovih interesa.
Nadam se da ćete u meni prepoznati takvu osobu i da ćete mi pokloniti svoje povjerenje na predstojećim studentskim izborima!
Zahvaljujem na pažnji! ;)
fat drummer
15-03-2008, 10:29
koja je tvoja ocjena rad dosadašenjeg predstavnika davora jadnrića?
Hell's Angel
15-03-2008, 14:09
ako sam dobro shvatila, ti nisi bolonjac?
znaš li možda koji je omjer bolonjaca i nebolonjaca na 3. godini?
Matija Magerl
15-03-2008, 15:24
koja je tvoja ocjena rad dosadašenjeg predstavnika davora jadnrića?
Eh... ovo je sad diskutabilno... eto, čitam sad da neki uzdižu Jandrića u visine... no, realno kad se pogleda, nije izborio ništa što po prirodi stvari nismo mogli dobiti i za što nije postojala neka 'politička volja' kod profesora... nismo dobili npr. bezuvjetan upis, iako se moglo jako dobro argumentirati i izlobirati taj institut na faksu, nema nikakvih naznaka da je Jandrić uopće potezao pitanje literature (osim možda na katedri za sociologiju, no opet mislim da je to djelo dekana Kregara) i ujednačavanje kriterija na ispitima i kolokvijima, a kamoli da smo išta po tom pitanju uspjeli dobiti, ne sjećam se kad je on bio dostupan bilo kome osim za neke njegove osobne potrebe, ne sjećam se kada je organizirao išta za studente (osim eto sad u ponedjeljak ovu tribinu koja će zacijelo biti neka vrsta predizbornog skupa za 'njegove' kandidate), eto, i osobno mogu reći da je 'predaja kandidatura u dvostrukom primjerku (jedan za povjerenstvo, jedan za nas) na urudžbeni zapisnik' koju je navodno izborio Jandrić bila čista demagogija, bar što se tete u pisarnici tiče (jer cit: 'ona nema vremena da nam svima udari žig da je zaprimila kandidaturu')...
Njegova je ostavština to da su studenti Pravnog fakulteta apsolutno odvojeni od Studentskog zbora Sveučilišta, da nitko na nas ozbiljno ne računa, da udruge s faksa koje i prijave projekte na natječaj zbora Sveučilišta nisu sigurne hoće li novac uopće do njih doći (jer novac ide preko zbora sastavnice, koji kod nas nije službeno postojao), a studentski aktivizam je već samim time potpuno osakaćen i ostavljen u ruševinama radi njegovih osobnih interesa... sjetimo se samo prošle godine gdje je sav dezorijentiran i zbunjen došao na kraju prosvjeda protiv ukidanja dekanskog roka te se počeo gotovo ispričavati dekanu zbog toga što se događa i govorio kako mu nitko ništa nije javio (sic!), a onda je mahnito dijelio svoj broj uokolo kako bi pokazao da je on ipak 'dostupan'...
Ono što mu cijenim i za što bi ipak dobio prolaznu ocjenu kod mene je pak njegov doprinos u izradi novog zakona o studentskom zboru jer unatoč manama tog zakona, on ipak predstavlja pomak nabolje... a Jandrićev doprinos pri donošenju istog je upitan baš kao i postojanje onog... kako si ono rekao? kratkodlakog vučaka? :-D
fat drummer
15-03-2008, 15:29
psoglavi vučak (http://hr.wikipedia.org/wiki/Tasmanijski_tigar) sunce ti tvoje
dakle, oduševljen si jandrićem... ipak, jandrić je morao tri godine raditi posao koji bi sada trabala raditi 20-torica. nije li to objektivna prepreka u postizanju nekih ciljeva?
Matija Magerl
15-03-2008, 15:41
ako sam dobro shvatila, ti nisi bolonjac?
Uf... teško je reći... no, može se okvirno izračunati... iako nisam matematički vještak il što već, ajd da pokušam.. :D
Naime, ukupan broj studenata (na onom biračkom popisu) jest 1062 te običnim brojanjem dođemo do broja od 239 studenata na trećoj godini koji su upisali fakultet 2005. godine što znači da sigurno studiraju po bolonjskom programu... to čini ukupno 22% od ukupnog broja studenata na trećoj godini... što znači da preostaje veliki broj - 823 ili 88% 'ostalih' tj. onih koji su upisali fakultet prije 2005. te postoji mogućnost da studiraju po starom programu... omjer tih studenata i onih koji sigurno studiraju po bolonji je 3,4:1...
Sad prelazimo u teoriju... teoretski možemo uzeti da je od tog ukupnog broja 'ostalih' polovica prešla na bolonjski program što bi značilo da 412 studenata treće godine još studira po starom programu dok ostalih 650 studenata studira po novom, odnosno da je omjer bolonjaca i nebolonjaca 1,5:1...
Ono što mogu iz iskustva reći jest da, poglavito na seminarima, srećem puno kolega koji su upisali fakultet kad i ja (2004.) i još se drže starog programa... obično ih bude bar 10-ak na seminarima... rekao bih da omjer ne prelazi 3:1 i da nije manji od 1,5:1...
Eto, nadam se da si zadovoljna odgovorom! :)
Matija Magerl
15-03-2008, 15:50
psoglavi vučak (http://hr.wikipedia.org/wiki/Tasmanijski_tigar) sunce ti tvoje
dakle, oduševljen si jandrićem... ipak, jandrić je morao tri godine raditi posao koji bi sada trabala raditi 20-torica. nije li to objektivna prepreka u postizanju nekih ciljeva?
Damn it... al eto, bar je kratkodlaki vučak još rijeđi! :P
Je, apsolutno sam oduševljen Jandrićem... zato se i kandidiram, on mi je uzor! :-D
Jest, slažem se da je to prepreka, jako je teško nešto napraviti i postići sam... ali to ipak nije izgovor da se ne napravi gotovo ništa osim izleti iz Studentskog zbora Sveučilišta i da se studenti prava prepuste na milost i nemilost fakultetu i Sveučilištu... mislim da je mogao puno više napraviti i ne sumnjam da bi naišao na veliku potporu studenata i studentskih udruga kao što je i Pravokutnik u postizanju ciljeva od općeg interesa za sve nas, samo da je htio surađivati i da je pozivao ljude da surađuju... (i gradsko poglavarstvo ima sandučić s prijedlozima, pohvalama i idejama građana, pa vidimo kak to funkcionira, to NIJE oblik 'suradnje'... ;) )
fat drummer
15-03-2008, 15:57
eto spomenuo si da smo izašli iz sz sveučilišta 2005. nije li baš tada (kao što je nedavno i potvrđeno) korupcija uzela velikog maha u sz sveučilišta što je i bio razlog našeg prebolnog odlaska iz sz-a?
uostalom, jandrić tvrdi da je upravo to razlog disidentskog ponašanja.
neka kažu da je baš taj otpor dijela velikih fakulteta i očit rasap sveučilišta (prijetlio se i prpolavljanjem sveučilišta u dva djela) čak i na studentskoj razini bio razlog donošenja (iako godinu dana prekasno) novog zakona o sz-u
neovisno o jandriću slazem se da je u vecoj mjeri studentski zbor zg sveučilišta kao prvo jedna od top 10 organizacija koje nisu prošle drzavnu reviziju zbog niza financijskih makinacija. tipa članovi su dizali desetke tisuća kuna kak im se dalo :smt005 za zadovoljenje potreba kao sto su okretanje janjca i putovanja po amsterdamu.
da ne pričam o dugoj tradiciji da u studentski zbor ulaze u najmanju ruku dubiozne figure koje imaju po 30 godina a još su na prvoj godini faxa i sve te spike.
uostalom sto je studentski zbor naseg sveučilišta napravio da zadrzi jesenske rokove??
nista nisu napravili jer eto na vecini faxeva od ove godine nema jesenskih rokova.
pa mislim u čemu je onda ta vaznost sz? čovjek se mora upitati
Hell's Angel
15-03-2008, 16:20
[quote="Hell's Angel":1um94tn1]ako sam dobro shvatila, ti nisi bolonjac?
Uf... teško je reći... no, može se okvirno izračunati... iako nisam matematički vještak il što već, ajd da pokušam.. :D
Naime, ukupan broj studenata (na onom biračkom popisu) jest 1062 te običnim brojanjem dođemo do broja od 239 studenata na trećoj godini koji su upisali fakultet 2005. godine što znači da sigurno studiraju po bolonjskom programu... to čini ukupno 22% od ukupnog broja studenata na trećoj godini... što znači da preostaje veliki broj - 823 ili 88% 'ostalih' tj. onih koji su upisali fakultet prije 2005. te postoji mogućnost da studiraju po starom programu... omjer tih studenata i onih koji sigurno studiraju po bolonji je 3,4:1...
Sad prelazimo u teoriju... teoretski možemo uzeti da je od tog ukupnog broja 'ostalih' polovica prešla na bolonjski program što bi značilo da 412 studenata treće godine još studira po starom programu dok ostalih 650 studenata studira po novom, odnosno da je omjer bolonjaca i nebolonjaca 1,5:1...
Ono što mogu iz iskustva reći jest da, poglavito na seminarima, srećem puno kolega koji su upisali fakultet kad i ja (2004.) i još se drže starog programa... obično ih bude bar 10-ak na seminarima... rekao bih da omjer ne prelazi 3:1 i da nije manji od 1,5:1...
Eto, nadam se da si zadovoljna odgovorom! :)[/quote:1um94tn1]
evo kad si se već potrudio i bacio se u matematičare da bi me zadovoljio (ah, kad bi se bar svi ugledali na tebe), da bacim karte na stol!
ja sam bolonjac i u principu mi je dosta bitna činjanica da li je kandidat bolonjac ili ne. ne treba to shvatiti doslovno, naravno da su i druge stvari bitne, ali načelno želim imati predstavnika 3. godine koji je bolonjac.
blue bear
15-03-2008, 21:08
Mislim da nije bitno da li je predstavnik bolonjac ili ne. Bitno je da kvalitetno obavlja svoje dužnosti. Pogotovo na trećoj godini na kojoj se bolonja i ne provodi, jer je jedini domet bolonje što su predmeti jednosemestralni, a nema parcijalnog polaganja ispita, osim za seminariste na 2 katedre, što je postojalo i prije bolonje. Čak je i velika prednost da nije bolonjac, jer zna sve nedostatke starog sustava i življe će se boriti i za bolonjce i za fizičke osobe koje studiraju po starom programu i trenutno su u fazi istrebljivanja. Predstavnika 3 godine, prema svemu sudeći čeka i najteži posao, jer je veoma mali broj pravih bolonjaca, naviklih na parcijalne ispite, koji će uspjeti naučiti sve ove teške ispite bez parcijalnih ispita (nikoga na omalovažavam, tako i sami kažu) i upisati cijelu 4 godinu, znači predstoji nam velika borba za bezuvjetan upis!!!
blue bear
15-03-2008, 21:28
Zaboravila sam pitat Matiju: nigdje se ne spominju izvanredni studenti, ja sam izvanredni nebolonjac i svake godine prolazim kroz isto: meni seminar ne treba, ali za neke predmete je nadasve preporučljiv pa moram moliti profesore da me puste na seminar...kako bi nama pomogao?
