View Full Version : referendum o NATOu
Darkbuster
14-04-2008, 16:50
Potpisao je peticiju i tako dao do znanja da je "dosljedan" predizbornim stavovima,a opet stranka nikako nije pomogla promovirati i pomoci u izvedbi potpisivanja. Odboru za peticiju falilo je svega -od volontera do medijskog prostora. Od velikih zagovornika referenduma HSS-a i SDP-a pomoglo je jedino par lokalnih ogranaka Foruma mladih SDP-a,nista na nacionalnoj razini.
Feldkurat
14-04-2008, 16:52
Pa to ti je poznati ''SDP-Tim'' :-D
Potpisao je peticiju i tako dao do znanja da je "dosljedan" predizbornim stavovima,a opet stranka nikako nije pomogla promovirati i pomoci u izvedbi potpisivanja. Odboru za peticiju falilo je svega -od volontera do medijskog prostora. Od velikih zagovornika referenduma HSS-a i SDP-a pomoglo je jedino par lokalnih ogranaka Foruma mladih SDP-a,nista na nacionalnoj razini.
Odboru za peticiju je falilo prije svega - više ljudi koji se slažu s njihovim idejama. Mislim, nije da su skupili 400,000 potpisa pa da kažeš, eto, malo im je falilo, da su imali bolju organizaciju i više volontera skupili bi još tih 50,000. U stvarnosti je peticija fulala za nekih 200%. S tim da od ovih 150,000 koji su potpisali pola otpada na penzionere koji su mislili da se na štandu dijeli nešto za džabe. I nemoj kenjat da skupljanje potpisa nije dobilo dovoljno medijskog prostora, više medijskog prostora je moglo dobiti jedino da im je ponuđena nacionalna televizijska i radio koncesija...
Darkbuster
14-04-2008, 17:15
Ok, super su mi ove ideje o umirovljenicima :shock: :roll:
Falilo je vremena da se prikupe potpisi kao prvo i osnovno. 2 tjedna za pola miljuna potpisa je jednostavno prekratko. Zbog nedostatka volontera jedan veliki postotak mjesta nije bio pokriven. A sto se tice medija, barem onih koje ja pratim bilo je posvemasnje ignoriranje. U jutarnjem sam naiso na 2 news flasha u rubrici Zagreb, i to kraj besramno neobjektivnih proNATO clanaka koji su jos bili plasirani kao vijesti na prvih 5 str, a ne kao kolumne. Za TV sam cuo jedino da je RTL nesto popratio.
Uostalom, vlada kaze da je za ulazak u NATO dovoljna podrska izrazena u anketama (uzorak od 500 ljudi), a sad se osporava vaznost peticije koju je potpisalo 150 000 -200 000 ljudi. Istinabog nije se skupilo koliko je potrebno, no ako je to tebi mala i zanemariva brojka..No na stranu to zasto je podbacilo, valjda je svima jasno da je izuzev Milanovicevog simbolicnog potpisa SDP odjebao cijelu stvar, o ultrafoteljaskom HSS-u da i ne govorim.
btw, evo jos malo ulagackog entuzijazma na ZG burzi samo tjedan dana nakon posjeta teksaskog rejndzera : - 5,15 % :-D
Dream Evil
14-04-2008, 17:25
Ma smrkne mi se cim pomislim na sugavu EU i NATO. Pa ne primaju oni Hrvatsku zbog Hrvatske, vec zbog sebe. Pregovori, i usputna pitanja (ZERP...) pokazatelj su, koliko ce se "Hrvatska" dati zajebavati. A s obzirom na to da su sugavi hrvatski politicari nemarna potkupljiva govna, koja ce se prodati za jedan posrani Kaltenberg, u EU-u su, ocito, veoma zadovoljni "napretkom" Hrvatske prema ulasku u Uniju. :)
NATO? "Molimo vas, primite nas, da bi nasi vojnici mogli ici u Ajadjmtpguziju, braniti americki san". :)
Da, "lider" u regiji sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH, Makedonijom?? Holy Fuck! :D
Ok, super su mi ove ideje o umirovljenicima :shock: :roll:
Falilo je vremena da se prikupe potpisi kao prvo i osnovno. 2 tjedna za pola miljuna potpisa je jednostavno prekratko. Zbog nedostatka volontera jedan veliki postotak mjesta nije bio pokriven. A sto se tice medija, barem onih koje ja pratim bilo je posvemasnje ignoriranje. U jutarnjem sam naiso na 2 news flasha u rubrici Zagreb, i to kraj besramno neobjektivnih proNATO clanaka koji su jos bili plasirani kao vijesti na prvih 5 str, a ne kao kolumne. Za TV sam cuo jedino da je RTL nesto popratio.
Uostalom, vlada kaze da je za ulazak u NATO dovoljna podrska izrazena u anketama (uzorak od 500 ljudi), a sad se osporava vaznost peticije koju je potpisalo 150 000 -200 000 ljudi. Istinabog nije se skupilo koliko je potrebno, no ako je to tebi mala i zanemariva brojka..No na stranu to zasto je podbacilo, valjda je svima jasno da je izuzev Milanovicevog simbolicnog potpisa SDP odjebao cijelu stvar, o ultrafoteljaskom HSS-u da i ne govorim.
Ponavljam, peticija je promašila potrebnu brojku za nekih 200%... Žaliti se na kratak rok i manjak volontera u takvim okolnostima je kao da se žališ na loš teren nakon što izgubiš 0:4... Uostalom, to što Odbor nije imao dovoljno volontera je činjenica sama po sebi prilično indikativna, ne? Što se tiče medijske popraćenosti, tu se vidi da si potpuno nesposoban realno razmotriti situaciju. Pa novine su čak radile intervjue s Jozom Kapovićem da čujemo što novinar HTV-a misli o tome da mu sin skuplja potpise za referendum, bla bla. Naravno da skupljanje neke peticije ne može biti jednako popraćeno kao dolazak predsjednika SAD-a u Hrvatsku, ali opet je pruženo sasvim dovoljno prostora.
A zašto se SDP nije aktivnije uključio u cijelu priču, stvar ti je vrlo jasna, političke stranke ne vole voditi unaprijed izgubljene bitke. Pogotovo pola godine nakon popušenih izbora.
Darkbuster
14-04-2008, 18:00
Ponavljam, peticija je promašila potrebnu brojku za nekih 200%... Žaliti se na kratak rok i manjak volontera u takvim okolnostima je kao da se žališ na loš teren nakon što izgubiš 0:4... Uostalom, to što Odbor nije imao dovoljno volontera je činjenica sama po sebi prilično indikativna, ne? Što se tiče medijske popraćenosti, tu se vidi da si potpuno nesposoban realno razmotriti situaciju. Pa novine su čak radile intervjue s Jozom Kapovićem da čujemo što novinar HTV-a misli o tome da mu sin skuplja potpise za referendum, bla bla. Naravno da skupljanje neke peticije ne može biti jednako popraćeno kao dolazak predsjednika SAD-a u Hrvatsku, ali opet je pruženo sasvim dovoljno prostora.
A zašto se SDP nije aktivnije uključio u cijelu priču, stvar ti je vrlo jasna, političke stranke ne vole voditi unaprijed izgubljene bitke. Pogotovo pola godine nakon popušenih izbora.
Usporedba s utakmicmom je potpuno promasena jer se ovdje radi o razlicitoj i deseterostruko vaznijoj stvari. U utakmici imas dvije momcadi. Da su recimo bile dvije peticije - jedna za referendum i jedna protiv referenduma onda bi usporedba bila na mjestu. Ne znam po cemu je nedostatak volontera indikativan. Politicka angaziranost (pogotovo izvan stranaka,kada nema osobne koristi) je u Hrvatskoj vec dugo na najnizoj mogucoj razini.
Odlicno, postavili su jedno pitanje ocu incijiatora i sad je to medijska pokrivenost. Meni se to vise cini kao interesantna cinjenica da se radi o sinu novinara. Prisjetio sam se jos jedne male spacke JL kada su u kratkoj najavi prosvjeda naveli krivo vrijeme :roll:
Zasto je normalno da dolazak Busha zauzme onoliko prostora koliko je zauzeo? Ima li dolazak jednog omrazenog politicara na umoru zaista takav znacaj za Hrvatsku koliko potencijalni referendum o vaznom drzavnom pitanju? (floskule o RH kao sigurnom ulagackom raju su kao sto vidis brzo pale u vodu)
Da su se HSS i SDP (makar jedan od njih) ukljucili u bitku ona ne bi bila unaprijed izgubljena! Vjerojatno su naivni nezavisni aktivisti mislili da ce te stranke pruziti barem nekakvu logistiku ili makar pozvati svoje birace da se potpisu. Na kraju su dobili potporu Hrvatskog pravaskog pokreta i SRP-a :roll:
Zasto je normalno da dolazak Busha zauzme onoliko prostora koliko je zauzeo? Ima li dolazak jednog omrazenog politicara na umoru zaista takav znacaj za Hrvatsku koliko potencijalni referendum o vaznom drzavnom pitanju? (floskule o RH kao sigurnom ulagackom raju su kao sto vidis brzo pale u vodu)
Koga u Hrvatskoj treba boliti qrtz jel Bush omražen ili nije, i jel na umoru ili nije? On je trenutni predsjednik najmoćnije svjetske države i njegova pojava je svugdje vijest, kamoli ne u Hrvatskoj, kojoj je to bila prva državnička posjeta predsjednika SAD-a od nezavisnosti. Globalni mediji su tu posjetu svrstali među najvažnije dnevnopolitičke događaje dana, šta su onda trebali domaći, ugurati vijest između crne kronike i sporta? Inače, onu glupost sa stanjem na burzama sam prvi put preskočio, ali sad kad inzistiraš na tome, molio bih da mi se objasni kad je itko rekao da će Busheva posjeta trenutno izliječiti ZSE? Nema on te moći, s obzirom da je sav koncentriran na izazivanje šijitsko-sunitske mržnje i međusobnih sukoba u Iraku.
