View Full Version : dipl. iur ili mag. iur?
the cool
21-03-2008, 09:21
Zna li netko kakvu titulu cemo imat mi koji smo zavrsili po starom programu?
Jucer sam diplomirala! :blob2: :blob3: :blob4: :blob5: :blob7: :blob8: :hello1:
Trebalo bi biti mag. iur., samo ne znam zašto si podijelili diplome sad na zadnjoj promociji sa starim nazivom.
Hell's Angel
21-03-2008, 18:36
čestitam
i vi ste magistri, da ne bi bili oštećeni pored bolonjaca :smt005
A neš ti magistara :smt005
The cool - cestitam na diplomi :smt006
Zapij to onako magistarski :smt005
the cool
23-03-2008, 01:56
hvala kolege!
Dijele li se za netom diplomirane "nebolonjce" još uvijek diplome sa starim nazivom ("diplomirani pravnik"), ili je uveden novi naziv?
Da, da, stoji jos uvijek stari naziv, dip. iur.,a tako ce i ostati, kako rekose, samo ce izdavati neko uvjerenje il nesto tako s novim nazivom, ukoliko tko bude htio.
Andy, puno hvala na informaciji.
:smt006
Robierre de Cochon
06-09-2008, 22:56
je li u redu u zivotopisu prevesti dipl. iur. s Master of law?
:?
fat drummer
07-09-2008, 11:47
ma je...
call me Ishmaelle
07-09-2008, 13:03
Šta LLM nije bliži magistru prava?
Koliko sam ja shvatila, Master of (ubacikojugranu) Law koriste "naši" magistri u korespondenciji.
LLB?
postoji nešto između? :smt017
Robierre de Cochon
07-09-2008, 14:29
Ne znam kako ce novozavrseni bolonjci prevodit svoju titulu mag. iur.. Pretpostavljam da je tome najblize Master of law. A ako se nama ostalima koji smo zavrsili/zavrsavamo cetverogodisnji studij izjednacava status dipl. iur. s mag. iur, onda bi to trebalo biti to. Ili?
Nekom strancu "dipl.iur" ne znaci apsolutno nista.
I jel faks poceo izdavati kakvo uvjerenje iliti potvrdu iliti sto vec s tim novim nazivom? Jel ima tko kakvu informaciju vezano za to? :smt017
mag iur nikako nije isto sto i LLM tj. master of law. i vani nakon kaj diplomiras si mag iur a nakon postdiplomskog LLM
Robierre de Cochon
21-09-2008, 14:45
mag iur nikako nije isto sto i LLM tj. master of law. i vani nakon kaj diplomiras si mag iur a nakon postdiplomskog LLM
kako se na engleski prevodi mag.iur.?
LLM. limeta širi dezinformacije.
da bolonjci dobivaju "diplome" nakon prve četiri godine, bili bi LLB. ono, ite vrit. svi sa starog programa jesu i budu bili: LLM.
8)
Starfish
02-11-2008, 14:15
I jel faks poceo izdavati kakvo uvjerenje iliti potvrdu iliti sto vec s tim novim nazivom? Jel ima tko kakvu informaciju vezano za to?
http://www.pravo.hr/?@=5qpi#news_8980
Pare, samo pare... :-D
400 kn :smt005
(plac kroz suze)
Robierre de Cochon
02-11-2008, 14:55
400 kn? pih...pa toliko zaradim u minuti :-D
hoće neko ić tražit novu diplomu uskoro? pa da je poslika i pošalje da vidimo kako to čudo izgleda! :-D ja već počinjem štedit pa kad skupim neku paru...idem dić..možda uzmem i na latinskom za okvir :-D
ja cu si uzet s uprave. bit cu bakalar joj pobogu :lol:
al kak je to sve skupo samo troškovi frcaju :smt005
LeniTriZvjezdice
09-12-2008, 15:02
LLM. limeta širi dezinformacije.
da bolonjci dobivaju "diplome" nakon prve četiri godine, bili bi LLB. ono, ite vrit. svi sa starog programa jesu i budu bili: LLM.