Hell's Angel
15-03-2008, 21:42
Mislim da nije bitno da li je predstavnik bolonjac ili ne. Bitno je da kvalitetno obavlja svoje dužnosti. Pogotovo na trećoj godini na kojoj se bolonja i ne provodi, jer je jedini domet bolonje što su predmeti jednosemestralni, a nema parcijalnog polaganja ispita, osim za seminariste na 2 katedre, što je postojalo i prije bolonje. Čak je i velika prednost da nije bolonjac, jer zna sve nedostatke starog sustava i življe će se boriti i za bolonjce i za fizičke osobe koje studiraju po starom programu i trenutno su u fazi istrebljivanja. Predstavnika 3 godine, prema svemu sudeći čeka i najteži posao, jer je veoma mali broj pravih bolonjaca, naviklih na parcijalne ispite, koji će uspjeti naučiti sve ove teške ispite bez parcijalnih ispita (nikoga na omalovažavam, tako i sami kažu) i upisati cijelu 4 godinu, znači predstoji nam velika borba za bezuvjetan upis!!!
baš zato što se bolonja ne provodi mislim da treba predstavnik biti bolonjac. upravo zbog toga, bolonje koja je mrtvo slovo na papiru, želim predstavnika kojem će bolonja biti NJEGOVA realnost, a ne program po kojem studiraju neki drugi.
to što nije bolonjac uopće ne znači da će se bolje boriti za bolonjce, taj argument ti nema baš nikakve logike. naprotiv, baš smo na pravokutniku xy puta vidjeli strašnu netrpeljivost između bolonjaca i nebolonjaca (ne kažem da je dotični takav, ali takav odnos bolonjaca i nebolonjaca je činjenica).
a bezuvjetnog upisa neće biti i nadam se da predstavnik (tko god to bio) neće uzalud trošitit svoje vrijeme i energiju na nastojanja koja su od samog starta uzaludna.
sto mislis uciniti u vezi poboljsanja statusa izvanrednih studenata? tu ne mislim na pokaz, iksicu, nego za jednake uvjete studiranja - odrzavanje seminara (a ne odrzavanje seminara u sklopu predavanja), jednaki uvjeti za pisanje kolokvija (recimo na 3. godini izvanredni seminaristi iz financija imaju vise gradiva nego su ga imali redovni), itd.
znam da ste kandidati za predstavnike koje podrzava aegis, donijeli kao cilj izjednacavanje, ali me zanima kako to postici i mislis li da je realno da ce se to uspjeti?
Matija Magerl
17-03-2008, 20:26
eto spomenuo si da smo izašli iz sz sveučilišta 2005. nije li baš tada (kao što je nedavno i potvrđeno) korupcija uzela velikog maha u sz sveučilišta što je i bio razlog našeg prebolnog odlaska iz sz-a?
uostalom, jandrić tvrdi da je upravo to razlog disidentskog ponašanja.
neka kažu da je baš taj otpor dijela velikih fakulteta i očit rasap sveučilišta (prijetlio se i prpolavljanjem sveučilišta u dva djela) čak i na studentskoj razini bio razlog donošenja (iako godinu dana prekasno) novog zakona o sz-u
Hm... ne bih ulazio u to zašto je konkretno Jandrić izašao iz SZ... bar ne dok ne dobijem neke informacije kroz idućih nekoliko dana... no bez obzira na to što je bilo mogu reći da iako znam da je bilo svega i svačega, pa u velikoj mjeri i korupcije (the whole funny hats business), mislim da se cijela stvar mogla malo drugačije odigrati... i u SZ se mogla dizati ruka i 'protiv' i u SZ se moglo pružati otpor zajedno sa saveznicima sa drugih velikih fakulteta... mogla se dići prašina i na druge načine (putem medija, npr.)... ne vjerujem da je taj izlazak iz SZ bio apsolutno nužan... i koliko je planirano da će takvo stanje trajati? Do ovog novog zakona? pa zakon jedva da je i donesen naposlijetku... i zašto Jandrić nije pokazao takvu odlučnost i kod uprave Fakulteta, pa izborio i nešto što uprava nije sama smislila?
Matija Magerl
17-03-2008, 20:41
neovisno o jandriću slazem se da je u vecoj mjeri studentski zbor zg sveučilišta kao prvo jedna od top 10 organizacija koje nisu prošle drzavnu reviziju zbog niza financijskih makinacija. tipa članovi su dizali desetke tisuća kuna kak im se dalo :smt005 za zadovoljenje potreba kao sto su okretanje janjca i putovanja po amsterdamu.
da ne pričam o dugoj tradiciji da u studentski zbor ulaze u najmanju ruku dubiozne figure koje imaju po 30 godina a još su na prvoj godini faxa i sve te spike.
uostalom sto je studentski zbor naseg sveučilišta napravio da zadrzi jesenske rokove??
nista nisu napravili jer eto na vecini faxeva od ove godine nema jesenskih rokova.
pa mislim u čemu je onda ta vaznost sz? čovjek se mora upitati
Slažem se sa svim navedenim... baš zato treba ući u taj studentski zbor, vidjeti šta se dovraga događa i pokušati nešto promijeniti... a važnost... well... možda upravo tih 4, 5 ili koliko već milijuna kuna od kojih studenti prava već godinama nemaju apsolutno ništa... što je po meni apsolutno nepošteno prema nama... pogotovo s obzirom na činjenicu da naš faks nema ni menzu! Zamisli samo da grupa studenata s našeg faksa napiše projekt za npr. ako ne već menzu, onda sendvičarnu (jesam li upravo izmislio ovu riječ ili doista postoji? :) ) il nešto takvo... s tim se može obratiti samo fakultetu koji će to odbiti s napomenom da nema novaca... ili nema prostora il što već... a da imamo neki utjecaj u studentskom zboru za tako nešto bi se moglo naći i više nego dovoljno novaca... isto tako i što se tiče bilo kakvih radionica, međunarodnih seminara i da sad ne nabrajam... ;)
A što se tiče jesenskih rokova... tu Sveučilište nije u krivu... dapače... bolonjski proces traži da se usklade rokovi u zemljama europskog prostora visokog obrazovanja i da akademska godina počne 01. rujna... problem je s našim fakultetom što je rokove već odavno sveo na minimum minimuma... a da ne dodajemo još sulude pretpostavke za polaganje ispita (npr. dok se ne očisti godina ne možeš polagati ispite s više godine bez obzira na to jesu li vezani sadržajem ili ne) i još luđe kriterije na ispitima! Da se uvedu rokovi na mjesečnoj razini bar kroz iduću akademsku godinu i da je razmak između njih minimalno tri tjedna (odnosno da se kroz svaka tri tjedna odvija jedan rok) i da je administracija voljna zapeti kroz tu godinu kako bi napokon došli ukorak s bolonjom, ne bismo niti osjetili da nema roka u rujnu... sve bi suptilno bilo pomaknuto i činilo bi se normalnim da su rokovi u listopadu, studenome i prosincu, a zatim u veljači i kad već... e, sad... argumenti Fakulteta su da je administracija nikakva i da nemaju dovoljno stručnog kadra... moj odgovor na to: e, pa gospodo, ako je tako, raspustite sastavnicu jer neispunjavate kriterije koje postavlja sustav visokog školstva! ;) naravno, to je blef, baš kao i 'nedostatak stručnog kadra' i 'administracije'... problem je s fakultetom što se ne zna nositi s modernizacijom i što je previše tradicionalistički nastrojen, a problem je sa Sveučilištem što nije dovoljno autonomno da nametne neke stvari čak i tom nepokolebljivom disidentu - Pravnom fakultetu.
Matija Magerl
17-03-2008, 20:59
baš zato što se bolonja ne provodi mislim da treba predstavnik biti bolonjac. upravo zbog toga, bolonje koja je mrtvo slovo na papiru, želim predstavnika kojem će bolonja biti NJEGOVA realnost, a ne program po kojem studiraju neki drugi.
to što nije bolonjac uopće ne znači da će se bolje boriti za bolonjce, taj argument ti nema baš nikakve logike. naprotiv, baš smo na pravokutniku xy puta vidjeli strašnu netrpeljivost između bolonjaca i nebolonjaca (ne kažem da je dotični takav, ali takav odnos bolonjaca i nebolonjaca je činjenica).
a bezuvjetnog upisa neće biti i nadam se da predstavnik (tko god to bio) neće uzalud trošitit svoje vrijeme i energiju na nastojanja koja su od samog starta uzaludna.
Hm... mislim da status 'bolonjac' 'nebolonjac' nema apsolutno nikakve veze kad se radi o studentskom predstavniku... i tu se slažem s onim što je napisala blue bear...
Sve ovisi o tome koliko je netko spreman čuti i shvatiti probleme kolega... to što sam nebolonjac ne znači da nemam aposlutno nikakvog pojma o čemu se radi u bolonjskom procesu i koji su problemi... (ne bih imao što tražiti na ovim izborima da je tako!) dapače, znam vrlo mnogo o tome kako bi bolonja trebala izgledati, kako ona izgleda na raznim fakultetima van Hrvatske, znam koji su problemi aktualni u čitavoj Europi i pogotovo znam koji su problemi aktualni kod nas na Sveučilištu, a još više koji su aktualni kod nas na faksu... tvoju argumentaciju mogao bih uzeti u obzir jedino da živim u aposlutnoj izolaciji od studija i svijeta što je, uvjeravam te, vrlo, vrlo daleko od istine... a o tome svjedoči i zajednički program kandidata koje podržava udruga Aegis (pa je time i moj program). a koji se gotovo u potpunosti (kako i dolikuje) odnosi na probleme vezane uz bolonjski proces i 'uštimavanje' istog...
Da ne spominjem samo kako mi moj studij (ma kako god se on sada nazivao) opasno liči na onaj bolonjski i to za izvanredne studente (jer nemam prava na kolokvije i slično)... a i moja teorija je i da se bolonjski i 'nebolonjski' studij na našem fakultetu vrlo malo razlikuju, tj. da je jedan samo modifikacija drugog... oboje s prednostima i manama, ali još uvijek s hrpom istih problema... ;)
I da... kategorički odbijam tvrdnju da je a priori nemoguće dobiti bezuvjetan upis... takav stav je i doveo do toga da istog nije bilo već prošle godine... mislim da argumentiranje bezuvjetnog upisa ne bi trebalo odnijeti puno energije... ipak je u skladu sa zdravim razumom i logikom... ;)
Matija Magerl
17-03-2008, 21:20
Zaboravila sam pitat Matiju: nigdje se ne spominju izvanredni studenti, ja sam izvanredni nebolonjac i svake godine prolazim kroz isto: meni seminar ne treba, ali za neke predmete je nadasve preporučljiv pa moram moliti profesore da me puste na seminar...kako bi nama pomogao?
sto mislis uciniti u vezi poboljsanja statusa izvanrednih studenata? tu ne mislim na pokaz, iksicu, nego za jednake uvjete studiranja - odrzavanje seminara (a ne odrzavanje seminara u sklopu predavanja), jednaki uvjeti za pisanje kolokvija (recimo na 3. godini izvanredni seminaristi iz financija imaju vise gradiva nego su ga imali redovni), itd.
znam da ste kandidati za predstavnike koje podrzava aegis, donijeli kao cilj izjednacavanje, ali me zanima kako to postici i mislis li da je realno da ce se to uspjeti?