Da su se HSS i SDP (makar jedan od njih) ukljucili u bitku ona ne bi bila unaprijed izgubljena! Vjerojatno su naivni nezavisni aktivisti mislili da ce te stranke pruziti barem nekakvu logistiku ili makar pozvati svoje birace da se potpisu. Na kraju su dobili potporu Hrvatskog pravaskog pokreta i SRP-a :roll:
Da se SDP uključio u skupljanje potpisa, i da je referendum proveden i da je NATO prošao sa sedamdesetak posto glasova koliko se očekuje po anketama, to bi za njih bila još veća katastrofa jer bi ispali odgovorni za kolosalni gubitak vremena i novaca...
malimrav85
14-04-2008, 20:47
btw, evo jos malo ulagackog entuzijazma na ZG burzi samo tjedan dana nakon posjeta teksaskog rejndzera : - 5,15 % :-D
Na koji je način to točno povezano?
Darkbuster
14-04-2008, 21:03
Koga u Hrvatskoj treba boliti qrtz jel Bush omražen ili nije, i jel na umoru ili nije? On je trenutni predsjednik najmoćnije svjetske države i njegova pojava je svugdje vijest, kamoli ne u Hrvatskoj, kojoj je to bila prva državnička posjeta predsjednika SAD-a od nezavisnosti. Globalni mediji su tu posjetu svrstali među najvažnije dnevnopolitičke događaje dana, šta su onda trebali domaći, ugurati vijest između crne kronike i sporta? Inače, onu glupost sa stanjem na burzama sam prvi put preskočio, ali sad kad inzistiraš na tome, molio bih da mi se objasni kad je itko rekao da će Busheva posjeta trenutno izliječiti ZSE? Nema on te moći, s obzirom da je sav koncentriran na izazivanje šijitsko-sunitske mržnje i međusobnih sukoba u Iraku. ...
Covjek je predsjednik jos par mjeseci i nakon sto je obisao rupetine poput Tirane dosao je i u Zagreb. Wow. Koja je bila korist od tog posjeta? Ekonomska? Sigurnosna? Turisticka? Ne vidim kako. Naravno da mediji nisu trebali ignorirati posjet,no kako su popratili mogao si vidjeti i sam. Prvih deset stranica u novinama. Live prijenos od ohoho kako izlazi iz aviona i vozika se. Pa udarne vijesti: Bush voli rozatu i sl. vazelinski ispadi. Nonstop bombardiranje suvisnim informacijama. A kao sto rekoh - zbog cega? Pozivnica je dosla neovisno od njegova posjeta.
Nitko nije rekao da ce izlijeciti ZSE, no argumenti su se tada vrtili(ne kazem da si ti to rekao) da cemo imati konkretne i trenutacne koristi od tog posjeta.
Ma on ti je koncentriran na hrvatsku NBA momcad :)
Da se SDP uključio u skupljanje potpisa, i da je referendum proveden i da je NATO prošao sa sedamdesetak posto glasova koliko se očekuje po anketama, to bi za njih bila još veća katastrofa jer bi ispali odgovorni za kolosalni gubitak vremena i novaca...
Ispali bi odgovori za demokraciju,da :-D
Kao sto smo i sami mogli zakljuciti jos prije izbora - ankete su goli qrac. Prije mjesec-dva i sranja na Kosovu i demoliranja u Begešu omjer je bio obrnut. Do referenduma se javno mijenje stigne promjeniti jos 10 puta,a bome i narucitelji anketa :)
Ucini mi uslugu... nemoj vise postati nista vezano uz ekonomske ucinke icega dok ne polozis ekonomsku politiku... :-D A sad cu ti objasniti zasto... Ako te zaista zanimaju koristi za hrvatsko gospodarstvo od NATO-a, procitaj clanke koje cu postati ili barem citirane odlomke...
Vezano uz kupnju lovaca:
http://www.poslovni.hr/75549.aspx
Prema naputku kojeg su svojedobno donijeli ministri obrane i gospodarstva, offset ugovor je obavezan uz svaku nabavku naoružanja ili vojne opreme čija je vrijednost veća od dva milijuna eura. Prema tom naputku, 25 posto vrijednosti mora biti izravni offset, odnosno hrvatske tvrtke trebaju proizvesti dijelova u toj vrijednosti za naručeni proizvod. Neizravni offset iznosi 75 posto vrijednosti vojnog posla, što znači da strani ponuđač mora osigurati hrvatskom gospodarstvu poslove u toj vrijednosti, svejedno radi li se o narudžbi mrkve ili velikim greenfield investicijama.
Prema još neslužbenim informacijama Šveđani nude i pomoć države pri financiranju, kako Hrvatska ne bi morala plaćati kamate. Osim toga, offset im je možda i najjača strana te su načinili čitav niz predugovora s hrvatskim tvrtkama demonstrirajući tako svoju odlučnost da njihova ponuda bude bez konkurencije u tom kompenzacijskom dijelu.
http://www.nacional.hr/articles/view/43528/
Naravno, kad je riječ o izravnom offsetu, kao i neizravnom, postoje određeni multiplikatori koji nekoj investiciji daju određen značaj. Tako primjerice, ako u Zemuniku netko odluči izgraditi središte za trening, u to će možda investirati 25 milijuna eura. Ako je to jako važno za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ta investicija će dobiti multiplikator 3 pa će se u konačnici investicija od 25 milijuna eura pomnožiti s 3 i dobit će se konačna priznata vrijednost od 75 milijuna eura, što je prilična brojka kad je riječ o 25 posto obveznog izravnog offseta.
http://business.hr/Default2.aspx?Articl ... 9&open=sec (http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=4c662e4b-d635-475f-9ac3-d65f0d88caf9&open=sec)
Šveđani su danas hrvatskim novinarima u gradu Linkopingu predstavili spalionicu smeća u kojoj se proizvodi energija. Ta termoelektrana je u 30-postotnom vlasništvu Saaba, a ostatak je u vlasništvu grada Linkopinga. Vrijednost takve spalionice termoelektrane, rekli su u Saabu, u Zagrebu bi iznosila oko 250 milijuna eura. Slavonski Đuro Đaković jedna je od hrvatskih tvrtki koja bi mogla dobiti poslove na gradnji te termoelektrane. U Gripenu odnosno Saabu ne žele govoriti o tome što će točno stajati u njihovoj ponudi za offset. Kažu da će ponuditi najmanje 100 posto tog iznosa, a dio toga moraju (25 posto) ponuditi kroz direktni offest, tj. investirati u vojnu industriju. Također, ponudit će Hrvatskoj i pred offset ugovor kojim bi se neke investicije mogle početi realizirati i prije potpisivanja ugovora o kupnji zrakoplova.
http://www.poslovni.hr/35087.aspx
Kaže da bi kao dio offset programa Hrvatskoj mogli ponuditi suradnju u poljoprivredi, obrazovanju ili industrijskoj proizvodnji, o čemu već sada načelno razgovaraju sa 11 hrvatskih ministarstava. "Svaki posao mora biti komercijalno isplativ jer ne želimo da suradnja zamre kada ispunimo svoju obvezu i naplatimo zrakoplove", kaže Norlin pojašnjavajući kako cijela grupacija u offsetu ima već 40 godina iskustva, a za to vrijeme, misli, suispunili više od 50 milijardi eura vrijedne offset programe. Tako je Mađarska u sklopu leasinga 14 zrakoplova JAS 39 Gripen dogovorila offset u sklopu kojeg su Šveđani u Mađarsku dovela tvrtku Electrolux koja je otvarila dvije tvornice i zaposlila 3700 ljudi. Češka je potpisujući s istom tvrtkom ugovor o najmu aviona dogovorila offset od 130 posto za ugovor vrijedan 830 milijuna eura. Ipak, najbolje je prošla Južnoafrička Republika, koja je izborila offset program od čak 300 posto vrijednosti kupnje 28 zrakoplova.