8)
S tim da strani fakulteti ukoliko želiš kod njih upisati doktorski studij, ne priznaju ti da imaš titulu LLM. Zato vani moraš ići opet još jednu godinu da stekneš stupanj magistra.
Toliko o tome koliko se naša diploma cijeni van RH.
unknown_heroine
27-12-2008, 10:04
Trebalo bi biti mag. iur., samo ne znam zašto si podijelili diplome sad na zadnjoj promociji sa starim nazivom.
valjda zato da izvuku lovu kad će trebat tražit ove sa mag.iur.:))
i ove će biti s dipl.iur.-samo možemo doplatiti za onu potvrdu poslije
unknown_heroine
28-12-2008, 23:10
pa nemrem vjerovat oni će valjda 5 goidna još stare izdavat samo da mogu naplatit troškove za promjenu tri slova...
aaaaaaaaaah.
i ja bi jednog lijepog dana latinsku verziju. na zidu.
e, da, vas pitam nekaj, ne znam di bi drugdje na kojoj temi... zanima me di se mogu nać podaci o tome kolko godišnje ljudi diplomira na faksu? trebaju mi , znam trebala bi danijela pitat, ali ako mogu dobiti info prije 7.1. bilo bi super..
Starfish
29-12-2008, 00:09
e, da, vas pitam nekaj, ne znam di bi drugdje na kojoj temi... zanima me di se mogu nać podaci o tome kolko godišnje ljudi diplomira na faksu? trebaju mi , znam trebala bi danijela pitat, ali ako mogu dobiti info prije 7.1. bilo bi super..
Znam da taj podatak objavljuju u vademecumu.
Ja imam iz 2007./2008. :-D , tamo piše da je od 1.7.2006. - 30.6.2007. diplomiralo 506 studenata.
Mogu ti nabrojat koji su dobili cum laude diplomu, i to piše... :-D
unknown_heroine
31-12-2008, 12:21
hvala starfish, sad znam di tu točni podaci!!
u medjuvremenu sam otkrila da se pod studenti-diplomirani ak ne upišete ništ izlistavaju svi ikad diplomirano, pa je eto i to jedan izvor!!:)
ah kako volim kad se stvari rješavaju pozitivno u nekoliko dana!:))
sretna Nova svima!
Miss Rome
23-09-2009, 15:48
Eto da malo oživim ovaj topic :)
Sutra trebam podići na faksu uvjerenje da sam diplomirala. E, sad me zanima - da li mogu tražiti mag. iur. diplomu na temelju tog uvjerenja, ili tek nakon što dobijem pravu pravcatu diplomu na promociji mogu tražitii taj mag. iur?
A zahtjev se piše u nekoj formi, ili postoji obrazac koji treba kupiti?
Da, znam da bih to trebala pitati Danijela, ali, vjerujte mi - čovjek nije raspoložen za razgovore i objašnjavanja. Jasno mi je da su preopterećeni sad u vrijeme upisa, ali opet takvo ponašanje kakvo sam doživjela nema opravdanja. Pretužno.
Starfish
23-09-2009, 16:55
First things first - cestitke na diplomi!!! :cheerleader: :cheerleader:
Mislim da tu potvrdu mozes dobiti najranije na promociji tj. ne mogu ti ju izdati na temelju uvjerenja tj. dok nemas diplome.
Mozes podnjeti zahtjev sad tj. prije promocije, pa ces onda tu potvrdu dobiti na promociji, zajedno s diplomom.
Ili mozes cekat diplomu, pa onda naknadno pisati zahtjev.
Svejedno ti je, isti je postupak i cijena u oba slucaja (osim sto, ako izdavanje trazis poslije, moras zahtjevu prilozit diplomu; ako trazis sad, onda jasno ne moras:mrgreen:).