Dakle, kao što je Nivette primijetila, a to je ujedno i odgovor na pitanje kolegice blue bear - izjednačavanje redovnih i izvanrednih studenata... mislim da je taj institut ako ne već otprije onda s bolonjom izgubio svaki smisao... ne zato što je glup i bezvezan, već zato što su ga mudre glave na faksu toliko iskasapili i derogirali da sada miriše na čisto kršenje studentskih prava.
Time što se nekoga proglasi 'izvanrednim' zapravo se otvaraju vrata svakom profesoru da s njim radi što god hoće, bez obzira je li taj 'izvanredni' ustvari u potpunosti redovan u izvršavanju svojih obveza i bez obzira koliko je pri tome uspješan... a to je apsolutno nedopustivo...
Mislim da se oko ovog pitanja treba intenzivnije angažirati studentski pravobranitelj koji mora izdvojiti konkretne slučajeve zakidanja izvanrednih studenata za ono malo njihovih prava što im je preostalo (i to po katedrama), a zatim bi trebao odrediti koje su to obaveze nametnute izvanrednim studentima koje narušavaju sam ratio tog instituta... nakon toga, treba usporediti prava i obveze izvanrednih i redovnih studenata te sa cjelokupnom studijom izaći pred Fakultetsko vijeće uz zahtjev da se razmotri davanje većih prava izvanrednim studentima tj. da se njihova prava usklade s njihovim obvezama... pa ako doista obveze izvanrednih studenata (od predavanja do seminara) odgovaraju obvezama redovnih studenata, onda nema argumentacije protiv izjednačavanja prava tih dvaju skupina...
Drugi je način, koji bi se možda pokazao uspješnijim, da nakon provedene pravobraniteljske 'studije' cijeli studentski zbor pokušava na relacijama katedre - prodekan za nastavu - dekan - katedre poboljšati status izvanrednih studenata na katedrama na kojima oni imaju problema... ovo je konkretnije rješenje, ali i manje dalekosežno i slabije po značenju... moguće bi neka kombinacija obje varijante bila najbolja... ;)
Matija Magerl
17-03-2008, 21:28
E, i da ne bih zaboravio... onaj spomenuti program... jel... kandidata koje podržava udruga Aegis... možete skinuti i pročitati...
OVDJE (http://d3.myfreefilehosting.com/d1/Program%20kandidata%20koje%20podrzava%20Udruga%20s tudenata%20Aegis.doc)
Lijep pozdrav! :)
to što nije bolonjac uopće ne znači da će se bolje boriti za bolonjce, taj argument ti nema baš nikakve logike.
moram ovdje stati u matijinu obranu jer je on jedan od onih starih studenata koji je jako dobro upucen u bolonju, a usudila bih se reci i u najvece probleme s kojima se bolonjci susrecu.
i odmah bih se slozila i s blue bear jer smatram da je tocno da bi se predstavnik koji je student po starom programu mogao jako dobro zalagati za prava studenata i bas zato sto zna (osim bolonjske problematike) i najvece nedostatke starog sistema.
a i nikad ne zna kad moze roknuti na bolonju pa mu je bolje da sto bolje obavlja posao :-D
Židovu se svašta može reći :-D , ali čak ptice na grani znaju da je Matija veliki zagovornik Bolonje i liberalizacije studija..
Bolonje koja će to biti u pravom smislu riječi, a ne današnji hibrid..
I kao rijetko koja osoba je upućen u pravilnike i zakone vezane uz studente.
[quote="fat drummer":21gf2n0n]koja je tvoja ocjena rad dosadašenjeg predstavnika davora jadnrića?
Eh... ovo je sad diskutabilno... eto, čitam sad da neki uzdižu Jandrića u visine... no, realno kad se pogleda, nije izborio ništa što po prirodi stvari nismo mogli dobiti i za što nije postojala neka 'politička volja' kod profesora... nismo dobili npr. bezuvjetan upis, iako se moglo jako dobro argumentirati i izlobirati taj institut na faksu, nema nikakvih naznaka da je Jandrić uopće potezao pitanje literature (osim možda na katedri za sociologiju, no opet mislim da je to djelo dekana Kregara) i ujednačavanje kriterija na ispitima i kolokvijima, a kamoli da smo išta po tom pitanju uspjeli dobiti, ne sjećam se kad je on bio dostupan bilo kome osim za neke njegove osobne potrebe, ne sjećam se kada je organizirao išta za studente (osim eto sad u ponedjeljak ovu tribinu koja će zacijelo biti neka vrsta predizbornog skupa za 'njegove' kandidate), eto, i osobno mogu reći da je 'predaja kandidatura u dvostrukom primjerku (jedan za povjerenstvo, jedan za nas) na urudžbeni zapisnik' koju je navodno izborio Jandrić bila čista demagogija, bar što se tete u pisarnici tiče (jer cit: 'ona nema vremena da nam svima udari žig da je zaprimila kandidaturu')...
Njegova je ostavština to da su studenti Pravnog fakulteta apsolutno odvojeni od Studentskog zbora Sveučilišta, da nitko na nas ozbiljno ne računa, da udruge s faksa koje i prijave projekte na natječaj zbora Sveučilišta nisu sigurne hoće li novac uopće do njih doći (jer novac ide preko zbora sastavnice, koji kod nas nije službeno postojao), a studentski aktivizam je već samim time potpuno osakaćen i ostavljen u ruševinama radi njegovih osobnih interesa... sjetimo se samo prošle godine gdje je sav dezorijentiran i zbunjen došao na kraju prosvjeda protiv ukidanja dekanskog roka te se počeo gotovo ispričavati dekanu zbog toga što se događa i govorio kako mu nitko ništa nije javio (sic!), a onda je mahnito dijelio svoj broj uokolo kako bi pokazao da je on ipak 'dostupan'...
Ono što mu cijenim i za što bi ipak dobio prolaznu ocjenu kod mene je pak njegov doprinos u izradi novog zakona o studentskom zboru jer unatoč manama tog zakona, on ipak predstavlja pomak nabolje... a Jandrićev doprinos pri donošenju istog je upitan baš kao i postojanje onog... kako si ono rekao? kratkodlakog vučaka? :-D[/quote:21gf2n0n]
S obzirom na ove dvije činjenice...
- da si u mladeži HDZ-a
- da je sadašnji predsjednik hadeze mladeži Mislav Banek bio predsjednik Studentskog zbora 05-07, (o čijem je poslovanju Državno odvjetništvo došlo do ne baš bajnih podataka, al o tom po tom) kada je došlo do pucanja idilične ljubavi na relaciji Stud.zbor-PF, pa Zbor kao prava uvrijeđena dušica, kako si rekao "ne računa na nas"
...mene zanima koliko se tvoja kritika da je netko zabušavao temelji na stvarnim argumentima, a koliko je tu ostalih utjecaja?
Daleko od toga da nam sadašnji predstavnik je ili nije simpatičan, ide na živce itd. Ali jedna stvar je nabrajati podatke koje se nisi ni potrudio provjeriti, a drugo argumentirano kritizirati.
"ne sjećam se kada je organizirao išta za studente" - onda sam ja na krivoj adresi bila na nekim tribinama?
"bezuvjetan upis" - odakle znaš da se o tome nije pričalo i nastojalo se progurati?
I kakva crna "politička volja" kod profesora, o čemu ti baljezgaš? Odjednom ispada da su nam prof najbolji frendovi a predstavnik kriv što sve blagodati ne iskorištavamo? :smt017
udruge s faksa koje i prijave projekte na natječaj zbora Sveučilišta nisu sigurne hoće li novac uopće do njih doći (jer novac ide preko zbora sastavnice, koji kod nas nije službeno postojao), a studentski aktivizam je već samim time potpuno osakaćen i ostavljen u ruševinama radi njegovih osobnih interesa...
Jadni smo jer ništa love ne bumo dobili od Stud.zbora. Matija, sumnjam da bi bilo suprotno i da smo ostali pod istim okriljem s obzirom da nismo imali šahovski/belot/džiju-džitsu klub kojem na tajanstveni način padaju svote s neba.
Osim ako ga, naravno, ne bi vodili članovi pobjedničke stranke, ali to su već nagađanja :-D
A što se tiče "osakaćenog stud aktivizma"...jesam li ja jedina koja misli da ga na našem faksu nije bilo/nema, pa ne kužim što se tu osakatilo?
Jedino što mi pada na pamet jest tvoje nezadovoljstvo što su Aegis i Parcijala isključeni od tih mogućih financijskih tokova.
Doduše, smatram da par suvislih članaka i par tuluma ne spadaju u "studentski aktivizam" ma što vi mislili o sebi, al ajde..
Sad bi se trabalo zapitati, da li svi budući wannabe studentski aktivisti trebaju biti dobri s tobom i Aegisovcima da jednog lijepog dana imaju preporuke i olakšanu mužnju lovu za svoje projektiće.
P n-ti put, ne mogu opisati svoje olakšanje što Pravokutnik nije nikakva hebena studentska udruga...ma čisti zen. :smt033
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/ar ... ,112858.jl
Na Pravu najviša cijena školarine koju bi plaćali studenti umjesto dosadašnjih 7000 iznosila bi 7800 kuna. Prema riječima dekana prof. dr. Josipa Kregara fakultet je donio odluku da se od ove godine plaćanja školarine oslobode studenti primatelji dječjeg doplatka I. kategorije.
što ces konkretno napraviti u vezi ovog?
Matija Magerl
21-03-2008, 16:36
-cut-
Iako cijenim tvoju 'novinarsku' nepristranost i provokativan način postavljanja pitanja (još odlučujem tko je Bago, a tko Stanković po stilu između tebe i fata... :-D), ali moram reći da mi je malo bedasto da ovako postavljaš pitanja meni, kao da me baš uopće ne poznaješ... mislim, na neke stvari bi si već mogla i sama odgovoriti, zar ne? :)
No, krenimo redom...