"Možemo gledati posao sa strane proizvodnje dijelova za zrakoplov, ali i suradnju na drugim poljima. Moramo biti pragmatični i raditi s onim industrijama koje postoje", kaže Norlin i počinje nabrajati područja koja vidi kao najbolja za offset programe. "Slavonija i poljoprivreda su nam prvi cilj jer znamo da bismo tu mogli učiniti nešto na pitanju zapošljavanja jer je nezaposlenost problem u cijeloj toj regiji. Tamo nam je zanimljiva i mogućnost pokretanja proizvodnje goriva. Zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, već smo održali prve sastanke s predstavnicima Podravke. Ističe i zanimanje za šumarstvo, u kojem bi mogao uspostaviti suradnju s proizvođačima namještaja i donijeti nove tehnologije koje će potaknuti isplativiju i racionalniju proizvodnju. Otprije je aktualna suradnja na području energetike s Dalekovodom i "Končarom", a velik potencijal vidi i u farmaceutskoj industriji i brodogradnji. "Važan dio mogao bi biti i offset vezan za ekologiju. Možda u Švedskoj možete pljuniti na ulici, ali mi imamo odlične kompanije koje se bave spaljivanjem smeća. Naime, nama zakon dopušta recikliranje 25 posto smeća, a ostalo se mora spaliti. Tu tehnologiju smo, primjerice, ponudili Bugarskoj jer Sofija je svoje smeće prevozila u 160 km udaljeni Plovdiv i to plaćala 20 milijuna eura godišnje, a spalionica stoji 18 milijuna." Norlin kaže da zna kako su natječaj i odluka o kupnji zrakoplova u Hrvatskoj još relativno daleko, no već sada kreće u potragu za eventualno isplativim poslovima kojima bi popunio dogovorenu vrijednost offseta ako budu potpisani ugovori. "Bit ćemo spremni odmah ponuditi poslove s najvećim potencijalom ministru gospodarstva i predsjedniku Hrvatske gospodarske komore, a na njima je da nam daju povratnu informaciju koji su interesi Hrvatske. Jedino znam da ćemo sve dogovore ispuniti na vrijeme"
Vezano uz brodove:
http://www.poslovni.hr/71618.aspx
Riječ je o poslu koji bi promijenio budućnost Kraljevice. Osim što je i u financijskom smislu značajan za škver, ugovor s Francuzima lansirao bi Kraljevicu u ekonomsku europsku orbitu priskrbivši joj epitet nužne strateške logistike u europskoj vojnoj industriji. Time bi se riješila i dvojba nastala po špekulativnim i selektivno plasiranim informacijama u javnosti koje se tiču restrukturiranja hrvatske brodogradnje, a u kojima je jedan od recepata za njezino ozdravljenje - upravo gašenje kraljevičkog škvera.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx (http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/1736/Default.aspx)
U sklopu “offset” programa nabave 126 oklopnih vozila “AMV Patria”, Finska će Hrvatskoj ratnoj mornarici isporučiti dvije korvete klase helsinki. Iako je projekt još uvijek obavijen velom tajne, u Ministarstvu obrane neslužbeno doznajemo kako je nekoliko časnika HRM-a nedavno otputovalo u Finsku na obuku, a brodovi bi već sredinom srpnja bili na svom vezu u ratnoj luci Lora u Splitu. Korvete su građene sredinom 80-ih godina za Finsku ratnu mornaricu, te je za njih iz hrvatskog vojnog proračuna izdvojeno ukupno šest milijuna eura, što je simbolična cijena za dobro očuvane ratne strojeve koji će HRM-u itekako dobro služiti... Riječ je o brodovima za neposrednu obranu obale i nadzor mora, oružane konfiguracije vrlo slične raketnoj topovnjači HRM-a “Kralj Petar Krešimir IV.”, koja će povećati vatrenu moć hrvatskih pomorskih snaga za čak 50 posto!
Da jos i ne trazim clanke u kojima se navodi da sami odijevamo i obuvamo svoje vojnike uz mogucnost izvoza... Zivio offset! :-D Rekoh jednom na ovom topicu da nije NATO demon sam po sebi, vec samo ako sami zajebemo stvar... A to sto cemo 40% vojnika staviti na raspolaganje je krajnje nebitno... mortalitet nam je u medjunarodnim misijama ionako nikakav, a oni nisu kao dobro vino - sto dulje stoje, to vise hrdjaju.
EDIT: ajde, ipak cu ti postati i clanak o HR vojnoj industriji: http://www.nacional.hr/articles/view/41108/ :-D
AKO SE TVRDI DA JE ULAZNICA ZA NATO kupnja zapadne vojne opreme, prava je istina da približavanje Sjevernoatlantskom savezu donosi pravi procvat hrvatskoj vojnoj industriji i šest tisuća novih radnih mjesta
Darkbuster
14-04-2008, 21:43
Jesu to oni isti lovci koje svedski piloti ne zele voziti?
Sori, neda mi se sve citati :oops: Ali svaka cast na trudu :D
Jesu to oni isti lovci koje svedski piloti ne zele voziti?
Explain... ja sam cuo samo da Izraelski piloti ne zele voziti F-16 jer su dobili leukemiju.
Darkbuster
14-04-2008, 21:52
My bad, moguce da sam pomjesao.
Nego sad malo pregledavam ovo kaj si poslao. Pa ti lovci su vec prije kupljeni?! Prije dolaska Busha i prije pozivnice.
Inace,zasto bi neulazak u NATO iskljucio stvaranje profi vojske?
My bad, moguce da sam pomjesao.
Nego sad malo pregledavam ovo kaj si poslao. Pa ti lovci su vec prije kupljeni?! Prije dolaska Busha i prije pozivnice.
Inace,zasto bi neulazak u NATO iskljucio stvaranje profi vojske?
Jos nismo kupili nista... tek je otpoceo natjecaj (Gripen je glavni favorit), a priblizavanje NATO standardima je vjerojatno jedini razlog zasto je doslo do modernizacije opreme... C'mon, jasno ti je kakvi su nasi politicari... ta Roncevic je naredio vjezbu HV za razred svog sina :smt005 Bush je u vojnoj ekonomiji (kao sto je Tkach vec rekao) minoran igrac. Cijela caka oko NATO-a nakon sloma Varsavskog Pakta je medjuovisnost i kooperacija vojski i industrije unutar Saveza (a mi smo tamo predestinirani vec sa Racanovim ulaskom u Partnerstvo za mir i stalnim strateskim priblizavanjem)... ove offset ponude vezane uz izgradnju brodova za Francuze bismo tesko dobili kao neclanica... Mi smo u slicnoj situaciji kao i Ceska i Madjarska, a vidis da su dobro prosli
Darkbuster
14-04-2008, 22:12
Shvacam ja da je smisao perpetuiranje vojne industrije,jer ionako realnih prijetnji zasada i nema. Ali upravo to mi se i ne svidja. Kako bi se odrzala ta vojna ekonomija o kojoj SAD najvise i ovisi i vode se razni nepotrebni ratovi. (ako ne zivimo u iluziji da se u Irak isla siriti demokracija)
Kontrola vojnog sektora nad civilnim. Kao kod Praindoeuropljana...
Feldkurat
15-04-2008, 18:01
Propade referendum.Potpisalo ga 3% građanininija, među njima, interesantno, i Napoleon Bonaparte i JBT(http://www.vecernji.hr/newsroom/regions ... 4/index.do (http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3056424/index.do)) :-D :-D
Volontirala sam na standu sa potpisima za NATO referendum i mogu reci samo jednu stvar. Ljudi su politicki nepismeni,nemaju pojma ni sta je referendum a kamoli NATO... :smt011 ...Uopce me ne cudi sto se tako mali broj odazvao... Tuzno...
fat drummer
22-04-2008, 18:47
:badgrin:
ah, ta narodna volja... vidiš kao je to zanimljivo... 91 su ljudi bili politički pismeniji i masovno izašli na referendum
08 samo tri posto građana je politički pismeno (čitaj, bezveze paničare oko ničega)
Volontirala sam na standu sa potpisima za NATO referendum i mogu reci samo jednu stvar. Ljudi su politicki nepismeni,nemaju pojma ni sta je referendum a kamoli NATO... :smt011 ...Uopce me ne cudi sto se tako mali broj odazvao... Tuzno...
i ti bi da takvi idu na referendum :smt011
ja i moji znamo kaj je to sve...i samo bi stari potpisao to...i to zato kaj je protiv...ja smatram (a politicki sam pisme) da je to nepotrebno...i nemoj mi sad trkeljat o demokraciji jer je i moje demokratko pravo da odlucim da necu nesto potpisati...
nemoj mi sad trkeljat o demokraciji jer je i moje demokratko pravo da odlucim da necu nesto potpisati...
:lol: a tko kaze da sam htjela trkeljat o demokraciji? malo prebrzo zakljucujes...i to pogresno!
imam traume od N. Skorica...sorry
91 su ljudi bili politički pismeniji i masovno izašli na referendum
08 samo tri posto građana je politički pismeno (čitaj, bezveze paničare oko ničega)
:smt005 true
08 vise nemaju osjecaj da su potlaceni
shoppingiraju, jedu muffine i gledaju greys anatomy :-D
žao mi je jedne stvari, bez obzira što referendum nije prošao, što ljudi nikako da kritički sagledaju NATO,EU i sl., a ne rekli su 3 jahača apokalipse (Stipe,Ivo i Zoran) da je to super pa onda je i nama super,al to je narod kojima je očigledno jedini cilj popit kavu subotom na špici
narod kojima je očigledno jedini cilj popit kavu subotom na špici
:D
Insomniac™
14-07-2008, 08:56
Poslao mi prijatelj ovu sliku,uz naslov neke stvari se nikad ne mijenjaju
pa sam zurio par minuta dok nisam skuzio zastave na humeru :-D
http://img355.imageshack.us/img355/6003/german2vj5bn3.jpg
Misija ISAF-a, Afganistan
Barroom Hero
14-07-2008, 09:39
S braćom Njemcima na prvim linijama. Ah, the just like in the good old days :-D
Darkbuster
14-07-2008, 09:53
Da,ako smo mi retardirani mali brat Ivica od kojeg stariji Helmut krade ustedjevinu da si skine junf s kurvom :?
Barroom Hero
14-07-2008, 09:59
Ali stariji brat Helmut nam dade da se nekad provozamo u njegovom cool tenku
http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2 ... ,134751.jl (http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,9,26,,134751.jl)
:smt038
Jel netko još primjetio kako Mesić kad govori o NATO-u uvijek upotrebljava sintagmu "NATO pakt" kao da je Wojciech Jaruzelski ili Leonid Brežnjev?