Izdavanje te potvde se trazi u obliku "molbe", one generalne kojom se "moli" i sve drugo na fakultetu. ::E: Odes u skriptarnicu, kupis molbu, ispunis je i urudbiras u prizemlju i onda ti navodno kazu sto i kako dalje. Tako je barem nama Relković to objasnio. Vjerojatno moras prilozit i kopiju uplatnice da si platila potrebnu sumu (200kn/400kn/600kn).
Toliko ja znam; sama jos nisam trazila, iz nekog razloga sam prokleto skrta dat 200kn za to... :unsure:
Miss Rome
23-09-2009, 22:01
Hvala i na čestitkama i na informacijama :))
Miss Rome
25-09-2009, 19:50
Evo friških informacija.
Bolonjsku diplomu NE MOŽETE ZATRAŽITI PRIJE NEGO DOBIJETE DIPLOMU PO STAROM PROGRAMU, ergo - nakon promocije tek.
Pa nakon promocije kopirate diplomu, priložite joj molbu ( kupite obrazac u našoj knjižari), našvrljate rečenicu, dvije, urudžbirate u glavnoj zgradi u pisarnici, te tome priložite uplatnicu na
- za potvrdu - 200,00 kuna
- za potvrdu u obliku diplome - 400,00 kuna
- za potvrdu u obliku diplome na latinskom jeziku - 500,00 kuna
(žiro račun fakulteta broj: 2360000-1101264729, poziv na broj: 1011, te kod opisa plaćanja: štampanje mag. diplome IME i PREZIME).
Nakon toga sa urudžb. molbom, kopijom diplome i uplatnicom pravac k Danijelu. Naravno, pod uvjetom da možete dobiti slobodan dan, jer se ove radnje mogu obaviti samo od 10 - 12 h. Te onda još uzmite jedan slobodan dan da pokupite svoju MAGičnu diplomu.
Starfish
25-09-2009, 19:59
Mislim da ne moras doc osobno... Posaljes nekog od prijatelja tko jos uvijek studira...:mrgreen:
Ja si mozda poklonim ovu za 400 kn za Božić! :dance:
Miss Rome
28-09-2009, 18:30
Da, treba to provjeriti, ali onda vjerojatno treba po nekome poslati osobnu.
Belle Rally
05-01-2010, 17:45
Pročitala sam što ste ranije napisali na tu temu al mi na kraju svejedno nije jasno: kako se prevodi na engleski dipl.iur?
Dipl iur nikak nije LLM isto kao što i mag.iur teško da je LLM s obzirom da su i dipl.iur i mag.iur dodiplomski studiji a LLM spada u poslijediplomske studije. Prilično sam sigurna u to al naravno, ispravite me ako griješim.
Isto tako, ako netko ima info di se može naći taj vademecum ili s druge strane zna koliko je ljudi diplomiralo na PF 2008 pliz javite (gledala sam na stranici faxa al mi neće otvorit Diplomirane). Hvala!! :)
fat drummer
06-01-2010, 00:22
gledaj na to ovako
što je ispod LLM-a?
Belle Rally
09-01-2010, 14:07
Ne mogu tak razmišljat jer nemamo isti sustav obrazovanja. A kad je tako, trebao bi negdje postojat službeni prijevod tih titula. Ako je pak prijevod takva mistifikacija il ga nitko ne zna il ga svatko prevodi kak misli da bi trebao glasit (pa onda krene ova spika da je dipl iur/mag iur isto što i LLM) onda dobijemo jedan lijepi kaos. Oh, well..
Starfish
09-01-2010, 14:19
Dipl. iur. se u biti ne moze direktno prevoditi kao LLM, al ako pogledas sto dipl.iur. u hrvatskom pravnom sustavu moze raditi i sto LLM moze raditi u anglosaksonskom - dode na isto...
To sto oni traze vise obrazovanja za istu stvar koju kod nas mozes raditi s 4/5 godina fakulteta je njihov problem... :prrr:
hamurabi
01-03-2010, 22:46
Dipl. iur. se u biti ne moze direktno prevoditi kao LLM, al ako pogledas sto dipl.iur. u hrvatskom pravnom sustavu moze raditi i sto LLM moze raditi u anglosaksonskom - dode na isto...