1) Uvjeravam te da moje članstvo u bilo kakvim organizacijama od Mossada do UNICEFA, pa do KGB-a i Mladeži HDZ-a nema ama baš nikakve veze s ovim izborima, studentskim aktivizmom i studentskim predstavništvom... razlog zašto osobno ne bih izlazio iz Studentskog zbora da sam bio na Jandrićevom mjestu jest taj što naivno vjerujem u mijenjanje strukture iz same strukture... a mislim da eto, baš za ovakvo nekakvo pitanje vrijedi moja gornja konstatacija...;) Možda je činjenica da je moje mišljenje o nečijem 'zabušavanju' čisto subjektivne naravi, ali to i je poanta 'mišljenja'... uostalom, ne vidim kako bih mogao imati ikakve čvršće argumente od, eto, čisto subjektivne perspektive cijele situacije jer meni, kao i većini studenata, nije u potpunosti jasno što, kako, zašto i kada Jandrić nešto radi... a baš u tome je i osnovni problem... ne može se problemima kompletne studentske populacije Pravnog fakulteta baviti jedan čovjek sa dva - tri svoja prijatelja... bez konkretne suradnje sa što većim brojem studenata... tribine kažeš? Pa, dobro, vidio sam plakata za par S.T.O.P.ovih tribina... reci mi samo, koliko su posjećene tribine? I koliko je teško organizirati tribinu? I koliko je to studentima korisno i zanimljivo? I koji je smisao tribine udruge S.T.O.P., da se Jandrić pohvali svojim 'velikim uspjesima'? Čuo sam ga i vidio u par navrata, i nisam mu vjerovao ni riječ... moje i isključivo moje subjektivno, 'neargumentirano', mišljenje koje ste tražili... ;)
2) Bezuvjetan upis - pa eto, pretpostavljam da se nije nastojalo progurati baš zato što ga nema, a osobno kao i velika većina studenata ne vidim realan razlog zašto ga nema... ;) što me dovodi do slijedećeg odgovora:
3) 'Politička volja' - nije mi trenutno bio pao neki bolji izraz na pamet, pa sam probaljezgao... :D I uopće ne ispada da su nam profe najbolji frendovi, već samo da nam daju ono što hoće... za ništ se to pretjerano nije trebalo boriti... pisao sam o tome na Parcijali, baš oko onog prosvjeda protiv ukidanja dekanskog roka što je bio najbolji primjer za ovo što pričam... mislim da si to i čitala... ;)
4) 'Osakaćeni studentski aktivizam' - nema ga... to nije sporno, ono što sam rekao jest da bi ga bilo u daleko većoj mjeri da su se studentski predstavnici potrudili više raditi na komunikaciji sa svim studentima... to sam uvjeren... veća aktivnost ovdje na forumu, više aktivnosti u vidu radionica ili nečeg sličnog (NE monotonih tribina) na fakultetu i sl. eto ti najbolji primjer - Pravokutnik... kako bi izgledala studentska scena da studentski predstavnici nisu čisto produljena ruka uprave i da okupljaju ljude upravo na način kako to radite vi iz Pravokutnika na ovom forumu? Koliko bi ljudi tada bilo okupljeno oko studentskih predstavnika? Ono... moj plan je ko i Mesićev - na kavu s predstavnikom... :-D Ključ programa koji zastupam je konstantna komunikacija i suradnja... ;)
5)
Jedino što mi pada na pamet jest tvoje nezadovoljstvo što su Aegis i Parcijala isključeni od tih mogućih financijskih tokova.
Doduše, smatram da par suvislih članaka i par tuluma ne spadaju u "studentski aktivizam" ma što vi mislili o sebi, al ajde..
'Renata, što se tebi dogodilo?' mislim da si malo zabrijala... :-D ne znam čemu toliko ogorčenja oko Parcijale i Aegisa, te kakve veze ima isključivanje istih iz financijskih tokova? Parcijali nikad nije ni trebala neka velika lova, a Aegis, koliko ja znam, skuplja redovito članarinu i od toga čisto ugodno živi... Uostalom, da sam nezadovoljan radi toga kao što ti tvrdiš, ne bih se nikada kandidirao za studentskog predstavnika jerbo kao studentski predstavnik ne mogu tražiti lovu od tijela u kojem sjedim za vlastite projekte... to je zakon... a kako imam neke ambicije na području prava, nevoljko zakon ekstenzivno čitam u ovoj fazi svog života... ;)
6)
Sad bi se trabalo zapitati, da li svi budući wannabe studentski aktivisti trebaju biti dobri s tobom i Aegisovcima da jednog lijepog dana imaju preporuke i olakšanu mužnju lovu za svoje projektiće.
Ne znam što bi ovo zadnje trebalo značiti niti otkuda dolazi... rođen sam 1986., odrastao i odgojen u jednoj sasvim drugačijoj sredini od one u kojoj su odgajani... hm... ne znam... Pašalići, Škegre, Linići i slični... ne furam se na veze i vezice, dapače strašno me živciraju... najgore mi je kad mi se iste prikažu kao socijalna nužnost... 'moraš preko veze, jer to kod nas tako ide...' Neću reći da ih ne koristim za raznorazne pizdarije jer nema osobe u RH (a vjerujem i šire) koja nije jednom nešto u životu napravila preko veze... ali misliti da bih sam bio takav i davao lovu za projekte na temelju poznanstava i 'prijateljskih odnosa'?
To ti jednostavno mogu reći... NE, to se ne bi trebalo zapitati... što se mene tiče, svaki projekt koji dođe pred studentski zbor, ukoliko u istom budem sjedio, ću ocijenjivati objektivno, prema njegovoj svrsishodnosti, prema zakonom zadanim kriterijima, kao i prema kriterijima natječaja raspisanog za zaprimanje projekata... i mislim da to mogu reći za sve svoje kolege koji izlaze uz podršku udruge Aegis na trećoj godini... uzet ću za primjer kolegu Sokolara koji bi po meni trebao sjediti u svakom povjerenstvu što se tiče ocijenjivanja nekog projekta... osoba je besprijekornog morala, ima nevjerojatnu sposobnost kritičkog rasuđivanja, a o intelekutalnim sposobnostima mislim da nema potrebe ni govoriti... uvjeravam te, postoji vrlo velika volja među svima nama da se stvari okrenu u boljem pravcu i to nije čisto 'predizborna demagogija', tako da nema nikakvih teorija zavjere, pripremanja urote, državnog udara il sličnog... priznajem da smo idealisti, svi odreda, ali dovraga, valjda samo takvi nekaj i mogu promijeniti, zar ne? ;)
Matija Magerl
21-03-2008, 16:44
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/ar ... ,112858.jl
Na Pravu najviša cijena školarine koju bi plaćali studenti umjesto dosadašnjih 7000 iznosila bi 7800 kuna. Prema riječima dekana prof. dr. Josipa Kregara fakultet je donio odluku da se od ove godine plaćanja školarine oslobode studenti primatelji dječjeg doplatka I. kategorije.
što ces konkretno napraviti u vezi ovog?
Eh... teško se išta može napraviti u vezi školarina... kao što je rečeno u onom Aegisovom programu, smatram ih nužnim zlom... svakako da se treba boriti protiv njihovog povećanja, ali samo dizanje ruke za veto protiv te odluke fakultetskog vijeća neće nam puno koristiti... treba zahtjevati ispostavu troškovnika... jasno, potpuno razvidno da se vidi koliko Fakultet dobije od školarina i na što se taj novac točno troši, a zatim pokušati pomoći upravi da što više optimizira troškove... tražiti modernizaciju prostora i bolje uvjete studiranja... u krajnjoj liniji može se početi od onih sitnica koje je već netko spominjao, a tiču se sapuna i papira u ženskom WC-u na fakultetu... možemo krenuti s argumentacijom - ''Dobro, ako već tražite 7800kn školarine, onda bar osigurajte sapun u WC-u!'' A ukoliko dobijemo konkretan troškovnik onda već možemo ulaziti u rasprave ''Ovdje, ovdje i ovdje se može uštedjeti, pa nema potrebe da školarina bude 7800kn''... ;)
Matija Magerl
21-03-2008, 16:58
moram ovdje stati u matijinu obranu jer je on jedan od onih starih studenata koji je jako dobro upucen u bolonju, a usudila bih se reci i u najvece probleme s kojima se bolonjci susrecu.
i odmah bih se slozila i s blue bear jer smatram da je tocno da bi se predstavnik koji je student po starom programu mogao jako dobro zalagati za prava studenata i bas zato sto zna (osim bolonjske problematike) i najvece nedostatke starog sistema.
a i nikad ne zna kad moze roknuti na bolonju pa mu je bolje da sto bolje obavlja posao
Židovu se svašta može reći :-D , ali čak ptice na grani znaju da je Matija veliki zagovornik Bolonje i liberalizacije studija..
Bolonje koja će to biti u pravom smislu riječi, a ne današnji hibrid..
I kao rijetko koja osoba je upućen u pravilnike i zakone vezane uz studente.
Hehe... zahvaljujem svojim bolonjskim kolegama na potpori... ipak, dabog da nikad ne iskusio blagodati bolonjskog procesa! :-D
ovo što kaže Cro je apsolutna istina... osobno sam stvarno oduševljen Bolonjskim procesom i proučavam ga na gotovo filozofskoj razini... imam neku svoju viziju tog procesa i smatram da bi bolonja mogla biti nešto najbolje što se dogodilo u sustavu visokog obrazovanja... zamislite samo da honorarno radite u struci uz studij i da vam se i taj rad priznaje na fakultetu... (makar kao neki seminarski ili nešto slično) ili da ne idemo tako daleko, samo da možete neke ispite slušati i polagati na drugim fakultetima koji su za njih specijalizirani (npr. sociologiju ili povijest hrvatskog prava i države)... da ne spominjem odlazak na studij van zemlje bar na neko vrijeme (može li si itko od nas to priuštiti trenutno, i to ne mislim financijski već zbog studija!)
Žalosno je što je bolonjski proces u velikoj većini zemalja i to bih se usudio reći najviše ovim postkomunističkim apsolutno profulan... nema mobilnosti, a nailazi se na žestok otpor starog sustava... a smisao bolonje je upravo u tome da se ne prilagođava starom sustavu već da se kao hladan tuš uvede i počne sprovoditi, pa da se tehničke poteškoće rješavaju u toku... na žalost, kod nas se krenulo s postepenim provođenjem bolonje bez obzira na dane smjernice... primjena bolonje kod nas još nije ni počela... kažu da će bolonja zasjati u punom sjaju tek kad prva generacija bolonjaca završi studij, a ja mislim da se to neće dogoditi još bar deset godina, bar ne na Pravnom fakultetu ako stvari ostanu ovakve kakve jesu... mi se kao studenti moramo potruditi što više uključiti u cijeli proces i osigurati da on bude krojen nama po mjeri, a ne na našu štetu... ;)
Marina Bošnjak
21-03-2008, 18:02
.... tražiti modernizaciju prostora i bolje uvjete studiranja... u krajnjoj liniji može se početi od onih sitnica koje je već netko spominjao, a tiču se sapuna i papira u ženskom WC-u na fakultetu... možemo krenuti s argumentacijom - ''Dobro, ako već tražite 7800kn školarine, onda bar osigurajte sapun u WC-u!'' A ukoliko dobijemo konkretan troškovnik onda već možemo ulaziti u rasprave ''Ovdje, ovdje i ovdje se može uštedjeti, pa nema potrebe da školarina bude 7800kn''... ;)
To bijah ja. :oops:
Napokon netko tko razumije i ženski dio studentske populacije.
Hvala, Matija!