Antonio de Oliveira Salazar
26-09-2008, 18:55
Ovo je povijesni datum, odsad ćemo biti sigurni i ništa više nikad neće ugroziti našu državnost i opstanak na ovim prostorima.
legionar
26-09-2008, 19:13
Proklet dan kad uđemo u to... Nabijem na đoku i Nato i EU.
Ja se baš veselim.
Moći ćemo se igrati partizana kada pokrenu globalni rat.
Barroom Hero
27-09-2008, 13:13
Demokracija nije za budale, kakvih ima puno u Hrvatskoj. Ako je jedna kampanja praćena plakatima o zabrani sira i vrhnja povukla za sobom cijelu četu euroskeptika koji o EU ne znaju apsolutno ništa, onda taj narod nije dovoljno kompetentan za odlučivanje o tako bitnom pitanju kao što je ulazak u NATO pakt. Demokratski smo izabrali svoje predstavnike, i sada neka oni odlučuju tome.
Stoga, NE referendumu. NATO nam garantira sigurnost i stabilnost ovog sjebanog područja u kojem živimo, a Srbi će morati malo pažljivije birati riječi u javnim istupima. A tko misli da NATO ima samo vojne beneficije je neinformiran, jer članstvo u NATO-u nudi i snažno političko savezništvo sa svjetskim velesilama.
A da će Talibani napadati Hrvatsku zbog ulaska u NATO čisto sumnjam, čisto jer im se daleko više isplati terorizirati veće i bitnije države
Demokracija nije za budale, kakvih ima puno u Hrvatskoj. Ako je jedna kampanja praćena plakatima o zabrani sira i vrhnja povukla za sobom cijelu četu euroskeptika koji o EU ne znaju apsolutno ništa, onda taj narod nije dovoljno kompetentan za odlučivanje o tako bitnom pitanju kao što je ulazak u NATO pakt. Demokratski smo izabrali svoje predstavnike, i sada neka oni odlučuju tome.
Demokracija ne postoji.
Stoga, NE referendumu. NATO nam garantira sigurnost i stabilnost ovog sjebanog područja u kojem živimo, a Srbi će morati malo pažljivije birati riječi u javnim istupima. A tko misli da NATO ima samo vojne beneficije je neinformiran, jer članstvo u NATO-u nudi i snažno političko savezništvo sa svjetskim velesilama.
A da će Talibani napadati Hrvatsku zbog ulaska u NATO čisto sumnjam, čisto jer im se daleko više isplati terorizirati veće i bitnije države
Ne vidim razliku između tebe i gore spomenutih skeptika.
Svi samo izvikujete parole za i protiv NATO-a, a zapravo ne shvačate da će ionako uvijek biti kako odluče više sile.
Iskreno, ne vjerujem da će nas NATO "upoznati sa svojim jakim prijateljima" niti da ćemo imati bilo kakve prave koristi od ulaska u to "društvo". Nećemo imati doduše niti neke velike štete, osim ako se nešto na globalnoj razini ne promijeni u međuvremenu (a ja iskreno vjerujem da će do toga doći u idučih 10ak godina).
Inače, doista ne znam kakvu to opasnost predstavljaju Srbi?
Uostalom, možemo biti članovi bilo kakve organizacije, oni svejedno neće "pažljivije birati riječi" jer im to nije u krvi, da se tako izrazim.
Darkbuster
27-09-2008, 15:04
Slazem se, ionako sve te organizacije sluze samo da bi konsolidiralne odnos moci medju drzavama. Medjunarodni status RH nije karijera koja moze u zadanim okvirima znatno napredovati ili nazadovati, njen polozaj ovisi iskljucivo o ekonomskoj ili eventualno nekoj strateskoj moci,koja je, budimo realni, na niskoj razini. Mislim da se vise trebamo bojati teroristickih napada,ma koliko god bili malo vjerojatni, nego Srba. Situacija na istoku se znatno promjenila kada znas da Nikolic zagovara potpisivanje SSP-a.
don_corleone
27-09-2008, 15:07
Ja sam osobno ZA EU i NATO... Iako ne vjerujem u brz gospodarski rast i ostale pizdarije kojima nas političari hrane svakih dva - tri tjedna smatram da će ulazak u euroatlantske integracije donijeti pravila ponašanja, dakle da napokon znamo tko pije tko plaća, što je jedan od glavnih uvjeta da neka država počinje ekonomski i civilizacijski rast....stoga ZA EU ZA NATO :smt006
Mislim da se vise trebamo bojati teroristickih napada,ma koliko god bili malo vjerojatni, nego Srba. Situacija na istoku se znatno promjenila kada znas da Nikolic zagovara potpisivanje SSP-a.
Osobno mislim da su teroristički napadi pretežno samo predstava za mase.
Ne vidim razlog zbog kojeg bi se nešto takvo dogodilo npr. u Zagrebu.
A što se tiće Srbije, tamo je situacija sve gora.
Njima je trenutačno u interesu izvuči sebe iz ponora, a ne baviti se Hrvatskom.
Hrvatskom i Ustašama se bave samo na svojim skupovima radikala kada masa iz sebe izbacuje negativnu energiju.
Ja sam osobno ZA EU i NATO... Iako ne vjerujem u brz gospodarski rast i ostale pizdarije kojima nas političari hrane svakih dva - tri tjedna smatram da će ulazak u euroatlantske integracije donijeti pravila ponašanja, dakle da napokon znamo tko pije tko plaća, što je jedan od glavnih uvjeta da neka država počinje ekonomski i civilizacijski rast....stoga ZA EU ZA NATO :smt006
Niti jedna mlađa članica EU nije doživjela niti započela bilo kakav rast.
Riječ je o običnom projektu krupnog kapitala koji održava samog sebe na račun novih članica.
No ipak, mislim da trebamo ući tek tako da nebismo bili u rangu sa nekim državama na Balkanu.
Ionako sam uvjeren da će se EU rasprasti u idučih par godina.
27-09-2008, 18:14
Proklet dan kad uđemo u to... Nabijem na đoku i Nato i EU.
Eee, zar neznaš da smo mi bili 1991. u NATO-u, nitko nas ne bi ni taknuo !!!
Šalu na stranu (ovaj argument kad sam čuo skoro sam povratio), vjerojatno je bio adresiran babama koji prodaju mrkve na placu, ali ni njih nije lako prevarit jer su one doživjele u životu i veća sranja nego 1991.
Ali ipak neću se zavaravat jer znam da čak i na pravnom fak. postoji hrpa ljudi koja tim dječjim argumentom razmišlja, i slično, tipa " Srbija " nas neće moć napast, LOL.
Inače u jednoj genijalnoj knjizi postoji cjelokupni program razrade nekih budućih hrvatskih oružanih snaga, koji se temelji na sukobu sa NATOm !!!
Zvuči naizgled čudno ali kad se pogledaju ideje koje se iznose, i njihova razrada vidi se da "drže vodu",
što je najbolje u svemu financijski izdatak ne bi bio ništa veći nego sada nego možda čak i manji,
a imali bi 10x jaču vojsku od sadašnje smijurije,
tako da nikakava organizacija ne bi bila potrebna, niti bi njoj bili ovisni.
Barroom Hero
27-09-2008, 18:36
Salazare, umjesto da se sprdaš iz tuđih argumenata, mogao bi konkretnije i sam neki argument spomenuti. Čitao si tu neku knjigu u kojoj piše da ne smijemo ući u NATO, a ja nisam, pa daj onda barem spomeni neke stvari iz te knjige. Inace meni ne pada na kraj pameti reći da bi trebali u NATO jer nas onda Srbi neće napadati, spomenuo sam Srbiju u kontekstu jačanja naše političke moći. Kako bi vas ostale šaljivce pretekao u odgovoru: Ne, nećemo postati moćni političari koji će upravljati svijetom ali ćemo skočiti s nule na minimum.
@Kalin - Demokracija ne postoji? To si pročitao na papiriću u filozofskom keksiću? Kaj ne bi postojala, apsolutna ne postoji od antike ali demokracija u današnjem smislu postoji i osim ako namjeravaš dokazati suprotno, u krivu si.
@Kalin & Darkbuster - Najbolje je izolirati se od svega jer smo ionako jadni pa nam ništa ne može pomoći, jelda? Međunarodni status RH je itekako karijera, jesi li ikada čuo za vanjsku politiku? Međunarodni status neke države se gradi diplomacijom kroz dugi niz godina, čak i ako nemamo jako puno para to nam može koristiti.
@Kalin - Demokracija ne postoji? To si pročitao na papiriću u filozofskom keksiću? Kaj ne bi postojala, apsolutna ne postoji od antike ali demokracija u današnjem smislu postoji i osim ako namjeravaš dokazati suprotno, u krivu si.
Možda imam različita viđenja demokracije.
Utjelovljenje demokracije za mene ne predstavlja "zapad".
Ako je to demokracija, onda možda i postoji.
No nebih sada ulazio u diskusiju o propagandi i kontroli mase, ekonomiji i politici.
Ako želiš o tome razgovarati, otvorimo rađe novu temu jer se o tome doista da pisati.
@Kalin & Darkbuster - Najbolje je izolirati se od svega jer smo ionako jadni pa nam ništa ne može pomoći, jelda? Međunarodni status RH je itekako karijera, jesi li ikada čuo za vanjsku politiku? Međunarodni status neke države se gradi diplomacijom kroz dugi niz godina, čak i ako nemamo jako puno para to nam može koristiti.
Teoretski nam može pomoći i stvaranje dobrih veza sa Rusijom, pa?
Nikad ne možeš znati što će se dogoditi u budućnosti, zar ne?