To sto oni traze vise obrazovanja za istu stvar koju kod nas mozes raditi s 4/5 godina fakulteta je njihov problem... :prrr:
danas bila kod prof. sočanac po neki potpis i neka kolegica je kod nje tražila preporuku za studiranje u inozemstvu, profa reče da za mr.iur napiše LLM...
legionar
03-03-2010, 02:46
Predlažem kompromisno rješenje: FIŠKAL.
jel istina da zadnja generacija studenata po starom mogu dobit diplomu i po starom i po bolonji (naravno troškovi izdavanja se plačaju) tako mi rekoše neke kolege
Starfish
26-04-2010, 20:29
sve generacije po starom dobivaju dipl.iur. diplome (250 kn, + 350 ako zelis i na latinskom)
ako jos nisi imao promociju onda uz tu dipl. iur. diplomu mozes naruciti potvrdu da se smijes koristiti titulom mag.iur. (200 kn) ili tu istu potvrdu u obliku diplome (400 kn), ili tu istu potvrdu u obliku diplome na latinskom (600kn), pa onda sve to dobijes zajedno na promociji
ili mozes isto to, kao svi ostali dipl.iur., naknadno zatrazit po istim popularnim cijenama... > http://www.pravo.hr/?@=5qpi#news_8980
Da se razumijemo - spomenuta mag.iur. diploma naravno ne kaze da si ti mag.iur. nego da se imas pravo koristiti tim akademskim nazivom.
Mislim, to pravo imas po samom zakonu, al ako zelis dat pfzg-u jos 400 za nista - go ahead... :D
Thanks
A koja je razlika da se smijem koristit tim nazivom i da sam magistar jurist?
Starfish
26-04-2010, 21:45
Ukratko receno - nikakva! :smartass:
Sto se zaposljavanja tice - nobody gives a damn sto si tocno zavrsio i koju titulu imas, vazno mu je da te sutra legalno moze poslat da tipkas i nosis papire okolo! :D
Law Guru
27-04-2010, 11:02
znači samo neupućenima u čemu je stvar:mrgreen: - ne kuže da je to isto, samo je drugo pakiranje:roll:
starfish budući si diplomirala i upućena si u takve stvari, da li na diplomi piše jesi li bio redovni ili izvanredni student? not that it matters but still...
Starfish
27-04-2010, 22:19
Evo, isla sam provjeriti - NIGDJE to ne pise, ni na diplomi, pa cak ni na onoj svjedodzbi koja sadrzi ocjene iz svih kolegija, prosjek, temu i ocjenu diplomskog rada i podatak koje godine je diplomant upisao prvu godinu studija. :thumbup:
znaci to mi se racuna kao master? treba mi radi dobivanja bodova za immigrant status pa... :neko:
malimrav85
16-04-2012, 14:13
Ne znam di da to napišem ali na uvjerenju piše da smo kao mag.iur ostvarili 300 bodova
krađa!!!
Ne znam di da to napišem ali na uvjerenju piše da smo kao mag.iur ostvarili 300 bodova
krađa!!!
a kolko bi trebalo pisati....ozbiljno pitam nemam pojma :D
308. Jer smo jedini defektni faks na zg sveučilištu koji ima predmet viška, tj. 8 ects-a. Jer je ogromni problem odredit da diplomski nosi 22, a ne 30 bodova.
malimrav85
16-04-2012, 14:52
ziher semestar moram imat minimum 30
:rotfl:
malimrav85
16-04-2012, 14:53
ziher semestar moram imat minimum 30
:rotfl:
tele vizor
16-04-2012, 15:03
a možda da i spriječe prenošenje ispita kakti tih 8 ects-a koliko fali do 30? jel ima to smisla, nisam skroz upucena :D
Elisa Day
16-04-2012, 15:08
ostali bi gladni i bosonogi da ne dobiju tih 800 kn