:-D
fat drummer
22-03-2008, 13:05
Iako cijenim tvoju 'novinarsku' nepristranost i provokativan način postavljanja pitanja (još odlučujem tko je Bago, a tko Stanković po stilu između tebe i fata... :-D),
ajde, ajde, ntko mora postaviti i "zla" pitanja... ne mogu sva pitanja biti - vanilija ili čokolada te da si stablo koje bi stablo bio
evo jedno aegis pitanje za tebe. aegis kao pederska organizacija (parac i sokolar) ima 16 kandidata na ovim izborima. ako slučajno svih 16 pobijedi u fakultetsko vijeće ćete morati poslati 14 ljudi, što nužno znači da će barem dvoje s vaše liste ostati sastrane (i više ako odlučite "dijeliti" vlast)
sad mene zanima, tko će biti taj sretnik (odgovor poput o tome nismo razišljali ili slično ne prihvaćam, jer studente koji glasaju za vas znaima hoće li onaj kojem su dali glas sjediti u fv ili će doma gledati heroese) te koga biste u tom slučaju izabrali za predsjednika sz fakulteta?
Woodstock
23-03-2008, 15:04
Kolega Magerl, što mislite poduzeti u poboljšanju uvjeta studiranja, u smislu poboljšanja prehrane studenata na fakultetu i mutatis mutandis poboljšanja njihove koncentracije na nastavi? :-D
Prijevod pitanja: Hoćete li se zalagati za otvaranje kantine ili barem nekakvog sandwichbara na faksu jer bolonjski sustav podrazumjeva višesatni boravak studenata na fakultetu a one polusmrznute prapovijesne čokoladice iz aparatića kraj WCa na TMT14 baš i ne upotpunjuju glad nakon maratonskog predavanja iz GPa....
I nadam se da ćete se zalagati za više kanta za smeće na glavnoj zgradi jer tamo na hodniku jedino postoji ono leglo bakterija pored gorenavedenog aparata s čokoladicama za lomljenje zubi.
Hvala! :-D
Matija Magerl
23-03-2008, 17:40
Napokon netko tko razumije i ženski dio studentske populacije.
Nemaš pojma koliko... :smt010 :-D
Nego, jel problem što ja te zahode doživljavam kao unisex? Mislim, primijećujem da ih i kolegice s viših godina doživljavaju kao unisex... ali malo se starački prljavo osjećam kad vidim uplašen pogled neke mlađe kolegice kad me zatekne kako non-šalantno perem ruke u wc-u na drugom katu... :-D (već vidim kako fat odgovara na ovo: ''nja nja... to je zato kaj pereš ruke u wc-u...'' :P) Jesu li ti wci de facto unisex??? :)
ajde, ajde, ntko mora postaviti i "zla" pitanja... ne mogu sva pitanja biti - vanilija ili čokolada te da si stablo koje bi stablo bio
Pa dobro, sve je to ok... ali očekivao sam da će pitanja ipak ići u onom smjeru - koji ti je prorok duhovitiji? ili koju od gorkih trava najviše voliš? i što zadnje radiš prije nego započne šabat? Znaš, klasika... uostalom, nije fer... tebi sam razotkrio svoju strategiju još davno prije izbora (budala!) i eto mi sad... još nisam dobio priliku spomenuti psića... a kamoli postaviti negdje svoj billboard s psićem!
evo jedno aegis pitanje za tebe. aegis kao pederska organizacija (parac i sokolar) ima 16 kandidata na ovim izborima. ako slučajno svih 16 pobijedi u fakultetsko vijeće ćete morati poslati 14 ljudi, što nužno znači da će barem dvoje s vaše liste ostati sastrane (i više ako odlučite "dijeliti" vlast)
sad mene zanima, tko će biti taj sretnik (odgovor poput o tome nismo razišljali ili slično ne prihvaćam, jer studente koji glasaju za vas znaima hoće li onaj kojem su dali glas sjediti u fv ili će doma gledati heroese) te koga biste u tom slučaju izabrali za predsjednika sz fakulteta?
No, dobro... idemo sad malo ozbiljno... ''AKO SLUČAJNO svih 16 pobijedi''... uočavaš li to veliko ''AKO SLUČAJNO'' u svom pitanju? To je već prvi problem... malo je vjerojatno da ćemo ostvariti 100%-tni uspjeh na ovim izborima... bilo bi mi drago da se to dogodi, ali doista se radi o prevelikoj slučajnosti da bi se o njoj unaprijed govorilo... pa ti tako mogu reći da doista o tome nismo razmišljali... a mogu ti to reći i ti to moraš prihvatiti jer na kraju krajeva ljudi ne biraju listu već pojedinačne kandidate... oni kad glasaju za bilo koga (bilo da ga podržava Aegis, Pravnik ili xy) ne mogu znati hoće li taj netko sjediti u FV ili doma gledati Heroese jer ne biraju predstavnike u FV izravno i ovi izbori u krajnjoj liniji nisu za predstavnike u FV već za članove studentskog zbora, tako da njima može i treba jedino biti bitno hoće li svih 16 ljudi za koje na neki način jamči Aegis doista sjediti i raditi aktivno u tom zboru ili ne... a za to ti mogu jasno reći da i osobno jamčim za svakog kandidata koji uživa podršku udruge Aegis da bi bio dostojan član studentskog zbora i da svakako zaslužuje sjediti u tom zboru!
Nas 16 je sklopilo neku vrstu 'koalicije' i stali smo iza zajedničkog programa, to nije lista i nemamo nositelja i nešto slično da bi stvari bile jasnije... a kod koalicija je sve stvar dogovora, tako će biti i u ovom slučaju, kad prođu izbori i kad zbrojimo uspjehe i gubitke, oni koji uđu u SZ dogovorit će se oko toga koga će zajednički podržati za koju funkciju (od predstavnika u FV do predstavnika u zboru Sveučilišta i studentskog pravobranitelja)... a o izbornom uspjehu će ovisiti, kako mi se čini, i odnos drugih članova zbora s nama... jer koliko vidim, mnogi istupaju posprdno već sada prema Aegisu i kandidatima koje ta udruga podržava i mnogi svisoka gledaju na cijelu stvar... pa će, bojim se, njihova volja za suradnjom s 'našim' kandidatima ovisiti isključivo o tome koliko je glas 'naših' kandidata u zboru jak... s druge strane, osobno sam uvjeren da su kandidati koje podržava udruga Aegis spremni surađivati sa svima i tražiti najbolje ljude za provedbu onog zajedničkog programa koji smo napisali kako i za provedbu svake dobre ideje koja bude upućena na njihovu adresu... ;)
Btw, s ovim pitanjem si definitivno razbio svaku moju dvojbu, Mislave! ;) E, i mogu li ja tebe pitati - koliko ovo pitanje ima individualni karakter? Zašto je meni upućeno? ;)
Matija Magerl
23-03-2008, 17:59
Kolega Magerl, što mislite poduzeti u poboljšanju uvjeta studiranja, u smislu poboljšanja prehrane studenata na fakultetu i mutatis mutandis poboljšanja njihove koncentracije na nastavi? :-D
Prijevod pitanja: Hoćete li se zalagati za otvaranje kantine ili barem nekakvog sandwichbara na faksu jer bolonjski sustav podrazumjeva višesatni boravak studenata na fakultetu a one polusmrznute prapovijesne čokoladice iz aparatića kraj WCa na TMT14 baš i ne upotpunjuju glad nakon maratonskog predavanja iz GPa....
I nadam se da ćete se zalagati za više kanta za smeće na glavnoj zgradi jer tamo na hodniku jedino postoji ono leglo bakterija pored gorenavedenog aparata s čokoladicama za lomljenje zubi.
Hvala! :-D
Aaaaa... jel ovo sve pitaš zbog toga što sam te natjerao da mi doneseš knjige iz Međunarodnog u 9 ujutro, a bilo je prilično hladno?! :-D
No, dobro, kolegice Woodstock, da VAM odgovorim... :P
Pojam 'menza' je nepoznat u rječniku kako studenata tako i profesora i administracije na Pravnom fakultetu... po tome smo na neki način i posebni, a i jedan je od razloga aposlutnog otuđenja studenata prava od svojih kolega kao i slabe posjećenosti predavanja i ogromne količine vremena provedene pred kompjuterom s internet priključkom... dobru, funkcionalnu menzu fizički je nemoguće smjestiti u ionako prenatrpane prostorije fakulteta (ironično je da fakultet ima pet zgrada! sic!), pa samim time mislim da je ta bitka u startu izgubljena (kao i čitavi niz godina prije)... no, NO kažem!... :) Sandwichbar (u kojem bi vrijedile naše IKS-ice) bi se već mogao srediti... to znam jer sam išao u Klasičnu koja u podrumu u prostoriji 3x2m ima fenomenalan sandwichbar odmilja nazvan 'kantina' :) Primjer koji bih pri argumentiranju za otvaranje istog na fakultetu, ako treba, i pokazao dekanu... ali što se toga tiče, treba vidjeti kako Fakultet stoji s prostorom i gdje bi se naposlijetku tako nešto smjestilo...
Više kanta za smeće? Hm... nema li pred glavnom zgradom ona ogromna mrcina? :-D I ove uz aparate... i ove u WC-ima?
Morao bih vidjeti gdje sve točno fali i koliko jer fakat ne znam na pamet (:-D), ali ako ih nema, svakako bih pokušao napraviti nešto da ih ima više! ;)
Molim! ;)
Nadam se da ćeš me ti i javno podržati i pomoći mi u 'kampanji' još ovih nekoliko dana... da imam tako neki jači 'endorsement'... :)
Pozdrav!;)
Matija Magerl
23-03-2008, 18:13
I da...
Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs! :smt006
fat drummer
23-03-2008, 21:58
E, i mogu li ja tebe pitati - koliko ovo pitanje ima individualni karakter? Zašto je meni upućeno?
pa iz više razloga... jer imam neku fiks ideju da si ti recimo vođa liste za treću godinu... znam da aegis kao egalitarna organizacija nema institut vođe, but still...
moje pitanje je išlo u ovom smjeru - vi ste najbrojnija lista, toliko zapravo brojna da teoretski možete osvojiti sve na našem faksu
već imate 4 mjesta zagarantirna, ali to su četiri "mekana" mjesta jer to su ljudi koji faks mogu završiti puno prije isteka mandata ili reći da im je već pun... kufer... predstavništva i idu dovršit faks te se zaposlit i radit za 4000 kuna
znači ostaju vam mjesta za 1, 2 i 3 godinu gdje imate valjda više od 50% svi kandidata pod svojom kapom. ovisno o broju birača vi možete osvojiti vrlo lako sva mjesta ili recimo 8 ili 9 od 12
evo kako to izgleda po godinama -
na prvoj od 6 kandidata imate 4 (dva su odustala) - dobivate dva sigurno! to je već 6 mjesta
na drugoj od 10 imate četiri kandidata kao i na trećoj
dakle vi već imate osiguranih 6 od 16 mjesta,a niti jedna druga lista nema šest kandidata kad se sve zbroji. jasno je da će pravni fakultet odlučivati tko ide u fv i odjebat će socijalni rad i postdiplomce osim ako nekoj listi neće odgovarati "kolacija" sa socijalnim radom i postdiplomcima (imaju dodatnih 4 kandidata) u što sumnjam.
vi ste zabunom već pobijedili. čestitam. program vam je mogao biti da se zalažete za ubijanje studenata na glavnom gradskom trgu i nitko vam ništa ne može.