Za sada NATO svojim slabijim članicama nije donio nikakvu korist nego je iscrpio potencijal. Istina, možda će im se to isplatiti jednog dana ako ih napadne njihov susjed. Sve je moguće.
Što se tiće EU, brojne statistike i studije dovoljno pobijaju mišljenje don_marina da je to "jedan od glavnih uvjeta da neka država počinje ekonomski i civilizacijski rast". To nitko ne može pobiti pa čak niti ne pobijaju največi pobornici EU.
Ali se zato svi pozivaju na nužnost postojanja takve "unije" jer će vjerojatno jednom u budućnosti biti korisna. Takva unija teoretski jest korisna visokom staležu i krupnom kapitalu koji je dovoljno osiguran da ne propadne.
legionar
27-09-2008, 19:03
Salazare, umjesto da se sprdaš iz tuđih argumenata, mogao bi konkretnije i sam neki argument spomenuti. Čitao si tu neku knjigu u kojoj piše da ne smijemo ući u NATO, a ja nisam, pa daj onda barem spomeni neke stvari iz te knjige. Inace meni ne pada na kraj pameti reći da bi trebali u NATO jer nas onda Srbi neće napadati, spomenuo sam Srbiju u kontekstu jačanja naše političke moći. Kako bi vas ostale šaljivce pretekao u odgovoru: Ne, nećemo postati moćni političari koji će upravljati svijetom ali ćemo skočiti s nule na minimum.
@Kalin & Darkbuster - Najbolje je izolirati se od svega jer smo ionako jadni pa nam ništa ne može pomoći, jelda? Međunarodni status RH je itekako karijera, jesi li ikada čuo za vanjsku politiku? Međunarodni status neke države se gradi diplomacijom kroz dugi niz godina, čak i ako nemamo jako puno para to nam može koristiti.Demokraciju se kod nas percipira kao sustav u kojem će svi imati apsolutnu slobodu i sva moguća prava, ali bez ikakve odgovornosti. Medijski teroristi mogu lagat, obmanjivat i proskribirat ljude, ali nedajbože da bi ikad kazneno odgovarali za svoja djela. Demokracija podrazumijeva pravnu državu koja kod nas naganja Ašnera i ostale, ali neće partizanske zločince i ubojice. Demokracija podrazumijeva slobodu mišljenja i govora koja kod nas vrijedi samo za neke, ali ne i druge kojima je onemogućen pristup medijima. Demagogija crveno-žutih. Normalno da se međunarodni položaj gradi diplomacijom, ali ne uvlačanjem u šupak bjelosvjetskoj bandi i bespogovornim ispunjavanjem svih prohtjeva. Iako referendum za NATO pravno nije potreban, jer je NATO definiran kao ugovor, a ne savez, što je obična laž jer faktički itekako savez, morao bi se propisat jer ograničava suverenitet RH (napad na jednu članicu napad je na sve - ograničava se suvereniter jer ne odlučujemo više o ratu i miru, krši se odredba po kojoj je mirotvorstvo temeljna vrednota ustava...). AKo su Sanader i kompanija toliko sigurni da je narod za ulazak u NATO neka ga raspišu. Nebuloze o troškovima mogu prodavat jedino kumicama na placu. S druge strane treba vidjet što je NATO bio nekada, a što je danas. NATO je danas palica kojom SAD pljačka i izrabljuje druge narode i osigurava naftne interese Rockefellera i ostalih parazitskih obitelji i njihovih kompanija. Šta mislite zašto Gruziju hoće u NATO?Možda zbog velike ljubavi prema njima ili zbog bogatstva naftom i činjenice da je tamo Rockefellerov British Petroleum? Tko je ministar vanjskih poslova u Gruziji, možda Gruzijac. RH isto Sad hoće zbog velike ljubavi nikako zbog toga da oslabe Njemački utjecaj, nikako zbog odličnog geopolitičkog položaja i izvora vode... Samo slijepcima nije jasno što je NATO. Nažalost slijepci u uvoj državi vode slijepce na čelu sa HDZ-om kao, iza Tuđmana, masonsko cionističkom ekspoziturom za RH..
Lucius Veratius
27-09-2008, 19:21
RH isto Sad hoće zbog velike ljubavi nikako zbog toga da oslabe Njemački utjecaj, nikako zbog odličnog geopolitičkog položaja i izvora vode... Samo slijepcima nije jasno što je NATO.
Ni zrna žita okupatoru!
27-09-2008, 19:45
Salazare, umjesto da se sprdaš iz tuđih argumenata, mogao bi konkretnije i sam neki argument spomenuti. Čitao si tu neku knjigu u kojoj piše da ne smijemo ući u NATO, a ja nisam, pa daj onda barem spomeni neke stvari iz te knjige.
Ideja je da se HV temelji na pješaštvu (ali ne sveukupno par tisuća ljudi, nego nešto profesionalaca sa širokom populacijom ostalih dijelova naroda koji bi svi sudjelovali, tipa i žene)
sa velikom količinom protuoklopnih i lakih topničkih sredstava
a bez ikakvih tenkova, zrakoplova, helikoptera itd. jer u slučaju napada NATOa na RH sva ta sredstva bi bila odmah uništena iz zraka tako da ih je beskorisno imati.Sve to stoji i pokazalo se u Iraqu i Srbiji 1999. i još će se pokazivat gdje će ovi udarit.
Korisno je uvidjeti kolika je cijena tenkova i slične opreme i cijena održavanja iste, na čemu bi se temeljile uštede.
Čemu uložiti 2 milijuna dolara u jedan tenk koji će na bojištu trajati nekoliko dana ili sati, kada se za tu cijenu može najbolje opremit i istrenirat veliki broj ljudi ?
Sve u svemu, uzimajući jedan određen broj ljudi koji bi sudjeovali u obrani sa brojem raznih oružja i uzimajući postotak da bi samo recimo 10% pogodilo cilj, dolazi se do brojke od cca 500 uništenih tenkova NATO-a, čime bi njihov napad postao neisplativ i odustali bi
(ili bilo koje druge zemlje na RH)
Povijesno, 1991. je i bila situacija da nije bilo teških oružja, zato nisu zrakoplovi i topništvo JNA napadali hrv. tenkove i ostalu tešku opremu (jer je nije bilo) nego gadjali okolo sve što mogu, što je jeftinije za nas.
Sa ovime programom nikakav NATO nam ne bi bio potreban, ali naravno ovakvo nešto nije ni njima (vanjskim čimbenicima), ni lopovskoj oligarhiji koja se smjenjuje na vlasti, u interesu.
Barroom Hero
27-09-2008, 23:49
@Pravaš - jasno da ima istine u svemu što si rekao. Apsolutno ne smiješ biti slijepa naivčina i misliti da SAD i slične države nama "pomažu" i nude članstvo u NATO-u zato što su filantropi i vole raditi usluge malim, siromašnim državama.
Ali pazi, isto tako ne bi smio biti rob teorija masonskih zavjera i sveopće pokvarene manipulacije snagatora nad slabijim. To čak više manje i je istina, ali why not play along? Sasvim je jasno da SAD zastupa vlastite interese a ne naše, ali jesmo li mi zbilja u poziciji da bez pomoći ostalih gospodarski i politički napredujemo? U cijelom tom pokvarenom đubretarstvu treba izvući što više koristi možeš, naime ja stvarno ne vidim kako bi nam NATO štetio? Dok s druge strane, preko nekakvog političkog utjecaja i savezništva (čitaj lizanja šupkova ako hoćeš) možemo imati i nekakve koristi. Pa neka ljubimo guzice, ne bi bio ni prvi ni zadnji puta u hrvatskoj povijesti.
Darkbuster
28-09-2008, 01:20
D_o_r - Diplomacija je kao kartaska igra, raspolazes samo onim kartama koje imas, i mozes eventualno blefirati,samo sto se u vanjskoj politici obicno zna tko drzi koje karte. Zato mi navedi neke drzave koji imaju efikasnu diplomaciju (pri tome mislim na onu koja je nesto znacajno postigla) i to pak bez ili barem sa slabijim ekonomsko/strateskim uporistem.
Naravno da nije rjesenje izolacija,nisam to nikada ni rekao. Treba poraditi na onome sto ce nam dati prednosti u medjunarodnim okvirima- prvenstveno ekonomija.
Pa neka ljubimo guzice, ne bi bio ni prvi ni zadnji puta u hrvatskoj povijesti.
Zašto odbaciti tradiciju koja nam nikada nije bila od koristi, zar ne? :-D
don_corleone
28-09-2008, 15:50
D_o_r - Diplomacija je kao kartaska igra, raspolazes samo onim kartama koje imas, i mozes eventualno blefirati,samo sto se u vanjskoj politici obicno zna tko drzi koje karte. Zato mi navedi neke drzave koji imaju efikasnu diplomaciju (pri tome mislim na onu koja je nesto znacajno postigla) i to pak bez ili barem sa slabijim ekonomsko/strateskim uporistem.
Naravno da nije rjesenje izolacija,nisam to nikada ni rekao. Treba poraditi na onome sto ce nam dati prednosti u medjunarodnim okvirima- prvenstveno ekonomija.
Da smo ekonomski jači, imali bi i veće pravo glasa, tj. naš glas bi nešto i značio, tek tada bi se moglo reći da srbija ili bilo koja druga država neće nas napasti, jer tek tada bi NATO imao stvarno neki interes da nas brani...
Barroom Hero
29-09-2008, 00:51
Srbija nas ne može napasti ionako, a da smo u NATO-u čak i ovak jadni također nas ne bi smjeli napadati, da
29-09-2008, 01:18
Krivo razmišljanje.