pretpostavljam da će od mogućih osam mjesta za koje se natječe 20 kandidata od kojih je 8 vaših ugrabiti barem jedno mjesto, a ako ugrabite dva imate potrebnih osam glasova te uz neku surandnju sa ajmo reć pravnikom svijet je super mjesto za vas.
htjeli vi to ili ne imate najviši stupanj odgovornosti od svih kandidata ovdje jer ste osigurali ogorman postotak predstavničkih mjesta i prije samih izbora
vjerojatno će aegisovac biti predsjednik sz fakulteta, i ne moraš biti lažno skroman jer je to iz sadašnje prespektive gotovo sigurno. ti garantiraš da mi već sada imamo 6 ljudi koji su i citiram
dostojan član studentskog zbora i da svakako zaslužuje sjediti u tom zboru!
tvoja godina i godina predsjednika udruge se bore za zapravo krucijalna mjesta. na te dvije godine imate predsjednika udruge, đibera, luciusa, l. lilly i murphya za koje ne sumnjam da će biti u top 4 od deset mogućih + ti (židovski lobi je jak). forumaši, svi se predstavljaju na forumu. sve sami plusevi ako govorimo o pr-u
nije nezamislivo da imate 12 kandidata što bi značilo da od 20 predstavnika čak 12 dolazi iz aegisa (ok, ok aegis ih podržava, same diff)
ako vi nećete odlučivati o svemu ja sam pokemon! fascinira me da niste razmišljali o tome i malo sam razočaran ekšuli
... mislim, na neke stvari bi si već mogla i sama odgovoriti, zar ne? :) Da, mogla sam odmahnut rukom i zaključiti da je sve ono što sam napisala istina. Treba biti zahvalan kad te netko nešto pita, vidi EVG kako svaki put zahvali :-D
Čuo sam ga i vidio u par navrata, i nisam mu vjerovao ni riječ... moje i isključivo moje subjektivno, 'neargumentirano', mišljenje koje ste tražili... ;) - Meni nije zvučalo tako subjektivno... dapače, nabrojao si same činjenice (s jedne strane medalje) po kojima ispada ko da je nesposobni zbunjola.
Bezuvjetan upis - pa eto, pretpostavljam da se nije nastojalo progurati baš zato što ga nema, a osobno kao i velika većina studenata ne vidim realan razlog zašto ga nema... ;)
:smt044 :smt044
Dobro, kakva je ovo argumentacija? Malte ne okriviš čovjeka da je shebao nešto što smo imali u džepu, pa ovo...
nije jer ga nema a ne znamo zašto ga nema...
To je u rangu onoga kad se klinci igraju skrivača pa kažu "zakloput ću oči da ne vidim pa ni oni mene neće vidjeti" :-D
kako bi izgledala studentska scena da studentski predstavnici nisu čisto produljena ruka uprave i da okupljaju ljude upravo na način kako to radite vi iz Pravokutnika na ovom forumu? vjerojatno isto kao i inače? al zašto to prikazuješ tako ležerno, svi moraju biti na nekom sajtu...faks troši masne pare na izgled i funkcionalnost službenog sajta pa im je svejedno u qurtzu. Predstavnici trebaju sjediti u vijeću i dizat živce profačima, a ne se svaki dan motati po forumima umjesto toga
ne znam čemu toliko ogorčenja oko Parcijale i Aegisa, te kakve veze ima isključivanje istih iz financijskih tokova? Parcijali nikad nije ni trebala neka velika lova, a Aegis, koliko ja znam, skuplja redovito članarinu i od toga čisto ugodno živi... Nikakvo ogorčenje (niti sam takva osoba niti imam razloga), ali imam dojam da se malo previše forsate (tj. sve temeljite) oko nečega što još nije "pustilo korjenje" i prezentirate to kao neku zakonom utemeljenu instituciju..
Nego, otkud tvoje ogorčenje zbog raskida s SZ-om, i ponavljanje kako smo isključeni iz financ tokova? Bili smo ionako i prije, ak tebi ne smeta da smo i dalje, meni još manje smeta. :smt025
Neću reći da ih ne koristim za raznorazne pizdarije jer nema osobe u RH (a vjerujem i šire) koja nije jednom nešto u životu napravila preko veze... ali misliti da bih sam bio takav i davao lovu za projekte na temelju poznanstava i 'prijateljskih odnosa'? A toliko kvocaš protiv odvajanja s SZ-om, gdje je takva praksa bila više pravilo nego iznimka..
A koji bi onda bio moj zaključak?
Doduše, da i nastavite tradiciju i preko veza slažete projektiće ne smatram problematičnim...u krajnjoj liniji bolje da studenti PF-a dobiju lovu nego napušenovići s PMF-a. Al drago mi je da nemam veze s tim dijelom poslovanja studentskih udruga.
Votevr...malo me smeta taj stranački utjecaj, tj. činjenica da ga uopće i ima jer je ta škvadra najviše cirkusa radila po SZ-u.
Matija Magerl
25-03-2008, 01:27
-cut-
Hehe... kad bi bar bilo tako kako lako kako ti kažeš... ;)
Vidjet ćemo koliko je ovaj medijski faktor 'Pravokutnik' utjecao na izbore, ako uopće... naime, program nismo stigli (a realno niti mogli, s obzirom na potrebna sredstva) isprintati, pa podijeliti te smo ga virtualno raspačavali... kako ovdje, tako i na Facebooku... nadam se da će to uroditi plodom jer program smatram izvrsnim i zapravo našim najjačim adutom (i to nije zato što sam ga ja tako divno sročio... :-D), ali bojim se da će onaj nezgodni faktor 'tko ima više frendova' ipak biti jači... čak jači i od židovskog lobija... :P
Nego, nemaš zašto biti razočaran jer ponavljam... pitanje ti samo po sebi nije na mjestu, unatoč svim tim kalkulacijama... hobsovski ti mogu reći da nije sigurno da će sutra sunce izaći, a kamoli da će svi kandidati koje podržava Aegis proći na ovim izborima... al osim toga, još više nije na mjestu stoga što se ne natječe lista, već kandidati individualno... i uz to... čak i da se natječe lista, mislim da biraču nije bitno ili mu bar ne bi trebalo biti bitno tko će koju funkciju obnašati već da je netko kvalificiran za mjesto koje se kandidira (predstavnik u sz Pravnog fakulteta) i da je sposoban provesti s tog mjesta program koji zastupa... ;) I naposlijetku, najiskrenije, sve da smo dogvorili sve u tančine, mislim da još nije ni vrijeme ni mjesto da se o nekim funkcijama priča... ;) Reći ću samo da okvirno znamo kako bi sve trebalo izgledati i da smo raspravili o ambicijama pojedinih kandidata... no, nismo ulazili u detalje jer ne mislimo nikoga isključivati u tom zboru, pa tako ni one kandidate koji su nam trenutno 'konkurencija'... ;)
I da... nešto da te razveseli...
http://scienceblogs.com/ethicsandscience/upload/2006/09/sad_puppy.jpg
Da, da... gledajte tužnog psića... i glasajte za mene! PSIĆ!!! :-D
(kampanja kako je trebala izgledati... :smt009)
Matija Magerl
25-03-2008, 02:46
Da, mogla sam odmahnut rukom i zaključiti da je sve ono što sam napisala istina. Treba biti zahvalan kad te netko nešto pita, vidi EVG kako svaki put zahvali :-D
Hehe... imaš pravo! Dora, puno ti hvala na pitanjima... molim te, nemoj me ni ubuduće doživljavati kao do srži iskorumpiranog političara, maltene Pašalića... ;) :-D
Meni nije zvučalo tako subjektivno... dapače, nabrojao si same činjenice (s jedne strane medalje) po kojima ispada ko da je nesposobni zbunjola.
Hm... pa činjenice je da su studenti na Pravu sveučilištarci nižeg ranga od bilo kojeg drugog bića na Fakultetu, a da ne spominjem u usporedbi sa studentima drugih fakulteta... a moje je mišljenje da uprava pri svakom koraku u provedbi bolonje (posebno!) ide na štetu, a ne na korist studenata izmišljajući vrlo dubiozne izlike... i mislim da je tu studentski predstavnik mogao mnogo više i da se više trudio, da je više surađivao sa svim studentskim udrugama i da je više bio u toku mogao je postići neke stvari koje postoje na drugim fakultetima i spriječiti tu famu oko toga da je Pravo fakultet sui generis što se tiče provedbe bolonje... Jandrića ne smatram nesposobnim zbunjolom (to su tvoje riječi! ;) ), daleko od toga, ali smatram da je mogao puno, puno više da je htio...
:smt044 :smt044
Dobro, kakva je ovo argumentacija? Malte ne okriviš čovjeka da je shebao nešto što smo imali u džepu, pa ovo...
nije jer ga nema a ne znamo zašto ga nema...
To je u rangu onoga kad se klinci igraju skrivača pa kažu "zakloput ću oči da ne vidim pa ni oni mene neće vidjeti" :-D
Uopće nije tome slično, stvarno ne znam otkud ti takva usporedba... :)
Argumentacija je išla u ovom smjeru: razlog koji je dekan dao zašto nema bezuvjetnog upisa jest: ''kada bismo dali bezuvjetan upis, nitko iz te generacije ne bi nikad završio studij''; a mislim da i tebi kao i meni pada jedno 180 malih milijuna replika na tu izjavu... no, repliku koja nešto znači na takvu izjavu može dati samo legitimno izabran studentski predstavnik, koji je tek par minuta nakon što je ista izrečena dojurio da se ispriča dekanu zbog tog 'studentskog prosvjeda'... ;) Najiskrenije mislim da smo mogli ponuditi puno bolju argumentaciju od te i izboriti taj bezuvjetan upis... ti ne misliš? Ne znam, zacijelo ti više znaš o Jandrićevim aktivnostima od mene...
A pitanje zašto ga nema... stvarno ne znamo zašto ga nema... zašto ne znamo zašto ga nema? Mislim da je to sasvim legitimno pitanje... i tu mi ne možeš replicirati tako da mi kažeš - eh, pa trebao bi se ti sam interesirati... ne! i to pogotovo ne na našem fakultetu gdje bi uslijed takve studentske letargije studentski predstavnik trebao (doslovno!) iskakati iz svake paštete i sa svakog sitea! ;)
vjerojatno isto kao i inače? al zašto to prikazuješ tako ležerno, svi moraju biti na nekom sajtu...faks troši masne pare na izgled i funkcionalnost službenog sajta pa im je svejedno u qurtzu. Predstavnici trebaju sjediti u vijeću i dizat živce profačima, a ne se svaki dan motati po forumima umjesto toga
Hm... slažem se, ali mislim da moraju biti u doticaju sa studentima... i zato nije loše i da se muvaju po forumima... to uopće nije ležerno, jer teško je balansirati između suradnje s Fakultetom i zastupanja studentskih interesa koji su pojmovi često u disparatnom odnosu... studentski predstavnik nikad ne bi smio prestati biti... student... (u svakom smislu te riječi) a mislim da se to upravo našem Davoru dogodilo... ;)
Nikakvo ogorčenje (niti sam takva osoba niti imam razloga), ali imam dojam da se malo previše forsate (tj. sve temeljite) oko nečega što još nije "pustilo korjenje" i prezentirate to kao neku zakonom utemeljenu instituciju..