Ne da Srbija nas ne može napasti,
nego RH mora bit sposobna da napadne i uništi,
i mora predstavljati ozbiljnu prijetnju svim zemljama u okolici.
SAMO ONDA će RH bit ravnopravna i samostalna,posebno u međunarodnim pregovorima, jer ovako smo prezreni i ismijani u svojoj slabosti i nesposobnosti pa se s nama modelira i manipulira kako se kome prohtije.
Primjer svega toga je kada nam se nekakva Slovenija otvoreno bahati i prijeti i postavlja nam uvjete.
Niti jedna država u Europi skoro ne zadovoljava te uvjete niti će zadovoljavati.
29-09-2008, 01:23
Niti jedna država u Europi skoro ne zadovoljava te uvjete niti će zadovoljavati.
I kakve to onda ima veze sa Hrvatskom ?
Zaključak je sljedeći.
Ako ne zadovoljava takve uvjete jedna Njemačka, nećemo niti mi. :-D
29-09-2008, 01:46
Krivi ti je zaključak jer Njemačka (ili netko slični kao Francuska, USA, Bg) nema okruženje, položaj (u svijetu i europi) i stanovništvo kao Hrvatska.
Oni ravnopravno sjede za stolom i odlučuju što će biti i kako će.
Mi ne.
Naše okruženje bi se prije moglo opisati kao recimo od Izraela, budući da su zemlje neprijateljski raspoložene prema nama i imaju pretenzije prema teritoriju, ili su imale tijekom povijesti.
Isto tako međunarodni interesi se ovdje preklapaju, kao i kod područja Izraela.
Nećemo sad ulaziti u legitimnost izraelskog prisustva na tome području, to je priča za sebe.
Pitaj njih kako su rješili to pitanje i jer oni pregovaraju sa tamo nekim recimo egipćanima oko postavljanja radara ili proglašenja nekakvih "gospodarskih" pojaseva,
ili pitaju za dopuštenje za let borbenih zrakoplova preko tuđih tamošnjih teritorija.
Formula je jednostavna, ako vide da si slab i jadan i da se pokušavaš ulizati nekome u guzicu (što naša politika radi prijašnjih nekoliko stotinja godina) gazit će te još više,
oduprimo im se pa ćemo vidjet kako će biti, ne možemo ništa izgubiti !
legionar
29-09-2008, 01:57
Paralela s Izraelom ne stoji. Oni imaju apsolutnu podršku vladara svijeta, Hrvatska ne. Da nešto pokušamo unište nas za dva dana.
Točno to.
Doista ne postoji sličnost između Izraela i Hrvatske.
Čak niti "neprijateljski raspoloženi susjedi" nisu slični.
Pitaj njih kako su rješili to pitanje i jer oni pregovaraju sa tamo nekim recimo egipćanima oko postavljanja radara ili proglašenja nekakvih "gospodarskih" pojaseva,
ili pitaju za dopuštenje za let borbenih zrakoplova preko tuđih tamošnjih teritorija.
Formula je jednostavna, ako vide da si slab i jadan i da se pokušavaš ulizati nekome u guzicu (što naša politika radi prijašnjih nekoliko stotinja godina) gazit će te još više,
oduprimo im se pa ćemo vidjet kako će biti, ne možemo ništa izgubiti !
Ma sve je to lijepo i krasno, ali svjetsko uređenje je takvo da se ne možemo oduprijeti.
Svaki pokušaj odupiranja višim silama bi bio tretiran kao oblik terorizma te bi vjerojatno bio poguban.
Barroom Hero
29-09-2008, 18:28
Da se okrenemo militarizmu još više bi se sprdali iz nas nego sad. Nitko nema više pretenzije na naš teritorij, niti će imati izgleda za to u skorije vrijeme. Osim ako smatrate EU okupacijom
29-09-2008, 21:37
Istina je da Izrael ima podršku USA najveću moguću,
ali to nije ovdje tema i unatoč nekim različitostima ima i sličnosti u položaju u odnosu na okolne zemlje i koliko ih ima, broju stanovnika, granici,površini teritorija i njegovom nepovoljnom rasporedu itd.
Hrvatska je doživjela na svom području u 20.stoljeću 3 rata od kojih je recimo samo jedan bio izvan teritorija, ali je opet snažno utjecao.
2. svjetski rat smo izgubili a poraz nas je stajalo nekoliko stotina tisuća ljudi žrtvovanih na oltaru nove države i ulazak u novu zajednicu koji je na kraju i uzrokovao Domovinski rat, budući da je iz te trule zajednice trebalo nekako izići.
D. rat smo nasreću dobili, što neki uzimaju kao olakotnu stvar i normalnu samu po sebi, a ne razmišljaju koje bi posljedice bile da je bilo obrnuto.
Ovdje neki predviđaju novi veliki svjetski sukob u desetak sljedećih godina, a ako se to dogodi vrlo vjerojatno je da će, kao i u sve ostale Hrv. biti uvučena,
a samo bi naivac mislio da nitko nema teritorijalne pretenzije na ovo područje.
Nažalost zbog ovakvih defetističkih razmišljanja čak i među inteligencijom država i narod je slab i oslabit će još više, čime se vraćamo krugu ponovnog gaženja nas.
legionar
30-09-2008, 00:24
D. rat smo nasreću dobili
Jesmo li ga dobili?
30-09-2008, 00:31
Pa da su se ostvarili neprijateljski izvorni planovi, sad ne bi mi pohađali Pravni fakultet ako bi uopće bili živi.
legionar
30-09-2008, 00:36
Dobili smo rat na bojnome polju, ali smo u "vrućem miru" dobrano popušili.
fat drummer
30-09-2008, 08:33
gle antonio, pravaš je iz bjelovara
to ti je dio srbije
legionar
30-09-2008, 15:48
gle antonio, pravaš je iz bjelovara
to ti je dio srbije
Da, ali samo duhovno! Ali doskora će straže đenerala draže i Lazarova garda pripojit bj matici srbiji :!:
30-09-2008, 18:07
Misliš majčici Srbinji ?
Garda sv. cara Lazara je trenutno zauzeta jer brani Kosovo,
šupak srbijanske države.
Imaju oni svoje saveznike u Romima.
Oni će obraniti okupiranu otađbinu. :-D
30-09-2008, 18:20
Cigane su zajedno sa većinom njihove slavenske braće,
šiptari isćerali sa Kosovo.
Josip Broz Tito
01-10-2008, 02:06
Istina je da Izrael ima podršku USA najveću moguću,
ali to nije ovdje tema i unatoč nekim različitostima ima i sličnosti u položaju u odnosu na okolne zemlje i koliko ih ima, broju stanovnika, granici,površini teritorija i njegovom nepovoljnom rasporedu itd.
Hrvatska je doživjela na svom području u 20.stoljeću 3 rata od kojih je recimo samo jedan bio izvan teritorija, ali je opet snažno utjecao.
2. svjetski rat smo izgubili a poraz nas je stajalo nekoliko stotina tisuća ljudi žrtvovanih na oltaru nove države i ulazak u novu zajednicu koji je na kraju i uzrokovao Domovinski rat, budući da je iz te trule zajednice trebalo nekako izići.
D. rat smo nasreću dobili, što neki uzimaju kao olakotnu stvar i normalnu samu po sebi, a ne razmišljaju koje bi posljedice bile da je bilo obrnuto.
Ovdje neki predviđaju novi veliki svjetski sukob u desetak sljedećih godina, a ako se to dogodi vrlo vjerojatno je da će, kao i u sve ostale Hrv. biti uvučena,
a samo bi naivac mislio da nitko nema teritorijalne pretenzije na ovo područje.
Nažalost zbog ovakvih defetističkih razmišljanja čak i među inteligencijom država i narod je slab i oslabit će još više, čime se vraćamo krugu ponovnog gaženja nas.
Opaaa polako padaju maske i vidi se tko je tko ;) :-D
Da vidim kako ćeš sada objasniti svoju otvorenu naklonost -U- :idea:
Podsjetit ću da je Hrvatska nastala na antifašističkoj borbi i temeljima i tako to i službeno stoji,dakle u 2.svjetskom ratu smo pobijedili.Izgubili su samo oni koji su prisilno emigrirali u Argentinu i Čile :badgrin:
legionar
01-10-2008, 02:12
i tako to i službeno stoji
Da! U ustavu, u izvorišnim osnovama koje je pisao Tuđman. I to je Tuđmanov genijalan potez! Da je napisao da smo pravni nasljednici NDH izmuzili bi nas ko krave sa reparacijama i ostalim sranjima.
Josip Broz Tito
01-10-2008, 02:19
Dakle-pobjeda ;)
legionar
01-10-2008, 02:20
Ja sam suprotnog stajališta od Burduša i držim da smo dva puta izgubili.
01-10-2008, 09:02
Podsjetit ću da je Hrvatska nastala na antifašističkoj borbi i temeljima i tako to i službeno stoji,dakle u 2.svjetskom ratu smo pobijedili.Izgubili su samo oni koji su prisilno emigrirali u Argentinu i Čile :badgrin:
Hrvatska je nastala na borbi hrvatskih branitelja od 1991. do 1995.
Može li se činjenica da je krajem 2. svj. rata na vlast došla banda šumskih razbojnika od kojih su se neki zaogrtali hrv. imenom i "bratstvom i jedinstvom" koji su prvo pobili više stotina tisuća ljudi pa nametnuli komunizam i iskorištavali Hrvatsku, nazvati pobjedom ?
Isto tako je valjda i Njemačka u vidu DDRa pobijedila u 2. svj. ratu !
Darkbuster
01-10-2008, 10:11
DDR je bio sovjetski satelit, mi nismo. NOB aka shumski banditi su se sastojali na kraju rata od oko 1 000 000 ljudi, pretezito Hrvata. Joj i opet te megalomanske price o "vise stotina tisuca ljudi" Pa toliko nije pobijeno valjda ni zajednickim snagama. Daj mi to malo prikazi na popisu stanovnistva izuzevsi emigrante.
Zapravo, ne znam zasto se opet dam uvuci u ovakve debilne rasprave. Over&out.
Josip Broz Tito
01-10-2008, 14:05
[quote="Josip Broz Tito":26aodff2]
Hrvatska je nastala na borbi hrvatskih branitelja od 1991. do 1995.
Može li se činjenica da je krajem 2. svj. rata na vlast došla banda šumskih razbojnika od kojih su se neki zaogrtali hrv. imenom i "bratstvom i jedinstvom" koji su prvo pobili više stotina tisuća ljudi pa nametnuli komunizam i iskorištavali Hrvatsku, nazvati pobjedom ?
Isto tako je valjda i Njemačka u vidu DDRa pobijedila u 2. svj. ratu ![/quote:26aodff2]
Po Ustavu Hrvatska je nastala na antifašističkoj borbi a ti misli šta hoćeš :smt006
A o tome da je "šumska banda" :roll: pobila više stotina tisuća ljudi em ih nije ni četvrt od tog broja em većina njih ne zaslužuje da se nazovu ljudima.
Tako je Tito,fino zboriš-tebe za predsjednika
A o tome da je "šumska banda" :roll: pobila više stotina tisuća ljudi em ih nije ni četvrt od tog broja em većina njih ne zaslužuje da se nazovu ljudima.
Svejedno je što ja osobno mislim, a što ti osobno misliš o zločinima nakon II. sv. rata, ali mislim da je ovo podebljano više nego primitivno.
Po Ustavu Hrvatska je nastala na antifašističkoj borbi a ti misli šta hoćeš :smt006
Sintagma "antifašistička borba" ne postoji u Ustavu, još manje da je Hrvatska nastala na njoj.
Piše da se "državotvorna misao o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suvernost očitovala u-" i sad nabraja povijesne događaje od stoljeća sedmog do danas među kojima su i "odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske".
Ako ćemo tumačiti cijelu preambulu na tvoj način, onda je današnja Hrvatska nastala ne samo na "antifašističkoj borbi" nego i na npr. Pragmatičkoj sankciji. Zamisli da ti netko kaže: Današnju Hrvatsku je stvorio Sabor iz 1712.
Darkbuster
01-10-2008, 16:19
Da, ali to je nevazno, ovdje se radi o recentnoj proslosti i o nekim vaznijim stvarima - svrstava nas na stranu pobjednika 2. svj. rata i kao sukcesora SFRJ.
Gluposti. Za naš status sukcesora SFRJ važan je nalaz Badinterove komisije, nikakva patetična ustavna preambula. Drugi svjetski rat kao država nismo mogli ni izgubiti ni dobiti jer današnja Hrvatska tada nije postojala. Kao narod, kako tko. Tko je poslije rata ostao bez bližnjih, imovine i građanskih prava je izgubio. Tko je prvi put obrisao 1945. guzicu papirom je pobjedio.
Darkbuster
01-10-2008, 16:37
Aha, znaci da smo u preambuli naveli da nam povijesno pravo na drzavnu suverenost proizlazi iz NDH odluka arbitrazne komisije bi bila ista?
A odluke ZAVNOH-a i AVNOJ-a su imale ustavnopravni znacaj.. Ne mozemo bas govoriti o pravoj drzavnosti, no AVNOJ je bio priznat kao zakonita Jugoslavneska vlada (zajedno s Namjesnistvom), buduci da okupacijom ne prestaje kontinuitet drzavnosti sa stajalista medjunarodnog prava. A medjunarodno pravo i nacelo pravicnosti su upravo ono na cemu se temelje nalazi komisije.
Aha, znaci da smo u preambuli naveli da nam povijesno pravo na drzavnu suverenost proizlazi iz NDH odluka arbitrazne komisije bi bila ista?
Otkud si ti sad izvukao NDH? Mogli smo npr. napraviti normalan Ustav bez sui generis propovijedi u preambuli. Recimo kao slovenski.
http://www.dz-rs.si/index.php?id=150&docid=28&showdoc=1
Darkbuster
01-10-2008, 16:53
Mislim da je taj dio bas i napravljen kako bi se formalno odreklo NDH i ucvrstilo stajaliste o AVNOJ-u bas zbog optuzbi izvana o "reustasizaciji" ili kako da vec to nazovem. :-D
Nisam siguran tko je to pisao, S. Sokol?
Može biti. Ali to ne mijenja ranije rečeno, da je teza o RH koju je stvorila "antifašistička borba" nečija privatna masturbatorska fantazija koja se ne može nijednim smislenim tumačenjem izvući iz Ustava.
Inače, preambulu je pisao Tuđman vlastoručno. Pročitaj i odmah će ti biti jasno iz rečeničnih konstrukcija :-D
Darkbuster
01-10-2008, 17:04
Cuj, to je tumacenje ustava, koje ima uporiste i u materijalnom zivotu (kako bi rekao Peric :-D )
Da, ali to je nevazno, ovdje se radi o recentnoj proslosti i o nekim vaznijim stvarima - svrstava nas na stranu pobjednika 2. svj. rata i kao sukcesora SFRJ.
jebena ti pobjeda kad te uguraju u istu drzavu s BiH, Kosovom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom i kaj je najgore Slovenijom...a prije toga (to mislim prije 1.svj rata) si bio u drustvu Austrije i Madzarske...s tendencijom prema Zapadu...a kaj dobijemo? socijalizam koji nas je unazadio vise nego Austrijanci, Madzari i Mlecani zajedno...da smo slucajno ostali u dobrim odnosima s Austrijom bili bi u puno boljem polozaju nego sada...onda bi nas Austrijanci zajebavali a ovak su nas Srbi...s tim da su Austrijanci barem razvijeni...kako u glavi tako i gospodarstveno...ma do 1991. ne priznajem postojanje Hrvatske kao drzave osim ak me za jaja objese...bili smo svacija prcija...a sad lagano postajemo prcija EU...
ma do 1991. ne priznajem postojanje Hrvatske kao drzave osim ak me za jaja objese...bili smo svacija prcija...a sad lagano postajemo prcija EU...
slažem se.
uz opasku sami smo si krivi. to se posebno odnosi na sve nakon 1991.
slažem se.
uz opasku sami smo si krivi. to se posebno odnosi na sve nakon 1991.
pa naravno...manje vise smo uvijek sve sami zasrali,.,.
Darkbuster
01-10-2008, 20:29
super fensi ti pobjeda kad te uguraju u istu drzavu s BiH, Kosovom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom i kaj je najgore Slovenijom...a prije toga (to mislim prije 1.svj rata) si bio u drustvu Austrije i Madzarske...s tendencijom prema Zapadu...a kaj dobijemo? socijalizam koji nas je unazadio vise nego Austrijanci, Madzari i Mlecani zajedno...da smo slucajno ostali u dobrim odnosima s Austrijom bili bi u puno boljem polozaju nego sada...onda bi nas Austrijanci zajebavali a ovak su nas Srbi...s tim da su Austrijanci barem razvijeni...kako u glavi tako i gospodarstveno...ma do 1991. ne priznajem postojanje Hrvatske kao drzave osim ak me za jaja objese...bili smo svacija prcija...a sad lagano postajemo prcija EU...
Zasto najgore sa Slovenijom? Pa oni su bili razvijeniji od nas. Bili i ostali. Prije toga smo bili pod totalnim hegemonijama Austrije i MAdzarske, korist od te zapadne tendencije imao je samo politicki narod tj plemstvo i velikasi odnosno kasnije burzoazija. Ne znam samo kako bi ti usao u drzavu s Austrijom nakon 2. svj rata kada je ona jos dugo bila podjeljena na okupacijske zone. A prije toga bila dio 3. reicha, oglednog primjera zapadnog mentaliteta tog vremena. Nije bas nesto, zar ne? Unazadivanje od socijalizma? Pa sigurno da nije bilo onako kako je trebalo biti no naspram prethodnicama - Zemlja je industrijalizirana, napokon su rjesene socijalne tenzije koje su razarale Kraljevinu, a i prethodnu monarhiju. Izgradjena je turisticka infrastruktura. Zakoni ma koliko bili iz danasnjeg gledista sjebani su sasvim sigurno bili progresivniji od onih prethodnih. Iako su djelomicno i preuzeti iz proslih razdoblja. Za razliku od proslih naddrzavnih tvorevina prvi put imamo federaciju,a kasnije i konfederalne elemente. Samo te molim da se ovo ne pretvori u jos jedno ideolosko prepucavanje,cilj mi je samo prikazati stvari malo drugacije od crno-bijelog :-D
Zasto najgore sa Slovenijom?
budalo...zajebavam se :smt005
Prije toga smo bili pod totalnim hegemonijama Austrije i MAdzarske, korist od te zapadne tendencije imao je samo politicki narod tj plemstvo i velikasi odnosno kasnije burzoazija. Ne znam samo kako bi ti usao u drzavu s Austrijom nakon 2. svj rata kada je ona jos dugo bila podjeljena na okupacijske zone. A prije toga bila dio 3. reicha, oglednog primjera zapadnog mentaliteta tog vremena. Nije bas nesto, zar ne?
nije nesto...katastrofa je...al pogle danas di su oni a di smo mi..a osim toga to je bio osvrt samo na to s kim smo bili prije a s kim poslije...ne brini ne bi ni s Austrijom ni s Madzarskom...