Eh... pa ne bih baš rekao... vidim da letaš s topica na topic hvatajući se baš za taj nesretni Aegis... ne znam čemu to...
I moram priznati da ne razumijem ovo drugo o čemu pričaš... gdje se tko forsa i kako? Ako pričaš o Aegisu, to je čisto ime koje nas okuplja... većina kandidata, pa i ja osobno koje ta udruga zastupa nije član iste... svi se forsamo da budemo članovi studentskog zbora, a mislim da je to 'forsanje' sastavni dio 'kampanje'... ;) A sve temeljimo na programu i nama samima... ne na udruzi... ne znam, koji je tu problem? To što me podržava mlada udruga kojoj su članovi mahom svi idealisti? Da, i? :dontknow:
Nego, otkud tvoje ogorčenje zbog raskida s SZ-om, i ponavljanje kako smo isključeni iz financ tokova? Bili smo ionako i prije, ak tebi ne smeta da smo i dalje, meni još manje smeta. :smt025
Nije uopće ogorčenje, samo smatram da kao studenti jednog od najtežih fakulteta u državi zaslužujemo više... to je kao kad kupiš komp za 20 000kn, a onda ga koristiš samo za pisanje tekstova u wordu... šteta je, brate... ;) :-D
A toliko kvocaš protiv odvajanja s SZ-om, gdje je takva praksa bila više pravilo nego iznimka..
A koji bi onda bio moj zaključak?
Doduše, da i nastavite tradiciju i preko veza slažete projektiće ne smatram problematičnim...u krajnjoj liniji bolje da studenti PF-a dobiju lovu nego napušenovići s PMF-a. Al drago mi je da nemam veze s tim dijelom poslovanja studentskih udruga.
KVOCAM ja o mnogočemu, a što ja mogu što ste se fat, suni i ti uhvatili baš tog nesretnog SZ... a ja, kao što si možebitno i primijetila, nastojim uljudno odgovoriti na sva vaša pitanja na kojima sam neizmjerno zahvalan... *tik* *tik* :-D Samo sam rekao da bih ja u Jandrićevoj situaciji drugačije postupio i da bih pokušao istjerati pravdu unutar samog sistema... na to se svodi svo moje KVOCANjE po tom pitanju... ;)
Osobno sam preotvorena i predirektna osoba da bih se upuštao u nekakvo slaganje projektića... (pitaj Pavla Krmpotića, ak mi ne vjeruješ! :-D) a to i sama znaš... zato sam i komentirao da bi si na dosta toga mogla i sama odgovoriti jer mislim da znaš da su takva pitanja upućena na aposlutno krivu adresu kad ih postavljaš meni... ;)
Što me dovodi do ovoga...
Votevr...malo me smeta taj stranački utjecaj, tj. činjenica da ga uopće i ima jer je ta škvadra najviše cirkusa radila po SZ-u.
Na ovo ti mogu samo reći kako mi se čini da su to sve tvoje predrasude... vidim da nemaš apsolutno nikakvih problema s 'ljevičarima' u našem 'timu' Tomašegovićem i Petrinovićem, ali kod mene ti ipak smeta 'stranački utjecaj'... a šta da ti kažem... ja na to gledam sasvim pozitivno... jer znam da isti ne postoji i da stranka na nijedan način ne utječe na mene što se tiče studentskog predstavništva i da s tim nema aposlutno nikakve veze - od razloga moje kandidature, preko kontakata s Parcem, dogovaranja suradnje i iskazane želje za suradnjom s Pravnikom (neslavno odbijena), do konačnog formiranja ove ekipe koju danas imamo i pisanja programa... all me, hon'! :-D
S druge pak strane, u stranci nisam neki novi klipan... što možda i ne znaš... nisam tamo zato što je odjednom postalo hit učlaniti se u neku stranku, tamo sam već 4 godine i proživio sam i doživio sve i svašta, a usuđujem se reći i da sam stekao neki renome te sam davno izgubio bilo kakvu podložnost nekakvim utjecajima... a pri tom imam organizacijskog i administracijskog iskustva i što mi je neizmjerno drago, imam sve više međunarodnog iskustva, a susrećem se i s pripadnicima studentskih organizacija vani i sudjelovao u dosta rasprava po pitanju bolonjskog procesa... to su po meni samo pozitivne stvari...
Što se tiče cirkusa u SZ-u... nemam pojma tko ga je i kako izvodio... smatram da je to stvar pojedinaca... i kućnog odgoja i morala... i kao što rekoh, bez lažne skromnosti, mislim da sam izdanak jedne sasvim nove generacije koja se ne voli cirkusirati i kojoj to, dapače, užasno smeta... ;)
A to mislim da i sama znaš... ;)
Lijep pozdrav!
fat drummer
25-03-2008, 12:20
ali bojim se da će onaj nezgodni faktor 'tko ima više frendova' ipak biti jači
to bi bilo sjajno... i onda bi se predstavnik preimenovao u "najpopularniji tip na faksu"
ipak smunajm da će biti baš tako jer valjda će netko glasati a da mu predstavnik nije frend
i da ovo-> ;) je totalno pederski smajli jebote
čak je više gay od ovog :smt008
Matija Magerl
25-03-2008, 15:12
ali bojim se da će onaj nezgodni faktor 'tko ima više frendova' ipak biti jači
to bi bilo sjajno... i onda bi se predstavnik preimenovao u "najpopularniji tip na faksu"
ipak smunajm da će biti baš tako jer valjda će netko glasati a da mu predstavnik nije frend
i da ovo-> ;) je totalno pederski smajli hebote
čak je više gay od ovog :smt008
Jep! mislim da mi komotno možemo održavati i natjecanje u ljepoti (već smo imali priliku vidjeti da će i to biti kriterij po kojem ljudi glasuju) u sklopu studentskih izbora, a popularity contest se a prirori zacijelo podrazumijeva... ma kakve kampanje, ma kakvi programi... ipak je kriterij onaj 'tko može više popit' '... :-D Ono, znao si! znao si u što srljam i židove jedan, nisi me htio spriječiti! slomi nogu... ;) :smt008
više gay i od ovog... http://fly.srk.fer.hr/~remorker/phpBB2/images/smiles/sissies.gif?
fat drummer
25-03-2008, 18:18
nevjerojatno... ipak, kakav premijer, takav pripadnik mladeži. sigurno spava u svijetlo plavom šuškavcu
uvjeren sam da će velik broj kandidata koji se predstavljao na pravokutniku polučiti uspjeh na izborima. inače smo u proverbijalnom falusu. nije da se žalim, ne zovu me lepi bezveze
...tužni psić mi ne izgleda tužno :-D
:smt006
Marina Bošnjak
26-03-2008, 00:22
To je zato što mu ne vidiš odsječenu šapicu..
8-[
Matija Magerl
26-03-2008, 00:59
To je zato što mu ne vidiš odsječenu šapicu..
8-[
Muahahaha... :smt005 :smt005
Ma kakva odsječena šapica, bio bi taj psić sretan da je to u pitanju... ne vidi ona moj samodopadni pogled iza psića... :-D
Nego, filos men fat, filtera d'aletheia...
koliko god ja vjerovao fatu kao osobi besprijekornog morala (židov je...), ipak ću se držati Pravilinka o provedbi izbora i shvatiti ozbiljno izbornu šutnju... jer na kraju krajeva mislim da sam i previše divanio i sve više - manje rekao i da sam na sva postavljena pitanja odgovorio... ukoliko vas još nešto zanima - imate moj broj mobitela u sigu i mail... pa slobodno pitajte...
Žao mi je što mi pitanja nije postavljalo više ljudi i što je većina ljudi koja ih je i postavljala angažirana na ovaj ili onaj način u radu ovog foruma... to je, bojim se, pokazatelj da je zainteresiranost za ove izbore ipak još uvijek premala da bi nekakva veća i 'agresivnija' kampanja imala smisla... i da programi i predstavljanje i trud uložen u sve ovo naposlijetku neće igrati presudnu ulogu... to mi je posebno žao jer apsolutno stojim iza svega što sam napisao, uključujući i program kandidata koje podržava udruga Aegis, a na koji vas još jednom upućujem ovdje... http://myfreefilehosting.com/f/d0960c1c56_0.12MB
Zahvaljujem urednicima Pravokutnika što su nam svima omogućili predstavljanje na ovom forumu jer su time po prvi puta dali studentima priliku da doista zaokruže nekoga tko će ih kvalitetno predstavljati... sve pohvale i na vođenju čitave ove stvari i trudu oko postavljanja pitanja... svaka čast fatu na objektivnosti (unatoč standardnom i nezaobilaznom, a opet tako sexy neodoljivom cinizmu... :-D), a i dorro na provokativnim pitanjima (iako, Dora, i shvati ovo kao konstruktivnu kritiku, moraš malo poraditi na objektivnosti... ;) )
Za kraj poručujem svima da iskoriste ovu situaciju i pročitaju sve što smo pisali te, NE ZABORAVIVŠI INDEKS (!) (:-D) sutra i preksutra izađu na izbore i zaokruže one kandidate za koje misle da imaju najbolji program i najbolje kvalitete da ga ostvare... smatram da su ovo bitni izbori i da bi studenti, ukoliko izaberu kvalitetne predstavnike, po prvi puta mogli doista nešto i postići kad se bude raspravljalo o njihovim vlastitim pravima i sudbinama... da citiram kolegu Mihaljevića: dosta je bilo studentskog neaktivizma! :-D
Sretno svim kolegama koji su se kandidirali, ima mnogo kvalitetnih pojedinaca ovdje i nadam se da ćemo svi zajedno uspješno surađivati i postići maksimum pri zastupanju općeg studentskog interesa!
Lijep pozdrav i hvala!
Uživajte! ;)
P.S.
IZAĐITE NA IZBORE!!! ( :-D )
izborna šutnja... :smt044 :smt044
Magerl jede droge, tra-la-la-la-la :smt005
.. a i dorro na provokativnim pitanjima (iako, Dora, i shvati ovo kao konstruktivnu kritiku, moraš malo poraditi na objektivnosti... ;) ) Moja neobjektivnost oko određenih stvari je neupitna. :-D
A tvoja percepcija napada na tebe još veća.
Eh... pa ne bih baš rekao... vidim da letaš s topica na topic hvatajući se baš za taj nesretni Aegis... ne znam čemu to... Evo, Na primjer sada. Bejsikli, sereš. Ja letam?
Izvrti sve topice, klikni Ctrl+F i javi rezultate potrage.
Sam A. je spomenut točno 2 puta: vaš šef se u jednom trenutku malo zaletio s propagandom, što je zasmetalo nekolicinu forumaša koji su iskreno savjetovali da se taj dio briše. Moja procjena je bila (možda pogrešna, ne znam) da taj dio ipak ostavim i istjeram kroz pljuvanje/zafrkanciju.
S druge strane, neki wannabe provokativni komentari (ispod članka na sajtu) na račun A. o volovima na ražnju i sličnim bedastoćama su ipak brisani.
Toliko o mom hvatanju i letanju.
Drugo, baš da si me uvjerio u neke stvari...hm.
Izjave kako bi ti dokazano korumpirani i truli sustav mijenjao iznutra su sada puka teorija na papiru. Nisi se zapitao dal je to već pokušano? I primjećujem da nisi razvio teoriju do stupnja "ako ne bih uspio, onda bih..." što?
Shvaćam sve negativne posljedice odvajanja od SZ-a, ali i razloge zašto je to učinjeno, te ne namjeravam kritizirati nekoga tako olako. Poradi i ti na svojoj objektivnosti, brate.
Treće, to što za sada objektivno NE pljujem po Aegisu ne znači da u budućnosti neću.
Ti i Parac imate uz sve krasne osobine par zgodnih mana koje se uvijek mogu papagajski spomenuti (članstvo itd.), i dozlaboga ste osjetljivi.
Što je sjajno.
Logika je jednostavna: uopće nije bitno što je Aegis, što ljudi misle o tome, kakvu reputaciju ili mogućnosti ima.
Važno je kako vi doživljavate tu udrugu.
Ako vama stalno pikamo mozak i uvjerimo vas da ste geyjevska organizacija, onda možemo očekivati da ćete napraviti doslovno sve samo da dokažete suprotno. Ne znam kako se zove ta pojava u psihologiji :lol: ali u svakom slučaju, tu počinje priča o ozbiljnom angažmanu.
Matija Magerl
28-03-2008, 11:30
izborna šutnja... :smt044 :smt044
Magerl jede droge, tra-la-la-la-la :smt005
:smt033 :smt033 :smt033 :smt033 :albino:
Moja neobjektivnost oko određenih stvari je neupitna. :-D
A tvoja percepcija napada na tebe još veća.
Hehe... pa žao mi je što je to tako... ali onda nemaš kaj postavljati pitanja i biti jedan od dva najaktivnija 'novinara' na ovim izborima... ono... oštra ko Stanković, a neobjektivna ko Mislav Bago... damn it... pa to ne ide... :-D
O percepciji napada... pročitaj ovu gornju svoju izjavu ('Magerl jede droge'), pa poveži s percepcijom napada... thrust me, you come in colors... :-D
Evo, Na primjer sada. Bejsikli, sereš. Ja letam?
Izvrti sve topice, klikni Ctrl+F i javi rezultate potrage.
Sam A. je spomenut točno 2 puta: vaš šef se u jednom trenutku malo zaletio s propagandom, što je zasmetalo nekolicinu forumaša koji su iskreno savjetovali da se taj dio briše. Moja procjena je bila (možda pogrešna, ne znam) da taj dio ipak ostavim i istjeram kroz pljuvanje/zafrkanciju.
S druge strane, neki wannabe provokativni komentari (ispod članka na sajtu) na račun A. o volovima na ražnju i sličnim bedastoćama su ipak brisani.
Toliko o mom hvatanju i letanju.
:smt005 :smt005 :smt005 :smt005
Dobro... serem... ajd, lijepo... al vidio sam da si se kod Parca na topicu, a evo i ovdje mom uhvatila Aegisa... a sad ti reci da nisi... meni govoriš da se 'hvatam' SZ Sveučilišta o kojem ste mi VI postavljali najviše pitanja... a onda se ti ne hvataš za Aegis o kojem je također postavljen niz pitanja popraćen tvojim komentarima... c'mon...
Drugo, baš da si me uvjerio u neke stvari...hm.
Izjave kako bi ti dokazano korumpirani i truli sustav mijenjao iznutra su sada puka teorija na papiru. Nisi se zapitao dal je to već pokušano? I primjećujem da nisi razvio teoriju do stupnja "ako ne bih uspio, onda bih..." što?
Shvaćam sve negativne posljedice odvajanja od SZ-a, ali i razloge zašto je to učinjeno, te ne namjeravam kritizirati nekoga tako olako. Poradi i ti na svojoj objektivnosti, brate.
Kao kandidat imam priviliegij ne biti objektivan... nešto što ti kao član 'nezavisnog i nepristranog medija' nemaš... that's all...
Logika je jednostavna: uopće nije bitno što je Aegis, što ljudi misle o tome, kakvu reputaciju ili mogućnosti ima.
Važno je kako vi doživljavate tu udrugu.
Ako vama stalno pikamo mozak i uvjerimo vas da ste geyjevska organizacija, onda možemo očekivati da ćete napraviti doslovno sve samo da dokažete suprotno. Ne znam kako se zove ta pojava u psihologiji :lol: ali u svakom slučaju, tu počinje priča o ozbiljnom angažmanu.
Wtf? kaj si mi mama i tata da ćeš me tu 'odgajati' da budem ozbiljno angažiran? psihološke igrice? wtf... pa daj ono... nemamo 12 svi zajedno...
Jok, neozbiljan i neobjektivan "novinar" koji će tražiti konkretne rezultate od predstavnika. Možeš primjetiti da sam svima kvocala neki vrag, tako da je to neobjektivnost na kvadrat. :lol:
Jadni ti predstavnici sa mnom :-D (al nije ne Fet puno bolji)
I ne'moš nazivat igricama ozbiljnu znanost. Nisi valjda ti jedan od onih što nisu uspjeli upast na Psih FFZG pa su taj kolegij automatski zamrzili (ta pojava isto ima neko ime :-D )
Matija Magerl
28-03-2008, 14:13
Jok, neozbiljan i neobjektivan "novinar" koji će tražiti konkretne rezultate od predstavnika. Možeš primjetiti da sam svima kvocala neki vrag, tako da je to neobjektivnost na kvadrat. :lol:
Jadni ti predstavnici sa mnom :-D (al nije ne Fet puno bolji)
I ne'moš nazivat igricama ozbiljnu znanost. Nisi valjda ti jedan od onih što nisu uspjeli upast na Psih FFZG pa su taj kolegij automatski zamrzili (ta pojava isto ima neko ime :-D )
A ni to baš tak, Dora... pogledaj svoje komentare i pitanja kod svih kandidata i onda usporedi kakvi su za one za koje znaš da su desničari, a kakvi za 'deklarirane' ljevičare... uostalom, sama si rekla da je oko određenih stvari tvoja neobjektivnost neupitna... ;)
fat je po meni odradio puno bolji posao što se objektivnosti tiče... a zadržao je oštrinu sa svima... sa nekima se čak morao i suzdržavati... što može svatko tko ga poznaje primijetiti... ;)
Al eto... sad kad je sve gotovo, nadam se da ćeš biti izrazito subjektivna prema predstavnicima... jer KONSTRUKTIVNE kritike su uvijek dobrodošle... ;)
Na prijemnom na FFZG-u sam bio 169. ili tako nešto... drugim riječima: mogao sam izabrati što mi srce hoće... Psihologija mi nije bila među ona četiri što je trebalo izabrati... (Fil Pov Špa Slav) no odlučih da je Pravo moj život... *tik* *tik* :-D pa odustadoh od 'projekta' FFZG...;)
Dakle, psih. igrice ostaju igrice sve dok ih ne provodi neki stručnjak... :p
Za Tomašegovića jedino znam da je kakti ljevičar, a ostale nisam još upoznala da ih pitam... za smjer. :-D
Mislim da malo pretjeruješ (nečija pripadnost kao razlog kritika, halo?), al ok, ne da mi se više o tome. Je, u qurtzu sam i bila je namjera 1. stupnja, kako god kažeš.
Lijepo da mi tu soliš pamet s teorijom o konstruktivnim kritikama, osobito jer ti je role-model moje objektivnosti samo ovaj podforum, al ni o tome mi se više ne da.
Meni je iskreno žao i moram priznati da sam razočarana što nisi postao predstavnik jer si se za 3.g. uz EVG najviše trudio, bar koliko sam po ovom forumu mogla skužiti (al to je isklučivo moja neobjetivna percepcija).
Yep, ostale kandidate planiram masirati, i nije baš da me briga kako će oni to doživjeti.
Matija Magerl
29-03-2008, 00:03
Za Tomašegovića jedino znam da je kakti ljevičar, a ostale nisam još upoznala da ih pitam... za smjer. :-D
Mislim da malo pretjeruješ (nečija pripadnost kao razlog kritika, halo?), al ok, ne da mi se više o tome. Je, u qurtzu sam i bila je namjera 1. stupnja, kako god kažeš.
Lijepo da mi tu soliš pamet s teorijom o konstruktivnim kritikama, osobito jer ti je role-model moje objektivnosti samo ovaj podforum, al ni o tome mi se više ne da.
Meni je iskreno žao i moram priznati da sam razočarana što nisi postao predstavnik jer si se za 3.g. uz EVG najviše trudio, bar koliko sam po ovom forumu mogla skužiti (al to je isklučivo moja neobjetivna percepcija).
Yep, ostale kandidate planiram masirati, i nije baš da me briga kako će oni to doživjeti.
Tomašegović je 'kakti' ljevičar? ma daj... čovjek je u SDP-u i crveniji je od Rudolfovog nosa kad ga pijani Djed nakljuka votkom... on je ljevičar s velikim 'LJ' :-D
I sorry kaj koristim ovaj podforum za 'role-model' tvoje objektivnosti, ali mislio sam da je on jedini relevantan trenutno... nisam doveo u pitanje tvoju objektivnost inače... ali u odnosu prema kandidatima si se prema mom mišljenju mnogo lošije (kad se radi o objektivnosti) postavljala od fata... to je moje mišljenje i nadam se da neću sad opet biti bannan jer sam nazvao člana uredništva neobjektivnim... :-D (naj se mam jediti! ;) )
Sam' ti masiraj, Dora... bit će mi drago... evo, ja ti se mogu pridružiti u masiranju... iza većine izabranih sam osobno stao i ne bih htio da sam se prevario, tak da im masaža slijedi ovako ili onako... :-D
I hvala što si prepoznala moj trud... (i ja tebe volim! :p :) ) žao mi je što ga i glasači nisu prepoznali... mislim da sam bio premalo na predavanjima i na faksu općenito u protekloj godini s obzirom da sam bio parcijala i nebolonjac... i da je to naposlijetku presudilo... svi nebolonjci (osim, naravno ovih na četvrtoj) su jako loše prošli... ljudi koji bi najvjerojatnije glasali za mene su vjerojatno bili doma ta dva dana i gledali Heroese ili mahnito učili za rok u travnju... ili se jednostavno oporavljali od 'dana prije'... ipak su izbori bili u srijedu i četvrtak... :-D
Ništa, eto... zahvaljujem svima, od protukandidata preko forumaša i moderatora, svih izbornih tijela do samih glasača... vidim da se neki žale na ovu izlaznost... no mislim da je ona stvarno odlična ispala na kraju... na drugoj godini je definitivno pogođena poanta demokracije... i čak je bilo nekih pokušaja kampanje... treću su presudili ipak poznanstva, a četvrta i prva... eh... tu nije bilo baš i neke konkurencije... mislim da će izlaznost za dvije godine, ako se bude dobro radilo, biti u još većem porastu...
I na kraju... veliko hvala svima koji su za mene glasovali... eto, toliko od mene...
Lijep pozdrav svima!
fat, bannaj... :-D