Unazadivanje od socijalizma? Pa sigurno da nije bilo onako kako je trebalo biti no naspram prethodnicama - Zemlja je industrijalizirana, napokon su rjesene socijalne tenzije koje su razarale Kraljevinu, a i prethodnu monarhiju. Izgradjena je turisticka infrastruktura. Zakoni ma koliko bili iz danasnjeg gledista sjebani su sasvim sigurno bili progresivniji od onih prethodnih. Iako su djelomicno i preuzeti iz proslih razdoblja. Za razliku od proslih naddrzavnih tvorevina prvi put imamo federaciju,a kasnije i konfederalne elemente. Samo te molim da se ovo ne pretvori u jos jedno ideolosko prepucavanje,cilj mi je samo prikazati stvari malo drugacije od crno-bijelog :-D
ma boli mene briga za ideolosko prepucavanje...nego je idiotizam govoriti da smo pobijedili u 2.om svj ratom...bili jesmo na strani pobjednika al pobijedili nismo ziher...da jesmo imali bi svoju drzavu...a ne ono...
a ove reforme koje ti spominjes su smijesne...da smo bili solo i imali kapitalizam bili bi razvijeniji...povijest je pokazala kolko su te socijalkomunisticke reforme na dugorocne staze bile dobra investicija i danas se lijepo vidi koji je napredak postignut...nije moguce da su bas sve zemlje koje su imale te ideje danas zaostalije od onih koje nisu a da su to bie dobre reforme...kratkorocno da al dugorocno sranje sranje sranje...
nije bila samostalna drzava...od visestranacja niti v...a to smo sve imali prije Juge...tako ako cemo uzimati pluseve i minuseve mozemo svasta naci...a ja i dalje tvrdim da bi sami bolje prosli...
Josip Broz Tito
01-10-2008, 22:01
Stvari u WW 2 i jesu crno-bijele.Ili si crni ili si bijeli.Većina na ovom forumu je crna :-D
A što se tiče preambule-pisao ju je Tuđman i ako čak on navodi odluke ZAVNOH-a kao dio hrvatske povijesti znači da smo se svrstali na stranu pobjednika,koliko god bi neki htjeli biti svrstani na stranu gubitnika.
Uostalom predsjednik RH :smt007 je rekao da je Hrvatska nastala na antifašističkoj borbi.
Dakle možda samo čelnici HČSP-a i sličnih stranaka iz srednjeg vijeka dijele vaše mišljenje.
Darkbuster
01-10-2008, 22:13
Cuj nikad ne znas za Slovence, hrvatski jal i to :D Austrija je napredovala brze od Jugoslavije zato jer je to stara kapitalisticka zemlja koja se nakrala i tudjeg i vlastitog puka. Taj kapital nije nestao za vrijeme reicha i podjele na o.z.,tada su druge stvari bile problem. Da smo na neki nacin i ostali pod Austrijom oni bi nas i dalje nastavili musti,a napredovali bismo samo koliko bi to njima odgovaralo. Jugoslavija je s druge strane presla iz jednog postfeudalnog razdoblja s elementima kapitalizma direktnu u neki satro socijalizam. Normalno da nije uspjelo,jer nemozes tako preskakati stepenice. Ali bar je eskploatacija smanjena i vise se ulagalo u vlastitu zemlju nego ranije. Pare su isle i na nerazvijene drzave istina, no budimo realni, Hrvati su u prvoj polovici 20. st. bili najveci zagovornici Jugoslavije. Ono sto smo trazili smo i dobili.. Da, visestranacje prije kom. juge. Hm, ona famozna Udruzena opozicija i izborni redovi koji su bili cista farsa kao i 45. samo malo manje ocita. :-D
E sad kazes - da smo bili solo. No koliko je to solo bilo realno u doba sovjetskog imperijalizma, pa i zapadnjackog, na toj kriticnoj geopolitickoj zoni, ak kuzis kaj ocu reci.
Stvari u WW 2 i jesu crno-bijele.
Ma bravo. :roll:
Većina na ovom forumu je crna :-D
Naravno.
Ovo je zapravo proustaški forum koji malo koketira i sa nacional-socijalizmom.
Zar nisi to znao?
Uostalom predsjednik RH :smt007
Osječam li ja to blago ismijavanje ove države?
Darkbuster
01-10-2008, 23:21
Brijem da krivo osjecas. Titek je Stipetov fan :-D
Zbog brade ili?
Da bacim i ja neku šovinističku. :-D
No, šalu na stranu, Titek je veoma subjektivan i ekstreman.
Ne znam od kud tolika negativna energija u njegovim postovima.
Sigurno se šokira svaki put kad vidi Thompsonov koncert na tv-u ili ga čuje na radiju.
Josip Broz Tito
02-10-2008, 02:27
Zbog brade ili?
Da bacim i ja neku šovinističku. :-D
No, šalu na stranu, Titek je veoma subjektivan i ekstreman.
Ne znam od kud tolika negativna energija u njegovim postovima.
Sigurno se šokira svaki put kad vidi Thompsonov koncert na tv-u ili ga čuje na radiju.
Kako reče Darkbuster nema nikakve ironije ja obožavam Stipu zato i smajlić sa srčekima :smt007 i slažem se s većinom njegovih stavova(zaboravio sam mu malu avanturu s početka 90-ih).
Subjektivan?Jesam,kao i svi drugi.Ekstreman?Možda.
Ali negativne energije nema,ja samo volim vam u brk reći kako stvari stoje,isto kako to radi i Predsjednik.A uostalom nije mi zanimljivo na forumu ako ne izazovem negativne reakcije :-D
A što se tiče Thompsona nemoguće je da se šokiram,jer krezubi fašist stalno iskače sa radija, iz automobila ga puštaju,"pjeva" na televiziji.Kako reče Stipe još malo pa će iskočiti i iz paštete :-D Uobičajena reakcija kad čujem njegov pećinski glas je proljev.
02-10-2008, 04:04
A uostalom nije mi zanimljivo na forumu ako ne izazovem negativne reakcije
Provokator najobičniji,
sa ekstremnim antihrvatskim stavovima i nikakvom tolerancijom.
-----------------------------
Hrvatska je 1914. bila na vrhu svijeta u sklopu Austro-Ugarske,
a par godina kasnije u blatu štale sa ostalom "slavenskom braćom" s kojima nismo nikada prije imali ništa zajedničko.
Iako su Njemačka i Austrija tada isto potonule, ubrzo su se opet našle na vrhu svijeta, kao i nakon 2. svjetskog rata unatoč svim nevoljama koje su proživjele.
Kakva će država SHS biti i kako će završiti vidjelo se odmah nakon što su organizirane demonstracije sa smrtnim ishodima, budući da grupa sebičnih političara nije ni pomislila da bi priupitala narod za mišljenje.
Nešto zlosutno je govorilo da su Slovenija i Hrvatska, kao najslabije razvijeni dijelovi AU sada postali najviše razvijeni u SHSu.
To je bio tek početak, onda su se izredala ostala iživljavanja nad seljacima, pretvorbe novca, prekrojenje granica i pokrajina i ostale gadarije, da sad ne nabrajam, sve se zna.
Isto tako je bilo i 1945. suludo je uopće govoriti o nekakvom nastavku ili dobitku državnosti,
a eksploatacija i krađa Hrvatske i Slovenije su se debelo nastavile, naravno pod krinkom "bratstva i jedinstva", gdje su opet mnogi bili jednakiji od drugih, počevši od njihove nacionalne pripadnosti do političke orijenacije.
Klasične rasprave, prilično ne spadaju u temu o NATOu, ali tak i tak u raspravama sudjeluje samo 6-7 ljudi od svih tih tisuća učlanjenih na forum.
Darkbuster
02-10-2008, 09:59
Hrvatska 1914 na vrhu svijeta? Po cemu? Jao jao, koji mitovi, kada udjemo u EU jos ce se pricati kako je bilo super u K SHS...
Moram priznati da još nikada nisam čuo da smo mi bili na vrhu svijeta za vrijeme AU. :?
Darkbuster
02-10-2008, 10:35
Ja jesam i to podosta. Cuj, narod smo koji voli mitove,a o germanskim narodima imamo predodzbu kao o efikasnima i sposobnima. Nazalost zaboravljamo da je to vrijedilo samo za njih same,a ne i za podloznike. Tj. i u nasem slucaju su bili efikasni,ali u iskoristavanju i guzenju..
Iskreno, kada bih morao birati, i ja bih rađe odabrao uniju sa jednom Austrijom nego Italijom.
Ali prvi put čujem da netko tvrdi da smo "bili na vrhu svijeta" ili da nam je bilo dobro za vrijeme AU. Ako ništa drugo, onda zbog činjenice da smo bili sa Mađarima u njoj.
Salazar, mora da si frankovac.
E sad kazes - da smo bili solo. No koliko je to solo bilo realno u doba sovjetskog imperijalizma, pa i zapadnjackog, na toj kriticnoj geopolitickoj zoni, ak kuzis kaj ocu reci.
ma kuzim ali ne prihvacam da je ona tvorevina pobjeda hrvatskog naroda...nikako...ako je onda je Pirova...a onda ti je tak svejedno to da si pobijedio kad si popusio...
JBT - presidente RH je rekao i da je pravi oblik Hrvatske burek...a ak mislis na Tudjmana on je sukrivac za sve sto se ovdje dogodilo...a isto je bio tebi tako omiljeni partizan...